Genetiska skador på de fällda vargarna ...

... finns det tydligen. Och fler än man kunde tro. Av 15 fällda vargar så uppvisar fyra skador som kan hänvisas till genetik; en med kraftig missbildning i käken, två kryptokida med endast en testikel på rätt plats och en med sammanväxning i korsryggen. Eftersom de här skadorna inte kunde ses innan djuren fälldes så kan man på goda grunder anta att de vargar som nu lever i Sverige har ungefär den här andelen genetiskt betingade missbildningar: 4 av 15. Det skulle betyda att ungefär 25 % av den svenska vargstammen är drabbade i nuläget.  Man konstaterar i samband med obduktionerna att de svenska vargarna är mer släkt med varandra än syskon.  

Nu tror jag i likhet med professor Öje Danell (som "vet" förstås istället för att "tro") att inavel bland vilda djur inte spelar någon roll. I den hårda tillvaro som vildmarkslivet innebär, så går individer med dåliga arvsanlag under och då påverkas inte stammens överlevnad som helhet i ett längre tidsperspektiv. Det finns inget dokumenterat exempel i historien på problem med inavel över tid bland vilda djur, inte ens i isolerade populationer (exempelvis vargarna på Isle of Royal). Bland tamdjur måste man däremot vara mer observant för där överlever ju i princip alla utan att egentligen anstränga sig.

 Men jag trodde ändå inte att det skulle vara så mycket av medfödda skador. Två av åtta hanar, 25 % är alltså kryptokida! Det handlar ju om en slags  hund och för mig låter det mycket i en hundpopulation.  Fast jag är inget proffs på varggenetik. Undrar om någon vet vad som är normalt i en vargpopulation? Eller är det bara gissningar?  Kanske en bra idé att prioritera arbetet med att friska upp generna framför kvantitet i alla fall - för säkerhets skull. Om vi nu promt ska ha varg i landet så bör de åtminstone vara någorlunda friska till kropp och själ även på kort sikt, så de håller sig i  skogen och inte stryker runt soptunnor för att föda sig.

Uppdaterat: Nu har jag läst på lite om kryptokism. Hunddjur ´med en testikel på rätt plats är oftast fortfarande fertila, men om bägge ligger uppe i buken så blir de sterila för temperaturen blir för hög för spermierna, de överlever inte då. Kryptokism anses av forskare mycket äftligt och verkar vara kopplat till inavel. Det  drabbar 1-6 % av tamhundar, men man avlar aldrig på kryptokida hundar. Det finns ett samband mellan kryptokism och patellaluxation (led ur led antar jag, höft kanske?) och navelbråck, dessutom är risken för testikelcancer rejält förhöjd. Det finns indikationer på att hunddjur med en testikel kvar uppe i buken kan bli mer "haniga" och aggressiva eftersom hormonproduktionen kan öka med högre värme, men det är ännu osäkert om så är fallet.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/forskarkritik-mot-svensk-vargjakt

http://www.dn.se/nyheter/sverige/eu-brottsanmaler-svensk-vargjakt

Som omväxling får vi se en artikel från brukarsidan i vargdebatten, från dem som brukar naturen;
http://www.aftonbladet.se/debatt/article8440768.ab

men då ges märkligt nog "motståndarsidan" genast repliktillfälle! Så har det inte varit minsann under den senaste veckan och media har varit nedlusade av osakliga vargkramar- artiklar, både på nyhetsplats och på debatt- och ledarsidor. De vargdrabbade har inte med automatik givits utrymme till genmäle omedelbart.  Men vi får hoppas att detta är en ny policy som ska gälla åt båda håll i Aftonbladet.

Uppdaterat lördag kväll:  Ýtterligare en varg skjuten i Örebro län, där är nu jakten avlyst. Fyra djur återstår; två i Värmland, ett i Västmanland och ett i Västra Götaland

Kommentarer
Postat av: Pierre

Var det inte Lena Melin på Aftonbladet som skrev för någon vecka sedan att Jägarna hade skjutit 80 helt friska vargar??

Att man som glsebygdsbefolkning måste räkna med att vargar springer runt husknuten och att svenska jägare bara ljuger om hur och varför man ska jaga vargen?Postat av: Inga Magnusson

Pierre; Suck! Just den artikeln läste jag inte men mycket annat osakligt dravel i tidningarna under de här dagarna. Himla trist med den ensidiga rapporteringen. Endast en skribent i AB vågade gå emot den mediala vargkramarmaffian. Hon stackarn får väl aldrig mer något jobb i sin bransch.

2011-01-22 @ 08:51:36
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Johan

Idag meddelar SLU att det inte var några nämnvärda skador på skjutna vargar. Trist att inte media i tillräcklig omfattning tar upp den absurda vargjakten

2011-01-22 @ 17:08:07
Postat av: Inga Magnusson

Johan: Drygt 25% av de fällda vargarna har genetiskt betingade skador som är av allvarlig typ, är en inte det allvarligt? Kryptokism som alltså två av fällda åtta hanar hade medför exempelvis sterilitet om jag inte är felinformerad! Om alltså det är så att 25 % av varghanarna är sterila i den svenska vargstammen så tycker jag att det är betydelsefullt. Sen får man välja själv om det är positivt eller negativt. ;-)

2011-01-22 @ 17:20:40
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Inga Magnusson

Johan: Glömde! Skojar Du när Du skriver att media inte tagit upp i tillräcklig omfattning; drevet har ju gått på högvarv, det om något har väl varit absurt om en helt laglig jakt genomförd på ett bra sätt.

2011-01-22 @ 17:54:18
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Zophy

En hund som bara har en kula nervandrad är inte steril. Varför skall då en varghanne vara det?? På vargarna i Isle of... börjar väl inavelsproblematik skönjas har jag för mig? Eller var det älgarna kanske... Men om så många problem syns redan nu så har ju Sverige valt helt fel väg. Man minskar ju risken för naturliga mutationer som skulle vara en hjälp på vägen. Otroligt...

2011-01-22 @ 18:32:20
Postat av: FMJ

Att norska forskare ifrågasätter det vettiga att skjuta en av de genetiskt värdefulla vargarna (http://www.dn.se/nyheter/sverige/forskarkritik-mot-svensk-vargjakt) kan jag mycket väl förstå ochg ifrågasätta. Men man måste samtidigt försöka förstå politikernas balansgång där de samtidigt måste ge efter lite för både jägare och oroliga landsbygdsbor samtigt som de måste hålla sig väl med naturvännerna. Jag hoppas således att de snarast kan plantera ut lite genetiskt friska och obesläktade vargar så det inte behöver bli ett sådant ramaskri om en och annan varg måste stryka med då och då.

Men det jag även undrar över är varför de inte samtidigt som de planterar ut varg samtidigt kunde passa på att plantera ut skogsvildren (som utrotas från Sverige på 1860-talet) samt visent. Alla de nämnda arterna har ju levt i Sverige tidigare men utrotades av människan... Varför ska man bara plantera ut rovdjur och inte några bytesdjur?

2011-01-22 @ 20:03:58
Postat av: Inga Magnusson

Zophy: Klokt beslut av riksdagen att försöka bredda den genetiska basen genom att sätta in nya vargar samtidigt som man håller nere hela stammen till 210 djur, sen får man hoppas att miljöminister och naturvårdsverk följer riksdagsbeslutet. Riksdagen är ändå vårt parlament, med den yttersta makten.Du har rätt i att en varghane förmodligen inte är steril pga att en testikel är kvar uppe i buken, men det är ´ändå en defekt som jag tror att man ska försöka bli av med eftersom den är väldigt ärftlig och ställer till en del békymmer, Se min uppdatering i inlägget!

2011-01-23 @ 00:34:41
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Inga Magnusson

FMJ: Naturvänner tror jag att även jägare är, det är de som hjälper till att märka vargar och de har inget intresse av att skjuta just märkta djur. Balansgången är nog mest mellan en majoritet i Sverige som vill ha vargjakt vilket tagit sig uttryck i riksdagsbeslut och EUs bestämmelser. Men jag tror att Sverige kommer att kunna förklara sin vargpolitik väl. Vårt land har nu blivit berömt för att man har så god koll på stammen och att man lyckats hitta goda kompromisser, så som Du skriver också. Jag skulle gärna se att man planterade ut nya vargar överallt, då kan man också skjuta varg på licensjakt och skyddsjakt var som helst. Om man samtidigt håller sig till riksdagsbeslutet max 210 djur så blir det i alla fall ett nollsummespel

2011-01-23 @ 00:39:42
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Pierre

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/lenamellin/article8414443.abDetta är länken till storstadsboende Lena Melin.

2011-01-23 @ 09:56:35
URL: http://team-nappet.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback