Bilder från lördagen 30 dec, lilla julafton på Liane

Julgranshämtning blev det med barnbarn Bill, Robin, Bobo, Julia och Clara.  De fick välja ut en gran och hugga själva.
 
Robin, sonens svåger, fixar elden i grillstugan på Liane. Bill o Bobo äter pannkakor.
Det blev lite pulkaåkning i källarbacken på Liane också och så en promenad runt åkern närmast och krasa is. 
 
Frampå eftermiddagen bjöd vi på julmat här hos oss
Sen kom tomten förstås med julklappar. För Lous del Pippi-tema.
 
Årets tomte var rätt skräckinjagande,  han morrade och fräste. Det gick bra med alla  utom Bonnie som krävde att få bli inlåst på toa medan tomten var kvar för hon trodde att han skulle äta upp henne. ;- ))
En fin dag hade vi, så roligt att få ha de här familjerna hos oss. 
 
Idag nyårsafton är det den årliga rådjursjakten på Liane med så där 10- 12 deltagare. Tax Seffrin ska med förstås. Robin fixade elden i grillen för morgonens samling. Wolfram o Angela bjuder på soppa under dagen.  Det kommer rapport senare idag. 

JAAA..... lite snö i alla fall!

En stund där kom det snöflingor stora som handflator. Det höll inte på så länge men blev i alla fall vitt på marken. Barnen jublade och gjorde snöbollar. 

Det gick att klä 3-metersgranen!

Dotter i Umeå lyckades klä 3-metersgranen till slut, fast det var ett äventyr. Den lilla granen där borta är lilla Lovis egen, som hon har valt ut och klätt själv.
 
Lovis o den stora  granen
 
Hur den här bilden har kommit till vet jag inte. Men den kom från barnbarnen i Umeå. De har snö!!
 
Agenda för vår del här på Liane idag är att ta en tur till Årjäng. Roland har plikter där och vi andra åker nog med för  fika eller lunch tillsammans.  

Julkonsert med magiska ögonblick i Silleruds kyrka igår kväll!

Kyrkan var nästan fullsatt, inte många platser lediga. Den här konserten har nu funnits i fem år så det var jubileum med extra höjdpunkter.
Tre körer var med och det lät mäktigt, dragspelen var en höjdare förstås, Lisa Kihlgren och Lena Hammarström var bra solister, liksom  andra som jag inte kan namnen på, jo en var Marcus Bratt. Lena H har vi inte hört på länge och det var magiskt när hennes vackra stämma fyllde kyrkan. Barn var med och gjorde fina insatser.  Bra musik.  Tony och Anna  hade ledarskapet tryggt i sina händer. Sammantaget en riktig succé. Håller tummarna att den här traditionen fortsätter.
 
Silleruds kyrka är vacker i vinterkvällen, ligger där uppe som ett smycke mot den svarta natthimlen, många ljus lyste på gravarna.

Vi stickade!!

En nostalgitripp att se Rolands mössa! Den måste vara minst 40 år gammal! Jag sydde och stickade och virkade på den tiden. De här mössorna var vi många som gjorde, de hette Värmlandsmössa tror jag. Sen fanns det en Nordmarksmössa också. Jag stickade till hela familjen och pinade de stackars barnen med såna också. Ren ull och kliade säkert alldeles hemskt. Men de var alltså i stort sett outslitliga och Roland har kvar sin än. Lukten antyder dock att den är mogen för en tvätt. ;- )) Får väl bli en mildare handtvätt i kallt vatten.

Skyttesimulatorn i Årjäng kan man komma åt...

... under mellandagarna fast hotellet håller stängt. Man får ta kontakt med Golfklubben i så fall. Jag fick meddelande om det. 

Julpaketet framme hos son i Seattle!

Alltså så ledsamt! Paketet kom fram först idag. Allt fanns kvar men var delvis förstört och genomblött . Vi vet inte vad som hänt förstås, men inte omöjligt att det hör till dem som legat på Arlanda oskyddade utan tak över. Vi såg bilder i tidningar och på tv hur det var  i regn och blöta. Post Nord är ju inte så himla bra på det här. Jag vet inte hur man ska förpacka försändelser numera för att det ska funka. Paketet som Mattias skickat till oss har vi inte fått än, ska bli intressant att se i vilket skick det anländer. 

Absolut förbjudet i Norge nu i Romjula!

I Norge är det speciellt. Våra jaktvänner brukar säga att det måste vara enda landet där en man som levde för 2000 år sedan bestämmer jakttiderna. Alltså med Jesus som förevändning så är all jakt förbjuden från 23 december kl 24.00 och tror jag   till 31 december 24.00  varje år.  Tiden mellan jul och nyår kallas romjula och norskar som vill jaga kommer gärna till Sverige. 
 

Trollbunden av Ingmar Bergman hela kvällen!

Först var det filmen Fanny och Alexander, den långa versionen. Tror den tog tre timmar eller så. Jag glodde på den som fängslad. Den speglar Bergmans geni som filmskapare. Han är verkligen en skicklig historieberättare med många bottnar i sina berättelser. Ok, jag har inte gillat alla filmer han har gjort, fast jag har, i likhet med de flesta i min generation sett alla. Några har varit för tungsinta och svårbegripliga för oss vanliga människor. Men andra har varit mer nyskapande,  burleska och dråpliga. I Fanny och Alexander finns ju de allra bästa skådespelarna i Sverige någonsin med, vilket gör den extra sevärd. 
 
Det finns höjdpunkter i livsvisdom och filosofiska resonemang som är svåra att finna annorstädes. Bergman  ger verktyg att förstå tankar om Gud, moralen, uppfostran, kärleken, sköra superkänsliga människor, berättelseskapandet.
 
Jag har alltså sett alla filmer och läst både det han skrivit om sitt eget liv och det andra skrivit om honom. Det ger mig  bakgrund till kvällens Bergmantema. På några områden berör han mig speciellt  med sin ärlighet.
 
Som författare  Han är tvekslöst en skicklig berättare. Han skapar sina dramor så som de gamla ryska författarna gjorde. Det finns inget tvång att skapa en tidsmässigt jämn kronologi med redovisning av de rumsliga förflyttningarna.  Nej, berättelserna bärs fram av sinsemellan avgränsade scener som var och en byggs upp mycket omsorgsfullt som en radda teaterscener.  De kan tidsmässigt vara långt isär och han förflyttar sig ibland i tid och rum med parallella skeenden, precis lika hämningslöst som de gamla ryssarna gjorde. Fantasi och verklighet går också i varandra på ett sätt som inte stör utan som är helt logiskt utifrån det som händer. Fantasin är ett sätt att visa hur de olika rädslademonerna  härjar med personerna.
 
Som sin generation Det går att bättre förstå hur barn fostrades, hur familjer levde i hans generation genom att se hans filmer och höra honom berätta om sin barndom. Bergman är i princip jämnårig med mina föräldrar. Många barn fostrades verkligen med hårt arbete  utan att bortklemas med känslor och ömhet och det skedde av kärlek. Man trodde på fullt allvar att barn skulle härdas från början till att bli tåliga och livsdugliga och starka. Att fostra så  uppfattades av föräldrarna som en kärlekshandling. Jag känner igen det från hur mina föräldrar hade det som barn.De plågades inte så som Bergman beskriver men andan i barnuppfostran var så- Jag förstår dem bättre när jag lyssnar på Bergman.
 
Som en skör människa. Yrkesmässigt har jag träffat de här sköra människorna och  kunnat följa dem både i skola och senare i vuxenliv. Bergman hör till de sköra, men med speciella egenheter förstås. Han beskriver ingående och ärligt hur skyddslös han är mot sinnesintryck / känslor både utifrån omvärlden och inifrån sig själv. De invaderar honom och stannar ofta kvar så som  rumsliga upplevelser med  färger och scener, människors intryck på honom på ont och gott. Han har ständigt varit  utlämnad till nya förälskelser och känslor utan att kunna värja sig. Han har  varit oerhört sårbar samtidigt som han inte påverkats särskilt djupt av att han själv har sårat, gjort illa och enligt egen utsago övergett sina kvinnor och barn på löpande band. Med i bilden av honom själv finns också den livsbindande fixeringen / fokuseringen på att just berätta om sina känslor och upplevelser med film, teater och tv.
 
Bergman föddes 1918 om jag minns rätt och dog för 10 år sedan.
 
 
 
 

Aldrig mer köper jag kokt julskinka!

Nej, den var ett stolpskott! Den smakade inte julskinka, bara alldeles för mycket av salt. Den var dessutom hård i konsistensen och massor av fett på. En skuffelse. Funderar allvarligt på att slänga den fast det är emot mina principer att slänga mat som inte är skämd, men den är för salt för att ge hundarna, deras njurar är inte gjorda för sånt.  Det var ett första försök att vara lat och köpa färdigkokt men aldrig mer. Nu har jag talat med människor som lyckats köpa god färdig skinka men jag chansar inte igen. Eller kanske nöjer jag mig nästa gång med skivad julskinka i vaccumpack.  Den är smarrig, har vi ätit ett par veckor redan. 
 
Roland ville ha revbensspjäll så han köpte nåt halvfabrikat som såg kryddat ut inlagt i lag. Jag äter inte revbensspjäll men han tyckte inte den var ätlig, tjocka bitar, alldeles för hård och smaklös. Vi borde ha fixat tunna goda som svägerskan gör. 
 
Sen testade vi två olika sorts prinskorv. Båda är goda men slaktarkorven till höger, den med 82 % riktigt kött var ett strå vassare, den rekommenderas.
 
Vi åt  av fler maträtter som var julklassiker och riktigt goda, så fadäsen med skinkan och spjällen spelade inte så stor roll. Här är den hemlagade Jansson som blev bra och likaledes hemgjorda köttbullar av älgfärs som också blev goda med extra mycket grädde i.  Om Jansson ser konstig ut så beror det på att Roland har en del med ansjovis och jag har en del utan ansjovis men med kaviar.  Syns kanske vilken del som är vems! ;- ))
 
Nu ska vi bara äta rester under helgen som kommer och vara lata. Jag ägnar mig mycket åt en god bok och så blir det lite hundpromenerande.
 
Vädret här hos oss är inte så mycket att hurra för, några plusgrader och regn. Men det är världsligt och övergående.  Vi tänder en brasa i kaminen och gillar läget med ständigt ny utsikt över sjön. Idag är det gråskala.
 
På torsdag kommer sonfamiljen och det blir födelesedagskalas också den dagen. Sen kommer hans svägerska-familj också  nästa dag och vi planerar för en vecka framåt utifråm väder och vind. Hoppas förstås på snö och is, men annars får det bli lilla julafton, lek med julklappar, utfärder i skogen för att hämta julgran, klä granar, grilla korv och någon dag i simhallen kanske. Tyvärr har bowlingen och skyttesimulatorbanan valt att ha stängt under alla  helgerna när man kunde ha haft fullbokat från morgon till kväll när vädret är så här ogästvänligt och bygden full av gäster.
 

Son Mattias julgran i Seattle!

Jag har ju lagt ut bilder på granar hos son Markus och dotter Malin. Igår skypade vi med Mattias i Seattle och det här är hans gran i år!  ;-)) Bilden är på telefonskype så den är inte så tydlig.  Spännande med barn som är olika och har varit det från början. ;- )) Deras granar är typiskt också helt olika, var och en fin på sitt sätt, precis som barnen.  Vi har skickat ett julpaket till honom o Risa förstås, i god tid för nästan tre veckor sedan, men det hade inte kommit fram. Och inte det han skickat till oss heller. Undrar hur tidigt man måste skicka till USA för att det ska komma fram i tid. Om det kommer fram alls?  Roligt att kunna skypa i alla fall och önska god jul.  De mumsade på Mattias egenhändigt bakade lussebullar, skulle fira jul med släktingar och vänner i Seattle, en veckas ledighet. Ingen snö där heller, ungefär som här. 

Gonatt och sov gott!

Så var då julaftonen 2017 över och vi går och lägger oss. Det blev en längre hundpromenad  och så varma  julmaten, paketöppning och en hel del skype / telefon med barn och barnbarn och vänner under dagen. Jag skriver mer om julmaten imorgon. En del blev bra men en del var riktiga stolpskott! Det blir nytt tänk till nästa år när det gäller vissa maträtter. 

Första halvlek avklarad julafton 2017

Det blev harjakt, matlagning, äting och så Kalle Anka förstås (sedan 1960!)  följd av  paltkoma och powernap. En hel del kontakt med barnen och vänner har vi haft  under dagen. Så vi är inte bortglömda fast det bara är vi här på julafton i år. . Maten delade vi upp på kallt till lunch med lax och sill och sånt. Sen blir det köttbullar, prinskorv, revbensspjäll i kväll och något litet paket att öppna. 
 
Inte så mycket julpynt här, ingen av oss är så noga med det. Sjön utanför fönstret ligger isfri nu och bjuder en fin utsikt. Det duger länge.

Dotter i Umeå har en jättegran!

Och den rimmar väl med takhöjden hos henne!  Fast hur man klär den har jag inte räknat ut.
 
Dom har snö också så det är riktigt juligt. 
Barnbarn Lovis och Isak
 
 

Bill och Lou klädde gran hemma i Stockholm!

Lagom höjd för att nå överallt, det blev fint. Julafton firar de tillsammans med kusinerna och morföräldrar i år. Sen i mellandagarna kommer de till Liane och vi får göra en "lilla julafton". Senare o imorgon blir det mer från dotterfamilj i Umeå och vår rådjursjakt idag lördag. 

Näh... Seffrin ville inte posera!

Jag hade planerat att ta en bild med Seffrin i förgrunden efter vår långpromenad igår och ha  den fina sjöutsikten som bakgrund. Tänkte att det borde bli prydligt. Men han ville inte. Han brukar inte vara rädd nere vid stranden men nu slog det helt slint. ;- )) Han var på helspänn,  ville bara ner i mitt knä hela tiden och skakade  i sin lilla kropp. Han var rädd för vattnet kanske, jag vet inte, men det var ju is hela vägen.
 
Här var en alternativ bakgrund bakom Seffrin med den snygga flygplansrepan på himlen, riktning åt norr.
 
Eller en bakgrund åt andra  hållet med solnedgång över Pers udde och Dramstadholmen vid halv fyratiden, riktning  åt söder.
 
Men som sagt min lille tax var inte med på noterna. Däremot hittade han på  tre ställen färsk vittring efter rådjur under vår långpromenad. Då var  han kaxig, drog i vind och undersökte  ivrigt på båda sidor av vägen,  där de kommit och dit  de gått. Han gick   på bakbenen med nosen i vädret, tittade anklagande på mig och  förstod  inte alls varför han inte fick  komma lös och sätta fart på det hela. Men då måste det till pejl och GPS och telefonspår och det hade vi inte.  Vill ju inte riskera att tappa bort honom i terrängen. Om han blir byte för vargar vill jag åtminstone veta vad som hänt. 

Solen går ner över Östra Silen den kortaste dagen

Bilden är från igår torsdag. Vi har sol bara från så där 9 på morgonen till 15 på eftermiddagen Man får kvicka sig ut för att få lite serotoninfrämjande  ljus för sig själv och taxen. Undrar om taxar också blir glada av solsken? Jag snabbade mig ut både igår och idag på långpromenad. 
 
Här är sista solstrålarna över gamla kyrkplatsen vid Signebyns badplats och båthamn, bild från Brogärdet. För länge sedan låg Silleruds kyrka här, en träkyrka.  Placeringen var logisk med tanke på att de flesta kyrkobesökarna tog sig hit med båt. Det fanns till o med färjetrafik på Östra Silen då.  Men i slutet på 1800-talet revs kyrkan och den nya byggdes närmare Svensbyn och stora genomfartsleden, nuvarande E18.

Svenska skogsägare bjuder på mångfald i naturen

Vi går ibland i det här skogsområdet. Det är skog som har fått sköta sig själv under lång tid helt enkelt för att markägaren vill det. Det känns som att vara i vildmark. Jag föreställer mig att speciella växter och djur kan trivas här. Och plötsligt blir det alldeles tydlgt varför svensk skog bjuder på just mångfald. Det handlar i grunden inte om att staten har stått där med pekfingret och domderat utan på att många små skogsägare helt enkelt har olika tankar om sin skog. Och det är just det som ger variation i naturen. Det är fint med vild skog i små områden som här. Jag känner mindre sympati för de statliga naturreservaten som är stora sammanhängande marker.
 
 Jag inser naturligtvis att det vore en nationalekonomisk katastrof om all skog i landet såg ut så här. Och inte skulle det vara roligt om all skog såg ut så här heller. . Men man kan ju ibland glädjas åt att det är lite olika. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Det kommer mer skogsbilder i kväll. 

Dom funkar inte!

Vi köpte ett antal och körde ner i marken runt huset. Tanken var att de skulle lysa upp tillvaron under den mörka årstiden. Tricket är ju att de samlar energi från solljuset på dagarna och ska lysa under den mörka delen av dygnet. Fast dom funkar inte. Tänkte först att det kanske var för lite soljus under dagarna, det räckte  inte till för att få energi till mörkret faller på. Men så var det inte alls. Spelade ingen roll om det var solsken hela dagen, det lyste i alla fall inte när det blev dunkelt. Nästa tanke var att de kanske haft snö / rimfrost på ovansidan under dagen, men jag gjorde rent dem noga ett par dagar. Det gick ändå inte.  Besviken är jag förstås. Nu har jag köpt några vanliga  ljus med batterier istället och led. De lyser fint och jag hoppas de går länge. 

GOD JUL önskas alla!

Önskar alla en riktigt god jul från oss på Liane med bilden av tomten som Lisbeth gjorde. Vi skickar inte så många pappersjulkort längre utan önskar GOD JUL så här istället. 

Vägarna idag var ingen lek!!!

Isigt och kallt under och så småregn och plusgrader på det. Riktigt halkigt har det varit överallt där inte grusbil hunnit ut.  Jag har inte ens gått med icebugsen! Håller mig inne. 
 
Dagen avslutades med äting tillsammans med goda vänner som huserar på Liane ett par dagar. Roligt att möta människor i olika åldrar och med olika erfarenheter. Man blir glad och upplivad. Maten var enkel,  bara viltsoppa och saffranspannkaka men helt ok. 

Dunker Hej har somnat i Rolands knä!

Dunker Hej är ju lite mindre än våra stora hamiltonstövare. Han är så näpen att han kan rulla ihop sig i knät. Här har han faktiskt somnat lite halvsittande. ;-)) Han är noga med kroppskontakt, vill vara nära. Bild nedan på vår gamle Jazz
 
Och här är gamle Jazz. Han är alltså pappa till den hund som ägdes av jägaren Östling som så tragiskt dog när han motionerade hunden på en cykeltur. De är väldigt lika.
 

Klantade mig med julstjärnan!

Tänkte att jag skulle göra det lättvindigt och köpa en sån där julstjärna som står i fönstret istället för en som ska monteras med hängning. XL Bygg hade en jättefin vit så den köpte jag. Den ser inte vit ut på bilden men det är den alltså.  Bara det att jag klantade mig när jag skulle montera den och lyckades spräcka den. Funderar nu på om det är bäst att limma, ta tejp, gem eller sy ihop den. Kan väl försvara mig med att monteringsanvisnngarna var rätt gåtfulla. 

Om Ikeas julbord! Vi var där igår!

Man betalar bara 149 kr som Familymedlem och det är himla billigt för så mycket god mat. Vi var på Ikeas julbord i Karlstad. Här finns verkligen allt fördelat på ett kallt bord ovan och ett varmt bord nedan och ett dessertbord som jag inte har med. Jag frossar i det kalla bordet med sallader, röror, ägg och skinka och sånt.
Det här är en favvo, tärnade äpplen och tärnad sockerbeta. Och så någon dressing till förstås. Sockerbeta har jag nog aldrig ätit förut, men gott var det.
 
Och här är nog nr 1, sallad med riven rödbeta, rostad grönkål, solroskärnor, hallonvinäger, kallpressad rapsolja. Jag vet exakt för kocken kom ut och kollade runt lite och råkade fråga mig vad jag tyckte om julbordet. Jag berömde salladen och frågade vad den innehöll. Då kom han med receptet och visade. 
 
 
 
Min första portion. Sen backade jag om med det bästa. Det är massor av äppelsallad där under skinkan.
 
Här är det varma bordet. Jag testade rödbetsnuggetsen men de var inte alls goda, någon skum blandning mellan sött och salt. Men allt man kan önska fanns med, fast som sagt jag tog inget här, åt det kalla. Roland saknade någon rätt som de har haft förut, nåt med sirapsfläsk men annars var han nöjd. Desserten var bättre än den brukar vara, dvs ris a la Maltan var inte stabbig utan riktigt gräddig med vanlijsmak.
 
Vi hade en lyckad dag i Karlstad, lyckades fixa till sista julklapparna, de som ska överlämnas live. Skicke-paketen har ju gått iväg. Sen råkade vi träffa på två brytolyckor, en var Rolands syster som har brutit handleden för ett tag sedan, en annan var herr Lindskog som precis lämnat in en fot - eller benbruten fru för sjukvård. Det var mycket is här och där, man fick gå försiktigt. 
 
Hade under dagen kontakt med son Mattias som bor i Seattle. Ett tåg har ramlat  från en bro ner på en motorväg där. Jag var förstås tvungen att kolla om han var drabbad på något sätt, men det var en bra bit från honom, strax söder om Tacoma. En hemsk olycka var det med ett antal dödsfall. Mattias har i alla fall bakat lussekatter, vilket han tydligen gör varje år! ;- )) Fina såg de ut på hans facebook.
 
Sen avslutade vi dagen med ett bra tv-program med Per Gessle!

Vilken prinskorv är godast!

Den till vänster brukar vi köpa och den är god. Men den till höger verkar ha högre kvalitet med mer kött i korven. Nu har jag köpt båda och ska provsmaka så vi får rätt prinskorv på julaftonen.

En svanfamilj låg i älven vid Brogärdet igår

 Det var tre vita (vuxna svanar) och två grå (ungar). De hade sällskap av några änder.  Gissar att de sökte sig till älven för att få öppet vatten nu när det var så kallt som -15 grader. Många sjöar och tjärn fått en isskorpa. De är allt majestätiska. Inte så ofta vi ser sångsvanar här. 
 
 

- 15 grader var det idag söndag!

Det blir stilla och frostigt när det är så kallt.  Här bild från bron över älven vid Brobacken med Signebybryggan i bakgrunden.  Det blir alldeles vid älvmynningen, vattnet är strömt och fryser inte. Någon decimeter snö. . 
 
Brobacken till vänster och Signebyn med båthamnen och badplatsen till höger. 

Nya golvet på plats!

Vi är så nöjda med den nya golvmattan. Den passar perfekt i färg till allt omkring. Golvet blir mjukt också eftersom den gamla mattan ligger kvar under. Det är behagligt att gå på. Lite jul har kommit på plats också. Blir väl mer senare. Gardinerna är väldigt gamla ( ha ha...!)  och några trasmattor blir det på golven under julhelgen, har vi inte annars. Roligt att se dem ibland, det är länge sedan jag vävde dem. Men med dammsugarrobot så funkar det inte så bra med trasmattor och fransar.
 
 De röda färgerna är alla julröda i verkligheten, fast de ser rosa  ut här. Vet inte varför det blir så.
 
Idag söndag blir en kall dag här i Sillerud. Just nu är det - 13 grader. Och snön som föll igår är kvar förstås, bortåt en decimeter är det. Skulle gärna ha kvar snön och minusgraderna över jul förstås, men det ser osäkert ut framöver.
 

Världens största kartongfabrik byggs i lilla Grums

Det är fantastiskt att samhället Grums i Värmland får världens största kartongpappersfabrik.  Annat papper är liksom inte så stort längre, vi fixar ju mycket via nätet och papper behövs allt mindre.  Men kartong behövs, bl.a. i alla de förpackningar som vi får de varor i som vi beställer på internet. Det är svårt att se proportionerna på bild, men den där kranen är helt osannolikt gigantisk.  Hela bygget är ju precis bredvid E 18 så man ser allt på första parkett när man kommer förbi med bilen. 
 

Gråskala idag igen över vår sjö Östra Silen

 Gråskala och lite fint snöfall idag över sjön. Fläckar av is är kvar och bildar vita  mönster..
 
 
 
 
"Gustav i den nordiska natten"  har fått en liten mössa. Han vakar med allvar över stugan och spejar ut över sjön.

Roland kör i skogen o jag julstädar äntligen!

Roland hugger i skogen varannan dag och kör ut det huggna varannan dag. Och grymtar över att det är granar med gamla körskador. Igår var det alltså utkörning. Arbete i egna skogen är det i stort sett hela vintern av och till för den som har en bit egen skog.   Sen råkar det komma med någon hund till skogen också ibland. ;- ))  Igår  var det gamle Jazz. Och han hittade en hare som han jagade på. Haren kom till Roland som filmade den och lade ut på facebook. Haren  fick en stunds motion och lever vidare.
 
Jag var redig hemmafru under tiden,  gjorde rent i kylar och frysar i köket. Det passade nu när mattläggaren varit här och vi ändå måste flytta omkring köksapparaterna.  Så skönt att få slänga allt som datum gått ut på och sortera upp. Behövde göras oftare förstås. Torkade golven också och plockade fram lite juldukar och sånt. Ska fortsätta imorgon lördag. Nu finns som sagt inga legitima skäl längre att skjuta upp julförberedelserna, för mig är ju det här lite motigt. Jag är ingen entusiastisk julpyntare, men gör min plikt mot traditionerna.
 
Vi hade för övrigt en trevlig kväll igår fredag med Thomas. Det var ett tag sedan och vi hade ett speciellt ärende förutom att bjuda på kvällsmat. 

Småbåtshamnen i Signebyn idag eftermiddag!

Lite is här och där är det
 
Och jag hann precis hem till huset innan solen gick ner.  När den är i det här läget så går det fort, man får vara snabb. Tänk att man aldrig tröttnar på solnedgångar över sjön.

Vi matar småfåglarna

Det är en trivselfaktor att kunna se på fåglarna genom fönstret. Det är förstås mest blåmesar och talgoxar, men desto fler. De lär ju äta 44 % av sin kroppsvikt varje dag under vintertiden, så man förstår att de får ligga i med ätingen. Det är ju som om jag skulle sätta i mig nästan  30 kilo mat dagligen. ;- )) Förr satte vi opp fågelmaten i träd och hade nät under för att skydda från katter, men numera har vi inga katter i närheten så det behövs inte. Utekatter är inte så vanligt längre och ladugårdskatter finns inte heller eftersom det inte finns några ladugårdar med djur-  
 
 Idag så blir det städning för min del. Måste fixa till det efter mattläggarens insats. Nu finns inte längre någon legitim anledning att skjuta upp julstädningen ;-)

Nu har vi tänt brasan!

Mysigt är det att kika in i elden och det värmer rätt rejält, en skön värme. 
 

Att göra en bra klass

Jag skriver ibland lite funderingar om att göra en bra klass. De finns på kategorin med det namnet och man hittar den i listan till höger om inläggen här på bloggen. Nya inlägg är alltså längst ner i den texten. 

5:2

Jag får ibland frågor om hur jag äter med 5:2, så jag tänkte berätta lite om det.  
Nu har vi kört med 5:2 diet i drygt tre år, både jag och Roland. Jag startade för jag ville gå ner några semesterkilon som lagt sig på och Roland ville få hejd på sin viktökning. Det lyckades vi med och har nu hamnat på något slags trivselvikt som ligger still. Dessutom så förbättrades både blodsocker och blodfetter  rejält med 5:2. .Vi hade koll före och efter.  5:2 innebär att vi äter som vanligt fem dagar i veckan och lever på lite kalorier de två andra dagarna, max 500 kcal för min del och 700 kcal för Rolands del. Det ska inte vara dagarna efter varandra så vi brukar köra med måndagar och onsdagar. Men det går att byta och när det är något särskilt så hoppar vi över 5:2 den veckan. Det funkar inte med ett alltför strikt levnadssätt. 
 
Vi äter lite olika, Roland vill ha frukost, fil med hemkokt sylt med lite socker.  Sen äter han inget under dagen, kanske bara vatten / kaffe och något smörgåsrån med örtsalt. Höjdpunkten på dagen är på kvällen då vi äter varsitt rostat bröd med bara skivat ägg på med örtsalt och en kopp varmt vatten / te. 
 
Jag äter ingen frukost, bara kokt  vatten. Glutenfria smörgåsrån kan det sedan bli ibland under dagen, bild nedan. De har bara 11 kcal styck. Så det slinker nog ner 3 - 4 st med kaffe eller varmt vatten på en dag.
 
Fram på eftermiddagen äter jag en tallrik hemkokt soppa. Det är kokta grönsaker i bitar som jag gör av  den här samlingen i grönsaksdisken  som kallas Husmansmix med olika rotfrukter och lök. De kokas i vatten enbart kryddat med örtsalt Trocamare. I soppan finns också några kycklingbitar. Jag brukar koka dem separat och blanda med soppan sen så de inte behöver bli så sönderkokta. . Sen fryser jag förstås portioner, lagom stora för en dag. 
Just den här dagen hade jag lagt i ett par bitar kokta rödbetor. Jag tror ju på rödbetans hälsobringande effekt, (liksom ingefärans  och kokosoljans men de är inte med här i magersoppan) Den här soppan blir ju väldigt mager men smakar bra. Jag körde med Viktväktarnas burksoppor länge, det är lättvindigt att bara värma. De innehåller också  få kalorier men Viktväktarna  har så litet utbud av glutenfritt så jag började koka soppan själv. Det funkar bra med att koka mycket och frysa i småportioner. Inte så mödosamt. Jag gör en variant också med kokt älgkött i bitar  istället för kyckling.
 
Här är alltså magerdagens kvällsmat, rostat bröd med bara ett skivat hårdkokt ägg på och så strör jag lite örtsalt över. 
 
Det finns en risk att få huvudvärk magerdagarna och på förmiddagen dagen efter. Jag tror det beror på vätskebrist. Det brukar gå bra om jag är noga med att få i mig örtsalt med jämna mellanrum. Jag måste dricka mycket vatten också, fast att bara dricka vatten utan salt hjälper inte. Då går vätskan liksom rätt igenom, saltet behövs för att binda den i kroppen. Numera är det sällan jag får huvudvärk, men det kan inträffa någon gång fast jag tycker jag är noga med både salt och vatten.
 
Jag kan bli låg i humöret magerdagarna och på morgonen efter. Inte jätteilla men lite dämpad. Det beror säkert på att blodsockret ligger lågt. Fast det vänder  för min del direkt efter frukost morgonen efter magerdag och resten av dagen efter  kan jag uppleva att jag har ett väldigt gott och jämnt humör, kanske lite högre än annars. 
 
5:2 passar säkert inte alla, men för oss funkar det. Vi är alldeles för matglada för att gå på diet varje dag och avstå livets goda i form av grädde, slisk och såser.. Nu kan vi "lida" två dagar i veckan och så äta som vanligt de andra fem. Att en del värden blivit bättre är ju inte heller fel. Krasst sett är det nog bra för en del inre organ att få vila ett par dagar i veckan. Levern slipper jobba med  fett och alkohol, bukspottkörteln belastas inte med socker och behöver inte göra insulin de dagarna. Man kanske kan tänka att människan egentligen är gjord för att svälta ibland. Från början av vår historia så var det säkert så med automatik. 
  

Lilla Lovis i Umeå har lussat idag

 
 
Och så här fint är det där de bor, vardagsrum till vänster och matplats till höger.  Dotter Malin julpyntar fint. Och snö är det. 
 
 
 

God Luciamorgon önskas alla!

 Bilden är från  Östra Silen igår tisdag. Det var  solsken av och till under dagen, på eftermiddagen  riktigt fint. Jag skyndade mig ut  på promenad för att få lite solljus tillsammans med lille Seffrin. Isen har liksom blåst in mot land till vänster på bilden under dagen och det är öppet blått  längre ut. Igår var det tvärtom. Sjöutsikter är olika varje dag. Häromdagen var det en grafisk gråskala, men igår var det färgfyrverkeri.
 
Idag är det Lucia men det går nog rätt spårlöst förbi numera när jag inte är lärare längre. Kanske kan vi få bilder från lussande barnbarn så småningom.

Ny golvmatta fick vi igår!

Det var lite slipning och spackling på den gamla, sen på med limmet. Det måste torka lite och sen på med nya mattan. Jag våndades innan jag fick se den  på plats. Det är så svårt att föreställa sig hur en provbit blir på ett helt golv. Men jag är jättenöjd!!! Färgen stämmer med resten i rummet och mönstret är lagom grilligt för att hålla med lorten! Så skönt att det är gjort. Nu ska det svetsas skarvar och placeras lister och torka till någon dag. Sen kan vi börja flytta tillbaka grejerna. 
 

Smarrigt julbord ...

... fick vi igår. Roland bjöd anställda, arrendatorer och mig på det på Travmuseets restaurang. Det är en gammal tradition.
 
Det var himla god mat och ett trevligt sällskap.
 
Det fanns ett gott dessertbord också med lite av varje!

Jagade rådjur med Seffrin igår.

Efter så där 20 minuter fick han opp rådjur, han följde spåret en liten bit sen fick han se dem. Det framgår av skallintensiteten när han ser dem, upp mot 80 skall per minut.  Vi försökte räkna ut vart drevet skulle ta vägen, kanske i någon större bukt. Men nej, helt ologiskt bara rakt, i flera kilometer. Vi fick en rejäl marsch genom skogen för att kunna haffa Seffrin efter en dryg timmes intensiv jakt och då var han utanför jaktområdet. Man får ta honom av drevet under protest. Han stannar dock när man är tillräckligt nära och skriker stanna.  En fin dag i skogen fick vi.
Här är från när han fortfarande letar. Han har inget stort sök, men det duger. 
 
 
Mina favvokläder för jakt under  jackan är förstås värmevästen, här på mellanläge orange. Grönt är svagare och rött starkare.  Den är guld, likaså powerboots-stövlarna som håller fötterna torra och varma och utan skoskav. 

Nu kan mattläggaren komma!

Igår kväll röjde vi ut allt som stod på golvet där vi ska ha ny matta. Det var ingen lek. Byråar och skåp måste först tömmas på sitt innehåll och sedan bäras till annat rum. Två bord med tillhörande stolar likaså. Kylar / frysar tömmas och säckkärrköras till vardagsrummet, kopplas in igen och fyllas. Spis ut på altanen och diskmaskinen till hallen. Mikael var snäll och hjälpte till. Säckkärra lånade vi av Kjell på Perekuel.
 
Bakom spisen dök den gamla väggmattan från badrummet upp, den som fanns där innan vi kaklade.Vi måste städa förstås överallt bakom maskinerna, kan bara säga att så här prydligt såg det inte ut före städningen ;- ))
 
Och städning bakom utburna möbler
 
Om ett par timmar kommer mattläggaren. 
- Hej då bästa golvmattan, 40 år och två månader gammal. Hade gärna haft en likadan men det fanns inte. Hoppas vi blir nöjda med den vi valt.
Fin men till slut sliten. Den har stått ut med våra tre barns ivriga innebandyspelande i flera år och många hundtassars lek. 
 

Vår sjö Östra Silen idag på eftermiddagen!

Det blir en svartvit grafisk dramatik över sjön en sån här dag. Helt vindstilla och allt håller andan, frosten biter. Vi fick några kilometers gåing i märklig skog och Seffrin jagade ett par timmar på rådjur som rörde sig helt ologiskt. En fin dag som det kommer mer bilder från senare. Nu ska vi flytta bort allting från golvmattan. Mattläggaren börjar sitt jobb imorgon. Spännande !

En utegran lyser upp tillvaron

Och inte blåste den bort heller i ovädret. Nu ska det bli fint väder och det ser vi fram emot. Son Markus har överlevt en jobbvecka i LA, inte hamnat i skogsbränderna och är på väg hem nu. 5:2 kör vi med sedan drygt tre år tillbaka. Jag får ibland frågan vad jag äter de här svältdagarna. Berättar om det senare idag. 

Himla god fiskrätt!

Jag bjöds på den hos bror o svägerska. Sen lagade jag den till Roland och han tyckte också om den. Jag lägger ut den här så jag får receptet bevarat. 
 
2 bitar torskrygg
2 bitar lax
6 msk hummerfond
4 dl creme fraiche
1 dl hackad dill
ärtor eller sugarsnaps eller sockerärtor
kräftstjärtar / räkor valfri mängd
 
Koka upp såsen med fond, creme fraiche, dill, pepparmix och ärtor. Lägg i fisken skuren i småbitar. Om man vill vara lättvindig så finns färdigskurna fiskbitar att köpa. Låt sjuda 8 minuter. Lägg i räkor / kräftstjärtar och ärtor. Låt bli varmt. 
 
Servera med potatis och morötter. Man kan också ha morötter i själva fiskrätten men jag hade bredvid. Den här omgången räckte till två måltider åt oss, fast lite knappt blev det.

Nostalgibesök i barndomslandet!

Fin renovering invändigt av stationshuset i Kumla. Trevligt café in till vänster med idel hembakat bröd och gott glutenfritt. Undrar hur det ser ut i Hallsbergs station? Där hängde vi en del när jag var ung och vi reste ofta med tåg förstås både kort och långt.
 
 Kumla station utifrån.
Bilder nedan från mitt besök i barndomens Hallsberg. Jag träffade släktingar och vänner, kort men intensivt, roligt och välplanerat blev det.
Några trevliga dater med gamla klasskamrater och goda vänner, bror och svägerska.
Jag har ingen erfarenhet av att köpa sallad. Plockar alltså för mycket, sallad för nästan 80 kr- Det är ju alldeles för mycket för en portion. Det fick bli hälften kvällsmat och hälften frukost dagen därpå.
 
 
Smarrig äting blev jag bjuden på, här glutenfritt hembakat, av en ungdomsvän. Av svägerskan också god mat men det kommer senare med recept.
 
Om man har en sån här värstingsymaskin så kan man sy så här fina väskor som bilden nedan
 
 
Hej  Lisbeth! Ditt hus är fortfarande det finaste i omgivningarna, tror att det byggdes redan på 60-talet. 
 
Glad att de som köpte mitt barndomshem  vårdar det så fint både boningshus och som här uthus. Tänk lönnarna vid infarten finns också kvar. Här tar vägen slut. Fast vi fortsatte på bygdetur i barndomslandet.
 
Mina föräldrars grav är välvårdad av församlingen.  Jag lade på lite mer granris från Liane.  Båda mina föräldrar trivdes här på Liane med jordbruk ,hundar,  jakt och vilt. Det hade de växt upp med och kände sig som hemma. 
 

Nu har tanden trillat!

Det var segt och besvärligt  för Bill men till slut så gav den upp och trillade ut. Man kan redan skönja de nya som är på väg. Som sagt, jag skulle inte ha något emot att tappa mina skröpliga tänder och få en omgång nya den naturliga vägen. Om skapelsen hade tänkt sig att vi skulle bli så gamla som vi blir nu så hade det nog varit ordnat så. 
 
Mer om mitt korta besök i barndomstrakterna imorgon bitti.

Bra skylt!

Den här skylten har funnits ett tag i Årjäng. Jag tycker den är bra och hoppas att den respekteras. Senare idag blir det bilder från mitt nostalgibesök hos bror och svägerska.

Fina blommor....

... fick vi till födelsedagarna. Den här varianten är lite ovanlig som arrangemang. Den är fin än, vi fick den i torsdags. Den är alltså en vecka nu. 

Finaste adventsstaken

 
Det är inte så mycket julsaker här i vårt hus. Men den här är vi noga med. Det är en gåva från en tysk god vän, lite speciell, gjord i trä och har ett fint ljus fast det framgår inte på bilden.
 

Nu har vi fått ordning på fågelmatningen.

Ett par stationer blev det med talg och frön. Det är uppskattat av våra små, här är det entita och talgoxe. Men vi ser många blåmesar också.

Sofie Floods fina bilder ...

... har varit utställda på Stationskafét i Svensbyn. De finns dels som ramade pappersbilder, dels som bildspel på skärm. De är så fina och verkligen sevärda. Tror att de finns kvar än.
 

Måne blev det igår kväll.

Fast jag hade tänkt mig att passa den när den gick upp över skogsbrynet, men lyckades inte igår heller. Tog i alla fall en månbild när den väl var uppe på himlen. Den blev ju inte så där gulorange och snygg men jag funderar över ett fenomen på bilden. Månytan ser ju ojämn ut upptill åt höger. Är det verkligen berg och dalar på riktigt eller är det en optisk effekt?

Sanda på hemväg idag!

Det är så vackert när man åker E18 från Årjäng och hem till Sillerud. Det börjar vid Åsebyn och då tar man upp kameran, börjar feppla med inställningar- Då blir det klart till man kommer till Sanda. Så blev det idag också. Dagens bild från Sanda med utsikt över Järnsjön förstås. Sen tänkte jag passa supermånen men det blev inget nu heller.
 
Kan väl bara i förbifarten tala om att jag äntligen kommit igång med att skriva om hur jag brukade försöka skapa en bra klass. Det ska bli några inlägg framöver. De finns här på bloggen på kategorin "Göra en bra klass" med inlägg daterade i augusti.  Jag är inte världsbäst på det, varje lärare har sitt arbetssätt. Jag har ju lärt mig av andra och tycker att vi ska dela med oss så mycket som möjligt. Det här får väl bli min yrkesmässiga avrundning, nu när jag är pensionär och solen har gått ner över mitt jobb. ;- )) Passande illustration blev det helt oplanerat. 

Isen i bäcken igår!

 
Naturfenomen är ofta vackra och unika. Just igår så var det fantasifulla formationer i bäcken som vi korsade tre gånger under rådjursjakt med Seffrin. 
 
 
 
 
Bild på bäcken igen

Vi jagade rådjur med Seffrin igår och idag.

 
 
Det blir från mitt på dagen o framåt som vi jagar rådjur med tax Seffrin eftersom Roland jagar hare med sina stövare på morgonen.  Igår jagade Seffrin ett par timmar uppe på det vi kallar Alperna, en bergig svår terräng. Rådjuret sågs av en pass-skytt men gick inte att få skott på. Seffrin vill som vanligt inte ge upp, kopplad i kolmörker av Roland kl 17.00 på fullt drev och under protest. Efter den jakten var Seffrin lika pigg och bevakade oss hela kvällen i tron att vi kanske skulle gå ut och jaga utan honom. 
Jakten idag på eftermiddagen gick här, mycket opp och ner. Erkänner att jag pustade i uppförsbacken. 
 
Precis här står Roland när Seffrin får upp. Han sprang nog direkt på två rådjur, en get och en stor bock. De syntes senare av en pass-skytt och delade sig framför honom, men för långt håll.
 
Tre gånger måste Seffrin över den här bäcken. Två gånger fick han hjälp av oss men den sista gången letade han själv upp ett ställe där han kunde hoppa över.
Det finns många vackra motiv i skogen.  Mer om det imorgon

Ha en bra advent!

Så tog jag mig då samman sent igår kväll och fick fram lite adventsgrejer. Det är inte min favvosysselsättning men man måste ju. Det kom fram en stjärna och några stakar så nu är julkvoten fylld ett par veckor framöver. Resten tar jag opp  när den nya golvmattan är lagd på plats.
 
 

Helt magisk himmel imorse över Liane!

Så här fint var det idag lördag  morgon och bilden är inte fotoshoppad. .Det var ett scenario som ändrade sig hela tiden. Sen blev det lite hemarbete för min del, Roland sköt en hare för dunker Hej och var nöjd. På eftermiddagen jagade vi rådjur med Jan K och lille tax Seffrin. Seffrin jagade länge, från två till klockan halv fem  med kolmörker. Då lyckades Roland fånga in honom på fullt drev oppe i Alperna.

Tax Seffrin har fixat sin egen liggplats! ;- ))

Här har vi alltså fjäskat för lille taxen. Först fick han en fin Biabädd med ullfilt. Men den verkade vara  för liten. Våran tax ville inte sno ihop sig som en liten kringla, han ville sträcka ut i hela sin längd.  Så då fick han en annan bädd, den till vänster med täcke och påslakan. Den var stor nog för Seffrin att ligga raklång i, men dög inte heller. Varför vet vi inte.  Nu har han fixat en egen liggplats på golvet mellan bäddarna. Han drog själv ut ullfilten ur Biabädden  och la sig med huvudet på den!!!
 
Detta är i alla fall Seffrins revir, i vilket Roland och jag också är inneslutna sittande i varsin fåtölj framför teven.  Gamle Jazz och dunker Hej får inte komma närmare än en meter, då lyfter Seffrin  stelt på huvudet (reser sig inte ens!) , stirrar på dem och morrar dovt djupt ner i strupen. Då drar de sig fromt tillbaka. Unge  Hambo är däremot accepterad som lekkompis. Tveklöst är  Seffrin chef i vår lilla hundflock och de stora hundarna  har inrättat sig. Taxar är speciella, med en helt felaktig uppfattning om sin egen storlek och sin egen betydelse. ;-))
 
(Ser nu på bilden hur exakt Seffrin färgmatchar golvet! ;-)) Tur att vi inte ska byta ut golvmattan på den här avdelningen.)

Favvoglöggar! Och lite agenda!

Dufvenkrok har varit en favorit sedan den dök upp på marknaden. Vi har köpt den varje jul. Nu har vi fått en ny favvo, Vintra. Vintra bygger på Dufvenkrok med fyllig smak och en liten hint av choklad.  Båda  glöggarna har skapats av vår vän Michael Z. Dufvenkrok smakade han och familjen fram hemma i köket, han och hustrun smakade och barnen fick lukta tills det blev godkänt. Den har varit en försäljningssuccé. Nu finns också Vintra på plats och den är jättegod. Kanske ett strå vassare än Dufvenkrok. Den finns på många systembolag i sortimentet men kan också vara beställningsvara. Michael o hans familj bor i Göteborg men har en  egendom med gammalt fint  hus i Tegen i Sillerud. Vi ses rätt ofta  i samband med jakt och med  Rolands jobb. 
 
Jag hade ju ambitionen att idag  hinna hänga upp nåt som har med advent att göra. Men det blev ingen tid över till det. Inte så konstigt kanske eftersom jag egentligen inte gillar det här med pyssel och pynt! Lätt att prioritera bort. Men imorgon måste jag  skärpa mig!

Bästa skodonen!

Med värmeväst, skogsjacka o skogsbyxor samt de här på fötterna så kan jag vara ute i timmar i snö och kyla utan att frysa. Det här är stövlar med korta skaft så de skaver inte på vaderna och de värmer rejält. De håller också blötan ute och väger inte mycket. Jag har ju pjåskfötter som fort får skav och blåsor om jag har snörade skogskängor men i de här stövlarna så är det ingen risk. 
 
Agenda för dagen är bl.a. advent. Jag förtränger det i det längsta, har aldrig gillat pyssel och pynt. Nu får jag ta fram nåt i alla fall. Men det mesta av julstädning och framtagning av julsaker får anstå till efter vi lagt in den nya golvmattan. Det är liksom ogjort arbete innan dess. 
 
Sen ska jag åka till Åmål och serva bilen. Hoppas det fina vädret håller i sig nu. Jag har redan ändrat tiden två gånger p.g.a. varsel om snö.