-Kolla pappa!

Lunch o fika på stationskafét
-Jag kan supercýkel!
Carin  o jag solade en stund på Brogärdet när lille Bill sov middag. Sommarvarmt var det! En skön promenad hit fick vi.  Vilken fin dag vi har haft!!!!!

Två miljarder extra till lågstadiet

Det är en bra satsning. God läsförståelse är grunden för alla skolans ämnen och om man vill förbättra den så är det rätt att satsa redan i lågstadiet. Forskning visar också att högre lärartäthet har betydelse för de yngsta barnen i skolan men inte för de äldre. Förr hade man  mindre grupper i grundskolans lägsta klasser, ofta genom för- och eftermiddagsgrupp i klasserna, hela klassen samlades endaste någon lektion mitt på dagen. Den första läsinlärningen / matten skedde alltså i grupper på 10 -12 elever med en lärare. På den tiden hade vi goda resultat i Sverige på våra barns läsning och skrivning.
 
Två miljarder räcker, om man slår ut det på alla lågstadieelever, till ungefär en lärare extra  på 6- 7 klasser och det blir väl oftast fråga om att anställa speciallärare. Det verkar som om förslaget har chans att gå igenom också i riksdagen. Alliansen hade tydligen det med i sin budget och från regeringen kommer det som ett förslag i vårbudgeten om jag tolkat det rätt.
http://www.dn.se/debatt/vi-satsar-tva-miljarder-pa-fler-lagstadielarare-redan-i-ar/
 

Shopping på Bergvik

Blodpudding är med förstås.
Den här gången gick det bra att "köra" bilarna också. De var för otäcka vid förra besöket.
 

Bill o hans mamma kom!

- Titta farfar, det är B som i Bill. Bills bokstav!   säger lille Bill. 
Dagis har jobbat med vad som är varje barns begynnelsebokstav och det gillar han.
Vagnen är med förstås.

Hämtar lille Bill o hans mamma ...

... gör vi idag vid tåget i Karlstad! Vi längtar så mycket efter dem och övriga barn och barnbarn! De bor alldeles för långt bort: Seattle, Umeå och Stockholm.

Mest nostalgi - lite funktion!

Nostalgi har väl fått råda i senaste inredningsprojektet här på övervåningen i Rolands föräldrahem. Tanken har varit att bevara det som går att bevara fast det måste fungera praktiskt också. Just här är inte så mycket ändrat. Det gamla kvar i golv, tak och väggar, en del möbler och tavlor till och med på gammal plats.
 
Köket ommålat vitt med väv, ett bra koncept som funkar länge har vi märkt där vi har det. Praktiskt och hållbart, bara att måla över om det blir fläckar som inte går bort.  Ikea-lampan nyförvärv. Och fönsterbänkarna är nya överallt. Fönstren också förstås är nya här liksom i hela övervåningen. De gamla var slut. Ny plats för köksbordet och pinnsoffan (från nere). Kanske inte den ultimata ur utseendesynpunkt men det fungerar bäst så här för det är rätt trångt.
De gamla gardinerna passar bra i de nya fönstren också.
Trapphuset syns inte så mycket här men det är också vävat och vit-rollat. Den gamla barometern får hänga kvar, det var ju sin tids väderprognos, viktig att se när man gick ut till dagens arbete med djur och jord..
Vedspisen kvar och fungerar, man kan elda i den. Fast det finns vanlig spis också att laga mat på och värmesystemet är numera mest luftvärmepump. Luckorna i köket är de gamla men  vitmålade med nya knoppar och handtag. Tak målat också förstås. Diskbänk och kakel kvar sen förut
Hallen väv och vitt. Dörrarna målade vitt och det kommer nya handtag.  Mina Adontavlor  fick ta plats här. Golvet ska bli nytt här och i köket. Soffan från tv-rummet, bäddsoffa tror jag. 
 
 
 Trapphuset,
Gardinerna är favvos, nya fönsterbänkarna syns här. (Biltema 119 SEK, riktigt fina) Men det blev inga mer bilder från det här rummet. Inget omgjort, bara sängar och en tv.
Funderat på att måla byrån men blir allt mer förtjust i den med märken och slitage. Kotavlorna är bara så fina. Gardinfavoriter också här. Inget gjort här med golv, väggar och tak,  det får duga så länge. Blomrummet tänker jag det som.
 
 
Mest nostalgi och så lite funktion har vi tänkt på övervåningen i det här huset. Men naturligtvis också budget, ramarna för omgöring har varit små och allt man gör nytt med hus är kostsamt. Vi har gjort det som var nödvändigt, bytt fönster överallt men annars bara det som var mest akut. Tidigare renoveringar har varit byte av tak med nya takutsprång, isolering tak, ny veranda och balkong med tak över, målning utvändigt med rött och vitt, målning i källare o tvättstuga,  nya bänkar i tvättstugan, grillhuset i trädgården.
 
Återstår inom det närmaste är nya golvmattor i hallen och köket, men i övrigt får golven vara.
 
Majs krokusar och snödroppar blommar fint, de kom fram igen när snön smälte bort.
 Vi ska ju inte bo här själva men huset funkar när barnen med vänner kommer hem och för tillfälliga betalande gäster som behöver ett rymligt hus (11 bäddar i två lägenheter!)  mitt i naturen i fina svampmarker, bara någon kilometer till badstrand och fiskevatten, fantastiska skogsstigar att vandra på.

Sverige har absolut bett Saudi om ursäkt ...

... enligt arabisk tidning, ägd av son till kungen av Saudi. Fast enligt Wallström så har Sverige verkligen inte bett Saudi om ursäkt, hon upprepar det gång på gång i kvällens tv-program. Och hon ångrar inget av det hon tidigare sagt och det hon sagt  om Saudi stämmer fortfarande.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/wallstrom-naturligtvis-har-vi-inte-bett-om-ursakt/
 
Det man kan utläsa av hennes uttalanden är alltså ungefär att Saudi är korkade som har missförstått det hon sagt och känt sig förlämpade som land av att bli kallade medeltida diktatur. (Hur nu detta kan misstolkas????) Fast trots att hon står kvar vid vartenda yttrande så vill hon inte idag säga att Saudi är en diktatur. (Vad har ändrat sig på de här två veckorna i Saudis statsskick????? Och hon tycker ju nu som då!!!). 
 
Förbryllande är politiken i alla fall och det kommer att bli kämpigt för Sverige att ha så spretig regering när det gäller utrikespolitiken. Vem ska man lyssna på ? Och som sagt, vem har tolkningsföreträde om vad som sagts? Och finns det längre länder som betraktas som diktaturer av Sverige? Eller har alla  övergått till att vara enpartistater som också kan vara demokratier, så som Wallström sa häromdagen. ;-))
 
I Värmland finns ett uttryck som passar på vår utrikesminister just nu; Hon är schlep! (Slingrar sig, hal  som en ål, utan styrsel och  stabilitet)

Det blev ingen blogg-tid ...

... förrän nu. Städning, färsmalning och matlagning tog kvällen och sen en kort stunds slöande vid TVn. Så bilderna på inredning kommer imorgon bitti.

Senare i kväll ....

... eller i morgon bitti blir det nog bilder från vårt senaste renoveringsobjekt, från ena våningen. Det är inte färdigt än förstås, men en bit på väg i alla fall. Det avancerar lite i taget. Nu tar jag ett litet brejk i dagens vedermödor, den första idag. Har precis malt en massa älgfärs och fått in den i frysen i små påsar. Sen blir det fortsatt städning här hemma.

Ställa om klockan!

Glömde det! Det är väl en timme framåt? Sommartid känns onödigt, minns eländet att ställa om när vi hade mjölkkor. De var tajmade att mjölkas vissa tider och förstod inte alls den här förskjutningen. Men det kanske är bra på så sätt att vi tar vara på ljuset bättre.

Agenda

Försöker få undan diverse plikter i hemmet nu de här dagarna så att det ska bli tid att umgås med barn och barnbarn när de kommer. Idag blir det malning av älgfärs, städning här i huset, tvätt mellan varven.

Glass i stora lass!

Barnbarn Bill till höger och hans kusin Bobo till vänster. De är av allt att döma i Norrviken hos mormor och morfar och får förstås glass! Ser att de har med sig "körkort" för glass. Sötnosar! I morgon kommer lille Bill o hans mamma  till oss!  Senare i veckan kommer pappa Markus och från Umeå  Malin med familj. Oj vad vi väntar!

Nu drar jag igång ...

... diskmaskinen, tvättmaskinen och alla tillgängliga lampor. Min egen manifestation kl 20:30 mot WWF och dess sabotage av riksdagens rovdjurspolitik. Earth Hour fast tvärtom!  

Kämpat har Roland gjort idag!!!

Han bygger hellre ett helt hus än hänger upp lampor och tavlor och sånt i det säger han. Idag på Liane. En del är färdigt men mycket kvar. Jag är helt mör efter en hel dags städning och fejande och bärande.

WWF arrangerar Earth Hour - jag tänder!

I kväll lördag kl 20.30 är det Earth Hour. WWf arrangerar den här manifestationen om klimat som går ut på att släcka under en timme.
 
 Jag är skeptisk till klimatalarmismen. Ok, det kanske sker förändringar i  klimatet till att bli varmare över jorden även om det kommer rapporter om att isarna vid arktis växer. Men jag tror inte att människans påverkan är avgörande. De isländska vulkanerna är mycket viktigare exempelvis. Och det finns säkert en del annat också som spelar in. Jordens klimat har ändrats över tid i cykler från varmt till kallt osv. Alldeles för många drar in alldeles för mycket pengar på klimatlarmen för att jag ska finna dem trovärdiga.
 
WWF är dessutom en stiftelse som bedriver sin verksamhet i det fördolda, ingen vet hur mycket pengar som går till ägarna, privatpersoner i USA. Ledarna i organisationen tillsätts inte genom val som vi är vana vid i föreningar, utan uppifrån. WWF har under flera år aktivt saboterat riksdagens försök att få till en vettig rovdjurspolitik genom att bl.a. hålla igång en meningslös överklaganscirkus.
 
Jag kommer som vanligt att protestera mot WWF,  deras sabotage mot en rovdjurspolitik och mot klimatalarmismen genom att 20.30 tända så många lampor som huset har och sätta på så många hushållsmaskiner som möjligt. Det blir min manifestation.
 
 

"Nääääh ... Sverige har inte bett Saudi om ursäkt ....

....för uttalandena om Saudi"  enligt regeringen.
 
Det här börjar bli riktigt spännande.
 
Arabiska media försäkrar (o jag antar att de skriver det som är godkänt av makthavarna) att Sverige har bett om ursäkt vid Sydows besök i landet (o även kungen ska ha varit inblandad i ursäktandet)  och att det är därför som den Saudiske ambassadören ska återkomma på studs och allt ska bli normalt.
 
Men regeringen och svenska media (kanske i praktiken lika regeringsstyrda som de saudiska, om inte pga hot om dödsstraff så,   av gemensam ideologi; över 50 % av journalisterna är MP eller V och sen en stor andel S förstås) försäkrar nu att Sverige inte alls har bett om ursäkt. ;-)
 
Om vi alltså utgår ifrån att media i respektive länder rapporterar det som ländernas ledare uttalar, så blir det två helt olika bilder av vad som skett vid Sydows besök i Saudi. För vi får väl tänka oss att han träffade saudiska representanter och inte var på badsemester.
 
Vem har rätt? Har Sverige bett om ursäkt eller inte????
 
Eller kanske den svenska regeringen väljer att omdefiniera ordet "ursäkt"? Man har ju inga problem med att omdefiniera  ord som "demokrati" och "diktatur"´ enligt Wallströms senaste uttalande och Löfvéns svar vid intervjun i Kina. Då kan man självklart omdefiniera ordet "ursäkt" också! Kanske behöver regeringen på kansliet skapa en särskild avdelning för omdefiniering av obekväma ord? Den idén har ju i så fall förankring både i historien och i litteraturen! ;-)))
 
 

Fel men rätt!

Den här bilden fanns plötsligt i kameran! Jag kunde inte begripa varför, men kom på att det måste ha varit en feltryckning. Tänkte först bara ta bort den, men jag gillar den egentligen. Färgnyanserna på stenar är alltid rätt på nåt sätt. De är vackra. Och det här är typiskt gårdsgrus på Liane. ;-)
 

Löfvén ber Saudi om ursäkt!

Både kungen och en svensk diplomat har tydligen talat med Saudiska kungahuset och på något sätt bett om ursäkt för uttalanden som skulle kunna orsaka missämja mellan länderna. Den saudiske ambassadören ska komma tillbaka till Stockholm.
http://english.alarabiya.net/en/News/middle-east/2015/03/28/Saudi-Arabia-restores-ambassador-to-Sweden.html
Men Margot Wallström ångrar inget och har inte tagit tillbaka något. Hon är felfri, åtminstone i egna ögon.
 
http://www.dn.se/nyheter/saudiarabiens-ambassador-atervander/
Den svenska utrikespolitiken är lite hipp som happ med den här regeringen. Dessutom är Kina numera inte en diktatur (vilket man till o med säger i den egna författningen tror jag!) utan en "enpartistat" enligt Löfvén. ;-) Det är lite humor. Frågan lär återkomma om vilka stater i nutid och historisk tid som han anser vara diktaturer, respektive enpartistater och vad som är skillnaden. Forna Sovjet? Nazityskland? Nordkorea? Thailand?
http://www.expressen.se/nyheter/politik/lofven-om-kina-jag-valjer-vilket-ord-jag-vill/
 
Och ännu mer chockerande blir det när Margot Wallström ska backa upp honom och plötsligt inte kan beskriva vad som är diktatur eller demokrati. En  enpartistat kan enligt henne vara en demokrati (???)  och ett land utan allmänna val behöver inte vara en diktatur  (????). Det hon ger uttryck för här håller de flesta av oss inte alls med om. Det kommer att bli knepigt framöver om hon ska ha alldeles egna definitioner av begrepp som vi andra vanliga dödliga svenskar och även de flesta statsvetare är rätt överens om betydelsen av.
http://www.expressen.se/nyheter/politik/wallstrom-forsvarar-stefan-lofven-om-kina/
För ett par veckor sedan försökte hon briljera i rollen som internationell  och omutlig försvarare av mänskliga rättigheter. Och nu vet hon plötsligt inte skillnad mellan demokrati och diktatur.  Så mycket var den "omutliga" etiken värd!
 
 

Silleruds station enda matstället öppet under påsk i Årjäng!!!

Ville bara tala om ifall det är fler än vi som sökt matställe i Årjäng under påskhelgen. Vi ringde runt men hittade endast ett av alla bra matställen Årjäng  har,  som var öppet under helgdagarna och som bjuder på god påskmat. Det var stationscafét i Svensbyn.  Till påskmaten  kan man få en smarrig dessert också, specialkomponerad att passa till påsk. Nu när vi har bokat och försäkrat oss om platser för oss och ungarnas familjer och ett par till så kan jag skvallra för alla andra också. ;-)) Gissar att det kan bli trångt så bra idé att boka i tid. Det är suveränt med hemlagad mat på Stationscafét!
http://sillerudsstation.hemsida24.se/#/calendar=1&id=128460 

Snart är dom här ....

... barnbarnen med familjer! Vi räknar dagarna!! Bild ovan på lille Bill med FBK-mössan som han fått av farfar förstås.  Det ser ut att bli hyfsat väder över påsk, snön blir nog borta tills dess även om den ligger kvar nu sedan gårdagens oväder.
 

Snö hela dagen blev det!

E18 i morse var ingen lek! Ok en del snö var bortplogad men halkigt och snösträngar att halka omkring i. Låg fart blev det.
Hemvägen nere vid Prästeparken.  Det syns inte på bilden men det var så mycket snö att det tog i underredet på min bil. Och som sagt sista biten fick jag eskort av godhjärtad man.
Det var ordentligt med snö hela vägen hem.

Snöat hela dagen ...

... har det gjort, stora vita vantar har dalat ner. Svårt att veta hur mycket det är eftersom det blåser omkring också, men jag tror inte vi haft maken till snöfall på hela vintern förut. Ett par decimeter kanske det har kommit. Min lilla Toyota försökte darra sig opp från stora vägen. Det gick lite på underredet nere vid Prästeparken så gubben var snäll och körde före mig upp med sin bil sista biten. Det verkar som om snöplogarna tagit semester både de som hör till vår lilla väg och de som plogar landsvägen. E!8 var hyfsat plogad men halkig.

Bakslag - just nu!

Så blir det ett bakslag i vädret. Värsta snöstormen har vi nu. Nja storm kanske var lite överdrift, men det blåser rejält nordost, syns på snödrevet från taket på bilden. Undrar om alla små plantor och vårblommor överlever? Fast det skulle inte bli långvarigt, kanske gå över till regn under dagen. Och då är det fort borta igen. Om man ska glädja sig över något en sån här dag så får det bli att vinterdäcken fortfarande sitter på. Men visst undrar man hur det ser ut på E18 nu. Det är extra  jobbdag igen, fast dag för nationella prov.
 

Målning på gång - uppe på Liane.

Det blir så ljust och fint!
 

10.000 flyktingar ...

... som har fått uppehållstillstånd sitter fast på flyktingförläggningar eftersom det inte finns bostäder ute i kommunerna och det finns inga jobb heller som väntar säger man.  Samtidigt kommer hela tiden nya flyktingar bortåt ett par tusen i veckan.  På förläggningarna blir det allt mer trångt och allt mer bråkigt mellan olika grupper. Kriget och våldet följer med hit. Flyktingmottagningen har havererat i vårt land och ansvaret skjutsas omkring mellan regering - kommun, mellan arbetsförmedling och bostadsförmedling osv, osv.  Det finns ingen som tar ansvar utan upprepar mantrat att det ska ta två år för att få bostad och jobb. Samtidigt så tar det i genomsnitt 8 år, inte två år för en nyanländ att etablera sig i det svenska samhället.
 
Uppgifterna från Uppdrag granskning i kväll. 
http://www.svt.se/ug/
Samtidigt finns det ljusskygga vägar till både det ena och det andra. Det finns en handel med bostadadresser. Någon säljer sin adress till ett stort  antal människor som officiellt skrivs på plats men som inte bor där. I en etta på 20 kvadratmeter finns 20 personer skrivna enligt folkbokföringen exempelvis. 2 lägenheter med 64 personer utanför Stockholm.  13 personer i en etta i Lindesberg. Flyktingar betalar för en falsk adress för att få etableringsstöd.
 
Ska vi bygga genomgångsbostäder  i form av modulhus (baracker alltså, eller paviljonger om man så vill, kärt barn har många namn, men byggnader som är tänkta att användas under en övergångsperiod) som ett slags invandrargetto för nyanlända, bekostade av staten? Är det en bra idé samtidigt som infödda ungdomar inte får bostad. Hur kommer den integreringen att fungera? Den nyanlände som fått en bostad får "etableringsersättning" som är högre än socialbidrag. Och får delta i arbetsförmedlingens program för nyanlända.
 
Jag känner mig tveksam om det är juste att fortsätta ta emot så många människor till ett elände, ett elände som inbjuder till kriminalitet o olagligheter. Vi måste börja diskutera nivåerna i flyktingmottagningen och eventuellt göra halt nu för att se hur vi kan finna former som funkar för dem som redan finns här.

Våfflor förstås!

Jo det blev det! Våfflor ikväll med  hjortronsylt / hemkokt hallonsylt o vispgrädde. Lite tradition är det och så äter vi så sällan våfflor. Jag fick leta upp våffeljärnet, hade glömt var det var. ;-))

Portabel vedförvaring

Gubbens senast uppfinning; en portabel vedförvaring. Den går alltså att frakta med hjälp av traktorns gafflar. Samtidigt är den förvaring med regnskydd. Inte så dumt kanske och den fyller ett behov här i huset.

Djurlivet runt Liane igår.

Två tranor höll på att skrämma livet ur mig när de plötsligt skrek i värsta crescendo bakom kullen på Brôte nerom Liane. Jag såg dem inte innan de drog igång med skriken. Först tänkte jag att de ville varna för mig men så var det inte alls. De hade en dialogkonsert med andra tranor en bit norröver. De flög inte när jag passerade
På Smörhôla fanns tack o lov två tofsvipor kvar, alltid något. Hoppas det är fler som vill stanna här. De är ett fint inslag i naturen. På Sellersänga gick ett ensamt rådjur, såg inte så nära att jag kunde se vad det var för sort. Det djuret  har vi sett ibland. En get med killing finns också i närheten, men de här tre går inte tillsammans.

Våldsfacit just nu!

Ikväll har en man hittats skjuten i Malmö, en svårt knivskuren i Göteborg på Hisingen och ett lik i Saltsjön Nacka. Var det så här mycket våldsamt dödande förr? Media kan förvränga ibland och ge sken av en ökning som kanske inte finns? Hoppas det är så. Men rapporterna duggar tätt nu så man undrar. Är det gänguppgörelser som blir värre och värre? Typ Biskopsgården? Eller något annat som händer?
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20522118.ab
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/man-knivstucken-i-mordforsok_4434835.svd
http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/ehsanfadakar/article20505696.ab
 

Aluminium är inte bra....

... att få i sig. Det är många år sedan jag slängde aluminiumkastrullerna. För en tid sedan upptäckte jag att deo kan innehålla rätt mycket aluminium också, så nu väljer jag aluminiumfritt, men ingen av de här.
http://skonhetsredaktorerna.se/2015/03/test-5-basta-aluminiumfria-deodoranterna/
Jag köper min på apoteket, de har ett par alu-fria sorter. Av aluminium kan man bli glömsk, så gamla kärringar ska nog undvika det, minnet kan minsann bli skröpligt ändå!!! ;-)

Liane runt idag - livskvalitet!

Soligt, varmt, vindstilla!!! Fantastiskt att ta en långpromenad runt Liane med lille Seffrin. Först borde jag förstås ha tagit en bild på Rasmus som dikar med grävmaskin på Litorpet. Tänk att grannarnas pojkar är nästan vuxna och Rasmus kör en grävmaskin! Hur fort kan tiden gå???
Efter Litorpet passerar man Blåsåsen och sedan Sand och därefter ovan Pärekul. Ett av de snyggaste hus jag vet, det är nåt i proportionerna som bara stämmer. Här passerade jag tre gubbar som skockade sig runt en vedmaskin.
Efter Pärekuel och Ålderdomshemmet och Arturs,  så kommer Nobels björk. Det uttalas med betoning på första stavelsen och o uttalas som o, inte som å. Björken är borta för länge sen, men platsen heter fortfarande så. Namnet kommer av att en man som bodde på ålderdomshemmet kallades Nobel och han brukade sitta just här.
 
Första tussilago såg jag efter stora vägen. Finns små solar i vägkanten.
Första blåsipporna i Bastehage vid Prästgården. Det brukar bli massor.
Tja och så nästan hemma igen, på Liane, Rolands föräldrahem. 3 kilometer är det runt.  Just nu härjar en målare på övervåningen. Det ska vara klart till påsk då  barn och barnbarn kommer. Sen kommer en mattläggare. Taket, verandan, balkongen, nya fönster överallt,  takisolering och målning av det vita är klart. Luftvärmepump är också på plats som komplement till pannan.  Lite i taget blir det bättre, men inte allt på en gång. Nästa hus på rundan är alltså vårt men det är inte med den här gången.

Jobbdag idag tisdag

Ingen ledig dag den här veckan! Nationella prov kommer jag att hjälpa till med lite extra.

Ohållbart med etablerade tiggarläger

Problem som når centrala delarna av huvudstaden blir på något sätt erkända som problem - till slut!
http://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/det-ar-ohallbart-med-tiggarlager/
 

Korgen på hjul

Den måste vara ett under av hållbarhet; lövkorgen! Mamma köpte den någon gång i slutet på 50-talet - början på 60-talet och hon använde den oerhört mycket hela sommarhalvåret. Lätt att hantera, lätt att ta med och lagom stor. Sedan några år är den alltså min och jag uppskattar den verkligen. Numera förvaras den i lilla förrådshuset som var med på bloggen för ett par dagar sedan. De senaste åren har jag spejat efter en ny sån här i butikerna och i katalogerna men det har inte funnits någon liknande.
 
För övrigt så speglar väl bilden ungefär läget just nu runt huset; några förskrämda blå primuler blommar lite, penséer förstås och så påskliljorna på väg upp ur jorden. Gräsmattan grönskar inte om nu någon trodde det. ;-)) Det är året - runt- grönt med mossa.! Lite det jag menar med att inte kalla området runt huset för trädgård, det mesta hinglar och går liksom.  Det blir som det blir. Mammas lövkorg ärvde jag men hennes skicklighet med blommor och blad.

Ikea igår! Populärt med älghorn!

Jag skrev om det förut; älghorn som populär detalj i inredning. Ikea är med på det trendtåget förstås. Det fanns i alla fall två som jag såg igår under vandringen runt Ikea i Karlstad. Några av oss är alltså i framkanten på den inredningstrenden  alldeles utan egen förskyllan, här hänger ju älghornen uppe oavsett om det är modernt eller inte.

Sju tofsvipor, två vråkar ...

... och ett osorterat antal kanadagäss såg vi idag på förmiddagen. Hoppas, hoppas att tofsviporna stannar. De har inte synts till nu några dagar eller också har den förra flocken dragit vidare och det är nya som kommit till. De håller sig i alla fall på de vanliga markerna; på smörhôla nerom Liane. Kanadagässen får gärna dra vidare! ;-) De förorenar badstranden å det grymmaste.

Apropå Biskopsgården! Modigt Anna Dahlberg, Expressen!

"Ingen kan vara överraskad över utvecklingen. I höstas kom Rikspolisstyrelsen med en rapport där man konstaterade att det numera finns 55 geografiska områden i 22 av landets städer där kriminella nätverk har stort inflytande över lokalsamhället."
http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/latsas-inte-som-att-ni-raddar-fororten/
 
Vi är på väg att få allt fler no go -områden i Sverige, alltså områden där kriminaliteten har tagit över som normgivare och status. Utvecklingen i de här områdena ser ungefär likadan ut, följer ett mönster som vi borde forska mer på för att begripa mekanismerna runt. För vi måste kunna hantera dem på ett vettigt sätt, de områden vi redan har, där samhällsnegativa regler  gäller istället för våra vanliga.
 
Anna Dahlberg i Expressen vågar peka ut hur hjälplösa vi är inför detta nya fenomen. Flyktingar bjuds in till vårt land att få en fristad här, men inte till att bli en del av Sverige. De hamnar  först i den totala glesbygden så länge staten kan bestämma var de ska bo, men söker sig sedan snabbt till större städer och  hamnar i  enklaver där fattigdom, våld, trångboddhet, motsättningar mellan olika grupper,  hot, dåliga skolor, kriminella ideal, språklig isolering, arbetslöshet är vardag. Det är områden som blir platser dit ingen vill eller bör gå om man är rädd om sig.
 
Anna D. har inga universallösningar på problemen. Hon konstaterar:
 

"Det finns inga radikala idéer på bordet om att vare sig slopa EBO, tvinga kommuner att ta emot flyktingar, skrota hyresregleringen, satsa på social housing i stor skala, upphäva det fria skolvalet, bussa elever till de bästa skolorna, införa en låg statlig minimilön eller - för den delen - att minska flyktingmottagandet.

 

Så vad är egentligen planen för de utsatta förorterna?"

Man kan ana i hennes rader ovan att hon var lite rädd för att skriva det sista där ".... eller - för den delen - att minska flyktingmottagandet". För det är farligt för en journalist eller en politiker att uttrycka såna tankar, de är inte rumsrena och den som skriver det utmålas ofta som rasist eller SD-sympatisör. Hon måste liksom blanda bort den här idén med att minska flyktingmottagandet,  göra den till en av många andra så den inte syns lika bra och sticker ut så.

 

Hennes andra idéer är krasst sett inte heller några universallösningar, vare sig för dem som redan bor i de här områdena eller för nykomlingar; slopa EBO innebär att man på något sätt tvingar de nyanlända att bo anvisat, tvinga kommunerna löser inget heller om det inte finns både bostäder och jobb och det finns det sällan, bussa omkring elever har väl inte lyckats särskilt bra i länder där man testat det, social housing innebär i så fall att staten skulle finansiera byggandet av invandrarhus för att kunna ge bostad åt dem som kommer - hur bra är det för att integrera? , vad en låg statlig minimilön skulle lösa har jag ingen aning om.

 

 Men har vi något annat val än att hejda /  minska flyktingsströmmen fram tills dess vi har lärt oss hur vi ska undvika att de 55 No-go-områden vi har blir permanenta och vi får allt fler av dem?  Vi kan ju inte fortsätta blunda för att de finns och vi kan heller inte fortsätta förneka att vår valhänta hantering av flyktingmottagandet har skapat detta. Vi har tagit emot fler än vi har kunnat hantera och bör självklart slå till bromsen nu, åtminstone tills vi vet vad vi gjort för fel och kan göra rätt i fortsättningen. Det är inte juste att lura hit människor som är på flykt, till en så eländig tillvaro, en tillvaro utan framtid för familjen och barnen.

 


Jättegulligt sms kom nu!!!

 
Barnbarn Bills jämngamle kusin, drygt två alltså han också, hade i morse packat sina tyggrönsaker och sin lilla servis i ryggsäcken och sagt Hej då till föräldrarna. När de frågade vart han skulle gå blev svaret
- Till Roland o Inga!!
 
Lille plutten är så mysig. Nu är det lite långt hit från Aspudden men vi träffar honom ibland, både här hemma och i Stockholm hos Bill. Vi kommer att ses minst en vecka här i sommar i alla fall. Synd att Stockholm ligger så långt bort. Vi längtar allt efter de här småttingarna o deras familjer. 
 
Bobo o syster Bonnie har nästan blivit som bonusbarnbarn
 

Till Ikea ....

... för att komplettera en del nere på Liane. Vi åker alltså till Karlstad. Det blir några små överraskningar till barnbarnen när de kommer till påsk. Medan jag kommer ihåg det, Julia glömde sin rosa huvtröja här i förrgår!
 

Vårlökar nere på Liane och blåsipporna här hemma!

De är så fina lökväxterna nere på Liane. Tänker på dem som Majs och Nils, fast det var väl egentligen Nils rabatt detta, den under köksfönstret.  Det är i alla fall extra stora snödroppar som blommar så fint. Nils var noga med blommor,  plockade även vilda blommor ibland och tog med hem. Tror inte Anna var så intresserad  som Nils av rabatterna runt huset. Nu säger Roland att den här rabatten visst var Majs. Nils hade de som ligger på husets södra sida. Ok, då var det Maj som planterade de fina vårlökarna. Det var säkert inte Tyko, han hade nog inget trädgårdsintresse, det var mest hästar som upptog tiden där.
Och mammas blåsippor är fina här hemma efter väggen. De hade hon som sagt med från Bäck till Svensbyn när hon bodde där och så flyttade jag med dem hem hit när mamma gick bort för fem år sedan.
 
Gick ut nu på morgonen och tog bort täckningen över mina plantor, den höll på att blåsa bort i ´den hårda vinden. Nu är i alla fall en plusgrad. Ser ut som om  det mesta har klarat sig, men temperaturer ner mot minus 7 tror jag närmar sig gränsen för vad penséer kan överleva.

- 6,6 grader är det ute nu!

Glad att jag höljde plantorna i alla fall!  Fast nu är det så kallt så jag vet inte om det hjälper längre.

Jag vill nog dö hemma ...

... vårdad av människor som jag väljer själv!!!
http://www.expressen.se/nyheter/elever-tog-krankande-bilder-pa-aldreboende/
Bara så ni vet!!!
 
Fast förhoppningsvis är det några år till, åtminstone tills de allvarligare ålderskrämporna sätter in! :-)

Dagens slut 18.06 gick solen ner här!

Och fort gick det, bara någon minut så var hela skådespelet över. Vackert var det ut över sjön och kallt. Men vid den här tiden hade vinden lagt sig och plus två grader.
Hela väggen bort! Det är speciellt !!!
 Detta är ett av de hus som vi hyr ut till fiskegäster tillsammans med en Linder Sportsman aluminiumbåt, styrpulpet och ekolod. Om några veckor  kommer de första gästerna och då kan vi inte vara här själva längre. Suck!
Allra sista strålarna över Östra Silen i kväll lördag!
 

Fönsterputs med utsikt!

Fönsterputs med utsikt härifrån blev det idag. Det är nyinsatta fönster, tack o lov fönster som inte ska öppnas mellan rutorna, bara putsa utom o inom. Det är ju ett framsteg i byggmaterialbranschen. Igår kom målaren också som ska måla en del invändigt och fräscha upp lite. Det blir som vanligt väv och vitt, praktiskt och hållbart. Före sommaren så ska det bli nya golvmattor också i några utrymmen. Förra året gjorde vi bottenvåningen och grillen, nu blir det övervåningen.
 
Roland har skruvat ner grejer som målaren ville ha bort för sitt jobb och så har vi flyttat tillbaka möbler och gardiner till två rum som var klara nu. Vi tänkte fika ute på eftermiddagen men det är bara en plusgrad och blåser svinkall nordan, solen hjälper inte alls. Så det blev allt inomhus.

Fortfarande lite höga levervärden ...

... har dunkerstövaren Hej enligt resultat på blodprovet. Det var bättre nu än förra gången men lite i överkant ännu. Aptiten har varit skral den sista tiden, inte total matvägran men oroväckande ändå. Nu blir det en period till med lever-skon-kost och nytt blodprov.  Teorin är att han fått i sig nåt olämpligt, typ rester av råttgift eller glykol eller nåt. Levern läker ut efter sånt men det kan ta tid.

Klarar Margot W jobbet som utrikesminster???

Nu är det svajigt. Hon har gjort oss ovän med Israel, Arabstaterna och Ryssland. Och det verkar inte som om USA är imponerade heller av hennes agerande, man skickar sändebud för att undersöka varför judar förföljs i Sverige. EU tycks hon dessutom strunta i att konferera med innan hon gör sina utspel.
 
Om Sverige i fortsättningen enbart ska umgås med länder som har exakt  samma uppfattning som vi om de grundläggande värdena så riskerar vi att bli ett ensamt land här uppe i norr, med hög svansföring men i splendid isolation.
 
Hur många andra länder delar vår uppfattning om kvinnans roll i samhället?
Hur många andra länder delar vår uppfattning om att barnaga är otänkbart?
Hur många andra länder delar vår uppfattning om hbtq?
 
Ska vi "göra slut" med alla dem som inte tolkar mänskliga rättigheter precis som vi gör? Så som Margot nu gjort med Saudi.
 
 Tyvärr står vi utan möjlighet att påverka de andra  länderna åt det vi tycker är rätt håll, när samtalet / dialogen slutar, när de andra stänger sin dörr för oss, tar hem sina diplomater, då har vi heller ingen möjlighet att försöka ändra deras inställning.  Margot Wallström är på helt fel väg om hon gör detta medvetet. Om hon gör det av ren klantighet utan att begripa konsekvenserna så är hon en katastrof till minister som borde bytas ut.

Stenmark vidare!!! Jaaaaa!!!

Bra och absolut välförtjänt! Fel par åkte ut, borde ha varit  Jonas H. Fejkar man resultaten?? Han var ju så kass, det kunde till och med jag se som inte kan nåt om dans.

Ny hästsvans - Anders Borg???

Det är den stora frågan efter kvällens Skavlan: Kommer Anders Borg att odla en ny hästsvans??? Han har redan en liten ankstjärt därbak, en sån som inne-advokater brukar ha med fett slick. Och den skulle kunna utvecklas till att bli en ny hästsvans. Har det i så fall något att göra med hans nya flickvän? Vi måste nog få veta sanningen om detta och slippa famla i okunskapligt mörker.

TV-kväll i slalom ...

... blir det. "Lets dance" och sen "Skavlan" och till slut "Ack Värmeland"! Det gäller att passar tiderna och slå över vid rätt tidpunkt. "Ack Värmeland" är nog höjdpunkten. Hoppas den serien fortsätter lika bra som den börjande. I "Lets dance" hejar vi på Stenmark förstås. Inte för att han dansar bäst kanske utan för att han är vår generation och sliter med massor av träning för han är en vinnare. Han är i 60-årsåldern och försöker fixa detta som ställer krav på toppfysik! Modigt att ge sig in i detta.

Hur- kunde-jag-klara-mig-utan-grej!?

En typisk hur-kunde-jag-klara-mig-utan-grej! Så himla bra är det lilla förrådet som vi skaffade i höstas, jag fattar inte hur jag kunnat klara mig utan det i alla år. Här står lövkorg-vagnen, här ligger jordsäckarna, redskapen, handskar osv. Perfekt! Och planteringsbordet = lastpall är funktionellt.
 

Som spön i backen ....

... står gårdagens husmoderliga  präktighet! Det blev en  nyttig hemmadag:
 
- Utejobb med att krafs rent lite här och där medan solen sken. (Märker att jag värjer mig för att använda ordet "trädgård" om området runt huset, det låter alldeles för ambitiöst för den osorterade växtlighet  vi har)
- Kokade hallonsylt och lingonsylt
- Stekte några portioner älgfärsfräs och frös ner
- Kokade pepparrotskött på älg och frös ner 6 portioner
- Stekte pannbiffar och frös ner
- Fixade några  omgångar lågkalorimat o frös in, lövbiffgryta med lök.
 
Skönt att ha ett litet matlager.
Och idag är det jobbdag! Inte fel det heller.
 
Solförmörkelsen lär vi inte se något av, här är kompakt mulet. Jag täckte i alla fall in de stackars plantorna igår kväll ifall det blir grymmaste snöfallet under dagen. 
 

GÄSENE OST - gjord på svensk mjölk!!!

Nu har Rickard på Ica Sillerud fått hem massor av Gäsene ostar! Detta är i princip den enda osten som är gjord på mjölk från svenska kor. Annars så är det oftast dansk eller tysk mjölk som osten framställs av. Men Gäsene gör ost på svensk mjölk och det har man gjort länge. Nu har Rikard tagit hem ett antal av den här fina osten. Jag köpte Port Salut och hushållsost igår. Och den Port Salut-osten var den bästa jag någonsin ätit! Jättegod! Påskosten köpte jag förstås, den är vaxad och håller sig till juni 2015. Den har vi inte öppnat än men jag köpte den nu för jag ville vara säker att få en med. Köper nog någon mer och lägger på lager nu när Gäsene -ost finns så nära tillgänglig.

Sonen till Robins kompis ...

...klättrar här med sin pappa!!! Barn klättrar också alltså. Min första tanke var förstås: Vad säger mamman???
Robin som är pappa till Bobo, Bills kusin, jobbar med klättring på en hall i Stockholm, men jag tror inte han har haft med sig Bobo och Bill än.
 

Ledig torsdag!

Det var varnat för dåligt väder idag med snöglopp o blåsväder. Så jag laddade för en innedag med matlagning genom att ta upp pepparrotskött för kokning och köttfärs för stekning. Men  nu skiner solen, det är jättefint ute och man vill inte vara inne. Tar nog lite uteplock först och sparar matlagningen till i eftermiddag. Kanske blir sämre fram på dagen.
 
Roland snörvlar sig genom livet just nu, envis snuva och hosta som gjort oss rätt osociala ett tag.  Han o Kjell lastar skrotade maskiner på en bil som ska ta hand om dem. Bra att bli av med och slippa köra bort själv. Nu ska de till Östen och hjälpa honom bli av med en del. Det är i stort sett ingen som brukar den egna åkermarken längre.
 
Senare idag blir det inlägg fler inlägg som inte ska ses av höjdrädda! ;-), åtminstone ett sånt.
 

Mer om eko-honung!

Mer om ekohonung fick jag från Rikard, det är verkligen ekokrav på ekohonung! Så här skriver han i en kommentar;
 
"Det är mer än så i ekoproduktion,stränga regler och kontroller.Bikuporna får bara
vara tillverkade av "rena" naturprodukter.bivaxet måste vara ekovax dvs.rent från föroreningar,propolis och socker helt rent.Dessutom använder man helt rena biraser mm.mm.Detsamma gäller alla bärprodukter dvs.ekoproduktion i hela linan,annars mister du ditt tillstånd och sätts i karantän."

Norrsken ...

... såg jag inget, vare sig i kväll eller i går kväll. Var nog ute vid fel tidpunkt och kollade. Men många fina bilder är det i sociala media så det måste ha synts här i Årjäng också.

Vattendirektivet är ett hot mot landsbygden!

Vattendirektivet är omfattande och innebär stora, för att inte säga enorma kostnader. Det är därför EU- länderna har det som målsättning. Men av någon anledning vill Sverige nu igen vara bättre än alla andra, kosta vad det kosta vill för dem som äger mark. Det som är målsättning i resten av EU blir tvingande regel i Sverige!!! Sanslöst är det och det hotar dessutom kulturmiljöer vid vatten, historiska miljöer som är oersättliga.
 
Den som är intresserad kan lyssna på Erik Evestam på biblioteket Årjäng i kväll kl halv 7 på  C-möte öppet för medlemmar och sympatisörer. Han leder på många sätt kampen mot detta vansinne, som många tyvärr inte ens vet om är i faggorna.

Matvägrar av och till ....

... gör dunkerstövaren Hej igen!!! Nej, jag vill inte ha en omgång till med oro över allvarlig sjukdom. Idag tas det blodprov på honom igen. Om det inte blir bättre får det bli röntgen av inre organ.
 
Fast han vägrar inte totalt att äta, bara lite tjurig av och till.
 
 

Ekologisk honung "Kung Markatta" ...

... ser jag att vi har i skafferiet. Men kan honung någonsin bli något annat än ekologisk? Kan man flytta processen till maskiner och apparater? Måste det inte vara bin som tillverkar det som vi kallar för honung? Och kan den tillverkningen ske på annat sätt än ekologiskt? Tja om man inte har så mycket annat att fundera över så kan man fundera över honung.
 
 

Älg-hornsmode!!

Jag kan inte låta bli att kolla i inredningstidningar typ Elle decoration (tidigare Elle interiör), fast jag aldrig gör om här hemma.  Fnissar nöjd åt att vi nu äntligen efter många år, fast utan egen förskyllan, är helt moderna vad gäller interiör i vårt hus:
ÄLGHORN PÅ VÄGGEN ÄR HÖGSTA MODE!
 
Troféer av den sorten finns med någonstans just nu varenda tidning som sysslar med inredningstrender. Kul att vi äntligen blivit moderna efter alla år med olika sorters horn på väggarna.

Putin kom tillbaka...

... till slut, jättenöjd med att han fått hela världen att hålla andan en vecka, men berättar inte varför han varit osynlig. Hur är det man brukar säga:
- Kanske inte alla hästar hemma där?

Julen varar till påska..!!

Plockat bort julkorten nu absolut. Kul att kolla på alla de som är lite speciella! De sparar jag, kan inte låta bli.

Nu föll det gamla trädet vid vägen!

Den här björken har ju alltid stått där med viltvårdsområdets anslagstavla på. Men nu var den rätt murken inuti så Mikael tog ner den och eldar kanske upp den som ved. Där borta är vår väg.
 

Dom kommer !!!!

Vi vågade inte riktigt hoppas men dom kommer också till påsk, barnbarn Lovis med familj från Umeå. Det är ju ett projekt att resa därifrån och ända hit till oss. Först flyg till Stockholm och så tåg resten. Och allt ska genomföras med tre barn i olika åldrar. Men nu är i alla fall biljetterna bokade och allt är klart.  Lovisbilden kom igår, hon gungar första gången, ser ut att gilla det. Det ser ut att vara en del snö kvar där uppe. Storebror Isak knuffar på.
 

Wallander var för hemsk!

Vi brukar kolla på Wallander söndag kväll efter "Så ska det låta" och det gjorde vi ikväll också. Men det ångrar jag, gillar inte så grymma historier som den här utvecklade sig till på slutet. "Så ska det låta" var rätt kass i kväll också, ett par dåliga artister. Gnäll, gnäll, gnäll.....! I-landsproblem känns det som. Glad att få jobba i morgon i alla fall och växla tankespåren in på något trevligare.

Bra shopping i Karlstad idag!

Ibland kan det vara stressigt och trist att åka 8 mil till Karlstad för att handla när det samlat på sig ett antal varor som behövs / kommer att behövas. Men idag var det helt lugnt, väldigt lite folk på förmiddagen, inga köer, inte ens på Bergvik eller Biltema. Vi fick med oss allt vi behövde utom  hängande penseeplanteringar. De hade inte kommit än.  Vi behövde inte ens åka in till centrum. Och en god lunch blev det också på Bergvik.
 
Nu ska jag ta itu med krukväxterna. Inte plantera om dem, det är jag för lat för, men i alla fall byta översta jordlagret mot nytt och fylla på där det nästan är slut. Och så placera  ut nya som jag köpte idag . Känns som vår.
 
Och Roland går opp delor tillsammans med granne. Inget allvarsamt, det har bara växt igen. Verkar vara en lagom ansträngande uppgift en söndageftermiddag.
 
Idag fick vi telefonsamtal om att någon kommer och köper upp gamla jordbruksredskap som blivit stående här och där. Det låter vettigt att utnyttja. Det dräller väl ett och annat kvar fast vi skickat iväg några omgångar. Han kommer om ett par veckor tror jag.

Putin är försvunnen!!!

Ingen vet vad som har hänt och spekulationerna är vilda i Ryssland: Misslyckad skönhetsoperation? Har han och flickvännen fått barn? Är han sjuk? Är han död? Stroke? Cancer? Har han störtats från makten?
 
Man lär ha sett en helikopter landa i centrala Moskva och det pågår ett bygge i stan som ingen känner till orsaken till. Undrar varför just ryska ledare måste dö eller vara sjuka i största hemlighet? Journalister har tillsagts att hålla sig på hemmaplan för det ska snart komma ett stort tillkännagivande och det ökar på ryktena.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20469161.ab
 

Whiskeyprovning i Svensbyn

Morgan har alltså fått tillstånd klart för att göra alkohol i Holmedal och han råkar bo på en plats som heter som där vi bor i Sillerud. Men det finns alltså tre Liane i Årjängs kommun. Han ledde provningen och kommer bl.a. att göra whiskey.
Här är Morgan
Såna här papper får man med ett glas på varje med en skvätt i. Här fanns också en med Macmyra i, Tullamore, Jim Beam tror jag. Jag var alltså inte med och provade, men kom senare till maten.
Whiskey är lite gubb-dryck. Någon dam var med men annars gubbar i olika åldrar och absolut fullt
Efter provningen var det mat. En kanongod laxsoppa med gott bröd till och en dessert med blåbär. Jag och ytterligare en dam var bara med och åt. Vi pratades vid tillsammans med våra män och hade en trevlig  lördagkväll.
 
Det kommer att bli tjejkväll så småningom i Stationscafét också och en vinprovning hoppas vi på framöver. Ytterligare en whiskeyprovning blir det i höst, med gissningsvis nya sorter. Det finns ju mycket att prova på och en hel vetenskap att sätta sig in i smaker, beteckningar och tillverkning. Det är i Sillerud det händer som lanthandlare Rikard säger. Det mesta rör sig också runt honom och fru, ICA-Sillerud och Cafét. Tror det var räkfrossa - dans på Tjolitta arrangerat av Golfklubben med Rikards orkester till helgen. Eller om det var nästa helg igen.

Måns Zelmerlöv vann.

Jaha!
 
Vi kom hem från whiskeyprovningen i tid för att se finalen på Mellon. Vi har ju inte följt detta med någon entusiasm och nu är det klart. Jag har inga synpunkter på vinnarlåten, i mina öron rätt slätstruken men jag inser att han gör ett bra framträdande, bra show. Och så får man säga att det var ingen tvekan, han fick väl dubbelt så många poäng som tvåan, minst. Rätt låt vann alltså.

Whiskeyprovningen med mat ....

... skriver jag om imorgon och bilder därtill. Nu är jag för trött

Barnbarn Lovis i Umeå i sin dopfunt!

Den här lilla prinsessan har varit på öppna förskolan i Backenkyrkan och passade på att provsitta sin dopfunt, den hon döptes i för några månader sedan. Hon ser fullkomligt änglalik ut, alltid lika glad och nöjd.  Hoppas hon kan komma hit med sin familj till påsk, vi får se om allt klaffar.
 

Tre övergivna taxvalpar ...

... har hittats igår och idag  på olika orter i Årjäng, Karlstad och Karlskoga. De verkar  vara lika gamla och från sammma kull. Polisen kan man kontakta om man vet nåt. 

Vinterveden bärgad!

Här räknar Roland säckarna. 31 säckar, 35 kubikmeter så där blev det. Det ska räcka med råge under nästa vinter tillsammans med sånt som är över från den gångna vintern. Den var ju mild, det gick inte åt så mycket. Nu ska det hela torka fram till midsommar ungefär och så köras in under tak i säckarna.
Jag är lite imponerad av att man kan arrangera detta med minimal handkraft. Först lastas det hela förstås från vedhögen på andra sidan vägen upp på kärran med griplastaren.
Från kärran läggs omgångar på ställningen till höger, också med griplastaren förstås. Sen kommer handkraftmomentet, dvs att med timmersaxen rulla stockarna till bandet som matar fram till vedmaskinen.
Ett band lyfter upp de kapade vedklabbarna och tippar ner dem i säcken som Roland hängt på traktorns pallgafflar. När den är full körs den bort och ställs på lastpall för att inte bli blöt underifrån.
Detta är ett rätt säkert moment numera. Förr var vedkapor rätt farliga och det gick åt ett antal fingrar i bygden varje år.
Här blir det ett lass som ska hamna på släpkärran.

Bill-kusin Bobo och lilla Bonnie

Barnbarn Bill har en kusin som heter Bobo och här är han stolt storebror med nya lilla syster Bonnie bara några veckor gammal. Bobos varma leende kommer absolut att skynda på våren i Stockholm!
 
Senare idag kommer bilder från vedkapningens avslut och från barnbarn Lovis i Umeå. Till slut kanske nåt från whiskeyprovningen som går av stapeln i kväll.

Ack Värmeland ...

... är en ny tv-serie. Får se om den är seriös eller bara ett sätt att förlöjliga landsortsbefolkning och hösta in skratt på andras bekostnad.
 
Uppdaterat efteråt: Himla kul! Och inte ett dugg förlöjligande! Vi skrattade hela tiden, kommer att fortsätta kolla på serien som utspelar sig i Molkom! Och som framförs på värmländska.

Altanpremiär - rekordtidigt!

Aldrig någonsin har vi tagit fram utemöblerna i början på mars! Men nu är det gjort och det blir varmt i solen när det är vindskyddat

Agenda

Lite mer krafsande runt huset blir det väl, ta bort pinnar och skräp. Hann inte med allt igår. Gubben ska avsluta veden inom ett par dagar är planen. I morgon whiskeyprovning hos Rikard på ICA-Sillerud. I påsk kommer i alla fall Bill-familjen från Stockholm, kanske fler ändå, vi får se. Och jag ska blunda hårt för de lortiga fönstren här hemma. Vägrar att putsa fönster när det är så fint väder. Vill vara ute då.

Grums såg vi film om igår på Uppdrag granskning.

Man tecknade en mörk bild av det lilla värmländska samhället, hopplöshet och vanmakt. De som inte delade den uppfattningen framställdes som lite enfaldiga och dumma, de som vill låta sina barn växa upp i Grums, bo kvar i Grums.
 
 Det var inget bra tv-program. Vad granskade man egentligen? Var det samhället Grums som sådant? Eller brukssamhällen /bruksmentalitet i allmänhet i Sverige? Eller var det ungdomsarbetslöshet? Eller självmord bland unga?  Eller landsbygdens hopplöshet och uppgivenhet? Det fanns inga goda analysverktyg och inget uttalat syfte, det spretade rejält och flackades omkring utan faktastyrning.  
 
Det gavs alldeles för lite analys av de siffror som presenterades över exempelvis utflyttning, självmord, arbetslöshet. Hur är de i jämförelse med siffror från andra liknande orter? Hur har de varit över tid? Finns några samband mellan de olika faktorerna? 
 
Utan såna fakta så blev det ett ganska meningslöst prat med tragiska människoöden som gett upp och som skyllde sitt elände  på Grums och arbetslösheten. De illustrerade inget annat än sina egna liv i det här sammanhanget.  De fanns inte med i något sammanhang som var begripligt.
 
Det talades om omfattande missbruk bland ungdomar. Hur ser det ut, varför? Var får man tag på narkotika, vad gör kommunen för att förebygga och för att hindra?
 
´Boendet då? Visst längtar många bort från ett samhälle som Grums och vill flytta För några är det ett alldeles för litet samhälle där alla känner alla, man vill hellre bo i större stad och anonymt. Eller glesare boende så privatlivet blir skyddat, ingen ser. Men de som bor kvar trivs säkert med den omtanke man kan uppleva när alla känner alla och bryr sig om varandras göranden och låtanden. Sen kan det vara svårt att bryta upp från ett olämpligt umgänge, från narkotikakretser på en liten ort. Det kan vara lättare att bryta liv och livsstil om man flyttar ifrån eller bor på en större ort. Men det är kanske mer komplicerat än så, det sociala arvet är inte lätt att bli kvitt.
 
Några ungdomar flyttar bort för att få utbildning som inte finns på orten och hittar sen ett liv på annan ort. Vet inte hur många högutbildade som jobbar på bruket typ tekniker och ingenjörer,  men annars är nog av tradition många anställda på bruket och har jobb som inte kräver hög utbildning. Ingen socioekonomisk analys.
 
Arbetslösheten är eventuellt högre i Grums än på andra orter. Men det är bara 20 minuters pendling till Karlstad och veckopendling till Norge görs också från de här delarna i Värmland. Så avståndet är  inte någon bra förklaring till en ev hög arbetslöshet. Hur kan man förklara arbetslösheten i Grums i så fall? Inga ambitioner  att kolla vidare på det spåret.
 
Men återigen Vad var det man ville granska egentligen? Det blev inga vettiga frågor ställda, inga rimliga svar gavs heller. Analyserna av fakta i sammanhanget var dåliga. Det blev en upprabbling av eländes elände och svartmålande beskrivning utan mening av ett litet samhälle.

Enda hushållsosten gjord av svensk mjölk!

Här gillar vi hushållsost och köper gärna. Men jag visste inte att det mesta av hushållsost i butikerna är gjord på tysk eller dansk mjölk. I stort sett den enda som är gjord på svensk mjölk är Gäsene ost. Nu köper vi den och ingen annan!

Om Grumsfilmen som gick på tv igår....

.... skriver jag här sen. Det vart lite luddigt med den. Men jag hinner inte nu. Jag har ledig dag och ska plantera penseer jag köpte igår och släng lite uteskräp. Sen ska utemöblerna på altanen göras i ordning för bruk.  Det är minst 20 grader där ute i solskenet. Nu är jag ledig på rätt dag!!

Körkort för glass och körkort för bil ....

... har barnbarn lille Bill fått av snällaste fuskmorbror Robin!
 

Glutenfritt slisk Stationscafét i Svensbyn

Smarrigt är det kan jag lova och bakat på plats! På lördag är det whiskeyprovning med mat, tvårätters, bara att anmäla sig.

Dåligt nät telefon o dator!

Mastkrångel igen, eller?? Mobilt bredband funkar till nöds, men väldigt långsamt förstås.  Suck!!! När ska vi få det utlovade och sedan två år betalda fibernätet inkopplat? Börjar kännas tröstlöst nu.

Ved - en folkrörelse på landet!

Nu surrar och brummar det vid uthusen. Alla gubbar har dragit fram sina vedmaskiner, olika varianter överallt. Och det är verkligen gubbar som sysslar med veden, inget jämställt alls, inga kvinnor med så vitt jag vet. Har inte heller hört några krav på att det här arbetet ska bli jämlikt. ;-))
Den här vedhögen ska kapas och klyvas och hamna i säckar som kan lyftas omkring med traktorns gafflar. Det finns alltså en maskinell planering för "ålderns höst", det mesta ska gå att sköta utan allt för mycket handkraft.
Idag är det ännu mer klart på Liane, 12 säckar, så där 16- 17 kubikmeter.

Hälleflundra med riven pepparrot!

Detta är bland det godaste jag vet; hälleflundra med riven pepparrot, skirat smör, pressad potatis och kokta rödbetor.

Isskulpturer i Katrineholm

När Roland jagade på Eriksberg för ett par veckor sedan så tillbringade jag ju en dag i Katrineholm. Det blev en lat dag i centrum med shopping. På torget gjorde en man isskulpturer! Helt fascinerande att se eftersom det var plusgrader och de rimligen måste bli borta strax. Isen kom från Joukasjärvi (stavning?), från en älv. Jag hade ett inlägg för ett tag sedan om en man som gjorde sandskulpturer och det här blir lite samma sak. Man lägger ner stor möda på att skapa något som är dömt att försvinna på kort tid. Det hela uppmärksammades av radio och TV som synes.
 

FBK förlorade....

... matchen mot Brynäs om slutspelsplatsen. Jag kollade lite nu och då i fisksoppäting och datorhantering,  framför allt de oerhört spännande slutminuterna. Det kunde ha slutat precis hur som helst men nu fick alltså FBK stryka på foten och Brynäs gick vidare. Synd! Nu är det liksom slut på det roliga.
 
Inlägget nedan om Nordmarkens skola har jag uppdaterat lite i kväll efter inslaget i TV, om någon till äventyrs skulle vara intresserad.

Nordmarkens skola i Årjäng

Det blir namnet på nya skolan i Årjäng, Nordmarkens skola. Jag vet inte om den beteckningen innefattar enbart nya  högstadiet eller hela skolan från förskoleklass och oppåt.  Läste i tidningen just idag att Töcksfors ger upp planerna på att bygga ett eget högstadium som friskola för de västligare delarna av kommunen. Jag tror det blir bra med en gemensam högstadieskola för alla barn i Årjängs kommun.Kanske kan det bidra till mer gemenskap i  kommunen och vi kan komma bort från det destruktiva bytänket som har förstört så mycket framåtanda de senaste åren. Med en ny generation så kan alla dra åt samma håll för hela kommunens bästa. Låt oss nu hoppas att vi alla ska få glädjas åt den nya fina skolan utan att bli överösta av bitterhet från eventuella  x-politiker + anhängare,  som förblev minoritet i frågan och  som haft svårt att acceptera majoritetens beslut; att vi fick en ny fin skola för alla barn i kommunen.
 
Tacksamhet känner jag mot alla dem som drev den här frågan framåt trots starkt motstånd, kanske främst mot Annika H och Katarina J och ( C ) som fick stå ut med mycket hot och trakasserier på vägen fram till beslut om skolbygget. (Hundpatrull i terrängen runt lokalen och poliser i lokalen vid beslut, hot alltså från vuxna människor, från meningsmotståndare) Tyvärr lär väl inte Annika och Katarina få någon offentlig cred för sina avgörande  insatser, utan tvärtom är det kanske de största motståndarna som nu ställer sig i främsta ledet och tar åt sig äran, även om det ter sig lätt absurt. Vet inte hur det hela med invigning och så är organiserat.
 
(Uppdaterat: Mmm.... det blev precis så absurt som jag trodde innan. Jag vet inte hur man ska uttrycka det, men magstarkt kanske passar!)

9 tofsvipor nu på morgonen ....

... nere på Smörhôlera! Hoppas några stannar kvar så inte alla landar på genomresa.

Idag ...

... for gubben iväg tidigt för att tampas med hammare och spik på nåt bygge. Jag ska vara ledig  och tampas med en alldeles ny snuva. Och det gör inget för ute blåser det, är mulet och kallt. Syns inget av det utlovade solskenet.
 
I kväll ska gubben köpa en hockeymatch, nu är det vinna eller försvinna för FBK. Fajt med Brynäs om plats i slutspelet.

Istället för smörgås i matlådan.

I
INGREDIENSER:
2 medelstora zucchinis, rivna
200g fryst spenat, tinad och urklämd
4 salladslökar tunt skivad
1½ dl lång eller mellankornigt ris
1 ½ dl riven Cheddarost
4 msk riven parmesanost
3 ägg
1½ dl mjölk
Nymalen svartpeppar
METOD:
Kombinera zucchini, spenat, vårlök, ris och ost i en stor skål och blanda ihop
Vispa ihop ägg, mjölk och peppar och rör ner riset blandningen.
Bred ut risblandningen i en djup 20cm x 30cm smörad form, täck med folie och grädda i 180 ° C i 30 minuter.
Ta bort folien och grädda i ytterligare 30 minuter tills äggen har stelnat och riset är kokt.
Svalna till rumstemperatur före servering eller i kylskåp tills det behövs.
Skär i 20 rutor och servera varm eller kall.
TIPS & RÅD:
Denna risrätt är en delikat matlåda idé, som kan användas som ett alternativ till smörgåsar. Njut av varm eller kall. Variera aromer genom att lägga majskorn, mager skinka, riven pumpa eller morot i stället för spenat. Prova att använda olika typer av ostar som smulad ricotta eller feta.
 
Tror att jag skulle gilla den här. Recept översatt från engelska men det är inte jag som har gjort det. Jag kan inte sånt. Lägger in bild och text här så jag har det i min receptsamling under katergorin mat här.
 
Recept och bild hittade jag hos Inger A
https://www.facebook.com/Inger.Andersson.IngerMaryissa?fref=nf

Ståbräda - succé.

Bill fick testa  ståbräda och det var mäkta populärt! Jag har aldrig sett en sån i praktiken men det såg fyndigt ut.

Margot Wallström har på sex månader ....

.... lyckats sabotera vårt lands förhållande till flera andra länder. Nu är vi ovän med  både Israel och det mäktiga Saudiarabien,  vilket måste betraktas som ett konststycke. Det borde inte gå, eftersom de är  i luven på varandra och ovänskap med den ena parten brukar innebära  vänskap med den andra enligt viss automatik.  Hon är uppenbarligen inte on speaking terms med Putin heller, han pekar  numera ut Sverige som ledande bland de skyldiga till Ukraina-eländet. Och jag har en känsla av att Obama inte köpte den svenska idén om terapi / mentalvård som lösningen på den ideologiska rekryteringen av nya IS-krigare i väst.
 
Klart att Sverige ska stå för de värderingar som gäller här i vårt land, men man kanske inte kan  oavbrutet slå andra i huvudet med dem och räkna med fortsatta samtal. Och det är ju ändå i samtalets och den goda viljans form som resultat kan uppnås, ofta genom goda kompromisser.  Inte genom att som utrikesminister uppföra sig som en elefant i glashus på alla arenor.  Ingen är imponerad internationellt, möjligen vårt lands tynande  Miljöparti, halverat numera i opinionsmätningarna. Men det är väl en klen tröst för Margot som måste ha föreställt sig en strålande karriär i FNs innersta krets.
 
http://www.dn.se/nyheter/sverige/michael-winiarski-sveriges-offensiv-har-sina-risker/
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20446780.ab
 

Geting!

Alltså, årets första geting åkte ut ur köket idag!

Vinterveden är bärgad.

Jag och Seffrin hälsar på Roland sista ved-dagen i skogen. Nu ska kedjorna på traktorn tas av. Sen blir det förstås till att kapa, klyva, packa i påsar och köra in under tak.
 

Ann-Britts krokusar

Vid hennes hus finns en liten slänt som gynnar tidiga lökväxter. Just nu blommar krokusen där!
Och som sagt här vid väggen blommar blåsipporna. Det är en märkligt tidig vår i år. Och nu ska vädret tydligen bli soligt och vackert en vecka här hos oss. Bara att tacka och ta emot.
 

Nya högstadiet i Årjäng!

Det ser ut att bli väldigt fint med delvis träfasad och byggt som ett kryss eller  ett T mellan gamla högstadiet och sporthallen. Ser inte baksidan.
Gamla högstadiet i Årjäng. Det är förstås otidsenliga lokaler för skola. Men en byggnadsteknisk utredning för några år sedan dömde inte alls ut huset som risigt om jag minns rätt.  Utan tvärtom så sades att det i grunden var rätt bra och skulle kunna gå vidare med en ytlig uppfräschning. Men de kan ha missat nåt och jag kan minnas fel.  Synd i så fall att huset ska rivas eftersom låg - och mellanstadiet  är så otroligt trångbodda och skulle behöva mer utrymme, bl.a. för förberedelseklass. Men en hel del annat också. Nu löses ju den mest akuta situationen med barack. Eller förresten den mest akuta är väl fel uttryck, baracken har stått där i många år nu. Det här med skola har varit svårt i Årjängs kommun. Men bra att i alla fall det nya högstadiet blev av. Och hyllas den som hyllas bör i det sammanhanget.

Ville inte se Vasaloppet!

Ville verkligen inte det. Tror att jag saknar den tävlingsinstinkt som kan göra det intressant. Jag finner det bara långtråkigt. Gubben såg förstås och jag kollade ibland bara  för att tycka synd om åkarna som plaskade omkring i vattenpölar. ;-)
 
Och jag vill inte gå ut med tax när det blåser snålblåst.
 
Ägnade istället  dagen åt att sanera hundarnas platser inne, 6 stycken, två var åt Seffrin, Hej och Jazz. Tvättat i maskin, torkat ur osv. Bra jobb för trist innedag. Fast jag gottar mig i väderrapporten som visar en stor sol här minst en vecka framåt med början i morgon måndag.
Nu ska jag kasta mig över stryktvätten och lägga undan vinterkläderna. Roland är redig och cyklar med hundarna.
I kväll blir det rester från igår; rökt rådjur och potatisgratäng. Det kan man stå ut med. ;-) Pannacottan tog slut.
 
Senare idag skriver ska jag visa bild på nya högstadieskolan och den gamla och fundera lite över det.
 

Människohandel misstänks bakom tiggeri i Årjäng

Jag skrev om det i ett tidigare inlägg, men då fann jag ingen länk till artikeln i Värmlands Folkblad, kunde bara kort referera den. Nu har länken  kommit. Så här kan man läsa artikeln direkt i tidningen.
http://www.vf.se/nyheter/arjang/tiggare-utsatta-manniskohandel
 
Nu är det ju lite utanför den berömda åsiktskorridoren att skriva om att tiggeriet kan vara organiserat, både i tidning så som VF och på blogg. Vi får se om det blir några efterhands- omkonstruktioner i papperstidningen i morgon måndag eller fram i veckan.  Gissar att tidningen är utsatt för press att modifiera texten och släta över lite. Vi vill så gärna tro alla om gott och vill ibland inte se den ondska som finns i närheten, vi kan bli lite godtrogna.  Men tyvärr kan människohandeln inte bekämpas om vi inte ens erkänner att den finns. Därmed inte sagt att allt tiggeri är organiserad och kriminell  människohandel, det finns säkert olika varianter av detta nya fenomen, som vi än så länge känner rätt dåligt till. Kanske får vi vänja oss vid att det finns fler sanningar än bara en.
 
Här finns några andra som fått samma larm om människohandel, bl.a. en svensk polis med ursprung i Rumänien, som känner till hur många tiggares färd till Sverige startar.
http://www.skovdenyheter.se/artikel/24767/polisen-tiggarna-ofta-del-av-kriminella-ligor
 
http://www.expressen.se/gt/tiggare-misstanks-ha-utsatts-for-trafficking/
 
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.977107-polisen-misstanker-tiggeriet-ar-organiserat
 
http://24kalmar.se/2014/12/11/tiggare-hotades-om-plats-utanfor-matbutik/
http://www.hd.se/nyheter/sverige/2014/12/10/haktad-for-misshandel-av-tiggare/
 
 

GP vågar gå utanför åsiktskorridoren!

Man säger sig vilja kunna diskutera öppet även kontroversiella frågor och släppa fram tankar och synpunkter som ligger utanför den smala åsiktskorridoren som media har skapat i Sverige. Kanske kan GP bidra till att det svenska medieklimatet kan bli mer hälsosamt och mer likt det man har i andra demokratiska länder, ge oss ett bredare perspektiv. Hoppas att detta lovvärda initiativ inte stympas till tom retorik. De som vågar sig utanför åsiktskorridoren brukar bli hårt åtgångna, straffade genom att förlora jobb och berövade yrkeskarriär.
http://www.gp.se/nyheter/ledare/ledarkronika/1.2649321-alice-teodorescu-jag-vill-riva-asiktskorridoren
 

Monika Gora i Katrineholm

 
, vid en rondell i Östersund (tror det är där, i alla fall på vägen upp till Norrlands-jakten) och det måste vara hennes bubblor man ser på idrottshallen i Karlstad, fast jag vet inte säkert. Jo, det var det.
Det kommer fler inlägg här om mitt dygn i Katrineholm för en dryg vecka sedan. Det gjorde intryck ;-)

Kvällens äting ...

... gick bra! Både fransmannen och norrmannen verkade nöjda, de åt i alla fall rejält. Och vi hade trevligt med samtal  om våra länders kultur och historia och om egna konstupplevelser. Båda är ju utbildade och  utövande konstnärer och har också undervisat i ämnet. Vi fick förstås anledning att diskutera bl.a. de utställningar vi varit på i Stockholm, Lars Wilks och en del annat aktuellt. Intressanta utblickar blir det när man träffar människor med en helt annan bakgrund och med ett helt annat yrkesliv bakom sig.

Tiggeri i Årjäng - människohandel

Det står i dagens Värmlands Folkblad att kvinnor berättar hur de fått betala för att transporteras till Sverige för att tigga  och att de får betala varje dag för en plats att tigga på. 1000 euro kostade transporten hit och tiggarplatsen 400 kr. Till slut tyckte de att de betalat nog och gav sig  i handgemäng med en annan kvinna. Polisen måste ingripa och nu utreds det hela som människohandel. Man misstänker att det finns fler fall i Värmland. Organiserad internationell brottslighet kan ligga bakom och tjänar pengar på fattiga människors utsatthet. Människohandel är olagligt.
 
Det finns väl en viss logik i att det hela är organiserat. Verkar lite långsökt att en mängd fattiga människor i Rumänien plötsligt skulle finna väg till de svenska obygderna för att tigga sitt levebröd alldeles på egen hand utan att de får hjälp att komma hit. Att slumpen sen skulle ordna så att var och en av alla dessa får en alldeles egen plats verkar också långsökt.
 
Så här definierar polisen människohandel enlig VF
 
"Brottet är en organiserad transport- av människor i syfte att utnyttja dem för olika ändamål. Människohandel är ofta en del av gränsöverskridande organiserad brottslighet och ibland utnyttjas offren för flera ändamål. Det kan handla om att sälja sex eller tvångsarbete i form av tiggeri. De får inte sällan arbeta av fiktiva skulder"

Rävjakt 28 jägare var med.


Grillning i grillhuset här nere på Liane, gemytlig stämning med mycket historieberättande, många jägare var med både från bygden och långt bort. Ingen räv sköts men det var trevligt ändå.

Rävjakt, den årliga, ....

... är det här idag. Inte så inbjudande, blåsigt och mulet. Jägarna får värma sig med korvgrillning vid brasan i grillen på Liane.  I kväll har vi äting med en fransman och en norrman. Modigt att bjuda en fransman på mat och vin kanske, men vi chansar. Det blir nåt vilt bl.a.

Våtservetter efterlyser jag ...

... på matställen, speciellt där man tar sig maten i buffé. Jag brukar ta med mig egna men skulle uppskatta om det fanns tillgängligt att köpa på plats. Tänkte på det när vi bodde några dagar på Sergel Plaza i Stockholm och åt deras läckra frukost varje morgon. Kanske inte alla 532 gästerna tagit i exakt de bestick som jag tog mat med, men säkert några hundra i alla fall. Och kaffeknappen delade jag alla gånger med minst 400 andra. Det är en rejäl smittspridare i influensatider. Man behöver inte vara hypokondriker för att föreställa sig bakterie- och virusläget på ett sånt ställe. En japansk besökare skulle ha svårt att äta tror jag utan tillgång till våtservetter av något slag. Japaner har rätt god koll på sånt, man har bott i städer betydligt längre än vi har gjort här och anpassat sig till ett liv tätt inpå andra människor. Man tar gärna på sig munskydd också när man är förkyld för att skydda andra från smitta.  När det gäller hygienregler lever vi  här i Norden fortfarande som om vi var bönder i glesbygd med stort avstånd till varandra.
 
Före sportlovet kulminerade förresten årets influensa hos oss. Det var långa rader  på listan över sjuka elever på skolan och bland personalen stort manfall också. Nu verkar det vara på tillbakagång. Vi har, peppar - peppar, klarat oss än. Men det går nog inte att ropa hej än, till och med äldre, virushärdade kollegor  har blivit liggande i år.

En stor Dalimålning ...

... som hör till de egna  samlingarna på Moderna Museet i Stockholm. Den heter "Wilhelm Tells gåta", och råkade hänga uppe när vi var i Stockholm förra helgen. Tar bara med den av nostalgiskäl. Jag lärde mig uppskatta bilder och figurer först i vuxen ålder och bland annat det här konstverket var  ingången till det här intresset som senare kommit att betyda mycket för mig. Salvador Dalis absurda målning med fel proportioner, det humoristiska anslaget, symboliken i de olika små figurerna (tror till och med lilla "Gala" är med här i ett nötskal, men minns inte) och den rejäla storleken fångade mig då någon gång på 70-talet.
 
"Den spanske konstnären Salvador Dalí (1904–1989) räknas till en av 1900-talets .... Wilhelm tells gåta, 1933, olja på duk, 201.5X346.5 cm, Moderna Museet."
 
http://tidningenkulturen.se/index.php/mer/reportage/122-kultur-reportage/5618-salvador-dalis-gata

Nu-då, bilder från Stockholm ...

... är en bra bok. Bilder är alltså tagna på samma platser vid olika tidpunkter, indelad efter stadsdelar. Skulle ha köpt den när vi var där nu, men den är tung och jag bedömde att jag inte skulle orka bära på den resten av dagen. Den finns alltså på Fotografiska museet. Men kanske kan jag komma ihåg att lägga beslag på den nästa gång om jag gör ett inlägg på bloggen med den.

Eriksbergs slott ...

... jagade Roland på. Han och ett gäng jägare från Säffe, Kalle, Anders och några till jagade hare en dag. Eriksberg lär vara en av de största egendomarna i Sverige, 18000 ha om jag minns rätt. Man hyr ut jakt av olika slag, hjort, svin bl.a. Det sköts en hare för Jazz som syns här, det var Kalle som sköt den. Det sköts fler harar också under dagen, gott om fälthare. Jag var inte med på Eriksberg utan häckade i närbelägna Katrineholm en dag och en natt. Ha ha... medan en del av mina kollegor var i Dubai, Funäsdalen och annat exotiskt så var jag alltså i Katrineholm! Vårt resande är blygsamt, förutom till barnen.

Långt telefonprat med Seattle - son!

Va roligt att kunna prata med Mattias så länge! Klockan var nio på morgonen för honom och sex på kvällen här. Han har haft en intensiv arbetsperiod nu så det var länge sedan sist! Hoppas vi kan ses längre tid i sommar. Han mår i alla fall bra, trivs med fru,  jobb,  boende och vänner. Jobbet är att rita Halo på Microsofts 343 industries.

Kakelugnsmys

Mysigt att man kan elda i kakelugn även i en lägenhet! Hos Billfamiljen finns flera kakelugnar och vi eldade i en av dem när vi hade kvälls-samkväm. Det bidrar till gemyt på något sätt, sprider en rent fysisk värmen och en mental värme. F.ö. är blodpudding just nu Bills favvomat, men just här tror jag han äter nåt annat. Pappas köttbullar kanske?

Fröknäcke

Köpte på Hemköp i Stockholm ett sånt här tunt gott knäckebröd med frön. Det är väldigt gott och också både glutenfritt och ekologiskt. När jag under en period  åt LCHF så bakade jag något liknande.

Administrativ dag ...

... blev det idag efter långpromenad med lille Seffrin. Bankbesök, fotografering, fixat ansökan om förnyelse av körkort, besiktat bilen, kört iväg och sorterat massor av sopor. Det mesta gick bra, till o med besiktningen. Alltså jag har en jättegammal bil, Corolla 1999 och numera har den gått en del mil också. Den borde ha gett upp för länge sedan, men den bara rullar och går och blir godkänd varje besiktning. Jag har tänkt länge att när den börjar krångla så ska jag byta bort den mot en nyare. Men det kan jag inte göra så länge den bara funkar. Måste ha varit en enastående årsmodell och ett enastående märke.

Adi Nes

Den här fotografen är israel, kom från landsbygden och är  homosexuell. Allt detta borgar för ett utanförskap. Hans bilder handlar om en mjukare bild av mannen bakom kriget, för det var ju ständigt närvarande och är ständigt närvarande. Bilderna är stora och vackra, tekniskt helt perfekta, vilket foton kanske inte ska vara, men icke desto mindre är de njutbara. Också på Fotografiska när vi var där.
http://fotografiska.eu/utstallningar/utstallning/narratives/
 Det finns alltid flera utställningar på Fotografiska museet, men det var de här två som fastnade och som kändes väl värda besöket. Sen blir det några Gora-bubblor från Katrineholm och isskulpturer därifrån.
 

Herb Ritts - välkänd fotograf!

På Fotografiska museet kan man se hans utställning fram till 15:e mars. Och bilderna är såååå bra! Han nådde ju en berömmelse som gjorde honom efterfrågad även av de stora och kända.
http://fotografiska.eu/utstallningar/utstallning/full-light/
 
 

Jag har bakat!

Jag som aldrig bakar blev så frestad av den här mixen, ekologisk och glutenfri, båda delarna!! Så jag bakade chokladmuffins. De blev helt ok! Bäst att äta med hemkokt hallonsylt och vispgrädde. Det blir nog något mer bak med den här.
 
Lite senare blir det mer om stockholmsresan, troligtvis från utställningen på Fotografiska

Långpromenad med Seffrin - taxen!

Ledig och lat torsdag har jag och strålande sol med fågelsång! Kan inte hitta nåt att klaga på i det här läget. Ska ta en långpromenad med tax Seffrin medan gubben kör hem ved för det vilda medan det är fruset på marken så det går att ta sig fram med utan att fastna. Det var minus 7 i morse, men blåsipporna verkar ha klarat sig, de har inte säckat än i alla fall.

Blåsipporna blommar!!!

Gnuggade ögonen i häpenhet igår när jag kom hem från skolan och fick se de här efter väggen!! Har inte ens tänkt tanken att blåsipporna skulle blomma 4:e mars! Det borde vara en månad för tidigt, även om jag nu inte har stenkoll på när de ska blomma. De känns i alla fall som en hälsning från min bortgångna mamma. Hon hade dem växande vilt på tomten i Bäck, mitt föräldrahem, i alla år, sen tog hon med sig några stånd när hon flyttade hit till Sillerud och så tog jag med dem till vårt hus  när hon gick bort. De har överlevt här hos mig också även om det har varit dålig  omvårdnad, bara lagt på en lövbädd varje år när vintern närmar sig. Just nu på torsdag morgon så är det minus 7 grader, hoppas de klarar det!
 

Fullmånen ....

... har varit så vacker i kväll. Tur att man inte är mångalen eller drabbad av varulvar. Månen lär ju höja aktivitetsnivån hos oss människor. De pigga blir väldigt aktiva, får sömnproblem kanske, och vi som i grunden  är lite slöa,  blir mer normalt aktiva ett tag. ;-)) Vädret lär ju vända vid fullmåne och fortsätta så  tills månen vänder igen. Får se om det stämmer.

Louise Bourgeois ...

... hade Moderna museet en stor utställning med när vi var i Stockholm. Den är omfattande (105 verk), välarrangerad i teman och verkligen sevärd. "I have been to hell and back" heter utställningen. Och det finns också ett tillägg om att det var underbart. Fast jag vet inte om hon menade att  helvetet var underbart eller att komma tillbaka. Det senare antagligen, kanske ett uttryck för hennes  djupa depressioner som hon kämpade med vid olika tillfällen i sitt liv.
 
Louise föddes 1911 och dog 2010. Hon blev alltså 99 år och var verksam som konstnär i stort sett fram till sin död. Hennes konstnärliga produktion blev omfattande både med skulptur och bilder. Paris var hennes födelseort men hon gifte sig med en amerikan och levde det mesta av sitt liv i USA, med stora framgångar på äldre dar.
http://www.modernamuseet.se/sv/Stockholm/Utstallningar/2015/Louise-Bourgeois/
Det här hörnet handlade om kvinnor och kvinnors ensamhet. Feminism finns med som ett tema i hennes konst.
 
Den här figuren vilade på ett stort träblock. Den hörde liksom den sovande penisen, till avdelningen natur som förändrar sig.
 
 
Relationer
Ser ut som i källaren på Liane tyckte Roland ;-)
 
Ett annat av Louises favvo-teman är det stora spindlarna. Hon är nog mest känd för dem, men jag missade av ta någon bild på en. Spindeln "Mama",  lär ha symboliserat olika saker för henne men bl.a. hennes mamma som var tålmodig och en vävare. Kan också referera till konstnärens skapande av inre materiel.
 
Det kommer bilder från besöket på Fotografiska museet också senare.
 
 
 

Otroligt bra gjort!

Tänk att lägga ner så mycket jobb på en skulpturgrupp  som ändå strax blir förstörd! Bild från nätet, kusin Siv i Schweiz

Hälsa på svåger i Arvika var planen för idag!

Men nu var han redan hemma igen på Elgtån så vi åkte dit istället för att önska krya på! Träffade honom vid förhållandevis god vigör, hustrun,  son, sonhustru, dotter och ett par barnbarn. Skönt att det verkar gå åt rätt håll, även om det blir en period av att ta det lugnt.

Låååång solskenspromenad med lille Seffrin!

Det blev verkligen vackert väder med strålande solsken. Passade på att ta en långpromenad med tax Seffrin mitt på dagen, när det var som ljusast, helt underbart! Det är riktig vårkänsla med fågelsång, ingen snö kvar, njutbart men nästan otäckt tidigt på säsongen.

Bill-kusin Bobos pizzakalas!

Hos barnbarn Bills familj blev det samkväm med hans kusin Bobos familj och så morfar och mormor. Bobo är väldigt förtjust i matlagning, både på riktigt och i lek. Här har han gjort en jättepizza med tyggrönsaker och bjuder oss alla! ;-) . Roland har fått purjolöken ser jag. Detta är så mysigt! Och vi är så glada för att vi har fått så många nya trevliga  vänner i olika åldrar genom barnens nya familjer.
 
Så småningom kommer bilder från besök med Bill på Tekniska museet också. Och från våra besök på Fotografiska och Moderna. Och en del annat från resan till Stockholm och Katrineholm. Fnissar lite när jag kollar med kollegor som på sportlovet varit i Dubai och i Funäsdalen och andra exotiska platser. Jag har varit på stadshotellet i Katrineholm! ;-) Ja och så barnbarnsbesök förstås.

Underlig bil!

Vi hamnade bakom en jättekonstig bil på hemvägen från Stockholm. Det såg ut som om den hade en extra kaross, en klumpig en. Kanske ett militärt fordon som ska tåla en attack? Eller en ny bil som en tillverkare vill hålla hemlig i avvaktan på test på bana? Det finns visst testbanor i norra Sverige. Bilen svängde av norrut så småningom.

Vackraste lilla Bonnie!

Hon är en liten skönhet, lilla Bonnie, bara några veckor gammal. Kolla plutmunnen och amorbågen! Bills nyaste lilla kusin på andra sidan i släkten, Bobos lillasyster. Och jag fick bära och hålla en god stund, flera gånger när vi nu var i Stockholm. Bobo är en stolt storebror och som sagt Bill skulle också vilja ha ett litet syskon. Men det ska i så fall vara en lillebror och skulle heta Tommy, som i Pippi.

Hestras handskar är suveräna!

Tjocka skinntumvantar och när fodret är utslitet kan man beställa nytt. Fast just nu reas handskarna på Naturkompaniet så man kan köpa ett extra par. Bra till hundpromenader vintertid. Senare idag blir det mer om vårt stockholmsbesök.

Slut på sportlovet!

Ska bli roligt att höra hur kollegor och barn har haft det under lovet. Jobbdag idag!
 
Jag har varit lite dålig på att hänga med på andras bloggar och facebooksidor under det här lovet, eftersom vi har varit bortresta, men jag får ta igen det.

"Dollans dagis!" på Tittutteatern

.
Titt-ut-teatern har funnits sedan 1977 och man gör teater för barn. Den här föreställningen vänder sig speciellt till små barn och genomförs med dockor. Bill sitter tryggt hos farfar.
Dollans kalas
Dollans dagis på Tittut teatern vid Mariatorget besökte vi med lille Bill. Det var en fantastiskt bra föreställning som man har kört länge. Bill satt andäktigt i nästan en timme och hängde med i handlingen. Den var lagom spännande och "inte läskig", som annars är Bills uttryck när något är för otäckt för att han ska vilja se.
- Hej då Dollan!

Sergel Plaza bodde vi o 532 personer till på.

Det är ett trivsamt hotell, snygg inredning och ligger precis vid Sergels torg. Man har 400 rum och en del mer gäster. Men det är stora utrymmen så det finns gott om plats. Vi bor gärna här när vi är i Stockholm

5-milen kollade många på!

När vi svängde in på Bergvik Köpcentrum i Karlstad på hemvägen för att köpa mjölk och äta lunch, så var vi nästan ensamma där! Ändå är det avlöningshelg. Vi kollade på den spännande målgången i Rolands mobil o norsken var ju fantastisk stark.  En halvtimme senare strömmade folk till o det blev  mer normalt igen. Längdskidåkning är populärt hos många. 

Ymnigt snöfall mellan Örebro o Karlskoga!

Rätt så tätt nu men inte så mycket trafik. 

Vi är på väg hem ....

... från Stockholm nu! Just nu är vi i Köping och från att ha haft  fint väder så börjar ett snöblandat regn. Vi lyssnar på fem-milen förstås! Har precis startat. I Falun  kommer också nysnö, det kan bli kämpigt för åkarna. 
 
Fina dagar har vi haft med son-familj Markus,  barnbarn Bill, mamma Carin. Vi har förstås också träffat Bills kusin-familj med lille Bobo och nyaste lilla Bonnie! Bilder och text senare från de mötena och från besök på Modena Museet och på Fotografiska. Bilder också från min mellanlandning i Katrineholm!  

"Hästar är farliga i bägge ännar"

.....brukade en god vän till oss säga. Men de kan vara trevliga också. Det är inte en bild på någon vi känner, men mysig ändå och fångad i exakt rätt ögonblick