TV nr två på Liane!

 
Nu idag blev det klart med en tv till på Liane. Den här är ärvd från en son och hamnar på nedervåningen i Björkrummet. Den går också att se tyska och svenska kanaler i. Tack Mikael för hjälpen! Det blev bra.

KD: "Mer idrott i skolan"

Det tror man kommer att höja resultaten i skolan för det har det gjort på en skola! Detta är ett nytt utspel inför valet.
 
Rörelse och hälsa är naturligtvis viktigt men man blir så trött på populistiska utspel om skolan och försök till "Quick fix" från politiker. 
 
Något måste tas bort för att det ska rymmas mer idrott men vad som ska bort vill KD inte gå in på (????). Ska man ta av svenskan, matten, so, no? , slöjd? Idrott varje dag tar stor plats, det är inte bara själva idrotten som ska in  på  schemat, eleverna ska ju ta sig till gympasal / idrottsplats byta om före o efter och duscha. Så det måste nog bort flera teoretiska lektioner varje dag.   Längre skoldagar måste det nog också bli menar man (????) men  hur det ska finansieras sägs inte heller (????).  Eller hur eleverna ska orka med det och samtidigt prestera mer? Det här partiet lägger verkligen manken till för att slippa vara med i riksdagen.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/valaret2014/article19140995.ab

Fågelbråk

De var kraftigt ovänner igår, tornfalken och duvhöken. Bråket höll på en god stund och försvann utom synhåll så jag såg inte hur det slutade.
 

Vägen rättad och klar!

Det ser i alla fall ut så. Det blir bra!
(Asch, det heter väl inte "rättad" om vägar, utan "rätad"! "Rättar" gör man matteböcker!)

Fjärde fästingen hos Severin!

Fast den här hade ramlat av och låg i - MIN SÄNG! Vad kan man lära sig av detta? Inga hundar i sängen är en bra princip? Bra med vita lakan? Noga duschkoll varje kväll, inte morgon?
 

Staten borde ta ansvar för skolan!

Det vill en klar majoritet av väljarna. Det ser dessutom  i undersökningar ut som om det vore en bättre väg att gå.  Men inget partiblock stödjer tanken, endast Björklund och hans Folkparti ser det ut som.
http://www.dn.se/debatt/svenska-folket-vill-att-staten-tar-over-ansvaret-for-skolan/
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/svenskar-vill-ha-statlig-skola_3700308.svd
 

Grillpremiär i nya grillen!

Förut har vi bara använt grillen till att elda med ved i och steka kolbullar på. Men detta var alltså premiär för grillning med kol och galler. Det funkar bra med grillbriketter och lite avstånd till kött och grönsaker på grillen. Gott om plats att lägga allt på. Stekpannan med de förkokta små potatisarna fick också plats. Man kan variera värmen genom att ha olika höjd på kolbädden, exempelvis mer på mitten och så genom att hissa grillgallret.
 
En trevlig kväll hade vi, massor att prata om fast vi aldrig träffat Marie, H. och A.  förut! Märkligt att ibland stämmer det liksom!  Gemensamma intressen men olika erfarenheter är bra början. Plötsligt var klockan redan halv 11 och vi kvällströtta typer var fortfarande vakna. Vi följde upp grillknytet med jordgubbar och så kaffe med bl.a. grillade mashmallows  (stavning?), tack A.! En nostalgitripp.
 
Det regnade lite i början och var inte särskilt varmt, men det är ju svenska sommar och man SKA grilla.;-)  Under taket här och med vindskydden uppe så blir det varmt. Efter grillningen med kol så eldade vi med torr ved och det ger rejält med värme plus mysfaktor. Jag undrar vad det beror på att man trivs vid eld? Urmänskliga gener kanske som vi har med oss in i vårt "civiliserade" samhälle. Mänskligheten har ju under större delen av sin historia varit helt beroende av elden för att överleva och få värme, mat och ljus. Det har ju inte handlat om mys under vår tidiga historia.  

Marschallerna färdiga!

Foto: Testade marschållarna i grillplatsen ikväll!
Nu är marschallerna på plats i grillen. Gemytligt när det blev mörkare, vi satt där en stund i går kväll och kollade. I kväll ska vi inviga arrangemanget med grillning tillsammans med  nya / nygamla vänner, Marie här på blogglistan och hennes familj som besöker oss under helgen. Vi har inte setts live förut men haft bloggkontakt ett antal år nu.  Himla kul att träffas äntligen! Jag beskriver senare hur marschallhållarna blev konstruerat nu när vi inte hittade marschallhållare att köpa. Det här funkar också jättebra. Nu funderar vi på hur taket ska bli till slut och vindskyddskonstruktionen
 
Tanken från början var att köpa marschallhållare med pinne, kapa den och borra hål i underlaget här så den satt fast. Men vi fick inte tag på någon så Roland tog av de runda stenarna som hans mamma hade runt den här lilla blomplanteringen. Jag hade sparat dem när grävskopan kom. Det gick att limma dem på det här brännsäkra underlaget så nu kan inte marschallen ramla ner och bränna någon
På en stolpe blev det vinkaggehållare också
 

Katarina firade vi igår ..

... tillsammans med många andra vänner.  Och många vänner har hon, det har vi förstått! Vi var på Huset på Strand, en f.d. skola utanför Årjäng, och en fantastisk buffé dukades upp av paret Granlund. Tack Olov och Katarina och andra inblandade för en trevlig fest med god mat och hög stämning!
 
När jag träffar Katarina så återfår jag alltid tron på politik som demokratins redskap. Ibland kan politik vara  svårt och att vara politiker är ännu svårare. Det är lätt att sitta utanför politikens maktcentrum och ha synpunkter men att ta ansvar och leda ställer andra krav. Jag har haft förmånen att följa Katarinas politiska gärning under några år och är imponerad av hennes integritet och engagemang för kommunens bästa. Det finns ingen egennytta i hennes politiska arbete, inget behov av egen vinning i politiken eller att själv synas och sola sig i media, inget av att "om jag kliar dig på ryggen så kliar du mig", inget av vänskapskorruption, inget baktalande av någon inte ens politiska motståndare.
 
Hon jobbar rakryggat och hårt för det hon tror på,  håller sakfrågorna i centrum, inte den egna personen. Det gör att hon kanske inte alltid får den uppmärksamhet och det beröm hon förtjänar. Hon syns så att säga inte alltid bakom de stora och viktiga beslut  som hon fört i hamn till verkställighet  i vår kommun. Tacksam är jag att ha fått lära känna Katarina, för det känns viktigt att  hålla kvar tron på politik som ett hederligt  och fint redskap för demokratin.
 
 

Om jämnåringsfirandet idag ...

... skriver jag lite senare.

Minimalism ...

... är inte bara ett uttryck för en stil i exempelvis inredning. Det är också ett sätt att ta avstånd från överflödssamhället och leva med så lite ägodelar som möjligt. Genom att göra medvetna val kan man slippa att bli ägd av sitt hus, sin trädgård, sina kläder, sina prylar och inte minst av sina skulder. En sann minimalist har gett bort, sålt, gjort sig av med många ägodelar, betalat sina skulder och försöker leva så enkelt som möjligt, vill äga sitt liv och sin tid, vill inte bli ägd av sina grejer. Ägodelarna riskerar att äga oss människor istället för att vi äger dem, de slukar vår tid för att vårdas och skötas, de slukar våra pengar när de ska betalas, vi tvingas jobba mer än vi vill för att få råd att köpa saker som vi eg. inte behöver.
 
En ny bekantskap, Anna Schulze - Wenk, vurmar för minimalistiskt leverne, skriver och berättar om det både irl och på nätet. Vi träffades nu i somras. Hon o hennes man är modefotografer med hela världen som arbetsfält. Mycket intressanta  människor med den här livsfilosofin, jag hoppas vi ses igen.
http://www.becomingminimalist.com/financial-freedom/
https://www.facebook.com/Anna.SchulzeWenck

Agenda

Igår kväll tog vi med sill o potatis o jordgubbar till en gräsänkling och pratade bort en stund. Koll på bilder blev det också.
 
I kväll ska vi tillsammans med goda vänner fira en "jämnåring" som har öppet hus på Strand. Det ska bli trevligt med lite avkoppling. Det har varit en tajt vecka.
 
Under helgen får jag ett kärt besök av en bloggkontakt; Marie och hennes familj, som kommer på en snabbvisit. Vi har haft kontakt så länge via blogg och mail så det känns som om vi verkligen känner varandra och varandras familjer, men vi har inte träffats irl förut. Himla roligt och spännande ska det bli! Hoppas det blir lite bra väder så vi kan vara utomhus också och njuta av det vackra som vår natur erbjuder.

Marschallhållare i grillen ....

... ska det bli säger Roland. Igår gjorde han hyllorna som de ska stå på. Sen fick jag i uppdrag att köpa hållare på metallpinne som han skulle sätta på hyllorna och så skulle marschallerna kunna stå i  dem. Jag letade mig svett genom hela Årjäng; varuhus, mackar, XL osv efter marschallhållare på pinne men hittade inga alls. ÖB hade till jul men inte nu. Nu får det bli en annan lösning med stenar. (?)

Två TV:ar på Liane!

En fungerande tv med svenska kanaler finns det. Men vi ska installera ytterligare en och dessutom tyska kanaler på båda. Till det behövs parabol, kablar och boxar och installation så att allt blir rätt. Roland ringde  Mikael på Noretjärn (som inte alls bor på Noretjärn längre, men namnet hänger i från uppväxten). Han kom omgående hit och kollade och kommer och ska fixa  det hela. Han har hjälpt oss förut och gör det snabbt och effektivt.

Händerfåtöljerna!

Det här är bara favvofåtöljer. När vi åkte till Norrland o jagade förr så stannade vi i Orsa. Där fanns ett utmärkt matställe / fik som hade bra glutenfritt. Inredningen där var speciell, bl.a. fanns två såna här läderfåtöljer för vuxna. Urläckra tyckte jag och lade ut dem på bloggen. Nu när vi var i Mariestad och hämtade valpen så kollade jag lite efter annat på Blocket där, eftersom vi ändå skulle dit. Och hittade de här fåtöljerna - barnvarianten av dem vi sett i Dalarna! Jag fick köpa båda för 500 SEK, otroligt billigt tyckte jag. Vi hämtade dem förstås och nu finns de på Liane, vid den ena TV;n. De ser stora ut här, men det är de inte. Lagom till Bill o Bobo och de går att snurra.. Väldigt stabila.
 

9,8 grader nu

Det ser alltså ut som om vi kan hoppas på bättre tider. Varmare för varje dag, även om det bara är en eller ett par graders skillnad.

Förfallet fortsätter.

Och är nu satt i system, har fått en plats i rutinerna. Nattsömn på egen sängplats på golvet - ut på "toa" - morgonmat - "toa" - lek - sängstund med någon halvtimmes  sov - vi går sen upp och dagen börjar. Hundar gillar de rutiner som det brukar bli. Glad hund Severin har vi fått, han ser verkligen ut att le och njuta av tillvaron. Mycket svansvift, spring och lek är det, men också många och långa sovpass under dagen. Han är med överallt,  kan koppla av var som helst och sova om han får sina rastningar ibland.
 

Barn ska ha tråkigt ...

... ibland. Det odlar deras kreativitet. Så säger en nutida expert och så sa Astrid Lindgren för några decennier sedan. Hennes berättande började växa fram när hon och andra barn rensade rovlanden. Det var rad på rad och långa var de. Kändes oändligt och mycket tråkigt.  Då började Astrid  tänka ut roliga och spännande saker  för att underhålla sig själv. Senare som vuxen så pläderade hon för att vi skulle låta barn ha tråkigt ibland för att deras kreativa tänk skulle få utvecklas.
http://www.bbc.com/news/education-21895704
 

228 skruvar - 6 tim jobb!

Tillsammans över 300 detaljer som skulle på plats var det. Och då är min gubbe snickare utrustad med skruvdragare. Han började halv 10 på förmiddagen och var klar sent på eftermiddan. Om han inte varit snickare och endast haft den medhavda lilla nyckeln så hade nog natten gått åt också. Men nu är dagbädden / soffan Hemnes från Ikea klar. Den ska bara fyllas med fluffiga kuddar och annat.
 
 

Inte se - inte höra - inte tala!

Det ska jag gå ner till Liane o träna på nu! Gubben ska skruva ihop dagbädden från Ikea! Och han bygger hellre hela hus än skruvar ihop möbler, hänger upp gardiner, och sätter upp hyllor!
Linda Forsberg gjorde bilden
http://www.filindeblogg.nu/?p=19938

6,7 grader idag!

Idag är det 6,7 grader ute i skuggan tidig morgon. En hel grad mer än i går vid den här tiden. Kan vara en värmebölja på gång! Vi håller tummarna.

Magisk bild!

Bilden kom igår på mms, Det är Robin, Bobos pappa, Bobo och Bill i björkrummet när de var här på Liane under midsommarhelgen. De kollar i morgonsolen  ut på grillen.

Ikeas dagbädd!

Den här har jag gillat länge men inte haft anledning att skaffa mig. Men idag så kom tillfället. Den passar perfekt i björkrummet på nedervåningen på Liane. Till vardags blir den en soffa och vid behov dras den ut till  en dubbelbädd. Under är praktiska lådor för förvaring. Den åkte med hem idag och blir nog ihopskruvad imorgon. Sängarna som stod i björkrummet har åkt upp på övervåningen i TV-rummet. Och nya 90-breda sängar blev det i ugglerummet. Det blev också nya 90-sängar i lekrummet uppe.  Det tar sig, bilder kommer så småningom, men inte färdigt ännu.

Skogsstyrelsen hyggesbränner...

... på andra sidan Årjäng o röken landar här i Sillerud!

5,8 grader ....

... visar utetermometern på just nu!!! Man kanske ska vara tacksam att det inte är ett minustecken framför! Bister morgontemperatur för att vara i slutet av juni!

Lillplutten Severin!

När det är soligt är favvoplatsen i solskensfläckarna  på altanen. Sen pendlar han mellan olika ställen ute och inne, han kan ju gå fritt eftersom vi har hägnat in altanen med kompostnät. Han är enastående på att koppla av och är med oss överallt. Det funkar eftersom han finner sig i att ligga i buren när det krävs. Varje dag är vi nere vid hundgårdarna så han ska få träffa Hej o Jazz, nosa lite genom nätet. De är väldigt nyfikna på lille Severin. Så småningom ska Severin få träna på att vara bredvid dem en liten stund i hundhuset. I början tyckte han det var lite ruggigt när de skällde,  men nu reagerar han inte längre.

Flugsnapparen

Holken är precis vid Severins "utetoa". Där står jag ju och hänger ett antal gånger per dag och väntar på hans "behov". Flugsnapparna har vant sig vid min närvaro och bryr sig inte längre. De kommer i alla fall och matar fågelungarna. Flugsnapparhanar lär kunna vara otrogna och ränna i flera holkar, men den här verkar bara vara flitig familjeförsörjare. Undrar om det är samma som så tålmodigt väntade på sin "fru" den där gången på altangolvet, när de kom in huset och hon blev borta en stund efter att ha flugit i fönstret?
 

Liane övervåningen

Tänkte bara lägga ut ett par bilder från den ännu orenoverade övervåningen på Liane, om Marie ville se. Här är två bilder från köket
Här är balkongen. På resten finns ännu inga bilder, men det blir inom de närmaste dagarna för idag åker vi till Karlstad för att  fixa en del till den här bostaden. Det blir ett ryck här nu när grillen är färdig.
 

Åhlstigens Li ...

... ska paras med vår hamiltonstövare Jazz!! Jätteglada är vi för det! Vi har hoppats länge på att få en avkomma efter Jazz som är så trevlig och dessutom säker jakthund. Li är en tik som Göran Fastén har parningsrätten på. Många valpar blir det men det går bra. Dunkerstövaren Hej började ju jaga en del förra säsongen och lille taxen Severin får komma igång så smått nu till senhösten. Avkomman efter Jazz blir aktuell först nästa säsong i jaktsammanhang.
(Jag stavade fel på Åhlstigens i förra inlägget så jag gjorde ett nytt! Lärare fixar ju inte felstavningar - yrkesskada!!
;-)  )

Bästa Bobo-bilden - idag på 2-årsdagen!

Foto: Happy Midsummer från Värmland!
Varmaste leendet har lille Bills kusin Bobo. Här bild inte från idag, men från hembygdsgården på midsommaraftonen tror jag. Kramar från oss!
 
Här är Bobo och Bill i rutschkanan här på Liane. Båda bilderna har Bobos pappa Robin tagit.

Barnbarn i Umeå

Isak
Lilla Lovis skrattar!
Isak igen

Idag åkte de hem!

Barnbarn och familjer åkte hem idag till Stockholm! Nu dröjer det ett par veckor till nästa gång.

Klokt att köpa svenskproducerad mat!

Man ska akta sig för att bli lurad av populistiska utspel som egentligen kommer att ta död på svenskt jordbruk och hänvisa oss till att äta mat som produceras med mycket sämre djurhållning och med hög antibiotikaanvändning på friska djur.
"Det svenska jordbruket omgärdas av världens strängaste miljö- och djurskyddsregler. Genom att köpa ursprungsmärkt svenskt bidrar man till att sluta kretsloppen och till biologisk mångfald, samtidigt som man vet att djuren har haft det bra och att åkrarna har brukats miljöinriktat."
http://www.dn.se/debatt/osaklig-smutskastning-av-grona-svenska-jordbruket/ 

Midsommarfirande i Seattle hos Mattias-sonen!

Egentligen tror jag att Mattias började fira midsommar först när han flyttade från Sverige, åtminstone så där riktigt på allvar. Alla behövliga ingredienser kan man köpa på Ikea som är utlandssvenskars livlina till hemlandet. Här finns allt, sill, ansjovis till Jansson, köttbullar,  knäckebröd, prinskorv osv. Jag ser att korven till och med är korsad i ändarna så den blir "grisar" precis som det ska vara.
Midsommar
 Vid första boendeperioden som sonen hade  i USA, i Los Angeles, så hyrde de svenske en takvåning och åt midsommarmat och dansade kring midsommarstången med "Små grodorna" o hela köret. Runt om i höghusen så stod folk i fönstren och undrade vad det var för underliga riter som försiggick!  ;-). För oss är det ju helt naturligt att vuxna människor härmar grodor och står i, men för en utomstående ser det nog lite lätt udda ut.

Mattias-sonens midsommarfirande i Seattle ....

... blir det bilder på senare idag.

Sista dagen med barnbarn ...

... är det idag. Nu bär det iväg hem till Stockholm, jobb o dagis. /Men vi ses snart igen.

Midsommar på Hembygdsgården

Vi var på Silleruds hembygdsgård en stund på midsommaraftonen, dans o lekar kring stången var det. En sån här dag kan man träffa människor som kommer tillbaka till bygden, dem man inte träffar annars. Bill o Bobo är lite för små för att dansa men uppskattade det ändå.
 
Grillen på Liane i midsommarskrud. Roland satte upp björkar och ibland behövde vi vindskyddet. Med det uppe kunde vi få värme av elden sena kvällar under helgen. Mysigt var det.
Allt som handlar om bollar är kul enligt lille Bill, men han sparkar hellre än kastar. Bowling funkar ute och inne.
Bobo fick en såpbubblepistol med stora bubblor som hade små bubblor i sig.
 
 
Fina självgjorda presenter fick Bill o Bobo av Julia o Clara!  De var inslagna i vackra paket
 
Roland stekte kolbullar på torsdagkvällen. Han vänder dem genom att kasta upp dem i luften.
Ätit har vi gjort under de här dagarna och här är midsommarbuffén med alla tillbehör. Markus gjorde jättegoda köttbullar en dag och Robins sås till dem med Calvadosskvätt i var en höjdare.
 
 

Midsommaraftonsbilder

 
Lilla Severin var med hela dagen förstås
Midsommarstång på Liane
Bill o Bobo fick varsin kastanje som vi ska plantera på Liane 
När Bobo ler då smälter inlandsisen!
Johannes gillade gungan
 

Midsommaräting på Liane

 

Tvåårsdag med bubbel!

 
Barnbarn lille Bill fyllde två år igår på midsommaraftonen! Och vi firade med bubbel förstås!
 Senare idag kommer mer bilder från vårt midsommarfirande.

Synvilla ....

... måste det här vara! För här i huset har vi inga hundar i sängarna!

Redo att ta emot gäster!

 
I sista minuten kom de upp; gungor och kana!
 
 
 
Grillen färdig - nästan i alla fall. Det blir ett tak också och så marshallhållare sen
 
 
 
När det blir för blåsigt och / eller regnigt funkar vindskydden och det blir lite ombonat också
 
Vi firade igår kväll att Robin och Lina hade gift sig. Hundburen på bordet är förstås lille Severin, som var med hela tiden, både när vi gjorde i ordning och när vi stekte kolbullar senare.
 
 
Första tändningen och grillen är invigd! Fast den blev utnyttjad till kolbullestekning, inte till grill. Jo, barnen grillade korvar på gallret senare
Sen kom dom då, son Markus med familj och svägerska-familj.
 
Lekgrejerna var uppskattade. Bill är mest förtjust i kanan.
Det blev en blandning av lek och kolbulleätning
Bobo var mes
Bobo gillar kolbullar
Julia o Clara kom också och lekte med
Roland stekte kolbullar och vände dem i luften, fast det har Robin bild på, inte jag.
Lina o Robins bröllopstårta
Vedbäring blev det förstås från vedboden till elden. Och en ny generation bär nu ved på Liane
 
 

Tvättbjörn hälsar på ...

Foto: Our new, and not very shy, neighbour!
... hos son Mattias utanför det nya huset i Seattle. Inte så blyg precis. Spanar kanske efter familjens katter. De lär vara begivna på katter som mat.

Valprapport torsdag morgon

Lille Severin har sovit hela natten! Tills han blev väckt i morse! En mirakulös hundvalp. Han var med till Karlstad i går kväll förstås och hämtade HD:n. Inga problem att ha honom med. Han ligger snällt i bilen och sover.

Drömmen om en Harley Davidson blev sann!

 
Roland har köpt en HD! Det var verkligen pojkdrömmen som gick i uppfyllelse. Han har letat länge efter den rätta och hittade den helgen som gick. Det var Dan P i Karlstad på Gränsvägen som annonserade ut sin ögonsten, en pedantskött jubileumsmodell 2003. Han skulle nu  skiljas från den efter lång betänketid och mycken vånda, men hade köpt en nyare modell av HD och kunde inte ha båda kvar.  Roland såg annonsen en timme efter den hamnade på Blocket.  Vi åkte och tittade på den i söndags och allt var klart. Den är riktigt fin, det finns inte ett märke på den, allt blänker som nytt.  Igår onsdag kväll hämtade vi hem den. Tänkte vänta till i dag men SMHI varslade om ev. dåligt väder idag så det fick bli igår.
 
 
Så här glad kan man bli då när man får köra hem sin egen ägandes HD!
 
Hemfärden gick bra. Nedan lite detaljer. Det är extra lull-lull på jubileumsmodellen Dyna Wide Glide, 1449  kubik

Spännaregården ...

.... köpte vi lille Severin på. Uppfödaren  var Gunilla Hellsten Boman, Mariestad. Jag får ge henne och hennes trevliga familj en eloge för att ett mycket gott arbete med den här valpkullen. Valparna var mycket fina och välväxta. Pälsarna blänkte, de hade fått en hel del ägg eftersom man har höns på gården. Mentalt var tiken o. hela valpkullen extremt bra, lugna och trygga och sällskapliga. Alla papper var i god ordning med bl.a. återköpsgaranti (som vi av allt att döma inte kommer att utnyttja!) Vi fick med oss skriftlig info om mat och annat. Bra! 
 
Tror att tiken, mamma till Severin, heter Säveskogens Lizzi. Pappan är Måsebos Sulan från Måsebos kennel. Det var därifrån, Lennart Strandell, som vi fick rekommendation om den här kullen. Tajmingen var perfekt, med hämtning till midsommar. Nu kan jag vara hemma hos lille Severin ett par månader.
 
Severin är kraftigt byggd, vilket är bra för jakt i vår terräng, han är strävhårstax men ser inte ut att få yvig päls. Han får gärna bli trimningsfri! Föräldrarna har bra jaktmeriter.  Han ser fysiskt fin ut, 6 tänder fram mellan hörntänderna och två testiklar på plats. Han är den absolut coolaste o tryggaste hundvalp vi har haft. Det brukar vara mer gnäll och pip o vaknätter i början. Sen vet man ju aldrig hur han blir jaktligt eller utseendemässigt när han är vuxen. Det är på många sätt ett lotteri att skaffa en valp. Men hittills är vi supernöjda!

Severin natt 2

I natt sov taxvalpen Severin till kl halv 5! Då pep han och fick komma ut och kissa. Sen somnade han igen och vaknade vid 6-tiden. Helt suveränt snäll o lugn valp.
 

Rakare väg runt Liane!

 
 
Arbetet med att räta vägen är i full gång. Det blir bra.
Här är Bengt o Jonny med grävaren.
 
Vid Blåsåsen är det redan klart.

Första fästingen ...

... tog Roland ikväll redan! Lille Severin går ju mycket i gräset förstås när vi är på motionstur runt huset ett par varv eller när han besöker utetoan. Och det är där fästingarna finns. Jag lyckades känna den till slut, strax bakom / nerom örat. En typisk fästingplats. Den var verkligen pytteliten, hade nog precis satt sig fast och inte hunnit suga blod än. Roland tog ut den och klickljudet hördes, det som bekräftar att fästingen verkligen släppt med huvudet också. Gissar att vi får kolla Severin noga efter fästingar och jag får kolla mig själv också. Jag bär ju på Severin en hel del under  dagen. Fjomp och pjåsk är det. ;-)) Och så är han ju så kelen och behändig. Man kan bära honom med en hand och göra något nyttigt med den andra. Han trycker sig intill halsen och bara älskar detta att vara nära!

Dag två med lille Severin!

Severin har flera liggplatser att välja på under dagen. Den här är favvo.  Vi har haft altandörren öppen så han har kunnat gå ut och in som han vill. Detta att ligga i buren ute utan luckan på är absolut favorit. Känns nog ombonat och skönt. Han sover ju det mesta av dagen. Fast han har varit med mig till Camp Grinsby och kollat när Roland o Anders snickrar. Sen åkte vi o handlade på Ica Sillerud. Då låg Severin i buren i baksätet. Fungerade utmärkt, likaså när jag uträttade ärenden på Brogärdet och i Lianehuset. Han är otroligt snäll! I morgon ska jag berömma uppfödarfamiljen här har jag tänkt och kanske berätta lite om stamtavlan.
Pipdjuren är fortfarande populära. På förmiddagen följde han mig varje steg jag tog men nu på eftermiddagen och kvällen så bryr han sig inte så mycket. Han har vant sig vid att jag sysslar med lite av varje i huset och väntar lugnt tills jag kommer tillbaka.
Inneplatsen är inte heller fel, mjukast! Rosa magar på valpar är så gossiga! Severin har ätit en del havregrynsgröt och några uppblötta torrkulor. Men bäst var filmjölken och majsvällingen
Jag hade en gigantisk stryktvätt och klurade på hur jag skulle kunna ta den och samtidigt passa valpen. Gubben är på avslut dressyrkurs i Säffle med Hej o Anders o Barre. Hittade till slut en punkt där jag kunde bevaka Severin oavsett åt vilket håll han kunde tänkas gå, kan se även altanen härifrån. Det mesta funkar med en lugn valp som denna. Tre timmars strykning skvallrar om en lång tids försummelse.
Idag på förmiddagen snodde Roland ihop en "utetoa"  åt Severin. Den är gjord av hundgårdssektioner och står i kanten på tomten utanför sovrumsdörren-. Lätt att gå ut på natten med honom eller tidigt på morgonen och sätta ner honom här. Första bajset gjorde han på annat ställe men då la vi in det här tillsammans med en massa "mockel". Nu är Severin helt klar över vad som förväntas här. Vi tar ut honom efter mat eller när kroppsspråket annonserar "nödig" och han har inte misslyckats någon gång. Men däremot "lyckats" åtskilliga gånger, 5-6 gånger säkert.

Framstående klimatforskare - kritisk till klimatalarmismen!

http://antropocene.se/2014/may/min-personliga-syn-pa-klimatforskningen.html

"Sedan Sveriges mest prominente och internationellt renommerade klimatforskare professor Lennart Bengtsson meddelat att han tackat ja till att ingå i GWPF (Global Warming Policy Foundation) har han blivit våldsamt attackerad över hela västvärlden från klimatalarmister. Attackerna har tagits sig riktigt fula ad hominem former i linje med den rådande tidsandan. Den mest obalanserade ad hominem attacken står som vanligt statistikern Olle Häggström för. Det var han som krävde att Åke Ortmark skulle uteslutas ur Humanisterna därför att han inte delade Häggströms åsikter i klimatfrågan.

Trots den enorma uppmärksamheten som denna historia har rönt i hela världen tiger svenska politiskt korrekta medier i sort sett helt. Man vågar inte tala om för svenska folket att vår främste klimatforskare betvivlar de larm som den politiska adeln svär sin trohet till och som kostar de svenska skattebetalarna hundratals miljarder.

Lennart har mot bakgrund av alla attackerna beslutat att backa ur sitt GWPF- engagemang. Han har skrivit följande text för att förklara sin syn på klimatforskningen."

 

Ringt och sjungit ...

... har vi gjort i dag på morgonen för en närstående, men här på bloggen har jag slutat med alla firningar av födelsedagar. Det blev så fel.

Valprapport!

Lille plutten Severin sov hela natten. Vid 3-tiden vaknade han och ville kissa. Han fick komma ut och göra det, somnade sen lugnt igen till framåt 6 på morgonen. Då fick han mat. Blöta torrkulor var han inte så förtjust i, han åt pliktskyldigast en halv portion, men vi stödde till med havregrynsgröt och mjölk. Det slank ner så han blev mätt och go. Sen blev det en lekstund ute på altanen, inne och i band ute runt huset några varv. Därefter soving. Just nu sovs det också. Mellan varven går han upp och leker lite med leksakerna och undersöker huset. Det mesta som kan vara farligt för en liten valp är undanplockat sedan Hej-valpen för ett år sedan.
Den grå pipekorren på bilden överst är favvon men det går med de andra också och tom plastflaska som rullar över golvet. Ibland gnäller han lite och saknar förstås syskon och mamma, men det går fort över och han sysslar med annat.
 

Vi valde den här valpen!

 
Det var han till höger på förra bilden! Välkommen till Liane lille Severin!
 Hemfärden på så där tre timmar gick fantastiskt bra. Han sov lugnt i mitt knä hela vägen. Pliktskyldigast stannade vi flera gånger och tog ut den sömnige Severin för att han skulle få springa av sig och göra sina behov. Men han la sig bara  i gräset helt cool medan bilarna svischade förbi.
 Vi la in hans medhavda filt (den med doft från syskon o mamman!) lite i buren och lite utanför och den var en succé. När vi fikade låg han i den med oss ute på altanen. När de andra hundarna skäller ute i hundhuset vill han gärna gå in i buren eller under en serveringsvagn som vi lagt ett tygstycke i.  Våra pipleksaker var genast populära, såna hade han haft hemma också.
 
Altanen är inhägnad med kompostnätsektioner så den funkar som hundplats. Här kan Severin vara lös och springa omkring. Han gillar också att jaga tom plastflaska, precis som Hej.  Sen har Roland gjort en liten toa-gård för nattliga behov, en i utkanten på tomten. Severin åt en portion valpfoder och ville ha mer, drack ordentligt. Till slut fick han lite havregrynsgröt o mjölk eftersom han fått så lite mat under dagen. Han är oftast glad hund som leker och viftar på svansen. Ibland kan han få ett kort ryck när han saknar sina syskon och mamman, då gnäller han lite. Men tystnar när man tar upp honom och kelar med honom.
 
 
 
 

Välja valp ska vi göra nu!

Nu åker vi till Mariestad för att välja valp. Valet kommer att stå mellan dessa två, det är de som är kvar. Spännande dag! Vi får se vem som blir Severin (Seffrin!), den vi kommer hem med i kväll.
 

Läxor eller inte?

Det kan man diskutera i all oändlighet, för och emot. Men det är hur man vrider och vänder på det ingen fråga för kommunpolitiker. Det är en pedagogisk fråga som hör hemma i klassrummet, gärna efter diskussion med elever och föräldrar, men slutligen är det läraren som bestämmer. Det är svårt med  den första läsinlärningen om eleverna inte tränar en stund hemma också några gånger i veckan. Vissa färdigheter kräver verkligen repetition och träning för att automatiseras. Och så små barn klarar inte långa arbetspass utan behöver dela upp i många kortare stunder. Som lärare har man svårt att hinna  lyssna på var och en elev så mycket som skulle behövas. Det vore förödande att hänga ett kommunalt beslutat läxförbud över skolverksamheten i det läget. Man kan förstås undra också hur politikerna ska kunna förhindra barn att ta med sig böcker hem och träna extra självmant, utan att ha fått läxa. Ambitiösa barn och ambitiösa föräldrar finns ju.
 
Sen kan naturligtvis kommunpolitiker besluta att det ska finnas erbjudande om kostnadsfri läxhjälp i någon form på skolan, eller att man har  ferieskola / sommarskola som kan stödja elever i behov av särskilt stöd eller alla som vill. Men det är en annan fråga.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/kommun-vill-slopa-laxor-i-skolan/
 

Råbocken simmar bredvid Busterbåten!

Igår kväll, när vi åkte hem från födelsedagsfirandet på stenen, så fick vi plötsligt se råbocken bredvid båten. Han tänkte  simma över viken men vände tillbaka mot Klockerud (stavning?)  när han upptäckte oss. Det gick märkligt snabbt för honom att ta sïg fram i vattnet. En simmande råbock har vi inte sett här förut från båten, men väl älg och bäver
 
 

Tvättbänk...

... hade vi i alla fall med oss hem ifrån Karlstad idag! Jag hade hittat den på Blocket och vi fick den till ett hyfsat pris, den ska stå i tvättstugan på Liane. Nya tvättbänkar är orimligt dyra! I morgon kanske jag bärgar ytterligare ett klipp från Blocket. Det är rätt suveränt men det kommer jag inte att berätta om förrän om några dagar. Just nu fyndar vi en del på Blocket både jag o gubben, fast i olika dimensioner och olika prisklasser. ;-). Bra med återanvändning både via Blocket och via Second Hand-butiker. Vi använder det mer och mer.
 

Firat en födelsedag ....

 
... har vi gjort idag tillsammans med goda vänner på en sten i sjön! Vi hade med oss grillkött, jordgubbar med vispgrädde och slisk till kaffet och alla tillbehör. Vi hade en trevlig sen eftermiddag och kväll med fantastiskt väder och vacker utsikt över vattnet och mysigt småprat. Det blev förstås tutande i horn, "skönsång" till jubilarens ära och till och med saxofonmusik med bl.a. "Ack Värmeland du sköna" Det är tjusigt ut över vattnet. Gissar att det hörs långt.
På vägen ut genom viken passerade vi ett husbygge. Det är i Signebyn; PG;s och M-L;s. Himla fint blir det att bo där, ganska nära vattnet. På hemvägen från firandet så hade vi en simmande råbock bredvid båten. Jag lägger ut bilder ´på den i morgon bitti.
 
 

Älgar på E18 idag!

 
 
Ko med två små röda kalvar tog sig över vägen idag på förmiddagen när vi åkte till Karlstad. Kon stannade på vägen och väntade in kalvarna och vi stod lugnt och väntade i våra bilar. Vi hade sett dem på håll. Det är precis före avtagsvägen till Nysäter - Arvika. Tur när det går bra!
 
 
 
 

HD-dag

Kanske blir det en HD-dag idag!

Östra Silen är så vacker!

Hemfärden i natt med Busterbåten var magisk!
 
 
Det var fint när vi gav oss ut också igår, sen eftermiddag.
Testade lite med djupriggen, men ingen fiskelycka. Det fanns mycket fisk på ekolodet från Högbergsholmen och längre ut, men ingen ville nappa.
Här hos T och A-M gjorde vi strandhugg, grillade våra korvar och fick dessutom träffa S och K på Lutefôra samt dotter med de två små barnbarnsgossarna (riktiga sötnosar tvillingar!). Kvällssolen är vacker från altanen.
Det här måste vara Ingrids skrivarstuga! Fint läge!
 

På sjön med Busterbåten ...

... var vi i kväll. Publicerar bilderna imorgon, från en magiskt vacker hemfärd över sjön Östra Silen.

Nöjd liten Bill!

 Lille Bill är nöjd med att ha pappa hemma igen!

Björklund resonerar bra!

http://www.expressen.se/nyheter/val2014/vad-ska-du-gora-at-klyftorna-i-skolan-1/
Visst måste skolan förstatligas om vi ska kunna tackla grundläggande problem i svensk skola!  Då kan exempelvis inte staten längre klaga på snåla kommuner som struntar i att  höja lärarlönerna, då har man makt att själv göra det istället - i ett penndrag!  Det är populärt att skälla på Björklund och allt han har gjort är inte lysande. Men mycket har varit bra och hans analys av läget ser ut att stämma med verkligheten. Hans tankar om att åter förstatliga skolan är kanonbra!

GRILLEN FÄRDIG!

Skål!
Roland ringde mig på mobilen igår och ville att jag skulle komma inom o kolla på grillen när jag kom  hem från jobbet. När jag kom dit satt han där och väntade med bubbel! Grillen var äntligen klar!!!
 
Klart! Och uppe på taket hade han satt  en metallhuv och gjort en öppning under för att röken skulle kunna gå ut där.
Längst ner i grillen är ett galler att lägga kol / ved på. Det går att ha i två lägen, ett  med stenarna under, de  som ligger bredvid, så kommer kolbädden  högre upp eller utan stenarna, då kommer kolbädden längre ner.  
 
 
Rejäla handtag hade han svetsat på gallret för det är rätt tungt att lyfta upp.
Själva grillgallret hänger i kedjor i taket och kan lyftas ner och upp som man vill. Ner om man vill grilla och upp om man vill ha ved i och göra en brasa.
Det är handtag påsvetsade här också så att det ska vara lätt att lyfta.
Så här ser grillen ut med grillgallret på.
Bredvid har  han gjort ett avlastningsbord med en skifferplatta på. Nu var plattan rengjord och fin. I stubben kan man förvara saker som behövs för grillningen, typ olja och kryddor,  och hänga redskap på armeringsjärnet / krokar.
 
Nu är i princip grillen klar. Den skulle ju från början bara bli en cementring med galler på, men har alltså utvecklats under arbetets gång. Vi har pratat mycket om utformningen av den under de senaste veckorna. Roland har haft nya idéer varje dag om vad och hur det skulle gå att göra.
 
Och igår blev inget undantag. Facklor eller lampor har varit en fundering. Igår kom ´vi på att man nog istället kan  göra små hyllor på träkonstruktionen och ställa marshaller på dem. Sen kanske det framöver blir ett vindskydd åt söder och väster där vinden tar i som mest. Bäst vore att ha som en rullgardin som man kan dra från sida till sida vid behov. Men det är inte så vanligt och vi vet inte riktigt vem som har såna. Kanske inte ens finns färdiga utan måste bli nåt specialbeställt.
 
Nu är grillen i alla fall i stort sett klar och det ryms 12 personer sittande vid borden och ytterligare 6- 8 som kan sitta vid bänkarna. Som borden är placerade kan man sitta 10 - 12 personer runt grillen om man vill göra en brasa och alla sitter runt elden. Tanken har ju varit att detta ska gå att använda både som grill och som plats för en brasa.
 
Invigning blir nog till midsommarhelgen när vi får hem Bill-familjen och  kusinen Bobo-familjen.

Kor vid sjön!

Så här idylliskt är det,  strax efter man lämnat hemmahamnen i Signebyn. De här korna ser ut att må bra! Ägaren är  Daniel i Gyltenäs. Fast han bor inte i Gyltenäs längre utan i arrendatorsbostaden vid Prästgården i Sillerud med sin familj. Vi är glada över att han har djur här, det är fint att se.
De får gå här med sina kalvar.

Grillen nästan klar!

Grillen blev klädd med nåt eldfast inuti, utanpå blev puts. Själva stommen är en cementring. Bänkar runt om som slipades och oljades igår.
 
Igår blev det galler i, ett i botten för kolen och ett överst för grillning. Det översta  ska få bra handtag påsvetsade idag så man kan lyfta bort, lägga i kol eller  elda med ved i den. Bredvid blev en stubbe, avlastningsbord med plats att hänga grejer ska det bli och ställa in saker i. Ovanpå stubben  en skifferplatta som gjordes rundad med någon maskin.
Härifrån kom grillgallret, vet inte vad det heter på proffsspråk.
Mycket jobb har det varit och en del återstår.

(S) tar död på landsbygden!

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/framst-landsbygden-drabbas-av-ett-samarbete-mellan-smp_3654228.svd

Skurat stolar!

Jag har ägnat en del av dagen åt att skura stolar på Liane. De är inte nya men i förvånansvärt gott skick och duger ett tag till. Nässjö stolsfabrik kom de ifrån någon gång i mitten på förra seklet. Sen är de ommålade några gånger. Några har stått i uthus. Nu är de  rena. Skrubbsvamp var perfekt och att vara på gårdsgrus funkade. Vattnet rann bort och det var renligt. Det torkade bra i solen o blåsten och inga myggor. Idag skulle ha varit Majs födelsedag, 87 tror jag om jag räknade rätt, vi pratade om det. Roland höll på med grillen på andra sidan huset hela dagen. Visst finns sorgen och saknaden där efter de gamla som lämnat oss.

Rundvandring i trädgården!

Nypa vissna penséer är kontemplativt på något sätt. Jag gillar att hålla på med det en ljummen försommarkväll när gubben är borta på möte. Det tar en god stund för jag har massor. Men om jag håller efter dem så fortsätter de att blomma jättelänge. De fortsätter liksom tills de går i fröställning så om jag förhindrar det så blir blomningen lång.
Tujan här skulle bli tre meter, det minns jag att försäljaren sa när jag köpte den lilla busken. Nu är den betydligt högre, vågar inte gissa hur hög. Vi funderar varje år på om den ska kapas ner. Men än står den kvar. Jag vill egentligen ha ett fönsterglas där istället vid altanen, som vindskydd.
De här hade jag med hemifrån Bäck, mitt föräldrahem. Glömde vad de heter, men visst är det Iris. De trivs här och förökar sig friskt, överlever torka och vanvård.
Perennarabatt kallade min mamma detta. Men det låter så ambitiöst. Mycket är vildvuxet; Blågull och Akleja, så det är väl ett mellanting mellan rabatt och vildmark.
Kul att blommor inte behöver stå inne på fönsterbrädan för att lysa upp ett rum. Den här Rododenron på norrsidan, syns väl in genom fönstret.
De flesta blommorna runt mitt hus är förstås krukorna med Pella, penséer, Hänglobelia, och Margueriter. I stort sett samma i alla krukorna. Tacksam kombo. blommar länge.
 
Lite suddig är bilden, men den ska föreställa en närbild på Blågull. Den är också en som invandrat på egen hand. Tror inte jag har planterat någon, nu är det många. Och glad för det är jag.
Daglilja, de blommar mycket och tacksamt i år.
Akleja finns också i alla möjliga färger. Det är en oplanterad rymling, som förökat sig i mängd i rabatten, men jag gillar dem och har inte hjärta att ta bort.
Under fönstren är det också som vanligt Pellor, omgivna av vita blommor  och blå Hänglobelia.

Examensdag - skolavslutning!

Grattis till alla barn som nu får sommarlov!

Skolan nu och då!

Så här före examensdagar så finns en artikel om hur kaotiskt det kan bli i skolan.
http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/rapport-fran-en-vartermin-i-kaos/
Det verkar vara en lång autentisk beskrivning av en lärarvikaries förnedring och misslyckande. Det är förstås också på något plan en autentisk beskrivning över en del av problemen i skolan med bristen på redskap att åstadkomma den ordning som elever och PISA-undersökning efterlyser i svenska skolor. Nu ska man inte tro att det är så här överallt. På många håll fungerar både klasser och lärare alldeles utmärkt.  Men det finns mycket att diskutera i anslutning till artikeln;  bristen på ordningsredskap, bristen på ledarskapsutbildning i de senaste decenniernas lärarutbildningar osv.
 
Det som också slår mig är ju att en journalist tror att han kan hoppa in i en svensk skola och klara av lärarjobbet, mot bakgrund av att han, liksom alla andra, själv har gått i skolan. Om jag skulle hoppa in tvärt som journalist så skulle inte det heller bli så bra, ganska kaosartat tror- jag, precis som det blev för den här journalisten som lärare. Jag inbillar mig inte att jag skulle kunna vara journalist för att  jag har läst tidningar. På nåt sätt så finns tron på att vem som helst som har varit elev kan gå in och fungera som lärare och klara av jobbet. Det är som att man tror att elevrollen och lärarrollen är den samma! Det är den inte. Det ställs olika krav på de olika rollerna och man kan inte lära sig att bli lärare genom att ha varit elev! Det är en klar insikt när man läser den här artikeln.
 
Samtidigt kan jag tycka att skolan ska ha redskap för att upprätthålla arbetsron i skolan i alla lägen, det borde inte vara personberoende. Skolan borde få möjlighet att upprätthålla grundläggande arbetsro utan att det ska hänga på den lärare som för tillfället finns i klassrummet. För den stora skillnaden tror jag inte går mellan skolor utan mellan klassrum, allt för mycket lämnas över till den enskilde läraren när det gäller att skapa förutsättningar för lugn och trygghet i elevgruppen. När man sedan kombinerar det med att lärarutbildningarna under lång tid tagit lätt på ledarskapsutbildning och att det inte längre finns formella redskap för att upprätthålla ordningen, så blir det problem.
 
Facket bekräftar den bild som ges i artikeln
http://www.dn.se/nyheter/sverige/lararfacken-bilden-av-skolkaoset-stammer/
 
Mycket att fundera på efter genomläsningen alltså.

Lupinerna är vackrast nu!

Och massor är det efter våra vägar! Bilen tagen från Litorpebacken ner mot Ligärdet och oss.

Erik Lindorm är nattstånden!

Jag var sugen på att läsa något riktigt romantiskt och smörigt med smäktande vackra beskrivningar av natur och kärlek. Tänkte att Erik Lindorm skulle funka, hade något minne som slog an en sträng åt det hållet. .
Men NEJ! Det var helt omöjligt och jag har ändå skummat igenom nästan hela boken. Han syn på kvinnor och kärlek känns inte alls klassisk och universell, bara nattstånden och omodern och fördomsfull. Ibland blir det ju så med det skrivna ordet, det kan stämma för sin tid men blir fjantigt något sekel senare. För att kanske komma igen efter några decennier. Osvuret är bäst!

Vid Blåsåsen

Vår byväg ska bli rakare här o där. Just här pågår arbetet vid Blåsåsen.

"Hej" på dressyrkurs

Han är livlig men läraktig. Här ska han sitta still i ringen utan husse medan de andra går runt honom.
 
 

Grill med bord o bänkar blir det!

 
Just nu lutar det åt två såna bord. ¨Då kan man sitta sex vid varje, sammanlagt 12 personer. Bordet blev till idag.

Köp svenskt!

Sverige är absolut i särklass i världen när det gäller att producera bra mat. Det ska vi vara rädda om och handla svenskt, även om det kostar några kronor mer. För det är lite dyrare att föda upp lyckliga grisar och att inte använda  antibiotika till friska djur. Som konsumenter har vi makt när vi väljer; makt att se till att svenskt jordbruk finns kvar. I Danmark skärps redan nu kraven på grisuppfödningen efter svenska bojkotter.
http://www.dn.se/debatt/vart-val-av-importkott-avgor-om-vi-ska-klara-resistenshot/
 

Ungar o ägg i barnbarnens holkar!

 Vi satte upp holkar i trädgården på barnbarnshöjd och med avtagbara tak så det skulle gå att se vad som fanns inuti. Nu är det sju talgoxungar i Isaks holk.
  
 
Och det är två flugsnapparägg i Moses holk
 

Senaste nytt från grillplatsbygget!

Grillen börjar ta form nere på gården, hittade en gammal tegelsten från 1896 troligtvis sen någon renovering av gamla gårdshuset som stod på denna plats. 118 år har förflutit mellan byggarbetena, undrar vad han hette han som ristade in årtalet den gången.
Det tickar på med grillplatsen, den blir omsorgsfullt gjord, med lite improvisationer efter hand. Här är själva grillen på väg, den har fått en datering upptill, väl synlig. Inmurad nertill är en sten som kom fram i grävningen. Den var sotig vid upphittandet och daterad 1896. Här stod det gamla huset på Liane Gård, det som revs 1949 i samband med att det nya byggdes.

Odling i pallkragar!

I år har min pallkrageodling på altanen fungerat riktigt bra. Gräslöken frodas och skördas ofta, basilikan köpte jag i kruka, timjan finns också, sallad i två olika åldrar, dill förstås. Och så har gubben ett potatisstånd där uppe till vänster.  Förra året klantade jag mig och sådde ringblommor o krasse. De bredde ut sig över alltsammans så det blev inget av grönsakerna. Det här är perfekt, skulle kunna vara en pallkrage till.
 

Mycket varg...

... har vi i Värmland. Just nu säger länsstyrelsens Maria Falkevik i ett radioinslag att vi har 30 revir i länet och det har varit föryngring i 20 av dem. Det innebär att hela länet i princip är täckt av vargrevir. Omräknat i antalet vargar så är det 200 djur bara  i Värmland. Det är alldeles för tätt för att vi ska få en god balans i naturen med varg / lo / björn och deras bytesdjur som är bl.a. älg och rådjur.
 
Värmland kommer att ändra karaktär framöver. Älg som vi är vana att se till vardags kommer att bli  ovanlig och våra tamdjur blir i högre utsträckning  vargmat. Trist utveckling som har fått skena tack vare en politisk lekstuga mellan Sverige och Bryssel, initierad och understödd av de organisationer som stödjer ett betraktarperspektiv på situationen, bl. a. WWF, Rovdjursföreningen, Naturskyddsföreningen. Vi som bor här är maktlösa och kan bara åse katastrofen som är i antågande, en kollaps av det vilda djurlivet, så som vi känner det.

Sista arbetsveckan ...

.... med elever startar nu. Sen blir det lite efterarbete på skolan och sommarlov. Vädret ser ut att hålla i sig ett tag framöver. Det är soligt och fint. Man kan sitta ute på kvällarna och njuta och det gör vi ju. I Norge är man ledig den här dagen, annandag Pingst. Det var vi förr också innan nationaldagen blev helg. Gissar att det kan bli många besökare i Årjäng idag med shoppinglystna från grannlandet.

Janssons- frestelse- knyte...

 
... hade vi till den här vackra utsikten i går kväll. Det blev bra och trevligt med ett gäng i olika åldrar samlade. Minstingen Johannes klarade kvällen fantastiskt, stort tålamod fast han bara är 10 månader. Janssonarna smakade som de skulle.  Desserten var läcker. Rabarberkompott i botten och så en kräm ovanpå, eg. brödsmulor sen och så avslut jordgubbar på toppen. På norska heter den nåt som låter som "gömda tjejer" men jag minns inte exakt.
 

Lilla barnbarn Lovis i Umeå

Hon ser ut att le milt den söta lilla tjejen! Just här är hon rätt lik sin mamma Malin när hon var liten, men Lovis är lite tjockare i kinderna.
Nu åker vi iväg med vår Janssons frestelse på knyte

Lille Bill o Bobo

Barnbarn lille Bill slår idag knytnäven i bordet och ropar "Fafa" (farfar!) Det tar sig! Vi ska skypa nu vid femtiden.
Pappa Markus börjar hemresan i natt svensk tid och hämtar på dagis i morgon.
Bills kusin Bobo gillar traktorer. Det blir kul när de kommer hit snart allihop, med traktor o fyrhjuling o sånt!
Senare idag bild på barnbarn lilla Lovis

Jansson-knyte-projekt ...

... ser det ut att bli ikväll någonstans  åt Leverhögen till.

Boberg - var är du?

Fyra dagar utan skymten av Boberg! Vi spekulerar i om han kan ha gått till de sälla jaktmarkerna med hjälp av räven som går här?  Eller om han gjort en längre förflyttning i sökandet efter passande hönor? Lite tomt är det efter honom. Senare idag blir det nog en bild på lilla Lovis!

Mer från NYC med Markus o vänner

Festlokal på hotellet The Standard, där kompisen Gabbe hade konferens förra veckan. Jag fortsätter alltså oblygt att snylta på andras resor, jag som aldrig reser själv. Sonen Markus är i New York för att fira en god väns födelsedag.
Central Park, Peter o Markus. Softballturnering pågår. Är det New Yorks Vasaparken kanske?
Harlem
Många kyrkor finns det förstås
 Lammsliders på Locanda Verde. Robert De Niro tycks vara en av ägarna till restaurangen.
 
Ingen slump att det har blivit en hel del italiensk mat. Åtminstone Markus gillar det. Mats har spekulerat på sin Facebook om man kan gå upp 12 kilo på fem dagar i New York och det kanske är helt rimligt med så här mycket god mat.

Falsk honung

http://www.testfakta.se/livsmedel/article97531.ece
Tänk att vi blir så lurade när vi köper honung! Det kan vara bara socker, fast det kallas honung!
 

Markus m vänner i NYC

 
Jag som inte reser själv snyltar gärna på andras resande. Äldste sonen Markus är i New York med goda vänner o skickar bilder. Här är det Ömer o Mats. De bor på Bowery Street tror jag.
 
Peter S tar kaffe på Eataly
Utanför Habana
Vid Flatiron Building, en dag med regn, annars plus 28 grader.
Någonstans i Soho
Livets mening enl Markus!
 
Dessert på mexikanska krogen La Esquina
Frukost på Habana

Föraktet för landsbygden ...

... skriver Göran Greider  insiktsfullt om i en ledare i ETC. Detta är en text som alla borde läsa! Det är ett viktigt budskap han förmedlar och kanske grunden till en del av det som händer just nu i Sverige, fast vi inte ser det.  Få har uttryckt det här tysta, outtalade fenomenet så mitt i prick som Greider.
http://www.etc.se/ledare/det-nya-foraktet-landsbygden
 

"Gutta på tur" I NY

Här är vännerna som äldste son Markus är i NY med just nu för att fira Jespers födelsedag. Här urskiljer vi några välbekanta ansikten, Ömer, Mats, Peter och Jesper bl.a.
 
Att döma av bilder som droppar in därifrån handlar det mycket om god mat ;-)
 

Taxvalpar har vi kollat på idag!

Hane ska vi ha, han ska heta Severin (Seffrin) och de här två tror jag blev toppkandidater till slut. Men kullen är så jämn så det var svårt att på ett par timmar få ordning på vem som var vem. Tror att detta är Ceasar och Herkules, men favvosen så här långt var de i alla fall. Sen kan allt ändra sig förstås. Vi väljer som nr 3, inte som nr 2 som jag trodde. Det betyder att när vi kommer för att slutligen välja vår hund så finns två hanar kvar. De ser ut att ha bra hårlag för att vara strävhårig tax, inte så mycket trimning förhoppningsvis. Det var lite jobbigt med Oskar, hans päls krävde trimning minst tre gånger om året.
 
 
Vi blev väl mottagna av familjen Hellsten - Boman och hade en trevlig pratstund om gemensamma intressena jakt och hundar. Det tackar vi för! Tisdagen den 17 :e juni ska vi hämta hem den som blir vår valp. Då kommer vi att sjunga för en födelsedag också! En viktig dag!
 

Lilla Lovis har katten till fotstöd!

 Nu åker vi o kollar på taxvalpar. Återkommer med bilder på dem i kväll eller imorgon bitti.

Bridle Trails State Park ...

.. bor Mattias i kanten av i Seattle. Det är en park liksom inne i staden Seattle, stadsdelen Bellevue, åtminstone ser det ut så på kartan. Jag har ju aldrig varit där så jag spekulerar mest nu ;-)  Här är några bilder vi fick nu från en promenad i omgivningarna runt huset, dels från själva parken, dels från vägen som leder fram till deras hus. Det bor ju i slutet av den här vägbiten om jag förstått det rätt. Det är väldigt mycket häst i området, stallar och ridvägar. Det handlar tydligen om familjehästar som hobby, inte  om hästsport.
 
 

Smörgåstårta!

Länge sedan var det. Men igår kväll, torsdag, blev vi bjudna på smörgåstårta hos goda vänner. Sinnika på Stationscafét gjorde den enligt önskemål, mycket lax var det i.

Bill tränar fotboll!

Nu när fadren är borta så tränar Bill fotboll med mamma som också var fotbollsintresserad som barn! Här satsar han allt för att få till ett bra skott!

Imorgon fredag ...

... nationaldagen åker jag o Roland och kollar på taxvalp en bit söder om Mariestad! Det ska bli så spännande! Vi får inte ta med lille Severin hem då men vi ska bestämma oss för vem som är vår favorit och nr två i valpkullen. För vi står inte först i kön för att  välja, vi är nummer två i kön. Vi har fått mer bilder från Mattias nya bostads omgivningar i Seattle och jag lägger ut dem i morgon bitti. Och imorgon kväll blir det förstås taxbilder

Nytt kunskapsprov vill Skolverket ha!

Man tar sig för pannan! Ett kunskapsprov till! Och ingenstans kan man läsa att det ska tas bort några av de redan existerande. Det som kunde förväntas vore en gallring i de Nationella prov vi redan har, men enligt Skolverket är de bara ett stöd för betygssättningen. Det behövs ett nytt prov för att utvärdera kunskapsnivåerna nationellt. Pisa duger inte eftersom svenska elever presterar så dåligt där! Hjälp!!
http://www.expressen.se/nyheter/skolverket-vill-se-ett-nytt-kunskapsprov/
http://www.dn.se/nyheter/sverige/pisa-avslojande-vacker-starka-reaktioner/
 

Till New York ...

... är son Markus på väg just nu. Ringde hem i eftermiddags innan planet lyfte. Det är "Gutta på tur" som man skulle säga i Norge, killkompisgänget som ska hjälpas åt att fira en jämn födelsedag under några dagar, fast inte sonens, det är Jesper T som fyller. Lille Bill får klara sig med mamma, moster, morbror, kusin, morfar och mormor. Asch, det kommer att gå bra för  honom med så många runt sig. Kanske värre med fadren! ;-) Har nog inte varit borta så länge i sträck förut från lille sonen.

"Styckerskan från Lilla Burma" av Håkan Nesser

 
Nu har jag läst den och det gick fort, som alltid när det är en Håkan Nesserbok. Tänkte ett tag att jag skulle sluta läsa Nesser för hans böcker är lite ruggiga. Han beskriver ofta barn som är utsatta på olika sätt under sin uppväxt, utlämnade till kaotiska vuxna. Och det är jobbigt att läsa om och leva sig in i. Jag brukar numera försöka välja lite mer feel good, både när det gäller böcker och TV.
 
Men samtidigt är Håkan en briljant författare, så jag kan inte låta bli. Jag gillar hans metaforer och målande beskrivningar av svåra känslor. De första sidorna i den här boken är gripande välskrivna, ett gott exempel på "In media res" (stavas väl så?) :
 
"Innan han nådde dörren slog sorgen omkull honom. Den kom bakifrån som en orkanby och han föll handlöst till golvet. Blev liggande där som i kramp innan han lyckades knäppa sina händer och be Gud om kraft.
    Kraft att ta sig ner till köket, samla barnen runt bordet och berätta."
 
Och en bit in i boken:
 
"Hon har levt med den motsatta sanningen i snart tjugo års tid, och plötsligt vänds allt uppochner .Plötsligt skrivs allting om, och ...alla förbannade dagar och nätter och plågor och sömnlöshet och meningslöshet punkteras, och allt drunknar i ett stinkande gapskratt från underjorden."
 
Och i slutet:
 
"Satte handen för munnen och betraktade honom med en min som han inte kunde utläsa. Som om hon just fått syn på något som legat sopat under mattan i så många år att hon inte längre kunde identifiera det. Eller också var det någonting helt motsatt, någonting alldeles nytt och obegripligt."
 
Trakterna kring min barndom lyckas han alltid ha med i boken förstås, runt Hallsberg, Kumla och så, även om han inte beskriver dem i verkligheten.  Det var nog därför jag började läsa Nesser, "Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö" var den första. Sen har jag väl  hackat i mig det mesta han skrivit, lite vart efter och några filmer. Han är en av de där författarna som jag gärna läser om.

PISA-proven missvisande???

DN har gjort en undersökning om hur PISA-testerna fungerat i praktiken och finner märkliga resultat. Eleverna har alltså gjort PISA-proven under en period när de gjort (12 delprov i !)  Nationella prov. De har varit rejält prov-trötta och omotiverade. Eftersom PISA-proven inte varit betygsgrundande och ingen ens fått reda på resultaten så har eleverna helt enkelt struntat i att anstränga sig.  Elever som har toppresultat på Nationella prov o kanonbetyg har alltså tydligen inte sällan dåliga / medelmåttiga  resultat på PISA. Märkligt!
http://www.dn.se/nyheter/sverige/darfor-kan-pisa-testet-vara-missvisande/
http://www.dn.se/nyheter/manga-tog-den-inte-pa-allvar/
http://www.dn.se/nyheter/skolorna-ar-olika-men-pisa-resultatet-ar-liknande/
 
Om man ska fortsätta med PISA kan man förstås funderar på, men framför allt måste man ta sig en funderare på om det är vettigt med den mängd Nationella prov som vi har i skolan. Det handlar ju inte om ett prov i varje ämne, det är ett antal delprov. De rycker sönder undervisningen under långa perioder och slukar massor av lärartid i bearbetning, både före och efter.  Sett i internationellt perspektiv har vi väldigt många prov av den typen.

Björkrumsdagen!

 
Idag har vi kämpat med björkrummet på Liane, det är alltså det som var finrummet hos Nils och Anna
.
Tänkte ju ha en uppstoppat älghuvud där i hörnet, men det billigaste jag hittade kostade 19,000 SEK så det blev ett gammalt troféhorn istället. Det får duga som illusion av en älg som går igenom björkskogen. ;-) Stammarna sitter som berget, jag har dragit och försökt rubba dem men det går inte. Barnbarn ska kunna springa runt dem. Rullgardiner och några enkla gardiner fattas, ja och så lite lampor här och där. Annars blir det så enkelt som möjligt.

Taxvalp ...

... har vi beställt och till helgen åker vi till Mariestad och Spännaregårdens kennel för en första titt. Det ska bli så roligt! Lille Severin, som han ska heta, får vi hämta om ett par - tre veckor! Severin ska alltså uttalas "Seffrin" som han på Litorpet.

Mattias i nya huset

 
This weekend we finally moved in to our new house!
Här sitter han nu son Mattias, äntligen herre i eget hus! Firar helgens inflyttning i huset i Bridle Trails Seattle. Uppackning börjar nu av saker som legat länge lådor.
 

Lilla nya barnbarn Lovis!

Cute little baby !
Hon är så söt!
Dotter till Malin o Kristian i Umeå, lillasyster till Elias / Moses och Isak, född  18 maj. 
 
 

Byggboom med Attefallshus!

Man väntar byggboom med Attefallshus. De nya husen som får byggas utan bygglov men med anmälningsplikt får vara 25 kvadratmeter på mark men 4 meter höga. De kan alltså bli sammanlagt så där 40 kvadratmeter stora i boendeyta! Bra! Beslut väntas i dagarna.
 
Friggebodar får man också bygga men de får bara vara tre meter höga och 15 kvadratmeter på mark.
http://www.svd.se/naringsliv/investera/bostadsaffar/ny-lag-vantas-leda-till-byggboom_3612086.svd

Kväll med Busterbåten idag igen!

Och vi firade en god väns födelsedag med grillfest och sång och hornblåsning. 25 grader varmt i luften och 17 grader i vattnet är det nu.
 
I morgon bitti blir det de första bilderna på lilla Lovis här på bloggen

Skypat med Mattias!

Medan vi lajade runt på sjön igår så släpade Mattias med flyttlass in i nya huset i Seattle. Idag skypade vi och gjorde en rundvandring tillsammans inomhus. Det är verkligen rymligt och fint. I garaget står deras nya bilar. Mattias har leasat en Nissan Leaf, tror jag den heter, en ren elbil. De är nöjda med huset men har inte hunnit renovera köket än. Nu kan de packa upp grejer som legat i lådor länge. Ler lite när jag på skypeturen ser möbler från mitt föräldrahem, exempelvis satsborden i teak. Mamma skulle bara veta var de hamnade till slut, men glad skulle hon bli.

Stockholm sista bilderna!

 
St Göran o draken är ett mäktigt monument.
Plötsligt pådrag med ett antal polisbilar och räddningsfordon ser vi på  väg upp till livrustkammaren, men i Stockholm vet man aldrig varför.
Eftermiddag i Vasaparken med lille Bill o modren
Stora kanan är lite för stor för att åka ensam sittande. Liggande på mage baklänges går bra.
 

Fira en födelsedag ...

... ska vi nu men inte i vårt hus! Vi drar iväg

Med Bill o Bobo på Skansen var vi

 
 
Ellas är räddare i nöden i bland och en nyttig sådan tror jag, av innehållsförteckningen att döma
Den här fullkomligt rysansvärda slänggungan på Gröna Lund såg vi uppe från Solliden ! Hur vågar man??? Samtidigt som Bobos pappa Robin berättar att han ibland jobbar på såna här höjder.
Snurra var kul
Bobo o Bill kröp till slut in i grottan vid marsvinen och råttorna. Det var himla kul!
 
Under den här kunde man se abborrarna genom ett fönster på nära håll
Här var andra fiskar som också kunde ses nära genom glas
Grisen var nog Bobos favorit, förutom en man som åt pannkaka! ;-)
Ett antal små kycklingar av olika sort, så söta
Och en annan av Bobos favoritet; marsvinen. Han sa till mig att han ville ha ett ;-))
Några olika ormar fanns förstås också här på Lillskansen

Ut med Busterbåten!

Trodde vi skulle komma iväg på eftermiddagen igår, men inte förrän halv åtta var dagens plikter klara. Då rafsade vi åt oss det viktigaste av mat och kaffe och drog iväg. Jag testade att trolla med min nya alldeles galna jättewobbler men inget napp. Alla gäddor gick på 18 meters djup och min "gäddmadam" går bara 4 meter ner! ;-) Varmt och skönt var det och trevligt sällskap hittade vi, även H.E. som vi inte träffat på länge.
Senare idag blir det bilder från Skansen med lille Bill

Kritik mot skolans nationella prov!

Ett antal rektorer har i en debattartikel protesterat mot utformningen av nationella prov i svensk skola. Man menar att proven sänker resultaten i svensk skola eftersom de rycker undan tid som kunnat användas till vanlig undervisning. Mängden prov och hur de är utformade måste kunna diskuteras öppet. Jag tycker att det borde räcka att testa kärnämnena; svenska, matte och engelska. Och proven behövde nog inte vara så omfattande. En hel del skulle kunna rättas centralt om de kunde göras på dator. Som det är idag så är arbetsbelastningen på lärarna runt nationella prov gigantisk, vilket framgår av artikeln. När man ser det sammanräknat är det oerhört många timmar.
http://www.dn.se/debatt/nationella-proven-sanker-resultaten-i-svensk-skola/

Med Bill på kvarterskrogen, "Italienaren på hörnet"!

 
"Keep on rocking" är temat här! Roland lärde Bill att slå knytnäven i bordet, sen höja armen och hojta "Keep on rocking". Bill älskar det här och gör det hela tiden! För att vara så liten (2 år)  har han mycket humor, busar mycket och älskar att showa till det med kroppsspråk, mimik  och ljud. Han trivs med att vara medelpunkten för allas uppmärksamhet.
 
 
Grissini är aldrig fel och underhållning på telefonen funkar för honom.
Just den här pastan föll i smaken, Bill åt en hel del, helt oväntat. Man vet aldrig säkert innan vad som gillas, han väljer mat kräset, bestämmer själv.
Senare idag kommer mer bilder från Vasaparken och från besöket på Skansen.