Viltstekrecept Diethers

Det här åt vi ikväll, stek efter ett recept som passar allt vilt. Vi gör det på vildsvinsskinka, rådjurslår, älgstek och hjort. Det funkar. Jag har det ´på andra ställen på bloggen men nu har det sjunkit undan så långt ner att jag skriver om det så det finns tillgängligt när jag behöver det.
 
Bryn köttet ordentligt runt om i olivolja
 
Tillsätt 4-5 gula lökar, halv fl rödvin, en burk kokosmjölk, 3 dl buljong (gärna hemkokt, vi hade älg), svamp i små bitar, hackad färsk ingefära, färsk rosmarin hackad, 15 krossade kryddpepparkorn, salt, peppar, paprikakrydda,
 
150 grader i ugn 3-4 timmar under lock, ös någon gång / vänd. Om såsen är för tunn riv i rå  potatis 1-3 st.
 
Låt de sönderkokta grönsakerna och kryddorna vara kvar i såsen.
 
Servera brysselkål med riven muskot, eller vanlig vitkål. Går också med broccoli. Ja, och så potatis förstås. I kväll hade vi oskalade tunnskaliga Amadinepotatisar. Dem steker vi hela imorgon till kvällsmat.
 
Trevlig kväll hade vi med goda vänner, tiden bara rann iväg. Skönt att ha dem!

Lilla Lovis-barnbarn är bättre!

Hon fick pencillin och mer smärtstillande så hon kunde äta och fylla på vätskeförrådet. Det blev bara 5 timmar på akuten + en natt och en dag på sjukhus. Nu är lilla pluttan bättre och jag kunde "prata " med henne i telefon igår. Då hojtade hon glatt.
 

Katarina av Amerika! Nyskriven musikal!

I går kväll äntligen fick vi uppleva den här nyskrivna musikalen. Så många har sett den nu här i Årjäng och folk har strömmat till föreställningarna inte av solidaritet utan för att den är himla bra! Det är alltid en risk att se nåt som är hyllat i förväg, man kan bli besviken. Men detta var bättre än jag föreställt mig!!
https://www.facebook.com/pages/Musikalen-Katarina-av-Amerika/620268284753213
http://katarinaavamerika.blogspot.se/
 
Här under är Sölve Aronsson i samspråk med Roland i pausen. (Då bjöds på snittar och fika av Silleruds hembygdsförening - gott!) Sölve har skrivit musik, sång och gjort manus. Musikalen är gjord utifrån en gemensam släktings emigration till Amerika 1914. Hon hette Sofia tror jag, var Rolands farfars farmors syster om jag räknat rätt.  Rolands farfars farmor var alltså mamma till Alfred på Döverud. Sofia  reste tillsammans med en väninna Katarina från Gillberga. Katarina skapade ett modehus som kallades  "My fashion" i Amerika tror jag, blev rik och välkänd.
Här är den riktiga båten som Sofia och Katarina åkte med. Den hette  United States på riktigt men heter i musikalen Emmerdinia.
Så här kanske kläderna såg ut som Katarina skapade. Många unga flickor emigrerade mot ett bättre liv.
Föreställningen har getts för fulla hus ett par gånger förut och helgens tre föreställningar är också utsålda.
 Aldrig någonsin har ett evenemang i Årjäng setts av så många.
Det är verkligen en upplevelse att se "Katarina av Amerika" Det  är 29 olika skådespelare på scenen, men tillsammans lyckas de skapa en organism som  skickar ut en gemensam enhet av  energi och glädje rakt ut till publiken. Det är en total närvaro som går fram hela vägen till och med längst bak där vi satt. Fantastiskt att åstadkomma detta med deltagare endast härifrån, i princip inga professionella skådespelare. Musik, sång och koreografi sitter som gjutet och inlevelsen störs ingenstans av okoncentration. Deltagarna på scen är förstås att tacka för det, men också regissören, koreografen Malin Axelsson, som jag tror kommer från Säffleoperan. Hon är proffs på sitt område. Även ljussättning måste rimligen ha varit professionellt gjord.
Och barnens agerande är klockrent. De ger hundra hela tiden, missar inga danssteg, inga sånger. Jag gjorde under föreställningens gång ibland tankeexperimentet att barnen inte hade varit med. Men då skulle mycket gå förlorat. De är så viktiga för helheten, sjunger och agerar suveränt.
Här i centrum är en som bara älskar det här, den falske pastor Hollzius som spelas av lanthandlaren Rickard från Ica Sillerud.
 
När Saga dör så är hennes "mammas" sorg (kollega Carolins!) så autentisk och gripande att tårar trillar nerför mina kinder.  Hennes sång efter den här scenen; "Min Saga och själ" är så fin och jag tror hela publiken satt alldeles dryp stilla och andäktig när Carolin sjöng den. Den och Emmerdinia och de sista tre är ju såna texter och melodier som fastnar i huvudet efteråt. Man vill genast efter föreställningen gå fram och köpa cd;n, gå hem och spela om och om igen. Men den finns tyvärr inte, inte än i alla fall. Fast om vi tjatar så kanske det kan bli en. Sen så är ju musikalen slut när Sofia och Katarina anländer till Amerika, fast de måste ju ha haft ett spännande liv i det nya landet också. Undrar om Sölve kan frestas att börja plita på en fortsättning av den här storyn?
Musiken var förstås jättebra. Jag tog bild på hela orkestern men den blev suddig. Inte så lätt att fotografera från längst bak. Här syns i alla fall Peter och Dan som vi pratade med efteråt.
I foajén fanns intressant info om emigrationen. Lustigt nog finns släktingar till Sofia som emigrerade, Rolands och Sölves i Seattle, där son Mattias bor. En av dem heter Anne Walsh och henne har Sölve träffat och vi haft mailkontakt med. Hoppas att hon och Mattias kan få möjlighet att träffas där också.
 

Katarina av Amerika ...

... musikalen, såg vi alltså i kväll fredag. Eller såg är nog fel uttryck; upplevde är bättre för det var verkligen en upplevelse. Men jag återkommer till den i morgon när det finns mer tid att reflektera.

Nytt renoveringsobjekt på gång!

Nyligen avklarat, vårt eget badrumsgolv och fönsterbyte övervåning på Liane. Nu blir det nytt golv och nya väggar i duschen i ett annat hus. Det börjar bli slitet. Under helgen får jag fundera på färger och material.
 

Agenda

Ikväll ska vi alltså äntligen se nyskrivna musikalen "Katarina av Amerika" här i Årjäng. Musikalen har som sagt gjort succe. Man har haft föreställningar förut och gör tre nu under helgen, alla slutsålda!  Det är Rolands tremänning (blir det väl) Sölve Aronsson som har skrivit den och den handlar delvis om en gemensam släktings emigration  till Amerika. 
 
Imorgon har vi goda vänner hemma på äting på kvällen.
 
Mellan varven blir det säkert jakt.
 
Och så kommer vi att kolla hur det går med febriga lilla Lovis i Umeå. Nu är hon hemma i alla fall. 
 

Liten äppellåda ...

... blev det i förbifarten igår på Lantmännen, för att samla grejer som tenderar att flyta omkring  på köksbänken! Den funkar bra. De här lådorna finns i flera storlekar.
 

Veterinärbesked angående Hej!

Alla värden var bra (vet ej vilka det var men njurvärden var i alla fall ok) utom levern. Något som hade med enzym att göra hade värdet 1.72 och övre gränsvärde är 1. 2.  För högt alltså men inte katastrofalt högt. Det kan enligt veterinären tyda på att hunden fått i sig något olämpligt, något giftigt typ råttgift eller glykol. Det ska vara självläkande och han har gått opp 2 kilo sedan han var som tunnast för ett par veckor sedan.  Om han varit äldre kunde det ha varit en levertumör. Jag antar att det får bli något slags röntgen / ultraljud så småningom om detta inte bättrar sig, och / eller biopsi.
 
Men aptiten är skral. Hundfoder äter han inte alls, inte av något slag. Vi har testat allt vi hittat på marknaden.  I kväll åt han en bra bit falukorv, två tredjedels ring (!), ett par portioner ris  och en tallrik filmjölk allt serverat i små portioner åt gången i porslinstallrik (!). Men det han inte åt som vi fjäskade med innan var hackkorv, fiskbullar, blodpudding. Det här är påfrestande. För han kan äta något ett par dagar och sen är det bom stopp. Då gäller det att hitta något nytt som kan gå ner. På morgonen äter han inte alls, men vissa födoämnen på kvällen med en del fjäsk. Om väglaget tillåter kommer Roland att jaga med honom i morgon. Han är ju pigg och glad hund hela tiden och verkar inte alls sjuk när man ser honom. Och han har inte förändrat sitt beteende.

Om läsförståelse!

Läsförståelse är viktig, både i skolan och i livet.
http://www.svt.se/nyheter/sverige/lasande-barn-kan-ha-svart-att-forsta-texter
 
Att förstå det man läser är inte samma sak som att förstå det man hör sägas / berättas. Det skrivna språket har en annan grammatik, en annan uppbyggnad och det kräver träning för att förstå. Här ovan finns en artikel om vikten av att arbeta med läsförståelse i skolan. Nu är läsförståelsen inte enbart ett skolproblem. Grunden till läsförståelse läggs när föräldrar och förskola läser för de mindre  barnen. Tyvärr vet vi att föräldrar läser mycket mindre för barn idag än för några år sedan. Bra förskolor försöker kompensera för det. Men stora insatser borde göras för att få föräldrar att förstå att deras läsande  för familjens små  barnen ger barnen en rejäl  skjuts i skolarbetet några år senare. De barn som blivit mycket lästa för behärskar redan det skrivna språket när de kommer till skolan. De andra måste kämpa med att både lära sig det skrivna språkets karaktär och lära sig läsa samtidigt. Det blir mödosamt.
 
Sen är det viktigt att också vara en tekniskt duktig läsare, alltså att avkoda bra, läsa med flyt, annars faller läsförståelsen direkt. Att tekniskt duktiga läsare har svårt att förstå det lästa som beskrivs i artikeln är ändå undantag. Det vanliga dilemmat är att barn har svårt med avkodning och därmed svårt med läsförståelse. Så avkodningen måste ´skolan  jobba träget och tålmodigt med från början och ge direkt stöd till de elever som behöver det. Inte tro att allt löser sig om man enbart jobbar med läsförståelse.
 
Läsförståelsen kan man jobba med i skolan (och på förskolan)  med en metod som kallas "En läsande klass". Många lärare använder den på min skola och den är kanonbra. Den ger en struktur för läsförståelse som är bra att ha med sig. Den vidgar ordförrådet / ordförståelsen och har visat mycket goda resultat även på barn som inte har svenska som hemspråk.

"Katarina av Amerika" ...

... är succémusikalen här i Årjäng. Det sänds från den på TV kvart över sju, genrep inför extraföreställningarna under helgen. Vi ska se den i morgon. Undrar om inte hotellet hade supé innan?
 
Vi har fått ett veterinärbesked om dunkern Hej. Jag återkommer till det senare.

Rådjursjakt med lille Seffrin ...

 
... blev det idag igen! Han var inte speciellt tagen av den timslånga jakten igår då Rolf sköt ett rådjur för honom och han drev för fullt i bilen  hela vägen till dagens jaktområde. Han har en stark jaktlust och är otroligt vältränad, som ett enda muskelpaket nu. Första drevet ändade upp mellan vägen och sjön. Jag vill inte ha honom i någondera så jag kopplade honom och vi släppte om igen en bit därifrån. Han kom på färska rådjurspår, förmodligen en ensam bock, stora spår. Den jagade han på så där tre kvart. Vi ställde om oss två gånger  men lyckades inte stå på rätt ställe. Till slut måste vi koppla honom. Då hade han gett upp och var på väg tillbaka i eget spår. Det är bra beteende. Vi har haft taxar som har satt sig stilla bara i skogen när de gett upp, skällt och väntat på att bli hämtade av husse! ;-) Jaktlust är bra, drevsätt också, skallet är mycket bra växlar högt och lågt. Men nästa säsong får vi träna på inkallning och på sök. Han stannar ju och låter sig kopplas inom kort avstånd men att komma är inte populärt. Imorgon ska det visst bli kallt och då blir det inget mer jagat, Detta var sista veckan för Seffrin.
 Det syns inte hur brant detta är eller hur stort det är, men här klängde taxen sig ner i alla fall, begriper inte hur. En stor bäck med strid fors i lyckades han inte ta sig över, jag fick hjälpa honom genom att stå på en stock mitt i bäcken och ett ben på land och så slänga över honom. En fin dag har vi haft i alla fall. Livskvalitet!

Besked från veterinär på Hejs prover ...

... hoppas vi på att få idag. Idag har han inte ätit något alls hittills. Suck!!!!

"Minst 100 psykbryt före midsommar" ...

... heter en FB-sida som en man i Sunne har skapat. Och den har blivit en succé!  Massor av läsare och massor av anhängare har den omgående fått. Jag fnissar lite när jag läser om den, kan känna sympati för plötslig ilska över teknikgrejer som inte funkar, typ dator och framför allt telefoner inklusive telefonsupport som ibland är fullständigt knäckande. Och telefonförsäljare!  Och vargkramare! Och vädret som gör bara is!  Visst finns det mycket att få psykbryt på.  Gissar att sidan är en motreaktion på  en mängd ambitiösa facebooksidor med uppmaning till hundra nyttiga aktiviteter före midsommar.
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/varmlandsnytt/psykbrytsida-gor-succe
 

Överdrag till Ice bugs!

Just nu känns det som att det är med risk för livet som man går omkring utomhus. Det är värsta ishalkan överallt efter regnande + kallt. Ice bugsen är mitt säkraste skodon, väldubbade kängor, sköna att gå med, även långt. Men när man ska gå in i en butik eller så är det bra att inte gå med dubbarna i golvet. Av en slump fick jag se de här i en skoaffär; överdrag till Ice bugs - skor. De funkar jättebra. Man drar bara på dem över sulan och dubbarna inomhus. De sitter bra.
 

Snö ska det bli nu!

Det ska enligt väderrapporterna snöa av och till fram till måndag här hos oss! Sammanlagt ska det komma så där 30 mm, vilket översatt till snö borde vara ungefär lika många centimeter. Det låter inte så avskräckande men om det kommer lite nu och då så blir det ett himla snöröjande! Och det är definitivt slut på rådjursjakten för tax  Seffrin.

Lilla barnbarn Lovis har feber!

Stackars liten Lovis! Hög feber har hon! Hoppas det vänder fort!

Rådjur föll för Seffrin idag!

Roland hade med Seffrin till Snarkil idag och jagade med Rune och Rolf. Seffrin jagade helt godkänt någon timme väldigt ivrigt i tuff terräng, god kontakt med drevdjur. Till slut fick Rolf skjuta!  Roligt med tredje  rådjuret för lille Seffrin, bara nio månader gammal. Det har varit nära de senaste dagarnas jakt att det skulle bli nåt fällt för Seffrin, han har jagat bra men skytt har stått fel. Nu blev det en sista veckan, rådjursjakten varar bara januari månad ut. Så nu är det snart slut. Vi ser fram emot en spännande jaktsäsong nästa år igen med Seffrin. Han har en suverän jaktlust för att vara så ung, nu behövs bara lite rutin också så han lär sig att söka upp igen när han tappar spår eller rådjuren trixar med honom.

Dunkerstövare Hej till veterinär idag!

Nu får det bli av; Roland tar Hej till veterinär idag för provtagning. Hans aptit svajar betänkligt på ett sätt som vi inte tycker hör hemma hos en frisk hund. Och löptik i närheten  kan vi inte skylla på längre.  Vi är oroliga förstås att det ska vara nåt med njurarna. Taxen Oskar uppvisade samma symtom när han blev njursjuk och vi till slut  med mycken sorg tvingades ta bort honom.

Vägarna är ingen lek!!

Två decimeterdjupa spår hamnar bilen i och går som på räls. Det funkar bra tills man möter någon. Då gäller det att få bilen att hurtigt hoppa ur spåren så att två bilar får plats i bredd. Med fyrhjulsdrift och dubb  kan man lyckas, men min lilla Corolla protesterar vilt, far hit och dit ganska ystert. Det har varit något slags varannandagsväder, med omväxlande minus - plus, regn -snö, vilket har skapat det här väglaget. Och till helgen ska det bli 15 - 20 grader kallt! Säga vad man vill om vädret men det är i alla fall inte enformigt!

Vargjakten i Dalarna och Örebro

Läget just nu tisdag kväll är att 5 av 8 vargar fällts i Dalarna, 3 återstår av tilldelning på 8.
I Örebro län har 11 fällts,  återstår fortfarande en varg att fälla av 12 som fick fällas inklusive 1 varg med skabb.

Länsstyrelsen har varit i Årjäng idag ...

... o kollat på spår av varg. Man har varit i Fågelvik, Häljebyn i Sillerud och så i Ödebyn i Svanskog.

Vargjakten i Värmland är avlyst från och med idag tisdag!

Vargjakten i Värmland är avlyst, alla 24 vargarna på licensen är fällda. Ett fantastisk arbete är nerlagt av dem som genomfört jakten!  De förtjänar en eloge någonstans. Det har varit mödosamt, kallt och mycken väntan.
 
Ska bli spännande att kolla in utvärderingen av jakten, dels lärdomar rent jaktligt, dels hur man ska hantera det faktum att det fanns dubbelt så många vargar  som de officiella siffrorna visat i de jagade områdena. Beräkningsgrunderna måste göras om! Det går inte att fortsätta ha krav på att alla vargar som är  godkänt befintliga,  ska vara "bevisade" med så höga krav att man konstant missar en massa djur. Förmodligen måste man fortsätta ha strikta beviskrav på de vargar man  med säkerhet vet om, men det måste kompletteras med en schablonberäkning för det ungefärliga antal som man vet att man missar. Annars kommer besluten runt förvaltningen av den svenska vargstammen att bli helt fel.

Skogsarbete på andra sidan Östra Silen

Lediga dagar tenderar alltid att snabbt fyllas med något, så även idag. Gubben skulle skogsarbeta på andra sidan sjön och han önskade sig lunch mitt på dagen på ort och ställe.  Så taxen Seffrin o jag drog iväg med lunchkorgen och långkopplet. Först blev det en långpromenad med sjöutsikt.
Sen lunchade vi med vy över sjön. Vackert och mycket nyttigt solljus mitt på dagen!
 
Och så iväg igen efter matrast.
 
 

Vargjaktrapport 10.00 tisdag

Igår fälldes en varg i Värmland, södra delen tror jag,  alltså återstår 2 av de 24 på tilldelningen
 
Dalarna har fällt 4 av numera 8 på tilldelning ( man utökade från 7 till 8 eftersom det fanns fler vargar än man trott i ett revir som man ville tömma helt)
 
Örebro har fortfarande fällt 11 av 12 och har 1 kvar.

Ledig dag!

Ledig dag idag! Och den är totalt oplanerad. Ett helt oskrivet blad!
 
Skulle ha varit skönt att gå ut och gå  med taxen eller ta fram skidorna. Men med stritt regnande igår och minusgrader nu på morgonen ska gamla kärringar nog hålla sig inomhus och inte riskera att bryta ålderssköra lårbenshalsar. ;-)  Vi får se hur dagen utvecklar sig. Kanske en god bok eller något nyttigt hushållsarbete.
 
Nöjer mig med att tänka på Emil i Signebyns filosofiska uttryck om tidens gång när han ville ta det lugnt med dyngkörning och inte jäkta:
 
Det är inget det är så gott om som dagar
Det är en ny varje morgon
Och alla kommer de österifrån
 
Så sa Emil  fast på dialekt och då lät det väl ungefär så här.
 
Då är inge dä ä sô gôtt om som daer
Dä ä en ny  för hôr môran
Å alle kommer di östifrå

Grekerna slutade betala skatt inför valet!

Man tror inte att det är sant! Det kommer in 40 % mindre skatt än det borde under januari månad i Grekland. Inför förhoppningen om att få en regering som skulle fortsätta med en ekonomiskt ansvarslös politik så slutade grekerna helt enkelt att betala in skatt! Redan när landet avslöjades med havererade statsfinanser så krävdes en uppstramning av skattebetalningssystemet för att ge landet gigantiska lån. Men Grekland väljer att strunta i det. Och nu måste återigen omvärlden sponsra det här landet med mångmiljardbelopp för att fräcka politiker ska kunna köpa sig valsegrar med illusioner i valprogrammet.
http://www.di.se/artiklar/2015/1/26/grekerna-slutade-betala-skatt-infor-nyvalet/
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/gratislunchens-vanner-vann-i-grekland/
 

Gärna hotell men inte det här!!!

 

FBK är huvudsaken!

Barnbarn lille Bill har förstås en hel del kläder med Färjestads hockeyklubb på! Fast just efter badet så är det inte noga med kläder alls, helst utan! Men  mamma Carin  ska kolla på andra som däremot  är vackert påklädda,  backstage i Paris  klädvärld nu något dygn framåt för jobbet och gläder sig över tillfället. En högtid för den som är kläd- och modeintresserad. Och lille Bill får svassa runt i lakan ihop med sin pappa under tiden.
http://www.dior.com/couture/en_int/womens-fashion/haute-couture

Bedagade tulpaner ...

... är himla snygga tycker jag. Det är alltså inte av snålhet som jag sparar dem in i det längsta. Men nu har jag slängt de här, fick nya fina av gårdagens gäster!

Seffrin jagade rådjur idag ...

... så där tre kvart. Vi hittade ett spår i skogen och han fick nog se ett rådjur. Det blev jakt så där tre kvart i skogsterräng. Han klarar det fint, är inte så mycket snö inne i skogen. Två tillfällen när Roland kunde ha fått skjuta med lite mer tur i sin placering. Men sen lurade rådjuren Seffrin med lite konster, gick tillbaka i samma spår, snurrade runt och då var han inte tillräckligt rutinerad för att fixa det. Spännande och rolig jakt i alla fall och Seffrin-taxen har fått motion. Och jag också! ;-) Vi gläder oss åt att vi valde den största o kraftigaste taxen i kullen, han är urstark i snö och besvärlig terräng.  En fin jaktdag i lagom tempo avslutad med powernap och goda matrester från igår. Det är livskvalitet det!

Vargjaktrapport söndag kl 16.00

I Värmland har två vargar fällts i tror jag norra området, typ Östmark. En varg har fällts i område två, i södra Värmland. Sammanlagt har 21 vargar fällts av 24 på tilldelning. 3 återstår.
 
I Dalarna har totalt 3 fällts under licensjakten, 4 återstår.
 
I Örebro inget djur fällts idag, 1 återstår.

Hare för Hej idag!!!

Idag på förmiddagen sköt Roland en hare för Hej! Det fanns inga spår men Roland visste på ett ungefär var det fanns en, letade opp spåret och Hej fick den på benen. Det var hare nr 6 för Hej, det blev 2 förra säsongen och så 4 den här.  Nu släpper vi Seffrin i skogen där det inte är så mycket snö så får han röra lite på sig.

Bobo i Aspudden med utsikt över Mälaren!

Bills kusin Bobo och familj bor alltså i Aspudden. Från deras hus når man både Mälaren och en sjö som heter Trekanten på fem minuter! Här är Bobo på höjden med utsikt över Mälaren, en bakgrund av vackra grå nyanser! Verkligen jättefint är det. Kan tänka mig att man trivs med att bo i Aspudden, nära Stockholm och ändå massor av fin natur. Bobo är så fin!

Vargjakt söndag middag

Inget djur är inrapporterat fällt idag i Värmland, Dalarna eller Örebro klockan 11.30

Harspår - upptag !

Nu kl 11.30 har Roland hittat harspår, Hej har hittat haren och drivit en halvtimme och har sin första tappt. Det tickar på med harjakten! ;-)

Jazz hare igår!

Gamla goaste Jazz sköt Roland en hare för igår, en stor, vit, fin hare. Jazz jagade bra men sen när jakten är över så är han loj och ointresserad av bytet. Det är så olika på hundar.
En stor del av harjakten är väntan på upptag, dvs att hunden ska lokalisera haren. Elda är ett måste för att hålla värmen. Här vid brasan med Thomas.
 
Idag söndag  har han släppt dunkerstövaren Hej! Tur att Roland har två stövare så det går att byta och jaga med dem varannan dag. Hundarna behöver en dags vila mellan tuffa jaktdagar. Det verkar inte gubben behöva, men å andra sidan kanske han kämpar mest vid brasan. (Nu var jag lite elak, jag vet att det blir mycket gående mellan varven också)

Snö i Stockholm - Bobo och Robin och Lina!

Fick en fin bild igår från Bills kusin Bobo med familj. De var ute i skogen i Aspudden i utkanten av Stockholm där de bor.  En riktig utefamilj! Och Bobo älskar detta. Kommer en bild till sen med otrolig utsikt över Mälaren från Aspudden.

Kvällens äting!

Det blev löksoppa till förrätt. Vi gillar det men äter alldeles för sällan. Till den crostinis glutenfria med ost på. Kunde har varit nåt sött / fruktigt också men det hade jag inget.  Sen varmrökt lax köpt i Nysäter av han som tar emot älgarna. Den var lite för salt tyckte jag och lite för stark röksmak, men jag gillar orökt lax mer tror jag. Till den babyspenat, ruccola, avocado, småtomater, kokt ägg, romsås enl nätrecept, bearnaisesås, Amadinepotatis (tror jag den heter) med skal (den är god och tunnskalig) och vanlig potatis. Det funkade ihop. Dessert blev en äppelrätt. Vinet till laxen var bra, Lindemans vitt med rätt mycket smak som matchade det kraftigt rökta, funkar också till fläskkött. Gott råd från Bacchi på systemet! Tackar för det.
 
Anledningen till att jag lägger ut mat på bloggen är förstås att det hör till dagboken, men framför allt för att bloggen fungerar som min kokbok / receptbok, alltid tillgänglig, överallt, under kategorin "mat".
 
Trevlig kväll hade vi med några av våra allra äldsta vänner, nu menar jag inte att vännerna är gamla, utan vänskapen är gammal. ;-) Det är så skönt och få ha dom kvar!
 
 

Gästerna kommer snart!

Det ska bli så roligt att få träffas igen, det var ett tag sen.

Årets första skidtur!

Feppligt och tafatt, men nu är premiären gjord. Det blev kämpigare än tänkt och inte så länge.  Det har aldrig fastnat snö förut under de här skidorna, men nu byggde det på ordentligt emellanåt. Jag blev högre och högre ;-) . Roland hittade valla åt mig för 0 till  minus 9 grader och kornsnö, men det var nog lite plus och nysnö egentligen. Har ingen aning om ifall det finns nån valla för såna fören. Känns bra att det är gjort i alla fall.
 Roland sköt en stor vit hare idag för Jazz! Bild kommer sedan.
 

Vargjaktrapport 2 lördag

1 varg fälld i Värmland, 7 kvar om jag har räknat rätt. Ska vara i det södra reviret, Gårdsjö, sägs det. Kan alltså vara ytterligare en "spökvarg" som inte fanns med i någon officiell statistik. ;-)
Uppdaterat kl 18.00: Ytterligare en varg fälld i Värmland, i norra området. Det återstår 6 vargar på tilldelningen.
 
3 vargar fällda i Dalarna, 4 kvar.
Man sköt på en skabbvarg som inte föll direkt. Eftersöket fördröjdes tragiskt nog 45 minuter  av vargaktivister som saboterade genom att föra väsen. De förlängde alltså vargens lidande helt i ondödan! Inte så mycket till djurvänner där inte!  Hoppas att detta polisanmäls för det måste vara brottsligt. Redan att störa jakten betecknas som ofredande och är åtalbart. Att dessutom sabotera ett eftersök som jägare är skyldiga att göra, måste vara ännu allvarligare.
 
Örebro vet jag inget om.

Vargjaktsnytt

1 varg fälld i Dalarna, 6 återstår, tre i varje område.
I Värmland o Örebro har ingen fällts nu kl 11.30 lördag. Värmland har väl kvar 8 om jag minns rätt och Örebro 1. Örebro  hade fällt sina 12 vargar men en var svårt angripen av skabb och fick räknas bort därför fortsätter jakten där på den som återstår.

Skidor?

Undrar om det går att åka skidor på cykelbanan Svensbyn - Sanda? På sjön funkar det inte, isen är för dålig här på Östersil. Orättvist är det, i förrgår åktes det på Västra Silen, men alltså inte här.

Barnbarn Lovis i Umeå ....

.... har fått en åkpåse. Älskar bli dragen runt på golvet i den!!! Lilla skruttan bor alldeles för långt bort. Vi kan ses alldeles för sällan med henne och bröderna längtar jättemycket efter dem!

Fin vinter var det igår fredag!

Och det är det i dag också, lite minus.

Skavlan med Filip och Fredrik ska vi se!

Vi brukar se Skavlan och nu är det extra spännande eftersom Filip och Fredrik är son Markus chefer, ägare i TV-produktionsbolaget Mexico Media. Det jag har sett av dem förut ser ut som extremt snabbtänkta, verbala och varmhjärtade med självdistans. Filmen " Trevligt folk" om ett somaliskt bandylag i Borlänge är ett exempel på det varmhjärtade och medkännande liksom den fina serien om "En annan sida av Köping" om systern med Downs syndrom. Jag förstår om Markus trivs i deras sällskap,

Hemåt på små moln ...

... åkte jag idag!
 
När elever lyckas med ett lärande som vi har kämpat med länge tillsammans och en dörr plötsligt öppnas som varit stängd, så blir man som lärare nästan tårögd. Det är så stort!
 
Det handlar nästan alltid om ett gemensamt arbete; elev, föräldrar, lärare, resurspersoner osv mot gemensamma mål och med samma grundsyn. När alla drar åt samma håll, inspirerar varandra och utvecklas tillsammans så kan man försätta berg.
 
Vi står ju ibland i valsituationer, vilket verktyg i verktygslåda ska vi välja?  För genom åren så blir det ju en samling redskap att välja på. När det sen, efter långt och tålmodigt och träget arbete, landar och visar sig vara helt rätt val, så är det en eufori som ¨är svårt att föreställa sig för en utomstående. Det finns hos eleven så mycket stolthet och tillfredsställelse med i bilden att man blir rörd.
 
Jag har ju tränat på att vänja mig av med jobbet inför stundande pensionsålder. Det har varit bara drygt halvtidsjobb ett par år nu för att försöka inrätta mig i ett liv helt utan jobbet. Men såna här dagar inser jag att det kan bli svårt att bli av med mig på skolan.
 
Antagligen kommer jag att hänga mig kvar, år efter år, allt mer senil och glömsk, allt mer halt och lytt, vimsande omkring tills kloka kollegor trycker ner mig i en rullstol, kör mig över skolgården, in i färdtjänstbussen, med order att köra mig hem till Liane,  ringandes in en  anmälan  till  hemtjänsten. ;-)))

Om jobbet

Jag kommer att skriva mer om mitt fantastiska jobb senare idag. Måste bara tänka ut hur jag ska formulera mig. Det tar en stund. ;-)

10 minus!

Ordentligt kallt idag fredag. Va fint med vinter på riktigt!
 

Straffbara bullar!

Detta är nostalgi! Tänk att några av oss växt upp i ett samhälle där Jordbruksnämnden, inte bara reglerade när semlor fick börja säljas utan också bestämde priset på dem! ;-). Det känns oerhört avlägset.

Vargjakten avslutad i Örebro län!

Kl 14.55 idag torsdag  sköts den 12:e vargen  i Örebro län och  den här vargjakten avslutad. Men man har i samband med jakten förstått att man har en hög vargtäthet i länet. Nu kommer en ansökan in från markägare om att få ytterligare tilldelning inom ramen för årets jakt. Länsstyrelsen har också börjat fundera på det och uttryckte sin tillfredsställelse över hur jakten genomförts. Allt har fungerat perfekt med hög etik och snabb rapportering.

Vargjaktrapport torsdag

I varg fälld i Örebro län, ett djur återstår av tilldelningen
 
Ingen varg fälld i dag i Värmlands län - än. 8 djur är kvar på tilldelningen.

Telias företagsabonnemang på mobil ...

... har Roland. Telia är det enda som funkar ute i obygder som våra, så vi är utlämnade till dem, men det har som sagt krånglat av och till under en längre tid. Igår ringde han till supporten på Telia och fick hjälp att koppla bort 4G för då skulle det bli bättre mottagning inomhus. 4G-vågorna gillar visst inte väggar (?). Idag hade han ett långt telefonsamtal med supporten igen. Beskedet idag var att Telia har krångel med sina basmaster. Det finns två stycken som ska serva vårt område, täcka upp för varandra om en har något fel, men nu var det fel på båda.  (Hade dom inte det igår då och i förrgår och alla andra dagar som det inte har fungerat? Varför informerar man inte sina kunder om det i så fall? Och varför drabbar det i huvudsak Rolands telefon??? Inte min. Jag har också Telia) 
 
Skum bransch det här! Den  lever högt på att vi vanliga dödliga inte begriper ett enda skvatt av vad  som rör sig innanför skalet på luren.

Ledig dag torsdag!

En sån där lyxig dag är det idag, utan seriösa planer och krav. Blir nog en långpromenad med tax Seffrin, lite läsning i god bok och så planering för lördagens äting här med goda vänner. Planera mat är kul, särskilt numera när man kan kolla runt på nätet.
 

Levi`s modell 501 är tillbaka!

Nu kommer de klassiska gamla jeansen tillbaka med lägre midja och smalare ben. Lite nostalgi för jeansfreaks!
http://www.aftonbladet.se/theyouway/fashion-news/article20183859.ab
(Detta lär väl bli det enda modeinlägget på min blogg!)

Julkorten ....

 ... kom ju och en del av dem var lite mer personliga. Tänkte lägga ut några här på bloggen. Ovan är barnbarn Lovis i Umeå förstås, som stolt visar upp de små tannabissingarna.  Under är julkort från barnbarn Isak, också i Umeå. Han ser ut att ha börjat skriva skrivstil.
 
 

Rolands mobiltelefon funkar dåligt.

Det går ofta inte att ringa honom alls numera. Ibland så ser han att man har ringt (dock inte alltid!) och då ringer  han snällt upp. Det fungerar bättre att han ringer upp, än att ta emot samtal, obegripligt nog. Sms till hans mobil kan  slinka igenom så småningom. Vi har  hemtelefon fortfarande, skriven på Roland Kylén,  Årjäng. Det numret finns på Hitta.se (inte på Eniro!) och det kan man ringa, säkrast kvällstid. Rolands mobil har varit inskickad länge och väl utan att bli bättre (och det var inte gratis!!!) Han har köpt nytt kort av något slag, det hjälpte inte heller. Man kan förstås också ringa till min mobil skriven på mig, Inga Magnusson och lämna meddelande så ber jag honom ringa upp. Ibland fungerar det alltså att ringa honom på mobilen, men det går inte att förutse när.

Hundmys Roland och dunker Hej!

Hej börjar bli lugn nu, från att ha varit en vild valp. Myser gärna med husse på soffan, med tassen över ögonen! Aptiten kommer och går, dålig på morgonen. Men extra god mat går ner på kvällen så han är inte så mager längre. Vi gjorde ett försök till att komma till veterinär och ta prover men då var veterinären sjuk! Nu avvaktar vi lite och ser hur det går framöver. Det är i alla fall ingen kris just nu.

Vargjaktrapport onsdag

Idag har en varg fällts i Värmlands län, 8 återstår på tilldelningen. Den föll i område två alltså södra Värmland. De senaste vargarna som fällts där kallas av jaktlaget för spökvargar för enligt den officiella statistiken så existerar de inte. Det skulle finnas 5 vargar i det reviret, men det antalet har passerats för några vargar sedan. ;-)
 
En varg har fällts i Örebro län, 2 vargar återstår på tilldelningen

Karlstad kommun ....

... verkar inte vilja ha fler tiggare under uppfarten till Duvans parkeringshus. Nu stänger man för. Arbetet påbörjades precis när jag körde upp där igår.  Platsen har under en tid varit bostad för romska tiggare från Rumänien. Sen flyttade de ut till ett annat boende som erbjöds av kommun eller kyrka. Då tände någon på ´det som var kvar. Sen "kärleksbombades" platsen med olika symboler. Nu stänger Karlstad kommun det hela i alla fall, man vill antagligen inte ha tiggare, bränder eller en massa kärleksbevis här.
 Men det är svårt att hindra provisoriska tiggarbosättningar utomhus. Runt Stockholm lär nu finnas ett femtiotal. Tragiska människoöden är det men samtidigt blir boplatserna sanitära olägenheter på ett sätt som vi inte är vana att acceptera vare sig i natur eller tätorter.

Hann inte fixa de överraskande Karlstadbilderna ...

... i kväll, de får komma imorgon bitti, innan jag åker till jobbet.

Uppdatering vargrapport

2 vargar fällda i södra Värmland idag, 9 återstår.
Örebro har 3 vargar kvar på sin tilldelning

Rörmokeri är matematik och hantverk.

Idag kom alltså rörmokaren och satte dit rören och toan. Det är ett jobb som måste innehålla en hel del matematik och beräkningar utifrån de mätningar som görs på plats. Rören ska vara kapade i rätt längd och vinklarna måste stämma precis. Att se hur rören böjs med ett redskap  i exakt rätt vinkel, sakta och tålmodigt är märkligt.  Det här yrket och kakelsättarens är mycket hantverk, inget ställe är det andra likt, nya mått och nya förutsättningar varje gång, ständigt unika lösningar. Så är det väl för en snickare också förstås.  Här lägger vår duktiga rörmokare ut lim som toan ska sitta fast i. Allt limmas numera, toan och rören på väggen. Det rekommenderades eftersom plattorna är så hårda att borra i. Limmet under toan har inte härdat förrän i morgon. Vi får använda den redan nu, men med  varsamhet. ( Ha ha....!)
 
Handfatet måste höjas lite, skruvas fast någon cm högre på väggen eftersom golvet blev högre och vi har en porslinspelare under. Det var inte helt fel att få göra rent där bakom!  Men rörmokaren hade sett värre sa han. ;-) Ändå gissar jag att den yrkesgruppen får se en hel del sånt.
 Några missfärgade rör byttes ut och jag fick städa lite extra på knepiga ställen som är svåra att komma åt sen. Så här ser det ut nu, färdigt! Skönt! Så här får det nog vara vår livstid ut, om vi nu inte skulle få oss för att byta handfatet. Det var en flopp från början, med tendens att samla vatten i pölar där det sedan blir kalkbeläggningar som ständigt måste tas bort.  Men det får duga ett tag till.
 
Golvet är fint, tåligt och "håller med lorten" .
 
Kristallampan i taken syns inte, men den gillar jag, duschen som är dubbelt så stor som en vanlig och med rollatorvänlig åtkomst med draperi är också bra. Om jag bara kunde få opp den vinröda sammetsgardinkappan som legat länge nu. Det vore inte fel! och kanske det går att klämma in en spegel med bred guldram någonstans! ;-)
 
Jag var i Karlstad idag på besök hos min snälla tandläkare och fick några överraskande bilder med mig hem från parkeringen. Återkommer till dem senare i kväll!

Vargjaktrapport

Klockan halv fyra på em har idag ingen varg skjutits i vare sig Värmland eller Örebro. Värmland har kvar 11 o Örebro 4 vargar på tilldelningen.

Idrottsgalan igår kväll....

... var mest en flopp. Vi såg en del men orkade inte med Peter Settmans trams. Han är inte ens rolig, bara pinsam. Håller med Aftonbladets krönikör.  Stonehengeprogrammet såg vi mer av, intressant.
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/kronikorer/marcusleifby/article20186759.ab

Toa på rymmen ...

... har det varit nu sedan vi fick det nya golvet i badrummet. I pannrummet har den häckat.  Om någon timme kommer rörmokaren och sätter den tillbaka tillsammans med alla vattenrören. Sen  kan vi sätta på den goa golvvärmen igen.
 
Det ska bli så skönt att ha ett fungerande badrum  och slippa springa till källaren!!!
Så här ser det ut nu, innan allt är på plats! Det bästa med vårt badrum är egentligen från början ett misstag; fönstret. När vi byggde huset 1977 så skulle det vara frostade fönster till hygienutrymmen. Men det blev en felleverans, vi fick ett vanligt fönster. Först tänkte vi byta, det hade gått förstås. Men sen kom vi på att det kanske vore trevligt att kunna se ut. Fönstret fick vara kvar och det har vi aldrig ångrat. Det finns  persienner som kan användas vid behov.
 

På fredag föredras överklagan av vargjakten ...

...i Högsta förvaltningsdomstolen och sedan fattar man beslut av något slag tidigast nästa vecka.
http://www.hogstaforvaltningsdomstolen.se/Om-Hogsta-forvaltningsdomstolen/Nyheter-fran-Hogsta-forvaltningsdomstolen/Hanteringen-av-malen-om-licensjakt-pa-varg/
 
Det var åtminstone klara besked! Och förhoppningsvis är jakten avslutad innan dess.

Äntligen tulpaner!!!

Nu finns tulpanerna i butik igen! De har varit saknade. Jag firade med att köpa två buketter för att riktigt frossa. Så fint är det och jag gillar dem även när de börjar bli lite bedagade.

APU ljuger!

Hoppas det kommer en dementi i media i morgon. Vargen som enligt APU skulle ha skjutits av en 16- åring, sköts av en 45 -årig man. APU har inte hittat några vargar, vilket man påstår, utan fotat vargar som skyttarna visat upp. En 17-åring sköt en varg i fredags, han har licens, rätt att jaga och hans varg stöp direkt på skottplatsen. Vargjakten är laglig och genomförs efter beslut av riksdag, naturvårdsverk och länsstyrelse.  Man blir bara matt när vuxna män / kvinnor uppför sig så här. Fjantar omkring i något slags uniformer och letar hjältegloria. Kallar sig "rangers"!  Letar tjuvjakt! Att de bara orkar hålla på!
http://blogg.jagareforbundet.se/2015/01/19/apu-lognens-mecka/

...och så kommer vargavintern!

Nu kan vi få en längre period med rejält kallt!! Inte helt fel med riktig vinter!
http://www.expressen.se/kvallsposten/forskare-varnar-nu-kommer-vargavintern/
 

En varg fälld i Örebro län idag måndag

Örebro har 4 vargar kvar på licensen. I Värmland verkar ingen varg vara nedlagd idag, det återstår fortfarande 11 på tilldelningen. Jag vet inte om man ens har jagat i Värmland i dag. I södra jaktområdet var snöförhållandena dåliga och man väntar kanske in de kommande dagarnas snöfall för att få bättre spårning. Men jag har ingen direktrapport.

Så här gick vargjakten till!

Gunnar Glöersen berättar på Jägarbloggen. Läs den! Länk längst ner i inlägget.  Intressant läsning eftersom det är ny jaktform med nya metoder och nya förutsättningar. Han skriver humoristiskt och med självdistans men skrattet fastnar i halsen när man inser att jakten också avslöjat en väl förborgad hemlighet; det verkar finnas minst dubbelt så många vargar i reviren som de officiella siffrorna säger! Men det har ingen vetat om före jakten.  Det går alltså inte att som tanken var, att  tömma de jagade reviren på varg. Det verkar bli så att det efter jakten finns så många vargar kvar som man trodde att det fanns före jakten!! Och vilka är konsekvenserna för resten av vargområdena i Sverige? Om det i praktiken finns dubbelt mer varg än man officiellt uppger.
 
Nu behöver felräkningen inte vara beräknande eller illvillig. Det är svårt att räkna varg och spåra varg. Men man kanske ska räkna utifrån de strikta riktlinjer som finns nu (som är så strikta att man inte får med alla!) och så lägga på en schablon för att komma nära verkligheten? På något sätt måste man få en realistisk bedömning av hur mycket varg det finns i landet. Politik och förvaltning behöver grundas på fakta om man ska få någon ordning på det här.
http://blogg.jagareforbundet.se/2015/01/18/tre-dagars-vargjakt/
 

Kusinerna gick till pizzerian igår ...

Barnbarn Bill till vänster och kusin  Bobo till höger på väg till pizzerian.
Till pizzaritualen hör att stå så här och kolla bakningen! Skulle vilja att Stockholm låg lite närmare!
 

Överklagat till Högsta förvaltningsdomstolen ...

... har någon / några naturfientliga organisationer gjort angående vargjakten. I domstolen  har man lovat att avgöra frågan så snabbt som möjligt.
 
Först måste till prövningstillstånd om domstolen ska ta upp  överklagan ens till behandling.  Det är väl inte omöjligt att man gör men den här domstolen är rätt kräsen. Ca 2 % av dem som vänder sig dit, beviljas prövningstillstånd.
Huvudregeln är att prövningstillstånd lämnas endast om Högsta Förvaltningsdomstolens avgörande kan få betydelse som prejudicerande. Sen när man har funderat över det så tar man ställning till själva frågan och den är ju komplicerad.
 
Skulle gissa att det inte kommer ett avgörande i morgon i alla fall. Det dröjer nog några dagar.

Jaktdag ...

... blev det i alla fall. Först släppte Roland dunkern Hej och parkerade sig på ryggsäcken några timmar medan Hej  ivrigt sökte spår. Men inget upptag. Sen kom de  hem och jag gick med tax Sefferin på rådjursspår. Han såg dem och jagade ivrigt i så där tre kvart, skällde så tätt att han nästan inte fick luft!!! Men rådjuren  gick inte till Roland som satt på pass utan över en stritt strömmande bäck, ett par meter bred. Och där blev det stopp för Seffrin. Han tog sig inte över utan blev under protest hämtad av Roland. Sen släppte vi Hej på hare igen, en hare som grannen sett.
Roland gick med Hej för att hitta harspåret.
När vi var några meter från den här granen så flög haren upp och försvann snabbt in i skogen. Den var kritvit och stor. Och snabb! :-)
Hej flängde ivrigt fram o tillbaka utan att få reda på spåret i ett par minuter, men hittade löpan sen och gjorde ett drev på en stund, men han tappade på vägen och hittade inte igen. Det är isigt på vägarna, det blir ingen vittring kvar. Så det blev inte heller något. Men jag och hundarna har fått motion + frisk luft. Och Roland också.
Där borta bor vi!

Eftersök avslutat i norra Värmland, vargen fälld.

Det återstår alltså 11 vargar på licensen.

Varg nr 12 fälld i Värmland..

... i norra delen av länet och en varg är påskjuten där så 11 vargar återstår på licensen. Eftersök pågår.
 
Här hemma har jagats hare och rådjur idag, jag återkommer till det senare
 
 

Varg nr 11 fälld idag söndag..

... i norra Värmland. 13 återstår på licensen.
 
2 vargar fällda i Örebro län, sammanlagt 7 alltså med de 5 igår. Man har 5 vargar kvar på licensen.

Ingen varg fälld ännu ...

... idag söndag och klockan är kvart i ett.

Korkat av Margot W!

."... det är utrikes­politisk destruktivitet att låta relationen med Mellanösterns enda demokrati urarta. Margot Wallström gynnar inte freden eller Sveriges intressen genom att skicka ut nya ordmoln mot Jerusalem." Så skriver Wolodarski i en ledare i DN idag. Och visst har han rätt.
http://www.dn.se/ledare/signerat/peter-wolodarski-inte-israelfientligt-att-forespraka-tvastatslosning/
 
Margot W bör sluta tala till Israel i samma mästrande tonläge som en förälder använder till ett bråkigt barn. Det finns normalt en eftertänksam praxis  i umgänget mellan länder med  inkännande, lyssnande och lyhördhet i hur man bäst fungerar tillsammans. Men Margot är uppenbarligen sur, låter känslorna styra och trappar upp ett ordkrig med Israel. Hon borde istället lugna ner sig och söka klokskap hos kollegor.  Naturligt vore att agera tillsammans med EU istället för att dra ut på något som allt mer liknar en personlig vendetta utan stöd i riksdag eller opinion.

Lat söndag!

En söndag utan allvarliga förpliktelser! Jag ska köra några tvättmaskiner, stryka lite, läsa en god bok, ta en promenad och så följa vargjakten i Värmland förstås  med rapporter här under  dagen när det händer nåt.  Det ser ut som om det finns chans till spårsnö, åtminstone på sina håll i norra delarna av länet. Det är positivt. Roland ska jaga hare (förstås!). Gissar att det blir med Hej idag.

Ellegalan är en fantastisk tillställning.

Den är nog det lyxigaste och glammigaste som Sverige kan erbjuda i modevärlden. Kändistätt, priser utdelas och vackra kläder bara strömmar förbi. Det utdelas 15 priser till bl.a. bäst klädda man och kvinna, designers osv.  Bills mamma Carin jobbar på tidningen och blir alltså med automatik inblandad i arrangemanget som alltid går av stapeln på Grand Hotel i Stockholm.
Lokalerna är helt magnifika och slukar massor av folk. Först själva prisutdelningen, sen stor efterfest.
 
http://www.dn.se/kultur-noje/de-ar-arets-bast-kladda/?l1
http://bloggar.expressen.se/rebeccastella/
http://www.expressen.se/mode/elle-galan-2015--han-ar-arets-bast-kladda/
http://www.expressen.se/gt/noje/systrarnas-storslam-pa-kvallens-elle-gala/
http://www.svt.se/kultur/sveriges-modeelit-prisas-pa-elle-galan
http://www.svt.se/kultur/svenskt-och-stickat-arets-designer
 
 
http://ellegalan2015.elle.se/elle-play-arets-galasponsorer/
http://ellegalan2015.elle.se/gasterna-pa-roda-mattan/
 
 
Carin till vänster och så kollegor på tidningen på röda mattan, som är grön på Grand. Chefredaktör Cia Jansson är tvåan från  vänster om jag nu ser rätt, fast henne känner vi inte personligen. Hör bara att hon ska vara väldigt bra.  De andra vet jag inte namnet på.
Inkvartering nödvändig, men knappast torftig
Slutkläm på nattkröken med bästa tjejerna:  Elles event-ansvariga Stina Samolov, trevlig tjej  ( som håller ihop tåtarna runt Ellegalan), hon har varit här på Liane också, och så Bills mamma Carin pustar ut efter en kämpig dag. Allt gick bra.
 
Idag gjorde barnbarn lille Bill en egen Ellegala där hemma hos sig och jag visar bild senare i kväll på det. ;-)
 

Vargjakt sammanfattning.

Värmland hade licens på 24 vargar och har alltså nu på lördag kväll fällt sammanlagt 10 av dem, 5 igår och 5 idag. 14 återstår.
 
Örebro hade licens på 12 vargar och har alltså nu sammanlagt fällt 5 av dem, 3 igår och 2 idag. 7 återstår på licensen.
 
Av sammanlagda licensen på 36 vargar så har 15 fällts och 21 återstår att fälla fram till 15 februari då jakttiden går ut. Det är ingen enkel jakt. Den kräver en stor och god organisation samt många deltagare för att lyckas.
 
Jakten fortsätter i morgon och förhoppningen är förstås att få ny spårsnö.

En varg till fälld i norra Värmland!

14 vargar av de 24 tilldelade  återstår på licensen i Värmland . Den för årets jakt sammanlagt tionde vargen i
Värmland rapporterades fälld vid 16.30 -tiden idag lördag.
 
 
 I Örebro är läget oförändrat.
Karta över jaktområdet i Örebro län
http://www.lansstyrelsen.se/orebro/SiteCollectionDocuments/Sv/djur-och-natur/rovdjur/Varg/Jaktområde%202015.pdf
 

I Örebro län har en varg till fällts ...

,,, nu på eftermiddagen. Det måste betyda två idag sammanlagt, 7 djur återstår på licensen.
 
Under länken nedan beskriver Lennart Johannesson sina upplevelser av dagens jakt, han är ordförande i Jägareförbunder Värmland och jagar varg i Gårdsjöreviret där man skjutit två idag. Man menar att det är alldeles för få vargar på licensen, borde ha varit fler. Stammen minskar inte med den här jakten, kommer att vara minst lika stor igen vid den här tiden nästa år.
http://www.expressen.se/gt/foreningen-rasar-mot-vargjakten-for-fa/

2 vargar fällda i Värmland...

... idag lördag. Nr 8 fälldes också i vargområde 2, det södra området. Och så en i område nr 1, det norra området. 15 vargar återstår på licensen av de ursprungliga 24.
Karta över jaktområde 1, norra Värmland
http://www.lansstyrelsen.se/varmland/SiteCollectionDocuments/Sv/djur-och-natur/jakt-och-vilt/varg/Jaktomrade-1-licensjakt-varg-2015.pdf

Varg nr 7 fälld i Värmland ...

... 12.30  idag lördag. Även den i södra jaktområdet, område två, Gårdsjöreviret tror jag det är.  17 vargar återstår på licensen i Värmland.
 
Örebro har tydligen fällt 3 vargar under gårdagen och 9 återstår på deras licens. Verkar inte ha hänt nåt nytt idag.

En varg skjuten i Värmland idag lördag...

... i område 2, kl 11.15,  Värmland. 6 sammanlagt är fällda och 18 återstår på licensen i länet. Jaktområde 2 är det södra jaktområdet i länet, det som sträcker sig från  Karlstad upp till Sunne i ett område österut.
http://www.lansstyrelsen.se/varmland/SiteCollectionDocuments/Sv/djur-och-natur/jakt-och-vilt/varg/Jaktomrade-2-licensjakt-varg-2015.pdf

Vargjakt lördag

 Vargjakten i länets södra vargjaktområde har idag problem eftersom man inte har bra spårsnö. I Forshaga kommer man förmodligen inte ens att prova jaga varg idag. Man har ingen spårsnö så det blir lite mindre omfattning på vargjakten.

Lennart Johannesson jagar i Gårdsjöreviret, även där är det ont om bra snö.

– Det finns snö på de höglänta delarna av Gårdsjöreviret, men tövädret har gjort att vi har skare nu.

Så ännu så länge är det osäkert om man kan jaga idag.

I det norra jaktområdet med reviren, Medskogen och Kläggen ser det ut att bli vargjakt som planerat.

Under fredagen deltog runt 200 jägare i jakten i Värmland,  idag kanske  300 jägare kommer att vara delaktiga. Dåligt med snö begränsar alltså jakten, framför allt i det södra jaktområdet, det som sträcker sig från Karlstad till Sunne.


400 jägare ...

... väntas ut på vargjakt i Värmland idag lördag. 19 vargar återstår på årets licensjakt här i länet. Vargjakt sker i rätt  stora områden och kräver många deltagare för att lyckas på ett säkert och effektiv sätt. Man jagar förstås inte alla 400 på ett ställe utan  i mindre grupper, ringar in vargarna med pass-skyttar och går inne i såten med spårare. En mödosam och tålamodsprövande jakt som egentligen kräver spårsnö, tätt mellan pass-skyttarna och hela tiden bra kommunikation mellan jägarna för att lyckas.  Hoppas det fortsätter lika bra idag som igår, då man lyckades fälla fem stycken. Jag ska försöka följa jakten och uppdatera här när något händer.  Vargjakten pågår alltså inte här i Årjäng  utan längre norrut. Roland for lugnt iväg för att jaga hare nu på morgonen.
http://nwt.se/varmland/article1725607.ece

Barnbarn Lovis tar sig en tupplur på soffan!

Liten sötnos i Umeå, alldeles för långt bort. Men vi är glada över att få bilder. Kolla händerna!

Fogat och klart i vårt badrum!

Vi tog tipset från kakelsättaren att lägga in smårutor även utanför området med fall under duschen. Och det är vi höjda med. Nu ska det vara till tisdag då toan ska komma på plats och även vattenrören. Det blev som jag hoppades.
 

Ellegalans röda matta live ...

... med entré med  de prominenta  gästerna ska vi se på datorn 18.40 och en timme framåt.
http://elle.se/

5 vargar skjutna i Värmland

Om jag räknar rätt så återstår då 19 på licensen.  Licensjakten på varg är idag överklagad till högsta förvaltningsrätten, det som tidigare hette  regeringsrätten. Och ärendet ska behandlas skyndsamt sägs det. Det verkar som om tre  vargar  till är skjutna, i Örebro län. Och Dalarna fick börja sin jakt.

Två vargar skjutna i Värmland

22 återstår.

Firade vargjaktsbeslutet med bubbel ....

.... till kvällsmaten gjorde vi i går kväll! Det var ju nästan ett måste när nu äntligen allt var klart efter sju sorger och åtta bedrövelser.
 

Helgen som kommer ....

... inleds förstås med en arbetsdag fredag. Och det är som vanligt roligt att få åka till skolan, träffa barn och kollegor! Märkligt att det kan vara så  efter många år på samma ställe!! Fast arbetsuppgifterna har varierat förstås. Men det pirrar lite av positiv förväntan inför varje ny arbetsdag, för i mitt jobb vet jag aldrig riktigt hur dagen kommer att se ut: Kommer de planerade arbetsuppgifterna att fungera eller måste jag göra om?? Just i morgon sjösätter jag två nya hugskott och det ska bli spännande! Har aldrig prövat just de här  förut. ;-))
 
Sen blir det väl till att följa vargjakten med inside info under helgen, hoppas i alla fall kunna rapportera här på bloggen. Åtminstone funkade det så förra gången, men då deltog ju gubben förstås. Vi får se.
 
Toa har vi ingen i våningsplan under helgen. Antagligen kommer vi att parkera oss vid en toa 7 kilometer härifrån. ;-)
 
Jag planerar för en bokläsarhelg och promenadhelg, inga fönsterbyten, inga golvbyten ska spöka, det får vila ett par dagar, men jag har tre nya böcker att välja på. Får se vad det kan bli!
 
Imorgon fredag kväll kommer vi förstås att följa livesändningen av Ellegalan på tidningens hemsida och speja efter  svärdotter som är med och organiserar den.

Klinker i badrummet hemma hos oss!

Just när det pågår så ser det  inte så bra ut, men till slut kan det bli jättefint! Jag återkommer. Fantastiskt hantverk är det att få ihop det här. Jag är imponerad av yrkeskunskapen!

DET BLIR VARGJAKT!

Äntligen ett uns av klokskap i den här cirkusen runt förvaltningen av varg i Sverige. Kammarrätten upphävde förvaltningsrättens domslut om inhibering och därmed är det öppet för licensjakt på varg enligt de beslut som riksdagen fattat. Jakten kan börja direkt i morgon, många jaktlag är redan förberedda och det finns spårsnö.  Men som jag sagt förut, jag tror på vargjakt när skyttarna sitter i pass.
Det finns en nivå kvar att överklaga till; Högst förvaltningsrätten (regeringsrätten). Den kan ju välja att ta upp ärendet i så fall, eller inte. Och om man tar upp det så kan man välja att inhibera kammarrättens beslut eller inte i avvaktan på att man utreder. Vi får se vad som händer.
 
Tyvärr så löser den här licensjakten inte problemen med alldeles för mycket varg på ett begränsat område (Värmlands län!), man tar bort ett antal som motsvarar knappt ett års ökning. Men det kan vara en öppning mot att hantera vargförvaltningen på ett mer realistiskt och mindre känslostyrt sätt.
 
Återigen tack till den förra regeringen med vargminister Eskil Erlandsson (C )  som drev frågan om en svensk vargförvaltning fram till det här beslutet! Det hade inte gått med den regering vi har nu.

- Hej då badrumsgolvet!

Sista bilden på badrumsgolvet här hemma. Igår var rörmokaren här och tog bort rör. Idag blir det nytt golv inlagt.
- Va ni håller på, brukar dotter säga. Och  jag får  ge henne rätt. Det är mycket nu! Fönster på Liane och badrumsgolv här hemma. "Badrum" säger vi, men det var länge sedan detta var något badrum. När vi byggde huset installerades ett stort badkar men det åkte ut och ersattes av dusch som hos många andra. Men badrum heter det ändå.

Jerry Williams Farewell show del 2!

Det kollar vi på ikväll. BRA! Inte bara show och musik utan en nostalgitripp under den tid som är vårt liv.
 
I går pratade vi länge med sönerna. Ett par dagar är de på "rymmen". Markus är borta ett par dagar på jobb, Mattias har rest 6-7 timmar med flyg tvärs över USA för att komma till Washington DC ett par dagar för att fixa nåt med pass.
 
 

Lille Bill var bestämd om julgransprydnaderna

Det skulle hänga fler på samma gren ;-) Och vi protesterade inte. Igår kväll plockade vi ner alltsammans och tog bort resten av julgrejerna. Och saknade lille Bill. Undrar om det heter Tjugondagknut eller Tjugondedag Knut?
 

Beslut om vargjakt ...

... blir det först imorgon torsdag meddelar kammarrätten,

Beslut om vargjakt eller inte ...

... fattar förmodligen kammarrätten idag. Egentligen fattar man beslut om vem som får överklaga vargjakten och vart, men i praktiken blir det ett beslut som avgör om det kan bli vargjakt som planerat eller inte.

- Hej då fönstren på Liane!

Nu blir det nya fönster på Liane, Rolands föräldrahem, på övervåningen också. Vädret är milt så det går att göra nu. Vore knepigt i värsta vinterkylan. 

Barns sovande viktigt för lärande!

Himla intressant forskning som  klart visar hur små barns lärande gynnas av sovande. Förmodligen gäller det samma för äldre barn och för vuxna. Det som  finns i korttidsminnet förs i sömnen över till långtidsminnet och blir bestående. Spännande fakta! Som man haft på känn men nu fått befäst i vetenskap.
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/tupplur-ger-bebisar-battre-minne
 

Vargtagen älg ...

... från Våxlandatjärn nära kollega Britt-Inger N https://www.facebook.com/brittinger.nyren?fref=ts  Den slogs tydligen nyårsafton av tre djur av  Glaskogsvargarna och var strax helt renskrapat uppäten.  Säkert fler från flocken som var med på kalaset. Detta är ganska nära bebyggelse och upplevdes obehagligt av dem som bor runt omkring. Det lär vara 9 vargar i det här reviret. Tack för bilden Jonas! Vet inte om det var du som tog den.
 
Gissar att de här vargarna behöver ungefär 120 älgar  per år. Då är det snart slut på älgarna i området och man har istället en rätt stor flock hungriga vargar runt husen, vilket är rätt ruggigt egentligen. Dessutom är de  "instängda" genom att det är vargrevir runt om, inte så lätt att "emigrera" till nya marker då. Vargar försvarar det egna reviret rätt så bestämt mot "invandrare". Här är det inte frågan om att "öppna sina hjärtan" (om man nu vågar skoja om något så infekterat! ;-) ). Intränglingar jagas tillbaka dit där de kom ifrån eller dödas.
 
Ingen vet ännu hur det utvecklar sig med många hungriga vargar på ett begränsat område. Vad äter de då???? När  "älgskafferiet" är tömt? Det finns ingen erfarenhet av detta eftersom inget land  hittills har försatts i en så fullständigt idiotisk situation. Inget land och inget område i världen har  hindrats från att via demokratiskt fattade beslut och en rimlig förvaltning, ta itu med vargproblemet innan man kommit fram till det här läget som vi ser framför oss nu.
 
Den licensjakt som vi hoppas trots allt ska kunna genomföras, löser inget i nuläget, den tar bara knappt bort det här årets tillväxt av varg. Men den kan bli en öppning för en fungerande rovdjursförvaltning. I morgon onsdag tar kammarrätten ställning till huruvida förvaltningsrättens i Karlstad dom om stopp för älgjakten är laglig eller inte.
 

Matlust tillbaka! Tack o lov!

Nu äter dunkerstövaren Hej igen! Jag drar en lättnadens suck att matstrejken är över, åtminstone för den här gången!  Det verkar alltså inte ha varit njurar som spökade vilket, som någon påpekade, är ovanligt hos unga hundar. Han är bara ett och ett halvt år. Kan ha varit bekymmer med löptik i närheten! ;-)) Märkliga djur hundar! Vilket väderkorn!

Jerry Williams Farewellshow ...

... ser vi på nu på svt 1. Himla bra är det. Vi såg showen live i Karlstad.

VARNING!

Blixthalka på E 18 var det i morse, regn på frusen vägbana!!!

"Hej" har matstrejkat!

Sedan mitten av förra veckan matstrejkar den här filuren, dunkerstövaren Hej, av och till. Ett par dagar var det riktigt illa, då drack han synbarligen inte heller. Vi har fjäskat med allt möjligt gott att äta och ibland går det ner nåt men lika ofta inget, han bara nosar förnämt på köttfärsen och går därifrån. Rätt mager har han blivit. Igår vände det lite och han åt lite mer av allt; köttfärs, köpefoder, uppvispat ägg, filmjölk, gräddfil och extra smakligt och kraftigt torrfoder (priset på det är ingen lek kan jag säga!). Vi blir förstås oroliga.  Jag ser med fasa att det liknar förre taxen Oskars symtom när han började få problem med njurarna. Vi fick ju ta bort honom till slut. Roland tror mer på att det är någon löptik i Signebyn. Men det är ju ett par kilometer dit och han har aldrig varit där ens. Inte kan hormonerna ställa till det så illa?????

Vinter blev det!

10 minus just nu och det går hela tiden neråt i rask takt. Kan bli kyligt i morgon bitti. Och som sagt, snö fick vi i morse, någon decimeter. Tänk om det finge hålla i sig ett tag!
 

Jobbdag imorgon måndag!

Det känns helt ok. Nu börjar terminen liksom på allvar o allt kan komma igång efter jullovet. Skönt med rutiner även om det blivit en del schemaändringar till en början.

Rådjursjakt med lille Seffrin idag söndag, 4 timmar!

Helt osannolikt så var lille Seffrin på gång efter ett rådjur i nästan fyra timmar idag, varav de två sista i kolmörker. Och alltsammans i svåraste terräng! Han vägrade att avbryta! Vi skulle bara göra ett kort eftermiddagssläpp med taxen men det blev alltså full dag! ;-)
Seffrin jagade upp och ner i åsarna men vi stod inte i pass på rätt ställe. Terrängen här är svår, ris, åsar och höjdskillnader hela tiden. Med en tax går jakten sakta, det blir ingen stress för rådjuret, det går rätt sakta på höga ben, stannar ibland och kollar läget, äter lite.
Här släpper Roland ut Seffrin ur bilen, med pejlen på ryggen i selen.
Det hade kommit snö på morgonen.
Vi gick en bit med honom i koppel, strax fick han tag på det färska spåret och började driva. Det skulle han hålla på med till strax före kl 18.00 på kvällen. Vid ett tillfälle trodde vi att vi skulle kunna genskjuta honom på en väg. Vi trodde han var på väg i bakspår till oss. Och Roland ropade när han var på 33 meters avstånd, men icke. Seffrin jagade i kolmörkret och hade inte tänkt sluta. Hans rådjur och han vinklade 90 grader och försvann.
Till slut såg vi på pejlen att han snurrade runt på en fläck, Roland lånade pannlampa av Sonny och Monica och gick rätt in i svarta skogen upp i åsen  och lyckades lokalisera Seffrin. Då hade rådjuret tagit sig nerför en brant och Seffrin klarade inte till sin stora förtret att ta sig efter, det var för brant. Roland fick kopplet på honom men fick släpa honom därifrån, han ville fortsätta. Då hade han jagat i nästan 4 timmar och det var helt svart i skogen, klockan var 17.40. Han hade då jagat 14, 5 kilometer sammanlagt. Kul att vi valde rätt hund, kraftig nog att klara våra marker och med stor jaktlust. Han är ju fortfarande en valp, 9 månader bara! Suveränt skall, utmärkt jaktlust och börjar redan klara ut tappter genom att kretsa runt den plats där han tappade.
 
 
Jag fick en rejäl marsch i terräng under eftermiddagen! Skönt är det!

Vanishing Underwater Roller Coaster in Japan

Inget för mig! Hisnande hemskt! Bild från kusin Siv i Schweiz. Tack för den.

"Pulled moose" ("Dragen älg") ...

... fick vi i kväll hos A och A i Svensbyn och den var fantastisk god. Receptet var det samma som på bloggen fast chilipasta var utbytt mot chilisås förstärkt med chilikrydda och så svartvinbärssaft. Potatismoset var gjort med grädde, smör och västerbottenost i. Kanongott!

Rådjursjakt med tax Seffrin ...

Bilden togs för en halvtimme sedan när jag hade släppt  Seffrin i skogen med förhoppningen att få se rådjursspår i nysnön som föll på morgonen och förmiddagen.  Roland var på på pass förstås. Men vi gick på fel ställe, inga spår, inget upptag och rådjuren har nog inte rört sig mycket i snöyran som varit idag. Men jag fick en välbehövlig marsch i skogen upp och ner över två åsar. ;-) I alla fall en timmes motion och till slut i strålande sol!

"Dragen älg" får vi i kväll!

Fnissar fortfarande över hur det blev. Jag ringde goda vänner för en stund sedan för att bjuda hit dem  i kväll (noll framförhållning som vanligt! ) Men de hade en dragen älg på gång ( Robins recept från bl.a. min blogg!) så då blev vi bjudna dit istället!  ;-)   Lite skämmigt för oss förstås men himla kul! Jag ser fram emot att få smaka en ny variant av "Pulled moose" och höra dem berätta om en resa de gjort till ett ovanligt resemål. Det är en plats där jag faktiskt har varit även om det var länge sedan. Vilken tillfällighet - jag som nästan aldrig reser någonstans!  Så kan det gå! Lördagkvällen är räddad i elfte timmen! Och jag tar med en paj till kaffet!

Spännande sjö!

Annars ser ofta de värmländska sjöarna ut som förtjockade älvar i riktning nord-syd, lite tråkigt och slätstruket.  Men vår sjö, Östra Silen, är omväxlande med vikar och öar, liknar en jättestor gaffel.  Den har länge varit ett favorittillhåll för kanotister. Det beror  på att sjön är en del av Dalslands kanals sjösystem, man tar sig ut i Vänern. Men det beror också på att de många vikarna erbjuder fina naturupplevelser, bra skydd för hård vind och att det finns gott om iordningssställda rastplatser på öarna.  Vi bor nära den västra viken, längst upp. Nu på vintern hoppas alla på bra isar för vintermete och skridskofärder. Om man har tur så kan det också gå att göra skidspår på isen så som det var för ett par år sedan. Då gjorde Roland skidspår från Egenäs in till Signebyn! Det var suveränt. Ett bra fiske är det också förstås med inhemsk öring, inplanterad Gullspångslax, gädda, abborre, ål och en del annat.

Varför man måste älska Lars Lerin!

Bilderna som han gör förstås, de är så bra, många av dem är en kick i magen, förbi intellektuell analys, så som den bästa konsten är.
 
Den totala närvaron i samtalet - mimiken som speglar hans hudlöshet och oförmåga till förställning. Man kan jämföra med den totala motsatsen; Scocco som inte rörde en min i sin tv-intervju med Strömstedt,  bara såg frånvarande och ointresserad  ut.
 
Ödmjukhet, vänlighet och äkta intresse för den han pratar med.
 
 Verbal - uttrycker känslor i ett vackert  bildspråk som gör hans djupa känsloliv rättvisa.
 
Värmländskan har han behållit, genuint, och det är ju charmigt.
 
Rösten som är smeksamt tröstande med mycket känsla i.
 
Karln är vacker  också - faktiskt är han det.
 
 Hans fria men ändå ödmjuka förhållande till omvärlden, fritt men utan maktlystnad, vilket känns ovanligt. Han väljer egen väg utan behov av att trycka ner andra som gör andra val.
 
Han skäms inte för sina tillkortakommanden, men briljerar inte heller  med dem.
 
Han har genomlevt så mycket smärta att hans liv  fått rätt proportioner, det betydelselösa har väldigt lite utrymme.
 
Tindrar av en stor tacksamhet över livet men tar inget för givet.
 
Kvinnor tycks vara de som han känner mest förtroende för; mamman som han har varjedagkontakt med, lekkamraterna från skolan, Kerstin Högstrand fr Årjäng, kvinnan som gjorde dokumentärfilmerna om honom (har glömt namnet).  reportern i intervjun osv.
.
Passion för skog - (delar vi han och jag!)
 
Älskar sina husdjur - (delar vi, han katt - jag hund)
 
Det finns alltså massor av skäl till varför man måste älska Lars Lerin. Säkert finns det fler än de jag funnit.

En stilig ung man ...

... är han på väg att bli inser vi nu när vi fick den här  bilden till jul på äldsta barnbarnet Elias i Umeå. Inte längre ett litet barn! Suck! Tiden bara går och vi hänger inte med riktigt. Han använder numera sitt andra förnamn istället för det första. Nästa gång fotografen kommer till skolan får vi hoppas att lillebror inte är sjuk, utan vi kan få ett kort på honom också.

Vad äter vargarna då¨????

Vargarna äter älg. De halverar den värmländska älgstammen varje år nu ungefär. Inom några få år kommer de värmländska älgarna att vara slut, medan vargarna förökar sig med en farlig fart.  Det går fort nu. Vad kommer vargarna att äta då?  När älgarna är borta?  I det läget, när Värmland är fullt av hungriga vargar, hoppas jag att jägarna lägger ner sina vapen, vägrar gå ut i skogen  och säger:
 
- Ni bad om det!!!  Var så god!
 
Jag känner mig genuint ondsint inför förvaltningsrättens beslut att stoppa licensjakten på varg. Och ondsint inför de naturfientliga organisationer som ligger bakom den här rättsliga cirkusen.

Ingen vargjakt!

Inte helt överraskande så har de naturfientliga organisationerna lyckats få igenom ett överklagande i rättslig instans i Värmland som stoppar vargjakten imorgon.
 
Jag har ingen källa på detta, bara ett telefonsamtal, så det finns ingen bekräftelse

Rådjursjakt i eftermiddag ...

... med Seffrin! En killing (fast lika stor som en vuxen!) blev det. Seffrin fick upp rådjuren  i stort sett direkt jag släppte honom. Jag såg dem vid ett tillfälle,  de gick lugnt undan för hunden, stannade och  betade ibland. Det går inte så fort med tax, det blir lugnt tempo.  Seffrin jagade bra en halvtimme ungefär innan skottet föll, en direkt dödande hjärtträff. Jag fick en god marsch i skogen, fast inga åsar att klänga i idag. Seffrin hörs bra med dubbelskall och har god jaktlust. Vi är nöjda med honom.
 För att vara bara 8 månader så är det riktigt bra. Detta är rådjur nr 2 som han själv letar upp och jagar på fram till skott. Sen har han spårat upp ett också. Nu blir det  middagsvila och sen älgviltsoppa med vår jaktgäst. Tidigt i säng - jobb imorgon!
 

Lars Lerin i "Min sanning" ...

... har jag sett nu, intervjun som sändes i Svt i tisdags.  Det är ett välgjort program och man måste älska Lars Lerin! Jag ska fundera lite på varför och återkomma om det.
http://www.svtplay.se/video/2578954/min-sanning/avsnitt-7-lars-lerin
Jag kan ju se vilka sökord som använts för att hitta min blogg och igår var det plötsligt många som kom via ord som anknöt till Lerin på olika sätt, efter  tv-programmet antar jag. Det har blivit ett antal inlägg om honom här på bloggen genom åren inser jag när jag kollar vart orden länkar. Det mesta finns under kategorin "bilder och figurer".

Ledig dag!

Dag utan stora planer har jag framför mig. Plockar nog undan lite av julen, läser tidningar på nätet och kollar på intervjun med Lars Lerin på svt-play. I eftermiddag kan det bli rådjursjakt med lille taxen  Seffrin. Dessemellan ska jag med ålderns rätt laja runt och vara lat! ;-)

"Rusken" född 1972, pappa till Hej!

Det här är pappa till vår dunkerstövare Hej. "Rusken" föddes 1972 var en fin hund och duktig jakthund. "Hej" är alltså resultat av en fryst spermados. Dunkerstövare är den norska nationalrasen, men hade en smal avelsbas. Det kom in sjukdomar exempelvis furunkulos (stavning?) och något måste göras för att rädda dunkern. Då korsade man under kontrollerade former och med kennelklubbens godkännande in hamiltonstövare, finsk stövare och hyginstövare. Kan ha varit 14 kullar varav 6 var med hamilton. Men innan dess så tog rasföreningen Dunkerringen undan spermadoser av rasrena dunkerstövare och frös in dem för att kunna bevara rastypen, bl.a. från Rusken alltså.
 
Projektet blev mycket lyckat. Idag finns inga rassjukdomar kvar, dunkern är en frisk hund. Nu har man större genetisk variation i dunkerrasen med 150 registreringar per år, än man har i "norsk älghund grå" som registrerar 1000 hundar per år! De frysta spermadoserna från originaldunkern tas nu fram och används i aveln så att man kan förstärka de rastypiska egenskaperna.  Bård Larsen, vår jaktgäst, var en av de drivande i projektet tillsammans med genetiker Frode Lingås. Detta kan vara en modell för att hjälpa tillbaka raser som avlats för hårt.
 
Lena frågade om gotlandsstövare. Den finns kvar, är egentligen en variant av hamiltonstövare. Närmast oss finns ett ex av gotlandsstövare i Bengtsfors.

Julaftonskort från Umeå!

Barnbarn Isak o lilla Lovis!

Bra med stöd till jordbruket i Sverige!

http://www.dn.se/debatt/jordbruksstoden-ar-viktiga-for-bade-jobben-och-miljon/
Jag hoppas så mycket att det svenska fina jordbruket ska få möjlighet att överleva trots att man belastas med hårda statliga krav på både produktion och djurhållning. Jordbruksstödet är viktigt ur flera aspekter, för jobben och miljön. Väl använda pengar!

Pulled älg på stekt bröd!!

Pulled älg på stekt bröd med bea och fräscha grönsaker till. Det är rester som heter duga! Vi gillar - tack Robin!

Gränsrösen

Dom finns här och där i skogen, gränsrösena som markerar gräns mellan olika ägor /hemman. Här är en stor markering, kanske ett hörn eller gräns mellan flera ägare. Norra gränsen mellan Liane och Guttarbols hemman säger Roland att det är. Jag sprang på den igår uppe på en ås. Det känns lite mäktigt att se de här i dessa tider med satellitmätningar av ägor. Men om jag minns rätt så är det de här rösena som gäller om karta och verklighet visar olika.
 

Jobba imorgon onsdag!

Mmmm nu är det dags igen! Inte helt fel. Bra att få börja med en planeringsdag i lugn och ro. Eleverna börjar först i övermorgon. Och inte hann jag ta ur granen heller! ;-) Det blev rådjursjakt och tvätt och en trevlig jaktgäst nämligen Hejs uppfödare Bård Larsen, dunkerstövarman från Norge. Han stannar några dagar här. Imorgon kväll klockan 19.00 i Ängebäcks skola, ska han berätta om dunkerrasen och om raskorsningsprojektet. Det är stövargillet som ordnar förstås! Intressant är det. Dunkern, den norska nationalrasen med anor från 1100-talet, var på väg att gå under pga för smal avelsbas, men räddades genom ett projekt där man under kontrollerade former en period korsade in andra raser.

Legor

Legor efter tre rådjur. Ett har legat på platsen ovan och två tillsammans på platsen nedan. Get o två killingar gissar jag. Seffrin fick opp dem och jagade en stund men det gick åt fel, helt oväntat, håll.
Men jag fick bra motion några timmar i skogen under eftermiddagstimmarna. Över tre åsar, det känns. Man måste lyfta på fötterna! ;-) Orken börjar komma tillbaka nu.

Ta kontroll över byråkratin!

"För att vara konkret: Administrativt arbete ökar på bekostnad av undervisning, sjukvård och brottsbekämpning."
Så skriver forskare.  Inom de här områdena sysslar de professionella allt mer med dokumentation och utvärdering istället för det de egentligen är anställda för.  Några har forskat på detta o kommer med förslag till förbättringar. Detta skulle skolpolitiker i de båda blocken behöva ta tag i gemensamt istället för att plocka fram stridsämnen att slå varandra i huvudet med.
http://www.dn.se/debatt/bryt-den-onda-trenden-och-ta-kontroll-over-byrakratin/
 

Harjakt ...

... åker dom iväg på just nu, Roland, Jörgen och Kjell. Hamiltonstövaren, gamle Jazz, är det som får gå med idag. Dunkern Hej står kvar här hemma och "gråter" högljutt för att han inte får följa med ;-) Tur att vi har tålmodiga grannar!  Fast Hej brukar tystna efter en stund tack o lov.

Plockar ur granen gör jag imorgon!

Barnbarn Bill klädde den omsorgsfullt och allvarsamt. Rätt många kulor sitter på samma gren för han ville ha det så. ;-) Men imorgon plockar jag ner grejerna och ställer undan till nästa gång. Själva granen kan ju stå kvar kanske.

Knasiga skolförslag!

Fridolin måste vara  korkad! Han skriver i en rubrik att man måste ha breda samförståndslösningar på skolans område. Och så långt har han rätt! Men istället för att ta fram de områden som man skulle kunna komma överens om och göra stort nummer av dem,  så skäller han som en bandhund på Alliansens skolpolitik. Hur kan han tro att det ska kunna bli grunden för något gemensamt???  En skicklig politiker tar fram de områden där man kan komma överens, knyter ihop dem och låter dem bli basen att gå vidare utifrån, för att eventuellt så småningom närma sig varandra även där man har en bit kvar att gå. Suck!!! Vi behövde så väl få en hållbar skolpolitik istället för en oupphörlig kamp mellan blocken både före och efter val.
http://www.dn.se/debatt/vi-maste-bli-overens-om-grunderna-for-skolpolitiken/
 
Sen seglar det omkring förslag till statligt forskningsinstitut för skolan. Gissa om lärare och skolans folk är skeptiska till detta. Klart att forskning ska användas i skolans vardag, men inte den forskningen som är statlig, dvs  beställd av den regering som för tillfället bestämmer. Det har vi haft nog av under alla år med S-styre då vi dränktes av "politiskt korrekt forskning" som tvärs emot sunt förnuft och praktisk erfarenhet skulle få oss att genomföra flumskolan. Nu lyckades inte det så bra, lärare hade statligt reglerade tjänster med givna lönestegar och var rätt immuna mot överhetens påtryckningar. Då hittade Göran Persson på att kommunalisera skolan och lärarna så att de skulle bli mer medgörliga. Och då lyckades  det ju till slut. Vägen tillbaka till sans och vett  har varit lång!
http://www.dn.se/debatt/skolforskningsinstitutet-ar-ett-stod-for-lararna/
 

Is på Östra Silen!

Ok, det är inte is på hela sjön, ute på storsjön är det fortfarande öppet och de senaste dagarnas mildväder har tagit på istäcket. Men viken är istäckt och ut emot Harnäs är det så där 5- 7 cm. Himla vackert är det också, jag gick med Seffrin ner till bryggan idag på dagens långpromenad för att kolla. Hade varit fint att isfiska idag, såg några som var ute. Men nu har jag ju i huset en harjägare och inte en fiskare. Han var ute med Hej från innan solen gick upp till en god stund efter att den gick ner och Hej är riktigt bra jakthund. Nöjd är bara förnamnet med den här unghunden. Stark jaktlust går inte att plantera in i en hund utan den måste vara medfödd och här är den verkligen medfödd.
 

Lilla Lovis barnbarn i Umeå ...

... "pratade" vi med i mobil vid tolvslaget på nyårsnatten. Den lilla sötnosen  var vaken och kollade ivrigt på alla ljusfenomen. Vi pratade vid samma tid med son Mattias i Seattle. Han jobbade på nyårsaftonen, vilket tydligen de flesta gjorde, men han skulle vara ledig på nyårsdagen.

Bill - och Bobobilder kvar sen deras besök här

Några bilder blev kvar efter barnbarnsbesöket här hos oss. Bill svischar snabbt med det lilla pekfingret över skärmen på paddan. Det läggs pussel och paras ihop saker och kläs på Pippi Långstrumpfigurer osv. Han klarar förstås att sätta på apparaten och leta upp det önskade och bläddra bland sidor. Eftersom detta är så fascinerande så måste tiden vara begränsad. Tur att han har medvetna föräldrar!
Framför allt Bobo, men också Bill gillar att vara med och baka och laga mat. Så nu har en ny generation bakat i farfars mor Majs kök.
Båda gossarna hjälpte Roland att ta ner julgranen och plocka ner julen på Liane. Bobo ville inte vara med på bild dock. Nu har de som sagt åkt hem och vi går omkring och minns hur roligt det var att ha dem här, berättar små episoder för varandra, vad barnen sa och gjorde.

Märklig liten växt!

Såg dem igår i skogen när jag gick med taxen Seffrin på rådjursjakt, de här små, nästan självlysande röda växterna. Jag har sett dem förr och tagit reda på vad de heter men naturligtvis glömt bort. För att visa hur pyttesmå de är så har jag lagt handsken bredvid på bilden under.
På hemväg från gårdagens eftermiddagsjakt, vid 3-tiden. Vackert blev det med frost, nästan vindstilla och sol ibland. Jag är glad över att bo i skogen, så det går att bara kliva ut genom dörren och vara där på en gång. Lyx på riktigt att få bo mitt i naturen!

Oj vilken trevlig kväll ...

.... vi har haft! God mat fick vi, en tallrik med hemlagade julspecialiteter till förrätt och så en god lax med sparris, spenat och kantareller till varmrätt och kaffe med hembakade kakor. Huset är bland de vackraste jag vet, med smakfull inredning, man kan bara gå runt och njuta av ögongodis och så var det trevligt sällskap. Vi kunde nog glatt ha babblat på till framåt morgonen, roliga och  intressanta diskussioner blev det. Goda vänner är guld värda, vi har känt varandra så länge. Imorgon ska Roland jaga med Jazz och jag ska fortsätta med tvätten och gå en lång promenad igen med Seffrin. Eventuellt någon rådjursjakt på eftermiddagen.

En hare för Hej idag på förmiddagen!

Roland är riktigt nöjd med dunkerstövaren Hej! Han har sån jaktlust och håller på tills han får haren på benen. Se-n jagade vi rådjur med lille Seffrin vid middagstid och ett par timmar framåt. Han fick opp och jagade bra någon dryg timme men rådjuren gick ut på fel ställe. Fin dag i skogen i alla fall. Skönt att ha några dagar ledigt till och i kväll är vi bjudna till goda vänner som vi inte träffat på ett tag. Ska bli roligt, det ser vi fram emot.

Invandring och flyktingmottagning bör debatteras ...

.... och diskuteras öppet,  helst med fakta som grund förstås. Det blir inte bra att lämna över till  endast ett parti (SD) eller en enda main-stream-åsikt (medias), eller en enda synvinkel (exempelvis endast moral eller endast ekonomi) . Migration kan bl.a.  ses ur aspekterna  etik, historik, religion, kultur, urbanisering, internationella åtagaden,  praktiska möjligheter, ekonomi, fördelningspolitik och en del andra också.
 
Två forskare tampas här med invandring / flyktingmottagning sett ur nationalekonomiskt och historiskt perspektiv. Båda är forskare men landar helt olika i sina slutsatser, vilket är intressant:
 
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/invandrarna-en-vinst-for-sverige_4223101.svd
 
http://www.tino.us/2015/01/invandrare-byggde-inte-sverige/

Robins smarriga fisksoppa

´Dagen efter fisksoppa
Börja med att inte slänga räkskalen från förrättstoasten på nyårsafton. Lägg dem på en plåt tillsammans med grovhackad morot, palsternacka, några klyftor vitlök och en gul lök.
 
 Släng på några klickar chilisås som du använde till den dragna Lianeälgen.

Rosta i ugnen på ca 175-200 grader tills fukten börjat torka upp och en del av skalen börjat få lite färg.

Ta ut ur ungen och ös ner i smör som fått fräsa till i kastrullen. Fräs en kortis och dunka på några deciliter torrt vitt vin. Rör om och låt
bubbla lite å häll sedan på två liter vatten.

Låt sjuda ca en timme om du har tid, kortare gå bra det med såklart. Häll på salt å peppar å kanske en klick till med chili och smaka av så att du har en bra lagom salt fiskfond. Sila bort skalen och kom ihåg att det är vätskan som ska sparas, inte skalen!!!

Hacka några små fina palsternackor, några små
 
morötter, två gula lökar, en bit fänkål stor som en tennisboll och en halv medelstor purjolök. Allt kan vara i ca centimeterstora bitar eller lite större. Om du har selleri och någon mer rotsak så blir det också bra. Nu hade vi det här i Kylén-kylen.

Hacka även några små fasta potatisar (amandinepotatisar från gårdagen middag), så blir soppan lite matigare.
Fräs allt utom potatisen i rikligt med smör i en stor kastrull.

Slå på vitt vin (igen) och sedan häller du på fiskfonden.

I med två paket saffran.

Mortla anis, kummin och fänkål och släng i. Brödkryddor är underbart i denna soppa.

Nu är det dags att bestämma och korrigera mängden soppa.
 
 Häll på vatten så att det blir så mycket som du vill ha det.

Salta och kläm i citron så att du får en fräsch soppa med en bra sälta som för tankarna till en sommardopp i havet. Vill du ha det lite starkt så ta i lite mer chili. Smaka å korrigera.

När soppgrunden är färdig så ska grönsakerna ha sjunkit ner från ytan så att en fin gul oljig yta sjuder.
 
 Kan ta ca 30 min eller så. Det ska inte koka så mkt utan sjuda fint.

Under tiden skär ni upp fisk i bitar. Lägg ner i soppan och låt dem bli varma men koka absolut inte upp! Ett tips är att stänga av plattan eller gasen innan ni lägger i fisken så får soppan svalna lite av fisken och fisken bli färdig av den varma soppan.
 
Servera med nybakat bröd och en snabb"aioli" gjord på creme fraiche, vitlök, saffran, salt och peppar.

Klicka i aiolin och klipp i lite persilja!

Och kom ihåg att en maträtt aldrig blir bättre än sällskapet den äts med.

Liane forever!
 
Texten ovan är Robins förstås, jag vill bara tillägga att Robin också bakade ett läckert matbröd till soppan, bara så där i flygande fläng liksom! Tror han hade hjälp av Bobo och Bill, för de bakade en del när de var på Liane.
 
 

Mauro Scocco - gnällspik!

Gnällspik i musik och i privatliv att döma av besöket hos Niklas Strömstedt i kvällens tv. Ok, han har skrivit en del fina ballader men detta var för trist. Noll mimik, noll inlevelse, noll engagemang i intervjun - såg ut att önska sig långt bort, gnällig musik. Sen staplade han musikaliska specialuttryck på varandra, såna som vi vanliga människor inte begriper ett dugg av och alltsammans med en överlägsen min. Tur att jag kunde läsa tidning på nätet och göra fotbad under tiden, så jag slapp reta upp mig.

"Pulled moose" (ok, "Dragen älg" då)

Detta är så otroligt gott! Vi åt på nyårsaftonen. Receptet kom från Robin Dahlberg nu och ser ut så här!
 
"ca 2  kg älgstek ( till ca 8 pers) (kan vara lite grovt kött,  men absolut stek)
salt och peppar
chilipasta, ca 3 matskedar
2 stora gula lökar
4 stora vitlöksklyftor
3-4 dl älgfond, alltså inte köpefond utan Ingas hemkokta.
10 krossade enbär
3 dl barbequesås, med hickorysmak
 
Att göra:

Gnugga in köttet med salt, peppar och chilipasta.

Skiva löken, grovhacka vitlöken och lägg i botten på en gjutjärnsgryta. Lägg köttet på löken i grytan.

Blanda fond, enbär och barbequesås. Häll över köttet.

På med locket och skjuts in i ugnen i 6-8 timmar i 120 grader.


Efter ca sex timmar så kan du prova att trycka ner en gaffel i köttet. Om det inte är så mycket motstånd och det går att dra isär köttet lätt med gaffeln så är det färdigt. Köttet blir inte sämre av att stå "för länge" så var hellre generös med tiden.
 
När köttet går att dra isär så är det lättast att ta upp det på en plåt med höga kanter och dra isär det i fina strimlor/trådar.

När älgen är dragen, lägg tillbaka köttet i grytan med såsen och blanda ihop till en mojsig röra.

Serverades på nyårsafton 2014/15 med smörstekta smålökar, morötter, champinjoner och stekta
 
  (förkokade) amandinepotatisar, men även med ett smörmättat potatismos. Drick öl eller ett kralligt rödtjut till!

Om det blir kött över från middagen så stek köttet och lägg emellan två ljusa brödskivor som en burgare. Perfekt start på det nya året och ett bra botemedel mot måttlig bakfylla."
 
Texten ovan är alltså Robins! Jag skulle ju aldrig drömma om att behöva bota någon bakfylla ;-))) Vi lärare är ju ett sånt rekorderligt släkte.  
 
 
 
Senare kommer receptet på hans fantastiska fisksoppa, den med egengjord fond,  som jag kommer att äta flera gånger idag för det var lite rester kvar från igår!

"Hej då farfar och farmor" sa lille Bill ....

... när han och Carin o Markus klev på tåget mot Stockholm  för en kvart sedan. Oj, vad vi kommer att sakna dom. (Notera att han har den nyinköpta FBK-tröjan på sig! )

Hjärtslitande avsked ...

... blir det idag. Bill-familj och Bobo-familj åker hem igen till Stockholm. Förträngt har vi gjort in i det sista men nu närmare det sig obönhörligen med att vinka adjö.
Lille Bill kollar på teven och vi kollar på honom. Med barnbarn blir man så fånig. Det räcker liksom att sitta och bara titta på det söta underverket.
Och Bills kusin Bobo är nästan som ett bonusbarnbarn, han och familjen åker också idag. Han har ett varmt och brett leende som kan smälta glaciärer. Vi kommer att sakna honom o hans familj också.

Fisksoppa i mammas finporslin!

Igår bjöd Robin på en fantastisk bouillabaise (stavning?) här hos oss. Det är en fisksoppa med olika sorters fisk o skaldjur i, ett slags soppornas pytt-i-panna. Han hade gjort fonden på räkskal, först rostade i ugnen och sen kokade. Roligt att kunna duka med mammas gamla finporslin, det blir ju inte så ofta. Det har guldkant så jag diskar det i maskin utan diskmedel, bara hett vatten och det funkar bra. Bobo gillar också matlagning och hade varit med och hackat till soppan. Robin hade också bakat matbröd till soppan. Sen hade vi julostkaka med hjortronsylt till efterrätt. Efter maten blev till livad lek med barnen med bollar och storlego.

Bygg o lek efter soppan tillsammans idag

 Livlig lek en god stund ger blossande kinder på Bobo! ;-) De har roligt tillsammans kusinerna. Robin bygger med barnen allt ifrån hund till stol och långt korvbröd.
 
 En stol är byggd! Man kan sitta på den. Det roligaste momentet sen är att rasa!

Otroliga sovrum ....

.... finns det här:
http://emrielle.se/2014/december/11-helt-fantastiska-sovrum.html

Nytt väder inleder det nya året!

Skönt att vi var ute så mycket igår i det vackra väder som avslutade 2014. Idag är det flera plusgrader, den fina snön och frosten är borta, det blåser och vägarna är täckta av is. Roland åker ut  med traktorn nu och försöker få på grus nu där det behövs. Tacksamma är vi ändå för att vi fick så många fina dagar att vara ute i under helgerna.

12-slaget vid eldpelaren.

Champagne vid den fina och värmande eldpelaren blev det nere på Liane när klockan slog 12 och det nya året började.

Nyårsafton - Robins "Pulled älg"!

Detta var en kulinarisk höjdpunkt: Robins Pulled Älg! Recept kommer senare när vi alla vaknat till ordentligt. Robin är alltså son Markus svåger och han är duktig på mat och dryck.
Mos fanns också till
God och lagom förrätt med två snittar
Smarrig dessert med chokladmousse. Förutom att kvällen på Liane hos Bill och Bobo-familjerna var välsmakande så var det trevligt.  Den där nyårsaftonskvällens väntan på 12-slaget kan ju bli dryg men timmarna flög iväg för oss.
Senare kommer bilder från 12-slaget och den speciella eldpelaren och som sagt recept på "Pulled älg" eller "Dragen älg" om man vill använda svenska.

Imorgon nyårsdagen mer bilder och text från nyaftonskvällen

Det blir det!