Dagbok söndag...


Här kommer lite spridda presenter; en fin ljuslykta med änglar ¨på. Fin symbolik. Och det var ett doftljus med god lukt, vilket inte var helt fel, för vi har en död råtta som ligger på uppe på vinden och sprider sin stank i hela huset.


Den här fönsterdekorationen i tunt trä från Erzgebirge var nog egentligen julklapp men vi öppnade den också.

Sedan har alla barnen ringt, även broder  och mail från Suss och sms. Tack alla för det!

Till slut var vi på Norlandia hotell i Årjäng och åt mat, innan dess på julmarknad på Clara torg. Kvällen avslutades med att vi åt tårta och fikade hos modren.  Hon orkade inte komma hit till oss. Övriga släktingar ska vi träffa vid annat tillfälle, det blev lite tajt om tid nu när vi var borta i två dagar och hallens renovering pågår.

Jakt på Jägartorpet 3

På lördagmorgonen var det dags för nytt släpp igen. Vi drog mot Pickarbo den här gången också, i förhoppning att få reda på den haren som inte blev avslutad dagen innan.

Vi slog oss ner uppe på ett berg, där det fanns en rejäl törestam. Vi fick elda i 3 timmar och en kvart ett det duggregniga vädret innan Valsa fick upp haren. Men hon ger sig aldrig om hon har slag.


Jag försökte hela tiden att få med både Roland och hare vid skottillfällena, men det är hopplöst! Här lyckades jag få¨båda i kameraögat men då har jag rörelseoskärpa iställt. Gubben skjuter i alla fall precis när jag tar kortet och skottet ser ut som blå rök (!?)  Om man har goda ögon så kan man uppfatta haren som en ljus fläck till vänster om vägen där borta.






Haren blev skjuten i alla fall, fast jag inte fick det med på bild så bra och Valsa är nöjd.


Den här bilden ville Roland att jag skulle ta när vi gick hem.


Jakt på Jägartorpet 2

Den första haren tog Valsa upp klockan 9 och den sköts vid 10-tiden.

Dagen var ännu lång och vi gick vidare.


Vi passerade flera hus med det här utseendet ungefär, små stugor med nästan inga uthus, lite smått förfallna. Markerna här ägs av skogsbolag och antagligen måste man bygga bostäder så att de anställda hade någonstans att bo. Senare har husen ofta friköpts som fritidshus.

Detta området hör till Värmlands Bergslagen.


Märkligt uthus, antagligen för djur.


Gårdsbrunnen...


Efter husen klev jag ner i en blöthåla och märkte att stöveln blev full i vatten. Jag hade lyckats trampa på en liten pinne som perforerat sulan. Men det spelade inte så stor roll, för stövlarna  är så varma så jag frös inte ändå.


Solen bröt fram mellan molnen och det blev en kanonfin dag.


Vi fortsatte en stig upp emot skogen medan Valsa sökte nya harspår runt oss.


Här i solskenet blev det dags för fika och brasa nr två den här dagen. Roland hittar alltid töre. Jag aldrig. Jag ser inte skillnad. Det ska vara i toppen på tall som är död. Men den ska se ut på ett speciellt sätt, vara liksom svart. Och den brinner i alla väder, även om det regnar.


Här fanns en gammal spång. Medan vi satt här fick Valsa upp en ny hare.


Vi fortsatte skogsvägen upp till Pickarbo. Där fanns ett par skogskojor av olika åldrar.


Vi passerade här .

Valsa jagade på den här haren en stund, men tappade bort spåret. Vi väntade rätt länge men måste till slut koppla henne och gå tillbaka till kursgården.

En fin dag hade vi haft.


På kvällen var det samkväm och här pratar Roland med ordföranden i Torsby jaktvårdskrets. Det är en dam med många goda historier och hon kan berätta dem. Och det var det fler som kunde. Roligt hade vi!



Roland pekade ut "Prinsebacken" på kartan. Enligt muntlig berättartradition så ska Motorprinsen, Bertil, har varit inblandad i en trafikolycka här, en olycka som ledde till att en ung kvinna miste livet. Men på den tiden så blev det inga rubriker av rojalistiska äventyr så det hela lär ha tystats ner. Jag vet inte ens om olyckan var prinsens fel, men det hade antagligen varit illa nog att bli omnämnd i sammanhanget.


Jakt på Jägartorpet Storfors Lungsund 1


Vi var alltså ett par dagar på Jägartorpet. Det är Värmlands läns jaktvårdsförbunds kursgård. Det var aktuellt med jakt i fredags förmiddag och lördag förmiddag. Övrig tid var vikt för möten av olika slag inom förbundet. (Möten som jag inte deltog i).


Jaga hare är mycket eldande i väntan på upptag, alltså att hunden ska få upp en hare. När Valsa fått slag, alltså vittring på hare så kan man börja elda. Här tänder Roland fredagens första lilla brasa. Men det hann aldrig ta sig förrän Valsa fick upp haren och drevet gick i gång. Då måste vi hals över huvud ge oss iväg överkalhygget mot vägen.



Så här såg det ut.


Jakten gick inne i skogen medan vi kom ut på vägen. Där fanns klockrena grävlingspår.


Innan dess passerade vi en plats för nostalgi. Det här gamla jakttornet är troligtvis byggt av Rolands gamle vän, länsjaktvårdare Sven Carmland. De jagade mycket tillsammans och blev goda vänner. Sven gjorde mycket praktisk viltvård och gjorde mängder av fågelholkar. Här sitter en.



Valsa kom ut till vägen men tappade bort haren där. Harar gör en massa konster och knep för att lura en efterföljande hund. Här hoppade haren över till andra sidan vägen, gick försiktigt parallellt med vägen en bit in i ett gransnår. Sedan hoppade han tillbaka i sina egna spår en bra bit, gjorde ett hopp från spåret och satte sig i det höga gräset för att vänta på den "dumma" hunden.  Vi hann se allt detta innan Valsa kom till vägen. När Valsa hittade spåret så jagade hon förstås efter haren in  mot gransnåret. Vlsa passerade bara ett par meter från haren som lugnt väntade in henne. När Valsa passerat haren på ett par meters avstånd så skuttade haren oberört och sakta iväg över vägen allt medan Valsa tappade spåret som tycktes försvinna i tomma intet där haren vänt helt om för att gå tillbaka i egna spår.


Här kommer haren och skuttar över vägen samma väg som han kom...


och fortsätter upp i skogen. Valsa har fortfarande inte fått upp spåret.


Men så småningom lyckades hon hitta det och tredje gången haren kom hit så sköts han med ett skott
Det var en skogshare och den hade nästan färgat ut till vitt. Bara en brun rand kvar på ryggen.


Om kvinnlig moral...

läser jag här hos Lena. Det är huvudet på spiken!

Den elektriska adventsljusstakens historia...

kan jag inte låta bli att förmedla här! Hittade länken först hos Herta. Äras den som äras bör!

Vi firar...

I morgon ska jag lägga ut bilder på de senaste två dagarnas aktiviteter. Vi var på Jägartorpet.

Men i kväll lägger jag ut bilder på lite firande. Vi firar (ojämna) födelsedagar just nu båda två.


Vi var i Hol i kväll lördag och firade. Jag fick en jättefin juldekoration som U gjort själv. Hon är väldigt duktig på sånt och har gjort kransar och annat.

Roland tindrade med ett fint guldpaket:



Det visade sig innehålla en grej till fisket och båten. Det heter downrigger på engelska, jag är osäker på vad det heter på svenska. Man kan fiska djupt med den i alla fall.


En vacker glutenfri tårta åt vi, en med körsbär, choklad, och annat gott i. Vi har ätit den förut fast då med plommon i istället för körsbär.


En fin bordsdekoration hade U gjort till sitt kökdbord. Måste bara visa den också.


Jazz kramar kuddarna!


Jazz är så rolig på kvällarna. Han älskar verkligen hörnet i soffan och vill ligga så att han kan krama de stora kuddarna! Varje kväll likadant!

Hallrenoveringen 2


Dimmern är  på plats. Det går att ha lite halvskumt eller  väldigt ljust i hallen






Det blev ett enkelt reglage för dimmern och vi passade på att byta övriga strömbrytare också. De gamla var gulnade och lite glappa.


Golvslingorna är på plats och här ligger en ensam klinkerplatta.



Gubben satte upp någon pump som ska reglera golvvärmen och så provtryckte han ledningen med hjälp av trädgårdsslangen.  Det ser inte ut att läcka någonstans så nu är det fritt fram att lägga klinker och foga. Vi läste på anvisningen att aluminiumskivorna skulle torkas av med salmiak. Vadå salmiak? Ingen visste var och hur? Någon menade på att man nog menade ammoniak för norrmännen kallar det för salmiak. Men tillverkaren av grejerna sa att det var omodernt.
- Ta t-röd  istället!

Så får det bli.

Så längt nu!

Grattis Martin Nilsson i Leverhögen till nytt jobb! Från Carnegie till Handelsbanken.

Det läser vi om här och här  och här. Tänk att komma från lilla Sillerud och bli så berömd att jobb-bytet blir artiklar i Sveriges största tidningar! Han är rankad som Sveriges duktigaste analytiker i telecom och nr fyra i Europa tror jag, alltså uppmärksammad även internationellt.
 
Vi förstår att det blir allt mindre tid att komma hem och jaga med Valsa och Snoa. Minnesgoda bloggläsare kommer ihåg att jag beskrev Martins bröllop här på bloggen för ett par år sedan, det var vid sjön med en vacker regnbåge, partytält och så. Det är Martins pappa som Roland äger hundarna ihop med, för att nu reda ut saker och ting.

Roland säger att jag kan publicera den här bilden på Martin och fadren på jakttur för några år sedan. Martin har jägarexamen. Det är en av hamiltonsstövarna i familjen som är med, kanske Schottis.  Gubben tycker även att jag ska  skriva att Leverhögens kennel har alltså inte enbart producerat goda hamiltonvalpar


Jag tvår mina händer över själva bildpubliceringen, det är  gubbens idé.  Hoppas att inte Martin tar illa upp. Fast idylliskt ser det ut och rätt långt från den ekonomiska kris-turbulensen.  Och kanske är det i såna här situationer de brillianta analyserna kommer till. Bilden är tagen på jakt i Torrskog och det är Roland som tagit den.




Godaste efterrrätten på länge!


Jag är ju ett pjosk när det gäller maten, såtillvida att jag inte tål allt. Och ibland tvingas kökspersonal ta till nödlösningar.
Men sist gång vi åt på Norlandia i Årjäng så fick jag något vansinnigt gott:
Friterade äppelringar, citronsorbet och någon sötsyrlig sås till som jag inte vet vad det var (måste ringa och fråga Reinhold, för det var han förstås) . Kaffe till detta var perfekt! Undrar om jag ska köpa en liten fritös (heter det så?)?

Vackra blommor har vi fått och en söt nalle!



Roliga tackkort får vi!



Förr var tackkorten efter ett bröllop lite strikta; brudparet i halvfigur så där.

Numera är korten lite kul. Vi har nyss fått två¨stycken som var väldigt fina, vart och ett på sitt sätt; avslappnat på blomsterängen och klättrandes på JAS Gripen (mannens arbetsplats!)

Går inte att kommentera på blogg.se!

Nu idag onsdag på morgonen går det inte att kommentera på blogg.se! Himla irriterande! Det har inträffat flera gånger den senaste tiden.  Det är bara att hoppas på bättring.

Pigg fläskfilé - eller hur man ska säga!


Jag köpte den i fredags!  Om man ska tro datummärkningen, och det vill man ju, så skulle jag nästan tolka det som att grisen fortfarande levde i högönsklig välmåga vid inköpstillfället och blev förpackad "live". Den ska ju inte vara "producerad" som det så vackert heter förrän på söndag! Vi har i alla fall mumsat i oss den i form av en fläskfilégryta med lite goda grönsaker i och hackad färsk ingefära (lite). Ingefäran gav stuns åt anrättningen. Vi överlevde och det smakade gott oavsett den nippriga datummärkningen.

Dynga luktar det - så till den grad!

Arrendatorerna kom till Brogärdet med en dyngtank. Idén var att sprida den över åkern och så skulle det snabbt frysa på o bli luktfritt.

Men det ville sig inte så. Ekipaget fastnade och gick inte att dra loss med mindre än att hela tanken måste tömmas på ett ställe.  Och det luktar alltså förfärligt. Men i morgon ska Daniel dra ut det hela  så gott det går med traktorn och plogen (?)tror jag. Då blir det kanske bättre.

Arrendatorera beklagar så mycket, det var inte meningen, men nu får det bli så bra det går.

Hallrenovering 1


Det  är verkligen sant att vi planerat att renovera hallen i minst 20 år. Framåt jul varje år så ha vi börjat yra om att det nog borde göras något åt hallen. Men i år kom vi så till skott. Och det var inte jag som drev på kan jag säga. Skulle jag inte ha velat heller eftersom jag vet att gubben får mest av merarbete.
Först bort med den fula takluckan till vindstrappan. Sen dividerade vi hur vi skulle göra;
Riva ut hela halltaket?
Göra en rektangulär 5 cm låda i taket o lägga in spottar?
Men till slut kom Roland på att vi kunde helt enkelt sätta dit en stor rektangulär skiva och sätta spotskenor runt den. Då slapp vi ifrån problemet med öppen planlösning och taklister o dy.


A i Svensbyn hjälpte till att hålla skivorna när de skulle på plats. Den här kvällen tog vi adjö av de berömda gröna medaljongtapeterna.  De är alltså sedan 1977 och det var de enda tapeter som gubben valde på egen hand. A`s fru föreslog att vi skulle spara en fyrkant av den här tapeten och rama in den. Men gubben vägrade. Det var synd tycker jag för de här tapeterna har blivit en legend i familjen.



Under lister hittade vi en annan källa till nostalgi; de gamla rispapperstapeterna som vi hade i vardagsrummet då 77 när vi byggde. De målade vi sedan helt sonika över med vitt. Alla skulle ha väv då på 70 -talet. Det luktade apa när folk rökt in dem några år, vilket man gjorde på den tiden. Jag också.


Här läggs primern på vinyltapeterna, sedan vävlim. Därefter glasfiberväv och till slut målning med sidenmatt väggfärg.
Skivan i taket målades med matt takfärg.



Den här hemska garderobsdörren i hallen slipades och målades vit.


Runt skivan i taket satte en god vän upp skenorna och spottarna. De får ström direkt ur skenorna och man kan ha på så många man vill. Det ska bli dimmer också fast det är inte klart än.



Golvet sågades upp. Det var spånskivor och korksmulepapp och plast. Under detta lager ligger ett Siporexvalv, inte träbjälklag som i de flesta hus. Det underlättade byggandet  en gång i tiden när Roland 24 år gammal byggde huset ensam. Elledningarna lades i plaströr i spår i valvet.





Just i dag så är läget det här. Gubben har lagt ut något sorts frigolitelement på golvet, med aluminium och spår i. Här ska den vattenburna golvvärmen läggas.

Vemma!


Det här är en delikatess!!! 

Nystekt vemma och hembakad kaka +  hjortronsnaps med smaksättning av riktiga hjortron, en kall Carlsberg till. Gubben fick vemma häromdagen och snapsen av god vän Pi som fångar fisken och smaksätter snaps efter recept från sin far. Svärmor steker vemma som den ska stekas, kan inte jag. Och gubben  äter den kall på kaka.  Jag är lite osäker på vad vemma är på svenska, kan vara siklöja. Den fångas i alla fall här i sjöarna och betraktas som en verklig godsak.

En råbock - idag söndag!


Jaktlycka idag efter en kort jakt med Oskar. En fin råbock.

Diskussion om skolnära forskning hos Tomas Kroksmark har jag...

Ville bara länka eftersom jag möter väldigt genomtänkta argument och det kan ju finnas fler än jag som intresserade av detta något udda ämne.  Roligt också att jag som "inte är någon" kan få debattera  med en auktoritet på skolforskningsområdet via blogg.  Ibland ger bloggen fantastiska möjligheter som inte finns någon annanstans.  

Kärringfläsk och densitet!

Jag undrar om kärringfläsk har lägre densitet, alltså tar större plats fast kilona är de samma?  Det känns så. Sen blir det nog lite knöligare, mindre slimmat liksom: bullar och korvar här och där på nåt vis.  Och lägger sig på nya platser. ( Inne i huvudet kanske någon genmäler  och det är säkert sant :-) Skumögd, lomhörd och lätt senil! ) Jag känner mig i alla fall tjockare än för ett halvår sedan fast jag bevisligen väger lika mycket. Ja, den grava medelåldern bjuder på allehanda överraskningar.

Jag som oftast haft svårt att hålla vikten uppe, har försökt att  inte tappa kilon så kläderna ramlar av, jag får plötsligt se upp så jag inte lägger på mig. Lite mer än förut vill jag väga, men nu har jag satt 62 kilo som deadline. När jag går över den gränsen så blir det lite mager mathållning några dagar för att komma ner igen. Har en känsla av att vikt som ökar måste hejdas till slut  och jag kan välja att göra det nu direkt eller om 40 kilo av medicinska skäl. 

Vet inte om det handlar om vällevnad och mumsande eller om det är åldersrelaterat.  Kanske någon som har erfarenhet?

Ny spamkommentar!

Nu har jag fått en helt ny variant av spamkommentar. Någon påstår att han vill träna sin engelska (?) genom att ha kontakt med mig på min blogg (som är på klockren svenska!). Spammaren har en svensk Jessica-identitet men är på sin hemsida en man.

Sen glömde jag förstås att ta numret så att jag kan inte spärra ut honom. Han använder väl flera nummer förstås. Och det kan mycket väl vara den vanligen spampolacken som har hittat ett nytt sätt. Om jag visste vad han vinner på detta mer än några tiotals tusen människors ovilja.

Uppror i Värmland! Ingen licensjakt på varg!

Miljöministern vågar inte ta beslut om licensjakt på varg! Telefonen går varm här sedan vi kom hem och människor är upprörda och besvikna. Det ringer hela tiden, signal på signal! Och man hör hur samtal piper och vill fram när man pratar med någon!

Det var dåligt av regeringen och nu tappar man många sympatier i varglänen bland glesbygdbefolkningen. Rovdjursfrågorna var viktiga i förra valet och kan mycket väl ha varit tungan på vågen.

Till och med vargforskarna anser att tiden var mogen för licensjakt och att det inte skulle hota stammens framtid. Man hade behövt tillåta jakten för att hålla kvar vargstammen på 200 individer i avvaktan på utredning och beslut om hur man ska gå vidare från detta etappmål.

Det handlar inte om biologi utan om prestige som frodas hos extremt rovdjursvänliga tjänstemän i beslutskorridorerna, tjänstemän som hamnade på jobbet under den gamla regeringen som lusade ner miljödepartement och Naturvårdsverk med miljöpartister. Men självklart är ansvaret miljöministerns och regeringens.

 Detta beslut hotar allvarligt regeringens trovärdighet i frågan. 

Renoverar hallen gör vi!

Jag har redan skrivit om det  på bloggen. Jag beställde de klinkerplattorna som visades på bloggen. Vi får dem kanske i mitten på nästa vecka och då ska vi väl kunna skönja slutet på det här totala kaoset. Hallen hela normala innehåll ligger kringspritt i hela huset. Alla ytterkläderna ligger på en säng. Det gäller att vara tidigt ute på morgnarna för att finna olika persedlar.

Ekivokt och absurt i naturen....




Klinker i hallen. Hur?


Nu blir det klinker i hallen och golvvärme. Jag har tänkt på klinkerval i flera dagar nu och ibland verkar det bli värre och värre att bestämma sig. Huset har en öppen planlösning så klinkern måste gå intill vår gamla korkimitationsmatta från 1977. Vi gillar den och den är mirakulöst nog inte alls fulsliten än. Men i hallen vill vi ha golvvärme och då får det bli klinker där.

Verkar den här ok? Det är stenfärg men har en brun grundton som borde gå ihop med korken och det svarta i golvlisten. Den är lite rufflig i ytan och med den här färgen så håller den med lorten. Här har jag slängt på en hel del autentiskt halllort som jag sopat upp i hallen. Och det syns inte särskilt mycket. Men blir det svårt att göra rent när inte ytan är alldeles slät?

Storleken har jag inte klart för mig än men jag funderar på att ta den rektangulära  och lägga i förband. Det finns bruna färger att ta till för att matcha korken bättre kanske, men jag tänkte att det är dumt att binda upp sig för hårt till att passa just den här golvmattan. Realistiskt sett måste vi väl ändå byta den inom en 5-årsperiod. Och då kanske den inte blir brungul :-)

Någon som har gjort det här och har erfarenheter att förmedla om klinker och golvvärme?  Eller som har synpunkter på valet av plattor?

(Golvlisten ser bedrövlig ut, jag vet! Den är redan ommålad i samma färg!)

Garmin Astro


Om vi hade haft en sån här på Oskar igår så hade vi aldrig behövt vara oroliga. Det är det senaste på hundpejlfronten; Garmins Astro. På displayen ligger en karta över det aktuella jaktområdet. Sedan ritar GPS :en en röd väg där hunden har gått och man ser exakt var den för tillfäller befinner sig i terrängen.
- Det här ger jakten en ny dimension säger gubben förtjust.
Om Oskar hade haft en sån här så hade vi också fått veta exakt hur han bar sig åt för att komma över älven och till Bäcken. 


Man kan också slå om och få exakt riktning till hunden och antal meter, här 628. Vi har beställt en men det är lång leveranstid på de här. Vi ska få nästa som kommer in så nu borde det snart vara dags. Den här har Roland lånat av B i Leverhögen för att testa på Jazz häromdagen.

Min lille tax jagar uppe på Alperna kl 5 em...

idag söndag och jag är jätteorolig. Vi släppte på rådjur på eftermiddagen och det drog iväg först upp emot Sand. Sedan försvann skallet och vi tappade honom på pejlen. Avbröt jakten direkt för att leta upp honom. Körde runt med bilen och lyssnade men inget. Jag stannade då hemma för att se om han dök upp här och Roland fortsatte att leta. Nu ringde han. Han fick signal uppe på Alperna!!! Min stackars lille Oskar jagar för fullt uppe på det högt belägna och  stora bergsområde som vi kallar Alperna.

Han är jättemörkrädd och det kommer han att märka när han tappar villebrådet. Det är kolmörkt ute nu och jag kan inte företa mig någonting mer än att vanka fram och tillbaka över golvet, rastlös som ett avdankat kommunalråd, och tänka ut allt hemskt som kan drabba Oskar i mörkret; uppäten av varg, drunknad i myrarna där uppe, ihjälsparkad av älg osv.  Går bara och väntar på att höra Roland ringa och säga att han har fått tag på honom, hur man nu får det i ett stort sammanhängande otillgängligt skogsområde utan vägar.

Uppdaterat klockan halv 6. Tack o lov var det inte Alperna.!Det var en baksignal på pejlen. Verkade ju helt orimligt också. Det kan vara Bäcken, var han nu har gått över? Ålven? Vägen?  Roland lämnade bilen och går nu med pannlampa rätt in i skogen i totalt mörker för att hitta honom. Han kan ha satt sig någonstans och bara är rädd. Han har verkligen varit mörkrädd sedan han var liten valp.

Uppdaterat klockan fem över 6.  Nu ringde Roland och meddelade att han hittat Oskar. Han satt still uppe i skogen öster om Bäcketjärn, högt uppe på en bergskam och ylade! Rädd förstås och tog sig inte ner. Vi kommer att undra vilken väg han tog dit. Vid Brobacken, vid Tjolitta, vid Bäckekorset, på Udden?  Och Oskar kommer inte att berätta!  Glad är jag i alla fall att han är på väg hem. Men det tar en stund genom skogen innan de kommer fram till bilen. Hoppas de inte går vilse.

Uppdaterat klockan 8 kvällen . Så här ser det ut nu! Vi har just ätit söndagmiddag; älgfärsbiffar, såsröra av med kantareller och lök, potatis, morötter och sallad.  Och nu har både Oskar och gubben kantrat!



Dagens och gårdagens outfit...

På bloggen ska man ibland visa Dagens outfit, vara lite modeblogg.

Det är inte så ofta jag finns med på bild men här kommer en. Tillräckligt långt ifrån för att de värsta skrynklorna ska vara osynliga. Glömde visst strykbrädan framför ser jag nu. Det är lite grejer här och där i huset nu när vi gör om i hallen. (När jag är ute så har jag förstås stövlar också).

Det är en tjock jacka av obestämbar skärning, suveränt varm, mjukt tyg som inte prasslar när man går, bra längd, får inte vara för lång när man kliver omkring i terräng.  Ficka för komradion där uppe fram, extra varmfodrade fickor upptill fram på båda sidor att stoppa in händerna i om det blir kallt, rymlig innerficka för kamera, mobil o. dy. Byxorna är också varma och mjuka, smala nertill så de går in i stövlarna, benfickor som rymmer en hel del bl.a. sittunderlag. De där schatteringarna nere på byxbenen är värmländsk lort. Dvs jag stöp handlöst ner i ett gôrhôl nerom hägnet idag, liksom bara försvann.

Märket på dressen är Seeland Seetex, delvis inköpt i Holmedal Björkåsen, delvis i jaktshoppen i Grums.  Priserna minns jag inte nu förstås eftersom jag haft den flera säsonger nu, men det var billigaste billiga i den här vägen.

Hatten är en gåva från trevliga tyska stuggäster. De skickade den till mig för de tyckte att de fått en bra semester och att vi hade haft kul ihop; Jan o Katrin Meissner. Tack för den! Superkvalitet och oslagbar som huvudbonad; lagom varm speciellt med pannband till, tål hur mycket regn som helst och man blir inte blöt i nacken, sitter kvar när det blåser också.  Röd stor snusnäsdukshalsduk håller det varm om halsen.  

Glömde skriva pannband för att hålla öronen varma! Alltså det vita som syns under hatten.

Till det kommer ett par handskar som alltid är rejält trasiga och varma jättetjocka gummistövlar.

Den här klädseln är ju samma varje helg på eftermiddagarna så nu blir det inte så mycket mer modebloggande här på ett tag.


Ett rådjur igår för Oskar!

Äntligen blev det ett rådjur för Oskar igår. Vi här gått så många gånger och haft så mycket otur. Igår lördag gjorde han för tredje gången på rad bra prestation i skogen och nu lyckades det.

Här nere bilder från jakten.




Det gamla ödetorpet...


Jag blir så vemodig när jag kommer till ett sånt här gammalt öde torp som Brôtane. Det är lite som Pompeji, någon har lämnat det hela mitt upp i det vanliga livet, utan förberedelse, utan plan. Bara lämnat.

Så är det kanske inte men det ger ett sånt intryck när redskapen står kvar, utan att ha blivit sålda medan de hade ett värde, eller bortstädade. Och det fortfarande hänger gardiner i fönstren.

Vi var här och letade jagande hund häromdagen.


Härunder ligger kälkarna som användes att dra ut virke ur skogen. De kallas doning, den ena get och den andra bock.  Framför står en plog (tror jag).


Kupeplog tror jag, en sån som man använde att kupa potatis med efter hästen.


Träden tar långsamt över..


Här är husgrunden till det gamla boningshuset här. Träden växer mitt i nu. När man ser storleken på träden så kan man ana hur länge sedan det var huset fanns kvar och var bebott.


Och så här ser det ut som man senast har bott i. Gardiner kvar alltså. Jag förstod inte riktigt varför huser skiftar i rött på eternitplattorna. De var spikade direkt på träfasaden så det är falurödfärg som slår igenom.


Åkrarna är planterade med skog, vilket självklart är helt logiskt eftersom ingen brukar jorden längre.
Om jag vore Gubben vid Rämen skulle jag berätta en spännande saga nu, men det är jag inte, så Ni får bara bilderna och mitt vemod. Inte ens en berättelse om människorna som bodde här. Den lämnas åt vars och ens fantasi.

Jag - delägare i en häst....!

Japp, nu är jag delägare i en häst och i ett stall!!

Tror jag i alla fall. Fast det är inte så mycket jag äger; kanske ett par tagelstrån ¨på hästen och någon sopborste i stallet.

Det handlar om
Rixallsvenskan i travsammanhang. Någon från olika stall, kanske ett i varje län, har en hästgubbe med som deltar i tävlingen Rixallsvenskan. De måste få in 300.000 var till att köpa och sköta och träna en häst för under en begränsad tid. Sedan ska hästarna tävla och mycket pengar tillfaller segraren och dess delägare (ja, eller åtminstone en stor fest).

Vi har köpt andelar i Västernorrland ( Christian Lindberg) och Värmland (Erik Berglöf) och de fanns till salu på Travmuseet här i Årjäng. Bara att gå dit och handla! Vi passade på när vi ändå var där och åt. Man kan köpa på ATG överallt tror jag.

Christian köpte vi därför att han är sambo med Carolin i Leverhögen (släkt med släkten!) som bor där uppe Norrland och han har en rolig plan för det hela. Erik Berglöf för att vi ser fram emot att bli bjudna på en rejäl kick-of i hans stall. Fest ihop med Erik B måste bara bli kul. 

Jag hör enligt rykten "på bygden" att det här med att köpa andelar i en Rixallsvenskahäst kan bli en populär julklapp.

Årets glögg! Blåbär!


Nu har vi testat den nya glöggen, Blåbär. Jag tar alltid emot glöggnyheter med en viss skepsis. Gubben vill ju köpa en massa konstiga sorter jämt. Men den här var faktiskt god. Det kommer att inhandlas fler. Vi brukar alltid lyckas hitta goda skäl att dricka glögg från premiären fram till en bra bit in i januari. 

Den här rekommenderas!

Små klokskaper!

Kan inte låta bli att citera ett par små uttalanden i dagens Expressen; 12:e nov, sid 6:

"Man måste göra sina egna misstag. Ibland gör jag om mina egna, bara för att kolla om jag verkligen inte lärt mig av dem" 
Singla


Och så ett som jag hört förut:

"Jag är fortfarande något mer intelligent än inkontinent"
Mingel

Naturens eget fyrverkeri..


Från store vägen mot Karlsfors Herrgård över Svensbysjön.  Kolla dimman där borta!



Från store vägen mot Bäcken. Se hur dimmorna dansar över Bäcketjärn!


Från Lianevägen mot Hol, sönnare Lihaget. Nästan hemma. Alla bilderna tagna samma kväll. Liane ligger där uppe till höger om bilden.

Så här var det en kväll och det är i stort sett sist delen av vägen från jobbet och hem.

Supertrevlig Fars dag!

Jag gillar verkligen såna här dagar. Först lite sovmorgon och tid för blogg och tidningsläsning en stund. Tvätt och plock förstås medan gubben är ute och jagar hare på morgonen. Sen kom han hem, vi fikade lite och gick ut för att släppa Oskar på rådjur. Det blev redan vid lunchtid så vi hade hela eftermiddagen i skogen. Det blev spännande jaktupplevelser hela tiden och jag börjar bli riktigt nöjd med min lille tax. Han går ifrån mig längre nu och söker. Han har bra skall och nyanserar rejält; tätt skall när han är nära och ser rådjur och glesare när han är en bit ifrån. Han jagar lagom länge och kommer på inkallning. Helt ok med andra ord. Trevlig jakthund för våra marker här. Det blev två släpp på olika djur och vi såg dem flera gånger men inget skott avlossades eftersom det gick för snabbt och djuret var delvis skymt. 

Sent på eftermiddagen åkte vi alltså till hotellet i Årjäng tillsammans med A o U i Hol och bowlade och åt en Fars Dagsmeny. Det var en ok trerätters med löksoppa, älgstek och friterade äppelringar med glass.  Jag bjöd gubben på detta eftersom det var Fars Dag. Han fick också två par strumpor, jaktstrumpor. Det måste liksom vara ett paket på morgonen, det har det alltid varit.

Spring Väst var det...

som vi var inbokade på igår kväll. Spring Väst är ju en ideéll sammanslutning med en genialisk idé. Jag har skrivit om det på bloggen förut. Man samlas och går eller springer vilket man vill så där en halv till en mil, gammal och ung. Barnen har en kort sträcka. Alla får ett slags handikapp och tävlar därmed med sig själv i första hand. Men man är tillsammans och har trevligt. Alla får pris varje gång. Dessutom går man på olika ställen varje gång och lär känna bygden på det sättet.

Man betalar en blygsam medlemsavgift varje år och för pengen blir man sedan bjuden på en trerätters! I år var det på Travmuseet och vi måste ha varit mellan 50 och 100 personer. Det var mycket med tanke på att det samtidigt var 60-årskalas på Tjolitta för R på Hästöna, driftig asfaltföretagare med många vänner och en stor bekantskapskrets.

På lördag har Spring Väst fest på Tjolitta också med landgång och musik.

Ville bara säga ett stort TACK till Er som jobbar med Spring Väst  oförtrutet år efter år för att många människor ska ha trevligt och inspireras till att röra på sig och bedriva friskvård.

I kväll ska vi fira Fars Dag på hotellet. Jag bjuder gubben på mat och bowling och det blir tillsammans med U och A i Hol och vi startar vid 17.00.

GRATTIS NILS PÅ LIANE I MORGON SÖNDAG!

Jag säger grattis och tack för senast på en gång, för vi var hos Rolands farbror Nils och firade honom igår redan, fast han fyller i morgon på söndag.

Det känns fantastiskt att få vara med och fira en 90-åring som är så vital och pigg. Vi hade en trevlig kväll med många glada skratt! Hos Nils och de närmaste släktingarna finns en minnesskatt av händelser och människor genom åtskilliga decennier. Och vi fick oss till livs ytterligare några nya berättelser från för länge sedan om när Nils och hans bröder körde i skogen. De fick börja jobba tidigt för att försörja mor och syskon, då deras far gick bort i rätt unga år,  ja egentligen var de med dagens mått mätt bara barn när de fick börja att göra  långa och hårda dagsverken.

Det blev en hel del jordbruksarbete också förstås under brukningssäsongen och alltid mjölkkor i ladugården. Trav och hästar var det stora intresset. Det delades av alla syskonen och av hela släkten (nästan!) Nils bor som jag skrev tidigare här på gården i en av de två lägenheterna i det stora huset. Rolands mamma bor i den andra.

Historierna pendlade mellan många olika episoder och människor på den här festen, en hel del av dem från långt tillbaka i tiden då människor här på den värmländska landsbygden levde under helt andra förhållanden än idag. Framför allt var bygden kanske mer levande och befolkad då. Det producerades både jordbruksvaror och annat,  men många levde en ekonomiskt rätt knaper tillvaro.

Och vi mindes Nils fru Anna också förstås. Hon gick bort för ett antal år sedan men det går inte en vecka utan att vi har anledning att prata om henne fortfarande och minnas vad hon sa och vad hon gjorde. Det är fascinerande att en person som varit avliden så länge ändå hela tiden på något sätt är närvarande och sprider glädje bland de levande.

Vi som firade var svägerskorna M och D, jag och Roland, Nils dotter I med man J, barnbarn A-L, brorson G med fru L, deras barn J och A-C och A-Cs  dotter N, brorsdotter I-L med man G.









Blommorna som gossarna här i huset skickade med blommogram på morgonen. De var väldigt fina.


Fåtöljen och lampan var också presenter. Hon som sitter i är brorsbarnbarnsbarn. Hon som blickar ner strängt från porträttet på väggen är en anmoder, Rolands farmor om jag inte ser fel. Alltså den här flickans farfars farmor. :-)














Jag tog kort på alla blommor jag såg men jag kan ha missat någon. Det betyder inte att den i så fall var mindre vacker utan bara att jag inte såg den



Nils visar också collaget som han fick när han fyllde 60 år 1978. Det har han kvar.
Vi passade TVn under tiden för att se när Postkodlotteriet gratulerade J, Nils brorsbarnbarns man, en av vinnarna den här omgången. Det var ju ett antal från Årjäng som vann förstås.

Nu ska jag ta itu med att skära lite älgkött. Det gäller att passa på medan gubben är ute och jagar hare.


Agenda

I morgon fredag ska vi fira Rolands farbror Nils som fyller 90 år den 9:e november. Han är fantastiskt pigg och alert och går nästan varje dag med stavar ner till vägen, det är ett par kilometer fram och tillbaka.

Humöret är det heller inget fel på minsann, det är glimten i ögat och ofta skämtsamma kommentarer. När sönerna är hemma så vill de alltid gå till Nils och prata bort en stund. Han bor här på Liane i Rolands föräldrahem. Där finns två lägenheter i huset på gården och Rolands mamma bor i den andra.

På lördag så tror jag vi har anmält oss till något evenemang på hotellet eller om det var på Travmuseet. Hmm jag vet inte vad det var heller förresten. Får forska i det i morgon !  

Det ser ut att bli dåligt väder under helgen, men gubben säger att det blir bra rådjursjakt då. Den som lever får se. Ska i alla fall försöka göra lite mer åt vinterdekorationerna ute. Har köpt en del ljung och sånt.

Idag torsdag har det varit en hektisk dag på jobbet, men en bra dag. Jag är verkligen glad åt att gå till jobbet med eleverna varje dag! Det är ett privilegium att ha ett sånt jobb och jag har en känsla av att inte så många människor har det det så. På kvällen tänker jag ofta på  att det ska bli roligt att komma till skolan dagen därpå och träffa barnen och även de närmaste medarbetarna.


Min mor besöker jag numera en liten stund varje dag, åtminstone alla dagar jag kan. Bra att hon bor i Svensbyn så jag kan titta in på hemvägen från jobbet. Sen blir det friskvårdstimmesmotion minst en timme varje veckan och oftast en rejäl utevistelse en gång till förutom helgernas skogsliv.

Ja, ungefär så ser vardagen ut här på Liane för mig just nu och jag gillar det.


Travrike kallas...

området här i Värmland, Dalsland och över norska gränsen med travbanor. Jag vet inte alla men gissar på Mysen (i Norge) , Årjäng, Åmål, Karlstad och Arvika. Trav är stort här och om jag minns rätt så finns 1100 hästar enbart  i Årjäng. Det innebär i så fall att var tionde invånare i kommunen är en häst, eller hur man nu vill räkna. Framför allt så finns i de här trakterna mycket kallblodstrav, fast kallbloden är utrotningshotade pga en alldeles för smal avelsbas. Rasen är gemensam för Sverige och Norge och finns bara här så det går inte att importera eller så.

Man har något slags samarbete sinsemellan när man fördelar travdagar antar jag. Nästa  år firar man jubileum och det ska bli en Travrikevecka till sommaren med trav på de olika banorna under en vecka. Dessutom hoppas man på en del andra evenemang samtidigt så att det dras mer folk hit då under den tiden.

Idéer kan vara tema med områdestypisk mat med älgkött, svamp och lingon och så. (Mitt förslag om gratis slakt på skruttiga travhästar och en hästköttmeny anammades inte alltså :-).  ) Det kan också vara friluftsaktiviteter för barn inom ramen för något som heter barn i Grenseland, Stubbefolket, boendepaketerbjudanden av olika slag och annat. Förslag och idéer mottages tacksammeligen av Travrike och resp. travbana.

Det blir i alla fall en vecka  nästa sommar i samband med dubbeltravet (stortravet) i Årjäng om jag minns rätt nu.

För att diskutera detta samlades kommunfolk och travfolk från Årjäng och Mysen i Marker kommun  igår kväll för information och idéutbyte.  För att få lite roligt för sig själva och travpubliken så ordnades en landskamp med ponnylopp och kuskarna var alltså kommunpolitiker från Årjängs o Marker kommun.  Årjäng vann fast ettan var en norrman, jag fattar inte hur.


Så här ser gubben ut när han kör ponny. Han är väldigt stolt över tömfattningen och han brukar med bestämdhet hävda att det är synd att den ende i hans släkt som har "tömmelag" inte är intresserad av trav   :-))

Han är övertygad om att han snuvades på en självklar seger pga sabotage; någon hade släppt ut luften ur däcken.  (Hmm ..jag undrar dock om sulkyn möjligtvis var pumpad för någon så där 80 kilo lättare!).

Sen menade han också att ponnyn var för fet (???? ) Jag undrar vad ponnyn tyckte om fetmafördelningen på ekipaget!

Han muttrade något om norska favörer i spårlottningen bakom startbilen också. Himla dålig förlorare är den här gubben alltså!!

Vi hade svårt att se dem i dimman (kanske tur!). Det var rejält tjockt i luften (också!) och det lär vara lite typiskt för just Mysen.



Kommunalråden i de båda kommunerna var också¨med och kämpade i ponnytravet. Katarina Johannesson (t.h.) ledde länge men fick en galopp. Till vänster syns Stein -Erik  Lauvås kommunalråd i Marker. Här diskuteras kanske revanschmatchen som ska gå av stapeln nästa år i Årjäng.  Vi hade i alla fall väldigt trevligt i en god stämning med norskt gemyt.


Vargskit i Sandtegen!


Under älgjakt hittades vargskit i Sandtegen. Det finns alltså, eller har åtminstone funnits, varg i området. Om det är en ensam vandrare, en ensam stationär eller flera vet man inte.

Rådjursjakt igår...










I går söndag eftermiddag jagade vi rådjur med taxen Oskar. Jag gick direkt på get och två killingar bakom ett berg i sönnare Lihaget. Det blev upptag och gick ett varv i haget tills geten fått lite avstånd till taxen, hon är ju mycket snabbare än hunden förstås.  Sedan ställde hon undan killingarna någonstans och tog med sig taxen på en rundtur under någon timme så där. Jag skulle vilja veta hur hon bär sig åt för att få killingarna att förstå att de ska stå stilla på en undanskymd plats istället för att följa henne som de annars alltid gör. Gubben tror att det är något ljud som hon gör och att killingarna lär sig det redan från början. Hon kan ju lägga dem i någon slåttervall när de är små och lämna dem en stund i tron att det är en säker plats, vilket det tyvärr inte är i juni.

Oskar jagade riktigt bra och vi var nöjda med honom. Han var inte ens trött. Men vi fick ändå avsluta eftersom eftermiddagen led mot sitt slut.  En otroligt vacker dag var det i alla fall o vi njöt av att vara ute.

Det här ¨var en sån här favoritdag för min del; gubben jagade hare på morgonen och förmiddagen vilken betyder att jag får pyssla med tvätt, tidningsläsning på nätet, blogg, ringa modren och lite småplock i lugn och stilla frid. Min arbetsvecka innehåller så mycket liv och rörelse att jag behöver tystnaden som motvikt. Sedan rådjursjakt med taxen på eftermiddagen, följt av matlagning och eventuellt sällskapsliv.

Fågeln på bilden där uppe var framför mig en lång stund, men jag orkade inte se vilken sort det var.

God mat i Snarkil!


I lördags kväll hann vi hem till god mat i Snarkil med goda vänner! Och det var vackert också! Här var laxen med röra och rom och sallad och bröd. Sen åt vi en maträtt med ungsbakade äpplehalvor med råa lingon och geleöverdrag. Helt suveränt gott. Jag måste pröva det!

Moderna museet i Stockholm är vackert när solen skiner.











Omgivningarna är vackra i solsken som när jag var där i lördags. Jag visste inte vilka utställningar som var på gång men åkte dit ändå på vinst och förlust kl 10.00 för att kunna hänga på låset när man öppnade.

Och jag blev glatt överraskad: Utställningen i källaren om konstens utveckling i Los Angeles i mitten av 1900-talet var smått fantastiskt. De var helt suveränt med bilder, video och ljud. Där fanns också ett fantastiskt helt vitt rum som var som en molnsky och man kunde gå in i den. En enkel aluminiumcirkel en bit från väggen belyst från olika håll var också en märklig skapelse som gav intryck av att sväva fritt i luften en bit från väggen. Skuggspelet med ribborna i taket belysta från olika håll mot vit vägg var något jag studerade länge. Om vi bygger något mer hus någon gång så kommer ett sånt skuggspel att bli en dekoration på en vägg. Det var helt enormt effektfullt och enkelt.  Utsällningen är både en bra utställning och en presentation av tiden. Lars Nittves presentation av utställningen på en video är också något man bör ta sig tid att se och höra. Jag gjorde det och det var bra. Hade gärna köpt den men den fanns inte att köpa. Köpte i alla fall utställningskatalogen.

Sen var de en kick i magen att gå in på Arkitektmuseum och se en stor utställning av Gaudis bygge av Familjekyrkan i Barcelona. Det var historik och förklaringar till olika arkitektoniska lösningar och ett försök att beskriva hans tankegångar. Kyrkan beräknas till en del i alla fall vara färdig 2010 och jag lovar den liknar inget annat kyrkbygge i världen! Det är fantastiskt! Jag som annars inte reser någonstans måste nog ändå se den då.


Bådsa utställningarna rekommenderas, ja till och med anbefalles å det varmaste för alla som kan komma och se dem.
Resten på Moderna valde jag bort av tidsbrist.


"Lura -ögat - utställningen" på Nationalmuseum var absolut sevärd, men kanske inte så överraskande som det man visade på Moderna. En hel del av bilderna här hade jag sett förut och jag tyckte kanske inte att de lurade ögat så jättemycket. Men sevärd.


Valdemarsudde var oerhört vackert den här dagen och det var fullt av folk överallt, man såg Lerinutställningen och promenerade i de vackra omgivningarna. Bilden är tagen genom ett av fönstren.-

Lars Lerinutställningen var som sagt stor, ett 80-tal bilder tror jag. En del kände jag igen från hans eget museum i Laxholmen här i Värmland, Munkfors, men mycket var nytt för mig. Han har ett svart ljus i sina bilder och den här utställningen tror jag presenterar den här älskade värmländske konstnären för en bredare publik. En av damerna som jobbade där trodde att det var så och hon berättade att även hela Värmland tydligen var på fötter och åkte dit för att se.

Jag var rädd att rummen på Valdemarsudde skulle var för små och inte göra hans bilder rättvisa. Men tavlorna på översta våningen med lite mer luft och ett vackert ljus var perfekt.! Han är en akvarellens mästare oavsett om han målar från Värmland, Indien eller Lofoten. Nu är han på väg att resa en längre tid till Sydamerika med sin nye vän om jag inte miss fel och då får vi säkert målningar därifrån.

Jag tyckte att jag såg en man bland publiken som var han men jag vågar inte säga säkert. Kan han ha smugit omkring bland åskådarna på sin egen utställning? Fast varför inte, utställningen är rätt ny och han berättade i torsdags om sin konst på museet?


Marken var så fin med lite frost och löv!

Stureplan - en arena för korporativistisk kändisskapsproduktion?


Han var inne på det korporativistiska Ingvar Kamprad i TV-intervjun härdomdagen. (Jag bara måste tycka om honom f.ö. fast inte pga av det!). När det var tal om nazismen så hänvisade han till att han trott på den korporativistiska tanken i en vid bemärkelse, som en djup intressegemenskap. De som sysslade med en viss typ av produktion höll ihop och hjälpte varandra och hela produktionskedjan var en sammanhållen gemenskap ( i motsats till klassamhället där man fokuserar på motsättningarna mellan olika nivåer inom samhällskroppen, corpus, för att uttrycka det hela förenklat) . Och man behövde fora för sina gemensamma intressen. Ja, ungefär så uppfattade jag honom.

Vi är vana att tänka att kändisskap är något fult och något plastiskt och något pseudo. Det förefaller vara en delvis sluten värld med enbart yta, inget innehåll. Fast jag måste tänka lite till när jag nu varit i den här världen på besök några gånger och bekantat mig. Och till min egen stora förvåning finner att den här världen verkar vara befolkad av människor, inte av den stora ondskan personifierad som man lätt kan förledas att tänka fördomsfullt utifrån bilden i media.

Visst finns det egennytta här, liksom fördomar, droger, maktlystnad och diskriminering av olika slag. Det finns människor som inte lever laglydigt. Men förmodligen inte mer här än inom  andra samhällsområden. De flesta är bara nöjda med att ha trevligt tillsammans och träffa andra som vill leva / lever i den här gemenskapen av kändisskap och inneliv.  Man har något gemensamt som skiljer ut från alla andra.

Om man nu ser krasst på saker och ting så kan man fundera över vad kändisskap är och vad det betyder. Visst finns det i kändisvärlden människor som uträttat något och fortfarande uträttar något inom idrott, journalistik, författande, skådespeleri, sång, musik, reklam, modellande, film, företagande, skådespelande, restaurangägande osv. Och visst är yrkesarbetet en kärna i deras värv, men det går ändå inte att bortse från att själva kändisskapet ofta är en förutsättning för  mer rejäla inkomster och framgångar.  Kändisskapet har fått ett egenvärde som står på egna ben och det går att bli framgångsrik på enbart kändisskap. Detta är något nytt i vår tid, något som inte var möjligt förr. Kändisskapet kan vara litet,, dvs i en begränsad men viktig krets, eller stort inför många.

Det är som att ett antal människor befinner sig på en arena och genomför sitt liv på i en offentlig show och många av oss vanliga dödliga är beredda att betala för att läsa om dem eller se dem eller vara i deras närhet. Ett slags vardagslivets dokusåpa inför öppen ridå. Och det kräver både aktörer och åskådare för att fungera. De flesta av oss är alltså mer eller mindre medverkande, antingen står vi på scenen och agerar eller är nyfikna och bidrar genom att se på / läsa om / se på film.
 
Om kändisskapet vårdas professionellt så är det i sig en grund för en karriär som sedan kan gå vilken väg som helst. Det duger idag som en språngbräda mot vidare äventyr och om detta kan man tycka vad man vill, men det är ett faktum.  Det kan dessutom hända att det krävs ett visst mått av professionalitet för att vårda sitt kändisskap så att det blir framgångsrikt; vårda sitt yttre, sin klädsel, sitt kontaktnät, sitt språk, sina attityder, sina åsikter, dramatisera sitt vardagsliv, osv.  Och jag är övertygad om att det är djupt fördomsfullt att tro att alla som är kändisar är korkade, lika dumt som att tro att alla blonda frissor är ytliga bimbotyper för att dra en parallell till en diskussion alldeles nyss på min blogg och Maries.

Själva kändisskapet behöver ha kontaktpunkter och jag upplever begreppet Stureplan som en av dem. Det är som en basnivå där kreti och pleti har tillträde, sen har vi hela vägen i hierarkin i vertikal riktning med en stor intressegemenskap ( det korporativistiska) . Sen finns det förstås inom  den här arenan mer stängda företeelser; fester, vipkortsrum / vipkortsevenemang, gå-förbi-kön-knep osv.  (Jfr formella medlemskap, kvalificeringar osv i andra korporativistiska sammanhang)

Om man väljer att se det hela utifrån en klassiskt korporativistisk arena så är det som det gamla skråväsendets lärlingsnivå, gesällnivå och mästarnivå. Man höll ihop och hjälpte fram varandra samtidigt som man stängde ute dem som inte passade in eller fick plats och det fanns en klar rangordning att klättra i. Olika typer av intressegemenskaper finns överallt i samhället idag, mer eller mindre formaliserade och de har alla vissa drag gemensamma med begreppet Stureplan. Det kan vara Rotary, småstadens frikyrkoförsamling, Nordmarkens Stövargille, föreningen Mensa - respektive FUB. Man vill hålla ihop och träffas för att odla kontakter och gemenskap utifrån de egna behoven och eventuellt bli kända på ett sätt som gynnar den egna verksamheten.

Bilden ovan är från vårt besök på Vassa Eggen. Detär en restaurang på Stureplan, mitt emot Sturehof.




Här var Stockholmssonens kompis Mats DJ för kvällen. Han var också med här på Liane på Hemingwayhelg för ett tag sedan under marknaden och han var här och firade sonen när han fyllde 30 för några år sedan.  Han hade bett att Roland skulle ta med sin hatt så han kunde få posera i den.


Stockholmssonen berättar för Petra till höger och någon mer om sitt lägenhetsköp (Han har också lånat fars hatt!)


Petra var också med här på Liane och firade sonens 30-årsdag för några år sedan. Hon och mannen Johan och barnet bodde här hos oss i källaren då. (Fast det här är inte Johan, han står längre till vänster, ur kameravinkeln)


Stockholmssonen känner sig hemma här och pratar med många.


Här är fler som gick med på att finnas med på bloggen. Alla ställer upp på det här, ingen är rädd att bli utsatt för internetrisker. En trevlig man här med skägg frestades jag att ge mig in i en diskussion om familjevärderingar (mina är från stenåldern!)och det var ju fånigt av mig förstås. Man ska inte hålla på med sånt med människor som man känner flyktigt och framför allt ska mammor ligga lågt och uppföra sig. Ska inte hända igen, jag lovar!



Vi kan inte riktigt fatta att LA-sonen är hemma igen i Sverige, vi har så¨mycket att ta igen.


Taket här på Vassa eggen är snyggt.


Vi hade en trevlig kväll här och det var flera kära återseenden med sonens vänner, vilka  vi fått följa de senaste åren och som vi träffat både här och hemma på Liane flera gånger. För varje gång har det blivit lite stabilare förhållanden, nya giftermål, fler barn, nya jobb, osv. Dagen efter, lördag, var det svensexa för en i gänget exempelvis. Det stadgar sig här och där. 

Vi gamlingar orkade inte med musiken så länge så vi drog oss hemöver mot Sergel Plaza hotell efter en händelserik dag. I nästa inlägg ska jag beskriva museebesöken i huvudstaden. Kan bara säga att jag var begeistrad över dem och gärna hade stannat en dag till för att se en gång till.

...men vi var på Sturehof


...en restaurang vid Stureplan. Den är en klassiker enligt Stockholmssonen. De har visst mest beställningar av alla restauranger i Sverige och är jättestora. Vi såg inte hela restaurangen där vi satt, det var ett jättekök (ovanlig i branschen idag..) , flera rum och man hade nyss haft en kock Mannerström där som lagat mat åt gästerna.


Lamporna i taket hade en ovanlig design...


Sönerna hänger av sig kläderna bredvid baren...


Gubben beställer sån där biff Rydberg och jag fisk förstås.


Här är den; sjötunga med hummer

Fredag kväll var vi inte på Spy bar..


men vi fick veta att Crampa (Jonas Cramby?) på Café har designat skylten. Han är duktig på allehanda kreativt bild- och skriftspråk.

LA-sonen och gubben köpte TV


Här har de precis anlänt från en jätteelektronikaffär i Kungens kurva (Mediamarket?) med den nyinköpta TVn. Han bor numera på Bengt Ekenhjelmsgatan på Söder och nu ska den kånkas opp. Han ska inte ha den för att titta på TV utan för dvd och tv-spel och sånt (?).


Gitarrer och någon bas var de med från LA och alla hade överlevt resan hem. Den här Gibson är bäst.


Stockholm är så vackert!


Måste bara få säga det;
- Stockholm är såååå vackert när solen lyser, himlen är klarblå och det är höstigt frost.



Bakom oss här har vi ungefär Fridhemsplan och framför oss har vi St Eriksplan.


Slottet passerade vi, men det ser lite skabbigt ut, ungefär som om man inte kunnat bestämma sig för vilken färg det ska ha utan man har kluddat lite olika här och där för att testa. Jag tycker i alla fall att hela borde vara ljust, lite åt gult till och samma på hela så man ser att det är ett slott och inte ett kvarter vilket som helst. Glömmer aldrig att jag var här på studiebesök med min skola 1964 och jag aldrig fattade att jag varit i slottet eftersom det inte alls såg ut som ett slott! :-) Det liknade ju alla andra byggnader runt omkring.

Inläggen skockar sig...

här på bloggen och jag hinner inte med att publicera dem. I tankemässig kö ligger naturligtvis att berätta om fantastiska utställningar på Moderna och på Valdemarsudde, om "Stureplan som kändisskapsproduktionens korporativistiska arena", om den goda maten på Sturehof i fredags och i Snarkil igår kväll, vargskiten från Sandtegen och sist men inte minst om dagens roliga rådjursjakt.

Jag ska fixa till inläggen bara jag lyckats få i en tvättmaskin, lagat lite mat, gett taxen mat, ringt till modren, packat upp väskan från Stockholmsbesöket... osv

Halloween i humoristiskt stilleben...

Ville vara sprida ett lite humoristiskt stilleben över Halloween och helgens eventuella konsekvenser! :-). Det finns hos Anne.

Jag återkommer med mer om vårt besök i Stockholm när jag fått fram bilderna.

Uppdaterat: Himla irriterande för övrigt att det står en nolla på ett antal inlägg här nere trots att det finns flera kommentarer!

Fredag kväll...

... och vi har inte alls varit på '''Tranan" som vi trodde utan på Sturehof vid Stureplan med sönerna. Jag åt en smarrig fisk med sjötunga. Sedan gick vi till "Den vassa eggen" ett ställe med dj-musik och sånt. Han som spelar musik där är Mats, en av sönernas goda vänner. Där dök ett antal av goda vänner upp; Johan + Petra, Peter, Daniel osv. Det var roligt att träffa dem igen.

Fast det var hög musik och nu har vi dragit oss tillbaka till hotellet. I morgon lördag ska jag hänga på låset kl 10.000 på Moderna museet, sedan 11.00 på Nationalmuseum och sedan Valdemarsudde och eventuellet Liljevalchs. Vi får se. Medan jag ränner på museer så lastar gubben av lådor hos sonen som just flyttat hit.

V i gratulerar också sonen till den för dagen inköpta lägenheten på Holländargatan. Den blev hans efter en del krångel och kontraktet är skrivet och klart. Så småningom ska han tillträda, men inte nu.  Skönt att det äntligen är färdigt nu igen med budgivning. Mäklaren sa att det är i stort sett bara såna här lägenheter som det är efterfrågan på nu; bra läge och toppskick.


Grattis också till Åsa, kollegan som fick en dotter igår vid 5-tiden!