Nu i kväll äter vi här!

Och nu har jag gjort mitt bästa med guldkantade servisen!

Borrelia-läget idag fredag!

Det röd-blå området på Rolands ben har bleknat ordentligt. Det ser ju bra ut, men nu är  borrelia inte en sjukdom som sitter på huden på benet utan i hela kroppen. Läget pendlar mellan normalt pigg och sen snabbt  ordentligt trött på ett ovanligt sätt. Och det kan växla flera gånger under dagen. Nog bäst att ta det lite lugnt än så länge.  Svårt när man inte är van vid det.
 
Som bilden nedan såg benet ut i fredags, alltså för en vecka sedan. Det var dagen för läkarbesöket.
 
 

Barnbarn Elias spelar teater ...

 
---- på Waldorfskolan där han går! Eleverna gjorde en bejublad föreställning av ett stycke som heter "Hypokondern" av Moliere. Jag gillar Waldorf som använder mycket av sagor, drama, rörelse och konst i sin undervisning. Det finns ett helhetstänk som är fantastiskt, speciellt med tanke på att det var länge sedan pedagogiken föddes med grundaren Rudolf Steiner. Önskar att vi hade kunnat vara där och se, men nu får vi nöja oss med att få bilder och att gratulera alla  till lyckad föreställning.
 
 
 

Äting med utsikt i kväll onsdag

Äting med utsikt över Östra Silen blev det i kväll. Bilden ser photoshoppad ut, men det är den inte alls. Det var ett praktfullt färgspel över sjön och det växlade hela tiden. Tog några bilder med den nya kameran på inställning program "romantisk solnedgång", men de blev förfärliga.:- ))  De har som var naturell blev bäst.
 
Ett matglatt gäng fixade det hela med flera rätter och medhavt kött och fritös. Lederhosen förstås och Roland hade sina på sig också men han kom inte med på bilden.
 
Härifrån kommer de och vi ses ofta varje år för gemytligt umgänge med god mat. Delvis är det proffsmatlagare med egen cateringfirma, välutrustad för matlagning med buffé till hundratals personer.  Vi pratar mycket mat också, kul!
 
Entrérätten var små fina snittar som jag inte fick med på bild för jag var så upptagen att fota utsikten med min nya kamera. Tog den direkt ur kartongen och började med lite goda råd från omgivningen.
 
Sen kanske soppan kom, minns inte ordningen. Men i alla fall soppa på squash med egenhändigt tillverkad friterade korvskivor i.
 
Friterade kycklingskivor på tunn skiva av squash och äpple och vitlök och en majonäsblandning.
 
Varmrätten var gedigen oxfilé med bönknyten omlindade med bacon, grönsaker och till det friterad sötpotatis i glas.
 
Till det öl som skulle hällas lite raffigt så här ner i glaset med flaskan opp och ner. Det krävar lite träning att fixa.
En fantastisk måltid med ett antal rätter och trevligt sällskap. Detta blir svårt att matcha på fredag när jag ska bjuda igen. Men så många rätter blir det inte, högst tre.
 
Imorgon bitti blir det bilder från Waldorfskolans teater.
 

Hej då!

Idag åkte sonfamiljen hem till Stockholm. Roland skjutsade dem till Karlstad för vidare färd med tåg. Senare idag, eller i morgon bitti, bilder från äldsta barnbarnet på teaterföreställning i Waldorfskolan i Umeå.

Reparationer är husägarens vardag!

 
Lite sämre år för år har det blivit med trappen på Liane. Igår blev det lite reparation i trevligt sällskap. ;- ))
 Och när nu gjuting ändå var igång så blev det ett annat projekt också, men mer om det imorgon.

Obönhörligen sista dagen!

Har förträngt det men nu kryper det inpå; idag är sista dagen vi får ha sonfamilj och barnbarn här. Imorgon onsdag måste de åka tillbaka till Stockholm. Snart väntar jobb för Carin och pappaledighet för Markus fram till januari.
Vi  skulle förstås helst vilja se att det var så här jämt på Liane, med lek och glada skratt i trädgården.
 
Vi är tacksamma att ha fått en dryg vecka tillsammans, njutbart varje stund är det. Sen minns vi och pratar om hur det var till nästa gång vi kan ses. 

Hösten är min favoritårstid!

 
Det är vackra färger i solen,  före de första höststormarna åtminstone. Luften är hög och klar, dimmorna dansar över åkarna nerom Liane.  Det börjar bli frost på nätterna vilket betyder att både älgflugor och fästingar minskar i antal. I år har de varit många och ettriga. Allt hamnar i en skön och förutsägbar lunk med mycket mysig tid inomhus. Snart börjar rådjursjakten och vi får fina eftermiddagar när Seffrin får fösa på bockarna.  Nu jobbar jag bara två dagar i veckan och får massor av tid att njuta av det som hösten bjuder.

Så här fin utsikt från andra sidan sjön!

 
Vackra kvällar har vi nu på hösten! Så här såg det ut i kväll över Östra Silen!
 
Den här flaggan hittade vi och har ingen aning om vad den betyder! ;- ))  Men grattis till födelsedagsbarnet som vi inte hittade!

Vildsvin i Sillerud!

Vildsvin runt oss har vi fått. I förrgår kväll, lördag den 24:e september 2016 så sköts det första vildsvinet här på Harnäs vvo.
 
Från Bottnane i Vårvik norrut till Risviken, österut mot Tokil södra änden på Järnsjön finns vildsvin. Man har sett spår och bökspår vid Bryngelsbyn.
 
Kärnområdet är mot Västersil, Risviken och Bjurdalen.  Det sägs att man har observerat  bl.a. 3 gyltor med kultingar, sammanlagt 27 grisar i en grupp.
 
Vildsvin omfattas inte av viltvårdsområdes lagstiftning. Det innebär att det är markägaren som har jakträtt på sin egen mark. Vildsvin fanns väl helt enkelt inte i Sverige när lagarna om viltvårdsområden togs fram. Men beslut kan tas på jaktstämmorna att man också  bedriver gemensamhetsjakt på vildsvin. Vildsvin kan göra stor skada på jordbruk och i trädgårdar. Men köttet är väldigt smakligt på unga djur.
 
Så här ser det ut när vildsvin har bökat. Bilden tagen i Bjurdalen, vi tog en tur dit igår kväll .
 
 
 
 
 
 

På Holgers konditori i Säffle!

Medan Roland var på läkarbesök i Säffle i fredags så passade Carin o Bill på att gå på Säffle marknad och besöka Holgers konditori. Det är ett anrikt och traditionsmättat fik, har funnits hur länge som helst. Jag minns i alla fall inte Säffle utan Holgers. Och jag jobbade med Säffle som bas några år på 80-talet så innan dess kom det till. Inredningen ser ut att vara rejält retro.  De var nöjda både med det som serverades och med det rimliga priset på fika.
 
Uppdaterat Googlar på nätet om Holgers konditori i Säffle och kan konstatera att det har varit konditori med det namnet sedan 1933 !!! Och under annat namn innan dess. Helt fantastiskt!  Den förste Holger hette Holger Andersson och han var egentligen skulptör men hade konditoriet tillsammans med sin fru till 1962 då det överläts till annan ägare, men namnet fick vara kvar.

Borrelia har gubben fått!

Det började som ett rött märke på nedre delen av smalbenet på Roland, inte så stort, bara så där 5 cm i diameter. Kliade lite. Sen blev det större varje dag, Erytema migrans (stavningen?),  och igår fredag åkte vi till doktor för koll före helgen. Det här läkarbesöket fick bli prioriterat framför andra plikter den här dagen.
 
-  Jo, ser ut som Borrelia, sa läkaren, ser aggressivt ut.
 
Pencillin blev utskrivet på 10 dagar, en mild form enligt läkaren.  Han berättade att Borrelia behandlas i Tyskland mer resolut  med starkare pencillin på en gång och längre kur. Men detta blir ett första försök, Kåvepennin enligt svenska rekommendationer. Sen kan det bli starkare pencillin och längre tid om första kuren inte hjälper. Obehandlad så kan Borrelia dyka upp igen  i vilka symtom som helst, väldigt gåtfullt och svårt att spåra.  Roland  är inte sjuk annat än att han har haft rejäl huvudvärk ett par morgnar, vilket kan vara ett delsymtom. Vi håller tummarna att det ska bli bra snabbt. Detta är nog det femte fästingbettet i år. Hopplösa kryp, omöjligt att freda sig. Tänk om vi människor kunde få såna där tabletter som vi ger hundarna, fästingarna kan krypa på på dem men fäster inte.

Hembakad kaka ...

... äter alla nu!!! Så smarrigt! Lou och Bill gillar det, liksom resten av familjen!
 
I kväll grillar vi på Liane,  bara vi,  sonfamilj och D och G på Harlegan.

Grisnacke typ Pulled pork!! Mutzbraten!!!

Eller i alla fall länge tillagat, sagolikt mört och rejäla köttbitar!! Himla gott var det och premiäräting för vår del.
Egentligen ska den här rätten lagas i speciell grill med björkved i mitten och fyra stänger runt som man trär de välkryddade och folieklädda köttstyckena på. Mycket mejram på! Sen ska det hela rotera. Den här omgången var tillagad i ugn och det funkar också. Maträtten heter eg Mutzbraten och är från Thyringen.
Till köttet enbart sauerkraut, en mild variant som man kan äta mycket av. Hemgjord förstås. Och till det Bautzner senap, mellanmild.  Och svart öl. Alltsammans en maträtt från Thüringen (stavning?) 
 
 
Bildresultat för mutzbraten
Så här ser en apparat ut som man egentligen gör Mutzbraten i. Och björkved måste det vara.
 
 

Utsikt från Liane !!!

Dimmorna dansar över fälten nerom Liane.  Magiskt ljus. Bilden tog svärdotter  Carin som är i Lianehuset nu med familjen. Senare idag kommer beskrivning av vår premiäräting av en ny maträtt. Helt suveränt gott var det vi åt igår kväll fredag.!

Sova hos farfar o farmor....

... vill barnbarn Bill ibland. Han får själv välja sovplats med madrass på golvet så han inte ska trilla ur. Imorse fredag så  vaknade han här, centralt i huset, med dörren öppen in till farmor för säkerhets skull.
Mysigt med barnbarn på besök!!!

Bort med ointressanta medlemstidningar ...

.. och motbjudande reklam!!! Det har varit lite av den här sommarens projekt att bli av med mängderna av pappersprodukter som drattar ner i postlådan. Numera läser vi NWT digitalt sida för sida och betalar bara en bråkdel av vad det kostar att få den på papper. Kanonbra! Men det är inte enbart en kostnadsfråga utan är  också skönt både praktiskt och som miljötänk att inte slösa med papper.
 
Förra veckan sade jag återigen upp Postkodlotteriets erbjudanden. Har gjort det förut men nu började de komma igen.  Postkodlotteriet betalar stora summor pengar till de organisationer som ständigt saboterar alla försök till rimlig förvaltning av den svenska vargstammen, ex WWF. Det vill jag inte stötta, inte ens med att ta emot deras brev.
 
Den här veckan har jag "gjort slut" med "Läkare utan gränser" Det var lite pyrt eftersom de har kännts som den sista välgörenhetsorganisation som jag ville stödja. De har inte avslöjats med vänskapskorruption eller orimliga ersättningar till sina ledare. Men de senaste politiska ställningstagande var helt fel så nu går de också bort. De borde ha stannat vid att syssla med hjälp, inte ägna sig åt politik.
 
Idag har jag ringt och sagt upp   Lantmännens medlemstidning "Grodden". Den är numera ointressant för oss, dels är vi inte aktiva bönder, dels finns ingen Lantmännenbutik i Årjäng.
 
Nu när jag inte har "fel" tidningar längre i huset så unnar jag mig att köpa bra och intressanta tidningar på papper istället. "Elle decoration" (tidigare Elle interiör!) gillar jag och den finns numera också på Ica Sillerud.
 
 
 
 
 

Grillknyte ...

... är en bra idé. Vi gör upp brasa eller kolbädd i grillen och bjuder in vänner till grillknyte. Då kan det bli lite av varje med spännande bidrag.  I går kväll blev det en del grillat som knyte och så avslut kolbullar med hemkokt lingonsylt. Allt tillsammans med en tre-generationsfamilj.   Bill fick alltså  en kompis, Leni,  lika gammal. De lekte vilt tillsammans fast de inte pratade samma språk. ;- )

Mest lästa inlägg .....

... på min blogg  under gångna veckan får jag statistik på. Häpnar lite över att den här kommer upp som nr två:
 
http://inga.blogg.se/2010/january/foreningen-svartrattans-vanner.html
 
Den har jag skrivit men för rätt länge sedan, år  2007. Den är ett försök till ironi över den svenska vargpolitiken då. Vet inte hur folk hittar den texten på min blogg, den är ändå 9 år gammal! Men internets banor äro outgrundliga. Läser den nu med ett fnissande och igenkännande. Visst är det ungefär så här absurt fortfarande, särskilt i ljuset av att man anställer skyddsjakt på Södermalm på en grävling som dödat en katt, när en djurägare i Värmland nyligen mist 46 får till varg utan att man får skyddsjaga.
 
Jag har ju en kategori på min blogg som heter Rovdjur och naturdiktatur. Den kom till för rätt många år sedan och tyvärr har det funnits anledning att fylla på den då och då. Gissar att nästa gång blir i samband med länsstyrelsernas beslut om säsongens vargjakt. På det väntar vi spänt.

Småfåglarna flyger in i .....

... våra nya glasrutor mot väster. På nåt vis ser de inte glaset, bromsar i alla fall inte i tid. En del får en smäll, sitter still en stund och flyger sen i väg. Några klarar sig inte, så som den här lilla gulsparven häromdagen. Det är inte någon massdöd men några stycken under sommarsäsongen. Undrar om man kan sätta nåt på glaset för att varna dem, så de inte flyger rakt på? Tips mottages tacksamt.

Ogräsbekämpning på Liane.

Man kan bekämpa ogräs med eld. Roland har en sån apparat som man kan bränna bort ogräs med,  bättre än Glyfosat! Vet inte om den är till bara för detta ändamål, men den funkar i alla fall bra om man är tålmodig och inte försöker ha brått. Det tar några sekunder på varje planta.
 

Fin kväll på stenen igår!

Det var inte meningen, men när jag gjort min kvällspromenad i rask takt på så där en halvtimme och Roland hämtat upp mig för att vi skulle fortsatt med älgsafari vid 8- tiden så ringde telefonen och vi blev inbjudna  att komma ner till stenen för att prata med goda vänner en stund innan solen lämnade oss för dagen. Så det gjorde vi förstås. Gårdagens sista timma med solljus tillbringade vi här i en fin upplevelse med stillhet, brasa, tystnad runt oss i naturen,  goda vänner att prata med. Det var så fint.

Så är då den här dagen slut!

Förutom mycket annat innehåll så finns i just den här dagen på året minnen av min mamma. Den 20 september var hennes födelsedag. Jag har tänkt mycket på henne idag och jag undrar alltid hur det var på Karlbergsvägen nr 65 i Vasastan,  den där dagen 20 september 1917 när min mamma föddes  Så småningom ska jag släktforska så mycket jag kan om det, kanske söka i barnmorskejournaler där jag inte varit än. Men det projektet finns kvar till tillfällen när jag har mer tid. Men min mamma lever mycket med mig än, fast hon varit död sedan 6 år. Och det är inte min gamla skröppliga mamma jag tänker på varje dag utan min friska starka mamma. Trodde inte att det skulle bli så här men det blev det, minnena är starka och finns som sagt varje dag närvarande på ett eller annat sätt. Hon lever inte mer på jorden men i mitt minne.

Tisdag med Markus o lilla Lou

Lou och jag gick en liten tur med vagnen  vid middagstid och hon knoppade in direkt. Blev bara ett sovpass idag, men lite längre.
 
Sen som av en slump äting på Travmuseet ( många vet varför just en tisdag!) . Sen shopping för morgondagens 1-årskalas med lilla Lou. Hon fyller då. Till slut fika med glass på Broms. Uppskattat!!

Son Markus och lilla Lou

Shopping på Bergvik vid ankomsten. Lou gillar bananer.
Härligt att gå på stora golv när man nyss lärt sig gå alldeles själv.
 
På Liane. Vi hade köpt en marknadsballong till lilla Lou och den höll sig fortfarande svävande. Populär blev den
 

Idag kom dom!!! Son Markus och lilla Lou!

Roland hämtade dem vid tåget i Karlstad! Så roligt att ha dem här hos oss några dagar.

Fasaner på vägen!

Igår var fasanerna på vägen! Det var ju förstås bara en tidsfråga innan det skulle bli så att fasanerna gjorde vidlyftiga utflykter. Här är de i vägkanten vid Liane. Fyra stycken var till vänster om vägen när jag kom och en flock var till höger om vägen. När jag närmade mig så flaxade de iväg över vägen ner till höger här. Syns dåligt på bilden, de är snabba. Vi tar det lugnt när vi kör här nu så vi inte ska köra ihjäl dem. Hoppas de lär sig trafikvett så småningom. Gamle Boberg - fasanen gjorde ju inte det utan blev ihjälkörd.

Promenerande igår söndag!

 
Jag gick ner till sjön med Seffrin. Han gillade förstås att få dricka vatten efter ett par kilometers promenad
 
En speciell båt av trä närmade  sig bryggan medan vi pratade med en fiskare.
 
Nu börjar löven gulna. Vy från Prästgården och mot Tobyn.
 
Här är solens sista strålar över Bäcketjärn från Furnäs. Ögonblicket var över på ett par minuter.
 
På Prästgården fanns nu Moe Braga. En speciell häst som jag gillar, fast jag egentligen är rädd för hästar
 
 
Och tillbaka igen var fölungen som jag tror heter nåt på Tyra-lill eller så. Döpt av Sofias dotter i så fall.
 Fin bläs och fin färg!
 

Fasanerna i rävfällan!!!

Igår kväll när vi åkte ut mot äting med vänner så passerade vi Rolands rävfälla! Och vi fick plötsligt se alla fasanerna där!!!
 
Hjärtat i halsgropen förstås. Vad hade de i rävfällan att göra? Den var inte laddad sedan ett bra tag eftersom vi har fasanerna och inte vill locka hit räv. Det dröjde ett tag innan vi fattade vad de höll på med: De åt sten. Runt rävfällan finns grus och de plockade i sig små stenar som de behöver för matsmältningen. Tack o lov så letade de inte efter dem på vägen. Men risken är förstås att de gör det nästa gång. Så vi hoppas att alla tar det lite lugnt förbi oss, ifall fasanerna vimsar ut på vägen.
 
 
 

Barnbarn Lovis i Umeå ....

 
...kan fortfarande leka ute i vatten. Det har varit sommarvarmt även norrut.
 
 

Äting och saxofonkonsert med utsikt!

Det är så mysigt att sitta här på altanen och äta! Det är en riktig favvoplats!
 
Vi var igen bjudna på häger och nu  på grillat rådjurslår.
 
Det är läckert att äta med den här utsikten. Desserten var varm lingonsylt, glass och grädde. Och jag hade med marknadsfudge till kaffe. De var inte så goda, erkänns!
 
 
Saxofonkonsert fick vi ett par gånger under kvällen - såååå vackert när ljudet rullar ut över sjön i den tysta kvällen.
Så småningom mörknade det och måste  avsluta en  trevlig kväll med goda vänner!!!
 
 
 Ikväll mer om fasanerna som vi såg på en oväntad plats igår kväll! ;- )

Årjängs marknad 2016

 
 
 En stund på eftermiddagen idag lördag åkte vi till Årjäng på marknad. Det är alltså en av Sveriges största med bortåt 100.000 besökare på tre dagar, 700 knallar säljer i sina stånd allt man kan tänkas vilja ha och inte vilja ha.
 Ett stort tivoli är det förstås också.
 
 Den här ser kul ut!
 
 Att äta kålsoppa hör till marknadsbesök. De olika föreningarna i Årjäng kokar mängder och säljer på marknaden.
Just i år blev det Golfklubben som vi besökte.
 Kålsoppa och klengås (riven mesost på värmlandskaka med mycket smör under)
 
 Och i år fick vi träffa vår favoritknalle; Vild Hasse. Han säljer korv i mängd på marknader över hela Sverige. Förra året var han nog inte här i Årjäng, men i år fick vi en pratstund med honom. Han deklamerar högljutt sina verser om cigarrer och Castro och Gud och så i en salig blandning.
 Vi köpte förstås filmen om honom. Uppenbarligen äter han inte sin egen korv på smörgås utan Kalles kaviar. ;- ))
 
 
 
 Vi köpte en hel del korv och kött av honom också; renkorv, rökt björnkött och annat.
 Maskiner ställs ut i massor och försäljare berättar gärna om dem. Lite gubbdagis över den här avdelningen.
 
 I Lennartsfors här i Årjäng tillverkas en fyndig packmoped med eldrift.
 
 
Godis köper vi alltid av Mickes från Hallsberg- Då får jag en anledning att utbyta info om gemensamma bekanta i min uppväxtort Hallsberg.
 
 
 
De här flaskkorkarna investerar vi i varje marknad. De är bra att försluta öppnade vinflaskor med och de brukar hålla till nästkommande marknad, dvs ett år. ;- ) Sen blev det förstås lite krimskrams till barnbarn som kommer i övermorgon och som har födelsedag nästa vecka. Vi letade hos Interjakt efter kikare också, men där fanns allt i jaktväg utom det. Och växter orkade vi inte dra på ända uppifrån ner till vår parkeringsplats nere vid gamla mejeriet. Annars var det planen att köpa ljung bl.a.

Fasanerna!

Roland fyllde på mat och vatten i den öppnade voljären igår kväll. Då var det 6 - 7 stycken där. Några var inne i den och åt, några var utanför. Dessutom prasslade det i gräset runt om så det kan vara så att de flesta lever. Vi har inte sett rester av någon död än. Borde finnas en hög med fjädrar kvar om något rovdjur / rovfågel tagit den.
 
Roland har jagat idag med Jazz och Hej. Båda har fått opp och haft jakt på varsin hare. Men nu har han avslutat. När han kopplat så ska vi åka en tur till Årjängs marknad.
 
I kväll är vi bjudna på äting med utsikt. Hoppas det fina vädret håller i sig.
 
Lyxigt med en ledig lördag utan plikter!

Barnbarn Lovis på dagis!

Hon mår som en liten prinsessa på sitt dagis, barnbarn Lovis i Umeå, gillar kompisar och fröknar. Och inte minst aktiviteterna! Det är ett Waldorfdagis med lagom stor grupp. De är 4 barn och kanske kommer snart ett femte!.  Waldorf har ett fokus på hela människan, erbjuder mycket som utvecklar både kropp och själ; skapande, dans, mycket utevistelse, rörelse, sagor, musik och sång. Bra mat är en självklarhet. Den här bilden är tagen på öppna förskolan. Jag är glad att mina barnbarn i Umeå har gått på Waldorf både dagis och skola. Det har passat dem väldigt bra.

Vi gick ner till sjön ....

... idag, Seffrin och jag. Han gillar det och står ibland på bakbenen och vädrar när han känner lukt av rådjur i närheten. Nu är det inte så länge kvar tills kan släppa honom. Han har fått vänta länge, såsom alla rådjurshundar. Vackert väder har vi fortfarande men inte så varmt, mer lagom så där 15 grader i skuggan, behagligt promenadväder.

Bananflugefällan funkar! Flera hundra i den på tre timmar!

 
Det här är en årstid när vi plågas av flugor ute (älgflugor) och inne (bananflugor). Många bananflugor har vi fått i köket på bara ett par dagar. Jag läste på nätet att de verkligen gillar bananer och att de ofta förökar sig i bananskal. Så jag letade pliktskyldigast efter bortglömda bananskal men hittade inga matrester alls, utom komposten och den bar vi ut. Men det var inte där flugorna höll till. De var på kaklet och köksbänken, men vad de kunde äta där begriper jag inte. Jag städade i alla fall allt ordentligt och kollade på nätet en gång till. Då fanns tips på bananflugefällor. Jag fastnade för två olika varianter och satte ut dem. Receptet var en del rödvinsvinäger eller rödvin + en del vatten och så lite diskmedel / tvål i.  Jag gjorde alltså två varianter och ställde  dem på bänken. Den ovan är rödvinsvinäger och den var på bara tre timmar full med drunknade bananflugor, uppskattningsvis ett par hundra.
 
Fast de promenerade länge på kanten innan de gick ner och drack och dog. Här ovan syns det.  Varianten med rödvin syns nedan och där fanns inte en enda. Vet inte om de har nåt speciellt emot Ramos- Jag tänkte bara innan att det kanske var en barmhärtigare död i vin. Men det är alltså fällan med rödvinsvinäger som är effektiv. Jag räknar kallt med att helt utrota de små odjuren nu under natten.
 
Principen är ju att de gillar vinägern, vill dricka den och när de går ner i den så drunknar de för diskmedlet gör att ytspänningen blir borta.
 
 

Årjängs marknad börjar idag fredag ...

 ... och håller på i dagarna tre. Det brukar vara runt 100.000 besökare sammanlagt under marknadsdagarna. Och det finns så där 700 försäljare.
 
Det är alltså jättestort i lilla Årjäng som annars till vardags har bara 10.000 invånare i hela kommunen.
 
Marknaden är en av Sveriges största och har anor sedan 1600-talet. Då  mycket som kreatursmarknad. Utbudet numera är förstås varierat; genuint hantverk, serietillverkade produkter av olika slag, rent krimskrams, kålsoppa + klengås och kaffe i många stånd, stort tivoli med attraktioner för barn i alla åldrar. Det finns också en del demonstrationer av olika stora maskiner för jord- och skogsbruk.
 
Imorgon lördag är den dagen då flest stånd är öppna och det är mest besökare.  På söndagen kan man fynda till låga priser.
 
Om vi går på marknaden så brukar vi besöka Vild-Hasse, korvförsäljaren med god pratförmåga. Sen brukar det bli inköp av ljung och sånt för vintern, kanske några par strumpor och så goda korvar. Någon kålsoppetallrik kan slinka ner också, mest för att gynna föreningslivet på orten. Det är de som strävar och säljer för att få in pengar till verksamheten.
karuseller på Årjängs marknad
 
Bildresultat för vild-hasse
 
Årjängs marknad
En del av marknadsområdet ovanifrån. Roland tog bilden för några år sedan vid en helikoptertur.
 

Värmebölja igår torsdag!

Det var verkligen jättevarmt igår, bortåt 22 grader i skuggan och 25 - 30 solen.  På altanen var det stekhett och läge för markiserna. Tacksamma mot herr Skogström är man en sån här dag, han som fixade de fina markiserna.
  Det vita skynket på soffan är för Seffrins skull, han vill ligga bredvid husse, men han hårar så.
 
Kvällens lilla sammankomst för äting startade med lerduveskjutning. Det är svårare än det ser ut . Osäkra besked om vem som tog hem segern.
 
Ätandet gjorde vi på altanen här hemma. Vi valde att till förrätt  bjuda på en tallrik med lite matjesill + tillbehör på. Varmrätten blev tjälknöl på älg förstås. Jag hade tur, den blev lagom salt och lagom stekt i ugnen, 75 grader 14 timmar och se direkt i het mättad saltlag med vin och kryddor i 4- 5 timmar. Till den blev det kokta morötter och brysselkål, kokt potatis, kantarellstuvning, sallad och lingonsylt.
 
Till desserten, creme brule + kokkaffe från den stora kokaren över elden, flyttade vi oss till Lianegrillen. Det är gemyligt med brasa och marshaller. Vi hade en fantastisk vacker kväll med fullmåne, dimma över fälten nedanför oss, ganska varmt och helt stilla i luften!

Nervöst att bjuda gäster ..

... som vi har ätit bästa exotiska gourmet-trerätters  hos och flera gånger!  
 
Fast vi satsar på det bästa vi vet av typisk svensk mat, husmanskost,  med viltstuk o samtidigt något som det var länge sedan vi åt själva. Inte så ovanlig mat, men om vi har tur så blir det smakligt. Himla roligt att vara ledig och ha gott om tid, vi pysslar lite av och till under dagen med förberedelserna för kvällens lilla bjudning med oss sex personer, fikar dessemellan, är ute  och gör annat. Starten på kvällen i det vackra vädret blir nog lerduveskjutning. Det finns starkt jakt- och skytteintresse i den här gruppen.
 
Seffrin bevakar varje steg vi tar och har stenkoll. Han blir allt mer en husse / matte-hund.  Vi försöker hitta olika lösningar på att han skäller för mycket när han är ute i hundgården. Att han är med oss när det går, är en av framgångsrika knep. Det kan vara inne eller i bilen där han ligger tvärtyst och lugn överallt.
 
 

Humlor i mängd på kärleksörten!

Undrar varför de dras till just de här blommorna???
 
 
 
 

Sett fasaner idag ....

... har Roland gjort. När han skulle fylla på vatten och mat så var det en 6 - 7 stycken vid voljären och fler prasslade i gräset runt om. Alla pilade snabbt iväg när han närmade sig. De äter och dricker uppenbarligen i voljären. Kanske lever alla 16, vi har i alla fall inte sett rester av någon som har dött. Så himla roligt! Jag började nästan tvivla!

Som ett bombnedslag i köket...

... blir det när jag ska vara präktig och laga mycket mat på en gång! Fast jag vet att det finns de som kan göra det här på ett bättre sätt; man plockar undan vartefter, sköljer och använder flera gånger, stoppar in i diskmaskinen osv. Men här blir det alltså väldigt rörigt efter en stund.
 
Själva matlagningen idag tog bara ett par timmar men sen är det ju som sagt resten då-
 
Det blev i alla fall bortåt 40 portioner räknade jag ut av älggrytabas  med mycket svamp (hela gårdagens skörd fick gå med!) ,  pepparrotskött, buljong till soppor, pannbiffar, köttfärsfräsbas som blir köttfärsås / köttfärssoppa/ varma smörgåsar eller nåt annat, och den där grejen i mitten med det något ekivoka utseendet ;-))  är alltså en saltrulle av älgkalv (pålägg i tunna skivor)
 
Rekordvärmedag har vi idag. Det har varit runt 20 i skuggan ute och nu vid 7-tiden på kvällen är det 19 grader med mer i solen. Jag ska gå ut och gå nu men inte i skogen hos älgflugorna.

Älgflugepanik ....

.... var jag nära att drabbas av igår kväll. Kände att de kröp här och där efter att vi kom hem från skogen, men kunde inte ana att det var så många. Jag plockade ur kläder, hår och på kroppen!!! Det ville aldrig ta slut. Tappade räkningen men gissar att det var 25 - 30 stycken sammanlagt.  Tyckte att jag försökte vara heltäckande för att stänga dem ute, men det hjälpte inte, de tar sig in överallt. I den här sommarvärmen som vi har nu så blir de många och pigga. Vi får hoppas på några rejäla frostnätter så antalet kan minska något.
 
Det är torrt i skogen, bäckar och vattendrag är ofta torrlagda nu.
 
Kavelbro tror jag att det kallas
 
En vacker skog gick vi i. Ägaren har vårdat den väl, det är som en park. God reklam för privat skogsägande.
 
 

Fasanrapport måndag kväll

Bilden blev väldigt suddig, det var lite skumt och då funkar inte min dåliga mobilkamera. Men när vi närmade oss den öppnade voljären så hördes en del fasanpip i det långa gräset, men det slutade när vi kom nära. Roland kollade i foderautomaten och den var halv. Så det verkar som om de varit där och ätit (eller också är det råttor eller andra djur som äter.) Bakom voljären var det som gångar ner i det tätaste snårområdet vid voljären. Vi hoppas förstås att det är fasanerna som gjort vägarna. Men visst kan det vara hungriga rävar. Vi såg inga fasaner idag, bara hörde pipandet på lite håll. Hoppas, hoppas!!!! Skulle vara så roligt att få se några och veta att de lever.

Matlagningsdag blir det imorgon tisdag!

Roland har aviserat att han ska på ett heldagsuppdrag i Karlstad imorgon och att han ska ta tvåhjulingen dit för en sista tur. ;- )) Så jag passar på att ställa mig vid spisen. Tinar upp älgkött och älgfärs. Det blir pepparrrotskött, grytor, färsfräs och pannbiffar. Kanske en saltrulle också. Sen har vi gäster på torsdag men då blir det annat. Den menyn satte vi idag.  Senare idag blir det väl en tur till voljären för koll. Nu ska vi gå till skogen med valpen

Bomässa i Karlstad igår söndag!

Vi dristade oss till att åka på Bomässa i Karlstad igår söndag.  Lite kul att se nyheter inom bygg. Det jag var mest intresserad av var solenergi som omvandlar till el. Fick bra besked om hur det funkar skattetekniskt numera, har varit en del av och till.  Larm är också alltid intressant och det verkar vara en stor o växande marknad. Många frågade, bra info där också.
Sen var det en hel del mat också. Framför Gäsene mejeri var det hela tiden en stor grupp. Riktigt roligt eftersom man bara gör ost på svensk mjölk och mjölk som kommer från kor alldeles i närheten. Man har gjort en ny ost som var lite mer lagrad och lite torrare. Vi smakade på flera! Jag gillar Port Salut bäst fortfarande och hushållsosten.
 
 
 
Såna här fanns en hel del. Men ingen talar om vad de kostar att driva och värma upp. Jag ska i alla fall inte ha någon. Intressant dag hade vi.
 
Förutom Bomässan så blev det några kilometers gåing här hemma. Jag börjar få upp lite bättre  kondis nu, ungefär som det var innan jag drattade ner i källartrappen på jobbet och fick hålla mig still ett tag. Koll efter fasanerna förstås också. Kokat hallonsylt, förvällt och fryst in svamp igen. Tvättat ett par maskiner, sen var den här dagen slut.
 
Det regnade på förmiddagen men nu ska det bli fint en vecka framåt ser det ut som. Sommarvärme!

Fasanrapport söndag!

Tomt var det i fasanvoljären drygt ett par timmar efter vi öppnade upp igår.
 
Här var i alla fall en grupp! ;- )) Någonstans där nere i gräset är de, jag såg något huvud skymta då och då och så pep de och prasslade här och där. Men de blev genast skygga och gömde sig. Bra! Om de håller sig undan  så överlever de lättare.
 
Idag söndag var vi vid den öppnade voljäre och kollade. När vi stått stilla en stund vid den så svischade en liten brun fasan till i gräset precis här- Men den försvann prasslande in i det höga gräset. Vi vet inte om det bara var den som fanns i närheten, men det var bara den vi såg. Roland tyckte att de hade ätit av fodret i automaten. Vi vet alltså inte om de övriga lever och inte var de håller till. Behållaren som står där är vattendunken som Roland burit vatten i till automaten.

God äting med utsikt!

Med kreativ dukning så får alla plats fast utrymmet är begränsat. Lite grand hjälptes vi alla åt och bidrog med mat till den här kvällen, men mest från värdfolket var det-
 
Så här perfekt kan en parmalindad rådjurssadel bli på grillen när grillaren kan sin sak. Chikoree med ost också. En ny favvo för oss. Erkänner att jag och någon mer hoppade förrätten på stekt vildsvinslever. Jag har svårt för lever i alla former, men de som åt gillade den skarpt. God sallad hade gäster med och jag bidrog med  nybakad chokladkaka + hallonsylt och vispgrädde till kaffet. Ett riktigt kalas blev det.

Imorgon söndag ....

....blir det fasanrapport förstås. Och rapport om äting med utsikt lördag kväll.  Och något om oron över minnesdagen över 9:11. Glad att barn och barnbarn inte ska flyga den här dagen i alla fall.

Öppnat fasanernas voljär idag!

Nu var det dags att öppna upp för fasanerna så de kunde börja gå ut och leta egen mat. Snäll granne Kjell hjälper till.
 
Först måste de infångas en och en så att näbbringen kunde tas bort. Näbbringen har hindrat dem från att hacka på varandra, näbbarna har inte helt gått ihop.  Det något primitiva redskapet för infångandet blev barnbarnens lekhåv! ;- )
Och så in då i voljären.
 
 Fåglar infångades med håven och hölls fast för att nypa av näbbringen.
 
Det gick riktigt bra, fast jag fick sy ihop håven vid ett tillfälle när den fått revor så fåglarna kröp ut. Men då var det bara fem fåglar kvar.  Inte en enda fågel försökte attackera ögonen! Ha ha.....!
 
 
 
 
Som oljade blixtar sprang de in i voljären igen. De började upptäcka att de kunde få ihop näbbarna och kunde plocka i sig frön på marken och putsa de egna fjärdrarna. Men ingen gick ut ur buren.  Vi tog en fika på altanen, gick tillbaka. Då låg de allihop i voljären, ingen hade gått ut. För en stund sedan var Roland där med mer mat åt dem, då hade fem gått ut och tryckte i gräset nära buren. Det var alltså ett par timmar efter att dörrar till friheten öppnats upp. De hade inte bråttom ut, men nu går det nog fort. Ska bli spännande att följa det här äventyret.
 
Uppdaterat två och en halv timme efter öppning: Alla fasaner ute! De går i det höga ängsgräset och trycker när man närmar sig. Inte en chans att få en bild på dem i frihet! Några tycks i alla fall hålla ihop för det prasslar mycket på ett ställe. Men de kanske har delat sig i grupper. Jag såg bara ett huvud sticka upp vid ett tillfälle.

Viltobs igår fredag

Jag har aldrig sett så mycket rådjur på en gång som igår kväll. När jag var ute och gick så stannade jag upp strax efter ålderdomshemmet i Guttarbol, tittade neråt och såg följande samtidigt
 
1 get med 3 killingar
1 get med 2 killingar
1 get till med 2 killingar
1 bock
 
'De gick inte i en flock förstås utan mumsade och åt  på varsin vall. Bocken var mökare än de andra, gick närmare skogskanten och försvann snabbast av alla när jag kom närmare.
 
Vid halv nio åkte vi på "älgsafari" en liten sväng och såg då
1 älgtjur med skovlar men inte så stora vid Holstorpet
1 älgko med kalv nerom Liane
 
1 get med 1 killing
1 bock
 
Bocken kan vara densamma som jag såg tidigare under kvällen. Han var också mörk över ryggpartiet, skrek till ilsket några gånger över att bli skrämd och rusade iväg med snabba språng.
 
Vi ser lite älg numera men många rådjur och de  är rätt stationära, går på samma vall och betar dag efter dag.

Potatisupptagning!

 
Nu är potatisen skördad! Förr var det ett stort och mödosamt projekt med häst inblandad, samt både barn och vuxna. Men med den här enda lilla raden på Sand så går det rätt fort. Barnen behöver inte komma hem och hjälpa till. ;- )) Fina potatisar är det i alla fall, vi har egna den närmaste tiden! Förvaring i jordkällaren!

Dagens fasanrapport! Fredag

De växer och frodas, våra fasaner. Maten och vattnet går åt och får kollas varje dag. Några av dem är lite större än de andra, har fått lite mörkare fjädrar fram under halsen och något längre fjädrar bak. Kanske tupparna?  Imorgon räknar Roland med att öppna dörren, knipsa av näbbringarna och låta dem gå som de vill, ut och in. Voljären ligger rätt skyddat så vi får hoppas att det funkar, att de inte omedelbart blir oppätna av räven / ihjälkörda och att de hittar tillbaka för mat och vatten när de behöver det. Kanske ska vi vädja till förbipasserande bilar att köra lite varsamt från och med lördag förbi mellan vårt hus och Liane.

Barnbarn Isak och lillasyster Lovis

 
 
Lilla Lovis har ritat ett monster
 
Barnbarn Elias, Isak och Lovis
 

Häger åt vi igår!!!

 
Det känns lite spontant i efterhand som om vi ätit förbjudet djur, ett som vi normalt inte äter. Och vi visste inte vad det var för kött innan, bara att det på medeltiden var en fågel som var reserverad för kungar och kejsare, så visst var det spännande. I förrätten fanns  alltså bitar av stekt häger med salvia, vildris, kärnor och russin och det var jättegott.
 
I Peters hemland är hägern lovlig för jakt under en kort period och han hade själv skjutit de två fåglar som vi åt i går kväll 5 personer, medan hans fru hade skjutit vildsvinet som vi åt till varmrätt. Hägerköttet såg, uppskuret i bitar, ut som hjort  och smakade lite åt det hållet  också, inte alls som fågel. Det var i alla fall väldigt gott. I Sverige är hägern fridlyst utom invid fiskodlingar där den kan göra stor skada. Första och, gissar jag, sista gången vi äter häger för  det är svårt att få tag på i Sverige. Synd för det smakade alltså bra.
 
Här steker Peter salviabladen från egna trädgården till hägern. Men det kan nog också var smulad färsk salvia, eller torkad.
 
Hägerbitarna under stekning.
 
Egentligen skulle det vara nudlar till men jag fick alltså ris.
 
Varmrätten var den här grönsaken Chicoree med mycket mögelost på och så vildsvin grillad och rosmarinpotatis.
 
 Chicoreen innan den åkte in i ugnen.
 
 Rosmarinpotatisen i halvor i folie i ugnen. Rosmarin och lite flingsalt på.
 
 
Visst hade vi fin utsikt över sjön, men just igår kväll var det ingen tjusig solnedgång. Solen gömde sig bakom molnen. Det var ganska varmt och skönt ändå, vi har en sen värmebölja med varma dagar och nätter.
 
 
 
 
 
Som vanligt här så bjöds vi på ett rikligt urval av måltidsdryck. Flera sorters vin och öl. Jag hade med pannacotta till dessert. Det var lagom lättsmält efter så mycket mat till förrätt och varmrätt. Dessutom hade vi väldigt trevligt och kommer att ses snart igen.
 
 

Fantastiskt återseende igår kväll!

Så glada var vi att kunna träffa goda vänner igen igår kväll med grillmat och firar-bubbel.  Det har varit alldeles för länge sedan sist. Men nu är ordningen återställd, som den ska vara, vi kan njuta av kvällarna tillsammans på stenen vid sjön. Gamla goda vänner är vi,  sen 36 år,  men bordet är nytt! ;- ))
 
Det blev fint bordet som Roland gjorde för just den här platsen. Det gamla föll isär nu i sommar. Det nya  är gjort av brädor från de stora  träden som vi fällde på tomten. Nu blev det invigt!
 
Vädret var helt suveränt, lugnt, varmt och soligt. Och det fanns hur mycket som helst att prata om. Det har hänt mycket sedan vi sågs för nästan ett år sedan.
 
Hemfärden med lilla Busterbåten bjöd också på vackra scener. Man kan inte vänta allt för länge med att ta båten hem. Det mörknar vid halv nio-tiden.

Oj, vad vi har väntat på den här kvällen!

Den här kvällen började så här läckert med vackert väder, varmt och lilla Busterbåten! Mer om kvällen imorgon bitti.
 
 
 
 
 

Lingonhund var valpen igår kväll!

 
Det är tålamodsprövande att gå med en valp i skogen och hoppas att han ska hitta en hare, eller i alla fall bli intresserad av lukter och förhoppningsvis gå ifrån matte och husse. Det är inga jätteframsteg med lille Hambo men idag slog han rekord i avstånd till oss; 800 meter. Tidigare rekord var 300 meter! Så det tar sig. Det är bra att stå kvar och vänta att han kommer tillbaka så han blir trygg med det och använder sitt eget spår för tillbakavägen. En harhund måste kunna jaga långt ifrån sin förare så han / hon får inte vara räddhågad.  Men Hambo  var alltså långa stunder en riktig lingonhund som engagerade sig i vår plockning istället för att leta efter hare för han är ju fortfarande en lekfull och snossesjuk valp. ;- ). Fast som sagt, han blir modigare för varje gång vi är i skogen.
 
 
Skogsvana är viktigt för en valp på 9 månader. Det behövs många timmar.
 
Och det är väldigt mysigt att gå med bara valpen, inte någon mer hund med.  Vi gick 4 kilometer och valpen tillryggalade 8 kilometer enligt GPS:en. Det känns i kroppen efteråt när det är terrräng att gå i bitvis och höga knälyft med stövlar på fötterna. Jag var ordentligt trött.
 
 De enda vilda djuren idag var två älgflugor som jag plockade bort hemma  i duschen. ;- ). Lite lingon plockade vi och kantareller förstås. Vid hemkomsten belönade vi oss själva med  rårörda lingon och vaniljglass. Inte helt fel.

Slippa Svenska Postkodlotteriets erbjudanden ...

... kan man om man ringer deras kundtjänst: 0771 - 225522. Jag gjorde det för några år sedan och vi har sluppit eländet men nu började det komma igen. Så det blev ett nytt telefonsamtal idag så nu ska vi inte behöva få de här irriterande breven framöver.  
 
Vi sympatiserar inte med lotteriet. Det  ger stora pengar till organisationer som WWF och Naturskyddsföreningen, vilka notoriskt och år efter år saboterar alla försök till en vettig förvaltning av de stora rovdjuren, framför allt varg.  Dem vill vi inte försörja vare sig direkt med pengar eller indirekt genom att delta i Svenska Postkodlotteriet.
 
Det finns en annan orsak också och det är att Svenska Postkodlotteriet framställer sig själva som enbart godsinta med överskott som blir bidrag till olika organisationer. Men samtidigt så har de som jobbar med Postkodlotteriet eller har uppdrag  där,  gigantiska ersättningar, hemliga i storlek förstås, men det finns goda antaganden om beloppen. Ofta anlitar man politiker, ex-politiker, tv-kändisar osv.
 
Så länge man inte redovisar öppet hur mycket som går till omkostnader  eller som hamnar i de egna fickorna, så finns det för mig ingen trovärdighet. Det gäller alla de här "välgörenhetsorganisationerna". Några har avslöjats med fingrarna i syltburken men inte alla, framför allt inte de som verkar inom natur- och djurområdet. Där skulle behövas en genomlysning.
 
 
 

Städat under diskbänken ...

... idag tisdag, alltså i det där skåpet under hoarna, där bl.a.  sopor av olika slag  förvaras. Och jag fattar nu varför kökstillverkare inte gör glasluckor och inbyggd belysning till just den avdelningen i köket. ;- )). Åtminstone hos oss är det barmhärtigt att skona gästerna från insyn där.
 
Sänder däremot en tacksmhetens tanke till Ikea som gjorde vårt  sopsorteringsset för många år sedan.  Görs kanske än. Det funkar fortfarande och man kan på minimal yta få isär hushållsavfall, kompost och metall.

Gårdagens viltrapport

Gick runt Signebyn med Seffrin igår och på den promenaden såg jag
 
1 råbock
1 råbock  till  (tror jag i alla fall, det var långt håll men kan ha varit en ensam get)
 
1 get med två killingar
1 get med tre killingar
 
Från Signebyn ser man Tobyn på andra sidan viken. Fint med Daniels kor och kalvar där. "Det är vackert i Tobyn" är ett legendariskt uttryck här i huset, minne från någon som kallades "Môrnargustav" eller nåt liknande. Fast i vilket sammanhang har jag glömt bort och det kanske är tur. Några vilda djur fastnade inte på bild igår.

Barnbarn Isak i Umeå fyllde år ...

... för ett tag sedan!
 
 
 
 
 
 
Han fick en motorbräda, (heter nåt mer raffinerat förstås!) och så här kan man roa sin lillasyster Lovis med den.!

Gårdagkvällen i skogen.

Första gången i år som vi hittar ett svampställe med så där 12 - 15 svampar och rejäla i storlek på samma ställe. Annars har det varit ett lite torftigt svampår med bara enstaka här och där.
 
 
En fin Karl Johan också, helt utan mask. Och årets första rejäla trattkantareller..
 
 
Dagens viltobs, mest från bil,  är som följer
Stor älgko till höger och liten älgtjur till vänster. Hon har ingen kalv och har alltså ätit sig stor och tjock under sommaren. Den lilla tjuren  som går med henne här kan vara hennes fjolårskalv från förra året som inte blivit jagad eftersom hon inte har någon kalv för i år.
 
Sen såg vi älgko med kalv
 
Rådjursget med en killing (såg dem två gånger!)
Rådjursget med två killingar (såg dem två gånger!)
Rådjursget med tre killingar (såg dem också två gånger! ;- ) De skymtar på bilden nedan.
 
Det är mycket rådjur runt oss just nu, vi ser ofta. De kan ha klarat sig bra eftersom vi duktiga jägare som hållit nere rävbeståndet. De går annars hårt åt killingarna.  Men det finns säkert fler skäl, en rätt snäll vinter till exempel. Och förstås vi har inte den stora rådjursmarodören här just nu; lodjur.
 
 Valpen var med oss förstås i skogen och fick springa lös. Harjakten är nu tillåten. Seffrin var också med fast i band, rådjursjakt är inte tillåten än.
 
 

"Damma mig så jag kan se!"

Rut var inställd på städning när vi lämnade huset. När vi kom hem var inget städat och vi hittade en stillastående Rut så här på golvet med texten "Damma mig så jag kan se!"  på displayen.  Hon hade lyckats få en handduk över sig och kunde inte längre orientera i omgivningen. Nu bad hon om hjälp för att kunna fortsätta städa. Lite spöklikt är det med de där texterna som uppmanar till diverse åtgärder. Om man lyfter upp henne så står det "Sätt ner mig på golvet!". ;- )) Och så den där förmågan att hitta tillbaka till laddningsstationen från var som helst! Nästan lite mänskligt.

Son Markus med familj i Seattle!

Den här bilden är tjusigt arrangerad! Till vänster är tornet som de var uppe i, Space Needle, 185 meter högt med en restaurang som roterar. Det byggdes till världsutställningen 1962.  Till höger syns delstaten Washingtons högsta bergstopp, Mount Rainier, drygt 4000 meter.

Dagens fasanrapport!

Det tar drygt två dagar för fasankycklingarna att mumsa i sig en påfyllning av mat och vatten. Nu kommer de genast när Roland kommer till voljären, de äter o dricker.  Alla är pigga och matglada.

Utsiktstorn, Space Needle, i Seattle

Barnbarn Bill har inga problem med höjder! Tyckte det här var jättekul med besök i en högt belägen restaurang i Seattle. Tornet snurrar sakta hela tiden och utsikten är fantastiskt.
 
Lilla Lou var inte heller bekymrad. Man lunchade med Carins  host-familj från länge sedan.
 
 
 
Jag är glad att ingen tvingar upp mig här, vore ett öde värre än döden för mig som är så himla höjdrädd och knappt vågar stå på en stol på köksgolvet. ; -)) Fast jag vet ju att jag har överlevt Gross Glockner, Europatornet i Rotterdam, Kaknästornet, nedersta avsatsen på Eiffeltornet, Trollstigen i Norge,  ett antal besök uppe i Svampen i Örebro och en del annat på höjd. Men numera skulle jag aldrig våga, det blir nog värre med åren.
 
I kväll är vi bjudna till goda vänner i ett nybyggt hus som ligger rätt högt och har fin utsikt, men över ett tjärn. Det ska bli trevligt!

Långpromenad med Seffrin.

Skönt att få sträcka på benen idag efter gårdagens stillasittande hela dagen i bilen. 
Inte så mycket vilt var att se, mest fåglar
En flock duvor, så där 25 - 30 st.
En ormvråk eller duvhök. Jag ser inte skillnad på långt håll.
Fyra tofsvipor
 

Fasanrapport!

Alla fasanerna mår bra, äter och dricker och växer. Bild från idag fredag!

Stockholm igår torsdag!

Jo, vi åkte fram och tillbaka till Stockholm, 80 mil sammanlagt, igår för att hämta maskiner som blivit över när sonens kök renoverats. Inte så gamla och väl fungerande.  "Bra å ha - grejer" även om de inte ska installeras direkt. Men kan så småningom behövas i något hus.
 
 
 
Hjälp att bära fick vi av den här trevliga byggkillen. Han bor i Huddinge men har jobbat nåt år så där i Filipstad och tyckte Värmland var fint. Byggare Jeppe, Markus kompis,  var tyvärr upptagen på annat håll så honom träffade vi inte den här gången.
 
Vi har aldrig gjort den här turen på en dag förut. Lite slitigt var det, en kanna kaffe och fem smörgåsar gick åt. Vi stannade till på Eurostop i Örebro också  för att få oss lite mat. Jag tog en bakad potatis med skagenröra. Den var oätlig, helt  dränkt i en driva av riven ost istället för smör (!) och skagenröran var inte alls skagenröra utan en oljig majonäs. Isch! Rolands grekiska biffar var dock helt ok. Så det funkade. Vi åkte vid halv sju och kom hem vid 8-tiden.  Roland hann till o med släppa Jazz en sväng vid hemkomsten och han fick opp en hare. Gammal är äldst!

"Repressiv tolerans" ...

... är enkelt beskrivet, ett uttryck för att man genom tystnad försöker minska ner något i betydelse. Man kan väl säga att repressiv tolerans genomsyrade media idag, dagen efter Uppdrag Gransknings avslöjande om myndigheternas schabbel när det gäller att bestämma åldern på "ensamkommande flyktingbarn".  Hela verksamheten har tydligen havererat och någon lösning ser inte ut att finnas i sikte. Det borde alltså ha varit stora rubriker idag i media efter det som avslöjades igår, men i stort sett inget. Det enda jag hittat var en debattartikel från SD i SvD.  Det är intressant hur man prioriterar och uppenbarligen kommer överens.

Idag torsdag ...

... åkte vi till Stockholm fram och tillbaka. Mer om den resan imorgon här på bloggen. För övrigt kan bara meddelas att fasanerna mår bra. Igår kväll var maten inte slut men väl vattnet och de drack ivrigt när det kom nytt. Alla är fortfarande pigga.
 
 

Korta strumpor är bättre!

Jag var rädd att de skulle klämma åt vid vristen men det gör de inte alls. Med den breda resåren som hamnar långt ner så är de behagliga, det blir inte någon svullnad. Efter någon veckas test så är det helt godkänt.

"Hôrdasskonna" och "bätterskonna" ...

.. skulle man nog säga på dialekt, i alla fall uppe i Ekshärad.  Till vänster på bilden ovan är alltså vardagsskorna. Det är gamla favoriter som fått bära mig på många långpromenader. Nu var det helt slut, trasiga med hål i. Så de åkte till slut i soporna. Skorna till höger är exakt samma typ, Ecco med nät, inköpta förra året och de har hittills fungerat som lite bättre skor, alltså till jobbet och så.
 
Men nu får finskorna bli  vardagsskor och jag har investerat i ett par till likadana. De ska bli finskorna.
Jag håller på med det där när det gäller skor och stövlar och andra kläder; om jag gillar ett plagg så köper jag ett till som är lika! Det funkar ju om man som jag är totalt omedveten om mode och saknar behov  att variera. Håller gärna kvar vid det som funkar  istället, sånt som är bekvämt. Tråkigt skulle nog någon tycka men jag tycker att det enbart är lättvindigt.
 
Så här är det på vinterskofronten, med vardagsskorna för långpromenader till vänster och jobbskorna till höger. Helt lika skor är det och båda är, också Ecco tror jag. Det märkets läster passar ofta mig som har lite pjoskiga fötter.