Bättre väder ....

... än väntat kan det bli. Det blir regn imorgon fredag, ordentligt, upp emot 15 mm. Sen blir det några skvättar på lördag men inte mer än vi går och ser Rongedals i Gerds trädgård. I övrigt så ser prognosen ljusare ut idag för början på nästa vecka.  Skönt när många börjar sina semestrar då.
http://www.yr.no/sted/Sverige/Värmland/Sillerud/langtidsvarsel.html

Restön i Östersil onsdag


Efter en båttur över sjön Östra Silen igår kväll onsdag med goda vänner så stannad vi på båtklubbens rastplats på Restön.  Vi hade med o grillade kött och åt potatissallad till. Där fanns också en båt från Hunnebostrand som åkt via Dalslands kanal upp hit och så båtklubbens stöttepelare Lars-Gunnar o Yvonne. Senare kom också en annan båt dit, men det är så många bord och ett par grillplatser så man kan sitta i flera sällskap utan att störa varandra. Platsen är otroligt vacker i solnedgången och det var en varm kväll också.



Vi gjorde en runda ut till Hängesten. Där hänger en sten ut över vattnet ovanpå en brant bergvägg som stupar rakt ner i sjön och dessutom fortsätter 15 meter under vattenytan, vilket man kan se på ekolodet. Uppe i tallarna där finns ett bo med pilgrimsfalk. Därför är det landstigningsförbud pga fågelskydd från april till oktober tror jag det ska vara.



Eftersom vi var åtta stycken så delade vi oss på två båtar. Den ena var väl liten för de vågor som det var ute på storsjön när vi åkte ut, men det gick bra genom att köra på kryss tvärs emot ibland. Men på hemvägen var det helt lugnt.






Himlen visade upp ett vackert mönster när vi åkte hem. Jag har sett någonstans att det ska bli väderomslag när molnen gör såna här böjda toppar. Och det verkar stämma för i morgon ska det börja regna med fortsättning en vecka. Isch! Det vill vi verkligen inte.
Det blev strandhugg på hemvägen med espresso på maten och vi kom inte hem förrän bortåt midnatt som vanligt. Det är tur att det är midsommarljust att navigera efter. Ett lättsamt och trevligt sällskap hade vi under kvällen, människor med olika bakgrund, gamla vänner och nya vänner. Mycket prat och stoj utifrån olika samtalsämnen.


40 miljoner i bonus till Saab-Muller ...

... kan det bli om junilönerna betalas ut till de anställda. Och det finns goda utsikter till det nu när fabriken sålts till Hemfosa, ett fastighetskonsortium (bestående av bl.a. Folksam, Fjärde AP-fonden, Alecta osv), för att hyras ut till Saab istället. Vem trodde att det var välgörenhet som företagsledaren sysslar med i det här fallet? Kan bli så att våra skatter och pensioner får betala cirkusen runt Saab i alla fall, även om regeringen inte direkt går in. För visst är det en cirkus utan hopp om en framtid idag? 75 fordringsägare har lämnat in sina krav till kronofogden, leverantörerna lär inte stå på kö och inte bilköparna heller. Och Saab har inte redovisat vinst på 20 år eller hur var det?
http://di.se/Artiklar/2011/6/28/239069/Pensionsbolagen-som-ager-Saabs-fabrik/



EHEC kommer från människor ...

... inte från djur! Den förvånande upptäckten har man nu gjort. Frågan är om den nya bakterien ens ska kallas EHEC. Den verkar vara en E-colibakterie som normalt finns hos människor och som nu fattat tycke för en en EHEC och kombinerat sig till ett nytt elände. Härmed är alla andra beskyllda befriade från all skuld. Det är som vanligt vi människor som är de största syndarna.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/groddsmittan-kommer-fran-manniska

Och smittan kan ha följt med bockhornsklöver. Nu avråds i Sverige från att äta groddar som inte är värmebehandlade. Och det är de ju vanligtvis inte. En enda smittad grodd kan orsaka sjukdomsfall. Man har en person som misstänks ha blivit smittad i Sverige, de tidigare insjuknade var ju smittade i Tyskland.
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/egyptiska-fron-pekas-ut-som-ehec-kalla

Östra Silen tisdag


Det blev en tur i båten ut på storsjön, runt Trollöna.


Här är "sillbion", 33 meter djupt och 18 grader varmt i vattnet. Det djupaste är 46 meter ungefär här ute mitt i sjön. Det mörka partiet längst ner är bottenkonturen. De svarta små fläckarna på skärmen är fiskar som finns under båten.


Det känns mäktigt att vara mitt ute på Östra Silen


Solnedgången ger vackra färger, men lustigt nog olika färger varje gång.


I viken på hemvägen mötte vi den här farkosten, flotten, och den gick rätt fort.




Lite kyligare blev det på hemvägen men inte kallt ändå och nästan helt vindstilla. A o U i Hol var med på turen. Vi trollade och kastade lite och metade på något ställe, men inget hugg.  Grillade korv gjorde vi i båten, så som förra gången, men nu rök det alldeles förfärligt, Vi gjorde nog fel och startade för tidigt, skulle ha väntat lite.










Det här sista kortet är taget så där tio - halv elva kanske. Solen är på väg ner.

Det blir i morgon inlägg från båttur onsdag med andra goda vänner, till Restön med grillning.


Hjertmans båt i Karlstad

Snäsigt bemötande kan man få ibland i shoppingsammanhang. Det senaste besöket i måndags på Hjertmans i Karlstad var så illa att det nästan blev parodi:

Så här var det:

Vi skulle köpa en liten flagga och flaggstång att fästa på båten. Det ser fint ut med en svensk flagga där. Inte för att det direkt trängs några andra nationaliteter här uppe i Östersil men ändå....! ;-)

Vi kollade på flera ställen i Karlstad men det var slut, så vi hamnade på Hjertmans, en butik som är specialiserad på båtgrejer.   Först kollade vi lite själva på det som fanns; flagga, stång och fäste. Vi hittade flagga och stång som passade ihop men orkade inte klura ut vilket av ett antal fästen som var rätt. Alltså gick vi till disken, visade den unge mannen vad vi hittat och frågade honom vad som kunde passa. Han bevärdigade oss knappt med en blick, lutade sig tungt mot disken, gjorde en svepande gest mot den plats vi nyss stått på och sa:

- Dom ligger där. Det är dom vi har.

Vi suckade gick tillbaka,  letade vidare och hittade till slut något som verkade ok.

Nästa försök från min sida:

Vi har en aluminiumbåt och sådana kan bli lite slamriga på botten (ok det heter kanske durken då!). Jag förklarade dilemmat för den unge mannen och undrade om det fanns något man kunde lägga på botten för att dämpa ljudet. Korthugget svar:
- Det har vi inte.
- Om någon började tillverka ljuddämpningsmattor eller nåt att ha i botten på aluminiumbåtar så skulle han nog snabbt bli rik, för det är ett dilemma för fler, försökte jag med lite skojfrisk stämma.

Mannen bakom disken tittar surt på mig, gör en paus och säger sen med djupt förakt:
- Man kan väl inte klä in båten heller.

Jag ger upp det försöket, går runt i affären och hittar längst in några mattor som dämpar motorljud men blir inte klok på om de skulle fungera på en båtbotten.  Något pris finns inte heller på dem och nu vågar jag inte fråga mer. Struntar i det projektet tills vidare. 

Nästa försök istället:
 
Båten är lätt i framänden när man sitter två bak (+ motor  förstås), den jazzar lite ostadigt även på små vågor. Det blir genast bättre om en person sitter längst fram. Min tanke var att man skulle istället kunna lägga i någon tyngd i framänden, men den skulle behöva ha hög densitet för att samtidigt rymmas i lådan där, typ bly eller nåt. Vattenfyllda bensindunkar dög inte enligt gubben för de var för skrymmande.

Jag tänke att någon annan kanske har samma problem och att det fanns blytyngder att köpa för ändamålet, så jag gick återigen till den unge mannen för att fråga. Nu såg jag hur han suckade redan när jag närmade mig;  detta hopplöst korkade fruntimmer tänkte han. Jag berättade om problemet, med mycket vänlig och förklarande röst (vi lärare är ju ett härdigt släkte med viss vana att med tålamod försöka övertyga skeptiker!). 

När jag var klar tittade han på mig igen med värsta von oben-blicken, som om han inte trodde sina öron:

- Jamen det är ju vågerna som gör att det slår i båten! Det beror på vågerna! Det kan Du inte göra nåt åt.

Jag drog ett djupt andetag för att försöka göra en pedagogisk utläggning om vikters fördelning och balans och stabilitet i en båt, men jag kände att jag orkade inte mer nu! Jag var så himla arg på det här puckot som antingen alltid var så här sur eller som hade en dålig dag eller som inte tålde kärringar i sin båtaffär, eller som bara hamnat på fel arbetsplats här i livet!!!

Det kan finnas andra goda skäl att handla just på Hjertmans i Karlstad men servicen och trevligt bemötande finns inte med bland  dem.








Grattis till nya jobb barnen!

Äldste sonen tar tillfälligtvis över rodret på den tidning han jobbar på, Café och kommer under ett halvår att ha titeln chefredaktör, om än med ett t.f. efter. Den ordinarie rorsmannen, Jens, är barnledig om jag fattat saken rätt. Vi läser i alla fall ett och annat dråpligt om hans hemliv och pottande son ;-)

Dotter börjar på nytt jobb som skolkurator på en ort utanför Umeå. Jag skriver inte så mycket om hennes jobb. Kan tyckas lite oschyst kanske eftersom sönernas jobb nämns rätt ofta här på bloggen. Men medan sönernas jobb, både den enes jobb i tidningsbranschen och den andres som dataspelsskapare, är offentliga där omskrivande till och med kan betraktas med positiva ögon, så är dotterns arbete omöjligt att ens knysta om på bloggplats.

Hon är utbildad socionom med ytterligare påbyggnad vid Rudolf Steinerhögskolan i Järna. Det har lett till arbete med barn och ungdomar i svårigheter av olika slag. Senast har hon jobbat i team med  uppgift att stötta ungdomar som flyttat hemifrån men som behöver stöd i vardagslivet på olika sätt. Nu blir det alltså ett jobb på skola som skolkurator. Det är lika omöjligt att beröra här på bloggen, men jag ville bara berätta varför jag skriver om det ena men inte det andra.  

Som förälder glädjer jag mig förstås åt att alla tre barnen verkar ha fått de jobb som de önskade sig och som de trivs med.


"Politiskt inkorrekt" ...

... info är namnet på en sida som skriver bl.a. om invandrares brottslighet. Den är nära knuten till Sverigedemokraterna även om den inte officiellt är ett språkrör. På den här sidan säger SD det som inte går att säga officiellt i riksdagen eller annorstädes.
Det är inte så konstigt kanske.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13231575.ab

Men det märkliga är att om man går in och kollar på  mediacreeper, dvs den sida som visar vilka sidor tidningar och tevekanaler surfar på, så förekommer just den här sidan hela tiden och i stort sett hos alla! Gammelmedia verkar alltså hämta nyheter och info från den här sidan som man i nästa andetag säger sig ogilla.

http://mediacreeper.com/site/politisktinkorrekt.info

Jag länkar till ett par exempel nedan.
Det däremot är konstigt!

http://mediacreeper.se/name/Expressen_AB
http://mediacreeper.se/name/Sveriges_Television_AB

Vill bara samtidigt påpeka att jag inte tror att människor från vissa religioner eller nationaliteter är mer benägna att begå brott, men rotlösa människor som levt / lever i kaos är mer brottsbenägna. Och det kan gälla för dem som lever i / kommer från vissa områden i världen. Sedan generationer infödda svenskar med uppväxt i otrygghet och kaos är också mer benägna att hamna i brottslig verksamhet. Det handlar om mer komplexa sammanhang än de enkla som ofta serveras i SD. Sen kan man tycka att invandringen till Sverige inte bör vara större än att vi klarar av att ta hand om dem som kommer hit på ett bra sätt, med språkundervisning, bra skolundervisning så att de inte på förhand döms till utanförskap utan ges en chans att få egen försörjning med jobb och bostad.  Och visst är det så att de etablerade politiska partierna inte har tagit integrationsfrågorna på allvar utan sopat problemen under mattan. SD:s framgångar är en varningsklocka, i elfte timmen.

Kroken i fingret ...

... fick en av våra fiskegäster. Det blev färd till sjukhuset i Arvika och utplockning av den! Den fastnade djupt in i fingret när han skulle ta kroken ur munnen på gäddan, så gäddan hängde kvar också. Men inte ända fram till sjukhuset förstås. Fast läkaren tyckte att den kunde få göra det nästa gång, han tyckte om gädda. När läkaren frågade om han skulle ge bedövning innan han tog ut kroken så svarade kompisarna att det räckte med en rejäl snaps och en pinne munnen! ;-)) Det var glest med medlidande här! Men mannen tog det med ro och skrattade själv också åt incidenten.


Gunnar Wiktorsson - "Den grundlagsskyddade myten om allemansrätten"...

... finns det en bok som heter. Jag fick tips om den i en kommentar. Intressant läsning för alla som är markägare och utsatta för diverse kommersiella intrång på egen jord / skog. Eller som funderar över det rimliga i att en tiondel av landets yta  omfattas av strandskydd och en markägare inte ens får sätta upp en flaggstång där eller klippa gräset eller ställa upp en vilstol (Alf Svensson!).

Här står en del om boken:

http://emilstankar.se/?newsitem=3273

Andra som kommit i kläm i byråkratin kan man läsa om här:

http://emilstankar.se/?newsitem=3275
I skärgården finns plats för turister, djur och växter, men inte för bofasta skärgårdsbors näringsverksamhet.



Någonstans på vägen har det gått snett med den nya lagen.

Här finns också funderingar:
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/ratt-till-skog-och-mark
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/nara-havet-vill-jag-bo

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/tjana-pengar-pa-annans-mark-inte-allemansratt_6268040.svd

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/markagarna-har-inget-att-saga-till-om_6261916.svd

Så låter djur ...

... hittade jag hos Marie. Länk här:
http://sverigesradio.se/cgi-bin/p3/humor/unitgroup.asp?unitID=1280&groupID=55&pubID=341407

Billy the kid - foto ...

... sålt på auktion för 15 miljoner. Priset är högt för att det finns så få kvar på honom. Jag visste väl att jag gjort rätt som hela mitt liv undvikit att vara med på bild! ;-))  http://www.dn.se/nyheter/varlden/sista-billy-the-kid-fotot-salt-for-miljoner

Minskande intresse för miljöfrågor ...

... hos gemene man kan avläsas i undersökningar och det har skett under en följd av år. På 1980-talet ansåg 62  procent att miljöfrågan var en av de viktigaste samhällsfrågorna, medan endast 14 procent anser att så är fallet nu. Experter river  sig i huvudet och funderar varför.http://www.svd.se/nyheter/inrikes/intresset-for-miljofragor-minskar_6273310.svd

Miljöfrågorna är allvarliga och sannolikt avgörande för människans framtid på jorden. Men då måste miljörörelserna (typ Naturskyddsföreningen, ´WWF, Greenpeace osv) fokusera på de stora och allvarliga miljöproblemen, inte plottra bort sig på att vara tyck-myckna diktatorsförespråkare i frågor som mest är av känslomässig karaktär. Ett bra exempel på detta är det rabiata engagemanget för vargen som är ett av jordens vanligaste däggdjur och inte ens i praktiken hotad i Sverige längre. Det engagemanget saknar dessutom helt trovärdighet eftersom man samtidigt struntar i andra svenska djurarter som verkligen är globalt utrotningshotade såsom fjällräven och en nordlig art av rapphöna! Man driver också envist frågor som är små i miljösammanhang, typ  kraven på mängder av naturreservat, som f.ö. vansköts av staten,  i ett land som Sverige där vi sedan århundraden  har massor av välskött privatägd skog i alla åldrar tillgänglig för alla.

De stora och för jorden livsavgörande frågorna om  avfallshanteringen i olika sammanhang, behovet av renare luft, havens nedskräpning, återvinning, naturresurssparande, kemikalier i maten, energifrågorna, kommande brist på olja osv finns naturligtvis fortfarande på dagordningen men har kommit att hamna i skymundan för diverse mediavänliga pseudofrågor. En av dem som bidragit mest till det minskade miljöintresset hos stora folkgrupper i landet är Mikael Karlsson, ordf i Naturskyddsföreningen. Han är expert på att blåsa upp små men känsloladdade miljöfrågor medialt och parallellt med det se till att han själv syns och hörs; rabblande upp värsta sortens förenklingar.

Jag håller miljörörelserna själva ansvariga för det minskade engagemanget för miljön bland allmänheten. Miljöorganisationerna har förlorat trovärdighet i allmänhetens ögon och därmed är också miljön en förlorare. Det har funnits ett starkt miljötänk i Sverige hos de flesta av oss men nu blir miljön mer och mer ett intresse för en liten grupp hängivna, medan de stora politiska partierna knappt vågar ha den på agendan av rädsla för att skrämma bort mer verklighetsförankrade väljare.  Vi är rätt många som tar avstånd från de här fanatikerna som hanterar miljöfrågorna likt en trångsynt religiös sekt.  Sekter samlar också anhängare, vilket uppenbarligen MP och andra miljöorganisationer gör, men de skrämmer också bort väldigt många fler vanliga människor.  

Åsa Romson, nytt MP-språkrör, verkar vara en av de skygglappsförsedda i miljösammanhang. Hon har alltså i miljöns namn hällt ut rödvin i gatubrunnar (!) (vad nu det är bra för i miljösammanhang?) Hon tycker att kungen är knäpp och hon hävdar på fullt allvar att det i miljöpartiet inte finns egennytta eller maktlystnad. Hur blåögd och trångsynt och hemmablind får man bli? Och att som partiledare offentligt kalla kungen knäpp tycker jag var rätt elakt dessutom.

http://www.expressen.se/nyheter/1.2481065/vi-hallde-rodvin-i-gatubrunnarna

Midsommardags kväll - på Östra Silen


Vi for ut på sen-eftermiddagen för att fiska lite och bara njuta av en vacker sommarkväll. Det var lite växlande molnighet men lugnt och uppehåll, mest sol. Redan vid bryggan möttes vi av en fiske-expert, A,  som berättade att det var lönlöst att försöka få något. Han hade varit ute i flera timmar utan lycka. Och så kan det vara i Östra Silen, antingen nappar det ordentligt eller inte alls.

Men redan här vid den nya vasen fick jag ett par små abborrar på metspö med mask. Enligt ekolodet var det massor av fisk där, både stort och smått. Roland kastade lite med jigg, men ingen lycka med den.





Vi köpte en liten metallgrill förra året och den går bra att placera en engångsgrill i. Man blir liksom alltid hungrig på sjön. Gubben blev lite gladare efter maten, han brukar bli det. ;-)


Sen trollade vi genom viken, mitt i farleden. På ekolodet syntes att de större fiskarna gick på 10 - 12 meters djup med stim av mindre fisk under sig. Sjön är 15 - 25 meter här och ännu djupare. Nästan ute på storsjön så högg det på djupriggen, jag tror att det var på 10 meters djup. Först trodde vi att det var bottennapp men det var en rejäl gädda.

 Och den högg på ett typiskt "Kurt-drag". Kurt M, en god vän, fiskare och jägare,  gick bort så tragiskt, alldeles för tidigt för  några år sedan. Men på något sätt finns han kvar ändå, vi pratar om honom varje gång vi är ute på sjön, om vad han brukade säga, var han brukade fiska och hur han gjorde, vilka råd han gav. Och vi kan idag ångra att vi inte bad honom berätta ännu mer. För han hade stora kunskaper om fisket i våra sjöar men han var inte de stora ordens man.






Vi svängde ut till vänster efter Egenäs och gjorde strandhugg hos T och A-M i Deje. De hade helg-gäster B och S-Å ( tror jag de heter) men vi blev varmt välkomnade och inbjudna ändå. Det blev en pratstund med många goda jakt- och jägarehistorier eftersom det är ett gemensamt intresse. Det fanns dessutom många gemensamma bekanta både i människo- och hundvärlden visade det sig. ;-). Det är rätt festligt när personer träffas som kan ett antal hundars totala härstamning och blodslinjer framlänges och baklänges och som vet vem som äger vilken hund och vilket jaktsätt den hade.


Vid elvatiden på kvällen såg det ut så här ungefär. Det är skönt att komma nära hem innan det blir som mörkast, vilket det i stort sett blir endast runt midnatt nu vid den här tiden.

Vi gjorde ett strandhugg till efter vägen för att lämna över gäddan i bättre händer än våra. Den kommer att bli mat för flera i morgon. Där blev vi bjudna på en espresso innan vi åkte vidare.


När vi närmade oss Sellersbryggan så var det runt midnatt och som allra mörkast. Tacksam blir man då att det numera är ljus vid småbåtshamnen.


Inte fel med ordentliga ljus på båten. Fast det heter inte ljus tror jag utan lanternor. Det låter mycket vackrare också. Och jag är glad över att jag köpt en flytoverall för såna här turer, varm och skön. Det går inte att frysa i den,inte ens när det går fort fram.

Förresten så är ett våra uthyrningshus vid sjön + båt ledigt ett par veckor framåt, om någon vill komma några dagar och testa fiskelyckan. Jag får passa på att göra reklam. Det ska bli fint väder också.

Söka på blogg.se via google går ...

... upptäckte jag. Jag får söka på bloggens namn, vilket råkar vara lika med mitt eget namn inom citationstecken + det jag söker efter. Då får jag ungefär de träffar jag vill ha och inte flera tusen.  Ett välfärdsdilemma - men ändå! Nu är det löst.

Slappardag har vi  idag midsommardagen - jag ligger i solsängen på altanen o läser och gubben brummar runt på den nyputsade Maraudern (för att byta ut saltstenar till viltet påstår han, kan också vara en bra ursäkt för att brumma runt lite här och där. Fast han har tittat på ett jobb får väl erkännas i ärlighetens namn. Det är få helt arbetsfria dagar ihans liv, även om tempot kan variera).

 Ätandet är smarrigt men enkelt, värmda rester från gårdagen. Ringer runt o pratar med barnen.  Ja, ungefär så är läget.....! Lilla Clara i huset bredvid har hojtat uppmuntrande åt sina föräldrar nu någon timme på eftermiddagen, hoppas de  får vila middag en stund ändå. ;-) Det är trevligt att höra barnaröster igen i bygden.

Utsikten för min del är den här! Inte fel alls!


Sen tar vi en tur på sjön, det är nästan vindstilla och inga åsksmällar hörs någonstans. En får tacke!


Battlefield 3 ...

... sonens dataspel, släpps 27.e oktober och någon vecka senare kommer värsta konkurrenten ut. Spännande att se var det landar. Förväntningarna är höga på båda.
http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/spela/article13171932.ab

Carin Mannheimer ...

... gillar jag. Hon har gjort ett antal pjäser och teveserier som belyser människors vardag i olika situationer; skolan, äldreboende, villaområden.  Senast har hon gjort succé i Göteborg med pjäsen "Sista dansen".

Så här står det i DN:

"Det tog emot, men det blev till sist en nyskriven pjäs. När vi träffas i foajécaféet på Göteborgs stadsteater har Carin Mannheimer precis gjort de sista ändringarna i manuset till "I sista minuten" som får urpremiär den 9 december. Historien kretsar kring tre medelklassdamer i 80-årsåldern som träffas för att spela bridge varje måndag. Problemet är bara att den fjärde bridgepartnern hela tiden dör ifrån dem."

Slut citat.

Carin har alltså blivit 77 år nu men är fortfarande aktiv i skapande av drama. Själv är hon lite trött på hurtighetskraven på äldre och säger så här

...synen på äldre:
– Det finns någon sorts krav på gamla människor nu att de ska vara så på hugget och så sexiga. Jag kan känna ibland att men gud, kan man inte bara få ta det lugnt? Måste man vara på jakt efter en karl, vara ute på nätet och baka surdegsbröd? Kan man inte bara få dra sig tillbaka i lugn och ro och läsa böcker?"

http://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/carin-mannheimer-jag-kande-mig-fet-dast-och-otrevlig


Regnperioden ...

... är kanske över för den här gången. Det har varit riktigt tråkigt en längre tid nu med mycket blask, slagregn, hagel och så. Uteblommorna har jag försökt rädda genom att ta in dem under tak när det varit som värst, men några krukor är för stora o tunga för att låta sig flyttas så lättvindigt och där ser det ut så här just nu. Det är bara att riva upp och plantera nytt. Suck!



TREVLIG MIDSOMMAR!

Jag vill önska Er alla en trevlig midsommar! Nu åker vi till en plats nära sjön för att äta lite traditionell mat tillsammans med goda vänner. Till sill-lunch idag hade vi Rolands mamma här. Och då hade vi tur med vädret så vi kunde sitta ute i solsken, men direkt efter kom regnet.


Allemansrätten och strandskyddet ...

... kan vara lagvidriga enligt europarättsjuristen Lars Ola Hull!

Han menar att EU-lagstiftningen, som är övergripande vår egen, ger markägare ett långt gående skydd mot statligt ingripande i rätten att förfoga över markegendom. Vid samhälleliga  inskränkningar i rätten till den egna marken så ska enligt lagstiftningen ekonomisk ersättning utgå, så som är fallet vid expropriering för exempelvis byggnation, gruvdrift och vid tvingande naturreservatsbildning. Det kan innebära att både strandskyddet och allemansrätten strider mot EU-lag.

Hull menar också att detta aldrig prövats eftersom markägarnas främsta företrädare i Sverige, LRF, inte velat driva frågan till prövning. Han anser att tiden nu är mogen för markägarna att företrädas av någon annan än den egna organisationen i det här fallet.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/markagarna-har-inget-att-saga-till-om_6261916.svd

Bakgrunden till ifrågasättandena av statens intrång i markägarens rätt att förfoga över sin mark är bl.a. att svenska och utländska turistföretag kör ut naturturister med buss och släpper av dem att klara sig själva utan guidning och utan att kontakta markägaren. Detta sker vecka efter vecka på samma plats med stort slitage som följd och med stora behov av hjälp som av humanitära skäl görs av ortsbefolkningen, exempelvis rådgivning vid sjukdomsfall, skador, vilsegående, allt utan ersättning.

En annan bakgrund är förstås den skärpning i praktiken av strandskyddet som genomförts de senaste två åren, åtminstone i vissa län av makthavande tjänstemän. Det innebär att stora områden nu inte längre går att bebygga på platser i landet där det finns mycket vatten, i form av bäckar, åar, sjöar och egenanlagda (!) dammar.  Besluten som bromsar byggandet ser väldigt olika ut i olika län och lägger en död hand över vattenrika områden. Utan byggnation finns varken vägar eller infrastruktur som behövs för att göra områdena tillgängliga för den allmänhet som önskar uppleva dem.

Vore intressant att i alla fall få en prövning av detta enligt gällande lagstiftning. Vad är det som ska styra; svensk lag eller EU-lag? Och då menar jag inte vad man tycker utan hur lagarna ska tolkas rent juridiskt.

 Visst behöver vi ha någon form av strandskydd åtminstone för en del av mark som ligger nära vatten och visst ska vi har kvar allemansrätten i någon form, men lagen kan behöva ses över utifrån dagens behov och om man ska förändra så bör det först vara klart vad som gäller redan nu egentligen.

Bra med böter mot nedskräpning!

Tokyo är en stad på drygt 30 miljoner invånare och där finns inte en fimp på gatan! Människor får inte ens röka var som helst utan vid särskilda platser med vindskydd, tak och stora behållare för fimpar. Det finns heller inte papperskorgar, människor är vana att ta med sig skräpet hem och gör det. Man har strikta regler för insamling och återvinning av skräp. Hur skulle det annars gå med en så stor befolkning på så liten yta?

Min teori är att i Japan / andra tättbefolkade platser i Asien har man sedan årtusenden levt trångt i städer och man har tvingats att faktiskt hantera sitt avfall på ett rationellt sätt. Alla växer upp med goda vanor därvidlag.

Här i Sverige har vi sedan urminnes tider bott glest ute på landet. Det har varit gott om plats och avfall av alla slag har vi kunnat lägga ut i skogen, där det har kunnat ligga tills naturen tagit hand om det. Så gjordes när jag var barn. Det fanns överallt i skogen såna här skräphögar som var halvt överväxta. Himla spännande lekplatser! (Men inte helt ofarliga förstås)

Nu funkar det inte längre med skräpkultur på bondevis. Dels slänger vi mycket mer nu än förr, både av kläder, möbler, mat och annat, dels tillverkas saker av material som inte låter sig förstöras av naturen, exempelvis plast.

Bra med böter på nedskräpning. Polisen behöver nog inte göra spaningsjobbet, jag tror att det blir som vanligt; vi kommer att ange varandra genom tips och filmning med mobilen.


Vedhanteringen ...

... funkar bra nu! Det gäller att försöka hitta smarta lösningar i olika sammanhang, lösningar som stämmer med den maskinutrustning som står till buds. Så här blev det och det funkar bra. Nu är det klart, all ved är färdig!


Drilla fram vinnarbarn ...

... kan man göra, men priset är högt. Allt handlar om tid egentligen. Om ett barn ska tränas till perfektionism i något avseende, typ pianospelning, tennis, skolkunskaper, så kräver det en 100 %-ig insats. Det  blir inte tid till något annat, typ att bara umgås, slappa, njuta av sällskap, välja, spela dataspel, kolla på teve,  fundera fritt, osv.

Detta ställs på sin spets i en bok där en mamma beskriver hur hon fostrar sina barn till vinnare på ett "asiatiskt sätt". Och de blir verkligen tidigt i världsklass. Jag får ju ont i magen när jag läser hur hon gör förstås och hur hon hela tiden genomdriver sin vilja genom att skrika åt barnen och kränka dem, exempelvis genom att underkänna det födelsedagskort hon fått av ett av sina barn med kommentaren att han / hon inte gjort sitt bästa och hon vill ha ett nytt bättre. Den här kvinnan är ju hemsk.  
 
http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/nina-bjork-sa-drillas-ett-vinnarbarn

Men om man kan se förbi hennes vidriga metoder  så tror jag kanske att det kan vara givande att fundera på en individnivå över om det går att ställa krav på barn, parallellt med att de ibland får välja själva. Jag menar krav som inte är förhandlingsbara.  Och i så fall vilken typ av krav kan man ställa på dem. Kan det vara tillåtet med gränsdragningar genom att dra in privilegier när barn överträder regler som man satt upp tillsammans och när de struntar i krav som är rimliga. Den typen av fostran kan faktiskt göras genom resonerande, utan att man skriker sig hes och skäller och kränker barn.  

 Man kan också fundera på en samhällsnivå, över det faktum att forskning, utveckling och kompetens numera frodas i de asiatiska länderna. Västvärlden är redan ohjälpligt på efterkälken. Men vi i väst är fortfarande bäst på demokrati, att människor växer upp med att fixa processen att bestämma tillsammans. Kanske vinner vi på det i alla fall i det långa loppet.

Boken är intressant ur flera perspektiv, alltså inte bara läsning att förfasa sig över, vilket den också fungerar som uppenbarligen. Jag har inte läst boken, bara läst om den.

Ingen lön den här månaden på SAAB!

Det dystra meddelandet fick de SAAB-anställda via telefonkedja idag på morgonen (!) torsdag som också är lönedag för de kollektivanställda. Företaget har helt enkelt inga pengar att betala med. Det kommer inte att finnas pengar på måndag heller när resten av de anställda ska få lön. Och det får de anställda veta nu inför midsommarhelgen! Och strax före semestern! Hoppas att det finns någon statlig lönegaranti som kan gå in. Och att man kan göra pinan kort med SAAB. Staten ska inte gå in med mer stöd, nu räcker det. Detta är ofattbart hemskt för de anställda och hela Trollhättan!
http://www.dn.se/ekonomi/tiden-hann-i-kapp-oss

Går inte att söka ...

... längre i bloggarna på Blogg.se, men på andra bloggar. Trist! Den funktionen använder jag ofta. Nu skulle jag kolla hur det såg ut på stadshotellet i Åmål förra gången vi var där, men då måste jag i så fall leta igenom alla mina inlägg! Och att söka på Google direkt blir ju alltför stora sökningar, jag får med alldeles för många träffar för att hitta det jag ska. Någon som vet vad som hänt? I felmeddelandet som kommer fram står något kryptiskt om att sökningar har missbrukats från den sida jag bloggar på typ skickat automatmeddelanden, men det har jag då minsann inte gjort.

Åk till Åmål!

Om Ni inte har bestämt nåt för semestern än, så rekommenderar jag en tur till Åmål! Det är jättevackert att bara vara i och gå omkring. Vi var alltså där igår tisdag för gubben skulle serva bilen. Snart kommer Åmåls bluesfestival också och den är stor.




När man är i Åmål så ska man äta på Stadshotellet. Det är en vacker gammaldags stadshotellmiljö med fina jugendlampor i taket. Bara att få se dem är värt besöket. När vi var där igår så serverades fläsk och potatis! Gubben blev alldeles vindögd av lycka, åt så han drabbades av paltkoma redan i Mo på hemvägen.


Av menyn att döma så satsar man på hemlagad husmanskost, inte inköpt halvfabrikat. Det finns alltid ett stort grönsaksbord också.  Efter lunch på hotellet så kan man gå tvärs över bakgården till kafé XO för kaffe i den fina uteserveringen. Kanongott kaffe och smarriga konditorivaror till. XO har musikevenemang regelbundet flera kvällar i veckan hela sommaren, man kan ringa och boka bord.  På båda ställena var mycket folk vid lunchtid. Men man blir ändå trevligt bemött.


Direkt i anslutning till ´XO finns hantverksmagasinet. Nåt sånt skulle vara roligt att ha i Årjäng nära biblioteket, tillsammans med en konsthall. I hantverksmagasinet säljer traktens konsthantverkare sina alster och de driver själva verksamheten i föreningsform.



Rättvisemärkta varor hyr också in sig. Bra alternativ.



Tvärs över vägen från hotellet finns en bra second hand, Röda korsets. Den besökte jag förstås och så en tur till konsthallen vid biblioteket bredvid. Där ställs just nu ut fantastiska fotografiska bilder i två plan. Det är bilder med inspiration från naturen, men med lite filosofiska funderingar till varje bild som jag gillade. Skulle nog vilja ha en av dem, bilden med maskrosfrön som faller ner mot en  grön bakgrund och så bilden på rosknoppen som symbol för eget tänkande. Men jag lyckades behärska mig. Det fick bli en fin gratängform istället för 25 kr på Röda Korset medan gubben shoppade spön på Åmåls Järn.

För semestrare rekommenderas övernattning i Åmål eller dess närhet, eventuellt i Svanskog på värdshuset. Där tror jag att man har rum för en billig penning. Sen kan färden gå vidare väg E 45 med besök på i tur och ordning; Esters kafé, Häljebols konstgård, Klässbols linneväveri samt  Hamnmagasinen, Rackstadmuseet och Barbord restaurang i Arvika.

(Jag har inte betalt av turistbyrån för att skriva det här! ;-) )

Imorgon onsdag,

ska Roland iväg och jobba igen, som vanligt kl halv sju på morgonen. Jag kommer att ligga still en god stund eftersom jag är ledig. Det slår mig ofta att Roland är en flitig människa som går upp vid 6 varje morgon varje vardag, äter en enkel frukost och ger sig sedan iväg på jobb av ett eller annat slag, antingen med de fem anställda som han har just nu i sin byggfirma, eller med veden, eller med fiskegästerna eller något annat som måste göras. Allt är olika typer av arbetsuppgifter som finns under dagen för hans del. Det är egentligen flera arbeten som ska klaras av under en dag. Mer än en heltid.

I dag  var vi i Åmål för att gubben skulle serva bilen. Vi passade på att uträtta en del annat. Jag var på röda korsets second hand och köpte ett fint gratängfat, slänger nog mitt eget gamla utslitna.

Sen åt vi lunch på stadshotellet, helt suverän mat i buffé i gammeldags stadshotellstil. Hotellet har suveräna jugendlampor i taket.  Himla vackert är det och så blev det kaffe på XO.

Det var också shopping för min del medan gubben var på Åmåls välsorterade järnhandel och köpte spön.  De behövs när våra fiskegäster ska visas runt i sjön. I  Åmål finns, liksom i Arvika, affärer som inte ingår i de stora kedjorna utan har ett eget sortiment. Jag var inne på en affär och köpte en tröja, vad annars, jag som är så frusen jämt! Hälsokost fick också besök.

Sen blev det vedkapning för gubben och jag förberedde kvällens samkväm med tyska fiskegäster. Innan sådana träffar känns det jobbigt och vi kan var trötta och till och med ¨ångra oss. Men sen är det så himla roligt att träffa människor som lever och  bor på ett annat sätt, så vi blir pigga och glada. Vi skrattade och hade trevligt ikväll, det var människor med humor och en avslappnad inställning till livet. Lite vind gjorde att vi slapp myggorna också.

Innan dess har han lite arbete som måste göras, vedmaskinen gick sönder, nya delar ska beställas och sen efteråt i morgon kväll så är det fullmäktige i Årjängs kommun.

Jag har inte så många givna plikter mer än att röja ut mina grejer ur frysen på jobbet och handla garn åt svärmor samt shoppa inför midsommarfirande. Blir nog inte många knop gjorda, tur att jag har en flitig gubbe som ligger i ! ;-)





Tisdag ...

.. var en speciell dag, första lediga dagen på mitt sommarlov i år.  Det är på flera sätt den allra bästa dagen, det känns som om en helt oändligt ledig period ligger där framöver. Men det är den förstås inte, den är inte så mycket längre än andra människors semester när man är över 60 år, som jag. Det blir ju fler semesterdagar med åren.

Vi slutar nu ppå min skola och börjar jobba en vecka in i augusti, det blir inga tre månaders ledighet som man pratar om för elevernas del. Men jag gillar mitt jobb och har inga problem att träda i tjänst igen. Jag har världens bästa kollegor, elever och föräldrar! Då är varje dag på jobbet en kanondag!

Ikväll har vi grillat enkelt med tyska gäster. Innan man fått i ordning allt känns det tungt och jobbigt, men när man sitter där och umgås över en bit mat så har vi himla roligt. Det är kul att träffa människor med andra vanor, annat levnadssätt osv. När vi kommer hem så är vi ofta, som i kväll, glada och nöjda med vår kväll. Vi har trevliga gäster i våra stugor och de flesta kommer tillbaka år efter år. En del av dem har blivit våra goda vänner.

Sommarlovet ...

...börjar idag tisdag för min del! 

Det är arbetsdag på min skola idag också men jag och många med mig har komp-tid att ta ut så då blir det ledigt. Nästa år blir ännu senare sommarlov. Då jobbar vi till och med dagen före midsommaraftonen också. Undrar hur sent det kan bli?

Oväder - hagel - åska ...

.... har vi haft idag i Årjäng. Den sista timmen på jobbet med strömavbrott satt jag i mörker i min källare och försökte göra nåt vettigt, utan kopieringsmöjligheter och telefon. Ingen el i hela Årjäng var det - helt spölikt med ett helt samhälle utan telefon och ström! Kommunväxeln funkade inte heller. När jag kom hem så hade precis en hagelskur passerat. Jättehagel var det i drivor! Kolla här!


Kris i system ...

.... har EU satt. Krisfond blir permanent. Därmed har man satt agendan.

 Självklart kommer maktlystna regeringar att fortsätta gödsla sina väljare med kostsamma vallöften, hamna i kris och få hjälp från EU. I praktiken ett konstant socialbidragssystem som gynnar regeringar som väljer att köra det egna landets ekonomi i botten för att sedan kassera in EU krisfondspengar och täppa till hålen. Klart att den ska användas om den finns. Först till kvarn ..... osv.


http://www.dn.se/ekonomi/klart-for-permanent-krisfond-i-eu

"En mot hundra" ...

... av Jay Dobyns är boken om hans infiltration i Hells Angels. Den  beskrivs på baksidan som "ruskig och spännande läsning" - en unik undercoverroman. Jag lovar den är lika spännande som en statlig utredning, den saknar nerv och engagemang. (Ruskiga kan däremot statliga utredningar vara, så den jämförelsen ska jag akta mig för ;-)) 

Jag får genom hela läsningen av boken en känsla av att Jay D.  känt sig mer eller mindre tvingad att plita ihop den. Boken innehåller en mekansk upprabbling av en massa namn, krogar, platser, barhäng osv. Sen dessemellan landar han i hemmet och har dåligt samvete för barn och hustru som han inte hinner ägna sig åt - missar deras matcher och avslutningar och födelsedagar!. Urpuckat perspektiv med tanke på att han brinner för att lämna dem och infiltrera i HA! Det är ju liksom självvalt! 

Men boken är en yttre beskrivning utan känsla och djup. Läs den inte, den är trist!  Och författaren har en människosyn som jag inte ger ett vitten för. Hans sätt att kallsinnigt välja bort familjen under en lång tid är ruskigare än själva HA-infiltrationen! Från HA förväntar man sig ingen empati och normalt föräldraansvarstagande, men det gör man av en polis. En person som är anställd för att upprätthålla lag och ordning måste, enligt mitt förmenande, ha sitt känsloliv någorlunda i ordning och vara en socialt väl fungerande person.  Det är minimikrav. Och det gäller inte för Jay D.


Greklands kris ...

... tycks bero på korruption, politisk velighet och bristande kontroll över landets statsfinanser. Många betalar ingen skatt alls, offentliganställdas löner har fått skena för att ge stöd åt regimen, vissa grupper har mycket höga pensioner medan andra knappt har några. Pengar har helt enkelt bara runnit iväg på ett sätt som ter sig mycket märkligt! Och det finns inget folkligt stöd för att samlas kring besparingar och uppstramning.

Ett land i konkurs, hur skulle det bli tro?
http://www.e24.se/makro/varlden/inkompetens-har-kort-grekland-i-botten_2878768.e24

Barbord restaurang ...

... i Arvika var vi på idag  söndag. Det skulle ha funnits bilder med förstås men kameraminnet var slut.

Vi åt läcker förrätter pilgrimsmusslor, löjromtoast, varmrätterna tonfisk och oxfilé, desserter brulé och sorbet. Smarrigt var det! Suveränt god mat och perfekt service. Vi behövde inte vänta alls och trevligt bemötta blev vi.

Innan dess var vi på konstmuseet, fina utställningar och i Oppstuhage.

På hemvägen tittade vi in på Hem och Antikt i Nysäter och till slut fika på Esters café i Långserud.

Trevlig kulturtur!

Tyvärr var inte hantverksmagasinen öppna än i Arvika vid hamnen, men de öppnar efter midsommar, i juli.

Länk till restaurangen:
http://www.hantverksmagasinet.nu/

Slut på minnet ...

... är det i min mobilkamera! Det betyder att alla kort som jag bemödat mig att ta idag, med rätt vinklar, rätt ljus, rätt motiv osv inte har blivit någonting. Jag kan inte låta bli att skratta åt mina bortkastade mödor runt matbort, över vackra tallrikar!

Jag har alltså fyllt minneskortet som jag tyckte var oändligt. Med några tusen kort (4000 tror jag på ett och ett halvt år) och många pixlar i varje så finns det en bortre gräns. Synd att inte kameran har kontakt med "molnet", då skulle det fungera ändå. Om molnet är det Ingermaryissa tror så är det nästan oändligt i motsats till hårddiskar, minneskort och annat påtagligt.

Men jag vet inte. Och framför allt vet jag inte vad jag ska göra med 4000 bilder från mitt vardagsliv! Album funkar inte. Någon som har en idé? Och frågan är också om jag vill ha dem kvar? Och vilka i så fall? Och om jag vill ägna tid åt sorteringsprocessen och förvaringproblemet? Ägandets dilemma!

Agenda

Faktiskt en tur på sjön igår blev det igår lördag. En dags fint väder måste tas tillvara. Sen lär det ju ska regna en hel vecka. Jag guidade fiskegäster runt i bygden en tur, de ville gå i skogen och jag visade skogsvägar. De var jättetacksamma, trevliga Berlinare.


Idag söndag kulturtur; Esters café, Nysäters Antik, Konstmuseum Arvika, Barbord i Hamnmagasinen, Konsthantverk Hamnmagasinen,  osv osv. Nåt sånt.


Queen Anne`s laces igen då

Så här skrev Lena om Queen Anne i en kommentar. Jag kunde inte låta bli att göra ett inlägg av det. Nu tänker jag på henne när jag ser blomman och den får ännu mer av romantiskt skimmer runt sig:

"Läste om Queen Anne(Stuart), den stackars människan, som födde 13 barn på 16 år, 1684-1700. Alla dog i späd ålder eller var dödfödda, utom Wilhelm som dog av vattenskalle vid 11 års ålder. Så slutade ätten Stuart på Englands tron. Nu funderar jag ännu mer över denna blommas engelska namn........"


Tack Lena för kommentaren och jag hoppas det var ok att jag gjorde ett inlägg av den.







Volvo ...

... har jag aldrig varit sugen på att äga förut. Min bror som varit billackerare hade mycket negativt att säga om det bilmärket när han var yrkesverksam. Och själva modellen har inte attraherat mig alls.

 Men nu kom sonen hem i en himla fin Volvo hyrbil, den hade läckra linjer och snygg färg. Nåt annat vet jag inte förstås. Kanske hette den C 40 eller nåt sånt, en sportigare och smidigare modell, inte så mycket gubbstil.



Vadå molnet???

Jag har ingen aning om vad det är. För mig seglar moln på himlen, men nu finns de också i datorvärlden. Det håller på att växa fram ett nytt språk som jag inte behärskar.

Fast går ut på nätet först och sist på dagen gör jag, kollar på mailen, vädret, bloggen, en nyhetsportal och snabbtitt genom dagstidningarna.

http://www.dn.se/ekonomi/fler-kollar-natet-redan-i-sangen

Centerpartiets vägval.

När Centern valde Maud Olofsson till partiledare så var det mycket hög stämning i partiet. Vi var där. Cuf-are gick omkring med tröjor som det stod; "Dom kallar oss Mauds" på ;-)). Torbjörn Fälldin gjorde ett mycket överraskande framträdande  och stöttade henne. Han hade umgåtts i hennes familj sedan hon var barn och kände henne väl. Ingen trodde annat än att Maud skulle fortsätta med traditionell centerpolitik som innebär fokus på landsbygdsfrågor, regionalpolitik, energipolitik, småföretagande, skogen och jorden och bra mat osv. Den politiken har en stabil bas av skogsägande och markägande väljare. Med den så blir partiet aldrig stort men kan rimligen ändå finnas kvar i riksdagen och företräda sina sympatisörer i politiska sammanhang.

Men Maud valde att ístället försöka fiska väljare i andra ( grumliga ? ) vatten för att få fler röster.  Det kom att utvecklas en falang inom centern som kallas Stureplanscentern. Och nu står partiet inför ett vägval, ska man fortsätta vara ett parti med främst landsbygdsfrågor på dagordningen eller ska man tvätta bort landsbygdsstämpeln och byta till något annat? Och vad i så fall?

 Den nya profil som man hittills presenterat har tydligen inte imponerat på några väljare eftersom opinionssiffrorna pekar rakt neråt. Och vad profilen innebär är svårt att veta. Det svamlas lite löst om "ett liberalt parti", vilket är en beteckning som förpliktigar till intet. Och om något parti redan har den profilen stabilt inbyggt i sitt varumärke så torde det vara Folkpartiet. Den blir svår att knycka. Sen har det också funnits med någon slags feminism i pratet. Det är också till intet förpliktigande och frågan är vem som kommer att rösta på centern för dess hållning i kvinnofrågor???? Till detta kan läggas ett diffust budskap om att invandrare ska kunna befolka landsbygden, fast jag har inte förstått vad det egentligen har handlat om. Vad ska invandrarna göra på landsbygden och vem ska tvinga dem att flytta ut på vischan? Hittills har de envist valt att befolka städerna. Centern som invandrarnas parti? Nej, det tror jag inte på.

Sammantaget ger det bilden av ett parti som saknar profil, som är väldigt löst i kanten och egentligen inte företräder någon samhällsgrupp utan bara försöker fiska upp väljare för dagen lite här och där, ett parti som är ett slags "Mädchen für alles". Det inger inget förtroende på sikt. Man kan liksom se framför sig hur partiets analytiker har suttit och grubblat ihop det här konceptet:
 "Kvinnorna har ingen företrdädare nu när FI misslyckades. Dem tar vi!"
"Invandrare har inget parti som jobbar med deras frågor. Deras röster blir lätta att fånga upp!"
 "Och så kan vi vara så där lite allmänt liberala så vi inte förväxlas med sossarna!"

Jag och många med mig hoppas förstås att Eskil Erlandsson ska bli ny partiledare för ett centerparti med traditionell landsbygdsinriktning. Det är en liten väljargrupp, men en rätt stabil och trogen sådan. Stureplanscentern får gärna gå ur centern och bilda ett eget nytt parti istället. Helt ok!

Lokalt, ute i kommunerna är centerpartiet ofta ett dominerande parti. Där handlar det inte så mycket om ideologier utan om om realpolitik, att få ihop budgeten, ha goda finanser, stötta det lokala näringslivet, se till att närservice som skola, vård och omstorg fungerar bra och där lyckas man ofta bra.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/madestam-ett-vagval-for-c-efter-olofsson_6253348.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/ledare-maud-olofssons-avgang-vantad_6254916.svd

http://www.dn.se/nyheter/politik/mer-brak-vantar-inom-alliansen

http://www.dn.se/ledare/huvudledare/alliansens-karnreaktor

http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/ingvarpersson/article13189760.ab

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/centern-maste-gora-mer-an-att-byta-partiledare_6254996.svd


Agenda

De närmaste dagarna framöver så ska vi åka till Arvika, en ny restaurang som heter "Barbord", den har lokal i hamnmagasinen. Det blir kanske en tur till Göteborg eller Strömstad över dagen någon dag? Eller också träffar vi Hans och hans gode vän Berndt P. med den stora husbilen, vid tillfälle. Möjligen några arbetsuppgifter på skolan på måndag. Gubben gör ved på lediga stunder (inte så många dock!). Sen kommer eventuellt Jocke Smålänning tillbaka över dagen någon dag. Sen borde det bli sommarledighet också snart. Och midsommar. Vad gör vi då? Minns inte vad som är bestämt.

Maud Olofsson ...

... avgår vid stämman i Åre i höst. Det var väntat men ändå oväntat. Hon har nyligen aviserat att hon ville stanna ett tag till men har av opionen inom partiet tvingats avgå antar jag. Hon hade ingen plattform kvar. Hon svek de gamla centerväljarna genom att förespråka en ny linje med Stureplanscentern i spetsen; liberalism, feminism osv. Därmed var hon såld bland de gamla traditionella centerpartisterna. Och de nya vill ha Annie istället. Spännande att se fortsättningen på detta drama. Nu kommer motsättningarna inom partiet att komma i dagen och frågan är om partiet överlever en intern strid av den kalibern.
http://www.expressen.se/

http://www.expressen.se/nyheter/1.2472873/hatt-vill-inte-svara-pa-om-hon-kandiderar

GRATTIS MALIN ...

... på födelsedagen! Hoppas Du får en bra dag både med vuxenfika och uteätning senare!



Barnfattigdom igen då.

Ja, det finns ett problem med fördelningen av resurser i samhället. Några får alldeles för lite med och andra allldeles orimligt för mycket.  Det drabbar barn och det drabbar vuxna.
Det är något som man ska föra en seriös debatt om och försöka justera.

Men jag har ändå problem med att använda begreppet barnfattigdom om stora grupper av barn i Sverige. Jag läste ett Newsmill -inlägg av Anna Ekelund
http://www.newsmill.se/artikel/2011/06/10/tidningarnas-el-ndesskildnringar-om-barnfattigdom-provocerar-mig

Då gjorde jag ett kort inlägg på bloggen
http://inga.blogg.se/2011/june/barnfattigdom.html#comment

Nu har jag själv tänkt lite till och dagens inlägg i ämnet blir så här: 

Anna Ekelunds Newsmill-inlägg fick mig att fundera lite till. Begreppet barnfattigdom är jag  tveksam till. För mig har barnfattigdom stått för något helt annat tidigare och då i ett globalt perspektiv. Det innebär för mig  barn som verkligen lider nöd; inte har tillräckligt med mat, har dåliga kläder, bristfällig hälsovård, tvingas till barnarbete / prostitution, lever i eländigt boende i kåkstäder, barn som saknar tillsyn  och tvingas leva på gatan osv.

Sett i det perspektivet är det som kallas den svenska barnfattigdomen (inga utlandsresor, ingen dator, ingen mobiltelefon, inga märkeskläder osv)  ett lyxproblem som har med konsumtion att göra, inte med att tillfredsställa barns grundläggande behov av trygghet, mat, hälsovård, sjukvård, tillsyn, skola, lek, osv.

Barn idag möter väldigt mycket av reklam och kompispåverkan som vill få dem (och deras föräldrar) att köpa saker. Och det kommer in redan tidigt i deras liv. Därför behövs också, som Anna skriver i artikeln, ett medvetet arbete för att göra dem och deras föräldrar uppmärksamma på vad som händer, hur köplust väcks hos oss alla på ett sätt som är professionellt inom reklamen. Det är inte slump att vi vill ha en viss sak, det är vetenskap (!). Ekonomisk planering / konsumentkunskap kunde integreras i matteundervisningen mer medvetet och kanske ingå i ett "livskunskapsämne" för att öka medvetenheten om hur man själv kan påverka sin ekonomi. För även den som har små inkomster kan genom god planering och hushållning,  inte lösa alla problem men  ändå förbättra läget, exempel finns i "Lyxfällan"

De viktigaste ingredienserna i ett barnaliv är ändå gratis; trygghet, god kontakt mellan föräldrar och barn samt  tid att umgås. Det barn som får mycket av sina föräldrars tid blir avundat av andra barn. Barn värderar inte riktigt som vi vuxna tror. För barn är den stora vitsen med resan till Thailand ofta att de får massor av tid tillsammans med sina föräldrar! 
 
Föräldrar har oberoende av ekonomisk situation möjlighet att prioritera tid med barnen. För den som bor på landet kan det innebära att man tillbringar mycket tid i naturen med barnen. Den är gratis. Eller om man bor i stan finns bibliotek och museer med barnaktiviteter som är gratis eller väldigt billiga. Den som är arbetslös har ofta dåliga inkomster men i gengäld massor av tid att ägna åt sina barn. Och tid med barnen kan handla om att promenera, leka, prata, göra saker tillsammans som att laga mat osv.

Tessan gjorde en lång och genomtänkt kommentar till mitt förra inlägg om barnfattigdom

"En mycket bra skriven artikel tycker jag. Jag blir också provocerad av många av dessa barnfattigdomartiklar och speciellt när det är sååå synd om barnen som inte har möjlighet att resa utomlands på semestern. Vadå utomlands? Jag hade aldrig varit på en solsemester förrän jag var 18 år och inte fasiken var det synd om mig. Vi ägnade somrarna på stranden (gratis), spelade fotboll på gräsmattan och grillade korv, kanske gjorde en campingtripp till Sommarland men that's it. Jag for aldrig illa av detta och reagerade aldrig på att vi skulle ha varit fattiga. Hemmasydda/begagnade kläder var vardagsmat hemma. Inget konstigt alls. I vårt superkommersiella samhälle har vi glömt bort någonstans på vägen vad som är att inte kunna unna sig konsumtionsvaror och vad som är riktig fattigdom. När man ser bilderna på barnen i tidningen när de sitter och spelar på ett Nintendo DS kan man ju börja undra... Galet är vad det är"

Herta har skrivit om det här:
http://hertabloggen.blogg.se/2011/june/barnfattigdom-eller-fattiga-foraldrar-kanske.html?_tmp=c25dbb4d678817eac8ff573c98e4c00bd1b2b9a0




Johan Broman Tackle & Event AB ...

... har vi här ikväll på grillning och lite löst babbel. Han och ett par till har fiskat och filmat här i Dalslands Kanal, bl.a. Östra Silen några dagar. Idag skulle de ha åkt vidare hem till Stockholm, men blev strandsatta med trasig bil. Så det blir en övernattning till på Brogärdet i väntan på att bilen ska få nya lameller. .
Först bilder från fisketuren med äting i Signebyn, det var bricka från Rickard och kolbullar som Roland stekte.











Sen blev Johan och Bosse (?) som sagt strandade genom att bilen gick sönder så de fick övernatta på Brogärdet en natt till och väntade till framåt kvällen idag torsdag på att den skulle bli färdig så de kunde åka hem till Stockholm. Vi grillade här hemma på altanen igår kväll onsdag och satt ute och pratade länge. Vi kan inget om filmbranschen så det var intressant att lyssna. Johan har gjort fiskeprogram åt tv 4 förut och nu har han kontrakt på ett antal program i en serie som ska sändas i höst och ett av dem är härifrån vårt sjösystem.

Här nedan är fotografen, hette Bosse om jag minns rätt.



Inte hunnit ...

... läsa och kommentera i andra bloggar har jag. Det har varit mycket nu med examen och fiskefilmfolk. Men jag kommer tillbaka.

Examen 2011


Examen 2011 på Silbodalsskolan. Numera firar vi i sporthallen istället för i kyrkan. Jag tycker att kyrkan är en finare lokal att ha examen i men inrättar mig utan protest i vad som beslutats. Huvudsaken är att barnen får en fin avslutning och det blev det. Jag var med på alla tre avslutningarna; f-2, 3-6 b och 3-6 a. Varje tillställning varade så där 45 minuter så det blev en god stund. Barnen är jätteduktiga, det sjöngs sånger, spelades musik i kommunala musikskolans regi och det lästes upp egna dikter. Såååå fint!

Det funkade riktigt bra med att barnen stod på läktarna och publiken satt på stolar / bänkar på golvet. Ulla hade den idén redan förra året men fick inte gehör för den då. De äldre barnen rusade ut efter sin sista sång, symboliskt för sommarlov och ledighet. Det innebar att hela byggnaden vibrerade och släppte ifrån sig en regn av dammmtussar i olika storlekar från taket. :-)).  En del av dem var ganska rejäla i storlek, som en handflata.  Jag fick någon allergisk reaktion i samband med det och den höll i sig med hosta och lätt andnöd någon timma efteråt.

Vi avslutade med fika och tårta som vi blev bjudna på (tack!) och vi fick info om att Sonja anställts som rektor. Det var en positiv nyhet, bra att vi fick info nu före lovet. Glada blev vi också att vi slapp knyta upp stolarna i sporthallen efteråt. Alla stolarna hade lärare på AE-mötestid strävat och satt ihop med plastband i rader innan, två band på varje. Det är en nödvändig åtgärd för brandskyddet. Stolar som står lösa i en lokal med 300 personer i kan annars hamna huller om buller vid ett nödläge och blockera vägar ut. Men nu skulle det lösas på annat sätt och vi slapp krypa på knä i sporthallen i våra examenskläder och lossa plastband. Det var uppskattat.

Visst kommer jag att sakna barnen nu när det blir lov. Men det är inte riktigt som när jag hade klass, som klasslärare lever man med barnen hela dagarna och varje dag. Det blir tätare band. Som speciallärare träffar jag elever lite mer sporadiskt och de har sin tillhörighet i respektive klasser.  

I morgon skriver jag mer om teamet som filmat fiske.

GRATTIS SONJA E....

... till rektorstjänsten hos oss på Silbodalsskolan år 0-6 år! Nu är det klart och vi glädjer oss åt att få besked innan vi går på lov.  Vår tidigare rektor år 0 - 2, har fått en tjänst i en annan kommun med mer sammanhållna arbetsuppgifter. Och i samband med en omorganisation så ser det ut som om Sonja kan få bli rektor hela vägen från 0- 6 på heltid. Vi glädjer  oss förstås åt att man valde att anställa en av de kollegor vi har nära oss,  som vi känner och har förtroende för. 

Lars Eriksson Karlskoga ...

... var med i Idol 2008. Han är musiker på heltid numera.  Idag spelar han några låtar för fiskefilmteamet i Töcksfors på Waterside.  Han var här förut idag tillsammans med Birger Pettersson som har honom knuten till sitt skivbolag.  De kollade det av våra hus som filmteamet ska bo i inatt. I morgon bitti ska de fiska i Östra Silen här hos oss och filma. Det ska bli filmat jerkfiske och spinfiske, mest efter gädda imorgon onsdag här på Östersil. Roland ska följa med dem ut på fiske tillsammans med en fiskeguide som är hyrd direkt av teamet för filmningen i alla sjöarna som är aktuella; Nerstrand från Bengtsfors. De ska fiska på förmiddagen och äta lunch tillsammans med Rickard på Ica Sillerud. Då blir det måhända också en del sång och musik.


Här sitter Lars på Brogärdet och kisar mot solen.

Här nedan finns en länk till hans Idolengagemang. Lars är heltidsmusiker numera och uppträder i hela Sverige, ibland ensam, ibland tillsammans med musiker.
http://www.nwt.se/multimedia/archive/00051/larser_51741a.jpg
http://sv.wikipedia.org/wiki/Lars_Eriksson_(musiker)
http://www.youtube.com/watch?v=TbSW49XwUBc&feature=related
http://www.myspace.com/larsmusic/blog

Agenda

Idag tisdag åker sonen till Stockholm igen. Himla kul att ha honom här några dagar!
I morgon onsdag blir det examensfirande i sporthallen på vår skola. Sen återstår ett par dagar till med diverse planeringsjobb innan lovet tar vid.

Jag kommer att skriva om det förstås och mer, mycket mer om barnfattigdom som begrepp. Dessutom kommer jag att skriva om boken som  handlar om en person som infiltrerade i Hells Angels.

Norskt nej till EU ...

... visar opinionsundersökning. Och det är de yngsta som är mest skeptiska. Himla kloka är de i Norge! Med sina enorma ekonomiska resurser så skulle de bara bli en mjölkko för det delvis bankrutta EU. Jag vill gå ur EU och gå med i Norge istället.

Söndag kväll - båtutflykt med sonen!


Efter födelsedagsfirandet vilade vi en stund.
Sen gjorde sonen en kycklingrätt. Han hade köpt fin färsk kyckling, lårfiléer. Den rullade han i soja, olja, ingefära, vitlök och kryddor men inte salt. Rullade in i bacon. Lade i form och strödde över hackad lök och borde ha varit ost men det hade vi inte. In i ugnen någon halvtimma.




Så här ser yngste sonen ut när han inte ritar dataspel, Battlefield 3.





färsk rosmarin smulades.


och ströddes på

Sen drogs det hela av elden. Obs att den här smarta pannan har öron som man tar pinnen genom.

Vi satt här i godan ro o babblade en god stund.


Packade ihop grejerna

Det var sent och rätt kallt när vi åkte hem med båten och jag var jätteglad över att jag valt att premiärtesta den nya flytoverallen. Helt otroligt bra båtplagg för mig som är så frusen. Den innehåller dessutom flytväst i själva overallen. Om man har huvan uppe så funkar den som en sån här gammal strut gubbarna hade förr när de åkte motorcykel; det blåste inte in i ansiktet! ;-)

Maj på Lianes födelsedagskalas


Här är min svärmor med den yngsta generationen barnbarnsbarnen; Joakim, Simon, Natalie, Matilda, Märta och så hon själv Maj i mitten längst fram

Vi firade svärmors födelsedag idag söndag. Det blir mycket folk på Liane då.
Förutom de allra yngsta på förra bilden så var det barnbarnen Jonas, Ann-Charlotte med Johan, Annelie med Anders och Mattias från oss, samt barnen Gunnar, Gun-Britt och Roland med respektive.







Talgoxarna i holken...

... är snart färdiga att flyga ut nu. Alla sex har överlevt, ser runda och fina ut och de har haft det varmt i ullen från den trimmade strävhårstaxen Oskar.





Holkägarinna kvittrar stolt om "sina" fåglar!


Dopet

Igår lördag, var vi på en fin dopceremoni i Silleruds kyrka. Lille Wilmer döptes. Wilmer är barnbarn till Rolands dubbelkusin (farbror gifte sig med moster).  Det var vacker sång och numera storebror Melker charmade alla förstås. Wilmer var helt cool hela tiden och tittade ut över händelserna med stora mörkblå ögon. Efter dopet var vi i sockenstugan tillsammans med många släktingar och vänner bjudna på mat och kaffe och tårta. Presentbordet var stort.

Vid ett sånt här tillfälle kommer en yngre generation utflyttade sillerudsbor hem och det är alltid roligt att få prata lite med dem, höra hur de har det. Alltså kom vi bl.a. att prata mycket om flygning, segelflygning i synnerhet, eftersom en släkting håller på att ta flygcertifikat för det. Och vissa gärna vill gärna gå med upp och flyga när det är klart. ;-)


















Wilmer efteråt






Melker blev trött




Barnfattigdom ...

... larmar Rädda Barnen om och olika politiska partier har hakat på. Det som sägs i ämnet har oftast varit förutsägbart på olika sätt. Men det kom under mina ögon en artikel skriven av en drabbad förälder som fick mig att haja till och fundera en gång till på hur mekanismerna egentligen ser ut bakom begreppet barnfattigdom samt hur det hanteras av media, politiker och allmänhet.
http://www.newsmill.se/artikel/2011/06/10/tidningarnas-el-ndesskildnringar-om-barnfattigdom-provocerar-mig

Solsäng ...

...har jag äntligen införskaffat efter moget övervägande. Jag har egentligen inget tålamod att ligga ute i solen och bränna, men vill gärna kunna sitta / ligga bekvämt ute med datorn för att blogga / läsa tidningar på datorn eller läsa böcker. Och då är det perfekt att kunna dra upp under knäna så här. Den här hittade jag till slut på Ikea i Karlstad, den är inte så himla snygg men funkar perfekt och är jätteskön!  Den är väldigt tung att hantera så det tur att det finns hjul. I morgon söndag ska det bli sol, kanske en chans att testa.

Sen ska jag blogga om dopet.






Queen Anne´s laces ...

... igen då, fast med en bättre bild, en bild som mer visar hur skir och vacker den här blomman egentligen är, den som på svenska har det missvisande namnet hundkex! Det engelska är mycket mer passande; Drottning Annes spetsar, för visst ser den ut som spetsar.

Ha en trevlig pingst!
Nu, lördag middag, ska vi gå på dop.


Agenda

Idag fredag var det kolbullestekning i en av stugorna med ett antal tyskar, gäster och god vän. Gemytlig stämning och skönt efter en jobbig vecka med lite avkoppling och tankar på annat.

Himla glada är vi att yngste sonen kommer hem imorgon lördag. Det blir tåg från Stockholm till Karlstad och så hyrbil därifrån. Han har äntligen fått ledigt några dagar från jobbet med Battlefield 3 och får koppla av lite. Det ser ut att bli fint väder på söndag så vi kan ta en tur på sjön med lite strandhugg.

I morgon lördag 12.00 är vi bjudna på dop av lille Wilmer. Han är Sara i Bäckens minste och hela familjen blir Svensbybor så småningom, himla kul tycker vi förstås! Grattis till det!

Imorgon lördag kväll ska vi grilla vid sjön med goda vänner.

Och på söndag som sagt hoppas vi på att kunna åka ut på sjön med Mattias, det ser ut att bli fint väder i alla fall.

Sen är det två vanliga skoldagar och så examensdagen på onsdag. Därefter vidtar 2 + 2 dagars jobb med avslut och planering på skolan. Sen är det sommarlov och midsommar.


Krock i Sandaholm ...

... vid tre-tiden var det idag fredag. Fullsatt buss krockade med personbil. Tre personer fanns i bilen. Alla kunde ta sig ur fordonen på egen hand efteråt, men två personer i personbilen fördes till sjukhus, med vilka skador är okänt. Busspassagerarna måste vänta på ny buss för att fortsätta färden.

http://www.vf.se/nyheter/arjang/buss-och-bil-krockade-utanfor-arjang

En ny blomstertid för skolan ...

... menar Zaremba att det kan bli när han i en artikel summerar reaktionerna på artikelserien i DN. Intressant läsning:
http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/maciej-zaremba-sa-far-svenska-skolan-en-ny-blomstertid

Nakna hänvisar till allemansrätten!

Ett tyskt par har sommarstuga utanför Arvika och det har de haft i många år. De kommer i juni och åker hem igen till Berlin i augusti varje år. Så långt är allt normalt, men det ovanliga är att de jobbar i trädgården nakna. Nu har grannarna tröttnat på det och vill att de ska klä på sig åtminstone när de rensar rabatterna eller klipper gräs vid vägen. Så paret som närmar sig 80-årsåldern är nu polisanmälda. De hänvisar till allemansrätten och tolkar den som att de har rätt att gå nakna utomhus. Och de förtydligar också att det handlar inte om sexualitet.  Undrar hur det går? Har man rätt att gå naken i Sverige i sin egen trädgård tro?
http://www.nwt.se/arvika/article917827.ece
http://www.expressen.se/resor/1.2464605/granne-anmaler-tyska-nakenturister

Bluff med fortkörarcyklisten.

Nyheten om cyklisten som kört för fort och blev bötfälld var en bluff, det var helt enkelt inte sant!
http://www.resume.se/nyheter/2011/06/09/tt-vi-gjorde-ett-uselt-job/
http://www.resume.se/nyheter/2011/06/09/tt-vi-gjorde-ett-uselt-job/index.xml

Inga pengar till Grekland...

... från Sverige blir det, säger Borg. Tidigare  har länder i kris har fått bilaterat stöd, alltså pengar direkt till berörda länder, inte via EU eller någon annan. Irland, Island och Lettland fick i tur och ordning 5, 5 och 7 miljarder kronor. Men Grekland får inget och det verkar rimligt.

Auktion i Fengerfors ...

... var det när vi var där. Vi stannade inte på budgivningen, bara kollade lite innan. Jag gillade förstås vasen till höger. Den var mer julröd i verkligheten, inte så där rosa som på min bild.  Men den är alltså inte min.


Skulpturpark ...

... får vi i Årjäng på väg ut mot Kyrkerud. Nu är några nordiska konstnärer inbjudna att göra varsin skulptur på plats samtidigt under en period. Spännande projekt!


Medicinera katt!

Om konsten att medicinera en katt kan man läsa här. Himla kul, läs den! Tur att jag bara har hund!
http://frunatmaken.wordpress.com/2011/06/08/maken-tappar-saker/#comment-12693


Supercell ...

... är ett nytt ord att lägga på minnet. Det innebär tillfälligt extremt väder med tromber, åska, hagel, skyfall, ja lite av varje. Örebro lär ha haft en supercell igår onsdag. Idag vandrar supercellsväder upp över landet och kan dyka upp lite här och där. Platser i Värmland kan få upp mot 40 mm nederbörd och åska. Det är bara att dra ur alla elapparater direkt på morgonen.  Min jobbdag avslutas idag i Karlstad så jag kan inte åka hem och fixa det i eftermiddag.

http://www.expressen.se/nyheter/1.2463415/i-dag-slar-supercellen-till-mot-sverige-igen
http://tv.expressen.se/nyheter/inrikes/1.2463204/sa-ror-sig-askovadret-over-landet
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13144274.ab



Om Euron kraschar ...

... så kraxar olyckskorparna att det blir krångligare att resa, restaurangmenyerna får skrivas om, länder kommer att devalvera sin valuta, ja och en del annat. Fast det lär inte vara världens ände, människan har ju trots allt levt rätt länge på jorden utan Euro. Euron föddes i början på 70-talet någon gång och jag minns att temat för
 Europeiska Skoldagens ungdomsforum ett av de åren var just att designa den nya valutans sedlar och mynt.

Det troligaste scenariot just nu är väl att Grekland får lämna unionen om man inte lyckas ta tag i sin ekonomi och EU kan lugnt fortsätta att gödsla de andra dåliga ekonomierna  med våra surt förvärvade skattepengar. Och så får några andra länder snylta vidare tills de måste lämna osv, osv. Just nu läxar Borg upp Tyska banker för slapphet! Vadå dödsdömt??

Samtidigt så morrar EU över att Sveriges regering är alldeles för släpphänt med svenska banker.

 Jag vill helt klart ha en union med Norge, Finland och Danmark. I så fall skulle vi ha livets nödtorft garanterad; olja, fläsk, skog, järn, sisu, fisk och en sjutusan till valutareserv! Oslagbart! Starkast i världen och vi skulle ha råd med bästa skolan, bästa barnomsorgen, bästa åldringsvården, bästa sjukvården osv 
http://www.dn.se/ekonomi/om-euron-kraschar--tvingar-fram-vag-av-devalveringar 


http://www.svd.se/naringsliv/i-krisens-spar-vaxer-rikedomar_6219237.svd
Medan EU schabblar bort sin ekonomiskt ledande position i världen så marscherar Asien stadigt framåt. 

Grattis till en liten Julia...

...kära Varbergsvänner!


Svärmor på balkongen ...

... på natíonaldagen. Här står hon och spejar på Roland när han hissar flaggan. Hon blev lite osynlig på den förra bilden från i måndags och det var ju synd för hon är bästa svärmor man kan tänka sig.


Lärarlöner dåliga ...

... jämfört med andra akademiska yrken och jämfört med valet att enbart gå gymnasieutbildning. Sammanställningen i tabellform visar på detta.

http://svt.se/content/1/c8/02/44/74/73/utbildningsl%F6n2.pdf

Jag skulle med min utbildning till exempel behöva jobba heltid till jag är 68 år för att kompensera det bortfall i livslön som en lärarutbildning innebär jämfört med den som väljer att enbart utbilda sig till ett yrke på gymnasiet.

http://svt.se/content/1/c8/02/44/74/73/uttr%E4des%E5lder1.pdf

Nu ska man naturligtvis inte enbart snegla på hur mycket man kommer att tjäna under sitt yrkesliv när man väljer utbildning men det är ändå inte rikigt schyst att en del offentliganställdas löner används som budgetreglering. Om det nu krävs så lång utbildning för att bli lärare så borde det  yrket ge åtminstone lika hög livslön som den som väljer att sluta efter gymnasiet. 

http://www.dn.se/ekonomi/olonsamt-bli-larare

Rovdjursutredningen ...

... med Liljelund och så riksdagens miljöutskott  ska Roland och några andra träffa klockan 5 idag onsdag på eftermiddagen för att prata om rovdjurssituationen i Värmland och andra rovdjurslän.


Han åkte tåg upp till huvudstaden och passerade då min barndoms skola, Kyrkskolan. Han tog kortet i flygande fläng med mobilkameran.  Så här ser den ut, som ett litet tegelpalats. Ettan och tvåan gick jag i den sal som finns vid fönstret på nedre botten till höger. Rakt fram var trean och fyran och till vänster som inte syns var femman och sexan. Källarnedgången rakt fram var till träslöjd och gymnastiksalen.  På övervåningen var två lärarbostäder, en stor fyra till folkskolläraren och en pytteliten tvåa till småskollärarinnan.


Klockan 16.10 var Roland  i alla fall här på Riksgatan, tåget gick hela vägen till Stockholm utan missöden den här gången. Just nu väntar han och några till på mötet som ska bli klockan fem i riksdagshuset i någon sal där. De skulle ta en fika först så det gör de väl nu i skrivande stund antar jag.

Uppdaterat 16.50


Mötet börjar strax


Med hjälp av den här kartan beskriver Roland på mötet situationen för utskottet och utredningen. Mötet varade i två timmar.

Dyslexi / läs- och skrivsvårigheter ...

... ska hanteras så tidigt som möjligt i skolan anser jag numera. Nu vet vi forskningsvägen en del om varför barn får svårt att läsa och skriva. (Dock inte allt!) Det betyder att vi kan sätta in tidig  hjälp för exempelvis brister i arbetsminne och fonologisk medvetenhet (förmågan att uppfatta enskilda språkljud, bla bokstäver). Vi kan inte sudda ut svårigheterna men vi kan möta dem på rätt sätt i god tid. Intensivträning tidigt hjälper många elever att kompensera sina problem så att de kan läsa åldersadekvat när de kommer upp i årskurs tre / fyra  och verkligen behöver både kunna läsa längre texter och skriva sammanhängande för att klara av andra skolämnen.

För några decennier sedan hade jag istället sagt att vi låter barn vara som har läs- och skrivbekymmer, de lär sig när de är mogna för det. Och det kanske stämmer men de kommer rätt långt efter i starten och det kan bli jobbigt att komma ifatt. Jag arbetade i tio år i en skolform där barn fick lära sig läsa när de ville själva mellan fem och åtta års ålder och vi hade under alla de åren  inte någon elev som utvecklade läs- och skrivsvårigheter. Men det byggde på att de som kom igång sent kunde få maximalt stöd när läslusten infann sig och få vara med i nybörjarläsegrupper oavsett ålder. De kunde även få hämta in annan kunskap senare om det behövdes. Men så är skolan i de flesta fall inte uppbyggd idag och då får vi inrätta oss utifrån det.  

På Silbodalskolan har vi i alla fall nu kvalitetssäkrat  arbetet med barnen som riskerar att hamna i läs- och skrivsvårigheter så att vi ska hitta dem i tid, ingen ska slinka igenom utan att vi känner till att det finns bekymmer samt vad de består i och att rätt åtgärder sätts in direkt och intensivt. Vi har kört det ett år nu och har goda resultat.

Bra att insikten om detta behov sprider sig både inom och utanför skolans värld.

http://www.expressen.se/ledare/1.2461219/malin-siwe-inflation-i-dyslexi

Det är inte så enkelt som artikeln under länken menar. Problemen försvinner inte med intensiv träning men eleven  kan i de flesta fall med hjälp av systematisk intensivträning + uppföljning uppnå den läs- och skrivkunnighet som behövs för att klara av både skolarbetet och livet.

Cyklist fast i fartkontroll!

Han körde 58 km/ tim och fastnade i poliskontroll! Likhet inför lagen råder!
http://www.expressen.se/nyheter/1.2462310/17-aring-cyklade-58-km-h-akte-fast

Gädda ?


Den här bilden på gäddfiske fick vi från Marek. Lite gäddaktig ser den ut men ändå lite märklig.

Queen Anne´s laces



Asch, jag hade tänkt en bättre bild, men den här får duga. Det blommar så vacker nu av lupiner och hundkex. Jag har aldrig gillat namnet hundkex. Vaddå hund? Vaddå kex? Det engelska namnet hittade jag på en svengelsk blogg som jag läser ibland. Hundkex heter alltså på engelska Queen Anne´s laces. (Drottning Annes spetsar) Mycket mer passande.

Här är svengelskbloggen

http://svenska.iedior.se/#home

Sen kommer jag att blogga om dyslexi, märklig gädda, auktion i Fengerfors, svärmor på balkongen, eurokrasch, ärvda möbler, bok skriven av infiltratör i Hells Angels "En på hundra",  skulpturpark, dåliga lívslöner för lärare, Rolands besök på naturvårdsverket idag,  bl.a.

Nationaldag - studentfirande

Den 6:e juni var det nationaldagsfirande i Årjäng och studenterna hyllades också, liksom ungdomar som utmärkt sig positivt.





Gubben strävade på med kommunfanan hela vägen från kyrkan till torget. Det är en dryg kilometer men knät höll hela vägen.

De fina studenterna kom också med i paraden. Prydliga pojkar och tjejernas  klänningarna var så läckra.







I kortegen ingick också ett stort antal fina amerikanare som skulle skjutsa studenterna till festen, tror det var på Sommarvik.


På scenen hyllades en tjej som tagit fina titlar i karate, men jag fick tyvärr inte med henne på bild, och så Marcus Ruus förstås.

Det var mycket publik i år, tror inte jag kan minnas att det någonsin varit ´så många med och firat nationaldagen. Ändå ska man komma ihåg att många som jobbar i Norge inte alls var lediga den här dagen och så hängde regnet i luften och kom ner en del på slutet.

Firandet avslutades med att alla blev bjudna på en gigantisk tårta. Hoppas den räckte.

Battlefield 3 ...

... presenterar sig på spelmässan E3 i Los Angeles och har fått ett positivt bemötande. Sonen fick alltså några dagar ledigt efter att ha jobbat flera veckor i ett sträck. Han kommer nog hem till helgen och vi får chansen att träffa honom. Hoppas det blir fint väder så vi kan åka ut på sjön.

http://blogg.aftonbladet.se/speltuben/2011/06/hur-snyggt-ar-battlefield-3-sa-har-snyggt

Aftonbladet följer mässan live
http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/spela/E3/Live/article13133559.ab

Sen gör jag inlägg om nationaldagen och Årjängsstudenterna och om Euron och om grattis till Sara i Bäcken till ny bostadsort.

NOT QUITE i Fengerfors

I lördags åkte vi till Fengerfors, till Not Quite. Det är numera svårt att förklara på ett enkelt sätt vad Not Quite är. Jag tror att det från början var dotterns gymnasievänner från tiden i Åmål som en efter en drog sig tillbaka till hemtrakterna och gjorde något helt unikt. De tog över de gamla öde bruksbyggnaderna i Fengerfors och fyllde dem med liv. Och fler och fler flyttade till det tidigare lite uppgivna Fengerfors.

 Det blev inte bara konst, konsthantverk, utställningar, försäljning utan också musik, opera, teater, foto, kursverksamhet, snickerier, smidesverkstad, keramik, café osv Ett konstnärskollektiv? Nej mer än det: Ett kollektiv för kreativitet och entreprenörskap med ett fyrtiotal medlemmar.

Sandra, dotterns goda vän,  lyckades vi träffa nästan direkt. Hennes lilla Nova döptes i Fröskog samtidigt med vårt lilla barnbarn Isak så vi har en historia som delvis är gemensam. Sandra är himla duktig på att göra konditorivaror som inte bara är goda utan också vackra och av hög kvalitet. Kolla här!










Just nu är Sandra ledig från kafét för att bygga färdigt sitt bageri. Det blir ett bageri med stenugn och butik. Vi fick kika in och kolla:


Här är själva bageriet.


Här ska bli fina vita väggar med butiksdel och stenugnarna


Här inne dolde sig en fotoutställning och D blev jätteglad för det var en konstfotograf som behärskade gamla goda tekniker. De fann sig genast inbegripna i en konversation som vi andra inte begrep något alls av. Och namnet på den här duktige fotografen hittar jag ingenstans bland de papper jag fick med mig.






Möbelsnickerier med god design fanns också här.




Musik i olika former blir det


Tina Reuterberg fick vi se i arbete. Jag kollade länge på hennes saker.






På våningen över fanns också en keramiker, Cordula Morich, men korten därifrån försvann ur kameramobilen, liksom korten från Miklòs smidesverkstad.  Våra medresenärer bestämde sig i alla fall för att köpa ett keramikföremål från övervåningen. Försvann gjorde också bilderna från butiken där man säljer urval från alla konsthantverkare och konstnärer. Där hade jag gärna visat den fina inramning som Malin Harén Robertsson hade gjort på några fotografier: metallhakar höll fast glaset och bilden mot en vitmålad tjock träskiva.





I sommar har man en kursverksamhet i samarbete med Studiefrämjandet och Edsleskogs Wärdshus. Det ges kurser med teman som :
Glassdeserter, Lyckas med projektansökningar, svetsning, foto, smide efter levande modell, cirkusskola med Beretti som är cirkustränare för Cirkus Cirkör, Photoshop, Novisen vid spisen, matlagning med fisk och skaldjur, surdegsbrödkurs.
Anmälan kan göras på 0532 - 233 88

Mer info om Not Quite finns på
www.notquite.se

om kurser:  http://notquite.se/index.php/utstallningar

om utställningar: http://notquite.se/index.php/kurseventvern

hitta dit:http://notquite.se/index.php/kontakt

förteckning över Not Quites konstnärer / konsthantverkare: http://notquite.se/index.php/medlemmar

Den som är intresserad av Not Quite kan läsa mer på länkarna:

http://aboutnotquite.blogspot.com/


Åskan ...

... har gått, av och till hela dagen. Alltså blev det inget av med att göra färdigt inlägget om Fengerforsbesöket eftersom det är först nu klockan halv elva som vi har stabilt åskfritt. Jag vågar inte ha datorn på när det åskar. Det får anstå tills i morgon med Fengerforsinlägget och Not Quite. Jag får be om ursäkt, jag brukar faktiskt försöka hålla mina löften annars. Men det kommer. Det kommer förstås också inlägg och bilder från nationaldagsfirandet i Årjäng i morgon här på bloggen.

GRATTIS SVERIGE!


Roland hissade flaggan i morse på stomhemmanet Liane!

Jag grattar gärna Sverige på nationaldagen. Det är ett land att vara stolt över, precis som andra är stolta över sina länder för deras olika kvaliteter. Flaggan och nationaldagen får inte tas över av onda makter så jag bidrar gärna till att vi ska få lov att låta den fortsätta symbolisera det som är gott och bra.

 Människovärdet är alltid det samma men länder är olika och visst är det bra att vi är olika! Det är ju därför det är inspirerande att ha vänner från andra platser på jorden, med andra språk, andra trosuppfattningar, annan mat, andra traditioner än våra.

(Om man kollar noga på bilden så kan man se svärmor Maj på balkongen!)


Böngroddar orsakar EHEC?

Mung- och sojaböngroddar från en gård i Tyskland i Niedersachsen kan det vara enligt senaste spåret i Tyskland. Groddarna har serverats ¨på flera restauranger där smittade människor har ätit. De har sålts lokalt och inte exporterats.  Nu uppmanar man människor att  sluta äta böngroddar tills spåret är utrett

.
http://di.se/Artiklar/2011/6/5/237381/Ny-misstankt-kalla-bakom-ehec-utbrottet/http://www.expressen.se/nyheter/1.2460241/bongroddar-tros-vara-ehec-kallan
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/bongroddar-tros-vara-smittkallan_6221005.svd

I morgon måndag gör jag inlägg med bilder från besöket på Not quite i Fengerfors idag söndag.

Himla vackert!


Så här vackert var det en liten stund när vi åkte med båten hem från Restön och strandhugg i Harnäs igår kväll lördag. Och jag har inte manipulerat färgerna, det var verkligen så här fint en stund medan solen gick ner och belyste molnen underifrån och det var stilla på vattnet.


De yngre damerna Svensson var med.


Roland o Anders (Annelie utanför bild)




På båtklubbens fina rastplats var redan ett gäng, föräldrar / barnvakt till Rasmus, Markus, Colin och Andreas. Sen kom Lars-Gunnar och Yvonne som firade båtsjösättningen.


Den gamla båtbryggan har hamnat på andra sidan nu, vi lade till där.


Där borta är den nya bryggan och i förgrunden grillplatsen.

Som en myra ...

... ska jag uppföra mig nu!  Flitigt? Nej!
Vi ska cykla ut med hundarna och uppifrån måste det ju se som det forskarna ibland såg av myrorna; planlöst kringirrande utan mål och mening för övrig invånare i samhället!

Barnens helg.


Det kom ett jättefint kort på dotters barnens och Kristians helgfirande i Assars och Toinis stuga vid vattnet i Botsmark. De hade lånat den. Det var ingen tryckande värme men det hade ändå gått att basta och bada.


Äldste sonen, Carin och syster Lina (ser det ut som ) var i Stockholms skärgård, på Möja.

Myror

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/ineffektiva-myror-forvanar-forskare
Vi tror att de är himla organiserade och flitiga. Jo, flitiga är de men håller på med mycket som inte blir nåt heller, vimsar omkring helt enkelt, enligt ny forskning i alla fall.
Tänkt väl det!
Senare idag söndag blir det inlägg från lördagen på Restöna o om spekulationer i Eurokrasch och om barnens helgfirande.

Kungen och Haijbyaffären


Nu har jag läst den, boken om Haijbyaffären. Den handlar om en kungaskandal några generationer tillbaka och det är onekligen lite extra intressant att läsa den just nu när vi är upptagna med eventuell kungaskandal igen.
Jag minns ju pratet om Haijby när jag var liten och det mest spännande då var ju att det fanns delar av det hela som en god förälder absolut mörklade för sina barn.

Om Haijbyaffären har skrivits och stötts och blötts många hyllmetrar under åren, men nu har juristerna Lena Ebervall - Per E Samuelson granskat den under ett par års tid ´genom att kolla igenom dokument samt personliga berättelser i sammanhanget och man har funnit en hel del nytt som är värt att läsa. Boken kom ut 2008 på Piratförlaget och nu på Pocketförlaget. 

Författarna har valt att  skriva om Haijby i romanform. Det är alltså faktagrund men med en berättelseram som naturligtvis är fiction. Boken är synnerligen välskriven och lättläst, man sliter sig motvilligt  från läsningen av de dryga 400 sidorna.

Det som slår mig medan jag läser boken är  hur härdig monarkin är mot skandaler. Det vi upplever nu med en kung som kanske eventuellt vid något tillfälle har besökt en stripteaseinrättning utgör ju en västanfläkt sett i historiskt och internationellt perspektiv.

 I Gustav V hade Sverige att göra med en kung som var kriminell, inte bara enstaka tillfällen, utan hela tiden! Han var aktivt homosexuell vilket var klart olagligt och straffbart då. På ålderns höst (ända upp i 80- 90-årsåldern till omgivningens häpnad!) var han dessutom sexuellt aktiv på ett för omgivningen påträngande sätt, kanske beroende på åldersförvirring: Han kunde alltså i en paus på älgjakten plötsligt öppna gylfen på den chockade unge mannen bredvid sig och plocka ut snoppen!  Tidgare hade han fiskat upp majblommeförsäljande unga män (Kurt Johansson- Haijby) för att inleda längre tids sexuell relation där umgänget försiggick på slottet. Han tafsade på sin chaufför så att bilen med flera passagerare gick av vägen och platsen döptes därefter till Kungens kurva. Hans chaufför fick extra lönepåslag för att han ibland måste stå ut med liknande tilltag från kungen. Fantasisummor betalades ut av kungens personliga medel, men också från hovstaten till Kurt Haijby för att försäkra sig om dennes diskretion, även om det är svårt att finna dokument som stödjer direkt utpressning. I bokföringen hette det "till nådigt känt ändamål"

I sin iver att försöka hindra Haijby från att avslöja kungen så begicks flera kriminella handlingar från omgivningen runt kungahuset. Man såg till att spärra in den mentalt (någorlunda!) friske Haijby på Beckomberga mentalsjukhus för att hans eventuella utsagor skulle ifrågasättas.  Haijby tvingades flytta till det då nazistiska Tyskland och man arrangerade  så att han hamnade i tyskt fängelse och det gjordes också försök från svensk sida att få honom inspärrad i koncentrationsläger. Dessutom blev de rättsliga ingripandena mot honom riggade så att han omöjligen kunde försvara sig; kort förberedelsetid och hemligstämpling av utredningar som åtal byggde på. Den då unge Henning Sjöström var en av hans många försvare. 

Nu var inte Haijby något helgon heller. Hans väg kantades av fantasifulla kostsamma projekt och han framstår i boken som en genuin rättshaverist med manodepressiva drag. Det enda helgonet i boken är nog hans fru Anna Haijby som jobbar och sliter och hela tiden ställer upp för den man hon skiljt sig från men uppebarligen älskar djupt och innerligt hela livet. Trots att han ständigt sviker och överger henne så räddar hon honom ur trångmål gång på gång, försvarar honom och lirkar med honom.  

Sammanfattningsvis kan man väl säga att förnekande och mörkläggandet var mer förödande rent moraliskt än själva handlingarna när man nu i efterhand kan granska allt. Det svenska folket tog dock under hela tiden som avslöjandena pågick, det hela med upphöjt lugn och folkhumorn fick bränsle. Här finns på flera sätt paralleller till det som händer idag. Inte särskilt många hade väl orkat delta i ett vältande av monarkin om det hade stannat vid enstaka kungliga strip-besök eller någon otrohet under ett långt äktenskap. Men det kriminella inslaget, utpressningsituationen som sådan, eventuella offentliga lögner blir mer graverande och kan rubba förtroendet för monarkin.


Potatisodlingen ...

... går väl inte så där lysande. Inspirerad av Rune på Åsen så tänkte jag fixa egen färskpotatis till midsommar och petade ner ett antal sättpotatis här och där i byttor och på friland. Dels var jag nog för sent ute, dels har jag nog inte vårdat dem tillräckligt väl, för de ser piriga ut. Och de lär väl inte blomma än på ett tag. De jag satte i jordsäckarna har inte ens kommit upp än. Det var nog ingen bra idé.

Potatisen till midsommarsillen lär jag nog få inhandla i butik. Undrar om det är läge att sätta ut det som kommit upp nu i sand och gräsklipp, eller hur man gör? Var det inte så Rune sa tro? Så de skulle vara rena och fina.



Uppdaterat: Vi gjorde lite olika, den största är kvar i hinken och har blivit kupad med jord runt, de andra har vi satt ner i en sandhög som Roland hämtade med traktorskopan, de som är i säckarna får vara kvar, de har i alla fall kommit upp nu, de som sattes i åkern har inte alls kommit upp. Tur att vi inte ska försörja oss på potatisodling!

Agenda

Pustar och stånkar i värmen gör vi, speciellt hälften av oss två. ;-) Vi har mottagit fiskegäster idag, vilat, ätit på Golfrestaurangen (gott!), pysslat i trädgården med att klippa bort gammalt och vattnat, tvättat ett par maskiner. Nu packar vi långsamt ihop lite för att åka ut med båten. Det är himla skönt när det är så varmt. Familjen Svensson med döttrar i Svensbyn går nog med fast de är lite hängiga efter parken och cruising igår. Imorgon blir det nog Not Quiet i Fengerfors om det är öppet och kanske besök på Kaptensgården i Långserud.

Var fjärde ungdom vill ha diktatur!

Ja, ungefär så kan man tolka en seriös undersökning. Trist! Vad står det för att så många hellre vill ha en stark ledare som inte styrs av ett folkvalt parlament? Att de medvetet väljer diktatur efter moget övervägande? Eller för att de inte förstått grundvalarna för olika politiska system? Jag vill egentligen inte åter ställa den frågan för den missbrukas så ofta i media: Är det skolan som har misslyckats med att utbilda de unga i demokrati?
http://www.dn.se/nyheter/sverige/vi-larde-oss-inget-om-demokrati

Båtpremiärtur

Igår fredag kväll var den första varma vindfria kvällen på länge. Alltså äntligen läge att sjösätta båten!
Det blev en fin tur som startade med sparrisfrossa hemma på altanen.





Signebyns bad - och båtplats har fått ett rejält lyft, båtklubben har gjort ett fantastiskt jobb här och idag var första dagen med inkopplat el, alltså relästyrd belysning också.


Vi åkte rätt så direkt ut till båtklubbens plats på Restön. Där har också blivit väldigt fint med fler bryggor, bättre bryggplatser.


På Restön var det dags för dessert och kaffe




Jordgubbar med sockerkaka och smulad maräng = Å-Bs special





När vi lämnade Harnäs för att tuffa iväg hemåt så mötte vi de här tre glada gossarna; Micke, Jörgen och Kjell. De hade haft klent med fiskelyckan påstod de. Men inte tråkigt för det ser det ut som.


Solnedgången en sån här kväll är fantastiskt vacker!


Det var helt suveränt att få för första gången mötas av en upplyst Signebyns båtplats! Det var alltså första dagen som ljuset var inkopplat, vi mötte Lars-Åke när vi åkte ut på turen.  Det här ser välkomnande ut!


Det var väldigt stilla när vi närmade oss bryggan, allt speglade sig i vattnet till en enda bild. Det här är alltså rätt sent, närmare midnatt.


BREAKING NEWS! BRÖDERNA RONGEDAL ...

...kommer till Svensbyn den 2:a juli kl 19.30. De intar Gerds trädgård med musiker. Biljetter kan köpas på ticnet eller på Ica-Sillerud från och med onsdag nästa vecka. Det är lite rabatt på tidigt köp.  Nu är det äntligen officiellt. Rickard har gått och klämt på detta länge nu.

Första grässkörden 2011 på Liane - Prästgården




Nu är första ensilageskörden för året bärgad. Arrendatorerna invaderar ett par dagar med sina stora maskiner och så är det strax färdigt. På den här åkern nerom Prästgården är det alltid mycket gräs, så i år också. Där uppe bor Daniel med familj. Han har en jättetraktor av märket John Deere.

Karlstadpolisen twittrar ...

... om sina göranden och låtanden i länet dag för dag. Hittade länken på sonens twitter. Det blir som livet självt, en blandning av olyckor med tragisk utgång som den där en mc-förare dog i Jössefors men också mer anekdotiska som när polisen måste hjälpa en bonde att fösa kor över E45.
http://www.polisen.se/sv/Aktuellt/Handelser/Varmland1/2011-06-03-0605-Sammanfattning-dygn-Varmland/?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

"The dirt" om Mötley Crüe av Neil Strauss ...

... är tydligen en klassiker i genren. Tidningssonen var häpen över att hans (mossiga gamla?) mamma hade läst den. Han har alltså inte bara läst boken noga plus en del andra böcker av samma författare, han har dessutom träffat Neil Strauss och intervjuat honom för en artikel i tidningen Café. Jag frågade sonen (faktiskt inte om det var sant som stod i boken utan)  om författaren eller bandmedlemmarna kunde ha anledning att överdriva eller underdriva sina berättelser och det verkar som om de flesta tror att det mesta i boken är rätt nära vad som verkligen hände. Kanske har en del utelämnats av juridiska skäl, att det helt enkelt inte gått att trycka antar jag att man menar då.   

http://twitter.com/#!/markuskylen

http://inga.blogg.se/2011/may/the-dirt-om-motley-crue.html#comment

Här är mitt blogginlägg om boken:
http://inga.blogg.se/2011/may/the-dirt-om-motley-crue.html#comment

Det jobbas tydligen på att göra film av boken också, kan vara färdig 2013 om man får tro wikipedia och det får man väl.
http://sv.wikipedia.org/wiki/The_Dirt

SPARRIS FÄRSK VIT NYSKÖRDAD ....

... KOM GUBBEN ÍN MED JUST NU! Direktleverans från Tyskland!  Det blir sparris till lunch idag med god skinka och skirat smör och kokt potatis! Jippi!!!

Prisregn över sonens dataspel ...

... "Battlefield Bad Company 2" från Dice i Stockholm enligt länk nedan. Grattis från stolt mamma, och pappa förstås. Och nu sliter gossen med uppföljaren Battlefield 3. Det blir dåligt med semester innan det är klart och långa arbetsdagar. Men mer sammanhängande ledighet efteråt kan det bli, kanske till och med en längre vistelse i barndomshemmet vågar vi hoppas på mot slutet av året eller vid älgjaktstider. 
 
http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/spela/article13112128.ab
En deadline B.F. 3 är den stora  spelmässan E 3 i Los Angeles. Undrar om han ska åka dit till presentationen och samtidigt hälsa på goda vänner?

E3 -mässan startar nu på måndag den 6:e juni kl 18.00 med invigningstal och pågår i flera dagar. Det är ett stort internationellt evenemang för proffsen i branschen tror jag, de som köper in spel typ. På Aftonbladet lär man kunna följa en del av mässan live om jag fattar artikeln rätt:

http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/spela/article13107705.ab

Kungen ...

... var påtagligt osäker under intervjun i tv och det kanske inte var så konstigt med tanke på de pinsamma anklagelser han tvingades svara på. Frågorna var närgångna och tevebilden absolut närmaste närbild. Den  visade varenda por i ansiktet.

Kanske hade det varit lättare att göra endast ett uttalande, muntligt eller skriftligt. Att snabbt och spontant svara på svåra frågor kan alltid bli besvärligt.

Retorikexperter menar att han borde ha avstått från intervjun precis som de sa om älgjaktsuttalandet,  men opionsundersökningar visar att kungen vid båda tillfällena får ökat stöd bland befolkningen. Det kan inte vara lätt att vara kung och veta vem man ska lyssna på; experterna eller folket.

Sen kan man úndra om hovet har rätt rådgivare och info-folk. B. Ternert uttrycker sig ibland mycket märkligt typ "... jag vore körd som informationschef om jag bluffar Dig .... eller något liknande. Det stärker inte hans egen trovärdighet att använda språket så. Och det verkar som om han inte förankrar sina utspel hos kungen själv utan kör fram olika sanningsvittnen på egen hand, allt hamnar i en strid mediaström som tas emot med öppna armar av tidningar. De  tjänar stora pengar på varje uttalande genom stora upplagor. Och pressen tvekar inte förstås att provocera fram ännu mer av vittnesmål från än den ena, än den andra av kungen närstående. Det är slaskigt och medvetet! Som vanligt!

Jag gillar ju det här med kungahuset i Sverige och jag hoppas att kungen fortsätter vara kung mest för Victorias skull, så hon hinner skaffa några barn och låta dem bli stora innan hon behöver ta vid.

http://www.expressen.se/nyheter/1.2454524/retorikexpert-kungen-kunde-gott-varit-tyst
http://www.expressen.se/nyheter/1.2454619/fortroendet-for-kungen-okar-efter-intervjun

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13117664.ab
Till slut kan man väl bara konstatera att det är mycket man ska vara glad över att man inte är.

Månen vänder väder ...

... sas det när jag var liten, alltså ska det sluta blåsa och vara kallt nu när månen vänder. Fast inget är ju som det har varit så det kanske inte stämmer längre?

Ingen statistik ...

... kan jag se på Blogg.se. Undrar vart den tog vägen? Eller försvann alla läsare i en svineblink?

Vandalisering som konst?

Nu har en elev på Konstfack, Yonas Millares,  vandliserat på skolan genom att spraya skolans vita klassiska statyer med blå och röda prickar. Sprayandet var enligt honom hans examensarbete och det skulle visa på hur medelklassig, homogen och tråkig skolan är. Han drog paralleller till hur de vita stayerna är maktens språk i hans hans hemland Chile, ett språk som han ville ta avstånd från genom den här handlingen och han menade att skolan också skulle bli roligare med lite färg.

Konstfack tar avstånd från detta, betraktar det som vandalisering och uppmanar honom att polisanmäla sig själv. Han får betala 28.000 SEK i skadestånd för rengöring av statyerna och hans "konstverk" kommer inte att visas upp bland de andra examensarbetena.

Bra att konstfack tar avstånd tydligt från elevers vandaliseringskonst. När det tidigare drabbat tunnelbaneväggar och psykiatriska institutioner så har det varit lite si och så med skolans inställning. Men det kanske hjälpte att det var skolan själv som blev utsatt den här gången.

http://www.svd.se/kultur/konstfack-stoppar-examensarbete_6209885.svd