Ber om ursäkt ...

... för svagt gensvar på nätet under den gångna veckan. Men i Ålviken, där vi befunnit oss, har kontakten med nätet varit i stort sett obefintlig. Telefonsamtal har inte alls funkat, dator någon enstaka gång och helt ologiskt vid vilka tillfällen (ibland mitt i natten, ibland mitt på dagen!), sms har oftast tagit sig igenom men kanske inte förrän dagen efter det skickats. TV har vi inte haft heller, men lyssnat på ljudbok någon timme på kvällarna efter äting om vi orkat hålla upp ögonen. Lite ovant och lite abstinens det medges. Fast jag saknar inte tv alls egentligen, fördjupar mig hellre i en bok. Svårt att inte kunna kolla mail, fb, blogg och dagstidningar dock! Men nu är vi hemma igen och helt uppdaterade. ;-)

Smarrig kombo som måltidsdryck!

Iskallt tillsammans är detta väldigt gott som måltidsdryck, flädersaft och bubbelvatten.

På väg hem är vi en dag för tidigt

Vi har varit uppe i jämtländska Ålviken, Krokoms kommun en vecka. Roland, Bosse o Anders har jagat hare o jag har varit lat ihop med taxen Severin. Vi åker hem en dag tidigare än beräknat eftersom det blev skare, för skarpt för hundtassar.  Fint väder har vi o njuter av vackra utsikter, just nu Ovikenfjällen söder om Åre.

Skarp i blicken ....

... kan han bli barnbarn lille Bill. Och nu kommer han och hans familj snart för att hälsa på! Va roligt det ska blli!
 

Skräckinjagande figurer till Halloween ...

... behöver jag inte leta efter. Det räcker med att se bilder på miljöminister Åsa Romson ( MP), så löper kalla kårar efter ryggen. Hon är ett skräckexempel på  skrupellös politiker, som dessutom innehar en ministerpost. Förtroendet för henne bland vanligt folk är i starkt avtagande (bottennotering i senaste undersökningen!)  men varken media eller det egna partiet tar kritiken på allvar, man skyddar henne till varje pris.  Ingen annan har lyckats göra lika många klavertramp o fått fortsätta som politiker:
 
Uppträtt i riksdagen på ett sätt som många uppfattade som drogpåverkat
 
Beskyllt svenska forskare för att var korrupta (vargforskarna på Grimsö)
 
I svepande ordalag uttryckt sig nedlåtande om en folkgrupp utifrån hudfärg, kön och ålder (vita män medelålders)
 
Bidragit till att skita ner Östersjön genom att använda förbjuden giftig färg till sin båt
 
Försökt smita ifrån miljömotiverad skatt på diesel
 
Anställt  en tjänsteman som dömts för narkotikabrott. 
 
Och nu senast så protesterar hon mot riksdagsbeslutet att flytta makten över licensjakt på varg till länsstyrelserna genom att återigen ifrågasätta de svenska forskare som tagit fram underlag för beslutet. 
 
Praktiserar ministerstyre genom att försöka stoppa myndighets (Naturvårdsverkets) beslut att  delegera vargjakten till länsstyrelsena, beslut som Naturvårdsverket fattat på "direkt order" av riksdagen. 
 
Kan hon få säga vad som helst och bära sig åt hur som helst? Och fortsätta sitta på en maktposition som miljöminister och vice statsminister!

Förrådet

Tänkte att det skulle bli bra där på baksidan av huset, förrådet för trädgårdssaker. Och det funkar jättebra. Himla nöjd är jag. Det  sväljer undan all bråte som har simmat omkring runt husväggarna lite hemlöst förut.  Tänkte först måla det i samma färg som huset men det får vara som det är. 

Kanonfint grannhus!

Nu har det blivit fina ljus också på huset. vi studerar lamporna och undrar om vi ska ha neråtlljus eller ljus som lyser både uppåt o neråt på verandan på Liane. Den är så mörk och behövde lysas upp lite

Knausgård Min kamp del 6

Nu har jag betat av del 1 av serien Min kamp som ljudbok och är en bra bit in i del 6 som pappersbok. Tänkte först att det blir fel att i förstone hoppa över delarna däremellan , men det blev helt rätt. I del 6 hamnade jag mitt in i berättelsen om rabaldret efter utgivningen av del 1. En släkting blev furiöst rasande över Knausgårds utlämnande berättelse om familjen han växte upp i. Det utvecklar sig till en långdragen och plågsam process för den känslige Knausgård.
 
  Nu har jag också kommit förbi letandet efter yttre action i bokens handling, ett letande som jag hamnade direkt i i kölvattnet på läsandet av Vallgrens bladvändardeckare. Det finns en yttre handling hos Knausgård,långsamt framskridande, men den är inte viktigast. Huvudspåret är istället den inre resan genom en människas liv, ständigt analyserat genom utblickar mot historia, konst, litteratur och belysning av existensiella frågor om död, ondska och liv. Det känns lite som att sakta men metodiskt snärjas in i Knausgårds tankevärld och hans liv.
 
Sen förstår jag att det för mig är helt fel att försöka med ljudböcker när det gäller Knausgård. Tempot blir trögt som sirap, trist och tråkigt, beskrivningarna av vardagliga ting känns oändliga i sin omständlighet. Men när jag läser hans texter i pappersbok går det mycket snabbare fram och då kommer hans rika språk till sin rätt, det gnistrar och glimmar om miljö- och personbeskrivningar! De sprakar för min inre syn, blir levande istället för att flyta fram som ett svart o trögflytande  å-vatten.
 
Intressant att få anledning att fundera över skillnaden mellan ljudbok och pappersbok, samt hur det egna lästempot påverkar själva upplevelsen av en bok. Har aldrig tänkt på det förut, det finns böcker jag kan lyssna på istället för att läsa på papper, men alltså inte Knausgård. 
 

2 timmars rask promenad i lagom regn....

... gjorde vi idag, jag o lille Severin. Ganska skönt o friskt med rejäla skogskläder och kängor. Severin har fått lite mustasch o lite lurv på tassarna men ser mest ut som en korthår fortfarande. Pigg o glad hund, full av energi!

Lilla barnbarn Lovis

Lilla Lovis barnbarn! Ibland ser det ut som om småtjejer har ett näpnare kroppsspråk än småkillar. 
 

Sveket i Aladdinasken!

Plötsligt har körsbär i likör bytts ut! Hur kan man? Den har ju alltid funnits där. Minns att förra försöket att byta ut den avbröts efter en folkstorm. Den nya är en mesig fläder
.

Börjat läsa Knausgård!

Lite fundersam är jag om jag vill läsa hela serien Min kamp. Tänkte börja med sjätte delen men det blev ettan istället o som ljudbok. Jag har alltså lyssnat på texten. Det tar väldigt mycket längre tid att lyssna på en bok än att läsa. Måste försöka mäta skillnaden. En fördel med ljudbok är att varje ord går in på ett annat sätt, det går inte att fuska igenom ett stycke som är ointressant. Knausgård skriver egentligen en dagbok, det som händer beskrivs in i minsta detalj med alla sinnesintryck i ett vackert rikt språk och alla minnen som kan associeras med det närvarande. Det finns liksom ingen macrodramaturgi med en långsamt stegrande spänning o förväntan som blir action som sen går ner i varv osv. Det finns microdramaturgi omfattande någon sida  eller så, men lite tråkigt blir det. Han är så otroligt känslosam som människa och styrs som ett rö för vinden av det. Trots den goda språkbehandlingen blir det lite tråkigt. Kanske är det orättvist att läsa Knausgård direkt efter bladvändaren Vallgren. Knausgård  är ingen bladvändare, inte i mina händer i alla fall. 
 
 

Lyktorna till höstmörkret

 
Det är mysigt att kunna ta fram ljusen nu till lyktorna, nu syns de under de mörka kvällarna. När det inte blåser o regnar så är hösten fin.

Vattenspeglingar vid Umeälven

 Hittade en bortglömd bild sedan vi var i Umeå på dopet av lilla barnbarn Lovis. Inför kulturhuvudstadsåret gjordes satsningar på att göra området vid älven vackert. Vattenspeglarna är stilfulla och binder samman strandlinjen med vattenytan i älven. Umeå förtjänar verkligen att vara kulturhuvudstad, man skapar en stad med omtanke.

Riktigt ruskigt höstväder har det blivit!

Regnigt, kallt, småblåsigt. Men det är väl så här höstar ska vara. 

Töcksforsalliansen är fullständigt obegriplig!,,,,

Varför är det roligare att stänga skolor ihop med Socialdemokraterna än ihop med Centern?????
 
Här har man med buller o bång, och ett ständigt haglande ovett  över Centerpartiet i flera år, brutit upp den gamla stabila borgliga  Alliansen som fungerade för hela kommunen? Och motivet till att bryta upp Alliansen var  att man inte vill stänga skolor! Inför årets val var det centrala vallöftet från FP, M och KD  just att inga skolor skulle läggas ner. Det fick som påföljd att man fick ett starkt stöd i  Töcksfors men mycket svagt väljarstöd i resten av kommunen. Alliansen blev i klarspråk en  Töcksforsallians, sett både till representanter o väljarstöd.  En trist splittring i Årjängs kommun. Och återigen, motivet var att man inte ville lägga ner skolor. 
 
Men nu plötsligt så ska FP, M o KD tillsammans med S stänga skolan i Östervallskog och högstadiet i Töcksfors. ! Varför är det roligare att lägga ner skolor ihop med S än med C?????  Och till vilken nytta var allt poliitiskt oväsen i kommunen, allt bråk som så många blev hjärtligt trötta på om ni ändå tänkte gå på Centerns linje med skolnedläggningar????  
 
Töcksforsalliansen har gett uttrycket väljarsvek ett ansikte. 

Sötaste kattungarna!

Mattias o Risa har dem tillfälligt tills Risas föräldrar kommer hem från Japan, då ska de ha dem.
Undrar hur det går med dessa tillsammans med de vanliga hemmakatterna Hanna och Mimmi?

Halo

Presentation av TV-serie som bygger på Halo, det dataspel som son Mattias jobbar med på Microsoft i Seattle.
https://www.facebook.com/mattias.kylen.5?fref=nf
Hmmm.... erkänner att jag aldrig i hela mitt liv spelat ett dataspel eller något liknande, så jag har inte lett sonen in på den här vägen, att rita spel. Jag tänkte nog istället från början att han skulle kunna bli lantbrevbärare. Han hade så god hand med äldre människor, var trevlig och omtänksam mot dem. Såg framför mig hur han ibland skulle gå in till dem med post och prata bort en stund på sin runda. ;-). Fast det här blev ju också bra, även om vi hellre sett att studion legat i typ Svensbyn istället så han o Risa varit inom räckhåll.  

"Skuggpojken" av C J Vallgren

Nu har jag läst den och den är riktigt bra. Det är nog den bästa Vallgren jag har läst. Han har gett sig in i deckargenren och gör det med bravur. Boken är rätt ny, 2013 i första utgåva och 2014 i pocket, den första boken i en kommande  serie om Danny Katz. Av någon anledning så uppger sig Vallgren skriva som Lucifer, ett slags alias.
 
 Intrigerna är välvävda och spänningen ligger högt genom hela läsningen, en bladvändare. Som alltid så är Vallgrens språk suveränt och bjuder på en resa in i en berättelse som målar upp bilder och filmer för den inre synen. Miljöerna är omväxlande och personerna aldrig schablonartade. Det finns få perfekta människor i Vallgrens böcker, de flesta har både fysiska och mentala skavanker som gör dem trovärdiga. Absolut en bok att rekommendera.

Knausgård

Jag vänder på steken o startar läsningen av Knausgård med den sista delen i serien "Min kamp", en tegelsten på 1100 sidor. Jag är mest nyfiken på den. Om den är bra så tar jag de andra sen i tur och ordning.

"Den som tar fan i båten får ro honom i land" !

Tja, det är väl kanske en sammanfattande kommentar till det kommunpolitiska läget i Årjäng. Daniel S. (S) har nu, av allt att döma, tagit både Kjell E. och hela Töcksfors i båten så han lär få det svettigt vid årorna. Frågan är om det är han som ror när det närmar sig land, eller om han ens finns kvar i båten. ;-))

Någon kommentar om kommunpolitiken i Årjäng ...

... får det väl bli senare idag här på bloggen. Just nu hinner jag inte för jag ska jobba några timmar på ledig dag (!) och dessutom hinna en sväng till biblioteket och låna en bunt Knausgård.  Han har legat i pipeline länge och nu får det bli av, "Min kamp" alla böckerna i ett sträck om jag får tag  på dem,
 
Sen en efterlysning:
Roland behöver hyra en hundsläpkärra några dagar om det finns någon som har eller som vet någon som har. Tacksamma för tips är vi.

Älgköttets ekonomi

Jättefint kött fick vi från älgjakten på Harnäs. Här syns köttlotten för fem dagars jakt, ungefär 10 kilo är det. Det är fint styckat och lättvindigt att ta hand om, allt är hygiensikt  och bra hanterat under ledning av proffs.
Sen tillkommer ungefär lika mycket malen köttfärs. Också ovanligt fin i år. Tänker med skräck tillbaka på den tiden vi fick alltsammans i blodiga stora skånkor, slamsiga och mossiga slaksidor. Mycket arbete var det. Och mycket mer kött på den tiden.
 
Älgjakten är en gammal tradition här i bygden, men jag är lite fascinerad över att så många ändå deltar. Det är inte som många utomstående  tror, att lättvindigt  ta några  promenader i skogen, eventuellt skjuta nåt och så vänta på kötthögen. Det är en ganska mödosamt att delta i alla väder,  ibland i oländig terräng och till det kommer  vissa kostnader.
 
Om vi kollar vad 5 dagars älgjakt kostar för en drivare, alltså en som inte har tänkt sig att stå på pass utan driva fram älgarna till skyttarna så kan  det se ut så här.
 
Statligt jaktkort 300 kr
Jakträttsbevis till viltvårdsområdet 350 kr
 
Alltså i rena avgifter 650 kr och till det kommer utgifter för bra skodon. Det behövs för man får gå mycket i skogsterräng, bra kläder för alla väder behövs  och en rejäl ryggsäck. En veckas ledighet från jobbet krävs också förstås och det blir väl en kostnad på 5000 kr - 10.000 kr med allt om man inte tar semester. För några tillkommer resor till jaktmarken och kostnader för boende.
 
För den som är skytt tillkommer kostnader  förutom för det jag beskrivit ovan
Utebli från viltvårdsområdets arbetsdag kostar ytterligare 300 kr
Ammunition för övningsskytte och jakt bortåt 1000 kr per år
Arrendeavgift för att hyra  jaktmark något / några tusen kronor  per år alternativt  köpa mark.
 
Sen kommer till utgifter av mer engångskaraktär :
Vapen, ett älgvapen, kostar ca 10.000 enklaste varianten
Com-radio är ofta obligatoriskt;  ett par tusen
Jägarexamen som jag inte vet vad den kostar att ta men gissar på några tusen kronor.
Eventuellt hund med pejlutrustning och bur för transport
 
Älgköttet är alltså inte gratis som många tror och jag gissar att man kan köpa  20 kilo älgkött billigare över disk än genom att delta i älgjakten men det är förstås inte lika roligt. Och som sagt, för många en tradition. Bygdens "barn" kommer ofta hem och får en chans att återknyta kontakter från sin barndom, träffa släkt och gamla  vänner, umgås och prata.
 
 

Pinsamt med ubåtsbilden!

Det var alltså en ubåt men en alldeles svensk en,  ägd och körd av ett företag i upplevelsebranschen. Det kunde ju ha blivit en upplevelse med krydda om försvaret beslutat sig för sjunkbombning i området ;-) Tycker mig höra ett stilla fniss  österifrån!
http://www.dn.se/nyheter/sverige/ubatsbild-fick-sin-forklaring/
 
Och den vadande mannen på bild, som kunde ha varit en skadad ryss från ubåten, visade sig vara pensionär Ove på fisketur.
http://www.expressen.se/nyheter/mystiske-mannen-jag-brukar-fiska-dar-ute/
 
Det finns något bekant över hur det här scenariot utvecklat sig. Undrar om det till slut landar i minkar igen?? De finns väl kvar i skärgården om man nu inte lyckades ta död på dem alla förra gången det begav sig.  Känns helt adekvat att inte ha utvecklat någon ryss-skräck den här gången, åtminstone inte än.
 

Älgjägarens belöning

Traditionell middag söndag kväll efter att allt kött är packat och infruset; stekt färsk älgfilé med kantarellstuvning, gräddsky urvispat i pannan, lök o lingonsylt. Till det en god dryck och en snaps.
Det har varit en slitsam vecka med mycket att hålla ihop för styrelse och jaktledare, mycket att  komma ihåg och organisera, framför allt för att för att få så hög säkerhet som möjligt och så för att få en trevlig jakt förstås. Det är en stor apparat med 65 jaktdeltagare allt  från information i förväg, jaktens genomförande dag för dag, kötthantering med delning och så avslut. Men det mesta tycks dock  ha avlöpt väl och det finns erfarenheter att ta med till nästa års älgjakt.
 
Jag skriver senare idag lite mer om älgköttet vi fick och lite spekulationer om älgjaktens ekonomi   för deltagarna.   Men nu ska jag snart åka till jobbet, det har varit ledigt en vecka, ska bli roligt att återse elever och kollegor.
 

Avslut älgjakt ...

... blev det idag. I morgon skriver jag mer om det, hur mycket kött vi fick och så. Men jag har inte hunnit i kväll, har skurit kött och packat och fryst in för hela slanten. Sen åt vi en god traditionell sen middag. Men alltså mer om allt detta i morgon.

Björnhona med unge syntes i Åsebyn ...

... för några dagar sedan enligt uppgift. Har inte lyckats får det bekräftat av fler, men det vore inte omöjligt.

Ungdomars attityder till invandrare....

.... har inte blivit mer negativa visar ny studie, tvärtom så går trenden mot ökad tolerans. Det finns ju en alarmism i media om att främlingsfientligheten breder ut sig och växer, men det är alltså inte sant. Internationella studier visar det samma, det är ungefär som tidigare och om man kan skönja någon förändring så är det i så fall som sagt mot ökad tolerans.
 
Däremot så växer partier av typ SD i flertalet undersökta länder, men det verkar handla om ökad kritik mot ländernas invandrarpolitik, inte kritik mot invandrare som personer.  Och det är en  glädjande skillnad. Bra att få in fakta i en debatt som ofta  överskuggas av domedagsprofeter och alarmism och feta rubriker. Det är dessutom bra om man har fakta som grund för politiska beslut i sammanhanget och inte låter sig styras av den tillrättalagda bild som media förmedlar.
http://www.dn.se/ledare/signerat/framlingsfientlighet-battre-och-battre-dag-for-dag/

Slakthuset

Roland, Kenneth, Lars-Åke, Sören och Magnus tar en kaffe och funderar över köttutdelningen. Det finns en barack bredvid slakthuset där man kan äta matsäck och konferera.
Jag kom vid dagens slut, nästan allt var renskuret och styckat i bitar, bara några var kvar och skar. Det hade varit många med tidigare på dagen för att skära och bära. Allt görs under ledning av proffsiga styckare så vi får fint kött. Det finns möjlighet att hissa upp djurkropparna för att flå och så finns ett kylrum.
Salt används för att bevara hudarna som säljs.
Många baljor blir det till 65 jägare.
Det fick bara skjutas en tjur  med fin trofé, antar att det är den här.

Bra receptplats

http://www.kokaihop.se/recept/ugnstekt-kotlett-med-sambal-oelek-2

Nej!!! Inte julhandel redan!

Ikea i Karlstad igår!!! Undrar hur länge detta har varit uppe???  Sen midsommar??

Slakthusjobb ....

... blir det för Roland idag och en grupp frivilliga  ur jaktlaget. Under ledning av proffs ska älgkropparna bli till styckningsdetaljer som går att stoppa ner i frysboxen. I morgon ska malköttet malas där i den stora kvarnen och vi får den sammanlagda köttlotten  i våra baljor. Gissar att vi äter fisk just idag. ;-) Och kyckling i morgon.
 
Jag ska ägna mig åt fönsterputs, lite städning och  promenad med Severin. Kanske tid över för läsning i Wallgrens bok "Skuggpojken" som jag hållit på med ett tag. Så långt är den bra!

Shopping i Karlstad igår!

Tog mig en dag bara för shopping i Karlstad igår. Trodde jag skulle hinna med det  i tisdags men då blev det mest besök på museerna i lugn o ro plus några nyttiga ärenden och inte så mycket tid över för annat. Igår lommade jag runt på Bergvik i sakta mak och sen på Ikea förstås. Det blev som vanligt inte så mycket inköpt, kollade mest. Ett par jeansskjortor dock, några av de gamla är utslitna och måste slängas. Mitt favvoplagg till vardags. ;-)  Några  böcker slank med också.
 
På Ikea finns alltid en del snyggt, bra att komma ihåg till det behövs, eventuellt något  till nästa inredningsprojekt fram på vårkanten. Gardinerna ovan är fina, Ikea har en del snygga  tyger. Och lampan nedan är prydlig,  i ett lite krispigt tyg.
 Fick info om  insatser i köksskåp för att kunna dra ut hyllor och korgar på rullskenor. Vårt köksinrede sen 1977 duger länge än, men jag skulle vilja sätta in några lätt utdragbara hyllor / korgar i befintliga skåp, exempelvis i skafferiet. Det som står längst in blir gärna stående, går inte att nå.
 
Köpte ett par nya påslakan, tänkte de kan passa dagbädden nere på Liane också. Pärlhyacint heter de. Och så blev det en gunga att sätta upp inomhus på Liane inför nya barnbesök nu under vintern när det inte går att gunga ute.

Älgrapport nr 5 fredag

Den felande artonde älgen var en kalv som sköts idag. Dagens jakt gav alltså tjur, kviga o två kalvar! Allt som alllt under veckan 18 fällda djur.Nu är det avslutat för den här gången och det blir efterjakt 22 - 23 november för dem som är hugade att gå med.  
 
Dagens älgar sköts alltså av Johan Hofström (tjur på tre meter och kalven också på någon meters håll), en kviga av A Strömgren och kalv av Harald Gatel. Åtminstone tre av dessa är för hund, den fjärde vet jag inte.

Älgrapport nr 4 fredag

Det sköts ytterliga en älg idag, en kviga, av norrlänningen, Anders Strömgren. På vägen har jag missat någon fälld älg för nu garanteras att det är 18 skjutna, inte 17 som mina beräkningar säger, och man avslutar den här veckans älgjakt. Blir kanske någon efterjakt i november. 

Älgrapport nr 3 fredag

Asch, 14  plus två blir ju 16 fällda älgar, inget annat! Alltså 16 fällda älgar årets älgjakt på Harnäs så här långt. Man jagar än så vitt jag vet. Tack PI som har ordning på siffrorna!

Älgjaktrapport 2 fredag

1 tjur och 1 kalv fällda så är långt enligt rapport, norr om Bostället. Johan Hofström sköt båda om jag fattat rätt. Sammanlagt alltså 14 fällda djur just nu under årets älgjakt på Harnäs vvo. Nu jagar ett lag mellan Hol o Eskedalen.  Det andra vet jag inte.

Älgjaktrapport 1 fredag

Dagens första folkdrev avslutat. Ingen rapport så långt om avskjutning. Roland sitter vid Trollugnsdalen med hundlaget. Kallt är det.

Isch - barnkammare i fönsterkarmen!

Mitt fönsterputsarprojekt framskrider med en insats varje dag. Igår när jag tog de stora fönstren på norrsidan träffade jag på de här. Det är ljusgula larver, väl inbäddade i lera, någon centimeter långa. Smetigt och äckligt att ta itu med, isch! Samma varje år och alltid i det här fönstret. Gissar på fluglarver av något slag.

Dom byggde Årjängs travbana 1936

Nu har jag luskat ut namnen också på dem som byggde travbanan.
Stående fr v.
Ossian Jonasson, Gunnar Jonasson, Reidar Jonasson, Cato Kristiansson, Ragnar Alfredsson och Sven Alfredsson
Och knästående framför:
Tyko Kylén (Rolands pappa) och Georg Nilsson

Älgrapport sista idag torsdag

Jo, det blev en kalv skjuten idag kom rapport om nu. Alltså är sammanlagt 14 älgar nedlagda på området hittills under veckan. I morgon blir det jakt och  samling kl 7.00 vid slakthuset säger Roland för nu ska köttbaljorna lämnas in. De andra dagarna har ju samlingen varit på Tjolitta.
 
Var det ska jagas i  morgon förtäljer inte historien

Torsdagens älgjakt på Harnäs avslutad

Ingen älg fälld idag och vädret är urtrist; regnar och ibland snöblandat, någon enda plusgrad. Jakten fortsätter imorgon

Älgjaktrapport 2 torsdag

Det är inget skjutet så här långt på dagen, klockan är drygt 13.00. Roland sitter nu mellan Murstenstjärnen på pass.
 

Älgjaktrapport 1 torsdag

Ännu ingen rapport om något skjutet. Här nere på Liane är det 1,7 grader plus och regnigt. Uppe på Valtjärnsberget, där Roland sitter  på pass kommer höstens första snöflingor.

Älgjakt torsdag

Nu, ´torsdag kl 06.25,  åker gubben hemifrån till dagens älgjakt. Så här ser en älgjägare ut med  älgstudsare 9.3, varselfärger överallt för att skilja ut sig från älgarna,  diverse kommunikationsapparater bl.a. radio 31:or,   hörförstärkare / hörselskydd och lerigaste kängorna.
 
Jag ska ägna mig åt att frosta av frysboxen för att kunna knöva  ner älgköttet i slutet av veckan och så blir det väl ett fönster till putsat  idag. Höll mig till planen och gjorde ett igår också, fördelar tråkjobbet över hela veckan  så gott det går.
 
Om jag får några rapporter under dagen om hur älgjakten på Harnäs vvo framskrider så lägger jag ut här.

Älgjaktrapport 2 onsdag

I morgon ska hunddrevet jaga Budalen, det hanns inte med idag
 Och folkdrevet ska  jaga om något område.
 
Gjorde viltsoppa ikväll som vi åt i grillen. Jag hade verkligen bemödat mig men vi åt i papptallrikar och det hela smakade enbart papper! Shitt va tråkigt. Det misstaget ska jag inte göra om igen. Men gästerna var snälla och klagade inte och åt risgrynskaka med god aptit. Kallt var det också, bara 5- 6 grader plus.

Älgjaktsrapport 1 onsdag

En tjur sköt Lars i Svensbyn, en fyrataggare i Torgilsbyn.
 
Anders Strömgren sköt en kalv norr om Holstorpet, nära Stormyra.
 
Summa två älgar i dag alltså. Med fyra från första dagen och sju igår så blir det sammanlagt 13 fällda.

Älgjaktrapporter blir det under dagen, onsdag.

I den mån jag får veta nåt om hur det går så lägger jag ut här, kanske får bilder idag också, lättare att ta emot hemma än som igår på resande fot.
Här är gubbens allvarsamma selfie från igår på första passet. ;-)
 

Lars Lerins museum i Karlstad, Sandgrund

Besökte Lars Lerins museum igår i Karlstad förstås.  Jag var ju där för inte så länge sedan, har kvar några gamla favoriter men också fått nya. Presenterar bilderna i favvo-ordning, uppifrån och ner. Bildgruppen ovan heter Neverland 2013 - 2014. Den är mäktig med det mörka ljuset som är Lars signum och det som fascinerat mig sedan första utställning jag såg med hans bilder, den på Heidruns café för ett antal år sedan. Det var när Lars precis kommit hem från Lofoten och inte var så välkänd för en bredare publik som han är nu. 
Jag har hittat ett sätt att kolla på bilder som passar mig. Det handlar om att inte tillbringa lång tid vid varje bild  utan snabbpromenad genom utställningen och sedan en ny vända där jag stannar till och kollar på det jag gillade vid första passagen, det som gav  mig en kick i magen direkt. Bilder ska ju inte nödvändigtvis apellera till intellektet utan till känslan och upplevelsen. Då är det bra att inte tänka för länge.   Stenen ovan är en ny favvo, en stor bild!
Den här är också en ny favvo-bild, ganska liten. Det finns många bilder i mindre format  på utställningen, inte bara de stora.
Rovfågeln som slår ett byte är en gammal favorit som jag nu återsåg.
Stenarna såg jag inte heller förra gången. Det är vackra fossil, de långa heter Ortoceratiter om jag minns rätt, de tredelade som inte finns med här brukar kallas trilobiter, men vad spiralerna heter vet jag inte.
 
Lars Lerin, ser fortfarande ut som en mycket ung man!  Gissar att han bor kvar ute på Hammarö, en bit utanför Karlstad..

Ideologier blir tom retorik när det handlar om egen plånbok!

Vänsterpolitikern Hans-Åke Scherp tjänar bra med pengar på den skattefinansierade svenska skolan. Hans utbildningsföretag går enligt uppgift med 60 % vinst  och han har kunnat ta ut en ansenlig summa ur bolaget de senaste åren, skattemedel  som alltså hamnat i hans egna fickor och  inte återinvesterats i svenska skolan.
 
När han kritiseras så avfärdar han det hela med att han inte äger någon skola. Vad har nu det med saken att göra? Är det alltså ok enligt Vänsterpartiet om företagaren  X äger en skola i ett bolag och låter ägandet ge noll vinst, men samtidigt i kombination med företagare  Y driver skolan i ett annat bolag, gör det med god vinst och tar ut vinsten för eget bruk, inte återinvesterar??? Dubbelmoral Hans-Åke!
 
Det är lätt att vara idealist på pappret men när det kommer till den egna plånboken så kan ideologierna förvandlas till tom retorik.
 
http://www.nwt.se/karlstad/article1663346.ece

Värmlands museum i Karlstad ...

... besökte jag idag på min lilla minisemesterdag på älglovet.
 
 
Museets arkitektur är enastående på flera sätt. Bland annat så finns de här tänkespråken om Värmland på fasaden högt upp, flera olika mot en bakgrund som ser ut som en gammaldags svart skoltavla. Byggnaden har en spännande böjd form, gjord i trä och med massor av överraskande detaljer. På den tiden jag hade klass så rände jag här ofta och var med på visningar. Det här är fint!
Höstsalongen är alltid roligt att se med lite blandat. Fattar inte hur jag kunde missa den här favvon förra gången jag var här, ängeln där skuggan är en del av konstverket,   Men den kanske inte kom i blickfånget, den hänger högt upp. Jag letade efter beskrivning av verken och den låg säkert någonstans men jag lyckades inte hitta den. Värmlands museum är alltid omgivet av mystik och obegripligheter så det kanske är hemligt vilka som gjort verken och vad de heter. ;-) 
 
Förr så fanns ett märkligt mystiskt system för att ta sig in och ut ur utställningslokalerna. Det var kort med  spärrar,  blinkande röda lampor och pip. Jag begrep aldrig hur de fungerade, gjorde konstant pinsamt fel och nu är de tack o lov borta.
 
Men mest mystiskt  just nu är restaurangen. Man kommer till en kassa med en matsedel och tror att man ska beställa där, men icke. Det är en buffé bakom, man ska ta där, gå runt ett varv  och betala sen. Hörde den stackars kassörskan upprepa sin instruktion gång på gång för gäster som missuppfattat det hela, precis som jag. Men det kanske ingår i den aura av mystik som omger museet. Maten är i alla fall god, jag åt torsken med chutney.
 
 Höstsalongen var som sagt bra med fler höjdpunkter men fotoutställningen Människohandel på andra våningen gillade jag inte. Och hade inte tid att kolla på de permanenta utställningarna idag. Men jag har sett dem många gånger förut och de är sevärda.
 
I morgon kommer bilderna från besöket på Sandgrund och Lars Lerins museum. Det är så bra! Tja och så fortsatta älgjaktrapporter förstås. Jag ska koka soppa till oss och våra jaktgäster, vi äter nere i grillen i morgon kväll 6 stycken. Och så blir det den evinnerliga fönsterputsningen förstås!

Älgjaktrapport 2 tisdag

Idag lär ha skjutits sju älgar på Harnäs
3 kor
1 tjur
3 kalvar
 
Skyttar är bla. Gunnar i Gyltenäs en kalv, Johan Hofström en kalv, Mikael på Ligärdet en kalv, Bergelin en ko, Dan Wahlström en tjur, tysk sköt en ko,
 
Sammanlagt är alltså 11 älgar fällda på Harnäs vvo på de två första dagarna.
 
I morgon onsdag jagas
 
Budalen med hund
 
Grällsbyn mot Harnäs med hund
 
Liane - Guttarebol folkdrev
 
Spelemansåsen folkdrev.
 
 

Älgjaktrapport 1 tisdag

5 älgar skjutna på folkdrev och en på hunddrev idag fram till nu kl halv tre. Och just nu jagas det förbi hemma där vi sett alla älgarna de senaste dagarna. Undrar om de är kvar? I så fall kan det smälla rejält nu en stund.
 
Vilka som har skjutit vet jag inte ännu och inte heller hur det fördelar sig kor, kalvar, tjurar.

Älgbesök på Liane för en liten stund sedan

Först kom den här makligt klivande över vägen söderut mot Hol
Strax efter kom de här två, lika lugnt. De var alltså inte alls i någon jakt. I går kväll hade våra jaktgäster i Lianehuset sett 7 älgar på klöveråterväxten nerom huset.  Jag tar genast tillbaka allt jag sagt om att vi aldrig ser älg här numera. ;-)

Älgrapporter ....

... blir det här under dagen, tisdag, om jag får veta nåt om vad som händer på älgjakten med Harnäs vvo.

Tråkigt putsa fönster!

Det här gör jag varje älglov, putsar fönstren. Vet att jag brukar dela upp jobbet och ta några fönster per dag, men jag hade glömt varför. Nu vet jag; det är så himla tråkigt! Det blir mer uthärdligt om jag delar upp det. Igår tog jag den här längan och ett fönster till, utan - innan - mellan. Visst finns det putsningsfria fönster, eller har jag drömt? Fattar inte hur det skulle funka men inte helt fel i så fall.

Ebola skrämmer mig!

Det verkar vara en ruggigt smittsam sjukdom. Stackars sköterskor som drabbats efter att ha vårdat Ebola-sjuka!
http://www.expressen.se/halsoliv/sant-och-falskt-om-ebola/
Det var ju så här vi trodde aids var i början men det var alltså fel. Nu sprids Ebola snabbt över världen ser det ut som; Västafrika, ÚSA, Spanien, Norge och fort har det gått.

Älgrapport 4 måndag

Imorgon  tisdag ska jagas med folkdrev först Harhalsen till Signebyn och sen Signebytorpet till Holstorpet. Hundlaget ska jaga Bryngelsbyn och sen  Alperna.  Samling är det kl 7.00 på Tjolitta på morgonen.

Älgrapport 3 måndag

Det blev en älg till idag måndag, en tjur. Ett par bilder kommer senare. Summa summarum idag måndag alltså två tjurar, en ko och en kalv på Harnäs vvo.
Den sista tjuren måste fiskas upp ur vattnet, Lintjärn är det. Tur att inte alla tagit upp sina båtar. Skytt tror jag var Gunillas Erik, men jag är inte säker.

Älgrapport 2 måndag

Ytterligare ett djur är fällt idag på Harnäs vvo, en tjur på Lisslerudsdrevet. Sammanlagt idag alltså en ko, en tjur och en kalv. Dagens jakt är avslutad och arbete vidtar med transporter av skjutna älgar till slakthuset och så  i slakthuset med att flå och hänga in.

Älgjaktrapport 1

Roland ringde precis nu. Diether sköt en kalv väster om Linnekleva mot Tokilsgränsen  på hunddrevet. Det har också skjutits en ko i Västra Boda på folkdrevet. Inget namn på skytten.
 
Folkdrevet ska nu jaga Gyltenäs och hunddrevet Guldgruvan mot Vassjön.
 
Förhållandena är besvärliga med dimma.
 
Fortsättning följer.
 
(Jag ska putsa fönster, inte så glamoröst!)

Älgjaktstart nu med samling på Tjolitta kl 7.00

Enligt uppgift så ska första jaktområdena på Harnäs  vvo bli Västra Boda med folkdrev och V:a Lisslerud med hund. När jag får någon rapport från jakten så lägger jag ut här.
 
Om jag förstått saken rätt så blir det i fortsättningen samling inne på Tjolitta varje jaktmorgon istället för vid slakthuset.

Om mobbning och kränkningar

Jag mår illa av att se  mobbning. Och det gäller både mobbning irl och på nätet. I skolan gäller ständig vaksamhet mot gruppvåld och elakheter. Vi som jobbar på skolan tar itu med allt som vi får reda på och ser och vi gör det direkt.  Sen finns förstås ett mörkertal bland elever som inte vågar berätta eller som skäms och därför inte vill berätta. Det kan också finnas en tanke hos barn att inte göra föräldrar ledsna. Det viktigaste arbetet är det som förebygger mobbning och kränkningar, det vet man från Skolverkets utvärderingar.
 
 Mobbning irl  handlar om att någon / några som är starkare ger sig på någon / några som är svagare och som inte har  skydd av ett nätverk med makt. Det finns en seglivad myt att det är synd om mobbarna. Det är det inte. Forskning (Raundalen / Olweus) visar att det som möjligtvis  skiljer mobbare från andra barn är lusten till  makt, alltså stark maktlystnad.
 
Nätmobbning har jag inga forskningsfakta om. Vore intressant att få veta om den också grundar sig i maktlystnad och om den också utgår från samma ojämna styrkeförhållande som irl-mobbning, eller är nät-nätverksstyrka ett eget fenomen, har inget med irl-styrka att göra?
 
 Det jag har träffat på av nätmobbning under senare år har handlat om vuxna människor, inte ungdomar eller barn. Men det förklaras säkert av att jag rör mig i nätmiljö bland vuxna. Jag trodde inte att vuxna människor skulle nätmobba och blev väldigt överraskad när jag mötte det första gången.  Jag tänkte nog att detta är ett fenomen för det unga släktet som ännu inte lärt sig konsekvenserna av gruppelakheter. I skolan och annorstädes i barn- och ungdomsmiljöer så finns en stor vaksamhet mot nätmobbning bland unga. Skolan är på alerten och undervisar om det, tar upp på föräldramöten. Kanske har det en preventiv effekt, ungdomarna och föräldrarna känner åtminstone igen mobbning, märker när det är på gång och backar undan, stoppar.
 
Men vem undervisar andra vuxna,  medelålders  och äldre människor om nätmobbning och dess förödande effekter? Känner man ens igen mobbning när man träffar på den? Märker man ens när ett till synes oskyldigt facebookinlägg / blogginlägg med en svans av otäcka kommentarer och gillningar spårar ur till att bli nätmobbning? Kommentatorer triggar varandra och det som inte skulle kunna sägas rakt i ansiktet på den som förföljs, blir på nätet plötsligt godkänt och dessutom känt av en större skara. I gruppen är man trygg i sin aversion, den måste ju vara rätt eftersom det är många som hänger på och någon ensam som blir utsatt, utan försvar. Det går dessutom att utesluta den drabbade genom att hålla inlägget endast tillgängligt för "vänner".  Och inte minst blir det Gillat!  Gillningar i mängd kan hänga på! Om jag översätter det till skolgården så är gillningarna i nätmobbning det samma som den tysta skaran som står bredvid och godkänner mobbningen irl.
 
Undrar vilket som är värst? Att någon enstaka eller några enstaka förföljer eller att så många står bredvid med sitt tysta godkännande? Jag skulle vilja veta.
 
Den som har en facebooksida / blogg är inte strikt juridiskt ansvarig för vad kommentarerna innehåller, men självklart finns ett moraliskt ansvar  att inte upplåta sitt webforum till nätmobbning, kränkande kommentarer och uteslutningar. Det gäller att vara uppmärksam och ta bort det som gör att avsikten med ett inlägg spårar ur totalt.
 
Lång text blev det i det här inlägget, men ämnet berör och mycket har jag ändå inte tagit upp här.

Massor av älgjägare på Tjolitta i kväll!

Det var många som kom för att få info i lugn och ro inomhus kvällen före jaktstart. 68 jägare är  anmälda till årets älgjakt tror jag och runt 60 kom till Tjolitta i kväll söndag för att få info om årets jakt, dricka kaffe och tårta och  fira 50-årsjubileet och för att se diabilder från 1984 års älgjakt. Roland var nöjd med mötet, det hade varit god stämning. Sen vid hemkomsten vidtog de vanliga uppgifterna; att fixa i ordning vapen, ordna med matsäck, lägga fram alla papper, alla apparater osv.
 
I morgon ska jag lägga ut på bloggen vartefter jag får rapporter om avskjutningen precis som förr om åren, och sen blir det ett längre blogginlägg om nätmobbning eftersom jag har haft anledning att klura på det nu några dagar. Mobbning berör och det lämnar inte tankarna så snabbt.

Älgjakten börjar ....

... imorgon måndag! Alltid spännande under dagen när rapporter om fällt vilt börjar droppa in. Skolorna har alltså lov den här veckan i Årjängs kommun. En del företag stänger också det mesta av sin verksamhet eftersom många är involverade i jakten.

Här kommer mitt redskapsförråd!

Det som var det sista till kampanjpris 1500 kr på Jula. Roland skruvade ihop det idag och fraktade det på plats bakom huset. Det var större än jag trodde, kommer att rymma jordsäckar, redskap, blomlådor, krukor, spadar och min lilla vagn som jag fraktar saker med i trädgården. ( Den blå klumpen där uppe i bild är Rolands nya uppfinning att hänga på löplinan och fästa på hundhalsbanden när de ska ut och göra sina behov på kvällarna, linorna trasslar sig inte med den här)
Det blev placerat på lecastenar och fastsatt i väggen. Skåpet måste vara inoljat med något speciellt medel, det luktar så gott av eucalyptus eller nåt.
Roland var snäll och oljade hyllorna och lade byggplast på dem.
Sen fick jag ett nytt planteringsbord på bockarna bredvid, dvs lastpall. Roland frågade om jag ville ha ett riktigt  bord men detta är perfekt. Överbliven jord rinner rakt ner och försvinner när man planterar. Det här förrådet  + planteringshörna har jag tänkt så länge att jag skulle vilja ha och är verkligen glad att det äntligen blev av. Tack o tack hjälpsam man! Nu är  ju inte jag så flitig i trädgården, men skönt att slippa se plastsäckar och redskap drälla omkring.

Sista malköttet på älg idag.

Blandade  med lök som blir direkt nermald i färsen, packade i små platta paket som hamnade i större plastpåsar. Sammanlagt 7.9 kilo blev det, borde räcka över jul i alla fall! Nu är det fritt fram för nytt kött i boxen. Ett par rådjursbogar är inlämnade på rökning, det lättade också på utrymmet en del.

Kl 18.00 på Tjolitta är älgjakt-mötet idag ...

... för Harnäs viltvårdsområde, inte 17.00 som Roland har sagt. Det står 18.00  i protokollet så den tiden  gäller. Men de som kommer 17.00 kan säkert få en trevlig stund ändå innan mötet börjar. Det brukar finnas mycket att prata om i jaktsammanhang. Som sagt, vvo bjuder på tårta för 50-årsjubileet och det visas diabilder från 1984 års älgjakt.

Höststädning ...

... blir det inte den här lovveckan, men lite åt det hållet med avfrostning av frysboxen inför det nya älgköttet, fönsterputs, ta in utemöblerna och sånt. Tänker på modrens höststädningar som innebar att madrasser, täcken och allt i garderoberna åkte ut och vädrades, sommarkläder plockades undan och malkule-preparerades,  precis allt gjordes rent inomhus så som dörrar, tak och all målning, innanfönstren sattes in med mossa mellan och de röda flugsvamparna i den. Hon, och många i hennes generation, hade ett årligt regelverk som de höll sig till där bl.a. vår- och höststädning ingick. Det ändrar sig. Antingen har vi blivit mer lortaktiga som inte gör de här procedurerna längre, eller också har det blivit  lättare att hålla rent fortlöpande under året.

Bill på dop i Oskarskyrkan - lugn o fin ;-)

Trappor är alltid kul!
Goda vänner till mamma döper sin lille son. Bill är lugn och fin ;-)
 Till slut infångad av modren! Och en ny miljö har utforskats!

Tidig kväll i säng ...

... blev det idag! TV var minimalt intressant, lyckades hålla mig vaken genom Maria Magdalena-evangeliet och tänkte nog försöka sträva på till Downton Abbey, som jag verkligen ville se, men gav upp. Har under kvällen glatt oss åt svåger Bernts häst, Almars, seger i Monté-SM. Så roligt! Vi grattar! Jenny Brunzell red och Magnus Jacobsson är tränare.
Almar tog hem segern i ryttar SM, så jävla bra han är!! :-D ☆★☆★
Foto lånat från Matildas facebook. Hoppas det är ok!

Gomorron från lilla barnbarn Lovis idag!

 

Älgjakten 1984 kollade vi på ....

.... lite som en tjuvtitt i kväll efter vi hade ätit rester från igår. Skulle ha varit två gäster men en var krasslig så det blev bara en. Som sagt rester efter gårdagen blev det med pepparrotskött på älg, men desserten blev Boels paj med rabarber istället för äpple som igår. Och den funkade lika bra med syrliga rabarber. Här nedan lite bilder alltså från älgjakten 1984 på Harnäs vvo
 
Köttbaljor färdiga för utdelning
Vid slakthuset
Samling
Roland 1984. Tydligen har han skjutit en älg, kvist i hatten.
Alla bilderna visas på söndag kväll för 50års jubilerande viltvårdsområdet Harnäs. Information, kaffe och tårta blir det också.
 

Sista skåpet till kampanjpris Jula i Karlstad ...

.... blev mitt! JA! Tyckte det var värt 1500 kr men inte 2500 kr. Roland var i residensstaden i dag och lyckades få det med sig hem. Det har varit en önskan länge nu att få ett litet förråd till jordsäckarna, utekrukorna och spadarna. Nu hamnar den på baksidan av huset på några lecablock och fastskruvat i väggen. Planteringsbordet, som är en lastpall på bockar, får stå vinkelrätt emot.

Gästerna hälsades välkomna igår kväll!

Med en äkta näverlur blåste Roland en välkomstfanfar för gårdagens gäster.

Boels paj blev jättegod!

Himla glad  är jag som äntligen lyckats göra en bra paj! Tack Boel! Den blev lagom knäckig genom att man häller smöret över sist. Men jag hade den nog i ugnen minst en halvtimma. Dubbel sats räckte till 6 personer drygt. Lite är kvar. Måste testa med rabarber också.
 
 
 Receptet finns alltså lite längre ner på bloggen här.
 
 

Agenda

I kväll blir det äting med vänner; pepparrotskött på älg och så Boels paj är planen.
 
Nästa vecka är det älgjakt. Då har vi vårt höstlov på skolorna istället för Allhelgonaveckan. Älgjakten har av tradition involverat så många i  vår kommun att man valt att göra lov av den. För min del brukar det innebära lite säsongsstädning i  huset och fönsterputs under ledigheten. Älgköttet, som vi förhoppningsvis får, ska tas om hand och frysas i lagom stora paket.  Under den veckan har vi  jaktgäster som vi umgås med lite av och till.
 
Roland är jaktledare på Harnäs och kommer att ha fullt sjå med det hela veckan.  Sen antar jag att det går åt några dagar till älgjakt på Egenäs vvo.
 
Så småningom blir det  Ålviken i Krokoms kommun, nordväst om Östersund.  Roland ska traditionsenligt jaga hare  tillsammans med Bosse och Anders.
 
F.ö.  är inte nåt speciellt planerat under hösten utom att det är jaktsäsong för småvilt, hare med Hej och Jazz, rådjur med Severin. Hoppas Severin får komma igång nu i början på hösten innan det blir för mycket snö för hans korta ben.
 
Vi hyser förstås förhoppningar om besök av barnen framöver hösten. Billfamiljen (och kusin- Bobofamiljen) vill komma hem någon gång i november. Mattias måste nog komma hem till Sverige vid årsslutet för någon slags formaliteter i samband med USA-boendet.

Älgjakten Harnäs vvo 2014

 
Listan över såtar som jag lade ut förut här nedan, var inte rätt så jag tog bort den och får återkomma med en rättad version
 

Boels pajrecept!

Fått från en bloggkontakt och imorgon ska jag göra den här pajen (jag som inte kan sånt här!)
http://boelish.blogg.se/
 
Ingredienser:
Äpplen eller rabarber i bitar
2 - 2,5 dl socker
2- 2.5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 ägg
75 -100 g smör
 
Smörj formen (låg) och fyll botten med äppelbitar / rabarber. Blanda alla ingredienser utom smör och smula över.
Smält smöret o häll över så det täcker jämnt
Grädda i 200 grader c:a 20 minuter
Servera med vaniljvisp, glass el dy.
 
Tecknar ner receptet här på bloggen så jag vet var jag har det imorgon (o framöver om det blir fler gånger). Bloggen är min receptsamling under kategorin "mat".

SKANDAL är det att Åsa R är misstänkt för miljöbrott o skattebrott ....

... men en ännu värre skandal är det att media systematiskt har tystat ner det hela. Jag har gått igenom rikspressen och inte hittat något!!!  Däremot så skrivs det och länkas massor  i sociala media. Normalt så hugger både tidningar och TV på såna här uppgifter och vill ta reda på sanningshalten i påståendena. Men nu är det tvärtyst, ingen nämner något. Har det att göra med att nästan hälften av Sveriges journalister sympatiserar med MP???? Önskar jag kunde tro att den här plötsliga tystnaden är en slump, men såna tillfälligheter finns inte, sannolikhet 0!  Verkar som att man kommit överens om att skydda Åsa R och MP, tyst överenskommelse eller verklig?!
http://www.dagstidningar.nu/
 

Strandhugg idag Östra Silen!

Roland har varit med goda vänner på en liten fisketur och man stannade till vid en av de fina rastplatser som kommunen ordnat i vår sjö Östra Silen ( och andra sjöar i kommunen) .  Detta är på en stor ö. På varje ställe finns eldstad, vindskydd för ev. övernattning och ett dass. Under sommarmånaderna fylls på med ved också, åtminstone har det varit så förr. Jag är inte helt uppdaterad om läget nu. Vi har mycket båtturism i sjöarna, mest grupper i kanot,   och detta gjordes för att slippa "självavverkning" av ved,  nedsmutsning och bränder på öarna / efter stränderna. Just idag blev det undervisning i konsten att göra upp ved med "töre" (tjärved!).  Många vill njuta av vår natur, tystnaden och landskapet som man tycker ser ut som Kanada med stora sjöar och vidsträckta skogar. Det är vackert i Värmland! Jag är glad att jag hamnade här.  

De byggde Årjängs travbana

Dessa byggde travbanan år 1936. Längst upp till höger Ragnar och Sven Alfredsson på Holstorpet och rakt fram i bild sittande är Rolands pappa Tyko Kylén. De gjorde för hand på väldigt kort tid med korp, spett, spade  och fyra hästar.
Bilden är en förstoring som hänger på väggen i Ann-Charlottes Kyléns butik; Häst- och hundshoppen.

"Undrar vem jag blir gift med"?

Det var en återkommande tanke när jag var mitt i  tonåren. Jag hade ju inte träffat den rätte än :-) och undrade förstås hur framtiden skulle bli och vem jag skulle dela den med. Kanske inte så ovanligt att fundera på det i den åldern. Jag kan så här i efterhand le lite åt den exakta och lite passiva formuleringen i tanken: alltså att "bli gift", inte att "gifta mig" som har mer av aktivitet i sig. Men så var det på den tiden. Tjejer skulle förhålla sig passiva, inte ta initiativ till relationer, mest  invänta någons  intresse och sen gick det förstås att uppmuntra eller inte uppmuntra det intresset.  Hoppas det är mer jämlikt numera. ( Sen blev jag ju aldrig gift men det är en annan historia, det har blivit  samma gubbe i alla fall under snart 40 år!)
 
Ungefär i samma banor har jag tänkt om pensionering; "Hur kommer mina dagar att se ut när jag blir mer ledig"? Jag håller ju på med långsam jobbavvänjning, två lediga dagar i veckan,  och nu  börjar det utkristallisera sig vad dagarna innehåller:
 
Matlagning
Umgås med familj o vänner
Göra plikter (fåtal!) utan stress
Skogen
Motion
Severin (taxvalpen alltså!)
Lägga in dagar utan planering - blank almanacka.
 
Däremot känns väldigt tydligt att jag inte vill ge mig in i några tidskrävande bundna projekt av typ kurser, långresor,  föreningsliv eller liknande. Jag vill helt enkelt slippa ansvar och vara fri, få gott om tid för familjen och människor jag gillar att träffa, göra sånt som jag tycker om att göra. Intressant att se hur det hela utvecklar sig med min långsamt utökade ledighet. Jag har ju egentligen inte bestämt nåt i förväg, det blir som det blir, precis som med det där "giftermålet". Så det kan ju bli bra! Och så är det fortfarande himla kul att jobba!

Laga mat - pytsa i och ur!

Jag har haft en trevlig matlagningsdag. I lugn och ro har jag kunnat koka, steka och fräsa ihop ett antal maträtter baserade på älgkött. Det är njutbart att hålla på med detta en ledig dag!
Jag startar med att koka älgben med grönsaker, salt  och kryddor ett par timmar. Sedan i med en liten saltrulle och pepparrotskött och så får det hela koka någon timma till.
Saltrullen och pepparrotsköttet (den här gången lite lyxigt med en ryggbiff, visserligen stor o grov, men ändå!) tog jag upp sen så det skulle få svalna i buljongen. Saltrullen går att skära till pålägg i tunna skivor. Pepparrotsköttet ska vi äta med gräddig pepparrotssås på torsdag kväll när vi har gäster.
Skar upp kål för att göra kålsoppa på  en del av buljongen till dagens lunch
Pytsar i buljong från benkoket till kålen och så i med sirap och lite soja och frikadeller
Lite för stark för mig men Roland gillar det
Skar älgkött i småbitar, också en ryggbiff och lök till grytabas
Brynte grytbitarna, stekte dem och löken och hade i skurna grönsaker och buljong från älgbenkoket.
Det fick koka en stund till en smaklig älggryta
Här ovan längst upp älgfräs, alltså älgfärs som jag tog upp ur frysen och stekte hårt och frös in att ha till risotto, varma smörgåsar, viltsoppa och liknande. Just den här omgången blir nog med i älgjaktveckans viltsoppa i grillen. Till vänster är dagens middagsmat, dvs köttfärssås på älgfärs med buljong från överbliven kålsoppa.  Den kryddar jag med mycket vitlök, tomatpuré, lite senap och så champinjoner i. Den äter vi till pasta ikväll.
Här är en bättre bild från köttfärsfräset ovan.
Spontanköp på Ica-Sillerud idag var skivspill. Det är himla gott om man bryner bitarna ordentligt först och så kokar med grönsakerna  ovan och kryddor. Fast man ska skölja köttet ordentligt först för det finns många små benbitar med.
När jag steker på hög värme så lägger jag hushållspapper på golvet framför spisen så jag slipper skura efteråt.
Här är den smakrika grytan på skivspill av kotletter och karrébitar. Det är förstås älgbuljongen som är grunden för den här också. Men nu blir det helt annan smak med fläskkött som får koka en god stund, minst en halvtimme. Riktigt mums är detta och för en helt rimlig penning, nåt på 30 kr per kilo tror jag det var.
 
Summa sumarum av dagen i köket blev
4 port. Kålsoppa
1 saltrulle till pålägg
Pepparrottskött till 6 pers
Älggryta till 6 pers
Älgfräs till soppa för 10 pers
Buljong till soppa för 10 pers
Karregryta till 6 pers
3 port. Köttfärssås
 
Detta tog större delen av dagen och så kunde jag avsluta med att ta en långpromenad med Severin innan mörkret föll. Vi gick i skogen upp till tjärnet för slippa blåsten.

Vacker blomma i Umeå...

... hos dotter Malin. Arrangerad i arvegods-glaset, det gamla fina.
 

Älgjakten på Harnäs vvo 2014

Lyssnar med ett halvt öra på hur det kommer att bli i år. 68 deltagare är anmälda, 57 skyttar och 11 drivare. Jaktlaget kommer att ha ett hundgäng och ett folkdrevgäng.  Det blir mindre drevsåtar med folk och tanken är att ingen skytte ska behöva gå på drev. Några skyttelinjer är nya. Alla deltagare ska få en karta där alla såtar är markerade och en förteckning över samlingsplatser.
 
Jakten börjar på måndag 13:e oktober med samling på Tjolitta kl 7.00 . Men det blir  samling redan  på söndag kl 17.00 också på Tjolitta.  Då blir det information om årets jakt, avskjutning och  regler.   Avsikten är även  att Diether ska visa diabilder från älgjakten år 1984. Harnäs vvo bjuder på kaffe och tårta med anledning av att man firar 50 -årsjubileum. Området bildades 1964 av bl.a. Hilding Magnusson, Helge Forsby, Gunnar Wingskog. Kanske någon vet mer om det.

Bobo på självplock Ulriksdal

Barnbarn Bills kusin Bobo har varit på självplock i Ulriksdal- Mycket populärt!
Så här gör man när man drar upp grönsaker!
 
Senare idag kommer bilder från barnbarn Bills besök på Naturhistoriska museet under helgen.

Söndagmiddag biffar av dovhjort ...

... Dietherpotatis med timjan, lök och sallad. Himla gott var det! Vi äter ur frysen nu inför älgjakten och förhoppningsvis nytt kött.

Second hand i Laxå, Linne och Lump!

https://www.facebook.com/Linne.o.Lump?fref=nf
 
Himla rolig butik och man lägger ut mycket av sitt sortiment på facebook o hemsida. Det är en nostalgitripp att kolla!
 

Fint grannhus!

Grannen strävar på med utemiljön runt sitt hus! Detta är ett projekt värt beundran för det ser ut att bli så fint och för att det ligger så många arbetstimmar bakom. Idag var det ljus på muren också. 

Älgkon kämpar mot vargar för att rädda sin kalv!

Detta filmklipp är ovanligt och nu är vi inte i en djurpark med tillrättalagda gulliga scener. Det här är verkligheten som den ser ut i bl.a. de värmländska skogarna varje dag. Vi har inte så många älgar kvar i länet. Ungefär hälften mot för ett par år sedan. Den unika värmländska älgstammen är snart ett minne blott och med vargälskande Åsa Romson som miljöminister lär eländet accelerera. Inte biologisk mångfald, men  enfald!
 
Landsbygden är klart bortprioriterad av den nya regeringen, landsbygdsministern och hans departement blir nedlagt efter nyår. Antagligen tas våra hjärtefrågor med glesbygdsboende, viltvård, jakt och fiske över av Åsa R på miljödepartementet och då blir vi, som envisas med att bo kvar på landet, jagade med blåslampa som någon så träffande uttryckte det.
http://www.expressen.se/tv/nyheter/inrikes/vargar-till-attack-mot-algkalv-i-varmland/

Grävling har vi på tomten

Det är fullt med såna här små hål i gräsmattan, här och där på tomten. En grävling brukar tydligen besöka oss nattetid för att leta mat. Inget att missunna honom / henne. Det är inte så noga med våra gräsmattor och det här djuret behöver mycket mat nu för att kunna gå  in i något slags vinterdvala. Jag tror inte de sover så djupt som björnar utan kommer opp då och då under varmare vinterdagar.

Kanelbullar idag...

... blev det,  till och med gräddade här i ugnen med all väldoft som hör till. Fast fusk förstås eftersom jag inte bakar. Det var halvfabrikat från Ikea, dock helt godkända. Ska nog investera i fler såna påsar, det är ju speciellt att känna lukten av nybakat bröd. Minns inte vad de kostade men priset var inte avskräckande.  Vi (ja, inte jag förstås!) var 6 stycken som mumsade på kvällens fika.

Mimmi-katten kollar dammsugaren ...

... som  startar själv varje morgon i sonens hus i Seattle! Eller är det Hannah-katten? Nej, jag tror det är Mimmi. Renoveringen av huset fortsätter. Nedersta våningens golv klart och badrummet tror jag. Nu är det kökets tur. Detta vi ser här är utrivet och ska ersättas med ett platsbyggt. Ska bli roligt att se alltsammans färdigt.

Bra hus!

Goda vännerna har byggt ett bra hus; det heter till och med Brahus, på Åsen i Snarkil! Igår var vi inbjudna på läcker trerätters och fick kolla. Det finns många smarta lösningar i nybyggda hus; dra- ut- lådor för förvaring i köket, öppna planlösningar, dörrar som skär av hörn, groventré, skjutdörrar, enplans utan källare, jordvärme, golvvärme osv. Gissar att det är den här modellen av Bra-hus, i alla fall ungefär den här planlösningen med en del ändringar + fristående garage förstås. Jättefint var det!
 
Vi kan ju bli lite avundsjuka och känna att vi nu på ålderns höst bor i ett alldeles för stort hus, som dessutom har  källarvåning. Det är onödigt att värma upp så stora utrymmen och vi förvarar nog en massa grejer som vi aldrig använder eller behöver. Nostalgi-köret skulle vi kunna lägga i en råttsäker container och så ha en bostad i rimlig storlek istället. Hoppas vi gör nåt smart åt det hela innan vi blir för gamla och skröpliga och inte orkar.
En trevlig kväll hade vi i alla fall med mycket prat att ta igen. Himla roligt att R och I nu är Sillerudsbor igen, de har varit saknade.

Pellor funkar i vas!

Jag duttade ju ner mina pellor i vas, de som jag klippte bort i utekrukorna, men utan större förhoppningar att de skulle överleva. De ser glädjande nog inte bara ut att överleva, de frodas och slår ut på löpande band! Kul!
Nu drar vi snart till Snarkil på samkväm med goda vänner och i nytt hus dessutom. Himla spännande att se! Det blir premiärbesök i den nya bostaden.

Var var pengarna????

Pengarna lämnade personens bankkonto på Nordea i fredags och anlände på mottagarens bankkonto på Swedbank först onsdag eftermiddag. Alltså fem dagar har pengarna varit någon annanstans. Frågan är var???? Seglat omkring ensamma och övergivna i rymden utan ägare??? Naturligtvis inte! Någon har disponerat dem under de här fem dagarna. Frågan är vem och till vad?  Känns lite som en temporär stöld. För det finns ju rimligen ingen datateknisk anledning till flera dagars fördröjning i en vanlig banktransaktion mellan vanliga kunder dessutom inom landet.  Om man räknar samman summan alla kunders alla pågående transaktioner så är det avsevärda belopp som disponeras av .... ja vem?

Lilla Lovis i fina höstdressen!

Nu börjar det bli kallt och lilla barnbarn Lovis får ta på höstkläderna, lite varmare!

Trattisar krymper!

När man plockar trattkantareller och torkar så blir det inte mycket kvar, liksom lite trådar. Men de är väldigt smakliga, bäst att smula ner i älggrytor. Smarrigt också till svampsoppa om man har lite mer. Jag torkar och förvarar i glasburk vid spisen så det är enkelt att nå. Om det nu var dåligt med vanliga kantareller så verkar det bli mer trattisar. De är lite senare.

Dag utan planer!

Fantastisk att ibland få en sån här dag till skänks; en ledig dag helt utan  planer! Inget jobb, inget tandläkarbesök, ingen bilbesiktning, ingen nödvändig shopping, inget trädgårdsarbete som måste göras. Det är bara blankt och absolut tillåtet att vara lat, bara läsa och hundpromenera eller nåt annat som verkar inbjudande. Lyx är det!

Pellor i vas?

Gjorde plats för vinterdekorationer i utekrukorna. Hade inte hjärta att slänga de pellor  som fortfarande blommade så nu står de i en vas inne. Får se om det funkar.
 
 

Kompetensbefriad!

Ord kan ju fastna i huvudet ibland. Som svensklärare så funderar jag ibland över om ord egentligen finns och vad de betyder. Just nu snurrar ordet kompetensbefriad omkring i tankarna och jag undrar om det finns. Och betyder det i så fall samma sak som inkompetent? Språk är inte bara ett verktyg för information och kommunikation utan också ett mysterium.

Barnbarn Lovis med storebror på fina skinnet

Som sagt, tre lägen har den har lilla tjejen, sova, äta och le. Här med storebror Isak. Storebröderna hittar på allt möjligt för att lilla Lovis ska skratta och må gott. Men man kan ju inte skämma bort en bäbis!!

Korkat förslag om obligatorisk gymnasieskola!

Alla som vill kan redan gå gymnasiet eller något annat program som kommunen erbjuder efter grundskolan. Vad menar S och MP  med ett obligatoriskt gymnasium? Ska de som inte vill gå hämtas av polis och släpas dit? Studier vid svensk gymnasieskola innebär att kämpa sig fram till högskolebehörighet, alltså en hel del teoretiska ämnesstudier om det ska vara en verklig inträdesbiljett till högre studier och inte bara ett spel för gallerierna. Sverige lär visst bli det enda land i världen som kräver högskolebehörighet av alla elever. Och vad ska man göra med dem som inte ens är behöriga att söka till gymnasiet från grundskolan? Ska man slopa behörighetskravet till gymnasieskolan så att alla kan gå utan att anstränga sig med skolarbete och utan intresse för teoretiska studier? Och hur ska det hela finansieras?
http://www.dn.se/ledare/signerat/skolplikt-tvang-ger-inte-studier-mening/
Det finns ett antal åtgärder som skolan behöver och det i breda överenskommelser, helst över blocken. Men inte det här korkade hugskottet som inte  har en chans att vinna gehör hos en majoritet i riksdagen, bara väcka stridslusten och splittring när det gäller skolan. Det behöver vi inte.

Bobo lagar mat!

Barnbarn lille Bill har en kusin Bobo som är nästan på dagen lika gammal. De två växer upp nästan som syskon men är ganska olika ändå. Bill  är just nu mest intresserad av att "Läja plussel" och sjunga, medan Bobo här ovan gillar att  vara ute samla o sortera stenar, pinnar och sånt, samt att vara med i matlagning.  Bobo har ett leende som kan smälta glaciärer och här fyrar han av ett sånt.
Här har kusinerna kurat ihop sig framför teven en stund. Synd att det är så långt till dem i Stockholm, vi längtar mycket efter dem o deras familjer. Men är förstås glada över dagens teknik och snälla föräldrar som gör att vi får bilder o små filmer ofta.