Blommat sedan sista veckan i oktober 2018!!!

Hur kan det vara möjligt???? Den här orkidéblomman har alltså funnits sedan sista veckan i oktober 2018. Jag vet exakt för den och en annan orkidé började blomma då. Och jag blev lite harm för de hade båda stått i åratal utan blomning och så började båda blomma just den veckan när jag inte skulle vara hemma. Den andra, en vit, blommade snällt några veckor sedan jag kommit hem. Och den här har varit utslagen sedan dess. Den har inte torkat, det är en riktig blomma som har blommat i nio månader. Det kan ju liksom inte hända, men har ändå hänt!
 
Ikväll ska vi åka ut till son Mattias med familj och grilla. Det är deras sista kväll här i Sverige före avresa till Seattle imorgon.  Vi ska snossa och leka med lilla barnbarnet, må gott och inte tänka på att de måste resa imorgon. ;-) 
 

Morgonens utetemp!

Värmeböljan kom av sig! Plötsligt så visar termometern på bara + 6.9 grader ute och gick ner till + 6.3 innan den vände upp igen så sakta. Det är friskt efter några dagar med nästan + 30 grader.
 
Värmeböljan som vi haft några dagar har ju i media kopplats till den globala uppvärmningen. Då kan vi bara konstatera att den i så fall nu är hejdad! ;-)) 
 
 I kväll åker vi ut till  Mattiasfamiljen och har med  grill-mat. Vi har bestämt oss för att inte tänka på morgondagen då de åker hem till Seattle och vi kommer att gråta ögonen ur oss. Det dröjer rätt länge innan vi får träffa dem igen, gissningsvis ett år. Trösten är att skype funkar tills dess. 
 
För övrigt innehåller dagen inga stora förpliktelser. Jag ska försöka plocka undan en del leksaker som är kvar från de större barnbarnen och tvätta sista högen sängkläder. Kanske tittar goda vänner in för en fika nu på förmiddagen. ( Det gjorde dom, jaktvänner Lennart med dotter Elin, så roligt att få prata med, länge sedan)
 
Vi måste handla i lanthandeln frampå. Och kanske planera för besök på Sunne Jaktstämma nu på fredag. Skulle vilja höra Karl Hedin och Kjell-Åke i Myra. Vi får se hur det blir. 
 
 

Rågeten med tre killingar - äntligen visar hon opp dem!

Vi har ju sett henne som dräktig flera gånger och hon har haft en osannolikt stor mage, vi misstänkte att det skulle kunna bli tre avkommor. Vi har spejat länge efter att få se hennes killingar men inte förrän idag på eftermiddagen lyckades vi. 
De är inte alldeles nyfödda så hon har gömt dem ett tag. De är inte långt från skogen nu heller, bara ett dike mellan.
 
Geten och en killing
 
De bägge andra killingarna
 
 
 
 
 
 

Vi bekämpar getingar, mygg och knott!

Läste någonstans på facebook att det var ett bra sätt att bli av med getingar, att hänga upp en brun påse. Då lär getingarna tro att det redan bor getingar just här och därför inte vågar sig fram. Idag hängde jag upp en testpåse, ska bli intressant att se om det funkar. Det första två timmarna med den på altanen (o valp) så har inte en enda geting visat sig. Men det kan ju bero på något annat. Jag ska i alla fall testa och lovar att rapportera resultatet. Det är väl mat på bordet som blir den verkliga utmaningen, det brukar dra getingar, antingen kött eller sött.
 
 
Den här funkar. Den har vi använt ett tag och den skrämmer bort i alla fall myggen. Heter Thermacell, är nåt i den som tänds på när man klickar på knappen och så kommer det ut någon gas, inte mycket men tydligen tillräckligt. Tror Roland har köpt den på XL. Det finns en hållare på baksidan så den kan man hänga på kläderna vid arbete, exempelvis om man snickrar. Tror den inköptes till det ändamålet.
 
Tja sen finns förstås den gamla hederliga flugsmällan inom räckhåll, den funkar alltid om man är tillräckligt snabb.

Son Mattias och kompisen Empa bjöd på god mat igår kväll!

Son Mattias och hans gode vän Empa lagade mat igår kväll och bjöd oss på. Så roligt att bli bjuden på deras generations mat, alltså inte köttbullar, brun sås och kokt potatis! ;-))  Empa besöker Mattias o hans familj nu när de är här hos oss. De här killarna har varit vänner genom hela dataspelstiden från start som unga anställda i svenskt litet företag i Norrköping, UDS,  till idag. Nu är Empa delägare i ett podcastföretag som heter Acast, som har representation i världens stora städer och parallellt med det utvecklar han egna nya spel-idéer som ligger utanför det vanliga konceptet för dataspel ;-). Han bor utanför Göteborg men har också bas i Berlin. Vi har följt honom och träffat honom av och till under åren, så roligt att få pratas vid igen. Son Mattias har ju också gått vidare i sitt jobb, först till Pandemic Studios i Los Angeles, sedan Dice i Stockholm och  bor nu i Seattle sedan några år tillbaka när han inte hälsar på hos oss. Han  jobbar i Microsofts spelföretag  343 Industries och basar för c:a 40 datagrafiker, arbetar  med ett stort spel som heter Halo. Det är ofattbart stora spel som kostar hundratals miljoner dollar att utveckla.
 
Så himla gott var det med pasta, kycklingbitar med broccoli, tomatröra, skinka, hallomi osv. 
 
 
 
 
 
Det var till den här utsikten över Östra Silen som vi åt och pratade, inte fel
 
Innan gjorde vi en liten båttur för att svalka av oss, det var så där 30 grader varmt
Vi träffade på Kalle och Christina, goda vänner från Säffle, som var ute och  trollade. 

Lunch på Roynes Sjömagasin idag!

En fin tur till Gustavsfors och en del av oss åkte mc förstås, bästa mc-vägen.
 
Det var mycket folk på restaurangen men vi väntade inte så länge på maten, det gick undan. Man sitter fint nästan över vattnet om man vill. Jag tog laxen o Roland fläskfilén. Helt ok mat, en fin tur var det.
 
 
 Senare under dagen träffade vi yngsta barnbarnet förstås och en god vän till son Mattias. Mer om det imorgon
 
 
 

Vi gick med alla hundarna ner till sjön

Vi tog med oss hela skaran hundar, Hej, Jazz, Seffrin, Disco och gick ner till sjön igår kväll. De fick svalka sig i vattnet. Det var skönt för oss efter en dag med många plikter och avsked av älskade människor som vi har fått ha hos oss nu ett tag. Nu är det åter tyst och tomt på Liane. Det är alltid en svår dag när allt ska plockas bort och städas undan. Men samtidigt är vi glada att barn o barnbarn vill komma hit och vara hos oss några sommarveckor. Och Mattiasfamiljen får vi ha kvar ett tag till, fantastiskt att få vara med dem. Det blir inte så ofta eftersom de bor i USA.

Fynd i pallkragen, den för säsongen nedlagda pga av ohyra!!

Jag hittade så där 4- 5 ex av den fetare larven, kanske ollonborre eller nåt i pallkragen. Och många av den gröna. Kanske den som lagt allt bajs i salladen och som ätit upp salladsblad. Svårt med insekter, jag kan nog egentligen inget om dem. Har aldrig behövt lära mig, fast nu skulle jag behöva veta nåt. Teskeden är med för att storlek ska kunna begripas, inte för att de ska ätas ;-)).
 
Idag är ju en jobbig dag. Son Markus och dotter Malin med familjer ska lämna oss för den här gången,, liksom även Markus  svägerska-familj.  Mattiasfamiljen får vi behålla några dagar till.  Så kul  att ha haft dem här alla tillsammans, det var länge sedan vi alla sågs samtidigt.   Det måste vi planera för nästa år igen, vi har haft så roligt!
 
Ikväll siktar vi på Stationscafét i Svensbyn med 50-60-talsrock. Men vi får se hur vi kan få ihop det.

"Fôlkeskogen" hade vi ärende till igår onsdag!

 
Man åker genom Rök och kommer till Skogen i andra änden på vår sjö Östra Silen. Platsen kallas här ofta "Fôlkeskogen" för att skilja ut den från skogen vilken som helst. Vägen hit passerar man ögonbedövande vacker idyll med blandning av  vattennära vildmark, gamla torp och nya stugor. Till slut  hamnade vi med dotter och lilla Lovis  i ett osannolikt litet och enkelt sommarhus, fullt av charm. 
 
 
Det har inte ens el. Det man behöver nödtorftigt fixas med tänk från segelbåt. Minimala solfångare som ger ström till  några batterier.
 
 De försörjer kylskåp med litet frysfack, någon lampa och det man måste ha. Men det blir inte mycket skärmtid för familjens två unga söner.  ;-)) Däremot så finns en studsmatta monterad på liten brygga ute i vattnet, båt,  badstrand vid huset, fyrhjuling, traktor osv. Sysselsättning saknas inte!  Det är en stockholmsfamilj med Skogen-ursprung som tillbringar mycket av sin fritid / semester här nära föräldrahus och farbrorshus.
 
 
 
Vägen hit ut till "Folkeskogen" är som sagt idyllisk men bryts plötsligt av av något helt annat, en överraskning mitt i vildmarken. 
 
Massor av utlandsreggade bilar på en rätt stor parkeringsplats, containrar, ett äldre  hus under reparation.
 
Det är ett utländskt företag som sysslar med turism. Jag tror affärsidén är att köra hit busslaster med fritidsturister nerifrån Europa. De utrustas sedan med kartor som har leder utmärkta och kanoter för någon veckas vistelse i skog och mark, körs sedan tillbaka hem igen. Bussarna går alltså skytteltrafik. Just nu är det högsäsong och rätt stora grupper paddlar i vårt sjösystem. Kommunen ordnar rastplatser i sjöarna, sophämtning och torr-toatömning.  Turism kan ju ofta ge något tillbaka till bygden genom att det betalas hyra, handlas osv. Men jag undrar hur det är med den här formen. De verkar av de slängda förpackningarna att döma ha med sig mat och utrustning från hemlandet för vistelsen. Sedan bygger det hela på att kommunen bekostar renhållning och sanering ute på rastplatserna. Jag misstänker att det hela går back för Årjängs del. Och visst har vi hjärtat i halsgropen över brandrisken när det eldas och grillas överallt efter stränderna där tälten slås upp för övernattning. 
 

Lagt ner pallkrageodlingen för i år!

På bara någon dag så invaderades plötsligt min pallkrageodling av svart klet, antar bladlöss. Det gick fort och är överallt. Hade förut på mina scherminbuskar men det blev bättre efter vattning med såpa. Men det går ju inte att göra på salladen! Så himla trist! Jag har odlat sallad och dill  och en del annat ätbart i pallkrage i flera år och aldrig drabbats av detta.
 
Har läst på på nätet och blir mer och mer tveksam till bladlus. Det är kletigt och svart som små kulor. Kan vara någon sorts bajs från larver, hittade ju ett antal gröna små larver i jorden. Och några stora tjocka grå. 

Med flyg från Seattle kom son och familj igår

Roligt är det att vi kunde följa yngste sonen och hans familjs flygresa på dator hit från Seattle, via Island och sen till slut Oslo.  Det tar några timmar och det blev en del soving på vägen. Planet landade på utsatt tid vid tre på eftermiddagen.  Enda incidenten var att en del av bagaget blev försenat. Men det kommer att skickas hit till Liane senare. 
 
 
Och vi var många som hälsade välkomna! Till slut blev vi bortåt 20 stycken. Vi gjorde välkomstbubbel med tilltugg på altanen. Och risgrynskaka med nykokt hallonsylt och grädde. En något udda kombo men den funkade för vuxna och barn. 
 
Det finns goda skäl att ha en ny flagga på Liane en tid framöver
 
 
 
 

Hjortronen är små och lite torra

Vi kollade lite efter hur det gått med hjortronen i sommar. Det var långt emellan dem där vi letade. De vi hittade var små och lite knutiga. Om man ska plocka dem så får man ha tålamod. Vi avstår. Kanske är det torkan från förra året som orsakar detta, eller också de sena frostnätterna som tog mycket blommor, bl.a. blåbär. Fast visst kan det vara så att någon annan plockare har hunnit före och tagit de fina, svårt att veta. 
 
 

Barnbarn Lovis går med gamle Jazz!

Jazz är så snäll, följer Lovis precis, stannar om hon stannar, går om hon går!
 
Och så där varannan minut måste han bara få en kram för han är så snäll!

Råget i morse

 
I morse kom hon rågeten med stort juver men inga killingar med. 
 
 

Båttur igår kväll!

Roland tog med barnbarn Isak och Bobo ut i båten på en tur. Det var en fin kväll lugnt och rätt varmt. Det gäller att passa på.  De försökte fiska lite också men hade ingen lycka. Tack o lov så blev inga mer stockar funna!
 
Idag har vi inga speciella planer mer än att förbereda oss för yngste sonens ankomst. Några dagar under veckan som kommer  så är alla tre  barnen med familjer här. Så roligt och efterlängtat.
 
Kanske blir det ett besök på loppis i Årjäng under dagen, det såg ju spännande ut.  Ska tydligen bli en dag med lite regn av o till.  
 

Vackert är det över Liane - Prästgården ...

... när gräset är skördat. Det blir fina nyanser i grönt över hela landskapet och det ändrar sig varje dag för det nya gräset kommer snabbt när det regnar ibland som det gjort nu. Här har andraskörden tagits av våra arrendatorer. Kanske blir det en tredjeskörd på vissa ställen. I år har man fått mycket gräs, en god kompensation för förra året när gräset torkade bort. 
 
Idag har vi haft lång sovmorgon. Sen blev det handla matvaror och fika på Stationscafét. Därefter lite mat och så försvann alla barn och barnbarn bort till stranden för att bada, leka och kava omkring i vår kajak och vår kanot.  Roligt att testa, det är inte nyaste grejerna men funkar mycket bra. Sonen fick ett besök som delvis kan sägas vara jobbrelaterat. Det lär bli mer synligt framöver. 
 
I kväll blir det grillknyte på Liane med alla. Jag gör nog glassbar för alla om det är godkänt av föräldrar.  

Onsdagen med barnbarn

Fika på Broms blev det för Lovis o Isak! Riktig sommardag. Mamma Malin paddlade i sin gamla kajak. 
Sen blev det promenad ända ner till badplatsen, Lovis ledde Jazz som inte drar alls och Isak ledde valpen Disco som drar vilt. Det blev också bad vid bryggan i Signebyn
 
Sonfamiljen och svägerska-familjen for till Badbarna för baddag, men ingen klättring idag. 
 
 

Ingen tryckande värme!

Nätter o tidiga morgnar så är temperaturen försynt. Jag är glad att jag inte ska campa, det vore kylslaget. Vi har i alla fall plusgrader. ;-))

En fälthare i trädgården!! Celeber gäst!

Plötsligt kom han skuttande från bakom huset och parkerade sig mitt på gräsmattan. Han mumsade på maskrosor ser det ut som och helt lugnt! Den var inte så stor, antingen en förstakulling eller en vuxen hane, de är mindre än honorna. Hundarna såg honom aldrig från sina platser, annars hade det nog blivit liv. Roland visade valpen på harspåret sen när han försvunnit men Disco var mer intresserad av en torr björkkvist! Ha ha...!
 
 
 
 Idag har jag varit ett ärende i Åmål, Malin har paddlat kajak, Lovis och Isak har gått med hundar, Resten av skaran barn och barnbarn har varit vid Badbarna.  Bilder imorgon.

Lite bilder från igår tisdag

Sandlådepåfyllning och fyrhjulingsåkning blev det. Sonen målar veranda på Liane, det blir fint.
 
Lovis o jag spelade spel
 
På kvällen var Roland och jag bjudna till goda vänner på smarrigt käk och trevligt sällskap, vi blev åtta stycken tillsammans. Väldigt gott vildsvin, svampsås och till dessert glasstårta från Wermlandsmejerier förstärkt med jordgubbar och ägglikör och vispgrädde.
 
 
 
Så här fin kan mossa vara.
 
 
Och vi hade ett celebert besök i trädgården igår!! ;-) Mer om det senare idag här på bloggen!

Disco fick besök av syster Jenka

Bosse kom hit med Jenka som är kullsyster till Disco. Båda har växt ordentligt nu och Jenka är nästan lika stor som brodern, förut var hon ett snäpp mindre. Discon väger 10 kg och Jenka 9 kg. Vi vägde dem.  Jenka  är bättre på att hoppa, kan hoppa upp i soffan. Och bättre på att bråka, Disco backar när hon tar igen  som värst med honom. Det var en vild lekstund!  Efter det var Disco rätt så trött! Om vi bodde närmare varandra så borde de ha en sån här omgång varje dag, ger styrka och smidighet.
 
 

Lek och stoj är det på Liane!

Så roligt att ha vår sonfamilj + Carins systerfamilj + vår dotterfamilj här!! Det blir liv och rörelse på gården, många barn som leker. Det här är bästa somrarna för oss att  få ha dem i närheten, de bor annars så långt bort. 
 
Här leker några barn  i studsmattan, lille Vide håller på och tar sin första egna steg. 
 
Och vi hade besök av Bosse och valpen Discos syster igår. Mer om det senare

Barnbarn i Umeå kom idag till oss!

De kom från besök i Göteborg Isak o Lovis och jag hämtade vid tåget. En eloge till tåget som kom i tid!! Så roligt att ha dem och deras mor Malin här några dagar.Vi startade med lunch på Stadt! Den var riktigt bra. Sen blev det shopping och hemfärd. Fast innan dess en nostalgipromenad för dottern. Hon har ju bott i Åmål under gymnasietiden, tre år! Många minnen finns det och en del får jag höra första gången nu till exempel hur hon o L tog sig in på Stadt innan de var tillräckligt gamla. Sånt får ju föräldrar höra om först 25 år senare. ;-))
 
 
 

Fyra älgar på en gång!!

Numera ser vi inte älg så ofta, vi har gjort många kvällsturer utan att se en enda, så när vi såg fyra på en gång igår kväll söndag, så blev det nästan glädjefnatt.  Längst bort gick två tjurar, en av dem var den hängörade som vi sett ibland sedan förra året.  
 
Närmast kameran är två djur som jag tolkar som fjolingar, en kviga till vänster och en liten tjur till höger. 
 
Här är den hängörade tjuren, hans högra öra hänger ner lite och han har ett hack i det vänstra. Fast det ser ut som om örat inte hänger ner lika mycket som förra sommaren.  Han hade rätt rejäla horn förra året också, svårt att se hur många piggar det blir i år. Åtta kanske?
 
Hängöra närmast kameran
 
Hängöra
 
Hängöra
 
Den andra tjuren som stod lite längre bak.
 
Här är de två som jag tolkar som fjolingar, en kviga till vänster och en liten tjur till höger
 
Kvigan
 
Tjuren
 
 
Här nedan några gamla bilder på den hängörade tjuren.
 
Här är första bilden på Hängöra. Den tog jag vid Döverud i maj 2018
 
 
Bild från sommaren 2018 på Hängöra, kan ha varit den här tiden, hornen har basthud kvar.
 
Också från förra sommaren 2018.
 
Sista bilden förra året, september 2018. 8-10 taggar har hornen, en rejäl hornuppsättning.
 
I maj i år 2019. Hornen är p.g. 

Vi körde på en stock med båten!!!

Precis när vi passerade korna som badade, strax efter vi lämnat båthamnen, så small det till under båten och det blev ett ryck. Där finns ju inga stenar där  så vi blev överraskade. Men Roland såg att det var en stor stock som låg strax under vattenytan. Sån tur att vi körde sakta annars hade det kunnat bli en riktig olycka!! 
 
Roland o Markus åkte tillbaka sen för att få tag på den och bogsera den i land. Vi kunde inte låta den ligga kvar i vattnet. Här har de lagt ett rep om den och backar in mot bryggan. 
 
Det var en stor och tung stock, ett träd som gnagts av av en bäver kunde vi se när den kom upp i luften.
 
Här var märkena efter vår båts propeller. 
 
Tre man fick dra för allt de orkade för att få den ur vattnet, den var både lång och tung. Nu ligger den bredvid båtsrampen. Ibland ska man ha tur och det hade vi idag! Skönt att få opp den så ingen annan kör på den och skadar båt och sig själv.
 
Mer imorgon om en fin semesterdag och båtturen med barnbarnen. 
 
 

Högrev-wraps!

Så skulle det kanske heta om rätten hade ett namn! 
 
Vi var igår  bjudna på trevlig kväll av tre generationers värdar i en f.d. lanthandel med fantastiskt innehåll!! Den i sig  är värd att beskriva, men den den ska jag inte berätta om idag utan om den spännande maten. 
 
Det var alltså smakrikt kött av högrev. Det hade tillbringat 6 timmar i röken först  och sedan tid i ugnen (eller grillen?)  med diverse kryddningar och såser. Därefter  var den skivad i mindre bitar. Oj, vilken smak det blev!  Till den serverades god sallad, ugnsstekt färsk potatis, picklad lök i olika former, gräddfil, aioli, nötter, glutenfria plattor (?)  att svepa in det hela i och äta om man önskade. Gick förstås också att äta med kniv o gaffel. 
 
Till avslut fick vi kaffe och en hembakad kladdkaka med jordgubbar och visp, fin med hjärta på!
 
Roligt med speciell mat som vi inte lagar och äter varje dag. Och som jag skrev i inledningen, så var det trevligt att få träffa tre generationer en sån här kväll. 
 
Senare idag blir det inlägg om körde-på-stock-med-båten-dramat som vi fick uppleva idag söndag!

Stortrav igår i Årjäng!

Årjängs stora sprinterlopp på Sveriges vackraste travbana! Det brukar kunna bli en publik på bortåt 12.000 personer. Det är mycket i lilla Årjäng som bara har 10.000 i hela kommunen. Vet inte hur många det var i år, men mycket folk var det i solskenet. 
 
Det är roligt och spännande att spela lite på vem som ska vinna i varje lopp. Eftersom jag inte kan nåt om hästar så får jag hitta på någon strategi att spela utifrån. För rätt många år sedan på Bjerke i Oslo så spelade jag på de snyggaste kuskarna och vann alltså 900 kr sammanlagt den dagen! Det räckte till maten också på den tiden. Fast numera är kuskarna så inpackade i sina hjälmar så man ser inte hur de ser ut. Den strategin föll alltså igår i Årjäng.
 
Nu spelade  jag istället  en liten peng i varje lopp på den häst som experterna i Travprogrammet och spelarna för dagen gjort till favorit på oddsindikatorn, ofta samma häst. Tänkte att jag nog inte skulle vinna så mycket på varje häst för de var ju lågoddsare och inte vinna varje gång men tillräckligt många för att gå jämt opp till slut. De hästarna var ju i alla fall experternas val, de borde veta.
 
Men alltså  jag vann inte en enda gång!!  Inte i ett enda lopp tippade experterna rätt vinnare!!  Såååå dåligt!
Så  jag blev inte rik igår heller, bara tacksam att jag spelat bort rätt blygsamma pengar och att det ändå var spännande att försöka.;-))
 
Igår kväll beklagade jag mig över den misslyckade spelstrategin för en god vän men han visste på råd. Han har en kompis som behärskar  algoritmerna, så nästa gång måste jag testa ny strategi!  ;-)
 
Vi måste lämna travet innan det var slut och hann iväg precis innan regnet och åskan tog vid. Efter en del plikter så fick vi en trevlig kväll med goda vänner i tre generationer! ;-) Mer om det senare idag.

Vi var på stortrav i Årjäng idag!

Vi hade bra bord i restaurangen, vid målet. Skriver mer om oss på Årjängs stora sprinterlopp imorgon, nu ska vi bli bjudna på grillning.Lite regn och åska har vi haft nu men det ger sig nog. Bra att få blöta i skogen, det är redan rätt torrt.  

Backrally i Årjäng idag!

Backrallyt går från torget upp till marknadsbacken. I år deltog bl.a. Pontus Tideman, Bror Danielsson, PG, Morgan på Järnhandel och vännen Anders S. De kör en bil i taget i tre heat och bästa sammanlagda tid vinner. Här ovan är Anders just kommen i mål. Till slut vann PG.
 
Innan kunde man kolla på bilarna som var uppställda på Storgatan. Här är Erik och hans syster som provsitter Anders bil. Deras pappa åkte sen med som passagerare i tävlingen. Erik är redan egen företagare ägandes ett mindre motorfordon och ser hemmastadd ut i rallybil. 
 
Bobo och Bill var med och kollade på tävlingarna. Kikare förstås.
 
Här satt vi och hade bra utsikt över målområdet.
 
Ikväll ska vi på konsert vid hembygdsgården i Svensbyn, Smookey och Creedence tribute. Över tusen biljetter är sålda så vi blir många. 
 
Imorgon är det stortrav i Årjäng med så där 12.000 - 13.000 åskådare som bl.a. ska se Årjängs stora sprinterlopp. Det är fler än som bor i hela vår kommun.  Vi ska dit och äta en bit medan vi kollar. 
 
 
 
Sonfamilj + kusinfamilj minus Bill o Bobo var på stranden idag, härligt badväder, lugnt och soligt. Till slut var det bara Carin o Lou kvar, hade en alldeles egen badstrand!
 

Preminär egen färskpotatis!

Det blev alltså premiär igår kväll  på egen färskpotatis. Roland grävde lite i den som odlas på friland på Sand och fick med fin potatis! Vi bjöd hem  tre  goda vänner på hela kittet med färsk potatis, sill osv. Det blev en fin kväll. Gästerna bidrog med sallad och nystekt abborre från Östra Silen. Jag försökte hinna ta bild på maten när maten  låg på tallriken men hann inte! Ha ha....! Den tog slut blixtsnabbt!
 
 Idag blir det kanske bilrallykoll i Årjäng vid marknadsbacken. Start vid torget,  mål är uppe vid parkeringen. Vi har vänner och bekanta som kör; Morgan på Järnhandel med fin Saab, Anders S med Kadett, PG med värstingbilen, Bror Danielsson kanske. Tror första start går kl 13.00 men innan dess kan man kolla på bilarna nere i Årjäng.  Sen kväll är det konsert på hembygdsgården i Svensbyn; Smokey med Creedence. Vi ska dit, har biljetter.Och imorgon stortrav i Årjäng förstås. Det är mycket nu!!

Smålom kollade vi på

Smålommar ser ut så här. Vi kollade på dem igår, finns i närheten i ett av de många vattnen i skogen.  De har det röda fram på halsen, låter och lever lite olikt storlom. De bor gärna i små vattendrag / vattensamlingar, men det måste vara i närheten av större sjö där de kan fånga fisk och ta med till ungarna. Jag har fått en uppgift om att de häckar i mindre vatten för att undvika att ungarna blir gäddmat. Ser ut att vara fyra fåglar här, gissningsvis två vuxna fåglar och två ungar. Tydligen får de bara två ungar varje gång. Det låter mycket när en fågel kommer med fisk och alla skränar samtidigt.  Fågeln  har ett speciellt ljud när den flyger iväg för att fiska. Den flyger högt upp och samma väg om och om igen. De här har varit på plats i flera år tror jag.    Smålommar tillbringar vintrarna i södra Sverige eller neröver i Europa, kan vara så långt ner som vid Medelhavet. Kommer tillbaka hit i april / maj för att häcka.
 
 
 
 
 
 
 

Vallskörd var det på Liane igår.

Vi har duktiga arrendatorer på marken som hör till Liane, Bröderna Jakobsson i Långserud med ättlingar numera. Gräset slogs ner häromdagen  och nu  samlades det  upp och kördes hem till Guterud nära de 400 mjölkkorna som ska mumsa i sig det. De ska i sin tur producera mjölk som bl.a. går till det lokala Wermlandsmejerier i Nysäter, ett mejeri som våra arrendatorer byggde från början, men som nu är i annan ägo. Här ovan är det en strängläggare som arbetar, den virvlar ihop gräset till strängar på åkern.
 
Sen kommer Claas-hacken och samlar upp strängen och skickar ner gräset i en container som körs av traktor bredvid. Just på den här bilden sitter barnbarnens kusiner Bobo och Bonnie med i hacken.
 
När en container är full med hackat gräs så körs den upp till en plats bredvid Liane-ladugården och parkeras där.
 
Där finns tomma containrar att hämta för traktorn som tar med den och fortsätter samla in gräs bredvid hacken. 
 
Sen kommer en lastbil och lastar tre containrar som den tar med sig till Långserud. Den möter ytterligare en lastbil som ska hämta nästa omgång fulla containrar. Utan att veta säkert så tror jag att två lastbilar, båda med släp servar skörden. Gräset tas till förvaring i Guterud. Där läggs det i plansilo och  arrendator Olle plattar till med traktorn för att det ska kunna bli lite lufttomt och förvaras som föda till korna framöver vintern. Grässkörden i år har varit fantastisk, man har gräs i förvaring överallt, gott om. Skönt efter förra årets torka och brist. 
 
Och idag räknar vi med att sonfamilj kommer från Stockholm. Oj, vad vi har väntat!

Disco har börjat sova middag med husse!

 
Det brukar bli så att valpar och husse sover middag ihop på altan-soffan! Disco är inget undantag. Han är livlig och energisk, leker gärna mycket och vilt. Men numera börjar han kunna gå ner i varv ibland och ta en powernap med husse. Kolla förresten tassarna med olika färg på trampdynorna! Det ser lustigt ut. 
 
Igår kom barnbarnens kusinfamilj till Liane för några veckors semester. De är numera fem personer, så roligt att ha dem här!! ;-) Det är en lång färd från Stockholm men det hade gått bra med lite pauser. Vi mumsade på risgrynskaka och de fick hälsa  på Disco. Idag hoppas jag att sonfamiljen kommer. De har fått hantverkare till sitt hus så tidtabellen för resan styrs av det. Kan bli så att de kommer imorgon onsdag istället. 
 
Idag tisdag så drar skördecirkus nr 2 igång på Liane. Det är våra arrendatorer Jakobsson från Långserud som kommer hit med maskiner för att hämta allt gräs som slagits ner i andraskörden. 

Bränna ogräs.

Vi har en ogräsbrännare och igår brände jag ogräs på Liane. Det är mödosamt och inte särskilt effektivt.  Man får hålla kvar munstycket en god stund på varje växt som man vill ha bort. Så det blir mödosamt om det är ett större område som ska bli ogräsfritt.  Så jag tog ogräsättika på resten. Med spruta så tar man mycket ogräs på en kort stund. Och resultatet syns delvis efter bara några timmar. 

Första skogspromenaden utan koppel!

Nu har vi gjort första promenaden i skogen utan koppel med lille Disco! Det är spännande. Jag är förstås rädd att han ska bli ormbiten eller nåt annat hemskt. Men vi måste ju ändå våga släppa honom så att han får skogsvana. Disco ska tränas  att bli en jakthund och det börjar tidigt med att bygga upp god kontakt i skogen. Vi gick hela tiden och han hängde med oss nära för att inte tappa bort oss.  Det blir till att träna inkallning också på de här promenaderna, dvs ha något hundgodis med och kalla in honom ibland med en bestämd visselsignal så han blir van vid det. Det är en förutsättning för att han ska fungera senare i samband med jakt.  
 
Träningsmoment lite längre fram blir att ta med honom till skogen och sitta still. Då vet han att han kan hitta tillbaka till oss i egna spår och vågar söka ut längre bort.  Målet är ju då att han ska våga sig ut och söka efter hare långt ifrån sin förare och inte ängsligt stanna nära. 
 
Igår eftermiddag  blev sommarens första kålbullestekning! Vi var ett sällskap på nio personer och det funkade bra. Det var några gamla goda vänner men också nya bekantskaper och det är alltid spännande. Några regntårar hade vi  en stund, men vi kunde vänta inne i grilhuset,  sen blev det fint. Tornfalkarna fortsatte att flygträna trots att vi satt där. ;-)) . Roland kan verkligen kasta upp pannkakorna i luften och vända dem, ser flott ut, men jag fångade det inte på bild igår.
Den här bilden på kålbullevändning i luften är från ett tidigare tillfälle i Lianegrillen. ;-))  Son Markus ser och lär! 
 

Carbage run 2019

De här spektakulärt utstyrda bilarna har vi sett här på E 18 nu några dagar. På resan från Esters i Långserud till Svensbyn i förrgår  mötte jag 63 stycken!!  Alla är olika och festligt utrustade, de flesta tyska och holländska. Jag läste på lite på nätet. Det är ett arrangemang som bilägare kan anmäla till, bilen ska vara minst 15 år gammal och roligt utstyrd. Det är är en anmälningsavgift och resan går genom flera länder. Tror att det här handlade om Danmark, Norge och Sverige. Under resans gång får deltagarna utmaningar som de ska fixa, hur de klarats av poängsätts och vid målet så utses vinnare. Fast egentligen är det viktigaste just att komma i mål med en gammal bil.

Fåglarna runt oss för tillfället!

Just nu är fågellivet livligt runt oss. Nere på Liane i Oskars gamla duvslag bor tornfalkarna. Just nu håller ungarna på och flygtränar. Det är så roligt att se. De flyger mycket mellan stugan och ladugården och till  närmaste skogen.  De tar sig inte så högt upp och drattar ibland ner i vallen. Det  är  mycket flaxande men de kommer bara långsamt framåt, det ser lite lustigt ut ;-). Färden blir ofta vinglig, det är inte långt mellan sittplatserna och de skriker mycket under tiden. Här ovan har två tornfalkungar knövat in sig på den lilla brädan vid duvslaget. Vi kan se fyra åt gången, borde vara två vuxna och två ungar men jag är är inte så duktig på fåglar att jag skiljer dem åt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Just nu så skördas andraskörd på vallarna runt oss. Det betyder att det finns mycket sork på marken. Här kommer blå  kärrhöken med en i klorna och en tuste gräs. Tänkte jag skulle hinna filma den också men den försvann kvickt över Signebyn
 
 
 
 
 
Den här rovfågeln bara satt där i en björk och jag tror att det var en fågel  till en bit ifrån, men svårt att säga, det var långt avstånd. Vet inte vad det är för fågel, den var i alla fall stor. Skulle kunna vara ormvråk, den är rätt vanlig här.
 
Den lilla sädesärlan har ungar hos oss uppe under takpannorna. Hon poserade så snyggt på postlådearrangemanget och jag tänkte försöka få ett snyggt porträtt. Men hon sysslade bara med aftontoalett, stortvätt! ;-)) Borde förstås ha filmat hennes vedermödor istället men så blev det inte. Hon är fin i alla fall och vi ser henne ofta. Hon badar förresten gärna i Discos vattenskål och lämnar sina små klickar där :-))
 
 
 
 

Inga hängande dukar....

.... ska man ha när man har en valp!!!  Nu är detta ingen dyrgrip, bara en gammal vaxduk som skyddar bordet på altanen. Men Disco  har tyvärr i obevakade ögonblick nafsat åt sig bitar av duken och kommit stolt med dem i munnnen. Vi fostrar och fostrar! ;-))
 
Det har blivit bra rutiner med Disco. Han sover hela nätterna fram till 7 - 8 på morgonen. Då är det ut med kissing och mat. Gör aldrig något inne nattetid. Under dagen är han ibland med oss på altanen när vi fikar och äter. Han leker bra med sina grejer, hoppar och springer runt, men busar också förstås, som med duken ovan. 
 
Vi fyar ordentligt när han vill lekbita på oss. Det får han inte göra och det funkar ganska bra att han slutar när vi hojtar till ett fy eller drar honom i nackskinnet. (Ruska i nackskinnet lär ju en hundmamma göra med sina valpar när hon vill tukta dem). 
 
På kvällarna går  vi ofta en promenad med alla hundarna, det gillar Disco. Till sist brukar vi ta en biltur för att kolla efter vilt och då passar vi på att låta Disco gå med för att träna bilåking. Han har aldrig reagerat negativt på det eller mått illa, oftast sover han hela tiden. 

Jenka och Disco tillsammans!

Roland o Bosse köpte ju varsin valp i samma kull. Disco är vår valp och Jänka är Bosses o Liselotts. Häromdagen kom Bosse hit med Jänka och syskonen fick leka en stund på altanen. De hade väldigt roligt och blev rätt vilda till slut. 
 
Disco är lite större i formatet, lite mörkare har redan en maskulin prägel. Jänka är ljusare, lite mindre och är mer feminin.
 

Barbord Arvika - ett stolpskott!

 Förr brukade vi äta på Olssons brygga vid besök i Arvika. Men efter att ett par gånger fått  nonchalant bemötande och dessutom mat som inte var hundra, så testade vi Barbord som ligger nära, också vid hamnen. Där har vi  ätit nu rätt många gånger och alltid varit nöjda, bra mat och trevlig servering. Det är fint att sitta vid vattnet.
 
Vi gick alltså till Barbord i förrgår vid Arvika-besöket men blev otroligt besvikna. Svårt att hitta ingången. Först gick vi två varv runt huset innan vi hittade ingången, det var gamla köksingången utan skylt om entré. Allt annat var stängt pga blåsten.  Och redan menyn var torftig och svår att begripa. Det var inte heller lätt att få den förklarad av servitören. Alla utom en av oss sex personer tog fisksoppan. 
 
 
Vi fick  de här tallrikarna med musslor, några pyttiga laxbitar i och lite strimlad kål + morötter och några små blomkålsbitar,  6 små  räkor. Allt var kallt och även tallriken. Sen hälldes varm soppa på det hela och naturligtvis blev alltsammans  genast kallt. Det blev bara soppa upp till där den djupa delen av tallriken tog slut och det var inte mycket till  soppa när musselskalen var borta. Ingen av oss blev mätt. Det var mer i portionsstorlek som en förrätt. Det skulle vara torsk i också men jag letade förgäves efter någon torskbit. Det var alltså det hela och kilopriset blev därmed gigantiskt; 225 kr per portion för  väldigt lite och ganska kall fisksoppa!! 
 
Normalt så får man bröd till soppa men det fick vi inte heller utan frågade efter det. Då kom det in  ett fat med en liten brödbit per person! Inga assietter. Inget smör. Vi bad om smör och fick det i två små djupa glas.
 
Servitören ställde vatten på bordet och vi fick vattenglas men han frågade inte  vad vi i övrigt ville dricka så vi kallade på honom igen för att beställa dryck. Han kom men vi fick inte se någon lista på drycker.  Roland ville ha mellanöl, fick en lättöl. Ville ändra men mellanöl hade de inte sa han. Vi frågade häpet  om igen,  så knepigt med restaurang utan mellanöl. Men han vidhöll att mellanöl hade de inte. Jag ville ha ett glas vitt vin, torrt. Han kom med glas o flaska som var öppnad men bara  lite taget ur.  Jag frågade igen om det var torrt. Det var mellan sa han. Är det inte torrt frågade jag igen. Då sa han att jag i så fall skulle säga till vid beställningen och jag sa att jag hade gjort det men det hade jag inte sa han. Suck! ;-)) Jag provade vinet och godtog det ändå, men hade alltså blivit  uppläxad för min beställning. Sen kom han med en mellanölflaska och frågade Roland om 4,5 % var ok. Ja svarade Roland, det är mellanöl! 
 
Herregud!! Hur fel kan allt bli??? I den här ganska stora restaurangen var inte mer än 4 - 5 bord upptagna och vi förstår varför. Det kommer att dröja länge innan vi går på Barbord igen och äter. Allt blev fel med både maten och servisen! 
 
Att det under måltiden kom tromber och ösregn som nästan slet restaurangen av bryggan kan ju inte matstället lastas för, men obehagligt var det. Vi hoppade alltså dessert och kaffe på Barbord och åkte istället till Esters cafe. Där kunde vi få god glass i glacerian och espressokaffe till mycket rimligt pris. Roligt hade vi i alla fall åt dagens märkliga äventyr. Det hade börjat så bra med besöket på Rackstadmuseet, fortsatt med katastrofen på Barbord och till slut kaffe och glass som var njutbart på Esters i Långserud.
 
 

Grafik Zorn och Rembrandt på Rackstadmuseet!

Alltså så suveräna utställningar på Rackstadmuseet i Arvika! De är så bra och innehåller så många verk att man borde åka dit en gång till för att kolla på allt man missat vid ett besök. Vi var där idag med fyra goda vänner och vi var begeistrade!
Så här ser det ut, fina Rackstadmuseet i Arvika. Här låg från början bröderna Eriksson snickeri och träkonstverkstad. Men nu är det konstmuseum med bra utställningar.
 
Så här var det:
Rembrandt gjorde grafik också, så där 300 verk. Grafiken var förstudier till större verk. De var alltså små i formatet många av dem och de tål förstås inte så mycket ljus, visas i källaren på museet. Zorn hade pejlat in Rembrandt som han höll för att vara bäst och störst som konstnär. Så Zorn köpte in ungefär  150 av Rembrandts grafiska bilder främst för att använda dem som studier i eget konstskapande. Han ville lära sig hur Rembrandt gjorde. Den samlingen finns nu utställd i Arvika och de små Rembrandt-bilderna, mest porträtt, är helt magiska. En av våra vänner förstod att de skulle vara små så hon hade ett stort förstoringsglas med, helt perfekt för oss åldrande  för att studera de  hårfina linjerna i arbetena. ;-)) Om man nu ska säga nåt mer om Rembrandt så är det att  trots sitt mästerskap inom konsten så dog han utfattig. Han planerade inte att måla för de kapitalstarka och att ta betalt för sina bilder. Zorn däremot var mer affärsman, rik redan medan han levde, sålde mycket och tog bra betalt. Han kunde unna sig många resor, gott boende,  god mat och annat livets goda medan han levde.
 
På utställningen i Arvika så visas inte bara den grafik som Zorn gjorde för att lära sig det som Rembrandt kunde, utan också fotografier av hans motiv.  De visades inte så länge han levde för han ville att folk skulle tro att han målade av levande modeller, inte av  foton. Men jag har inga problem med att han gjorde det. Man kan se att han både tog foton av hög kvalitet och gjorde grafiska bilder av motiv innan han målade sina stora konstverk.  Han var noga och ville verkligen nå ett mästerskap. Både fotona och grafiken var mödosamma steg på vägen dit, inte ett försök att finna en genväg.
 
På Arvika -utställningen visas nu många fotobilder av Zorn, både såna som är rörande tragiska och såna som är komiska. De är tagna på olika ställen i världen, han reste mycket.  Och visst känner man igen fotona som förstudier till berömda oljemålningar. Kamerorna som han använde var högsta kvalitet för sin tid och en av våra vänner som är proffsfotograf med gedigen klassisk utbildning kände förstås genast igen dem!! Han hade också såna!  Och har egentligen fortfarande! 
 
Bra att ha med förstoringsglas till utställningen på Rackstad! ;-)
 
Som vanligt finns ett urval av bröderna Erikssons fantastiska snickeri på Rackstadmuseet, möbler som blev utställda på världsutställningen i Chicago och som beställdes av de rikaste i världen. Roland kan många historier om broder Elis och de är roliga att höra. 
 
Nordells konditori sköter om kafét på museet och det är värt ett besök på museet!  Bästa fiket i Arvika!
 
Imorgon berättar jag om fortsättningen på gårdagens  Arvika-besök Den  blev i det närmaste en katastrof! En märklig och udda upplevelse! 
 

Gjorde älgfärs igår onsdag

Det var sista omgången malkött som fanns i frysboxen från förra årets älgjakt. Det var ingen  jakt här, vi har för lite älg, så vi fick ordna kött från  annat håll. Det är i alla fall bästa köttet, svårt att avstå ifrån. Jag vill inte ha färdig färs, vill gärna veta vad som malts ner, och jag tar bort allt fett, alla senor, hinnor  och annat, mal bara rent kött. Älgköttet blandar jag med så där en tredjedel fläskkött och mycket lök. Mal två gånger.
 
  Den gamla assistenten med köttkvarn funkar än. En present från min mamma någon gång i mitten på 70-talet, när jag flyttat till Årjäng och behövde hantera slakt av olika slag. Den är alltså ungefär 40 år gammal och fungerar än.  Nostalgi!
 
Det blev 9.2 kilo sammanlagt, frös in det i platta paket, lätta att tina, lagom stora för en dags behov.  Detta ska räcka till årets älgjakt i oktober. Längre än tre månader bör det inte ligga fryst eftersom det innehåller fett. Skönt att det är gjort!
 
Det var himla fint torkväder också  igår, rejäl blåst och solsken. Så jag varvade malandet med tvätt av fyra täcken, nio madrassöverdrag och 22 kuddöverdrag! Det torkade på nästan nolltid, bara att tvätta och hänga och ta in!
 
Idag torsdag ska vi vara lite lediga och eventuellt ta en tur till Arvika med goda vänner. Det blir i så fall   Rackstadmuseet + Barbord för lunchäting. 

I Åmål igår!

Åmål har en fin hamn vid Vänern och den går nästan in i centrum av staden. Här angör ett tyskt segelfartyg medan vi fikar på Marinan. Marinan är ett anrikt café, funnits hur länge som helst. Vi åt smarrig glass och espresso.
 
 
Vy in emot stan. Hej Gunilla, kollega  som bor på andra sidan vattnet! 
 
Innan dess var vi förstås på Berga Bistro och åt lunch. Det brukar vara fläsk på tisdagarna men nu gäller sommarmeny och den var inte heller fel.
 
Berga Bistro har tidigare varit skola.
 
Ärendet i Åmål var förstås bilservice. Då fick vi en lånebil att laja runt med, så fin så vi nästan köpte den, mörk röd metallic!
 
 

Råget eller råbock??

Inte så enkelt att avgöra. Det ser i förstone ut som en råget men hon har faktiskt horn, fast de ser inte ut som horn  brukar, mer som knoppar under och över skinnet.   Vi såg henne nerom Liane i går kväll. Det är inte så vanligt att getter har horn, men det kan förekomma. I en undersökning som gjordes av 5000 rådjur så fanns 40 getter med någon form av horn, dvs knappt 1 procent.   Orsaken sägs vara en hormonrubbning som triggar igång hornväxt. Det kan bli stora s.k. perukhorn som vanställer hela huvudet. Getter med horn kan tydligen, åtminstone i vissa fall, få killingar och dia dem. Den här hade i alla fall inga killingar som vi kunde se.
 
 
 
 
 I förrgår såg vi alltså en gammal älgko med vita fläckar i pälsen och igår råget med horn! Någon dag dessförinnan dök det upp en råbock med ett dubbelt horn som dessutom växte knepigt. Det finns många underliga djur i vår herres hage runt oss! ;-)) 
 
I pipeline här på bloggen och på facebook är i alla fall ett Åmålsbesök och bilder + film från när Disco fick träffa sin syster Jänka här på altanen.

Konstig älg såg vi igår!!

Det var en gammal ko med långt huvud. Hon hade ljusa fläckar på ryggen och baktill, även på insidan baktill på låren. Roland tror att hon har fått parasiter som ätit av pälsen på de här områdena och så kanske det är. Han har varit med och märkt såna älgar för några år sedan. De kollades upp sen och då hade de fått tillbaka pälsen. Fast jag fattar inte varför det skulle bli vitt om  pälsen är borta. Huden under är ju grå. Det är långt avstånd till kon så det är inga skarpa bilder. Fast  jag kan tycka att det ser ut som vit päls..Eventuellt har hon också partier som är mörkare, hennes grundfärg är ju annars rätt ljus.  Hon är i alla fall gammal ser det ut som, men har gott hull,  åt med god aptit och rörde sig obehindrat medan vi kollade på henne, så där någon kvart..
 
Och ikväll såg vi ett rådjur som vi inte kan könsbestämma riktigt, har liksom horn men ändå inte. Är det perukgeten tro som några har sett i området.? Jag visar bilder imorgon här på Blogg o facebook
 
 
 
 
 

Humlorna har kommit!!!

Det brukar vara massor av humlor i kamtjatkafetbladen men de första dagarnas bloming såg jag inte en enda, bara en ensam tistelfjäril. Det var bekymmersamt. Men nu har humlorna kommit och det surrar så mysigt över de gula blommorna. ;-)) 
 
Jag räknade till 34 humlor i förrgår och 52 igår, kanske blir det fler. Brukar bli ett hundratal, de älskar verkligen den här växten. Men än så länge mycket färre än förra året. Hoppas det inte betyder något dåligt.
 
Tidigare hade trädgården sin blå period med iris och akleja. Nu har de vissnat och det blir en gul period med praktlysing och kamtjatkafetblad. Fetbladen är en tacksam blomma, sprider sig effektivt, man får hålla efter den vilket är ett tacksamt besvär. Och den blommar i flera omgångar under säsongen.
 Senare idag blir det bilder på en älg som ser väldigt konstig ut!
 

Sista gaveln på Liane blev målad idag...

. Roland målade uppe, alltså det mesta, och jag målade nederdelarna. Tornfalken bevakade det hela från Oskars duvslag på ladugårdsgaveln.
 
Det ser ut att vara en tornfalkunge. Lite förvånade blev vi när vi fick se den idag måndag. Vi har inte sett tornfalkarna på ett tag, trodde att de bytt boende. Men tydligen är de kvar i alla fall. Tänker på förra året när ungen landade på studsmattenätet när barnen hoppade för fullt.. De skuttade fort in i huset, lite skrämda av fågeln som inte flög iväg.
 Det kom en vuxen fågel med mat och efter det gick ungen in igen och vi såg den inte mer.