Fiber får vi.

Det ska bli fiberuppkopplat på landsbygden i Årjängs kommun. Det subventioneras i ett EU-projekt som kommunalrådet Katarina J har kämpat hårt för att få till och det var i sista minuten som det gick igenom. Men nu är det på god väg,. Trots EU-medel så  blir det inte helt gratis, strax under 20.000 per hus. Fiber ska alltså grävas nu i hela kommunen till alla som har anmält intresse och det har bildats föreningar som tar ett stort ansvar för genomförandet. Björn A här i Sillerud gör ett fantastiskt  jobb med detta och även andra frivilliga som inte får någon ersättning för sitt jobb. Stort tack till er! Vi hoppas mycket på detta. Dator, telefon, teve och sånt med ljusets hastighet, det kan inte bli snabbare. ;-)

Jaktrapport...

... från norrlandsjägarna onsdag.
Bra jakt med Jazz, en hare skjuten
Bra jakt med Snoa, Bosse sköt en hare
Bra jakt med Salsa, Bosse sköt en hare för henne. .

Vackert väder, solsken, 5 cm snö, ett par kallgrader.

Vinterdekorationer i trädgården

Det mesta har kommit på plats. Jag brukar försöka avsluta före Allhelgonahelgen som ofta är finalen på försäljning av vinterväxter. Granen i rabatten där uppe är en gammal rymling som bara planterade sig själv där. Det var länge sedan o jag har inte haft hjärta att ta bort den.

Jaktrapport ...

... från norrlandsjägarna:
Bosse o Anders sköt varsin hare i söndags
Alla hade bra jakt igår måndags, men inget skjutet
Idag tisdag Roland hade oppe två harar, sköt en av dem, den andra bommade Bosse på.
Det är kanonväder med nysnö idag, 5 cm så där och någon minusgrad

Sandy ...

... kallas monsterstormen som drabbar USAs ostkust. Jag var lite skeptisk till hur svenska media målade upp ett katastrofscenario i förväg. Minns fortfarande hur man överdrev farorna med (de årliga!) skogsbränderna runt Los Angeles de år som sonen bodde där. Staden beskrevs som full av rök och hotad i sin helhet. När vi oroligt fick kontakt med sonen, övertygade om att han var på flykt undan lågorna, så jobbade han som vanligt i godan ro, han hade inte hört nåt alls. Så var det varje gång. Bränderna var rutin, inget som amerikanska media slog upp stort, kanske en notis.

Men nu verkar det i alla fall som att det är katastrofläge i vissa områden efter kusten på grund av Sandy. Måste vara ofattbart spöklikt när delar av en stor stad som NYC står stilla och blir mörk.

Folkomröstning ...

.. om förslaget till skolnedläggning i Bön o Blomskog I Årjängs kommun blir det säkert, eftersom man har samlat in det antal namn som behövs.

Den typen av folkomröstningar är rådgivande och det är ju tur. För risken finns ju att kommunala folkomröstningar blir bypolitikens förlängda arm. Dvs alla i Blomskog och Östervallskog går och röstar eftersom man är direkt berörda av beslutet. Resten av kommunen struntar i det hela. Alltså kan det bli en förkrossande majoritet som röstar mot nedläggning, men detta valutslag visar egentligen bara vad man tycker i två små kommundelar, inte vad majoriteten i Årjäng tycker.

Och det är synd för jag har svårt att tro att skolpengarna räcker till att både bygga nytt högstadium i Centralorten och att behålla de dyra minsta bygdeskolorna. När behörighetskraven på lärare träder i kraft 2015 så antar jag att man måste anställa 5 - 6 lärare i Bön för att täcka upp alla ämnen, de senaste decenniernas lärarutbildningar har bara gett behörighet i ett par tre ämnen, inte som förr när en folkskollärare var behörig att undervisa i stadiets alla ämnen. Det blir dyrt med så många lärare när det handlar om en skola på sammanlagt ca 20 elever. 20 elever motsvarar antalet elever i en liten klass på de stora skolorna, Silbodal t.ex.

Kattutställning

Bild från dotter som varit på utställning med en av sina katter. Kan inte komma ihåg om detta är Vilda eller Morris. Taket i buren är ett lapptäcke med olika blå lappar som jag sydde för väldigt länge sedan. Skulle nog vilja ha symaskin igen, det var länge sedan min gick sönder.

Vackra höstmorgnar kan vi ha nu ibland


Silvrets rike av Conn Iggulden

Nu har jag till slut läst den,fjärde delen i serien om Djingis Kahns rike. De andra heter, Stäppens krigare, Bågens mästare och Bergens väktare. Jag får erkänna att jag ibland hoppar över en del av de långa beskrivningarna av stora slag. Men för övrigt är Igguldens historiska romaner läsvärda. Han är en god berättare och det är spännande historier som ligger rätt nära verkligheten. Boken avslutas med ett kapitel som förklarar var han avvikit från vad som verkligen hände historiskt sett och varför han gör det. Känns bra att få kunskap om en annan tid.
Nu när den boken är avklarad så fortsätter jag med den senaste i serien, Dynastins arvinge. Det är också en tegelsten. Mycket rolig läsning.

Högre lön ...

... för ett jobb som är mycket väl utfört, låter inte fel i mina öron. Jag förstår inte varför inte det ska gälla lärare också? Var inte det avsikten bakom den individuella lönesättningen?
 
Men sen kan det finnas problem med att bedöma vad som är ett bra lärarjobb. Resultat på nationella prov? Resultat på kommunala prov, lika för alla i kommunen? Resultat av enkäter till föräldrar och elever? Ska enbart resultat i förhållande till förväntad måluppfyllelse räknas eller också  förmågan att skapa trivsel i klassen?  Och vem ska bedöma? Ska man dra alla lärare på en skola över en kam, eller ska det vara en individuell bedöming? Det kan ju se väldigt olika ut mellan två klassrum på samma skola.
 
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/edholm-maste-be-stockholms-larare-om-ursakt_7611964.svd
 
 
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/dra-tillbaka-beslutet-att-straffa-larare_7614284.svd http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/dra-tillbaka-beslutet-att-straffa-larare_7614284.svd

Bill nöjd o glad!


Madde och Chris har förlovat sig!

Nyheten väntas strax bli offentliggjord av hovet. Det är bara att gratulera! Chris lär ha först ha frågat pappa kungen och sedan friat för ett par månader sen. Det låter ju genomtänkt. Hoppas söta Madde har hittat en rekorderlig och trevlig man den här gången. X:et var ju ett riktigt stolpskott!
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15666554.ab
 http://www.expressen.se/nyheter/prinsessan-madeleine-gifter-sig-med-chris/
http://www.expressen.se/nyheter/madeleines-och-chris-karlekssaga/
http://www.dn.se/nyheter/sverige/prinsessan-madeleine-och-chris-oneill
 
(Sen får man väl gratulera alla som eventuellt gjort bort sig de senaste dagarna, exempelvis miljöpartisten som hävdar sin rätt att offentligt sjunga visor om "negerbyn".
.http://www.expressen.se/nyheter/mp-politiker-sjong-om-negerby-pa-barngala/
Han lär, liksom allt annat, hamna i mediaskugga nu efter att den här nyheten  exploderat! ;-)  )
 

Torka aldrig tårar utan handskar ...

... såg jag första avsnittet av, men missade det andra förra söndagen, så jag strömmade det efteråt istället. Och likadant med det tredje avsnittet som jag såg ikväll på datorn. Gardells berättelse är väldigt gripande och för mig  helt ofattbart att föräldrar kunde ta avstånd från sin barn pga att de var homosexuella. Tror och hoppas att det inte är så idag.
 
Och hemskt att de aidssjuka fick lida så oerhört av sin sjukdom innan de dog! Det fanns ingen lindring eller också var läkare helt enkelt okunniga.
 
Jag undrar fortfarande vad man som lärare kan göra för att underlätta för barn som växer upp med insikten att de inte tänker och känner som de flesta andra när det gäller kärlek och sex. Kan man göra nåt egentligen? Vi har ju inte rätt att klampa in i deras privatliv på minsta sätt. Men förstås en skyldighet att prata med alla barn om tjejer kan bli kära i tjejer och killar bli kära i killar. Ja, ungefär så, det kanske räcker.
http://www.expressen.se/noje/jonas-gardell-sa-kom-jag-ut-for-min-mamma/

Vinter ...

... verkar det bli nu! Bättre än den senaste tidens ivriga regn och skvalande i alla fall.

Dukat i köket!

Goda vänner här på lite äting i alla gemytlighet! Det fanns två olika grytor att välja på och tre olika desserter!  (Låter flott men det var lite rester!) Trevligt hade vi i alla fall. Och det går bra att sitta i köket också!

Himmelska fridens torg ...

...kanske vore ett passande namn på det nya torget i Årjäng. ;-)

Födelsedagfirande ...

...med barnbarn i Umeå fick vi bilder från! Himla rolig o vi är omåttligt stolta över våra ättlingart!  Fast det är synd att det är så långt bort. Vi ringde och sjöng  och paketet där skickade vi för någon vecka sedan, men det öppnades nu. Det innehåller förstås lite saker till båda gossarna.

Mat-trend baklänges ...

... lär det ska vara just nu, mot 70-talets plankstek, långkokta grytor och smörgåstårtor. Intet är nytt under solen.
 
Smörgåstårtorna avstår jag gärna, likaså plankstek. Steken på brädbit går bort, mest för att det känns snuskigt att äta nåt som serveras på ett underlag som inte går att diska ordentligt i maskin mellan varven.  Men grytor är alltså så himla gott, billiga köttdelar och det går att variera i all oändlighet, blir aldrig tråkigt, varken  när det gäller innehåll  eller  tillbehör. Älggryta är oslagbart. Sen kan jag tänka mig att slå ett slag för pepparrotskött. Väldigt gott rätt tillagat! Ger flera middagar; först viltsoppa på buljongen, sen kött med smarrig sås, sen till sist pytt i panna på resterna.
http://www.svd.se/mat-och-vin/ny-mattrend-darfor-gar-vi-tillbaka-till-gamla-godingar_7595014.svd

Turbulent ...

.. antog  jag att kvällens politiska möte kunde  bli. Det blev det inte, men långt.
 
Jag hoppas förstås att förnuftet ska segra till slut,  att personförföljelsen, lömska hugg i ryggen via media  ska upphöra och att man börjar diskutera sakfrågor istället. Det anstår inte vuxna människor att hålla på så som man har gjort under den senaste tiden. Det är en vinst för alla om faktiska omständigheter, framtid  och realiteter kan debatteras istället för att rida på  prestigen i gamla  dokument som en ny lagstiftning gjort delvis  inaktuella.

Jag är i alla fall tacksam att det äntligen finns ritningar på nybyggnation och ombyggnation av skolan i Årjäng, Silbodalsskolan. Tack alla ni som bidragit till detta! Vi som jobbar på skolan är oändligt tacksamma att ledande politiker; Katarina, Lisbeth och Annika, sett att vår skolan är sliten, gammal och otidsenlig för dagens undervisning. Det behövs byggas nytt och byggas om för framtiden.
 
Klok artikel i NWT idag av en aktad centerpolitiker som varit med länge, Karl -Johan Adolfsson  i Sunne
"Det är inte bra att bygga/ underhålla  landsbygdsmuseer  istället för skolor med bra utbildning" menar han ungefär
 
http://www.nwt.se/asikter/debatt/article1187730.ece
 
o av kommunens egna politiker:
 http://www.nwt.se/asikter/debatt/article1187731.ece 
 
Skolbråkarna i Årjängs kommun är ganska få egentligen;  västkantens decibeldemokrater. De var inte många på kvällens möte heller,  en dryg handfull av bortåt 50 personer och det speglar nog ungefär hur liten den här bullrande proteströrelsen egentligen är.  Det uttrycktes ett starkt stöd inom det egna partiet för kommunalrådet Katarina Johannesson och för  majoriteten.  Hoppas att vi som vill ha hög kvalitet på utbildning i hela kommunen inklusive centralorten,  också kommer att få synas och höras i debatten framöver.
 
Nya Wermlandstidningens politiska redaktion har ju klart gått ut och gett sitt stöd till de personer som står bakom Töcksforsprotestanterna inom  Alliansen i Årjäng, trots att man uttalat  är motståndare till att de små skolorna ska bevaras till varje pris. Ett märkligt ställningstagande som  alltså mer handlar om att stötta vissa personer än att stötta vissa politiska idéer. Och någon faktiskt grund för detta har man inte lyckats presentera, bara vidarebef, skvaller och förtal.

GRATTIS MOSES!

Födelsedag idag!

128,575 kronor / elev / år...

... är kostnaden i den  minsta skolan i Årjängs kommun, en av dem som majoriteten vill lägga ner och som det bråkas om just nu i Årjäng.  Det är enligt budget för 2012. Just nu lär finnas 22 elever på hela skolan fördelat på 7 årgångar inkluisive förskoleklass. 6 av årgångarna har 3 eller färre elever.
 
Jag har svårt att tro att någon annan kommun har kvar så små skolor.
 
På min skola, den stora skolan i centralorten Årjäng, så är kostnaden 61,309 kronor/ elev / år enligt budget 2012, alltså hälften så mycket som i den lilla skolan.
 
Och en förfärande stor andel av elevkostnaden i den lilla skolan är rena lokalkostnader, inte undervisningskostnader, man betalar dyrt men inte för kvalitet på undervisningen utan för kvadratmetrar, uppvärmning, underhåll osv. .
 
Den andra lilla skolan som man vill lägga ner har också väldigt få elever, enligt prognos strax över 20 stycken åren framöver. Barnantalet i Årjängs kommun minskar över tid. Läsåret 04 / 05 så fanns 1.151 elever i hela kommunen. För nästa läsår 13 / 14  så beräknas antalet till 939.  Den prognosen ligger ju i närtid och kan betraktas som tillförlitlig.  Minskningen ser ut att fortsätta till 873 elever läsår 18 /19. Nu är det vanskligt att sia om framtiden, allt kan hända som vänder utvecklingen. Det vet man i Årjäng som var dömt till undergång i ett tv-program på 60-talet. Men det vore oansvarigt av dem som beslutar att inte låtsas om det som redan  har hänt och anpassa verksamheten  till de förhållanden som råder idag.
 
Nu handlar skolbråket i Årjäng mest om decibeldemokrati. Dvs det är några få som valt att använda beslutet om skolnedläggningar till att elda under striden mellan de två stora orterna i kommunen; Årjäng och Töcksfors.  Det innebär att bråket följer inte partilinjerna längre utan en geografisk linje, tvärs igenom Alliansen som har majoritet.  Det har allt mer kommit att handla om  solkig argumentation mot person, inte så mycket i sak längre, eftersom argumenten varit lite torftiga. Det är mest unken bypolitik och  symbolfrågor, som man kunde se i NWTs genomgång för någon vecka sedan. Jag refererade det här på bloggen i ett tidigare inlägg.
 

Fel kör vann!

Vi såg alltså på tv igår kväll, på final i körslaget. Visst borde Loiuse Hoffstens kör ha vunnit!?
http://www.expressen.se/noje/team-putte-vann-arets-korslaget-sa-glad/

Sparrissoppa ...

... gör jag idag med speciell skinka till. Allt enligt recept som jag letade upp här på bloggen från maj 2011. Jag använder verkligen bloggen som min egen receptbok, funkar fint för att dokumentera egna favoriter!
http://inga.blogg.se/2011/may/sparrissoppa.html#comment

Men kanske äter vi det imorgon istället, om det blir kålsoppa i slakthuset ikväll i samband med älgflåing. Det är inte så gott med soppa två gånger samma dag. I så fall blir det oromantiskt köttfärssås på älgfärs med kokt ris idag.

PG sköt en älg idag söndag!

Idag trasslade inte PG med regnponcho när älgen kom utan fällde den klockrent. En kalv ser det ut som.
Bilden ovan från Hästöna
På Hästön sköts även ett hondjur. Det borde lämna kvar en kalv till att skjuta idag på eftermiddagen på Egenäs, sen är det över för i år med älgjakt.
 
På tidigare inlägg har jag uppdaterat Rolands fällda älgtjur med en bild som visar ingångshålet för skottet.

Stockenten ..

... har vi fått lära oss nu. Ett underfundigt men träffande uttryck från tysktalande jägare utifrån vad de såg från sina pass. Det var inte bara fyrbentingar som passerade alltså. ;-)

Torskrygg med riven färsk pepparrot i kväll!

Efter en veckas kompakt köttätande så har jag längtat efter en restaurang - Riche - klassiker; torskrygg med potatis (jag pressar) , ägg, skirat smör och riven färsk pepparrot. Det blev dill och broccoli också till. Alldeles vansinnigt gott!
Till det ett helt torrt vitt vin och vatten. Lördag  för oss själva på Lihaget. Fast telefonen har ringt hela kvällen och det har varit hur många upprepningar som helst av hur älgen föll. För ett enda välriktat skott med 9,3 Carl Gustav är det väl, inköpt 1973, med ljuddämpare sedan förra året, allt medan P-G trasslade med sin regnponcho i passet bredvid, Det var på Prästgårdens Sättereskifte. Det sköts även ett vuxet hondjur idag på Egenäs och kvar till imorgon är det två kalvar och ett valfritt vuxet djur  om jag fattat rätt. 
 
Jaktdagen avslutades med kålsoppeäting hos Rolf på Hästöna. Det är så där 14- 16 deltagare i älgjakten på Egenäs och en mysig stämning. Helge Ek är med än och Tore Ek och Roland tror att de tre är de som har varit med längst, så där 30 år. Och man berättade minnen från dem som inte är med längre, far till Mars Bihl (minns inte namnet), Buss-Rudolf, Holger på Kröserud, Kalle på Önnebyn, Artur Ekenbäck rektor med uttal på alla konsonanterna, Arne på Elgtån med sin helstockade Mannlicher Schönauer, Henning på Åsen morbror till Ove på Kasa, Harry Ek och Hugo Ek, Stig på Sättere, John i Dalarne, Ture Berglund, Enfrid Mattsson i ballongbyxor med Josef Winkler dubbelstudsare med patronförvaring i kolven. Det är så där fyrtio år sedan nu men minnet lever kvar så länge man samlas för att jaga älg i området. Älgjakt är mer än jakt. Det är kultur. Göran Ek har bilder från nästan alla älgjakter sedan många år tillbaka.
 
När Roland var så där 10 år så invigde Holger på Kröserud honom i jaktens mysterier; Han tog en hagelpatron, skar av den på mitten, hällde ur alla hagel, tog bort förladdningen, hällde ut krutet i en smal sträng på ett vedträ. När han tänt pipan så satte han stickan till krutet och det brann av. Sen tog han resten av patronen, där bara tändhatten var kvar. Då gick de ut på trappen och Roland fick fyra av geväret. Det var ett oförglömligt minne.
 

Roland sköt en älgtjur idag!

Idag lördag (nu blev det rätt PI !)  lyckades gubben fälla sin första älg i år, en tjur på Egenäs. Grattis då!
Det var hans 33 :e älg i livet. Studsaren köptes 1973 eller 74. Då fick man inte licens förrän man var myndig. 1967 var första året Roland var med och jagade på drevet. 1982 var det älgexplosion här då sköts 64 älgar på Harnäs jvo, det var en köttdelning på onsdagen och en på veckoslutet. Roland var jaktledare då, 29 år och hade lagårn full i kor, det blev långa dagar. Drygt 120 personer jagade på Harnäs då.
 
Här nedan uppdaterar jag med en annan bild på den här älgtjuren, en bild som visar ingångshålet för skottet. Verkar rätt!

Polisen polisanmäls ...

... för att man inte sköter eftersök på trafikskadat vilt. Det är egentligen hos polisen som ansvaret ligger för att vilda djur som påkörts avlivas. Förr så kontaktade polisen jägare som hade tränade eftersöksekipage. Men nu strejkar många jägare och vägrar ut på eftersök eftersom man dels inte vill släppa hundar hur som helst i vargområden där hundens liv riskeras, dels vill protestera mot den rovdjurspolitik som inte tar hänsyn till dem som ska leva med varg.

Anmälaren är Ronny Benjaminsson från Ambjörnarp, en god vän till oss, f.ö.
http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Nyheter/Nyheter/2012/10/Jagare-anmaler-polisen-for-djurplageri-1.36345/

Sovmorgon har jag ...

... och gubben åker iväg ut i till Egenäs på älgjakt. Sen blir det en lååååång promenad. Gick nästan ut till Harnäs igår och det var jätteskönt. Men jag måste skaffa reflexväst och något ljus om jag ska gå i mörker som jag gjorde då. Det är en himla trafik på den vägen.

Läckert rådjur!

För ett tag sedan hade vi en rådjursjakt här med flera involverade. Oskar letade upp det och Roland sköt. Nu går det ju inte att dela upp en killing på så många som vi var, så bäste kocken fick den mot att vi skulle bli bjudna på en god middag. Igår fredag var det alltså dags för evenemanget, vi blev 8 stycken allt som allt. Himla läckert  kött med ett minimum  av salt men massor av smak. rödkål till och så spännande lingon med morot i, potatis och smakrik sås avredd med riven potatis.
 
Pinsamt! Jag ser att bilden avslöjar hur jag mosat potatisen. Det är förstås inte gott bordsskick, men enda sättet att få med massor av sås när den är så jättegod. ;-)

180 vargar..

..ska vi ha maximalt enligt Lena Ek som till slut visar lite politiskt mod och bestämmer. Men det innebär hårt arbete med att hejda inaveln. Naturvårdsverket ville ha 380. Heder åt en politiker som visar lite ryggrad o vågar fatta beslut i den här kontroversiella frågan, man nyper sig i armen av häpnad!
 
 Uppdaterat lite senare:
Fast det var inte så  rakryggat som det såg ut vid första påseende. Decimeringen av vargstammen kan inte påbörjas förrän genetiken är löst o det kan enligt Eks pressekreterare Bratthall (?)  ta flera år. Så tills dess lär vi få dras med ett accelererande elände.( Om nu inte tjuvjakten tar det ansvar som politikerna borde göra och hålla antalet i schack, vilket det ser ut som om man gör just nu tack o lov, även om det inte är en lösning på lång sikt).
 
 Och vad diverse ministrar lovar ska hända med de svenska vargarna några år framåt i tid det har vi lärt oss är till intet förpliktigande. För ett par år sedan stod två ministrar och lovade att vargjakten skulle upptas igen som nu i vinter, men av detta beslut har vi inte sett röken. Tvärtom så går Naturvårdsverket ut och förvarnar om att det nog inte kan bli någon jakt nu, man lämnar över till tjuvjakten att sköta förvaltningen av de svenska vargarna, precis som man gjorde med förvaltningen av den svenska björnstammen under många år. När man fick legal jakt så upphörde tjuvjakten och avskjutningen kunde äntligen ske under ordnade former
 
Så  vi är nog som vanligt blåsta av slingriga politiker när det gäller den svenska vargstammen.Vilket antal man lovar att ha som mål om några år kan vi nog betrakta som  rena sagor, lite saltat valfläsk att slänga ut till de kärnväljare  som lämnat (c) det senaste året. Men inget man tar ansvar för när det ska genomföras. Lena Ek har  sladdat runt i varglänen förut och lyssnat på drabbade som gråtit över eländet, men sen har hon bara flinat på presskonferenserna efteråt.  0 empati och förståelse.
 
Jag ska tro på 180-siffran när den är genomförd, inte en dag tidigare!
 
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/regeringen-max-180-vargar-i-sverige_7595878.svd
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5315881
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5315829
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=5316455
 

Ekologisk oxfilé m rösti och kantareller!

Det blev vi bjudna på i kväll torsdag av goda vänner från en liten by i Österrike. Filén har bara vandrat omkring och ätit gräs, inget annat. Himla gott var det. Vi hade med kaka till kaffet. Lite som knyte blev det.  

Grillning i gammal trollskog.

Rådjursjakten gav inte ens ett upptag på rådjur. Vi tror att Oskar hängde med näsan i dofter efter tjäder hela tiden. Han rörde sig runt på begränsade områden, gav några skallserier, men var dessemellan tyst. Markerade ivrigt både på marken och i luften.
 
Det blev i alla fall grillning i trollskog. Roland lyckas alltid göra upp eld med hjälp av töre och så även nu, trots att det regnade rätt så stritt hela tiden. Men det blåste inte och var inte kallt så det spelade ingen roll med vädret. Jag var i alla fall helt slut efter att ha travat upp för ett brant kalhygge för att nå upp till fin mossa som jag tog med för mina vinterdekorationer.

Till skogen ...

.. drar vi nu på rådjursjakt. Gubben kom precis hem o hade haft bra harjakt men inget skjutet.

Familjebeslut om antalet vargar i Sverige!

Många hade ju hoppats på att det skulle bli ett politiskt beslut om hur många vargar Sverige kan hysa, dvs ett brett politiskt ansvarstagande både utifrån de biologiska och de mänskliga aspekterna.
 
Men det blir ett tjänstemannabeslut på Naturvårdsverket, alltså enbart utifrån de biologiska aspekterna, man struntar i hur de människor som ska leva med varg drabbas. Och inte nog med att det blir ett smalt beslutsunderlag genom att det är just verket för Natur som beslutar, det blir en intern familjeaffär!
 
Rovdjursutredare Liljelund, som valde att helt bortse från den del av utredningsuppdraget som handlade om just hur människor påverkas, har en fru som "råkar" vara högsta tjänsteman på den avdelning på Naturvårdsverket som just suttit och tagit fram siffrorna för "Gynnsam bevarandestatus" för varg. Det är siffror som ska offentliggöras idag torsdag.  Frun hävdar bestämt att alla som känner Liljelund vet att han inte skulle påverkas av sin fru. Men jag är mer orolig för hur L har påverkat sin fru, han föreslog ju orimliga 450 vargar utan att ha något annat stöd för sina siffror än eget personligt tyckande! Vargcirkusen blir allt mer absurd, för att inte säga skamlös!
 
http://www.jaktojagare.se/aktuellt/vargbesked-blir-en-familjeaffar
 
Uppdaterat: Beskedet är uppskjutet tills imorgon fredag. Kanske vill man på verket smita undan i helgledighet medan den värsta stormen blåser över.

Rätt kungen!

Kungen vägrade dela ut pris i WWF till en kvinna som  bekämpat kalkbrytningen på Gotland med olagliga metoder. Hon kallas årets miljöhjälte eller nåt ¨sånt.  Kungen vill inte förknippas med civil olydnad uppges det.
 
Visst var kungens beslut riktigt. Fattar inte hur han kan vara någon slags högste beskyddare för den här skumma organisationen. WWF drivs i stiftelseform vilket omöjliggör insyn utifrån vart insamlade medel tar vägen. Den är privatägd och ägarna sitter i USA om jag minns rätt, ingen vet hur mycket de får med av de enorma belopp som samlas in världen över. WWF är inte uppbyggt som en demokratisk institution utan i praktiken helt toppstyrd. Synd att ingen ¨någonsin kräver en granskning av hur de här s.k. gröna organisationerna sköter sin ekonomi och vem som tjänar pengar i dem och hur mycket. För några år sedan granskades ju de humana insamlingsorganisationerna av media och en förfärande girighet avslöjades. Det finns goda skäl att faktiskt ha lite koll på de här oerhörda beloppen som skänks i naturens och miljöns och klimatets namn. För det är fantasisummor, verkligen! Men med en genomgående grön journalistkår så lär vi få vänta på de här avslöjandena.
 
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/kungen-vill-inte-prisa-miljohjalte_7591108.svd
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15626947.ab
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/kungen-prisade-inte-miljohjalte_7592734.svd
 

Trösterik är den ...

... och jag tycker mycket om den: Funeral Blues av W H Auden. Den beskriver overklighetskänslan när någon  som stått nära gått bort.
 

Stop all the clocks, cut off the
telephone,
Prevent the dog from barking with a juicy bone,
Silence the
pianos and with muffled drum
Bring out the coffin, let the mourners come.


Let aeroplanes circle moaning overhead
Scribbling on the sky the
message He is Dead.
Put crepe bows round the white necks of the public
doves,
Let the traffic policemen wear black cotton gloves.

He was my
North, my South, my East and West,
My working week and my Sunday rest,

My noon, my midnight, my talk, my song;
I thought that love would last
forever: I was wrong.

The stars are not wanted now; put out every one,

Pack up the moon and dismantle the sun,
Pour away the ocean and sweep up
the woods;
For nothing now can ever come to any good.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Amidas ...

... i Karlstad sysslar med friskvård. Det är två erfarna sjuksköterskor som startat upp det. Där kan man få goda råd om hälsosamt leverne, kollat värden för ex ´blodfetter (kolesterol!), blodtryck, sköldkörtel, blodsocker och vad man nu kan vilja veta om hur man själv mår. De har dessutom ett nätverk av privatpraktiserande speciallistläkare som man kan få komma till snabbt för en bedömning om man är orolig för något. Bra att känna till!
http://www.amidas.se/Amidas_AB/Foretaget.html 

Flyktingmottagning...

... har Sverige och det är klart att vi som ett förhållandevis rikt land ska kunna hjälpa människor i nöd. Men vi klarar inte att hjälpa alla i världen som behöver hjälp, då havererar både vår egen välfärd och vår solidaritet. Hittills har det varit svårt att ens diskutera hur många vi kan ta emot och hur de ska tas emot, utan att bli betraktad som främlingsfientlig. Alltså har SD som enda parti tagit den debatten och det är synd. Det måste ändå vara tillåtet att diskutera detta och nu börjar det dyka upp seriösa debattartiklar i ämnet.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/varfor-ska-just-sverige-ge-en-fristad_7499414.svd 

Skvaller och hörsägen...

... bygger NWT sin ledare på den 2:a oktober!  Jag hade inte tänkt ta upp de här stolligheterna på bloggen, men tidningen fortsätter att på osaklig grund ta ställning för decibeldemokraterna i Årjängs kommun. Texten  kryllar av uttryck som hänvisar till att tidningens politiska redaktion har hört något från de västligare delarna av kommunen, att Töcksfors känner sig förfördelat och missgynnat.

Men det finns väldigt lite substans i klagomålen  som tidningen nu förmedlar från Töcksfors och från delar av den  gamla  Alliansledningen. Tidningen har inte granskat de här påståendena alls. Det mest är gamla gnäll-käpphästar som brukar framföras av några få, exempelvis Runar P och ett litet gäng runt den gamla Alliansledningen. Om och om igen, utan att ta hänsyn till att förhållanden och lagar har ändrats sedan de  ledde kommunen. Decibeldemokrati kanske är ett bra ord i sammanhanget, man försöker väsnas mycket när argumenten tryter, det blir mer av personangrepp än saklig debatt

 

Följande tas upp i ledaren:

Nedläggningen av badhuset i Töcksfors. Fast egentligen  bara en symbolfråga enligt tidningen.

Badhuset  var en liten, dålig, grund "plaskdamm" som det skulle ha kostat oerhört mycket pengar att rusta upp till dagens lagkrav på energi och miljö. Det var inte fler besökare där per år än det var på Stationscafét i Sillerud under  ett par sommarmånader. Det finns fina anläggningar både i Årjäng och på norska sidan som Töcksforsborna hellre besöker. Och tidningen erkänner också att det var en slags symbolfråga. Ingen reell substans i klagomålen alltså. Och många Töcksforsbor brydde sig inte, men R.P. valde att ge nätmobbning   mot enskilda personer en plats på sin FB  i kölvattnet på beslutet. Lågt! Det är sånt vi kan förvänta oss av unga människor som inte lärt sig inse konsekvenserna, men inte av en f.d. riksdagsman som dessutom säger sig stå för kristna värderingar.

 

Nedläggningsbeslutet i BUN av skolorna i Blomskog och Bön. Här erkänner tidningen åter att det är symbolfråga.  

Substans  saknas och egentligen gillar man inte på NWT att kommunerna höjer skatten för att behålla alldeles för små skolor. Så här blir det ett slingrande i texten att "... det kanske inte är alldeles motiverat att ha kvar de två mindre skolorna..."  osv. och  längre ner på samma sida ondgör sig över fenomenet höja skatt - behålla småskolor. När det gäller skolorna så har vi fått en ny skollag, initierad av Runars egen partiledare Björklund. Den har kvalitetskrav på lärare som gör att man inte kan ha kvar små skolor som inte klarar att anställa så många lärare att man täcker upp behörigheten. Kanske borde Runar ha använt sin politiska energi uppåt inom det egna partiet istället.  Kvalitetskraven på skolan är ny lag och kommunerna måste liksom andra i samhället inrätta sig utifrån de svenska lagarna. Årjäng och Töcksfors är inget undantag. Det är heller inte försvarbart att låta så mycket av skolkostnaden gå till att underhålla lokaler för undervisning i alla ämnen på en skola med få elever (under 20 i vissa fall här) fördelade på f- 6. Framför allt är det tveksamt om det är bra för barnen att gå på en skola med så få kamrater i samma ålder. Lagom skolstorlek är bäst.

 

"Nu när det ska byggas en ny centralskola i Årjäng så lär alla elever komma att få gå där" påstås helt oblygt i ledaren!! Lögn!

Alltså det finns fortfarande ett högstadium i Töcksfors och inget beslut om nedläggning av det! Skvaller och förtal är det. Men om NWT fortsätter att systematiskt undergräva väljarnas förtroende för den nya Alliansen så lär det bli (s)-majoritet nästa val och då kommer högstadiet i Töcksfors att läggas ner för det har man på sitt program. Men det kanske är NWTs syfte? Ett regimskifte. Ovanligt i så fall, eftersom det är en politiskt sett mörkblå tidningen.

 

Man höjer skatten i Årjäng för att lägga ner skolor sägs det också i ledaren. Lögn förstås.

Man höjer skatten för att äntligen bygga ett nytt högstadium. Under den gamla Alliansregimen så fick skolorna i centralorten förfalla till en sunknivå som inte går att fortsätta med. Jag vet för jag jobbade där på lågstadiet. Vi hade ymniga vattenläckage genom taket i över 20 års tid utan att något gjordes och i det klassrum jag undervisade i så gick det inte att få upp temperaturen över + 15 grader under kalla vinterdagar. Ventilationssystemet var havererat och fasaden ramlar nu ner bit för bit. Medan vi huttrade och frös och hängde hinkar i taket för att hejda vattnet innan det nådde elevernas arbeten så satsades det på skolor i andra delar av kommunen, bl.a. Töcksfors.

 

Centern fick skulden för "ödeläggelsen" av torget. sägs det i ledaren. Ett påstående taget ur luften.

 Torgets platsbyte beslutades i enighet mellan alla partier och i spetsen för det hela gick Kjell E, den förre Alliansledaren som NWT annars  hyllar gång på gång både på ledarplats och annorstädes i tidningen.  Om det skulle ha haft en avgörande betydelse för valets utgång så borde torgvreden ha drabbat alla de partier som medverkade. Nu tror jag faktiskt inte heller att Årjängsborna längre  betraktar det som en ödeläggelse. Många har varit med och haft synpunkter på det nya torgets utformning och tycker att det ska bli spännande att få se det växa fram. Om man ser bakåt på det gamla torget så var det ju ändå mest en parkeringsplats och före det en raggarrunda. Men visst var det nostalgi och en fin lekplats också vid trollet. Hoppas det blir nåt bra för barnen på det nya.

 

Kommunen bör bygga bostäder i Töcksfors krävs i ledaren. Återigen ett typiskt Runar-gnäll.

Det byggs mycket bostäder i Töcksfors idag av privata byggare, det byggs bostadsrätter och villor. Varför i all världen ska kommunen gå in och konkurrera med dem???? När de som vill ha bostadsrätter och villor har fått dem i de fina lägen som kommunen nu berett mark för så blir det säkert hyresrätter över till dem som önskar det. Hyresbostäder är i dag svårt att bygga till så låga kostnader att hyrorna blir rimliga och det är ett problem över hela Sverige. Förr, (på den gamla Alliansens tid i Årjäng) så kunde man subventionera bostadsbyggande i kommunal regi och därmed se till att hyrorna blev lagom, men det är sedan några år förbjudet enligt lag. Kommunerna får inte via subventioner bedriva konkurrens med privata företag. Här bör återigen protestanterna uppdatera sig i dagens lagtexter. Töcksfors hör fortfarande till Sverige och lyder under svensk lag.

 

Maktbalansen mellan Årjäng och Töcksfors har rubbats till Töcksfors nackdel. 

Men när man tittar efter på ledarens innehålll så är det symbolfrågor, lögner och skvaller som man tar upp för att stödja det påståendet, inte sånt som går att hävda har varit till orimlig nackdel för Töcksfors på senare tid. Samtidigt så har kommunen de senaste åren, under den nya Alliansens ledning satsat i Töcksfors på barnomsorg, skola, ett nytt reningsverk för 35 miljoner och en totalrenovering av räddningstjänstlokalerna. Man har ockå gjort ett gediget planarbete för att bana väg för de privata satsningar som gjorts med nya köpcentra och för  byggboomen med bostäder.Om detta nämns inget i ledaren eller på annan plats i tidningen, varken nu eller tidigare (eller i framtiden antar jag eftersom man så tydligt tagit sig före att blint stötta Töcksfors!)

 

Avslutningsvis så tror jag fortfarande på alldeles vanlig demokrati i såna här sammanhang. När det kommer till skarpt läge så är det majoritetsbeslut som gäller och en minoritet får hacka i sig. Det är inte majoriteten i det här sammanhanget som har valt att spräcka Alliansen, det är några få protestanter från den västliga kanten. Men de är duktiga på att göra sig hörda och väsnas och bråka. Och det är tillåtet i folkstyret. Majoriteten i den nya Alliansen har verkligen försökt att förhandla och diskutera med de missnöjda på västkanten, det vet jag. Man har stått inför att försöka få ihop budget och krav på kvalitet i skolan, krav som gäller fullt ut 2015 och som man måste långsiktigt planera för redan nu. Det tar tid att förändra. Demokratiska system är inte utan brister, det är tungrott och tar tid,  men vi har inget bätrre alternativ. Det trista är att tidningnen NWT:a politiska redaktion tar så ensidigt ställning i den här kommunpolitiska trätan, utifrån skvaller och hörsägen, från  Töcksfors- sidan, inte utifrån fakta.

 

 

 

 

  


Bortgångna anhöriga ...

..kan man känna gemenskap med i föremål som de ägt. Så tror i alla fall indianerna uppenbarligen. Jag såg ett program ¨på Kunskapskanalen där en sonsons son till Sitting Bull kunde känna värme och vibbar från en fjäderskrud som skulle ha tillhört den legendariske indianhövdingen.
 
Kanske är det så att indianer och andra naturfolk har en mer utvecklad kunskap om såna här ting som vi inte begriper med vårt förstånd, men mer med vår känsla. Jag tänker ibland på min och en bloggkontakts  iakttagelse att vi känner mer samhörighet med kära bortgångna anhöriga när vi använder deras efterlämnade föremål än vid deras gravar.
 
 

Älgjaktsbilder från veckan som gick

Det låg ett par bilder kvar och skramlade i datorn, bilder som gubben skickat under älgjakten men som inte kommit hit till bloggen. Överst är återsamling efter första hundjakten när det sköts två kalvar. Underst är tidig morgon på pass vid Blåsåsen tror jag.
 
Idag måndag är det slut på en veckas älglov och skolan börjar igen. Riktigt ruggigt höstväder är det nu redan, men jaktveckan var fin.
 
Bilden nedan är från kötthämtningen vid slakthuset igår söndag. Det regnade hela dagen.
 
 

Brunstgrop - älg

Jag och taxen Oskar sprang på det här i skogen ovanför Blåsåsen. Måste väl vara älg.
 
Tjuren har gnott hornen mot granen rakt fram så intensivt att det har skalats av  grenar som ligger i en hög under trädet, sen har det sparkats upp i marken och urinerats i detta. Allt för att visa för omgivningen att han är redo för parning, locka älgkor och avskräcka andra tjurar antar jag.
 
Brunsten brukar vara före älgjakten men var tydligen lite sen i år. Den här bilden är från älgjaktsveckan.

Bättre än så här blir det inte!

Den här ätingen pratar vi om ibland under hela året; älgfiléätingen som avslut på älgjaktsveckan. Att få steka färsk älgfilé på kvällen efter älgjaktens slut och äta den tillsammans med ett gott rödvin är bara helt outstanding! Det brukar vara en filébit med i varje balja och så i år också. I år var det en liten kalvfilé med och vi åt upp nästan hela själva. Det är sååå vansinnigt gott! Helt oslagbart!
 
Nu är det mesta av de större bitarna renskurna och nedfrysta efter några timmars arbete med kniven. Älgfärsen är kvar tills i morgon och en del annat smått och gott, men allt är i hamn i alla fall. Det blev mycket färs, men vi delade med oss till goda vänner och släktingar och barnen vill ha en del framöver. Så nu är det intecknat och klart. Mycket fint kött blir det och det täcker nog årets behov av kött för stekar, kokning, grytbitar och färs. Vi köper i stort sett aldrig nötkött eftersom vi har tillgång till viltkött av olika slag. Men det betyder inte att köttet är gratis, jakten kostar ju också förstås. Men garanterat miljövänligt och klimatsmart är viltkött i alla fall, inga transporter och ingen uppfödning på dyrbart importerat  växtprotein

Intecknad söndag!

Hela dagen idag är redan intecknad! Fick inte färdigt i trädgården igår, så det är bara att göra de sista planteringarna av ljung idag istället, innan regnet kommer  vid lunchtid (enligt yr.no).
 
Sen blir det älgkött tidig eftermiddag och efter det ett karvande och pås-istoppande. Om jag hinner så blir det lite malande också.

Bill - först med det senaste!

 
 

Rådjursgrytan ...

... måste jag skriva om så jag kommer ihåg: Vanlig kryddning + tror jag rödvinsvinäger i såsen, ev också rödvin, kardemumma, stjärnanis, champinjoner och hela små lökar, morötter och ingefära. Kanske missat nåt men gott var det.Tack J och kompis J som jag tror var kockar den här gången och så K och M för en trevlig kväll.

Namninsamling ...

... för att få fram en folkomröstning i Årjängs kommun för att behålla de minsta bygdeskolorna har startat. Jag hör till dem som inte kommer att skriva på. Jag är övertygad om att barn mår bättre av att ha fler kamrater att välja på i skolan särskilt om man bor lite glest och det inte finns så många barn  i närområdet. Det är också svårt att nå skolans sociala mål med för små klasser och jag hoppas att man lägger ner de minsta skolorna. En lagom stor skola är bäst. De här små skolorna kommer också att få problem med att klara av behörighetskraven på lärare som träder i kraft för fullt 2015.

Rådjursjakt idag igen, lördag

Inte på samma viltkonstellation, men från mellan Bobergskuel och Prästgården igen. Igår bar det iväg till Gôre men vände snällt och kom tillbaka hit igen, till Holshaget och ¨Blåsåsen.

Idag var det ett ensamdjur och nu gick det mot Signebyn men kom inte tillbaka. Oskar drev fram och tillbaka efter sjön men vi kopplade honom, på fullt drev. Vill ju helst att jakten ska hålla sig hemikring och stora vägen är lite nervöst. Vet inte om han hade bytt drevdjur, det var ologiskt.
 
Jag fick en dryg timmes rask promenad i terräng, bra motion!
 
I kväll blev vi plötsligt bjudna till goda vänner på rådjursgryta, ska bli smarrigt. Vi är bortskämda med god mat!

Bästa rosorna!

De här orange rosorna brukar vara bäst, mest hållbara. Fin höstfärg också.  Bakom dem så smyger lille Bill förstås på central plats.

Rådjursjakt ..

... med Oskar hade vi idag på förmiddagen, mycket jakt men inget skjutet.

Sen blev det småtrevligt eftermiddagsfika med gäster i röda huset och nu är vi bjudna bort på kålsoppa.

Oväntat välbefinnande ...

.. har det inneburit att städa och gå igenom alla förrådsutrymmen i huset. Jag började alltså med det stora förrådet i källaren, slängde, sorterade och lämnade till second hand. Sen gick jag vidare uppe i våningen med garderober, linneskåp, byråar, köksskåp osv. Och istället för att fasa för varje dags städuppgift så riktigt väntar jag på den! Och mår bra av att göra dem! Helt överraskande!
 
Men det är en behaglig känsla att upptäcka att en mängd föremål har bara förvarats år efter år utan att fylla någon funktion och de har antingen förpassats ut ur huset eller fått en mindre prioriterad förvaringsplats i källaren. Efter 35 år i samma hus och samma förhållande så har massor bara blivit sparat o liggande. Det hade säkert varit nyttigt att flytta ibland. Men nu så blir det rensat. Plötsligt så är det ordning i alla skåp och lådor och jag har koll på vad vi äger. Hittat saker som jag inte visst att vi hade. Trevligt projekt och som sagt ett steg mot ökat välmående. Feng shui kanske?

Bill med höstmössan!


Marodör i trädgården ...

... är jag som nu river bort pelargonior som fortfarande blommar i krukor. Suss / Leontina skulle gråta om hon sett  min framfart med pellorna idag. Men jag vet att det blir svårt att få tag på vinterväxter efter Allhelgonahelgen, så det är lika bra att ta itu med vinterplanteringarna nu innan jorden fryser till is.
 
Älgjakten är avslutad idag på Harnäs vvo. Det fattas kanske något djur till avskjutning, men nästan alla av de 30 älgarna på licensen är avlivade. Både hundjakten och drevjakten verkar ha fungerat bra. Gubben är nöjd, han har inte skjutit något själv  i år men haft tillgång till två duktiga hundar; Trixi och Ninni från Norane. Och det har betytt flera spännande jakter där andra har skjutit.  Och det har varit fint väder nästan hela tiden och vi har haft trevliga gäster under veckan.  På söndag får vi kött och jag är väl förberedd med avfrostade frysar och massor av plastpåsar i förråd.

Utejobb i trädgård ...

... blir det idag. Det ser ut att bli fint väder och älgjägarna är ute på ett sista försök. Har köpt på mig ljung och lite annat som ska placeras i sina utekrukor innan frosten slår till totalt och jorden djupfryser. Som vanligt köper jag lite växter i taget för att lura mig själv att det inte blir så dyrt ;-)

Ingen licensjakt på varg ...

... blir det i vinter enligt Naturvårdsverket. Våra ryggradslösa politiker har ju valt att lägga de här besvärliga och kontroversiella besluten på verksnivå, i knät på tjänstemän, istället för att visa mod och fatta politiska beslut med alla de avvägningar som borde ingå. För detta berör inte enbart Naturvårdsverket´beslutsområde med djurens väl och ve, det berör i högsta grad även människor. Både de mänskliga aspekterna och tamdjuren borde ha en plats med i avgörande beslut.
 
I en ledare i DN så hyllas EUs vargpolitik och jaktstoppet. Samtidigt så väljer man att beskriva den svenska majoriteten,  som vill ha ytterst begränsat med varg i landet, som en skränande minoritet jägare!!!  Hur kan man få hålla på och ljuga medvetet så här??? Faktum är att vargjakten och en kraftig begränsning av vargstammen har stöd av en klar majoritet av svenska folket, vilket visats i olika vetenskapliga undersökningar.  En av dem gjordes på uppdrag av en tidning i samband med första vargjakten. Det handlar inte om några skränande minoriteter så det framställs  i DNs ledare. Och det vet naturligvis politikerna med Lena Ek i spetsen, därför har de valt att ducka i frågan och lägga skulden för olika beslut på tjänstemän och "rätt-trogna" forskare.
 
Kanske är  medias oreserverade vargkärlek att finna i obalansen i politiska sympatier bland journalister: 56 % av kåren röstar MP eller V medan motsvarande siffra för svenska folket är 14 %. Skillnaden i värderingar blir ibland så här absurd som DNs ledare ger uttryck för. 
http://www.dn.se/nyheter/sverige/mest-mp-stod-bland-murvlar
 
Beslutet om att stoppa vargjakten är korkat. En anledning till att vargstammen för första gången inte ökar längre är ju den tilltagande olagliga avlivningen. Någon måste ju ta ansvaret för den begränsning som behövs lokalt nu när politikerna inte gör det. Situationen är ohållbar för dem som drabbas i sin vardag och i sin livskvalitet av att ha stora rovdjur in på livet. Det var precis samma sak med den svenska björnstammen, den minskade tills det blev legal jakt. Det var precis samma sak med vargstammen i Finland. Den har minskat efter jaktstoppet. Man väljer att byta ut den legala avlivningen (som kan styras till vissa djur) mot illegal avlivning som sker blint, även mot s.k. genetiskt värdefulla individer. Det är bara dumt! Ur alla aspekter.
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/vargens-framgangssaga 

Älgkalv fälld ..

Photo: Alles Tot!
... av Morgan som sitter i mitten. Trixi o Ninni tillsammans jobbade på den älgen. Den föll upppåt soptippen till.  Detta hör till gårdagens, onsdagens, jakt. Vackert väder var det som synes - äntligen! Kortet tog Katrin.

Alla reser ...

... just nu verkar det som. Kollegor och vänner  är ute och reser; vandrar i Spanien, besöker Indien och Kreta, har varit i Japan nyss, åkt till Turkiet har flera gjort och några till Thailand förstås. Oktober verkar vara en riktig resmånad.
 
Här hos oss är resandet inte så yvigt eller hur man ska uttrycka det. Om vi har en himla tur så kommer vi att åka till Laxå så småningom! ;-) Undrar vad man kan hitta på i Laxå???? Det blir nog en utmaning.

Älgmiddag idag på Lihaget.

Jag bjöd på älgmiddag i dag framåt kvällen. Det var åtta pers idag för den nionde tillbringade hela dagen och kvällen ute på sjön, ivrigt fiskande. Han lyckades också dra upp en lax och en gädda.
 
Tillbaka till maten, jag brukar ha tygservetter, men de här charmiga älgservetterna bryter den vanan. Himla fina bilder på älg och andra skogens djur.
 
Det blev morotssoppa till förrätt, fast inte så god som när M gör den. Nästa gång ska jag ha med chilin, det var nog skillnaden.
 
Varmrätten blev kokt älgkött med rätt så stark pepparrotsås och potatis till. Vet att en av gästerna gillar det + vi själva förstås. Sen var det broccoli till och bönor, en av oss äter inte så mycket kolhydrat. Och till dessert creme brulé med ahornsirap. Vad heter nu det på svenska; Lönnsirap borde det bli. Efteråt blev det bara kaffe och praliner. Helt ok kväll.
 
Ninni kom till reda medan vi åt, ´hon var på vidlyftiga utflykter i eftermiddag. M hämtade Trixi, hon ska jaga med husse nu, tror att Ninni är kvar. Före maten pratade jag med PI i telefon, han hade sett min matematiska blunder i beskrivningen av älgjakten, den är rättad nu. Och siffrorna för dagen tror jag är att det kan återstå en älgko att fälla och kanske några kalvar men jag vet inte hur många, kanske fyra. Det jagas i morgon med men sista dagen, för nu ska de tomma köttbaljorna med.
 
Dukningen idag blev med löv men de syns inte här och så Taizémuggarna som jag gillar och så bästa jägarporslinet med fina djurmotiv på.-  Ja, och så stenarna förstås och värmeljus.

Battlefield blir tv-serie!

Det dataspel som yngste sonen var med och gjorde ska nu bli tv-serie och sonens arbetsplats speltillverkaren Dice ska tydligen vara med på ett  hörn där också. Spännande utveckling när dataspel och film flyter ihop både i innehåll och kvalitet.
http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/spela/article15582664.ab  

Miljöpartister blir man så trött på ibland!

Nu vill de flytta våra gamla statyer till någon undanskymd plats, en statykyrkogård,  för de symboliserar fel saker! Herregud, detta är ju på Tintin - nivå! Vill dom ta bort hällristningarna också med sina våldsamma motiv??? Ett försök att göra  om vår historia och låtsas som om allt vi gör nu är rätt och allt vi har gjort och gillat förut är fel och kommer att vara så i evig tid. 
 
Värderingar är sånt som hela tiden ändrar sig och det är bara att hänga med och försöka anpassa sig till dem som gäller i den egna tidsepoken.   Självklart ska de här gamla statyerna stå kvar som symboler för vår historia. För mig symboliserar de en svulstig och pompös nationalism som jag har väldigt lite gemensamt med. Anblicken av dem får mig att le lite överseende, jag blir ju inte arg.  Men jag ser gärna att de kompletteras ännu mer än som redan nu  sker, med nya statyer utifrån de tänkesätt som gäller idag. Det blir intressant om vi i figurer runt oss kan avläsa och tolka de tider som gått och de tider som är.   
 
Sen skulle jag ju kunna tänka mig att flytta hela MP till en undanskymd plats men det låter sig väl inte göras förrän partiets  politik genomskådats av fler. ;-)
http://www.dn.se/sthlm/flytta-karl-xii-till-en-undanskymd-plats
 

2 vuxna och 7 kalvar ...

... verkar det vara kvar på Harnäs vvo den här älgjakten. Det har gått bra med avskjutningen, de flesta verkar nöjda med de regler som gällt och det har löpt på. Tillsammans ska man alltså skjuta 30 djur, hälften kalv ungefär. Det verkar också ha setts mycket älg överallt.
 
När Roland kom från slakthuset efter en timmes flåing tillsammans med A och R  och W ( för att kompensera för att A sköt en ko och inte kunde vara med hela kvällen) ,  så stod 18-taggaren på det tröskade vetefältet mellan oss och Liane! Han har hållit sig runt vårt hus i flera veckor nu, otroligt vacker är han, ramsvart och glittrande stolt med en jättestor hornkrona. Han liksom stod där för att visa upp sig när jakten för dagen var slut. Och om han håller sig kvar inom Harnäs vvo så är han fredad i år.  Det är bara två kor kvar på licensens för vuxna djur, resten är kalv.Men risken finns förstås att han rör på sig, jag tror att tjurar rör sig inom ett område på så där 8000 hektar. Han kan dessutom vara i brunst fortfarande för brunsten lär vara sen i år.  En fin avelstjur är det i alla fall om han får leva till nästa höst.

Födelsedagsfirande tisdag!

Ikväll tisdag var vi bjudna till nya husets gäster på födelsedagsfirande, W fyllde 58 år!
 
Fantastiskt att man kan sitta nio personer där också inomhus. Det har vi aldrig gjort förut utom i somras då vi sköt bort ena väggen och dukade både inne och på terassen som i ett bord. Men detta funkade också, helt ok och det var inte trångt.
 
Vi serverades god hemgjord potatisssallad, grillkött som grillades ute bredvid altanen, hemgjorda fyllda små paprikor, hemodlad och heminlagd gurka (jättegod, tack Angela!)  och fyllda chili. Sen blev det kaffe och smarriga praliner. Som vanligt i det här gänget en hög stämning direkt
 
I morgon träffas vi alla här igen för gemensam äting. Det blir det sista älgköttet från förra året som pepparrotskött. Sen blir det nån förrätt och dessert men det har jag inte tänkt ut än. Har hela dagen imorgon att fundera. Kanske blir det en laxsoppa igen, har en forell kvar. Bra att göra plats i boxen nu och bli av med allt inför nya älgköttet som ska nerfrysas i slutet på veckan. Och laxfiskar vinner på att inte vara frysta så länge, det feta köttet blir inte gott.
 
Det känns  lyxigt att ha ett antal goda vänner att ha trevligt och skratta ihop med så här ofta, jag är verkligen tacksam för det. Bäst att "fånga dagen" och njuta  så länge det varar, inget är för evigt!

Trixis och Johan Hofströms oxe!

Han föll idag mellan Litorpet och Döverud, strax efter kl nio. Sågs när de skulle gå ut på pass, spårades 60 meter i lina av Roland med Trixi om jag förstod rätt, sköts av Johan, fullträff lungskott. Bilden är för suddig men skulle gissa på så där 12- 14 -taggare. Säkert en av de bjässar som har gått här i veteåkern ett tag nu. Grattis till alla inblandade!
 
Men förmodligen är det mer skjutet i närheten av Liane, jag har hört sammanlagt 8 skott nu under morgonen.

Språkinlärning får hjärnan att växa!

Intressant forskning visar på att hjärnan växer när man lär in nytt språk, fast olika delar beroende på om man har lätt för språk eller inte (?). Och detta gäller specifikt för just spåkinlärning, inte för andra studier, typ medicin eller så. Detta skulle förklara varför jag kunde iaktta att de barn som redan hade ett annat hemspråk än svenska var de som hade lättast att anamma den engelska och tyska som jag hade med i dagsschemat (på genomgång av dagen och på daglig rörelselek) när jag hade klass.  Jag var ju lite orolig att de barn som redan hade två språk skulle blir förvirrade av att få ytterligare två, men de visade sig vara de som hade lättast att ta till sig nya ord när jag testade efteråt. Kanske bidrar detta att växa upp med flera språk till att bana väg för något slags allmän språkkunskap.
http://www.svt.se/nyheter/sverige/hjarnan-vaxer-nar-du-lar-dig-sprak-snabbt
 

Tisdag födelsedagsfirande.

Grattis W. K.  som fyller år idag och som alltid fyllt år mitt i älgjakten. De senaste 10 åren har det blivit påtagligt med diverse hurrarop i jägarsällskap. Vi ses i kväll och firar tillsammans!

Grattis Filip - 15 år - till första älgen!

Igår fick Filip i Korsbyn skjuta sin första älg, en liten tjur vid Spriklerud! Rättvist var det också eftersom äldre broder O också sköt sin första älg vid samma ålder!
 
Jag tror att det är den som Ninni luggar, men det var inte hon som kom fram till den i jakten, hon skällde nog på en annan älg i sällskapet.
 

Älgjakten på Harnäs viltvårdsområde ...

... har i år 80 anmälda deltagare, kvinnor och män och ungdomar. Så där 15 deltar enbart som drivare, resten är skyttar. Det ska skjutas 30 älgar, rätt jämnt fördelat på vuxna och kalvar och jakten brukar vara från måndag till fredag ungefär med styckning och köttdelning på lördag / söndag. Sedan ett par år tillbaka så finstyckas köttet och malköttet mals i slakthuset. Jaktlaget delas upp i två delar; dels de som jagar med folkdrev, dels de som jagar med hund. Igår måndag startade folkdrevet på Gyltenäs och hundjakten på Västra Boda. Igår måndag sköts  5 älgar av hundlagen och 4  av folkdrevet. Det fördelar sig på 4 tjurar, 1 ko och 4 kalvar.

Torka aldrig tårar utan handskar...

... såg jag ikväll måndag. Det är inte så många teveprogram som jag passar men det här blir ett, dels för att jag gillar Jonas Gardell, dels för att serien verkar vara ett tidsdokument som är lärorikt. Jag levde ju i den här tiden men Jonas skildrar en värld som jag aldrig kunde ana. Jag bodde på landet hela min uppväxt och det enda jag kände till var heteronormen. Och jag var länge väldigt naiv och okunnig, säkert medelålders innan jag begrep att det i första hand handlade om att bli förälskad i / attraherad av människor av samma kön och i andra hand om  sex. Herregud så trög man kan vara! Det klagas ofta på vad skolan gör och inte gör för de här barnen när de växer upp, men som lärare får jag erkänna att jag famlar, ingen med egna erfarenheter har berättat för mig. Vet inte vad jag borde göra (mer än att skydda från mobbning när jag upptäcker den) och vad jag inte borde göra när det gäller barn i låg.- och mellanstadiet. Lättare kanske bland äldre elever som kan sätta ord på sina känslor.
http://www.gp.se/kulturnoje/tv/1.1086530-torka-aldrig-tarar-utan-handskar

Uppdaterat älgjakt Harnäs

Uppdaterat 15.00
Jo det var Ninni som skällde ståndskall. Mikael och son har skjutit en tjur vid Spriklerud. Undrar om det är bjässen som vi har sett ett par veckor i veteåkern?
 
 
Hundgänget startade i Västra Boda och har skjutit en stor och en liten. Folkdrevet startade i Gyltenäs och det finns ingen rapport om vad som skjutits där.
Trixi fick inte upp älg i Västra Boda utan gick till "Trollomsdalen" och mot Lintjärn. Roland gick efter för att koppla henne.
Bilden från i morse när Roland väntade på släpp med Trixi..
 
Sen vid middagstid kom han hem och bytte till Ninni för att släppa här på Liane. Om det är Ninni eller någon annan hund vet jag inte, men det är sedan en dryg halvtimme ståndskall i skogsområdet mellan oss och Hol. Trixi stämmer in i från hundgården ibland och ser ut att vilja vara med. För den oinvigde kan jag berätta att förmodligen så smyger hundföraren nu sakta mot vind allt närmare älgen för att komma i skotthåll. Det är oerhört spännande. Älgen blir liksom sövd av skällandet och inte så uppmärksam på omgivningen. Kanske kommer ett skott så småningom, men det kan ta timmar. Runt det hela är oftast jägare utställda ifall att älgen väljer att lämna platsen så kan de komma i skotthåll. Om älgen förflyttar sig så går hunden efter, men då utan att skälla.
 
På åkern mellan oss och Liane huserar just nu en oerhört vacker räv, fullpälsad och glittrande. Han / hon tar de smådjur som skördetröskan lämnat kvar. Olle, just hemkommen från Paris, har börjat tröska det sista av vetet på Liane .- Prästgården.

Vargjakt vintern 2013 ...

... skulle det bli, det har två ministrar lovat! Men ännu inga beslut och inget parti har valt att driva frågan. Inte ens något av de partier som ser ut att ramla ur riksdagen vid nästa val. Annars kunde detta vara en fråga som kunde nischa in en rätt stor väljargrupp numera och en allt mer frustrerad väljargrupp.
http://nwt.se/varmland/article1180918.ece 
Det är många som släpper sina älghundar idag med hjärtat i halsgropen och undrar om de kommer levande hem eller blir vargmat i skogen.

Älgjakten drar igång nu ...

... med samling på Tjolitta kl 7.00 som vanligt. Gubben åkte för en stund sedan. Han  rapporterar under dagen.  Milton i Norane lovade att Roland skulle få låna älghundarna Trixi och Ninni i år också mot lite Coca Cola ;-), så de är med, tror att han började med Trixi, den äldsta. De hämtades hit redan i fredags för att vänja sig vid Roland, lättare att hålla kontakten då under jakten.
 
Jag ska frosta av frysarna idag tänkte jag.  Skönt att ha det gjort när nytt kött kommer i slutet på veckan.

70 personer ...

... var det som besökte konstateljéinvigningen häromdagen, inte bara drygt 50 som jag gissade på. Någon räknade ordentligt.  Det var en succé med så många som ville komma och konstnärsparet är imponerade över det vänliga intresse som mött dem i Sillerud och Årjäng. De trivs här.

9 st går ...

... att duka till om jag ställer köksbordet för änden på matbordet. Tur att vi köpte 8 nya stolar. Och det blir inte trångt utan lagom. Jag hade tänkt lägga vackra höstlöv också på bordet, men hann inte.  Viltsoppan blev ok; mustig med många olika ingredienser; välbrynt älgfärs, mycket lök, vitlök, potatis (tärnade överbliven kokt och det funkade jättebra), broccoli, blomkål, purjo, lite olika buljonger som jag fryst ner förut och grönsakskokvatten som jag också fryser ibland, brynta kantareller. Till soppan serverades valfri dryck och grovt bröd.
 
Till dessert en klassiker den här dagen, lite kraftigare efter soppa, risgrynskaka med hemkokt hallonsylt och vispgrädde.
 
Till avslut blev det bara kaffe o praliner.
 
Det här är en uppsluppen församling som känner varandra väl så stämningen blev hög direkt, mycket ´prat och lite nostalgi förstås som vanligt. Vi firade 10-årsjubileum den här älgjakten. Fast det finns åtminstone ett överhoppat år och det var förra året då den här familjens män i stället vandrade i Alaskas vildmark.

Skyddet av Lars Vilks kostar 20 miljoner per år!

Det kostar alltså 20 miljoner per år att skydda Lars Vilks, konstnären som valt att skymfa muslimer genom sin konst och sina föreläsningar.  Någonstans här finns en haltande logik. För mig är det självklart att han får stå sitt eget kast  och om det behövs skydd, betala det själv. Det han håller på med är ju bara en enda långvarig  sjuk egotripp! 
http://www.expressen.se/kronikorer/leif-gw-persson/leif-gw-persson-vara-minst-betydande-samhallskritiker/
 
Kvinnor som hotas till livet av sina X- män får då inte något skydd för miljontals kronor per år men så blir inte så få av dem ihjälslagna också, eller svårt misshandlade, medan den här Vilks  går hånfullt flinande genom livet.

GRATTIS ANNE!

Kollega Anne fyller år idag en jämn födelsedag. Grattis till dig som befinner dig i en annan världsdel på en ovanlig plats! Men en riktigt mysig födelsedagspresent är resan! Vi ses sen!

I morgon söndag ..

... kommer fler jaktgäster som ska tas emot och installeras (de jagar på andras mark, men ska bo hos oss).  Under dagen ska jag förbereda  mat, för på kvällen blir det traditionell jägarsoppa här med risgrynskaka, hemkokt hallonsylt och vispgrädde till efterrätt. De inbjudna är våra jaktgäster.  Den här ätingen görs varje år för att Roland ska kunna informera om vad som gäller för årets jakt, tilldelning och regler osv. Roligt med gäster som vi har haft i många år och har trevligt tillsammans med.

God mat - trevligt fôlk!

 
Smarrigt käk har vi fått med tema höstfärger, ett par recept här på ovanliga rätter.
 
Morotsoppa görs så här:
Koka 1 kg morötter och ett par stora potatisar i saltvatten eller hönsbuljong. Koka med en bit röd chili (eller ta chilipulver) och en skiva färsk ingefära (eller ta pulver). Ta bort de båda sistnämna ingredienserna efter kokningen.
 
Passera potatisar och morötter, blanda med hönsbuljong till lagom smak. Tillsätt en tsk honung och en halv citron. 
 
Serveras varm med kall youghurt eller creme fraiche och  hackad persilja på.
 
 
Tårtan är vetemjöl + ägg +  + olja + stora russin + 1 morot + 1 msk honung + kanel + 1 tsk bakpulver + smör + apelsinjuice. 
 
I 200 grader så där 30 - 45 minuter.
 
Tårtsås:
söt youghurt liten burk (banan, melon, vanilj typ)
1 sked creme fraiche
florsocker
Grand Marnier
 
Och ringblomsdekorationen är förstås också ätlig
 
 
 

Ansvarstagande och mod ...

... att fatta obekväma men nödvändiga beslut efterlyses. Jag låter den här länken bli svar på den korkade ledaren i NWT för ett tag sedan. Har inte hunnit att plita ner något eget, det har varit för mycket att stå i nu, ingen sammanhängande skrivtid.
http://www.nwt.se/asikter/debatt/article1178899.ece

Rådjursjakt lördag

Det hade varit ordentlig frost under sena nattimmarna och den låg kvar när vi gick ut vid 9-tiden. Det var också en kylig dimma över bygden.
 
Med var T, M, K och yttterligare en person, förutom jag och gubben. Oskar fick upp en get med en killing och Roland kom i håll och kunde skjuta killingen strax efter upptag. Lyckad jakt.  Killingen är alldeles för liten för att dela upp på så många så den kommer att bli en gemensam måltid istället som delvis blir ett knyte har vi bestämt.
 
Nästa släpp fick Oskar  inte upp nåt som han fick ordning på så vi avbröt vid middagstid. Då hade älgjaktsgäster anlänt, så vi fikade lite med dem och visade  dem till huset.

I morgon lördag...

...startar dagen med rådjursjakt med taxen Oskar. Sen blir det lugnt, älgjaktgäster anländer under dagen antar jag, vi äter matrester från fredagkvällen. Och på kvällen är vi bortbjudna på äting. Vi har en trevlig vecka framför oss med jobbledighet, älgjakt och samkväm med goda vänner.

Recept laxsoppa och vildsvin

Jo, så här blev det med förrätten, Jag tänkte sill först,  för det gillar kvällens gäster. Men vår gode vän matguiden, sa att det var inte lämpligt före vildsvin så jag tänkte om och kom på i går kväll  att jag hade Västersilsforellerna kvar i boxen. En sån  skulle kunna bli en laxsoppa till förrättt. Letade recept men fann inget som var så där helt hundra. Hittade på lite  själv under dagen.
 
Kokade  en forell igår kväll, så där ett par  kilo stor. Den kokades i kort spad med mycket örtsalt, fylld med purjo i bitar, dill, vanlig lök, äppelbitar, vitt vin, lite citronsaft, smör. Kokade i 30 minuter. Sen fick fisken svalna i spadet och stå över natten i det. Silade ifrån det och rensade halva fisken från ben (pilligt men lyckades tydligen, ingen av gästerna fick något ben i soppan). Spadet kokade jag två morötter i, vilket jag förstås kunde ha gjort direkt men kom på under dagen att morötter är gott till lax så det fick bli i efterskott. Tog med lite extra purjo också. När det kokat så silade jag ifrån och mixade det grovt och hällde tillbaka i soppan. Satte till lite extra salt och örtkrydda och fiskfond. Redde av. Sen späddes det hela strax före servering med lite grädde.
 
  Skulle  ha kunnat vara kokosmjölk också  (kanske saffran också?) men det hade jag i vildsvinssåsen. Så det  blev det inte.
 
Hällde upp soppan i förvärmda tallrikar (micron), strödde över laxen i varma småbitar (förvärmda i micron), hackat hårdkokt ägg, och dill (borde ha varit persilja) och rivet skal av citron. Sen la jag på en klick creme fraiche. Till soppan serverades en bit lättstekt vitt bröd och vitt torrt vin/ öl och vatten.  
 
 
Sen vildsvinet då. Det stoppade jag in i ugnen igår kväll i stekpåse, stor en, upp till 10 kg eftersom det var en hel skinka, 80 grader i 13 timmar, Det var en skinka (ej frusen som man gör med tjälknöl) väl ansad med senor, fett och ena benet borttaget.  Kryddade  väl med örtsalt, enbär (för mycket hade jag, det tar gärna över smaken, man kan vara mer generös med det till älg), kryddpeppar, svartpeppar, lök,  vanlig peppar, lite rödvin, pressade lite citron över. Och ringlade olivolja över det hela. Sen fick det stå i påsen med spadet  under dagen. Ett par timmar före servering så tog jag bort påsen,  satte  in det hela i ugnen i 150 grader i 1,5 timmar för att bli brynt, öste ibland och vände på köttet. Sen tog jag ut och lindade in köttet i folie. Det är då så mört att det liksom faller isär i stora bitar. Lade in det i ugnen igen för att det skulle  hålla sig varmt.  Mixade det som jag silade ifrån i spadet och blandade i igen.  Lade i torkade stötta trattkantareller, rätt mycket. Kokade en stund. Redde av lite med maizena. Hällde på Markattas kokosmjölk och lite grädde.
 
Till detta så serverades varm  rödkål, ett måste till vildsvin. Den  köper jag i glasburk på Ica,  blandar med stekta äppelbitar och stekt lök, nejlikor, (2-3  äpplen och  2-3 lökar till en burk). Blomkål och broccoli och en grönsallad serverades till. Och kokt potatis och ett gott rödvin som gästerna hade med. Ser att det är svart vinbärsgele på tallriken, och det fanns med, men rätt onödigt, för sötman finns redan i rödkålen med äpple i. Beskan i broccolin, sältan i såsen och köttet,  syran i salladsåsen om man nu ska leta smaker.
 
Desserten blev pannacotta med bärsås och björnbär. Det hela avslutades så småningom lite påvert med kaffe och praliner, men vi hade nog inte orkat tårta eller nåt.
 
Om någon vill testa receptet så är det helt ok, jag skriver upp det i bloggen mest för att jag har kategorin mat här, lite som min egen receptsamling. Lättare att hålla ordning på och leta i än en massa papper.
 
Sen hade vi förstås en trevlig kväll med några av våra  godaste vänner, det är så mysigt att träffas så här och ha en kväll att bara babbla på om allt mellan himmel och jord, inte minst om våra barnbarn, vi har alla tre familjerna fått nya  under året som gått, Charlie, Ruben och Bill.
 
Tänkte innan att det passar med dem nu när jag ville testa nya maträtter, räknade kallt med att de säger inte upp bekantskapen även om maten blir oätlig ;-). Och det skulle de inte sa de när de åkte hem, ha ha...! Receptet på fisksoppan lovade jag att lägga ut här på bloggen, hoppas det är begripligt fast själva tillagningen blev lite förvillad och tveksam.

3-rätters med vildsvin blir det ...

...i morgon och det ska bli himla roligt. Jag har velat med förrätten fram och tillbaka under dagen men nu vid tiotiden i kväll bestämde jag mig och förberedde den. Jag jobbar ju imorgon så det mesta är halvfärdigt redan nu, potatisen skalad, bordet dukat, vildsvinsskinkan i ugnen över natten (80 grader i stekpåsen med kryddor och äpple och lök och vin i), sen 150 grader ett par timmar imorgon före servering, desserten är klar, såsen gör jag imorgon med kokosnötmjölk och malda trattkantareller, rödkålen nästan klar med äpple och lök och det mesta är inhandlat i Åmål vid Vänern, som det står på välkomstskylten till stan. Jag gillar Åmål, det är himla fint med Vänerns vatten mitt inne i centrum.
 
Sen på lördag brakar liksom älgjakten lös med jaktgäster och ledig skolvecka. Vi har alltid skolledigt under
älgjakten istället för allhelgonaveckan lite senare. Kanske är det så att vi dyrkar älgar mer än helgon, eller hur man ska uttrycka det.  Hur som helst så är imorgon sista dagen jag jobbar nu före lovet.
 
Goda råd om maten har jag haft av en god vän. Lustigt att grundreceptet som han använder är ett som jag lärde honom för många år sedan. Men nu är det förstås modifierat på flera sätt.

Skajpat med Bill ...

... har vi gjort idag på morgonen! Och sen bär det iväg till Åmål. Ibland filar jag på blogginlägget om NWTs korkade ledare, den som är en osaklig  partsinlaga i interna politiska diskussioner i Årjängs kommun. Det kommer väl.

Osannolikt regnande!

Det är verkligen osannolikt det här regnandet!!! Kan det vara syndafloden?

Rådjursjaktpremiär

Jaktpremiär med tax var det igår tisdag. Han jagade i drygt tre timmar första dagen. Det var en rolig jakt som buktade runt oss hela tiden. Jag såg geten och killingen först på c:a 25 meters håll när de sakta smög sig över en skogsväg och sedan endast geten när jag stod på veteåkern vid Lilycka och hon hoppade ut fem meter framför mig. Oskar var aldrig längre efter än några minuter och jag såg flera gånger hur rågeten lugnt väntade in honom, lyssnade och vred på huvudet, innan hon promenerade / skuttade vidare. Taxjakt har ett lugnt tempo.
 
Nedan bild över området där lille Oskar till slut kom till oss. Han är mitt ute i hygget där
Jakten och jag surrade runt en stund  i veteåkern. Och det har älgarna gjort också, det är fullt med legor överallt och älgspår. Marken är helt vattensjuk, gå knappt att gå där. Undrar om det någonsin kommer att gå att skörda de här fina fälten?

Succé - fullproppad Silleruds kyrka!

Det gäller förstås kvällens fantastiska Dan Andersson-konsert framförd av Rickard Ohlin och vänner. Det var med stor musikalitet, innerlig känsla och inlevelse som vi alla kände med och delade. Dan Anderssons poesi är älskad av många. Han kunde som ingen annan beskriva naturens trolska väsen utan att det låter trivialt eller svulstigt, bara alldeles äkta.
 
 När jag skriver fullproppad så menar jag verkligen att den här stora kyrkan var helt knökafull, det satts trångt i bänkarna.
 
Efter konserten så stekte Roland kolbullar som gästerna bjöds på utanför kyrkan. Också populärt. Och gott.
 
Som ett smycke låg Silleruds kyrka där uppe på höjden omgiven av höstmörkret
 
.
 
 

Angående NWTs korkade ledare idag ...

.. så återkommer jag när det blir mer tid att skriva nåt. Tidningen, som är den största morgontidningen i Värmland, tar  skamlöst parti i en internkommunal politisk träta i Årjäng och gör det utan att ta reda på fakta först. Kommundelen Töcksfors och dess "protestanter" hyllas blint liksom den förra Alliansledningen i kommunen. Och man bygger  texten med hjälp av halvsanningar,  insinuationer och skvaller. Trist!  Är det en eftergift till  gamla vänskaper med förra kommunledningen eller vad har tidningen annars för anledning att blanda sig i kommunpolitiken i Årjäng på detta sätt? Det verkar helsjukt! Osökt funderar man också på om det verkligen är tidningens politiska redaktion som skrivit detta i all sin detaljrikedom när det gäller den västliga bypolitikens gamla käpphästar, alla verkar nu dragna ur stallet samtidigt, eller om det är ett inskickat Töckforsalster?

Griskris!

Det kan bli baconbrist i hela världen. Dels har det varit torka som gått hårt åt odlingar av grisfoder, dels används nu mycket majs till etanoltillverkning. USA är ett svårt baconberoende land och där närmar sig nu paniken! ;-) Kanske dags för en hushållsgris? Så hette det i alla fall när jag var barn, den där grisen som man köpte som en  liten kulting  på vårkanten, födde upp på "grispotatis" (de minsta potatisarna som man kokade i tvättgrytan) och äpplen (gav god smak åt fläsket) och slaktade före jul för att få färsk julskinka.
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/paniken-stiger-i-usa-infor-baconbrist_7531622.svd
 
Idag, ledig dag,  blir det  säsongjaktspremiär för taxen Oskar tillsammans med goda vänner! Han kommer att bli jätteglad, nu var det länge sedan sist.  
Ikväll blir det Dan Andersson-konsert  i Silleruds kyrka kl 19.00 med kolbullar utanför kyrkan. "Jag väntar vid min mila"  Hoppas det inte regnar vid kolbulleätningen.
 

Skype med barn o barnbarn!

Himla roligt att kunna "skajpa" med barn och barnbarn. Nu funkar det.
Igår pratade vi med lille Bill som tittar rätt fascinerad på våra ljud och grimaser tillsammans med sin far, vår son. Sen pratade vi också med yngste sonen och fick se en del av deras senaste auktionsfynd. De gillar 60-talsmöbler och äldre porslin / glas.
 

Lärare behöver inte tåla att få stryk av elever!

Det har nu hovrätten slagit fast i en dom.
http://www.svt.se/nyheter/sverige/hovratten-larare-ska-inte-tala-lite-vald?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Inrikesnyheter+%28svt.se+-+Inrikesnyheter%29
 http://www.svd.se/nyheter/inrikes/misshandlad-larare-far-skadestand_7545284.svd
http://www.dn.se/nyheter/sverige/misshandlad-larare-far-skadestand
 
Det hela startade med att en lärare blev slagen av en bråkig elev och att tingsrätten i sin dom menade att lärare med tillsynsansvar var att jämnställa med poliser och väktare; det ingår våld i jobbet så att säga, så läraren kunde inte få rätt till skadestånd från eleven.
http://www.svt.se/nyheter/sverige/domstol-larare-ska-tala-lite-vald
 
Men domen överklagades och nu ger hovrätten läraren rätt, lärare behöver inte tåla våld på jobbet och dömer eleven att betala ett (mycket blygsamt) skadestånd.
 
Det var ju tacksamt, för vi är  utbildade, anställda och utrustade för att undervisa, inte hantera våldsamheter.

Mer matte på lågstadiet ...

... ska det bli enligt Skolverket. De extra mattetimmar som beslutats om ska läggas på lågstadiet enligt Skolverket.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/skolverket-matte-nyttigast-pa-lagstadiet
Rätt har man förstås i att man får störst effekt genom att lägga dem på de yngsta barnen, satsningen borde kanske till och med ligga  ännu längre ner; i förskolan eller förskoleklass för att få ordentligt genomslag. Och då menar jag förstås inte matte med siffror i böcker, utan basic matte med prat och experiment.
 
Men jag blir ändå fundersam på detta. För som vanligt när det gäller populistiska beslut i skolans värld så ska det läggas på och bli mer av något så att politiken på central nivå (oavsett parti!) kan slå sig för bröstet och hävda sin handlingskraft. Men det är ingen som nämner något om vad som ska tas bort för att kunna lägga på mer av nåt. Skoldagen har en början och ett slut och inom den ska ett antal undervisningstimmar rymmas. Om något läggs på så måste något tas bort, såvida man nu inte planerar att förlänga skoldagen. Det som i så fall ska tas bort får inte vara lektioner i svenska, för läskunnigheten bland svenska elever är i nedåtgående. Vi har svårt att inom skolans ram få tiden att räcka till för att kompensera för det kraftigt minskade läsandet på fritiden. Barn sysslar med mycket annat roligt idag och det ska dom förstås fortsätta att göra, men vi måste hitta sätt att kompensera för det minskade läsandet. Speciellt pojkarna tappar läsförmåga. På min skola har vi snabbt insatta och intensiva åtgärder för elever som är svaga läsare så jag tror att vi fångar upp dem i tid. Vi ser i alla fall ingen nedåtgående trend över tid i lästesterna, men det ger sig inte självt, kräver genomtänkta insatser.
 
 

Decibeldemokrati ...

... är ett träffande uttryck. Hörde det häromdagen första gången apropå skolbråket i Årjäng. Uttrycket står för att en minoritet slår på trummorna högt och väsnas mycket för att pressa fram sin vilja på det sättet. Alltså en högljudd minoritet försöker få som den vill genom att bråka och klaga och protestera mot beslut som fattats i demokratisk ordning med majoritet.