Gullvivorna kom fram ...

... i solskenet när vi städade bort vinterståndarna. Nu syns de.

iEn fin liten julros fick vi, tacksamma för den. Jag har en förut som knappt överlever, får se hur det går med den här.


Scillorna brer ut sig överallt och de är fina


Vitsipporna har också tagit plats i gräsmattan; helt ok. Några påskliljor har överlevt.

56 % av journalistkåren röstar (mp) eller (v)!

Medan de här partierna tillsammans har sympatier hos endast 14 % av befolkningen. Inte underligt att rovdjursfrågorna hanteras så vinklat som de gör i svensk media. Det finns alltså bland tidningsfolk en klar majoritet för att ha massor av varg exempelvis i Sverige och att lokalbefolkningen inte ska få vara med och bestämma. Det är tvärs emot vad en majoritet av det svenska folket vill så det blir väldigt tydligt att journalister driver en egen agenda i de här sammanhangen.  De torgför ju också ett  starkt motstånd mot jakt som företeelse i alla sammanhang.  Bra att få forskarbekräftat för det vi länge förstått ändå.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/mest-mp-stod-bland-murvlar
http://www.expressen.se/nyheter/miljopariet-populart-hos-journalister/
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fyra-av-tio-murvlar-stoder-mp_7122977.svd


Regeringen ska se över dokumentationshysterin ...

... i skolan! En får tacke! Det var inte en dag för tidigt. Vi hinner knappt planera för vanlig undervisning längre och drunknar i planer och kontrollsystem.  Det krävs en omfattande skriftlig dokumentation runt varje elev, med klasser på 20 - 30 elever blir det orimligt.
http://svt.se/2.22620/1.2789107/regeringen_ser_over_kraven_pa_dokumentation_i_skolan&from=rss?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Inrikesnyheter+%28svt.se+-+Inrikesnyheter%29

Vit sparris nyskördad!

Ikväll var det premiärätning!
Sparris skördas i norra Tyskland under månaderna april, maj och något in i juni. Men sedan är det för sent. Den vita sparrisen växer under jord, därav den vita färgen. Grön sparris växer ovan jord och är alltså grön.

Så här skalar man sparris, med potatisskalaren från "huvudet" och neråt. Det är bäst med  tjocka som här. De är godast och det är ett himla arbete att skala tunna.

Kokningen är kittslig, det går inte innan att säga hur lång tid det tar; allt från 5 minuter till 10. Det gäller att ha koll hela tiden så de inte blir överkokta. Det ska vara lite al dente, dvs tuggmotstånd.
Vi satt ute på altanen och åt tillsammans med goda vänner. Det är såååå vansinnigt gott med vit sparris, skinka i olika former, hollandaisesås / smör och vitt vin. Vi kan inte köpa det i Årjäng men får med goda vänner från Tyskland. Och tacksamma är vi för det, hoppas på fler transporter hit innan säsongen är slut.

I morgon måndag, valborgsmässoafton, så ska vi inte göra något speciellt under dagen. Antar att det blir fortsättning på att hämta hem vardagslivet igen, typ vårda hus, hem och personlig administration efter en tids boende på annat håll utan snabbt internet. På kvällen ska vi till goda vänner som bor nära hembygdsgården och så lyssna på Urbandet där när de traditionsenligt sjunger in våren. Det har den kören gjort i många år nu, det blir ingen vår utan dem.

Inlägg som kommer framöver handlar om den konstiga "rättvisan" i att inte få ta hem läxböcker, trevligt besök ´här av liten dam i röd keps, Tragetonmetoden, nuläget i det nya huset.

"Avrostning"


... åkte gubben iväg på  lördag.  Det var alltså Good Guys som bjöd in till det, uppe på Högerud, vid Återvinsten. Evenemanget samlade massor av mc från inte bara Årjäng utan från Norge och hela Värmland, 50 - 80 personer. Speciella instruktörer var med och hade lagt en träningsstationer för att träna upp balans och reaktionsförmåga hos förarna. Dessutom blev det en säsongsgenomgång av alla fordon, kolla av bromsar, kedja osv.


Här syns några av deltagarna. Det fanns ett antal mc-klubbar från Norge med, bl.a. en med endast damer.Här är den egna ägandes Maraudern


En mc-åkare hade ordnat det fint för sin hund, en dansk gårdshund. Hunden älskade att åka mc och hoppade glatt upp själv i den lilla kojan.

Skäms gör jag! Trädgård är det en överdrift ...

.. att kalla området runt vårt hus för. "Trädgård" = ansade grönsaksodlingar, fina rabatter och väl genomtänkta planteringar och så är det alls inte här.

 Det känns till och med  lite skämmigt att ha en kategori här på bloggen med beteckningen "Trädgård" när det jag skriver om inte alls är någon välordnad och prydlig trädgård.

Det är några magra ojämna gräsfläckar runt huset, en radda växter runt parkeringen, mest självföryngrande perenner och en självplanterad  gran, några spridda risiga buskage,  enstaka grupper av lökväxter som alltid tynar bort efter ett par säsonger, halvdana försök till häck.

Lördagen blev i alla fall vikt för städning utomhus, traktor är ett bra hjälpmedel.


 Tja, det är det hela. Jag gillar de stora träden som finns runt huset, men nu är flera helt förtorkade, kanske så mycket som  5 av björkarna tror jag. Vi planerar för deras hädanfärd, så de inte ska stå där och se trista  ut hela sommaren.Flaggan över entrédörren var helt slut. Det har vi inte  sett förrän vi nu sopade parkeringen och råkade se upp mot huset. Man blir hemmablind. Nu åkte den ner i alla fall och det får bli en ny.

Undrar om det finns någon bättre beteckning på ett mer eller mindre vanskött område runt ett hus, ett uttryck som inte associerar till något ansat och välplanerat.


Masonit skriver Jonas Fröberg om ...

... och han skriver väl och vackert om den sista masonitfabrikens nedläggning, om maskiner som skeppas till Thailand och om skogen i den svenska själen. 

Läs den om Du är intresserad av skogen i Sverige!

http://www.svd.se/naringsliv/masonit-i-vara-hjartan_7115205.svd

 Det är en artikel i Kerstin Ekmans anda, den som får ett uttryck i hennes fantastiska verk "Herrarna i skogen".

Björn Wiman i DN skriver om skogen som värdefull inte bara som natur utan som en ett mentalt rum för människan. Ibland undrar man hur skogen ska kunna fylla så många funktioner för så många och dessutom vara en gigantisk nationekonomisk tillgång. 

Det privata skogsbruket skälls det ofta på, ändå är det i de privatägda skogarna man idag hittar det mesta av skog med många olika arter, gamla träd och ett rikt djurliv (inte bara varg och björn!) = den mentalt värdefulla skogen. Kanske borde den svenska allmogen som skogsägare få en eloge för långsiktigt tänk och omsorg om skogen, som plats för jakt, naturupplevelser, tradition, nostalgi tillsammans långsiktig ekonomisk planering för både de egna ättlingarna och för Sveriges nationalekonomi. Sen finns det de som missbrukar förtroendet att äga något som alla uppskattar men de är få och det är omöjligt att lagstifta bort allt sånt utan att samtidigt ta över både ägandet och ansvaret.

http://www.dn.se/kultur-noje/bjorn-wiman-skogen-ar-inte-bara-en-fraga-om-naturen-utan-om-manniskans-varde


Bloggabstinens ...

... har det blivit efter nästan en vecka i nya huset. Det har varit annat att syssla med irl liksom och så är internet-uppkopplingen där ute så pass långsam att man får välja det mest akuta och skippa resten. Ska bli skönt när det kommer fiber på plats, det ligger i startgroparna nu.

Idag har vi strålande solsken och sparris på gång så det är hopp om livet ;-)

Trädgårdspyssel måste det bli så jag får se gullvivorna. Björkarna som håller på att slå ut nu kan jag inte se mig mätt på. Och noppa av utblommade penseer annars slutar de blomma. Sen  det vanliga i vardagen, tvätt, mat, plock.....  När man inte gjort det på några dagar så är det nästan trivsamt att falla in i rutiner igen.

Fint med solsken och sjöutsikt som vi har ute i stugan men civilisationen har sina poänger också. Och jag kan se fram mot ytterligare två dagars ledighet, både Valborg och första maj i år.

Gubben har hunnit få ut Maraudern och ska iväg på "avrostning". Det är  "Good Guys"  som ordnar. De går även under namnet "Food Guys" eftersom man inte så sällan har mat som mål för sina gemensamma utflykter . Man ska träffas och träna lite inför den nya säsongen på två hjul. Det kan ju bli ringrostigt efter ett halvår.

Nordmarkens Stövargille ...

... har nu 26 år på nacken. Det bildades på initiativ  av Roland och Göran B, tillsammans med Bo Nilsson, Asbjörn Karlsson och Jerry Thoresson. I kväll var det årlig prisutdelning och mat. Himla god mat gjord av Hilmersson. Priser fick hundägarna nedan för sina hundars prestationer. Jag ska inte försöka mig på att tala om vad hundarna heter och vad de har gjort.


Från vänster uppe är det Joakim, Bo och Birgitta.
Fr vänster nere är det Stig, Roland och Knut.  Rolands och Bosses  Jazz blev Årets hund, det vet jag i  alla fall, Jazz blev Jaktchampion under året.Här är Joakim med  fina pokaler för sin finnstövare. Hunden och härstamningen kan jag inget om men Joakim är i alla fall son till Göte i Lennartsfors. Och jaktgenerna verkar ju ha hamnat rätt här. ;-)

Tillbaka igen hemma ...

...efter några dagar i det nya huset. Har inte hunnit packa upp allt än. Vi ska på ett årsmöte med vidhängande mat. Sen har vi idag fått SPARRIS! Imorgon blir det sparrisfrossa! Och jag ska hämta in det något förströdda bloggandet, kolla trädgården som ser ut att behöva lite omsorg, gullvivorna strävar och blommar under bråten. Kort sagt får vi återgår till vanligt liv igen efter exilen i nya huset.

Björkarna slår ut!

Idag fredag har de första björkarna börjat slå ut, bladen är som musöron! Lika fantastiskt varje år är det. Nu tar det några dagar innan lövet spruckit ut helt och hängbjörkarna runt vårt hus är sena.

Agenda

Nu närmar vi oss Valborg. Det är på på en klämdag i år vilket betyder att vi är lediga. Jag hoppas på fint väder då och skönsång vid hembygdgården, som alltid. Under helgen som kommer nu så får vi besök av goda vänner från Varberg. Det ska bli trevligt att ses igen. Det nya huset kräver fortfarande en del inköp och omsorg. Även de gamla ska göras i ordning för en ny säsong med gäster. En del måste bytas ut varje år, det blir slitet.

Trageton och att lära sig läsa genom att skriva...

... har vi studerat en annan kommun torsdag på ett studiebesök. Det var jag och några kollegor. Vi hade en bra dag med givande iakttagelser och stimulerande samtal med skolans pedagoger efteråt. Jag återkommer om det besöket senare. Tänket bakom är förankrat i min favvopedagog Vygotsky och påminner osökt om Freinet och Ulrika Leimars, läsning på talets grund. Då lästes och skrevs också utifrån egna berättelser. På den tiden fanns inte datorer att skriva på utan man fick försöka trycka och på så vis mångfaldiga sina texter. Men återigen, det finns ingen metod som ensam löser alla problem.

Björk och blått

Det finns en nyans av blått som i mina ögon passar till björkinredning. Nu har jag letat efter just den genom att köpa lite småpryttlar i olika blå nyanser. Jag har en känsla av att det  borde vara en blå färg som drar åt grönt, kanske bara som flaggblått, men skulle även kunna vara mer åt turkos. Mesig turkos passar inte, det är helt klart om man ser handduken här nedan. Men kanske de blå färgerna som är i duken på soffbordet eller skålen. Lite mer intensiv färg.Rektorsrollen ...

... i skolan är svår.Nu skriver jag om skolan i allmänhet i Sverige, inte specifikt om min skola.  Rektor har  en ovanlig chefsposition så till vida att den är så mångfacetterad. Rektor har huvudansvaret för sin skolas ekonomi och det är ett antal miljoner för det mesta. Dessutom ingår direkt chefsskapet för så där 30 - 60 anställda och ibland finns inga arbetsledare i någon klar mellanposition där som har uttrycklig delegation på att "leda och fördela" arbetet på plats. Rektor styrs av skollagen och av Skolverkets propåer (höga krav, man vill skörda politiska poänger till nästa val) och de kommer från central nivå i riket. Men ekonomin kommer inte därifrån utan från den egna kommunen (ofta för lite pengar för att kunna nå upp till den centrala nivåns höga och ibland orealistiska krav).  

Dessutom har rektor ett direkt ansvar för att vissa undervisningsmoment gås igenom med alla elever.

Och så är rektor förstås en kontaktperson utåt, mot föräldrar och media.

I en artikel så analyseras rektorsrollen och dilemmat med att få skolledare att stanna kvar i sitt jobb. Enligt undersökningar så stannar i genomsnitt en skolledare kvar i fem år om jag tolkar det skrivna rätt. Och det beror på att man ofta upplever arbetsuppgifterna svåra att hantera på ett bra sätt, man får inte de förutsättningar som behövs om jag läser rätt.

Hos oss på min skola bytte vi rektor  vart och vartannat år under en rätt lång period, de senaste fem åren har vi haft tre olika tror jag.


Trademax bluffar ...

... igen! Möbelförsäljningsföretaget krånglade ju med leveranser och efter ett antal lögnaktiga utfästelser om transporten från dem så vi gav upp och hävde köpet av utemöbelgruppen. Det är vi lite glada för idag, för det vi trodde var ett extremt billigt försäsongspris har i stort sett fortsatt och verkar vara nära riktpriset. Dessutom ser vi andra möbelaffärer som säljer till ungefär samma pris och då finns varorna omedelbart tillgängliga.

Vårt köp hävdes alltså, vi begärde att få en bekräftelse på det och det fick vi efter en påminnelse via mail. Och vi fick försäkran skriftligt att vi inte skulle belastas med några kostnader, inte från Trademax eller deras fakturahandhavare, Resurs Bank.

Men vi fick ändå efter en tid  en faktura på möblerna från Resurs Bank! På möbler vi aldrig fått!

Vi protesterade och Resurs Bank letade efter en kreditfaktura från Trademax utan att hitta någon. Sa de i alla fall. Men vi skulle inte behöva betala. Och fick oss tillsänt en kreditfaktura på papper. Jag klagade hos Trademax att man inte ordnat detta med Resurs Bank och fick till svar att man hade skickat en kreditfaktura dit men att man för säkerhets skull skickat en till nu när jag klagat. Vem som har rätt vet jag ju inte, men man ska akta sig för att köpa något på Trademax! Det är bara en enda röra! Ibland undrar jag om företaget existerar i praktiken och om någon någonsin fått något levererat därifrån, eller om allt är en gigantisk nätbluff. Rent teoretiskt är det möjligt förstås och så leva på kunder som inte orkar bråka, som vi.

En liten svettig näve kramade...

...  den lilla buketten vitsippor! Lilla granntjejen J ringde på häromdagen och gav oss den. Vi blev ju nästan tårögda av tacksamhet, så himla fint var det! Nu står de mitt på köksbordet och glädjer oss.

Skryt... skryt....!

Årjängs kommun blev två i Värmland när företagarföreningen (eller vad det nu heter) rankar kommunerna efter företagsklimat. Sunne kom i topp som vanligt, men Karlstad och Kristinehamn fick maka sig neråt i tabellen, Årjäng hamnade på andra plats. Roligt tycker jag att de som har företag här upplever kommunen så.
http://www.svensktnaringsliv.se/regioner/karlstad/sunne-har-lanets-basta-foretagsklimat_159202.html


Moe Braga ...

... gick bra i Karlstad! Hon blev tvåa på 1.37 och tog strid om förstaplatsen! Loppet är länkat här nedan.  Det är Rolands bror Gunnars  häst, treåring om jag förstått rätt.

Jag har sett henne ofta när jag är ute och går och har  följt hennes uppväxt sedan hon var ett litet föl. Hon bor ju granne med oss, eller hur man ska uttrycka det.

Om hästar kan jag inget, de är gåtfulla djur för mig, ser farliga ut i "bägga ändar" som en god vän brukade säga. Men Moebraga har i mina ögon varit en vacker och speciell häst redan från början,  vet inte varför. En del djur har mer charm än andra. Den här bilden har jag i ett blogginlägg och hon är bara på sin första vinter, men ack så tjusig. Det är hon närmast i bild. Hästen bakom henne borde rimligen vara mamma Lill Braga
http://farjestadstravet.se/race/1-2012-04-22

http://www.vf.se/sport/trav/jakobsson-ramade-v5an
http://www.sleipner.org/viewart.php?show=254&avd=vdb

https://www.travsport.se/hast/visa/673429;jsessionid=jCdWPhJLXqF1fv514hFZ1Gl0FzmwhNhG6WpXz2yfnq9KFMQkVVyf!-1304715320

http://inga.blogg.se/2010/february/sparktur-igar-sondag.html

Öronbedövande fågelsång ...

... och ett strilande regn mötte oss när vi kom hem igen idag måndag morgon efter några dagar med övernattning i nya huset. Vi ska alltså inte bo där, bara hyra ut som feriehus veckovis. Nu var det ett litet glapp och vi passade på att provbo. Då märks vad som fattas; typ äggskärare, osthyvel osv. Synd att det är så kallt och regnigt. Vi hade hoppats på någon trevlig båttur också fast det var inte inspirerande. Men igår söndag blev det en stunds uppehåll och jag fick ta en långpromenad. Nu var det inte Oskar som sällskapade utan grannfrun Monique (fransyska och jag tror att stavningen är rätt så).

Tidig arbetsmorgon idag måndag, möte klockan kvart i åtta, nu bär det iväg.

Fint städat !Fint städat är det ofta efter våra gäster i husen. Det här var smått fantastiskt, kaminen som ny. Och resten också väldigt snyggt!

Liten fest i nya huset ...

... hade vi igår lördag, för goda rådgivare under byggnationen. Vackert väder som på beställning och det blev trerätters med svampsoppa på trattkantareller och lite annat godis i, rökt lax med två kalla såser, färsk potatis och så Mannheimertoddy till dessert. Den är lite pillrig att göra men absolut god. Himla trevligt sällskap var det, sex personer fick gott plats. Nu har vi testat det också.

Glutenfria kakor!


Hembakade glutenfria kakor har Sinnikka på Stationscafét i Svensbyn! Himla goda!

Sladdarna är delvis bortaDilemmat med sladdarna är delvis löst. Gubben gjorde en låda för boxen och det ska dit en till ovanpå. Sen blir det en sån  låda till ovanför TVn för förvaring av diverse cd och sånt. Men den får bli lite smalare.

Lilla sovrummet


Det börjar arta sig med lilla sovrummet. Överkast gjorde jag av extrabreda påslakan från Ikea, de är även extralånga så man kan vika ner runt bädden om man vill. Och i dem stoppade jag billiga täcken därifrån; 79 kr tror jag styck. Det blir lätt att tvätta istället för vanliga tjocka överkast. Färgerna fick bli varmt röda nyanser med inslag av lila och lejongult. Vill ha mer lejongula kuddar där nere. Stolen som står där ska bort och resättas av något vitt nattduksbord eller en vit stol med träsits.  Sen återstår en del funderingar över hur man löser behovet av mer förvaring runt båda sängarna, uppe och nere. Ikea har  fyndiga långa hyllor som inte är så djupa  och skoförvaringar som kanske skulle gå. De röda är rätt fina.  Jag tänker mer.

Agenda

Oj, nu är det snötäckt på marken igen. Det är verkligen aprilväder, växlar hela tiden." Aprilsnö är fåragö" säger man här än i dag, även om det inte finns så många får som ska gödas. (Antar att uttrycket syftar på det, men jag vet ärligt talat inte. Dialekten är fortfarande efter 40 år på orten delvis ett mysterium)

 Idag är mest inomhusaktiviteter planerade; laga mat, plocka undan, pyssla, tvätta. Vore skönt att hinna med en långpromenad med Oskar också.


20:e april ...

.. kommer alltid att vara en speciell dag:
"Funeral Blues" av W H Auden illustrerar
känslan av overklighet när någon nära anhörig går bort. Jag fick den av Tessan i en kommentar för två  år sedan i samband med att min mamma gick bort.  

Stop all the clocks, cut off the telephone,
Prevent the dog from barking with a juicy bone,
Silence the pianos and with muffled drum
Bring out the coffin, let the mourners come.

Let aeroplanes circle moaning overhead
Scribbling on the sky the message He is Dead.
Put crepe bows round the white necks of the public doves,
Let the traffic policemen wear black cotton gloves.

He was my North, my South, my East and West,
My working week and my Sunday rest,
My noon, my midnight, my talk, my song;
I thought that love would last forever: I was wrong.

The stars are not wanted now; put out every one,
Pack up the moon and dismantle the sun,
Pour away the ocean and sweep up the wood;
For nothing now can ever come to any good.


Bilden kom från goda vänner och illustrerade min sorg så som den  kändes då.  Lika förlamande kall och ensam är inte sorgen längre, men den gör fortfarande besök varje dag och blir förstås en livslång följeslagare.

Läromedelsmässan i Karlstad ...

... skriver jag om i morgon. Den var bra!

Nypon förlag har jag aldrig sett förut. Det betyder inte att det är nytt, jag kan ha missat det totalt. Men man ger ut  böcker på svenska och engelska som är lite annorlunda. Det är lättlästa böcker som passar elever med dyslexi exempelvis men som har ett tuffare innehåll. Det har hittills varit bristvara i skolans värld. Vad ska vi sätta i händerna på äldre elever som har bekymmer med sin läsning? Lättlästa böcker har varit för barnsliga i innehållet. De här böckerna har spännande layout, korta texter, varierade texter. En annan bristvara är lite tjockare böcker med mycket enkel text. Men det fanns inte så mycket.
Jag har hunnit med ett antal läromedelsmässor i mitt liv och försöker att gå igenom dem effektivt numera. Dvs jag koncentrerar mig på det som jag är intresserad av, struntar i det andra, frågar direkt försäljaren efter nyheter eller om info om det jag fastnat för, ber om en beskrivning av varan, ber försäljaren slå upp den i min katalot och så viker jag hörn, kryssar för och skriver några ord om varför jag fastnat för just den. Den här gången hann jag gå igenom allt inom den stipulerade tiden och hittade flera spännande läromedel.

Serholt är ett uppstickarförlag som har duktiga läromedelsutvecklare med fingertoppskänsla för yngre  barn i  området mellan konkret materiel och pappersövningar. Där blev jag kvar länge och det blev många kryss i katalogen.


Adastra hade en mattebok "som man använder i Finland" och med det landets skolresultat så är det ett gott säljargument. Försäljaren hade ockå besökt finska skolor och sett den i användning, det var roligt att höra om. Böckerna var i alla fall rediga och väl upplagda.
Genreläsning med arbetsböcker var också.

Efter några timmar ivrigt kollande och många möten med kollegor som jag inte träffar så ofta så var det dags för Ikea. Och där blev jag kvar tills de slängde ut mig ;-) Nja inte riktigt, men jag var i särklass sist ut och bilen är proppfull med grejer till nya huset.  Det blev spegel till hallen och överkast och kuddar till lilla sovrummet. Sen tittade jag efter sånt som kan passa i det stora men köpte inte än.

Ikeabesök

Efter mässan blev det alltså besök på Ikea och här lägger jag in bilder på sånt som jag funderar på, lite osorterat. Inte så mycket för andra som för mig själv, ett bildarkiv att gå tillbaka till när jag ska komplettera framöver med inköp till nya huset.
Nej,...

... alla barn måste inte nödvändigtvis lära sig läsa i första klass. Några barn är sent mogna och några behöver längre tid på sig.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/alla-barn-ska-lara-sig-lasa-i-forsta-klass_7057711.svd

Men skribenten har rätt i att en satsning på skolans yngsta barn kan ge fler chansen att klara hela sin skolgång på ett bra sätt och minska behovet av extra stöd senare. Framför allt kan fler barn få känna sig nöjda med sig själva och inte ge upp på vägen. Och det är viktigt.

Ledig onsdag ...

... har det varit, verkligen, en riktig spa-dag känns det som med lite extra tid för kroppsvård,  en stund i massagestolen, lång promenad med Oskar, tvätt, städ och undanplock vilket är nyttigt för själen efteråt. Man mår inte bra av att ha en massa dåligt samvete över försummade uppgifter.

I morgon blir det vanligt jobb +  möte + läromedelsmässa i Karlstad. Lite spännande mix alltså. Hoppas det inte blir snö,  det är ändå 10 mil till Karlstad.
de Besche blev Pyttner blev Byttner blev Boberg blev Kylén osv..

Lite släktforskning drattade in i en kommentar från R. de Bèsche. Han skrev om de Beschesläktens vapen, jag refererar längre ner till det.
Tack för tipset!

Här är annat om de Besche:
"Du kanske redan fått uppgifter, men jag upptäckte nu, att jag har uppgift om Magdalena Seinknecht, som kunde vara av intresse, om du inte redan har dem.
Hon var dotter till Claes Seinknecht och hans hustru Anna de Besche.
Fadern var sadelmakarmässtare i Örebro.
Magdalena var äldst av 9 syskon och gifte sig med en handelsman Petter Burkman i Örebro."


"Min ana (min frus) är Magdalenas yngre syster Anna Katharina f.1696. Hon gifte sig med Kapten Johan Pyttner och de fick 12 barn".

Här är alltså länken mellan de Besche och den släkt vi nu känner till som Boberg / Kyléns.  Anna Katharina de Besche gifte sig med kaptenen Johan Pyttner och en ättling till någon av  de tolv barnen bosatte sig i Långserud på Kaptensgården där och blev upphov till Bobergsläkten osv.

Jag har skrivit om detta förut i blogginlägg här:
http://inga.blogg.se/2011/may/de-besche.html

Släkten de Besche var tydligen den första vallonsläkten som invandrade till Sverige och de kom runt år 1600.
http://sv.wikipedia.org/wiki/De_Besche
Först kom söner och sedan kom fadern. Enligt uppgift så flydde de som protestanter undan religionsförföljelse.  

Med sig från Liége hade de ett adligt vapen med tre fiskar:
(Den här bilden tog jag vid graven inne i kyrkan i Nyköping förra sommaren). 

 Men de Besche fick alltså ett annat här i Sverige när de introducerades här:

De två vapnen till vänster är  de Beches
http://hem.bredband.net/gerpah/epitafium.jpg

Medlemmar av de Beschesläkten introducerades vid olika tillfällen och fick lite olika vapen men med samma tema; två blå och två svarta fält, två lejon och två örnar.

Nu var de Besche redan adel men det adlades friskt på 1600-talet i Sverige; framgångsrika företagare / handelsmän / krigsmän blev på så sätt belönade med privilegier. De  kallas senare knapadel av dem som härstammar från gammal svensk adel (hur svensk nu den var? Det kryllar av invandrare överallt i både gammal adel och knapadel!) Breivik skulle bara ana hur svårt det är att hitta några renrasiga Skandinaver eller vad det nu är han hyllar därborta från sitt vittnesbås i Oslo.

Såna här väl dokumenterade släktingar har nog de flesta av oss om vi letar några generationer tillbaka, de är inte så svåra att hitta men när man håller på och letar i sin släkts historia så är det  roligare när  man finner de lite mer udda anorna och annorlunda släkthistorierna.

Våtutrymmet ...

... i nya huset är inte så stort och måste alltså planeras in i minsta centimeter. Där har vi lagt ner mycket möda på att placera allt rätt, att få med det som måste vara med men inte en enda sak mer än nödvändigt.  Det har varit många timmars planeringsprat och letande på nätet efter exakt rätt inredningsdetaljer. Tryckkärlet som skulle ha varit här åkte ut.Det här har vi klurat på; om det räcker med det här som avställningsyta i duschen. Eller måste det finnas en hylla också? Antingen en av kakel tvärs över hörnet längst in, eller en som hänger från överkanten på duschen?

Jag har i alla fall impregnerat fogarna i duschen, i golvet i hela våtutrymmet och ovanför diskbänken. Förhoppningsvis håller de ifrån sig lorten längre tid då och mörknar inte så mycket. Men det var nytt för mig så jag vet inte.


Med en elektrisk handdukstork och Ikea-hängarna på insidan dörren så borde det räcka för 4 pers att hänga upp sina handdukar. Vi ville slippa borra mer hål i kakelväggen.


Den här hängaren är himla listig, man bara häktar på den på ovansidan av dörren och vips så finns det 6 krokar som handdukshängare. Ingen håltagning och man bara tar ner om man ångrar sig. Vi ska köpa en sån till det lilla sovrummet också.


Duschen fick bli en kombo av en lite större takdúsch och en mindre handdusch. Fast kilopriset på såna här kan man fundera på. Kan inte klura ut vad som gör dem så dyra.


Och så måste jag bara lägga ut min favvoplats i det nya huset en gång till (tjat - tjat - tjat!!!) . Kitschköret i våtutrymmet: Spegeln från Nysäters Antik, Topeliuslampan från Sekelskifte och taklampan som köpts via Ahlsell.
Badrumsskåp blev det inget, det var klart från början. Det är trist att slå huvudet i när man lutar sig fram över tvättstället och jag ville gärna ha den fina spegeln istället. Sen var frågan om det skulle bli några hyllor bredvid spegeln, men vi kom på  att avställningsytorna kommer att räcka med de som finns på tvättmaskinen och på kommoden. Dessutom finns ju ett litet skåp inne i kommoden.

Breivik igen.

Jag reagerade med förvåning när jag förstod att Breivik fick tala så öppet om sina idéer. Men kanske är baktanken att han faktiskt får många emot sig, många fler som tar avstånd från högerextremismen när han har fått predika sin fanatism fullt ut. Han avskräcker säkert många högerextrema och tar udden av deras ideologi. Samtidigt finns ju Copy cats, ensamma galningar, som kan kopiera dådet på olika sätt för att ikläda sig hjälterollen som stridsmän för ett rent Europa, eller hur det är man uttrycker det.

Att en person som är anklagad för ett brott har rätt att försvara sig inför dem som ska döma honom är givet i en demokrati. Men det som många reagerat på är att han fått göra det på ett sånt här sätt med någon timmes lång förklaring av, inte själva brottet, utan ideologi och propaganda för sånt som i grunden är lagvidrigt. Och att göra det  offentligt, inte enbart  inför rätten.

Hur man vrider och vänder på det hela så är det inget lätt val. Om man hållit de delar av rättegången stängda  där Breivik ska tala eller förhöras så hade kanske risken för mytbildning och martyrskap förstärkts.

Helt klart är att väldigt många i Norge berörs av detta. Offren och deras anhöriga finns över hela landet och många känner någon som känner någon som mist en anhörig. Runt om i Norge finns storbildskärmar där anhöriga kan följa rättegången. Men det måste finnas ett val att kunna följa rättsprocessen eller att slippa. Någon tidning har en knapp på sin internetsida där läsaren kan knäppa bort allt om rättegången. Det finns också  särskilda märken att sätta på sig för dem som följer rättegången, men som inte vill bli intervjuade i media.
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/fick-hora-breivik-utan-nagot-filter_7063585.svd
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/tre-experter-om-breiviks-forsvarstal_7063497.svd
http://www.dn.se/nyheter/varlden/breivik-forklarade-sig--och-mottes-av-upprorda-kanslor

Glasväggen som går att dra bort ...

....känns ändå som det som blev bäst  i det nya huset. När vi planerade det  och satt där med papper framför oss och prickade av hur det skulle bli, så var det här inte standard, det var nog inte ens något sånt här hus byggt med denna lösningen. Vårt skulle bli det första. Det kändes som ett vågspel, lite dyrare än standard men inte svindlande och framför allt, inte särskilt mycket dyrare än alternativet vanlig  skjutdörr. Glaset är härdat för att vara säkert,  isolerglas, håller värmen och det är verkligen tyst inomhus. Vinden hörs inte ens igenom när den är stängd.  Väggen glider lätt i skenorna. Varma dagar är  det en suverän upplevelse att kunna ta bort väggen, liksom vara ett med naturen utanför och utsikten mot sjön.

Det går bra att möblera ute också, som vi gjorde, men nu har vi en altanmöbel på plats förstås


På kvällen finns ljus som går att dimma förstås.


Sandstrand ...

.... perfekt att bada vid, var det rakt ner från huset vid bryggan. Det var en överraskning, vi trodde det var dyig vass bara. Men den här är fast och fin att gå på flera meter ut. Och enligt Rolands mamma så brukade de bada här när hon var barn.  


Utsikten från nya huset gillar jag; skog!

Och det kommer att se bättre ut när lövträden slagit ut.


I mitten på bilden, rakt ner, hade Rolands morfar odling. För länge sedan försökte Roland o jag också att ha potatis här men det var inte särskilt framgångsrikt.

Breivik ...

... hade jag inte tänkt skriva så mycket om, men det är svårt att låta bli. Idag tisdag ska han tydligen få tala fritt i en halvtimma.  Eller får han läsa upp en skriven text? Meningarna om vad han egentligen får, går isär i tidningarna som skriver om det.

Det kanske är demokratin som ställer krav på att en gärningsman av hans typ ska få det utrymmet, annars låter det som en dum eftergift till det som delvis var hans syfte. Den här tiden  ger honom möjlighet att dra nytta av den mediala uppmärksamhet som hans dåd har förorsakat. Det var väl bland annat just det som han ville få ut av grymheterna. Uppenbarligen njuter han dessutom av uppmärksamheten rent känslomässigt. Detta att äntligen bli sedd av många och  få ikläda sig martyrrollen, åtminstone i egna ögon och  kanske i några andras också tyvärr. 

 Efter hans uttalande inleds ett fem dagar långt vittnesförhör med honom (!). Det blir ju också förstås en långvarig manifestation från hans sida. Osökt kommer  tanken att en rättegång bakom lykta dörrar skulle ha kunnat vara en del av ett rättvist straff, då hade han inte kunnat skörda frukterna av sitt dåd. Då hade  det tappat lite av hans mening med det. Nu frossar han i uppmärksamheten och triumferar i att allt går enligt planerna.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/breivik-laser-upp-text-i-ratten_7060375.svd
http://www.dn.se/nyheter/varlden/i-dag-tar-breivik-till-orda
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/lat-inte-breivik-spela-huvudrollen_7060253.svd

Jag har svårt med Breivik och att se honom. Han känns som ondskan personifierad, något så hemskt har tagit sin boning i denna människokropp. Jag försöker annars alltid att tänka på att skilja på sak och person, fördöma gärningar - inte  människor, men det blir så svårt med honom.

Kökskaos här hemma!


Jag väntar fortfarande på den kökskonstruktör som finner på lösningen på det här dilemmat. Då ska jag bli frestad att byta kök. När jag ser bilder på andras kök så är bänkarna helt tomma, möjligtvis prydda med en liten duk  och en blomma!!!! ?????

Här hos oss råder konstant kaos. Man kan ju tänka sig att man ska ställa undan apparaterna efter användning, men vi använder dem ju i stort sett varje dag: Gubben har äntligen hittat den ultimata äggkokaren så det blir varje morgon eftersom han slipper få dem hårdkokta, vattenkokare varje dag, espressomaskinen varje kväll, brödrosten varje dag. Ok, våffeljärnet är inte varje dag nu när barnbarnen åkt hem - det kan man plocka undan. Köpte först Åvikens enkel, men det var jättelångsamt. Nu har vi satsat på ett nytt med högre kapacitet, får se hur det är. Men som sagt dilemmat med alla köksmaskiner som man vill ha framme är fortfarande olöst. I nya huset lät vi göra 4 + 2 vägguttag i köksdelen men det löser inte problemet med apparaternas placering.

Jobb igen i morgon efter en veckas påsklov!

Och jag kommer att infinna mig hos M.G. imorgon bitti kl 8.00 och det ser jag fram emot. Ska bli trevligt att komma igång igen! Jag har inte glömt det mötet trots en turbulent vecka, alltså  inte helt senil än då.
I dag har vi inte gjort många knop annars. Gått med hundarna en sväng, tvättat, skött om papper och betalningar. Kollat av husbokningar och stämt av inbetalda stug-hyror. Talat med barn i telefon. Gubben är förkyld och lite skröplig och har mest vilat, men tog en tur ner till Liane för att se till Maj o Nils.

Ekonomiskt och politiskt paradigmskifte

Man brukar tala om paradigmskifte i den vetenskapliga världen, när en stor och länge förhärskande teori välts över ände av ny forskning som i sin tur skapar en ny teori.

Men nu tycks vi stå inför ett gigantiskt ekonomiskt och politiskt paradigmskifte. Jag har skrivit om det förut några gånger på bloggen. Det ekonomiska (och kanske det militära och politiska!?)  världsherraväldet håller på att byta plats; från Europa och den amerikanska kontinenten till Asien med Kina i spetsen och länder som Indien i kölvattnet,  samt till Afrika där Kina just nu investerar rejält för att få skjuts av billig arbetskraft och närhet till en snabbt växande marknad. Kina har en enorm valutareserv och bankrutta Europa och USA står med mössan i handen just nu och skrapar med foten för att nådigast få lån till sina krisfonder.

http://www.svd.se/naringsliv/sondag-kina-kopplar-greppet-och-varlden-blundar_7005081.svd

Det är inte alls ovanligt att det måste en diktatur till för att snabbt lyfta ett lands ekonomi och Kina är inget undandtag om man blickar tillbaka historiskt. Men just nu skälver många inför vad som väntar vårt invanda demokratiska system. Kommer det rika Kina att kräva förändringar för att man ska öppna börsen? Kritiken mot Kina har ju tystnat i takt med västs stigande lånebehov.

En spännande utveckling är det i alla fall. Kanske borde man rekommendera barn och barnbarn att emigrera till Kina? Nej, aldrig, jag vill ha dem i närheten!

Nya huset ser ut så här nu utifrån dagtid


Det kommer att bli en bänk till höger på verandan, en som är som en låda och man kan ha saker i den. Till vänster blir det nog också en bänk, men mer som en bänk att sitta på, 30 cm bred bara. Måtten på de här bänkarna har jag gått omkring med nu i flera veckor i förhoppning att hitta något passande men jag har inte hittat nåt som varit rimligt i pris. Verandan kommer att också behandlas med järnvitriol som resten av huset. Det är alltså inte laserat utan kommer att mörkna lite  olika på olika sidor.

Lilla sovrummet ...

... är verkligen litet. Hade först tänkt göra en uppfällbar översäng, men det var tekniskt komplicerat att få till på ett snyggt och säkert sätt. Och de som fanns färdiga att köpa med den finessen var så otroligt dyra, runt 20.000 SEK och det var för mycket. 

Nu blev det så här istället och rummet upptas till stor del av Ikeas stora Tromsösäng. Undersängen är 1.40 bred så den som ligger där kan få lite luft över sig och måste inte in under översängen, som är 0.90 bred. Nattduksbordet är inte fixat här än, eventuellt blir det en stol helt enkelt. Det är bra att ha stolar som nattduksbord i små hus, då kan de fungera om extra stolar om det behövs vid något tillfälle. Men det måste bli en stol med bara en träsits´. Den jag hade sett ut på Ikea hette Bertil tror jag, var enkel och billig och slutade naturligtvis att säljas just då och tillverkas inte mer.
Sen har jag helt enkelt inte hittat någon prisvärd stol som är antingen helt vit eller björk. Letar ett tag till.

Lamporna är samma idé som till de andra husen; Ikeas. De lyser bra och är inte skrymmande, inget man slår sig  i heller.  Men översängen behöver något slags nattduksbord tror jag, kanske en hylla bredvid där uppe? Och nåt att hänga upp saker i? Någon enkel liten förvaring?  Har inte tänkt färdigt än.

Stora sovrummet ...

... kommer nog inte att ha det här överkastet sen. Jag har inte tänkt ut färger och så än, men kanske blir det shopping på Indiska för det.  Lamporna hade vi förut, gammalt felköp från Ikea. De måste hamna högt upp eftersom det är elektriska sängar, elevationssängar som går att hissa upp när man vill äta eller läsa eller så. Det betyder att snörena som man ska dra i för att tända blev för korta, så jag förlängde dem helt enkelt med att köpa samma korkar som vi har på nycklarna. Det funkar bra att dra i dem för att tända lamporna, lätta att hitta när man famlar i mörker. Sängborden blev perfekta och tar inte i sängarna när man hissar upp dem, vi har prövat.
Det är viktigt att kunna dela sängarna också för dem som inte vill ha en dubbelsäng.


Klockslit ...

... blev det i elfte timmen för gubben innan gästerna kom. Det var ett piller-arbete som fick honom att sucka längtansfullt efter att resa takstolar, eller lägga ut syll istället. Laserinstrument är till hjälp förstås, jag undrar hur andra gör?


Så här blev det till slut på hela  kaminväggen, nu är i alla fall den färdig. Jag fyndade en stor rispapperslampa på loppisen på Tjolitta. De stora  säljs inte längre tror jag på Ikea, bara små. Och rispapperslampor är så vackra tycker jag. Hela rummet fick ett fokus i mitten nu istället för uppe i taket. Spottarna stämde bra så här långt.  Sen finns det en spot  som kan belysa kaminen framifrån uppe ifrån taket.

Nu är en del väggar tomma och vita. Det beror inte på att jag saknar väggdekorationer för det finns hur mycket tavlor som helst här hemma. Men nu blir det lite funderande på vad det ska bli och för mycket blir det inte

. På lut i funderingarna finns ett renskinn bla.a. Det finns också en tavla med den gamla kartan från slutet på 1800-talet, den som följt den här fastigheten, den fastighet som Rolands anfäder ägde innan den delades. Nu har alltså den lilla egendomen blivit hel igen. Kanske vore det fint med lite gamla redskap  från våra far - och morföräldrar. Det  skulle kunna  passa. Sammantaget nåt slags kollage av föremål och bilder och kartor som anknyter till att den här marken och platsen på jorden betyder mer för oss än bara att det står ett hus här som vi äger.  Rolands morfar var också snickare, Roland var ofta här ute på Önnebyn som barn, morföräldrarna var viktiga människor óch närvaron känns än fast det är många år sedan de gick bort. Vi pratar ofta om dem när vi är här ute i nya huset, hur de var, vad de brukade göra och säga.

Vi funderar ett tag till innan vi bestämmer nåt på väggarna. Vita tomma väggar som väntar på dekoration är bland det roligaste man kan ha, så det gör inget om det tar tid.

I det stora sovrummet vore nog fint med stort naturfoto av något slag, något idylliskt att vakna till anblicken av, om man inte kikar ut genom fönstret och ser på sjön.

Vedkorg fick godkänt till slut ...

... av gubben. Jag har propagerat för den länge, men mött tveksamhet. Den är fin bredvid braskaminen. Köpte i Töcksfors på den där billighetsaffären som har en massa saker. Dit ska jag tillbaka för att köpa rätt vaxduk till borden inne och ute. Den var slut senast. Om man ställer bordet som står ute på altanen direkt efter bordet som står inne och de har samma vaxduk så får man en häftig effekt, det ser ut som om ute och inne hänger ihop. Och det gör det nästan när vi nu har en jätteglasvägg som går att skjuta ifrån i sin helhet.
Karta över sjön behövs på väggen och ett ex med i båten förstås för att inte köra på sten. Östra Silen är som en gaffel, 20 km lång från söder till norr.
Båtnycklar ska ha kork, så de flyter om de ramlar i sjön.Hängarna i hallen blev perfekta. Köpta på EM möbler i Årjäng. De tar inte stor plats ut i hallen som en vanlig hatthylla skulle ha gjort, bara hälften så mycket, eftersom plaggen kan hänga längs med väggen, inte ut och in mot den. Hängarna går lite omlott men det gör inget, vi har testat.   Längst ner finns ett lågt brett element som ska kunna torka blöta kläder som hänger här ovanför. Fiskare kan vara ute hela dagarna i ur och skur och är beroende av att kunna hänga på tork, antingen inomhus eller i ett separat torkrum /förråd utomhus. 

 Det ska bli någon mer hylla över entrédörren också, det är ett outnyttjat dött utrymme och så blir det nog fler hängare närmare dörren utan hylla ovanför . Matta får det bli i hallen och såna här turfmattor.

Invigning av hus!


Klippning av band blev det och skål  i bubbelvatten med de första gästerna i det nya huset. De var jättenöjda så här långt och imponerade av huset och av naturen häromkring, som i Kanada sa de. De fick en lapp att skriva upp sånt som fattas, för så är det alltid, något fattas. Trevliga människor var det i alla fall och vi tog en provtur på sjön med båten. Den är spriller ny och går jättebra. Nu kan vi återvända till vardagslivet och ta itu med räkningar, tvätt, disk och mailkoll, vilket vi försummat grymt den senaste veckan när vi bott i det här huset som skulle bli färdigt till uthyrning nu idag lördag.

Traumhaft....

....wunderschön och super.... sa gästerna som kom till det nya huset idag. De kom från Schweiz, hade flugit från Zürich till Oslo, hyrt bil där och kört hit, vilket tar ett par timmar. Jag lägger ut bilder från invigningsceremonin senare.

Lommen ...

... var det sista jag hörde i går kväll och det första i morse när jag vaknade. Vi sover alltså i det nya huset sedan ett par dagar och vaknar nu sista dagen till ett flödande solljus och en kavlugn sjö. Det är ögonbedövande vackert och just nu är det inte bara en tankelek att verkligen flytta hit för gott.

De första gästerna kommer om några timmar och vi ska hinna röja ur allt tills dess. De får blommor på bordet och vi klipper ett blågult band och skålar i "champagne" då har vi tänkt.

Hur ska vi göra med teven och stereon?


Så kan det ju inte se ut med alla sladdar till satellitboxen för tyska kanaler och till stereon som hänger på väggen ovanför. Undrar just varför alla apparater envisas med att ha svarta sladdar? Det är så fult mot vita väggar. Detta är förstås i nya huset.

Vi har tänkt i olika banor;
- lägga alla sladdar  in i en sån där vit spiral och göra en tjyv där nere. (Jag skröt ju om att vi numera gjorde tillräckligt med vägguttag och det gjorde vi alltså inte alls! Här fattas ett par stycken minst.)

- göra tre vita lådor och sätta på väggen under teven, under stereon och över stereon. Det ska hit en box till för svenska kanaler. Just nu är det skogsavverkat och installerat för enbart tyska.

- linda in sladdarna bakom apparaterna och skarva med vita sladdar och fästa dem snyggt i hörnet

- köpa en sån där vit list som man kunde stoppa in alla i och sätta direkt på väggen.


Sliter ...

... gör vi just nu med det sista som ska vara klart i det nya huset! Från morron till kväll i stress och just när vi tror att allt är på plats så fattas något väsentligt! Varför gör man sånt här egentligen??? Nu bygger vi aldrig mer något nytt hus.

30 grader i februari ...

... är ett av få teveprogram som vi sett lite mer systematiskt, inte alla avsnitt men nog de flesta. Och det verkar många andra också ha gjort.  Undrar varför? Kan bero på:

- Rollen som Majlis är fascinerande, hustrun gör uppror mot ett liv i förtryck och faktiskt tar kål på sin man
Hoppas hon inte är död utan kommer tillbaka i kommande avsnitt. Majlis - rollen spelas också helt suveränt av en duktig skådespelerska som jag inte kommer ihåg namnet på. Och att man visar en handikappad människa som är elak och otacksam är ovanligt. Det hör till våra vanligaste diskrimineringar att den som har ett funktionshinder av något slag alltid måste vara god och glad och framför allt tacksam.

- Glenn som känns som urtypen för ivrigt thaituristande män; ett stort hjärta, sköra förhoppningar och så den där klumpigheten som behöver lite promille för bli hanterlig. 

-  Kajsa som är en strokedrabbad och "förbjudet" ansvarslös mamma, omhändertagen av sina stackars döttrar.

- Thailandsmiljön är ju exotisk förstås och inbjuder till nya vinklingar.

Det är människor som visas upp i hela sin  bräcklighet, men som ändå vågar leva sina drömmar. Kanske är det det som är fascinerande med rollfigurerna; att vara svag men ändå hålla fast vid sin dröm.
http://www.expressen.se/noje/sa-gar-det-sen-i-30-grader-i-februari/
http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/article14652046.ab

Nu är serien slut och det är tveksamt om den kommer tillbaka med fortsättning. Den har varit dyr att göra och produktionsbolaget måste sälja den till fler om det ska bli ekonomi på att göra fler avsnitt. Det är bara att hålla tummarna att Tyskland köper. Jag tror att den skulle bli succé där också. Tyskarna folkvandrar också till Thailand.


Åmål


Lite pampigt på Järnvägsstationen i Åmål

Titanic 100 år sedan!

Nu är det 100 år sedan Titanic gick under. Vi fascineras fortfarande av katastrofen och filmen har säkert bidragit att göra den känd för en yngre generation. En myt är ju att vid fartygskatastrofer så ska män frivilligt ställa sig tillbaka och rädda kvinnor och barn först. Men det är alltså bara en myt. Män överlever i högre grad och dessutom lämnar ofta kaptenen det sjunkande skeppet i god tid före passagerarna. Titanic var ett undantag men det berodde på att kaptenen hotade att skjuta de män som trängde sig före.
http://www.dn.se/kultur-noje/kvinnor-och-barn-forst-ar-en-myt

5500 föremål som bärgats från Titanic ska säljas nu i samband med 100-årsdagen och endast som hel samling; drygt en miljard räknar man med att den kommer att kosta.

Introduktionsår för nya lärare ...

... där en mentor = erfaren lärarkollega finns med som stöd, är viktigt. Ett godkänt introduktionsår är också ett villkor för att få lärarlegitimation. Men det tycks inte ha fungerat i många kommuner. Undrar hur det är hos oss i Årjäng? Jag vet inte. Och jag har inte haft anledning att ta reda på det.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/larare-gar-miste-om-introduktionsaret_6988801.svd
http://www.dn.se/nyheter/sverige/problem-infor-lararlegitimation

Sparrispotatis på XO i Åmål


Jo, det blev det i flygande fläng i samband med shopping onsdag. Jag gillar ju sparrisbroccoli så jag tänkte att jag måste pröva sparrispotatis också. Det servarades med torsk och räksås och ärtor. Inte helt fel, lite för salt för min smak och så hade jag ju som hundägare fullt sjå med att trycka ner associationsbanor som hela tiden ville poppa opp.  ;-)

Men alltså sammantaget helt ok. Det är en jätteportion i djup tallrik men det syns inte på bilden.  Sen har XO fantastiskt goda macarons! Helt färska och goda! Köp dem!

Jobb i stugan resten av dagen, Rune och Åse-Britt kom ut för att kolla på huset. Det blev en pratstund och en fika,  trevligt och överraskande.

Påsk i stugan


Soffan är ett Blocketfynd förstås, väntade länge på rätt färg på skinnet och rätt storlek. Thomas o Anne-Marie var snälla och tog den med från Forshaga. Bordet är Ikeas, ett björkbord. Jag tycker det är himla snyggt ihopkommet, perfekt med hylla under för diverse information och med en mindre skiva under så går det bra att sitta vid bordet och få plats med benen. Den rundade formen gör att den inte tar så stor plats. De där vita plopparna på bilden är nåt på kameralinsen. På väggen ovanför där blir det nåt, kanske en stor klocka, vet inte än.


Lampa över köksbordet på plats. Det ska bli en till. Ikea förstås. Jag hade hellre haft de där grå aluminiumfärgade som finns i flera storlekar, men gubben ville hellre ha de här, så fick det bli.

Illegal avlivning av varg ...

... förväntas explodera i Sverige nu efter den senaste tidens signaler från beslutsfattarna. Erfarenheten från andra länder visar att det går inte att hålla stora stammar av livsfarliga och besvärliga rovdjur utan att ha stöd från de som är berörda. Cyanidkapslar i korv är det senaste när det gäller att försöka lösa problemen med för mycket varg nära människor. Undrar varför just cyanidkapslar? Detta är tragiskt för alla människor som är  inblandade, och  vargen, att beslutande politiker inte bryr sig om de problem som vargen ställer till för människor och tamdjur. Om man vill uttrycka det drastiskt så kan man säga att få människor har orsakat så många vargars död som just SNFs ordförande Mikael Karlsson, utredare Lars-Erik  Liljelund och miljöminister Lena Ek.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14581846.ab 

Klokt om den misslyckade rovdjursutredningen skriver Gunnar G här, han har själv arbetat nära utredningen som expert.
http://www.jagareforbundet.se/blogg/index.php/2012/04/rovdjursutredningens-misslyckande/
http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Nyheter/Nyheter/2012/04/Sarskilt-yttrande-fran-Jagareforbundets-expert-1.23167/

Breivik ...

... var alltså tillräknelig när han utförde sitt grymma dåd och kommer förmodligen att dömas till ett liv i fängelse. Om det nu inte är så som i Sverige att en brottsling får straffrabatt och i princip bara döms för det svåraste brottet. Jag har liksom väntat på att den här mannen ska komma till insikt om vad han gjort och till slut bryta ihop och gråta över eländet, visa något drag av det vi tänker oss som mänsklighet. Men han ser motbjudande glad och  triumferande ut på alla bilder. Han  framhärdar och beklagar att han inte hann döda fler. Den mänskliga skalan från största möjliga ondska till största möjliga godhet är vidare än man kunnat ana.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/psykundersokning-breivik-ar-tillraknelig

Breivik har en egen liten lägenhet i fängelset på tre små rum, med träningsrum, arbetsrum och sovrum. Han tränar inte så mycket längre,  får specialmat efter önskemål, sysslar med meditation varje morgon, läser och skriver mycket, ser film och spelar dataspel, men har inte tillgång till internet. Han uppger att han trivs, lever isolerad från andra fångar men är väl bevakad och umgås förstås med sina fångvaktare. Kanske har han egentligen ett bättre liv nu än han haft på länge. Hans isolering har nog i praktiken varit betydligt större förut, innan han blev inburad.  Och att leva en enahanda tillvaro med ständiga rutiner är kanske vad han önskar sig.
http://www.expressen.se/nyheter/breivik-bor-i-lyxcell-i-fangelset/

Grattis Risako ...

....på födelsedagen! Hälsningar skickar vi till Dig som befinner Dig på andra sidan jordklotet, ha det gott och hälsa farmor, föräldrar och andra släktingar. Vi tänker på Er idag. Happy birthday Risa!


Tack för blommor ...

... Olle o Tina! Synd att jag inte var hemma när Ni tittade förbi, men vi ses vid annat tillfälle! Ha det gott!

Trademax krånglar ...

... jag fortfarande med. Kort resumé:

Vi bokade utemöbler till nya huset i februari, med utlovad leverans i slutet av mars (29:e enl orderbekräftelse). Vi ville utnyttja ett kampanjpris och tillfälligt erbjudande om fraktfrihet. (Det visade sig sedan att kampanjpriset står kvar och förmodligen är ett riktpris och fraktfriheten finns också kvar, så det var bara lurendrejeri!)

Den 30 /3 kom ett mail från Trademax där man försäkrade att varorna nu var hämtade vid lagret och vidaresänt till oss.

Den 4 april hade vi fortfarande inte fått nåt eller hört nåt.
Jag ringde företaget och förklarade av vi helst ville ha möblerna före påskhelgen och absolut före 14 / 4.
Jag fick försäkran att de skulle hämtas på lagret före påsk i alla fall och därmed vara i Karlstad på DHL senast tisdag och de skulle alltså vara levererade till oss, som kundtjänst sa, "i god tid före 14/4"

Den 5/4 kom ett mail från Trademax som sa att varorna nu var bokade för leverans och skulle komma vilken dag som helst, vi skulle bli kontaktade av DHL för lämplig tidpunkt, vi skulle minsann inte behöva ta ledigt och sitta och vänta på varorna. ( Och det är vi glada för, för det kunde ha blivit lång ledighet i så fall,  idag 10 / 4 på morgonen hade vi fortfarande inte hört nåt från Trademax eller DHL. Och inga möbler hade  kommit). Sen kom en hurtig påskhälsning från Trademax. Lätt ironiskt för vår del som hellre fått ett klart besked om var de beställda möblerna fanns.

Jag kontaktade DHL i Karlstad idag på morgonen och de hade inte fått något från Trademax om skulle  till oss. De kör till Sillerud på bara på  tisdagar så då visste jag att det fanns ingen chans att få möblerna till på lördag 14/ 4

Jag kontaktade Trademax lager i Bjärnum direkt  för att kolla om varorna gått från lagret. Hon som svarade visste inte men skulle  kolla och återkomma så fort som möjligt.

En timme senare hade hon fortfarande inte hört av sig med besked så jag hängde på låset och ringde Trademax kl 10.00 när de öppnade. Fick vänta i telefonkö på kundtjänst en halvtimme. Kom till slut fram och fick besked att man inte hunnit med att skicka varorna före påskhelgen. Men att de skulle gå från lagret idag tisdag...... ja, eller i morgon onsdag. Hon visste inte säkert stackars Caroline. Hon som sitter i kundtjänst kan ju inte hjälpa att hon jobbar på en kaosfirma!

Jag bad att få avboka beställningen med hänvisning till köplagen där man efter en överenskommelse om utsträckt leveranstid och den inte heller hålls, har rätt att häva ett köp. Jag ville få en mailbekräftelse på det och det skulle jag få omgående.

Ett par timmar senare hade jag fortfarande inte fått någon bekräftelse på att köpet var hävt, så jag ringde Trademax kundtjänst igen. Nu var jag nr 8 i kön men framhärdade och kom så småningom till Caroline igen.

Jodå hon hade ringt lagret för att hejda beställningen men det hade varit tidsödande för lagret visste inte om varorna var skickade eller om de var kvar. ??????   Men nu var allt klart och jag skulle få min bekräftelse. Jag ville också få skriftligt på att vi inte skulle debiteras några kostnader.

Och minsann, det kom ett mail med följande lydelse:


"Hej!

Vi har nu avbokat er order och även skickat en kreditfaktura till Resurs bank,
vilket betyder att dom inte kommer att kräva dessa pengar av er!

Tack och ha en bra dag!"

Det var undertecknat med Carolines hela namn vilket var ovanligt och jag ska vara diskret och inte uppge det här, bara hoppas att hon får en mer seriös arbetsgivare så småningom. För helt klart så kan det inte vara någon höjdare att vara kundtjänst hos något så förvirrat som Trademax. Jag är inte ensam om att vara missnöjd kund, det ser jag nu när jag googlar på nätet. Där kryllar det av uteblivna leveranser, felaktiga och trasiga varor, svårigheter att få ordning på reklamationer, svårt att få kontakt med kundtjänst osv, osv. Nu får vi åka och handla möblerna någonstans i närheten, det blir inga mer försök till nätköp. Även om det blir några kronor billigare så är det väldigt tidsödande och därmed kostsamt att krångla så här med okända och oseriösa firmor.   

Trademax vill jag varna för.

Det är ett företag som säljer möbler men som  struntar i överenskomna leveranstider och som nästan inte går att komma i kontakt med på kundtjänst. Väntetiderna är jättelånga. Det finns massor av klagomål på företaget på nätet men man lyckas på något sätt ta bort dem vartefter. Antagligen anlita en avancerad sökoptimering, åtminstone ser det ut så, för negativt skrivet på nätet försvinner efter ett par dygn från Google i alla fall.

Märkliga inbrottsförsök i Svensbyn...

... skriver NWT om här.
http://www.nwt.se/arjang/article1086862.ece

Loratadin Actavis 10 mg...

.. är receptfritt medel mot allergi. Jag har ätit det nu sedan allergisymptomen dök upp helt plötsligt för ett par dagar sedan och nu känns det helt ok igen. Vattniga rinnsnuvan, klådan runt näsan, tröttheten och rethostan är helt borta. Loratadin funkar bra för mig i alla fall. Måste nog ta reda på lite bättre vad jag inte tål av det som flyger i luften just nu. Gubben vill fälla den stora sälgen förstås, men det har han velat länge nu. Vi får se.

Dotter och barnbarn har jag skjutsat till Åmål för vidare transport till Fengerfors och i morgon drar de vidare hem till Umeå igen. Det är tomt förstås efter dem, det blir långt mellan varven då vi kan ses.

Lönebildningen för lärare ...

... fungerar enligt företrädare för kommuner och landsting i kommande löneförhandlingar
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/omojligt-ge-alla-larare-10000-mer-i-manaden_6982735.svd
Man hänvisar återigen till att lärarna måste ta ansvar för samhällsekonomin i stort och avstå från krav på lönehöjningar.

Nej, lönebildningen fungerar inte när utbildningsplatser för lärare gapar tomma, utbildningsplatser som behövde fyllas för att barn och ungdomar framöver ska få lärare som är både utbildade och bra. Orsakerna till att för få söker lärarutbildning är flera, men den låga lönen är en av de viktigaste. Av dem som kommer in på lärarutbildningarna så är det bortåt hälften som hoppar av när de kommer in på en annan utbildning. Lärare kan inte fortsätta att ta ansvar för samhällsekonomin genom att dämpa sina lönekrav. Det handlar inte om att jag klagar för egen del, jag går snart i pension, men det är problem för skolan i stort i Sverige och det måste lösas.

Nu är det arbetsgivarorganisationerna som måste ta sitt samhällsansvar och höja lönerna istället. Vi är många som hoppas på att staten åter  tar över ansvaret för skolan. Skolans problem hänger samman med svårigheterna att rekrytera lärare, problemen ser lika ut i hela landet och det behövs ett samlat grepp genom ett statligt ingripande.  
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/samhallet-har-inte-rad-med-laga-lararloner_6984061.svd

Det finns också en oro över att halva befolkningen förväntas genomgå högskolestudier fast högskolevärlden inte får resurser att göra utbildningar med hög kvalitet. Det blir allt mer självstudier och en allt mer kravlös utbildning, samtidigt som de studerande får satsa stora pengar i lån för att försörja sig under studietiden. När de sedan kommer ut till rätt lågavlönade jobb så går systemet back, det blir en högskolebubbla. Finns det genomgående något slags förakt för kunskap och för praktisk kunskap som förvärvas utanför skolvärlden. Kanske måste man inte ha högskolestudier för alla jobb? Utan mer av praktiska studier och god erfarenhet?
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/nar-spricker-hogskolebubblan_6983235.svd

Dåligt Trademax!

"Vill ha varorna levererade 20120329" (De utemöbler vi beställt hos Trademax) Exakt så stod det i orderbekräftelsen från Trademax. Och det var viktigt för oss att få dem i tid.  Jag letade upp den på mailen. Det var alltså en och en halv vecka sedan de skulle ha varit här. Inga möbler i sikte än. Nu blir det tydligen ingen leverans kommande vecka heller enligt DHL utan möjligtvis nästa tisdag igen, om de alls kommer till Karlstad vill säga. Det innebär nästan tre veckors försening. Men eftersom de finns noterade som hämtade den 29 mars och ingen just nu vet var de finns så undrar jag förstås var de finns nu och om de finns överhuvudtaget. Tur att vi i alla fall inte har betalat nåt än.

Silleruds stations kafé ...

... har öppet hela helgen från 13.00 - 17.00. Passa på att gå dit och få kanongott fika!
http://www.facebook.com/profile.php?id=100000188914627#!/pages/Silleruds-Station-Cafe-Butik/113903642051243

Trademax utemöbler - luras

Företaget luras med kampanjer och leveranstider.

Trademax är ett oseriöst ....

.... företag som lurar sina kunder med fejkade kampanjpriser, nästan onåbar kundtjänst och en total nonchalans med leveranstider.

Påskdagen


Höjdpunkten för dagen var att få med svärmor och Rolands farbror  Nils ut till den nya stugan för en kvällsfika med sillsmörgås och annat.  Det var en trevlig pratstund om gamla minnen från den här trakten och andra delar av Sillerud. Alltid uppskattat av oss. Dotter o barnbarn var med förstås.


Tidigare under dagen var jag och dottern på konstrunda och jag tog en hel del kort men inget blev nåt för minneskorten är fulla, både i telefonen och i kameran. Detta tog dotter hos Gittan i Hagen. Där finns fin glaskonst. Vi var också hos Kerstin Wikeberg som gör textilbilder och akvareller och i Strand där alla har nåt med och vi fikade också i det vackra uterummet. På hemvägen blev det besök hos bildhuggare Leif på Noretjärn och till sist hos Gerd Wahlström, keramiker, men hos Gerd ställer andra också ut. Gerd har för övrigt en jubileumsutställning på biblioteket i Årjäng, tidigare på Travmuseet.


Under tiden var Roland tillsammans med Moses och Isak och förundrades över hur läraktig M var när det gäller att skjuta med salongsgevär. Han träffade nästan direkt fem-etta och alla skott låg inom ett bra träffområde. En del har medfödd begåvning och vi andra får kämpa och slita. ;-)

Isak var duktig markör och klistrade.

Soligt o fint var det men kallt under dagen.

I morgon blir det tydligen snö / regn och  busväder, så helgen har väl ändå varit ok. Jonna kommer hit en sväng med de två sönerna Otis och Olle. De är just nu i Skogen, så det passade bra. Jonna hör till dotterns bästa vänner, men avståndet gör att de sällan kan ses numera. Senare på dagen så drar dotter och barnbarn iväg för att träffa vänner i Dalsland  och sedan vidare hemfärd med tåg från Åmål.

Förvaltningsjakt ....

... är ett nytt påfund från utredare Lars- Erik Liljelund. Den ska enligt honom handhas av länsstyrelsen i respektive län och med Naturvårdsverket som yttersta ansvarig. Det är alltså frågan om en jakt som bedrivs av staten i så fall.

 Det finns ett juridiskt krux i det hela; staten har inte jakträtt på privatägd mark enligt gällande lagstiftning. Jakträtten är hårt knuten till markägandet och ingår i det som en markägare köper när han / hon köper mark. Den rätten kan markägaren behålla eller arrendera ut till någon annan. Men staten har alltså bara jakträtt på sin egen mark. Hur har nu Liljelund tänkt sig att detta statliga intrång på privat mark ska hanteras?  Ska staten sluta avtal med i stort sett Sveriges alla markägare? Och är man beredd att betala för detta intrång? Vad kommer det i så fall att kosta samhället? Detta måste vara en gigantisk administrativ apparat och jag har svårt att tänka mig att man kan få ihop de stora sammanhängande markområden som krävs, ett enda vargrevir berör hundratals markägare och i dagsläget ser det ut som om många är minst sagt skeptiska till statens rovdjurspolitik, bl.a. tack vare just Liljelunds utredning som kom som ett slag i ansiktet med förslaget om 450 vargar som miniminivå.

Det finns också ett ekonomiskt krux; det går åt massor av folk och mantimmar för att fälla en enda varg enligt de beräkningar som gjorts; c:a 2000. Om man räknar lite lågt med att det måste fällas c:a 100 vargar per år för att hålla stammen vid 450 så krävs ungefär 50 statligt anställda jägare (om det nu räcker?) + utrustning i fordon och annat. Det skulle i så fall kosta 36 - 41 miljoner per år att hålla stammen där (förutom vad skyddsstängsling och ersättningar för dödade tamdjur går på). Vem ska betala detta? Vem som än ska betala kan man fundera över om det inte finns klokare användningsområden för de pengarna; skola, vård och omsorg.

http://www.vargfakta.se/nyheter/forvaltningsjakt-ekonomiska-och-juridiska-aspekter/

Websidan Vargfakta är alltid läsvärd i alla de här sammanhangen

http://www.vargfakta.se/nyheter/besvarande-koppling-mellan-svenska-djurparksforeningen-och-vladimir-bologov/


Trademax konstrotting bara lurendrejeri!

Man fejkar konstant kampanjpriser och nonchalerar överenskomna leveranstider. Nu har jag avbeställt mina varor. Det funkar inte.
http://inga.blogg.se/2012/april/trademax-kranglar.html#comment

Rovdjursdebatt ...

... har jag på kommentarsplats med Lennart  C under inlägget "Ofullständig rovdjursutredning" en bit ner i bloggen, om nu någon till äventyrs skulle vara intresserad av att följa den.

TV 4-inslaget ...

... från demonstrationen på Mynttorget mot rovdjurspolitiken finns här. Jag kom på den av en slump
http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyheterna?videoid=2174031

Allergi?

Nyser plötsligt hela tiden, näsan rinner som vatten, det  kliar i ögonen, torr rethosta, klåda speciellt runt näsan. Klockren allergi antar jag, fast jag vet inte mot vad. Det blir värst i samband med och efter utevistelse, alltså igår efter minglet vid skulpturinvigningen när vi stått ute ett par timmar och idag efter brasan i Snarkil. Undrar vad som är värsta pollenet just nu? Sälg kanske?

I morgon blir det förhoppningsvis konstrunda och så kvällsfika ute vid nybygget.

Påskafton med traditioner ...

... har vi till en del.

Påsklunch med svärmor och i år var  dotter och barnbarn hemma också.

Sen kom en ström av påskkärringar och kastade påskebrev som man gör här, en teckning med påskmotiv, vikt till ett litet paket med godis i. Kärringarna ska bjudas på godis i sin tur. Helst ska de jagas också runt huset. Här nedan en liten bildkavalkad av dem som kom idag. En bild blev inget, slut i minneskortet som vanligt. De är så charmiga och så himla kul att de kom allihop. För våra barnbarn som inte känner till såna här traditioner var det fantastiskt spännande att lura bakom dörren och springa fram och haffa dem och få påskbrev. Isak klämde fingrarna i dörren men det var inte så farligt, gjorde ont först men blev inget allvarligt, det gick fort över.


Roland och Moses o Isak åkte till Årjäng på förmiddagen för att köpa smällare. Det var också lite okänt och spännande, det är nog mest här som traditionen med brasor och fyrverkerier är stark. Några smälldes av ute vid huset mitt på dagen. Resten i Snarkil på kvällen vid brasan. Och det var en påskbrasa som heter duga. Man passade på att elda upp ett litet hus!
Sen kom avslutet med smällare. Vi var ganska många vid brasan av Snarkils befolkning i olika generationer, både bofasta och tillresta. Hann inte räkna men kanske så där 50 - 60 personer.

Inbrottsförsök i Svensbyn ...

... har det tydligen varit. Se opp med en vit Volvo 850. Läs mer här på Rickards fb:
http://www.facebook.com/profile.php?id=100000188914627

Trademax ...

... heter ett företag som jag just nu är sur på. Vi har köpt utemöbler till det nya huset där och skulle ha fått dem levererade under den gångna veckan, lagom till påsk och vårt provboende i stugan tänkte vi. De kom  inte och det blir tydligen problem att få dem under nästa vecka också. Dålig stil när vi beställde dem redan i februari. Nu vill jag varna andra kunder hos Trademax. Se upp med det här företagets löften om leveranstider! De är inte särskilt mycket värda, varor kan komma ett par veckor för sent utan förklaring. Dessutom fejkar man systematiskt med kampanjpriser som egentligen är riktpriser som alltid gäller. Om jag kollar på nätet så ser jag att det är fler som har dåliga erfarenheter av just Trademax, det var nog första och sista gången vi handlade där.
http://www.trustpilot.se/review/www.trademax.se
En hurtig påskhälsning kom från Trademax via email och det gjorde inte saken bättre. Jag vill inte ha några påskhälsningar, jag vill ha de beställda möblerna! Nu!


"Gustaf i den nordiska natten" invigd!


Igår långfredagen invigde vi  skulpturen "Gustaf i den nordiska natten" vid en högtidlig ceremoni, med "Champagne" + tilltugg,jakthornblåsfanfar, symbolisk avtäckning, näverlurfanfar, tal, korvgrillning för barnen, vacker solnegång, applåder och ett par timmars mingel. Inbjudna var vi själva förstås, skulptören Axel med fru, deras son Ivan med familj, vår dotter och barnbarn. Jag hade inte kameran med och mobilen hade laddat ur så det blev skralt med fotandet. Bilderna här är tagna av dotter och Roland.


Här har täckelset fallit, skulptören tackas och tal hålls för att förklara varför det blev just namnet "Gustaf i den nordiska natten"


Luffarkaminen värmde i någon mån och grillades korv på. Det är bara en björkstock som sågats genom med motorsåg och så tänts på där nere i hålet som blir. Om man vill steka något med stekpanna ovanpå så går det ockå bra, den värmer också någon timme medan den brinner. Men igår var det alltså korvgrillning med barnen som gällde.


Bilden på Moses bakom luffarkaminen blev nästan magisk och lite otäck. Vid en snabb anblick kan det se ut som om vi försökte grilla barnen, men det var alltså korv som grillades och inget annat.Vi hade en trevlig kväll i alla fall och glädjer oss åt den fina skulpturen och  att det nya huset (o vi!) fått så trevliga grannar. Det kunde ha varit lite varmare, knappt plusgrader var det, men den vackra solnedgången över sjön värmde, om inte kroppen så i alla fall själen. Det blir nog en invigningsfest för själva huset också så småningom.

GLAD PÅSK!!!! O GRATTIS MATTIAS PÅ FÖDELSEDAGEN!


Kaminen och belysning
Nu är spottarna på plats vid kaminen. När de lyser så framträder reliefen i väggen bakom den så som jag tänkte att den skulle göra. Valet föll på den här stenväggen just för strukturen, annars hade vi funderingar på att sätta golvsten på väggen, men det här blev helt rätt.  Vi beställde spottar med vinkel 10 grader för jag ville att det skulle bli som  raka ljuspelare oppåt och neråt. Men tydligen fanns inte det så det fick bli 25 graders ljusvinkel istället. Det betyder att lite mer av ljuset försvinner ut åt sidorna än som var meningen. Men det får duga. Igår var första kvällen vi kunde se det i funktion i mörker och det blir bra. Sen har vi en skena med spottar uppe i  ryggåstaket i rummet så det går att få belysning på kaminen uppifrån om man vill. Båda går att dimma, vilket är en fördel. Den här delen är jag nöjd med och spottarna kom på rätt höjd, vilket var ett vågspel, svårt att föreställa sig innan.

Det här är alltså det fjärde huset vi bygger, om vi räknar in det vi bor i, och just belysningen är väl nåt som vi lärt oss att göra  mer genomtänkt. Det betyder mycket för ett rum hur ljuskällor är ´placerade och riktade. Vi är också noga med att se till att det finns tillräckligt med vägguttag. Det kostar lite extra vid installationen men är ändå försumbart om man slår ut den kostnaden över husets livslängd. Man blir fort trött på att ha golv och väggar  fulla av sladdhärvor.

En miss här är förstås att strömbrytarna hamnade på stenväggen. De skulle lika gärna ha kunnat placerats på andra sidan väggen ute i hallen. Men nästa gång.....  ;-)

Dilemman som återstår är ett moment 22 bland lamporna ute. En lampa är styrd av rörelsedetektor för att gå igång när man närmar sig huset och en är styrd av ljuset och ska gå på när det är blir mörkt. Kruxet är bara att när den den rörelsestyrda går igång så blir det så ljust så den ljusstyrda tror att det är dag och släcks och tänds och släcks osv. Elektrikern funderar. Sen är tre takspottar mycket svagare än de tre andra, det grunnar han också på.  Vägguttagen i stora sovrummet hamnar precis bakom sängarna, försöker flytta dem några centimeter längre ner.  Ett annat dilemma är en läckande koppling i våtutrymmet, antagligen måste en koppling bytas. Rörmokaren kommer att fixa det under helgen.

Idag fyller yngste sonen år. GRATTIS! Vi ringer och sjunger senare. Hoppas också att sonhustru som åkte igår har landat lyckligen i Tokyo för sitt besök hos farmor och andra släktingar. Föräldrarna reser dit  från Seattle. Och ikväll reser dotter och barnbarn från Umeå för att anlända här imorgon. Om jag nu har fattat allt rätt. Det är mycket nu att hålla ordning på.

Hela onsdagen ...

... blev dag med bygget. Först planerade vi dagens inköp i Karlstad, kollade av mått överallt, kikade på hemsidor för att se om det fanns i lager som vi skulle köpa. Därefter bar det iväg till Karlstad och så hem med ytterligare två stolar Norrnäs från Ikea, pall Ingolf,  2 sängbord som är 30 cm breda och speciellt gjorda för att rymma diverse apparater som ska laddas, diverse sängutrustning, tassar, städutrustning, två lampor att hänga över köksbordet, björkbordet det ovala till soffbord. ( Lite påskshopping fick det bli också eftersom ingen kan handla i Årjäng på skärtorsdagen. Den är helgdag i Norge alltså är det invasion från det kära grannlandet. Sen var det telefonintervju med Roland från en tidning pga rovdjursutredningen och det i flygande fläng med dålig mottagning) Hem igen, lite mat i magen ute vid huset, därefter diskade jag diverse husgeråd som sen sattes på plats i skåpen och Roland skruvade ihop möbler. Klockan var bortåt halv elva innan vi var hemma igen. I morgon kommer någon som ska hjälpa till att få ordning på tv och stereon. Det blir idel vägghängt. Sen undrar vi lite smått vart utemöblerna till altanen har tagit vägen. Är det på DHL i Årjäng tro? De borde ha gått från Trademax. Vi får kolla imorgon.  
Jag ägnade mig också åt att sätta tassar på alla stolar, bord och sängar. Det är så hemskt att dra otassade möbler på stengolv och trägolv.

Utrustning i huset


Vackert porslin hittade jag på Återvinsten. Det är djup tallrik, nästan oanvänd, med helt oskadad glasyr. Kostade en femma styck. Som sagt, med klinkergolv i köket så tror jag man får betrakta porslinet som förbrukningsmateriel.


Nu har vi provätit Nils Johans Johanna, besticken som jag köpte i Nyköping som bonusköp för en spottstyver. De är himla behagliga att äta med, inte helt blankpolerade, men inte matta, nåt mitt emellan och det är tyngd i dem.


Ofullständig rovdjursutredning ...

... släpps nu. Ensamutredare Liljelund har struntat i delar av direktiven; med i beräkningen skulle finnas socio-ekonomiska aspekter, alltså hur varg påverkar de drabbade människorna. Han har ockå struntat i att göra en analys av tillväxten. LRF sågar utredningen, liksom flera andra. 450 vargar i Sverige är  många flera än något annat EU-land har beslutat att ha och motiven för att Sverige ska spela i en egen högre division är väldigt magra. Det finns ingen entydig forskning bakom förslaget utan mest spretigt och personligt tyckande från utredaren.   Siffran verkar mest av allt anpassad till den officiella numerär för den svenska vargstammen som kommer att råda när beslut ska fattas. 

Dessutom föreslår han att den vargjakt som måste göra, s.k.  förvltningsjakt,  ska handhas av  jägare via länsstyrelsen. Om man ska stoppa tillväxten på 450 vargar så lär man alltså med nuvarande tillväxt på c:a 40 % få lov att avliva 100 -200 vargar per år. Undrar om det  finns med en beräkning i utredningen vad det kommer att kosta om man nu ska ersätta de jägare som ska jaga? 6000 jägare slet en vecka förra vargjakten för att avliva 19 stycken om jag minns rätt. Undrar vem som ska betala för avlivning av hundratals vargar varje år? Och var pengarna ska tas? Från vård - skola - omsorg (för människor)? 
 
Utredningen  är alltså en tjänstemannaprodukt och nu är det politikerna som ska besluta.  Den stora frågan är alltså just nu om den politiska nivån kommer att ta sitt ansvar, kräva in kompletteringar av utredningen och fatta ett självständigt beslut eller om man kommer att fortsätta lägga sig platt för EU och tjänstemännen på Naturvårdsverket / Miljödepartementet? 

http://www.dn.se/nyheter/sverige/stora-brister-i-rovdjursutredningen
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fler-vargar-med-en-ny-form-av-jakt_6975327.svd

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/vargstammen-ska-starkas_6972619.svd

http://www.dn.se/nyheter/sverige/laddad-utredning-om-rovdjur-i-dag
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/alla-radda-for-vargen

http://www.expressen.se/nyheter/forslaget-star-fast-450-vargar-i-sverige/
http://www.expressen.se/gt/ledare/ledare-det-varas-for-vargen-i-vast/
http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Nyheter/Nyheter/2012/04/Splittring-i-Centerpartiet-om-rovdjuren-1.23192/
http://www.aftonbladet.se/debatt/article14627081.ab
http://www.expressen.se/ledare/tommy-hammarstrom/vargen-overlever-om-den-far-jagas/
http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/samhalle/article14636770.ab
Expressen har valt att göra en ny enkätundersökning i tidningen och även den här gången visar det sig att läsarna inte vill ha varg.

Imorgon onsdag ...

...  är jag ledig från jobbet, men inte ledig. Vi ska flänga till Karlstad igen för att handla till huset. Det står på tur diverse sänglampor, dörrstoppar, möbeltassar, sängbord osv. Nu verkar det som om sängborden i stora sovrummet kan vara åtminstone 30 cm breda och det öppnar en stor marknad, jämfört med futtiga 28 cm som jag letat i förut. Nu finns till exempel Ikeas Nordli, (läs nu Pernilla!) som är speciellt gjort för att man ska kunna ladda diverse apparater i det. Och det är intressant.

http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/40219285/

 Ett annat alternativ är serien Bestå med Faktumlucka. Men det kräver en extra skiva ovanpå, hellre något som redan är färdigt. Det blir nog med all säkerhet Nordli. Jag ska testbädda i morgon innan vi åker till Karlstad och handlar för att få en uppfattning om vilket utrymme som egentligen finns att fördela på två sängar i stora sovrummet.

Om Trageton. Kl 15.45 idag tisdag exakt ...

... så blev studiedagen intressant. Då hade den hållit på sedan 14.00 med teorier och reklam, men inget om det jag kom dit för. Det var en studiedag arrangerad av "Metod och fakta" som ordnar fortbildning för lärare och ofta gör det bra får erkännas och till rimligt pris.

Trots att det var påsklov i större delen av Värmland så var det rätt många som lyssnade på klokskaper i Karlstad på Plaza Hotell om hur man lär barn läsa genom att skriva, norrmannen Tragetons metod.

Alltså tiden från 14.00, när vi började, till exakt 15.45 ägnades i huvudsak åt att argumentera för Tragetons metod = att barn ska lära sig läsa genom att skriva först, inte tvärtom som vi vanligtvis gör i skolan. Det var yviga beskrivningar av hur skämmigt det är att lära barn läsa först och skriva sen, beskrivningar av hur bra Tragetons metod med skrivning först är (trots att det saknas vetenskaplig dokumentation!), beskrivningar av hur bra Trageton passar med pedagogen Vygotsky och med nuvarande läroplan och kursplaner i svenska osv, osv.

Ok jag fattar att detta fungerar bra i Piteå, det mesta fungerar bra om man tror på det, men kruxet är bara att jag är för gammal för att bli totalfrälst på nya metoder. Jag är bara ute efter att få ytterligare ett  verktyg till i min pedagogiska verktygslåda och jag är inte beredd att slänga ut de gamla beprövade läsinlärningsmetoderna   bara för att det finns en ny  på marknaden. Olika verktyg passar för olika arbetsuppgifter. Olika barn behöver olika metoder och visst finns det barn som Trageton passar bäst på. Men Trageton, lika lite som alla andra metoder, är den allena saliggörande. Därför blir det så enfaldigt att tvingas lyssna på en timme och tre kvarts indoktrineringsförsök först, innan föreläsningen liksom kommer till skott och berättar om hur man lär barn läsa genom att skriva först.  Suck!

Nu är det i alla fall gjort och vi som var där är förhoppningsvis lite klokare än innan.  För tiden från 15.45 till 17.00 var helt ok, väldigt väl upplagd och upplysande. Sen ska vi göra ett besök på en verksamhet i Edane som jobbar praktiskt med den här metoden och får ytterligare info.

Om jag ska kort sammanfatta metoden, för oss som varit med ett tag, så är tänket som Ulrika Leimar, Vygotsky, Paoulo Freire, Freinet fast med tillgång till dator. Man bygger läs/skrivinlärningen på pararbete (Vygotskys scaffolding= "det vi kan tillsammans idag, kan jag göra själv imorgon" och  arbete i "den proximala zonen" dvs på randen till det jag inte kan så utvecklas jag mest) skrivandet och skriftlig kommunikation och det egna talspråket och utnyttjar samtidigt de hjälpmedel som finns idag, kopplat till bild och form. Intressant som sagt att ha med som en metod bland andra, passande vissa barn, men inget som löser alla problem.

Hannibalfejden kallas ...

,,, ett krig på 1600 talet här i gränstrakterna mellan Sverige och Norge. Jag har köpt en bok om den och den var fin,enkelt med  bilder och text. Jag återkommer om den.

Bygget måndag
Bordet, Ikeas Norden,  inne i allrummet. Det kan med iläggsskiva rymma 6 personer istället. På stolarna ett halvt Ikeas fårskinn på varje, det mjukar upp lite i ett rum med sten och metallkamin och är skönt att sitta på. Fungerar också som skydd för klädseln. Om det är fint väder drar man enkelt bort glasväggen och sitter som ute, fast man är inne. Det går bra att dra den utan att flytta bordet, vi testade.


Bordet kan enkelt placeras på altanen också


Ungefär här blir matbordets plats, stolarna blev ihopskurvade i går måndag.Ikeas Norrnäs björkstolar blev det. Så här är de utan fårskinn på, rätt grå färg.


Temuggar och kaffekoppar köpte jag igår. Ser trevliga ut, glaserade på drickkanten var de, behagliga att dricka ur med lite böj på kanten  och billiga. Jag antar att  med klinkergolv i köket är köksporslin att betrakta som förbrukning. Några hela dyra serviser blir det inte.


Plasten på taklampan tog jag bort igår.


Takdusch o handdusch. Fattas en hylla eller nåt att ha schampo och duschtvål på.
Elevationssängar blir det i stora sovrummet.


Från sängen i stora sovrummet är det sjöutsikt upptäckte jag.
När undersängen är så bred som 1.40 så blir det inte så instängt att ligga där, en stor del av sängen kommer utanför översängen trots att den är 90 bred. Fungerande lösning när utrymmet är begränsat.
 Sängen blev ihopskruvad igår måndag också. Lite pillerjobb och jag var tyst hela tiden. Erfarenheten har lärt oss att det är bättre att en av oss sköter sånt (gubben) och den andra inte säger nåt (jag)  ;-)
Ikeas stora Tromsö blev det, 1.40 bred längst ner och 90 bred upptill. Bekvämt blir det.
Belysningen på altanen i funktion nuBelysningen på fasaden och på verandan är också klar. Klockan var nog nio innan vi var klara och åkte hem. Jag åkte hit direkt från jobbet. Det är mycket nu. Hemmet är en plats där vi numera bara sover, här är all vaken fritid.Jämför Din lön ...

... med medelönerna i världens länder! Det kan man göra på den här sidan genom att knappa in den egna lönen:
http://www.dn.se/ekonomi/sa-star-sig-din-lon-internationellt

Likgiltigheten dödar en människa ...

Jag läser om hur en man sörjer sina föräldrar och funderar över vårdens men också sin egen roll i deras slut.  Det gör ont att läsa om för mig som fortfarande, två år efter hennes bortgång,  tänker på min mamma varje dag. Jag borde förstås också ha gjort mer, hälsat på oftare, engagerat mig mer, även om hon inte var dement och hade en god omvårdnad. Jag vet att det blev mest telefon på slutet eftersom mamma inte kunde höra i ett vanligt samtal och dessutom var lite vimsig. Men det är ändå mycket jag kunde ha gjort när jag tänker tillbaka. Sorgen blandas med dåligt samvete. Kanske delar jag den upplevelsen med andra vuxna barn som mist sina föräldrar?
http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/det-ar-likgiltigheten-som-dodar-en-manniska

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/skarpt-kontroll-pa-aldreboende-kravs_6969597.svd

Snubbelhockey med FBK ...

... var det på något sätt i dagens hemmamatch i hockéy, 3-1 till Brynäs. Man brukar prata om snubbelteve när det snubblas och fepplas och är dålig tajming  i en direktsändning, men ungefär så blev matchen för FBKs del. Det blev liksom fel hela tiden, felåkningar, felpassningar, feltänk osv. Och med en sån förlust på hemmaplan så är det inte mycket att hoppas på för Karlstadlaget i fortsättningen i semifinalen. Det går nog inte vägen den här gången, nu väntar bortamatcher.

 Vi kollade på matchen och åt mat på restaurang Golden Star. Jag kan inget om hockey, men tycker att det kan vara kul att se ibland och det kan vara spännande när det bränner till med Värmlands stora hockeylag FBK. Vi har ju sett dem vinna mycket nu de senaste åren.

Men dagens match var ju lite snubbelhockey för hemmalagets del. Jag kan inga spelarnamn eller regler eller vet nåt annat om ishockey, men det kändes som om ingen i FBK egentligen ville ha pucken framför mål. Det passades vilt åt alla håll och kanter och länge, men det var som om pucken levde ett eget liv och den gick inte  FBKs väg. Fast så är det inte förstås, pucken går dit puckföraren slår den.

FBK var med i matchen första perioden men de två andra var laget liksom mer off side och spelade utan precision. Passningarna gick som de ville och samspelet fungerade inte. Dåligt humör fanns också med. Trivs inte spelarna ihop med varandra eller lagets ledning? Eller saknar man Nilstorp i mål? Det är sedan han blev skadad som det gått dåligt.

Som sagt, jag begriper inte detta med ishockey alls.

Inte ens maten var särskilt bra om jag nu ska fortsätta gnälla. Vi har varit på arenans restáurang ett par gånger varje säsong de senaste åren, men dagens käk var nog sämst. Laxen ok men revbensspjällen som vi fick var hårda och smaklösa. Och gubbröran inte så mycket att hänga i julgranen, brödet som hörde till var hårt och trist.Och att äta stekt potatis till laxen kändes inte festligt, kokt passar bättre. Det fanns ingen sås som passade till heller.

Inte den bästa dagen med andra ord. Fast vi var i himla trevligt  sällskap och det uppväger mycket.

Semifinalshockey ...

... blir det idag, 1 april, med mat i restaurangen Golden Star. Nu står nog ordinarie målvakt Nilstorp (stavning) i mål och då blir det seger.

Gustaf i den nordiska natten


Igår kväll fredag kom han verkligen till sin rätt, väktaren Gustaf i den nordiska natten.


Så här såg det ut när solen gick ner igår kväll, fredag och vi lämnade huset sent på kvällen. Det är så tyst och rofyllt här ute, man hör bara bäckens porlande, den rinner precis i tomtgränsen.

Men innan dess var det snärjigt.

Först var det ett möte i Värmskog, Grums. Sen till Ikea för att inhandla möbler till nya huset.


Här drar vi ut ur varuhuset med varsin vagn full. Det blev stora Tromsö våningssäng efter mycken eftertanke, björkbord Norden, björkstolar Norrsjö fyra stycken, ett par fårskinn, knoppar till kommoden. Bertilstolarna hade tyvärr utgått, vet inte vad vi ska ersätta dem med, vi behöver två. Stavespegeln glömde vi få med oss, likaså sängborden Helmer (Hilmer?) . Man blir imponerad över hur väl att funkar när man handlar på Ikea. Man pratar med någon hjälpsam och trevlig dam på stolsavdelningen som ringer och kollar lageruppgiften, sen slås beställningen in och rätt stolar reserveras tills man hämtar dem i varuutlämningen.


Norden är ett fint gediget björkbord från Ikea. Det blev uppskruvat igår kväll medan jag gjord i ordning  kvällsmat och njöt av solnedgången över sjön.


Till slut premiäråt vi vid det nya bordet och planerade för resten av inredningen till klockan var sen. Vi eldade i kaminen, den ger en behaglig värme.  Till slut kollade vi att skymningsreläreglerade fasadbelysningen funkade. Och det gjorde den.


Plisségardiner heter det visst.


Helt flexibla plisségardiner blev det i nybygget och vi är himla nöjda med dem. Det känns rätt mirakulöst att kunna ställa in dem hur som helst uppifrån eller nerifrån. Här ovan är de helt fördragna och släpper igenom lagom mycket ljus. Det finns varianter som är mycket tunnare så solljuset blir ett skimmer igenom. Med så tjocka som här så hejdas solvärmen också bakom dem. När vi drog upp så kändes det tydligt. Man kan alltså slippa insyn här in i allrummet och samtidigt behålla sjöutsikten. Det var så vi ville ha det och fick god hjälp av Skogsström att fixa till det. Gardinerna finns också att få i alla tänkbara färger. Vi valde en som var nära golvets färg. Det är ett litet rum och tål inte så mycket olika, blir lätt rörigt


Det ska ju gå att vika ihop glasväggen och vi var bekymrade att gardinerna skulle slå ihop med sina handtag. Det planerades för att med hjälp av distanser på något sätt få olika höjder nertill. Men det behövdes inte, glaspartierna var redan olika.Skogsström har hjälpt oss väldigt bra att hitta rätt och jobbet blev fint gjort


Byggläget nu - nästan klart


Det här är bilden av en miss egentligen men det löste sig. I de andra husen vi byggt som uthyrningshus så har vi gjort långa diskbänkar och det är bra. Men vi missade det helt enkelt här, det blev en annan bänk här bredvid diskhon. Där måste emellertid diskstället stå ändå för micron ska vara i den andra änden. Men jag hittade den här varianten av diskställ på Ikea, ställ med bricka under för vattnet som rinner av, det funkar jättebra. Här har jag diskat besticken och muggarna och ställt in i skåpen.Själva köket är färdigt nu. Det kanske blir en trasmatta där sen också. Det kan vara bra precis där man står och arbetar med mat och disk och så. Annars vill vi nog att det snygga klinkergolvet ska synas


Vägguttag kan man ha hur många som helst numera. Här ska få plats även kaffekokare och brödrost så det går åt.

Kaminen kommer att se ännu bättre ut när spottarna på stenväggen fungerar, vi fick fel lampor till dem. Sen blir det en skena i taket så det blir en spot som kommer att kunna belysa framifrån. Det blir nog bra. Kaminen värmer bra framåt men blir inte så varm åt sidorna vilket vi var bekymrade för med tanke på att soffan hamnar till höger.


Spottarna i taket fick bli speciella, såna som går ut lite från taket och är vridbara 80 grade tror jag. Eftersom taket är ett slags ryggåstak och lutar lite så hade det annars varit om omöjligt att kunna få riktat ljus på väggarna. Nu är det bra och jag är nöjd med ljusvinkeln. Det blir fint belyst som hamnar på väggen. Det är sex spottar, tre på var sida. Sen blir det en skena mitt uppe i taket, som man kan ha fem spottar i om man vill, men de är inte oppe än
Spisen blev jag fundersam på. Går det att ha en glashäll i ett uthyrningshus? Det är ju lite pjoskigt med skötseln. Vi får se.Och spegeln från Nysäters Antik + Topeliuslampan från Sekelskifte är ett sånt ögongodis! Jag kan inte se mig mätt på det. För att spegeln skulle hänga rätt fick Roland limma på ett par frigolitbitar nertill. Hoppa den tål att hänga i badrum, det kan ju bli fuktigt.


Rörmokaren lägger sista handen vid badrummet. Nu är duschen också på plats. Men vi måste ha en liten kakelhylla någonstans för duschflaskor och sånt.


Plisséplafonden är himla fin också, enkel och billig men ger ett vackert ljus. Den finns i båda sovrummen.