En trevlig Valborg önskas alla här från Liane!

 Och grattis kungen på 73-årsdagen!

Mer målning igår måndag

Alltså jag fattar inte hur han vågar stå där  i skopan och måla gavelspetsen!!! Jag skulle inte göra det. Men nu är förstamålningen gjord där. Jag målade andra gången nertill på östväggen när Roland målade upptill. Nu börjar vi närma oss slutet på målning av det här huset för i år. Men det finns mer kvar till nästa år. Det är dilemmat med trähus. 
 
 

Tornfalken sitter där - just nu!

Det är två vi har sett och de har varit här ett tag nu. Men jag har inte lyckats fånga någon på bild förrän nu - för fem minuter sedan! Samma plats som tidigare. Vet inte hur många år de kommit hit troget och fått sina ungar. Förra året drattade en nyss flygfärdig unge ut och landade på studsmattans nät. Barnbarnen som var där blev panikslagna och sprang in, men det slutade lyckligt. Ungen flög välbehållen iväg.
 
Det är en majestätisk hålling och krävande blick hos de här fåglarna, väljer alltid en plats med god utsikt typ ladugårdstak, stora granar hustak. Favvoplatsen är duvslaget som Oskar Boberg på Liane byggde åt sina duvor. Oskar gillade att testa nyheter så som duvor och ankor.
 
 

Nypa- av - pensèer -säsongen har startat !

Jag har ju en hel del penséer i krukor och amplar. Om jag  kontinuerligt nyper av allt visset på dem så belönas jag med deras blomning hela säsongen fram till frosten tar dem. Nu har jag börjat, ganska trevlig syssla sommarhalvåret. 
 
 

Årjängs golfbana är jättefin!

Vi golfar inte men äter gärna där eftersom maten är utsökt och vi åker dit på dryga fem minuter hemifrån! Banan har öppnat för säsongen och vi var där på premiärätning idag söndag.  Det var en del golfare igång men det blåste rejält, så jag tänker mig att det kanske inte var så lättspelat. 
Banan ligger fint vid Svensbysjön, här utsikten från restaurangen över driving range (tror det heter så!) 
Man har byggt ut en del och fått många matplatser både ute och inne
Vi fick god mat. Roland åt nåt toast med rostat bröd uppe och nere, fläskfiléskivor mellan och bacon på toppen, samt en potatisvariant.  Jag tog en mer vanlig fläskfilé.  Det är så lyxigt att ha två bra matställen inom räckhåll, som vi når på drygt 5 minuter, både här och Sinnikas! Ändå bor vi på landet. 

Bilder som är gåvor från barn ...

... får en speciell plats i hjärtat. Ovan från barnbarn Lou
 
 Haren från barnbarns kusin Bobo! Text nedan på baksidan av teckningen.
 
 
Igår kväll begick vi årets första sparrisfrossa, vit sparris direkt från givarens egen trädgård i Tyskland. Så lyxigt! Smakade fantastiskt, vi bjöd in ett par vänner att dela med oss. Vi serverade den med färsk potatis,  rökt skinka o hollandaise förstås men testade också med rökt rådjurskött till och det funkade bra. 
 
 

Gullvivorna för en tynande tillvaro...

... som under spireabuskarna. De har liksom torkat och kommer inte ur jorden, blommar lite nere i. De sista dagarna har jag vattnat dem för att de ska överleva och jag hoppas att senaste dygnets regn ska ha piggat upp dem  De är också värdefulla för mig, växte mot skogskanten i mitt barndomshem. De hängde med hit när mamma flyttade buskar till vår trädgård när vi byggt hus. Det är vanliga vilda gullvivor.
 
 
 
 

Efterlängtat regn fick vi i natt!

Så här är läget i regnmätaren just nu. Vi fick alltså 5 millimeter  under natten. Det behövs mycket mer men det här dämpar i alla fall risken för skogsbrand och vattnar lite på grödorna Längre söderut har man tydligen haft åskväder också, men här var bara en smäll som jag hörde. Enligt prognosen just nu på lördag morgon så ska vi få en omgång regn till i kväll. Håller tummarna att det blir så. 

Mer vilda djur på Liane

 
Mer vilda djur på Liane. De här borde ha varit med i gårdagens inlägg, för de brukar gå här nere mellan oss och Elgtån.  Men idag var de framme när jag kom från Årjäng. Det var sex stycken, i två grupper, en på fyra och en på två. Sen såg Roland fyra stycken i Lilycka.  De betar gärna av det nya gräset som spirar på vallarna nu. Och bäst av allt, Roland såg tofsvipor. De var inte där de brukar vara, på Smörhôla, utan på Brogärdet, Nolare Brojâle. Roligt att de har kommit i alla fall. 
 
 
 

De vilda djuren på Liane igår tisdag

Från bilen på vägen mellan vårt hus och stora vägen (1,3 km) såg vi de här vilda djuren. Först en räv som verkade leta sork. Den nosade ivrigt och lyssnade ibland. Den håller på att byta päls och var lite tufsig.
 
 
Tranorna var som vanligt nere vid Gropekuel. En av dem startar precis flygning och båda flaxade iväg. 
 
Roland såg älgen inne  i skogen förstås. Hans ögon är liksom programmerade för att se sånt här. Den kom inte ut medan vi var kvar. Kan inte se om det är en tjur eller en ko.  Numera blir man glad vid åsynen av älg, vi har inte så många som förut. Lite ovanligt att vi inte såg några rådjur på den här turen, det brukar vi se. Och inte så sällan några svanar som finns kvar. Tofsviporna saknar jag, har inte sett några här på länge nu. Tornfalken såg vi inte igår men han verkar vara kvar, visar sig rätt ofta. Och de är två stycken.

Vi var i gränsorten Töcksfors igår.

En bit västerut från Årjäng nära norska gränsen ligger Töcksfors. Här blomstrar gränshandeln mot Norge. Det är bara en timmes resa från Oslo numera med den nya E18. En hel del varor är betydligt billigare i Sverige, bl.a. mat.Godis är billigt eftersom Norge har sockerskatt. Coca cola och alkohol också, liksom märkligt nog bensin. Det är också populärt att köpa hus i Årjängstrakten. De är tydligen också billigare än i hemlandet. Ofta är det pensionärer som köper hus för permanent boende eller ferieboende. Töcksfors har två stora centra för handel, dels Köpcentra som har funnits rätt länge nu. Det har byggts ut rejält nyligen. Vi åkte egentligen för att se den delen. Där finns HM, Jula (öppnar i maj) och en stor butik till med godis och en med snus. Sen har en matbutik blivit mycket större.
 
Här är cocacola-berget i den nya avdelningen. 
 
Ytterligare en stor butik med bara godis
 
Och en hel butik med bara snus.
 
Man kan åka tåg också. Tror det är drygt en kilometer runt inomhus.
 
Espressohouse var också nytt tror jag. Vi testade det för man brukar ha bra fika. Men här var inte så flott. Jag ville ha en dubbel espresso och fick en halv liter blaskigt vanligt kaffe.  Redan storleken på kaffemuggen är oaptitlig. Tårtbiten skulle vara maräng och någon kräm. Men marängen var inte särskilt mycket maräng utan rosa klet, ovanpå gult klet så det blev mest bara kladdigt, gick inte att äta hela.  Dessutom var beskeden om glutenfrihet rätt svävande. Men det kanske kan bli bättre.
 
Sen tog vi en tur till Handelsparken också för Roland skulle ha nåt för fiske. Men det han ville ha fanns inte just nu. Vi var väl tidigt ute på säsongen.

Tibasten blommar nu vackert på bar kvist

Den lyser upp plötsligt där inga andra färger finns, inte ens grönt av blad och gräs. Lysande rödlila blommar tibasten med och först senare kommer löv på kvistarna.

Första björkarna slog ut igår måndag!

Kanske är olika sorts björkar eftersom inte alla slår ut på samma dag. Men igår slog de första ut i alla fall. Kan förstås bero att de växer på olika platser. En vacker tid är det. Nyutslagna björkar lyser gulgröna, nästan som självlysande i solljus, innan de blivit dammiga. 
 Senare blir det inlägg om besök i Töcksfors köpcenter och handelspark. 

Fullmåne var det!

Det har varit fullmåne nu.Min egen bild på månen.  Den är vacker och kanske påverkar den oss? Eller inte! Vi har just sett ett program om fullmåne på Svt 2 och det var intressant. 

Påsk hos dotterfamilj i Umeå

 
Det kom bilder från påskfirande hos dotterfamilj i Umeå. Här barnbarn lilla Lovis. vid påskliljor och påsktårta med sin mamma och goda vänner. 
 
 
Det har målats påskägg också
 
Och enligt gammal värmländsk tradition så kastades påskbrev. Fast Lovis var en påskhare, inte en påskkärring.
 

Konstrunda blev det igår påskdagen!

Det var sista dagen på konstrundan i Årjäng så vi tog en liten tur. Det är så många utställare så vi hann inte med alla, åt lunch tillsammans med sonfamiljen först innan de åkte hemöver.  Men vår första anhalt på konstrundan blev Kyrkeruds estetiska folkhögskola, där alla deltagare i konstrundan fanns med. En bra utställning med många olika. 
Det blev en tur till Gitta i Hagen för att kolla på allt fint glas hon gör.  Det var mer än någonsin tyckte jag mig se och nya figurer
 
Sen till Kerstin Wikeberg för att se hennes textila bilder. Flera hade jag velat ta med mig men jag har redan flera som Kerstin gjort så jag får hejda mig. Vi har få väggar också, ingenstans att hänga. Hos Gerd i Svensbyn var vi alltså också men redan häromdagen.

Igår åkte dom!

Så ledsamt, vi saknar dem redan, sonfamiljen och Carins systerfamilj!  Men alla kommer tillbaka igen i sommar!  
 
Idag blir en dag utan planer för min del.  Roland spillningsinventerar tillsammans med L-Å i något slags  system som ges uppifrån så att man kan säkerställa resultat. Vi tycks ha väldigt lite älg kvar och man behöver ta reda på om det vi har är jaktbart. Förra årets älgjakt blev ju inställd för på de inventeringar som gjordes såg man för få djur. 

Tjejerna lärde Roland dansa! ;-)

Igår efter påskmaten blev det dans eftersom Lou o Bonnie gillar det. Roland fick lära sig dansa som dom och så målade de naglarna på honom också.  ;-)) Idag åkte de hem igen och tystnaden sänker sig över Liane. :-(
 

Skattjakt och äting igår påskafton.

Påskharen hade förstås gömt äggen. Robin gjorde  en rolig skattjakt som innebar att barnen gick runt till olika ställen på Liane och på varje ställe fanns ett kort med  en bokstav på och en bild på nästa plats de skulle gå till. När alla lapparna var insamlade skulle de utifrån sifferordningen  bilda ett ord som talade om var äggen fanns. Efter mycket trixande så blev det ordet "sandlåda" och i sandlådan under en hink låg alla godisäggen. Roligt att Clara och Julia också var med. 
 
Påskmaten blev lite hopplockat, alla bidrog. Läckert var  det. Här en rökt sik, en av dem som fångades i Östra Silen på fiskafänget häromdagen
Ankbröst serverades med rödvinsås. De var med från besöket vi gjorde på bondgården i Långserud. 
 
Sen var det en massa traditionellt också som ägg,  Jansson, prinskorv, köttbullar, sill osv. Vi blev ordentligt mätta allihop. Avslut blev också en tradition: Glassbar!
 
 
En fin påskhelg har vi haft med liv och rörelse runt oss, så roligt! Idag, påskdagen,  åker de hem igen. Det blir saknad.

Igår, långfredag, var vi på konstrunda!

Nu hann vi inte så långt, men det fanns mycket att se i Svensbyn hos Gerd. Hon har öppet imorgon påskdagen också, gå dit och se!
 
Det blev mycket prat också med Gerd och andra besökare. Gerd har fina utställningar av olika konstnärer och konsthantverkare.
 
 
De här två var förstås favoriter. Anna har gjort.
 
Påskharen hos Gerd var speciell och bara att se honom är värt ett besök.  Det var en hare från naturkonstnär Ture i Berg. Ture gjorde en massa spännande figurer av naturföremål som han hittade runt huset. 
 
På eftermiddagskvällen så hade vi kära gäster med lite olika ihopplock och grillning.  
 
Imorgon blir det mer om barn och barnbarns sista dag på Liane den här gången, påskaftonen. Det har varit skattjakt förstås för haren hade gömt äggen. Och så lärde tjejerna Roland att dansa och vi åt knyte med smarrigt påskkäk, lite speciellt. 

GLAD PÅSK!

Glad Påsk önskas alla med den lilla tovade kycklingen, korallrevsbiten från Okinawa, lämningen  från berlinmuren, och stenarna från Crescent Lake utanför Seattle i den svarta koppen.  Vi skickar förstås inga påskkort längre utan önskar en trevlig helg och ett trevligt påsklov så här istället. 
 
Vi ska 'äta påskmat under dagen tillsammans med Markusfamiljen och Linafamiljen på Liane. Som vanligt kanske vi tar en promenad med hundarna och det kan bli annat påskanknutet. Vi får se  vad som hinns med! Lördagar innebär ju en del förpliktelser för vår del .  Men någon traditionell påskbrasa blir det inte. Efter tre veckor utan regn och med en massa torrt gräs på marken så är brandfaran stor. Det råder eldningsförbud i hela Norge och stora delar av Sverige också. Regn väntas först om en vecka. 

Mycket ren runt Umeå där dotter Malin bor

 
Barnbarn Lovis hade med banan och skulle fjäska med dem men det ¨åt de inte. Den här tiden på året är det mycket ren runt Umeå, nere vid kusten. Sen på sommaren är de mer uppe på fjället tror jag
 
 

Välkommen sädesärlan!

Hon har kommit, lilla sädesärlan. Och hon har en friare också, så det kan bli  småttingar så småningom. 
 
Nu kollar vi på avgörande semifinal för Färjestads del, Karlstad. De leder med 1-0 nu. 

Varför stoppar gräsanden näbben under vingen???

Så här satt hon minst en kvart med näbben under vingen??? Det såg märkligt och obegripligt ut. Både hon och hanen var väldigt oskygga. Jag var på bryggan och kollade på båten och solnedgången och vattnet. Men båda kom simmande emot mig, stannade nära och honan stoppade näbben under vingen. Är det ett sätt att sova kanske?  
Här är hanen. Han knoppade inte med näbben under vingen men höll sig i närheten
 
Här kommer båda simmande emot mig. Tror att de häckar någonstans i närheten.
 
Och solnedgången var så här tjusig! Man tröttnar liksom inte på såna här skådespel.

God vän fick en fin gädda!

Fisken börjar bita nu. Vattnet håller temperatur från 4- 6 grader i sjön och upp emot 7-8 i mindre vikar. Vårfisket är spännande med chans på öring som hör hemma i sjön och inplanterad gullspångslax och röding.  Vädret har varit fantastiskt för den som vill vara på sjön.
Uppdaterat torsdag; igår onsdag fick de en gullspångslax  

Besök på bondgård hos arrendator Olle och familj!

Här går hönorna fritt. Det är olika sorter, några är större än vanliga höns, bl.a. Brama. Men de är sällskapliga och snälla, låter sig gärna matas. Bobo och Bill matade dem med bröd.
Olles barnbarn Molly bar omkring på hönorna och de trivdes hos henne kunde vi se. Hon hade på sig fin klänning för det skulle bli kalas sen
De var inte lika bekväma hos Roland ;-)
 
Lou, Bobo och Bill matar hönsen. Jag tror det  är åtta stycken och Molly, Olle o Tinas barnbarn 5 år, har namn på alla
 
 
Vaktelhöns finns också. De får små ägg som kan säljas dyrt på saluhallar. Vaktlar är särskilt värdefulla, de har en kroppstemperatur som gör att de inte får salmonella. Man kan alltså ha dem inomhus, som hamstrar i bur.
 
Molly visade mig också ankan som ruvar på ägg. Ankorna var inte lika sällskapliga, höll sig på lite avstånd.
 
Här finns också fina Linderödssvin. Det var fyra stycken snälla grisar som Bill o Bobo kunde mata, också med bröd. De gick  båda två in till dem.
 
 De lever till november, då är alla borttingade som inte äts upp hemma. Kanonfint fläsk, luktar inte ens fläsk när man steker
 
Sen åkte vi till våra arrendatorers ladugård, Guterud. Där låg en nyfödd liten kalv. 
 
På gården finns sammanlagt så där 800 djur och de har en fin tillvaro, alltid fin mat, mest egenproducerad, kan gå och lägga sig i ströbäddar, går själva till mjölkmaskinen för att mjölkas. De har en glassig tillvaro om man tänker på hur det var förr. En del har blivit mycket bättre.
Och kalvarna är i boxar ute.
Det var spännande för lille Vide och Bonnie.
 
 
Ikväll såg vi på hockey förstås. Roland och jag, Carin, Bobo, Bill och Lou kollade ett par perioder. Sen blev det Bill och vi kvar. Slutresultat 6 - 1 tror jag till FBK.  Det blev kanonmatch där FBK, Karlstad, utklassade Djurgården. Avgörande match nu på torsdag kväll. 

Onödigt kallt idag på morgonen!

I solsken på dagarna är det riktig vår, växter, djur och människor gottar sig. Men på nätterna är det onödigt kallt fortfarande. Och nattkylan hjälper inte mot fästingar heller, Tax Seffrin fick säsongens första fästing igår. Det är alltså dags att sätta in motmedel. Bravectos skydd varar i tre månader om jag minns rätt. Ett par behandlingar under året brukar det bli för att täcka säsongen.
 
Och idag kommer de efterlängtade påsklovsgästerna; barnbarn Bill o Lou med mamma och deras kusinfamilj. Det ska bli så roligt att ha dem här en hel vecka nu och få fira påsk tillsammans. 

Årets tornfalk såg jag idag!

 
Årets tornfalk!! Idag har jag sett honom och fått bilder. Han (eller hon) satt i den högsta granen bakom Liane, vände och vred sig runt för att se allt.. Han satt där länge medan vi grejade runt omkring. 
 
Det är svårt att se färgerna så långt ifrån men han / hon är ljusbrun på framsidan. 
 Den kommer varje år och alltid vid samma tid.

Salladen i pallkragen har grott!

Så roligt att se den spira lite. Pallkragen står på altanen under tak och jag täcker med plastlocket som man kan köpa till den. På så vis har grönsakerna klarat ner till - 8 grader som det var i går natt.  Och genom plasten får de lite ljus också. Dillen har jag också sått men den syns inte till än. Jag planerar att så salladen i omgångar så att jag inte får allt på en gång utan kan skörda hela säsongen.

Barnbarn Lovis i Umeå är en prinsessa!

 Såna här kläder är omåttligt populära!
 
Åter frukost med katten!

Gästrummet vid sommarhuset

Det är lite speciellt. Vi roade oss och  tog ut svängarna när vi inredde det. ;-)  Jag har varje år tänkt att jag ska testsova någon natt i det.  Men det har inte blivit av än. Man kan öppna glasväggen vid sängarnas fotända mot sjöutsikt. Bakom sängarna (hissbara, två separata)  så är det en tapet med regnskog och  så ett par tygväxter bredvid sängarna.  Guldspegel förstås och kristallampetterna från mammas. Affischen är från konstprofessor Axel Ts utställning.
 
 
Solnedgång över sjön sedd från gästrummet i sommarhuset. Det är en altan utanför, därför räcket.

Vattenståndet i Östra Silen för ett år sedan och nu

Så här lite vatten var det för exakt ett år sedan i vår sjö. Byggorna låg på land i princip. Jag kontaktade kraftbolaget som sköter kraftstationen vid Krokfors och han berättade att man kunde sänka nivån ytterligare 47 cm i det här läget enligt gamla vattendomar. Men man ville inte göra det utan stoppade en del av elproduktionen och avflödet ner i Västra Silen så vattnet steg efter detta.  I år är läget ett annat, det är mycket vatten i sjön som på bilden nedan. Stor skillnad och våren har kommit tidigare i år, ingen is och snö kvar.
 
 Idag är det hockey igen, ny semifinalmatch FBK - Djurgården. Hoppas det blir FBK-vinst. Lerins lärlingar kanske vi inte hinner se så det får bli på play imorgon.

Berga Bistro besökte vi igår tisdag

Det blev en heldag i Åmål för min del. Först gemensam äting med Roland (som varit i Säffle) , lunch på Berga Bistro, på utfarten mot Säffle från Åmål. Himla god mat, stekt fläsk och dessert ( jag fick glutenfritt). Sen råkade vi träffa på gamla bekanta; Ingmar och Katarina som jobbat i kommunhuset i Årjäng förr men som nu båda är i Säffle. Det blev en uppsluppen lunch kan jag säga!! ;-)) Många roliga minnen fanns att ta fram!  
 
Roland åkte hem för att greppa röjsågen igen och jag blev kvar i Åmål nästan hela dagen; däckbyte, klippning, second hand, klädinköp, matinköp,  motorsågsbränsleköp, klockbatteribyte, skomakarbesök ( hade lagat Rolands älgskinnsväst jättefint för en mycket rimlig penning.) Åmål är en fin stad med en fin gammal historia och vackra byggnader i centrum.

Fönsterputs är uthärdligt...

...att hålla på med när utsikten är den här! Gjorde ett ryck och tog insidan på fönsterväggen,  nu är det bara ett fönster kvar. Ni vet det där över diskbänken som alltid blir så lortigt. Sparar det till sist
 
Agenda för dagen är att jag ska få på sommardäcken. Nu får det inte bli mer snö och is. Eftersom gubben också har ärenden åt det hållet så kan det bli lunch  på Berga Bistro! ;-) , stekt fläsk varje tisdag. Och dessert varje dag! Jag tror vi har hittat ett nytt favvoställe för äting

Tralltvätt och oljning fortsättning på..

Så här såg trallen ut efter ett par omgångar med rengöringsmedel då jag gjort efter konstens alla regler dvs lagt på, väntat, skrubbat och sköljt.  Det var ju inte bra. 
 
Igår tog jag rengöringsmedlet som var kvar (snål då!), spädde med bara hälften vatten istället för nio delar som det stor på dunken, lade på, väntade och skrubbade. Och tänk nu gick det mesta bort. Det duger i alla fall, blev som på bilderna  nedan.
 Jämför med bilden ovan innan det sista gick bort
 
Men vi har mer trall som ska fixas och då ska jag testa goda råd som jag fått här på fb. Då blir det såptvätt först och sedan rolla på ogräsättika som får ligga kvar. Efter 3-4 dagar så lär alger och mögel vara borta. Det verkar enkelt och miljövänligt.  Det här som varit tvättat nu ska få torka några dagar innan vi oljar. Men delar som inte tvättats kan vi olja strax. 
 
Den del som var allra värst, med tjocka pålagringar fick Roland ta med högtryckstvätten ett par gånger.  Det funkade inte annars.  Det här får också torka några dagar före oljning.  Skönt när det här är gjort. Nu ska det vara några år till nästa gång.
 
 Idag måndag blev det inköp av trallolja och oljning. Vi hade tänkt oljelasyr, men blev varnade av en proffsmålare att det kunde flaga och krävde en hel del skötsel. Han rekommenderade vanlig olja med färgpigment i. Så det fick det bli. På bilden ovan ser det rätt mörkt ut, precis när Roland lägger på oljan med en dyna. Men när det torkat så ljusnar det så blir det fin färg tycker vi. Det blev i alla fall som tänkt oss. De delar vi målat idag har inte varit tvättade och blöta, de tvättade  får vänta på tork några dagar innan vi oljar. 10 liter räcker  till så där 100 kvadratmeter trall. Jag tror att vi ser till att få det óljat en gång till.
 
 
Så här blev det när det torkat  efter en strykning. Vi får se om vi oljar en gång till, inte bestämt oss än. Men färgen är vi jättenöjda med. Vi har fler golv som ska oljas så vi kommer att ha proffshjälp till en del, det blir för mycket att hinna med på egen hand.
 
Agenda för resten av dagen är förstås att kolla på hockey, semifinal nr två mellan FBK och Djurgården. Nu spelas i Stockholm någonstans. 

Första utelunchen i år!

Det blev älggryta och ris med  sallad och hemgjort bubbelvatten  till. 
 
Det var lä och gassande solsken där vi åt lunch, säkert minst + 20 grader. Skönt med en period av riktigt vårväder, det grönskar fint runt oss. 
 
Ibland blir det enkelt med grillad korv. Det går också, men vi får passa noga för gräsbrand. Det är risk för det nu när det finns så mycket torrt gräs. Brandkåren  varnar.
 
Nästan varje dag går vi med hundarna eller motionerar dem på annat sätt. Här är Jazz, Hambo och Hej
 
Jag går med lille Seffrin
 
Igår gick vi ner till Svarttjärn, isen har äntligen gått här också
Senare idag mer om hur det gick med tralltvätten.

Första båtturen för i år gjorde vi igår kväll!

Det var allt för frestande med det fina vädret igår kväll,  solnedgång och helt vindstilla på Östra Silen. 
 
Kvällen bjöd på bildmotiv som jag aldrig sett på sjön förut. Roligt att ha en ny och väl fungerande kamera ett sånt här tillfälle
Stränderna  speglade sig i vattenytan och det bildades märkliga bildformationer. Det berodde på att sjön var helt spegelblank, så är det inte ofta.  Här är en mitt emot Dramstaholmen. Insekt underifrån? ;-) 
 
 Liggande raket? ;-) 
 
 Näbb-djur?
 
Dramstaholmen och solens strålar nådde bara övre delen
 
En liten ö vid Gyltenäs / Torp, vet inte namnet på den.
 
- Hej Ingrid! Din stuga väl?
 
Över storsjön vilade ett blått dis.
 
Torpeviken tror jag Roland kallar detta, solen dök just ner när vi kom dit
 
Och solen  blev borta, men färgade strax himlen o vattnet i vackra färger. Magiskt några minuter, sen var det över.
Lite dragkörning blev det men inget napp. På sina håll fanns i alla fall en hel del fisk på ekolodet. Vattentemp i vår vik 5 grader och på storsjön 4 grader. 
 
Och det här huset gillar vi! ;-). Allt blev lysande  orange när solen gått ner. Hemma var vi  vid åtta - halv nio på kvällen. Tänk att vi kan bo  i ett sån vacker bygd med mycket vatten och fin natur runt oss. Det är ofattbart fint!

Hjälp! Hur ska jag få rent det här??

Det skulle gå att tvätta bort smuts  med rengöringsmedlet. Jag lade på två gånger, väntade 20 minuter, skrubbade med borste båda gångerna och spolade av med vatten. Men det ser ut så här fortfarande!! Vad ska jag använda för att få bort grönt mögel och svarta alger på tryckt? Är det bara Klorin som biter?
 
 
Det här använde jag. Var det fel?

Lite mer jobb på sommarhuset ...

... blev det igår
Höjdpunkten var nog fika i solväggen vid lunchtid. Det var nästan + 20 grader, lä och fint vid väggen till gäststugan och bastun. 
Utsikt hade vi också
 
"Gustav i den nordiska natten" har vi döpt skulpturen till som vi fick av konstnären A Tostrup. Den är mycket uppskattad, och vakar över hus och hem med sträng uppsyn.
 
 
Roland hittade förstås ett röjningsprojekt och måste fila sågen.
 
Agenda för idag lördag är förstås att kolla på FBKs första semifinalmatch på tv. Jag ska hinna med en del fönsterputs också har jag tänkt.

Vårflod och vårblommor!

Det är mycket vatten fortfarande i vår sjö, Östra Silen. Landgången till badbryggan vid Signebyn brukar gå en bit upp på land men nu ligger den långt ut i vattnet.
 
 Vid Brobacken når vattnet nästan upp på bryggorna. 
 
Det  är rejält med vatten i älven vid mynningen ut mot Östra Silen
 
Nu har scillan börjat blomma i trädgården hos oss.
 
Och krokusen på Liane blommar som allra mest, den kommer tacksamt igen varje år. Rolands mamma Maj måste ha satt dem för länge sedan

Fixa i sommarhuset...

... började vi med igår.  Första bilden med nya kameran förresten!  Vi  återkommer hit av och till  för jag ska putsa fönster, göra rent spisen, skura duschväggar, tvätta alla överdrag på madrasser och kuddar. Det är lite pyssel som behöver göras innan huset kan  tas i bruk för säsongen.
 
Det var en vacker dag med mycket solsken och en vacker solnedgång över vår sjö Östra Silen.
 
Bilder över sjön när vi gick med hundarna på kvällen. Dramstaholmen är det. Så kallas ön där nere till vänster i folkmun sedan länge, men på kartan tror jag det står Högbergsholmen. På ön bodde för länge sedan en professor med det efternamnet Dramsta. Roland tror att han var professor i sång och han lär ha kunnat härma lommen perfekt.
 
Från nära sommarhuset. Man kan inte bli riktigt mätt på de här synerna över sjön. Och jag är nöjd med nya kameran, den är lätthanterlig och begriplig, dvs nästan precis som föregångaren, den som gick sönder.

Välkommen nya kameran!

Vi har ju varit inne i en period av maskinhaverier; dammsugare, våffeljärn, espressobryggare osv.  Så helt logiskt så gick min kamera sönder också. Zoom och avstängning slutade fungera och det var  en del imma inne i kameran. Reparationer skulle kosta mer än en ny kamera så det fick bli en ny kamera. Alltså välkommen Panasonic Lumix TZ90!   Den kommer att få hänga med mig varje dag, liksom föregångaren TZ 80. Jag har inte hunnit läsa på eventuella skillnader mellan modellerna än, men allt ser bekant ut och det är jag tacksam för som inte gillar nymodigeter. 
 
Fortfarande tacksam mot Malin H - R på Not Quite som tipsade mig om att köpa just Panasonic TZ-serien! Den har varit så bra, hoppas den nya också blir lyckad
 
Tack snälla Peter på Audio Video i Årjäng för hjälp med kameran, jag fick den snabbt. Och tack för de 5 telefonsamtal som Roland behövde i kväll för att kunna installera den lilla grejen som han köpte hos dig idag och som för över C More hockey från en dator till en annan via telefonapp och padda. ;-)) Nu verkar allt funka. Vi borde alltså kunna följa första semifinalen FBK - Djurgården var vi än befinner oss. Magiskt och obegripligt!!!
 
Och hej då gamla Lumix. Den har kämpat tappert i alla väder och temperaturer. Börjar se sliten och kantstött ut. Batteri och minneskort går att använda på den nya kameran.
 
Igår kom tornfalken men jag har inte kunnat fånga den på bild än. Det är exakt samma datum som förra året. Perfekt programmerad fågel!
 

Halva rabatten ska bli gräsmatta!

Det funkar inte att låta rabatterna bara breda ut sig och bli hur stora som helst. Den här var från början verkligen bara en smal rand med en radda perenner. Sen har den bara blivit större och större. Nu lade vi igen det mesta av den, växterna flyttade Roland till framför huset och ett antal har vi lagt undan ifall någon vill ha. Det är mest blågull och akleja och dagliljor tror jag. Det nedlagda området ska alltså sås med gräsfrö men vi väntar lite, det är för tidigt än. 

Sått i pallkragen!

Nu har jag sått lite dill och lite sallad i pallkragen, men bara lite. Brukar så i omgångar så att skörden ska vara hela säsongen.. Men det kommer inte att gro än på ett tag. Det är fortfarande några minus på nätterna så jag får täcka över med locket och filtar. Men vi skördar på grönsaksplantorna som jag köpte. Ikväll till hockeyn ska jag fjäska för gubben med färsk potatis kokt i egen dill med dill klippt över förstås, sill och egen gräslök till. Jag tar doggybagen som blev över när jag åt en god räkmacka på Broms. 
 
Lerins lärlingar är ju i kväll på Svt1, avsnitt 2. Men vi kollade igår kväll på Svt play, det fanns redan där. För vi ska ju se FBKs sista kvartsfinalmatch mot HV ikväll.
 
 

En bedrövlig brevlådeanläggning!

Den har bara fått gro igen, med algpåväxt och en stor slånbärsbuske bakom. Inte kul alls. Men nu gör vi nåt åt den. Först kapade Roland ner busken bakom, den växer  snart upp  igen fast det får bli i lite mindre format. Sen blev det tvätt av trädetaljerna och lådorna. 
 
Vi hade tänkt byta vår låda och måla om alltsammans. Men det är inte nödvändigt ser vi nu.  Lådan blev fin efter tvätten, fick en tydligare namnskylt och det målade träet är helt ok nu när det är rent. Roland byter bara de översta brädorna som var murkna, sen bättringsmålar vi där det behövs. Det kommer att räcka länge.
Grannen Maria har målat husnamnen så fint, det blir kvar förstås.
 
Igår kväll passade vi på att kolla på Lerins lärlingar avsnitt 2 i Svt Play.  Programmet  sänds på Svt 1 i kväll men då är det ju hockey, avgörande kvartsfinal mellan FBK o HV och den vill vi inte missa. 

Rågeten börjar få tillbaka pälsen!

Vi såg henne idag med de tre killingarna, hon står till vänster på bilden. Hon var ju fläckvis hårlös för några veckor sedan. Proffs ansåg att det var pälslus som hon fått. Och det  verkar så,  för nu med sommarpälsen så kommer hårstråna tillbaka. Hon ser ut att vara dräktig med nya killingar, har ju inte sett sjuk ur, bara tappat hår på halsen och på några andra ställen. Och de tre killingarna har inte drabbats.
 
 

Första utefikat tillsammans igår måndag!

 
Nu har vi fått ut det lilla träbordet och ett par stolar på altanen. Så igår eftermiddag blev det fika i det soliga hörnet på uteplatsen efter jag kom hem från jobbet, första gemensamma ute.  Vi tog  ut arvestolarna från son Mattias när han bodde i Stockholm på Wolmar Yxkull.
 
Efter kaffet  gjorde vi en tur till skogen och hämtade vitmossa till pallkragen, att lägga under sallad och dill och andra plantor så de inte blir jordiga. Och därefter en tur med hundarna, jag promenad med Seffrin och Roland med de andra tre  på cykel.
 
Kvällens hockey slutade helt fel, FBK vann inte men  nästa match i Karlstad blir avgörande och oerhört spännande. Vi ska inte dit på onsdag, bara kolla hemifrån.

Dom klarade minus 10 grader i natt!

Helt fantastiskt att de överlevde minus 10 grader i natt,¨. Enligt prognosen skulle det bara bli -6 och det var ju inte så farligt. Men jag lade över locket på pallkragen och två filtar, sen stod den ju under altantaket.  Imorgon ska jag börja så rader av sallad. Det blir lite i taget under sommaren så att det alltid finns fräscht att skörda. Jag gjorde i ordning pallkragen igår genom att ta bort översta lagret jord och lägga i nytt, blanda. I botten är ju frigolit så att det inte ska bli så tungt, behöver inte vara tjockt med jord för sommarens plantor och sådd. Det är ju två pallkragar på varandra så det funkar i arbetshöjd. Gamla kärringar ska inte ligga på knä!! ;-) 
 
 Jag var lite orolig för penséerna som jag satte igår. Enlig teorierna ska de klara - 7 grader men det var lika fräscha idag, klarade alltså - 10 hela natten. Jag gillar penséer, de blommar snällt hela sommaren fram till i september om man plockar av vissna blommor. Piggar upp tidigt på våren när inga andra blommor finns.

Vårarbete i trädgården under helgen

 
Roland kapade stora spireahäcken mot vägen. Den var alldeles för hög och yvig. 
Motorsåg är bra att ha och fyrhjuling, bort med allt avfall
 
Thuja och idegran gillar jag och vill gärna ha några vid huset. Men de blir så yviga, jag måste tukta dem med sekatören så att vi kan passera
 
Rabatten till vänster nere var bara 30 cm bred när vi anlade trädgården. Nu har den  på egen hand blivit alldeles för stor. Jag vill inte hålla på och fixa med den, hacka och rensa ogräs. Så det mesta av den får bli gräsmatta igen. Roland flyttade perennerna på den till rabatten efter väggen där vi tog bort två stora fula tujor.
Det är inte så mycket ordning runt huset men vi försöker.  Och Roland sågade ner busken bakom postlådorna. Det är nog en slånbär.  
 
Det var helgens trädgårdsarbete, en hel del återstår förstås. Och idag är det första april, vi ska försöka att inte bli lurade.