Tant Grön i Vintrosa är helt fantastiskt!

Där var jag igår onsdag! Första besöket men inte sista! Helt fantastiskt med blommor, mat, grejer och framför allt en vacker grön miljö
 
 
Det lär ha startat med ett växthus, nu är det tre hus fullproppade med allt möjligt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 Fikat är ju en dröm för mig, nästan allt var glutenfritt!
 
 
 
Det blev bakad potatis med god skagen (finns också vegetarisk!) och röran bredvid i en kopp. 
 
Sen en "Surlisa" till kaffet. En fin dag blev det, med mycket nostalgiprat!

Revolutionerar vardagen!

Den här upptäckten har revolutionerat min vardag!
Alltså, istället för att firra omkring efter lappar och pennor för att skriva opp sånt som ska inhandlas eller uträttas så har jag satt upp ett magnetblock på kylskåpet och lagt en penna där! Enkelt och suveränt! Fattar inte att jag skulle behöva bli 69 år innan jag fick till en så praktisk anordning. Det ska bli en magnetpenna där också men den är inte på plats än.
 
På ¨ålderns höst, med tilltagande glömska, så är detta ett ovärderligt hjälpmedel. Det bär lite emot att erkänna att det blivit allt svårare att minnas allt. Men så är det, bara att hacka i sig de egna begränsningarna.

Finaste älgbilden!

Roland tog bilden  en tidig morgon. Tror det är en ko med fjolåring. De har gått tillsammans hela sommaren. Kon har ingen anledning att jaga sin avkomma, hon har inte varit dräktig med någon ny kalv. Ovanligt många kor har inte haft kalv i år verkar det som och det gäller tydligen i hela Sverige. Man hänvisar till förra årets torka igen då. Hoppas det blir desto fler kalvar nästa säsong när så många kor att stått över kalvningen i år. Märkligt nog beror mycket på torkan. Idag fick jag det som förklaring till min dåliga säsong i pallkragen, alltså torkan förra året.
 

Putsade fönster och fann levande djur! ;-)

Putsade norrfönstret. Vi har 70-talsfönster, öppningsbara, som ska putsas mellan rutorna. Det är till att skruva isär och väja för spröjsar. (Allt var inte bättre förr!) 
 
Och i just det här fönstret, inte i de andra, ser det ut så här varje år: En sträng av torkad lera som något djur har kletat dit för att skydda några ättlingar / larver. 
 
När jag petar i leran så syns de små djuren. Så äckligt!
 
Jag fann den här gynnaren bredvid, kanske är den.
 
Den här hängde också i fönstret, kanske är den. 
Så här ser han ut i profil. Suck! Jag gör rent varje år och sprejar på något giftigt och hoppas slippa de här gästerna året därpå. Men hittills har jag inte lyckats. Undrar vad det är för djur som gör så här?

Orkidén - den magiska!

Jag är urdålig på krukväxter, få  överlever någon längre tid i våra fönster. Och jag begriper mig absolut  inte på den här magiska orkidén. Den är precis lika misskött som alla krukväxter i vårt hem, men den överraskar!
 
Nu har den knoppar igen!!!  (Ursäkta dålig bild!)
 
Alltså, den stod där i flera år med sina lustiga luftrötter,  utan att blomma. Sen plötsligt för ett drygt år sedan så fick den en blomma. Och den enda blomman var utslagen nästan ett helt år, vissnade och ramlade ner för bara några veckor sedan ( Bild nedan!) 
 
Och nu har den alltså fått knoppar igen, nästan precis samma tid på året som förra gången, för drygt ett år sedan. Det är nästan som ett mirakel! Undrar om det kommer att slå ut någon blomma? Och undrar om de ska stå ett helt år också?? Det är på nåt sätt ändå spännande med krukväxter fast jag inte riktigt har förstått det
 
 

Stubbar ger liv - är hem för många och mycket!

Stubbar är inte snarfagra direkt, inte så att man faller i trans över anblicken, inte som vackra utsikter. De är mockliga med ruttet och halvruttet trä, mossa, löv och svampar på. Men samtidigt inser man när man tittar noga efter att de ger nya liv för småkryp och insekter och maskar och annat. De är ju också en del av den process som i kretslopp gör så att gammalt och dött trä försvinner och blir jord / gödning som i sin tur blir grogrund för nya växter.  Naturen är fantastisk
 
 
 
 

Soluppgång däroppe idag o solnedgång här nere!

 
Goda vänner är uppe Norrland och jagar. Bild kom idag måndag och med den här utsikten av soluppgång avnjöt de dagens första brasa i väntan på upptag.  Det ska vara Hottagsfjällen som långsamt blir solbelysta där borta   tror de i alla fall efter att ha spejat på kartan. Dom är i Jämtland någonstans. Jag kan inte geografin där.
 
Och här lite längre neråt i landet får vi istället njuta av färgsprakande solnedgångar över slätter. 
 Så här fint var det idag måndag. 
 

På stan i lördags - Karlstad

Hade velat hinna in på Popup. Den nya gallerian som ersätter gamla CGC. Men missade den med ett par minuter, hann stänga innan jag kom dit.  Det får bli nästa gång. En del inköp blev det på Åhlens för ovanlighetens skull, hudvårdsprodukter med för dagen god rabatt. 
 
Ett fascinerande fenomen; halloweenbutiker. Det finns alltså butiker som bara säljer Halloween-grejer. Hur kan det har blivit så stort? Det fanns inte när jag var barn. Jo som Allhelgonahelg då man tände ljus på gravar. Jag har lite svårt för den här nya tolkningen. Är väl för gammal, ser att barnen har roligt.
 
 
Mitti city hann jag in på i alla fall, fast jag är ingen bra shoppare. Det kommer inte mycket med hem  och ett kort besök blev det.  Vid en utgång passerade jag "Wall of kindness". Här kan man lämna en jacka som man har över till någon som behöver. Jag kollade lite på jackorna som hängde där. Ok ett par var lite trasiga, men det fanns också fina märkesjackor.
Dom här är det som ordnat med väggen! Äras den som äras bör! Ett bra initiativ, mitt i stan.

Lite av varje på Värmlands museum

Den avdelning som berättar om Värmlands historia är ombyggd sedan jag var där senast, i o för sig rätt länge sedan. Det var rätt rörigt nu om man inte läste på ordentligt om de olika utställda delarna. Och det tog jag mig inte tid till, så min bild av det hela är inte riktigt rättvisande.
 
Förr var det spännande att gå här med skolklassen, det var i en speciell tunnel med mörka rum som illustrerade olika tider från istid och framåt.  Det fanns också ett rum med enkla naturvetenskapliga experiment som barnen gillade, med gravitation, lufttryck, tyngdlag och sånt. Tror den också är borta nu. 
 
 
Här var i alla fall en bild av Anna Ollson Sillerud, timmerhuggare. Borde vara från Sillerud någonstans.  Undrar om det finns dokumenterat någonstans vilka de var?
 
Sen var det festligt att konstatera att bidén nu hamnat på museum. När vi byggde huset 1977 så var det självklart bidé och det hade alla andra också som byggde då. Den var väl tänkt för rump-tvätt  / fottvätt men jag tror inte att den någonsin blev använd vare sig till det eller nåt annat. Vi  slängde ut vår med första renoveringen av badrummet och det har nog alla andra gjort också. Nu finns bidén alltså på museum.;-) Sen hann jag inte kolla på så mycket mer, tog mig god tid på salongen bland alla verk.
 
Imorgon blir det lite mer om besöket i Karlstad igår, lite  kort tur på stan och en del  nytt att upptäcka.

Salongen på Värmlands museum

Värmlands museum ligger nära Sandgrund o Lars Lerin så jag passade på att kika in där också igår. Museet har renoverats och delvis byggts om. Salongen bjöd på många verk med anknytning Värmland, både kända och okända konstnärer. Jag letade efter någon från Årjäng men fann ingen.  
Träfiguren ovan gillade jag och återkom till flera gånger, den berörde mig:  "She turned and smiled" av Lorraine Rantala Kristinehamn. Hon hade också gjort "The bookreader" som låg bredvid. Båda i trä.
 
 
 
"Det går en tråd" i glas o trä, var eg tre figurer av Ingalena Klenell, känd glaskonstnär här i Värmland
 
 
"Nu är det bara vi kvar" blandteknik-foto av Annika Eriksdotter Skoghall
 
"Raiski Blacken" Ellinor Henriksson Östmark
 
Numret på det här verket missade jag så jag vet inte vem som gjort det, men jag gillade det.
 
"And och ungar" i brons Anna-Karin Liedberg Göteborg
 
Den här bilden blev på flera sätt en överraskning. Den hänger på väg in till Cyrillushuset i korridoren och är naturligtvis inte så suddig i verkligheten som den blev på mitt foto. När jag såg den på långt håll så tänkte jag att den måste vara gjord av David Andersson, son till Marja i Myrom. Bilden associerade på något tydligt sätt till hans bilder. Men det var det inte utan när jag kom nära såg jag att den var gjord av Tore Andersson, som om jag begripit rätt är konstnären  som är far till David. Det är alltså något genetiskt band i deras konst! Så ledsen att jag missade utställningen med Tores verk.
 
 
 
 
227 verk var med på salongen, alltså väldigt många. Jag tog tid på mig att kolla på dem ordentligt och det var en fin upplevelse. Här fanns också verk av Lars Lerin, Ragnar Klenell, Karin Friman, Bengt-Göran Flood och andra som jag inte alls känner till. 
 
!00-åriga konstnären Gerd Göran fick äran att ha omslaget på jubileumsårets omslag på katalogen. 
 
Lite mer om Karlstad-dagen blir det här i kväll. Det finns nya fenomen i staden att se, för mig som inte är där så ofta.

Efterlängtad dag på Sandgrund, Lars Lerins museum!

 Lars Lerins mästerskap är så uppenbart och har varit det länge. Jag har haft förmånen att följa hans konstnärsskap sedan utställningen på Heidruns café för länge sedan, då Lars precis kommit hem från Lofoten.  Då var han okänd för de flesta. Många bilder var oramade och täckte i stort sett väggarna i det lilla cafét uppe norra Värmland. Jag blev helt förälskad i en bild och hade velat köpa den, men hade inte råd. Den kostade ett par tusenlappar, ett pris som man idag får lägga minst ett par nollor till för att få en bild av Lars Lerin. Några fanns med på salongen på Värmlands museum som jag också var på idag. Lite om det imorgon här på bloggen 
 
Jag fick alltså tillfälle att vara länge på museet idag fredag. Det blev flera timmar. Jag var inte ensam. Frågade den unge mannen i kassan hur många besökare museet hade idag. Just då var vi 458 personer i museet, normalt en lördag enligt honom, flera busslaster som hade visningar. Sandgrund har verkligen blivit ett dragplåster i Karlstad. Men museet är så stort, man upplever det ändå inte som trångt. Det finns gott om plats att se bilderna på olika avstånd. Bilder byts hela tiden ut men en del har hängt med länge. Jag visar några favoritet här.
 
 
Jag gillar skog och det  tror jag Lerin gör också. Han har målat flera björkskogar och en var visst så sen som 2018. 
 
Det här tror jag är rätt sentida, bara ett par år gamla.
 
Att kunna måla skålar och glas så här är bara mästerskap. Det är tydligen auktionsfynd som Lars har målat av.
 
Mest är det förstås akvarell, men här tre av fyra oljor som Lars  målade just efter han kom hem från Lofoten. Då var det mycket svart, han fick kämpa för att komma på fötter. 
 
Gästutställningen var en minnesutställning med Georg Suttner. Det är en dalslandskonstnär som jag förstås också följt lite på utställningar  i närheten. Lars Lerin hade honom som lärare på Valand så det finns ett band. 
Suttners konst är expressiv och färgrik. Det mesta är nonfigurativt men det finns också föreställande.  Han är väl inte min favorit men jag har sett hans bilder av och till under många år.
En höjdpunkt var utan tvekan bilderna som Johanna gjort, särskilt porträtten. Hon är en av Lerins lärlingar. Skulle gärna äga någon av dessa, de flesta är till salu.
 
 
 
Oj vilken utställningskatalog. Men bra pris på en fin bok, 600 kr för den här tegelstenen. Jag hade gärna köpt men orkade inte bära omkring på den. 
Det fanns många kataloger och så förstås Lars Lerins senaste bok om Trollet, en barnbok. Jag har förstås redan köpt ett ex på bokhandeln i Åmål. Skulle vilja ett par signerade att presenta barnbarn med till jul men jag får vänta till 7 december då Lars kommer att sitta på Akademibokhandeln i Karlstad. Om det inte funkar får jag väl fjäska med sonen som träffar Lars ibland i jobbsammanhang.
 

Hösten är så fin!

Med färgerna och naturens stillhet den finaste årstiden tycker jag och har nog alltid tyckt. Sommaren är så full av aktiviteter, lite jäktig. Men med hösten kommer rutinerna tillbaka, ordning och reda. Det kan också bli en brasa i skogen med grillkorv och kaffe.  Här en god vän på pass. 
 
Fast min agenda idag handlar inte om skogen. Jag ska tillbringa en stor del av dagen i Karlstad och äntligen få min heldag på Lerinmuseet. Förutom Lars målningar så vill jag förstås se lärling Johannas och så de gästutställda  från en dalslandskonstnär; G. Suttner. Jag har en del av honom på väggarna i stugorna. 

Gick runt Liane i solsken!

Det var vackert väder mitt på dagen, solen sken och blåsten var inte värre än man kunde stå ut med den. Jag gick ett varv runt Liane, drygt 3 kilometer är det. Jag vill gärna gå mitt på dagen för att få så mycket sol och D-vitamin som möjligt. Nu börjar det ju bli allt kortare dagar så det gäller att ta vara på den ljusa tiden på dygnet. Så försöker jag gå så fort så  jag blir andfådd, åtminstone en del av sträckan. Det ska ju vara bra för kroppen, gynnar konditionen. Tränat har jag ju aldrig gjort med gärna gått i skogen och på vägen. Gamla kärringar behöver hålla igång på något vis, inte bli sittande. ;-))
 
 

Trevlig styckningsdetalj på skärbrädan igår!

Ibland är det roligare än annars att laga mat. Att hantera en sån här styckningsdetalj från färskt  vilt är festligt och ovanligt, man blir nästan andaktsfull. Alla som jagar känner förstås igen den och ser nog också åldern på köttet. Inte så ofta det ges tillfälle att äta sånt här. Det  kommer heller inte härifrån Sillerud utan från Hällsbäcks gårds marker lite högre opp i Värmland, ungefär  Gillberga. I år verkar dom inte vara så stora så det blev lagom till kvällsmat åt oss, två personer. ;-)
 
Till det stekta köttet blev det förstås kokt potatis och svampsås med lök.
 
Och så dristade jag mig till att göra endive med St Agur i ugn, 20 minuter. Det ska egentligen  vara en kål som heter Chicory endive, men detta är vanlig endive och det smakade utmärkt. Vet inte om det är någon skillnad på kålsorterna eller om det är en språkförbistring. Chicory endive är vanlig i Belgien och Nederländerna har jag läst nu. När vi har ätit den här rätten tidigare så har Chicory endive-kålen varit större och lite grönare så det kan vara olika. Men bra att den här funkar också, lättare att få tag på.

Kanelbullens dag i efterskott!

Vi var inte med riktigt på den rätta "Kanelbullens dag", så idag firade vi den lite i efterskott på förmiddagskaffe med 4 goda vänner som vi inte träffar på ett tag. Kaffe, bullar (minst två var!), havreflarn, Gute Geister, och chokladrutor fick det blir. Passade på att använda mammas gamla kaffeservis "Loiuse Adelstrand" Rörstrand. Inte så ofta det blir kaffekoppar med fat, vi är oftast lata och tar bara mugg. Men idag var ju en firardag!
 
Lite bättre bild på kaffekoppen. Mamma och jag hade exakt samma krav på kaffekoppar, de skulle vara tunna och så skull kanten vända lite utåt så det blev lättare att dricka utan att bränna sig.

Jakt med tax igår.

 
Första släppet igår blev det  inget resultat. Seffrin fick inga färska spår som dög att leta upp rådjur på. Ändå kryssade vi fram och tillbaka mot vind över ett rätt stort område. Under tiden han letade passade jag på att  få med mig en kasse med mossa till vinterdekorationerna.
 
Fast i nästa släpp blev det upptag på en gång nästan. En stunds jakt, men inget som kom i håll. Det mesta vattnet har runnit undan nu och det är fint i skogen. Tax Seffrin mår som en prins när han får fösa lite på rådjuren.
 
Skogen bjuder alltid på överraskande fenomen och underliga bilder.
 

Åh så god torskrygg vi fick igår!

Med kokt potatis, bladspenat och hollandaise! Vi äter mycket kött, vilt förstås. Och då är det gott med fisk som omväxling. Torskrygg är oslagbart!

Barnbarn i Umeå!

Barnbarnen i Umeå går i fantastiska Waldorfskolan. I  Isaks årskurs gör man nu en teater, väl genomförd med mycket text och fin rekvisita. 
 
 
 
Och lilla barnbarn Lovis gillar träd. Det har hon efter sin mormor! Ha ha...! 

Jag blir glad av att komma till Åmål! ;-)

 
 
 Jag har varit i Åmål idag och bytt till vinterdäck på bilen. Jag blir glad av att komma till Åmål. ;-) Vet inte vad det beror på, en fin gammal stad men inte så stor, vid Vänern. Men ett skäl är förstås att lilla Åmål har en stor och välsorterad bokhandel. Det finns inte många kvar så jag blir andäktig när jag kommer in i en sån. Jag lyckades förstås få med mig en rejäl kasse grejer hem. ;-) 
 
Fått tips om nytt ätställe där, Nygårds tror jag det heter, i industriområdet. Får vi testa nästa gång. Idag var det tänkt att vi skulle äta fläsk på lokal men Roland hittade på annat, så jag häckade vid kaffeautomaten på Toyota.. ;-))
 
Senare idag ska vi ringa och gratulera barnbarn som fyller åt. Imorgon blir det bilder från annat barnbarns teater på Waldorfskolan i Umeå och på lilla Lovis som tycker om träd. 
 
Nu ska vi åka på äting hos goda vänner 

Nysäters Hem och Antik!

Det är en favoritbutik! Jag var där för några dagar sedan och här är bilder från något av det bästa. Det är en stor antikaffär i Nysäter med massor av fina saker. Det finns så många härliga arrangemang att kolla på, nya vid varje besök dessutom. Och det luktar inte illa här, det är rent och snyggt. Annars brukar det vara en tung odör av damm och lort i antikaffärer. Hemsida och fb för Nysäters hem o Antik följer vi förstås. Just idag tisdag  är butiken  stängd men öppnar imorgon onsdag kl 11.00  
 
 
 
Många guldspeglar! Men tyvärr har jag redan inhandlat min kvor här, tre stycken. Han inte plats för fler nu.
 
 
 
 
 
 
Idag är det lugnt tempo i agendan. Vinterdäcken ska på har jag tänkt mig. De förvaras  på Toyota, jag bara åker dit och byter och så förvarar de sommardäcken över  vintersäsongen. Så himla lättvindigt! 
 
Ett barnbarn fyller år idag och vi ska ringa och sjunga förstås, som traditionen bjuder. Liten gåva har vi skickat. 
 
I kväll ska vi på äting hos goda vänner. Lite ovanligt val av maträtt men himla god. Jag återkommer om det. 
 
Expressen tv "Direkt med  Niklas Svensson" ska sända en hel kvart om Årjäng under dagen. De som vill ringa in till programmet via Skype och prata om sånt som känns aktuellt i Årjäng kan göra det. I så fall går det bra att maila till [email protected]. Det ska bli roligt att se det här. Årjängsbördige Magnus Olofsson är  involverad och jobbar med detta, en begåvad kille som jobbar med tidnings- tv. Om man missar direktsändningen kan man se programmet i efterhand på Expressen-tvs hemsida.  Klockan 16 börjar det på Expressen.se och Comhem kanalplats 43. Magnus postar länk  i facebook-tråden när det närmar sig. Bara att klicka på den.

Svamp fortfarande!

Det finns fortfarande en hel del kantareller i skogen. Kanske mest trattisar. Vi letar inte aktivt efter dem men har ofta ett litet fång med hem efter en tur i skogen med hund. Vänner som verkligen letar svamp kan finna 5- 10 liter på en dag! Jag kan inte minnas att det varit så mycket svamp något år förut. Riktigt roligt.
 
Imorgon blir det en kvart om Årjäng på Expressen --tv. Vet ingen  tid. Magnus Olofsson som är härifrån finns med någonstans i kulisserna och kanske även framför kameran.

Gårdagens taxpromenad till sjön!

Nu är det verkligen höst, löven är gula och faller ner.
 
Vi gick ner till sjön i uppehållsväder, inget regn fast det hängde tunga regnmoln runt oss. 
 
På eftermiddagen hade vi en lite kaffebjudning här hemma med några goda vänner. Känns lite ovanligt att bjuda någon på kaffe numera, det brukar ju vara  mat. När jag var barn så var det så man umgicks, med kafferep och gärna sju sorters småkakor. Igår var det inte småkakor, bara bullar och kladdkaka med hallonsylt och vispgrädde och det funkade  också, i alla fall roligt att ses. Det var länge sedan sist.

Klart för vintern!

Det slutade regna frampå dagen så vi tog ett tag på altanen, tog in dynorna i pannrummet, plockade ihop möblerna inför vintern och städade. I pallkragen är det torftig, bara en persilja kvar. Skönt att det är gjort, har hängt över oss ett tag. Det är absolut slut på utesittarsäsongen. Under vintern blir det i så fall i grillhuset på Liane.
 
Läser just på fb att det kommit 70 mm regn i Lennartsfors på någon dryg vecka. Säkert har vi fått minst lika mycket, bara inte hunnit tömma regnmätaren mellan varven.
 
Skön promenad ner till sjön fick jag med Seffrin idag. Han får inte jaga rådjur nu när det forsar så mycket vatten i alla älvar och bäckar. Han kan drunkna.
 
I eftermiddag har vi bjudit hit några vänner på eftermiddagskaffe. Blir väldigt enkelt, lite ovanligt, men det var så länge sedan vi träffade det här gänget.

Det regnar och regnar och regnar.....

 
 
Dag efter dag så regnar det!!  Jag har tappat räkningen på hur många millimeter som har kommit, vi tömmer regnmätaren gång på gång. Vägen nere vi Prästgården är översvämmad. Bäckar och älvar är fulla och vattnet  forsar fram. Det går inte att släppa lille tax Seffrin, han skulle drunkna om han kastar sig i något vattendrag efter rådjur. Det får gärna sluta regna nu och bli en period med uppehåll så vattnet får en chans att rinna undan.

Skar malkött älg idag!

Bilden ovan är malköttet på årets köttlott efter älgjakten. Jag vill helst ha köttet så här och inte få färdigt malkött. Då kan jag skära bort senor och slamsor.
 
Så här är det efteråt. I skålen är det jag kommer att mala till älgfärs och högen nedanför är det som blir hundmat.  
 
Sammanlagt med alla köttdelar så blev det 7 kilo ungefär. Det är ett bra utfall på de älgar som fälldes, Frank som styckar är duktig och skär väldigt rent. 
 

Reparation av mammas matta!

Det är förstås min matta numera, inte min mammas. Hon gick bort för många år sedan. Men det var mamma som vävde den och jag känner igen en hel del av trasorna i den, såsom mammas sommarklänning, pappas skjortor, att dra fram trasorna blir något av en nostalgitripp.  Det är en lång matta, rätt smal och den har en given plats i sommarhuset på det hårda stengolvet.
 
Den började bli sliten och jag gjorde ett renoveringsprojekt igår; tvättade den, klippte bort det som var slitet, repade upp trasor och knöt nya fransar.
 
Lite stelt var det men inte så konstigt, mattan är säkert 60 år gammal. Den är vävd i rosengång och därmed rätt tjock. 
 
 
Till slut blev det klart och mattan hamnade på rätt plats i sommarhuset. Jag ser att fransarna är onödigt långa, jag ska nog klippa av dem lite. 
 
Gårdagen hade en trivsam blandning av rådjursjakt, mattrenovering, matlagning och goda vänner på besök. Det blev en fin kväll med många minnen från  gemensamma år och gemensamma vänner. Vi har förmånen att ha vänner med helt annan bakgrund än vår och det är fantastiskt att höra berättelserna från förr, en del skulle platsa i äventyrsfilm på hög nivå, både spänning och drama. En del är förstås tragedi men annat skulle platsa i dråplig komedi! Precis så som livet kan vara.
 
Jag lagade till vilt, älgkött, porterstek på fransyska. Det brukar inte misslyckas med älg, men igår blev det inte så bra, lite smaklöst och lite hårt. Vet inte varför. Får klura på det. Gästerna var i alla fall artiga och klagade inte. Vi babblade på och tänkte inte så mycket på det vi åt. En fin kväll blev det med gamla och nya vänner.
 

Rådjursjakt idag fredag

Idag blev det rådjursjakt med Seffrin. Nu har han vilat sig flera dagar under tiden det varit älgjakt. Det blev jakt efter någon halvtimme och han höll på i en halvtimme. Då lyckades Lars-Åke fånga honom hos sig. Det drog iväg åt fel håll. Han hade oppe en get men Roland såg ett annat djur, en bock med fina horn. Men utom skotthåll. Han finns kvar.

Valpen Disco växer och blir stor!

Disco  är ett charmtroll. Men den här veckan med älgjakt har uppmärksamheten inte legat mest på honom så visst blir det extra spring i benen och bus. Han är fortfarande läraktig, lyssnar på oss när vi fostrar, är i stort sett rumsren, sover lugnt hela nätterna. Och han verkar ha fått med sig ett genetiskt intresse för harspår ;-) Följer gärna hare men struntar i alla rådjursspår som finns runt oss överallt. Och har avgett första skallen på en kort harjakt. Kan alltså bli jakthund tidigt om det fortsätter så här. Tacksamt i så fall. Vi har väntat nästan ett par år på några  hundar innan de kom igång. Och några som aldrig började ;-)  Det har varit ett och annat stolpskott trots trägen träning. Mycket handlar om genetik för en harhund
 
Tänk så här liten var han för bara fyra  månader sedan, det går så fort med valpar. Plötsligt är de stora. Nu är han 22 kilo tung och 54 cm hög och sex månader gammal!
 
Agenda för dagen är förstås lite matlagning, vi har några goda vänner här på äting i kväll. Hoppas på bra väder så  tax Seffrin kan få fösa på några rådjur frampå. Det har ju  varit älgjakt nu några dagar, så det har bara blivit promenader i koppel för hans del. Det är gott om rådjur runt oss nu och både Seffrin och de kan behöva få lite motion. ;-)

På väg till första älgpasset imorse! 8 älgar!

Det är rätt osannolikt! På väg till första älgpasset imorse såg Roland och jaktpraktikant Maja 8 älgar nedanför Liane, på åkern vi kallar Smörhôla. Det var bara vuxna älgar, alltså ingen skjutbar, endast kalv tillåten. Ett par liksom jagade varandra och lekte. ;-) Sen  traskade hela flocken upp i skogen på en rad så där som dom gör på vandringar i tv!  Lite längre upp till vänster om bilden låg ko o kalv. Det var dem Filips hund fick opp, kalven sköts sen i Västra Boda.  Märkligt med så många på en gång, 10 på ett litet område. Vi har knappt sett en älg på hela sommaren. Men den oskördade återväxten på vallarna med helsäd i är som en älgmagnet. I en del områden runt om är det tomt på älg.
 
Jag får passa på att göra en rättelse
 
Älgen nedan sköts först av Filip ( dåligt skott enligt honom!) Men nedlades sedan snabbt av hans tjej Moa med ett bra skott. Grattis till båda och speciellt till Moa som fick sin första älg. Fina bilder här nere som jag fått lov att lägga ut. ;-) 
 
 
 
 
 

Älgjakten Harnäs dag fyra!

Älgjakten på Harnäs fortsätter idag torsdag också. Det finns två kalvar kvar på tilldelningen inom älgområdet. Harnäs "fick" en kalv av Risviken som inte sett så många älgar under sin jakt. Dagen börjar som vanligt på Tjolitta och jag rapporterar här när jag får veta vad som händer. 
 
Uppdaterat kl 9.00  Hundlaget jagar mellan Liane och Hol, drevlaget väster om Signebyn nu först
 
Uppdaterat kl 12.00 Inget djur fällt i de första dreven. Efter rasten så jagas nu med alla, drev, mellan Guttarbol och Murstenstjärnen.
 
Uppdaterat kl 12.10 Filip har fällt en kalv för sin hund på Västra Boda! ;-). Det är Filips andra  älg den här älgjakten!! Jag skrev fel förut, den första älgen var tjejen Moa som sköt.  Bara att gratulera båda!
 
Uppdaterat kl 14.00  Älgjakten 2019 på Harnäs vvo är avslutad. 
 
Trevlig bild ovan, fast den har inte så mycket med älgjakten att göra. Men två rejäla älgtjurar är det, den närmaste är Hängöra, han som har ett nedhängande öra och ett stort hack i det andra.

Älgjakt dag 3 avslutad!

Men jakten  fortsätter imorgon med omfördelning inom älgområdet så är det möjligt att skjuta två kalvar då. Men jakten blir troligtvis i ett lag, några lämnar jakten efter idag.  Idag onsdag sköts alltså en liten ko och en väldigt liten kalv (röd) i drevlaget. Skyttar lär ha varit Stefan Ivarsson och Tore Hallberg om jag fått rätt info. Hittills har jakten gått bra, man har skjutit djur som varit små, sparat de stora produktiva.  Här har setts en del älg och det bådar gott för framtiden. Soppan som åts på Tjolitta lär ha varit god, jag var inte med. 
 
Den fina älgtjuren ovan har inget med jakten på Harnäs att göra. Bilden är härifrån men den här har hållit sig undan.

Älgjakt dag tre Harnäs vvo!

Det blir älgjakt idag onsdag också. Kanske sista dagen. I  eftermiddag blir det soppa för jaktlaget på Tjolitta.  Det återstår två kalvar och en vuxen, helst hondjur,  att skjuta. Jag rapporterar under dagen när jag får info. 
 
Uppdaterat kl 10.30  Drevlaget jagar vid Guldgruvan och har skjutit en kalv och ett hondjur. Nu återstår bara en kalv. Hundlaget har jagat norrut mot Järnsjön men inte fått nåt än.
 
Vi sex pers, hade en trevlig kväll igår,  det blev mycket prat om jakt och älg förstås. 
 
Jag dukade med assietter från Harald Wibergs serie "Skogens konung". De passade tyckte jag. ;-) Motiven är fina, tyvärr har jag bara sex stycken, alla med olika motiv, så jag passar på att efterlysa fler. Om någon vet var jag kan få tag på fler assietter i serien så är jag tacksam för tips! Muggarna i stengods är från klostret Taizé i Frankrike och ett par såna till vore inte fel, de går inte att köpa annat än där tror jag. De går i alla fall  inte att skicka efter. Dotter köpte dem till mig  när hon besökte klostret för många år sedan och vi använder dem ofta när vi har gäster.
Stenar har jag gärna på bordet. Här finns en korall från Okinawa, trädfossil från USA, en bit av Berlinmuren, några småstenar från Crescent lake utanför Seattle där Rolands utvandrade släktingar arbetade i skogen, en rödstrimmig sten från Segerstad, en liten flisa från Cheopspyramiden, en sten från Ålviken i Jämtland.
 
Förrätten igår  blev kålsoppa med frikadeller.
 
Varmrätt tjälknöl på älgrygg, tacksam rätt som inte går att misslyckas med. 12 timmar i ugnen 70 grader, sen fyra timmar i mättad saltlag av rödvin och buljong från kok av småkött igår, 
 
Kantarellstuvning till. 
 
Kål passar till vilt och så potatis förstås.
 
Desserten blev glass från Wermlandsmejerier med färska svenska jordgubbar / aroniasylt med rom. Det var en trevlig kväll, så roligt att kunna träffas så här över en bit mat. Massor finns att prata om, både gammalt och nytt.
 
  

Avslut dag två älgjakten!

Två tjurar fällda idag och här är skytten Kjell, den andre skytten var på eftersök i ett annat jaktlag. Det blir jakt imorgon också. Nu har vi gäster och ska äta kvällsmat. 

Älgjakt dag två!

Idag blir det älgjakt igen på Harnäs viltvårdsområde. Igår nedlades en kalv, så två kalvar och tre vuxna återstår att fälla. Inom älgskötselområdet har en kapital tjur fällts så det återstår nu bara små-tjurar och en mindre ko. Man försöker spara stora och produktiva djur eftersom älgstammen behöver förstärkning i området.
 
Jag kommer under dagen att återkomma med uppdateringar här när jag får någon rapport om vad som händer. 
 
Dagens jakt  startar i alla fall med samling på Tjolitta kl 07.00. 
 
Uppdaterat 9.25  Drevlaget jagar Västra Boda och hundlaget väster om Linnekleva. Det är första drevet.
 
Uppdaterat kl 11.00. Kjell i Signebyn sköt en fyrataggare i hundlaget på första drevet, vid Linnekleva. Det var en älg som kom utan hund och gick in i såten.  Nu har dom rast vid Tjolitta. Det ösregnar. Nästa såt blir här runt Liane. Drevlaget finns ingen rapport ifrån
 
Uppdaterat kl 13. 45. Filip sköt en tjur nerom Liane i andra omgången. Gissar att det var för hans hund men vet inte. Bör alltså inte ha varit en kapital (dvs med tre eller fler taggar mot skytt). Dagens jakt avslutad. Alla är sjöblöta, en hel dag med regn.  Polisen ringde, älg påkörd någonstans Karlsfors - Svensbyn. Men idag får de problem att hitta eftersöksekipage, både hundar och jägare sitter i pass. Men de ringer runt, hoppas det lyckas. 
 
Jag ska ägna mig åt stor-matlagning, dvs laga mycket mat och frysa ner i lagom portioner. Det brukar vara läge att gå igenom innehållet i boxen inför älgjakten. Förr var det så där 50 - 60 kilo älgkött som skulle ner, men i år lär det bli blygsamma  4- 5 kilo i bästa fall. Men ändå bra att kolla igenom vad som finns fryst så inget blir liggande i flera år. Ska göra gryta på en vildsvinsskinka som jag tinat upp, skära småkött av älgkött som jag kokade igår sånt som blir till pytti panna, göra tjälknöl och kantarellstuvning till kvällens lilla bjudning här. 

Idag börjar älgjakten 2019

Förra året blev jakten inställd för det fanns för lite älg. I  år blir det jakt här på vårt område Harnäs VVO, start med  samling på Tjolitta kl 7 nu på morgonen. Det är ca 50 deltagare varav 7 drivare och 5 hundförare och så finns en eftersökshund stand by, dvs Anders Barre. 
 
Det är tillåtet att skjuta 3 kalvar och tre vuxna djur. De vuxna får vara en kapital tjur, dvs den har tre eller mer taggar mot skytt. I övrigt ett hondjur utan kalv och typ en såna här tjurar, pinntjur. 
 
Jägarna delas upp i två grupper, en grupp med drivare startar idag måndag på Gyltenäs. En grupp med hundjakt startar uppåt Järnsjön. 
 
För första gången är det också tillåtet att skjuta vildsvin under älgjakten. De älgar som fälls delas ju inom jaktlaget, men eventuellt fällt vildsvin tillfaller skytten som också får ansvara för transport och trikintest.  Vildsvinssugga som har kultingar är förstås inte tillåten att fälla men annars allt. 
 
 
Roland är jaktledare och så ytterligare någon, kanske Lars-Åke. Jag vet inte säkert. 
 
Jag kommer att rapportera här o på facebook under dagen vad som händer.  Om jag får veta nåt förstås via mobil, det är inte täckning överallt i området. 
 
Bild från Roland på dagens första älgpass, mellan Murstenstjärnen. Filips hund fick upp en älgko. Den hade ingen kalv men var ändå inte skjutbar eftersom den var stor och fin.  Man vill skjuta djur som verkar vara i sämre skick och spara de stora produktiva djuren. Älgstammen behöver öka.
 
Uppdaterat 10.30, ingen rapport om något fällt djur än.
 
 
 
Uppdaterat  11.15 Rast i grusgropen efter första omgången. Enda gången Roland äter Bullens pilsnerkorv! ;-) Inget fällt någon av de två grupperna. Nästa såt här uppe i norr blir mellan Mölntegen och Döverud tror jag. Då lär jag höra eventuella skott!
 
Uppdaterat 13.15  En kalv skjuten vid Valtjärn, Filip i Korsbyn och kanske Moa
 
 
Uppdaterat 15.30  Dagens jakt avslutad. Kalven som sköts vid Valtjärn är mödosamt framdragen. Roland o Lars-Åke kör den nu till viltslaketeri Frank Schua i Nysäter. En kapital tjur är nedlagd inom älgskötselområdet så inom Harnäs återstår bara små tjurar.
 
Jag var med förr och gick på älgdrev men det var länge sedan. Skolorna i Årjäng är alltid lediga älgjaktsveckan.  Nu ska jag ägna min lediga vecka åt lite nyttigheter hemma, bl.a. fönsterputs och tvätt av sånt som ska ut till sommarhuset snart. 

Rådjursjakt idag söndag med Seffrin

Det har varit en magiskt fin dag idag, nästan vindstilla, solsken och några plusgrader. Vi släppte Seffrin  och han fick opp  efter någon kvart.  Sen föste han på rådjuren  fram och tillbaka mellan utställda pass-skyttar, men det vände varje gång precis utom skotthåll. Spännande jakt att följa på pejlen och när vi hörde skall. Vi gick en hel del i skogen men som vanligt så borde vi ha stannat kvar vid första platsen.
 
Det är en lyx att få gå i skogen en halv dag. 
 
Jag vände på jackan för att få signalfärg utåt. Det funkar när det är uppehållsväder för det här orange tyget är ett slags flanellfoder. Går inte i regnväder då blir det blött och tungt. 
 
Seffrin drev två timmar upp och ner i branta berg. Men var inte alls trött. Väl hemma så bevakade han husses alla steg, som ett plåster. Han ville förstås ut och jaga igen och var bekymrad att Roland ska gå ut och jaga och glömma bort att ta med honom  ;-) Taxar är speciella, enmanshundar.
 
Det blev matlagning vid hemkomsten och sedan en stunds powernap. Vid 6-tiden i kväll är det samling på Tjolitta  med info inför älgjakten som startar imorgon. 58 deltagare är anmälda till årets jakt men förmodligen blir det 53 som kommer. Några har fått förhinder. Roland är jaktledare så han ska förbereda lite innan Tjolittamötet. 
 

Vätternkräftor åt vi igår kväll.

Och kräftorna är oslagbart goda. Fast jag kan inte ta åt mig äran, har varken fångat dem eller kokat dem, köpte färdigkokta av fiskaren. Så de funkade bra för oss fyra och de räckte.  Men sen gjorde jag en Jansson för att liksom fylla ut magutrymmet om man inte blev mätt på skaldjuren. Och den blev då ingen höjdare. Det är nog så att potatisen fortfarande är liksom färsk. Jansson blev  geggig med hårda strimlor i. 
 
Jag gjorde en äppelkaka till dessert. Den ska bli ett lager äpplen i botten och en krispig god bädd ovanpå. Icke sa Nicke!  Alltsammans blev en enda gröt! Suck! Vet inte vad jag gjorde för fel. Kanske skulle ha haft den längre upp i ugnen. (Kom på nu: Glömde bakpulvret!)
 
Den här dagen började med knas och fortsatte alltså lite i samma spår. Kan det vara fullmånens fel??? 
 
Men en mysig kväll hade vi och huvudsaken i maten var ju kräftorna. Trevliga vänner fick vi umgås med,  som vi inte har fått prata med på ett tag, för de har jobbat i stort sett hela sommaren varje dag. Och jag ska nu få läsa "Svenskämnets utveckling"  en jämförelse mellan hur ämnet behandlas i de senaste två läroplanerna,  skriftlig examination inom lärarutbildningen. Det är roligt att kolla på.  Nästa omgång kursplaner i ämnet ser ut att bli nära katastrof. Nu ska värdegrund och fostran ta över svenskan också, inte bara historia som nästan miste Antiken. Den litteratur som ska studeras ska tydligen vara garanterat uppbyggelig. Och det skär ju bort en hel del god litteratur.
 
Sen blir det Seffrinsläpp på rådjur. Nu har han vilat en dag och därefter  blir det en hel vecka jaktfritt

Lite av varje krånglade idag

Helt överraskande måste en båt flyttas idag. En tv slutade fungera.  Ett handtag var trasigt.  En luftvärmepump krånglade. . Hej letade hare i flera timmar men lyckades inte få opp den, till slut gav han opp och kom hem. Dessutom har vi haft stritt regn nästan hela dagen.   Så kan det gå, en del dagar är bara såna. Men det är världsliga bekymmer inte så mycket att deppa för. Nu kan det bara bli bättre, vi ska äta Vätternkräftor med goda vänner. 

Vy över Vänern igår morse!

 
Vi passerade Grums igår morse på väg mot Segerstad. Soluppgången bjöd på vackra vyer ut över Vänern. Bilderna är  tagna i farten genom bilrutan.
 
Det är mäktigt att se Gruvön, den nya gigantiska kartongfabriken.
 
Agendan för idag är inte så tajt, några plikter men rätt lugnt annars. I kväll ska vi mumsa på    Vätternkräftor med ett par goda vänner.
 

En fin jaktdag i Segerstad!

Vi var inbjudna till rådjursjakt med Seffrin av elever på Forshagaakademien som har gymnasium med vilt och naturinriktning. De har ett område i Segerstad utanför Karlstad och det var alltså en grupp elever som ordnade jakten under överinseende av sin lärare. Det var trevlig uppstart med kaffe och mackor.
 
 
 
 
 
Det var små såtar med passkyttar utställda runt området och vi släppte två taxar först. Båda hundarna fick upp rådjur men jakten gick tyvärr ur såten så vi fick åka och koppla Seffrin efter någon timme. Han var sur, hade gärna fortsatt. 
 
Vi gick en god stund i det här området som var ett hygge, djupt och väl markberett. Himla bra balansträning för gamla kärringar kan jag säga! ;-)) Efter första släppet var det lunchrast med väldigt god hemlagad kantarellsoppa  och kaffe med muffins som vi blev bjudna på.
 
Sen blev det en jakt till medan vi var kvar. Då var Roland passkytt och man släppte två drevrar. Det gick rätt nära oss  men inte tillräckligt nära för att kunna skjuta.
 
  Det fanns i skogen en hel del fina formationer. Fint fotoväder med moln på himlen.
 
Ett präktigt träd som fallit för länge sedan
 
På den mossiga stammen växte svampar och mossor.
 
 
 
 
 
 
 
Vi hade en fin dag i Segersta, fick träffa många trevliga människor, inte minst ungdomarna. Tack David och ni andra för den här dagen!
 
Imorgon blir det mer om vackra morgonvyer på vägen till Segerstad. 

God o trevlig äting igår kväll!

Alltså jag vet ingen vackrare taklampa än den här hos goda vänner! Den är så himla snygg! 
 
Till förrätten med små krispiga kex så serverades en väldigt god dryck. Det var hemgjord Aroniasaft blandad med bubbelvin!  
 
Väldigt fint dukat
 
Riktigt festlig bjudmat är hemkokt ärtsoppa med varm punsch.
 
Till dessert äppelpaj med kaffe och slånbärslikör, också hemgjord. Vi har också slånbär, måste testa att göra. Viktigt att bären ska frysa först, annars är de otroligt bittra och nästan bedövande när man äter dem. Kan plockas före frosten och läggas i frysbox.
 
Gemytlig kväll hade vi men måste bryta upp rätt tidigt. Idag är vi bjudna på rådjursjakt med lille Seffrin. Vi ska vara i Segersta utanför Karlstad nu tidigt på morgonen, det är Forshagaakademien som ordnar jakten och vi är inbjudna av en Årjängskille som studerar där. Ska bli så roligt! 

Fler älgpass inlagda

 
Roland gick upp älgpass igår och lade in dem på kartan. De syns på en app i telefonen om man vill. Det bidrar till säkerheten på jakten förstås att alla ser passens placering under älgjakten nästa vecka.  På måndag börjar den och alla skolor i Årjängs kommun har höstlov då som traditionen bjuder.  Idag har det varit övningskjutning inför jakten, alltså möjlighet att testa det egna vapnet och bli godkänd.

God mat - ovanlig kombo!

Födelsedagskalas var vi på igår kväll och möttes av det här vackert dukade bordet. 
 
Festlig dekoration! 
 
Kombon var ovanlig med smörgåstårta som förrätt och så en härlig gryta till varmrätt. Grytan bestod av kött från vildsvin och kronhjort. Dessert var Wermlandsmejeriers glasstårta. 
 
Bredvid oss sprakade det hemtrevligt i vedspisen. Den är jag avundsjuk på! 
En trevlig kväll med hög stämning blev det.
 
Idag torsdag under dagen så är det ett antal platser runt oss som inte kommer att ha fungerande fiberuppkoppling. Ett skåp har körts sönder och man måste svetsa om alla kopplingar, ett par hundra stycken tunna som hårstrån. Tror att vi klarar oss dock. 
 
Under dagen ska Roland ha någon skjutövning inför älgjakten nästa vecka
 
I kväll blir det ny bjudning med äting hos vänner. ;-) 

Rådjursjakt idag

 Här tänkte vi släppa tax Seffrin på rådjur idag. Men platsen hade ockuperats av älg. Och de stod där hela eftermiddagen utan att bry sig om oss. Vi valde alltså en annan plats för rådjursjakt. Tax Seffrin är nog älg-ren men ändå. 
 Älgen till vänster är en fin ko, till och med fet. Hon har ätit upp sig ordentligt inför vintern
 
 Så vi gick en kilometer därifrån, jag gick med Seffrin och Roland satt i pass. Då får jag höra att det brakar en bit bakom mig. En pinntjur rusar över  vallen. Men han kom inte in i rädjurssåten
 
 Seffrin jagade i en timme och tre kvart utan längre  tapt. Det buktade fram och tillbaka, ibland i cirkel. Vi försökte haffa honom efter en timme, tyckte att det räckte, men det gick inte att stoppa honom.  Till slut fick jag honom på vägen och han stannade när jag hojtade Stanna! Men det var inte godvilligt. Han drog i vind och gnällde, ville iväg. 
 
Vi fick in honom och torkade honom torr, han fick vatten och putsade mustacherna. Hela tiden hoppade han runt husse och viftade glatt på svansen, hoppades på mer jakt. När Roland gick ner i källaren för att duscha så bevakade Seffrin källartrappen och ytterdörren noga ifall det var mer jakt på gång. Ha ha... roligt att ha en så stark hund med god jaktlust.
 

Hur lång kan en valp bli???

Disco är gänglig tonåring ser det ut som, sträcker och tänjer på sig när han ligger. Han växer fort både på längden och höjden, tror han var 53 cm hög nu vid senaste mätningen. Inte så lätt att mäta honom för övrigt, han vill inte stå still den sekund proceduren tar. ;-) Här gnager han inte på en sill, utan på favvoleksaken, den onämnbara delen av en tjur, torkad. Roland har ökat på maten en del, han växer fort och är livlig så kalorierna går åt.
 
Agenda den här veckan är omväxlande och trevlig. I kväll ska vi på födelsedagskalas, vi blir bortåt 12 pers tror jag, maten låter spännande med en ovanlig kombination, återkommer till den. Vi har med oss en lite speciell födelsedagspresent från flera av oss, tror den blir uppskattad.   På torsdag är vi bjudna på en svensk tradition; ärter och punsch. Tror att Roland har skaffat punschen. På fredag är vi inbjudna till  rådjursjakt med lille Seffrin i närheten av Karlstad. På lördag ska vi ha ett par goda vänner här på resten av Vätternkräftorna!  På söndag får vi väl ta igen oss inför älgjakten som börjar på måndag.  Jag ska inte gå med men Roland gör det förstås.  Jag brukar helt oglamoröst putsa fönster den lediga veckan så det ska vara klart inför vintern. Får se om det blir så i år också. I Årjängs kommun har skolorna alltid  höstlov på älgjaktsveckan.
 

Fältharar! Inte så vanligt här!

 
Man kan tro att det är en synvilla när det plötsligt dyker upp fyra harar i billjuset  på vägen samtidigt.  Men så var det, fyra sistakullingar tror vi. Harhonan ser vi ibland. De finns  rätt nära oss men tyvärr är det  alltså fältharar / tyskharar. De har funnits på ett rätt litet område mellan Liane och älven ett par - tre år nu. Trevliga djur men tyvärr så tenderar de att ta över och de ursprungliga svenska skogshararna försvinner när de här etablerar sig. 

Slängde dem gjorde jag!

Säsongen för sommarblommor är absolut slut nu. Vi har haft flera nätter med frost på så där - 5 grader! Inte ens pelargonerna i fönsterlådorna klarar sig då. Tänkte ett tag att jag skulle göra som Irene, hänga dem upp och ner och övervintra dem. Men jag tvekade inför jobbet med det. Det får nog bli nya till våren. Nu får det äntligen bli dags för ljungen!
 
Slängt!
 
Slängt!
 

Ensam älgkalv - inte!

En fin och präktig älgkalv gick länge bakom vedhuset hos oss och mumsade på vallen.  Vi började undra om han var den där älgkalven som var ensam utan mamma.  Han var inte särskilt skygg heller. Han kollade lugnt på oss.
 
 
 
 
 
Sen när vi närmade oss allt mer så lunkade han iväg till andra sidan den stora vallen, bort till skogsbynet. Och minsann, där väntade kon på honom!!
 
  Det såg ut att vara en fin ko också.  Lite ovanligt att en kalv är så långt ifrån kon så länge, ser vi inte ofta. Men det är ju brunsttider så det är  kanske är lite rörigt i älgfamiljerna. Älgkorna har mycket att bestyra och hinner väl inte med sina små hela tiden!
 
 

Rådjursjakt igår.

Seffrin jagade på de här två rådjuren. Det till vänster fälldes efter så där en kvarts jakt med många bukter.
 
 

Interjakt-dag på Årjängstravet idag!

 
Vi har ju inget stort travintresse så det är sällan vi besöker travbanan. Men idag var det Interjakts dag med tema om jakt. Det var roligt att se tillsammans med ett par goda vänner som också har jaktintresse
 
Vi satt på Travmuseet och hade bra utsikt. Den närmast där i vitt är Rolands bror. Han startade i två lopp men hade ingen tur idag. 
 
Det var en hel del utställningar. Länsstyrelsen visade olika typer av skinn. Här är en uppstoppad varg i vinterpäls. Den är från en djurpark. 
 
Hjort
 
Hornbedömning var det också. 
Vi kollade på Interjakts kläder, bl.a. på deras storsäljare i år. Det är en värmeväst med värmeslingor både fram o bak.
 
Vi fick bra mat på Travmuseet. Jag tog torsk med pepparrotssmör och dillpotatis. Så jättegod!
 
På förmiddagen innan vi åkte dit hann vi med en rådjursjakt med Seffrin. Den blev framgångsrik, återkommer till den. Vi såg också nåt som såg ut att vara en ensam älgkalv, återkommer till den också.

Rådjurssadel gjorde vi igår kväll

Ha ha... det här ser inte gott ut men det blev det! En rejäl sadel var det och vi åt opp den på fyra personer.Den fick stå i ugnen 1.5 timmar i 170 grader. Jag skårade kotlettraderna och lade i lök o vitlök i skårorna (inte djupa). Sen mycket kryddor på, salt, peppar, timjan osv. Ovanpå  allt hyvlad morot, kantareller och sist ett täcke av bacon. Sen in i ugnen.  På bilden ovan har jag tagit bort det mesta av bacon för att visa undersidan när allt är färdigt.  I botten av formen rött vin och fond. När det är klart kan det vila en stund. Sen drog jag bort bacon och hackade hälften  för att strö över köttbitarna. Den andra hälften fick gå med i resten av det som låg ovanpå, typ lök och vitlök o morot och kantarell som mixades för att bli stommen till såsen. 
 
Filéerna på undersidan delade jag så vi fick en halv var. 
 
Så här såg det ut när jag lirkat loss kotlettraderna. De skivades och lades tillbaka i formen med bacon hackad i bitar strödda över. Och lite vätska på botten.
 
Det hela serverades med kokt pot., såsen, lingonsylt, gelé, kålrabbi och broccoli. 
 
Och salladen blev glömd i kylskåpet. Kom aldrig fram på bordet. Sååå harmligt!! Det är åldern!

Kallt idag på morgonen!

Nu börjar det frysa ordentligt! Det blev ännu kallare efter någon timme, -5.  Kanske är alla älgflugor borta nu! ;-)) Jag var med en stund på rådjursjakt med lille Seffrin men inte en enda fluga fick jag. Vi gick rätt på rådjuret, bara 10 meters håll. Men inget var laddat så det klarade sig. Seffrin kämpade och slet med spåret, tog sig över flera bäckar med mycket vatten men tappade till slut bort det.  Sen  så föste han på tre älgar förbi pass- skytten men släppte strax, Han jagar inte älg länge tack o lov.
 
Vår agenda för kvällen är att träffa ett par goda vänner, syskon faktiskt, och äta en bit. Det var ett tag sen sist så det ska bli roligt. Men alltid nervöst att bjuda en mycket duktig amatörkock på mat. Jag har strävat med rådjursryggen. Den står i ugnen nu, hoppas den blir bra. Jag har i alla fall följt receptet. 
 
Imorgon ska vi på travet, det är Interjaktdag där. Extra festligt alltså. Tror Thomas Wassberg är där om jag nu minns rätt

Disco - familjehund!

Det har gått fort de senaste veckorna, Disco har blivit allt lugnare inne hos oss om kvällarna. Han vill ligga i knä och han vill liksom gossa. Och han sträcker ut sig i soffan, växer nog en hel del just nu. Det ser ut som om han är större för varje dag som går.
 
 Men tugga är fortfarande favorit sysselsättningen, kliar säkert i tänderna.

Vårvik bygdegård igår kväll - om vildsvin!

Konsulent från Jägareförbundet Västra Götaland berättade om vildsvin och intresset var stort, så där 90 personer kom. Vi fick lyssna på en intressant föreläsning och i pausen såldes smarrigt fika. 
 
Det här var det  jag uppfattade om vildsvin (men gå nu inte ut och jaga utifrån min text, jag kan ha missuppfattat nåt!) 
 
Vildsvin sprider sig med en hastighet av så där 5 km per år och det är de unga galtarna som kommer först till ett nytt område. Vi skjuter 120.000 per år, fler än antalet fällda älgar som är ungefär 80.000. Det finns runt 400.000 vildsvin  i landet men det är ett djur som är svårt att beräkna antalet på. De lever i tydliga matriarkat, det är äldsta suggan som bestämmer i flocken. Det är bara hon som får brunsta. Hon jagar bort galtarna ur flocken efter hon har brunstat och de lever vidare  ensamma,  men smågrisarna får stanna kvar i flocken
 
Kultingarna föds feb.- maj (bäst tidigt på perioden) och går med suggan 3-4 månader. Vid så där 8 månaders ålder så går ränderna och den bruna färgen bort. Vid ungefär 1.5 års ålder får svinen betar, galtarna större, suggorna mindre. 
 
Födan är mest växter; ärtor, majs, gamla vallar, gräsmattor, men kan också vara djur som harar och små rådjur.  6- 8 km per natt är genomsnitt i fodersöket, de rör sig alltså mest nattetid. Det längsta man har man har mätt är 19 km på en natt.  Vildsvin trivs bäst i tätningar och sjökanter men inte så bra i gles skog med tall och gram när de söker daglega.  Vildsvin anpassar sig lätt till olika miljöer, kan leva i / nära städer. I Stor-Berlin skjuts 3000 - 5000 grisar varje år. Men samtidigt är de känsliga för skyddsjakt och lämnar ofta ett område om en gris har skjutits.
 
Jakt är effektiv på vildsvin, 90 - 95 % av de som dör, dör av jakt. Sen är det en del trafikolyckor, så där 6000 olyckor per år. I jakt kan man kan åtla och vänta på att de kommer (jägaren sitter ofta i jakttorn!) Åtel får inte innehålla animaliskt protein, bäst är ärtor, majs, vete. I genomsnitt tar det 30 - 40 timmars vak för att skjuta ett svin så det är inte så fruktbart om man vill decimera djuren i ett område. 
 
Fällor kan man köpa och använda, ett antal är godkända av Naturvårdsverket. Om man gör fällan   själv så ska man kolla att den uppfyller kraven. Åteljakt är inte bra att syssla med på sommaren. Varför har jag glömt. 
 
Den mest effektiva jakten är den med hund. Det finns inga givna raser som är bäst. Den bör kunna stöta och ställa men inte vara för skarp. Packhundar passar inte. Energiska och tuffa taxar är inte heller lämpliga, de hinner inte undan för svinen är snabba både på drev och på stånd.  Hundjakt är  tillåten 1 augusti till sista januari.  Bra att hålla regeln "ej först - ej störst" i jakten. Om man skjuter flockledarsuggan så brunstar de  yngre suggorna inom kort och det blir massor av smågrisar  och  tämlig förvirring i flocken. Kan vara bra att börja skjuta de som är längst bak i en grupp. Bäst  att skjuta unga suggor  och galtar. 
 
Svårt är det att vara säker på vilket djur det är man ser. Galtarna är större i framdelen, djupare bringa, lite puckel, smalare över bakdelen, har paket baktill och pensel under magen, är ofta svart. Suggan är som mer tunnformad, jämntjock  liksom. Goda grisar är så där 50 - 60 kg. Den största skjutna är 250 kg. Sugga med smågrisar  är fredad hela året. Årsungar och brungrisar är tillåtna hela året. Vuxna vildsvin får inte skjutas 16 feb. - 15 april. Det är helt ok att skjuta lovlig gris också på älgjakten.
 
Eftersök är svårt på vildsvin eftersom de är feta och det feta sluter sig om sår så det blöder inte mycket.  Det är bra att ha både hund i band och löshund med i eftersök.  
 

Vintern är här!

Det var minus i morse. Först så här, -  0.4 grader. Sen sjönk det till -2 grader. Och Roland fick inga älgflugor på harjakten. De har kanske äntligen frusit ihjäl. Roland  och Kjell var förresten lyckosamma och fällde en hare. 
 
Nu ska vi snart åka till Vårvik och lyssna på prat om vildsvin. Det är ju ett nytt djur i vår natur, intressant att försöka lära känna det bättre. Jag skriver om vildsvin imorgon här på bloggen
 
Så här ser det ut när de har bökat i gräsmattan i en trädgård. Vår golfbana har haft stora problem

God äting igår kväll!

Vi var fyra stycken bjudna på mat hos goda vänner. Förrätten ska jag absolut testa, mjuka dadlar med St Agur-ost på och en nöt. Himla gott till entrébubblet!!
 
Sen god kötträtt. Det var rådjurstek med god sås, kokt potatis, brysselkål och kålrabbi. Kålrabbi är väldigt gott, men inte så vanligt. Man skär i stavar, kokar lätt och steker lätt. Den måste jag köpa och pröva.  Kål i olika former är gott till vilt och det äter vi ofta.
 
Desserten var en Schlesisk specialitet som jag knappt vågar beskriva. Den är ovanlig för oss, har många olika ingredienser: brödbitar, vallmofrön, russin som var romdränkta, mandel, kokt mjölk
 
En trevlig kväll hade vi tillsammans. Det är fint att kunna prata både skoj och allvar, speciellt med vänner som har en helt annan uppväxt och andra erfarenheter. Det blir lärorikt och meningsfullt.
 
Agenda för idag torsdag är avslappnad. Roland försvann ut på harjakt med dunker Hej och kompis K. Jag ska fortsätta röja i garderoberna, det är riktigt roligt att få rensa upp i gamla  synder. Ute är det ett par minusgrader så ute kan vara halkigt i blötan.

Latmanstvätt av bilen idag!

 
Ha ha... den fick helt enkelt stå ute i regnet och bli ren! Ser bra ut, i alla fall en stund. Gissar att det kommer lort med i regndropparna som sen lägger sig på lacken och den blir ful. Så jag kommer nog inte undan riktig tvätt. 
 
För övrigt så är det min "döbil", den jag ska ha  tills färdtjänst  tar vid har jag tänkt. Det blir ju inte så mycket kört numera så den borde hålla tills dess. Annat var det förr när jag körde enkel väg 2 mil till jobbet varje dag + skjutsningar av tre barn till träningar och matcher över hela Värmland + en del annat för föreningsliv.  
 
Det är en hybridbil, alltså går ibland på el och ibland på bensin. Det är rätt billigt.  Den är billig i drift och det hängde med flera bidrag när jag köpte den, både från staten och LRF.
 
Men det var inte av ekonomiska skäl jag köpte den. Jag gjorde det därför att jag trodde  på reklamen om att jag var god om jag köpte elbil istället för bensinbil. Det finns en tendens att ju äldre man blir desto mer vårdar man sina chanser att vara god för att  komma till himlen. ;-)) Eller åtminstone sin godhetsimage!
 
Fast min gloria av godhet varade bara tills jag såg bilderna på barnen som jobbade i gruvor med att ta upp råvara till de stora batterierna i elbilar. :-(( Och tills jag läste att råvarorna till elbatterier inte kommer att räcka särskilt länge. Det hela var bara den vanliga  grönfärgade kortsiktigheten som vi matas med i media. Det kändes inte bra förstås. Men nu är den på plats sen ett par år tillbaka så den lär få gå så länge jag kan / får / köra bil.
 
För övrigt så är det en trevlig liten bil, lagom stor och  lagom snabb. När jag trampar på gasen för att köra om så morrar tydligen både bensin och el igång och den accelererar bra. Det gillar jag som faktiskt en gång i tiden sysslade med att  träningsköra rally och lärde mig konsten att gå snabbt genom en kurva genom att parera centrifugalkraften med mer gas. Sånt testar jag inte nu. :-))
 

Nöjda med valpen Disco är vi!!!

Han utvecklas väl, växer fint och verkar klok, lyssnar på våra tonfall och önskningar. En riktig familjehund. Sen är han förstås en alldeles vanlig valp med bus i blicken och mycket energi. Den stora skillnaden de senaste två veckorna är ändå att han kan lägga sig still på kvällarna och gnaga på nåt, inte bara springa runt. Fast han biter intensivt, kliar nog i tänderna som han ömsar , vi hittar tappade tänder ibland på golvet. Det är väl för tidigt att säga att han är rumsren men det har inte blivit något på golvet på hela tiden vi har haft honom. Vi tar ut honom så fort han är i närheten av dörren, det kanske har haft effekt. På nätterna sover han här inne, ligger still och är alldeles tyst. Likaså när han är med i bilen. Disco känns som en trygg hund. Han har fått mycket skogsvana och lämnar oss alltmer i skogen för att undersöka olika dofter.
 
Bäst av allt är kanske att han igår följde efter ett harspår i 45 minuter!!! Han såg inte haren men det gjorde Roland. Och Disco gjorde så som en bra jakthund ska göra. Han följde spåret som inte gick rakt utan lite här och där. När han tappade bort det så rusade han inte tillbaka i spåret utan cirklade runt där han tappat tills han hittade det igen. Det är ett instinktivt korrekt beteende som nog inte går att lära en hund. Vilken lyckodag det blev! 
 
Det blev en annan lyckohändelse under gårdagen, det som gjorde mig så arg häromdagen kommer att med automatik  försvinna,  så vi borde nog ha köpt en lott på en sån turdag! Ha ha....!
 
Ikväll blir också trevligt ser det ut som. Vi är bjudna på äting hos goda vänner. 

Jaktpremiär för Seffrin!

Det var släpp på rådjur i morse med Seffrin o fem jägare med start här på Liane. Det blev strax upptag och jakt någon timme med bra drev.  Rådjuret sågs men ej inom skotthåll. Sen gick rådjuret med Seffrin efter ett par gånger över Bjurbäcken så jakten avbröts för korvgrillning i Grillhuset på Liane och en fika.
 
Sen nytt släpp. Men då var Seffrin lite trött, sökte inte ut så stort. Vi gick ett par timmar nästan men inget färskt spår.  När vi kom hem från jakten fick vi oss ett gott skratt; precis bredvid huset stod fyra rådjur!! Antar att de flinade åt oss! 
 
 
En otroligt fin dag blev det i alla fall, så varmt i solen att vi kunde sitta på altanen och ta middag sen.  Vi gick genom vacker skog, välvårdad som en park. Härligt att ha skog inom gångavstånd. Jag testade att inte ha insektsnätet på mig, tänkte att eftersom det varit lite frost i natt så skulle faran vara över. Det var den inte. Jag fick plocka bort fem älgflugor i håret.
 
 
 
 
 
 

Baggböle!

Bild från dotter  Malin i Umeå! De har fina omgivningar med mäktig natur, bl.a. Baggböle, Arboretum. Besök där gjordes nu med goda vänner från Fengersfors. 
 
 
 
Barnbarn E har också tagit fantastiska naturbilder som jag vill återkomma till.
 
Agenda hos oss för dagen domineras av premiär på rådjursjakt med hund, till exempel lille tax Seffrin! ;-)) . Det blir lite samling av jägare här på Liane. Spännande att se hur det går. Lille Seffrin kommer att bli jättelycklig att få komma igång igen och fösa på rådjuren.   Roland fällde i alla fall en hare för dunker Hej igår, den första för säsongen.