Travlopp i Paris...

... får jag bilder ifrån nu söndag em. Jag kan inte ens stava till det ;-)  Prix d´Amerique ?

Men kollegan I H är där och ett antal andra årjängsbor.

Nu går starten.
Och dom är i mål. Jorma Kontio fick en dålig start och blev placerad långt bak. Vann gjorde nån fransk häst tror jag, Youonnax eller så heter han. Det är ett konstigt travlopp, med uppförsbacke och en knepig start. Men världens hårdaste. Bilderna nedan har Ingrid tagit och skickat.
Paraden före det stora loppet.


Äntligen gick det att hysta runt Tony också i cyberspace.


Jorma Kontio och Opal Viking någonting.


Det ser trångt ut. Daniel
Jag fortsätter att uppdatera med nya bilder. Men Tony går inte att hantera bildmässigt, han försvinner hela tiden! Skitt!

Tulpaner...

... börjar jag köpa nu och så håller det på fram emot hösten. Kan inte låta bli. Idag upprustade jag modrens blommor också efter att jag slängt de julblommor som mest skräpar ner. Blomsteraffären i Årjäng gör så fina och prisvärda buketter. 150 kr för den här och då ingick snygg vas, fast inte den här.


Ishall i Årjäng...

... vill Nordmarkens Hockeyklubb ha. Vi var på ett infoevent igår lördag med dragplåster Jörgen Jönsson, Kulon och några andra.

Jörgen var först på Tingevi och pratade med hockeyintresserade ungdomar. En del av dem åker flera gånger i veckan till Grums eller Charlottenberg för att få spela och de vill gärna ha en hall i Årjäng. Jörgen Jönsson ger intryck av att vara en genuin helyllekille som säger att han vill försöka hjälpa till och ge något tillbaka av allt det som hockeyn har gett honom. Vi drar oss till minnes att sonen följde honom en dag för några år sedan i samband med att han gjorde ett reportage och enligt honom var Jörgen verkligen okonstlat genomtrevlig. Senare i aulan berättade Jörgen om sitt hockeyliv och det var intressant att lyssna på.

Så här tänker man sig att ishallen i Årjängs skulle kunna se ut. Birger P och Stig Lindell beskrev på ett bra sätt hur en sån hall skulle kunna användas till olika kulturevenemang typ konserter. Det behövs verkligen en arena som kan ta en större publik utan regnrisk. Om det går att dra 1000 personer till Packmopedsturnén i Sillerud ¨så är allt möjligt.  I den här klubben finns  både ett starkt levande intresse och engagemang.

Det vore roligt om det kunde bli en hockeyhall i Årjäng!

Senare på kvällen så var vi hos Rolands systerdotter och hennes familj. Vi mumsade på räkor och goda tillbehör. Yngsta dotter M hade gjort goda kladdkakor som jag kunde äta. En får tacke!

Sen kommer jag att publicera inlägg här på bloggen om Återvinsten  i Årjäng = ny second hand, om de nya väggstolarna "Hemma" från Westroth, inramningarna av tavlorna, vackra tulpanbuketter och så blir det modeblogg (ha ha..!) med den nya skinnjackan. Jag hinner aldrig i fatt med inlägg, de skockar sig i kön! Undrar varför jag aldrig blir trött på det här?


Ja ha ...

... så är det dags igen för ett nytt drev mot jägare och jakt, och "för" rovdjur. Om de här rabiata organisationerna, som säger sig vara för rovdjur, tänkte till hur det egentligen blir när de håller på så här. Det finns ingen vinnare i den här polariseringen de sysslar med just nu, bara förlorare och de största förlorarna är de stackars rovdjuren. Men jag tror att man mest är ute efter att ragga medlemmar. Och det får man säkert genom att häva ur sig känslomässiga och osakliga spyor över jägare i media. Det extrema och medieupphaussade drar till sig medlemmar på kort sikt men förlorar i förtroende på lång sikt eftersom man har tappat bort halva perspektivet i den här debatten; människan. Om inte människor i rovdjursområden kan acceptera rovdjuren så blir det inte bra. Det här har två sidor; en mänsklig och en "djurisk". Det kan man aldrig bortse ifrån. Det  finns människor som bor i rovdjursområde, jobbar där, har sin fritid där, osv.

Fällfångst ska förbjudas tycker WWF eftersom lodjur har träflisor i magen.  Ämnet tycks bli aktuellt varje år i samband med lodjursjakten.

Detta med träflis i lodjursmagar är inget djurskyddsproblem enligt SVA, Sveriges veterinärmedicinska anstalt. Många djur har träflis i magen.

Så här skriver Gunnar Glöersen på sin
blogg i april 2009 när frågan senast var på tapeten.

"En bäver har nästan bara träflisor i magen! Älgen också. Min hund brukar gnaga på träbitar och får säkert många flisor i magen. Att lodjur har några träflisor i magen är inget djurskyddsproblem, vilket även SVA säger. Däremot är det upp till oss jägare att sköta våra fällor på bästa sätt. Dessutom är det lodjursforskarna som utvecklat den fälla som används mest, de släpper ut sina lodjur för att studera dem. Självklart skulle de aldrig acceptera stora skador. Det skulle inte jag heller även om lodjuret skall avlivas."

Ville bara försöka tillföra lite sakkunskap i den känslomässiga hetsdebatten.

Ny espressomaskin!

Den gamla espressobryggaren bara exploderade, en lite plastnabb gick av och det var kaffe överallt.
Nu har vi köpt en ny espressomaskin, OBH Nordica, designing good life. Ha ha, man går då på allting! Fast kaffet smakade inget vidare! Kanske om man väljer andra kapslar och andra storlekar på kopparna. Det verkade lättvindigt med kapslar istället för kletet med löst kaffepulver. Vad vet jag. Någon som vet något om det här kaffet? Om det inte blir gott säljer vi den på Blocket och beställer en till av den gamla modellen via D och G!


Ellegalan...

... går av stapeln i kväll fredag. Sonen och Carin är där förstås. Sonen har en ny kostym och fluga. Det vill jag se på bild! Fluga!  Han har lovat att messa bilder från galan och han sitter två stolar från Carola - bara en sån sak! Måste vara en bra plats, då slipper man prata med henne, men kan kika lite i smyg. Hon ser ju prydlig ut och visst är hon en legend!.
En av bäst klädda Noomi R. på scen. Bild tagen av sonen.
Här är alla vinnarna på
länk.

Evenemanget går av stapeln på Grand Hotel i Stockholm.

Kollega IH är här nu!

Får mess och bild från kollega IH som är i Paris. Hon befinner sig i Eiffeltornet just nu! Tänkte överraska henne med faktum att alla bultarna här är gjorda på bruket i Värmländska Borgvik, men det visste hon redan.
Det var ju ett tag sen man gjorde bult där så jag tror jag avstår från resor upp i det här tornet, ha ha. Asch, surt sa räven, jag är egentligen höjdrädd så jag vågar bara åka upp dit där benen möts.

Bonusregn i SEB.

Även SEB låter bonusmiljarder regna över sina chefer. Och deras kryptiska förklaring är att de hanterar pengar åt Sveriges rikaste.

Kanske borde vi vanliga dödliga demonstrera genom att flytta våra bankaffärer till Swedbank som drog in bonusarna.

Alliansens vargpolitik...

... ser ut att fortsatt ha folkligt stöd!  De rödgröna tappar i senaste opinionsmätningen. Det kan också noteras att det är de vargjaktskritiska partierna, V och MP som minskar mest.

I media och  i V och MP finns skränande minoriteter som vill ha en rovdjursdiktatur utan att ta hänsyn till människor men Alliansens stöd hos väljarna ökar i kölvattnet på den senaste tidens mediala hetsjakt. Medias drev på regeringen sedan vargjakten har varit rena reklamen för den vettigare rovspolitik som Alliansen står för. En får tacke!

 Det har inte kunnat undgå någon vad som gäller i vargfrågan om de röd-gröna vinner valet:

-Tusentals vargar i landet istället för de 2-300 som finns idag
-Beslut om förvaltningen fortsatt i Stockholm inte nära de drabbade
-Noll hänsyn till dem som tvingas leva nära rovdjur.
-Inga åtgärder för att snabbt komma till rätta med inaveln i vargstammen.
-Miljoner till att bygga  (värdelösa?)vargstängsel för att hägna in hotade tamdjur, pengar som kunde användas 
      i vård och skola istället.
- Inga åtgärder för att öka acceptansen för varg bland dem som måste leva med varg.

Så här vill de flesta inte alls ha det.

Vänner på rymmen...

... har vi. Ett par finns på färja ute på havet och vi kan bara önska trevlig resa, vi ses igen. Det kom telefonsamtal från dem.

En annan nära vän och kollega flög till Paris idag. Och varför flyger man till Paris idag? Jo, ett känt travlopp förstås. Från travtokiga Årjäng folkvandras det. Jag kan inte ens stava till loppet. Bilstrul gjorde färden mer spännande än nödvändigt men flyget hanns med med någon minuts marginal. Och sent om sider kom mess om trerätters på plats. Ha det gott! Vinn mycket pengar och ha kul!  Och Du, ladda för en bra förklaring till den där sammetsögde italienaren på Din Facebook. Jag vill inte höra några bortförklaringar att det är han som fertilizear Din farm.  Håll nu gubben stadigt i handen istället så Du inte går vill i Paris!

2,8 miljarder i bonusar hos Nordea!

Och det skulle kunna vara mer säger ledningen! Man baxnar.
Hörde på TV igår att i bankvärlden betraktar man detta med folks bristande förståelse för de stora bonusutbetalningar som ett pedagogiskt problem. Man har inte lyckats får folket att förstå hur lönesystemet fungerar! Nej, det kan inte vara lätt att förklara att chefer som redan har fantasilöner ska få en prestationsdel utbetald när man lyckats så dåligt.

Heder åt Swedbank som i alla fall stoppade en stor del av bonusubetalningarna.

Gubbens debattartikel...

... i Nya Wermlandstidningen idag.  Det handlar om svar på ett debattinlägg från en miljöpartist i Eda. Temat är inte helt oväntat vargjakt!

Klimatet blir för varmt....

... eller för kallt? Därom tvista de lärde. Någon säger att det blir både varmt (global uppvämning pga utsläpp frän bl.a. kor eller hur var det nu?) och kallt (ozonhålet växer nu långsamt ihop och då blir det kallare!). Så det tar ut varandra. Klimatforskarna fuskade fram sina resultat, de resultat som styrt FNs åsikter i frågan.

Jag vill verkligen att vi skärper oss och satsar på ett mer långsiktigt hållbart levnadssätt för oss människor här på jorden. Men då får de som gör sig till ledare i de här sammanhangen inte schabbla bort det förtroende som behövs för att klämma fram tillräckligt med resurser och politisk vilja.

Grinig och gnällig är jag; stopp i avloppet till duschen och bilden satt inte mitt i ramen, jag som väntade så! Stolarna blev fina i alla fall.


Uppskattad almanacka!


Rien Poortvliet är en suverän djurskildrare. Vi har en fin bok med hans bilder. Detta är en almanacka för 2010 som vi fick av tyska goda vänner till jul. Bilderna är otroligt levande gjorda.

Tisdagens händelser:

Startade dagen med att läsa trevligt mail från Cape Cod, från Karen o Bob.
Jobb förstås till 4.
Handlade, lagade mat till kvällens gäster. Man kan väl inte kalla det gourmetmat men lite mödosam matlagning är det; kokt potatis, kokt pepparrotskött på fin älgbit, gräddig pepparrrotssås och kokta grönsaker. Vaniljglass och varm hjortronsylt.
Espressomaskinen gick sönder och nu slängde vi den, den har tjänat ut.
Vi fick per telefon gratulera G;s son S, som igår försvarade sitt diplomarbetet och idag är doktor i humlor. Ok jag vet att det heter avhandling på svenska. Försvarandet var igår och firingen idag. Grattis om Du läser det här! Congratulations Stefan, doctor of Bumblebees, small but very important animals in our nature! Hope You can come to Sweden soon for a visit with Vera and Vincent!
Marundes humoristiska bilder fick jag en bunt av från tyska tevetidningen Hör Zu, mig tillskickade av Ilse. Jag läser och fnissar. Tack Ilse! Jag har mailat.
Trevlig kväll hade vi!

Sonens japanske svärfars akvarellbild av vårt hus blev jättefint ramad av  Fribergs i Årjäng och nu är tackkortet, det vackra kortet med japansk kalligrafi färdigt. Det har fått en väldigt ovanlig bred svart-guldram som det ska bli spännande att se. Och så har Westroths väggstolar kommit till EM möbler. Jag ska hämta i morgon tror jag.

Populäraste namnen 2009

Mest populära namnen 2009. Lite roligt att gamla 30- 40-talsnamn är tillbaka, typ Alice, Alva, Axel, Ella.

Alice (977)

Maja (870)

Ella (810)

Emma (798)

Elsa (772)

Alva (771)

Julia (741)

Linnea (685)

Wilma (668)

Ebba (655)

Ebba är det enda nya namnet på listan, efter att ha legat på fjortonde plats 2008.

 

Pojknamnens topplista:

Lucas (1 114)

Elias (1 018)

Oscar (1 010)

William (1 010)

Hugo (878)

Alexander (837)

Oliver (770)

Viktor (734)

Erik (727)

Axel (715)


Försenade nyårsbilder!

Måste bara publicera bilder från nyår. Det var kallt men fint. Vi var nere vid sjön med eldkorgarna och brasa, kaffe och fyrverkerier.Det var nästan magiskt vackert!

Bävrar i Bäcketjärn...

ska den här bilden föreställa. Det är bara det att de sitter där borta vid vattenkanten och det blev för långt håll så de syns inte på bilden. Jag vet inte vad de sysslade med. De har hållit till där nu ett par dagar med något. Bävrar är så skumma varelser, de dyker upp när man minst anar och försvinner lika fort, men charmtroll förstås. Jag försöker begripa hur de fixar detta med så mycket is överallt. De måste ju simma under isen långa sträckor för att komma till hyddan. Eller också är det öppet inne älven. Men om inte....


Oma Kasulkes kartoffelsallad

Vi var i Hol tillsammans med andra goda vänner och åt god mat i kväll måndag.

Det var schnitzel, köttfärskakor, Oma Kasulkes kartoffelsallad, aioli, hembakat lökbröd, och en del annat smått och gott! Någon har i en kommentar frågat när vi själva gör gourmetmat!! Ha ha!! Men vi behöver inte, vi har valt rätt umgänge, idel matlagningskonstnärer och vi surfar runt på deras fantastiska kokkonst och är så tacksamma.!

Mätta och goda är vi nu! I morgon har vi enkel kvällsmat för goda vänner. Ibland känns det som om vi lever i kollektiv med goda vänner. Jag gillar det! Det är en gåva från ovan att ha goda vänner omkring sig.

I kväll pratade vi om intressanta saker som alltid; Amishfolkets kultur och språk = en schweizisk språkrest / kulturrest i USA  som vår gode vän D kan, för han tillbringade en tid som barn i Schweiz , om varför en berömd nakenfotograf vill få chansen att avbild Angela Merkel naken (intressant spörsmål ur konstnärlig synpunkt = den avklädda makten symboliserad), hur det kan komma sig att man i Tyskland fortfarande inte duar sina arbetskamrater eller sin läkare, tjäderspelsbeskrivning, orrspelsbeskrivning och kort på tjäder - hur kan man arrangera det, samehistorier,  om märkligt fiske, med mera!.

Till avslut kaffe och lämplig dryck, exempelvis Amaretto!

Inte otillbörlig påverkan...

... ¨på riksdagsledamöterna har det varit från jägarnas organisationer. Riksdagen uppmuntrar både anställda och ledamöter att delta i olika aktiviteter inom arbetets ram. Jakt och skytte är ett av de här erbjudandena och det är bra avkoppling, liksom idrott, utövande av kristen tro osv.

Det vore märkligt om det som uppmuntrats av riksdagen plötsligt ska vändas till att betraktas som muta.

Så här står det:

"Friskvård
För att du ska ska må bra erbjuder riksdagsförvaltningen förutom företagshälsovård ett brett utbud av friskvård. Innanför riksdagens väggar kan du spela innebandy, träna i gymmet, gå på vattengympa eller "vanlig" gympa.

Du får använda 40 timmar per år av din arbetstid till friskvård. Om du föredrar att träna utanför riksdagen och har till exempel ett simhallskort eller ett träningskort kan du få ett bidrag som täcker en del av kortkostnaden. 

Föreningar och klubbar
Inom riksdagen finns föreningar och klubbar med olika intresseinriktningar som är öppna för ledamöter och tjänstemän. Alla anställda blir automatiskt medlemmar i Idrottsklubben, som ordnar gymnastik och idrottstävlingar. (min kursivering!)


En populär förening är Personalklubben som ordnar rabatterade teater- och biobesök och studieresor till andra parlament. "

Inget av detta vore möjligt att fortsätta med om Naturskyddsföreningens resonemang skulle vara hållbart, för riksdagen beslutar ju om anslag till idrottsrörelsen, till idrottstävlingar, till teatrar, till bio osv. Naturskyddsföreningens ordförande ser spöken mitt på ljusan dag.


Valnöt eller hjärna?
Likheterna finns!
Senare idag kommer beskrivning av hjortkalvsadeln från igår kväll! Supergod!

Vargrevir i Stockholm...

... blir det nog, ja nästan inne i stan i alla fall! Det måste glädja de storstadsbor som gillar stora rovdjur. Det vargpar som etablerat sig i Norrtälje markerar revir och det brukar vara ett tydligt tecken på att föryngring är på gång. I så fall kan man inom ett år ha en flock på så där 4- 6 vargar i vuxenstorlek runt huvudstaden. Valparna föds på våren och är i stort sett vuxna vid den här tiden på året.  Dessutom lär den flocken bli extra omhuldad eftersom den är avkomma från den genetiskt viktiga Galvenvargen, den som bär på nya gener. Galvenreviret var fredat under vargjakten.

Vi som bor på landet delar gärna med oss av den kunskap som följer på erfarenhet av att leva med varg. Det verkar också som om området strax norr om Stockholm blir det man väljer för att plantera ut vargar utifrån med nya gener. Om de släpps i Värmland riskerar de att dödas av de vargar som redan finns där, det är trångt mellan reviren. I renbetesland ska man inte ha några vargrevir och i södra Sverige blir det långt till de vargar som de förväntas att blanda sig med, alltså är Stockholmstrakten ett bra alternativ.

Landsbygdsbor tror ju ibland  att alla storstadsbor vill ha mycket varg, men så är det naturligtvis inte. Den manifestation mot vargjakten som annonserades stort i Stockhom lockade bara något femtiotal deltagare och betraktas som en flopp. Undersökningar visar att en majoritet av stadsbefolkningen stödjer vargjakten och en begränsning av vargstammen. Ska bli spännande att se hur det fungerar med varg i anslutning till storstad.

Dvärgbandmask...

... är en obehaglig parasit som kan komma att ändra svenskarnas förhållningssätt till naturen. Vi svenskar har ju naturen lite som religion, den är god och hälsobringande. Men vi kan få komma att ändra på vårt förhållningssätt och betrakta den som "smittad" istället. Dvärgbandmasken lever i tarmsystemet på hunddjur; räv, mård, varg, hund osv och sprids med osynliga ägg i deras avföring till bär och svamp i naturen. Dvärgbandmasken  är farlig för människan på så sätt att den förstör inre organ, särskilt levern. Den är lömsk så till vida att den kan finnas i kroppen lång tid innan man får symptom på sjukdomen.

I Tyskland plockar man sedan länge inte bär och svamp som växer lägre ner än 50 cm för det är den höjd räven kan sprida parasitäggen på. Fast varg når ju högre upp så det blir väl uppåt 80 - 90 cm här. Eller också spelar det ingen roll eftersom våra bär växer nere vid marken så det drabbas i alla fall.

Vi har inte haft den här förut i Sverige så vi har kunnat äta smultron, blåbär, lingon och svamp direkt. Men i framtiden får vi vänja oss vid att skölja noga först och helst koka innan vi äter. Det lär också bli rekommendationer att tvätta händerna noga när man vistas i skog och mark, före grillning och matsäcksätning exempelvis. Likaså blir det nog en bra idé att tvätta händerna noga om man tagit i sin hund när den varit ute i skogen och naturligtvis avmaska hunden ofta, men det gör man kanske ändå.

Dvärgbandmasken är på stark frammarsch nu i Finland  , var tredje varg har den räknar man med,  och den är på väg in i Sverige också. Man har funnit den i obducerade vargar i vårt land. Den kommer med insmugglade hundar och självinvandrade vargar (de man räknar med att plantera in lär bli avmaskade först antar jag!). Andra hunddjur har som sagt också den här parasiten men vandrar inte så långa vägar att de är effektiva spridare.

Om nu svininfluensan lärde oss att tvätta händerna och nysa i armvecket så kommer dvärgbandmasken att lära oss att inte äta bär direkt i skogen. Vi ändrar oss, vi hänger med!


Hjort...

... ska vi tydligen bli bjudna på i kväll. Det är lite ovanligt för oss, men har smakat väldigt gott när vi har lagat till det eller blivit bjudna.

 I går var gubben på möte stor del av dagen och när han kom hem så gjorde jag en gammal klassiker som vi inte ätit på ett tag nu; parisersmörgås. Det är stekt bröd, älgfärsbiffar, rå lök, tomatskivor, sallad, lite senap, ostskivor, svartpeppar och så ett stekt ägg ovanpå det hela. Gott men mäktigt och knappast någon bantarmat misstänker jag.

Vi var så hungriga att jag inte hann ta kort på anrättningen.

Högsäsong för galor...

... är det nu. Travgala har det nyss varit, travgala som hissar (närvarande på galan!) Järvsöfaks som är husets älskling, nordsvensk travare och dissar Frank Andersson som lär ha varit full på prisutdelningen (han äger en bra häst!). Guldbaggegala är det på måndag och där kryllar det av kändisar och förväntningar. Sen är det Ellegalan på onsdag, planerad och samordnad av Stina Samolov, en trevlig tjej som vi haft glädjen att få lära känna lite grand så där. Tur att vi inte är kändisar eller hur man ska uttrycka det för då hade det varit fullt schå!

Tragedi-pornografi...

... eller vad ska man kalla de hemskheter som jag konfronteras med när jag går ut på internet. MSN älskar att chocka med riktigt otäcka bilder, typ

-isbjörn som äter sina ungar,
-kvinna med ansiktet bortslitet av något djur,
-det stackars alkholiserade barnet som går in till grannen för att stjäla öl vid fyra års ålder
-hunden utan framben som går på två ben.
-han som sparkar på hunden.
-tumör över halva ansiktet
 
-och nu senast; mannen utan ansikte

Det finns visst inga gränser för hur hemskt det får bli.

MEN SNÄLLA SLUTA MED DET HÄR NU, JAG VILL INTE TVINGAS SE DE HÄR GRYMMA BILDERNA SOM INTRÄDESBILJETT TILL NÄTET. OM NÅGON VÄLJER ATT HA SÅNT PÅ SIN BLOGG OK, MEN JAG VILL INTE SE ELÄNDET VARJE DAG INNAN JAG GÅR UT PÅ NÄTET!

Jakt under julhelgen.

Det var kallt under julhelgens jaktturer. Det går åt töre. Här kommer fina bilder, tog inte med de andra  i sällskapet på bild för jag har inte bett om lov att publicera.   Naturen är mäktig.Haitikatastrofen...

... har jag undvikit att blogga om trots att tidningsrubrikerna skriker om den. Men det känns som om jag måste. Några rader. Den berör mig. Så många människors förtvivlan över döda anhöriga, maktlösheten i att leta och att inte veta, skräcken för de kringvandrande beväpnade grupperna som tagit över makten när en bräcklig stat i praktiken fallit samman.  Katastrofer tycks ta fram det sämsta hos människan men också det bästa.

Heroiska insatser av hjälparbetare som riskerar sina liv för att kunna rädda barnen, eller åtminstone några. Det finns kritik mot att massor av hjälp kommit till Haiti men inte nått ut till dem som behöver den. Men hur ska man kunna ha beredskap för katastrofer av den här omfattningen med kanske 200.000 döda plus alla hemlösa och svältande som överlevt själva skalvet? 

Allt som händer här i Sverige och som bekymrar oss verkar i ljuset av detta så futtigt och smått. Perspektiven vänder en stund varje gång jag läser om det. Men  jag ska erkänna att jag undviker att läsa om det. Jag har lärt mig att eländen som man inte kan påverka ska man inte engagera sig för djupt i, man blir bara nedstämd och min nedstämdhet hjälper inte dem.  Det gör bara slanten jag skänkt. Hoppas jag!

Nils på Liane
Ville bara visa bilderna som tagits av Stockholmssonen vid senaste besöket hemma. De är så fina och han har lagt ut dem på sin blogg också såg jag. Det är barnens farfars bror, sönerna brukar titta in där och prata bort en stund när de är här på besök. Nils  bor här på gården i en av lägenheterna i det gamla huset. I den andra lägenheten bor deras farmor. Respektive har gått bort för länge sedan. Nils är en bit över 90 år gammal men fortfarande pigg och alert, minns allt gammalt från bygden och är en mycket god berättare. När det inte är så mycket snö som nu och kallt så går han med stavar ett par kilometer varje dag.  Den översta bilden är från nu och den understa när han gjorde militärtjänst.

Snedvriden rapportering ...

... var det i media om vargjakten. Om det kan nog alla vara överens. En skränande minoritet fick väldigt stort utrymme. Osakliga påståenden blev plötsligt sanningar; såsom att 12.000 jagade varg, att det var vilda västern, eftergift för jägarna och oordning i jakten. Det var fel, jakten skedde i god ordning och har stöd både i EU och bland svenskar i majoritet och jägarna var 4500.  Det som skulle vara en någorlunda korrekt rapportering gled iväg på formuleringarna till att bli typ, "4.500 var efter vargarna".

Nu vet vi varför. Media kryllar av vargförespråkare och jaktskeptiker; journalistkåren består av 4 gånger fler miljöpartister än befolkning i övrigt och dessutom är antalet sympatisörer med vänsterpartiet överrepresenterade. Idel vargentusiaster alltså som är satta att förmedla fakta om vargjakten. Detta är
fakta som kommer från en professor vid Göteborgs universitet, journalistlinjen.

Så här står det i GD

"En generande förklaring

Om någon är förvånad över medias ensidigt negativa rapportering om vargjakten så finns det en lika enkel som generande förklaring därtill.

Orsaken till att motståndare till jakt på varg erbjuds ett så generöst utrymme i media för att sprida sin negativa uppfattning om både jakten och jägarna är enkel att förstå. Professor Kent Asp, verksam vid journalistutbildningen vid Göteborgs Universitet, ger oss svaret. Enligt honom är andelen Miljöpartister (vargentusiaster) nästan fyra gånger så stor inom journalistkåren som bland allmänheten. Även Vänsterpartiet, där andelen som vill ha mer varg också är mycket stor, är överrepresenterat bland våra journalister och det gör ju inte saken mindre delikat.

Här finns således förklaringen till att olika språkrör för Rovdjursföreningen ständigt figurerar i media, trots organisationens obetydliga storlek.

Faktiskt uppgår inte dess medlemsantal ens till en hundradel av den mängd människor som organiseras inom Svenska jägareförbundet.

Frånsett att detta kan ses som ett demokratiproblem, så anser jag det direkt generande och patetiskt att många journalister inte tycks vara mer intresserade av att bevara sin yrkesintegritet än att de i stället för att ägna sig åt objektiv nyhetsrapportering framför sina personliga åsikter i frågan.

Nåväl, hur ser då en mer rättvisande bild ut? Ja, enligt den Sifoundersökning som bl.a. redovisas i Aftonbladet ger faktiskt en stor majoritet av svenskarna sitt stöd till vargjakten.

Källa: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6396114.ab

Inte heller från vetenskapens sida, här representerad av vargforskaren Olof Liberg, hörs några invändningar. De senaste fem åren har vargstammens tillväxt varit 19 procent och om den höga tillväxten fortsätter även i år måste omkring 60 vargar skjutas nästa år, menar han.

Källa: http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Startsida/Nyheter/Dubblerad-vargavskjutning-nasta-ar/"


PG årets rallyförare ...

... menar tidningen Bilsport som ger honom pris! Absolut välförtjänt! Grattis PG!

Vargjakten - debattartikel...

... himla rolig och välformulerad.

Skridskoutflykt med klassen...

... blir det på fredag efter lunch till Tingevi. Det ska bli roligt! Verkar bli perfekt väder, någon minusgrad bara, så vi slipper frysa näsorna av oss. Det är så lyxigt att ha allt sånt här inom räckhåll, skridskor, skidor, åkbackar!

Farmville

Plötsligt har hela världen blivit besatt av jordbruk. Folk köper farm. I Farmville på Facebook.

Det påminner lite om Tamagucchi, de där små figurerna som måste pysslas om annars dog de, fast Farmville drabbar vuxna. För drabbar är nog rätt ord, det är som en farsot.  Alldeles vanliga, seriöst arbetande människor kommer till fester och möten med laptopen under armen och ursäktar sig bekymrat att majsen måste skördas exakt om en timme annars kommer den att bli uppäten av en gräshoppssvärm.

På kollegans Facebooksida läser jag följande;

"Ingrid skulle verkligen behöva lite hjälp befruktningen sina grödor i Farmville!
Ingrid märkte sina grödor är lite på ynklig sidan eftersom de inte har blivit befruktade ännu ..."

"Befruktar grödor"??? Vad håller dom på med? Ska det inte vara "gödslar" (fertilize)??  och "....är på den ynkliga sidan...." Vem sjutton översätter egentligen?

Himla skönt att vi har avslutat Farmville Liane för 7 år sedan! Så jag behöver inte hålla på och stängsla in höns, leta förrymda kor, köpa hästar, "befrukta" åkrar och få ett Mystery Egg!  Have been there - for real. Och tänker inte börja igen!


Vår lilla farm!

Vargjakten inget brott mot EU!

Det hävdar förra EU-parlamentarikern Helene Goudin. Hon har till och med varit vice ordförande i EU:s jaktinterreggrupp så hon om någon borde veta.

Nedan finns ett citat ur Piteåtidningen i ärendet.

"Vargjakten är inget brott" PITEÅ  Naturskyddsföreningen må vara irriterat på den vargjakt som regeringen godkänt, men att jakten skulle vara ett brott mot EU:s bestämmelser är fel. Det hävdar förra parlamentarikern Hélène Goudin, Piteå.
Staten hävdar att det handlat om skyddsjakt.
De största kritikerna kallar det för organiserad vargslakt.
Inget lagbrott
I samband med Naturskyddsföreningens rådslag i Öjebyn den gångna helgen, deklarerade föreningens vice ordförande i Sverige, Lena Eriksson, att jakten som genomförts strider mot EU-lagstiftningen.
Fel, hävdar i dag Hélène Goudin, tidigare EU-parlamentariker och då även vice ordförande i EU:s jaktinterreggrupp.
- Det finns ett tydligt Habitatdirektiv när det gäller de fyra stora rovdjuren i Sverige, men i detta direktiv finns också undantag, säger Goudin.
Detta undantag syftar till att skydda om det finns hot mot personer eller egendom.
- Där ryms hotet mot den fäbodkultur som finns i Mellansverige där vi också har den största populationen av rovdjur i Sverige, säger Hélène Goudin.
Hon hävdar att fäbodkulturen är på väg att dö ut, just på grund av den höga vargkoncentrationen i dessa områden.
- Utifrån den aspekten är den genomförda jakten inget brott mot EU:s lagstiftning, säger hon.
Hélène Goudin är själv medlem i Naturskyddsföreningen sedan 30 år tillbaka. Hon är även inbiten jägare.
- Jag skulle själv aldrig skjuta en varg eftersom jag tycker den är ett vackert djur som ska finnas i vår fauna, men ibland måste vissa argument få väga tyngre än andra, säger hon.
Naturskyddsföreningens synpunkter tror hon inte får något gehör.
- Det kanske finns andra lösningar men EU har dom inte, säger Goudin."

Poesi på beställning?

Jag läser hos Anne att några av Sveriges främsta poeter har fått förfrågan om att skriva kärleksdikter att framföras på prinsessbröllopet; inte dikter till paret men om kärlek i största allmänhet så där. Några av dem har inte bara tackat nej utan gjort rasande utfall inför att fått en sån förfrågan; de är alldeles för fina för att skriva på beställning, så det så! 

 Poesi kan jag inget om, men jag tycker att det borde vara som att twittra; ja menar säga så mycket som möjligt med så får ord som möjligt och gärna förmedla den aktuella stämningen. Det är väl twittrandets själ?

Det är därför jag inte kan vare sig twittra eller skriva poesi; mitt skrivande har en densitet i höjd med bomull. Orden bara sväller ut över alla bräddar, pöser över kanten och inget blir det sagt i alla fall!! Skitt!

Men förfrågan om poesi är alltså ställd till fel personer menar jag, man borde fråga twittrarna istället. De kanske är mindre högfärdiga och dessutom mutbart fattiga. Så blir det ju garanterat ETT DOKUMENT I TIDEN! 


Receptbok ...

... för mig själv är bloggen också. Nu kommer recept till den egna samlingen, att komma ihåg.
Vi var i Harnäs och åt goooood älg i kväll och i trevligt sällskap! Vi tackar värdparet!

Man delar älgen i mindre bitar, bryner dem, lägger i gryta med en flaska rött vin någon grönsak och kryddor (var försiktig med salt!), låt koka i tre timmar. Servera med kokt potatis, varm rödkål (god till vilt!). I det här huset äter man ofta salladen före som förrätt, inte till maten som vi är vana! Detta funkar förstås på annat viltkött också, typ rådjur, vildsvin osv för delar av djuret som man inte kan göra stek av eller som är lämpligt för malning.
Grön ko...

... finns i Värmlands Bro. ´Lena undrade och jag blev också nyfiken. Oj, det rimmar visst också. Verksamheten där är inrymd i gamla stationshuset. Det är son och sonhustru till Åke Liljenau (känd värmlandsprofil) som driver en restaurang där med närproducerat, egen köttproduktion  bl.a. De finstyckar själva, gör i ordning lådor med köttdeltaljer och egna charkuterier som de säljer. Det är egentligen restaurang och saluhall.  Men satsningen är som sagt på kvalitetsprodukter och på att den som handlar ska veta från vilka gårdar maten kommer. Självklart kom den goda maten i går kväll på festen härifrån. Centerpartiet arbetar hårt för att Sveriges bönder ska överleva ekonomiskt och producera mat av hög kvalitet. Jag är säker på att det budskapet kommer att gå fram och partiet blir kvar i riksdagen nästa valperiod också.


Det är helrenoverat och övervåningen rymmer 40 matgäster i en fräsch miljö.

Kul fest på Lillerud ...

... igår kväll var vi på. Det var Centerpartiets Värmlandsfest. Man har barmhärtigt kopplat loss den från årsmötet och har det på annan tid. Det finns en massa goda skäl att bli centerpartist och ett av dem är att man har väldigt roligt på  deras fester. Det var underhållning av serveringspersonalen, dvs ledande politiker. De gjorde ett antal framträdanden och hade själva roligt också. Allra bäst var nog modevisningen med gamla handdukar,  t-shirts, skjortor och till o med kallingar med c-reklam och slogans på. Det var så dråpligt så vi låg över bordet, skrattade så tårarna rann. Tänk att slogans så fort blir omoderna, det som verkar helt självklart ett år i ljuset av just det årets händelser blir fort omodernt och obegripligt.


Här är en del av t-shirtarna med slogans.


lets dance med några ledande C-politiker i Värmland, bakom där står Erik A Eriksson, riksdagsman från Värmland ( c )


och det är klart att man driver med oppositionen också, den röd-gröna röran i sandlådan.

Jag har maskat ansiktena eftersom jag inte frågat innan om de vill vara med på blogg. Säkert hade de velat det, men jag vill inte publicera bilder som inte har fått klartecken.

Jag fick fantastiskt god mat som jag kunde äta. Linnea hade strävat och gjort suveräna rätter åt mig, till förrätten var det varmrökt lax med sås av sojayoughurt, rom.  Till varmrätten goda köttfärsbiffar på kött  från "Grön ko", närproducerat, de var kryddade med timjan, vitlök och senap, (dijon) Urläckra! Jag gjorde dem här hemma idag till morgondagens middag för att testa. Jag hade i lite sojagrädde också och det var bra. Toppengott! Testa gärna!Till och med dessert fick jag en egen pannacotta på sojabas.  Tack snälla Linnea, Du får nog en stjärna i himlen för Dina bemödanden! Allt vi åt var närproducerat.

Det var bara 4500 jägare...

... som jagade varg, inte 12.000. Många hade alltså registrerat sig men gav sig inte ut. Siffrorna kommer från en sammanräkning gjord av Hans von Essen, riksjaktvårdskonsulent på Jägareförbundet. Kan inte låta bli att fascineras av medias ständiga försök att förfalska bilden av den lugna och välorganiserade vargjakten till att se ut som ett kaos; "Vargarna hade 4500 efter sig" säger TT och den okunnige ser framför sig tusentals människor som jagar 27 djur framför sig i en skock!  I verkligheten innebar vargjakten för de allra flesta stillasittande 6 timmar i bitande kyla på en ryggsäck, medan några få spårade tyst och stilla inne i såten. Väldigt lugnt - långt från kaos. Och inte tusentals jägare i varje grupp utan så där 50 - 200 på tusentals hektar. Jakten var utstpridd över mycket stora områden.

När jag läser artiklar och bloggar som är länkade till artiklarna i frågan så dyker det ständigt upp ett internet-troll; Adam Skevstad. Han finns inte i verkligheten, åtminstone inte under det namnet och den  identiteten. Han uppger sig vara jägare men det är han inte. Däremot är han en rabiat vargvän som skapat den här falska identiteten för att kunna debattera varg från en synvinkel som ser ut att vara en jägares, en synvinkel som jag antar han tror ger mer trovärdighet. Vi som varit med ett tag i den här debatten vet naturligtvis vem "han" är egentligen.

Senare idag så ska jag skriva något om festen på Lillerud igår och den fantastiska maten! Linnea - helt suverän! Och underhållning av hög klass!

I kväll ska vi till en annan kulinarisk högborg; Harlegan. En helg i den goda matens tecken alltså.

Hon gör också en "Tiger Woods"!

Frun till  toppolitikern i Robinson i Nordirland, även hon f.d. politiker, lägger in sig för vård efter att ha avslöjats med att inte ha redovisat någon halv miljon i syfte att hjälpa sin älskare att öppna en pub i Belfast. Moraliskt förkastliga beteenden hos kändisar ska alltså, när de kommer till allmän kännedom, vårdas. Och eftersom hon är under vård är hon heller inte i stånd att avge några förklaringar på sitt beteende säger hennes man som tagit några dagars paus för att reda ut vad som hänt.  Håller det på att växa fram en klasskillnad; okänd vanlig blir straffad och fördömd, medan kändis blir sjukförklarad och vårdad?? Efter en tids time-out går det sedan bra att komma tillbaka igen på arenan. En ny trend håller på att växa fram.

Tiger Woods ersätts av elefant!

Ha ha...ja, inte hos Elin men Accenture  ersätter Tiger med en elefant i nästa reklamkampanj! Klumpig som klumpig!  Accenture verkar absolut ha en bestämd linje i sin marknadsföring. Fast i USA grubblar media mer över kopplingen till den ostyriga snabeln. ;-) Företaget har fått massor av gratisreklam på köpet. I nästa kampanj blir det grodor och det verkar ju också rimma rätt bra med herr Woods. Om det hänsyftar till de här djurens sexliv eller till att det flyger grodor ur munnen, får väl de lärde tvista om.

GM har  brutit med Tiger, men de kanske borde ha haft honom kvar. En bättre symbol för GMs cynism och missbruk av människorna i Saab och Trollhättan är svårt att hitta.

F.ö. kan man väl bara konstatera att hänsynslösa otrogna män inte finns längre. De har plötsligt transformerats till stackars sexmissbrukare som ska ömkas och behandlas istället för att ges en välförtjänt skopa ovett.


Fågelmaten går åt!


Vi har haft många varianter av fågelmatning genom åren. Men den här funkar bäst och den har gubben snickrat ihop själv tror jag. Det måste ju vara en anläggning som man slipper fylla på varje dag. Vi har massor av sparvar här i år, inte så mycket talgoxar och blåmesar. Jag vet inte varför. Det betyder att det är fröna som går åt mest. Här ska jag till att fylla på så alla fåglar har flytt upp i den stora granen bredvid. Snön ligger djup, minst en halvmeter. Nu har vi fantastiskt vinterväder med några minusgrader bara!

"Filmen Heat är en klassiker...

... , med Al Pacino och Robert de Niro, det är en av världens bästa filmer alla tider! Ni måste se den. Och på slutet finns en skjutscen som är suverän"

Jo, han bredde ut sig sonen, den som gillar film. Den sonen som vi när som helst kan se framför oss som 2,5-åring i den blå manchesterfåtöljen vid teven, halvliggande, till slut sovande med händerna bakom nacken. Knubbig, alltid varm och lite småsvettig i slitna hängslejeansbyxor som alla mina barn hade som små, i alla storlekar. De var från Gul och Blå. Han bara älskade teven från början. Och det fortsatte. Han tindrade när han på sin trettioårsdag fick alla avsnitten av Vita Huset-serien i en stor box. Han fick ett besök på teve-museum i New York vid ett annat tillfälle, där man kunde beställa att få se vilket som helst av årtiondens teveserier eller talkshowprogram. Han kan i detalj beskriva scener, dialoger, bakgrunder, huvudpersoner i ett stort antal filmer. Han måste ha sett dem hur många gånger som helst. Och läst hur många biografier som helst.

Vad gör man inte för sina barn? Jag orkade i alla fall halva filmen, sen gav jag upp. Jag fixar inte såna där gangsterfilmer i all deras schablonspäckade förutsägbarhet.  Ok, jag vet att det måste finnas ett drag av förutsägbarhet i dramor. Det visste redan de gamla grekerna som lade in spågummor i Odysséen och även i tidigare litteratur, i Gilgamesheposet (hette den väl?), i Bibeln, ja, överallt möter oss detta enkla knep för att göra en story spännande. Och cliffhängarna. Men det tumlar fort över och blir för mycket. Jag drar mig tillbaka till bloggen och tidningsläsning på nätet. Gubben tittar och trivs!

Vi åt räkor i kväll, bara vi två hemma här. Och telefonen har nästan inte alls ringt, annars har det varit en strid ström av uppmuntrande samtal från när och fjärran med anledning av debattartikeln häromdagen i NWT. I morgon ska vi på fest på Lillerud, av alla ställen. Middag och underhållning. På söndag är vi bortbjudna på mat tillsammans med ett par  andra. Gillar vi förstås. Gubben ska jaga i morgon på dagen och jag ska ta bort det sista julpyntet hos mig och hos modren.


Tryckte bort...

... ett par kommentarer från Scaber Nestor och Anne gjorde jag av misstag!. Jag fepplade med mobiltelefonen och tryckte på fel knappar, suck! Jag hann inte ens läsa kommentarerna så de blev inte borta pga något fel i innehållet. Om Ni vill skriva igen vore roligt, jag är ju himla nyfiken på Era budskap!

Jessica Kempe är kvar ...

... på uppdraget som konstkritiker på DN. Jag hade väl i ärlighetens namn hoppats att hon skulle bli utbytt mot någon som kan betrakta dagens konst lite mer brett och nyanserat, inte se rasbiologi överallt som hon och några andra tongivande konstkritiker tenderar att göra. Det blir en så knepig begränsning.

 För mig är det självklart att konst kan och får ha, även andra syften än att bedriva politik och samhällskritik. Ett, i mina ögon, godkänt sådan syfte är att berätta en historia, förmedla utsnitt av livet på ett sådant sätt att det berör. Och ibland är verklighetens upplevelser vackra och positiva, då måste det vara tillåtet att beskriva dem vackert och positivt.  Konst behöver inte nödvändigtvis vara fel för att den är föreställande och vacker att beskåda.

Därmed inte sagt att all föreställande och vacker konst är bra konst eller bra hantverk eller ens tilltalar en konstpublik. Men för mig blir det märkligt när det estetiska värdet i konstverk reduceras till noll och enbart verkets samhällsdebattvärde räknas, typ kladd i tunnelbanan eller manipulerad inläggning på mentalsjukhus. Det blir också märkligt när den statliga konstutbildningen i stort sett enbart sysslar med att lära ut samhällskritiskt skapande och inte har någon linje för dem som vill lära sig själva hantverket i måleri exempelvis. 

  Jessica Kempe tar upp min kritik i en  recension i DN.  Jag har kallat hennes rasbiologiska fixering för svammel i ett tidigare blogginlägg och det håller jag fast vid förstås.

Och tack till Börjes konstblogg som gjorde mig uppmärksam på artikeln i DN!

Sociala media som plats för sorg...

... har diskuterats en hel del de senaste dagarna och jag har tagit upp det förut på bloggen. Det har blivit aktuellt varje gång någon bloggkontakt lämnat jordelivet, senast Rut O, tidigare Elisabet, Svartvitan. Jag tror att Facebook eller bloggar kan bli bra platser för att uttrycka sorg och saknad över någon som har gått bort. Här finns ett alldeles nytt exempel på detta då en 25-åring omkom på ett så tragiskt sätt.

Man skulle ju vilja att det blev lite möjlighet att få ordning på hur de dokument i text och bild som en avliden lämnar efter sig ska hanteras. Kanske en  möjlighet att skriva ett obligatoriskt "testamente" till sajten i samband med att man etablerar ett eget internetforum. Eller ett testamente till någon anhörig med anvisningar om hur man vill att den mediala kvarlåtenskapen ska hanteras; vill man ta bort den eller ska den få ligga kvar?  

Eller ett uttalande från sajtens ägare att ett forum finns kvar exempelvis 6 månader efter det senast varit aktivt, sedan tas det bort automatiskt om det inte varit aktivt under den tiden om inte det finns en uttalad önskan om att det ska finnas kvar av något skäl. Det finns den senaste tiden exempel på anhöriga som fått kämpa för att få en hemsida stängd.

Jag säger direkt att jag vill att min blogg ska ligga kvar till mina ättlingar. Jag skulle verkligen ha älskat att ha en blogg från min farmor eller mormor kvar. Det hade varit ett sätt att lära känna dem, nu  kan jag bara gissa hur de var eftersom de dog när jag var barn. Jag hoppas att det blir en "cyberkyrkogård" någonstans dit jag kan testamentera min blogg.

Vi som väljer att vilja ha kvar våra fora borde få ha det på någon plats som är lite värdigare än en aktiv plats där reklam, påhopp, erbjudanden osv kan strömma in fritt.

Fantastisk juldekoration i Leverhögen!

För det är väl inte Sillegårs? Jag blir alltid så osäker på var gränsen går.
Bitten och hennes familj gör någon form av gigantisk och kul juldekoration ute vid vägen varje år! Och i år slår nog tomten alla rekord som flyger helikopter! Jag har försökt åka den här vägen någon dag när jag slutat tidigt och samtidigt haft tid att ta svängen förbi och samtidigt det har varit solsken. Men inte lyckats alls. Idag fick det bli i alla fall för nu är det 20:e dag Knut och jag är rädd att han försvinner snart. Det var inte solsken men nästan, det var i alla fall ljust och fortfarande dag.


Gubbens debattartikel...

... borde jag länka till kom jag på. Den var publicerad i NWT igår.

"Jag är så glad att jag är svensk..."!

BNP
-utveckling Västeuropa, %
  2006 2007 2008 2009 (prognos) 2010 (prognos) 2011 (prognos)
Sverige 4,2 2,7 -0,3 -4,5 2,4 2,2
Portugal 1,4 1,9 0 -2,8 1,7 2
Finland 4,9 4,1 1,1 -7,5 1,5 1,7
Danmark 3,3 1,6 -1,2 -4,6 1,1 1,6
Belgien 3 2,6 1 -2,8 1 1,4
Frankrike 2,4 2,1 0,6 -2,3 1,8 1,4
Irland 5,4 6 -3 -7,5 -2,5 1,4
Storbritannien 2,9 2,6 0,6 -4,5 1,2 1,4
Österrike 3,1 2,7 0,5 -4,1 1,2 1,2
Tyskland 3,2 2,5 1,3 -4,9 1,9 1,2
Italien 3,5 1,5 -1 -4,7 1,2 1,2
Holland 3,4 3,6 2 -4 0,8 1,2
Grekland 4,5 4,5 2 -1 0,3 1,1
Spanien 4 3,6 0,9 -3,6 -0,7 0,8
Källa: Morgan Stanley          


Statistiken ovan är hämtad från
Dagens Industri och det ser ju bra ut att vara svensk framöver. Vi spås få den bästa tillväxten i Västeuropa, inte fel att stå utanför Euron. Och min framtida pension kan behöva en BNP som knatar uppåt. :-) Fast det vore roligt att se de norska siffrorna. De skåpar nog ut oss alla. Vi som bor här nära gränsen funderar ju ibland på om vi inte vill bli norskar ( så säger man här!). Kanske kunde vi gå över gränsen med vapen i hand och så lägga ner dem i Örje. Då måste de väl ta oss!

Renarna


Här är en lite suddig bild på renhjorden runt huset där dottern bor, utanför Umeå. C.a 1000 renar går i skogen där nu och det är inte särskilt rädda. Barnbarnen tycker det är kul med så många djur.

Emotionella flockdjur...

... är vad världens ledande ekonomer är, inte rationella vetenskapare. Allt enligt nobelpristagaren som heter som en fågel (nästan); Stiglitz. Han menar att ekonomerna har en stor skuld i den finansiella krisen eftersom man har trott på sina egna teorier om evig tillväxt och rationalitet.

Äntligen!

Visst har han rätt! "Marknaden" som de här nutida profeterna kallar den, är idag vad religionen var på medeltiden, ett osynligt oformligt stycke som styr oss alla in i minsta detalj.

-Vi måste inrätta oss så vi inte förtörnar marknaden säger de här självutnämnda profeterna och lägger pannan i djupa veck! Därmed tar de sig en makt de inte borde ha.

Vi är helt överens, jag och nobelpristagaren! ;-))

Bankerna tycks vara goda exempel på emotionella flockdjur. De envisas med att öka bonusarna trots att lönsamheten sjunkit. Men de känner sig väl som en del av marknade, den nya religionen, och står som sådan utanför alla de normer som vanligt folk lyder under. Inte ens lagstiftning skrämmer dem till sans och ministrarna ser bekymrade ut när de kommenterar eländet. Och till och med de som ska granska bonusarna i bankerna får bonus. Ha ha....

Barnen kommer ...

... till skolan i morgon! Ska bli roligt att träffa dem igen efter så långt lov. De har säkert massor att berätta. Och vi får en ny elev till klassen! Det blir spännande och roligt för alla! En tjej! Hoppas vi kan få henne att känna sig välkommen.

Rena värmeböljan...

... har vi fått nu: - 15 grader! En får tacke! Det blev långpromenad i eftermiddags med hundarna och en spark. Jag har Oskar förstås så han kom inte med på bild, men här är Leta och Jazz.


Nere vid sjön har rådjuren krafsat överallt efter mat. De håller sig nära rinnande vatten nu, för sjön är frusen. Roland har plogat på några vallar för att hjälpa dem att finna mat. Jakten på rådjur kan vi glömma för resten av säsongen. 

Tjälknöl recept

Nu kommer äntligen receptet på min modifierade tjälknöl. Jag skrev ju så omsorgsfullt ner det en annan gång men då försvann alltsammans när jag skulle publicera inlägget.

Tjälknöl är en enkel maträtt som är svår att misslyckas med och som ändå blir festlig.

Jag gör tjälknöl oftast på fransyska, alltså kött från lårmuskelpaketet på älg, det där stora trekantiga stycket med en benbit i ena änden. Det går förstås att använda nöt också eller om man så vill vildsvin. Men vildsvin blir bättre som vanlig stek tycker jag. Det går också bra att göra på en rejäl saltrulle om man skär i tunna skivor vid serveringen. Saltrullen är ju hård i konsistensen men god och den passar bra till tjälknöl om den inte är av kalv och alldeles för liten. Däremot så funkar det inte så bra med de allra möraste köttbitarna, så som rostbiffen eller filén. De vill gå sönder i smulor när man ska skära upp det färdiga köttet. För små köttstycken blir inte heller bra, det ska vara en ordentlig bit på bortåt ett par kilo.

Köttet ska vara fruset, tas direkt från frysen och läggs i ugnen på 80 grader under natten. 12- 14 timmar ska det ligga där beroende på storleken, så det kan vara lagom att lägga in  vid 9 - 10-tiden på kvällen. Det tas ut och läggs direkt i het saltlag dagen efter. Det ska ligga i saltlagen 4- 6 timmar beroende på storlek. Den svalnar ju vartefter så när tiden gått ut så är köttet avsvalnat. Om man inte serverar det direkt så tar man upp köttet, lindar folie om och låter det vila till serveringen. Lagen går inte att använda till något annat så den är bara att slå ut.

Saltlagen gör jag alltså i ordning och låter koka en stund innan köttet läggs i. I den finns salt så mycket så att det inte går att lösa mer, alltså ska det kraspa på botten av kastrullen.  Jag brukar använda vanligt salt till detta, inte Seltin som vi annars kör med. I den finns en halv (till en)  flaska vin, svartvinbärssaft en skvätt, massor av krossad vitlök, vanlig lök i små bitar, morötter i småbitar, örtkryddor efter smak (jag gillar basilika till tjälknöl), enbär så där en 10 stycken krossade. Det ska vara så mycket lag att det täcker köttet ordentligt. Man kan få lov att vända det någon gång under tiden eftersom det flyter upp i saltblandningen.

Köttet skärs i rätt så tunna skivor och serveras med kokta grönsaker, kokt potatis och gräddstuvade kantareller. Kantarellerna finhackas och brynes först för att få fram smaken. Sen ska gärna den här kantarellstuvningen stå och småputtra hela dagen, för att få fram så mycket svampsmak som möjligt. Man kan med fördel göra den på förmiddagen samtidigt som man lägger köttet i saltlagen. Då får svampstuvningen mycket smak.

Vargflock skjuten i Höör!

Fast det var i en djurpark förstås. 12 stycken!

Det har gett ett våldsamt eko i medievärlden, ämnet är hett förstås efter vargjakten för en vecka sedan. 

Det borde finnas lärdomar att dra av detta:

Exempelvis:  Det är oerhört svårt att få en varg att hindras av ett stängsel om den vill igenom.
- De biter av sina tänder, säger parkpersonal
Och då borde det vara lättare att begripa hur svårt det är att hägna in tamdjur och skydda dem från varg. När varg har börjat vänja sig vid att äta exempelvis får eller kor så går de igenom även vargsäkra stängsel. Vargstängsel är inte den ultimata lösningen på problemet med att varg tar tamdjur. 

- Att det är tveksamt om stora rovdjur ska finnas i djurparker. Flocken var disharmonisk säger experter och den hade förmodligen tidigare mobbat ihjäl en vargvalp och ätit upp den.

- Personalen fick panik, kanske borde man ha bättre förberedelser för att hantera (ofarliga?) rovdjur.

Sen drabbas man av frågor i sammanhanget:
Hur gick det med hjortarna som vargarna tog sig in till? (Tydligen hann de döda en kronhjort!)
Varför kunde man inte använda bedövningspilar? Man skjuter ju på vargar i vilt tillstånd med bedövningspilar och de varken står still eller är särskilt nära föreställer jag mig.
Kommer vargarna att skickas till SVA för bedömning av skadskjutningsfrekvensen?
Kanske borde djurvårdarna ha en bra skytteutbildning när det gäller rovdjur; Björnpasset, vargpasset.?


Fnissanfall får man förstås också när man förstår hur rädd personalen på djurparken blev när man förstod medias intresse; man vägrade att uttala sig igår. Ville man försöka mörka? Man ler också åt de ivriga försäkringarna att det inte var jägare utan djurparkspersonal som sköt, som om inte djurparkspersonal måste anses vara jägare om de har licens för vapen klass 1, fast jägare som för tillfället befann sig på sin arbetsplats djurparken. För om man inte har goda skäl att ha en sådan vapenlicens exempelvis är jägare, så får man ingen licens.  Kanske djurparkspersonal får ändå? Vet ej. Man ler också åt de lika ivriga försäkringarna att man utrymde parken, inte för att vargarna var farliga, utan för att man måste skjuta. Och åt att man sköt dem, inte för att man ville skydda några människor för det behövs inte, utan man gjorde det av omtanke om tamdjur i närheten. (??!).  Personalen tycker  alltså på fullt allvar  att det skulle vara ok annars med djurparksvargar ute i det vilda, vargar som vant sig vid närhet till människor. (?) Om det nu inte funnits djurägare i närheten?

Synd om personalen tycker man förstås när tillräckligt många lyssnat på deras panikartade konversation på ljudupptagningen dem emellan under jakten. Här kan man tala om vilda västern. Men vad skulle man göra?
Sen kan jag bara föreställa mig alla hot som kommer att drabba de anställda. Om jag vore djurparksägare så skulle jag gå in på hemsidan och omedelbart radera alla uppgifter om de som arbetar där. Rabiata vargvänner är trista i såna sammanhang.

Hur borde det vara i djurparker med vargar? Det blir ju nästa tanke. Nu kommer vi alla att veta hur man ska hantera vargar i hägn, alla kommer att känna oss som experter på det. Jag drabbas förstås av tanken att man kanske skulle ha en djurpark med stort varg- och hjorthägn bredvid varandra. Då får publiken se hur det fungerar i verkligheten när vargar jagar och äter. Det skulle också ge en bra bild av hur de svenska hjortdjuren har det i vargrevir. Brukar det inte vara så att man får problem med överskott av hjortdjur av olika slag i djurparker? Man måste försöka sälja dem till andra parker, för publiken vill ju inte veta av att man dödar de söta ungarna när säsongen är slut. Parken borde ju känna sitt ansvar att förmedla verklighetsnära upplevelser av djur och natur. Och att jaga - äta hör ju till. I USA, i Idaho, släpper man ut harar exempelvis som vargarna i hägn får jaga och äta. Kanske bidrar de svenska idylliserade djurparkerna till att vi i det moderna samhället fjärmat oss från de vilda djurens normala leverne och romantiserar dem på ett sätt som leder till feltänk. Hela hysterin med vargar talar ju för det. För jag antar att det inte blivit samma kalabalik om 12 älgar tagit sig ur sitt hägn och skjutits eller 12 hönor.

Fast jag kan ju känna i mitt hjärta att det inte borde finnas vilda rovdjur inhägnade alls.  De borde få röra sig fritt över stora områden istället. Om vi har behov av att se deras liv och leverne så kunde det ske med webkamera kanske på strategiska platser ute i naturen eller från särskilt uppbyggda platser där man kan få chans att se djuren utan att störa dem. ¨Så gör man  i USA i nationalparkerna. De drivs av inkomster från besökare.
Goda vänner är bara så roligt ...

... att ha. Nu hade vi  lite abstinens när det gällde just de här fyra. Vi har inte setts på ett tag och det var så roligt att de kunde komma i kväll! Timmarna flög iväg!


Maten var rolig att laga också, det var gott om tid och ett par nya idéer, lite testande inspirerat från igår kväll då vi åt i Harnäs. 

0. Välkomstskål och lite babbel med Dufvenkroks glögg, mandel och russin förstås

1. Förrätt. Grönsallad med lite mer smak, kunde har varit ruccola eller en rosésallad, bara nerslängd i en skål så här i bitar, på med delade Kalama-någonting  kärnfria grekiska oliver i olja, pinjenötter  som rostats i pannan med smör och fått kallna, lite grovriven ost på, men bara lite, och så olivolja (- vinäger - salt - peppar) över. Kan räcka med bara lite olivolja. Det blir rätt mycket salt i oliverna och osten. Ovanpå det en stekt skiva av kartoffelklössen. Det är i princip kokta bullar av potatis - äggdeg som man sedan skär i tunna skivor och steker. De blir som lite tjocka spröda chips som man lägger på salladen precis innan man äter så de är lite varma och frasiga. Syns inte på bilden. Det går säkert att ha rostade brödtärningar också eller stekt små rårakor / potatisbullar (finns halvfabrikat om man inte vill göra).

2. Varmrätten var vildsvinskinka en liten urbenad, min egen variant Först tar man noggrant bort alla senor, hinnor och fettpartier som finns kvar. En sån här urbenad skinka kan bli lite platt och sladdrig. Den är perfekt att krydda inuti med rosmarin, kryddpeppar, vitpeppar, massor av krossad vitlök,  örtsalt och lite flytande smör ringlat över. Sen rullar man ihop det hela och knyter om mattvarp eller nåt sånt så det blir en rulle. Utsidan på den här steken kryddas likadant med samma typ av kryddor och gärna lite enbär också. Köttbyltet brynes rejält brunt runt om och läggs i stekpåse eller stekgryta. På med brynta kantareller, vitlök, lök, örtsalt, en liten burk krossad ananas, hackad färsk ingefära och en halv flaska vin, kanske en hel. Det kan vara ett enkelt vin men rött, torrt. Ananasen kan bytas mot äppelbitar eller svartvinbärssaft. Sen in i ugnen i 150 grader c:a 3 timmar. Vänd under tiden lite fram och tillbaka så allt kommer i kontakt med vätskan. Ta upp och låt svalna. Klipp hål i påsen och sila ut såsen. Blanda den med vispgrädde minst 3 dl, smaksätt och red av vid behov. Mer vin kan också tillsättas. Ta med löken och kantarellerna i såsen. 
Ett kraftfullt cabernet dricks förslagsvis till detta eller öl förstås, det går alltid. Här blir det Staropramen eller Warsteiner.

Serveras med exempelvis svartvinbärsgele, varm rödkål, brysselkål, andra kokta grönsaker, kokt potatis. 

3  Desserten var "Katarinas äpplen" alltså fyllda med hackade dadlar och hackade valnötter. Jag vet att man kan kärna ur äpplena med en sån där urkärnare, men jag blir galen om det finns kärnhus kvar och så vill jag ha mer urgröpt för fyllningen. Alltså skalar jag först äpplena, sedan delar dem mitt itu och gröper ur noga. Hålet fyller jag med tjockt av hackad valnöt och hackade dadlar. Sen sätter jag ihop äppelhalvorna igen, lägger i en form, penslar ordentligt runt varje äpple med flytande smör så det inte ska bli brunt medan vi äter de första rätterna. Så in i ugnen i 20 minuter på 225 grader. Lagom att sätta in när man börjar äta varmrätten, då hinner de bli färdiga och svalna av lite till ätdags. Serveras med vaniljglass / vispad grädde.

Till slut var det en mjuk fruktkaka med vispgrädde (onödigt mäktigt kanske efter en så kraftig varmrätt) till kaffet och Eckes Edelkirsch eller Calvados tror jag.


Renar och varmt i Umeå.

Fnissar lite åt telefonsamtal med dotter några kilometer från Umeå. Precis när hon är på väg hem till sin bostad under samtalet så tjoar hon till:
- Renar! Och dom är runt bilen!

Samerna har flyttat 1000 renar ner till strax utanför Umeå och de går i skogen runt där hon bor. Så länge hon sitter i bilen så går de oblygt nära bilen, bara några meter ifrån och sparkar i snön efter mat.  Men så fort hon går ut för att se närmare på dem så springer de iväg.

Häromdagen kom två samer och ringde på hemma hos henne och frågade om renarna och berättade om hjorden som skulle gå i området under vintern.

Det låter väldigt exotiskt för mig och jag har bett om bilder men inte fått några ännu. Tänk mina barnbarn bor mitt i en renflock under hela vintern!

Dessutom är det inte särskilt kallt i Umeå. Vi ringde egentligen för att höra om de frusit ihjäl än, men i Umeå var det alltså vara - 4 grader, rena värmeböljan!

Här har vi nu ett fruset avlopp och en frusen vattenledning, fast inte där vi bor utan i ett annat hus.

Himla kallt är det!

Vi hade - 27 grader i morse. Det betyder att det var runt - 30 häromkring för vi brukar ha varmast. Nu fryser vattnet och avloppet här och där. Vackert med sol är det men alltså lite i överkant kyligt. Och jägare har jaktabstinens. Häromdagen var Roland ute och plogade på vallarna. Rådjuren har svårt att orka sparka fram tillräckligt med mat nu när det är minst halvmetern snö och så pass kallt. De behöver lite hjälp på traven. Och rådjursjakten är förstås avslutad med de här förhållandena.

Tack Aftonbladet ...

... för en god insats när det gäller att försvara vargjakten och ge plats åt en balanserad syn på vargfrågan! Fast det var inte alls meningen förstår vi!  

 Den enkätundersökning som Aftonbladet  lät beställa hos Sifo mitt under värsta mediedrevet efter vargjakten, visar på ett stabilt stöd hos svenskarna för vargjakten och för Alliansens politik. Nu var det väl inte det här resultatet man tänkt sig, utan tvärtom att undersökningen skulle visa på en storm av protester mot vargjakten, så att tidningen kunde fortsätta att, med någon slags hjältegloria, leda opinionen mot vargjakten och mot regeringen ytterligare någon vecka framåt. Man ska inte glömma att vi går in i ett valår också.

Inte ens Jägareförbundet hade vågat beställa en attitydundersökning att genomföras just den här dagen efter alla bilder på blodiga vargar och alla faktalösa känsloutbrott. Man kan väl på goda grunder anta att stödet för vargjakten och för maxtal 210 vargar i landet kommer att öka ytterligare när den här stormen har lagt sig och det återigen blir plats för faktabaserd eftertanke.

Efter påtryckningar så har Aftonbladet nu äntligen lagt ut
undersökningen så den är tillgänglig på webben. I onsdags publicerades den endast i papperstidningen, liksom lite i smyg. Man var ju tvungen att för skams skull ändå publicera något när nu undersökningen var beställd av tidningen och genomförd. Om inte så hade någon kunna komma på det hela och då hade man hamnat i blåsväder för att helt mörka den.

Det är säkert fult att vara skadeglad men det kan inte hjälpas att jag är det, när media för en gångs skull faller på eget grepp.

I  min blogg har debatten fortsatt i det här inlägget nedan. Och så debatteras det livligt på de stora bloggdrakarna; politikerbloggen och newsmill. Jag länkar inte men man hittar dem enkelt om man googlar på orden.

Vi jobbar gratis...

... i Sverige, nästan mest i världen tillsammans med holländare, amerikaner och norrmän. Och vi gör det för att våra föräldrar också gjorde det. Det handlar om ideellt arbete i föreningar eller till välgörenhet. Himla snälla är vi och jag gillar det, fast jag har gjort mina insatser i den vägen färdigt nu. Många timmar gratisjobb har det blivit sammanlagt för bygdens föreningsgård, politiskt parti, studentförening, röda korset osv. Men alla behöver inte göra allt samtidigt. Nu har jag paus ett tag, fram till det blir PRO, då kanske igen! ;-)

Skryt, skryt, skryt....

.... ska det bli nu! Eftersom jag inte är född eller uppväxt här så tillåter jag mig att skryta över Årjäng. Skulle jag kanske göra om jag var inföding också förresten. Det är lite Gnosjöanda över den här orten, mycket av entreprenörsskap. De flesta är bördiga från småbrukare, hantverkare och skogsbrukare. Man är van vid att ha eget företag och dra sig fram på något sätt av egen kraft. Det, tillsammans med närheten till Norge, har gjort att Årjäng klarat sig bra i den ekonomiska nedgången. Arbetslösheten är mycket låg fortfarande. Här finns en lista över årets Gaseller i Värmland. Det är företag som inte behöver vara stora, men som tagit ett kliv framåt under det gångna året. Och bland de fem första finns två Årjängsföretag. Det är dagens skryt!


Årjängs Verktygsindustri och Börje Hemansson Gräv AB har båda byggts upp från grunden av duktiga företagare som nu börjar gå i pension och dra sig tillbaka. Företagen har tagits över av unga förmågor och de har uppenbarligen lyckats väldigt bra.  Det är bara att gratulera till framgångarna!

Lena B i Boråstrakten!

Jag hann inte skicka julkort för det var så mycket på gång före jul och så har jag tappat bort Dina adresser, både epost och vanlig. Vi fick som vanligt ett kanonfint julkort från dig, ville bara önska Dig och J Ett Gott Nytt År. Tror att Du läser bloggen, ibland i alla fall! Ha det gott!


Nu börjar jobbet igen!

Det ska bli riktigt roligt att börja jobba igen. Vi personal startar med endast fredag den här första veckan och barnen börjar på måndag. Jag ska ha egen planering tillsammans med de närmaste kollegorna och så hjärt-lungräddning. Det känns meningsfullt. Det sistnämnda tränar vi ibland för att hålla kunskaperna vid liv.

Istid på väg???

Kanske var det fel med hela teorin om den globala uppvärmningen? Kanske är det en ny istid som är på väg istället? Tja vem vet? Den ena teorin är så god som den andra. Människan spår och Gud rår!

Beslutet om vargjakt var rätt!

Den svenska vargjakten har ett brett stöd av svenskarna och Alliansens politiker kan vara lugna, de vinner röster på den. På onsdagen redovisade Aftonbladets papperstidning en Sifo-undersökning gjord i måndags som visar att de senaste dagarnas protester mot vargjakten kommer från en skränande minoritet och från rubriksökande media.

Tyvärr finns uppgiften  inte på nätet (märklig mediatystnad plötsligt!)  så jag kan inte länka till den,  den finns bara i papperstidningen. Aftonbladet har ju drivit en intensiv kampanj mot vargjakten så man kan väl anta att resultatet av Sifoundersökningen inte stämde med vad man hade velat få fram. Det var Aftonbladet som hade beställt undersökningen och  hade naturligtivs hoppats på att få publicera att vargjakten saknade stöd hos folket, speciellt som undersökningen gjordes i måndags, strax efter att media frossat i bilder av blodiga vargar.

Undersökningen visar att alla landsdelar, även storstäderna, är för licensjakten. Störst är stödet i norra Sverige och i mellansverige där c:a 70  procent av befolkningen är för jakten.

Lägst är stödet i storstad i södra Sverige, men även där hela 52 procent. Inte någonstans i landet motsätter sig mer än 24 procent av svenskarna licensjakten på varg.

Sifo undersökningen visar också att få vill tillåta att vargstammen ökar ytterligare. Andelen som vill ha fler vargar  är endast mellan 19-35 procent.

Alltså var beslutet om vargjakt rätt och genomförandet får också klart godkänt. Det är bra att de flesta svenskar vill ha en rovdjurspolitik som tar hänsyn till de människor som ska leva med problemen också och inte bara ser till djuren. Det måste ju bli kompromisser som fungerar på lång sikt och där har Alliansen vågat ta tag i en svår fråga och fått till en politik som kan fungera över tid och inte bara sopar bekymren under mattan.
Föreningen Svartråttans vänner!

Uppdaterat; En varg återstår av licensen att fälla och den finns i Örebro län. Sammantaget alltså ingen överskjutning.

Gunnar Glöersen hade googlat på "svartråttans vänner" och hittade min ironiska text som jag skrev för länge sedan. Nu är det nog läge att publicera den igeni svallvågorna efter vargjakten! Så här var den!

Utrotningshotade djur! (Dagens ironi!)

Jag fick en kommentar från Björn , angående silverfisken på väggen i klassrummet, att det var tur att inte alla djurarter var utrotningshotade och då flög tangenterna iväg:

Björn: Exakt! Men jag börjar bli bekymrad över den vanliga kackerlackan och svartråttan. De kanske behöver ett fridlysningsskydd trots allt. De är ju utsatta för flitiga utrotningsförsök. För att inte nämna alla fördomar om deras existens. Lokalt är deras överlevnad hotad åtminstone och det är ju inte acceptabelt. Målsättningen måste ju ändå vara att de ska finnas över hela landet jämt fördelade i alla kvarter och i alla hus, så att alla människor kan avnjuta deras närvaro.

Gamla fördomar om kackerlackor och svartråttor är dags att slänga överbord. Vi  äldre har växt upp med illasinnade berättelser om de här djuren och våra barn riskerar att få överfört en helt felaktig bild.  Sagorna har fått styra i de här frågorna allt för länge. Båda djurarterna har alltid funnits i Sverige och har självklart hemortsrätt här också i framtiden. Det vore förödande för den ekologiska balansen om vi började att hänsynslöst ta bort vissa djurarter bara för att vi upplever dem som lite obekväma.

Kanske Naturvårdsverket kan inrätta en forskningsstation för de här två djurarterna och utse särskilda poliser, åklagare och tillsynsmän som kan kolla att de här djuren inte far illa. (Man kan väl ta av våldtäktspoliser och hustrumisshandelspoliser för de har väl inget att göra ändå!) De här två djurarterna har plågats länge nog av människor och förtjänar en upprättelse, gärna med EU-beskydd. Och jag vill se straffsatser i närheten av de för barnadråp, för de människor som brutalt väljer att avliva de här djuren. De som kan vara så samvetslösa och laglösa förtjänar ingen pardon. SÄPO bör involveras eftersom frågan säkert har en politisk dimension.

Undersökningar ger vid handen att säkerligen 34 djur har avlivats illegalt under de senaste 10 åren. Mörkertalet är mycket stort pga att förövarna beskyddas av de omkringboende i områden med särskilt mycket svartråtta och kackerlackor. Det är enligt juridisk expertis ett tecken på att vi närmar oss maffiafasoner i landets tättbebyggda områden. För det  är ett typiskt storstadsfenomen med svartråtta och kackerlackor.

Frågan har  givits regionalpolitiska förtecken och fått symbolisera striden mellan stad och landsbygd. Stadsbefolkningen tycker sig inte få något stöd för sina klagomål. Så länge regeringen har sitt säte på Mossberget i  Lingonskogen så får man ingen som helst förståelse för de problem som djuren ställer till. Tvärtom så hänvisar man från Mossbergets sida till att om man tar de kackerlackor  och svartråttor som finns i våra storstäder och dividerar med antalet kvadratmil i landet  så rör det sig om ett så litet problem att det inte är värt att nämna.  Det blir flera mil mellan varje djur och det kan inte var något att gnälla över. Och om det får bli jättemycket av de här djuren centralt så kommer maten för dem att tryta i vanliga hem och restaurangkök och de måste då sprida sig ut på landsbygden. Man måste se långsiktigt i djurskyddsfrågor.  

Eftersom hatet mot de här djuren inte har någon förnuftsgrund så måste folket utbildas till att hantera djurens närvaro sakligt. Utbildningspaket utgivna av länsstyrelser och föreningen Kackerlackans vänner får miljonstöd och man bör  se till att ge ut barnböcker med kackerlackvänligt innehåll. 

Restaurangägare som säger sig vara besvärade av kackerlackor måste först vidta alla förebyggande åtgärder som kan tänkas och det med hjälp av särskild utbildad personal från länsstyrelserna, innan det kan bli tal om avlivning. Man måste ordna alternativa matplatser för kackerlackor och svartråttor. Man måste förvara all mat och allt avfall hermetiskt tillslutet. Gärna ha någon anställd som bevakar hela dygnet om.  Den typen av åtgärder har visat sig framgångsrika i bl.a. Thailand. Bidrag till detta finns att söka.

Man måste ha särskilda pinglor på all personal och alla gäster eftersom man tror att djuren skräms av vissa ljud.  Dessa utdelas gratis av länsstyrelsen. Alla som uppehåller sig i restaurangen  bör hela tiden stampa i golvet eftersom man tror att det avskräcker.  Restauranggästerna bör också kontinuerligt  ropa högt och vifta med armarna så att djuren håller sig på avstånd.

Om nu inte någon åtgärd hjälper och man vid ett flertal tillfällen fått sin restaurang förstörd så kan man få rätt att ansöka om avlivning hos Naturvårdsverket på Mossberget. Och då kanske man får rätt att avliva någon av de råttor / kackerlackor som uppehåller sig i lokalen. De övriga kommer enligt nuvarande forskningsteorier att bli rädda då och därmed är problemet är ur världen. 

Avlivningen ombesörjs av särskilt utvalda, utsedda av länsstyrelsen och proceduren sker i största hemlighet. Namnen på utförarna är hemliga, liksom tidpunkten.  Allt för att förhindra eventuella trakasserier från de aktiva föreningarna Kackerlackans vänner och Svartråttans väl.  

Och restaurangägare får absolut inte visa någon som helst glädje över att några djur avlivats utan man bör anta en klädsamt sorgsen min vilket påpekats särskilt av föreningen Kackerlackans vänner.  Om detta kan vi läsa i Nya Lokaltidningen.  Om inte, kan det tolkas som att man glädjer sig åt själva avlivningen och det ger helt fel signaler utåt . Allmänheten kan tro att restaurangägare som yrkesgrupp vill utrota de här två  förföljda djurarterna.  Glädjeyttringar över en avlivning skulle också kunna provocera fram våld från dem som upplever sig som beskyddare av de här stackars hatade djuren.

Om det ändå visar sig svårt att hålla de här djuren borta från just restauranger så måste man nog ta en debatt om huruvida just den delen av stadskulturen ska få finnas kvar. Det är ju faktiskt inga som helst problem för de människor som bor i städerna att äta hemma istället. Och det är ju ändå en liten minoritet som sysslar med att gå på krogen ofta. Ingen svälter ihjäl utan en kvarterskrog och man måste kunna umgås hemma runt köksbordet med sina vänner istället. I kampen för att bevara en djurart så kan inte gamla förlegade traditioner få styra. Och förresten så är det i alla fall för mycket alkohol, våld och annat elände förknippat med just restaurangmiljöer. Se bara på Stureplansprofilernas beteende! Inte är det en kultur att värna!
 
De som tycker annorlunda är välkomna att flytta ut på landet och skaffa sig nya hobbies, kanske börja jaga istället?  Då får man frisk luft och motion samt gör en insats för de vilda djuren genom viltvårdsarbete!

Nej, mångfald måste få råda i naturen och bland djuren och Gud nåde den som stavar det ordet  e-n-f-a-l-d.!

Julgåvor o gott vin


Ljuset är en skapelse från barnbarnet M. Vinet King är förstås från Californien Graceland och det smakade alldeles utmärkt, ett rätt kraftigt Carbernet. Den här plattan är också julgåva, jag har fler förut och gillar att lägga dem på skrå i rad på bordet med stenar på. Gubbens förkläde, det gula,  hängde med en flaska Calvados som också var julklapp. Så här såg det ut igår kväll när jag kom hem och gubben hade lagat goda älgbullar med tillbehör. Det kom goda vänner på besök.

Kommunanställda läkare - jaaaa..!

Det ska utredas om kommunerna får anställa läkare. Äntligen! Jag misstänker på goda grunder att Årjäng kommer att bli en av de kommuner som är först ut i så fall. Man har länge velat få ha sjukvården i kommunala händer. Det har varit svårt att få landstinget att satsa på goda lösningar här i Årjäng. Framför allt har läkarbristen varit näst intill katastrofal med idel stafettläkare, eller bara någon enda läkare på plats.

Bra text från en blogg om vargjakt!

Det är Erik Evestams blogg som citeras här nedan. Han har gjort ett bra inlägg i debatten om vargjakten. Värt att läsa! Han refererar bl.a. Mikael Karlssons märkligt okänsliga ståndpunkt i frågan. Mikael Karlsson, SNF,  arbetar hårt på rovdjurens undergång utan att begripa det själv.

"Mikael Karlsson är årets första museieväktare

Jägarkåren var snabb och effektiv i att avsluta den första vargjakten. Lika snabba var dock kritikerna. Jakten hade bedrivits på fel sätt, den hade gått för fort och nu ska alltihop anmälas till EU.
I radion möttes miljöminister Andreas Carlgren och SNF:s ordförande Mikael Karlsson och den sistnämnde demonstrerade sitt öppna förakt för de som lever i vargreviren. Han menade att det är fullständigt irrelevant att i den politiska processen ta hänsyn till deras åsikter.
Det är den typen av åsikter som gör att rovdjurspolitiken har så förtvivlat svårt att nå folkets förståelse.

Vargen har varit fredad sedan 1966 och då var den i stort sett utrotad. Till Värmland kom den 1983, men först i början på 1990-talet började stammen växa i antal. På mindre än 20 år har den gått från tio djur till över 200. Riksdagens etappmål är uppnått och den delen av politiken kan därför beskrivas som framgångsrik.
De vars liv och verksamheter påverkats av vargen har avkrävts en respekt för lagen, däremot har vargvännerna aldrig på motsvarande sätt respekterat de berördas åsikter.
Nu är dock politiken ändrad med ett antal nya ingredienser som både ökar förståelsen och bevarar vargstammen. Politiken är inte längre enögd - och det irriterar Mikael Karlsson.
Han ingår i den alltför stora grupp människor som vill bevara landsbygden som ett museum, ett tittskåp för turister och byråkrater där så lite som möjligt ska förändras.
Därför utnämner jag honom till januari månads museieväktare."

slut citat Erik Evestams blogg! Han skriver mer kloka saker så gå gärna in och läs!

4 kilometer ...

... blev dagens promenad i strålande solsken. Nu åker jag till Töcksfors köpcenter för lite shopping! Gubben jagar hare förstås!Där inne bland de snöiga träden bor jag! Det är fantastiskt att snön fått ligga kvar så länge utan att blåsa ner.


Julgåvor


Det här är som en tavla där man kan visa olika digitala bilder, man sätter bara i kortet. Äntligen kan man se sina digitala bilder, inte bara ha dem på ett kort. Det blir ett bildspel om man vill.


Stig Lindbergs vackra kaffekoppar med svart kant.
Fossil som är väldigt speciella.Fågel, en sån som vi hade två när jag var liten, nostalgitripp.
Vinöppnare att ha på väggen.


Det här är några julgåvor, de är bara några exempel, det finns andra lika viktiga och värdefull och fina.

Firande...

....  champagneflaska för att fira att vargjakten var över och att det gått bra till slut, alla nio vargarna är fällda i Värmland. Skadskjutningar är aldrig bra och kan inte ursäktas. Men de ska ses i ljuset av ett vilt djurs naturliga död. Den är mycket långsam och mycket plågsam, ofta en utdragen, smärtsam törst- och svältdöd. Och jägare strävar verkligen efter att inte skadskjuta, när det sker så ska man också tänka efter hur oändligt många timmar som jägare gått på eftersök efter trafikskadat vilt utan att få ett enda öre i ersättning, bara tillfredsställelsen det innebär att kunna förkorta ett djurs lidande. Nu är jag lite trött på hela vargköret. Vargdebatten här på bloggen engagerar många, det blir himla många besök, men nu vill jag hitta tillbaka till mitt vanliga bloggande också.

Vi firade en del annat också. Kan väl säga att vi har ett speciellt förhållande till kung Gustaf den tredje. Han var allmogens kung, den som gav vanligt folk jakträtt. Tidigare hade endast adeln och de kungliga haft rätt att jaga. Men kung Gustaf var på många sätt det vanliga folkets kung, därför blev han dödad av adeln. Det blev också adeln som skrev hans historia, så det blev inget fint eftermäle. Men han var en bra kung med goda idéer och hans gärningar sponsrar fortfarande våra liv kan man säga.

Gick en mil...

... gjorde jag igår, den 3:e januari, bara för att det var så himla skönt att äntligen komma ut och röra på sig.


Det var upp över Egenäs, helt fantastiskt med utsikten över sjön och den sista nedgående solen!Efter den promenaden var det gott med julmatrester. Nja så gamla som jul var de inte. Vi hade ju gäster här nyårsaftonen och det var rester sedan dess. Roland påstår att det var vår första kväll ensamma hemma sedan före jul, alltså en dryg vecka sedan och han kan ha rätt. Jul och nyår är sociala helger här i Värmland.

Efter vargjakten i förrgår, den 2:a januari...


... var vi här på¨fest - ute vid elden och inne på verandan. Vi åt olika maträtter och träffade goda vänner och pratade bort en stund. Vi drack också tyskt Glühwein, inte så sött som svensk glögg.


Dagen före, nyårsdagen den 1:a hade vi Rolands mamma och farbror här på firande och mat. Vi skålade in det nya året i champagne, sen var vi hos min mamma också.

9 av 9 vargar skjutna i Värmland!

Vargtik skjuten på eftersök


Bild Yngve Johannesson (ursäkta mig, trodde först att det var Lennart Johannesson)

2010-01-04 11:58

 "Vargen som man hade eftersök på i Gåsborn, nordöster om Filipstad är nu fälld. En av spårarna som ställde sig i en kraftledning inne i såten fick vargtiken på sig och fällde den med två skott. Eftersöket genomfördes av 25-30 st jägare från trakten. Värmland har skjutit 9 av 9 vargar på årets vargjakt. Värmlandsjägarna har fått mycket beröm för hur väl jakten varit organiserat och att man höll avskjutningen exakt på den tilldelning som fanns för länet."


Detta är ett mail från Jägareförbundets ordförande i Värmland Lennart Johannessón.

Jägarna i Värmland är med rätta stolta och glada över den lyckade vargjakten. Perfekt i stort sett! Många ställde upp och resultatet blev bra!

Mina söner är lite chockade över de hotelser som lyser igenom i kommentarerna i samband med min rapportering av vargjakten och tjatar på mig att anmäla dem. Ändå publicerar jag inte de värsta. Jag försöker förklara att vi alltid lever med det,  vi som accepterar varg men som vill ha en begränsning av vargantalet. Så har det varit i flera år nu. Det finns många militanta och fullkomligt rabiata vargvänner i det här landet. Jag är inte överraskad över den osakliga och känslomässiga rapporteringen som fått dominera media de senaste dagarna. De beslut som fattats i demokratisk ordning eller de forskningsrapporter som ligger till grund för vargjaktsbeslutet ignoreras fullständigt. För tidningarna gäller bara att skapa braskande rubriker och visa så många blodiga vargar som möjligt. Hör på nyheterna i kväll måndag att en del av vargjägarna har hotats till livet i anonyma telefonsamtal. Det var väntat, en del av de här förvillade vargfanatikerna skyr inga medel, men det kommer sällan till allmän kännedom. I Sverige kan man bara ha en åsikt åt gången och de senaste åren har det handlat om stackars vargar.


Tack från Jägareförbundet i Värmland till länets jägare!

"Hej!
Stort, stort tack till er alla för utomordentligt väl genomförd vargjakt! Även om media lyckats hitta några negativa röster, vilket är deras uppgift att göra, så har jägarkåren fått massor av rosor för sitt sätt att sköta jakten. Själv satt jag 4 fantastiska timmar på en ryggsäck, i -11 grader, och jag brukar frysa. Jag kom hem med ouppackade extrakläder och orörd matsäck! Jag hade inte behövt det, inte saknat det! Jag var bara så oerhört uppfylld av stundens allvar, att jag glömde både tid och rum (och mat och kaffe!)

 Jag bifogar pressmeddelande som kom från LRF, ifall ni inte sett det. Det värmer!

Än en gång; varmt tack till er alla, sprid det gärna vidare. God fortsättning på ett år som börjat hur bra som helst!

BMN"

Britt Marie Nordquist Jägareförbundet i Molkom


Gratulationer till vargjakten!

Här kan Ni läsa de pressmeddelanden som inte kommer ut i pressen eftersom tidningarna är upptagna med att enbart  referera vad en skränande minoritet tycker om vargjakten.  Men många är också tacksamma och anser att jakten är väl genomförd i Värmland. 


"Pressmeddelande från LRF Värmland 2 januari 2010

 - LRF Värmland gratulerar på det varmaste jägarna i länet till en väl planerad och genomförd vargjakt idag som fyllt kvoten på nio djur på bara några timmar, säger Dag Rogne, ordförande för LRF i Värmland.

 - Vi är tacksamma för att denna licensjakt minskar rovdjurstrycket på en redan hårt trängd produktion med betesdjur i Värmland. Ett landskap som vårdar mycket mer värdefull biologisk mångfald än någonsin vargen gjort eller gör.

 - Vi konstaterar samtidigt att den snabba och enkla avskjutningen också visar att vargtrycket är mycket stort i länet, kanske större än vad någon rapport hittills visat. En fortsatt licensjakt är därför helt nödvändig för en levande landsbygd i Värmland. 

 - Vi vill också rikta ett stort tack till våra riksdagsledamöter Ann-Kristine Johansson (s), Kil och Erik A Eriksson (c), Klässbol, för att de med god argumentation klarade av att stå emot trycket från de så kallade naturskyddsorganisationerna och fick med sig sina riksdagsgrupper och med bred majoritet fick beslutet verkställt.

 - Vi är helt förvissade om att detta licensjaktsbeslut och dagens genomförda jakt är till gagn för landsbygdens företagare och därmed för landet som helhet och för de nationella miljökvalitetsmålens uppfyllelse, avslutar Dag Rogne, ordförande i LRF Värmland

 Dag Rogne,ordförande LRF Värmland, 070-332 61 55"


Vargjakten - väl förberedd och inget hot mot stammen!

Det säger de svenska vargforskarna och Jägareförbundet i ett gemensamt pressmeddelande där man beklagar den osakliga rapporteringen i media.


"Pressmeddelande

2010-01-04
Vargjakten är inget hot mot vargstammen.

 Redan innan jakten startade har man framfört kritik mot både jägarkåren och rovdjurspolitiken. Men jakten har genomförts bra och de som deltagit var väl förberedda. Även vargjakten var väl förberedd med både utredning, forskningsrapporter och informationsmöten. Dessutom är det ett riksdagsbeslut som togs i oktober som nu genomförs, om att frysa vargstammen på 210 individer.

 Vargstammen hotas inte av jakten, understryker Olof Liberg på Grimsö Forskningsstation. Vi rekommenderade att upp till 41 vargar kunde fällas under årets jakt, säger Olof Liberg. Den svenska vargstammen kan däremot behöva fyllas på med nya vargar utifrån som förbättrar den genetiska situationen tillägger Olof Liberg som också säger att jakten är ett klokt beslut som behövs för att få acceptans för vargstammen bland dem som bor i vargområden.

De tilldelade 27 vargarna av de totalt cirka 250 är samma proportion som gäller för björnjakten.

”- Debatten känns onödigt högljudd”, säger Torbjörn Lövbom, ordförande i Svenska Jägareförbundets rovdjursråd. Vi fortsätter gärna debatten om hur rovdjuren ska förvaltas, men vill att den ska föras sansat och konstruktivt, med fakta och med respekt för varandras åsikter.

De jägare som deltar i årets vargjakt är väl förberedda. Men säkert kan vissa saker förbättras inför nästa års vargjakt, till exempel om ett sms-system kan förbättra kontakten mellan jaktlagen så man direkt får information när en varg är fälld. Systemet provades delvis i Värmland och fungerade bra där.

 I Sverige är jakten ett stort intresse för de cirka 300 000 jägare som årligen är ute och jagar cirka 26 dagar per år. ”- Den svenska jakten är mycket väl reglerad och de svenska jägarna är naturintresserade personer som känner stort ansvar för det vilda med till exempel inventeringar av rovdjur och utfordring vintertid”, avslutar Torsten Mörner, ordförande i Svenska Jägareförbundet.

 

För mer information kontakta:

Torbjörn Lövbom, ang. rovdjurspolicyn, ordf. Jägareförbundet Norrbotten, 070-693 3967

Torsten Mörner, förbundsordförande Svenska Jägareförbundet, 070-567 93 52

Olof Liberg, Grimsö Forskningsstation,  046 14 85 99

Christina Nilson-Dag, informationschef Svenska Jägareförbundet,  070-738 83 06

 

 

Svenska Jägareförbundet är en folkrörelse med cirka 200 000 medlemmar. Förbundet bildades 1830 i syfte att rädda viltstammarna samt att främja en långsiktigt hållbar jakt. Svenska Jägareförbundet har även ett allmänt uppdrag av regeringen att leda den praktiska jakten och viltvården i Sverige."


Vargjakt - hur?

Nä, Roland sköt ingen varg, men han fick i alla fall hålla i örat på en död varg. Den sköts alltså i norra delen av Sillerud i Årjängs kommun i det revir som Roland var med och jagade i.


Hur ska vargjakten då se ut?

Vi har varg i Sverige och det betyder att vi kommer att ha vargjakt också. Hur vi än vrider och vänder på det hela så kommer vi att få vänja oss vid
bilder på döda vargar. Ingen tror på en fri förökning av vargstammen på sikt, inte ens de rabiata vargvännerna.  Då är frågan hur den jakten ska utformas.

Nu beslutade Naturvårdsverket att jakten skulle ske som allmän avlysningsjakt, med direkt anmälan till länsstyrelsen vid fällning / påskjutning av varg. Jägarna måste också kontrollera på telefonsvarare en gång i timmen om det finns djur kvar på licensen. Man har erfarenhet av sådan jakt när det gäller lodjur och det fungerar bra. Det kan bli överskjutningar om det är gynnsamma förhållanden och man har många djur och många jägare samtidigt. Men överskjutningarna hotar inte stammen eftersom man lägger in en rejäl mariginal. Licensen är alltså ordentligt i underkant på vad man kan ta ut. 

Hur funkade nu den här avlysningsjakten på varg?

Med facit i hand så kan man säga att det fanns positiva effekter och negativa effekter.

Det var positivt  att så många kunde vara med och jaga varg. Siffran 12.000 jägare har nämnts men jag vet inte om den kan stämma. Det är osäkert om alla registrerade var ute. Men positivt att många av de som drabbats av varg kunde få känna sig delaktiga i jakten och hade alltså möjlighet att aktivt påverka antalet vargar i sin egen bygd. Det är positivt för attityderna mot varg och mot myndighetsutövningen i sammanhanget. En mer positiv attityd är något man måste få till stånd. De som drabbas av vargens närvaro måste få bli delaktiga i förvaltningen och besluten annars får man ingen acceptans. Och acceptans behövs enligt de undersökningar som gjorts. De undersökningarna visar att det är lätt att älska vargar på rejält avstånd men betydligt svårare när man har dem i trädgården eller runt husknuten. Jag skriver "dem" medvetet för de uppträder ofta flera tillsammans, det är ett flockdjur.

Själva organisationen i jakten verkar ha fungerat bra med registrering och telefonanmälan.

Informationen hade gått ut till många, både länssstyrelser och jägareförbund gjorde ett bra jobb med det.

Jaktlagen och jägarna ställdes inför en helt ny jaktform som ställde krav på nytänk och man klarade det suveränt bra. Man lyckades över förväntan med att fälla varg fast man inte många har erfarenhet. Nu råkade väderförhållandena vara ovanligt bra. Om det varit barmark i hela Värmland hade man kanske inte fällt en enda varg den första helgen.

Negativt kan vara att det kom in ett tävlingsmoment i jakten. Det var först till kvarn som gällde och antalet skadskjutningar kan ha en förklaring där. Man har i några fall varit snabb på avtryckaren i ivern att befria just den egna hembygden från åtminstone någon  av de vargar man tvingas leva med. Det blev på så sätt fler bomskott och skadskjutningar kan man förmoda. Det är inte acceptabelt att djur får lida även om man får sätta de här två skadskjutna vargarnas lidande i proportion till att tusentals djur skadas efter våra vägar varje dag och att jägare med eftersökshundar lägger ner ett stort arbete på att förkorta deras lidande.

Negativt var också att det gick väldigt fort med avlysningsjakt när snöförhållandena var så goda. Utan snö kan avskjutningstakten blivit rätt långsam. 

Sen blev det medialt negativt med många döda vargar på en gång, det gav intrycket av blodig massdöd fast det bara var 25 som fälldes på två dagar.  25 vargar motsvarar endast halva den årliga tillväxten av vargstammen i Sverige så egentligen är det inte så många. Och det finns en stor mariginal ner till de 210 som riksdagen har beslutat om.

Jag antar att jakten kommer att utvärderas noga av Jägareförbundet och Naturvårdsverket. Och jag vore inte förvånad om man landar på ett beslut att ta bort enstaka revir istället nästa år. Det kan vara vettigt att pröva en annan jaktform. Då kommer man ifrån tävlingsmomentet i jakten. Samtidigt så befriar man en bygd från varg under en tid och det gör nog större skillnad än att något enstaka djur blir borta i en flock.  Men å andra sidan blir alltså delaktigheten mindre. Det kan vara värt att pröva olika sätt i alla fall.


Lite fakta om varg och jakten.

Det fanns före licensjakten enligt forskarnas beräkningar 270 vargar i Sverige. Licensjaktuttaget är 10 % dvs 27 djur. När de är skjutna så återstår c:a 240 vargar, vilket är bra mycket mer än de 210 som riksdagen har beslutat ska finnas. Det ger utrymme för en hel del skyddsjakt, överskjutningar och annat. Dessutom föds, så där 40 nya valpar nu fram i april - maj. Och då har vi plötsligt 280 vargar i landet i sommar.

Den svenska vargstammen lever i högönsklig välmåga och mår inte alls dåligt och står enligt forskarna inte på utrotningens brant. Både jakten och riksdagsbesluten har stöd hos vargforskarna. Och jag väljera att tro på dem som följt vargstammen in i minsta individ under alla de år den funnits. Jag väljer att tro på dem före de högljudda minoriteter som nu bröstar upp sig i media och säger sig företräda den svenska befolkningen med krav på stopp på  vargjakten.

Alliansens kloka beslut att vi ska ha en liten men genetisk frisk vargstam har en stark förankring bland gemene man enligt undersökningar. Och man har också ett starkt stöd för att besluten om hur denna lilla vargstam ska förvaltas; dvs så nära de berörda som möjligt. Det är
MUF-ordföranden Niklas W som företräder en liten skränande minoritet.

Det finns verkliga problem att leva med varg. För att rädda barn och husdjur från riskerna med närgångna vargar så måste man leva på ett speciellt sätt och det naggar på livskvaliteten. Det handlar om vardagsliv och inte att glesbygdsbor råkar ha läst för mycket om Rödluvan och vargen, alltså styrs av fördomar. Tvärtom så visar undersökningar gjorda av Grimsö forskningsstation att det är de som lever med varg och jägare som kan mest om vargens levnadssätt och biologi. Den stora okunskapen frodas istället hos MUF och i storstäderna som inte är berörda. Artiklar i dagspressen idag visar tydligt hur entusiasmen för varg avtar när vargen kommer närmare. Det  finns sedan ett par månader konstaterat vargrevir  etablerad strax norr om Stockholm och vi kan bara gratulera stockholmarna till en ny annorlunda upplevelse när eventuella valpar föds nu till våren!


En eloge...

... till slut till alla dem som lagt ner många timmars arbete med att samordna och planera för vargjakten och till alla dem som frusit ute på långa pass för att genomföra det beslut som fattats av riksdagen om begränsning av vargstammen, ett beslut som har stöd hos en majoritet av befolkningen. Det handlar inte om att någon liten skränande minoritet vill begränsa vargstammen, det är väl förankrat, både bland folk i gemen och i forskarvärlden.

Det är rätt enastående att så många kan göra detta så bra med så kort tids varsel. Vargjakten i Värmland var väl genomförd från början till slut. Många har bidragit till att det blev bra; från
Länsstyrelsen, till Jägareförbundet, till jaktledare till enskilda jägare.

Jag var skeptisk till en allmän avlysningsjakt, trodde mer på att ta bort ett par revir istället. Men visst var detta rätt, åtminstone första gången.

Grattis också till de som fick skjuta! Att få skjuta varg så här första gången på länge måste kännas som att skriva in sitt namn i historien.

Sen kan jag väl bara nämna att det pågår en debatt på kommentarsplats fortfarande under det förra inlägget här på bloggen, det om vargjakten. Vi svenskar  är ovana vid fenomenet vargjakt och kunskapen utanför jägarkretsar är inte så stor om vargen i Sverige och jakten, vilket lyser igenom både i kommentarer här och annorstädes i media. Dessutom finns som vanligt möjligheter att göra braskande rubriker och känslomässigt laddade formuleringar för att locka läsare, en chans som media sällan försummar antingen det handlar om skjutna vargar eller bedragna fruar.

Vargjakten lördag 2:a januari

Jag uppdaterar kontinuerligt under dagen varefter rapporter kommer in:

Lördag kl 8.30 en varg skjuten i Värmland, nästan allra längst upp i norr mot gränsen till Dalarna. Exakt var och vem som skjutit skriver jag inte om här på bloggen eftersom det finns hot om sabotage mot vargjakten från förvirrade vargvänner. 8 vargar återstår på licensen.

9.20 I Rolands vargjaktlag är varg ringad och nu ställs skyttar ut. Bild nedan! Det är 40 - 50 jägare i den grupp Roland tillhör. Det finns ytterligare ett par grupper som jagar inom området. Jag har maskerat ansiktena. Det beror inte på att någon skäms för jakten, den är fullt laglig och av riksdagen beslutad, men i såna här sammanhang förekommer ofta hotelser från militanta vargvänner och jag vill inte bidra till att utsätta någon. Själv får jag säkert i vanlig ordning ett antal hotfulla kommentarer för att jag skriver om vargjakten här, så brukar det vara när jag skriver om varg. Inte så många men ett par, tre stycken varje gång.
10.15 Ytterligare en varg skjuten i Värmland i Gårdsjö öster om Mårbacka. 7 djur återstår på licensen.

10.20 Gubben har just parkerat sig på sitt livs första vargpass! Nu återstår väntan och väntan och åter väntan. Några spårar alltså varg inne i såten och deras rörelser kan Roland följa på GPS:en eftersom de har pejl med sig. Pejlen funkar som info och som säkerhet.
10.35  Ytterligar en varg skjuten i Värmland i Acksjöreviret, 6 djur kvar på licensen.


Från Dalarna kommer rapport nu om att en varg sköts kl 9.10, de har  8 kvar på licensen. Klockan 10.50 ytterligare en varg skjuten i Dalarna, de har 7 kvar på licensen.

11.20 De tre Värmlandska vargarna är alltså skjutna i Norra Ny, Gårdsjö öster om Mårbacka och i Acksjöreviret får jag rapport om nu.

11.55 Ytterligare två vargar skjutna i Värmland, 4 djur återstår på licensen. En av dem sköts i Hällefors Örebro men gick över gränsen och avlivades i Värmland, den räknas av på Värmlands licens.

12.00 En till skjuten i Värmland, tre återstår av licensen. En  är skjuten i det område som Roland jagar i men inte i hans grupp. En är skjuten i Fensbol utanför Torsby. Men alltså återstår tre på Värmlands licens.


12.30. En till skjuten i Värmland, alltså återstår två vargar på licensen. Rapport från Dalarna säger att där är 4 djur skjutna och fem kvar på licensen. Tack Dalarna för rapporter direkt hit till bloggen!

12.45. Minst en varg skjuten i Örebro län. I så fall har de två kvar på sin licens.

Så här rapporteras i media:

"Den första av vargarna sköts strax före klockan halv elva i Siljansnäs. Strax efteråt sköts en andra varg av samma jaktlag. Senare sköts också en varg vid Grangärde, nära Ludvika, och en fjärde varg norr om Falun.

Även i Örebro län dödades en varg redan under jaktens första timmar. Djuret sköts nära Gränsjön i Hällefors kommun redan strax före klockan nio på morgonen, rapporterar Sveriges Radio Örebro." SvD13.00 Enligt NWT så ska 2 av de senast avlivade vara från det område som Roland jagar i. (Det var fel, det sköts en varg i området. )

13.15 Rolands grupp har fortfarande varg inne i området och man väntar och väntar och väntar...

Han ser frusen ut på den senaste bilden kl 13.30, skriver att det börjar bli kallt. Och han klagar inte över kyla i första taget.  Här är -10 grader nu när solen varit framme ett tag, men jag kan tänka mig att där han sitter är det kallare ändå.

13.45 Två vargar är fällda nu i Örebro sammanlagt, de har en kvar på licensen. En är fälld i Gävleborg de har två kvar på sin licens.

14.00 Nu sms:ar jag Roland utan att få svar. Det betyder att antingen är han helt stelfrusen eller också har han vargkontakt!

15.05 Jakten avblåst i Rolands jaktområde. Den här vargen fälldes, Roland tog kortet, men det var inte han som sköt. Det är i alla fall den första vargen som fälls inom Årjängs kommun på 142 år. Såten var 1500 hektar stor ungefär. Vargen sköts vid Klypsten i Höghultområdet. På hela området jagade c:a 150 personer. Nu återstår en varg på Värmlands licens.Jakten i Dalarna lär vara avblåst. Osäkert om man har fällt alla. En av vargarna var en alfahanne på 53 kilo.

15.35 Vargjakten i Värmland är avlyst. 8 vargar skjutna och en påskjuten.


Här sköts varg enligt NWT 2/1 10:

 • Femtåsen, norr om Ambjörby
 • Acksjön, norr om Molkom
 • Gårdsjö, Sunne
 • Fensbol, norr om Torsby
 • Glaskogen, Arvika  (Hmm jag skulle vilja ha det till Årjängs kommun!)
 • Lungsund, Storfors
 • Älvsjöhyttan, öster om Hagfors (vargen påsköts i Örebro län men fälldes i Värmland).
 • Ladtjärnstorp, norr om Torsby

 • Vargjakten startar den 2:a januari!

  Nu startar vargjakten. Det blir en historisk dag på många sätt.  Det är länge sedan varg jagades i Sverige. Här i huset har vi länge jobbat hårt för att det ska bli  en rimlig balans av vargstammen och visst är det lite högtidligt. Vad som gäller runt vargjakt skriver jag mer om i det här blogginlägget.     Detta är ju en ovanlig jakt och den sker egentligen på direkt uppdrag av riksdagen. Den demokratiskt valda församlingen  har satt en övre gräns för vargstammen och nu är det jägarkåren som har uppdraget att se till att den gränsen hålls. Jägareförbundet har ju, som man säger, ett allmänt uppdrag att ta ett ansvar för jakten i landet och man har organiserat detta oerhört snabbt med information ut till medlemmar och kretsar om vad som gäller.

  Vi har inget revir där vi bor, alltså organiseras inget här. Det såg länge ut som om Roland också skulle bli snuvad på premiärdagen eftersom han inte har jakträtt i något vargrevir. Men han blev till slut inbjuden till jakt på annan ort. Där har flera jaktvårdsområden gått samman för att jaga över ett större område. I reviret finns 5 - 6 vargar.

  Länsstyrelsen har ett par viktiga telefonnummer i sammanhanget, där avskjutning ska meddelas och där info finns om hur många som skjutits. Det finns inga erfarenheter av vargjakt i den här omfattningen och det finns gissningar, allt i från att det blir jättesvårt att fylla kvoten på hela tiden fram till 15 :e februari, till att det kan bli till och med överskjutning redan första dagen. Vädret är i alla fall, bra med någorlunda ny snö att spåra i. Fast i norra Värmland blir det kallt att sitta still i flera timmar och vänta ut varg, bortåt -20 grader.

  I Värmland kan ett par tusen jägare vara på benen för den här jakten redan första dagen. Det är ju bara ensamjägare och vargjaktledare som måste registrera sig. Alltså kan det vara många fler som deltar än registreringen ger vid handen. För vargjaktlagen blir det en kamp mot klockan, det är ju först till kvarn som gäller. När kvoten 9 vargar är fylld i Värmland så dras obönhörligen strecket och jakten är avslutad.

  Länsstyrelsens Lars Furuholm har en blogg och en twitterkontakt för att möta allmänhetens stora intresse för vargjakten.

  Så här står det;


  December 29, 2009

  Rovdjursförvaltning Värmland

   

  Rovdjursförvaltning Värmland– en ny blogg för de som vill följa rovdjursarbetet på nära håll.
  På lördag den 2 januari 2010 börjar licensjakten på varg i Sverige. Totalt ska 27 vargar avlivas, 9 av dem i Värmlands län. Många jägare har känt sig kallade att ställa upp i denna premiärjakt och snöförhållandena är ganska goda, men det återstår att se om jakten blir lätt eller svår. Hela Europa följer oss noggrant så det får inte ske några misstag som t ex överskjutning. Jag kommer att skriva om jakten fortlöpande tills den är slut.
  Jag kommer också att skriva om inventeringsresultaten efterhand som de kommer in och har kvalitetssäkrats. Men eftersom det slutliga resultatet från denna vinters inventering inte är helt klart förrän i november 2010 kan det betyda att det som skrivs här kanske kommer att ändras senare. Jag hoppas att alla har förståelse för detta och inte använda det som skrivs här mot oss. Kom ihåg att vi inte medvetet försöker undanhålla fakta men att vi är människor som ibland gör fel.

  Bloggens poster visas även via Twitter på http://twitter.com/LSTS_rovdjur. Följ oss gärna.

  Lars Furuholm
  Tel: 054-197074 


  Tjälknölrecept...

  ... gjorde jag omsorgsfullt på bloggen, med anvisningar och allt. Sen innan det blev publicerad så tappade jag internetkontakten och sen måste jag åka bort ett tag och så gick strömmen. Skitt! Jag kommer igen när jag hinner. Vi har tampats med strömavbrott av och till under dagen. Men aftvâl med svärmor och Rolands farbror gick att genomföra. Det är trevligt att träffa dem och få bjuda på något. Det blev enkelt med skinksmörgås, ostkaka med hjortronsylt och grädde samt kaffe och tårta.  Vädret är mildare nu och lite dis och småsnöande. Jag gjorde till och med en långpromenad med Oskar. Roland hade jakt men avbröt lite i förtid, han är genomförkyld.

  Den lilla noshörningsungen live...

  ... via webkamera kan man se här! Det är från Kolmården, man har webkamera på en del av djuren. Webkamera är himla kul. Det finns på trafik, byggen, djur, städer och en del annat. 

  Nyårsaftonen...

  ... blev bra! Vi var 11 pers här ätandes enkel julmat. Fram mot 12-slaget åkte vi ner till sjön, med champagne, glögg och raketer. Då blev vi 13 stycken. Det var inte så kallt längre; - 15 så där och ett lätt snöfall faktiskt. Fullmånen lyste genom en dimslöja och gjorde hela sjön och landskapet trolskt!! Träden stod som en vit mjuk vägg runt oss. Det var nästan som på ljusan dag och överallt runt omkring smällde fyrverkerier.
  På bilderna lyser fullmånen genom de snöbemängda träden, det ryker från eldarna och gnistorna flyger i luften.

  Vi fick mess från dotter, ringde sedan till sönerna som var hos den äldste. Sonhustrun hamnade på försenat flyg till Japan och tillbringade 12-slaget i planet över Kazakstan. Men nyår är en familjehögtid i Japan så hon lär träffa släktingarna ändå när hon kommer fram.

  Sen ringde vi till några andra goda vänner; Snarkilsfolket, Varbergare som fyllde år och vi hurrade, M och I och L i  Tyskland pratade vi med.

  Gubben glädjer sig åt en stilla ensam dag i skogen på nyårsdagen. Det kom ju spårsnö under natten och temperaturen ligger så där rimligt runt -10 grader.   Jag hoppas hinna med att leka lite med mina julklappar. ;-) Rolands mamma och farbror kommer på aftvâl. Vi ska också till modren och skåla in det nya året i champagne. Sen nästa dag, den 2:a januari är det vargjakt för gubben och eftermiddag ska vi på utefest igen i Hol. Och den 3:e är det vargjakt på nytt ställe tror jag.