Soff-fynd på "Återvinsten" i Årjäng idag fredag!

 
Stadig soffa som känns spänstig att sitta i och inga synliga skador eller repor!! Visst är det ett fynd på second hand för 500 SEK!! Tack för tips D. och G. som var där och shoppade  före oss idag. Och tack för att såna butiker finns. Vi handlar i stort sett alla möbler där. Känns bra att kunna bidra till återvinning och om man har tålamod och letar ett tag så går det att få fatt i riktigt fina grejer till rimligt pris. 
 
Vi har kollat på begagnatmarknaden för att få tag på en soffa som ser bra ut och som kan tänkas hålla ett tag till, idag hittade vi den alltså! ;-)) Det är inte hos oss den ska stå, utan i ett annat hus. Den soffan som står där nu är helt skrot, lagad flera gånger. Vi köpte den begagnad år 2000 så den är säkert 25 - 30 år gammal. Den går inte ens att köra till loppis, den får gå till tippen. Vi måste köra ett lass dit nästa vecka, för nu har det samlats bråte i både hus och uthus.
 

Världsberömd man på Liane; Leif- Erik Nygårds!

Han är mannen som tog den sista bilden på Marilyn Monroe, skicklig fotograf med hela världen som arbetsfält, har bott i olika länder, varit vän med människor som präglat vår historia sedan mitten av 1900-talet: Leif-Erik Nygårds. Det var speciellt att få hälsa honom välkommen till Liane och grillhuset igår kväll. Vi skulle gärna prata med honom i flera dagar, han har glasklara minnen av hur han träffat och umgåtts med människor vi bara läst om i tidningar och böcker. Vi fick en liten pratstund igår, men vi hoppas få återkomma. Han o hustru Gisela bor på Lidingö men är i Töcksforstrakten  en  del under sommaren.  
 
Exempel på Leif-Eriks fotokonst kan ses på hans hemsida, adress nedan
http://www.nygardsphotography.com/ 

Fotbollsmål blir det på Liane!

 
Roland började med det idag. Vi läste hur stort det skulle vara på nätet och att man kan köpa nät till. Det blir ju jnuiorstorlek förstås. 
- Nej, det blev inte bra, konstaterade Roland med kritiska snickarögon. 
 
Han hade förstås mätt från marken, men den lutade så mycket, det blev långt ifrån vågrätt mål. 
 
Gjorde om och blev nöjd. Nu är det både vågrätt och lodrätt ;-)) Båda målen är färdiga så här långt. Nu ska vi beställa nät till dem. 
 
Nu åker vi till goda vänner för att äta tillsammans. Ska bli kul! Får se om vi överlever knotten! Eller kanske sitter inomhus.
 

Viltsafari i går kväll onsdag

Höjdpunkten på vår viltsafari var den här lille harepusen enligt Roland Han var rätt cool, kollade lite runt och mumsade på blad, vaksam men inte rädd. En harunge som var född i första kullen uner våren tror vi. Han är väldigt mörk, kanske en mohare? Mohare är en sån som blir blåaktig i färgen under vintern, inte helt vit.
 
Råget som förhoppningsvis har sina kid i närheten. Juvret är stort. 
 
Den här bocken har märkligt stora horn men eventuellt ändå  ingen 6-taggare. Kanske en "mördarbock"! Han var svår att få skärpa på, rörde sig oavbrutet.
 
Årets första älgko med nyfödda kalvar. Kalvarna verkar födas sent numera. Det är inte så bra, de behöver få lite storlek innan vinterns strapatser börjar. Man skyller på att tjurarna är för små och för få, de får inte korna i brunst i tid. Fast jag vet inte hur älgars sexliv funkar, hör bara vad som sägs. ;-)  Kanske detta är kon som jag hade bild på häromdagen, hon som jag skrev om som var ljus i pannan och inte fällt vinterpälsen, hon som jag tyckte inte var så snygg ;-))? Kon här på bilden ser också lite luggsliten ut, men nyförlösta mammor får ju vara lite hängiga. ;-)) 
 
Bredvid älgkon o kalvarna ovan gick den här ståtliga älgtjuren med fina horn
 
På en helt annan plats såg vi de här två. Den längst bak måste vara älgtjuren som vi sett flera gånger vid Lianes saltsten. Han har början till skovelhorn, fast de är mer som spadar än så länge. Längst fram i bilden syns en likadan tjur. Eventuellt är de bröder och har gått ihop sedan de jagades från kon. Konstigt annars att två så lika älgar råkar gå tillsammans.
 
Bilderna ovan är  lite suddiga, alla tagna på rätt långt håll och tidpunkten är ju vid halv 11 på kvällen, skymning alltså. Vi åkte runt på småvägarna i trakten under någon timmes tid, ett område med någon mils diameter kanske.
 
Himlen var ett färgskådespel som hela tiden ändrade färg och form. 

Den ultimata blomkrukan till lekstugan!

Nu har jag letat några veckor efter en blomkruka som kunde passa under fönstren på lekstugan nere på Liane. Och så hittade jag dem till slut hos Plant- och blomförsäljaren i Årjäng. Det är porslin förstås. Sen ska det bli blommor i dem. Borde väl vara riktiga blommor men förmodligen blir det slarv med vattningen så kanske bäst att ta några fina tygblommor. Jag får leta ett tag så får jag se vad som finns. 

Ute på sjön med lilla Busterbåten igår tisdag!

Det var en fantastisk kväll igår tisdag! För en gångs skull vindstilla, soligt och rätt varmt.
 
Vi tog med goda vänner i lilla Busterbåten och åkte sakta ut till stenen.
Till slut var vi nio stycken som delade grillknyte. Någon tränade på vedhuggning ;-))
 
 
Till slut åkte vi och ett par till hem, då var klockan bortåt 10 men fortfarande ljust. Det är mörkt bara en liten stund runt 12. Tack Ina för bilder!

Ogräsbekämpning på Liane med brännare!

Igår mändag blev det ogräsbekämpning på Liane. Jag fick snabba mig mellan den hårda vinden och regnet. Det var någon timme där emellan som var både vindstilla  och torrt. Ogräset på Liane försöker jag ta död på med hjälp av den här brännaren, gastub med ett rör. Vill inte använda bekämpningsmedel eftersom barnbarnen ska vara där i sommar. Jag hann även krafsa lite i rabatterna och få bort det värsta. Det torra i buskarna fick sig också en duvning.  Det får duga även om det finns mer att göra. Roland satte upp den nya vimpeln och röjde gräs som inte robot-Einar kommer åt. Om någon vecka drygt så ska det vara fullt ös här med glada hopp och skratt.
 
I kväll ska vi ha grillknyte på stenen i sjön med goda vänner. Det ska bli roligt. 
 
Vill bara påpeka att både huset och flaggstången är helt lodräta. Det är mobilens kamera som vill ha vidvinkel och då blir det så här. ;-))

Kort om orsaker till läs- och skrivsvårigheter

Nej vi vet inte alla orsaker till att det ibland blir extra besvärligt att lära sig läsa och skriva. Ibland skickar skolan elever till logoped för att få mer information och det kan ge mer kunskap, men som sagt, allt vet vi ändå inte. 
 
Det kan vara svårigheter med fonologisk medvetenhet. Det är ett krångligt fackuttryck som ungefär innebär  problem med att uppfatta  bokstavsljuden och skilja dem från varandra. Ofta handlar det om att ljud som låter lika förväxlas, typ b - p, d - t, g - k , vilka är  tonande respektive tonlösa. Men det kan också vara m - n eller andra som är lika. Brister i fonologisk medvetenhet märks ofta senare upp ålder som att de bokstäverna förväxlas i skrivande. De kan alltså vara en konsekvens av hörselproblem men behöver inte vara det, kan finnas ändå. 
 
Ett annat dilemma kan vara ett svagt arbetsminne. Det är alltså inte fråga om att minnas i vanlig bemärkelse utan förmågan att direkt och snabbt i lässammanhang komma ihåg en sekvens av bokstavsljud / ord. MInns att Ulla Wennbo på spec-utbildningen i Göteborg menade att arbetsminne hos någon utan läs- och skrivproblem kunde vara 15 sekunder, men hos den med läsproblem bara 9 sekunder. Vet inte om det stämmer. Men det handlar om att vid läsningen ha svårt att i minnet hålla kvar bokstavsljuden i rätt ordning, kanske blir det de sista först och sedan baklänges. Eller att komma ihåg de sist lästa orden först och sedan baklänges i en mening. Då blir läsningen rörig, ofta med omläsningar för att försöka få ordning på sekvensen. Som vuxen kan bekymmer med arbetsminne märkas i problem med att hålla kvar bokstävernas ordning i minnet när någon bokstaverar ett ord som man ska skriva eller någon rabblar en nummersekvens typ telefonnummer. 
 
Hörselproblem kan slå igenom i läsinlärningen. Det kan naturligtvis vara nedsatt hörsel just vid det aktuella lästillfället, vilket kan ge samma bekymmer som nedsatt fonologisk medvetenhet, som beskrivs lite ovan. Men det kan också vara så att nedsatt hörsel i perioder under tidiga barndomen har påverkat barnets språk i förmågan att uppfatta  bokstavsljuden / satsmelodin. Öronbarn brukar vi kalla barn som har benägenhet att få återkommande öroninflammationer. De får i samband med snuvor och förkylningar ofta nedsatt hörsel, barn har ju smala hörselgångar som lätt tättnar igen. Jag har jobbat som speciallärare länge och funnit att en stor andel av de barn som har bekymmer med att lära sig läsa, har haft nedsatt hörsel under perioder av sin uppväxt. Detta visar min erfarenhet, men jag har inte sett någon forskning på det. Det skulle rent hypotetiskt kunna vara så att om barnet hör dåligt under den tidsperiod i hörselutvecklingen då vissa ljud börjar uppfattas så blir det svårigheter med de ljuden även senare. Spädbarn tycks inte uppfatta alla enskilda  ljud direkt utan tar dem till sig i en lagbunden ordning, vilken fanns med i professor Irene Johanssons forskning.  Men det var rätt många år sedan som hon konstaterade det och det kanske är annat  som gäller nu. Vore ändå intressant att få mer fakta på. Det tycks i alla fall finnas samband mellan hörselnedsättningar och läs- skrivbekymmer. 
 
Synproblem kan också påverka läsinlärningen. Detta har uppmärksammats alldeles för lite, både i praktisk pedagogik och i forsknng. När barn börjar skolan eller i ålder strax innan så testas synen av skolsköterska, men egentligen bara seendet på håll och med ett öga i taget. Det säger inget om hur barnet ser på läsavstånd eller hur ögonen samordnar sig. Det kan bara en  ögonläkare eller optiker (från 8 års ålder) kolla.  För att förutsättningarna för att lära sig läsa ska vara optimala så bör barnet se bra med båda ögonen på det avstånd som används vid läsningen, så där 30 cm. Om det finns brytningsfel så kommer musklerna runt ögat att kämpa för att kompensera så det blir skärpa men tröttnar efter ett tag och då slår synfelet igenom. Det brukar märkas tydligt i årskurs 2 då läsningen pågår längre tid än bara några minuter. Och det märks också på att läsningen blir sämre efter en stund. Botemedlet är förstås glasögon. Nedsatt syn på ena ögat kan få konsekvenser för läsningen, olika svåra beroende på om det är det dominanta ögat som är drabbat eller det andra. Ett av ögonen är normalt dominant på samma sätt som en hand och en fot är det. Oftast är det samma hela vägen men måste inte vara det. Man brukar kunna testa vilket öga som är barnets dominanta genoma att hålla en hushållsrulle en bit från ansiktet mellan barnens ögon, be det kika på något genom rullen. (Barnet ska inte hålla i rullen själv!)  Det väljer oftast att se i rullen med det dominanta ögat. Det är det dominanta ögat som leder läsningen (oavsett om det är högra eller vänstra) och det andra hänger med. Synproblem i det dominanta ögat är besvärligare än om de drabbar det andra.   Ögonen ska koordinerat orka följa en rad från början till slut, men om ögonmotoriken är svag så kanske de slutar följa vid halva raden och barnet gissar resten av den. Botemedlet kan vara speciell träning varje dag då ögonen får följa med när en vuxen för ett föremål i läsriktning om och om igen. Ett annat bekymmer kan vara skelning, dold eller öppen. Det kan märkas på olika sätt men oftast som problem att byta till rätt ny rad i läsningen, det kan bli så att barnet läser om samma rad eller hoppar ett par rader neråt. Brukar också märkas mest i tvåan när det blir lite flyt i läsningen. Botas med glasögon så vitt jag vet.
 
Det finns optiker som är duktiga på att kolla barn med läs- och skrivsvårigheter. Jag brukade skicka till Maria Optik i Karlstad för att åtminstone utesluta synproblem hos barn som inte kom igång riktigt med läsningen i årskurs två.   
 
 Sen kan naturligtvis bekymmer med läsinlärningen bero på annat också. Barn kan helt enkelt vara omotiverade; vad är det för vits med att läsa? Det är ju så krångligt och ger så lite utbyte tycker några, leker hellre. Det kan finnas lust att lära sig läsa, men inte förmåga att sitta still tillräckligt länge för att få den träning som ändå behövs. Läsning är en komplicerad process som kräver en hel del arbete för att bli framgångsrik. 
 
Jag har inte nämnt ordet dyslexi i den här texten och det är medvetet. Barn som har de bekymmer jag beskriver ovan behöver inte utveckla det vi kallar dyslexi om de lär sig läsa i en takt som passar dem, lite mer noga och mer tid  i varje moment och alltid med koll på att texter som de läser inte får vara för svåra. Barnen med de här grundläggande svårigheterna kommer säkert alltid, även som vuxna att vara lite långsammare i sin läsning, behöva mer tid för den och fler pauser. De kommer säkert att vara mer beroende av datorns rättstavningsprogram för att få ner en rättstavad text på pränt. Men de måste inte bli dyslektiker. 
 
Det vi kallar dyslexi kan märkas  som långsam läsning, hackig och osäker läsning med många läsfel på ord och bokstavsljud, överhoppningar av ord / ändelser, många gissningar, den rent tekniska läsningen blir så mödosam att orken inte räcker till för förståelse av det lästa. De här läsfelen är för mig inget annat än tecken på att barn har lagt sig till med strategier för att ta sig snabbt fram i en text som är alldeles för svår. Och de strategierna har befästs i läsningen så de utgör hinder för en god läsning. Viktigt alltså att fånga upp de barn som är riskzon för att utveckla läs- och skrivsvårigheter tidigt så att de inte lägger sig till med och befäster en felaktig läsning från början och att de kan få rätt stöd från start. På Nordmarkens skola år 1- 6 med bortåt 400 barn så har vi enligt specialpedagogen bara ett barn diagnosticerat med dyslexi. Barn har alltså utretts på olika sätt och kan vara långsamma läsare men vi har inte fler med dyslektiska bekymmer. Vi har duktiga lärare som varit lyhörda för barnens behov i sin läsinlärning. Barnen har kartlagts tidigt och fått rätt stöd från början. 
 
Om barn lär sig läsa i en takt som passar deras förmåga så utvecklar de inte dyslexi. Viktigast att befästa lärandet av varje bokstavsljud ordentligt innan man går vidare till nästa och att texterna som används för läsninlärning ska vara så lättlästa att minst 90 - 95 % är rättläst (Mary Clays forskning som bygger på Vygotsky). Gissningar i läsningen är också av ondo för den här kategorin elever. När de börjar göra det ska de få lättare texter i sin lästräning. För andra barn i andra sammanhang kan gissningar i läsningen vara ok i begränsad omfattning men alltså inte för de här eleverna. Gissningar riskerar att utvecklas till att bli en befäst dålig strategi som ersätter riktigt läsande.  
 
Ha ha... så väldigt kort blev det inte, men i förhållande till ämnet i sig så är det inte så mycket text. Det finns mer att skriva förstås.  Jag skriver ibland om detta här på bloggen i kategorin som heter nåt på "Lära läsa - dyslexi". 

Lilla Lou kryper gärna upp till storebror Bill!

Hon tycker om Bill och vill gärna vara nära. Och det går bra, bara hon inte rör hans padda. Lous näsa börjar se riktigt vanlig ut igen efter fallet då den fick en ordentlig smäll. 

Inte snyggaste älg-madamen kanske ....!

 
;-)) Men det blir väl bättre när hon fällt all vinterpälsen och fött kalven som hon bär på, att döma av magens omfång.  Hon har ett långt huvud och är så ljus i pannan så det ser nästan ut som hon har bläs, gissningsvis en dam som har några år på nacken. Hon gick här nerom Liane idag söndag vid tvåtiden bredvid saltstenen som syns från vägen, annars är det större chans att se älg sent på kvällen, just nu mellan 22.00 - 23.00.  När korna väl fött sina kalvar brukar de vara rätt stationära en tid så vi kanske får anledning att följa hennes vidare öden och äventyr. 
 
 

Fina abborrar på grillen igår kväll lördag, midsommardagen!

Så blev det då rester från igår plus nyfångade grillade abborrar, lagom stora.  Kollektiv äting i kväll också med goda vänner, många skratt och mycket prat. 

Barnbarn Lovis i Umeå firar midsommar!

Kollar fascinerad på en mätarlarv!

Midsommarafton igår!

Vi firade här tillsammans med fyra goda vänner. Det blev knyte förstås, alla tog med lite olika. Start var bubbel med festliga smultron! Fantastiskt att hitta smultron men en av oss vet precis var de finns. 
Allt fanns med som ska finnas med och lite till; olika sorters matje varav en med vaktelägg från egna höns, rökt älgkött, hemgjord vildsvinskorv, rökt vildsvin, vildsvinspastej, köttbullar på enbart rådjur.
Tja, det vanliga med köttbullar, prinskorv, Jansson och potatis (dock inte egen ;-)). Desserten blev klassisk jordgubbar med vispgrädde och avslut kaffe med praliner. 
 
G. hade gjort en helt suverän håruppsättning med fina blommor. Var rädd att bli angripen av humlor men det gick bra ;.)) 
Så fina blommor var också medtagna, riktiga midsommarblommor som hör till. Vi hade en fin kväll med trivsamt prat till bortåt 12, ovanligt sent för att vara vi. Det kom en liten  regnskur  men vi satt på altanen under tak och markis så det gick bra ändå. Det var ändå  hyfsat varmt och blåste inte. 
 
 

Midsommarfirande på hembygdsgården i Sillerud!

 
En fin tradition är det. Mycket uppskattat evenemang. 
 
Tore, Rikard och Malin spelade. Små grodorna förstås med ej svansar och ej öron. Enligt DN idag en fransk miltärmarsch från 1700 -talet som engelsmännen gjorde om texten till och skapade en nidvisa. De kallade fransmännen för grodor. 
Nu återstår sill och nubbe!
 

Jazz är pappa till de här fina valparna i Filipstad!

Igår var vi och hälsade på den lilla skaran medan alla valpar var kvar. Det är valparna som Jazz är pappa till. De är nu åtta veckor och klara att levereras till köparna.Tillsammans med oss från Norge kom
Oddvar  Kjellsen för att hämta en av dem, en fin liten tik. Det är en jämn och vältecknad kull som nu  är besiktigade och klar att lämna uppfödaren. En hane finns just nu kvar eftersom det blev ett sent återbud. Vi kan förmedla kontakt om någon är intresserad. Tiken heter Esperillas Molly.
 
Oddvar med den fina lilla tik som han har köpt och nu tar med sig hem till Norge tillsammans med hennes hundpass. Namnet är inte klar än, det får sonen bestämma.
 
Vi försökte ställa upp valparna för att ta bilder men det är inte så lätt kan jag säga. Här nedan syns resultaten av våra anstängningar. Flera bilder på samma hundar, ingen ordning alls. Ha ha....! 
 Så synd att vi redan har fyra hundar, kan inte ta någon mer. Annars hade vi gärna tagit en hane här.
 
För vår del blev det premiärtur på den nyöppnade delen av E18 väster om Karlstad. Här syns den bro som det ska planteras träd och buskar  på för att fungera för djur som vill passera motorvägen.
Vi passerade också Nordmarks fina träkyrka
 

Präktigheten står som spön i backen!

 
Malde älgfärs igår så det ska finnas ett litet sommarförråd att tina upp och ta utav, lite i taget.  Jag tar efter älgjakten  malköttet i bitar så jag kan skära rent själv och frysa  in de renskurna bitarna. Sen tar jag upp och mal vartefter det går åt, blandat med lite fläskkött och lök. 
 
Dagen innan blev det lite annan matlagning med älgkött: En stor gryta med en basgryta av  älgkött i bitar, mycket svamp och lök, en hel del enbär.  Sen kan den kompletteras med olika grönsaker vid tillagningen.  Två  saltrullar gjorda i ugn som tjälknöl och två saltrullar kokta i vattnet från pepparrotskött-koket till höger. De ska mest användas som smörgåspålägg, kan ju skärs i tunna skivor eftersom saltrullen är så hård. Men de som är gjorda i ugn kan också funka till middagsmat med exempelvis potatisgratäng. Grytan  till höger ser säkert ut att innehålla hundmat ;-)) men det är alltså pepparrotskött på älg. Jag kokar det med ben för det ger så god smak både åt köttet och åt buljongen. Allt är nu fryst förpackningar som rymmer så där 4 portioner, klara att tina upp lata sommardagar. Sån här matlagning är rolig att hålla på med. 
 

Camp Grinsby igår kväll

 
Vi var på sommarfest med C i Årjäng och den gick av stapeln på Camp Grinsby här i Sillerud. Många kom och det var god stämning med smarrig grill från Ica Sillerud. Det innebar också invigning av den här samlingsbyggnaden på campingen. Anders  äger och driver campingen och han berättade  om hur man satsat lite i taget, år från år och har nu en modern anläggning med nya fräscha servicebyggnader + reception. Antalet gäster ökar stadigt och man vänder sig till en kundgrupp som uppskattar vildmark, sjö, skog, paddling, bär- och svampplockning (fantastiska marker här!), vandring och tystnad. I ett reportage nyligen i en tidning för husbilsägare så fick anläggningen massor av  beröm, bl.a. för att det var så rent och välstädat  överallt i gemensamma utrymmen. VF har också skrivit om campingen, finns länk på min facebook.
 Campingägare Anders fick tack med en blomma.
 Grillning

Lupin-år, rhododendron-år och iris-år är det i år!

Lupinerna blommar helt bedövande vackert, allra mest ute i Lisslerud med hela ängar fulla. Jag vet att man ska betrakta den här blommarn som ett invasivt ogräs, men jag gillar den i alla fall. För så där 40 år sen var den inte så vanlig vild och jag försökte odla den runt huset men misslyckades. Nu blommar den i mängd inom synhåll i  alla riktningar. Det blommar efter hela vägen där  vi går med hundarna!
 
Hur i all varlden stavas namnet på den här blomman? Rhododendron kanske? Den stackars förskrämda busken som jag har på norrsidan av huset blommar i alla fall vildsint och syns fint inifrån genom fönstret.
 
Den blå irisen är otroligt fin i år, här och där blandad med gula liljor och vita akleja. Tacksamma växter runt huset är perennerna. De kommer år efter år utan ansträngning. Buskarna invid husväggen måste vi klippa ner förstås, nu är de alldeles för stora. Så där kan det ju inte se ut, täcker fönstret.  Det är thujor och idegran. Vi är inte så bra på trädgård, det vill bli lite för  vilt växande.
 
Igår gjorde jag stormatlagning av älgkött; saltrullar, pepparrotskött och  grytor. Idag blir det malning av älgfärs. Bra att ha ett förråd av mat med portioner färdiga att tina opp under sommaren. 
 
På agendan den närmaste tiden finns en föreningsfest på Camp Grinsby, besöka hundvalparna efter Jazz i Filipstad (så kul!), midsommarfirande som knyte  här med fyra goda vänner, hämta rökt kött hos Frank i Nysäter.

Rågeten har fått sina killingar!

Det är något vackert över nyblivna mammor, alla kategorier! Gracil och skygg, kollar på mig med oroliga ögon fast jag är en en bit bort.  Hon vill till varje pris skydda de små killingarna som säkert ligger alldeles i närheten och trycker. Samtidigt behöver hon äta snabbt av den näringsrika klövern för att kunna ge de små mjölk
Jag lade ut en bild på henne för några dagar sedan med en enorm mage som verkligen såg sprickfärdig ut i storlek. Nu är hon smalare men kånkar omkring på ett bamsejuver. När jag tog bilden idag gick hon precis utanför mitt köksfönster och  noppade snabbt i sig av det frodiga gräset. Det gäller för henne att få energi nog till mycket mjölk. Gissar att hon har minst två killingar, kanske tre. När vintrarna är milda så verkar det bli fler med tre, annars ovanligt. Vi hade några  getter förra säsongen med tre killingar. 
 
Vackert är att se de här djuren och följa utvecklingen, både hos individ och hos population.  Men visst saknar vi älgarna, de är inte många och inte ofta att se längre. Vargarna i Värmland har gått hårt åt dem och antalet pekar rakt ner. Älgen är snart ett utrotningshotat djur om inte rovdjurspolitiken ändras radikalt så regering, länsstyrelser och statliga verk väljer att följa riksdagsbesluten som redan  finns om bl.a. en bättre förvaltning och en bättre fördelning. 
 

Görans fina bilder på tornfalken på Liane!

Göran Ek har ett fantastiskt tålamod i sitt fotograferande! Han lägger ut ibland på sin facebook och man kan kolla där. Igår väntade han en timme för att få de här bilderna på tornfalken här på Liane. Tornfalken har alltså sedan flera år tillbaka sitt bo i Oskars gamla duvslag oppe på höskullen. Jag fick lov att dela bilderna här och på facebook.
Här sticker ungen ut! Väntar säkert på maten.
 
Här kommer den med en råtta för att mata de små. 
 
Kollar läget! Tornfalkar verkar trivas högt upp, vill ha överblick.

Björkliden o Abisko ...

Magiskt vackra bilder från dotter Malin!!
 
 
 
 

Flaggan på plats igår söndag!

 
Flaggan kom på plats igår söndag. Men några blommor att sätta under fönstren eller på verandan hittade vi inte.'
 
 

NU ÄGER JAG MIN TID!

Jag äger all min tid framöver nu när jag är avtackad som pensionär. Det är en svindlande känsla av frihet. Jag väljer helt själv om jag vill ägna mig åt nyttigheter eller nöje, om jag vill städa köksskåpen ordentligt ett par dagar eller ägna mig åt en god bok, eller träffa barn o barnbarn, eller bara vara lat, eller laga mat.
 
Fast inblandat i frihetskänslan  finns ett litet stråk av ödslighet också. Svårt att hitta sysselsättningar som känns lika meningsfulla som  jag har upplevt mitt jobb. Det kan samtidigt vara lite av tjusningen också, att lämna tiden med meningsfulla plikter bakom sig och bara laja runt lite. Går säkert att träna på det. ;-)) Gissar att pensionärslivet behöver nåt år för att finna sin form.
 
Tack alla för vackra blommor, fina minnessaker, goda ord och som sagt kul  spex!! 
 
 
 

Potatisen är på gång

Men tydligen bara en sort som är tidig. Resten av raden är lite senare. Detta är alltså bygdens mäns gemensamma lilla potatisland. Var och en har en eller ett par rader och det finns alltid funderingar om vem som får mest potatis eller största potatisarna.  Vi fnissade  samtidigt i kväll vid grill- ätingen åt att i Tyskland finns ett ordspråk som ungefär går ut på att den bonden som får de största potatisarna är tjockast i huvudet, dvs dummast. 
 
Det här är potatisen som vi tänkte ha till midsommar. Den är  frodig och grön och hög, men har inte en blomma. Kanske för god jord? Kan vara bara blast och inget under.  Det har hänt förr!! Tur att vi inte ska försörja oss på potatisodling ;-)) 

Nytt redskap för att klippa gräs!

Det finns massor av gräs på Liane som behöver klippas och hållas nere under sommarhalvåret. Inköp av en sån här maskin (jag vet inte ens vad den heter! Ha Ha...!)  har varit på gång länge, men nu blev det allvar. Första provrundorna är gjorda. Funkar jättebra! Gräsröjare kanske???
 
Vi har just ringt och sjungit för en närstående som fyller år och så ska vi förbereda grillning här på altanen med två goda vänner som just kom till sitt hus. Det blir svensk fläskfilé och hemgjord bratwurst.  Och sallad från pallkragen vid altandörren! Vi har riktigt fint väder med så där + 20 grader. 

"Lilla Liane" ska lekstugan heta!

 
En god vän brände den fina namnskylten och nu är den på plats.
 
Entrén är i ordning
 
De små bänkarna är så fina!
 
Sockeln runt om är klar så att inte gräsklippar-Einar ska ta sig under och fastna. Nu fattas blommor under fönstren och flaggan över ingången.

Vi var på Märtas studentmottagning ikväll fredag!

Det var massor av folk i maskinhallen som kommit för att fira Märtas student! Vi fick god mat och smarriga tårtor. Och tillfälle att prata med släkt, vänner och bekanta som vi inte råkar så ofta. Märta är barnbarn till Rolands syster. Så mysig och söt  tjej som vi gratulerar av hela vårt hjärta till att ha tagit studenten. Henne har vi följt hela livet och tänk att hon är vuxen nu. ;-))
 

Älgtjuren äter kabbelekorna!

Det är ett säkert älgställe, i den lilla bäcken där de gula kabbelekorna blommar.Den här tjuren har lite blygsamma horn. Det ser ut att vara skovelhorn på väg men mer som  skinnklädda spadar än så länge. 
 

Jag firade examen igår, på Stationscafét!

Dagens och en liten bubbel fick det bli för att fira examensdagen! 
 
Reine och Rickard klurade på stenläggningen. Och jag blev omedelbart, på stående fot, erbjuden att börja jobba med att lägga sten istället nu när jag inte längre ska jobba som lärare utan bli pensionär! ;-))
 
Det blir fint mellan tåg- sovvagnen och stationen i Svensbyn! Sen är det ett antal evenemang inplanerade framöver under sommaren i Svensbyn,  typ Dough Seeger, Kicki Danielsson, Irländsk afton, Packmopedsturnén,.

Examensdag 2017 Nordmarkens skola

Oj, vilket vackert väder det blev på min sista examensdag som lärare! Inte alls fel!
 
Och så här fint kunde det bli på mitt arbetsrum när jag äntligen städat ur allt. Oj, så mycket grejer det var!  Ångrar verkligen att jag sparat allt så länge och inte slängt! Jag har slitit den senaste tiden, burit, sorterat, rivit, packat osv osv. Nu ska det mesta vara borta i alla fall.
 Ett fint sommarlov önskar jag alla elever och numera f.d. kollegor

Små dunbollar!!!

Inte ett dugg lika föräldrarna men jag tror att det var  måsungar på vandring, kanske mot närmaste vatten. De promenerade lite räddhågat efter väggen vid mellanstadiedelen på vår skola! Jag kom rätt tidigt på morgonen och fick se dem. Ovanför skrek måsmamman i falsett och gjorde dykningar i luften. Jag klarade mig utan att bli hackad och riven ;-)) men erkänner gärna att jag skyndade mig in i säkerhet.
 Och idag torsdag är det examen på min skola. Jag ska dit och kolla på det en sista gång. Förr var vi rätt många lärare som hade folkdräkt examensdagen. Det kändes högtidligt.. Men numera firas examen inte i kyrkan utan i sporthallen, det är liksom inte dräkt-läge där, eller hur jag ska uttrycka det. Men själva examensfirandet är lika fint som förr och barnen är lika suveräna.

Kollegornas spex min sista jobbdag!

Det blev sååå dråpligt, går tyvärr inte att beskriva med ord o bild, skulle ha varit filmat. Det hela började med att jag och alla kollegor (vi är många, bortåt 50 stycken!) var kallade till ett möte om kränkande behandling. Rektor var förstås i maskopi med spexmakarna och började prata med allvarsam röst om våra kränkningsdokument, och jag trodde det var på riktigt. ;-)) Men Anna och Eva knackade på, smög in utklädda  och avbröt henne. Och sen drog de igång med show,  15 punkter som vi två blivande pensionärer, Katarina M o jag, skulle tänka på för att
klara av pensionsåldern som nu ligger framför oss! ;)) Ewa Å läste punkterna med gäll mässande 20-talsradioröst för att vi skulle känna oss hemma med den, vi var ju så gamla nu;-)). Föreställ er det! Det hela blev en skrattfest från början till slut.
 
 Utstyrseln skulle matcha oss "gamla tanter"
 
En av punkterna var att vi skulle vårda våra vänner för att få ha dem kvar så länge som möjligt. ;-)) Och även ta hand om oss själva väl.
 
En annan punkt att vi skulle starta upp  en massa nya roligheter, hobbies med nya perspektiv! ;))
 
 
 
Att vi skulle ta vara på all tid vi nu får till vårt förfogande och använda den väl, exempelvis genom att ha sovmorgon. ;-))
 
Släktforskning rekommenderades också och illustrationerna var talande! ;-))
 
Här sitter Ewa till vänster o läser punkterna.  Sen var det en punkt med döstädning att vi kunde plocka ihop allt onödigt  och sälja på loppis, bl.a. Läroplanen ;-)), men det fick jag ingen bild på.
 
Jag har inte fått med alla punkter som man föreslog oss för att få det bra som pensionärer, men temat var himla kul och illustrationerna suveränt utförda av dramabegåvade kollegor. Efter detta blev vi alla bjudna på skurna fina frukter att plocka ihop till egen sallad.  Vi fick presenter också, tack snälla alla för dem och för hela evenemanget! Så himla roligt att få uppleva den här sista riktiga jobbdagen på det här sättet. Jag går fortfarande omkring och ler.  För visst fanns det lite sentimental- varning innan på att jobba sista dagen i livet, men nu blev det bara kul. Och det var ju bra, för jag har haft roligt på mitt jobb med elever, föräldrar och kollegor. Den här dagen blir ett fint och passande  minne som avslut. ;-))

Fantastisk sista jobbdag på jobbet!

Jag går fortfarande omkring med mungiporna uppåtvinklade flera timmar efter hemkomsten. Vilka fina och roliga kollegor vi har, Katarina och jag som går i pension! Jag berättar mer senare idag om deras spex!

Lekstugan på plats!

Idag tisdag hamnade lekstugan på plats på Liane och Roland lade på taket.
 
 
Så här blev den med fönster och allt.
 
 
Så här är placeringen på tomten.
 
 

"Lilla Liane" på plats idag tisdag!

 
 
Gamla höhissen är väldigt användbar ibland, lyfter ju tungt. Skulle en gång i tiden fixa hela hövagnslass i nät. Nåt ton så där om jag minns rätt. Upp på fyrhjulingens kärra.
 
Färd ner till Liane
 
"Lilla Liane" och stora Liane
Lyfter med frontlastaren upp lekstugan till plats på förberedda plintar. Och måtten stämde! Platsen är vald så att lekstugan inte ska skymma utan man ska ha uppsikt över gungorna när man sitter i grillen.
Nu ska taket på och fönstren. Sen gör vi röstekalas ("taklagsfest" på rikssvenska )

Det lilla stugbygget fortskrider!

 
Dörren är på plats i lekstugan, med litet glasfönster i. Och så de små bänkarna på verandan.
 
På de här vita verandastolparna har vi tänkt vita träkulor, om det går att få tag på i lagom storlek. Eller leja någon som kan  svarva till dem.
 
Samtidigt förbereds platsen där stugan ska stå nere på Liane, det blir något slags plintar tror jag

Klockrent på näsan ...

... ramlade barnbarn lilla Lou på förskolan! Men det gick bra med tänderna. Gjorde  ont direkt men gick snart över. Hon är ett litet energiknippe, det går snabbt uppåt och neråt.

Viltsafari igår kväll, söndag.

Vi tog en tur runt Järnsjön och hoppades förstås att få se några vildsvin. Men de är som andeväsen, ibland massor och dessemellan inga alls. Turen tog någon timme så där, från halv 10 till halv 11 ungefär. Det är bästa älgtiden så vi borde ha sett några men kammade noll. Inte en älg såg vi.  Nu föder väl korna årets kalvar men ändå. Däremot såg vi 12 rådjur, de flesta på olika platser och så en räv. De här tre som jag har avbildat här var dock på ett ställe, på Elgtån. Det var en snygg bock, en stor sextaggare ovan i diket. Och så ett smaldjur och en högdräktig get. Hon var verkligen rund som en boll, kommer att få sina killingar strax. Gick inte att få skarpa bilder men det framgår nog ändå hur hon såg ut.
 
 

12.936 dagar har jag jobbat ...

... och nu är det bara tre kvar! Sen blir jag heltidspensionär.
 
Ha ha...! Asch, det har förstås inte varit exakt så många jobbdagar i mitt liv, men på ett ungefär i alla fall.  Klart är i alla fall att det är tre kvar. Det ser ut att bli imorgon måndag + onsdag + torsdag. Torsdag är egentligen inte min jobbdag på schemat men det kunde vara roligt att vara med på examen som sista arbetsdag. Hinner förhoppningsvis städa ur det sista ur mitt rum efter avslutningen, sen blir det kompledigt en  dag och därmed ska det vara färdigjobbat för min del.

Vackrare, godare och trevligare blir det inte ...

... än den här lördagskvällen!!! Fint väder, inga myggor, ett större gäng trevliga glada människor i olika åldrar och den mest fantastiska maten!.
Grillen här startade vid 10-tiden på förmiddagen och var klar vid 5-6 på eftermiddagen  tror jag. Alltså en sorts pulled grill med olika köttsorter; skinkstek, högrev, fläsk. Allt serverat som läckra hamburgare med goda grönsaker och såser.
Och som sagt med trevligt och glatt  sällskap så flög timmarna fram; ett gäng mysiga barn och ungdomar samt vuxna i olika åldrar med olika erfarenheter  i bagaget!  Bättre än så blir det inte.

Flera hundra besökare på Furnäs ....

... var det igår när den gamla affären öppnade för en dag! Mycket av den gamla inredningen och sortimentet finns kvar att beskåda. För många är det en nostalgitripp att känna igen gammalt och att få prata med vänner och bekanta som man kanske inte träffat på länge.
Här är Roland i samspråk med delar av familjerna Axelsson, ättlingar till dem som startade och drev butiken i generationer.
 
 
 
 
 
 
 
 

Lekstugan idag lördag!

Knutbrädor o veranda har kommit till. Blir nog små bänkar där också och så fönster med lite snickarglädje.  Något namn över entren kanske. 
 
Nu ska vi på gourmetgrillning, den görs av en superexpert på området. Men mer om den senare och om dagens nostagibesök på Furnäs gamla affär som höll öppet för en dag. Massor av folk kom. Så kul!

Frank i Nysäter gjorde korv åt sig ...

... igår när Roland var där. Han är så duktig på kött och chark och rök! Nu har vi lämnat ett rådjurslår och en del älgkött på rökning till honom. Det ska vara klart till midsommar. Rökt går bra att frysa också och ha framöver under sommarens båtturer och altanhäng.
 

Magiskt ljus över Liane !!

På väg hem på promenaden med lille Seffrin så öppnade sig plötsligt himlen i en liten glipa över Liane och lyste med finaste solsken!
 
Och idag åker Roland till Frank i Nysäter med kött som ska rökas inför sommarens altanhäng och båtturer. Frank röker så bra. Det blir både rådjur och älg den här gången.

(C) i Årjäng vill riva och bygga ny skola, en långsiktig lösning!

De övriga partierna tycks backa undan för kraven från Töcksfors, vill istället  lappa och laga på Nordmarkens skola och ev. ställa dit fler baracker / moduler. För annars räcker inte pengarna till att göra lika på båda orterna samtidigt. (C) vill investera i Nordmarkens skola först eftersom man bedömer behoven där störst och ta Töcksfors skola i ett senare skede men avsätter medel i  sitt budgetförslag för att planera för Töcksforsinvesteringen.
 
En skola måste ju kunna fungera över lång tid. Det är slöseri att kasta ut pengar på kortsiktiga och tillfälliga insatser när det är så illa som här på låg- och mellanstadiet Nordmarkens skola. Grundproblemet med för små och otidsenliga lokaler kvarstår även om man putsar lite på ytan. Skolan utgör en stor del av barnens uppväxtmiljö. De tillbringar mycket av sin vakna tid i de här byggnaderna, då ska de inte vara dåliga och provisoriska.Barnen i Årjäng förtjänar en bra skola.
 
Den skola jag lämnar nu, låg- och mellanstadiet i Årjäng,  har lokaler som inte räcker till  och som  är otidsenliga. De är inte anpassade  för dagens undervisning och  är dessutom  totalt nerslitna.  Här är handikapptoan exempelvis bild ovan o nedan. Bilderna är sånt jag bara fotat av där jag råkat gå förbi under en dag, det finns många fler exempel på hur illa det är ställt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

NU HÖR JAG BLÅMESUNGARNA!

Idag satt vi ute på altanen och åt lunch tillsammans med goda vänner och jag hörde blåmesungarna kvittra när föräldrarna kom med mat. Alltså är ungarna pigga och friska  och dessutom verkar det som om jag fortfarande hör höga toner!! Så skönt!

Lekstugan tickar på....!

Fast inte av sig själv förstås. Roland är där i stort sett varje dag och jobbar. Det är mycket jobb med att bygga ett hus, antingen det är stort eller litet. Momenten är desamma. Veranda och lite mer färg och klart för tak, fast pannorna kommer inte på förrän den är på plats. Just nu kollar vi var den passar bäst i trädgården på Liane.
 
Dörren ligger där borta och fönstren här. Glaset som dit är beställt och kommer snart. Allt hantverk.
 
Knutbrädor.

Flaggutdelning på nationaldagen!

Kungen delar ju ut flaggor på nationaldagen. Efter besöket i Årjäng igår på nationaldagsfirandet,
var det vår tur att ge en svensk flagga till  välförtjänta vänner och sjunga nationalsången samtidigt. (Kanske var flaggan mer uppskattad än sången ;-) Ha ha! )
 
Vi hade med en flaska bubbel också för att fira den här fina dagen. Vi är stolta över vårt land; naturen, bra mat, bästa jordbruket med god djuromsorg, demokratin, yttrandefriheterna, goda grundläggande värderingar, bra omsorg om barnen, trygghet och mycket vänlighet mellan människor. Det är värt att fira!
 

Nationaldagsfirandet i Årjäng ...

.. var vi med om igår tisdag. Får väl erkänna att det var mest för att se Sölve Aronsson få kommunens kulturpris för sina insatser med musikalerna "Amerikabrevet" och nu senast "Katarina av Amerika" . Den senare handlar ju om utvandringen som hans o Rolands gemensamma släktingar gjorde till Amerika. Det finns beskrivet här på bloggen under kategorin släktforskning.
 Sölve får priset av Lennart på Tustebacken som kommunpolitiker. Så roligt att Sölve får det här priset och så välförtjänt är det.
 
Mer prisutdelning var det, Johan och hans klass i Svensbyns skola här i Sillerud fick pris för en fin modell som de gjort och som finns utställd på biblioteket.
¨Det är en tradition att alla besökare bjuds på tårta på nationaldagen i Årjäng. Vi stannade inte till det men den såg god ut och vi hoppas att den räckte till alla. Roligt att se så många människor och så mycket aktivitet på torget i Årjäng, det ter sig annars lite ödsligt till vardags.
 

Arrendatorerna Br Jakobssons på Guterud djur ...

... lever också ett härligt sommarliv  på Liane - Prästgården. Här betar och badar de bredvid badplatsen i Signebyn. Så här skulle alla djur få ha sin första tid i livet innan själva produktionen tar vid.  Senare på kvällen gick de ut, rymde helt enkelt genom att promenera ut i vattnet och gå runt stängslet. En massa snälla människor med Daniel i spetsen motade dem tillbaka igen. Daniel och Roland lagade stängslet och sen kom arrendator Olle och fixade till det.
 
Idag tisdag nationaldag har vi varit på firande i Årjäng. Mer om det imorgon på bloggen och på facebook.

Varför kvittrar inte fågelungarna i holken????

Holken sitter alltså på altanen, under taket, vid markisen. Ett blåmespar har gjort den till sitt hem, men jag hör inte något fågelkvitter när de kommer för att mata ungarna. Jag har kollat nu i flera dagar och haft olika teorier: Kanske för små för att pipa? Kanske har de dött och föräldrarna har inte fattat det utan matar på? Eller en gökunge ha slängt ut ungarna? Det brukar ju vara en veritabel konsert av fågelkvitter i matningen men nu hörs inget.
 
Det finns en teori kvar som slog mig med kraft idag, men jag vill inte gå med på den riktigt: Kanske kvittrar dom men min hörsel har  drabbats av ålderskrämpor så att jag inte hör de här höga tonerna längre?? Det känns riktigt ledsamt i så fall, fågellivet runt huset har varit en källa till glädje med syn- och hörselintryck. Jag får bjuda hit något barn som fortfarande hör falsetterna och kolla om fågelungarna kvittrar vid matningen fast jag inte hör dem. Jag vet att jag hörde dem förra året.

Träna på midsommar ...

... kan man göra. Här är mycket närproducerat, hemgjort öl, Akvavit från Holmedal, dill o gräslök från pallkragen. Fast potatisen den färska, är än så länge köpt, men kanske får vi egen till midsommar.

Kultur-tur till Borgvik, Sliperiet idag söndag!

Idag blev det alltså en tur till konsthallen Sliperiet i Borgvik och en god måltid.  Utställningslokalen är så vacker och presenterar konst så fint. Ägaren är Oscar Magnusson, son till nyligen avlidne sångaren Sven- Erik Magnusson. Förra gången vi var här så var S-E  också här för att kolla bilder och äta och vi kom till att växla några ord med honom om bilder som vi råkade se samtidigt. 
Det här var festliga bilder och vi funderade om de var målade eller om det var målade kroppar som var fotade
 
Han som låg här var nog en skulptur av Lars Nilsson, "Strandad"
 
 
På övervåningen fanns glas av Klenellfamiljens olika medlemmar, men jag gillar inte den höga trappan upp dit och avstod att gå opp.
 
Sliperiet har numera ett suveränt kök! Oscar har satsat på mat som är gastronomiska upplevelser till rimligt pris.
 
Vi damer tog  torskrygg som var helt fantastisk, ett spektrum av smaker.
 
Och gubbarna hängmörad biff.  Den fick också lovord. Det fanns goda förrätter och desserter också.
 
Visst fanns en minnesplats för pappa Sven-Erik och hans musik ljöd i bakgrunden.
 
Det var alltså ett fint besök i Sliperiet. På hemvägen besökte vi förstås Nysäters Hem o Antik, alltid lika roligt och så till slut kaffe på Esters café efter E18.   Allra sist en pratstund på altanen på Lihaget ;-))
 
En fin dag med goda vänner har vi haft.

Rapport från älgsafari

Det var magert! De här två såg vi på eftermiddagen i förbifarten. Det är två fjolåringar som nyligen blivit jagade av älgkon som ska få ny kalv. Det är en kvigkalv och en tjurkalv. De äter kabbelekor nerom Liane.
 
Senare på kvällen, vid bästa vilttiden så där runt halv 10, så åkte vi en rätt lång tur genom skogen på olika små skogsvägar. Men vi såg inga vilda djur mer än älgen som Roland lockade till sig. Den stod precis vid vägen när vi kom men gjorde en rusning in i skogen och stannade en bit bort bakom en gran. Vi stannade också med bilen men lät den gå, ett lugnande ljud för älgar, och filmade när Roland lockade den närmare bilen. Den var absolut nyfiken, kom nära och började lugnt äta. Sen ändrade Roland locktonerna, de blev kanske fel, för då sprang den iväg igen.
 
Men som sagt inga andra djur såg vi, ingen tjäder, inget rådjur, ingen hare, inget vildsvin, ingen räv.

Drygt 50 ton styck!

Det väger de här pelarna som är början på det nya pappersbruket i Grums, ett av världens största när det är klart, en kartongfabrik.  Pelarna kommer färdiga från Finland, monteras med kranar från Polen och  ska placeras med i stort sett millimeterprecision, fattar inte hur. Om jag minns rätt så är de 30 meter höga.  Byggområdet ligger precis vid E18 och vi passerade häromdagen. Det ska bli roligt att följa utvecklingen. 
 
Vem kunde tro på ett sånt lyft och en sån revansch för lilla Grums som i stort sett dömdes ut  som hopplöshetens hemort i ett tv-program för ett tag sedan. 5,7 miljarder ska investeras o nu är det nåt på 200 personer jobbar här nu med bygget men i nästa fas ska det bli närmare 1000. Undrar vilken utbildning och erfarenhet de måste ha som leder detta och ser till att varje person gör rätt saker i rätt ögonblick och att alla grejer finns på plats precis när man behöver dem?? Jag blir förstummad av beundran över sån skicklighet och sån samordning på superhög nivå. Ska aldrig mer klaga över dilemmat med att få 20 stycken 7 åringar att göra samma sak samtidigt. ;-))
.

Pallkrageläget just nu!

Jag har rationaliserat det hela till att ha pallkragen  precis i gränsen under altantaket utanför kökdörren.  Där skiner solen hela dagen men är skyddat för regn av taket. Lättvindigt och jag vattnar när det behövs. Den vilar på en lastpall och har stora hjul under så den går att flytta på enkelt.
 
Vi skördar sallad varje dag i olika varianter, den är viktigast. Basilikan går också åt. Har precis sått ny sallad som ska försörja oss om några veckor. Gäller att komma ihåg att så med jämna mellanrum så det inte blir något glapp, därav det tomma området till vänster. För övrigt så finns förstås gräslök, dill, salvia, timjan, rosmarin och persilja. Runt salladen så har jag lagt vitmossa från vinterdekorationerna för att slippa få jord på bladen. Den syns inte så väl nu i det frodiga men funkar bra. Det är inte någon stor odling men räcker till oss två.

Lekstugan ....

... har fått vindskivor och snickarglädje. Taket är förberett sen blir det dörr och fönster och en liten veranda.

Födelsedagsfirande på stenen igår torsdag!

Vi valde att åka ut till stenen med Busterbåten för att fira en god vän på födelsedagen.  Det var lugnt och stilla och lagom varmt. 18 grader i vattnet.
 
Nu hade några fler lagt i sina båtar men många platser gapar tomma än i småbåtshamnen
 
Dit var siktet inställt.
 
Efter vägen på stränderna såg vi djur, bl.a. kanadagässen med ungar. De här små liven är en viktig orsak till att det är förbud att ha hund lös nu. Vi hoppas förstås att alla respekterar det, naturen är som en enda stor barnkammare en tid framöver.
 
Daniles kvigor är så roligt att se. De har härliga dagar och kan njuta av tillvaron så där som man skulle önska att alla tamdjur världen över skulle kunna. Men Sverige har ju en unik lagstiftning om skydd och god hantering av djur, Daniels djur har det bra!
Det här var målet för vår lilla sjöresa, stenen med sittplatser och en fin grillplats, samt sagolik utsikt.
 
Vi lade på medhavt kött på grillen direkt för vi var hungriga, fast innan så sjöng vi förstås  och hurrade för födelsedagsbarnet. Roland hade John Wayne-hatten på sig som han köpte i Seattle och skjortan och halssmycket därifrån.
Fler och fler anslöt så småningom och till slut tror jag att vi var 12 stycken. Det här födelsedagsbarnet har många vänner. En trevlig kväll hade vi. ;-))

Blir det potatis till midsommar???

Roland tryckte ner några knölar i en pallkrage som blev över och så köpte vi ett plastlock på Plantagen och lade över så de grodde rätt fort.  Idag blev de kupade efter den här bilden togs. Vi håller tummarna att det blir färsk potatis till midsommar. Rökt rådjur blir det i alla fall, vi har kollat med Frank i Nysäter och han kan ta emot kött för rökning på måndag.

Grässkörd här på Liane igår onsdag!

Det blir liv och rörelse i bygden när våra arrendatorer, bröderna Jacobsson i Långserud, dundrar in med folk och maskiner för att ta vara på första grässkörden. De arrenderar numera en hel del mark runt omkring här i Sillerud, inte bara Liane. Gräset slogs för ett par dagar sedan. Igår var det dags för den nya strängläggaren att göra entré, en mäktig maskin 15 meter bred. När vi brukade gården själva var maskinerna  små jämfört med dessa. ;-)) Och skörden, som var mest hö då, tog ett antal dagar i anspråk-
 
 
Efter strängläggaren kommer de här maskinerna, hack och container, och tar över. Liane är sammanlagt 160 hektar med skog och åker.  Av det är  60 hektar åkermark som arrenderas av bröderna Jacobsson och det mesta utnyttjas till gräsodling. Numera skördas allt  snabbt med stora effektiva maskiner plus en god organsation.  Vår generation har ju varit med hela resan från att ta hö med hästredskap och hässjor som stod på tork i flera veckor, till detta. Det är lika fascinerande varje år.
 
 
 
Fulla containrar hamnar här och så kommer bilar i skytteltrafik och tar med dem till gården Guterud i Långserud för förvaring i avvaktan på att ges till gårdens kor.
De skördade fälten får en intensivt ljusgrön färg, utsikt här från Liane
 
Utsikt över Liane  från Prästgården.
 
Sen gissar jag att det ska på gödning för att få gräs till ytterligare en eller två skördar under säsongen. Så roligt att marken brukas och används på ett proffsigt sätt. Vi hoppas att svenskt jordbruk, som redan är världens bästa,  ska överleva och utvecklas mot allt mer ekologiskt och närproducerat. Gräset som skördas här på Liane blir mat till kor vars mjölk delvis levereras ´till det lokala Värmlandsmejerier i Nysäter som sedan säljer sina produkter (mjölk, grädde, fil och glass!) till butiker här i Värmland. Bra för landskapet, näringslivet och för miljön med närproducerad mat!
 
 

Grillbygge gör goda vänner!

Typ den i Lianegrillen blir det, med det här röret och eldfast tegel inuti, galler och ett lock eftersom det inte är tak här över. Den är redan invigd och fungerar bra.
 
Stolarna runt om fick bli kapad björk som ändå fanns på tomten.  Fint blir det!