Klass 9A

Jag har gått några lärarutbildningar och jag minns när jag ser det här programmet att jag inför varje utbildning trodde att det var just det här jag skulle få lära mig; hur ska jag vara som lärare, hur ska jag göra för att bygga bra klass, hur ska jag hantera en klass?

 Men ingen lärarutbildning snuddade ens vid detta. När jag ställde frågor om det så fick jag oftast svaret att det var inget konstigt, bara att gå in och vara sig själv ! (Herregud, det vore förfärligt om jag vore likadan hemma som i klassrummet!)

 Första och andra av lärarutbildningarna så tänkte jag att jag råkat ut för undantag, men insåg så småningom att det var legio. Lärarutbildningarna lärde mig ämnena, hur jag skulle planera lektioner, en del psykologi, men inte hur jag skulle vara lärare. Det har jag fått lära mig själv med hjälp av snälla och kloka kollegor.

Onödigt och synd att det inte ingick i utbildningen, kanske är det bättre nu? Mina utbildningar ligger ju i tid mellan 1972 och 2005 ungefär

Det här programmet ser bra ut i första avsnittet. Lärorikt!


Agenda

I kväll har jag bokat in Stavros och en klass 9 igen (är det väl).

 Framåt slutet på veckan invaderas den lilla staden Nora av Årjängs lärare som ska implementera någon ny skollag, läroplan, kursplan. Jag hade väl i ärlighetens namn hellre blivit "bortskämd" ett par dagar på vårt eget hotell i Årjäng och kunnat tillbringa natten i egen säng samt varit effektivt arbetande ytterligare några timmar som nu istället blir restid. Men nu blir det alltså Västmanland, inte så långt från den ort som betecknas som min födelseort i alla mina papper; Fellingsbro. Och det blir nog också bra till slut. Det lär ska vara god mat där också. 

Uppriktigt sagt så är den nya läroplanen inte så tokig. Den får rätt goda vitsord från lärare som kommit i kontakt med den. Jag såg introduktionsfilmen idag, efter mötet när vi skulle ha sett filmen men tekniken inte fungerade för det var en datorskiva o den passade inte i teven.

Och jag gillar det jag ser. Man återgår ungefär till konceptet som var före den senaste läroplanen; dvs det kommer inte bara att finnas mål, utan lite styr över hur vi ska nå dit och vi slipper den märkliga konstruktionen med både strävansmål och uppnåendemål som vi aldrig begrep.(Vi fick inte sträva mot uppnåendemålen utan mot strävansmålen, men på vägen skulle vi ändå som av en händelse uppnå uppnåendemålen ändå! Hacka i sig den logiken den som kan!). Sen säger man att det ska finnas inbyggt i det hela en röd tråd mellan syfte - genomförande - mål och betyg, ja, ungefär så om jag tolkar det rätt. Och det låter som en god ambition.

Sen säger man ju att det hela bygger på Vygotsky och bara en sån sak får mig att smälta. Fast i ärlighetens namn kunde jag inte skymta honom i filmen vare sig nämnd eller refererad till.

Asch, nu sabbade jag ju hela agendan med de här studiedagarna.

Nästa helg ligger lite lös och skramlar eftersom vi skulle ha varit på elitprov i Eksjö men det blev inställt. Men vi ska i alla fall fira ett födelsedagsbarn med Sissel K:s konsert på Nya CCC och samkväm hemma hos födelsedagsbarnet först.

En annan helg framöver får vi kärt besök från Olivedalsgatan, himla kul, men synd att inte CH är med 

Sen börjar årsmötena ticka in, ett blir en lördagkväll på Strömsborg med mat.

Sportlov i slutet på månaden och besök från Stockholm, av tidningssonen och co. ett par dagar

Sen hoppas vi på ett besök från Umeå också förstås.
Egypten ...

... läser jag om förstås. Det är inte så enkelt det här med politik. Det finns också mörka drag i de krafter som den sittande presidenten har hållit i schack med USA-stöd; muslimsk fundamentalism bl.a. Det är inte så enkelt som vi gärna vill göra det till här i Sverige, att demokrati / frihet genast med automatik är bra för alla.

 Det behövs ofta en process för att komma fram till ett fungerande folkstyre, för det kan i starten saknas ett demokratiskt tänk hos människorna, ja, eller hur man sak uttrycka det. Demokratisk´organisation tar också tid att bygga upp. Det finns förstås också en risk att landet hamnar i en ny diktatur, och den här gången med religiösa förtecken.

Sparktur på Östra Silen - söndagVi tog sparkarna och hundarna med och åkte en tur ut till Kroksnäs för att pimpla och grilla korv.


Solen gassade mitt på dagen och det är bekvämt att sitta på sparken på sittunderlag  med ryggstöd och pimpla.Inte ett napp fick vi och inga fiskar kunde man se ens om man tittade nära ner i hålet.


Uppe backen börjar solen och vinden ta på snön. Hundarna fick snällt vänta på oss en stund


Jazz stod och sov med nosen på mitt ben!!
Hemma igen efter en fin tur. Vi träffade Östen och Anneli, Lars-Åke och barn. Och så såg vi en person på långfärdsskridskor. Vi såg en del andra också som passade på att promenera på sjön.  Och Lars - Inge ( tror jag) hämtade ved nedanför sitt hus.

Hästön igår lördag

Nu kommer bilderna från gårdagens besök ute på Hästön. Gubben skulle kolla om det fanns ved nog i skogsbiten här för att det skulle vara mödan värt att ta hem.

Det är fint ute på Hästön, lite högt med sjön där nere: Östra Silen.Man kan hugga och köra hem över isen med traktor och vagn. Men kanske inte i år.


Vi träffade de boende där och Roland testade att köra skoter.


Agenda

Igår blev inte så mycket uträttat. Jakt är uteslutet och har varit så i flera veckor. Hoppet om ändring innan säsongen är över, börjar falna. Vi tog en biltur runt Egenäs för att kolla lite på Hästöna, hur "vedskafferiet" ser ut där. Vi träffade bosättarna där och Roland testade att köra en av deras skotrar. Jag lägger in en bild på det senare under dagen. Någon varg syntes inte till ;-). Det bildas nu ett byalag där ute som kommer att heta "Egenäs hemmans byalag" om jag förstod det hela rätt. Byalag är en bra idé, då går det att skapa gemensamhetsanläggningar på ett klokt sätt. Det finns ett antal här i kommunen.

Sen tog vi en tur till Hol, till A och U med lite Ris a la Malta.

Idag söndag ska jag eventuellt ringa ett spännande telefonsamtal, kanske tar vi en tur ut på sjön ´med sparkar och hundar, om det inte blåser för mycket.

Osslund


Den här bilden är jag förtjust i. Det är en del av en tavla av Osslund och den var till salu för ett tag sen. Men jag hade inte råd att köpa förstås. Det är nåt med bilden som jag tycker om, men jag vet inte vad det är; färgerna, rörelsen, ögonblicket fångat, ljuset, motivet (träd är alltid speciella!), kombinationen av lugn och dramatik som bilden förmedlar,

Tack Henry ...

...och andra i hembygdsföreningen och släktforskargruppen,  för hjälpen med släktforskning i samband med släktforskarträffen i Svensbyn idag. De uppgifter Ni  hjälpte mig att få fram har verkligen fört mig vidare i sökandet efter släktingar som jag inte inte träffat än.

Jazz lille plutten!


Jag var av en slump inne och kollade på min gamla Expressenblogg och hittade den här gosiga valpbilden på vår store snälle hamiltonstövare Jazz. Han är nu 5 år snart, men den lilla tuppkamvirveln på huvudet finns kvar. Han var en lugn och trygg valp och så har det fortsatt med honom. Han är en riktig klippa.

Jazz skulle ha startat på elitprovet i Eksjö nästa helg, men provet blev inställt pga snöförhållandena. Vi läste om det  igår kväll på arrangörsklubbens (Smålands stövarklubbs)  hemsida. Trist är det men det löser en del andra problem i sammanhanget. Hoppas provet kan köras ändå lite senare under säsongen. Men här har inte gått att jaga heller på flera veckor. Både gubben och hundarna har abstinens och nästan klättrar på väggarna med sin överskottsenergi.

GRATTIS ROLF J.!

Du fyller ju år idag och jag kom ihåg det, mot alla odds. Grattis alltså från mig och gubben! Och vi hoppas Du får en trevlig födelsedag!

Får väl passa på att erkänna att det blir lite slumpartat vilka födelsedagar jag uppmärksammar här på bloggen. De som inte hamnar här kan vara väl så viktiga personer i våra liv, men födelsedagarna har bara inte hamnat under ögonen dagarna innan eller annat har ockuperat inläggsplatserna på bloggen.

Nattsuddare ...

.... har jag ett antal i läsekretsen här på bloggen. Jag vet ju inte vilka det är men jag ser på  statistiken och inte så få har alltså läst redan mellan midnatt och tidig morgon. Eller också är det läsare på andra sidan jordklotet. Nej, det kan det rimligen  inte vara, högst en handfull i så fall.

Tips försvann tyvärr.

Tips fick polisen in på ett rätt tidigt stadium i sökandet efter Kerstin Segerberg, men det försvann någonstans i hanteringen.

Det gamla paret, boende långt uppe i skogen, som Kerstin skulle lämna blommor till, nämnde för polisen att man borde leta på den aktuella vägen eftersom de visste att det var lätt att köra fel där. Men detta nådde inte fram till rätt person av allt att döma. Eller missuppfattades. Sånt händer ju. Ingen sökte just där och Kerstin hittades långt senare av lokalbefolkning på skoter.


Släktforskning är himla roligt!


Den här dagen rekommenderas förstås! Och det behöver inte vara släkt med sillerudsanknytning som man vill testa att leta efter. Det kommer att drälla in massor av människor tror jag, det här intresserar.

Närsynt Centeranalys ...

... läser vi om. Man har inte orkat se längre än till Stockholm och framhåller Stureplanscentern som framtida förebild för partiet eftersom  Stockholms-(c) ´haft framgång i senaste valet.

 Alla landsortskommuner då, där Centern varit det dominerande partiet i decennier??? Kanske borde Sunnecentern vara förebilden? Kanske är det Sunnecentern som varit förebilden när det gäller att ta vara på de frågor som är nära de egna väljana;  i Sunne  och många andra orter är det jord, skog, energi, infrastruktur, småföretagande??

Med den här valanalysen så lär Maud Olofsson och en hel del andra i partiledningen plockas bort av ilskna väljare på nästa stämma och oppositionen inom partiet får  en raketfart som man aldrig kunnat drömma om. Att framhålla Stureplanscentern som förebild lär vara som att tända på torrt krut ute i bygderna där Centern ändå har sina kärnväljare och sina rötter.

 Ur detta kan komma att växa ett nytt parti som tar vara på de frågor som berör landsbygd och basnäringarna i landet. För  de röster som Centern tappar får inte gå till SD vilket de förmodligen gör idag. Det finns många som anser att de idag inte längre har något parti som företräder deras intressen i riksdagen.


http://www.svd.se/nyheter/inrikes/vice-partiledare-kan-stotta-olofsson_5899381.svdhttp://www.expressen.se/nyheter/1.2309349/maud-bor-ha-en-vice-partiledare
http://www.expressen.se/nyheter/1.2308569/analysen-ta-efter-stureplanscentern
http://www.expressen.se/debatt/1.2308398/annie-johansson-stureplanscentern-vag-till-c-omeback


http://www.dn.se/nyheter/politik/vice-partiledare-kan-stotta-olofsson

Dessutom kan man fundera på om inte Maud Olofsson har missuppfattat sitt uppdrag. Hon är minister med bl.a. ansvar för att vi har fungerande energimarknad, det är därför klagomål på de orimligt höga elpriserna kommer till henne. Hon är alltså inte anställd som energirådgivare! Kanske någon kan vara snäll och berätta för henne vilket hennes uppdrag är.

http://di.se/Artiklar/2011/1/27/225710/Naringsministern-Spar-pa-elen/

Ett stort steg mot en mindre vargstam ...

... i Sverige har tagits idag genom EUs beslut att starta upp processen att dra Sverige inför EU -domstolen för vargjakten.

Det är snudd på skrattretande att man inte tar reda på erfarenheterna från såna åtgärder tidigare. Finland byggde upp sin vargstam mot drygt 200 djur. Då slog EU till med en process mot den vargjakt som man hade. Och vad hände?? Blev vargstammen större som avsikten var???

Nej den har nu minskat till runt 150 djur och alla är eniga om orsaken; olaglig avlivning!

Tänk att det ska vara så himla svårt att begripa att man måste ha lokalbefolkningen med sig i vargpolitiken!  Det går inte att bara köra över de människor som tvingas bo i vargrevir, de som ska betala priset för en svensk vargstam, betala  med sin livskvalitet.

Ingen myndighet kan hänga bevakning på varenda varg i skogen hela tiden, det är omöjligt. Därför minskar vargstammen om det inte finns ett folkligt stöd för vargpolitiken. Om människor inte får ett lagligt stöd för rimliga levnadsvillkor i vargområde så tar man saken i egna händer. Självklart är det så!  Alla vet det. Vargforskarna idag säger att den svenska vargstammen lever i högönsklig välmåga och ökar hela tiden, nu finns 250 - 300 vargar i landet enligt senaste beräkningarna, det enda egentliga hotet är tjuvjakt. EU slår in öppna dörrar.

Mångfald ersätts av enfald! Sååå puckat!  Det borde vara svenska folket som beslutar om vargjakt eller inte. Det finns en klar majoritet för vargjakt, både i opinionsmätningar och i riksdgsbeslut.

Det finns liknande erfarenheter från förvaltningen av björn i Sverige; när man införde licensjakt på björn så ökade acceptansen, liksom stammen.

http://www.expressen.se/nyheter/1.2307411/sa-vill-regeringen-radda-vargstammen

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/eu-anmaler-svensk-vargjakt_5896143.svd

http://www.dn.se/nyheter/sverige/djurparksvargar-satts-ut-redan-i-var

http://www.dn.se/nyheter/sverige/utsattning-av-vargvalpar-doms-ut

Varg i Egenäs ...

... sågs idag gående på isen på Östra Silen mot Hästöna. Han som bor där såg.

GRATTIS CARIN!


Hipp, hipp hurra!


Ingvar Kamprads ...

... företagande och skatteplanering har jag inga som helst problem med så länge de håller sig inom lagens råmärken. Och det antar jag att de gör. Annars vore det korkat.

Att Kamprad tjänar pengar på sitt företagande och sitt arbete, har jag inte heller några problem med. Han har gjort ett ´långt livs hederligt arbete och byggt upp ett jätteföretag med hjälp av egna idéer.  Han marknadsför inte bara IKEA ute i världen, han marknadsför också Sverige och svensk mat. Få enskilda människor har betytt så mycket för Sveriges goda rykte utomlands som han. Det blir väldigt småaktigt att bråka om att han uppbär svenska folkpension som han enligt lag har rätt till ( i likhet med alla medborgare, goda som onda, rika som fattiga, kriminella som hederliga)

Sen kan jag förstå att Ingvar K i egenskap av företagsledare inte vill berätta allt om sitt företag och sin ekonomi offentligt. Vem av oss vill det? Och vem av oss har skyldighet till det?

Ingen människa är enbart perfekt och god, ingen av oss. Men Kamprad har en hel del sympatiska drag. Bland annat så delar han personligen ut julgåvor i Älmhult till alla anställda och även till dem som tidigare jobbat i företaget. Sen förstår jag inte klagomålen över att han inte skyltar med sina tillgångar i tid och otid utan har en låg profil. Tänk om det vore tvärtom, att han förekom i media oavbrutet med ett liv i lyx och överflöd. Då skulle det bli väsen på en del journalister som spinner på temat avundsjuka och missunnsamhet.

Om man vill hänga ut människor och företeelser som kostat skattebetalarna massor av pengar så vore det vettigare att granska de höga EU-pensionerna till avgående tjänstemän,  som vi alla får vara med och betala. Kanske också diverse bankers agerande för att få statliga stora pengar + bonusar och jättevinster i nästa ögonblick.

Kanske man till och med borde granska agerandet hos en del staters regeringar inom EU som låtit slöseri och bankrutt i det egna landet få betalas av EU medborgarna via skattsedeln.

Det finns mycket ruttet att granska, men detta med Ingvar Kamprad var ett stolpskott.

http://www.dn.se/ekonomi/svt-gor-upp-med-myten-om-ikea

http://www.dn.se/ekonomi/svt-gor-upp-med-myten-om-ikea

Varma smörgåsar ...

... med älgfärsröra, tomat, ost, lök och lite smått o gott. Jo, det blev det i kväll med goda vännerna - nostalgitripp. Lite tack och farväl för ett tag också, men vi ses igen. Jag är så tacksam att de finns. Inser allt mer hur värdefullt det är med de gamla goda vännerna, de som man delat en större del av livet med.  Vi känner varandra utan och innan sedan 30 år så där, både med fördelar och nackdelar, i glädje och i sorg, och ändå tycker vi att det är ok, det duger; "Good enough friends" kanske!. Det går både att tramsa och vara allvarlig och aldrig har vi tråkigt tillsammans.

Den sista värmlandsvargen fälldes ...

... idag, den sista på licensen för i år, nr 6. Nu är jakten i Värmland avlyst för den här gången. Den fälldes i Gunnarskog idag onsdag på eftermiddagen. Det kan vara en varg ur det nya s.k. Ängenreviret.

Musik i Sillerud


Dit ska jag förstås! Gubben påstår att han ska på något möte den här dagen. Och det ska vi inte missunna honom!

Kerstin Segerberg levde i fem dagar ...

... och hon skrev hela tiden lappar! Den sista lappen är daterad fem dagar efter försvinnandet, den dagen hon skulle ha varit på grötfesten enligt tidningen Aftonbladet. Hon åt snö för att stilla hungern, hon försökte gå till Tegen men gav upp, hon skar sig i försöken. Det är så hemskt att tänka på och visst rinner tårarna nerför kinderna av medlidande! I fem dagar levde hon innan hon till slut frös ihjäl i bilen, ensam på den öde skogsvägen, i en snödriva, det är ofattbart grymt! Det är alldeles ofattbart grymt!

"Jag har kört fel, jag har kört fast, jag har väntat på hjälp i fem dagar" , så skrev hon till sist enligt vad som står i tidningarna.

GF..

... har jag ikväll, det betyder Gubb Fritt efter att ha blivit bjuden på jättegoda kotletter av mannen i huset. Tack för det, himla uppskattat! Han är på nåt möte i Säffle nu och pratar med några om rovdjur  (förstås) Och det i sin tur betyder att jag inte tittar på teve för att vara social, utan jag gör precis vad som faller mig in. Och det är inte så himla exklusivt; kör en tvättmaskin, en diskmaskin, lägger in tre kolli byrå i rätt rum och fraktar ut förpackningen, tänder ljus i lyktorna ute i trädgården,  läser tidningen på nätet, röjer upp i FB efter gårdagens excesser och bloggar lite förstås. Märker att det blir allt viktigare med tystnaden som vila. Mitt jobb är ganska ljudligt, rörigt och rörligt, så det är skönt att få lugna tysta kvällar.

Ser med spänning fram emot morgondagen, då Roland ska skruva ihop en byrå som kom idag - i X antal delar!! Små!


Skolforskningsfiaskot ...

.... skriver tidningen Skolvärlden om. Svenska elevers prestationer sjunker enligt internationella undersökningar, typ PISA. Nu finns det kritik mot PISA-mätningarna att de enbart mäter direkta ämneskunskaper, inte de sociala målen i läroplanen exempelvis. Men kanske måste båda delarna finnas med, både ämneskunskap och social kompetens. Social fostran på bekostnad av ämneskunskaper kallar jag nog Flumpedagogik. 

 Fast det verkar inte som om den sociala kompetensen är skyhög i svenska skolor, eleverna, lärare o föräldrar klagar ju samfällt just över bristen på arbetsro i klassrummen enligt forskningsrapporter på området . Och hänsynstagande måste väl ändå höra till den sociala kompetensen.

Man menar i artikeln att den forskning som skulle kunna visa på vilken pedagogik som fungerar och ger bra resultat, den är nästan obefintlig och det lilla  som finns går inte att granska internationellt eftersom det är skrivet på svenska.

De reformer som genomförts och propagerats för uppifrån politiker och de centrala myndigheterna de senaste decennierna kan enligt en stor metaforskningsstudie (Hattie) ha varit skadliga istället, för de har inte varit baserade på dokumenterad eller praktisk erfarenhet från klassrummen.  Och han menar att hans samlande  studie visar att individualiseringen (IUP kanske?), skrotandet av klassundervisning, åldersblandning, elevinflytande över inlärning,  block/ temaläsning,  helordsläsinlärning och en del annat varit skadligt för skolan istället för positivt.

Positivt däremot skulle ha varit att få med av följande:


"1. Strukturerad utvärdering av enskilda lärare
2. Lärare får video-feedback på sin undervisning.
3. Snabbare undervisning för snabba elever.
4. Insatser som minskar störande beteenden i klassrum.
5. Omfattande stöd till elever med inlärningssvårigheter.
6. Feedback från lärare till elev.
7. Goda relationer mellan elever och lärare.
8. Undervisning utspridd i tiden (ej blockundervisning).
9. Meta-kognitiva strategier för inlärning (till exempel minnesträning för att snabbt ta till sig en komplex text).
10. Direkt undervisning (klassisk katederundervisning).

I botten på listan, det vill säga sådant som till och med kan ha negativ effekt på elevers prestationer, hamnar exempelvis mentorskap, helordsmetoden vid läsinlärning, åldersblandade klasser och när elev bestämmer inlärningen.
KÄLLA: Studie utförd av professor John Hattie, Nya Zeeland."

Citat ovan hämtat från artikeln i Skolvärlden.

Jag har läst artikeln med intresse, men jag skulle ju vilja granska både Hattie och annat själv förstås. Han som högljutt klagar på skolan är docent i psykologi, Knut Sundell. Och instinktivt blir jag skeptisk när psykologer klagar på skolan, på samma sätt som det är lite suspekt när lärare talar om för psykologer hur de ska jobba. Hur mycket av varandras yrkesområden förstår man egentligen? Blir det ett utanpåverk?

Jag gillar att hämta tankar om undervisning från den forskning som finns; Mary Clay, Vygotsky, Lundberg, Taube osv. Men samtidigt får man akta sig för att ge sig helt forskningen i våld som lärare. För det är ändå sammantaget en så liten del av skolans värld som är beforskad. Och väldigt mycket måste göras helt improviserat, beslut från dag till dag utifrån den elevgrupp, den föräldragrupp och andra förutsättningar som råder just för tillfället. När förutsättningarna ändrar sig måste man som lärare vara beredd att ta fram nya redskap ur verktygslådan. Och det snabbt! Det går inte att först konsultera ett antal doktorsavhandlingar och i förväg uppgjorda planer.

 Med en klass på 16 elever går det alldeles utmärkt att undervisa i matte enbart laborativt- praktiskt utan matteböcker. Men när man plötsligt står där med 25 st 7-åringar i en klass då är det bara att packa in mattelabbet längst in i garderoben, ta fram matteböckerna igen och börja ett systematiskt arbete att tillsammans med föräldrarna göra en fungerande grupp av "barnaflocken". För då är det det allra viktigaste, att se till att barnen, parallellt med kunskapsinhämtandet,  är snälla mot varandra fast förutsättningarn för det är urdåliga med en alldeles för stor grupp. Inget annat kan vara viktigare än ämneskunskaper och bra grupp då.  Sen kan forskningen och kvalitetsutvärderingsplanehelvetet säga vad de vill om innovativ pedagogik och reformer, det är "här och nu"-kraven som läraren måste ta itu med.  
Bästa reklamen för svensk rovdjurspolitik ...

.... har SNF och Rovdjursföreningen bedrivit.

Tack vare deras engagemang och protester utomlands så har svensk rovdjursförvaltning och svensk rovdjurspolitik blivit uppmärksammade internationellt. Och fått massor av beröm!!

Det är många länder som kämpar med att få ihop detta med rovdjur och människa. Men få har lyckats komma så långt i sina kompromisser som Sverige. Och Jägareförbundet får massor av cred för både vad de gör och vad Sverige gör för sina rovdjur. I inget annat land har man lyckats förena olika intressen som här.

 Roligt att läsa! Här kan Sverige tydligen bli en förebild för andra! Och kompromisserna har brett stöd hos befolkningen och i riksdagen.

Vargen som sköts i Koppom tidigare.


Det här är den varg som fälldes i Koppom (Eda kommun) och som förmodligen hör till flocken i Glaskogsreviret, Årjängs kommun. Den är  född 2010 och det betyder att man även officiellt fastställt den föryngring som ortsbefolkningen vetat om.


Jag är inte säker men jag gissar att det kan ha varit här som den fälldes i gränstrakterna till Årjängs kommun. Och vi gratulerar förstås den skickligen skytten som avlossade det här skottet.

Pga den hotbild som finns i de här sammanhangen så skriver jag inga namn, vare sig på skytt eller fotograf.

 På något märkligt sätt så tycks den här hotbilden ha blivit "normaliserad" och godkänd av media och myndigheter. Det är ingen som reagerar med indignation eller upprördhet över att det utdelas hot att skada, såra och till och med döda människor. Media hjälper till genom  att förmedla de arrangerade bilderna av "blodiga jägare" i snön.

Daniel Ligné, bitr. riksjaktvårdskonsulent med en populär blogg, har liksom andra jaktliga företrädare fått hotelser. I hans fall indirekt också mot sina små barn! Bilder av dem har publicerats på militanta vargvänners organisationers hemsidor, tillsammans med jägarfientliga utfall!  Det är ett lågvattenmärke! Och jag fattar inte hur seriösa riksmedia kan understödja den typen av organiserade hotelser genom att förmedla dem till miljoner människor.

Stöd för den svenska vargjakten ...

... finns det hos en majoritet av befolkningen. Den grundar sig också på ett riksdagsbeslut med betryggande majoritet. Just nu pågår kampanjer för att visa motsatsen. Men den som vill aktivt visa sitt stöd för vargjakten, riksdagsbeslutet och därmed en sansadlångsiktig rovdjurspolitik kan gå in på den här sidan och göra det. Bara ett tips!

På Facebook har vi lagt ...

... gubben nu!

http://www.facebook.com/profile.php?id=100001939460414#!/profile.php?id=100001939460414&sk=wall

Roligt att kolla vilken reklam som hamnat på hans sida, en del av den träffar alldeles rätt; diamantringar till damer exempelvis. Ja, tack! 

 Fast kontaktannonssida med en glatt smilande herre tror jag inte han faller för.

Viktminskning som garanterat omvandlar fett till energi (?), kanske är välment men gubben är helt ok utan det också. Sen är det krämer mot rynkor och gikt också, fast det har han inte ont av - inte någondera. Sen står det att han och jag har blivit vänner och det är vi glada för. ;-)

 Cellbes vårmode med spets och sånt tror jag inte blir aktuellt för gubbens del, konstigt att den annonsen kom med, han har faktiskt fyllt i att han är gubbe. Jag trodde reklamen var riktad. Eller också har Cellbes en rejäl kundkrets bland äldre herrar.

Sen skulle jag vara ambitiös och hjälpsam genom att via min Facebooksida föreslå ett antal personer att bli vänner med gubben, men det blev visst en del fel så det ser ut som om jag har föreslagit nya vänner till mig själv. Alltid trevligt med nya vänner men jag hoppas det inte missuppfattas! Suck! Jag begriper mig inte på Facebook och kommer nog aldrig att göra det heller, det är inte så ofta jag är inne där och kollar.


Värmlandsvarg nr 5 fälldes ...

... i Torsby idag måndag em kvart över tre ungefär. Det var en alfahanne på 48 kilo, 4-5 år gammal som fälldes i trakterna kring Ambjörby. Det var en kvinnlig skytt men jag vet inte vem. Och som vanligt så spelar det ingen roll eftersom hotbilden mot skyttarna gör att man undviker att publicera namnen.  Nu återstår en varg på licensen i Värmland.

Julkort


Julkorten har åkt undan nu, men de som har barnmotiv blir kvar framme ett tag till, de är numera himla fina o proffsiga. Här är några.

Himla fin promenad fick jag idag, bytte friskvårdstimmen på torsdag till idag eftersom vi ska göra annat då på skolan. Det gick att gå på skaren! Jag sneddade över från Brogärdet till bryggan.  Helt suveränt och fint solsken var det också.

Gubben försvann på nåt möte och jag försöker låtsas om att jag inte hör en styck tax pjåska efter husse. Oskar är en fjomp, riktig hussehund! Taxar blir såna. Hjälper inte att jag går med honom flera gånger i veckan och snossar med honom. Husse står för maten och har därmed en speciell plats i hans hjärta.

Silbodalsskolan ...

... f- 6,  får uppmärksamhet från kommunens politiker; kommunalråd + BUN -ordföranden på måndag och så nya BUN på torsdag och vi ska alla få chansen att träffa dem, i alla fall på torsdag. Intressant! Sen kommer Skolverket hit och inspekterar fram på vårkanten. Jag hoppas att man gör sig mödan att leta upp inte bara det som är negativt utan det positiva också. Positiv feedback utifrån kan vara bra.

Sparkdag på Östra Silen söndag!


Isen ligger över hela sjön, det är mäktigt! Man kan sparka vart som helst.

Maja o hennes familj var också ute och grillade


Oskar och kanske Filip var här och pimplade.

Vi åkte spark en bra bit ut och grillade med goda vänner och hundar. Både Oskar och Jazz var med. Det blev sammanlagt någon mils sparkande. Det var fantastiskt skönt med frisk luft och ljus och vackra vyer. Det är suvrän is på hela sjön, lite för knockligt för skridskor, för isigt för skidor,  men bra för spark.
Både jag och hundarna har fått ordentlig motion den här helgen, igår gick jag med Oskar nästan till Svensbyn, det är bortåt en halv mil. Vi har en fin vinter.

P-G kommer att starta ...

... i rally-SM! P-G är en duktig rallyförare från Årjäng och nu har han har fått stipendium från Helmia på 200.000 SEK bl.a. som sponsorhjälp till att finansiera starten.  

Det har ramlat in en del andra pengar också.

http://www.nwt.se/sport/motorsport/article835551.ece

Dessutom har P-G fått in sponsorpengar från andra fans. Så han startar i WRC svenska rallyt. GRATTIS till start, vi håller tummarna att det ska gå bra.
http://svt.se/2.21146/1.2303644/p-g_andersson_klar_for_svenska_rallyt


Tema norsk mat!

Vi åt alltså i går kväll lördag hos U och H  tillsammans med andra goda vänner också, något vi aldrig ätit förut. Det var norskt mat-tema och så här från början:


Det började med en liten entrérätt till välkomstvinet. Det var små krustader med löjrom, creme fraiche och persilja.


Förrätten var torkat och saltat fårlår i tunna skivor (fenalår)  runt grön lättkokt sparris med mycke tuggmotstånd kvar och potatis som, tror jag, först var kokt med skal på och sedan stekt i smör med grovt salt på och något mer, minns inte. Kolla in tallrikarna med djurbilderna.


Till förrätten drack vi ett fylligt sydafrikanskt vin Allesverloren, med en speciellt historia bakom det  ovanliga namnet.


Varmrätten var helt ny för oss. Det är en lyxig norsk fiskspecialitet; Skrei. Skrei är en torskfisk som lever sitt liv huvudsakligen i arktiska områden, precis norr om Norge. Under lektiden vandrar den ner efter kusten för att finna bra lekplatser med lagom temperatur. Därav namnet Skrei som är fornnordiska och betyder skrida / vandra i flock.  Det är under den tiden, dvs nu, som fisken fångas. Den blir 1.30 lång max och 40 kilo. Fisken kokas i lättsaltat vatten bara några minuter, man får gärna ha lite ättika i vattnet också. Till den serveras kokt potatis, smält smör, alternativt levern hackad och blandad med lök samt torskrommen kokt och skuren i skivor, och morötter.


Snapsglasen var frostade men hade också en ring som genom en gevärspipa med hårkors och så siluetten av älg / vildren på andra sidan.
Desserten var vinkokta päron. De ska koka hela i vin i flera timmar, vanligt vitt vin, syltad ingefära och serveras varma med lönnsirap, mandel, vispgrädde / vaniljglass.  Lönnsirap görs genom att tappa av lönnarna sav och sedan koka ihop den, det går åt många liter för att få en sån här flaska. Familjen här har goda vänner i Kanada efter år av utlandsjobb så det är äkta vara.

Till kaffet som avslutade måltiden serverades smultringar och kransekaka.

Till sist så skickade vi iväg varsin thailykta mot den mörka himlen. Det var så stilla och de steg i magiskt tysnad högt högt upp.

Vi¨åt och stimmade oss genom kvällen, himla trevligt. Och skulle önska att vi kunde fortsätta att träffas så här i många år till. Fast till våren / försommaren ska vi i alla fall ses i Oslo och besöka det nya operahuset.

Idag söndag ska vi ut på isen på Östra Silen, en bra bit ut och grilla korv med några andra. Fortskaffningsmedlet vet jag inte än; spark kanske.

EU godkänner ...

... i princip den svenska vargjakten utifrån de speciella förutsättningar som råder i Sverige med koll på varje enskilt djur.  (Sen vill tydligen en enskild EU-kommissionär pröva den svenska vargjakten i EU-domstolen. Fast det faktum att han kommer från, Slovenien,  ett land med betydligt färre vargar än Sverige och ändå jakt på dem förtar lite av hans trovärdighet. )


Så här står det:

"Europeisk rovdjursgrupp om licensjakten på varg 2010

En europeisk rovdjursgrupp, Large Carnivore Initiative for Europe (LCIE) har publicerat en formell ståndpunkt om 2010 års licensjakt på varg i Sverige.  Gruppen accepterar jakten med några anmärkningar.

LCIE har officiell status som arbetsgrupp inom Species Survival Commission (i den internationella naturvårdsorganisationen,  the Word Conservation Union (IUCN). LCIE har tagit fram förslag till riktlinjer för förvaltning av stora rovdjur och de har antagits av EU."


Med anmälningen till EU-domstolen har följt internationell uppmärksamhet på svensk rovdjursförvaltning och den får mycket beröm av flera skäl; vi har i vårt land koll på i stort sett varenda varg och registrerat genuppsättning, vet alltså hur de är släkt med varandra. Man kämpar i många länder med att försöka förena vargens närvaro med människors  men ingenstans har man kommit så långt i kompromisserna långsiktigt som i Sverige. Sen blir det allt mer tydligt att varje land måste hantera de här frågorna utifrån sina egna förutsättningar och sina egna traditioner när det gäller djurhållning, allemansrätt och jakt exempelvis. I Norge är det speciellt med grundlagsskyddad rätt till att ha betesdjur fritt gående i skog och mark, i Sverige med fädbodar, rennäring, allemansrätt, löshundsjakt,  osv. Varje land har sina premisser och måste kompromissa utifrån dem. 

Äventyrsresor ...

... vem behöver dem? Jag menar nu när man kan resa med SJ och inte veta när resan startar, när det slutar, hur man reser, eller var man hamnar. Till slut kommer nu den ultimata utmaningen, man får bitande exotiska djur  som sällskap på resan i sin säng!

Genetiska skador på de fällda vargarna ...

... finns det tydligen. Och fler än man kunde tro. Av 15 fällda vargar så uppvisar fyra skador som kan hänvisas till genetik; en med kraftig missbildning i käken, två kryptokida med endast en testikel på rätt plats och en med sammanväxning i korsryggen. Eftersom de här skadorna inte kunde ses innan djuren fälldes så kan man på goda grunder anta att de vargar som nu lever i Sverige har ungefär den här andelen genetiskt betingade missbildningar: 4 av 15. Det skulle betyda att ungefär 25 % av den svenska vargstammen är drabbade i nuläget.  Man konstaterar i samband med obduktionerna att de svenska vargarna är mer släkt med varandra än syskon.  

Nu tror jag i likhet med professor Öje Danell (som "vet" förstås istället för att "tro") att inavel bland vilda djur inte spelar någon roll. I den hårda tillvaro som vildmarkslivet innebär, så går individer med dåliga arvsanlag under och då påverkas inte stammens överlevnad som helhet i ett längre tidsperspektiv. Det finns inget dokumenterat exempel i historien på problem med inavel över tid bland vilda djur, inte ens i isolerade populationer (exempelvis vargarna på Isle of Royal). Bland tamdjur måste man däremot vara mer observant för där överlever ju i princip alla utan att egentligen anstränga sig.

 Men jag trodde ändå inte att det skulle vara så mycket av medfödda skador. Två av åtta hanar, 25 % är alltså kryptokida! Det handlar ju om en slags  hund och för mig låter det mycket i en hundpopulation.  Fast jag är inget proffs på varggenetik. Undrar om någon vet vad som är normalt i en vargpopulation? Eller är det bara gissningar?  Kanske en bra idé att prioritera arbetet med att friska upp generna framför kvantitet i alla fall - för säkerhets skull. Om vi nu promt ska ha varg i landet så bör de åtminstone vara någorlunda friska till kropp och själ även på kort sikt, så de håller sig i  skogen och inte stryker runt soptunnor för att föda sig.

Uppdaterat: Nu har jag läst på lite om kryptokism. Hunddjur ´med en testikel på rätt plats är oftast fortfarande fertila, men om bägge ligger uppe i buken så blir de sterila för temperaturen blir för hög för spermierna, de överlever inte då. Kryptokism anses av forskare mycket äftligt och verkar vara kopplat till inavel. Det  drabbar 1-6 % av tamhundar, men man avlar aldrig på kryptokida hundar. Det finns ett samband mellan kryptokism och patellaluxation (led ur led antar jag, höft kanske?) och navelbråck, dessutom är risken för testikelcancer rejält förhöjd. Det finns indikationer på att hunddjur med en testikel kvar uppe i buken kan bli mer "haniga" och aggressiva eftersom hormonproduktionen kan öka med högre värme, men det är ännu osäkert om så är fallet.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/forskarkritik-mot-svensk-vargjakt

http://www.dn.se/nyheter/sverige/eu-brottsanmaler-svensk-vargjakt

Som omväxling får vi se en artikel från brukarsidan i vargdebatten, från dem som brukar naturen;
http://www.aftonbladet.se/debatt/article8440768.ab

men då ges märkligt nog "motståndarsidan" genast repliktillfälle! Så har det inte varit minsann under den senaste veckan och media har varit nedlusade av osakliga vargkramar- artiklar, både på nyhetsplats och på debatt- och ledarsidor. De vargdrabbade har inte med automatik givits utrymme till genmäle omedelbart.  Men vi får hoppas att detta är en ny policy som ska gälla åt båda håll i Aftonbladet.

Uppdaterat lördag kväll:  Ýtterligare en varg skjuten i Örebro län, där är nu jakten avlyst. Fyra djur återstår; två i Värmland, ett i Västmanland och ett i Västra Götaland

Bättre skytte ...

... på årets vargjakt konstaterar de som har obducerat de skjutna vargarna. Bra jobbat av Svenska Jägereförbundet som har ordnat utbildning för vargjägare och uppmanat till skott enbart på stillastående varg! Insatserna har gett  resultat. Nu är det fem djur kvar att fälla till den 15:e februari.

Cuf-ordföranden avgår - tack o lov!

Det måste man säga efter den svamliga artikeln i media om hur (c) bör bli ett "frihetligt parti". Värsta svamlet på länge! Han har inte i centern att göra, så det är bra att han avgår. Det är bara att önska Magnus Andersson lycka till i fortsättningen, vem han nu är.


Ser fram emot skolprogrammet ...

... i TV där lärare ska coachas till bättre jobb. Visst är det så att jag som lärare inte kan uppträda som jag gör privat. Jag ska ju leda en stor grupp och det kräver 100 % närvaro hela tiden, allt måste vara planerat när jag står inför eleverna. Mitt kroppspråk och min röst är mina verktyg.

Jag som normalt har ett snabbt sätt att röra mig måste dra ner tempot  och jag måste också tala långsammare och vänligare och mjukare än annars. Och lågt. Fast det är inte svårt för jag har en låg röst. Om jag står inför eleverna i ett klassrum lite lätt framåtlutad när jag talar,  så annonserar jag intresse för dem. Om jag sitter i en stol bakåtlutad så annonserar jag ointresse. Pauserna är nästan lika viktigt som orden att använda. På rätt ställe. Då får jag uppmärksamhet.  Ja, osv, osv.

Sen måste kraven vara relevanta, både på skolprestationer och uppträdande. Båda delarna bör kunna vara någorlunda åldersadekvata.  Jag har ofta undrat varför den här typen av kunskap inte förmedlas i lärarutbildningen. Ska bli spännande att höra vad det kommer att handla om.

Vacker promenad idag torsdag eftermiddag.


Och gubben brummar
Ett par vedlass till så är vinterveden bärgad. Det slinker med lite timmer och massa också förstås. Han gillar verkligen det här.

Fullmånen ...

är så vacker och jag strävar och försöker ta kort, men det blir inte bra, det blir bara så här, detta är på väg till jobbet på morgonen.
Bilden här under är från utsikten över Östersils is från Harnäs


Men det funkar inte riktigt att ta såna här bilder med mobilkamera, den klarar inte så dåligt ljus. Fullmånen är vacker och jag blir pigg, men sover dåligt ibland.

Snällaste svärmor ...

... har jag! I morgon ska hon få en liten vårblomma! Jodå, hon får ersättning för baket också på riktigt.Agenda

Friskvårdspromenad blev det idag, lite längre än vanligt eftersom jag vill gå i solen hjela tiden, det blev landsvägen till Elgtån upp mot ålderdomshemmet och så tillbaka igen hem.

Imorgon kväll fredag börjar helgen med en tur  till Harnäs och för att äta hargryta. Låter som en händelse! Men det ska bli smarrigt, hare är jättegott och smakligt.

På lördag blir det till U o H. Det ska bli trevligt. Om vi har tur blir det vackert väder och därifrån kan man se ut över sjön och det är fint med nästan fullmåne.

Sen är vår snälle Jazz nu kvalificerad för att starta i elitklass så han är anmäld till Eksjö elitprov. Dit åker vi har vi tänkt. Vi har varit där  förut och den som söker på Eksjö här på min blogg hittar en hel del bilder och annat.

I början på mars kommer tidningssonen och Carin hem hit några dagar.

Centerpartiet som söker sina rötter kommer att hitta sina väljare!

Det finns en idé om att Centerpartiet ska kunna bli ett stort parti genom att fjäska för stadsbefolkníng och andra stora befolkningsgrupper. Det tror jag inte på. Centern bör gå tillbaka till sina rötter, till landsbygdsfrågor och regionalpolitik, energifrågor och infrastruktur (bra vägar och inte minst bra järnvägar!). Hellre ett litet parti som ändå har en trogen väljarskara som upplever att ett parti tar vara på deras frågor, ett parti som ändå får stöd nog för att vara kvar i riksdagen.  Jag är inte den enda som tycker så. Här finns ett bra blogginlägg som också är en debattartikel i tidningen ATL idag. Jag försökte kopiera inlägget och publicera det här, men det gick inte så man får gå in och läsa länken.  Jag har lov att visa den.

Uppdaterat: Här hittade jag en artikel som är skrämmande. Magnus Andersson ordf, CUF och ledamot av  analysgruppen efter valet säger att Centerpartiet ska bli det nya "frihetliga partiet", partiet som tar den enskilde i försvar mot ......  ja, vadå? Det framgår inte riktigt. Men återigen strävar man bort från sitt ursprung, mot nya konstruerade mål som redan är upptingade. Hur ska man kunna konkurrera med liberalerna ´när det gäller frågan om frihet för individen???  Törst efter frihet ska driva Centerpartiet!! Man tar sig för pannan!

Och vem ska ta över de frågor som Centerpartiet slänger i diket efter sig på vägen; landsbygdens villkor, jordbrukets, skogsbrukets, energifrågor, regionalfrågor, småföretagares villkor, glesbygdsproblem, vägar, infrastruktur osv. Det är inte skämmigt att öppet företräda de här områdena, det är inte bonnigt och simpelt. Det handlar om en enormt stor del av den svenska ekonomin och den sysselsätter oerhört många människor. Och om man vore tydlig här så har man minst 10 - 15 % av väljarkåren utan att konstra till det för sig.

De väljargrupper som man nu sviker har inga politiska alternativ utan riskerar att hamna hos missnöjespartier som SD.

Det handlar inte heller om att hamna i mediaskugga som hävdas i en artikel. Vad ska ett parti göra i medialjuset om man inte har en politik att visa upp som berör en väljargrupp??? Det blir bara spel för gallerierna, genomskådat av alla och bara löjligt!

Exempel: Det parti som lyckas med konststycket att få ordning på SJ har en rätt stor väljargrupp direkt och om man dessutom stödjer landets vägnät lär det räcka till en att hålla partiet kvar i riksdagen  med god mariginal. Vägar och järnvägar. Med en sån fråga på dagordningen så får man automatiskt en plats i medialjuset och behöver inte anstränga sig med konstlade medel för att få stöd. Och just infrastrukturfrågorna är ett exempel på traditionell centerpolitik.  

http://www.expressen.se/nyheter/1.2300751/kritiken-mot-maud-oppnar-for-myteri

ÅNK

 HAR DU ÅNK?
 

Verkar detta bekant?

Jag blev nyligen diagnostiserad med ÅNK
  ;-)
(Åldersbetingad nedsättning av korttidsminnet)..


 
Så här visade sig symptomen:
Jag bestämde mig för att tvätta bilen. När jag är på väg ut till garaget upptäcker jag posten i hallen. Bäst att kolla posten innan jag tvättar bilen, säger jag till mig själv.
Jag lägger bilnycklarna på bordet,
kastar reklamen i papperskorgen och märker att den behöver tömmas.
Därför lägger jag räkningarna och ett brev med en svarsblankett på bordet
och bestämmer mig för att tömma papperskorgen först. Eftersom jag trots allt går förbi en brevlåda när jag ska till pappersinsamlingen kan jag lika gärna posta svarsblanketten.
Men då behöver jag en penna.

Mina pennor ligger på skrivbordet i arbetsrummet, så jag går in dit
och hittar en flaska juice som jag börjat dricka ifrån. Jag ska börja leta efter pennan, men först måste jag flytta juicen så jag inte råkar spilla på skrivbordet. Juicen håller på att bli varm och bör sättas in i kylen. På väg till köket med juicen får jag syn på en blomvas som står på bänken.
Blommorna behöver vatten, så jag ställer ifrån mig juicen på bordet..
Då ser jag mina glasögon som jag letat efter hela förmiddagen.
Det är bäst att jag lägger dem på mitt skrivbord, men först ska jag
vattna blommorna. Jag lägger glasögonen på köksbänken och fyller vattenkannan med vatten.
Då får jag plötsligt syn på fjärrkontrollen till TV:n.
Någon har lagt
den på köksbordet.
Ikväll när vi ska se på TV kommer vi att få leta efter kontrollen,
men ingen kommer att tänka på att den ligger på köksbordet..
Jag bör lägga den där den ska vara, men först ska jag vattna blommorna. Jag häller lite vatten i vasen,
men det mesta hamnar på golvet. Jag
lägger tillbaka kontrollen på bordet och går för att leta en trasa..
Så går
jag ut i hallen igen för att försöka komma på vad jag hade tänkt göra.
Vid dagens slut är bilen fortfarande smutsig, svarsblanketten har
inte blivit postad, det står en flaska med varm juice på bänken, blommorna är vissna,
jag kan inte hitta någon penna, jag kan inte hitta
fjärkontrollen till TV:n, jag kan inte hitta mina glasögon och jag har ingen aning om var jag lagt bilnycklarna.
Jag försöker komma på varför det inte blev något gjort idag.
Det är
förbluffande för jag vet att jag har varit upptagen hela
dagen och
jag är helt FÄRDIG. Jag förstår att detta är ett allvarligt problem och jag ska söka hjälp för det, men först ska jag kolla min mail. 

(Detta kom från J, tack! Jag kände igen mig direkt, jag som vimsar runt i livet)


Svår espressoabstinens ...

... hade vi i kväll och åkte till Harnäs för att bota den med två dubbla var! Och fick vår trasiga maskin reparerad! TACK!
Fullmånen lyste helt betagande magiskt ut över den is- och snöbelagda Östra Silen! Vilken upplevelse det är! (Fast sabbade sedan sömnen) Väl hemma kunde jag slingra mig undan det sociala tevetittandet genom att plita på en "pedagogisk rapport". Den skulle bli några punkter, men tenderar att svälla ut i lågdensitet. Påminner nu mest om min ouppbundna nyårskalkon, den som välte ur sin fyllning i hela ugnen!

Vargjaktkritisk EU-kommissionär ...

... bör kanske inte kasta sten i glashus. I hans hemland Slovenien uppger miljödepartementet  att det finns 70 - 100 vargar. Man avser att stabilisera stammen på den nivån och i jakt avliva 12

Vi väntar ivrigt på att DN på ledarplats nu "avrättar" både EU-kommissionären och Slovenien!

Och Sverige lär alltså hamna i gott sällskap i EU-domstolen. För kommissionären är väl inte partisk och korrumperad?

Rekommenderar förresten Natalia Kazmierska krönika i Aftonbladet. Hon är modig, vågar gå mot mediadrevet när det gäller vargjakten. Texten är väl undangömd i nätupplagan av tidningen, vågar man gissa av vargkramande kollegor, men det går att hitta den via den här länken! Läs och njut! Någon vågar ta ett brukarperspektiv och lyfta den här frågan på det sätt som har stöd av en majoritet av svenska folket (som är för vargjakt!) och av riksdagen ( som har en majoritet för vargjakt!). Mot vargjakten är bara några extrema gröna organisationer som envisas med att se på¨detta ur ett betraktarperspektiv och så några tiotal journalister som organiserat det drev  som förekommer just nu i media, det som uppenbarligen är avsett att se ut som en folkstorm mot vargjakt.

Hur läser man egentligen?

Ganska häftigt det här!!!  

 

 

Kan du lsäa dteta?
Braa 55% av floekt kan.

Jag kndue itne tro att jag fkaitkst kndue frsötå vad jag lstäe. Den
fneoelmana kfraetn i mnänisnaks hjnräan kan, elnigt en undiöserknng i
Cmabrigde Uinervtisy, lsäa oedrn i vlkien odnrig som hlset, det edna
vkitgia är att den fsötra och stsia btkosaevn stetir på rtät palts. Rsteen
kan vraa hluler om bluler och du kan ädnå lsäa det unta ngåra porlbem.


Vrfaör vi kan det, är att hjnräan lsäer itne vrjae bostakv för sig,
utna hlea odert som en hel.
Hägtfit va?
Och jag som altild ttort att svata rtät
viart vitgkit!Den här texten dyker upp då och då i olika varianter och jag har publicerat några här på bloggen förut. Den här var ovanligt klurig och jag tror att det finns ett skrivfel i den, det borde vara "se bokstäverna i vilken ordning som helst" inte "orden".  Lika fascinerande varje gång dock och jag som jobbar med att lära människor läsa  förundras förstås över hur flott hjärnan skiftar mellan att utnyttja sin bildseende- halva i läsning av helord och sin detalj- halva för att se enskilda bokstäver! Länge leve Corpus Callosum (stavning?)!

Bordsdekoration

Just nu är det stenar, min lilla samling. Vita koraller från Okinawa, sten från Berlinmuren, ökensandsten, flinta, guldglimmer, mineralsten,


Nu åker julpyntet ut, inte allt på en gång, men bit för bit, lite i taget och annat kommer fram som varit undanlagt. Kul att göra nytt och nygammalt. Jag gillar stenar.

Spännande väglag - is!

En lärare tog sig inte till skolan idag pga is. Och under dagen kom beskedet att några av våra bilar började glida omkring av sig själva  på den isiga skolparkeringen!

Telefonkonversation på vedtema.

Tidningssonen ringde för någon vecka sedan. Jag svarade medan gubben gjorde i ordning hundmat vid diskbänken:

Jag: Hur har Ni det då?
Sonen: Jo tack, Carin har fullt opp med att planera för Ellegalan på fredag.

Jag: Fick Du bilden på maskinen som fadren skickade?
Sonen: Mmmm.... vad är det?

Jag: Det är en huggarvagn, man har den när man hugger ved.
Sonen: Ja ha? Hur funkar det?

Jag: Jo, han har den med sig, bredvid sig i skogen  när han hugger ved. Ja, nära i alla fall. Och så finns det liksom ett långt snöre som han kan dra ut och hämta stammarna med, dom som han har fällt. Snöret styr han från sig själv med en grej.

Gubben (väser irriterat från diskbänken): .......OCH SÅ LASTA!

Jag: Och så kan man lasta på veden på kärran som hänger där bak. Med en kran.

Sonen: Och sen då?
Jag: Jo, sen kör han hem det och kapar upp veden i små bitar och lägger dom i en påse och knyter till. Sen kan han använda höhissen och köra dom där påsarna vart han vill.

 Gubben bryter ihop i diskhon!!

- PAPPHAMMAR!   INGA, DU LÅTER SOM PAPPHAMMAR!!

Blomsterprakt efter jul!


Amaryllisarna blommar snällt om andra och tredje gången nu! Himla tacksamma blommor.  Och längst fram en  orkidé som vi fick av "dom i Bäcken". Tackar!

Vargjakt 2011 dag 3, måndag

En varg anmäld påskjuten i Koppom Eda kommun 13.52.  Två vargar kvar på tilldelningen i Värmland.

Uppdaterat: Vargen ovan återfanns strax efteråt och är alltså fälld. Fyra fällda i Värmland och två återstår när måndagens jakt är avslutad.

Vargen som troddes påskjuten igår söndag i Färjelanda, var inte träffad alls och jakten är pålyst i Västra Götaland igen. Man har fällt en varg i Mellerud och en varg återstår på licensen.

Heder åt Mats Olsén som framträdde i teverutan igår kväll med den varg han skjutit. Han gjorde ett ärligt och bra intryck på oss som såg!

Sen är det rätt fantastiskt med rapporteringssystem via sms som Lennart Johannesson skapade förra året för att bidra till att minska risken för överskjutning. Rapport om fälld varg kommer direkt till alla jägare i länet via sms och det omedelbart.

Jägareförbundet har  gjort en bra insats inför årets vargjakt, både med sms-rapporteringssystemet och med utbildning av jägare i  vargjakt. Uppmaningen att hålla inne skott tills vargen står stilla i bra position för skott,  har hörsammats."Maria Larssons eviga ögonblick" ...

... heter en film med bl.a. Persbrandt som jag såg en kväll.
Det är en film med mycket av elände och tragedi, man vill ju bara att hon ska lämna mannen som bedrar henne, slår henne halv ihjäl osv. Jag brukar inte ha tålamod att se ¨såna här eländesfilmer.  Men det  finns en slags livsglädje genom hela filmen samtidigt  med Maria Larssons stora passion för foto. Hon använder de kameror som vår vän började plåta med en gång i tiden, högklassiga apparater. Absolut sevärd film med ett behagligt lugnt tempo som inte är för långsamt så att filmen blir tråkig.

Med livet som insats...

... ska jag nu halka mig iväg till jobbet måndag morgon! Vägen är bara is. Igår gick inte att ta en promenad ens med dubbade stövlar!

Inget snack om hetsjakt!!

Ha ha.. i år var det ett antal tidningsreportrar med ute på vargjakten! De fick också sitta i en snödriva timme efter timme och vänta, precis som vargjägare  i huvudsak gör.  Och tänk, trots att jakten var organiserad i stort sett som förra året så fanns i år inte en enda rubrik om Hetsjakt! Tidningsfolket fick lära sig den hårda vägen att vargjakt är väldigt långt ifrån hetsig. Och deras häpenhet över att det inte fälldes några skott på en hel dag där de satt var också kul att läsa om, man förstår att de hade väntat sig en kanonad. Medias rapportering har hållit en låg profil idag, att sen kommentarer och bloggar kräver jägarnas huvud på ett fat kan inte tidningarna lastas för.  Det är många som behövde komma med ut på jakt och uppleva hur det är i verkligheten och inte bara ta andrahandsuppgifter.
http://www.expressen.se/nyheter/1.2291587/de-fallde-arets-forsta-vargar


Och Per, jag har publicerat Din kommentar under inlägget Perspektivbyte och svarat eftersom den kändes seriös fast den var kritisk. Hann inte förut under dagen.

Vargjakt 2011 dag 1, 2 och Carlgrenkritik!

-nr DatumKönÅlderViktHullKommunAnmärkning  
1   16/1 hona   Örebro    

Värmlands län

 
Nr  DatumKönÅlderViktHullKommunAnmärkning  
1   16/1 Hona Munkfors  
2   16/1 Hona 38 Arvika  
3   16/1 ?  

Västra Götaland

 
Nr        DatumKönÅlderViktHullKommunAnmärkning  
1   16/1 Hane Mellerud  
2   16/1 ? Färgelanda
Påskjuten avräknad
 

Gävleborgs län

 
Nr              DatumKönÅlderViktHullKommunAnmärkning  
1   15/1 Hane Ockelbo  
2   15/1 Hane Ljusdal  
3   15/1 Hona Ockelbo  

Dalarnas län område 1

 
Nr               DatumKönÅlderViktHullKommunAnmärkning  
1   15/1 Hane 46 Malung/Sälen
         Alfahane Fulufjället
 Vargfrågan är kontroversiell. EU och betraktarsidan hävdar de biologiska aspekterna, medan den drabbade lokalbefolkningen och brukarsidan hävdar hänsyn även till att människor bor och verkar i vargområden. Man kräver att problemen tas på allvar som verkliga och inte avvisas som myter och gamla fördomar. 

Efter mycket utredande kom till slut ett riksdagsbeslut som hade ambitionen att lösa flera bekymmer med vargen; inplantering för att lösa inaveln, regional förvaltning och ett stopp  med hjälp av licensjakt vid 210 vargar som ett etappmål i avvaktan på att man genomför inplanteringen och ser resultatet av den. Genetiken är ju en viktig faktor när man ska besluta om hur stor en vargstam behöver vara för att var livskraftig på lång sikt, alltså viktig för maxtalet. Detta var ett beslut som den stora allmänheten och båda sidor kunde godta. Det godkändes av Lantbrukarnas organisation, av de båda stora jägarorganisationerna och en del andra.

Men nu kan den här väl ihopsydda kompromissen vara äventyrad. Det har visat sig att Carlgren valt att ignorera riksdagsbeslutet om utvärdering o maxtal först när  man sett resultatet av de beslutade åtgärderna. Han föregriper riksdagens nästa beslut i frågan, genom att redan nu gå ut och säga att det behöver vara fler än 210 vargar för att ha en livskraftig vargstam. Men vad som är en livskraftig vargstam med långsiktig överlevnad är en värderingsfråga som man måste ta ställning till efter att man ser effekterna av de här åtgärderna.  Och man får inte glömma att en viktig ingrediens i långsiktig överlevnad är att man har acceptans från människor som tvingas leva med varg inpå sig. Det har väckt vrede hos lokalbefolkning och jägare att Carlgren ensidigt kliver ur överenskommelsen och föregriper nästa riksdagsbeslut,  samtidigt som de andra parterna har stått fast och försvarat den.

Sen var beslutet att vargstammen skulle frysas på  ett etappmål om 210 individer som skulle gälla fram till nästa riksdagsbeslut . Men man har hos Carlgren och på Naturvårdsverket valt att hantera det som om det vore ett minimital. Återigen  en nonchalans mot riksdagsbeslutet och överenskommelsen.

Rekommendationerna från forskarna till licenstilldelning för att hålla stammen på 210 var att fälla 18 - 40 vargar. Man beslutade att licensen skulle vara 20 vargar. Det var alltså väldigt lågt räknat redan från början , det skulle ha kunnat vara 40 och då med mariginal! Efter detta så har fler föryngringar konstaterats. Enbart Värmland och Dalarna tillsammans har 210 vargar, minst!!!  Jägareförbundet i Värmland ansökte om en justering av licensen utifrån att fler föryngringar konstaterats men fick avslag.  

Nu har alltså Carlgren valt att kliva ur överenskommelsen som låg bakom riksdagsbeslutet. Frågan är vad konsekvenserna blir av detta? Stödet för politiken lär inte öka och utan ett stöd från lokalbefolkningen så blir det enligt forskning på området omöjligt att hysa en vargstam på lång sikt. Om inte samhället visar förståelse för de problem som vargen ställer till och försöker bidra till rimliga lösningar så kommer människor att ta saken i egna händer. Erfarenheten har visat att det är omöjligt att skydda varje djur i ett sånt läge, när livskvaliteten står på spel så avskräcker inte höga straffsatser. De är redan idag rätt nära straffet för att misshandla ihjäl egna barn så frågan är om det går att höja dem. Det måste finnas någon rim och reson i juridiken

Nu finns ingen acceptans  längre för regeringens vargpolitik och Carlgren behöver komma till Värmland för att förklara sig!

Vargjakt söndag 17.20

Första vargen påskjuten i Örebro län, eftersök pågår,  eventuellt är den fälld, en återstår på licensen i länet.

Uppdaterat: Västra Götaland en varg påskjuten, ev. fälld i Färjelanda, jakten i länet avslutad. 

 Värmland kan fortfarande jaga på de tre som återstår där. Nu har jag uppdaterat om vargjakten hela dagen och senare i kväll kommer jag att beskriva de fällda vargarna lite mer; kön och vikt o ålder och så. Nu mörknar det snabbt och jag antar att de flesta har avslutat jakten för idag.

Sammanfattningsvis så här långt så fördelar sig de fällda vargarna så här kommunvis om jag fattat det hela rätt :

Dalarna där jakten är avlyst och kvoten på sex djur  fylld
Ludvika  4
Vansbro 1
Malung -Sälen 1

Gävleborg där jakten är avlyst tre av tre djur fällda
Ockelbo 2
Ljusdal 1

Värmland som har tre djur kvar att fälla av licensen på sex
Arvika 1
Ransäter (?) 1
Munkfors 1

Västra Götaland där jakten nu är avlyst
Mellerud 1
Färjelanda 1 påskjuten, ev fälld söndag eftermiddag

Örebro som har ett djur kvar på sin licens
Örebro  1

Och så har vi Västmanland som inte fällt sin varg än

Jag får det till att fem djur är kvar på den nationella licensen på 20 vargar att fälla i år på licensjakt.


Många från betraktarperspektivet undrar  varför just vargen är så kontroversiell och besvärlig för oss som bor på landet. Jag vet några skäl:.

- Den är ett flockdjur, alltså blir det många på ett begränsat område, (jfr björn exempelvis!) och den uppträder ofta i grupper om flera på en gång, obehagligt.

- Den går inte i ide och blir borta under jaktsäsongen. Den fortsätter att jaga och äta klövvilt oavsett snöläge och raderar ibland ut rådjur och älg ur sitt område eftersom det är ett antal i flocken som ska mättas.

- Den uppträder oskyggt mot människor, har inte varit jagad på det sätt som björnen.

-Den söker aktivt upp hundar, både jakthundar och andra och dödar dem, både som mat och för att hunddjur ses som inkräktare i reviret.

- Vargen kommer att bidra till att sprida ett par arter av dvärgbandmask och därmed kommer vi att få betrakta bär och svamp i framtiden som riskavfall, koka före användning och ha extrem handhygien i samband med plockning.

Jag efterlyser lite inlevelse och förståelse för detta från dem som inte är drabbade själva, de som slipper betala priset för en svensk vargstam, de som kan kosta på sig att älska varg på lite avstånd.

Vargjakt söndag 14.30

Varg nr tre fälld i Värmland, i Lysvik. tre återstår på licensen.
Övriga Sverige som förut.
Min vargjägargubbe är hemma nu och beklagar att man inte fick spår idag. Det ser ut som om licensen i Värmland kan fyllas innan man hinner få några mer möjligheter här.
Jag fortsätter att rapportera

Undrar just varför just vargen engagerar så starkt bland människor som inte har ont av den, de som är betraktare. Det finns ett antal andra djur i Sverige som är utrotningshotade och ingen bryr sig. Det måste vara något speciellt med just vargen och vad är det, varför är det så ´frestande att älska vargen på avstånd? Jag kan inte begripa det. Är det vinklingen i svenska media? Är det de militanta vargkramarorganisationernas hatpropaganda mot landsbygdsbefolkning, framför allt den jagande delen av dem?

Att människor som betalar för vargens närvaro med sin livskvalitet blir arga och ledsna över sin situation kan jag förstå, men inte de andra.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/forsta-vargarna-skjutna-i-varmland_5868723.svd

Vargjakt söndag 13.35

En varg fälld i Dalarna nu är jakten avbruten i länet eftersom 6 av 6 djur är fällda.  Värmland fortsätter med fyra djur kvar på licensen.

Vargjakt söndag 13.10

En varg till fälld i Värmland, i Arvika kommun i Bortan (Bôrtan!). Nu återstår 4 på licensen i länet.
Det jaktlag som gubben jagar varg i, avbryter för dagen. Man har inte funnit några färska vargspår.

Vargjakt söndag 13.00

En varg fälld i Värmland, fem återstår på licensen. Vargen fälldes i Ransberg, väster om Ransäter.
Så här många
vargrevir finns i Värmland nu och man kan enligt länsstyrelsen på goda grunder anta att föryngring skett i 12 av dem.

Tídningarnan svämmar över av vargjaktfientliga angrepp och kommentarer och bloggar i anslutning excellerar i hotelser och okvädningsord över en jakt som ändå stöds av en majoritet av svenska folket och som sker helt i enlighet med riksdagsbeslut. Önskar att jag kunde begripa vad som får människor som inte alls är berörda av vargens närvaro, som aldrig kommer att få se en vild varg, som eventuellt annars är normala att engagera sig så för att som man tror försvara vargen. Att människor som mist en stor del av sin livskvalitet tack vare mycket varg blir förtvivlade och ledsna kan jag förstå de som är brukarna, men inte den starka reaktionen från helt utomstående, betraktarna.

Vargjakt söndag 12.30

Skytten i Mellerud  uppges vara den samme som sköt vargen i Rolands jaktområde förra året!

 Nu finns alltså en person som har lyckats fälla två vargar på licensvargjakten i Sverige! En kombination av tur och skicklighet kan man tänka, eftersom det ändå är så där 6000 personer som jagar.

Vargjakt söndag 12.15

En varg fälld i Västra Götaland i Mellerud. Det är bara att gratulera! Man har ett djur kvar i länet på licensen.

Vargjakt söndag 12.05

Vargjakten pålyst igen i Dalarna. Den varg som troddes vara påskjuten har uppenbarligen inte träffats, så man fortsätter jaga igen.

Ingen förändring i Värmland. Där Roland jagar så har man fortfarande inte sett några spår så just nu lutar det åt att man avbryter för dagen. Det finns ju jakttid en måndad framåt.

Av de djur som fälldes igår så har konstaterats sex hanar och  en tik.

Vargjakt söndag 11.30

Fortfarande inga vargspår funna i det området där gubben jagar. Antingen ligger djuren stilla eller också så har spåren snöat igen under natten.

Det finns inga rapporter om fällda vargar någonstans i Sverige idag så här långt.

Jag läser mellan varven en god bok; Klas Gustafsons biografi om Gösta Ekman och när jag behöver röra lite på mig så plockar jag bort julsaker.  Sen funderar jag emellanåt på det
nya perspektivet på vargproblemen, de som jag beskrev i ett inlägg tidigare.  Alldeles lagom söndagspyssel med andra ord.


Vargjakt söndag 9.05

Gubben är med på vargjakten idag också förstås och rapporterar vartefter vad som händer via sms. Det spåras nu på morgonen för att hitta färska vargspår efter nattens snöfall. Det finns väl skäl att anta att det är vad som sker lite överallt i Värmland just nu. Det är ett par plusgrader här på Liane, mulet och blåser lite, men ingen  nederbörd.

Inget rapporterat fällt någonstans i Sverige ännu.

Jag fortsätter att rapportera under dagen vad som fällts i Värmland och i Sverige, kan man följa om man går till bloggens startsida.

Läs gärna
mitt inlägg här nedan om behovet av perspektivbyte i vargfrågan.
I kväll kommer jag att skriva ett inlägg som är kritiskt mot Andreas Carlgren och hans senaste utspel i vargfrågan. Nu får han komma till Värmland óch förklara sig.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/vargjakten-igang-igen_5868723.svd
http://www.expressen.se/nyheter/1.2292502/nu-ar-vargjakten-i-gang-igen

http://www.dn.se/nyheter/sverige/vargjakten-igang-igen
http://www.vf.se/nyheter/allman/forsta-vargjaktdagens-facit-i-fjol-nio-i-ar-noll

http://www.vf.se/nyheter/allman/aktivister-storde-vargjakten
http://www.nwt.se/varmland/article835338.ece
http://www.nwt.se/varmland/article835205.ece

Stjärnorna på slottet ...

... har varit riktigt bra nu och sevärt med personliga fina porträtt, inte bråk och gnöl av bortskämda divor! Ulf Brunnbergs dag var nära och personlig och kändes äkta! Man häpnar över inslag i hans uppväxt, så som mammans beräknande prygel och pappans avståndstagande. Hur överlever man sånt???

Aktivisterna kom av sig ...

... tror jag. På något ställe så måste de ha missat någon biologilektion i skolan, för de störde en älgjakt istället för en vargjakt. Det var ungefär som förra året: Pressgrodor med andra ord,  för att få publicitet för sin sak eller pr för en viss artist!

Varför fälldes ingen varg i Värmland, Örebro, Västmanland, Västra Götaland nu då, när man sköt fullt i Dalarna o Gävleborg första dagen???

Telefonen har gått varm i kväll och teorierna har haglat:

- För mycket snö och skare. De som spårade inne i såten gick med snöskor och stavar i 50 - 70 cm snö, medan vargen tog sig fram snabbt med stora språng och genom att gå ovanpå skaren.
- Skaren gjorde att det var omöjligt att ta sig fram tyst, det lät som någon gick på knäckebröd
- Mindre folk än förra året och för stora såtar. Norrmännen säger just det, de hade för stora såtar och för lite folk i början när de  jagade varg. Vargen går trångt i cirkel varv på varv undan spårarna och det har ingen ände förrän mörkret kommer och man måste avbryta. Men det är inte så lätt att få till små såtar när småvägarna inte är plogade.
- Vargen väljer att gå på  sjöisarna. Där måste man ha skyttar!

I morgon är det vargjakt igen i Värmland. Alla sex vargarna kvar på licensen. Då följer jag vargjakten här på bloggen igen. I morgon kväll kommer jag att skriva ett kritiskt  blogginlägg om Andreas Carlgren och hans senaste utspel i vargfrågan.

Perspektivbyte i vargfrågan ...

...finns det ett stort behov av. Hittills har vi delat upp befolkningen i den s.k. Bevarandesidan och  Motståndarsidan. Då skulle i så fall  Bevarandesidan stå för att vargen ska långsiktigt bevaras i Sverige och Motståndarsidan stå för att den inte ska finnas här, dvs nollvision.

Men den indelningen fungerar inte längre, de allra flesta accepterar bevarandelinjen, men vill ha medinflytande för de berörda i hur det ska gå till.

Nu gillar ju de flesta av oss inte att bli inskyfflade i en kategori av något slag, vi vill vara alldeles egna i våra åsikter. Men ibland finns ett behov av att generalisera för att kunna debattera och diskutera. Det finns också ett behov av att urskilja olika perspektiv när man sätter samman olika grupperingar i beslutsmaskineriet, där bör ju vara representanter för båda sidor.

De flesta inser att vi har en majoritet i svenska folket som är för att bevara vargen långsiktigt i landet och eftersom vi lever i en demokrati får vi hacka i oss det, antingen vi vill eller inte.  Vi har också EU som vi ingår i och är skyldiga att lyda. EU kräver också att vi ska ha en vargstam som har chans att överleva.

Samtidigt måste man när man beslutar om förvaltning och maxtal ha i åtanke att det finns människor som berörs i sin vardag av varg. Den som bor i vargrevir har mycket varg runt sig. Man kan inte ha mer varg runt sig eftersom en vargflock inte tillåter fler. Vargnärvaron kan omöjliggöra en hel del av det som människor på landsbygd har sysslat med och uppskattat att kunna syssla med i tusentals år: djurhållning, jakt, skogsbruk, bärplockning, svamplockning, skogspromenader, ridturer ute i naturen osv. Det handlar ytterst om vardagen här o nu, inte om gamla fördomar om vargen, vilket ibland hävdas.   

Det innebär att man måste få till en kombination i den svenska vargpolitiken som tar hänsyn till båda sidorna. Alltså en vargstam som är både livskraftig och så liten som möjligt. 

I ljuset av detta finns det två andra perspektiv; Brukarperspektiv och Betraktarperspektiv.

DNs ledare som jag länkar till här är ett bra exempel på  ett trångt betraktarperspektiv, dessutom osakligt!

http://www.dn.se/ledare/huvudledare/utan-politiskt-mod

Brukarna är de som lever och bor  i naturen och som i sin vardag påverkas negativt av vargens närvaro; man kan inte ha tamdjur ute på bete, inte jaga, inte ha får o getter, inte kunna  gå ut hela säsongen och plocka bär o svamp, inte släppa ut barnen att leka själva, inte ha hund. 

Betraktarna är de som betraktar naturen i huvudsak utifrån som något människobefriat. De som bara älskar vargen för det är ett sånt tjusigt djur och så stackars förföljt och måste försvaras mot ondskefull utrotning. 

Nu vet jag att det finns människor som lever i naturen och som vill ha massor av varg och att det finns betraktare som kan känna in hur det är att leva med varg. 

Men om jag nu ändå ska försöka hitta någon sorts gruppering som är mer funktionell än den gamla icke-fungerande, så blir det Brukare - Betraktare. För där går nog ändå de stora skiljelinjerna, mellan dem som använder naturen, som brukar den, som lever i den och de som står utanför på avstånd och betraktar den via bilder, film och fantasi. 

Alltså jag efterlyser ett perspektivbyte från Bevarande - Motstånd till Betraktare - Brukare. Det vore mer funktionellt o användbart i nuläget.  Det stöds också i viss mån av den forskning som finns, sympatierna med varg ökar med avståndet. Sen har vi ytterligheterna som vill ha noll varg respektive ohejdad förökning, men de är extremer o ligger liksom utanför de realistiska perspektiven, de som är möjliga. 

OBS! Jag får ett antal kommentarer där man försvarar sitt eget perspektiv. Jag publicerar dem inte för jag är intresserad av att diskutera hur man kan gruppera, generalisera, kategorisera i frågan. Ibland måste man göra det och oavsett vilken sida man tillhör i den här frågan så måste man kunna fundera över det.  Undantag kommer sedan alltid att finnas och inom perspektiven kommer att finnas olika åsikter. Och som sagt ytterligheterna kommer också alltid att finnas.
 
http://www.dn.se/nyheter/sverige/vargkonflikten-extra-svar-i-sverige
http://www.dn.se/nyheter/sverige/vargar-sparas-i-morkret
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/svd-var-pa-plats-under-vargjakt-utanfor-hofors_5867631.svd
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/hela-vargrevir-maste-flyttas_5866753.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/arets-jakt-den-sista_5866749.svd
http://www.vf.se/nyheter/allman/forsta-vargjaktdagens-facit-i-fjol-nio-i-ar-noll
http://www.vf.se/nyheter/allman/aktivister-storde-vargjakten

Vargfrågan och behovet av perspektivbyte ...

... återkommer jag till senare idag.

Vargjakt 14.40

Jag avslutar min kontinuerliga vargjaktsrapportering  och återkommer senare idag med summering och en del annat.

Läget i vargjakten sett till hela landet är den samma nu som i förra inlägget och allt fler avslutar eftersom mörkret nu snabbt tilltar. Jag antar att Värmland jagar vidare imorgon eftersom ingen varg har skjutits.

Vargjakt 14.10

Gubben ringde. Vargen som man hade inne i området hela tiden, smet ut mellan två pass och man avbryter för idag.

Vargjakt 13.40

Gävleborg har tre fällda nu, den senaste i Ockelbo.  Jakten i länet avlyst

Dalarna norra har fällt en varg i Älvdalen, Nornäs, och en av de påskjutna i Ludvika är fälld.  Jakten avlyst i hela Dalarna, med en kvarstående påskjuten i Ludvika, eftersök pågår. Om den påskjutne bedöms som ej träffade så pålyses jakten igen.

Fem av de fällda vargarna i landet  är könsbestämda och alla fem är anmärkningsvärt nog hanar. Ungefär hälften 20 vargar är alltså så här långt fällda i hela landet. Jakten går inte så snabbt i år som förra året och det handlar främst om Värmland.

Värmland har ingen rapport om fällda vargar.  En del jägare i norra Värmland har gett upp jakten för dagen vid lunchtid pga kylan.

Inget i övr Sverige inrapporterat fällt.

Gubben svarar inte på sms längre. Antingen är han stelfrusen eller så äter han eller har varg i närheten! Spännande!


Vargjakt 12.10

Två av tre vargar fällda i Gävleborgs län, en i Ljusdal och en i Ockelbo. En återstår där på licensen.

Dalarna har alltså just nu tre vargar fällda och två påskjutna som eftersöks. En återstår på licensen.

Inget påskjutet eller fällt  i Värmland, åtminstone inget jag fått rapport om.

Enligt uppgift inget skjutet i resten av Sverige.

Vargjakt 12.05

Från Dalarna rapporteras om en påskjuten varg i Ludvika kommun, när byn Kåsen, eftersök igång. Nu blir det väl bara en kvar att fälla i Dalarna om jag räknat rätt.

Inget fällt eller påskjutet i Värmland


Vargjakt 11.50

Vargspårarna och alltså även vargen, närmar sig den plats där gubben sitter på pass. Spännande!

Inga rapporter om någon varg skjuten i Värmland än. Men som tidigare så har flera fällts i Dalarna men ingen mer som jag fått meddelande om.

Vargjakt 11.10

Sammanfattning Dalarna nuläge: Två vargar skjutna vid sjön Gänsen i Ludvika kommun och ytterligare en påskjuten med påbörjat eftersök. En varg fälld i Nås. Dalarna har två kvar av 6 tilldelade.

Inget skjutet i Värmland enligt rapport. Sex vargar kvar att fälla alltså.

Jag har slappardag, följer vargjakten på nätet och via mobil, samt läser mellan varven födelsedagsboken om Gösta Ekman, "Farbrorn som inte ville va stor". Den är bra!

Det skrivs om vargjakten också:

http://svt.se/2.22620/1.2296468/vargarna_jagas_i_skogarna&from=rss?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Inrikesnyheter+%28svt.se+-+Inrikesnyheter%29


http://www.expressen.se/nyheter/1.2291536/nu-har-vargjakten-dragit-i-gang

http://www.dn.se/nyheter/sverige/vargar-sparas-i-morkret

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/svd-pa-plats-under-vargjakt-utanfor-hofors_5867631.svd

Vargjakt 10.55


En av spårarna inne i området har Rolands pejl med sig, så Roland kan följa var vargen går exakt.

Vargjakt 10.40

Nåsvargen i Dalarna är fälld. Ytterligare en varg är påskjuten och eftersöks vid det område i Ludvika där man tidigare fällt en varg, vid sjön Gänsen.
Dalarna har alltså tre vargar kvar på licensen av de sex tilldelade.

Vargjakten 10.30

Varghanne fälld i Ludvika kommun.

Vargjakt 2

Ingen varg skjuten i Värmland, men en är påskjuten i Nås i Dalarna. Eftersök har påbörjats.  Aktivister stör jakten däruppe i Sifferbo, men ingen annanstans.

Roland rapporterar att de har varg inne i området och att spårare nu går in och börjar gå. 

Jakten går i princip till så att man sätter ut skyttar som sitter på pass runt ett stort område. Därefter går man in med spårare på vargspår inne i området och antagligen släpper av pass-skyttar efter vägen, eftersom vargen tenderar att gå i cirkel för att kolla vilka han har efter sig.


Vargjakt 1

På väg till jakten ser gubben alldeles färska vargspår av en stor varg. Han såg inte vargen  men den  har vänt för bilen.Här sitter han nu på pass! Det är kamouflagekläder i vitt som gäller och även vitt på geväret som är ett klass 1 -vapen, en älgstudsare alltså.


Här finns en länk till artikel om vargjaktsmötet i Filipstad

http://www.nwt.se/filipstad/article834956.ece

Vargjakt ...

... handlar nog bloggen mest om i morgon lördag! Jag rapporterar förstås här kontinuerligt under dagen om jag får veta nåt.

Kerstin Segerbergs ...

... sista timmar i livet funderar vi över förstås nu i bygden. Hur hade hon det? Kom döden snabbt eller var det plågsamt? Var det kylan eller något annat som tillstötte? Ryktet säger att det inte fanns några nycklar i bilen, varför i så fall? Varför satt hon i bilen, varför försökte hon inte gå mot bebyggda trakter, fast det var nog någon mil dit så kanske omöjligt? Var bensintanken tom dvs hon  hade försökt hålla värmen så länge som möjligt med motorn igång? Hon borde ha haft full tank eftersom hon tankade strax innan och då kanske man kan räkna ut när hon avled.  Försökte hon få loss bilen, men fick ge upp?

Bilen hittades på östra sidan om det smala vattnet mellan Tvängen och Mjögtvängen, ganska precis på gränsen mellan Arvika och Årjängs kommuner. Hon måste alltså ha kört upp från Åsebyn och rakt upp. Där uppe skulle hon ha tagit mot Granemon (Älmheden)  österut, men hon körde fel och fortsatte rakt norrut.  Hon skulle ju egentligen till Älmheden där det gamla paret bor och det enklaste sättet att komma dit hade varit att köra E 18 upp före Svensbyn mot Tegen eller vägen vid Bysjön över Bartveten, avtag före Finntorp. Den väg Kerstin valde skulle ha kunnat funka men var väldigt mycket mindre och krångligare och av kartan att döma knappast närmre.  

Uppdaterat: Anders Nilsson åkte vägen uppe i Glaskogen dagen före Kerstin och tog sig knappt fram då. Han antar att Kerstin åkte i hans hjulspår men att hon kan ha fastnat.

http://www.nwt.se/arjang/article835039.ece

Uppdaterat lördag: Här berättar Henrik o Andreas som hittade bilen. Kerstin hade satt ut en varningstriangel bakom bilen. Sökpatrullerna hade varit endast 500 meter från platsen.

http://www.vf.se/nyheter/arvika/%E2%80%9Ddet-maste-vara-prastens-bil%E2%80%9D

Elle-galan ikväll fredag!

Ellegalan är ett stort evenemang i regi av tidningen Elle. Det går av stapeln på Grand Hotel i Stockholm, många gäster med anknytning till modebranschen är inbjudna, fast gästlistan är hemlig in i det sista. Inte ens jag som har direkta kanaler in i tidningen vet. Det ska minglas och delas ut priser av olika slag.

Det finns en galarapportering på Stina Samolovs blogg under den här länken, Stina är den som regisserar den här galan. Hon jobbar med den en stor del av året på tidningen Elle:
http://www.ellegalan.elle.se/

Här är svärdotters, in spe, blogg om Ellegalan.
http://carin.elle.se/

Uppdaterat om vinnare här:

http://www.aftonbladet.se/sofismode/article8411067.ab


http://tv.expressen.se/noje/1.2291069/salem-och-september-prisade

http://www.expressen.se/mode/1.2291278/september-om-elle-priset-jag-blev-skitglad


Tinnitusgåtan ...

... kan vara nära en lösning skriver man om i en artikel. Det handlar om att stimulera vagusnerven i nacken.

http://svt.se/2.108068/1.2294542/tinnitus_gata_nara_losning

Man har gjort försök på råttor (?) Men hur kan man veta att råttorna i fråga har tinnitus? De kan ju inte tala om hur det låter i örat???

Kerstin Segerberg hittad död i sin bil.

Polisen bekräftar nu att man funnit Kerstins döda kropp i hennes bil. Man har kört upp med bandvagn. Nu avskrivs alla misstankar om brott och diverse liftare efter E18 kan andas ut.  Hon återfanns på en liten avtagsväg uppe i Glaskogsområdet.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8408096.ab

http://www.expressen.se/nyheter/1.2289789/forsvunna-prasten-kerstin-har-hittats

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8408899.ab
Det finns funderingar på hur polisen kunde missa bilen. Jag känner inte till de här små vägarna uppe i Glaskogsområdet, så jag vet inte hur långt ifrån rätt plats bilen återfanns. Men å andra sidan så var det redan för sent. Kerstin hade varit borta i flera dagar innan hon ens var saknad och larmet gick till polisen.

Konstigt på bloggen ...

... är det ibland; man måste liksom göra två försök att komma in på min blogg. Det första visar alltid skylten "Bad gateway" men nästa funkar  - varje gång. Märkligt men man får alltså inte ge upp.

Friskvård o älgar

Dagens friskvårdstimme med taxpromenad var otroligt efterlängtad. Jag har kommit hem sent varenda dag den här veckan och det har varit för mörkt för att gå ut. Solen försvinner vid 4-tiden på eftermiddagen.

Men idag torsdag har jag schemalagt friskvård så jag ska hinna komma ut medan det är dag.
Det var lite halkigt så jag gick med halkskydden, det är behagligt och man slipper gå och spänna sig för att inte halka.


Oskar stretade på som vanligt och det blev Liane runt, trekilometern.
När jag kom hem från jobbet så satt jag i bilen en stund vid vägen och tog bilder av en älgfamilj som åt av det sly som blev kvar efter Rolands vedhuggning igår. De var inte alls skygga när jag satt i bilen och jag kom nära.Men nu när jag gick till fots så var de skygga och sprang genast därifrån och kikade ängsligt fram bakom Bastehaget. Det var ko, kalv och en tjur. Alla runda och välfödda.


Kerstin Segerbergs bil hittad ...

... sent torsdag eftermiddag av några skoteråkare inne på en enslig väg i Västra Värmland. Exakt var vill inte polisen säga eftersom man vill kunna spärra av ett  område runt den. Om det finns någon kropp i bilen vill man inte heller uttala sig om. En bandvagn är nu på väg till området.

Värmlands Folkblad säger sig ha talat med den person som hittade bilen och den personen uppger att det fanns en död kropp i bilen och att det skulle vara Kerstin Segerberg. VF skriver också att bilen står vid sjön Tvängen liksom parkerad. Vägen mot Tegen var oplogad vid tillfället då Kerstin försvann säger de som bor i trakten.

http://www.vf.se/

http://www.vf.se/nyheter/arjang/kerstin-segerberg-patraffad


http://www.vf.se/nyheter/arjang/kerstin-segerbergs-bil-patraffad-med-person-vid-ratten


http://www.dn.se/nyheter/sverige/forsvunna-prastens-bil-hittad#fbc-recommend-ancor


http://www.dn.se/nyheter/sverige/forsvunna-prastens-bil-hittad

http://www.nwt.se/varmland/article834358.ece


http://www.expressen.se/nyheter/1.2289789/forsvunna-kerstins-bil-har-hittats


Vargjakten 2011 ...

... drar igång på lördag och, antar jag, avslutas på lördag. Det lär bli bra spårningsförhållanden så då kan det hela vara snabbt överståndet, liksom förra året. Här har den på ett sätt börjat redan,  så till vida att olika media från Sverige och Norge ringer flitigt  och vill följa med för att göra reportage.  Och många jaktvänner ringer för att gorma över för liten tilldelning från Naturvårdsverket. Förbittringen är stor och gubben är just i kväll, tillsammans med Gunnar Glöersen,  på väg till Filipstad för att prata med jägare där

Från vargjägarna tror jag att det har varit kalla handen till media  hittills i alla fall från de som vi känner till. Det är ju en särskild organisation för vargjakten, den ligger utanför kretsarna och viltvårdsområdena. Jakten sker över så stora landområden att de räcker inte till. 

 De som jagar har dålig erfarenhet från den hätska och osakliga rapporteringen förra året och vill inte bjuda personer som man misstänker enbart kommer att fortsätta  skriva vinklat negativt.  Media har ju dessutom visat rätt lite intresse för fakta i sammanhanget, det lockar fler läsare att försöka hitta konfrontationer och åsiktsytterligheter.  Hot finns  med i bilden från militanta vargvänner,  mot de personer som lyckas skjuta varg och det gör att de behöver ha  möjlighet att skydda sin identitet.

Hot om sabotage mot vargjakten har också uttalats. Vet inte om det ligger så mycket bakom, förra året så svalnade ju eventuellt entusiasmen för den typen av verksamhet med temperaturen; ner mot -20 grader.
Det kan ju vara pressgrodor också, något man tar till för att få uppmärksamhet på de egna synpunkterna.

Tidningarn och TV frossar just nu i alla hot som finns i sammahanget; hot från militanta vargvänner, hot från EU om domstol, hot från diverse representanter för betraktarperspektivet.  Det ger rubriker, väl tajmade för matcha vargjakten. Alltså normalt mainstream - media i Sverige.

Men dagarna framöver så blir det mer om vargjakten här på bloggen förstås, gubben ska ju vara med och jaga på lördag.  

Bild från förra årets vargjakt, gubben  har inte skjutit den här vargen, han fick i alla fall hålla lite i den:


Måltidsdryck!


Det här har blivit en vanebildande måltidsdryck för mig som inte vill ha mjölk eller ´vanlig läsk till mat. Ofta dricker jag bara vatten till maten. Men ibland så är det gott med något annat och den här kombinationen är frisk i smaken; ekologisk fläderblomssaft och vanlig Ramlösa med bubblor. Jag har rätt lite saft i så det blir inte alls sött, just fläder passar så bra, blir lite champagnestuk över det hela!

Betygsprövningsförslaget ....

... var ännu mer korkat än jag kunde föreställa mig. Det innebär alltså att betyget ska inte överklagas till en utomstående instans fristående från skolan, vilket hade varit det naturliga om man velat få en seriös prövning,  utan till den berörda skolans rektor!

 Så fånigt! Han / hon väljer ju troligtvis att skicka tillbaka betyget till läraren i fråga för en ny bedömning. Läraren tvingas skriva en längre motivering och redovisa varför betyget ser ut som det gör och så ska det gå tillbaka till rektor som bifogar detta dokument tillsammans med ett troligt avslag. På det viset har man återigen lyckats med konststycket att sysselsätta lärare och rektorer med meningslösa skrivuppgifter som enbart är spel för gallerierna. Och som tar tid från det riktiga arbetet.

Man kan bara hoppas att riksdagen går på Björklunds linje, sansar sig och slänger detta i papperskorgen!

http://www.dn.se/nyheter/politik/bjorklund-sagar-overklagade-betyg


Betyg ska kunna omprövas ...

... föreslås i en utredning och tanken har stöd hos en majoritet i riksdagen. Anledningen är rättvisekrav eftersom betygen ligger till grund för kommande studiemöjligheter och att betygssättning är en myndighetsutövning.

  Det låter som ett vansinnigt förslag av flera skäl.

1. Det finns upp emot 100.000 elever i varje årgång i Sverige och lågt räknat gissar jag att ett 10% av dem kommer att överklaga något av sina betyg för att de tycker det var orättvist. Det innebär att man varje år ska utreda 10.000 överklagningar! Antagligen blir det fler som väljer att försöka få sitt betyg omprövat, det är ju som man säger viktigt och jag skulle tro att många vill ta chansen att få ett högre betyg. Om man ser detta krasst pragmatiskt så undrar jag om vi har samhällsresurser till detta och om det är vettigt att använda så mycket resurser till detta. Jag misstänker att de i så fall tas från skolbudgeten och därmed blir det mindre resurser över till att göra bra skola.

2. Hur ska en utomstående rättslig instans kunna pröva ett betyg och göra det rättvisare än den lärare som har följt en elev i skolarbetet? Jag utgår ifrån att ett betyg sätts utifrån både muntliga och skriftliga prestationer under skoltiden. En del elever har svårt att uttrycka sig i skrift och är helt beroende av att visa upp sin "sammanhangskunskap" i tal. Sen att det aldrig går att göra ett betyg helt 100 % rättvist får vi nog leva med, oavsett om det är läraren eller en rättslig instans som gör bedömningen.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/elever-bor-fa-ratt-overklaga-betyg_5859695.svd


http://www.dn.se/nyheter/politik/bjorklund-sagar-overklagade-betyg


Läkare utan gränser ...

... gör en fantastisk insats på Haiti. Detta är numera den välgörenhetsorganisation jag stödjer med bidrag.  Den har ännu inte blivit avslöjad med fiffel och korruption. Jag hoppas att åtminstone den fortfarande är hederlig och inte berikar de egna, utan använder resurserna till hjälp åt behövande. Men man ska akta sig för att ha några illusioner i de här sammanhangen.

Om Kerstin S ...

... idag tisdag. Rykten från flera håll säger att man har letat mycket vid Byn och att man också använt skidor för att ta sig ut i terrängen. Men det är bara rykten förstås. Dock är det så att man långt ifrån gett upp utan letar mer intensivt nu är förut och tydligen kollar igenom allting en gång till för att följa upp alla trådar som kan tänkas föra spaningarna framåt.

Dustbustern ...

...  har äntligen kommit tillbaka, fast i ny form förstås.

Så här var det: För många år sedan kom gubben hem med en dustbuster, en sån där minidammsugare att hänga i ett laddningsaggregat på väggen. Jag minns att jag gormade lite över kostnaden i en ekonomi som då var rätt tajt och undrade över gubbars fallenhet för maskiner i alla sammanhang. Jag tyckte nog att en sopborste funkade lika bra.

Men dustbustern visade sig vara en god investering, den fanns alltid tillgänglig, gick snabbt att ta från väggen och suga upp smulor från golvet eller annat akut. Efter lång och flitig användning,  gick den sönder och vi har inte haft någon på länge och då var den saknad.

 Nu beställde Roland en ny och den sitter prydligt upphängd på väggen. Den här modellen är förresten två i ett; en liten som går att ta loss och en stor som man man håller i där uppe. Den är bra till mattor, har en borste som roterar upp lorten och lampa mitt fram så man ser varenda dammkorn.

 Hoppas den kan bidra till ett renare hus, vi tenderar ju att bli lite bohemiska ibland och prioritera annat än städning. (Om man vill uttrycka förfallet med diplomatiska omskrivningar! ;-))Ingermaryissa säger att hon inte ser den här bilden. Ser Ni?

Dice ...

... är framgångsrikt.  Det är dataspelsföretaget som sonen jobbar på i Stockholm. Det spel han senast var med och gjorde; Battlefield Bad Company 2, har nu sålt närmare 6 miljoner ex. Branschen som sådan lär nu vara större än film.  Mammor är nu så primitiva varelser att första tanken är; himla skönt att ungen har jobb ett tag till då! Och tänk, han tycker fortfarande att det här med att rita dataspel är roligt!

Ny iakttagelse av Kerstin ...

.... Segerberg sägs det finnas enligt Expressen, en iakttagelse efter att hon tankade på macken i Svensbyn.

http://www.expressen.se/nyheter/1.2285698/nytt-vittne-kan-ha-sett-kerstin

Zara ...

... heter byrån som jag nu har beställt efter TT`s inspektion. Min byrå är vit som den här men med ekskiva ovanpå.  Den skickas nästa torsdag från butiken. Jag kommer att vänta otåligt. Och så tar jag lite kort och lägger ut på bloggen här när gubben ska montera ihop den. Det brukar vara ett äventyr.
zara buffe¦ü 6l vit+glastopp1Hidden forms blogg ...

.... har fína bilder. Jag är där och kollar ibland, hos Sasa.

Specialutredare ...

... kommer till Värmland för att hjälpa till att undersöka vad som hänt Kerstin Segerberg. Liftaren är det senaste tipset, men den har polisen inte fått tag på än.

http://www.expressen.se/nyheter/1.2285325/specialutredare-satts-in-i-kerstin-fallet

Män med framgång...


Första arbetsdagen ...

... efter ett ovanligt långt jullov är det idag. Och jag går dit i dvala efter att ha vänt på dygnet förstås som vanligt. Det behagliga nattsuddet har sitt pris och idag ska det betalas. Men förutom det så ska det bli roligt att träffa alla igen! Och få höra om julklapparna!

Trekilometare ...

... blev det ingen idag, söndag. Primärt inte för att jag flippade ur av lathet, utan för att jag inte vill halka omkring och dessutom i blåsväder. Det har regnat lite av och till hela dagen och vägarna var inte gåvänliga, de var  slippriga. Och jag får väl räkna med att lårbenshals och annat med ålderns rätt  är skört! Kärringar ska inte hålla på och  dratta omkull!

Jag har istället ägnat mig åt att vara himla präktig: städat undan det värsta, tvättat, fixat disk och mat, strukit, kokat kaffe åt gubben och hans RR-domare, nja inte hans då, snarare Jazz`s, fixat korrespondens via mail, planterat ihop det som är kvar av julblommorna och slängt det vissna.

Jazz har idag tagit ett RR. För den som inte är hemma i jaktsammanhang så innebär det att han har han visat upp för en utomstående domare att han inte alls är intresserad av att jaga rådjur. Han ska jaga hare ( o ev, räv). Det gick alldeles utmärkt, man såg rådjur nära och Jazz var noll intresserad. Nu får han starta elitklass och vi hoppas att det blir elitprov i Eksjö i februari.

Eksjö har ett utmärkt stadshotell som även tar emot hundar. Dessutom har man ett museum som brukar ha bra utställningar och ovanliga små affärer som inte hör ihop med de stora kedjorna. Sen har man en vacker gammal stadsdel i trä och ett kanonfik vid torget.

Jag skulle alltså gärna åka till Eksjö igen. Haken är att det kan bli så mycket snö att man ställer in provet för det. Just nu har man någon halvmeter och det är alltså på gränsen.

I kväll såg vi ett fantastiskt teveprogram om ett äldre par (faktiskt mellan 80 och 90 år gamla) som hade varit ett par, men kommit isär och gift sig på var sitt håll. Sedan hade de blivit ensamma i hög ålder, träffats igen och blivit såååå förälskade. Det bara lyste om dem så jag fick tårar i ögonen. De till och med gifte sig och åkte på bröllopsresa! Och uppenbarligen blomstrade passionen på alla sätt. Det var bland det bästa jag har sett på teve på länge, det är långt emellan jag blir imponerad.

Tack snälla TT som kollat på
Zarabyrån idag! Jag ska skicka efter den, med ekskiva. TT har godkänt den efter ivrigt ruskande och fotograferande idag söndag! Lustig men affären låg bara ett par kilometer från hennes bostad!

Ikeas lyktor är fina...

... dessutom är de stora så man får in de här bamseljusen och de brinner i flera dagar. Sen kan man öppna dem från sidan så man slipper bränna fingrarna av sig när ljuset ska tändas.  I år har vi lyktor som brinner alltid, det ser hemtrevligt ut. Så här såg det ut före regnet kom, men lyktórna fungerar ändå.Travhästar svårt skadade av varg!

Monicas varmblodstravare  skadades svårt av attackerande varg i Bohuslän. Nu ska hon ta jägarexamen  så att hon kan försvara sina djur mot vargangrepp.

http://gt.expressen.se/nyheter/1.898600/varg-rev-hastarna

Lördagens trekilometare...

... gick mot Svensbyn, efter älven. Det är fint där nu på vintern och jag gillar gråskalan.


Snossehund Oskar var med förstås! Nu tränar vi på ett nytt dressyrmoment, ett som jag har hittat på för att det behövs. När vi går så här på landsvägen  med en del trafik så måste Oskar gå nära mig när bilarna kommer eftersom han saknar trafikvett och respekt för stora saker ( stora hundar, stora fordon, stora älgar osv). Hans självförtroende är totalt och han tror alltid att han kan stoppa vad som helst genom att kliva ut i vägbanan.

Det betyder att jag   beordrar honom "gå fot" när en bil närmar sig. Det funkar, han är jättelydig och jag kan gå med slakt koppel. Men sen vill jag ju att han ska gå normalt, dvs streta lite och undersöka vägkanten och vara lite fri. Då måste jag ju ha ett kommando för det, så inte "gå fot" bara får liksom rinna ut i sanden. Så nu tränar vi på "spring iväg", vilket betyder att han inte ska gå fot. Han kan inte än men det kommer att gå tror jag, jag använder det när han verkligen går fritt i kopplet och så berömmer jag.


Och här har husse gett sig iväg på terrängskidor och trodde att det skulle gå. Det funkar dåligt i 50-60 cm djup lössnö! Dessutom var det inget harspår bakom hägnet utan ett rävspår. Gubben kom hem alldeles utmattad och rejält besviken att det inte var något harspår. 


Så här fin är nya bron vid Karlsfors.

Beagle i Gustavsfors ...

... på villovägar sedan ett par dagar. Han finns ensam och övergiven, hungrig och sällskapssjuk,  hos B Salmén. Inget halsband, ingen id. antagligen rymt.

Språkpolisen ...

.... i mig vaknar till liv när jag läser detta på nätet i DN ang branden i Nyköping. 

"Misstänkt mordbrand i Norrköping

Nattbrand i flerbostadshus. Branden är släkt, men vissa omständigheter gör att polisen tror att det kan röra sig om mordbrand."

Jag antar att det inte är bränders släktskap man vill berätta om, utan att den är "släckt". En tidning som DN får bara inte ha såna här simpla stavfel.

(Märker Ni nu att jag jagar andras skrivfel när jag avslöjat mig själv med att inte kunna skilja på de och dem? ;-) Ha ha... det är lite lågt faktiskt! )


Döda fåglar hittas ...

...här och där just nu. Det kan förstås vara tillfälligheter som tål att skämtas om; typ "nederbird", eller också är det allvarligt på något sätt.

Norah4you är en bildad person,
vars blogg  jag läser med respekt. Hon funderar över om fåglarna påverkats av att magnetfälten på jorden ändrar sig.

Magnetiska nordpolen flyttar sig bevisligen och båda polerna blir svagare. Det skulle kunna innebära att fåglarna tappar en del av sin navigationsförmåga, de använder ju magnetismen för att orientera sig i flygningen. Men varför just nu? Det är ju inga snabba  förändringar.

 Däremot så har vi just i år ett ovanligt tjockt ozonskikt pga gynnsamt väder (?). Hur förhåller sig fåglarna till ozonskiktet?  Inte alls antagligen, det är bara jag som spekulerar.

 Och så var det det här med metangaserna. De påverkar djurs överlevnadsförmåga, men återigen, varför just i år, det är ju också en långsam process. Eller har vi att göra med en kombination av faktorer?

Asch, det är nog bara tillfälligheter, som forskaren David Bird (???) säger,  inget att bråka om.

"Sätt en kärring i varje styrelse" ...

... säger Hakelius! Han är bara bäst, han har rätt! Nästan jämt! Vi har några såna "ifrånsägare" på mitt jobb och de är guld värda, varje dag!

Slipsen visar vägen ...

... till framgång! Det är en typisk Reinfeltslips han har på sig, han kommer att bli ny ledare för (S). Det är lite spännande att läsa i Aftonbladet om vad som händer inne i det socialdemokratiska partiet just nu, bakom tystnaden utåt, för man vill ju tro att den tidningen har lite bättre koll än de andra, inside information liksom. Visst kan (S) behöva stadig landsfaderlighet nu efter år av flackande Mona-blickar.

Fredag kväll...

... blev jättetrevlig med T och A-M. 

Det blev en förrätt med fisktema + champagne. Varmrätten var kycklingfiléer fylld med salami, ost, soltorkade tomater, timjan o ost samt rullade i bacon. Till det rosé. Har aldrig gjort den här rätten  förut och trodde innan att det skulle bli för mycket. Men jag kunde ha varit ännu mer generös med smaksättningen, underligt att kycklingrätter tål så mycket tillägg. Det hela var gjort i ugn på låg värme, 150 grader. Sen borde jag ha skurit upp köttet tvärs över kött-trådarna. Då hade det varit lättare att äta och få med alla smaker på en gång. Så får det bli nästa gång, för en nästa gång blir det. Desserten var en favvo som jag kan äta också; pannacotta på sojamjölk med bärsås och björnbär.

Idag lördag hade vi sovmorgon och sen försvann gubben ut på harjakt. Någon hade sett ett harspår någonstans. Det snöar igen och det finns varning för regn i kväll. Om det sen fryser på så går det inte att jaga mer pga skare.


Fredagens trekilometare...

... bjöd på strålande solsken från klarblå himmel och ett antal pratstunder efter vägen för idag var jag inte ensam ute. Det fina vädret hade lockat ut andra promenerare: Hela familjen på Ligärdet och Julia berättade ivrigt att hon skulle till simhallen på kvällen för första gången, Ann- Britt med pulkaåkande barnbarn, Gulli med barnbarn, Kjell som matade rådjur och Gunvor som matade fåglarna, Litorpare på väg till slalombacken, Gunnar med häst.  
De senaste två dagarna med mulet väder och snöfall så har vi inte sett några spår av vilda djur, men idag var det spår överallt. Óskar hade väldiga bestyr med att kolla upp alla.


På  torsddagkvällen var det älgfärsbiffar med kantarellstuvning på. Oskar har fåfänga förhoppningar.


Han har till och med börjat med att stå på bakbenen!

Islyktorna

Nu har islyktorna varit med ett tag i inläggen. Så här gör vi dem. Man köper först en frysbehållare från Hemslöjden i Umeå (eller någon annanstans!). Den heter Nicelight och består av en enkel plastbehållare som fylls i mellanväggen med c:a 1,5 liter vatten och eventuellt några dekorationer som synes på bild. Sen sätter man den ute i frysgrader eller i frysen hemma. När vattnet frusit så kan man sätta behållaren upp ned ett tag på diskbänken eller i diskhon. Då lossnar kanterna och man kan ta ut den igen i minus eller i egna frysen. Den funkar som islykta med värmeljus i eller som kylare för dryck exempelvis. 


Agenda

Det blev inget av med resan, uppstart och så i de värmländska vilda skogarna. För mycket snö för jakt där. Alltså fyller jag min kompdag med annat nyttigt, motion o mat bl.a.

Fredag kväll får vi kärt besök av A-M och T i Deje! Äntligen kan vi ses igen efter T;s olyckshändelse som kunde ha slutat riktigt illa. Han drattade ner några meter på jobbet och slog av  revben och lite annat  och har varit ordentligt dålig. Men nu är det på bättringsvägen och de kommer hit i kväll på lite mat. Jag har letat recept idag och det blir nog en kycklingvariant med nåt rökt och ost till eller så. Får grunna lite på det, rolig grunning!

Sen på lördag kväll är det vildsvinsskinka i Harnäs! Det ser vi fram emot förstås!

Varje ledig dag  blir det minst tre kilometer i rask takt som vanligt. Det är inte så jobbigt nu längre och jag behöver inte stretcha för att slippa träningsvärk, det går bra ändå. Kanske går det att ta skidor i morgon!

Torsdagens trekilometare...

... bjöd på en del upplevelser, fast det kan man inte tro, det är ju bara runt Liane:


Jag gick i fatt en deltids- granne som har den mest fantastiskt rosa overall man kan tänka sig. Det blev märkligt i det annars helt grå landskapet.  Hon är konstnär så vi pratade bildskapande några hundra meter, innan hon måste vända. Intressant!


Stackars Oskar fick snö och is mellan trampdynorna och lade sig med jämna mellanrum ner för att bita bort. Idag hann jag ta en bild.


På Pärkul röjde Kjell snö, hemma hos sig själv och hos Marianne och på Ålderdomshemmet och lite här och där.


På Elgtån röjde Gunnar snö, hemma hos sig själv och hos Axelssons och lite här och därHär hemma röjde Roland snö och på Liane och lite här och där.
Alla tycks röja snö just nu och mer lär det bli, inte  imorgon men på lördag.
Det är inte samma traktor, men samma märke tydligen, John Deere, har inte tänkt på det förut, men nu blev det tydligt.

Landskapet är magiskt grafiskt i skalan från vitt över alla grå nyanser till svart.


Och så här bor vi just nu. Mycket snö blir det.


Vetenskap ...

... ska inte styra någonting. Vetenskap kan vara  till salu för högstbjudande och måste enbart vara ett redskap i händerna på sunt förnuft. Jag är jättetrött på att höra att forskning och vetenskap ska styra skolans verksamhet. Det här är ett bra exempel på att man inte ska låta forskning vara allenarådande, enbart ett av flera styrmedel.


Skilja på de och dem!

Det är svårt! Jag hittade testet hos Mia. Trodde jag var säker men det var jag inte, hade tre fel!

Favvogris från Stuket!Han var oemotståndlig och nu hänger han i fönstret! Senare kommer bilder från dagens trekilometare och en agenda.

Mordbrand i Nyköping?

Just nu brinner det i centrala Nyköping, med början i en restaurang. Det har, som Anne skriver, brunnit förut i Nyköping. Det finns många spekulationer ser jag här

En giftorm var hundrade meter ...

... minst har man runt husen i det översvämningsdrabbade Australien. Ormarna är sura och griniga, inte bara för att de har tvingats fly undan vattenmassorna, utan också för att de har störts i sin bästa  parningstid! Människorna måste nu hålla sina hus hermetiskt stängda, annars kommer ormarna in! Jag hade bara dött av skräck, instängd i ett hus med ett gäng ilskna och pilska ormar utanför!

Det är mycket man ska vara glad för, bl.a. att man bor i Sverige just nu och inte i Australien.

Fast svenska biologer skyndar ut och hävdar förstås att de här djuren inte är farliga om människan inte är elak först, ja ungefär så. Suck! Det resonemanget  känner vi igen från en del andra djur som snor omkring runt husknutarna  här  i Värmland.


Liftarspår i jakten på ...

... en lösning på Kerstin Segerbergs försvinnande tror man sig ha; en liftare som setts efter E18 den dagen hon försvann.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8374472.ab

http://www.vf.se/nyheter/arjang/liftare-hogintressant-i-utredningen-kring-forsvunna-prasten#Scene_1

Visst skulle Kerstin säkert ta upp en liftare, hon var så snäll, men det verkar vid första påseende inte särskilt hett ändå. En liftare har vi sett ett tag nu efter E18.  Roland o jag såg honom / henne vid Åsebyn i förrgår på väg till Årjäng. Då var det också ilskna flax med armarna när vi inte tog upp honom / henne.

Den här människan har synts i Årjäng av och till en tid sägs det och ser ut som (behöver för den skull inte vara det!) en missbrukare.

Men man ska veta att Årjäng ligger nära gränsen till Norge och efter en stor genomfartsled, E18. Ibland hamnar vinddrivna människor här, det är inte så ovanligt.  Den som plogar E18 här säger att det är så mycket underligt folk på E18 att han inte längre vill gå ur bilen när han tar rast på nätterna. Det finns naturligtvis skumma svenska och norska bilar, men det som syns alltmer är baltiska och ryska.

Ja, så här pratas det om Kerstins försvinnande just nu på bygden, inte särskilt mycket fakta förstås, mest vad  man skulle beteckna som skvaller,  men alla söker desperat efter förklaringar, vrider och vänder på alla möjliga och omöjliga uppslag.  

Jag uppdaterar här på bloggen det jag läser och hör om det tragiska försvinnandet och nu får det bli en egen kategori,  för det ser ut att bli många inlägg. 

På de här länkarna finns lite mer fria spekulationer om vad som kan ha hänt

http://www.svenskamord.se/index.php?topic=6847.0

 https://www.flashback.org/t1397751

Inga spår av Kerstin Segerberg

Tidningarna skriver om försvinnandet men inga spår har ännu hittats. Eftersom fallet nu har blivit en mordutredning så har polisen bättre resurser att söka och man får göra husrannsakning exempelvis.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8371088.ab

34 benlyft ....

... gjorde Oskar på dagens trekilometerspromenad, onsdag! Jag räknade alla! Det blir lite drygt 10 per kilometer.

Om det nu hade varit jag som presterat detta så hade det varit läge för ett litet urinprov, men hundars skvättande handlar inte om urinstatus. Det handlar om social status. Och det är både väluppfostrat och artigt att markera revir. Min hund har en hyfsat hög social taxkompetens tror jag. I varje fall kan ingen säga annat än att han anstränger sig och försöker.

Man skulle också kunna kalla revirmarkerandet ett slags tyst bloggande:

- Jag finns, jag bor här, jag är så här stor, jag är en han och detta är mitt revir. Om du vill va här så får Du förhandla med mig först.

Ja, ungefär så är väl budskapet.

Annars var vädret, vägen och omständigheterna ungefär som igår, fast med lite mindre snö, inte så mödosamt.

F.ö. har allt varit som vanligt förutom att det på förmiddagen ringde en annan Oskar, Oskar Julander på Expressen. Märkligt nog lyckades han ringa i samma ögonblick som jag satt och läste Expressen på laptopen. Nästan lite spöklikt. (Han är förresten också rätt söt, jag googlade sen förstås)  Han hade kollat min blogg angående Kerstin Segerberg och frågade saker om henne. Nu var jag inte till så mycket hjälp utan hänvisade honom vidare till klokare folk.

Vi ska fira trettondagsafton alldeles ensamma hemma. Gubben och  D har jagat med Jazz  idag,  utan framgång, hararna har helt enkelt inte rört sig nästan alls i natt. Och sen har han hållit på med  snöröjning av o till med traktor, snöskottning och vedeldning. Jag har bara varit nyttig och präktig husmor förutom trekilometaren. Veckoslutets planerade uppstart hänger löst nu, det är helt enkelt för mycket snö för att härja omkring i skogen i den värmländska vildmarken.

Släpa benen efter sig ...

... gick inte på gårdagens trekilometrare. Det var snöväder och man måste lyfta på fötterna hela vägen, säger hela vägen, varje steg!. Jag kände att helt nya muskler måste kickas igång igen, såna som förmodligen varit helt förtvinade. Jag var helt slut vid hemkomsten efter varvet runt Liane med taxen. Fast Oskar är lika pigg och fattar inte alls varför han inte fick ge sig efter rådjuren som han kände lukten av både på spår och i vind mellan Blåsåsen och Litorpet.


Det var lite lagom snöfall. På signalordet "Stanna" så stannar han snällt fast han gillar inte att bli fotograferad.


Ibland ställer Oskar upp sig fint, han är snygg! Tycker jag och jag är helt opartisk ;-)


Många benlyft blir det på tre kilometer, otroligt många faktiskt, bara någon droppe på varje ställe. Jag tror han ransonerar så det ska räcka hela vägen.


Egentligen omåttligt söt är Oskar, han är en trivselfaktor.  Man blir glad av honom. Han är alltid glad.


Men i skogen är det en del skare nu, framför allt under tallarna. Det skulle jag ha pratat med min mamma om, om nu funnits i livet. Vi gillade att prata om djur och natur och såna här vardagsfenomen.

Filmtajmen igår blev av men med soppa o utan film. Det funkade inte, den var bara í tysk version.

Gerry Rafferty död ...

.... enligt artikel i Aftonbladet. Han var en riktig favvo! Oj så många gånger jag har lyssnat på Baker Street och de andra örhängena. Han dog av leversvikt, vad nu det kan stå  för av ohälsosamt leverne. (Alkohol enligt artikel i DN) Han blev bara 63 år gammal.
http://www.dn.se/kultur-noje/musik/gerry-rafferty-dod#fbc-recommend-ancor


Här är hans genombrottslåt Baker Street med ett berömt intro på sax
http://www.youtube.com/watch?v=WkS169P_Eeo

Här är nog min favvo Whatever´s written in Your heart
http://www.youtube.com/watch?v=DwZaw0Cvc0U&feature=BF&list=MLGxdCwVVULXf4UC-Hid8veqvRs92VdJDA&index=5

Right down the line är inte heller fel
http://www.youtube.com/watch?v=5sedPivIxfM&feature=related

Kerstin Segerberg kan ha blivit mördad!

Nu äntligen säger polisen samma sak som bygdens folk; Kerstin kan ha blivit utsatt för brott. Enligt länskriminalen tror man inte längre att Kerstin, prästen från Svensbyn, blivit utsatt för något utan för någon. Nu tre veckor efter hennes försvinnande inleder man en brottsundersökning och länskriminalen tar över. Det innebär tydligen mer resurser till sökandet och spaningen.

Jag hoppas att man fortfarande har koll på skotertjuvarna som man hittade i området i samband med sökandet. Det kanske inte vore fel att förhöra dem om Kerstin också. Om de varit intresserade av att tillskansa sig skotrar så kanske Kerstins bil också var begärlig. 

Nu  ska man börja fråga jägare som varit på älgjakt i området för att kolla om de har sett något. Undrar om man talat med D som kör snöplogen och andra som har vistats i området, postkörare och så?  Sen väntar polisen på vargjakten som går av stapeln i det här området den 15:e januari. Då kommer det att finnas folk på skogen och kanske något spår dyker upp som kan ge en ledtråd. 

 http://www.dn.se/nyheter/sverige/mordutredning-om-saknad-78-aring-i-varmland

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/mordutredning-om-saknad-78-aring_5846023.svd

http://www.nwt.se/arjang/article829768.ece

Centerpartiets o Mauds villovägar igen då.

Kan inte låta bli att göra ett inlägg med länken som jag fick av Selma, apropå det senaste förslaget från Centern där Maud försöker plocka skolpoäng till partiet. Vet inte om den är en framsynt Papphammar men den är kul i alla fall och har onekligen poänger som passar i sammanhanget. Fast från början var det nog en parodi på vänsterns splittring

http://www.youtube.com/watch?v=_76uHtxLlM4

Centerpartiet på villovägar!

Maud Olofsson vill vimsa vidare ideologiskt genom att som hon uttrycker det "bredda partiet".

Hon har fel, rejält fel. Det är inte breddning och ytterligare småttifiering partiet behöver, utan en avsmalning och fördjupning mot en tydligare profil. För mig är det självklart att det här flirtandet med storstad, välfärd, jämlikhet, invandrare, kvinnofrågor osv har varit förödande för Centern. Partiet gör ofta ett bra jobb ute i kommunerna men centralt har man sneglat på stora befolkningsgrupper för att fiska nya röster och därmed missat sina gamla  kärnväljare; landsbygdsbefolkningen, jordbrukare, skogsbrukare. 

Om inte Centern tar tag i landsbygdsfrågorna och driver dem, så gör inget  annat  av de etablerade partierna det. Vi får ett stort tomrum som tyvärr kan komma att fyllas av missnöjespartier, lokala och centrala. Det kan bli de som profilerar sig på det  som Centern missar; jordbruket, god mat med hög kvalitet, skogsbruket, basnäringsindustrin med malm och skog, energifrågorna, infrastrukturen (kolla bara SJ-fiaskot, någon borde profilera sig på att reda upp det!), småföretagandet, ja och så rovdjurspolitiken förstås. 

Det är inte bonnigt och töntigt och lågt att engagera sig i ovanstående, det är områden som är basala för svensk ekonomi och svensk välfärd.  Och det finns en röd tråd genom dem som vore helt naturlig för Centerpartiet att göra till sin. Centerpartiet kan aldrig bli ett stort parti men om man värnar sina kärnväljares hjärtefrågor så kan man åtminstone förbli ett riksdagsparti, ett litet men hederligt parti, och fortsätta ha ett visst inflytande över utvecklingen i landet.

Snälla Maud, antingen släpper Du nu genast försöken att göra Centern till ett vilset famlande småttighetsparti utan egen profil eller också bör Du avgå! Den här linjen som Du nu företräder; att partiet ska snylta lite av varje från de andra partierna; lite skolfrågor från Folkpartiet, lite välfärd från Vänsterpartiet och Socialdemokraterna,  lite jämställdhetsfrågor från  Folkpartiet, lite allmänna företagarfrågor från Moderaterna, lite klimat från Miljöpartiet har visat sig vara misslyckat i det val vi har bakom oss och det blir inte bättre av att Centern envisas med att fortsätta på samma vilsestig. Mer av redan dåligt kan inte bota partiets kris det måste bli ett nytänk i en annan färdriktning. Vi vet alla att Centern klarade sig kvar i riksdagen på sympatiröster, inte av egen kraft och frågan är om det kan fortsätta så ett val till.

Alltså, sluta famla runt och leta väljare, fokusera på kärnväljarna, på landsbygdsfrågorna och basnäringarna! Det är stora frågor som de andra partierna lämnat därhän och det lär vara fullt upp för ett litet parti. Om Centern kan bli trovärdigt på landsbygd - jord - skog - mat - energi - rovdjur så lockar det även andra väljare än de traditionella.

Eftervalsanalysen har ett stort ansvar.
http://www.centerpartiet.se/Nyheter/Arkiv-2010/Maud-Olofsson-pa-Centerpartiets-100-arsfirande-Vi-maste-fortsatta-vara-samhallskritiska/

http://www.centerpartiet.se/Nyheter/Arkiv-2010/Eskil-Erlandsson-Vi-vill-se-tillvaxt-i-hela-landet/


Och om man vill dra på munnen lite i det här sammanhanget (tack Selma för länk!):
http://www.youtube.com/watch?v=_76uHtxLlM4

3 kilometer rask ...

... promenad varje dag, minst, det måste det bli under det här lovet om jag ska hämta hem lite flås. Igår var det skidåkning istället en dryg mil. Idag räddade jag hem betinget genom att åka med till Årjäng och lasta med mig varma kläder och en styck tax. Sen gick vi av vid Tjolitta Oskar o jag  och gick resten av vägen hem. Mycket roligare att gå med ett mål istället för att gå fram o tillbaka. Så här vacker var himlen på hemvägen vid tre-tiden.
Undrar vad det betyder för vädret imorgon? Tror det ska bli snö. Ser fram emot en rätt tom dag imorgon, med möjligheter att komma ikapp, administrera livet, tvätta, betala räkningar, städa ur kylskåpet o sånt! Sen filmtajm på kvällen. Gubben ska jaga förstås om det går.

Kerstin Segerberg ...

... 78 år,  f.d. präst i Sillerud, är fortfarande försvunnen. Polisen jobbar efter spåret att Kerstin har råkat ut för en olycka i Glaskogsområdet. Brott anses inte finnas något tecken på. Polisen fortsatte med operation dörrknackning i området  idag måndag. Folk på bygden tror mer och mer på att Kerstin har utsatts för brott.


Skogens gröna guld ...

... heter ved! I kölvattnet på den bitande kylan så sinar vedlagren och priserna stiger. 500 kr per kubikmeter  har hörts ett tag, men det senaste slår rekord: 700 kr per kubikmeter för halvtorr ved!

Det här med uppvärmning är svårt. Pellets har vi nog tänkt bort som alternativ uppvärmning för vi har hört att en del är missnöjda med sitt system och med pelletskvaliteten. Men Rikard på affären är nöjd, han har eldat med pellets i många år, tycker det är lättvindigt och miljövänligt, det bildas i stort sett endast vattenånga. Meningarna är alltså delade. Vi tänker vidare.

Årskrönika 2

Om jag nu ska försöka blicka bakåt genom bloggens ögon istället, så blir bilden av 2010 lite märkllig. Kanske kan den vid första anblicken sammanfattas med det uttryck som dyker upp i mina inlägg, ett uttryck där jag raljerar över vårt liv och leverne; sällskapssjuka matvrak!

Det är mycket ätande och umgänge i mina blogginlägg.

Men det är ingen slump förstås. Vi gillar mat, pratar om mat  och ägnar mycket tid åt att planera och fundera över mat i olika sammanhang.  Av allt att döma kommer vi att fortsätta med det och tillväxa i färdriktningen. ;-)

Vi vårdar våra vänner också ser jag om jag läser vad vi haft för oss förra året. Umgänge i olika sammanhang har hög prioritet.  Det är en ynnest att få ha goda vänner, vi uppskattar dem verkligen  och vi har roligt tillsammans så det blir ofta kombination vänner och mat.

 De flesta kommer vi förhoppningsvis att ha kvar under 2011. Det är knepigt att förlora kontakt med människor som man haft som vänner, men det händer ju förstås över tid. Ibland ändras intressen och fokus så att man inte har så mycket gemensamt längre, ibland vet man inte varför någon väljer att försvinna bort ur umgänget och det kan lämna saknad och frågor kvar, ibland måste någon flytta från orten.

 Vi vet att ett par kommer att lämna oss genom flytt nästa år och det är himla trist, vi kommer att sakna dem.

Året 2010 var i alla fall i stort sett ok, även om vi ägnat en hel del av just sommaren åt mammas bortgång och åt en del andra släktrelaterade bekymmer. Nu efteråt så lägger sig det mest ändå till ro och får ett försoningens skimmer över sig. Vi går med tillförsikt in i 2011. Det finns en del nya spännande projekt på gång och jag ser fram emot att utveckla det nygamla jobbet som speciallärare tillsammans med duktiga kollegor.

Barn behöver ramar och kramar.

Glömmer aldrig när ett av mina egna barn en gång fällde kommentaren:
- Jamen Ni vuxna o lärare  fattar ju ingenting, det är ju kriget därute - alltid!
 om skolan.
   Och här finns en
krönika på delvis samma tema. Hon har nog lite rätt tyvärr. Barn behöver stöd från oss vuxna, föräldrar och lärare för att klara av gruppdynamiken, det sociala samspelet. De ska inte lämnas vind för våg med ett alldeles för stort ansvar, de behöver kramar, men också tydliga ramar, ramar som alltid finns där.  Annars inträder anarkin och "kriget".


Skidtur på sjön söndag!


Den där julgransdekorationskristyrfärgade kobenta och vilt flax-stakande  figuren där är jag! Overallen är sedan 1980-talet, pjäxorna ungefär samtida likaså skidorna. Fnissar när jag läser blogginlägget från förra året när jag försökte köpa nya pjäxor (de här är murkna och smular sönder!) och den generade försäljaren diskret meddelade mig att såna pjäxor hade man inte haft på många år, så jag kanske kunde söka på Myrorna! Men ett alternativ var att byta bindningar och pjäxor. Fast det har jag inte gjort än. Jag hasar runt och smular.

Sen är jag ju absolut supersvenskt säkerhetsutrustad; isdubbar om halsen, flytväst och säkerhetsavstånd till de bastanta gubbsen. ;-))


Gubben har en mer seriös stil, nedtyngd av ryggsäck och ansvaret för matsäcken.  Hans skidor o pjäxor är nya, men overallen är också 80-tal.
Den bästa beskrivningen är nog att den ser ut som en häst bakifrån, ett sto! Men det syns ju inte här.

Bengt på Döverud träffade vi på en bit ut. Han fiskade förstås och lyckosamt med en liten abborre. Vi är glada att han har kört med fyrhjulingen ute på sjön och plogat väg i år igen. TACK, STORT TACK FÖR DET!!Vi åkte en tur runt Harhalsen. Gubbarna genade över skogen tillbaka men vi damer spänstade runt halvön tillbaka.


Gubbsen hann före oss och gjorde eld så det var bara att sätta sig till grillning och tedrickning. Jag älskar deras ingefärste, supergott.Sen bar det av hemåt igen.


När vi kom in i viken såg vi fyra rådjur. De har gott om mat här.
Sammanlagt var vi ute  i fyra timmar  på skidorna på isen. Jag gillar det verkligen när det inte är några backar att klänga i. Och sjöisen är garanterat platt! När jag kom hem ringde jag snäll kollega Gun för att kolla hur man ska stretcha efter en sån tur. Hon kom med flera goda tips som jag genast praktiserade. Tackar för dem!  Jag vill ju inte bli liggande imorgon i träningsvärk. Det känns att jag har använt muskler som inte används annars. En toppenskön dag har vi haft och vackert solsken, bara ett par minusgrader.  När vi kom hem på eftermiddagen vid tretiden så var solen på väg ner. Vi hade då kavat runt sammanlagt drygt en mil.
Cyberkrig ...

... och handelskrig kan komma att ersätta konventionella krig i framtiden ser det ut som. Alltså skrotar vi kanonerna och militärerna och ersätter med  kunskapen om globala kommunikationsnät  samt använder  handelsvapnet / ekonomin som påtryckning istället för vapenskrammel. Undrar vad framtiden kommer att kalla vår tid?

ÅRSKRÖNIKA 1

Det känns skrämmande stort att sammanfatta ett gånget år och blicka framåt.

Det allt överskuggande som hände 2010 var min mammas bortgång så jag nöjer mig med att reflektera runt den i årskrönika 1.

Hon dog den 20:april och sedan präglades resten av året av detta. Först var det praktiska bestyr förstås; begravningen,  avsluta mitt barndomshems alla saker och minnen,  stänga dörren till det som var min uppväxt och mina föräldrars liv.

Sen sorgen förstås och saknaden efter mina föräldrar, som de en gång var. Den bearbetade jag genom att gå igenom alla dokument, små och stora som min mamma lämnade efter sig. Och de var många! Det blev en inblick i mina föräldrars privatliv  som jag aldrig sett det  förut. Och jag kunde förstå dem på ett annat sätt efter detta. Sånt som tidigare tett sig ologiskt blev plötsligt ganska  självklart, förklaringar tog form.

Jag samlade minnesdokument; text och bild, kompletterade med mina egna reflektioner,  kopierade till 5 tjocka pärmar, en till varje barn, en till min bror och en till mig själv. Det tog nästan varje ledig minut under sommaren och var inte bara en praktisk process utan också en sorgeprocess med nödvändiga pauser ibland. Invävt i detta har jag också släktforskat och hittat nya, tidigare okända släktingar. Det var omvälvande och väldigt spännande. 

 De här dokumenterade minnena har kanske inget värde för någon annan än mig, men det är för mina anfäders / anmödrars  skull jag har gjort sammanställningen, inte för ättlingarnas: En slags tribut till deras kamp för överlevnad och utveckling.  I det här arbetet har det funnits ilska förstås över en del av de val som mina förfäder gjort, men till slut en förståelse för att situationer styrts av villkor som ibland inte lämnat utrymme för val.

 Och till slut måste jag motvilligt beundra modet och styrkan hos ett antal anmödrar. Kvinnorna har historiskt sett haft färre valmöjligheter och tuffare överlevnadsvillkor, det inser jag nu när jag sett bakåt i tiden. Men jag hittar trots det exempel på kreativitet, handlingskraft och smartness hos de kvinnor vars gener jag bär vidare på. Det är en stark upplevelse att se sig själv som en länk i en tidskedja bakåt och framåt i tid. Man behöver inte gå längre tillbaka än 100 år så där, för att se hur tillvaron var präglad av "survival of the fittest" (eller hur det nu skrivs?). Det var endast de starkaste som överlevde och reproducerade sig och de fick ofta många barn. Men  de allra flesta fick aldrig uppleva det vi idag ser nästan som en mänsklig  rättighet;  en egen familj och egna barn.

Om jag ska blicka framåt, mot 2011, så ska det bli intressant att fortsätta släktforskningen till de människor som jag ännu inte hittat och att lära känna dem som jag nyligen upptäckt. Jag ska nog abonnera på typ Genline släktforskarprogram för att komma vidare, men då måste jag ha både  tid och lust att ägna mig åt detta för det kostar en slant att få tillgång till de här uppgifterna och när man väl börjat så uppslukar det tid och rum.  Jag sparar det till en längre sammanhängande ledighet.Agenda

Idag nyårsdagen hade vi Rolands mamma här på mat och nyårsskålande. En dag med sorg som förtecken, min mamma brukade alltid vara med oss den här dagen och äta. Nu är hon borta. Jag har tänkt mycket på henne under dagen.

  Min "minst tre kilometer per dags" - promenad blev av i strålande solsken och lagom många minusgrader. Oskar gillar verkligen detta.

Slappardagar kan det bli nu ett tag sen ska vi på något slags avslut / uppstart på jägareförbundet i Molkom tror jag, eller på  Jägaretorpet längre bort uppe i vilda skogen. Jag har dålig koll, det är gubben som har hand om. Kan vara en eller två dagar, något har jag sagt ja till i alla fall. 

Det står på ¨kommunens hemsida att vi personal ska jobba fredag den 7:e, medan barnen börjar först måndag den 10:e, men jag vet i ärlighetens namn inte vad vi ska göra eller om vi ska läsa in den fredagen senare. Får kolla det med mer ordningsamma kollegor, det stod inget mer på hemsidan och inget mai lmed info  kunde jag hitta.Jag måste verkligen fortsätta och promenera minst 3 kilometer per dag i snabbt tempo, kondisen är inte på topp.

Lars Vilks ...

... är mest känd för att ha dragit på sig ilska från muslimer p.g.a. nidbilder av religionssymboler.  Det har varit rondellhundar och annat. Just nu har han bevakning dygnet om. Han har plötsligt blivit jättekänd även utanför konstnärskretsar och anlitas flitigt som föreläsare och tyckare i största allmänhet. Jag antar att det är en konst i sig att odla kändisskapet som levebröd och i det avseendet kan man bara gratulera Vilks. Han tycks märkligt nog njuta, av inte bara uppmärksamheten utan också, av hoten mot sin person.

Nu har jag kollat igenom hans konstnärskap på nätet och för det ger jag inte ett vitten! Vedhögar och klumpiga teckningar med försök till provokation!  Det handlar hela tiden om att försöka spränga gränser som det heter, reta upp och irritera för irritationens skull. Alltså ett livslångt självupptaget projekt med syfte att glorifiera honom själv ser det ut som, ett slags intensiv lust att agera i rollen som frontfigur för de "upproriska" och "rättänkande" . När vedhögarna inte längre kunde flytta gränser, de var redan flyttade för länge sedan, så återstod känsliga religionssymboler och krav på att muslimer ska ändra sin inställning till hundar osv. Det finns inte ens en genomtänkt konsekvent samhällskritik med i sammanhanget, bara ren skär sensationslystnad.

Och för att han ska kunna fortsätta med detta till egen belåtenhet (kolla bilden under länken, nöjd är bara förnamnet!) så måste han alltså ockupera samhällsresurser dygnet om för att bevakas.

Nej, jag hyllar inte terrorismen, men den här cirkusen har löjets skimmer över sig! Och Lars Vilks ger intryck av att i första hand vara  en pajas, inte en konstnär. Trist att just han har fått bli symbol för den fria konsten. Och det ser ut att kunna bli så att inte bara Lars Vilks utan också helt oskyldiga människor kan få sätta livet till på dess altare.


Änglagåva!


Tack, den är helt ljuvlig!

Och en annan fin ängel fick vi på nyårsdagen, den ska ha ett värmeljus bakom sig.


Nyårsafton 2010 - 2011.

Jag slet ont med kalkonen kan jag säga, trodde det skulle ta en timma att förbereda den. Det tog två drygt! Ett väldigt hackande och brynande var det! Tur att jag hade ordentlig tidsmarginal! Jag använde mig av recept och tips från Lena B o Snarkil.  Det där med citrus och aprikoser var helt rätt. När den väl var klar för ugnen  klämde jag först ner den i en för trång stekgryta, ångrade mig efter en stund, tog upp den varma pippin och la den i en långpanna istället, på med folie och kom därefter på att det blir svårt att ösa med folie, men det gick ju att vika den åt sidan så jag öste. Gästerna  påstod att den blev bra och jag tyckte den smakade gott, såsen också. Sen lyckades jag med baconrullade dadlar! Det måste vara suveränt till exempelvis vildsvin! Eller annat vilt! Det lilla paketet håller ihop om man steker skarven först! Tack för  tips! Tillbehör blev brysselkål som är min nya favvogrönsak och kokta morötter och så fyllningen förstås och kokt potatis och gelé. Vi var sex personer och
det blev en del över på en fyra och ett halvtkilos kalkon.

Till förrätt hade jag rökt röding med lite smått och gott + vitt vin Kallfelz / öl, ett Stellenbush-rosé till varmrätten (tack Baki för tips, det var gott!)  desserten blev pannacotta med bärsås och björnbär. Sen svängde jag ihop en liten citron - marängtårta till kaffet. Vi åt nästan oavbrutet mellan 8 och 11 på kvällen och hade väldigt trevligt dessutom.

Trodde jag skulle hinna ut på min dagliga 3-km-runda mellan varven men icke så! Tröstar mig med att jag nog travat minst lika långt fast inomhus mellan spisen och diskbänken.

Glada var vi över snabbvisit under eftermiddagen av Rolands kusin I-L och man.

12-slaget firade vi som vanligt nere vid sjön med eldkorgar, brasa, marshaller, islyktor, fyrverkerier, glögg och champagne. Vi lyckades få telefonkontakt med barnen och några andra för att önska gott nytt år.  Och så skickade vi upp de magiska thailyktorna! Man bör vara två på varje lykta för att klara av vändningen. De seglade vackert iväg mot andra sidan sjön, över Bäcken.  Med dem skickade vi också tankar till de som vi mist under året. En stund med sorg och glädje och trams, allt i ett. Precis som livet är.De seglade verkligen högt och långt!


 Måste göra ett inlägg och berätta hur de kommer till. Nu hade hon lagt in pärlor i isen. Ju tunnare isväggarna blir, desto vackrare.  Jag antar att hon först lät frysa upp till en lägre nivå, lade i pärlorna och så fyllde på med vatten igen upp till kanten