14 sångsvanar har bosatt sig på Elgtån (Ärtåänga!)

 Det kan vara fler ändå, de hojtar och håller kontakt med fler svanar någonstans i närheten. Nu har de varit här någon dryg vecka. Undrar om de tänker stanna eller om de fortsätter norrut efter en 

Roland kapade lönnen igår!

Vi har en stor lönn vid infarten till huset. Den var aldrig meningen men följde med som liten planta  när jag flyttade en syren från mitt föräldrahem i Bäck för länge sedan. Och nu har den blivit alldeles för stor. I Bäck hade vi två lönnar vid infarten, en på varje sida om vägen. De beskars med jämna mellanrum för att inte bli för vidlyftiga. Det var  dags att kapa på vår lönn. Roland körde dit traktorn med kärran och reste en stege mot skopan. 
 
Och klättrade upp i skopan med motorsågen i högsta hugg. Jag tyckte det såg vanskligt ut men det fungerade bra. Han kapade lönnen och den föll åt rätt håll, dvs inte över traktorn. 
 
 
 
Resterna gick bra att lyfta och lägga på kärran och transportera bort. Så här är livet på landet! 
 

Så himla roligt med bowling igår måndag!

Sportlovsvädret inbjöd inte direkt till skidåkning eller skridsko, alldeles för varmt och blaskigt. Så vi bokade in oss på bowling på Årjängs hotell  igår måndag. Både barnbarn Bill och hans kusin Bobo var på topphumör, taggade till tusen, studsade, hoppade och dansade sig igenom matchen. De vann över Roland o Robin!  Så nu blir det ny match idag  tisdag kl 15.00! Det ska bli revansch säger en del! Och ny seger säger andra. Och Roland ska bjuda på fläsk och potatis före bowlingen
 
Slutresultat tror jag men jag är inte säker!

Bockkillingen har antydan till horn

Men inte så mycket mer. Han och mamma-geten var framme igår och åt ensilage. Annars är de nog mest förtjusta i att sparka fram fjolårsgräs under snön. 

Svanar och grilling idag fredag!

 
Fin gråskala från bron vid Brobacken. Andflocken ligger där ute och de två sångsvanarna är med, kan vara samma som vi såg igår. De är här på en liten yta där det finns  öppet vatten, annars är sjön frusen. Mycket vatten är det nu tack o lov i älven och i sjön. I somras var det alldeles för torrt, bryggorna låg långt uppe på land.
 
Jag gick med taxen ut mot Egenäs och Roland bjöd på grillkorv vid sommarhuset. Fint är det där.  Sjön är täckt av is och snö här ute. En härlig gråskala är det
 
Idag har jag städat färdigt och bäddat till de kära gästerna som kommer imorgon, barnbarn Bill med kusin Bobo och Bobos pappa Robin. Ska bli sååååå roligt att ha dem här. 
 
I kväll badar gubben bastu i Signebyns skola och sen blir det fredagmys här hemma med älgkött och potatisgratäng och  "På spåret". Imorgon ska vi kolla på Mellon för det vill Bill o Bobo förstås, det är på många sätt ett barnprogram, helt ok så!
 

Svan-par håller ihop hela livet!

Svan-paret stod där på Gropejâle när Seffrin och jag gick till sjön på gårdagens längre promenad. Det var  lugnt, inget blåsväder, så då gick vi vägen till sjön. Om det blåser håller vi oss i skogen där vi får lä. Det var sångsvanar som stod på vallen och kollade, stiliga är de. De lyssnade på andra svanar som ropade och väsnades längre norrut, kanske låg de i Bäcketjärn. Det här paret liksom bockade med huvudena innan de flög iväg. Enligt info från Anna Axelsson så kallas det "headbobbing" och det är en hälsning. När vi kom för nära så flög paret bort till Prästgårdsladugården.
 
Tänk svan-par håller ihop hela livet!!. Det är fantastiskt i djurvärlden som annars är rätt promiskuös. De flesta djurarter byter partner ofta eller har så många som möjligt samtidigt. Men hos svanarna är det ordning och reda. Undrar hur de hitta varandra? Och om de kan hitta en ny partner om den de har dör? Det är spännande med djur.
 
Vi gick ner till sjön. Det är rätt lagom, så där 3- 4 kilometer tror jag det blir fram o tillbaka. Just nu är det en gråskala som jag gillar. Hur många nyanser av grått som helst!
Jag trodde det var riskfritt att gå nu och att isen var borta. Men det kom någon halv decimeter snö i går natt och under den gömde sig is här och där, det var till att gå försiktigt.
 

Tulpaner äntligen!

 
Längtat efter tulpaner ett tag och idag blev det inköpt. Lustigt att få med 5 dagars garanti!! Fast jag antar att man ska spara lappen och visa upp den med kvitto för att få nya om de skulle vissna på fjärde dagen!
 

Barnbarn Lovis och Isak ...

... gör bilder tillsammans. Båda tycker om att göra bilder med olika tekniker. 
 
Idag torsdag har jag ledig dag. Det får bli städning, undanplock och framplock inför efterlängtat besök i början på sportlovet. Barnbarn Bill, kusin Bobo och Bobos pappa kommer några dagar och hälsar på. De ska bo här hos oss så det ska bli fixat för det. Va roligt det ska bli! 

Månen gick ner vackert i morse

Jag lyckades fånga den på bild när den gick ner i morse. Och jag fick vara snabb för det gick väldigt fort. Detta var alltså åt väster från vårt hus. Samtidigt började solen gå upp i vackert rosa himmel i öster. En fin dag!
 
  Tänkte jag skulle få någon bild på när supermånen dök upp igår kväll men missade det. Hoppas det blir supermåne i kväll också, då ska jag hänga med.
 
Uppdaterat: Har sprungit och passat månens uppgång i kväll onsdag. Men precis innan så lade sig en kompakt molnbank i öster!!! Asch!!

Dagens Seffrinpromenad!

Testade att gå på vägen först. Men det var ingen höjdare, inte ens med Icebugs, helt bottenlöst i tjällossning, sjönk ner i lera. Så vi letade upp en skogsstig jag och Seffrin.  Det var någon dryg decimeter snö där men det funkade bra. 
 
Vi gick förbi husse som slet med sågen. Han röjer efter vägen
 
 
 
 

Skogen ska brukas och skötas.

 Det blir fint i skogen när den är gallrad. Det befrämjar tillväxten med luft och ljus till trädkronorna.  När det är lite blandat som här med både barrträd och björk är vackrast.  Roland har själv gallrat en del så mycket han har hunnit den här vintern och låtit skogsföretag gallra en del.  Numera gallrar skogsföretag med  små fina skördarmaskiner som inte gör stora skador på träd och mark. Bra att göra det innan tjälen släpper och det gick bra i år. 
 Den skog som växer och som är brukad tar upp koldioxiden som i grunden är naturens motor, inte bara något ont som klimatalarmisterna påstår.   Skogen i Sverige tar upp i stort sett all koldioxid som produceras i vårt land och mättar luften med sitt syre. Det ger en friskhet som man känner när man är i skogen.  Det är balans.
 
När man däremot låter skogen bara bli färdigväxt och falla ner (typ naturreservat) så slutar den processen med koldioxidupptag.  Vi får alltså  vara tacksamma att de gröna krafterna, ekonomiska och politiska, inte har lyckats lägga en död reservatshand över hela den svenska skogen. ;-)) Det vore katastrof, inte bara ekonomiskt för oss alla i Sverige utan också miljömässigt. Då skulle vi få ett rejält överskott på koldioxid.
 Den här skogen har det röjts i när den var i julgranshöjd och sen gallrats en gång tidigare. Nu är den om jag gissar mellan tummen och pekfingret så där 50 år. Planteringen och den första röjningen ger förstås inget ekonomiskt utbyte, det är bara arbete som skogsägaren får göra själv eller leja till.  Skogsägande innebär alltså under många år bara utgifter, inga inkomster.
 
Den första gallringen kan ge någon slant över men den kan också gå back om skogen ligger otillgängligt till. Den måste i alla fall göras oavsett vilket. I den ägda skogen finns förhoppningsvis områden i olika åldrar så att slutavverkningar, som ger mer pengar, kan balansera kostnader för röjning och gallring. Så funkar ett skogsbruk som är långsiktigt hållbart för skogsägaren och även för vårt lands nationalekonomi.  Skogen har stor betydelse för Sveriges industri och export. Den är på många sätt basen för det välstånd vi vant oss vid att leva i.
 
Men om man har otur så hittar någon en bombmurkla eller något annat ovanlig på ägorna. Då kan staten slå till med avverkningsförbud utan att ersätta skogsägaren för den förlust som det innebär.  Stöld är rätta beteckningen på detta!! Det innebär inte bara en stor ekonomisk förlust för skogsägaren just vid tillfället utan också ett sabotage av möjligheterna till att bruka skogen ansvarsfullt och långsiktigt.  Då finns inga pengar över att betala röjning och förstagallring av andra delar i skogen.  Det pågår rättsliga processer om statens övergrepp i det privata skogsbrukandet och skogsägarna har fått rätt i första instans men staten har överklagat. Så slutresultatet vet vi inte än. Men det borde rimligen gå skogsägarnas väg för EUs äganderättsregler är starka. Än så länge..! Om vi inte röstar fram en grön diktatur i kommande EU-val.
 
Det tar så där 80 -100 år innan skog kan slutavverkas. Det betyder att skog måste brukas  över generationer. 
 
 Detta är skotaren som används för att hämta virket ur skogen ut till väg. Skördaren hann jag inte få någon bild på, alltså den maskin som kapar och kvistar träden. 
 
 Och här är virket sorterat i högar utifrån vad de ska användas till. Jag kan inte det men snart kommer Roland in från hundhuset och kan berätta ;-)). Jo, detta kan vara timmer, grantimmer mest, det ska sågas för att användas i bygge.
 Detta är Rolands björkved som vi ska värma huset med framöver
 Detta är granmassaved. Det ska bli papper.
 Sågtimmer också
 Barrmassaved blandat tall och gran och här kan vara rötved också. Men hur virket sorteras är beroende på hur det i slutänden betalas av de som köper upp. Det kan variera över tid och mellan olika skogsföretag.
 
'Kubben fick jag inte med på bild. Den  kapas i två och en halv meter dvs nästan direkt i den längd som de sedan ska sågas och användas till. Det blir väggreglar, som är 2, 35 meter ungefär. Tänket är att man ska få så lite spill som möjligt.  Det finns ett sågverk i Ånimskog som gör sånt, bl.a.  
 
Jo idag fick jag med bild på kubb! 
 
 På Döverud högg Roland ur ett område för att ge de fina lövträden en chans.  Seffrin kollar. Bengt röjde förr här och sparade björkarna när de var små för att det skulle bli fint. Och Roland ville följa upp det så att det är fint runt Döverud. Till Döverud kom Rolands anfader Alfred från Blomskog. Han hette  Vilhelmsson/ Kylin i Blomskog men efternamnet blev Kylén i Sillerud. Antingen skrev prästen fel i kyrkboken ("i" blev "e"?)  eller också ville Alfred ändra sitt namn. Han gifte sig i alla fall  med Emma från Faggebyn och de fick ett antal barn, bl.a. Gustav.
 
Gustav flyttade till Liane gifte sig med Ester Boberg, ursprung Västra Boda, och de fick ett antal barn också förstås, bl.a. Rolands pappa som var äldst.  Rolands pappa och bror fick ta över mycket familjeansvar när pappa Gustav dog ung i tbc och lämnade en stor barnaskara efter sig. Döverud är avstyckat från Liane men ägs fortfarande inom släkten. Det bor för övrigt många ättlingar till Alfred och Emma på Döverud   kvar i bygden.  Och Kylinsläkten finns kvar i Blomskog, bl.a. Sölve som vi fikade med på Sandgrund i förrgår.

Barnbarn Isak testar snowboard i Kassjöbacken

Familjen bor utanför Umeå och där finns mycket snö kvar, riktig vinter. Nära hemmet finns backe att åka i med lift och allt. Lilla lovis testade också att åka både opp o ner, fast inte med snowbord

Vi kollade på Lerins tavlor på Sandgrund igår!

Och fick en långfika med Sölve och Anita,  vänner som vi av en slump  träffade där. 
 
 Det var många nya bilder att se på i  Lars Lerins utställningslokal i Karlstad. Man byter rätt ofta ut bilderna.  Sandgrund är alltid värt ett besök. Vi hade tänkt oss att besöka Värmlands museum som ligger bredvid. Men vi avstod. Det är under ombyggnad. Restaurangen är stängd och ärligt talat så är det den som är huvudattraktionen där ;-))
 Bilder av olja med tema dom som bodde runt Lars när han växte upp tror jag. Lerin gör inte så mycket i olja, mest i akvarell.
 Den här bilden brukar alltid finnas här och den är en av mina favoriter, med höken som tar sitt byte
 
 
 Björkskogar i flera varianter, vackert!
 
Som sagt fika med vänner blev det också, man har väldigt gott kaffebröd
 
Det är alltid en gästutställning med också. Nu var det Mats Bäckers fantasifulla och dramatiska bilder.
 
 

Då lagade och lappade man!!

Jag hämtade ett tyg i skåpet för att rulla in tjälknölen i när den kom ur ugnen. Och det var lagat med lapp! Kan inte låta bli att tänka på min anmödrar med ömhet, inget fick förfaras, allt skulle användas så länge det var möjligt. Trasigt skulle lagas så länge det gick. Detta har varit en bakduk eller en handduk. Den är märkt ET som var den märkning som tillämpades i min fars föräldrahem för sånt som hörde till min farbror Erik Theodor. Jag gissar att min faster Ester har märkt. Hon var den som hade hand om matlagning och bakning i huset, syarbeten som hon gjorde var lite slarvigt ihopkomna precis som de här initialerna, inte hennes avdelning. Men hon var duktig på att spinna, jag har hennes spinnrock kvar. Sy, väva och brodera gjorde min faster Ebba. 
 
Idag söndag har vi varit i Karlstad, bl.a. på Lerinmuseet. Det blir bilder därifrån imorgon, hinner inte fixa dem nu.
 

Betydelsen av Tvängen och Silen.

Tvängen som jag känner som sjö,  kan i betydelse härledas till sjöns tvekluvna form. 
 
Silen är vanligt namn här. Det finns sjöar som heter Västra resp Östra Silen. Sen finns Sillegårdsed och Silbodal och Sillerud och Sillebotten exempelvis. Här tänker man sej att det ska betyda lugnt vatten mellan forsar. 
 
En jättetrevlig kväll hade vi igår! Arrendator - O och fru T var här. Vi mumsade och åt bl.a. tjälknöl på älgstek, sen wermlandsglass med hjortronsylt. Vi pratade fram på småtimmarna och det kändes som om tiden gick fort. Guld värt att ha såna goda vänner! 

Bockkilling och get

Borde vara en bockkilling men utan hornämne än så länge. Man kanske med god vilja kan ana ett par bulor där hornen ska komma ut. Den vi såg häromdagen hade rejäla små horn på gång, men här alltså nästan inget.
 
 
 

Nu är det isigt!

Utan mina Ice bugs vågar jag inte ens hämta posten! Det är riktigt isigt överallt. Det ser ut att vara en del grus, men det har smält ner i isen så det funkar inte längre. Hoppas vi inte bryter benen av oss. Vi har haft en fin dag med lite datorfix på Audio Video i Årjäng. Tack Peter för all hjälp! Och vi åt en smarrig lunch på Travmuseet, nästan fullsatt. Det var schnitzel som normalt inte är vår favvo men den var himla god. Reinhold steker hela tiden så den är alldeles nylagad, det vinner smaken på. 
 

Roland hugger vindfällen

 Roland har lämnat gallringen och hugger nu vindfällen. Det har blåst hårt från ovanligt håll för ett tag sedan, alltså fällde vinden träd som annars stått emot. Det har blivit mycket att hämta ut ur skogen och det är lite bråttom innan tjälen går ur marken. Då går det inte att köra med maskiner i skogen utan att fastna eller göra stora körskador. Det är väldigt isigt på vägen och på backarna. Men nu smälter det snabbt bort, plusgrader och blåst. 
 
 
 

Nej, vi firar inte Alla Hjärtans Dag

Kanske är det en generationsfråga att inte göra stor sak av en importerad högtidsdag, från början Valentines Day.   Fast det fick i alla fall bli fina rosor, billiga, istället för de vanliga tulpanerna som oftast pryder den centrala byrån. De var som sagt billiga. Sprötena som är i, vita, silver och grönt pryder nu sin tredje bukett tror jag. De vissnar ju inte, bara att flytta med dom till nya arrangemang.

Fågelmaten går åt!

Fågelmaten går också åt. Det är hela tiden en flock småfåglar som förser sig av frön och talg. Nu kommer inte de stora fåglarna så ofta, typ skator, så de små får vara i fred. Det är gott om snyggingar som han ovan, gulsparv och så blåmes och talgoxe förstås. Domherrar kommer aldrig till oss, vet inte varför.
 
 

Ibland är solnedgången så fin i Mölntegsvråa!

Rolands pappa brukad kalla den här utsikten Mölntegsvråa.  Det är sydvästlig riktning från vår Liane och vår altan, bort mot Mölntegen. Fast Mölntegen är bakom skogen där borta

Orkidén har blommat sedan slutet av oktober!

Helt otroligt! Den här orkidén har blommat sedan slutet av oktober, dvs 3,5 månader. Den har stått bredvid en lite större vit orkidé som började blomma samtidigt och som också blommade länge, men den har gett upp. Den här är en liten rosa-lila  rekordblomma tycker jag, åtminstone hos mig som inte har några gröna fingrar. Det är fyra blommor nu. 
 

Idag fick Hej jaga hare med vargvästen på!

Idag var Roland o dunker  Hej inbjudna till harjakt i ett område som ligger i vargrevir. Det är ett område där det har funnits vargrevir i decennier. Men det har på många år inte tagits några hundar av vargarna där. Ändå jagas en del, mest älg kanske. Det verkar vara vargar som lär sina valpar att hund är inte något man jagar / äter / ser som konkurrent. Vi säger ibland att om vi nu ska ha varg någonstans så vore det värt att avla på dessa och istället  ta bort vargar som gång efter gång tar hund. 
 
Det var mycket harspår i området, Hej fick opp och  jagade. Men den här gången blev det ingen hare som kom till skytt. Förra gången fälldes en.  Vargvästen behövde inte heller testas, tack o lov. Den funkar så att det går eltrådar i den. När varg biter så ska den få stötar som avskräcker. Vi har aldrig behövt uppleva det och vi vet ingen som har hund som har räddats av sin väst. Men det vore hemskt att inte ha försökt skydda sin hund om varg attackerar, skadar och dödar hunden.
 
För övrigt så är det ingen ordning på vädret. Här var spått regn nu, men det snöar. Jag hoppas förstås på att det ska räcka till nya skidspår.  I Seattle hos son Mattias var det spått snö idag, men där regnar det och alla är glada över det.  Man vill inte alls ha någon snö. Det finns ingen snöröjning och inga vinterdäck. Kanske kan staden öppna igen, mycket har varit stängt i flera dagar

Bockkillingen börjar också få små hornknoppar!

 Bockkillingen har börjat få små hornknoppar. De vuxna bockarna som vi ser har någon decimeter långa horn under basthuden
 
Rådjuren äter gärna ensilage som Roland lagt ut. Våra arrendatorer, Bröderna Jakobsson, sponsrar viltvårdsområdet med det, Roland har hämtat i Långserud. Det finns vid ladugårdsväggen på Liane att hämta för den som vill lägga ut.

Massor av snö i Umeå hos dotter och barnbarn

 
Massor av snö hos dotter Malin utanför Umeå! Här klättrar barnbarn Lovis i snöhögar som når upp mot trädkronorna. Många roliga backar att åka i blir det!
 

Min bästa torskrygg!

Äntligen en godtagbar torskrygg!! Jag har försökt mig på torskrygg flera gånger men inte lyckats bra. Fast det vi gjorde igår kväll var helt ok.  Torskryggen fick ligga i saltlag 10- 90 i 30 minuter för tillagning. Det gjorde att sältan gick in i hela fiskbiten! Sedan stekte jag 4 minuter på varje sida. Och det var klart. Skulle ha kunnat steka snabbt på båda sidor och gjort färdig fisken i ugn. 175 grader upp till 50 grader innertemp i fisken.  Innan hade jag stekt baconbitar, kokat rotfruktbitar, gjort en sallad, rivit pepparrot, skalat och kokat potatis, hackat dill,  skurit upp citronskiva och  skirat smör (Bregott brynt).  Vi drack Kallfelz till med bubbelvatten. 

Seattle stänger ner!

Vi får bilder från son Mattias som bor i Seattle,  i stadsdelen Bellevue. Det har kommit  mer snö än man haft på flera decennier. Staden saknar effektiv snöröjning, man brukar ju inte behöva sånt. Bilar har förstås inga vinterdäck.  Många företag och skolor stänger helt enkelt ner och de som kan får jobba hemifrån! Jag tror Boing har minst  60.000 anställda i staden och Microsoft 30.000. Vet inte hur många som kan ta sig till jobbet och hur många som får jobba hemifrån. Enstaka varor tar slut i butikerna, folk hamstrar.
 
 
 
För att ta sig ut med bilen har Mattias fått skotta vägen och försöka  blåsa med lövblås.
-  Och en jävla hackspett också, hackar på huset!!  enligt Mattias
 
Och detta är den skrämmande prognosen! 

"Josefins kök" åt vi lunch på igår i Åmål!

Det var en trevlig upplevelse. Det var nästan fullsatt när vi kom dit vid 12-tiden igår lördag och då är det ändå många sittplatser i flera rum och två våningar. Det är gamla Hå Ji s lokaler där gågatan börjar. 
 
Jag tog skaldjurssallad och fick glutenfritt gott bröd till , Roland Cesarsallad. Smakade jättebra. Till kaffet efteråt kunde vi äta hemgjord semla, respektive glutenfri snickerskaka. Det blev äting medan vi väntade på att mina skidpjäxor skulle bli färdiga.
 
Fint med sån här gammaldags inredning på fik är det.  Det ger speciell stämning. "Holgers" i Säffle har också kvar sin atmosfär. Men jag kan inte fatta varför "Freden" i Karlstad förstörde sin genuina prägel med en klantig ny inredning
 
 
 Kunde inte ta fler bilder för det satt gäster överallt ;- ))
 

Skidpjäxorna är lagade!!!

Han fixade mina trasiga skidpjäxor, för bara 80 kr dessutom, Skomakaren i Åmål. Adress o tel längst ner i det här inlägget. Så tacksam är jag, för de här pjäxorna går inte att få tag på längre. Jag hade varit tvungen att köpa både nya pjäxor och skidor om det inte gått att laga pjäxorna. Han fixar lite av varje, nycklar, jackor osv. Tack Therese för tips!
 
 
 
 Så här bra blev det efter lagningen! Han limmade sulan och lade på en halvtimmes tryck
 
 Innan såg det ut så här
 
Skomarkaren i Åmål på Västerlånggatan 4, tel 070 7531985 . Om man inte vill åka  till Åmål med sina trasiga grejer så kan man lämna in på Hälsokosten i Årjäng. Där samlar han upp dem en gång i veckan tror jag.
Tack igen  för tips Therese L. !
 
Mer om den goda lunchen i Åmål i ett senare inlägg.
 

Ortnamn i Nordmarken!

En himla rolig bok att kolla i! Jag har fått låna den några dagar. Så spännande att se vad gamla ortnamn kan betyda. Och vilka namn det finns här i Värmland! Man kan inte tro att det är sant. Jag återkommer till dem senare. 
Idag lördag och vi ska ta en tur till Åmål för att försöka få mina skidpjäxor lagade och kanske äta lunch på något trevligt ställe.
 
 
 
 
 
 
 

Nya skidspår fick jag idag fredag!

 
Roland lade upp några kilometer nya spår i dag med den nyinköpta spårläggaren.  Fina spår blev det och med stearin som valla så var glidet helt perfekt. Fast visst gjorde jag en rejäl vurpa också. Skidorna bara for iväg framåt upp i luften  och jag drattade baklänges. Borde ju ha landat på rumpan eller ryggen, men icke. Det var huvudet och axlarna som fick ta smällen. Trodde först jag hade fått en hjärnblödning för det gjorde riktigt ont, men det gick över. Så jag kommer att överleva!
 
 
 
Det är spår nu på båda sidor om vägen. Jag lyckades pricka in solsken mitt på dagen att åka i. 

Mycket snö för rådjuren!

Snön är djup för rådjuren. De har svårt att röra sig snabbt i den och svårt att sparka fram mat. De kommer och äter vid foderplatsen. Åtminstone fem stycken kommer regelbundet. Det här är geten med bockkilling. Roland har hämtat mer ensilage från våra arrendatorer, Bröderna Jakobsson i Långserud. De sponsrar viltvårdsområdet med det så medlemmar som vill hjälpa rådjuren är välkomna att hämta. Det ligger vid ladugårdsväggen på Liane.
 
 

Monsterdrivan på taket!

Den för onekligen tankarna till giljiotin nu med sin isisga yta och vassa piggar i kanten. Kan inte minnas att vi har haft en sån på taket någonsin. Och vi har bott här sedan huset byggdes 1977. Men nu är det snart slut på snön, vi ska få regn och plusgrader i flera dagar. Synd för nu när allt är plogat och klart kunde det gärna få fortsätta vara vitt och fint.
 
 
 
Snö på träden ger fina kontraster, ger ett grafiskt intryck  i landskapet och fint ljus.
 
Snöröjning runt huset har det varit ett bra tag, men nu kan det vara slut, det ska bli milt och regn. 
 
Idag var Roland på harjakt med Hej. Mikael i Tegen lyckades avliva en hare för honom. Det var hans första tror jag. Där uppe är det ännu mer snö.
 
 
 

Rotmospremiär!

Minns inte att jag någonsin lagat rotmos. Men igår var det premiär! Jättegod mat, fattar inte att jag har missat den maträtten förut. När jag var barn så brukade det vara fläsklägg till men vi stekte kassler. Det passade också. 

Fin himmel bakom Liane.

Jag hann med en skidtur igår tisdag också. Gissar att det blir den sista på ett bra tag. Det har kommit en decimeter  snö under natten och nu vänder vädret till milt, kanske regn. 
 
Vi tar alltid bilder på Liane framifrån eller från gavelsidan. Men detta är från skidspårsidan, från norr. 

Näh, det gick inte idag!

 
Idag onsdag var det för mycket snö i spåren. Det hade kommit en dryg decimeter snö så det var stopp. Jag kavade fram och tillbaka på ett par hundra meter bara för känslan. Men sen fick det räcka. Kanske går att fixa nya till imorgon. Om det inte kommer mycket mer snö. 
 
Gick in i stället och kollade på bilder från svärdotter Carin som är på jobbresa i Venedig. Ser magiskt vackert ut, jag har aldrig varit där. Tydligen åker man båt hit och dit, bl.a. till hotellet. 
 
 
 

Grejerna går sönder på löpande band!

Nu måste det bli slut på den här sönder-perioden. På rätt kort tid så har följande bara havererat: Min dator, en tvättmaskin, en väggdammsugare, ett våffeljärn,  mina skidpjäxor och nu också espressomaskinen. Ok espressomaskinen har varit skröplig en period, vi har dragit oss för att byta ut den för kaffet blir så himla gott i den. Men nu är det ingen väg ikring. Det måste bli en ny. Hoppas vi lyckas hitta en ny som är bra. Vi vill ha en som mal bönorna ( ett kapsel-elände har vi står i källaren, i stort sett oanvänd, det blev inte gott kaffe) och som kan göra gott espressokaffe. Så många finesser annars med kaffedrinkar behöver vi inte.

Bild från dotter Malin idag!

Hon bor utanför Umeå. Där finns renar, vet inte vilken sameby det är. När det är mycket snö går de gärna efter vägarna nere i skogslandet, bilar får ta det försiktigt.  Under sommaren håller de till uppe i fjällvärlden. Det är märkliga djur, mitt emellan tama och vilda. Den vita renen ser magisk ut.

1 dm snö till i natt!

Kl tre inatt dundrade Daniel med snöplogen förbi på vägen! Tur att det funkar med snöröjning. Roland lär få ploga idag runt husen och nu är det nog slut på jakten. Säkert blir det en tur för honom till Jakobssons i Långserud för att hämta mer ensilage till rådjuren på viltvårdsområdet. Det börjar tryta. Någon dryg halvmeter med snö har vi nu.  Mycket snö börjar det bli på taket och på altanen. Undrar när man måste börja skotta?
 
 
Snö hos son Mattias i Seattle också idag! Den första för säsongen.  Vägen till hans hus.
 
Så här ser Mattias hus ut i vinterskrud, fast bilden är från jul några år sedan. Det ligger i  Seattle, Bellevue, vid Bridle Trails som är en park. Sista huset vid vägen så det är gott om stora träd runt. Lite nervöst ibland.  

Rådjuren behöver stödutfodring nu!

 Det är nästan en halvmeter snö hos oss. Det innebär att rådjuren har svårt att få mat. De behöver kunna sparka fram växtlighet för att få näring men det är nu för mycket snö. Vi hjälper dem att överleva på olika sätt. Den här bocken såg vi igår. Han var framme vid foderplatsen med utlagt ensilage och pellets. Det är minst 5 rådjur som kommer regelbundet dit och förser sig. Bockarna tappar ju sina horn sen höst, tidig vinter. Men den här har börjat få sina nya nu. De är på väg under basthuden.
Roland skrapar bort snölagret med traktorn och plogen på vallarna utefter skogskanten så att rådjuren ska få tag på gammalt gräs- 
Vi hämtade ju ensilage hos våra arrendatorer, Bröderna Jakobsson i Långserud. Det var sponsring till viltvårdsområdet från dem, finns kvar en del att hämta efter ladugårdsväggen på Liane.

Med tax Seffrin i skidspåret igår söndag

Jag har en bra anordning för att åka skidor med hund. Det är ett brett midjebält med koppelfäste så att jag har händerna fria för att hålla i stavarna. Det fjädrar dessutom så det blir inga ryck när hunden drar iväg plösligt. 
Så här såg det ut uppifrån igår när jag hade Seffrin med på en skidtur. 
 
Det fungerade i princip som det skulle med kopplet och han kunde gå i traktorspåret bredvid skidspåret.  Men med i beräkningen var inte att skidspåret korsades av färska rådjursspår så där var tionde meter! Seffrin tappade förstås alla koncepter vid varje spår och gav sig iväg in i skogen eller ut på vallen i 40 cm snö. Det var inte så himla lättvindigt. Det funkade inte alls att ha honom i  långkoppel, då drog han iväg i rådjursspåren. Jag fick ta in honom och hålla konstant ett par meter bara så jag kunde fånga in honom snabbt när han ville ge  sig ut i terrängen. Han fick hänga med ett par varv men sen gav jag upp och åkte själv resten.

Skidåkning idag söndag

Jag startade åkningen med att lyda en del råd från igår. Då klabbade snön på skidorna och jag fick råd att göra rent skidorna och få på glidlager.  Jag har ju inga grejer så jag letade i köket efter nåt som kunde ta bort lort. Det kom flera försäkringar om att det nog fanns smuts fast den inte syntes. Till slut hittade jag spisskrapa. Jag höll den så där 45 graders vinkel mot skidan och  drog  neråt, men tryckte inte hårt för jag ville inte skada underlaget. Visst fanns det smuts som följde med.  
Sen tog jag ett stearinljus och gned på.  Det kändes bra.
Glidet blev perfekt, går knappt att stå på skidorna på platt underlag,  det halkar.  Och inget klabbade under. Så här såg det ut efter första skidturen.  Nu var det lite kallare idag - 4 grader. Men jag är jättenöjd.
 
'Spåren var fina också.  Jag hade med Seffrin också ett par varv men mer om det imorgon för det var lite äventyrligt. ;-)
Efter en stund så tappade jag sulan på pjäxorna. Tänkte först att nu är det väl slut på skidåkningen, men kom på att jag kunde spänna fast den med en rem :-))  Syns på bilden nedan. Pjäxan må vara ursäktad, den är 34 år gammal.
 
 
Det var ett fint mönster på himlen mitt på dagen. Sen när jag åkte en gång till på eftermiddagen så var det strålande solsken. Sammanlagt ett par timmars skidåkning blev det. Så roligt med platta spår vid huset.
 
 

Klabbade på skidorna igår!

Det gick bra att åka igår men nöp lite ibland då snön klabbade på skidorna. Det hette i alla fall så i Närke när jag var barn, kanske heter nåt annat här och nu när snön fastnar lite på skidornas undersida. Fattar inte varför, för det var - 2 grader. Jag kan ju inget om valla eftersom jag inte behöver fäste utan bara kan glida omkring på platta spår. Kanske kan man ha på stearin, minns att vi gjorde det när jag var barn? Någon som vet nåt bra knep att slippa snö som fäster så här? 
Idag ska jag testa att ta med Seffrin på skidtur! ;-)

Vi köpte en spårsläde!

Det går ju inte att låna grejer för att lägga skidspår när det snöar var och varannan dag. Så vi investerade i en egen spårläggarsläde.  Vi hittade den på nätet hos en f.d. Sillerudskille, Lennart Ehrencrona, som numera håller till i Boviken norr om Töcksfors med sitt företag. Han mötte oss i Töcksfors med den igår.  
 
Så Roland var snäll och gjorde lite spår med den åt mig idag lördag. Det har kommit mer snö i natt så nu är det sammanlagt 40 cm. Det innebar att han fick köra plog med traktorn först och ta undan den översta snön, sen gick det att lägga spår. Fina spår blev det i alla fall. Jag åkte någon dryg timme. Det är lagom för mig. Men jag har glömt hur jag brukar stretcha efteråt. Annika på skolan lärde mig för några år sedan. Får grunna på det.  
 
 I kväll ska jag leta opp midjebältet för hundkoppel så jag kan ta med mig Seffrin imorgon. Tror att han ska klara att springa i snön bredvid spåret.

Döstädning i högarna!

Mitt liv har kantats av högar! Och så uttrycker jag det i sann Kurt Olsson-anda som om dom har skapat sig själva runt mig. Så är det inte förstås. Det är jag själv  som har gjort  högar, hela tiden. De är ofta osorterade men har lite grundteman som foton, tidningar, tidningsartiklar, fådda födelsedagshyllningar, gamla datorgrejer, instruktionshäften, pedagogiska hugskott, släktforskning. Kort sagt är det sånt där som jag har velat spara men inte för ögonblicket hittat nåt bra ställe att förvara på utan bara lagt i hög. När jag samlade ihop högarna blev det en hel del, två korgar och en tvättbalja.
 
 
När allt var genomgånget så fick jag två stora kassar till släng. Mycket var gamla inredningsmagasin. Vi har ju byggt hus genom årens lopp och varit intresserade av olika tips på planlösningar och inredningar. Nu är den epoken slut så de går i soptunnan. Det som blev kvar lyckades jag sortera in lite vettigare förvaring än bara hög. I fortsättningen ska jag inte lägga på hög utan sortera direkt det som jag vill spara. 
 
En del av det hittade var riktig gammal kuriosa: bl.a.  mitt eget vaccinationskort utfärdat på bb där jag föddes för drygt 68 år sedan. Fnissar lite åt språkbruket. Man skiljde på att vara född hemma och på anstalt! ;- ))  Anstalt var alltså helt enkelt beteckning på bb på den tiden, numera ger det ordet helt andra associationer. Sjukdomar i släkten skulle man nog inte notera på ett sånt här kort idag, det vore säkert integritetskränkande. Jag hade inga.  Jag ser att jag vaccinerades mot polio när jag var 7 år gammal. Det vaccinet kom först då. Innan det kom så drabbades många av den hemska sjukdomen och blev förlamade .  Jag minns att det fanns en stor tacksamhet över att vaccinet kom. 
 
Idag lördag lär det bli mer snöröjning. Det har snöat en del under natten och jag hörde att Daniel med snöplogen kom förbi här vid fyratiden.  Och jag hoppas förstås att få nya skidspår under dagen. 

Snö!!!

I natt och idag har det snöat! Kanske upp emot två dm till. Mina fina skidspår är borta. Men jag får nog nya imorgon
 
 Roland har plogat under dagen.
 
På taket finns en rejäl fana!
 
Pratade med folk i Åmål idag. Där hade fallit två dm igår och två dm idag. Alla skottar snö och mer kommer.
 
 
 
 Vi åt lunch på Travmuseet! Jättegott var det, allt är hemlagat på plats och glutenfritt, 
även desserten med chokladmousse
 

Seffrin föste på några bockar sista dagen!

Igår var säsongens sista dag för rådjursjakt. Seffrin var glad att få komma ut på ett  försök. Han fick opp rådjur och drev i tre timmar!  I bergig skogsterräng med en del  snö. Han är urstark, har god jaktlust och hyfsat skall. Rådjuren sågs flera gånger av de tre jägarna, spännande var det, men ingen lyckades komma i håll. 
 
På bilden här under kopplades han av Roland för färd hem. Väl hemma studsade  han över golvet och såg inte alls utsliten ut. Men han låg i alla fall still senare på kvällen. ;- ))  Nu är det bara våra promenader som gäller i åtta månader framåt till nästa jaktsäsong på rådjur startar.
 
Idag fredag blir det nog en tur till Årjäng för lite shopping. Det är ett par mil härifrån. Vi  kommer inte ofta dit numera så  vi får samla ihop oss och åka  när notan börjar bli lång. Det mesta kan vi köpa på Ica Sillerud, men inte allt.  Travmuseet såg ut att ha en god fredagslunch när vi kollade på nätet igår, så det kan bli äting där. ;-))
 
Tyvärr ser det ut som om mina fina skidspår har blåst och snöat igen. Får kolla bättre senare idag.