Trerätters med grillat lamm

Jag hör ibland kommentaren 
- Va löjligt att blogga om vad man äter. 
Ok, inte varje dag, men ibland äter man  mat som är speciellt god och då kan bloggen funka som en receptsamling. Vi blev bjudna på en smarrig trerätters för ett tag sedan och jag vill komma ihåg den för att kanske härmas någon gång ; -)
 
Förrätten var alltså rösti med hackad rödlök o vänerlöjrom. Minns inte men gissar att det var gräddfil med också, men kanske inte. Exklusivt med den löjrommen! Den är svår att få tag på. 
 
Lammkotlettrad utan ben, grillad perfekt på gasolgrill. Såsen var kall med creme fraiche tror jag, eventuellt med majonäs, riven gurka, vitlök o mynta i . Men jag har inte fått receptet på den.
 
Desserten var hemgjord marängbotten med vispgrädde smaksatt med lemon curd toppad med färska jordgubbar.
 
 
Så här såg lammköttet ut på grillen. Kollades med termometer för att bli exakt saftigt o nästan genomstekt.
Detta var så himla gott!  Jag har härmed reviderat alla mina fördomar om lammkött (det smakar inte ull!) och om gasolgrillar (det blir stekyta!)

Tredje världskriget kan var här, fast vi inte känner igen det.

Så skrev Agrell o Gerner i en artikel i en morgontidning för ett tag sen. De menade att krig bestående av terror och stora flyktingsströmmar  kan vara ingredienser i det nya världskriget, men vi känner inte igen det när det inte består av  skyttegravar eller flygräder eller bombmattor Jag märker att deras text fastnade i huvudet och numera analyserar jag nyheter utifrån detta påstående. De är två herrarna är ett par av våra främsta experter på området och deras åsikter förtjänar respekt
 
Det börjar bli skrämmande med allt mer  terrordåd o våld både ute i världen och nära inpå oss,  med tusentals flyktingar som stormar Calais för att ta sig till England illegalt, med alla rangliga farkoster som tar flyktingar över Medelhavet, med Ungerns behov av stängsel mot Balkan för att stänga flyktingar ute, med den svenska historiskt sett gigantiska flyktingmottagningen som flyter herrelös omkring i ett haveri som inte granskas i media eller diskuteras i politiska fora. 
 
Jag märker att jag är djupt oroad över utvecklingen bl.a. utifrån Agrells och Gerners funderingar, men av andra skäl också.  Det finns 51 miljoner flyktingar i världen och Sverige har i praktiken infört något som liknar fri invandring för alla som vill komma hit och bosätta sig här permanent, legalt eller illegalt.   Och det är många som tjänar stora pengar på deras misär allt ifrån smugglarligorna som ordnar transporten hit till Bert Karlssons flyktingförläggningar och hyresvärdar som hyr ut en liten etta för 68.000 i månaden. 

Kaffekokning i grillen funkar bra.

 
Jag gissar att den  här stora kaffekokaren är beställningsvara på XL bygg. Bra att koka kaffe i när vi är många

Hur mycket regn finns det???

Detta regnande är bara helt osannolikt! Dag efter dag, natt efter natt och i mängd. Det verkar inte finnas någon slutparentes, bara någon enstaka halvdag med uppehåll framöver så långt prognoserna kan se. Det är  fortsatt lågtryck. Det är så overkligt så man undrar lite skräckslaget om det är syndafloden som kommit över oss?
 
Det känns spontant som om åstiderna är i olag. Vi fick ingen vinter, den var som en enda lång höst. Vi fick ingen vår, den var också som  höst. Det blev ingen sommar heller utan som  lång höst med kyla o blåst. 
 
Jag hör till dem som normalt gillar hösten  med väder som gör att man kurar ihop sig i mörkret under en filt med en god bok. Men jag vill alltså inte ha höst  hela året om! Det här är trist! Gnäll, gnäll, gnäll!

Lunch på Sturehof idag.

Det regnar och ruskar i Stockholm också. Sönerna Markus o Mattias är tillbaka där nu  med Risa, Carin och lille Bill. Men man kan alltid äta god mat och strunta i regnet. Den här bilden kom nu.

Dagens fiskafänge!

Filéade och saltlagda för stekning i kväll.

Son Mattias åkte i söndags

 
Här poserar alla herrarna Kylén, olika åldrar och storlekar,  på trappan till Lihaget
Mattias åkte till Stockholm. Hoppas vi kan ses igen nästa sommar i alla fall. Vi saknar honom mycket, det är långt till Seattle.

Packmopedsturnén 2015 var bra!

Den var riktigt bra, kanske en av de allra bästa! Vi har nog varit på alla som varit på Hembygdsgården i Sillerud. C:a 700 besökare var det  i sluttningen ner mot den fina scenen för att kolla på Göran Samuelsson (ledare), Caroline af Ugglas, Nisse Hellberg, Ebbot, Bengan, Sara Riedel och några till.
För den som inte vet så är detta en musikturné, årligen återkommande i Värmland. Musikerna reser från plats till plats på mopeder och det är inte årets modell. De har varit med länge och kan ses utställda i Sunne hos Göran S.
Det var en väl sammansatt konsert med mycket ös och himmelska gitarrsolon. Det var kanske en tanke bakom det upplägget för att kompensera för förra årets  trista upplägg.  Caroline af Ugglas är ett proffs ut i fingerspetsarna, hon bjuder på sig själv och det är verkligen show när hon finns på scenen. Typisk artist som ska upplevas live, hennes energi går inte riktigt fram i tv. Nisse H. har bra låtar och bra texter. Den med katten som gick till grannen var suverän. Kanske hade varit kul att höra fler av hans  gamla slagdängor.  Ebbot var en positiv överraskning, också en liveartist av format. Sara Riedel (dotter till Georg) var en nyhet för oss och en positiv sådan, aldrig hört henne förut. Göran S är förstås bra som vanligt och han kan förutom att sjunga också berätta historier, vilket är uppskattat. Det var ett jämnt startfält med en knippe bra artister, inget bottennapp. Och vi fick höra ungefär lika mycket av alla.
 
C:a 700 i publik var en bit från rekordnoteringarna på runt 1000, men ändå bra med tanke på att förra årets upplaga var skral. Då glömdes texter, gjordes evighetslång paus och som sagt sammansättningen av låtar passade bättre på en psykologsoffa än på en scen. Det var mest sorgligt och trist och ledsamt. Någon sjöng riktigt dåligt också. Då gick vi hem innan det var slut. 
 
Men i år var det med råge godkänt och vi kommer självklart att fortsätta gå på Packmopedsturnén.  Alla konserter utom förra året har varit bra. Tacksamma är vi att Rickard och Hembygdsföreningen och några till arrangerar detta och lägger ner arbete på att ordna evenemang i bygden. Sillerud är på väg att bli Årjängs nöjesmetropol. Nu idag börjar Sellereveckan som pågår till 31:a! Och tidigare har vi haft pubaftnar med bl.a. Grisnils som sålde slut på biljetterna vid . Stationscafét 

Bill tog bild på Seffrin!

Barnbarn Bill är väldigt förtjust i våra hundar, särskilt i Seffrin. Han har tagit massor av bilder på honom med min kamera, bl.a. den här.
 
Och i morgon åker lille Bill tillbaka till Stockholm med sina föräldrar. Idag åkte son Mattias tillbaka till Stockholm för att så småningom åka tillbaka till Seattle. I onsdags åkte hans fru Risako och igår åkte Lina och Robin o Bobo o Bonnie.
 
Suck! Nu åker de alla och tystnaden sänker sig åter över Liane och Lihaget. Oj, vad tomt det blir och vad vi kommer att sakna dem.

Camp Grinsby i Sillerud Årjäng

Här i Sillerud finns en fantastisk fin vildmarkscamping. Den ligger vackert vid sjön Stora Bör med fin badstrand och bra fiske.
Det finns gott om plats för husbilar och husvagnar och dessutom stugor att hyra.
Badstrand med utrymme för många badgäster
Kanoter och båtar och cyklar kan hyras på plats
Minigolfbana
Hygienutrymmena är helt nybyggda, väl tilltagna och fräscha.
Ny reception med försäljning och fika
En mysig liten hantverksbod finns på området.
Här är läckra hemstickade tröjor till mycket låga priser.
Fina set för bäbisar
 
 

+ 7,7 grader ....

... vid norrväggen på huset är det hos mig nu, tidig morgon en dag i slutet på juli!!! Man vill inte tro att det är sant!!! Hoppas det är fel på termometern. Fast det lär vara värmebölja i hela världen utom just här, vi skandinaver har hamnat i en köld- och blåstbubbla,  bara sååååå orättvist. Och senare idag så ska det stora ovädret, klass 1-varning, med ösregn komma hit. Ibland måste man bara få gnälla även om vädret är världsligt, egentligen helt  betydelselöst så länge man har tak över huvudet och en god bok inom räckhåll.

Släktträff på Liane

Himla roligt att så många av Rolands släktingar kom till Liane på grillknyte! Vi stod för grillbädd och kaffe, men alla tog med sig något att grilla och dricka samt en stol.
 
Rolands bror Gunnar och fru Lillemor. Deras dotter Ann-Charlotte med Johan och barnen Simon med Sandra + fin hund, Natalie med Fredrik. Gunnar o Lillemors  son Jonas med Linda och barnen Josefin och Joakim.
 
Rolands syster Gun-Britt. Hennes dotter Annelie med Anders och barnen Matilda med Jocke och Märta.
 
Vi var son Mattias och kompis Robban, son Markus med Carin och lille Bill, samt  Carins systerfamilj med Lina, Robin med barnen Bobo och Bonnie.
 
Jörgen i Signebyn hade vägarna förbi så vi haffade honom för en snabbvisit. Han är också släkt men jag klarar inte att  reda ut hur. ;- )
 
Hoppas jag fick alla rätt nu och inte glömde någon. Sammanlagt så där 30 personer var vi.
 
Aldrig sett så många bilar på Liane förut.
 
Det var som drop in under kvällen, folk kom och gick. Till slut var det Mattias och Robban kvar i grillen. Det är rätt mysigt med marshallerna när mörkret faller på och grillbädden värmer länge när man sätter upp väggarna.
 
 

Trollade på Östra Silen ...

... gjorde son Mattias närmast och kompis Robban idag torsdag i det fina vädret, men blåste gjorde det också förstås. Det blåser alltid - jag är så trött på det.  De åkte ner till Krokfors och köpte lax hos Tore. De träffade både honom o Bibbi.  Senare under dagen var Mattias o Robban  hos Sofia (Mattias tremänning) o Robbans bror Andreas. De är ett par och väntar tillökning endera dagen, lilla Tyra ska få ett syskon.
 
Imorgon blir det mer här på bloggen om släktträffen här på Liane i kväll. Roligt att så många kom.

Barnbarn Bill har klättrat vid Badbarna idag!!!

Idag har barnbarn Bill o kusin Bobo testat på att klättra lite på klätterväggen vid Badbarna idag. Det har varit med selar förstås och linor och under ledning av Bobos pappa som är klättrare och säkerhetsansvarig på en klätterhall i Stockholm. Men sånt här kan farmor aldrig se i verkligheten!!! Nej!
 

GrisNils på Silleruds Station igår kväll!

Himla bra var det!! Vi hade verkligen roligt hela kvällen. GrisNils heter Stellan Olofsson egentligen, är komiker och musiker. Det var fullsatt på Stationscafét. Vi hade med oss sönerna Markus och Mattias, samt Mattias kompis Robban, Markus svåger Robin,  dessutom Thomas och Anne-Marie och Göran.
Ibland känns det som om Sillerud har blivit Årjängs nöjesmetropol. På måndag är det Packmopedturnén som kommer till Silleruds hembygdsgård. Den ser också ut att bli välbesökt. Det finns bara 62 biljetter kvar, vi köpte våra igår.
 
Bilden ovan är sönerna som pratar med Tore på Udden.
 
Fotot längst upp har jag lånat av Stationscaféts hemsida

Minigolf på fina Camp Grinsby!

Idag onsdag var vädret nådigt. Det blev minigolf med barnbarn Bill på Camp Grinsby. Han gick runt banan två gånger med stor entusiasm, sprang till bollar och banor, svetten lackade.
- Där är nästa bana!
Det är väldigt fint på Camp Grinsby, mer bilder därifrån blir det vid senare tillfälle.

Mysig kväll igår ....

.... hade vi med son Mattias och hans fru Risako. Det blev inte grillat utan jag gjorde alldeles vanliga svenska köttbullar och det var uppskattat! De kan ju köpa köttbullar på Ikea i Seattle men de är inte riktigt som hemlagade. 
 
När de USA - boende är i Sverige så är det många vänner man vill passa på att träffa så idag åker Risako till Stockholm för att träffa vänninan Kaori i Stockholm. De tar tllsammans en tur till Spanien på några dagar. Son Mattias är kvar hos oss ett tag till. 
 
I kväll ska vi på Pubkväll på Stationscafet i Svensbyn tillsammans med sönerna och några goda vänner. Grisnils ska vi se o höra. 
 
Kan bara konstatera att irl tar mycket tid just nu, det blir inte så mycket över att besöka andras bloggar o fb. Men jag kommer tillbaka! :-)
 

Ny haklapp fick barnbarn Lovis av sin morbror Mattias!

Son Mattias var i Umeå och hälsade på storasyster Malin med familj. Hans lilla  systerdotter Lovis fick den här fina haklappen! :-) 
 

Glömd kabel

Det är en kabel till någon Samsungapparat, men ingen av våra. Någon har glömt den här, vi hittade den under några papper. Om någon känner igen så går det bra att höra av sig.

Lilla söta Heja! Och Seffrin

Vi fick ett efterlängtat besök av lilla dunkerstövarvalpen Heja och hennes husse Ronny och matte Siv. De har hämtat Heja uppe i Troms och stannade till över natten med husvagnen hos oss. En himla trevlig kväll fick vi med upplivande av gamla minnen. Det får inte bli så länge till nästa gång. Nu idag åkte de vidare de 33 milen hem.

Ostindiefararen Götheborg i Åmål

Vi kollade på det här fantastiska fartyget i Åmål igår! Det är en upplevelse. Dagen då skeppet anlände till Åmål möttes det av 8000 åskådare,  en fantastiskt uppslutning. Det var många igår måndag också. Idag tisdag seglar hon vidare.  
 
 I utställningshallen fanns berättelsen om det ursprungliga skeppet Götheborg, som for till Kina för att handla. Man hade med levande kor o får för att få mat på vägen. Det beräknades att ungefär var tionde besättningsmedlem skulle komma att dö under resan så antalet var väl tilltaget från början. Fartyget gick under  på ett konstigt sätt; i bra väder, på infart till Göteborg efter en lång resa, på ett grund som alla kände väl till o det fanns till o med en lots ombord. Men det kan ha varit ett försäkringsbedrägeri, eller helt enkelt för mycket festande sista kvällen ombord.
Vi fick gå en -bra bit för att få parkering, Åmål var fullt. Och maten på Stadt var slut så vi fick äta på XO.

Lovis gillar böcker

Barnbarn Lovis i Umeå gillar böcker!

Grill igår kväll med alla.

När man sätter upp grillhusväggarna rätt så blir det lä och man kan sitta ute och äta grillat.
Så roligt att son Mattias och hans Risa är hos oss!

5 tornfalkar är det i Oskars duvslag!

 
 
Det har varit svårt att klura ut hur många tornfalkarna är i duvslaget på ladugårdsgaveln på Liane. Men igår kväll satt vi i grillen hela kvällen och då var de ute och flaxade  så vi kunde se dem samtidigt. Det verkar vara ett föräldrapar och tre ungar. Häromdagen fick Roland se två av dem inne i ladugården. Han öppnade dörrarna på baksidan så de kunde flyga ut. De tar sig ner där genom ventilationstrummorna men kan inte flyga ut den vägen. Men nu får dörrarna stå öppna så de inte blir instängda. 
 
Vi planerar att åka till Åmål idag måndag allihop för att se Ostindienfararen som lagt till där ett par dagar. Ikväll ska Roland o jag träffa goda vännerna Ronny o Siv som kommer hit en sväng på hemvägen med sin lilla dunkervalp. De har hämtat den i nordnorge o är alltså på väg hem till Västergötland med husvagn. 
 
Senare idag blir det lite bilder från igår på Mattias o Risa. 

Agenda. Son Mattias kommer idag!

Och hans fru Risa! En stor dag!! Det ska bli roligt att träffas äntligen. Vi har inte setts på nästan två år. I september 2013 flyttade han till Seattle för att börja jobba på Microsofts 343 Studios med deras spel Halo. Mattias ritar spel och samordnar ritare och har tidigare arbetat på bl.a.  Pandemic i LA och på Dice i Stockholm med spel som Mercenaries och Battlefield.
 
Nu är det i alla fall några veckors semester och besök i Sverige. I kväll kanske vi grillar tillsammans med storebrorfamilj och Bobo-familjen i Lianegrillen. På onsdag är det Grisnils i Staionsträdgården i Svensbyn, då ska vi dit. För sönernan är Grisnils lite kult. Han var här på Tjolitta bl.a. när son Markus hade sitt 30 årskalas där, alltså 10 år sedan.
 
På torsdag  har vi bjudit in till grillknyte med Rolands syskon och deras ättlingar och respektive. Det blir en ny variant där alla tar med det de vill grilla och en stol. Vi står för grillbädd och kaffe i stora kannan.
 
Lite sugen är jag på att åka till Åmål och se Ostindienfararen som kommer dit. Vet inte om det är i dag eller imorgon.
 
 

Rosorna på Liane

Nu blommar dom igen, rosorna på Liane. 
 

Regn ....

... är det och blåst! Och jag som tänkte åka på loppis i Årjäng på hembygdsgården. Den börjar kl 11. Undrar om den är inomhus eller ute?
 
Vaknade i natt av åska o slagregn, låg vaken länge, så det kan bli en trött dag. 
 

Bobo vattnar kastanjeträden på Liane!

Barn med anknytning till Liane har fått var sitt litet kastanjeträd av D och G. Och Roland planterade dem på gräsmattan mot vägen. Jag har berättat om det i ett tidigare inlägg. Nu har barnbarn Bills kusinfamilj vattnat dem och rensat ogräs i dem. Här syns Bobo i farten. 
 
Senare idag blir det bilder från en läcker måltid i går kväll o jag ska försöka få tag på recepten. Det var en trevlig kväll hos goda vänner. 
 

Roland kör in ved. I morgon blir det regn!

 

Bad- och båtdag igår

Bill gillar att köra Linderbåten
Mamma stannar på bryggan. Den röda stolen är bekväm.  Fast det gör ont att tänka på M som köpte den och som nu ligger sjuk istället för att vara här och använda den. Vi hoppas att det går bra och hon tillfrisknar. Lille Bill låter vinden blåsa iväg såpbubblorna
Farfar gör årets vassröjning vid badstranden vid sommarstugan. Om man envisas och skär under vattenlinjen så försvinner vassen så småningom sägs det. Lille Bill tar upp skum ur vattnet.
 

Sommarkväll på Liane

Lina och Bobo studsar, Bill kollar o väntar på sin tur.
Bonnie knoppade hos Roland
Robin o Markus grillade
 
Bill, Bobo och Lina i sandlådan.  Sen åt vi allihop förstås. Trevliga kvällar är det. Lite oplanerat och mysigt med barnen.

Grillen är mysig varma sommarkvällar med barnen!

Här ser det ut som om den lutar, det gör den alltså inte !  ;- ))
Idag blir en dag i sommarstugan med oss och lille Bill plus mamma. Bad o sånt.  Markus målar, Robin och Bobo klättrar vid Badbarna antar jag och mamma Lina o lilla Bonnie är med där. I kväll ses vi nog alla i grillen om det är fint väder.

På planet sitter ...

... just nu son Mattias och hans Risa! De är alltså på väg från Seattle till Stockholm. Först blir det en tur till Umeå för att träffa syster Malin o familj. Sen bär det av hit till Liane. Vi gläder oss, det var länge sedan vi träffade dem, nästan två år sedan. 

Örnäs i Åmål!

Den här dagen var planerad att bli grå o mulen och vi skulle ta en bowlingeftermiddag med barnen. Men banan i Årjäng var trasig och när vi kom till Åmål för att försöka där så var det stängt för semester. Idel grusade planer alltså. Men medan vi åt lunch på suveräna Stadt och fika på mumsiga XO så klarnade det upp och solen sken från en klarblå himmel. Det blev plötsligt badtemperatur. Vi styrde kosan mot Åmåls playa, Örnäs vid Vänerns strand. Bobo kastade sig genast i vattnet med hink och spade i högsta hugg och mådde som en prins. Mammor och lilla syster Bonnie parkerade sig på stranden. Men Bill såg inte åt vattnet, han fick syn på minigolfbanan och var från den stunden blind och döv för allt annat. Han ville bara spela och spela och spela!!!! Det blev spel med farfar och pappa. Men jag misstänker att hans morfar och mormor får justera klubbfattningen vid tillfälle! ;- )
 
Bobo med pappa Robin vid stranden. Bobo gillar detta .

Kvällsmete på Östra Silen

Några fina abborrar blev det!
 
 

Gungan är lagad på Stationscafét!

 
 

Morkulleungen på vägen

 Plötsligt stod de i vägen framför oss när vi kom med bilen; en morkulla med en liten unge. Här är ungen.  Roland väntade att få se hur hon skulle ta ungen under vingen och fly, det lär morkullor kunna göra,  men det gjorde hon inte. De bara kröp ner i vägkanten. Vi gick inte ur bilen utan åkte vidare, lämnade dem i fred. Detta är nog första gången jag ser en  morkulleunge på så nära håll. 

Fiskar med Bill o Bobo!

 
 

Träd ramlade i trädgården!

Tack o lov inte över huset och inte över någon människa. Det var bara praktlysingen i rabatten som tog lite stryk

Drama mellan Seffrin och grannens katt!

Seffrin sa inget, bara stirrade länge på katten! ;- ) Märkligt för ibland skäller han vildsint på allt som rör sig!

Bill-uttryck

Det finns ibland såna där uttryck som man vill komma ihåg från barn o barnbarn. Barnens skrev jag ner i deras egna uppväxtböcker. Barnbarnens får jag skriva här
 
Bill  3 år när vi är nere på Liane och gör nåt helt annat så får han plötsligt syn på en sten
 
- Farmor, den här stenen är triangelformad! 
 
 
Bill 3 år  när jag klipper av gräslök i pallkragen och han vattnar den samma
 
- Farmor, vi kan samarbeta!

Grillad lunch och fika sen!

Öppen eld är ju roligast
 

Fiske med nät idag söndag

I år gick det bra att ta på flytväst och åka båt, till och med att köra båten tyckte barnbarn Bill. Barnbarn Bill och hans kusin Bobo var med Roland o tog  opp nät idag på förmiddagen.  Det blev ingen fisk den här gången, men i eftermiddags la Roland ut igen och så får vi se i kväll hur det går.
 

Tornfalken är kvar trots målningen!

Vi se den ibland och i gluggen verkar det kunna vara en unge, eller en annan vuxen fågel
 

Sommarvarm dag avslutades med bad!

Bobo och Bill-familjerna åkte igår  direkt från travet till Signebybryggan för att bada länge! Äntligen badväder! Barnen hade så kul i vattnet. I år är båda två riktiga vattendjur, förra årets skepsis har helt gått över.
Här blev en flod som man kunde fylla med vatten

Grexit eller inte?

Jag hör ju till de här plikttrogna, betalningstrogna som ser rött när Grekland kommer på tal och det skrivs om  hur man låtit det administrativa maskineriet  bara gå på trots att det uppenbarligen inte fungerar. Man har inte ens lyckats få till ett system för att ta in skatt på ett effektivt sätt. Greklands utträde ur EU tror jag vore en bra lösning för alla parter. Om landet får stanna kvar trots allt så har EU visat vägen för fler länders regeringar som på samma sätt kan låna sig till en hög standard och därmed ett maktinnehav samtidigt som man låter andra EU länder betala. 
 
Vad som ingår i förslag till olika uppgörelser som flyger förbi är ju rätt ointressant. Det viktigaste torde vara huruvida EU har möjlighet att fortlöpande kontrollera att eventuella  avtal följs. Erfarenheten har visat att Greklands ledare inte skäms  för att lova runt men hålla tunt och trampa på i ullstrumporna som tidigare. 
 
Finlands regering säger i alla fall nej till nya uppgörelser med Grekland. Heja Finland! 
 

Rekord på stortrav i Årjäng - 15.000 besökare!

Det var strålande solsken och fina tävlingar på Sveriges vackraste travbana. Redan vid 8-tiden i morse bänkade sig de första i bergknallarna där borta för att få bästa platserna. Första start var inte förrän 12.45.
Roligast idag var att Årjängstränaren Kristian Lindbergs rikshäst med så där 1500 delägare vann. Alla ägarna var inte med i vinnarcirkel för att ta emot priset men rätt många! Här ställer de upp för fotografering med sin lyckosamma häst i mitten. Kul för Kristian o Caroline och Selma och Signe förstås. Grattis till alla!  Nästan hemmakusken Magnus Jakobsson hade också en lyckosam dag.
Lille Bill gillade karusellen och kusin Bobo också.
Det är ett barnvänligt evenemang med många olika aktiviteter.
Bill o Bobo
 

Rallydag i Årjäng med Bill

Vi startade på klassisk plats; Broms café med glass.
 
På målplatsen fanns alltså både coola snabba bilar som körde fort och så bollar. Bill var jättenöjd!
 
Jag tror att PG gick i mål här i ett av de tre heaten. Han vann en klass, vet ej vilken
En kanonfin dag fick vi, med solsken och god stämning och kul tävlingar. Mycket folk var det.

Sparrisoppa

Sparrisoppa är en favvo här. Ibland får vi sparris av goda vänner som tar med från Tyskland när den skördas under våren. Det mesta steker eller kokar vi direkt förstås. Men nu testade jag att spara det avskalade, frysa ner och så koka det, sila bort skalen o få en bas till soppan. Sen tog jag nederdelarna som jag också frusit ner i småbitar, skar dem i skivor och kokade tillsammans med schalottenlök i buljongen. Sen silade jag ifrån spadet och mixade. Tillbaka i buljongen tillsammans med vin, citron o grädde /kokosmjölk.
 
Så här är receptet på soppan, den bästa hittills
5 dl buljong med sparrisavkok o kycklingbuljongtärningar
 1 dl vin torrt vitt
5 dl visp eller hälften kokosmjölk
schalottenlök
lite citron, saft av eller rivet skal, men bara lite
vit sparris skalad i småbitar 
 
Vi testade att äta med hårdkokt ägg o räkor, men det kan man var utan, speciellt räkorna. Hackad persilja skulle vara snygg dekoration men det hade vi inte. 
 
Imorgon ska vi på stortrav i Årjäng  med hela skaran av besökare här på Liane.  Det brukar bli bortåt 15.000  besökare den här dagen. Med tanke på att kommunens invånarantal är runt 10.000 så är det en ansenlig skara som vallfärdar hit för att uppleva V 75 live. Lite av en folkfest är det, som började idag med biltävling i backe, fortsätter med stortrav i morgon o så ytterligare en travdag på söndag.   
 
Imorgon kommer också bilderna här på bloggen från vårt besök på motortävlingen i Årjäng med lille Bill. 

Bobo o lillasyster Bonnie med familj kommer idag!

Roligt att de kommer till oss på Liane. Det är barnbarn Bills kusinfamilj. Bobos mamma är Bills moster.  Bobo älskar att vara ute i naturen och joxa med stenar och vatten och växter. 
 
Fin bild på Bobo
Och lilla Bonnie! 
De kommer att husera på övervåningen på Liane. 
 
Och Roland o jag tar nu med oss lille Bill  och kollar på coola bilar i Årjäng! I kväll blir det grillning med alla i grillhuset på Liane
 

Bowlingdag!

Vi spelade bowling med barnbarn Bill idag! Han var jätteförtjust! Det finns en ställning som små barn kan lägga klotet i och skicka iväg.
Heja farfar!!!
Alla måste ha bowlingskor
 

Irländsk pubafton i Svensbyn - succé!

Himla mycket folk var det, många sitter utanför bild här. Det var irländsk musik och lite country från kl 20.30 till halv tolv med två pauser,  kanonbra hela kvällen.  Vi hade så roligt och det  i trevligt sällskap.

Oxfilésallad recept o bild

Den här fantastiska maten blev vi bjudna på av son-familjen! Lägger in receptet här eftersom vi kommer att laga den själva här så småningom. När det är dåligt väder är det roligt att ägna tid åt matlagning.
 
Oxfilesallad till 4 pers
 
400 g oxfile
 1 liten röd lök
3 msk färsk gräslök
1 mak färsk citrontimjan
1 halv msk färsk rosmarin
80 g ruccolasallad
80 g machesallad
1 ask pärltomater
1 dl olivolja
2 msk smör
400. g svamp 
 
Frys oxfilen i 20 minuter. Finhacka rödlöken o örterna. Blanda i en skål o ställ  åt sidan. Fördela salladen o tomater på fyra tallrikar. Skär oxfilen i tunna skivor.  Och ett par gånger på tvären. Stek köttet hastigt, ska inte bli brynt. Fräs på ört o lökblandningen. Stek lite på svampen. Blanda allt, antingen i en skål eller fördela på tallrikarna. Köttet överst.

Irländsk afton ...

... blir det på Stationscafet i Svensbyn i kväll onsdag, vi åker dit. Musik och grillat bjuds

Bill -bilder

Lite blandade bilder. Kikare är roligt.
Så oemotståndligt söta är sovande barn
 Man blir stark av att grilla korv
 

Rallarros o lupiner!

De är vackra ihop, lupinerna som är på utgång och rallarrosorna som börjar blomma nu. Ok jag vet att man ska betrakta lupinerna som ett utländskt ogräs som tar kål på de inhemska vilda blommorna.  Men ett vackert otyg är det i alla fall. : -)

Bloggstatistiken ....

... har förbättrats. Jag kan fortfarande inte se vilka som varit inne och läst min blogg, men jag kan se var de bor, på ett ungefär.  Eller var deras datorer  bor kanske man ska säga. 
 
Jag har fler läsare i Stockholm än i Årjäng, fler i Berlin än i i Oslo, lika många i Oslo och Karlstad. 
 
En del kan jag gissa mig till vilka de är typ Sollentuna, Varberg, Umeå och så. Men andra är platser är ett mysterium, exempelvis Neckarsulm, Warrington och så. Säkert finns det en hel del robotar som besöker med automatik bland de obegripliga.
 
Veckostatistiken har också blivit bättre och den säger förstås mer än dag för dag, för de flesta läser nog inte en blogg varje dag utan följer den lite nu och då. Enligt veckostatistiken så har jag många fler läsare än jag trodde, det är i överkant på lagom många eller hur jag ska uttrycka det. Att ha bara enstaka skulle kännas lite futtigt, men att ha för många skulle kännas nervöst, som ett stort ansvar. Minns fortfarande hur överraskande och pirrigt det kändes när jag konstaterade att 28 personer  varit inne och läst min blogg en dag när den var alldeles nystartad.  Såg dem framför mig som en hel skolklass! Det kändes som jättemånga! Nu är det alltså betydligt fler och som sagt i överkant på lagom många.  Kul att statistiken blir bättre på blogg.se.  Och kul att så många väljer att följa bloggen, som bara är min dagbok på nätet. 

Barnens kastanjeträd

Alla barnen med anknytning till Liane har fått varsitt eget kastanjeträd av D och G. Tack snälla för dem! Roland har planterat dem på Liane och där får de växa sig stora. Ramarna av trä runt om är där för att hindra klipparrobot Einar att meja ner dem. Vi hinner väl kanske se dem bli 20 år om vi lever o har hälsan.  Jag har ingen uppfattning om hur stort ett kastanjeträd är då. Men barnen kan få se det egna trädet bli stort. 
Här är Moses / Elias träd.
 
Billie Samolov / Ström
 
Bobos
 
Bonnies
 
 
Isaks
 
 
Bills 
 
 Lovis

Stenbeck

 Den här boken läser jag just nu! Intressant och mycket välskriven! 

"FARMOR! NU KOMMER JAG! ropade lille Bill.


Idag kommer barnbarn lille Bill med mamma o pappa.
Inte på den eldrivna fyrhjulingen som på bilden här ropande till farmor där borta vid huset, men väl med tåg o hyrbil.
Det ska bli så roligt att ha dem här på Liane i hela tre veckor.

Världen blir opp o ner genom ett vinglas!

´Märkligt fenomen, men omvärlden bli faktiskt opp och ner om man betraktar den genom ett vinglas!

Målning av vitt idag söndag

Det som tvättades  häromdagen målade vi idag, hundhus, garage, vedskjul. Jag tog det som gick att nå utan stege och Roland resten. Det var alltså klart mest åt honom. Jobbigt i tryckande värme och sol, men idag lär vara sista regnfria dagen på ett tag.
Ovanför hundgårdarna. Det är en jobbig kombo, när man ska måla,  falurött och vitt men det lyser fint sen när det är klart.

Gråhundklubben på Liane i två dagar!

Ett antal bilar, hundar och ägare har varit på Liane i två dagar för kurs. Samordnare är Jörgen, son till Ingegerd och Morgan. Det kommer nog bilder senare.

Fiberrapport om problem med svag Telia-router

Vi funderade ju en del omkring vad man kunde göra åt att det blev svag / ingen telefonsurf i rummet längst bort från Telias router om man kör trådlöst i hela huset. Vi har nu fått fiber.  Mannen i teknikbutiken i Karlstad menade att Telias routrar har små antenner och man behöva byta ut den mot en  annan router med starkare antenner. Fast Roland köpte en ny surfplatta istället. Han behövde ändå en och den har betydligt bättre mottagning än telefonen så nu går det bra att surfa i hela huset.  I en kommentar kom tips från Hans E. Jag kopierar hans text nedan:                  

En enkel Quick fix är att köpa en AirPort express i en datahandel då den jobbar både i 5Ghz och 2,4Ghz samt är bra mycket starkare än Telias router med den kan man skapa ett eget trådlöst nät. Anslut den med kabel i routern behöver inte vara så lång 0,8 till den längd du vill. Telia tycker inte man skall göra så men det funkar mycket bättre än Telias lösning, fråga Marie. Med vänlig hälsning,  Hans E     

Följande text kom också från Hans:     

kom att tänka på att om man bara använder fibern för data/internet och inte TV
och telefoni så kan man koppla in vilken router som helst, men använder man tv
och/eller telefoni även över fiber så skall man hålla sig till Telia, det
framkom när jag ville byta ut mitt modem för fjärde gången, så med andra ord har
de ett under dimensionerat modem/router för svenska förhållanden i andra länder
som spanien eller frankrike fungerar det säker jätte bra.

Tack för tips Hans!

          


Sommarstugan

Varmt och väggen bort!! Det är en glasvägg som går att skjuta ifrån så att hela väggen blir öppen ut mot altanen.
 Det och så västerläge mot sjön är nog bäst med det här huset.
Inifrån och ut ser det ut så här. Lille Seffrin får vara ute
 
Lång tvekan att gå i vattnet!
 
Men till slut tog både Seffrin och Roland årets första dopp i sjön. Så där 20 grader är det i vattnet.
Förra året var Seffrin valp och fick gå här på altanen fritt med kompostnät runt.
Solnedgången över Östra Silen går inte av för hackor.
Utsikten i morse söndag! Stilla frid, inte ett ljud hörs! Nu är hela glasväggen på plats och då ser det ut så här.

Lilla barnbarn Lovis ...

...räknar tårna och filosoferar djupsinnigt ser det ut som

"Rostas" grillade vi på sjön!

Efter en svettig dag med målartvätt så var det skönt att ta Busterbåten och låta vinddraget fläkta. Kvällsmaten blev grill förstås, kött  som jag aldrig testat förut.
Det var något som kallas "rostas" i butiken, svenskt kött förstås,  en styckningsdetalj från låret på nöt. Det var väldigt gott, grillade snabbt,  blev både saftigt och mört. Vi kryddade själva. Jag gillar egentligen inte färdigkryddat kött, vill helst marinera och smaksätta själv.
Kaffe med goda vänner blev det. Roligt  att återknyta en bekantskap, en man som vi träffade senast 1984 och tänk han kom ihåg att han blev bjuden på te hemma hos oss då - för drygt 30 år sedan! Vilket makalöst minne!
Hemfärden på Östra Silen blev vacker! Trevligt avslut på en jobbig dag!
 

En doft av hö över hela Leverhögen!

Man skördar verkligen hö överallt! Inte ensilage eller nåt annat. Det är gammaldags väldoftande hö som slås, vänds, strängas och balas / körs in löst. Jag åkte förbi igår, fredag. Många hästar finns det i Leverhögen / Sillegårs och detta blir deras matförråd antar jag. Lite nostalgi att se detta. Det är länge sedan vi slet alla sommarens fina dagar med höskördande. En eloge till dem som orkar fortsätta att bruka jorden och hålla landskapet öppet!
 

Tvättat inför ommålning!

Det har vi gjort idag! Också ett nöje när det är + 28 i skuggan! ;- ) Men vi har inte så mycket att välja på, det vita på uthusen måste göras hjälpligt rent i alla fall innan vi målar om efter rödfärgningen. Det är mödosamt, först lägga på rengöringsmedel med borste,  skrubba, sen vänta lite och så spola, eventuellt borsta igen. Lös färg måste skrapas bort. Jag håller mig på marknivå och Roland tar det som kräver stege.
Det är högt och bitvis obekvämt med stege som står på skrå.
Takrännorna togs ner och jag gjorde rent dem. De var liksom färgen full av alger och mossa. Det var en svettig dag.

Före och efter!

Jag målade verandaräcket förra sommaren också. Och jag bemödade mig efter alla konstens regler: Målade först sedan detta tryckimpregnerade räcke funnits på plats ett par år för så ska man göra. Sen blev det grundat en gång när det var absolut torrt. Därefter målade jag det två gånger till. Men lika fullt så flagnade det så småningom. Jag skrapade och slipade allsammans för en tid sen och har inväntat fint väder för att kunna måla.
Nu struntade jag i att vara så himla noga, det hjälpte ju inte förra gången. Så nu blev det målat två gånger, punkt slut. Det får duga. Roland säger att hela verandatrappen måste snart göras om så det är lite provisorium, bara så det ska se prydligt ut tills dess.
Det står en mängd färgburkar som vi har tagit lite av och det är alltid svårt att veta vad som är användbart. Glad att jag skrev så här på den här burken, både vad som finns i, var vi har använt den tidigare och när. Den funkade fint.

Fullmånen!!!

Äntligen fick jag med månen på bild!!!! Vet inte varför jag misslyckats förut, har testat otaliga gånger men det har inte lyckats. I kväll gick det att få med månen på bild, den hänger över prästgården i Sillerud. Det är alltså nu en del ska bli mångalna, min pappa berättade om en arbetskamrat som blev det. Fast hur det yttrade sig vet jag inte. En del får problem med sömnen, bl.a. en f.d. kollega till mig och hennes son.  Jag blir bara pigg och glad av fullmånen, ingen har klagat på att jag skulle bli bete mig som galen, åtminstone inte galnare än vanligt. ;- )  

Ingen ordning runt huset!

 
Det är liksom ingen ordning runt huset. Det har bara blivit växter här och där ibland. Jag har slutat kalla det trädgård för en sån ställer krav på god planering och ordning. Just nu blommar mycket. Hade en bloggvän en gång i tiden som hette Annaa Mattsson. Hon gillade sånt här, rundvandringar bland blommor o grönt på bloggen. Hon var en av mina första bloggkontakter men hon gick hastigt bort för några år sedan. Tänker alltid på henne när jag gör en sån här rundvandring bland växterna.
Här ovan är i alla fall vita och blå akleja.
Från altansidan är det mest iris som blommar. Längst till höger skymtar kaprifolen efter väggen, den som har ett skatbo. Det som inte blommar, de stora buskarna vid trappen är spireabuskar. Och det piriga till vänster om grillen är halvdöda syréner, vita bond.
Här är framsidan med nämnda aklejor, blågull vita och blå, och några förskrämda dagliljor längst bort. Idegranen efter väggen lever trots mina underliga nerklippningar och det gör ett par tujor också. Jag envisas med att ha buskar invid husväggen för att liksom binda ihop huset med omgivningen, fast jag vet att man inte ska. De lär söka sig med rötterna ner i dräneringen, men jag struntar i det. ; - )
Här är alltså daglilja, blågull, akleja och iris.
Tar med dem en gång till då; mina kära trädgårdsnattvioler som doftar så fantastiskt om kvällen och på natten.
Tja den här utsikten har då ändrat sig sedan skogen blev borta.
Rhododendron blommar på baksidan vid redskapsskåpet. Minns att när vi byggt huset 1977 så var det som helt tomt på nordsidan. Jag kollade då i diverse böcker vad som kunde trivas i norrläge och fann rhododendron. Det fick bli en sån. Fast lite synd att vi ser den så sällan, lite skymtar vi genom fönstret.
Rönnspirea är bra. Den överlever också all hantering, gillas av humlorna när den blommar och ser prydlig ut som buske. Bakom den skymtar en klängväxt på väggen med hjärtformade blad. Precis nu glömde jag vad den heter. Det måste vara åldern med glömskan, jag har alltid vetat namnet på den eftersom den täckte östväggen på mitt barndomshem och detta är en ättling förstås från en avläggare som mamma hade med hit.
 Vid källartrappen är det mest överblommad spirea och lite perenner som smugit sig in där

Fiberrapport igen då

Det här blir mer och mer intressant! Jag har ju gnällt här på bloggen över den ibland valhänta hanteringen när det gäller att få ordning på bredbandsabonnemang för vårt nya fibernät.
 
På något sätt har Telia kundservice fått info om mina klagomål och jag har fått några kommentarssvar från en Andreas Göransson. De finns nedan under mitt inlägg "Telia - den sista sovjetstaten". Jag har till slut (något motvilligt!) skickat in mina betänksamheter angående Telia i ett formulär. Och det ska bli intressant att se vad jag får för svar på det.
 
Och den mest intressanta frågan är förstås: HUR FÅR TELIA KUNDSERVICE REDA PÅ ATT DET KLAGAS PÅ TELIA I NÅGRA BLOGGINLÄGG????? Finns det angivare någonstans bland  bloggläsarna? Ha ha... :- ) Eller (troligare!) finns det ett sökfilter som gör att man vaskar fram sånt här med automatik?

Fiberrapport igen

Telias router här i huset lyckades inte nå rummet längst bort vid surf på telefon. Enligt killen i butiken berodde det på att Telia har små antenner i sina routrar.  Men igår köpte Roland en ny surfplatta. Den har bättre mottagning än telefonen så nu går det att surfa i hela huset. Vi behöver inte byta routern, vilket kändes avskräckande rent tekniskt  och dessutom en onödig kostnad när vi precis fått den. Vi har nu lärt oss att det handlar både om routerns sändarstyrka och datorns mottagarstyrka. Det tar sig! Men långsamt!
 
Turordningen för att få sitt abonnemang inkopplat föreföll en stund utredd och begriplig. (Efter mycken möda, blod, svett och tårar! Alla som hade adress-strul med sin fiber skulle ju hamna i en vänta-hög som skulle tas i tu med först i augusti) Men nu föll hela logiken igen eftersom Gunilla Svantorp enligt sin fb fick inkopplat inom en timme efter att hon anmält rätt adress till stugan. Ett av våra hus ligger rätt nära hennes stuga men vi som anmälde rätt adress 3.e juni får alltså vänta till 14:e augusti på att få vårt abonnemang. Dimmorna tätnar igen! ; - )

Busterbåten i kväll onsdag!

Sommarvarmt och skönt var det. Vi gjorde en tur med Buster-båten!
Och blev bjudna på en "gammal-tant-efterrätt": Jordgubbar, ägglikör och vispgrädde.
 

Fiberrapport: Telia har små antenner i sina routrar ...

... sa han som jobbar på en stor datorteknikbutik i Karlstad. Därför kan man behöva byta ut Telias routrar  mot routrar som har större antenner och därmed bättre räckvidd om man vill köra trådlöst. Om man vill täcka in hela huset förstås med trådlöst och slippa ha kablar. Om man har kabel mellan routern och datorn så får man mycket bättre uppkoppling, då ska man få det man betalt för, minst.
 
Nä vi köpte ingen ny router, Roland köpte en ny surfplatta och den tar upp det trådlösa bättre än hans telefon gör, så det funkar att surfa ändå. Med telefon kan man oftast inte surfa alls så snabbt som med vanlig surfplatta. Och kabel från router till telefonen verkar man inte kunna ha.
 
Annars finns det andra hjälpmedel för att öka signalstyrkan på routern men jag ska inte ens försöka förklara hur de funkar, för det var komplicerat.
 
Förresten är det lite roligt att vi är i samma båt som riksdagskvinna Gunilla Svantorp på andra sidan sjön,  när det gäller dilemmat med att få till rätt adress för sent för att få fiberuppkoppling.  Hon blev lovad fiberuppkoppling inom en timme när hon nu lämnade korrekt adress. Ska bli spännande att se om hon möjligtvis sitter i "en annan båt" i de här sammanhangen och får sin uppkoppling direkt medan vi andra som löste vårt adresskrångel 3:e juni får vänta till 14:e augusti.; - ) Inget förvånar längre i de här sammanhangen. Och vanlig logik är inte användbar för att begripa varför Telia prompt vill ha en adress för post till de hus / adresser som ska ha fiberabonnemang. Kommunens vanliga register för ex sophämtning och annat går inte, inte heller fastighetsregistret. En del hus får aldrig post och har inte postadress och behöver ingen postadress. ?????

Varg i Snarkil ...

.... sågs idag vid kraftstationen och rörde sig vidare mot Järnsjön.

Vilka partiledare är en tillgång för sitt parti?

Ja, ungefär så var frågan när Novus nu har undersökt svenska folkets syn på partiledarna. Annie Lööf anses vara en stor tillgång för C. Hon ökar med 32 procent sen tidigare undersökningar (siffra inom parentes) och klår Fridolin med en procentenhet. Jimmie Åkesson är den som flest anser är en tillgång för det egna partiet och han seglar vidare som ohotad segrare genom att öka med 10 procent. Skruttigt går det för Löfvén och Romson och Fridolin. De har rejäla minskningar. För min del får alltså gärna Åsa Romson fortsätta vara partiledare. Hon framstår mer och mer som  sina motståndares bästa argument med den här mycket tydliga bottenplaceringen! För de flesta är det svårt att ha förtroende för ett parti som valt en sån ledare. Den här undersökningen handlar alltså inte om vilket parti man sympatiserar med utan bara om hur man ser på partiledarnas värde för det egna partiet.
Bilden ovan är från TV4