Valborgsfirande i Svensbyn ...

.... på hembygdsgården blir det, helt enligt traditionen. Kören sjunger in våren framåt niotiden, hembygdsgården öppnar vid åtta om jag minns rätt. Mitt i sommarvädret kom en molnskärm över oss nu och ska enligt yr.no lämna snö ifrån sig, men det tror vi inte på. Den som lever får se!
Imorgon några bilder från firandet.

Sippor från Clara o Julia!

Vitsippor har vi fått från granntjejerna, Clara o Julia.
 
Mormorsgullvivorna blommar för fullt under spireabuskarna. De rymde med när mamma gjorde avläggare från sina spireor och flyttade hit dem till mig. Sen har de frodats på platsen och brett ut sig allt mer för varje år. Det är vanliga vilda gullvivor.
Trädgårdsvivorna heter nåt på Primula förstås. De blommar länge och blir bara mer.
 
Bergenia heter den om jag minns rätt. Den är nedplogad varje år med massor av snö, men repar sig tacksamt och blommor nu redan.
 
Då här är blomläget i trädgården. I pallkragarna på altanen har jag sått lite dill, sallad och gräslök. Vi får se.
 

Nä, det gick inte!

Den första morkullan kom inte förrän klockan 21.03, hann inte upp med kameran, fast jag stått ute och väntat en god stund. Nästa kom 21.14. Den fick jag med på bild men bara som en mörk suddig fläck, sen kom ingen mer. De flyger så snabbt o lågt, det blir rörelseoskärpa. Undrar hur man bär sig åt för att fotografera flygande morkullor?

6 minuter tar solnedgången...

... exakt! Nu är klockan 20.50 o morkullsträcken borde börja över huset. Igår kom de som på ett knarrande pärleband med början när solen gått ner, först söderut uppe över skogen, sen norrut över strandlinjen. I kväll ska jag fånga åtminstone en med kameran. Har bara fått blå himmel förut, men om jag är uppmärksam på det knarrande ljudet så ska det gå att hinna. Skam den som ger sig! 

Trädgårdsmästarens våta dröm ...

 
... måste den här maskinen vara.  Den låter som en riktig monstermaskin och dök upp ur tomma intet härom kvällen. Och han skulle fortsätta köra hela natten tror jag.

Ny keps! Jaaaa!!!

 Barnbarn Bills första keps!
 
 

Fasantuppen är kvar på Liane!

När Roland kom ner till Liane i morse så spankulerade han omkring runt jordkällaren och ropade ivrigt. Om någon har en fasanhöna att bistå med så kanske han skulle bli lite lugnare och stanna kvar. Vi tar alltså gärna emot en fasanhöna; levande förstås.

Några lugna dagar....

... får det bli nu efter vecka med fläng, städ o tvätt! Ofrivilligt lugna! En del av oss får sitt straff direkt, andra får vänta till senare. ;-)
 
Apropå ingenting så läste jag att man behöver inte vara påve eller ens religiös för att bli helgonförklarad. Jag vet några som jag tycker kvalar in, undrar var man lämnar in förslag? 

Saab-veteraner i Svensbyn idag!

Massor av Saab-veteraner invaderade Svensbyn idag. Tror det var sammanlagt 27 stycken. Mat förstås vid Stationscaféet och trevligt samkväm.

Med kanot kom A-M igår kväll till grillningen!

Otroligt tjusigt Östra Silen från kanot! Medan våra gubbar badade bastu så paddlade A-M till oss. Det tog så där 45 minuter. Helt lugnt och sommarvarmt. Inte nog med det, sedan paddlade hon hem också i stjärneljuset till dofterna av grillarna efter sjön! Det måste ha varit en magisk upplevelse! Det är alltså A- M som tagit bilden.
 
Här är ankomsten till vår brygga

Dagens abborrar; halvkilot och 37 cm längsta

Rolands kvällsmat är bärgad
 
 
 

Samma utsikt som igår!

Fast nu har Roland lagt ut nät och jag har läst en god bok i solskenet, ska berätta mer om den senare.
 
Igår kväll hade vi en spontant trevlig ät- och  pratstund med vår granne, kosmopoliten  A. , som bott och arbetat i flera världsdelar.  Att lyssna på honom är en spännande resa. 
 
Ikväll bastar T. och Roland. Sen kommer A-M och vi grillar nåt. Idag blir det potatisgratäng istället för klyftpotatis, glasväggen är bortdragen, solen går ner över sjön, lommen ropar och Vagabond ways senaste cd ljuder från cd:n
 
Agnar o Torborg blickar ner på oss från bröllopsfotot och de ser nöjda ut. Några månader efter fotot är taget är taget ska de få sitt första barn, Maj på Liane.
 
Solen värmer fortfarande och det är nästan vindstilla. 
 
Bättre blir det inte. 

Lövet slår ut nu!

Den här första skira grönskan är fantastiskt vacker, skiftar i gulgrönt och bladen är blanka, rena och fräscha. Sen blir de dammiga och lite grå. Men nu njuter vi av dem och sommarvädret, + 19 grader och strålande solsken.

Utsikten i kväll !

Det här ska vi glo på ikväll och grilla blir det. Ica Silleruds goda ryggbiffar, Eco förstås!

En fasan på Liane!

Vi har ett livligt fågelliv här just nu; skator, tornfalkar, tofsvipor, tranor och en del annat!
 
Idag på morgonen när Roland snickrade på Liane-verandan, hörde han upprepade gånger ett hest ropande. Han började undra om det var förfäderna som spökade och kollade  runt. Då upptäckte han den; en fasan som spankulerade på vägen nerom Liane och hojtade! Den har tydligen bosatt sig i Sillerud. Fler har sett den, men här på Liane var nog första besöket. Roligt med en ny fågelart. Där jag växte upp, på Närkesslätten, var det en vanlig fågel o den jagades med hjälp av pointerhundar!
 
Uppdaterat   .  Eva kommenterar att det kan vara en "utvandrare" från Gallerud, där någon släppt ut många fasaner. Hoppas det kommer någon mer hit, ett fasanfruntimmer kanske. Den här verkar så ensam och det är ju vår. 

Sverige är ett välfärdsland!

Hur man än mäter så ger den svenska modellen välfärd till sina medborgare. FN mäter inkomst, jämlikhet, utbildning och livslängd och Sverige kommer på tredje plats i världen sammantaget. Det är glädjande att vi ser ut att vara rädda om varandra och hjälpa dem som behöver hjälp.  Och jämfört med andra länder satsar vi mycket på skola och vård och satsningarna har ökat sedan år 2000 både i absoluta tal och som andel av BNP. Den bild som media envisas med att marknadsföra är alltså inte sann, bilden av ett land i välfärdsnedrustning, men tyvärr har man lyckats. En stor del av befolkningen, 80 %,  tror att vi har mindre välfärd nu och att det satsas mindre på välfärd.
 
 Det kan tyckas som att media alltid är i opposition och kritiserar de styrande,  men det är naturligtvis inte sant. Media består av människor som jobbar med att förmedla budskap och av dem så sympatiserar 56 - 57 % med antingen MP eller V, dvs två små partier rejält på vänsterkanten. Så media är just nu i opposition, i allra högsta grad och har ett intresse av att underhålla den här falska bilden fram till valet. En undersökning nyligen visade att MP inte granskas kritiskt alls just nu av tidningar och tv, medan man riktar sina pilar mot regeringen, Reinfeldt, Björklund och SD. Det finns tyvärr en alarmerande slagsida i hur bilden  av Sverige framställs. Man får nog ta larmrapporterna med en nypa salt under "supervalåret".
 
http://www.dn.se/ledare/signerat/valfard-den-svenska-modellen-seglar-stadigt/
Jag envisas med att gilla det här landet för, den stabila ekonomin,  tryggheten och just välfärden.  Sverige är på det stora hela taget ett bra land att bo i, fast det får man nästan inte tycka. Det är så lätt att trigga igång och underhålla vår självkritik. Om den får växa till orimliga proportioner så riskerar vi att slänga ut barnet med badvattnet och inte se det positiva, det som är värt att bevara.

Sovmorgon tog skatorna idag!

Inte ett enda skrän på efternatten! Det var faktiskt helt lugnt till halv sju när en hackspett drog igång sina trumvirvlar. Men den tiden är helt ok, då bör vi ändå slå opp ögonen och börja med nåt nyttigt.

Kusiner Bill o Bobo ...

.... väntar vi så på! De kommer till oss i sommar båda två. Då blir det liv i luckan, bad och båt och skog och lek!

Hej på dressyrkurs

Foto: Ikväll har Hej gjort sitt första dressyrkurspass, gick över förväntan.
Det var i Säffle för det blev ingen kurs i Årjäng, för få anmälda. Men Hej var riktigt duktig, läraktig och snappar fort vad som gäller. Kunde till och med sitta still en stund på kommando  utan att vara kopplad. Umgänget med andra hundar och deras ägare var heller inga problem. Det blir fortsättning!

Släng förslaget till 300 m strandskydd i papperskorgen!

Det är fullkomligt idiotiskt att utöka det väl fungerande strandskyddet med det dubbla. Genom att göra en generell ökning till 300 m på alla stora sjöar i Värmland men inte på de små, så riskerar man att lägga en död hand över massor av mark kanske helt i onödan, samtidigt som skyddsvärd strand vid mindre sjöar inte alls får det skydd som skulle behövas. Det står i lagen att man kan utöka strandskyddet till 300 m i enskilda fall. Men det står inget om att man måste göra det slentrianmässigt som här, utan goda skäl.
 
Vore roligt att veta hur många hektar staten på detta sätt konfiskerar från markägare när det gäller nyttjanderätten, utan ett ersätta den förlusten med en krona. När det gäller annat intrång typ markavtal för naturvård och servitut för ledning, väg, elskåp, vindkraft så är det himla noga och markägaren kan kräva ersättning. Men här stjäl staten helt sonika massor av hektar mark utan att ersätta ekonomiskt den förlust som markägaren åsamkas. Det är skamligt!

Fiske

Såna här fiskar dras det opp nu ur Östra Silen lite nu och då; Gullspångslaxar och Öringar. Det funkar när vattnet är kallt tidigt på säsongen. Tja och så lite abborre förstås. Tror inte att gäddorna har lekt färdigt än ute i sjön och då äter de inte, tänker bara på sex. Sen är de jättehungriga och hugger allt som rör sig; Gäddruset
 

Klockan fyra vaknar skatorna!

Och de skränar så till den milda grad utanför mitt sovrumsfönster! Billiga är de nu.  Undrar hur man blir av med dem på ett lagligt sätt? Man får passa sig, de kanske är utrotningshotade i likhet med skarvarna som lever i flock på ett 60 -tal här i bara vår sjö (!). Och minst lika många i grannsjöarna. Hur nu de kan vara utrotningshotade när hela Vänern dessutom är full och kusterna också! Sur är jag och det är skatornas fel!

Taxvalpar födda

 Födda för någon dag sedan neråt Västergötland och vi kan hämta vid midsommar, en hanvalp har vi tänkt oss. Men vet inte vilken det blir än förstås. Det föddes en tik, som uppfödaren behåller, och så 4 hanar. Han kan få heta Severin (uttalas Se`ffrin) efter han på Litorpet. Tidigare hade vi ju en Oskar på Liane.

Markus nya jobb!

Så här skriver son Markus på sin Facebook.
 
"Nu vänder vi blad: Efter sommaren lämnar jag härliga Café för att börja jobba med tv-utveckling på härliga http://www.mexikomedia.com./ Tack till Sveriges bästa tidningsredaktion, alla fina förlagskollegor och frilansmedarbetare för den här glimrande tiden. Lista över tänkbara avskedspresenter finns registrerad hos Bed Bath & Beyond."
 
Som föräldrar har vi våndats förstås ett tag över detta. Alla genomgripande förändringar i barnens liv orsakar oro för föräldrar, även om barnen är gott och väl vuxna. Det kan handla om husköp, jobb-byte eller barnafödslar. Men nu är detta klart. Vi kommer att sakna Café för den tidningen och Markus goa arbetskamrater har varit en del av våra liv ganska länge nu. Och när första oron lagt sig så var nästa tanke; men nu tappar vi  bort Jens som varit Markus närmaste arbetskamrat / chef i många år nu, drygt 20 väl? En trevlig kille som dessutom besitter mycken klokskap.  Tillsammans har de drivit ett kvalitetstänk i tidningsgörandet och fått till en bra tidning. Vi har naturligtvis följt familjen Stenbergs karriärer, bostadsbyten, husrenoveringar och barnäventyr under den här tiden och hoppas kunna fortsätta med det.  
 
 Men vi får acceptera att det  för Markus kan vara en utveckling i att byta pappersmedia mot tv-media, även om han stortrivts på Café som redaktionschef.  Framtiden i mediebranschen kanske inte blir så strikt uppdelad på pappersmedia, filmmedia,  dator, bild osv utan att det mer går mot att man ser möjligheter i att mixa;  "litte tå hört" eller "harta tå hört" som man skulle säga i Sillerud! ;-). Vi önskar lycka till i alla fall och hoppas att det går bra framöver för son Markus på nya jobbet, fortsatt för Jens på Café och hans familj, för tidningen Café och för Allers förlag. Jag hoppas ju verkligen att det kommer att finnas papperstidningar framöver också.

Påsken slut!

Det har ju varit en fantastisk påsk med nästan sommarväder här! Vi har verkligen njutit av den. Nu börjar allvaret igen. Roland kämpar med veden och jag har någon vecka framför mig med tvätt av madrassöverdrag, täcken, kuddöverdrag, mattor och sånt. Får passa på nu när det är fint väder.

Påskhare från Umeå!

I Umeå har det varit påskharar, barnbarn Isak döljer sig bakom maskeringen ser det ut som.
Lilla Bill, barnbarn i Stockholm, har dragit på stan och hela utrustningen med!
Morfar Jan spelar trummor så kanske blir det gitarr för lille Bill.

Ivarsbjörke ...

... heter en vacker liten plats efter Fryksdalen. Här gjorde vi ett nedslag på konstrundan.
Här stannade rälsbussen till för bara nåt år sedan, vid det gamla stationshuset i Ivarsbjörke. Den kallades av lokalbefolkningen för "Nykteristen" = aldrig full. Nu är här sommarförsäljning av konstnär  Anna Hedstrand. Hon gör fantastiska textiltryck som säljs på hemslöjderna, museet i Karlstad och på NK. Sen har hon fina emaljtavlor också och säljer keramik och stickat åt vänner.
 
 
 

Frykens Pärla

Restaurang vid campingen i Lysvik, mellan Sunne o Torsby! Värd ett besök för det fantastiska läget, det är såååå vackert. Och vi hade tur med vädret. Maten var god, påskbuffé. Men bemötandet så där, om inte dåligt så i alla fall rejält fyrkantigt. Bord för oss var bokat i förväg till kl 15.30. Vi anlände ganska exakt i tid, men blev meddelade i lite snorkig ton att det inte var färdigt och att det var ett annat sällskap före oss som man skulle duka upp till.
-  "Bara så att ni vet hur gången är" sa mannen utan ett enda ord till beklagan eller ursäkt. Vi väntade fromt vid entrén och råkade träffa gamla bekanta så vi hade inte tråkigt utan pratade bort den stunden och passade också på med toabesök.
 
 Det var förbjudet att gå genom matsalen för att kolla om man ville sitta ute eller inne före bordsplacering "för det kunde bli för mycket spring i matsalen...." (!). När man väl är placerad så är det ju inte så käckt att ändra tyckte jag kanske. Och det var ändå  ingen värre trängsel i matsalen vid tillfället, tre bord upptagna i den ganska stora matsalen så det hade inte blivit så väldigt stimmigt om jag hade fått smyga igenom (!). Men vi fick ett jättebra bord inomhus, helt ok.
 
Det gick inte att bli betjänad i glassbaren,  kö vid ett tillfälle och nonchalans vid nästa, såg inte eller låtsades inte se. Därmed gick desserten bort. Men gott kaffe o praliner är absolut inte fel.
 
Vid dryckesvalet presenterades endast öllistan, inte vinerna. Men vi sa till och fick vinlistan också. Vinet smakade bra.
 
Disk drällde på borden runt om och blev stående i travar medan vi åt. De stod kvar när vi gick också. Fast det var ju inte vi som skulle ta hand om disken så det kvittade. :-) 
 
Buffén dukades bort snabbt redan före kl 17.00 fast det stod till 18.00. Men då hade vi ätit färdigt så det gjorde inget.
 
Nu spelade detta inte så stor roll för oss,  vi valde  god mat av buffén, hade jättetrevligt i varandras sällskap, fnissade lite åt den tjuriga betjäningen,  njöt i fulla drag av det vackra vädret med den fina utsikten och maten var god; mina favvos var peston, potatissalladen, skinkan och laxen och så coleslawen.
 
Stort tack till R och Å-B för en helt fantastisk dag! Det var helt suveränt!
 
 
Här har vi mannen som uppenbarligen hade makten över matsalen. Vad titeln är vet jag inte. Bilden var så suddig så den får vara kvar som den är, annars brukar jag maskera ansiktet om jag klagar över bemötande i butiker eller restauranger här på bloggen. I och för sig väldigt sällan det händer, inte ens en gång om året tror jag. Men tycker samtidigt inte att det skadar att sätta upp en varningsflagg både för nya besökare och för dem som driver restaurangen. Både ägare och kunder har intresse av god service. Vi kommer gärna tillbaka hit men hoppas på proffsigare bemötande av personalen förstås.
Eventuellt går det inte att kommentera här men det går i så fall att skriva på annat inlägg.

Annandag påsk!

Idag blir det lugnt tempo. Roland har sysslat med ved en stund och nu har han tagit ut Maraudern. Det är mc-väder. Han ska sälja den och måste testa nu. Den har bara gått 2000 mil, startade direkt nu.
 
I kväll lägger jag ut mer bilder från gårdagens  konstrunda, från Ivarsbjörke och från Frykens pärla.
 
Idag hittade vi fler påskbrev, från tjejerna på Döverud.  Breven låg i brevlådan. Tack för dem! Idag drar flickorna  vidare hem till Stockholm, synd att vi inte hann ses! Men vi tar igen det nästa gång.

Mårbacka - Marja i Myrom

 
Nästa stopp blev alltså Mårbacka för fika och Marja i Myromutställningen. Marja i Myrom har illustrerat Årjängsförfattaren Ingrid Fredrikssons charmiga barnbok om kor, den som finns att köpa hos Clarorna vid Claratorget bl.a. Jag har redan köpt två och gett bort. Marja  har målat en fantastisk serie tavlor med temat Nils Holgersson i modern tid. När vi var där så berättade hon livfullt och kul om bildernas historia, hur de kommit till och blivit bemötta. Det var många leenden och skratt. Nästan allt var sålt redan annars hade det varit roligt att få med något hem! Bra var det. Mårbacka är så vackert!
 
 
Sen fortsatte vi till Frykens Pärla i Lysvik.

Fryksdalen konstrunda 1

 
Första stopp var i Västra Ämtervik, bredvid kyrkan. Där stannade vi till hos Göran Samuelsson för fika, liten konsert, köp av cd och bild. Och Göran berättade på sitt trivsamma sätt.
En serie med bilder som  hade limerickar fanns också så vi köpte en.
Här bor Göran
Några gånger under dagen sjöng Göran några låtar och Håkan Jäder, känd radiokåsör i Värmland, berättade.
 
En stor bildutställning från Packmopedsturnén genom tiderna fanns också på plats liksom ett antal av de legendariska mopparna. De musiker som deltar i den här turnén måste alltså frakta sig mellan spelplatserna i Värmland med moped och det är en tradition sedan många år. Vi hade också ett uppdrag via Gun- Britt att fixa Sjösättningsrappen på skiva till Christina, för den finns inte att köpa. Göran skrattade och gav oss den. Han hade tryckt just den. Men den fanns alltså bara att få just här.
 
Sen fortsatte vi uppför vackra Fryksdalen. Här går Sveriges vackraste järnväg.,

Varg i Ilanda - Skåre, 1 km norr Karlstad.

Den här skuggan på bilden är den vargen som  sågs i morse och bilden togs genom ett bilfönster.

Nu påskdagen ...

... åker vi uppåt Fryksdalen med goda vänner. Vi ska äta på Frykens pärla tror jag det var. Fint väder är det och vi tror det blir en trevlig tur!

Påskmarknad i Årjäng ...

...besökte vi och köpte mest bröd. Bra för oss som inte bakar! Tivoli och försäljning var det och många besökare.
Vi blev jätteglada över påskbrev från barnen. Det var från Maja, Elsa och Annie fast då var vi inte hemma. Det var också från Julia, Clara, Wilmer och Melker och lilla Hilda! Har tyvärr inte bilder på alla.
 
 

Konstsrunda i Smolmark hos Kerstin W S ...

och hennes systerdotter (var det väl!) som gör tovat. Fru Damberg hör hemma i Arvika och gör jättefina tovningsarbeten. Stolarna går verkligen att sitta på och borden är också riktiga bord.
 
De fina bilderna är Kerstins förstås, textil.
 

Påsktallrik på Stationscafét i Svensbyn ....

... blev det i alla fall i går påskafton. Gott och mycket! 

Konstrunda hos Gitta på Hagen

Vi var hos Gitta och kollade på glas. Vackert är det. Ovan Trädet och nedan hennes första; Lisa.
Sen var vi Lennartsfors och köpte rökt lax och födelsedagskort!
Imorgon lägger jag ut bilder från besök hos Kerstin W S, med Dambergs tovningar och i från Årjäng

Älg

Äntligen ser vi en älg, det var länge sedan. De var två som åt kabblekor nere vid bäcken nerom Liane.
 

Lille Bills första påskäggsritning!

Bygger torn hemma på Tomtebogatan!

Kväll i påskharens tecken!

 
Inbakad harpaté efter recept från M:s franska mamma. Hon gjorde det på vildkanin, men fint på hare också. Rättika, tomater och gurka till.
Vanlig paté gjord med hälften griskött / fett och lingonen har marinerats i någon alkohol. Jättegoda!
 
Hargryta, såååå god! Kokat länge med grönsaker och  kryddor, tror det var vitlök, kummin, timjan och nåt mer.
En enda Roland-skjuten hare räckte alltså till allt detta!
Ibland gick vi ut på altanen och njöt av utsikten.  Om man kollar noga lite till höger om mitten där så ser man lommen simma på vattnet. När vi gick hem i skumrasket så hörde vi honom skrika. Det är mäktigt i tystnaden!
 En trevlig kväll hade vi! Gott och vackert var det också!

Påskafton hemma till 11.55 ...

... blir det. Roland ska kapa lite på veden och jag ska vänslas med tvättmaskinen som  äntligen slutat tjura. Sen blir det ett nytt försök med Påsktallrik på Stationscafet i Svensbyn, konstrunda i Smolmark, Årjängs påskmarknad på torget och Lennartsfors enligt plan. Därefter  vet man aldrig vad som dyker upp. Jo, det blir bäverumgänge ser det ut som för Rolands del, liksom igår en stund. Vi vill ju gärna hinna besöka Gerd o Leif också, hoppas de har öppet på Annandagen med. 

Påskhare som gryta!

Det återstår av denna långfredagen!

Konstrunda i Årjäng långfredag

Det skulle inte bli någon konstrunda idag. Men vid lunchtid åkte vi till Stationscafét för att äta påsktallrik och det visade sig vara omöjligt. Fullsatt och folk i kö. Roland var jättehungrig så vi ringde till Travmuseet och lyckades få två platser där. Snabbt dit förstås och åt god mat. Samtidigt tittade vi förstås på samlingsutställningen över årets påskrunda. Bilder är längst ner här. Mycket fint, min favvo är tveklöst Els-Maries skulptur på fågeln bakom trädstammen. ´Den väckte habegär men jag har varken plats eller ekonomi till några konstinköp just nu.
Här ovan är från besöket i Huset på Strand. Det var en höjdare att få se Leif Granlunds bilder på ett syskonpar i Östervallskog 1979. De måste ses! Och att höra honom berätta hur de kommit till var suveränt. Det här måste han ge ut i bokform med text till, för kringstoryn är minst lika bra som bilderna.
 
De här var gjorda i tovningsteknik av en kvinna Damberg tror jag. Pallen går verkligen att sitta på! och hon hade flera trevliga verk med. Borde nog se om hon har en egen ateljé som är öppen i morgon när vi ska göra konstrunda på riktigt i Årjängstrakten.
 
Bild från den fina lunchpåskbuffén på Travmuséet hos Inga Vogt och övrig personal. Min favvo var dillpotatis,  varmrökt lax och romsås. Efterrätten pannacotta med mango var läcker.

Kapar ved ...

... gör Roland idag långfredag. Vedmaskinen  kom hit trasig, så starten blev lite långsam, men nu  har han nu lagat den och husvärmen för kommande år ska snart vara räddad. Och jag joxar med en strejkande tvättmaskin, kör avkalkning, silrensning, skrubbning av vattenintag osv. Ser ut att funka men det tar ett tag innan allt är sköljt och klart.

GLAD PÅSK!

Den här föll jag pladask för på ICA Sillerud. Idag åker vi nog förresten till Stationscafét och äter påsktallrik till lunch! Den såg läcker ut.

Kameradilemmat löst!

 
Min gamla Canonkamera hade ju fått lort på sensorn (hette det väl?) och var eg. skrot.
När jag satt och grämde mig vid en kopp kaffe så sa Roland att jag kunde ta hans kamera. Han använder numera endast kameran i mobilen. Den här är knappt använd alls. Det som ser skabbigt ut är bara speglingar i blank metall. Så då var det dilemmat löst, i alla fall akut. På sikt när jag får tid så ska jag köpa en ny.

Hockey ska vi se ...

... åtminstone Roland som bänkar sig nu framför apparaten. Nu blir det inte live utan hemma, finalmatch nr 2 mot Skellefteå. Utsikterna för FBK ser ju inte lysande ut, men ibland kan laget lyfta sig i håret och överraska. Vi får se

Älgfärsdag!

 
Riktigt präktig känner jag mig såna här dagar! Och jag tror att modren sneglar ner lite belåtet från sin himmel. Tänker mycket på henne när jag mal kött eller liknande sysslor. När hon levde och bodde här i Svensbyn gjorde vi det alltid tillsammans och småpratade under tiden. Det här var det roligaste hon visste att hålla på med mat från grunden.  För henne var det en höjdare att jag valde ett liv på landet med jordbruk och kött från jakt. 
Fast jag kom inte igång så tidigt som jag tänkte. Hade ingen fläskfärs hemma och inget griskött. Rickard hade inget heller. Chansade på Årjäng eftersom vi ändå skulle dit, men hade glömt att det var norskinvasion idag på skärtorsdagen. Det är ju helgdag i Norge så de passar på att åka hit o handla. Tillbaka till Rickard igen som rådde mig att köpa färska fläskiga revbensspjäll, använda det köttiga till färsen och grilla resten. Så fick det bli.
Alla kärringar gör olika med sin älgfärs. Den här varianten passar mig bäst för den ger minimalt med jobb när man tinar upp och ska använda. Kan i princip bara slänga direkt i pannan. Den här gången malde jag älgköttbitar och fläskbitar och lök först. Sen malde jag en gång till och tog då med den grovmalda färsen som kommer direkt från slakthuset. Då blir det lite lagom av varje.
När det är färdigmalt så stoppar jag i enliters påsar, bara plattar till och viker över, stoppar i stor påse. Skriver datum på och ner i frysen. De här tunna flaken tinar snabbt vid behov och kan också slängas direkt i pannan och kryddas på som biffar.  Färsen är användbar till köttfärssås, köttbullar, köttfärslimpa, risotto, grytor, tja allt som vi använder färs till. 7 kilo blev det idag och det räcker ett par månader. Det går inte att göra mer åt gången för det feta i färsen smakar inte bra efter längre tid i frys.
Det måste bli minst en sån här otäckt präktig dag till på lovet då jag kokar några omgångar pepparrotskött på älg. Det går himla bra att frysa in i lagom stora stycken, bara att tina opp sen.

26-punkterslista ...

... ser jag att jag har gjort över vad som ska uträttas under årets påsklov! Undrar om sånt är tecken på något ovanligt syndrom eller bara vanlig senilitet??? Den börjar i alla fall med älgfärs-göring, så det är bara att kliva ur sängen och dra fram köttkvarnen!

Lille Bill blåser (nästan) såpbubblor!

 

PÅSKLOV!

Eftersom jag är ledig på torsdagarna så börja mitt påsklov idag! Inte helt fel!

Trädgårdsstädning

 
Till slut måste man ta itu med det, vinterskräpet i trädgården! Jag knipsade vinterståndarna och sopade ihop lövet i högar. Sen hoppades jag att Roland skulle bli sugen på att köra bort dem. Och det blev han! ;-)
Nu får det duga ett tag!

Mattias o Risa har köpt hus ...

... i Seattle, det är nu klart! I Bridle Trails tror jag området heter.  Jag antydde att barnen förändrar sina liv på olika sätt och detta var ett exempel som vi har följt en tid. Lite nervöst är det med så stora affärer som husköp och särskilt i ett annat land med lagar och regler som inte är så bekanta. Vi har bara kunnat hålla tummarna och hoppas att allt skulle sluta väl i den här processen.  I USA är systemet ett annat än i Sverige. Köpare och säljare har varsin "agent" som är med och förhandlar om priset. När prissumman är klar så förhandlas om de fel som köparens undersökare hittar och vem som ska betala. Det dras av eller läggs till. I Sverige förväntas en och samma mäklare tillvarata både säljarens och köparens intressen.
 
Under morgondagen lägger jag ut bilder på huset.
Här är en länk men den kanske tas bort snart eftersom köpet är klart. Åtminstone är det så i Sverige.
http://www.redfin.com/WA/Bellevue/3709-131st-Ave-NE-98005/home/430851?utm_source=myredfin&utm_medium=email&utm_campaign=iphone_email&utm_nooverride=1

Stenen får nytt liv!

 
Precis här stod det gamla boningshuset på Liane, det som revs när det nya byggdes 1949. Om man får anta nåt så var muren här på stenen. Maj  hade blommor här, mest lökväxter typ krokus och pärlhyacinter. Det var hon som hade blommor på den här sidan huset.  Men de senaste åren har det växt igen.
 
Rolands idé var att skrapa bort jorden runt stenen, fylla med singel och göra grillplats här.
Morgan fick skrapa bort jord i en radie av tre meter. Vi mätte och sprayade.
 
 Morgan gör detta så fint! 
 
 
När vi såg det färdiga resultatet upptäckte vi att det skulle bli bättre med 4 meter istället o det tyckte Morgan också.Så det blev en ny grävomgång, helt lyckat med större.
 
Roligt att få sopa rent berget och föreställa sig slutresultatet. Sen kommer regn vid något tillfälle att göra rent resten
När jorden var bortskrapad var det dags för grus
Sillebottens Grus kom genast med ett lass. Problem att komma nära för bilen fastnade i den mjuka gräsmattan.Lasten fick tippas på presenningar istället och sedan lastas på rätt plats med grävaren.
 
Uppifrån blev det så här! Bra solläge hela dagen blir det.
 
Lite extra grus på gången fick det bli också

FBK förlorade!

Vi orkade inte se matchen färdigt utan gick en långpromenad med hundarna i mörker och vackert fullmåneljus istället. Det blev till Sönnare Murstenstjärn.

Långfredagen är räddad!

Nu är långfredagskvällen också räddad! Goda vänner ringde och bjöd på hargryta! Och vi tackade glatt  ja förstås! Det ser ut att bli en social helg i alla fall! Sen kan man fundera över varför man alltid bekymrar sig över sina barn fast de nästan är medelålders. Åtminstone när de förändrar sina liv på nåt sätt.  Och det gör dom ju!

Jordkällarens ingång .....

.. justerades också. Det är en fin jordkällare egentligen med två rum, ett för varje lägenhet var det tänkt. Den ska få stå öppen i sommar och torka ordentligt. Det var en del dåligt gammalt virke i den som nu är borta

Ny entré på Liane färdig idag tisdag

 
 Trodde i min enfald att duken här skulle hindra ogräs men så var det inte alls. Ogräset växer ohämmat genom den. Funktionen är att hålla isär de olika lagren av jord underst och grus överst.
 
Morgan är en duktig grävare!
 
 
 Några lökväxter från rundeln planterade vi här.
 
 Så här blir det framför entrén som vi har tänkt oss ska fungera för dem som ska in i undervåningen.

Revolutionerande ackord - 50 år sedan!

Sanslöst att det är 50 år sedan Beatles gjorde det berömda inledningsackordet på "A hard days night". Gissar att alla i min generation kommer ihåg hur det lät och nu vet man också hur det gjordes.
http://www.dn.se/kultur-noje/musik/ackordet-som-startade-en-revolution/
 

Påskagenda 2014

Påskdagen var alltså räddad med konstrunda uppåt Fryken. Det finns en del annat att göra också ser det ut som. I Årjäng är det premiär på Påskmarknad på torget med hantverk, tivoli och påskparad på påskafton 12 - 18 tror jag.  Det blir nog en sväng dit för att kolla på hantverksförsäljning. Konstrunda säkert Långfredag o Påskafton. Har kollat runt för att få en överblick över utbudet av aktiviteter men det är svårt att få en samlad bild, lite här och lite där är det. Letar efter Lennartsfors evenemang men hittar inget på nätet. Annandagen blir det nog finalhockey i Karlstad, andra hemmamatchen.
https://www.facebook.com/events/390105884459669/
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=636428196427939&set=a.141814709222626.29083.139318029472294&type=1&theater
http://arjang.nu/lunchguiden
https://www.facebook.com/paskrunda
https://www.facebook.com/paskrunda?hc_location=timeline
 
Nu har jag i alla fall samlat ihop min egen överblick över påskens evenemang i Årjäng, så jag kan gå in på bloggen o kolla när det närmar sig helgen, slipper leta.
 

Hallen i Nilslägenheten på Liane.

Hallen i Nilslägenheten är rätt stor, som ett rum, men svår att utnyttja på ett vettigt sätt. Golvet är i alla fall på plats och fint blev det. Duktig mattläggare. Tidigare var det gul-orange - rött i 70-talsstil och rätt så slitet. Det tickar på, lite i taget. Lampupphängning, garderober, sängöverkast och björkar härnäst kanske.

Strandskyddet ska utökas till 300 meter ...

... vid de stora sjöarna i Värmland. Det redovisas inga skäl till att utöka från de gamla 100 och 150 meter som vi haft, till det dubbla. Det finns ingen som kan påvisa att djur- växtliv eller allemansrätten  har varit hotade (alltså strandskyddlagens syften) med det tidigare strandskyddet i de värmländska sjöarna.
 
Men det mest intressanta i hela den här lätt makabra historien är att politikerna i den nya lagstiftning, som gjort detta möjligt, har i förarbetena klart utsagt att avsikten är att det ska bli lättare att bygga strandnära i vissa fall. Och det står uttryckligen i själva lagen att man kan utöka strandskyddet i enskilda fall till 300 meter om det är påkallat för att strandskyddslagens syften ska uppfyllas. Jag och de flesta andra tolkar det som att man rimligen behåller det gamla fungerande strandskyddet  och sedan när det dyker upp ett mindre område som behöver skyddas så beslutar man om 300 meter. Det är rimligt och det kan alla ställa sig bakom. Men att som nu drämma till med 300 meter  vid alla stora sjöar är absurt.
 
Tjänstemännen förklarade att de kan inte undersöka varenda fläck efter de här stränderna och det går inte att plottra om man ska kunna fatta ett beslut före nyår så nu får det bli generellt 300 meter vid alla stora sjöar i vår kommun. Men det finns inget som hindrar att man beslutar att behålla de gamla reglerna i avvaktan på att man hinner ta fram och ordentligt undersöka de områden som är aktuella för mer strandskydd.  Helt absurt hur  länsstyrelserna kan sätta sig över intentionerna i de lagar som riksdagen i demokratisk ordning beslutat ska gälla. Och man antydde också att man upplever att juridiken, dvs miljödomstolen drar åt annat håll än politikerna. Och länsstyrelserna måste lyda domstolen om det blir olika signaler.
 
Andra synpunkter från infokvällen igår måndag på IOGT:
Nu har ni tagit jakten från oss genom att skicka hit varg, sen ska ni ta stränder och boende ifrån oss med ett nytt strandskydd.
 
Om man jagar bort de fast boende från de strandnära områdena så finns ingen som kan bevaka att den industriella turismen tar ansvar; företagen som bussar hit sin last med turister, som släpper av dem vid sjöarna, tar med sig förra veckans omgång hem osv. Ingen kommer att se längre vem som hugger ner träd, trampar ner skog, förstör trädplantor för de här företagen har ingen personal på plats.
 
Detta förslag lägger en död hand över en kommun som Årjäng med så mycket sjöar och stränder.
 
Om man tar bort det fasta boendet längs sjöarna så finns ingen kvar som kan betala för infrastruktur som besökande ändå vill ha typ fibernät, vägar, väghållning osv.

Ny entré på Liane

 
Det här "konstverket" är grundstenar från ladugården eller stall på gamla Liane..
Morgan har tagit bort matjorden här och så läggs plast ut för att hindra ogräs antar jag.
Ovanpå det grus.
Den här lilla stensrundeln ska bli större, en del av jorden tas bort, kanske en grillplats. Här tror jag att gamla boningshuset på Liane stod.

Påsken är räddad!

Ett tag såg det ut som om vi skulle sitta här ensamma på Lihaget under påskhelgen och möjligtvis slänga påskbrev på varandra.;-)  Alla barn och barnbarn var upptagna på annat håll i år o hade godtagbara skäl att inte  sällskapa en äldre generation. Men igår ringde goda vänner och räddade helgen. De ville att vi skulle gå med på lite konstrunda uppöver Fryken och äta nåt på Frykens pärla. Så nu är i alla fall påskdagen räddad. Får se om vi kan hitta på nåt roligt på påskaftonen också och annandagen. Nära till hands är väl konstrunda på hemmaplan, det brukar vi göra och påskmarknad i Årjäng och Lennartsfors.

Dålig målare!

Det är jag som har målat! Och jag har gjort enligt konstens alla regler. Det är tryckt virke under så jag väntade ett par år med att måla, så som det sägs att man ska göra, hade oljegrund och oljefärg först. Men ändå har färgen flagnat och försvinner på handledaren på verandan. Undrar vad som blev fel?  Får väl slipa ner det hela och börja om igen till sommaren.

Mina gullvivor blommar också!

 
Avundsjukt har jag kollat på andra bloggar, Gunnar C, Leontina och några till som visar upp blommande gullvivor. Jag hade inte sett några, så jag gav mig ut på spaning i trädgården under löv och lort´. Och minsann där var de, både vilda mammavivor (med buskarna från Bäck i flytten!) och trädgårdsvivor.
 
 Trädgårdsvivorna som säkert heter nåt på latin i närheten av Primula men kanske inte vulgaris som borde vara en enkel och vild variant. Ser att jag får rensa ogräs bredvid där. Just idag orkade jag bara krafsa fram blommorna under löven och sopa bort värsta lagret. Jag är ju lite trädgårdslat, alltså gör minsta möjliga i rabatterna, eller vad man ska kalla mina stråk av växter. Att säga att man har rabatter förpliktigar på nåt sätt. Det bör vara höstgrävt, ansat och rensat. Och så är det inte här, mina trädgårdsväxter för på egen hand en ständig kamp mot torka och ogräs för sin överlevnad. Endast de allra härdigaste exemplaren finns alltså kvar.

Tornfalkarna kollade oss!

Vi var nere på Liane och funderade tillsammans över hur planeringen runt entrén skulle bli, vi vevade i armarna och stegade och sprayade med gul färg. Imorgon kommer Morgan med lilla grävaren och då måste det vara klart. Under tiden kollade tornfalkarna oss nervöst och flög ut och in i duvslaget och kvittrade ivrigt när de möttes i hålet. Vid ett tillfälle såg vi en av falkarna jaga en kråka som blev för närgången.
Sen svor gubben en stund över en vedmaskin som inte var i ordning och jag sopade lite på asfalten. Det blev små högar som kanske går att frakta bort med traktorn.
Upptäckte att jag har små trädgårdsprimuler (de små blå) som inte syntes under vinterståndare så jag måste ta itu med det. Annars är jag ju lite trädgårdslat och drar mig in i det längsta för något arbetskrävande projekt runt huset.

Husrenovering som beroende!

Husrenovering lär ska kunna bli beroendeskapande, när man väl börjat så går det inte att sluta.
Tänkvärt!!! ;-))
http://www.dn.se/ekonomi/husrenovering-kan-vara-beroendeframkallande/

Koll på barn o barnbarn!

Det blev alltså skype med lille Bill, barnbarn i Stockholm, i morse. Sen skype med son Mattias och Risa i Seattle på kvällen, sms med dotter i Umeå mellan varven. Fantastiskt att det funkar så bra med text och bild hit och dit över jordklotet. När jag flyttade hemifrån någon gång på 70-talet så blev det handskrivna  brev nu och då till föräldrarna, för ringa "riks" hade jag inte råd med. Det var betydligt dyrare än att ringa lokalt. Allt var inte bättre förr.

Nordmarkens Stövargille årsmöte

Fr v. Åke T. Birgitta J. Joakim N. Stig N. har fått utmärkelser för sina hundar. Birgitta hade mest på sin Edvin, finsk stövare som blev svensk jaktchampion under året. Nästa år hoppas jag det är  Roland som står där och får några priser för Hej! ;-)
God mat och trevligt prat var det. Detta är ett gäng som känt varandra länge.  Extra plus för kanongod mat, Karin lagade. Vi höll till vid hamnmagasinet, båtklubbens lokal. Enkelt men funkade bra. Denna dag var det egentligen tre evenemang som Roland velat gå på, Jägareförbundets länsförbundsstämma i Säffle, Stövarklubbens årsmöte i Grums och så Nordmarkens stövargille. Men man kan  inte hinna med allt så vi valde gillet. Hoppas det blir uppdelat nästa år på olika datum.

Agenda

Båtar i sjön, sätta på värme och pyssla lite i husen. I morse skypade vi med lille Bill som var på gott humör fram till russinsuget slog till. I kväll blir det samkväm med Nordmarkens Stövergille, mat och prat. ;-) När vi kommer hem ska vi försöka skypa med Seattle, sonen har äntligen fått sitt födelsedagspaket, en vecka för sent: Vi lär oss visst aldrig. Tänkte det skulle bli vackert väder idag men det är mulet och blåsigt. Regnar i alla fall inte.

FBK vann!!!!!

Vilken spännande match vi har varit på i Karlstad, Löfbergs Lila Arena! FBK spelade semifinalmatch mot Växjö och lyckades vinna i förlängning. Det var verkligen rafflande timmar i Karlstad, nervpärs hela tiden. FBK tog först ledningen men Växjö gjorde två mål. Det var bara 49 sekunder kvar till full tid, och vi var på väg ut, när Milan Gulas gjorde 2-2 och matchen levde igen. I förlängningen gjorde Wallin första målet! Det var hett förstås i matchen och tuffa närkamper men ändå inte så mycket rena slagsmål som i förra matchen och inte så många utvisningar. Så roligt att Färjestad vann och går till final.
Så här ser arenan ut innan det har börjat. Ismaskin kör runt enligt samma princip som när man harvar kom vi på

2-2 i full tid!

Förlängning! 

FBK ser vi snart

Det är pirrigt att se matchen live, den match som kan avgöra om Karlstadlaget går vidare till final o möter Skellefteå. I grundspelet sägs Färjestad ha vunnit en del mot dem.  Vi är alltså på plats i Löfbergs lila Arena. 

Raseri i Norge ....

... är det i sociala medier över det sätt på vilket polisen ingrep mot dem som misstänks för illegal vargjakt och jämförelsen med Utöya gör ont. Polisen ansåg sig behöva använda 70 poliser för att gripa 12 personer som man tror har avlivat varg olagligen, det blir så där 5-6 poliser per person. De gripna verkar vara i övrigt normalt samhällsanpassade människor utan brottsregister eller psykisk sjukdom och de greps tydligen i de flesta fall på sina arbetsplatser mitt på dagen. På Utöya satte man in 5 poliser mot den  som i galenskap mejade ner 80 ungdomar. Jämförelsen upprör i grannlandet, man frågar efter logiken och hur människor värderas i förhållande till djur.
http://www.nrk.no/ho/tolv-pagrepet-for-ulovlig-ulvejakt-1.11656350
 
I Sverige fortsätter rovdjurscirkusen med oförminskad styrka och man kan som Gunnar Glöersen, undra om det är första april hela året om ibland.
http://www.jagareforbundet.se/blogg/2014/04/10/hedersmord-eller-bara-ett-vanligt-vargmord/?fb_action_ids=609091569165486&fb_action_types=og.recommends&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582
 
 

Camp Grinsby satsar stort!

Anders o Annelie bygger nytt på Camp Grinsby. Här är innertaket i det som ska bli nya receptionen. Det är vildmarkspanel, vackert som en tavla! Anders har putsat alla kanter noga. Roland, Peter och Evert,  Liane Byggservice har satt dit.  Båda arbetsuppgifter var tidsödande lite petiga, men fint resultat!
Just nu läggs kakel och klinker
Sven i Svensbyn planerar lite runt om och här pratar han med Anders och Roland
Här ska det bli utrymme för matlagning. Jättesnygg bård på väggen där, den tar upp färgen på klinkern på golvet.
 Bild igen från blivande receptionen.  Roligt att det satsas i Sillerud!

Gästrum / bastuomklädning

 
Gästrummet / omkläd bastu,  har kommit ett par steg närmare färdigt. När man öppnar upp ut mot utsikten över sjön så ser det ut så här nu.
Från vänster så här, två sängar som är ställbara.
 
Där inne till höger är bastun. Rummet funkar alltså både som gästrum och som omklädning till bastun.
Nu är det bara några detaljer som saknas; rätt krukor till "växterna" och det rätta överkastet som kommer i nästa vecka.
 

Invigning av vandrarhemssovvagnen i Svensbyn...

... blir det imorgon fredag kl 15.00 om jag minns rätt. Landshövdingen är med och klipper band. Det blir mingel och högtidligt, alla är inbjudna att delta, det bjuds på nåt tror jag. Vi hade gärna varit med men det kolliderar med hockeyn.

Läget Oskarsrummet

Det blev en annan klocka i Oskarsrummet. Kollade på Peters interiörbilder och fastnade för den här istället för den med lösa siffror. Roland slapp alltså ta fram lasern och svära. Den här var bara att hänga upp på en spik. Mattan blir kanske en sån här, får funderar lite. Teakbordet var bara tänkt som ett provisorium i väntan på svarta  enkla sängbord, men det kanske får bli kvar. Idag kommer mattläggaren och gör färdig hallen.

FBK vann! Och vi har biljetter till nästa match i Karlstad!!!

Till slut vann Färjestad, det var så vansinnigt spännande på slutet! Och vi har lyckats få biljetter till nästa match, den som är hemma på fredag!!! Ska bli så otroligt spännande att se live! Om Färjestad vinner då så går de till final.

Kära gamla Canon-kameran ...

... har nog tjänat ut nu. Den har hängt med i princip varje dag i byxfickan i några år nu, tappats på golv o berg. Att den är skamfilad spelar ingen roll men det har börjat bli mörka stora fläckar på bilderna och den fick domen av en fotoexpert häromdagen; lort på sensorn. Det är lika dyrt att ta bort som att köpa en ny kamera. Så det får väl bli en ny kamera. Någon som har tips på en som går att ha med lättvindigt? Den här Canon-modellen valde jag för att den har rundade hörn, går lätt ner i fickan.

Bra resultat i Årjängs skolor ...

... visar SKL:s undersökning av landets alla kommuners skolor. Man har kollat årskurserna 3, 6 och 9 om jag minns rätt och Årjängseleverna har i genomsnitt bra resultat. Det är roligt att läsa. Bakom de siffrorna ligger hårt arbete av lärare, elever och föräldrar vilket glädjande nog uppmärksammas av företrädare för skolan i kommunen. Det är bra att de berörda får cred för detta, för det goda resultatet visar att eleverna har inte suttit passiva framför teven ;-) .    
 
Sen ska man vara medveten om att de här siffrorna varierar  från år till år i små kommuner som Årjäng. Stabilt i topp varje år ligger de stora Stockholmskommuner, typ Danderyd och så Vellinge utanför Malmö.  

Från vaggan till deadline ....

... heter Robert Gustafssons bok om hans eget liv. Jag har nästan läst den nu och fascineras av att han är galnare än man kan tro. Det är inte bara på scen och framför kameran. Han skriver rätt så uppriktigt och försöker inte försköna bilden av sig själv. Han kastar sig bl.a. in i nya projekt med stor frenesi och jobbar som vansinnig. Samtidigt kan man ana att han försöker att skona människor i omgivningen i det han skriver. Han är snäll mot andra men inte mot sig själv.
En bok som är mycket läsvärd för det här är en speciell person, intressant inte bara som kändis.

Läget Ryssland - Ukraina ...

... är obehagligt. Det ser just nu ut som om Ryssland skickar in busslaster med ryssar som ska demonstrera i de öst-Ukrainska städerna. Åtminstone är det vad som rapporteras i kväll från Ukraina. Det finns naturligtvis ingen anledning att göra det om Ryssland inte i nästa skede vill ha en "anledning" att gå in med trupper för att försvara "ryska intressen" i de här landsdelarna. Förhoppningen var ju att bråket skulle stoppa med Krim.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/proryska-separatister-ska-ha-tagit-gisslan/#Scen_1
 

Ledig dag tisdag!

Skönt oplanerad dag är det med sovmorgon. Ska försöka gå ut en sväng fast vädret är helt kass; spöregnar, blåser och är kallt, +4 grader.
 
En kyckling ska jag koka, det är nytt påfund. Tidigare har jag bara kokat kött och alltid stekt kyckling. Letade upp en svensk kyckling igår. Jag börjar allt mer aktivt bojkotta importerad mat efter de senaste rapporterna om fördelarna med svenskt.  Förr tog jag ekologiskt och svenskt när jag råkade hitta det, numera letar jag upp och väljer butik där det finns.
 
Sen ska jag "administrera mitt liv", ringa några samtal, förbereda för deklaration, boka tider här o där. Med jämna mellanrum kommer gubben att dyka upp för att få kaffe och mat, han jobbar i närheten.

Hägern i Bäcketjärn!

 
 

Troll i hemmamatcher - FBK!

Just nu ligger FBK under med 0-1 hemma i Karlstad och de spelar verkligen tveksamt och osäkert. Varför blir det så omöjligt på hemmabana??? Vi kollar hemma o håller tummarna!
 
Uppdaterat kl 21.45:   Sudden Death blir det nu, 1-1 och matchen är slut. Första mål vinner.
 
Uppdaterat 22.30: FBK-förlust med ett supersnöpligt mål!

Skolan i Sverige ....

... debatteras vildsint i media just nu och även bland politiker. En svensk reporter har gjort ett nedslag i finsk skola. I Finland gör eleverna mindre tid i skolan, landet lägger mindre resurser på skolan än Sverige ändå lyckas eleverna bättre. Men som vanligt så blir analysen ytlig.
 
Man konstaterar att skolan har aldrig statliga inspektioner, skolan  har morgonsamling med hela skolan närvarande,  lärare har hög status och högre lön, eleverna lyder lärare och arbetar hårdare än svenska barn. Men inget i artikeln om hur man tar hand om elever som har svårt nå målen, inget om vad som händer om en elev bär sig illa åt (alltså vilka verktyg har läraren för att upprätthålla ordningen och statusen), inget om skillnaden i invandring mellan länderna. (Finland tar i stort sett inte alls emot invandrare medan Sverige just nu har många barn i klasserna som inte förstår svenska så bra. Det påverkar undervisningen, måluppfyllelser och resursfördelning men det får man liksom inte låtsas om, för då kan man bli anklagad för att vara främlingsfientlig, och det oavsett om man tycker att det är ok eller inte att vi tar emot barn från andra länder)
http://www.dn.se/valet-2014/varfor-kan-finland-gora-att-de-svagare-eleverna-lyckas-i-skolan/
 
Här finns en del kloka tankar om skolan och inställning till eget ansvar i lärandet.
http://www.dn.se/ledare/kolumner/lararen-ar-ingen-trollkarl/

Sötaste valpen!

Träffade den vid Ica Sillerud för några dagar sedan! Den är så otroligt söt, liknar mest en liten katt. Rasen är nåt på Pomerein (Pommeranian dvärgspets ) fast jag vet inte hur det stavas eller uttalas.
Här är mer info om rasen:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Pomeranian
Den blir 18 - 22 cm i mankhöjd som vuxen.
Här väntar vi just nu mest besked om eventuell taxvalp framöver!

Ved o grannarna!

Ved är absolut ett dominerande projekt så här på landet den här tiden på året. Alla som har vedeldning och det är rätt många, tar hem veden, kapar upp den och lägger på tork på något sätt.  Veden staplas på lastpallar, torkar bra då och kan lätt flyttas dit man önskar med en frontlastare.
Här är en annan variant, också på lastpallar för att underlätta torkningen förstås, kommer ifrån marken. a
Andra fina arrangemang passerar jag när jag går runt Liane. Himla fint!
 
 
Och en grillplats på tomten är inte fel. Jag gillar när det är ordning och reda även om jag inte orkar ha det så himla fint själv alla gånger.

Vanlig söndag!

Annars är det en vanlig dag, mulet, + 7 grader, har regnat hittills. Inget som inspirerar till att gå ut, mest innearbete vid datorn och lite sociala medier också, inte bara plikter.  Fått en sms-bild på lille Bill som var på väg ut, lika söt som vanligt, det är roligt att få uppdatering ofta. Äting, tvättmaskin och diskmaskin har det varit. Jag måste få en promenad nu, oavsett väder, rastlös! Sen blir det lite plottrande på Liane i "stenmur-rummet". Roland har bytt till sommardäck på min bil, kört iväg rådjurskött till rökning och hämtar nu vedmaskinen. Därefter cykling med hundar misstänker jag.  Tja, vi sysselsätter oss utan problem, det är som vanligt ungefär på en söndag.

Tornfalkarna är tillbaka!

Sedan några dagar är tornfalkarna tillbaka på Liane! Vi har glatt oss åt deras närvaro ett par år nu. De har byggt i Oskars gamla duvslag där ovanför fönstret. De satt där nu också och jag försökte ta kort, men de är skygga som vinden och jag fick bara med stjärtfjädrarna som syns längst till höger i bilden! ;-)
Tryggare är de när de sitter längre bort i de stora granarna bakom huset. Hoppas det går bra med äggen och ungar i år. Första året flög ungarna ut ur boet in i ladugårdsbyggnaden och klarade inte att komma ut. Förra året överlevde de och vi såg dem flyga omkring.

FBK vann!

Och med 4-1! Bra!

Hockey ikväll igen!

Det måste bli tredje finalmatchen och den är borta för Färjestads del. Alltså i Växjö antar jag. Efter förra matchen är väl förhoppningarna inte så stora, FBK förlorade med 1-6! Men vi ska kolla förstås. Men innan dess cyklar gubben med hundarna och jag promenerar och försöker hinna före regnet.
 
Bilderna på tornfalken hade jag tänkt publicera i kväll men de är i fel dator för tillfället, så de kommer senare.
 
Son Mattias fyller år idag och vi försöker ringa i kväll. Om vi misslyckas så stort grattis till dig från far o mor! Vi hör av oss så fort vi får förbindelse. Hoppas du har fått paketet.

Skateparken i Umeå!

Här är barnbarnen Moses o Isak!

Tack PI ...

... för hjälpen så långt. Vi ska prata med Mattias när vi ringer honom i kväll, han fyller år idag. Men han har födelsedagsmorgon i Seattle  först vid sjutiden i kväll. Bilden på tornfalken kommer nog i kväll. Den har varit här några dagar nu, eller rättare sagt de, för det är två.

Björkfällning till björkrummet i Nilslägenheten!

 Vi ska alltså ha några alldeles riktiga björkar framför björkhörnan i björktemarummet i Nilslägenheten. Bra att fälla dem nu kanske innan de börjar dra upp vatten. Vi ställde dem upp på lon och det verkar inte rinna ur dem. Annars får väl var och en få en liten vit hink att stå i så det inte blir ´blött på trägolvet.

Fredag kväll ...

... var egentligen helt oplanerad. Men T och A-M fanns i närheten så Roland bjöd in T på bastu med utsikt över sjön. De invigde det "nya" omklädesrummet.  A-M o jag tog en promenad efter sjön i solnedgången. Sen trollade gästerna  fram en paj, en flaska vin o blomdekoration därtill!! Det blev en trevlig kväll med mycket skratt, många berättelser till fram på småtimmarna och firande av de nyblivna morföräldrarna.  Vi fick se bilder på deras första små barnbarn, nyfödda  William och Milton. Sååååå söta, tvillingar är speciellt.

Gästrum och omklädning bastu!

 
Sängarna har Roland gjort själv. Elevationsbottnarna har vi köpt på Blocket i Örebro för länge sedan.
 
Madrasserna var fick vi av sonen vid flytt.
 
Nu återstår att fixa madrasskydd och överkast. Blir nog svart här också tror jag. Passande kuddar köpte jag idag på Kupan o butiken på Storgatan, båda second hand. Väggen här går alltså att öppna helt så här, så det blir öppet med utsikt ut mot sjön
 
Kul när det börjar närma sig färdigt med något, just nu är det många projekt på gång.

FBK spelade dåligt!

Roland orkade inte se eländet - tog disken istället!

Svart överkast i Oskarsrummet?

Jo kanske svart kan det bli, testade i dag. Eller kanske en nyans av grått. Men inte blått. Jag som är så dålig på färgsättning måste testa och se, kan inte föreställa mig. Det grå fältet på sängen är bara solljus.  Hyllan blir nog bra när den blir färdig och klockan i kartongen på hyllan, kan hamna på- väggen. Det är tack o lov inte brått, jag har tid på mig att fundera. Och det behövs nog. Det här går inte fort. ;-). Trögtänkt är bara förnamnet!
 

12 tofsvipor!!!!

Det är verkligen 12 tofsvipor nere på Smörhôlera! Jag trodde Roland sett fel, men det är 12 stycken, minst, jag räknade idag när jag gick förbi. Så många har vi inte haft på länge. Hoppas de blir kvar och några ägg klarar sig efter vårbruket.
 

Nu ledigdagspromenad runt Liane!

Går nu runt Liane i strålande vårsol, gillar mina ledig dagar, de är guld värda! Passerar Roland som är ute med fyrhjulingen o fäller björkar som ska hamna i Nils-lägenhetens björk-tema-rum.

Word 2010 avinstallerat ...

 ... och ominstallerat. Det tog en hel eftermiddag men måste eftersom det inte gick att reparera. Nervöst men tack o lov god hjälp hade jag! Tur att det finns änglar! Inga filer försvann så vitt jag vet.

Oskarsrummet i Nilslägenheten!

Det får heta Oskarsrummet eftersom Rolands farmors bror Oskar bodde i det när Roland var liten. Det är alltså i Nils-lägenheten. Roland rev bort den slitna korkmattan och då dök ett riktigt fint trägolv upp.  Det får vara som det är så länge, oslipat. Murtapeten blir en slags fondvägg och i gränsen mellan "muren" och den vita tapeten har vi satt upp Ikeas tavelhyllor, Det gick åt fyra stycken från vägg till vägg.
 
Och nåt blir det på hyllan fast kanske inte precis det här. Plockar lite av och till med olika grejer. Sängarna är äntligen på plats (de vi köpte på Blocket och hämtade i Arvika och Grums!), båda elevationsmodell. Blir väl nåt blått eller silver eller grått eller så på dem. Funderar alltså  på kantklädsel o madrassöverdragen. På väggen bakom kan det bli en jätteklocka (Undrar var min fascination för klockor kommer ifrån. De dyker upp överallt. Ett lärarsyndrom kanske,  arbetsdagarna är ju extremt klockstyrda - på minuten!  ;-)  )
 

Kusinfika!

Kusin Bobo och barnbarnet lille Bill fikar idag onsdag! Bill är nyklippt, jag tror att mormor med hjärtat i halsgropen har svingat saxen!

Första utesittningen igår tisdag!

Igår tisdag blev första riktiga utefikat. Solen värmer men luften är kall och vi har frost varje natt.

Högstadietbygget är igång

Ska bli spännande att se slutprodukten. Det behövdes verkligen ett nytt högstadium hos oss.

Färjestad vände ...

... och vann med 2-1 mot Växjö, i Växjö! Spännande match!

Kycklingsoppa

Kokade svensk ekologisk kyckling med grönsaker (också eko) och bara örtsalt Trocamaro. Lade i benigare bitar först så de fick koka någon timma innan de finare bitarna kom i, bröst och lår. Ingen konstgjord buljong. Kycklingen fick svala i spadet och vi åt av den på vår 5:2-svältdag, tillsammans med broccoli och lite kokt potatis. Har inte kokat kyckling förr, men nu när det går att köpa bra kött så känns det helt ok och det ger flera middagar.
Silade ifrån buljongen
 
Pillade loss och sorterade grönsaker för sig och kycklingbitar för sig. Mindre i en hög, större i en hög.
 
Buljongen kvar i grytan
Mixade grönsakerna
 
Mixade grönsaker ner i buljongen
Mixade de små kycklingbitarna
Ner i buljongen, det blir ok konsistens av detta. Sen går att tillsätta kokosgrädde och lite vispgrädde och lite vin.
 De större kycklingbitarna skar jag i bitar och skördade kinesisk lök ute i pallkragarna från i somras
 
Klippte löken i små ringar.
 Färdig soppa med hela kycklingbitar och lök.
Skulle förstås ha varit kokosmjölk i också och lime och citrongräs till men det hade jag inte hemma. Den blev smaksatt med lite grädde ( kan vara mer, det är så smakrikt) och en liten vinskvätt.  Mycket smak blev det i alla fall. Gubben godkände och vi åt till hockeyn
 
Vi borde nog koka mat oftare och äta mer soppa. Älgkött kokar vi gärna till pepparrotskött buljongen blir sen till soppor med älgbuljongen och till slut god pytt i panna av köttrester. Har inte tänkt att detta går att göra, för vanlig kyckling känns inte så aptitlig att långkoka. Men när den är ekologisk svenskuppfödd så blir det helt ok på nåt vis, bra kött är det och färskt köper vi! Köttet passar bra till 5:2 mat på svältdagen, det blir inte många kalorier i en bit.

Högläsning för barn - jätteviktigt!

Tyvärr har föräldrars högläsning för barn halverats de senaste åren. Synd, för det är superviktigt både för att bygga upp barnets ordförråd utöver det som vardagen ger  (det är inte så mycket!)  och för att underlätta  läsinlärning.
http://www.dn.se/insidan/hoglasningen-gor-berattelsen-mer-levande/

Earth hour - meningslöst jippo!

http://www.veiken.se/2014/03/30/earth-hour/#comments
Kloka tankar från Veiken, som inte heller släckte ner på Earth Hour och som därmed gjorde miljön en tjänst. Alla de brasor, värmeljus och annat som tänds och släcks under den här timmen har negativ effekt på miljön och den effekten uppvägs inte av  besparingen av el (1 procent!) som Earth hour ger under en timme.

Vagabond Ways - Totte Bergström!

http://obladoo.se/blog/musik/recensionsonsdag/2014/03/26/recensioner-anna-stadling-trust-vagabond-ways/
Releasespelning på Big Ben i Stockholm i går ikväll,  måndag, var det.
http://www.bigben.nu/musiceng.php
http://na.se/kulturnoje/musik/skivrecension/1.2431218-vagabond-ways
http://popgeni.blogg.se/2014/march/svensk-varldsklass-americana.html#comment
http://www.hakanpettersson.se/blogg.php?id=3350
http://open.spotify.com/artist/5EUta4b4Iqvjp72S1YFuMN
 
Till och med recension i Dagens Industri av Jan Gradvall på gruppens facebook!
https://www.facebook.com/pages/Vagabond-Ways/125114500893316
 
Och på skivans egen hemsida
http://www.vagabondways.se/
 
Ny skiva precis med  countryrock! Himla bra. Vi lyssnade på Totte när han spelade här i Sillerud för länge sedan, köpte ett par skivor som jag tror han spelade in i USA då. Dem spelade vi nästan sönder, för de är kanonbra. I dagarna kom en ny skiva inspelad här med ett par andra, bl.a. Basse Wickman. Vi slutar ju inte hoppas att Totte ska välja att göra en spelning här i Årjäng / Sillerud, kanske på hembygdsgården eller Tjolitta eller så.  Han kommer hit ibland eftersom han har släkt i Sillerud, svåger med Peter Lustig och Lars-Göran Larsson i Bryngelsbyn.
 
Numera är Totte pensionär från jobbet som banktjänsteman på SEB i Rissne, sägs det. Lustigt nog känner vi en person till som nyligen pensionerat sig från SEB i Rissne och som också är musiker, fast med trummor, Jan Hellman!  Det måste ha varit kul att jobba där och vara med på personalfesterna. ;-)
 
Här kan man lyssna på en del från skivan:
http://vacalocarecords.se/
Den som vill ha ett eget ex kan naturligtvis köpa på nätet på hemsidan eller höra av sig till Peter eller Lars-Göran så ber de Totte ta med sig ett gäng skivor när han kommer hit till Sillerud om ett par veckor. Vi ska i alla fall tinga en.