Varg skjuten idag.

Varg skjuten idag.

För en liten stund sedan sköts alltså den varg som man har följt  några dagar på skidor i norska Rendalen, Koppang.
Det var en alldeles laglig avlivning, beslutad av myndigheten. Vargen befann sig i ett område där det inte får finnas varg enligt beslut. Den hade dessutom dödat ett stort antal får.

Man satte ut skyttar runt det område där vargen befann sig. Därefter gick några in på spåret och vargen gick till en av passkyttarna. Sammanlagt deltog c:a 25 jägare i jakten som  varade c:a 3 dagar.

28 kilos hane, en ungvarg från ifjol, ett litet ex m.a.o.

Stilla dag!

Det är stilla idag, inga jagande gubbar runt huset! Roland är på styrelsemöte hela dagen någonstans mitt i Värmland, ringer ibland o meddelar att han mumsar och äter eller dricker kaffe.

Jag har haft förmånen att alldeles i fred få skriva ner mitt bidrag till en bok om läsning. Visste att den här dagen skulle komma så jag sparade mig. Nu är det mesta klart och jag är nöjd med upplägget. Boken ska bestå av en samling bidrag varav mitt är ett och den ges ut av Bibliotekstjänst.

Jag har också varit ordentlig och tömt mailboxen. Vi är för lata för att göra det tillrckligt ofta så plötsligt blir det fullt o stopp. Nu ringde en av sommarens gäster i stugorna och hade försökt maila men misslyckats. Så det får väl bli dagens goda gärning.

I kväll ska jag o I-L diskutera upplägget av hemsida för bygdegården Tjolitta. Imorgon ska vi ta några bilder. Det finns många andra som kunde  göra detta bättre än jag men jag får väl försöka.

På fredag kväll ska vi alltså till Näs och på lördag kväll ska vi se det tyska TV programmet om vintermete som spelades in här. Det går  på kanal Dmax på lordag kväll kl 19.15 och det heter Fish´nFun med programledaren AUWA.

Jazz sista hare i år

Jazz sista hare i år

En hare till hann det bli i harjaktsäsongens elfte timme. B och Roland har jagat hela dagen. Jazz fick upp haren vid soptippen i morse och sedan har det gått av och till hela dagen, vid ett tillfälle ändå bort till Holstorpet. Till slut sköt B haren vid Spriklerud.  Jazz båda ägare är verkligen supernöjda med honom. Framför allt med att han har så stor jaktlust och inte ger upp när det börjar bli trixigt. För harjakt är nästan alltid besvärlig. Haren gör konster och knep för att lura en förföljare. Och sitter lite lojt och vilar medan hunden letar och ringar för att begripa vad som hänt med spåret.  Det är nog fjärde haren på tre veckor tror vi om vi räknat rätt. Och Jazz har uppträtt helt godkänt alla tillfällena.

Men sista februari är harjakten slut så detta var sista för den här säsongen. Nu återstår för gubbens del en evighetslång transportsträcka tidsmässigt fram tills det är dags att släppa igen för nästa säsong.

Vargobs norr om Bengtsfors

M och R i Näs ringer under dagen och berättar att de precis sett en varg korsa vägen framför sig på hemväg från Bengtsfors. De vill kolla med Roland att det är en varg. Men Roland är ute o jagar o kan inte nås just då så de ringer till någon annan och får det bekräftat.

Det verkar som om fjolårsvargvalparna börjar röra på sig ordenligt och söka sig bort från sin flock och sitt revir till nya marker och eventuella nya partners.

Vi får väl prata mer varg på fredag eftersom vi är bjudna dit då. Nej, det blir nog mest prat om barn och barnbarn misstänker jag.  Men det ska bli roligt att komma till Näs och det ska bli roligt att slippa ligga här och vara sjuk. Jag behöver komma ut och träffa folk nu.

Vargjakt dag 2 och 3

Vargjakten fortsätter dag två och tre. Första avvaktar man. Det är inget lämpligt område att skjuta en av vargarna, för det är en som ska skjutas. Vargarna rör på sig och delar sig. Jägarna turas om att förfölja en av dem på skidor genom terrrängen och är noga med att hålla ett lagom avstånd. Man har hjälp av att det snöar lite lagom mycket så spåret går bra att följa. Men det är en slitsam uppgift i svår terräng så man avlöser varandra. Förföljande fortsätter tills man kommer till ett lämpligare område.

Forts följer

Bloggproblem!

Igårkväll o idag var det problem med bloggen. Jag kom inte in och kunde inte kommentera. Det händer ju i o för sig ibland. Men nu kom en ilsket blå skylt upp som påstod att jag försökte använda mig av ett ogiltigt IP.   Men nu verkar det vara helt ok.  Jag ska fortsätta om vargjakten senare idag.

Vargjakt 1

Man väljer ut en tidpunkt när det finns snö, gärna mycket.  Allra helst ska det vara dagar med nysnö och gärna dagar då man väntar lite mer snö. Det går åt 25 -30 personer varav en lite grupp fungerar som jaktledare.

Dag 1 spåras ett större område av, dvs man letar spår runt området, inte inne i. Man fann i det här fallet inspår av minst två vargar, men inget utspår. I och för sig kan det senare visa sig vara en from förhoppning för när det är mycket snö så går vargarna både i de egnas spår och i andra djurs spår. De kan alltså tagit  sig ur det aktuella området fast det inte finns utspår, de kan ha utnyttjat gamla älgspår att gå i.
Därefter överlägger vargjägarna om strategin inför nästa dag.


forts. följer

Imorgon ska jag berätta om vargjakt!

Imorgon ska jag berätta om vargjakt!

Dagens hare för Jazz

Dagens hare för Jazz

Gubben jagar ihjäl sina influensavirus. Igår orkade han ju bara upp lite då och då, bl.a. för att kolla på harspår och minsann orkade han inte jaga idag. Jazz fick upp den vid 9-tiden på morgonen och drev av o till  fram till två. Då stöp haren helt oväntat på Sannegâle. Jazz uppför sig bra i skogen. Han tar det mycket lugnt. Är förstås orutinerad och det blir långa tapter men han ger inte upp utan letar upp spåret igen och fortsätter.

Och gubben ser plötsligt helt frisk ut. Nja det var väl en sanning med modifikation, men mår bättre utomhus än inne. Inomhus blir han tätt och får mer hosta säger han.

NYTT HEROISKT PLATT FALL!

 Den här influensan är konstig. Gjorde ett nytt försök i den heroiska branschen i morse; tog ner tvätten i tvättstugan (den hade hängt där en veckan nu) och stoppade i en ny maskin och tuppade av.  Det är ju helt osannolikt!!

 

Efter en stunds viloläge så var det som vanligt igen; dvs inte särskilt piggt men ingen svimningskänsla. Läser  på bloggen om någon influensadrabbad som svimmat av i klädkammaren ihop med dammsugaren.

Kanske följer någon sorts avancerad allergi mot hushållsmaskiner med sjukdomen; det handlar ju om diskmaskin, tvättmaskin och dammsugare.   :-)). Får se om den håller i sig och vad som kan vara säkerhetsavstånd i fortsättningen!

 

 


BRAGDEN I PARIS!!

Våra trevliga arrendatorer från Långserud; bröderna G. O. och K. äger en nordsvensk travhäst som är så duktig att han fått den äran att springa i Paris.  Hästen heter Bragden. Han startade först i torsdags /fredags och blev 4:a tror jag. Men nu 17.10 på kanal 4 så ska vi se nästa start och håller tummarna så de vitnar:

HEJA BRAGDEN!


Om sorg

För att förströ sjuklingen har gubben inhandlat diverse. Bl.a. kom han hem i förrgår med en tidning som hade följande i stor text på framsidan "Släpp fram Ditt vackra jag". Och jag kan förstå att han valde just den tidningen med tanke på skicket  hans snörvlande "fru" befinner sig i.  Det är allt annat än vackert!

Hur som helst så sa han glatt att han köpt Amelia till mig, men det hade han inte. Han hade köpt M magasin för 50 plus mappisar. Fast upphovskvinnan är ju densamma, Amelia Adamo, så det var väl inte så fel ändå. Lite efter vart (heter inte så på svenska väl, det heter väl lite i taget?) så har jag läst den.

Bl.a. fanns en artikelserie om sorg, hur människor upplevt att mista någon som stått väldigt nära. En person avslutar intervjun med att säga något som har stannat kvar sedan dess och som jag tror att jag alltid kommer att ha kvar i minnet, för det är så tänkvärt:

Att ha sorg är att ha en kärlek som blivit hemlös.

ESD 72 - vikingatorn

ESD 72 - vikingatorn

John: Is this a stonetower at the coast where the people used to hide and protect themselves from the vikings?  I don´t know the name.

Pictures of people I better send You on e-mail. Can You give me a good mailadress or shall I google for it on Your name + Roskilde?  Or maybe it is a better idea to scan the pictures and send by snailmail?

Heroisk!

Medan gubben var borta så skulle jag försöka mig på en heroisk insats i köket för att i någon mån kompensera för en veckas uppassning. Jag rensade ur kylskåpet. På i stort sett alla områden delar vi hemarbete men just när det gäller skämd mat så har det blivit enbart mitt fält. Beror kanske på att gubben är så flåmaga (jaha o vad heter nu det på svenska, asch Ni får gissa?!) Normalt så varnas jag på ett tidigt stadium av luktsinnet när det gäller gamla matrester där, men nu har det ju som bekant varit ur spel ett tag. Så det jag fann längst in mot bakre väggen hade nog mer karaktär av fornlämningar.  Sedan tog jag och plockade ur diskmaskinen och  i en ny och tuppade av!

Ja, jag hann till sängen innan dess men inte mer än jämt. Säkert vätskebrist.  Så nu ligger jag här och gormar ilsket och dricker vatten. Och vattnet som normalt är gott smakar just nu metall; zink.

Täckmantel!

Under täckmantel av att åka och titta till husen så råkade en hund (Jazz ) få gå med och så råkade husse få se några harspår, liksom bara i förbifarten (?!) Men det blev inget jagande idag i alla fall, men nästan. Och livet känns lite lättare för sjuk gubbe. För där finns en hare om han nu skulle råka vara friskare imorgon och orka jaga då.  Hoppet är det sista som ger sig.

Sjuk gubbe!

Klockan är nu kvart över 8 på morgonen och gubben gick bara upp snörvlande ur sängen, tog en mugg honungsvatten och gick o lade sig igen. Han gick inte ut och jagade. Inget tal om jakt ens. Då är han sjuk. 

Kvällens firande av 50 åring i Deje blir inget av med, tyvärr. Detta hade vi sett fram emot länge, men det är bara att bita i det sura äpplet. Vi får väl ta en tur ut till Egenäs när T o A-M är där istället och hurra.

Jag är i alla fall feberfri idag men det vågar jag knappt uttala ens för mig själv. Varje gång jag jublat över detta så har febern kommit tillbaka.

Stora delar av smaksinnet verkar vara tillfälligtvis förlorat, men jag kan fortfarande minnas goda smaker. Så jag roar mig nu i sjukdomstid med att bläddra i min egen blogg i kategorin mat. Stannar upp vid varje läcker måltid som finns beskriven där  och tänk att det går att minnas exakt hur renfilén smakade på Olssons brygga i somras och den goda fisken på Den gamle och havet!!

DOGGYBAG

Alltså gubben fick gå på fest utan mig till I-L och G i Bäcken. Jag är fortfarande alldeles för sjuk och svag för att orka med något sådant.

Men sen kommer han hem med doggybag, alltså mat till mig. Det var fläskfilé, råstekt potatis, helstekta små kantareller och en god sallad till. Och icke minst en rejäl bit Greve Spence som jag kan äta.

Nu har jag alltså ätit. Ja hela portionen gick inte ner men en tredjedel i alla fall och det smakade gott. Och gubben gjorde mig sällskap med en kopp expresso och en konjak till sin tårta.

Det är väl ungefär så mysigt man kan ha det i mitt tillstånd.  Riktigt lyxigt! Stort tack till Er som lagat maten, jag förstår att Ni varit flera med gäster och barn inblandade.

Bloggfel

De senaste dagarnas bloggande har skett i varierande grad av feberdimmor. Ser att jag gjort en del konstiga saker, svarat på en del kommentarer och inte på andra. Nu har jag i alla fall försökt justera så gott jag kan så att allt ska bli rätt. Ber om ursäkt för blundrarna.


Smaksinnet borta!

Jag vet inte vart det tagit vägen eller när det försvann men smaksinnet är totalt borta. Allt smakar metall, närmare bestämt zink. 

De senaste dagarna har jag lyckats få ner något lite varje dag och det med stor självövervinnelse. Det enda som varit möjligt och som jag fortfarande kan förtära trots allt , är kokt osaltad potatis och tunna stekta falukorvskivor.  Detta är mat som gubben snällt lagar varje dag. 

Idag var han med P-G och jagade ute på Egenäs. De hade Jazz.
Haren och hunden gick på isen tvärs över Östersil till Silvergruvan.Hemma sjuk idag!

Temperaturen har legat på 40 grader större delen av dagen. Försöker stå ut så länge som möjligt eftersom jag tror att virus bekämpas bäst vid hög kroppstemeperatur. Jag gick alltså inte till jobbet idag, Jag var för sjuk. Vid så hög feber känner man att själsförmögenheterna är på väg att flippa ut; apatin breder ut sig, benen bär inte riktigt. Men nu har jag medicinerat ner febern lite och kan både tänka och skriva en stund, en liten stund.


SJUK IGEN -- NEEEEJ!!!!!

Jag går inte med på det här. Sjuk igen. Ligger under dubbla täcken och skakar och febern bara stiger. Det är inte sant!!!!

Imorgon kommer jag förstås att låtsas som att det inte hänt, pillra i mig en TREO och åka till jobbet.  Sen får jag jobba igen på sportlovsveckan istället.


Varg hos oss!

Igår kväll sågs en varg bara tre kilometer  härifrån. Den gick på vägen vid Tjolitta och gick in till E och L på Udden, på andra sidan vägen. Det hände på eftermiddagen vid 5-6 tiden. Den förefaller vara oskygg. En bil stannade bara några meter ifrån, men den reagerade inte. Den gick nära boningshusen på Udden.

Bloggstrul

Måste få gnälla lite på bloggen, det har racklat rätt rejält några dagar. Ibland har det inte gått att komma in på blogg.se, ibland har det inte gått att komma ut på nätet alls,  i lördags hade hundarna här rivit ner en telefon och då kom vi inte ens ut på telefonlinjen, ännu mindre på datorn.

Suck!!    Hoppas att det blir bättre nu! 

Europeiska skoldagen 1972- går igen!

 Europeiska Skoldagen .. 2007-02-18 18:29:58.0  
Hi Inga, I was in Dublin at the European Schools Day forum in 1972. Recently when clearing out some papers I found a list of participants in the "pea-pushing competition" - you represented Sweden, and I was one of the Irish competitors - and out of curiosity I spent a while with Google to see whether I could track down any of the names. Of course I wasn't sure whether it was the same Inga Magnusson until I saw your blog entry. It was for me quite an inspiring event and it was nice to read your memories of it. Since I have been living in Denmark for the past four years, I can read or guess some but not all of the Swedish. Best wishes, John

Den här kommentaren dök upp idag! Alltså internet  och bloggande är helt fantastiskt!!

Som en gengångare från ett evenemang 35 år tillbaka i tiden dyker det plötsligt upp en hälsning från John Gallagher från Irland.   Jag var alltså guide för Sveriges representanter i ett internationellt ungdomsforum i Dublin 1972, Europeiska Skoldagen. Det var det sista jag gjorde ute i den stora världen innan jag flyttade till Årjäng och blev totalt bofast i livet.

Hi John, if  You can read this. I will be polite and try to write in English even though You understand Swedish.  Yes it was me in th European Youthforum in Dublin 1972 and I have many nice memories from this event. I remember visiting the  big Newspaperoffice, we were at the GPO, the Swedish group was also invited to the Swedish amassadeur in Dublin for a coctailparty (the first in my life) together with some other people.  I also remember the trip to Galway and the vikingmemorials  at the coast. And I remember the invasion in North Ireland which took place when we were there.  But I can´t remember the peapushingcompetition.  Sorry!

I had a wonderful time in Dublin and I was the next year asked to be the secretary of the Swedish European Schooldays committe and take care of the practical arrangements in Sweden. But I turned this offer down because I wanted to start working without any other duties. And this I have regretted my whole life!  Do You have any contact with ESD?  Does it still excist? What do You do in Denmark?

Oskar

Oskar

Strävhårstaxen Oskar har varit en trogen sympatisör under sjuka och krassliga dagar.  Anna; så här söta blir de till slut. Alltså helt oemotståndliga. Fast Oskar är väl lite lurvigare i huvudet än vad man önskar kanske. På kroppen i övrigt är han inte sån.  Jag gillar honom högt och rent hur han än ser ut.

Råtta

Råtta

Igår kröp sådana här objudna gäster efter golvlisten; dammråttor. Det har blivit dåligt med städningen i huset den senaste veckan. Jag har legat för ankar med feber av och till i två veckor och gubben som vanligt på olika möten och hundar inne varje dag. Idag är hela huset sanerat, dammsuget och skurat! Det känns oändligt skönt.

Cavalier King Charles vargmat i Värmland igår kväll!

Roland fick ett mail från norra Värmland, från Lena J:

"Om Ni hinner kan Ni titta på TV4 vid 7-tiden för jag, Lars F och Urban M har varit och besiktigat en Cavalier King Charles 1 km norr om där jag bor. Hunden blev attackerad hemma på gårdsplanen vid 22-tiden igår kväll när den  var ute och kissade kväll. Därefter släpade vargarna den några hundra meter innan de åt upp den. Det var bara lite av ryggraden och kopplet kvar."

Typexempel på vargar som vi vill ta bort här ute i vargreviren. Men det är tyvärr otänkbart med nuvarande lagstiftning. Nu brådskar det med den utlovade lagändringen Eskil Erlandsson, annars är Du rökt vid nästa val.  I inget annat land behöver man stå ut med så här närgångna rovdjur. Gissa sen varför motsättningarna är så stora just i Sverige Det handlar tyvärr inte om informationsbrist och gammal tro på Rödluvan och vargen. Det handlar om verkliga problem!

Summering av veckan

Sjukdom har ju präglat familjen. Förra veckan tillbringade jag i sängen med influensa och hög feber. Denna veckan har jag arbetat med lite feber och en del hosta men det har funkat med Treo och jag har hållit mig till stillsammare arbetsmoment samt sovit varje dag vid hemkomst.

Meddelade trimferande igår torsdag att jag nu var feberfri och på väg att bli frisk. Men det var lite förhastat. Somnade när jag kom hem från skolan idag och vaknade skakande av köld under två täcken. Feber igen alltså. Får väl vara lite tacksam att vi inte får jaktgäster över helgen. Nu blir det ett par dagars sängläge som gäller igen. Snäll gubbe lagade god middag med fläskkotletter.

Agenda

Vad händer inom det närmaste på Liane?  Liten koll på läget:

En veckas jobb till sedan är det sportlov. Under helgen som kommer skulle vi ha haft besök här av H von E med fru D för jakt. Det är ett besök vi har trixat med ett tag. De hade kunnat förra helgen men då fick vi tyska gäster. Idag ringde H och meddelade att han var influensasjuk så det blir inget av. Synd för detta hade jag sett fram emot med skräckblandad förtjusning. Förtjusning för att det är mycket trevliga människor, skräck därför att frun är proffsmatslagare. Det ställer liksom den egna matlagningen i ett särskilt ljus. Ofta brukar det gå att fixa till något med älg eller vildsvin för att få ett drag av exklusivitet på bordet, Men här har vi att göra med människor som lever med den typen av jakt så den genvägen går inte. Hur som helst så är det inte längre aktuellt och vi får planera för en fridsam helg på tu man hand.

Nästa helg igen så är det rätt så tjockt; torsdag eventuellt heldagsbesök som kräver uppmärksamhet, fredag  ska vi till Rolands dubbelkusin och träffa de gemensamma vännerna från Varberg, lördag är det firing av 50 åring på annan ort, söndag uppvakta en närstående som fyller år.

Våran alla hjärtans dag!

Valentin, Alla hjärtans dag, är ju inte en dag som sitter i ryggmärgen hos min generation.

Vi har inga nostalgiska skäl att fira, inga minnen från barndomens alla hjärtans dag. Det blir lite ytligt, men det blir ändå nåt.

Gubben var i Åmål med bilen och tog med god mat hem. Jag letade fina blommor, men de var slut när jag var färdig  på jobbet framåt halvfemtiden.  Det fick bli en chokladask istället. Och den kommer jag förstås att äta upp merparten av. Fast han blev glad ändå och vi hann äta tillsammans o ses en timme innan han måste iväg till ett möte. Det var i kväll i Blomskog tror jag.

Jag har fortfarande influensa i kroppen, ont och lite feber, men det är roligare att vara krasslig lodrätt än vågrätt.  Och arbetet haltar ändå lite med många elever sängliggande,  liksom många kollegor.

Älglussjukan - otäck bild

Älglussjukan - otäck bild

Gubben far runt här i Värmland på något som kallas kretsårsmöten (ja andra årsmöten också för den delen ) och pratar och lyssnar. Han var bl.a. i Arvika igår och fick se ytterligare bevis på den otäcka älglusflugans framfart.

Den heter säkert något mer naturvetenskapligt korrekt men vi har alltid kallat den älglus här i västra Värmland. Fast den har inte funnits så länge. När jag flyttade hit i början på 70-talet fanns den inte alls så vitt jag minns. Sen blev det mer och mer. Numera har man under sommarhalvåret alltid fullt med älglus i håret efter en skogspromenad utan tättsittande huvudbonad. De kryper in överallt och är hopplösa att få tag på. De är ungefär som en liten sudd av trasslig sytråd att försöka klämma ihjäl.

Nu tycks de invadera de stackars älgarna i såna mängder att de dör av dem, ovisst om de dör av mängden bett eller av att de kliar bort pälsen.  Pälsen försvinner i alla fall på stora delar av kroppen och älgarna fryser ihjäl. Nu när kölden kommer på allvar så hittas älgarna ihjälfrusna i skogen.

Det som förvånar mig lite i sammanhanget är att inte rådjuren tycks ha ont av älglussjukan. De härbärgerar ofta stora mängder av dem i sin päls. Vad är skillnaden?

Suck, ja det är inte lätt att vara älg i dessa tider; skogsbolagen vill nästan utrota dem, vargarna utrotar älgen  i vissa områden (en vargflock tar en älg per vecka året om = 52 per år i reviret) och nu en ny dödlig fiende; älglusen. Blir det några exemplar  kvar av skogens konung tro för barnbarnen att beskåda?   Nu går det fort utför med stammen.

Det kanske är dags att bilda en ny förening; älgens vänner. Vi svenskar är ju så pigga på föreningar i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Det brukar inte behövas någon gigantisk folkrörelse. Om vi lyckas skrapa ihop några tusental medlemmar i landet så kan vi sedan få sitta med och "representera" älgen lite här och där i diverse länsstyrelser och viltsamråd och andra beslutsfattande / rådgivande församlingar i sammanhanget.  Och få säga att vi ska ha älgen kvar i landet.

Jag ger mig - Luuk var bra!!

Jag får väl göra avbön offentligt, eftersom jag avrättat offentligt.

Läsandes alla positiva kommentarer om gårdagens melodifestival så blev jag nyfiken. Jag tittade på reprisen idag söndag , inte på allt men av och till när jag sysslade med annat.

Och jag ger mig; Luuk var bra. Han gjorde bra grejer igår. Sett  i sitt sammanhang så var det bra.

Dessutom måste jag ju se den sjungande kollegan från Munkedal. Ni märker att jag speciellt noterar detta med kollegan. Hade jag säkert inte gjort om hon gjort bort sig.  Någon bloggare (RS) antydde att hon nog vann för att lärare alltid håller med varandra och naturligtvis röstade på henne. Och jag höll med.

Lärare är så vana att bli angripna från alla håll och kanter så vi har utvecklat samma överlevnadsinstinkt som buffeln; hålla ihop, ställa oss i ring med huvudena utåt och de små kalvarna i mitten.  Annars skulle vi aldrig överleva i skolan i längden.  (Och förmodligen inte de små kalvarna heller om inte vi försvarade dem mot de mest korkade propåerna uppifrån /utifrån genom åren).

Och jag tror det var en sak till som gjorde att hon fick lärarröster; Vi får nästan aldrig beröm för något vi gör vare sig muntligt, skriftligt eller via lönepåslag (som en del andra beskriver på bloggen) på jobbet.  I media är det mest gnäll på oss. Går det bra på den enskilda skolan så hörs inget. Gör vi något misstag så riskerar vi att bli uthängda. Det är väl någon skola varje vecka.
 
Så när vi får credit blir vi så där hysteriskt lyckliga som hon blev och alla kollegor identifierade sig genast och blev tårögda och tänkte på  hennes elever som satt där hemma och hejade.  Jag har blivit precis lika glad som hon vid två tillfällen; när Skolverket muntligen och skriftligen berömde mitt jobb med matte utan mattebok och när jag fick Bok o Bibliotekstjänsts stipendium för läsinlärningen. ( Fast jag ska inte klaga, jag har både snälla barn och snälla föräldrar som säger uppmuntrande saker och det värmer. )

Men jag tror inte det bara var lärare som röstade. Jag tror det var alla som har sovit på soffan med ett krossat hjärta  efter att ha grälat med sin  partner. Försökte förstå hela texten, men det gick inte, fast de fragment jag uppfattade var bra. Gick direkt till hjärtat. SEr fram emot att få ta del av hela texten.

SLUT PÅ FJÄSKET!

Alltså, nu får det vara slut på det här fjäskandet med min influensasjuka kropp!

Den har fått precis som den har velat: Jag har legat i sängen en hel lång vecka och gjort nada!!  

Men det hjälper inte!! Jag är fortfarande sjuk!!!  Ja, det mesta av febern har väl gett med sig och den värsta hostan också. Men hela kroppen värker fortfarande och huvudet sprängvärker hela tiden.  Ögonen är matta som på en döende! Det går ju inte att fortsätta så här.

Nu är det slut med fjäsket. Nya strategier! Intog idag redan lämpligt antal TREO och tog med mig taxen ut på en promenad i solen. Ok, då en mycket kort, men det tog väl en halvtimme i alla fall. Sedan vidtog enkel matlagning, diskundanplockning och tvättbestyr.   Allltsammans i upprätt läge.

Det gör ont överallt så det vriner men nu testar jag om det är rörelse, frisk luft  och upprätt läge som ska till för att jaga iväg de sista resterna av sjukan.  Och lite stress. Jag tror att lagom stress bidrar till att döda virus. Imorgon kommer dagen att starta med Treo kl halv sju, sedan färd till skolan och genomförande av en skoldag. Det blir väl inga pedagogiska inovationer,  men det ska bli en vanlig dag med fröken uppe på fötter.

Det kanske är glest med både barn o kollegor. Jag har fått lite underhandsrapporter om att sjukfrånvaron tagit fart rejält den här veckan. Jag var visst en av de första som stupade.


Skulle ha.......

Skulle ha suttit nere i Näs nu och ätit gott och pratat gott o länge med M och R.
M ringde i början på veckan och undrade om vi kunde komma ner men det gick ju inte, jag ligger fortfarande för ankar.

Roland har jagat med T i Deje hela dagen. Kanske har de vid brasan lyckats fånga några goda tankar men knappast någon hare. Det var Leta som var med idag. Imorgon ska han ta med Valsa, mamma till Jazz och åka till Holmedal och jaga. Där finns en ungefär 12-årig son till M Z som har väntat på detta tillfälle. Den här pojken har tingat en valp efter Valsa i den kull som vi hoppas på nu fram på våren och han ville se modren jaga.

Lördagskvällen blev alltså ofrivilligt på hemmaplan så det som återstod var att insupa lite allmän svensk kultur via TV. Vi såg först en film som hette nåt på "Boudelaire" om några barn i en fantasy, lite likt Sagan om Ringen. Fast för mig som inte ser så mycket film så blir väl allt sånt som är blandat riktiga skådespelare med animation likt. Det var bra i alla fall. Jag är för okunnig om upphovsman /kvinna men det blev en bra produkt av filmen i alla fall. Så hade man också fått med sig bra skådespelare.

Efter den filmens slut försökte vi titta på Melodifestivalen. Tänkte ge den en andra chans. Men vi orkade inte med den. Vi slog över och hamnade mitt i ett enfaldigt mellanspel där Luuk trasslade sig in till  Lena Philipsson. Det var inte ens i närheten av roligt eller dråpligt så vi slog över och såg en gammal repris av Black Adder. Sen fick det bli "Så ska det låta" med mycken njutbar sång och nostalgi.

I feberdimmor är kraven inte så höga.

Sjukpanik!

Jag har  hela den gångna veckan mentalt föreställt mig att jag ska vara frisk och gå till jobbet på måndag. Tvingas nu inse att jag idag, lördag, knappt tar mig ur liggande annat än med  medicinering.  Det är bara två dagar kvar nu till jag ska vara i form att stå på benen i flera timmar och  dessutom göra det inför 23 glada 7-åringar!    

Tänker å ena sidan att om jag tar lite Treo under måndagen så kommer virusarna att försvinna bara för att det är så roligt att få jobba igen. Motståndskraftern blir jättestor.

Å andra sidan så är det inte helt riskfritt att missköta en inluensa; se på Anna Nicole! Fast där var det väl lite mer än influensa har det framkommit idag.

Sillerudsplanka

Sillerudsplanka

Vi hade länge planerat att fira tillsammans med A och U från Hamburg när de kom hit,  fira deras gårdsköp, men nu är jag ju inte precis i firarform än om man säger så. Det fick alltså bli lite lättvindigt.

Hos vår lanthandlare kan man beställa en Sillerudsplanka för så många personer som önskas. Då gör han en sån här fin uppläggning med frukter och tre sorters kött; älg, kalkon och skinka. Dessutom hör det potatissallad och små bagetter till.

Så fick det bli. Jag låg bara still, pulade i mig lagom mycket Alvedon o Treo, satte mig vid bordet och var med ett par timmar lagom bedövad och febernedsatt.  Det var vad jag orkade och det var i alla fall lite roligt. Betydligt roligare än att ligga still bara.   


Andreas o Ulrike i egen skog!

Anreas o Ulrike i egen skog!

Idag på förmiddagen gick Roland med Andreas o Ulrike och visade dem runt i det lilla skogsskifte som här till deras nyinköpta gård.  Det är speciellt att bli skogsägare och gårdsägare för två Hamburgsbor

Fastighetsköp i Hol

Fastighetsköp i Hol

Goda vännerna Andreas och Ulrike B från Hamburg  har köpt en liten gård här som gränsar till Liane. Igår torsdag så kom de hit för att skriva på alla papper för övertagandet. De ses här till vänster framför huset och de gamla ägarena till höger. 

Det är märkligt. Vi lärde känna Andreas för några år sedan när vi byggt våra uthyrningsstugor. Han förmedlade uthyrningen i Tyskland och kom hit för att besöka oss ibland. Besöken blev allt tätare, personkemin stämde väldigt väl och vi har kul ihop.

Firar Jazz första hare!

Firar Jazz första hare!
 Här firar husse Jazz första hare idag fredag efter att några timmar ha kryssat i skogen med hund och hare.  Detta är stort.

BREAKING BLOGGNEWS - JAZZ FÖRSTA HARE!!!

Jazz första hare

Nu har det alltså skett, första haren skjuten för hamiltonvalpen Jazz född  i maj 2006!!

Det var inte meningen att det skulle bli något jagande idag. Det fanns egentligen inte tid för Roland, men han gick en sväng ut vid middagstid eftersom det var nysnö.  Då går det inte att bli hemma. De hittade ett harspår uppe vid Sandva. Jakten gick mellan Sandva - Mariannes hygge och soptippen hit och dit med avhopp och letande och ringande.  Det tog lång tid för valpen att leta upp spåret igen efter varje konst som haren gjort så haren satte sig ibland o kurade.  Sammanlagt varade jakten två och en halv timma.

Husse är i alla fall så grymt glad. Detta är något stort som man bara upplever med års mellanrum.

AUWA i Sillerud på Canal Dmax Fisch´n Fun.

Idag fredag får vi beskedet att teveprogrammet om isfiske från Sillerud  med AUWA i Fisch`n Fun kommer på kanal Dmax lördagen den 3 mars kl 19.15.

Das Program mit AUWA Eisangeln in Sillerud kommt in Dmax Samstag 3 März um 19.15 Uhr.

The program with AUWA icefishing in Sillerud is on channel Dmax on Saturday the 3rd of March 19.15.

Björn Ulweus och Benny Andersson - förlorar i alla fall!?

Oavsett utgången av den rättegång som nu inletts om vem som egentligen skrev manus till "Kristina från Duvemåla" så kan Björn och Benny bli de som drar det kortaste strået.

Peter Kadhammar i Aftonbladet har valt sida!  Det kan man läsa mellan raderna. Han beskriver Björn och Benny som resursstarka, överlägsna  och  löjligt lika figurer, med likadana frisyrer, kläder osv. De citeras dessutom sägandes  småelaka saker som ungefär att vi betalade hellre 5 miljoner än att någon skulle säga att vi lurat en gubbe. Det är ju onekligen cyniskt och von oben på ett sätt som inte gör sig bra i media.

Motståndaren Seth beskrivs däremot som en okänd men yrkeskunnig person som får kämpa i rätten för att bli betraktad som proffs. Det antyds också att det inte är pengarna han strider för utan sin yrkesheder.

Nu till den stora frågan: Vad gör resten av media? Väljer var och en en egen väg för en gångs skull?

Eller ska det bli som vanligt att alla väljer samma vinkling,  en bred mainstream utser syndabockarna direkt. Dessa ska det sedan hackas ner på hela tiden under processens gång; ja inte direkt förstås, men som vanligt mellan raderna och i rubrikerna.

Om fler hakar på Kadhammars David - Goliat - tema så är Björn och Benny rökta. De har  i så fall  i ett slag tappat hela den gloria av otadlighet och upphöjelse som vilat över dem  i svenska folkets ögon under decennier.  Och den var kanske en dyrbarare skatt  att förlora än de fiktiva pengamiljoner som nu står på spel.    

Flunsan blir värre!!!


Råkar få se mig själv i spegeln vid en hygienprocedur och inser att jag måste vara ett fall för den palliativa influensavården!

Det är nåt fel med min flunsa. När man är sjuk så ska man bli bättre dag för dag. Det är ju liksom det som håller sjuklingar vid liv och hoppet uppe. Men jag vaknar varje morgon och mår sämre än dagen innan.

Nu i detta försvagade tillstånd så slår dessutom hypokondrin till med full kraft, allt förnufts och logik-motstånd är ju utraderat, hjärnan kokt i feber. Allt som finns kvar är självömkan.

- Kommer trumhinnorna att slutgiltigt explodera om jag sänker ner sängen lite mer? (Testar inte - halvsitter o sover)

- Förmodligen sprätter ögonen ut vid nästa hostattack (Måste komma ihåg att hålla emot med fingrarna!)

- Börjar inte levern lägga av måntro pressad av de senaste dagarnas Alvedonmissbruk? Visst var ansiktsfärgen gulare i morse än igår? (Byter för säkerhets skull till TREO. Låter därmed levern ta igen sig några dagar medan magslemhinnan får perforera istället)

- Visst får man lungemboli och ventromboser vid långvariga sänglägen? ( Går för säkerhets skull ner i källaren och cyklar några varv då och då för att kicka igång blodomloppet!)

- När dom där blodpropparna når hjärnan så blir det en stroke förstås. Alla släktingar på pappas sida fick strokar förr eller senare (Får komma ihåg att be gubben ibland fråga mig enkla saker ibland, be mig säga en mening,  hålla händerna över huvudet och le på kommando så att han kan upptäcka en tidig TIA . Den ska ju helst till vård inom tre timmar eller hur var det nu igen? Får slå upp!)

Jag vill bli frisk!!!!!!!!

Ettårsjubileum för Svennis fejk-shejk!

Eftersom jag är sjuk så måtse jag hitta på nåt. Tränar alltså på att klippa ut och klistra in. Här återanvänder jag ett årsgammalt inlägg om Svennis. (Undrar förresten varför jag blir utslagen i influensa samma tid varje år?)

Svennis+fejk-shejk=skoj?

Liggandes i sjuksäng är sunkigt! Enda boten är ett evigt duschande och bytande av sängkläder. Dessemellan blir det att hacka i sig det senaste från dagstidningarna på nätet. Inte alltid så upplyftande.

Mitt sportintresse stannar vid Svennis eskapader. Utifrån min allmänna nyfikenhet på människan som skapelse, så är han onekligen en intressant person.

Just nu hänger han lite med underläppen och säger att han är trött på cirkusen kring sin person. Jag kan inte låta bli att fnissa lite o undra varför han då så beredvilligt tagit på sig rollen som cirkusdirektör, samtidigt som kvinnorna runt honom har fått både vara clowner och kratta i manegen.

Svennis är säkert kvinnojägare och girig och en del annat också, men förmodligen inte helt korkad.

Tänk om det var han som letade upp fejk-shejken!
Och sa ungefär så här:

- Du, nu är jag kraftigt lett det här England alltså!! Det bara regnar hela tiden, maten är kass, fruntimren fula och pressen är grinig - ingen latino-förståelse för vad en man behöver. Jag har redan bestämt mig för att sluta efter VM. Men om jag nu kommer till Brian och säger det så blir han bara tacksam. "Tack o adjö" är ju inget man kan leva på. Det vore bättre om dom verkligen ville bli av med mig istället, då måste de ge mig lite "plåster på såren" kanske så där en 40 mille. Om vi nu träffas Du o jag i Dubai och jag säger lite lagom elaka saker om England i allmänhet och ligan i synnerhet så kan jag ta hem min fallskärm och Du får årets story. Alla är glada och nöjda! Inte minst engelsmännen som blir av med mig lättvindigt! Vad sägs?
 

Var ligger Årjäng egentligen?

Fnissar glatt när jag läser Zofys inlägg och hon tror att jag bor i Norrland. Jag hade också noll koll på var Årjäng låg när jag sökte tjänst här 1972.

Jag kände ingen alls här utan ville bara pröva på att jobba på något helt okänt ställe. Jag sökte tjänst i Smålands Burseryd, Vimmerby och något mer ställe längre upp och så Årjäng då. Jag var säker på att det låg i norra Dalarna minst.

Sen när jag hade fått tjänsten och skulle åka på första besöket så höll jag på att inte hitta det på kartan för det låg ju, då som nu, i södra Värmland efter E18 mellan Stockholm o Oslo!

Jag närmade mig det lilla samhället med en viss skepsis p.g.a. min miss. Läget var ju inte så exotiskt som jag tänkt,  men jag minns också hur begeistrad jag blev i det landskap av sjöar och berg som jag kom till.  Och det är jag fortfarande. Det som skulle bli ett sabbatsår är idag dryga 35 år och så mycket  till sabbat blev det inte heller.

Nåt mer är fel med Höök!

Förra veckan gick jag ju i spinn på Höök eftersom man rakt av kopierade den osympatiske jägarfiguren från X antal serier / filmer. Men det är nåt mer som inte stämmer. Vi hade fullt sjå att hålla oss vakna  jag och gubben och ändå var det ju ingen maratonföreställning.

Huvudrollsinnehaverskan är stel som en pinne, hon lever inte sin roll utan agerar den. Replikerna har ingen förankring i hennes ansikte eller kroppsspråk, de levereras enbart verbalt. Dessutom framsägs alla i samma tonläge, samma tempo och med samma mellanrum.  Det blir monotont.

Ja, hela föreställningen känns enformig och teatralisk.

Ok det var ett radikalt grepp att ersätta smarta-välklädda-unga-män-deckare med några medelålders -sura- kärringar-typer-deckare.  Men de lever ju inte, utan agerar,  och gör det som just alla sammanlagda fördomar om medelålders-sura-kärring-typer:  Stela, koftinsvepta med tantkrull, stirrande rakt framför sig, framsägandes sina repliker i god ordning, även de med lika långa pauser emellan, utan blod, liv och engagemang. 

Jag kommer på mig själv med att önska att Micke Persbrant skulle storma in på polisstationen och säga några väl valda ord om dem och ta över hela utredningen! Jag vet precis vad han skulle säga, men det har jag inte tänkt skriva här!

Hatar att vara sjuk!!!

Har försökt förtränga det nu i flera dagar och inte tänka på det, inte skriva om det, men jag är sjuk; huvudet bultar varmt och går snart i småbitar, kroppen värker, ögonen är heta, hostar hela nätterna  och sover på dagarna.

Blir allt grinigare och grinigare!

Jag saknar talang för att vara sjuk helt enkelt!

Ibland tror jag att det finns människor som betraktar någon vecka sjuksängen som rekreation men jag hör  alltså inte   till dem.  Jag blir bara allt mer lett mig som man säger här.

Saknar mina elever och jobbet, fast samtidigt så vet jag att det går alldeles utmärkt utan mig också.  Jag har duktiga kollegor och vikarier.  Ingen är oumbärlig.

Fish`n Fun kl sju lördag kvällar - inte morgnar!

Ok, jag hade fel om sändningstiden för Fish`n Fun. Det var 19.15 lördagkvällar på den tyska kanalen Dmax.

Die Zeitpunkt  für Fisch`n Fun ist natürlich Samstag Abends ein viertel nach sieben, nicht Morgens. Tag melde ich Später.

The time for Fisch`n Fun is of course Saturday evenings a quarter past seven, not mornings.  Which day  I will get back to

Melodifestivalen

Jag såg melodifestivalen sporadiskt, eftersom den knappast trollband om man säger så.  

Luuk är ju bara fel för det här uppdraget. Det kan väl inte vara meningen att han ska hålla på i alla deltävlingar???  Visst har karln humor, men  en speciell humor som jag kan uppskatta i små portioner när jag råkar vara på rätt humör. Men det är helt fel att få honom körd ner i halsen som en biprodukt till något helt annat  och det  flera timmar i sträck!!  Nej det funkar inte alls!  Ta genast ut honom och sätt in något folkligare och det behöver inte vara någon som krampaktigt ska försöka vara rolig!  Det känns som om de som satt ihop programmet inte riktigt litar på att konceptet sångtävling ska duga, utan det måste vara skämt-time mellan låtarna. Klipp då in proffsskämtare  istället för att försöka göra programledaren till en kameleont. 

Tommy N låter naturligtvis bra och låten är säkert helt ok, men varför måste han försöka se ut som Carolas  ex, den slipprige Runar??   

Om jag nu ändå är igång med klagovalser så visst sjöng ett par grymt falskt?  Eller det kanske var meningen; något slags trashigt koncept som ingen begrep?  Jag kan bara tacksamt konstatera att de åkte ut.  Eller också var de bara nervösa och då borde jag tycka synd om dem istället förstås.

Sen fascineras jag, liksom flera på bloggen, över att detta med melodifestival väcker ett sånt stohej i just Sverige. Här blir det till en nationell eruption av  tittande och tyckande. Som vanligt med en mycket bred mainstream. Någon måste göra en avhandling på det, en jämförande studie mellan Sverige och något liknande land. Det kan väl hamna inom ämnet kulturgeografi eller kanske musikvetenskap eller mediakunskap eller sociologi eller..................

AUWA skjutsas på sparken av Roland!

AUWA skjutsas på sparken av Roland!

Detta var första sidan i Nya Wermlandstidningen i fredags. Roland skjutsar AUWA på sparken och han skriker : "ICE -TAXI"

Denna bild och ett antal inlägg neröver handlar om ett tyskt tevefilmteams inspelning av isfiske här hos oss. Inspelningen gjordes för Canal Dmax och programmet Fisch`n Fun som sänds på lördagmorgnar kl 7.15.  Det går ut på att skämta om fiske och man har tre amatörer och tre proffsfiskare som tävlar. Programmet ses av en o en halvmiljon människor i Tyskland och är välkänt bland sportfiskare.  Detta inslaget kommer att sändas i månadsskiftet februari - mars.

Det går över Astrasatelliten och är lite knepigt att få in här i Sverige. Vi tar in det i våra uthyrningsstugor och det är gratis. Kruxet är bara att ställa in parabolen rätt , speciellt i lodrätt riktning, eftersom vi befinner oss precis i utkanten för sändingsområdet. Programledaren heter AUWA. Han är en trivsam person som ser ut som en indian. Roland kallade honom Sitting Bull, men själv hävdade han att han härstammade från vikingar.

Jag får väl be om ursäkt för alla inlägg om denna teveinspelning neröver i bloggen. Det kan väl tyckas egotrippat. Men min blogg fyller inte enbart funktionen av att vara en dagbok utan också att vara en kontaktlänk med text och bild till våra vänner i andra länder som vi inte kan träffa så ofta. Och de vill gärna se de  här bilderna.

Vintermete på Östra Silen

Vintermete på Östra Silen

Roland betraktar inspelningen av isfiskeprogram enligt bild inne i Nya Wermalandstidningen i fredags.

Lagom abborre på vintermete

Lagom abborre på vintermete

Fiskeguiden Kurt Magnusson visar AUWA hur man rensar småabborre för stekning.

AUWA

AUWA

Programledaren AUWA med en nyfångad abborre.

Soluppgången över Östersil

Soluppgången över Östersil

Såna här vackra soluppgångar bjöds det tyska filmteamet på över sjön Östra Silen och de var helt begeistrade.  Här i Sverige är det ju inte så ovanligt, vi är väl bortskämda med vår vackra natur.

Vinterfiske abborre

Vintefiske abborre

En av  deltagarna i teveinspelningen, Werner Peters, visar upp en abborre fångad på pimpel

Vinterfiske och kolbullar

Vinterfiske och kolbullar

I en paus i vinterfiskandet med TV filmteamet frånj Dmax så stekte Roland kolbullar med våra gäster. Kolbullar är alltså en sorts pannkakor med tärnad bacon i. Förr var det en uppskattad mat av de många värmländska skogsarbetarna. Det var enkelt att ta med och förvara kornmjö och vetemjöl när man bodde ute i skogarna under hela arbetsveckan. Vatten att blanda med fanns på plats. Salt tärnat fläsk höll sig också en hel vecka.

Kolbullarna steks så att man bryner baconbitar i pannan. Sedan hälls smeten på. Den består av lika delar kornmjöl och vetemjöl utvispat  i vatten och lite salt i. Sedan steks pannkakan och vänds flott genom att kastas upp i luften. Pannan är ju rundad i botten. Rolan fixar det här uppkastet och infångandet i stort sett varje gång, vilket brukar imponera. Men övning ger färdighet.

Elden här är en eldstubbe, alltså en stock som sågats ett kryss i djupt ner. Det ger syre åt elden och det bildas en bra "plattform" att ställa pannan på.

Som synes var det intressant att filma. Allt detta runt omkring är lika viktigt som själva fisket; alltså matlagning, sparkåkning, älgar vid husen, vackra soluppgångar, fina vyer över ödsliga landskap, trevligt sällskap.  

Auwa - Canal Dmax

Auwa - Canal Dmax

Tyska Canal D Max  programledare för Fish´n Fun visar upp en på isfiske nyfångad gädda här nere vid sjön hos oss, Östra Silen. Auwa heter egentligen August Walter men det var för krångligt att säga när han gick i skolan så det blev Auwa istället. Tidigare har han jobbat med olika saker, bl.a varit dj, men nu är han programledare för ett av Canal Dmax program om fiske som sänds varje lördag morgon klockan 7. Han har alltså varit här hos oss den här veckan och spelat in materiel till ett program i serien.

Auwa ser ut som en indian med brunt grovt skinn, det långa håret och färgglatt pannband. Han är en mycket trevlig person med ett stort lugn och en stillsam humor.  Han vill komma tillbaka i sommar för att bo i en av våra fiskestugor och fiska här privat. 

Igår fredag åkte filmteamet vidare till Norge för att filma till ett program där om havsfiske.  Därefter åker man direkt ner till Egypten. Förra veckan var teamet i Afrika och filmade.  Vilket liv?  Är det ett liv?

Auwa kommer att behöva lite lugn semester  här i Tjärnshaget med bara  ett metspö. Han är välkommen!