Varma smörgåsar blir det!

Börjar nu med det, kvällsmaten idag söndag. Det finns en hel del svamp nu igen efter lite regn. Sommarkantareller var alla utom en som var höstkantarell. Annars har dagen gått i gräsklippning (Roland) och tvätt ( jag). Ganska mysigt ändå och vara hemma och jobba lite lagom mycket. Och sms:a lite med barnen hur de har det nu på hemmaplan igen.
 
Magnus kom förbi på en fika så nu har jag fått receptet på hans rökta pulled. Skriver ner det här imorgon tror jag.

Grillade korv på stenen gjorde vi igår kväll

Efter besöket på Trollön igår så åkte vi till stenen, Roland och jag. Alltid lika fint här. Om det blåser så är det ändå lä och kvällssolen hänger i länge. Ibland simmar bävern förbi, fast inte igår kväll. En gräsand besökte oss i alla fall och fisk slog i vattnet.  Utsikten över sjön är inte fel.
 
Det finns en bra plats att grilla vid även om den börjar bli mogen för lätt renovering. ;- )
 
Det är lätt att gå in med Busterbåten på sandstranden.
 
Enkelt med korvgrillning förstås, men vi var rejält hungriga igår så det smakade bra. Hungern är bästa kryddan. Och en kopp kaffe efteråt blev det också. En fin kväll blev det här men vi saknade två stycken. De kommer så småningom.
 
Mycket blåbär är det i år och nu börjar lingonen rodna. Här fanns det gott om dem, men inte mogna än förstås.
 

Sorglösa eller nåt?

Kom på så här i efterhand att både Roland och jag är  sorglösa på nåt vis, eller vad man ska kalla det.
 
 Efter lördagens plikter så spenderade vi glatt och utan minsta samvetsbetänkligheter dagen med att laja runt på sjön med båten och i skogen på hundpromenad. Det finns massor som vi  egentligen borde ha gjort istället om nu Luther fått råda.
 
De vissnade amplarna skulle ha varit slängda för länge sedan, oklippta gräsmattan börjar intas av självsådd asp som nu är 40 cm hög, golvet i tvättstugan har jag inte sett på flera veckor för det är fullt av lorttvätt, golvet inomhus kan inte städas av Rut förrän vi plockat bort alla rester från barn och barnbarn. Men det spelar liksom ingen roll.
 
- Det finns inget så gott om som dagar, det är en ny varje morgon och alla kommer de österifrån!
 
Någon klok livsfilosof i bygden sa så enligt Roland. Jag har förstås glömt vem. (Det var Emil i Signebyn, säger Roland, Mays farfar) Det verkar som om vi tar  vara på våra goda  dagar, njuter av dem så länge vi kan, prioriterar umgänget med vänner, besökande barn och barnbarn och det känns helt rätt. Fast det är inget vi tänkt ut, det har bara blivit så och ibland blir det så tydligt som igår.

Trollöna igår kväll med Anna o barnen

Det var roligt att vi fick en anledning att åka hit igen och i trevligt sällskap. Det var länge sedan sist och den gången blev vi bortjagade av en myggsvärm. Trollöna gör numera skäl för sitt namn, det är trolskt, en magisk skog där solen inte nått marken på länge.
Att gå där känns nästan overkligt.
 
Det är vid såna här tillfällen jag önskar att jag ägde en kamera med lite högre kvalitet!  Suck! Men nu gör jag inte det så det får bli bilder från telefonen. ;- )).  Anna har bättre bilder på sin Facebook.
 
 
 Viggo täljer med den fina kniven han gjort själv.
 
Från stranden in mot ön. Man skymtar kojan där inne.
 
Vy ut mot sjön. Mina geografiska kunskaper  är inte hundra här, men gissar att det blir Rök och Skogen på andra sidan.
 
 
 
För att komma hit måste vi åka över storsjön på Östra Silen. Det är lite lurigt med vår lilla Busterbåt för det blir ofta för stora vågor här. Östra Silen är ju som en gaffel med storsjön på mitten och så två stora vikar norrut och en lång vik neråt.  Vi bor alltså  längst upp i den ena viken. Busterbåten är  sjösäker men  färden blir  obekväm när det går vågor med gäss. Det blåste lite väl mycket när vi åkte ut, men vi tog vägen om Hängesten, smög efter dalslandssidan  och fick lä en bra bit. Sen gick det att gena tvärs över. Båten planade när vi inte var så många med och kunde studsa på vågorna. Inte så himla bekvämt men funkar en stund ;- ) . Inne  i viken var det rätt lugnt.
Barnens samlingar från Trollöna!
 
 
 
Roland fick lite hjälp att köra hemåt.
 
Kul att det gick att göra den här utflykten igår kväll. Det råkade passa både med tid och väder, vilket inte är så ofta.
 
Efter utflykten till Trollöna så grillade jag och Roland korv på stenen och kollade ett annat hus. Det var helt ok ;- ) . Bilder från det senare idag.
 
Till slut blev det som så många andra gånger på sommarkvällarna, långpromenad med hundarna. Och vi fick med oss hem lite lunch till idag.
 
Uppdaterat: Kom på så här i efterhand att både Roland och jag är  sorglösa på nåt vis. Efter lördagens plikter så spenderade vi utan minsta samvetsbetänkligheter dagen med att laja runt på sjön med båten och i skogen på hundpromenad. Det finns massor som vi  egentligen borde ha gjort.  De vissnade amplarna skulle ha varit slängda för länge sedan, oklippta gräsmattan börjar intas av självsådd asp som nu är 40 cm hög, golvet i tvättstugan har jag inte sett på flera veckor för det är fullt av lorttvätt, golvet inomhus kan inte städas av Rut förrän vi plockat bort alla rester från barn och barnbarn. Men det spelar ingen roll.
 
- Det finns inget så gott om som dagar, det är en ny varje morgon och alla kommer de österifrån!
 
Någon klok livsfilosof i bygden sa så enligt Roland. Jag har förstås glömt vem. (Det var Emil i Signebyn säger Roland, Mays farfar) Vi tar vara på våra goda  dagar, njuter av dem så länge vi kan, prioriterar umgänget med vänner, besökande barn och barnbarn och det känns helt rätt.
 

"Jag kan bli en hund"

På den långa och lite tråkiga vägen hem på tåget så hittade Bill en app där man kunde bli ett djur. Bill blev hund
Och Lou fick bli en gullig katt.

Peter och hans HD - årgång 1940 !!

I samband med ätingen igår kväll fick Roland se den här vid macken, en HD årgång 1940. Fin och speciell. Det blev en pratstund förstås om HD först. Sen upptäckte vi att Peter var vän med son Mattias. Han hade till och med varit i LA och hälsat på honom när han bodde där. Peter skickade i alla fall en hälsning till Mattias med den här bilden.

Smokerkungen - Magnus Axelsson Furnäs!

Ibland utvecklar någon en kunskap och ett intresse till mästerskap. Magnus har gjort det med långmatlagning i en speciell genre, röka - grilla. Igår kväll på Stationscafét erbjöd han revbenspjäll, pulled pork och hamburgare. Jag tog pulled pork förstås och det smakade helt gudomligt. När jag frågar hur han gjort så får jag en så lång förklaring att jag inte kan minnas alla moment. Men förhoppningsvis träffar vi Magnus i kväll och då ska jag ta med papper och penna och skriva upp hur han bar sig åt.
 
 
 
Min tallrik med pulled pork och Rolands till höger med revbensspjäll.
 
 Vi lär ha varit sammanlagt 50 ätande och allt gick åt. Rickard bjöd på sång och musik till maten. Ninni skötte quiz och karaoke.
 
Vi var trötta efter en lång stressig dag och lämnade tillställningen efter mat och kaffe. Himla fin kväll hade vi i alla fall.

Hej då son Markus med familj!

Igår  åkte de hem till Stockholm, son Markus familj. Tomt blir det.
- Jag kommer att sakna er, sa Bill just när den här bilden togs. : - (
 
Och vi kommer att sakna honom, Lou och föräldrarna.
 
Vi hann med en sista lunch på Stationscafét innan vi skiljdes åt.
 
Senare idag kommer jag att skriva om den fantastiska  måltid som vi fick i Svensbyn i går kväll. Magnus Axelsson är en mat-konstnär! Smokerking! Röker och grillar och långkokar med olika smaksättning.
 
Jag kommer också att skriva om Peter Andersson som vi pratade med vid bensinpumparna i Svensbyn. Han har en fin HD årgång 1940! Och han känner son Mattias, hälsade till honom. Mattias flyger hem till Seattle idag, ska börjar jobba på måndag.
 
 

Minnesträning på växterna i dikeskanten

Älggräs. Undrar förresten om vi är den sista generationen som lägger ner möda på att kunna växternas namn? De yngre räknar nog med att kunna googla fram dem istället.
 
Orkidé Var det fläcknycklar den hette tro! Anna visste. Nu har jag läst på. Det är en fläcknyckel men osäker på om det är varianten "Jungfru Marie nycklar" eller "Skogsnyckel".  Den förra lär vara vanligast. Vacker är den.
 
Björnloka, en giftig typ som ger utslag och brännskador om man tar på den. Borde bekämpa den
 
En fibbla antagligen, men vad hette nu den??? Kan vara sommarfibbla.
 
En lite ovanlig växt som vi råkar ha gott om här i dikeskanterna. Vad heter nu den igen då???
 
Fyrkantig johannesört borde det vara? Jag vet att jag ibland förväxlar den med senapsblomma
 
Blåbär - gott om dem i år!
 
Groblad - hade vi på sår när jag var liten. Innehåller antagligen något antibiotikum
 
Kantareller sommarmodell. Fanns gott om dem ett tag men nu har de nog torkat
 
Mandelblom ( tänker på Taubes visa!)
 
Ormbunke
 
Rallarros
 
Blåklocka
 
Flockfibbla
 
Klart slut!

Närproducerad äting igår kväll!

Bara Roland och jag. Biffar på eget älgkött, stekt egenodlad potatis och självplockade kantareller. Sommarspritzer till det.
 
Roland tog en snaps från Robins, hemkryddad med en-ved, inte enbär. Roland gillar den.
 
Dessert blev självplockade vildhallon från buskarna runt huset. Till dem vispgrädde som vi inte tillverkat själva, men den kommer i alla fall från Wermlandsmejerier som får en del mjölk från Guterud vars kor bl.a. får foder som odlats på Liane. ;- ))  Känns bra med så närproducerat som möjligt. Vildhallon är ju egentligen enda chansen att få äta färska okokta hallon.  Hallon  som man köper frysta ska ju kokas eftersom det finns smittrisk för calcivirus.  Så vi får passa på och njuta av de färska nu när de finns i mängd, grenarna ligger ner på marken, så mycket bär är det på dem.
 
Utsikten igår kväll till maten var också alldeles närproducerad, över sjön Östra Silen
 
Tyvärr går det inte att njuta av den här utsikten  året om. Men "Gustaf i den nordiska natten" håller koll på läget alla dagar.

Lång lunch på Stationscafét igår torsdag!

Det var ju sista dagen vi har Markus-familjen här. Idag åker de hem tll Stockholm. Vi har fikat och lunchat åtskilliga gånger här. Det är inte så smart  att stå inne och laga mat själv när det är strålande badväder. Det har varit mycket utevistelse.
Roland körde HD idag och Bill fick testa att sitta på den
 
Och Lou också förstås!
Efter lång lunch blev det långt bad vid Signebybryggan för son-familjen. Bad har det blivit nästan varje dag, ett fantastiskt väder har vi haft. Men idag är vistelsen hos oss slut och vi ska vinka av dem. Det är lika jobbigt varje gång, vi saknar dem och väntar till nästa gång. De ska hem till Stockholm nu några dagar, sen väntar USA-resa med besök här och där, först och främst hos Markus bror Mattias i Seattle förstås.

Markus och Carin gifte sig!

Det var ett litet bröllop, bara med föräldrar och syskon närvarande. De passade på före dopet innan dopgästerna kom den 22:a juli. Präst och kantor var ju ändå på plats.  Men vi har inte  nämnt det på sociala medier eftersom de ville informera de närmaste först. Här är Carin och Markus och barnen Lou 10 månader på armen och Bill 4 år framför.
 
Vi föräldrar gladde oss förstås åt att de befäster sitt förhållande  med ett giftermål och att de valde att genomföra ceremonien på Liane. På något sätt finns anfäder och anmödrar närvarande här sedan generationer. Dagen till ära fick vi anledning att klä upp oss. Inte så ofta. ;- ))
 
Jag tyckte det var roligt att ha Värendsdräkten som har ursprung från min fars hembygd, Värends Nöbbele i Småland, nära Blekingegränsen.
 
Dräkten är speciell, inte så många tillfällen att ha den. Och den här gången tror jag att jag fick alla tåtar på rätt plats. Funkade bra fast det var minst 25 grader varmt i solen.  Den är inte precis smickrande för figuren ser jag nu på bilderna! Ha ha....!  Det är mycket som ska viras och rynkas runt midjan.
 
En portal framför Liane gjorde Roland och den ramade in  både bröllopet och dopet. C och M kan man se knutna med blommor där uppe, gjorde Lina så fint.! Himla roligt att det blev av och att det blev så fint genomfört. Ett minne för livet för oss.

Son Markus och Carin har gift sig!

Nu kan vi berätta det. Bilder och text senare när det svalkat av lite så det går att sitta ner vid datorn. Vi gläder oss förstås!

Fin lastbil i present!

Barnbarn Bill fick en lastbil igår onsdag. Det var en överraskande present från I och J.
 
Så här glad blev han då.
 
Och lekte med den hela kvällen.
 
Det går att tippa med flaket.
 
 

Farfar o Bill har vaknat

Frukostdags! Och en selfie.

Igår, sista kvällen med son Mattias!

Vi åt middag tillsammans igår kväll onsdag alltihop. Idag torsdag åker Mattias till Stockholm för ett par dagar och sen vidare till Seattle. Det dröjer innan vi ses igen.
 
Det var lugnt väder så vi kunde öppna upp glasväggen och njuta av utsikten.
 
 Barnbarn Bill fick en överraskningspresent som han blev jätteglad över. Ett eget inlägg om den senare idag.

Idag på morgonen, onsdag!

Vi vaknade lite långsamt. Bill och Roland ritade i griffeltavleboken! Mysigt med övernattande barnbarn!

MInigolf ...

... spelar barnbarn Bill på camp Grinsby just nu. Hans föräldrar, lillasyster och så farbror Mattias är med.

Igår kväll tisdag!

Vi hade bjudit in son Mattias med kompis Gabriel och dottern Sonja, samt son Markus med  familj till vårt sommarboende för äting på eftermiddagen. Den tiden passar bäst för barnen.
Vi hade hoppats på att kunna skjuta bort glasväggen och öppna upp ut mot altanen och sjöutsikten, men det blåste för mycket och dessutom är det mycket getingar här. En av oss är allergisk. Det blev rökt rådjurslår med potatisgratäng. Frank S röker så bra, det smakade gott.
 
Det går att duka för rätt många trots att ytan är begränsad. Man tackar Ikea för bra bord med iläggsskiva! Vi fick en fantastisk riktig champagne av gästerna. Inte så ofta vi dricker äkta vara, tackar!
Utsikten är helt ok ändå, även om man inte öppnar upp glasväggen.
 
Son Mattias!
 
Carin och goda glada lilla Lou som får glass till efterrätt! Ha ha....!
Barnbarn lille Bill bestämde sig för att sova över här hos farfar och farmor och det fick han förstås. Fast det blev inte  i översängen, modet svek nog i sista minuten. Där ska han sova nästa gång, säger han, kanske imorron. Gullebarn!
Bill trivs med Sonja. De lekte inne och badade nere vid bryggan tillsammans efter maten. Här ritar de med tavelkritor i boken som innehåller små griffeltavlor. Den köptes in på leksaksaffären i Töcksfors som fick besök av Bill-familjen idag.  För övrigt så har Roland röjt mer för att ta fram sjöutsikten. Jag plockade vildhallon runt huset och  kokade sylt som vi hade till kvällens glass.

Trump leder över Clinton ....

...i opinionsmätning nu senast. Visst skrämmer det. Men kanske skrämmer häpenheten över detta faktum ännu mer. Varför såg eller hörde ingen det komma!?? Blindheten och dövheten hos etablissemanget skrämmer mer. Hur kunde makthavare inom politik, ekonomi och media bli så avskärmade? Och hur kunde de underlydande plötsligt få ett självförtroende som ledde ända fram till genomslag i demokratin? Vi  brukar ju till slut låta oss styras i åsikter uppifrån när det kommer till sånt allvarsamt som val och folkomröstningar.
 
Jag ser Trumps framgånger, Brexit, SDs frammarsch och skandalen med Riksrevisionen i Sverige som sidor av samma sak. Ok det är olika storheter men det är ändå på nåt sätt etablissemangets avskärmning från "vanligt folk" och nonchalansen mot  kärnan i  det egna uppdraget som har lett fram hit.. Men varför sker det nu? Varför inte tidigare? Vad är skillnaden?
 
Det ekonomiska etablissemanget, media och de politiska makthavarna håller ihop, kanske mer än någonsin. Det kan vara en skillnad. Hur kunde det ske?  Och det nya kan vara att just media inte längre granskar kritiskt  uppåt utan stryker medhårs i en mainstream som därmed i lugn och ro kunnat söka sig allt längre bort från vanliga människors vardag. . Hakelius har en bra krönika om det nu senast..
 
Det "vanligt folk" tycker förlöjligas i media, ges inget seriöst utrymme. Det språk och de analyser som släpps fram är ofta inte begripliga för genomsnittsläsaren. Därmed lämnas de flesta av oss till att skapa vår bild av samhället via samtal med andra människor i samma situation. Vi som är "folket " utgör en allt mer sammansvetsad grupp som pratar ihop oss när vi ses eller via sociala medier,  samtidigt som etablissemanget stänger in sig för att tjäna sig själv och de egna idéerna med hjälp av etablerade media. Opinionsbildning via sociala medier är ju nytt och vi vet ännu inte riktigt hur den slår. Kanske är det den som gett det självförtroende som lett fram till att "vanligt folks" åskter ser ut att välta etablerade och politiskt korrekta storheter över ända.?
 
Inget av de etablerade politiska partierna tar avstamp i vardagen hos majoriteten  medborgare. Förr var åtminstone kommunisterna motvalls och vågade protestetera (verklighetsförankrade eller inte ;- )) men uppfattas numera av de flesta som minst lika avskärmade  som resten av de politiska makthavarna. Typ SD och Trump  framstår som enda alternativen. Budskapen är enkla och begripliga.
 
Det som händer just nu med politiska opinioner är på många sätt nytt och spännande. Gissningsvis så vinner som vanligt etablissemanget men man får ändå hoppas på en större lyhördhet framöver och en bättre verklighetsförankring i maktutövningen. Om inte så klyvs samhället vågrätt i styrande och styrda på ett sätt som vi inte haft tidigare i västliga demokratier.

Kärcher fönsterputs - köp inte den!

Själva idén är bra och underlättar putsning av stora fönsterytor och fönster  som är högt upp.  Men maskinen  fungerar inte efter en tid. Vi köpte den här utrustningen på Bergvik förra sommaren, använde den då  och var nöjda. Men i år har den redan lagt av. Vattenuppsamlaren läcker så det rinner ut vatten och en laddning räcker bara till ett par minuters funktion, sen tystnar den. Minns inte vad den kostade men tyckte att den var rätt dyr. Och nu visar det sig att den var absolut inte prisvärd. Den hamnar i soporna. ;-((
 
Min fönsterputs i fortsättningen sker alltså enligt gammal beprövad metod ;- )) Se nedan!
1. Sprayar på rejält med Ocean fönsterputs
2. Gnor snabbt över det hela med Scotch Brite svamp, det tar bort i stort sett all fastnad lort direkt.
3. Torkar av med hushållspapper ( ok det är slöseri att använda papper istället för tygduk, men himla mycket enklare. Det får gå åt några rullar.)
 
Sprayar på mycket
 
Gnor lite snabbt över hela fönstret
 
 
Torkar av med hushållspapper.
 
Det funkar och går ganska snabbt. Kommer aldrig mer att tro på fönsterputsmaskiner!!!
 
 
 

Lou vid hennes vårdträd på Liane

 Barnbarn Lou har också ett vårdträd på Liane. Vi tänker försöka ta bilder på varje barn med det egna vårdträdet en gång per år för att se hur de växer, både barnen och träden.

Nu regnar det tisdag morgon!

Inte helt fel med lite regn nu efter rätt långvarig värme och  torka. Åskan som mullrar lite  med avstår jag gärna men ok då om den måste hänga med!  Har en matta ute på tork där hemma  men den får väl torka upp i eftermiddag istället.

Bobo vid vårdträdet

Innan familjen drog vidare till Västkusten så hann vi få  kort på Bobo vid hans vårdträd på Liane. Bobo är kusin till barnbarn Bill.

Ingen pardon! Nu blir det fönsterputs!

Har dragit på det ett tag nu och fokuserat på att skura bort kalkbeläggningar från duschutrymmet. Men nu måste det bli start av fönsterputs! Vill inte ta allt på en dag utan lite i taget. Känns bättre när det är semester.

Sill o egen potatis igår kväll söndag!

Sill med tillbehör blev det igår kväll söndag på altanen med lite av franska förtecken; fransk egenodlad  delikatesspotatis (Amadine?) och en gäst med franskt ursprung.
 
Hela glasväggen sköt vi undan för att få  gott om plats. Mat och utsikt avnjöts med sommargrannarna från huset brevid. Trevligt sällskap! Många glas och flaskor syns på bilden, men alkholintaget var minimalt, mest vatten i värmen. Dagens händelse nära oss gjorde att samtalet blev, inte enbart  glatt utan också bitvis  allvarsamt. Livet är en gåva, värd att vårda varje dag, det blir ibland väldigt tydligt.
 
Till slut ett kvällsdopp nere vid bryggan. Tänk att kunna gå ner till stranden iklädd bara en handduk. ;- ))  Fortfarande varmt och skönt både i vattnet och i luften. Solnedgången var inte fel igår heller. ;- ) Det var helt stilla över vattenytan, nästan en magisk känsla. Det hördes bara ljud från fåglar och någon enstaka gång en  båt som passerade.

Bilder från söndag!

Nu är det 24 grader i vattnet o lika varmt i luften, minst. Läge för bad nere vid bryggan och lek med valpen. Han älskar vatten.
Massor av vildhallon har vi runt huset. Plockade till två rejäla lunchtallrikar idag. Lyxigt att äta färska och söta och smakrika.
 
Mer bilder från söndagen i morgon bitti.
 

Lagt till en bild på dop-inlägget ...

...när Bill häller dopvattnet i skålen.

Samla fina solnedgångar känns lite banalt ...

... på bild, men i verkligheten är det här  mäktigt. Den igår kväll över Östra Silen är nog hittills säsongens finaste upplevelse. Som bilden ovan såg solen ut först när den kämpade sig genom molnen  strax efter det lilla regnet.
Sen släppte himlen loss hela registret och alldeles ophotoshoppat så blev det så här vackert från bryggan!
Vi gick ner och kollade på det här mellan sillen och kaffet med ett par goda vänner. Hela kvällen var ljum, även efter regnet, och vi kunde sitta ute på altanen.
 
När vi startade med sill och potatis-ätingen så såg det ut så här. En jättevarm kväll när det blev självklart att skjuta bort hela glasväggen för att öppna upp mot altanen och sjöutsikten.

Ikväll har vi premiär på egen färskpotatis!

.Hundarna och husse har badat nere vid stranden så alla är rena och fina. Med ett par goda vänner ska vi begå premiären på egenodlad färskpotatis från det kollektiva potatislandet. ;-))
 
Det blir sill o potatis förstås.

Son Mattias kom igår till Liane!

Resan från Seattle gick bra. Den här gången blev det via Island.  Han landade i Stockholm igår morse vid 6-tiden och tog en hyrbil hit. Han var här redan mitt på dagen- Så roligt att han är här hos oss en vecka nu. Det är långt emellan vi ses. Han bor i Brogärdet-huset och kommer alltså att kunna ta emot vänner från när och fjärran.

Kvällsdopp igår torsdag med hundarna!

Hundarna fick gå med ner till stranden igår kväll för att få bada. De njöt verkligen av svalkan. Seffrin ovan torkar i det sista solljuset-
 Det var 23 plusgrader i vattnet och lika mycket i luften
Jazz är trygg! La sig till slut på vasshögen ;- )
Roland badade också förstås! Och solnedgången var helt fantastisk över Östra Silen.

En del projekt kräver slägga!

 
 
 
 
 
 Men nu är det fint!
Bill o Bobo var med på ett hörn förstås

Grillning ikväll torsdag!

Nu börjar vi bli många vid grillhuset på Liane om kvällarna! Roligt är det. Mattias är hemma och Carins föräldrar är med, liksom Carins och Linas familjer. Den tid som oftast passar med småbarnens sovtider är kl 17-00. Det funkar. Trevligt hade vi.

Son Mattias är på väg!

Va roligt det ska bli att få träffa honom igen. Han har suttit på planet från Seattle under natten,  landar i Stockholm nu torsdag morgon och tar sig hit med hyrbil frampå dagen!

Vassröjning igår onsdag!

Bill och farfar hjälps åt. Robin tog den fina bilden
 
En liten båttur blev det också med hugade; Robin, Bobo och Bonnie.
 
Barnbarn Lou trivs i sanden. Alla badade!
 
 
En del  tränade på bryggsegling ;- )
 
Onsdagen avslutades med att Carin och Linas föräldrar kom till Liane. Vii far- och morföräldrar och  alla blev bjudna på grillning av barnen.  Det var massor av goda grönsaker och såser och laxburgare och  så hade son Markus gjort hamburgare. Han gör dem på köttbullsreceptet som han lärt sig av sin farmor Maj på Liane.  Kanongott blir det. Fantastiskt att hinna göra allt detta och dessutom  passa de små barnen. Vi är imponerade. En trevlig kväll fick vi.
 
Till sist såg Roland och jag solen gå ner över sjön Östra Silen. Hos oss sker det exakt 21.45 just nu.  Det är varmt och skönt nu några dagar, ett stabilt högtryck har placerat sig över oss. Vi lapar sol och värme!
 
 

Exakt likadant på frukosten idag igen.

Frukost på söder-altanen. Skillnaden är  bara att både Roland o jag äter frukost samtidigt idag, att sjön är  helt spegelblank, att fågelsången är mer  intensiv och att det är ordentligt varmt. Det ser ut att bli en fin dag!  Och snart får vi träffa de små barnen.

Vackraste förmiddagsfikat ....

... blev det igår tisdag och väldigt gott, dessutom trevligt med många skratt.  Vi tog med  Busterbåten en tur på sjön och gjorde alltså strandhugg här hos Thomas o A-M ute på Egenäs. Det var varmt och helt lugnt, äntligen! Vi kollade bygget och förhörde oss om hur det var när Thomas fingertopp försvann. Stackars!
Det är fint på Östra Silen.
 
 
--- Och det här huset gillar vi ;- )
 
Dagen innehöll också arbete förstås. Röjning mellan stugan och vägen. Jag skurade duschväggar med avkalkning  men det är inte lika bildmässigt! ;- )
Sly växer upp så snabbt. Kan inte förstå dem som lägger in bullrande protester mot hyggen. Det blir växtligt igen i en svineblink.
 Kvällen avslutades med grillknyte på Liane i grillhuset. Och förstås en stund med utsikt i solnedgången. Idag kommer barnen hit och det blir vassröjning med bad förstås. Och så kommer barnens morfar och mormor hit på eftermiddagen för några dagar i Sillerud. Det ska bli trevligt att ses igen. De ska bo på golfbanan i en stuga. Imorgon onsdag så kliver Seattlesonen Mattias på planet för lite semester här. Anländer på torsdag. Äntligen får vi träffa honom igen, det är långt emellan varven.

Bill och Bobo åkte trampbåt ...

... i Sanda idag. Fin dag med varm sol och ingen vind. Sanda är långgrunt, passar precis för såna här små.
 
Lilla Lou trampade inte. Hon sov!! ;- )

Gul blomning runt huset.

Det lyser upp med gula blommor och just nu är det den färgen som gäller runt huset. Bilden uppe är kamtjatkafetblad, rikblommig och härdig. Blommar ett par omgångar varje säsong, nu är det första.
 
Och så praktlysing förstås. Den är tacksam, blommar mycket utan direkt omvårdnad.  Till höger där borta är kärleksörten på väg att borsta opp sig. Mer om tisdagens vedermödor senare idag eller imorgon. Imorgon kliver Seattlesonen Mattias på sitt plan och landar i Stockholm på torsdag morgon. Carin o Linas föräldrar kommer också i morgon eftermiddag / sen kväll. De har inkvarterat sig i stuga på golfbanan.
 

Båttur ut till Thomas o A-M för förmiddagskaffe ...

... och sen egenplockade vildhallon till lunch!  Fin sommardag har vi och barnen är vid Sanda.
 
 
 

Vi hälsade på på Guteruds gård i Långserud!

Gården ägs och brukas av bröderna Jakobsson och deras barn. De har också en gård vid Kila som heter Säter. De är tillsammans Värmlands största mjölkproducenter. 300 kor är i mjölkproduktion och en del av mjölken går till närbelägna Wermlands mjölk Nysäters mejeri.
 
Bröderna Jakobsson arrenderar marken som hör till Liane - Prästgården och en hel del mer i Sillerud. Här är broder Göte som berättar bl.a. om varför det är bra att ha sand också i en del utrymmen,
 
Anläggningen är stor, rymlig och välplanerad. Korna kan gå fritt mellan matplats, liggplats och till mjölkrobotarna.
 
Bobo och Bill kollar nyfiket på korna och kalvarna
 
Om jag minns rätt så är det tre dagar som kalvarna får vara hos korna  innan de delas på.
 
 
 
 
 
Sen får kalvarna komma ut i friska luften i sina kalvgårdar.
 
 
Roland fick ta en liten traktor och vagn och köra runt oss med för att kolla även på hönor och på häst.
Bröderna Jakobsson är väldigt duktiga bönder, måna om att djuren ska ha det bra på olika sätt.
 
Efter besöket på Guterud så hägrade glassbaren på Esters café. Fint är det där och nu på sommaren även öppet måndagar.

Solnedgången över Östra Silen igår kväll ...

.. betraktad från väst- altanen går inte av för hackor. Men kanske läge att hugga bort ett par av träden där.
 
 
Och frukosten i morse på syd-altanen var inte heller helt fel. :- ) Det är så snyggt med blå himmel och såna där bomullsmoln som seglar majestätiskt fram i det intensivt blå. Under en sommar är det inte så många såna här dagar som dessutom är varma, man får passa på att njuta!
 
Frukosten är lite standard numera, rostade brödskivor, båda beströdda med ett rejält lager riven kokosolja. Sen kokt ägg på den ena och Torfolks marmelad på den andra.
 
Imorgon blir det bilder från dagens besök på bondgården Guterud i Långserud med barn och barnbarn och Carins systerfamilj.  

Nu säljer jag min Corolla!

Nu säljer jag min Toyota Corolla 1999 års modell, gått c:a 15.000 mil, nybesiktigad och nyskattad. Vinterdäck finns fast hur bra de är kommer jag inte ihåg på rak arm, får kolla.
Jag kommer att ha ett lägstapris och över det blir det högsta bud som gäller. Tel 070 22717 20
 

Robins selfie från klätterberget vid Badbarna!

Son Markus svåger, Robin Dahlberg, är klättrare. Igår tillbringade familjerna eftermiddagen vid Badbarna. Perfekt badstrand med små barn. Det är långgrunt och bra brygga. Och så finns ett klätterberg förstås för Robin, ett av Värmlands bästa. Bilden är verkligen tagen uppifrån och rakt neråt.
 
 
Den här bilden är tagen nerifrån och upp. Längst upp till höger syns Robin klättra.
 
 Här går Robin med sonen Bobo upp en bit.

Barnbarn lilla Lovis i Umeå ...

...
.... tycker om att gräva ner sig! Hon är dotter Malins yngsta lilla. De är nu tillbaka i Umeå igen.
 
Och här är hon med storebror! En liten flicka  som växer upp med två så här fina och snälla storebröder hon känner sig nog som en prinsessa hela livet.

Vi var på stortravet i Årjäng igår.

 
Det var Årjängstravets stora springerlopp igår med 600.000 i förstapris till vinnande häst. Vi hade bra platser i restaurngen och kunde se målgången perfekt. Buffén var god och vi hade trevligt med goda vännerna May, Kjell, Peter och Evert. Men vi saknade två som brukar vara med, två som har haft så roligt med.
 
Det brukar vara så där 12.000 - 15.000 i publiken den här dagen. Har inte sett några siffror än.

Tornfalkungen besökte studsmattan igår!

Plötsligt satt han på studsmattan på Liane, tornfalkungen! Förmodligen var det hans första flygtur ut från boet i Oskars duvslag och han hamnade på studsmattenätet. Bill o Bobo fick förstås panik och hojtade vilt men han flyttade sig inte. Markus och Robin försökte jaga iväg honom men det lyckades inte förrän Markus stänkte vatten på honom från vattenslangen. Då flög han till granarna intill. Och där var han senare på kvällen när vi hörde honom och antar vi, föräldrarna. Robin har tagit bilderna!
 
 
 
 

Problem på bloggen

Skriva på bloggen går tydligen fortfarande men att publicera bilder är omöjligt. Trist.! Jag får klaga och se om det kan rätta till sig. Annars återstår bara facebook, men det är inte så roligt att lägga ut bilder där.

Njutbar utsikt igår kväll fredag

 
Till slut kunde Roland och jag njuta av den här utsikten! Solen går inte ner förrän bortåt kl 10.00. Svensk sommar kan vara så fin, det gäller att ta vara på tillfällena.
 
Idag lördag blir det först lite plikter sen ska vi gå på stortrav i Årjäng. Det väntas bortåt 15.000 besökare

Fredag på Liane

Fredagen blev en fin sommardag. Av och till lek i trädgården och ett pass med bad vid Signebybryggan.
Bonnie älskar att gunga. Här är det mamma Lina som hjälper till.
Barnbarn lilla Lou kan nu gå så där en tre - fyra steg själv. Lou gillar inte gungan så mycket men däremot vatten och sand och stenar.
 
Son Markus busar med Bill och Bobo och gör ett regn av vattenslangen. ;- )
 
 
 
 
 
Kvällen avslutade vi med ett grillknyte i grillhuset. Varmt i luften och inget blåsväder!
 

Backrally i Årjäng igår fredag!

Vi kollade på backrallyt i Årjäng en stund i går eftermiddag. En av orsakerna syns här- Det är Morgan Olsson i en gammal men oerhört fin Saab. Sen var ju PG med också förstås. Vi såg hans fantastiska sista åk när han rammade en höbal. Han vann i alla fall.  Kul!!
 
Fint väder och mycket publik.Deetta är ett årligen återkommande arrangemang och ett roligt sådant.

Valpen Hambo går fot!!!

Efter nästan ingen träning alls så går han fot nu valpen Hambo 6 månader. Kanske positivt att träna tillsammans med de andra hundarna. Och han håller koll på husse,  så som han ska. Han är en fin liten plutt! Bilden är från fredagens morgonpromenad med hundflocken.
 
Mer senare om fredagens aktiviteter med backrally, grillknyte och en del annat.

Torsdagens agenda

Förmiddagen ägnade vi åt att planera ett evenemang som ska gå av stapeln nästa vecka på Liane. Sen åkte vi till Åmål för en snabbträff med dotter Malin och hennes familj. De har varit i Fengersfors några dagar hos Not Quiet-vännerna och haft min bil med sig. Nu lämnade de tillbaka bilen och fortsatte hem till Umeå med nattåg. Bilden här ovan är dotter Malin vid stationsbyggnaden i Åmål. Så ledsamt att vinka av dem, det är långt mellan tillfällena då vi kan ses. Det är 100 mil härifrån till Umeå. Men vi är förstås glada att de har hälsat på oss under sin semester.
 
På hemvägen från Åmål tog vi vägen om Camp Grinsby, sjöng och hurrade för dagens 50-åring. Hon är inte  på bild här. Det är barnbarn Bill som testar nymodigheten "Fat boy" en ovanligt härdig och stor hängmatta. Sen blev det hemfärd och kvällspromenad med hundarna.
 
Imorgon fredag kan det bli besök på backrallytävlingarna i Årjäng. Barnbarnsfamilj och systerfamilj kanske åker ut till Badbarna och klätterberget. Det ser ut att bli fint väder. Och på lördag ska vi förstås flänga runt lite med plikter men sen på stortrav. Den dagen kommer 12.000 - 15.000 besökare till lilla Årjäng som har 10.000 invånare.

Kö till Lerin - Persbrandts utställning i Karlstad!

Vi kollade in på Sandgrund, Lars Lerins konsthall, igår för att se utställningarna med Lerin, Junior och Persbrandt.
Här är Lars och hans man Junior, en bild tagen på Sandgrund av son Markus vid ett tidigare tillfälle.  Markus har anledning att besöka dem ibland å yrkets vägnar.  Vi träffade dem alltså  inte igår.  ;- ). För övrigt så är de möjligen fullt ockuperade av sitt nya föräldraskap, de har fått hem en liten son till hemmet på Hammarö.
 
Vi såg en skymt av Persbrandts bilder i programserien "Vänligen Lars Lerin" och var kanske inte så imponerade. Besöket igår var med andra ord helt utan förväntningar, men vi inrättade oss ändå i kön till utställningen och kom in efter en stund. Fantastiskt att det fortfarande är kö, utställningen har pågått i flera veckor och håller på  till 24 juli. Intresset är på topp nu under sommaren, 1000 - 2000 besökare varje dag. Folk köar redan vid öppningen varje dag kl 11.00!! Inte många konstmuseer som kan ståta med kö vid entrén, dag efter dag under lång tid.
 
Här står vi i mitten av kön ungefär, men det gick rätt snabbt att komma in ändå och det  skulle visa sig vara värt att vänta.
 
Som sagt besöket gjorde vi helt utan förväntningar men Persbrandts bilder var överraskande intressanta. Huruvida han är en god konstnär kan inte jag bedöma, men hans bilder är sevärda och mycket bättre än jag trott innan. Han använder massor av färg, målar  i stora format. Bilderna är delvis föreställande fast det kan man nog inte se här. Det finns mycket drama i dem.  Den till vänster ovan var min favorit.
 
 Priserna låg på så där 40.000 - 150.000.  Nägra av de dyrast uppgavs vara sålda. Passar kanske inte i ett vanligt hem men i  offentliga miljöer med stora ödsliga ytor.
 
Här var en annan stil. Det spretar lite.
 
Junior hade en fotokonstutställning med fina bilder
 
Lars har förstås som alltid otroliga målningar. Det går inte att förstå hur han kan göra dem så bra. Jag gillar att kolla på hans målning av en bokhyllevägg, den som han gjorde när hans svärmor var på besök. ;- )) Åtminstone uppgav han det i tv-programmet. Den upptar verkligen en hel vägg i museet.  Roligt att Lars har   fått disponera den här stora kommunägda  lokalen i Karlstad för sin verksamhet. Det har varit en succé med massor av besökare genom åren. En besöksmagnet för staden. De röster som i början var kritiska har tystnat.
 

I Breviken var vi onsdag kväll!

Först var Lill-Ingmarsättlingarna förband en halvtimme. Och de var riktigt bra! Det var om jag minns namnen rätt Patrik, Tommy, Kim och Peter. Sen hade de ett par bröder  från annan ort med på sax och trummor. De var också bra!
 
Lill-Ingmarsbilderna blev inte bra så jag avstår från att publicera. Det var nog för mörkt  då för att få skärpa med min påvra fotoutrustning Men det var som vanligt Dan, Ingmar, Arnie förstärkta med en son och med samma trummis och saxofonist som ovan och med Ingvar Karlsson från Sven- Ingvars på dragspel och gitarr.
 
Musiken hade "hög igenkänningsfaktor", mycket fart, många gamla godingar. Det berättades lite om Bonny, brodern som gick bort för något år sedan. Han var musiker och konstnär, bosatt i Stockholm under många år. Han "Ve källa" sjöngs väldigt fint av son till Dan. Texten är suverän och ljudet  gjorde den möjlig att urskilja. 
 
En fin kväll blev det utan både mygg och regn!

Breviken o Bonnys minne ....

... med bra musik  blir det nog i kväll. Om det inte är allt för dåligt väder. Goda vännerna Thomas och Anne Marie går med. Om det störtregnar får vi stanna hemma och avnjuta sill o potatis istället. Och kolla på utsikten. ;- )

Tisdag, brygga och båtar på plats. Och en härlig stranddag

Roland o son Markus tillbringade en stor del av eftermiddagen med att få flytbrygga och båtar på plats. Här baxar de ut stegen.
Det var hyfsat varmt i solen så resten av familjerna med Carin, Lina, barnen Bobo, Bonnie, Bill och Lou mådde som prinsar på stranden. Robin anslöt senare. Nu är vår son Markus  familj från Stockholm här och Markus svägerska-familj.
 
 
Bygga sandslott är kul och så kan man riva tillsammans.
 
 
Numera gillar alla barnen vatten! Och sand.
 
 
När bryggan låg där den skulle så måste båtarna på plats. Bill var med förstås.
 
Här ligger Busterbåten på sin plats
 
Och här hamnar Linderbåten rätt!
 
Båtar och brygga på plats för att kunna möta lågt vattenstånd. Bryggan vi sitter på funkar bra när det är mycket vatten.
 
 Detta blev en bra lösning i tider när vattenståndet är lågt.
 
 
 Bonnie och Lina
 
 
 
Avslut på tisdagen blev lekstund på Liane- Farfar skrämde barnen med att låtsas vara en gorilla. Lou, Bobo och Bill syns här.
 
Till sist blev vi bjudna på grillning i grillhuset. Festligt och gott med olika varianter.
Efter ätingen valde lille Bill att sova hos oss. Så mysigt.
 

Vi startade tisdagen med en hundpromenad i skogen.

Himla skönt var det och ett rådjur smet över vägen framför oss. Seffrin blev förstås yster när vi gick över spåret, drog i kopplet.
 

Förskräckta över kanotister!

Det blir vi ibland, vi som bor nära populära paddlingsstråk. Häromdagen kom  åtta tysktalande unga män till  småbåtshamnen här i Signebyn. Berg av öl och mat lastade de av från bilar. De åt och drack en god stund på bryggan och blev högljudda. Så småningom gav de sig iväg i kanoter, två män i  varje och utan flytvästar. Farkosterna var lastade med rätt mycket öl och annat. Det var  inte långt mellan reling och vattenyta och det blåste en del. Kunskaperna i paddlingskonst var begränsade. Flera  kanoter vinglade  lite hit och dit, hade svårt att hålla riktining. De försvann ut i viken och vi såg på med hjärtat i halsgropen beredda att ringa räddningstjänsten om något skulle hända. De planerade tydligen för några dagars utflykt och jag hoppas att de överlever, men deras okunnighet och galenskap var tydlig för oss som såg på. De flesta som paddlar här på Östra Silen gör det helt  rätt och säkert men någon gång varje år ser vi förfärande exempel på bristande omdöme.
 

Tränar inför klättring i berg / på vägg ...

 
... gör barnbarn Bill och kusinen Bobo tillsammans med Bobos pappa Robin som är proffsklättrare, jobbar på en klätterhall i Stockholm.
 
Här handlar det om att hantera selen och repen, känna sig trygg med dem. Och tycka att det är kul förstås! ;- )
 
 
 
 

Ser ut som en orkidé

Hittade några såna här bredvid skogsvägen. De har lite mer färg än som framgår på bilden, mer åt röd-blått. Storleken är som en hand.  Jag gissar att det är en orkidéart men vet inte i så fall vilken.

Grannarna Maria och Mikael gifte sig igår!!!

 
Så fina är de!! Man kan inte se sig riktigt mätt på fägringen. Bröllopet ägde rum i Silleruds kyrka på förmiddagen tillsammans med familjerna. Döttrarna Clara och Julia var näbbar. Festen var hemma på Ligärdet med partytält och innan dagen var slut så gav sig brudparet iväg på ett par dagars bröllopsresa till Göteborg. På vägen så stannade de till för att visa upp sig hos oss på Liane. Så glada för det är vi. Och så glada för att vi har så trevliga grannar. Vi hjälper varandra när det behövs.
STORT GRATTIS ÄN EN GÅNG och hoppas ni har ett par fina barnlediga dagar i Göteborg nu!
 
 

Solnedgången igår kväll, lördag!

 Det var vackert över sjön Östra Silen!

Semestern började idag fredag!

 
 
 
 
 
 
 
 

Bad idag lördag vid Signebyn

Varmaste dagen hittills! Riktigt skönt på stranden.

Bill o jag bakade muffins imorse lördag!

När mamma Carin gick ut en promenad med lilla Lou så bakade jag och Bill muffins.
Det blev chokladmuffins och vanlijmuffins, hälften av varje.
Vi räknade och delade.
 

Den här är såld, men det finns fler!

Toyota Yaris, hybrid = både el och bensin, automat, backkamera, GPS, monterad  kupévärmare. Inte helt fel! ;- ) Just den här är nu såld på Toyota i Åmål, R Gustavssons. Men det finns fler!
 
 
 
 

Åmåls bluesfestival ....

... hamnade vi på en stund igår fredag. Det var inte meningen men vi hade ett annat ärende och hela stan var full med orkestrar som spelade blues! Det var också en minst sagt färgstark festivalpublik! Här kommer en HD-biker med sin hund i släpet. Hunden skällde hela tiden! ;- ))
Vi käkade lunch XO. Där var en scen och proppat med folk. Himla skön musik fick vi till maten.
Bluesfestivalbesökare har en viss klädkod. Halmhatt är vanligt. Festivalen pågår under helgen. Imorgon är det en bra artist på stora scenen.

Vårdträden på Liane

Från gode vännen D i Harlegan har vi fått kastanjeträdsplantor att sätta på Liane som vårdträd för barnen som har anknytning till huset och gården, alltså  inte bara våra barnbarn.  Tanken är att ta en bild varje år på respektive barn och träd för att se hur båda växer. Till slut måste de bli lika långa och så borde trädet dra iväg och bli större. Kanske om 5- 6 år? Jag har ingen pejling på hur fort ett kastanjeträd växer.
Här är barnbarn Lovis 2 år och hennes vårdträd.
Här är barnbarn Elias med sitt vårdträd.
 
Här är barnbarn Isak med sitt vårdträd
 
Här är inget vårdträd, bara Roland och Isak som testar lite fyrhjuling med en tur till Bertrand för att hämta en sak.
 
Och igår fredag så åkte dotter Malin med familj vidare till vänner i Fengersfors för några dagar där. Det är lika svårt varje gång de reser iväg. Vi kommer att träffa dem igen som hastigast när de ska lämna min bil ifrån sig för att  kliva på tåget hem till Umeå. Suck! Det är svårt att ha barn och barnbarn så långt borta. Men väldigt roligt när de hälsar på och nu har vi fått rå om dem en dryg vecka. De hann precis träffa Malins bror Markus innan de reste iväg. Han kom från Stockholm igår med tåg och hyrbil. Markus med familj stannar några veckor till.

Minskar papperseländet!

 
Nu under sommarledigheten tar jag ett ordentligt tag för att minska på inflödet av papper i huset. Det känns inte bra att vi får så mycket papper som vi inte har någon glädje av egentligen. Mycket av pappersinflödet går oläst direkt till återvinning.   Jag har sagt upp en del föreningsblad som kommer automatiskt  bara för att man är med i en förening. Jag säger upp vår morgontidning och prenumererar istället på den digitalt för halva priset. För jag vill fortfarande läsa tidningar men kanske på ett annat sätt framöver.
 
Svenska media har allt mer visat sig ha en egen agenda i olika frågor, alla tycker lika och samtidigt. Nyhetsrapporteringen är inte längre saklig och allsidig utan rejält vinklad.  Jag har därför under de senaste åren fått för vana att läsa alternativa svenska media och utländska tidningar på nätet. Det behövs för att nyansera bilden av aktuella händelser. Det senaste exemplet på kollektiv mediaagenda är att efter Brexitomröstningen så fick enbart de som var kritiska till Brexit komma till tals i tidningar och tv. Undergångsscenarierna staplades på varandra genom deras röster. Den dryga halva av befolkningen som röstat för Brexit beskrevs oblygt som rent ut sagt korkad.  Det dröjde länge innan någon av dem  fick jubla offentligt över omröstningsresultatet och säga att demokratin var räddad.

Torsdag på Liane

 
Lilla Lou vill helst bli lekt vilt med, hystad, kastad och busad med. Farfar är perfekt för sånt! ;- )
 
Gunga är inte heller fel en stund.
 
Och bäbispool går an. Malin o Lovis kollar.
 
Bad nere vid bryggan idag också förstås. Det är varmt i luften nu också.
 
Första turen med simpuffar.
 
 
Helt ok att bada med både stora och små idag. Varmt i luften också. Och vid Signebybryggan är man nåstan ensam, ingen trängsel.
 
Fint ordnat är det också med utedass, sopcontainer, bord och bänk och omklädning Ja och så bryggan förstås. Båthamnen ligger intill och nu i flera dagar har det varit främmande stora båtar vid gästbryggan, en tysk och en dansk bl.a..
 
 Isak var med och åkte motorcykel
 
Lunch o fika på Stationskafét i Svensbyn. Rickard satte precis upp den nya markisen, den som ska ge skydd för solen när man fikar ute.

En fantastisk trerätters ...

..blev vi bjudna på igår kväll onsdag. Mer om den senare!

Bad igen igår blev det

 
Barnbarnen Bill, Isak och Elias tillbringade någon timme vid Signebyns brygga. Vattnet börjar bli hyfsat varmt och nu värmde solen också rejält. Det byggdes avancerade sandslottkonstruktioner. ;- )
 
 
 
 
 
Det går att bada lite hemma på Liane också, en större pool och en bäbispool. Roligt att se så många barn här, Grannbarnen Julia och Clara kom också på besök.

Igår onsdag

När barnbarn lille Bill kom på morgonen så ville han baka med lera! Det gjorde vi en stund, sen blev det lite fika med smörgår
Vid lunchtid åkte vi ett gäng barn och barnbarn och en familj till på skogsutflykt med korvgrillning
 
Ibland stannade Roland och visade på kartan och berättade
 
 Med på turen var Roland, Kristian, Magnus, Stina, Maja, Malin, Bill, Lovis och så följde jag och Carin och lilla Lou med i bilen.
 
Blåbär fanns en hel del. Barnen plockade. 

Idag onsdag blir det skogsutflykt och till sist en trerätters!

Vi ser fram emot en fin dag idag. Solen skiner och vi har bokat in en skogsutflykt med barn och barnbarn och ytterligare en familj. Det blir grillning.
 
Sen avslutas dagen med en trerätters lagad av vår matintresserade svärson Kristian. Det blir någon variant på älgryggbiff.
 
Så roligt är det att ha barnaskaran här på Liane! Strax kommer lille Bill hit till farfar och farmor. Vi  får se vad han kan ha för önskemål idag. Om det kan bli muffinsbakning eller Bamsespel.

Morgonfika på Liane idag

Bill ville baka muffins så då gjorde vi det förstås direkt i morse före kl 8 ! Han satte spontant formarna som en rektangel. Han gillar former. Och så ville han ha både chokladmuffins och vaniljmuffins. Då blir jag genast så där som gamla lärare blir och började undervisa om HÄLFTEN. Ha ha....!
 
'
Efter baket provsmakningförstås. Vanlijmuffins var bäst.
 Skulle ha varit en tv-stund men tv funkar inte hos oss och våra grannar just nu så det fick bli padda.
Sen bjöd Bill på sina muffins till morgonfika på Liane, på lä - och solsidan om grillen på Liane
 
Några vill röra på sig direkt
 
Mycket vinbär är det i år. Lovis gillar dem direkt och snäll storebror Elias hjälper till.
 

Idag kommer dom!!!

Mamma Carin och barnbarnen Lou och Bill! Vi hämtar dem vid tåget utrustade med två  barnbilstolar! Oj va roligt det ska bli. Pappa Markus kommer någon dag senare, måste jobba färdigt först. Träff med oss, farfar och farmor blir det och inte minst med storkusinerna Elias och Isak. Och förstås lillkusinen Lovis.

Två stora rådjurslår rökte vi!

Det blir fin sommarmat! Först trodde jag att det skulle räcka hela sommaren men nu inser jag att vi kommer att noppa i oss vart efter som pålägg för det är så gott med bra smak och lagom sälta. En del har vi skurit rent och fryst. Vi har hittat en himla duktig rökare; Frank Schua i Nysäter. Vet inte hur han stavar efternamet men det låter ungefär så där. Han är ursprungligen tysk men har bott i Sverige rätt länge, pratar bra svenska, styckar kött och jagar.

Agenda

Idag har delar av dotterfamiljen åkt till Fengersfors för att se opera och träffa goda vänner. Resten av familjen har shoppat i Töcksfors och badar just nu vid Signebybryggan.
 
 
 
 
 
 
 
Sen ska vi grilla i grillhuset på Liane med en prominent gäst och hans flickvän. Det ser vi fram emot. Och till sist blir det förstås fotboll och vi får väl lära oss det där märkliga hejaropet. Gissar att halva Sverige och hela Island står stilla  kl 21.00 i kväll, söndag.
 
Imorgon förmiddag hämtar vi barnbarnen Bill och Lou och mamma Carin i Karlstad. Om det är fint på eftermiddagen kanske det blir nån utflykt med fyrhjulingen till skogen och korvgrillning där. Eller så kan det blir fiske med Busterbåren.  Umeåfamiljen borde bli komplett igen under dagen.
 
Tisdag kväll är det Dough Sieger på hembygdsgården. Det måste vi kolla på
 
Onsdag vill gastronomistuderande svärson bjuda på en trerätters! Det ska bli smarrigt.
 
Torsdag kommer son Markus från Stockholm, då har han jobbat klart för en tid, semester och barnledighet väntar.
 
Så långt finns en grundplanering för den här veckan, sen kan allt hända dessemellan. Mycket hänger på vädret förstås, men det ser ut att bli hyfsat, kanske inte sol hela tiden men mest.

50 -årskalas på Silleruds hembygdsgård

Vi var på ett stort 50-årskalas igår kväll på hembygdsgården. Det är  Rolands systerdotter Anneli som fyller 50 år. Och inte nog med det, ett antal andra i deras gäng fyller också år så firandet var gemensamt för alla. Vi bjöds på entrédrink, god grillmat, öl / vin och disco på logen. Himla trevlig idé och som present samlades det in pengar i bidrag till mat och musik. Vi var så där 70 personer och vi hade tur med vädret också som synes. Konceptet var ungefär det samma nu som när det här gänget fyllde 40, fast nu fanns en scen med tak att duka på, då för tio år sedan satt vi i partytält.
 
Gårdagskvällen var en kväll med flera möjligheter, Amerikabrevet tror jag och så var det  sommarfest på Egenäs, men det här var det evenemang som låg oss allra varmast om hjärtat av förklarliga skäl.

Miljöpartiet i botten!

MP får nya bottensiffror i opinionsmätningar. Och förtroendet för partiledare Fridolin är mycket lågt, det har sjunkit rejält den senaste tiden. Han är nästan lika impopulär som Romson var innan hon fick avgå. Jag sympatiserar inte med MPs landssbygdsfientliga politik så för min del får partiet gärna behålla en partledare med minimalt stöd. Det skulle kunna bidra till låga siffror i nästa val. Med Romson i partiledningen så hade partiet haft ett rejält sänke att dras med framöver. Basic kan man förstås fundera över om det inte är så att partiets politik väcker antipati bland väljarna oavsett vem som är partiledare. Man har haft svårt att få ner partiet till verkligheten och att gå från ett utopiodlande oppositionsparti till att agera som ett parti som faktiskt sitter i regering och som måste ta ansvar

Promenad med 5 hundar igår kväll!

 
Vi gick med dotterfamilj  på hundpromenad i går kväll. Malin, Kristian, Lovis och Isak var med. Elias softade lite hemma. När vi kom till grannstugan Ligärdet så hängde lille jämtvalpen Ajax på. Han är enda hunden hemma hos sig och lite nyfiken på vår hundflock.  Vi pratade med ägaren Mikael och det var ok, Ajax fick följa med oss.  Han och vår hamiltonvalp Hambo busade hela vägen! Att de orkar!!!!  Lilla  Lovis var lite avvaktande när de kom nära men tyckte annars att det var kul.
När man ser och hör dem så låter det som om de vore dödligt ilskna, men det är bus och bråk.
 
De höll på oavbrutet hela vägen. Gissar att båda somnade ovaggade sen.

Umeåfamiljen här på Liane

Och barnbarn Lovis fick ett tält, en koja. Blev jätteglad.  Ikea ska sluta sälja det här lilla cirkustältet så nu kostar det bara 99 kr.
 
Lilla Lovis matfrisk! Gillar korv och bröd.
 
Och idag lyckades vi pricka helt rätt med våfflorna, favvokäk!
 
Och barnbarn Isak hjälpte Roland att skruva  ihop en ny trädgårdsmöbel. Ikea i Karlstad säljer ut Askholmen trämöbel. Det är bord och fyra stolar för 599 kr. Helt prisvärt. Har kostat en tusenlapp förut. Vi behöver möbler i grillen som är mer lättflyttade och som inte är så skrymmande. Den här gruppen var bra. Man vill ofta ta ut möblerna där för att kunna sitt under bar himmel och då blev det här bra.
 
 Och nu är de på Brogärdet och sätter in en ny tvättmaskin
 

Vi hämtade dotterfamilj från Umeå vid tåget igår torsdag!

Hjärtat bankar förväntansfullt när tåget rusar in på stationen med barn och barnbarn!
 
Här kom alla ut ur vagnen. Den här resan var ju bara från Stockholm.