KATTSAND RUNT HUSET MOT MÖSS!

Jo, jag fick tips på det från en medbloggare att strö ut  använd kattsand runt huset mot möss. Jag tycker det låter som en bra metod och kollar nu runt bland grannar o vänner om de har någon begagnad kattsand att avvara.  Det går ju åt en del. Huset är på 124 kvadratmeter, ganska smalt o byggt i vinkel. Jag trodde inte det skulle vara så svårt att få tag på kattsand, men än har jag inte fått napp. Ger inte upp än dock!

Hundpromenad i mörker!

Efter den här bedrövliga söndagseftermiddagen med näsan över avloppsbrunn o duschavlopp så blev till slut allt städat och fint igen.

Då var klockan runt 6 och jag måste bara få gå en sväng till skogen. Jag tog med mig Oskar som hämtat sig från lördagkvällen med taxfröken Ojsan. Vi har varit mörkrädda både jag o Oskar men nu verkar det ha släppt på honom. Det var kraftigt dunkelt inne  skogen, men han sprang frejdigt omkring. Fast jag är lite pjoskig förstås, så det blev inte så långt och inte så länge. Men det räcker att få komma ut en stund så o höra tystnaden o njuta av skogsluften.

Ut i skogen!

Ut i skogen!

På söndag förmiddag, alltså igår, så tog jag en sväng till skogen för att ta lite mossa o ris till vinterplanteringarna ute. Det här är alltså min skogsväg med gammelskog uppöver Sandva o Hoppbröten som jag gått så många gånger nu i höst med Jazz o Oskar. Nu är den borta och det är ett kalhygge kvar. Glad ändå att jag passade på att gå där o njuta medan jag kunde. Längst bort vid Sandva är skogen kvar i alla fall o för det är vi ju tacksamma. Man måste ju acceptera att skogen ska brukas o skötas. Men jag kände inte alls igen mig! Man tappar orienteringen totalt när skogen är fälld. Hittade ingenting!

Stopp i avloppet!!!

Stopp i avloppet!!!

Vårt badrum under helgen alltså!! Det där som flyter omkring där på golvet är inte det ni tror utan bitar av dagstidningar som vi försökt använda till att göra ett "lock" av och med vattentryck få upp eländet. Men icke!! Det blev rensfjädrar och alla konster o knep som går att tänka ut. Till slut efter en hel eftermiddags gediget arbete så lossnade det hela o slank iväg ner till brunnen. 

Drethelg säger man på dialekt här.

Den här helgen har alltså bjudit på möss på taket och stopp i avloppet. Det finns ögonblick dåhuset är "billigt" och  jag bara önskar mig till en liten lägenhet och  en ambitiös vaktmästare.

VAKNADE HYSTERISK!

Vaknade helt hysterisk för tre timmar sedan ( 4 i natt) av att råttorna gnagde på något ovanför mig. På natten blir ljudet av gnagande råttor så högt att det låter som en motorsåg!! Jag har blivit väckt av dem flera nätter den här veckan och igår kväll laddade jag upp med sopborsten för att kunna slå i taket och skrämma iväg dem.

Jag flög alltså upp ur sängen och slog för det vilda. Det brukar funka och det blir tyst. I o för sig en klen tröst för mig som aldrig kan somna om igen direkt  utan måste ha några timmars läsning /bloggande först.  Men imorse funkade det inte alls. De har väl lärt sig nu att ljudet inte är farligt. De bara gnagde vidare.

Men en som var rädd var ju gubben. Han vaknade av ljudet, flög upp ur sängen och for iväg till stugorna för att hämta hjälp:

En elektrisk överljudsapparat som ska skrämma iväg odjuren.

Nu sitter den i vägguttaget i mitt sovrum, får se om det hjälper!

Fattar inte varför vi betalar Anticimex en förmögenhet varje år för råttbekämpning i våra hus när det ändå inte hjälper.  GRrrrr!!  Jag ville verkligen få ha min sovmorgon idag!!


RONDELLHUNDEN HAR KOMMIT TILL OSS!!!

RONDELLHUNDEN HAR KOMMIT TILL OSS!!!

Igår morse (lördag) kom Rondellhunden till Sillerud. På morgonen stod han bara där utanför lanthandeln vid häststatyn och vaktade honom. Ingen vet vem som har gjort honom o ingen vet hur han kom dit. Ingen vet vem som först kom på att göra en rondellhund men nu sprider de sig som en löpeld över landet och dyker upp här o där.

Vår lanthandlare berättar ungefär så här (jag kan ha glömt eller missupfattat en del)

Det hela började i Linköping med att en betonghund gjord av en konstnär sattes upp i staden. Den blev vandaliserad och förstörd. Då satte någon plötsligt upp en trähund istället. Detta som en slags protest mot vandaliseringen. Sedan började det dyka upp hundar i Stockholm. Därefter på allt fler platser. För några dagar sedan kom en till Arvika.

Och nu alltså en här i Sillerud som står o vaktar Silleruds enda "staty", kopian av  hästen "Spatte-Roland"  som står vid rastplatsen utanför lanthandeln. Hunden  är gjord i tryckimpregnerat trä och målad med vanlig målarfärg så han kommer att stå sig ett tag.  Påminner om en Dalmatiner.

En hängande hund!

En hängande hund!

Det är svårt att få med en hel tax i hans fulla längd samtidigt i knät. Så här blir det ofta med Oskar. Han låter helt sonika bakvagnen hänga utanför och dingla fritt medan resten av kroppen ligger uppe i knät och blir kliad och ompysslad.  Ikväll låg han så här några korta stunder och flämtade med tungan hängande i mungipan. Det var i pauserna i leken med taxfröken Ojsan. De hade jätteroligt!

Hundfrökenbesök

Hundfrökenbesök


Hon är så vacker lilla Ojsan, grannarnas lilla taxfröken. Hon är verkligen en näpen lite dam. Ikväll var hon här hos oss på besök tillsammans med matte G o husse K och lillhusse R.  Hon klev ur sin transportbur och satte sig genast i respekt hos Oskar. När han sprang fram för att leka gjorde hon ett utfall mot honom o sen var han underdånig. De har lekt hela kvällen här på golvet, sprungit fram o tillbaka och tagit nappatag, verkligen förtjusta i varandra. Men nu var det Ojsan som bestämde hela tiden.

Själen väger 21 gram!!?

Visst är det fantastiskt om det är sant???
Att själen väger 21 gram!!


Så här är det enligt en tidning jag läste häromdagen:
(Nu är ju inte allt som står i tidningen sant, men just det här kändes korrekt. Man hänvisade till att det byggde på gammal kunskap och det lät betryggande. Ny kunskap är mera skum, den kan vara beställd och betald av någon)

I dödsögonblicket minskar kroppen i vikt.
Inte mycket men just precis 21 gram.

Och detta tolkar en del som bevis på att själen verkligen existerar och alltså väljer att hellre fly än illa fäkta,  när människan rent biologiskt sett dör.

Visst är det fantastiskt om det är sant!!??

Jag försöker först föreställa mig själen i storlek. Min viktreferens på gram är alltid smörpaket.  Jag är helt klar över att jag använder 50 gram till bearnaisesåsen. Själen skulle alltså väga som hälften av det. Och jag tänker en stund på  hur det skulle kännas att hålla själen i handen och liksom bolla lite med den.

Fast i nästa ögonblick inser jag ju att själen inte kan bestå av fett. Då skulle det ju synas när den fladdrar iväg. Eller jag menar fett fladdrar inte. Jo, som matos förstås. Så kanske ändå?

Nej troligare är själen  väl som vattenånga, fast kall (??)
Det ger ett bättre läge för att pysa ut som en osynlig gas någonstans ur kroppen. 
Kanske med det sista andetaget? Brukar inte det vara ovanligt djupt, som en suck??
Men tyvärr saknar jag helt referenser på hur stor volym 21 gram förångat vatten har.
Tar det upp en kubikmeter?
Eller bara som en liter eller så?

Det är nog i alla fall för mycket för det där sista andetaget. Nej, vattenångesjälen dunstar nog ut genom huden någonstans.

Den borde i så fall vara som ett litet moln, eller en dimma, som smyger iväg upp i luften och blandar sig med resten av luften.

Mäklig tanke! Det skulle ju innebära att det somlar omkring en massa själar i luften omkring oss. Att vi t.ex andas in dem,  och ut igen förstås.

Om man andas in en frustrerad, arg själ så kanske man får huvudvärk eller oförklarlig livsleda just den dagen. Kan det vara så att schizofrena faktiskt saknar något skydd som de borde ha och därmed är mottagliga för de kringsomlande själarnas kommunikationsförsök. Att det egentligen är deras röster som de hör?

Nästa tanke går ju till forskningen på området. Hur kan man veta detta? Det måste ju innebära att en massa människor har fått ligga på typ en brevvåg o dö. Annars kan man ju inte veta det här. Jag undrar om man har försökt fånga in den flyende själen genom att snabbt sluta in kroppen hermetiskt också?

Allt det här är kanske "gammal kunskap" som är rent allmängods fast jag har missat alltihop. Jag har ju ägnat ett liv åt humaniora och inte åt de biologiska / själsliga aspekterna av döendet. Om sanningen nu ska fram så har jag aldrig ens sett en död människa och jag vill inte heller.  Någonsin. Inte ens för att forska i själar.
 
Men jag kan anmäla mig som frivillig till att dö på brevvåg om det kan var till någon hjälp i själsforskningen. Nåt får jag väl ställa upp på nu när jag vägrar att donera några av mina organ. (Herregud, vem skulle förresten vilja ha en begagnad lever som har 56 års hårt utrensningsarbete bakom sig, dag o natt, eller ett gammalt utbankat hjärta?) 

Fast det här med att bjuda ut sina gamla organ till donation är väl mest en gest uppåt på något sätt, för att få någon stjärna i himlen liksom. Det mesta måste väl ändå bli vrak på såna här gamlingar som oss.
Strömavbrottsparanoia 2

Strömavbrottsparanoia 2

Det är varnat för storm och häftiga regn och som vanligt så utllöser såna varningar min strömavbrottsparanoia. Här är de obligatoriska hinkarna med vatten som ska användas till att spola i toaletten när strömmen blir borta. Nu var det varnat för en dags elände bara så då räcker nog tre hinkar. Annars kan det blir fler.


Strömavbrottsparanoia 1

Strömavbrottsparanoia 1

Nu har man varnat för oväder i Sverige. Det ska bli nästan som Gudrun, den vreda.  Jag drabbas då som vanligt av strömavbrottsparanoia och gör ett antal, säkert helt överdrivna förberedelser; bl.a kokar jag vatten och fyller fyra termosar. De står här beredda. Bredvid sängen finns en jätteficklampa, dagen till ära nyladdad. Den lyser galant upp ett helt rum. Tändstickor ligger bredvid färdiga att användas för att tända några av alla de ljus som alltid finns i huset överallt.


Med vargjägare på harjakt

Med vargjägare på harjakt

Till vänster i bilden står alltså Per Arild Ås. Han är en av få personer i Skandinavien som har jagat varg och gjort det alldeles lagligt  på vargjakterna i Norge.  Till höger står B och N.

Per Arild bor i området och var med harjägarna i Atna igår onsdag, fick skjuta en hare för Valsa. Det sköts tre harar för Valsa igår. Nu är det alltså sammanlagt 8 harar på 4 dagar. Leta hade också jakt igår men det blev inget skjutet.

Det är lite snö av och till i markerna.


FÅ BILDER PÅ KVINNOR I DAGSPRESSEN!

 Nu är jag chockad över ojämlikheten! Trodde inte det var så illa! Kunde inte föreställa mig det faktiskt!

Så här var det:

Jag kom hem vid 6-tiden. Satt o slöläste Nya Wermlandstidningen över en bit mat. Slogs av hur många bilder det var på kvinnor i dagstidningen. Tänkte

HURRA; NU HAR TIDNINGEN SKÄRPT SIG OCH FÖRSÖKT FÖRDELA ANTALET BILDER I TIDNINGEN JÄMT MELLAN MÄN O KVINNOR. VA KUL!

Minns ju att de Expressenreportrar som var hos oss i somras o gjorde Bush-reportaget mer eller mindre beordrade mig att vara med på bild, just av den anledningen att de hade för lite kvinnor med i tidningen. Jag strävade emot bildtagningen eftersom jag knappast är släkt med Bush, född 30 mil härifrån. Men de insisterade alltså och jag gick med på det för den goda sakens skull. 

Idag  ville jag alltså räkna i NWT för att få svart på vitt att det äntligen var dags för fler bilder på kvinnor än på män i tidningen.
 
Resultatet blev så nedslående att jag måste räkna två gånger för att tro på det. 

I tidningen från 23 /10 var det  23 bilder på män och 11 bilder på kvinor!!

Och det hade jag tolkat som att det var fler kvinnor!! Det var nästan värst av allt! För det måste betyda att i normalfallet är det ännu mer slagsida åt mansbilder. 

Jag räknade alltså även i tidningen 24 /10, den såg vid första anblicken ut att vara mer "normal" och där var det som befarat ännu mycket värre: 36 mansbilder och 12 kvinnobilder. 

Detta påminner om en undersökning när det gäller hur lärare fördelar sin uppmärksamhet mellan flickor  o pojkar. Det är stor övervikt för pojkar och det mest skrämmande var att när läraren rent objektivt sett fördelade sin uppmärksamhet  exakt jämt mellan könen, så uppfattade alla det som orättvist och att flickorna fick mer. Även flickorna uppfattade det som att de fick för mycket!!!  Det var alltså samma fälla som jag gick i idag!! När det är jämt så tycker vi att kvinnor fått för mycket!

Jag valde att räkna endast i huvudtidningen, inte i sportbilagan eller helgbilaga eller annan extratidning.  Då hade det väl blivit ännu mer ojämlikt.

Mest arg för att jag själv gick i fällan o trodde att det var mer kvinnobilder. 

Bloggen är sjuk igen!

Det är nåt fel på bloggen igen. Jag flydde ju fältet i somras när jag inte kunde kommentera längre hos någon och ingen begrep varför.

Nu verkar fler vara drabbade av samma sak som jag var då.

Jag har ingen aning om varför det plötsligt började fungera igen, men det gjorde det och det helt utan min förskyllan.

När jag först gick in på min blogg idag så var även statistiken borta.

Officiellt så bryr jag mig naturligtvis inte alls om hur många som läser min blogg, det är ju helt oväsenligt! Jag finns på bloggen bara för att det är så roligt att skriva och inget annat.

Fast det är  inte alls sant förstås. Jag kastar mig ju över grafen med läsarsiffror varje dag!!  Och värre o värre blir det ju högre den stiger.

Men nu kom den tillbaka igen, tack för det!

Middag hos harjägarna i Atna

38735-362

N förbereder efterrätten!


Matlagning i Attna

38735-361

Om nu inte hundarna orkar jaga mer så orkar jägarna i alla fall laga mat. Här är det fläskkotletter på gång.


Atna harjakt tisdag

Atna harjakt tisdag

Det blev bara ytterligare en hare fälld idag tisdag av Atna jägarna.  Sammanlagt är det nu 5 alltså. Den idag var för Bs hund.
Som synes så har hararna redan fått vinterpäls, speciellt de äldre hararna har färgat ut o blivit vita.

Men idag var Rs hund trött och orkade prestera ett drev men inget mer. De hade sällskap i dag på jakten av sin hjälpare; P o., han som har hjälpt dem att ordna jakten.


"Golden hits"- är det nåt?

Angående vårt Stockholmsbesök helgen 16-19 november; funderar på att boka biljetter till Golden Hits. Är det någon som har besökt detta evenemang och som har synpunkter på om det är prisvärt eller inte?

REA var förstås uppbokat redan liksom en del annat. Jag är sent ute märker jag.  Förslag på utställningar, konserter o annat mottages fortfarande.

Utsikt från första harpasset i morse i Atna

38735-359

Det är vackert i Norges fjällvärld. Här skickar harjägarna i Atna en bild idag från första harpasset. Otroligt vackert är det.


Rast på harjakt i Atna i Norge

38735-357

En hare fick gänget i Atna idag måndag med en kollektiv insats. Här är det rast en stund.  Bilderna kommer till oss via telefonkamera, därav den låga kvaliteten, men vi har i alla fall lovat att lägga ut en del av dem till påseende för familj, vänner o grannar.


Stockholmsbesök

Vi ska tydligen till Stockholm den 16 - 19 november. Egentligen ska gubben till Uppsala en sväng på fredagen men vi passar på att hälsa på huvudstaden o sonen också. Någon som vet något speciellt roligt att göra då? Någon trevlig rekomendabel konstutställning, konsert eller annat evenemang?


Matsäcksgöring och sova tidigt.

Matsäcksgöring och sova tidigt.

De skriver att varje kväll är det samma procedur med matsäck och tidigt sänggående inför morgondagens jakt igen; alltså harjakt i Atna i Norge med B, N och R.

2 kg pyttipanna på tre man!

2 kg pytti panna på tre man!

Hungern är tydligen svår efter en lång jaktdag. 2 kg pyttipanna går åt till 3 personer!


Hare nr 3= Bs andra idag söndag!

Hare nr 3= Bs andra idag söndag!

Här kommer en bild från harjakten i Atna i Norge. Bs andra hare idag för stövartiken.

GRATTIS LILLE PRINS MOSES IGEN DÅ!

38735-353

HÄR KOMMER ETT GRATTIS TILL MOSES!

Hare nr 2 i Rondane!

Hare nr 2 i Rondane!

N fick skjuta hare nr 2 idag i Rondane, Atna i Norge. Det var för Rs hund strax efter middagstid. Det är gott om hare här och det var den tredje haren den här hunden hade upp idag. GRATTIS BÅDA TVÅ!


Fjällen i Rondane

Fjällen i Rondane

Ytterligare en bild från harjägarna R, B och N i Norska Atna. Området de är i heter Rondane och detta ska föreställa när solen gick upp över fjälltopparna i morse. Det är snö och B sköt en hare tidigt. Rs hund jagar just nu i skrivande stund så vi får väl höra hur det går.

Idag ska vi pyssla om hundarna, göra lite trädgårdsjobb, bjuda min mor på middag, leta opp en försvunnen bok och förbereda för nästa veckas jobb.


Utsikt

Utsikt

Tillbringade alltså gårdagen i Töcksfors köpcenter. Så här trevlig är utsikten från restaurangen. Skulle inte förvåna mig om det här blir något slags vattenpark, badanläggning, så småningom. Alltså nåt för barnen att syssla med när föräldrarna shoppar. Dessutom vore det väl trevligt med båtturer på Omega som ligger här.


Coleslaw o kyckling i Töcksfors

God lunch i Töcksfors

Kände mig himla världsvan när jag beställde kyckling med kokt potatis o coleslaw på restaurangen i Töcksfors köpcenter.  Det var hos Sara, dotter till våra goda vänner. Vad coleslaw är har jag lärt mig på bloggen. Det var en bloggande kvinna bosatt i USA som skrev om coleslaw, sedan testade jag och gillade det 

Lunchen var jättefin. Till den får man ta av ett salladsbord med fräscha ingredienser; sparris, oliver osv.

Jag vet inte om det syns men bordsskivan är kul. Den har Perstorpsmönster. Det vet alla mina jämnåriga vad det är. Perstorp var synonymt med en sorts plastskivor som blev jättepopulära på 50-talet. Nu verkar detta mönster vara högsta mode här tillsammans med lackrött, svart, vitt, rostfritt och lite trä.

Boxaren i Töcksfors köpcenter

Boxaren i Töcksfors köpcenter

Större än naturlig storlek är han o lite överraskande kommer han på besökaren i sportaffären.
Vem han föreställer har jag ingen aning om.
Jag tog mig i alla fall nästan en heldag i Töcksfors köpcenter.
Hade räknat ut att alla norrmän skulle vara i det nyöppnade köpcentret i Charlottenberg så det skulle vara lugnt.

Men icke heller! Det var massor av folk.

Köpcentret i Töcksfors är osannolikt stort, en kilometer att gå runt inomhus. Det lever på gränshandeln från Norge. Jag gick två varv så det blev alltså drygt två kilometers vandring. Rätt lagom motion på lördagen.

Jag lyckades köpa ett par skor, ett par som går att hoppa i o ur utan att knyta. Sen är det rätt mysigt att ibland bara lomma omkring så där utan stora ambitioner, inget som måste köpas


Fötterna har blivit större!!

Helt sanslöst är det! Mina fötter måste ha växt och blivit större!!

Jag vet med bestämdhet att jag större delen av mitt liv haft storlek 38 på skor. Sen blev det 39 och nu igår måste jag köpa storlek 40 alltså!!

Kanske blir det sämre kvalitet på skelettet så att det liksom sjunker ner i skorna, eller kanske så trampar man ut fötterna med åren så de blir större!!??


Björnjägare

Björnjägare

Ännu en bild från jägarna i  Atna i Norge. Här är de nästan framme vid stugan. I det här huset bodde Norges främste björnjägare. De översta skallarna är från björn o de nedre är från älg. Jag får det till 13 skjutna björnar och 8 skjutan älgar.


stugan i Atna

stugan i Atna

Vi fick en bild från R, B och N. De är på harjakt i Atna i Norge. De bor i den här stugan. Med finns två stövare, god mat och ett gott humör. I kväll blev det medhavd oxfilé med potatisgratäng och ett extra gott rödvin till. I huset fanns ingen korkskruv och inte i receptionen heller. Men det gick att trycka ner korken påstår de. Det är några centimeter blötsnö och de har redan sett harspår runt vid stugan.

Atna är det området i Norge som rensades från en vargflock helt lagligt men med stort stohej för något år sedan, så här är ganska säkert att släppa hund på harjakt.


Drop in bild

Drop in bild


Äntligen har jag kunnat förverkliga drömmen om flexibel skolstart för mina elever på morgonen.  De kan droppa in ett tag före och möts av dämpad belysning, levande ljus, stillsam musik (Björn Json Lind o Torbjörn Carlsson Åmål). Jag hinner prata med var o en av barnen innan skoldagen startar, vilket är guld värt för mig o även för en del av eleverna. De kan komma in och börja jobba med nåt, rita, läsa böcker, eller bara sitta o prata lite.  Här syns vår lilla utställning av fantasisvampar. På elevernas förslag byggdes den ut med ett litet ljusberg av sten, en krukväxt som träd, några drivvedspinnar som stockar och mitt täljstenstroll gjort av  Innuiterna. 

Det här funkar bra, jag kommer aldrig mer i mitt lärarliv att frivilligt gå tillbaka till att ta emot elever i klump.


Cobra är såååååå bra!

Jag brukar försöka hålla gubben sällskap framför TVn  ibland, men det är svårt. Jag uppskattar väldigt få TV program och blir fort uttråkad. Det är roligare att läsa tidningarna  på datorn eller blogga t.ex.

Men igår kväll var det Cobra och det var en höjdare!! Jag försöker tänka ut vad det var som gjorde det så bra; programledarens utstuderat fräcka image, den medvetna estetiken i bildhanteringen, det roliga temat om lyx,  att personerna som intervjuas får prata till punkt och lite längre också, ambitionen att lyfta programmet från det svenska ankdammsperspektivet och gå ut i världen???

Tillsammans med Hem till byn som gick före så tillbringade jag mer sammanhängande tid vid TVn igår  än jag gjort på flera månader.

Hem till byn är också charmigt. Det känns lite äkta i skildringen av livet på landet. Det är inte bara schablonbilder av inskränkta våldsbenägna män med gevär som det blivit i många filmer av senare datum. Människorna som porträtteras i Hem till byn är så sannolika man kan begära av en dramaserie. Självklart måste det finnas inslag av generaliseringar i personporträtten men här funkar det. Och de känns gjorda med ömhet och humor, inte till att hånas från en storstadshorisont.

Prinsessbild

Prinsessbild

Detta är en bild som jag fick i söndags. Den kom via flera "budbärare" från en "gammal" elev; J. Men den har av buden blivit glömd och liggande lite här o där i någon månad. Fast nu kom den äntligen fram!  Kolla särskilt att de glittriga skorna matchar tröjan.


Bokmärke i valben

Bokmärke i valben


Såna här bokmärken av valben brukar sjömännen göra för att dryga ut lönen vid Cape Cod på  amerikanska nordostkusten. Fick av våra släktingar vid deras besök här. En speciell gåva

OTROLIG HUND!

Otrolig kiss-ställning hund!!

Detta är inte en av husets hundar, men en hund som ägs av vänner till oss.
OCH SÅ HÄR STÅR HON VARJE GÅNG HON KISSAR!!
Jag har aldrig sett eller hört talas om något liknande.
Rena cirkuskonsterna!!


Svamp i massor!

Svamp i massor!

Fick en låda svamp av Pi. Människor som går mycket i skogen, t.ex jägare, hittar nu massor av svamp. Det är många år sedan det fanns så mycket. Och trattisar bredvid vanliga kantareller! De lär ska vara godare till soppa, men jag plockar dem inte. Litar inte på att jag känner igen dem, de är så olika i utseende.
Född i rätt århundrade!

Tänker rätt ofta på att jag råkar vara född i rätt århundrade. Slipper ligga och frysa på en stickig halmbädd. Har det varmt o ljust hela året om. Just nu har jag puttat igång diskmaskinen och tvättmaskinen. De gör jobbet och jag kan känna mig som en god husmor fast jag bara bloggar. Lyxigt är det!

Letas första hare här!

Letas första hare här!

Så fick då gubben glädjen att avsluta älgjaktsveckan med att skjuta första haren för stövartiken Leta. Äntligen har hon börjat visa tecken på att kunna bli en bra jakthund och ligga kvar på tapten.
Älgjakten är förstås avlsutad sedan ett par dagar tillbaka. I fredags var det rådjursjakt här och idag alltså hare, Roland o Kompisen B.

Sen for gubben raka vägen till Årjängstravet o delade ut pris i Årjängs kommuns lopp. Det vanns av Tom Horpestad, Årjängstravtränaren, men Rolands bror blev tvåa, så det kunde ha blivit honom han fått dela ut priset till! 

Jag har haft en fridsam hopsamlingsdag med att röja undan på altanen, plocka bort dynor, slänga växter, plantera ljung,  sopa asfalten o altanen, tvätta, ta hand om svamp, disken sedan gårdagens lilla fest, strykning, lite städning inne.  Sen ringde jag till väninnan M i Näs och fick veta att hon blev mormor för två veckor sedan till en liten tjej på drygt fyra kilo, 54 cm lång.  Namnet blir Emily. Roligt att allt gick bra!! Grattis  C och N om Ni läser detta!  Allt väl och M o R var där o hälsade på nu i helgen.

Kvällsmaten åt vi när Roland kom hem o det var förstås filérester från igår! Mums!!

Och det har varit tyst hela dagen, så skönt det är! Bara jag o valparna.  Imorgon börjar skolan igen och det ska bli riktigt roligt. Under lovet har jag ju förberett en del praktisk matte förutom IUPn. Får se om det går!

Älgköttdelning!

Ja sen kördes alltså de skjutna älgarna till jaktlagets slakthus. Där hjälps man åt att flå (obligatoriskt för den som fått skjuta) och hänga upp älgarna. Sedan styckas de isär  sista dagen  och varje deltagare får en köttlott, lika för alla oavsett om man skjutit eller inte, oavsett om man gått på drev eller varit skytt.

Men det ser inte ut som köttet i affären kan jag säga!! Det är mycket ben och halsar och blodiga slaksidor och seniga läggar med. Det är ganska slemmigt och vattnigt i baljan eftersom den stått en natt med sitt innehåll. Köttet är inte sköljt så det finns en hel del hår och barr och lite mossa här o där. Man får inte vara flåmaga när man skär rent, för det får man göra och det luktar rätt starkt.  Det är mycket som ska bort innan köttet kan läggas i boxen.

Men i går kväll lördag festade vi på älgfilén färsk. Vi stekte den och hade kantarellstuvning till och en gräddsky ur pannan. Filén stekte vi enkelt i skivor. Och detta är det bästa vi vet. Speciellt roligt var det eftersom vi delade festen med R och Å-B i Snarkil. Vi har inte lyckats ses på länge, fast vi gjort tappra försök, men nu klaffade allt.

Till efterrrätt blev det den obligatoriska vaniljglass o hjortronsylt.


Dra fram älg!

Dra fram älg!

När älgen väl är skjuten så återstår det mödosamma arbetet att dra den ut till närmaste väg där en traktortransport kan hämta. Det går till så att alla jägare har draglinor med sig, kopplar ihop dem och drar tillsammans. På tre personer som här är det jobbigt att dra en stor älg, men en kalv som här går.

På Harnäs vvo sköts i år 14 vuxna djur och 9 kalvar. Det är betydligt mindre än licensen. (15 vuxna + 15 kalvar)  Licensen är alltså det antal älgar som får skjutas per 1000 hektar enligt direktiv från länsstyrelsen. Det har de senaste åren inte gått att fylla licenserna på de flesta platser här i Värmland. En del jaktlag har ställt in årets älgjakt helt. Älgstammen har ändå minskat kraftigt de senaste åren, mest tack vare att att vi har väldigt mycket varg här. Dessutom skjuter de stora skogsbolagen ner älgstammen hårt för att minska betningsskadorna på ungskog.

I Årjängs kommun finns det problem med betningsskador också, men eftersom skogsägarna också är jägare så har man möjlighet att lösa problemen själva. Den som äger problemet äger också lösningen och det är ju praktiskt.

I hela kommunen skjuts ungefär 600 älgar.

Roland sköt ingen älg i år men var ändå jättenöjd över att ha fått jaga med hund.


Älgjakten började i måndags

Älgjakten började i måndags

Älgjakten började alltså här i måndags. Det är ett stort evenemang i Årjäng. Skolorna har lov denna vecka och många är engagerade på olika sätt. Det är också lite festligt eftersom det kommer jaktgäster utifrån och i många familjer kommer utflyttade barn eller andra släktingar hem och jagar.

Här är en bild från vårt Viltvårdsområdes första älgjaktsmorgon i måndags. Alla i jaktlaget samlas på föreningsgården Tjolitta. Jaktledaren står på trappen o ropar upp de som är anmälda till årets jakt. Alla  får visa upp sina licenser, skjutprovsresultat, statliga jaktkort och jakträttsbevis för att visa att man har rätt att använda vapen, har rätt att jaga i Sverige och rätt att jaga inom detta jaktlag. Det är viktigt för allas säkerhet. Av säkerhetsskäl har jaktledaren också långt gående befogenheter, det liknar lite en militärövning så.

I Harnäs vvo var det i år c:a 70 deltagare i älgjakten. Det var 14 stycken vapenlösa som enbart skulle vara med och gå i drev  och resten skyttar. Trenden är att det blir allt färre drivare och allt fler skyttar. Det har inneburit att många av skyttarna också har fått gå drev vilket inte är vad man vill göra om man bemödat sig att ta jägarexamen och köpt vapen och tränat skytte. Därför delades laget i år i två delar. En del som jagade med hund och en del som jagade med folkdrev.

Folkdrev innebär att man ställer upp en drevkedja av folk som går genom ett större skogsområde och driver eventuella älgar inom detta område mot en linje av skyttar. Ett drev kan ta en halvtimme till en dryg timme gående i rask takt i skogen.  Under tiden man går så ropar man hela tiden på dem som går bredvid för att hålla kontakten, för man går  långt isär och ser inte varandra. Terrrängen här är rejält kuperad så inte sällan försvinner drevgrannarna även utom hörhåll.  Jag brukar vilja ha karta o kompass med för säkerhets skull. Det är stora skogar och inte kul att gå vilse.
Sten med ljus

Sten med ljus

Jag gillar stenar i olika former och fick en sten med plats för ljus i av våra tyska goda vänner som kom för att jaga. Den är fin och jag ska ha den på skolan sen i min klass. Vihar ljus tända varje morgon under tiden barnen har drop in. Då lyssnar vi också på lugn musik och de som vill kan börja jobba lite med någon uppgift eller titta i böcker eller rita eller bara sitta och prata lugnt.  Jag hinner också få prata lite med var och en innan skoldagen egentligen börjar.


Fel ordning blev det!

Inlägget om banken, som alltså är gjort senast, hamnade före inlägget om frissan. Det senaste inlägget om banken finns alltså lite längre ner än frissan. Så scrolla på neråt!

Sopar ihop resterna av mitt liv! FRISSAN

Jag har ingen frisyr! Jag försöker bara med ett visst mått av desperation ha håret på ett sånt sätt så att det ska se ut som att jag har hår över huvud taget! Därför blev jag milt sagt överraskad när frissan vid klippningen i tisdags glatt vispade runt i testarna och sa att "så här som Du har det är frisyrerna nu i höst, med hel längd ner och page". Fast för att vara fullkomligt helrätt  så skulle det var långt framför öronen också. Inte bara bakom. Och så undrade hon om jag ville ha det så.

Det ville jag förstås inte. Jag vill inte tänka på eländet, jag vill att det ska vara som förut, det funkar! Jag vet ju att det skulle se ännu ödsligare ut än vanligt att försöka lägga längd på de där ungefär 3 hårstråna som finns där hon menade.  Det är ju knappast något svall vi pratar om.   Sen får jag väl utan egen förskyllan bli modern vart tionde år eller så, när modet kommer ikapp mig. Jag kommer alltid att vara före :-). Klippt o fejat blev det i alla fall så nu får det stå sig ett tag framöver.

Så har jag då sopat upp denna länge försummade delen av mitt liv. Det börjar arta sig.


Sopar ihop resterna av mitt liv: BANKEN

Jag har förstått att man ska samla alla sina bankgrejer till en bank och vara trogen den. Då kan man lugnt luta sig tillbaka och låta sig ömt  vårdas av sin personliga bankman.


Så har det inte blivit för mig. Min organisation av bankärenden befinner sig i fritt fall eller hur det ska uttryckas. Ja, inte själva ekonomin, den har jag ordning på. Alla kända utgifter går automatiskt, men allt är liksom utspritt här o där på olika banker. Det har bara blivit så.
 
Först har jag en gammal bank som var min första lönebank och den har bara hängt kvar. Lönen går in där och har alltid gått in där,  det är för krångligt att ändra och ett visst mått av nostaligi kanske finns med. Sen var det någon bank som vid något tillfälle hade ett bra ränteerbjudande o gubben huserade där, då flyttades ett lån dit. Sen blev Stadshypotek plötsligt en vanlig bank, så då hamnade jag hos en tredje bank.

För ett tag sen fick jag en sån där lapp om att ett lån går ut och skulle läggas om. Det stod dessutom hotfullt att om jag inte hörde av mig så skulle banken bestämma villkoren i fortsättningen och därmed halvera amorteringarna. Jag har vid något tillfälle tjafsat med en annan bank om att jag velat höja amorteringarna, men fått nej eftersom banken vill ha mig kvar som låntagare och kund så länge som möjligt . Banktjänstemannen vid det tillfället fick det att låta som om jag hade ett halvsekellångt kärleksförhållande med banken o att den  nog inte skulle överleva utan mig om jag amorterade bort lånet så snabbt!. Jag fattade förstås att det handlade om simpel vinstlystnad, han bara ville få in mina räntor så länge som möjligt!

Nu morskade jag upp mig och stegade in till en trevlig ung man vid namn Peter  och sa direkt att jag ville höja amorteringarna. Jag hade förberett  mig väl genom att slipa alla argumenten, inklusive hot om att byta bank. Med tanke på den blygsamma summan hade han väl fått ett skrattanfall om vi kommit dithän, men i alla fall, som princip. Men vi behövde aldrig komma så långt.

- Visst, sa han glatt, höjd amortering, det ordnar vi. Hur mycket vill Du ha?

Jag svalde hela försvarstalet i en klump, fyllde snabbt i det önskade beloppet och stegade nöjd ut ur banklokalen. Kanske det där med en ömt vårdande bankman inte är så fel i alla fall. Ska tänka på det!   Peter ligger himla bra till i så fall.

Detta var nästa insats för att sopa ihop resterna av ett liv som legat i total träda de senaste månaderna pga för hög arbetsbelastning.


Sopar ihop resterna av mitt liv! NYA GLASÖGON.

Gediget arbetande förhindrar mycken synd sägs det. Och för min del stämmer det,  åtminstone när det gäller kommersiella synder. Jag har inte haft tid att spendera lönen vare sig på nödigt eller onödigt.  Men jag  tog itu med det igår, ordentligt! Och då var det verkligen drag i plånboken! 

Jag åkte till Karlstad för att prova  ut nya glasögon och startade en halvtimme före utsatt syn-testtid med att prova nya bågar. Jag provade och provade, men hittade inga som jag gillade. Eller ja, några hittade jag väl, men de visade sig vara för små för progressiva glas, eller vara för vida för min näsa ( min näsa var ovanlig smal sa optikertanten), eller för breda för mitt ansikte (ja, ja det är litet och  ynkligt fast det sa inte optikertanten, men jag såg att hon tänkte det).  Om mina kroppsdelar var för små när jag kom in i affären, så krympte hela jag ytterligare inför optikertantens skeptiska blick. Det var alltså inte för ett ögonblick fel på glasögonen som vägrade passa mig, utan fel på min fysionomi som liksom inte passade hennes fina glasögon, eller hur man ska uttrycka läget!

Stammande o rodnande frågade jag  om jag inte kunde behålla mina gamla bågar och bara byta ut glasen. Men insåg i samma ögonblick som jag uttalat orden att det kunde man inte. Dvs min önskan var så ovanlig att hela affären, inklusive alla kunder ,stannade upp och all uppmärksamhet vändes mot mig. Optikertanten stirrade förstummad  på mig o  visste inte riktigt hur hon skulle hantera situationen. Människor antas väl vara så trötta på sina gamla bågar efter några år att de kastar sig över väggen med nya bågar oavsett hur de ser ut (o spenderar slantar förstås). Men jag gillar verkligen mina gamla bågar. De har liksom blivit en integrerad del av mig. Mentalt sett växt fast på näbben ungefär.

Men tanten hämtade sig  från chocken över att ha en så obstinat kund och sa att det fanns nog inte  något bra sätt att prissätta ett byte av glas i gamla bågar. Egentligen måste jag  betala nästan lika mycket som för både glas o bågar, för någon rabatt försvann liksom på kuppen.  Och sen hade man ju fått hem så många nya fina bågar. Och så kunde jag få två par för samma pris som ett. Och så var färg avskavd på mina gamla bågar, det kunde man se med förstoring (!). Och tills slut kom hon på det ultimata argumentet: Det finns inga reservdelar om mina gamla bågar  skulle gå sönder!  Hon rusade iväg och tittade i min journal eller vad det heter hos optiker och sa med lätt förebråelse i rösten att jag inte bytt sedan 2001! Och min rodnad tilltog, ja det var länge sedan, jag vet, jag vet!. Varför nu mina gamla bågar plötsligt skulle börja gå sönder när de inte gjort det  förut vid fem års daglig användning vet jag inte.   Men  jag kapitulerade. Orkade bara inte argumentera emot utan slet i blindo till mig paret som låg närmast:
- Jag tar dom.

Och stapplade ut ur affären, 5000 kronor  och några illusioner fattigare. 
Herregud, vad har jag gjort!!??

 

Livslust

Här kommer mitt bidrag till skrivarcirkeln: Fria och  gnälliga associationer   kring ordet "Livslust"

                                                Livslust
Jag hatar ordet livslust!!! Det är tråkigt och jolmigt som ett stycke trä på väg att bli en dalahäst. Och det är omöjligt!!  Vadå lust till liv??? Det går inte. Man kan inte ha det, lust till liv som sådant. Ett liv innehåller en massa saker och en del av dem väcker inte alls någon lust.

I tandläkarens väntrum är livet superbilligt för min del och jag har allvarliga funderingar på om det är värt uppoffringen att äntra stolen. Om jag mot alla odds överlever behandlingen så väntar nästa bedrövelse: Jag ska betala för att  ha blivit pinad o plågad. Och jag inser med stigande fasa att det kommer bara att bli smärtsammare och dyrbarare för varje år som går.  Värre o värre tills alla tänder har trillat ut och jag får sätta in lösgom. För det är väl det enda som de där siffrorna i det orange kuvertet kommer att räcka till.

Det orange kuvertet väcker inte heller någon livslust. Det landar på köksbordet en gång om året och det är lätt att känna igen på den vedervärdiga färgen. Jag känner så fort jag ser det, hur blodtrycket klättrar uppåt och det börjar klia i fingrarna av lust att riva papper.  Det här kuvertet är en årlig påminnelse om den kränkning som pensionssystemet utgör för min del. Jag har alltid jobbat heltid, varit minimalt barnledig, och skött det mesta av studierna efter jobbet. Jag har inte tjänat jättepengar men heller inte varit lågavlönad. Och vad får jag då i pension efter detta livsverk?

Jo, en summa pengar som mest liknar ett kryddat socialbidrag.  Dessutom har man stulit ifrån mig ett antal av dessa arbetade år. Det är år som av någon outgrundlig anledning inte räknades med i det gamla pensionssystemet. Bevisligen har jag arbetat de här åren som är bortdragna, men var de borttagna i det gamla systemet så ska de vara borttagna i det nya systemet!! Basta!! Säga vad man vill om beslutsfattarna men konsekventa är de! Jag förstår att Göran Persson valde Österrike som platsen till att hålla talet där han berättade hur argt det svenska folket skulle bli den dag det verkligen förstod vad pensionsreformen innebar.

Tandlös o fattig kommer jag att sitta där  tillsammans med andra, lika tandlösa och fattiga pensionärerna i något sunkigt pensionärsgetto (typ utrangerade studentbostäder eller nåt?)  och se programmet "Livslust". Äsch, jag bara skojade,( jag försöker bara hålla mig till ämnet). Programmet "Livslust" lades ju ner för några år sedan.

Det är roligt med Sverige: Man kan stjäla folks intjänade pensionspengar, man kan lura folk på Teliaaktier, skita i att bygga bredband fast man lovat,  skrota psykvården och sen förvånas över att galningarna sticker ner folk. Ja, man kan göra nästan vad som helst ostraffat, men inte ta bort vissa TV program. Då hörs revolutionsmullret långt där nere bland allmogen. Kalle Anka på julafton är ett sådant program och Livslust var nästan ett sådant. Skillnaden var bara att Kalle Anka fick vara kvar och Livslust blev nedlagt. TV valde alltså att lägga ner ett program som riktade sig till äldre (som tittar på TV) till förmån för program som riktade sig till ungdomar ( som aldrig tittar på TV). Fast det här visste ju redan de gamla romarna. Ja, inte om Kalle Anka förstås, men vikten av bröd och skådespel åt folket. Om folket blir mättat och underhållet så hackar det i sig krig, skatter och andra umbäranden utan att bråka.

Ok, jag vet att min mamma bara äääääääälskade Livslust och det gjorde en massa andra gamlingar med. Men jag fixade inte det långsamma tempot, den insmickrande tonen och de urtöntiga reportagen mellan varven. För att inte tala om det grymma tilltaget med livslustbuketten! Den delades ut i varje program. Jag tänkte alltid att den pinsamt gavs till någon stackare som inte alls ville bli uppmärksammad i TV för sina fysiska / psykiska tillkortakommanden, någon som helst vill dra täcket över huvudet och vara i fred. Jag fick ibland en pervers lust att vara den som bestämde vem som skulle få livslustbuketten. Då skulle jag med allvarsmättad röst meddela följande:

"Livslustbuketten den här gången skickar vi till stackars Gunnar Olsson i Kramfors. Gunnar har för tionde gången drabbats av  svårbotad gonorré och vilar nu upp sig i hemmet. Han har som följd av sjukdomen fått bekymmer med sin potens och till råga på allt så har hans fru lämnat honom. Men trots detta har Gunnar en sprudlande livslust och därför förtjänar han vår livslustbukett."


Vår nya präst i Sillerud?

Vår nya präst i Sillerud

Världen är liten verkar det som. Vi ska få en ny präst i Sillerud (för vilken gång i ordningen de senaste åren??) och jag tror att det är den här personen som fått tjänsten. Det stod i församlingsbladet att det var en kvinnlig präst och att hon tjänstgjort i Fröskog! Det måste alltså vara den trevliga person som döpte vårt barnbarn Isak för ett par månader sedan i just Fröskogs kyrka. Här är en bild på henne igen (o Isak förstås!).


Bildts groda

Allvarligt talat tror jag inte att det kommer att funka med Bildt som utrikesminister, inte nu efter grodan med arbetsrätten. Just den missen kanske går att släta över men den skvallrar om att Carl Bildt inte har förstått sitt uppdrag och då blir det fler felsteg. Media kommer att fortsättningsvis att artigt lyssna till Reinfeldts och alliansens inrikespolitiska förslag. Sedan kommer de som en man att kasta sig över Carl Bildt och hoppas att han egentligen tycker något annat och inte kan låta bli att säga det. Bildt kommer alltså att få frågor om allt annat än utrikespolitik. Fokus är nu flyttat för hans del. Men i inrikespolitiken vill nog ingen i alliansen ha honom. Han hör ju till konservativmoderaterna som just nu inte har makten i partiet och som inte gillar de nya moderaterna.

Nu finns inga marginaler för fler misstag från Bildts sida. En gång till och Reinfeldt måste låta honom gå.

Tjolitta fest

Tjolitta fest

Asch, bilden blev inte alls bra, men hon är vacker egentligen dotter till Hedda o Tommy och hon sjunger gudomligt. Det var nästan standing ovations på kvällens fest på Tjoltta, vår bygdegård. Vi var på fest med våra tyska jaktgäster. Det var den lokala hantverksföreningens 20-årsjubileum, "Idé och hantverk". Vi fick god hemlagad mat, underhållning, dans o kaffe. "Kling o Klang" spelade och en av dem är verkligen polis. Vi hade en trevlig kväll och i morgon ska bjuda våra gäster på lite kvällsmat och de ska få årets instruktioner för älgjakten. De får också ett PM över jaktregler översatt till tyska.


Recept-dyrgrip!!

Bordsdek kastanj

I onsdags var vi bjudna till Andreas B från Hamburg, hans fru o ett vänpar. De hyrde huset i Leverhögen vid sjön där vi firade ett  bröllop och såg den fina regnbågen om minnesgoda bloggläsare erinrar sig.

Där var vi i alla fall och blev bjudna på goda tyska korvar, grillad kyckling och den här fantastiska potatissalladen. Jag är ingen vän av potatissallad men den här är vansinnigt god. Andreas ostpressiska mormor gjorde alltid den och receptet är alltså hennes egentligen. Och nu har jag bestämt mig efter långt o moget övervägande att dela med mig av det. Så här gör man till c:a 4-5 pers.

kokt potatis 12-13 st i i tärningar, lite större än vi brukar ha
tomater 4 st
gurka vanlig färsk 1 liten
gul lök 1 st
kokt ägg  6 st minst

sedan en blandning av 80 % vanlig fet majonäs och 20 % senap
i den salt och peppar och lite ättika eller gurkspad


På bilden är kvällens bordsdekoration gjord av Ulrike tror jag, det var fint mot röd bakgrund med kastanjer och blad och kottar.

LA-sonen på väg till Sverige........

MEN INTE TILL MIG!!!!
Det är himla orättvist. Han åker från LA till Gbg över helgen för att övervara en kompis bröllop!!! Men vi kan inte träffa honom. Han hinner inte hit och vi kan inte åka dit för älgjaktsinvasionen börjar.  Just nu sitter han väl på ett plan över Atlanten. Hoppas det går bra. Varför ska mammor alltid vara så pjoskiga och oroliga.??Gossen fyller 30 år i april!  Nästa gång han kommer hem är 2008, det är helt sanslöst.

Valplek varje kväll !!!

38735-328

Varje kväll tar vi in båda hundvalparna; taxvalpen Oskar och hamiltonstövarvalpen Jazz. De baskar och leker i ett sträck under flera  timmar på golvet! Det går fram o tillbaka  hela tiden med eller utan leksaker att bråka om. Allt går att leka med men inte tuggben eller mat. Då blir det på allvar och eftersom det är taxen som morskast så är det han som vinner när det drar ihop sig.

Efter några  timmars furiöst lekande så är de båda två ganska möra och ligger  still sedan hela natten till framåt 6 på morgonen i alla fall. Vi föreställer oss att den här leken ger dem bra grundkondition. Den gamle taxen Anton hade det så här när han var liten; en annan valp att leka med. Det var hamiltonstövaren Hambo; vår älskade gamle Hambo som nu varit borta i tre år och som vi fortfarande sörjer. Anton är fortfarande i fysiskt bra trim fast han är 13 år gammal. Vi jagade lite med honom förra helgen och han tog upp något villebråd och gjorde en liten tur. Inte långt, men lagom för att vara första gången på jaktsäsongen.  Att han är nästan döv och börjar bli lite black i blicken påverkar honom inte så mycket.


Pilar äntligen

Pilar äntligen

Pilarna vid Brogärdet-huset kapar jag en gång om året och sparar. Nu har de blivit liggande länge, men äntligen orkade jag ta itu med dem. Jag slängde ut en gammal murken grön krukväxt som stått där i hörnet och satte i pilarna istället.  De är fina tycker jag.  Det som blev över kapade jag upp i korta småpinnar. De lär kunna slå rot och bli nya pilar, fast om det går nu när de torkat vet jag inte. Det går nog inte förstås.


Nu drar den igång-älgjakten!

Nu är det dags!! Årets stora händelse här: älgjakten. Det känns alltid som att den startar helgen före, fast det inte är förrän på måndag. Roland hämtade en fin jämthundstik igår. Han lånar henne av Kurt i Slemtegen. Hon kommer att vara hos oss hela veckan och vara med på jakten här på Harnäs viltvårdsområde.

Imorgon kommer de tyska jaktgästerna. Det är vår gode vän Wolfram K och tre jaktkamrater till honom.  Imorgon kväll går vi tillsammans allihop på Tjolitta. Silleruds hantverksförening "Idé o Hanteverk" firar jubileum och har fest. Sen på söndag ska jag ordna lite mat här åt alla. Då blir det den årliga genomgången av jaktregler o naturligtvis en mängd berättelser om gamla jaktäventyr.

Skolorna har lov här i Årjäng som sagt och jag ska mest vara hemma och förbereda för utvecklingssamtalen som ska ske i slutet av oktober. Jag ska också pröva om jag kan få igång lite praktisk matte. Och så ska jag hämta upp mitt liv;, alltså betala räkningar, gå till frissan, gå på zonterapi, gå i skogen (det är inte farligt, jag lovar, dom skjuter inte folk!)

Individuella undervisningsplaner i skolan- integritetskränkande?

Jag har berört det tidigare, min motvilja mot att lämna ut eleverna i diverse dokumentation  i skolan.
Nu har vi fått krav på oss att göra individuella undervisningsplaner för varje elev i grundskolan.  Det har jag i o för sig inget emot så länge det blir något mellan elev-lärare-föräldrar. Men det är det inte.

Den kommunala skolan är en myndighet och därför är alla dokument offentliga, även elevernas IUP. Det är alltså fritt fram för framtida arbetsgivare att leta fram IUP inför en anställningsintervju och där finns i detalj redogjort för i vad mån kunskapsmålen har uppnåtts och hur man har burit sig åt för att nå dit, samt önskvärda förbättringar.  Det är också fältet fritt för media att leta upp och offentliggöra "kändisars" IUP.

Men IUP ska inte bara innehålla kunskapsmålsuppfyllelse utan också redogörelse för den sociala kompetensen; alltså hur elever fungerar i sociala sammanhang, med kompisar, lärare osv.

Hur många av oss vuxna skulle vilja att vår arbetsgivare årligen tar fram ett sådant dokument och låter det ligga öppet för vem som helst att ta del av i all framtid???  Man kan tycka att barn som inte kan värja sig och som inte kan se konsekvenserna av detta skulle ha ett bättre skydd än vi vuxna, men icke.

Enda sättet att skydda sina barn från detta är att låta dem gå i en friskola. Där finns inget offentlighetskrav.  Trist men sant!

Tankarna runt detta är mina egna, men jag har också läst en debattartikel i NWT 28 sept 06. Den är skriven av Anna Ekström journalist -  översättare, Folke Silvén adjunkt och Svante Silvén lektor. 

Taxvalpen Oskar gillar tofflor

Taxvalpen Oskar gillar tofflor

Oskar bara älskar mina tofflor! Han stjäl dem så fort han kommer åt och spatserar stolt iväg med dem till liggplatsen!


Kyckling med grönpepparsås (o lite älgar o helgon)!

Det blev alltså mat för våra gäster igår kväll. Vi gjorde en maträtt som vi inte gör så ofta: Kyckling med grönpepparsås. Man kan göra den ganska snabbt med färdiggrillad kyckling men vi fuskade inte utan stekte kycklingfiléer. Såsen görs separat och innehåller soja, stött grönpeppear, vispgrädde, dijonsenap, och får inte koka! Den var perfekt lagom stark igår kväll men blir starkare dagen efter alltså idag. Till det serveras ris o sallad samt ett vitt Kallfelz Rivaner. Gästerna lät sig väl smaka. Till efterrätt hade vi risgrynspudding med hemgjord hallonsylt och sedan blev det en dessert till eftersom Andreas beskrev den med sådan längtan; vanliljglass med hjortronsylt. 

Den här veckan jobbar vi men nästa vecka har skolorna älglov här i kommunen. Då har vi utländska jaktgäster och det blir mycket matlagning och sällskapsliv hela veckan både med svenska o tyska vänner.

Vår kommuns älglov är alltså det som de flesta andra kommuner har vid All helgona.  Även om tillgången på älg har minskat drastiskt de senaste åren så jagar många fortfarande. (Tillgången på helgon verkar inte påverka det lovet, åtminstone inte på kort sikt! Antalet håller sig väl rätt konstant. Möjligtvis tillkommer några nya vartefter, men jag har aldrig hört talas om att man "reviderat" bort några gamla. Asch hur hamnade jag här egentligen, bäst jag avslutar inte jag är totalt vilse)

Reinfeldts släkting var kannibal.....

.....kan man läsa i tidningen. Jag undrar om han började äta på människor bakom öronen. Det gör nämligen älgflugorna. Nu lever de i skogen i svärmar!! 

Vi var ute och jagade lite rådjur idag men ingen av hundarna fick opp något spår. Men jag hade älgflugor överallt som kröp runt på skinnet och när de väl har hittat in bakom öronen så bet  de till! Just det området måste vara ovanligt läckert, eller också är skinnet tunnast där.

Jag var med och var hundförare med Anton, den gamle taxen. Han jagade en stund på ett djur, kan ha varit räv eller rådjur. Jag kom aldrig så jag kunde se vad, eftersom jag kom på flera svampställen o mest tittade neråt.

Sen blev det efterlängtad bortduschning av älgflugor. Fast en del kryper omkring i håret, jag kan känna dem!

Hett blev det också när solen kom fram, säkert bortemot 20 grader.

Rote Grütze

Rotgreutz

I förrgår, i fredags alltså. Vi fick en läcker vildsvinsskinka. Det smakar inte alls i närheten av griskött, det är mycket viltsmak. Nu var det kryddat med rosmarin men väldigt lite salt.  Till det en rödkål som var kokt med lök och nejlikor och kryddad med koriander.  Som dryck fick vi ett smakrikt lite kryddigt spanskt rödvin.

Till efterrätt fick vi en nostalgitripp i form av en sagogrynsrätt. När jag var liten så åt vi sagosoppa ibland till efterrätt. Det var saftsoppa med sagogryn och russin i.  Nu fick vi något som på tyska heter Rote Grütze, alltså röd gröt. Det är olika frukter och bär i en "gröt"  med sagogryn i.

Det var läckert. Vi hade väldigt trevligt tillsammans. Det berättades många historier om bygdens gamla original.  De övriga gästerna var L-G och M i Bryngelsbyn och L i Svensbyn. Vi bröt upp ganska tidigt eftersom  Roland o Bosse skulle upp tidigt på jaktprov.


Återuppstigen igen....!

Det känns som om jag börjar återhämta mig från det här årets skolstart och börjar njuta av livet igen (mmm, just det "njuta" Annaa!).  Firar det med att inrätta en ny kategori i bloggen: DAGBOKSBLAD. Det vill ibland bli för lite av det. Jag svamlar runt med allt möjligt annat. Jag ville ju också att bloggen skulle vara en hälsning till barnbarn o kommande ättlingar med några ord om vad anmodren egentligen sysslade med i livet. 

Igår var Roland o Bosse på jaktprov, DM-uttagning, med Valsa, men utan ett enda upptag. Jag passade på att avnjuta tystnaden och lugnet. Tog med Oskar på tre-timmars promenad i skogen. Det blev en liten kasse med svamp till min svärmor här bredvid. Hon har inte fått svamp i år än. Vi brukar ge mödrarna varsin kasse varje år. De orkar inte gå själva längre o plocka.

Det brukar lukta gott i skogen men nu har det varit varmt så länge att det luktar ruttet o lik. Jag vet inte om det råkade ligga något större dött djur just där jag gick men nåt skumt är det med den ihållande värmen. Inte en enda frostnatt som liksom bryter av förruttnelseprocesserna.

Sen skulle vi ha haft goda vänner här på mat på kvällen. Det var Andreas B och hans fru från Hamburg och ytterligare ett par av deras vänner som är med hit på en tur. Männen har varit på fisketävling i Västervik. Fruarna skulle ansluta här igår med egen bil. Men fruarna blev försenade pga störtregn och åska på vägen så vi tar ätandet ikväll söndag istället.

Vi fick alltså en lördagkväll alldeles för oss själva . Vi passade på att sanera ordentligt i huset. Valparna smutsar ner överallt. Det blev skurande oh tvättande av hundfiltar. Nu är det riktigt trevligt att gå på golvet igen. Det krasar inte av grus under fötterna.


Kaffebordet igen då!

Kaffebordet igen då!
På begäran lägger jag ut kaffebordet igen. Hade det med i somras då jag bloggade på Expressenbloggen. Det är gjort av en väldigt gammal spegeldörr, kan vara från 1700-talet. Damen som har gjort bordet tog det från en anfaders hus (uthus?), tog bort färgen, fyllde med kaffebönor och satte på en tjock glasskiva. Bilden gör det inte rättvisa men i verkligheten är det snyggt alltså!


Mossdekoration

Mossdekoration
Asch, den gör sig inte riktigt i bild men var kul i verkligheten. På en mossbädd fanns Gerd Ws roliga keramikmunkar och svampar o annat. Det är återigen från vår lokala hantverksförenings, Idé o hantverk,  utställning här på hembygdsgården.


Säng av mossa!!

Säng av mossa!!

Förra helgen hade vår lokala hantverksförening, Idé o hantverk, sin höstutställning med försäljning. Det är lokala hantverkare som träffas, ställer ut och säljer sina alster. Här är en festlig dekoration som de hade med på utställningen: en bädd av grön mossa med roliga figurer i. Nästa helg har föreningen jubileum på Tjolitta med mat o underhållning. Då ska vi dit med våra älgjaktgäster.


Fest o firande

38735-321
Det blir alltid mycket festligheter, folk som fyller år o så och annat som ska firas. Förra helgen var ett himla firande; Vi firade en släktings nya jobb som hon nu fått efter år av studier. Vi presentade med en utomhusblomma och en flaska som vi sparat väldigt länge för detta tillfälle. Vi firade också att arbetet med valet var slut o slutat lyckosamt, det blev här hemma med goda vänner.  Sen var det en släkting, Johan,  som fyllde 40 år. Det firades med öppet hus hemma hos honom; partytält och god mat. Tänkte bara att jag skulle dokumentera bordsdekorationen som var så fin i sin enkelhet, så jag kommer ihåg den.
Det var alltså pappersduk av sånt här oblekt papper och rönnbärskvistar på. Undrar om det går att plocka ner såna o frysa in för att ha till sånt här. Men de blir väl slafsiga förstås. Bättre kanske att torka i så fall. Men då ser de inte lika fräscha ut.  I taket på partytältet hade de satt upp en julgransbelysning. Det var perfekt ljus.  Tyvärr hann vi inte stanna o se underhållningen som bjöds. Vi måste åka hem till valparna.