Nationalmuseum är så bra numera!

Efter ombyggnaden blev Nationalmuseum så bra. Utställningarna är vettigt arrangerade, bra info för oss som inte är superexperter och det är snyggt grupperat, inte bara utslängt i rader. Vid det här besöket koncentrerade jag mig på designavdelningen med porslin och porslingshistoria.
 
Porslinet är visat i åldersordning med det äldsta först
 
 
 
 
 
 
 
 
Sen allt nyare
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Jag tog gott om tid på mig vid porslinet men gjorde också en tur till  utställningen med möbler av dansken Juhl. Det blev en dryg halvdag på Nationalmuseum. Mer museum orkar inte jag på en dag. Hade tänkt åka till Fotografiska men det hade lagt ett politiskt budskap på sin stora utställning med bilder av överlevande från Förintelsen så jag avstod. Hoppade Fotografiska förra gången också då man hade en stor utställning med lidande barn i hela världen. Förstår inte varför museet måste odla elände-temat??
 

Restaurang Riche - ros och ris!

Det finns en restaurang i Stockholm som heter Riche. Jag brukar äta där någon gång varje stockholmsbesök så även denna gång. Egentligen finns det tre orsaker till att Riche är speciellt för mig:
1. Min mormor Lisa var kallskänka här 1912 - 1915. Det är en anrik restaurang med traditioner i både mat och inredning och jag känner historiens vingslag.
2. Riche brukar ha en klasssisk maträtt med ångkokt torskrygg, riven pepparrot och skirat smör. Så läcker! Jag har försökt härma den hemma men lyckas aldrig.
3. Sonens kompis Micke W jobbar (jobbade?) i baren, så vi har firat bl.a. sonens 40-årsdag här, trevliga minnen!
 
 
 
Den fantastiska ångkokta torskryggen fanns på menyn den här gången och jag tog den förstås. Helt fantastisk!!  Den brukar serveras med pressad potatis men kokt funkade också. Maten var alltså en höjdare men den här gången upplevde jag något som aldrig hänt förr på Riche, nonchalant servering.
 
Servitören tog inte upp någon dryckesbeställning alls när jag beställde maten.  Det blev lång väntan på maten, vilket är helt ok om det man väntar på är gott. Men jag hade alltså gärna fördrivit tiden med att sippa på det där vinglaset. Till slut bad jag att få beställa dryck och då kom han med en lista och jag bad bara att få något som skulle passa till maten.  Det var slarvigt av honom förstås att han hade missat dryckesbeställningen,  men det var något mer. Servitören  var inte närvarande riktigt, mötte aldrig min blick. Han tittade på mig men  antagligen på min näsa eller haka men alltså inte i mina ögon. :-)  Det kom jag på efteråt när jag grubblade över vad som varit fel med serveringen och bemötandet! Kanske hade han bara en dålig dag och längtade hem eller också har  han brister i social kompetens och borde byta jobb.;-)) Men den goda maten försonar mycket så jag fortsätter nog att äta ibland på Riche! Och hoppas på bättre bemötande i fortsättningen.
 
Om besöket på Nationalmuseum i nästa blogginlägg, det var en höjdare, utan reservationer!

Kamtjatkafetbladen blommar igen

De gula blommorna längst ner på bilden blommar igen nu i september. Det är tredje omgången blomning! Tacksam växt. Roligast är att humlorna älska den, det är många redan tillbaka.

Grums triumf!

Visst är det en triumf att Grums har fått stora industrier och bara blomstrar. Svt gjorde ett reportage om staden för några år sedan och då som exempel på döende landsort. Kanske dags att Svt gör en uppföljare från Grums idag? ;-))
 
Nu är den stora pappersmaskinen  igång och tar råvara från skogrika Värmland. Bra att inte all mark blir naturreservat med avverkningsförbud. ;-))  Man byggde en maskin för tillverkning av kartong Och det var ju smart. För vanligt papper använder vi inte så mycket längre i dessa tider då mycket dokumentation sker på dator / nätet. Men kartong går åt massor nu när vi gärna handlar på distans och skickar efter istället för att gå till butik. Varorna ska ju packas i kartong och skickas. Jag tror själva pappersmaskinen är en byggnad på drygt 300 meter, ligger precis bredvid E18. 850 personer jobbar här och investeringen som gjorts är på ofattbara 7,5 miljarder
 
Under byggtiden sysselsattes närmare 1000 personer här och mängder av baracker behövdes. Det är fortfarande en hel del kvar. 
 
En annan ny Grumsindustri är den här som tillverkar limträbalkar. Det är också en skogsprodukt gjord av träd som det finns gott om i Värmland
 

Gräshoppa på villovägar!

Först fick jag syn på den på skrivbordet nedanför fönstret, den bara satt där  helt stilla, en hel decimeter gräshoppa!!!  Jag gnuggade mig i ögonen och undrade om jag såg rätt. Gräshoppor ska man inte hitta inomhus och absolut inte exemplar i den storleken. Men jag hade inte tid att få ut den just  då. Senare på dagen så dök den plötsligt upp i hallen och satt bredvid ljusinsläppet. Gissar att den letade efter ljuset och en väg ut ur huset.  
 
Då lyckades jag få ner den i en korg och släppte ut den på gräsmattan. 
 
Den hade en färg som var exakt som gräset! Och började genast äta!! Jag vet ju inte hur länge den hade varit i vårt arbetsrum, kanske i flera dagar,  den var i alla fall rejält hungrig.  Jag fick en uppgift om att detta kunde vara en vårtbitare så jag läste på om den på nätet. Men den här var betydligt större så jag vet inte. 

Ett nät som gör skillnad!

Jag investerade ju i ett insektsnät som går att hänga över huvudet. Nu har jag testat det ett tag och det gör verkligen skillnad. Jag kan vistas i skogen utan att ständigt plågas av mygg och framför allt älgflugor som börjar komma nu. Insekter gillar mig och betten får jag klia på länge. Tänkte först att jag måste hänga nätet  över en liten hatt för att slippa ha det i ansiktet, men det är bara krångligt. Det räcker så bra med skärmen som är på jackans huva. Ibland hör jag odjuren surra runt öronen men de tar sig inte in. Ha ha...!  Dom är överlistade!
 
 

Mer som blommar runt huset just nu!

Den här lyckades jag hålla liv i under sommaren och det har lönat sig. 
 
Och den här som stod på verandabordet
 
Gullris ska man inte ha,det är invasivt! Jag vet! Men jag håller det i schack, får inte sprida sig. Lite lustigt att både  gullris och lupiner var växter som min mamma hade i perennarabatterna, men numera är de vilda växer överallt och ska helst utrotas.
 
 
Jaha och så var det den här blomman. Den var årets perenn 2004  tror jag när jag köpte den och heter nåt på gök och klocka eller så. Den var bara en liten planta länge men har nu blivit stor och frodig. Har precis börjat blomma, kommer att bli fin. Den heter inte alls nåt på gök eller klocka, det är en sköldpaddsört tror jag, googlade.
 
Humlen tuktar jag varje år men den är härdig. Massor av kottar på den om någon vill ha. Jag fick lov att hämta den på Sättere för länge sedan.
 
Balkonglådorna har aldrig förr varit så misslyckade och halvdana hela sommaren. Lobelian skulle var häng enligt ivriga försäkringar från försäljaren, men det var alltså kant. Ska handla på annan plats nästa år.
 
Tja lobelia och prästkrage på sista versen.

Inte bara ogräs runt huset ;-))

Inte så mycket blommar just nu, men något i alla fall. Krukan ute vid vägen har klarat sig bra med sin lilla plantering.  Det är lobelia, petunia och så något rött som jag inte vet namnet på
Ölandstoken blommar verkligen som tokig. Den har ett bra år med massor av blommor o håller på länge.
Kärleksörten är snart igång för fullt. Den lyser upp för jag har många. Måste börja sätta upp stöttorna för det blir tungt med blommor. 
 
Krolliljorna blommar också rätt länge och är vackra  åt alla håll.  Fortsätter senare idag med resten av blommorna just nu
 

Fullt av pigga ogräs bland perennerna!

Tre veckors bortavaro straffar sig nu. Det är massor av ogräs blad perennerna, sånt där som jag brukar rycka bort lite vartefter när vi är hemma.  Men nu har vi alltså inte varit hemma på ett tag.  Rundvandringen är inte uppmuntrande
Den här växer snabbt, vet inte vad den heter, men ett ogräs är det och stort blir det fort
 
Smultron förökar sig. Det är inte vilda utan ättlingar till ett elände som jag satte en planta av, bara sprider sig
 
Revsmörblomma tror jag
 
Torrt stånd av prästkragar
 
Olika varianter av nypon / vildros sticker upp här och där, har hunnit bli långa.
 
Maskrosor förstås, överallt
 
Mandelblom tror jag eller någon timjan. Den är i och för sig fin men inte här
 
Trasslig kråkvicker
 
Hallon!?
 
Och så alldeles vanligt gräs överallt!
 
Till o med blomlådorna är hängiga fast jag jag har strävat och vattnat dem.
 
Suck! Det är bara att utrusta sig med handskar, sekatör och trädgårdsvagn och börja saneringen bland perennerna runt huset.
 
 

Barnbarn Lovis på Bildmuseet Umeå

Det var ett uppskattat besök, barnbarn Lovis på Bildmuseet i Umeå. 
http://www.bildmuseet.umu.se/sv/utstaellning/animalisk/35302  

Ett gott rödvin fick vi!

Vi har vänner med olika bakgrund. En är sommelier och av honom fick vi det här goda vinet. Reklamen var lite överraskande Pippi Långstrump. Texten är på tyska och betyder "Var Pippi inte Annika". 

Den slokörade älgtjuren igen!! ;-)

Va roligt att få bild på honom igen! Han har ju ett högeröra som hänger ner och så ett stort jack i vänster öra. Jag har bilder på honom kontinuerligt  sedan förra året på bloggen under kategori "Natur". Hans öron är lite hängiga men i övrigt ser han ut att vara i gott skick, har bra hull (kanske till o med lite fet!) och en rejäl hornkrona. Bilden är tagen för någon vecka sedan från Liane övervåning av våra gäster paret W - L 
 
Det ser ut att finnas en del älg runt Liane, man har sett tjurar, kor och kalvar. De rör sig rätt nära husen. ;-))

Orimlig kontroll av björnjakten

"Jädrans Över förmynderi och Resurs slöseri. Vårt jaktlag sköt 1 björn tidigt i morse. Dom var tvungna att vänta,fick inte ta ur den. Ut kommer 2 stycken naturbevakare från lst OCH 2 Poliser????. Poliserna förhörde dom berörda jägarna och jaktledaren??? Så var den dagen förstörd för jaktlaget ,dom kunde ha fortsatt att jaga. Detta är helt horribelt. Annars för det mesta om någon som bor på landet,ringer om att något händer,typ inbrott elr något annat,så får folk till svar från polisen att det inte finns några resurser att skicka"
 
Detta skrev Siv-Britt om björnjakten i Skyttmon hemma hos henne o Peter. Det är helt absurt med den här kontrollen. Björnjakten är laglig, jägarna är lagliga och ändå ska det vara så här, som om de var misstänkta för något hemskt brott.  Jägarna  som tagit ledigt från jobb och rest långt ska tvingas bara sitta och vänta på att lst och polis kommer ut,  kollar björnen och förhör jägare. En hel jaktdag förstörd för alla! Och kanske nästa dag också om man lyckas fälla en nalle då med!   Man undrar onekligen om detta kontrollsystem är mer trakasserier av jakt och jägare än rimligt och vettigt.

Hej då sommarhuset.

Idag fredag blev hemflyttardagen! Det tar en dryg dag att flytta allt och städa. . Eftersom andra gäster kommer efter oss så blir det ordentlig städning, rent i ugn / spis, putsa fönster, skura väggar i duschen, torka ur under diskbänken, dammsuga, torka golv. Det är nästan som en flyttstädning
 
 
Fönsterputs ute och inne
Lite senare under året kommer vi att vara i sommarhuset längre och kortare perioder. Då är det smart och tidsbesparande att ha förberett en del. Vi har dubbelt opp av en del torrskaffens och en del hygienartiklar, samlat  i lådor. Då är det bara att rycka med dem när vi drar iväg för en helg eller för några veckor. Det är trevligt att vara här även under hösten och vintern. 

Praktfullt farväl till sommarhuset för den här gången!

Igår kväll, torsdag, blev sista kvällen i sommarhuset för den här gången. Vi gillar att kolla på solnedgångar härifrån, många har det blivit de senaste veckorna. De ser olika ut varje gång. Och det var som om himlen ville bjuda på en extra pampig final på vår sommar i sommarhuset. Den bara sprakade i olika färger och mönster medan vi åt kvällsmat och molnen seglade förbi
 
Vi firade med en extra god köttbit, stekta älgfilébiffar. Det blir inte så många gånger under ett år men det fanns en liten file´kvar i boxen och kändes rätt att festa av sommaren med en sån. Biffarna ser helt svarta ut här men var förstås  bruna och lagom. Behöver inte lång stektid. Tillbehör var  kantarellstuvning, sparris och kokt potatis från egna landet.
 
Så här såg den ut före tillagning. Det är en snygg bit. ;-))
 

Vackert i vår natur!

Runt oss är det idel såna här fina  platser med vatten som porlar, mossbelupna stenar och vackra växter. Här passerade vi förut idag. Än ett tag är det grönt men hösten kommer fort nu och det blir gula inslag.

Kräft- och födelsedagskalas igår kväll!

Det var vi bjudna på igår kväll. Det är första kräftorna den här säsongen för vår del. Det blev en glad kväll med allt som hör till, visor, snapsar (fast dom hoppar jag över, gillar inte smaken), mössor, haklappar.
 
Och efter kräftorna fick vi smarriga tårtor. Den här är himla god och glutenfri, så lyxigt för mig.
Det blev inte så många bilder under kvällen, jag lyckades glömma min kamera hemma.  Trevlig kväll med flera generationer!
 
Tidigare under dagen var jag på jobb i skolan. Fick ägna mig åt att byta arbetsplats och försöka lägga schema, hann tyvärr inte träffa några av mina mysiga elever. Men nästa vecka ska allt vara i ordning hoppas jag. Det ska bli roligt att komma igång igen efter sommarlovet. 

En fin skogshare igår!

Senaste tiden har vi mest sett fältharar. Men nu blev det en skogshare som visade sig i närheten. Roligt! Hundsläpp började idag. Roland släppte dunker Hej kl 04.00 ! Det blev ett bra drev, riktigt bra, Hej brukar vara sparsam med skall men drog på lite mer än vanligt. Roland  är nöjd med början på säsongen. Sen vet man aldrig hur det fortsätter. Men det verkar på rapporter som om det finns rätt gott om hare och det är inga larm om harpest häromkring - än så länge. Dalarna är hårt drabbat i år och en del i norra Värmland
 
Nu ska jag gå på kräftskiva och födelsedagskalas!

Abborre-lyx!!

Vi har en vän som kommer från restaurangbranschen. Han hade till gårdagkvällens traditionella knyte gjort i ordning abborre ( som han f.ö. är mästare på att fånga). Lagom stor, väl rensad förstås, kryddad och med en citronklyfta i mitten, i folie, 200 grader i ugnen (eller på grillen) i så där 20 -30 minuter. En per person beräknat. Vi fick också stekt Karl Johan, men receptet på den återkommer jag till, det är en höjdare.!
 
 
Till abborren  grillspett med grönsaker. Och vi bidrog med rökt älgkött och hemgjord potatissallad, svenska jordgubbar till efterrrätt. 
 
Roséfreixnet kan man dricka till abborre! Trevligt med traditioner och goda vänner!
 
Ikväll  ska det bli festligt med födelsedagsfirande och kräftor! Det ser vi också fram emot.

Ordningen återställd - fläsk tisdagar på Berga Bistro!

 
Ärenden i Åmål brukar vi förlägga till tisdagar. Då kan man få fläsk på Berga Bistro. Det har varit andra maträtter under sommaren men nu är som sagt ordningen återställd och det är stekt fläsk på tisdagarna. Man kan få det med löksås eller raggmunk, välstekt och gott är det. Sen finns som alternativ förstås  också den berömda pannbiffen och någon fiskrätt.   Vi var där idag tisdag. 
 
I lunchen ingår också en efterrätt och jag får glutenfri smarrig bakelse till kaffet. 
 
Berga är en gammal skolbyggnad och på vägen opp växer massor av såna här lustiga smultron, med skarpt rosa blommor. Har jag aldrig sett förut.

Ljungen blommar vackert!

 
Ljungen blommar vackert nu och lyser upp i skogen. Jag tar inte in av den. Min mamma sa alltid att om man gör det så kommer någon i familjen att dö. Det är gammalt skrock och  stämmer förstås inte men känns ändå obehagligt att ha inne i vas.  
Lingonsäsongen ser ut att bli dålig här omkring. De som finns är inte många, torra och skruttiga. 
 
Blåbär fanns inga alls i år. Jag har inte sett ett enda tror jag. Man säger att blommorna frös bort. 
 
Vi tröstar oss med att det är ett fantastiskt svampår. Varje dag kommer en omgång kantareller in i huset och idag till o med några Karl Johan som inte hunnit bli förstörda av mask. Ska skiva tunt och steka med smör. 
 
 
 

Kantarellerna exploderar nu efter regn, värme och nymåne!

Insektsnätet att trä över huvudet som jag köpte i fredags är perfekt! Inte en enda mygga eller älgfluga efter gårdagens valptid i skogen!  Jag kunde höra surrande attackerna utanför nätet men de tog sig inte in. Luskammade håret vid hemkomstens dusch men inte en enda älgfluga! Va lyxigt! Jag har vunnit kampen mot älgflugorna!
 
Kantarellerna börjar bli riktigt stora nu, typ första höstsvamparna. Gårdagens skörd räckte till en omelette med svampstuvning (Rolands stående önskemål! ;-)) och en påse till infrysning
 
 Återigen så jagar vi inte svamp utan är i skogen för att valpen ska få skogstid och så tar vi med oss det vi hittar på vägen.  Fick lära mig idag att svampen dras ur marken av fullmånen och fullmånen  har det varit nu några  dagar. Då växer svampen  snabbt,  kan bara hålla med att så är det. 
 
 

Äta o prata kan man göra även om det regnar!

Det blev bara regn igår lördag, hela dagen! Inte så mycket att göra åt. Man får hitta på inomhusaktiviteter. Det blev tvätt och sånt. Sen på kvällen kollade vi på solnedgången, åt och pratade med sommargrannarna T och A-M. Borde väl ha varit kräftor som jag ser att alla andra mumsar i sig,  men vi hade inga så  det fick bli sill o potatis. Inte fel det heller. Och solnedgången är alltid ny, varje kväll.

En lock-bock idag lördag!

Förra årets pyrschpremiär så blev det en pampig 6-taggare. I år blev det en liten hatthängare. ;-))
 
Fälld på lockjakt med hjälp av vännen Jan! Kunde ha blivit en lite större senare under dagen men han gömde sig bakom ett stort träd. Spännande dock att försöka vänta ut honom. Råbockarna verkar vara i full brunst i år vid pyrschpremiäreren

Jättemycket rönnbär är det i år!

Jag försöker komma ihåg om det betyder att vintern ska bli kall eller om det ska bli ovanligt mycket snö! Vi får se!  Rönnbär heter i alla fall Vogelbär ungefär på tyska. Rönnbärsträdet är älgarnas favoritmat, men nu har vi inte så mycket älg så rönnbären har en chans att breda ut sig.

Bekämpar älgflugor!!!

Nu har dom kommit älgflugorna, direkt och massor på en gång. Har inte varit så många förut men igår torsdag på skogspromenaden med valpen blev jag överfallen av en svärm, de kröp in i ögonen, näsan och öronen!!! Panik! Knöt in mig i jackans huva men det hjälpte inte, kammade ut tre styckan med luskammen när vi kom hem! Luskam är bra för att kamma igenom håret efter skogsvistelse. Idag i Karlstad så köpte jag ett insektsnät att dra över huvudet. Det är inte så macho, Roland har ett flottare när han pürschar men han fick ta på sig mitt här när jag ville ta en bild.;-)) Det här duger åt mig, XXL på Välsviken Karlstad hade. Resten av kroppen går liksom att gömma i kläder. Ska testa imorgon med näthuvan, det är för sent idag. Det blev för övrigt en fin läsårsuppstart idag på Gustaf Fröding i Karlstad. Bra arrangemang av våra rektorer! Så roligt att träffa kollegor igen, long time no see! Det fanns många att prata med och mycket att prata om. Jag ser fram emot ett nytt läsår med ett par dagar i veckan -jobb tillsammans med duktiga och trevliga  kollegor, härliga ungar och tillmötesgående föräldrar. Jag har världens bästa jobb som speciallärare!
 
Och som sagt luskammen är guld att ha för både älgflugor och fästingar som landar i håret
 
Igår mellan dusterna med älgflugorna så  plockade vi en omgång svamp, räckte till en fryspåse och varma smörgåsar idag. Några börjar bli som höstsvampar och lite stora.
 
Pürschjakten på råbock började idag, grattis till Frida på Elgtån, Jan K, Kjell i Signebyn o Arne som varit lyckosamma. Säkert fler men detta är de vi vet.

Historiens vingslag

Vi hade ärende i Ä-skog häromdagen. Det var ett besök som gav lite påminnelse om Rolands anfäder / anmödrar och släkthistoria. Redan vägen dit är historisk, den är byggd på gamla nedlagda järnvägen Årjäng - Åmål, alltså lustigt rak för att vara en gammal byväg. De brukar annars ha ursprung från kostigar och slingrar sig fram.
 
Det här huset är nyare och det var inte just här han föddes, Olle,  en av Rolands anfäder, men någonstans åt det här hållet i alla fall. Så här var det ungefär enligt min och andras släktforskning, det började på 1600-talet. 
 
Kungen ville få hit till Sverige folk som kunde bruks- och järnhantering så han uppmuntrade  invandringen av valloner. De första vallonerna som kom till Sverige var bröderna De Besche från Liege i Belgien. De kom år 1600. Tror de var fyra och sedan kom deras far också. De var protestanter och lär ha flytt undan religionsförföljelse. Släkten  kom att hamna i Stockholm o Nyköping (Nävekvarns bruk bl.a.), sysslade med brukshantering och  byggde också en del slott. Några De Beschar ligger begravda i ett kapell i Nyköping. Deras adelsvapen finns i stengolvet, tre fiskar. De Besche var vallonsk adel när de kom och blev också adlade av svenske kungen, finns några sköldar på Riddarhuset.
 
För att korta ner historien lite så gifte sig en De Besche -dam  med en militär Pyttner och släkten hamnade via Karlstad på Nordmarks kompani i Långserud. Kapten Pyttner fick bl.a. en dotter Maria som gifte sig med Olle Nilsson. Olle kan alltså ha varit härifrån Ä-skog eller i närheten, därav historiens vingslag vid det här besöket. De unga tu placerades på ett soldattorp för att få sin försörjning, gissar att Marias pappa kaptenen ordnade det. Det blev på torpet Västra Boda i Sillerud. Då fick de byta efternamn till något som liknade det torpet hette så de fick heta Boberg. Pyttner-namnet kom sedan att ändras till Byttner i fortsatta släktled på den sidan av släkten. 
 
För att hoppa fram  ytterligare i släktlinjerna så gifte sig en av ättlingarna till Olle o Maria Boberg, Ester Boberg,  med Gustav Kylén på Liane, det var alltså Rolands farmor och farfar. 
 
Så kan det gå. Det hela finns mer i detalj beskrivet här på min blogg under kategorin "Släktforskning".  Släktforskning är roligt och spännande fast det är några år sedan jag höll på med det. 
 
Idag fredag ska jag i alla fall inte släktforska utan jobba. Det ser ut som jag fortsätter att jobba lite det här läsåret också, ett par dagar i veckan som speciallärare på skolan i Svensbyn. Och jag ska vara med på uppstart idag,  på hotell i Karlstad. Det ska bli roligt att träffa kollegorna igen efter sommarlovet. 

Höstsvampen har börjat komma!

 
Det blev väl ett par kilo på någon timme med valpen. Allt är inte höstsvamp med trattform, en hel de platta sommarsvampar fortfarande. Vi är inga flitiga svampletare men har väl på hundturerna i skogen samlat på oss så där 5 - 6 kilo sammanlagt i år. Mycket har vi ätit direkt men frusit in också förstås.  Hösten är fin, min favvoårstid, har alltid varit. 
 
Tänkte skriva om Ämmeskog ikväll men jag hinner inte göra iordning. Får bli vid ett annat tillfälle.

Vilken fin kväll med utsikt över Östra Silen!

 
Vilken fin kväll igår tisdag. Vi såg  solnedgång över Östra Silen med goda vännerna A och M som vi inte träffat på länge. Så roligt att få pratas vid en hel kväll! Det blev som vanligt blandning av både  allvar och skämt! ;-)) Vi åt en hopplockad kvällsmat med sallader, olika korvar och avslut risgrynskaka med hemgjord hallonsylt. Barnmat som sällan är fel. ;-)  Över oss och sjön vakade "Gustav i den nordiska natten". Det är  skulpturen som just vännen A har gjort och skänkt till vårt sommarhus. A är duktig  bildhuggare,  har varit professor vid konsthögskolan i Oslo.
 
 Dagens agenda, onsdag, är lite luftig, säkert blir det tid med valpen i skogen. Men höjdpunkten är ett besök vid ett hus som för oss har historiens vingslag över sig. Det har en given plats i släktforskningen på Rolands sida.  Ska bli så spännande att få se det. Jag återkommer till det senare idag 

Äventyrlig trädfällning var det idag på Litorpet

Ett jättestort träd på Liane-mark hade kluvit sig och den ena halvan hotade att ramla ner över grannarnas, Kennets och Monicas, uthus. Det har provisoriskt hållits på plats några dagar med spännband men idag måste det tas ner.  
 
Först tänkte Roland ta det med hjälp av Bengt men det var för osäkert med enbart handkraft.  Daniel med grävmaskin inkallades. 
 
 
 Han stödde trädet så det inte ramlade fel och Bengt sågade. Till slut gick det att knuffa det hela åt rätt håll. Lite video på min facebook senare idag.
Tur att vi har goda och hjälpsamma grannar, guld värt! Tack o tack!
 
Dagen fortsatte bra. Vi blev bjudna på läcker lunch helt överraskande!  Och nu hoppas vi att i kväll få träffa en god vän som inte är här så ofta. 
 

Jag är inte inmutad längre!!

 
Våra hus och marker har varit inmutade av ett utländskt företag för mineralletning sedan några år tillbaka. Vi bor ju i ett område där det finns  olika metaller. Både silvergruva och guldgruva har vi haft inte så långt härifrån. Igår kom ett brev från Bergsstaten och jag får  hjärtat i halsgropen varje gång jag ser deras logga på kuvertet: Ska de börja borra nu på tomten? 
 
Man kan ju inte veta vad de sysslar med och en inmutning ger rätt långtgående rättigheter. Som markägare har man inget att säga till om, det är helt och fullt en affär mellan gruvbolag och staten. Jag minns inte exakt hur djupt man äger sin mark men det är inte mer än något drygt spadtag, sen är det statens egendom.
 
Den här gången hade jag (och många andra markägare i trakten) tur. Undersökningstillståndet gäller inte längre. Jag antar att jag inte längre är inmutad.  En får tacke!
 

Bocken jäktar geten!

Rågetterna har fullt opp nu. De jäktas av bockar som vill para sig. En del av det parningsspelet är att bocken förföljer geten tajt bakom, kallas att han jäktar henne. Dessutom har geten oftast 1 - 3 killingar att försöka ha koll på samtidigt. Den här bocken är i full gång med jäktandet och geten har av juverstorleken att döma killingar någonstans i närheten. Rågetterna blir alltså dräktiga den här tiden på året, men fosterutvecklingen stannar av så de nya killingarna föds inte förrän i slutet på våren / början på sommaren nästa år. Det kallas fördröjd fosterutveckling.
 
 

Två dagar i kylen!

 
Jag gör så numera, grovrensar kantarellerna, lägger dem på ett fat i kylskåpet och så fuktat papper / duk över. De  här har stått i två dagar och är lika fina. Skulle säkert klara ytterligare dagar utan att förlora smak och konsistens. Viktigt är att de förvaras kallt och inte torkar. Ibland orkar man ju inte äta upp färska svampen på en gång, men det går alltså att förvara ett tag, man behöver inte frysa in allt direkt. 
 
Vår senaste svamp-favvo  är omelett med svampstuvning. Och förstås varma smörgåsar i ugn! Härligt med svamp i skogen, nu efter regnet kommer den. Fanns inga i den långa torkan. Vi plockar  med oss det vi springer på när vi är i skogen med hundarna, men annars samlar vi årets förråd i september / oktober när vi är mer ensamma i skogen  ;-))
 
Sen har jag fått mer info och tips om getingfällan, den bruna påsen. ;-) Återkommer till den.
Idag ser ut att bli en regndag, det får bli plikter inomhus. 

I skogen idag förmiddag

 
Valpen med förstås. Han snodde  runt fötterna hela tiden. 
 
 
Han är söt lille Disco!
 
 
 
Det var en väg förr, men inget djur och ingen människa har haft anledning att gå här på länge, inte sedan husen i skogen försvann.
 
Blöt blev jag förstås när jag drattade ner i en dypöl. Myggorna var många o närgångna, kröp in i näsan och öronen. Men tack o lov inga älgflugor, de är inte saknade..
 
 

Ute blir inne - inne blir ute!

Så här blir det inifrån och ut med öppen vägg.
 
Så här blir det utifrån och in med öppen vägg. 
 
Om jag skulle låta bygga ett hus att bo i idag så skulle det få bli ett hus med öppningsbara väggar, åtminstone ett par stycken, så att inne kan bli ute och ute kan bli inne.  Då skulle det inte behövas en inglasad altan. Ett rejält stort vardagsrum / kök med vikbara glasväggar skulle fungera som det när det är fint väder. 

Vargbajs

Vi såg vargbajs  igår. Det här har legat ett tag. Kvar är bara älghår och benbitar. (Uppdaterat så säger Roland att det är mest rådjurshår som blekts i solsken, inte älghår) Vet inte hur lång tid som behövs för att det ska bli så här. Men visst går det ett kallt stråk genom magen när vi ser det här, vilka tamdjur, vilka hundar ska sätta livet till nu?  Det är en påminnelse om den havererade rovdjurspolitiken, den som släppt över makten från de folkvalda till aktivism inom myndigheter och verk. 
 
Det folkvalda parlamentet, riksdagen, har beslutat om ett minimum på 170 - 270 djur, men Naturvårdsverket ändrade till 300. Riksdagen beslutade att renbetesområde ska inte ha varg, men Naturvårdsverket bestämde att det ska finnas en vargflock i norra Sverige.  Riksdagen har beslutat att vargstammen i Sverige ska fördelas bättre över landet (exempelvis Värmland hyser orimligt stor andel!) men det struntar Naturvårdsverket i, gör inga insatser för bättre fördelning. Riksdagen beslutade att lokalbefolkningen ska få mer att säga till om när det gäller stora rovdjur. Men i praktiken fungerar det inte, har blivit ett spel för gallerierna. De folkvalda har alltså låtit myndighetsaktivism sätta politiska beslut ur spel och ingriper inte trots att det är öppet provocerande i en kontroversiell fråga. 
 
Tamdjur och hundar dödas av varg numera utan att någon kan förhindra det. Förtroendet för politiker och myndigheter och verk är borta. Vargstammen tycks märkligt nog  minska år från år trots att det inte sker någon laglig jakt. Det finns allvarliga farhågor att den vargplågade landsbygdsbefolkningens  tålamod är slut, att  man äntligen har  tagit saken i egna händer och tar bort vargar. Det kan betyda att om några år finns inga vargar alls kvar i landet. Då är i och för sig problemet löst men det har under årens lopp funnits så många chanser att ordna detta på ett vettigt och anständigt sätt, borde inte bli så här.
 
Jag har svårt att hata vargen som djur, den lever ju och agerar enligt sin genetiska kod för överlevnad. Men vårt lands politiker borde kunna höja sig till en intellektuell nivå som krävs för att lösa det här problemet.
 

Båtpremiär för valpen Disco!

Nu har han varit med i båten också! Gårdagen var en bra dag för första turen, vackert väder och ingen hård vind. Och han är lika cool där som han är i bilen. Ingen oro, ingen panik, bryr sig inte om gunget, bara lugn o ser sig omkring. Står gärna längst fram  så öronen blir som vingar ;-)) Han växer så fort, undrar vad han väger nu?
 
 Nu blir det dagar för inomhussysslor, regnvarsel fram till på fredag, nästan en vecka alltså.  En tröst för alla som börjar jobba på måndag! En fin sommar har vi haft.

Barnbarnens kusiner på Skuleberget!

De har varit en vecka på Höga kusten. Vilka bilder vi fick, vilken utsikt!
 
 

Duvhök kanske eller ormvråk?

Den här pippin bedriver i alla fall ingen terror vid huset så som den lilla larmande svarthättan. ;-) Detta är en mäktig och stillsam typ som landar i högsta trädtopparna en bit bort ibland, men som inte bryr sig om oss. Jag är inte så bra på fåglar men gissar på ormvråk eller duvhök. Tycker nog att den är för stor för att vara ormvråk.  Men på bilder jag ser på nätet så har duvhöken ett svart band över ögonen och det har inte den här. Den ser lite tufsig ut i fjäderdräkten. Kanske är en ormvråk i alla fall?
 
Uppdaterat efter att ornitolog sett bilden: Det är en ormvråk, det syns på den rundade kroppsformen och på det vita bandet fram. Eftersom pupillen är mörk så är det en vuxen fågel, inte född i år.
 
 

Fika på Löfbergs i Karlstad igår!

Det var en ny upplevelse, en riktig höjdare!
 
Löfbergs kaffe görs ju i Karlstad och anläggningen ligger kvar rätt centralt. Efter den misslyckade lunchen på Olssons Bazar så gick vi till Löfbergs för att fika. Och det var helt suveränt! Vilket kaffe! Vilket utbud! Hit kommer vi att gå igen.
 
 
 
Vi drack Brasil dubbel espresso. Den har kraftig smak med inslag av kakao och nöt.  Till den valde vi glass, väldigt god med ingefära tog jag.
 
 Riktigt god fika erbjuds på Löfbergs
 
 
 
Vi köpte med oss två påsar Brasil. 

Fynd o stolpskott i Karlstad idag torsdag!

Jag börjar med fynden
På Gengåvan second hand fick jag tag på två böcker av Arvid Ernvik. De handlar om vägar och gästgiverier i Värmland i historisk tid.  Kaffe köpte vi  på Löfbergs lila.  Och en liten ljudanläggning på Ikea. Mer om kaffet och Löfbergs imorgon! 
 
 
 
En liten behändig självhäftande krok på Ikea. Behövdes till silen.
 
Goda chips på Ikea. De hade provsmakning annars köper jag inte chips. Men det behövs till en förrätt jag brukar göra och de här var inte så salta som chips brukar vara. Köpte på mig några påsar.
 
Ljudanläggningen är suverän! Yngste sonen hade en liten högtalare med sig när han var här på besök, en trådlös historia som hade fint ljud. Nu ville vi också bli moderna och köpa nåt sånt. Vi fick god hjälp på Ikea att välja. Den här är liten, trådlös, funkar 15 timmar på batterierna, har bra ljud, enkelt flyttbar. Den kopplar  till Blue toth på telefonen, alltså kan vi lyssna på Spotify och talbok. Och den är snygg!
 
På Ikea köpte vi några omgångar lakan också, det var egentliga ärendet ! ;-)
 
Om jag nu ska komma till stolpskotten
 
Bra idé att ha handspritautomat vid matservering på Ikea, men tyvärr fungerade ingen av de två.
 
Skulle köpa mer kalkborttagning för kakel av märket Ocean. Det fanns inte på XL i Karlstad. Men märket Ocean finns på Granngården. Men nu fanns inte längre den behändiga sprayflaskan till vänster utan en ny variant i flaska och innehållet var inte det samma när jag lusläste. Vet alltså inte om den nya varianten är lika bra som den gamla som jag skröt om igår.  Oceans handtvål är numera förpackad i hemska flaskor med skrikiga färger som jag vägrar ställa på tvättstället. 
 
Värsta stolpskottet idag vid Karlstadbesöket var nog lunchen på Olssons Bazar. Vi har varit där kvällstid och fått bra mat. Tänkte  lyxa till det lite och äta lunch där idag istället för på Bergvik. Men det var en miss.
 
Man erbjöd Wallenbergare på fisk (fiskbullar?),  lasagne och högrevsgryta!! För mig är det maträtter för skollunch men inget jag betalar 115 kr för . Vi testade i alla fall högrevsgrytan. Det kan vara gott med högrev om köttet är malt till hamburgare, kokt till pepparrotskött eller ordentligt rensat före tillagning. Det var det inte. Jag petade bort två tredjedelar av köttet för det var idel senor och brosk, som högrev är om man inte skär ur.Det gick inte att skära i alls med kniven. Sista lunchen på Olssons Bazar! Säkert är maten på kvällstid fortfarande bra, men alltså inte lunchen. Lite synd,  vi har liksom  följt Bröderna Olssons krögarkarriär, via exempelvis Olssons brygga i Arvika. Och Roland har ibland hyrt byggställningar av deras slagfärdiga och trevliga pappa. Hade varit roligt om lunchen varit bra!
 
Men sen promenerade vi till Löfbergs lila och fikade. Det var en höjdare, mer om det imorgon!

Lille fågelterroristen - svarthätta!

Han sitter alltså dag efter dag i hallonsnåret bredvid altanen och larmar - i timmar. Det är inte sång utan ett tjickand larmljud som han sysslar med. Och högt är det -vriner i öronen. Svarthättor kan tydligen sjunga också men det sysslar inte vår fågel med. Har inte hört hans fågelsång en enda gång, bara larmljudet. 
 
Jag har försökt smyga intill honom i flera dagar för att få en bild men han envisas med att flaxa omkring nere i buskarna, sällan stilla, svår att fånga med kameran. Lyckades i alla fall få några bilder häromdagen när vi satt ute och pratade med Anders o Annelie och svarthättan samtidigt försökte överrösta oss. ;-)) Det är en liten och  oansenlig pippi. Han ser luggsliten och okammad  ut, behövde ägna lite tid åt fjädervård istället för att väsnas. 
 
6 ornitologer hade rätt!   De lyssnade på ljudet och det var alltså en svarthätta! ;-)) Jag gissade först på busksångare när vi bara hört lätet och kollade runt på nätet.  Men det var alltså fel. Nu har jag läst på lite om svarthätta. Det är hanen som ser ut så här, honan har mer rödbrun mössa. De får oftast 5 ungar. Kanske är det  ungarna han håller koll på med det eviga larmljudet för han får svar från träd / buskar i närheten. Det vore mer logiskt att han är en sliten pappa som försöker tygla en barnaskara än att han bara sitter och larmar för sig själv timme efter timme.
 
Svarthätta  äter insekter och bär. Då fattar jag att han gillar våra vildhallonsnår. Där finns goda bär och getingar som sitter på bären och mumsar på  dem. Han kan alltså äta både varmrätt och dessert samtidigt. Inför vintern flyger den här lilla pippin ända till östra Afrika / Medelhavsområdet,  helt obegripligt att den klarar av en så lång färd och så tillbaka hit igen på våren! Inte underligt om den är luggsliten och stressad. Jag har förstås inte hjärta att jaga bort honom fast han är en högljudd knäppgök. Vi står ut med  larmandet och tänker på hans vedermödor i livet. 

Röjer...

... gör Roland varje dag, här och där med motorsåg eller röjsåg eller nåt. Och han tycker om det här jobbet.   Det finns en hel del som behöver tas bort. Buskar och träd växer fort, ett par meter per år. 
 
 
 
 
 
Idag gav jag mig också i kast med röjande, med sekatören har jag  knipsat av torra växter framför huset.  Brukar göra det tidigare under sommaren men bättre sent än aldrig. Nu är utsikten prydlig. Fast svarthättan har surat, jag störde ju honom. Han har suttit i ett buskage en bit bort och tjickat. Jag har i alla fall fått bilder på honom, lägger ut dem imorgon.

Göra rent kaklet från rost och kalk...

 
... är med på listan över göromål för  "A rainy day" Listan har blivit lång för det har inte varit många regniga dagar på sistone. Igår regnade det i alla fall så jag började beta av listan. I den här duschen blir det avlagringar av rost och kalk, jag gör rent två gånger om året. Ocean kalkborttagning är suveränt.  Rengöringsmedlet räckte inte till hela väggen, en bit fattas som synes på bilden, och nu märks  det tydligt att det behövs rengöring! Ett tacksamt jobb på det sättet. Att det syns när man har gjort det  menar jag. Ska fixa mer medel idag  och göra färdigt kaklet och duschväggarna.  Sen väntar en del annat på listan, men just idag ska det bli solsken så jag hoppar inomhusjobbet och pysslar ute istället. Man får ta vara på dagarna.
 
Och så ska jag hinna med att ringa och sjunga grattis till min bror, han fyller år idag! Vi har i stort sett  bara varandra som släktingar kvar  nu så vi får vara noga med varandra ;-)
 

Inte så roligt att paddla i ösregn!

Kanotisterna ute i viken såg ut att ha det kämpigt i ösregnet, men de strävade på.  En fantastiskt gråskala blev det över sjön
 
 
 
 

Min favvo-rotvälta igår.

Den är som ett monster i en urskog!  Har gamla bilder på den också, bl.a. på minnen i Facebook

Lite svamp har vi plockat!

Mer än vi trodde blev det men inga mängder, ett par liter.Vi brukar inte konkurrera med alla semestrare och proffs från Polen under sommaren utan plocka årets behov  i september / oktober när vi ändå är i skogen. Ville bara ha lite till mat nu. 
 
Det har varit torrt och en del är skumt bruna i kanterna. De lämnade vi kvar. Men nya kommer blixtsnabbt i regnvädret. Det blev fler än vi kunde äta på en gång så jag kollade på nätet om man kan förvara svamp några dagar. Och det kan man, men de ska grovrensas, förvaras kallt och inte torka ut. Så jag lade dem längst ner i kylen i grönsaksfacket med en fuktad tunn duk över. Idag ska vi försöka äta av dem efter två dagar. Hoppas de smakar bra. Blir nog varma svampsmörgåsar till lunch och kanske något kött till kvällen med svampstuvning till.  

Avskräcka getingar!

Den här bruna påsen funkade inte de första dagarna i alla fall, men kanske behöver den lite tid på sig så att getingarna ser den och flyttar iväg. 
 
Sen körde vi med att spraya dem med hårspray och det funkade dåligt eftersom de oftast var i maten och den kan man inte spraya.
 
Flugsmällan har vi nog tagit några med men det går inte att slå i maten. Vikt handduk var mer effektivt
 
Nästa steg var att blanda en gegga av 3 dl ljummet vatten + 1,5 dl socker + ett paket torrjäst, i detta skulle de drunkna. Getingarna var onekligen intresserade och den första dog i skålen. Men sen promenerade de mest runt kanten och åt utan att drunkna.
 
Nästa steg blev att fylla geggan i en flaska. 
 
Det var bättre. De flög ner och tog sig inte opp sen utan drunknade. Vi tog nog 6 stycken på någon timme med den metoden.
 
Idag har vi utvecklat flaskfällan genom att kapa ovandelen av en flaska och vända den neråt i flaskan. Då borde det var omöjligt att ta sig upp. Det har vi inte testat än så vi får se. Det verkar inte vara så många getingar i farten längre. Kanske har den bruna påsen haft effekt och skrämt dem. 
 
Här oppe verkar de bo i alla fall. Men jag tror inte att vi tar oss dit, bakom vindskivan. Jag sprayade i alla fall insektsgift där idag så får vi se om de som är kvar flyttar. Kampen går vidare! 

Vacker solnedgång över vår sjö, Östra Silen igår kväll

Solnedgångar är nya varje kväll, man kan inte tröttna på dem. Igår kväll, efter en timslång hundpromenad,  satt vi ute på altanen och åt god mat; vit sparris, kokt hemmapotatis, rökt rådjursbog, hollandaisesås och ett glas gott Chablis. Ok det var inte svensk eller tysk sparris, utan från Chile. Men enstaka gånger får det bli eftergifter och något annat än präktigt närproducerat. Rådjuret var ju i alla fall absolut från närområdet, liksom den egna potatisen. Det  kan få kompensera lite ;-))
 
Enda  smolket i bägaren, om jag nu ska gnälla lite,  är svarthättan. (Trodde det var busksångare, men ett gäng ornitologer har lyssnat på ljudet och säger svarthätta!)  Han envisas med att sitta i hallonsnåret bredvid altanen och terrorisera oss med sitt läte, verkligen inte med någon sång, utan just med ett entonigt, enformigt tick-smällande högt ljud som upprepas gång på gång, timme efter timme med få avbrott. Sen sitter ett annat exemplar  av svarthätta så där 40 meter från huset och svarar! Vet inte om de har parningstid, trodde såna bekymmer var avslutade för den här sommaren i fågelvärlden.
 
Alltså skränande kanotister i läger på andra sidan viken, ylande draghundar och snabba motorbåtar går att härda ut med,  men svarthätta - läte timme efter timme vid altanen  är på gränsen till ljud-terror!  Ändå har vi inte hjärta att jaga bort en fågel!
 
Idag är det visst den sista fina sommardagen på länge, sen varslas för regn i minst en vecka. Roland ska köra in veden för säkerhets skull. Jag har inga planer än, men tänkte försöka bärga lite hallon om inte alla är förstörda. Och hundpromenad förstås. Sen när regn-dagarna börjar finns en lista på göranden inomhus, sånt som är sparat. 

Nej, getingavskräckaren funkade inte!

Vi var i sommarhuset i förrgår  kväll och hängde upp en getingavskräckande brun påse en stund före middagen. Teorin är alltså att den ska se ut som ett getingbo och  getingarna ska tro att det bor andra getingar här så då ska de vända bort.  Det funkade alltså inte. Getingarna kom i parti och minut. Den första halvtimmen hade jag dödat 23 stycken. De var lite slöa och verkade hungriga, kastade sig över maten omedelbart. Hårspray var ett annat trick som rekommenderades så det hade vi med, men man kan inte spraya i maten. Nu blir det till att pröva Margaretas brygd, ett fat med 3 dl vatten, 1.5 dl socker och ett paket torrjäst. ;-)) Skam den som ger sig!

Jämnåringskalas var vi på igår kväll, lördag.

Det var vid en av de finaste platserna runt vår sjö. Och vilken tur med vädret!! Vi tog förstås båten dit. 
 
Vi var ganska många, två partytält fulla. Smarrigt käk med planka från Rikard och hemgjord tårta. Lekar blev det också, roliga sådana! 
 
Och sång och musik fram på nattkröken. Roligt när några kan spela som här.
 
Vi var bland de första som drog iväg från festen eftersom vi måste se vägen hem över sjön. En himla rolig kväll var det. Tack A-M och T! Och alla andra som bidrog med glatt humör.

Roland kunde ha kört ihjäl sig idag!

Efter tre kilometers färd på vägen så vek sig plötsligt framhjulet! Någon bult / länkarm havererade så hjulet bara la sig ner mitt under färd. Som tur var så körde han inte så nära vägkanten och inte vid någon sluttning så det blev bara tvärstopp.  Fyrhjuling är inget säkert fordon i såna här lägen. Om man välter och får den över sig så blir det svåra skador. Om man sitter i en bil så finns i alla fall ett skyddande skal när det går runt på taket.  Nu blir den hämtad på måndag av försäljaren och reparerad, det går på garanti eftersom den är rätt ny. Och förhoppningsvis går det att få ett ersättningsfordon under rep-tiden. 

Fantastisk föreläsning av Karl Hedin igår i Sunne!

Karl Hedin och hans tankar har jag följt sen boken om Lillhärdalsfallet om männen anklagade för vargjakt. Den boken köpte jag direkt och sedan dess har jag haft koll på honom, kanske är han något slags idol för mig med sin klokskap och sina insikter. Jag är förstås medlem i facebookgruppen som stödjer honom, jag och nästan 28.000 andra. Det har blivit en stor grupp anhängare och fler kommer till hela tiden. 
Igår var han i Sunne på jaktmässan och vi lyssnade i två timmar, helt andäktigt! Märkte aldrig att vi satt på träbänkar utan ryggstöd. Det är så spännande att lyssna på honom och hans klokskap. 
  
Han har samlat så mycket fakta omkring det politiska haveriet i vargfrågan, den svajiga äganderätten i skogen, utrivningen av de gamla dammarna och  strandskyddet. Jag har också försökt följa de här frågorna men han kan så mycket att han ser mönster som vi andra inte ser. Det är fantastiskt! Absolut värt att lyssna på, inte bara för jägare, skogsägare och landsbygdsbor, utan för alla som har ett samhällsintresse
 
 Han ser hur myndighetsaktivismen har fått breda ut sig med politikernas goda minne och numera ganska oblygt. Myndigheter försöker  inte ens längre dölja att man går emot exempelvis riksdagsbeslut. Karl Hedin menar att det är en slags statskupp när den politiska nivån på det sättet lämnar över makt till de som är anställda för att genomföra den.
 
Staten har på så sätt  kunnat lägga beslag på brukanderätten i skogen, inte genom att göra områden till reservat och betala ut ersättning som är lagstadgad, utan genom att identifiera områden som nyckelbiotoper  och därmed göra virket osäljbart. Och man agerar som i nätverk menar Karl,  Naturvårdsverket, Naturskyddsföreningen, WWF, Greenpeace, EUs miljökommission, stora media, miljödep., domare i domstolar och miljöåklagare. 
 
Vargstammen bestämdes av politiker till minst 170 - 270, men aktivisterna på Naturvårdsverket ökade på till 300. Och bestämde att varg skulle finnas i Norrland tvärs emot var politikerna beslutat. Nu minskar vargstammen utan att man har någon legal jakt på den. Det är läge för eftertänksamhet, vad händer när de som drabbas har tappat förtroende för beslutsnivåerna?
 
 
Karl Hedins föreläsning var välbesökt. 350 personer satt i restaurangtältet och några stod utanför och lyssnade. 
 
 

Jaktmässan i Sunne besökte vi idag fredag.

Den är igång imorgon lördag också men då ska vi på jämnåringfiring så det fick bli idag. Och jag ville gärna höra Karl Hedin.
 
Först hörde vi på Kjell -Åke i Myra, till höger,  som berättar om livet i Metbäcken. Vi har hört honom förut men nu var det nya händelser och han är himla rolig!!   
 
Mässan är vid Rottneros, ett vackert stort område där allt kan rymmas utan att det blir trångt. Och den pågår imorgon lördag också. Minns att detta o Mårbacka var min barndomsfamiljs första utflyktsmål när familjens bil var inköpt 1957. Vi tältade och levde campingliv några dagar i Värmland. 
 
Jaktens gudinna Diana
 
God mat serverades!
 
Roliga o udda hundraser fanns att se, hundklubbarna hade utställning.
 
Bilar lämpliga för jakt fanns med, här kan man ha temperrad koja för hunden och en del annat.
 
Hundbur bak på fyrhjulingen
 
Vi köpte en kikare till mässpris, Bofab. Det har varit p.g. länge, vi kollar mycket på djur och natur och har behövt en. Vi behöver ha en vanlig bärbar också!
 
Imorgon mer om Karl Hedins föreläsning. Jag har ju följt honom sedan han skrev om Lillhärdalsfallet  och om varg, läst hans böcker,  så jag hade höga förväntningar. Men han överträffade dem. Vi var flera hundra som lyssnade nästan andäktigt, sittande på träbänkar utan ryggstöd i två timmar. Så  värt att lyssna på, inte bara för jaktintresserade utan för alla som är intresserade av vår tids samhälleliga fenomen med myndighetsaktivsm och landsbygdsmotstånd. Mer om det imorgon som sagt.

Vi badade hundar i den vackra solnedgången!

Det var en fin kväll, vindstilla med lagom varmt. Det blev hundbad i sjön, vattentemp ligger på + 24 grader! Njutbart för dem och valpen älskar att hämta pinnar ute i vattnet. ;-)) Sen kollade vi på solnedgången, den är vacker över vattnet och ny varje kväll. 
 
Idag har vi planer på att åka till jaktmässan i Sunne. Hoppas få höra Kjell-Åke i Myra och Karl Hedin, träffa bekanta och kolla på nyheter som har med jakt att göra. Vi får se hur det blir.
 

Så åkte de hem till Seattle idag!

Yngste son Mattias med familj och yngsta barnbarnet åkte hem till Seattle idag via Island. Många tårar blev det.  Uppdaterat: De missade anslutningsflyget på Island och får övernatta där. Hoppas det inte blir jobbigt med lillen!
 
Vi snossade förstår så mycket som möjligt med minsta barnbarnet medan Mattias o hans fru packade allt.  Det var mating och annnat på tur. 
 
Inte så lätt att få in allt i den norska hyrbilen
 
Men till slut var allt på plats och färden mot Oslo kunde starta, sedan mot Rekjavik och till sist mot Seattle.
 
Det var en vacker dag som de for, lagom temp och fin utsikt från huset över sjön
 
Det blev många tårar förstås i avskedets stund. Det dröjer nog ett år till innan vi får träffa son Mattias familj igen. Vi får hålla kontakt med Skype så länge och se om lillen minns oss. 
 
Sen är det den här trista undanplockningen, vika ihop resesäng och annat. Men inte helt fel att ha något att göra och förvilla saknaden lite.
 
 

Bofinkmamma (?) matar sin luggslitna unge!

Jag är inte så himla bra på fåglar men tror att det är en bofinkmamma som matar sin unge. Ungen ser lite luggsliten ut med tufsig fjäderdräkt.  Men hon har kanske inte hunnit fixa till den riktigt. ;-)
 
Idag är en jobbig dag. Vi ska vinka adjö till son Mattias och hans familj. De far till Oslo för vidare flyg till Seattle. Oj så fort dagarna har gått! Men så roligt att få leka med lilla barnbarnet och lära känna honom lite.