Glenn Vilppu ...

... är en berömd tecknare som bl.a. varit involverad i Disneyproduktioner. Mattias fru, som är en duktig tecknare själv, tar lektioner för honom på nätet, lektioner i figurteckning tror jag att det är. Kul att se hans produktion.
Jag försökte lägga en länk här men den blev så enorm. Han har lång erfarenhet av sitt yrke, är över 80 år gammal. Vilken läromästare!
 

Mer om älgflugor!

Här skrivs en del om den nya lilla otäckingen som invaderat våra skogar. Ett motmedel sägs vara citron och lavendel. Det .är alltså bara att gno in sig med de ämnena och testa.
http://www.expressen.se/kvp/ny-fluga-sprids-over-sverige---suger-blod/
 

Hundbus

 

JAG HATAR ÄLGFLUGOR!

Jag hatar verkligen älgflugor!!!  För att kompensera den lille Hej för ett dygns frånvaro, så tog vi med honom till skogen ett par timmar på eftermiddagen när vi kom hem. Vi klängde upp över Linnekleva på skrå mot Konjakeskiftet och så tillbaka traktorvägen i Febacken. Och på några sträckor här så var attackerna från älgflugor helt sanslösa. Jag kunde samtidigt ha dem krypande in i ögon, mun och näsa! Och pepprat av dem på jackan, redo att bitas.  Vad gör man då??? Paniken och hjälplösheten växer. Tack o lov var det inte lika illa hela vägen.  Väl hemma så blev det sanering, dusch, förstås och så kamning med luskam. Tre stycken hade gömt sig i håret och ýtterligare en dök upp senare på kvällen. De biter och kryper.
 
Jag längtar tillbaka till min barndoms skogar, utan älgflugor och fästingar, utan vargar, björnar och vildsvin. Kom inte och påstå att de behövs för den "biologiska mångfalden" eller den "ekologiska balansen"! Vi har klarat oss utmärkt i decennier utan de här djuren, íngen har saknat eller behövt dem. Under den tiden vi slapp dem så utvecklade det svenska folket en slags gemenskap med naturen, ett nära förhållande som jag tror att många andra länder saknar. Jag undrar hur länge vi kommer att fortsätta vara ett naturälskande folk och ett naturkunnigt folk med de förutsättningar som råder nu? Det är inte lika trevligt i skogen längre, även om jag inte kan tänka mig ett liv utan den.

Jerrys Farewell show blev gubben kidnappad till!

Under några veckor har vi smusslat för att göra den här kvällen till en överraskning. Mattias och hans fru ville göra ett födelsedagsfirande för fadren före flytten till Seattle. Jerry Williams Farewell show i Karlstad verkade vara ett lämpligt tillfälle. Och broder hängde på.
Vi åkte till Karlstad med Mattias och Roland trodde att vi skulle vinka av honom vid tåget. Men det skulle vi alltså inte. När vi närmade oss tåget så dök plötsligt Mattias fru upp och broder Markus. Det var en chock att de plötsligt stod där, Roland visste inget. Sen drog vi med honom till hotell Scandic i centrum för incheckning och så till Löfbergs Lila för att först äta en god middag med trerätters serverad vi borden i restaurangen. (Där träffade vi på  min kollega Åsa som också födelsedagsfirade, fast på rätt dag!)
Bild från hotellet efter konserten. Vi är glada över att sönerna  umgås och har trevligt tillsammans, de har ju bott i samma stad några år nu.  Antagligen kommer de att hälsa på varandra även när Mattias flyttar till Seattle. Dessutom har de delvis samma umgänge.
Startnumret var "Working class heroe" snyggt illustrerad med ett arrangemang byggt på det där berömda  fotot med en rad byggjobbare som sitter på en höghusställning och äter matsäck. Mäktigt!
Det var en helt suverän show, långt över förväntan. Inslagen av nostalgi var godis för oss som var med på 50 - 60-talen, hur man resonerade om konsten att få kjolar att stå ut, om brödet med mask i svinryggen,  osv. De här dialogerna hade förstås kunnat skrivas lite fyndigare och vassare, men de dög.
 
Berättelsen om Jerrys liv som artist var absolut bra, hur han mötte alla de stora från den tiden, Beatles, Josefin Baker (hon lärde honom att glida fram över scengolvet!), Chuck Berry ( som vi alla tycker borde få Polarpriset!) och många andra. Det gav en fin ram till konserten och videoskärmar användes bra för att förtydliga och ge närbilder. Jerrys röst håller fortfarande fast han börjar bli till åren. Den är till och med fylligare och starkare nu än förra gången vi såg honom, för så där 10 år sedan. Att han sen sparar den lite genom att låta andra också uppträda blir inte fel eftersom de är så bra.
 
Den första delen av konserten var omväxlande med olika artister och alla av hög klass. Här var ingen tvekan och ingen falsksång. Instrumentalt fick vi njuta av jättefina solon på saxofon, gitarr, piano osv. Jerry var också med ibland förstås. Koreografin var bra och omväxlande, scenen utnyttjades i sin helhet med dansare, symboler, ljusspel så det blev aldrig långtråkigt.
 
Den andra delen var mer Jerrys egen med high-lights från hans repertoar. Det var bara så bra, precis vad vi ville ha som publik. Och publiken var verkligen med på noterna. Inte riktigt fullsatt men nästan, lite tomma platser bara längst upp under taket. Det var ju dessutom en föreställning dagen innan på fredagen.
 
Vi är tacksamma för det här arrangemanget med konsert och övernattning i Karlstad. Det var toppklass för vår del och roligt hade vi. Tack också till grannar hundvakt som hjälpte till med våra fyrbenta det här dygnet.
 
Det är ju ett tag till den riktiga födelsedagen så vi andra i familjen får spara vårt firande till den. Men för övrigt kommer han att undanbe sig  påstår han. Lika bra att nämna det redan nu så ingen planerar nåt i onödan.  
 

Konsert hamnade vi på igår lördag.

Mer om det senare idag söndag! Vi kom nyss hem.

Fin matta!

Den är gjord av min framlidna moster Greta och jag är väldigt förtjust i den. Den kommer att ligga på verandan under taggmattan och påminna mig om glädjen över att hitta nya släktingar. Den förra jag fick av henne medan hon levde, är nästan utsliten.
 

Mental löprunda!

Till en mental löprunda utvecklade sig kvällen tillsammans med son och goda vänner. Det är bara bäst när man måste hänga med i resonemangen och försöka förstå utifrån begränsade erfarenheter. Vi startade med att "ta kål på en änka", dvs dela på en Gul Änka. Den har legat en tid och väntat på sitt tillfälle. Nu var det dags för oss att lyckönska sonen till nya arbetet och nya bostaden. Sen blev det gryta på vildsvin och älgkött. Mustig och ok.
 
Kvällen utvecklades till att bl.a. bli ett samtal om erfarenheter och hörsägen om tiden efter andra världskriget i Tyskland, Japan och Sverige. Visst var det olika. För någon var köttstuvningen i de vita bussarna i Berlin den första kontakten med Sverige, Japan var helt förstört - inte sten på sten, men de som klarade sig genom misären gick en bättre  framtid till mötes. De DDR-trogna i Östtyskland  fick ett halvår på sig att utplåna register över förbrytelser under kriget och ingen förstår idag varför.  Exempelvis så är Angela Merkels och släktingars register helt borta. Man sitter nu med kopior av destruktionsstrimlor och försöker para ihop dem med datorhjälp för att komma åt krigsförbrytare.  Till vilken nytta kan man fråga sig.  De som var ansvariga måste antingen vara döda av ålderskrämpor eller väldigt gamla och därmed ostraffbara. Och i Sverige fanns nazistsympatier som aldrig blev officiella p.g.a. krigets slutresultat.
 
Vi var alla till slut överens om att USA har hjälpt Europa ur flera dilemman och därför förtjänar med cred.
 
Imorgon är det sista dagen Mattias är hemma hos oss.

Mattias hos Nils!

Mattias jag besökt min 95 årige farbror Nils, innan sonen drar till Seattle. Tar nog några månader innan de ses igen.
Mattias o Roland besökte Rolands farbror Nils idag. Nils är 95 år nu.  Det blir sista besöket hos honom innan Mattias flyttar till Seattle så det dröjer innan de ses igen.
 
Igår var de på eftermiddagsfika hos Rolands mamma Maj. De hade med sig nybakad kaka, med rökt renstek på. Det var uppskattat.
 
Idag blev också en tur till kusin Ann-Charlotte på Häst o hundshoppen och hos kusin Jonas på Bildelar.
 
Sen avslutade Roland med en tur till Pärekul och Gunvor som fyller jämna år.

IPCC berättar inte...

... en del obehagliga sanningar om klimatet och sina förutsägelser och om kostnaderna. Förutsägelserna var alltså helt överdrivna, klimatförändringarna kommer mycket långsammare och ter sig ur tidsperspektivet inte skrämmande som värsta alarmen har gjort gällande.  IPCC är alltså FNs klimatpanel  som nu igen lämnar en rapport och den avlämnas i Stockholm den här gången om jag förstått det hela rätt. Förra rapporten kom nog år 2007 och om den här är lika fel så kan man nog lägga ner verksamheten och använda pengarna till fattiga människor på flykt undan krig istället.

IPCCs förutsägelser var rejält fel och man skyller på datorerna! ;-)

Kostnaderna för att åstadkomma knappt märkbara förändringar är i vissa fall astronomiska. Och det är tveksamt om man verkligen satsar på rätt saker. Artikeln i SvD är upplysande.
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/detta-kommer-ipcc-inte-att-beratta_8555004.svd
 

Läsandet minskar ...

... bland barn o ungdomar, och läsförståelsen blir sämre. Trenden är särskilt tydlig bland pojkar. Vi ser rubrikerna ibland. Jag ska inte ifrågasätta detta för säkert är det så att läsandet av böcker har minskat och att läsförståelsen av långa komplicerade texter har minskat. Mycket annat roligt finns att göra istället och äventyr, spänning osv finns lätt tillgängligt i film, dator o.dy. Vi måste jobba hårt på skolan och i hemmen för att kompensera det minskade läsandet. För trots allt så ligger en hel del av kunskapens och demokratins grund i förmågan att läsa åtminstone en tidningstext och kunna tolka det som står där.
 
Samtidigt så läser en yngre generation mer än någonsin och skriver mer än någonsin, via sociala media. Men det är en annan typ av text, blandad med bild och symboler, korthugget uttryckt. Och det tränar inte faktainhämtande genom text och läsuthålligheten, det där att kunna läsa en bra bok timme efter timme.
http://www.dn.se/ledare/signerat/lararna-har-lasandets-nyckel/
http://lasochskrivutveckling.blogspot.se/2011/09/reciprok-undervisning-modell-for.html
 
 
 

Sonen hemma några dagar!

 
Sonen är hemma några dagar före avfärden till Seattle. Det är mysigt att kunna umgås så där i förbifarten. Vi hade gäster ikväll, goda vänner och släktingar från Svensbyn. Många leenden och glada skratt blev det åt gemensamma minnen. Vi åt tjälknöl, det var länge sedan. Igår festade vi på en bit älgfilé som gömt sig i boxen, de är inte stora! Men räckte perfekt till tre pers! Imorgon har vi gäster igen. Då blir det älg och vildsvin.
 
Boken är Dan Browns senaste, tror den heter Inferno eller nåt sånt. Jag ska få ärva den sen, han räknar med att läsa ut den de här dagarna. Annars läses det mycket från en amerikansk lässkärm för böcker. På engelska förstås.
 
Imorgon ska de besöka farbror Nils och en del andra släktingar.

Bra blogg!

Jag läser regelbundet ett antal bloggar som är bra och som jag kollar nästan varje dag. De finns på blogglistan här bredvid.  Den här är just nu väldigt spännande. Man får följa ett pars vedermödor med att få ordning på livet  i den nyinköpta husbåten. Det är inte enkelt, det mesta kan gå fel, men med kreativitet och uppfinningsrikedom så löser man  många problem. Det här paret skrivet också mycket om sina resor och om sin husbil.   Bloggen heter Freedomtravel och finns bakom länken här.
http://www.freedomtravel.se/
 

Bilar eller hästskit - det är frågan!

Fnissar åt en kommentar som jag fick på inlägget om överdrifterna i klimatalarmismen:
 
"Läste en gång om en forskare på mitten av 1800-talet som kom fram till jordens yta skulle vara täckt med 1 dm hästskit då hästägandet ökade lavinartat. vilken tur att bilen kom in i våra liv!"
 
Vi vill ju gärna tro att alarmismen är en modern företeelse, men icke! ;-)

Ekogräsklippare

Foto: Ekologisk gräsklippare!
https://www.facebook.com/KittadTradgard

Överdrivna klimatlarm - säger IPCC själva!

Självaste IPCC, FNs klimatavdelning, säger nu att man rejält  har överdrivit larmen om klimatförändringar. Deras tidigare slutsatser har byggt på datorberäkningar in i framtiden, men datorerna har överdrivit. Kul att man nu skyller på datorerna och inte på sig själva, det blir lite Kurt Olsson över det hela ;-)   Men isarna vid Arktis växer rejält bl.a. och man har ingen förklaring till det. Enligt alla förutsägelser så skulle de ju smälta bort i den globala uppvärmningen.
 
  Bra med justeringar eftersom de här larmen brukar betraktas som oantastliga sanningar av länder världen över och vara vägledande för politiska beslut. Kan alltså  vara klokt att ta den här typen av alarmism med en nypa salt. Människan kan säkert påverka i viss utsträckning men klimatet på jorden har varierat över tid också utan våra moderna påfund.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2420783/Worlds-climate-scientists-confess-Global-warming-just-QUARTER-thought--computers-got-effects-greenhouse-gases-wrong.html
 

Första nattfrosten inatt!

När jag vaknade var det så här ute, men det var fruset, is på bilen och soptunnan.

Källarfönster före - efter!

Källarfönstren på Liane var trasiga. Nya rutor är isatta, kittat har det blivit och idag målade jag. 4 fönster var det.
Fast att säga "målade" kanske är en lätt överdrift! Jag kletade på färg i alla fall, så nu är det samma färg på alltsammans åtminstone.Det får duga så länge, skyddar för väder och vind. Rengöring mellan och på insidan kommer senare. Nu var det bara utsidan som jag gjorde i ordning med skrapning och borstning och kittning där det fattades.

Ko o kalv på Guterud!

Foto
Jag tog mig friheten att låna en bild från Olle J:s facebook från gården Guterud i Långserud: En ko med sin nyfödda kalv! Jag tycker om kor och jag tycker om den här bilden från deras fina djurhållning, där kalven får vara med kon i en box de första dygnen! Kor (och barn!) har aldrig haft det bättre i Sverige än de har nu! Tror att Olle ursäktar "bildstölden".

Skrotat omkring till ingen nytta ...

....har jag gjort i eftermiddag o i kväll. Gubben var på nåt möte så jag kände mig inte manad att sätta mig framför teven för att vara sällskaplig. De blev några tvättmaskiner, blomvattning, blomansning, diskresterna från igår, ett par långa telefonsamtal, golvstädning på akuta ställen, bytt en duk, satt blommor i vatten, lite småätande, och mailande. Ja, och så den obligatoriska hundpromenaden, den här gången med valpen Hej, så där tre kilometer. Inget påtagligt nyttigt alltså men ändå har tiden på nåt sätt gått fort.

Favvolek!

Försöka få bollen i basketkorgen!  Lille Bill-barnbarn förstås. Det där med att gilla bollar verkar bekant på nåt vis!
Vilken snygg vägg, f.ö. !

Ett fint möte i Mellerud!

Det kommer att finnas kvar länge i mitt minne. Tack snälla för att ni kom på iden med träff på halva vägen, G och S. ! Det betyder mycket för mig att vi fick ses. Hoppas vi kan få till fler möten. Zurich är ju bara några timmar borta med flyg o Göteborg med bil.

Kris på migrationsverket!

Mängden asylsökande svämmar över alla bräddar och man har svårt att hinna med mottagningen enligt tidningen DN. Sen finns det inga bostäder att anvisa. 8000 personer som redan har fått uppehållstillstånd väntar på bostäder som inte finns ute i kommunerna och tvinga kommunerna att ta emot kan man göra först efter 1 januari 2014 enligt riksdagsbeslut. De 17.000 bostäder som upphandlats ute i kommunerna för asylsökande räcker bara i några månader. Krismöte gör man med Skolverket, kommuner och Arbetsförmedlingen.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/situationen-pa-migrationsverket-ar-desperat/
Journalisten Erik Hörstadius ifrågasätter om det är vettigt att fortsätta utan förändring på den väg som krymper biståndet till de fattigaste flyktingarna, de som är kvar i närheten av sina hemländer, de som inte har råd att anlita kriminella smugglarligor för att ta sig till Sverige? Enligt honom kostar det i närheten av en halv miljon att ta hit en hel familj smuggelvägen. Inte nog med att man hjälper de rikaste och lämnar de fattigaste i sticket, man försörjer kriminella ligor med den nuvarande politiken.
http://www.affarsvarlden.se/tidningen/article3764894.ece
Bra att några seriösa media börjar våga diskutera flyktingpolitikens utformning! .Det behövs som en motvikt till SD, som hittills varit enda diskussionsforum
 
För säkerhets skull upprepar jag: Jag är inte främlingsfientlig, inte rasist, inte motståndare till att Sverige ger skydd åt människor som behöver det. Men jag är tveksam till hur flyktingmottagningen för tillfället anordnas kvantitativt och kvalitativt och till de beslut som tagits av riksdagen. Mest tveksam är jag till mörkläggningen av den här diskussionen och fakta i  den, i seriösa media och i de etablerade politiska partierna

Dagisrustad liten Bill!

Det går bra - han verkar trivas på sitt dagis!

Ny fasad på min skola! Äntligen!

 

"Apokalypsens ryttare"

Det var ett fyndigt uttryck. Läser Björn Wiman i DN och ler. Syndafloden är en mänsklig klassiker, beskriven överallt från Bibeln till FNs klimatrapport.
http://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/bjorn-wiman-i-veckan-rider-apokalypsens-ryttare-in-i-goteborg/
Citat:
 "Larsson Hedenblad härleder tonläget i klimatdebatten tillbaka till föreställningen om Bibelns syndastraff och noterar flera likheter mellan särskilt 1600-talets syn på kollektiv skuld och diskussionen om den globala uppvärmningen. Då som nu har människan förbrutit sig mot skapelsen. Guds straff är ”wälförtient”."

Lurade av Rovdjurspropositionen ...

... blev vi! 170 - 270 vargar var inte siffror för golv och tak, det var bara golvet, den minsta nivån. Den uttrycktes som ett intervall istället för i ett enda tal.
 
Visst var vi många som blev lurade av rovdjurspropositionen och Lena Eks redovisning av den. Jag också, fast jag avhört den här debatten i så många år. Tänk om man kunde höra det som verkligen sägs, istället för att höra det man hoppas ska sägas! "Gynnsam bevarandestatus" för vargstammen uttrycktes som ett intervall;  170 - 270 vargar och därför uppfattade vi de siffrorna  som golv respektive tak. Men 170 -270 var ju bara golvet. Inom det spannet får sedan Naturvårdsverket i uppdrag att fastställa "Gynnsam bevarandestatus", dvs den lägsta nivån för stammen.
 
Taket uttrycks inte som tak, utan som jakt. Jakten (taket!)  ska  beslutas av myndigheterna, precis som utredaren föreslog. Och vi vet alla vad en avpolitisering av detta beslut innebär, vad en flytt från politiker till myndigheter innebär. Naturvårdsverket gillar verkligen varg och lutar sig mot andra forskare än regeringen när det gäller hur många som behövs. Man har ju gjort egna utredningar om hur mycket varg vi behöver ha i landet och landat på höga tal. Länsstyrelserna kan säkert föreslå kloka saker men lär inte kunna driva dem gentemot Naturvårdsverket. Beslutsgången när det gäller vargjakt (=taket i vargstammen) sägs inget om i proppen, det är som vanligt bäddat för kaos. Vem har den yttersta beslutanderätten om vargjakt nu när regeringen inte har den? Dvs vem kan överklaga och till vem? Man stoppar huvudet i sanden och  låtsas som att vargjakt är lika odramatiskt som älgjakt, men borde veta bättre.
 
Det finns inget i propositionen som antyder att man i fortsättningen kan komma till rätta med den förlamning av förvaltningen som de ständiga överklagandena av jaktbeslut innebär. Hittills stoppas ju skyddsjakt  av förvaltningsdomstolen och licensjakt av EU. 
 
http://www.regeringen.se/sb/d/10364/a/223859
 
Innan propositionen kom så skrev jag ett blogginlägg som jag tog bort när jag blev lurad av presentationen. Det har i högsta grad relevans nu och så här var det:
 
"Önskar att jag kunde känna mig engagerad och intresserad. Men vi vet ungefär vad det blir. Huvudpointen,( även om det inte ser ut så, man lägger ut lite dimridåer med andra betydelselösa förslag), är att besluten om rovdjur ska avpolitiseras. Det heter att de numera ska avgöras av myndigheter på vetenskaplig grund, inte av politiker (som kan ställas till ansvar för följderna av en herrelös rovdjurspolitik!) .
 
Ha ha...vilket snömos!  Det finns lika många olika vetenskapliga grunder som det finns forskare, fritt att välja alltså för myndigheten, vilken man vill luta sig mot; den som säger minst 3000 vargar eller  700 vargar eller den som säger att det räcker med några tiotal. Och det vetenskapliga underlaget för att bedöma rovdjurens påverkan på människor är synnerligen magert, för att inte säga obefintligt.
 
Men rikspolitikerna får en drömsituation, inget parti behöver längre plågas av beslut om vargjakt, ingen minister behöver hängas, man kan skylla på myndigheter. Detta förslag var säkert ett inofficiellt uppdrag från de politiska uppdragsgivarna till ensamutredaren som lagt grunden för proppen. Politiker  ville inte besudlas av de här kontroversiella frågorna.
 
Sen finns från politiker- och bevarandesidan ytterligare en,( önskad?), följd av att flytta besluten till myndighetsnivå: Man kan permanenta den parodiska cirkusen med överklagan av alla beslut om vargjakt  till förvaltningsdomstolen, med åtföljande inhibition. Det är endast myndighetsbeslut som kan överklagas till förvaltningsdomstolen.  Och då behöver inte ens myndigheten vara ytterst ansvarig, det blir en liten klubb av jurister som styr vargpolitiken. Och varken myndigheten, politikerna eller EU behöver i det läget ta ansvar för sina egna tolkningar av rådande lagstiftning o förordningar."

Agenda

Vi hade gäster i fredags, vi var 6 stycken som kalasade på kräftor från Vättern. Smakade jättebra, vi är tacksamma mot "transportören".
 
Igår var vi först på marknaden sedan  på en trevlig bjudning hos goda vänner, uppsluppen stämning och god mat. Det var en läcker rådjursgryta med många goda tillbehör.
 
Där hittade jag också ett par handdukshängare för toa som är intressanta. Kanske kommer från Indiska och / eller Irenes. Lägger bild här så jag ska komma ihåg.
 
Och idag söndag ska jag till Mellerud och träffa två systrar som är mina kusiner! Gubben är redan ute och jagar hare förstås.

Vild - Hasse på Årjängs marknad 2013

Jodå han kom Vild - Hasse till årets marknad. Vi gick uppifrån och ända ner till Broms kafé för en fika och så opp igen. Det var fint väder och massor av människor. Trevligt med alla bekanta som man träffar och pratar bort en stund med. Man kan få sig till livs träffsäkra uttryck som "Mentala löprundor" som beteckning på intellektuella utmaningar. Handlade inte mycket, karameller av Hallsbergsfolk och korv av Hasse och lite krukväxter. Skulle ha köpt en rödrutig vaxduk men glömde bort den på tillbakavägen och var för lat för att gå tillbaka.

Tack Karen!

We got the letter and gifts and we are most greatful. Thanks a lot!

Årjängs marknad 2013

Gubben har bunkrat upp med Vild-Hasses korv för ett par månader framåt. Vild-Hasse var där som vanligt och drog sina ramsor. Han såg pigg ut, men tyckte själv att han var lite trött, hade nyligen gjort en hjärtoperation.

ÅRJÄNGS MARKNAD!

Nu är det Årjängs marknad under helgen. Vet inte om Vild-Hasse är där i år igen, hoppas det. Vi kanske tar en tur dit för att handla av honom. Trav var det igår och även idag. Med fint väder kan det nog bli besöksrekord. Det brukar vara  runt 500 knallar som säljer grejer.

Arktis växer

 
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2415191/Global-cooling-Arctic-ice-caps-grows-60-global-warming-predictions.html
Klimatalarmisterna har tydligen missat att arktis växer igen. På ett år har det islagda området blivit avsevärt större enligt amerikanska forskare. Vilken tur!

Älskade son Mattias!

 Vi önskar dig all lycka och välgång som finns på denna jord, nu när du bestämt dig för att dra iväg över  Atlanten igen. Den här gången till Seattle, Microsoft och Halo för att ta det i tur och ordning: Staden Seattle, företaget Microsoft och spelet Halo antar jag att det blir. (Bilden ovan är din FB-bild och jag gissar  att den är tagen på skoj vid Brunkebergstorg i Stockholm)
 
Som en mara har det hängt över oss en längre tid  att du kanske skulle åka tillbaka till US igen. Men innan allt var klart så var det ingen idé att ta några sorger. Förträngning är ju en effektiv försvarsmekanism.  Sedan någon månad har vi vetat säkert och nu närmar sig dagen för avsked för den här gången.
 
Vi hoppas få se dig i alla fall nästa vecka några dagar innan flyttbestyren tar över. Visst är vi ledsna, men tänker samtidigt på hur det var förr. Min pappas moster Anna ( gift Wesserling i USA) emigrerade i slutet av 1800-talet till Tacoma, som inte är så långt från Seattle. Hon kom aldrig mer till Sverige för att träffa sina föräldrar. Vi kan träffa dig med bara några timmars varsel, så visst är vår saknad lite pjosk. Min farmor Matilda åkte över för att umgås med sin syster i  ett år innan hon gifte sig med min farfar. De stod varandra så nära. Sen sågs de aldrig mer. Det var sorgligt på många sätt. Men alla hade det bra och fick det liv de ville ha,  så ändå inte!  Det får du också. Det blir säkert bra i Seattle och på Microsoft. Vi har kollat på internet, det ser ut att vara en trevlig stad och Risakos släktingar finns där, liksom gamla goda vänner sedan tiden på UDS i Norrköping och på Pandemic i LA. Det är bra att ha ett nätverk av vänskap överallt. Det är tryggt.
https://www.facebook.com/mattias.kylen.5

Ensamkommande flyktingbarn ...

...ska nu kunna placeras i kommunerna utan att staten har en överenskommelse med den aktuella kommunen. Det beslutades i går torsdag av riksdagen. Många kommuner har tagit emot flyktingar ur den här kategorin men samtidigt värjt sig för de långsiktiga kostnaderna det innebär att ta emot många. Man har också haft svårt att ordna bostäder och utbildning på kort sikt.

Sen visar statistik att de här ensamkommande inte är så ensamma i världen. När de fått det permanenta uppehållstillstånd, som i stort sett alltid ges till den här kategorin flyktingar i Sverige, så kommer ofta en familj efter. Den får då i princip med automatik permanent uppehållstillstånd som "anhöriginvandrare". För anhöriginvandringen utgår inte statligt bidrag om jag förstått det hela rätt,  utan den kostnaden får kommunerna själva stå för.   Det är ofta, också enligt statistik, inte alltid de här ensamkommande är "barn" heller, utan unga män 18 - 30 år gamla, som skickats hit av sin familj för att bana väg för de övriga. Norge och Finland införde ålderstest som visade på detta. Det kommer f.ö. nästan aldrig några flickor som "ensamkommande". Om man blir arg på detta så bör vreden inte riktas mot de människor som försöker ordna ett så bra liv som möjligt för sig själva och sin familj, utan mot att Sverige har en lagstiftning som möjliggör det här.

När man debatterar det här ämnet så bör man alltid påpeka följande har jag lärt mig för att inte bli avfärdad som främlingsfientlig:
 
Jag är inte rasist, jag tror på allas lika värde oavsett ras, religion, nationalitet osv. En stor del av vårt umgänge är av annan nationalitet än svensk, i vår familj har vi  annan religion o ras representerad och det är positivt.  Jag är för att vi generöst ska ta emot så många skyddsbehövande som vi kan klara av på ett bra sätt och det i samarbete med övriga Europa och FN.   Men jag tycker inte om hyckleriet och mörkläggningen av fakta runt flyktingmottagningen i media och i politiken Om det kontroversiella beslutet ovan skrivs exempelvis väldigt lite i tidningarna. Tystnaden banar bara väg för extrema partier som SD och det vill vi egentligen inte. Vi behöver en öppen debatt i seriösa sammanhang, byggd på fakta istället.

En dag av eftertanke ...

... blir det imorgon. Det är min bortgångna mammas födelsedag. Jag kommer nog alltid att undra hur det var där  på Karlbergsvägen 65 i Stockholm den 20:e september  år 1917 när hon föddes.  Sorgen o saknade efter henne finns fortfarande kvar, fast det är tre år sedan hon gick bort. Tänker på henne nästan varje dag än. Undrar om det går över nån gång?

Kräftor från Vättern!

Så där ett par, tre kilo kokade vi och var färdiga nu ungefär! Det går ju inte att ta många i taget, då kallnar vattnet. Sen får de svalna i spadet.

Hejpromenad idag!

Det var ju ett sagolikt väder idag torsdag. Det blev en långpromenad med lille Hej, så där en halvmil.
Vi gick ner till bryggan i Signebyn och så runt Elgtån hem.  Det fyller på lite vatten i sjön nu, det har varit extremt lågt. I bakgrunden ser man den gamla kyrkogården, därifrån kan möjligen de gamla anfäderna och anmödrarna blicka ner på sina ättlingar.
Vittring är oerhört spännande. Hej söker nästan hela tiden av vägen och vägkanten med näsan tätt intill marken.
Tog massor av bilder för att försöka visa hur han ser ut just nu exteriört, men det mesta ser ut så här. Han rör sig hela tiden.
Söt att se på när han står still!
När man ser honom framifrån eller bakifrån så rör sig benen parallellt, han är inte trång i hasorna.
Mer bilder från småbåtshamnen, många båtar ligger kvar. Roland var ute och fiskade på eftermiddagen med Busterbåten och fick en liten gädda. Syntes inte mycket fisk ute på storsjön, mer här inne i viken.
Hej känner förstås vittringen av husse och undrar vart han tog vägen.
Efter fem kilometer i rask takt, tog en timme knappt, så trodde jag att han skulle vara lite mer stillsam. Men inte. Han är jättestark, en sån promenad kostar honom inget.
 

Kräftkok någon timme framöver ....

...startar om en stund. Det kommer strax några kilo levande vätternkräftor hit. Imorgon ska vi smörja kråset är det tänkt. 

"Halvvägs till himlen" ...

... försökte jag se igår kväll. Men orkade inte, stängde av. Det var inte ens roligt, bara patetiskt och trist. Jag saknar talang för tv-tittande, blir liksom sällan av. Jo, Idol såg jag men retade mig mest på all falsksång.
http://bloggar.aftonbladet.se/tv-kronikan/2013/09/halvvags-till-himlen-okej-men-ingen-ny-solsidan/

Fullmåne!

Sömnlös någon?

Snossiga Oskar o Hej!

Foto: Vi är kompisar vi!
Nu börjar Oskar och Hej att hitta varandra. Hej vill sååååå gärna bli vän med Oskar. För ett par dagar sen var bus och bråk det enda sätt Hej använde (som hemma i syskonflocken!) och det var inte så bra. Oskar ville inte leka så mycket.
 
Men nu kollar han in andra möjligheter att få komma nära. Först låg de på varsin kudde, i varsin ände på  soffan. Sen som av en slump (var det förstås inte!) "råkade" Hej för varje ändring i ställning komma lite närmare Oskar.  Till slut hade han huvudet på Oskars kudde alldeles intill och bara ville vara nära! Njuta av kontakt med en flockmedlem. För Oskars del var det helt ok. Jag antar att Hejs saknad efter hans födelsefamilj med mor och syskon fïnns där någonstans omedvetet. I valpflocken hos tiken  är det ju mycket fysisk kontakt hela tiden.
 
Så här långt är vi jättenöjda med Hej. Han är otroligt livlig och energisk, stark och uthållig rent fysiskt, kräver ordentlig aktivering varje dag.  Men han är också mycket läraktig och socialt följsam. När vi uttrycker vår vilja så uppfattar han i stort sett genast tonfallet och lyder. När han har lärt sig nåt så sitter det där och det går snabbt. Vi är fjompigt förtjusta i honom! Det är vansinnigt roligt att ha en valp igen, det var så länge sedan sist, jag hade nästan glömt bort hur spännande det är. Man får följa den fysiska och mentala utvecklingen. Det går så snabbt med nya färdigheter varje dag.
 
Inkallningen fungerar perfekt, han kommer direkt springande när vi visslar och ropar hans namn
Han har  slutat lekbita oss som han ville göra i början
Det räcker att vi säger ifrån med skarp röst,  så slutar han lekbråka med  Oskar och Jazz.
Inne hallen har han nästan slutat hoppa upp på oss och nafsa i kläderna när vi kommer in i huset.
Han har slutat försöka äta hästbajs på promenader, går faktiskt omväg runt högarna på vår väg ;-)
 
Just nu är det mycket fostran men det är rätt tid. Det vi lägger ner på det nu har vi igen sen på en trevlig familjehund som kan uppföra sig i "flocken", inordna sig på sin plats. Vi måste på något sätt ta över den fostraruppgift som tiken och syskonen skulle ha tagit sig an om han varit kvar där. Vi är ju hans nya flock, vi två människor + hundar.

Veteranbilsmercedesar i massor ...

... i Svensbyn just nu. Det är en tysk veteranbilsklubb som har en träff där. Radioutsändning pågår just nu därifrån. Det sammanlagda värdet på bilarna är ungefär en halv miljard svenska kronor! Man vill äta svensk midsommarmat (?) o dansa folkdans.

Date i Mellerud på söndag!

Kunde jag inte föreställa mig, men efter ett glädjande telefonsamtal så ska jag ha en länge önskad date i Mellerud på söndag. :-))

Svamp!

Nu måste den bara komma - svampen! Det har i alla fall regnat i flera dagar, massor av svampämnen måste ligga där  och bara vänta på att få växa upp. Det har varit extremt lite i år på grund av torkan.
 

Buffalo - den där hunden man får en gång i livet!

Foto
Våra goda vänners älskade hund Buffalo måste avlivas efter plötslig sjukdom. Det var den där hunden som man får en gång i livet; den som är trevlig familjehund, som  lyckas med sina  uppdrag, förkovrar sig och utmärker sig både på utställningar och prov, hunden som man arbetar många timmar tillsammans med. Buffalo var framgångsrik på skydd och räddning, fast  jag kan inte förklara de tyska proven och tävlingsmomenten. Men han var välkänd för sin skicklighet,  har lämnat  många valpar efter sig och var väldigt uppskattad av många. Familjens son har växt upp med honom, de blev stora tillsammans. Vi vet något om hur det känns när en familjehund lämnar och känner stort medlidande med familjen som nu sörjer sin kära Buffalo Bill av Tjärnshaget.
https://www.facebook.com/ina.hoyer.94?fref=ts

Hundfamiljen på Liane!

Nu ska Hej lära sig umgås med våra stora hundar!  Vi började med taxen Oskar. Det fungerar bra! Oskar gläfser ifrån och ryter till när han känner att Hej blir för närgången. Då hoppar Hej respektfullt baklänges och lägger sig ner, vänder kanske på rygg, vänder upp halsen. Helt korrekt på hundspråk för att visa underkastelse. Men en del  bus accepterar Oskar och viftar till o med på svansen ibland för att visa uppskattning över lekinviter. Men det är ingen tvekan om vem som bestämmer. Oskar har varit chef förut i huset och kommer att fortsätta vara det. Bra att  vänja dom vid varandra nu medan Hej är lite mindre och Oskar naturligt har övertaget. Hej inordnar sig i flocken. Bra för honom som är så energisk och tuff att få en överman på golvet (o i soffan!) . Soffan är bådas favvoställe och Hej blev lite förolämpad när Oskar direkt intog den. Ställde sig nedanför och skällde. Men snart låg båda i den, i var sitt hörn. Oskar tar dock platsen som är närmast Roland! Det är kul med hundar. Och alltid en utmaning att förstå hur de tänker och fungerar. Att vänja Hej ihop med hamiltonstövaren Jazz blir svårare. Jazz är så snäll, han tar inte alls igen med Hej utan låter honom hänga  i öronen, bita och leka hur mycket som helst. Jazz bara tittar vädjande på oss med sina bruna vackra ögon och hoppas att vi på ett eller annat sätt ska befria honom från marodören. Ny soffa får det kanske bli när Hej är stor!

Uppdaterat från Rikard på Ica Sillerud!

"Nu är det klart en fantastiskt fin sovvagn kommer till Svensbyn inom ca en månad nu väntar mycket jobb men samtidigt otroligt inspirerande" står det i en kommentar från Rikard nu.  Det blir alltså typ ett litet hotell i Svensbyn! Modern och fin sovvagn! Vilket lyft! Och visst passar den på den gamla  Stationen i Sillerud.

Väntar på goda nyheter från Ica Sillerud ...

.... i Svensbyn! Tror jag stannar här framför datorn tills de kommer. Det är faktiskt en extraordinär händelse i bygden, nåt som varit på gång ett år eller så. Det är goda nyheter för Svensbyn och Sillerud.

Kollar de stora killarnas fotboll gör Bill.

Liksom med och tränar att sparka.

Stora gäddor i Östra Silen!

I vår sjö I sjön Östra Silen finns en  hel del bamsiga gäddor. Ett antal runt en meter har dragits upp den här säsongen. Den här senast för några dagar sedan, en bra bit över en meter lång.  Vikt har vi ingen. Storlekar på 80 - 90 cm är vanligare. De gäster som åkte i lördags hade fått två abborrar på runt 45 cm och en hel del annat också, de var nöjda. Fisket har varit bra hela säsongen.

Klang och jubelkonsert

Abba-låtar lyssnade vi på och Björn o Bennys. Det var fullsatt i Silbodals kyrka. Alla kyrkokörerna i kommunen + Urbandet var med under ledning av suveräna Carina O, orkester med Rickard O, flera solister. Det är svårt att få ihop ABBAs låtar och få arrangemangen att stämma enligt Rickard, för de är så speciella och det minst fel göra att det låter inte alls som ABBA. Men detta lät riktigt bra och mäktigt med så stor kör. Vår saxofonspelande vän som var med, var förstås särskilt lyrisk över att det instrumentet lät så bra.  Flera av solisterna känner vi sedan förut som duktiga sångare, men för mig var det nytt med Annika Sellin och Sofia Bäck. De gjorde suveräna framföranden, "O klang och jubeltid" med Annika o Tony var bra, likaså "Du måste finnas" med Sofia B
Kyrkor är helt ok som konsertlokaler. Rickard knöt ihop det hela på ett trevligt sätt med att berätta ur Björn och Bennys musikaliska historia.

Raija, Hejs mamma

Da har Raija vært på NKK Stavanger,  og hun er nå NUCH.
... blev norsk utställningschampion i helgen. Grattis Raija och ägarna!  När jag ser henne så här så är Hej väldigt lik henne, hoppas han också kan bli utställningschampion. Det handlar alltså om dunkerstövare, en ras som är vanlig i Norge.

Ormdag igår!

Har inte sett en enda orm på alla promenader under den här sommaren. IGÅR SÅG VI TVÅ!!! Och det med bara några minuters mellanrum. Först en huggorm, brunsvart ganska liten, som ringlade över vägen. Vi lyckades tack o lov koppla lille Hej innan han fick se henne, annars kunde det ha gått illa. Sen på hemvägen från Spriklerud så låg en snok i en liten hög på höger sida om vägen. Nu har jag fyllt ormkvoten för resten av hösten!

Ledare om hyckleriet i flyktingmottagningen!

Äntligen en klok människa som vågar sticka ut och säga som det är, fast hon inte hör till SD eller skriver på Avpixlat!
http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/den-vilseledande-flyktingdebatten/

"Alternativ för Tyskland" ...

... är ett nybildat parti, eller om man så vill en folkrörelse, som är euroskeptiskt. Man vill få slut på bankernas maktfullkomlighet och de gigantiska räddningspaketen till de sydeuropeiska länderna.  Nu är man i opinionsmätningarna nära att komma över de 5-procent som är spärren för att komma in i riksdagen. Om partiet kommer in i den tyska riksdagen så kan det bli vågmästare och därmed radikalt förändra politiken i landet. Nu är det valarbete och demonstrationer på Römermarkt i Frankfurt am Main.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/partiet-som-kan-forandra-tysklands-politiska-landskap/

ABBA-konsert söndag em!

Foto: Missa inte söndagens ABBA konsert i Silbodals Kyrka  kl.17,00 med  körer,solister och musiker allt under ledning av Anna Danielsson och Carina Sonesson 

Varmt välkommen till en riktig ABBA kväll
Dit ska vi förstås!

Samling på Önnebyn ...

... blev det igår kväll. Egentligen var tanken från början en större gårdsfest utomhus med grannar också, men det blev inte så, TBE kom i vägen. En annan gång kanske. Detta är Rolands morfars o mormors gamla hus på andra sidan sjön, numera ägt av en kusin. Samlingen bestod, förutom oss två, av kusin I-L med man  G + dotter S och man A, dotter S och man M med barnen Melker, Vilmer och lilla Hilda. Varbergsvännerna var också med; H och R som kom med husbil från några semesterveckor uppe i Norrland + son N och hustru J med barnen Alma och John. God mat var det med vildsvinsgryta, lammfärsbiffar, kotletter, potatis o sallader.  En trevlig kväll hade vi tillsammans. Det känns andäktigt att vistas i det här gamla huset med utsikt över sjön. Möblerna finns kvar som de var förr och bilderna på de gamla släktingarna som bodde här en gång i tiden. Återigen en ny generation på Önnebyn.
 
 
 

6 dagars extra semester för datorarbete ...

... har statligt anställda haft i Grekland. Det var från början en konstruktion för man ansåg att det var särskilt ansträngande för ögonen att arbeta med skärm och då kunde man sluta tidigare varje dag. Men så blev detta omvandlat till 6 dagars extra semester. Nu tas de bort. Man upphör inte att förvånas över förmånerna som har funnits för de offentligt anställda i det här landet; jättehöga löner, pension vid 50 osv.  Inte underligt att landets ekonomi har gått över styr.
http://www.dn.se/ekonomi/extra-semester-for-datorarbete-tas-bort/

Jakten i full gång!

Nyligen hördes två skott avlossas i närheten. Någon har (förhoppningsvis!) haft jaktlycka. Det är inte gubben i alla fall. Han är på annat håll och jagar hare med Jazz. Och jag får vända mig om i sängen, dra täcket över huvudet och ta en sovmorgon! Hösten är fantastisk - bara bäst!

Bill städar toa

"Alltså, det var en annan bebis som gjorde det här. Det såg ut så här när jag kom, lovar. Försöker bara städa"
 

Gourmetmåltid i vildmarken fredag kväll.

Vi trodde vi skulle göra det vanliga enkla köret med lite grillkorv och så kolbullar. Men fann oss plötsligt mitt inne i en gourmetmåltid med delikatesser. Allt i en fantastisk vacker kväll med dimmorna dansande runt oss på vattnet.
 
 
 
Jag kan inte beskriva allt. Vaktelägg från egna fåglar, en hemgjord färskost som måste upplevas (jag måste få receptet; ost, olivolja, röda bär som nog var rosepeppar, rödlök o mer). Om vaktlar fick vi lära oss att det finns tre sorter; små, mellanstora och stora. Detta är ägg från familjens fyra mellanstora vaktlar. De lägger ett ägg var, varje dag. Sen har man en pärlhöna och en "Grönläggare", en som lägger gröna ägg (eller har jag missförstått nåt, de var i alla fall särskilt hälsosamma)
Leberkäse (?), hemgjorda såser och sallader, egen libbsticka,
Egen kyckling i en speciell marinad, Tyringerkorv, leberkäse
Den blå egenodlade potatisen var läcker, stektes tillsammans med citron, var förstås tidigare kokt i saltvatten. Den heter nåt på Maritime och härstammar från Frankrike. S har ursprung från Frankrike och har nog fått den här
via sin mamma. Såg tack vare formen ut som blå plommon men var alltså jättegod potatis.
Oj, vilken kväll vi hade! Och helt oväntat. Kändes verkligen som en gourmetmåltid i vildmarken även om det inte var så jättelångt bort, bara nere vid älven.

Matlagningsdag!

I torsdags hade jag matlagningsdag. Det är trivseldagar, gillar dem. Här håller jag på och fräser älgfärs med lök som jag fryser in. Kan sen tinas upp till varma smörgåsar, soppa, köttfärssås osv. Till vänster i kastrullen är på gång älgfärs som blir pannbiffar. Och så en gryta med gryta i.

Logikbrist i flyktingmottagning!!!

Uppdaterat fredag kväll:
 
Det har alltså gått ut i syrianska media att Sverige tar emot alla som uppger sig vara syrianer och de beviljas permanent uppehållstillstånd. Och det stämmer för det  gör ju Sverige i princip enligt senaste beslut. Men då måste personen i fråga ta sig till Sverige illegalt, alltså först betala en proffsig smugglare ganska mycket pengar. Det sägs kosta i storleksordningen 100.000 SEK för en person att ta sig till Sverige illegalt. Den personen får då uppehållstillstånd och sedan kan de övriga i familjen komma in med automatik som anhöriginvandrare. Jag förstår inte logiken i kravet att en person först måste ta sig hit illegalt  (dyrt!) en rutt som är tidsödande och krånglig och som dessutom försörjer  kriminella smugglarligor. Sen kan de som uppger sig vara anhöriga  komma med ordinarie (billigare!) flyg eller buss eller båt eller nåt.  Detta förstår inte syrianerna utan köar nu utanför ambassaderna i Syrien, Egypten o andra länder i närheten för att få sitt svenska uppehållstillstånd. (Hade inte jag heller förstått!), men möts alltså av beskedet som beskrivs ovan. (Jag skriver upprepade gånger "de som uppger sig vara" för det är nästan omöjligt att kolla personens verkliga ursprungsland och verkliga släktskap, man får mest gå på muntliga uppgifter från personerna i fråga)
 
Kaos råder tydligen också på migrationsverket här i Sverige eftersom man nu lär ha rekordmånga sökande;  2000(!) asylsökande per vecka, de flesta från Syrien och de får stanna här permanent, ska ha bostad och uppehälle någonstans. Ändå är det bara ett par veckor sedan beslutet om permanent uppehållstillstånd för alla som uppger sig komma från Syrien fattades. De illegala smugglarvägarna tar längre tid på sig att forsla människor hit, så kulmen är långt i från nådd än tror man. Och dessutom kommer med varje asylsökande strax ett antal anhöriga via vanliga resvägar. Omräknat i verkliga tal så kan man landa på per vecka med anhöriginvandring; 1 asylsökande + kanske lågt räknat tre anhöriga som kommer sedan, gånger 2000 personer = 8000 personer per vecka. Om man tar gånger 4 så blir det 32.000 personer per månad som med automatik beviljas permanent uppehållstillstånd. Om man räknar med att kriget kommer att fortsätta 10 månader så blir det 320.000 personer fram till nästa sommar. Drygt en kvarts miljon nya invånare i landet på väldigt kort tid.
 
Men om detta skrivs inget i media förstås. Flyktingmottagningen är tabu som diskussionsämne både i vanliga media och i de vanliga politiska partierna. Det skrämmer mig. Man har lämnat över den till det allra mest extrema högerpartiet, SD och dess egen press. Ändå blir man lite fundersam när man vet att det är miljoner syrianer på flykt undan kriget och att Sverige inte har satt någon gräns för hur många som kan tas emot här. Resten av Europa inte har öppnat sina dörrar. Det finns heller inga medel budgeterade i Sverige för att ta emot stora mängder flyktingar. Klarar Sverige verkligen  att ta emot så många på så kort tid? Var ska dom bo? Hur ska de få försörjning, skola, vård, sysselsättning?  Och de ska dessutom stanna permanent, inte enbart tills kriget är över.  Det känns oroligt. Jag är för att Sverige ska ställa upp och hjälpa människor i nöd men, när man bjuder in någon, öppnar sin dörr,  så vill man också att mottagandet ska vara bra, eller åtminstone anständigt. Kanske måste man ändå sätta en gräns. Eller åtminstone öppet diskutera frågan. Inte gömma undan.
 
http://www.dn.se/nyheter/sverige/flyktingar-koar-till-svenska-ambassader/
 

Bota autism?

Svenska forskare med bl.a. Christoffer Gillberg, verkar ha funnit nyckeln till åtminstone någon form av autism och nu ska medicin på människor testas. Fantastiskt!
http://www.expressen.se/nyheter/svenskar-kan-ha-knackt-autismgatan/
http://www.expressen.se/halsa/studien-ger-fredrik-och-kristofer-hopp/
 

Respekt Lena Ek!

Du klarade en debatt med Mikael Karlsson SNF i kvällens Aktuellt! Han är  absolut den  mest oschyssta debattör man kan tänka sig. Han brukar alltid prata på och lägga beslag på allt utrymme, ha medhåll av debattledaren, avbryta, tjafsa. Nu använde du hans egen teknik och han blev mållös! Bra kroppsspråk, stabila  argument, säkert framförande!  Flott! Du vann vargdebatten mot bevarandesidans värsting! Respekt!
http://www.svtplay.se/video/1441423/12-9-21-00
20.20 in  i inslaget kommer debatten.

170 - 270 vargar ...

http://svenskjakt.se/Start/Nyheter/2013/09/sa-vill-regeringen-hantera-rovdjuren/
... föreslås i Regerings rovdjursproposition. Senaste räkningen officiellt, gav antalet 350 och därtill kommer årets föryngringar som borde ligga på ytterligare 25 %, alltså runt 450  djur. Minst en fjärdedel  av dem finns i Värmland, vilket är fullständigt orimligt.
 
Det innebär att man måste decimera rejält för att komma ner till antalet inom toleransnivåerna och tack o lov för det. Det behövs vargjakt i de rovdjurstätaste länen.  Dessutom tog man avstånd från utredningens förslag om att lägga besluten om toleransnivåer  på myndigheterna, på Naturvårdsverket och Jordbruksverket.  Det var hederligt o ansvarsfullt att istället lägga det på politikerna. Vetenskap och forskning har många  olika  och motsägelsefulla resultat om hur många vargar det ska finnas. Det är politikerna som måste välja vem man litar mest på och hålla sig till den.
 
Men frågan är alltjämt om det övre intervallet i toleransintervallet, 270 vargar, kommer att fungera som ett tak eller om det bara blir ett slags utopi. Frågan är också hur långt Naturorganisationerna kan komma med att överklaga de här eventuella politiska besluten  till EU och hur långt man kan komma med att ständigt överklaga de decentraliserade besluten om jakt (hos Naturvårdsverket och Länsstyrelserna) till förvaltningsdomstolen. Hur ska regeringen  lyckas skapa en bortre parentes på den parodiska cirkus som snurrar  just nu i rovdjursförvaltningen?
 
http://www.dn.se/nyheter/sverige/rovdjurspolitik-ska-ta-storre-hansyn-till-manniskor/
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/hard-kritik-mot-nytt-rovdjursforslag_8511588.svd
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17457985.ab

Citat o ordspråk

Foto
Det kan bli mycket av sånt här ibland på nätet men den här var kul. Hittade den hos Elsie tror jag.

3 veckotimmar mer svenska ...

... för nyanlända ska staten satsa på. Men bara för dem som kommit hit i skolåldern, inte för dem som kommer  hit som yngre. Man påstår att för dem är förutsättningarna de samma som för svenskfödda. Så är det inte förstås. Om man har ett annat hemspråk så är det under lång tid  jobbigare med svenskan, det tar rätt lång tid att lära sig ett nytt språk på djupet.  Sen funderar ju jag som vanligt om detta innebär att de eleverna ska göra tre lektionstimmar mer i veckan än andra barn, eller om tiden ska tas från andra ämnen?
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17452152.ab
 

Bra om solceller!

Bra regeringsbeslut om skatterabatt för solcellsinstallation!
http://www.dn.se/ekonomi/skatterabatt-for-egen-elproduktion/ 
 

Träna gå ner i varv med stretching!

När Hej är med oss inne på kvällarna har han svårt att komma ner i varv, han är glad,  jätteivrig, vill leka o fara runt. Det är ok till en viss gräns. Men han behöver också kunna koppla av och ha kontakt. Vägen dit är olika för olika hundar, varje hund har sin personlighet.  Stretching gillar Hej och slappnar av till slut med lite tassmassage. Roland är suverän på detta och har en ängels tålamod när det gäller att bygga upp en bra relation till sina hundar. Det måste till när de ska ut i skogen sen och kunna fungera som ett team med husse trots geografiskt avstånd. Rutinerna börjar sitta där på morgnar och kvällar. Hej är nog en av de livligaste hundar vi har haft men samtidigt mycket läraktig.

Lönnsirap

Så blev det då till slut en soppdag! En dag utan värme och gassande sol. Det kom till och med lite regn. Vi har längtat efter soppa ett tag så det blev det idag; löksoppa och pannkaka. Gubben dränkte sina i den nyinköpta lönnsirapen från Stationscafet. Det smakade bra sa han. Jag höll mig till hallonsylten.

Bill o Bobo på utflykt

Lille Bill o kusin Bobo har varit på utflykt till Aspudden. Bill testar klättring på sten. Och blåbärspaj

För mycket behörighet ...

... ser det ut som om en del lärare har fått när de ansökt hos Skolverket om lärarelegitimation. 2.700  (av 155.000) har ansökt om att få ändring i sin legitimation och de flesta vill få bort ämnen som de inte har utbildning att undervisa i. Men det går inte att stryka ämnen som tillagts, bara att lägga till såna som fattas när man överklagar beslut.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/behoriga-larare-mot-sin-vilja/
Synd att detta hanteras så oseriöst, kanske ett hastverk i brådskan att få fram alla legitimationer i tid? För själva idén med lärarleg är inte fel. Det är många som överklagat, men sen tänker jag på alla som fått extra behörigheter men som inte överklagat, utan bara tackat och tagit emot. De borde rimligen vara fler än de som vill ändra till minskad behörighet.
 

Fylleälgar ...

... dyker upp så här på höstkanten. Älgar är väldigt förtjusta i äpplen och kan vräka i sig ansenliga mängder. Frukten jäser i magen,  blir till alkohol och den glupske kan bli rejält berusad. 
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17439538.ab
 
 

Förvaltningsdomstolen = stat i staten!

Från förvaltningsdomstolen styrs numera både vargpolitiken och skolorna i Sverige. Senast nu när man öppnade Lundsberg igen genom att bl.a. anse att kränkningarna på skolan inte hotar elevernas säkerhet.  Den här domstolen  har utvecklats till en stat i staten med en alldeles egen agenda. Vore intressant att få en genomlysning av dess uppdrag och sammansättning! Jag kan förstå det övergripande syftet med den, men i övrigt känner jag inte till nåt om den.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/skolinspektionen-overklagar-beslut-om-lundsberg/

Norska valet är snart över nu

Det ser ut som en klar borglig seger men det blir spännande att se vilka partier som kommer att bilda regering. Höyre verkar bli det största partiet av segrarna men det behöver stöd av tre andra partier för att få majoritet. Fremskrittspartiet sägs kräva en ministerpost för att stötta den kombon av partier. Men en vinglig minoritetsregering är ju ett annat alternativ förstås.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/allt-pekar-pa-att-stoltenberg-forlorar/
http://www.dn.se/nyheter/varlden/m-vi-vill-gratulera-hoyre/

Öl

Jag dricker inte alls öl men kan fascineras av alla de ölsorter som våra gäster har med sig. Här ovan en nostalgitripp för mig o Leontina: En Paderborner. Det måste rimligen ha sitt ursprung i en lite stad i mellan Hannover och Köln, som heter Paderborn.
Och här ett öl som drar växlar på en tradition sedan den gamle svenske kungen Gustav den andre Adolf från Sverige!

Första dagissnuvan ...

... har drabbat lille Bill. Hemma idag måndag och kanske imorgon tisdag. Verkar vara planenligt med förkylning direkt efter start på dagis. Bilderna är från förra veckans slut.

Barnbarnen i Umeå

Vi fick bilder igår. Paddling mot havet!  Fyra timmar tog det.  Moses berättar hela tiden roliga historier, vet inte hur han kan komma ihåg alla. Turen gick tvärs igenom pågående älgjakt dessutom. I Norrland jagar man första omgången nu, sedan nästa gång efter brunsten om jag minns rätt.
Foto: Paddlat genom älgjakt och med Moses aldrig sinande flöde av roliga historier ! Fyra timmars paddling för att komma fram till havetJag har ont överallt men det var det värt!
 
 
Isak klipper gräs kring det nyinköpta huset.

I ett hus med valp blir det ...

... sprittvättande av småsår som man får när man leker. Han får inte bita mig och gör det inte heller men ibland slår handen mot hans tänder.
...inga mattor någonstans, lite kalt och konstigt
 
... tidningar som ligger på blöta kissfläckar här och där
 
...skorna står på konstiga ställen, utom räckhåll för en bitlysten valp.
... och så ligger det en söt liten plutt någonstans, bara myser och struntar i hur det ser ut i huset! Lille Hej hoppar nu själv upp i soffan och kan knoppa in ibland. Annars är han rätt vild och  tumlar snabbt omkring ´på sina stora tassar. Gick uppför källartrappen idag för första gången. Vågar inte låta honom gå nerför än, rädd att han ska snubbla och bryta nåt. Han har ju så brått!  På låren och öronen börjar han färga ut nu mot det ljusa, men det syns inte så bra på den här bilden.

Spegeln på plats!

Efter tre ommålningar blev den till slut mer chic än shabby. Helt ok faktiskt. Detta är min första ´spegelmålning. Sen blir det vita hängare för handdukar och nån grön sidenväxt någonstans tror jag, men vet inte var. Det är samma vita färg på spegeln, handfatet och väggen, fast det ser olika ut här. Det blev som jag tänkte mig.
Vitt duschdraperi helt ok.

Fremskrittspartiet i Norge ...

... kan komma med i regeringsmakten om valresultatet blir som det ser ut i opinionsmätningarna. De socialistiska partierna backar och de borgliga går fram. Fremskrittspartiet är ungefär motsvarigheten till Sverigedemokraterna hos oss, även om man värjer sig för jämförelsen. Detta norska parti kan få vad som helst mellan 15 och 30 procent i valet. Jag  önskar att de etablerade partierna i båda länderna vågade åtminstone diskutera invandring och flyktingpolitik och inte lämnade fältet fritt för de här högerextrema partierna att ta de frågorna med hull och hår. Det är inte bra.
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/vag-och-svag-blockpolitik/
http://www.expressen.se/nyheter/fremskrittspartiet-krav-for-att-bilda-regering/

Matgädda!

 
Inte en skrytgädda men en liten matgädda blev det idag lördag eftermiddag på litet fiskafänge i Busterbåten. Vi hade eg. andra planer men detta var en fantastisk eftermiddag och kväll så det fick bli båttur med strandhugg runt sjön. Med ekolod och djuprigg så blir det lite mer spännande att fiska. Vi körde drag lite stilla ut över sjön.
 
Vi passade på att grilla lite rester på Restön ( oj det var inte meningen att vara vitsig! ;-)), vid båtklubbens plats, jättefint i ordningställd. Här finns nog den vackraste platsen i hela Östra Silen . Där fick vi sällskap av båtklubbens eldsjäl och motor; Lars-Gunnar. Trevlig pratstund om ditten o datten. Helt fantastiskt väder, lugnt och stilla runt oss, mest fågelsång som hördes.
 
 
Vi strök lite runt vårt favvohus här vid sjökanten. Det såg fint ut som vanligt.
Sen blev det ett strandhugg till med espresso, sen hemöver. Det blir fort mörkt nu, strax efter kl 9 på kvällen.
 
 

På sjön...

... blir det i eftermiddag, kanske sista turen för säsongen!

En till med TBE!

Vaccinationen närmar sig känns det som!
http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article17423449.ab

Älgkalven vid Faggebyn ...

... blev ihjälkörd i går kväll. Det kom sms från L-I. Den har alltså irrat omkring på/ vid  E18 ett par dagar. Jag skrev i tidigare inlägg om hur kon kördes ihjäl häromdagen.

I liter mjölk och ett smörpaket ...

... skulle jag köpa idag. Och så gick det så här! Igen!

Bra service på Partnerdata!

Jag har varit på Partnerdata i Karlstad. Micke och Peter har jag pratat med och fått god hjälp. Man lyckades få fram en ny fläkt till min dator, fast det egentligen inte fanns någon att få tag i. Nu morrar inte datorn längre ilsket och högljutt  utan susar bara lite när den kyler. Det är lätt att få hjälp och snabbt här. Rekommenderas!
 
Ikväll satt vi och pratade och grillade här hemma med goda vänner. Samtalet kom in på att en forskare säger att människan kan bli 1000 år gammal egentligen. Och den spontana tanken som dök upp i mitt huvud var genast: Nej hjälp jag skulle inte orka att lära mig så många nya info-system gång på gång! Jag vill inte bli 1000 år! När detta var första tanken inför det 1000-åriga levernet  insåg jag hur komplicerat mitt förhållande till datorer, telefoner, tv-apparater, spelmaskiner och annat tekniskt  är. ;-)

Ute i skogen med Hej och Oskar...

... var vi i kväll ända till kl halv tio. Det kolmörkt och då hade vi klivit omkring i terräng någon timme (pannlampa är bra!) och jag som redan gått runt  i några varuhus i Karlstad, var helt slut. Inga harar inom synhåll idag.
 
Imorgon jobbar jag och gubben ska med goda vänner till "Öppet hus" på Jägareförbundet i Karlstad kl 14.00 - 18.00 tror jag att det var. Man har vildsvin som tema, visar hur man jagar, styckar och tillagar. Man kan testa sin hunds reaktion inför vildsvin för 200 SEK. Sen som vanligt diverse hornmätningar. Utställare från jakt o skog förstås, kläder och annat.
http://jagareforbundet.se/mitt/varmlands-lan/jagareforbundet-varmland/nyheter-varmland/2013/08/valkomna-pa-oppet-hus-69/
 
Allt fler tror att det var vildsvin i Kjell på Pärekuls gräsmatta. Vildsvin vill bara ha mask, de vill inte ha potatis. Vi undrade ju över att potatisen inte var uppäten. Så fick det sin förklaring av experter. Kanske borde många från Sillerud åka till Jägareförbundet i Karlstad imorgon  för att bekanta sig med förutsättningarna för detta nya viltslag.
 

Bill på dagis.

 
 
´Bollar och vatten och utelek är kul på dagis. Det gick rätt bra att vara ensam utan förälder idag för första gången. Och även förälder  klarade det bra, inte så enkelt.

Så lågt!

http://www.dn.se/nyheter/sverige/komiker-ska-locka-elever-till-lararyrket/
Skolverket har gjort det igen! :-(
Man har alltså fattat noll av varför det är så få sökande till lärarutbildningarna. Om man nu ska lära nåt av Norge så borde man kanske istället studera lönesättning och arbetsförhållanden för lärare.
 

Vattenlek!

Kul att vattenlek fortfarande finns på dagis! Bill gillar det. Han fortsätter inskolningen idag torsdag med sin pappa och idag ska han lämnas ensam för första gången. Fader har lämnat på morgonen med order om att hålla sig i närheten. Undrar om han nervöst vankar runt Vasaparken blad uteliggarna nu? Och håller tummarna att Bill inte ska bli lessen.

Mer från älgolyckan imorse

Så här såg det ut när jag åkte till jobbet i morse. Älgkon låg i diket och bilen var på väg att bärgas. Tur sa Roland att det var ett stabilt fordon. Det var en Saab. Älgen hade studsat från kofångaren och landat uppe på vindrutan, och själva rutan hade spruckit och böjt sig inåt, men den höll sig fortfarande någorlunda på plats i sidorna. Med bilar där vindrutan viker ner sig i sidorna och inte orkar hålla emot älgens tyngd så blir personskadorna svårare.
Jag fick stå här en stund och vänta på fri fart i den mötande körbanan.
 
Det här är en plats där man ska se upp för älg. Det lär gå mycket älg på golfbanan bredvid; mat och vatten finns i riklig mängd där förstås. För länge sedan bodde vi i skolhuset i Snarkil, det blir nära, så var detta en typisk älgövergång där olyckor ofta inträffade under älgexplosionen på 70-talet. Glömmer aldrig när en chockad men oskadad man kom och ringde på vår dörr då. Han var från Sydamerika, pratade skröplig engelska och hävdade bestämt att han kört på en åsna.

Älgolycka vid Faggebyn nu på morgonen

Polisen ringde, Roland fick häva sig iväg med geväret i högsta hugg för att eventuellt förkorta ett skadat djurs lidande. Jägare ställer upp på sånt när det behövs. Det var personskador också så ambulans var på väg, hoppas det inte är allvarligt. Nu åker jag till mitt jobb.
Vi fick avbryta skypande med lille Bill som var superpigg, sovit till halv 7. Nu ska han till dagis, med mamma idag.
 
uppdaterat kl 8.  Älgen var redan död o låg i vägkanten vid E 18 när Roland kom fram.  Bilföraren, en äldre herre, hade klarat sig med skärsås. Bilen såg kraschad ut när jag passerade. Den döda älgen var en ko med juvret fullt av mjölk. Alltså irrar en eller ett par älgkalvar omkring, kanske på / nära E18 mellan Sanda o Svensbyn nu på förmiddagen tills Viltvårdsområdet fått tillstånd att avliva dem. Kanske är Snarkils område? Nej det var Häljebyns, dvs på deras sida E18. De får också frakta bort den döda älgkon. Roland ringer nu för att få tag på ansvariga där. 
 
Alltså det finns skäl att  se upp på E18 mellan Sanda o Svensbyn nu på förmiddagen. Älgkalvarna kan irra omkring där!

Obamas besök ...

... i Sverige är en uppvisning i säkerhet. Allt är avspärrat i området; luftrum, vatten, mark. Det är fantastiskt att en person måste bevakas så hårt, men man får anta att det inte är för ro skull. Han lever säkert hela tiden med hot runt sig. Fast att lilla Sverige skulle betraktas som ett högriskland var en överraskning. Tur att barnen är en bit därifrån och eventuellt  kan gå till fots till sina jobb /dagis.
http://contentviewer.adobe.com/s/Dagens%20Nyheter/c5635ed187d64e05adba19aeab377168/20130903/DND-20130903-10-NYH-1466778.html

Vildsvin eller grävling på Pärekul?

Ja, det är frågan. Så här såg det ut i morse i alla fall när Kjell och hans mamma tittade ut i trädgården.
 
 
Roland skickade en bild på förödelsen till Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent i Värmland. Han gissade på vildsvin, för han hade aldrig sett att grävling hade ställt till så illa, och skickade gratulationer till att ha fått en nytt vilt, jaktbart och ätligt.
Imorgon vet vi kanske lite mer för nu har det laddats en grävlingfälla med äpplen och honung och annat godis.
 

Långpromenad med Hej!

 
Gick en långpromenad med Hej ner till bryggan idag, det är ju min lediga dag och jag kan gå mitt på dagen i flödande solljus. Det ger inte upplevelsen av kvällsdimmorna och dofterna från skogen, men i gengäld ljus som sätter igång gladhormoner och produktion av D-vitamin kanske om man nu ska försöka hitta nåt nyttigt motiv till att dra omkring efter vägarna.  En fantastisk sommar har vi i alla fall haft och hösten börjar lika bra. Jag gick i skjortärmarna och det var varmt.
 Liane på hemvägen.

Rovfåglar

Två stycken seglade över Liane idag när jag var på väg hem med valpen. Kunde inte få bättre bilder med mobilen. De var rejält stora och ser ut att ha ett ljust  band på undersidan vingarna, tvärs över en liten bit från vingspetsen.  Vet inte vad det var. Har inte lyckats se på nätet eller i fågelbok heller.

Igår kväll

Opa har gjort ett fint piratskepp med femårige Vincent! Kolla kölen!
Bakom till vänster om skeppet ute på sjön ser man Vincent och pappa Stephan paddlandes kanot för att få närmare koll på bävern. Men kanske var någon i kanoten inte så tyst som man måste vara för att komma nära bävrar ;-)
Det syns inte, men här simmar bäver nr två över viken. De kommer här varje kväll, men ovanligt tidigt den här gången. Och han / hon har en stock på släp.
En favvoplats är det här. Vi har tillbringat många kvällar här.

Varmt o kallt!

Dagarna är fortfarande fantastiska med sol och värme med plusgrader bortåt 20,  men nätterna börjar bli kalla.
Uppdaterat tisdag morgon kvart i 6:  Just nu är det bara  + 4,7 grader på norrväggen på baksidan av huset. Det syns på den trådlösa termometern som jag har i sovrummet!
 
 Senare blir det inlägg om grilla på stenen, bäver, kanot och Opas piratskepp! Men just nu ska jag dra täcket över huvudet och ta mig en sovmorgon. ( Om inte elektrikern dyker upp snart för att göra en del installationer????)

Bills första dagisdag!

 
På väg till dagis på morgonen.
Kul förstås på dagis, "ny grej" hela tiden! Passar Bill perfekt. Lite skeptisk till maten dock, men det kommer nog.
 
 

Skabbigt chic ...

 
...blev spegeln jag målade. Det var inte tänkt så men blir väl bättre andra målningen.

1,4 miljoner ....

... kostar ett barn fram till 18-årsdagen i genomsnitt! Oj, så mycket pengar det blir, fast staten bidrar med drygt 200.000 av dem.
Första året är kostnaden 110.000 SEK, och av det är rätt mycket inkomstbortfall.
http://www.dn.se/ekonomi/sa-mycket-kostar-det-att-ha-barn/

20-årsfirande - konfirmation - börjar dagis!

Tja, tiden går inser man. Roland minns när telefonen ringde på första harjaktdagen och det berättades att lilla systerdotter Matilda  var född! Idag fyller hon 20 år! Lillasyster Märta föddes lite senare och konfirmerades just idag. En konfirmation som alla var jättenöjda med och upplevde som fin. Det passade ju att fira båda tjejerna på samma dag, samma gänget, samma släktingar! God mat fick vi och trevligt sällskap i pensionärskuvösen med lite värme i åt frusna gamlingar. De yngre satt ute i partytält, några har åkt hem på bilden, det blev lite drop in - drop ut.

Och lille Bill har också en epokgörande dag idag; sin första dagispackning. Imorgon ska fadren börja skola in honom på dagis, det första klivet ut ur hemmet. Bill kommer att trivas på dagis, helt säkert. Men inte så lätt för föräldrarna att tackla tror jag. Det första året blir ju så tajt med föräldrar - barn.

Grillkväll på stenen igår kväll ...

... blev det, alltså lördag kväll  med goda vänner. Vi fick med av kvällens sista solstrålar, det blir strax mörkt nu
Så här dags hade älvorna börjat sin dans i dimmorna som smög ner över vattnet. Gott med stekta runda oskalade potatisar, grillad kyckling och fläskkött, hemgjord chutney och smarrig sallad. Och så var 5-årige Vincent med också. Bättre än så här blir det inte.