Nysäters Hem- och Antik idag!

Jag fick strosa omkring på Nysäters Hem- och Antik under tiden Roland hämtade rökt rådjurskött hos Frank. Njutbart!! Det är massor av fina saker, rent och fint, inget damm.  Jag är väldigt förtjust i deras guldspeglar. Tyvärr har jag redan köpt flera stycken, har inte väggar till mer sånt. Men det går alltid att dregla över de fina som hänger här
 
I grenen från taket hängde fjärilar och ballerinor.
 
 Tavlan på väggen utgår jag från är en kopia av något slag, annars blir det hög försäkring. Dukningarna är kanonfina och alla olika.  Det är mästerligt gjort! Men han som gör dom försäkrar att han är inte utbildad på konst och dekoration utan på ekonomi! ;- )  En naturbegåvning alltså!  
Man har begränsat öppet nu utanför säsong, tror det är fredag - lördag - söndag.

Barnbarn Lovis i Umeå har snö!

Och leker med kompisar ute på gården, de bygger grottor och kojor! Lyx!

Hos veterinär idag igen med Seffrin

Det har blivit ett antal veterinärbesök den senaste tiden, men nu var det ett helt annat ärende än halsmandlar.
 
Han jagade några timmar igår och det rann lite ur ett öga efteråt. Idag var det ögat rejält  rött och det var som slemmigt med lite varigt som kom ur det. Så vi åkte till närmaste veterinär för att få en koll. Det var inget föremål i ögat, det var ingen skada på hornhinnan. Troligtvis har han bara sprungit på nåt under jakten och fått en smäll. Han ska ha ögondroppar / sköljningar så bör det vara bra på några dagar. Imorgon är sista jaktdagen för rådjur. Inte säkert att vi kan släppa honom, men allt hänger på hur ögat ser ut imorgon. Vore roligt sista dagen, sen är det lång vila till nästa släpp.

Ha ha... 8 portioner porterstek på älg gjorde jag igår!

Jag lagade  8 portioner porterstek av älg + sås  till gårdagkvällens äting med två goda vänner
och det här var allt som blev kvar efter att vi fyra hade mumsat oss mätta. Ha ha... det är ju  glädjande att maten smakade bra. Sen handlar det ju om att någon måste jaga älg också, tacksam får man vara för det. Till den här lårsteken av älg  hade vi kokt potatis, kokta morötter, stekt spetskål (gott, testa!) vanlig sallad, svart vinbärsgelé. Porterstek på älg blir ofta bra och jag har stormatlagat så jag har fryst in ett par middagar också åt mig o Roland.  Så mysig kväll blev det med goda vänner och planer för sommaren. Ibland hittar man de godaste vännerna av en ren slump! Tack för det försynen!
 
Seffrin tax jagade bra idag vid ett par släpp på andra sidan sjön, men skyttarna var inte vakna vid två tillfällen ;- ) . Idag jagar Roland hare med Jazz och fredag blir sista dagen för rådjursjakt med Seffrin den här säsongen. Sen är det ett halvårs väntan till nästa släpp.
 
Bilder på vildsvin har vi kollat på. Hanar som har en svans längre än ett par decimeter är enligt expertis inte ätbar, kan eventuellt bli korv, men luktar illa av brunst. De är äldre än ett år. Men hondjur kan vara äldre och ätbara, vet inte hur gamla. Vi får lära oss om ett nytt djur

Hoppas, hoppas och hoppas!

Hoppas på åtminstone några minus-dagar nästa vecka, lite aning av vinter ser det ut som, ingen snö men i alla fall kallt och soligt.

För länge sedan en stor gård mitt inne i skogen!

 På rådjursjakten för några dagar sedan så gick jag ett par kilometer på en skogsväg, rakt in i skogen. Där ligger resterna av en gård som en gång i tiden var rätt stor. Här fanns människor, tjänstefolk och djur. Nu är det inte så  mycket kvar och det är lite spöklikt att ana det liv som en gång fanns här. 
 
 
 
 
 
 
 
 Redskap finns kvar, en åkkärra. 
 
 En trilla
 
 En bälg som kunde blåsa liv i eld vid smide t.ex. 

Barnbarn Lovis i Umeå dekorerar gärna

 Gosedjur ska bli fina till en helg!
 
 Så här kan ett eget hus se ut! 
 
 Katterna måste också har egna hus

Godaste viltsoppan fick vi igår kväll!

En så fin ljusstake har värdparet!! Den är från Designtorget, Stumpastake heter den och gjordes för att man skulle kunna använda ljusstumpar på ett snyggt sätt.  Smakfullt arrangerad är den här.  De små glasvaserna har faktiskt en form som är gjord för att passa i  hållaren. Jag har sett den här staken förut, den har funnits länge, men jag har inte fattat att den kunde bli så fin.
 
Vi, och ett annat par, var bjudna till de här vännerna på en himla god viltsoppa.  Som tilltugg till entrébubbel fick vi brödsnittar med skivor av rökt älghjärta,  sur grädde och gräslök. Avslut var en välsmakande dessert.  Så lyxigt käk, vi uppskattade verkligen. Vi fick en kväll med trevligt umgänge och tid att smida gemensamma planer för nya äventyr! De goda vännerna blir allt viktigare med åren medan det mer världsliga mister betydelse.
 
Vår egen matagenda här hemma:
 
Idag ska jag göra lite stormatlagning.  Det blir porterstek på älgkött och så mycket att  det räcker till flera tillfällen. Det är en favvorätt.  Pepparrotskött på älg blir också gott.  Vildsvin funkar  till båda rätterna, men det blir det inte idag.
 
Igår lämnade vi några rådjurslår och bogar till rökning hos Frank. Ska vi mumsa på bl.a.  under sportlovsveckan. 
 
Roligt att vara mest pensionär och ha gott om tid för matlagning.
 

Jag gillar lätt bedagade tulpaner!

Flera vänner på facebook klagar över säsongens tulpaner, de vissnar fort och blir fula. Men de jag köpte har varit jättefina i flera dagar. Nu är de bedagade och nästan slängfärdiga. Men det är en fas som jag gillar, tycker verkligen om att se dem så här liksom skulpterade och kämpande sin sista kamp före komposten. ;- )
 
Jag har förstås redan en ny bukett på gång. Det är fint att kunna köpa tulpaner efter jul, aldrig under helgen eller före. Nu är det tulpantid fram över våren.
 
 
Kvällens äting ser vi fram emot. Vi är bjudna till goda vänner som vi inte träffat på ett tag. Det har ju varit helger och långväga gäster en period, men nu är vi åter i  vardagen. 

Vad är nu detta?

Något / någon har bökat upp ett område i anslutning till en torr gran och en stubbe. Jag gick förbi det igår på rådjursjakten
 
Jag har nog aldrig sett något sådant förut och då tycker jag att jag har sett många olika spår från djur.  Kan vildsvin göra så här tro? Vi har gott om bök av dem runt oss och så här ser de inte ut.  Grävling? Nej inte så stort. Rådjur? Nej de gör mindre cirklat av bök och markerar revir. 

Fästing på Disco idag söndag igen!

Det är fästing nr två de senaste dagarna. Han jagade hare på förmiddagen och bör ha fått den då. Både den här och den förra var döda. Undrar om fästingmedlet som han fick förra säsongen verkar än.? Fast då borde den inte fastna.. Alldeles för tidigt med fästingar

Rådjursjakt med Seffrin idag söndag

Vi släppte Seffrin vid lunchtid. Jag gick på ett ställe vi inte gått på ett tag. Han började genast väcka och fick strax opp rådjur, drev entusiastiskt raka vägen ut ur jaktområdet. Roland kopplade. Nytt släpp, då hittade han ett spår, men ingen väckning, inget drev bara ut ur jaktområdet. Tredje släpp dröjde ett tag till opptag, men då rev han i ordentligt och drev i bergig terräng bortåt två timmar, det buktade i ett stort område, sammanlagt 15 kilometer enligt pejlen. Det kom nära pass men inget skott-tillfälle. Till slut lyckades Roland kalla in honom på 200 meter. Det har vi inte lyckats med på så stort avstånd förut, men han var kanske lite trött och var rätt långt efter drevdjuret. Fin dag i alla fall
 
Det är gott om vildsvin i det sista jaktområdet. Spår överallt. 
 
Inga fästingar eller starar idag men en hel del grönt kommer ur marken nu denna varma vinter. Det går fort, mer för varje dag.

Första fästingen på Disco igår!

Fast den var redan död när Roland tog bort den. Och vi såg starar nere på Smörhôla! Ur led är tiden eller hur man ska uttrycka det. Ska vi börja med fästingavskräckräckande medel redan??? Har vi aldrig gjort så här tidigt.   Och starar såg inte bara vi utan en god vän också en bra bit härifrån. Det känns väldigt tidigt, stackarna kommer att dö om det kommer en köldknäpp nu.
 
Mer om lämnat i skogen i senare inlägg.

Fantastiskt minnesprogram om Marie Fredriksson!

Hon både tonsatte och sjöng om våra liv. Visst blev vi tårögda av alla minnen och vackra sånger.

Rådjursjakt idag lördag

Vi släppte Seffrin på rådjur idag lördag. Det är fortfarande rätt mycket vatten i skog o mark
Han sökte målmedvetet någon kvart i stort område, så gick han raka vägen i ett spår, väckte först  och fick strax opp. Han driver ljudligt och bra. Det buktade runt oss. Kom en gång nästan fram till oss  i skogen men vände strax innan. Vid nästa tillfälle kom rådjuret förbi Roland som tittade åt fel håll. Spännande och rolig jaktdag med fint väder. Seffrin fick ha flytvästen på sig. Det hade väl inte behövts för det fanns ingen is på sjön eller tjärnen. Men den hindrar honom inte och skyddar underdelen på honom
 
 
Glad att vi inte fick det här i huvudet!
 
Alldeles ensam och övergiven mitt inne i skogen ligger en vägsladd som inte varit använd på länge
 
Mycket sten är upplagt i en hög och det är inte en slump. Någon har velat göra det möjligt att odla i omgivningen.
Det här "konstverket" finns upplagt mitt inne i skogen. Det lär ha gjorts av dem som byggde den här skogsvägen en gång i tiden.
 
Vi avslutade dagen med att grilla korv vid sommarhuset.
 
Mer i nästa inlägg om sånt man kan finna övergivet inne i skogen. 

Läcker anka, hemma-uppfödd, fick vi igår kväll

En fin middag framför vedspis! Så mysigt!
 
Förrätten var speciell, bröd med ister av vildsvin. Så läckert. Man låter istret från vildsvinet först ligga i vatten / kärnmjölk ett dygn för att bli rent. Sen skärs i bitar och smälter ner dem i gryta, slänga de fasta bitarna, grevarna. Man blandar sedan  istret med timjan, äpple och lök. 
 
Varmrätten var hemuppfödd anka, storlek så där fem månader gammal. Gjord i ugnen i tre timmar 170 grader. Fylld med äpple, lök o annat gott. Till det kokt potatis, sky och rödkål
 
 Till dessert en söt grapefrukt med ett helt annat namn, nåt på pomelo tillsammans med Wermlandsmejeriers glasstårta!

Sommar på landet 1890

 
Berga Bistro  är i en gammal skola på landet utanför Åmål. Där finns de här gamla charmiga planscherna som användes i skolan för länge sedan. De var välgjorda och vackra och skulle för barnen illustrera undervisningens olika moment. Det fanns ju ingen video eller dator då som pedagogiska hjälpmedel.  Sen fanns vid många skolor en liten trädgård där barnen fick lära sig praktiskt att hantera olika redskap och en del odling.
 
Vår agenda för kvällen är äting hos goda vänner. Det är mysigt. Men vad det kan bli har vi ingen aning om. 

Gårdagkvällens rådjursrygg!

Den blev helt ok. Den här gången gjorde jag en liten framdelssadel och en hel stor så att det kunde bli ett par middagar. Som vanligt skar jag kräset  bort allt fett, alla senor, hinnor och annat som inte var kött. Sen skårade jag själva kotletterna grunt. Lade i skårorna skivade vitlökar. Strödde över skivad lök, kantareller, strimlade morötter och baconskivor. I botten en vinskvätt. Det behövs inte så mycket, blir rätt mycket köttsaft under. 1,5 timmar i ugnen 170 grader. Sen skar jag baconet i bitar för att servera de ihop med köttet. Resten av grönsakerna mixade jag och hade i skyn som blev sås. Såsen gjordes med en hel del grädde förstås i skyn och så pricken över i; lite riven mesost. Det ger extra stuns åt smaken. 
 
Till det hela kokt potatis, stekt kålrabbi, ärtor, sallad
 
Vi fyra åt upp nästan allt från den stora hela sadeln. Men kvar till en middag för oss två finns den lilla sadeln och de små  filéerna. Jag fryser dem och sky som var kvar och lite bacon.
 
Desserten blev pannacotta, helt ok med något lätt efter en stadig middag. 
 
Vi hade en trevlig kväll med mycket roligt, många skratt, goda gemensamma minnen, men också delade sorgligheter. Det är det bästa med att träffa gamla goda vänner, man kan dela både roligt och ledsamt. Hoppas vi kan ses snart igen

Solen gick ner i "Mölntegsvråa" just nu . . .

Solen går ofta ner just här i det som i folkmun kallas "Mölntegsvråa" bakom grannfamiljens hus. Bilden är helt naturlig inte pålagt färg eller nåt annat. Det var verkligen så här färgstarkt men inte länge, bara några minuter.  Det är nu tätt mellan vackra solnedgångar denna märkliga vinter utan kyla o snö.
 
Roland o Ronny jagade med stövare på morgonen, bra jakt men inget fällt. Lunch blev det i Lianegrillen. Sen släpp efter rådjur med Seffrin, då var vi alla med, Roland o Ronny i pass, jag o Siv gick med taxen. Han hade spår och väckte rejält men orkade inte reda ut det hela förrän det var för sent. Bortåt tretiden är det inte så lång tid kvar av jaktdagen, inte så bra om det blir eftersök
 
I kväll blir det rådjursrygg här. Hoppas den blir bra. 

Goda vänner bjöd på Mannerströms torskrygg!

 Vi har jakt- och hundvänner, Ronny o Siv,  här hos oss ett par dagar. De är från Lalabo Tranemo i Boråstrakten. Vi lärde känna dem för länge sedan när vi köpte hamiltonstövare hos Olle Melkersson.
 
De hade med sig torskrygg från välfångad torsk. Ronny tillagade den  enligt instruktioner från Mannerström, som han  jagar med ibland. Den välkände kocken har ett hus nära Ronny o Sivs  bostad. Resten av gårdagens måltid hjälptes vi åt med, roligt att laga mat tillsammans
 
Recept: Man kokar upp rejält med vatten med salt, kryddpeppar och lagerblad så det kokar yvigt med bubblor. Sen lägger man i torskryggen och ser till så det blir hett igen. Drar av det hela från plattan och låter det stå i 10 minuter. Då är det klart och torskryggen är lagom!
 
Visst stämde det, vi fick fantastisk torskrygg med riven pepparrot, skirat smör, hackad dill, sallad, ärtor, sallad,  kokt potatis, handskalade räkor och kokt ägg. Bästa vi ätit på länge! Fint att få äta fisk som omväxling till vilt. Och så hade vi en trevlig kväll tillsammans med Ronny o Siv.
 
Kul för mig att äntligen få ett bra recept på torskrygg. Jag brukar välja den rätten  på Riche i Stockholm när man har den på klassiska menyn. Helt suverän. Och det här var minst lika bra. Jag har försökt göra den själv hemma men aldrig lyckats, har antagligen kokat den för mycket.  Gårdagens torsk var precis lagom, så där bladig och fin som den är på Riche. 

Blogg-nostalgi!

Jag fick ett nostalgi-anfall och kollade igenom blogginlägg från den första blogg-tiden, så där åren  2006 - 2007.  Den här bilden är på dotter Malin. Hon sitter här och kollar på de två sönerna som är rätt små då och leker i gungor och rutschkana. Jag tänkte att det var en talande bild av mammors plikter. Tror det var en fin dag i samband med Årjängs marknad i september. 
 
Numera bor hon i Umeå och har tre ättlingar, gossarna som var små här, är nu i ålder högstadium - gymnasium och så lilla Lovis som är förskolebarn.

Seffrin lite skröplig - hos veterinär igår!

 
Han har haft dålig aptit ett par veckor och vi tyckte att halsmandlarna var lite för stora. Så vi åkte till veterinär i Åmål.
 
Det är ju bara fyra mil dit och vi fick bra bemötande.
 
Han blev ordentligt undersökt. Mandlarna var lite stora men inte svårt inflammerade.
 
Här syns dom lite
 
Sen blev han sövd och man tog halsprov för att kolla vilka bakterier han har, om det är vanliga som ska vara där eller om han har några som är dåliga. Man tar inte bort tonsiller på hund numera, helst inte på barn heller. Mandlarna är en skyddsbarriär mot infektioner och ska alltså vara kvar.     
 
Svar på det testet får vi senare.
 
Tills dess så får han anti-inflammatorisk medicin, smärtstillande och vi ska borsta tänderna på honom. Ett intressant projekt...ha ha...!  Han får jaga men ska inte skälla för mycket mellan jakt- tillfällena, var svullen i svalget också.  Så han får vara mer inomhus framöver eftersom han skäller mycket när han är ute. 
 
Precis som vid förra veterinärbesöket så börjar han omedelbart mjälla!! Det är ett stresstecken på hund. Han blir verkligen full med mjäll. Men slutar i stort sett direkt vid hemkomst. Märkligt fenomen!

Vilken himmel i Åmål idag!!!

S
Ser på facebook att himlen varit magisk på många platser idag. Vi var i Åmål och det bara sprakade över oss i alla färger. Så helt otroligt och hela vägen hem sen.  
 
 
Vi var på veterinärstationen i Åmål med taxen. Han har haft dålig aptit ett tag. Men mer om det besöket imorgon o vad veterinären sa.

Första tulpanerna efter jul!

Före jul och under helgerna är det liksom tulpanförbud, passar bara inte. Sen väntar jag på att få tag på fina tulpaner fast  det kan dröja. Och det gjorde det i år. Men igår fick jag äntligen tag på fina. Så roligt att ha dem. Jag tar kort på dem uppifrån för jag har ingen sån där fin tulpanvas som jag ser här på fb ibland.

Isen ligger som glasbitar på Östra Silen

 
Det har i alla fall varit en isskorpa på sjön, åtminstone centimetertjock. Men den har blåst sönder och samlat sig här och där över sjön.
 
 
 
En vacker dag fick vi idag måndag, med vindstilla och solsken! Så tacksamt

Under logar o lador finns Sveriges jordbrukshistoria

Det finns en hel del lämningar av gamla jordbruksredskap under logar o lador. De här gick jag förbi igår.
 Det här borde vara någon sorts pinneharv
 
 Underrede till en flakvagn av något slag. (Någon har glömt flaskor här också)
 
 Men vad detta är har jag ingen aning om. Nu har jag läst på; stifttröskverk är det. Här på dialekt kallades det repverk eller harpverk. Det är ett enkelt tröskverk som man vevade för hand

Ett rådjur fällt idag!

Vi släppte taxen Seffrin på rådjur idag. Han fick opp efter en liten stund o jagade någon timme. Roland sköt bocken på 14 meters håll framifrån. 
 
Det var en bock, här är märken efter horn
 
Men tyvärr var den inte frisk. Klövarna fram var onaturligt långa, även lättklövarna. Bocken var mager i kroppen och  baktill såg man att den haft diarre.
 
Förmodligen är det samma djur som vi jagade på igår men inte fick då. Den hade ett annorlunda beteende i jakten: Gick runt, runt i en trång cirkel o försökte inte komma ut, den fanns på samma plats vid upptaget som igår, gick nära byggarbetsplats där det var mycket oväsen. Den har säkert lidit av sjukdom och det var bra att den fick avsluta, hamnar inte i frysboxen. 
 
Jag läste på om såna här symptom. Det kan oftast vara dietfel. Den har ätit för mycket proteinrika baljväxter. Skulle stämma med att vi har stora fält med ärtor kvar nedanför Liane. Normalt äter ju rådjur annat på vintern. 

Rådjursjakt igår

Jag är  hundförare, går med taxen först i band och sedan lös. Försöker se om han har bra vittring efter rådjur.  Det är bra motion och ofta idyllisk skog att gå i, men terrängen är inte sällan så här ;- ). Det gäller att lyfta på fötterna och försöka hålla balansen (märker att det är lite svårare ju äldre jag blir, men samtidigt säkert nyttig träning). Efter mycket regnande är det blött och slipprigt. Man får vara försiktig för att inte ramla och bryta armar och ben.
 
Ibland ska jag helst hålla mig still,  kolla vad Seffrin hittar på och om han kommer med något rådjur. Medan jag går i skogen så håller jag mig varm, men när jag sitter still så är det skönt att ha värmevästen. Det går att reglera värmen i den, kan stänga av när jag går och sätta på den när jag är still. För att kunna sitta hyfsat bekvämt behövs inga stora arrangemang, jätteliten sittdyna räcker, den kan jag ha med i fickan, och sen går det ofta att använda handskarna. 
 
Igår var det emellanåt blå himmel och solglimtar. En fin dag var det. Seffrin fick upp rådjur direkt och drev någon timme tror jag. Det sågs vid ett tillfälle av en skytt men var för långt bort. 
 
Igår såg jag ett par såna här spillningslämningar, fulla med hår och benbitar. Kollar alltid lite extra på sånt eftersom det kan vara efter varg. Men det här var för  smått för att vara varg, det var efter räv. 
Och grillknyte med goda vänner efter jakten är trevligt.  Det blev en blandning av korv och kött.
 

Vår vän från Bergen var lyckosam igår kväll

,
Efter vårt trivsamma kaffe igår kväll så lyckades vår vän från Bergen fälla två vildsvin någon mil härifrån. Jag vågar inte gissa storleken på dem, jag har inte sett dem i verkligheten än, fick  bild. Bara att gratulera! Bra att decimera stammen, det är många grisar nu och de förökar sig snabbt, speciellt en mild vinter som vi har nu. Uppdaterat: Det var två rätt små hongrisar, gyltor, ungefär 40 kilo styck. 
 
 

Fin dag för rådjursjakt

Så var det absolut idag lördag, en fin dag för rådjursjakt och det var nära att få fälla ett rådjur. Av och till solglimtar mitt på dagen. Tacksamma är vi för det. 
Det blev inget djur fällt men god drevjakt med tax Seffrin, han kopplades under protest vid tretiden efter ett par timmars jakt,
 
Sen hade vi grillknyte i Liane-grillen. Det var olika kött och korv som avåts
 
Grillen funkar bra men behövde lite renovering. Mer om jakten imorgon

Tjäderhönan blev god!

 
 Det var en ung fågel, inte så stor, som en kyckling. Kunde ha räckt till tre pers, vi var två som åt och det blev lite över.
 
Jag brynte den först i stekgrytan så den fick färg runt om. Sen kryddade jag generöst runt om och inuti med salt, peppar och  timjan. Gnodde in. Fyllde  den  med äpplebitar, lite lök  och enbär. Täckte med bacon ovanpå. Hällde i stekgrytan stark buljong och rödvin någon dryg liter.  Sen fick den stå i ugnen en och en halv timme med lock på i 175 grader. Borde ha haft stektermometer men det hade jag inte, skulle vara 52 grader färdig.
 
Av den starka  skyn blev det sås. Jag hällde i rätt mycket grädde i den och så det som var pricken över i, en helt ny ingrediens: riven mesost. Jag har inga mått på någonting, höftade i som jag trodde och smakade av vart efter. Det blev mer mesost än jag trodde från början, det ska kännas lite i smaken. Redde av förstås. Den såsen var en höjdare, måste vi göra igen! 
 
Till fågeln blev det färstås bacon från tillagningen, kokt potatis, sallad och en lätt-kokt +  stekt kålrabbi. 
 
 Min tallrik. Roland får gärna skjuta mer tjäder!

Tjäder på gång i ugnen

Jag tror det är första gången jag lagar till tjäder. Spännande! Just nu är den i ugnen och vi ska göra såsen o koka potatis till. Om den blir god så kommer receptet här imorgon
 
Trevligt eftermiddagskaffe har vi haft med ett norskt par som är här jaktliga sammanhang. De har rest från Bergen för några dagar i Sillerud, tror det tar nio timmar och vägen var inte så enkel över fjället. 

Rådjursjakt igår torsdag

Vi släppte Seffrin igår, det var  fint väder. Solsken fast lite blåsigt, men i skogen var det mest lä.  
 
 
Seffrin  hade på sig flytvästen förstås, den hindrar honom inte alls. Han letade flitigt efter vittring av rådjur. Till slut började han väcka (enstaka skall) och letade inom ett mindre område. Men han kunde inte reda ut spåret. Det blev inget drev, vilket är ovanligt. Vi fick i alla fall en skön promenad i skogen på ett par timmar. Och trevligt avslut genom korvgrillning 
 
Vi var nära sjön hela tiden, så fint när solen gick ner bortåt 3-tiden
Efter korvgrillning hemfärd och vackra vyer över sjön när solen gick ner i molnen. Dagarna är i alla fall lite längre nu. 
 

Inbrott här i Sillerud idag torsdag.

Drabbade är en man ca 80 år och hans fru. De, liksom de flesta kringboende, var på släktings begravning i Töcksfors under tiden för inbrottet. Det skedde på förmiddagen mellan ca 10.00 och 13.00. Smycken stulna. Helt otroligt fräckt att bryta sig in i ett hus mitt på dagen och inom synhåll från flera hus i närheten. Hur kunde tjuvarna veta att vare sig husägare eller  grannar var hemma just idag???
 
Om någon sett något misstänkt under den här tiden så ring polisen!  Det kan ha varit någon bil på Elgtå-vägen eller Korsby-vägen. 
 
Och husägare som har hus  i närheten kanske ska kolla upp lite  om husen  inte är bebodda nu under vintern. 

Valpen Disco börjar bli stor!

 Jag tror han är 57 cm hög och det är rejält för en hamiltonstövare. Han kommer att bli grövre förstås. 
 
Och så här ser han ut i avslappnad viloställning kvällstid! Unga hundar kan liksom vara som taniga tonåringar som behöver sträcka ut hela kroppen.

Där satt hökugglan idag när jag kom hem från jobbet!

 
 
Jag såg den för någon vecka sedan i ett högt träd bredvid vårt hus, lade ut en bild på den. Nu hade den alltså parkerat i  antennen, en garanterat stadig plats i blåsvädret. Den satt lugnt kvar där när jag körde in bilen, hämtade posten och gick in i huset. En cool pippi! Lade ut bild på den för någon månad sedan när jag åkte skidor och den satt på ett stängsel och  kollade på mig länge  på bara några meters avstånd. Vet inte hur såna fåglar bor, men antagligen någonstans i närheten. Uppdaterat: Läste på lite om boplats. De bor gärna i ihåliga trädstammar, stubbar, knipholkar och liknande. Sånt finns det ju gott om i närheten
 
 Den är skarp i blicken!
 
Här hade jag stöd för kamera-handen och det blev en bra bild med nya mobilkameran utan rörelse-oskärpa. 
 
Bilden av hökugglan för ett par månader sedan när jag var ute på skidor. Inte alls rädd då heller

Järnsjön gjorde skäl för namnet igår!

 
 
 
Järnsjön passerar vi efter E18 när vi åker till Årjäng. Sjön såg allt ut att vara belagd med järn igår. Den  är rätt så rund till skillnad från alla andra sjöar här hos oss. De  är långsmala, mer som breda älvar. Järnsjön  är djupare också, tror 60 meter.  Det sägs att Järnsjön kan vara kratern efter ett meteoritnedslag, men jag vet inte. Kan ju vara mynningen vid isälv när inlandsisen begav sig. Det finns säkert fakta på det någonstans, jag har inte läst på.
 
Roligt att kunna ta bättre bilder nu, i full fart från  bilen och rätt mörkt, helt ok. Fast jag har inte lärt mig nåt om hur jag kan ställa in kamerorna i mobilen. De lär enligt Iris vara fyra stycken, inte tre som jag trodde!! Sen försöker jag skylla på att jag inte har hunnit kolla det tekniska i det här lilla underverket. Men det är naturligtvis inte sant: Jag vill inte kolla det tekniska, för det är så himla tråkigt!!!  Det är alltid en massa text om finesser som jag aldrig kommer att använda. Jag vill ju bara att det ska vara enkel telefoni och att jag kan ta bilder, inte hålla på och redigera. . Det får bli lärdom med trial and error, egna försök alltså istället. Fått tips om att det finns instruktion på You tube, det kanske är ett alternativ. Och sen har jag stöd av  Iris på Hallsbergsgruppen, hon har en apparat av det här märket. 

Vånda!!! Ny mobil blev det idag!

Jag hatar verkligen att behöva skaffa nya maskiner och apparater! Det är alltid krångel att lära sig nya system och knappar och kablar och finesser. Nu har den gamla kameran krånglat länge. Den är superbra den första tiden ( har haft tre samma!) men sen börjar fix o fokus kärva, det går inte att få skärpa på bilderna så nu tänkte jag inte ha någon mer av samma märke.  Telefonen har varit gammal länge, Samsung 4 nånting, behövde också bytas ut, den var sliten och allmänt åldrig.
 
Tänkte göra det enkelt för mig och strunta i att släpa omkring på både kamera och telefon, bara ha telefon som tar bra bilder. Blev inspirerad av Iris i Hallsbergsgruppen. Hon använder en bra mobil så jag fick info om märket av henne och beställde en sån på Audio Video / nya Elon i Årjäng av Peter. Jag fick god hjälp i butiken fast Peter inte var där, men han som ordnade allt ville inte vara med på bild. ;- ) Stort tack ändå!
 
 
 Den här blev det, en Huawei med flera kameror och Leicaobjektiv. Tur som en tokig hade jag eftersom det var kampanjpris på den här telefonen nu. Det blev rimligt. Dom som jobbar i butiken är snälla och hjälper till med att ladda ner från förra kameran ( så där drygt 1000 bilder och en massa annat tjafs). Vägg i vägg med Audio Video/ Elon är banken som hjälpte till att lägga in Bankid och nu ska jag kunna swisha också ( har värjt mig länge!!)  Tack för det snälla banken, Västra Värmlands Sparbank som fortfarande har kontor i Årjäng vilket vi uppskattar!
 
Nu  jag ska försöka lära mig en ny telefon och ny kamera i mobilen. Upptäckte direkt att jag inte kan koppla upp på Facebook, vet inte hur det går till. Och att jag måste ha en kabel till för att koppla telefonen till datorn när jag laddar bilder. Kan inte hålla på och rycka ur laddningskabeln hela tiden.  Säkert ett antal andra grejer som jag inte begripit än. Suck! Tålamod!

Disco-valpen är en avslappnad hund!

 
 
 
Vi har ju hundarna inne hos oss när vi är inne på kvällarna. Valpar kan ju vara livliga och jobbiga, men nu är Disco över värsta perioden. Han ligger rätt avslappnat i sin hundsäng med leksaker runt sig. En lek-gris har överlevt sedan i somras, den andra blev plötsligt klibbig och fick slängas. Men de är magiskt hållbara, går inte sönder fast hundarna har misshandlat dem.

Julkalender i Umeå hos barnbarn

Vi skickade en julkalender till barnbarn i Umeå. Den kom fram för sent men fick i gengäld vara efter jul ett tag. Lite kul med små böcker i tror jag.

Vemma är Rolands favvo!

Han fick fin vemma av en god vän för ett tag sen, rensade, stekte och åt. Fast det blev en del över. Så den frös vi in stekt, kall. Nu tinade vi opp den och stekte på den igen. Den smakade jättebra sa Roland. Men det är ju en fet fisk (siklöja) och ska nog inte vara fryst länge.

Jaktpremiär med flytväst idag

Idag söndag var det premiär för tax Seffrin att jaga med flytvästen på sig.  Han hade inte behövt ha den för han jagade inte nära sjön och inte är det is heller. Men vi ville testa och se hur det funkade.  Och det gick bra. Han verkade inte hindrad i jakten och han fick inga skavmärken någonstans. Den skyddade nog också bröstkorgen från skavsår.  Nu kopplades han efter en dryg timmes jakt, så hur det funkar längre tid vet vi inte än.
 
Uppe på västen sitter ett handtag. Praktiskt för tax, det går att lyfta honom i den ;- ))

Bodil Malmsten "Nästa som rör mig"

Den här texten skrev jag på min blogg för 11 år sedan, i februari 2009. Jag hade anledning att gå tillbaka och leta i bloggen och upptäckte att jag skrev rätt långa texter på den tiden, numera är det mest bilder. Här handlar det om Bodil Malmsten. Skicklig författare är hon och så gillar vi träd hon o jag. ;-). Så här skrev jag i alla fall 26:e feb 2009. 

"Nästa som rör mig....

är död" skriver Bodil Malmsten som inledningsfras i sin bok med nästan samma titel.

Jag läser den nu och är alldeles förstummad över hennes skicklighet som författare. Hon kryper in i en annan människas tankevärld och lyckas skildra den precis som den är, när den händer, logisk och på samma gång ologisk. Hur kan hon lyckas med det konststycket??

Jag har ofta önskat att jag kunde följa någon annans tankeverksamhet, exempelvis ett litet barns när en massa vuxna sticker ner näsan i barnvagnen och gullar, en elevs när jag inte lyckas förklara ett matteproblem,  en hunds när den lyder / inte lyder, beslutsfattares när de fattar vansinniga beslut. 

Bodil beskriver tankarna just så som de fladdrar mellan då och nu och framtid, lyckas fånga associationsbanor som är fullkomligt logiska. Det är alltså en bok i stort sett utan dialoger men så spännande uppbyggd att man inte vill lägga bort den, för den person hon skildrar på det här sättet är en rätt galen människa och man anar naturligtvis hur slutet ska bli, då man får förklaringarna på alla spridda tankspån.

Huvudpersonen är alltså en f.d. modell som lever i Paris, utan hem, boende på olika hotell. Genom hennes tankar träder hennes liv fram som det har varit och som det kom att bli. Boken är rätt gammal, från 1996, i pocket 2003. Finns kanske på bokmässan? Rekommenderas i alla fall!
 

Om träd i Bodil Malmstens bok "Nästa som rör mig" sid 81-82 i pocketupplagan:

"Att de kan leva på så lite näring, att de kan stå så raka.

Respekten jag känner för träd.

Högaktningen, vördnaden.

Ett enda träd ger syre som räcker för tio människors årsbehov.


När löven är utslagna tar trädkronorna upp stoftet i luften och på vintern tar grenarna emot avgaserna, tar det på sig som Jesus i Bibeln, sträcker ut armarna och tar emot luftföroreningarna, stora lungor i städerna, träden andas så luften blir ren.

Platanerna längs boulevarderna, platanerna är det, med fläckiga stammar, de tar emot giftet som gerillakrigare, kamouflageklädda, kraftiga, närmast trafiken. Värnar, skyddar. Platanerna i de stora städerna, nyttan de gör.

Gamla träd kan ha en bladyta på mer än en kvadratkilometer och en inre bladyta på 160 kvadratkilometer - den inre kvadratytan är summan av alla cellytor som bladen är uppbyggda av.

Jag klippte en artikel ur en tidning, Dagens Nyheter, var det den? Texten var på svenska, det måste ha varit den. Jag klippte ur och klistrade in i min bok.

Träden är överlägsna stod det, att träden är överlägsna allting som människor kan uppfinna, allt folk tänker ut.

Det finns stadsbyggare som inte vet att träd avger syre, politiker som inte känner till nödvändigheten med träd, beslutsfattare som inte vet att det är träden som andas åt en stad, dämpar oljudet, som ger lä, skänker skugga, skydd och livsrum åt människor och mikroorganismer, att träden fungerar som luftkonditioneringsapparater.

Att allt träden kräver är plats för sina rötter, och en himmel att sträcka grenarna mot.

Att städer blir omänskliga utan träd.

Som om det mänskliga vore något att stå efter - Siri och Siris familj, James, de rika kvinnorna, deras kroppar i provrummen, deras läten.

Hur människor är mot varandra.
Trädens mänsklighet. Hur tysta de är, hur de andas.
Trädens värdighet jämfört med människornas.

Okränkbarheten. Oberoendet. Kraften.

Men en natt stormar det och en gren slits av trädet, stammen bryts av. Trädet knäcks.
Inget blod, bara trädet som skriker i mörkret och ingen som hör."

Slut citat ur Bodil Malmstens bok!

Träd har alltid fascinerat mig, precis som de tydligen har fascinerat Bodil Malmsten. Jag känner mig besläktad med henne, så som jag antar att många andra läsare känner sig besläktade med henne. Det är nog ett signum hos en god författare, att man någonstans i det lästa känner igen sig själv.

Texten här ovan kan jag läsa hur många gånger som helst, både för innehållet och för det vackra språket.

Googlade lite på Bodil. Hon var alltså barnbarn till den store Carl Malmsten, han med möblerna, visste jag inte. Hon var lite drygt 60 år då 2009 när jag skrev detta,  född 1944 tror jag. En av hennes anfäder grundade Grand Hotell i Stockholm. Hon växte upp hos sina morföräldrar uppe Norrland och sedan i fosterfamilj i Stockholm. Hon har skådespelat, skrivit drama, målat och en del annat och fått ett antal utmärkelser för sin litteratur. Bodil dog 2016 i cancer.


Vi gick i skogen idag lördag för att komma i lä!

Vi kan gå i skogen om det blåser, då kommer vi i lä.  Idag regnade och blåste det rejält. Men Seffrin har inga problem att vara ute i dåligt väder.  Skönt att gå oavsett, man får klä på sig. Seffrin hade flytvästen på sig, inte för att han behövde förstås, men bra att bli van. Han verkar inte alls besvärad av den när han går på väg. Sen vet vi inte än hur det funkar i skog.
 
En liten uggla kollade på oss, satt helt stilla. Tror det var en hökuggla, den har vi sett ibland runt oss. Den liknar sparvuggla, svåra att skilja åt på det här hållet. Och min riktigt kamera är inlämna, har bara mobilkameran, blir inte så bra skärpa på håll.
 
Sen kom Roland med ett par jägare som jagat med beagle Speja. De hade inte fått nåt. Vi grillade i alla fall korv i grillhuset på Liane
 

- Hej då julen nr 2

 De små fina tomteljushållarna fanns alltid under julen i mitt barndomshem. Nu åker de tillbaka i jullådan till nästa år, liksom övrigt julpynt.
 
 Stjärnan plockas ner förstås, lite skör, tappar sina strålar
 
 Mammas broderade bonad som fick bli årets julkort
 
 
 Bonaden lägger vi tillbaka i jullådan. Den fina julgruppen från barn har gjort sitt, blir nerplockad
Också broderade av modren förstås, ner i jullådan nu!

Seffrin har fått flytväst

Idag köpte vi en flytväst till lille Seffrin. Jag har ju skräck över vad som kan hända under jakt nu när isarna börjar lägga sig. En god vän fick nyligen avliva sin älghund i en vak när den inte tog sig upp, var för långt ifrån land. Det här är den lilla västen, 30 cm lång. Den är perfekt till Seffrin. Jag gick en längre promenad med honom när han hade den på och den verkar inte hindra honom alls. Sen vet man ju inte hur det blir i skogen i ris och moras, om han fastnar och blir hängande någonstans. Men i så fall syns han på pejlen och kan hämtas..  Vi får testa i vatten också för att se hur han beter sig med den på. Den har en annan fördel också, skyddar bröstkorgens undersida som kan bli väldigt sårig annars om han jagar länge. 
 
Vi köpte den hos Ann - Charlotte på Häst o hund i Årjäng efter tips från Torbjörn S som köpt där till sin stövare. 

Vildsvin har vi gott om numera

Det finns gott om vildsvin runt oss numera. Vi ser hela tiden spår av dem, de bökar och söker mat. Först kom någon enstaka galt. Vi såg den i Harnäs nästan varje dag. Den blev en attraktion. Vildsvin hade vi inte sett förut så det var spännande att åka dit och kolla in den från vägen. Tydligen sker spridningen av vildsvin så att enstaka galt kommer först, sedan grupper av svin med gyltor och ungar. 
 
De är så många att de ställer till problem nu. Golfbanan försöker skydda sin anläggning, men inte så lätt att stänga svinen ute. Trädgårdar måste i en del områden i vår kommun hägnas in med eltråd. Vildsvin vänder ju tyvärr snabbt en fin gräsmatta och rabatter till lera. De äter snäckor, sniglar, smådjur och växtdelar.
 
Vildsvinspopulationer är svåra att hålla på lagom nivå. De förökar sig snabbt och är inte så lätta att jaga. Det kan ske med åtling och vak, dvs att man lägger ut mat åt dem och sedan väntar på att de ska komma. Det blir rätt många timmars arbete med åtling och väntan  för varje nedlagd gris. Jakt kan också ske med hundar som driver och ställer, jägare står i pass eller smyger på jakten.  Den jaktformen ger enligt statistik bättre resultat och man fäller fler grisar per använd jakttimme än vid vakjakt, allt enligt Jägareförbundets vildsvinsexperts föreläsning i Vårvik. 
 
Igår fällde Roland i alla fall ett vildsvin för första gången i sitt liv, en kulting född i år, så där 20 kilo. Det har varit några försök förut, men de har inte lyckats. Jag ser fram emot att få kött från den på tallriken. Vildsvin smakar utmärkt, får väl bli en del fyllnad i frysboxen nu när det inte blir så mycket älgkött längre. 

Roland har nedlagt sitt första vildsvin!

En lagom stor ätkulting, född i år, så där 20 - 30 kg. En dag med Schweinelaterne också!  Bra gevär och suveränt  sikte

Månen vänder väder med sina faser!

När jag var barn så sa man att månen vänder på vädret med sina faser. Nu är det fullmåne och idag vände vädret, från långvarigt  regn, hård blåst och mörker till vindstilla, ljusare och uppehållsväder.  Kanske är det alltså sant att månen kan bestämma vårt väder. ;- )  I så fall ser vi fram emot fint väder ett par veckor.  Äntligen!!! Vi behöver få det lite trivsammare utomhus och framför allt mer ljus. 
 
Jag försöker gå rask promenad med Seffrin mitt på dagen varje dag för att fånga upp så mycket ljus och D-vitamin som möjligt. Om jag sen lyckas gå raskt och bli andfådd, åtminstone en del av promenaden, så är den dessutom rent fysiskt konditions - och hälsobefrämjande enligt alla experter. Ha ha... jag går ju på sånt och vill tro på det!  Vad som helst för att slippa svettas, pusta och stånka på gym! ;- ) 
 
Idag hann jag hit till Tobyn innan jag o Seffrin mötte Roland med stövarna. Han hade jagat på Egenäs och hade gett upp, inget upptag idag, inte ens med gamle Jazz.  Så fint att gå, helt vindstilla, vacker utsikt över viken, Signebyn på andra sidan. 
 

Vackra platser runt vår sjö!

Fina platser finns det runt vår sjö, Östra Silen. Här är en av de finaste. Fast just nu är det inte väder att sitta här och njuta av utsikten. Det blåser, regnar och är kyligt. Först ska vi ha  fin vinter och vår, sen blir det sommar och utedagar. Det väntar vi på. 

Gammalt gräs eller nytt gräs???

 Spejade i dikeskanterna idag när jag var ute med Seffrin. Undrar om det är nytt gräs som växt upp nu i brist på vinterkyla och snö? Eller är det gammalt gräs som  finns kvar från i somras? Fotbollsplanen på Liane är i alla fall lysande grön som av nytt gräs. 
 
 Pratade med en kollega idag som sett videkissar som var på gång. Och en bekant till Roland hade sett björkar igår som var på väg att slå ut. 
 
 Så här ser vallarna ut. Blir inte klok på om det är gammalt eller nytt gräs

- Hej då julen! Nr 1

 Nu ska alla julgrejer snart plockas bort! Jag hör ju till dem som är gladare åt att plocka bort julen än att plocka fram den ;-) Julen har aldrig liksom varit min högtid. Fast jag vet inte varför vi inte passar ihop. De röda fönsterremsorna har mamma virkat. Hon gjorde till alla mina fönster, tyckte jag skulle ha såna.
 
 Mycket av det som är julsaker har min mamma gjort förstås, ja nästan allt. Så själva sakerna tycker jag om att se på och vara omgiven av under helgen. Den här handdukshängaren har hon broderat. Hon tyckte om att fördriva ensamma timmar på ålderns höst med handarbete. 
 
 Duken fick jag av modren  till första julen här i huset 1977. Julgardinerna är de samma sedan många år tillbaka. Normalt har jag inga gardiner alls. 
 
 ...och den här virkade modren till öppningen i rummet
 

Naturen kan också dekorera husväggar!

 Det här är så fyndigt och fint! Det är bara fantasin som sätter gränser!
 
 Det är inte vårt hus men våra goda vänners. 
 
 Husen matchar skogen runt om. 

Hur många olika chipssorter finns det????

När vi "bönder" kommer till stan så kan vi bli häpna över en del fenomen, sånt som vi aldrig ser på hemmaplan. Vid senaste besöket i storstad så passerade vi den här  hyllan i ett varuhus.  Och den består av  (håll i er nu!!) bara chips!! Allt på den här långa hyllan är olika sorters chips! Hur i all världen kan det finnas avsätttning för så otroligt många olika sorts chips??  Det är ju ändå nåt som vi inte behöver ha i mathållningen. Vi köper i stort sett aldrig chips men tydligen är det många som gör det. 

Vacker trädgård!

En vacker trädgård behöver inte alls bestå av blommor och buskar! Det här är så otroligt fint i sin prakt med mossa i olika färger och former.  Goda vänner till oss har anlagt det här bredvid sitt hus  och nu har det växt ut till att bli lysande i gröna och vita nyanser. 
 
Och det har bara tagit en säsong att få fram. Jag är bestämt av den åsikten att mossan är ovanligt grön i år, den lyser riktigt skarpt. Det här är alldeles äkta färger, inget konstlat eller pålagt i bilden, det är verkligen så här intensivt.

Småfåglarna just nu

Småfåglarna är fina att se på och det är en hel del vid matningen utanför fönstret.  Ser på facebook att andra fågelmatare har flockar av stiliga sidensvansar och vackert röda domherrar. Vore roligt att åtminstone någon gång få se nåt sånt här också. Men det är bara loja talgoxar, ettriga blåmesar och vimsiga gulsparvar ;- )) 
 
 
Gulsparvarna samlas i tydligen i större flockar nu. 

Bjudna på förmiddagskaffe i Dalsland!

 
 Vi var  bjudna på förmiddagskaffe hos goda vänner nere i Dalsland idag. Bilden ovan är från gamla kyrkplatsen här i Signebyn. De goda vänner bor alltså ett par mil bortom  den i landskapet söder om oss, i Dalsland. 
 
Bredvid kyrkplatsen ligger f.d. småbåtshamnen i Signebyn. En fin pratstund blev det, bl.a. om gamla gemensamma släktingar som för länge sedan bodde i Mineträdgården på Prästgården. Det var två kvinnor, en var kalfaktor vid småbåtshamnen och vaktmästare på kyrkogården, den andra var barnmorska.  Frejdigt för att vara kvinnor. Det blev också utvandring och det finns fortfarande kontakt med ättlingar till dem, någon har varit här på besök och är vän på facebook numera.  
Så ovanligt och roligt att bli bjuden på förmiddagskaffe! En ny variant som vi ska vårda och fortsätta med! Träffar med goda vänner behöver ju inte vara i form av trerätters, roligt att ses och pratas vid, det är ju liksom huvudsaken. 
 

Skogsstigar vårdas!

 
Vi, liksom många andra människor, tillbringar en hel del  tid i skogen, det betyder mycket att det är  framkomligt i skog och mark. Den här skogsstigen går över en strömmande bäck. Det är fint att se hur någon har lagt stenar i bäcken så man kan gå över. Förut var det en  murken halkig stock. Såna här gå-vägar i skogen har funnits länge. En del finns kvar därför att människor faktiskt går dem, en del är vägar som djur brukar gå. 
 
 I skogsbruk finns också ett tänk att skydda skogsstigarna när maskiner måste in i ett område för avverkning. Maskinerna är tunga och kan lämna spår efter sig. Men här är exempelvis en skogsstig markerad med snitslar så den som kommer med maskiner vet att stigen  ska skyddas och inte köras sönder.  Man blir glad över sån omtanke om vår natur. 
 

Sol hela dagen idag lördag!!!

 Det var efterlängtat!! Solsken hela dagen var det, inte ett moln på himlen. Alla var ute och gick eller grejade med nåt annat. Exakt kl 12.00 stod solen så här högt. Inte mycket att hurra för men det gav i alla fall solljus flera timmar innan den gick ner igen. 
 
 Jag gick en längre tur med taxen. Och mötte andra som också lapade sol ivrigt.  Jakt blev det inte idag. Rolands Jazz föste på en stor vit hare på förmiddagen och på eftermiddagen blev det jakt på rådjur med en god väns beagle, nära skott där men inget fällt. Vårt hus Lihaget i solsken
 
 Liane i solsken
 
 

Svedea är bra hundförsäkring

 
Vi är nöjda med Svedea där vi har våra hundar försäkrade. Dunkerstövare Hej var vi tvungna att avliva eftersom han blev sjuk och häromdagen kom det här kortet handskrivet. Det var en fin gest även om jag naturligtvis inser att det är en del av ett koncept för försäkringar. Det har inte varit något krångel heller utan vi fick ut livförsäkringen för Hej direkt. Det ger oss inte tillbaka en älskad hund men är ändå skönt att slippa strula med försäkringsbolag i ett läge när man är ledsen för förlusten av ett djur.
 Vi hade Agria i många år för våra hundar. Men vi bytte till Svedea för några år sedan i samband med att Agria på olika sätt visade sig vara motståndare till jakt och jägare. Och vi har varit mycket nöjda med bytet. 

Rådjursjakt idag fredag

Rådjursjakt är ofta samarbete o gemenskap. Nu var det tre på pass och jag hundförare. Fr vänster är det Mikael som observatör, Jan som lycklig  skytt, Mikael som pass-skytt, och bakom kameran Roland som också var pass-skytt. 
 
Det var ett smaldjur, dvs en get utan killingar. Bra bytesdjur. Och Seffrin var med förstås. Geten gick i pass efter knapp timmes jakt.  Vi gick en halvtimme först jag och Seffrin  utan någon vittring speciellt. Sen gick Seffrin direkt på det här djuret. Det gick runt flera varv  i trånga cirklar mellan tre pass och till slut gick det till Jan som fällde det direkt med ett skott.
 
Seffrin var ivrig att komma iväg innan
 
 
 
 
Efter jakten blev det korvgrillning och fika  i grillen på Liane
 
Fint avslut  på en fin dag med goda vänner
 
 
 
Tänk att vi äntligen fick en hel dag med solsken på Liane. Det var ett par månader sedan tror jag. Vi njöt i fulla drag en heldag ute.
 

Mer från Norge-resan igår

E18 var spärrad in i Norge när vi kom till gränsen och alla bilar blev invinkade hit. Alla  blev granskade av en man under taket där. Han tittade  på oss också, fast vi måste ha sett hederliga ut för han vinkade iväg oss direkt.  Några måste stanna, blåsa,  visa väskor och bagage för polis. Verkar som om Norge är lite fundersamt på vad som kommer från grannlandet.  Det är ju också EU-gräns. Innan dess  var den inte så viktig, då var det mest varusmuggling åt andra hållet man kollade efter, om svenskar smugglade mjöl och socker med sig hem. Men nu är det mer på allvar. 
 
 
Vi släpptes i alla fall igenom och kunde fortsätta några kilometer in till första orten i Norge; Örje. 
 
Det är ju lite andra varor i butikerna i Norge  än i Sverige
Valbiff, inget som frestar mig direkt, men jag har smakat det och det går att äta. 
 
Grov Östfolding-korv.
 
Mellanöl finns visst kvar
 
Massor av fin  fisk i olika former förstås. Här är det stor öring (örret)
 
Och som sagt pultost.
 
Kanske är värderingarna inte riktigt lika heller. Jag fnissade förstås åt tidningshyllan som inte hade funkat i Sverige  ;- ))  I vårt land är ju män och kvinnor precis lika så vi skulle inte kunna ha olika tidningshyllor, åtminstone inte med uttryckliga skyltar
 
Manliga tidningar! 
 
 
Och kvinnliga tidningar!
 
Som sagt priserna är rätt höga. För detta betalade vi 381 NOK, som blev 423 svenska kronor med kursen för sex små mellanöl, tre små ostpaket, och tre korvar. ;-) 
 
Vid gränsen var inga problem att åka hem igen, från Norge till Sverige. Vägen var inte spärrad och vi blev inte stoppade.  
Här byggs en ny tullstation på svenska sidan, efter många års funderande. 
Den gamla tullstationen är till salu. Den som är hågad kan alltså köpa sig en tullstation!
 
 
E18  till Oslo är ombyggd och fin. Det är inte mer än 9 mil hemifrån till den norska huvudstaden tror jag och fort går det. 
 

Shopping i Norge, Örje idag!

 Roland hade fått veta av sina norska jaktvänner att det måste vara pulteost i matsäcken om harjakten ska gå bra. Så nu köpte vi sån ost i Örje, strax på andra sidan gränsen, 5- 6 mil från oss kanske. Ha ha...! Expediten sa att den var jättemager, bara 1 % fett, att den luktar starkt så man ska hålla för näsan när man öppnar. Men den var jättegod sa hon också. Inte helt billig. ;- ) 
 
 
 
 
 Förstår  norrmän och norrkvinnor handlar i Sverige. 381 Norska kronor kostade det vi handlade: Två pultostar, sex burkar mellanöl (finns fortfarande i Norge), mesost och tre tjocka korvar (Grov östfolding!). 
Imorgon mer om vad vi fann i norsk butik

Nytt sätt steka filé!

Jag läste lite på nätet om konsten att steka filé. Expressen hade en enkel och snabb info med video. Lite nytt tänk var det:  Det går bra att krydda köttet före stekningen, helst en kvart innan så att det hinner ta plats i köttbiten. Sen får man vända mer än en gång. Det var också nytt för mig. 
 
Jag gjorde som instruktionen på nyårsaftonen: kryddade med salt och peppar och örtkryddor en kvart innan stekning, stekte i smör + olivolja, het panna, öste fettet med sked över köttbiten under tiden,  rätt tjocka bitar ett par cm minst. När köttbitarna fått ordentlig färg så flyttade jag över till ett litet ugnsfast fat, in i ugnen på 100 grader. Där fick de står tills stektermometern visade 65 grader. Klart! Då var det lite lagom rosa inuti, inget blod som rann. Tog så där 5 minuter tror jag.  Det blev bra, ska försöka komma ihåg den här metoden till nästa gång.
 
 Nej vi var inte uppe till 12-slaget. Första året jag kan minnas då vi gått o lagt oss innan. Men det kändes helt ok. Vi hade skypekontakt med alla barn och barnbarn  och önskade Gott Nytt.  De såg ut att ha det bra. Sen vaknade vi förstås av smällare vid 12 men det varade inte så länge, bara att somna om igen.

Solnedgång i kväll, ett magiskt fyrverkeri!

 
När vi gick ut med Jazz så var det inget speciellt. Men under tiden började himlen flamma i solsken. Helt magiskt blev det till slut. Vi bara stod och tittade, förstummade.  Jazz slagade efter en hare men det var svårt, vittring sedan i natt.
 
 Bilderna är helt naturliga, inget photoshoppande.
 
 

Grevinnan och betjänten är så bra!

Vi såg den förstås. Det är liksom den och så Kalle Anka som man måste se under helgerna! Undrar hur man fick till det här? Gissar att manus måste ha sett ut som en katastrof en gång i tiden. Det är ju  bara för enkelt, hur kunde det verka bra på pappret?. Mycket av succén beror förstås på skådespelarprestationerna. Betjäntens ramlande på tigerhuvudet är ju i klass med Gösta Ekmans suveräna drullande på filmduken! 

Vår mat igår nyårsafton!

Det var lite kluring över det, vad vi skulle äta. Oftast har vi firat nyår tillsammans med familj eller vänner och då blir det givet på något sätt vad man äter tillsammans. Men nu fick vi tänka själva.  Nåt bubbel till förrätten förstås. Den här hade vi fått tidigare så den var given 
Vi gjorde en enkel förrätt med smetana, löjrom, lök, dill och chips. Den kunde vi nalla på medan vi gjorde iordning huvudrätten.
 
 
Roland funderade på att sabrera champagnen men avstod. Får väl träna till nästa år.
Mer om kötträtten i nästa inlägg, den blev lite extra.