Jazz gick vidare till DM ...

... han blev trea i Charlottenberg. Vi skakar lite på huvudet och undrar hur det kunde gå till. Det blev inte så många minuters drev igår. Idag drev han till ett tredjepris men haren kröp in och nästa drevdjur var okänt, förmodligen en räv. Jakten gick delvi i oländig terräng så gubben är helt slut, har gått och gått.Det var svåra vittrings- och drevförhållanden, både igår och idag, och det drabbar alla lika.
 
Sen ringde Eskil och gratulerade till att Jazz gått vidare. Vi kunde inte tro att det var sant, men det var det. Det är egenskapspängen som räknas,dvs hur han drev, hur han sökte,  hur skallet var, hur lydnaden var, hur spårnoga osv. Och han är duktig normalt så det blev säkert höga poäng.
 
Nu ska han på DM i Laxå i slutet på oktober. Det kolliderar med en del annat som vi tänkt göra då men vi får flytta på det. Från DM går några hundar vidare till SM. Vore ju roligt om han kunde komma med dit.
 
 
 
Lille plutten Jazz och så förstås taxen Oskar som ska börja sin jaktsäsong på tisdag. Då släpper vi honom.
 
Vi hade goda vänner här i kväll på en nostalgitripp med rester av viltsoppa och risgrynskaka med hemkokt hallonsylt. Vi slog upp gamla minnen i mitt fotoalbum och skrattade hjärtligt. Inna dess skypade vi lite med Bill men hann inte så många minuter. Han har kommit på nu att han kan svara på diverse ljud.
 

De blir rika på våra pensionspengar!

Oavsett hur det går med de fonder som pensionspengarna är placerade i så tjänar deras ägare storkovan! Och just nu när nästan allt gå neråt så blir det extra tydligt.  Hur kunde det bli så? 
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15528710.ab
Vi har bekantas bekanta med insyn i fondvärlden och därifrån sägs det att om man inte är väldigt kunnig och beredd att lägga ner jobb på det att flytta omkring sina pengar hela tiden så är det bättre att ha pengarna på banken nu och ett tag framöver.
 
Sen kan man ju undra hur pass stabila bankerna är om det verkligen skulle bli så att staters / bankers ekonomier havererar neröver Europa. Blir det så att madrassen till slut är tryggaste förvaringen? Den minimala sparräntan man får hos banken motiverar knappast till att placera dem där.

Dan Andersson i Silleruds kyrka 2 okt...

...kl 19.00 blir det. Absolut värt ett besök nu på tisdag!
http://www.facebook.com/messages/?action=read&tid=id.276934312418791#!/events/221997981261284/ 

Långhårig fin schäfertik Billy till salu.

 
Billy heter egentligen Black Pearl och har Buffalo Bill till pappa. Billy är 6 månader ungefär och är nu till salu.
Här finns mer bilder från den här uppfödningen. Buffalo är en suveränt duktig skyddshund som har nått stora framgångar i tävling och här under länken finns bilder från träningen. Buffalo har många parningar nu över hela världen. Buffalo har vi träffat, han är en mycket snygg och mentalt stabil hund. Det måste en bra skyddshund vara och så absolut lydig förstås.
 
http://www.facebook.com/ina.hoyer.94/photos_stream
 
Billy finns på en kennel i norra Tyskland hos Ina och Maik, men Billy levereras förstås till Sverige om någon är intresserad av henne här. Om några veckor får vi träffa lille Chaplin som finns på bilderna, en ny bekantskap för oss. Ska bli spännande.
Här finns bilder på Chaplin
http://www.facebook.com/ina.hoyer.94/photos_stream#!/media/set/?set=a.112057232278016.21403.100004212190204&type=3
 

Inte bra ...

... gick det för Jazz idag på jaktprovet i Charlottenberg. Han fick inte opp hare, bara slag. Himla oturligt, han har fått opp hare varenda jaktdag i stort sett sedan säsongen började, men alltså inte idag på provet. Det innebär dessutom att vi tackade nej helt i onödan till inbjudan till en trevlig kväll hos vänner. Gräma oss kan vi göra! Men knappast ringa och säga att vi kommer så här i efterhand! Det får bli hemmakväll med viltsoppa och risgrynskaka. Undrar om teve har nåt bra på lördagkvällar numera? Det var ett tag sen sist.
Bosses hund hade 50 minuter tror jag så han fortsätter väl imorgon.
 
Uppdaterat lördag kväll: Jaktprovet är DM-uttagning, alltså en ren tävling. Tio hundar ställde upp och det var svårt för alla. Slagen hade regnat bort på morgonen. Bara tre av dem gick till pris, tredjepris alla,
varav Bosses är en. Så det finns alltså en chans för Jazz ändå, Roland åker allt iväg imorgon igen och testar. Det är sammanlagt resultat från två dagar som räknas.
 
På teve är det alltså körslaget och det gillar jag. Hejar förstås på Örebrokören! Ett par fina solister och bra sound på hela kören. Jättefin ton!!  Suss / Leontina skulle ha varit- med. Hon har sjungit i kör hela sitt liv, liksom många andra i Örebrotrakten.
 
Hoffsten är också bra och Simon and Garfunkellåten var bra!!!
 
Själv har jag  varit onödigt präktig idag och städat ur ett köksskåp till. Och badrumsskåpet och ett par andra förvaringsskåp.  Det tickar på.
 

Ateljéinvigning - vimmel!

Axel Tostrup och fru  Monique invigde alltså sin fina ateljé idag fredag, den ateljé som Roland o hans byggfirma har haft uppdraget att  bygga. Den ligger i Sillerud, utåt Egenäs vid deras hus, det nordligaste huset i Önnebyn, precis vid vår sjö Östra Silen. Både A och M är utbildade i konst och har konst som sitt yrke. Axel har jobbat som professor vid konsthögskolan i Oslo och arbetar  i huvudsak med målning,  smide  och trä. Monique arbetade först med bildväv men sedan också med måleri. Båda har ateljeér även i Oslo.Monique är fransyska ursprungligen och deras gemensamma spåk är franska. De har tillsammans bott, arbetat och studerat på olika platser i världen.
http://www.axeltostrup.com/index.html
 
Invigningsdagen till ära så fanns några  exempel på deras verk utställda.
 
Många tog tillfället i akt att få ta en titt på ateljén och på den lilla samlingen, det blev fullt i lokalen, drygt 50 personer kom. Bland dem fanns företrädare för kommunen, bl.a. Katarina J, Ove L och Marie. Utställningen  var förstås imponerande och väldigt väl presenterad. Ateljén kommer inte bara att fungera bra som arbetsplats utan också som utställningslokal.
 
Nedan lite vimmelbilder!
 
 
 
 
 
 

Agenda

I morgon kväll ska vi på konstateljéinvigning på Önnebyn hos A och M. Det blir nog ett välbesökt evenemang.

Lördag är det höstmarknad på ICA-Sillerud. från 10.00-16.00.
På Sjösala:

Träsnidare Leif A
Gerd o Ulla Hagelin
Torgrim smider i smedjan

Dessutom på ICA-Sillerud:

Försäljning av sylt, saft och potatis
Kaffe o  bulle på stationskafét för 20 kr, inne- och uteservering
Halmslöjd, smycken, lappteknik, luffarslöjd, Krokforslax, honungsprodukter, säljs i caféträdgården
För 3.90 /kg säljs morötter, lök, vitkål.
Tipspromenad mellan Svensbyn o Gerds Sjösla
2 Ericaljung för 35 kr

Det har funnits gammal tradition med marknad i Sillerud.,
Förr var det marknad i Jämnemon, sedan på Bålerud och där var den sista marknaden 1917.

Lördag på dagen ska gubben med Jazz på DM-uttagning och eventuellt också på söndag. Lördag kväll kanske vi tillbringar hos  vänner.

Foreller fångas i sjön ...

...Västra Silen, som har förbindelse med vår sjö, Östra Silen genom sluss. I Västra Silen så finns en laxodling med kassar. För en tid sedan så saboterades de genom att naturterrorister skar sönder dem alla och 100 ton fisk kom ut i sjön. Tragiskt för dem som har den här fiskodlingen som sitt företag. Och i och för sig för fiskarna också. Laxarna är vana att bli matade och är inte så bra på att fånga mat själva så de blir inte så gamla. Men det fiskas som aldrig förr i sjön och vi fick två att en snäll granne.

Cafés stora modepris 2012...

...delades ut i går kväll. Eftersom sonen är redaktionschef på  tidningen så kollar jag förstås lite nyfiket på bilderna därifrån idag. Förstår inte riktigt hur det funkar med mode och så, det är en annan värld, estetik högt över min nivå. Alla som har sett mina kläder genom åren förstår att jag inte bidragit till sonens val av arbetsplats.;-). Eller också är det en motreaktion -  omgiven av trash hela uppväxten så måste det blir extremt välklätt resten av livet!  Jag gillar i alla fall valet av lokal; Fotografiska museet på söder, en bit bortom slussen i Stockholm. Det är en stor tegelbyggnad som ligger efter kajen, den var ursprungligen ett hamnmagasin.
http://cafe.se/  
http://www.expressen.se/mode/felix-herngren-klar-sig-bast-av-alla-i-sverige/
http://www.aftonbladet.se/sofismode/article15508395.ab
http://www.aftonbladet.se/sofismode/article15506842.ab
http://www.expressen.se/mode/borde-kanske-inte-ta-pa-mig-sa-tuffa-klader/
 
Om ni går in på länken på Café ovan och kollar på mode  så scrolla gärna ner lite och läs Jonas Crambys krönikor om varför man ska ha en bror  och varför han tänker ta jägarexamen. ;-) Jonas skriver himla bra. Jag har läst  boken med samling av hans krönikor.
http://cafe.se/jonas-cramby-kronika-darfor-behover-vi-alla-en-bror/
http://cafe.se/jonas-cramby-kronika-darfor-alskar-vi-vapen/
 
Sen har tidningen långläsningsartiklar som har uppmärksammats för en kvalitet som är ovanlig idag i mediesammanhang. Om man är mer lässugen menar jag.
 
Just nu ska jag somna om igen och njuta av ledig torsdag! Gubben har gått till jobbet. När jag vaknar  blir det sista städprojektet i köket, det värsta hittills; skafferiet! Och avslutning på dagen är föräldramöte.

Läraravtalet 2012 klart!

Det ger 4,2 % första året, sen på "märket" andra året, dvs som industriavtalet och sen två år utan siffror (?). Det är alltså fyraårigt heter det men egentligen har jag ingen aning om vad vi har fått. Och i mina ögon är det ett avtal på ett år, för 2012 är det enda år som är klart. Resten är skrivet i stjärnorna. Ett riktigt stolpskott av lärarfacken, obegripligt hur man kunde gå med på detta.  Kanske egentligen utslaget på fyra år bara ett par  procent per år????
 
Och någon strejk blev det inte heller. Synd, för jag har en känsla av att det just nu i år fanns ett opinionsläge som hade gjort att de flesta hade stöttat en strejk. Och eleverna kanske också ;-) . Hur läget är om fyra år när det är dags igen, vet vi inte. Jag tror att de flesta lärare känner sig svikna av sina fackförbund. Som vanligt! De har i många år nu talat med allvar i blicken om att kommunerna måste ta sitt ansvar. Och vi som jobbar under "detta ansvar" vet exakt hur det går, eftersläntring lönemässigt precis som vanligt. För vad SKL säger är till intet förpliktigande för de enskilda kommunerna som sen ska få budget att gå ihop. Då finns inga pengar till att höja lärarlönerna mer än andra gruppers. Ett förstatligande av lärarjobben är det enda rätta för att få upp lönerna och statusen.

För mig som är på väg att gå i pension så betyder de här löneökningarna inte så mycket men jag tänker mest på läget med brist på behöriga lärare framöver och tomma platser på lärarutbildningarna. Långsiktigt är det en tickande bomb för Sverige att en yrkesgrupp som har 3,5 - 5 års högskoleutbildning (dvs först avstått ett antal årslöner och dessutom gått  minus genom att ta höga studielån som sen kommer att belasta den egna ekonomin många år framöver)  tjänar mindre än många av dem som går direkt in i jobb efter avslutad gymnasieutbildning. Livslönen blir för låg för att yrket ska bli attraktivt.
. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/hot-om-lararstrejk-avblast_7531232.svd
http://www.dn.se/ekonomi/ingen-lararstrejk--parterna-overens
http://www.dn.se/ekonomi/om-kommunerna-inte-skoter-sig-sager-vi-upp-avtalet
 
 
Uppdaterat torsdag morgon:
Lärare rasande efter fackens svek, avtalet är inte ens ett steg i rätt riktning! Avgångskrav på företrädarna i förhandlingarna!
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/det-ar-dags-att-avga-metta-fjelkner_7532896.svd
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15509875.ab
http://www.dn.se/nyheter/sverige/stort-missnoje-over-lararavtal
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/missnoje-over-lararavtal-kokar_7533824.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/stor-ilska-efter-magert-lararavtal_7533824.svd
Det värsta är att allt arbete med att informera och skapa opionon för bättre löner är saboterat. I media slås det upp med stora rubriker att lärarna fått dubbelt så mycket som alla andra, men det gäller ju bara ett år av fyra. De andra tre åren är utfallet dåligt! Jag har tidigare inte haft något till övers för Lärareförbundet i de här sammanhangen men nu har även Metta Fjelkner i Lärarnas Riksförbund svikit sina medlemmar. Avgångskraven är en självklarhet när det gäller ja-sägarna i respektive styrelser.

Skype på plats!

Nu har vi fått Skype installerat så att vi kan umgås med lille Bill och andra nära och kära med levande bilder i realtid. Vi hade det förr när sonen bodde i USA men har inte använt det på länge nu. Dags att börja igen. I kväll fick vi se honom sova i vaggan. Men kanske kan vi se honom vaken i morgon:
 
Sen fick jag en Spotifylista av yngste sonen, en från 60-talet. Den var kanonbra! Börjar känna mig riktigt modern nu, ha ha....!

Skolbråk i Årjäng ...

... är det. Kommunen har lagt ner skolor förut, men väntat in i det längsta med att fatta såna beslut. Det har ibland  hinglat och gått, år efter år med barnantal på neråt runt 15 elever på enskild skolor fördelat på förskoleklass och grundskola upp till årskurs 6 = i genomsnitt 2 elever per klass. Det innebär att barnen får alldeles för lite kamrater på skolan.

Med så få elever på en skolenhet så blir det helt enkelt en skola med dåliga förutsättningar, skolans sociala mål blir svåra att uppnå. I läroplanen framhålls att barn i skolan ska ha möjlighet att arbeta i grupp  och kunna utöva lagsport. Allt för stora skolor´är inte bra heller, det är välkänt, men vi pratar sällan om att det finns en nedre gräns; det är inte bra med en för liten skola. Lagom är bäst som i de flesta andra sammanhang.  

För barn som bor ensligt är det extra viktigt att det finns ett utbud av kamrater  på skolan. Helt ok om en skola har bortåt 35 - 50 elever åtminstone, då finns i genomsnitt 5-  6 - 7 elever i varje klass. Men mindre är inte bra för barnen. Synd att den aspekten sällan kommer fram i debatten. Den handlar mest om att skolan ska rädda bygden från att dö ut, dvs vara ett verktyg för andra mål än de pedagogiska. Populism, prestige, nostalgi och omsorg om att vinna nästa val kan också vara ingredienser som blandas in.

Men detta är en het fråga som sagt i många glesbygdskommuner och Sunne har just gått igenom en folkomröstning i ärendet.
http://www.nwt.se/arjang/article1174966.ece

Rent

Jag fortsätter mitt saneringsprojekt här hemma. Det började med källarens förrådsutrymmen för att få allt i hyllorna istället för på golvet. Nu har jag fortsatt till köket, gjort  rent i alla skåp och lådor, slängt en hel del, en del till second hand, en del stuvas bara om så att det inte blir så trångt. Det som inte används i stort sett daglig dags får inte finnas på bästa plats i köksskåpen. Där får bara sånt vara som vi använder hela tiden, allt annat får maka åt sig. Och plötsligt är det rymligt och luftigt i skåpen och dessutom lite fri bänkyta fastän köket är rätt litet!

Livsnjutare bär på kattparasit???

Kattparasiten Toxoplasmos Gondii (heter i alla fall ungefär så!) kan orsaka en del allvarliga skador så exempelvis gravida rekommenderas att inte tömma kattlådor för att undvika smittan osv. Men nu ser det ut som om den som bär på parasiten påverkas i sitt beteende;  blir mer ansvarslös och social, mindre rädd för farligheter, mer benägen att ta risker och mer sällskaplig. Ska man tro på det eller bara avfärda det som en skröna? Vetenskap är det i alla fall. Kanske ska skaffa mig en katt i alla fall??
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/ansvarsloshet-kan-bero-pa-parasit 

Älgryta med mycket smak

Det blev en helt ok älggryta idag till lunch. Den blir alltid olika beroende på vad som finns hemma i kylskåpet att lägga i. Nu blev det små bitar av älgkött väl brynt och lök. Det kryddades ordentligt med grovmalen blandpeppar och örtsalt, viltbuljong, sen fick det puttra i någon dryg timme. I med mer grönsaker såsom grön paprika, morötter och så lite soja och svart vinbärsgele. Istället för att reda av så tog jag kokt blomkål, potatis och broccoli från igår och passserade  och hällde i. Det ger extra smak och kål matchar alltid älgkött bra. Sen puttra en halvtimme till.
 
Det hela serverades med ris.
 
Till efterrätt blev det kaffe och varsin halv moccabakelse från Stationskafét i Svensbyn.

Tintin slängs ut från Kulturhuset...

... av den nye konstnärlige ledaren, Behrang Miri. Han anser att Tintin är rasistisk, det hjälper inte med ett förord som förklarar att böckerna speglar en annan tids ideal. Det hjälper inte heller  att boken blivit "frikänd" i Belgien där den prövats mot lagstiftningen. Där har den  accepterats som en produkt från en tid med andra grundvärderingar, som en del av vårt historiska arv. 
 
Behrang Miri lär få att göra om han ska slänga ut allt som inte stämmer med vår tids mainstreamuppfattning i moralfrågor. Pippi hyllar han däremot och hon ska satsas på i Kulturhuset som ett lämpligt ideal för barn enligt den konstnärlige ledaren. Men hur går det med pappa negerkungen på Kurre-kurre-dutt-ön? Det måste nog bli censur där. De sidorna kanske kan rivas ur? Eller rader strykas över?  

Personalen på Kulturhuset har uppmanats att hålla ögonen öppna så att man kan ta bort kulturyttringar som har homofobiskt eller rasistiskt innehåll. Var ska han dra gränsen för  homofobi och rasism? I böcker, eller mellan böcker eller mellan författare? För att inte tala om att bibeln är helt fel. Men den kanske å andra sidan aldrig har funnits på kulturhuset.
http://www.dn.se/kultur-noje/kulturhusets-nya-chef-kastar-ut-tintin
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/tintin-utrensad-fran-bibliotek_7526568.svd
http://www.expressen.se/nyheter/tintin-kastas-ut-fran-kulturhuset/
http://www.svd.se/kultur/tintin-oversattare-moralpanik-och-censur_7527290.svd
http://blog.svd.se/kulturchefsbloggen/2012/09/25/anfakta-och-anamma-vad-sysslar-kulturhuset-med/
 
 Det blir väldigt knepigt om vi blundar för den utveckling som lett fram till de värderingar vi generellt omfattar idag och som krasst sett kommer att vara historia om några hundra år. För vi ska  inte inbilla oss att vi i vår tid råkat finna den ultimata sanningen, den som ska hålla sig oförändrad genom alla tider. Jag skulle till exempel kunna föreställa mig att vår  lagstödda åldersdiskrimineringen (av både gamla och unga), i efterhand  kommer att ses som ett märkligt inslag i vår tid. (Ett exempel är den dokumentationshysteri som lagstiftaren tvingar oss lärare att bedriva när det gäller barn och unga. Den är bl.a. framtagen för att förhindra kränkningar, men är i sig ett gränsfall  för kränkning, rejält tveksam ur etisk synpunkt . Jag som vuxen skulle aldrig acceptera att bli utsatt för den, barn har svårare att värja sig, men det är en annan debatt)   
 
Uppdaterat kl 11.00: En storm av protester under morgonen med tusentals kommentarer och Rädda-Tin-tin-insatser har fått Kulturhuset att backa. Tintin blir kvar.

Ledig tisdag!

Ledig idag tisdag. Och jag ska vårda min själsro med lite städning. Absolut Feng Shui - eller vad det heter. Ett projekt som pågått ett par veckor, med slängande av onödigt och ordnande av det som blir kvar.  Men först så ska jag somna om när gubben väl dragit till kneget och det blir tyst och lugnt. Han blir väl kompenserad genom att serveras en mustig älggryta vid lunchtid.

Uppdaterat om ormen i Torsby!

Alltså ormen hade varit försvunnen från den förra ägaren i två månader och hon trodde att den hade dött!!!!  Hon uppges vara överlycklig att få tillbaka sin orm levande.
 
Men det måste väl ändå handla om kvalificerat hjärnsläpp, att flytta ifrån en lägenhet där man misstänker att ens döda orm ligger någonstans. Eller har ringlat iväg till någon annan lägenhet för insomna.  Och skulle ha kommit att börja lukta "pyton" (himla kul -  inte!) efter en tid.
 
Och den stackars damen hade alltså ovetandes delat lägenhet med ormen i en och en halv månad innan den till slut valde att dimpa ner på tv-bänken och hon upptäckte den. Den hade bott bakom en garderob, genom att slinka in under sockeln.
 
Hoppas lagboken innehåller något lämpligt straff för sånt här!  Och att skadeståndet blir som det förtjänar! Gigantiskt!
 
http://www.expressen.se/nyheter/har-ar-boaormen-som-vackte-70-arig-kvinnan/

Förstelärare eller lektor ...

...ska kunna bli karriärstjänster för duktiga lärare som vill fortsätta att undervisa men också få mer kvalificerade uppgifter i form av handledning av kollegor / lärarstuderandeansvar eller annat . Statliga lönepengar blir öronmärkta för att uppmuntra kommunerna att ta fram såna tjänster.  Ett steg i rätt riktning för det blir ju lite sorgligt när enda chansen till lite högre lön och mer ansvar för en duktig lärare är att bli rektor eller någon sorts administratör. Det är inte säkert att den som trivs med eleverna i klassrummet vill gå över till att arbeta med papper, ekonomi och möten.
Rätt tänkt av Björklund att uppmuntra skickliga praktiker! Förr fanns  tjänster, typ adjunkter och lektorer som hade gedigen utbildning åtminstone, om de var så mycket bättre undervisare vet jag inte. Men de hade i alla fall mer kunskap i sitt ämne.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/tva-nya-karriarsteg-for-larare

Absurd situation ...

... är det att lärare har långtgående skyldigheter att handgripligen gå in och försöka gå emellan om det uppstår bråk mellan elever /elevgrupper, men saknar utbildning och träning för detta. Lärare saknar  alltså det lagstöd för att ta itu med våldsamma människor som exempelvis väktare har och får  inte ha exempelvis batong att skydda sig själva och utsatta elever med.  Risken är alltså stor att läraren efteråt får en anmälan om misshandel på sig av någon missnöjd elev och därmed följande avstängning, utredningar och eventuella skadestånd. Under de här omständigheterna borde det åtminstone vara frivilligt att ge sin in och handgripligen stävja bråk mellan elever.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/elev-knivhogg-larare 
Nu diskuterar jag skolan i Sverige, inte specifikt min skola.

Slut helg

Så rullade då broders- och svägerskabilen hemåt igen idag söndag efter besök hos oss över helgen.  Det var trevligt att ha dem här!
 
Under helgen åt vi på modrens finporslin med guldkanter och drack ur de gamla lövtunna Kostaglasen. Mamma myste säkert när hon såg oss uppifrån  sin himmel. Var finservisen kom ifrån minns jag inte, men jag har den komplett i alla delar som tänkas kan och det är min enda servis. Jag har aldrig köpt någon själv. Kostaglasen kom från Kosta på 50-talet. Min pappa hade en kusin som slipade glas där och när vi besökte honom på fabriken så fick vi ett dussin av de här glasen. De är fortfarande vackra, helt klara och jag ¨vågar inte diska dem i maskin alls, inte ens utan diskmedel som jag gör med den guldkantade finservisen.

Glömde orm ...

... vid flytten i Torsby. Den nya hyresgästen, en dam i 70-årsåldern,  vaknade upp och fick se en meter-lång boaorm på tv-bänken! Vilken chock!
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/hittade-forrymd-boaorm-i-lagenheten_7523778.svd  

Dags för nedsläpp!

Photo: Redo för nedsläpp.
Bill har växt i FBK-tröjan som han fick av farföräldrarna redan när han var nyfödd. Bilden kom igår lördag. (Och just nu ser det ut som om FBK behöver allt stöd de kan få!)

När blev Värmland svenskt?

Historikern Dick Harrison spekulerar i frågan:
http://blog.svd.se/historia/2012/09/22/nar-blev-varmland-en-del-av-det-svenska-riket/

Uppklädda ...

... för skolfoto är de äldre barnbarnen i Umeå!

En riktigt trevlig kväll ...

... har vi haft med bror o svägerska, ätit och babblat längre än vi brukar kunna hålla oss vakna. Många barndomsminnen dök upp och nyheter från hembygden förmedlades. Fort gick tiden, bara sprang iväg!

Smash- and-grab-cupförsök ...

.. har det varit på ICA - Sillerud vid E18 för någon timme sedan, alltså lördag eftermiddag. Gärningsmännen såg väldigt prydliga ut och var vältaliga,  men försökte få kassörskan att lämna kassan olåst. Det misslyckades. Bilen fortsatte mot Årjäng, det är en mörk Volvo combi. Polisen och handlare efter vägen mot Norge är varskodda.

Fyrhjulingsolycka igen!

Det händer alldeles för ofta. Himla roligt att köra, det kan jag förstå, men det här är farliga fordon och det är  bekymmersamt att det ofta är ungdomar som är inblandade. Är det för stora och snabba fordon som framförs för tidigt? Eller brister det i infon om hur de fungerar och ska hanteras? Är maskinerna felkonstruerade med för dåliga bromsar?  Körs det tillåtet eller otillåtet?  Är respekten för riskerna för låg? Borde det vara störtbåge och säkerhetsbälte obligatoriskt? Det måste finnas skäl till att det ser ut att vara fler och allvarligare olyckor med fyrhjulingar än med moped, som ju annars vanligen används av yngre tonåringar.
 
http://www.vf.se/nyheter/arjang/16-aring-allvarligt-skadad-efter-fyrhjulingsvurpa
http://www.nwt.se/arjang/article1172794.ece
 
Uppdaterat söndag: Den här stackars gossen verkar fortfarande betraktas som svårt skadad och har intensivvård. Medlidande och tankar går till hans familj, nära och kära, även om jag inte alls känner dem. Hoppas innerligt att det går bra med honom!
 
 

Fyndade på Expert ...

... gjorde vi idag. Gubben köpte den sista slagtåliga Experialuren med 25 % rabatt och en satelitbox för svenska kanaler. Jag nöjde mig med två USB-minnen för halva priset. Hoppas det blir en annan elektronikbutik i Årjäng istället för Expert. Synd att den är borta, vi har verkligen köpt allt där och alltid varit nöjda med servicen.
 
Fnissade lite när vi såg en Securityvakt vid utgången. Jag vet ju inte hur det såg ut på förmiddagen men jag har svårt att tro att det var lång kö och slagsmål med blodvite om grejerna, så som det beskrivs i Stockholm. När vi var där var det mycket folk men helt hanterbart.  
 
Nu ska vi åka till svåger och hurra för hans pensionsfödelsedag!

Vild - Hasse på Årjängs marknad i år 2012!

Vild - Hasse går vi alltid till och Roland köper hans björnkorv. Vi stannade som vanligt och lyssnade på hans rim och ramsor som är rätt fyndiga ibland och rätt meningslösa ibland. Men i år gladde vi oss åt att konstatera att han såg gladare och fräschar ut än de senaste åren.
 
I år var det besöksrekord på marknaden men jag vet inte hur många besökare.
 
Jag har letat efter siffror om antalet besökare i år men inte hittat några. Jag  har ett svagt minne av att det ett bra år brukar vara så där 70.000 besökare  och mellan 500 - 700 knallar. Ett rätt stort antal knallar ansöker varje år om att få komma men nekas pga platsbrist.

Grattis Gunnar ...

... på födelsedagen! Hoppas den blir bra!

Svampmackor!

Vi försökte härma sonen och hans vänners käk; stekt svamp, lök och så bacon ovanpå. Jag tog tomater och lite av sojagräddfilen med hjortronsylt i också. Det var inte fel, tänkte annars ha melon till för det är gott till rökt men det fanns inte att få idag.
 
Det blev en lång skogstur idag med goda vänner, fint väder och skönt att komma ut. Lite svamp blev det också.som vi åt upp tillsammans.
 
Gott var det i alla fall!

Solen upp över Järnsjön just nu!

Bilden kom nu från gubben som är ute o jagar torsdag morgon. Det ser ut att bli en fin dag! Solen går upp  med dimslöjor som dansar, det är bara några plusgrader ute. Jag har ledig dag och ska somna om, litar på att Bosse inte ringer mer nu. ;-)

Agenda

Imorgon ledig dag, så ikväll går det att sudda lite - mysigt!. Förmiddagen blir sovmorgon förstås och  pyssel här hemma, lite ute i trädgården  tror jag om det blir fint väder. Ska skämma bort gubben med köttbullar (på älgfärs förstås), sen blir det lite tårtrester till efterrätt. På eftermiddagen har vi bokat in en långskogstur med goda vänner, kanske rycker vi med oss en och annan svamp hem.

Fredag kväll firar vi Rolands bror som fyller pension. Eller vad man ska säga. Han jobbar för fullt och har nu blivit hästgubbe inte bara på fritiden utan också på arbetstid och ser ut att vara jättenöjd med läget.

Till helgen kommer min bror och svägerska hit en sväng med sitt rullande hus innan det ska ställas in för säsongen. Ska bli roligt att träffas, det var länge sedan.

Imorgon är det min mammas födelsedag. Hon dog för drygt två år sedan men jag kommer att tänka mycket på henne. Hon skulle ha blivit 95 om hon levt nu. Tacksam är jag för de sista åren vi fick tillsammans efter att hon flyttat hit till oss.

Bill-firande på jobbet!

Jag har bjudit på tårta på jobbet varje gång vi fått ett nytt barnbarn.  Bill är nummer tre så det är alltså tredje gången nu då (på 10 år!). Jag tänkte först att han skulle hinna bli född innan förra läsåret slutade i juni, men så blev det alltså inte.  Alla kollegor tyckte att han var jättesöt och mumsade glatt på Stationscaféts goda hallontårta. Många ville att jag skulle hälsa och lyckönska föräldrarna.

Jesus var gift ...

... säger professor Karen King utifrån upptäckten av en papyrusbit från 300-talet. I så fall har katolska präster levt i celibat helt i onödan. Eller har dom det?
http://www.dn.se/nyheter/varlden/papyrusbit-namner-jesus-fru
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15464632.ab

Expert i konkurs!

En riktig skuffelse är det! Vi har ju i många år haft en riktigt bra Expertbutik i Årjäng, all elektronik har vi köpt där och varit nöjda. Trist att Expertkedjan nu går i konkurs!
http://www.dn.se/ekonomi/anstallda-ovetandes-om-konkursbegaran  
http://www.dn.se/ekonomi/analytiker-inte-sarskilt-forvanande 
http://www.svd.se/naringsliv/branscher/handel-och-tjanster/elektronikkedjan-expert-i-konkurs_7510734.svd
 
De här butikerna kommer att ha rea under helgen som kommer:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15463964.ab

Lärares pappersarbete ...

... ska utredas! Risken är förstås att någon får i uppdrag att grubbla över detta i åratal och skriva något avhandlingslångt om ett ämne som man snabbt kunde klara av på en vecka genom att åka runt till några skolor och intervjua lärare om  pappersbördan och informationsträsket. Men ett steg i rätt riktning att problemet åtminstone erkänns.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/larares-pappersarbete-utreds_7508372.svd  

iPhone 5 ...

... säljer som smör, 2 miljoner på fem timmar och det första lagret är slut! Hoppas det blir någon kvar till mig. Men jag väntar tills jag kan läsa lite omdömen från dem som fick luren först.
http://www.svd.se/naringsliv/branscher/teknik-och-telekom/apple-otroliga-fororder-pa-iphone-5_7505162.svd

Bra datorplacering

Det gäller att hitta en plats som fungerar för tidningsläsande på datorn och bloggande. Bekvämt ska det vara och finnas lätt tillgängligt om man vaknar mitt i natten och inte kan somna om.
 
Alltså, säng som är höj- och sänkbar med el, en lagom stor laptop med förlängningssladd, Ikeas datorunderlägg med frigolitkulor i en påse på undersidan (finns vitt eller svart). Så har jag haft det anordnat nu i flera år och det har varit helt ok så när som på ett dilemma; datorn vill glida  av underlägget om det lutar lite.
 
Men nu kom jag på lösningen; halkunderlägg. Vi måste ändå köpa ett som Bill ska ha när han badar och då fick en av de tre flikarna bli halkskydd under datorn. Funkar perfekt!
 

Gröna bedrägerier ...

... finns alltså. Fast det är inte ofta som gröna organisationer granskas av journalister. Det är kanske inte så konstigt med tanke på att bortåt hälften i kåren har just gröna politiska sympatier.
http://www.nwt.se/karlstad/article1155743.ece 
 
Det är hög tid att de som samlar in pengar till djur och natur också blir granskade på något sätt. När man kollade diverse mänskliga välgörenhetsorganisationer så upptäcktes en hel del fusk och egennytta.

Skördetid ...

... är det på Liane. Våra arrendatorer skördar nu vetet och det ser fantastiskt ut. Vi har nog aldrig sett en så bra skörd på Liane någonsin. Älgarna verkar inte äta vetet förrän nu de senaste dagarna och då lär skördemaskinerna hinna före innan älgarna hunnit häva i sig det mesta. Någonstans 4 - 5 ton per hektar blir det och det är rejält för våra bygder. Duvor såg vi massor redan i kväll, de plockar spillsäd. Dags för duvjakt Gunnar och någon mer!

Revbensspjäll


Alltså gubben har tindrat sedan i går när han fattade att han skulle få´sonhustru Risakos revbensspjäll ikväll!
Det är långkok på olika vis, en japansk maträtt med honung, sake och soja. Och det är gudomligt gott! Förrätten var wraps med kantareller med rödlök och grädde.
 
Vi var innan dess på travet och en hårsmån från v 5;an!  Men enligt Tinas mammas filosofi så kan man ha missad tur till godo senare,  Vi tar till oss den.  Spännande var det i alla fall in i det sista och vi föll raklånga på Berglöf kan jag säga utan att avslöja resten. Om sista loppet  hade gått slutat rätt  så hade det blivit tre V 5:or istället för som nu antagligen två.
 
Sen tog vi en tur på marknaden och shoppade lite. Men vi orkade bara med en liten tur runt tivolit. Det räcker bra för mig numera.
 
Och imorgon åker våra gäster hem till sitt! Son och sonhustru till Stockholm,  deras vänner G, T och lilla S till Malmö och Hantverkargatan. Himla trevlig helg har vi haft med ungdomar som lever med ett globalt perspektiv! Hoppas de kommer tillbaka igen!

Agenda lördag

Idag ska gubben ut och jaga förstås på morgonen. De gäster som vill plocka svamp ansluter under förmiddagen. Damerna som shoppade loss  på second hand, loppis och Anders Antik i Nysäter igår kanske vill testa en tur. Son o god vän G + lilla dotter S var ju med i skogen igår en tur. Sen blir det lunch på travet, kolla på Moe Bragas start lopp 5(Rolands bror), en tur på Årjängs marknad och ikväll blir vi bjudna på en alldeles speciell japansk maträtt av son och hustru. Den påbörjades igår kväll  och gubben tindrar redan!
Uppdaterat: Nu föll säsongens första hare för Jazz! Så där kl 10.00 marknadslördag

Smarrigt käk ...


Kantareller från dagens svampplockartur frästes det hos gästerna och blandades med rökt renkött, vitlök förstås, kanske vanlig lök också och bröd under. Jättegod förrätt blev det igår kväll. Ovan bild på varmrätten som var högrev med massor av paprika, vitlök, ungerskt stuk, puttrat ett par timmar, serverat med skalmandelpotatis. Köttet blev väldigt mört och smakrikt, att stå och puttra länge är ofta tricket för att få goda kötträtter. Trevligt när gästerna bjuder på mat.

Årjängs marknad ...


... börjar idag fredag! Och jag vet att det finns inga pedagogiska ´knep som kan åstadkomma en bra undervisning idag. Barnens tankar är på annat håll och det centrala är som vanligt om det kommit en ny karusell. Och det verkar så av ryktena att döma.

Årjängs kommun består av c:a 10.000 invånare men under den här helgen så dubblas det antalet flera gånger om. Nedan en bild på marknadsområdet som är jättestort, från torget under E18 och upp till travbanan. Vi ska dit imorgon och kommer då att inta lunch på travrestaurangen med våra gäster. Sen blir det en tur på marknaden.
Årjängs marknad
 

Fin dag ...

.. har vi haft idag torsdag och då menar jag inte bara det vackra vädret och ledigheten. Jag hämtade yngste sonen med fru i Karlstad vid tåget och senare så anslöt deras goda vänner från Malmö,  med lilla Sonja 3 år. Vi åt lite mat här och hade en himla trevlig kväll sen körde vi dem till ett av våra hus.  Nu har vi ytterligare några dagar framför oss med lite svampplockning på agendan och trav och marknaden förstås.
 
Årjängs marknad är det nu i helgen, fredag - söndag. Det är ett stort evenemang.

Snus ...

... är lika svenskt som midsommarafton och kräftor! ;-) Sverige har ju ett undantag från EU-förbudet mot snus och det fanns med i det svenska inträdet. Utan det hade det aldrig gått att få majoritet för EU-anslutning i folkomröstningen. Sverige har många snusare (Kanske hade vi behövt några undantag till, som skyddat en nationall hantering av rovdjur och skarv  till exempel). 
http://www.dn.se/nyheter/sverige/svensk-kamp-for-att-slippa-snusforbud
Häromdagen fick jag veta att snus är inte så svårt att göra. Ingredienserna finns att köpa med beskrivning och allt, kostar då 7 kr dosan att jämföra med drygt 50 för köpesnus! Man blandar finmalda tobaksblad med lite salt och nåt mer, bakar i ugn några timmar och så är det klart! Lär smaka bättre än det som finns i butik!

Dog care skyddssockor ...

... köpte vi till Jazz. De skulle skydda tassarna vid jakt i oländig terräng.

Det kom snabbt ett paket med åtta sockor för 250 SEK ungefär och tydliga anvisningar.

Jazz fick dem på sig på framtassarna under protest igår eftermiddag onsdag, såg förnärmad ut och  blängde oförstående på husse. Men när han väl hittat spår (antagligen räv den här gången)  så verkade han inte alls besvärad av dem, glömde nog bort dem helt och kunde röra sig obehindrat. Så långt fungerade det bra.
 

Efter tre timmars jakt, varav två och en halv var drevtid så såg sockorna ut så här. Erkännas ska att de hade skyddat framtassarna som ju är  mest utsatta, de var helt utan sår. Baktassarna var lite såriga och utan skyddssockorna hade framtassarna  varit rejält slitna. Jakten gick mellan Döverud och soptippen i rätt besvärlig terräng. Men sockorna är kanske mer att betrakta som engångsartiklar, åtminstone om hunden jagar i berg. Synd att inte materialet var mer hållbart. Då hade det varit en bra idé, men så där 60 kronor per gång blir i överkant.

Anna Dahlberg i Expressen om flyktingpolitiken

Äntlligen någon som säger nåt om flyktingpolitiken utan att höra till SD! Och hon säger det så himla klokt.
http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/vi-maste-valja-vag-i-flyktingpolitiken/  
Sverige har varit outstanding i Europa när det gäller att ta emot flyktingar men det syns sällan i media. Där beskrivs istället hur vi elakt slänger ut ensamkommande barn och gamla mormödrar, dvs de enstaka fallen. Men det ger en felaktig bild av det faktiska läget. Vi tar emot många av dem som flyr undan krig och förföljelse.

Hon menar att vi ska vara stolta över en lång tid av solidariteten med människor i nöd, men att vi ändå måste ta problemen med en stor flyktingström på allvar. Det kommer larmsignaler från kommunerna ute i landet om att situationen är ohållbar, det är svårt att erbjuda alla nyanlända arbete och bostäder. Och de rösterna måste lyssnas på och vi måste åtminstone prata om saken,  inte lämna över hela frågan till SD som idag är det enda parti som tar debatten i frågan.   Det finns ett vägval någonstans här, ska vi fortsätta ta emot många utan att kunna erbjuda dem en dräglig tillvaro, eller ska vi begränsa antalet som får komma in och ha större möjligheter att ge dem ett bra liv?
 
 

Lille Bill kollar på teve!

Sin fars son är han lille Bill! Tittar på teve!

iPhone 5 ..

.. ska inte heta iPhone 5 utan nåt helt annat. Jag blev inte särskilt mycket klokare av bilderna från den så kallade presentationen, men det beror eventuellt på min totala tekniska obegåvning! Jag har i alla fall väntat på den och tänkt köpa en. Min Ericsson Sation är jag kraftigt trött på, den har varit ett stolpskott som telefon sedan jag köpte den, det var bara kameran som var bra. Och den är fortfarande bra. Men alltså om nu inte omdömena om det som borde ha hetat iPhone 5 är dåliga så blir det en sån lur framöver för min del. Jag förtjänar det efter att ha pinats med min nuvarande så länge.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15430860.ab

Himla nöjd ...

.. är jag med att jobba varannan dag, 60 %. Det räcker och egentligen borde nog ingen jobba mer. Jag slipper bli trött  hemma och trött på jobbet. Hinner med och har lite gott samvete, istället för att ständigt ligga back och jäkta för att få allt gjort här hemma. Jag förstår nu hur trött jag varit de senaste åren och helgerna har inte räckt till för att få tillräcklig återhämtning. Det kanske är det som är den stora skillnaden mellan att vara 60 + och yngre, att man behöver mer tid för att bli utvilad. Jag gillar i alla fall läget och vill gärna fortsätta så här.
(Det går tydligen inte att kommentera ¨på det här inlägget men om du vill så skriv gärna kommentaren i inlägget under istället, det gjorde Znogge!)
Uppdaterat: Försökte publicera inlägget här en gång till efter tips från en bloggkontakt, men det hjälpte alltså inte. Suck! Ibland är Blogg.se trist)

Centerns landsbygdspolitik ...

... ska tydliggöras i ett program med 25 punkter.
http://www.centerpartiet.se/Nyheter/Arkiv-2012/25-punkter-for-en-hallbar-landsbygdspolitik/
 
Synd att det hela blir ett riktigt stolpskott eftersom det inte finns en enda rad om jakt, viltbruk och rovdjur. De frågorna är numera några av de mest kontroversiella och mest politiskt beroende för de människor som försöker driva verksamhet på landsbygden. Nu har en fårbonde till slutat eftersom hans djur om och om igen angrips och dödas av varg och bonden är trött på att flytta omkring fåren och stängsla in dem efter länsstyrelsens anvisningar. Inget hjälper ju i alla fall. Och skyddsjakten är i de allra flesta fall en utopi, tillåten endast efter fullkomligt orimliga krav.  Irritationen ute i bygderna växer och väljarna kommer att straffa de partier som negligerar de här problemen inför nästa val.  
 
Det spelar ingen roll vilket parti det är  som gör en Agenda för landsbygden så borde självklart de frågorna finnas med. De är stora och betydelsefulla för alla som är berörda.

Flanera i Stockholm drömmer vi oss tillbaka till!

Bilder från mysigt flanerande på stan i vackert väder i somras. Vi gick till en butik och köpte babygymgrejer.
På bilden överst är vi tillbaka i deras hem igen, det gröna som syns i bakgrunden är Adolf Fredriks kyrka där Olof Palme ligger begravd och ännu längre bort är Hötorgsskraporna. Det ser långt ut på bilden men är rätt nära i verkligheten, man går på några minuter. Visst drömmer vi om att få vara där igen och träffa Bill! Nu är han snart tre månader och växer så det knakar både på längden och tvären!

Kommentarerna i papperskorgen ...

.. hade ju Gunnar fått och nu är det en bloggvän till som hittat den senaste tidens kommentarer från mig i papperskorgen. Båda försäkrar att det skett med automatik, det har inte varit någon avsikt bakom. ;-)
 
Så om någon bloggkontakt saknat kommentarer från mig under en längre tid så kan de alltså ha hamnat i skräpet..
 
Ledig tisdag är det och jag ska fortsätta vara rent otäckt präktig; mala älgkött, koka pepparrottskött för att frysa in med buljongen, avsluta en tjälköl som står i ugnen. Nästa älgjakt är ju om en knapp månad redan så nu gäller det att få omsättning på det som är kvar sen förra året.
 
Uppdaterat:   Var till Ica Sillerud och handlade idag  på tisdag  förmiddag och där fanns lugna och trivsamma pensionärer + en och annan barnledig mamma med spädis. Helt olikt  det stim av jäktade förvärvsarbetande som   rusar runt vid min vanliga shoppingtid på sen eftermiddag, stressande för att hinna hem o laga mat.. Klart att de som är daglediga inte handlar på eftermiddagar o kvällar, de handlar i lugn och ro på förmiddagen. Vi träffade bl.a. PI som också pensionärstränar, välkommen i gänget! Det är absolut trivsamt att vara ledig på en vardag, en särskild känsla.

Sopsortering


Selma grubblade över avdelningen sopsortering. Vi har en lösning som funkar för oss. I den här bingen, centralt placerad till höger om altandörren i köket, så har vi tre sopsäckar, en för papper, en för glas och en för plastflaskor / burkar till återvinning. Sen under diskbänken är det kompost och brännbart och en för udda avfall. Detta är bra för oss som inte vill köra iväg så ofta med sopor.

Femtontaggare ...

... har Lars i Svensbyn skjutit där uppe i Norrland enligt sinande rykten. Han hade visst tur på
älgjakten  förra året också sägs det. Det är bara att gratulera!

Segway ...

... tror jag det heter, den där tvåhjulingen som han i Solsidan åker omkring på.
 

Yngste son och kompis Kent hyrde en igår och testade att ¨åka omkring i Stockholm med den. Det var speciellt, här är de på Holländargatan för att eventuellt försöka få ut äldre broder på en åktur, men han var inte hemma. Han var på söder och åt lunch med goda vänner. Men Segways  är lite dyra i inköp än, så där en 70.000 SEK tror jag.

Agenda

Den här helgen har gått i präktighetens tecken! Idel planering för hösten och städning av hus med dammsugning och golvtorkning i hela huset, vi får gäster nästa helg.
 
Jag har äntligen tagit i itu med det sista av kvarlåtenskapen efter min mamma, åtminstone börjat. Det är en lång process märker jag och jag får ta det en bit i taget. Det är nu mer än två år sedan hon gick bort. Med detta följer också en viss uppröjning i källarutrymmena, skickat bort en del till second hand och slängt en del. Gubben var snäll och satte upp en ny hylla i förrådet.
 
Lite besök hade vi idag av goda vänner på spontan lättlunch, de är konstnärer och ska öppna sin ateljé här i Sillerud om ett par veckor.
 
Nästa helg kommer alltså yngste  son + hustru och goda vänner med en liten treåring Sonja. Det ska bli roligt. Samtidigt är det Årjängs marknad. Vi planerade idag per telefon för lite gemensam äting, marknadsbesök, skogenpromenader med svampplockning, båtturer kanske o en del annat. De kommer redan på torsdag. Det är en av sonens allra äldsta o bästa vänner, jobbar i samma bransch dvs ritar dataspel men är också barnboksförfattare! Vi ser fram emot detta!
 
Sen har vi också planerat för att resa uppåt Sverige på jakttur framöver under hösten. Det ser ut att bli någon dryg vecka ungefär som förra året. Men med reservation för hur det går för Jazz i DM- uttagningen. Man kan inte hinna allt.
 
Under älgjaktsveckan som börjar 8 oktober är våra skolor stängda i kommunen och vi har utländska gäster som är här och jagar med, men allt verkar nu vara i ordning för dem.

Dotters orientalkattfamilj!

Foto: Kattfamiljen har fått en ny favoritfåtölj http://instagr.am/p/PRZ4ZvhkUo/
Vilda, Morris och barn. De är söta! Det är en kattras som är sociala på ett sätt som katter inte annars är, vill gärna leva i grupp.  De har lustigt stora öron och stora tassar.

Norsk centerpartist Trygve Slagsvold Vedum ...

... föreslår fri jakt på varg i Norge. Han är lantbruks- och matminister. Det finns inget unikt med de norska vargarna säger han och hänvisar till forskare. De norska vargarna  är en del av den talrika finsk-ryska vargstammen och då finns inga skäl att Norge ska ta på sitt ansvar att bevara dem. Han menar att de är invandrade på samma sätt som vildsvin och mårdhund. Vargen har varit fridlyst i Norge sedan 1973 och antalet uppgår till c:a 30 nu och får finnas i avgränsat område, mot svenska gränsen, den s.k. ulvezonen.
http://www.vargfakta.se/nyheter/centerpartiet-for-fri-jakt-pa-varg-norge/
 
Vedum  anser att de pengar det kostar att bevara ett fåtal vargar i Norge kan användas klokare inom miljöområdet. Utspelet finns med i ett förslag till valprogram och kommer att beslutas av partiet i april nästa år. Vedum får stöd av norska centerpartiets ungdomsförbund.
 
Om jag ska gissa på något så är det att norska centerpartiet kommer att fortsätta ha en plats tryggad  i sin riksdag nästa mandatperiod, till skillnad från en del andra centerpartier.
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10060703
http://www.nationen.no/2012/09/05/landbruk/rovdyrpolitikk/rovdyrforlik/ulv/sau/7637810/
 
Idag den 9 september löper tillståndstiden ut för att avliva den varg i Ockelbo som skrämt människor i området.
http://gd.se/nyheter/ockelbo/1.5074174-polisen-vargen-ar-farlig-for-manniskor-
Den har tagit får och uppträtt oskyggt (precis som många andra av vargarna i Sverige!!!) och kan vara farlig för människor anser djurpolisen (vad nu det är för nåt???) och därför ska den enligt honom avlivas men det ska inte ske genom jakt (????) fast det är ett antal jägare som anlitats för uppdraget (!!!). Nej, enligt djurpolisen så ska den bara avlivas (???? !!!!) Menar han att jägarna  ska säga bu och försöka skrämma ihjäl den då om det inte ska ske genom jakt?  
 
Alltså ibland blir retoriken i de här sammanhangen bara så helt skruvad!

Folkvandring till Norrland ...

... är det just nu härifrån Värmland. Älgjakten har börjat där men inte här och några jagar också hare (ibland slinker det in någon björn i jakten, skjutbar antar jag om det finns kvar på licensen där man jagar) . Man åker upp i gäng om några stycken. En stor del av gubbens bekantskapskrets är där nu och det rapporteras ständigt, både om resandet och om jagandet.

Kampen mot mossa, alger och svamp.

Hittills har vi ständigt dragit det kortaste strået i kampen mot mossa på taket, alger och svamp på den vitmålade verandan. Mossan på taket ser ut att sitta kvar fast den enligt reklamen på bekämpningsflaskan skulle ramla av efter någon / några månader. De svarta prickarna på vitmålningen brukar infinna sig snabbt efter den årliga rengöringen på försommaren. Men faktiskt, i år har det inte blivit några nya angrepp av svamp eller alger på verandans vitmålning.
 


 
 
Det enda jag gjorde annorlunda i år, som jag inte gjort förut var att efter rengöringen på vår-sommaren var att jag när allt var borta, duschade över alltsammans med handsprit som jag hällt i en vanlig sprayflaska. Undrar om det var knepet? Det var ju en regnig sommar och det borde ha varit nya svarta stråk av svamp / alger annars. Ska bli intressant att se hur det ser ut nästa vår igen, efter vintern.
 
Häromdagen var jag rekorderlig och tvättade diverse andr vita målningar så långt jag nådde. En del måste målas om igen nästa vår / sommar.

Jag väntar vid min mila....

... heter ett musikevenemang i Sillerud på temat Dan Andersson och hans musik. Sånt får man bara inte missa.
2 oktober, 19.00 Silleruds kyrka
http://www.facebook.com/events/221997981261284/
 

Lite lat lördag

Inga tunga förpliktelser väntar. Lämna och ta emot gäster i stugorna förstås, men annars är det lugnt. Skönt med latdagar ibland. Gubben jagar förstås nu på förmiddagen, Jazz har nog fått upp en räv senast. Och från Stockholm kom gomorronbild på Bill. Han vinkar till farfar och farmor och  myser i vaggan! Sen kommer bild på dotters fina orientalkattungar.

Tunn filtlav, Peltigera Membranacea ...

... kan det ha varit som jag såg vid Hopbrôten. Ljust blågrå,  filtig på baksidan, liksom ihopväxt med mossan. Tack för tips i kommentar!
 
 

Kräftfrossa ...

... blev det i kväll fredag. Så vitt jag kan minnas första gången jag ätit mig mätt på i stort sett enbart kräftor! Det var de sista av de svenska signalkräftorna från Vättern. Himmelskt goda var de!

Skavlan såg vi på och det gillar jag. Annars är det inte många teveprogram som får mig att sitta kvar framför teven. Hans intervjuer är intressanta.

Bill badade varje dag!


Det var spa-time varje dag när ´Bill var här! Det gillades. Ibland höll vi till ute i solskenet på altanen.  Högtidsstunder var bäbisbadandet  för oss. Finns inte mycket som slår en nybadad varm och go liten bäbis!

Dandy ...

... heter Jan Guillous nya bok i serien om Brobyggarna. Den första boken lyssnade vi på som ljudbok i bilen när vi reste långt. Jag antar att det blir så med den här också framöver, på någon jaktresa till Norrland eller dylikt. .
 
Lite förvånad är jag att han nu ger sig in på att skriva om erotik. Hittills har hans försök i den genren mest haft karaktär av beskrivningar och redogörelser. De har inte haft så mycket  med passion och känslor att göra.
 
Jan G kan berätta en historia. Men samtidigt envisas han i de senaste böckerna med att lägga in långa pratiga dialoger där en händelse  ältas och ältas i flera omgångar tills den går på tomgång.  Nu har jag inte läst Dandy, den senaste boken och jag får återkomma när jag har gjort det. Mina förhoppningar är lågt ställda, antingen infrias de eller också blir jag glatt överraskad och den är bättre än förväntat.
http://www.svd.se/kultur/en-livlos-karlekshistoria_7474192.svd 

Trevlig torsdagskväll ...

... blev det. Goda vänner ringde och ville att vi skulle komma över en stund. Vi tog med lite av de nykokta  kräftorna för att aväta dem tillsammans med god sallad och bröd. Himmelskt gott är det med Vätternkräftor!  Dock en tidig kväll hem i säng, det är ju jobb imorgon.

Blogg.se har problem ...

...under ett par dygn nu, man får ha tålamod kanske med sin blogg.

Ikea-textilkatalogen - ett stolpskott!


Tramsigare och flummigare får man leta efter!!!!
Röriga bilder där man inte vet vad som är Ikeas grejer och vad som är annat.
Det mesta framställt som bråte!
Detta var ingen inspirationskälla med en massa saker omkringslängda i olika bostäder. Ok, man kallar det verkligheten. Och visst kan det se ut så där i verkligheten, men det behöver man ju inte särskilt  slå upp i en möbelkatalog, det räcker ibland att slå upp ögonen på morgonen. Men det är en syn jag helst vill slippa se, inte ett ideal och nåt att drömma om. För visst är det drömma man vill göra till sin Ikeakatalog, den ska få mig att önska nåt nytt och fint och praktiskt.

I papperskorgen som spam ...

... kan tydligen mina kommentarer hamna direkt, enligt Gunnar på deckarbloggen. Han hittade  en hel hög där efter ett tag.  Kanske så på fler bloggar om ni tycker att det varit långt mellan mina besök.
 
Jag fnissar ju lite åt detta och funderar på om det kan vara så att  den automatiska spamkontrollen har rätt bra koll på det litterära värdet av mina kommentarer när den med automatik slänger dem olästa. ;-)
 
Ledig torsdag blir det och sovmorgon. Var nästan nattfrost i natt. Hösten är här, fin årstid.

Anna Dahlberg ...

...tidningen Expressen, skriver klokt om den ekonomiska krisen i Europa. Det går inte att skylla på Tyskland. Krisländerna måste ta ett eget ansvar för sin ekonomi och svälja någon av de beska medicinerna som finns att tillgå. De kan inte bara tuffa på med höga löner och förvänta sig att leva på stöd från Tyskland och övriga länder i norr. Det leder in i ett systemfel som långsiktigt drabbar hela Europa. Jag hoppas ju fortfarande att vi ska gå ur EU och gå in i union med Norge istället! ;-)
http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/krislanderna-kan-inte-skylla-pa-nagon-annan/

Vätternkräftor ...

 Ikväll onsdag ´fick vi de efterlängtade signalkräftorna från Vättern. En god vän var snäll och tog med några kilo till oss. Vi delade med ytterligare en familj, men tre kilo föll på vår lott till slut. Fina var de och stora. Två var ena riktiga bamsar. Sen blev det sköljning och kokning i omgångar så att vattnet kokade hela tiden, det vore hemskt om de  inte dog på  en gång. Glömmer aldrig när han den engelske kocken försökte koka en hel jättegryta på en gång, vattnet svalnade och de stackars djuren rymde över kastrullkanten.

Unik bild!


En del bilder kan vara unika pga sin skönhet eller andra kvaliteter. Den här bilden är unik så till vida att  den visar  här gubben plockandes lingon - och det är unikt. Har nog inte hänt på 15 år i alla fall! Men Jazz var sårfotad och kunde inte släppas och Oskar får inte släppas än, han jagar ju rådjur. Så det blev en lingonplockartur. Det är gott om lingon här i år.  Några kilo är bärgade för frysen, sen kokar jag ett par burkar i taget. Vi konsumerar en hel del.

Skrämmande artikel!

På Sten Myrebacks Facebooksida hittade gubben länk till den här artikeln, skriven av en välrenommerad hjärtkirurg, Dwight Lundell. .
http://www.kostdemokrati.se/scoop/2012/03/13/varldsberomd-hjartkirurg-talar-ut-om-vad-som-egentligen-orsakar-hjartsjukdom/
Den skrämmer ju mig.  Borde skrämma många andra också som levt enligt myndigheternas och forskarnas kostråd..

Många Bill-miner blev det.


Mer bilder från Bills besök här hos oss! Han är redan en härdad fotomodell. Jag tycker han gör sig på bild och jag är inte ett enda dugg partisk!
Himla roligt besök ...

... fick vi idag på förmiddagen! Det var goda vänner från Varberg som tittade in på hemväg. De har varit på resa norröver med en jättefin husbil.

Middagsvila med Bill

Så här avslappnat kan man sova när man är två månader gammal. Lilla söta knubbisen är nu hemma i Stockholm och vi kan bara bläddra i bilderna för att njuta av anblicken och så får vi bilder varje dag nästan. Här har han Californientröjan på sig ser jag.

Blöjbeslagens förklaring ...

... är att blöjor är tre gånger dyrare i Sverige än i Norge. Billiga norska blöjor smugglas alltså hit över gränsen! Och en bra förklaring till det ges i en kommentar till det här inlägget, av vår käre lanthandlare Rickard som förstås vet varför det är som det är.

Höst blev det plötsligt


Fast det var väl inte så plötsligt kanske men med första blåsvädret så föll löven ner och det blev tydligt att sommaren är på väg att ta slut. Bekräftas också av almanackan som säger september.

Obeställd avverkning.


Avverkningen av de här tre träden har inte varit beställd! Och det är inte en bäver. ;-)  Hmmm... undrar vem som har testat sin lilla yxa här??? Uppenbarligen har trädfällningen inte haft något syfte utom att just hugga i dem, för alla delar ligger kvar på marken.
Det måste ha hänt för ett par veckor sedan ungefär och platsen är vid bäcken ner till vänster vid Hopbrôten

Någon lav


Det växer en märklig lav i vägen vid Hopbrôten, stenfärgad och växer liksom ihop med mossan. Någon som vet vad detta är?

Agenda

Lååång skogspromenad blev det ikväll med svampplockning. Svårt att undvika dem när de finns överallt. Jazz jagade fint på en hare, vi hittade en liten "avverkning" av träd, som inte var beställd. Ska lägga ut bild på den sen.
Ledig dag  i morgon är det, skönt med sovmorgon.
 
Om ett par veckor, till marknadshelgen kommer yngste sonen med fru och ett vänpar. Det blir till marknaden. Roligt att se dem här också.

Förstföderskor allt äldre

Den genomsnittliga åldern när en kvinna fick sitt första barn var 24 år 1974 och 28 år 2003. Nu, år 2012, är den alltså 29 år i hela landet och en bit över 30 i Stockholm.
 
När jag växte upp, på 50 - 60-talet var tonårsgraviditeter vanliga, mest beroende på dåliga och otillgängliga  preventivmedel förstås, men också på att man betraktades som vuxen tidigare. Skolgången för de flesta var avslutad efter årskurs 7 och därefter väntade arbetsliv, åtminstone  någon lärlingsplats med låg lön och eventuellt egen bostad i form av endast ett rum, i bästa fall med egen ingång. Antagligen byggs inte såna lägenheter längre och familjer hyr inte ut ett rum i sin lägenhet längre (eller?). Undrar vilken ålder som egentligen är den bästa att föda barn i, om det nu går att säga nåt generellt om detta?
http://www.dn.se/nyheter/sverige/tester-for-agglossning-far-kritik
 

-Söndagar kunde bli husvårdsdagar ...

... sa jag lite piggt och fullmåne-energiskt till gubben, när vi idag söndag, skrotade omkring runt huset för att sanera värsta förfallet.
 
Jag, som lärare, har ju en fallenhet för att vilja schemalägga saker, annars tror vi inte att de blir gjorda.  :-))  (Och ibland har vi rätt - faktiskt!)

Men min man log bara milt och sa
-Asch, vi kan väl göra vad vi vill på söndagarna istället och ibland så vill vi ju greja med huset - det syns ju idag. Nu går vi och dricker kaffe!

Man ska visa experter tillbörlig respekt och i ärlighetens namn så är det han som är levnadskonstnären av oss två. Dom talangerna upptäckte redan hans lärare på mellanstadiet, framlidne Börje S. och sa;
- Du Roland, du vill aldrig göra nåt som är tråkigt!
Mina talanger ligger mer åt mara-hållet, den som jagar plikterna och tråkskaperna här hemma  och som sagt schemaläggningen. ;-)
 
Men  expertis ska respekteras, så jag  köpte fnissande hans idé om söndagarna +  den där smarta avledningsmanövern och vi dukade fram kaffe på altanen! Sen  kollade vi på dagens  Bill-film som kommit till datorn. Det lilla miraklet leker! Vi måste få ordning på Skype.
 
Söndagarna lär bli som dom blir framöver!

Flox är nostalgi ...


... för mig. I mitt barndomshem fanns alltid en massa flox i lika färger. De doftade gott och var fina att ta in. Igår kväll kunde jag inte låta bli att sniffa lite på de här vid Döverud

26 210 smugglade blöjor ...

... togs i beslag i Årjäng mot norska gränsen. Men det är inte värsta blöjbeslaget, 41 225  är rekordet. Vi vanliga dödliga  tror ju att smuggelgods är sprit och narkotika! Men till / från Norge smugglar man alltså blöjor. Jag vet inget om norrmännens eller vårt  förhållande till blöjor som kan förklara det hela. Nationell inkontinens?
 Trevlig tullare och en himla duktig hund är det i alla fall, de bor här en liten bit från oss.
http://www.nwt.se/arjang/article1160805.ece 

Cool Bill!


Inte ett dugg imponerad av farfars muskelshow!

Stilleben ...


... av märkliga slag blir det när man har spädbarn i huset! Grejerna hör liksom inte ihop men hamnar ändå brevid varandra. Nu tvättas det här i huset; våra försummade lortkläder sedan ett par veckor tillbaka, de besökande barnens sängkläder och besökande gäster i ett av husen som fick låna. Fast nu börjar jag se golvet i tvättstugan igen. Tvätt funkar riktigt bra som sysselsättning.

Scandic Norra Bantorget

Vi bodde på hotell Scanidic Norra Bantorget vid besöket i Stockholm senast, eftersom det blir rätt nära sonen.  Lite kryptiskt ställe!
 
Tyst rum fick vi och det var bra, men det kanske berodde mer på att Wallingatan är en lugn tvärgata.
Frukosten i sig bra, men trångt om sittplatser. Och varmt, ACn kanske strejkade när vi var där.
Jättetrång lobby
 
Hissen visste inte vilken våning den startade på och det visst nog inte vi heller. Den är en fasadhängd hiss vilket alltid placerar hjärtat i halsgropen på mig.  Man fick åka två  olika hissar och gå rätt långa sträckor i vindlande korridorer för att komma upp till våning 9. Inte så jättekul när man drar en massa bagage i sitt anletes svett, med uppbjudande av de sista krafterna. Och sen måste tillbaka för att parkera bilen. Någon våning saknades helt, 5:an tror jag, kanske 6:an också. Man fick en känsla av två huskroppar byggts samman till hotellet och att de inte riktigt hörde ihop. Frukostmatsalen var underdimensionerad och väldigt trång.
 
Tja, man kan inte få allt! Men det duger.
 
 
 
 

Slaktplats

... för fisk. Det är bra att ha ett bekvämt bord att ta hand om den fångade fisken och bra att slippa hålla på inomhus och joxa. Vattenslangen når hit också. Det handlar om det nya huset förstås.

Falska kronorna - en del av ett konstverk!

Suck! Och inte bara mynten utan också medias och allmänhetens reaktion är en del av konstverket. Man tar sig för pannan!
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/ror-ej-falska-mynten-en-konstprovokation_7465278.svd
Nu kommer nya uppgifter ang upphovsmannen  av de här mynten. Det skulle från början inte alls ha varit konstverk enligt den medaljtillverkare som först kontaktades av beställaren, utan en ilsken hämnd på att han kom en  halvtimme för sent till jobbet på grund av avspärrningar den dan kungen fyllde 65år. Undrar hur det nu fasar in i kronorna om de ska vara konstverk? Medaljtillverkaren slängde ut honom i alla fall.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/medaljtillverkare-kastade-ut-myntforfalskare_7466336.svd

Fredag grill på stenen!


Fredag bjöd på fantastiskt fint väder, riktig indiansommar. Vi hämtade A med båten vid hans brygga och for till stenen.
 

Det var en skön kväll med lite knyte till grillning
 

Stundtals var det väldigt vacker himmel som hela tiden skiftade i färg och form.
 

Hemfärden med båten var magisk med fullmåne som speglade sig i vattenytan, det var nästan som en Munch-målning. Här är nog klockan 9 - halv tio på kvällen. Det  mörknar fort nu.


Äntligen vettiga artiklar om jakt ...

... i en kvällstidning. De finns i gårdagens Expressen och jag läste förnöjt.
http://www.expressen.se/nyheter/dokument/algjakt---ett-noje-som-lockar-allt-fler-kvinnor/
 
Men sen får jag höra någon gorma allt mer upphetsat o ilsket. Det är gubben som bläddrar i den jakttidning som man kan köpa till det här numret av Expressen. Där finns en älg som presenteras som "svenskt jaktbyte", men det är inte alls en svensk älg utan en nordamerikansk, en bild på en fågel som påstås vara tjäder men det är alls ingen tjäder, en bild på något som påstås vara en skogshare och det är klockrent en fälthare!!! Och en del andra märkliga påståenden.
 
Vilka puckon har petat ihop den här bilagan???? Dålig respekt för faktakravet.
 
1:a september börjar i alla fall harjakten och det är klart att Jazz ska i elden på morgonen! Grattis Matilda förresten som fyller år den här dagen!