Äventyrsresa med Ola-Conny på kanal 5 är bara bäst!

I kväll besökte de Japan och det var bara obetalbart. Vi har skrattat hejdlöst.
Det är egentligen Morgan o Ola-Conny som reser ut på äventyr. Några avsnitt av "En stark äventyrsresa" har vi sett och detta är bästa TV just nu. Om ni bara vill kolla på bara ett avsnitt så ta det senaste när de är i Japan!
http://www.kanal5play.se/program/322002

Från barnbarnens Waldorfskola i Umeå...

.. är det nu kl kvart över sju på Barnkanalen, kanal 10 på Lilla aktuellt. Vi kollar förstås. Det handlade om armbrytning.

Word 2010 funkar inte

Plötsligt fungerar inte det ordbehandlingsprogram som jag har på min dator, Word 2010. Någon som har liknande erfarenhet och vet vad det beror på? Kan inte öppna eller skicka dokument och inte öppna programmet.

Sent hem...

... blev det och jäktigt på slutet. Och knepigt med sommartiden, alla klockor var inte omställda än och jag vet inte om kroppen heller var omställd. Tycker nog att vi kunde ha samma tid hela året. Känns som om hela det här gigantiska projektet med en annan tid på sommarhalvåret kvittar.
 
Hann inte med hela barn - och barnbarnskollen idag. Vi tar upp den imorgon igen!

Födelsedagfirande!

En del av värdfolket! Vi och nåt drygt 30 -tal till  firade en jämn-åring hos hans dotter Tackar för en fantastisk eftermiddag, med massor av god mat och många goda skratt. Detta är en familj med mycket humor.
På hedersplats i tårtorna ståtar ingen mindre än Herman!
Här kommer vi till det här fina huset och Roland blåser fanfar i jakthornet förstås, dagen till ära.
Utsikten från baksidan av huset är fantastisk, vattennära.
Presentbord blir det förstås vid uppvaktningar.
 
Tal och tack! Ett av rummen med gäster. Vi var många som ville hylla vår gode vän E. S.
 
Vackert dukat!

Helgens Bill-bild!

Fyrhändigt Bill o kusin Bobo!

Bilder från helgen som gått!

Det gick bra att sitta inne också, kvällarna var för kalla för att sitta ute.
Skönt att kunna sitta ute och äta o njuta av utsikten
Påskliljor är vackra nu när allt annat är så beige
Monstervärme skulle det bli men det var is på sjön både idag söndag morgon o igår lördag.

Agenda

Igår blev improviserad soppafton här med A och  A i Svensvbyn o Axel. Ikväll blir det älgfileafton här med G. Ek  som ska visa oss gamla bilder som han har i sitt arkiv. Detta har vi drömt om länge o nu äntligen passade det. Idag på förmiddagen vinkade vi åt T och A-M som åkte till nya barnbarnen. De kommer att ha en fantastisk dag, tänk att få se sina barnbarn första gången!
 
 I morgon söndag  åker vi till Karlstad o firar en jämna-åring. Det ska bli trevligt o på hemvägen köper vi en Blocket-säng i Grums.

Bill Gates tackar Sverige!

Han besöker Sverige och tackar oss för att vi ger bistånd till behövande. Det var trevligt gjort, Bill framstår överlag som en sympatisk person, inte bara för att son Mattias jobbar i hans framgångssaga Microsoft, att de båda bor i samma stad, Seattle och att han har samma förnamn som vårt lilla barnbarn. Bill G. äger motsvarande ofattbara 500 miljarder kronor och sysslar nu i stort sett enbart med att ge bort sina pengar. Det verkar vara  godhet. Han behövde ju inte göra det, men belönas antagligen genom att må bra av det.
http://www.dn.se/ekonomi/bill-gates-jag-vill-tacka-for-sveriges-generositet/
 

Mer om Nilslägenheten

Källargången målad, lättare att hålla rent och ser prydligare ut.
Utsikt från finrummet när buskaget utanför kom bort. Fönstret nytt.
Tvättstugan målad, det blev skillnad, speciellt elementet.
 
Nu väntar vi bara på mattläggare som kommer den här veckan för att fixa hallen och så ska Roland riva bort korkmattan i Oskarsrummet o ta fram trägolvet som finns under.

Maokatten i Umeå!

Stilig typ!
 

Lärare syndabockar!

Skolinspektionen har irrat runt på svenska skolor och gjort nedslag i svenska klassrum. Nu konstaterar man yrvaket att undervisningen ser olika ut i olika klasser. Att man fattat det först nu, efter många års flackande i den svenska skolvärlden, säger kanske något om värdet av de här inspektionerna. 
 
Men domen är klar i alla fall, den svenska skolans misslyckande beror på lärarna. Vi lärare är för tråkiga och individualiserar för lite, har för mycket klassundervisning för att nu uttrycka kritiken enkelt. (Intressant nog en kritik som är tvärs emot vad Pisa säger om Sveriges skolor i sin internationella jämförelse!) Det gör att eleverna tappar intresset för skolarbetet, ställer till oordning och lär sig inte det de ska. 
 
Då inställer sig genast ett antal frågor:
 
Beror lärarnas dåliga undervisning på att just svenska lärare är ovanligt korkade och inte ens efter ett antal år i lärarubildning har lärt sig undervisa?
 
Beror det på att svenska lärare är illvilliga och medvetet försöker sabba sina elevers kunskapsinhämtande?
 
Varför har just Sverige fått så  dåliga lärare? Inget annat Pisaundersökt land tycks ha drabbats av just detta elände med låga resultat pga en undermålig lärarkår. 
 
Nu har inte skolinspektionens rapport kommit i sin helhet än, utan bara omskrivits i förväg efter taktiska läckor, så det finns säkert anledning att återkomma till det här statliga verkets tyckanden o hur de kommit till. Undrar förresten om den här inspektionsrundan är gjord på uppdrag av regeringen eller om man bara varit ute och kvackat i egna intressen. Det är väl ingen hemlighet att de här centrala skolmyndigheterna är flumpedagogernas sista bastioner med starka intressen mot klassundervisning, friskolor, det fria skolvalet, betyg och ordning i skolan 

Hurra, hurra för A-M och Thomas ...

... nyblivna morföräldrar och deras dotter-familj! Välkomna till världen två små gossar, 47 cm långa och 3, resp 2.8 kilo om jag minns rätt. För att vara tvillingar, alltså riktiga bamsar! Föddes i tisdags.  Vi har fått bilder och de är jättesöta, runda och trinda i kinderna.

Hej 10 månader!

 
Hej har utvecklats bra fysiskt. Han har fått muskler och kroppen har stramat upp sig och fått rätta formerna
Roland cyklar eller går någon dryg halvtimme varje dag  i stort sett med Hej och Jazz. På Lianevägen kom Anders från Svensbyn med Barre, kopovstövare.
 Jag har gått ett par långpromenader idag. Det var soligt men kallt och  blåsigt med nordan vid middagen så jag gick i skogen uppåt Spriklerud. Framåt kvällen lugnade sig vinden och det blev tur runt Liane,

Vår här runt huset just nu!

När jag såg hur fint det var vid grannarnas hus så blev jag inspirerad att också plocka fram fjädrarna.
 Undrar hur länge de här får stå ifred för Hej!? ;-)
Den här är alltså inte min, utan vid en av mina grannars hus. De har båda två väldigt fina arrangemang!
Hade tur och fick tag på de här på torget i Karlstad sist vi var där!
Tog fram dynor och torkade av och tänkte att vi skulle sitta ute och äta eller fika idag. Men himla kallt var det, blåste nordan. Så vi avstod.
Krokus blommar lite fortfarande
På verandan en liten kruka
 Vid vägen

Foton från förr som berättar något viktigt för oss!

http://hyllat.se/40-foton-fran-forr-som-kommer-att-chocka-dig/
Vi behöver lära oss av det som varit så att vi är varsamma med framtiden.

"Efterlyst" lägger ut bilder och filmer ...

... på misstänkta brottslingar. Varför i all världen kan ett teveprogram göra det, när Kristian inte ens får lägga ut bilder på misstänkta brottslingar på sin Facebook? Jag får inte ihop det här. Gäller inte lagen lika för alla? Gäller inte lagen för teveprogram? Kristian blev bestulen igen natt till i tisdags, 700 liter diesel den här gången.

Tonef hette en präst i Sillerud

Just nu ser vi ett tv-program på Discovery  med en duktig programledare som heter Kenneth Tonef. Undrar om det finns nåt samband med prästfamiljen? Ett ovanligt efternamn, i alla fall i Sverige. Kenneth Tonef tycks ha nåt slags ursprung i Färjelanda, det ringer en klocka av möjligt samband.
https://www.facebook.com/kenneth.tonef
 
 

I god tid ...

... tyckte vi att vi var för att fixa  biljetter till Tjolitta nu till lördag. Men det var vi ju inte. De var slut. Om någon har ångrat sig och har biljetter över så köper vi dem gärna.

Bill-kusin Bobo blir nog jägare

 
Han trivs jättebra ute i markerna och verkar träna på att bära ett gevär här. Kolla Bobos leende på bilden där uppe! Det kan smälta glaciärer! Kusinerna Bobo och Bill är födda med bara ett par dagars mellanrum, mammorna är systrar, och de här gossarna blir nästan som syskon. Älgen som skymtar där uppe på bilden skulle jag gärna äga. (Är nog förresten ett renhuvud vid närmare eftertanke, hornen går framåt och det är Polarbröds reklam på COOP) Jag behöver  ett älghuvud att hänga på en vägg, fejk eller uppstoppat. Har lagt ett bud på ett på nätet men har inte hört nåt om det.

Matfusk om sparris!

Massor av handlare påstår att de säljer svensk sparris nu på Hötorget. Men det är inte sant! Den svenska första sparrisen för säsongen kommer en bit in i april, den är dyr och finns inte i några mängder.
http://www.dn.se/sthlm/mat-niklas-avslojade-matfusk/
 

Blocketfynd i Arvika...

... blev det idag. Prisvärt absolut! Besökte även Rackstadmuseet. Gästutställningen var inget för oss, men det betyder inte att den är dålig så gå gärna och se den. Den permanenta utställningen är alltid bra, kan ses om o om igen.  Möblerna i källaren är lika bra varje gång. Många av dem är gjorda av bröderna Ericsson i Taserud.  Och fikat ska vi inte tala om - kanonbröd!

Vacker himmel på Liane

 
Utsikt här i kväll, vacker dag och vacker kväll. Roland cyklade med hundarna.
 
 
Det risiga buskaget på den här sidan Lianehuset tog Roland bort idag. Nu blir det fin utsikt från Nils-lägenheten, man slipper titta rakt in i mossiga grenar. Och den bedagade syrenen på framsidan är också borta.
 

El Camino del Rey ...

... heter grymmaste vandringsleden. Inget för mig! Nu ska den snart stängas för renovering. Bra idé innan Anders o Tobben får för sig att gå den! Eller Robin D.  De älskar ju äventyr högt upp. Under länken nedan finns en film från den kilometer av leden som är öppen än. Resten av de totalt fyra kilometrarna är tydligen för förfallna.
http://www.youtube.com/watch?v=ZmDhRvvs5Xw

Hindra dieselstölder ...

.... ska man kunna göra med den här uppfinningen från polisen! Inte så dumt tänkt, borde funka!
 http://www.svd.se/nyheter/inrikes/3392990.svd
Åtminstone kan man fälla tjuvarna man får tag på - om man hittar kläderna - om kläderna kan knytas till gärningsmannen. Tja, kanske inte så enkelt i alla fall. Undrar hur det går med Kristian som lade ut bilder på tjuvarna på facebook, jag har inte hört nåt mer om det.

Provar bäbiskläder ...

... på nallen gör barnbarnen i Umeå i avvaktan på att få sätta dem på den riktiga bäbisen, lill-syskonet, som de väntar på. Här på bilden är Isak. Himla roligt att se att kläderna från 1974 hänger kvar än. Det är de första kläderna som deras mamma hade som nyfödd. Tröjan stickade min mamma och det fanns byxor till också. Orange, brunt  och gult var det förstås då på 70-talet.

Färjestad vann - är i semifinal!

Den här gången satt det inte utanpå, mycket kämpa! Men jag har inte koll på vilka de möter i semi. Som sagt, enda sport jag kollar på. Jubel i hela Värmland är det nu när Karlstadlaget lyckades vinna i förlängning. Men om jag ska klaga på nåt så får det bli på två trötta och oengagerade kommentatorer. Samma tonläge hela tiden oavsett vad som hände på isen och hela tiden en tröttsam besserwisserattityd. De borde ha gjort nåt som roat dem mer den här kvällen och struntat i hockeyn. Jag som aldrig sysslar med sport vet förstås inte vilka dom är mer än att den ene kallades för Ankan och de var båda en bit upp i åren.

Betyg åk 4, läsmål i 1:an, nat.prov rättas externt?

Det är nya förslag för att förbättra skolan. Betyg i åk 4 gör varken till eller ifrån när det gäller elevernas prestationer. Vi som jobbar i skolan vet mycket väl vilka elever som riskerar att inte nå målen, men sen har vi problem med att få resurser och kunskaper att räcka till för att rätta till det. Betyg behövs inte för att fånga upp dem.
 
Mål för läskunnighet i 1:an är fel, skulle vara i 2:an istället. Barn har så olika takt i läsinlärningen och det finns moment som inte ska forceras fram för då kan det leda till mer bestående läs- och skrivsvårigheter.
 
Att nationella prov digitaliseras (de som går!) är jättebra och rättas externt. Det borde ha gjorts för länge sedan eftersom tekniken finns. Lärare lägger ner massor av tid på den här rättningen som i vissa fall är rent mekanisk. Sen finns det uppgifter som måste rättas manuellt eftersom det bl.a. är texter som ska bedömas och det kan inte göras automatiskt.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/alliansen-vill-ha-betyg-fran-fyran_3392994.svd
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/betygsrepris-utan-spets/
http://www.dn.se/nyheter/politik/bjorklund-laroplanen-behover-inte-andras/
 
Det är bra att skolan hamnar i fokus i valrörelsen men tyvärr ser det hittills ut som om politikerna  väljer att smeta på populistisk kosmetika istället för att göra de genomgripande förändringar som de flesta  är eniga om behövs; förstatligande av skolan ( där har Björklund rätt!), ordentlig höjning av lärarlönerna, bort med dokumentationshysterin - den som görs med motivet presumtiv juridik, statliga bidrag till att anställa IT-personal på skolorna.
 
Som det är idag så går vi omkring med våra lap-topar på skolan och "letar förbindelse" med skrivaren! Smartboardar installeras men programvara saknas eller kan inte hanteras. "Dubbel bokföring" är vanligt, dvs man skriver allt i rackliga datorsystem men för säkerhets skull också för hand på papper. Massor av lärartid går åt till att återställa datorer efter att "uppfinningsrika" elever har ändrat inställningar. Om staten subventionerade it-stöd så skulle lärare få mer tid att vara lärare.

Logikhopp om Ukraina?

Jag försöker få ihop det här utan att säga vem som har rätt och fel, för det är för komplicerat för mig som läget ser ut just nu. Ryssarna på Krim är i majoritet av befolkningen där och ville klart och tydligt höra till Ryssland, inte till Ukraina. Deras ensidiga utträde ur nationalstaten Ukraina godkändes inte av Ukraina och inte av väst, av EU eller av USA.
 
För ett antal år sedan ville den muslimska Kosovoalbanska majoriteten i Kosovo lämna nationalsstaten Serbien utan att för den skull höra till något annat land. Det godkändes inte av Serbien men  av väst, av EU och av USA. USA valde till och med att starta ett krig för att hjälpa till med den självständigheten (samtidigt som EU stod bredvid helt förlamat).
 
Jag säger inte att det ena är mer rätt / fel än det andra. Men det finns onekligen ett logikhopp i EU:s och USA:s agerande om jag inte har missuppfattat nåt.  Är det en lokal minoritet (språk, kultur, religion) som ska få välja vilket land man ska tillhöra, eller ska nationalstaten bestämma vilka områden som ska tillhöra landet och inte?

Barnbarn slalom i Umeå!

I Umeå har man äntligen fått riktig vårsol och snön ligger kvar. Då blir det ljust och fint.
Moses
Isak

Fågelrapport söndag!

Duvhök är det som sitter däruppe och kollar. Det var långt avstånd och blev inte så bra bild. Han ser ut att hålla till ute vid Agnars, svävade över området mellan land och vatten. Vi var där och eldade ris idag. ´Jag tog en taxlös långpromenad. Vill verkligen ha en liten tax, saknar Oskar så.
Tranorna är kvar och struttar omkring på åkern söder om oss varje dag. De här exemplaren har bra skriktider, de brukar dra igång först vid 9-10 på förmiddagen. Glömmer aldrig det året vi hade några hela säsongen som startade konsert mellan 4 och 5 varje morgon!
Tofsviporna är kvar nere på ängarna, fast jag vet inte hur många. Några starar har jag inte sett än, de håller till nere hos Jenny på Östanlind. ;-) Rådjuren har plötsligt kommit ut på åkrarna också, antar att de börjar beta av det spirande gräset och ställer om sin mathållning tidigt i år. Det hände liksom från ena dagen till den andra. Men jag har inte fått någon bild på dem än.

Nordsvensk häst nära utrotning - bara 200 föl på ett år!

Himla tråkigt vore det. Den nordsvenska hästrasen har betytt mycket för Årjäng och bygderna häromkring. Många har fortfarande de hästarna, främst till trav men också till skogsarbete.
http://www.svt.se/nyheter/sverige/nordsvensken-riskerar-att-utrotas

Kvinna jagad av vildsvinsgäng.

En flock vildsvin jagade en kvinna som var ute på promenad. Inte så trevligt precis. De kan döda en jägares hund skriver man i artikeln. Vad värre är, de kan döda människor. För ett par år sedan pratade vi med en fiskegäst vars bror dödades av ett vildsvin. Det var en galt som sprang in mellan benen på honom och skar av pulsådrorna i benen  med sina rakbladsvassa betar. Brodern förblödde snabbt, han var bara 17 år tror jag. De som jagar vildsvin i tät terräng har ibland en pistol med sig för att kunna freda sig mot svinattacker i trånga lägen.  Lugnare att skjuta från jakttorn. Detta är nya djur för många av oss i Sverige och vilda, men de smakar väldigt gott när de väl hamnar på bordet.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/3391842.svd
Med mycket varg, björn och vildsvin i markerna så kommer kanske vårt umgänge med naturen att se annorlunda ut i framtiden, trots att vi har vår allemansrätt.

Ångrar på dödsbädden ...

... gör människor tydligen en del. Hon som jobbat länge med döende människor har samlat de vanligaste ångringarna och berättar om dem. Värt att läsa och fundera över (inte bara för att det är söndag morgon och några kanske "hålls med dön" för att det är dagen efter kvällen före ;-) )
Om man undviker att göra de misstag i livet  som beskrivs här så kan man få ångra något annat när döden närmar sig. För jag tror att man ångrar nåt i alla fall, vi är liksom såna vi människor.
http://hyllat.se/de-fem-saker-manniskor-angrar-mest-pa-dodsbadden/

Pilgrimsmusslor...

 
 
.... är väldigt gott. Lägger bara ut den här (eländigt suddiga!) bilden på gårdagens förrätt så jag kommer ihåg den. Alltså nystekta pilgrimsmusslor, finhackade grönsaker i inte så stark vinegrett, limeklyfta, räkor, majonässås med lite hickory och vitlök. Trevligt var det! Medan vi umgicks med goda vänner så förlorade Färjestad sin match, så det blir fler matcher mot Brynäs. Inte helt fel.
 

GODHET är ju på nåt sätt förlegat ...

... men jag tycker om det. Det  har ett universellt ursprung i tid och rum. Hoppas detta blir ett avstamp till en ny epok för godhet.
http://ttela.se/nojekultur/ttkultur/1.2966955-backa-teater-spanar-efter-godhet-i-europa
http://www.expressen.se/gt/kultur/act-of-goodness-reder-ut-om-godhet/
http://www.bltsydostran.se/ledare_blt/godhet-ar-inte-vanster(4210654).gm
http://www.metro.se/nyheter/backa-teater-spanar-efter-godhet-i-europa/Hdznct!1IEouCRa11ZhUBnPO3F8Bw/

Rätt till skyddsjakt på Junselevargparet ...

... gav förvaltningsrätten idag fredag den 21:a mars! Detta Naturvårdsverksbeslut har alltså överklagats hit av diverse enögda miljöorganisationer. Det är bara det att möjligheten till skyddsjakt gick ut den 10.e mars. Ha ha,,,, . cirkus rovdjurspolitik fortsätter precis som förut, oavsett vem som beslutar och vad som beslutas. Det mesta tycks vara spel för gallerierna styrt av tjänstemän med egen agenda.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/ratt-att-jaga-junselevarg-i-ar/

Roligaste jobbet ...

... har jag. Jag vet att jag har skrivit om det förut och gör det om o om igen. Tjatigt kanske. Men det är sant. Jag och elever skrattar ihop och skojar ihop, mina arbetsdagar är så  oförskämt kul!  Tur att jag börjat med avvänjning genom att jobba 60 %, annars skulle jag bli kvar till dödagar! ;-)

Steffo i Lets dance...

... bra och kul och så utstrålar han snällhet! Undrar hur han bär sig åt! Mamma och fru på plats!

Östra Silen

Vår sjö heter Östra Silen och ser ut så här. Det är en spännande sjö med många vikar och öar. Den är så där 2 mil från norra änden till längst ner i söder. Det mesta hör till Värmland men längst ner i söder blir det  Dalsland.
 
Fisket i sjön är omväxlande med mycket stor gädda, upp mot och över  en meter, abborre som också kan hålla god storlek, en inhemsk art av öríng, inplanerad Gullspångslax, ål som får fiskas och någon röding (kvar från en tidigare inplantering tror jag). Mitt ute på storsjön blir det lite arkipelagiskt fiske med stora vattenytor och rejäla djup där man får se upp med vinden om man har en mindre båt. Inne i de små vikarna kan man fiska även om det blåser en del.
 
Vi bor närmast den vänstra delen längst upp. Där avslutas sjön med ett tjärn, Bäcketjärn, som jag åker förbi jobbmorgon. Mellan tjärnet och sjön går en liten älv, i den har bävern  byggt hydda så en bäverfamilj brukar hålla till där. Ungarna brukar vara orädda o nyfikna.  Det röda "B" i närheten är den kommunala badplatsen med gästbrygga och båtklubbens anläggning med bryggor för medlemmarnas båtar.
 
 På väg hem en fin sommarkväll från Egenäs
 
Klicka på bilden om du vill pausa bildspelet
Fiske från Busterbåten
 
 Klicka på bilden om du vill pausa bildspelet
Bild från Båtklubbens anläggning på Restöna.
 
 
Klicka på bilden om du vill pausa bildspelet
Utsikten över sjön från ett av våra uthyrningshus.
 
 
 Klicka på bilden om du vill pausa bildspelet
Båtplats som hör till ett av husen.
 
Klicka på bilden om du vill pausa bildspelet
En del vill inte ha motor utan paddla kanot, det är tyst. I Östra Silen är kanoting populärt eftersom det är en lång smal sjö med många vikar. Kommunen har gjort i ordning rastplatser på öarna för övernattning och sopställen och toa.
 
 Klicka på bilden om du vill pausa bildspelet
Sjöutsikt från ett av våra hus. Jag gillar att hela väggen kan dras bort och altanen blir ett med allrummet!
 
 Klicka på bilden om du vill pausa bildspelet
Nytt för i år är bastun med gästrum - omklädningsrum vid ett av husen. Där kan man också öppna upp ut mot sjön.
Det är fantastiskt att kunna bo på landet, som mitt i en vildmark och ha sjö så nära som vi har, vi uppskattar det verkligen. Jag skriver här på bloggen ofta om skogen och jakt, men sjö och fiske är också ett inslag i vår vardag.

Fin hemmadag!

Lite planlös ledig  dag med tvätt, stryk, plock, tavelbyten (jag har mer tavlor än väggar och byter ibland), blomfix, dukpåläggning, städning i tvättstugan, möbelflytt i Nilslägenheten inför mattläggarens insats i hallen, sängfrakt. Tja lite sånt blev det + äting o fika med gubben.
Vi åt upp de sista små hemmaäggen från Varberg - tack för dem Johanna!
Vi ´fick en litet paket från D med John Fogertys "Wrote a song for everyone" tror jag den heter, den lyssnade vi på - tack för den!
Vi fick liten filmsnutt på Bill från besök på dagis med filmvisning - kul att se!
Sist såg vi på när Färjestad slog Brynäs borta med 2-1 eller nåt sånt. Ja, va bra de spelade!
Allra sist så bestämde jag matta till hallen i Nilslägenheten och det blev inte alls den jag tänkte från början. Men det blir bra tror jag.

Färjestad leder mot Brynäs!

1-0, spännande hockey är det. Inte ofta jag kollar på sport, men detta är helt kul!  
Färjestad vann med 2-1 om jag nu hängde med rätt! Avgörande blir hemma nästa gång. Kanske lördag?

Vårdagjämning!

Idag är det vårdagjämning! En dag lika välkommen varje år! Vi går mot ljusare tider. Och jag är lat och ledig idag torsdag. Ska fortsätta kolla på golvmattor till hallen i Nils-lägenheten.

"Bonustörstande vinstmaskiner" ...

... som är mest intresserade av att göda sina ägare med höga aktieutdelningar och cheferna med bonusar högre än EU:s rekommendationer. Är det en korrekt beskrivning av svenska banker? Svd skriver om detta.
http://blog.svd.se/neurathsbors/2014/03/19/skenheligt-forslag-om-amorteringar/
http://blog.svd.se/neurathsbors/2014/03/12/agarna-gar-pa-bankernas-bonuslinje/
Alla är medvetna om dilemmat. Låga eller inga amorteringskrav gör att bankerna får gigantiska och växande vinster i ränteinkomster. Bankerna vill alltså egentligen inte få kunderna att amortera. De rekommendationer som Bankföreningen gett är på många sätt ett spel för gallerierna.  De har tagits fram av tvång från staten, en omvändelse under den bila som hotar med ännu starkare amorteringskrav.  Kunderna vill naturligtvis inte tvingas amortera för med amorteringar stiger månadskostnaderna, man kan inte långa lika mycket och får köpa en billigare bostad. Det finns alltså inga marknadskrafter som kan bromsa fenomenet med allt för mycket kapital i bankernas ägo. Det måste till lagstiftning, en styrning från staten om nu inte bankerna själva tar ansvar.
 
Det är samhällsekonomiskt farligt att fortsätta på den inslagna vägen och samla såna oerhörda kapitalmängder hos bankerna. De har hittills visat väldigt lite av samhällsansvar. Nu säger sig Borg kräva större egen kapitalmängd hos bankerna för att balansera detta så att bankerna ska ha en större grad av självförsörjning om det skulle bli kris igen. Förra krisen fick ju staten gå in och rädda banksfären och det vill regeringen undvika.  Stora bankkonkurser hotar hela samhällssystemet. För egentligen finns ju inga pengar i praktiken någonstans, utan allt bygger på "tro och hopp". Den dagen vi inte längre har förtroende för bankernas och staternas  (låtsas)-pengar så rasar alltsammans som ett korthus. Det är ett skrämmande perspektiv.
 

Pappas kusin Hazel

Tja, varför dras vår släkt till staten Washington och trakterna av Seattle? Min fars moster Anna flyttade  till Tacoma, bredvid Seattle. Hon gifte sig först med Samuel K Langberg, en dansk och fick barnen Nellie, Edna (Olsen),  Hazel (Kelly), och  Anna. Sen dog mannen och hon gifte sig med en Wesserling. Dottern Hazel Kelly brevväxlande vi med i många år i min uppväxtfamilj. Hon bodde alltså i Tacoma.  Hazel fick dottern Dolores Kelly som 24 dec 1945 gifte sig med Eugene Ralph Baker, Port Angeles. Den här bilden ovan är vad man kan hitta på nätet om man säker på Hazels namn. Nätet är en bra släktforskarhjälp.
 
Och nu bor vår son Mattias i Seattle. I min släkt dras vi tydligen dit på nåt sätt. Min farmor Matilda (Andreasdotter?)  hälsade på sin syster Anna efter Anna  flyttat till USA och stannade hos henne i ett år ungefär. Sen kom Matilda hem igen och gifte sig med min farfar. Det var tydligen inte meningen från början att hon skulle stanna i USA utan bara hälsa på Anna. Farmor o farfar fick barnen Erik, Karl, Ester, Ebba, Berta, Signe och så den yngste, Lennart, min far, född 1913.
 
Det här måste vara Anna Wesserlings son, alltså min fars manlige kusin.
http://www.findagrave.com/cgi-bin/fg.cgi?page=gr&GRid=59556516
 
Det finns fler underliga samband. När jag var så där 17 år satte jag in en annons (pytteliten!)  i Los Angeles Times för att få jobba som barnflicka i familj i LA. Jag fick faktiskt en handfull svar på den här nästan osynliga annonsen och hade kontakt ganska länge med en  familj som ville att jag skulle komma över och passa barnen åt dem. Men vi lyckades aldrig få till något arbetstillstånd åt mig så det blev inget av med det. Och var har son Mattias bott i 6 år om inte i just Los Angeles?
 
Son Markus bor bara runt kvarteret från den plats i Stockholm där min mamma föddes 1917, det känns också som en märklig slump. Stockholm är ju stort.

Jennifer

http://www.clipsource.se/blog/531d87444500b#.Uyik_izjjIV
Hmm ... glömde skriva varför den här länken kom med. Kul att läsa om Jennifer Mac Shane och jag la länken här så jag har den kvar och kan läsa ordentligt sen.  Hon är gift med Jens S som är son Markus chef och vän sedan många år. Vi har alltså följt Stenbergarna både på blogg och Facebook och annat. De var här hos oss när Markus fyllde jämna år. Trevligt folk är det!

350 kr kilot ...

... betaldes för årets första färskpotatis. Ett antal kilo köptes av en restauranggrossist som sedan skänkte till ett korttidsboende. Det får väl vara godkänt!
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/forsta-farskpotatisen-sald_3377674.svd

Tema-rum blir det!

Vedtrave-tema blev det i sovrummet i Nilslägenheten. Det är ett Ikea-tyg med en al-gren på väggen från Önnebyn och uppstoppad uggla som jag tror var Oskars. Fast allt står opp och ner just nu medan vi håller på med renoveringen. Idag gör målaren sin sista dag för den här gången. Väggar och tak är färdiga överallt.
Björskogtema blev det i finrummet, men bara i hörnet. Klurade länge på hur långt från fönstren som "skogen" skulle börja. Kant i kant hade blivit fel. Prisvärd Rusta-tapet.
Stenmur-tema i f.d.  tv-rummet. Här ska golvmattan bort och vi tar fram trägolvet som finns under den.
Också en enkel Rusta-tapet.
 
Köket är helt klart sedan en tid.
Vedspisen blir kvar förstås
Toan o duschen också färdigt sen en tid.
Nu återstår alltså golven i hallen och tv-rummet. I hallen blir det en matta, det funkar nog inte att ta fram gammalt trägolv där.
 
Detta att renovera kräver tid och omtanke och eftertanke. Men det är väldigt roligt. Sen ska det ju in möbler och lampor och sånt också. Fast inte så mycket, det blir sparsamt inrett. Så här är läget just nu i alla fall, en bit på väg.
 
 

Ny säng ...

.. var vi i Säffle och köpte idag åt gubben. Hans gamla var sen 70-talet (40 år gammal alltså!) och kunde med gott samvete bytas ut. Nu blev det ingen ny säng, vi köper nästan aldrig nya möbler. Den här var second-hand-fynd på Blocket för drygt ett par tusenlappar = 10 % av nypris, perfekt för en fullvuxen gubbe, 105 cm bred, 2.10 lång, en stabil motorstyrd Jensen Ambassadeur med 8 välvårdade år på nacken hos familjen Bark. Trevligt samtal över en fika blev det också och så hann vi hem före varslat regn.
 
Avslutar kvällen med en hockeyrysare; från ledning med 3-0 har Färjestad gått till 3-2 och Brynäs trycker på!  ( Till slut gick det vägen och blev 4-2 till Karlstadlaget) Vi har ätit hemkokt  ekologisk kycklingsoppa med färsk sparris. Ny variant - helt ok men lime i nästa gång
 
För övrigt så har den lediga dagen innehållit, strykning av kläder,  mattvätt, hundsängsbyte + tvätt, prat med målare i Nils-lägenheten, val av ny golvmatta till hallen där, och så fika med målaren och rörmokaren som var här och fixade några saker, lunch på Esters café.

Bor som på femtiotalet ...

... gör en familj med entusiaster. Kul nostalgitripp att se bildspel från inredningen! Möbler var ju små på den tiden eftersom de flesta bodde trångt. Och visst var sittmöblerna ibland pinniga och obekväma, jag vräker mig nog hellre i en stor skinnfåtölj!. Men det mesta var gjort att riktigt massivt trä, inga spånskivor. Sen kan man ju fundera över att regnskogar förmodligen skövlades när man skulle ha teak eller mahogny. Det som är gjort är gjort och roligt om det går att återanvända istället för att slänga. Designen på femtiotal var ofta skön, värd att bevara.
http://hemma.aftonbladet.se/2014/03/vi-lever-som-om-det-vore-1955/
 
Här går det också i inredning just nu, målaren jobbar för fullt i Nils-lägenheten. Idag ska några våder av stentapeterna och björktapeterna upp. Himla spännande är det att se om det blir som tänkt!
 

Bills dagis - jättebra!

Vi besökte ju barnbarnet Bills dagis, Kastanjebacken,  när vi var i Stockholm senast och blir så imponerade av verksamheten där. I det här veckobrevet beskriver man lite av vad som jobbats med den senaste tiden med de här småttingarna; 1 - 2 år gamla! Det här är ju så bra för att grundlägga förmågan till läsförståelse bl.a. Tänk att kunna skapa egna sagor och berättelser på sitt sätt när man är så liten, att personalen ger barnen redskap till det!

 

"HEJ FÖRÄLDRAR PÅ ROTEN

Här kommer lite information från oss på Roten. Vi fortsätter att jobba med språk och kommunikation med hjälp av sagor i olika former. Just nu arbetar vi med sagan UT OCH GÅ! av Clara Tidholm. Det är en saga som barnen ofta väljer när de vill höra en saga så den intresserar många barn. Många har lärt sig komma ihåg texten. De berättar vad de ser på bilderna, ljudsätter sagan och associerar till egna erfarenheter. Vi har också tidigare iscensatt sagan så de själva kan vara aktiva och agera sagan. Vi har erbjudit barnen att göra egna böcker, med hjälp av bl.a bilder från denna saga men också andra sagor. Vi ser att de väljer bilder utifrån de det tyckt varit mest intressant i boken/böckerna. Några väljer också att använda pennor och rita i sina böcker, de har också målat i böckerna. En del väljer att limma in utklippt text. Vi tänker att barnen förstår att även texten kanske har betydelse i en bok. Vi läser ju ofta för barnen De har använt sina böcker på olika sätt. Vi har läst deras böcker, de bläddrar och pekar och benämner vad de ser i sina böcker men vi ser också att många river ut de bilder de limmat in. Vi erbjöd barnen en flanotavla med bilder som de själva kan sätta upp, flytta och använda på sitt sätt.    

Vi har sagan i både bokform, lösblad system och på flanotavla. De använder flanobilderna till att hitta lika bilder i boken på väggen. – samma, säger de, de kör bilar på vägarna i boken. De lägger handen över hundarna som springer och gömmer sig bakom trädet i boken. Barnen håller också egna samlingar. De turas om att dra en sång ur sångpåsen sedan sjunger de tillsammans och applåderar efteråt och ropar Bravo! Kom gärna in och titta! Vi har utanför vårt fönster i ateljen hängt upp mat till fåglarna. Barnen uppmärksammar fåglarna varje dag vi sitter och äter och det är spännande att se när de äter. Det verkar som de har samma mattider som vi. Vi har sett blåmes, talgoxe och gråsparv.

 

Fr.o.m denna vecka kommer vi att göra små utflykter i närområdet på onsdagarna. Vi skulle önska att ni var här till kl.09.00 då."

Lille Bill strävar på med flanosaga!

6:1 idag...

... så jag köpte ekologisk potatis, dito lök och kyckling. Kokade lite kyckling med lök, lagerblad,  pepparkorn och salt. Tillsammans med broccoli, sparris och morot så blev det dagens måltid. Inte mycket av varje.  Mellan varven kaffe och någon riskaka. Tror jag håller mig inom stipulerade 500 kalorier. 5:2 gör att jag minskar i vikt, men med 6:1 håller oförändrat, det är lagom.

Konsert för barncancerfonden!

Ett fint initiativ av lilla cancersjuka Linneas familj och av kyrkan i Årjäng som hängde på för att samla in pengar.  Det är lyhördhet som gav stort gensvar. Många av oss berördes starkt av mamma Linas brev som lästes upp i kyrkan. Precis så är det att drabbas,  det förstår man, 300 barn  och därmed deras  familjer  får diagnosen varje år i Sverige. I kyrkan var ett ljus tänt för varje barn, de här tappra små som måste stå ut med plågsamma behandlingar för att ha en chans att bli friska. Och några blir inte friska, men Barncancerfonden försöker med forskning och utbildning att öka på möjligheterna för var och en av dessa små att ta sig igenom sjukdomen. Den fonden förtjänar ett bidrag från alla och på hemsidan finns en särskild plats för Linneas från Årjäng insamling. Man kan gå in där och lämna ett bidrag om man missade konserten  i kväll.
 
http://www.barncancerfonden.se/1309359221/
 
Det var i stort sett fullsatt och vi bjöds på en fin konsert av körer,orkestrar och solister. Julias fingerfärdighet på dragspelet är osannolik - himla vackert, Carolins sång sänder kårar efter ryggraden - så välljudande  är den, körernas Halleluja är mäktig, barn och ungdomars framträdanden skapar stor glädje - god återväxt i  sång och musik. Kyrkorna i Årjäng och kommunala musikskolan är så viktiga för att vi ska få en fortsättning, de gör ett fantastiskt arbete. Stort tack till alla som gav oss en så fin upplevelse i kväll, den tar vi med oss. Mina tankar går speciellt till lilla kämpen  Linnea förstås och mamma Lina och Linneas mormor som jag hade förmånen att få jobba  tillsammans med när vi hade föreberedelseklasser med barn från forna Jugoslavien. Jag önskar er allt gott!

Sångsvanarna i tjärnet

Två  sångsvanar låg i Bäcketjärn i solskenet när vi åkte till Karlstad i går på förmiddagen! Antagligen blir de inte kvar utan vilade sig bara  på resan norrut. Tror inte att de här häckar  så långt söderut som hos oss. Jo, tydligen har den börjat häcka även i södra Sverige, men kanske inte så vanligt.
http://sv.wikipedia.org/wiki/S%C3%A5ngsvan
Sångsvanen är Norrbottens landskapsfågel och  Finlands nationalfågel avbildad på deras EU-mynt. Stiliga djur.
 
I övrigt så är fågelläget att vi har kvar de två tranorna  på åkern söder om oss och  koltrastar runt huset. Om tofsviporna är kvar vet jag inte, men håller tummarna.
 
Senare bilder från kvällens konsert för Barncancerfonden.

Oron i vissa klassrum ...

... är ett dilemma i svensk skola, både ur arbetsmiljösynpunkt och för skolresultaten. Nu skriver jag om skola i Sverige i allmänhet och inte om min egen skola, den jag jobbar på. Och oron  ökar, det  visar ett antal undersökningar. Jag skriver "vissa klassrum" för som en klok bloggkontakt, Annaa M, ofta skrev, så varierar det stort mellan klasserna, med bara en vägg emellan kan det vara helt olika; himmel eller helvete. För i avsaknad av styrning och stöd uppifrån i det svenska skolsystemet så är det rätt slumpmässigt.  Forskare och media skyller direkt eller indirekt på dåliga lärare och rektorer.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/oredan-okar-i-klassrummen-trots-tuffare-tag/
http://www.dn.se/nyheter/sverige/ett-bra-ledarskap-enda-sattet-att-fa-lugn-i-klassen/
Anklagelsen går ut på att lärare har slutat prata med elever och blivit mindre demokratiska på "order" av Björklund.
 
Det är naturligtvis inte sant. Det läggs ner otroligt mycket tid i Sveriges skolor på att ta fram gemensamma  ordningsregler och diskutera hur man ska vara mot varandra för att alla ska må bra i skolan. Värdegrund och etik!  Den diskussionen förs enskilt med elever,  i klasser,  grupper och med formella elevråd. Den har absolut inte minskat, snarare används mer tid till detta idag än någonsin.
 
Men vilka verktyg har elever,  lärare och rektorer  att använda för att upprätthålla ordningen och arbetsron i vardagen? Vilka signaler ges uppifrån Skolverket?  För man ska inte glömma att de elever som vill ha arbetsro är lika maktlösa som lärare och skolledning. Vad har man att sätta emot när vissa elever sätter sig över de regler som demokratiskt beslutats om? Vilket stöd har man uppifrån i det svenska skolsystemet? I stort sett inget alls. Skolverket ger inga riktlinjer för vad som kan göras med elever som struntar i regler!
- Klart att eleverna ska få ha mobilen på lektionstid, den kan de ju använda för att söka fakta, sa en aningslös företrädare för Skolverket i TV för ett tag sen. Han ger alltså en bild av hur svenska elever sitter och knappar på mobiler på lektionstid för att alldeles frivilligt söka skolkunskap den vägen. Blåögd är väl bara förnamnet och vilka signaler ger han till enskilda skolor?  För de allra värsta mobbarna har man numera rätt att anvisa annan skola, men det är ju en extrem åtgärd som i stort sett aldrig används, den har inte ingen praktisk verkan. Och mobbning är ju bara ett av uttrycken för anarki och  maktmissbruk bland elever.
 
Det som spökar i vardagen handlar inte om ondska utan, tror jag, om en mänsklig egenskap som finns mer eller mindre hos alla; maktlystnad. Det är njutbart att ha makt, kolla bara runt omkring i samhället bland vuxna människor, bland ledare av olika slag! En del är beredda att offra mycket för att kunna utöva makt. Och barn är som vuxna fast mindre. Det upplevs  behagligt och lustfullt att kunna bestämma över situationen och över andra människor. Om det inte finns tydliga gränser för enskilda individers / gruppers maktutövning så kommer frestelsen att sätta sig över regelverket, lärare, skola och föräldrar att bli för stor.
 
Det finns forskning som styrker detta med maktlystnad som en betydelsefull faktor när det gäller vilka som utövar mobbning. En norsk forskare vid namn Raundalen var med och ledde  en stor internationell undersökning och den visade att mobbare i skolan skiljde sig inte från andra elever när det gällde bakgrund, social tillhörighet osv, men det som utmärkte dem var maktlystnad, de njöt mer än andra av att kunna utöva makt. Den kategorin elever som till varje pris vill utöva makt, tror jag inte påverkas av hur ordningsregler kommit till eller vilken värdegrund som skolan omfattar. För att hålla dem i styr måste det svida på något sätt att göra fel, det måste finnas verktyg för  andra elever, lärare och skola att sätta gränser. Kanske måste Sverige ge sig iväg till andra länder för att se hur man hanterar det här dilemmat. För jag tror inte att så många andra nationer tillåter något slags "drop - in" till skolans lektioner och det kan vara värt att kolla, hur  man gör där med elever som tar sig såna friheter? För sen ankomst är ju ett enkelt och bra exempel på hur Sverige utmärker sig negativit när det gäller oro i klassrummet.
 
Oron i svenska klassrum skriver DN om idag och det märkliga är att man frågar forskare vad som är fel och vad man ska göra åt det. Då får man skrivbordssvar av den typen som tyvärr har fått styra regelverket för svensk skola under de senaste decennierna. Svenska forskare  har ingen forskning som ger svar på den frågan om vad oron beror på eller hur lösningarna ser ut. Forskarnas åsikter är i det här fallet tyckanden, ofta med en politisk agenda bakom, inte mer värda än "mannen på gatans".  Och journalister är till 41 % + 14 % antingen miljöpartister eller vänsterpartister  som under ett valår kan frestas att fokusera utifrån vad som gynnar det egna partiet i pågående valrörelse.   När  man istället  går ut och frågat elever och lärare vad som är problemet och vad som behöver göras så får man andra svar! Bättre svar! Exemplet i DN är Åsöskolan som verkligen har hårda regler, beslutade i demokratisk ordning,  och som tillämpar dem strikt, striktare än vad vårt ganska flummiga Skolverk skulle godkänna tror jag om skolan skulle  bli anmäld, eftersom Åsöskolan inte tillåter mobiler på lektion och dörrarna stängs vid lektionens start.
 
(Samtidigt så har ingen mer än Björklund gett stöd åt lärare och Pisaföreträdare i det som många upplever som ett grundläggande problem i skolan, de låga lärarlönerna. Det är inte bara lärarna som efterfrågar det för att man vill ha mer i plånboken. De alldeles för låga lönerna utgör ett stort problem när det gäller rekryteringen av nya lärare och bäddar för en gigantisk brist på utbildade lärare inom några år. De är ett samhällsproblem, inte ett individuellt problem för lärare. Skolan behöver förstatligas igen för att komma till rätta med lönerna, det går inte att skjuta över ett nationellt ansvar på de enskilda kommunerna
http://www.dn.se/nyheter/sverige/loftena-om-skolan-duggar-tatt/ )
 
Jag skriver alltså inte detta utifrån vad jag ser i vardagen på min skola, vill bara återigen upprepa det. Jag rör mig dagligen i klassrumsmiljöerna på vår låg- och mellanstadieskola och det är i stort sett  alltid lagom prat och en trivsam stämning.

Ved!

På landet håller alla på med ved just nu! Normalt brukar man vilja köra hem veden  på tjälad mark, men det var knappt någon tjäle alls den här vintern. Så det har blivit ett jobb i vårväder. Lättare att plocka efter vägarna än att ge sig långt in i skogen.
 
 

Mer japanskt vardagsliv

Yngste son Mattias fru är alltså japanska och just nu är de i Japan. Bostäder mäts i Tatami (tror det heter så) En Tatami  är alltså en rektangel.
Ett litet altare finns ofta i hemmet.
Ugn nej, men grill.
Och den här har varit med förut. Lägre knappar för den som sitter i rullstol. Man har byggt in mycket av handikappanpassning överallt. Exempelvis så finns ett speciellt underlag på de platser på tågperronger där det ankommande tågets dörrar kommer att finnas. Så den som är synskadad kan känna var den ska ställa sig för att vänta in tåget och så kunna kliva rätt in.

Kärring-gnäll!

Smällen från i söndags känns av än och det är synd om mig! ;-) Här kommer nu klockrent kärring-gnäll!
 
Jag behöver fortfarande smärtstillande för att få sova en hel natt för  axeln, höften och knät gör rejält ont vid minsta vridning och rörelse. De stora såren i handflatorna är på väg att läka och kliar nu mest. Det lilla fjompiga såret på lillfingret, (!) där skinnet skrapades bort in mot leden, är svullet och gör så himla ont  hela dagarna. Jag är så trött på det - amputation nästa! Ett lillfinger behövs ju ändå inte till nåt vettigt! ;-)  Det vätskar gult  igenom tjocka plåster och gör ont när jag gör rent det. Såret  är mindre nu och svullnaden går långsamt  ner så förmodligen överlever jag det också. "Was mich nicht umbringt - macht mich stärker!" Massor av motståndskraft har jag samlat på mig alltså!  Visst var det så man skulle tänka. På det hela taget så finns det hopp om bättring men jag är så himla trött på det här nu, det får gärna gå över.
 
Så! Nu har jag gnällt färdigt!

Bästa jobbet har jag!

Om en dag känns tung i starten hemmavid  (trött på onda omsorgsfulla  plåsterbyten två  gånger om dagen!) så blir jag  glad när jag kommer till  mitt jobb!!!. Humoristiska, mysiga  ungar och trevliga arbetskamrater.   Tack  kollega Malin; You made my day!

Tranorna har kommit till Liane.

Två fåglar på fältet  söder om oss. 

Japansk toa!

Still funny!
Det är verkligen såna här displayer på många japanska toa! Den här bilden är från Mattias som är i Japan nu.

Lattjat runt i Vasaparken ...

... har lille Bill gjort idag torsdag! Det kan väl vara konstgräs. Början på en fotbollskarriär kanske?

Guru - Jenny Weibull!

Jamen visst är det märkligt! Genom livet samlar man på sig några gurus - de där människorna som man beundrar oreserverat för deras grundade yrkeskunskap. Jenny är en av mina gurus!. Hon är sjukgymnast och jobbade på barnhabiliteringen i Karlstad när jag var förskolekonsulent på omsorg - hab. Ibland arbetade vi med samma barn fast hon ur sitt yrkesperspektiv och jag som pedagog. Det var bara några år, men Jenny gjorde starkt intryck. Jag minns fortfarande sånt som hon sade och gjorde. Hennes skrifter har jag kvar  exempelvis  om normala, försenade och avvikande rörelsemönster hos barn. De är fortfarande giltiga.
 
Av en händelse sprang jag på Jenny häromdagen i en korridor på Barnpsyk i Karlstad där hon jobbar nu. Vi hejade och pratade en stund. Jag blev nästan generat starstruck - det måste vara 30 år sen sist. Trevligt återseende och överraskande!
http://webbsok.mikromarc.se/Mikromarc3/Web/search.aspx?SC=MV&SW=Weibull,%20Jenny&Unit=6464&db=gih&LB=TI&D=1&DG=&SU=

Mycket vatten är det - vårflod!

 Bilderna är tagna från bron vid Brobacken åt båda håll.

Stora Enso och barnarbete och rovdjur!

Skogskoncernen Stora Enso har vetat om att det förekommer barnarbete bland deras underleverantörer, alltså indirekt har företagets produkter tillverkats av barn. Man kan tolka det som att människobarn är inte så viktiga, lönsamhet går först. Om det sedan finns en opinion och internationella överenskommelser mot barnarbete är inte så noga.
 
Men när det gäller rovdjur så klappar företagets hjärta extra varmt. Man vill absolut att det ska finnas varg i skogarna för det finns en press från företagets  kunder att det ska vara så. I den här frågan har det plötsligt blivit superviktigt att följa   internationella opinioner och överenskommelser.
 
När blev barnen mindre viktiga än rovdjuren? En otäck trend i vårt samhälle och kanske speglar Stora Ensos agerande det.
 

Ugnsstekt hare!

Stycka hare i stora bitar, ta bort hinnor noga och bly.
 
Bryn champinjoner och lök i pannan. Ta opp, bryn haren ordentligt runt om.
 
Lägg allt i gryta, häll på en flaska vin och en burk kokosmjölk, kryddor
 
I ugnen 4 timmar i grytan med lock, 150 grader. Servera med potatis, rödkål, annan kål exempelvis också.
 
Ville bara vara säker på att ha receptet i säkert förvar, här på bloggen under kategorin "mat" är bästa platsen.

Fel skolfokus!

Nu vill (S) låta människor som utbildat sig inom andra akademiska yrken utbilda sig till lärare med statsbidrag! Helt galet enligt min mening! Redan nu utbildar sig många till lärare fast de egentligen ville bli nåt annat, dvs deras ansökan till lärarutbildning kom i andra eller tredje eller fjärde hand, man kom inte in på det man ville bli och fick gå en lärarutbildning med mycket låga antagningskrav. Nu ska ännu fler som egentligen inte ville bli lärare lockas att snabbutbildas till lärare med statsbidrag istället för studielån.
 
Nej detta är fel väg!!! En massa lärare som egentligen inte ville bli lärare! Man måste istället satsa på att göra läraryrket så attraktivt att de bästa studenterna vill bli lärare. Men varken (S) eller Alliansen har ännu så länge visat upp några satsningar på högre löner eller nya karriärvägar. Och i år kan det bli en mätare på viljan att göra läraryrket rimligt betalt; vi har inget avtal som garanterar någon löneökning, det är upp till kommunernas (statens?) goda vilja.
http://www.dn.se/valet-2014/socialdemokraternas-nya-skolsatsning/
 

Jills veranda ...

... ser vi igen! Och det är bara bäst!!! Elvis, Magnus Carlsson, gatumusikant Doug, Jonny Cash!  Vi bara njuter av programmet.  Mellon och Lets dance kan slänga sig i väggen!
 
Har kontakt under kvällen med son Markus som går på country-konsert ikväll, Bill är hos mormor o morfar i Norrviken, Bills mamma är i Paris några dagar och träffar Karl Lagerfeld som lanserar en ny parfym vid 84 års ålder. Och så mess till son Mattias som är i Japan och har ledigt, nu i Tokyo tror jag. Och vi firar ett litet speciellt tillfälle, återkommer till det senare under veckan.

Gamla tapeterna i Nils-lägenheten!

 
Det är roligt att se vilka gamla tapeter som kommer fram när en målare börjar riva loss för att hänga upp
nya. Den där rödblommiga hade nog varit lite modern idag, i alla fall som en fondtapet.  Det var Oskars på Liane  tapet när han hade det rummet, TV-rummet hos Nils.  Den grå med ljusa streck på är nog slutet femtiotal eller början på sextio med det här stilistiska grått och vitt.  Den som är brungrön kanske är mitten 70-tal när allt skulle vara eller se ut som väv.
 
Roland minns att han och Oskar kollade på Oskars nyinköpta rakapparat, Phil-shave.  Då rakade Oskar sig med den och sen rakade han Roland på armarna, det var kanske 1958. Och så berättade Roland det för sin mamma och hon jättearg för då trodde hon att han skulle bli luden på armarna, men Roland var stolt över att få hår på armarna. Sen läste Oskar och Roland om Floyd och Ingemar i "Levande Livet". Då hade man gjort en test på Ingemars högers styrka med en säck som han slog på med några centimeter mellan. Då var Oskar uppe med
tumstocken och visade Roland och sa att Ingemar slår lika hårt som en häst spänner.  Oskar var Rolands "lekkamrat" på Liane när han växte upp. Oskar var äldst i huset  och hade tid med Roland för han hade inga egna barn. Rolands syskon gick i skolan på dagarna och föräldrarna var upptagna med arbete, men Oskar (Boberg) , Rolands farmors bror,  fanns ofta hemma.
 
 
 Här tar Roland bort det gamla telefonjacket före tapetsering. Idag kom fibern till Liane. Historisk dag!

Bo kvar i Stockholm ...

... vill några stockholmare göra i alla fall, även om en del hellre vill flytta till New York, så många som 25 % faktiskt. Märkligt önskemål kan tyckas!  
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18515931.ab
Men som sagt några vill hellre bo i Stockholm, på söder,  och det är ju glädjande för dem som säljer lägenhet där.
http://www.bjurfors.se/Bostad/Stockholm/Stockholm/Wollmar-Yxkullsgatan-4A/
 
Idag tisdag blir det inte ledig dag utan lite jobb i Karlstad. Ska titta in på Liane också en sväng och se på det återupptagna arbetet där med målning och tapetsering. Det blir fint i Nils-lägenheten.

Mindre klasser på lågstadiet ...

... vill regeringen ha. Med en satsning på 2,3 miljarder i "Lågstadielyftet" så kan kommunerna minska klasstorleken med 4-5 elever. Det är klokt tänk och rimmar väl med forskningsresultat som säger att det finns ett samband mellan mindre klasser och bättre skolresultat för de yngsta barnen i skolan. (Men däremot inte bland de äldre så där är nog vettigt med andra satsningar!). Förr i tiden, när Sverige hade goda skolresultat internationellt sett, så skedde det mesta av undervisningen i lågstadiet i halvklass, dvs man hade en förmiddagsgrupp och en eftermiddagsgrupp. Eftersom helklass kunde vara 24 elever så innebar det oftast 10- 12 elever / grupp  i den första läsinlärningen och första matteundervisningen som kräver mycket laborativt jobb. Det  var bra.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18517560.ab
http://www.dn.se/valet-2014/regeringen-satsar-stort-pa-sma-klasser/
http://www.expressen.se/nyheter/regeringen-miljarder-ska-lyfta-lagstadiet/
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/svep-alliansens-nya-skolforslag_3350680.svd?sidan=8

Koppelträning med cykel!

Foto: Andra cykelturen för säsongen första igår. Hej tycks ha fattat galoppen:-)
Hej tar faktiskt intryck av gamle Jazz och uppför sig bra, lär sig snabbt kopplets villkor. Men 5 - 10 kilometers cykelträning bekommer honom inte. Han är lika pigg när han kommer in igen.
 
Hej sträcker ut ordentligt när han travar, bra rörelser,  nästan längre steg än Jazz!
Ikväll har vi ringt och kollat lite på taxvalpkullar framöver. Det verkar inte finnas så många i närheten.

Barnbarnen i Umeå har haft sportlov!

Det börjar bli vår i Umeå också. Snö ligger kvar men solen kommer och det är vackert. Samevecka har det varit.
 
Simhallen är ett favvoställe. Numera hoppas det från översta avsatsen och snurras i luften på vägen ner.
 
Man kan få testa på hur det är att leva i en kåta.
 
 

"Dimma" heter Wachteln ...

... som fixade räven. Hon används till att stöta och även eftersöka. Här apporterade hon också räven. Duktig hund och duktig husse Jens, som dessutom är en mycket god skytt. Han tävlade på riksnivå som junior. Här står Gunnar i Gyltenäs om jag ser rätt och håller i räven, det var nog han som sköt den om jag är rätt informerad.
 

Min bleka död ...

... blir nog Hej! ;-) Vår tuffaste hund!
Han drar väldigt mycket när vi är ute och går så jag tog det expanderande långkopplet med det stadiga handtaget för att orka hålla honom. När vi gått en bit så kom Roland med ett smalare halsband som skulle svara bättre. När han bytt det och åkte iväg så accelererade Hej från bakom mig i full karriär hela kopplets längd efter Rolands bil.
 
Jag förberedde mig att ta spjärn och hålla emot, men jag hade inte en chans. Kände bara hur fötterna lyfte från marken och jag flög genom luften i en båge och landade klockrent på hela vänster sida, på utsidan axeln, höften och knät samtidigt.  För en stund tappade jag  medvetandet och halvt avsvimmad blev jag hemfraktad av Roland.  Jag lade mig Varsamt ner med fötterna högt med  Värme, Vila och Vätska (klassikerna mot chock). Efter 10 minuter - en kvart kunde jag gå upp och tvätta det som var sönderskrapat, klippa bort lite skinn så jag kom åt att pilla bort gruset och sårtvätta överallt. Den närmaste tiden kommer jag att skifta i olika färger men det kommer inte att synas under kläderna tack o lov.  Bilden ovan är bara  högerhanden som blir allt blåare just nu.
 
 
Fast så småningom kände jag mig rätt pigg och tog på mig igen, gick ut och avslutade  långpromenaden. Utan Hej den här gången! ;-))
 
Efteråt är jag tacksam för att jag inte bröt nyckelben, lårbenshals eller knä. Hade kanske ändå tur som landade raklång, lika mycket på hela kroppen. Mörbultad är jag och ont gör det här och där. Lite oroligt att det gör allt mer ont inne i bröstkorgen, där gjorde det inte alls ont direkt efteråt. Smärtan där hugger i när jag böjer mig framåt och bakåt, eller lägger mig ner. Men det går nog över.
 
Dags för dressyrkurs! Och så vill jag nog egentligen  ha en liten behändig tax med på promenaderna istället. Saknar lille Oskar! Nu får vi börja leta på allvar. Några bra tips har vi fått på nya kullar under våren och tar gärna emot fler.

Åtta tofsvipor!!!

Idag söndag var det fler tofsvipor på plats och jag lyckades till slut räkna dem: åtta stycken! Helt fantastiskt och jag hoppas att de blir kvar.
Sen kunde dagens promenad ha slutat illa, men mer om det senare. En sån här dag när man borde köpa en lott bara för att man har haft så mycket tur.

Folkvandring ut i solen!

 
Tussilagon blommar redan efter Bäckelanna
 
I tjärnet och sjön är det mycket vatten, typ vårflod
Tänk att kunna ta en promenad runt Liane i solsken!
Efter Bäckelanna
Det var solsken från morgonen till eftermiddagen. Jag överdriver inte om jag säger att så mycket solsken har vi inte haft på ett halvår, bara enstaka glimtar en kort stund. Nu är vi soltörstiga och alla var på benen, utomhus för att passa på och njuta av ljuset
 

Trevlig kväll ...

... hade vi med Niklas, Jan och Arne. Det blev dråpliga berättelser och många skratt. Ingen saknade Mellon! Tiden bara rann iväg!

Lax ...

... är väl inte det allra vanligaste här i huset men i kväll lördag gjorde jag det. Och faktiskt blev det helt ok.
 
1 kg lax
1 tsk salt (jag tog mer o örtsalt)
3 tsk citronpeppar
1,5 dl klippt dill
4 dl grädde
 1 liten hackad lök
citronklyftor
 
Till det serveras pressad potatis eller bara vanlig kokt och gärna majs / morötter.
 
200 grader först i 25 minuter sen i 15 minuter. (men jag gjorde mer tid den sista eftersom jag hade en hel lax och inte en halv)
 
Krydda laxen med salt och citronpeppar, sätt in i ugnen 25 minuter
Tag ut laxen och ta bort skinnet
Krydda igen, lägg i och på och under dillen, lök och häll på grädden.
In i ugnen igen 15 minuter ( men jag tog alltså mer eftersom det var en hel tjock lax och inte en halv som receptet var räknat på)

Rävjakt

Rävjakt är inte så vanlig här. Kollektivt har det inte varit någon på flera år på Harnäs VVO. Men nu blev det och tydligen en trevlig tillställning med  grillning mitt på dagen och ärtsoppa på Tjolitta efteråt.  Det vackra vädret gjorde att rävarna var ute på vift och inte tryckte i gryt, särskilt som vädret mest varit värsta  regn och rusk de senaste dagarna. En räv och en bom blev det. Märkligt med grythundar. Till dem använder man en djuppejl för att se hur djupt ner de är i ett grävlinggryt eller ett rävgryt. Och väl nere i gryt kan det bli bataljer. Imorgon söndag fortsätter jakten.

Kristian ville lyfta problemet med alla dieselstölder ...

... men det har bara blivit fokus på huruvida han själv har gjort nåt brottsligt som tagit kort på tjuvarna och lagt ut på Facebook. Polisen kom alltså inte ens till tjuvarnas bostad när Kristian hittat dem och ringde därifrån och anmälde. Problemet med alla dieselstölder har inte intresserat vare sig media eller polisen. Visst kan man som en vanlig medborgare  bli besviken. Undrar om det är typiskt svenskt eller om det skulle vara så här i något annat land? Jag menar att det liksom finns ett stort gap mellan rättsmedvetandet hos vanliga människor och det hos media / lagstiftning?
http://www.nwt.se/arjang/article1504178.ece
 

Tofsvipan kom idag!!!

Hoppas innerligt att det inte blir bakslag med mer vinter så hon far illa. Hade inte tofsvipa i åtanke när jag gick ut runt Liane idag, men hörde plötsligt hennes pipande nere på åkrarna. När jag tittade upp så såg jag henne, hon lekte och flaxade i vinden såg det ut som. Om vi har tur så stannar hon kvar här. Förr var det många par, nu bara enstaka, något år inte ett enda och det var tyst och tomt.

WWF:s cyniska lek med näringar och konsumenter!

Äntligen får den här skumma  men helgonförklarade organisationen mothugg.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/wwf-satter-sig-over-demokratin_3329398.svd
WWF:s girighet vet inga gränser och går tvärs emot kunskap, oberoende forskning och demokratiska beslut. Hur mycket av insamlade medel som går till ägarna i USA vet ingen. Stiftelseformen stänger ute all granskning.

Blåsipporna efter väggen blommar redan!

De är redan på gång, blåsipporna efter husväggen, de som jag tog med från mammas tomt i Bäck och sedan från Svensbyn. De har alltså hängt med sen jag var liten. Märkligt nog har de överlevt alla olika växtplatser och flyttar. I mitt föräldrahem var tomten också en skogsbit där vilda blommor växte.

Bill igen!

En riktig liten linslus är lille Bill. Han anstränger sig och försöker le vackert när kameran kommer fram
Korv är periodens favvoäting och fiskpinnar och så kex och bröd förstås. Liten söt plutt är han, vi saknar honom  redan.

Vad har Lets dance som inte Mellon har?

I kväll har vi sett första Lets dance och funderat på det, vad är det som gör Mellon så tråkig och Lets dance helt ok att kolla på? Kanske är det helt enkelt programledarna det hänger på? Mellon verkar ha ett i förväg skrivet manus med "roligheter" som inte alls är roliga. Lets dance verkar vara mer spontant ihopkommet mellan danserna, kanske inte kul på gapskrattnivå, men småroligt i alla fall, lite mer avslappnat.

Väntar på Niklas!

Nu väntar vi bara på gode vännen Niklas som kommer hit och  jagar räv under helgen. Det blir lite viltsoppa med bröd och så förstås en klassiker: risgrynskaka o nykokt hallonsylt. Ska bli trevligt att ses igen!

Rysk gas är bricka i spelet.

40 % av Tysklands gas kommer från Ryssland, sedan man avvecklade kärnkraften,  och de gigantiska gasledningarna går genom Ukraina. Det är en viktig ingrediens i det som händer framöver i Ukrainakrisen. Politik , etnicitet och ideologier spelar naturligtvis roll men man ska inte underskatta ekonomins betydelse. Tyskland är oerhört beroende av gasen från Ryssland och det handlar om fasta anläggningar som inte låter flytta på sig. Ryssland som har en skruttig ekonomi är beroende av inkomsterna från gasförsäljningen till väst. Sen används gasen som muta i närområdet.  Ukraina fick ordentlig rabatt på gaspriset i samband med att ledningen för landet sa nej till EU.
http://www.expressen.se/ledare/expressen-ledare-gasen-stinker/
http://www.dn.se/debatt/nu-trader-oligarkerna-ater-fram-pa-ukrainas-maktscen/
 
Ukraina är samtidigt ett av världens mest korrumperade länder och upproret på Majdan var väl att se som ett uttryck för att folket är trötta på det. Man talar om oligarkernas välde, dvs de politiska partierna och deras företrädare stödjer aktivt de ekonomiska intressen som backar upp dem och de rättsliga myndigheterna sätter inte upp gränser. Det är komplicerat det hela med många olika ingredienser och de som styr utvecklingen är kanske inte de som man ser först utan det finns underliggande maktstrukturer som manipulerar åt olika håll.
 
Förhoppningsvis kan landet hjälpas in i en fas med mer inslag av verklig demokrati, eventuellt via verkligt fria val som kan stödjas av utländsk bevakning, kanske via FN.
 

Kristians schakt ...

... råkade ut för fem dieselstölder på två veckor. Han kan inte fortsätta med sitt företag om detta får hålla på, han förlorar för mycket diesel och för mycket arbetstid. Trots egen spaning så lyckades han inte ta tjuvarna på bar gärning så han satte upp en kamera som tog bra bilder på två tjuvar. De lades ut på Facebook och delades snabbt av tusentals läsare, massor av sympati kom in till Kristian. Men det var alltså olagligt att göra så här.
http://www.aftonbladet.se/incoming/article18493484.ab
Kristian är en framåt företagare här i Sillerud, ung, orädd och duktig. Vi är många som håller tummarna att det här ska sluta bra för honom, att lagens företrädare ser mellan fingrarna eller  att eventuellt straff ska bli så lindrigt som möjligt. Kanske i så fall ett bötesbelopp som är betydligt lägre än de summor han förlorar på stölderna.

Vildsvin!

Det här ser i alla fall ut som ett vildsvinsspår. Roland fann det idag där Hopbrôtevägen kommer ut vid Döverud.  Det är inte så ologiskt heller om man kopplar ihop det med den uppbökade gräsmattan hos Kjell o Gunvor i somras. Avståndet där emellan är inte så stort.
 
Vildsvinsobs rapporterade kollega från Fölsbyn också häromdagen. Man hade sett en sugga och sex kultingar från i fjol. Hon lär också ha bökat i ordning för att föda nya.
 
Känns lite kluvet med vildsvin. De är goda att äta och ett jaktbart vilt. Men vi som aldrig haft dem förut är osäkra på hur de påverkat marker och vilt. De blir ju så många, ganska snabbt, speciellt efter en mild vinter som denna. Den som lever får se.
 
Uppdaterat torsdag kväll: Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent i Jägareförbundet, har kollat på bilden och tvekar inte; det är vildsvin och han gissar att det kan vara ett ungt djur. Undrar om vi redan haft föryngring här fast vi inte sett nåt av dem. Daniel är naturligtvis trovärdig från sin yrkesposition men också för att han bor på Öster Malma, mitt i värsta vildsvinsområdet i Sörmland. Han är van att skilja ut vildsvinsspår från andra klövdjur.  Lite extra roligt är att Daniel och Roland satt på ungefär den här platsen och pausade i harjakten för några veckor sedan.

Till Japan ...

... åker son Mattias på en dryg veckas besök. Det blir Kyoto för gravsättning av hustruns farmor. Den minnesceremonin  görs ett år ungefär efter dödsfall och under tiden fram till dess förvaras askan i en urna i någon anhörigs hem. Det blir också Tokyo några dagar för att träffa släktingar,  de kommer att bo i familjens övernattningslägenhet där.
 
Strax efter hemkomsten till Seattle så bär det iväg några dagar på dataspelsmässa i San Fransisco. En period blir det alltså kontakt via e-mail och Facebooksms. Tur att det finns nät-möjligheter när nu barnen envisas med att flacka omkring i världen.
https://www.facebook.com/mattias.kylen.5 

Initierade kommentarer ....

... angående Ukrainakrisen har jag fått på inlägget här nedan, det som heter "Svensk beredskap". Ville bara tala om för den som eventuellt är intresserad att ta del av dem, så här lite efteråt.
 
Sen finns tillägg i inlägget nedan om Jan Guillous bok också i ljuset av att J.G. uttalat en minst sagt kontroversiell önskan om att Tyskland borde ha vunnit första världskriget.

Rävjakt på Harnäs viltvårdsområde!

Det bjuds in till rävjakt på Harnäs viltvårdsområde nu under helgen, lördag och söndag, med start lördag morgon kl 8.00 på Tjolitta. Även jägare från andra områden är välkomna att anmäla sig till Kjell  i Signebyn, tel 070 59 14 706. Hundar med rävintresse får gärna tas med. May o Eirin kokar ärtsoppa som serveras efter lördagens jakt på Tjolitta och den som vill vara med på det kan också anmäla till Kjell eller May. Den här nya  kartan med  hela området på en sida har Kjell tagit fram. Den är tunn och plastad, kan enkelt vikas / rullas ihop och tas med. Man kan beställa den hos Kjell, kostar 200 SEK. 
 
(De mörka fläckarna till vänster om kartan är inte på duken utan i kameran. Jag måste köpa en ny kamera! Eller kanske går det att göra rent hos en fotograf!)

Boken om Jan Guillou ges ut ...

... ändå fast på annat förlag! Bra! Jag väntar på den. Kan väl inte vara svårare än att justera eventuella felaktigheter inför utgivningen. Jan lär  ha  erbjudits att kolla igenom texten och komma med rättelser, men han har inte velat göra det. Då får han väl skylla sig själv om det slinker igenom fel som visar honom i en negativ dager.
http://www.svd.se/kultur/guillous-bok-ges-ut-trots-allt_8872196.svd?sidan=1
http://www.dn.se/kultur-noje/stoppad-guilloubiografi-ges-ut-pa-annat-forlag/
 
För övrigt så har Jan G. nyligen uttalat sig om första världskriget. Han menar att det hade varit bättre om Tyskland vunnit. Detta med Tysklandsvurm och Englandshat hör ju till J:G;s tröttsamma käpphästar, de som ständigt upprepas i alla hans böcker, liksom Islamfavorisering kontra Israel- och kristendomsskepsis.
 
Nu kan jag väl ibland hålla med  J.G. om att det kanske inte varit så annorlunda. Vi skulle ha kunnat leva i  en Europeisk stormakt byggd på militärmakt med ett dominerande Tyskland. Nu lever vi ju i  en Europeisk stormakt byggd på ekonomiskt herravälde med ett dominerande Tyskland. Det  nationella svängrummet är inte så stort i något fall.
 
Man kan ju tycka att vi ändå har en fördel av att leva i en demokrati, men det finns faktiskt ingen paragraf som berättigar oss att lämna EU, ens om vi nu skulle vilja det och fatta ett demokratiskt beslut i Sverige om det. Så vad är skillnaden mellan att vara militärt ockuperad och   ekonomiskt ockuperad? Och våra folkvalda tycks kunna fatta vilka demokratiska beslut som helst om vårt lands rovdjurspolitik men de körs över av EUs tjänstemän i en svineblink. Så mycket är den demokratin värd i praktiken!!! ;-( 
 
Jag håller inte med J.G. när det gäller hans slutsatser om första världskriget, men det finns ändå tänkvärda paralleller mellan militär makt och ekonomisk makt, fast de inte syns omedelbart. Den ekonomiska diktaturen är vi inte så vana vid än ur ett historiskt perspektiv, den förblir mer osynlig över tid och tenderar att bortförklaras. Militär diktatur  går att avbilda med uniformer och vapen, den syns direkt, är  svår att bortförklara. Men båda kan vara väl så effektiva när det gäller att tillskansa sig makt och behålla makt.
http://www.dn.se/dnbok/guillou-om-anda-tyskland-hade-vunnit-forsta-varldskriget/
 

Imorgon torsdag ...

... lite skoljobb i Årjäng på eftermiddagen. Och så fixa till en bra text. Annars ledig dag med förberedelser för helgen.

Med Bill på restaurang!

När vi var i Stockholm så gick vi ut på restaurang och åt med lille Bill. Det fungerade utmärkt. Först och främst för att restaurangens personal välkomnade honom och genast begrep att han behövde grissini (stavning?) och hembakat bröd samt lite positiv uppmärksamhet! ;-) Det var en italiensk restaurang alldeles bredvid Billfamiljens bostad.
 
Sen finns ju diverse appar som kan förgylla en kväll. De innebär att Bill bygger figurer av "lösa" delar som han drar till rätt ställe exempelvis, eller helt enkelt ser sagor  om Bamse. Han kan delvis välja själv på menyn och har sina favoriter. Jag är ju imponerad av vad en ett och ett halvt-åring kan klara av i den här vägen. Möjligheterna är oändliga och naturligtvis inte "farligare" än att lägga ett vanligt pussel eller lyssna på saga i pappersbok. Lille Bill lyssnar gärna och ofta på vanliga boksagor också och lägger knopp-pussel av trä.

Svensk beredskap!

Sverige har gått in i någon sorts beredskap med anledning av Ukrainakrisen. Det innebär att man har placerat två JAS-plan på Gotland, ( förutom det hemvärn som tidigare finns där). Det diskuteras på fullt allvar i någon tidning om Putin kan uppfatta detta hotfullt ;-) . Gissningsvis är det enda som kan hända att han skrattar ihjäl sig över tilltaget, för något hot kan det väl ändå inte uppfattas som.
http://www.expressen.se/nyheter/det-ar-uppenbart-att-det-ar-en-panikatgard/
http://www.expressen.se/nyheter/forsvarsmakten-okar-beredskap-pa-gotland/
http://www.dn.se/nyheter/sverige/forsvarsmakten-okar-beredskapen-pa-gotland/
 
Sen ser Putin lätt avslappnad och tillbakalutad ut när han förklarar att trupperna på Krim inte är ryska, de har inga gradbeteckningar och har köpt sina uniformer i någon butik. (Fast soldaterna själva säger på den svenska reporterns fråga att de är ryssar).
 
Visst är situationen allvarlig och man får hoppas att det snart har blåst över,  men den har sina poänger också.

Kastanjebacken ...

... heter Bills dagis om jag minns rätt. Det ligger i bakgrunden där uppe till vänster, parken är Vasaparken och det är några minuters gångväg hem. Vi tillbringade fredag eftermiddag med Bill på dagis och det var helt suveränt roligt. Han sysselsatte sig med att dansa till musik i discorummet, måla i målarrummet, bygga med  Briojärnväg, läsa böcker bl.a.  När det är utelek så erbjuds en stor gård med roliga och omväxlande arrangemang, vilket är lite ovanligt i Stockholms innerstad där dagisgårdarna ofta är små och trånga. Vasaparken finns ju också alldeles i närheten. Personalen gör ett fantastiskt bra jobb, genomtänkt utifrån förskolans mål. Reggio Emilia är förskolans pedagogiska inriktning. Vi är glada över att lille Bill kan gå just här på Kastanjebacken. Här är vi på hemväg och Bill har mutats med en Ellas klämmis med rotfrukt och plommon och nåt för att sitta still hela vägen hem. Han vill helst gå själv och kanske inte alltid åt rätt håll.
 
http://www.stockholm.se/-/Serviceenhetsdetaljer/?enhet=37c53fbdc65640e195d3dbbeada68d7d
http://www.lararnasnyheter.se/forskolan/2010/03/17/staden-satter-inte-stopp-naturen
 
Enkät över Norrmalms förskolor visar att Kastanjebacken har en hög kvalitet, barnen trivs och lokalerna är bra.  

Norrmalm

Hur nöjd är du på det hela taget med ditt barns förskola? Midgård: 100 Kejsarkronan: 100 Utegrupperna: 100 Gjutaren: 100 Svea: 96

Hur trivs ditt barn i förskolan? Midgård: 100 Sagolandet: 100 Villa Vega: 100 Kastanjebacken: 98 Utegrupperna: 95

Är du nöjd med personalens kunnighet och kompetens? Gjutaren: 100 Midgård: 100 Kejsarkronan: 100 Orion: 97 Sagolandet: 97

Hur nöjd är du med inomhusmiljö/lokaler? Utegrupperna: 100 Sagolandet: 98 Midgård: 97 Kastanjebacken: 91 Svea: 91


Agenda

Jobb imorgon onsdag och så lite jobb ledig dag torsdag också. Fredag kommer gäster som ska jaga räv här. Vi kanske äter soppa då eller på lördag, beror på ankomsttid. Det blir stor rävjakt under helgen med lite festligt efteråt.
 
Vädret kanske blir lite bättre än dagens grådis. .
 
Krisen i Ukraina är ju egentligen allvarlig, men den har också sina dråpliga poänger, skriver mer om det imorgon. Och lite om Bills dagis, Kastanjebacken. Och kanske nåt om Lärande organisation och flumpedagogik, den tycks vakna till liv nu, nya förhoppningar  med vänsterns höga opinionssiffror. Vi får se vad det blir
 
 

Almars krog ...

... blev "Bäst i Värmland" i krogguiden "White Guide". Om jag inte är helt felunderrättad  så är det en Årjängskille vi ska gratulera till den framgången, Christoffer Schyman. Vi har varit på väg dit länge nu, men det har inte blivit av. Nu får vi ta oss samman.
http://www.almarskrog.se/restaurang/
http://www.nwt.se/varmland/article1500929.ece
 
Barbord i Arvika och Waterside i Töcksfors finns också med i White Guide, liksom några andra värmlandskrogar.
 

Bill barista!

Favvosysselsättning just nu för barnbarnet lille Bill,  är att göra kaffe. Här trycks på knappar och ställs fram muggar i rätt ordning.
 
Kusin Bobo studerar ivrigt
 

Förutsättningar att nå skolans mål.

Vilka kan nå skolans mål? Det är intressant. Rent teoretiskt så ska alla som inte hör till särskolan kunna nå skolans mål. Men är det så i praktiken? Det finns intressanta tankar runt detta med svag begåvning och huruvida vi kan prata om det i skolans värld. Kan vi det?  Gör vi det?  Detta handlar inte specifikt om min skola utan om skolan i största allmänhet - i Sverige och i andra länder.
 
Psykolog Gunilla Carlsson Kendall på barnneurologiska utredningsteamet vid Karolinska  och   professor i Barn-och ungdomspsykiatri Elisabeth Fernell har funderat runt detta.
 
 Gunilla: "Jag har ställt mig frågan vilken teoretisk begåvning som behövs för att klara skolans mål? Egentligen borde målen vara satta så att även svagbegåvade har förmåga att klara dem. Vi har en IQ-gräns för utvecklingsstörning och särskola för de barnen, alla andra förväntas klara grundskolans mål.
14 procent av befolkningen beräknas vara svagbegåvad, det vill säga ha ett IQ på 70 – 85."
 
http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/barn-och-unga/14-procent-ar-svagbegavade_7580822.svd
 
 

Pavlova ...

... eller nåt sånt heter desserten som vi åt i Stockholm och härmade ikväll.
Marängplatta, gärna hemgjord, sen ovanpå den ett lager vispad grädde, och till slut överst ett lager med finskurna frukter:
Kiwi, mango och jordgubbar
Man lägger ihop det precis före servering annars blöttnar marängen igenom
De fina dessertskålarna funkade bra i Stockholm också, fina är det och uppskattade på plats.
 

Coq au vin på kycklingfilé

Det blev vi bjudna på i Stockholm och det smakade bra så nu försökte jag göra det samma och bjuda på ikväll när vi bjudit två goda vänner på äting. Det var helt ok. Kul eftersom jag alltid misslyckas annars med kyckling, den vill bli så smaklös. Nu har jag ett recept från dotter med mycket rosépeppar och så detta som funkar.
 
För 4 pers
500 g kycklingfile
´1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
140 g bacon
 2 shalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 purjo
¨150 g champinjoner
 smör till stekning
3 dl rödvin
 2 msk kycklingfond
 1 msk soja
 3 lagerblad
 1 tsk timjan
 1 tsk maizena
 
till servering sallad, potatis / ris, Aroniamarmelad
 
Man steker ¨kycklingen i stora bitar, häller på vatten och vin, fond, soja, lagerblad, timjan. Koka under lock 5 min.
Sen kan det ev stå över natten.
Stek, bacon, svamp, lök, purjo, Ta ner det i grytan, låt koka 5 min till. Red av.
 
 
 
 
De här snapsglasen ska inte stå oanvända, det hade inte den förste ägaren velat. Passar bra här hos son i Stockholm.
 

Båtmässa Älvsjö


 Vi passade på att åka ut till båtmässan i Älvsjö. Den håller på en vecka med början denna helgen.
Lille Bill var med förstås.
 
 Mås-art!
 Värstingar fanns förstås.

Fotografiska i Stockholm ...

... besökte vi förstås. Utsikten därifrån är obetalbar, särskilt i det här diset med gråskala. Det var dessutom flera mycket goda utställningar. Mest fördjupade vi oss i  Elliott Erwitt, 100+1, bilder från mitten av 1900-talet, mest i stadsliv, med bl.a.  hundar, människor, enskilt och i grupp. Det var rätt mycket humor i många bilder, man gick omkring med ett småleende. Utan stora förväntningar kollade vi också på Johan Rheborgs foton från Backstage. Men det var mer än ok, bilder som förmedlade ögonblicken av koncentration inför föreställningar, avspänt umgänge efteråt osv. Det fanns en nakenhet i bilderna som jag inte förväntat mig, skådespelare är ju inte som vi andra utlämnade till att våra tankar ska synas utanpå. De kan ju anlägga en trovärdig fasad. Men alltså var bilderna bra.
http://fotografiska.eu/utstallningar/

På hemväg från Stockholm ...

...är vi efter några dagars besök hos Billfamiljen Vi åker genom lätt snöyra som startade i Örebro. 

Potatis

 
Potatis är gott. Kanske smakar den allra bäst kokt med skalen på. Om man då äter de största nykokta så kan man spara de minsta, steka med skalen på och smula rosmarin över. Inte fel med en god bea o stekt kött till eller stekt kassler. 

Elsie i Tobyn vävde.

 
Mina köksmattor vävde Elsie i Tobyn. De är jämna och välgjorda, färgerna håller sig och de är lika fina efter lång tids flitig användning, med många tvättar. Mina favvomattor . Kvinnors goda vardagshantverk lyfts inte fram så ofta, därför är det roligt att berätta om det.