Göran Samuelsson och Jack Vreeswijk ...

... och en bra orkester på hembygdsgården i Sillerud imorgon kväll. Det missar vi inte, biljetter redan köpta.
http://www.sillerudshembygd.se/
 
 

Gå med hundarna!

Vi försöker ta en promenad med hundarna varje kväll, både för vi alla behöver röra på oss och för att valpen ska lära känna Jazz o Oskar. Idag dristade vi oss till att släppa lös lille Hej när vi kom upp mot Murstenstjärn i skogen. Han njöt verkligen av sin frihet och rusade omkring, busade lite med de andra två, men de betraktar honom med upphöjt lugn. De tycker nog att han är en liten gaphals, för han ylar ibland när han är ute i hundgården småstunder under dagen. Ändå ser han oss hela tiden eftersom vi jobbar på huset.
 
Lite svamp fick vi med oss hem, lagom som krydda på varma smörgåsar med rökt skinka. Det är inte så mycket svamp just nu i markerna, det har ju varit en torr och fin sommar i juli. Men de kommer igen sen så fort vi får regn och det får vi säkert framåt september.

Ta farväl

Det här har varit min bästa utsikt sedan 1977, då vi byggde huset här på Lihaget. Sedan dess har alltid någon bott på nedervåningen där nere på Liane. Det har känts tryggt och vant, som om det alltid i alla tider varit så och alltid skulle förbli så. Men tiden har sin gång. Imorgon flyttar Rolands  farbror N till ett annat boende och  det blir tomt. Jag har under dagen upprepade gånger betraktat den här vyn och funderat hur det är att lämna det hus där man föddes för 95 år sedan och har bott i sedan dess. Hur tar man farväl av allt? Sista dagen så här.  Av utsikten, barndomen, vuxentiden, möblerna, väggarna, arbetet, dofterna, minnena?  Jag försöker förstå, men kan nog inte riktigt.  Jag tror ändå att det nya boendet kommer att bli bra, med mer liv och rörelse runt omkring. Men vi kommer att sakna N  här på Liane.

Hamfri på Sellereveckan

http://sv.wikipedia.org/wiki/S/S_Hamfri
https://www.facebook.com/pages/SS-Hamfri/308081252655450
Sellerevecka är det nu, dvs aktiviteter varje dag på hembygdsgården 18.00 - 21.00.  Tror att det är barnens dag idag men är lite osäker. Vi ska dit imorgon torsdag för att lyssna på Jack Vreesvik och Göran Samuelsson, ska blir jätteroligt. Biljetter kan man köpa hos Rickard på Ica - Sillerud. Sen ska vi också dit på fredag för gammaldags mat, det är tradition varje år.
http://www.sillerudshembygd.se/evenemang-16419369
 
Och lilla ångbåten  Hamfri gör turer på Svensbysjön ikväll onsdag  och på fredag. Hamfri är döpt efter Humphrey. Bogart som spelade in the African Queen. Lanthandlare Rickard var i Upperud för att köpa kylanläggning till kafét och fick plötsligt frågan om han vill köpa en ångbåt också. Och det ville han. Det ville dessutom drygt 10 andra också, så nu har Hamfri flera ägare och kan hyras med skeppare för bröllop, födelsedagar och andra evenemang. Bilden ovan från Hamfris hemsida, osäker på vem fotografen är.
http://nwt.se/arjang/article1196669.ece
 
 

Expertkoll angående verandamålningen.

Jo, jag ringde förstås expertis för att kolla hur jag ska måla verandan. Den gamla målningen, som delvis ska målas över nu med ny färg, är någon vattenbaserad, alltså kan alltsammans inte målas över med oljebaserad täckfärg fick jag veta. Och det blankaste jag kan få är tydligen halvblank.
 
Gubben har bytt ut några delar mot tryckimpregnerat. Det kan inte målas samma år eftersom det innehåller mycket vatten, men detta har legat inomhus i 4 år så det målar jag direkt. Först ska det vara grundoljeimpregnering i ändträet för att hindra vattenuppsugning därifrån. Sen ska det helst vara oljebaserad grundfärg på allt.
 
Så det blir tågordningen nu; ändträolja- oljebaserad grundfärg på de nya och de framskrapade trärena partierna - vattenbaserad halvblank täckfärg i två lager över alltsammans. Men de delar som är fina nu efter tvätt målar jag nog inte om igen, får se hur det blir.

Tornfalkarna ...

... har nu blivit tre i Oskars gamla duvslag uppe på ränne. Alltså borde paret ha lyckats få en unge som överlevt. De är fortfarande skygga o svåra att fånga på bild. Har man tur så blir det en i taget, aldrig alla på en gång. Glädjande i alla fall att häckningen lyckades i år, förra året dog alla ungarna. Men i år så öppnade Roland upp så de skulle ta sig ut där nere om det behövdes.
 

Lyckopiller till hundar!

Tydligen allt vanligare att det skrivs ut antidepressiva till hundar. Bra eller dåligt? För mig känns det tveksamt, men tanken är ny, har kanske inte hunnit vänja mig än. Tur att vi har en liten valp som verkar glad och lycklig.
http://www.svt.se/nyheter/sverige/fler-djur-behandlas-med-lyckopiller

"Gustavs grabb" av Leif GW Persson...

... har jag läst
Jag har nästan sträckläst den faktiskt. Den här boken tvekade jag länge att läsa för jag tycker inte om Leif GW. Jag uppskattar hans humor men gillar inte hans provocerande kroppsspråk med ständigt hårrufsande och pillande på kroppen, det är lite äckligt. Men inför boken kapitulerar jag, den är himla bra. Förutom att det är en välskriven berättelse som berör, så är den stilistisk suverän. Man blir glad när svenska språket behandlas  så väl - som ett finslipat verktyg i författarens hand.
 
Leif GW är en komplex person med den mix av extremt hög intelligens och låg social kompetens som ibland ger stor framgång. Det handlar förstås om att den som inte känner sig bunden av sociala sammanhang är fri att använda sin brightness för egen del och på ett kreativt sätt - tänka självständigt, inte som alla andra, gå egna vägar. Bristen på djupa känslomässiga band till människor i den närmaste omgivningen ger ju också utrymme i tid för att ägna sig åt att satsa på egna idéer. Det går  bra att "gå över lik" utan att plågas av dåligt samvete, det finns för stunden alltid ursäkter  att försumma fruar och barn.
 
Leif beskriver hur han i början på sin klassresa ändå lärde sig ett gott uppförande, rent intellektuellt, för att det befrämjade hans framgång. Men när han med stigande ålder, framgång och rikedom, inte längre behövde den polityren så struntade han i att vara trevlig om han inte ville det. Han kunde, på samma sätt som sin morfar,  säga och göra rätt absurda saker, exempelvis bara lämna en person utan förklaring mitt i ett samtal. GW  uppger att en hel del av de människor han mött är idioter och han har behandlat  dem så.
 
Man förstår att det är män och pojkar som varit de viktiga personerna i hans liv. De bästa vännerna genom åren och pappan beskrivs ingående och positivt - som  verkliga vänner och förebilder. Men kvinnorna i hans liv passerar förbi ganska obemärkt, nämns liksom i förbigående eller svartmålas så som mamman, systern och någon gammal lärarinna (ha ha...riskabelt yrke vi har!). Barnen har inte heller någon riktig roll i boken. Han uppehåller sig lustigt nog vid deras födelseögonblick, men de säger ju rätt lite om hur förhållandet senare blev. Kanske ett  sätt att pliktskyldigast skapa en plats åt dem i boken om hans liv - en okontroversiell plats. När det gäller kvinnoskildringarna så påminner han om Jan Guillou som också beskriver män som levande riktiga personer, medan kvinnorna är mer schablonartade. De båda är för övrigt goda vänner och jag kan tänka mig att bägge passar in i machokulturella sammanhang.
 
GW är en extremt luststyrd människa, han lider av ett dödligt behov av snabb behovstillfredsställelse, nästan på ett litet barns nivå. Han frossar, mot bättre vetande, i god mat, fester, alkohol, pengar, arbete, kvinnor osv. Och det har förstört hans hälsa så han dras med ett antal sjukdomar relaterade  till detta. Nja,  kvinnorna  kanske inte har gjort honom sjuk, om man inte räknar att han  slängde de  livsnödvändiga betablockerarna för att de minskade hans  sexuell förmåga.
 
Ångest var Leifs arvedel från mamman. Hon hanterade den och sitt kontrollbehov genom att hela livet periodvis  låtsas sjuk och ljuga. Leif hanterar sin ångest genom missbruk och även han ljuger och bedrar sig fram hela livet. Hon blev ingen bra mamma och han blev ingen bra son. Det var Leifs pappa Gustav, som var tryggheten för båda. Jag antar att mamman kom att bli ett slags spegel för Leif, där han hela tiden kunde  se sig själv, sina egna tillkortakommanden och det stod  han inte ut med. Han säger sig ha hatat henne, (egentligen uttryck för ett självförakt?)  bryter med henne helt efter pappans död och han vet idag inte ens var hon är begravd. Men skriver att han numera tänker både på henne och fadern varje dag (?). Så tragiskt med föräldra- barnförhållanden som stelnar så i livslånga trauman!
 
Det slår mig att jag läst ett antal böcker där vuxna barn tar avstånd från sina odrägliga föräldrar, men ännu ingen där föräldrar tar avstånd från sina odrägliga vuxna barn. De böckerna finns förstås men jag har ännu inte snubblat över någon. Kanske hade Leifs mamma haft anledning att skriva en. Fast det ämnet är nog mer tabu. Barn får alltid ogilla sina föräldrar men föräldrar får inte ogilla sina barn ens när de är vuxna och uppför sig genuint otrevligt mot sina dagars upphov.  
 
Sammanfattningsvis så är det en bra bok, väl värd att läsa som litteratur och som en delvis utlämnande berättelse om en människas liv.
 
 

Jättebra nyhetssida!

Den här sidan använder jag flera gånger om dagen för att surfa runt och läsa tidningar. Massor av dagstidningar och magasin finns med, det är bara att välja o vraka. Rekommenderas!
http://www.dagstidningar.nu/
 

Lille Bill - tillbaka i Stockholm!

 Shoppar med mamma! Tycker om att gå själv istället för att sitta i vagnen.

Hej - söndag

Funkar jättebra att gå med honom i det långa kopplet. Han kan göra ruscher hit och dit som han själv vill och stanna och lukta på saker. Idag gick vi ner till Liane och tillbaka.
 

När vi åker bil ligger han hellre på golvet i framsätet än sitter i knä! Så vi har en kudde där som han kan ligga på. Idag var han med på travet, på drive - in och sov sammanlagt ett par timmar där.
 
Busar gör han nu också när han blivit varm i kläderna. Favvobuset utomhus är att ta stenar och tugga på. Det blir bannor förstås. Inomhus är det skor, sladdar och allt som hänger ner. Det blir också bannor. Ibland räcker det med ett skarpt "fy", men ibland måste vi ta honom i nackskinnet, så som tiken gör med hundvalparna när hon fostrar dem. Det är en tillrättavisning som en hundvalp känner igen snabbt och man behöver sällan göra det så hårt. Att slå på en hund är helt fel och den förstår inte särskilt väl vad man menar heller. Sen är det bra att försöka förvilla och erbjuda en leksak som är godkänd istället för buset.
 
Han har fortfarande inte kissat eller bajsat inomhus. Det betyder inte att han är rumsren och säger ifrån när han vill ut, men han gör sina behov direkt på favoritplatsen för det när vi tar ut honom i ärendet. Och det gör vi när han sovit eller ätit eller det var länge sedan sist.

Tysk tv-inspelning igen på Ica Sillerud!

Foto: En 'vanlig' dag på jobbet tyska statstv.ARD gör ett tvådagars repo.om lanthandeln i Sverige det är aldrig långtråkigt på ICA Sillerud
Nu är de här igen och följer upp det förra programmet om lanthandel i Sverige. Tyska gäster i våra fritidshus berättar ibland att de sett detta i hemlandet. Vet tyvärr inte när det sänds i tysk tv, men ska skriva om det när jag får reda på.  Bilden har jag lånat av Rickard från Facebook, hoppas det gick bra.

Grattis Moe Braga!

Vi är på Årjängstravet o har just sett Moe Braga vinna ledigt i lopp ett. Hon bara drog långt från tvåan på upploppet. Undrar vad tiden blev? Grattis Rolands bror Gunnar o  brorson Jonas! Moe Braga är fortfarande finaste hästen alla kategorier!
Har ingen bild på det men under länken en bild från när hon tangerade ett svenskt rekord för fyraåriga ston (var det väl)
http://www.arjangstravet.se/?p=8290
 
I lopp tre blev Östen Johannesson tvåa med hästen Fill Force efter en upploppsstrid. 
 
Bilder på Östen o Fill Force från upploppskurvan där vi stod med bilen. Han har nr 1. Moe Braga hann jag inte få någon bild på.
 
Vi hade planerat att sitta ute på ett berg, dricka medhavt kaffe och kolla på travet, men vädret inbjöd inte, lite småregn och blåst. Sen blev vi kallade till ett krångel i ett av uthyrningshusen så vi såg bara de första loppen.

Lite regn idag!

Det ser ut att kunna bli lite regn och kanske åska idag. Alltså blir det ingen verandamålning - mest valpsnossning istället kanske. Tja, med det kan man överleva. ;-)
http://www.yr.no/sted/Sverige/Värmland/Sillerud~2679198/time_for_time.html

Taklagsfest i Signebyn ...

... var vi med på igår kväll, lördag. Jörgen bygger sitt egenritade  fritidshus på Sal, (eller också tar han ett eget namn på huset?). Bygget sker i egen regi, med hjälp av släkt och vänner. Modigt gjort och roligt! Nu är takstolarna uppe och ett steg i bygget avklarat.
 
Stämningen är hög och berättelserna  avlöser varandra som vanligt i det här sällskapet ;-). Det berättas om gamla tider i bygden, om dem som levde då, till exempel om Transmyra (jo, det fanns folk som bodde där, bortom Spriklerud!). Här finns flera som minns berättelserna om livet i Sillerud förr och som kan dela med sig av dem. Det känns viktigt att de inte går förlorade, någon borde skriva ner eller spela in!
 
Det berättas också om nyare tider med anknytning till krog och restaurang i Stockholm (Malins Micke är ju krögare på "Sue Ellen") , om småländska Ola (krögare bl.a. på Söder!) . Och vi ser fram emot att  träffa  Ola vid något tillfälle när vi kommer till Stockholm.
 
Jag o Malin i Signebyn är inte med på den här bilden, inte heller tvillingarna o lillasyster. Kjell är med men syns inte bakom Roland.
 
Lille dunkerstövarvalpen Hej var lite hungrig först och gnällde, men la sig helt lugnt på mina fötter när han fått sin mat och sov sen hela kvällen! Han är suveränt trygg och enkel att ha med sig. Vi är så fjompigt förtjusta i honom!
 
 Haft ett antal stövare genom åren, men Hej är nog den som har den bästa mentaliteten så här långt. Ikväll är han med på taklagsfest, lika kol!
Bilden på Hej från gubbens facebook.

"Kom o hälsa på mig om tusen år" av Bodil Malmsten

Den här boken har jag just avslutat. Det här är en märklig bok, inget innehåll egentligen, mest som en samling blogginlägg av reflektionskaraktär om hennes egen tillvaro. De beskriver hennes liv med pendling mellan lägenheten i Vasastan i Stockholm och hennes hem i Frankrike.
 
Men det är bra! Det är ändå svårt att lägga ifrån sig boken mellan varven, man vill läsa vidare, fast det inte finns cliffhangers eller handling från a till ö. Jag gillar henne som författare, hon tänker nog som jag, det känns som om jag skulle ha kunnat skriva det hon skriver. Fast det skulle jag naturligtvis aldrig kunna. Hon är en duktig författare och det är inte jag, men kanske är det just det som en bra författare får sina läsare att tro; att de skulle ha kunnat skriva det här själva för de har någon gång tänkt så här.
 
Nästa bok på gång är Leif GW Perssons "Gustavs grabb". Bara älskar den boken, inte bara för berättelsen utan för den suveräna hanteringen av svenska språket. Det är sååååå bra, så njutbart!  Lite av en överraskning för mig men jag återkommer om honom.
 

Billbilder kvar ...

Jag har lite Billbilder kvar sen han var här hos oss. Här är två från när vi besökte Claras. Vatten kan man dricka i sugrör och så kan man leka med det i glaset!
 

"Skullade gjortar" ....

... har jag ägnat mig åt idag - nästan hela dagen - i Karlstad: Lagat dator, bytt klockbatteri, glasögonfix, klipp och en del annat som stått på tur länge att göras! "Skullade gjortar" är ett helt klockrent uttryck som jag hämtade från Kerstin i Svensbyns Facebook i morse, det passade in helt perfekt på den här dagen.
https://www.facebook.com/kerstin.dahlblomquist?fref=ts
 
Gubben har varit valpvakt  och jag har haft grym hemlängtan, sett framför mig hur de suttit på altanen och snossat!
 

"Partnerdata" i Karlstad ...

... hjälper oss med datorer. God service, snabb hjälp och trevligt folk som jobbar där! Tack Peter! Sen kan ju inte du hjälpa att reservdelar måste hämtas från Kina. Datorn funkar i alla fall hjälpligt nu tack vare din insats och dator-abstinensen viker långsamt undan. Har inte kunnat använda laptopen på någon vecka och det är lång tid.;-).
(Om jag nu gormar här på bloggen när jag möter dålig service och snorkig butikspersonal, så får jag väl vara konsekvent och berömma det som är bra!)

Lars Ohlys snopp ...

... har farit omkring i media den senaste tiden samtidigt som väljarstödet för (v) lär ha tagit ett skutt uppåt. Ha ha....!
http://minfil.org/1441c6b6b1/ohlysnopp.jpg
Han lade upp en bild på Instagram med en tatuering på vaden, men råkade visa lite mer och det har åstadkommit till och med internationell uppmärksamhet.
 
Nu ska man väl vara försiktig med att dra slutsatser av detta, tidsmässigt samband betyder ju inte alltid "orsak och verkan" ;-)), så andra politiker kanske ska akta sig för att göra om tricket. Och även om Lars O lär vara välutrustad både när det gäller humor och en del annat så är väl det lilla som visas på just den här bilden inte så himla mycket att göra väsen av. Ett tecken på sommartorka i nyhetsflödet kanske?

Heta räkor från Anne - Marie!

Receptet på "Heta räkor" kommer här:
"1 kg räkor med skal
2 gula lökar
4-8 vitlöksklyftor
2 msk smör eller margarin
1 msk curry
1 burk krossade tomater
1 krm cayennepeppar
3 msk tomatpuré
1 fiskbuljongtärning
Ca 5 dl cream fresh
Salt och citron
Tina, skal räkorna. Hacka löken fint. Fräs curry i smöret, lägg i lök och vitlök, bryn tills löken är mjuk. Tilsätt krossade tomater, tomatpuré och cayenpeppear. Låt småkoka i 10 minuter. Rör ned buljongtärning och cream fresh. Smaka av med salt och cirton. OBS ej för syrligt!
Lycka till!
 
Bara en liten komplettering, som kanske är självklar:) Lägg räkorna i såsen precis före servering, så de blir lite varma. Får ej kokas, räkorna blir då sega. Servera gärna ris till."
 
Det här blev vi bjudna på o det smakar jättegott. Kan tänka mig att även chili kan höra hemma här. Kan man testa. Tacksam för recept är jag!

Bra hängare...

 Måste bara skriva om nåt annat än hundvalp! Den här hängaren från Ikea är jag förtjust i. Den funkar jättebra o man hänger den uppe på en dörr. Man behöver inte skruva fast den i väggen och den går att flytta om man ångrar sig, eller vill ha den på annan plats. Metallknopparna sväljer undan rätt många plagg också.

Hej - torsdag

Vi tog Busterbåten ut till stenen och grillade med R och Å-B.
 
Lille Hej fick mat och rastning när vi kom fram och så somnade han direkt under bordet på sitt täcke och sov i stort sett hela tiden.
 
 Här sover lille Hej på hemvägen. Vi körde en bit lugnt, men till slut så fort båten går med 60 ps, men inga problem
 
 
Här sover han medan vi grillar, grodställning!
 I morse sov han till halv åtta, då väckte Roland honom :-)
 
Inkallning tränar vi förstås som vanligt vid varje måltid, tre gånger om dagen, genom att ropa Hej, Hej, Hej......."och vissla en speciell visselsignal.  Om man befäster det ordentligt nu så kommer han att hela sitt liv komma till oss på den signalen och träning till inkallning är därmed klar. 
 
Sen har vi förstås tränat lite bilåkning idag igen till Svensbyn och samvaro med de andra hundarna, bredvid dem i hundgården en stund. Vi går ibland runt huset och utforskar trädgården. Han känner spåret efter mig och sig, följer det gärna och viftar glatt på svansen åt igenkännadet! 
 
Man måste passa honom så han inte äter stenar, det gillar han, men inte att gå på.Han vill gå på gräs eller trädäck. Fortfarande inget kiss eller bajs inne.

Siesta ...

... fick det bli mitt på dagen idag torsdag, både för oss o lille Hej. Han och gubben gick o la sig i källaren.  Nu blir det ut med Busterbåten tillsammans med R o Å-B.

Lösa okontrollerbara hundar - ett oskick!

Det här med lösa hundar i tätorter verkar öka dramatiskt. Okunniga ägare överskattar sin förmåga att kontrollera hunden.
http://www.expressen.se/gt/deras-pinscher-blev-attackerad-av-pitbulls/

Bloggstatistiken ...

.. fnissar jag åt ibland. En del gamla inlägg läses tydligen fortfarande, antagligen via googling, till exempel de här.
http://inga.blogg.se/2013/february/snopptoa-vad-ar-det.html
http://inga.blogg.se/2008/january/kryddstark-fragesport.html
http://inga.blogg.se/2008/july/ormen-i-paradiset.html
 

Hej - onsdag

Det gick lite bättre i natt med Hej, inte så mycket gråt efter syskon och mamma, mest en stund vid läggdags. Sen sov han hela natten förutom ett rastningspass. Han har fortfarande inte gjort något inomhus, vi passar honom noga, går ut direkt efter sovstunder och mat, då är det lätt att få en hund rumsren. Favvo-toan är långt gräs i diket och jordkällarslänten.
 
Vi har tränat att åka bil till Ica Sillerud i Svensbyn, det gick bra, han somnade i knät på Roland och så till bygget i Signebyn, också bra. Vi har också tränat att fika ute i trädgården på Sinnikkas kafé, där somnade han också på gräsmattan.
Några minuter har han varit i sin hundgård tillsammans med Roland för att lära känna den och Jazz o Oskar bredvid. Han kommer att ha sin plats mellan dem. Det verkar ok, han är inte rädd, mest nyfiken, liksom de andra två.
 
Detta är första valpen vi använder koppel på så tidigt och det funkar jättebra. Han fixar det. För det mesta kan han gå i kopplet lite som han vill på rastningen, men han godtar också att vi bestämmer vägen.

Sen blev det en spontan båttur med Busterbåten, ut till Egenäs, Tomas o Anne-Marie o Maria. Det var en helt lugn kväll på sjön och åskan mullrade respektfullt bara på avstånd. Vi knöt ihop våra respektive matambitioner för kvällen, det blev gott och trevligt. Måste få receptet på den där skaldjursrätten!

Sov hela vägen dit ut gjorde Hej. Klagade lite för att han inte fick äta med oss vid bordet, men somnade   lugnt under bänken vid Rolands fötter. Det är så roligt att ha en valp! Han är silkemjuk, mysigt tillgiven och kelig, vill gärna bli buren och klappad och pratad med. Helst vill han att både jag och Roland ska finnas inom synhåll, protesterar lite om en av oss försvinner. ;-)
 
Här sover han i Busterbåten på väg ut till Egenäs. Han fick med sig sin kudde att ligga på. Nästa gång ska vi ta med hundtäcket så han inte fryser i vinddraget. Nu bäddade jag in honom i Rolands jacka på ditvägen och så fick han ligga inne i min flytoverall på hemvägen.
 
Basic är Hej lugn och trygg och vår ambition är att han ska vänjas att hänga med oss lite här och där redan från början. Det är viktigt att etablera en god o nära  kontakt från början med en jakthund om han ska bli följsam i skogen, kunna  ha ett nära samarbete med sin husse trots geografiskt avstånd ibland. Dessutom ska Hej kunna vara med oss inomhus på ett trevligt sätt, vara en riktig familjehund tillsammans med oss och de andra hundarna, ha sin plats i gruppen, acceptera vårt ledarskap. Jobbet att nå fram dit måste göras nu när han är ny hos oss och valp.
 

Myggor sticker ...

... helst människor som är långa, överviktiga och som har blodgrupp O säger en forskningsrapport. Fast inget av detta stämmer  på mig, ändå är jag myggornas favorit! Tröstar mig med att i år är det nästan inga myggor alls, vet inte varför och nästan inga knott heller. Däremot en hel del broms och klägg och fläckflugor. Någon pina ska det väl vara förstås så vi inte blir bortskämda.
http://www.svt.se/nyheter/sverige/darfor-biter-de-dig

Innedag...

... blir det idag onsdag för det regnar lite. Inga problem, det finns massor av försummelser att ta igen; städning, tvätt, stryk osv. Vi har ju mest surrat omkring utomhus i det fina vädret och ägnat oss åt Bill och nu Hej.

Kompostnät ...

...funkar bra som "inhägnad" för hundvalp. Hela altanen är nu inklädd med nät så att Hej inte tar sig ut på rymmen och hamnar på vägen. Vi har förlorat en hundvalp på det sättet och aldrig mer får det ske. Här är bra lekplats, det går att gå ut och in  och vi sitter mycket ute när det är fint väder.
 

Regn ...

... blir det tydligen en stund nu! Helt ok eftersom det ser ut att bli solsken sen ett antal dagar framöver. Det är torrt i markerna och inte helt fel med en rotblöta. Här i Värmland har det varit eldningsförbud några dagar på grund av risken för skogsbrand. Det är alltid lite nervöst med alla kanotpaddlande  turister som gör upp eld på stränderna runt vår sjö. 
 
Men jag hade hellre vaknat till lille Bills hojtanden än till ljudet av regn. Oj vad vi saknar honom o hans föräldrar! Det gör ont i hjärtat!

Hej - tisdag - dag 2 på Liane

Så har då lille Hej gjort sin första hela dag på Liane hos oss. Igår kom vi sent och allt var opp o ner, oroligt.
Under dagen idag har vi gjort många turer runt huset för att i lugn o ro undersöka alla dofter. Grannar med barn har varit här o bekantat sig. Mycket sova har det varit, både för Hej o oss. En del sömn att ta igen efter en sen kväll igår och en orolig natt. Även förmiddagen var Hej lite sökande o fundersam. På eftermiddagen blev han mer avslappnad, lekte och tog sig sovplatser, Han kan gå fritt på terassen som är inhägnad. Sen har han fått en favvo-toaplats i det långa gräset i diket. Ännu har inget sånt hänt inne. 
 
Sen har vi i ett par omgångar tränat på att gå in tillsammans med honom i det som ska bli hans hundgård, mellan Oskar o Jazz. Det ser positivt ut o Hej viftar lite på svansen. De andra nosar o är nyfikna. 
 
Bilåkning  har vi i tränat en gång idag och det gick jättebra, inget krångel alls. Han låg snällt i knät och var lugn.
 
Maten har han kollat in, den finns ju alltid förberedd i kylskåpet och det har han under uppsikt. Aptiten är extremt god. 
 
Favvosovplatserna är under bord eller stolar, efter väggen. 
 
Ikväll kommer delägare Bosse och inspekterar Hej.
 
Saknat Bill o föräldrar har vi förstås gjort under dagen ,de åkte till Stockholm vid lunchtid. Det är tomt efter mer än en veckas samvaro varje dag. Men turligt nog har  vi varit så upptagna med Hej så vi har inte hunnit känna efter än.

Lille Hej!

 
Gränsövergången igår kväll när vi hämtade hem lille Hej! Här passerar vi EU-gräns till Sverige, ett stort steg för en liten valp som var rejält lessen och längtade efter sin familj. Men han var inte bilsjuk, trots den långa resan hem till Liane från Gjerdrum norr om Oslo. Natten blev också orolig med gnying och uterastningar.
Gris får han gärna vara intresserad av som jakthund. Nej, vildsvin får han inte jaga säger gubben, bara hare. Skitt också, vildsvin som är så gott!  Den här rosa lilla grisen  grymtar väldigt naturtroget när han biter i den. Kul leksak, köpt hos Ann-Charlotte. Efter en bekanta - sig - runda så lekte Hej med lite av varje. Men somnade också 
Och sov förstås .....

Och husse behövde också en middagslur idag efter den här natten!
 
 
 

Hej av Harafjell


 

... blev det, alltså f.d. Tom. Idag hämtade vi honom från Gjerdrum i Norge.
Det var jättesvårt att välja. Innan var nog Roland mer övertygad om just Tom, men Hjallis har vunnit en del nu på slutet så det blev en lång stunds tvekan. Nu är Tom omdöpt till Hej för att hedra minnet av gode vännen Olle Melkersson, som gick bort alldeles för tidigt i en olyckshändelse. Olle tyckte om namnet Hej på hundar, det var lätt att ropa på. Fin är han, lille Hej!

Kopovstövare ...

... är det inte som vi ska köpa, men Anders o Annelie har fått hem sin lilla Kopov-valp. Han är otroligt söt och vi var där igår kväll, söndag och kollade. Kopov är en slovensk stövarras som används till jakt på vildsvin, rådjur och älg bl.a. Det är modiga och lugna hundar som inte skäller så mycket till vardags, sällan oroliga. En lite ovanlig ras i Sverige. Det kommer bild senare.
 
Lite försenade ska vi förhoppningsvis åka och hämta vår lilla dunkarstövarvalp idag måndag, men Roland måste greja ett husproblem först.

Hundvalpen ...

... ska vi hämta imorgon måndag! Oj, så spännande! Han kommer inte att fortsätta heta Tom, det blir nog nåt i stil med Frej eller Hej. 

Bill äter själv - när han vill!

 
 Och det ville han på Broms cafe! 

Värmebölja äntligen ...

... o Busterbåt idag söndag, igen. Precis som igår, fast nu gjorde vi strandhugg på stenen och inte så länge för son + C lagade middag åt Rolands mamma och bjöd henne på nere hos henne tillsammans med Rolands syster.

Bastuinlägget nedan ...

... är uppdaterat med mer bilder enligt önskemål.

"Analfabeten som kunde räkna"...

... heter uppföljaren till "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann". Den kommer ut i september och är också en feel-good bok där man gillar huvudpersonen. Jonassons hundraåringsbok har sålts i fem miljoner ex och översatts till 35 språk!
http://www.expressen.se/nyheter/almedalen/succe-jonas-om-nya-boken-reinfeldt-med/
Fast jag får hålla med Anne B att boken om hundraåringen var kul i början men blev rätt tråkig sen, lite fånigt med alla krystade besök hos historiska personer. Så det är inte säkert att jag läser den nya boken.
 

Här inom tryggt synhåll ...

... är äldste son med familj. Dotter och hennes närmaste är hemma i Umeå nu igen efter den långa resan i USA. Ute o flackar just nu är yngste son, på  grabbhelg i Berlin med kompis medan hans fru träffar sina släktingar i Seattle. Jag lyckas aldrig vänja mig vid barnens resande, följer alltid oroligt med vad som händer.

Bill i Busterbåten

 
Utflykt i Busterbåten igår lördag. Äntligen vindstilla!
 
 
 

Bastufest uppdaterat!

Vi fick en fin gåva till bastufesten! Flerfamiljsfågelholk som tjejerna gjort i favvofärger! Tack för den!!
Bastu o omklädningsrum syns för övrigt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Strandvård

 
Varje sommar blir det minst en dags strandvård, när gammalt gräs, pinnar och stenar tas bort från sandstranden.
Imorgon blir det nog lite mer bloggtid med bilder på en jättefin fågelholk som vi fått i gåva, från bastufesten och omklädningsrummet samt från dagens Busterbåttur. Det blev ingen stark blåst idag så det funkade med Busterbåtutflykt.

Nej - ingen blåst ...

... får det bli imorgon. Då ska vi ut en tur med Busterbåten!

Dregen ....

... Pernilla, Nisse Hellberg, Göran Samuelsson, Tittiyo, Svante Thuresson var med på showen i Svensbyn på hembygdsgården i kväll. Bra var det! Och vi var några hundra personer som kollade, kanske 600, det var en gissning. Hjälpen som man anbefaller är till barn vars föräldrar sitter i fängelse. Ett vällovligt ändamål, de har ju inte gjort nåt ont men straffas indirekt för föräldrars försyndelser. Bilden tog gubben.

Bills dop 17:e juli 2013, på Liane

 Den trevlige prästen heter Rune Freiholz och kommer från Åmål. Vi åt ute i skuggan av trädet på nordvästsidan om huset. Dopplatsen var på västsidan om Lianehuset, vid flaggstången, så att Maj kunde se uppifrån balkongen hela tiden. Vår snälla granne Maria spelade och sjöng från verandan under; Idas sommarvisa, Du är det finaste jag vet och avslut Värmlandsvisan. Rolands farbror Nils var med. Två väldigt fina tremänningstjejer var med och en lyckades jag få med på bild; Märta. Den andra var mer svårfångad. Doptårtan var glutenfri gjord av Sinnikka. Maten var förstås en planka från ICA- Sillerud. Jättefina blomdekorationer hade vi gjort iordning att ha på matbordet och dopborder, men de får ni tänka er, de blåste bort i vindbyarna så vi fick ställa dem i lä. Jätteglada var vi att Bills moster med familj kom till dopet och överraskade oss. Hon var också fadder. Det kommer mer bilder så småningom, men detta är vad jag hann ta fram i flygande fläng just nu. Vi ska ha bastufest sen och jag måste fixa lite med förberedelser.
 
Tack alla som var med och gjorde detta till en fin och minnesvärd dag för oss!
 
Här kommer lite mer bilder, men mer finns senare imorgon kanske.
 
 

Imorgon torsdag ...

... blir det dopbilder och vi umgås med Bill förstås. Torsdag kväll bastu-kalas! Fredag mycket städning och Dregen o Pernilla i Svensbyn. Tänk så fort de lediga dagarna går!

Inte så mycket bloggläsande ...

... hos andra blir det just nu. Annat  roligt tar upp vår tid just nu och datoruppkopplingarna tjurar dessutom ibland.  Men jag kommer igen. Ville bara tala om att jag inte lagt ner bloggandet.

Lille Bills dop ...

... blir imorgon eftermiddag i trädgården på Liane i kretsen av de närmaste 20 ungefär, släktingar och vänner. Tyvärr kunde inte alla komma, det blev kort varsel o en vanlig vardag och några bor långt härifrån. Några kommer vi att sakna imorgon. Önskemålet var att dopet skulle ske på en plats där Rolands mamma o farbror Nils  kunde vara med. Så nu blir det i trädgården på Liane. För nästan precis hundra år sedan kom Rolands anfäder hit till Liane Gård, Oskar Boberg och  Gustav Kylen gift med Ester Boberg. Från Gustav o Ester härstammar väldigt många. De fick barnen Svea, Thyko, Nils, Helge, Emma, Astrid, Lisa och Evert. Och de barnen  i sin tur fick ett antal ättlingar, barn och barnbarn och barnbarnsbarn varav ganska många finns kvar i Årjäng med efternamn som Kylen, Sellin, Granlund, Axelsson, Svensson, Myren, Lindblad osv. 
 
Dopvattnet hämtar vi från sjön Östra Silen, dopskålen är en silverskål som alltid stod på linneskåpet när jag växte upp, linnedukarna vid dopbordet är min farmors innan hon gifte sig, märkta Matilda Andreasdotter, dvs från 1880-talet. Traditioner känns rätt vid ett sånt här tillfälle.

Bill i Sillerud!

Bill o Charlie på kafé  i Svensbyn!
 
Brummade i Busterbåten!
 
 
 

Lille Bobo!

 
En stor och en liten sjöman.  
Stal en fin bild på Bills kusin Bobo via Facebook! Han är ett sånt charmtroll! Här tillsammans med pappa Robin.
 

Lille Bill idag måndag!

Tjena farfar!
Hej farfar där borta på bryggan!

Årjängs stortrav, Stora sprinterloppet 2013

 Det lär alltså ha varit runt 13.000 besökare, i så fall borde det vara nytt rekord.  Vackert väder och fina arrangemang.

Bill

Idag kom lille Bill! Bilden är sen förut, vi har av olika skäl svårt att få till bloggtid och bildtid.  Här är en gammal bild. Men snart kommer nya bilder och från travet också.

13.000 besökare på Årjängstravet idag...

...var en siffra jag hörde. I så fall är det många med tanke på att Årjängs kommun har ca 10.000 invånare !  Har ingen bekräftelse  på om det är besöksrekord än. Men vi hade i alla fall en trevlig eftermiddag i rätt uppsluppen stämning. Bord är redan bokat till nästa år då vi räknar med att återupprätta traditionerna från tidigare år.  Bilder från dagen kommer imorgon.
 
Rask kvällspromenad på ett par kilometer blev det och en stunds Mark Knopfler på altanen med utsikt över sjön före sänggåendet! Skön nedvarvning, medan gubben fiskade en stund i Busterbåten.

Årjängs Stora sprinterlopp 2013 ...

... är det alltså idag lördag! Vi har bokat ett bord i restaurangen och åker dit i god tid med goda vänner. Bordet bokades redan förra året vid stortravet. Det kommer massor av folk till Årjäng den här dagen, hela travsverige är här tror jag. Så där 9- 10.000 åskådare om jag minns rätt. Och idag kan det bli publikrekord med kanonväder. Årjäng bjuder ju på en fin travbana för gäster som vill sitta runt om på bergknallarna och ha bra utsikt över banan.  Nu ska jag gå en tur med Oskar först!

Backrally i Årjäng 2013

Igår kördes rally upp för Marknadsbacken, från centrum upp till parkeringen vid marknadsplatsen. Det tar så där 44 - 65 sekunder för de här rallyåkarna. Vi kollade mest på Morgans fina Saab modell 1962.
Men här var  berömdheter som Bror Danielsson, som körde för första gången på många år, han har varit skadad. Landshövdingen fick en skjuts upp i backen och många andra också. Vi har aldrig sett detta förut men det var riktigt roligt i fint väder och massor av folk fanns på plats. Sen blev det trav men det var vi alltså inte på, utan åkte till Bluesfest i Åmål.

Mad dogs feat. Ulf Sandström!

Jättebra igår kväll, fredag, på Åmåls bluesfestival. Vi åkte dit med A-M o T och vimlade runt i Åmål, kollade på folk, träffade bekanta. Det var väldigt roligt att bara se på ovanliga människor och ovanliga bilar och mc. Det tältas överallt i stan just nu under festivaldagarna och hamnen är full av båtar och folk i dem. Nästa år ska vi åka tidigare på dagen och lyssna på orkestrarna ute på stan.
http://www.festivalinfo.se/festival/aomaols-bluesfest-2013

Tom av Harafjell 6 veckor

Mmmmm han vinner fortfarande, i alla fall på bild: långa lågt ansatta öron, bra huvud o hals, lång kropp, ok kors, kraftiga ben, bra vinklar. Vi får se om det blir Tom vi hämtar om någon dryg vecka.

Moe Braga - min favvohäst!

Hon har satt / tangerat  svenskt rekord för fyraåriga ston på lång distans, om jag nu fattat allt rätt! Det kändes som om det skulle bli nåt stort av henne! Hon har alltid varit så himla fin, sen hon var föl! Hon var menad för storverk från början! Grattis svåger Gunnar o övriga ägare!
 
Här är lilla Moe Braga med sin mamma Lillbraga om jag minns rätt. Fast det var några år sedan då, hennes första vinter, bilden tagen här uppe på Prästgården .

Kenneth Johansson - bra landshövding i Värmland!

 
Jag har haft anledning att se och höra Kenneth Johansson både innan han blev landshövding i Värmland och efter hans utnämning för en tid sedan. Han imponerar med sin kunskap, sin energi och sin vilja att få något uträttat.  Under den här korta tiden på sin post har han knutit många värdefulla kontakter inom länet och utåt. Dessutom är han en person som utstrålar värme och omtänksamhet, vilket är en oerhörd tillgång när det gäller att vinna förtroende. Han är absolut en person som kan samla goda krafter som behövs i Värmland. Hoppas att han stannar länge på sin post. Idag kunde man höra honom tala i Årjäng. Som vanligt väldigt bra!
 
Minister Eskil Erlandsson skulle också har kommit till mötet men han fick tyvärr förhinder. Det var synd.
 
Sen var vi på kul backrallytävling i Årjäng och sen blir det Åmålsbluesen. Bilder från de evenemangen senar idag eller i morgon.

Mjugg, inte asfalt ...

... är det som lagts på landsvägen mellan Svensbyn o Dalslandsgränsen. Mjugg består av gammal asfalt som hettats upp till 70 grader o blandats med ny asfalt o sten. Det är miljövänligt, man slipper dumpa den gamla asfalten, kan återbruka den. Förr tippades istället uttjänt asfalt exempelvis i Vänern (!). Mjugg är dessutom mer elastisk än vanlig asfalt, inte så känslig för tjälskador. Bra alternativ alltså. I Danmark har man använt detta länge men lite nyare i Sverige. (Det var lärorikt att gå runt Liane o träffa på J som kan det här!)

Uppdaterad agenda

Imorgon fredag blir det som planerat; först nåt sorts företagarträff i Årjäng, sen kanske vi hinner kolla på bilrallybantävling eller vad det kallas, därefter blir det Åmåls bluesfest med T. och A-M. Någonstans mellan varven ska i hinna vinka av M och I och L. 
 
Ikväll var vi äntligen ute på sjön med Busterbåten efter gubbens jaktmöte.

Förrymda kvigor infångade!

 
Nu har de  två kvigorna varit ute på rymmen några veckor. För att fånga in dem ställdes en fångstgrind ut mot skogen söder om Liane. Runt den ställdes hinkar med något smakligt. När det var slut så gav sig djuren till sist in i fångstgrinden, som också var laddad med något gott. Där fastnade de. Mikael, grannen, fick se dem i morse och ringde Roland som ringde Olle och M ringde Daniel. Kent, Olle o Daniel kom  för att hämta hem dem. Den bruna kvigan var helt furiöst arg, helt panikslagen. Man kan gissa att det blir svårt att släppa ut henne igen på grönbete. Hon hör hemma i Stenarsbyn tror jag men kommer ursprungligen från Ängebäck möjligen. Den svart-vita hör hemma i kvigflocken som går här på Brogärdet, men hon får nu följa med hem till Långserud och stanna där. Hon var inte så vrång att hantera. Skönt att dramat nu är över och djuren kan återbördas till sin flock,  få lite ompyssling och vänjas vid mänsklig kontakt.

Så bra dom var!

Musik i sommarkväll i Silleruds kyrka var en succé i går kväll. En i stort sett fullsatt kyrka fick en jättefin konsert med Rikard och vänner. Det bjöds på musikaliska pärlor. Synd bara att det talade ljudet inte gick fram riktigt så vi missade det mesta av Rikards småtrevliga prat mellan låtarna. Musiken och sången hördes i alla fall. Himla bra och stående ovationer blev det. Tack för en fin kväll!

Infångade ...

... är de förrymda kvigorna. Bilder senare idag! Bilder från konserten i kyrkan kommer också senare under dagen

Bastuinvigning igår kväll, onsdag!

Äntligen! Mössorna är ull, dränks in med kallt vatten för att svalka huvudet om det blir för hett! Ha ha....! Annars ser det ju ut att finnas fler sätt att svalka sig.! ;-) T. o gubben här alltså, A-M o jag tog en stärkande kvällspromenad istället.

Kyrkokonsert o bastupremiär ...

.... var det i kväll! Bilder imorgon.

Gula löv redan???

Gula björklöv hittade jag på gårdagens kvällspromenad, inte så få heller. Visst är det tidigt?

Tre kanotister ute i värsta blåsten...

....utanför Harnäs!!!!! De höll på att kantra, jag följde dem med kikaren och hade hjärtat i halsgropen, men det gick bra, tack o lov! 

Åska, regn o blåst ...

....var det i natt! Den fina sommaren får inte vara slut redan!
 
Igår kväll började det med lite muller o regnstänk, inspirerade inte till någon uteäting. Vi hade för första gången på länge en hemmakväll med TV. Vi såg Allsång på Skansen, det verkar vara riktigt bra numera med lite tempo o ösig musik.
 
Genom slumparnas slump så är  ett av våra hus ledigt från fredag till tisdag, alltså med råge över stortravet i Årjäng o Åmåls Bluesfest, om nån vet nån som behöver tak över huvudet i samband med de begivenheterna, eller bara vill ha några semesterdagar i vackra Sillerud, 5 bäddar, sjönära är det. Båt, cyklar,kajak, kanot finns också. 

Bill på Malmön!

Nu är han på Västkusten, på nåt som heter Malmön o badar i havet med pappa sin och mamma C förstås.

Uppdaterad agenda!

 På onsdag, imorgon, blir det musik i sommarkväll i Silleruds kyrka med Rickard Ohlin o några till, någon dag till Karlstad för gubben ska serva bilen. Och så en dag till Åmåls bluesfestival.  Fredag företagarträff i Årjäng på förmiddagen och nåt annat eftermiddag. Lördag stortrav, vi har bokat ett bord för mat. Kanske kommer yngste son hem också ensam eller med något följe.  Söndag kommer lille Bill med föräldrar, någon vecka senare kanske valpen Tom av Harafjell. Och därmed är resten av sommaren given. Så ser de närmaste veckorna ut just nu, men det kan fort ändra sig.

Tornfalken var där nyss!

Men han är snabb och skygg! En otrolig flygare! Vi vet inte om det har kläckts några ungar i år, hoppas det. På dagens morgonpromenad med Oskar, innan det blir för varmt, så såg jag också ett antal tofsvipor. De är absolut fler i år än förra året. De var både på Sellersänga och Elgtåänga. Mötte Ingvor på vägen, som också var ute och gick och så Kjell på Perekuel som slog vägkanterna fina!

Agenda

Det finns mycket att göra här i Årjäng på sommaren, man behöver inte dra iväg långt bort.. Kruxet är bara att hålla koll på allt och hinna allt. Amerikabrevet försökte vi knöva in i schemat men det gick inte. På onsdag blir det musik i sommarkväll i Silleruds kyrka med Rickard Olin o några till, fredag trav och så lördag stortrav. Söndag kommer lille Bill med föräldrar, sen någon vecka senare kanske valpen Tom av Harafjell. Och därmed är resten av sommaren given. Så ser de närmaste veckorna ut just nu, men det kan fort ändra sig.

Uteduschvägg

Vi klurade länge på hur vi skulle skydda väggen vid uteduschen. Tänkte plexiglas, härdat glas, draperi osv. Men till slut kom Roland på båtlack. Nu är det lackat med flera lager där duschen blir. Undrar om det funkar?

Revbensspjäll...

... till grillning hade M o I med sig ikväll, måndag. Det är väldigt gott, rätt kryddade och inte tjocka. Vi hade potatissallad, vanlig sallad, olika korvar  och kaka till kaffet. Utsikten och vädret var lika bra som igår kväll och en fantastisk solnedgång i Axels  o Moniques tallar, så det blir inga mer bilder. Det blir mycket kollektiv äting så här på sommaren. Var och en tar med sig lite och så delar man broderligt, lagar mat, äter och babblar och njuter av ledighet och fina kvällar.
 
Och vi får bilder på en glad Bill som semestrar på Malmön på Västkusten, var nu det kan vara?? Har inte hunnit kolla på kartan än.
 

Gårdagens mat.

Vi hade fyra gäster igår kväll på grillat kött och potatissallad och sallad, K och  O, L och B-Å. Jag slängde ihop en variation på förrgårs förrätt i all hast, det blev alltså rucola, kallrökt skinka, riven parmesan, pinjenötter, och pyttesmå gröna sparrisar kokta bara en halv minut och kallnade. Det blev också ok. En fantastiskt fin kväll fick vi i sommarvärmen och solnedgången.
 
Ikväll kommer M och I med son L. Det blir lite fyrhjulingsfärd först och kanske båt.

Elin på Domus Optik ...

... hjälpte mig med att prova ut nya glasögon. De gamla glasögonen har hängt med många år nu. Jobbigt att byta, tråkigt projekt liksom. Elin gjorde det här väldigt proffsigt och var dessutom jättetrevlig.Tänk att hålla ordning på alla de här grejerna!
 
Den här gången gjorde jag som Annaa Mattsson ( färgstark bloggkontakt som gick bort för ett par år sedan ) rådde mig förra gången jag våndades: Gå först runt och kolla efter bågar som du gillar, sen tar du en synundersökning där och köper i den butiken.

Löfven (S) och skolan

I sitt tal i Almedalen så gjorde Löfven skolan till det stora huvudnumret vid sidan av jobben. Man uppger sig vilja satsa 3 miljarder på ett skolpaket innehållande mindre klasser från förskoleklass upp till o med årskurs tre, 1000 speciallärare och specialpedagoger, läxhjälp till alla. 
 
Alla de här förslagen får godkänt. Mindre klasser bland yngre barn har enligt forskning positiv effekt på lärandet (men inte bland äldre barn). Speciallärare är det bra att (S) vill ha. När partiet var vid makten förra gången så avskaffade man dem i princip o tog bort hela utbildningen. Alliansen  återinförde speciallärarutbildningen. Tack för det!!! Men någon borde ha talat om för Löfven att det pga gamla S- synder inte finns några  1000 speciallärare att anställa, många av oss som finns är dessutom på väg att gå i pension.
 
Rätt till läxhjälp för alla barm är bra tänk. 
 
Men när (S) nu vill in och detaljstyra skolan så här från statens sida, så vore det bättre att först som sist föreslå ett förstatligande av skolan så att det blir tydligt var ansvaret ligger.  Men det vill inte (S). Och förslag om en samordning mellan partierna för att få övergripande o långsiktiga lösningar i skolan saknas den här gången så vitt jag kunnat se i kommentarerna. Hela talet har jag inte hört. 
 
S-förslag om obligatorisk förskoleklass låter knappast som en kioskvältare, i princip går redan alla barn i förskoleklass. Gymnasieskolplikt är dumt. Att alla barn ska kunna läsa efter årskurs ett är fånig detaljstyrning eftersom barn utvecklas olika.
 
Fokus på kunskap är en välkommen helomvändning från ett parti som under decennier förknippats med flumskola. Förslag om ett nytt institut för skolforskning imponerar inte heller på någon. Alla Sveriges universitet har ju redan i princip statliga forskningsinstitut för pedagogik. Och där har ju lydigt tagits fram resultat som kunde stödja S-förslag när man satt vid makten. Den forskning som behövdes vore fristående forskning om klassrumsverkligheten, forskning som inte i förväg är riggad av staten  utifrån ett önskat resultat.
 
Sammanfattningsvis så är det tacksamt att (S) övergett flumskoleideerna och mer eller mindre ansluter sig till Alliansens syn på skolan, med fokus på kunskap. Sen har blocken olika ideer om vägen dit.

Samsung Galaxy 4s blev det

Med ledighet så blir det tid att ordna upp vardagslivet. Nu har jag köpt en ny mobiltelefon. Och det blev en sån här. Jag kan än så länge bara svara, ringa, skicka o ta emot meddelanden. Resten har jag inte orkat utforska än. Om någon har tips på bra funktioner så dela gärna med er! De bilder jag tar med den ser också bra ut. Fast den är stor som ett dasslock, kanske vänjer mig´.

Annie Lööf (C) och skolan

Nä hon sa inget alls om skolan i sitt Almedalstal tror jag. Men hon sa faktiskt att landsbygden borde få leva med ett aktivt jordbruk o att EU borde hålla tassarna från den svenska vargjakten. Kanske har hon o (c) centralt äntligen förstått att man måste tillbaka till sina rötter för att finna en tydlig profil och sina väljare. Om inte (c) tar på sig rollen som landsbygdens parti med fokus på jordbruk, skogsbruk, infrastruktur, jakt, fiske, bra mat, småföretagande osv så lämnas den delen av Sverige utan politiskt inflytande. 

SOLEN HAR KOMMIT!

Den kom igår under dagen och lyser idag också! Äntligen! Och på yr.no finns inte en regndroppe på hela långtidsprognosen, bara sol och några små molnduttar.

Björklund (FP) och skolan

Björklund i Almedalen tog upp ett förslag till att förbättra yrkesutbildningarna på gymnasieskolan så att de oftare ska leda till jobb efter avslutad utbildning. Bra! Det innebär att eleverna ska vara ute mycket mer på praktik och därmed lära sig yrket bättre och få ett fotfäste på arbetsmarknaden. Jag gillar också att han verkar ha lärt sig av hur man gör i resten av Europa för att minska ungdomsarbetslösheten. Björklund får klart godkänt av mig, även om han inte har några förslag i sitt tal om skolans övriga problem.
http://www.expressen.se/nyheter/almedalen/bjorklund-vill-satsa-pa-larlingssystemet/

De två förrymda kvigorna ...

... såg vi igår kväll bakom hundgården. De har varit där vid midnatt några gånger nu. En av dem lär ha fått en del rivsår. Hoppas det går att få tag på dem snart men det är inte lätt när de börjar bli lite vilda.

Vildsvinsgrytameny!

Maten igår kväll var jag nöjd med, det enda som fattades var stjärnanisen i grytan. Fick inte tag på den. Roligt att laga mat är det när man har gott om tid och inte behöver jäkta. Sen är planeringen innan lika kul, att leta på nätet,  tänka efter och handla.
 
Förrätten på tallrikar:
Rucolasallad underst, sen kallrökt lax, gröna sparrisstänger, riven parmesan lite frikostigt, rostade pinjenötter också frikostigt. Jag lyckades äntligen koka sparrisen lagom, den här gången 3 minuter  i lätt saltat vatten och sen fick den kallna under folie för att inte torka o skrumpna. Man skulle kunna byta ut laxen mot kallrökt skinka av något slag. Om man vill vara riktigt fin kanske parmaskinka.  
 
Vildsvinsgrytan:
Den var inte märkvärdig alls och jag tog i ärlighetens namn med lite älggrytbitar också eftersom jag var rädd att vildsvinsköttet inte skulle räcka. Det var köttet från en hel skinka, väldigt väl renskuret och vi var sex personer.  Jag vill inte ha  minsta sena kvar och då går det bort mycket på en skinka, så den är nog inte optimalt att använda just till grytbitar, bättre med någon köttig framdel istället. (Hundarna har haft kalas på bortskurna rester!) Skinkan gör sig bättre som helt kött i ugn eller så. Men gjort är gjort.
Jag brynte köttbitarna ordentligt, tog opp dem. Mycket gul lök och en större packe kantareller ur frysen, båda måste också brynas ordentligt. Sen i med allt i grytan plus vitpeppar, svartpeppar,  kryddpeppar, ett par lagerblad, mycket finhackad vitlök (smakar bättre än krossad!),  timjan, krossade enbär, några morotsbitar, mycket rödvin och lite viltbuljong. Till slut i med rätt mycket torkade  trattkantareller (mortlade till små smulor).  Det fick småkoka någon kvart först, sen stå några timmar för att "gotta till sig".  Jag hade förberett färska gröna bönor och broccoli för att ha i grytan men den stod liksom på egna ben smakmässigt,  redan då mustig, så jag kokade grönsakerna istället och serverade bredvid. Vildsvin kräver  kål någonstans som tillbehör, vet inte varför. Till slut redde jag av med maizena. (Skulle ha kunnat vara riven potatis istället) Funderade på om jag skulle ha i grädde o soja till slut, men ville inte dämpa den fina viltsmaken så jag hoppade det. Svartvinbärssaft hade också varit en möjlighet men avstod det också.  Till grytan serverades kokt potatis och ris ( egentligen tycker jag bäst om ris för då får man med sig mycket av det goda såsiga, men gubben vill hellre ha potatis ), varm rödkål (den man köper på burk på ICA funkar bra och man värmer i micron) och svartvinbärsgelé. Ja och så färska kokta "harrekuvärbönor" och dito broccoli samt jordgubbssallad. Drycker var rött älgvin, vitt Kallfelz,  Carlsberg och vatten.
 
Jordgubbssallad var kul att servera till. Smaken överraskar lite men det syrlig-söta passar bra till grytans mustiga och kryddiga smaker och tillbehörens beska. Det är ju inte så lång tid på året som det är möjligt att använda färska jordgubbar heller. I salladen fanns alltså
jordgubbar (rätt mycket)
rucola
avocado
gul lök
körsbärstomater
 
Till den en ny dressing med
2 msk olivolja
1 msk balsamicovinäger
1 tsk honung
2 krm salt
1 krm svartpeppar
rivet skal av en halv citron
lite ingefära
lite senap
Ja, sen slängde jag på de rostade pinjenötterna som inte gick åt till förrätten.
 
Desserten blev fruktsallad med vit chokladsås
I fruktsalladen fanns
Mycket apelsin (tänkte det skulle var lite lätt dessert efter en kraftig köttvarmrätt och med frisk smak)
physalis
äpple
päron
banan
kiwi
 En burk cocktailbär med spad och allt
 
(Det tar rätt lång tid att skära till salladen, men vi hjälptes åt och så hade vi grannens Julia här som pratade med oss och underhöll med frågor om ditten o datten och berättelser ur sitt liv, så det gick bra. ;-) . Sen kom lillasyster Clara också och vi fick varsin blomma! )
 
Den vita chokladsåsen var ok till  desserten och enkel. Den har jag aldrig gjort förut.
4 dl vispgrädde kokas upp, gärna i teflonkastrull
400 g vit grovhackad choklad röres ner tills allt smält
Klart att servera! Och den gick åt till sex pers.!
Den såsen var bra till fruktsalladen, men jag tror att man ska vara generös med apelsinerna i salladen för såsen blir söt.
Sen hade jag vispad grädde till också och det ska man säkert inte ha, men jag tyckte det var gott.
 
Någon kaka till kaffet blev det inte, bara lite chokladslisk
 
En trevlig kväll hade vi till över midnatt.  Jag kan höra hur mycket som helst om vad som hänt i bygden förr och historier om dem som bodde här. Det är fantastiska berättelser. Med oss hade vi "nästan-grannarna" May, Kjell och så Kjell Reidar och Sabriye (stavningen är jag osäker på).
 

Tom av Harafjell 5 veckor

Foto: Tom av Harafjell - fem uker gammel
Kanske blir det Tom vi hämtar hos Bård om några veckor, eller någon annan.  

Imorgon lördag ...

... blir det ingen tid till umgänge. Då är det andra uppdrag 'som gäller. Men på söndag har vi i alla fall gäster igen, två par som vi har tänkt länge skulle komma hit och dela en kväll med oss. Då blir det grill.
 
Recepten på maten idag lägger jag ut imorgon så jag har dem kvar här på bloggen, lättillgängligt! Desserten som jag inte gjort förut var överraskande god. Trodde nog innan att det skulle bli jolmigt sött med vit chokladsås till fruktsallad, men det var helt ok. Passade bra efter en rätt tung varmrätt, vildsvinsgryta. Förrätten kommer jag nog också att göra om i olika varianter, lyckades äntligen koka sparris lagom länge, perfekt al dente, kokade bara 3 minuter.

I kväll

Snart kommer gästerna: K o M och två till. Det blir lagom.  Vildsvinsgryta blir det idag, men jordgubbssallad, liten förrätt med lax och så en fruktsallad till dessert, med vit chokladsås. Den desserten har jag aldrig gjort förut.

Rolands barndomsvän Roy ...

... och hans fru Greta träffade vi igår kväll. Det var lite improviserat men jättetrevligt. Det finns så mycket att prata om. Kvällen avslutades så småningom ute på Agnars med Berliner-sällskap. Mycket intressant skolprat och om det förestående valet i Tyskland. Och någon en bekant som studerat i Heidelberg tillsammans med drottning Silvia. Hon läste språk men misslyckades med en tenta. Sedan dess ¨så är det ett talesätt på universitetet att det gör inte så mycket om man misslyckas med sina studier, då kan man bli drottning i Sverige. ;-)
(Jag tycker inte att det spelar någon roll hur det gick med Silvias studier, hon har varit en helt ok drottning!)

Sjöstedt (V) om skolan

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt fokuserade inte heller på skolan i Almedalen. Men han tog upp i förbifarten att skolan, liksom annan offentlig verksamhet, inte ska ge vinster. Och han vill stoppa utförsäljningen av bl.a. skolor genom en grundlagsändring. Skolans problem och hur man ska lösa dem var alltså inte alls med i talet så vitt jag kan se.
 
Sen talade han miljö och vill att vi ska minska köttätandet och flygandet. Orättvisor i kvinnolöner var också ett tema.

Fina blommor fick jag!

Glad  blir man!

"Sluta plottra i skolpolitiken" ...

http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/sluta-plottra-i-skolpolitiken/
 
..är Anna Dahlbergs fältrop i Expressen. Hon menar, precis som jag, att det är förödande för skolan att man inte tar ett samlat och gemensamt politiskt ansvar för de problem som skolan i Sverige har. De etablerade politiska partierna fortsätter att utnyttja skolan som slagfält för utspel som går i linje med den egna politiken; Miljöpartiet - skolans yttre miljö, KD - det litterära och etiska arvet, Vänsterpartiet mot vinster i friskolor, osv. Allt för att försöka vinna väljare till det egna partiet på skolans bekostnad.  
 
Dahlberg sätter fingret på det här dilemmat och uttrycker det bra.

Valparna är ute nu!

Foto: Raija og valpene, 28. juni
 
Vet inte vem av dem som är Tom av Harafjell.

Fredrik Reinfeldt (M ) o skolan

Nej, Reinfeldt tog inte upp skolan alls i sitt tal tydligen, åtminstone finns inget med i rapporterna i media. Hela talet har jag inte hört. Han  attackerade SD och pratade om jobben, speciellt jobben för ungdomar. Det är i o för sig bra och förlåter nästan att han struntade i skolan. Hur effektiva hans åtgärder kan förväntas bli har jag ingen aning om, kan bara  applådera ambitionerna. Men de verkar väl genomarbetade tillsammans med facket bl.a.  Roligt att han äntligen lämnade sin vanliga stenstod-attityd i talet och visade prov på känslomässigt engagemang. Det är inte så ofta annars. Smart retoriskt att berömma Mona Sahlin! Ha ha....!
 
Sen pratar (M) om ett femte jobbskatteavdrag. Vet inte om det nämndes i talet. Undrar vad det är?  Jag vet att den som jobbar har rätt till ett grundavdrag som sänker skatten. Men på vilket sätt det är fyra stycken har jag ingen aning om. ;-) I min deklaration är det bara ett enda.  Och kanske inte så många andra heller vet. Svårt att vinna röster på nåt som nästan ingen vet vad det är, lite för abstrakt. Synd att politiker glömmer bort att vi vanliga dödliga inte är så insatta i det politiska språket och så blir det de säger obegripligt. Mer skattesänkningar efterfrågas inte av så många väljare, man vill enligt opinionsundersökningar hellre ha satsningar inom vård, skola o omsorg nu. Det tidigare höga skattetrycket var nog inte bra men efter de senaste sänkningarna så verkar många tycka att det har hamnat på en lagom nivå nu. Så förslaget om det där  femte jobbskatteavdraget ser  inte ut att bli någon kioskvältare i valet.
 
Sen betecknar Reinfeldt SD som ett  rasistiskt och främlingsfientligt parti. Och det är säkert rätt om man ser till partiets historia, men jag är inte säker på att det skulle vara rätt om man ser till hur partiet uppfattas idag med sin nya image och sina mer rumsrena krav på en ny immigrationspolitik. De flesta politiska partier har historiskt sett lik i garderoben, men att på det här sättet klassificera var tionde väljare som rasistisk och främlingsfientlig blir kanske också fel i mångas ögon. Det leder tankarna till att ( M ) till varje pris  vill fortsätta att mörka problemen som uppstår kortsiktigt i samband med nuvarande  immigration till Sverige. Man väljer att ägna taltid åt att smutskasta själva partiet SD, inte åt att bemöta dess politik sakligt. Det är inte heller så smart med tanke på valet. 

Pomeranian tror jag den heter ...

.... den här hundrasen som påminner om en katt, eller en liten mårdhund. Det är ett slags dvärgspetshundar visst, ursprungligen från Tyskland.  Väldigt söt och charmig!
http://www.skk.se/hundraser/pomeranian/
 

Tråkstädning ....

... blev det efter matplaneringen o shopping i Åmål. Jag gjorde rent sånt där trams som aldrig märks o som därför är otacksamt, typ vattenkokare, spis, micro, kryddhyllor, diskmaskin, äggkokare, brödrost, kaffebryggare osv. Om man gör rent dem så märks det som sagt aldrig, men om man missar att hålla dem rena så blir det fort äckligt och det syns minsann!

Fördelar med kall o mulen sommar ...

... finns det faktiskt också. Om man letar lite och inte bara hemfaller åt att tycka synd om sig och huttra när man är frusen som jag:
 
Det finns nästan inga flugor eller myggor, knappt ens knott! De måste ha frusit ihjäl. Så kan man  laga mat i lugn och ro utan att stressa ut i solskenet och i båt och annat. Det här med att planera mat, både för gäster och för vardag är också kul och inte beroende av fint väder.

+8 grader ...

... är det nu på onsdag morgon. Inte så mycket till sommar om man nu ska klaga. Och det ska man ju på vädret. Blåste snålt och kallt gjorde det på kvällen. Fast det regnade inte (nästan inte i alla fall!) igår. Man får försöka se det som ändå är positivt med årets sommarväder. Vi umgicks med duktiga fiskare, åt kvällsmat nere vid sjön. Lennart drog upp den ena abborren efter den andra. Roland fick med sig hem och stekte förstås för att äta idag onsdag, kall med bröd.
 

Kofångaren funkade!

Det funkade till slut! Det har strävats och matats in i kofångaren nu i flera dagar, mest med bröd tror jag. Och nu lyckades döttrar till Daniel och Lars-Åke stänga i rätt ögonblick! Flott! En kviga är i alla fall infångad. Nu är det bara två kvar, men dem har vi inte sett på några dagar nu.

Bill på promenad med pappa Markus i Stockholm!

 
Gåendet avancerar snabbt nu och roligt är det. Bilden från idag tisdag
 
Och så lyckades jag till slut skicka bilden på Bill o hans mamma också
 
 

Fridolin (MP) och skolan

Idag är det Miljöpartiets dag i Almedalen. Vad vill nu detta parti med skolan? Jo först och främst få ommålat i klassrummen!!! För 6 miljarder! För då blir alla så glada!
 
Herregud man tar sig för pannan! Inte för att det inte behövs men att prioritera en engångssatsning i den storleksordningen på att fräscha upp klassrummen och få bättre ventilation när skolan har så stora problem i övrigt med måluppfyllelse, stök, lärarflykt osv. Hur kan man tro att målarfärg o bättre luft löser några grundläggande problem i skolan??  Det finns ju redan lagar som säger att den fysiska arbetsmiljön ska vara bra - för alla, det behöver i princip inte Fridolin göra utspel av i Almedalen, det är att slå in öppna dörrar. Och MP:s finansiering av detta verkar vinglig. Det är lite statsbidag, lite rotavdrag (också staten väl?), mest kommunpengar och så slutklämmen att om kommunerna inte vill betala sin del så ska staten betala i alla fall (?). Hur finansieras de miljarderna?
 
 Inga förslag på samordning i rikspolitiken, eller ett förstatligande av skolan för att komma till rätta med skolans  verkliga bekymmer.
 
Sen vill man satsa 5 miljarder på högre löner till lärare, det är i o för sig behjärtansvärt. Men hur mycket ger det i reda pengar? O vem ska betala, kommunerna eller staten? Och hur ska det fördelas, till alla eller till särskilt utvalda? Lönerna sätts ju normalt i avtal mellan arbetstagare o arbetsgivare och där kan rimligen inte Fridolin ge sig in med kronor o ören. Om han nu inte vill förstatliga skolan förstås för då går det bra att höja lärarlönerna i egenskap av arbetsgivare, men det har han inte sagt nåt om.
 
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/mp-vill-miljardsatsa-pa-skolmiljon_8312632.svd
http://www.svt.se/nyheter/sverige/statliga-pengar-ska-ge-fraschare-klassrum
http://www.dn.se/nyheter/almedalen/mp-vill-satsa-miljarder-pa-skolmiljon/
http://blogg.dn.se/almedalen13/
 http://www.svt.se/nyheter/sverige/mp-vill-inte-forstatliga-skolan
Miljöpartiet har haft problem med sin skolpolitik, bara 5 % av väljarna (alltså inte ens alla de egna sympatisörerna!) tycker att den är bra. Och jag misstänker att den siffran inte kommer att öka efter det här något komiska utspelet i Almedalen. Om man därtill lägger att Fridolin gärna vill bli skolminister i en eventuell S-MP-V-regering så blir detta tal ännu mer en varningssignal för skolfolk i nästa val, tänk efter innan ni lägger en röst på MP!.
 

Ogin vill jag inte vara ....

... men jag förstår inte riktigt det här som händer nu när det gäller svensk immigrationspolitik. Papperslösa, dvs personer som lever i landet illegalt,  har rätt till sjukvård, tandvård, skola och till att betala skatt i Sverige. Just nu pågår ett mediadrev för att polisen inte ska kunna eftersöka dem heller och utvisa.  
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/polisen-kan-soka-efter-papperslosa-i-skolor_8302440.svd
 Har vi  i praktiken öppnat våra gränser för alla? Är det inte något glapp i logiken där? Eller har jag missuppfattat det hela?
http://www.dn.se/ekonomi/papperslosa-rojdes-av-skatteverket/
Upprepar för säkerhets skull att jag tycker att vi ska kunna ta emot människor från andra länder, men i en omfattning och på ett sånt sätt att vi kan ordna det bra för dem som  kommer hit. Det är inte mänskligt att  de hamnar i permanent arbetslöshet, usla bostäder och misär. Då är det bättre att begränsa det antal som kan komma hit.  

Jimmie Åkesson och skolan.

Det var SDs dag idag i Almedalen. Jimmie Å har hållit tal och presskonferens. Vad tyckte han om skolan nu då? Enkelt, för han tyckte tydligen inget om skolan. Det är nog ingen prioriterad fråga för partiet. Man talade om invandrarpolitik. Sen har ju partiet haft svårt att vinna kvinnliga väljare så strategin nu är tydligen att kräva heltid för alla offentliganställda kvinnor som hänvisas till deltidsjobb. Smart som valfläsk betraktat, men kanske inte helt trovärdigt med tanke på partiets bakgrund. Bättre med klädsam tystnad om skolan än korkade utspel blir väl sammanfattningen då!

Liten prästkrage!

Den låg på verandabordet vid husentrén. Bara så där. Fast vi vet nog! Den hamnade på köksbordet förstås. Och nu vinner J i memory. Varje gång! Jag har inte en chans. En del av oss har tydligen fotografiskt minne och det är inte jag. Det var inget fusk alls.

Lanthandelns dag var det.

Lant
Det var ståhej på ICA Sillerud i Svensbyn förstås i lördags med cykling, loppis  och annat påfund. Mycket folk som vanligt. Bilderna har blivit liggande, men nu publicerar jag dem.

Hägglund o skolan!

Nu är det Almedalsvecka och politikerna ska redovisa vad de vill med bl.a. skolan. Hägglund vill, i likhet med de flesta andra partier, fortsätta att detaljstyra skolan direkt från riksdagen; en veckas mer läsning i skolan (per år, per stadium eller på hela skoltiden framgår inte ? ) Undrar om det är tid som ska tas från annat o i så fall vad? Eller ska vi utöka skoltiden genom att bara plussa på allt som nu ambitiösa riksdagsledamöter vill pytsa in för att vinna väljarsympatier? Det kan bli långa skoldagar och långa skolår! Och vem ska betala det i så fall? För lärartimmar kostar, om nu inte Hägglund visste det. Och han tycker inget om behovet av övergripande satsningar på skolan och lärarlöner och minskande byråkrati. Det är åtgärder som verkligen behövdes och de behövde samlas i gemensamt långsiktigt förslag från alla partier. Och sen vill Hägglund att riksdagen ska bestämma att ett antal speciella böcker ska läsas av alla elever i landet så att vi får en gemensam referensram. Det luktar gamla Sovjetunionen. Färre barn i förskola är säkert en god tanke, men jag undrar om ett barn mindre per grupp verkligen gör någon dramatisk skillnad?
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/lasningen-kan-ge-oss-en-gemensam-grund_8306028.svd
 

Tom av Harafjell ....

 
5 veckor gammal! Kanske är han vår om några veckor fast med ett annat namn! En sötnos!