Köpte cykel igår!



Jag köpte en cykel igår, den första jag ägt sedan jag var så där 13 år. Det var med livet som insats jag gjorde premiärturen. Och jag ångrar redan köpet. Jag borde ha haft fler växlar för att ta mig upp i backarna runt Liane, men jag kan ju inte det här.

Sidan 123 meningarna 6,7,8

Jag antar aldrig utmaningar annars, men den här var lite annorlunda och rolig och krävde ingen självutvärdering.

Alltså boken som ligger närmast i skrivande stund sidan 123 meningar 6,7,8:

" Eller som Sangiorgi uttryckte saken: "En av maffians regler säger att man ska respektera andras territoriella  jurisdiktion. Att sätta sig över denna jurisdiktion är detsamma som att förolämpa någon personligen"

   Det var Lo Porto och Caruso som stal konstföremålen från Florios villa"

Boken är alltså  "Cosa Nostra" historien om den sicilianska maffian. Skriven av John Dickie.

Det är intressant att läsa om maffia som fenomen. Detta intresse delar jag med kollega på jobbet dessutom!!

Hundkursavslut



Nu har alla vi avslutat hundkursen och äntligen kan den gode G, ledaren som liggen främst, koppla av ordentligt och dra iväg till USA på semester hos släktingar. Han har gjort ett suveränt jobb som vanligt. Han brukar starta dressyrkurserna med att säga att innan vi är klara med kursen så kommer ni att kunna lägga ner era hundar på kommando och gå utom synhåll och de ligger kvar. Ingen trodde naturligtvis på detta när vi stod där med våra jyckar stretande i kopplet utan minsta hyfs.

Men nu har vi harvat runt på Brukshundklubbens övningsområde ett antal gånger med våra unghundar.  Vi har tränat  gå fot, vända, vara uppmärksamma på egen förare, stanna, ligga ner, ligga kvar, tåla störningar i form av andra hundar och människor som passerar och nu till sist ligga ner utan att ha synkontakt med föraren.  Och de allra flesta har fixat att hänga med. Det innebär en hel del träning hemma också, det räcker inte med kurstillfällena minsann.

Allt detta är bra kunskaper för en jakthund. För att kunna jaga på ett bra sätt med en hund så krävs en hel del av samspel mellan hunden och föraren. Hunden måste kunna vara uppmärksam på vad som förväntas av honom och tycka att det är kul att utföra ett jobb. De flesta hundar vill verkligen anstränga sig och göra något, inte bara äta och sova.

Oskar var lite speciell den här sista gången. Det var en löptik med i gänget och han tappade fokus totalt. Jag fick verkligen slita för att fånga hans uppmärksamhet och fortsätta att vara den som bestämmer. Men det är bra att träna med störningar närvarande. Det blir lite överkurs. Han fixade att ligga en kort stund i alla fall när jag gömde mig. Men jag är helt säker på att han varje sekund visste var tiken var.  Tack i alla fall G för en bra kurs!

Tunnare kvalitet på högskoleutbildningarna...

"Oj, är det så illa"! 
Det  är min reaktion när jag läser hos Alltiallon och i DN om villkoren för högskoleutbildningarna. En stor undersökning visar att man pressar igenom orimligt stora kullar av studenter samtidigt som resurserna inte ökat så att man kan upprätthålla kvalitén. Utbildningarna blir ytliga och och bedrivs med mycket självstudier. Det finns en risk att man får studerande med allt sämre förkunskaper och sjunkande ambitionsnivåer. Högskolans lärare tvingas ägna sig åt administrativt jobb istället för undervisning och göra obetald övertid som legio.(Låter märkligt bekant, dyker upp också i vanligt lärarjobb där vi lärare numera ska ha hand om ekonomi och beställningar och pappersarbete. Finns också med i undersökningar om vad läkare ägnar sig åt)  Tänker igen på det faktum att det endast går en sökande per plats på lärarutbildningarna, alla kommer in och rätt många har det inte som förstahandsval utan det blir en utbildning man går istället för den man egentligen ville gå.

Det finns tendenser i den här bilden som behöver brytas. Vad är det som händer egentligen? Finns det verkligen några ärliga analyser? Vågar man se sanningarna i vitögat? Är detta ett globalt fenomen eller drabbar det enbart Sverige?


http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=774320

http://www.alltiallon.se/

Gitarrsolo på You tube!

http://www.truveo.com/guns-roses/id/314526094

Lillan som kommenterar här ibland bor i England och har en son som är fena på gitarr (fader är  musiker!) och som har lagt ut ett snyggt gitarrsolo på You tube. Jag gillar att lyssna på det och kanske någon mer också. Jag är inte så bra på att länka eller så men det kanske funkar här.

Min yngste son gillar också det här med gitarrspel och har alltid hållit på med det på något sätt. Det var trummor först och sedan gitarr.

Agenda

Dialog ur levande livet på Liane:

Scenen föreställer mig fullt upptagen med att sy i knappar i gubbens Jägarförbundsskjorta, alltså alla knapparna var dåligt isydda! Det var irriterande och tidsödande och himla trist, så jag pustade och stånkade lite över mitt öde att vara den enda i huset  med händer tillräckligt små för att hantera en nål. Gubben for runt lite planlöst och såg allmänt sysslolös ut så jag sa

- Du kan väl ringa till R och Å-B och föreslå att vi tar den där turen till trasmatteutställningen i Ransäter till söndagen!

Gubben grep efter telefonluren men hejdade sig på vägen.

- Nej det kan jag inte!

Jag tittade  upp från sömnaden och fattade  inget.
-Varför kan Du inte det?

-Jag kan väl  inte ringa till R och föreslå att vi ska åka till Ransäter och titta på trasmattor fattar Du väl!!  Jag som kör båge och allt.   Du får ringa till Å-B (Rs fru alltså!) och prata om det. 

Gubbar är ju från mars liksom, man fattar inget!  Jag ringde alltså fru Å-B och det blev inbokat på söndag, Ransäter  Erlandergården och trasmattor. Fast det blir nog lite slingrande tur på vägen. Vi kanske gör en avstickare till Munkfors och kollar på Lars Lerin museet om det är öppet.  På ditvägen kan det bli Esters kafé eller nåt. Vi startar ungefär vid förmiddagskaffetid. Och jag ska hämta ett par beställda jobbtofflor i Karlstad.

Lördag är det fullt upp med fiskegäster. Det är det alltid och vi kan aldrig planera något i förväg mer än det.

Imorgon torsdag har jag ett antal föräldrasamtal först och sedan ska det bli hunddressyrkurs. Vi har tyvärr missat några gånger nu.

Fredag ser tom ut, då får vi boka in lite lågtempo på egen hand, kanske något gott att äta här hemma på altanen. Det ska ju bli kanonväder.

Det är ungefär de närmaste planerna.

Elisabeth Tarras - Wahlberg

Nu måste jag bara skriva om Elisabet Tarras Wahlberg och hennes flytt till Qatar efter 32 år med kungafamiljen! Jag har försökt behärska mig länge och faktiskt lyckats hålla fingrarna i styr i flera dagar, men nu går det inte längre! Det här ämnet är bara för spännande. Storyn  har allt! Den är totalt överraskande, exotiskt, mystiskt och i Bettans garvade pokerfejs kan som vanligt inget utläsas. Det vore väl inte att vänta sig heller. Om det är något som hon har lärt sig på jobbet så är det väl just det; att inte med en blinkning avslöja hemlisar. 


Det pinsamma är att jag samtidigt tvingas avslöja mitt intresse för skvaller om kungahuset. Skäms förstås för det är ju så låååååågt. Under vattenlinjen absolut!  Lågvattenmärke på bloggen! Usch och fy!!   Det går ju inte att skriva (eller tänka) om kungahuset med fotnötter och då gills det skrivna inte på riktigt känns det som.


Men nu drar jag ett djupt andetag och hoppar ner!  Får väl passa på nu när en del av mina bloggläsare ligger avtappade i något dike efter bloggflyttvägen! 


För mig är alltså kungahusberättelserna som en fantastisk saga, ett epos, ett jättelångt ett, utan början och utan slut. Och det pågår hela tiden och ingen vet hur dramat ska sluta fast det finns hela tiden cliffhangers, förväntningar som gör att man måste läsa nästa kapitel också:

-         Ska det hålla med Daniel?

-         Ska det bli bröllop i år eller nästa år?

-         Är Victoria för gammal för att få barn nu?

-         Vill kungen egentligen gå i pension och ägna sig åt scouting och jakt?

-         Ska Silvia kapitulera inför sina ålderstecken och sluta operera sig?
-         Hur ska det gå med bröllopet nu när E T W är borta?

Jag och några till följer den här berättelsen och gläds / våndas med huvudrollsinnehavarna. Den har allt som ska till för att bli lika spännande som ett klassiskt mästerverk: Folklighet , kunglighet, rikedom, kärlek, sorg, ja allt!


Sen är ju alla barnen så vackra att det borde vara inträde bara att titta på dem. Snyggaste kungabarnen i hela världen! Och de allra mest skötsamma! Och den mest skötsamma kungafamiljen, inga skandaler här inte. Åtminstone inte i de här generationerna. De tidigare generationernas mer ekivoka bravader med "nådigt känt ändamål" fick ju befolkningen knappast följa i pressen.


OCH SIST MEN INTE MINST: JAG ÄR JU MED OCH BETALAR I DEN HÄR LIVEDOKUSÅPAN och det borde ju ursäkta att jag vill se vad pengarna används till. Kungafamiljen och dess hushåll är väl den familj som får de högsta bidragen i landet för sin överlevnad. Därmed inte sagt att de inte gör en rejäl arbetsinsats för slantarna, för det gör de absolut. PR-värdet för Sverige och vår export är nog svårt att mäta i pengar. Familjen får ju förutom sin arbetsinsats också betala med sitt privatliv, det kan ju vara värt en slant.


Nog nu med försvarstal för mitt skvaller!


Över till Bettan alltså:


VARFÖR SKA HON FLYTTA TILL QATAR

OCH JOBBA HOS EN EMIR????????


Jag har kommit fram till några tänkbara svar på den frågan:


  • Hon är kär i emiren! (Kärlek ska alltid misstänkas när folk bär sig märkligt åt och ser ut att svika sina närmaste)

  • Hon är mitt uppe i löneförhandlingar med kungen och det här är egentligen inte så allvarligt menat. Hon går och väntar på ett bättre bud från slottet och sen säger hon:

              -Asch jag bara skojade, det fattar Ni väl!


  • Emiren har en fantastisk rekryteringsfirma: Jag menar bara komma på tanken att ringa till Elisabet T W och fråga om hon vill byta jobb!! Det kallar jag kreativt tänkande. Ingen svensk hade vågat. Se opp där på slottet, snart ringer de till kungen och Silvia också! Och vad händer då? Eller Daniel eller Carl Philip?

  • Bettan har verkligen inga pengar och behöver ett rejält tillskott i kassan. (Har något svagt minne av att hon blev lämnad utan pengar av rik man som ville byta till ung dam osv). Och jag tror också mig ha läst (nu är det verkligen låg skvallernivå utan fotnoter!) att de som jobbar på slottet har dåligt betalt, att man ska vara glad för äran och helst har egen förmögenhet att leva på!

  • Hon har nått fram till sin No Bullshit-time - ålder! (Jane Fondas uttryck för att ha blivit så gammal att man tar sig friheten att säga som det är utan omskrivningar!) Och det är nog inte förenlig med jobbet i kungahuset. Någonsin! Måste alltså byta till något annat snabbt innan hon börjar producera verbala grodor på löpande band.

  • Hon ska egentligen inte alls jobba med det som sägs utan hon ska berätta en ny sannsaga om den svenska kungafamiljen varje kväll i tusen och en nätter för emiren så att han somnar.  Hon kommer att sitt där kyskt på sängkanten! Något annat vägrar jag tro om Bettan som ser så genomhederlig ut.

  • Hon har varit skittrött på jobbet länge  och försökt anmäla sig till arbetsförmedlingen, men det har aldrig  funnits någon kolumn för hennes meriter .


Well, time will tell! Och vilken cliffhanger detta avhopp är! Nu måste vi ju följa hennes öden och äventyr i främmande land.



http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1281201.svd#tw_link_widget 

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=772482

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3130&a=772571

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3130&a=772625


Bloggläsare ramlade av i flytten?

Några bloggläsare ramlade av när flyttlasset gick till den nya bloggplattformen. Eftersom det hände exakt den natten när min blogg flyttades och min blogg är ungefär som förut i övrigt, varken mer eller mindre avskräckande, så får jag anta att någonting hänt med länkmöjligheterna eller track backs eller ping backs vad det nu heter.  Hoppas att det löser sig så småningom när alla är flyttade. Tills dess får vi bara ha tålamod antar jag. Någon mer som är drabbad?  Inte för att antalet läsare betyder något men ändå........  :-)

FOGERTY ÄR KUNG I KARLSTAD !


John Fogerty är kung! Absolut!

Vi var på konserten i Karlstad i går kväll lördag och han är bara bäst! Han äger scenen när han kommer in och gör sitt framträdande så proffsigt. Han kan inte tala på scen, han kan inte röra sig på scen (påminner mest av allt om en skadskjuten kråka när han hoppar jämfota fram och tillbaka). Men till skillnad från Carola så låter han bli det här för det mesta och gör det han är suverän på: Spelar rocknroll! Det är två timmars ös som vanligt och jag förstår inte att rösten håller och att trummisen orkar ens lyfta pinnarna på slutet.


Vi ´hade väldigt bra platser och såg det hela härifrån, nära men lagom högt. Publiken var entusiastisk som synes. Hoppas att det blir  en recension som åtminstone är proffsig i lokalpressen. Jag var inne och läste Svds från Hovetkonserten i förrgår och den var erbarmligt ovederhäftig, full av sakfel när det gällde huvudpersonen. Vi stod upp en stor del av konserten och hoppade och klappade i händerna. De gamla låtarna från 70-talet håller än,d et är rak enkel rockmusik. Sen hade han med några långa gitarrsolon som gör mig helt lyrisk. Det är helt fantastiskt att hantera ett instrument så!

Sen spanade jag förstås efter Kicki och Peter men såg dem inte. Vi kom f.ö. för sent några minuter. Gubben vimsade in på toa och sen hittade han inte oss direkt.  Hos Kicki kan man läsa mer om Fogerty. Hennes adress finns här bredvid.


Vi startade med att gå ett varv på IKEA och sedan ta en bit mat på fina Ankdammen vid småbåtshamnen. På andra sidan har man nu fått färdigt de nya prydliga lägnehetshusen. Det är idel stora glasade balkonger och terasser. Ser trevligt ut och ett lyft för hela vattenområdet i Karlstad. Man har ju hittills kanske inte gjort så mycket av stadens möjligheter att skapa fina miljöer vid vatten. (Det har inte Årjäng heller, kolla nere vid småbåtshamnen hur det ser ut! Något sorts upplag av rostiga vagnar) . Här fick vi god mat i alla fall men blev alltså sittande kvar i längsta laget och fick springa in på konserten i Läfbergs Lila Arena.

En minnesvärd kväll blev det. Nu ska vi fira Mors dag med modren och i kväll blir det färsk sparrisfrossa i Hol.

Elitklasser?

Jag har alltid instinktivt tänkt att elitklasser inom gymnasiets ram är fel. Men jag har nog aldrig reflekterat djupare över saken.

Läser en artikel i frågan och blir lite ställd. Vi har ju länge accepterat att man kan få gå i särskild klass om man är bra på fotboll, tennis,  häst,  fiske, bild, teater eller jakt eller något annat praktiskt.  Det är ofta dyra utbildningar och ibland utbildningar som kräver så mycket tid till specialintresset att man kan behöva gå ett extra år, alltså ha en långsammare studietakt.

Det kanske vore logiskt att det även fanns klasser för dem som är intresserade av teoretiska studier och som därför vill ha en högre studietakt?

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=772853
 http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1284755.svd



Alltiallon länkar också till artikeln. Hennes adress finns här bredvid i min länklista.

Vindkraftverk

Vindkraftverk är bra. De ger förnyelsebar el och smutsar inte ner miljön.

Det är populärt att bygga vindkraftverk men det passar inte överallt förstås och man behöver nog planlägga byggnationen. Årjängs kommun ska göra en plan för vindkraftverksbyggen. Så gör andra kommuner också.  

För markägaren finns ett krux som inte många varit medvetna om:

Enligt någon sorts EU-lagstiftning så kan det vara så att alla nybyggnation i princip  är omöjlig inom en radie av en kilometer runt ett vindkraftverk. 



Agenda

Jobbmässigt är det en intensiv period;  föräldrasamtal, examensträning, överlämningar inför att lämna gammal klass respektive ta emot en ny klass, planer för nytt läsår.
 
Det finns också ett känslomässigt  projekt där som handlar om att långsamt ta avsked av barn som jag umgåtts med varje dag 5 timmar under två år. Det känns som om vi  har växt ihop lite och det är en fantastisk klass med så mycket styrka och glädje och trygghet i sig själv.

Barnen satte upp krav på hur de ville att jag skulle vara för att de skulle kunna göra en bra klass förra året och det utvärderade de nu. Hade jag motsvarat förväntningarna?

Ett av kraven var att jag skulle hindra dem från att retas med varandra. På en utvärderingslapp så hade ett barn skrivit helt kort: Vi retas inte med varandra i den här klassen.  Sånt blir man så glad av att läsa. Om barnen och föräldrarna och jobbet med den här klassen skulle jag kunna skriva hur mycket som helst för det är så fantastiskt roligt. Det är verkligen roligt varje dag att gå till det här jobbet med barnen. Men det är bäst jag slutar skriva om det nu annars blir det en roman. (Det är bara de delar av jobbet som handlar om lokaler, organisation och påtvingade meningslösheter som är deprimerande!)

Idag fredag är en lugn mellandag med tvätt och städ och litet av varje. Imorgon lördag åker sedan god mat på någon restaurang och därefter rockkonsert Fogerty.

Söndag kommer modren hit på Morsdagslunch. Hon är nu över 90 år och vill inte äta ute på restaurang längre, så vi tar det här hemma istället. Hon har redan fått blompresenter i form av planteringar av blommor i krukor. På söndag kväll är vi bjudna på färsk- sparris-frossa i Hol hos A och U.

Om lärarutbildning igen!

"Förebildligheten är i stort frånvarande i moderna pedagogiska teorier, till förmån för idén om elevers och studenters lärande som en självprocess på egna villkor. Detta gäller inte bara för lärarutbildningen. "

"Nu som då behöver vi ämneskunniga lärare, men vi behöver också lärare som vet hur kunskaper kommuniceras för att skapa känslor av tillit, tilltro och trygghet, eftersom dessa känslor är grundläggande villkor för viljan att lära. Vem läraren är saknar inte betydelse."

Citaten ovan är hämtade ur en artikel i sydsvenskan. Och den tar också upp ämnet som varit intressant i media en tid nu i Klass 9As kölvatten: Hur är en bra lärare och vad krävs av lärarutbildningarna.


http://sydsvenskan.se/opinion/aktuellafragor/article324627.ece

En intressant artikel i sydsvenskan om lärares behov av andra kunskaper än de rent ämnesmässiga och man hänvisar till gamla kunskaper och erfarenheter från de gamla grekerna.

Nya och intressanta tankar! Det handlar alltså inte bara om att få fram disputerade lärare.

Hundliv på Liane!


Vi går på dressyrkurs med Oskar, taxen och Jazz hamiltonstövaren. Jag vill bara skryta och skräppa över min lille tax som ligger här på kommando och jag har gått ifrån honom! Förra gången jag hade taxvalp och skulle lära den detta så var det jättesvårt. Hanar vill inte ligga ner ihop med andra hanar! De är ofta för dominanta. Men nu började jag i god tid hemma och träna. När Oskar ändå låg ner på golvet här hemma så började jag säga ligg och höja handen och berömma honom och klia honom på magen. På så sätt lärde han sig vad ordet och gesten betydde. Sedan gick det lätt att få honom att ligga ner här också på kursen. Det är 25  - 30 hundar med. Kursen ordnas av Stövargillet tror jag. Det är mest jakthundar med.


För att göra det svårare så går vi med hundar precis bakom de som stannar eller ligger ner. Oskar fixar det bra.
Fast det händer att han försöker med lite ålning.



En del andra är inte så förtjusta i detta! Med Jazz får vi kämpa. Han vill inte.


Kan gå till slut.


Det är ansträngande med dressyrträning.  Inte rent fysiskt men mentalt att vara på alerten hela tiden och uppmärksamma. På hemvägen sitter båda hundarna i baksätet och halvsover. Vi går två gånger i veckan nu en period. Varje torsdag och söndag.


Så här såg Oskar ut i söndags  när vi åkte hem. Alldeles för lurvig för att vara en fin strävhårig tax. Men igår tisdag så åkte pälsen av och det blev en helt annan hund! Rätt skönt nu när det börjar bli varmt och lättare att hålla borta fästingarna. Det måste bli fästinghalsband nu, tyvärr. En av hundarna på kursen, en vorsteh, är sjuk i Borrelia nu. Fästingeländet börjar tidigt i år.


Oskar nyfrissad! Och totalt oigenkännlig. En helt annan hund.
Och det tyckte Jazz också som luktade igenom honom ordentligt vid hemkomsten. Inte ens han var riktigt säker på att det var samma hund och inte en bortbyting. Kolla den lustiga mörka fläcken uppe på nosen.!Resten av Oskar blir ganska ljust viltfärgad efter trimning.

Karlsruhe


Dom kom tillbaka våra fiskegäster från Karlsruhe som vi hade här i augusti och grillade med nere vid sjön. Nu hade de rest med flyg till Göteborg, hyrt bil där och kört hit. Allt som allt tog det 8 timmar. Vi grillade nere vid sjön i kväll tillsammans med A och U i Hol och pratade bort ett par timmar. De berättar att det är högkonjunktur i Tyskland, att arbetslösheten sjunker och att det ser ljusare ut än förra året. Angela Merkel är också tämligen populär och det finns inte så mycket att kritisera hos henne även om hon betraktas som konservativ.  Vi hade en fin kväll och en bit bort i älven simmade bävern fram och tillbaka över älven mellan hyddan och andra sidan. Han hämtade varje gång pinnar och träbitar. Hyddan är dubbelt så stor i år som förra året, men vi såg bara en bäver. Undrar om han är ensam nu.

Våra duktiga fiskegäster har sedan i lördags fått 27 gäddor och 2 abborrar. Helt ok när alla säger att just med nordostlig vind så nappar det inte här och temperaturskillnaderna mellan natt och dag är för stora. Vi har så där 15 grader på dagen och sol, medan nätterna är kalla med frost de senaste dygnen.

Den fina blomman fick jag av dem!

Vallgren


Jag läser just nu "Den vidunderliga kärlekens historia" 2002. Fick låna den av kollega på jobbet och hon rekommenderade den varmt. jag kan bara hålla med. Den är suverän!! Vilket språk Vallgren har! Jag finner mig själv läsandes meningar om och om igen för att de är så vackert formulerade.

"........ diktböckerna som han lånade av Wilson hade öppnat portarna till en värld där kärleken kunde njutas oustpädd.
   Han var förbluffad över skaldernas förmåga att mejsla de vackraste orden  ur språkets granit och deras sätt att fylla tomrummet mellan raderna med mening.  Han slök deras dikter hela utan att tänka på matsmältningen, diade dem på allt innehåll, idisslade dem fanatiskt, svalde dem igen, och lät dem förvällas i sin trånads sju magar"

Bokens tema är klassiskt; skönheten och odjuret och kärlek. Men det blir inte banalt, det blir innerligt och fängslande.  Och det finns fler bottnar i berättelsen än så. Jag läser sakta och omsorgsfullt med tid emellan lästillfällena.

Den handlar om Barfuss, monstret, som älskar den vackra kvinna som föddes samma dag som han på bordellen. Den handlar om omöjlig kärlek och möjlig kärlek, om utanförskapets villkor, att leva med inre begåvning men yttre handikapp, om den yttersta grymheten men också deb yttersta godheten. Det är en bok som tar ut svängarna kan man säga och jag måste alltså läsa om den för att utforska fler bottnar.

Jag kände inte alls till Vallgren, så jag googlade på honom och fann att han  debuterade som författare 1987, längre tider varit bosatt utomlands och att han också skrev visor, spelade in skivor och uppträdde i musikaliska sammanhang. Han har förstås skrivit ett antal andra böcker och jag måste nog läsa dem också. Och den här ska jag köpa så jag kan läsa om den.

Omslaget är ju lite speciellt också: Det är en bild från Nationalgalerie i Berlin "Mondaufgang am Meer" av Caspar David Friedrich, retuscherad förstås.   Den måste Du alltså nyss ha sett på riktigt Börje!
http://www.nga.gov/exhibitions/2001/spirit/02_fs.htm

Årjängstrollet på plats!


Om Årjängstrollet finns många åsikter. Det är stort i alla fall och har blivit något av en symbol för samhållet. Det har varit nedmonterat och uppfräschat nu en period. I morse kom det i alla fall på plats på det nya torget som ska vara klart till nationaldagen tror jag. Det blir väl invigning med pompa och ståt!

Det vita närmast kameran är inte snö i säck. Det är gatsten som jag antar ska läggas på torget. Jag tror att det blir fint till slut fast man har undrat många gånger. Det är ju ett stort steg att flytta på ett torg. Ett torg är ju inte bara ett samhälles centrum utan också dess hjärta på något sätt. Men antagligen inte alls omöjligt att flytta på. Vi kommer säkert att vänja oss vid det nya och till slut är det gammalt också.

Glad bara så där........!


Asch, jag är bara jätteglad över ett par saker som har hänt de senaste två dagarna:
Jag får inte säga vad det ena är; men det är ingen tillökning i familjen, eller bröllop eller sånt. Ska berätta så småningom.
Det andra är en himla trevlig inbjudan till ett evenemang så småningom. Det ska bli så roligt och jag ser verkligen fram emot det!!  

Så då blir det bara blommor för att fira, det kunde väl passa!
(Det är en bild av blommor som vi fick av våra tyska vänner som tack för hjälp, jättefina var de och stod länge)

Om lärarutbildning - skola - arbetsmiljö

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=577&a=770852

http://www.alltiallon.se/

Intresset för att bli lärare sjunker allt mer. Nu är det i genomsnitt 1 sökande per plats till lärariutbildningarna. Alla kommer  i princip in.

Pressad arbetssitution, låg lön och dåliga karriärmöjligheter anges som orsak till att läraryrket kommer på nästa lägsta plats (52:a!)  när man undersöker högskoleyrkenas popularitet.

I DN idag utnämns detta till Sveriges stora problem nr 1, att komma till rätta med skoleländet. Och vägen dit går genom uppskattade lärare anser man. Det handlar inte bara om lönen, fast den måste opp, det handlar om att det måste vara roligt att gå till jobbet. Man måste höja lärarnas status och respektera deras yrkeskunnande. Inte bara göra skolan till ett ideologiskt slagfält. Kommunaliseringen var fel, den var starten till nedgången och det erkänner Göran Person i sin bok tydligen. Avsikten med kommunaliseringen var att sänka lärarnas status. Kanske är det dags att börja tänka om nu och fokusera på lärarna i skolan.

Ungefär så går tongångarna i DN

Jag kan bara hålla med. Vi utsätts för mer och mer detaljstyrning,  mer och mer meningslöst pappersarbete, mer och mer räknande av hur många minuter vi sysslar med olika beordrade saker. Och det vi tvingas offra  är det goda jobbet. Det goda jobb som fokuserar på kunskap och på jobbet med eleverna,. Det finns inte tid till det riktiga jobbet längre, det kreativa jobbet som innebär att man som lärare kan ta tag i det som händer med elevgruppen just här, just nu, utgå från elevernas behov och skapa något vettigt av det. Att möta dem där de är. Tiden som blir över när det beordrade arbete är gjort räcker bara till att slå upp rätt sida i lärarhandledningen och följa anvisningarna.

Och vi är utsatta för en otrolig misstänksamhet att vi egentligen inte gör det vi ska.  Här räknas timmar och minuter per år (!) på varje uppfrån beordrad arbetsuppgift och uppgifterna presenteras i långa listor.  

Tänk om min kommun kunde bli en föregångskommun när det gäller skolan istället för att fotsätta vara berömd för sin höga sjukfrånvaro bland de anställda. Tänk om man i min kommun kunde lyssna på vad vi säger och försöka göra skolan till en trivselplats för alla. En plats där alla vill vara, både lärare och elever.

Det var vildsvinsspår...



Jag visade bilderna på spåren för vår tyske gode vän D som jagar mycket vildsvin och han sa att det var mycket typiskt vildsvin. Så nu ser det ut som om vildsvinen har kommit till Sillerud. Det var alltså mellan Signebyn och Harnäs vid Kôffotelôcke som vi såg mycket spår.  Vi var hos honom och G i går kväll och grillade vid sjön. Men det blev kallt så vi fick ta kaffet inomhus. Länken här nere skriver om vildsvin och risken för hundar. För oss som hundägare tror jag inte att det blir så stora bekymmer eftersom vildsvin får jagas en stor del av året och det finns möjligheter att lokalt hålla stammen på en rimlig nivå.  Det ser inte ut att kunna bli samma förlamande problem för glesbygdsbor som med varg.

http://sydsvenskan.se/lund/article323705.ece   

I kväll var vi i Snarkil, bjudna på lax med god sås och ärter och sallad till. Det är suveränt gott. Till efterrätt glass, choklad och frysta hallon. Och vi fick se ett av de snyggaste bord jag har sett. Ett soffbord i ek, ovalt, specialbeställt, lite högre än normala soffbord, gjort i Bengtsfors. Det är inte ofta jag blir sugen på nya möbler men nu blev jag det. Våra Snarkilsvänner har så god smak och Ni skulle se lamporna... Synd att jag glömde kameran.

Brandstationen i Skoghall / Hammarö





Jag förstår att alla någon gång har legat vakna och undrat hur det ser ut på brandstationen i Skoghall / Hammarö.
Så här är det ungefär.
Vi hälsade på Rolands gamle vän och lumparkompis L. L är brandman fast det heter räddningstjänst numera tror jag och han är insatschef när det händer nåt.  L. satt och skrev rapporter över den senaste tidens olyckor och bränder. Det är viktigt ur inte minst juridisk synpunkt och ur försäkringssynpunkt att det blir korrekt gjort. Den senaste veckan hade det hänt mycket fast han kan inte berätta om det. Men en del var så svåra saker att man fått psykologstöd. Det är nog ett speciellt jobb, fast ändå inte ett jobb. L. jobbar normalt på Skoghallsverken och har gjort så nästan hela livet och rycker ut i räddningstjänst när det händer något.






Här på en hylla fanns en del minnessaker från tävlingar som räddningstjänsten i Skoghall varit med på. Här berättade L. också om den gången han räddade en kattuggla ur en skorsten. Den hade drattat ner i skorstenen och tog sig inte ut och det var förstås farligt. Men L hade läst i en serietidning att man kunde fästa en trådögla på ett långt rör och trä den om halsen på ugglan. Så det gjorde L och lyckades rädda ugglan ut. Den flög iväg svart och sotig och allt blev väldigt omskrivet i bl.a. Året Runt och man fick belöningar av Djurens vänner eller nåt.

Ls dotter är snart färdig polis och ska jobba i Karlstad. Det är väldigt roligt att hon valt ett jobb som liknar fadrens.

Inget barnperspektiv i organisation!

Om man  bestämmer sig för att ha stora klasser och sedan pytsar på med ett antal lärare som ska pendla ut och in i klasserna och låta eleverna hålla på och byta klassrum samt gruppkonstellation under dagen,  då har man tappat bort barnperspektivet. Man har bäddat för oro och otrygghet hos många barn. (Det är inte otryggt för alla barn, för en del barn känner sig trygga oavsett om det är aldrig så rörigt runt dem. ) Men många barn blir otrygga och oroliga och röriga av att byta lärare, byta klassrum och byta gruppkonstellation under dagen. Deras oro riskerar att smitta av sig på hela klassen och då hjälper det  inte om några försöker lugna ner det hela. Jag vet inte om vi vuxna skulle klara av att under varje arbetsdag byta arbetsledare, byta arbetsplats och byta ut de närmaste arbetskamraterna och göra det flera gånger under dagens lopp. OBS beordrat, inte frivilligt!

Jag försöker sätta in en vuxen person som jobbar på kontor i den situationen

Företaget "Nollkoll" har i högsta ledningen beslutat om följande organisation på sitt kontor:

Personen Olle jobbar i rum Y tillsammans med Lisa och Britt och 20 andra. Det är Pelle som är arbetsledare. Klockan 10.40 beordras Olle ta med sig sina  saker och jobba vidare i rum X tillsammans med halva arbetsstyrkan. För Olles del  innebär det att  jobbet fortsätter  tillsammans med Stina och Johan och nu är Patrik arbetsledare . istället.  Det pågår fram till lunch.  Efter lunch ska Olle gå tillbaka till rum Y och jobba med Lisa och Britt  i den stora arbetsgruppen och ha Pelle som arbetsledare igen. Dagen avslutas med att Olle och några ur avdelningen jobbar ihop med 5 stycken ur avdelningen ovanpå i rum Å med  Mira som arbetsledare.

Och så här är det varje dag, dag ut och dag in fast bytena av rum och arbetsgrupp och arbetsledare sker på olika tider under dagen enligt schema.  Och de sker oavsett vad man jobbar med. Och det är inte Olle som väljer utan han blir hela tiden beordrad till omflyttningarna.

Fast efter någon månad strular det till sig med jobbet i rum Z bredvid på den andra avdelningen, de som jobbar där börjar slåss med varandra och vara elaka. Det blir kris. Då måste arbetsledare Patrik lämna avdelningen för att tjänstgöra där.    Bengt kommer in istället som ny arbetsledare efter en period för man måste kunna dela upp den här stora arbetsgruppen.  Det blir ett nytt schema och delvis nya grupper. Nu  går man till hans rum varje tisdag och torsdag  en stund. Men för att kunna jobba i en ännu mindre arbetsgrupp så rycker arbetsledare Torsten in från avdelningen på andra våningen så då går halva avdelningen dit till honom också  varje onsdag.
 

Sett i perspektiv uppfrån Nollkolls ledning så ser det säkert modernt och flexibelt  ut men Olle betalar med trivseln på jobbet.

Jag vet inte ens om det här är en mänsklig arbetssituation för vuxna. Det är det definitivt inte för barn och det är ännu värre när det drabbar små barn som kommer till sitt första skolår med i stort sett en snuttefilt under ena armen och en nalle under den andra. För man är inte så stor som 7-åring egentligen och den här nya världen känns skrämmande och obegriplig att anpassa sig till. Barnen blir rädda att göra fel, de blir oroliga av att hela tiden anpassa sig till nya vuxna arbetsledare, det är otryggt att inte ha en fast punkt i skolan, det är bekymmersamt att hela tiden jobba i nya grupperingar ur en sammanlagd avdelning med c:a 45 barn (eller ännu fler) och förhålla sig till dem. Barnen försöker skapa fungerande gruppsystem men de slås hela tiden sönder av bytena.  Och jag tror ju också att det är förödande för självkänsla och ansvarstagande att hela tiden skyfflas runt  av vuxna på det här sättet. Åtminstone skulle jag känna mig som en automatiserad robot efter en tid i den här tillvaron.

Sedan inträffar det märkliga att vi  vuxna häpnar över barns brist på ansvar, över barns brist på samarbetsförmåga, över barns brist på trygghet, över barns brist på uppfostran hemifrån (!). Kanske är det väldigt förståeligt om barn reagerar på något sätt när de tvingas in i en sån här arbetssituation.

Så här små barn behöver ha en trygg kontakt med vuxna som finns där hela tiden, om det är en eller flera spelar inte så stor roll, huvudsaken är att de alltid finns där. Det är säkert så att man på högstadiet måste byta lärare och klassrum eftersom skolämnena har ett djup som inte en enda lärare kan greppa, men så är det inte med små barn i grundskolan.  I förskoleklassen har man ju flera vuxna på barngruppen eftersom barnen behöver hjälp rent fysiskt med av- och påklädning men det är ju oftast samma personer som finns där varje dag och hela dagen, det är inte otryggt.

Om man organiserade skolan ur ett barnperspektiv så hamnar tryggheten för det enskilda barnet  i centrum:

* Stabila grupper om c:a 15 barn så att det finns möjligheter för barnen att bygga upp en socialt fungerande grupptillhörighet (nuvarande personal skulle räcka till det!)

* En lärare (eller två) som alltid finns där. Det är viktigt att de lärare som finns med, inte måste springa ut och in i olika klasser och därmed hela tiden hålla på och lämna barn / barngruppen. Barnen behöver kontinuitet. Deras liv kan vara röriga ändå utan att skolan behöver förstärka det.

* En egen arbetsplats

* Möjlighet att få stöd i klassen eller i liten grupp för den som behöver det

Barn som får tillhöra en liten klass och ha kontinuitet i vuxenkontakten har större möjligheter att vara med och påverka och ta ansvar än barn som tvingas leva sitt skolliv i en beordrat kringskyfflande tillvaro från det ena till det andra.

Funkar inte igen!

Asch, här skryter jag över hur bra det fungerar här på bloggen nu efter flytten, men det fungerar inte alls. Jag försöker lägga in bilder och publicera kommentarer och inget går. Får se nu om det går att få in ett inlägg med enbart text.

Konsten att slita tvister...

Om nu inte resurserna räcker så att alla kan få allt det de  behöver så är det obekvämt för en ledare att bestämma. Stod om det i Exepressen för ett tag sedan. Man kan få ovett för fördelningsbeslutet oavsett hur man väljer. Så då är lösning på den Gordiska knuten att låta en grupp av de underställda ta fram ett förslag till fördelning. Då blir de underställda ovänner sinsemellan istället och en obehaglig stämning med idel intriger och rackarspel sprider sig på arbetsplatsen. Tjuvnyp blir legio för att klättra över arbetskamrater, för att ge igen för gamla oförätter osv.  Undergrupper bildas med klara gränser mot andra undergrupper. Alla bekämpar alla så gott det går.

Smart om man som ledare har som främsta mål att slippa fatta obekväma beslut och stå för dem.  Mycket effektivt fast ur vilken synpunkt kan man fundera över.  Det blir svårt att rikta energin framåt mot det egentliga målet med verksamheten. Energin slösas  i horisontell riktining och försvinner inne organisationen istället för att bygga fungerande team som jobbar bra tillsammans framåt - utåt.  Allt mindre av arbetstiden och vars och ens intresse används till jobbet. Allt mer går åt till internt bråk.

Vill man sedan göra det ultimata klippet som ledare så kan man som grädde på moset, efter något år av internt käbbel mellan de underställda i en ovanligt kontroversiell fråga säga ungefär så här:
- Kul att Ni har jobbat med det här, men jag  struntar i det Ni kommit fram till. Jag har bestämt mig för att besluta i alla fall.  Som jag vill!

Ledarskap är svårt och det handlar hela tiden om vad som är syftet med ledarskapet. Om det handlar om att coacha folk, bygga fungerande team, rikta energin framåt åt samma håll så att man tillsammans blir starka. Eller om det handlar om att utöva personlig makt för maktens egen skull. Det egocentriska ledarskapet.  Eller om det handlar om att undvika att fatta egna beslut och våga stå för dem. Det otrygga ledarskapet.

Korsdrag

Det var korsdraget!  Inte jag!    

Vildsvin i Sillerud?


Vi var ute och tittade på ett spår som var lite ovanligt. En god vän som sett det ringde och undrade. Spåret fanns bredvid Bengtsforsvägen före Harnäs, till vänster om vägen på det ställe som brukar kallas Kôffotelôcke. Det är svårt att säga exakt, men det finns en del som påminner om vildsvin i de här spåren. Kanske är de här nu i Sillerud?

Det verkar som om bloggen fungerar nu igen, både med inlägg och kommentarer. Äntligen! Det har varit lite av och till i ett par dagar därav låg aktivitet när det gäller inlägg och annat.

Flyttad = kommentarerna väck!

Jaha så ska jag nu förställa flyttad. Fast min blogg matar inte in allt utan stoppar när den säger en bild återstår och den där blå remsan inte är fullmatad.

Och ett antal trevliga kommentarer ligger där och är godkända av mig och borde publiceras men syns inte. Jag ber om ursäkt för det men jag rår inte för det.

Får se om det går att publicera nya inlägg då.

"Vill Du ha Nobelpriset?"

Så får det väl låta i framtiden när Nobelkommittén ringer upp de utvalda för att lämna sitt meddelande. Doris Lessing har åter igen beklagat sig över att hon fått Nobelpriset. Hon har fått en massa medial uppmärksamhet och kan inte skriva längre. Och alla de här klagovisorna från henne har stänkt över lite negativt på Nobelpriset som institution. Tvingar man pristagarna till reklamjippon för att gynna egen sak? Lessing lär ha framfört sådana anklagelser. För att slippa sånt här i fortsättningen så borde man kanske ringa och fråga de presumtiva pristagarna om de vill ha priset eller inte.  :-)

Samtidigt gnager en liten misstanke att den goda Doris är sur för att hon inte fick priset för länge sedan. Hon tycker nog att hon  hade förtjänat det. :-)

Måndag kväll firande i Hol!

Vi firade i Hol i kväll. Det är ett år sedan A och U flyttade hit och vi gick dit med en flaska bubbel och firade med grillning ute. Vi åt grillat kött med Ostpreussisk potatissallad. Den salladen är oslagbar! Dessutom färsk sparris, hemgjort kryddsmör och hemgjord aioli. Urläckert!

För tyskar är det exklusivt att kunna elda på sin tomt. Det är i princip förbjudet i hela Tyskland. Så här finns numera en riktigt eldstad. Och det var nog tur i kväll för temperaturen kröp ner mot plus 6 grader bara på slutet. Men vi stannade inte länge. Vi var hemma igen vid halv tiotiden. Det är jobb i morgon igen.
image1948

image1949

I morgon kommer W P från Hamburg hit och hans fru. Vi bjuder på lite mat. På onsdag åker jag med mina elever till Karlstad och museet på skolresa och på kvällen kommer D och G i Harnäs.

Pingst och konfirmation i Sillerud!

Vi firade Rolands systers barnbarn M, som konfirmerades i Silleruds kyrka. Det är fint med konfirmation och vackert väder.

image1939
Det var 6 konfirmander och de visade på ett trevligt sätt sina kunskaper. Det blev frågesport med familjerepresentanter som konfirmanderna vann förstås, det var sång och läsning. Ja, vi blev bjudna på underhållning. Det är långt ifrån den trista konfirmation som jag gjorde en gång i tiden, även om jag minns konfirmationsläsningen som trevlig med suveräne Orvar P som präst och lärare.

Här i Sillerud har ¨vår präst Maria Ribäck hand om det hela och hon gjorde högtiden i kyrkan till en avslappnad och fin tillställning. Synd bara att högtalaranläggningen är totalt undermålig med glapp hela tiden  och att ingen, vare sig präst eller kantor eller kör sjöng psalmer. Det blir så tomt utan psalmsång.

image1940
Konfirmanden fick en massa presenter förstås och bl.a. ett paket som var så här vackert!

image1941
Vi var ganska många gratulanter och satt till bords överallt i huset. Vi satt vackert i husets inglasade uterum med fin utsikt över Svensbysjön. Det blir fint eftersom huset ligger högt.

image1942
Gubben var på avrostning med mc-klubben Good Guys i Årjäng. Han lärde sig bromsa och svänga och så. Det är vi tacksamma för. Han missade alltså ceremonin i kyrkan men kom till äting förstås. Det missar han inte gärna. Och en av de kvinnliga gästerna testade motorcykeln. Hon skulle gärna vilja ha en.

image1943
image1944
Efter allt gott ätande passade det att hoppa ner en del av maten. Här hoppas Anders Svensson. Han ville att jag skulle lägga ut bilderna omaskerade och med namn och allt. Han är lika bra på att driva camping som att hoppa studsmatta. Alltså Anders Svensson, Camp Grinsby. Det är en otroligt trevlig vildmarkscamping vid sjön Stora Bör med badplats och en massa andra aktiviteter. Där är det inte så trångt mellan husvagnarna och många gäster kommer tillbaka år efter år och bor där hela säsongen. Hemsidans adress kan jag inte men den hittas säkert om man söker på "Anders Svensson" + "Camp Grinsby". Eller på bara Camp Grinsby.

Studsmatte herons hemsidor är
http://www.campgrinsby%40telia.com/ resp. http://www.a-slapet.se/ 

image1945
Det var fler som passade på att hoppa på mattan.

image1946

Här hoppar en ung dam från Åmål. Hon dansar med Sofias dansare och hoppade med volter också. Otroligt duktig!

image1947
Kan inte låta bli att göra lite reklam för tomterna i Svensbyn. Det har precis blivit klart att man säljer tomter där nere vid sjön. Svensbyn är ju en tätort i Årjängs kommun och nu byggs det mer. Det finns inte bostäder att uppbringa i Sillerud och det behövs både hyreslägenheter och hus. Här kan man alltså köpa tomt om man vill och bygga hus. Jag tror att 5 tomter är sålda men det finns några kvar. Priset är väldigt överkomligt. Samma i hela kommunen, kommunens mark. Det är ungefär 100.000 kr inklusive  tomt, och framdraget el, vatten, avlopp, väg  osv. Och då har man gångavstånd till egen brygga om man vill det. Förhoppningsvis ska det bli flerfamiljshus också här.


Om ledarskap - kommentar!

Kan inte låta bli att göra ett inlägg av en lång och initierad kommentar från En liten tant på mitt inlägg om Ledarskap här nere. Den som vill ha ett sammanhang kan läsa kommenteren där nere efter inlägget istället.


Postat av: En liten tant


Intressant inlägg. Delar dina synpunkter. Ledarskapet i såväl skola som annan verksamhet är föremål för stort intresse, mycken fortbildningstid, många konsultfirmor och massor med åsikter men jag tycker att arbetsgivaren sällan tar ledarskapet på verkligt allvar i samband med rekryteringar, i utformning av chefspolicies, i val av utbildningar för chefer. Det är mest en massa floskler som far runt.

Skolans inre problem går i mångt och mycket tillbaka på just ledarskapet, på förvaltningsnivå och vidare ända in i klassrummet. Men detta diskuteras för lite. Man pratar om "bra och dåliga"lärare utan närmare analys när det kanske snarare handlar om outvecklat ledarskap som till stora delar skulle kunna utvecklas och förbättras. Klass 9A lyckade bildningsresa handlade mest om ledarskapet i klassrummet, för vad jag såg av själva undervisningen så var den inte annorlunda än någon annan undervisning som bedrivs på landets högstadieskolor. Tämligen traditionellt, mycket lärarprat på lektionerna. Men de fick eleverna att lyssna, upprätthöll ordning osv -delar av ledarskapet. (Se'n hävdar jag bestämt att tv-kamerorna har betytt en hel del för
lärarnas möjlighet till genomslag på den korta tid som stod till buds.)

Lärarutbildningen innehåller ju endast försumbar om ens någon utbildning i konsten att leda grupper och grupprocesser. Det borde vara en grundläggande del i utbildningen. Nästa del i ledarskapsutbildning för blivande lärare borde sedan vara att få lära sig att individualisera inom gruppens ram.

Jag deltog nyss i en fortbildningsdag för chefer som jag skulle önska att alla lärare och rektorer skulle få vara med om. Det var IPF i Uppsala (organisation ägd av universitetet)som genomförde en dag med sitt Mytodrama-koncept. Det är för långt att lägga ut texten om det här men jag kan maila till dig om du vid tillfälle anger din mailadress när du kommenterar hos mig (syns bara för mig då. Om du vill.)


Bortjagad av mamma! Uppdaterad!

image1937

image1938
Här går han nu ensam den stackars älgkalven från i fjol, bortjagad av sin mamma och vilsen i världen!  Hon ska ha en ny kalv om någon månad och förbereder sig genom att jaga bort avkomman från förra året. Vi har sett dem nu runt huset några dagar. Han har försökt närma sig mamman men hon har lagt ner öronen och gjort utfall tillbaka och sparkat  åt honom. Han har gått omkring där olycklig  och undrande på respektfullt avstånd, allt längre bort för varje dag. Mitt i all förvirringen så har han glömt bort att vara skygg för människor så han går ganska nära nu. Men om några dagar har han glömt alltsammans  och klarar sig bra på egen hand. I djurens värld tror jag att livet levs här och nu. I överlevnadens namn finns ingen plats för nostalgi och långa sorgeprocesser.  

Påminns osökt om processen runt mina egna barns flyttande hemifrån. Det finns ofta paralleller mellan djurs och människors levnadssätt, men hos människor känns det mer som att det är tvärtom:  "Ungen" som lägger på öronen och gör aggressiva utfall medan mamman drar sig allt längre bort till ett respektfullt avstånd.  :-)


(Jag hade ambitionen att lägga ut bilder och text från Spring Väst i tisdags men dels har jag inte hunnit göra i ordning bilderna och det ser knapert ut fram i veckan också, dels så hade vi ingen med oss på promenaden som kunde berätta om det vi såg så det blir bara bilder och det är inte så intressant. Men jag har tagit bilder och de finns kvar, får se om det går att lägga ut senare när jag vet mer om platserna och har mer tid)

Pingstafton

Det blev en trevlig dag  men jäktig!

Gamla fiskegästerna och vännerna lämnade Brogärdet. De har haft en kanonvecka här ¨på sjön i sommarväder och lagom fiske. De for till och med till Byälven och drog upp en rejäl gös 65 cm lång. Gös finns inte här i våra sjöar.

Nya fiskegäster anlände i en stuga och jag röjde ur den andra för att tvätta allt när det var så fint väder. Det torkar ju snabbt nu så det går att tvätta alla täcken, mattor och madrassöverdrag. Maskinen har gått hela dagen och jag har stoppat i och hängt.

Dessemellan har jag trädgårdsarbetat och röjt det värsta i ett par rabatter. Under tiden gick vedmaskinen sönder, den nyinköpta! Och gubben sade sånt som inte lämpar sig i tryck! Sedan var mödrarna här på eftermiddagskaffe. Och helt improviserat i kväll ringde vi på U och H i Egenäs. De kom och gjorde oss sällskap med att grilla lite fläskfilé på altanen, äta jordgubbar och glass och kaffe + nybakade muffins. Det blev en trevlig kväll som alltid i deras sällskap. Det är ju sommarvarmt att sitta ute och inga myggor än. Det blåste lite.

I morgon blir det konfirmation med M i Svensbyn, dotter till A och A, Rolands systerdotter och man. Gubben ska först på avrostning i Årjäng. Det innebär att alla gamla motorcykelåkare ska avrostas efter en lång vinter och träna på elementa i mc-åkning. Han ansluter till konfirmationen senare.

6 tranor i år!

image1936
I år verkar det som om vi har 6 tranor. Men parkonstellationen funderar jag över. Har alltid trott att de lever i trogna ´par i ordning och reda. Det skulle i så fall bekräftas av iakttagelsen härom dagen då de på morgonen stod två och två på Brôte respektive Smörhôlera. Men nu i kväll när vi satt ute på altanen och grillade så kom plötsligt tre stycken flygande från fälten upp mot skogen. Skumt! Otrohet på gång eller har de bara blivit lite ombytliga. Innan de kom så kan jag berätta att morkullan sträckte över oss. Gubben hör genast hennes knarrande läte och lystrar.

När det gäller tranorna så funderar vi över hur de smakar. Det måste vara mycket mat på en sån. Fast de är förstås fridlysta, i alla fall under vissa omständigheter. Men det vore ändå roligt tyckte vi att tillaga en kalkon, ta kort på den och skriva på bloggen att det är trana!! Bara för att kolla reaktionen. Det blir väl några dödshot till från militanta djurvänner av olika slag.  (Har ju blivit några genom åren pga mitt engagemang i rovdjursfrågor. Märkligt att det ska väcka sån ilska, jag har ju inte vid något enda tillfälle ropat på utrotning av något djurart. Bara önskat att de människor som är drabbade ska få försvara sig och att besluten ska flyttas ner till en nivå nära de berörda!)  Jag samlar hoten i en liten hög så att polisen ska ha något att börja med när jag till slut blir tagen av daga!  :-))

Jag känner mig i alla fall själv som en sann djurvän och vi lever med ett stort engagemang och intresse för djuren runt vårt hus! Vi vårdar dem ömt så långt det är möjligt. I vården ingår också förvaltning genom jakt förstås, så att varje djurart ska kunna få det utrymme som behövs.

Meddelande till Tina på skolan!

1953    :-)

Nu ska jag köpa cykel!

Torsdag

8490

Tina tillhanda!

12 628

Ledarskap igen - med en dåres envishet!

Det är intressant med ledarskap - eget och andras, jag återkommer till det ur förhoppningsvis nya perspektiv;  det ledarskap jag själv utövar som lärare och det ledarskap jag blir utsatt för. Och det mesta hamnar i nytt ljus efter att ha sett  TV-programmet klass 9A.

Varje ledarskap innehåller ett spektra av funktioner, att lyfta fram respektive  tona ner. Det handlar delvis om att välja och vraka bland möjliga förhållningssätt, men också att välja flera av dem,  men lägga fokus på vissa av de valda.

* Det är alltså möjligt att betona det som är gott och bra och lyfta fram det, låta det bli grunden att bygga vidare på.
Motsatsen blir då att lägga ner stor möda och resurser på att leta fel, göra stor affär av dem och försöka detaljstyra gruppen utifrån minsta gemensamma (sämsta) nämnare. Typ gruppbestraffning i en eller annan form, gruppskäll. Skillnaden här blir i praktiken ett val mellan att puffa upp människor eller knuffa ner dem.

* Det går att se på  underställda som kapabla människor värda förtroende och allt större ansvar, så att de växer och därmed kan uppfylla allt högre ställda krav.
Det går istället att välja  att se på människor  med misstänksamhet och negativa förväntningar, att krympa dem alltmer och tvingas sänka kraven eftersom  negativa förväntningar tenderar att bli självuppfyllande.

* Det går att lägga fokus på att med ett tryggt ledarskap bygga upp en laganda, i tanken att tillsammans blir vi starka, att låta goda relationer få växa och göda varandra. Vi hjälps åt och ser till att den som behöver stöd och uppmuntran får det. Alla ska bli sedda uppifrån och uppskattade för sina förtjänster. Vi drar åt samma håll och blir oövervinnerliga. Ledaren är en coach i positiv bemärkelse.
Motsatsen handlar om otryggt ledarskap som fokuserar på att värja sig för attacker underifrån och utifrån och som ständigt  går i försvar, kämpar, bekämpar och spelar ut individer mot varandra för att behålla makten. Den egna personliga maktlystnaden / vinningen är huvudsyftet i ledaruppdraget, inte gruppens succé. (Tyvärr ofta helt omedvetna dunkla drifter och därmed oåtkomliga för logiskt resonemang).

* Det  finns ledarskap som är inriktat på att långsiktigt göra ett jobb som är bra för hela verksamheten och som ser till helheten utan att snegla på eget klättrande. Ett ledarskap som gillar den nuvarande positionen och som trivs med den. Ett ledarskap som kan tillfredsställa hycklerikraven uppifrån med minsta möjliga ansträngning för att sedan fokusera på väsentligheter. Ett ledarskap som vågar ta strid för sin grupp uppåt i hierarkin och som vågar formulera krav. Och ett ledarskap där karriären blir en bonus till slut, inte ett styrande syfte.
Det finns ledarskap som tvärtom är kortsiktigt och har snabbkarriärfokus. Det innebär ett ledarskap som helt är ockuperat av tanken på att lyda minsta vink uppifrån oavsett rimligt eller orimligt för de underställda. Man tar gärna på sig att "hålla i yxan vid avrättningar" och sprider beredvilligt eventuella hycklerier som krävs för att tillfredsställa "politiska krav" uppifrån.   Och man är förstås sysselsatt med att misstänkliggöra presumtiva konkurrenter, verkliga eller inbillade. Ledaraspiranter med snabbkarriärfokus bör vara hårdhudade typer eftersom de blir hjärtligt illa omtyckta på den egna arbetsplatsen / av underställda  i avvaktan på  det karriärlyft som kan frälsa dem från den rent fysiska närvaron.


Ur ledarsynpunkt är skolans värld ovanligt intressant eftersom ledarskapet är en viktig faktor på alla nivåer och det blir tydligt både i sin frånvaro och i sin närvaro. Men säkert gäller en hel del av ledarskapets förutsättningar för andra områden utanför skolan också. Fast min erfarenhet därvidlag är begränsad. Jag har ju lyckats tillbringa nästan hela mitt liv i skolan, vilket inom parentes sagt borde vara förbjudet. :-). Jag har här haft ambitionen att formulera några aspekter av ledarskapets förutsättningar i  ett generellt perspektiv.

Snyft - slut på 9A!

Jag kommer att sakna TV-programmet om klass 9A. Det är inte mycket Tv jag ser och ännu mindre TV som jag uppskattar. Men detta kommer jag att sakna, att gneta runt en dryg halvmil med Spring Väst varje tisdag, äta något gott (idag blev det färsk sparris från Tyskland med god skinka och skirat smör!)  och sedan se på klass 9A. Jag märker att jag ser så intensivt på människorna här, missar inte en skiftning i ansiktena. Det har varit bra dokusåpa, när den är som bäst faktiskt. Det har funnits en närhet till barn och lärare som har fascinerat och engagerat. Människorna har trätt fram bakom både elevroller och lärarroller.

Och visst snyftar fjompiga jag med dem alla i avskedets stund. Det känns så väl att det här är äkta från alla håll. Fast jag hade velat se Ala med på avslutningen också. (Och jag kan inte låta bli att tänka på att jag snart ska lämna min egen fantastiska klass. Det är bara någon dryg månad kvar nu.  Vi har levt tillsammans i två år och då är det hjärtslitande att skiljas )

Många pratar ärligt och vettigt den här sista dagen, men rektorn står för dagens klokaste ord när hon håller sitt terminsavslutningstal. Hon säger till eleverna att de har haft duktiga lärare, men att det är eleverna som har gjort jobbet. Lärarna har lockat fram förmågan hos var och en av dem, men förmågan har funnits där hos eleverna hela tiden.

Farväl Klass 9 A! Lev väl allesammans och jag hoppas att TV gör en uppföljning. Det blir det förstås efter det här genomslaget.

(Bilder och text från Spring Väst kommer nog framåt helgen)

Och hemligt meddelande till Tina på jobbet som nu äntligen hittat min blogg: 13984.

Vi åt alltså det sista av den färska sparrisen som vi fick av tyska gäster. Den är urläcker med god tysk rökt skinka till! Så här vacker korg fick vi!
image1935

Blommornas kemi

image1934
Vitsipporna blommar ovanligt intensivt hos oss i år. Vi har fullt i skogdelen på vår trädgård och de sprider ett stjärnetäcke över hela landskapet. Helt fantastiskt i såna slösande mängder. Naturen är verkligen generös ibland.

Men jag måste fundera lite på färgen. De här blommorna växer efter vägkanten ner mot Vasabäcken och färgen är uppfrån närstan helt lila. Det blir så märkligt eftersom klungorna av blommor som finns runt omkring är alldeles kritvita ur samma perspektiv. Undrar om det är en genetisk avvikelse eller något i jordmånen.

Gissa fenomenet! Rätt svar kommer här!

image1932

image1933

Gissa vad det här är!!!

Det ser ut som smala fågelvingar på långt håll och de dyker upp och ner i vattnet, skruvar lite på sig och försvinner ner under ytan igen. Det håller på varje kväll när jag går förbi nere vid Bäcketjärn¨på daglig promenad. Och det håller på överallt i tjärnet efter kanten, det nästan kokar i vattnet. Och det är nästan spöklikt att se.


Här kommer rätt svar från bloggens storfiskare alla kategorier:

Postat av: Pierre

Ja det är som Jocke säger, det är braxen som leker.
Dom går och "skrubbar" sig mot varandra.
Kommer ihåg första gången jag såg detta.
Jag var tvungen att ro ut för att se vad det var.
Det var mängder med braxen som höll på.
Håvade upp en då till och med.
Den var på ca 2 kilo.
Och givetvis fick den fortsätta med leken.

2008-maj-05 @ 19:24
URL:
http://www.teamnappet.se/ 

Melker i Bäcken!

image1930

image1931
Här är han alltså, Melker i Bäcken!  En riktig liten sötnos! Första barnbarnet till Rolands dubbelkusin i Bäcken, son till Sara och Marcus.  Vi var där igår kväll och njöt av anblicken och fick hålla! Han vill gärna bli hållen, redan social och vill vara med. Nalledressen som han har på sig är helt underbar, med liksom tassar och öron på, varm och go när det blev kyligt på kvällen. Vi grillade på altanen och satt ute tills myggorna kom. Det var första myggkvällen här för året. Nu har de kommit.

Vi håller förstås tummarna att den här unga familjen återvänder till hembygden och Årjäng istället för att bo i Karlstad.

Det var gårdagen.

Idag, söndag, ska vi åka ner till Årjäng på Skogsdag vid travbanan. Där finns utställt massor av skogsmaskiner, där finns hästar, lekar för barnen, tävlingar, man bjuder på diverse maträtter, "Vilda lådan" för barnen om olika vilda djur. Och i samband med det lopp som Jägareförbundet sponsrar (vid 14.00-tiden) så blir det jakthundparad med visning av ett stort antal jakthundraser. En del av dem är ovanliga, exempelvis Plotthund som används till lodjursjakt.

Roland är redan där och donar. Skogsdagen börjar 9.00 och håller på till travet börjar 13.00. Vi åker ner framöver och äter i restaurangen och sedan ska jag skjutsa sonen till tåget i Karlstad.

Österrike! Egentligen?

Vi pratade om Österrike igår. Vi har aldrig pratat om Österrike förut. Någonsin.  Men vi pratade om det med Stockholmssonen igår och spekulerade i om det var en slump att det just var i Österrike som både Kampusch och källarfamiljen funnits. Och Hitler.  Sedan läser jag idag på morgonen att Marteus i Expresssen också tänkt. Och då fortsätter jag att tänka. Hon har ju hittat några andra samband som vi missade  igår.

Österrike är ju liksom inte ett land som gör väsen av sig, som sticker ut. Jag besökte landet några gånger för länge sedan när jag fortfarande stod ut med höga berg och har bara vackra, trevliga minnen kvar. Det var rent, skinande, vitt, guld, glatt, frisk hög luft, välordnat, traditionshyllande, vackra byggnader, snälla människor. Vi norbor kände oss välkomna.  Och jag tror till och med att en av mina första rejäla förälskelser var en österrikare; William P i Zell am See 1964 eller 1965. Herregud, han kom hit sen. Ja, inte hit, men till Sverige och hälsade på mig först (djupt generad var jag, hade jag inte tänkt mig!) och jobbade ett tag i Stockholm. Sedan försvann han neröver igen och jobbade på det där stället som heter som ett spottfräs; Ischgl eller nåt.

Åter till Österrike! Som fenomen. Jag vägrar ju att tro att ett helt folk är ondskefullt och perverst. Men jag måste ändå fundera lite över om det finns i kulturell / social mylla i det här landet som gör att det kan föda fram och skydda fenomen som

Hitler
"Sound of Music"-pappan isolerande sig med en barnaflock
Freud
Kampusch
Källarfamiljen

http://www.expressen.se/ledare/marteus/1.1143953/ann-charlotte-marteus-wien-en-riktigt-vedervardig-stad  

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=766292


Ny vedmaskin!

image1929
Här har investerats i ny vedmaskin! Gubben är jättenöjd med den och vedjobbet går som en dans. Med lastaren lyfter han upp en bunt i taget, rullar över dem till vedmaskinen som kapar och klyver och transporterar upp i vedhuset. Genom att använda lyften på traktorn så här så kommer han ifrån de tyngsta lyften. Vedmaskinen är, precis som förut, inköpt av 4 familjer tillsammans.Det är onödigt att ha en egen.

Mannen på besök är Rolands farbror N. Pigg, glad och dagligen promenerande fast 90 år.

Blommar just nu

image1926

image1927

image1928

Det här är bara en rundvandring i trädgården. Detta blommar just nu. Mina favoriter är nog trädgårdsvivorna. De har klara lysande färger och blommar där ensamma i den jordiga rabatten. Tänker varje år att jag ska plantera fler.

Påskliljorna och pingstliljorna blir fler varje år. De här som vi köper blommande tidigt sätter vi ut och de kommer nästa år i igen. Men inte så år för år för jorden eller omvårdnaden här är inte den rätta.

Gullvivorna är söta. De hängde med när jag flyttade syrenbuskarna från mitt barndomshem då vi byggt huset på 70-talet och de förökar sig. Det är en liten hälsning från för länge sedan.

Olsson Brygga i Arvika! Inside info!

Någon tände på den populära restaurangen i Arvika nere vid vattnet / hamnmagasinen. Det mesta brann upp och man säger i Arvika att man vet vem det är men det finns inte bevis nog att binda personen till brottet.

Låter märkligt bekant! Så var det förra gången också. Verkar hopplöst!

Vi brukade ta turer dit flera gånger varje sommar tillsammans med goda vänner och gläds åt senaste nytt, inside info, att man kommer att försöka hålla öppet  i alla fall i sommar. Det finns en del längst ut som möjligtvis skulle gå att använda och man jobbar på det. Många är vi som håller tummarna att det ska lyckas och att restaurangen ska få återuppstå igen.  Den var för bra för att försvinna! Stödet från värmlänningarna har varit massivt till förmån för de olycksdrabbade bröderna.

Inside info Tina på jobbet: 9.931

Glömde!

Dagens hemliga meddelande till Tina på jobbet; 12424.

Bäcken runt m. Spring Väst!

I tisdags var det Bäcken runt med Spring Väst.

Här kommer bilderna. Mer kommentarer kommer senare när jag har gubben och andra experter tillgängliga. De flesta bilderna är tagna på promenaden runt, dvs de 7 kilometer vi gick. Men några är tagna idag första maj när M i Korsbyn och jag gick delvis samma sträcka och hon berättade lite mer om allting.

image1886
Vi startar i Bäcken den här gången och här är lite prydliga vedhögar att betrakta. En del har varit ute i god tid.


image1887
Vid det här huset var det samling. Här bor J i Bäcken med fru och barn. Huset tillhörde tidigare hans föräldrar.


image1888
Här bor S med fru och barn. Kolla den lilla minihusvagnen!


image1889
Här bor Rolands dubbelkusin med man. En gång i tiden bodde de tre barnen också här. Numera är de utflyttade och finns i bl.a. Göteborg, Karlstad.

image1890
Idag kom det första barnbarnet, Melker i Bäcken hem hit. Han var hungrig förstås efter att ha åkt från Karlstad med husvagn och allt. Nu stannar de några dagar här i Sillerud så vi hinner träffa dem ordentligt kanske

image1920
Mittemot här bor dubbelkusinens mor D., alltså Rolands moster som var gift med Rolands farbror .

image1891
En stor del av Bäckenrundan går genom skog på skogsstigar och leder. Det är mjukt och trevligt att gå på och vackert att se.

image1892
Det här är inte riktigt så vackert att se på. Enligt gubben så ser vargars revirmarkering ofta ut precis så här. De krafsar upp och urinerar för att sprida doften och därmed tala om för andra hunddjur att området är taget. Förra året sågs en ensam varg gå förbi här nere vid Tjolitta. Och för inte så länge sedan hittade vi den vargdödade älgen i Fälltakan, inte så långt härifrån. Men en vargrevirmarkering betyder inte bara en varg utan minst två, dvs de har bildat revir. Men det är inte säkert. Detta kan också vara en annan markering av något slag säger han.

image1894
Nu kommer bilderna i lite oordning. Den här skulle ha kommit efter nästa bild som är på Boställe. Det är en av många skyltar här som satts upp av hembygdsföreningen för att markera en kulturled med ett antal fornlämningar och annat intressant. Vad markeringarna betyder har jag ingen aning om.


image1896
Här är Boställe, ursprungligen ett soldattorp. Här bodde H som var en sträng dam. Här bodde också broder E.  Han höll mest till i den lilla stugan till höger.


image1897

image1921
Här går M och jag upp till en plats där det finns en skylt om torplämning. På skylten förklaras också vad torp är för något, dvs i grunden ett hus som kunde "hyras" mot dagsverken hos ägaren. Ägaren kunde vara en privatperson eller ett bolag eller dylikt.

image1898

image1922
Efter Boställe på skogsvägen mot Barås och Silleruds kyrka finns ett antal fornlämningar. En del av dem är bronsåldersgravar, alltså från 1500 - 500 före Kristus. Under den tiden hade vi medelhavsklimat i Norden om jag inte minns fel.
- Vilka bilar orsakade den klimatförändringen, säger gubben då spydigt.

Senare kom Järnåldern med Fimbulvinter och ett betydligt hårdare klimat. Under bronsålderna kan det ha varit vattendrag runt om här. Bronsåldersgravar och befästningar byggdes ofta högt och vid vatten. Flera av dem i närheten ligger på samma höjd som dessa. Däremot så ligger Järnåldersgravarna, dvs vikingatiden, lägre exempelvis de vi gamla kyrkplatsen i Sillerud.

image1899


image1900
Här ska det enligt muntlig tradition ha legat en försvarsborg. Det innebar inte en byggnad egentligen utan stenar som lades som en befästning i en ring uppe på en hög höjd, ofta med vatten och / eller en brant nedanför. Hit kunde man dra sig tillbaka och försvara sig vid behov. Det som tidigare varit en åker här, numera en granplantering, kallades Borgjale ungefär och åsen heter visst Borgåsen.

image1923

Bland bronsåldersgravarna finns också en gammal kolmila

image1901
Just den här dagen så slog de första björklöven ut.

image1924
Här är markering från en råbock. Han har gnuggat hornen mot det lilla trädet en bit upp på stammen och sparkat upp och urinerat här för att markera sitt revir.





image1903


image1904
Här är något av det vackraste som finns i Sillerud; Baråsbron av sten. Vilket byggnadsverk!! Det ligger nedanför Barås.


image1905


image1906
Här i Barås håller man på med veden, precis som alla andra gör just nu.

image1907


image1908


image1909
Här kommer vi alltså förbi Silleruds kyrka, men bilderna kommer i fel ordning. Bilden från E18 skulle ha varit före. Kyrkan är i alla fall ovanlig till formen. Det är en centrumkyrka utan långskepp och den är ritad av arkitekten Langlet.


image1910


image1911
Här kom vi förbi Udden. Här bor E och L. De har tre barn varav två är tvillingar. E. jobbar med Roland. Här på Udden finns en fin gammal snickarverkstad, man har varit snickare i flera generationer. Och anfäderna var syskon till dem som bodde på Bostället, det första huset  uppe i skogen på den här turen.

image1912
Mitt emot vägen in till Udden ligger Vattnarsstö. Det är en gammal plats för att vattna djur antar jag. Det är grunt och nära vägen. Oskar passade på att förse sig.


image1913
Här rinner Magdebäcken. Det är en liten fors som rinner till Karlsforsälven senare. Roland hade precis innan vi gick varit i Bengtsfors på ett möte om vattendragen och fått veta att just Magdebäcken var i väldigt dåligt skick miljömässigt. Minns inte hur men försurad kanske. Nej, jag har nog fel. Här är nog redan Karlsforsälven! Magdebäcken blir strax ovanför innan de möts vid bron.


image1914
Ja ha, här är en ovanligt prydligt dekorerad bakdel!  Om jag vore ofin nu så skulle jag utlysa en gissningstävling om vem den är tillhörig, men det är jag inte så det blir det inte. Men den tillhör en snabbgående dam kan jag säga. Hon passerade oss med svung och försvann bakom vägkröken.

image1915
Här är bygdens föreningsgård Tjolitta. Här ska det bli bröllop nu under helgen tror jag och det var visst S i Bäcken som skulle gifta sig. Jag minns inte riktigt. Tjolitta låg i alla fall först på andra sidan vägen och var en godtemplarloge. Den byggdes på andra sidan vägen på 1920-talet och kallades Godtemplarlogen Uddeholm eftersom den låg på en udde ut i älven. Det blev sedan Silleruds nöjespalats med dans och annat festligt.
Gården sköts av en stiftelse som vi var mycket involverade i när Tjolitta rustades upp ordentligt med nytt kök, nya toaletter osv. . Men nu är det Elmacken och Rolands dubbelkusin bl.a. som är eldsjälarna. De driver det hela med framgång och fortsätter att rusta upp inredning och annat.


image1916
Den här bron byggdes ny för några år sedan. Det står på en skylt att den heter Karlsforsbron. Men det har den aldrig hetat. Det är Bäckebron! Älven som rinner här ut i emot Bäcketjärn och Östra Silen heter däremot Karlsforsälven för den startar vid Karlsfors med kraftstationen där och nivåskillnaden mot Svensbysjön


image1917
Här bor V i Bäcken med familj. Han har växt upp här bredvid och hans föräldrar var duktiga hunduppfödare. Bl.a. drevrar hade man.


image1918
Så här ser gubben ut numera efter avslutad promenad. Visst ser det proffsigt ut. Jag tror han har kollat på hur de andra gör.


image1919
Här är samling efteråt med prisutdelning. Alla får pris. En del går i mål här efter 7 kilometers  språngmarsch och är helt oberörda, inte ens en svettdroppe, exempelvis vältränade skidåkaren M. Han är en lovande skidåkare som nu går på högstadiet och hoppas på att så småningom komma in på skidgymnasiet. Han har mycket skidåkning i släkten,  från fadern, faster och farfar. En del tar ut de sista krafterna och vacklar halvt medvetslösa i mål, satsar allt, exempelvis H, barnfödd i Signebyn. Olika är det och här får alla plats och dessutom pris.

Nästa tisdag är vi i Kila. Det blir en utflykt till Långserud och nu hoppas jag att arrendatorerna ska vara färdiga med vårbruket så de kan vara med och berätta för mig om bygden. Där kan jag inget.

Två tofsvipebon räddade!

image1885
Det pågår varje år stora bemödanden från arrendatorerna för att rädda tofsvipebona på åkrarna i vårbruket. Här är vi alla lika pjoskiga och varsamma med de här fina fåglarna. Förra året hade vi som sagt bara ett par. I år är det tre par och åtminstone två bon gick att rädda så här långt. Sedan vet man inte vad räven hittar på. De brukar till slut lyckas med att ta, åtminstone en del av äggen. Vi vet inte om det finns ett tredje bo, i så fall kan det ha blivit förstört, men tofsviporna kan lägga om ägg. Vi får hålla tummarna och se hur det går.

image1925

Valborg firade vi!

image1878


Vi firade valborgsmässoafton på hembygdsgården i Sillerud, precis som så många gånger förr. Här står eldens betvingare i det här sammanhanget; E. Och han har alltid skött den här sysslan, att vara den som laddar för brasa och som tänder på. Jag kan inte minnas att någon annan har gjort det.


Före var vi en stund hos A och A i Svensbyn och även efteråt och drack en kopp kaffe tillsammans med grannarna här på Prästgården.

På hembygdsgården sjöng Urbandet som vanligt helt suveränt. De ser nöjda ut numera när de får stå inne på nya logen och sjunga och slipper tampas med vädrets makter ute. Åsa höll ett väldigt fint  och rart vårtal, mycket uppskattat av åhörarna. Så var då våren välkomnad.


image1879
På logen ligger Remus Rävs båt. Efter att Persbyn sålts så övertogs den av hembygdsföreningen i Sillerud. För att göra en lång historia kort:
Remus Räv, hette inte så, därför kan jag skriva ut namnet. Det var bara en slags pseudonym, möjligtivs refererande till färgen på det yviga skägget. Han bodde vildmarksliv ute i Östra Silen på Restön  under början / mitten av 70-talet. Detta skedde först och främst under sommarhalvåret under en följd av år, men även under en vinter. Han byggde en liten kåta själv och försörjde sig så gott det gick på fiske och samlande och odling. Remus farkost var alltså den här. Den lär enligt hörsägen ha byggts i Västervik och seglats hit upp via Göta Kanal. Det fanns utlägg med nät på båten för att kunna ta mer last och få mer stabilitet. Det fanns även kvinnligt sällskap med hit och åtminstone en sommar även ett litet barn. I en veckotidning, antagligen SE fanns ett reportage med Remus och hans kvinna, Bris,  i båten.  Bris finns då på nätutlägget med barnet i famnen! Såg lite vågat ut! Det gjordes även reportage om honom i en Göteborgstidning. Han levde alltså ett ovanligt liv men gjorde ingen något förnär och fick även vänner här. Båten skänktes när han lämnade bygden till G i Persbyn och därefter hamnade den här på Hembygdsföreningens loge. Hembygdsföreningen har en del dokumet från hans tid här och funderar på att ställa ut på något sätt. Kanske man kunde göra tillsammans med något / några av hans konstverk? Han fortsatte att verka som konstnär och gjorde bl.a. en rätt känd skulptur av en gammal stins i en småländsk stad. Så vitt jag kan förstå så lever och verkar han fortfarande om än lite till åren kommen numera.
http://www.remus-wilson.se/
http://www.bjk.g.se/Bildspel%20Stinsen%20kort%20080115.htm
http://vfb.se/vf/docs/visa.asp?nyhetsID=862c9f99a5124017cd49dca463ea5972
http://www.rottne.nu/forrochnu.html
http://www.alternativ.nu/users/handbok/kultur/hemundervisning.html
image1880

- När vi tog över brukinga här ¨på Liane så svor Du på att det fanns inte en enda sten i jala, flinar arrendator-O. Vad kallar Du detta för då? Och var ska Du ha den?
Den här "lilla" stenen hade han plockat upp på en åker här.

Vårbruket är alltså i full gång. Arrendatorerna firar Valborg i traktorerna.  I skrivande stund, klockan ett på natten så brummar minst en traktor här ute på fältet i en kaskad av ljus och det står en doft av dynga runt det hela. (Jag tror att de väntade in ostlig vind de luringarna, gissa om det känns hit!)

image1881
Här poserar Arrendator -O och Arrendator - G med en del av maskinparken som är stationerad här just nu.

image1882
- Och här kan man bara med ett handgrepp koppla från hydralen och trycket finns kvar.
(Jag vet inte vad jag skriver om men ungefär så låter det och så är gubbarna gemensamt lyriska en stund över denna finess)

image1883
Här är något slag av såmaskin och jag tror att jordbrukande grannen D är involverad i processen. Han är i alla fall med här med son.

image1884
Här är i alla fall en harv. Så mycket ser till och med jag.