ONSDAG 28:e november 2007

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Mordet i Segolstorp!

Det här är bara en helt fantastisk historia!!

Sverige är så litet och på bloggen kan vad som knytas ihop!

För några inlägg sedan presenterade jag en man i storväst och tovad hatt och många förundrade sig över storvästen som plagg.

Igår var jag inne på Rut Os blogg (se min länklista) och läste. Jag skrev om hennes blogg förut, Rut är 92 år och bloggar, ibland om sitt liv och sin uppväxt. Nu läste jag en berättelse från hennes barndom om ett hemskt mord som berättades om när hon växte upp. Det hade hänt  i ett hus nära hennes morföräldrars hem.

Ett äldre par blev rånat och mördat  med yxa och deras hus brändes ner. Huset hette Segolstorp och ligger i Värmland vid Fjällsjön.

När jag berättar för gubben om det här så säger han att det är arrendator-O:s anfäder, det gamla paret som blev mördat! Arrendator-O är alltså mannen med storväst och den tovade hatten för något blogginlägg sedan och han och hans bröder äger fortfarande det gamla torpet Segolstorp uppe  i Lönnskog / Elovsbyn!

Gå in och läs på Rut Os blogg om den hemska händelsen och kolla sedan en gång till på vår vän/ arrendator med storvästen och tovad hatt. Han är alltså ättling, troligen barnbarns barnbarn till det gamla paret som mördades.

Jag och Rut publicerar alltså våra inlägg nästan samtidigt utan att fatta att de hänger ihop!  Helt otroligt!!

Och allt är sant, belagt med dokument och finns att läsa om i Häljebols kriminalmuseum.

image1371

Eftersom mitt inlägg försvunnit så lägger jag in bilden igen här!

Fördömd av Johanne Hildebrandt - bra bok!

image1369

Nu har jag hittat en bra bok! Det är Fördömd av Johanne Hildebrandt. Ok, hon är säkert ingen aspirant på Nobelpriset heller, lika lite som Camilla Läckberg, men fullt läsvärd.

Jag läste ju Valhallaserien med stor behållning. Den var underhållande och med handlingen förlagd till historisk miljö. Det gillar jag och jag har stöts inte av om det blir lite fel ur rent historievetenskaplig synpunkt. Det behöver inte vara Peter Englundskt för att utgöra  god läsunderhållning. Jag har  lyckats klämma så där  40 poäng historia så jag har blivit nogsamt itutad att man ska vara rabiat noga med fakta så fort man beskriver något från förr, men jag har kommit över det.

I den här boken är handlingen förlagd till Norrland i olika tidsepoker och de beskrivs parallellt. Det brukar jag inte gilla fast det här är ju en rysare med same-mytiska och mystiska förtecken så här fyller det en viktig funktion att röra sig mellan decennier och århundraden.  J H beskrivs som en Sveriges Stephen King och jag kan hålla med, hennes stil påminner om honom. Annars är hon tydligen prisbelönt krigsreporter och kolumnist  i Aftonbladet.

Fantastisk pannlampa!

image1368
Gubben hittade en födelsedagspresent åt sig själv; en fenomenal pannlampa. Den är jättestark och lyser upp som om dagen när han går ut med hundarna på morgonen exempelvis, eller vill se harspår när det är mörkt ute.

Vemma - matblogg!

image1367

Jag vet inte om man äter vemma i resten av Sverige men här är det en favoriträtt. Här mumsar gubben på nystekt vemma på kaka. Vemma fångas i nät under hösten och framöver så länge det är isfritt. Det är egentligen siklöja på svenska tror jag.

TISDAG 27:e november 2007

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Gubbens födelsedagspresent!

image1366
Den står här lutad mot väggen, gubbens födelsedagspresent. Det är en kepshängare gjord av B i Snarkil, han som gjort  den timrade fågelstugan som vi presentade grannen med.

Jag har letat länge efter något som skulle fungera som kepshängare i hallen, men inte hittat nåt. Så nu fick det bli en specialbeställning. Det kan inte finnas någon annan gubbe som har så mycket kepsar som Roland och för alla årstider. De ockuperar klädhängare och hatthylla i husentrén och när det väl hänger en keps där så går det liksom inte att få på något mer.

Så nu ska den här hyllan upp vågrätt strax under taklisten ovanför ytterdörren och där få kepsarna husera i fortsättningen. Där får de garanterat vara ifred också för jag når inte dit. Hängaren ska bara lackas först innan vi skruvar upp den.

Vi hade våra mammor här i kväll på en matbit och svärmor hade med en tårta som hon gör och som är jättegod. Det är maräng med en brun kräm i mitten. Jag bjöd på kycklingbröst fyllda med rökt gallerskinka och ost, omlindade med bacon och stekta. Till det en sallad och rotfruktgratäng. Sedan åt vi helt enkelt tårtan till dessert.

Roligt att de här två äldre damerna fortfarande orkar ränna i stugorna!  Men det blir inga sena kvällar, de vill strax hem och vila sig.

Sen har telefonen ringt förstås hela dagen med gratulationer och sång och så från när och fjärran.

Sthlm-sonen på väg till Shanghai just nu - Pirellikatalogen

Stockholmssonen ringde idag mitt på dagen och berättade att han stod på Arlanda och var på väg till Shanghai. Det är en jobbresa och handlar om Pirellikatalogen. Hur det hänger ihop har jag inte fördjupat mig i. Hans chef väntar barn, ja eller rättare sagt frun då så nu är det M som får åka istället den här gången.

Jag tycket inte om när mina barn är ute och flyger och namnet Shanghai ger obehagliga associationer. Han kommer hem på lördag igen.

Ringde i alla fall sin mor o berättade att han var på väg och också fadren för att gratulera på födelsedagen som är idag tisdag  men den återkommer jag till.

Han har fått en ovanlig present kan jag säga och vi har mödrarna här på kvällsmat.

Matblogg - hjortrygg! Söndag 25;e november 2007

image1364


image1365
Söndagar är så mysiga. Våra rutiner ser ofta ut så här: Roland går upp tidigt och jagar hare någonstans, skickar ibland glada mms hem till datorn om hur jakten går eller från en vacker utsikt eller så. Jag kan under tiden i lugn och ro läsa tidningen på nätet, blogga, tvätta, förbereda kvällens mat, städa undan lite.

Sedan kommer gubben hem och hojtar glatt att nu är det dags att släppa Oskar och fösa lite på bockarna. Då byltar jag på mig alla lager av jaktkläder och vi släpper Oskar på eftermiddagen för lite rådjursjakt. Vi gick hela eftermiddagen men det fanns inte ens vittring efter rådjur. Då det blev inte.

På kvällen hjälps vi åt och lagar mat.

I söndags så gjorde vi i ordningen en hjortrygg. Det är ovanligt vilt för oss och en gåva från Tyskland. Det var var dovhjort den här gången, Dammvilt heter det tror jag.

Vi gjorde två varianter av den här ryggen. Skar ut köttet ut benet, skar hälften i biffar  och lät hälften vara hel, lade i rödvinsmarinad under tiden vi jagade. 

Sedan stekte vi den hela biten i ugn fylld med ost och lök och kryddor. Biffarna stekte vi också och gjorde en sås till med kantareller och vin. Till det blev det en matig sallad och potatisgratäng. Allt avåts tillsammans med K-E i Kålleboda.

Vi hade en trevlig kväll tillsammans. Vi tyckte att den helstekta blev bäst. Den blev saftig och smakrik. Hjortkött är gott och vi har mer i frysen.

LÖRDAG 24;e november 2007

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Älgjakt på Egenäs viltvårdsområde - sista gången?

image1360

Egenäs viltvårdsområde har varit ett väldigt trevligt ställe att jaga på. Det är Rolands mormors och morfars föräldrahem som ingår här och det ligger på andra sidan sjön från oss. Fastigheten ägs av Rolands mamma och hennes syskon. Ett tag fanns det mest pensionärer och sommargäster här men nu har det blivit en inflyttning av bofasta lite yngre. Och det är gemenskap och festligt när man samlas.

I den ordinarie älgjaktsveckan så blev det ingen älg skjuten här så nu i helgen som gick gjordes ett nytt försök. Det är sammanlagt ett 20- 25 tal deltagare och man jagar numera med hund.

Roland hade med Isa och deltog i lördagsjakten. Det sköts en älgko då och inget på söndagen. På lördag kväll efter jakten samlades vi för en liten fest med ärtsoppa och punsch och pannkakor till efterrrätt. Det var i garaget på Hästöna. Hästöna är en av de finast belägna hus jag vet. Det är fint timmerbyggt och ligger på en halvö med vatten runt om, samtidigt högt med utsikt. Och garaget är ett Pederhus, med halvtimmer, väldigt fint.

Ägaren R och hans fru M är gästfria och trevliga människor som ofta bjuder in i samband med jakt. De sköter här utifrån obygden ett företag med 15- 20 anställda tror jag. Det handlar om anläggning / asfalt någonting och företaget heter TIAB.

När ett viltvårdsområde fungerar så är det en trevlig inrättning och det har funnits mycket gemenskap i jakten här ute. Men tyvärr har det hänt som händer ibland. Genom i grunden ett missförstånd så har ett par tre markägare valt att upplösa hela området, trots att alla deras krav mötts positivt av de övriga på området (något 30-tal), så även om den här festen var uppsluppen med mycket historieberättande så fanns en allvarligt grundton. Var det gravöl eller början på något nytt?

De flesta är beredda att satsa igen för att få till en nytt område utan de markägare som vill ställa sig utanför och man vill se detta som en nystart.

Gladast under kvällen var i alla fall den unge man som lyckades nedlägga älgkon, sin första älg, för den egna hunden Smilla. Det är en jämthund endast 2 år gammal. Den första älgen som någon skjuter stannar kvar i minnet och det här kommer att förbli en upplevelse för K som är son till S-B som har jagar här i många år.

image1361
Här är Chr och Smilla och den älgko som sköts på Egenäs. Det är en väldigt gammal ko, nästan vit i huvudet.

image1362

Här får M en blomma av jaktlaget som tack för inbjudan. Det är jaktledaren M till vänster som delar ut. 

image1363

Den här skylten välkomnar till Hästöna längst ut på Egenäs.

Det irriterande pensionskuvertet!

image1359
De här kuverten får mig alltid på dåligt humör, antingen de är orange eller gröna. De påminner om bedrägeriet mot min årgång. Vi som betalade in till ATP ett helt liv med heltidsarbete och trodde att vi skulle få en rimlig pension. Nu blir det bara typ ett kryddat socialbidrag kvar av alla vackra ord om ekonomisk trygghet. Det märkligaste i hela det här skojet är att jag har jobbat heltid i stort sett hela mitt liv och varit ledig väldigt lite för studier och barn. Men ett antal år av beräkningsgrund tas ändå bort trots att jag faktiskt jobbat de åren. Det beror inte på att jag har skolkat utan på att de räknades inte in i det gamla systemet! Och då ska de inte räknas in i det nya systemet heller!

Årjängs nya hotell, Norlandia

image1358
Nu börjar vi kunna se hur det kommer att bli. Årjängs nya hotell Norlandia. Det ligger vid E18, vid platsen för det gamla nerrivna hotellet och här ska det nya torget hamna. Det blir snyggt.

Vorstehvalpen Chester!

image1355

Fredag kväll var vi en tur till Hol och träffade A och U och vorstehvalpen Chester. På lördag eftermiddag gick vi en lång tur i skogen jag, U och A med Chester medan Roland jagade älg på¨Egenäs.

Det är kul att gå i skogen med hundvalpar. En 10-månaders vorsteh är så söt!

image1356

image1357
Det här var Chesters första skogstur och allt är intressant. Näsan i marken hela tiden. Alla nya dofter är superspännande.

Bygga inne!

image1351

Istället för att bygga ute i ur och skur och använda mycke tid (kostnader till att täcka materiel) så bygger nu Roland väggmoduler inomhus här nere på logen. Det går snabbt och blir torrt oberoende av vädret. Hissen i taket är en god hjälp.

image1352

image1353

image1354

Ska lägga ut bilder på Chester, älgjakt på Egenäs o så...

Jag ska lägga ut bilder och text om en del saker men har inte hunnit än, det kommer.....................

Solidarisk med köpfri dag!

Jag har varit hundra procent solidarisk med köpfri dag idag lördag. Jag har inte köpt någonting alls. Och det borde vara fler sådana dagar under året, dagar då vi hejdar oss och ifrågasätter på allvar vår höga konsumtion. Det borde vara dagar då vi kollar igenom  skåp och lådor och hittar sånt som vi helt enkelt glömt bort, tar fram och använder istället för att köpa nytt. Jag vet att jag hör till syndarna.

Jag känner mig väldigt solidarisk med köpfri-rörelsen. Jag kan känna köplusten i mig men den borde inte alltid få vinna, jag vill bekämpa den och jag tar gärna emot stöd från entusiaster och samhälle och kloka kollegor.

Född på 50-talet, som jag är, så hör jag inte till en köp-slit- och slänggeneration. Det kom senare faktiskt. Mina föräldrar fostrade sina barn till att ta vara på allt och spara. Och någonstans sitter det kvar i ryggmärgen, trots att andra tider fått råda länge nu och köpfesten hyllats från alla kanter; uppifrån beslutsfattare och från företag och ekonomer och förståsigpåare och media.

Det finns ju av naturliga skäl inga kommersiella intressen som stödjer köpmotståndsrörelsen så den får väl bli folkets egen rörelse.

Gjutning av ny servicebyggnad Camp Grinsby

image1349
Det här är jobbigt. Man gjuter golv till ny servicebyggnad på Camp Grinsby här i Sillerud. Det sker med lasermätning och datorer och görs väldigt exakt.

image1350

Så här fint blev det till slut.  Väggarna bygger Roland inomhus här nere på Liane. Men det visar jag i ett senare inlägg.

Älgjakt på Egenäs med Isa

Fick just den här bilden via mobilen från gubbens älgjagande  med Isa på Egenäs. Man fick inget alls på jakten under den ordinarie älgjaktsveckan och gör alltså ett nytt försök idag. Isa är alltså den duktiga älghund som ägdes av vår vän Kurt som så tragiskt gick bort.
Det är fint ute idag, lite lagom frost - 5 grader så där och några snöflingor på marken kvar sedan igår.

Jag antar att sjön som skymtar mellan träden är Östra Silen
image1348

Senare: Det blev en älgko skjuten, dock inte för Isa. Återkommer till den rapporteringen. Laget jagar imorgon söndag också men då deltar inte Roland eftersom han ska jaga hare då. Det ser ut att bli spårsnö.

FREDAG 23:e november 2007

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Nya grannar

image1345
Fler grannar är vi glada för att vi har fått. Det är ju inte så tätt mellan stugorna här. En ung trevlig familj har byggt hus  själva på andra sidan vägen uppe vid det vi kallar Villes. Det ska heta Ligärdet om jag förstått det hela rätt. Vårt heter ju Lihaget, nästa hus Litorpet och själva huvudfastigheten Liane. Huset är helt suveränt ihopkommet och man har en mängd smarta lösningar på gamla problem. Jag hoppas att jag kan få visa en del senare här på bloggen. Just nu ville vi bara säga att vi var glada över att det var klart. De flyttade in för ett par veckor sedan och vi var där och hälsade välkomna till dem och lilla J som ses här. En gladlynt liten tjej!

image1346

Vi presentade med en fågelstuga, faktiskt timrad för hand av B i Snarkil som är expert på sånt här. Den är jättefin! Man kan måla den själv om man vill sen.

image1347
Om man nu inte vill odla blommor själv så kan B göra såna här att sätta på väggen!

Tryggheten i klassen är viktig.

 1.  Lyssna på oss när vi räcker upp handen för att säga nåt.
 2. Höra på oss när vi läser läxan.
 3. Lära oss saker.
 4. Vara snäll.
 5. Låta oss vara med och bestämma.
 6. Vara uppmärksam om det händer nåt.
 7. Säga till när Du ser att vi är arga på varandra.
 8. Säga till om någon håller på med något eller visslar inne i klassrumme.
 9. Säga ifrån om någon retas.
 10. Ringa till föräldrarna om någon blir sjuk.
 11. Tala om för oss vad vi ska göra.
 12. Se till så att vi inte leker "Knuff-och-drag-lekar".
 13. Säga till när vi gör något som är fel.
 14. Säga till barnen så de inte säger dumma saker till varandra.
 15. Säga till oss så att vi inte mobbar varandra.
 16. Säga till om någon springer i klassrummet.
 17. Säga till om man pratar i klassrummet.

Det här är barnens egna synpunkter på vad jag som lärare kan göra för att min klass, klass 2a, ska fortsätta att vara en bra klass. De är väldigt kloka och det mesta handlar om att de tycker det är viktigt att jag hjälper dem att skapa en trygg miljö. Man vill inte bli mobbad, retad eller bli utsatt. Och de ser mig som som lärare som den yttersta garanten för att så inte sker. Det är alltså deras utvärdering av mitt jobb. De har nu sagt sitt, jag ska göra mitt bästa för att leva upp till deras förväntningar. Sedan tar vi fram de här synpunkterna igen i slutet av läsåret och kollar av om de tycker att jag har gjort det här. Annars får jag klagomål. 

Vi gör den här typen av planering / utvärdering kontinuerligt i klassen. Barnen får säga vad de tycker att föräldrarna kan göra för att klassen ska fortsätta vara en bra klass och den görs i hemmet tillsammans med föräldrarna. Den listan utvärderar vi också framöver.

De får också lista vad de själva kan göra för att skapa en bra klass. Och det är mycket bra saker. Utvärderas också ibland. Och den här klassen har verkligen lyckats med sin målsättning att bli en bra klass. Alla var direkt i skolstarten övertygade om att det var det man ville bli; en sån där klass som alla vill gå i, en klass som är roligt att vara i.

Och det här alltså barnens krav på vad jag ska göra / fortsätta göra som lärare för att barnen ska nå det målet. För vi pratar ofta om att det är egentligen barnen som åstadkommer en bra klass, det är de som ska äras för framgången.  De klarar det trots att det är en stor klass och en rörig organisation vi lever i.  

Det här är ett kontinuerligt arbete som vi håller på med lite nu och då  i min klass.  Träning i social kompetens är färskvara och måste hela tiden uppdateras och utvecklas i takt med att barnens erfarenhet och mognad växer.  Ibland undrar jag om det här jobbet är viktigare än det rent skolkunskapsmässiga jobbet. I barnens ögon har det i alla fall hög prioritet.  Och det är fint att se hur barn som annars är lite försiktiga vågar ta för sig allt mer när de märker att det är tryggt omkring dem,  det är inte farligt att prata och agera inför gruppen. 


ONSDAG 21:a november 2007

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

MÅNDAG 19:e november 2007

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Bloggtips Rut

Jag blev ju veckans bloggtips hos En liten tant. Jag skulle vilja tipsa om en annan blogg, som jag för övrigt tror att Tant har tipsat om förut hos sig.

Det är Ruts blogg. Rut  finns bland länkarna på min lista som just Rut O.  Rut O är alltså 92 år och bloggar. Hon beskriver just nu dilemmat med att låta sin legitimation gå ut och hur det kan bli när man inte har de allra närmaste släktingarna boende i närheten. Hennes beskrivning för lite tankarna till sience fiction, finns man egentligen utan sin legitimation idag?

Om man letar sig ner i datumen och länkarna hos Rut  O så kan man får läsa om hennes fantastiska barndom uppe i skogarna här i Västra Värmland. Hur hon växte upp mitt inne i skogen utan bilväg och fick gå mil i mörker till sin skola och till konfirmation. Och som Annaa skriver i en kommentar hos henne, det är en vacker svenska att läsa.


Jag är helfascinerad av att Rut O. bloggar i en ålder av 92 år och av hennes livshistoria förstås. Den ger perspektiv på våra liv idag.

Öring i Järnsjön

image1344
Nej det var inte gubben som fångade den, men han lät ta kortet för att skoja med en god vän. Det är en insjööring som fångades förra veckan i Järnsjön. Den väger nåt på 7 kilo, en rätt bastant typ. I Järnsjön finns en fin stam av ursprunglig öring och man har valt att inte plantera in någon annan fisk för att skydda den. Laxfiskarna är ju aldrig lätta att fånga, men lättare i alla fall när det är kallare i vattnet, typ på våren och hösten. Jag vet att jag i alla fall har en läsare som gillar såna här bilder!

Agenda fram till jul!

Jag hade egentligen tänkt lägga ut några bilder och lite allmänt funderande men bloggen är väldigt seg och då orkar jag inte vänta in den. Sparar tills i morgon i stället och grer lite  i agendan framöver istället.

Vi har ägnat oss åt lite planering fram till jul under helgen som gick. Ibland måste vi ta tag i detta med att sortera upp tiden. Det finns så mycket trevligt att göra och allt ryms inte så länge veckan bara har sju dagar och dygnet 24 timmar.

Det blir i alla fall jakt och en övernattning i Sörmland med H v E och fru D, paret som var här hos oss för ett par veckor sedan. Jag vet inte vad jakten kommer att innehålla, men det vore intressant att få kolla på renoveringen av den nyinköpta restaurangen i Gnesta. Tänk att ha restaurang i Gnesta, i den gamla banvaktarstugan. Jag berättade för min mor som växte upp där i krokarna och hon levde upp en god stund och berättade om det lilla idylliska samhället.  

Vi gör också ett besök i Stockholm hos sonen och går ut och äter på en trevlig krog på söder. Minns inte vad den hette men där fanns husmanskost, till och med fläsklägg. (Han vet att vi inte gillar pasta - pizza-ställen, eller ställen med hög musik) Om vi mot all förmodan skulle kunna slita Ömer från Mona så kanske vi kan träffa honom också o få lite hintar om varför oppositionen vinner mark  just nu. Det kanske är hans fel (förtjänst om man vill se det från andra sidan!)

Jag får en dag att ränna omkring och se på bilder och figurer i huvudstaden. Måste ta en runda på nätet o kolla vad som är mest sevärt. Tips mottages!

Det blir ett par övernattningar på Jägartorpet, Jägareförbundets kursgård i Värmland, och det blir i samband med diverse konfererande och jagande.  Jag kanske tar med min tax, annars passar jag på att bara vara sund med mycket frisk luft, motion, avkoppling, tystnad   och god mat.

Refreshmentskonsert i Karlstad CCC med A och U i Hol den 12:e december. Det ser vi fram emot. De spelar suverän 50-talsrock fast nyskriven. Bara det alltså!

En hockeyhemmamatch med mat i Lila Arenas restaurang är inbokad  under julhelgen. Vi blir ett gäng härifrån och så några från Snarkil. Det kan bli väldigt kul.

Några saker som varit med i planerna har fått stryka på foten. Det gäller till exempel önskemålet om en veckas jakt  med studerande prästsöner i Umeå + besök hos barn och barnbarn där.  Det går bara tidsmässigt inte att få in just nu fast vi slet ont en stund för att knöva in det också. Det får anstå till senare.

Åt sidan läggs också en vackert utformad inbjudan till invigning av Nordlandia Hotel i Årjäng till gubben och respektive (minsann!) med landshövding och enkel förtäring. Det går inte att kombinera med annat och jag såg allt att gubben frynte på näsan åt tiden. Klockan 11 en lördag förmiddag! Mitt i värsta jakttiden. Man kan inte ha tackat ja till något sådant och så kanske det är spårsnö just den dagen!! Mitt i december så är det ljust bara några timmar mitt på dagen och just den tiden är valet av aktivitet givet. Fast nu var det inget problem eftersom dagen redan var uppbokad på annat.

Sista dagarna i november ska vi gå här och bita på naglarna och hoppas att Stockholmssonen överlever några dagars jobbresa till Shanghai. Jag tror givetvis att han blir rånad och kidnappad och allt man nu kan bli.

Det var väl ungefär planera för den närmaste tiden. Sen kan allt hända som stuvar om, vi får se.


SÖNDAG 18:e november 2007

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Veckans bloggtips har jag blivit hos en Liten tant!

Jag har blivit utnämnd till veckans bloggtips hos En liten tant (finns i min länklista). Och hon skriver en massa snälla saker om min blogg. Jag känner mig som en försynt och anspråkslös bloggare till och med utan länkförmåga och för all del utan en hel del andra förmågor också. Men jag är smickrad över uppmärksamheten och bugar och tackar. Eller oss tanter emellan så kanske man ska niga.

En liten tant skriver alltså en högst läsvärd blogg som jag har följt länge nu, så länge jag har bloggat tror jag. Jag kollar nog hennes blogg varje dag. Hon skriver inte varje dag men mycket klokt och rappt om aktuella ämnen när andan faller på. Dessutom har hon en bloggande son som skriver bl.a.  vackra sångtexter och dikter på Slottet i saknadens dalar-bloggen. Gå gärna in till dem och läs!

Harjakt och modeblogg just nu söndag eftermiddag.

image1342
Gubben är ute på Egenäs och jagar hare tillsammans med U på Möllerstua, M på Kröserud, T i Deje o arrendator-O. De sitter just nu här vid Kröserud och väntar på upptag. De startade vid 8-tiden i morse. Fick bilden via telefonen. Det är hamiltonstövaren Valsa som är i elden idag. Roland fick en hare för Jazz igår så han vilar idag.
image1343
Arrendator-O ville gärna att det här skulle bli modeblogg också idag. Han visar här gammaldags kläder; tovad hatt och storväst. Storvästen var ett mycket praktiskt plagg på landsbygden förr då man kroppsarbetade hårt. Den skyddade mot kylan genom att vara tjock samt  vindtät och gav samtidigt rörlighet åt armarna för arbete (och jakt!).
Igår eftermiddag jagade vi rådjur men fick inget upptag, det var nog tomt för rådjur i skogsområdet norr om vårt hus. Vi gick igenom och Oskar sökte ut bra, börjar bli mer självständig nu, i alla fall när han är lite bekant.

LÖRDAG 17:e november 2007

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Lenita gör bästa spenaten jag vet!

Alltså ensam-mamma-söker-Lenita jobbar i köket på min skola. Och en av hennes uppgifter är att laga min dietmat och jag blir hur bortskämd som helst! Hon gjorde igår den godaste spenat jag ätit någonsin och det utan mjölkprodukter. Jag gillar alltid spenat men nu åt jag massor.

Jag trodde att hon hade muskot i men inte. Det var lite grönsaksbuljong och sedan lite socker (!) i. Det är gott i spenat säger hon. Har aldrig testat det förut och jag äter nästan aldrig spenat hemma eftersom gubben inte gillar det, men vräker i mig på skolan.

image1341

LA sonen i en artikel i Norrköpings tidning

image1339
Detta är hämtat från hans blogg just nu,  vilken finns adress till här i min länklista

Här nedan är en annan bild från hans jobb. En bild från ett av Peter Stormares besök där. Han bor ju i LA och gör rösten till en av personerna på det spel som sonen gör just nu, Mercenaries 2 för PS 3 .

image1340


Harjakt just nu lördag förmiddag!

image1337
Just nu kom en bild från gubbens mobil. Han är på Egenäs och jagar tillsammans med T i Deje som syns här på bilden med benäget tillstånd. De mumsar och äter så där vid brasan i väntan på upptag. Det kan ta timmar medan hunden reder ut några besvärliga slag. Slag är alltså lika med vittring efter hare. Harar är nattdjur som är uppe och äter då. Under dagen ligger de stilla och trycker. Det hunden kan hitta är alltså vittring efter harens nattliga äventyr och de kan ju röra sig över stora områden om det vill sig. Och de går ofta fram och tillbaka här och där vilket är svårt för en hund att trassla ut.

Så här är det i alla fall idag på Egenäs viltvårdsområde. Det kommer tyvärr att upplösas och då är det svårt att jaga med hund här. Hundjakt kräver en större sammanhängande areal. Det blir också svårt att bedriva viltvård när många små markägare ska jaga på egen hand på egen liten mark och man inte gör gemensamma insatser för de vilda djuren.

I eftermiddag ska vi jaga rådjur här hemma tror jag.

Modeblogg

image1336
Nu blir det modeblogg igen då. Inte jaktkläder den här gången. Eftersom kylan kryper in nu, speciellt på jobbet så var jag ute och jagade tröjor igår fredag. Det är väl de mest försonande man kan säga om modet just nu, att det finns mycket av tröjor, koftor att välja bland. Jag köpte en tröja i en färg som jag aldrig haft förut. Något åt grönaktigt blå, jag skulle kalla den petrol men det stämmer säkert inte. Färgen drar mer åt grönt i verkligheten än det ser ut att vara på bilden. Här har jag hängt tröjan ovanpå en svart polo för det är så jag kommer att använda den, till svart tunn polo och svarta bomullsbyxor.

Annars är det rätt märkligt mode och inte så mycket som passar mig. Man ska se gravid ut, avskuret högt upp, gärna med rynkor och så något bylsigt som bubblar omkring neråt. Fixar jag inte, kommer nog aldrig att vänja mig vid det även om det blir långvarigt.

Nytt vid gamla torget i Årjäng!

image1333
Nu växer det nya Årjäng fram. Torget blir borta och kommer att se ut så här nerifrån Storgatan. Det blir ett nytt hus där uppe till vänster med affären i bottenplan och seniorboende i övervåningen. Det nya torget blir uppe vid E18, vid nya hotellet.

Kritiken är hård just nu mot tilltaget att flytta torget, men jag tror att det kan bli fint. Det gamla torget som låg här var inte särskilt snyggt. Och jag kan tycka  att ett samhälle måste få lov att utvecklas och förändras.  Att bygga lägenheter för äldre mitt i centrum verkar också vara en bra idé. Om man har svårt att förflytta sig så är det nog inte fel att bo mitt uppe i smeten med affärer och café och folk runt omkring. Det handlar alltså inte om äldreboende med vård utan om mer vanliga lägenheter som passar för äldre.

Jazz första hare den här säsongen!

image1332
Här är Jazz och hans första hare den här säsongen. Den lille valpen börjar äntligen bli vuxen och ett ämne till en riktigt bra jakthund. Han ligger i och ger inte upp i första taget. Den här haren sköts i onsdags på Egenäs.

ONSDAG 14:e november 2007

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Bra bok; "Kejsaren: Roms portar"

Men om nu Liza Marklund var dålig så har jag lyckan att ha hittat en riktigt bra bok. En bok med fascinerande miljö 
image1331

Den har också en spännande historia att berätta. Om jag förstått det hela rätt så är det här den första boken i en serie om Kejsaren. Jag har läst om böckerna i Börjes konstblogg (finns på min länklista) och eftersom jag gjort det så började jag med att läsa boken bakifrån; dvs jag läste först författaren Conn Igguldens beskrivning av vad som inte är sant i boken. Men mycket av miljöbeskrivningarna lär vara så nära sanningen man kan komma om än hanterad med krav på dramatik.

Om någon tycker att jag försummat bloggen några dagar så är detta alltså förklaringen, åtminstone en del av den.

Priset på boken är också rätt bra; halva reapriset på Konsum, dvs 27.50! Den är värd det, minst!

Dålig bok "Livstid"

image1330
Jag köpte ju Liza Marklunds bok Livstid för ett tag sedan och skulle gotta mig i lite underhållande läsning. Det blev inte så. Jag har läst väldigt lite i taget och tröttnat snabbt. Så läsningen har dragit ut på flera veckor. Och det beror inte på ont om tid utan just på att boken inte fångat intresset. Det har blivit lite pliktskyldigt att ta itu med läsningen för att komma till slutet någon gång.

Liza M har tappat greppet lite i den här boken. Jag brukar gilla hennes böcker för det är spännande, men inte den här. En hel del av texten kändes som utfyllnad; långa beskrivningar av sökvägar på internet. Vem bryr sig liksom? Förhållandet till Thomas och barnen får godkänt i sin beskrivning. Det känns autentiskt och där finns kött och blod med, men själva storyn är blek.

Fint runt skolgården!

image1329

Bredvid skolgården har vi ett vattendrag; Silbodalsälven. Här finns som jag tidigare visat bäver. Här finns också änder. Ibland kommer ett större antal till oss på andra sidan staketet. Det är gräsänder och barnen tycker om att titta på dem.  Det börjar bli lite isflak på vattnet nu.

Kommentar om Telenors bedrägerier!

Jag har fått en ny kommentar om Telenors bedrägerier igen och väljer att publicera den i inlägget nedan. Det krånglade med publiceringen så jag kunde inte skriva själv i inlägget men gör det nu istället.

Här är alltså ytterligare en person som råkat ut för samma sak hos Telenor via en skum återförsäljare. Samma mönster som förut. Mer om Telenors bedrägerier går att läsa här i bloggen under kategorin Teknikelände.

Telenors bedrägerier igen i ny kommentar!

Välj Tidasc
Eva Svensson om Telenor - bedrägeri!

Oh ja ska ni veta. Her ett litet företag. En säljare ringer upp och säjer att han ringer från TRE (vår operatör). Då tog jag emot samtalet, är det någon annan avslutar jag direkt. Han förklarade att Tre hade nu fått tillgång till Telenors master för bättre täckning. Det lät ju bra tyckte jag men vi var tvungna att sätta i nya simkort i våra nuvarande telefoner. Vi måste ha samma nummer sa jag eftersom dom står tryckta lite här och där. Javisst säger han det får ni. Två dagar senare får jag brev från TELENOR med två nya simkort, två nya nummer och pinkoder. Fattar ingenting så jag ringde Tre eftersom det inte går att använda andra simkort i våra telefoner (Dom är bundna till Tre).
Då säger han från Tre att det är inte alls så som försäljaren sa, ni har blivit lurade och ni är inte dom första.
Kontaktar Telenor som skickar inspelningen och på den säger han b.l.a "Då är vi överens om att ni byter operatör till TELENOR" Det är så mycket lögn det kan vara. Dom har fifflat med bandet, enda gången han nämnde TELENOR var om deras master. Fy sjutton säger jag bara.
Försöker kontakta Mobilett som ligger bakom allt men det går ju inte komma fram.
En gång kom jag fram och när jag hade förklarat hur det låg till la hon på luren i örat på mej.
Dom fattar väl att man inte får några nöjda kunder genom att agera på det viset.
Går numera fram till alla TELENORförsäljare som står utanför butiker och säger till dom kunderna att dom inte ska gå på sån lurendrejerimetoder.


SÖNDAG 11:e november 2007

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Eftermiddagens rådjursjakt!

Idag söndag eftermiddag jagade vi rådjur med Oskar förstås. Han fick först upp ett djur och jagade på det en kvart så där, sedan släppte han. Han släpper lite tidigt. Han ligger inte kvar egentligen tills rådjuren gör sitt första lilla stopp och väntar in hunden utan han tycker han blir långt efter i första ruschen och kommer tillbaka till mig.

Nu råkade han när han kom tillbaka gå på en lite bock som smugit sig undan i upptaget. Den hade gått nedanför mig där jag stod högt uppe på en ås och kollade Oskars jagande. Jag hörde bocken kliva lite försiktigt. Det är roligt att vara hundförare. Djuren blir så upptagna av hunden att de inte märker mig och kommer nära. Så gjorde den här bocken. Han smög sakta upp för berget mot mig och jag hörde honom hela tiden och såg honom också först. Hann få upp kameran och ta ett kort om än med fokus på några granar bredvis så det blev lite suddigt. Han stod bara c:a 5 meter från mig och blev väldigt förvånad när blixten brände av och försvann i fyrsprång till vänster om mig.På andra bilden syns bara den vita stjärten som är varningssignalen som fälls upp i flykt.

image1327

image1328

Inget blev skjutet idag heller men han fick en bra jakttur Oskar och börjar förstå varför han är i skogen.

Chester i Hol! Söt vorsteh välkommen!

image1320

Goda vännerna i Hol A och U hämtade sin lilla vorstehvalp idag söndag i Helsinborg. Så här läcker är den. Vi kunde naturligtvis inte bärga oss utan åkte dit och kollade när de kommit hem.

Han heter Chester och har en pappa som heter Hannibal. Han är såååå vansinnigt söt. Bra mentalitet, hade varit lugn i bilen hela vägen hem i stort sett. Finner sig väl tillrätta. Ser fin ut med så vitt man kan se bra vinklar, markerat stop, fina färger, tassarna rätt, fint huvud.

image1321

image1322

image1323

image1324

image1325

image1326

vi presentade Chester med ett läckert tuggben och A och U med en liten kaka. Och vi hade full underhållning hela tiden. Att man kan vara sååååå söt. Nästa år så här dags ska vi börja jaga fågel och annat med lille Chester.

Joes diner

image1319

Efter att vi lämnat Isa åkte vi till Töcksfors och jag fick chans att bjuda gubben på Fars dags middag. Det blev på Joes diner med de snygga 50-talsdesignade borden och röda galonsofforna.  Äldste sonens favvoställe!

Lämnade tillbaka Isa!

image1318

Idag söndag eftermiddag lämnade vi tillbaka Isa, Kurts duktiga älghund som Roland lånat och jagat älg med i Ockelbo där han var hundförare.  Nu ska hon vara hos Kurts son tillsammans med stövaren. Hon kommer tillbaka till oss den 24 :e då hon ska jaga älg på Egenäs. Roland ska till hennes husse och jaga hare vid första advent. Det ser han fram emot.

LÖRDAG 10:E november 2007

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''


Murkla?

image1316

Under lördagens rådjursjakt med taxen Oskar så såg jag den här svampen. Tror att det var en murkla, något gammal och bedagad kanske. Men speciell!

Döverud uppe i trädet!

image1315

När vi var på hemväg från jakten så slängde några snöflingor och så här såg det ut på Döverud. K. hade placerats där uppe och B. och M. stod nedanför och dirigerade. Nu skulle den stora lönnen beskäras. Det såg vanskligt ut men han där uppe är en modig man.

Lördag 10 november 2007

image1314

Lördagen var också jakt med jaktgästerna Hans v E och fru D. Gårdagens väder var ruskigt på morgonen med snöblandat regn och blåst, men lördagen bjöd på jättevackert väder redan tidigt!

Igår fredag blev det fågelkontakt med ett par uppflog (heter nog så tror jag, är inte så hemma på fågeljakttermer) men ingen skjutchans, för långt. Tjädrarna tryckte inte utan flög för tidigt. Kan bero på fåglarna men också på hunden sånt vet man inte.

Men hon sökte bra och fick se fågel flyga upp. Det är bra som erfarenhet.

Lördag blev också fågelkontakt men också för långt håll när fåglarna flög upp.  Roland gick efter hare men utan framgång.

På eftermiddagen både igår fredag och idag lördag gick vi med taxen en sväng. Igår med gästerna och idag bara Roland och jag när gästerna åkt. De lämnade oss vid middagstid för resan hem igen till Sörmland. De planerar att komma tillbaka nästa år igen men då lite tidigare, ev trycker fåglarna bättre något tidigare på säsongen.

Man skulle också hem för att planera jakt på kronhjort under söndagen.

Vår rådjursjakt blev också resultatlös, inga slag, ingen kontakt. Vi tror att rådjuren lämnat oss för tillfället. Det finns inget att äta på våra numera plöjda åkrar och djuren vill hellre gå på andra ställen. Imorgon söndag blir det en annan strategi.


Kvällsmat fredag kväll 9:e november 2007

image1311

Vi åt lite tillsammans och pratade en stund på fredag kväll. Jag lyckades inte något vidare med maten och det är ju typiskt när man ska bjuda en kock på mat. Potatisen kokade sönder och kötträtten med fläskfilé blev smaklös.  Hade tänkt göra en rotfruktgratäng med var rädd att det skulle bli knappt om tid till det. Efterrrätten blev bättre; finriven mörk choklad gjord till sås med hjälp av körsbärslikör, detta serverades till glass och vispgrädde förstås. Inte helt fel.

Torsdagens älg-soppa var ok med risgrynskaka och nykokt hallonsylt till efterrätt.

Här är det dukat med grov linneduk och Taizémuggarna till vinet.

Jaktgäster under helgen!


Vi hade jaktgäster under helgen, Hans v E och fru D med en vacker Vorsteh. De kom i torsdags och stannade till i lördags. De bodde i en av våra fiskestugor förstås. Vi åt lite enkelt här på torsdag kväll. På fredag var det harjakt på förmiddagen utan framgång Hans och D gick under tiden med sin hund för att försöka på fågel. Där de jagar i Sörmland är det så mycket rådjur att det är svårt att fokusera ¨den tvååriga tiken på fågel.


image1308

image1309

Det blev också lite break och väntan förstås med brasa och matsäck. D är expert på utemat och hade gjort en god paj som var inpackad i folie och lämplig att lägga i elden för uppvärmning.

image1310

Katastrofala skivomslag är grymt rolig!

Jag har gjort det igen! Tittat igenom bloggen som heter nåt på Katastrofala skivomslag. Och åter igen så skrattar jag så att tårarna rinner. Den är bara helt vansinnig. Ni som har missat den måste bara gå in och läsa. Det går inte att hålla sig allvarlig. Men titta inte bara på bilderna, läs texterna som hör till!

Bloggen finns här på min länklista och jag kallar den "Roliga skivomslag från förr"

Förstummade är vi lite

Måste ändå bara skriva en rad om att vi är lite lätt förstummade över miljööveråklagarens inställning i rovdjursfrågan. BRÅ = Brottsförebyggande rådet har kommit med en rapport om tjuvjakt på rovdjur. Den rapporten handlar väldigt mycket om att man faktiskt inser och godkänner att varg och björn ställer till bekymmer för de människor som måste leva med dem och att man måste öppna en dialog med lokalbefolkningen så att den  blir delaktig i förvaltningen av de stora rovdjuren.

Men vad säger miljöåklagaren? Jo, att nu får det vara slut med daltandet med de berörda, det ska bli slut med tal om dialog och att stryka medhårs!

Det låter som om den här tjänstemannen, eller till och med ämbetsman kanske, vad nu det kan vara för skillnad, har en helt annan uppfattning i den här frågan än hans uppdragsgivare; regering och riksdag har.

Vi ska spela in reprisen så att man kan få ordagranna citat.

Inlägg om helgen på Liane kommer imorgon!

Nu är jag alldeles för trött för att göra några längre inlägg och helgen har varit intensivt rolig med jaktgäster så jag återkommer imorgon istället med inlägg och bilder från helgen som har gått.

Tevedebatt om rovdjur ikväll fredag kl 22 Kunskapskanalen.

Det är en intressant tevedebatt om rovdjur ikväll fredag kl 22.00  på kunskapskanalen.
Den rekommenderas för alla intresserade!

TORSDAG 8:e november 2007

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Kameramobil?

Nu är vi i köpartagen. Jag undrar ju vad jag ska önska mig till juklapp. En bra liten fotomobilkamera kanske! I NWT så är det test på kameramobiler och Sony Ericsons K810i vinner ur alla aspekter nästan; bildkvalitet, användarvänlighet, funktioner, Kapacitet, blixt och så. Men jag är inte så förtjust i en massa pixlar. Det är bara skrymmande var än bilderna ska förvaras.

Någon därute som känner till den här kameran? Eller någon annan som är prisvärd och som kan ta bra bilder. Det där med musik är inte intressant för mig.

Stellapriset 2;a platsen

> 2:a plats

> Kara Walton från Claymont, Delaware, stämde framgångsrikt ägaren till en

> nattklubb i en närbelägen stad eftersom hon hade ramlat från nattklubbens

> toalettfönster och slagit ut två av sina framtänder. Detta hände när Ms.

> Walton försökte smita in genom fönstret till damtoaletten för att slippa

> betala $3.50 i inträdesavgift. Hon belönades med $12,000 och fick

> tandläkarräkningen betalad.

Hämtat från Stellan Olofsson, Grisnils


Stellapriset 3;e plats

> 3:e plats

> En restaurang i Philadelphia blev dömd till att ersätta Amber Carson från

> Lancaster, Pennsylvania, med $113,500 eftersom hon hade halkat, ramlat och

>

> brutit nyckelbenet i en pöl med utspilld läsk. Enda anledningen till att

> läsken fanns på golvet från början var att Ms. Carson hade kastat den

> efter

> sin pojkvän ungefär 30 sekunder tidigare under ett bråk.

Hämtat från Grisnils Stellan Olofsson


Stellapriset 4;e plats

> 4:e plats.

> Jerry Williams från Little Rock, Arkansas, tilldelades $14,500 plus att

> han

> fick alla sjukhusräkningar betalda efter att ha blivit biten i ena skinkan

>

> av grannens hund. Hunden satt fastkedjad inne på grannens gård som var

> helt

> inhägnad. Juryn var lite tveksam innan de dömde till skadestånd eftersom

> de

> tyckte att Mr. Williams själv kanske var ansvarig för att reta upp hunden

> eftersom han hade klättrat över staketet och skjutit på hunden upprepade

> gånger med sitt luftgevär.

Det verkar vara lönsamt med brott i USA

Hämtat hos Grisnils, Stellan Olofsson


Stellapris delad 5:e plats

>

> Delad 5:e plats

> Terrence Dickson från Bristol, Pennsylvania, var på väg ut genom garaget

> till det hus han precis hade rånat. Han kunde inte få upp garageporten för

>

> att den fjärrsändare som han hade stulit inte fungerade. Han kunde inte

> heller gå tillbaka in i huset eftersom dörren hade gått i baklås. Eftersom

>

> familjen som ägde huset var på semester fick Mr. Dickson sitta inlåst i

> åtta dagar och endast livnära sig på Pepsi och torrfoder till familjens

> hund. Han stämde husägaren för psykiskt lidande, vann rättegången och fick

>

> $500,000 i skadestånd.

Jag tycker nog att den här är värst egentligen. Observera att skadestånden är i dollar!
Hämtat från Stellan Olofsson alias Grisnils


Stellapris 5:e pris!

Här kommer förklaring till Stellapriset!

Ämne:


> Det är dags igen att titta på årets vinnare av "Stella priset". Stella

> priset är döpt efter Stella Liebeck som spillde ut kaffe på sig själv

> och lyckades stämma McDonalds i New Mexico. Det fallet inspirerade

> till denna utmärkelse som delas ut till de mest löjliga

> stämningsansökningar som har blivit godkända av amerikansk domstol.

>

> Här är årets vinnare:

>

> Delad 5:e plats.

> Kathleen Robertson från Austin, Texas, belönades med $780,000 av en

> jury för att hon hade brutit vristen efter att hon hade snavat över en

> 2 åring som sprang runt i en möbelbutik. Ägaren till butiken blev

> minst sagt förvånad när han fick höra domarens beslut eftersom barnet

> som Ms Robertson hade snavat över var hennes eget.

>

>

> Delad 5:e plats.

> 19-åriga Carl Truman från Los Angeles fick $74,000 och sjukhusräkningen

> betald för att hans granne körde över hans hand med sin Honda Accord. Mr.

> Truman glömde att titta om det satt någon bakom ratten på bilen innan han

> försökte stjäla grannens navkapslar.Sånt här tror man bara händer i Sverige!

Hämtat igen från Stellan Olofssons mail i min mailbox


Stella-priset!

Det lär alltså helt allvarligt finnas något som heter Stellapriset, dvs ett pris till den som lyckats med den mest vansinniga stämningen. Och nu menar jag alltså ur rättslig synpunkt.

Nr 1 blev exemplet nedan, det är hämtat ur min mailbox där det hamnat via  ett mail från allas vår Grisnils, Stellan Olofsson, känd värmlandskomiker.

Alltså Stellaprisvinnare:

> 1:a plats

> Årets vinnare är Mrs. Merv Grazinski från Oklahoma City, Oklahoma.

> Mrs.Grazinski köpte en splitt ny husbil av märket Winnebago. På sin första

>

> utflykt med den nya bilen kör hon upp på motorvägen och lägger i cruise

> control i 120 km/h. Hon klättrar helt lugnt ur förarsätet och går till

> köksdelen för att göra sig själv en smörgås. Inte helt oväntat åker

> husbilen av motorvägen och blir totalt skrot. Mrs. Grazinski stämmer

> Winnebago för att det faktiskt inte står i instruktionsboken att man inte

> kan göra som hon gjorde. Juryn gav henne $1,750,000 plus en ny husbil.

> Husbilsföretaget ändrade faktiskt i instruktionsboken efter denna dom

> ifall

> att det fanns fler totala idioter som tänkte köpa husbil.Jag kommer ju osökt att tänka på Janne Långben förstås när jag läser detta!  Men det lär vara såna här stämningar som resulterat i ett antal märkliga upplysningar i instruktionsböcker; typ sätt inte handen under gräsklipparen när den är i gång!


TISDAG 6:e november 2007

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Telenors mobiltelefonskojerier!

Så här skrev jag i ett blogginlägg för ett tag sedan!
Orsaken till att jag publicerar det igen är att jag fått kommentarer från andra som också har lurats och de kommentarerna har kommit nu. Rätt intressant läsning, åtminstone för andra som också åkt dit på oseriösa försäljningsmetoder.


"Telenor fortsätter att luras!

Vi blev lurade av Telenor och det har många andra också blivit! I vårt fall gällde det mobiltelefonabonnemang med så dålig täckningsgrad i Värmland att de var i stort sett värdelösa. 

Telenor har granskats av  vår lokaltidning NWT  nu i ett par dagar.  Det verkar finnas ett mönster i Telenors lurendrejerier enligt vår egen erfarenhet och det som står i tidningen.

-  Man använder en aggressiv telefonförsäljning.

- Försäljarna ljuger ibland och säger att man representerar Telia (utnyttjar alltså likheten i namnen)

- Man ljuger om telefonernas täckning och påstår att de minst lika bra  täckningsgrad som Telia.

- Man säger att försvaret gått över till Telenor eftersom Telenor har så bra täckning ute i obygderna.

- Man verkar beta av en region i taget och som av en händelse så fungerade inte Telenors täckningskarta över Värmland  på nätet när försäljaren ringde hit. Undrar om det är så när man tar en annan region också? Att täckningskartorna just då råkar vara nere för uppgradering?

- Man  riktar in sig mot småföretagare eftersom  de inte omfattas av ångerrätten vid telefonförsäljning, men ofta är omedvetna om det. Större företag är inte lika lätta att lura eftersom de gärna har juridiskt kunnig personal.

- Försäljningen sköts inte av Telenor själva utan av skumma telefonförsäljarfirmor

-  Muntliga kontrakt rabblas snabbt och görs upp per telefon och  spelas in.

- Telenor vägrar i första vändan att annullera pålurade kontrakt med hänvisning till att det gjorts upp lagenligt med försäljarfirman och inte med Telenor direkt.

- Telenor går sedan in och häver kontrakten för dem som fortsätter bråka,  med motivering att man kan göra det om försäljningsföretaget inte följt deras riktlinjer, (men många ger naturligtvis upp på vägen och betalar.)

MEN TELENOR FORTSÄTTER ATT ANVÄNDA SIG AV DE HÄR SKUMMA TELEFONFÖRSÄLJARNA TROTS ATT MAN VETAT OM DERAS OSERIÖSA FÖRSÄLJNINGSMETODER SEDAN NOVEMBER 2006. TELENOR LÅTSAS INTE BEGRIPA  ATT DET HANDLAR OM METODER UTAN HÄNVISAR TILL ATT DET ÄR ENSTAKA OLYCKSFALL I ARBETET. MEN DET ÄR DET NATURLIGTVIS INTE NÄR DET FINNS EN SYSTEMATIK I DET HELA.

Förmodligen tjänar Telenor  stora pengar på att leja firmor som medvetet lurar kunderna.  Dålig stil i alla fall och Telenor är ett oseriöst företag som man nog ska ha så lite att göra med som möjligt.

Vi laddade ju för att gå in i en rättsprocess för att kunna avbryta det lurendrejerikontrakt som vi hade med Telenor via en telefonförsäljarfirma, men det verkar som om Telenor redan löst det hela och vi har sluppit ur fällan, (fast ingen har meddelat oss detta). "

Detta var mitt blogginlägg tidigare.

Och sedan fick jag först den här kommentaren från Martin:


2007-okt-27 @ 10:51 Postat av: Martin

Hej! Vill varna med det bestämdaste för de fulaste metoder man kan tänka sig. Verkar som de oseriösa försäljarna (NOFATEL)har Telenor i ryggen. Allt som skrivs i bloggen känner vi igen. Vi är ett litet bolatg med tre ab som blev uppringda och pålurade tre 24 mån ab. Vi hade hela tiden påpekat att ingen bindningstid skulle förekomma. Inte ville vi heller ha några telefoner. Detta till trots sitter vi nu med tre ab som vi vill förskottsbetala och sedan bara lägga på hyllan, vi fortsätter att ringa med comviq och lägger Telenor i garderoben.

Sedan kom den här kommentaren från Martin:

Postat av: Martin

Hej Inga M!
Tyvärr tror jag inte att de släpper våra abonnemang (de tjänar så pass mycket pengar på allas upplåsta ab)sedan faller allt i glömska, dock ej hos mig. Jag hade tyckt det var betydligt roligare att lägga dom slantarna på välgörenhet, men jag betalar nu så kan jag fortsätta mitt uppdrag att sprida info om de skurkfasoner som de bedriver. Många i vårt samhälle har inte de resurser,tålamod etc. som krävs för att orka stå på sin rätt. Jag både orkar och har resurser för att skipa rättvisa. Jag vill att ansvariga skall stå raka i ryggen och bemöta kritik och orätter. Det är patetiskt att ingen av de ansvariga ens vill kommentera eller har vilja att svara på konsumenternas frågor(se vidare fairshopping.se). Jag undrar ibland om de högre cheferna "Telenor" är medvetna om vad som pågår, för i så fall hade ngn av dom rätat upp i ledet.
Mer att komma..


Sedan kom den här kommentaren från Stefan;

2007-nov-03 @ 14:07 Postat av: Stefan

NOFATELS DAGAR ÄR RÄkNADE!!!

Jag är drabbad av nofatels säljare. De har lurat mig att De skulle förlänga TeliaAbonnemang. Säljaren ocgh jag pratade i över 15 minuter och hela tiden pratade vi om TELIA. Han ville banda mig och jag accepterade. Tyvärr litade jag på honom då Telia trots allt är serilsa och lyssnade inte noga på inspelningen. JAg ville ha teila och ville förlänga.

VAD HÄNDE???
4 simkort från TELENOR kommer i brevlådan. 24 måanbder bindning. Och vart bor jag när jag inte arbetar i Sthlm. Jo Kiruna. Detta berättade jag över 5 ggr.

Har talat med flera på Telenor och de fullständigt skiter i detta. De bollar mig till Nofatel. NOfatels säljare svarar inte.

Nu till det roliga.

Jag har bandat alla mina samtal med Nofatel utom det första. Även med TElenor. Jag ringde 4 veckor efter jag gjort min första "beställning" och låtsades vara kund. Kom fram efter 5 försök. Nu har jag en 20 minuter lång inspelning där säljaren bedyrar mig om att telefoneen är gratis. Samt att det handlar om en uppdatering från 2g till 3g. Vilket ska ge bättre täckning än idag, innan inspelning sägs det inget om Telenor. Jag lyckas även få säljaren att gå med på 12 månader bindning. Sen bandar jag även inspelningen, hehe.

Här är vad som kommer fram:

Telefonen är inte gratis, den kostar 160 kr i 24 månader, detta sluddrar han förbi. TElefonen är inte en 3g telefon säljaren tänker skicka. Precis innan inspelningen säger han att han måste säga 24 månder bindning i inspelningen men att han ändrar det sen. Annars skulle hans chef bli arg.

Nu har jag en full bandning på avtalet samt det bedrägeri han utsätter mig för innan avtgalet.
Jag kommer nu kontakta samtliga tidningar för att hitta ngn som är villig att gå ut med detta. Jag har säljarens namn, jag har ett avtal som uppenbart är bedrägligt och jag har band på att det är Telenor de representerar.

Jag har utöver detta bandade samtal med Telenor med blandad kompott. 2 samatal där de håller med mig och att de har stora problem med just denna försäljare.
Men att de inte kan hjälpa mig. 1 samtal där de ber mig lyssna mer på vilka avtal jag ingår. Men i alla samtliga fall frågar jag om inte detta är anlendning att se över samarbetet med sina partners. INgen kan svara på detta och ingen ger mig ngn att prata med. Jag har över 45 minuter inspelat där jag blir lurad.

Jag kommer att lägga upp inspelningarna på Cint.se samt på min hemsida.

Och martin: Jo de kommer släppa era abonnemang. Jag blev av med mina till slut. Den andra beställningen gjordes på mitt personnummer. Det innebär full ångerrätt. :)

Jag ville bara publicera dem på bloggen till hjälp och tröst för andra som också lurats!


MÅNDAG 5:e november 2007

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Skum reklam igen!

Jag fick ju spader på reklamen när det var Eon här på min blogg. Jag gick med på pronivå och kunde bli av med eländet.

Den reklam jag ser här och var nu är minst lika uschlig! WWF alltså Världsnaturfonden.

Den skulle jag inte heller vilja ha på min blogg frivilligt. Det är en skum organisation i min ögon. Den här jättelika globala organisationen styrs av  några få individer och alltsammans är uppbyggt i stiftelseform. Det innebär att ingen utomstående har insyn i hur mycket pengar som egentligen samlas in och hur stor andel som går till de goda ändamålen och hur mycket som går till organisationens styre. organisationen har ingen demokratisk uppbyggnad utan är hela vägen toppstyrd.

Man jobbar enligt ett smart koncept som innebär att man skaffar sig mäktiga och inflytelserika beskyddare i alla länder och kör med en väldigt smart och påkostad marknadsföring.

Man satsar enbart på bildmässigt söta djur i farozonen; går ut med annonskampanjer som alla har samma budskap: Det här djuret är hotat, hjälp oss att rädda det.

SÖNDAGEN den 4:e november 2007

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Jagade rådjur i eftermiddags!

image1304

Vi jagade rådjur i eftermiddags, dock utan någon lycka. Rådjuren har nog lämnat åkrarna runt oss nu när de är plöjda. Det fanns inget inne i något av hagen på var sida om huset vårt. Men det var otroligt vacker väder och jag tog några bilder på det!

image1305

Det fanns till och med kantareller i skogen på flera ställen, men jag plockade inga för jag tror att de är smaklösa nu.

image1306

Här är en vacker favvoplats!

image1307
Det här är en viltstig. Djuren går gärna samma vägar hela tiden och det blir stigar efter dem i skogen. Lustigt nog så märker jag att jag också vill gå samma vägar fast jag försöker att hitta nya ställen. Men fötterna vill liksom hitta det vanda. Kommer ständigt till samma platser. Det är nog urtidsmänniskan i oss som ställer till det. De här bilderna är både från sönnare och nolare Lihaget. Jag gick igenom båda idag och Roland o Anders satt i pass. Men Oskar fick inte tag på några rådjur, möjligtvis en räv på slutet, men den fick han ingen ordning på.

Jag såg i alla fall tjäder. De satt i åsen norr om vårt hus och flög upp precis när man kommer nära. Hjärtat nästan stannar av förskräckelse varje gång. Det var minst två fåglar här eventuellt 4, men jag såg i alla fall två samtidigt. De går på marken och betar och sätter sig i höga tallar när de blir uppskrämda.

Till torsdagen och fredag ska vi jaga fågel här. Då kommer jaktgäster med fågelhund, vorstehhund. Det ska bli spännande. Fågeljakt är inte så vanligt här, vi känner ingen som håller på med det runt oss.

Harnästet

image1302
Ok D och G. vi var här idag och det ser ut så här. Visst är det fint, men Ni hade glömt en fönsterlucka öppen. Den syns här, men vi stängde den.

image1303

Så här vackert var det ut emot sjön.

Vi tänker på Er, på G imorgon med operationen. Hoppas att allt går bra och att Ni ringer och berättar! Många hälsningar från oss till Er!

REKLAMEN BORTA!

Så lyckades jag då äntligen bli av med reklamen. Jag fixade inte att se ett kraftbolag göra reklam i min blogg så jag anmälde mig till pronivå på bloggen.  Vet inte om just det bolaget är bättre eller sämre än något annar, men för mig är alla kraftbolag blodsugare som håvar in oskäliga jättevinster.

Vacket väder och utejobb!

Solen skiner och det är kanonväder! Gubben är ute på harjakt på Egenäs med Jazz och  Anders om jag inte har alldeles fel. Så nu har jag chansen att pyssla i trädgården i lugn och ro.

Vi ska en tur ut till Harnäs och titta till D och Gs hus fram på eftermiddagen.

Vi behöver också kolla lite i Tjärnshaget eftersom våra jaktgäste ska bo där nästa helg.

Bilarna tvättade vi igår så det är ok.

Det finns lite tvätt kvar förstås att göra under dagen mellan varven. Men jag tycker om att hålla på med tvätt och strykning och sånt så det känns inte särskilt betungande.

Kanske hinner vi släppa Oskar en liten stund i eftermiddag också.

Agenda!

Helgen innebär alltid ett visst mått av planering framåt, i alla fall den kommande veckan.

Jag börjar med utvecklingssamtal med föräldrarna i min klass. Det är tar tid att förbereda, jag vill ju ta vara på möjligheten att få en pratstund med varje barn och föräldrar.  Och numera så sprider jag hellre ut samtalen över flera veckor än vråltar alla så snabbt sóm möjligt.

Om vi i skolan drabbas av en massa utvärderingar, av vilka en del är mindre användbara,  så är det här i alla fall den bästa. Det är guld värt att sitta ner med barn och föräldrar i lugn och ro och få en pratstund. Det är den bästa utvärderingen och den jag inte kan vara utan i jobbet.

På torsdag till lördag får vi besök av goda vänner och jägare. De har varit här förut och jagat och vintermetat. Det är Hans v E och fru D och det är nu fågeljakt som gäller. De har med sig sin Vorstehhund som  borde vara två år ungefär. Det blir säkert lite harjakt också, men knappast tid till rådjursjakt den här gången.

Jag jobbar ju och kan inte gå med till skogen men jag ser fram emot trevligt umgänge på kvällarna. Jag ska bjuda på något ätbart torsdag och fredag kväll. Hade tänkt ta ut svängarna och testa något nytt men jag vågar inte. D jobbar med mat och då blir jag lite försiktig så där fånigt. Kör med välkända kort istället. Har inte så mycket tid till förberedelser heller så det får bli lite enkelt.

Ska försöka inhandla det sista till vinterdekorationerna runt huset också om det finns något kvar efter Allhelgonahelgen. Jag brukar missa att det liksom är slut då och affärerna inte får hem något mer.

LÖRDAG 3;e november 2007

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Kerstin Högstrand Snorvipa

Måste bara ta med en bild från vårt jobb i klassen med Snorvipas saga. Det är en utställning nu med Kerstin Högstrands Snorvipabilder här i Årjäng. Sagan  ocm Snorvipa har lästs för klassen och barnen har gjort bilder till den. 
image1300

Fest på älgfilé!

image1298
Vi hade redan förut bestämt att vi skulle begå den sista lilla delen av älgfilén denna afton. Roland hade tänkt på den hela vägen från Ockelbo och jag tog upp den under dagen. Det är så grymt gott med älgfilé. Jag vet inget som smakar så gott! Det är kantarellstuvning till förstås och lite svartvinbärsgelé, stekt lök  och en enkel sallad.  Till det ett gott vin, det blev ett Tempranillo från 2001 med mycket smak och lite kryddighet. Annars som synes väldigt enkelt med "huggardukning".
image1299

LÖRDAGENS JAKT- OCH SAMLARTUR!

image1294
Vi var här uppe igår lördag. Gubben kom hem vid middagstid från Ockelbojakten och vi gick genast till skogen med taxen Oskar. Men det var inte enbart en jakttur utan också en samlartur. Jag ville ha lite mossa och ris för vinterdekorationerna. Roland satt på pass längre upp och jag gick hit upp med Oskar. Det är åsen mellan Blåsåsen och Döverud. Det är en av mina favvoplatser, jättevackert med utsikt och igår var det vackert väder med strålande sol dessutom.


image1296

Jag försökte gå med Oskar i kopplet först så han ska få vittring på något. Han gillar att använda ögon och öron också, inte bara näsan. Han går ofta upp högt med huvudet och kollar av vad vinden för med sig. Ibland på kort ser jag att han får fel färg, ser nästan blågrå ut. Men färgen på bilden precis ovanför den här texten är ganska rätt. Han är viltfärgad.

image1297
Men ofta är det förstås näsan i backen som här.

Oskar hade slag länge uppe på åsen och slog till och med några väckskall vilket han aldrig gjort förut. Men han lyckades inte reda ut det så det blev ingen jakt. Jag såg tjäderspillning här uppe och när jag sedan visade Roland en liten filmsnutt på hur han betedde sig så trodde han att Oskar kan ha slagat efter tjäder som har betat här. Vi har rätt gott om skogsfågel och ingen som jagar det.

Bäver på skolan!

image1289
Genom stängslet på skolan där jag jobbar så kan vi nu studera bäverns levnadssätt. Vi har en vacker utsikt över en damm i Silbodalsälven och här bor en bäver. Ibland på morgnarna när vi har första rasten så kommer vi ut och får se sånt här. Det är rätt fascinerande att tänka sig att djuren lever här alldeles bredvid oss. Ibland står träden på svaj och vi får kalla på vaktmästaren som kommer och fäller dem så de inte ska ramla över stängslet.

image1293

Höstplöjning på Liane

image1287
Det här ekipaget har surrat runt huset några dagar den gångna veckan. Det är arrendatorerna från ¨Långserud som har plöjt. Det är en i våra ögon jättestor växelplog och arbetet har pågått både dag och natt. Ibland har det varit herrarna själva och ibland söner.

image1288
Så här fint blev det när det var färdigt. Jag har alltid tyckt att nyplöjda åkrar är vackra att se på. Det blir ett grafiskt mönster i landskapet. På den tiden jag bodde på närkesslätten så var detta den enda årstid då jag tyckte det landskapet var sevärt.

Bättre med Åbykusken från Årjäng

Åbykusken P. A. från Årjäng mår bättre. Fick vakna nu efter att ha varit sövd ett par dygn. Kunde gå upp och ta några stapplande steg. Vi håller tummarna att det ska fortsätta åt rätt håll.


FREDAGEN 2:a november 2007

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Efterträdare till "Glad i hatten-Schenström"

För det är väl så vi kommer att minnas henne, som hon som förlorade allt för en "glad i hatten-kväll "på krogen.

Jag försöker hacka i mig nyheten om hennes efterträdare vid Reinfeldts sida. Det är en hon igen tydligen, och hon ser ut som en hurtigt optimistisk distriktssköterska, vilket ju inte är helt fel i mina ögon. De brukar ha både pondus och sakkunskap.  Om jag fattat det rätt heter hon Clase.

Men det jag inte fattar är hur hon kan komma i fråga eftersom hon tydligen är under utredning för skattebrott!?

Har jag missat något här?

Eller har Reinfeldt missat något?  Eller är han bara korkad? Tänk om hon blir fälld?? Han lär ju vara informerad om detta med misstanken om skattefusk,  men han har förtroende för henne ändå! Han måste vara den mest förtroendefulla person jag hört talas om, näst Jesus då. Religiöst  förlåtande även på randen till bråddjupet!

Eftersom Clase nu kommit i fråga i alla fall trots detta, så undrar jag ju i mitt stilla sinne, lite tyst så där, knappt hörbart, hur är det med alla de andra som möjligtvis var kvalificerade, men bortvalda? Vad har de med sig i bagaget som gör att de inte kan bli utsedda?  Är det så att rekryteringsbasen är smal, inte pga bristen på formell kompetens, men pga moraliska tillkortakommanden?  Är det därför man tar Clase? Hon var i alla fall den med minst dålig moral? Nej, usch så får man väl inte ens tänka!!

Sen ser jag lite granskande på den dam som ska ha hand om krisberedskapen i Sverige nu när Schenström inte gör det längre. Schenström har ju i ett huj övergått till att åstadkomma kriser istället. Ersättaren heter visst Salomonsson eller nåt och ser betryggande krisallvarlig ut. Hon ser inte ut som om den typen som skulle vänstra med  unga journalistlejon på krogen och bli glad i hatten. Hon ser inte ens glad ut så hon kan ju vara ett klipp. (Nu kommer Annaa att hudflänga mig för att jag dömer sånt på utseende och anklaga mig för att vara fördomsfull!). Så det är bäst att jag reserverar mig och säger att osvuret är bäst. Om hon nu inte ränner på krogen så kanske hon i gengäld har haft tid att samla andra lik i garderoben.

Vi väntar spänt på svensk medias totala granskning av hennes liv från konceptionsögonblicket fram till dagens datum. Ingen sten kommer att lämnas ovänd. Gamla kollegor, ovänner och vänner och avlägsna släktingar kommer att utsättas för korsförhör och avkrävas uttalanden.  Ser fram emot rapporter de närmaste dagarna om eventuella försyndelser typ "Hon glömmer alltid min födelsedag", "Hon hade B i ordning och uppförande",  "Hon lurade på oss en hundvalp som visade sig  vara kryptokid".

Vaccination avklarad!

Nu har vi varit på sjukhuset och blivit vaccinerade mot influensa, jag och modren. Hon vill gärna vaccinera sig, är ju 90 år och en influensa blir självklart farlig i den åldern. Hon är ju  frisk men svag av ålder förstås.

Jag har aldrig vaccinerat mig förut mot influensa,  har egentligen bara tänkt att det är till för sjuklingar och åldringar. Men förra året fick jag ligga så länge i det årets influensa och jag hatar verkligen att bara ligga så där så jag tänkte att det går väl att fråga i alla fall. Och det var inga problem. Jag fick betala 190 kronor förstås men det kan det vara värt, medan modren fick gratis.

Men sköterskan frågade så många gånger om jag var allergisk mot något så jag hann till slut bli riktigt nervös. Egentligen har jag en inbyggd motvilja mot att få främmande ämnen insprutade i blodet. Tror kanske att vi har varit lite väl generösa med det ibland i västvärlden.

Till slut frågade hon om jag var allergisk mot konserveringsmedel! Och då var jag på väg att lägga ner hela projektet. Insåg alltså att det som jag skulle få in i blodbanorna innehöll konserveringsmedel också, förutom verksamt medel. Isch! Jag som är skeptisk till konserveringsmedel i livsmedel skulle nu få det rätt in i kroppen utan omvägar!

Men jag bet ihop och sa att det var jag nog inte. När allt var sprutat och klart så blev vi ombedda att sätta oss i väntrummet i 10 minuter ifall vi skulle få någon reaktion. Men det fick vi inte, fast jag kände efter som bara den. Så det var bara att åka hem igen.

Ockelbojakten lyckosam!

image1286
Här syns gubben tillsammans med Mikael och en avlivad älgkalv. Man har skjutit 4 djur idag första dagen.  Kurts Isa är med också och syns bakom. Hon har gjort ett jättebra jobb idag.  Hon jagade på den här älgen en och en halv timme med gångstånd.

Gubben funderar på det eventuellt ekivoka i uttrycket gångstånd i en och en halv timme, men det får stå kvar. Det är en jägarterm som betyder att älg och hund förflyttar sig sakta gående och hunden skäller under tiden. Men om älgen springer så är hunden tyst.

Vad är detta?

Någon som vet vad detta är? Har fått den av min mamma. Den fanns alltid i hennes barndomshem och har alltså några år på nacken, minst från början av nittonhundratalet. Den är av porslin och så där 20-25 cm hög. Motivet är ett jaktmotiv men inte från svensk jakt. Roland säger att det är en fransk jaktutövning med häst och flera hundar efter hjort.   På grepens tumgrepp  ligger en hund!


image1283

image1284

Vår hemsida har bytt adress!

I samband med att vi gick över från vanligt modem till ADSL så tvingades vi byta från Tele2 till Telia. Då måste vi också byta adress för hemsidan. Hemsidan finns alltså kvar men med en ny adress. Jag vill inte lägga ut den adressen här men jag har skickat ut den via mail till de flesta i vår mailadresslista.

Och jag har förstått att många av besökarna på bloggen har gått in via hemsideadressen. Folk ringer alltså nu och klagar på att man inte kommer in på hemsidan / bloggen. Men kolla mailen eller ring och fråga.

Måttet rågat med reklamen!!

Alltså göra reklam för ett kraftbolag; där går gränsen! Nu ligger EON här i stora lysande röda bokstäver på min blogg. Nu ska jag gå in och försöka bli av med reklamen så fort som möjligt. Jag vägrar att frivilligt göra reklam för de här samhällets blodsugare!