Insikt och utsikt! Så här är läget vid nya huset!


Vikväggen av glas är ihopvikt. Den är nu justerad så det går lätt. Det blir rymligt. Unge herr Skogsström klurar på insynsskydd för glasväggen. Vi har funderar länge på det men han hade lösningen direkt och vi är mycket tacksamma för det.Så här var utsikten i dag i sommarvärmen.


FN vill spränga asteroid med kärnvapen!

Det låter himla dramatiskt och är det antagligen också. Fast det hela är planerat till 2040 och då är jag 90 år gammal och bryr mig nog inte ´så mycket för egen del, möjligen för barnens och barnbarnens väl óch ve.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14446490.ab

Jazz

ä
Jazz är en duktig jakthund, jaktchampion som gjort många prisdrev under den här vintersäsongen.  Han är snygg och framför allt har han ett psyke som är helt stabilt. Han är otroligt lugn. Efter jakt så kopplar han av direkt, på kvällarna så lägger han sig bara ner, när Roland tar in honom på kvällen så behövs inget koppel, han lyder. Han far Spärns Rapp, hade inte heller koppel på sig utan gick lydigt som husse ville och  var också  en duktig jakthund. Det finns ett stabilt psyke nedärvt som vi gärna skulle ta vara på i en generation till och ta en valp efter honom.

Nu sökes alltså en villig tik och tikägare för parning. Hoppas att vi hittar någon fin och duktig tik som vill bli moder till en valp hos oss.

Svar på Lenas  fråga: Jazz har en etta i juniorklass, men lägre valör i öppenklass minns inte vad det blev. Extriört är han väldigt fin, bra rýgg, vinklar, vackra mörka ögon, fint huvud med långa öron och fina rörelser, men är lite för mörk i huvudet, det är inte så populärt, så det drog ner bedömningen.
Den tik han ska eventuellt ska para med bör nog inte vara för stor för Jazz är på gränsen, mätt till 59 cm om jag minns rätt.Oskar slappar!

Lille Plutten  Oskar kopplar av på kvällen, han är väldigt raggig nu, men söt! Ett bra tag kvar  till nästa jaktsäsong! Frampå våren så blir det en ny valp i huset, antingen en avkomma från Jazz om någon tikägare  vill parasin hund  nu när han är champion, eller också blir det en valp vi länge önskat, en dunkerstövare från Norge.


Utsikt från bygget!


Nu börjar gubben att städa bort brôte från huset. Idag fick jag den här bilden från utsikten ut mot sjön. Han har justerat glasade vikväggen så den löper bra. Det här är alltså utsikten ut ifrån allrummet ut mot sjön  när vikväggen är dragen åt sidan. Det är vårväder här, fågelsång och så. Idag kom kanadagässen.

Jag har tillbringat dagen  med att delvis leta lämplig inredning i Karlstad. Ni anar inte hur många lampor det finns i ett nytt hus och bord, stolar, husgeråd, gardiner och annat.

Naturvårdsverket flyttar gärna varg igen!

Den vargtik som redan flyttats tre gånger har återigen gått tillbaka till sitt úrsprungsområde i renbetesområde. Nu kommer hon enligt Naturvårdsverkets R Burman inte att flyttas igen. Man flyttar samma varg tre gånger, inte mer. Men hon kommer att särbehandlas i skyddsjaktansökan eftersom hon har värdefulla gener. Och man kan tänka sig att flytta andra vargar óch göra nya försök. Att just den här tiken ( och alla andra vargar som man försökt flytta i andra länder)  gått tillbaka utgör inget hinder.

Undrar om vargtiken inte kommer att på något sätt "behandlas" av samerna  också? Eller har man tänkt sig att gå igenom hela processen med avskräckningsförsök och stängsling och ett som annat för att förebyggaa skador?  Jag tror ärligt talat inte det. Den här vargen kommer att röra sig över stora områden omöjliga att bevaka om man inte som misstänks har opererat in någon sändare. Det kommer inte att gå att bevaka alla de 300 - 400 vargar som finns i Sverige just nu och därför hänger deras liv på en skör tråd.

Och när APU, den här privata milisgruppen i Rialarevieret, valt att patrullera i vargområde dag och natt så flyttade vargtiken ut från området för att föda sina valpar.  Heldygnsbevakning har också sina risker, vargar kan känna sig alldeles för bevakade och fly fältet. 

http://www.nwt.se/asikter/insandare/article1057973.ece
http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Nyheter/Nyheter/2012/02/Flyttad-vargtik-tillbaka-hos-renarna-1.19842/

Det är svårt att få en överblick över vad rovdjurscirkusen kostar, men 150 miljoner per år är lågt räknat. Bara flyttandet av varg går på drygt 5 miljoner tydligen. Märkligt att detta meningslösa hallå runt en djurart som inte ens är utrotningshotad kan få kosta vad som helst, samtidigt som verkligt utrotningshotade djur och övriga stora miljöproblem lämnas därhän. Vargens symbolvärde är stort hos dem som inte är berörda av dilemmat med att leva med varg. Allt är understött och påeldat av diverse bevarandeorganisationer såsom Naturvårdsverket och Mikael Karlsson

http://www.jaktjournalen.se/index.php?id=14607&avd1=0

 

Ett språkligt näringsbad ...

... är det att med eftertänksamhet läsa Kerstin Ekmans "Herrarna i skogen". Det går inte att jäkta igenom den så den blev sparad till lovet. Nu har jag  tid att försjunka i en bok. Kerstin har ju en fantastisk kvalitativ ordrikedom, en skatt av ålderdomliga ord och uttryck som hon elegant svänger sig med i associationer över tid och rum. Det är bara så himla bra, men läsningen kräver tid och långsamhet på ett sätt som vi nutidsmänniskor inte alltid vill ge oss själva. Det känns helt enkelt ovant.

Administration och långpromenad ...

... och letande efter möbler och annat till huset blev det förstås den första lediga dagen på sportlovsveckan. Det småregnade lite och blåste och var några plusgrader bara, men himla skönt att få gå ändå mitt på dagen när det är ljust. Sen kan jag blir väldigt förundrad över att administrationen av ett vanligt liv tar så lång tid. Jag menar det där med att betala räkningar, kolla igenom ekonomin, ringa om framtida alternativa utbetalningar av den intjänade pensionen, beställa tid för friss, sortera papper som bara hamnat, slänga post som är till ingen nytta, ut med tidningar som samlats på hög. Kort sagt telefon och pappersjobb. Men nu är det gjort för en tid framöver.

Jazz fick älgfärs!

Det var en fråga i en kommentar; vad fick Jazz som belöning för championatet? Jo han fick älgfärs! Absolut mer uppskattat än diplom och whiskey. Passade bra också eftersom jag malde några kilo den dagen!

Olle Liberg hotar med ...

... att om inte jägare och markägare nu går med på vargvalputplacering i befintliga varglyor så kommer EU att kräva fri förökning av varg i Sverige. Han nämner  siffran 2000 vargar (lär ju inte stanna där vid fri förökning) och rabblar upp hur många tamdjur som kommer att dödas så att vi alla ska bli väldigt rädda nu. Allt utifrån ett möte i Karlstad om rovdjur.

Han glömde att tala om att en vargstam som den skandinaviska  med en ökning på 42 % per år i så fall skulle kräva en avskjutning på 500 - 1000 vargar per år i Sverige för att hålla nere stammen på nivån 2000 individer.

Han glömde också att tala om vilka som ska ta hand om den avskjutningen om inte jägarna är soldariska med rovdjurspolitiken och ställer upp på begränsningarna. Om det finns några jägare kvar i Sverige efter några år med så mycket varg i landet. Är det Rovdjursföreningen som ska ta hand om den begränsande delen av vargförvaltningen? Eller kanske Mikael Karlsson i Naturskyddsföreningen?  Eller hur ska man lösa det? Gift som i Ryssland den här vintern? Eller helikopter? Eller vad?

I ärlighetens namn får jag väl också säga att Liberg anklagade regeringen för den havererade rovdjursförvaltningen. Det går inte att försöka bedriva rovdjurspolitik utan att ha de berörda med sig, menar han. I alla andra länder har man förstått att det är i samförstånd man balanserar antalet individer av de stora rovdjuren, men i  Sverige har man inte förstått. 

Risken är nu överhängande att vargförvaltningen  kommer att "gå under jord".  Så är det nu i Finland sedan man hejdade vargjakten och så var det med björnen i Sverige innan man fick normal förvaltning av den djurarten.   

Problemet med den här utsättningen är så idiotiskt så man tar sig för pannan. Om man istället från Naturvårdsverkets sida hade sagt att vi byter valpar med djurparkerna och sätter tillbaka en vild vargvalp till djurparken så hade det säkert varit ok för markägare och jägare.

Om man när det gäller utsättning av vuxen vild varg med nya gener hade sagt att det får bli jakt  
 på lika många vargar i det området så hade det varit ok tror jag.

Men om man nu på verket väljer att stånga pannan mot väggen istället så lär man få fortsätta. Och det kanske egentligen är planen från början. Då kan man hänvisa till EU, släppa vargförökningen fri och äntligen få njuta av massor av vild varg i de svenska skogarna - i sina korridorer på Blekholmsterassen - långt från verkligheten. Man kan undra för logiken i det hela är väldigt skral. Och klumpigheten så otrolig! 

Och Naturskyddsföreningen hycklar om hur intresserad man är av dialog. Innan Mikael Karlsson bidrog till att sabotera det samförstånd som fanns mellan berörda och staten så fanns en levande och meningsfull dialog om hur man skulle kunna gå vidare, men idag är det meningslöst för de flesta att disktera vargpolitik med svenska maktföreträdare som enbart hänvisar till EU. EU är ju inte närvarande och för något samtal.
http://www.nwt.se/varmland/article1060750.ece
http://www.nwt.se/varmland/article1062849.ece


Snödroppar är det i Säffle redan


Vi var där nu idag söndag i ett ärende,  eller rättare sagt två ärenden, ett på Grenvägen och ett på Aspvägen.

Liane Prästgården idag söndag


Jag klurade länge på vad som promenerade omkring där på åkern nedanför Prästgården. Tog bilder gjorde jag och förstorad dem när jag kom hem och visst var det svanar. Fyra var det, två vita och två lite mer grå, antagligen ett föräldrapar och två lite mer grådaskiga ungar från förra året. De hade kommit flygande från Bäcketjärn tidigare under dagen berättade K och G som bor i Prästgården. Vi blev stående och babblade en stund, ivrigt uppvaktade av deras kattunge, en liten sötnos.


Så här vackert väder var det på dagens långpromenad med Oskar, snön är nästan borta, men tillräckligt mycket kvar för att Roland skulle få lov att avbryta dagen jakt med Jazz, det var skarpt för tassarna. Liane ligger där borta och jag står uppe vid Prästgården.

Firade championatet gjorde vi igår lördag


Innan vi åkte till hotellet och åt mat så skålades det högtidligt för Jazz och hans utmärkelse. Och det var inte i vilken whiskey som helst. Den här flaskan har en historia. När Bosse fyllde senaste jämna åren så fick han bl.a. i present en resa till Scotland och whiskeyprovningar. Under tiden passade vi någon av hans hundar och som tack fick Roland just den här flaskan Glen Moray som var lagrad så där 20 år redan då. Då sa Roland att den flaskan skulle han spara tills Jazz blev champion och det var alltså 6 år sedan tror jag. Så visst var det speciellt.


Sportlovsdags är det nu!

Synd för alla lediga elever att snön försvann precis nu här hos oss. Men det finns väl kvar uppe i backarna i Branäs, Sunne och Valfjället kanske och dit tror jag att man kan ta sig med bussar / samåkning. Min lediga vecka är rätt given, den går till husbygget, motion och en dag blir det lite jobb.

Packmopedsturnén 2:a augusti ...

... här i Sillerud, på hembygdsgården. Bara att pricka av den dagen i almanackan direkt.
http://www.nwt.se/multimedia/archive/00640/packmoppe_640019a.pdf

Jaktchampion Leverhögens Jazz ...

... med stolt husse ser vi här efter dagens tvåa på jaktprovet på Värmlandsnäs. Med en etta och en två dagarna efter varandra så är Jazz nu jaktchampion. Jazz två ägare, Roland och Bosse, bjöd sin fruar på middag på hotellet i Årjäng i kväll lördag för att fira tilldragelsen. De tyckte vi förtjänade det för alla gräsänkedagar vi har när de jagar.  Det smakade bra, tack o tack för maten och en trevlig kväll tillsammans!

I morgon blir det en jaktdag igen för Jazz o Roland, i Norane tror jag. Jazz är i topptrim nu fysiskt och gör bra ifrån sig på barmark, så det kostar honom inget att jaga flera dagar i sträck. Det kan nog bli en trevlig dag. Och jag siktar på att få en motionsrunda nu när krafterna börjar återvända. Sen ska vi kolla på lite möbler till nya huset.


Dynazty bäst!

Redan nu är de bara bäst, vilket ös! Mina favoriter.

Jaktprov idag igen...

... är det alltså. Gubben och Jazz är ute på Värmlandsnäs och prövar lyckan med domare och vägvisare. Igår fick han en etta och behöver alltså minst en tvåa idag för att bli jaktchampion. Jag sitter hemma och håller tummarna och letar lampor på nätet till nya huset. Och möbler på Blocket.

Varvat med det blir det malning av älgkött igen. Det vi får från slakthuset är rätt så grovmalet, jag mal det två gånger till tillsammans med mycket lök och packar i små platta paket som tinar upp snabbt vid behov.  Det blir älgbiffar med svampsås i kväll, då vi förhoppningsvis firar  ny champion.

Fick  sms från gubben nu kl 9.30,  Jazz driver för fullt, de har sett haren tre gånger! Kanske blir det champagne redan till lunch idag? ;-)

CHAMPIONATET KLART NU KL 10.30 REDAN! Jazz drev till ett andrapris och därmed är han jaktchampion. Det blev stopp på jakten vid en skogsavverkningsmaskin så då avbröt Roland, han ville inte ha Jazz letande efter haren runt den. Himla roligt!

Nu ska Jazz bara vara lös ett tag till upp till de stipulerade 5 timmarna.

165 medlemmar i Sellnet (Sellerenät)

... var det 7:e februari, säkert fler nu, jag är inte helt uppdaterad. Det blir fler hela tiden som vill vara med nu när tåget går och som inser att detta är en lönsam investering både på kort sikt för att kunna behålla nuvarande standard när det gäller kommunikation och på lång sikt för att behålla / öka värdet på sin fastighet.

Alla är inte med på kartan men många fler än på förra kartbilden. Det blir hela tiden fler som kommer till och genom sitt medlemskap visar intresse  av att få fiber för att garanterat ha tv, telefoni och datoruppkoppling till sin bostad. Det fasta telefonnätet monteras nu ner i allt snabbare takt på landsbygden och vad som kommer efter det vet vi inte så mycket om. Genom medlemskap i Sellnet förbinder man sig inte till något när det gäller anslutning men man har i alla fall visat att man är intresserad och att man skulle vilja om priset blir rimligt. Om vi blir många så blir det lägre. Dessutom så finns en hel del EU-bidrag med nu i första omgången  och det håller nere priset för att installera fiber. Den som väljer att gå med senare får betala den verkliga kostnaden. Man räknar med att anslutning till fiber kommer att vara viktigt för att hålla uppe värdet huset. En fastighet utan fiber kan tappa ordentligt i värde. Det finns de som säger att det kommer att bli lika svårt att sälja ett sånt hus som att sälja ett hus utan el i framtiden. För numera är vi beroende av bra dator / tele-uppkoppling för att kunna sköta vardagslivet, typ betala räkningar, ringa vanliga telefonsamtal inomhus, kunna använda hemtjänstens trygghetslarm,  osv.

http://www.facebook.com/pages/Sellnet/235109769899656

Inredningsinsnöad ...

... är jag nu sedan en tid tillbaka. Uthyrningshuset ska inredas och gubben påstår att jag har fria händer inom rimliga ekonomiska ramar, fast han fryner kritiskt på näsan när mina förslag inte faller honom på läppen, som tanken att göra toa-dusch-utrymmet till en Bergakungens sal. Någon gång skulle jag i alla fall vilja ha Egypt kakel / klinker både på väggar och golv och göra rummet till ett mystiskt bergsrum med glitter och guld.

Kitschtemat finns kvar ändå. Nu blir det istället ett "marmorrum" med antik-tema; guldspegel med bred ram som jag inte har hittat än, "guldlampa" för badrum som jag kanske har hittat på en sida med sekelskifteslampor. Och taklampan dit som är samma glasprismalampa som vi har i tvättstugan fast vi har med krom och nu ska det bli med "guld".

I taket i sovrummen blir det plafonder i veckad plast, låter hemskt men de är snygga och diskreta i små utrymmen och billiga dessutom.

Rispapperslampa över soffbordet, gillar dem verkligen för utseendet och ljuset, stora ska de vara.

Jätteklocka med flyttbara siffror, svarta, till den stora vita tomma väggen bredvid kaminen. Den väggen blir enligt mitt önskemål belyst med spot, hoppas att det funkar kära elleverantör.

Mitt på stenväggen bakom kamnen ska det vara två upp-och nerbelysningsspottar. De måste lysa som två vägar uppåt och neråt, inte lite hit och dit. Inte hittade än, elgubben måste råda.

Helst ledlampor överallt men de går inte att dimma så det blir en kompromiss.

Spotskenan i taket kan lika väl gå hela vägen från ytterväggen till kaminrörväggen, det är obetydligt dyrare och mycket snyggare. Spottarna där kan belysa kaminen och stenväggen bakom ibland om man vill istället för upp- och nerbelysningen.

 Spottar över soffbordet ska kunna lysa på väggen bredvid kaminen som ska ha den stora klockan, som verkligen går.

Den andra väggen vid soffbordet har jag länge försökt få till ett Jobstryck på eller nåt, men varje gång jag försöker tänka det  så hamnar ett renskinn på väggen där, ett rätt billigt från Ikea. Och på köksstolarna blir det fårskinn, ett halvt Ikeaskinn på varje stol är överkomlig kostnad. Om stolarna redan är stoppade så är det enkel att bara lägga skinnet på. Annars måste någon sy dynor med fårskinn på. Det behövs något lurvigt och mjukt  på stolar och vägg för att balansera det hårda i stengolvet, stenväggen bakom kamninen och plåtkaminen och de vita väggarna och den hela glasväggen.

 Mattor vet jag inte än, i så fall blir det lurviga vit-beige på stengolvet (svårt att hålla rent dock), eller "gammeldags" rödbrokiga billiga från Ikea, såna som jag har i tvättstugan. Eller inga alls.

Köksbord och stolar blir i björk förstås eftersom köksinredet är björk (varför vi nu skulle ha det , ek hade varit lättare, men inte så snyggt svenskt). Jag har en björkgrupp i Säffle på gång på Blocket, den är himla fin, men jag är bara tvåa i kön. Det är lagom, 1.50 långt utan skiva och med fyra  stoppade stolar + två. Får besked  imorgon lördag. Annars så finns både bord och stolar på Ikea i lagom storlek och lagom pris. På nätet hittade jag en helt galen grupp som gjordes i Sysslebäck av en gubbe, med två älgar som höll upp bordet och även utgjorde ryggen på stolarna. De var natuligtvis helt galna men kul.

 Skinnsoffan i allrummet får vara gulaktig ljus brun för att matcha stengolvet och björk. Den har jag inte bestämt än men det kommer hela tiden nya på Blocket så det är inget bekymmer. Sen en fåtölj med på andra sidan eller bredvid.

TV på väggen på en ledad arm som vi har här hemma blir det.

Soffbord blir också björk förstås och det finns på Ikea, lagom stort.

Belysningarna utomhus, till fasaden, verandan och altanen är inte klara än, vi behöver elmannens hjälp. Ska det dimmas så går alltså inte ekonomiska och miljövänliga led. En lampa behöver tändas när någon närmar sig, rörelesedetektor.

Snygga utomhuslampor är de vi här hemma nu på altanen, dem gillar jag verkligen  och skulle vilja ha till det nya huset, men vet inte om de finns kvar: koppar och svart smide.  

Duschväggarna blir i frostad Icemodell så att det inte blir så känsligt för kalkavlagringar på glasväggen. De är på väg. Likaså björkkommoden till våtutrymmet. Dit fattas också en uppvärmd handdukshängare, blir nog Badlagrets (= badrumsinredningstillverkarnas överskottslager).

Gardiner och insynsavskärming är ännu inte löst. Det återstår, liksom den fjärde sängens uppmontering på väggen över säng nr tre.

Även inklädningen av tryckkärl i våtutrymmet återstår, det kan bli kaklat.

Här nedan det festliga älgbordet i björk som görs av Ebbe Carlsson uppe i Sysslebäck i norra Värmland
http://www.blocket.se/varmland/Matbord_och_stolar_38332292.htm?ca=7&w=2

Matbord och stolar


Estelle, Estelle, Estelle....

...Drottning Estelle! Prinsessan Estelle! Jag har testat hela dagen och verkligen försökt tycka att det låter bra. Men i mina öron påminner det mer om något ur en serietidning eller en figur ur "Stjärnornas krig".

Kan verkligen Victoria och Daniel ha hittat på det namnet? Eller har någon annan varit behjälplig? Kungen kanske skulle gilla ett sånt namn om jag nu ska vara fördomsfull.

Man får en känsla av att man valde ett namn efter mormor, Silvia, och ett efter farmor, Eva, det blev rättvist. Och så kanske ett namn på franska, Estelle, och ett namn på engelska , Mary.  Allt för att vara så internationella som möjligt.

Men man kanske vänjer sig och tycker det är jättesnyggt efter ett tag. Säkert är hon en liten sötnos som kan anta utmaningen att göra det namnet till något vackert och fint. Hon lär ju vara mamma upp i dagen säger gamla tanten som bar fram henne för inspektion, vad hon nu heter. Det var i alla fall hon som bar fram Victoria också en gång i tiden 1977 när hon var född.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/victoria-gick-ner-madeleine-upp_6879089.svd

Det är ju inte så ofta jag håller med Herman Lindqvist men nu gör jag det
http://www.expressen.se/nyheter/herman-lindqvist-kan-inte-smalta-namnet/

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/estelle-ett-ovantat-val_6878269.svd

Estelle Silvia Eva Mary ....

... blev det, hertiginna av Östergötland!  Tja, rätt oväntade namn, hon behöver inte bära några uråldriga gamla anor på sina axlar. Kanske ett klokt val. Estelle är väl alldeles eget, utan kopplingar till släkt och vänner så vitt jag vet, fast jag vet inte så mycket. Hon får bli sin egen redan från början. Fast jag tycker helt ärligt  inte att Estelle var ett särskilt vackert namn. Hade varit mer genuint med något som låtit mer svenskt.  Men det blir säkert bra, vi vänjer oss nog,  bara att gratulera!

Samtidigt som detta annonseras får jag sms från gubben att Jazz har gått full tid för  en etta på jaktprov och bilden på dem och domaren Jan Karlsson kom också. Grattis Jazz!

I morgon blir det en ny omgång och då måste det minst bli en två för att Jazz ska bli jaktchampion. Dagens prov gick i Ölme. I morgon blir det ute på näset, Värmlandsnäs, den där lång udden som sticker ut i Vänern alltså. Jag sitter hemma och håller tummarna då.  Bosse var med idag men går inte med imorgon.Bergvik Skog tar emot vargvalpar ...

.... i lyor på sina marker men på två  villkor, vilka inte framgick av gårdagens nyhetssändningar:

-ANTALET VARGVALPAR FÅR INTE ÖKA I OMRÅDET (alltså måste lika många vilda valpar avlivas som det sätts ut nya)

- LICENSJAKTEN MÅSTE ÅTERINFÖRAS.

De villkoren är helt i linje med den överenskommelse mellan staten, markägare och jägare när alla förband sig att hjälpa till med detta. Men regeringen valde att hoppa av sin del av paketet och nu hoppar markägarna och jägarna av sin. Logiskt!

I praktiken antar jag att de här villkoren  innebär att inga vargvalpar kommer att sättas ut på Bergviks Skogs marker och det är en stor markägare i vargområden.
http://www.vargfakta.se/nyheter/bergvik-skog-tar-emot-vargvalpar-pa-tva-villkor/

Gubben är f.ö. på jaktprov idag med Jazz. Han missade ju championatet så snöpligt med bara 14 minuter förra gången. Detta blir sista försöket den här säsongen antar jag. Provmarkerna är i Ölme. Hoppas det inte är varg just där så lille Jazz kommer levande hem.

Ekparkett ...

... i  de två sovrummen  på plats. Den blev  snygg.

Tanternas revolution ...

... är en tilltalande tanke. Tanten är på väg tillbaka och kräver sin plats. Tilltalande tanke oss tanter emellan!
http://www.dn.se/kultur-noje/tanternas-revolution-ar-pa-vag

EN LITEN PRINSESSA!

Det blev en prinsessa, född idag 23:e februari kl 04.26 på morgonen. 3280 g och 51 cm lång. Daniel berättade själv rörd om det på presskonferens kl 7 nu på morgonen. Mor och dotter mår bra!
GRATTIS!

Jag blir så imponerad av Daniel som klarar av att beröra känslomässigt men samtidigt göra det med stor auktoritet. Han formulerar sig inte så slipat men han blir ändå aldrig löjlig. Gissar bara nu men kanske är det något han har med sig från sin pappa, att både våga vara manlig och visa sina känslor.

Eftersom det är tronarvinge som fötts så vidtar en rad ceremonier; salut ska skjutas idag kl 12.00, dokument omedelbart underskrivas, regeringen informeras, en gudstjänst i slottskyrkan, namnet offentliggöras inom ett par dagar osv. Namn som man spekulerar i är Sofia, Lillian, Sibylla, Louise, Alice.http://www.aftonbladet.se/mm/smsflash/nyhetsflash/article14418174.ab
http://www.expressen.se/nyheter/nyheter/det-har-hander-efter-kungabarnets-fodsel/
http://www.expressen.se/nyheter/en-prinsessa-ar-fodd/

Lampor ...

... har man hur många som helst i ett hus. Det går timmar till att  bestämma och notera vilka lampor vi behöver ha i det nya huset;  allrummet, hallen, fasadbelysning, veranda, altan. Än så länge verkar vår planering för kabeldragning och väggutagsplacering, lamputtag  stämma. Ett utttag över diskbänken är fel men det var inte vårt uttag, det var arkitektens. Det hamnade delvis bankom kylskåpet. Går att flytta förstås. Sen ska det gardiner till. Och rullgardiner eller liknande.


Ledig onsdag ...

... är inte så värst ledig. Det är nästan fullbokat och lite till. Det mesta handlar om planering och inköp till det nya huset. Det är ju inte bara väggar som ska upp. Nu beställde jag duschhörna, tvättkommoden är på väg, gardinerna har jag inte löst, sovrumsdörrens hängning ska vi kolla på idag, avstämning med kakel o klinker till bad och kök igår, ekgolv i sovrummen kommer in idag.
 Och det är himla halkigt på vägen ut till huset. Isch men jag måste!
Vargobs

Någon säger sig ha sett varg / vargspår igår i Bäcken i Sillerud.
Någon säger sig ha sett vargspår från Silvergruvan till Sandnäs under den gångna helgen.
För den som jagar med hund kan det vara bra att veta, jaktäsongen är ju inte slut än.

Bison - musikinredningar

Det låter som en oxe, men är också namnet på ett framgångsrikt företag i Årjäng.

Jag och några till var där på info. Bison är en framgångssaga. Från ingenting, med hårt arbete,  skicklighet, lite tur  och många år av försakelser så har man nu en byggt upp ett familjeförtag som säljer musikinredningar över hela världen.  Fast vägen gick via organiserad storskaliga svampuppköp i starten. Det gick från  gratisarbete till att ha sex anställda och alla som jobbar i företaget har lika lön. Det är imponerande. Samtidigt kan  filosofiske vd Lennart berätta väldigt underhållande och dråpligt om hur det var från början.  Företaget har sitt säte mitt ute på landsbygden utanför Årjäng.

http://bison.se/ 

http://bison.se/bisonbloggen/foretagande/2012/02/ordforande/

Något slags festligt valspråk finns i företaget:

"Vi ska inte tjäna mer pengar än att vi kan ha roligt
Vi ska inte ha så roligt att vi inte tjänar några pengar

Fast på norsk-värmländska låter det så här:

Vi ska ha göy å vi ska tjene penger. Vi ska inte tjene så mye penger att vi inte har göy å vi ska inte ha så göy att vi inte tjener penger”

Carolas Marcus ...

... Werjefeldt i kamp med skadad vildsvinssugga kan man läsa i kvällspressen.

http://www.expressen.se/noje/extra/carolas-nya-man-i-vildsvinsdrama/

-Tur att det inte var en galt med sylvassa betar, sa han efteråt.
Och så är det, en vildsvinsgalt har verkligen betar som är som rakblad. Och det slår uppåt med dem i trängda lägen. Vi satt i somras och pratade med en man som mist sin bror för många år sedan på det sättet. Vildsvinsgalten skar upp de stora ådrorna i benen när han attackerade och den unge mannen förblödde. De är verkligen dödliga. Det är en märklig tankekullerbytta när naturbetraktarorganisationerna vill förbjuda jakt med löshund. Ingen kan gå på eftersök efter ett skadat vildsvin med en hund i band. Det måste löshund till i såna lägen. Och en hel del andra också.

Eva-Lis Sirén bör omedelbart avgå!

Eva-Lis Sirén, lärarförbundets ordförande, bör omedelbart avgå. Det är inte förenligt med förbundets policy, som partipolitiskt obunden, att hon går ut och skriver en debattartikel tillsammans med Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin. Ett grovt övertramp mot förbundets regler och tradition.
http://www.dn.se/debatt/larare-och-elever-far-betala-for-bjorklunds-skolreformer
http://helenavonschantz.blogspot.com/2012/02/varfor-ligger-eva-lis-siren-med-fienden.html
Helena von Schantz skriver klokt om detta!

Demokratins hjältar ...

... i det tysta är  alla fritidspolitiker som strävar på med dagordningar, verksamhetsberättelser, revisionsrapporter osv, långt borta från ära och glamour. Jag har varit med i kväll i ett politiskt sammanhang och jag känner djup och helt ärlig beundran för alla de människor, i alla partier, som sätter till sin fritid och sitt engagemang för att vi ska kunna leva i ett demokratiskt samhälle. De flesta får aldrig någon cred för det de gör utan mest snubbor och ett stänk av  det alltmer utbredda politikerföraktet. Ekonomiskt sett så ger det rätt knapert utfall, knappt ens kompenserat för resor och förlorad arbetsförtjänst. Och en stor post som är svår att ta ut för är alla telefonsamtal.

När jag satt ett par år i socialnämnden i min kommun så var det lärorikt, på alla sätt. Och det kändes lite som att jag borde göra den där politiska "värnplikten". Vi har en god vän som säger att alla borde göra en tid i politiken under sitt liv.  Det är lättare då att förstå att varken kommuner eller landsting eller stat har en penningmaskin som kan spotta fram de medel som skulle behövas för att alla skulle kunna få allt. Det går inte och det måste prioriteras. Politik handlar mycket om de där prioriteringarna.

Sen fick vi också under kvällen info om företaget Bison som är en framgångssaga. Från ingenting, med hårt arbete och många år av försakelser så har man nu en byggt upp ett familjeförtag som säljer musikinredningar över hela världen. Skriver mer om det i ett annat inlägg senare.

Käraste julkortet kvar framme.


Jag fick ett julkort från en äldre släkting till min mamma (född 1915!)  och det är det allra käraste julkortet av alla. Det står framme än och jag glädjer mig över det.

Fet mat inte självklart farligt ...

... att äta enligt en stor undersökning. Det verkar handla om vilket fett och i vilken kombination. Det som ingår i medelhavskost, GI och LCHF; olivplja, nötter, solrosolja osv tycks i varje fall inte leda till högre risk för hjärinfarkt.
http://www.svd.se/mat-och-vin/myt-att-stekt-mat-orsakar-hjartsjukdomar_6795999.svd 
Men däremot om man äter mycket pommes frites och liknande.

Bra att det börjar komma stora tillförlitliga undersökningar om hur kosten påverkar oss.

Smarriga LCHF kex

Fått av Nette på Claras

1dl solrosfrön
1 dl sesamfrö
2 msk pofiber
1 msk fiberhusk
1/2 dl kokosfett utan smak (hälsokosten)
2 1/2 dl kokande vatten
1/2 - 1 tsk havsalt

Lite flingsalt att strö över

Alla ingredienser torra blandas i bunke

Smält kokosfett i en kastrull, tillsätt vatten och koka upp.

Häll vätskan över fröblandningen och rör om. Smaksätt med saltet.

Bred ut på bakplåtspapper på plåt ( ev kavla mellan bakplåtspapper, det är segt) .

Grädda i 150 grader 45 - 60 mínuter. Tag ut  och gör fýrkanter med degskrapa.

Stäng av ugnen och sätt in 30 minuter till

Knäcket ska vara hårt inte segt.

Sen låter jag det torka efter luftigt på något nät, brukar ta stekpanneskyddet och lägga dem på.

APU - uppdaterat ...

... har jag gjort på inlägget nedan om någon är intresserad.
http://inga.blogg.se/2012/february/apu.html#comment
 Vargobs i Skogen fick vi in idag, på väg västerut mot Egenäs över isen.

Trist Ranelid ...

... i Melodifestivalen. Jag kan bara hålla med Schulman; riktigt macho och ego gjort av Ranelid, Han struntade i sin sångpartner fullständigt när han fnattade runt i glädje över att ha gått vidare. Hon blev bara övergiven när han gjorde sina märkliga segergester. Det kallsinniga beteendet rimmade dessutom väldigt illa med den text han framfört som just handlade om kärlek. Hans framförande hade  varit noll och  intet utan sånghjälp.
http://blogg.aftonbladet.se/schulman/2012/02/melodifestivalens-dystraste-stund#comments

Bjudna på mat ...

.. . är vi ikväll av gästande svärdotter Carin och hennes syster Lina. Det ska bli spännande, en kombo av flera olika dieter, men som sagt jag är inte strikt längre med LCHF.

De har varit på Antik o loppis i Nysäter idag. Där är öppet enbart lördagar och söndagar nu. Absolut en affär värd ett besök om man har fallenhet för sånt. Stor sortering och smakfullt arrangerat.

Imorgon blir det hemfärd igen till Stockholm, jag hoppas det blir bra väder då.

Gubben har jagat hare förstås och haft en lång dramatisk jakt med Jazz. Den slutade med att en duvhök slog ner och  tog död på haren. Sånt händer.


Vi fick smarriga ungsstekta grönsaker med kryddad sås till och kyckling. Jag upptäckte en ny grönsak som jag inte testat förut; sparrisbroccoli. Det är spröd broccoli med tunna långa stjälkar som smakar väldigt bra. Den ska jag köpa. Tack  Carin och Lina för god mat och en trevlig kväll!


APU, Anti Poaching Unit, klantar omkring!

Låtsas nu:

Du är förälder i en småbarnsfamilj och bor på ett litet ställe i skogen rätt långt från närmaste granne. För en tid sedan dödades Din hund av varg. Sedan dess har Du utsatts för anonyma hot från rabiata vargvänner.

En sen kväll  börjar plötsligt Dina  hundar skälla och Du tittar ut. Du får se ett antal ljuspunkter som rör sig i mörkret i terrängen en bit från huset. Barn gråter av skräck och Du blir orolig förstås. Det kommer aldrig någon i skogen nattetid.  Du går ut och upptäcker c:a 8 personer i kamouflageuniformer med dekaler APU på, utrustade med pannlampor och beväpnade med knivar!

Hur skulle det kännas?

En skräckupplevelse för de allra flesta skulle jag tro. Familjen som, enligt artikel nedan, drabbades av detta bor alltså i Rialareviret i Norrtälje utanför Stockholm.  APU är ett uniformerat medborgargarde som bildats för att som man säger skydda vargflocken från tjuvjakt. De består av c:a 60 frivilliga varav 8 stycken lär vara poliser och en till och med poliskommissarie. Det var i alla fall hans bil som var en av de två som fanns med i det här beskrivna sammanhanget enligt familjen. APU startades av en grupp poliser och man har enheter för spårning, underrättelsetjänst osv.

Nu är tiken i Rialareviret borta. Vargar är vana att röra sig mest nattetid och brukar kunna göra det ifred. Det rör sig sällan människor ute i vilda skogen på nätterna. Men i Rialareviret är det alltså annorlunda. Där patrulleras vargarnas hemvist, skogen, regelbundet även nattetid,  kanske i synnerhet nattetid, av APU-grupper. Jag vore inte förvånad om tiken tycker att det känns osäkert att stanna kvar på en sådan plats där det är så oroligt. Om det är så att hon ska dra sig undan för att föda valpar så vill hon nog ha lugn och ro istället och har sökt sig till en annan plats långt därifrån.

Om vanligt folk hade tagit sig före detta nattliga patrullerande så hade man säkert varit anmäld för försök att skrämma bort vargarna.

Logiken i rovdjursammanhang är ofta omvänd. Nu har  alltså eventuellt  APU bidragit till att tiken försvunnit och man slipper få fler vargar i Riala. Kanske förtjänar de en hyllning från de vargdrabbade. En tackannons i lokalpressen vore på sin plats?  I Norrtelje Tidning eller så?

http://www.expressen.se/nyheter/medborgargardet-ska-skydda-vargar/

http://www.jaktojagare.se/aktuellt/polischef-anmal-apu-om-ni-kanner-er-hotade

http://www.lansstyrelsen.se/stockholm/Sv/nyheter/2012/Pages/vargtiken-i-rialareviret-misstanks-vara-borta.aspx

P4´s Björn Lindberg, programledare för "Gomorron Stockholm"  tog på sig fantomenkostymen och gick ut och letade men hittade ingen varg. Han är noga med att påpeka att detta har inget att göra med EU- presschefen Eric Degebecks vurm för den vargskyddande fantomen.  ;-) Tilltaget har väckt stor munterhet i Norrtälje.
http://www.jaktojagare.se/fantomen-sokte-rialavarg
http://norrteljetidning.se/nyheter/1.1542280-minst-fyra-vargar-i-riala

Här är länk till hemliga APUs nattliga rädförberedelser.
http://www.antipoachingunit.org/sida2.html

Man använder sig av engelska tuffa uttryck som "No guts - No glory"
"Anti-poaching-unit" (APU), "ranger-team" (= när två eller fler gubbar ur gänget spankulerar omkring i området) , " APU-trackers" ( APU-spårare, benämning på den själva). 

Man håller sig också, efter förebild från kriminella motorcykelgäng, med "hang arounds". En sån stödjande medlem kan man bli genom att köpa t-shirts, muggar och annat med den texten på.  

Förutom dagligt och nattligt patrullerande, spionverksamhet med infiltratörer i bygdens befolkning så sysslar man med nattlig flygbevakning av området och då utrustade med  kameror som kan avläsa rörelser.

Och så poserar man gärna lite bredbent hotfullt med armarna i kors framför en bil med APU dekal på. Den här företeelsen ser ut att enbart ha lockat män. Vad det nu kan bero på?

http://www.vargfakta.se/nyheter/manga-fragetecken-kring-privat-polisklubb/

Herregud, man tar sig för pannan när det gäller cirkusen kring rovdjuren; på EU-nivå, på nationella centrala beslutsnivåer och den här nivån som kan betraktas som en slags  utlöpare av polisiär verksamhet. Den känslomässiga vargvurmen tar sig allt mer absurda uttryck för ett djur som inte på minsta sätt är utrotningshotat och som både människor och natur i Sverige har klarat sig utmärkt utan i minst 100 år.

Nödrop från samerna:

Vargen värderas högre än människorna. Rennäringen är på väg att kollapsa både ekonomiskt och biologiskt. Förlusterna av renar  till rovdjuren, som är statens egendom, ersätts inte fullt ut.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/vargen-varderas-hogre-an-samerna_6861819.svd

LCHF gäller ...

... fortfarande men inte så strikt som förut. Jag gör avsteg då och då, men fortsätter än så länge till vardags eftersom jag gillar maten och mår bra.

Fantastisk fredag...

... hade vi med ett helt ljuvligt väder: Strålande solsken från början till slut, vindstilla och vacker snö.


Det här scenariot mötte mig i morse på väg till jobbet vid halv 8-tiden.


Så här fint var det över våra gästers hus.


Vårt bygge idag. Jag och gästerna promenerade dit ut, så där 6 kilometer. Jag fick skjuts hem men de gick tillbaka också. Flott gjort i deras tillstånd att tillryggalägga någon dryg mil till fots. Gissar att de somnade ovaggade med en god bok i handen, utan tv som de är.

C = svärdotter in spe.
Uppe vid huset; C och syster  L


Ute på sjön grillade vi korv på en luffarkamin. Någon hade sojakorv förståsDet var njutbart och solen brände kändes det som.
Tax - i - Stockholm?
Koll på töre? Kan man ha späntat i badrum, ger god doft i flera veckor.


På något magiskt vis dansade älvorna i slöjor över isen!

"Lärarnas arbetstid slammar igen ....

... i Sverige av möten och blanketter som ska fyllas i"
Ungefär så uttrycker sig Sven -Eric Liedman, professor i idéhistoria,  när han beskriver vad som gjort att den finska skolan lyckas och bara blir bättre när det gäller att förmedla kunskap till eleverna medan den svenska skolan backar i internationella jämförelser.

Han gör det utifrån att ha läst Pasi Sahlbergs bok:

"Finish lessons. What can the world learn from educational change in Finland"

Liedman menar att han genom att läsa den här lilla boken förstår vad som gör Finland så framgångsrikt i skolbranschen och avslutar med att visa på vad man kan göra för att komma på rätt köl i Sverige. Han efterlyser ett slags mild social ohörsamhet, att skolledare och lärare måste få lov att ta lätt på de administrativa pålagorna. Det finns lyckade exempel på detta.
Nedan ett citat från slutet av hans artikel:


"Skolorna bör liksom i Finland släppas fria innanför den fasta statliga ramen.

Vägen dit är dock ganska lång. Tills vidare måste vi lita på att skolor och lärare vågar utveckla en mild social ohörsamhet. Ja, en sådan finns redan här och var. En rektor i en gymnasieskola skriver i ett e-brev till mig att hon hyllar ”ohörsamhet och professionalitet”. En rektor i Norrköping, Thomas Stenberg, går längre. Som ledare för Borgsmoskolan som har elever från klasserna sju till nio, har han tagit sig före att minimera antalet möten, ta lätt på blanketterna och inte tvinga lärarna att sitta av ett föreskrivet antal timmar i skolhuset. Det viktiga är att de lägger ner sin själ på lektionerna.

Eleverna möts med förtroende och uppmuntran.

Thomas Stenberg har fått med sig både lärare och elever i sina strävanden, och resultaten har på några få år blivit mycket bättre i vad som tidigare var en problemskola med många nya svenskar i en påver miljö.

Det är bara att hoppas att han och hans likar en gång fritt och med självklarhet ska kunna utveckla sin yrkesskicklighet inom ett nätverk av svenska skolor där verksamheten bygger i lika mån på erfarenhet och experimentlusta. Finlands sak bör bliva vår.

Sedan grundskolans genomförande 1970 har Finland haft en lugn utveckling. Skolledarna, lärarna och lärar­utbildarna har varit de viktigaste aktörerna i arbetet för att hela tiden bli bättre.Illustration:


Sorg finns också mitt i livet.

Vi tänker på två Sillerudsbor som följs till den sista vilan idag A och M. Jag tänder två ljus och låter tankarna gå till de här två människornas livsgärning samt till de närmaste som har en tid av sorg framför sig.

Ljusskygg rovdjurspolitik?

På hemlig plats släpptes den vuxna vargtiken ut, hon som skulle tas bort från renbetesområde och förstärka genetiken.

De djurparker som släpper till vargvalpar till utsättning i lyor ska få vara hemliga, eftersom det inte är populärt ute i bygderna runt dem att de bidrar till att det blir fler vargar som kommer att ställa till problem med jakt och tamdjurshållning. Lokala slakterier slutar att leverera gratis avfall till parkernas rovdjur av solidaritet med de vargdrabbade. I motsats till vad som uppges från regeringen så stödjer inte Jägareförbundet utsättningen av varg.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/djurparker-far-ge-ut-vargar-anonymt_6858171.svd

Vad svenska presschefer på EU-kanslier informerar EU om när det gäller Sverige och rovdjur vet vi inget om, det är dolt i EU-sekretess. Men vi fruktar det värsta från denne Fantomenfigur; Eric D. Han ser sig verkligen som en fantomen vargarnas vän och räddare berättar han i en intervju. Och han menar att det i princip inte finns några problem med varg i Sverige. (!) Kanske inte underligt att EU reagerat som man gjort.
http://www.facebook.com/people/Eric-Degerbeck/587402934
http://www.jaktojagare.se/den-svenske-fantomen

Det är något lätt ljusskyggt över Sveriges rovdjurspolitik, den tycks inte tåla dagsljus och öppenhet. Det smusslas och mumlas i hemlighet. Något förtroende hos de berörda skapas inte när man försöker dölja det man gör, tvärtom så byggs misstänksamhet och konfrontation. Märkligt agerande med tanke på att alla är överens om att genetiken inte är det största hotet mot vargens existens i Sverige, det största hotet är avståndstagandet hos dem som tvingas leva med varg inpå husknuten.


Nya huset som vi bygger.
Hit går vi nog idag.


Isfiske här ute kan ge såna här abborrar. Åtminstone om rätt person håller i pimpelspöt
. Fångad i början på veckan av M i Korsbyn och son / söner.


Besök


Idag torsdag och några dagar framöver får vi kärt besök av svärdotter in spe och hennes syster. Lat långhelg utomhus väntar. Här ville de inkvarteras den här gången. Inga män med.

Ledig onsdagspromenad


Hit ut gick vi Oskar o jag. Med lite fram och tillbaka blev det 9 kilometer, känns lagom o bra.Det var ögonbedövande vackert igår onsdag när Oskar och jag gick upp till bygget.
Högsta punkten vy ut över sjön Östra Silen.


Från bygget ut över sjön


Vattenståndet i älven är fortsatt högt men sjunker lite nu


Snygg bryggaGubben sätter upp lister.Björkköket
kaminen mot stenväggen

Alla hjärtans dag ...

... firade vi på Best Western hotell i Årjäng tillsammmans med goda vänner från Snarkil. Det var ett trevligt initiativ av våra män och vi ser fram emot detta som en ny  tradition. ;-) Citronsorbéten (eller hur det stavas?) den smarriga, fanns på menyn även den här gången och numera också i min mage. Ett LCHF-avsteg alltså.
Mer om bygget;  köket och kaminen och valet av kakel - klinker i badrummet kommer senare. Och recept på fisksoppan!

"Rovdjurspolitiken är på rätt väg" ...

... hävdar alltså miljöminister Lena Ek och några kollegor.

Det är den inte och någon rovdjurspolitik värd namnet finns inte längre. Det sitter ett antal tjänstemän och plitar på förslag och utredningar. Men det sker i stort sett utan styrning uppifrån i det politiska systemet. Resultatet kan bli rätt slumpartat och knappast delar av en helhet. Policy saknas och rovdjursfrågorna har blivit Svarte Petter som ingen vill ta ansvar för efter Carlgrens snöpliga fall. Alla som måste säga något om rovdjur väljer att inte uttala någon egen åsikt (mer än att allt och alla är bra förstås!)  utan  skyller på någon annan; typ EU, utredningar, vetenskap, opinion osv.  

 Lena Eks hurtfriska artikel,  ackompanjerad av en bild på henne själv med ett glatt triumferande leende på läpparna, vittnar om att hon nu gjort en rundresa i vargområden utan att se, höra eller fatta någonting. De berördas förtvivlan, gråt och uppgivenhet har tydligen lämnat henne helt oberörd känslomässigt. Hon har inte heller på ett intellektuellt plan tagit till sig de goda sakargument som hon har mött på vägen, argument som skvallrar om rovdjurspolitiskt fiasko, utan utropar häpet att hon inte förstår varför just vargen ska betraktas på annat sätt än andra djur. (??????)

Nej det har inte vi andra fattat heller men nu är det ju så att det är Lena Ek och hennes centrala politiska nivå i landet som väljer att göra det här djuret till något exklusivt och annorlunda. Det enda djur som vi människor inte får ha något verksamt skydd emot.

Lena Ek "tror" att varg kommer att behöva jagas! Men snälla Lena, det handlar inte om att "tro". Varg måste jagas förr eller senare. Ingen tror på fri förökning av ett så pass svårhanterligt och livsfarligt rovdjur. Det blir 20 - 30 % fler vargar varje år Lena, det går med en rasande fart. Och redan nu i vår så svämmar Värmland över av fjolårets vargvalpar som inte har plats att bilda egna revir. Värmland är redan täckt av vargrevir om man ser på aktuell karta. När Sverige sade ja till varg, så sade man därmed också ja till vargjakt.

Lenas totala brist på fingertoppskänsla, hennes dåliga sakkunskap, hennes totala lomhördhet i rovdjursfrågor och hennes absoluta EU-lojalitet, manar nu till  upplopp, manifestationer, reaktioner och aktivt motstånd. Det accelererar  alltså steg för steg. 65 % vill inte ha frilevande varg i Sverige enligt Expressens opionsundersökning som lockade drygt 13.000 att svara. Det  blir bl.a.  en riksomfattande manifestation den 24;e mars, initierad av en grupp kvinnor i Västmanland men många har hängt på. Nu finns på nätet redan 10.000 som stödjer detta och snabbt har det gått. Ett politiskt parti, Naturdemokraterna, är på väg att bildas. Det finns de som tror att rovdjursfrågorna från att ha varit något sett över axeln på central politisk nivå,  kan explodera i händerna på den här miljöministern.

Medias hantering av rovdjursfrågorna är minst lika intressant som sakfrågorna i sig. Vår lokaltidning, nwt, valde  att inte publicera den provocerande debattartikel som dykt upp i andra tidningar, utan lät  en fristående reporter (inte vargkramande Karin Sidenwall, ha ha....) göra en mer diskret och för Värmland tillrättalagd intervju med henne, en intervju som är betydligt mer inriktad mot de berörda och mindre provocerande än den första debattartikeln. Nwt var ju lite listig där som begrep att den debattartikel som man först fick sig tillsänt skulle väcka en enorm vrede i länet. Och så valde man alltså ett alternativ som Värmlands vargplågade befolkning skulle kunna svälja lite lättare,  sockrat med jägarvänlighet.  Det var säkert ett klokt val från tidningens ståndpunkt,  extremt vargvänlig. Enda missen var väl att Lena även här ler så glatt på bilden, det hade varit medialt mycket klokare att ha med en allvarsam bild om man nu vill få henne att framstå som empatisk och seriöst engagerad. Nu blir helhetsintrycket kluvet och obegripligt:
-Står hon och flinar åt vårt elände???
Bilders budskap har stor genomslagskraft.   
http://www.nwt.se/asikter/signerat/article1055379.ece
http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Nyheter/Debatt/Debatt-Svenskjaktse/Alliansen-Rovdjurspolitiken-pa-ratt-vag/
http://inga.blogg.se/2012/february/ett-han-mot-de-drabbade.html#comment


http://www.svd.se/nyheter/inrikes/patryckningar-stoppar-vargvalpar_6854889.svd

Ska varg få finnas i Sverige?

Den frågan har tidningen Expressen haft ute på sin websida några veckor. Nu är den avslutad och  drygt 13.000 (!) personer har svarat.

65% säger Nej, varg ska inte få finnas i Sverige
35% säger Ja, varg ska få finnas i Sverige.


Nu ska såna här omröstningar inte tas för vetenskapliga undersökningar men säger ändå en hel del om opinionsläget. Det håller på att svänga över i takt med att vargrevir breder ut sig i människors trädgårdar, djurstallar, beteshagar, promenadstråk, ridvägar, jaktområden och svampmarker.

Resultatet är intressant. Men ännu mer intressant är hur detta resultat kommer att hanteras i media. Hur kommer vargkramarmediemaffian att agera? Det brukar bli samfällt på något sätt. Kan gissa att man redan har förberett ett motdrag. Man är duktig på tajming och reklam för sin sak, man brukar lyckas med konststycket att få några få högljudda att låta som en majoritet av svenska folket. Och det kan  mycket väl vara så att det här resultatet, som är rätt sensationellt, förbigås med repressiv tolerans = total tystnad. Expressenundersökningen startade ju som ett svar på krav från några avdelningar av Jägarnas Riksförbunds krav på 0 varg i Sverige och det finns goda skäl att anta att tidningen förväntat sig ett helt annat resultat för att kunna knäppa en jägarorganisation på näsan. Nu blev det helt tvärtom, det finns förmodligen ett rätt starkt stöd för tanken att vi ska slippa ha frilevande varg i Sverige.  
http://www.vargfakta.se/nyheter/expressen-avslutar-vargomrostning/

Nu planeras manifestationer 24 /3 kl 14.00 av "vanliga människor"  som bor vargreviren. De har startats av en grupp kvinnor i Västmanland som inte vill leva med otryggheten av stora rovdjur nära sig och sina barn. Många som på olika sätt är berörda har hängt på.
https://www.facebook.com/events/265349520182965/
http://www.navenibordet.n.nu/
http://www.navenibordet.n.nu/protestlista

LCHF ...

... har jag tillämpat rätt så strikt hittills och mår alltså väldigt bra av det, till och med kolesterolet var ok trots mer fett i kosten. Men från och med nu blir det inte så strikt, bara lite återhållsamt med kolhydrater till vardags och mer tillåtet till fest. Intressant att se hur det funkar.

Tjolitta nu på torsdag!

Göran Samuelsson & Bengan Blomgren

Glaskogsvargarna ...

... två stycken, varav en var halt på ett bakben, syntes idag måndag vid lunchtid vid Årjängs golfbana, rörandes sig norrut, vilket alltså är parallellt med E18 mot Årjängshållet. Kontakt med Lasse Larsson, länsstyrelsens vargspårare bekräftar att de är ute och rör på sig och en har varit halt en tid. Iakttagelser kan gärna lämnas till länstyrelsen rovdjurenhet.

På samma nivå ...

.. i samhället bör kvalitetskrav och betalning ligga. Den som beslutar om skolans mål bör också vara den som betalar för att de uppnås.  Dvs om nu kraven på skolan (inklusive kvalitet och dokumentation osv ) kommer från staten så bör staten också betala fullt ut för detta och vara ansvarig för att det också finns resurser som täcker in det  man kräver av verksamheten. Som det nu är så blir det lite lättvindigt att sitta centralt och ställa höga krav på något som ska betalas av andra. Ibland känns det som om en stor del av det arbete vi gör dagligdags är till för "om-att-ifall" vi blir anmälda eller inspekterade av någon, inte för elevernas skull. Planering och uppföljning av undervisning kommer på undantag. Det går inte att skylla på snåla kommuner som försöker få pengar att räcka till allt;  vård och omsorg osv. När det gäller långsiktighet som skolan så borde det vara statligt reglerat. Kommunaliseringen var fel, det är bara att inse och ta konsekvenserna.
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/att-strunta-i-skolan-maste-bli-omojligt_6844809.svd

Mellan 200 och 500 omdömen förväntas en lärare kunna göra ett par gånger om året inför utvecklingssamtal och kvalitetsredovisningar, dvs i varje ämne för varje elev till individuella utvecklingsplaner. Och om nu en elev ska bedömas så i detalj så är det självklart viktigt att omdömet blir rätt och är väl grundat.

Nu säger Skolverket att lärare jobbar fel med omdömen och att det är därför det blir så tidsödande. Det är möjligt att man har rätt, men kanske är det då verkets skyldighet att vara tydliga i sina krav på hur vi ska arbeta och utbilda lärare till att "göra rätt".


Grattis P-G!

P-G vann sin klass i rallyt, himla kul!
http://www.nwt.se/sport/motorsport/svenskarallyt/article1054921.ece


Lat och skön dag...

... har jag framför mig idag söndag. Kan ägna mig åt egenompyssling (ett ord som inte finns?) och lite trevlig matlagning. Gubben jagar i Norande med M.  Igår kväll åt vi en kanongod fisksoppa på gubbens förslag. Jag hade glömt bort den, länge sedan sist. Den var himla god med bl.a. mycket vitlök i, musslor och räkor och lax och torsk.

Whitney Houston död.

 Whitney Houston, 48 år,  hittad död på sitt hotellrum. Det var hennes livvakt som fann henne och man misstänker inget brott. Hon levde ett riktigt musikliv med massor av utmärkelser och sålda album. Hon hade Aretha Franklin som gudmor och Dionne Warwick var hennes kusin. W H hade periodvis stora problem med droger. Ett människoöde på sitt sätt.
http://www.dn.se/kultur-noje/popikonen-whitney-houston-dod
http://www.svd.se/kultur/popikonen-whitney-houston-dod_6843599.svd


Skvaller är trygghetsskapande ...

... och minskar stress enligt en forskningsrapport.( Fast kanske mer för dem som skvallrar än den som blir utsatt. Eller hur man ska uttrycka det.) Man betecknar skvaller som en sorts informell förhandling om vad som är godtagbart, ett gränssättande i gruppen, alltså något som bidrar till gruppens sammanhållning och medlemmarnas trygghet i att veta hur man ska vara för att vara accepterad. Men samtidigt måste skvallret vara fingertoppskänsligt annars kan man bli utsedd till och omtalad som skvallerbytta. Vad har Ni för förhållande till skvaller?
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/skvaller-satter-sociala-granser_6843549.svd

Egypt från Höganäs

Himla förtjust i Egypt är jag!


Idag bestämde jag mig för Egypt från Höganäs till våtutrymmet i huset, till väggar och golv. Det skulle kunna bli som som att kliva in i en bergsgrotta. Sen blir det spegel med bred guldram och guldlampetter av något slag och en taklampa med glasprismor. Typ! Som ett rum för bergatroll. Passar ett hus ute i skogen med utsikt över sjön och timmerfasad.   

Allt klappat och klart!

Men sen fick Egypt umgås med ekskivan hela dagen och det blev inte så självklart längre och gubben hade dessutom dubier om min idé. Kan man ha samma på golv och väggar? Ek var tänkt till tvättfatskommoden eftersom det håller lite med lorten. Det mesta måste vara lättstädat, det är ju till uthyrning, med lite städtid. Ihop med ek blev Egypts snygga gråmelerade färg mer åt grönt och det var inte tänkt.

Fast ek är inte alltid så gult som på den här. Ofta mer åt ask och grått. Men ändå inte. Det hade varit bäst med tvättkommod i björk eller champagne eller sand. Och det finns inte i de mått som vi måste ha. Vitt är ju sista alternativet men blir fort smutsigt och ofräscht. Inredning är alltid kompromisser ser det ut som. Det går inte att få allt.

Suck! När man tittar i kataloger så ser det ut som om allt finns och lite till. Men ändå inte det man vill ha!


Kanske borde jag satsa på nåt mer konventionellt som marmorimitationen här till vänster. Den går bra med ek och guldspegel och annat kitschigt lull-lull.  Fast då måste jag hitta ett lorttåligt golv till för det här är ingen golvplatta, bara vägg om jag nu minns rätt. Den golvplatta   som jag har nu är snyggt men det  blir nog för ´ljust och homogent.

Åsikter mottages tacksammeligen!

Top Cats ... gick vidare till andra chansen!

Ja, va bra! Värmlänningarna har röstat flitigt tror jag. Förutom att jag är patriotiskt så gillar jag ju country-typ. musik. Ibland i alla fall. Och de här överdrev så där som man ska göra med glimten i ögat när 50-talsmusik framförs.

Och Munther är ju bra och han David Lindgren proffset som har så fin röst.  Rätt låtar gick vidare.

Roligt att det är fart och fläkt över Melodifestivalen numera, med bra dans och färgsprakande show. Det enda pinsamma är de här mellansticken med prat, himla fånigt!
Kakel och klinker ...

... för golv och väggar i husets våtutrymme måste jag ta itu med nu idag lördag. Det funkar bara på ledig dag eftersom det behövs dagsljus för att se färgerna ordentligt. Tvättkommod i björk har jag letat efter men det  är visst omodernt och finns inte alls. Skitt!!! Men det får bli ek istället. Så med en ekbräda under armen och ett antal prover åker jag ut till huset för att välja ut nåt. Det är kul, men också en vånda fram till det är på plats, jag saknar begåvning för detta med att föreställa sig i förväg. Hittills har det inte varit några stora stolpskott, men man vet aldrig.

Kolesterolvärdena ...

... ska man nog kolla om man äter LCHF. Nu har jag gjort det och de var fortfarande utmärkta. En liten höjning fanns men bara 0.3 enheter. Och den kan bero på annat än Lchf, det var ett par år sedan jag senast kollade.

Bygget senaste nytt ...


Köksinredet börjar komma på plats. Björk stämde väldigt väl med golvklinkern och jag drog en suck av lättnad. Man kan aldrig veta innan med färger och jag är så dålig på att föreställa mig innan. Men det finns en gulvit ton i björk som går igen i golvet.


Skorstensfejarmästaren var i huset idag fredag och proveldade. Det var godkänt. Så nu får vi elda också. Skorstenen är på plats, liksom kaminen. Det ser på bilden ut som om det är helt olika färgnyans på golvet och stenväggen bakom kaminen, men det är fel på fotot. I verkligheten är det i stort sett exakt samma färgton, ungefär som på golvet.

Golven i sovrummen blir det här; en snygg ekträ-parkett till kampanjpris. Den är lite ljusare än den vi såg förut och passar bättre . Fast lite mörkare än den ser ut på den här bilden.  


Skadeglädje ...

... kände Mona Sahlin en släng av när det blåste som värst runt partiet och Juholt;
- Vad hade dom väntat sig? typ, tänkte hon.
Men samtidigt förstås sorg över eländet.
Nu vet jag i alla fall. Jag undrade ju under tiden det pågick. Lite strongt att erkänna lite fula och förbjudna tankar.
http://www.dn.se/nyheter/politik/skadegladje-krop-fram-inom-mona-sahlin
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sahlin-kande-lite-skadegladje_6842041.svd

Ett hån mot de drabbade ...

... är  den debattartikel som Lena Ek m.fl. nu publicerar i landsorts-dagstidningarn. Jag som har följt rovdjursfrågorna på nära håll under lång tid känner hur det vänder sig i magen av kväljande ilska när jag läser de  halvsanningar, lögner och bortförklaringar som regeringen nu oblygt presenterar. Om man åtminstone försökt dölja eländet istället för att föra den nakne kejsaren till torgs och ge sken av vilka vackra kläder han har. Precis som i sagan så kan ett barn genomskåda bedrägeriförsöken i den här "förklaringsartikeln" som inte förklarar något av det som alla frågar sig: Vilka är kriterierna för skyddsjakt egentligen? Hur många vargar ska vi ha i landet och var ska de finnas? När kommer licensjakten tillbaka?
Jag tar en sak i taget:

1. Rovdjurspolitiken är inte alls på rätt väg. Den innehåller enbart konfrontation med de berörda. Det unika samarbete som funnits mellan regering - markägare - jägare är borta och  tjuvjakten ökar dramatiskt (just nu är tre polisutredningar i gång). Rovdjurspolitiken är totalhavererad och det syns ingen ljusning. Det största hotet mot vargstammens överlevnad i Sverige, och det är alla överens om,  är de berördas motstånd och det  är just nu i brant stigande tack vare regeringens bedrägliga agerande.

2. Respekten för de drabbade är inte hög, den är noll. Här ljugs det friskt och oavbrutet; skyddsjakt skulle ersätta licensjakt sa två  ministrar men  så ångrade man sig. Sen sas att det skulle komma nya skyddsjaktbestämmelser, nej man ångrar sig, det får enligt Naturvårdsverkets tolkning bli de gamla som gäller men regeringen  kan ju alltid låtsas att de har ändrats. Två ministrar sa också att licensjakten skulle komma tillbaka 2013, men det ska den inte längre. Det är några i raden av de brutna löftena  och de vittnar knappast om respekt för de drabbade, snarare en växande nonchalans på gränsen till ett kränkande förakt.

3. Regional förvaltning skulle det bli. Den finns inte. Länsstyrelserna får formellt bestämma om skyddsjakt men då måste de bestämma precis som Naturvårdsverket vill och tolka lagen så som Naturvårdsverket tolkar den. (!) Det är inte fråga om regional förvaltning, det är ytterst Brysselförvaltning.  Regeringen har i princip redan hivat över frågan på EU.  Nu kan man i praktisk politik göra precis som en liten skriande opinion i naturbetraktarorganisationerna och tjänstemän på Naturvårdsverket  vill och slippa ta ansvaret för det. EU får bära hundhuvudet.

4. Naturvårdsverket får bestämma om skyddsjakt utan anmälan. Men herregud, vem tror att verket på eget initiativ kommer att döda en enda varg (förutom de som man tagit kål på genom nedsövning)?? Man beviljar ju inte skyddsjakt efter ansökan ens på fall som borde vara självklara. Naturvårdsverket kommer inte att på eget initiativ ta död på en enda varg! Det begriper alla utom regeringen. Ett spel för gallerierna!

5. Försöken att förbättra genetiken genom flytt av vuxna vargar fortsätter trots att all erfarenhet nu och tidigare visar att det är meningslöst och  till kostnader som är orimliga samtidigt som pengarna inte räcker till att sätta upp rovdjursstängsel och att sköta dem.  Det hela har också genomförts otroligt klumpigt och vållat stor ilska bland dem som utsatts för detta experiment med vargimplantering i sin närhet utan information i förväg.  Varför avbryts inte direkt de fruktlösa och kostsamma experimenten med flytt av vuxna vargar???

Nej, gå och göm Dig bakom skämskudden istället Lena Ek när det gäller rovdjurspolitiken! Det hade varit mer klädsamt istället för att gå ut och påstå att det finns en rovdjurspolitik och att den är på rätt väg!
http://norrteljetidning.se/nyheter/debatt
http://www.vk.se/571965/regional-forankring-i-rovdjurspolitiken
http://www.corren.se/asikter/debatt/rovdjurspolitik-pa-ratt-vag-5927143-artikel.aspx

http://www.dn.se/ledare/signerat/skyddsjakten-mer-pangpang-att-vanta-for-vargarna

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/varg-flyttas-for-tredje-gangen_6822089.svd

http://www.nwt.se/sunne/article1049346.ece

Östra Silens fiskevårdsområde


Den här fina kartan över vår sjö fick jag se för en tid sedan. Minns inte var längre. Sjön är som en gaffel  med två spetsiga vikar uppåt. Vi bor vid den vänstra viken, längst upp. Hela sjön mätt från längst ner till allra längst upp är ungefär 20 kilometer. Det ljusblå bandet  tvärs över är gränsen mellan Värmland o Dalsland. Östra Silen är förbunden med Västra Silen med en sluss vid Krokfors. Västra Silen ligger alltså betydligt lägre och  går mot själva samhället Årjäng. Sen finns ett system av slussar så att man kommer ut i Vänern om man vill och därifrån naturligtvis via Göta Kanal till Östersjön eller ner till Göteborg. Vårt sjösystem kallas också Dalslands Kanal, vilket känns lite orättvist eftersom en hel del är i Värmland.

Sjön har rent vatten och är gynnsam för fiske genom att här finns mycket gädda och abborre, men också möjlighet att fiska Röding och  Gullspångslax (inplanteras) och en inhemsk art av öring. Ål är tillåtet att fiska eftersom vi befinner oss ett antal slussar från havet, jag minns inte längre hur många det ska vara. Det är också en trevlig fiskesjö av den anledningen att det är så många smala vikar, ingen behöver avstå från att fiska om det råkar blåsa lite så som i Järnsjön till exempel.

Varghane i Idre skjuten från helikopter.

Och enbart rovdjursinventeringen beräknas kosta 25,5 miljoner, pengar som länsstyrelserna får från Naturvårdsverket. 

 Suck! Kunde vi inte ha använt de pengarna bättre? Det här är allt en lekstuga för några få tjänstemän på länsstyrelser och Naturvårdsverk. Det finns i Sverige globalt utrotningshotade djur som behövt få del av de här resurserna istället, det hade känts mer angeläget. Vargen är trots allt ett av jordens vanligaste djur och ett av de mest härdiga och anpassningsbara. Plötsligt gäller heller inga vanliga jaktregler om att man inte får bedriva jakt från motorfordon.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/varg-dodad-fran-helikopter

Diverse djurrättsorganisationer som förmodligen aldrig deltagit i löshundsjakt i samband med eftersök eller annan jakt plöderar nu emot densamma.

Gunnar Glöersen skriver följande apropå:

"Så vad gör jag när Roger Olsson, SRF och Sten Stensson Djurskyddet kör på och skadar en stor vildsvingalt i ett vargrevir? Jo, jag lånar ut ett koppel och ett tomt halsband till dem så kan de göra eftersöket själva. En skadad vildsvinsgalts lidande är väl inte mindre än en vargs? Vad eller vem de stoppar i halsbandet är upp till dem. Löshund skall vi ju enligt dem inte använda i vargrevir."

Det kunde ju bli spännande; eftersök på skadad vildsvinsgalt med hund i koppel. ;-)


Den vargtik som flyttats en tredje gång har släppts ut på hemlig ort i måndags. Var ska offentliggöras imorgon fredag. Nu har hon inte halsband på sig (sägs det officiellt i alla fall!) och kan inte följas. Pga hudirritation sägs det officiellt men det är väl inte allt för fantasifullt att tro att man inte vill att ytterligare ett flyttfiasko ska kunna följas omedelbart via media och skapa negativa rubriker.


Telia ...

... fick en miljard av staten för att bygga ut ADSL, bredband i kopparnätet. Men nu river man ner det fasta telefonnätet i allt snabbare takt. Mobiltelefoni är helt enkelt mer lönsamt för företaget. Fast det tycks inte fungera överallt med det mobilnät som erbjuds. Många kunder riskerar att bli utan bredband trots statens löften.

Tur att vi får fiber i Årjängs glesbygd.
http://www.svd.se/naringsliv/it/100-000-svenskar-kan-bli-utan-bredband_6836653.svd

Marknadsföring ...

... tvingas vi nu att ägna oss åt. Vi hyr ju ut fiske och stugor. Det och stugbygget har upptagit en stor del av vår fritid en period.  Hittills har vi bara hyrt ut via andra men vill börja marknadsföra oss själva också.

Marknadsföring i sig är en vetenskap. Det handlar om att definiera målgrupper, paketera sin produkt, marknadsföra den i rätt kanaler till rätt pris tillsammans med en bra  partner, ja eller nåt sånt tror jag.  

Jag letar och famlar. Språket är ett dilemma. Det finns en språkklyfta mellan vanliga människor  som vill sälja något och de som ska använda sin proffskunskap för att hjälpa till att förmedla / marknadsföra försäljningen. Reklamspråket i turistbranschen  är späckat med fackuttryck som är helt obekanta för en oinvigd. Kanske så i andra branscher också? Saknas utbildning i pedagogik inom reklamsektor; dvs konsten att förmedla något på ett sätt som är begripligt? Att anpassa budskapet i lyhörd dialog med uppdragsgivaren och mottagaren! Annars faller de dyrbara orden och bilderna på hälleberget till ingen nytta.

Jag har hittills hittat en fantastisk tjej (med ett proffsigt företag!)  som med en ängels tålamod hjälper oss att göra en hemsida efter våra önskemål, det funkar bra, det blir precis som vi vill, inga givna mallar.

Vi var på en info ordnad av Årjängs kommun igår kväll, den var till stora delar begriplig och praktiskt nyttig, tack för den!

Men jag har letat  på nätet efter stora  turistsidor att lägga in hemsidan på och hamnade bl.a. på ett obegripligt  stolpskott som heter nåt på visitsweden. Jag mailade till ansvarig och fick till svar att språket och upplägget var kundanpassat (?????) och att info endast gick att förmedla via facktermer för det krävde kunderna (inte jag!!! jag bad specifikt om hjälp med "översättning" men fick alltså inte det!). Jag blev på hemsidan överöst med info som jag inte bett om, hamnade på en sida som var så osorterad och snårig att det var nästan omöjligt att ta sig fram till det jag behövde. Den person jag hänvisades till i mailet svarar inte på mail som jag skickat.

Klumpigheten fick mig att ana ugglor i mossen, det här är inte kommersiellt skött. Ingen med den attityden kan överleva och försörja sig i konkurrens genom de annonser man har. Jag sökte på webnamnet och ägare och fick mina misstankar bekräftade; Sidan är till stor del statligt ägt och försörjd för att marknadsföra svensk turism utomlands. Det måste vara därför den mest av allt liknar en statlig utredning när man går in på den. Synd på något som verkar vara så påkostat.

Svensk turistnäring står för 3,1 procent av BNP, omsätter 251 miljarder kronor och sysselsätter 160 000(räknat i helårsverken). Exportvärdet är 93,6 miljarder kronor. (Siffror: Källa Tillväxtverket, 2009). Ökningen per år är betydande och stadig.

Lite roligt att vara alldeles ny och totalt okunnig, en ny utmaning!


Bild från onsdagskvällens info om turism och marknadsföring i kommunhuset.


Sellnet,

föreningen för fiberutbyggnad i Sillerud verkar bli en succé, det droppar in nya medlemmar varje dag och det är redan dubbelt så många som fanns när jag publicerade kartan över medlemmar. Viktigt att påpeka att medlemskapet inte förbinder till något mer än att visa intresse för att få fiber när utbyggnaden drar igång nu fram på vårkanten. Om vi blir många som vill ha fiber så blir det billigare, för det handlar om en kostnad som ska delas.
Det kommer i framtiden att bli svårt att klara sig utan fibernät för tv, dator och telefon.
http://www.dn.se/debatt/avvecklingen-av-telenatet-leder-till-nytt-klassamhalle

Ledig onsdagDet blir Karlstad idag för att hitta lite mer grejer till huset.


Om namnet Liane

Liane heter det alltså där vi bor.

Ortnamnet ’Liane’ betyder helt enkelt ’liderna’, ’sluttningarna’ på rikssvenska.’Lid’ betyder ’backsluttning’. På rikssvenska böjs det ’en lid, liden, flera lider, liderna’. På dalsländska och bohusländska heter det ’e li’ lia’ liar (eller lir), liane’. Av alla namnen i Årjäng att döma så har det väl hetat så där också förr.

Isländska ’Hliðarendi’, där Gunnar och hans fru Hallgerd bodde, blir ordagrant på nusvenska ’lids ände’. ’–ar-’ i ’ Hlið-ar-endi är genitivändelse för feminina substantiv. (Hade ’lid’ varit maskulinum skulle det hetat ’Hliðsendi’.)

Och sen har vi också ’Gunnar på Lid-arrende’. Han samarbetade med EWK och skrev texter till dennes satirteckningar. Minns jag rätt var han bror till Astrid Lindgren.

Mer om lidar: I Dalskog finns förutom Liane ochså Ränsliden (Ränslia) vid sjön Ränn. Björkliden ligger väl nånstans i Norrland. Dessutom var det kanske så att mer konstgjorda namn på -liden blev populärt i slutet av 1800-talet, t.ex Solliden på Öland, och i Dals-Rostock fanns ett pensionat när jag var liten som hette Granliden

Fakta hämtat från bloggkontakt Gunvor som kan det här med språket och dess ursprung.

http://svenska.iedior.se/#comments144


Grottmannen ...

... går för fullt i Karlstad för utsålda hus och det är extraföreställningar. Jag såg den här på Tjolitta och skrattade i två timmar i sträck nästan. Himla bra modern satir över lattegenerationens parförhållanden med paralleller till grottmannen. Se den Ni som kan!
http://www.nwt.se/multimedia/archive/00642/grottmannenfeb12_642243a.pdf

Jobba till 75?

Jobba till 75 av tvång? Nej, men kanske rätt till frivilligt. Å andra sidan ska ju ungdomar också ha arbete. Hur får man ihop den ekvationen? Bra nytänk annars med ny karriär istället för gamla bidrag.
http://www.dn.se/nyheter/politik/fler-maste-kunna-byta-karriar-mitt-i-livet


Läsarstatistik ...

... är intressant men inte avgörande för bloggandet. Kunde inte fatta varför den rusade i höjden igår. Men förstod till slut att det måste ha varit rubriken "Självmordspakt" som drog till sig intresset. Lite otäckt att så många funderar i de banorna och söker efter texter i ämnet.

Lille Oskar på rymmen!
Han smet i kväll när Roland skulle ta in honom. Det var vid 6-7 tiden. Antagligen fick han vittring av en räv som gått precis före honom. Roland skrek och sprang efter Oskar, men det var drev. Sen vidtog ett par timmars oro och letande, springande i mörkret över ris och moras och skog och åkrar för husse. Det bar iväg bortöver Signebyn och Mölntegen. Till slut gick det att genskjuta honom. När man väl lyckas komma lite närmare honom så stannar han på kommando, men inte förrän då. Skillnad mot Jazz som går att blåsa hem på fullt drev och på långt håll.

Bortåt nio var klockan när lille Oskar blev infångad och hemförd i triumf. Då såg han ut så här, den lille klanten! Men han är en hårding, lika pigg struttade han omkring på golvet här hemma sen när han väl lyckats bli av med all is och snö.

Jag hann bli ordentligt orolig och är jätteglad att han är hemma igen. Vi fjäskade med fiskbullar, äggulor och filmjölk sen. I fortsättningen blir det hämtning med koppel.

Vad ångrar människor mest inför döden?

En sköterska har samlat in vad människor som ska dö ångrar mest av allt. Det de önskar att de gjort är kanske inte det vi tror:

1. Uppfyllt sina egna drömmar istället för att ha levt som andra ville

2. Inte jobbat så hårt, sa varje man, istället ägnat tid åt barnen och frun

3. Borde ha sagt ifrån och inte bara tigit och samtyckt av rädsla för att stöta sig.

4. Ångrar att man slarvat bort vänner, inte gett dem tid

5. Bitterhet över att man inte insett att detta med att vara glad kan vara ett val, istället hade man låtsas vara nöjd med ett ledsamt läge.

Detta innehåller mycket klokskap tycker jag. Den boken vill jag läsa.

Bronnie Ware heter hon som har skrivit.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14312905.ab

Marcus Ruus till Junior-VM!

Den 20 februari får vi sitta och hålla tummarna. Då ska Marcus delta i Juniorvärldsmästerskapen längdskidor i Turkiet. Lycka till!

Provets bästa hund ...

... blev Jazz i Säffle under helgen. Men det blev en elittvåa, inte elitetta. Han var alltså 14 minuter från att bli jaktchampion. Lite harmligt är det men han är en jämn och bra jakthund som man måste vara nöjd med ändå. Sverige vann pokalkampen över Norge sammanlagt.

LCHF på restaurang ...

... har vi i lilla Årjäng. Så här ser menyn ut på Claras numera. Ett tiotal gäster väljer LCHF- rätten  varje dag. Jag testade en LCHF-wrap med god fyllning. Den smakade kanonbra och så bakas här ett sprött LCHF-kex som är supergott. Jag fick recepten (tack för det!) och har redan gjort wrapsen här hemma. Det är jätteenkelt. 

Bondesafari på Värmdö ...

... ordnar LRF! Trenden att vi ska titta på varandra accelererar, nu ska jordbrukare beskådas och analyseras.
http://www.dn.se/sthlm/bondesafari-pa-varmdo

Och "Allt åt alla´" planerar nya aktioner
http://www.expressen.se/nyheter/1.2699799/klassresan-som-alla-snackar-om

"Självmordspakten" ...

... skrev regeringen på. Det är dåligt. Oavsett vad som sägs så innebär den i praktiken att vi gått bakvägen in i Euron, tvärt emot folkomröstningens tydliga Nej!
http://www.aftonbladet.se/kultur/article14315777.ab

Bygget - stenväggen.


Här är nu stenväggen upp till taket på plats, den som hamnar bakom kaminen.  Det var helt rätt att låta den gå upp till taket. Jag tänkte ett tag att bryta den i höjd med öppningen, men det här blir mycket bättre. Sen gjorde vi 2 eluttag mitt på den så att det kan bli belysning från mitten och uppåt och neråt. Då kommer stukturen i stenen att framträda ännu bättre har jag tänkt mig. Än så länge har planeringen stämt. Det är svårt att se allt i förväg när man bygger hus. Det går ju inte att efteråt komma på det där med behov av belysning på en stenvägg. Det måste byggas in från början. Mycket klurande har det varit och god hjälp har jag haft av kloka rådgivare.  

Grubblar lite på om den här golvstenen i annat format ska sättas som kakel i köksavdelningen eller om det blir vitt kakel som alltså tar upp väggfärgen. Det går inte att blanda för mycket i ett så litet utrymme som det handlar om här. Men det kommer att ge sig när köket är på plats. Inräknat vårt eget hus så är detta hus nr 4 som vi bygger och så här långt fram i processen så är det roligt.

Nästa moment här är att göra färdigt taket och få in köksinredet. Sen återstår golven i sovrummen, det ser ut att bli Kährs något trägolv. Sen ska huset möbleras också och där har jag spanat ett bra tag redan. Så här mycket sten kan mjukas upp fint  med exempelvis fårskinnsdynor på köksstolarna.  Jag var på second hand och kollade på gamla pälsar som skulle kunna klippas sönder till såna, de kostar ett par, tre hundra styck.  Annars får man köpa färdiga.

Just nu sliter jag ont med att få till golv och väggar i våtutrymmet, travade runt i två timmar på Stuvbutikens i Karlstad utställning på övervåningen häromsistens. Den är enormt stor. Gick runt med kameran och tog kort på det bästa. Sen hem och titta i kataloger. Och åka ut till huset och fundera. Osv!Jazz fick ett andrapris ...

... på jaktprovet idag i Säffle och går alltså vidare till morgondagen. Han hade jagat bra tyckte Roland utifrån omständigheterna. Pga kylan så blev det inget släpp förrän kl 10.00.

 Värmland vann Pokalkampen mot Norsk Harehundklubb, den ingick som en del av provet.  Tävlingen går av stapeln varje år och har gjort så sedan 1936 med ett vandringspris som har gått sedan dess. Uppehåll var endast under krigsåren. Det är fyra hundar från vardera klubben. Jazz var med i år och förra året. Det är egenskapspoäng om räknas.

Rätt låt vann i kväll!

För en gångs skull var röstresultat i den här tävlingen på min sida. Laureen och Euphoria var helt suveränt kul att lyssna på och det ackompanjerades av en fin koreografi. Tjejen har dessutom en vacker röst som håller hela tiden.

- 22 grader ...

... är det idag lördag morgon! Gubben och Jazz har åkt iväg på jaktprov i Säffle. Men det är osäkert om det blir något prov alls om det är för kallt. Kanske är det mildare i Säffle som ligger vid Vänern, isen har inte lagt sig där än sägs det och det brukar dra upp temperaturen lite.

Senare blir det inlägg om stenväggen på bygget och om LCHF-mat på restaurang. Och om hur jaktprovet gick förstås. Och om vad Liane betyder kanske.

Tidningen Café ökar ...

... stadigt och befäster sin ställning som ledande  livstils- och modemagasin för män i Sverige, medan konkurrenterna minskar, några av dem rätt rejält. Nu når tidningen 117.000 läsare om jag kan tolka Resumés sammanfattning av Orvesto-statistiken.  Det är bara att lyckönska sonen Markus och resten av redaktionen till ett gott arbete. Jag vet att det ligger mycket möda och klokskap  bakom framgångarna, de är inte till att ta på hyllan. I  vardagen är det inte  särskilt glamouröst heller.  Äting med David Beckham och co i glammig miljö var det visserligen i onsdags men det sker långt ifrån varje dag på jobbet.

http://www.resume.se/nyheter/media/2012/02/01/filters-framgangar-fortsatter/

Fjompiga mammatankar handlar som vanligt mest om att nu har väl gossen i alla fall jobbet säkrat ett tag framöver. ;-)

Ägaren till Café, Aller media, som f.ö. också äger Blogg.se, har varit framgångsrikt och nått all-time-high när det gäller resultat.
http://www.resume.se/nyheter/tidskrifter/2012/01/20/rekordresultat-for-aller/

Svensk alkohollagstiftning ...

... kan jag till delar sympatisera med, exempelvis  när det gäller att ha systembolag för det gör att vi har bra viner och slipper en hel del dåliga. Jag gillar också att det finns restriktioner som syftar till att hejda alkoholbruk bland allt för unga människor. Man vet av forskning att de som tidigt börjar dricka löper mycket större risk att fastna i missbruk än de som väntar med det till mer vuxen ålder.

Men det finns delar av den här lagstiftningen och tillämpning av den som är löjeväckande på gränsen till absurda. På hotellet i Årjäng blir det tydligt, men det ska inte hotellet lastas för, det beror alltså på lagstiftningen och socialnämndens tolkning av den. Vi har haft tyska vänner med oss hit och de skrattar så tårarna trillar när de förstår hur det fungerar. Med sig till hemlandet får de en rolig historia om landet Sverige.


Bilden är tagen uppifrån bowlinghallen. Här uppe får man alltså inte ställa ett ölglas, vilket klart framgår av skyltar på alla bord.

Men på borden någon meter nedanför går det bra, där finns alltså en alkoholzon. Den tar emellertid slut vid dörröppningen som syns där borta. Så när man har bowlat färdigt och ska gå och¨äta i restaurangen så får man inte bära sin öl dit själv, utan det måste någon personal göra. I restaurangen får alkohol serveras förstås.
Jag har lite svårt att se på vilket sätt detta kan hindra missbruk av alkhol.  

Födelsedagskalas ...

... på hotellet i Årjäng var vi bjudna på av svåger och svägerska. Det startade med en timmes bowling i blandade lag. Simon vann förstås stort och det beror på generna menade farmor Gun per sms. Jag spöade gubben för en gång skull, fast jag nästan inte orkade på slutet. Jag kan absolut inte bowla, liksom bara hivar iväg klotet med en förfärlig smäll i golvet,  så där totalt stillöst.

Sen blev det god mat, presentutdelning och samspråk. Köket var jättebra på dietmat och jag begick en kolhydratsynd, den enda på flera veckor, med en urläcker sorbet. Den rekommenderas!

  Vi bröt  taffeln tidigt eftersom Roland skulle upp i ottan för att åka på jaktprov i Säffle med Jazz. Deras provmark är ute på näset med Kalle K som vägvisare.  Simon åkte också tidigt för han skulle delta i någon biltävling.


Bevis här ovan på min seger över gubben (har aldrig hänt förut. Barnen kommer inte att tro det!),  men också totala orkeslöshet på slutet. ;-) Tack för en trevlig kväll!


GRATTIS!

Grattis svägerska Lillemor som fyller år idag, jämna och lagom många!


Tredje gången flyttas varg!

Man tar sig för pannan och undrar vad som pågår egentligen??? Nu har Naturvårdsverket beslutat att flytta en genetiskt viktig vargtik från östra Jämtland ner till ???? för att hon ska undgå skyddsjakt. Man avvaktar att kylan lättar eftersom sövning är riskabel i för låga temperaturer. Om någon annan än Naturvårdsverket sysslade med detta så skulle det säkert betecknas som djurplågeri. Man har ju tidigare lyckats med konststycket att ta död på två vargar i samband med sån här sövning, men verket står över alla lagar och kan döda varg bara så där, utan att straffas.

Rapporterna om olagligt avlivade vargar fortsätter att komma in.  I Fínland och Ryssland används gift tydligen för att avliva vargar som inte är önskvärda (lagligt och olagligt). Om den trenden också kommer till Sverige så kan man vänta en rejäl ökning av antalet dödade vargar när  hundförbudstiden börjar.  De som använder gift till detta i Finland och Ryssland,  kollar var vargarna går när det är snö och de kan se spår, sen läggs giftet ut i små köttbitar som sprids på lämpliga ställen där chansen är som störst att vargarna kommer. I Ryssland där man använder gift helt lagligt verkar det som om man använder samma gift som används för att ta död på gatuhundar längre neröver i Europa.  Men det finns säkert andra idéer. För länge sedan användes en växt som kallas vargrot tror jag. Minns inte vad den heter på riktigt.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/varg-flyttas-for-tredje-gangen  '

I den havererade vargpolitiken syns ingen ljusning så långt ögat når just nu.

Vargavintern kommer ...

... till slut. Vi har -17 grader nu på morgonen och säkert är det minst - 20 i själva Årjäng!

Lurade på mobiltäckning ...

... blev vi i Sverige. De fyras gäng gjorde opp och struntade i att bygga ut 3G för alla; Teliasonera, Tele2, Telenor, Tre. 
http://www.dn.se/ekonomi/veckans-affarer-de-fyras-gang-lurade-oss-pa-mobiltackningen

Sonen kom hem!

Det blev inte så farligt med snökanonen i Stockholm, det värsta gick längre söderut. Han var alltså  i London på ett event med David Beckham. DB har gjort  en underklädeskollektion åt HM och journalister var inbjudna till info+ mat + coctailparty. 

Dessutom gick han på lokal med en god vän som bor i London till ett nytt väldigt speciellt ställe: "Burger and Lobster" . Där finns tre rätter på menyn; hamburgare, hummer och en hummerrätt med bröd, alla kostar lika mycket 20 pund.


Löfvén granskas nu hårt,...

... precis som jag förutsåg i ett tidigare blogginlägg. Nu ska alla eventuellt korkade yttranden och lik i garderoben dras fram i ljuset.

- Han sa faktiskt nej till kvinnopotter på ett sätt som inte bara var bestämt utan också rätt kränkande för kommunal.

- Han ville att staten med skattepengar skulle gå in och rädda SAAB

- Han uttalade klart sitt stöd för en utbyggnad av kärnkraften. (Här har han tagit ett halvt steg tillbaka genom att säga att det är beror på om industrin annars hotas)

- Det blir dyrt för (S) med Löfvén  eftersom han inte är riksdagsman, (s) får betala hela lönen själva + dryga fallskärmar för Juholt och Sahlin. En halv miljon för bara februari månad.

- Han ligger för långt till höger och kommer att skrämma bort väljare, speciellt om Alliansen fortsätter att berömma honom för länge ( i maj bör de sluta med det tydligen)

- Han är tråkig

- Han vill inte ha RUT-avdrag,

- Han gillar att det finns privata aktörer inom vård, omsorg och skola

- Han vill ha arbetskraftsinvandring

- Han vill att vi ska jobba tre år längre innan vi går i pension 33 istället för 30.

- Han vill ha en gräns för hur länge man kan få A-kassa men i gengäld högre belopp

http://www.expressen.se/debatt/1.2693442/lofven-har-slagits-for-snava-intressen
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/lofven-kan-fa-problem-om-hyllningarna-fortsatter-for-lange_6805939.svd
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/antligen-blir-det-lite-trakigt-igen_6805529.svd
http://www.dn.se/nyheter/politik/sa-tycker-nye-s-ledaren

http://www.expressen.se/debatt/1.2696169/en-riktig-feminist-bekampar-rutavdrag
http://www.aftonbladet.se/incoming/article14297948.ab
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/klasskampen-uppskjuten-pa-obestamd-tid_6813339.svd

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/lofven-missar-chans_6816793.svd 
Frågan är om han kommer att bemöta kritiken med att göra en rad pudlar och byta åsikt med hänvisning till bl.a. S-kongressbeslut, eller om han kommer att framhärda och försvara?


Skolverket får underkänt av regelrådet!

Jag har också underkänt Skolverket ibland! Nu är vi i alla fall två som är överens!
http://www.dn.se/nyheter/sverige/regelradet-underkanner-skolverket
http://www.svd.se/naringsliv/regelradet-underkanner-skolverket_6816807.svd

Ljug om kött!

Varför dras så felaktiga slutsatser av forskning? Det är lättsinnigt och bedrägligt. Det finns forskning som visar att människor som äter rött -köttprodukter löper högre risk att få cancer i mag-tarmsystemet. Men forskningen frågar efter intag av alla köttprodukter; korv, rökt kött och andra charkuterivaror. Man skiljer inte heller på tamdjurskött och viltkött, vilket på många sätt är helt olika produkter. Alltså kan det lika gärna vara tillsatserna som orsakar cancern, inte köttet. Ändå tas den här forskningen som intäkt för att självutnämnda experter rekommenderar att inte äta rött kött! Det är så himla dåligt. Det är svårt att hitta hälsosammare mat än viltkött. Det är dessutom klimatsmart.
http://www.dn.se/ekonomi/rott-kott-okar-risken-for-cancer
http://www.dn.se/ekonomi/svenskar-ater-allt-mer-kott 

Felsinea Via Castiglione Gr. Scuro med sandstenskänsla

Så beskrivs klinkern i katalogen.Den här bilden visar klinkern på golvet i allrummet bäst, men ingen bild visar den rätta lystern eller förmedlar den mjuka lena ytan. Jag är bara helnöjd. Jag valde ett enkelt format, den här stenen finns som större plattor 50 ' 50, större avlånga stenar, mindre avlånga och mosaik. Den finns också i en ljusare variant som jag gärna haft både på väggar och golv i dusch-toa-rummet, men det är för hård sten för att det ska vara rimligt att ta 25 hål som man måste där. Det kan ta lika många timmar bara med håltagning.

Den fyller de kriterier vi ställde upp innan; snygg, hålla med lorten, lätt att hålla ren, passa till köksinredet i björk och till en svart kamin.
En duktig hantverkare har vi anlitat för jobbet. Det är roligt att se honom arbeta.


Så här ser stenen ut på nära håll, bilden hämtad från hemsida.

Agenda

Karlstadjobb i morgon torsdag tillsammans med några andra på skolan.

Fredag vanlig jobbdag och så ska vi fira en jämna-år-fyllande släkting, det ska bli trevligt. 

Helgen annars kan eventuellt ägnas¨åt jaktprov i Säffle men allt hänger förstås på vädret. Det är varslats för runt minus 15 grader. Kanske i kallaste laget. Det finns risk att provet ställs in. Det är Jazz som ska i elden.  

I morgon så gör kakelsättaren färdigt golvet i huset, fogar och så. Men jag tror inte att vi får gå på det på ett par dagar.

Dessemellan pillrar jag lite med matlagningen. Det tar lite extra tid att göra LCHF-mat. Men det är roligt, ingen börda alls. Jag känner mina matlagningsintresserade anmödrars välvilliga blickar. Idag gjorde jag äggröra med smör, jag gjorde äggsallad med tre hårdkokta ägg + majonäs + hackad purjo + svartpeppar och lite citron i och bredvid lite paprika och gurka. En del lade jag i en portionsburk tillsammans med kassler. Det får bli matsäck tills imorgon om jag inte träffar på någon LCHF-mat. Detta kan jag sitta i bilen och äta kallt om det behövs.

Kokosplättar gjorde jag också, de är himla goda. Brödmixen hade kommit till Hälsokosten men bara två, så jag får resten senare. Gubben får hämta imorgon. Det kom en kommentar på ett LCHF-inlägg från en man som har hållit på i 6 år med LCHF. Och han hade botat sin diabetes med LCHF och dessutom gått ner ett antal kilon. Kul med en veteran. Annars har man känslan att alla börjat nu, efter Expressens massiva kampanj.

Och så håller jag tummarna att varken "snökanonen" från Östersjön eller det  höga lufttrycket ska
störa äldste sonens jobbresa till London idag och i morgon. Jag har  koll på flygläget. Den andre sonen pratade jag med i telefon. Han är avstressad nu efter den långa semestern, befinner sig på jobbet i pre-produktionsfas. Den är tydligen kreativ och rolig och ojäktad. Och så planerar vi för Stockholmsresa framöver i samband med någon mässa.

Klass-safari. Ok eller inte?

Nu görs det klassresor till  Saltsjöbaden i syfte att berätta om människor som man säger inte arbetar och gör rätt för sig utan  lever på allas vår bekostnad.

Samtidigt efterlyser en politiker klassresor till typ Tensta i syfte att berätta om människor som man säger inte arbetar och gör rätt för sig utan lever på allas vår bekostnad.

Varför vill ingen åka till Vällingby och se på medelklassen som arbetar och gör rätt för sig och som inte lever på allas vår bekostnad?

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/bussburen-klasskamp-kor-av-vagen-i-nacka_6810213.svd
http://blog.svd.se/kultur/2012/02/01/forst-kom-safarin-till-underklassen/
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/kd-topp-efterlyste-underklass-safari_6812873.svd

http://www.dn.se/sthlm/forskare-klass-ar-pa-vag-tillbaka

http://www.dn.se/nyheter/sverige/kd-topps-tankar-pa-underklassafari-far-kanslorna-att-svalla
http://www.dn.se/sthlm/forskare-klass-ar-pa-vag-tillbaka
http://www.dn.se/sthlm/overklassafarin-vacker-upprordhet
http://www.svd.se/kultur/baksidan-med-solsidan_6815705.svd

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/replik-overklassafarin-ar-en-del-av-klasskampen_6823309.svd


Mer om övningsskolor ...

... för lärarstuderande kan man läsa här. Förebilden är hämtad från Finland förstås, landet som lyckas bra med sina skolor.
http://www.dn.se/ledare/signerat/ovningsskolor-utan-stod-blir-inlarning-felinlarning

Ledig onsdag!


Ledig onsdag är det jag har framför mig.
Första uppgiften är att somna om. 

Njutbar dag och inte alls planerad än så länge. Baka lågkolhydratsbröd kanske? Om det har kommit till Hälsokosten. Skulle ha kommit tisdag men icke. Någon sorts uteliv blir det förstås.

Uppdaterat: Jo det blev gåing, ut till bygget, exakt 7,5 kilometer. Och idag behövdes ice bugs, det var riktigt halkigt. Nu sätts klinkergolvet i allrummet. Två veckors nervös väntan är över; skulle det bli fint som en helhet lortbeständigt eller hemskt grilligt rörigt? Det är inte lätt att föreställa sig ett helt golv utifrån provet på ett par plattor.

MEN DET BLEV KANONFINT! JAG ÄR LYRISK!

 Allt arbete och all vånda med att försöka välja rätt gav utdelning. Tack alla som hjälp mig att tänka rätt, det var en process från väldigt fel till väldigt rätt! Men jag ska skriva mer om det senare och visa bilderna från det nästan lagda golvet.