"Om Jesus" av Gardell o självbiografi av Bingo Rimér


Det är naturligtvis helt ologiskt att skriva om de två böckerna samtidigt;

"Om Jesus" av Jonas Gardell

och

"En flickfotografs bekännelser" av Bingo Rimér med hjälp av Hugo Renberg.

Men jag har råkat parallell-läsa dem i sommar, lite av och till; Bingo när jag varit okoncentrerad och Gardell när jag har haft lästid och kunnat försjunka i texten, läsa om och fundera.


För så är det ju, det är helt olika böcker men jag upptäckte att det ändå finns något gemensamt; behovet att odla kändisskap. Bingo har varit i behov av att odla kändisskapet för att bli framgångsrik som flickfotograf. Jonas Gardell har åtminstone tidigare i livet haft behov av att bli känd som författare och showare för att kunna utöva sitt yrke som språk - och dramamästare och inte minst Jesus har haft ett behov av att bli känd = få sin lära spridd över världen genom skrifter och muntlig tradition.  Allas kändisskap har fått näring av böcker, bilder och muntligt berättande. Men därmed tar väl parallerna slut. Dock respekterar jag behovet av kändisskap i sig, det är legitimt att leva av det, leva i det.

Sen kan man väl ta fram att vara bespottad och föraktad av omgivningen som en annan gemensam länk mellan båda böckerna och det gäller både författare och huvudpersoner.

Boken om Bingo läste jag av ett enda skäl; jag är nyfiken på de världar mina barn lever i och jag försöker begripa dem. För de är så långt från Sillerud, geografiskt och på annat sätt. Äldste sonen jobbade en period tillsammans med Bingo när de båda nyligen kommit in i mediabranschen och till huvudstaden. Jag var den oroliga hönsmamman som ringde till sonen nästan varje dag på jobbet för att höra efter på rösten och tonfallet att allt var bra. Inte så sällan var det Bingo som svarade i telefonen och gav den vidare.

 Den värld Bingo bitvis beskriver i boken var alltså också sonens värld. Men boken är mest en beskrivning av några kändisars liv bakom rubrikerna och en hel del visste jag redan av det han avslöjar och jag vet nog egentligen en del till, men jag skulle inte vilja ta några billiga poänger genom att skriva om det här. Bokens beskrivningar av faktiska händelser är ointressant ur min synvinkel. Däremot  kan det vara spännande att sätta sig in i tänket, hur någon kan utvecklas till att bli Bingo, formas av miljön till att stanna kvar i värderingar som de flesta lämnar i slutet på tonåren, med totalfixering vid sex, utseende och kändisfaktor. Sen kan jag känna respekt för att detta med att odla kändisskap i sig är en konst som inte alla behärskar. Bingo behärskar den. Han göder myten om sig själv framgångsrikt ser det ut som även om han inte är så bra på att ekonomiskt förvalta den enligt egen utsago.


"Boken om Jesus" av Jonas Gardell är skriven på Gardells bitvis  vackra språk och mycket läsvärd. Han gör som han tidigare gjort med gamla testamentet; lyfter fram nyckelhändelser, analyserar Bibelns olika versioner, jämför med det som vi vet historiskt om den tiden och lägger på sina egna upplevelser av berättelsen. Och det är i sista momentet, när han ser händelserna genom egna ögon som både han och hans språk lever. Och då är det sååå bra skrivet. Jag hade ambitionen att göra citat och för att komma ihåg särskilt bra formuleringar så satte jag hundöron. Men det blev så många att hela boken nu är full av hundöron. ¨Jag återkommer nog till dem senare i ett nytt inlägg.

 Jonas växte upp med tron genom sin mamma. Det var hon som präntade i honom:
- Du är aldrig ensam, vad som än händer är han med Dig.

Ja, ungefär så i alla fall. Och den medvandraren behövde Jonas i sitt liv, det kan man förstå när man läser hans egna berättelser om uppväxten.

Jag tycker om att läsa boken "Om Jesus". Den handlar om en tro som liknar min egen; inte bokstavstro, men tron på Gud som godheten i den här världen,  som en ständig möjlighet, ständigt närvarande även om vi människor måste anstränga oss för att se den, komma ihåg att leta efter den och försöka träna oss att känna igen den. Och förlåta sig själv och andra om vi inte lyckas alltid trots goda föresatser. Försoning är nog ett nyckelord.

Jens Stoltenberg ...

... den norske statsministern, är jag numera en stor beundrare av, som människa och som ledare. Han har lett det norska folket genom sorgen efter Utöya på ett sätt som är helt fantastiskt. Han har visat ett djup och ett ledarskap som imponerar, ändå var han faktiskt en av dem som Breivik försökte döda i sitt attentat i centrala Oslo. Hur Stoltenberg är  som politiker har jag ingen aning om, men människan Stoltenberg beskrivs här
http://www.dn.se/nyheter/varlden/han-leder-norge-genom-sorgen

Utanpåglasögon ...

... har jag köpt nu. Det är såna där solglasögon som man kan sätta utanpå vanliga glasögon. De känns hiskligt stora och det är de förstås, men himla sköna att ha i bilen och båten särskilt som det är solglas även på sidorna. Jag hittade dem på Domus Optik, på Bergvik men de kanske finns överallt. Perfekta att ha på sig när man läser böcker ute i solskenet. Idag lördag har jag legat ute en stund och försökt vara stilla liggande i solsängen. Och uppföra mig som en semesterfirare.


Lördag


Ett par dagar har vi haft besök av goda vänner från Varberg med husvagn. Och eftersom sommaren äntligen kommit hit till oss också så repade vi med oss lite mat och fiskespön och for ut på en båttur på  Östra Silen
  tillsammans. Det blev en fin dag och varmt var det.En del av oss knoppade in i båten på hemvägen

Medan andra fiskade

På kvällen hade vi tänkt gå på kalas på Tjolitta men vi fick förhinder. Med byte av fiskegäster i bägge stugorna; gäster som ska hem och gäster som kommer så är det svårt att vara borta. Direkt efter båtturen fick vi ställa upp och guida nya gäster som kom sent pga bilhaveri i Göteborg.

Fredag kväll

Äntligen har vi fått sommar här i Sillerud också!


Fredag em hembygdsgårdenDet var gammaldags mat; motta (skrämjölsgröt?) , mörske (länge kokt mjölk?), stekt fläsk, kalvdans (råmjölkspannkaka). Det gillar många och det var välbesökt den  här dagen på hembygdsgården. Dragspelsorkester var det, Säffle tror jag.

Fredag fm Önnebyn

Lite nyttiga var vi fast det var varmt, målade garaget på Önnebyn. Jag tror att Agnar, Rolands morfar, glädjer sig i sin himmel nu när det blir fint på Önnebyn, överallt och en ny generation tar över. Han sågade virke ur egen skog och byggde det här uthuset för sin traktor tror jag. Nu har Roland bytt tak och fixat. Sjön ligger precis bakom här.
Jág gillar att måla och speciellt med falu rödfärg, det är så tacksamt på något vis. Färgen blir vacker.

Vi hade tur med vädret också, här kom i stort sett inget regn men bara en liten bit ifrån så hade det ösregnat. Färdigt! Fast dörrarna ska fixas också och lite runt om. Och så grus inne i.

Karin Thunberg skriver ...

... så vackert om sorgen efter Utöya. Hon hittar orden som beskriver den sorgen och sorg i allmänhet så precis. Annars är det svårt med ord, det blir så lätt schabloner.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/kolumn-karin-thunberg-30-juli-svd-1-a-024-nyh-1_6358248.svd

Plundring av SAAB...

... verkar det vara som pågår. Pengar går i en strid ström till ägaren Muller och till hans företag, trots att det inte finns något att betala ut tjänstemännens löner med. Initierade undrar varför företaget inte är satt i konkurs, vilket borde ha varit fallet med vilket annat företag som helst i den här ekonomiska situationen.

http://di.se/Default.aspx?pid=238012__ArticlePageProvider&epslanguage=sv

http://www.expressen.se/nyheter/1.2512456/experten-konkurs-bast-for-saab

http://di.se/Artiklar/2011/7/28/241351/FRED-KLAR-Saab-Kompis-Saab-tiger-om-mangmiljonutb/

Martin Nilsson Handelsbanken ...

... är bäst igen, börsanalytiker, vald till delad förstaplats på rankingen i Sverige. Vi gratulerar, om än llite i efterskott.  Fast vi känner honom som Martin i Leverhögen här i Sillerud, Bosse och Liselotts Martin.

http://www.realtid.se/ArticlePages/201106/14/20110614130911_Realtid453/20110614130911_Realtid453.dbp.asp?sAction=lk

Vi hejade på Martin hans fru och barn idag på hembygdsgården, när vi var där och åt gammaldags mat. Jag borde förstås ha tagit ett kort för att illustrera det här inlägget, men det är bara att klicka på länken så får man se den prydligen pojken. 

Penislängd + samband ekonomisk tillväxt = sant!

Det är verkligen sant!

 Man har forskat på temat och verkligen funnit statistiskt mätbara samband mellan penislängd och ekonomisk tillväxt. Och det sambandet innebär att lagom är bäst. Länder där män har en genomsnittlig penislängd på 15,3 cm har den högsta ekonomiska tillväxten. De med kortare och längre har sämre ekonomisk tillväxt.
http://hbl.fi/nyheter/2011-07-20/se-statistiken-over-hur-penislangden-och-bnp-korrelerar

Den statistik över penislängder i världen som man använt sig av finns här:

http://www.everyoneweb.com/worldpenissize/


Frågan är nu vilken användning man har av den här forskningen, som man kan anta har kostat pengar att ta fram. Och någon har väl betalat för den och vill ha valuta för pengarna.
Kalasmat ...

... blev det riktigt torsdag kväll! Vi var bortbjudna till ett par gamla vänner och ett par nya från Danmark  och Norge, boende i Drammen.

Men maten först:

Förrätt: sallad + aprikosbitar i grillsås och stekta och köttbitar, också i grillsås och stekta

Varmrätt: Hemskjutet rådjur med rödkål och äpple och kokt potatis och färsk kantarellsås

Dessert: Vaniljglass med aprikosbitar i Grand Mariner

Avslut: Espresso

Smarrigt och trevligt!
Eftersom den nya gästerna var arkeologer blev det ett intressant resonemang. Bl.a. fick jag veta att de underliga åsarna  på stenen från igår beror på att stenen är skiktad i lager av olika hårdhetsgrad och då har förslitningen blivit ojämn. Åsarna är alltså ett hårdare lager.


Onsdag kväll Östra Silen


Det var en del båtar ute på sjön så vi hittade en ny plats för strandhugg med goda vänner. Vi befinner oss faktiskt i Dalsland, inte i Värmland.

Tidigare på dagen hade vi varit på Gammelvala i Brunskog, veteranbildag var det. Roligt att se men jag lägger inte ut bilder från det, för det har jag gjort förut flera gånger.  Det var en bra släktforskarinfo där i år, jag shoppade en del register på cd.


Mat med förstås och grillng och trevligt samspråk. Såna här varma fina kvällar med sol är det inte så många under sommaren och dessutom lugnt på sjön så det gick att åka ut njutbart. Fint att kunna njuta av dem i trevligt sällskap som detta.

K undrade över de  här märkliga räfflorna i stenen vi satt på. Och det gör jag också.

Till slut måste vi i alla fall motvilligt packa ihop. En ensam kanot strävar där ute på vattnet, lommen skrek och det var så vackert.


De ser ut som om jag manipulerat färgerna men det har jag inte gjort, det är precis så här fint.
Aiolisås är gott ...

... men kan vara bökigt att få till om man har bråttom. Fullt godtagbar ersättning för hemkörd är att helt enkelt ta vanlig majonäs och blanda i pressad vitlökJuli fiske


Det här är bilder från onsdagskvällens fisketur på sjön. Vi fick inte ett napp men det var rogivande och skönt
En stock flöt i vattnet och det är inte bra. Det var flottningsled här förr och ibland dyker stockar upp från bottnen.Bävern kom också och gjorde några skvättdykningar framför båten.


Det här var vid 9-tiden eller nåt. Eller 10 kanske.
Det här är exakt kl 12.00 när vi åkte hem. Jag var orolig att vi inte skulle kunna se något men det var helt ok. Och syns gör vi eftersom vi har lampor på båten, fram och bak i rätt färger.


Sellerevecka


Nu har den startat, Sellereveckan. Det är hembygdsföreningens arrangemang under tiden tisdag till fredag kl 18.00.  Första dagen bjöd på loppis, veteranmopedrally, utställning av gamla fotografier från Sillerud, sång och spel av Totte Bergström och uckulelegruppen, invigning av den nästan färdiga nya scenen (den största fasta i hela Årjängs kommun!) under ledning av kommunalrådet Katarina Johannesson och sist men inte minst lanthandlare Rikard var med. Det gladde många att se honom på benen igen.

Idag onsdag är det barnens dag och på fredag är det gammaldags mat såsom motta, môrske, fläsk, kalvdans osv. Torsdagens tema missade jag.Oslo - ett hav av blommor ...

... igår den 26:e till minne av de som dött i terrordåden.
http://www.vgtv.no/#!id=42479

Anne Holt skriver i DN att en gång var ABB en annan.

http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/anne-holt-en-gang-var-han-en-annan

Jo, han var en gång en annan, men det är inte de politiska partierna i Norge eller något annat land som har skapat en galning, inte heller Norge som land och dess invånare som kategori.

Galningar av ABBs typ skapas av olyckliga kombinationer av arv och miljö (genetisk empatistörning + påfrestningar i barndomen + fixeringar + isolering ) på ett mycket tidigare stadium i livet, under en tid då det är den egna familjen och det egna nätverket som är viktigt, inte samhällsklimatet.

Däremot kan galningar hamna i olika organisationer och där försöka driva sina sjuka idéer, organisationerna kan alltså bli utnyttjade som ett verktyg i galningars händer. Nu hade Fremskrittspartiet sinnesnärvaro nog att hysta honom från sig i god tid, liksom förmodligen en del andra som han sökte kontakt med. Just de demokratiska ytterlighets-partierna kan behöva träna sig på att avslöja de här människorna, för de söker sig ofta dit.

Sen kan man behöva diskutera invandring, politik, samhällsklimat, kriminalitet och en del annat i ett land, men inte utifrån att man tillsammans skulle ha skapat en mördare.

Och jag undrar om det verkligen är så att människor i Norge är mer kriminella, mer våldsbenägna mot invandrare och mer psykiskt sjuka  nu än tidigare? Det låter märkligt.

Benny Anderssons orkester - Karlstad
Vi var på plats och såg konserten tillsammans med goda vänner. Helt fantastiskt! Vilka musiker och vilken spelglädje.

Bluff

Den här lådan står nu i Årjäng bakom Swedbank. Företaget är en bluff enligt insamlingsorganisationernas egen förening. De som ligger bakom verkar mest ute för att berika sig själva, inte hjälpa nödlidande i världen.
Onsdag ...

... skriver jag mer om ABB och om början på Sellereveckan och om kvällens båttur på Östra Silen.

Breivik i lyxfängelse?

En engelsk tidning, Telegraph,  spekulerar nu i om Breivik kommer att hamna i det man kallar ett lyxigt designfängelse i Halden, ett fängelse med rum inredda med designmöbler, stor platt-teve-skärm, minikylskåp osv. Fängelsebyggnaderna är utspridda i ett större skogsområde. Det finns en separat byggnad med tvåbäddsrum där intagna kan träffa anhöriga. Det finns joggingspår, träningslokal och andra bekvämligheter. Fångvaktarna är hälften män, hälften kvinnor för att skapa bättre stämning och de umgås ofta med de intagna genom att utöva exempelvis idrott tillsammans. Och man visar bilder i tidningen bilder från fängelset. 
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/norway/8661444/Norway-killer-could-be-held-in-luxury-prison.html

Tja, nåt måste man väl kunna använda oljefondspengar till och att bygga snygga fängelser kanske inte driver upp inflationen, vilket annars brukar vara argumentet för att spara istället för att spendera. Det är svårt att vara politiker i ett land med knappa tillgångar, men det finns dilemman med att vara politiker i ett land rikt land också. Det är inte lätt att neka någon ökade anslag med så stora rikedomar, tusentals miljarder i oljefonderna. Så är missnöjespartiet stort också.

21 år av sitt liv skulle Breivik alltså kunna få tillbringa här om han döms till maxstraff och bli frigiven lagom till 50 -årsdagen. Eller också blir han dömd till någon form av psykiatrisk vård och då kan man hålla honom längre tid inlåst (eller kortare!)

Ett alternativ är att han döms för något som liknar folkmord och då kan han få upp emot 30 års fängelse. Men det är tveksamt om det här faller under den lagens tillämpning.

 Ett som jag förstår det annat alternativ är att han döms till förvaring på 21 år och det kan förlängas med 5 år i taget hur länge som helst. Det är till för att skydda omgivningen, inte för att rehabilitera den intagne. Till sådana straff finns 113 platser och det är en hel del sexförbrytare som döms till detta. Den genomsnittliga strafftiden är dock i praktiken endast drygt  6 år. Ett vanligt fängelsestraff kan inte omvandlas till förvaring utan det måste vara domen från början.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/breivik-kan-placeras-i-ila-fengsel_6349668.svd
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13379107.ab

Sellereveckan i Svensbyn ...

... inleds i kväll kl 18.00. Det blir bl.a. loppis, mopedrally och sceninvigning och annat. Vi ska dit förstås. Rikard kommer nog också.  I kväll senare kanske ut på sjön en tur.  I morgon på dagen åker vi nog till Gammelvala i Brunskog. Och förhoppningsvis på sjön på kvällen, om vi lyckas haffa T och A-M i Deje. Det vore trevligt. (Jaaa!  Vi lyckades - Det blir!)  Jag har ett irl också fast ABB tar mycket plats på bloggen. Ville bara säga det så ingen tror att jag tappat alla koncepter och snöat inne på en fixering. Gubben har tagit semester. Säger han. Och jag tror att det blir som det brukar bli, träning på att koppla av, sova middag, ta lite lägre tempo, göra trevliga saker, släppa plikter osv. Men träning alltså, det är inte självklart när man är van vid ett högt tempo och många bollar i luften samtidigt.

Mer om Anders Behring Breivik och kvinnosyn.

Egentligen svar på Zarahs kommentar i inlägget nedan:

 Jag menar att som genusvarelse, så formas man tidigt i livet. Det kan i Anders fall  ha varit genom att nära auktoriteter i hans omgivning haft den kvinnosynen, madonna - hora. 

 Men det kan också vara att han som barn hanterats av män / kvinnor på ett sånt sätt att det präglat hans genusuppfattning. Pendeln mellan att förakta och att vara utsatt för förakt, att utsätta och att vara utsatt är viktig på något sätt i Breiviks liv känns det som. Och vilket kön representanterna för de olika lägena har haft. Män utsätter = har makt, kvinnor blir utsatta = är maktlösa?  Hur såg det ut i hans liv som barn? Vilka hade makt och vilka var maktlösa?

Vilken roll har han haft i förhållandet till sin ensamstående mamma? Har det varit han, Anders, som har haft makten över henne redan från det han var liten? Och hon har underordnat sig? Ingen annan man verkar ha gjort honom rangen stridig under uppväxten. Att växa upp med makten över ensam mamma och dessutom se mycket film, spela spel där män alltid är våldsamma och mäktiga, kan ge en märklig inställning när det gäller synen på sig själv som könsvarelse, och på kvinnosynen generellt. Han kan helt enkelt ha präglats tidigt i sin könsroll på ett snedvridet sätt. Och han har liten erfarenhet av kvinnor som jämbördiga, inget längre fast förhållande utan prostituerade eller andra tillfälliga kvinnokontakter utifrån sexuella motiv enligt hans egen beskrivning.

Den speciella kvinnosynen kan också ha förstärkts av att den frånvarande (möjligen av Anders beundrade) pappan var framgångsrik diplomat (= politiker) (som faktiskt tydligen någon period jobbade i det nu sprängda huset!) och mamman en, som det beskrivs i intervjun med pappan, "obetydlig sjuksköterska" utan politiskt intresse.  I flera tidningsartiklar beskrivs mamman också ha hyst stor beundran för sin son. 

I en intervju med en kvinna som växte upp i hans bostadsområde från 3-4 års ålder till 14 år, så säger hon att ABB var med men ändå inte. Han höll sig på sin kant, uppfattades som kallsinnig, hade inte nära vänner, ingen  flickvän och kunde tänja gränser när det gällde att exempelvis plåga djur. Hennes pappa var orolig för hur det skulle gå för Anders, men inte för hans syster.
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/oslobomben/artikkel.php?artid=10080816

Allt detta är givetvis bara spekulationer. Men det är onekligen speciellt att kunna lägga samman både förövarens egen detaljerade beskrivning av sig själv och den bild som media nu lägger fram genom kontakter med människor i hans omgivning och hans agerande i samband med dådet. Det ger så att säga en bred spekulationsgrund eller hur man ska uttrycka det. Och det kan aldrig ensamt vara en skruvad kvinnosyn som förorsakar galenskaper av den här typen, men den kan finnas med som en ingrediens i hans liv och en faktor som har över tid lett fram till just det här agerandet. Bristen på varaktiga kvinnokontakter kan ju i hög grad ha bidragit till den något isolerade tillvaron och en frånvaro av balans när det gäller vad som är betydelsefullt i ett människoliv.

F.ö. kan man väl bara konstatera att ABB har misslyckats med det mesta han föresatte sig annars; hans verksamhet skulle finansieras med börsspekulationer men det gick inte, och inte verkar han ha tjänat någrs stora pengar på sina företag,  så nu är hela terrordådet gjort på krita (Norge saknar centralt kontokortsregister så han handlade helt enkelt på lån). Han avsåg att skapa en internationell organisation som " inte var så snäll som Fremskrittspartiet" utan ville ta makten - när det misslyckades så kom terrorattentaten in i bilden som plan B.

http://hbl.fi/nyheter/2011-07-26/breiviks-dagbok-terrordadet-var-plan-b
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/polisen-utesluter-inte-att-brevik-haft-finansiarer_6347362.svdDet pampiga manifestet på 1500 sidor påstår han sig har skrivit själv, men det har han inte alls. Det är med mindre ändringar kopierat från ett annat manifest; Ted Kaczynskis "Unabombers manifesto". Under tre decennier dödade han sammanlagt 23 människor i 16 bombdåd.

Det är rätt mycket av bluffmakeri och självförhärligande med i bilden och till och med advokaten säjer att han är galen (på Anders uppmaning kan man ana) .

 


Oslobomben - en skenmanöver?

Det var min instinktiva känsla direkt och jag skrev om det på bloggen också: Breivik bombade i centrala Oslo först för att kunna mörda ostört på ön medan polis och räddningstjänst var upptagna med annat.

Nu utreder polisen den möjligheten.

http://hbl.fi/nyheter/2011-07-26/skulle-gora-det-igen-om-han-fick-chansen

Anders Behring Breivik + kvinnosyn

Det har gjorts en analys av Breiviks kvinnosyn och den är intressant. I hans manifest finns hat mot muslimer men också mot kvinnor, särskilt mot kvinnor som har makt.

Han säger sig vilja skydda kvinnor mot de hatade muslimerna men på annan plats i manifestet menar han att kvinnor fått för mycket makt över män. De utnyttjar mäns starkare sexualdrift till att manipulera dem (låter historisk bekant! Häxor!). Kvinnor har mer erotiskt kapital än män och det gör att sammantaget med annat kapital så har det gjort att i Europa har kvinnorna erövrat ett  matriarkat enligt ABB och det är därför männen har blivit mer feminina. (Hmm det skulle nog inte hålla  i en objektiv analys ;-) )

ABB har uppgett att han ville döda Gro Harlem Brundtland men att han blev försenad och inte hann till ön innan hon lämnat den. Han öser galla över henne i sitt manifest och anser att hon förstört Norge genom att tillåta invandring och Islam.

Märkligt att rikta hatet mot henne som inte längre sitter i politisk ledning och inte mot Stoltenberg. Kvinnohat går igen hos Jihadister och i högerextrema sällskap. 11:e septemberbombaren skrev i sitt testamente att kvinnor inte fick röra hans döda kropp. Anna Lindh blev mördad av en extremist, Mona Sahlin hotad, Astrid Thors i Finland trakasserad osv. Det kan vara så att den politiska extremismen medvetet eller omedvetet använder  kvinnoförakt som ett av sina verktyg för att fånga upp anhängare av en viss typ. Det handlar om män som tenderar att betrakta kvinnor som antingen upphöjda madonnor / mammor eller som horor / sexobjekt. De kvinnor som vill ta en annan roll kan de inte hantera.

 ABB verkar ju ha haft en relation till sin mamma. Han har utnyttjat prostituerade kvinnor + one-night-stands men det finns inget dokumenterat om några normala längre relationer med kvinnor i hans liv. Samma relationsdilemma där som med resten av omvärlden; relationer på jämbördig nivå verkar vara svårt att få hållbara, det är lättare att se uppåt till auktoriteter eller neråt i förakt. Kanske speglar det också hans syn på sig själv; han pendlar mellan självförakt och självförhärligande. Och klamrar sig ivrigt fast vid självförhärligandet för att inte föraktet ska ta över. Kanske.

Det är intressant att spekulera över hur människor formas av sitt genetiska arv och sin miljö samt hur livet blir ett schackspelande med de här olika faktorerna, dock oftast på en omedveten nivå.

http://hbl.fi/nyheter/2011-07-26/breivik-hatade-muslimer-och-kvinnor


Håller händer gör vi!


Och vi blev snabbt många som ville demonstrera mot våld och visa medkänsla med dem som drabbats av terrordåden i Norge. 762.359 är vi i skrivande stund och det ökar hela tiden, från alla länder. Länken finns på tidningen Verdens Gang, en stor nyhetstidning i Norge. Välkommen Du också!
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/oslobomben/lenke.php


Och här är Emmas blogginlägg om hennes upplevelser på ön

http://www.expressen.se/nyheter/1.2510019/las-emma-martinovics-hela-gripande-blogginlagg


Bombdådet på amatörfilm...

... kan man se här:

http://www.youtube.com/watch?v=S225ga2hzpA&feature=related

Ja, inte själva bomben men strax före och strax efter. Det som ringer hela tiden måste vara inbrottslarm eller brandlarm.

Breiviks mamma och pappa.

Hittills har jag känt medkänsla med Anders Breiviks mamma, men nu undrar jag lite över båda hans föräldrar.

Pappan önskar att sonen skulle ha tagit sitt eget liv efter dåden och använder största delen av intervjutiden till att rentvå sig själv från skuld i sonens galenskap. Ändå lämnade han familjen när sonen var något år gammal och har inte haft kontakt alls med honom sedan sonen var i mitten av tonåren. Kanske hade det varit klädsamt med en något mer ödmjuk hållning till sin egen insats när det gäller att skapa förutsättningar för sonen att  leva frisk och sund.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/pappan-han-var-en-vanlig-men-lite-inatvand-pojke

http://tv.expressen.se/nyheter/utrikes/1.2509841/anders-behring-breivik-lamnar-ratten


Mamman önskar att sonen ska få sitt straff i helvetet.

Allt med reservation för att föräldrarna kan ha uttryckt sig annorlunda och att deras uttalanden kan ha blivit skruvade av journalister.

Sellereveckan...

... börjar imorgon tisdag med bl.a. högtidlig invigning av den nya scenen vid hembygdsgården och vi håller tummarna att lanthandlare Rikard kan vara med på något sätt. Det blir loppis också, den som vill tar med sig ett bord och säljer själv.  Så tror jag att det funkar.

Sen fortsätter veckans program på hembygdsgården i Svensbyn, för att avslutas på fredag med gammaldags mat.

Håller varandras händer ...

... mot våld och i medkänsla med de drabbade gör vi, jag och en halv miljon människor till just nu på en länk i den stora dagstidningen Verdens Gang i Norge. Det blir fler, gå med Du också! Jag hittade länken hos Zara, bloggen Verandan som finns på min blogglista

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/oslobomben/lenke.php

Över världen sprider sig nu också ett citat från en ung norsk flicka medlem i AUF i Romsdal Norge
 Helle Gannestad. Hon var inte själv med på Utöya men twittrade om det.

" När en man kan förorsaka så mycket ont - tänk så mycket kärlek vi kan skapa tillsammans"

Uttrycket användes också av en av de överlevande från Utöya i en CNN - intervju, Stine Renate Håheim.  

http://www.vgtv.no/#!id=42454

Man kan bara möta ondskan med godhet och kärlek och omtanke om varandra. Och det har fått bli tydligt i Norge efter terrordåden, man samlas i landet kring sina grundläggande värderingar.
Och det verkar kunna bli en enorm våg av kärlek och gemenskap som sprider sig över världen för att visa på att vi inte böjer oss för hotelser och våld, att vi inte överger synen om människors lika värde och om demokrati.  Antalet som håller händerna i den här globala manifestationen har på bara en timme ökat med 100.000 människor. Den kan bli hur stor som helst.

Stoltenbergs tal går i samma tema
http://www.expressen.se/nyheter/1.2508859/stoltenbergs-tal-ord-for-ord


Dagbok

Förutom att mycket av våra tankar och skrivande och läsande handlar om dåden i Norge så lever vi ett vanligt liv också:
I förrgår var det en fin kväll på sjön även om det var mulet, vi var med fiskegäster ut till Restön och fikade, med strandhugg på vägen dit.

Igår var vi på Benny Anderssons orkester i Karlstad. Tommy Körberg och Helen Sjöholm uppträdde också. Vi startade med mat på "Barbros Brygga" och hade en fin dag med goda vänner - gemensam "bussresa" blev det.

Idag bygger gubben vidare på scenen vid hembygdsgården inför invigningen imorgon. Och han säger sig ska starta något slags semester.

På onsdag kanske vi åker till Café August i Karlstad för att lyssna på Refreshments.

Refreshments ...

... spelar gammalrock på Café August i Karlstad på onsdag.  Vi försöker i alla fall att komma dit.
Uppdaterat: Nej det gör vi inte! Nu drar vi ner tempot och stannar hemma. Åker på sjön istället med T och A-M i Deje + ev fler gäster.

http://www.livestage.se/spelningar/the-refreshments-karlstad-2011-07-27/

En galnings våld ...

... kan aldrig bli en orsak till att låta ett land styras av hans förvirrade tankar. Det är inte samhällets eller politikens fel att en galning spårar ur från tankar till handling. Aldrig någonsin kan det bli den norska regeringens eller det norska folkets fel att Anders Behring Breivik dödade människor, oavsett vilka beslut som fattats. Det är i grunden ingen annans skuld än hans egen.

 Han drev sig själv mot dådet, ideologiskt och praktiskt, för att få utlopp för sjuklig frustration, och bitterhet över upplevda kränkningar samt höja sin egen person mot hjältestatus.  Det handlar om en sjuk hjärnas sätt att få befrielse från accelerande ångest över det som han upplevde som kränkande mot honom själv och andra.  Och han skulle ha skaffat sig den här befrielsen från ångest, det här utloppet för inneboende aggression på något annat sätt, om nu hans benägenhet för fixeringar hamnat  i något annat än hat mot Islam.  Om han hade råkat hamna bland militanta, fanatiska  rovdjursvänner så hade han kanske istället bombat Jägareförbundet i Norge, bara för att ge ett exempel.

Vi lever i demokratiska länder och demokratin är grundläggande, både när det gäller beslutsformer och levnadssätt. Vi tänker inte alltid på att demokratin är mer än riksdag och regering och grundlag. Demokratin är friheten att tala, skriva och ha åsikter. Den är så inbyggd i vårt levnassätt att vi inte alltid är medvetna om dess närvaro.

Det sägs ju i nyblivna demokratier (typ i öst!) att det svåraste med införandet av demokrati, är inte att få till de formella beslutsfunktionerna, utan att förändra människors sätt att leva och fungera. Vi lever demokratin, den finns hela tiden med i hur vi tänker och agerar i vardagslivet, den är inte enbart närvarande när vi släpper ner röstsedeln i lådan. Och det tar generationer för en nation att få genomslag för demokratin som levnadssätt hos sin befolkning.

Stoltenberg har alldeles rätt när han säger att Breiviks onda handlingar måste mötas med mer demokrati inte med underkastelse.

Jag skriver detta med anledning av att det nu går som en slogan genom vissa media; att det är Norges regerings fel att dåden skedde och att man nu utifrån dem måste rannsaka sin politik. Det ska man absolut inte göra.
http://www.youtube.com/watch?v=DCmycMrspH4&feature=player_embedded

Det finnas anledning för regeringen och media  och olika organisationer med politiska ambitioner att se över  att man inte stryper debatt i invandrarpolitik om den sker utifrån samhällets vedertagna värderingar, men det bör man göra p.g.a.  framgångar för Sverigedemokraterna och Fremskrittspartiet inom demokratins ram, inte p.g.a. terrordåd.

Man bör också lära sig känna igen galningarna och så att man kan skydda både sig själva och samhället från dem.

Politiken skapar inte galningarna, men galningarna kan utnyttja politiken för sina sjuka syften.

http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/dilsa-demirbag-sten-nar-ett-samhalle-star-och-vager


http://www.dn.se/nyheter/varlden/min-van-anders--berattelsen-om-en-mordare
Tyst minut ...

...  för de drabbade av attentaten i Norge, ansluter vi oss till. Det är kl 12.00 idag måndag


Breiviks ideologi ...

... tar jag avstånd ifrån. Ville bara förtydliga eftersom jag länkat till honom och hans skrifter. Jag tror på att ta fram hans åsikter i ljuset och argumentera emot det han står för. För jag tycker att han har helt fel i sitt blinda hat mot Islam som religion, i sin glorifiering av våldet som metod  istället för demokrati,  och en hel del annat också.

Jag anser att alla människor har lika värde, ett människovärde. (Det unika människovärdet omfattar däremot inte djur utan är reserverat för just människor.) Och för mig består det lika värdet oavsett kön, nationalitet, ålder, politisk uppfattning, sexuella preferenser, religion, hudfärg osv.

Själv trivs jag med att ha människor från andra länder och religioner med i både familj och vänkrets. 

Hur mångkulturellt Sverige klarar av att bli måste vi däremot kunna diskutera och  invandrarpolitiken måste vi  också  kunna ifrågasätta utan att anses ha felaktiga värderingar (om vi diskuterar den utifrån de gällande demokratiska principerna!) . Och där finns nog en del att göra, både när det gäller dem som redan är här och när det gäller regler för dem som vill komma hit.

Kriminalitet av en viss typ, narkotika, vapen, våld, stölder, rån och liknande har en överrepresentation bland invandrare. Det är rätt självklart  för mig, eftersom de som grupp betraktat hör till de fattigaste i landet. Och de brotten är vanligare bland de människor som har de sämst ställt ekonomiskt och socialt i landet. (Andra samhällsklasser ägnar sig antagligen åt andra typer av brott, eller har råd att anlita juridisk hjälp så att man kan slippa begå brott när det gäller konsten att slinka undan skatter och annat).

Demokrati som politiskt styrelseskick är inte felfritt, det finns svagheter, det kan vara tungrott, svåröverskådligt, oberäkneligt,  tidsödande, dyrt, manipulerat osv. Och jag är lite besviken på att man inte tänkt till mer hur vi skulle kunna utveckla demokratin med hjälp av alla kommunikativa hjälpmedel som vi har nu. Demokrati är inte bara att rösta i val, det är också att kunna informera sig bra, att kunna diskutera bra och att få framföra sina åsikter när det gäller gemensamma frågor. Där finns nya  möjligheter idag, möjligheter som inte utnyttjas i syfte att stärka demokratin.  De politiska diskussionerna om hur vi ska forma samhället och vilka poltiska beslut som bör fattas, förs i och för sig livligare än någonsin bland "vanligt folk" på FB, i bloggar osv, men i sin egen värld, inte tillsammans med formella demokratiska fora.  Det finns ingen ambition från beslutsfattarna att undersöka hur man kan integrera de här infoflödena i den demokratiska politiska processen.

Men även om demokratin inte är perfekt så finns det inget bättre alternativ. Diktatur i alla dess former är inte bättre, det tror jag en klar majoritet är överens om, både í Sverige och Norge. De historiska exemplen avskräcker och visar tydligt på riskerna. Och anarki, dvs frånvaro av styrning tror jag inte heller på.

När det gäller behov av förändring så tror jag aldrig på våld och död och ondska som styrmedel. Jag tror på att godhet har stor makt att förändra och att argumentera, informera och arbeta mot ett mål. För mig handlar  religion om just godhet och den kan aldrig ge sig ut på korståg för att övertyga genom blod och våld. Inte i något sammanhang. 
Anders Behring Breivik - igen då.

Han erkände idag  lördag i sak sig skyldig till terrorattentaten.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/anders-behring-breivik-erkanner
http://www.dn.se/nyheter/varlden/sa-planerade-32-aringen-terrorattentaten

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13368413.ab

http://www.dn.se/nyheter/varlden/kyrkor-haller-oppet-hela-dagen

Nu börjar propagandan kring hans budskap, helt enligt hans egen plan. Nu ska alla läsa hans manifest, det som skickades ut till politiker för någon dag sedan.

Och nu ska alla börja söka efter hans skriftställningar på internet.

Det var därför bl.a. som människor måste dö, för "den goda sakens skull" i Anders ögon.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/breiviks-manifest-beskriver-attentaten

Här är länk till den video som han lade ut strax före dådet.

http://www.veoh.com/watch/v21123164bZCBQeZ8

Här är länk till den finlandssvenska sidan som fick ta del av Breiviks förklaringsdokument, hans ideologiska testamente med 1500 sidor förklaringar samt instruktioner om hur man göra bomber, vapen, osv

http://svenska.yle.fi/nyheter/artikel.php?id=221326

Det har tagit Breivik flera år att författa detta dokument och sammanställa och planera allt. Han anser sig själv vara bildad, men det är inte bildning att ha förläst sig på en smal genre av litteratur för att rättfärdiga terrrordåd och fixa idéer. Bildning är att ha läst olika ideologier och kunna relatera / värdera dem till varandra, fristående från den  egna personen. Alltså att försöka sträva efter objektiv analys, inte använda litteraturen för subjektiv behovstillfredsställelse.  Sen kan man naturligtvis läsa utifrån egna behov också, men det är inte bildning, det är nåt annat.  

Breiviks läsning har tydligen handlat bl.a. om tempelriddare, korståg, filosofen John Stuart Mill som i "On Liberty" varnar för "majoritetens tyranni".  (Jodå, jag har också funderat över demokratins svagheter, speciellt som jag tycker att vi inte har utvecklat den i vår tid. Romarna hade en mycket mer ifrågsättande inställning till demokratins akilleshälar och de försökte på olika sätt möta dem. Vi har slagit oss till ro med det vi har och vill inte gå vidare med de nya demokratiska verktyg vi ändå har tillgång till i form av nya kommunikationssätt. Men hur man vrider och vänder på det hela så finns det inget bättre styrelseskick än demokrati)

Jag har funderat lite på om jag ska länka till de här förvirrade Breivik-dokumenten ovan och därmed indirekt spela med i hans plan eller om jag ska försöka tysta ner istället. Men jag tror fortfarande på att man ska ta fram och argumentera när det gäller såna här sjuka avarter av nationalism, rasism, främlingsfientlighet, extrem religion. Om vi som omfattar de demokratiska västerländska idealen, inte står upp och försvarar dem så kommer det att lämna fältet fritt för den flod av rasism och nationalism som nu kommer att svämma över på nätet / i tidskrifter efter Breiviksdådet. Och jag vill i det här inlägget peka ut skillnaden mellan bildning och Breiviks svada på nätet.

Sen kommer det i kölvattnet på dådet att poppa upp en debatt om säkerheten på den här typen av lägerverksamhet, om straffsatsen 21 års fängelse är rimlig för att ha mördat 92 människor, om den norska lagstiftningen när det gäller vapeninnehav, om behovet av bättre koll på galningars aktivitet på nätet, osv.
När det gäller vapeninnehavet så är jag lite förvånad. Jag tror inte att man i Sverige får licens på automatvapen och för att få licens på pistol krävs någon form av engagemang i tävlingsskytte eller andra goda skäl. Normalt sett så är det väldigt sällan i Sverige som legala vapen är inblandade i brott. Det brukar nästan undantagslöst vara illegala vapen det handlar om. Och skälet är rätt enkelt, ett legalt vapen är lättspårat.  

http://www.dn.se/nyheter/varlden/polisen-vi-kom-sa-fort-vi-kunde
http://www.dn.se/debatt/hur-ska-vi-identifiera-de-ensamma-farliga-mannen

Och nu sörjer Norge sina döda. Just nu känns det som att vi också kommer att åka till Oslo så småningom och lägga ner blommor vid något minnesmärke.
http://www.expressen.se/nyheter/1.2508466/norge-sorjer-sina-doda

http://www.dn.se/nyheter/varlden/katastrofdygnet-i-bilder


Uppdaterat: Anders Behring Breivik ...

... heter alltså den man som gripits misstänkt för massakern på människor i Oslo. Han är 32 år gammal och hör till högerextremistiska kretsar i Norge. Han är känd som nationalist, anti-islamist och sionist, eventuellt är det han som ligger bakom pseudonymen Fjordman, en anonym internetsida med extrema högeråsikter. Han har haft uppdrag i norska motsvarigheten till Sverigedemokraterna; Fremskrittspartiets ungdomsförbund.

Här finns en bild på honom:
http://www.realisten.se/2011/07/23/anders-behring-breivik-gripen-for-terrordaden-i-oslo/

Anders Breivik har också startat upp twitter för sex dagar sedan och skrivit ett twitterinlägg, ett enda, som nu får en särskild  innebörd:

Det är ett citat från John Stuart Mills: "One person with at belief is equal to the force of a 100.000 who have only interests"
http://twitter.com/#!/AndersBBreivik

Innebörden är alltså att en person som har en tro har en kraft som är likvärdig med 100.000 som bara har ett intresse.

Breivik startade enligt uppgifter i norsk o svensk dagspress en grönsaksodling 2009, Breivik Geofarm,  och har på så sätt kunnat köpa stora mängder konstgödning som kan användas till att tillverka bomber. Enligt en uppgift så köpte han 6 ton konstgödsel i maj i år, enligt en annan så var det 3 ton. Han finns också registrerad för innehav av olika vapen, en Glockpistol och automatvapen. Dock är han tidigare ostraffad så när som på trafikförseelser för rätt länge sedan.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/har-uttryckt-hogerextrema-asikter

En människa med en extrem politisk uppfattning ser det ut som och kanske en extremt sjuklig  lust att bli betydelsefull i mångas ögon om man lägger ihop hans åsikter med det twitteruttalandet som f.ö. tycks vara det enda twitterinlägget.

Enligt en av dem som var med på Utöya så avlossades under någon dryg timmes  tid skott med  sekunders mellanrum. Och gärningsmanne jublade flera gånger, vilket är en makaber uppgift. 
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/horde-garningsmannen-jubla_6342688.svd

 Handlar det om längtan efter att bli sedd, sedd till varje pris? Få utlopp för maktlystnad? Få bära en hjältegloria i någras ögon - åtminstone i sina egna, kvittar om det inte är i så mångas. Osökt ringer Dr Glas i öronen.  

Kanske en medfödd känslomässig begränsning som innebär att han inte har de spärrar mot att skada andra människor som vi normalt föds med som en del i vårt genetiska arv? Men enbart den kan inte utlösa något sådant som detta förfärliga dåd. Det måste ha varit någonting mer som han har upplevt som en kränkning också.  Kanske illa hanterad under längre tid av sin uppväxt, problem i familjen eller annorstädes? 

Jag skulle kunna tänka mig att han varit en pojke med problem i sina relationer tidigt, svårt med umgänge på likvärdig nivå, kanske en pojke som varit mobbad eller en som mobbat. Det är enklare att ha den typen av entydig relation, innebärande  total makt eller  total maktlöshet. Att ständigt förhandla och kompromissa på samma nivå, ge lite och ta lite är det svåra, men det är förstås det umgänget som håller på sikt och det kanske han aldrig ens har vågat försöka lära sig. 

 En helt uppfyllande känsla av maktlöshet inför en övermakt kombinerat med en stark fixering vid vissa åsikter kanske? När den här kategorin  männskor lever i nära, stabila, sociala sammanhang med familj, släkt och vänner så stannar de här kombinationerna av mental tung ryggsäck vid fantasier, muntliga aggressioner, terror via telefon eller brev, ilskna bloggkommentarer och eventuellt synliga  protestattribut så som udda klädsel och levnadssätt osv. De har ingen möjlighet att rent praktiskt planera och genomföra attentat av den här typen. Varningssignaler slår till  i omgivningen långt innan något hinner hända. Men den här mannen har alltså levt lite isolerat, singel utan nära kontakter, tystlåten. Utanförskapet är den slutgiltiga avgörande faktorn som tar bort "vaccinet"  mot ondskan, att leva i ensamhet.

Det handlar ju inte om något tillfälligt infall. Attentatet har systematiskt planerats i åratal av allt att döma. Bakom planeringen måste ligga ett  sammanbitet, blint hat mot personer / institutioner som han upplevt trampat på honom / hans åsikter. För jag tror att han upplever sin åsikter som "han själv", han "är" sina åsikter, de är inte föränderliga och förhandlingsbara utan en integrerad del av honom själv.

Samtidigt ser han sig själv i ett  lite glorifierat perspektiv i sina skriverier på internet. Han betecknar sig som bildad och beläst, med studier i ekonomi och religion bakom sig. Men tydligen så inskränker sig hans formella utbildning till handelsgymnasium.   Det faller honom inte in, på vägen fram mot dådet, att hans åsikt  kan vara en av många åsikter, han är helt övertygad om att han har rätt till 100 %, det finns inget tvivel för honom, alla andra är bara korkade, väldigt enkla spår rör sig i hans huvud. Att Norge är en demokrati, där flertalet / majoriteten faktiskt  har rätt till makten finns inte med i tänket.

Han tog alltså inte sitt liv efteråt och jag tror att han fortfarande tycker att han har rätt, att ändamålet med attentaten helgade medlen, att det han gjort var berömvärt, att han har uppoffrat sig för den goda saken och förtjänar tacksamhet. Och jag tror att han tror att han egentligen är en hjälte i mångas ögon fast folk inte vågar erkänna det.

Men det finns en risk nu också att när attentatet har pyst ut hans våldsamma aggression, och han långsamt orienterar sig mot omvärlden igen utan den kvävande ångesten och utan den eufori som han kände på Utöya när allt släppte, att han faktiskt inser vad han har gjort och vilken genuin ondska han har blivit redskap för. I så fall kan han bli en självmordskandidat istället för den triumferande tempelriddare han förmodligen ser i spegeln ännu.

På något sätt försöker jag i mina tankar att försöka få ihop något sorts logik bakom en så fruktansvärd handling, för den verkar i förstone enbart ofattbart grym. Så ser för mig bilden av den här personen ut just nu i skrivande stund. Men jag kan förstås ha helt fel på alla ´punkter. Och så tycker jag synd om hans mamma som nu får se sin son genom sina onda gärningar bli utsatt för ett globalt hat av sällan skådat slag.

Dock ska man komma ihåg att ännu så länge finns inga uppgifter om att han har erkänt och han är def. inte dömd. Han är enbart misstänkt och gripen.
http://www.expressen.se/nyheter/1.2507598/anders-behring-breivik-32-misstanks-for-attackerna-i-norge

Uppdaterat lördag kväll kl 24 .00:

Nu har Anders B i sak erkänt terrordåden och fått en försvarare.

Det som kommit fram under dagen styrker i stora drag  det jag skrivit ovan om honom redan, det jag skrev lördag morgon utifrån läsning av hans dokument på internet och tidningsartiklar om hur han genomförde sina attacker. Dvs han är en person som kan ha en medfödd brist på inkännande i andra människor + tidiga kränkningsupplevelser + extrema starka åsikter + socialt o känslomässigt utanförskap. Vartefter han upplevt sig mer och mer sviken av "likasinnade" som inte erkände hans " storhet" och militanta inställning mot ex. Islam så har hans hat, ångest och ensamhet drivit honom mot det exeptionella terrordådet. Det måste liksom få utlopp någonstans all aggression och all ångest och när det äntligen kommer till en handling så jublar han av befrielse. Svårt för oss andra att förstå tror jag, men kanske självklart för honom.  

Det saknas fortfarande tydligen 9 ungdomar som eventuellt kan vara drunknade i det kalla och strömfyllda vattnet i fjorden.

Det framgår att polisens dröjesmål med ingripandet på Utöya berodde på att man helt enkelt inte fick tag på båtar som kunde ta en insatsstyrka ut till ön.

Han verkar ha använt den avlägset belägna bondgården till att tillverka bomb av 3 ton konstgödsel. Det lär ska vara enkelt, man blandar med diesel eller nåt.

Han hyrde en vanliknande bil för bombdådet.

Anders var medlem av en frimurarloge, men har blivit utesluten nu.

Framskrittspartiet tar också avstånd från honom och hans gärningar.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/vi-maste-orka-se-det-intraffade-i-sitt-sammanhang_6344008.svd

Norge sluter upp i gemensam manifestation mot våld, människor kramar varandra, tröstar varandra, tänder ljus och lägger blommor i ett hav utanför domkyrkan i Oslo. Och man lider med de drabbade, det är så rörande att man måste känna med.

Jag lider med dem som inget vet ännu och de som nu plågas av minnena av det som hänt och som för alltid bär med sig en misstro mot andra människor som lockar med polisuniform och tal om trygghet.

Oslo blir så nära oss här i Årjäng, vi har följt norsk teve hela dagen av och till.  

Uppdaterat onsdag 27:e juli: Här skriver jag också om Anders Behring Breivik

http://inga.blogg.se/2011/july/anders-behring-breivik-kvinnosyn.html#comment

http://inga.blogg.se/2011/july/mer-om-anders-behring-breivik-och-kvinnosyn.html#comment

http://inga.blogg.se/2011/july/breivik-i-lyxfangelse.html#comment

http://inga.blogg.se/2011/july/haller-varandras-hander.html#comment

http://inga.blogg.se/2011/july/haller-hander-gor-vi.html#comment

http://inga.blogg.se/2011/july/oslobomben-en-skenmanover.html#comment

http://inga.blogg.se/2011/july/bombdadet-pa-amatorfilm.html#comment


http://inga.blogg.se/2011/july/en-galnings-vald.html#comment

http://inga.blogg.se/2011/july/breiviks-ideologi.html#comment


http://inga.blogg.se/2011/july/anders-behring-breivik-igen-da.html#comment


http://inga.blogg.se/2011/july/grymt-dad-i-oslo.html


Grymt dåd i Oslo! Minst 80 döda på Utöya.

Min medkänsla går till de drabbade i Oslo!

Helt ofattbart meningslöst ter sig angreppen på civila människor i centrala Oslo och i ungdomslägret på Utöya. Minst 80 döda på Utöya säger polisen nu i natt! Det är fruktansvärt! Och förmodligen kommer dödssiffran att stiga eftersom ett antal är svårt skadade och man ännu inte har funnit alla som uppges saknade. Många ungdomar simmade förtvivlat ut i vattnet för att undkomma skytten. Det är en fjord med starka strömmar och ett antal kan ha drunknat.
Desperata twitterilägg kom från ungdomar som flydde undan mördaren på ön; 

«Alle med båt i nærheten av Utøya. Dra og hent svømmende ungdommer som rømmer fra øya! Spre ordet!», ble også postet på Twitter. Citat från Verdens Gang.

 Dessutom misstänker polisen att det kan finnas bomber gömda på ön, bomber som ännu inte detonerat.  Man söker efter dem.

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10080604

Så här i efterhand kan man fundera på om inte bomben i Oslo Centrum i själva verket var en attack planerad för att  ockupera polis och räddningstjänst, så att gärningsmannen kunde mörda ungdomar på Utöya utan att bli störd. Han tog sig dit med lägrets egen båt genom att vara utklädd till polis och uppge att han avsåg att göra säkerhetskontroller på ön med anledning av explosionerna i Oslo Centrum. Han lurade till sig ungdomar genom att kalla dem till sig och säga att han hade information att ge, för att sedan börja skjuta ihjäl dem.

 http://www.dn.se/nyheter/varlden/minst-80-dodades-pa-utoya

Det känns som ett angrepp på människor, ett land och själva demokratin. Det kan vara en terrorist med en organisation bakom sig och flera inblandade gärningsmän. Men det kan också vara en enskild indvid som upplever sig orättvist behandlad / kränkt  av samhället, persionifierat av regeringen. Och som därför går angreppet mot arbetarpartiets ungdomsläger och regeringsbyggnaderna.

Några tror mest på terrrorism, det har funnits hot. Jag tycker att det känns spontant mer som en mentalt störd rättshaverist. Men sanningen lär komma fram snart. Gärningsmannen (eller en av dem) är ju gripen och samtalar med polisen, även om man skrivande stund inte vill berätta något om de samtalen.

Anders Behring Breivik heter den man som är gripen för attentaten och han är 32 år.

http://www.expressen.se/nyheter/1.2507626/polisen-minst-80-ungdomar-har-dott-pa-utoya

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/minst-87-doda-i-attackerna-i-norge_6342506.svd

RIKARD ÄR HEMMA!

Va roligt....................!  Han har redan varit i affären på besök och på hembygdsgården för att kolla på den nybyggda scenen! Det fick vi veta idag fredag eftermiddag när vi var inne och handlade.
Välkommen hem!


Vilket djurliv runt båten!

Det var djur runt båten när vi åkte hem i kväll vid elvatiden, med båten från jublieumsfesten: Massor av fisk under båten enligt ekolodet, tre (!) bävrar som lattjade i vattnet  efter land, en älgko som simmade över sjön strax framför oss. Vi smög fram sakta och tyst nära land. Det är så fint, inga andra båtar på sjön vid den tiden.

Det är en sån fin känsla efter en  magiskt trevlig  kväll som vi hade med goda vänner i en jubileumsfest, tio-årsjubileum. Vi grillade på ett litet berg vid sjökanten. Historier berättades, gemensamma minnen ventilerades, kommande tio åren spekulerade vi om.  Det blev, förutom god mat och gott sällskap också vacker musik  ut över vattnet, först Värmlandsvisan  med dragspel och så en liten konsert med saxofon! Några fiskade och drog upp fisk hela tiden! Lite kanotpaddling. Kvällen var varm och skön, det förutspådda regnet lät vänta på sig tills vi var hemma. Bättre än så här blir det inte!
Agenda

Sällskapssjuka matvrak utvecklas vi till att vara på sommaren (och kanske annars också!). igår var det grillning nere vid sjön hos oss, ett slags knyte med 11 personer, vackert väder, idylliskt och fiskande. 

Idag  blir det också mat vid sjön hos en god vän för att bl.a. fira ett internt jubileum. Vi tar nog båten dit om vädret håller i sig.

Fredag ska vi äta inomhus, tror jag, med delvis andra goda vänner. En festlighet med mer karaktär av avsked. 

Söndag  Benny Anderssons orkester på Sandgrundsudden i Karlstad. Håller tummarna hårt att det ska bli bra väder, i så fall är det mysigt där.

Tisdag invigning av nya scenen vid hembygdgården och start Sellereveckan där.

Torsdag ska vi träffa nya människor som vi inte sett förut, spännande.

Nästa fredag gammaldags mat på hembygdsgården (blir det väl? Har det alltid varit)

Nästa lördag, födelsedagskalas på Tjolitta, Said (var det väl? Vi har i alla fall tackat ja)

4:e augusti; Packmopedsturnén i Svensbyn på den nya scenen

Ja, sen är snart sommaren slut! Oj så fort det går!

Konstutställning i Årjängs bibliotek ...

... är det. Här är bilder från vernissagen. Det är makrofotografier som en fotograf har gjort i Båstnäs på skrotbilarna, men sedan lekt lite med färg och form. Utställningen har varit välbesökt,  bilderna har sålt bra och den här veckan är sista chansen att se dem. På måndag ska de plockas ner.  
Kanalöarna - fantastiskt resereportage!

Suss - Leontina på bloggen har gjort ett fantastiskt resereportage från resan till de engelska kanalöarna. Ingen kan beskriva resande som hon, med kul text och vackra bilder! Så har hon också tränat länge på att flänga runt i världen och berätta om det.

Hon och hennes familj var på semester till Mallorca redan på femtiotalet, innan det blev populärt att resa dit. I början på 60 -talet var hon och jag i varsin familj i Tyskland på utbytesresa för att träna våra språkkunskaper och hade varsin tysk tjej med oss till Sverige. Efter sammanlagt sex veckor med bara tyska som språk så tänkte jag till och med på tyska minns jag nu.

Sen fortsatte vi resandet med att snika oss med på varandras skolresor till Holland, "den Haag och Scheveningen", Österrike och annorstädes. Och så liftade vi kors och tvärs i Sverige! Och reste gratis på tåg eftersom våra fäder var SJ-anställda. Det var fäder i Hallsberg på den tiden.

Så utvecklade det sig till att Suss fortsatte att resa världen över, medan jag blev en riktig hemmakatt som trivs bäst med att eventuellt göra dagsutflykter i den närmaste omgivningen.

Så kan det gå!

Rådjur på tomten...

... har vi ibland. Oftast är de framme på nätterna när vi inte ser dem men spåren finns kvar. Här i blomkrukan under har det varit penséer. Men när jag skulle gå och nypa av alla blommorna inför semesterveckan så fanns inte en enda kvar. De var redan avbetade med knoppar och allt tyvärr. Men tydligen ratar rådjuren margueriterna och pelargonerna. 

Inte nog med att rådjuren äter penséer, en bock har införlivat tomten i sitt revir. Det här är en tydlig revirmarkering enligt Roland. Jag hade nog aldrig tänkt på det.

Fürstenwalde an der Spree!Nu har vi gjort en boklig promenad genom idylliska Fürstenwalde vid Spree! Tackar!

Är USAs problem lösta????

Alla jublar över att lånetaket nu höjs och USA slipper gå  i konkurs i augusti / september. Men sen då? Med ännu mer skulder och ännu mer räntor??? Som vanlig dödlig fattar jag noll. Antingen är mina tankar alldeles för primitiva i sammanhanget och här finns en hake som jag inte ser. Eller också är det några som försöker slå blå dunster i ögonen på oss vanliga skattebetalare i världens länder. Den som lever får se.

Det lånas pengar hej vilt både i USA och i Europa. Jag undrar vem som lånar ut pengarna? Var finns dom? Vem sitter och smyghåller på dem? Inte jag i alla fall.

Nolare Önnebyn eller Gustavs eller nåt...


... kommer det här huset att få heta. Idag tisdag den 19:e juli 2011, satte vi spaden i backen och började bygga det tredje fritidshuset för uthyrning, främst till fiskegäster. Nu är väl spade kanske lite missvisande, Pers skopa är lite större än en spade, det är en av de största maskinerna som finns i kommunen. Och Per Aronsson är en mycket duktig grävmaskinist. Roland ville ha en rejäl maskin eftersom han var rädd att det skulle vara stor sten och berg. Men underlaget var perfekt; berg längst in mot skogen och pinnmo, grus och småsten för resten. Huset hamnar alltså efter Egenäsvägen vid Önnebyn, mellan Inga-Lills och Ulfs hus. Husbygget innebär att den här sommaren finns inga sysselsättningsproblem för oss.

Per A. är släkt till Roland, fyrmänning eller nåt sånt tror jag. Och Per berättade att hans dotter Helena har tagit namnet Kylin nu när hon gift sig. Himla roligt att både hon och kusinen Anders tar upp det gamla släktnamnet som nästan dött ut annars. Kylin är ju egentligen Rolands släktnamn också, så hette hans släktingar innan flyttade hit till Sillerud. Det var Alfred på Döverud, Rolands farfars far som egentligen hette Vilhelmsson / Kylin, men som bytte bort det mot Kylén, eller blev felskriven som Kylén. Felskrivning kan ha skett  genom att i och e med accent över blir nästan  lika om man skriver slarvigt. Och det gjorde prästerna ofta i kyrkböckerna. Fast det spelar inte så stor roll, båda namnen är rätt ovanliga och vi känner till de flesta som heter så i landet.

Scenbygget idag tisdag ...

... har fortskridit tillsammans med bl.a. Erik, Mikael och Håkan, samt Tore förstås och så folk som har kommit o gått lite.
Och på gårdagens inlägg var en hoppfull kommentar från Rikard!


Just nu med all byggbråte runt omkring så ser det lite grötigt ut, men om man föreställer sig det hela färdigt och målat så kommer att bli himla snyggt! Det gjorde mycket att taket är lite brutet mot framsidan av scenen och att det smalnar av bakåt. Det ser inte så klumpigt ut så trots sin storlek. Och rödfärg som harmonierar med de övriga byggnaderna blir perfekt.

Scenbygget på Hembygdsgården i Svensbyn, Sillerud!

Idag måndag var den stora dagen då taket skulle på. Ett antal drivna snickare från bygden (och andra bygder ex Deje ;-)) samlades tidigt på morgonen för att dra igång och få det hela under tak på en dag. Lars Inge kom med en kranbil från Hermanssons tror jag,  för att lyfta limträbalken. Roland tog bilder hela dagen och skickade via mms till min telefon, jag var i Karlstad. Här kommer de nu på bloggen. Det är alltså bilder tagna med hans telefon så de är lite suddiga men förvånandsvärt bra ändå.


Evert, Ronnie, Thomas o Jan-Åke kanske, svårt att se. Lars-Inge sköter kranen.


Ronnie o någon mer. Balken är tio meter lång o 63 cm hög. Den väger mellan 400 - 500 kg. Det regnade en del först men gav sig så småningom och blev inte så illa som varslat var på yr.no.


Thomas i Deje tror jag att det är.


Thomas, Erik o Ronnie


Thomas o Evert. I bakgrunden syns hembygdsgården. Marken  sluttar från scenen och upp mot den. Det hela fungerar som en amfieteater. Publiken kommer att sitta i sluttningen  på medhavda stolar. Festplatsen tar alltså minst 1000 personer som kan se och höra bra och dessutom ha en vacker vy framför sig kvällstid när solen går ner över sjön.

Tjärpappen på!

Roland, Thomas, Erik, Jan-Åke o Evert. Tore Ek tar bilden. Lars-Gunnar o Åke i Norane o Ronnie har hunnit åka hem o är inte med på bilden.Taket på! Det ska bli  täckt i hörnen för att göra det hela vridstyvt, men man ska kunna se genom bakväggen för det är så himla fint när solen går ner över Svensbysjön på kvällarna, det måste man bara kunna se! Jag vet inte om det blir glaspartier som går att dra för eller om det blir luckor i någon form som går att öppna och stänga. Scenen är på golvet 10 meter gånger 6 eller nåt sånt.


Det blir stort och flott! Det kan ta orkestrar och artister med kort varsel oberoende av väder! Och även sällskap som vill fira något med en fin utsikt och samtidigt kunna duka upp under tak. Ett alternativ till själva hembygdsgården  och logen. Rickard, hembygdsföreningen och alla andra är heltända på den här idén med en fast scen i Svensbyn. Till att börja med så blir det Packmopedsturnén och det siktas på nytt publikrekord förstås. De drog 1000 personer förra året. Men innan dess, i Sellereveckan, blir det högtidlig invigning förstås.

Det är fantastiskt att när det verkligen behövs så hjälps alla åt. Nu kom ett antal semesterlediga snickare för att göra en heldags arbete i regn och rusk! Och i morgon fortsätter några andra!  Det behövs hjälp framöver med snickring och antar jag;  målning. Den som vill göra ett handtag här kan anmäla till Tore Ek. En eloge till alla dem som ställt upp och som fortsätter att jobba för detta! Sillerudsborna glädjer sig åt  att få en fin festplats vid hembygdsgården. 

Lanthandlare Rickard, som var den som drog igång alltsammans, har följt bygget via mms hela dagen! När han inte tränat! För han tränar. Till max! Och vi hejar på så mycket vi kan och håller tummarna hårt att han ska komma till packmopedsturnén! Kanske till och med till invigningen på Sellereveckan. Många tummar hålls i Sillerud och annorstädes vågar jag påstå! Så många att det måste kännas hela vägen till Arvika.

Framöver fortsätter jag att göra inlägg om semesterresan.

Agendan f.ö. är given just nu för vår del: Husbygge! I skrivande stund, tisdag 19:e juli sätts spaden i jorden för vårt eget stora  projekt, vi ska bygga ett tredje hus för uthyrning till fiskegäster. Vägen dit har varit lång och krokig och planeringen dithän kantad med många ratade alternativ, men nu är det färdigvelat, nu startar vi. Bilder blir det nog under dagen. Platsen är Önnebyn, alltså efter Egenäsvägen, på andra sidan sjön Östra Silen.

Yamaha Center Karlstad ...

... har jag hängt på idag måndag, av och till, medan gubben har klängt på scenbygget i Svensbyn, hembygdsgården.  Roland har gjort en affärsuppgörelse med Yamaha, inte om motorcyklar, men om båtar. Den ser vi fram emot! Det tror jag att Kenneth Johansson också gör!

Turister i Stockholm ...

... blev vi alltså några dagar, fast mest utflykter i omgivningarna. Man kan förundras över allt som finns i en storstad; affärer för enbart öl!


Vi bodde fantastikt bra och centralt i äldste sonens lägenhet på Holländargatan, inte så långt från Adolf Fredriks kyrka. Det tar bara några minuter att gå till Hötorget. Han och fästmön var på semester i Toscana. Vi träffade så småningom den andre sonen + fru över en bit mat på Prinsen. De jobbar och sliter hela sommaren för att BF3 ska bli klart. Vi hade också tur med vädret och det var på tiden, för det brukar regna och storma när jag är i Stockholm.


Sen ska jag skriva om scenbygget i Svensbyn, på hembygdsgården och lägga ut bilder! Fantastiskt att taket är på!

Hos Suss - Leontina!

Det blev besök hos Suss (blogg Leontina) i Örebro också. Och vi fick se det berömda närkeskåpet, det som var med i Antikrundan från Örebro. Ett fint skåp är det och det fungerar bra som förvaring.
Jättegod fisksoppa åt vi, Suss är fena på mat och bakning! Efterrätt jordgubbar. Och Suss som inte är vindrickare hade införskaffat ett gott vin särskilt till mig! Tack för det! Himla trevligt hade vi och kvällen bara rann undan tillsammans med Suss och hennes särbo.


Stadsparken i Örebro och Wadköping (den gamla bevarade träkåkstadsdelen) besökte vi också och jag köpte en fin akvarell med vintermotiv av en kvinna bosatt vid sjön Leken. Hennes motiv var därifrån och jag fastnade för den här vinterbilden. Konstnärinnan hade bott många år utomlands men hade börjat måla först när hon kom tillbaka till Sverige igen. Hon heter Lisbeth Björck.
Semesterinläggen ....

... om den gångna veckan fortsätter att komma lite efter hand, blandat med annat, vartefter jag hinner hitta bilder och lägga ut dem. Det blir inte bilder på personer som inte tillfrågats om publicering, ville bara förtydliga det.

Carlbarks i Kumla!

Roland vill alltid gå in på Carlsbarks mc när vi passerar Kumla och så går vi runt där och dreglar över alla fina HD-cyklar, många nya och många begagnade finns det. Carlbarks har mest HD.
Det är liksom ett hav av motorcyklar.


Vi var nog eniga om att detta var den snyggaste begagnade. Något annat än utseendet kan jag inte ha synpunkter på. Jag begriper inget av detta. Jag körde motorcykel en sommar för länge sedan, det var en Kawasaki, också gul om jag minns rätt. Det var roligt men inget jag fastnade för.


Snyggaste nya var nog den här.


Största nya var den här, men då tappas liksom mc-känslan bort. Roland såg en jättefin HD senare i Stockholm också, på Sveavägens mc-shop.

Harley Davidson - motorcyklar låter flott och mycket och speciellt när de körs. Och det är nog en speciell känsla att äga en det kan jag förstå. Men sen sägs det att man får betala alldeles för mycket för dem, att de har dålig teknik - det blir mycket mekande, att bromsarna är tämligen dåiga jämfört med andra mc. Nu skriver jag sånt jag hört sägas, jag har alltså återigen ingen aning.

Blomskydd för regniga dagar!

Nu drar det på och regnar - igen!
Som svar på fråga; jodå regnskydden klarar lite blåst i alla fall, jag brukar försöka dra in nederdelen av plasten under krukan om det går. Det är sån här täckplast tror jag som man har till golven när man målar, eller också är det svindyr byggplast. Jag häftar i alla fall ihop lite där uppe så att det ska bli en hätta liksom att trä över. Det är så jobbigt att dra de stora krukorn ut och in vid regnväder. De mindre ställer jag under tak. Pinnarna inne skynket är gröna blompinnar, de finns alltid där.

Med skammens rodnad ...

... på mina kinder får jag erkänna att jag själv saboterade länkmöjligheterna genom att lyckas klicka på fel ställe på bloggen. Nu funkar det igen.

Hemma igen ...

... efter en veckas semester lite här och där, mest i Örebro o runt Stockholm. Jag återkommer med lite av varje från resan när jag kommit ifatt. Just nu njuter jag mest av att få ligga i egen säng och kunna ha det svalt och tyst och bekvämt. Den senaste veckan har vi fått lov att välja; antingen ha fönstret öppet = oväsen som gjort det omöjligt att sova, eller ha fönstret stängt med påföljd att rummet varit alldeles för varmt. En natt hade vi alldeles för obekväma sängar. 

Men det har ändå på många sätt varit en fantastisk vecka och jag återkommer som sagt till varför.

Agenda för lördag är STORTRAV I ÅRJÄNG! Vi har bokat bord på travrestaurangen sedan länge och kommer att ha kära men sällsynta gäster med oss.  När vi var borta så fyllde några år; den nionde Julia och igår torsdag var det Annelie, Hasse och Frankrike. Grattis allesammans i efterskott. Så småningom ska jag komma ifatt med kommenterandet och med att göra mer aktuella blogginlägg.  

Battlefield 3 ...

... heter dataspelet som yngste sonen arbetar med sedan en tid tillbaka. Nu är han mest samordnare för ett antal ritare. Det är stora förväntningar på spelet, det ska vara ovanligt realistiskt. Det handlar om en balans mellan vad ett spel får kosta att göra och hur bra resultatet ska bli säger han. Man kan göra ett spel hur bra som helst och det här kommer att bli bra. Det var ett inslag om spelet i ikväll fredag i TV 4 nyheter:

 
http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyheterna?title=nyheterna_19_00&videoid=1795076

Men man kan leta upp det ändå på tv-4 play, nyheter fredag kl 19.00!

Gråter ...

... gör medlemmar av synlig organiserad brottslighet, de här som ofta är tatuerade och mc-försedda, när man tar ifrån dem deras statussymboler i form av tunga guldkedjor och snygga HD;ar. En fängelsedom upprör inte på samma sätt utan tas emot med upphöjt lugn. Det sa en som vet. Man kan fundera över det. Hur visar man status i kriminella kretsar? Vad betyder status och respekt där? Vad är det som gör att en del människor väljer, med öppna ögon, att gå in i kriminalitet? Kan man använda begreppet brottskarriär? 

 

Kolbullen i luften!


Himla bra tajmad korttagning. Flott Lina H!

Mängdrabatt på straff ...

... har vi i svensk lagstiftning. Det innebär att om någon har misshandlat tre människor svårt så döms bara för en misshandel. De två andra får han rabatt på för annar är det liksom synd om brottslingen, han får för mycket straff anses det. Jag tror att tanken är att det bara döms för det svåraste brottet, de andra får liksom bara följa med på köpet. Undrar hur det känns för den som drabbats av ett brott där brottslingen inte får någon som helst påföljd? Detta kan rimligen inte stämma överens med det allmänna rättsmedvetandet och lagstiftningen bör ändras förstås. Orsaken till att den här straffrabatten kunnat hänga kvar tror jag helt enkelt är att de flesta av oss inte ens känner till att den existerar. Dags för lagändring är det, ta bort straffrabatten! Den som inte klarar av långa fängelsestraff kan lätt undvika det genom att avstå från att begå brott. Ansvaret för begånget brott är individens, inte lagstiftarens / samhällets.

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/mangdrabatten-finns-for-rattvisans-skull_6312730.svd

Vackert hår ....

... har en del av oss - och det är inte jag!Ler - och rågvägg

Rätt fantastiskt att man kan göra en ekologisk innerväggbeläggning med råghalmshackblandad lera! När den torkat kan man måla förstås, med miljövänlig färg. Inte vi som har gjort, tyvärr!

( s ) tappar ...

... stort bland arbetare och akademiker. Vinner bland fattiga, sjuka, arbetslösa och invandrare men de är för få för att kunna samla ihop till en majoritet, åtminstone under en högkonjunktur som nu.  Partiet har problem med sin profil. Eller har man problem med sitt partiprogram? Eller har man problem med befolkningsstrukturen i landet, dvs för många har det för bra? Eller bara med den goda konjunkturen?
 
http://www.dn.se/nyheter/sverige/akademiker-pa-vag-att-overge-s

Det håller på att hända saker med de politiska partierna i vårt land; SD har stora framgångar och blir allt mer rumsrena, ( c ) suddar ut landsbygdsstämpeln (= sig själva?)  och går mot total profillöshet, ( m ) fortsätter enträget att framstå som statsbärande arbetarparti,  går som en ångvält över de andra i Alliansen, ( fp ) skördar framgångar i kölvattnet på skolans bekymmer, (kd ) har ledarbekymmer och kanske problem med sitt fokus.

S flirtar med MP och det ser inte helt obesvarat ut, C flirtar med alla för säkerhets skull. Kanske kommer vi att se MP med i Alliansen?

Vem var det som liknade MP vid en melon? Gröna utanpå och röda inuti! Det kan bli ett kämpigt regeringsalternativ.

Pimms!

Himla god sommardrink med Pimms som bas blev det.

Vägglusen invaderar!

Och massor får vi med oss från hotellrum, mest utomlands. Nu finns en sajt över lusfria hotell i USA. Och tips om hur man kollar lusförekomst!
http://www.dn.se/nyheter/varlden/sa-vet-du-vilket-hotell-som-har-vaggloss

Dålig idé!

Glad i hågen köpte jag det här kastrullsetet och tänkte att det var användbart. Själva kastrullen är bra och den använder jag men den där insatsen blir alltför skrymmande att han extra i diskmaskinen. Den använder jag inte. Helt onödigt köp!


Smarrigt käk ...

... var vi bjudna på igår torsdag. Och vackert var det!

För oss båda var det en klämdag, mellan barnens besök i föräldrahemmet; våra åkte och deras kom.

Det var mycket lokalt: rökt älghjärta, ´tjälknöl på Kanadagås, självfångad Vänerlax som gravad och aladåb, läcker pesto, till exempel. De här tilltuggen till välkomstdrink var goda, salami + jordgubbar. Fin buffé var det och glatt samspråk med goda vänner hela kvällen. Alltsammans avätet under en vacker távla av Lars Lerin och ett verk av en glaskonstnär som jag redan glömt namnet på. Himla fina platser för ´konstverk har den här familjen gjort. Det finns fler. När jag hinner med så kommer inlägg om sonens besök i föräldrahemmet, fiske, kolbullestekning osv.

Lanthandlare Rickard...

... får uppmuntringsblomma virtuellt här ifrån bloggen och oss på Liane! Hoppas allt går bra nu idag och att Du kryar på Dig snabbt. Rickard har hjälpt många andra, ordnat mycket trevligt för bygden, nu kan det vara läge för "pay-back-time" de närmaste veckorna.

 Alla som kan hjälpa till med att färdigställa scenbygget på hembygdsgården kan höra av sig till Roland här på mobiltelefon eller till Tore Ek. Det behövs en kraftsamling av bygdens hantverkare några timmar när taket ska på exempelvis. Det måste vara färdigt till Packmopedsturnén i början på augusti. Då väntas bortåt 1000 personer.

Sen kan det behövas ett handtag med litet av varje runt affären och nyöppnade  fina kafét, ring gärna till Sinikka och kolla vad som är mest akut. Hjälp är nog bättre än blommor just nu.  Vi får ställa upp nu, var och en kan dra sitt strå till stacken! 

Kafét är öppet i alla fall 10.00 - 17.00 tror jag tiderna blev och himla trevligt att sitta i trädgården nu när vädret tillåter. Vi var där en stund idag och pratade med gäster. Det verkar välbesökt både av inhemskt folk och turister.

10 får vargrivna i Sillerud Bartveten - Byn...

... natt mellan onsdag o torsdag den här veckan . Uppgiften bekräftas idag em av vargspårare som varit på plats.. Det bör enligt honom ha varit fler än en varg, eftersom så många får tagits och så mycket var ätet. Ägaren till fåren J O har många fler får, hoppas det går bra nu med resten. Man kan tänka sig att det är vargar ur Glaskogsreviret. Där var föryngring i fjol och troligtvis i år också, men svårt att veta innan snön ger spårningsmöjligheter.

Högre bensinpris inför semestrarna ...

... det är precis som vanligt alltså! Fult, men antagligen himla lönsamt - för dem som säljer bensin.
http://www.dn.se/ekonomi/bensinpriset-hojs-ytterligare-1

18.000 SEK / månad ...

.... garanteras en bärplockare från Thailand skriver Lena i en kommentar och det är säkert rätt lön för det jobbet. Men att en nyexad lärare går in på 23.000 SEK per månad och kanske mindre ändå är helt fel efter flera års högskolestudier.

Lärarlöner i Sverige ...

... är låga jämfört med andra länder, det visste jag, men att det var så här illa kunde jag inte ana.

Kolla gärna jämförelsen här under länken med färsk EU-statistik.

http://di.se/Artiklar/2011/6/25/238679/Svenska-larare-forlorarna-i-Europa/

Marit, erfaren lärare med många år i yrket, flyttade från Sverige och en lön på 29.000 kr per månad till Norge och en lön på43.000 kr per månad. Hon höjde sin lön med 14.000 kr per månad på ett bräde. Även om det är dyrare att bo i Norge så upplever hon att levnadsstandarden för lärare är högre i Norge än i Sverige. Och dessutom har hon det nu mindre stressigt på jobbet.

http://di.se/Artiklar/2011/6/25/238681/Loneserien-lordag-Flytten-till-Norge-lyfte-lonen/

  Tillverkningsindustri, vård, byggbransch och andra sektorer i Sverige har högre löner för sina anställda än skolan har för lärare. Det måste tyda på att det ändå finns resurser i landet. Lönerna sätts i förhandlingar mellan fack  och arbetsgivare. Hur kunde det bli så här??? Och vad ska vi göra?

Det handlar inte om att jag själv lever på svältgränsen på något sätt, utan att yrket som sådant är ansvarsfullt och kräver en lång utbildning som med nuvarande lönenivå inte betalar sig. Lärare skulle ha fått högre livslön om de avstått från att högskoleutbilda sig och istället börjat jobba inom industrin direkt efter gymnasiet. Och det har ungdomar idag fattat. Det finns i genomsnitt ungefär en sökande till varje lärarutbildningsplats, men eftersom det är ojämnt fördelat så innebär det att vissa utbildningar har flera sökande medan andra knappt har några alls och får läggas ner. Av de som söker är det få som har lärarutbildning som förstahandsval, de flesta vill helst bli något annat.  Det är inte bra för skolan på sikt.

Och löneökningen för lärare i år lär enligt prognoserna stanna på 2 % medan inflationen blir 3 %, alltså i praktiken en lönesänkning. Igen!
http://svt.se/2.22620/1.2468837/lararnas_realloner_fortsatter_att_sankas&from=rss?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Inrikesnyheter+%28svt.se+-+Inrikesnyheter%29

Dataspelande är hälsosamt ...

...på sitt sätt. Enligt en ny undersökning så har alkohol och rökning minskat hos niondeklassare tack vare dataspel.
http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/585739-unga-dricker-och-roker-mindre-dataspel

Som jag skrivit förut så inkräktar irl på bloggandet just nu så det blir lite torftigare än vanligt. Men det kommer lite mer om sonens besök här.

Ingen potatis till midsommar ...

... blev det. Inte ens till början på juli!


Ingen potatis här.


Ingen potatis här


Ingen potatis i hinken heller

Det har ännu inte blivit någon potatis någonstans trots mina ivriga försök att få egen färskpotatis till midsommar och inte ens till nu i början på juli. Det är bara Rune på Åsen som lyckas med tidig potatisodling, jag får ta bättre reda på till nästa år, hur han bär sig åt.

Begränsa kommersiellt utnyttjande av allemansrätten ...

... kan Carlgren tänka sig. BRA TÄNKT! Det är inte rimligt att kommersiella företag ska kunna slita ner naturen och tjäna pengar på att missbruka allemansrätten.
http://www.dn.se/nyheter/politik/carlgren-redo-begransa-allemansratt

Stålmannen ...

.... måste det här vara; kolla bara på den där locken som hänger ner i pannan. Dessutom säger rubriken (inte han själv!) att han har lösningen på jobbkrisen för invandrare: Om vi anställer fler invandrare så kan de rekommendera andra invandrare till jobb på samma arbetsplats och då får fler jobb. Ja och så ska bankerna börja anställa invandrare(Ursäkta om jag tycker det låter enkelt, på gränsen till enfaldigt! Åtminstone ingen universallösning värdig en stålman).

Den som spar han har....

... massor kvar att göra på semestern! Ungefär så stod det på Annes blogg (Anne på länklistan här bredvid). Det stämmer. Listan på vad jag ska hinna göra under ledigheten blir bara längre och längre och antalet dagar som återstår blir bara färre och färre! Och de där regnvädersdagarna som skulle användas till inomhusförpliktelser har inte inträffat än, trots alla prognoser.

Byttnergården i Långserud

Vi har varit på Byttnergården i Långserud. Den byggdes på 1700-talet. Först var den bostad för regementets löjtnant. Men sedan delades regementet på två, ett för Gillberga tror jag och ett för Långserud, men jag har glömt säket hur det var. Hur som helst så måste det nu finnas bostäder till två kaptener, en bodde som förut på Karstensbol och den andra fick bo i förra löjtnantsbostaden här.

En kapten hette Byttner (tidigare hette släkten Pyttner och ännu tidigare de Besche, en av de första vallonsläkterna som kom till Sverige. Kapten Byttner fick bl.a. en dotter som hette Maria. Hon gifte sig med Olof (Olaf?) Nilsson från Svanskog (tror jag). De antog soldatnamnet Boberg efter sitt soldattorp i Västa Boda. De fick bla Karl Boberg som blev pappa till Ester Boberg, Rolands farmor.

Så ser släktskapen ut ungefär. Vi har länge tänkt åka in och kika på Byttnergården, som säkert heter något annat egentligen, men eftersom vi inte vet så kallar vi den så.

Vi träffade Wenzel S som ägt gården förut och som sålt den till sin dotter nu. W pratade och var glad att träffa oss tror jag, han kände Rolands pappa väl och mindes Roland.


Här framför huset fanns ett annat stort hus som var ålderdomshem eller lite mer. Det var dock nedgånget och inte använt på många år och revs.Det är ett jättestort hus med en märkligt hög stenfot på baksidan. Det lär ha tagit år att bygga huset och man tog stenar så lättvindigt som möjligt, dvs från den tidigare medeltida kyrkan som stått bredvid. Omjag fattat rätt så hette den  Åskogs kyrka.


Kyrkan ska ha blivit överflödig då befolkningen dog ut i församlingen på grund av pestepidemi. Här finns en minnessten och klockstapeln är kvar, men den fick jag inget kort på.


Skolans roll bör vara mer fostrande ...

... hävdas i ett debattinlägg från näringslivet och ett skolborgarråd i Stockholm.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/skolans-roll-maste-vara-mer-fostrande_6293466.svd


Ja och nej!

Det är få barn som inte vet hur man bör uppföra sig när de nått upp till skolåldern, framför allt när de kommit så långt som till högstadiet / gymnasiet. I stort sett alla vet alltså hur man bör uppföra sig, men några väljer att bryta mot reglerna. Det som i första hand behövs då är inte mer förklaringar och mer instruktioner utan en gränssättning så att det också finns incitament för att verkligen uppföra sig i enlighet med allmänt vedertagna normer.

 Det är, enligt min erfarenhet, en gedigen social kompetens som i stort sett alla barn fått sig till livs i sitt hem och på dagis och i förskoleklass. Föräldar gör oftast ett jättearbete med att fostra sina barn till att vara snälla och trevliga mot andra människor. Och även om föräldrar skulle försumma det, så är det ändå ingen elev som kommer undan den kunskapen i och med att i stort sett alla barn är på dagis numera. Sen kan det finnas barn som pga funktionsnedsättningar behöver hjälp och stöd, de ska naturligtvis få det, men det är inte om dem som mitt blogginlägg handlar.

 Det som skolan behöver göra är alltså i första hand att göra det lönsamt för eleverna att praktisera allmänmänsklig etik och att följa de gemensamma regler som en majoritet  skapat på den egna skolan;  majoriteten av elever, föräldrar och lärare tillsammans. Detta rimmar också med läroplanens tankar om att skolan ska ge eleverna möjlighet att praktisera demokrati. (Läroplanen förordar inte anarki vilket man ibland kan tro i skoldebatten!) Och i demokratin ligger att den som inte inrättar sig utifrån gemensamma regelsystem, ska tillrättaföras på ett sätt som också är gemensamt beslutat och välkänt av alla redan i förväg.  

Man behöver på något sätt i praktiken göra det olönsamt att komma för sent, skolka, lämna in skolarbeten efter deadline, uppföra sig illa, ha ett dåligt språkbruk, sabotera och störa undervisning, trakassera lärare, förpesta raster för sina kamrater osv.  Det måste till en förlust som är större än den njutning det kan ligga i att få bestämma själv / utöva makt / vara lat osv,  annars kan man inte  stävja det här tramset. Det förtjänar inte för femtioelfte gången "pratfostran", den faller på hälleberget och mottages oftast med ett igenkännande flin, synligt eller osynligt.

Men den "olönsamma" konsekvensen kan aldrig bli sänkt betyg i skolämnen vilket  föreslås i artikeln. Bedömningen av ämneskunskaper måste stå fri från uppförande. Möjligen kan ett ordnings - och uppförandebetyg vara aktuellt i sammanhanget.

I lokala gemensamma beslut inom klasssens eller skolans ram kan man säkert besluta om olika typer av tillrättaföranden, exempelvis att elev som bryter mot följer reglerna inte får delta i någon planerad trevlig aktivitet.  Eller ytterst andra åtgärder, så som gamla tiders hemanmärkning med påskrift av föräldrar och efter ett antal anmärkningar en period avstängning från undervisningen på skolan kortare eller längre perioder. Då kan eventuellt hemundervisningsstöd erbjudas istället, kanske via internet. Men skolan måste vara fredad zon för förtryck och mobbning. Mobbare som vägrar upphöra med mobbningen,  ska inte få vistas i skolan, de har förverkat sin rätt.  De kan i så fall erbjudas vuxenundervisning så småningom när / om klokskap så småningom inträder.

Skolan måste få de verktýg den behöver för att kunna bli en säker och trivsam arbetsplats för alla; både elever och lärare.
EHEC smittan inringad!

Det är bockhornsklöverfrö från Egypten som spred EHEC i det senaste utbrottet. De har sålts lite här och där, bl.a. till Sveriger. 25 kilo = 6000 påsar har sålts i Sverige, men nu har distributören Econova dragit tillbaka det man vet om. Bockhornsklöver kan dyka upp lite här och var och är en av ingredienserna i curry ( nu får gubben vatten på sin kvarn, han som aldrig kunnat med just curry!).

Det är något som kallas "Groddblandning stor portion” och  den har artikelnummer 7651. Den har sålts i 6 277 påsar under 2011 och kom till Sverige redan januari 2010.

Jag har inte hunnit med bloggandet, irl har inkräktat! ;-) Son + flickvän och hennes syster kom idag och vi har haft en trevlig kväll på sjön. Sen har jag inte hunnit med att skriva om potatisen och besöket i Byttnergården i Långsrud.   Det kommer.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/utpekade-ehec-fron-i-sverige_6293270.svd


"Grand Lake" + Oklahoma ...

...  och så "Bilder" sökte jag på, på google, med anledning av gubbens mössa och ett blogginlägg förut. Det gav 146.000 träffar. Men redan på sidan 6, första bilden, fanns bilden på Roland med den här mössan!!! Helt otroligt!   Av 146.000 träffar!

http://www.google.se/search?hl=sv&biw=1093&bih=538&tbm=isch&sa=1&q=%22Grand+Lake%22+%2B+Oklahoma&oq=%22Grand+Lake%22+%2B+Oklahoma&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=s&gs_upl=0l0l0l0l0l0l0l0l0l0l0ll0

och lite längre ner på google- sidorna, nr 10 - 11 låg bilden på min favvoplats i Östra Silen. Jag lägger den  bilden längst ner på den här sidan.

Jag förstår inte varför, kanske kan det vara som sonen säger att google kan ha ett särskilt system för att kolla upp att jag söker från en svensk IP adress och därför prioriterar min blogg  så högt bland hundratusentals träffar.

Det var i alla fall kul att hitta bilden där på Roland som spexar med en pytteliten abborre, fångad i Östra Silen här i Värmland för ett par dagar sen!  Alla andra bilder på just de här sökorden är gubbar som stolt visar upp jättefiskar som de antagligen fångat i just Grand Lake Oklahoma!

Jag menade ju bara att referera till sönernas gode vän Dan Mooney, Daniel Mooney, som jobbade tillsammans med yngste sonen på Pandemic Studios i Los Angeles i flera år. Dan var även här och besökte oss på Liane, en bekantskap som vi gillar. Dan är en trevlig kombination av slacker och familjekille, med en avslappnad inställning till livet +  hängivenhet mot  sina föräldrar och syskon och sin flickvän.

GRATTIS TILL 4TH OF JULY, INDEPENDENCE DAY:  DAN MOONEY, KAREN BOUCHER + BOB, TANEDA FAMILY  OCH ALLA ANDRA SOM VI VET OM PÅ ANDRA SIDAN ATLANTEN,  TILL EXEMPEL BOBERG SLÄKTINGAR OCH ÄTTLINGAR:  ARNE CARLSTEN osv!


Så här var alltså bilden som låg så högt på google.
Även mitt inlägg om Hjertmans i Karlstad och den försäljaren hamnar högt på google. När jag söker på Hjertmans + båt så får jag så där 27.000 träffar på google och mitt blogginlägg hamnar som nr 2! Om jag söker på Hjertmans + Karlstad så får jag drygt 6000 träffar och mitt blogginlägg blir så där nr 7, dvs hamnar på första sidan. Jag förstår inte varför egentligen. Min blogg är liten. Jag har aldrig tänkt ens på google när jag bloggat. Så vad som styr google vet jag inget om. Själv har jag valt att betala en slant varje år för att slippa reklam på min blogg. Det gjorde jag efter att jag fann reklam för en viss djurrättsorganisation i min blogg, där gick gränsen för mig.

Förstatliga skolan ...

... vill en majoritet av svenska folket enligt DN. Nu kan man inte styra ett land utifrån opinionsundersökningar, men regeringen behöver nog ändå ta sig en allvarlig funderare. Det är svårt att få en skola som är likvärdig över landet med kommunalt styre. Skolan har ett starkt behov av att vara just likvärdig eftersom elevers resultat ska kunna jämföras över hela Sverige på ett sätt som är någorlunda rättvisande.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/svenska-folket-vill-ha-statlig-skola

60 tågavgångar ställdes in ...

... eftersom lokförarna hade semester och man har liksom glömt att ersätta dem!!! Någon har missat i planeringen. Ska man skratta eller gråta???
Skolan stänger för lärare är sjuka (sånt funkar inte ens när det är oplanerat!), sjukhus stänger för personalen har semester och man har glömt bort att planera för ersättare. Jamen, det går ju inte!!
http://www.dn.se/nyheter/sverige/tag-installda-efter-lokforarbrist
Skulle inte förvåna mig om chefen för hela tågverket (vad det nu kan heta numera)  uppbär hög lön och diverse bonusar.

Bröderna Rongedal och musiker ...

... såg vi i Gerds trädgård. Jag vet inte vad jag hade förväntat mig, kan inte så mycket om aktuell musik i Sverige. Men det var en himla bra konsert. De spelade musik i ett brett register från Queen, David Bowie till Värmlandsvisan. Dessutom hade de med sig en suverän gitarrist. Han gjorde ett solo som var sååå bra och han kunde gärna ha fått göra mer. Regntunga skyar och andra kolliderande evenmang i närheten gjorde att publiken var för liten, något hundratal räknade jag snabbt till. Det borde ha varit fler som tagit chansen att få höra riktigt duktiga musiker här på hemmaplan.


Häljebols konstgård - till salu.

Den vackra anläggningen som jag brukade besöka med min mamma varje sommar, är nu till salu via mäklare. Länk finns här och man kan gå in och se alla bilderna från den fina anläggningen och även från den oerhört fina privata delen på övervåningen.
http://www.booli.se/bostad/villa/haljebol/haljebol+konstgard/914332/bilder

Sen kommer jag att visa bilder från och skriva om Rongedals, hantverksmässan i Brunskog och besöket i kaptensbostaden i Långserud där en anfader till Roland bodde; kapten Byttner.

Smultron i rosa champagne ...

... är inte alls fel. Vi åt lite tillsammans nere vid sjön med goda vänner. De hade med den här drycken och nybakade havrekakor och vi en del annat.


Lanthandelns dag på Ica Sillerud - Sinikkas kafé!

Det är en årligen återkommande tradition med lanthandelns dag här i Svensbyn. Den dagen drar mycket folk, gammal och ung. Det finns hoppborg, loppis, kaffe och en del annat smått och gott.I år var det speciellt eftersom det samtidigt var premiär för Sinikkas  kafé och loppis på affärens övervåning.


Här är den fina grattisbukettarrangemanget som frissan Ulrike gjort tror jag. Hon skulle nog kunna sälja såna här fina saker i butiken.


Kafét har ett gammaldags möblemang, ungefär som Esters kafé lite längre bort efter E 18.  Och inget är lika.
Man kan sitta ute också om man ´vill, i trädgården. Kanske till och med i den gamla trähammocken. Här ska lanthandlare Rickard fixa till en liten scen också för enklare uppträdanden. Hur hinner han allt?


Det är loppisförsäljning också och här nedan kommer bilder från den
Sinikkas kafé kommer att ha öppet alla dagar butiken är öppen under sommaren i alla fall. Tiderna blir 10.00 - 16.00 enligt uppgift just nu. Än så länge är det bara kafé och loppis, men kommer troligen att utvecklas till lite mer mat efter godkännande och tillstånd för alkholservering.Min stora beundran för Rickard och Sinikka som verkar hinna hur mycket som helst; Rongedahls, Lanthandelns dag, kafé, och scenbygge på Hembygdsgården. (Lampan här uppe i kafét lyste till två i natt för att allt skulle vara på plats.) Nu är de inte ensamma, det finns många som hjälper till med olika arrangemang, men ändå är de med och är motor i mycket som händer i Sillerud. Och ser hela tiden nya möjligheter.  Viktigt för bygden är det, det inspirerar andra också.

Spyker skor sig på SAAB!

Vem trodde att SAAB-ägaren Spyker sysslar med välgörenhet??
Facket rasar nu över att SAAB i hemlighet har betalat ut 40 miljoner till Spyker.
http://di.se/Artiklar/2011/7/8/239824/Metallbasen-kraver-svar-om-Saabutbetalningar/

Dessutom har Muller själv fått 1, 8 miljoner i något slags bonus.

SAAB går alltså samtidigt med 3 miljarder i förlust och de anställda får inte ut sina löner i tid.

Varför är det bara vi vanliga dödliga medborgare som måste vara hederliga och sköta vår ekonomi?
Finns det verkligen någon saklig grund för att samhället ska gå in och stötta SAAB-cirkusen via svenska skattemedel eller via någon central bank?

Marcus Birro - Män är bättre än sitt rykte

"I Finland händer det att män ibland lämnar vardagen och ensamma reser till ett litet torp på landet. De bastar, super och gråter kanske i hemlighet. Sedan reser de tillbaka till sina liv. Det låter möjligen lite ålderdomligt och löjligt men när man anar all staplad gråt hos många män, är det kanske inte så dumt ändå."

Citatet är hämtat ur Marcus Birros krönika om mansrollen. Den är skriven med humoristisk träffsäkerhet och är samtidigt en ömsint analys av just män. Läs den!
http://www.expressen.se/nyheter/1.2483810/man-ar-battre-an-sitt-rykte

Söndag kommer jag att skriva om lanthandelns dag och om Bröderna Rongedahls konsert i Gerds trädgård.


Fiber för bredband...

... vill vi gärna ha i Sillerud. Jag förstår rent praktiskt inte vad det innebär men vill gärna ha snabbare internetuppkoppling än den ADSL vi har nu på våra datorer i huset. Det funkar ibland bra men blir långsamt och hackigt med både rörliga bilder och musik exempelvis. Björn Ahlsmark är med och organiserar bredbandet i Sillerud och Årjängs kommun har fått klart att det blir. Frågan nu är bara hur. Och vilka som vill med. Nu har vi i alla fall blivit medlemmar i föreningen, som för övrigt fick många nya medlemmar på lanthandelns dag igår lördag. Intresserade kan vända sig till Björn med frågor eller anmälan.


Fimpar ...

... borde ingå i den nya lagen om nedskräpning - absolut! Om nu hela Japan inklusive Tokyo kan vara fimpfritt så borde det åtminstone kunna bli bättre här i Sverige. Fimpar lär vara det absolut vanligaste skräpet i Sverige - fult och dessutom giftigt.  Självklart frestas små barn att stoppa otyget i munnen när de ser vuxna som gör det - om och om igen.  Tuggummi och bussbiljetter borde väl också kunna ingå, det gör de inte enligt nuvarande förslag.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/glodande-krav-pa-att-ny-lag-fimpas

Sen blir det blogginlägg om Lanthandelns dag i Svensbyn på ICA Sillerud,  Sinnikas kafé och second hand, Bredband i Sillerud och förstås om Rongedals som uppträder i Gerds trädgård i kväll 19.30(vid ösregn på Tjolitta).

MeteMetartur blev det igår fredag. Kolla förresten gubbens flytväst, den är så liten att den nästan inte märks. Om man hamnar i vattnet så blåser den upp sig och blir en riktig flytväst. Första abborrarna fick vi redan vid nya vasen i Tobyviken. Här blev det kvällsmat också. Inte grillat den här gången utan medhavd tonfisksallad med gott bröd till.

Sen bytte vi ställe och det var inte till "Grand Lake" Oklahoma som kosan styrdes. Fick se namnet på bilden. Det är en mössa med anknytning till sönernas gode vän Daniel Mooney som kommer från just Oklahoma.


Nästa plats: Här är mitt absoluta favvoställe i Östra Silen. Det är oftast lugnt och fridfullt, vindstilla. Just denna kväll var det emellertid fullt upp. Det nappade hela tiden, grov abborre hoppade i vattenytan en bit från båten, en bäver kom simmande förbi helt cool, fågelsången var fantastisk, telefonen ringde om morgondagens trevligheter, vi försökte hinna med att äta dessert = färska svenska jordgubbar, dricka kaffe med chokladkaka också och maila bilder till barnen.

Och så den obligatoriska terrorn med  himmelsbild på hemvägen. Olika varje gång. Nu var det lite Munk-stuk med den där vågiga strimman i vattnet.

Fokus den här turen låg alltså på mete och abborre. Det blev sex stycken i lämplig stekstorlek. Till kontot får räknas en hel del napp som släppte också. En fantastisk fin kväll var det i alla fall, varmt och så där stilla som det blir efter regnväder.


Agenda

Passade på att njuta av gårdagens värme och solsken. Det blev en cykeltur med hundarna och innan dess trädgårdsarbete i kamp med de bitska flugorna. Inga förpliktelser alls.

Idag fredag har det varit ostadigt väder. Lite innearbete. En hög med stryktvätt har tornat upp sig. Och  semesterplanering. Synd om hantverksdagarna i Brunskog som börjar idag, hoppas det blir bättre väder nästa två dagar. Jag skulle ha velat ta en tur dit.

I morgon lördag blir det bröderna Rongedal i Gerds trädgård (Tjolitta om det regnar). Det ser ut som om det inte kommer att regna alls då, bra! Innan dess lite kolbullestekning med vänner nere vid sjön.

Måndag är det planerat att äldste sonen + fästmö o hennes syster ska komma hit för några dagar. Det ser vi fram emot.

Sen kommer jag att skriva om hur det gick med potatisodlingsexperimentet så här långt. Och så om nya hundsängar som ska vara helt oförstörbara! Men de har ännu inte träffat på våra hundar, som brukar kunna slita det mesta i stycken. Det blir en del om  "Om Jesus" dvs Jonas Gardells bok om nya testamentet. Den är speciell! Inte så Gardellsk kanske. Men jag bara älskar vissa avsnitt! Hans språk är ju så vackert.  Om jag nu skriver att mina föräldrar var naturromantiker, helt enligt sin tid, så är Gardell en riktig religionsromantiker ( skrev först trosromantiker men det blev för dubbelt och kanske i den andra betydelsen något som han absolut inte är ;-). och på ett medvetet plan. Han tillåter tron att bli vacker också, inte bara funktionell. Jag måste tänka mer på det.


I min mammas släktspår ...

... kommer årets semesterresa att gå.  Vi kommer att besöka bl.a Strängnäs (Fogdö), Giresta (mellan Uppsala o Enköping), Lillnäs Roslagskulla (Norrtälje) och Karlbergsgatan 65 (heter det väl eller Karlbergsvägen? Nu blir jag osäker, Stockholm är det i alla fall).  Någon som har något klokt att säga om de här orterna / adresserna så är jag tacksam förstås. Och övernattning i trakterna av Strängnäs har jag ingen koll på alls. Det går väl att söka på nätet. Herta, jag undrar när och om det här  spelet blir av i Nyköping? Du kan väl svara om Du läser det här.

Vi ska inte åka än men vi planerar nu.