Hämndlystnad ...

... är en ful känsla, den ska man försöka behärska, men ibland knackar den på. Hur kan någon vara så ondsint och  plåga  försvarslösa djur, om o om igen??:
http://www.dn.se/nyheter/sverige/misstankt-kattdodare-gripen
 

Naturvårdsverket ...

... tycks betrakta jägare och markägare som dagisbarn i vargdebatten! Man vet inte om man ska skratta eller gråta??????  Det senaste verktyget i dialog med de vargberörda är att den som vill prata vid en sammankomst ska  hålla i en pinne!
http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Nyheter/Nyheter/2013/03/Dialog-ska-forbattras-med-hjalp-av-pinne-1.46605/
Detta är som man själva säger inte så ovanligt, men snälla Naturvårdsverket, det är på dagis som  tal-pinnen är vanlig!  Syftet med pinnen är att barn  ska få konkretiserat att en i taget har ordet och får tala, de andra får inte störa. Kunskapen om detta brukar i allmänhet finnas hos vuxna utan hjälp av pinne. ;-)  Och skulle nu vuxna människor obstruera mot talarlistan i affekt så lär inte pinnen hjälpa ändå.  
 
Med den här människosynen på NVV så är det inte konstigt om dialogen mellan detta statliga verk och vanliga medborgare blir ofruktbar.

Påskdagen med barnbarn!

Fiske blev det ute vid Agnars. Men inga fiskar, möjligtvis ett napp. Så vi ägnade oss istället åt att grilla korv nere vid sjön och att äta våfflor med Axel o Monique uppe vid huset. Man måste ju äta våfflor när det är påsk. Färden dit ut och hem gick för barnens del med fyrhjulingen på kärran. Det funkar bra.

Battlefield 4 ...

... heter det datorspel som yngste sonen jobbat med det senaste året på Dice i Stockholm. Spelet släpps till hösten men redan nu kan man spela 17 minuter av det på prov. Roligt att grafiken får beröm av förhandstittarna. Det är väldigt filmlikt.
http://www.battlefield.com/
http://www.battlefield.com/battlefield-4/videos/bf4-announce-trailer-with-rihanna#./bf4-announce-trailer-with-rihanna?&_suid=136470309902905599366359444973
http://www.idg.se/2.1085/1.499184/battlefield-4-ar-dices-nya-grafiska-best
http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/spela/article16494835.ab
http://www.gamereactor.se/forhandstittar/97471/Battlefield+4/
 

Vrid fram klockan ...

... en timme! I natt har vi tappat en timme nu när vi går över på sommartid. Klockan ska alltså vridas fram. Numera sker det oftast automatiskt i mobiler och på datorer. På den tiden vi hade mjölkkor var det  knepigt att få dem att ställa om. De var liksom programmerade med sina rutiner och det blev lite mindre mjölk några dagar. Jag kan väl fortfarande tycka att det är onödigt med sommartid, men det är bara att inrätta sig.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/vrid-fram-eller-lita-pa-mobilen
http://www.expressen.se/nyheter/nar-vintertid-byts-ut-mot-sommartid-2013/

Fyrverkerier och brasa påskaftons kväll


Fyrhjulingsåkning och grillning i skogen påskafton

Det blev skogsutflykt med fyrhjulingen och grillning med barnbarnen idag påskafton

Påskkärringar 2013

Här är grannbarnen; Julia o Clara med mamma.
 
Bild nr två är Annie o Elsa på Udden
Bild nr tre är Melker o Vilmer i Bäcken
Och längst ner är alla barnen i Signebyn
 
Fina påskbrev kom de med allihop, våra barnbarn blev jätteglada och tränade på att jaga dem nu när Roland inte orkade springa.

Påsklunch


Påskaftonsbilder ...

... kommer nog imorgon här på bloggen. Jag hinner inte idag för nu ska vi iväg till en påskbrasa och skjuta raketer. Det är bilder på alla påskkärringar och påskgubbar,  dagens fyrhjulingsutflykt + grillning  med barnbarnen och så brasan förstås.

Inte synd om Cypern ...

... är det menar Richard Swartz i en ledare idag i DN. Alla visste vad som pågick i den s.k. bankvärlden på Cypern under många år och det var svindleri, på gränsen till kriminalitet. Men ingen gjorde nåt för att förhindra det, varken EU eller nationalstaten Cypern. Sen när det hela havererade så kom krokodiltårarna. Värst är EU:s oförmåga att värja sig för att bli utnyttjat av giriga stater / politiker som gärna strör pengar över sin befolkning för att bli omvalda och sedan kommer till EU för att få hjälp. EU talar inte ens öppet om de här stora ekonomiska strukturproblemen, utan sopar fortfarande under mattan. De områden där man gärna och beredvilligt  utövar total makt över länderna är istället snus och rovdjurspolitik, småsaker som nationalstaterna borde få besluta om själva i demokratisk ordning. En koloss på lerfötter?
http://www.dn.se/ledare/kolumner/det-ar-inte-synd-om-cypern

Påsktallrik på Stationskafét i Svensbyn!

Alltså så här fin är den och ni anar inte hur läcker! Nu orkade jag inte hela, men gubben "offrade sig". Annars kan man nog få ta med hem i en doggy-bag. ;-)

Agenda

Imorgon påskafton blir det först så att gubben tar med sig barnbarnen till Årjäng och inhandlar fyrverkerier och det så snabbt som möjligt morgonen. För sen vill vi vara hemma och hålla tummarna för att det kommer påskkärringar! Påskmat  blir det sen med traditionella ingredienser. På kvällen ska vi försöka uppsöka någon påskeld att fyra av rakterna vid. Ett tag tänkte vi fixa en egen brasa men det blev ett för tidsödande projekt, vi hoppar det i år o snyltar på någon annans istället. Nu har jag gjort blogginlägg nedan om barnbarnens resa från Umeå och hit och deras första dag här.

Fina kojor!

Det blev fina kojor idag torsdag bakom vårt hus. Barnbarnen Moses och Isak strävade och byggde med lastpallar. Det blev varsin koja och modren fick inspektera.

La ...

... uttalat med ljust, långt a, säger man här på dialekt om arbetet med att trava ved snyggt och prydligt. Det gjorde barnbarnen Moses och Isak  idag torsdag, i pannrummet när Roland körde in med skottkärran och tippade på golvet. Innan dess var de med och lastade av ett vedlass från vedkärran med traktorn. Viss timpenning utgick och den delades ut i lönekuvert som sig bör. ;-)

Frukost på T-centralen Stockholm!

Flyget från Umeå med barnbarnen och dotter gick tidigt i torsdags, så det blev lagom med frukost i Stockholm. Barnbarnens kusin Bill o hans mamma C passade på att komma dit  göra sällskap en
stund. Bill fick en kul mössa av kusinerna.
 
Sen fortsatte resan till Liane med tåg, som först stannade en timma i Hallsberg och så hämtade vi i Karlstad.

Personal shopper!

Egentligen en bra idé, i grunden menar jag. En "Personal shopper" är alltså en person som hjälper till att välja kläder.
.http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/jag-blir-glad-av-min-garderob
 
Jag som är totalt obegåvad och ointresserad av mina kläder och klädinköp skulle tycka om att ha någon som hjälpte mig att välja plagg, färger och så. Allt skulle då  passa ihop, det skulle inte flyta omkring plagg i garderoben som inte passar till nåt och som är oanvändbara. Det en personal shopper kostar kan antagligen sparas in på att man köper färre klädesplagg, men rätt. Och får en basgarderob som går att komplettera.
 (När jag googlar på fenomenet personal shopper, så finner jag att den här hjälpen är kostnadsfri på vissa platser, exempelvis Åhlens Stockholm! men då antar jag att man får hålla sig till just den affärskedjans kollektion o det blir ju begränsat)
 
Min garderob är märklig på ett sätt. Det förstod jag när jag jobbade tillsammans med en kollega i samma rum i 2 år. Hon märkte det och jag berättade hur det var: När jag hittar ett plagg som jag gillar så köper jag flera lika  på en gång, innan de försvinner ur butiken. Ibland flera av samma storlek, ibland i två olika storlekar för att de ska kunna hänga med i viktförändringar. Mina jeans består  exempelvis av 4 + 3 + 2 + 1 + 1 lIka / storleksvarierade.  Det samma gäller en del favvotröjor som blå polo med korta / långa ärmar, svarta polo med korta / långa ärmar, jeansskjortor osv.

Kommentarer ...

... har jag förstås fått i samband med mina blogginlägg om eventuella skolnedläggningar i Årjängs kommun. Några har jag publicerat, andra inte. Jag vill bara klargöra direkt att jag känner inga förpliktelser att publicera kommentarer som innehåller svepande ogrundade anklagelser mot mig eller andra personer eller institutioner. Jag publicerar också ogärna anonyma kommentarer, men kan göra undantag om de är sakliga och korrekta (vilket de sällan är!)

GLAD PÅSK!

Alla bloggläsare  önskas en riktigt GLAD PÅSK! Bilden är förstås från förra året, vi hoppas att vi får se påskkärringar i år också.

Bojkotta vispgrädde från Österrike ....

... kommer jag att göra. Dels är den inte svensk, jag vill gärna gynna svenskt jordbruk genom att köpa svenska produkter, dels innehåller den stabiliseringsmedel E407 vad nu det kan vara, dels är förpackningen plast och inte vaxad kartong som är bättre ur miljösynpunkt (vi eldar upp kartong).
 
Visste inget om detta förrän jag fick se en FB eller blogg om detta för några dagar sedan och kollade i mitt vårt kylskåp och med skammens rodnad på kinderna kunde jag konstatera att vi hade ett sånt här paket. Nu åker det ut och inget kommer in i vårt hus mer.

Dotter o barnbarn ...

... kommer hit till oss idag torsdag från Umeå! De flyger till Stockholm, lämnar orientalkattungar där o tar tåget vidare till Karlstad för att fira påsk hos oss. Himla roligt ska det bli att ha dem här på Liane över helgen! Gossarna hoppas på att få se påskkärringar och påskbrasa,  det är fenomen som de inte känner till. 

123 personer ...

... kom in på lärarutbildning med 0,1 på högskoleprov! Hur man kan ha så lågt begriper jag inte för om man svarar med alternativ C på alla frågor  i provet så blir resultatet  0,4 !  Maximala poäng på högskoleprovet är 2,0. Medelresultatet för dem som antogs till lärarutbildning var 0,5. Den siffran har  sjunkit drastiskt de senaste åren och nivån är i särklass låg bland högskoleutbildningarna. Nämnas kan att den sjuksköterska som kom  in på lägsta resultat hade 0,6. Fakta här har jag hämtat från en artikel i DN 27:e mars.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/nastan-vem-som-helst-kan-bli-larare
 
Detta innebär att väldigt få vill bli lärare och att en del av dem  som kommer in på utbildningen behöver stöd för att klara av den. En absurd tanke. Den här utvecklingen måste brytas och det räcker inte med att införa en lägsta nivå för antagning till lärarutbildning. Lärarjobbet måste förändras, innehållet måste återgå till att handla om undervisning, för- och efterarbete till undervisning och om skolans ämnen. Det håller inte att fokusera på dokumentation, nätmobbning, kvalitetsredovisningar, utvärderingar, nya datorsystem, kontroller av sjuka barn som är oanmälda, rastvaktande, likabehandlingsplaner, bedömningar, samtalsmetodik, kränkningsanmälningar, individuella undervisningsplaner, åtgärdsprogram osv. Kärnan i verksamheten är ändå undervisning i klassrumssituation och att göra något meningsfullt av skolans ämnen för eleverna. Men det känns som om det var länge sedan det var fokus.
 
Arbetsmiljön för lärare, både fysiskt och psykiskt, måste förbättras. Det mest plågsamma för dagens lärare tror jag är att man inte längre har verktyg för att omedelbart stävja bråk, oro och barns elakheter mot varandra. Jodå, det finns ett rätt omfattande system för skriftliga anmälningar men det mal ändå på långsamt, är tidsödande o ganska uddlöst. Det finns kanske mest där för att skydda kommunerna juridiskt vid eventuella klagomål. Det är inte något stöd för läraren i den akuta situationen. Det jag tar upp i det här blogginlägget gäller inte bara min kommun utan alla kommuner i landet utifrån krav uppifrån i systemet.
 
Så måste lönerna upp förstås, eller åtminstone få till ett trendbrott, att de slutar sjunka i förhållande till liknande yrken. 
 
Allt fler tror som jag, att staten måste återta ansvaret för skolan. Det är logiskt att den nivå i samhället som ställer kraven också är den nivå som tar ansvaret, betalar och organiserar så att målen kan nås.  Skolan måste bli en arbetsplats som är attraktiv för både elever och lärare. 

"Havsmannen" ....

....av Carl -Johan Vallgren har jag läst. Grundstoryn är väldigt mycket realism, bitvis tung och grym. Men den bärs hela tiden fram av hoppet om något bättre: "Det som har en början har också ett slut och det måste bli bättre". Vallgrens grepp är den klassiska litteraturens dramaturgiska knep med spådommar och förutsägelser.
 
I den realistiska historien ingår så småningom en sagovarelse, Havsmannen, som han placerar i en sjöbod, på en minkfarm och till slut i en jordkällare. Och på nåt underligt sätt så är varelsens närvaro helt ok. Jag vet inte hur Vallgren bär sig åt för att åstadkomma det, men det känns helt i sin ordning när man läser boken att det plösligt finns ett godhjärtat monster med i en annars totalrealistisk story.
 
Temat fuling / monster kontra sårbar ung kvinna finns på något sätt med i Vallgrens böcker. Det förekommer  i "Den vidunderliga kärlekens historia" också. 
 
Boken är precis som Vallgrens andra böcker en spännande sträckläsarbok, lättläst men med goda kvaliteter. Det lönar sig emellertid  att stanna upp läsningen ibland och fundera över symboliken i de människor han tar fram och de händelser han beskriver.  Det finns en uppenbar risk att man läser alldeles för snabbt igenom texten för att den flyter på så bra o lockar till vidareläsning omedelbart. Jag har gjort så med tidigare Vallgren-böcker, men upptäckt nya bottnar när jag läst om böckerna. De tål det! De vinner på eftertänksamhet o reflektion. 

Vaknar ...

... idag onsdag till intensiv fågelsång! Kanske är våren ändå på väg?

En fin påsktallrik ....

... för 129 kr  kan man nu få vid Ica-Sillerud i Sinikkas kafé. Det är ombyggt och nu serveras även mat där. Rättigheter trodde jag var klart,men det kommer senare under våren. Imorgon onsdag är kvällsöppet 18.00 - 21.00 och då är det sänkt bensinpris och extrabilligt lösviktsgodis. Påskhelgen är det öppet varje dag 10.00 - 17.00 utom påskafton då det stänger 14.00.
 
Vi som bor i Sillerud är jätteglada över att vårt lanthandlarpar väljer att satsa på detta i  Svensbyn. Det känns lyxigt att ha både kafe o matservering så nära  fast vi bor i en glesbygd. Dessutom är Gerds Sjösala öppet Långfredag - Påskdagen 12.00 - 16.00

Ledig tisdag ...

 
 
 
 
.... har det varit. Himla vackert väder! En skidtur på sjön på förmiddagen och en på kvällen, sammanlagt kanske en 6-7 kilometer. Kvällsturen vid halv sju var gudomligt vacker i solnedgången. Spåret går ut till storsjön. Om det smäller i isen inne i viken så är inget emot därute. Det låter som gevärsskott. Känns lite obehagligt, jag kan förstå Jazz. Åker inte där, dessutom har  det gått en råk därute, man ser vatten o is som tornar upp sig. 
 
Dessemellan är jag lat och läser en bok: Giganternas fall, av en favvoförfattare, Ken Follett, han med Nålens öga, hette den väl? Jag har läst det mesta av hans romaner, ofta med historisk bakgrund. Och den här är också bra.
 
 

Skolnedläggning

Så här skrev jag i ett blogginlägg oktober 2012:

 

128,575 kronor / elev / år...

... är kostnaden i den  minsta skolan i Årjängs kommun, en av dem som majoriteten vill lägga ner och som det bråkas om just nu i Årjäng.  Det är enligt budget för 2012. Just nu lär finnas 22 elever på hela skolan fördelat på 7 årgångar inkluisive förskoleklass. 6 av årgångarna har 3 eller färre elever. Exakt siffra vet jag inte, familjer flyttar o byter skola snabbt. Men den borde stämma på ett ungefär. 
Jag har svårt att tro att någon annan kommun har kvar så små skolor.
 
På min skola, den stora skolan i centralorten Årjäng, så är kostnaden 61,309 kronor/ elev / år enligt budget 2012, alltså hälften så mycket som i den lilla skolan.
 
Och en förfärande stor andel av elevkostnaden i den lilla skolan är rena lokalkostnader, inte undervisningskostnader, man betalar dyrt men inte för kvalitet på undervisningen utan för kvadratmetrar, uppvärmning, underhåll osv. .
 
Den andra lilla skolan som man vill lägga ner har också väldigt få elever, enligt prognos strax över 20 stycken åren framöver. Barnantalet i Årjängs kommun minskar över tid. Läsåret 04 / 05 så fanns 1.151 elever i hela kommunen. För nästa läsår 13 / 14  så beräknas antalet till 939.  Den prognosen ligger ju i närtid och kan betraktas som tillförlitlig.  Minskningen ser ut att fortsätta till 873 elever läsår 18 /19. Nu är det vanskligt att sia om framtiden, allt kan hända som vänder utvecklingen. Det vet man i Årjäng som var dömt till undergång i ett tv-program på 60-talet. Men det vore oansvarigt av dem som beslutar att inte låtsas om det som redan  har hänt och anpassa verksamheten  till de förhållanden som råder idag.
 
Nu handlar skolbråket i Årjäng mest om decibeldemokrati. Dvs det är några få som valt att använda beslutet om skolnedläggningar till att elda under striden mellan de två stora orterna i kommunen; Årjäng och Töcksfors.  Det innebär att bråket följer inte partilinjerna längre utan en geografisk linje, tvärs igenom Alliansen som har majoritet.  Det har allt mer kommit att handla om  solkig argumentation mot person, inte så mycket i sak längre, eftersom argumenten varit lite torftiga. Det är mest unken bypolitik och  symbolfrågor, som man kunde se i NWTs genomgång för någon vecka sedan. Jag refererade det här på bloggen i ett tidigare inlägg.
 
I kväll tisdag tar BUN beslut om att lägga ner en av de minsta skolorna, Blomskog. Sen ska beslutet beredas vidare o tas upp fullmäktige. Det blir också en folkomröstning i ämnet. 

Måttlöst slöseri ...

... är det runt vargcirkusen i Sverige. Junseletiken har kostat 4,5 miljoner och vandrar obekymrat norrut igen med en fart av minst 3 mil per natt. Vem trodde nåt annat???? Nu har hon inte långt kvar till den plats där hon fångades.
Rovdjurscenter i Hagfors som kostat 40 miljoner skattekronor på 4 år,  säljs nu för 1 kr!!!!
http://www.nwt.se/hagfors/article1277115.ece
Det som skulle bli en turistmagnet i Hagfors och ett infocenter blev ett stort fiasko. Det finns inget turistiskt stort intresse, en bråkdel av de beräknade besökarna dök upp. Åtminstone är intresset  lågt i Värmland, kanske får man nog av varg ändå, utan att särskilt uppsöka ett rovdjurscenter.

Jazz o Oskar

Jazz blev rädd på isen när det kom smällar i den. Såna här stora sammanhängande  isflak som det blir  på vår stora sjö Östra Silen skapar stora spänningar förstås.  Det dundrar rejält ibland och en hund känner säkert vibrationerna också. Jazz  flög upp i knä på husse o vägrade gå ner. I o för sig bra om han inte går ut på is, ibland är den ju alldeles för tunn.
 
Kax-tax har inga bekymmer med smällande isar, Oskar är inte rädd för nåt, inte för långtradare, älgar, stora hundar, kor, hästar och heller inte för issmällar alltså. Jo, han är lite mörkrädd faktiskt, det har han varit sedan han var liten valp och gick långa promenader med mig på skogsvägar när mörkret började falla. Då höll han sig nära mina fötter.

Vägverket....

.... ska satsa på vår länsväg i år! Den från oss o ut till E18.
 
Det blir bra! I alla fall mycket bättre, för nu är den väldigt dålig. Känns redan som om det vore tjällossning.

Grill

Igår lördag var vi på Dramstadholmen o fikade i solskenet. Understa bilden.
 
Idag åkte vi tvärs över Egenäs genom skogen med fyrhjulingen och hundar, till Hästöholmarna. Där är de två översta  bilderna tagna. Vi hade med korv, grillade o åt det som lunch. Den här holmen ägs av alla fastighetsägare på Egenäs gemensamt. Här togs virke för att bekosta bron vid Brobacken, delvis i alla fall. Himla skönt i solskenet, det blir riktigt varmt nu. Men nätterna är fortfarande kalla, - 13 inatt. 
 
Ikväll besökte vi en släktingen o kollade på en söt liten bäbis!

Skidor

Skidåkning  i kanonväder blev det både lördag o söndag. Lille Oskar var med förstås. Det är plattskidåkning på sjön. Fru Stefan L på Luteföra hade gjort spår som var bra att åka i, tack för det. De går från Agnars till slutet på viken ut mot storsjön.. Vem som helst är välkommen att använda dem förstås.

Jadekyckling...

.... är ett recept som jag fått från matglada kollegor. Igår kväll gjorde jag rätten första gången o det blev riktigt bra. Så här gör man
 
Fyra pers
 
Fyra kycklingfileer, stek själv i olja, salta o peppra eller köp färdiggrillade
 
Marinad
 
1dl soja, 0,5 dl vatten, 2 msk socker, 2 msk vinäger, 2 msk sesamolja, 2 msk färsk riven ingefära, 4 pressade vitlöksklyftor (kunde kanske vara finhackade), 2 krm sambal oelek.
Blanda allt, ta av en del till serveringen
Låt kycklingfileerna dra en stund i resten
 
Varva Romansallad, skivad avokado, gurka, mango med köttet (skuret i skivor, eller i bitar), eller lägg köttet ovanpå
 
Jag valde att dela på det  så grönsakerna var på ett fat o den varma kycklingen på ett annat, som jag kunde värma i  micron före servering. Det går åt mycket grönsaker
3 avokado, 2 mango, en halv gurka
 
Till detta serveras ris.
 
Och jag körde kräftor till förrätt o brulepudding till dessert.
 
Vi åt detta tillsammans med goda vänner igår lördag kväll. Äntligen lyckades vi haffa R o I i Snarkil att komma ut till Agnars, det har varit på g flera gånger förut. Vi skulle ha varit två till egentligen, men flunsan härjar just nu. Vilken trevlig kväll vi hade! Många gamla minnen och så nya planer blev det.

Blonde

Vi anade det, både bokens utlånare och jag, att jag inte skulle orka läsa hela boken. Inte för antalet sidor men av andra skäl.
 
Det är en så mörk bok. Joyce Carol Oates grottar ner sig i beskrivningar av kvinnlig förnedring på alla plan, även kvinnors förmåga att förnedra sig själva  och frivilligt låta sig utnyttjas. Ja, kanske till och med tycka sig förtjäna det. Jag tänkte först att JCO  kanske pausar och tar det hela lite kursivt ibland, men det gör hon inte. Här lämnas inget åt sidan utan allt beskrivs i detalj med yttre  händelseförlopp och känslomässig upplevelse. Hon är en duktig författare och gör det hela med stor litterär finess, det är bitvis suggestivt skrivet, med korta meningar och tempo, varvat med stillsamma reflektioner. JCO är en intelligent kvinna. Hon målar också upp bilden av sin huvudperson Marilyn Monroe som en mycket  intelligent kvinna men känslomässigt skör med en svår missbruksproblematik och illa hanterad av sin omgivning redan från den olyckliga barndomen.
 
Nu är boken inte en biografi utan en roman som lånat Marilyns liv. Men de kapitel jag läst ordentligt, de som handlar om hennes förbindelse med JF Kennedy, verkar stämma rätt väl med hur B-M Mattsson skriver om presidentens utnyttjande av kvinnor. Och B-M har gjort sin bok så nära dokumentär man kan komma och ändå skriva en roman.

Tända lampor på Earth Hour!

...Imorgon lördag,  kan vi som ogillar WWFs agerande I rovdjurspolitiken och som tvivlar på att människan har ett avgörande inflytande på eventuella klimatförändringar passa på att spara disken o tvätten till 20.30. Då är det WWFs flaggskepp Eart hour då vi förväntas släcka ner. Men vi som inte gillar WWF av olika skäl kan ju göra tvärtom. :-)
Jag är inte ensam om att vara skeptisk till det här jippot:
http://www.expressen.se/ledare/earth-hour-ar-ogenomtankt/
Lite förvånad kan man bli att kommuner och andra officiella institutioner så okritiskt hänger på o släcker ner gatubelysning osv.

Annétthe gripen i Thailand...

...hon sjukgymnasten som misstänks ha svindlat landstinget i Värmland på flera miljoner och stulit nästan en miljon från sin sambo. Hon avslöjdes för en tid sedan efter en granskande artikel i tidningen Värmlands Folkblad. Men man skulle nog vilja granska de landstingsrutiner också som gör det möjligt att under så lång tid fejka patienter och behandlingar och få ut en massa pengar.
http://www.expressen.se/nyheter/annetthe-gripen-i-thailand-1/

En bra idé ...

... ser det ut som, ett stöd för barn som inte mår bra. Och tänkt att finnas på plats där barnen finns, i den egna kommunen! BUP är också bra, men ibland långt borta, med långa köer och kan kännas som ett stort steg.
http://www.nwt.se/varmland/article1278466.ece

Nästa valp - en dunker!

Nu är den beställd, nästa lilla valp! Det blir vad vi talat om i många år; en dunkerstövare från Norge! Egentligen skulle vi ha haft en valp förra året men då blev valparna födda för sent på året, opp i jaktsäsongen, så då valde vi att vänta. För 43 år sedan hade Roland en dunker, King.
 
Den här valpen kanske ska heta Oddvar det är i alla fall arbetsnamnet.  Eller kanske Skavlan? ;-) Han är redan nu  speciell. Hans far var född 1972 och hette Rusken. Jag skriver "hette" för han är förstås död sedan länge. Rusken var en mycket duktig jakthund och nedärvde väldigt bra. Han blev till och med  för flitigt använd i aveln och stoppades. Men en veterinär som var intresserad harjägare,  lånade honom en vecka,  tog  sperma från honom och frös ner. Nu har den spermabanken öppnats och får användas!
 
Bård Larsen ringde och berättade för ett tag sedan att han fått lov att använda Rusken på sin tik Raija och erbjöd oss att tinga en valp. Efter några dagars betänketid så tackade Roland ja och han  får välja första hanen i den kommande valpkullen. Inseminationen lär ske i dagarna och vi räknar med att få valp i juli om allt går vägen. Va roligt det ska bli med en liten valp!  Det var 7 år sedan sist väl, om jag minns rätt, då vi hade Oskar o Jazz små.  
 
Rusken, två år gammal.
 
Bild här ovan på Raija, den understa är hon 8 veckor.
 
 

Skolnedläggningar i Årjäng ...

... finns det förslag till beslut om. Det som föreslås är att Blomskogs skola ska läggas ner höstterminen 2013. Skolan har nu 29 elever fördelade på årskurs 1-6 enligt officiell uppgift idag torsdag. Årskurs 6 har ingen elev nu så skolan skulle med de två förskoleklassbarnen som börjar ettan ha 31 elever till hösten.  Den uppgiften och andra siffror, som jag också fått idag, kan givetvis ha någon liten ändring som inte registrerats men bör vara ungefär rätt i alla fall. (Fick en uppgift i en kommentar att det nu finns 35 elever på skolan, antar att det är hela skolan,  men jag vet inte hur de fördelar sig på årskurser eller boende så jag låter min beräkning nedan  stå kvar, med den här anmärkningen. Nettoökningen är i alla fall inte så jättestor vid Silbodalsskolan vid en eventuell flytt)  
 
De eleverna ska det i så fall  beredas plats för på Silbodalsskolan i Årjäng, den skola jag jobbar på. Av de 31 eleverna så bor två i Bengtsfors kommun och kan möjligtvis ha lika långt eller närmare till skola där, jag vet inte avstånden riktigt. Vill kanske gå där istället? En elev bor mellan Blomskog och Holmedal och kan eventuellt ha intresse av att gå i Holmedal istället för på Silbodal.
 
Men 28 - 31 elever ska det alltså beredas plats för på Silbodalsskolan i Årjäng  och fördelas på klasserna 1-6.
 
De elever som nu går årskurs 6 hos oss är 46 stycken, de ska flyttas till högstadiet nästa termin. I första klass  börjar 31 barn. Det innebär att min skola minskar per automatik med 15 elever från innevarande läsår till nästa.
 
Nettoökningen, inklusive eleverna från Blomskog, stannar då vid  13 - 16 fler elever till höstterminen 2013 på Silbodalsskolan årkurserna 1-6.
 
Det innebär en ganska  liten ökning på en  skola med  245 grundskoleelever fördelade på 6 årskurser  / 12 klasser. I genomsnitt blir det bara drygt en extra elev per klass. Nu vet jag att det inte fördelar sig så jämnt men det  går säkert att lösa. På gott och ont så finns det flexibilitet när det gäller personal och lokaler på en så stor skola.  Jag är övertygad om  att Blomskogsbarnen kommer att känna sig välkomna hit och få tillfälle att lära känna nya kamrater i sin egen ålder, om nu detta förslaget blir ett beslut.  Vi som arbetar här kommer i alla fall att bidra så gott vi kan till det.  Vi jobbar varje dag hårt för att göra en bra skola och med elevernas bästa för ögonen.
 
Som en ingrediens i kampen för bygdeskolornas bevarande i kommunen så pågår en svartmålning av verksamheten på Silbodalsskolan så jag ville bara med detta inlägg bidra med en annan bild.  Jag respekterar föräldrars och kollegors kämpande för att bevara de egna skolorna men den kampen gynnas inte av att man smutskastar kollegor och verksamhet på de skolor som föreslås bli kvar i kommunen.

Förrådets gästrum!

Idag kom den stora dubbel-glas-dörren på plats i förrådets gästrum. Den blir kanonfin!! Den saknar "mittpinne", går att öppna helt och  bredvid den den helglasade entrédörren.
 
Bilden överst är tagen ungefär som om man ligger i den säng som kommer att hamna där, en stor motorsäng som går att hissa upp så man kan se ut över sjöns solnedgång genom glaset  eller öppna upp totalt och känna det som om man ligger utomhus. Fast då kommer förstås allt byggmateriel att vara borta och ställningar o traktorer och så. ;-)
 
Jag har letat tapeter men inte hittat några bra, så det blir nog målat matt nu, mullvad väggar och tak, svart golv och så guld och glitter och lila  "siden" för resten.

Spel som kultur!

För många en ny tanke. SvD skriver om det.
 
Sonens Battlefield 3 tog hem tre Bafta-priser,  bland annat  för bästa grafik och ljud, men det fick inte så mycket uppmärksamhet som försäljningssiffrorna.
http://blog.svd.se/spelbloggen/2013/03/19/spel-ar-kultur-inte-pengar/
Mattias läste konstvetenskap vid Stockholms universitet innan han tog steget fullt ut och blev spelritare på heltid. Många av hans kollegor delar han konstintresse och gör annat skapande bredvid. Jag undrar om inte en generation presumtivt duktiga  konstnärer har kommit att ägna sig åt speltillverkning istället för  utveckla sin skapartalanger inom traditionell konst. De är otroligt duktiga hantverksmässigt när det gäller att skapa bilder. För detta att göra dataspel är ju på många sätt  ett hantverk som kräver kunskaper och känsla för bild, skulptur och inte minst arkitektur.
Den 27:e mars kommer en förhandstitt på uppföljaren till Battlefield 3, den som helt logiskt heter Battlefield 4.
  http://www.battlefield.com/battlefield-4
Nu jobbas det väldigt intensivt på spelet på Dice i Stockholm 

Gamla bilder

Översta bilden: Elsa från Mölntegen, hon var syster till Tora i Lisslerud och Elof i Mölntegen, moster till Inga-Lill på Brobacken, faster till Kjell Elofsson. På bilden är också Rolands farmors bror Oskar Boberg, Oskar på Liane. Paret var förlovade men något giftermål blev det inte. Bilden bör vara tagen på Årjängs marknad, men året okänt.
 
Mellersta bilden: Bilden föreställer timmerkörare och deras hästar i Älgå, utanför Arvika enligt Nils på Liane. En del av dem kom härifrån Sillerud, några var från Fryksdalen.
 
Understa bilden: Den vita hästen "den blacke marra" hålls av Oskar Boberg. Till vänster om honom står Rolands farfar Gustav med hästen Lotta. Till höger om Oskar ser det ut att vara Emil i Signebyn, farfar till Östen och Maj.

Agenda

Besked idag onsdag att dotter och barnbarn från Umeå kommer till påsk, vi glädjer oss! Träffa liten bäbissläkting snart hoppas vi på, äntligen, fast det är inte barnbarn dock, bäst att tillägga det. Uthusbygget knövlar på, fast det blev ordentligt försenat med benbrottet. Det ser ut att bli fint.  Det närmar sig påsklov men en vecka kvar förutom den vi har nu, tidigt i år. Lille Bill tog passfoto idag, de ska ut och flacka så småningom. Våren syns inte till än, men sen kommer den nog med en väldigt fart. Till helgen blir det solsken i alla fall, just nu snöar det. Vädret och väglaget kan bara bli bättre just nu, en rejäl  andel av Sveriges befolkning har ramlat och  brutit något detta extrema år, läste jag i en tidning idag. I vår bekantskapskrets är det  fem drabbade. Jadekyckling och pepparrotstorsk är maträtter på kö. Böcker på ingång är bl.a. Blonde av Joyce Carol Oates. Får se om jag gillar den, författaren har jag lite svårt för men bokens tema tangerar ju Kennedyboken. Hundvalp har vi tingat. Det blir äntligen en dunkerstövare och väldigt speciell, jag återkommer om den.

En stjärna i himlen.

En stjärna i himlen fick jag nog efter äckelstädningen idag och så kvällens mer påtagliga belöning; oljefotbad. Det är skönt för torrsprickiga fötter. Man gnor in fötterna med olja, olivolja eller nån annan. Sen en plastpåse på varje tass och så ner i varmt fotbad. Jag har alltid en vattenkokare full med varmt vatten bredvid så jag kan fylla på ett tag. I kväll fick det bli den tid det tog att se Veckans Brott med Leif GW.( Han är inte fel att lyssna på, men det  här krafsandet på kroppen får han gärna sluta med för min del). Det måste vara den långa o kalla vintern med torr luft som gör att huden blir så torr och sprickig, både på händer o fötter.

Konfiskation av pengar ....

... på bankspararnas konton har EU beslutat ska ske på Cypern om landet vill få del av ett stödpaket på några miljarder Euro. Det är politiskt svårhanterligt att helt enkelt ta drygt 6 % av alla bankmedel hos stora sparare och små sparare, hos inhemska sparare och utländska sparare. Reaktionen har blivit stark och det blir allt tydligare hur okänsligt EU är för unionens befolkning och dess reaktioner. Ett barn hade kunnat förutse vreden över att plötsligt bli berövad en del av sina sparpengar! Det farliga är inte summan pengar i en så liten ekonomi, men det skadade förtroendet när insättningsgarantin sätts ur spel. Som någon skrev; förtroende för banksystemet är som en graviditet, man kan inte var lite gravid, lika lite som man kan ha lite förtroende för banksystemet. Antingen har man förtroende eller också har man det inte. Nu tas pengar ut i en rasande fart på Cypern och kanske annorstädes också. Farligt, farligt .....!
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/farliga-vatten-1
http://www.dn.se/ekonomi/experten-risk-for-panik-bland-sparare
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/cyperns-smasparare-ska-inte-betala_8009434.svd
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/kaos-och-ilska-pa-cypern_8008610.svd
Uppdaterat: Nu kommer förslag om att skona småspararna men de med tillgodohavanden över 100.000 (insättningsgarantin) får istället betala 15 %. Det verkar som om man kan hacka i sig lättare.
http://www.svd.se/naringsliv/branscher/bank-och-fastighet/experterna-darfor-maste-man-radda-smaspararna_8011298.svd

Äckelstädning ....

.... har jag ägnat min lediga förmiddag åt, verkligen det allra värsta i huset; golvbrunnar, toaletter, utrymmet under diskbänken (som någon ondsint arkitekt gjort jättestort i vårt hus, där hamnar ju bara allt skräp som vi är för lata för att frakta bort just då!).
 
Kanske kan detta trösta någon stackare som eventuellt var avundsjuk på min lediga dag, någon som inte alls är ledig utan måste arbeta o slita.
 
Och varför väljer jag nu frivilligt och med viss lust att göra äckelstädning när jag kunde ha gjort betydligt trevligare saker; promenerat med Oskar, läst en god bok, eller nåt sånt?????
 
Jo, för känslan som infinner sig efter ordentlig städning. Om det är  riktigt äcklig så är det blir det en upplevelse på katharsisnivå! (Hmm stavningen där???).   Och så lite för att det var liksom frivilligt och spontant påkommet när jag fick se golvbrunnen i badrummet. Sen fortsatte det av sig själv.
 
Sist kom det vedervärdiga utrymmet under diskbänken. Varför ställer vi dit en massa konstiga saker som blomjord, ytterkrukor, blomstöd, tre (!) vattenkannor, fyra potatispåsar,  Nej, det blir inga före och efter - bilder. Bara en på  handskarna som jag använder till sånt här. De är märkta så de inte ska råka bli använda till potatisskalning eller nåt sånt.
Och Ikeas förnämliga sopsorteringssystem; till brännbart, till kompost (rådjuren) och till plast + metall och sånt udda. Med en tjock tidning i botten och plastkasse i varje så funkar det till vardags.

Ledig dag tisdag!

Lite tidningsläsning på nätet så här tidigt på morgonen och så dra täcket över huvudet och somna om igen! Det är att vara ledig! Sovmorgon!
 
Den här dagen är dessutom ograverad, inte intecknad i plikter förutom ett matuppdrag vid middagstid. Det finns ju förstås ett och annat att göra, men när jag vill och om jag vill. Skön känsla att vara ledig en vardag och bra träning inför det totala pensionärslivet om ett par år.

Tänder lampor på Earth Hour gör jag!

Det gjorde jag förra året och det kommer jag att göra i år också. Jag tänder alla lampor och kör igång så många maskiner jag kan, givetvis inte tomma, men sparat till just då. Det är min protest mot Earth Hours arrangör, WWF, som saboterar de demokratiska besluten i vårt land angående rovdjurspolitken och som är en toppstyrd organisation i stiftelseform, helt stängd för insyn utifrån när det gäller internationella ekonomiska flöden. Om inte de här s.k. miljöorganisationerna hade anmält Sverige till EU så hade vi haft en fungerande plan för rovdjurhantering idag, en plan som beslutats i demokratisk ordning i vårt land utifrån våra förutsättningar.
 
Jag uppmanar alla andra som i likhet med mig är missnöjda med WWF att demonstrera genom att tända lampor och spara disk och tvätt till Earth Hour!
 
Det är lördag 23;e mars kl 20.30

Gammal bild

Det här är en av få bilder som finns på Rolands farfar, Gustav Kylén. Han dog ganska ung i tbc, tror han var 43 år. Äldsta barnet, Rolands far var bara tonåring då och yngsta barnet något år gammal. Det är Gustav som är längst ner till höger. Han  var gift med Ester (Estrid) Boberg och de fick barnen Thyko, Nils, Emma, Lisa, Evert, Svea,  Helge o Astrid.  Han är ju lille Bills farfars farfar, om man nu vill se det hela ur den synvinkeln.
 
Sittande nr två fr vänster är Gustav på Sellere, far till Lena R, morfar till Christer o Camilla osv.
Måste fråga Nils om han kommer ihåg några av de andra på bilden.

Nationellt it-brottscenter

Det är ett förslag från M och det låter bra. Självklart så måste ökade möjligheter att spåra it-brott kombineras med ett arbete för att förhindra att kränkningar och grooming på nätet uppstår, ett arbete med värderingar och vaksamhet hos oss alla.
http://www.dn.se/nyheter/politik/reinfeldt-krankningar-pa-natet-farligt-for-samhallet

"Vi tolererar inga förlorare" av B-M Mattsson

En tegelsten har hon skrivit B-M Mattsson om klanen Kennedy. Hon är mycket kunnig i ämnet, både i familjen Kennedy och i landet USA. Roligt att läsa eftersom Kennedys hör till min ungdom. Vi beundrade presidentfamiljen, de var så vackra, unga och fulla av framtidsoptimism. Dessutom verkade de vara så vanliga med sina barn och sina vardagsbestyr förutom gala ibland förstås med vackra kläder, fina frisyrer, anknytning till filmvärlden och Hollywood osv. Men när man läser boken så förstår man att bakom fasaden dolde sig något helt annat:
 
- Stenhårda krav från fader Joe o mamma Rose att någon i familjen måste bli president. Man jobbade verkligen för det hårt och målmedvetet i två generationer, med list, pengar, rätt kontakter osv. Pappa Joe misslyckades, äldste sonen Joe dog och så föll lotten på John. Han fick allas stöd i sin politikerkarriär. Efter hans död Bobby som mycket väl kunde ha blivit president, men som sköts under sin kampanj. Ted som var senator i 40 år men som misslyckades med presidentvalet.
 
- Ett familjeliv hos John F och Jackie som såg ut som en idyll, men det var en fasad. Var och en hade sin roll i kampen för presidenten och den var överordnad allt annat.  Dessemellan ägnade sig männen åt något som antingen var rent sexmissbruk med ett  antal kvinnor, eller helt enkelt ett avancerat sätt att koppla av och roa sig på ett sätt som i vissa kretsar var gångbart på den tiden. Kvinnorna hämtades fram vid behov och fraktades snabbt bort igen, det fanns en diskret organisation för detta. Den notoriska otroheten var känd och godkänd av hustrurna  som en del av spelets regler. Men de goda kontakterna med tongivande media gjorde att ingen avslöjades. Man hade i klanen Kennedy sett till att ha mäktiga tidningsmän i sin innersta umgängeskrets.
 
- Friska, solbrända och starka såg de ut. Men John var egentligen hela tiden svårt sjuk. Han hade Addison och oerhörda ryggsmärtor. Han använde ofta korsett och särskilda anordningar för att ta sig upp och ner för trappor. Hans Addison gjorde honom "solbränd", vilket såg friskt ut men alltså tecken på något helt annat. Cortisonbehandlingarna gjorde honom rundlagd i ansiktet så han såg mindre tärd ut. De smärtstillande och uppiggande som han ständigt  använde skulle anses som narkotika idag.
 
Man kan inte låta bli att förvånas över att så mycket makt kunde samlas i familjen Kennedy trots de svårigheter som man på många sätt levde i bakom fasaden. Det är också intressant att i tanken spekulera i hur det skulle ha sett ut om skotten i Dallas aldrig avlossats. Hur länge skulle detta spel ha kunnat fortgå innan det blivit  avslöjat och verkligheten bakom blivit känd?

Tysk skepsis mot euron!

Ja, äntligen börjar det jäsa mot EU och Euron också i Tyskland, landet som hittills betraktats som den Eúropeiska unionens tålmodiga och outsinliga  bankbok.  Ett nytt parti är under bildande under ungefärliga  parollen "Ut ur Euron".  Det är inte ens bildat än men opinionsundersökningar ger det stöd av var fjärde tysk. Och de som står bakom är inga vanliga populister utan väletablerade digniteter från olika områden i samhället.  "Alternativ för Tyskland", AfD, är  namnet på partiet.
 
Bra att fler inser vansinnet med den här gigantiska, maktfullkomliga och korrupta institutionen  EU och dess påfund.  
http://www.svd.se/naringsliv/tyska-folket-allt-mer-eurokritiskt_8003410.svd
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/nytt-eurokritiskt-parti-utmanar-merkel_7995048.svd
http://blog.svd.se/cervenkaspengar/2013/03/18/eu-hojdarnas-livsfarliga-chansning/
 
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/cyperns-smasparare-ska-inte-betala_8009434.svd

Bra om jordbruk!

Jag blir så glad när jag ser satsningen på ny ladugård på Guterud. Det känns så rätt och så roligt med svenskt jordbruk som är välskött och juste mot djuren. Ibland skriver någon väldigt bra om det o formulerar det jag inte förmår få ner på papper. Patrik, vem han nu är, på den här länken har gjort det: Huvudet på spiken!
http://www.lrf.se/Medlem/Regioner/Varmland/Nyheter1/Omnis-pecuniae-pecus-fundamentum---Notkreatur-ar-alla-pengars-ursprung/

Irländsk afton på Travmuseet!

Himla trevligt arrangemang av Lions och Travmuseet tillsammans (tror jag att det var) . Rikard Ohlin spelade irländskt tillsammans med sitt gäng. Mat i form av buffé ingick. Bra var det  och hög stämning. Publiken var med o hjälpte till, inte minst A som syns på bild här tillsammans med resten av Breviksgänget, Lill-Ingmars som fyller 50 år i år och därmed kommer att spela lite mer än vanligt.
 
Irländsk afton  och musik inspirerad av det landet förstås.Det är mycket fart och dunka, men också stilla balladstuk.
 
För länge sedan var jag några veckor i Dublin  och blev förtjust i den här typen av musik när den spelas live. Då var vi på pubarna, i det yttersta rummet förstås. På den tiden var det innersta rummet reserverat för män. Nästan alla män gick ut och tog en öl efter jobbet då och arrangemanget var gjort så att inte hustrur skulle komma och hämta hem dem. Det dansades också, en dans som kallas Reel tror jag, spelades med skedar i publiken och slogs takten i bord. Instrumenten på den tiden var nog mest gitarr,  fiol och någon flöjt. Eller bara en fiol.
 
Nu pratade vi lite Irland vid vårt bord men mer Island av förklarliga skäl. Mycket intressant, ett land vi inte känner så väl och aldrig besökt.
 
Trevlig kväll hade vi.  
 

Irländsk afton ...

.. kommer jag att skriva om imorgon förstås. När bilderna är klara. Vi bröt upp i andra pausen för att frakta hem gubben och lägga honom med benet högt. I skrivande stund fortsätter festen - till kl 01, in på Iralnds nationaldag; St Patriks day. Tja sen kanske skriver jag  om varför jag har en öppen dagbok, en blogg. Om jag kan klura ut nåt bra svar på frågan jag fick. Eller också finns det inget bra svar, kanske ett dåligt svar, eller inget svar alls. Jag får grunna på det

Agnetha Fältskog ...

... väntade vi in i Skavlan igår kväll. Hon är fortfarande ett medialt charmtroll, himla roligt att se och höra henne. Det har varit glest med framträdanden  sedan ABBA slutade. Nya skivan ska bli spännande att höra, idel kärlekssånger tydligen. Enligt henne själv så är det svårt att skriva om något annat.
 
Man kan ana att ett stort antal frågor var i förväg förbjudna att ställa i gårdagens intervju, exempelvis om ev. nuvarande förhållande, barnen, relationen till Björn, stalkingen osv. Det enda vi får reda på är att hon fortfarande tror på kärleken och det unnar man ju henne. Hon beskriver sig själv som en ängslig person men samtidigt bestämd. Med ålderns rätt eller kanske med  musikerns, så är hon känslig för mycket ljud, blir stressad.
 
Hoppas detta framträdande inte avskräckte Agnetha från fler, hon är fortfarande en intressant person.
http://www.svd.se/kultur/agnetha-faltskogs-nya-skiva-lovar-gott_7996294.svd
http://www.svd.se/kultur/faltskog-jag-ar-en-angslig-person_7998076.svd
 
 

EUs hantering av snus ...

... är trist, men inte överraskande. En beslutsfattare avslöjades med fingrarna i mut-syltburken och fick avgå. Efter det så skulle allt hanteras korrekt. Men det är precis som med rovdjursbesluten; man väljer ut fakta som man  fått fram på lösan grund = bluffsiffror. Någon sorts hämndlystnad och maktfullkomlighet kan anas bakom hanteringen. Dessutom verkar enskilda personers agenda få styra. Snustillverkarna i Sverige överraskade genom att inte vilja betala mutor utan avslöjade istället EUs korrupta företrädare. Nu blir det hämnd.  Sverige har obstruerat mot enskilda EU-företrädares rovdjurspolitik och det ska också hämnas. Det är lågt.
 
Jag tycker mindre och mindre om EU. Om vi nu inte kan gå ur, så borde vi åtminstone  omförhandla och lägga ett större avstånd mellan Sverige, som är en demokratisk stat, och det här maktfullkomliga gigantiska överbygget.
http://www.expressen.se/nyheter/eus-bluffsiffra--om-svenskt-snus/
 
  

Guterud bygger stor ladugård!

I Karlstad igår torsdag hälsade vi på på  Ringgatan 29 (inte Ringvägen väl?), gamla goda vänner, Eskil och Solvej.  Himla roligt att träffa dem igen, det var ett tag sedan. Satt vid köksbordet och kom ihåg att här firade jag början på min 50-årsdag, efter frukost här så åkte vi till Stockholm för fortsatt firande med barnen.
 
Sen åkte vi vidare till att besöka ett jättebygge. Våra arrendatorer, bröderna Jacobsson; Olle, Göte och Kent har en stor  gård i Långserud i Säffle kommun.  Nu bygger de en ny ladugård för mjölkkor 96 m gånger 36 m, 3456 kvadratmeter plus personalutrymmen. Vi besökte dem igår torsdag. För ett år sen satt vi här hemma i köket och fick höra om planerna på det här fantastiska bygget och satsningen och nu är det på god väg att bli färdigt. Det är Säffle kommuns största byggprojekt just nu och besöktes av kommunalrådet Daniel Bäckström idag. Ladugården  ska rymma c:a 300 kor varav 250 - 260 mjölkande. Men det finns en viss flexibilitet för att ändra om man vill. I nuläget byggs två mjölkrobotar i ladugården. Det blir ljust, lagom varmt och välventilerat helt toppmodernt efter dansk modell. I Danmark kan man bygga ladugårdar.
 
Korna ska ligga  på tjocka gummimadrasser i sina liggbås, annars är det spaltgolv i gångarna. Dyngskraperobotar kommer att hålla rent i gångarna.
 
Man blir glad när man ser några som vågar satsa framåt och här finns också en yngre generation som är med och bygger för sin egen framtid. Himla roligt och vi håller tummarna att det här ska bli jättebra!  Om några ska lyckas så är det den här familjen. Det finns gott om klokskap, engagemang, humor och en hög arbetskapacitet.

Nättrakasserier ...

... och problemen med det hade jag inte tänkt fördjupa mig i mer efter incidenten på Töcksfors-facebookaren R P :s kommentarer, den som ledde till en polisanmälan.  
 
Men den 13-åriga Kumla-flickans  öde griper tag. Eftersom jag bodde nära Kumla under min uppväxt så funderade jag på vem hon var och gick in och kollade. Jag kände inte till henne eller hennes namn eller utseende.  Det fanns en hel del på nätet om henne och det var starkt att se hennes egen videofilm  där hon uttrycker vad hon känner inför negativa kommentarer om sitt och andra familjemedlemmars utseende, en film som hon lade ut för bara någon månad sedan och som nu hade haft 36.000 besök. Och nu är hon borta, det var gripande. Man kan ana hennes skörhet och utsatthet när man hör och ser henne berätta.  
 
Sen funderade jag förstås på vem den vuxne mannen var som sökt kontakt med henne under täckmantel, s.k. grooming. Försäljningschef inom media kallar han sig, f.d. tränare för flicklag, tydligen involverad i kontakter med fler tjejer. På bilderna på nätet så ser han ut som en normal 45-åring och namnet är inte heller nåt jag reagerar på. Att han tränat ett flicklag låter lite oroväckande och påminner om andra tränare som också kanske valt detta uppdrag utifrån andra intressen än rent sportsliga. Å ena sidan hemskt om alla  tränare ska bli misstänkliggjorda men samtidigt kanske de borde kollas lite extra med registerutdrag, precis som lärare och barnomsorgspersonal. .
 
En forskare pratade på tv i kväll och menade att det här rör sig ofta om en kategori män som både har sitt sexintresse riktat mot barn och som har en onormalt stark fixering vid sex. Kombinationen  gör att de bemödar sig att knyta kontakter med unga tjejer på nätet. För när man pratar om utnyttjande så är det 90 % unga tjejer som är offer och vuxna män som är förövare. Vilka tjejer som helst kan bli inlurade i en nätrelation med de här männen eftersom männen  fejkar sin identitet o låtsas att de är unga. Men man säger att de flickor som har det stabilt runt sig med god vuxenkontakt bryter oftast när de inser vem de har att göra med, medan tjejer som av olika skäl mår dåligt och inte har ett bra nätverk av vuxna  är mer benägna att fortsätta för de får mycket uppmärksamhet,  beröm och uppmuntran av de här männen.
 
Så ser alltså bilden ut av förövare och offer så långt som man vet nu. Detta behöver vi tala mycket om med våra barn och ungdomar så de inte blir lätta offer.  

Trött ...

... blir man på det här! Trenden bara fortsätter och lärarna har det absolut sämsta facket som godtar detta år efter år efter år utan att slå näven i bordet o ta strid.. Det är inte ett först och främst ett problem för de enskilda lärarnas plånböcker att lönen sjunker i förhållande till genomsnittet, det är ett samhällsproblem när det inte längre går att få tillräckligt med kvalificerade sökande till lärarutbildningarna. Nu är lönen inte enda orsaken men den största.
http://www.dn.se/ekonomi/handelns-loner-har-okat-mest

Påver påve!

Va festligt! En 76-årig påve som åker kommunalt och som snor ihop sitt eget käk.  Fast han kanske inte får fortsätta med det nu när han ska bli något slags Guds ställföreträdare på jorden. Det skulle väl kunna nagga  den gudomliga imagen i kanten  att svinga stekspade iförd förkläde.

Litterärt intresse!

Klart att Bill gillar böcker. Klassiker ska det vara som den här. Spelar ingen roll om det är opp eller ner!

"Fokus på förbättring"

Så är titeln på ett möte som en grupp föräldrar kallat till i Årjäng idag onsdag. Jag blev glad när jag såg rubriken, för en öppen diskussion om vad som är kvalitet i skolan är bra.

Men blev djupt besviken när jag läste vidare och kunde konstatera att det trots titeln var riggat till att bli ett manifestationsmöte för bygdeskolornas bevarande.

Pajkastning och politik skulle det inte handla om  enligt tidningsartikel i NWT. Men de frågor som man aviserat att man vill ta upp är i hög grad politiska, dvs huruvida lokaler, investeringsutrymme, resurser, lärare osv räcker till.  Det som sagts ska bli en dialog blir alltså i hög grad en kollektiv monolog istället när man inte har med politiker som beslutat om förändringar. Pajkastning blir det säkert flitigt, det är bara det att alla kommer att kasta paj åt samma håll: mot politikernivån som inte ens är inbjuden.
 
Man kan   göra som den här gruppen gör, uttrycka sitt förakt för politiker och stoltsera med att man inte håller på med politik.. Men faktum kvarstår att politik är demokratins metod. Den har sina brister, men det finns ingen bättre. 
 
Självklart har alla medborgare rätt att samlas till möten  i olika frågor, det är en grundläggande  rättighet. Men att falskskylta ett möte som här, blir motbjudande och riskerar att motverka syftet. Detta handlar inte om information eller diskussion, det är ett möte för manifestation mot det förslag till framtida skolorganisation i Årjäng som lagts fram. 
 
 
Om man hade  varit intresserad av att utifrån fakta och sakligt underlag få till en dialog så hade ansvariga politiker o utredare självklart varit inbjudna. Tjänstemannanivån, dvs rektorer är särskilt  inbjudna, men kan inte förväntas förklara, fördöma eller försvara prioriteringar som inte är deras. Det skulle förvåna mig om de väljer att gå på mötet med tanke på det syfte som annonserats.

Australien och Nya Zeeland ...

... har vi pratat mycket om i kväll med Andrew och Carol som kommer därifrån. De besöker våra goda vänner och vi var bjudna på gemensam äting. God mat var det och himla trevligt hade vi! Ibland behöver man inte känna varandra eller komma från samma plats för att trivas ihop. Det liksom stämmer ändå. I morgon bitti reser de vidare till Stockholm för ett par dagar innan färden går vidare i Europa.

Journalistmajoritet för MP o V

Journalistkåren är en yrkesgrupp med makt, därför finns ett samhällsintresse av att deras politiska sympatier  som grupp undersöks. Resultatet är  intressant.  Journalister tycker inte som svenska folket. En majoritet av dem är grön-röda, inte mindre än 56 %. Miljöpartiet har 41 % av sympatierna och Vänsterpartiet har 15 %. På SVT är det ännu värre; 52 % är Miljöpartister och 18 % är Vänster. Det kan vara bra att ha det i bakhuvudet när man kollar på teve eller läser dagstidningarna, för det kan ha stor betydelse för vilka nyheter som väljs ut  och för hur de presenteras.
 
Vi som intresserat oss för rovdjurspolitiken i Sverige har länge förstått att media har en egen agenda i den frågan. Tyvärr så hanteras den långt ifrån sakligt och allsidigt. Om någon vill undersöka konsekvenserna av att journalisters grundläggande värderingar avviker så starkt från svenska folkets, så vore just rovdjursfrågorna intressant som studieobjekt för där blir det tydligt.
 
Igår måndag så var det en chatt med nytillträdande chefredaktörern på DN, Peter Wolodarski, och jag ställde frågan till honom om han trodde att journalisters politiska slagsida åt röd-grönt kunde vara ett problem. Han valde att inte svara på den frågan och jag tror att detta är pinsamt för de ansvariga.
 
SVT:s partisympatier skiljer sig extremt från allmänhetens. Det är ett demokratiskt problem, enligt Kent Asp professor vid Göteborgs Universitet. Vad anser du?

JMG "Journalistkårens partisympatier":
http://politikfakta.se/wp-content/uploads/2013/03/SVT_partisympatier.pdf
http://politikfakta.se/wp-content/uploads/2013/03/SVT_partisympatier.pdf
 
Om man nu inte tycker att den här snedfördelningen är ett problem så kan man vända på frågan: Om det nu vore så att en majoritet av svenska folket röstade röd-grönt  och man vid en undersökning fann att 54 % av journalistkåren sympatiserade med SD och Nationaldemokraterna. Vore det ett demokratiskt  problem?

VANN!

Vann gjorde jag, jag som aldrig någonsin vinner någonting! Fast det kan ju bero på min obenägenhet att tävla. Feg förstås! Eller också för att jag aldrig går igång på tävlingar, vare sig att delta i, eller kolla på. Jag blir liksom inte engagerad och orkar inte få det till att bli viktigt.
 
Men nu vann jag alltså ärtgissartävlingen på jobbet. Kollega E hade lagt ett antal ärtor i en glasburk och så skulle man gissa hur många det var. Jag kom närmast på 598 och det fanns 612.
 
Trodde länge att priset nog blir burken med ärtor, lagom till en soppomgång. Men det blev trevligare ärtor, luktärter. Tackar, tackar! Så  nu ska jag odla, bara det blir varmt. Vi har nyss haft - 17 grader här så det lär dröja ett tag innan ärtorna gror. Är det +7 grader i jorden tro, som behövs? Minns inte.
 
En trevlig arbetsplats har jag i alla fall!

Vitaminer och mineraler är helt onödiga ...

... som tillskott hävdas ivrigt att snusförnuftiga experter. Tillskotten är bara dyra och vi kissar ut dem sägs det. Experterna är ofta kvinnor och de ser rekorderligt präktiga ut, som hälsan själv, osminkade och nytvättade.
 
Håhå...ja ja!
 
Sen kommer deras tillägg, det  som förändrar hela bilden, men som vi ofta inte alls noterar, för vi hör bara första delen av deras utsaga:
 
" Tillskott behövs inte om man äter varierat och näringsrikt".
 
Jag träder gärna fram och erkänner att en inte obetydlig  del av mitt födo-intag består av praliner och annat slisk, helt tomma kalorier, utan det minsta vettiga näringsvärde, noll mineraler och vitaminer. Om jag dessutom skulle försöka klämma i mig nyttig mat för att tillgodose behovet av nyttiga näringsämnen, så skulle jag snabbt svälla upp till hundratals kilo i vikt.
 
Denna självinsikt om den egna skröpligheten och dåliga karaktären är  en orsak till att jag är en ivrig knaprare av hälsokostens och apotekens tillskott.
 
Den andra orsaken är att de näringsvärden som räknats ut när det gäller olika födoämnens innehåll av mineraler och vitaminer, är gjorda för rätt länge sedan, flera decennier sedan. De gjordes under en tid när vi odlade på ett annat sätt och födde upp djur på ett annat sätt.  Djur fick växa upp i lugn och ro utan att stressas fram till slakt, växter var också mer naturligt framtagna till skörd. Det hela var småskaligt, långsamt,  utan så mycket av kemikalier och konstlad hjälp på traven. Näringsvärdena var helt enkelt högre.
 
Så här tror jag, men jag hoppas att jag har fel.

Handvärmare i handtagen!

Det lät gubben sätta in på fyrhjulingen vid servicen. Låter kanske som lyx men är  otroligt bra säger han. Det blir kallt annars att köra länge.

Hon valde kärleken ...

... framför barn, prinsessan Lilian, som nu avlidit 97 år gammal. Det måste ha varit ett svårt val. Men kanske kom kungabarnen att på ett sätt bli som hennes barn också. Märkligt att höra nu hur hon föddes  fattig. Det har jag aldrig hört förut. Tveklöst var hon omtyckt i alla fall och jag minns ju hur hela svenska folket följde hennes kärlekssaga med prins Bertil.
http://www.expressen.se/nyheter/johan-t-lindwall-lilian-valde-karlek-framfor-barn/ 

Söndag -resedag!

Det är svårt att ta adjö av lille Bill och Bobo och deras föräldrar! Men idag måste de åka tillbaka till Stockholm.
Så det blev sista dagen tillsammans för den här gången och vi försökte ta vara på varenda minut.
 
 
Här ovan är det barnbarnet lille Bill!
 
Här ovan kusin Bobo som fyrade av sina charmigaste leenden! Gåstolen var en succé med båda gossarna, en riktig favorit.

Fel låt vann!

Den vinnande låten på melodifestivalen var sååååå dålig!!!!
 
Jag solidariserade mig med mina barnbarn och höll på Jean Banan, Sveriges svar på Gangnam style, eller i nödfall Youio eller vad han heter, han som ser ut som en Mangafigur.
 
Men det här var bara så jättedåligt! Bara en låt kunde ha varit värre som vinnare; En jävla schlager.
 
Vi blev i kväll  bjudna på smarriga köttbullar och god bärpaj / kompott av våra gäster. Tackar!
 
 

Lördag

Spridda bilder ovan:
 
En del showade med sina vurpor på skidor
Lite repris på gårdagens aktiviteter fast idag stekte gubben kolbullar istället för bara korv.
Lille Bill testade att åka pulka efter fyrhjuling och väldigt allvarsamt så sparkade han igång med benen till tecken på att det var kul
 
Markus åkte längdskidor för första gången på länge, likaså Robin.
 
Jag åkte två omgångar, sammanlagt kanske en halv mil. Sprickorna i isen blir allt större.
 
Hundspannfolket var ute idag också, sen åker de hem till Tyskland o återkommer i april, stannar i tre veckor då.
 
Lite pimpel var det och Robin fick två abborrar! En del andra inget!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vinintresserad ...

... finns med bland våra gäster just nu. Flaskorna överst var gåva och dem ska vi avnjuta vid ett högtidligt tillfälle. Gemensam äting är trevligt. Fredag kväll bjöd jag på lite mat på Brogärdet och till den fick vi en Påvens slott.

Lek

Nästan vad som helst går att leka med. Gåstolen är mycket populär, liksom lådor och korgar av olika slag. Dubbelbad gillas förstås. Bill med fader överst och Bobo underst med sitt "smälta - glaciärer - leendet"

Vargtiken flyttas en fjärde gång!

Junselevargen har gjort stor skada på renskötseln och beslut om skyddsjakt fattades, men överklagades av någon organisation som säger sig vilja skydda djur (vilka djur??) och stoppades. Nu ska den här tiken flyttas igen för att lösa de akuta problemen för rennäringen! Det är bara sanslöst! Hon har flyttats tre gånger förut men går varje gång tillbaka igen. Det  verkar alltså meningslöst.. Sen kan man väl ifrågasätta om det är rätt att hantera ett djur på det här sättet, en snabb död vore barmhärtigare. Den här vargen har kostat flera miljoner i hantering och det är stötande med tanke på vad pengarna hade kunnat användas till för lidande barn i världen eller för meningsfulla miljöinsatser. Hittlls har hon kostat 4 miljoner.Och mer lär det bli.
http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Nyheter/Nyheter/2013/03/Vargflytt-del-IV-1.44917/ 
http://www.vargfakta.se/nyheter/junselevargen-har-nu-dodat-33-renar/
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/vargskydd-har-kostat-fyra-miljoner_7929096.svd

Fredag med Bill o Bobo!

Det blev en fantastisk dag på sjön med Bill o Bobo o föräldrar. Jag jobbade men fick bilder förstås. Här åker Bill fyrhjuling, mycket uppskattat av både stora o små. Kärran är ny där bakom. I bakgrunden syns Robin sätta fast Bobo i pulkan. Det var också en spännande upplevelse att åka småbarnspulka.
 
Lina o Carin kör fyrhjulingen
Bild: Riding into the sun.
Här klistrar jag, utan att fråga in, Robins fantastiska bild från fyrhjulingsfärden på isen. Tar bort om han protesterar.
 
 
Gillar inte solen, men pulkaåkning. Den här är en mindre modell med ryggstöd och remmar att spänna fast med.Synd att det inte är film så man kan se hur benen går.
Lördagen ser också ut att bjuda på fint väder. Det blir nog kolbullestekning då och lite av varje av de gångna dagarnas aktiviteter + titt-in hos snälla grannar o farfarsmor. Och så har vi blivit lovad mat på Brogärdet. Spännande!

Slalom ...

... har barnbarnen i Umeå börjat med lite grand. Det var tydligen populärt, här i Vindeln tror jag.
Umeälven häromdagen. Bild från dotter o barnbarn.

Ren spislucka!

Glasluckor till öppen spis som den här blir ofta sotiga och fulla med beläggningar från elden. Jag testade att köpa olika preparat för att göra rent. Men det var alltid ganska mödosamt och mycket slit för hand - och ofta! Till slut fick jag ett ärligt svar från någon; använd aska från eldhärden, papper och vanligt vatten. Och det funkar! Lorten på glasluckan lossnar direkt,  bara att svepa bort! Det är rätt mirakulöst! Enkel och billigt dessutom! På bilden ovan har jag just gjort rent glasen och satt in en marshall. Det duger om man bara vill ha mysfaktor, inte en stor , varm brasa. Som mysbelysning går det bra med flera mindre ljus också.  Det har vi ibland.
 
I morgon blir det mer bilder från Bill o Bobo!

Förrådet igen

Nu är mellanväggarna uppe. Överst ser man genom förrådsdelen in i gästrumsdelen fast sen blir det ingen öppning där.  Till höger på väggen syns vattenrör som sattes in idag. Det blir en varmvattenberedare på väggen i förrådet.
Underst syns det som sen blir bastu.

Otäckt med vargflock nära ...

.. är det. Det är väl ingen slump att vargar i djurparker är väl inhägnade.  I Färila i Hälsingland lever byn i skräck för en flock ungvargar som rör sig oblygt runt husen. På ett dygn är tre hundar vargdödade. Barnen får inte röra sig utomhus på egen hand längre.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16369544.ab
 
Ett rop på hjälp från en kvinna  i Forshaga här i Värmland kom för några dagar sedan på mailen hit till oss:
 
"Finns det möjlighet att få tala med dej ang varg?
Jag/ vi står inte ut att
leva med vargarna i hasorna, mitt i ett revir.
Vet inte var jag ska göra min
röst hörd.
Maria Falkevik tycker jag ska acceptera att " leva sida vid sida 
med vargar" som hon uttryckte sig.
Vi gör inte det. Lever med konstant oro.

Landshövdingen hörde på, men bollar tillbaka till Falkevik och co. Vad gör
jag?
Vänligen, --------------"
 
Mailet var undertecknat med namn och telefon men jag tog bort det för att inte lämna ut identiteten. Maria Falkevik som nämns  är länsstyrelsens i Värmland  rovdjursansvariga tjänsteman
 
 

Bilder från torsdags grillning

p
ridda
Till slut hinner jag med lite förklaringar till bilderna:
Hundspannet kom till oss vid bryggan idag och pratade. Det var den tyska familjen från Laxvik, nja det är där de har sitt feriehus, annars bor de i Tyskland förstås. Hundarna är väldigt snälla och lydiga; en tik och en hane av rasen Alaskian Malamut + två valpar 4 månader gamla. C känner sig osäker ihop med hundar och då flyttade ekipaget genast till Axels brygga för sitt fika. De tar korta turer för att inte fresta de växande hundarnas höfter.Roland gick dit med Bill för att kolla på hundarna och Lina skidade iväg dit också förstås för att snossa med valparna.
 
Det blev lite skidåkningstest, funkar fortfarande i spåret.  Vi grillade korv och drack kaffe i vårsolen, som värmde. Mammor o barn gick halva vägen hit ut för att få frisk luft och motion. Jag passade på att åka en sväng på skidorna under tiden.
 
Vid hemkomsten blev det dubbelbad hos oss i duschen med Bill o Bobo, sen kom barnens pappor från Stockholm och vi åt lite mat på Brogärdet. Tidigt sänggående blev det, för alla var trötta.

Pension ...

... är ju bra att få på ålderns höst. Inte så dumt att lagstifta om rätt till att jobba till 70 år också, om man vill, åtminstone för dem som är friska. Det blir ju fel om ständigt sjuka människor ska utnyttja sjukförsäkringssystemet istället för pension. Sen finns ju en baksida av det hela också; färre jobb till ungdomar om äldre ska stanna kvar längre på arbetsmarknaden.

Bill o Bobo kom till Liane...

... och  är  här hos oss nu. Helt fantastiskt roligt är det med barnbarn. De här är 9 månader. Bobo är inte barnbarn men jämngammal kusin, nästan barnbarn. Jag glömde ta bilder förstås, blev så uppslukad av umgänget, men gubben tog en. Bil var kul. De kom igår tisdag.Idag kom han hem till gården, Bill!
Roland o Bill körde bil medan mammorna handlade på Bergvik. Bobo sov! 
 
Roland hämtade i Karlstad. Bill är blå och Bobo är cerise. Två niomånaders är ett helt lyft, till och med för en stor och stark farfar!
 
Äntligen på Liane efter en lång resa! Bobo sov!
 
Och in i huset kom alla!
 
 
Idag onsdag blev det långpromenad till Svensbyn, shopping på Ica Sillerud. Planerat var fika hos Sinnikka men det var inte öppet, så det blev fika hos Annelie, Anders o Märta istället.
Här hemma på Lihaget har allt umgänge plötsligt flyttat ner till golvet. Himla mysigt är det. Imorgon blir det nog dagsutflykt till skogen med grillning, sen bad (kom en badbalja till idag, tack snälla grannar!) och så kommer papporna.

Norrlandsresa ...

.... har yngste sonen gjort tillsammans med fru och goda vänner som var med här på besök senast; J och K. De reste upp i lördags och kom hem till Stockholm igen tisdag. Första dagen var hundspannkörning med tjejerna och de fick köra själva och klappa Samojedvalpar. Lycka! Killarna körde snöskoter istället. Nästa dag blev det resa till Narvik med tåg tur o retur. Kostar bara 200 kr t.o.r och färden går över fjället. Vackert. Sen blev det ishotellet i Jukasjärvi. Exotiskt! Och framför allt för de japanska tjejerna: man såg norrsken! Det är stort i Japan.
Sen kommer bilder o inlägg om Bill o Bobo!
View from the train (from Kiruna to Narvik)
Bild från tågresan Kiruna - Narvik.  Lånad från sonens FB.

Stolt över att vara svensk!

Asch, det får man naturligtvis inte vara, men ibland känns det ändå som om man blir det!
http://www.dn.se/ekonomi/lagst-andel-fattiga-i-sverige  
Lille Bill o Bobo kom hit idag med sina mammor. Nu är barnen  nio månader gamla.  Vi har larvat oss med dem  hela eftermiddagen, det är sååååå roligt. Men jag  glömde bort att ta några bilder.

På Östra Silen i söndags

Det var en märklig men vacker syn; ett sällskap med två vuxna och fyra hundar på isen!
 
Ovan: Mats var ute och pimlade. A-M i Deje var ute och åkte skidor ända ute från Egenäs i spåret som Roland gjort. Jag och Oskar åkte 16 km på förmiddagen och 4 km på eftermiddagen. Testade inte bara runt Dramstadholmen några varv utan också ut mot Lutefôra. Det går bra en bit tills det blir vattnigt i spåret. Träffade även på H i Sandnäs som var ute och plockade björkris åt sin mamma. Hon är f.ö. 96 år men pigg och klarar allt själv berättade han. H var tacksam för de fina spåren som han hade åkt i.
 
 

Isolering

Isolering i  tak blev det med lösull som sprutas in. Det är marigt att få till på ett bra sätt annars.
 
I väggarna vanlig isolering.
Kortlingar heter nog de här korta träbitarna som sätts in i golvet där man tänkt sig att ha mellanvägg. Ungefär så tror jag det funkar.

Lodjursskrik ...

... hörde vi i natt! Det lät som ett djur i nöd, ett skrik i hes hög jamande falsett med lite svaj i fallande  tonläge. Och länge höll det på. Jag har  aldrig hört det  förut. Inte har vi sett lodjur eller spår av dem på länge heller runt huset. Men nu är vi inne i månaden mars och det är ju ett kattdjur. Kanske väsnas de i samma ärenden som tamkatter brukar göra så här års..
Här finns en länk med lodjursläte.
http://www.roligaklipp.se/tfk-lodjur-skriker-roev,7137.html
Lodjur har tydligen flera ljud, det vi hörde påminner om länken här men det var bara ett förstås som vi hörde, inte två som på videofilmen.

Första dagen på jobbet ...

... efter lovet idag måndag! Lite ringrostigt känns det, men helt ok. Har en del bilder kvar från söndagen på Östra Silen, då träffade jag fler ute på sjön. De bilderna  kommer i morgon tisdag! Då är jag ledig och lille Bill kommer!! Ja, inte ensam förstås, tillsammans med moder C, kusin Bobo och hans mamma L. Papporna kommer på torsdag. Oj, va vi har längtat och tittat på filmer och bilder som vi fått på telefon o mail varje dag.

Till Lystjärn

Igår söndag åkte vi upp till Lystjärn. Egenäs är ett stort näs omgivet av sjön Östra Silen på båda sidor. Mitt i Egenäs ligger Lystjärn. Det heter ju tjärn men jag tycker det är i storlek som en sjö med flera små öar i. Jag o Oskar fick hänga med.
 
Vi hade ved med oss annars hade vi kunnat utnyttja ett litet lager.
 
Grilla blev söndagens lunch
 
 
På hemvägen passerade vi Ulvåsen. Rent intellektuellt vet ja att jag gått på älgdrev längs den här bergssidan, fast egentligen fattar jag inte hur det var möjligt.
 
Oskars öron flyger i vinden, han älskar att sitta fram på fyrhjulingen.
Under så passerade vi en gammal slåttermaskin i skogen vid ett öde torp. De är vittnesbörd om en annan tid, de här maskinerna som står lite här och där.
 
 

Johan Olsson ...

... besegrade alla sina motståndare - en bragd! Vi andra får nöja oss med att tampas med latmasken - med varierande framgång. 

Lördagens skidåkning på kvällen!

Jag väntade till bortåt 5 på eftermiddagen med lördagens skidåkning för att den värsta blåsten skulle ge sig.
 
Himlen blev först vacker gul - orange i solnedgången.
Och till slut sprakande röd, det var ett fantastiskt skådespel att få uppleva ute på sjön.
Roland o Jazz väntade vid stugan när jag o Oskar var klara.
 
 

Vackra blommor ...

... fick vi av fredagens gäster!

Många har nyttjat spåren på sjön


2 mil ....

.... blev det idag söndag på skidor! Tänkte att det skulle bli en slags rekordfinal, mest åkning per dag på hela veckan. Bilder kommer i morgon från det o alla andra jag träffade på sjön och vid Lystjärn. Bilder också från kvällsåkningen lördag.

Sprickorna i muren.

Så heter en bok skriven av Lars Gustafsson och den tycker jag inte om. Försökte läsa den flera gånger för jag hade ju gillat hans tidigare böcker. Yllet var sönderläst. Men min läsupplevelse kan ha präglats av en växande motvilja mot Lars G. Hans stroppiga och fisförnäma  avståndstagande mot allt svenskt o flytten /flykten  till Austin var otrevligt att höra om. 
 
Sprickorna i isen gillar jag inte heller. De är små o inget vatten syns, det är bara jag som är pjoskig. Idag söndag är sista sportlovsdagen. Efter två dagar med milt väder o hård vind så vaknar vi idag till strålande sol o stillhet. 
Det blir nog strax skidåkning och sen en tur på fyrhjulingen upp till Lystjärn. Just nu är det Vasaloppet på teve, men det orkar jag inte se. 

Slukhål!

Tänk vilken mardröm, att försvinna med säng och allt ner i ett slukhål, 7 meter djupt!
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/man-forsvann-i-slukhal-i-sovrummet_7960930.svd  

Sträcka muskler!

Stretcha låter så ambitiöst och proffsigt. Men efter första skidåkardagens grymma träningsvärk så insåg jag att gamla stela muskler behöver sträckas ut efter åkning. Inte för att jag har en aning om hur man gör men jag försökte tänja där det gjorde mest ont; hamstringsen, framsidan benen, kotletterna och fileerna. Trodde mig minnas vad de gamla kollegorna sjukgymnasterna sa om detta med att tänja muskler. Var det inte så att man måste hålla sträck minst 15 sekunder, först då släpper muskelns automatiska sammandragning efter och det går att tänja ut. Vips försvann träningsvärken i alla fall så det var nog inärheten av rätt i alla fall. 
 
Jag är lite förvånad över mig själv men igenomsnitt så har det nog blivit en halvmil skidåkning per dag de senaste 10 dagarna. Idag lördag också i fantastisk solnedgång. Bilderna kommer senare. 

Gipsfria - bandagefria


Runt bland bloggar ...

... försöker jag ta mig med hjälp av paddan och i lite skröpliga uppkopplingsförhållande ! Bara för att finna att min dator gör skillnad på bloggar, vissa går alldeles utmärkt att komma in på, men andra låser sig totalt. Så jag får passa på att ursäkta om det blivit långt mellan kommentarer o besök hos en del. Det är alltså inte jag som diskriminerar utan min padda.  Sen är det en konst att skriva texter på paddan förstås, den hittar hela tiden på egna ord istället för dem jag skriver och envisas gång på gång! Suck! Undrar om det går att slippa den där funktionen.?
 
Gubben kom just hem o hade överlevt spårläggning på sjön ut till T o À-M i Egenäs. Det gick att åka men var vattensjukt på en del ställen så det blir kanske inte så bra skidåkning. Men det går bra àtt starta vid vår brygga istället för den som vill slippa vatten o värsta blåsten.

Fredag

Det blev bara en runda idag, någon dryg halvmil. Efter dagsmejan igår så var det idag någon minusgradoch skidspåret var som glaserat! Himla trevligt. Fast det blåste ordentligt förstås. 
 
Ikväll hade vi ett roligt samkväm med goda vänner som hjälpt oss under benbrottstiden. Det var många glada skratt tillsammans med K på Perekul och hans Gunnel, samt À och À i Svensbyn. Det finns fortfarande historier från bygdens historia som inte är berättade, det förstår man efter en sån kväll. 
 
Maten blev ungefär som jag tänkt mig och i morgon ska jag bara vara lat, äta rester, åka skidor och läsa vidare om familjen Kennedy. Det blir nog laxsoppan till lunch och vildsvinsskinkan till kvällen. Pannacottan ska vi väl lyckas klämma ner mellan varven.
 
Tacksamma är vi i alla fall för all hjälp vi her fått och glädjer oss åt att det långsamt blir bättre.

Torsdag vårlikt, + 6 grader

 
 
Det var flera plusgrader igår torsdag, det gick inte riktigt så lätt med skidorna, men helt ok. Det droppade och rann under bryggan. Riktigt vårväder!

Bloddopning ...

... talas det mycket om. Uppdrag granskning är ett program jag ogillar, men nu har man avslöjat att det sannolikt bloddopades en hel del inom längdskidåkning under 90-talet. Det finns tydligen många sätt att få till fler röda blodkroppar i kroppen så att syreupptagningen blir bättre och därmed orken. Det fanns en gång i tiden en maratonlöperska som såg till att bli gravid inför viktiga lopp, för då får man fler röda blodkroppar, Och varje gång gjorde hon abort efteråt. Cyniskt! Rimligen borde det också gå att träna / vistas på hög höjd och om effekten avtar efter 48 timmar som professorn påstår så går det naturligtvis att spara blod från den tiden och tillföra det via transfusion isamband medtävling. Och så finns nåt som heter Epo. Trixa har man kunnat göra om viljan funnits.
 
Nu är  mitt intresse för tävlingsidrott noll, så det här berör mig inte så, men påhoppet på de norska elitåkarna från den tiden har utlöst ett nationellt trauma i Norge! Det  är däremot intressant. Det handlar om äkta förtvivlan, medan Sverige tar det hela mer med en axelryckning. Vi kanske inte har några riktiga hjältar? Eller vi kanske inte behöver hjältar eller nationalsymboler? 
 
Sen är det ju också ett märkligt faktum att det tydligen togs prover under många år, men resultaten var
sekretessbelagda!!!! Vad var det då för vits liksom? Men nu kanske de kommer fram och visas upp? Och kan resultatet av det bli någon slags kollektiv skrotning av ett decenniums samlade medaljer inom längdskidåkningen?
 
När det ljusnar så ska jag ta dagens första runda med mina gamla skidor - garanterat odopad! Ska inte ens ta några praliner innan. Det gjorde jag igår o fick ett insulinpåslag som gjorde att jag tappade orken totalt och släpade mig fram i spåret sista biten. Slisk ska man spara till efteråt :-)