Fin dag vid sommarhuset, grillning med vänner!

Fin vy från sommarhuset ut över Östra Silen. 
 
 
 
Vi grillade tillsammans med goda vänner och fick en fin eftermiddag.
 
 
 
Det här är en bra grillanordning, vedkorg och grillgaller och metallskiva under som fångar upp kol och sot och gistor
 
Härlig is är det på sjön och många långfärds-skridskoåkare såg vi

Bättre grönsaker i ugn!

 
Vi tränar alltså på att lära oss göra grönsaker i ugn, en ny maträtt här i huset. Jag fick många goda råd här på blogg och facebook efter förra gången så nu blev det bättre. 
 
Följande förändringar blev det
1. Gjorde potatisen i ugn också, satte in den en stund före det andra så den skulle hinna bli färdig
2. Inget salt i ugnen eller i oljan innan, tog flingsalt efteråt istället, då blev det inte vätska i formen
3. Delade upp grönsakerna så att de som skulle vara inne kortare stund fick en egen form, alltså typ lök och paprika
4. Jag lade dem inte så trångt den här gången, fick bättre färg,  kunde ha varit ännu rymligare, kanske bättre att lägga på plåt då finns gott om plats
5. Blandade grönsakerna med olja i plastpåse innan för att fördela oljan och rörde en gång i dem i ugnen för att fördela under stekningen.
 
Så här blev det färdigt på tallriken tillsammans med tjälknöl på älg och kantarellstuvning.
 
Det här var en liten älgstek som blev tjälknöl. Den gör jag så här:
 
Lägger den frusna steken i ugnen på kvällen, 75 grader
Tar upp den 12 timmar senare (stor stek får stå i ugnen 14 timmar)
Lägger den  i en mättad kokande het saltlag för att svalna. Den här lilla steken fick ligga 4 timmar, men en större kan få ligga  6 timmar. 
Saltlagen kokar jag i ordning på kvällen innan, kokar upp på den på morgonen igen. I den har jag  rött vin (kan vara överblivna frysta slattar) , vatten, salt, lök, morötter, peppar, örtkryddor, purjolök. Den måste alltså vara mättad, dvs det ska finnas så mycket salt i den att det finns kvar saltkorn som inte löser sig på botten i kastrullen. 
 
Här får vi en kall dag igen. Det är - 17 grader nu tidigt på morgonen, men faktiskt värmer solen en del på dagarna, blir uppåt - 6 grader. 

Fint vid sommarhuset på vintern också!

Idag blev det en utflykt dit, för hund-promenad och korvgrillning. 
 
 
Solen kom alldeles strax
 
 
 
 
 
 
 
 Vi gjorde en bygdetur också, såg 7 rådjur inom fem minuter på olika platser
 
 
 
 
 
 Efter vägen blir det som skulpturer
 
 Kylan gör fina kristaller!

Nej, jag klarar inte att gå med stavar!!!

Ibland går jag utan tax Seffrin för att kunna gå lite avslappnat utan att hålla emot en stretande tax. Det är bra avslappning och vila för ryggen. Tänkte att eftersom alla andra går med stavar så skulle jag också testa det, ska ju vara nyttig träning för överkroppen. Så jag tog de trasiga skidstavarna och gick med dem på promenad utan tax. Men det funkade inte alls. Det var stötigt och hårt, inte alls avslappnande och ingen god träning. Dessutom låter det när man stöter stavarna i isen på vägen.  Det gick bara ner till magasinet på Liane, sen ställde jag stavarna där och gick utan, så skönt!
 
Fast jag har fått rådet att testa med riktiga gå-stavar, såna som fjädrar och där man kan ställa in längden. Jag känner vissa tvivel men funderar på att låna och testa, så jag vet säkert att det inte passar mig. 

Oj vilken fin is det är här på Östra Silen i viken!

Jag gick med Seffrin ner till sjön mitt på dagen. Där var Signebyns skola på isen. Några borrade hål i isen och pimplade, några spelade ishockey och några bara åkte skridskor. Uppe på kullen brann elden och det blev grillning sen. Vilken fin dag! 20 cm tjock är isen just här och det verkar vara bra fruset i hela viken. Men på storsjön är isen tunn säger de som bor där, den har inte legat länge. Man ser med hjärtat i halsgropen åkare på långfärdsskridskor komma förbi!  Tunnaste isen är vid udden där viken möter storsjön, men det vet förstås bara de som bor i området. Varning, varning!!!
 
Pimpel! Isfiske!
 
 Bara skridskoåkning är också roligt. 

Bild (-manus) från barnbarn L. i Umeå, 6 år.

Roligt med barnbarn  som har bildintresse, här är en bild med berättelse från barnbarn L, 6 år  i Umeå. Igelkottarna har födelsedagskalas. Vargen kommer med presenterna. Molnet blåser upp ballongerna. Strutsen gör tårta. Ekorren är ansvarig för att knäcka äggen till tårtan. Mamma fågel har sitt finaste röda halsband och pappa Fenix har sin finaste fluga.
 
 

Fullmåne idag!

 

Här hamnar veden!

Här blir det travar av ved som ska ligga och vänta på kapning framåt sommaren. Om jag minns rätt så torkar den fram till midsommar.
 
Det är inte bara maskinarbete, utan en hel del fysiskt jobb i skogen också för att få allt på rätt plats.  

Jag o Seffrin gick till gamla kyrkplatsen idag!

Vid sjön o badplatsen i Signebyn  finns  gammal kyrkogård delvis kvar. Här finns även lämningar från Bronsåldern och Järnåldern. Människor  har alltså bott i bygden,  dyrkat och samlats här under hundratals år, det finns traditioner. Förr var sjöar förbindelselänkar, inte skiljelinjer. Ingången till kyrkplatsen är fin och snyggt renoverad.  Seffrin och jag gick upp hit idag när solen stod högst på himlen, det var ögonbedövande vackert med - 9 grader. 
 
 
Ibland hålls gudstjänster här under sommarhalvåret, här är altaret och minnes-sten. Vi har döpt barn här, stämningsfullt och vackert!
 
Den gamla träkyrkan är borttagen, man byggde en ny på annan plats och den invigdes 1891 ungefär. Här kan man ser konturerna i sten från gamla kyrkan.
 
 
 Så här lär den gamla träkyrkan ha sett ut.
 
 
Norra änden på vår sjö, Östra Silen slutade här. Det fanns förr en hamn för ångbåtar (De vita båtarna) som gick i regelbunden trafik med människor och godstransporter i sjösystemet.  Det gick förstås att emigrerar till Amerika med start här. Med kanalsystem finns förbindelse till Göteborg. Eller till Östersjön om man så vill. Nu finns det en småbåtshamn här
 
 
Klockstapeln byggdes på senare tid och jag tror att Olof Andreas Dahle (präst) ritade den. Förr ringde den in helgen varje vecka men används inte längre för den riskerar tydligen att rasa.
 
 
 
En del gravar är väldigt gamla
 
Träden här uppe är stora och mäktiga, roligt att de finns kvar än. 
När man har gått över kyrkogården och går neråt på sydsidan så kommer man till en ny järngrind.
Bortom den finns till höger först här bronsålderslämningarn med stenar. Lite längre bort är det gravhögar och stenläggningar från Järnåldern, bl.a. rester av något som ser ut som en mindre domar-ring.  Gravarna är brandgravar, åtminstone delvis undersökta. Kanske ligger några vikingahövdingar här :- ) 
 
Här är det pampigaste trädet som det ser ut när man går tillbaka till ingången. Gissar att någon präst är begravd här.

Roland strävar på med nästa års vinterved!

I förrgår blev björkar fällda här i skogskanten. Igår hämtade Roland  dem med kärran, kranen och spelet. 
 
Sen blir det körning hem och den läggs upp i travar. 
Fantastiskt väder var det igår. Jag gjorde långpromenad utan Seffrin och testade att gå med stavar, en helt ny erfarenhet. Mer om den senare idag.
 
Idag på morgonen är det bistert kallt här
 

Barnbarn L i Umeå har börjat ridskolan!

Här är första lektionen och hästen heter April. Ser i mina ögon högt och farligt ut men hon tillhör ju inte de räddhågade så det går säkert bra. Minns hur jag många gånger stod bredvid och såg hennes mamma som barn ta lektioner på ridskolan här i Årjäng. Det var  vånda varje gång. Så småningom hade hon egen häst här på Liane; Jonas, en blandning Welsh ponny och arab, snygg var han men svårhanterlig.
 
Jag har suttit på häst tre gånger i livet tror jag, ramlade av en gång och blev hängande i fotleden ;- )  Är ju höjdrädd, blir stel som en pinne så högt upp så det funkar ju inte. En av gånger var hos Hultbergs i Hbg och tror en gång hos Josefssons. Trodde att jag skulle komma över rädslan för häst någon gång i livet men det har inte lyckats än, ändå bor jag i ett område med massor av hästar och hamnade i en släkt med stort travintresse.  Gillar bara en häst och det är Moe Braga som finns här hos Gunnar på Prästgården, hon är sympatisk, ser henne ofta. Corona-fria år så är vi ibland på trav här i Årjäng, men det beror mest  på att vi gillar att äta på Travrestaurangen som har god mat. ;- )) Och så spelar Roland gärna en Harry Boy, spännande kan det vara. 
 

Ute och inne igår!

Det var fint väder igår, vindstilla och någon minusgrad. Vi gick ner till sjön Seffrin och jag. Bra nu när det är fruset så jag kan gå förbi Prästgårdsladugården och slipper landsvägen. Det ligger is i hela viken här utom i årose (där älven rinner ut), men ute på storsjön är det öppet.
 
Det är inte mycket snö kvar, men trist nog är det tillräckligt för att bilda skare och det går inte att jaga med hund. Vägen är isig men grusad, tack för det. Jag gillar mina Icebugs!
 
Roland lagade grejer på maskiner och började ta ner björk för vinterveden. 
 
Och så började vi plocka bort julgrejer. Vi är sena med det, tycker om när det är  färg och ljus. Stakarna och tomtarna är borta och jag röjde bland blommorna från jul och födelsedag. De har stått länge nu. 
 
Idag är det rejält kallt, - 11 grader. Bra med perioder av riktig vinter. 

Testat grönsaker i ugn!

Vi har  inte ofta  lagat till grönsaker i ugn. Det har mest blivit att koka, har vi i stort sett till varje måltid. Nu tänkte jag att vi skulle i alla fall öva lite på ugns-gjort och testa om vi gillar. Det blev en hel del olika; blomkål, broccoli, kål, morötter, palsternacka, lök. Ovanpå det hela olivolja, salt, pepparblandning, rosmarin. I ugnen 25 minuter på 225 grader. 
 
Det blev gott. Fast nästa gång ska jag blanda grönsakerna med olivoljan i skål eller plastpåse, det var svårt att hälla över och få med överallt. Ska nog också lägga ut grönsakerna i en större form så de inte ligger så tätt.  Palsternackan och kålen blev godast tycker jag men det är ju favoriter annars också.
 
Resten av måltiden blev rökt rådjurslår och potatisgratäng. Gratängen ser inte så aptitlig ut, den har varit fryst. Men den smakar bra med lite ny grädde och ugnsvärmning.  Rökt och gratäng passar bra ihop.
 
 De här glasformarna använder jag till allt numera, fungerar i frys, kyl,  och på bord, en del av dem går bra i ugn också.

Lihaget - sista boendet före fattig-gårn!

För några dagar sen gjorde vi sista rådjursjakten för säsongen med Seffrin. Nu är det skare och rådjursjakten är slut sista januari. Vi gick rakt söderut från vårt hus, ivrigt  utskällda  av avundsjuka hundar, en älghund hos Mikael och en harhund hos oss. ;-)). Seffrin fick opp rådjur men det lurade oss förstås. Sen fick vi försöka få tag på Seffrin, vilket inte är så lätt när han jagar. Jag orkade till slut haffa honom nära landsvägen vid Bäcketjärn
 
Vi gick en liten bit in i skogspartiet och släppte Seffrin så han fick leta upp rådjursspår. Roland pekade ut att här var inte skog för länge sedan, det var en åkerlapp med några enstaka träd.  Det här var platsen för det lilla hus som hette Lihaget från början.  Stugor och hus som ligger / har legat på gården Lianes mark har ofta namn på Li. Det var / är Lihaget, Litorpet, Libråten (numera Döverud), Ligärdet.  
 
Här är alltså lämningen av jordkällaren på gamla Lihaget. Det är det enda som finns kvar
 
Rakt ut mot åkern stod själva stugan, men nu är stenarna borta. Den var i kyrkans ägo och här kunde någon fattig stackare få bo, som sista utposten före fattig-gårn. Här gick kanske att ha någon ko eller får och potatisland för en del i enkel försörjning. När vi byggde vårt hus på andra sidan vägen så tog vi upp det gamla namnet Lihaget, så fick vårt hus heta. Känns bra när gamla namn får leva vidare som en påminnelse om hur det var förr.  Tjärnshaget-stugan fick namn efter det lilla skogsområde som den ligger i och Brogärdet-stugan efter den åker som den är byggd på. 

En trevlig gäst i vårt enda äppelträd!

Vårt enda äppelträd behövde absolut tuktas. Det  har fått växa yvigt med massor av små grenar och kvistar.  En kunnig god vän erbjöd sig alldeles frivilligt att ta sig an projektet att tukta det hela,  klättrade upp idag och nu blev det fint. Fast enligt honom borde vi skaffa fler äppelträd så det kan pollineras bättre, man ska inte ha ett ensamt äppelträd.  Vi får se vad det kan bli. Om vi planterar nåt nytt nu så lär det vara lagom stort när vi med ålderns rätt sitter på hemmet och inte längre  har några bekymmer med hus och trädgårdskötsel. ;- )) 

Slut på jakten!

Vi grillade med goda vänner igår, det enda sättet att umgås numera. Charmigt med barn och hund också. Det blev enkelt med korv och bröd och lite glögg. 
 
Jakten kan vara slut nu för lång tid framöver. Det har varit plusgrader  och blöta i flera dagar. Men nu kommer minusgrader och frost, alltså skare på snön. Det går inte att jaga med hund på skare, tassarna far illa. Vi hoppades att all snö skulle smälta bort men det har den inte gjort. Vi får så hur det blir. Men med rejält minus kan vi i alla fall få fina isar på sjön. Alltid något.

Norge stänger vägarna över gränsen!

Det finns ju rätt många mindre vägar över gränsen mellan Sverige och Norge. Nu bommar Norge igen alla utom de stora vägar som är bevakade. Den som vill åka över kontrolleras av polis eller tull.  Oslo slår igen idag för att skydda Norge för muterat Corona-virus.  Det är höga böter på att bryta mot reglerna och ytterst fängelse. Man han god koll på alla invånares rörelser med registrering via mobil. Och alla gränser är bevakade, karantän gäller. 
 
Kloka lockdowns tillsammans med generösa och tidiga testningar samt  riktiga smittspårningar + karantän  så har man lyckats skydda landet från den stora Corona-döden. Norge  har idag  545 döda mot Sveriges 11.000.  Många liv har offrats i vårt land för för att man inte har velat lära av grannländerna. 
 
 

Himla skönt med värmeväst!

Nu har jag en värmeväst som har värmeslingor  både på ryggen och framtill. Jag som är riktigt frusen gillar det. Vid jakt är det också bra att kunna reglera värmen. Ibland går jag fort och då behövs inte så mycket extra värme, då går det bra att enkelt koppla ner den eller koppla bort. Sen kan det bli stunder av stillastående och då behövs det värme.
 
Värmen i den här regleras med en Powerbank som jag laddar upp i vägguttaget. Den finns på en app i min telefon. Där reglerar jag värmen. 
 
På den här bilden är bara lite värme på, jag kan ha så mycket att alla fält blir röda.  Det hela behöver inte laddas upp ofta bara jag drar ur sladden mellan varven. Den här apparaten klarar till och med jag som är en total teknisk idiot!

Nya besök vid foderautomaten

Först kom en ensam råget. Hon var kraftig och fin, åt på ensilage och kross. Tror hon har varit här förut
 
Sen blev hon som orolig, kollade, vädrade och lyssnade åt skogskanten. Jag tror att hon hörde bocken komma, han var grinig på henne igår och föste undan henne. Hon gick snabbt från foderplatsen åt andra hållet.
Bocken klev fram snabbt, vädrade lite åt det håll som geten försvunnit, som om han ville kolla att hon hade gått, sen började han äta ensilage och kross. 
Det är inte samma bock som vi hade här för några dagar sedan. Den hade hornutväxt i olika storlek, det ena var rejält större än det andra. Den här har hornutväxt i samma storlek. Han var liksom geten kraftig och välväxt. Rådjuren har inte behövt svälta. Det är mycket foder utlagt runt omkring och när det behövs finns mer att hämta här på Liane. Vi har hämtat hos våra arrendatorer Bröderna Jakobsson på Guterud. Bygdens jägare dvs Harnäs Viltvårdsområde, har  betalat en symbolisk slant för det. Vi får hämta mer om det behövs. Det är som vanligt jägare och markägare som står för arbete och resurser i stödutfordringen  av det vilda när det behövs.  Vi ser inga balkongbiologer i den här branschen.  

Naturens egna vackra mönster!

Bilden är ett foto taget av barnbarn Moses Sjöstrand. Roligt att vi har barnbarn som är intresserade av att göra bilder på olika sätt, Moses tar  fina  foton.  Jag har lov att publicera dem här.

Fåglarna uppskattar maten!

Inte så mycket händer så här i Corona-tider. Men småfåglarna är livliga och hungriga. De äter mycket mat. De flyger snabbt upp i träden när de störs och det sker ofta. Fortfarande är det i stort sett bara talgoxar, blåmesar och gulsparvar. Ibland kommer någon stor nötskrika eller skata också, de vill ha talg. 
 
 
 
 
Inte så mycket har hänt idag. På eftermiddagen var det rapport från vargjägarna. De har skjutit femte vargen på licensjakten i Stora Bör -reviret här i Årjäng och det var med hund. Vargreviret ligger norr om E18 och norr om oss. Nu återstår en varg.

Vildsvinskotletter igår kväll!

Vildsvin är ju lite nytt för oss, har inte funnits så länge i våra marker. Jag testar olika sätt att laga till det. Igår var det dags för två kotletter. Jag lagade till dem som min mamma brukade laga till vanliga griskotletter. Först brynte jag kantareller och lök. Tog upp dem och brynte kotletterna ordentligt
 
Sen fick löken och svampen komma tillbaka i grytan tillsammans med enbär, timjan, salt  och grovmalen svartpeppar.  Jag hällde till slut på stark älgbuljong som jag har fryst i portioner för såna här tillfällen. Det hela fick koka i en och en halv timme. Efter ungefär  halva tiden vände jag kotletterna. När det var färdigt tog jag upp kotletterna. Sen var ju funderingen om jag skulle sila bort löken och svampen innan jag redde av såsen, men det gjorde jag inte. Lök och kantareller fick vara kvar och det var rätt!
 
Så här blev det på tallriken med kokt potatis och kokta grönsaker, sallad och gelé. Hade tänkt göra ugnsstekta grönsaker till, det är också nåt som jag behöver öva på. Men det blev knappt om tid så jag kokade istället.
 
Det var ett trevligt projekt som tog upp min tid före maten. Jag pratade länge  med en väninna från min barndom. Vi gick i samma klass i Kyrkskolan. Sedan några år har vi lite kontakt, men har inte kunnat träffas på länge på grund av Corona. Så nu fick det bli långt telefonprat istället, så mysigt! 

Snö idag!

 Snöröjning med traktor och fyrhjuling!
 
 Både vi och grannar var på g, för att röja snö
 
 
 
 Bra att ha fyrhjuling också
 
 Jag gick med Seffrin, fast i lä för vinden och snön, inte till sjön. Det var blött med regnblandad snö. När jag kom hem var jag blöt in på bara skinnet.
 
 

Julkort från barnbarn

Vi får fina bilder och julkort från barnbarnen! Här  är från andra sidan Atlanten från en 2,5 -åring. Absolut charmigt! Fingeravtryck har varit till hjälp för att göra släde och renar. 
 
 

Råbock på foderplatsen idag!

Han mumsade och försåg sig. På eftermiddagen kom han  ensam. Lite obs på hans horn, ett av dem är mer på gång än det andra. Sen eftermiddag kom han tillbaka med get och getkilling. De stannade länge och åt både från foderplatsen och i gräs i diket. Film på det på min facebook blir det
 
 
 
 

Vi njuter av de sista dagarna med snö!

 Det blir så fina figurer av snön!
 
 
 Så här fint är det bakom vårt hus!
 
 Bästa julgranen! Blir nog aldrig någon mer inomhus hos oss. 
 
 Och över Smörhôla bara vitt!

Trevligt med grill och prat ute!

Vi passade på att göra grillknyte med goda vänner idag till lunch. Det var lagom kallt, strax under  noll, vindstilla och ingen nederbörd. Roligt att få en pratstund nu när vi inte setts på länge.  Vi tog det enkelt med bara korv och bröd och glögg och den enda Coronan vi såg var den nedan ;- )) Efter ett par timmar frös jag om fötterna och vi avslutade. Senare idag pratade jag med en god vän och hon tipsade om att man inte fryser så om fötterna om man står på ett sittunderlag. Det ska jag testa nästa gång. Och så köpa Hyltes strumpor med powerbank o värme i.  Det gäller att utrusta sig för att vara social i Corona-tider. 
 
 
 
Vi fick också göra bekantskap med en mycket trevlig hund, sällskaplig och trygg.  Det är för oss en ny ras, Hannoveransk viltspårhund. Den ska användas till spår efter skadat / fällt vilt,  5 månader gammal nu, blir 50 cm hög, kommer från södra Tyskland, Thüringen. Det är en lite ovanlig ras
 
Gillar korv!! 
 
Barn och hundar passar ihop, här var det lek hela tiden i snön! Roligt att se. 
 
På förmiddagen gjorde jag en skidtur förstås. Det funkar fortfarande, är ju på minus men bara - 1 grad. Håller tummarna att det går någon dag till, är lite på gränsen, sen ska vi tydligen få både nederbörd och hård vind.. Brydde mig inte om vallan idag. 

Swix blå!!

Lite av nostalgitripp, jag hittade skidvalla  i städskåpet, en klassisk Swix blå. Försökte valla mina skidor med den  igår. Gnodde mitt under skidorna och tänkte att jag skulle få något sorts fäste så jag kunde åka i uppförsbackar och inte bara saxa mig fram. Fast det blev ingen effekt, det var lika bakhalt  som förut. Kanske  för gammal valla, den är nog minst 35 år. Vore väl rimligt om det finns ett bäst före datum på skidvalla också. Jag får ta tag i det här med valla och stavar nästa skidperiod, om det blir någon nästa. På tisdag ska det tydligen bli varmt och senare en massa snö och regn, så idag måndag kan vara sista skidåkardagen den här gången. .

Rådjuren äter av utlagt foder!

 
Det är svårt för rådjuren att skrapa fram tillräckligt med mat under snön. Nu har vi lagt ut stödfoder åt dem på flera ställen. Här är det ensilage på marken och krossad spannmål i automaten. Idag på morgonen kom en stor get och försåg sig.
 
 
 
 

Gårdagens skidåkning och hundpromenad

Roland ägnade ju gårdagen åt toppjakt på tjäder och rådjursutfordring, medan jag åkte skidor och promenerade. Roland har ju lagt spår upp mot Litorpet, förbi Liane, till Lilycka, ut på Smörhôlera flera varv och bort mot Signebyns skola. Igår var vi flera som åkte så spåren blev väldigt fina.  Jag tog en tur på Smörhôlera, platt och bra för mig som inte har något fäste på skidorna.  Det var en hel del djurspår, mest rådjur. Men det här liknade inte riktigt dem, tog bild och frågade Roland sen. Jo, det var fälthare. Det är inte så lätt att känna igen deras avtryck. Det är mycket smalare än skogsharens och går djupare. Bl.a. därför har de svårt att överleva rejäla vintrar här. Den svenska skogsharen har breda platta fötter och går som ovanpå snön.
Igår morse var det strax under -20 grader men blev alltså varmare under dagen när solen varit uppe ett tag, så där - 13. Det funkar.
 
En av stavarna har nu helt gett upp, måste nog investera i nya. ;- ) Fast nu kanske skidsäsongen snart är över. Idag söndag är det bara ett par minusgrader. Redan på måndag kan det bli på plus och onsdag regn. Synd! Det har varit så fina dagar med snö och solsken.
 
Efter skidåkningen gjorde jag och Seffrin en promenad till sjön. Nu ligger förstås is och snö i hela viken. Men det är lömskt. Det lade sig tidigare ett tunt islager och ovanpå det snö som isolerade mot den starka kylan.  Där håller alltså  inte isen bra för vare sig människor eller djur, men är vackert att se på.

Jakt och rådjursfoder

Fick den här fina bilden från Roland på förmiddagen. Vackert väder och vacker utsikt och trevlig kompis. Ingen jaktlycka men gott med kaffepaus. 
 
På eftermiddagen lade Roland ut stödfoder åt rådjuren på flera ställen; fint ensilage och kross. 
Vi fick meddelande under dagen om att man skjutit den fjärde vargen i Årjängs kommun på licensjakten i Stora Bör -reviret. Vilket jobb jägarna gör, så duktiga!
 
Jag åkte skidor en sväng när temperaturen stigit lite, så där -13 grader funkar, men mer om min agenda imorgon
 

Fin jaktbild från Roland och god vän idag!

 
 

Ännu kallare idag lördag!

Vintervädret håller i sig. Det är riktigt bistert här hos oss.  Gissningsvis är det ett par grader kallare i närmaste omgivningen runt oss, så brukar det vara.  Jag hoppas förstås på  solsken senare idag, då kan det dra upp temperaturen lite så det går att vara ute. Det är så trist att vara inne en hel dag. 
 
 

Rådjur har gått i skidspåren!

När jag tog rundturen på skidorna idag så såg jag mycket spår av rådjur. De har varit lite lata och gått i skidspåret också i natt.
 
 
De har krafsat bort snön för att komma till mat, men det ser inte ut som om de fått så mycket. Så idag hämtade vi foder att stötta dem med, ensilage och krossad spannmål, hos våra snälla arrendatorer. Det finns här på Liane tillgängligt att hämta för medlemmar i Harnäs viltvårdsområde.
 
 
Som vanligt så är det bönder och jägare som hjälper rådjuren när det blir bister vinter och de inte kommer åt maten. Så har det varit varje år så länge jag kan minnas. Rådjur är ju egentligen en art som har svårt att klara det svenska klimatet, de behöver hjälp när vintern är som värst, klarar sig bra resten av året.  Men vi ser inga stöd-insatser från några djurrättsorganisationer, från WWF,  Naturskyddsföreningar eller några andra som säger sig värna de vilda djuren.  Och det trots att de får pengar från jägarnas statliga jaktkort för att bedriva viltvård genom den s.k. Viltvårdsfonden.  Det är som sagt bönder och jägare som ställer upp, både med foder och med arbetet att lägga ut det på rätt platser. Den insatsen är stor i hela Sverige men syns sällan i media. 

Nu blev det vinter!!

Plötsligt blev det rejäl vinter! Först snö och idag ordentligt kallt!  Det är nog bra med någon period med mycket minus, fästingarna blir borta. Tur att vi inte planerade för grill-lunch idag, det hade blivit för kallt. Det är varslat för solsken så det kanske blir varmare under dagen, hoppas på det gör jag förstås så det går att åka skidor. Roland har lagt nya spår, bortåt skolan  också. 

Äntligen träffat goda vänner - utegrill!

 
I Corona-tider umgås vi inte med någon inomhus. Roligt att kunna ordna med utomhusgrill för att kunna träffa goda vänner och prata bort en stund. Det var länge sedan. Vi gjorde det enkelt och åkte ner till badplatsen i Signebyn. Där finns färdig grillplats, bara att slå sig ner.
Det fick bli grillad korv, vildsvins och vanlig, lite glögg, öl, vin och vatten. Och så kaffe med slisk till.  Alla tog med lite ved så det räckte för en och en halv timme. Utsikten är fin, fast det blev ju inte solsken som lovats i flera dagar som säker prognos. En liten ljus strimma dock vid horisonten. Numera är vi tacksamma för det lilla. ;- )) Det var så där - 7 grader så inte värsta kylan.
 
Jag som är frusen byltade på mig; linne, polo, värmeväst på trean, lusekofta och tjockaste dunjackan samt täckbyxor och rejäla skinnhandskar förstås. Den svaga punkten var dock fötterna. Trots värsta stövlarna så började jag frysa efter en och en halv timme. Ska nog investera i el-strumpor, en av vännerna rekommenderade det.  Det kan bli mycket uteliv om vi ska vara sociala i vinter.  Det här funkar ju fint och är lättvindigt med uteplats redan där bara att använda. Rekommenderas!
 
Det finns is nu på i stort sett hela viken och snö på den,  men öppet i å-rose, alltså det område där älven rinner ut i Östra Silen.

Småfåglar i massor har vi!

Nu när vintern kommit så är det mängder av småfåglar på altanen och i fågelstugan. De är ett fint sällskap i Corona-ensamheten och finns där hela dagarna.  Det är mycket gulsparvar sedan några dagar och så talgoxar och blåmesar förstås. Gulsparvarna är helst på snön, medan de andra verkar föredra talgen Jag spejar efter domherrar och bofinkar men ser ingen. Vore också roligt att se någon gråsparv eller pilfink, de har blivit alltmer sällsynta hos oss
 
 
 
En nötskrika brukar komma, gillar talgen, även ett par skator dyker upp
Den här gynnaren kommer inte till matningen förstås men såg vi häromdagen nere i Prästeparken. Har inte forskat i arten, någon rovfågel i alla fall. 
 
Idag blir det ett trevligt avbrott  i vår isolering. Vi ska lunch-grilla utomhus med goda vänner, så roligt att få en pratstund. Hoppas vi får en sån där strålande sol som prognosen har lovat.

Mer skid-åking idag onsdag!

 
 
Spåren hade ju snöat och blåst igen i natt. Men Roland var snäll och körde upp nya. Och inte bara där de var från igår. Han har lagt spår på hela Vänna och Lillycka dvs åkrarna på söder sida om vägen. Så nu kan man åka åtskilliga kilometrar utan att köra runt.  Självklart är vem som helst välkommen att åka skidor i spåren på Liane. 
 
Det kom lite mer snö i natt  så det blev plogning här, på Liane och vid stugorna. Skulle vara svårt att bo så här utan att ha fyrhjuling, traktor och en del redskap. Det blev tre rundor på skidorna och lite till. Så skönt!

Viktigt med bra kläder!

Nu har det äntligen blivit minusgrader lite stabilt. De senaste dagarna har det ibland varit en snål nordanvind, då känns det ännu kallare än temperaturen visar. Så nu har jag tagit fram vinterjackan med dun i och tjocka skinnhandskarna.   Handledsvärmare är bra när jag har Seffrin i koppel, det vill bli en kall glipa ovanför handsken när han drar. Dubbade Ice bugs känns tryggt att gå med och slippa halka. Skönt att vi fått vinter och snö också.  Det blir nog ett par varv i skidspåret idag.
 

Första skidturen den här säsongen!

Roland var snäll och gjorde skidspår igår kväll när snön var mjuk och inte så kall. I natt blev det - 14 grader. Spåren var alltså  väldigt fasta idag och stadiga ovanpå den mjuka o knöliga vallen. Det är någon dryg kilometer runt åkern som ligger mellan oss och Liane. Himla roligt är det att få på skidorna.  Jag hade tänkt ta ett par varv men var helt slut efter första! ;-)) Man använder helt speciella muskelgrupper när man åker skidor, det känns!!  Mina stackars armar som bara lyfter enstaka pappersark och någon bok annars blir som spaghetti när de fått kämpa med stavarna någon halvtimme.  
 
 
De här skidorna är gamla Fischer, köpta ungefär 1984, bortåt 40 år sedan,  när våra barn var små och behövde sällskap ut i spåret. Bindningarna är ett slags klämmor som man nyper fast en metallhake på pjäxorna. Såna här finns inte numera. En pjäxa  gick sönder förra året, sulan lossnade. Då gick jag till en sportaffär med den trasiga och ville köpa nya. Den unge gossen som skulle hjälpa mig försökte hejda mungiporna som hotade att dra upp mot öronen. Såna hade inte funnits på länge sa han. Han sa inte direkt att jag skulle gå till en antik-butik men tipsade om Second hand.  Fast jag gick till vårt lagnings-orakel i Åmål som grejade den trasiga skon. Så nu funkar både pjäxor och skidor perfekt! Så roligt, hoppas vädret håller i sig. 
 
Där borta bor vi, bild från skidspåret. Det är fint att bo i skogen på vintern.
 
 
Snö överallt bakom huset.

Vår valp, ännu så länge i förpackning!!

Nu är ultraljud gjort och Ynwa på kennel Mauervangen  har valpar. Pappan är hanhunden Kvikk, bild nedan. Vi har alltså tingat en valp här och hoppas kunna få den i april. Om inte gränsen har öppnat tills dess så vi kan åka och hämta,  får han väl gå över själv ;- )) 
 
 
Bild från ultraljudet som tydligt visar äggblåsorna
 
Här är bild från inseminationen. Pappan Kvikk finns inte längre men det fanns spermadoser sparade.
 
 
En tidigare valpkull på kenneln.

Äntligen snö!!!!

Idag har vi fått snö, äntligen! Under dagen kom så där drygt 10 cm och det fanns lite förut. Så roligt att se landskapet helt vitt, inklätt i snö! Temperaturen ser ut att hålla sig på rätt sida nollan, åtminstone än så länge. Förhoppningsvis fortsätter det vara kallt de närmaste dagarna. Det här är ur flera aspekter idealiskt. Man blir så glad.
 
Snön fick vara kvar framåt kvällen också
 
Så det blev för Roland att starta lite snöröjning så det går att få ledigt för att jaga imorgon. Ett praktiskt fordon för att få  bort snö i liten skala.

Märkliga is-formationer på sjön igår!

Vi gick till sjön igår, jag och tax Seffrin. Det var ögonbedövande vackert!! Oj vad vi har längtat efter solen och ljuset!!
 
Det fanns is idag också men den hade former som jag aldrig sett förut. Som en grov gröt.
 
 
 
Och så här på riktigt nära håll. Såna här is-formationer är säkert kända och har något namn men jag har aldrig sett eller hört dem förut. Roligt att gå till sjön, det är alltid något nytt att se.

Ute hela dagen!

Äntligen snö, sol och vindstilla! Vilken fantastisk dag! Mitt på dagen i bästa ljuset gick jag o Seffrin ner till sjön, ett helt annat färgspel än häromdagen, då var det bara gråskala.
 
Fint upp mot gamla kyrkogården.
 
Här syns snön vid badplatsen.
 
Träd med snö på blir en speciell grafik. Det blev nästan nollgradigt så snön började rasa ner.
 
Mer träd med speciella konturer
 
Som ett enda trassel
 
 
 
 
På morgonen jagade Roland hare med Disco och fällde en fin mohare. Disco förmerar sig, verkar bli en bra jakthund. Han är enveten och ger inte upp.
 
Vid middagstid släppte vi Seffrin så han fick fösa på rådjur ett par timmar. Han gör det bra och nära skottläge, men inte riktigt. 
 
 
Mer  imorgon från promenaden till sjön. Isen såg märklig ut, har jag aldrig sett förut

Bra balansträning!

Jag brukar gå på vägen med tax Seffrin. Men upptäckte att det går väldigt bra att gå på  vallarna nu när de är frusna och hårda! Där är det lite ojämnt, nyttig balansträning för gamla kärringar! ;- ) Märker att det behövs numera. Flåset finns liksom kvar men balansen är lite skruttigare.

Vi gick ner till sjön idag, Seffrin och jag!

Den här tiden på året blir det en gråskala över sjön och det är så vackert. Under tiden vi gick så kom ett tunt lager pudersnö på marken. Roland skickade rapporter från harjakt i Tegen med Mikael Zachrisson. I Tegen är det mer snö än här, ligger 288 meter över havet, här är det bara 103  m över havet.  M.J. och son Jakob har destilleri Fjäre Gin i Fjärås. Man gör mest gin och det går bra. Roligt med vänner som vågar satsa på ett intresse och som lyckas med råge. M. gjorde först Dufvenkroks glögg och sen Vintras .   Egentligen skulle det ha blivit gemensam rådjursjakt här på Liane imorgon, men nu blir det spårsnö, därför blir det harjakt med Disco
 
Det finns ett skimmer av is här och där.
 
En flock änder hade samlats i viken. 
 
 
 

Harjakt på Liane igår!

Fick se den när jag tittade ut genom köksfönstret, den sprang på vägen uppifrån Mikaels och bråttom var det. Jag hämtade kameran så snabbt jag kunde men då var den redan här nere på Liane. Syns lite suddigt på bilden ovan, på vägen framför målet.  Den fortsatte vägen utom synhåll.
 
De två jägarna kom efter och postade.
 
Och Disco kom.
 
Men tyvärr kom bilar på vägen, det blev svårt för honom att följa vittringen av haren. Så jakten var slut. Men en fin dag var det och spännande.

Favvo-käk!

Det här nästan det godaste jag vet: rökt rådjurslår skuret i tunna skivor, potatisgratäng med lök - riven ost - mycket grädde, kokta grönsaker ( gärna kål), sallad och så lite bea fast den är inte nödvändig.

Bild från Umeå!

I Umeå, hos dotter och familj, är det vackert med snö! Idag kom snö  i Stockholm också, vi fick bilder från barnbarn.  Vi håller tummarna att det ska komma här också, allt blir ljusare med snö på marken och det behöver vi, snö och sol.  Och spårsnö förstås åt unghunden Disco.
 

Vattnet är nio cm under isen!

 Nu är vattnet i Östra Silen 9 cm under den hängande isen. Så mycket har det alltså sjunkit de senaste dagarna. Bra att vatten-nivån blir lägre, det är fortfarande mycket vatten  i markerna.

En älg stöp idag på Harnäs vvo!

Om jag har fattat det rätt så var Björn skytten och Filips hund gjorde jobbet innan skottet föll.  Men jag kan ha fel. 25 deltagare i dagens jakt i alla fall och Frank styckar, köttet kan hämtas kl 15.00 nästa fredag, får alltså hänga 9 dagar.  Det fanns en kalv kvar också på licensen men den sparas till nästa jaktsäsong.
 
Jag tror Roland satt på pass i minst 4 timmar! Och kall nordan blåste det till - 4 grader, då känns det kallare ändå. Bra att värma sig med luffarkamin, praktisk att fixa kaffe och mat på också. Tror den kan heta värmlandsspis också eller nåt sånt. 

Isen hänger 4 cm ovanför vattnet

Isen hänger 4 cm ovanför vattenytan i sjön, den fäster i gräs och vass-strån. Det betyder att vattennivån i Östra Silen har sjunkit 4 cm på ett par dagar! Hoppfullt är det alltså att vi får mindre vatten i våra marker, men nivån är fortfarande hög.
 
 
 
 
 
På sina ställen bildar isen droppar som glänser i solen. De hänger på gräset som pärlor. 
 
Idag är det Trettondag, alltså röd dag på almanackan. Här blir det något slags vilodag för mig och husets hundar.  Det jagas älg på området och Roland är involverad i det  förstås. Det är en stor och en liten kvar att skjuta. Det stora djuret ska i så fall vara en tjur. Man vill spara hondjur som kan föda kalvar frampå våren, vi har inte så mycket älg längre. Det lär bli en kort jaktdag, mörkret börjar falla vid  3 -tiden på eftermiddagen.  
 
Jag ska ägna mig åt att läsa en god bok och att fixa kvällens middag, porterstek på vildsvin. Det får bli magerdag imorgon istället. Antagligen blir det en långpromenad med Seffrin också när det är som ljusast mitt på dagen. Det är i alla fall lovat uppehållsväder.
 

En fälthare för Disco idag!!

På förmiddagen idag var Roland o Disco på ett område och jagade hare, nåt upptag men mest tapt. Sen gick jag o Roland ut i skogen och släppte här hemma, tänket var fälthare som har varit i farten några gånger nu de senaste jakterna.
 
 
 
Först gjorde vi alltså upp eld, grillade korv och drack kaffe. Sen gick vi till området där Roland trodde att det skulle finnas en fälthare. Efter någon kvart fick Disco slag, dvs man kunde se att han hade färsk vittring i näsan. Efter ytterligare någon kvart fick han haren på benen.
 
Bild på hur Roland skickade  iväg Disco och önskade lycka till med att hitta haren. 
 
Disco söker väldigt noggrant, han har näsan långt ner i backen, går sakta, vill ha med sig varje liten vittring. Och idag eftermiddag belönade det strävsamma letandet sig med upptag och drev någon timme. Bra att få bort en del av fälthararna här omkring, de hotar att ta över helt från den svenska skogsharen, den som blir vit på vintern
 
Imorgon blir det älgjakt här omkring. Det finns en stor och en liten kvar att fälla. Det betyder att våra hundar får vila, de jagar inte älg

Bygdetur bland forsarna igår!

Det har regnat massor de senaste veckorna, mycket vatten  överallt.  På en del ställen har det ställt till med översvämningar, så som i Arvika och i Säffle vid Glafsfjorden / Byälven. Mycket vatten här i  Sillerud också men det har inte blivit några stora bekymmer. Värmland är fullt av sjöar, älvar och bäckar. Det är också tätt mellan de här  små kraftstationerna som tycks kunna bli hur gamla som helst och fortfarande hjälpa till med elförsörjningen i vårt land. Första stoppet blev i Snarkil. Där är forsen mäktig nu efter allt regnande. Och mitt i står den här  figuren som blir som ett minne från flottningens dagar. Vet inte vem som gjort den, men den är fin och välplacerad. Enligt Roland är det Bosse på Hammarö som är skaparern. Lite filmsnuttar från forsarna är det på min facebook.
Vattnet här kommer  från Järnsjön och rinner ut i Snarkilstjärnet.  Bredvid finns kraftstationen och en stor tub.  I elektrifieringens begynnelse så byggdes såna här små kraftverk av lokala föreningar för att få el till bygden. Gissar att det var med rejäla statliga bidrag men också med insats av bygdens folk. Ungefär så har vi fått den snabba fiberutbyggnad för dator på den svenska landsbygden idag. 
 
Här har vi kommit till Åsebyn och dammen som vann alla juridiska fejder och fick vara kvar. Vi var många som gladde oss över det. Det kom någon missriktat miljö-tänk-försök att tvinga dåvarande ägaren att ta bort den och restaurerar runt om, vilket skulle ha kostat en förmögenhet och dessutom skulle ha förstört landskapsbilden. Men efter åratal av överklaganden och protester så fick dammen vara kvar. 
 
Nästa stopp blev i Årjäng nära  skolan. Den hette förr Nordmarkens skola, vet inte om man ändrat namn i samband med nybyggnation. Den här forsen har jag betraktat så många gånger från klassrumsfönster och på mina rastvakter, har ju jobbat här ett par decennier. Vet inte vad älven heter. Var vattnet ursprungligen kommer ifrån ska jag inte försöka reda ut, det är nog en bra bit opp, men det rinner i alla fall ut i Västra Silen.
 
 
Sista besöket blev den allra närmaste forsen och kraftstationen, den vid Karlsfors, bara några kilometer från där vi bor. Vattnet här kommer från Svensbysjön, rinner vidare i Karlsforsälven som passerar Tjolitta, ut i Bäcketjärn och sen via Sundsälven ut i Östra Silen
 

Inga berg av tvätt i tvättstugan!

I decennier har det varit  små berg av tvätt i tvättstugan. Tiden har inte velat räcka till för att  tvätta allt direkt. I många år var det tre hemmaboende barn och heltidsarbete. Men nu är jag sedan en tid pensionär på heltid och vi är ju bara två, så jag hinner med tvätten. Det blir inga mängder här. Och märker också att det går åt mindre kläder, får skicka ett gäng till second hand. Rensade ut en säck häromdagen. Nu dröjer det kanske innan vi  besöker en begagnat-butik, men jobbet är gjort. Idag blev det nyttig städning gjord, slängt skräp, gamla papper. Och Roland har ordnat så vi kan handla på ICA-Sillerud när butiken är obemannad. Det är ett försök som Richard har och det ska bli spännnande att testa. Man tar sig in i affären med en särskild app och bankid. Sen scannar man varorna vid utgången.  Det har fungerat en tid och nu i Corona-tider vore det skönt att kunna handla i tom butik.

Såg älgar igår på långpromenaden

 För 10 år sedan hade det inte varit speciellt att se två älgar på en långpromenad, men nu är det inte så. Vi ser sällan älg så när det sker så noterar vi det. Det var en ko till höger och en kalv till vänster som betade på Elgtå. Det var långt avstånd eftersom jag gick på Lianevägen så det var svårt att bedöma, men jag tyckte kalven såg liten ut.  Roligt att det finns älg i alla fall.
 
 
 
 
Det blev för övrigt en trevlig långpromenad, två timmar i rask takt i gott sällskap. Råkade möta en väninna på vägen så vi slog följe. Lyxigt att få en längre pratstund så där, vi umgås ju inte så mycket med andra människor nu i Corona-tider.  Det blir ju mest till att vara hemma,   laga mat, äta, se på Netflix / Play och sova.  På kvällarna kollar vi på Weissensee, den är bra, rekommenderas! Schackdamen har vi sett färdigt, den är också bra. 

Rådjursjakt med Seffrin igår lördag

 
Det är tyvärr inte någon riktig snö, bara fläckar. Vi gick ut så där vid 12-tiden. Seffrin fick opp efter någon halvtimme, strävade och drev på rådjur en dryg timme i berg och åsar. Vid ett par tillfällen gick det rakt emot oss men vände innan det kom fram. Spännande var det men inget fällt. 
 
Vi rörde oss i fantastiskt vacker skog, den är som en park, välvårdad. Här finns inte bara fin natur utan också kultur, bl.a. kulturlämning Transmyren. Det har alltså funnits ett hus här. Det sista som syns är platsen där jordkällaren låg, så är det ofta. 

Mycket vatten är det överallt!

Vattennivåerna är höga i hela Värmland. Stackars Arvika har fått aktivera översvämningsskyddet som man byggde efter förra översvämningen i staden. Det är barriärer och pumpar som pumpar ut. Man har fått ner nivån 1 dm igår.  Säffle måste  också snart bygga skydd.  Bilden ovan är från älvens utlopp i Östra Silen från bron vid Brobacken. Tror att jag aldrig sett så mycket vatten här. Till höger är Sönnare Brojale och längst bort småbåtshamnen, gamla kyrkplatsen och badplatsen i Signebyn
 
Nu hoppas vi på uppehållsväder, solsken, frost och kanske lite spårsnö. Imorgon mer referat om dagens rådjursjakt med tax Seffrin.

Viltolycka!

När man har kört på ett vilt djur är man skyldig att anmäla till polisen och man ska på något sätt märka ut platsen där det hände. Det finns särskilda remsor för det, som den här, men det går med vad som helst. Polisen ringer då en kontaktperson i området. Här är Roland den kontaktpersonen och det kan ringa vilken tid som helst på dygnet. Roland har en lista på godkända eftersöks-ekipage, dvs jägare som har spårhundar. Han ringer den som bor närmast olycksplatsen så han / hon får åka ut, söka upp djuret och om det behövs avliva det så det slipper plågas. Roland har en tid för återkoppling till polisen efteråt.  Det är en bra organisation, viktigt att djur inte behöver ligga och lida.  Den här platsen gick jag förbi häromdagen. Eftersöksjägare sökte  länge på det det rådjurs-spåret med hund men fick  inte kontakt med något skadat djur. Antagligen var skadan inte så svår eftersom det gick undan så länge och så snabbt. 

Disco jagade hare idag!

Och det är helt godkänt från husse! Han är ännu inte perfekt hund för harjakt men lovande för att vara unghund. Han har jaktlust, hänger i och letar harspår, tar det lugnt o är systematisk när han tappar bort spåret, är klart mest intresserad av hare. På facebook har jag lagt ut lite film från dagens jakt som blev nära vårt hus.  Bilden ovan är från i somras.
 

Grevinnan och betjänten såg vi förstås igår!

Vi har säkert sett den här lilla filmsekvensen 40 gånger, åtminstone varje gång den har visats på tv. Och vi kan varenda replik förstås och hela händelseförloppet!! Undrar vad det är som gör  den så bra? Vi skrattar fortfarande åt den och kommer att fortsätta se den varje år, liksom Kalle Anka på julaftonen.  Ibland är de egna vanorna obegripliga!
 
Vi hade en fin dag igår  i alla fall fast vi var själva. Det blev omsorgsfull matlagning och så började vi se Weissensee. Den serien ska ju vara bra. Sen hade vi kontakt med barn och barnbarn på olika sätt, mycket uppskattat, är ju lite plåster på såren för att vi inte kan ses.
 
Men vi var inte vakna till 12-slaget, är nog för gamla för sånt! ;- ))