P-Gs och Marie - Louise son ...

... föddes i bilen, i en BMW, på E18, på väg till BB, natt till lördag. Ambulansen hann fram att möta när lille Alvin gjorde entré i denna världen. 3,9 kg tung och 52 cm lång. 

Det kan ju verka helt följdriktigt att sonen till en känd rallyförare ska födas i en bil!

Men kanske lite utanför planerna ändå!

Grattis i alla fall båda två från mig och Roland!

http://www.expressen.se/nyheter/1.2608356/rallykungens-son-foddes-i-en-bmw

Hemväg från jakt i Jämtland


Jämtländskt landskap


Bilden tagen vid ett tidigare tillfälle, det var för mörkt för att ta bra kort när vi åkte hem här.


Hade vi till höger om oss på hemväg, borde rimligen vara Ovikenfjällen, söder om Åre.


Det här ser ut som Dalarna

Ålåsen o stugan lämnade vi tidigt ...

på morgonen  lördag. Och solen gick upp över sjön, så fint! Det var svårt att slita sig! Men vi ville försöka hinna hem till en liten bjudning på kvällen. Fast det gick inte så bra, det var ordentligt halkigt den första delen av resan och vi vågade inte köra på som vi hade tänkt. Det blev krypkörning många mil på frusen vägbana, tills vi mötte en sandbil. Och den körde mitt i i vägen, sandade liksom halva bägge körbanorna samtidigt, så det gick att ta häng på mittenhalvan medan resten av vägen var isig. Ny variant och hälften så dyr förstås som att sanda hela vägen. Man använder visst inte salt här uppe.
Neråt från Ålåsen mot Laxvik om jag minns rätt nu.

Kolla hur solen färgar trådarna gula!

Jaktavslut

Här är en bättre bild än den tidigare.


Här ser jägarna verkligen tyngda ut av stundens allvar. Jag tänkte att jag får försöka säga något som får dem att tina opp lite. Med barnen så brukar det hjälpa att be dem säga "svinskit", men det passar sig inte för vuxna män.

Efter en dryg veckas eremitliv i skogen med bara jakt så trodde jag att de blir nog glada om de tänker på hemmet, så jag bad dem tänka på sina fruar. Och då blev de jätteglada! Se nedan! Jag tror att de fått lite hemlängtan i alla fall.  


Mer bilder från Jämtland kommer i kväll

Ålåsen - här bodde vi


Utsikt från sovrumsfönstret i soluppgången


 Med utsikt ner över sjön
Ålåsen ser sömnigt ut men har sina pärlor, här är en av dem.

Skyttmon

... var vi också i, vid Ammerån. Om Skyttmon skrev jag mycket förra året vid den här tiden så jag upprepar inte, bara hänvisar till oktober månad 2010 på min dagbokslista här bredvid. Skyttmon har en spännande historia, värd att läsa om.


Skyttmon i år i alla fall.
Barrträden står raka som spjut här i stenfälten och vackert är det. Om man har tur (otur?) så kan man skymta björn mellan stenarna och träden, det finns många här och man ser spår ofta. Förra året hade nallarna krupit ner i ide när vi var här, då var det minus 16 grader och snö, men i år var det bara runt nollan och ingen snö så de var vakna än. Men jag såg ingen fast jag spejade och letade spår ;-). Kan inte låta bli att undra varför barrträden är så raka när alla björkar är krokiga och veliga? För hårt klimat kanske för björk egentligen?


Fina promenader i vackra omgivningar blev det.Ammerån från förra året då vi hade en del snö. Ån är delvis naturreservat.

Strömsund ...

... åkte vi till en dag för att shoppa lite extra och se omgivningarna. Det är ett märkligt landskap runt Ströms Vattudal. Det är mytiskt och mystiskt. Jag förstår om Beppe Wolgers blev inspirerad till berättelsen om Dunderklumpen och jätten Jorm. Den kan vi utantill sedan många år när barnen lyssnade på den många hundra gånger!


Men Strömsund är dråpligt på många sätt. Samhället måste vara mindre än Årjäng och ändå är det mesta av trafiken enkelriktad! Fast det knappt kör några bilar alls, inte ens en lördag som när vi var där! Gatorna är hyfsat breda också. Måste vara en idé från en trafikplanerare från Stockholm.

 Sen är mycket stängt också, till och med  loppisen som jag sett fram emot och som skulle vara öppen lördag. Han som ägde den hjälpte en kompis att byta fönster och hade stängt butiken, skulle komma vid påringning stod det på dörren,  men jag ville inte störa och det skulle ta en stund att vänta på hans ankomst. Vid såna arrangemang känns det som om man måste köpa nåt rejält och det tvånget är inte kul att ha över sig på en loppis.

Kolla noga in Ica-butiken bakom älgen! Där finns ett kafé som borde vara berömt i hela Norrland för sina macarons, (heter det väl)  de här fina pastellfärgade  kakorna som ser ut som små biskvier med fyllning emellan. De är nybakade här, smakar ljuvligt och finns i smakerna citron, blåbär och jordgubb tror jag. Citron är bäst.


Yngste sonen ringde ...

... från LA  just när vi fått in taxen i bilen och var på väg hem från Snarkil. Han hade läst blogginlägget och var också orolig för Oskar. Nu kunde vi lugna honom med att lille Oskar var i tryggt förvar på väg hem. 

Sonen berättade att han ska åka hem imorgon till Sverige igen och att han besökt 6 städer på en fantastisk resa i US. I LA hade han träffat vänner och f.d. chéfer kvar  inom EA som kunde berätta att försäljningen av BF3 går bättre än man vågat hoppas. De högt ställda förväntningarna är redan överträffade efter bara några  dagars försäljning och alla är glada och nöjda och gratulerar varandra till succén. Svenska Dice har medvind och jag vågar alltså tro att sonen och hans fru har jobben i Sverige  säkrade ett tag till. Man får tacka för det!

Mer bilder och text från Jämtland får komma imorgon istället! Det har inte varit läge idag att joxa med sånt.


Presenter ...

... fick vi idag. Tack för dem! en flaska bubbel (god!), en cd-film, ett vapenfodral och inte minst Marundes humorblad.

En uppkäftig tax har dom här också! Båda bilder associerar lite till oss och vårt hus och våra hundar.

Taxen hittad!

Han kom till Snarkil! Rune på Åsen ringde och frågade om vi saknade en tax. Jag mötte Roland i Faggebyn, han var på väg hem från ett möte i Årjäng, så vi åkte upp till Tollersrud till Per och Rune och fick tag i honom. Tydligen hade han blivit bjuden på en godbit och blivit kvar där så att det bara var för oss att hämta hem honom. Han kom glatt springande på vägen emot oss med hög svansföring, inte det minsta trött! Hur det nu kan vara så, Snarkil är en bra bit hemifrån, så där en 7 kilometer fågelvägen,   om han sprungit över skogen och ingen enkel terräng heller.
Skönt att han är hemma, jag har varit helt förstörd den här eftermiddagen, jättelessen och trott det värsta (som vanligt!).

Nu klockan 8 kvällstid är både taxen och vi hemma, men inte mycket nyttigt blev gjort, mest oro och lyssnande efter hundskall och bilåking.

Tur att vi fick honom till slut. Roland hade annars planerat att iförd pannlampa gå in i skogen där han försvann ur pejlen och försöka finna honom där. Det kunde ha blivit en dryg natt i mörkret. Tack alla som hjälpt till och lyssnat och letat, ingen nämnd - ingen glömd.EFTERLYSNING TAX!

Vi släppte Oskar här på förmiddagen idag söndag. Han fick upp en bock och ytterligare ett djur. Drev en stund i haget söder om Liane. Men vid halv ett -tiden tappade vi kontakten med honom eftersom pejlen slutade fungera. Nu har vi letat och lyssnat någon dryg timme utan att få kontakt och han har uppenbarligen slutat driva. Vi hör inget skall.
'
Om ni ser en olycklig och vilsen liten tax, ring till Inga o Roland!

Uppdaterat :  Nu är klockan snart fem och det börjar mörkna. Stackars lille Oskar som inte kommit hem än. Jag vet att han är mörkrädd. När han var valp och vi gick ut sent så vill han inte lämna mina fötter, gick alltid precis bakom i hälarna.  Jag har varit ute och kört och letat och lyssnat och frågat alla jag träffat på vägen,  men ingen Oskar. Mest rädd är jag för att han ska gå på några vägar och bli ihjälkörd, han har ingen respekt för bilar.

Allt blev kaos i och med detta idag, vi skulle ha varit ut till Harnäs på förmiddagen borde vi ha hunnit galant,  men det blev bara elände istället.

Mötte två räddningsbilar och en ambulans i Signebyn men det var falsklarm om röklukt hos en ensam dam.

Nu åker jag en gång till och letar och hoppas att han fortfarande kommer ihåg att en tax på drift ska gå hem i bakspår, fast vi oftast har hämtat honom istället för att invänta automatisk hemkomst. Jag är alldeles för lessen och orolig för att göra nåt nyttigt i alla fall. Så jag kan lika gärna fara i vägarna.

Ålåsen flygplats o skoterleder


Det finns ett flygfält i lilla Ålåsen, byggt av några entusiaster! Vi bodde ganska nära och lustigt nog slog min telefon över automatiskt till flygplansläge när jag gick hit!!! Hur kunde den veta att jag befann mig på något som var ett enkelt flygfält? Men det landade eller startade inga plan när vi var där. Kanske mer när det är högsäsong. Nu var det lite spöklikt i Ålåsen med en hel del fina hus, nya och gamla, men i stort sett alla var tomma.


Här är själva flygfältet med uppförsbacke i bägge ändar.Skoterleder utmärkta


Fryksdalen andlöst vackert

Vi passerade här igår på hemvägen men bilderna är tagna på vägen opp till Jämtland. Det värmländska Fryksdalen går inte av för hackor. Jag förstår att Svennis byggde ett fint strandhus på andra sidan Fryken. Senare under dagen kommer mer bilder från JämtlandDen egna sängen ...

... att komma hem till, är det bästa med att ha varit borta, säger en del. Och det finns tillfällen när jag håller med. Men jag skulle för allt i världen inte vilja vara utan den här veckans höstsemester uppe i Norrland. Det kommer mer bilder och lite ord när jag fått ordning på datorer och allt annat. Tills dess ska jag bara sova. Just nu har vi avverkat 79 mil och en dryg uppackning av allt och fått igång den första tvättmaskinen.  Skönt att ha en dag till godo innan jobbet börjar igen.


Idol och Skavlan ...

... blev det ikväll fredag. Ovanligt med tv-fredag, men så blev det alltså.

Idolvinnaren hoppas jag att jag hörde. Robin med den gamla Percy Sledge-låten "When a man loves a woman" var helt oslagbar. Han låter helt fantastiskt, vilken röst. Absolut  tryggt tonsäker utan att anstränga sig och han missade ingen ens av de höga. Han har dessutom en vacker, varm och fyllig röst i alla tonlägen, det blir aldrig skrikigt och gällt.

Hos Skavlan såg jag Stoltenberg och Stina Dabrowsky, (sen gick jag till sängs med dator och god bok). Båda är starka personligheter var och en på sitt sätt. Stoltenberg har en märklig kombo av känslighet och landsfaderlighet med fasthet i blicken. Den + hans berömvärda agerande i samband med Utöya, gör att han känns gjuten som statsminister så länge han lever. Det kan inte finnas någon som slår honom. Han är oförskämt snygg och har humor också, det är inte fel. Jag antar att hans ansiktes skiftningar framträder mindre i verkligt liv. TV brukar förstärka. Reinfeldt exempelvis ser ut som en stel mask i verkligheten men det blir alltså lagom mjuk nallebjörn på TV.

Stina hör till de här människorna som liksom tar plats och läcker en massa energi runt sin person, energi som någon måste ta emot. Det blir jobbigt för dem som sitter nära och Skavlan svettades mycket riktigt. Men Stina är så himla bra. Hon kan prata allvar och skoja och hon känns alldeles ärlig. Ovanligt idag.

Jaktavslut i Jämtland i Ålviken

Detta är den klassiska avslutningsbilden efter den årliga harjaktveckan. Hundarna är fr, v. Jazz, Snoa och Salsa.

(Alla hundar från Leverhögens kennel har dansnamn, vi har även haft Hambo, Valsa, Polka och Schottis exempelvis)
Gubbarna är Roland, Bosse och Anders.

Hararna är 11 st nedlagda under en veckas jakt här uppe. Roland sköt en för Jazz och det påstår han var den enda som det var förstaprisdrev på ;-) så den får hänga till vänster lite ifrån de andra. Bosse sköt 8 (!) varav två idag fredag för Snoa och Salsa en var. Anders sköt två för Salsa. Jazz hade uppe en hare en timme men den gick ner till byn och där tappade han. Sen jagade han en räv men blev strax kopplad. Till slut en hare igen, den gick på vägen och det kom bilar och det regnade. Nära att få skjuta den men den vek av från vägen några meter för tidigt. Sen var det för sent att släppa om igen och Jazz var för trött. Skitt!

Rutinen är att åka hem varje dag efter jakten, ge hunden mat, byta om, sova en stund, laga mat, äta, titta på teve en stund och så tidigt i säng för att gå opp vid halv sju nästa morgon.Det här är den lilla stugan i
Ålviken, bilden från turistinfosidan, sjön är Hotagsjön


Straffrabatt vill Breivik ha ...

... för att han skonade de yngsta barnen på Utöya! Här finns ett logiskt tankehopp någonstans men jag kan inte sätta på fingret på var. Tanken är i alla fall kväljande och det måste den vara även för de anhöriga till dem han dödade. Dessutom bör han ha straffrabatt för att beredskapen för såna här dåd var så dålig och det är också en svindlande tanke om man försöker genralisera den.

Jag har svårt att alls se det rimliga i straffrabatt. För mig är det självklart att för varje brott ska ges ett straff. Ok, det kanske blir flera hundra års fängelse på pappret, men då får det väl bli det då. I praktiken blir det livstids fängelse och det är absolut motiverat för grymma och bestialiska dåd som detta. Sen kan det finnas skäl att ge nåd i vissa fall efter lång tids avtjänat straff om den det är motiverat av något skäl, men det borde inte bakas in i själva domen. Undrar om mitt rättsmedvetande rimmar mer med det som ges uttryck för i amerikansk lagstiftning?
http://www.expressen.se/nyheter/1.2605231/breivik-vill-ha-straffrabatt-for-att-han-skonade-yngsta-barnen
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/breiviks-advokat-vill-ha-straffrabatt_6589632.svd

Dinosaurieägget har kläckt ...

... det som barnbarnet fick på födelsedagen. Och nu har han kommit ut, den lilla dinosaurieungen. En söt och stillsam krabat meddelas det. (Roligt att känna igen tallriken i bakgrunden!). Bilden kom via mms


Jaktrapport torsdag ...

... från jägarna i Jämtland. Idag jagade alla runt Ålviken och Ålåsen. B sköt en hare för A:s hund. B:s hund jagade räv som kom till B men han vill inte skjuta räv för hunden. R:s hund jagade hare bra på morgonen, släpp i regn och blåst, men B:s hund kom med opp i jakten, kopplades och fortsättningen blev inte bra, en bil (B:s) kom ev mellan hund och hare och hunden tappade spåret. Nytt drev på eftermiddagen för R:s hund, kan ha varit hare eller räv, inget nedlagt. Bra väder från förmiddag och framåt. Gemensam äting på kvällen, medhavt pepparrotskött på älg, potatis och kokta morötter, hemriven pepparrot till såsen, pannacotta med bärsås och björnbär till efterrätt och till slut kaffe och kladdkaka med hemkokt hallonsylt och vispgrädde. Till detta serverades förstås 30 år ( 15 / 17 år för A) av jakthistorier från gemensamma jaktturer på det här viset. Det hinner väl bli en hel del dråpligheter, ibland tur, ibland otur på så många år.

18 miljoner har SAABs Muller ...

... sammanlagt lyckats plocka till sig ur det allt mer utplundrade SAAB, men de anställda får inte några löner. Någon som är förvånad? Mest häpnadsväckande är att detta har fått fortgå så länge. Lagstiftningen ska normalt skydda från sånt här.
http://www.svd.se/naringsliv/muller-har-plockat-ut-feta-arvoden_6585518.svd
http://www.dn.se/ekonomi/mullers-miljoner-kan-vara-olagliga

Battlefield 3 ...

... släpptes i Sverige i natt.  Kö för att få tag på de första exemplaren är det och började igår, ett dygn i förväg.
http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/spela/article13842903.ab  Självklart är det lättare att förhandsboka ett ex, men lite
kult att stå och rent fysiskt vänta på ett spel som man har stora förväntningar på

Förhoppningen är att spelet över världen ska sälja mer än de nio miljoner ex som föregångaren Battlefield 2 såldes i. Om man tar det gånger vad ett spel kostar så förstår man vilka pengar det rör sig om, eller rättare sagt det är för mycket för att man ska förstå. Enbart marknadsföringen ligger på över en miljard och spelet är
förhandsbokat i 2 miljoner ex.
http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/spela/article13841107.ab
http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/spela/article13849437.ab

Jag har aldrig i mitt liv spelat ett dataspel. Mina intressen i den här branschen handlar om att yngste sonen har varit med
och skapat  BF 2 och BF 3.  För hans del mest det som är typ landskap, miljö och hus, inte så mycket
figurerna.  Hans fru ritar också på DICE och hon har gjort mer  av figurerna.

Mina primitiva förhoppningar är klassiska för en förälder: Om spelet går bra så kan sonen  fortsätta jobba med det
här som han verkligen gillar att göra. Och det här har han gillat att göra ända sedan barndomen med Commodore och Amiga
hemma i källaren och kommunikation med likasinnade genom telefonluren i modemet och inspelning av bildsekvenser på
på vanlig bandspelare med rullband!

Det låter som en evighet sedan och det hade varit väldigt roligt att få se it-ceum s (i Linköping) utställning om dataspelens historia "Spela
roll". Den har varit i Borlänge och startar om i Östersund på Jamtli nu på söndag, pågår där till i februari 2012 och går
sedan vidare genom Sverige. Där går att följa den svenska dataspelshistorien, testa gamla och nya spel från det första till det senaste.
http://spelaroll.itceum.se/
http://www.datamuseet.se/utstallningar/spela-roll/

Det känns som om vi har följt den historien inifrån hela tiden genom sonen i hans jobb från UDS i Norrköping  på nittiotalet till
Pandemic i Los Angeles  och nu till DICE i Stockholm.

Just nu har sonen semester i USA o hälsar på goda vänner på olika orter. http://www.facebook.com/profile.php?id=679043610#!/profile.php?id=788639103
Men efter en längre ledighet så antar jag att han
får sätta tänderna i någon ny utmaning, vad nu det kan bli. Och hemligt kommer det att vara länge, det mesta i den här
branschen sker i hemlighet fram till man närmar sig försäljning.

Mölntegsvråa

kallade Rolands far den här västliga utsikten från Liane. Där går solen ner vackert ibland som flera gånger älgjaktsveckan i år.
 

Johanna Graf ...

... oppositionsråd i Solna, sitter varje fredag på ett visst café en viss tid för att  därmed vara  tillgänglig för sina väljare (och andra). Himla smart. Kanske en idé både för kyrkan och politiken att komma närmare folk, där människorna finns.

Jaktrapport från jägarna på vift.

Valda delar av jägarna har omgrupperat sig till Ålåsen, Ålviken eller vad det heter och här stuper hararna på löpande band. B sköt två och A en och R filmade. Oppe var fyra harar, den förste kröp in. Imorgon ska Jazz i elden igen, han har haft en vildag idag. Fint väder med frost, 6 grader i morse sedan sol och mulnade fram på dagen. Bilden från gubbens FB


Avpixlat ...

... är SD:s nya kanal ut i media efter att Politiskt Inkorrekt lagts ner.
http://avpixlat.info/

Sidan specialiserar sig på att namnge icke-västliga invandrares eventuella brott i Sverige och nackdelar med invandringen (inga av fördelarna).

Det märkliga är att den här sidan, liksom föregångaren Politiskt Inkorrekt, läses flitigt av media och myndigheter i Sverige. Det syns här:
http://mediacreeper.com/site/avpixlat.info

Det är lite konstigt att de som säger sig ta avstånd från främlingsfientlighet ändå tycks hämta information från den här sidan. För varför skulle man annars gå hit?

Ormarna ...

... och krokodilerna kommer  strax före vattnet i det översvämmade Thailand, de vill inte drunkna. Huvvaligen!!! Jag är så glad att jag är svensk! Svenska fästingar är helt ok i ljuset av detta.  Nu har vattnet nått inrikesflygplatsen i Bangkok och kulmen nås först om ett par dagar. Stackars drabbade!
http://www.dn.se/nyheter/varlden/vattnet-stangde-bangkoks-flygplats
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/bangkoks-guvenor-nu-ar-det-kris_6576963.svd
http://www.expressen.se/nyheter/1.2602801/flygplats-i-bangkok-oversvammad
http://www.svd.se/resor/vattnet-hotar-bangkoks-centrum_6579409.svd


Jaktrapport

R. hade slag men inget upptag. B. och A. hade inte heller något skjutet så vitt jag vet. R. har omgrupperat sig rent geografiskt, så vi får se framöver.

Raksträckor finns i Jämtland.

Den här är ungefär 8 kilometer lång, mellan Hammerdal och Strömsund. Bild från jämtlandsjägarna
Hammerdal på väg till måndag kväll

Norrland är vackert!

Nationalistiska, religiösa och konservativa ...

... partier kan få stort inflytande i de arbiska länderna i kölvattnet på den s.k. "Arabiska våren". Valet i Tunisien där ett religiöst inriktat parti ser ut att få en dominerande ställning i parlamentet, kan ge en fingervisning om framtiden för fler länder. De gamla diktatorerna hade ju ofta stöd från väst och stod för en västinriktad livsstil till förtret för många av de här ländernas invånare. Det kan alltså bli en backlash när folket får bestämma. Spännande utveckling på  gång! Det finns inget facit på den. Frågan är om de nya arabdemokratierna söker samarbete med det bankrutta väst  eller med de nya framgångsekonomierna i Afrika och i Kina? Det verkar i det närmaste otroligt  att  väst i dagsläget skulle ha råd att göra som man brukar; köpa sig inflytande med stora investeringar. Dessutom kan man räkna med att det finns en väst-antagonistisk folklig opinion  i många arabländer och den kan nu få genomslag i ländernas politik på ett helt annat sätt än tidigare, inte bara på valdagen.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/overlagsen-seger-for-islamister

Ny fästingburen sjukdom ...

... har hittats i Sverige. Den ger influensaliknande symton + blodproppar, framför allt hos människor med nedsatt immunförsvar och finns hos minst lika många fästingar som borrelia, dvs c:a 10 %.
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/fastingar-bar-pa-helt-ny-smitta
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/ny-fastingsmitta-ger-blodpropp_6578649.svd
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/jag-trodde-det-var-cancern
Anledningen till att den orsakar blodproppar tros vara att när kroppen drabbas av bakterier  som den inte klarar av så kapslar den  in dem i blodproppar. Sjukdomen kallas "Neo". I Värmland finns mycket fästingar, fast det inte framgår av kartan under länken. Om vi inte hade fästinghalsband på hundarna så skulle de ha en 10 - 15 stycken på sig efter en normal jaktdag.Hos en sexgalning med en finansiell atombomb ...

... anser SvD:s börskrönikör Andreas Cervenka att ekonomins öde ligger i händerna på med anledning av Italiens ekonomiska bekymmer. Så kan man förstås också uttrycka det. Medan Europa närmar sig konkurs så bråkar ledarna som småpojkar i en sandlåda om vem som ska bestämma vad. Man tar sig för pannan!
http://www.svd.se/naringsliv/eu-toppmote-kraver-italien-pa-ataganden_6576357.svd
http://www.dn.se/ekonomi/euledarna-satter-press-pa-skuldtyngda-italien
Tacka vet jag en gemensam nordisk valuta, det vore en succè, en ny Kalmarunion!
http://www.dn.se/debatt/om-euron-faller-behovs-en-gemensam-nordisk-valuta

Air Force One ...

... med presidentinnehåll landade när sonen skulle lämna Las Vegas och då upphörde all annan verksamhet. Alltså måste man vänta 45 minuter på take off. Det är lite speciellt i USA. Så här såg presidentplanet ut i alla fall, sonen fotade genom rutan. Med förhoppningsvis några pengar kvar på fickan far ättlingen nu vidare mot LA tror jag och får uppleva att BF3 släpps i USA imorgon om jag är rätt informerad. Gissar att försäljningen startar på torsdag här hemma i SVerige.

TV hade ett nyhetsinslag från Dice-studion i Stockholm med anledning av exportsuccén Battlefield och där gapade idel tomma stolar. Många har jobbat intensivt med BF och liksom sonen först nu kunnat ta semester. Man är lojal med sitt företag.

5 min before take-off.. The captain annonces that the president is arriving in air force one. - We are grounded for another 45 mins!

Kopierat från sonens FB

Måndagens jakt

Fick mms från jägarna i Jämtland. B. har skjutit en hare för sin hund och en för A:s hund. A hade oppe en hare på förmiddagen och en på eftermiddagen men inte skjutit något, det var B som sköt på eftermiddagens hare.  R. har haft oppe två olika rävar idag men inget skjutit. Och som sagt, rätt så färska björnspår har det varit. Så här ser dom ut när jaktdagen är slut, husse och hund.


Mer björn

Jägarna som jagar i Jämtland rör sig  i björnrika trakter. Just nu fick jag detta via mms. Nalle har alltså frossat på lingon.R sköt inget igår  hade oppe räv ett par gånger, B sköt en hare, A vet jag inte.


EU sneglar på norska oljefonden ...

... för att få fram medel nog att lösa den ekonomiska krisen. Tja, kanske kan Norge gå in och köpa något eller några av de mest bankrutta länderna i EU och ha dem som semesterparadis för sina pensionärer.  ;-) Men i Norge frågar man sig om ett norskt ingripande i EU verkligen skulle gynna Norge, om man skulle kunna få en bra utdelning på en investering i EU. Och det verkar vara en relevant fråga. Undrar om EU kommer att finnas kvar om några år.
http://www.dn.se/ekonomi/eu-sneglar-pa-norska-oljefonden
http://www.dn.se/ekonomi/eu-sneglar-pa-norska-oljefonden#
http://di.se/Artiklar/2011/10/24/248655/EU-sneglar-pa-norska-oljefonden/
Istället för att på allvar ta itu med att lösa problemen så verkar ledarna käbbla sins emellan.
http://www.svd.se/naringsliv/sarkozy-skallde-ut-cameron_6575747.svd
http://di.se/Artiklar/2011/10/24/248649/Kommentar-EU-pressar-Italien/

Läste för någon dag sen att det land som eventuellt kan lämna EU först i så fall är Finland. Landet har en god ekonomi och en stark inre opinion mot att bidra till det slösaktiga EU:s framtid.

Kanske vore det smartare att ha ett eget litet EU här uppe i Norden. Vi skulle kunna bygga upp ett bra samarbete med de nya framtidsekonomierna istället, typ Kina och Afrika.

Björnar skjutna i Jämtland

Om nu Årjäng hör till de mest älgtäta områdena i Sverige, så är Jämtland mest björntätt. Varje prick motsvarar en skjuten björn i år, sammanlagt 91 stycken. Och då kan man tänka sig hur många som finns kvar. Det är tätt mellan nallarna. Många har sett björn och träffat på björn i verkligheten, på jakt eller i sin trädgård, eller efter vägen. Just nu mumsar de på lämningar efter älgjakten i skogarna och äter sig feta på bär inför den långa vintersömnen. Det är snart ide-dags. De thailändska bärplockarna har börjat på allvar konkurrera om bären med björnarna. För det mesta är det inga bekymmer numera med de tillfälliga bärplockarna mer än att de skräpar ner i skogen alldeles förfärligt med plastpåsar och andra lämningar. I Jämtland verkar diesel och annat få vara i fred enligt rapport från jägarna på jaktresa.


Jägare sköt varg ...

... i samband med att vargen attackerade hans hund vid rådjursjakt. Mannen hade på olika sätt försökt skrämma vargen innan men inte lyckats.

Detta rapporteras kortfattat via TT. Samtidigt skriver man att mannen efter teknikernas undersökning anmäls för grovt jaktbrott. Man nämner inget om att han inte ens behöver vara misstänkt för något brott för att bli anmäld. Det är rutin med polisutredning när varg skjutits alldeles lagligt med hänvisning till paragraf 28. Det är den s.k. nödvärnsparagrafen som ger djurägare rätt att skydda bl.a. hund vid vargattack. En polisutredning görs alltid oavsett vad tekniker sett eller inte sett vid sin undersökning, men i TT-meddelandet får man det att se ut som om teknikerna hittat något suspekt, något som föranlett en anmälan.

Jag har funderat över det förut, om det kan vara så att någon där på Tidningarnas Telegrambyrå möjligtvis gillar vargar men inte jägare. Ett antal andra TT-meddelanden i det här ämnet har också haft en obehaglig vinkling.

TT är en anonym institution, det finns inget namn på den som skrivit ihop nyheten som vid vanliga tidningsartiklar. När Karin Sidenvall skriver om jakt  och rovdjur i NWT kan jag
värdera det skrivna utifrån att jag känner till hennes bakgrund som rabiat vargvän, men TT är i sin anonymitet oåtkomlig. Undrar hur det ligger till egentligen? Vem brukar skriva ihop raderna om varg och jakt? Vem bestämmer hur TT- nyheterna ska utformas?

Från början antar jag att grundtanken med TT var att tidningarna skulle få kännedom om nyheter men sedan skriva själva och göra egen research, men allt oftare tas själva TT-meddelandet in i tidningarna rakt av. Det är kanske läge för att lätta på anonymiteten och börja redovisa namnen som döljer sig bakom fasaden TT så att det går att värdera det som kommer därifrån också.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/jagare-dodade-varg-i-hundforsvar

http://www.dn.se/nyheter/sverige/jagare-dodade-varg-i-hundforsvar

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/jagare-dodade-varg-i-hundforsvar_6575035.svd


Uppdaterat söndag 14.10 Nu har DN åtminstone modifierat artikeln om den skjutna vargen och också tagit med det jag påpekade ovan. Och det finns ett DN-namn under. En får tacke! ;-). Men grundfrågan om TT kvarstår enligt min mening.

Asfalterad cykelväg ...

... har vi fått nu bredvid E18 i Sillerud mellan Sandaholm och Svensbyn. Där går / cyklar människor varje dag. Det är väldigt uppskattat av många. Egentligen är det en vattenledning som man måste gräva ner här.  Då slogs två flugor i en smäll och den blev en fin cykelväg ovanpå den också. Nu är den till och med officiellt invigd.

http://www.nwt.se/arjang/article990992.ece


Från lyxliv, till betongrör, till död, till kylrum i köpcenter ...

... för uppvisande för allmänheten. Bara en människorspillra kvar av den gamle diktatorn i Libyen. Det hela är absurt och man får vara tacksam att det är de egna landsmännen som förnedrar på det här viset, inte en främmande makt, för då funnes säkert underlag till att starta ett krig.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13824169.ab

Jag har inte följt med så noga i händelserna i arabvärlden, men det kallas visst arabvåren eller nåt sånt, den våg av demokratisering som nu väller fram i flera länder, inspirerad av andras framgångar.


Den våldsamma revolten att befria sig från sina diktatorer är mödosam. Men jag misstänker att processen att bygga upp demokratiska system som fungerar, blir minst lika våldsam och kostsam. Säkert kommer en och annan under den tiden att önska diktatorn tillbaka, så brukar det bli. Men till slut blir det naturligtvis ändå bättre för folket att ha demokrati i någon form.


Intressant blir förstås hur omvärlden ställer sig till de här ländernas nya statsskick. Vem kommer att hjälpa vem till vad? Och har man råd med det i USA och i Europa, som just nu har fullt schå med sina egna kriser? Kanske blir det de nya ekonomiskt framgångsrika delarna av världen som tar chansen att utöka sin inflytandesfär; Kina och länder i Afrika?


I tidigare demokratiseringsprocesser av den här typen så har ofta väst "köpt sig" inflytande och kanaler till de valda styrande. Och det kan ha känts nödvändigt med tanke på att det finns en hel del antiväst-stämningar på många håll i världen. De gamla diktatorerna i de nu aktuella länderna var på flera sätt västorienterade till många egnas förtret, så det kanske hade behövts nu också. Det blir väl till att hålla tummarna att det inte blir extrema religiösa riktningar som får en avgörande makt i de här länderna. Om bara valen kan genomföras rätt,  så borde det gå bra.


Barnläkaren friades ...

... efter tre års seg process som måste ha varit rena tortyren för de inblandade och vi får hoppas att ´man slipper genomlida ett överklagande.

Barnläkaren som åtalades för att ha givit dödliga doser av smärstillande till ett barn blev i alla fall frikänd och vi är säkert många som har hållit tummarna för det. För de flesta av oss så är det självklart att en döende människa ska kunna befrias från plågor genom smärtlindring även om det innebär att livet förkortas något. Så skulle vi vilja bli behandlade själva när den dagen kommer. För många är just detta med att eventuellt plågas i livets slut en skräck, inte själva döden  i sig.

Nu kom inte rättegången att handla om huruvida läkare har rätt att handla så, utan om huruvida läkaren alls gett medicinen. Och jag får hålla med Torbjörn Tännsjö (kanske inte så ofta annars!) om de farhågor han framför i en artikel. Detta faktum kan ha fått den ödesdigra konsekvensen att läkare i fortsättningen avstår från att ge adekvat smärtlindring i livets slutskede just för att man är rädd för åtal av den här typen. Vad som är rätt och inte i det sammanhanget hänger nu  i luften. Det finns enbart riktlinjer från Svenska läkaresällskapet men ingen vet om de håller en rättslig prövning. Och ingen läkare vill bli pilotfall antar jag och riskera att dömas för dråp, eller mord i en uppmärksammad rättegång för att man gjort det egentligen självklara; gett smärtlindring till en döende patient även om det förkortat livet något..

Så här skriver Torbjörn Tännsjö, professor i praktisk filosofi och expert på medicinsk etik"Sådant påskyndande av döden har stöd i riktlinjer från det svenska läkaresällskapets delegation för medicinsk etik. Redan 1991 skrev man: ”Läkare får under inga omständigheter vidta åtgärder med det primära eller huvudsakliga syftet att avliva en patient, även om det sker på patientens uttryckliga begäran eller av barmhärtighetsskäl. Däremot har läkaren rätt att i smärtlin­drande syfte ge smärtlindrande medel även om doserna kan bli så höga att den dödliga utgången påskyndas.”

Peter Claesson (åklagaren = min anmärkning) tänker emellertid annorlunda. Han tänker att det faktum att flickan skulle ha avlidit inom en kortare tid, utan den livsuppehållande behandlingen, inte medför att någon har rätt att vidta en aktiv åtgärd som medför att hon avlider tidigare."Uppdaterat söndag
Allt fler tar nu avstånd från själva åtalet, det borde aldrig ha fått komma till stånd.


http://www.dn.se/debatt/barnlakarmalet-ett-nederlag-for-alla-patienter-i-sverige

http://www.dn.se/debatt/atalet-mot-barnlakaren-saknar-stod-i-straffratten

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/rmvs-inkompetens-baddade-for-atalet_6573469.svd

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/socialstyrelsen-borde-ha-hanterat-fallet_6572027.svd

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/foraldrarna-har-inte-fatt-svar_6571275.svdYngste sonen ...

... är nu i Las Vegas. Fint kort på hans FB lånar jag hit, har lov. (Fast han som är på bilden tror jag bestämt är någon annan från något annat tillfälle. )Hoppas han inte spelar bort alla pengar.


Harjakt ...

.. är gubben på och den här bilden kom alldeles nu. Jazz är lite sliten.


GRATTIS MOSES!

Som fyller år idag. Vi ringer och sjunger senare under dagen!  Roland är ute och jagar med Jazz nu. Hoppas Du har fått några paket från oss.


8 miljoner testspelningar ...

... på nätet av Battlefield 3 demoversion och ett par miljoner förhandsbokningar av spelet är det också. Det är väldigt mycket .Många är nyfikna och väntar otåligt på att spelet ska släppas om en vecka så där. Lite synd att inte sonen är hemma då, han har jobbat så mycket med det.
http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/spela/article13821123.ab


Lederhosen

.... är inte bara ett plagg utan ett begrepp i Tyskland. De är gediget sydda av kraftigt skinn (hjort kanske) med broderier på och kostar så där 10 - 12.000 SEK. Det är inget slit och släng utan ärvs ofta från far till son.Nej, inga jordskalv ...

... vill jag veta av nu i västra US när sonen är där! Gissar att han kan vara ungefär i de trakterna  nu.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/skalv-skakade-san-francisco

Sexuellt ofredande ...

... kunde inte männen dömas för när de tagit förnedrande bilder på en sovande kvinna. Motiveringen var att hon sov och inte var medveten om att hon blev ofredad.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/frias-for-smygfoto--offret-ovetande

Det här domslutet saknar all logik. I så fall är det fritt fram att också våldta narkossövda / berusade / drogade kvinnor också med motiveringen att de är inte medvetna om vad som händer. Hoppas någon överklagar så att fallet blir prövat i högre instans.

Odd Nerdrum ...

... ställer ut i Sollentuna på Edsviks konsthallar! Nu är det inte längre frågan om jag kommer till Stockholm under hösten, utan när. Detta måste ses, tydligen nya målningar med som jag inte sett förut. Utställningen pågår till 31 december.
http://www.svd.se/kultur/konst/rorande-mote-med-aldrandet_6564997.svd
http://www.svd.se/kultur/den-allvarlige-malaren_6438394.svd
http://www.svd.se/kultur/odd-nerdrum-konstkritiker-ar-som-usas-soldater_6512688.svd

Festligt ...

... på en vanlig onsdag kl 18.00, får man ordna det? Jo, det var vi eniga om i kväll när vi var inbjudna till en vacker och läcker måltid mitt i veckan. Det var fint dukat med linneduk och en god trerätters, med skaldjurstoast - köttgryta med ris  - cheesecake / fruktsallad med espresso från nya maskinen. Ett glatt samspråk blev det också, men vi nödgades bryta i god tid eftersom det är arbetsdag imorgon.
Karin Sidenvall ...

... rapporterar jakt plötsligt. När jag såg första artikeln blev jag lite häpen men tänkte att det var en tillfällighet, hon brukar mest
syssla med sånt som tangerar avdelningen snyftreportage i NWT. Men till min förvåning
kom det fler artiklar. Karin S har ju främst
gjort sig känd som ivrig motståndare till jakt och framför allt till jägare. Dessutom hör hon till dem som är djupt känslomässigt
engagerade i vargdebatten sedan ett antal år. Hon kämpar vilt för att vi ska ha så många vargar som möjligt i Värmland och i Sverige. Därför kan det tyckas vara en utmaning mot regeln om opartiskhet och
allsidighet som normalt ska gälla på nyhetsplats i media, att just hon skriver om vargars attacker på hundar i samband med älgjakten.
Tidningens eventuella synpunkter i kontroversiella frågor ska ju uttryckas på ledarplats istället för på nyhetsplats. .
http://www.nwt.se/hagfors/article987690.ece
http://www.nwt.se/hagfors/article987238.ece

Det är intressant att fundera över vinklingarna om man lusläser Karin S´s texter, hur beskrivs händelserna?:

Den dödade vargen benämns som "en vacker vargtik", 1,5 år gammal,  inte vilket djur som helst. Om hundarna finns inga
ömsinta beteckningar, inte ens beskrivning av ras, ålder namn. De förblir anonyma och därmed svårare att sympatisera med.

Jägaren har inte heller någon beskrivning, inte ens ett namn också anonym, ingen man känslomässigt kan engagera sig i.

Vargen  sägs i artikeln ha hävt sig upp på hundens rygg för att som det heter i artikeln "dominera". En något märklig beskrivning
 av vargens syfte,  eftersom  hunden blöder.

Och nu ska ortsbefolkningen inte förledas att tro att man löst något problem genom att ha dödat en varg. Den dödade vargtiken har
enligt länsstyrelsens expert troligen inga valpar och om hon har det så är det inga problem säger han, för de är så stora nu och
varghanen tar hand om dem.
Men detta bortser Karin S ifrån och hon presenterar en märklig räcka av lösa antaganden: Vargtiken skulle ju  kunna  ha valpar i alla
fall enligt henne, och då förutspår hon att det skulle kunna bli så att de i så fall moderlösa valparna  också eventuellt skulle kunna bli faderlösa om hanen bestämmer sig
för att lämna dem och då skulle valparna kanske  kunna utvecklas till
att bli "värstingar" som eventuellt skulle kunna
komma att terrorisera befolkningen, för det har hänt förut. ( Ett mycket  hypotetiskt resonemang i sammanhanget och det känns
väldigt konstruerat i syfte  att avskräcka från att skjuta varg, för då kan det minsann bli ännu värre!).

Vargens attack på hunden beskrivs i första hand inte som en vargattack utan som ett  "möte" mellan varg och hund där vargen blev skjuten av hundens ägare.

Det görs underrubrik av det faktum att polisen utreder händelsen, vilket egentligen inte är någon sensation eftersom det sker rutinmässigt även om det förefaller helt klart laglig skyddsjakt.

I en artikel beskrivs ingående hur jägaren blev så tagen av det faktum att han skjutit en varg att han inte ville jaga mer, alltså återigen
målas bilden upp av hur förödande det är att skjuta en varg, underförstått budskap till läsande jägare; om Du skjuter en varg så 
så kommer Du att ångra Dig djupt efteråt, så gör inte det.  Det handlade mindre om det faktum att det är vargens närvaro, inte i första hand ångern,  som
hindrar vidare jakt.

Det antyds också att enda anledningen till att jägare inte jagar älg med ledhund är att de  tycker att det inte är så tjusigt. Inte en rad om att det vore omöjligt att hålla älgstammen under kontroll med enbart ledhundsjakt.


Kanske var syftet med de här artiklarna egentligen inte att rapportera händelserna utan att skapa något som liknar snyftreportage? I så fall var det ju logiskt att skicka ut Karin S. Och den som det skulle snyftas över var ju vargen, inte hunden eller jägaren eller den förlorade jakten.

Korna måste gå ute ...

... och beta till den 15:e oktober i Halland, det säger länsstyrelsen bestämt. Men det blir konstigt att tvinga korna till kalenderstyrt betande. Nu går de omkring där i regn, rusk och blåst och skulle egentligen behöva få vara inne istället.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/kor-vill-inte-beta-efter-kalendern_6547573.svd

Men nu har de väl i alla fall fått komma in.

USA ...

... åker yngste sonen runt i nu och hälsar på goda vänner. Vi följer honom på hans Facebook förstås. Den här bilden är från första stoppet i Chicago där han bodde på drygt 40:e våningen. Huvva! Nu är han i Texas och har hälsat på Dan M tror jag i Oklahoma tidigare.


Agenda ...

... har jag inte skrivit på länge. Men det finns alltid planer för våra liv förstås.

I morgon onsdag ska vi liten bjudning med sex pers hos människor som vi aldrig besökt i såna sammanhang. Det ska bli spännande och kanske får vi en fin sjöutsikt ´samtidigt

Jobbet har som sagt börjat igen nu efter en veckas älglov och det är riktigt roligt fast det känns lite ringrostigt så här i starten.

Så småningom under hösten kommer vi att åka upp till mitten av Sverige för en veckas harjakt och för min del avkoppling med god bok och promenader i vackra omgivningar. Det blir också någon långweekend för gubben med älgjakt i Ockelbo ( fast inte ihop med prins Daniel så vitt jag vet ;-)) och då ska jag nog göra besök i Stockholm eller annorstädes med konstrundor.

Sen kan jag bara berätta att Expressenartikeln om Tessan  och LCHF kommer i någon hälsobilaga framöver, vi vet inte än vilken. Jag ska försöka skriva om den så fort jag får reda på nåt. Tessan har förresten skrivit en till lång kommentar under senaste inlägget om LCHF här och den rekommenderas alla som är intresserade.Tessan i Expressenartikel ...

... blir det endera dagen. Jag menar alltså Tessan som kommenterar här ibland och som jobbar på Broms café här i Årjäng. Hon har gått ner många kilo och mår jättebra med LCHF-diet, Låg kolhydrat och hög fett. Tidningen har varit hos henne och tagit bilder och skrivit idag, så det kommer snart. Det måste vi få läsa om!
http://tessanslchf.blogspot.com/ 

Åmåls konsthall ...

... har höstsalong med Dalslandskonstnärerna. Det var en hel del fina bilder och jag gjorde mig god tid att kolla på dem förra tisdagen.


Algot Galles bild som jag tror heter Soldyrkan. Galle är född 1922 i Ärtmark och bor nu i Nossebro.


Detta är digitala bilder som verkligen tilltalade mig. De är gjorda av Anne Lindblom och väldigt, väldigt bra. Skulle kunna tänka mig att äga en men min konstbudget är för tillfället lite ansträngd, så jag får återkomma. Bilderna här heter Still shouting, Hattpojken och Dragspelar´n om jag fattat rätt i katalogen så här i efterhand.


Som en grupp är de här oljemålningarna himla fina och kolla de är målade ut runt ramkanten också! Det tillsammans med lyftet från väggen är effektfullt. Målade av Gunilla S:son Kjellstedt, född i Bengtsfors 1945, bor nu i Åmål, utbildad på Konstfack, jobbar som bildlärare. Hon har gjort en hel del fina bilder tidigare, bl.a. en som jag hittar i presentationsboken, den heter "Insikt".
De här är gjorda av  konstnärinnan Gunilla Ekemark och hon ser ut att ha  inspirerats av Lars Lerins mörka ljus. Och hon gör det bra, speciellt målningen nere längst till höger. Målningarna heter På andra sidan, Skymning och Sen eftermiddag.

Varg påskjuten ...

... måndag eftermiddag av pass-skytt i Hagfors Skålvikens Jvsk efter att den attackerat älghund. Det är enligt lag nu tillåtet att försvara sin hund mot vargangrepp, men en sådan händelse blir rutinmässigt polisanmäld och utredd, även om händelseförloppet verkar klart och lagligt.
http://www.nwt.se/hagfors/article987666.ece

Apropå "fettstund istället för fruktstund".

Jag fick en lång kommentar från Tessan på inlägget  http://publishme.se/7230/entries/article/140895839/  och publicerar den här nedan

"Det ser nog tyvärr väldigt olika ut med skolmatskvaliten runt om i landet är jag rädd. Det stora problemet är den billiga halvfabrikatmaten som är proppad med processade tillsatser och väldigt lite energi. Håller med om att föräldrarna har ansvaret att ge en bra frukost och det är därför jag står och steker bacon eller hamburgare varenda morgon. Mat som man håller sig mätt länge på men det funkar naturligtvis inte en hel skoldag och därför är kollunchens kvalité väldigt viktig. Bort med halvfabrikat, margariner, lättmjölk och liknande och laga riktig mat så ska ni se att ungarna äter också eftersom maten smakar så himla mycket bättre dessutom med riktiga råvaror. Då slipper ungarna gå till kiosken och köpa sig snask och bli höga på socker hela eftermiddagarna. Håller fullständigt med att fruktstunden skulle kunna bytas mot annat, i alla fall någon gång i veckan. Frukt är minst lika bra att snabbt höja blodsockret med som godis och ger väldigt lite mättnadskänsla."

Jag håller nog med det mesta som Tessan skriver, ville bara tillägga  att vi på Silbodalsskolan har bra skolmat med mycket hemlagat och fin salladsbuffé varje dag.Final älgjakt söndag kvällÄlgfärsen som kommer i kasse och ska förpackas i lite lagom stora paket och märkas och frysas in.


Slipade knivar och våg.


Och så den ceremoni som alltid avslutar varje års älgjakt; stekning och ätning av en liten bit färsk älgfilé. Den här gången tillsammans med potatiskaka ( första gången jag gör det, men jag ville göra åt kokt kall potatis som blivit över) kantarellstuvning, sallad, Masi och så lite tårta efter och espresso. Så var det över för i år, frysen full och det dröjer ett år till nästa gång.

På bilden ovan ser det lyxigt och lättvindigt ut. Då ska man veta att det ligger en hel arbetsveckas slit bakom de c:a 25 kg älgkött som kommer i baljan samt bortåt en tusenlapp sammalagt för statligt jaktkort, jakträttsbevis, styckningsavgift, övningskjutning och  en hel del bilkörning för att bärga hem detta. Så ´det känns rätt välförtjänt.


Initierad LCHF-kommentar ...

...  kommer jag att publicera på inläggsplats här senare idag. Nu hinner jag inte. Jobbet ska igång efter en veckas ledighet.

Parodi ...

... trodde jag att den här bilden var, de allvarsamma männen uppradade som en gigantisk skolklass och dessutom med en bakgrund som gör att det ser ut som om de svävar omkring bland molnen.  Och det kanske är just det de gör! Om det inte vore så långt bort skulle jag sälla mig till ockupanterna på Wall Street. Jag är inte imponerad!
http://di.se/Artiklar/2011/10/15/247894/G20-FORVANTAR-SIG-IMPONERANDE-KRISATGARDER-FRAN-EMU---OSBORNE/

Lördagens rådjursjakt ...

... kommer nog att gå till historien. Jag gick med Oskar upp och ner, fram och tillbaka från kl halv tio på fm, men det dröjde innan han fick opp. Då hade skyttarna precis gett upp och stod här och hängde medan rågeten med tre killingar skuttade över vägen till höger om garaget här på bilden. Det hade varit roligt att se hur vi alla såg ut då. Oskar var i alla fall pigg efter att ha varit hängig en tid. Jag plockade svamp till kvällens mat, fick en vacker dag i skogen med massor av motion.

Nu går jorden under ...

... igen enligt Camping. Han hade räknat fel förra gången, men nu är det på riktigt. Nu på fredag ska vi gå under och de rätt-trogna ska tas upp till himlen. Och jag som planterade tulpanlökarna - helt i onödan alltså!http://www.expressen.se/nyheter/1.2592777/nu-forutspar-camping-undergangen-igen


Födelsedagar ...

... är vi dåliga på att bevaka med systematik. Ibland kommer vi ihåg / blir påminda av en slump och jag skriver eventuellt något på bloggen. Men ibland blir det borta och vi glömmer eller hinner helt enkelt inte med. Det betyder inte att personen i fråga är mindre viktig utan att vi varit ockuperade av annat och helt enkelt missat. Jag ville bara skriva det på förekommen anledning. ;-)

Kan i alla fall passa på att gratulera Kristian till tentan i kriminologi a, tvillingarna på Udden som fyllde i helgen och Rolands syster som fyllde igår.

Höstdukning ...

... blir det nu en period. Ibland så här.

Undrar var det var jag köpte de här servetterna?


Stenarna är inte vilka som helst, de betyder nåt. Den vita  korallen är gåva från sonen och sonhustrun från bröllopsresan till Okinawa. De andra två är från sommarens resa i släktens fotspår, kommer från stengrunden där huset låg som min mormor bodde i under sin uppväxt.


Fr.v. glittrande stenar från Harnäs nära guldgruvan ( det är inte guld som glimmar utan nåt annat), flinta och havsslipade stenar från danska Boulebjerg (eller nåt sånt) på Jyllands västkust.


Stenar från högsta punkten på Liskogen och en metallslig som inte kommer därifrån


Vulkansten inköpt i Lübeck på en trevlig resa till Badow 2003 och en ökensandsten som är en gåva


Fr.v stenar från Dalhalla utanför Rättvik, en bit av Berlinmuren som föll 9:e november och några stenar som jag tror är från Varberg men jag minns inte säkert.

Viltfärslimpa

Tja, en torftig rubrik. Men jag använder bloggen som något av en receptbok också, lägger alltså ut mat jag gjort och gillat.


500 g viltfärs
0,5 dl ströbröd ( jag har hellre kokt mosad potatis)
1 dl mjölk (sojaalternativ)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta (jag tog mer)
1ägg
1 krm malen svartpeppar
10 hackade enbär
0,5 tsk rosmarin
0,5 tsk kryddpeppar
1,5 tsk salt

rostade grönsaker i olivolja med salt o svartpeppar typ
äpplen
squash / butternutpumpa

Gör två limpor, in i ugnen  225 grader i 15 - 20 minuter

Kan serveras med olika typer av svampsås eller creme fraiche smaksatt med timjan
Sparrissallad

Jag får ibland fin vit sparris över, skär i bitar och fryser. En himla god variant är att steka dem, låta kallna och ha i sallad.

200 g bönor (vax, skär el dy)
sparris
8 rädisor
140 g bacon
1 msk grovkornig dijonsenap
2 tsk rödvinsvinäger
2 msk rapsolja
 salt och peppar
0,5 kruka färsk dragon

bönorna kokas minimalt i saltat vatten o skärs i bitar
bacon steks i strimlor och får kallna på papper
sparrisarna steks till tuggmotstånd kvar - kallna


Tina räkor ...

... är tydligen en konst. Bra blir de om man breder ut dem på tidningspapper och strör på grovt salt. Om man lägger dem lite glest så räcker en timme före servering, annars kan man ta till två.


"Hellre fettstund än fruktstund" ...

... skriver en ledarskribent, Johan Ingerö,  i Svd apropå föräldrars anmälan mot kommuner som kräver att barnen ska ha med sig en frukt varje dag. Minsann har inte LCHF fått anhängare på hög nivå. Skribenten menar att det är förödande för barnen att hela skoldagen tvingas genom kolhydratkickar. Det gör dem trötta och sugna på mer sött blask och de kastar sig som "hungriga pirayor" in i kylskåpet efter en skoldag och letar efter saftsoppa och marmelader och dylikt.  För att återigen bli slöa av när insulinet gjort sitt osv.
 
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/hellre-fettstund-an-fruktstund_6550791.svd

Ingrid Fredrikssons bok "Det finns ingen död" ...

... börjar kännas aktuell när ålderdomen närmar sig. ;-)  Boken är nyutkommen och jag läser den nu - av och till - framlänges och baklänges. Och det behövs för Ingrid skriver lite så där som Paulo Freire, i cirklar. Svåra begrepp kommer tillbaka om och om igen, läsandet blir en pedagogisk spiral på något sätt, inte en inlärning från en punkt till en annan utan ett ständigt pågående  sammanlänkande mellan olika vinklingar som griper tag i varandra. Hermeneutiskt kanske man skulle kalla det med en finare term än spirallärande.


Titeln är ju både lockande och skrämmande.

Boken är en tvärvetenskaplig genomgång av vad livet och döden är utifrån framför allt fysik, men också medicin, psykologi, parapsykologi, religion, filosofi och en del annat. Ingrid är välutbildad på det  naturvetenskapliga området och har skrivit flera böcker både på svenska och engelska. Hon använder förstås en naturvetenskaplig terminologi eftersom det inte går att hantera fysikens begreppsvärld utan rätt ord. Det gör ju boken svårtillgänglig för oss som inte har den bakgrunden. Antagligen måste man läsa den flera gånger för att sätta sig in i sammanhangen. Men Ingrid har verkligen gjort sitt bästa för att göra sammanhangen begripliga även för oss som inte är fysiker.  

I korta ordalag så handlar det om att det verkar inte finnas någon död och kanske inget liv heller så som vi normalt föreställer oss det. Både universum och hjärnans funktion kan vara hologram, dvs ett slags tredimensionella illusoriska optiska fenomen, där varje liten del äger samma information som helheten. Här närmar vi oss teorierna om svarta hål och fysikens supersträngar och väven av tid - rum (  fattar jag inte!).

När vi dör så drar tankar, känslor, kunskaper, ja allt som är vi själva utom kroppen, iväg till en slags gemensam andevärld. Och att den (och vi) existerar parallellt över tid och rum, dvs alla tider existerar i någon mån hela tiden samtidigt i en annan dimension än de som tidigare är kända. Tid och rum har andra samband än de som är direkt synliga, vilket redan Einstein begrep i sin relativitetsteori som i princip går ut på att om man färdas med ljusets hastighet eller snabbare så kan man förflytta sig till annan tid ( fattar jag!) Men nu kan vi inte det i praktiken,  så det blir ett teoretiskt resonemang. Han lär enligt Ingrid förresten ha använt sig av meditation för att optimera sin klokskap.

Hittills har det varit i stort sett omöjligt att vara tvärvetenskaplig och samtidigt betraktad som seriös. Varje forskningsgren har ivrigt försvarat det egna reviret och vägrat acceptera kombinationstänk. Men Ingrid framkastar tanken att vi står inför ett paradigmskifte härvidlag eftersom det finns så många bevisligen existerande fenomen som inte kan förklaras enbart utifrån en enda vetenskap. Och det här nya sättet att forska kan påskyndas av LHC, acceleratoranläggningen i Cern i Schweiz. Den är ett revolutionerande verktyg inom fysiken. Den kan ge oss ny kunskap men  kan också bidra till att få ett nytt vetenskapligt tänk där tvärvetenskaplighet har en plats.

Det finns alltså ett antal fenomen som bevisligen existerar, fast de inte borde existera:

- Om man lär ett gäng råttor att hitta rätt väg ut ur en labyrint så tar det rätt lång tid innan de kan vägen, men deras ättlingar kommer sedan att ha lättare att lära sig den här vägen. Något slags genetiskt personligt / gemensamt  universellt minne?

- Kemister som syntetiskt framställer helt nya ämnen vet att de är svåra att få att kristallisera sig första gången, men sedan går det allt lättare.

- Starka känslomässiga upplevelser som drabbar många samtidigt (typ 11:e september) går att registrera med mätinstument spridda över hela jorden.

Det är s.k. morfiska fält som förenar oss alla levande varelser i en dimension som vi inte känner till. Detta resonemang närmar sig telepati som både människor och djur kan använda. Men det finns annat också som finns men som inte går att förklara, jag kan inte rabbla upp allt här.

Jag inser att jag bara förstått fragment ur den här boken och Ingrids resonemang, det vore roligt att höra henne berätta om detta också. Och det vore inte omöjligt, hon bor här i Sillerud, inte så långt från oss. Boken finns att köpa bl.a. på ICA Sillerud.

Märkligt sammanträffande är att just som jag skrivit det här blogginlägget så upptäcker jag en artikel i SvD som tangerar det område som Íngrid skriver om
http://www.svd.se/kultur/understrecket/einsteins-teori-moter-storsta-hotet-hittills_6546865.svd


Juholtaffären ...

... verkar bli avslutad ungefär samtidigt som årets älgjakt. Han sitter kvar mot att han verkligen anstränger sig och åker runt i landet och pratar med medlemmarna och väljarna. Och stramar upp kollen på sin egenadministration. Riksdagens admin-avd. lär också få sin släng av sleven. Det handlade tydligen också oskrivna regler och korkade blanketter, det går ju inte. Men kvar står självklart kravet på en egen inre moralkompass hos alla människor och framför allt hos dem som ska vara ledare.
http://www.dn.se/nyheter/politik/s-valjare-ratt-att-stanna
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/tre-socialdemokratiska-ledarskribenter-om-att-hakan-juholt-far-sitta-kvar_6553257.svd
Det är kluvet. Jag blir arg för att det går att bete sig rätt illa och ansvarslöst när man är man och ändå sitta kvar, medan Mona S och andra kvinnor fått  gå för betydligt mindre förseelser.

Samtidigt förstår jag nu att en del av mediedrevet var initierat och påeldat inifrån (s), av fiender i de egna leden, knivar i ryggen alltså. Himla osympatiskt! Sånt borde man klara av internt, inte dra inför offentligheten, det bara späder på politikerförakt.

Falangerna inom (s) har blivit tydligare för en utomstående; det finns en gräsrotsnära falang som mest hämtar företrädare utifrån landsorten och en Stockholmsfalang som är mer mån om att vara storstadscool. Juholt tillhör alltså lantisarna i sammanhanget och lantisar kan jag ju alltid  i princip sympatisera med även om jag inte gillar politiken annars. ;-)

Ett tag framstod Juholt som lite lätt galen när han framhärdade i att se nöjd och säker ut trots allt ovett han fick inifrån och utifrån. Men han kanske visste att han hade starkt stöd och skulle kunna rida ut den här stormen om han agerade klokt. Så ser det ut i efterhand åtminstone.

Alltså som vanligt, det är inte svart eller vitt, utan en gråskala utifrån olika aspekter, men intressant att följa en sån här affär en tid. Först ter det sig rätt obegripligt men så småningom träder mönster fram och en del faller på plats.

Alla inlägg om årets älgjakt på Harnäs vvo...

... kan ses om man  scrollar ner till i Arkiv i spalten till höger om blogginläggen och går in på oktober 2011.

Unghunden Ninni fick inte kontakt med älg och hon är för ung för att leta upp själv. Så sista dagen blev ingen jakt. Vad som hänt för övrigt vet jag för lite om. Man har i alla fall skjutit alla vuxna på licensen, det finns några kalvar kvar och de kommer väl att fällas på någon efterjakt. Kan tänka mig att det styckas i slakthuset idag och imorgon eftermiddag, söndag är det köttdelning.


Inifrån ...

... kan en del av drevet mot Juholt vara styrt, enligt uppgifter idag fredag. Det finns, som jag skrivit om förut, bittra falangstrider inom partiet och Juholtfienderna initierar eller utnyttjar situationen till max. Det förklarar bl.a. Aftonbladets drivande roll i affären.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/drevet-mot-juholt-styrs-inifran-s_6550789.svd
http://svt.se/2.22620/1.2566491/odesmote_om_juholt_i_dag

Juholt går till ett avgörande möte med partiets VU nu och han gör det inte som en slagen man. Han säger sig gå dit med ett förslag.
Det är underligt nog inte en slagen man vi ser. Han är fortfarande på g, och kör på för fullt. Han kanske, som han säger, har ett starkt stöd 
i partiet. Om han går igenom det här och står kvar som partiledare, så kanske (s) har fått den starka ledare man behöver för att 
överbrygga de interna striderna. Kanske har Juholt med sig till dagens möte en plan för upprättelse av de som stukades vid hans tillträde?.
 http://www.svd.se/nyheter/inrikes/min-framtid-avgors-av-medlemmarna_6551229.svd
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/juholt-kor-pa-for-fullt_6550793.svd
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13779576.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/juholtskris/article13779056.ab
http://www.aftonbladet.se/debatt/article13779833.ab

Erbjudandet om iPhone-app ...

... har Blogg.se placerat så det döljer statistiken för mig (abstinens direkt!) och dessutom skymmer opublicerade inlägg, så jag måste leta efter dem i raddan av tidigare inlägg. Himla irriterande!
Uppdaterat 9.30: Nu lägger sig den här skylten även över delar av det jag försöker skriva i inlägg, så jag måste korta av raderna, ser konstigt ut, men jag har inget annat val.

"Det finns ingen död", Ingrid i Gyltenäs`bok ...

... kommer jag att skriva om här på bloggen under helgen. Inlägget publiceras nog under morgondagen lördag. Den finns att köpa på ICA Sillerud och i röda huset vid Claras torg i Årjäng, liksom fler av hennes böcker. Men boken om döden måste rimligen vara den senaste. Intressant ämne och en sympatisk titel, eller ......? Är det bra att det finns en död, eller inte?

Älgjakt fredag 14:e oktober

Idag jagar Roland tillsammans med unghunden Ninni som har samma ägare som Trixi; M i Norane. Ninni är helsyster till Jörgens Lussi som nyligen blev 4:a i SM men de är inte ur samma kull, Ninni är 3 år yngre. Hoppas hon har läst på i stamtavlan nu på morgonen ;-).

Roland går ut från Stormyra nu 8.35 och har i sällskap skytten Erhard som har ont i benen och inte orkar gå så långt.

Här är Ninni, för 10 minuter sedan, en vacker liten hund, men som sagt rätt så oprövad.Dagens älgjakt torsdag...

... kommer jag att skriva om i kväll. Det har i alla fall skjutits en tjur för Trixi, en som hon skällde ståndskall på i flera timmar strax norr om oss här på Liane.Uppdatering torsdag kväll: På Harnäs idag sköts en tjur för Trixi och dessutom två vuxna hondjur och en kalv. Skyttar är bl.a Kent N (igen!), Sören,  Lars i Svensbyn och en norrman som hette nåt på Leif. Kvar är alltså till i morgon ett vuxet hondjur och sex kalvar. 22 älgar är fällda.

Roland har haft jakt hela dagen med Trixi. Upptag 9.15 norr om Liane. Hon ställde pinntjur och okänt djur. Det höll på till kl halv ett. Trixi är noga med att hålla kontakten med sin förare, hon kom med jämna mellanrum och sökte upp Roland för att få lite uppmuntring och så går hon tillbaka till älgarna igen. Det är en stor skillnad mot drivande hundar som är lite lätt blockerade när de väl fått upp och driver. 

Roland fick  lyssna och vänta på att passkyttarna för folkdrevlinjen skulle sättas ut. Hundjägarna fick nämligen bara skjuta kalv, inte vuxna djur. Och det hjälpte inte att det var bredsida flera gånger under den tiden och på 20 - 30 meter!  Rättvisa råder, flera jagar med hund samtidigt och har samma regel. Vid halv ett föste Roland  iväg älgarna och efter 400 meter stannade de upp och det blev ståndskall igen. Han stötte dem ytterligare en gång, då gick tjuren mot passlinjen och fälldes av Sören o Lars i Svensbyn. Därefter tog Trixi upp en kalv som hon följde i krok och kors över området i sammanlagt 20 kilometer enligt pejlen.  Roland fick henne vid Febacken kl 16.45. Då hade hon arbetat med älg aktivt sedan 9.15. Himla duktig hund är hon, rolig att jaga med.

Men nu i kväll måste hon åter hem till husse i Norane för att jaga på Häljebyn imorgon. Roland hade ju mutat sonen i huset för att få låna Trixi ;-) och nu verkställdes den; ett flak cocacola till Milton (och de andra barnen!)

Jag tror att Roland får låna Trixi igen. Milton ser jättenöjd ut!

Fredagens älgjakt använder Roland M:s unghund, en ganska oprövad älghund. Det kan bli spännande.

Juholt avgår ...

... enligt uppgift till svt och det kommer att ske före helgen. Man kan väl anta att en tillfällig efterträdare måste utses och uttalanden måste förberedas. Det är väl inte allt för fantasifullt att anta att några av de senaste dagarnas anklagelser har varit sanna. Just nu är det krismöte där partiet samtalar med / om Juholt och eventuellt kommer han att framträda i P 4 nu klockan 13.30 hos Lotta Bromé.
http://svt.se/2.22620/1.2565584/svt_erfar_timmarna_raknade_for_juholt_som_partiledare

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13774423.ab

Uppdaterat; Juholt avfärdar hos Lotta Bromé alla rykten om att han ska avgå. Han försäkrar att han kommer att fortsätta som partiledare för (s). Och han upprepar samma mening om och om och om igen om att han gjort ett enda misstag, han trodde att det var rätt, han har försökt rätta till osv. Kanske upp emot 20 gånger. Det låter lite märkligt, nej mycket märkligt.

Juholt smugglade ...

... tryckpressar för att stödja fackförening i det stängda Polen när han var 18 år har han sagt i intervjuer. Och han ska ha ertappats och suttit anhållen ett par ruggiga dygn. Men det  var kanske också en liten rövarhistoria. Jag undrar om Juholts partiledarskap tål ytterligare en lögn / friserad halvsanning. Tidningen Expressen och Resumé har letat efter någon som kan bekräfta Juholts uppgifter om den här hjältemodiga insatsen med Palme som förebild, men inte lyckats hitta någon. Det tickar på och Håkan Juholt framträder allt mer som en teflonman, ständigt road och skämtande trots maximalt oflyt och ett antal pinsamma avslöjanden. Men hur förtroendeingivande han än vid första anblicken kan verka, så mal numera i bakhuvudet på mig; menar han detta, eller kommer han att byta åsikt i morgon. Han är ju, för att ta hans egna ord, väldigt ostrukturerad och hipp som happ.
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/hard-men-ohederlig_6547609.svd
http://www.dn.se/nyheter/politik/ledande-socialdemokrater-vill-att-juholt-avgar
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/juholts-ord-utan-kraft
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/juholts-korrigering-ifragasatts_6547527.svd

Kanske är han lika okänslig för reaktionerna inifrån partiet som
 utifrån media? I så fall undrar man hur den moraliska kompassen fungerar? Hur är karln funtad egentligen? Jag får inte ihop bilden av honom. Hur som helst ett spännande drama inför våra ögon, som forna tiders gladiatorspel. Frågan kanske närmar sig ett "när" han måste lämna jobbet, inte "om". Och pressen tjänar stora pengar på ständigt nya avslöjanden. Och som sagt, så länge han erbjuds att uttala sig men avstår så kan man vinkla som man vill.
http://www.expressen.se/nyheter/1.2589713/juholts-smuggelresor-under-lupp
http://www.resume.se/nyheter/2011/10/12/ingen-minns-juholts-polska/
http://www.dn.se/kultur-noje/scen/politiken-ar-ocksa-en-scen

Aftonbladet fortsätter att dra åt snaran runt Juholt, vilket kan tyckas lite absurt med tanke på tidningens ideologiska bas på vänsterkanten. Detta är en märklig cirkus, där mycket ställs på huvudet.  
http://www.aftonbladet.se/ledare/article13772314.ab

 Nu höjs röster inifrån (s) som kräver hans avgång.
http://www.expressen.se/nyheter/1.2589982/s-toppar-kraver-juholts-avgang

Uppgifterna om när infon om det felaktiga bobidraget kom är motstridiga, inte så lätt för den som ska utreda detta när ord står mot ord.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/motstridigt-om-juholts-bobidrag_6547565.svd

Juholt lär ha tagit emot ersättning för hyrbil samtidigt som han hade privatbil, det betecknas i juridiska termer som trolöshet mot huvudman. Nu radas alla synder upp, många letar med ljus och lykta efter minsta felsteg.
http://www.expressen.se/nyheter/1.2589764/juholt-fick-ersattning-for-hyrbil-och-privatbil

131.000 läsare ...

.. . bästa siffrorna på två år och en ökning med 10 % enligt Orvestos mätning av tidningen Café. Det gratulerar vi äldste sonen till, som sedan en tid är vik chefredaktör. Grattis även till hans medarbetare på redaktionen, några av dem har vi träffat. Det måste kännas betryggande när det går åt rätt håll, samtidigt som pappersmedia i stort kämpar med vikande siffror.  Vi vet att Caféredaktionen jobbar hårt fast det kanske ser glamouröst och lättvindigt ut utifrån. Tidningen har numera en stabilt seriös profil som ledande herrmodemagasin.  
http://cafe.se/storst-toppsiffror-for-cafe/

Som förälder tänker man mest på att ungen ser ut att  ha jobbet tryggat en tid framöver, men så är föräldrar primitiva varelser också.

Onsdag älgjakt Harnäs vvo

Idag sköts två kor och en kalv tror vi. Lite magert, men man har sett en hel del älg sägs det så jakten fortsätter.


Jag måste bara publicera en legendarisk mössa, det är PI:s Tuttifruttimössa. Den har han alltid på älgjakten när det är bra väder, om PI har den här på sig så blir det fint väder. Nu ska det bli Tuttifruttiväder  hela veckan tror jag. Jag tror att PI har haft den här i minst 30 år nu, det är en mössa av superkvalitet. Och en bärare av hög kvalitet också, inte att förglömma! ;-)

I kväll var vi på äting igen och vi fick bl.a. något nytt som jag inte ätit förut; lök + äpple. Gott!


Yngste sonen ...

... ringde på förmiddagen idag onsdag. Han satt på planet till USA, direktflyg med SAS till Chicago, där han landar i kväll redan, c:a 9 timmars resa bara. Där ska han hälsa på en god vän som bor på 44:e våningen, skulle jag inte våga tror jag, sedan bär det av till Tulsa i Oklahoma, till Texas, till San Fransisco, till Vegas och LA. Det är vänner som ska hälsas på förstås. Han har välförtjänt långledighet nu när spelet som han har varit med och ritat, Battlefield 3, är klart för hans del. Han kommer inte att vara i Sverige när det släpps den 27:e / 28:e  oktober.

Han planerar eventuellt att komma hem hit efter det och sedan kanske åter igen till USA tillsammans med frun för att hälsa på i hennes hemstad Seattle och ytterligare några vänner.

Håkan (L)ju(g)holt ...

... riskerar 2 års fängelse enligt professor i straffrätt, om han uppsåtligen tillskansat sig det felaktiga bostadsbidraget. Och faktiskt så menar hans assistent att Juholt sökte och tog emot det mot bättre vetande. Men det finns också uppgifter som talar däremot. http://www.dn.se/nyheter/politik/juholt-riskerar-tva-ars-fangelse
http://www.expressen.se/nyheter/1.2588898/goran-persson-jag-har-inte-pratat-med-hakan
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fragorna-juholt-maste-hantera_6544053.svd

Hur som helst så kan det bli en segsliten rättslig prövning av det hela och i så fall blir situationen ohållbar. Med lite tur går det snabbt
http://www.dn.se/nyheter/politik/juholtforhor-kan-hallas-under-onsdagen

Mycket talar för att Juholt tvingas ta åtminstone en timeout om det blir långvarigt. Då står partiet där med skägget i brevlådan och en ny plågsam process med att få fram en partiledare. Det krävs inte så mycket inlevelseförmåga för förstå att nya kompetenta kandidater knappast står på kö. Det var ju betydligt fler som tackade nej än ja till den posten alldeles nyss. Ett antal erfarna socialdemokratiska toppolitiker tvingades avgå på ett förnedrande sätt i samband med Juholts tillträde som partiledare och deras anhängare finns numera kvar förstås i en hämndlysten falang, någonstans i kulisserna. Det måste rimligen finnas en djup spricka i partiet och den kan endast en stark ledare överbrygga. Många slipar knivarna i det fördolda just nu och få vågar öppet stödja Juholt och därmed dras med i ett eventuellt fall. 
http://www.dn.se/nyheter/politik/svt-intern-kritik-mot-juholt-pa-motet

Måhända kan det akuta krisläget beröra hjärteroten på någon av de populära socialdemokratiska profilerna som tog steget tillbaka i senaste partiledarvalet; Margot Wallström, Thomas Bodström exempelvis. Det finns  en chans att någon av dem offrar sig för att rädda partiet. Eller två tillsammans i ett delat ledarskap. I så fall slipper man en ny pinsam partiledarvalomgång och kan gå stärkta ur turbulensen. Håkan Juholt kan bli en  parentes som man lägger bakom sig så fort som möjligt. Jag gissar att Thomas, Margot och andra redan kontaktas av förtvivlade partikamrater som bönar och ber om hjälp.

Juholts assistent Peter Cervin, som uppgett att Juholt kände till reglerna när han lämnade in bidragsansökan, har nu tagit time-out.  Ska bli intressant att se hur (s) hanterar en whistleblower.
http://www.dn.se/nyheter/politik/juholts-assistent-tog-time-out

Just nu kl 08.20 onsdag morgon ...

... så kan jag höra Trixi skälla ståndskall sydväst om Liane, söderut från vårt hus. Och jag har inte ens gått ur sängen än, det hörs genom det öppna sovrumsfönstret! ;-)


Den här bilden fick jag precis nu från Rolands mobil, utsikt mot Liane Gård. Han var här  nere på de åkrar vi kallar "Smörhôlera" och släppte  Trixi. De jagar för sig själva idag.  Hon fick genast älgkontakt och skäller alltså ståndskall, i sönnare Lihaget. Det betyder att älgen / älgarna står stilla. Kanske är det de coola älgarna som legat lugnt i Lilycka de senaste dagarna, platsen stämmer i alla fall. Kan tänka mig att Roland nu så fort som möjligt försöker ta sig inpå ståndet för att komma i skottläge, om det är skjutbar älg. Det kan man inte veta innan. (Med maximal otur så är det en grävling hon sprungit på och inte älg, man kan aldrig vara säker!)

Himla spännande! Och en god kompensation för gårdagens tristess! Nu handlar det inte om telefonstolpar och missionshus längre! Nu är det jakt!


Så här såg Trixi ut precis innan Roland släppte henne nu på morgonen, helt klart fokuserad mot älg! Gråhundar är fina och tydligen exakt likadana i rastypen som på vikingatiden, man har hittat lämningar som tyder på det. Undrar om Milton är här uppe på Ligärdet hos kusin Julia och kan höra "sin" hund? Roland fick ju "låna henne" mot  coca cola- mutor. ;-)

För min del är det nu slut med att laja runt på ledigheten, jag måste ta itu med plikter, typ fönsterputs. Får passa på nu när solen skiner att ta fönster på västsidan. Då kommer jag samtidigt att kunna följa jakten på lite avstånd.

Uppdaterat kl 10.00. Roland lyckades smyga nära Trixis älgar och väntade bara på bra skottvinkel när en annan hund kom och störde, det var Flygarns. Hela ekipaget blev skrämt och gav sig iväg. Det var tjur, ko och kalv, varav kalven var skjutbar. Trixi verkar nu följa kon och kalven och Roland går efter. Nej så var det inte, Trixi följde tjuren och Roland kopplade henne, släppte om på ett par andra ställen men ingen lycka.

Tisdagens älgjakt Harnäs vvo

Egentligen har jag inte särskilt god koll på vad som hände, jag var i Åmål större delen av dagen.

7 älgar fälldes i alla fall, 5 kalvar, en ko och en tjur.

 Hundlaget jagade med Jan i Skogens hund och Harald flygarens den här dagen, Trixi fick stå kvar här hemma. Hundlaget jagade vid guldgruvan och i Gyltenäs. Det sköts en kalv där av Anders Strömberg.

Folkdrevlaget höll till här uppe runt Liane och Hol. Gunnar i Gyltenäs sköt en kalv och Johan Hofström en tjur, i övrigt vet jag inte.

Om måndagens jakt var spännande och händelserik så var tisdagens desto tristare. Roland  satt sammanlagt 4- 5 timmar och stirrade på i tur och ordning en väg, en telefonstolpe och ett missionshus. Ingen action alls, men man hade i alla fall tur med vädret.
Kvällen avslutades i alla fall trevligt med inbjudan till våra jaktgäster. Vi serverades hemgjord vildsvinskorv, potatissallad och ett antal "Beilagen"´samt många jakthistorier.Till onsdagens jakt borde finnas kvar 1 tjur, 7 kor och ett antal kalvar. Men jag är inte säker på den uppgiften.

I kväll onsdag ska vi till två av medgästerna här på äting och på fredag blir det avslutskvällsmat här hos oss. Ibland känns det som om vi lever i trevligt kollektiv, ungefär som studentliv. ;-). Det är lättsam stämning och många goda berättelser ur levande livet, vi har helt enkelt oförskämt roligt till vardags, eller hur man ska uttrycka det.

Frikadellens förlossningsberättelse ...

.. får mig att skratta högt, den är absolut läsvärd!  Hon har nyligen fött barn. Men man bör scrolla ner och läsa de första inläggen också. Här är tredje inlägget :
http://frikadellen.blogg.se/2011/october/forlossningen-del-3.html?_tmp=04fa2a0f7170aac90a6c8963d98d92cd6fa11ed9

Här är första: http://frikadellen.blogg.se/2011/october/forlossningen-del-1.html?_tmp=d44201e666b09d2a18f90ccabc2977bb3cbabbe7

Här är andra :http://frikadellen.blogg.se/2011/october/forlossningen-del-2.html#comment 

Fast det finns en hel del läsvärt dessemellan också! 


iPhone 4S ...

... har jag surfat på för att få en bra beskrivning av kamerafunktionen. 8 megapixlar som det står om överallt är en torftig upplysning, säger inget om kamerans kvalitet. Den säger bara att bilderna är utrymmeskrävande i överkant. Normalt duger det med betydligt färre pixlar. De stora bilderna är rätt ohanterliga att förvara, skicka och publicera. Det mesta jag fotar ska bara in på bloggen och där gäller 400 pixelbredd för det mesta.
Någon sida har jag hittat i alla fall som berättar lite mer.
http://wolber.se/iphone-4s-bilder/

Juholt = kulbo eller fulbo?

Juholt ville inte kalla sig något av de etablerade uttrycken sambo, iblandbo eller särbo när han blev föreslagen som partiledare, han drog frejdigt till med att han var kulbo istället.

Men nu växer problemen med hans boenden och blir nog allt mindre kul, kanske är han mer av en "fulbo"? Eventuellt borde hans vimsiga uttalanden om det egna boendet ha varit en varningssignal redan då?

Han verkar helt enkelt ha ett grundläggande problem med var han egentligen bor och vem som ska betala. Han lär ha varit på någon resa till Vitryssland som betalades av allmänna medel, som en typ av studieresa. Med på resan och delandes hans boende verkar hans kvinna (jag ger mig inte in på att utreda vilket slags "bo" hon är i sammanhanget) ha varit, han beskriver i alla fall resan i något sammanhang som att han bjuder på semester,  men bidraget reducerades inte utifrån det. Dessutom blev resan kortare än beräknat och pengar borde alltså ha betalats tillbaka.  
http://www.expressen.se/nyheter/1.2587652/dokumenten-visar-redovisning-saknas
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/resan-till-vitryssland-utreds-inte-av-aklagare_6542749.svd

Juholt har oflyt just nu. Vad kommer härnäst? Intressant att se hur långt den extra toleransen för män, nybörjare och timingen räcker. Det ser ut som om reglerna inte är krångligare än att de allra flesta riksdagsledamöterna begriper dem och kan följa dem, vilket i sin tur kan bottna i att regelverket  är rätt logiskt: Jobbutgifter betalar riksdagen och privata utgifter betalar man själv. Det finns dessutom lätt tillgängligt på riksdagens hemsida, föredömligt enkelt formulerat, ingen kanslisvenska,  inga hemligheter.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sa-ska-riksdagsledamoterna-redovisa_6542137.svd
http://www.dn.se/nyheter/politik/de-flesta-kan-riksdagens-regler
http://www.dn.se/nyheter/politik/juholts-logipengar-forsvann

Polisanmälningarna mot Juholt fortsätter att droppa in
http://www.dn.se/nyheter/politik/aklagaren-det-droppar-in-polisanmalningar

Fler krismöten inom (s) och pressen rasar över att Juholt valt att låsa in sig på hemlig ort och förbereda partiledardebatt istället för att svara på frågor. Att  stöta sig med presssen är farligt, det borde någon tala om för Juholt. Dagstidningarna kommer att gå på honom med blåslampa tills han kommer ut från sitt gömsle och ger intervjuer. Så länge han erbjuds att uttala sig om det man skriver men avstår, så är man i princip fria att vinkla precis hur man vill för att fika fler läsare och det gör man förstås. De artiklar som hudflänger Juholt ligger just nu i läsartopp.
http://www.expressen.se/nyheter/1.2587873/juholts-katastrofsiffror-infran-partiet

Rent juridiskt krävs uppsåt för att fällas och det går nog inte att bevisa, men det kan vara väl så allvarligt om det ser ut som om s-ledaren saknar inre moralisk kompass som någon uttrycker det. Man måste kanske räkna med att inte allt ska regleras utifrån lagar och paragrafer utan basic styras av vanlig anständighet, lika för alla.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/en-s-ledare-ska-bekampa-rofferi_6541069.svd

På onsdag är Juholt sedan länge inbokad på "Stora Chefsdagen" arrangerad av tidningen Chef att tala om "Lustfyllt ledarskap" dvs hur man håller medarbetarna entusiastiska även i motvind. Det kommer att bli ett välbevakat evenemang kan man tänka.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/juholt-ska-tala-om-lustfyllt-ledarskap

Juholts assistent vidhåller att han informerade om detta redan tidigare men att inget ändrades. Det är alarmerande för hur det hela kommer att utveckla sig. Undrar vad (s) gör med whistleblowers?
http://www.dn.se/nyheter/politik/juholts-assistent-jag-informerade-honom-i-augusti

Tisdagens älgjakt på Harnäs vvo

Idag tisdag verkar det som om man har två tjurar kvar av totalt sex som ska fällas och åtta hondjur kvar av totalt 10. Kalv är fri avskjutning. Man har inom området valt att ha som mål att minska älgstammen rejält, därför fälls nu totalt fler älgar och högre andel hondjur.

I linje med de nýa bestämmelserna om älgskötselområden så kan flera viltvårdsområden gå samman och själva förvalta sin älgstam. Då måste man ha en målsättning med nivån och inventera, det är hårda krav därvidlag enligt lagstiftaren.

Om man väljer att ha en älgstam på 12 älgar i vinterstam så kan man skjuta 4 älgar per 1000 hektar = 2 stora och 2 små för att hålla kvar på den nivån och där har många älgskötselområden valt att lägga sig.

Harnäs vvo tillhör Järnsjöns älgskötselområde och där  har man valt att gå på skogsbolagens önskemål om 8 älgar per 1000 hektar som mål i sin älgstam. Det är ganska mycket mindre än nu. De närmaste åren måste man skjuta av rejält med älg för att komma ner till det antalet och när den nivån är uppnådd så kan man alltså skjuta c:a 9 älgar totalt per år med stort och smått på Harnäs vvo som är 3800 hektar. För att hålla en stam på just 8 älgar per 1000 hektar så blir det enligt beräkningar en avskjutning på 2,4 älgar per år. (Allt beräknat utifrån att man inte har varg på sina marker förstås för då blir det inte mycket kvar att jaga, antagligen inget alls. En vargflock behöver 120 älgar per år som föda, rör sig dock över större område än ett vvo)

Det här är uppgifter som flyger förbi nu i älgjaktstider så jag hoppas att jag har fattat rätt.

Dag 1 älgjakten Harnäs vvo

Idag på Harnäs vvo sköts tror jag sex vuxna och en kalv. Men jag är inte säker. 4 sköts här på hundlaget och 3 på det laget som jagade med folk. Hundlaget startade nere i Västra Boda där Kent sköt en älg som Trixi jagade fram och  sedan åkte laget upp hit till Liane. Där gick jag med en tur och tog en massa kort, återkommer med dem senare i kväll. Folklaget jagade från Gyltenäs och opp emot Guldgruvan.

Skyttarna tror jag ska vara:
På hundlaget:
Någon (som inte vill vara med på nätet) sköt - en tjur och en ko för Trixi
Kent  - en tjur för Trixi
Morgan - en kalv för Douglas antar jag

På folkdrevslaget:
Kjell i Signebyn - en ko
Dan W - en vuxen
Udo - en tjur, udda 16-taggare

Jag återkommer alltså med bilder från dagens älgjakt här uppe mellan Döverud och Litorpet.Vi började med att ställa bilen mellan Blåsåsen och Sand. Vi väntade på att skyttarna skulle hinna ställa ut.


Vi går oppåt i det som numera är ett hygge på vägen mot Sandevad.

Efter en liten bit så markerar Trixi tydligt att hon känner vittring av älg. Näsan går hela tiden mot vind och läser av. Hon snor lite oroligt och vill iväg.


En älghund använder alla sina sinnen för att ha koll på älgen; lukt, syn, hörsel. Flera gånger medan vi väntade reste hon sig upp på bakbenen mot vindriktningen för att  se och höra och lukta bra. Vi fick vänta en stund tills alla var på pass. Roland hade koll via comradion.


Till slut fick vi släppa Trixi.


Vi kunde följa henne på pejlen och konstaterade att hon inte gick rakt på älgarna utan gjorde en lov till höger för att sedan gå in på dem och börja skälla ståndskall.


Roland gjorde i ordning filmkameran för att jag skulle kunna dokumentera lite.Precis rakt över Rolands huvud inne i skogsområdet där hörde vi ståndskallet en god stund och väntade. Tanken är att älgarna ska komma till ro med hundens skällande så att det går att smyga inpå.
Vi väntade ganska länge, men började smyga mot älgarna. När man hör skall kan man gå, men så fort det tystnar så stannar man. När vi var ganska nära släppte Trixi plötsligt och letade upp oss. Hon gick tillbaka till bilen och följde våra spår. Vi trodde först att älgarna släppt ståndet och att hon reste efter dem. Men de stod kvar. Trixi tog upp dem igen när hon fått koll på oss. Vi fortsatte att smyga närmare och var till slut bara 25 meter ifrån dem. Roland såg benen på älgarna i ett rätt tätt snår och vi såg Trixi. Roland måste resa sig upp för att konstatera om det var ko, tjur eller kalv. Då blev älgarna medvetna om vår närvaro och rörde sig sakta ner mot vägen, över den, in i skogen och ut på åkern nerom Döverud. Vi såg det inte men hörde skotten. Det var en av jägarna, en mycket god vän till oss, som sköt, först tjuren och sedan kon ute på hygget söder om Döverud.  Skytten satt kvar i passet och vi gick ner mot tjuren för att konsterar att den var död.


Man säger att man avfångar djuret med ett definitivt dödande skott. Tjuren låg rakt fram här och kon uppe i hygget. Skytten hade lyckats skjuta båda, en doublé.


Nästa moment är att ta ur tjuren, dvs avlägsna inälvor och göra det på ett sånt sätt att köttet inte blir förorenat.


Passgrannar kom för att gratulera och det beskrevs hur älgarna hade gått.


Trixi rycker ragg av älgen men är blir inte arg på oss att vi hanterar "hennes" byte


Fler kom och hade draglinor med sig. Kon drogs ner ifrån hygget till bredvid tjuren i kanten av åkern. Det här är nästan all transport på det här köttet. Det kommer en traktor också och fraktar älgkropparna några kilometer till slakthuset. Om man jämför med hur mycket det mesta vi äter i matväg har transporterats så är älgkött definitivt ett klimatsmart miljövänligt alternativ.


Klart, nu ligger båda älgarna här urtagna och färdiga, i väntan på transport. Douglas kom också en sväng för att kolla läget. Det var dagens andra hund.

Vi åkte hem och Roland slängde i sig mat för att sedan kasta sig iväg till slakthuset och hjälpa till med att flå en stund. Sen bar det av till Årjäng på ett möte. Jag tog min långpromenad, ska mäta tiden imorgon.

I Lilycka låg de här två älgarna då, vid 6-tiden på kvällen. De är coola, de låg där när jaktlaget passerade hemma för att åka upp till Liskogen. Och de hade betat där hela dagen trots att jakten gick alldeles nära. Nu låg de lugnt parkerade på åkern när jag gick förbi. De är inte lättstressade."Någon vill skada mig" ...

... säger Juholt i samband med att han avslöjats som bidragsfuskare. Hmmm, det tror jag inte behövs. Den saken klarar han av så bra själv.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13753513.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13754292.ab

Den här affären kommer väl att ha sin gång, som alla andra skandaler. Irriterande är det dock att inse att kvinnor och män hanteras så olika när sånt här händer. Kvinnor döms hårdare och tvingas ofta gråtande lämna arenan i ensamhet, medan männen sitter kvar med ett triumferande leende i mungipan, uppbackade av "gänget". Nu menar jag inte att Mona Sahlin borde ha fått stanna kvar efter Tobleroneaffären, men jämförelsen blir så slående. Är det media tro som ligger bakom detta? Eller partiet? Eller är vårt allmänna rättstänkande olika, vi ställer högre krav på kvinnor än på män?
http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/lenamellin/article13748571.ab

Älgjakt 2011 ...

... inleddes idag, måndag. Roland jagar på Harnäs viltvårdsområde. Det är rätt stort, nåt på 3000 hektar gissar jag utan att veta och deltagarna brukar vara så där 70 - 80 stycken med drevfolk och skyttar.

Jag får rapporter under dagen hur det går och bilder via kameramobilen.

Samling var det på morgonen vid Tjolitta, bygdens gemensamma festlokal. Här ska redovisas att var och en deltagare har löst statligt jaktkort och betalat för viltvårdsområdets jakträttsbevis, samt för skyttar att giltig vapenlicens finns och att det har provskjutits före jakten. Det gavs information om årets jakt. Sedan delades upp två lag ett lag som ska jaga med hund (Roland är med där förstås med sin lånehund Trixi) och ett lag som ska jaga med folkdrev. Hundjaktlaget började jaga i Västra Boda. Var folkdrevet började vet jag inte. De har ofta börjat i Bryngelsbyn men kanske blir det nere i Gyltenäs i år, där har setts upp till 14 älgar samtidigt i havreåkrar för en tid sedan. Älgar gillar havre och brukar dra sig till de delar av området där någon varit oförsiktig nog att odla just det sädesslaget.Här är drevet tror jagHär är skyttarna troligtvis. Bra att de var suddiga så jag slipper fråga om lov för publicering
Här är gråhunden Trixi som Roland lånat av M i Norane några dagar tills ägaren  ska ha henne själv. Gråhunden var jakthund redan på vikingatiden påstår gubben. En älghund följer älgen tyst eller med glesa skall (gångstånd) när älgen förflyttar sig, men skäller med ivriga täta skall när älgen står still. Och av någon märklig anledning så stannar älgen då upp och blir så uppmärksam på hunden att någon eller några skyttar försiktigt kan smyga / åla sig fram till skottläge från rätt vindriktning. En väldigt spännande jakt.  Ett annat alternativ är förstås att någon av de skyttar som placerats ut i en vid ring runt omkring kan skjuta när älgen förflyttar sig.Kent fick den äran att skjuta första älgen för Trixi idag. Han är så suddig att jag tar mig friheten att publicera honom utan att dölja ansiktet. Han lär inte kunna identifieras på bilden ändå. Det var en pinntjur i Västra Boda. Grattis!


R.K. skickade ...

... ett sms idag. Nu verkar det mesta vara återställt och han får eventuellt åka hem imorgon. Vi glädjer oss åt det. Vi  har tyvärr inte hunnit ringa idag. Det har varit fullt upp med jaktförberedelser,  skjutträning, installation i stugorna, matlagning, information, avfrostning av frysbox osv

Årjäng stänger för älgjakt!


Skolan har älglov, en del butiker stänger helt, industrier går eventuellt på halvfart. Älgjakten är viktig i Årjäng och påverkar många människor på olika sätt. Jag kommer förstås att rapportera på bloggen sånt som händer på jakten här på Harnäs VVO där Roland jagar och även annat som kommer in.

I kväll har vi haft lite mat för våra jaktgäster, det blev som vanligt älgfärssoppa + risgrynskaka med hemkokt hallonsylt och vispgrädde. Roland har gått  igenom vad som gäller på jakten och har översatt reglerna till tyska. Mer kan man inte göra, sen är det upp till vars och ens goda omdöme att fatta rätt beslut.

De minsta skolorna ...

... kan få problem när nu lagar o förordningar kräver att det ska finnas lärare som har behörighet i de ämnen de undervisar i. Det är inga pinfärska regler och kanske kan det väcka en viss häpenhet om en kommun inte har tänkt till i frågan. Hur löser man detta?  Går det att ha kvar de minsta skolorna med de förutsättningarna, när lagstiftaren säger att eleverna har rätt till behöriga lärare? Det kanske finns lösningar fast jag inte ser dem framför mig.

Jakt- och skördegudstjänst ...

... i Silleruds kyrka söndag 9:e oktober klockan 16.00 är det. Det har blivit vanligt att kyrkan på så sätt gör en inledning till årets älgjakt.
http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=729626

Uppdaterat: vi var där med våra tyska gäster. Kören leddes av Urban Berg och bjöd på sång växelvis med Birgitta R. som läste en jaktberättelse ur en Selma Lagerlöf-bok. Och Urban spelade en fin jaktfanfar också. Ett trevligt evenamang som vi hoppas återkommer.

Fest i krematoriet ...

... inbjöds pensionärer i Karlstad till, i Västerstrands församling. Det kom brev till äldre i församlingen med inbjudan till födelsedagsfest  för jämna och halvjämna år, alla 70 åringar, 75-åringar, 80-åringar osv. Deltagande skulle anmälas på telefon.  Men det hade blivit en siffra fel i annonsen, så de som ringde hamnade på krematoriet. Kan tänka mig att de som tänkt gå på festen blev lite häpna. Kanske några blev misstänksamma med syftet och backade ur, men det förtäljer inte historien, verkar lite drive in....
http://hd.se/inrikes/2011/10/08/festinbjudan-till-krematoriet/

Hittade länken på Veikens blogg.

Lördag långpromenad
Efter att ha släppt Oskar några gånger efter rådjur (jakt, men ingen lycka) tog jag dagens långpromenad upp mot Egenäs. Det är skönt att gå den här vägen när det blåser, det blir alltid lä här.


Hit gick jag snabbt, det är 7,3 kilometer hemifrån. Jag mätte hur långt jag hann på 35 minuter och det var 4,3 km idag också. Men en större prestation än igår för nu var det mycket uppförsbacke, genom hela Tobyn.
Var 10:e grekisk pensionär ...

... är död och kan ha varit det länge medan släktingarna fortsatt kvittera ut pensionen! Uttrycket "noll koll" har fått en plats på kartan; Grekland.

Man tar sig för pannan och undrar om det verkligen är fruktbart på sikt att Sverige och andra europeiska länder på olika sätt stöttar det här landet ekonomiskt.

Kanske är det som "å schlänge sten i en blöt môse"? (Citat knyckt av ordfyndig kollega med, enligt egen utsago, ännu  ordfyndigare man.)
http://di.se/Artiklar/2011/10/7/247174/En-tiondel-av-grekiska-pensionarer-saknas/

Dyslektiker ...

... var han tydligen, Steve Jobs på Apple,  enligt artikeln i Aftonbladet
http://www.aftonbladet.se/nyheter/stevejobsdod/article13741536.ab

Dessutom var han adoptivbarn med en biologisk pappa som var syriansk invandrare. Adoptivföräldrarna var inte direkt fattiga men levde under knapra omständigheter.

Under en period i livet ägnade sig Steve åt att testa LSD och söka andlig utveckling. Under den första vuxentiden bodde han inneboende hos kompisar och pantade burkar för försörjningen. Han blev pappa till ett barn som han envist och med lögner förnekade faderskapet till, tills tester visade faktum.

Man kan väl utan överdrift säga att oddsen var emot honom, det borde enligt alla förutsägelser ha gått åt pipan med Steve Jobs. Men det gjorde det alltså inte, han tänkte självständigt och nytt och blev både framgångsrik och förmögen, gifte sig och fick barn, osv, osv.

Den stora frågan återstår: Blev han framgångsrik trots den motiga starten i livet? Eller blev han framgångsrik tack vare den motiga starten i livet? 

Han själv hänvisar ibland till att motgångar stärkte hans kreativitet. Risken är förstås överhängande att han, om han inte varit dyslektiker, blivit advokat eller lärare eller nåt annat akademiskt. Och då hade inte Apple funnits. Ja, ungefär så. Människor är intressanta varelser.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/jobs-tal-om-livet-och-karleken
Trevlig kväll ...

... blev det med lite klassisk kräftmat; kräftor både Vätternkräftor och kinesiska, Jansson, sallad med ägg, olika brödsorter, Jovans vildsvinskorv, älgsalami, spekekorv, ostar. Desserten blev aprikosbitar i konjak och vispgrädde på vaniljglass. Det är bra med mycket goda vänner, dem kan man både stimma med och prata allvarliga saker.

Järnvägen Åmål - Årjäng + Kirby

Det finns alltså hemmaforskare som är speciellt intresserade av järnvägar. En person, som inte har någon anknytning till bygden eller ens har besökt Sillerud, har gjort ett fantastiskt forskningsarbete om järnvägen Åmål - Årjäng. Den här järnvägen finns inte kvar längre. Mannen lär ha en komplett modell av sträckan uppbyggd hemma i sin källare. På hans hemsida finns en bild av hans modell av Sandaholms stationshus.
http://www.svensktmjforum.se/forum/index.php?topic=7873.0
http://www.svensktmjforum.se/forum/index.php?topic=7873.msg77491#msg77491 

Tips fick jag av Rikard, ICA-handlaren. Tack för det!

Kolla gärna  på Kirbys järnväg på länken här!
http://www.mv.helsinki.fi/home/kvincent/index.htm

Och annat här
http://jvmv2.se/forum/index.php?mode=thread&id=21486
http://www.jvmv2.se/forum/index.php?mode=thread&id=21087

http://www.jaaj.tk/
http://www.arstuga.se/dvvj/links.htm
http://www.historiskt.nu/normalsp/amaj/amaj_snabbf.html
http://www.tydal.nu/postvagnen/197590.htm


http://www.tydal.nu/postvagnen/197762.htm
http://w1.302.telia.com/~u30207616/virgo.htmKirby hittade mig innan jag hittade honom. För tre år sedan kommenterade han här på bloggen:
http://inga.blogg.se/2008/april/bilder-fran-norane-runt-spring-vast-uppdaterat-med.html

LövblåsDen är supereffektiv lövblåsen som gubben lånat och den brummar bra!


Jag inbillar mig att just sånt här och röjningssågar i trädgård är, om inte direkt roligt, så i alla fall det minst tråkiga.

R.K. ...

... är nu på allmän sal och inte längre på IVA. Roland försökte ringa och prata med honom idag men hans röst har tagit stryk av antingen den varma luften som han andades in eller av intuberingen, så den räcker inte till att prata med. Vi fick dock ett svar via sms och det  inger hopp. ;-).


Promenad torsdag kväll


Idag blev det 4,3 kilometer på 35 minuter. Lite bättre än igår på långpromenad. Så här vackert var det på vägen när solen gick ner över Östersil.


Jag gick hit upp, till gubbens bygge. Det var lite borttagning av profiler och städning. Sen fick jag åka hem i mörkret


Steve Jobs död?

Ska man tolka den lilla raden på Googles startsida så tro?
http://www.apple.com/

Jo, tydligen ska man det. Steve Jobs mannen bakom iPad, iPhone osv är död. Hoppas han slapp veta om det ljumma mottagnade som den nya iPhone 4 s fick.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13734223.ab
http://www.dn.se/nyheter/varlden/steve-jobs-dod

Älglov ...

... är det nästa vecka här i Årjäng. Andra kommuner har ofta ett höstlov vid Allhelgona men i Årjäng har vi alltså älglov nu istället. Älgjakten involverar många av både elever och skolpersonal så det har blivit naturligt med ett jaktlov. Förr var jag med och gick på drev men numera servar jag våra jaktgäster.

Ledig onsdag

Jag börjar få fason på min lediga onsdag. När jag inte planerar något annat ambitiöst så blir det ofta rolig matlagning. Det är mysigt att kunna laga mat i lugn och ro utan stress. Igår blev det trerätters till lunch. ;-)

Lite märklig kombo kanske, men man tager vad man haver;

Signalkräftor från Vättern till förrätt
Älgfärssoppa till varmrätt
Pannkakor med nykokt hallonsylt till dessert.
Sen på kvällen blev det kokt lax med såsen till som vi fick i Snarkil för ett tag sedan, kokt potatis och vit sparris stekt i småbitar. Äntligen har jag hittat ett bra sätt att tillaga den frysta vita sparrisen = stekt i småbitar funkar. Att koka blir bara sladdrigt och oaptitligt. Dessert blev vinkokta päron med vispgrädde.

Dagen började med vacker soluppgång över Liane och utvecklade sig till solsken.
Det blev en långpromenad, 3,8 kilometer på 35 minuter.  Upptäcker att det är bra att försöka få upp farten i promenerandet så att det blir lite flås och hjärtverksamhet, jag löptränar ju aldrig.

Det blev ett släpp på rådjur med Oskar också. Och jag fick se det som jag sett förut. Geten tog med sig killingarna till ett tätt snår och fick dem att stanna där. Jag vet fortfarande inte hur hon bär sig åt för att få dem att stå still där istället för att följa henne. Geten själv och en liten bock vinklade tvärs emot och fick med sig taxen. Hon väntade lugnt tills han såg henne och sen skuttade hon iväg, som om hon ville försäkra sig om att han skulle välja henne som villebråd.  Rådjursjakt med tax är rätt stillsamt, rådjuren är mycket snabbare än taxen, gör en rusch, stannar upp, lyssnar och vilar, fortsätter med en ny rusch. Och så håller det på. Nu var det inte meningen att skjuta geten, det skulle ha varit någon av killingarna istället. Men Oskar fick en motionstur.


Rolands farbror


På  Aspen på Silbodalshemmet är Rolands farbror nu för att ta igen sig lite efter fallet. Roland hälsade på honom igår tisdag. Han var pigg och väldigt glad över besöket, hälsar så mycket till våra barn och till alla. (Vinkade egentligen på bilden men hann ta ner handen igen, kameramobil är lite långsamt)

iPhone 5 blev det inte!

Skitt också! Jag är hjärtligt trött på min Ericsson Sation och hade sett fram emot att köpa en iPhone. Men  nu den 28:e oktober lanseras alltså inte en iPhone5, utan en iPhone 4S, en uppdatering av föregående modell. Det går en besviken suck över världen och aktien sjönk med 4 %. Och jag letar fortfarande uppgifter om lurens kamera. Att man ökat på från 4 till 8 megapixlar säger inte så mycket om kvaliteten på kameran. Vad klarar den av färger och skärpa? Är blixten bra? Det är frågor som fortfarande står obesvarade.
Uppdaterat: Här står lite mer om kameran, den är tydligen det som förbättrats mest i 4 S. Och så ett röststyrningssystem.
http://blog.svd.se/digitalt/2011/10/04/vantade-nyheter-i-nasta-iphone/

http://7h33.wordpress.com/2011/10/04/siri-ar-stora-lyftet-vid-sidan-om-battre-kamera-i-iphone-4s/

http://www.bt.se/nyheter/ingen-iphone-5(2971574).gm

Jag har ju lärt mig uppskatta applesystemet efter att ha testat gubbens iPad. Det blir nog en surfplatta av något slag också framöver, men inte än.

http://www.dn.se/ekonomi/iphone-5-blev-iphone-4s


Vättern, ...

... inte Vänern var kräftorna fångade i. Det finns tydligen i stort sett inga kräftor i Vänern, så det är bäst att jag rättar mig själv. De goda kräftorna kom från Vätterns klara djupa vatten.

Datorbekymmer ...

... har vi och de fortgår. "Datordoktor" gjorde en utryckning idag tisdag igen och efter den fungerade systemet ett tag och intenetuppkopplingen var användbar, åtminstone så länge att gubben kunde fixa det mest akuta vad gäller företagets ekonomi med in- och utbetalningar.

Men sen så kollapsade det hela igen, sent på kvällen. Och just nu är det en trög mobil bredbandsuppkoppling som återstår för min del. Min teori är att så fort gubben använder sin padda, som söker bästa tillgängliga nät, så kopplar systemet ur. Men det är ju väldigt primitiva och enkla tankebanor, saknar säkert relevans.

Bloggkontakter skvallrar ju om att fler i dagarna har haft problem med Telias nät, så det kanske är något mer universellt än så här. Den som lever får se. Kanske är vi i fortsättningen hänvisade till att koppla ur all elektricitet i huset och så sätta på igen, för att få tillgång till internet. Det är i alla fall rådet som Telias rådgivning ger; koppla bort allt elektriskt. Kan vara tur att man inte begriper detta alls, man skulle säkert bara bli jättearg för att internetleverantören försöker mörka något systemfel med att skylla på kundernas uppkoppling.

Ledig dag imorgon! Ska ändå bli skönt! En blank utan  dag utan detaljplaner är det. Börjar med sovmorgon tror jag och så lite matlagning och eventuellt skogsvistelse eller långpromenad på eftermiddagen. Med lite normal höstkyla och blåsväder så borde ju älgflugplågan i alla fall minska.


Guld värda ...

... är goda o kloka kollegor på jobbet. Och jag har såna. Mycket tacksam för det är jag. Deras stöd och råd lyfter över kämpiga jobbperioder när man som jag just nu slåss med de egna ambitionerna. Jag jobbar 80 % och är avlönad för 80 %, men i ryggmärgen sitter 100 % jobb. Märker hela tiden att jag instinktivt fortsätter som om jag fortfarande jobbade heltid, startar glatt igång nya idéer och vill föra dem till slut. Men det hinner jag inte med på kortare arbetstid. Måste lära mig att prioritera. Och inte bara springa runt i ekorrhjulet som om allt är som förut. Detta är en utmaning, bara att hacka i sig. Lyfta blicken och prioritera, antingen på egen hand eller med arbetsgivarens hjälp.

Det finns gott stöd í kollegiet och idag tisdag har jag haft ett "terapeutiskt samtal" med förståndig arbetskamrat, en av flera. Och bara att få prata med någon hjälper långt. Att få höra sig själv formulera i ord det som är problemet. Plötsligt blir det hanterbart. Visst är det märkligt med språket, att det har en sån, nästan magisk, effekt på tankeverksamheten. Han har rätt Vygotsky, språket är viktigt,  verktyget för  att hantera livet.


Vaken igen ...

... är R.K. men låg kvar på IVA igår i alla fall. Ont men annars ok verkar det som har vi förstått efter samtal med förälder igår. Antagligen berodde det oturliga olycksfallet på att en vindpust tog med sig det lilla gasmolnet som bildades vid antändningen så explosionen blev nära ansiktet.

"Datordoktorn" ...

... har varit här idag och gjort ett försök att få ordning på vår internetuppkoppling. Det såg först ut att lyckas men sen bröt det igen.

Signalkräftor


Tre kilo signalkräftor fick vi igår söndag, levande förstås. Jag är inte säker men tror att de var fångade i Vänern.Det blev kokning direkt förstås, alla levde, ingen hade dött i transporten. Jag gjorde som det stod i kokboken och lade i bara några åt gången för att vattnet inte skulle hinna bli kallt och döden komma snabbt. Koktid 10 minuter. Jag glömmer aldrig bilden av den engelske kocken för många år sedan som skulle koka svenska kräftor utomhus. Han hällde grytan full med kräftor och de krälade över kanten i panik, levde länge i vattnet som svalnat av och som bara långsamt antog dödlig temperatur igen. Men här gick det alltså snabbt.

Vi teståt en del i kväll måndag och de smakade suveränt. Skalen var lagom mjuka så det gick att få isär klorna också utan att bryta tänderna av sig. Roland har teorin att de smakar bättre när de levt i rent klart vatten  som i Vänern istället för i lortdiken.


Bygget söndag


Det är bra att vattna på betongen, då blir processen långsammare och golvet starkare. Vi var där i går söndag.


Första grillningen på den här "altanen" to be. Vi satt väl här en halvtimme och jag överdriver inte när jag säger att jag tog en älgfluga i genomsnitt var femte minut på kroppen, mest på halsen och i håret. Men uppe  skogen var de fullkomligt galna. De kom i svärmar, försökte ideligen krypa in under glasögonen och under kläderna. Vi släppte Oskar. Han jagade på ett rådjur som spratt opp framför oss. Det bar iväg till andra sidan halvön och vi fick hämta honom bortåt Hästöna. Såna här skogutflykter slutar numera med totalsanering efter diverse småkryp; luskamning och dusch. Inga fästningar dock. Får hålla med Daniel Ligné om att det är onödigt exotiskt att jaga i så där plus 20 grader. Oskar var nog den som var minst tagen av  det hela. Lika pigg efter ett par timmars jakt över Egenäsåsarna idag och ett par timmars premiär här hemma igår.

Ingen internetuppkoppling ...

... har vi, ingen som fungerar riktigt. Det är bara mobilt bredband, telefon och gubbens padda. De är alla  långsamma och osäkra, går inte att betala räkningar med exempelvis, klumpigt att hantera bilder och blogg. Suck!

Elda ...

... kan vara farligt. Om man använder lättflyktiga  hjälpmedel för att få ordentlig fyr på brasan i en spis, öppen spis,  kamin eller för den delen i en öppen eld ute, så kan det bildas ett gasmoln. När man sedan tänder så kan det explodera. Om man befinner sig nära kan man få brännskador förstås. Men om man också, vilket inte är så ovanligt, drar i sig het luft, så kan hela andningssystemet svullna igen och det kan bli problem med syretillförsel. När det i de här fallen har börjat svullna så söver man ner den drabbade i förebyggande syfte och lägger i respirator, för när svullnaden väl hunnit bli rejäl så är det svårt att intubera, om jag fattat rätt. Så man vidtar de här åtgärderna med intubering o respirator i förebyggande syfte.

Tja varför berättar jag nu allt detta? Enbart en lärares kroniska undervisningsiver?

Nej inte den här gången i alla fall.

 En av Rolands anställda, tillika  yngste sonens lekkamrat för länge sedan, R. K. födda samma år med någon veckas mellanrum, drabbades av detta igår och ligger nersövd i Karlstad. Man kommer att undersöka i morgon måndag o se om det går att väcka upp då, men tills dess är det alltså sova som gäller.  Eventuellt kan det bli en dag till sovande. Brännskadorna i övrigt var inte så stora sägs det, lite i hårfästet och på sidan av ansiktet. Och lilla A, som också var med,  klarade sig undan med blotta förskräckelsen.

Vi är oroliga och håller tummarna att det ska gå bra!

Vi fick först rapport från M-L och P-G när vi var ute i Egenäs och jagade och sedan har vi pratat med bägge föräldrarna i telefon.

Österrikisk delikatessbricka ...

... fick vi av senaste gästerna.


Någon bra bild av det hela gick inte att få eftersom jag numera inte har ett fungerande internet på samma dator som bildhanteringen. Synd för det var himla dekorativt, gjort av en utbildad kock, med svensk mamma och österrikisk ´pappa. Men det var i alla fall flera sorters hemgjord Gemskorv, hemrökt skinka, ett par olika blandningar av ister med rökt fläsk i, ett par olika ostsorter, tunnskivad lök, ett par goda ostsorter, skarpa pepperoni och som pricken över i riven pepparrot över skinkan. Detta med riven pepparrot måste jag testa i fler såna här sammanhang. Det var himla gott. Till detta hade vi olika sorters bröd. Vi åt i fredags och fick med oss resterna hem så de räckte till en omgång efter jakten i lördags också, till alla som var med och några till.  Tack för det!

Då jagade vi i Lihaget söder om oss, några stycken. Jag gick med Oskar, det var premiärdagen. Vi gick genom hela haget från öster till väster utan att hitta ett enda spår. Till slut gav jag upp, det var 20 grader varmt och jag flöt av svett , får hålla med Daniel Ligné som skrev att det är onödigt exotiskt att jaga i sådan värme. Dessutom var jag svårt attackerad av älgflugor och tyckte att de kröp på hela kroppen, vilket de också gjorde. Tre vandrande fästingar hade jag också lyckats hitta innan de satte sig fast.

Men när jag gick hem och ut på åkern närmast oss så stod de där och betade i lugn och ro, get med tre killingar. Jag släppte Oskar och fortsatte hem för sanering. Han jagade ett par timmar på geten men de kom inte inom skjutbart avstånd för någon. Det var Oskars första jaktdag för säsongen men han skötte sig fint och verkar ha god kondition ändå.


Världens barn konsert i Silleruds kyrka


Konsert till förmån för Världens barn var det i Silleruds kyrka igår kväll, lördag. Det var riktigt mycket folk i kyrkan och jag hoppas att man fick in mycket pengar till detta behjärtansvärda ändamål. Vår präst, Birgitta Rolöf (?) uttalade en förhoppning att det skulle prassla mer än rassla i håvarna. Och det gjorde det.

Rickard och Jerker var med förstås, jag gillar ju Dan Andersson bäst, om honom berättar Rickard så bra också. Barnkören gjorde bejublat framträdande, de måste ha en bra ledning (Malin?) för det var mycket rörelse och glädje med i sången. Maria Ek, min granne, sjöng som vanligt otroligt vackert. Gabriellas sång är min favorit. Torsten Wilhelmsson spelade piano och orgel med bravur. Jag fäste mig speciellt vid det stycke han spelade på orgeln, vet inte vad det heter. Välspelad orgel i kyrka är oslagbart, något som Torsten också pratade om.


Här är barnkören. Jag har inte skärpt till bilden och det med avsikt. Man ska inte ta bilder på barn som gör dem identifierbara på nätet, utan lov från föräldrar i alla fall.

Agenda

Jag kommer att skriva om konserten i kyrkan igår kväll, om gårdagens jakt och en del annat, men inte just nu. Internetuppkopplingen strular. Gubbens padda och min "mobila bredbanddator" funkar men det är väldigt långsamt och tålamodsprövande.

Premiär ...

... för rådjusjakt med hund blir det idag. Oskar ska ut förstås och få chansen att sträcka på benen. Det ska bli roligt.

Nu på morgonen är gubben ute och jagar hare, tillsammans  med Eskil. De sitter och dricker kaffe och pratar och Jazz har just fått opp.

Sven Tumba död

Märkligt att jag skriver om det som är så noll sportintresserad. Men han var mer än en idrottslegend. När jag växte upp så personifierade han hygglighet, sportsmannamässighet, hederlighet, hjälpsamhet osv. Han betydde nog mycket som ideal för en generation, någon man såg upp till både för hans idrottsprestationer och hans sätt att vara.  Tumba blev 80 år gammal.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/sven-tumba-dod