Intrycken från dagens politiska möte...

... får jag smälta en stund och återkomma till ´här på bloggen. På många sätt är det som händer häpnadsväckande och man nyper sig i armen för att förstå att det man hört verkligen har sagts och i en seriös avsikt.


Agenda

Idag fredag kom Blocket - skinnsoffanfrån Forshaga till nya huset med T och A-M i Deje. Den passade väldigt bra. Bilder kommer senare. Spegeln satte vi upp i badrummet och rörmokaren slutförde sina uppgifter i huset. Bilder kommer.  Vi bjöd T o A-M  på lite mat senare på kvällen som tack för transporthjälpen. vi kollade på hockeykväll och det blev mysigt. Vi trivs tillsammans och har alltid mycket att prata om, kvällen bara försvann, trots FBKs förlust.

Jaha, vad händer nu då framöver????
Lördag ett politiskt evenemang i Grums där vi båda två ska närvara
Söndag firande av ´nybliven 60 -årig god vän genom att äta och kolla på hockey i Löfbergs Lila ARena i Karlstad. Hoppas Nilstorp är tillbaka som målvakt då så att vi kan få se på en seger i en semifinal hemma. Det vore himla kul
Under påskhelgen kommer dotter och barnbarn hem några dagar, ska bli roligt.
Samtidigt far svärdotter till Japan ett par veckor för att träffa äldre släktingar och vänner.
Vi ska göra färdigt huset, inreda, provbo, ta dit båten  och så. Och i mitten av april kommer de första gästerna.
Då ska allt vara färdigt.

Veckan efter påsk har vi lov här

Ungefär så ser det ut framöver.


GRATTIS ANNA ...

... till en liten tjej i natt, 2900 g! Ni mår bra båda två står det på vår anslagstavla och vi glädjer oss med er två och hela familjen!

Fotografiska museet ...

... i Stockholm beökte vi förra helgen. Jag tog ett antal bilder där förstås men alla försvann eftersom jag överbelastat minneskortet. Men det är ett museum med suveräna utställningar, rekommenderas.
http://fotografiska.eu/Museet/Utstaellningar/Inwards-and-Onwards
http://fotografiska.eu/Museet/Utstaellningar/My-France

Sen besökte jag Moderna Museet och snöade helt inne på deras jättestora utställning med alster av barn och ungdomar. Den var dessutom livligt besökt av just barn och himla roligt att stå lite nära och lyssna på kommentarer och resonemang om det man såg. Jag lägger ut bilder om det under helgen.

Axel Tostrup har gett huset ...

... dess väktare och välkomnare. Mäktig i entrén. Det är förstås Axel, närmaste grannen,  som har gjort den. Att ge den ett namn tyckte inte Axel var så noga med, för namn kan låsa upp  föreställningen av en figur. Men jag tror att han får heta Gustaf ändå, Gustaf den tredje i den nordiska natten, tja eller nåt sånt, eller nåt annat.  Den gamle kungen spelar ju en speciell roll i husets historia och att namna figuren efter honom innebär inte att kungen skulle vara fysiskt avbildad men en symbol för att hans ande vakar över huset.  Han var inte bara de sköna konsternas kung utan en folkets kung, en som bidrog till att rädda jakten åt vanligt folk, den jakt som nuvarande regering håller på att långsamt avveckla genom det pågående experimentet med stora rovdjur.  Gustaf den´tredje har lite oförtjänt beskrivits (av sina besegrare och mördare adeln) som en slösare, men han stod egentligen på folkets sida mot en ganska girig adel. Men vi får se. Än så länge är väktaren inte invigd. Det ska bli ordentlig förankring först sen fest och tal och högtidlig avtäckning och så.
Här kommer han på plats


Det var noga att han blev placerad i våg.

http://www.kunstnerforbundet.no/kunstnere/377;Axel-Tostrup
http://www.axeltostrup.com/cv.html
http://www.axeltostrup.com/

"Herrarna i skogen" av Kerstin Ekman ...

... har jag läst nu. Det har tagit tid för jag ville låta läsningen sjunka in mellan varven. Det är en bok i tegelstensformat som kräver eftertänksamhet, inget man hastar igenom. Jag har försökt köpa den men inte lyckats. Det är en bok jag vill äga och återkomma till, om och om igen, för den är lite märklig. Nu lånade jag den på vårt förnämliga bibliotek och man har haft fördragsamhet med min långa lånetid. Tack för det! (lätt att låna om numera och få påminnelse via sms!)Det är ingen roman, men heller ingen faktabok. Samtidigt  är den både och. K E rör sig fritt mellan genrerna i den här berättelsen om skogen. Det är sakligt beskrivet om skogens betydelse för människor och samhälle, men också rent biologiskt om sambanden mellan arterna och naturskyddets framväxt. Kerstin skriver naturligtvis också om skogen som hemvist för romantik, poesi,  trolska väsen, stråtrövare och ensamma utstötta.  Samtidigt så har Kerstin förankring i skogen som ekonomisk resurs och som jaktens hemvist. Familjen äger skog, hennes man är jägare och  jakthundarna är en del av vardagen.

Hon spänner över ett brett fält och jag bara älskar att läsa det här. Skogen har alltid varit speciell för mig så mest intryck på mig gör Kerstins beskrivning av hur hon bodde på en ensligt belägen gård och var mörkrädd men finner tryggheten i skogen, inte inne i huset. Så här skriver hon:

"Efter en sömnlös natt var jag utmattad och orolig för nästa pärs. Och natten som kom blev likadan. Men då flydde jag.

Det var mörk höst ute men jag hade ingen svårighet att i den öppna hagmarken ta mig förbi de hotande småhus som hörde till gården och över fårstängslet in i skogen. Där lossnade rädslans grepp om mig. Det var mycket björk och asp därinne i granskogen och ner mot en lägda som hörde till  grannen växte det stora häggar. När jag kommit upp från den lövinsprängda sluttningen tog de allvarsamma granarna vid och skogen blev ett rum med pelare. Jag trevade omkring där, satte försiktigt ner stövelfoten i mossan och tog stöd mot trädstammar. Känslan av bark och av en stams rundning under handen är alltid tillfredsställande. Då var det som att känna en vän i mörkret. En vänligt sinnad kropp med sträv hud."

Ledig onsdag


Fast inte så himla ledig. Det har varit huset och passupp till bygget på nåt vis. Sen har jag sysslat med bokningar och marknadsföring. Det är lite pyssel med det också och ibland måste man få sitta ostört med det. Idag var väl sista gången vi improviserade maten i nybygget med att grilla i kaminen. Imorgon torsdag kommer elektriker för att fixa spis och tvättmaskin, spottar ute i takfoten som ska lysa upp fasaden och andra utelampor. Sen behöver vi byta vägguttagstvåorna mot 4:or eller 6:or vid varje säng i stora sovrummet. Det blir ju elevationssängar och sänglampor så med bara två uttag så är det likom slut sen. Och gästerna vill säkert kunna ladda sina mobiler och kolla på medhavda datorer upphissade i sängen. Tja eller nåt sånt.

Funderar just nu på hängare till handdukar i våtutrymmet och var toapappershållaren ska hamna. Och om det ska vara en spegel till där på den andra väggen, en låg bred. Speglar gör ju ett litet utrymme större liksom och det behövs ju där.

Byggstädat är det och fint blev det. Nu börjar jag plocka in i köksskåpen. Först ut blev Nils Johan - besticken som var ett bonusköp när jag och Suss var i Nyköping (!) och bl.a.  kollade på outlet - porslin. Det var redan då tänkt hit. Vi har ju planerat så länge för detta.

Bygget tisdag kväll


Det var sommarvarmt hela kvällen. Vi jobbade på med lite undanplockning och röjning av byggmateriel och täckpapp. I morgon onsdag kommer byggstädningen. Kul att få se golvet som jag gillar skarpt, det blev som jag tänkte mig.Snygg klinker.
Kaklet borde alltså ha varit i förband men det här är också ok


Vi satt i gränsen melljan ute och inne och åt lite kvällsmat som jag hade med i från Årjäng. Det blev snabbmat pizza och sallad, vi har ju ingen spis här än, så maten blir matsäck och improviserat. inne blåste inte, det blev soligt och varmt ¨åt mig och gubben kunde hitta en skuggig fläck.


Bild tagen utifrån altanen och in mot allrummet


Badrummet blev bra, jag är klockrent nöjd. Det är litet men allt finns med och det stämmer överens. Bra med frostat glas i duschen så man slipper se kalkränder och det fick vi slita för att få tag i, det är inte så vanligt. Mycket letande var det och vi mötte flera som sa det inte fanns. De borstade listerna stämmer i duschen och runt fönstret. Topeliuslampan från "Sekelskifte" är kanonfin där med gammaldags glödlampa med "koltråd".  Sen ska spegeln med guldramen upp bredvid den efter städningen. "Guldlampan" i taket ska avtäckas sitt plasthölje efter städningen. Duschen ska sättas upp, den är lite påkostad med takdusch och handdusch. Handdukstorken blev perfekt i färgen och konkurrerar inte med vare sig den borstade metallen eller guldfärgen. Den lever liksom sitt eget liv ihop med väggen. Duschväggen som öppnar i hörnet med dörrar från två håll passar också bra i trångt utrymme. Tur att tryckkärlet kom ut utanför väggen i en grop, det hade inte fått plats här. Klok gubbe har jag. Något badrumsskåp behövs inte för förvaring, det kommer att räcka med kommoden och ovanpå tvättmaskinen.


Det var alltså varmt hela kvällen. Sjön skiftade hela tiden utseende och vattenytan var en ny. Vi gick ut på bryggan och kollade, det var vackert och frusna jag gick i skjortärmarna. Fisk började vaka och nu är det möjligt att fånga laxfiskar  i det fortfarande kalla vattnet här uppe i viken.  Flugfiske efter abborre kanske också funkar, vi får se.
Det är svårt att slita sig och åka hem varje gång, jag tror att jag vill bo här - sen!

Sen har Gustaf den 3:e fått sin plats men det får bli ett eget blogginlägg tror jag. Han är inte def förankrad och invigd än, men det kommer senare. Ett litet fundament med jordförankring behövs och så blir det avtäckning med lakan och champagne och tal och god mat och hela köret förstås med de närmast berörda.

Sista chansen se Packmopedsturnén

Det kan vara sista chansen att se Packmopedsturnén i år. Man firar jubileum och vill troligen avsluta den här sommarturnén som genomförs på moped genom Värmland. De sista åren har den varit en publikmässig succé med 1000 personer enbart här i Svensbyn och sammanlagt drygt  11.000 på hela turnén.
http://www.nwt.se/noje/article1080157.ece

Under Earth Hour ...

... kommer jag att genomföra en alldeles egen protest mot WWF genom att  tända alla ljus och sätta igång alla elapparater i huset. WWF har stor skuld i att den svenska rovdjurspolitiken havererat genom att trigga igång EU.s agerande mot det som var på väg att bli ett framkomligt samförstånd mellan staten, markägare och jakträttsinnehavare.

Earth Hour är WWFs globala manifestation för klimatet. Jag är för det första skeptisk till klimatalarmismen som visat sig bygga på lösa grunder. Och jag är mycket skeptisk till WWF som är en privatägd stiftelse där ingen kan se hur mycket pengar som går till ägarna. Och den här timmen av nedsläckning har naturligtvis ingen praktisk betydelse för klimatet utan är just bara ett sätt att få uppmärksamhet och stödja klimatalarmen.

Alltså gör jag precis tvärtom och passar på att köra diskmaskin och tvättmaskin och annat på Earth Hour. Andra som vill protestera mot WWFs agerande i rovdjursfrågorna kan göra det samma. Det har naturligtvis inte heller någon praktisk betydelse och kommer inte att synas i någon statistik men känns ändå helt rätt för min del att protestera mot en organisation som aktivt arbetar för att förstöra livskvaliteten för så många människor.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/varfor-tanda-till-pa-earth-hour_6967697.svd
http://www.dn.se/nyheter/varlden/147-lander-slacker-ljuset

Manifestation för landsbygden - mot rovdjurspolitiken - Mynttorget


Vi var inte med på hela mötet i lördags på Mynttorget i Stockholm. Men vi hörde några duktiga talare, bl.a. Anders Bockgård från Valdemarsvik. Han är författare och historiker. Ekofascister var ett nytt uttryck som jag inte hört förut. Jag brukar ibland använda, ord som naturdiktatur för att beskriva läget. Talarna  fick applåder och stöd från publiken och jag önskar jag kunnat stanna kvar för att lyssna på Gunilla G som är involverad i det nya partiet Naturdemokraterna. Deltagarna i manifestationen bestod mest av människor som bor i vargreviren runt Stockholm, men där fanns också intresserade som man kunde ana var ganska nöjda med rådande läge med  vargstam som  exploderar och förvaltning som  har havererat. Det fanns stort intresse för att dokumentera mötet. Privatpersoner fotade livligt, tv4 var där gjorde intervjuer. Hundar fanns med förstås.  Borde ha fotat Irländsk vattenspaniel men glömde bort. En av bilderna föreställer en bekännande vargvän med en varghybrid hämtad från  Värmland. Hon såg lite rädd och trotsig ut, höll sig på sin kant med varghunden.  Hur mycket varg det var i den ville ägarinnan inte uppge eftersom det enligt henne var ett känsligt ämne.
Lagstifta om mindre klasser ...

... i grundskolan. Det är ett förslag från Metta Fjelkner, Lärarnas Riksförbund.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/lagstifta-om-mindre-skolklasser_6954603.svd
Hon har rätt. Vi bör återinföra en lagstiftning om storleken på klasserna. Det fanns förr och kallades då delningstal, dvs det antal i elever i en klass som skulle innebära att klassen delades på två klasser.  I årskurs ett och två så var delningstalet 25, alltså om det blev 25 elever i klassen så skulle den delas på två. Lätt att planera för skolledare också. De överiga delningstalen minns jag inte.

Nu kommer SKL (Sveriges Kommuner o Landsting) att hävda att det strider mot den kommunala självbestämmanderätten, men då kan man ju aktivt arbeta för ett förstatligande av skolan så slipper man detta intrång!. I nuläget så har vi en lagstiftning om att barn som har behov av särskilt stöd för att nå målen ska få det. Det kommer man inte undan, men det stödet betalas i allt högre utsträckning med större klasser eftersom resurserna inte räcker till allt. Och klass-storleken finns inget lagstiftat om så den går att tänja i budgetarbetet.

Sen är det en annan fråga hur resurserna ska fördelas mellan pojkar och flickor. Ibland väger man över åt att försöka uppmuntra de tysta flickorna som inte tar för sig (forskning visar att pojkarna tar för sig en stor del av lärarens tid i klassrummet!), ibland säger man att pojkarna lever i en antipluggkultur som måste motarbetas >(ska de få bra betyg utan att studera på allvar???)
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/bra-betyg-utan-att-vara-plugghast-tack_6954639.svd

För att vara tydlig; jag skriver nu om skolan i Sverige, inte specifikt skolan i min kommun eller skolan jag jobbar på.

Husbygget tickar på.

Nu tar det fart igen. Altantrappor blev det igår, idag kommer elektriker och ev rörmokare för att få dit resten av apparater, spis, tvättmaskin, Topeliuslampan i badet. I mitten av veckan blir det byggstädning. I slutet kommer gardinmannnen Skogsström. På fredag kommer soffan som inhandlats till allrummet, från Julia i Forshaga via T o A-M i Deje. Utemöblerna är beställda till nästa vecka tror jag. Under kommande helg kanske vi får hämta en del andra möbler i Karlstad på Ikea, björkbord o stolar till matplats, Tromsö-sängen till stora sovrummet, en spot till hallen, hängare till hallen.


Sue Ellen ...

... den trevliga kvarterskrogen i Vasastan på Tulegatan i Stockholm var vi på förstås. Jag tog ett antal bilder på den fantastiskt goda köttbiten som heter nåt på Sirloine, ja nåt sorts ryggbiff. Sönerna och gubben var lyriska och hade aldrig ätit så gott kött. Och jag tog bilder på delägare Björn och Roland men inget finns kvar i kameran. Massor av bilder har helt enkelt ramlat ut av överbelastning. De finns där när man tar dem, men försvinner sen när man tar fler kort. Jag har alldeles för mycket på minneskortet, ett par tusen bilder.

Sue Ellen rekommenderas i alla fall, inte behöver man skrika för att överösta högljudd musik.  Men man bör nog beställa i god tid. Det var absolut knökafullt när vi var där. Det översvallande berömmet i DN har hjälpt gästerna att hitta hit.
http://www.dn.se/pa-stan/ata-ute/vanligt-och-vallagatBjörn, eg. från Karlstad, träffade vi men inte Micke som hade en av få lediga kvällar. Sånt måste man vårda. Vi kommer tillbaka.

Kvar att referera från Stockholmsbesöket är fantastiska revbensspjäll på japanskt vis som vi bjöds på av son och sonhustru (har bild och recept då), besöket ´på Fotografiska (bilderna föll bort),  gubbens möte i c och rovdjursmanifestationen på Mynttorget. Det senaste kommer först, det inlägget är i princip klart med bilder och så.

Slopa sommartid!

Inte helt fel att slopa sommartid! Det var knasigt på den tiden vi hade mjölkkor och de skulle ställa om sina mjölkningstider. Och det är jobbigt att gå upp en timme tidigare.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/dags-att-avskaffa-sommartiden_6953335.svd

Vårsalongen på Liljewalchs ...

... kollade vi på i Stockholm. Det var i grevens tid, nu är utställningen stängd tror jag. Som vanligt så blir man bara gladare och gladar ju längre man går på vårsalongen. Det finns en frisk fläkt över utställningens anslag, med nytänk i materiel och kombinationer. Jag tog bilder på massor av sånt  som jag gillade och de kommer här.


Kronprinsessan
Olja akryl o koppar på duk, Anna Kalinitchenko Jalpachik


Kungafamiljen var med både här och där. Niklas Elmeheds kolteckning


Fritt broderi av Lolitta Nedoman, (gissar serbiskt ursprung)


"Om barn föddes ur jorden skulle inga föräldralösa finnas", fritt broderi, Patricia Teillier
flamskvävnad eller broderier

mer broderier
Carina Marklund, broderi applikation och screentryck


Spännade broderier! ;-)Ruben Wättes "Samhällsproblem" broderade västar


Tematiskt och konstnärligt kanske de bästa bilderna. Hette närhet eller nåt sånt tror jag
Casia Bromberg "Come closer"Fotografi monterad på aluminium


C af Ugglas


Mats Westlund, kartong och bladguld


Den här borde vara omöjlig att tycka om, men ändå inte. Ett antal gamla nostalgiföremål sammansmälta till en helhet. Brack on a brick, keramik och glas av Karin Karinsson Nilsson


The healer, Joakim Johansson, olja på dukEn miljö uppbyggd i rummet
Installation kallad "Tjugo i fyra" av Maja Qvarnström och Erik >Lagerwall


Collage It is the most wonderful time of the year, av Emelie Larsson


Förbannade vinter , olja på mdf, Torbjörn Hellberg

Här fanns tre bra bilder bredvid varandra. Marion Flink A matter of choice, olja på duk


Man måste le åt den här skapelsen gjord av en svart kvinnofigur och plastbestick
Molotov Bitch av Svetlana Hällsten

Vid huset söndag
Vi var ute vid husbygget större delen av dagen och lagade mat på luffarkamin med stekpanna. Det blev stekt bröd + köttfärs + tomat + ost.

Isen gick i natt. Det var den lugnaste islossning på länge sade de som sett och hört hur det gick till. Annars kan det braka och knaka och sjunga om isen när den ger sig. Det var lite is runt bryggan när vi kom ut vid middagstid men den hade smält bort innan vi åkte. Det ligger några områden med is kvar tvärs över viken, ute på storsjön lär det vara öppet.


Jag som inte skulle köra kunde ta lite vitt torrt tillsammans med Ramlösa, fräsch dryck när det är sommarvarmt. Och varmt var det, riktig svensk sommar.


Massor av blåsippor är det vid huset.

Svenskt tenn ...

... var vi på under stockholmsbesöket och det är ju ögongodis. Himla vackra ting, tyger, möbler och inredningsdetaljer, men med  priser som gör att det är svårt för oss med mer vanliga inkomster att shoppa loss här.
http://www.svenskttenn.se/

Tulpanerna här är nog mitt favvotyg


Snyggt


Både fåtöljens form och tygets mönster är snyggt. Och så lär det hålla med lorten! ;-)


Ville bara se hur ett tyg ser ut mot grå bakgrund


Fint ljus mot väggen och en enkel stilfull form på lampan


Absolut snyggaste lamporna, skulle jag kunna tänka mig att ha, skulle passa här hos oss. Lite rispapperslampastuk över dem. Men prislappen rycker loss på några tusen, 7-8000 SEK tror jag för den större varianten.

Ekonomiskt paradigmskifte

Vi står inför ett paradigmskifte när det gäller ekonomi och handel. Kina är världens folkrikaste land 1,4 miljarder människor, man har världens största valutareserv, oerhört stark ekonomisk utveckling. Landet styrs av en diktatur som garanterar förutsägbarheten i utvecklingen, fast visst är det ett demokratiskt underskott. Kanske blir landet en demokrati så småningom, det är inte ovanligt med diktatur när ett land ska lyftas snabbt från agrikultur till urbanisering.

Man har idag redan en oerhört rik överklass som har fått ta för sig med partiledningens / diktaturens goda minne, för  man räknar med att alla ska bli rikare och några får gå före och bli rika först. Det är en jätteboom i fastighetsbyggnation och man tar för sig av västs teknologi.  Partiet, det enda,  har 80 miljoner medlemmar och har en stark makt. Det finns en fraktion som är elitistisk, dvs man är hårdför och söker framgång till varje pris. Men det finns också krav på en grönare, mjukare och öppnare ledning. Enpartistaten lär bestå men kan förändras mot ett mer modernt tänk.

Konsumtionen kommer att växa och det gynnar i bästa fall Sverige om vi kan hålla oss framme med export av det man inte kan tillverka i landet. Kinesisk skola har redan passerat oss i effektivitet. Intressant att allt detta sker medan jag lever.

Det håller på att förändra sig i världen när det gäller den ekonomiska kartan. När jag var liten, i mitten på 1900-talet,  så var Kina, Indien och  Afrika de fattiga områdena på vårt jordklot, de som var målet för hjälpinsatser och mission,  men nu kommer de alla med rekordfart, fort går det. EU och USA är mer eller mindre bankrutt, lånar av Kina,  och har schabblat bort sitt försprång på olika områden, bl.a. när det gäller forskning, utbildning, teknologi och ekonomi.

 Hmmmm om jag vore ung och hade små barn så skulle jag tänka över möjligheten att emigrera till Kina för att kunna ge barnen en god framtid.

"Saddle and sabre" restaurang ...

... eller nåt sånt heter det ställe som vi slank vi in på när vi gick från restaurang Sue Ellen (inlägg och bilder därifrån kommer senare) på torsdag kväll. Gubben och söner skulle ha en stunds barhäng i Vilda Västern-miljö, serverade av en man som också såg vild ut och en snygg HD utanför och en ännu snyggare i skyltfönstret. Jag var som kvinna inte helt bekväm med att klänga upp på  en barstol som var som en ko-pälsklädd sadel, men jag fnissade åt valspråket;
"In God we trust,
all others pay cash"


Cava på Riche restaurang


Det blev på fredagen en bulle från Liljewalchs  (bilder senare, massor) till en stunds ögongodis på Svenskt Tenn på Strandvägen (bilder senare!). Därifrån promenerade vi upp mot hotellet, Sergel Plaza vid Brunkebergstorg och på vägen då så passerar man restaurang Riche. Vi stannade till där för att känna historiens vingslag och bara pausa med en Cava. Vi som inte är vana blir fullständigt knäckta i ryggen och benen av att gå så mycket på asfalt och hårt underlag. Så det blir stopp ibland. 

För Rolands del handlade det om att fira Svenska Stövarklubbens bildande just på Riche för 100 år och 2 månader sedan! På kennelklubben ute på Möllan har man en utställning till klubbens ära, men vi hann inte stanna när vi passerade på hemvägen. Kanske senare i år.

För min del handlar besök här alltid om att känna anors närvaro eftersom Riche finns med i min släkts historia på ett speciellt sätt i början på 1900-talet för exakt 98 år sedan.

På Riche, liksom på Freden, så är det alltid proffsigt trevligt bemötande.

Micke i baren frågade vi efter, kompis med sonen, han har även hälsat på här på Liane,  men honom lyckades vi inte träffa den här gången. Det gjorde jag förra gången jag var här och då åt jag en klassisk Riche-maträtt som jag aldrig kommer att glömma för den var så himla god; torsk med pepparrot ( inte Wasabi, ha ha...)


Innertaket på inbyggda utedelen är fint


Himla vacker blomsterdekoration hade man. Jag vågade bara fota halva eftersom det satt en gubbe bakom andra halvan och det hade nog sett lite väl närgånget ut att fota honom också så nära. Det brukar hänga kändisar på Riche men vi såg ingen den här gången.

Bloggande från Stockholmsbesök ...

... blir det framöver nu. Vi har alltså varit i Stockholm några dagar, främst för byggmässan och för att träffa söner och respektive, men också för en del annat som jag kommer att blogga om; Roland på c-möte i riksdagen, rovdjursmanifestation på Mynttorget, äting på Sue Ellen, revbenssjäll hos yngste son och fru,  slink in på Riche och Saddle and Sabre, Fotografiska museet, Liljewalchs, Nationalmuseum, Moderna museet. Många inlägg blir det kanske, om jag har lust och tid. (Det var på byggmässan jag lyckades med nära-döden-upplevelsen av Wasabin)

På hemvägen i går, lördag eftermiddag, tog vi svängen om Lindesberg och hämtade en säng som vi köpt på Blocket till det nya huset; en elevationssäng, alltså upphissbar. Det blir två såna i det stora sovrummet. Tack till snälla säljare som visat tålamod med hämtningen. ¨Kul också¨att få vinka lite till Linde BB, jag föddes där för väldigt länge sedan. Vi passerade också Fellingsbro kyrka, det som var mina föräldrars hemförsamling då, så den står som min livsstart på något sätt i pass och annat. Familjen flyttade därifrån när jag var ett och ett halvt år så själv har jag inga egna minnen därifrån.

Med paddan i knät i bilen så hittade jag en soffa på Blocket också, en som skulle passa i huset, så den köpte vi via telefon i höjd med Arboga ungefär. Soffan och ägaren finns i Forshaga men den hade vi inte plats för så det får bli hämtning senare. Här rullar det på. Fantastiska dagar har vi haft i huvudstaden med sommarväder.

En hedersman ...

... har gått ur tiden. Våra tankar går till hans närmaste som följde honom till den sista vilan igår fredag i Silleruds kyrka.

Manifestation ...

...mot den havererade rovdjurspolitiken är det idag den 24 :e mars kl 14.00 på 12 orter i 10 län. Vi kommer att delta i Stockholm på Mynttorget eftersom vi ändå befinner oss i huvudstaden nu. Sen bär det av hemåt igen.
 
http://www.navenibordet.n.nu/

Tidsandan från 1968 ...

... resulterade i att skolan över tid blev allt sämre enligt Hans Bergström i DN. Det handlar alltså enligt honom inte om friskolereformen eller om segregation i skolan. Och han tar, liksom jag gjort tidigare i blogginlägg, upp att en orsak till Finlands skolframgångar är att man inte har en behövt möta den utmaning som ligger i att ta emot ett stort antal barn i skolan med ett annat hemspråk.

HB:
"Vi var många medskyldiga i denna tidsanda. Skillnaden mot Finland var att den i Sverige inte stannade vid en vindpust av ungdomlig galenskap utan följdes av galenskaparnas ”marsch genom institutionerna”, än i dag präglande våra skolmyndigheter. Landsorganisationen, till dess ovanskliga ära, försökte hålla emot – väl vetande att arbetarnas barn är mest betjänta av en krävande skola."

Det är bra att ledande debattörer i Sverige tar en seriös debatt om den svenska skolan. Ur den kanske vi kan få ett behövligt paradigmskifte på alla nivåer så småningom. Men det kan ta tid och det måste kanske, som HB antyder, inte bara ta en politisk väg utan också en väg genom de statliga verken / myndigheterna. Eftersom de som anställts där inte är självklart avsättbara i samband med val och majoritetsskifte i riksdagen så är en betydligt större tröghet inbyggd i det systemet, på gott och ont. Och jag kan väl ibland undra om inte en en god del av de tongivande på verksnivå är gamla 68:or.

 Enligt HB så har det tidigare goda arvet verkat länge och gjort att det tagit lång tid för dåliga beslut att få genomslagskraft fullt ut. Det kan ta lika lång tid att hitta tillbaka igen. HB uttrycker det som att det är lättare att göra fisksoppa av fisk än att göra fisk av fisksoppa. ;-) Tja, den som lever får se.

http://www.dn.se/debatt/68-vinden-blaste-bort-lararnas-auktoritet-status-och-loner


Wasabi heter det där gröna ...

... väl som man har på sushi, det där starka gröna som man brer på jättetunt. Jag satt i andra tankar idag när jag åt och lyckades halvsvälja en klick på ungefär en kubikcentimeter av den gröna pastan. Att jag inte tvärdog, trodde andningen skulle stoppa och ögonen sprätta ur sina hålor.

Man ska inte vara tankspridd när man äter!

"Havsmannen" av Carl - Johan Vallgren

 Vallgren brukar jag läsa med förtjusning. Hans skildringar av människans utsatthet parallellt med  kapacitet till stor kärlek är fascinerande. Nu har han skrivit en bok som heter Havsmannen. När jag läser recensionerna blir jag dock tveksam till att läsa just den här boken. Den verkar innehålla väldigt detaljerade och grymma beskrivningar av hur ett barn far illa, både i sitt hem med havererade föräldrar och i skolan med mobbning. Räddningen är systern och Havsmannen. Detta gör mig lite skeptisk och fundersam till att läsa boken. Jag värjer mig för detaljerade och långdragna beskrivningar där människor, speciellt barn, plågas. Jag hör ju till dem som tror att allt ont som vi tar del av sätter något slags negativa spår i själen.  På samma sätt lämnar det goda kvar sina märken. Och vi har ju på nåt sätt ibland makt att välja det onda eller det goda, behöver inte alltid vara utlämnade till slumpen eller andras val.

http://www.svd.se/kultur/litteratur/plagsam-historia-om-mobbning_6944957.svd?adapt_wid=sc_svd_w2&adapt_group=2&adapt_ma=0&adapt_mp=0&fcId=4

http://www.dn.se/dnbok/dnbok-hem/han-har-lamnat-skronorna-och-skrivit-en-bok-som-gor-ont?rm=print

Med boken lär Vallgren kombinera genrer på ett ovanligt sätt, stark realism med fiction. Det gör mig förstås nyfiken, det skulle jag vilja läsa. Får grunna lite hur jag gör.  Har precis avslutat "Män kan också amma", en samling krönikor av Jonas Cramby (god vän till äldste sonen, alltid kallad Crampa).

Isen ruttnar


Det här är Järnsjön och bilden tagen från E18. Isen mörknar ordentligt, blir nästan svart. Man säger att isen ruttnar, löser upp sig och försvinner. Processen är igång och påskyndas av sol och blåst och plusgrader.

Rovdjurspolitiken ...

... kritiseras i en nationell manifestation  nu på lördag den 24:e mars kl 14.00 på 12 orter i 10 län. Initiativet till den togs av en grupp kvinnor som var trötta på att behöva leva med livsfarliga rovdjur inpå husknutarna. Sen var det fler som hängde på och nu blir det arrangemang överallt i Sverige alldeles spontant utifrån den maktlöshet som de vargdrabbade upplever. Vi kommer att vara i Stockholm över dagen i andra ärenden så vi infinner oss på Mynttorget förstås. Annars hade vi åkt till Hagfors. OBS att det är en manifestation mot den förda politiken, inte mot djuren i sig. De kan inte hjälpa att beslutsfattarna har tappat greppet över situationen.

http://www.navenibordet.n.nu/

FBK till semifinal!

Inte fel! Himla spännande och tät match. Jätterolig att se. Fast vi såg bara på teve förstås, inte på Löfbergs lila.

Kraven på dokumentation, ...

... rättssäkerhet och genomlyslighet förorsakar mängder av extra administrativt arbete, inom den offentliga sektorn; vård, polis, skola. Det innebär kostnader både i att använda tid till att genomföra själva dokumentationen och att skapa / köpa system som kan användas . Kanske borde inte den kostnaden belasta budget för kärnverksamhet utan budgeteras på ett särskilt konto bredvid så den blir synlig. Den motiveras ofta med termer som "kvalitetssäkring" men att genomföra en omfattande dokumentation av det egna arbetet betyder inte med automatik att jobbet blir bättre genomfört. Det blir bara mer synligt och kontrollerbart för en utomstående. Faktum är att dokumentationen i sig stjäl en hel del av den arbetstid som annars skulle ha använts till att nå målen med själva uppdraget.   

Vi som jobbar som lärare ska involvera oss i dokumentation av elevernas  arbete, först i förväg som kollektiv och individuell plan, sedan ska vi redovisa hur det blev genomfört, värdera genomförandet och till slut utifrån den göra en ny plan. Sen ska vi också engagera oss i att dokumentera planeringen av det egna (och kollegornas!) lärarararbete, redovisa hur det blev genomfört, värdera det genomförandet och göra nya planer. Och det inom olika områden. Sen ska vi dokumentera  planer på skolnivå för "likabehandling", planer mot mobbning, kvalitetsarbete osv och sedan dokumentera  hur det arbetet har fungerat, värdera det och gå vidare, revidera. Till slut måste det finnas en hanterbar förvaring av alla de här dokumenten (digitala eller i pappersform)  om de ska kunna hittas och kunna användas i en eventuell rättslig process där skolan / den enskilde läraren granskas. 

För den bilan hänger tung över oss i det vardagliga arbetet numera; vi måste kunna försvara oss om vi blir anmälda till Skolverket, vi måste klara ett besök från Skolinspektionen, vi får inte utsätta oss för risken av mediakritik - bli uthängda i pressen. Vi har på något sätt gått från att ha varit respekterade samhällsmedborgare, värda förtroende, till att varje dag känna oss som presumtiva förbrytare. Ja, något åt det hållet i alla fall.  När skolmänniskor från Finland (enligt internationella jämförelser ett land som lyckas med sin skola) besöker Sverige så häpnar man över detta misstroende och att det fått så stort utrymme.

Nu är det svårt att göra någon säker bedömning av hur stor den posten "kontrolldokumentation" skulle bli i pengar, men kanske kan  vi uppskatta den till minst 10 procent av alla lärares jobb i Sverige = var tionde arbetstimme, en halv arbetsdag i veckan och kanske 20 % av alla läkares och polisers. Och då menar jag endast sån dokumentation som görs för andras skull, arbetsuppgifter som inte i sig gör jobbet bättre och för det närmare måluppfyllelse utan som enbart är till för att öka rättssäkerheten, dokumentationen och genomlysligheten så att någon annan, någon inne i verksamheten på annan nivå (chefer, politiker) eller någon utifrån (föräldrar, anhöriga) kan kontrollera. (Det finns ju också en utvärdering som verksamheten gör för sin egen skull, för att föra det egna jobbet framåt, men den avser jag inte, den är något annat.  På jobbet har jag olika pärmar för att samla det här; pärmar som är märkta  "kvalitetsarbete" och "kvalitetsarbete på riktigt")

I Finland säger man att man litar på sina lärare, man behöver inte hålla på att avkräva en så här omfattande dokumentation, kontroll, kvalitetssäkring, genomlyslighet, rättssäkerhet osv. Kanske är det detsamma med polisen och vården där, jag vet inte? Är det så att vi i Sverige har en stor misstro mot de offentliganställda? En misstro som gör att vi biter oss själva i svansen genom att en alltför stor del av de anvisade resurserna går åt till att göra det lätt att kontrollera exakt vad var och en gör på jobbet.

Om man lade den här kostnaden där den hör hemma, utanför själva kärnverksamheten så skulle man, för att kunna införa nya administrativa rutiner, tvingas att anställa mer personal för att kunna behålla kvaliteten på själva verksamheten. För enbart det faktum att det är lätt att kontrollera  vad var och en gör innebär inte att den personen faktiskt jobbar bättre. Om det nu inte var så att den personen tidigare hållit på och gjort fel eller gjort för lite.  I så fall höjer den ökade kontrollen kvaliteten och höjer måluppfyllelsen. Men det verkar inte ha fungerat så, man anställer alltså allt fler lärare men skolan i Sverige presterar sämre. Man anställer allt fler poliser men det löses allt färre brott. Man anställer allt fler läkare men köerna i vården blir längre. Och jag vägrar tro att majoriteten av de offentliganställda plötsligt bestämt sig för vara lata och inte sköta jobbet längre på ett bra sätt. Det vore i så fall en konspiration av gigantiska mått. Det måste finnas andra förklaringar till att offentlig verksamhet ser ut att tappa i effektivitet. Och man ska ha klart för sig att det handlar om gigantiska resurser som hystas omkring, typ 10 % av allt lärararbete i Sverige är jättemycket om man lägger det i en hög, eller hur man ska uttrycka det.

Någonstans där finns ett logikglapp i den här s.k. kvalitetssäkringen. Kraven på dokumentationen i sig kostar alltså en massa resurser, resurser som skulle ha kunna komma kärnverksamheten till del istället. Lärare har alltid planerat och utvärderat sitt jobb, både enskilt och som kollektiv, men aldrig någonsin tvingats till en så omfattande dokumentation som nu. Det är den stora skillnaden. Det är möjligt att kraven på insyn är rättmätiga, men kostnaden för den borde ligga i en egen budgetpost i så fall så den blir tydlig.

Asch, det här var väl totalt obegripligt!!!!??? Ibland är det så himla svårt att sätta ord på en tankegång, ord som gör den fattbar för någon annan.

Suck!
http://www.dn.se/nyheter/sverige/lakare-vill-varda--inte-registrera

Mediadrev ...

... pågår hela tiden. För en gångs skull pågår ett sånt som är till min fördel. En får tacke!

Det är mediadrevet för att höja lärarnas löner så att man ska undvika den nationella kris som är på gång genom att det står en massa platser tomma  på lärarutbildningarna, samtidigt som många lärare går i pension de närmaste åren. Det blir alltså inte så bra om det kommer att fattas utbildade lärare.  En del av det här kompenseras av att barnkullarna minskar och att småskolor läggs ner för att möta de lagstadgade kvalitetskraven på lärares behörighet. Men det lär ändå fattas många lärare framöver.

Antingen är alltså mediadrevet  som stödjer kraven på högre lärarlöner initierat av Sveriges mediamänniskor pga omtanke om nationens bästa  eller också handlar det om att ett speciellt parti  (MP) har intressen i ämnet, ett parti som har många anhängare just i mediakretsar. Skulle önska att jag inte vore så luttrad och lätt cynisk när det gäller politik och media.  
 
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/lat-riktigt-bra-larare-fa-riktigt-bra-betalt_6939961.svd
http://blog.svd.se/politikdirekt/2012/03/spannande-med-privat-lararutbildning-sager-bjorklund/
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/staten-bor-skjuta-till-pengar-till-lararna_6941101.svd

Miljöpartiet håller just nu på med en charmoffensiv riktad mot lärare och skolintresserade. Det skrivs debattartiklar tillsammans med lärarfackens ordföranden, det görs utspel i olika skolfrågor. Kanske är det anledningen till mediadrevet som är positivt för oss lärare inför pågående löneförhandlingar. Om man är konspiratoriskt lagd skulle man kunna misstänka att det finns en uppdelning inom det röd-gröna blocket; MP möter Alliansens skolpolitik och S möter Alliansens jobbpolitik.

Ett annat mediadrev just nu handlar om att stödja centerledaren Annie Lööf. Jag vet inte varför hon plötsligt har mediauppbackning. För sin ungdom? För att hon ser prydlig ut och blev minister och partiledare innan hon ens fyllt 30? Eller för att den borgliga pressen vill stödja ett parti som är på dekis, på väg ut ur riksdagen om man inte får aktivt mediastöd och stödröster i nästa val? Eftersom C inte har lyckats med att på riksnivå presentera någon politisk linje och någon politisk konkretion så återstår att vinna sympati på en trevlig partiledare. Det poppar hela tiden upp såna här artiklar om Annie Lööf, artiklar som inte handlar om något speciellt politiskt utan om henne som person. Tja, det är som vanligt.
http://www.dn.se/livsstil/intervjuer/annie-loof-jag-ar-trygg-och-stark 

FBK mot HV 71 kollar vi på!

Himla spännande och jämnt spel! Egentligen är det lite synd om Färjestad vinner nu, då blir det väl ingen mer match. Om de förlorar blir det två matcher till och vi har en chans att komma till en plats på någon av dem.  Hela Värmland står stilla nu. Just nu är det 1-0 till värmlänningarna alltså. ´Men långt ifrån avgjort.

Helmer...

.... heter den här skapelsen från Ikea. Den är 28 cm bred och skulle kunna fungera som sängbord i 2 ex i stora sovrummet i nya huset. Den är påver  men helt ok när man måste vara snål på utrymmet. Rymmer en del smått och gott också som man kan vilja ha vid sängen. Pris runt 300 SEK styck. Det får balansera en del andra lite mer kostsamma investeringar ;-)

.

Sue Ellen ...

.. är namnet på en känd filmfigur i Dallas, men också namnet på en nyöppnad restaurang i Stockholm på Tulegatan!

Vänligt och vällagat tyckte DN. Tidningens "krogkommission"  var där och åt tre gånger utan att avslöja sitt ärende eller vilka de var. Sen ringde de och var väldigt nöjda, kom och  tog bilder för att skriva i tidningen. Massor av beröm blev det för prisvärd god mat, bra service och trevlig personal.

Vi gratulerar Malin i Signebyn (dotter till Maj, systerdotter till Östen) och hennes Micke som är delägande och även jobbar där. Vi hoppas få komma dit och proväta vid tillfälle.
 
http://www.sue-ellen.se/index.php

http://www.facebook.com/people/Restaurang-Sue-ellen/100003178273195#!/people/Restaurang-Sue-ellen/100003178273195?sk=wall

http://www.dn.se/pa-stan/ata-ute/vanligt-och-vallagat

Bilderna ovan är hämtade från Sue Ellens hemsida


Micke och hans Malin träffar vi annars mest  här hemma på Liane i andra sammanhang, vid påsk och jul typ, när de bor uppe i släktstugan Döverud med de tre små söta damerna. På den här bilden är det Jörgen och Kjell som är med också och Jörgens döttrar är säkert med på den påskdekorerade kärran. De är alla ute på påskbrevslängartur. Bilden är från förra året tror jag. Hoppas det blir tid till påskfirande i Sillerud i år också trots krogsuccén.

Tomma platser på lärarutbildningarna ...

... finns det. På vissa utbildningar står hälften av stolarna tomma. Vem ska undervisa när nu stora grupper av lärare går i pension de närmaste åren? Och kraven på behörighet och legitimation har höjts.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/tomma-platser-pa-lararutbildningar_6937163.svd
http://www.dn.se/nyheter/sverige/vi-star-infor-en-nationell-lararkris
Dålig lön och dålig arbetsmiljö, bullrigt, stressigt, ofta i gamla slitna lokaler bidrar förstås, liksom den låga statusen och maktlösheten.

Men det finns också goda skäl att fundera över om inte utarmningen av arbetet spelar roll. Lärarjobbet har gått  från att vara ett kreativt och kvalificerat fritt arbete  till att allt mer av tiden ägnas åt beordrad  rutinmässig administration och det kommer från långt uppe i systemet, inte från  skolnivå.

 
Det är samma förhållande med polisen och till viss del vården. Administration, i kvalitetens och rättssäkerhetens heliga namn, har fått breda ut sig tidsmässigt i krav uppifrån systemet. Det blir mindre tid över till själva kärnverksamheten. Jag återkommer till ämnet i ett nytt inlägg - minst ett! ;-) -  för det är intressant.

Ämnet administrationsstöld ur budgeterade medel är alldeles för lite belyst i de allmänna funderingarna över varför man anställer allt fler lärare och skolan samtidigt lyckas allt sämre. Man anställer fler och fler poliser men allt färre brott blir lösta. För jag vägrar tro att lärare och poliser sitter med armarna i kors och inte jobbar. Jag tror att folk sliter som bara den men möjligtvis med fel arbetsuppgifter, eventuellt  med något helt annat än att försöka uppfylla kärnverksamhetens mål.

Borde kostnaderna / resurserna för kontroll, dokumentation, rättssäkerhet, administrativ kvalitet ligga utanför det som  budgeteras för kärnverksamheten? De gynnar ju inte med automatik måluppfyllelsen i skolan, patientgenomströmningen i vården, frekevensen uppklarade brott inom polisen. De är ju resurser som egentligen hör till ett annat system och de behövde bli synliga så att de får leva sitt eget liv och tjäna sitt eget levebröd, inte leva på anslag till respektive områdes kärnverksamhet.

Jag lever i ett demokratiskt system och om samhället beslutar att vi ska ha den här kontrollen på lärare, poliser och läkare med kontroller in absurdum,  då finner jag mig i det. Men man ska kalla det vid sitt rätta namn och inte stjäla medel ur verksamheten till det. Sen får man stå sitt kast och anställa fler lärare redan för att behålla kvalitetsnivån  så att vi hinner med allt vi ska göra, inklusive själva undervisningen.

(Nu skriver jag om detta med administrativt intrång i arbetet på en del områden inom offentlig sektor. Det råkar bli i ´samma veva som vi inför ett nytt PA-system med självservice för anställda i  kommunen. Men det har egentligen inte med detta att göra. Det nya PA-systemet kommer säkert att fungera bra när vi kan det och bli lika självklart som att sköta bankärenden själv via nätet. Det är inte den administrationen jag menar utan alla drivor av planer, program och utvärderingar på elevnivå, lärarnivå, skolnivå och kommunnivå som vi måste engagera oss i. Ville bara förtydliga så att det inte missförstås)

Vårdagjämning ...

... lär det vara idag enligt Google! Inte helt fel! Det går åt rätt håll brukar man säga. Lite kryptiskt uttryckt egentligen eftersom årstidsväxlingarna alltid går åt samma håll. Antar jag, eller?

Manifestation mot rovdjurspolitiken ...

... blir det nu på lördag den 24:e mars kl 14.00 på 12 orter i 10 län. Initiativet till den togs av en grupp kvinnor som var trötta på att behöva leva med livsfarliga rovdjur inpå husknutarna. Sen var det fler som hängde på och nu blir det arrangemang överallt i Sverige alldeles spontant utifrån den maktlöshet som de vargdrabbade upplever. Vi kommer att vara i Stockholm över dagen i andra ärenden så vi infinner oss på Mynttorget förstås. Annars hade vi åkt till Hagfors. OBS att det är en manifestation mot den förda politiken, inte mot djuren i sig. De kan inte hjälpa att beslutsfattarna har tappat greppet över situationen.

http://www.navenibordet.n.nu/

Från Årjäng ordnas så vitt jag vet inga bussar, men många kommer att åka på egen hand till Hagfors som är närmast plats. Vi som har intresse i de här frågorna får sprida informationen så gott vi kan. Många landsortstidningar har skrivit om detta, men jag skulle gissa att den stora tidningen i Värmland inte kommer att nämna något  i förväg eftersom man är uttalat mycket vargvänlig. Kanske blir det några rader i efterhand, eventuellt med stor affär av motargumenten från Rovdjursföreningen, SNF och andra. Så brukar det bli. Suck! Vi är alla maktlösa mot den fjärde statsmakten!

Det är klart otrevligt att ha varg i närheten av sin bostad, antingen det rör sig om ren glesbygd eller tätort.
http://www.vargfakta.se/tag/manniskor-dodade-av-varg/

Text nedan från "Näven i bordets" hemsida:

Kontakt: Benny Lindroth
Tel 070-2503690
[email protected]

OBS! Alla deltagare på manifestationen i Hagfors kommer att bjudas på korv med bröd!

Talare i Hagfors:

  • Mikael Dahlkvist, kommunalråd
  • Lars-Ove Jansson, S-politiker rovdjursfrågor, riksdagen
  • Kolbjörn Kindströmer, ordf. Mellanskog Örebro
  • Freddy Kjellström, ordf. Svenska Stövareklubben
  • Kristoffer Elffors, Landsbygdsdemokraterna
  • Anders Nilsson, Folkaktionen Ny Rovdjurspolitik
  • Nils Solberg, ordf. FNR Norge
  • Benny Lindroth, Anders Bäcker
  • Elsa läser sin dikt


FBK vann!

Himla kul! Nu fortsätter slutspelet med spänningen kvar. Hemmamatch i Karlstad på onsdag:

GRATTIS DOTTER ...

... till det nya jobbet som skarvar i det gamla precis. Det passar Dig perfekt, det här är Du bra på!
http://www.facebook.com/profile.php?id=1170292337


Köper jag inte i år!


Förra året köpte jag ett antal såna här påskliljor som inte var utslagna utan knoppiga. De slog aldrig ut, knopparna bara torkade ihop och det blev inget. I år bojkottar jag dem och köper istället penseer och de här små påskliljorna som redan blommar, heter kanske tazetter.

Söndag eftermiddag med strålande solsken och vackert väder gick till att städa i trädgården, slänga skräp, ta in och göra rent lyktorna, slänga vissna vinterväxter, byta jord i alla krukor och plantera det jag köpte igår i Karlstad. Nu känns det som om våren är på väg.

Uppdaterat måndag morgon: Ha ha... typiskt att det snöat inatt när jag nu fått vårblommorna på plats!

Aktuellt i bygget.


Ungefär här hamnar spegeln i badrummet. Den är nu inmätt så att vi vet var Topeliuslampan ska sitta bredvid den när elektrikern kommer. Sen får spegeln åka med hem igen, jag är rädd om den så den kommer inte upp på väggen förrän allt annat är klart och exempelvis duschväggen är på plats och allt är städat. Hoppas den inte far illa av eventuell fukt i badrummet. Då får jag väl leta upp en metallspegel av något slag. Taklampan är fortfarande inklädd i ett plasthölje, den var större än jag trodde men jag är helt nöjd med den. Den är också i gulmetall liksom Topeliuslampan som kommer på väggen sen.


Kommoden är på plats med kranarna och varmvattenberedaren bakom. Vattnet är påkopplad. Tvättmaskinen kommer att hamna under varmvattenberedaren. Den kommer också att fungera som avställningsyta för diverse som man vill ha tillgängligt nära tvättfatet. Och i kommoden kommerman  att kunna förvara toapapper, tvättmedel, rengöringsartiklar så vi behöver inget badrumsskåp eller fler hyllor.


Köket har nu fått kranar och diskmaskin på plats. De flesta av husets strömbrytare, eluttag och element är också där.


Vi spolade vatten länge så att ledningarna skulle bli rena. Vi städade lite inne i huset också
 


Vi grillade korv, och fikade i solskenet. Det var en vacker söndag.

Det är sandstrand utanför bryggan. Överraskande och badvänligt!
Isen ger sig iväg nu och vattenytan tar över.

Apertin ...

.... besökte jag för första och sista gången igår kväll, lördag.

http://www.booking.com/hotel/se/apertin-konferens.sv.html?aid=311094;label=apertin-konferens-wL4x6*sLE6rm0cIuLoQIXgS7601782337;ws=&gclid=CNjJleD0764CFU9YmAodyWy4JA

http://www.apertin.com/pdf/Teaterpaket2011.pdf

 Apertin är namnet på en herrgård / restaurang / värdshus i Värmland. Det ligger i Kils kommun och vi var där igår på årsmötets för Jägareförbundet Värmland efterföljande middag. Själva årsmötet var på Kils arena och hade ett stort deltagande, strax över hundra ombud från hela länet. Jakt är ett stort intresse i Värmland, utövas av många.

Fast  jag var inte med på årsmötet utan passade på att shoppa loss på blommor i Karlstad istället.

Äntligen fick jag tag på penseer och lökväxter. Ett frosseri blev det. Blommor är en last.  Kan inte låta bli.
(Det här är nog bara hälften )

Men middagen på Apertin var jag med på. Det var himla trevlig med jättegod mat, en fin buffé med viltstuk och många smarriga smårätter. Om jag saknade något så var det att få höra mer ingående beskrivningar av de olika maträtterna och ett  muntligt berättat om själva gården och dess spännande historia. Jag och fler med mig var nyfikna på den. 

 Vi var många deltagare, ett 60-tal, det blev gott samspråk med goda vänner som vi inte träffar så ofta numera och så det obligatoriska historieberättandet. Vi fick avhöra gamla men också ett antal helt nya historier och skrattade gott. Det var flera som berättade; Pastorn, Roland, en trevlig björnjagande Jössehäring, en skollärare från norra Värmland osv.  Ibland har jag funderat på varför det just i jägarekretsar finns så många goda historieberättare. Men det kanske man inte ska spekulera i för mycket ;-)

Jaha och varför ska jag nu inte besöka Apertin igen om det var så himla bra?

Jo, jag är alltså intill löje fruktansvärt  höjdrädd. Redan balansbommen i skolans gympa, en meter över golvet, var ett dilemma och så har det fortsatt. Det bara svindlar när jag lämnar underlaget.  Ni kan inte ana hur man tar sig till Apertin!!! Jo, man måste balansera på en lång, smal,  vinglig hängbro över en avgrund (kändes åtminstone som en avgrund för skräckslagna mig). Jag höll krampaktigt i gubbens rock och gick blundande med våldsam hjärtklappning, och maximerad självövervinnelse från parkeringen till restaurangen.
http://soffie69.blogg.se/images/2009/juli-09-022_46602620.jpg
När jag googlar för att se bilder på hängbron över ravinen så dök en bekant upp; bloggvän Sofies lilla Nelly på bron! Se länken ovan!

http://www.varmland.se/arrangement/20297

Namnet Apertin kommer från staden Aberdeen. Det var tydligen därifrån munkar kom redan på 1100-talet och slog sig ner här för hjälpa till att kristna landet. De byggde en kyrka här vid en gammal asadyrkansofferplats. Sen har Apertin funnits med som förebild för Ekeby  och kavaljerna i Selma Lagerlöfs skrivande. Fröding haur också diktat om Apertin. Runt Apertin finns en mytisk och mystisk natur som blev natureservat redan 1936, Värmlands första. Avgrunden som jag balanserade över på hängbron kallas tydligen på riktigt för björnravinen. Länken ovan går till en beskrivning av Apertins historia. Men nu är herrgården alltså, hotell, konferenscenter och restaurang, populärt som plats för bröllop, med vigsel antingen inomhus eller utomhus.  


Här är min bild av hängbron över Björnravinen, ni anar inte hur smal och vinglig den var. Vad den där stora vita ploppen på bilden är vet jag inte, för den fanns inte på riktigt. Kanske är det det berömda Apertinspöket.
Vi pratade med Kristoffer från Årjäng. Duktigt jaktskytt, trea på SM.


Här gifter sig folk ofta och jag blev hastigt och lustigt fru Kylén, fast tyvärr bara vid bordsplaceringen. ;-) I praktiken tycks jag få fortsätta att leva i synd! Tacksam att få sitta i närheten av gubben och "känningar"  den här gången. Känner mig lätt utslängd och övergiven om jag tvingas sitta tillsammans med okända människor de timmar en hel middag tar.


Nollvision för varg ...

... verkar det som om en majoritet av svenska folket vill ha. Många vill inte ha varg alls i landet enligt den undersökning som Expressen lade ut på sin websida. Den tickar på fortfarande tydligen och finns i anslutning till artikeln här. 79 % procent av de svarande vill inte ha frilevande varg i Sverige och man kan tydligen fortsätta rösta. Nu ska man tolka såna här undersökningar försiktigt, men det ser ändå ut att antyda en viss skepsis. Över 60.000 har svarat nu. Omröstningen startade efter att delar av det andra jägareförbundet gått ut med nollvision när det gäller varg i Sverige och man kan väl anta att tidningen ville svara med att visa upp en enkätundersökning som skulle stödja vargens existens i landet. Men resultatet blev inte så, långt därifrån. Det finns antagligen en tyst och förtryckt majoritet som inte alls vill ha varg i våra skogar och våra trädgårdar. Men den törs inte riktigt höras och synas annat än i skydd av anonymitet. För det är väldigt kontroversiellt att säga nej till varg.

http://www.expressen.se/nyheter/jagarforbund-utrota-vargen-fran-sverige/

Den som stödjer bildandet av ett nytt parti som också är för nollvision för varg, kan gå in här och dra ut en blankett. Man kan kryssa i att man tycker de ska ställa upp i riksdagsvalet,  fylla i eget namn och eventuellt  samla in vänners och skicka in till adressen som finns med. Blanketten behöver inte vara full, det räcker med ett namn.  Det är viktigt att hela personnumret finns med annars kan namnet inte registreras. För att man ska kunna vara anonym så har beslutats att namnen ska visas upp för Notarius Publicus istället för att bli offentliga hos Valmyndigheten.  Det förekommer ju  hot från rabiata vargvänner.  Man behöver 1500 namn för att bli registrerat som deltagande i riksdagsvalet nästa gång och man saknar ännu några.
http://www.val.se/pdf/blankett_namnunderskrifter_reg_partibet.pdf
http://naturdemokraterna.se/?page_id=60

Imorgon skriver jag ...

... lite om lördagen. Men just nu är det för sent och jag går o lägger mig.

Loppis på Tjolitta!!!!

Loppis på Tjolitta är det just nu och jag skulle ha skrivit om det i förväg förstås för att uppmana alla att gå dit och kolla. För det är fullt med bord, verkligen fullt. Och antagligen en massa kul grejer att se även om man inte vill handla. Jag ska hinna dit en stund innan vi åker till Kil. Loppisen öppnade kl 11 och pågår till fram på eftermiddagen, vet ej sluttid, men den finns säkert på kommunens hemsida. Gissar på 15.00 eller 16.00.

Per Kornhall ...

... har jag aldrig hört talas om förut. Men han är undervisningsråd på Skolverket och har skrivit en debattartikel i DN idag om skolans förfall.
http://www.dn.se/debatt/principen-om-en-bra-skola-for-alla-galler-inte-langre

 PK är disputerad biolog, gymnasielärare, f.d. Livets-ordare som skrivit en bok om sekten efter sitt avhopp, konstutbildad, sportbilsentusiast. Det spretar lite alltså. Det kan ju borga för en mångsidighet som är fruktbar eller också för ett ständigt perspektivbyte som inte bottnar någonstans ideologiskt.

Jag menar bara att om jag läser något intressant så vill jag veta något om personen som har skrivit. Och det intressanta med just den här debattartikeln var inte  att PK sällar sig till kören av domedagsprofeter när det gäller den svenska skolan, för den är redan väldigt stor. Hans synpunkter var inte heller revolutionerande utan lägger sig mitt i  åsiktsströmmen.  Nej, det var att en byråkrat på Skolverket så tydligt går ut med kritik mot landets skolpolitik.

Jag funderar lite efter att ha läst artikeln,  på vem PK är för att förstå varför han skriver detta och gör ett politiskt utspel.  Han var under många år entusiastisk medlem av sekten Livets Ord, men bröt sig ur med buller och bång och skrev en bok om sektens fördärvlighet. 

Nu är han upptagen i  Central Skolbyråkrati, som jag tror på många sätt också är en ganska smal gemenskap när det gäller ideologi. (Inga andra jämförelser mellan Skolverket och "Livets Ord"!)  Om man blir antagen hit och ska fortsätta att arbeta här så förmodar jag att man bör omfatta Skolverkets analys av skolans tillstånd. För det mesta så är denna analys informell förstås för ett statligt verk bör ju, officiellt i alla fall, förhålla sig klädsamt neutral i förhållande till rådande politik. Tanken är att man ska kunna arbeta under växlande regimer. Det är alltså rätt ovanligt att någon från Skolverket "driver skolpolitik" uttalat. Åtminstone var det så förr i tiden. 

Mats Ekholm, flumpedagogikens främsta företrädare, var dock en som bröt den traditionen och öppet tog en ställning långt till vänster tillsammans med ett gäng anhängare. Nu har vi alltså fått ytterligare en som torgför kritik mot skolpolitiken.  (Det kan finnas fler aktiva politiker på Skolverket förstås, fast jag har missat dem)

Per Kornhalls analys av det svenska skoleländet lägger sig bekvämt tillrätta i en medial mainstream: den går ut på att felet ligger i att vi har friskolor, kommunalisering av skolan, nationella prov, att skolor är konkurrensutsatta genom friheten att välja skola, låga lärarlöner, friskolornas vinstuttag och en del annat.

Så uppfattar jag honom i alla fall. Men han har inget annat än sitt personliga tyckande som grund för de åsikter han framför i debattartikeln. Och  jag skymtar inga lösningar i hans debattinlägg. Vad vill  han egentligen?

Ska vi tillbaka till att föräldrar anvisas en skola för sina barn utifrån en geografisk gränsdragning och det är den som gäller - punkt slut?
Vill han förbjuda friskolor?
Hur menar han att man ska kunna styra lönerörelsen till att ge lärare 10.000 kr mer i månaden?
Ska de nationella proven bort?
Ska skolan förstatligas?
Ska effekten av socioekonomiskt segregerat boende överbryggas med bussning eller vad?

Det här gnället som PK framför känns uppriktigt sagt lite lågt, lite billigt, lite på sandlådenivå. Och framför allt är det en analys som är skärande populistisk - utan vetenskaplig / saklig förankring. Illa av en disputerad som borde uttala sig i en annan tradition. Dessutom kan det finnas goda skäl för den svenska traditionen att de statliga verkens företrädare inte ska agera politiskt. De är anställda på villkor som gör att de ska kunna fungera oavsett vilken politisk majoritet som gäller och kunna göra det utan att misstänkas förvanska det uppdrag som ges dem från den politiska centrala styrnivån.

Det är möjligt att PK har rätt i sin analys, åtminstone i delar av den.  Men exempelvis Hattie (forskare som är svår att bortse ifrån i det här sammanhanget) säger ingenstans att det finns samband mellan dålig skola och det PK rabblar upp i sin debattartikel.

Vi har väldigt lite av faktabaserade kunskaper om varför svensk skola har sämre kunskapsresultat. Många tar tillfället i akt att skylla på sånt som är de egna gamla käpphästarna om skolan. Men det skulle ju, om man vill vidga synfältet lite, kunna vara andra omständigheter som ligger bakom;

-Sverige har haft en stor flyktinginvandring de senaste decennierna och vi har som land inte lyckats så bra med att hjälpa de nya svenskarna till rätta i vårt samhälle. Detta avspeglar sig i skolan förstås, många barn sliter med att förstå en undervisning som inte bedrivs på det egna hemspråket. Finland, som vi jämför oss med, har inte tagit emot flyktingar så som Sverige har gjort och har inte behövt ägna sig åt det här dilemmat.

- Segregering i Sverige har ökat i samhället. Alla har fått  bättre standard men spannet mellan fattigast och rikast har ökat. Det avspeglar sig också i skolan förstås. Rent hypotetiskt kan det vara så att svensk skola med hänsyn tagit till detta har lyckats över förväntan. Vi vet inget om det.

- Framgångsrikt skolarbete har traditionellt förutsatt att eleverna ägnar en rejäl del av sin fritid till att göra hemuppgifter av olika slag. Numera finns ett stort utbud av annat roligt att ägna sig åt; organiserad idrott, lattekultur, dataspel, tv osv. Skolan har fått svår konkurrens.

- Läsandet var förr en självklar väg till spännande upplevelser men det behovet kan idag tillfredsställas genom andra media. Barn ( och vuxna tror jag) läser inte så mycket böcker längre, men andra typer av texter, ett mer fragmentariskt läsande som inte gynnar skolans krav på läskunnighet, dvs kunna läsa länge i sträck, kunna läsa  långa texter med komplicerad uppbyggnad i  språket.

- Barn är idag bra på sånt som traditionellt sett ( Pisa?) inte värdesätts så högt, sånt som inte mäts i internationella undersökningar; bildspråk, förståelse för och skapande av kombinationer film - bild - text - ljud, det nya mms / sms -språket, konsten att upprätthålla kontakter med vänner över tid oavsett geografiskt avstånd, interaktivt faktasök snabbt och en del annat. 

Det jag beskriver här ovan som alternativa / kompletterande förklaringar till den nedåtgående trenden för Sverige i Pisa-mätningarna behöver inte alls vara Sanning med stort S. Jag känner ödmjukhet inför ämnet och har inte några ytterligare fakta att tillföra, mer än min egen begränsade erfarenhet. Hattie har ju forskat mycket om  påverkansfaktorer i själva skolvärlden och han är relevant för den delen. Men skolan är samtidigt en del av det omgivande samhället, varken bättre eller sämre och detta faktum har också en plats i sammanhanget. Det finns sällan enkla förklaringar till komplicerade problem med många variabler inblandade.  

Herregud, varför ägnar man en lördag morgon åt att fördjupa sig i sånt här????? 
 


På Myra ...

... var vi ikväll, bjudna på väldigt god mat och dryck. Myra ligger i Snarkil en bit  in i skogen, lite för sig själv. Ett läge som jag gillar. Det var en riktigt fredagsmysig kväll tillsammans med goda vänner, åtta stycken var vi. Fint kök har det blivit här också sedan sist, ljust och vackert och rymligt. Roligt att se hur händiga och eftertänksamma husägare får till det i renovering. Jag borde ha tagit kort på den  fina spiskåpan och visat här. Den är verkligen ovanlig. 

Vi fick anledning att prata om hur man får bort fläckar av rödvin. Tankar  om det var exempelvis att strö på salt eller att ha på vitt vin. Jag har bara använt hett vatten när jag behövt, men har aldrig drabbats av några stora "olyckor". Vet inte vad som är bäst. Någon som har tips? Eller vet vílka av alternativen som ger bäst resultat?  


Tvättfatet och spottar i taket


Tvättfatet i björk är på plats. På väggen där ovanför hamnar alltså "guldspegeln" och bredvid den den vackraTopeliuslampan. I taket en guldmetallglasprismalampa av enkelt slag. 


Spottarna i taket, de går att vrida rejält för att kunna belysa vägg. Jag ska inte tala om vad elektrikern tyckte att de såg ut som. Många ljuspunkter blir det både inne och ute. Nu är det rörmokarens tur ett par dagar med varmvattenberedaren, toastol, glasvägg till duschen och sjäva duschgrejen,  diskmaskinen och alla kranar. Ja, och så tryckkärlet förstås eftersom vi har eget vatten borrat.

Än så länge finns inga stora fadäser, det mest är bra eller åtminstone ok.

I kväll ska vi glömma byggbekymmer och  bara koppla av i goda vänners sällskap. Himla skönt, det ser vi fram emot.

Kallfelz Rivaner ...

... är ett favvovin, men nu har vi öppnat sista flaskan i lagret. Och tar lite i taget för att den ska räcka flera dagar. Någon som har ärende neröver Tyskland får gärna ta med en låda Kallfelz Rivaner Trocken 2010. ;-). Eller två.
Summan av laster är konstant!

Alkoholmissbruk uppstår när  sex avvisas har forskning nu konstaterat! Åtminstone hos bananflugor. Nu reserverar man sig klädsamt nog och säger att människan är lite mer komplicerad, men hoppas ändå kunna påverka just den lilla delen av hjärnan och lösa missbruksproblem.  Tänk att det var så enkelt! ;-) Och här har vi ägnat ett århundrade åt att spekulera över arv och miljö som orsaker till missbruk. Så visar det sig att förklaringen var så simpel. Om man nu ska tro på detta förstås.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/avvisade-flugor-missbrukar-alkohol_6928309.svd

Agenda

Närmast under helgen som kommer är vi bjudna på äting  till goda vänner. På lördag är det ett festligt årsmöte med middag och underhållning lite mer centralt i Värmland. Så småningom ska vi åka till Stockholm några dagar för en mässa och för att träffa sönerna med resp.  förstås. Dotter och barnbarn kommer hit fram i april, det är efterlängtat. Dessemellan går det i husbygge och inredning och utrustning av hus. Det är mycket som ska till, smått och stort. Vi kommer att provbo huset några dagar innan de första gästerna kommer, det ska bli spännande.

Hotelser!!!??? SKA VI VIKA OSS???

http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Nyheter/Nyheter/2012/03/Eftersoksstrejk-utvidgas-efter-ministermote-1.20036/

Bakbundna av EU
”Under mötets gång konstaterar vi att Sveriges folkvalda politiker inte äger frågan utan den styrs till största del av EU:s tjänstemän. Demokratin har satts helt ur spel av EU. Enligt Eskil Erlandsson kan EU ta över hanteringen av hela den svenska viltförvaltningen och alla jaktliga frågor om vi inte uppfyller direktiven".

 Citat  ovan från  samtal med Éskil Erlandsson i tidningen Svensk Jakt om eftersöksbojkott som spontant kommit till stånd bland hundägare i vargområden.

Direkta hot  verkar vara den nya taktiken från regeringen för att kuva markägare, jägare och tamdjursägare som trilskas när det gäller rovdjur genom att exempelvis bojkotta eftersök på trafikskadat vilt eftersom man inte vill se sina dyrbara  spårhundar = familjemedlemmar, bli vargmat. Ett annat sätt att protestera är att inte tillåta utsättning av vargvalpar. (Fast det senare föll redan på snöbristen visst)

MEN OBSERVERA VAD ESKIL ERLANDSSON, SVERIGES JORBRUKSMINISTER EGENTLIGEN SÄGER:

EU KAN KOMMA ATT TA ÖVER ALL VILTFÖRVALTNING I SVERIGE OM VI INTE LYDER EU NÄR DET GÄLLER ROVDJUR.

HAN PÅSTÅR ALLTSÅ PÅ FULLT ALLVAR ATT EUs TJÄNSTEMÄN KAN KOMMA ATT TA ÖVER BESLUTEN OM HUR VI SKA JAGA ÄLG, HARE, RÄV, VILDSVIN, RÅDJUR OSV!!!!!!!

OM VI INTE LYDER EU I ROVDJURSFRÅGORNA! 

REGERINGEN  DRIVER NU IGENOM  NATURBETRAKTARINTRESSENAS VILJA MED HOTELSER, TVÄRS EMOT ÄGANDERÄTTEN TILL SKOG OCH MARK. MAN TVINGAR PÅ MARKÄGARE, TAMDJURSÄGARE OCH JAKTRÄTTSINNEHAVARE EN BRYSSELDIKTATUR OCH DET  UTAN ATT BLINKA. !

DET ÄR SÅÅÅÅÅ SVAGT! MAN HAR FÖRLORAT ALL VERKLIGHETSFÖRANKRING i det egna landet! Regeringen har inget förtroende  längre bland de rovdjursdrabbade.!


FBK!

Nu håller vi tummarna!  Lycka till Färjestad i matchen mot HV-71!

John Fogerty kommer till Sverige!

Det blir i början på juli och två konserter; Dalhalla i Rättvik och i Umeå. Gissar att vi bokar in oss i Umeå de dagarna om det går.
http://www.dn.se/kultur-noje/musik/john-fogerty-till-sverige-i-sommar

Oj då!

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/monicagunne/article14525151.ab
Så kan det gå och alla mina fördomar om skola i Asien kommer på skam

Äntligen vårblommor!


Ett litet stånd med krokus och ett med blåsippor finns kvar och blommar nu. Måste komma ihåg att plantera mer krokuslökar till hösten. Det är så roligt med de första blommorna och tomt om det inte finns några.


Den här är väldigt kär för mig. Det är sista blåsipporna som jag har kvar efter min mammas blåsippor, de som hon tog med hit till Sillerud när hon flyttade. De verkar tyvärr inte trivas hos mig och minskar för varje år, men alltså en liten spillra kvar. Ändå har jag fjäskat med granris under vintern.

Media Sm Tennis ...

... har äldste sonen varit med på idag. Det gick inte så bra, åkte ut i gruppspelet redan, men tydligen en väldigt rolig tillställning.

Här syns alla deltagarna:
http://www.media-sm-tennis.se/

Yngste son är här i Dubai

http://www.facebook.com/profile.php?id=788639103

Och dotter tror jag har sportlov den här veckan och åker skidor.
http://www.facebook.com/profile.php?id=788639103#!/profile.php?id=1170292337

Värmlandsdialekt ...

... med Fredrik Lindström kollar vi på förstås, himla intressant. Inte bara dialekt utan ockå berättartradition.  Och levnadssätt! Ha ha!


SPEGELN ...


Idag har vi hämtat spegeln på Nysäters Antik. Den är jättesnygg i verkligheten, men gör sig inte riktigt här ser jag. Jag har kollat på många ställen, både efter nya och gamla speglar. Men jag var helt säker på att det var den här som skulle placeras i badrummet i det nya huset. 

 På  Nysäters Antik så finns hur många om helst att välja på, bl.a. de här som jag alltså inte köpte:


Dom här finns alltså kvar. Och så har man öppnat två nya rum på övervåningen, jag tog en snabbkoll där uppe men återkommer och berättar mer.

Struntade i fogarna.

Jag impregnerar dem en annan dag. Det var för mycket folk ute i stugan idag, jag fick inte plats helt enkelt. Där var Rolan, elektriker med praktikant och så en grävare. Tryckkärlet hamnar  ner i backen utanför huset, det får inte plats i badrummet.Fast jag åkte dit för att vi skulle konferera om placering av diverse element och lampor och uttag och strömbrytare. Allt annat är nästan givet i ett hus, men just elen finns hur många varianter på som helst. Och nästan alla önskemål går att lösa.

Sen tog jag min lediga - dag - promenad ut till stugan med Oskar, 7 kilometer i rask takt är lagom. Det känns men jag blir inte helt utmattad. Vädret var bara fantastiskt med strålande solsken, fågelkvitter och tjällossning.  Sen blev det snabbfärd till Nysäters Antik för spegel.  Mer om spegeln i nästa inlägg. Den är sååååå vacker.


Vi gick ut på bryggan och kollade. Isen börjar släppa i kanterna. Värmen och blåsten och solen tar hårt på den. I år ser det hoppfullt ut att bli av med den innan gästerna kommer.


Vargsymposium i Vålådalen ...

... hade jag inte tänkt ägna vare sig tankemöda eller skrivande åt. Men det gick inte att låta bli när reklamarbetet för varg blir så tydligt och så löjeväckande. De här årliga vargkramardagarna fylls (via statliga medel antar jag) med allt från beställnings-varg-gulle-gull- forskning till klämkäcka historiekåserier, där vardagsproblemen med varg reduceras till att vargdrabbad landsbygdsbefolkning har förläst sig på gamla antika myter. Man tar sig för pannan och bara suckar över dravlet. Vore helt ok om var och en betalade för detta själv men att vi alla via skattsedeln tvingas delta som sponsorer i den här cirkusen är trist. Den har för länge sedan lämnat all verklighetsförankring.

http://inga.blogg.se/2012/march/vargpolitiken-bedrivs-pa-losa-grunder.html#comment

Ledig onsdag


Nja inte så värst ledig. Jag ska impregnera fogar i nybygget. Det betyder att man penslar / rollar nåt på fogarna i duschen, badrumsgolvet och över spisen så att de inte ska ta åt sig lort. Det har inget att göra med att hålla ute vatten, för det fuktbrytande skiktet ligger under kaklet / klinkern, utan bara att stoppa smutsen från att bita sig fast. Då ser det snyggare ut och blir lättare att hålla rent. Sen ska jag köpa spegeln till badrummet, för nu kommer elektrikern för att sätta upp lamporna. Och eftersom Topeliuslampan ska sitta bredvid / ovanför spegeln så måste den vara på plats senast imorgon. Det blir nog en del möbelbeställning också; säng till det mindre sovrummet och sängbord till det stora. Sen ska jag spana efter sonens förehavanden i Dubai.
Det är roligt att jobba men jag gillar absolut mina lediga dagar också, kommer aldrig att jobba heltid mer.

På planet till Dubai!

Nu har dom klivit ombord!
http://www.facebook.com/profile.php?id=788639103

Vargpolitik på lösa grunder ...

... och ibland blir det ovanligt tydligt illustrerat. I kväll tisdag så sades på kanal 1 Svt att inaveln i vargstammen är ett stort problem (enl Naturvårdsverket och EU) så man ska importera och hägna (= människotillvänja!) ryska vargar för att sedan släppa ut dem i svenska skogar. Allt till en orimligt hög kostnad och risker med importerade sjukdomar som bärs av de ryska vargarna.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/ryska-vargar-till-svenska-djurparker?rm=print

Enligt Värmlandsteve samma kväll (vargforskare Olle Liberg från årligt vargkramarmöte i Vålådalen) så är inaveln inte alls är ett stort problem. Framför allt är det inte ett biologiskt problem utan ett politiskt. Den svenska vargstammens invandrade individer har förökat sig över förväntan så man kan lugnt ha 20 år med naturlig invandring innan man behöver tänka på att importera varg med nya gener på konstlad väg .http://svt.se/2.22620/1.2741459/mindre_inavel_med_nya_vargar

Enligt andra forskare (SLU professor Öje Danell)  så har inavel aldrig någonsin varit ett bekymmer i vilda djurpopulationer. Det vilda livet är så tufft att det med automatik slår ut icke- livsdugliga individer. Inavel är ett husdjursproblem som inte går att överföra till naturens villkor. 

Vargpolitiken från Naturvårdsverket, Regeringen, Lena Ek och EU vilar alltså på lösan grund, det handlar om populism, inte om forskning och saklighet. Och för den får många vargdrabbade nu betala ett högt pris med sin livskvalitet och sin säkerhet. Vargarna får betala ett högt pris genom att bli illegalt dödade på onödigt plågsamt sätt. Och antagligen får regeringen, framför allt Centerpartiet, betala ett högt pris i förlorat förtroende bland sina (f.d.? ) väljare.


Sen kommer de vanliga beställningsforskningsresultaten på löpande band, de som ska rättfärdiga vargförekomst i Sverige:
Vargen är inget hot mot den svenska älgstammen. Nej säkert inte sett i ett nationellt perspektiv, men lokalt så är älgjakten i stort sett utraderad i vissa områden. Man kan med  Håkan Sands logik säga samma sak om trafiken i Stockholm; den är inget problem om man slår ut den per meter väg över hela Sverige. Vargarna är inte heller ett problem om man slår ut dem över hela Sverige. Men nu är det ett flockdjur det handlar om och det blir ett rejält antal individer på ett och samma ställe. Och där tar älgarna och älgjakten ordentligt med stryk. Det här reklamarbetet (kallat forskning)  för varg är bara så löjligt och så ofruktbart. Och det hjälper inte till att lösa det verkligt stora problement; brisen på acceptans hos de vargdrabbade.
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=10974&artikel=5014662


Monica Gora var konstnären bakom ...

... ett för mig okänt konstverk på Kungsholmen, vid Amaranten. Jag fick förklaringen i en kommentar. Rätt fantastiskt egentligen. Jag skrev i februari 2008 om detta konstverk och igår fick jag svaret på vem som gjort figurerna. Hon har även gjort de orange lysande bubblorna på Tingvallahallarna i Karlstad. Och en del andra såna här lysande stora konstverk i Sverige och andra länder. Det finns fina exempel under länkarna nedan.

http://inga.blogg.se/2008/february/konstverk-bakom-amaranten-kungsholmen.html

http://www.gora.se/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=6&Itemid=53

image1644
Monica Gora som håller till i Malmö har gjort dem. Hon är eg landskapsarkitekt enligt Ida. så här skriver hon:

Postat av: Ida

"Det är en konstnär som heter Monica Gora som har gjort dem. Hon har gjort ett flertal kända verk även utanför Sverige. Hon håller till i Malmö och är i grunden landskapsarkitekt. Det har precis kommit ut en bok om hennes konst som jag tror heter Light Froms eller något i den stilen.
Jag gillar henne skarpt!"


Illegal avlivning av varg ...

... ökar och kommer att öka i kölvattnet på den havererade rovdjurspolitiken. Så har det tidigare varit med björn i Sverige, innan det blev legal jakt. Så är det i andra länder som har drabbats av EUs bannbulla när det gäller licensjakt på varg, exempelvis Finland. Där minskar antalet vargar nu drastiskt tack vare illegal avlivning.

Flera utredningar pågår nu i Sverige.

http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Nyheter/Nyheter/2012/03/Tva-man-atalas--misstanks-ha-avlivat-varg-1.19986/

Och man går grundligt till väga, finkammar området efter DNA bl.a. Ibland hittar man urin eller snusprillor som kan spåras till någon misstänkt och därmed knyta en person till platsen, vilket är ett steg på väg mot att knyta till brottet.

Eftersom detta är ett brott där man riskerar upp till just 4 års fängelse så är även spaning via  telefonavlyssning tillåten. Just 4 års fängelse var nog ingen slump att man beslutade om kan man tänka.

Man kollar också noga en misstänkts bil, bagageutrymme, andra motorfordon, garage, kläder och bostad efter DNA från varg. Om jag minns rätt från beskrivningar av det här spaningsarbetet så sköljer man ur strategiska utrymmena med vätska, filtrerar den och letar partiklar som kan innehålla varg-DNA.

Ingen möda sparas i jakten på gärningsmän.

Burj al Arab ...

... verkar det vara, som yngste sonen ska åka till och ha fest  med jobbet nu i dag. Fast han var inte säker. Det lär vara världens enda 7-stjärniga hotell, eller också är det en myt.   Landet är Dubai. Det åks i grupp i egenchartrat plan tror jag.

Himla nervös är ju jag förstås, som vanligt när barnen är ute och far. Detta är ju ett land där väldigt mycket av det som vi betraktar som normalt nöjesliv helt enkelt inte är tillåtet, åtminstone inte utanför vissa geografiska områden. Men jag som aldrig reser någonstan har ingen pejling, kan bara ana. Vallmofrö från frukostfrallorna under skosulorna = 4 års fängelse? Resan är firande av stora framgångar med försäljning av de datorspel man har tillverkat, 12 miljoner ex av Battlefield bl.a.   och  20 - årsjubileum för företaget Dice.

På bilderna ser det spektakulärt ut, jag googlar förstås för att kolla.

http://www.allaboutskyscrapers.com/property/burj-al-arab
http://sv.wikipedia.org/wiki/Burj_Al_Arab
http://blogg.travelstart.se/2010/04/strikta-regler-i-dubai.html
http://www.alltomdubai.se/bra-att-veta/ratt-upptradande-i-dubai/
http://news.bbc.co.uk/2/hi/7234786.stm
http://www.dailymail.co.uk/news/article-512815/Briton-jailed-years-Dubai-customs-cannabis-weighing-grain-sugar-shoe.html

Taxtrimning!


Oskar blev inte trimmad precis innan jaktsäsongen och sen har det varit för kallt. Nu har vi värmebölja med + 13 grader idag. Lite trimning blir det varje dag framöver. Huvudet först och det blir massor av hår över.


För det mesta känns det nog skönt men han tjuter till ibland när det gör ont. Jazz blir rädd och ser förskräckt på. Han gömmer sig ibland bakom ett hörn och kikar fram.

Det blir trimning av en liten bit i taget nu. För det är ett drygt jobb att rycka så mycket hår. Huvudet är klart i alla fall.

Få utbildar sig till lärare ...

... numera. Det lär vara i genomsnitt en sökande per plats till lärarutbildningarna och sen hoppar hälften av efter en termin eftersom de egentligen ville bli något annat och sökte till lärare i andra eller tredje hand.
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/borja-med-att-lata-lararna-undervisa_6917223.svd
http://www.dagenssamhalle.se/debatt/aer-det-moedan-vaert-att-bli-laerare-2093
http://www.dagenssamhalle.se/debatt/laga-laerarloener-har-blivit-ett-samhaellsproblem-1526

http://www.dagenssamhalle.se/debatt/dags-att-foerstatliga-skolan-1282
Arbetsgivarens (Sveriges kommuner och landstings) tidning konstaterar att det anställts fler lärare och att det är därför lönerna inte hänger med. Man får väl anta att det anställs så många lärare som det behövs. Självklart innebär det låga löneläget  att färre vill jobba som lärare. Sett ur livslöneperspektiv så lönar sig inte en de långa lärarutbildningarna.  Men en besvärlig och utsatt arbetssituation lär också bidra. Lärare måste numera använda sin arbetstid till en hel annat än undervisning; rastvakt, individuella undervisningsplaner, skriftliga omdömen (flera hundra sammantaget ett par gånger om året minst om man tar med alla elever och alla ämnen), jobb i dåliga lokaler, onödig administration, nya datorprogram som ska kunna hanteras (program som underlättar för någon annan i skolans värld exempelvis adminstratörer eller föräldrar eller den som vill kontrollera vad som gjorts men de underlättar inte för läraren) . 

Många  upplever att det hela tiden läggs på nya arbetsuppgifter utan att man får besked om vad som ska tas bort istället. Kanske måste man fundera över om inte staten borde vara skolans huvudman. Det kan vara lättare om det är samma nivå som både ställer kraven och betalar för att de uppfylls. Idag kommer kraven från staten och kommunerna ska betala. Det kan bli obalans. Och man kanske också måste skydda en del av arbetstiden så att X antal minuter per lektion reserveras för planering och efterarbete, tid som inte får ockuperas av andra arbetsuppgifter.

Nu skriver jag inte specifikt om min skola och mitt jobb utan om skolan i allmänhet i Sverige. Jag gillar verkligen mitt arbete och går dit glad i hågen varje dag. Jag ångrar inte att jag blev lärare, tycker att jag har världens bästa jobb med himla mysiga ungar + föräldrar och trevliga kollegor.

Söner hemskickade ...

... till huvudstaden. Roland skjutsade dem till Karlstad för vidare transport med X 2000 antar jag. Det var himla roligt att de kom hem så där spontant över helgen. Vi lyckades till och med att övertala farmor att komma hit på lunch idag, hon har varit lite skröplig i influensa en period, men blir nu allt bättre. Barnens faster var också med hit på mat.

Gossarna uppskattade verkligen att få vara med och laga mat igår kväll i Ängebäck, de har sett nöjda ut hela tiden. Yngste åker till Dubai om ett par dagar och kanske till Japan i april.  Äldste har avstått resa till Sydamerika som skulle ha varit nu. Det är som mer tryggt när de är inom landets gränser.

Efter att ha lagat mat hela fredag eftermiddag och hela förmiddagen idag så ska vi bara "kosa" oss som man säger här. Det blir nog varma smörgåsar i kväll med älgfärsbiffar på och så dessertrester från lunchen; mangomousse med färsk mango i bitar. När sönerna kommer hem så steker jag en jättebunke med älgfärs, det går alltid åt massor.  

Rätt låt vann!

För en gångs skull är nästan alla överens om att rätt låt vann Melodifestivalen. Loreen var bara himla bra. En bra låt, fantastiskt show på scenen och hon sjunger tonsäkert och vackert med Whitney - stuk på rösten. Undrar hur hon kan orka sjunga så bra hela tiden fast hon rör sig och flaxar med armarna? För playback kan det väl inte vara?

Nordmarkens Stövargilles män ...

... bjöd på sina fruar på fest, viltmat förstås. Ett antal harar och inte mindre än sju tjädrar fick bidra till kvällens måltid. Det var alldeles otroligt gott! Och en välbesökt tillställning i /Ängebäcks skola. Det här är ett muntert gäng som umgåtts, jagat och sysslat med jakthundar i många år. Våra söner var också med och trivdes alldeles utmärkt med att vara med och  laga maten. De gjorde förrätten tror jag, med räkor och en röra till.

Många berättelser och många historier blev det! Tack snälla gubbarna för god mat och en glad kväll!
NWT och rovdjursdebatten

http://www.nwt.se/asikter/signerat/article1055379.ece

http://www.nwt.se/asikter/debatt/article1064050.ece

Lena Ek har nu fått två debattinlägg  i rovdjursfrågan publicerade i den stora tidningen i Värmland, NWT. Hennes EU-vänliga och rovdjursentusiastiska politik har tydligen väckt tidningens gillande. Däremot så ges inte möjlighet att kritisera / bemöta hennes ståndpunkt (=  tidníngens?). 

Lena Eks debattinlägg har publicerats  flera landsortstidningar. Till alla har jag skrivit en replik och bemött henne.  

Alla tidningar utom NWT har tagit in mitt svarsinlägg. Jag menar inte att just mitt svar måste publiceras men i NWT har inget svar, inget bemötande, publicerats.  

Man kan alltså konstatera att det är extremt lågt i tak i rovdjursdebatten i Värmlands största tidning. Tidningens etablerade och uttalade åsikt är och har  alltid varit mycket vargvänlig. Redaktionen kränger glatt på sig hjälteglorian och går vidare i kampen för att få så många vargar som möjligt i ett län som redan är fullt av varg! Man är, liksom Lena Ek, i stort sett stendöv för de bekymmer som följer med haveriet i rovdjurspolitiken. Det är vargreklam som gäller, inte debatt.


Här nedan är mitt svar på Lena Eks debattinlägg, det som skickades till NWT men som inte blev publicerat:

"Ett hån mot de berörda
... är den debattartikel som Lena Ek m.fl. nu publicerar i landsorts-dagstidningarna. Jag som har följt rovdjursfrågorna på nära håll under lång tid känner hur det vänder sig i magen av ilska när jag läser de halvsanningar, lögner och bortförklaringar som regeringen nu oblygt presenterar. Om man åtminstone försökt dölja eländet istället för att föra den nakne kejsaren till torgs och ge sken av vilka vackra kläder han har. Precis som i sagan så kan ett barn genomskåda bedrägeriförsöken i den här "förklaringsartikeln" som inte förklarar något av det som alla frågar sig: Vilka är kriterierna för skyddsjakt egentligen? Hur många vargar ska vi ha i landet och var ska de finnas? När kommer licensjakten tillbaka?
Jag tar en sak i taget:

1. Rovdjurspolitiken är inte alls på rätt väg. Den innehåller enbart konfrontation med de berörda. Det unika samarbete som funnits mellan regering - markägare - jägare är borta och tjuvjakten ökar dramatiskt (just nu är tre polisutredningar i gång). Rovdjurspolitiken är totalhavererad och det syns ingen ljusning. Det största hotet mot vargstammens överlevnad i Sverige, och det är alla överens om, är inte genetiken utan de berördas motstånd och det är just nu i brant stigande tack vare regeringens bedrägliga agerande.

2. Respekten för de drabbade är inte hög, den är noll. Här ljugs det friskt och oavbrutet; skyddsjakt skulle ersätta licensjakt sa två ministrar men så ångrade man sig. Sen sas att det skulle komma nya skyddsjaktbestämmelser, nej man ångrar sig, det får enligt Naturvårdsverkets tolkning bli de gamla som gäller men regeringen kan ju alltid låtsas att de har ändrats. Två ministrar sa också att licensjakten skulle komma tillbaka 2013, men det ska den inte längre. Det är några i raden av de brutna löftena och de vittnar knappast om respekt för de drabbade, snarare en växande nonchalans på gränsen till ett kränkande förakt.

3. Regional förvaltning skulle det bli. Den finns inte. Formellt så är det nu länsstyrelserna som får  bestämma om skyddsjakt men då måste de bestämma precis som Naturvårdsverket vill och tolka lagen så som Naturvårdsverket tolkar den. (!) Det är inte fråga om regional förvaltning, det är ytterst Brysselförvaltning. Regeringen har i princip redan hivat över frågan på EU. Nu kan man i praktisk politik göra precis som en liten skriande opinion i naturbetraktarorganisationerna och tjänstemän på Naturvårdsverket vill och slippa ta ansvaret för det. EU får bära hundhuvudet. Finland däremot, tog striden mot EU och fick rätt på alla punkter utom en. Där har man idag jakt på varg.

4. Naturvårdsverket får bestämma om skyddsjakt utan anmälan menar artikelförfattarna. Men herregud, vem tror att verket på eget initiativ kommer att döda en enda varg (förutom de som man tagit kål på genom nedsövning)?? Man beviljar ju inte skyddsjakt efter ansökan ens på fall som borde vara självklara, på vargar som rör sig runt förskolor / ställer till skada. Naturvårdsverket kommer inte att på eget initiativ ta död på en enda varg! Det begriper alla utom regeringen. Ett spel för gallerierna!

5. Försöken att förbättra genetiken genom flytt av vuxna vargar fortsätter trots att all erfarenhet, nu och tidigare, visar att det är meningslöst och till kostnader som är orimliga samtidigt som pengarna inte räcker till att sätta upp rovdjursstängsel och att sköta dem. Det hela har också genomförts otroligt klumpigt och vållat stor ilska bland dem som utsatts för detta experiment med vargimplantering i sin närhet utan information i förväg. Varför avbryts inte direkt de fruktlösa och kostsamma experimenten med flytt av vuxna vargar???

Nej, gå och göm Dig bakom skämskudden istället Lena Ek när det gäller rovdjurspolitiken! Det hade varit mer klädsamt än att gå ut och påstå att det finns en rovdjurspolitik och att den är på rätt väg!

 Inga Magnusson Årjäng"

Monopol på iPad ...

... roar sönerna just nu. Det funkar att spela även på resor, som nu.
http://itunes.apple.com/us/app/monopoly-for-ipad/id405622181?mt=8
Imorgon blir det besök vid nya huset och matlagning med gubbens vänner i Nordmarkens Stövargille. Det ska bli nåt med hare och tjäder. Gillet bjuder sedan in medlemmarnas fruar. En himla bra idé! Och sönerna gillar ju att pula med mat så det blir nog trevligt.

Om rovdjursförvaltningen ...

... har gubben skrivit bra på sin Facebook. Precis så där är läget just nu.

http://www.facebook.com/profile.php?id=100001939460414


 Gunnar Glöersen skriver också bra om detta:
http://www.jagareforbundet.se/blogg/index.php/2012/03/rovdjursforvaltning-i-kris/

 


Sönerna på plats!

Serverade älgfärsbiffar, potatis och brun sås; typisk mamma-mat! Sånt som inte ätes i huvudstaden. De har redan varit inne hos farmor Maj och farfars bror Nils.

Krasch med lampan ...

... från Lamp Gustav var det. Den for illa i transporten och vi får ett nytt glas. Det är hall-lampan.


Sellnet ...

... föreningen för fiber i Sillerud fortsätter att samla medlemmar i allt snabbare takt. Ny karta har jag inte men nu är man uppe på så där 210 - 220 medlemmar. Allt fler har förstått att det inte kommer att fortsätta vara som det  är nu med fast telefoni, tv och datoruppkoppling. Näten släcks ner och kvar blir ganska osäkra förbindelser. Om man ska vara säker på att fortsätta ha det minst som nu och bättre så är det fiber som gäller.

Chansen att få det till rimlig kostnad finns nu eftersom rätt så rundliga bidrag träder in. Det kommer att bli en deadline för dem som vill ta del av fiberutbyggnaden.  Den som vill hoppa på senare får betala vad det verkligen kostar. I torsdags var det ett välbesökt möte i Svensbyns skola.  Efter den infon kom ett antal medlemmar ytterligare till föreningen. Medlemskapet förpliktigar inte till något mer än tala om att man är intresserad och skulle vilja ha fiber om kostnaden blir rimlig.  

Fiberutbyggnaden handlar inte enbart om att se om sitt eget hus och det egna fastighetsvärdet i framtiden. Det handlar också om hela bygdens framtid. Jag talade idag med en ung familjefar som  berättade att han och hans familj kommer att sälja huset och  flytta härifrån om det inte blir fiber.  Det kommer inte att gå att bo kvar i så fall.


GRATTIS LISBETH I FÖLSBYN!Vi hurrar och grattar till födeledagen imorgon lördag! Du har öppet hus ikväll efter kl 18.00 och tar emot alla Dina vänner. Vi har inte möjlighet att komma då men många andra kommer att dyka upp, det vet vi.  Ha en bra dag!

Jazz på höftledsröntgen igår onsdag


Lite lagom sövd och avslappnad.

Fint hantverk ...

..  är våtutrymmets kakelsättningen i nya huset. Det blev så bra runt fönstret.Varg på barns lekplats ...

http://www.expressen.se/nyheter/vargen-strovade-vid-barnens-lekplats/

Det är obehagligt, speciellt med en regering och ett Naturvårdsverk som vill att man först ska försöka avskräcka eller kunna visa på skada  innan man får tillgripa skyddsjakt. Man vill ju inte invänta såna skador. Självklart ska vargar som visar så här närgångna beteenden omedelbart tas bort. Så sker i alla andra länder utom Sverige.


Agenda

Sönerna  kommer hem över helgen! Vi glädjer oss åt det. Beskedet kom igår kväll. Tåg blir det o vi hämtar i Karlstad, absolut bättre idé än att hyra bil i snögloppet. Det kom mer än en decimeter i natt som var.

GRATTIS "R. PÅ ÅSEN"!

Vi klappar och hurrar! Hoppas att Du får en fin dag idag, fast vi inser att den kanske startar med snöskottning. En decimeter har det kommit i natt!


Solstormar ...

... eller nåt annat kanske det har varit. Mail, sms och mms har gått åt skogen idag. Så det blir inga bilder och inget inlägg. Till Karlstad bar det av i alla fall. Jazz är höftledsröntgad och besked fås så småningom. Men det såg preliminärt bra ut. Vi shoppade lite mat på Bergvik och lite annat på Ikea innan Jazz skulle till veterinären. Sen var han så drogad att det inte var lätt att lämna honom.

Kakel i köket.


Det blev ok. Kanske hade varit lite snyggare med förband men det här duger. I "hålet" till vänster blir det spis och i det till höger blir det diskmaskin.


En del av golvet är också på plats och väggarna fogade tror jag.

JOBmeal i Karlstad ...

... kommer hon ifrån, damen som servar vår kaffeautomat. Hon fyller på och torkar ur.  Senast hon var hos oss. såg  det ut så här ovanpå vår papperskorg och på golvet bredvid den. "Duktig" står det på kartongen men det var hon inte, åtminstone inte på att plocka undan efter sig.  Och så här var det i diskhon


Ledig onsdag!


Jazz ska köras  till Karlstad och höftledsröntgas så att han kan stå till tjänst i avel. Egentligen har jag inget ärende dit, men kanske går med ändå. Funderar på det.

Petit Chablis


Nytt favvovin, ett vin från Loiredalen söder om Paris där  kvällens värdinna var uppväxt. Men det går bra att köpa på systemet också.  Vi fick en jättegod, mustig gryta på lammkött och olika grönsaker och kryddor. Smarrigt och ovanligt för oss som inte äter den typen av kött så ofta. Och en dessert med vinkokta päron i reducerad vinsockerlag. Dessutom en trevlig kväll med intressanta ämnen att tala om, om Frankrike, Norge och Sverige, hur det var  då när vi växte upp i varsina länder,  senare och nu

Intressanta bilder och figurer finns det att speja på här:
http://www.axeltostrup.com/index.html

Letar hemsida för ytterligare en person men hittar inte någon.

Men spännande foto finns här:
http://ivantostrup.photoshelter.com/gallery/Portrait/G00005xokYE.4rSw
http://ivantostrup.photoshelter.com/


Senare idag blir det ett inlägg + bilder om  kaffeautomatsskötseln på jobbet! Läge för adrenalinpåslag är det! Och kökskaklet i nya huset kommer också i ett inlägg.JOBmeal i Karlstad ...

...kommer hon ifrån, damen som sköter om kaffeautomaten på jobbet.  "Duktig" står det på kartongen men det var hon då inte! Så här såg det ut i och bredvid vår papperskorg efter hennes senaste besök.  

... och så här i diskhon!
http://www.jobmeal.se/index.asp?page=1 

Roligt att jobba igen ...

... efter lovet  är det, träffa elever och kollegor! Och tisdag kväll ser jag fram emot, vi är bjudna på äting av vänner med danskt-norskt-franskt ursprung, så utifrån det är det svårt att gissa vad det blir för mat.

Kakelmodell och kakel


Kaklet kom med kakelsättaren  måndag. Med två bårder, ett fönster och en dörr att ta hänsyn till så var enda chansen för mig att göra en modell av en kakelrad på golvet under förmiddagen. Gubben mätte upp hela vägghöjden, lade in fönstret på rätt plats och markerade var dörren kom. Då kunde jag lägga ut kakelplattorna som de skulle vara på höjden och justera in alltsammans. Om någon undrar över snöret så är det kakelsättarens mått mellan kakelplattorna; 3 mmm. Den kunde jag använda för att få det hela helt autentiskt. Breda bården fick bli mitt på, då hamnar den mellan spegeln och kommoden. Den smala bården hamnade en två-tredjedelsplatthöjd ner från taket. Det funkar för den måste vara bredare än den smala bården annars ser det jättekonstigt ut och med den storleken så blev det en hel kakelplatta längst ner efter golvet om vi gjorde så. Den måste också befinna sig mellan fönstret och taklisten. Svettigt många saker att ta hänsyn till. Nästan hela natten låg jag vaken och grubblade på det här.

Under dagen drattade det in bilder på kaklandet från gubben, det såg fint ut. Efter jobbet åkte vi förstås direkt ut och kollade. Jag är bara supernöjd, det blev precis som jag tänkt mig, kanske ännu bättre. Golvplattorna ser nästan likadant ut som väggarna. Väggarna är inte färdiga än förstås heller.

När vi väl klarat av detta så var det långt huvudbry över köksfönstret. Det är inte bra där och svårt att få både hygienskt och snyggt. Så lite avkall blir det på någondera för att få ihop det hela. Men det blir inte så dåligt tror jag, nu blir det kakel hela vägen upp runt fönstret upp mot taket.
 

Guldramspeglar i kavalkad!

Jag har verkligen dammsugit "guldramspeglar till salu" i min närhet. Här är ett urval av sånt som vore möjligt storleksmässigt och prismässigt.  Först tänkte jag sätta in spegelglas direkt på väggen och så rama in med guldkakel. Men det fanns inget som var snyggt. Sen var tanken att istället för guldkakel ta och beställa en guldram på ramaffären och limma på runt spegeln. Men det verkade lite lätt ohygienskt i ett våtutrymme. Så det ändade upp med att det blir kakel på väggarna utan spegel och så köper jag helt enkelt en pråligt guldspegel och sätter på väggen i våt/ duschutrymmet / toa. Hyllor får bli bredvid. Ovanför spegeln ska det alltså bli en Topeliuslampa har jag tänkt. Om jag gör så så finns möjlighet att sätta in ett vanligt badrumsskåp om nån vill någon gång. Om någon har synpunkter på speglarna så mottages de tacksammeligen. Det ska vara kitsch, det är tänkt så. Om någon undrar över valet.Spegel, spegel osv


Frågan är nu vilken spegel det ska bli. Mio, Sonnelids har en hel del guldspeglar men antingen stämde inte måtten, eller också inte priset. Den här var för stor. Det är Ikeas också.


Den här var väldigt snygg men för dyr! Och möjligen också för stor. 60 cm bred är i mesta laget och framför allt 100cm  hög.


Klädhängaren i hallen kan inte vara en vanlig, hallen är för smal för det. Men detta är en möjlig lösning. Den blir alltså inte så skrymmande ut från väggen, bara hälften så mycket som en vanlig hylla. Men vi kan nog ha två såna i gengäld. Ek går nog inte, det får nog bli vit. Undrar om det ska vara hylla över eller inte?
Tål att tänka på.

Slut sportlov!

Det har varit ett fantastiskt lov med massor av frisk luft och Oskar-promenader! Men det ska ändå bli roligt att träffa kollegor och elever imorgon. Jag kommer så fort jag hinner, har lite uträttningar tidigt på morgonen. 


Lördagsmat


Torskrygg blev det, gjord i ugn i folieknyte med salt, purjo, tomat, citron, dill, citronpeppar, 20 minuter i 175 grader.  Till det potatis, morötter, rödbetor och sallad och riven pepparrot. Och pepparrotssås förstås.


Dessert blev pannacotta (gjord på soja) med hallonsås och björnbär.Espresso med praliner.  Det finns en pralinaffär på Mitticity i Karlstad om Ni missat det. Jag råkade gå in där igår.


Lille Oskar plutt!


Ibland är han sååååå söt! Just här var han det.

Jag gick nästan ut till bygget idag också med Oskar. Gubben hade kört in lite fällda träd med sin maskin och kört hem. Sen kom han tillbaka med matlådan som jag gjort i ordning; grillkorv., Freixnet liten en, kaffe och mandeltårta, duk och servetter.

I solgasset så grillade vi korv på en luffarkamin och bara kopplade av en stund och njöt av utsikten. Det kom ett gäng långfärdsskridskoåkare på isen. Den är visst en drygt 20 cm tjock i hela viken, men mer osäker längre ut på storsjön.
Luffarkamin först


Luffarkamin i björk efter trekvart - en timme. Den avger en hel del värme också och med björk så sprätter det inte som med gran.
I Signebyviken var det i alla fall öppet vatten och fåglar. På Smörhôlerna var det 13 sångsvarnar idag. De stannar gärna till här och i Bäcketjärn . Kanadagässen har också blivit fler nu de senaste dagarna. Det har varit ett fantastiskt väder det här sportlovet, mycket promenerade har det blivit. Åtminstone en halvmil varannan dag. Jag blir pigg av det och mår bra.

LCHF avslut

Nu slutar jag med LCHF. Det skulle jag har gjort egentligen efter ett par veckor men det blev alltså två månader bara för att det var så god mat och ett sånt behagligt mående.

Men det har varit lite abstinens, mest efter praliner men också efter morötter och potatis. Nu bryter jag för den här gången. Bukspottkörteln har fått vila lite från sin normalt hektiska  insulinproduktion. Men nu drar det igång igen med vanlig mat.

Idag blev det färsk torskrygg, inhandlad vid Bergvik i Karlstad. I morgon blir det tjälknöl som står i ugnen nu i natt. Mat är roligt att planera och laga.  I kväll blev det dessert också, mer om det i nästa inlägg-

Sur ...

.. är jag på Melodifestivalen! Varför måste andra chansens enda två bra låtar ställas mot varandra; Topcats mot Dynazty????? Pyrt alltså, båda borde ha gått vidare mot finalen!  De andra är mest trams. Sen är de här mellanspelen så patetiska med Helenas totalt intelligensbefriade och trista monologer. Och likáså Ginas trams med artisterna. Genomsur är jag alltså och fördriver tiden med att kolla efter Herta, bloggvän som sitter i publiken. Och kanske Anne???

Och så har jag under tiden strukit 2 skjortor och sytt i tre knappar. Nu blir det lite bloggande och koll på barnbarn som varit ute på stan i Umeå och kollat på snöskulpturer. Jag pratade bort ett par timmar (nästan) med hans mamma idag och visste att de skulle ut och se på snökonst över hela stan.  Umeå är så rolig kulturstad.

Det är kul att prata med dottern. Hon har genomfört lyckade projekt för att kommat till rätta med mobbning på sin skola där hon jobbar som skolkurator och kommer eventuellt att fortsätta jobba med bara det. Jag är ju jätteintresserad av hur man jobbar med klasser så att man förebygger mobbning och gör en bra klass så vi har massor att byta tankar omkring där.  


Barnbarn Isak med ¨snöskulpturen Nattens väktare i Umeå

Nu är melodifestivalen andra chansen slut; Topcats gick i alla fall vidare, men det skulle ha varit med Dynazty. Fast helt ärligt så var Torsten Flinck inte så dum i kväll, han verkade närvarande och skärpt eller hur man ska uttrycka det.

Mängdrabatt i straff ...

... blir det vid de vidrigaste brotten. Vi har en debatt i media om det just nu. Breivik får kanske 21 års fängelse för att ha dödat så många människor. Det blir inte många månader för vart och ett av de här grymma morden. Jag kan ibland känna sympati för det amerikanska systemet som dömer till flera hundra års fängelse för att man verkligen dömer ut straff för alla brott som har begåtts. Man kan kalla det ren skär hämndlystnad eller allmänt rättsmedvetande. Men varje liv är ju så värdefullt. Det spelar liksom ingen roll att ingen människa kan avtjäna flera hundra års straff, men då har man i alla fall dömt för varje brott.
http://www.expressen.se/nyheter/atalet-mot-anders-behring-breivik-klart/

Topelius

http://www.sekelskifte.se/badrumslampa-topelius-klarglas/330-0

Badrumslampa - Topelius klarglas - 112-660

Idag har vi bestämt och beställt lampor till nya huset, alla på en gång med en tålmodig och duktig guide i den krångliga lampvärlden.  Allt som handlar om lampor är en veritabel djungel så man behöver hjälp, både av den som ska montera och av den person som ska sköta beställningen. Det går inte att på egen hand begripa allt om led, halogen, dimma, energispar, rörelsedetektor, ljuskällans (så heter lampa på el-språk!) ljusvinkel och styrka, tillåten i våtutrymme eller inte.

Den här Topelius är en höjdare, himla förtjust i den är jag. Den kommer att hamna över den snirkliga guldramsspegeln i badrummet. Det var alltså den som skulle lysa upp i Bergakungens sal. Nu blev inte badrummet Bergakungens sal utan en litet "miniatyrmarmorsal" och jag tror att både snirklig guldspegel och Topelius kommer att passa där. Kitsch blir det!. Jag har ändå behärskat mig, av husets 55 kvadratmeter så är det i alla fall bara 5 kvadratmeter som blir ägnat åt min kitschpassion. Resten blir  betydligt mer mainstream

Lampan är inköpt på Sekelskifte, som säljer såna här gammaldags saker.

Spegel med bred guldram har jag letat efter i Karlstad idag och hittat en men den var för dyr. Imorgon ska jag leta på Nysäters Antik och loppis. Kanske tur där. Annar så gör det inte så mycket om det dröjer, det är ingen panik, vi har några veckor på oss för det. På måndag kommer kaklet in både här och där och någon vecka senare elen och lamporna. Det tickar på.

150 miljoner per år ...

... kostar rovdjurscirkusen i Sverige och det är lågt räknat.

Det är kostsamt att ha hålla ständig jour för att tjänstemän ska kunna åka ut och genast konstatera om misstänkt varg är varg eller inte. Man  ska också kunna organisera diverse avskräckningsarbete när varg närmar sig bebyggelse och stängsel för att skydda tamdjur ska sättas upp.  Inventeringsarbetet med spårning och spillningsinsamling är resurskrävande. Skador orsakade av rovdjur kostar.  Polisen har särskilda poliser  i varje län avdelade för att utreda rovdjursbrott fast det  knappt finns några anmälda brott. Vad gör dom hela dagarna?? Dyra helikoptrar hyrs in flitigt för märkning och sövning och flytt och bevakning och diverse. Rovdjursforskningen får generösa anslag och ett antal människor sysslar på heltid med att ha koll på var och en av de svenska vargarna. Den som vill göra propaganda för varg genom att skriva böcker för barn eller vuxna, ordna diverse möten och symposier, föreläsningar, göra filmer, bilda föreningar kan räkna med generösa bidrag. Men det görs under täckmantel av "information". ( Fast den som vill sakligt informera om nackdelarna med vargens närvaro genom föreningar / manifestationer / utskick / uppvaktningar får inga bidrag till sin verksamhet, så det vore ärligare att kalla det kontot för "vargreklam". ) 

 Varg förökar sig  med 42 % per år just nu och är ett av jordens vanligaste däggdjur. De pengarna skulle göra bättre nytta för att bevara verkligt utrotningshotade djurarter eller i annat akut miljöarbete eller i andra samhällsfunktioner typ sjukvården.

Om nu anslagen till vargomsorgen i landet ska öka i takt med vargstammen så ska de alltså höjas  med 42 % per år. En svindlande tanke! Kanske borde det vara sjukvården som borde öka i den takten för att kunna ge alla den vård som behövs, eller hemtjänsten, eller skolan för att alla barn ska nå målen. Vargcirkusen är absurd  ur mänsklig synvinkel för de drabbade. Den är även orimlig ur ett samhällsekonomiskt perspektiv, men det lyfts sällan fram i debatten.

http://www.jaktjournalen.se/index.php?id=14607&avd1=0

"Di får byte hôvve på mig" ...

... är en klassisk kommentar från en god vän när han pratade om sitt dilemma med den egna vikten. Den visdom som hans självinsikt bottnade i, har nu blivit vetenskapligt bevisad. Övervikt sitter i hjärnan. Det finns obalans mellan förståndsstyrning och luststyrning i hjärnan på så sätt att det senare tar över.  Hunger triggas då igång lättare av tankar på mat, synintryck, dofter osv. Tja, ungefär så tolkar jag det hela.
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/hjarnan-spokar-vid-overvikt

Utemöbler ...

Vi hade beställt en utemöbel på Trademax men det visade sig att det företaget mest sysslar med lurendrejerier så det blev inget av, vi avbeställde dem och nu blir det andra möbler.


Fyndig gardin!Vi ville ha möjlighet för gästerna att skärma av insyn utifrån utan att skymma utsikten mot sjön. Och då finns det en sån här fyndig lösning som Skogsström visade oss.. Man sätter upp en sån här veckhistoria i fönstret / dörren. Sen kan man välja att dra ihop den uppåt eller neråt. Himla listigt! Och den kostar lika mycket som veckgardin som man bara drar neråt.

Detta är en demogardin, jag valde en grå förstås för att inte bråka med annat i rummet.


Så här var den färgen. Det finns med olika genomsläpplighet för ljus och den här släpper inte igenom så mycket.


Den heter Hongkong. Massor att välja på var det, jag slet ont i solskenet en stund och flackade runt för att testa ur olika synvinklar.