Jag gillar vårt gästrum!

Ibland blir det inte så som man tänkte från början. Men det här gästrummet är jag fortfarande barnsligt förtjust i! Det blev som jag hade planerat. Dubbelsäng som är höj- och sänkbar, fondvägg med djungel och stora konstväxter som binder ihop rummet med väggen bakom sängarna.
Guldspegeln och lampetterna som var mammas och tamburmajoren som vi fick av goda vänner.
 
 
Till höger är dörren in till bastun men den syns inte på bilden. Rummet funkar också som omklädning vid bastun. Och utom finns en utedusch, en med varmvatten  i om man vill. Glasväggen där jag står och tar kortet går att öppna upp helt och då får man fin utsikt över sjön.
 
 

Lilla barnbarn Lovis i Umeå vill ha hästen med sig till dagis!

 

Varför köpte jag nu de här???

I somras någon gång köpte jag de här två spretiga monstererna! Undrar hur jag tänkte??? De passar ingenstans, är bara i vägen! För länge sedan hade jag en möblering där de skulle ha varit en prydnad men inte nu. Samtidigt bär det mig emot att slänga dem, för de artar sig bra och tål torka.

Suverän nyhetsportal!!

Jag är en flitig tidningsläsare och har använt den här portalen flera gånger om dagen i ett par decennier nu. Fördelen är att man snabbt navigerar mellan olika tidningar, tidningar av alla slag och lätt kommer åt även utländska media. Den rekommenderas!
 
www.svenskatidningar.se/  

Gamla kyrkplatsen i morgonljus!

I den här träddungen låg Silleruds gamla kyrka, en träkyrka. Den revs när man byggde den nya kyrkan på annan plats i slutet på 1800-talet. Men den gamla kyrkogården finns kvar och klockstapeln., Det är fint här uppe med utsikt över sjön Östra Silen. Bakom dungen ligger ett par gamla vikingagravar som jag tror inte är helt utgrävda ännu. Platsen är utmärkt.  Säkert har detta varit en plats för gudadyrkan under tider även före kristendomen. Till vänster ner här ligger badplatsen och en bit därifrån det som förr var en ångbåtsbrygga.  Till höger finns Signebyns skola som numera är friskola.
 
 

Besöka valparna under helgen ...

... hoppas vi på: Kanske funkar det, vi håller tummarna. Sen ska den nye lille Hambo hämtas om en vecka sharp! Då måste vi veta vilken valp vi vill välja i kullen i Insjön!

Vackert ut över sjön Östra Silen är det!

Det har varit så här fint varje dag den här veckan! Helt njutbart!
Och obligatoriskt förmiddagsfika i solskenet mot sydväggen i lä. Nu har jag tvättat fönstren här till vänster, utan och innan. Och städat husen. Präktigheten står som spön i backen! ;- )) Och visst har vi lunchat  varje dag hemmavid på altanen i solgasset, utom idag då det blev Stationscafét. Fast nu dröjer det ett tag till nästa gång det blir fika här på söderväggen.

Kolla på valp i Insjön ...

... kanske vi kan göra under helgen! Vi ska ju välja en hane ur kullen som vår Jazz är pappa till. Vore fantastiskt roligt i så fall. Trodde inte det var möjligt förrän vid hämtningen om en vecka. Men kanske, kanske går det att få en liten titt redan nu. Vi får se.

Brogärdet Sillerud i morgonljus!

Den här lilla stugan ligger i Sillerud, på andra sidan vägen från Prästgården räknat. Den är byggd år 2000 och heter Brogärdet, uppkallad efter åkern som den är byggd på; Nolare Brojâle. Bredvid finns ett sönnare Brojâle också, det som går fram till badplatsen i Signebyn. Förr var det praktiskt att ha namn på alla åkrar. När man brukade med häst och mankraft så tog allt arbete lång tid, det var inte så snabbt att ta sig hem under dagen,  man kunde behöva skicka någon med mat / kaffe under tiden till exempelvis "Nolare Brojâle". Och man kunde behöva diskutera vilken liten åker som man skulle ta itu med. Alltså bra att ha namn på varje liten del av gården.  Nu finns inte något praktiskt behov av namnen längre och med oss så lär de försvinna om de inte finns kvar i något på lantmäteriets karta.  Med maskiner så svischar man över stora områden på kort tid, inget plotter med små åkerlappar längre. Vi har försökt döpa hus efter de gamla namnen så några finns kvar; Lihaget, Tjärnshaget, Brogärdet.
 
Strax bredvid det här huset så låg förr sockenmagasinet. Det var ett förråd där församlingen kunde förvara sitt  spannmål ("kyrkoskatten" som man tog opp i naturprodukter) för att kunna betala ut till dem som till exempel hjälpte fattiga. Vi kan läsa om hur en anfader Kylén / Kylin i Blomskog   tog på sig "beklädnadsskyldigheten" för  den rotens hjon mot ett bestämt antal  tunnor "havfra". Det var i sockenmagasinet man auktionerade ut de fattiga  rotehjonen till lägstbjudande,  till att tas omhand  under ett år mot ersättning i spannmål.
 
Vägen härifrån och bort till badplatsen kallades förr för Pilgata, med betoning på första stavelsen. Där lär ha funnits stora pilar eller någon enstaka stor pil. Jag vet inte säkert. Traditionen säger att en försmådd friare blev så besviken att han körde ner sin vandringskäpp i vägkanten där och så växte det upp en stor pil. Fast det är säkert inte sant. ;- ) I tomtgränsen söder om Brogärdet och efter vägen finns pilar nu också. Fast de har sin egen nyare historia. Det är min misslyckade plantering, den blev inte alls som jag tänkte mig. Men den har fått bli kvar, stör ingen.
 
Vid älven nedanför den här stugan så brukade man tvätta kläder förr. Det var också här som ett par barn drunknade. Det var de två små sönerna till Thea och Gunnar på Hopbrôten som drunknade när man tvättade mattor.  Men det berättar jag om en annan gång. Det är så sorgligt.

Vid Brobacken Sillerud!

Utsikt  från bron ut mot Bäcketjärn  imorse. I vattenspegeln kan man se att solen börjar lysa på trädtopparna. Det är mycket vatten i älven just nu.  Till höger upp ligger Brobacken.
Det blir ett speciellt ljus på morgonen i soluppgången, lite blåaktigt.
 
Utsikt från bron mot sjön Östra Silen. Till höger upp ligger gamla kyrkplatsen och badplatsen vid Signebyn
Det blir fler bilder framöver från fina morgnar i Sillerud.
 

Hängt tvätt ute.

Det torkade inte så bra, men de här stora otympliga gardinerna blev åtminstone släta nog för att jag ska slippa stryka eller mangla dem. Och så luktar det gott av tvätt som hängt ute. De fick  eftertorka i tvättstugan. Minns hur min mamma alltid hängde ut tvätten på vintern när jag var barn och det oavsett hur kallt det var. Den kunde hamna på logen om det snöade. Sen in i köksvärmen med de stela frysta sjoken och hon hängde upp  i flera lager på streck ovanför vedspisen som eldades riktigt varm. Visst torkade det till slut.
 
Apropå så har det blivit färre träd att spänna tvättlinorna mellan nu efter avverkningen på tomten. Men en halvtorr enbuske fick göra tjänst. Jag strävar emot tanken på torkvinda. Tycker att det är så fult, medan tvätt som fladdrar på streck för vinden är vackert! ;- ). Ja, ungefär så!

Äta-på-altanen-säsongen börjat!

Helt fantastiskt med de där glasrutorna bakom Roland. De är vindfång från väster. Altså kan solen gassa från söder och värma  upp den här lilla hörnan. Trots minusgrader i skuggan så blir det ordentligt varmt på altanens sittplats. Utesäsongen har förlängts med flera månader. Vi har aldrig startat uteäting  i februari förut, men nu funkar det perfekt.  Tacksam mot Gert och Irene som var här i somras och fixade det hela. Himla bra blev det!

Dagarna tickar på här på Liane!

Och det utan stor dramatik. Vädret är vackert. Jag städar, plockar i och ur tvättmaskinen och tar varje dag en långpromenad med lille Seffrin.
 
Roland är i skogen och tar med sig hem ved ibland men just nu mest frötall som stått sedan avverkningen i samband med fastighetsköp för exakt 20 år sedan. De har  gjort sin tjänst nu och kan få bli sågade trävaror.

Jo, det var en flisa.

 
Nu kom de hem från veterinären Roland o Hej! Han blev sövd och visst var det en liten tunn flisa som kommit in tassen. Den hade  kapslats in med en varblåsa och  var på väg ut. Nu är den borttagen i alla fall. Hej har fått ett  fint bandage och är lite groggy efter sövningen. Han ska bara äta färdigt sitt pencillin och bli frisk så fort som möjligt
 
 

Hej hos veterinären nu

Nu är Roland hos veterinären med Hej igen. Vi såg igår kväll att det har blivit som ett litet hål på ovansidan tassen och ur den kom en del varig vätska. Nu är Roland hos veterinär för att få honom sövd och kollad, det kan ju vara en liten pinne som sitter i tassen och behöver tas ut. Jag återkommer med mer rapport hur det gick.

Fikaplats igår.

I solen mot söder, i lä, med fågelsång! Visst var det vårkänsla på just den här platsen. . Annars så är det mycket städa, tvätta, torka mellan fikapauserna. Men det är ok och lagom tempo. Jag klagar inte.
 

Köpte färdig sushi!

Har varit sugen på sushi ett tag och tror inte att det finns att köpa på restaurang här i närheten. Och det är knepigt att laga till hemma för det behövs så udda ingredienser med bara  lite av varje. Nu fick jag syn på färdig sushi på ICA och köpte en för att testa. Försökte dela den med gubben, men han vägrade. Han äter inte rå fisk! Det gjorde han inte ens när han var i Japan och fisken var helt färsk.
 
Hur smakade detta nu då? Nja så där. De där fiskskivorna som ligger ovanpå varsin riskudde smakade absolut gammalt (åt  dagen före utgångsdatum men vet ju inte hur länge den legat i butiken!) så de gav jag till Jazz som åt med god aptit. Han äter f.ö. allt med god aptit. Det andra var ätligt med crabfishfyllning och tillbehören var syltade ingefäraskivor, soja och wasabi. Ätpinnar var med men jag åt utan dem, tog med nypan och doppade i sojan.
 
Sammantaget ingen höjdare alltså. Köper nog inte igen, ska försöka satsa på att få sushi på någon bra restaurang istället. Undrar om Kaori har sånt på restaurangen "Mama Wolf" som hon ska öppna i Stockholm med japansk "streetfood" om några veckor. Den blir säkert superfin fast själva namnet är lite ´knepigt. ;- )

Skidåkning i Vindeln!

Dotterfamilj i Umeå med flera har varit i Vindeln över helgen för att koppla av och åka skidor.
 
Elias
 
Isak
Linus

Och enligt lagen om.....

....alltings jävlighet så packar vi då ihop planer och prylar igen! Skitt!!!
 
Inget genomgripande, inget allvarligt men stor besvikelse. Och salt i såren kan man ju strö genom att kolla på väderrapporten över de närmaste dagarna!  :- ((

Jazz sprang på isen ....

... såg jag genom köksfönstret igår. Hjärtat nästan stannade av förskräckelse. Men när jag ringde till Roland och berättade så stod han precis i strandlinjen här och lugnade mig med att isen håller hunden. Han  trodde att haren skulle komma från ön där, men det gjorde han inte. Harar löper tydligen nu och rör sig över stora områden, den här hade gått tvärs över sjön till andra sidan. Roland kallade in Jazz när han var mitt på sjön och han kom förstås, en lydig hund är det. Går att kalla in på fullt drev tack o lov.

Sjumila i Västerbotten!

Ibland skojar slumpen med oss!! Inte ofta det är skidåkning på min blogg minsann, men nu blir det det.Fick sms från dotterfamilj i Umeå igår. De hade inkvarterat sig i Vindeln för en avkopplande weekend på hotell Frost. Och hade ingen aning om att just idag söndag går sjumila av stapeln, så massor av skidåkare fanns på hotellet och laddade för idag. Det var ju en slump. Men nästa slump är  ännu mer märklig.  Det här loppet genomförs traditionellt varje år sedan länge  för att hedra Assar Rönnlund. Och nu är det så att Malins man  Kristian är barnbarn till den  legendariske skidåkaren!!   Ibland är världen väldigt, väldigt  liten.
Tror detta är utsikten från hotellet de bor på över helgen. Vindeln kanske?
 

Grillhuset på Liane!

Det funkar även på vintern till att steka kolbullar och så. Bra tillbehör är pannlampa när mörkret faller på. Och torr ved så det inte ryker in. Gästerna igår kväll var Anna A med son Viggo, vännina med dotter. Mysigt blev det!
 

Spåra en jägare!

Nysnö föll under dagen. Lätt att spåra en jägare i skogen blir det då! ;- )
 
Det är vackert i skogen med snö
Där satt han!!! Parkerad på en ryggsäck med pejlen i högsta hugg för att ha koll på var Jazz är med sin hare. De har hållit på nu ett par timmar med tappt då och då. Det är en lurig hare med många knep.
 
Ser att jag måste tvätta de där jaktkläderna! Tur att säsongen snart är slut.
 

Vintrig utsikt genom köksfönstret!

Det är fin vinter med lite snöfall och någon minusgrad.

Agenda

Hej verkar svara bra på medicineringen, svullnaden i framtassen går ner och han behöver inte så mycket smärtstillande. Men han får fortfarande ta det lugnt och mest ligga still.
 
Vår planering för den närmste tiden stöp totalt. Vi hade tänkt åka upp till Insjön idag och träffa valpkullen där vi ska ta en hane. Men det går inte nu med en krasslig Hej-hund. Vi får hålla oss hemma och lirka i honom pencillin var tolfte timme exakt!
 
Hundvalpen får vi ta "osett", dvs bestämma när vi åker och hämtar om ett par veckor. Men jag tror att det blir hanen med den långa smala strimma på nacken. Han är kraftig och har fin rektangulär kroppsbyggnad, ser ut som en snygg hamiltonstövare, den nye Hambo. Uppfödaren Göran F. säger att han skulle ha valt den hunden och hans erfarenhet inger förtroende.
 
Idag har vädret vänt, det är helmulet,  temperaturen ligger runt noll, det blåser en del, snöar lite.
 
Det blev ju inga kolbullar i Liane-grillen i torsdags när Hej måste till veterinären. Men vi tar det ikväll  istället tillsammans med fyra gäster. Det ser vi fram emot. Annars blir det en lugn innedag med lite tvätt, städ och syltkokning.

Barnbarn lilla Lovis i Umeå

Med kompis till höger.

Halla färskfoder hos Ann- Charlotte!

 Så här tomt är det i matburken numera när hundarna har ätit. 
 
Vi har ju en hund som ibland har foderleda. Men nu har vi hittat det ultimata fodret, foder som han slukar med  god aptit och som vi tror är nyttigt att äta. Det är ett färskfoder som vi  tar hem fryst, tillverkat av Halla på svenska produkter,   89 % kött och resten är potatis för att få lite fiber med och så mineraler och vitaminer. Bra med tanke på att det finns larmrapporter om att hundmat gjort på utländska produkter innehåller multiresistenta bakterier, bakterier som pencillin inte biter på. I Sverige är det inte inte tillåtet att föda upp djur med hjälp av antibiotika till friska djur så här är det knappt något problemet alls i hundmat gjort på svenskt kött. Fodret ser bra ut och hundarna gör soprent i matskålarna, till och med vår kräsne Hej. Vi har letat mat åt honom länge, vi har testat butiksfoder, veterinärfoder och ett annat färskfoder. Men det här är kanon han gillar det och äter direkt!! Det rekommenderas! Finns alltså hos Ann-Charlotte på Häst- och hundshopen i Årjäng.
 

Hej, trött av smärtstillande och pencillin!

Lite trött av kraftig medicinering med smärtstillande och pencillin! Nu är hans jaktsäsong slut i alla fall med 10 dagars medicinering. Det blir vila tills februari månad är över och därmed jaktsäsongen. Ena framtassen är ordentligt svullen av  ev någon infektion enligt veterinären. Den ska enligt honom ha funnits förut men blossat upp i samband med ansträngande jakt idag. Sånt här kan hästar också drabbas av. 

Uppdaterat om veterinärbesök

Nu är besöket med Hej hos veterinär avklarat. Han kunde inte hitta något annat i tassen än ett litet märke efter ett sår som han fått för en tid sedan men som inte besvärat honom sedan dess. Det kunde ha blivit en inkapslad infektion som blommat ut nu vid ansträngning. Smärtstillande och pencillin i tio dagar. Vi hoppas på det bästa. Nu har vi gjort vad vi kan och får hoppas att tiden ska läka.

Hos veterinär ...

... är dunkerstövaren Hej just nu!! Han har skadat sig i en framtass under förmiddagens jakt, haltade rejält när han kommit in i värmen,  foten svullnade. Sitter här och håller tummarna att det inte ska vara något allvarligt. Det är så bekymmersamt när hundarna är sjuka på något sätt. De kan ju inte tala om hur det känns och var det gör ont.

Luftvärmepumpen...

... har en montör kikat på idag. Den var i princip helt ok, tillräckligt med gas i och så, så han gjorde ingen service, men vi hade försummat dammfilterrengöringen.  Det var igengrott damm och fett! Slarvigt av oss att missa det.
 
Vi bombarderade den här experten med frågor o fick reda på följande:
 
- Filtret för damm ska rengöras en gång i månaden vid fast boende,  men man ska inte göra något med filtret för kemisk rening, det som sitter på dammfiltret.
- Daikin som vi har är ett bra märke, liksom bl.a. Mitsubishi, sen finns dåliga lågprismärken som det är svårt att få tag på delar till vid behov.
- Service är bra att göra vartannat år, så han kommer tillbaka till våren, då är det två år sedan sist.
- Man ska låta bli att greja själv med de andra delarna inne i pumpen, lätt att skada.
- Det kan vara bra att ha ett tak över utedelen för då tar den in luften från sidorna och den blir ett par grader varmare.
- När det är kallt ute, så där bortåt - 15 grader så stoppar pumpen ibland för automatisk avisning och systemet tar då värme inifrån och skickar ut. Det kan märkas ibland vintertid.
- Luftvärmepumpar har blivit bättre och han rekommenderar  för nyinstallation en uteenhet med två innedelar, en för varje våning, ev. just Daikin, så som vi har på Liane. 
- Sen fick vi lite instruktioner hur vi ska använda de olika inställningsmöjligheterna. Det är oändligt många alternativ på fjärrkontrollen.
 
Så här ser innedelen ut. Tavlan under är från lantmäteriet i slutet på 1800-talet, den hör inte dit. ;- )

Vintermete!

Det går att pimpla på sjön men det gäller att veta var man kan gå. Närmast land var isen rätt tunn men 15 cm tjock längre ut. På de märka fläckarna där vattnet går upp lite är isen c:a 10 cm tjock. Bilden är på Roland  från igår vid 4-tiden på eftermiddagen. Det var hur vackert som helst i solskenet.
 
Uppdaterat torsdag!
Idag torsdag är det två metare som sitter ungefär där Roland står på den här bilden. Bengt K och Per H är det. ;- ) De har metat hela förmiddagen men  flyttat på sig lite ibland. Idag är det mulet och lätt snöfall.  Roland ringde dem och beställde  abborre till en lunch-stekpanna. Men det nappade inte alls sa de så det blir soppa istället. Roland o Hej jagar här runt huset. Hej har letat hela förmiddagen efter en hare, man ser kringelkrokarna på pejlen,  men nu vid 1-tiden fick han opp. Spännande att se hur det går. Det är lite lagom nysnö som fallit i natt och på morgonen

Agenda

Imorgon torsdag kommer en man som ska serva en luftvärmepump åt oss.  Sen väntar vi en ny fiberlåda, en är trasig. Nja det går att koppla upp med kabel men inte trådlöst. Vi prövade alla möjligheter med en tålmodig Teliasupport, men icke. Kvällsmaten imorgon blir kolbullar i Lianegrillen med några gäster.  Och så planerar vi för att åka upp till Insjön och kolla på valparna. Snart är det dags! Sen finns det ett tvättberg för mig att ta mig an.  Tja, sammantaget inte så värst spännande och dramatiskt. Men vardagstrivsamt och det tickar på. 

Golvslipning på gång!!!

 
 
Det här är ett gediget furugolv, 28 mm tjockt så det tål att slipa på. Det har sedan huset byggdes 1999 blivit mycket tramat på.  Det är svårt att hålla rent ett slitet trägolv så nu var det dags att göra något åt det.  Idag onsdag gjordes första slipningen och lackningen. Bilden ovan är golvet oslipat. Det ska slipas o lackas några gånger nu. Ska bli spännande att se slutresultatet.
 
 När det är klart kommer före och efter-bilder
 
Idag kom också en elektriker och bytte ett trasigt element, monterade två utearmaturer och lagade en trasig transformator som satt tre taklampor ur funktion. De senare hade blivit för varma och ska nu bytas ut mot led. Då måste dimmern också bytas mot ledfunktion. 

Soluppgången över Liane i morse

Så här fint var det över Liane i morse när jag åkte hemifrån, vid 7-tiden

När det blir fel i hus ...

... så är det en välsignelse att få tag på hantverkare. Idag blev vi dubbelt välsignade, både elektriker och golvslipare. Mer om det senare idag.

Till påsk kommer dom!

Barnbarn Bill och Lou med familj och även kusinfamiljen med Bobo och Bonnie! Va roligt det ska bli med påskbrev och hela köret. På bilden ovan i Pizzabutiken är det barnbarn Bill med pappa Markus, kusin Bobo med pappa Robin och där bakom  någon lillasyster, kan vara Bonnie.
Bild från kusinfamiljens semester nu för inte så länge sedan, Bobo och pappa Robin spelar minigolf
Kusin Bobos favvopresent. Han är jordlagd! ;- ) Redan förtjust i att vara ute, gräva i land, ta upp grönsaker, laga mat. Ska bli så roligt att ses igen!
 

SOLSKEN!

Efterlängtat solsken blev det idag ledig  tisdag. Helt magiskt ut över sjön! Figurens upphovsman är konstnären  Axel Tostrup och den heter "Gustaf i den nordiska natten". Vi har döpt den till det.  Namnet  hedrar kung Gustaf den tredje. Han är egentligen orsaken till att vår lilla sommarstuga finns alls! Han var framsynt o klok när det gällde sitt folk, allmogen fick jakträtt. Han  tog också intryck av försäkringssystemen som fanns i andra länder, en man med vida vyer. Jag ska inte fördjupa mig i huruvida hans klokskap  o nytänkande är relaterade  till den här lilla stugans tillblivelse.  Den som råkat bli ägare till mark eller fastigheter som exempelvis tillhört kyrkan vet direkt hur det hänger ihop :-)) Men det är en lång och komplicerad historia, flera hundra år gammal. Jag ska inte älta den här.
 f
Det funkar till och med att putsa fönster när man bjuds på den här utsikten  över sjön Östra Silen. ;- )  Det blev puts av en fönstervägg inne och det mesta ute.  Men efter en stund blev fingrarna stelfrusna så jag fick avbryta. Gick faktiskt att putsa ute.  Behövligt var det också. Morgontemperaturen låg på - 16 grader men blev i solskenet under dagen ett par plus så putset t frös inte på glaset.  Lyckades hinna att städa och rensa ur kökslådor också,  dammsuga möbler, våttorka bord och stolar + skaka o vädra stolarnas fårskinn. Präktigheten står som spön i backen men skön känsla när det är gjort. Undrar varför man blir så glad av att vara i sommarhuset, fast man måste jobba extra mycket där? 

Ur skogen den här tiden på året ...

.. kommer lite av varje. Ibland är det vinterveden, ibland något annat.  Just idag var det frötall. Det blir ju inte så många åt gången, men de blir stora. Några av de här har stått i en åkerkant,  blivit omgångsrika och tunga. Går inte att ta fler på en gång.
 
Vi räknade för skojs skull årsringarna. Den här allra största bamsen var bara ungefär så gammal som ägaren, 64 år. Den har tagit åt sig av åkerns gödning och blivit  grov. Men någon hög kvalitet är det inte, ingen knivfura.
Den här som är betydligt mindre i storlek var äldre; hela 87 år. Den har stått kargt till och inte fått så mycket näring att växa av.
 

Mysig söndagskväll med flammor i spisen

Öppen spis är stämningsfullt nu när mörkret fortfarande härskar på sen eftermiddag och kväll.
 
 
Uppdaterat nu på morgonen: - 15 grader är det nu och ny fyr på brasan värmer fint!  Det blir nog en fin solig dag!

Tvårätters på Stationscafét i Svensbyn!

Det bokade vi in oss på för att fira Alla hjärtans dag! Bra  arrangemang med god mat och trevligt folk. Det serverades oxfilé till varmrätt och pannacotta till dessert. Med fullständiga rättigheter kunde man beställa vin, öl och annat till.  Samtida med oss råkade gamla goda vänner dyka upp också så det blev en bitvis uppsluppen äting.
 
 
Vacker dukning var det också! På anmaning av kollegor så kollade jag i klädbutiken också och inhandlade ett bomullslinne. Bra dag!
 

Barnbarn Lovis med en tröja som får mina ögon att tåras!

Den stickade min mamma till barnbarn Malin när hon var liten. Malin är alltså Lovis mamma.  Måste ha varit så där  år 1975 - 1976! Säkert sitter modren där uppe i himlen och ler när hon ser detta!
 
Här är dotter Malin i tröjan vintern  76. Hon var 1,5 år gammal då. Det var stickade byxor till likadana.

Dåliga Mellon!

Värst av allt är Gina Dirawi förstås. Full av ego och elaka understatements som vi vanliga dödliga inte fattar.  Vi slog precis på teven och behöver bara stå ut med slutet. Det kan man överleva tillsammans med fotbad o lite datorsurfande. Själva tävlingen kollade vi inte alls på, då mumsade vi på kvällens mat. Det blev biffar av älg-ryggbiff. Nog första gången jag inte gör gryta på ryggbiffen. Var lite skeptisk men biffarna blev inte sega. Dock måste man vara noga med att skära köttet på rätt ledd, annars blir det segt. 

Utsikt från köksfönstret vid lunchtid!

Så blev det då äntligen en stunds solsken om så bara ett par timmar! Man får inte vara kräsen numera när det gäller väder. Fint med snö i alla fall. Dunkerstövare Hej startade på jaktprov idag och förslaget till bedömning är ett tredjepris. Grattis Hej och Roland! Åke T dömde o det var i Västra Boda.
 
Återkommer nog till skrivandet o bilder  om Trump i morgon, hinner inte idag!
Och i morgon bitti kommer en bild här som  får mina ögon att tåras. Den är så speciell.

Karlberg kanske?

Kom en fin bild från ett vintersoligt Stockholm idag. Ser ut att vara Karlberg men jag vet inte.
 

Gomorron, gomorron!

Hon är rund i kinderna nu och en väldigt glad tjej, lilla Lou! 
 
Framöver dagen kommer jag att skriva nåt om Trump här på bloggen! Kan inte låta bli!

Vilka kollegor jag har!!!!

Det arbetslag som har hand om städningen en given vecka brukar bjuda på nåt någon dag under tiden. Och jag säger bara: KOLLA HÄR! Allt är fritt från gluten o laktos! Man kan bli vindögd av att se så många läckerheter på en gång. Tack snälla ni som fixat! Vill bara säga samtidigt att det finns tjänster lediga hos oss om någon vill jobba på en skola med trevliga kollegor. Vi har högt i tak,  roligt till vardags och stöttar varandra.
 

Dom gillar varandra!

Man kan undra ibland när de leker som värst och härjar. Men när orken är slut så ser man att de gillar varandra dunker Hej till vänster och lille taxen Seffrin till höger!

Omelett med bacon o tomat

 
 
 
1. Stek baconet knaprigt i en torr stekpanna. Låt det rinna av på hushållspapper. Torka ur stekpannan.
2. Dela och fräs tomaterna i olivoljan cirka 3 minuter. Tillsätt salt och socker och fräs cirka 1 minut. Ringla över vinägern.
3. Blanda ihop ägg, vatten och salt med en gaffel bara så att det blir väl blandat.
4. Hetta upp rapsoljan och smöret i en stekpanna med sluttande kanter, cirka 22 centimeter i diameter. Häll i omelettsmeten som genast börjar stelna. Lyft eller stick i omeletten så att lös smet kan rinna ner och stelna. Omeletten är färdig när den stadgat sig men fortfarande är krämig på ytan.
5. Luta pannan och låt den försiktigt glida ner till hälften på ett fat. Lägg på de frästa tomaterna och baconskivorna. Vik över den andra halvan. Garnera med persilja. Peppra.
 
 
Nedan igredienserna för en portion. Det blir ganska mycket, jag orkade inte en portion. Om jag gör om detta så tar jag nog inte med så mycket olika matfetter, duger bra med genomgående smör. Och balsamvinäger och socker kanske var onödigt. Kunde tänka mig lök i stället. Helt nytt recept, men Roland blev väldigt förtjust i detta så jag lär få göra om det.
 
2 ägg
 
 
1 tsk rapsolja
1 tsk smör
0,5 krm salt
2 msk vatten
Fyllning
2 skivor av bacon
125 g Cocktailtomater
1 krm salt
1 tsk strösocker
1 tsk balsamvinäger
1-2 msk olivolja
Garnering
  peppar
1 msk hackad persilja

Solabstinens ...

... blir det efter flera dagar med regn och rusk! Idag ska det i alla fall bjudas på vackert väder med solsken! En får tacke! Utevistelse får det bli på ledig dag, passa på att fånga D-vitaminer.

Barnbarn lilla Lou ...

... kollar på favvomobilen över sängen, de fint färgade flygplanen i trä. Hon sover i en praktiskt ordnad säng. Den står förankrad mot föräldrarnas sängar men med en långsida borttagen.

Kollat Lars Lerin och ....

... planerat för att besöka valparna har vi gjort. Lerin tillsammans med Christer Sjögren var bra, mycket trevlig värmländska också! . Självklart måste vi se valparna en gång innan det är dags för hämtning. De ändrar sig fort och det är svårt att bestämma sig för vem vi ska välja. Insjön kan vi besöka över dagen, det är inte längre bort.

Sparrissoppa och semla!

Ett tag har jag längtat efter sparrissoppa. Kollade på nätet och hittade Morbergs recept. Gillar ju inte honom annars i TV, han slafsar i maten med fingrar som han slickar av. Isch! Men det här receptet såg bra ut och soppan  smakade gott.
500 g grön sparris (fryst)
5 dl kycklingbuljong
1 dl vitt torrt vin
1 dl vispgrädde.
5-7 schalottenlökar
salt o peppar.
 
Skar sparrisen i en cm skivor, men inte knopparna, dem sparade jag. Kokade sparrisen  i 2-3 minuter i kycklingbuljongen, först knopparna och sen skivorna. Silade ifrån dem och lade i var sin skål.  Fräste löken i kastrullen, hackad. I med buljongen, vinet, skivorna och grädden. Kokade i 10 minuter. Silade ifrån buljongen till annat kärl, den sparades  förstås. Mixade löken och sparrisen ordentligt. Blandade buljongen och det mixade i kastrullen,värmde upp igen. I tallrik med knopparna också förstås. Man kan ha i ägghalvor också. Och någon brödbit med rökt skinka på till det hela. Men inte om man satsar på att äta en mättande dessert.
 
Och jag fick fantastiska semlor efter soppan! Glutenfria! Inte jag som bakat, jag hade hjälp med det! Tack snälla C  !
 

Noll mysfaktor ...

... var det idag på Seffrinpromenaden. Jag lyckades gå ut när det blåste och regnade som mest. Så här såg sjön ut idag. Det är is på men gissar att den är osäker och skruttig. Vi såg inga metare i alla fall.
 
För övrigt så blev det som jag trodde med lite småstädning, tvätt o liknande. Maten var lite planerad. Lunchen med pytt i panna på pepparrotsälgköttet var inte märkvärdig. Bara att jag gillar tanken på hur mycket mat kokt älgkött ger. Först buljong till soppa efter koket, sen smakrikt kött till kokt potatis och pepparrotssås. Sen till slut någon dag senare pytt i panna på köttrester.
 
Jag klurade på en sparrissoppa till kvällsmat. Det har jag längtat efter ett tag. Frampå vårkanten brukar vi få vit sparris med tyska gäster / vänner men nu har vi ingen, det är för tidigt. Men hur soppan blev kommer i ett inlägg lite senare idag.

Lat o ledig!

Ledig dag i dag tisdag! Inget speciellt finns på agendan. Gissar att det utvecklar sig till att bli en dag med lite tvätt, stryk och städ. På nåt sätt så ser man lorten bättre när man är ledig och har tid, känner pressen att man måste ta itu med den även om det inte är direkt planerat i förväg.
 
Matlagning och äting också idag, tisdagar är inte "svältdagar" på vårt 5:2.
 
 Fortsatt utforskning av nya datorn blir det förstås också. Det mesta fungerar bra, men jag har tydligen ingen mailbox utan bara en direktlänk till webmailen. Spelar kanske ingen roll, jag vet inte. Och Photoshop funkar inte som jag är van, det är frustrerande. Hittar bl.a. inte funktionen för att minska bilder till 600. Att scrolla på kantlisten som jag alltid gjort går inte så bra, den är för smal. Så jag försöker vänja mig vid att åka opp o ner med pilarna på tangentbordet.
 
Någon långpromenad med Seffrin blir det säkert också. Vi trotsade regnet häromdagen och travade på i blöta och blåst, kändes helt ok. "Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder". Verkar som om vi får vänta till på torsdag för att få solsken och minusgrader.

Mer valpbilder!

 

Kampen om Tungt vatten!

Den serien är sååå bra! I kväll var det olidligt spännande. Nu håller vi tummarna att alla  klarar sig efter sprängningen också. Den som läst på vet förstås, men det har jag inte gjort. Rapporter som vi får från norska vänner handlar om att en av de överlevande var en förgrundsfigur  rasföreningen för Dunkerstövare, den norska nationalrasen, samma som vår Hej är.  

Ny dator!!!!

Igår lördag kunde jag hämta den i butiken, den nya datorn!!  Gårdagen var full med annat så jag hann inte packa upp den men idag är den på plats. Jag är jätteglad över den och fick en väska med på köpet som kompensation för den extra långa väntan. Idag söndag är reserverad för att utforska möjligheterna och begränsningarna med den här. Märket är Asus och jag har ingen aning om huruvida det ska vara bra eller inte. Hittills har det varit bra och en ny upplevelse att kunna utnyttja batteridrift. Himla skönt att kunna ta med sig maskinen vart som helst i och runt huset.
 
Sen kollar vi förstås på valp-bilderna om och om igen! Vi kan inte se oss mätta på dem, diskuterar färgteckning, likheter och skillnader. Så fina är de och någonstans där i valphögen finns det en ny liten Hambo.

Valparna igen!

Igår lördag i Insjön Jazz´s valpar.
 

Trevlig kväll!!

Roligt att få sitta en kväll med gamla goda vänner som vi inte träffat på ett bra tag. Det finns så mycket att prata om så tiden vill inte räcka till. Rådjurssadeln blev  helt ok också. Den räckte till oss fyra men det blev bara ett par små bitar över.  Smaken vinner verkligen på att man är noga med att ta bort hinnorna. Och så en hel del kryddor o rotsaker med som mixas med i såsen. Baconen blir knaperstekta ovanpå i ugnen, liksom kantarellerna. Dem kan man strö över köttet vid servering.
http://inga.blogg.se/2016/january/radjurssadel-modifierad-2.html#comment   (scrolla opp!)
Sen är det bara att konstatera att vår ålder tar ut sin rätt; salladen blev kvar i kylskåpet! ;-)). Hur kan man glömma den?? Skyller på att  vi babblade så mycket!
 
Det var ju inte aktuellt att se Mellon eftersom vi hade gäster. Jag tror inte vi hade sett den om vi suttit ensamma hemma heller. Vi har båda svårt att stå ut med Gina Dirawi och det har inte med hennes religion att göra utan att hon är en så grymt dålig och tramsig  programledare. 
 
I eftermiddags var vi på Furnäs på upptäcksfärd inne i rum som  har så mycket att berätta för oss. Spännande, speciellt  för mig som har passerat det här huset dagligen i drygt 40 år utan att ha sett insidan. :-). Vi gjorde också  en trevlig bekantskap, samtidigt med  insikter i en speciell företeelse i mediavärlden. Intressant!
http://www.sppriset.se/page/110/110/60
http://www.sppriset.se/nominerade/nominerade-2015

Kanske den här valpen?

Bild på en av hanarna i Insjön hos Göran Fastén där vi ska ha en valp. Vi har inte sett dem ännu, bara någon enstaka på bild. Ska bli så mysigt med en ny liten valp fram i mars! En Hambo 2 blir det.

På restaurang Frost i Karlstad i går kväll.

Det var vi med trevligt sällskap, Annelie och Anders.
 
Maten var jättegod. Min tallrik hette nåt på Platto Grande eller så, med alla möjliga smakbitar; oxfilé, lax, baconrullar, räkor, kräftstjärtar, kallrökt skinka med ost,  kyckling, såser, potatis. Jag smakade på alla sorter men orkade förstås inte äta upp hela den här gigantiska portionen. 
Desserten var  ju given; creme brulé
 
 
 Lite shopping blev det före maten. Jag hittade ett ex av såna glas som jag söker. Det fanns  på Myrorna och kostade  sex kronor. Tror att glasen nya kostade fyra kronor, men det gör inget att de blivit dyrare  second hand. Fann två på Kupan i Årjäng också häromdagen  för fem kronor styck. Roland köpte en ny köttermometer på Claes O. Vi avslutade Karlstadsbesöket med att hämta upp vårt sällskaps dotter Märta. Hon går gymnasiet i Karlstad, Sundsta tror jag, och skulle med föräldrarna hem över helgen. 
 
Senare idag ska jag kunna hämta min nya dator! Spännande att utröna om den är klar idag, jag har ju väntat betydligt längre på den än vad som var sagt från början. Men den som väntar på nåt gott.......!  Bara den fungerar nu också! :-) 
 
Ikväll ska vi ha  gäster på en matbit. Det var ett tag sedan vi sågs så det ska bli roligt med ett återseende. I eftermiddag är vi bjudna på fika på Furnäs av A.A. ! Ett  spännande hus att besöka, där finns mycket bygdehistoria. 
 
Så småningom blir det en bild på en hundvalp som kanske ska bli nye Hambo o nåt om den nya datorn, om den funkar.
 

Sökta glas!

Såna här glas söker jag. Det är enkla Ikeaglas som har gått ut ur sortimentet. En långfinger höga och en pekfinger i diameter är de, rätt små alltså. Har hittat två på second hand, men skulle behöva 4 - 5 stycken till i köket till vardags. De är lagom för även små nävar att hålla stadigt om, passar till vatten till vin och så.

Ingen dator idag heller!

Ringde igår torsdag  till butiken och då pågick enligt uppgift arbetet med nya  datorn. Den skulle  vara klar idag fredag. Kollade in idag fredag efter jobbet för att, som jag trodde, hämta datorn. Men den var inte klar nu heller. Installerandet pågick även idag. Imorgon lördag ska den kunna vara klar. Trot den som vill! ;- )

Trött med all rätt är vår gamle Jazz i kväll!

Han har jagat hare idag med husse och vilar nu med självklar rätt i mattes fåtölj. Det var goda vittringsförhållanden med några minusgrader och vindstilla, vit hare på barmark så han såg den ibland. De första två timmarnas jakt inga noterbara tapter. Sen en kortare tapt och så fortsatte han en timme till, kopplades på en tapt vid kl ett. Då hade han tillryggalagt 34 kilometer och var rätt trött. Från upptag till kopplingsplats c:a 7-8 kilometer. Men Roland kom inte i pass, haren gick i stora svårförutsägbara  bukter och lever alltså än i högönsklig välmåga. ;- )

Ännu ingen ny dator i sikte!!

Förhoppningar gavs att den skulle vara klar i slutet på förra veckan. Men av olika skäl blev det inte så. Jag kollade in i måndags den här veckan. Då hade den anlänt till butiken o var enligt uppgift under uppackning. Skulle kunna vara klar i mitten på den här veckan sas det.  Kollade  igår onsdag  igen, men den var inte klar, blev enligt uppgift precis uppackad (igen!).  Nu  skulle den få prioritet sas det.    Hmmm.....
 
Ok det är ett välfärdsproblem, men jag gnäller lite ändå. Det är knöligt att inte ha en dator  med den programvara som jag behöver för mitt datorliv. Suck! 

Det finns alternativ till Arlas livsmedel!

Vi såg Uppdrag Granskning om Arla-chefernas horribla slöseri, samtidigt som svenska bönder tvingas från sina gårdar. När man vet hur många gårdsägare har kämpat och slitit innan de tvingats ge upp så vill man nästan kräkas när man hör och ser bondeägda   Arlas företrädare slingra sig inför fakta.
 
Vi gläder oss åt att det finns goda alternativ till Arlas ostar. En  hel del av Arlas ostar görs f.ö. på mjölk från andra länder, kommer inte alls från svenska kor.  Om man får tro krishanteringsexperten Paul R.  så vill inte Arla alls ha kvar de svenska bönderna för man tror att alla vill ha samma (låga!) kvalitet på livsmedel, billigt framställda i andra länder.
 
 Men Arla  har fel förstås. Folk vill ha närproducerad och god mat. Konsumenterna  är beredda att betala för hög kvalitet på mat, mat producerad utan antibiotika och med höga krav på djurhållning.  Initiativen hittills har visat att det blir en succé.
 
Gäsene ost görs på ett litet svenskt mejeri och man använder enbart mjölk från svenska kor. Och gott smakar den. Ica Sillerud i Svensbyn  har  god sortering på Gäseneost. Vi gillar Port Saluten bäst. Den finns både som stor ost och i halvformat.
 
Och här i Värmland har vi fått ett  gott alternativ till Arlas mjölk och grädde från det lilla egna Wermlandsmejeriet i Nysäter som ägs av liten grupp bönder i närheten.  Den mjölken kostar lite mer än Arlas men säljer slut direkt den kommer ut i butik. Vi är glada för den och skulle nog ärligt talat kunna betala ännu lite mer när vi vet att pengarna går till bönderna.

Lars Lerin såg vi förstås!

Man får en varm känsla inombords när man hör och ser honom! Tänk när han berättar om våndan  att tala med  sina föräldrar om sin läggning. Han sa först att han var bisexuell för att  mjukstarta. Men sen redan dagen därpå så sa han som det var, att han var homosexuell. ;- ) . Då hade de liksom fått vänja sig lite först.
 
Imorgon blir det Arla-alternativ här på bloggen!

Före och efter avverkning igen!

Ny avverkning på tomten. Den stora hängbjörken rakt fram bestämde vi oss till slut för att ta bort också. Den är snygg och kunde ha stått kvar för den skull, men den skräpar så på det nyligen rengjorda taket. Bild före ovan och bild efter nedan.
Träden på västsidan sparar vi till nästa vinter, kollar först ordentligt i sommar vad som ska vara kvar. Det enda som ska göras mer här är att kapa ner en del grenar på  lönnen vid entrén. Den syns till höger på bilden. Men det får vänta till i mars någon gång.
 
Om Arla blir det i  morgon bitti här på bloggen! Man blir bara så arg! Vi har just sett Uppdrag Granskning.

I kväll kollar vi på Lerin igen!

Det här avsnittet lär ska vara gripande. De som var med stod vid ett tillfälle och grät medan man spelade in!
 

Shopping i Karlstad idag!

Egentligen var det jag som skulle åka men Roland hade ärenden att uträtta i Grums o Karlstad så han gick med. Men man kan studera skillnaden i entusiasm o energi  i steget på Ikea bilden ovan och på jaktbilden nedan häromdagen!  :-))) På Ikea gick vi direkt till restaurangen och åt brunch, det kan man fram till kl 11.00. Gott!!! Och man är mätt nästan hela dagen. (Bilden ovan är väl i o för sig tagen efter brunchen när paltkoma infann sig, kanske därför lite extra lojt!)  
Jag skulle köpa vardagsvattenglas på Ikea men de hade utgått så jag får fundera mera eller köpa på second hand som med festglasen
En butik som jag alltid kollar i är Gengåvan, en stor second hand, alltid full med kunder, öppet tisdag, torsdag och lördag. Jag hittade inga passande glas där heller men en del annat.
Avdelningen för barnböcker är bra och jag som har flera bokintresserade barnbarn fick med mig en del.
Den här lampan hade jag gärna köpt om jag haft någonstans att hänga den. Ett mycket försynt pris om den nu fungerar förstås.
Sen drog jag vidare till Östpendeln där jag hittade finglasen förra gången, de har mycket glas och porslin.
Om de här hade funnits i mer än två ex så hade jag köpt dem: lagom i storlek så en barnahand kan gripa om dem, tunna i glaset, raka kanter. Men tyvärr fanns bara två.
Jordgloben var fin. Jag köpte inte den men väl ett överkast som var fint och som nytt.

För ett och ett halvt år sedan - lille Seffrin!

Hittade av en slump den här bilden på Roland o lille Seffrin-taxen! Den är tagen den dagen vi hämtade honom hos uppfödaren Gunilla Boman utanför Mariestad. Vi stannade några gånger efter vägen för att han skulle få röra lite på sig. Han var så liten o behändig, mjuk och valpig. Nu är han en kraftig tax i rejäl storlek, en tuffing som är chef i vår lilla  hundflock, men kelen och sällskapssjuk tillsammans med oss. Om han nu basar  över de andra hundarna i huset så underordnar han sig oss och är uppmärksam på våra önskemål. En trevlig hund!   Jaktligt sett är vi jättenöjda med honom.  Han har god jaktlust, bra skall, börjar söka ut, driver ofta 1-2 timmar innan han ger upp. Inkallningen på avstånd kunde ju fungera bättre men det är inte hans fel utan vårt, vi har försummat träningen. Vi får skärpa oss där. 

Före och efter trädfällning på tomten!

Idag måndag föll ytterligare tre björkar på tomten. Bilden ovan är före och nedan är efter. Det gick bra den här gången också, varken Roland eller huset hamnade under träden. Jag blev lättad och glad när de här bilderna kom på mms i telefonen under dagen.
 
Minns när vi byggde huset 1977. Då ville vi spara de här träden som var lite lagom stora då. Projektet blev att klä in dem med kluvna cementrör och så fylla igen runt dem, säkert minst 1, 5 meter högt upp på stammen. Alla sa att det inte skulle gå, att träden skulle dö strax. Men det gjorde de inte utan levde fortfarande. Men nu var de för stora och passar inte längre vid huset.
Den stora hängbjörken närmast huset och eventuellt lönnen nere vid infarten hänger också löst. Det finns ju en hel del träd runt oss ändå. Vi funderar. Och västsidan sparar vi till nästa år, behöver kolla en sommar vad som ska sparas.

-Lillasyster Lou kan få sitta och mysa med mig lite!

Barnbarn Bill blir allt mer intresserad av lillasyster Lou.