Antiklimax alltså!

Tja inte helt oväntat resultat av fullmäktigemötet i kväll, minoritetsåterremiss som begärdes av FP.
 
Det tycks finnas en klar majoritet för det förslag till skolorganisation som nu framlagts i fullmäktige, dvs nedläggning av högstadiet i Töcksfors och av skolorna i Bön o Blomskog,  men de som känner sig berörda vill krångla och förhala så länge som möjligt.  De valde alltså att utnyttja den möjlighet som finns, att en minoritet kan driva igenom krav på återremiss i fullmäktige. Inget beslut nu om skolorna i Årjäng, det kommer då vid nästa fullmäktige. De här bygdeskolorna har vardera ca 20 - 30 elever fördelade på 6 - 7 åldersgrupper. Det handlar om riktigt små skolor alltså. Gissar att de är de minsta i Värmland, kanske i hela Sverige.
 
Årjäng har verkligen strävat på in i det längsta och hoppats på att de små fina skolorna på landsbygden skulle locka till inflyttning och folkökning. Men det blev inte så. Elevantalet bara minskar och nu tvingas man anpassa skolorganisationen  till verkligheten, 200 färre barn de senaste  10 åren och trenden går fortsatt neråt.  Det går inte att drömma längre, även om det gör ont att släppa taget om djupt kända förhoppningar.
 
Ekonomin går back och skolorna i centralorterna Årjäng och Töcksfors har lokalmässigt  fått förfalla. Det måste till nybyggnation och omfattande renoveringar där, istället för de senaste årens lappverk av provisorier.  Gymnasieskolan behöver ses över.  Det är dags för en helhetssyn på skolorna i Årjängs kommun, alla barn har rätt till skola med hög kvalitet och det här beslutet som skulle ha fattats nu, är  första steget på den vägen. 

Bills böcker

Bill gillar böcker och bilder av olika slag. Han tycker om att se på stilla och rörliga bilder på paddan, iPhonen, teven och på papper förstås i böcker. Kul att byta bild med handtryck eller genom att bläddra - själv.

Från Stockholmsbesöket

Det låg en bild kvar o skramlade från Stockholmsbesöket, på Bill o farfar. De trivs i varandras sällskap.

Fullmäktigebeslut om skolan ...

.... o dess organisation på lång sikt i ett helhetsperspektiv ska det bli imorgon kväll. 200 elever mindre är det nu jämfört med för 10 år sedan i kommunen och trenden  är fortsatt nedåtgående, tyvärr. Trots alla förhoppningar så har det inte blivit någon inflyttning, vare sig till kommunen som helhet eller till dess glesbygder. Det  krävs nytänk o en ny organisation anpassad till verkligheten, främst för att kunna erbjuda alla barn i kommunen skola med kvalitet, men också för att slippa  lämna skulder för dagens skoldrift till nästa generation. 
 
Buller o bång o media är aviserat av dem som prostesterar mot det förslag som ligger, främst från en del medborgare från Töcksfors och västkanten på kommunen, möjligen med deras gamla f.d. kommunpolitiker i spetsen. Så vitt jag vet väntas däremot ingen folkvandring från Sillerud eller centralorten till mötet. Sillerud har nästan lika många invånare som Töcksfors men barnen här på östkanten har märkligt nog klarat sig utan både högstadium o simhall i alla år utan att gå under. Många  har klarat sig riktigt bra i livet med studier och yrkeskarriär, må hända använde de de extra stunderna i skolbilen till läxläsning eller hälsobringande kontemplation i tidsutrymmet  mellan skola o fritidsaktiviteter. :-)
 
Vi  får se, kanske blir det decibeldemokrati som avgår med segern imorgon på fullmäktigemötet, eller bara ett antiklimax. Var det nån som trodde att kommunpolitik ute i glesbygden är tråkig o enahanda? Besök i så fall Årjäng, här är det drag under galoscherna, ungefär som på central politisk  nivå. 

MC o avrostning

Efter dom här två åkte vi på hemvägen från Karlstad häromdagen, två medlemmar i Hillbillies mc-klubb i Årjäng. de körde förstås Harley. Det betyder att vi åkte  flera kilometer med öppna rutor för att gubben skulle få njuta av ljudet. Han påstår att en Harley låter på ett speciellt sätt, ingen annan mc låter så. 
 
Gubben har ingen Harley (till sin egen stora sorg!). Han har sett sig nödsakad att hålla sig till en "riskokare", en Marauder, så han är medlem i Good Guys istället. Jag kan inget om mc-klubbar men det låter fredligare på nåt sätt. Idag söndag var det i alla fall avrostning, ett nyttigt och trevligt arrangemang där mc-åkare får träna lite åkning inför den  nya säsongen.  Gubben var med trots begynnande snuva. 

Barnpsykiatrin ....

.... drunknar också i pappersarbete, liksom lärare, läkare och sjuksköterskor.  Mer än en tredjedel av arbetstiden går åt till administration i tekniskt bristfälliga system och vårdkvaliteten blir lidande. Det hävdar ett antal barnpsykologer i en artikel i Svd idag.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/vardkvaliteten-ar-hotad-inom-barnpsykiatrin_8114636.svd
 
Hur kunde det bli så här?  Vem har bestämt att de administrativ uppgifterna ska få äta upp så mycket av arbetstiden och därmed indirekt "stjäla" från de gemensamma resurser som skulle gå till utbildningn o sjukvård? Hur kunde det bli så här o varför låter vi det stillatigande ske, trots att rapporterna duggar tätt om de här felprioriteringarna? Och vem tjänar på det?

Isen gick nu!

Va lustigt, isen bara försvann  där vi befinner oss och det skedde abrupt för en kvart sedan, halv åtta på kvällen. Nu är det öppet vatten från oss o tvärs över viken!  Solen går ner i ett färgfyrverkeri från gult till rött till rosa. Allt ackompanjerat av lommen som nu kommer majestätiskt seglande till sin favvoplats där bäcken rinner ut.  Och kanadagässen till vänster om bryggan, precis som förr. Jag står som ett fån och bara tittar
I morse tog jag en bild på sista isen, det var ett sånt skådespel, guldglänsande solsken på andra sidan o här på land och så mitt emellan den helt svarta isen.  Naturen är fantastisk och en vattenyta är ny varje dag.
Så här var det alltså innan isen gick, svart is.
 

Fotografiska museet

Under stockholmsbesöket så var vi en sväng på Fotografiska museet. Där är ofta intressanta utställningar o så nu också bl.a. Ruud van Empel född 1958 i Breda. Han har gjort bilder av barn som han placerar i speciella miljöer, i björkskog som ser beskyddande o varm ut, i mörk granskog som ser skrämmande ut. Barn står också uppradade som skulpturer eller dockor, men var och en med sitt speciella uttryck. Ibland ser det idylliskt ut men samtidigt finns en dissonans som skär genom det oskuldsfulla. Bilderna är detaljrika o man kan titta på dem länge o hitta nytt som man inte märkt förut. 
 
Clarenutställningen kollade jag också på. Hennes suddiga pasteller är karaktäristiska o ger ett trolskt ljus.
 
Bill hängde med förstås och tycks gilla bilderna. Han är här rätt ofta tror jag, med moder o moster o Bobbo. Himla synd att vi inte kunde träffa Bobbo med föräldrar den här gången, vi saknade dem verkligen. 

Politiken i Årjäng ...

... är lite krånglig just nu, det är inte bara på riksnivå som det är trubbel.
 
Tidigare så har det varit en ganska strikt blockpolitik med borglig Allians o så ett vänsterblock med S i spetsen. Nu har de borgliga politikerna  från den västliga delen av kommunen bl.a. Töcksfors, satt sig på tvären och anammat en politik som verkar syfta till att till varje pris behålla de små bygdeskolorna på den kanten o högstadiet i Töcksfors. Ambitionen kan också vara att  återuppväcka badhuset i Töcksfors vars nedläggning var startskottet till protesterna. 
 
Kanske vore det bättre om de här avhoppade västorienterade Allianspolitikerna  bildade en egen liten Allians under någon passande beteckning: Töcksfors väl, eller nåt.  Det är svårt för väljarna att orientera sig annars i kommunpolitiken. Om det nu ska vara bypolitik så ska det vara ett tydligt alternativ med en ärlig varudeklaration att man vill värna vissa delar av kommunen men inte ta ansvar för helheten och för den kommunala ekonomin på lång sikt.  
 
Svar till Jonas S
Jag vill inte publicera din kommentar eftersom den gör reklam för en partisk ledare i NWT. NWT har ju av någon för mig obegriplig anledning tagit ställning för Töcksfors i den här internkommunala striden och gjort det mycket tydligt, både på ledarplats och i det redaktionella innehållet. Det måste finnas några kopplingar Töcksfors - NWT i person eller lojalitet på annat sätt, men jag som är "invandrare" känner inte till sånt och fattar inte varför. Jag har bara tidigare flera gånger länkat till NWT och konstaterat fakta.
 
Du hävdar fortfarande att man kan tolka Centerns agerande i skolfrågan som svek av vallöften. Men var och en som är läskunnig kan se att det står att man vill behålla bygdeskolorna så länge det finns elevunderlag. Man har inte lovat att behålla dem under alla omständigheter och nu anser man att elevunderlaget är för dåligt. Den frågan om elevunderlagets storlek kan man däremot diskutera och ha synpunkter på från olika håll: Vad är tillräckligt antal barn på en skola? Det är en meningsfull diskussion.  Men att hålla på och hävda löftesbrott är meningslöst när det är osant. Det har blivit den typen av lögn som till slut har blivit en sanning för att den upprepats så många gånger. Ingen bryr sig längre om att kolla vad som står skrivet i olika sammanhang utan går bara på hörsägen. Om o om igen får man läsa / höra att det är löftesbrott och då tror man med automatik är det är sant fast det inte är det.
 
Sen kommer man till varför man valt just den här tidpunkten, elevantalet har ju sjunkit länge. Över tid så har trenden varit sjunkande under en lång följd av år, ibland med något  skutt oppåt i statistiken men sett över hela kommunen så är det inte uppmuntrande.  Alla har ju hoppats att de här fina små skolorna skulle dra folk till landsbygden men det blev inte så.  Och någonstans måste flyttpolitiken betalas av någon annan än skolan och barnen. Resurserna är inte oändliga.
 
Tidpunkten att ta tag i skolorganisationen sammanfaller med fler behov än detta. Hela kommunens skolorganisation måste ses över som en helhet och få bra kvalitet för alla barn. Man var vid vägs ände med skolorna i tätorterna, de  måste få ett lyft. De har fått stå tillbaka under en lång följd av år medan det byggts nya fina skolor på landsbygden. Silbodalsskolan har fått lösa sina utrymmesproblem med baracker rätt länge nu och lokalerna är gamla o nerslitna. Det var alltså naturligt att se över hela skolorganisationen i samband med att också högstadiet måste åtgärdas.
 
Ett annat skäl till tidpunkten var förstås de nya kvalitetskraven i skollagen. Årjäng står inte utanför Sveriges lagstiftning även om vi befinner oss långt från Stockholm. Från o med 2015 ska alla lärare vara behöriga för de ämnen de undervisar i. Med de smala behörigheterna som lärare har numera så blir det i stort sett omöjligt att försörja så små skolor som de nu nedläggningshotade med behöriga lärare framöver. Man skulle behöva ha lärare som pendlade ut till dessa skolorna för att endast undervisa en till  ett par tre lektioner per dag, det är ohållbart. Man kan säga vad man vill om den lagstiftningen och man kan påstå att den inte ska påverka skolstorleken men i praktiken blir det ändå så, det förstår alla som är insatta i skolans värld. Behöriga lärare växer inte på trän och det ser mörkt ut framöver också¨, lärarutbildningsplatserna fylls inte på långt när.
 
Om jag nu ska återgå till löftesbrott så vill jag anklaga den nya Alliansens politiker för löftesbrott och eventuellt planerat lagbrott. Alla de i den gamla Alliansen ingående partierna M, C, FP och KD skrev under en förklaring där man sa att man avsåg att föra en ansvarsfull ekonomisk politik. Men i de nuvarande kraven från nya Alliansen på att behålla bygdeskolorna så finns inga lösningar på de ekonomiska problem som då uppstår.  Det är inte att föra en ansvarsfull ekonomisk politik.
 
Det finns ett varnande exempel i Sunne nu. Där följde politikerna folkomröstningens resultat alltså är man tvingad att behålla de små bygdeskolorna och går 10 miljoner back i Barn o utbildningsnämnd trots att man höjde skatten pga för att finansiera just bygdeskolorna.  Nu tvingas alla inom skola och förskola i Sunne betala med stora nedskärningar och man måste lägga ner andra skolenheter istället för bygdeskolorna; högstadier och gymnasieskolor. Det är i kommunallagen förbjudet att anta  en budget med underskott, helst ska det vara 2 % plus.  Och intäkterna i en kommun är rätt så givna, det finns inget trolleri för att få fram mer. I Sunne är läget rätt så förtvivlat just nu.
 
Men den nya Alliansen  i Årjäng vill behålla bygdeskolorna utan att ha någon ekonomisk lösning att erbjuda. Det är bara nej, nej och nej, men inga motförslag. I såna lägen går inte att förhandla, ge och ta. Alltså egentligen att förespråka ett lagbrott. Man har heller inte diskuterat kvalitet kontra skolstorlek. Kan en skola bli hur liten som helst och ändå hålla hög kvalitet? 5 barn? 10 barn? 15 barn? Räcker det? Var går gränsen?
 
 
 
 
 
 

Fantastiskt resereportage från Rom ...

.. har Leontina, min barndomsvän, gjort på sin blogg. Det är verkligen värt att kolla på även om man nu inte skulle vara intresserad av staden. Den här bloggerskan har förmågan att fånga både stort och smått på bild på ett sätt som fångar uppmärksamheten.
http://leontina.blogg.se/

Loppis på Tjolitta idag ...

...den 27 april, börjar kl 11. Dit ska vi förstås. Många bord är bokade o det håller på till 16.00.

Släpat o slitit

...har vi gjort idag fredag. Vi började tidigt i morse o höll på hela dagen. Städ och tvätt! Avslut blev stekt fläskfile, det var ett tag sedan sist. Och till den Robins champagne! Den vi fick! Himla läcker var den, lägger ut den på bloggen sen som tips. Kroppsarbete en hel dag är lite ovant, sist av allt så släpade jag bort en rishög. Alltså inte en hög på en gång, utan ett par tre kapade småträd åt gången. Till slut tog jag mod till mig och drog iväg det större trädet också, med viss möda. Och nu känner jag av muskler jag inte visste att jag hade. Inte helt fel!

Mina koll från läromedelsmässan i Karlstad.

Serholt är inget jättestort förlag men det man gör är ofta bra.Detta såg bra ut för att jobba med läsförståelse bland yngre barn. Parallellt med läsinlärning så är det en vits att jobba med läsförståelse inför  helklass eller i grupper utifrån högläsning av vanliga barnböcker.  Och att träna barnen på att reflektera över vad texten handlade om förstås. Men viktigt också vad kan man reflektera över utifrån texten. Har den ett etiskt budskap, hur vi ska vara mot varandra,  som många sagor o fabler har. Eller vill den lära mig nåt? År det en faktatext? (Genrer! Stavning?) Kan man läsa nåt mellan raderna och gissa lite? Alltså komma ett steg vidare från att enbart komma ihåg de orden som stod där, en djupförståelse som vi nog måste börja med tidigare (igen!). Sen när barnen själva börjar kunna läsa texter med god avkodning så är det här Serholtmaterielet nog ett något som man kan starta läsförståelseträningen med. Det är i alla fall det lättaste jag såg på mässan.
 
Jag spejade mest efter materiel för läsförståelse eftersom vi behöver ta tag i det, inte bara vi utan alla skolor i Sverige. Undersökningar visar att barn i Sverige  dyker där. Det finns säkert flera skäl till det. Vi har ganska många barn med annat hemspråk och det tar ett tag innan de fixar förståelsen i svenska, vilket naturligtvis syns i våra tester. Vi har sett tydliga exempel på hur det kan bli i Rosengård i Malmö där svenska inte ens talades eleverna sinsemellan på skolan. Man tvingades stänga skolan för att blanda upp eleverna  med svensktalande barn  på andra skolor.  Eleverna med annat hemspråk  behöver bra svenska-2 undervisning och goda kontakter med svenska barn för att snabbt ta sig till en bra svenska. Och naturligtvis, bra läromedel. Men först och främst måste man våga tala om att detta dilemma existerar utan att bli stämplad som främlingsfientlig eller rasist. Om inte problemet erkänns ens så blir det svårt att hitta bra lösningar.
 
Sen tillkommer att vi förr ofta hade gemensamma genomgångar av texter som skulle läsas, alltså i helklass, där vi förklarade svåra ord och uttryck och barnen fick relatera med egna erfarenheter till texten. Sådana undervisningsmetoder har under många år renderat markering med rödpenna vid skolinspektionens besök. Klassundervisning har varit omodernt, barnen skulle ta sig fram på egen hand med individuell handledning och egen forskning.  Nu börjar vi med hjälp av Hatties metaforskning få tillbaka sans i den pedagogiska debatten och lärarnas professionalitet får gälla igen, inte enbart politisk klåfingrighet. Vi får undervisa i helklass igen, behöver inte smyga med det. Bäst resultat ger säkert att variera helklass med eget arbete och grupper.
 
Betapedagog brukar jag alltid kolla noga också. Här finns en serie med språklig matte från 0 - 20 i talområde tror jag att det var. Det såg ut som redigt innehåll, inte för mycket, grafiskt bra upplagt och kanske begripligt för dem som kan läsa lite och kanske lämpligt att jobba med två och två, en som kan läsa bättre och en som inte kan. Sen måste man räkna med att barn som ska klara av att jobba med detta måste redan ha en god uppfattning om talområdet som behandlas. Den som håller på att ta in det ska inte ha detta. Jag tänker Vygotskys scaffolding; först kan jag tillsammans med nån som kan bättre, sen kan jag på egen hand och till sist kan jag lära någon annan. Bodil Jönsson som är författaren är ju en av mina favoritet, hon är nog lite galen. Hennes läseböcker är dråpliga och hennes föreläsningar underhållande.
 
 
Bokstavsböcker med prickar är bra, glömmer alltid att köpa det, sitter och gör prickarna istället.
 
En bearbetning av favvoboken Pojken o Tigern, den såg bra ut. Lite reflektioner efter läsning.
 
Bornholmsmodellen är en av få som verkligen är baserad på forskning och inte vem som helsts; Ingvar Lundberg. Den tränar språket på ett suveränt sätt före läsning och i början på läsning. Trulle är en utveckling av detta men jag skulle gärna se fler.
 
 
Den här såg bara bra ut men jag vet inte längre riktigt varför.
 
Sammanfattningsvis så var det en bra mässa, massor av utställare och konsten är att få ut något av besöket utan att bli bara överväldigad och trött. Min metod numera är att innan bestämma mig för vad jag ska kolla på. Den här gången alltså läsförståelse. Sen när jag hittar nåt bra så hystar jag över katalogen till försäljaren, ber honom leta upp materielet där och så sätter jag ett stort kryss på det och viker ett hörn och går vidare.  På så sätt kommer jag hem med en lunta kataloger och  jag vet exakt var det finns som jag fastnade för.
 
 
 

Åldersblandat i skolan är inte bra.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/modern-undervisning-far-underkant
http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.317860-svenska-skolreformer-till-mer-skada-an-nytta
http://www.skolvarlden.se/artiklar/svenska-skolreformer-missar-malet
 
Forskning visar  att åldersblandat är negativt för barns lärande i skolan. Forskning är alltså generaliserande, man har mätt effekterna av åldersblandning på många skolor o under olika omständigheter o funnit att själva åldersblandningen  är negativ. Sen kan det finnas andra faktorer på en skola som är positiva och som gör skolan bra, men just åldersblandningen drar resultatet neråt.
 
Dessutom finns det forskning som pekar på att barnen själva, om de får välja, inte vill ha åldersblandat för det innebär att man byter kamrater varje år. De vill hellre ha stabila grupper så att de kan bygga upp relationer på lång sikt.
 
För mig är det här motbjudande att ta in för jag trodde inte att det var så,  men nu handlar det om gedigen forskning, så jag får acceptera faktum. 
 
Senare under dagen skriver jag inlägg med bilder o text från läromedelsmässan i Karlstad igår torsdag. 

Läromedelsmässan ...

... i Karlstad hann jag till. Skriver lite om den imorgon.  Och då ska jag försöka referera det pedagogiska innehållet seriöst och inte ta med allt babbel med kollegor som jag inte träffat på länge. För det blev många och långa samtal om vad som hänt sen sist och roliga minnen från studier / jobb. 

Lille Oddvar ...

... är på g. Germaas Raija är dräktig enligt ultraljudet och hon har många valpar, som ofta  bland dunkerstövare, 8-10 stycken. Fadern är alltså Rusken som var född 1972 och detta är resultatet av insemination med fryst sperma.  Himla spännande o vi delar glädjen med familjen Kihlberg i Säffle som också står på valplistan. När valparna är födda åker  vi förstås dit o kollar, det är norr om Oslo som Bård Larsen bor. 

Läromedelsmässa i Karlstad ...

... hoppas jag hinna med en sväng i morgon torsdag. Skulle vilja kolla lite på läromedel för att stärka barns läsförståelse i olika åldrar. Där lägger vi lite extra fokus ett tag. 
 
Tja, sen kan man förstås hitta på en del annat också i vår residensstad. Ikea blir det absolut, inköpslistan dit är redan lång och väl där brukar det gå att norpa med sig lite till.

Guterud

Vi passade på att på att åka inom lagårdsbygget på Guterud i Långserud, bröderna och sönerna Jacobssons Det ser ut att ticka på och till o med grillen är framme!

Hockeymatchen ...

... ikväll onsdag ska vi se. Jag blev påmind på skolan av en elev som är hockeyentusiast. 

Lärare stressar mer än andra.

Det konstaterar TCO i sin stressbarometer enligt SVT idag. Genomsnittsvärdet för tjänstemän är 31 och lärare hamnar på 46, alltså i särklass. Det handlar om att en mängd pappersarbete har lagts på utan att några arbetsuppgifter tagits bort. 

Med skammens rodnad...

... på min kinder så inser jag att jag inte kollat vare sig facebook eller min egen mail på ett bra tag. Ursäkta om jag missat nåt, men jag får komma igen senare i bättre uppkopplingsområde. Det har också varit svårt att nå fram till oss på vanliga telefonen, mobil funkar ibland men sms slinker lättare igenom verkar det som. Om ett år kanske vi har fiber överallt och kopplar upp supersnabbt!

Bill o lekskärm

Bill kollar på iPaden! 
Vid första anblicken kan det skrämma slag på en gammal bokmal som mig, men egentligen funkar det  som en pekbok. Bill lägger handen på skärmen och en röst säger gris. Fast han har en del andra valmöjligheter också, att höra grisljud och stänga in honom i lådan. Sen finns många andra djur också. Teletubbies är en annan favorit, inte att förglömma Gangnam style.  Och han gillar vanliga pappersböcker också.

K&US

För länge sedan köpte jag en K.U.S -tröja på linneväveriet i Klässbol och den har jag gillat skarpt. Den har hållit formen o färgen genom många tvättar. Så nu var planen att försöka komma över fler vid Stockholmsbesöket. Jag hade klurat ut att det finns en butik vid Slussen och knatade dit. 
 
Två behagliga tröjor i stickat linne kom jag till slut ut med. De var båda kärringblåklintsblå, helt ok. Till slut skriver jag, för det var oändligt  långa väntetider på plagg i rätt storlek trots att vi inte var många kunder i butiken. Lagret måste ligga i andra änden på stan! Efter en lång väntan på de byxor jag ville prova, så gav jag upp dem.  Expediten sprang runt med en telefon tryckt mot örat o letade länge o omständligt efter något som en tidigare kund hade glömt kvar medan jag häckade halvklädd i provhytten o försökte tänka ut någon sysselsättning. Jag gav alltså upp byxprojektet o gick ner till Fotografiska museet som ligger ganska nära. 
 
KUS har fina kärringkläder men otroligt dålig service. När man går dit så ska man ha gott om både tid o tålamod, åtminstone om det står skrivet Lantis på utanskriften! :-) Leker lite med tanken att jag hade fått snabbare hjälp om jag sett stockholmsk ut o talat huvudstadens dialekt. Jag handlar kläder alldeles för sällan för att begripa hur det fungerar. 
 

Holländargatan o Melanders

 
 
Holländargatan översta bilden  har vi besökt åtskilliga gånger de senaste åren eftersom son o sambo har bott där. Lägenheten ligger längst upp till vänster korsning Rådmansgatan, mot Spökparken. Trivsam plats fast det är mitt i stan liksom. Nu var det väl allra sista besöket där, snart väntar ny adress med mer golvyta för lille Bill att ratta runt på. 
 
Platsen under kommer vi däremot säkert att besöka igen, Melanders vid Vasaparken, ett stenkast från Sven Harrys guldskimrande skapelse. Det är inte så långt från nya adressen heller. Melanders är ett trevligt matsälle, med fokus på fisk. Massor av fina delikatesser o färdiglagat som kan tas med också. 

Dice är yngste sonens arbetsplats.

Det ligger vid Slussen. Här går man in och så långt kan man ta kort. Inne råder fotoförbud. Vi fick i alla fall gå med upp och se på det senaste när det gäller att konstruera dataspel så naturtroget som möjligt. Helt fascinerande hur man bygger upp landskap och figurer!!! Nu liknar det film.

Hann hem igår kväll söndag ...

... till solnedgången! Trist att harjaktprogrammet som vi ville se på norsk tv 2 var på en betalkanal som vi inte kunde se, men det här var också fint att skåda.
Senare kommer mer bilder från Stockholm förstås och lite annat.

Bill på Grand

Vi passerade Grand på väg mellan söder och Holländargatan så vi slank in på Grand för en bit mat i lördags kväll. Hade hoppats på Riche o torskrygg med pepparrot men det var fullt, fanns inget bord ledigt.
 
För Bills del är det gå med hjälp som gäller just nu och flirtar gärna med uppmärksam omgivning. Bills farbror M och faster R var också med.  Grand är helt ok, inte så våldsamt dyrt att äta, bra mat och gott om plats för en liten Bill. Dessutom förstås, väldigt trevlig personal. Tur att vi inte var där igår kväll, vi såg hur det såg ut i Bieberhysterin!

Sjöisarna smälter nu undan!

I tjärnet o älven är isen borta och det går snabbt ute i viken

Agenda

Vi har varit några dagar i Stockholm för att hälsa på sönerna med respektive o barnbarn lille Bill. Imorgon måndag kommer bilder o text från besök hos dem, på Grand, på Fotografiska museet, på Melanders, på Dice o lite annat. Tacksamma är vi för besök i Norrviken Sollentuna hos Bills morföräldrar med gott fika innan vi drog hemöver mot Värmland igen. Bill har tur som har så många som månar om honom o finns i närheten, lite avundsjuka är vi, som inte kan träffa honom så ofta.  
 
I raden av opublicerade inlägg ligger också ett om åldersblandning i skolan. Lite motvilligt publicerar jag det, men rätt ska vara rätt. 

Harjakt ....

... med dunkerstövare på norsk tv2 ikväll söndag är det. Vi avser att hinna hem till det kl kvart i tio. Det är ju en dunkervalp vi har beställt till i sommar. Det kan bli en Oddvar eller en Skavlan. :-) Fast vi vågar inte glädja oss för mycket än, vi vet inte om inseminationen har lyckats, besked borde dock komma inom de närmaste dagarna. 
 
Uppdaterat: Asch, det var en betalkanal som  vi inte kunde se!!

Bakslag för våren!

Tråkigt med minusgrader på nätterna. Det ger ett bakslag på våren o tjälen släpper inte riktigt, inte isen heller.

Torget i Årjäng

Det nya torget i Årjäng blir jättefint tror jag.
Längst ner till höger ligger Rincon.
Till vänster om Rincon blir deras uteplats o grönt o till vänster om det en sittvänlig trappa ner till trottoaren.
Längre upp lekplats o utanför biblioteket sittplaser för läsare o lärande lekplats för barn.

Byråkrati o dokumentation...

... breder  ut sig i vård, skola o omsorg. Nu har det kommit förslag om att alla olyckstillbud på dagis ska rapporteras till ett centralt nationellt register. Ändå kan man inte säga att de är ett stort problem. Barn snubblar, ramlar o får blåmärken, det ingår på nåt sätt i deras utveckling o endast ett av tio olyckstillbud sker på dagis, resten i hemmet. Men det finns en risk, skriver Marteus i Expressen idag, att det blir fler olyckstillbud medan personalen är upptagen med att skriva rapporter istället för att ha tillsyn över barnen. För man kan anta att som vanligt så läggs administration bara på som arbetsuppgift utan att mer personal anställs för uppgiften.
 
Lärare sysslar med administrativa uppgifter en tredjedel av sin arbetstid. Det är inte orimligt att tänka sig att det i slutänden påverkar elevernas lärande.
 
Enligt Marteus så klagar en läkare över att han o hans kollegor bara håller på med patientarbete 18 procent av tiden, resten går åt till dokumentation av olika slag.
 
Hur blev det så här? Och varför?

Krokus o blåsippor

Krokus blommar i trädgården, fast de är små och så blåsipporna då.

Sorg

 

"Funeral Blues" av W H Auden


Stop all the clocks, cut off the telephone, 
Prevent the dog from barking with a juicy bone, 
Silence the pianos and with muffled drum 
Bring out the coffin, let the mourners come. 

Let aeroplanes circle moaning overhead 
Scribbling on the sky the message He is Dead. 
Put crepe bows round the white necks of the public doves, 
Let the traffic policemen wear black cotton gloves. 

He was my North, my South, my East and West, 
My working week and my Sunday rest, 
My noon, my midnight, my talk, my song; 
I thought that love would last forever: I was wrong. 

The stars are not wanted now; put out every one, 
Pack up the moon and dismantle the sun, 
Pour away the ocean and sweep up the woods; 
For nothing now can ever come to any good.
 
På dagen tre år är det sedan min mamma gick bort. Sorgen o saknaden är fortfarande stor o hon finns med mig i mina tankar varje dag. Den här dikten illustrerar den överväldigande känslan av tomhet o vanmakt när en närstående går bort.

Kex

De här små kexen är supergoda! Men tråkigt nog har jag glömt var jag köpte dem. Om någon ser dem så skriv gärna i en kommentar var!

Isen

Isen är tjock än men nu tar det på den. Mycket regn och blåst är det och rejäla plusgrader hela dygnet. Ytan skiftar alltid och är vacker på sitt sätt. Nu går den in i en fas där den mörknar, blir nästan svart i vissa ljus. Isen ruttnar säger man. Igår torsdag blev det i alla fall officiellt vår i Sillerud, dvs det hade då varit plusgrader dygnet om i en vecka! Välkommen våren!

Tofsvipa!!!

Idag såg jag en tofsvipa här nere på Smörhôlera!! Och om jag såg en, så borde det finnas en till, de lever väl normalt i par. Himla roligt om de stannar här och inte flaxar vidare. Det vore tomt på åkrarna utan just  tofsvipor.
 
Det finns gott om andra fåglar också förstås. Nästan varje dag tranorna, kanadagässen, duvorna och  sångsvanarna. Fiskgjusen tar någon tur och över allt sammans seglar en rovfågel, jag är osäker på vad den heter.

Uthuset

Målarfärg kom på före regnperioden startade, för efter tre månaders totalt uppehållsväder så kommer väl en period av mycket regn, konstigt vore det annars. Sen ska det bli järnvitriol på fasaden.
Regnskogen fototapet gillar jag. Och mullvadsfärgen också på väggar o tak. Det blev som jag hoppades.

Lille Bill o barn med familjer i Stockholm ....

... ska vi besöka innan värsta turistsäsongen drar igång och vi därmed är fjättrade vid hemorten.

Bankerna....

.... vill  inte ha inkomstgräns för höga lån och inte heller amorteringskrav. Självklart vill de inte det. Med amorteringskrav så minskar ju kundernas lån successivt  och därmed minskar också bankernas ränteinkomster. Med krav på inkomstgräns för höga lån så minskar den presumtiva kundkretsen, alltså lägre inkomster för bankerna. 
 
Nej, man föredrar att med jämna mellanrum leda landet in i katastrofala bostadsbubblor som kräver statliga bidrag till bankerna för att inte systemet ska kollapsa! Till intet förpliktigande retorik.
 
Samma typ av riskmaximering som Cyperns banker ägnat sig åt o som hela Europa får betala nu! Medan skattebetalarna tar springnotan, så ligger bankernas accumulerade vinster kvar. Nu menar jag inte lokala bankkontor som mitt här i småorten för här finns mycket hjälpsamhet mot vanliga människor, utan de stora internationellt agerande banker. 

Hockeymatchen ...

... ska vi se i kväll! En av mina elever, som är ett stort FBK - fan, påminde mig idag. Och vi var överens om att kolla på Hockeymatchen med de här kändisamatörerna. 
 
Jag o Roland skrattar redan!

Inte alldeles lat ...

... blev jag idag ledig tisdag! Kollade en av stugorna inför gäster, lagade lunch o middag, målade diverse brädor roströda. Sen blir själva fasaden järnvitrioll, det blir fint på förrådet. 
 
Imorgon begravs den stackars M Thatcher i England. Jag har lite svårt att förstå att så många orkar hata henne som person nu när hon dött. Det var ju länge sedan hon var aktiv politiker och faktiskt var hon ju folkvald  på det program som hon regerade på. 
 
England är lite konstigt, har svårt att tro att det skulle hända i Sverige. 

Nostalgilampa

Alltså, jag har egentligen en helvit lampskärm i bomull att använda efte den julröda varje år, men den var bara försvunnen. Det är förstås jag som blivit senil o glömt var jag lagt den. 
 
Så jag fick ta den här gamla lapptäcksmönstrade varianten. Den har inte varit uppe på länge. Men fnissar lite när jag ser den. Tror att det var början på 70-talet som var värsta lappteknikseran. Jag gjorde i alla fall ett par täcken till bäbissäng och så den här till gardin (jo verkligen till köksgardin!). Sen blev den omsydd till långkjol (ha ha...som jag garanterat aldrig använde, jag har aldrig kjol!). Så till slut så blev en liten tamp till lampskärm. 
 
Det är en alldeles äkta nostalgilappskärm. Jag känner igen tygerna från min barndom i mitten på 1900-talet:
Från vänster uppe
Mammas förkläde, min klänning den superkorta o snäva som jag hade 1963 när jag o Suss (Leontina) åkte till Tyskland på utbytesresa, okänt, okänt, pappas skjorta.
Nerifrån vänster
Tysklandsklänningen igen, en annan pappas skjorta, bordduk, okänt, mammas nattlinne, okänt.
 
 

Ledig tisdag!

 
Täcket över huvudet; sovmorgon!

Politik - det möjligas konst!

Jag minns inte vem som sa det, men visst hade han rätt!  Det här med demokratiska spelregler är inte så lätt att förstå innan allt ställs på sin spets och blir testat.
 
Lessen H N att jag inte kände igen dig. I så fall hade jag varit mer meddelsam och dessutom bett om en hälsning till föräldrarna. Ha en bra dag i alla fall!
 

Fåglarna kommer

 
Sångsvanarna mellanlandar nere på Smörhölera o i Bäcketjärn på sin väg längre norrut. det finns grupper på 4-8 stycken. Tydligen mest jämna par. Mina fördomar säger att de håller ihop i par hela livet, men det kan vara fel. De kanske flippar ut och beter sig som värsta flugsnapparna.
 
Tranorna är ungefär lika många och hörs! de har ett obetalbart trumpetande. 
 
Kanadagäss har vi redan en flock på 12 - 13 stycken. De förorenar i vanlig ordning nere vid bryggan och förhoppningsvis känner sig någon / några manade att bedriva skyddsjakt nu innan de lagt ägg o blir 60 styck. 
 
Grågässen ser vi mest som fågelstreck med riktning norrut. 
 
 
Sen hoppas vi förstås på tofsviporna. Varje år håller vi tummarna för att det ska komma åtminstone något par hit till Liane. Hittills har vi varje år blivit bönhörda, vi får se hur det går i år.

10.000 kr / månad ...

... kunde man ha höjt lärarlönerna med för det som sänkningen av restaurangmomsen kostade statskassan. Lite funderar man över prioriteringarna där, visst blev det fel. Den lägre restaurangmomsen slog ju inte ens igenom på priserna o inte särskilt många fler blev anställda i branschen. 
 
Lärarutbildningsplatser gapar tomma, samtidigt som kraven för behörighet o legitimation skärps. Det kommer inte att gå ihop. Den låga lönen är inte det enda som avskräcker ungdomar från att bli lärare men det är en viktig faktor i sammanhanget, livslönen efter lång högskoleutbildning blir låg och de flest går ut i yrkeslivet med rejält minus i stora studieskulder. De låga lärarlönerna är naturligtvis ett problem för den enskilde  läraren, men framför allt ett samhällsproblem när de får såna konsekvenser som lärarbrist. i

Moe Braga ...

... , min favvohäst, vann på Drammen igår. Kul! Det är bara att gratulera körsven / ägare Gunnar. 

Lat söndag!

Lite lata kunde vi vara idag,
 
- utflykt till Nysäters Hem o Antik
 
- fika på Esters kafe
 
- långpromenad med lille Oskar
 
- åt goda matrester hela dagen, inget jobb alls, bara värma
 
Sist såg vi  Solsidan - kul
 
och sista avsnittet av Brottet - trist, svart natt, regn, ångest, meningslösa telefonsamtal, osv. Alla har ju begripit för länge sedan att lilla Emelie skulle återfinnas levande. Om jag hade vetat vad jag skulle få se så hade jag aldrig börjat följa serien, nu var jag så illa tvungen, för att kolla upplösningen. Men bra var den inte om man ser bakåt, mest som sagt natt, regn, gråt, hopplöshet, ideliga telefonsamtal. 

Bitcoin

Bitcoin är en digital valuta skapad på nätet 2009 av Satoshi Nakamoto (pseudonym förmodligen, ingen vet vem han är) . Den styrs inte av några länder eller centralbanker, värdet kan aldrig manipuleras,  men kan växlas till vanliga valutor och accepteras allt mer som betalmedel. Jag läste om valutan på Wikipedia, men begrep förstås inget, eftersom språket som den beskrivs med kryllar av datatermer som är okända för mig.  Värdet på Bitcoin kan alltså aldrig manipuleras av banker men fluktuerar kraftigt. I spåren på Cypernkrisen så rusade värdet på någon månad upp med tre gånger o i början på april så handlades en Bitcoin till rekordnivån 100 dollar.
 
Basic så känns den inte så främmande ändå och kanske minst lika säker som vilka vanliga pengar som helst (eller osäker om man vill uttrycka det så).. Jag menar de vanliga pengarna som jag sätter in på banken finns ju inte heller egentligen (ingen bank har täckning för kundernas bankmedel o skulle kunna lämna ut dem alla på en gång!!) Hela systemet bygger ju på att vi tror på banken, på vårt förtroende, inte på verkliga omständigheter. (påminner osökt om hur medeltidens samhällssystem byggde på att befolkningen trodde på Gud o kyrkan!)  Det är därför det blir så farligt när banker agerar på ett sätt som skadar kundernas tillit till dem.  Betaltransaktioner  gör vi ju alla numera på nätet och pengar som jag har eller inte har syns ju sällan som kontanter, de är bara siffror på en digital sammanställning.    Inte ens centralbankernas guld finns tydligen egentligen där det borde finnas. 
 
Intressant utveckling med fristående o självständiga valutor och kanske ett bra alternativ på sikt. Ännu så länge finns inte så mycket bitcoins och inbyggt i systemet finns en begränsning av antalet. Sen ska man nog inte tro att Bitcoin blir fortsatt den enda digitala valutan på marknaden om den visar sig vara framgångsrik. 

8 av 13 vargar försvunna ...

... i Norge de senaste tre åren, enligt tidningen Jakt o Jägare. De flesta har avlivats genom illegal jakt tror forskaren Peter Wabacken. Man räknar med att 6 procent av vargarna  dör av naturliga skäl.  

Trevlig lördagskväll ...

... har vi haft med mat och prat med goda vänner R o Å-B. Tiden bara rann iväg! Plötsligt var det midnatt o vi hade inte märkt nåt.

Rådjur

 
Rådjuren  verkar ha klarat vintern bra. Vänner o bekanta ser en hel del  och vi också. Det har inte varit så mycket lo här hos oss o det skonar stammen. Vad rådjuren  äter på de här fälten med snö och torkat gräs vet jag inte. Kanske spirar nåt grönt där nere. 

Pinsamt!

Jag, o många med mig, efterlyser en öppen o saklig debatt i Sverige om mottagandet av flyktingar, en debatt
utan rasism o främlingsfientlighet. Det finns frågor som behöver belysas av fakta och ur olika synvinklar. 
 
Hur många kan vi ta emot? Alla som har skyddsbehov? Hur många i världen är det?
Hur ska kostnaderna för flyktingmottagandet fördelas mellan stat o kommun?
Hur ska de skyddssökande fördelas mellan kommunerna? Ska staten tvinga kommuner att ta emot flyktingar?
Vad kostar egentligen mottagandet per flykting? 
Hur vanligt är det att ensamkommande flyktingbarn varken är barn eller ensamkommande eller har skyddsbehov?
Hur kommer det sig att strömmen av ensamkommande flyktingbarn har minskat stort i våra grannländer sedan man införde ålderstest och samtidigt ökat rejält i Sverige, som inte har ålderstest?
Kommer flyktingarna vanligen hit på egen hand eller via organiserade smugglare? Vad kostar det i så fall o hur är smugglingen organiserad?
Hur ska man kunna få bättre koll på hur pengarna som är avsatta för flyktingmottagandet används? Riksrevisionen har kritiserat bristen på uppföljning, både hos kommuner och hos privata aktörer. Vi såg en del av det i tv-programmet från förläggningen i Glava.
 
Hur påverkas resursfördelningen inom skolan? Hur mycket täcks in av statliga medel och hur mycket ska kommunen stå för? Följer statliga medel med anhöriginvandringen eller bara med de barn som har flyktingstatus?
Hur påverkas skolans statistiska resultat (den alarmerande nedgången i alla internationella undersökningar) av att vi nu har ganska många barn i skolan som ännu  inte lärt sig svenska så bra? Om vi inte vet orsaken  till försämrade skolresultat så kan vi heller inte sätta in rätt åtgärder för att vända utvecklingen.
 
På sikt är det säkert en fördel för Sverige att ta emot människor från andra länder, men hur länge dröjer det statistiskt sett innan flyktingarna är självförsörjande? Hur länge kan en flykting i genomsnitt behöver samhällsstöd för sin försörjning, sitt boende osv innan han / hon blir självförsörjande? Ur nationalekonomisk synpunkt kan det vara intressant att hitta en slags punkt för "brake even".
 
Jag letar ibland efter seriösa artiklar i media för att förstå bättre, men det pinsamma är att det skrivs väldigt lite i vanliga media. Det är inte politiskt korrekt att närma sig de här frågorna i Sverige ännu, de försök som görs tystas genast ner med rasiststämpel. SD- poltiker skriver en hel del och nättidningen Avpixlat, men jag skulle vilja hitta fler källor, mindre tendensiösa, för att komplettera bilden. Att leta statistik på egen hand är mödosamt, det kräver att man plöjer igenom oändliga mängder kansliskrifter om beslut och hela forskningsrapporter. 
 
Jag vill alltså för säkerhets skull avsluta detta inlägg med att jag är inte rasist, inte främlingsfientlig, inte islamofob osv. En stor del av vår vänkrets o även familjekrets består av människor från andra länder än Sverige. För mig är alla människors lika värde självklart. 
 
Jag tror på att vi kan ha en reglerad mottagning av flyktingar med ett antal baserat på hur många vi kan ta emot på ett värdigt och bra sätt med bostad, försörjning, jobb och skola. Men jag tror inte på att vi kan emot all världens skyddsbehövande på ett vettigt sätt. Vi måste kunna diskutera flyktingmottagningen sakligt i andra pappersmedia och nätmedia än de som är knutna till SD.  På sikt finns säkert fördelar att ha en lagom invandring av flyktingar, men initialt så finns det kostnader och fördelningen av ansvaret för dem  måste kunna debatteras öppet. 

Fiskgjusen

Fiskgjusen ryttlade ivrigt över älven vid Brobacken. Han stod stilla i luften, flaxade med vingarna o dök blixtsnabbt ner i vattnet. Om han fick någon fisk såg jag inte, men proceduren upprepades om o om igen. Jag tog bilden häromdagen på bron, mot tjärnet. Kanske är det ett vårtecken också. Det är en mäktig pippi, brukar finnas där runt Bäcketjärn. 

Barnen håller på!

Dotter o K har köpt ett fint litet radhus på Solrosvägen i Umeå! Roligt! Det var efterlängtat, dotter vill alltid vara utomhus, sen hon var liten och det blir lättare nu, även om hon haft lägenhet i markplan nu senast o tiidgare bott på landet, ute i Brännan.. Fräscht hus o stora grönområden runt om ser det ut att vara. Vi kollade på det i mäklarannonsen när de var hos oss under påsken o det finns en bild nu på hennes facebook.
 
Svärdotter C, lille Bills mamma har lyft blicken från blöjorna och varit  ledare för Elles stora skönhetsproduktaward-fest på Grand Hotel i Stockholm, med publik på 400 o massor av kändisar. Himla modigt. Vi var inne på tidningens hemsida elle.se o kollade på många bilder. Och gubben läste hela listan av belönade skönhetsprodukter på sin speciella engelska och alla motiveringarna. Sen skrattade han varje gång åt vilka märkliga preparat det finns! 
 
Sönerna firar en födelsedag tillsammans idag! 
 
Dom håller på barnen!
 
Medan föräldrarna mest sysslar med mat. Gubben köpte färsk fisk av fiskbilen idag så vi gjorde fisksoppa, en favvo! Sen blev det Lets dance och Skavlan, står jag knappt ut med. 

Blåsipporna

 
Man får krafsa lite, men under blad och bråte så finns dom, blåsippsknopparna! Det kanske blir vår i år också.
 
Lite fundersamma blev vi idag då vi  såg en bil åka på isen utöver sjön. Men jag antar att de vet vad de gör, de känner sjön väl.

Skolinspektionen ...

... kommer ut från central myndighetsnivå till enskilda skolor för att leta fel. Efter att ha pratat med elever, lärare, rektorer, förvaltning och politiker, samt gjort en genomgång av skolans /lärares / rektors dokumentation så kommer sedan en rapport där eländen rabblas upp och exemplifieras. Fokus i kritiken ligger ofta i felaktigheter i dokumentation. Det är faktiskt så, man har inte uppdraget att ge en sammanfattande rättvisande bild av en skola, med positivt och negativt, utan det ska letas fel. Och sen hamnar ofta rapporten i media o skolan får stå i offentlig skamvrå med fel o brister men inte en stavelse om det som är bra. Skolledare o lärare får göra pudel, erkänna sina tillkortakommanden, lägga sig platt på marken, lova dyrt o heligt att åtgärda felen och uttrycka  sin underdåniga tacksamhet över att ha blivit  tillrättaförda. 
 
Det är inte riktigt rättvist. Och det är inte utvecklande, vare sig för den enskilda skolan eller för skolan som helhet i vårt land. 
 
I andra länder, där man lyckas bättre med skolans resultat, så finns inte någon central skolinspektion som ska leta fel. Man har istället regionala institutioner som har i uppdrag att stötta skolor som behöver hjälp och att lyfta fram / sprida goda exempel, ungefär som vi i Karlstad hade länsskolnämnder med konsulenter för olika ämnen. De var ofta duktiga på sitt ämnesområde, deltog i studiedagar ute i kommunerna, anordnade länssstudiedagar med ämnesfokus, spred det senaste som hände inom det egna ämnet, hade ett nätverk av kontakter bland skolledare o lärare i länet. 
 
Jag kan inte låta bli att dra en parallell till mitt lärarjobb med undervisning. Om jag hos en enskild elev /en klass endast skulle dra fram felen och göra stor affär av dem hela tiden så skulle jag starta en nedåtgående spiral när det gäller elevens kunskapsutveckling o trivsel. Det skulle bara bli sämre och sämre. Detta är en välkänd sanning inom pedagogiken som vetenskap. De enda som tillämpar den här metoden är alltså den högsta pedagogiska myndigheten i Sverige. :-(. Det är nästan lite absurt. 
 
Har inrättandet av en central skolinspektionen, med detta märkligt negativa uppdrag, aktivt bidragit till försämringarna i skolan när det gäller kunskaper hos eleverna, den relativa neddragningen av lärarlönerna, de fåtal sökande till lärarutbildningarna, den negativa bilden av skolan i media? Alltså tvärt emot vad som var avsikten!  Kan vara värt att fundera på.

Sima Hans...

... heter han väl, svågerns häst, som blev trea på Bjerke idag, (eller någon annanstans). Jag har noll koll, hörde bara ryktet. Bra jobbat i så fall och roligt om det går bra för G med hästarna. Hästar är ett stort intresse i bygden och Årjängs travbana var en av de första som byggdes i Sverige. Rolands pappa var med o byggde den. Travet startade egentligen med travtävlingar på is under vinterhalvåret. Här i Årjäng fanns många hästar att tävla med eftersom de användes i skogsarbete.

Inne = ute!

Tänk, solvarma dagar, som vi haft nu en period, så kan man bara dra bort hela glasväggen o inne blir ute! Och det medan man lagar mat, städar eller pysslar! Det är njutbart!

Ledig torsdag!

Kunde välja vad jag ville göra och jag städade - vanlig veckostädning - noga!
 
Det är ju ingen stor nyhet på bloggen - tänkte bara trösta mina arbetande kollegor med att jag inte latat mig och lajat runt som dom kanske föreställer sig  att jag gör när jag är ledig. ;-)

Vårtecken finns det!

Två tranor betade lugnt mellan vårt hus o Liane häromdagen, sångsvanarna mellanlandar i flockar på Bäcketjärn, fiskgjusen ryttlade över älven, blåsipporna har knoppar. Ja, så släpper tjälen förstås o isen svartnar.
 
Ikväll, onsdag, har vi babblat och skrattat med grannen Axel på Önnebyn där Nol, bl.a. om olika varianter av finsk bastu o finskt filmmakeri. Det kanske också är ett vårtecken att vi kan springa in till varandra så där. Jag dristade mig till att bjuda på löksoppa och pannkaka. Modigt att bjuda någon på löksoppa som har en fransk fru, som bott i det landet ett antal år och som vistas där i perioder nu också. 

Bakplåtspapper är bäst!

Trött på att skura plåtar är jag, numera blir det alltid bakplåtspapper under.
(gillar min nya blogg-kategori: Beskäftiga kärringtips)

Pensionsåldern ...

... ska tydligen bli mer flexibel och högre. Det är väl bara för medborgarna att hacka i sig, kavla opp ärmarna och hugga i några år till. Vi lever allt längre och de pengar som är avsatta för pensioner räcker inte att försörja oss på ålderns höst. Tror inte att jag gissar helt fel, att 60- 65-åringar pensionerar sig nu i en rasande fart innan möjligheterna försvinner eller försämras.

Nysäters Hem o Antik ....

... är en stor butik med antikviteter och retro belägen i Nysäter, strax bredvid E18 mellan Årjäng o Karlstad. De har också öppet lördag och söndag. Där finns fina saker, snyggt uppställda och en del udda som den här, som skvallrar om andra värderingar i en annan tid. 40-tal kanske? Eller ännu tidigare? Undrar vad man kunde ha den till då? Idag tycker vi ju förstås att den är förfärlig. Golvet här känner jag igen, 50-tal kanske. 

Loppis på Tjolitta är det ...

... den 27 april. Tiden var 11 - 16 om jag minns rätt från affischen i Svensbyn. Dit ska jag absolut, gjorde jättefina fynd förra gången! 

Gott vitt ekologiskt vin!

 Ett Chablis, Domaine de la Boissonneuse, Julien Brocard 2010, fick vi av barn på besök, inköpt av Robin. Smakade jättebra, vi tackar o noterar det på bloggen för framtida inköp.

eurofins ...

.... heter ett företag som testar saker, bl.a. vattenprover. Det är ett helt förvirrat ställe o man gör nog klokt i att välja något annat, om det finns! 
 
Idag på morgonen har jag ringt åtskilliga samtal dit utan att få något besked. Vi hade fått deras vattenflaska för mikrobiologiskt test av brunnsvatten (bra att kolla ibland!). Med följde en komplicerad beskrivning av olika tester, vid vilket  lab vart o ett utförs, ett antal transportmöjligheter, olika tidsgränser för olika prover, i detalj hur provet ska tas, var på flaskan man får ta och inte. Jag trodde jag hade förstått det mesta, fyllde i lappar och etiketter, tog provet enligt anvisning. Sen ringde jag för säkerhets skull till kundtjänst eurofins för att kolla av. 
 
Jodå, det var ok, vi kunde lämna in i Karlstad på DHL, med dem fanns avtal så provet skulle vara framme vid rätt lab inom tidsgräns. Eftersom vi haft med DHL i Karlstad att göra förut så ringde jag även dit för att dubbelkolla.
 
Nej, de hade aldrig hört talas om något avtal med eurofins. Ringde åter till eurofins kundtjänst. Damen där skulle kolla o återkomma. Efter en timme hade hon inte återkommit.   Då ringde jag dit igen. Då skulle det kollas igen och återkommas. Ingen ringde. Då ringde jag en gång till o talade med en man. Enligt honom så hade man kontaktt DHL i Karlstad o fått samma svar somjag, ingen kände till avtal med eurofins.  Han skulle återkomma. Ingen ringde. Då ringde jag igen för nu började tiden rinna ut o Roland var tvungen att åka till Karlstad, med eller utan vattenprov. 
 
Då fanns fortfarande inget besked men han sa att det nog inte skulle kunna gå att lämna in något prov, visserligen hade man avtal med DHL i Karlstad men ingen där visste det. Så istället skulle de ordna så att DHL skulle komma hit o hämta vattenprovet före kl 16.00. Men då skulle ingen vara hemma här så det gick inte. Nu är vattenprovet på väg till Karlstad i alla fall o vi hoppas att DHL ska hitta sitt avtal. Suck!
 
Alltså, anlita inte eurofins om ni kan hitta någon annan som är mindre förvirrad o mer serviceinriktad - någon som vill ha kunder o behålla dem!
 
Uppdaterat kl 16.00. Jo, Roland bara klev in på DHL i Karlstad med vattenprovet. Det hade gjorts förr o var välkänt, inga problem!!! Man blir så trött!

Dammfritt ...

... på klädesplagg som är syntetiska, lite elektriska och så kan man få om man sprayar lätt med nån sån här stärkspray. Åtminstone den här har  också antistatisk effekt. Jag har sprayat hela och bara torkat av med bomullstrasa (inte med strykjärn!)  Nu fäster inget damm alls, och framför allt, inga hundhår.
Jag köper sällan kläder, men den här västen var så mjuk och skön, dessutom varm, så jag kunde inte låta bli. Sprayandet funkade på en av gubbens svarta jackor som också drog åt sig lort.
 
(Undrar hur man ska kategorisera såna här inlägg? "Husmorspräktigt" kanske, eller "Beskäftiga kärringtips"?)

Påsklovsslut ....

.... är det nu. Ska bli kul att träffa elever o kollegor imorgon måndag igen efter en och en halv vecka. Hoppas alla har sluppit influensan och kommer tillbaka brunbrända, välmotionerade  och pigga. 

Klasser med mobbning / trakasserier..

... jobbar dotter i Umeå bland annat med som skolkurator, först i Obbola, sen i centrala elevvårdsteamet. Hon berättade om det och jag blir imponerad av hur systematiskt och effektivt det var upplagt.  
 
I Umeå så har man också anställt personal inom elevhälsoteamet för att utbilda personal i praktiskt lika-behandlingsarbete som det kallas i skolans värld. Det är alltså inte lärarna som har huvudansvaret för att reda ut situationen när en klass drabbats av mobbning o trakasserier, utan det är proffsen i skolan som leder arbetet, eht. För elakheter mot någon / några berör inte bara enstaka individer, involverade är alla runt omkring i klassen, de som antingen tiger o samtycker eller försöker få stopp. Det är eleverna själva som måste få till en bra stämning i klassen med hjälp av skolan o föräldrarna.
 
Och det är inte något famlande, på känn, som görs utan verkligen omedelbar åtgärd med systematiska insatser, från gedigen kartläggning skriftligen o muntligen, ihopsamling av alla berörda; elever - föräldrar - lärare, till uppföljning.  Detta praktiska arbete ger resultat, det blir inte bara planer som pryder bokhyllan. 
 
Som lärare blir jag glad över att man på så sätt avlastat pedagogerna en tung arbetsuppgift som lärare egentligen inte har utbildning för att göra. Och  inte tid heller att göra på ett tillräckligt effektivt sätt inom ramen för ett normalt lärararbete. Det ska ju undervisas också, undervisningen är kärnan i jobbet, eller borde åtminstone få vara det. 
 
 

Barnbarnen i Umeå.

Här mumsar de på våfflor hemma i Umeå. Bilden tagen för några veckor sedan, men , mycket snö är det fortfarande.

Vårens intåg börjar..

...på torsdag kl 14.00 enligt yr.no. Då startar det med plusgrader hela dygnet och regn och blåst till lördag. När det har pågått en vecka med plus hela dygnet kan man säga att det är vår, så nu är det inte så långt kvar. Fast yr.no kan ha fel. Dom har fel just nu, för enligt deras förutsägelse så skiner solen är från en klarblå himmel och det gör den inte. Här blåser och SNÖAR! Isch!!!

Nyaste huset

Här är bilder från huset på Önnebyn, det nyaste. Våren 2013 byggde Roland ett uthus med bastu som har utblick över sjön och bredvis den ett ombytesrum för bastun med lite fin vägg av fototapet och "guldspegel" och vägg mot sjön som är helt öppningsbar. Både bastun och ombytesrummet har fått jalusier nu.

Bilder från här och där


Lets dance ...

... såg vi på i fredags. Inte helt fel. Danserna begriper jag mig inte så mycket på, är knappt dansant själv. Men typ Markoolio är rolig att se på o lyssna på. Han har självdistans, vilket blir klädsamt i såna här sammanhang.
 
Apropå kläder så är det kul att se så mycket fina kläder, det sprakar och glittrar av färg. Undrar om deltagarna får behålla  plaggen efteråt? De är väl skräddarsydda så det kunde vara rimligt. 
 
Men programledarinnan har ännu inte  lyckats hitta någon klädstil. Kan ingen på hennes jobb hjälpa  till med det, behovet är skriande och har funnits där länge nu. Någon ansvarig person borde ha sett och förstått. 

Over and out för FBK!

Ärligt  var nog Luleå bättre och det känns ju skönt att det inte var semi-förlust med hårfin marginal. Och jag bytte ut pannkakan mot våfflor. Man kan ju inte bjuda gäster på pannkaka, det var bara nåt som hängde i från lunchen, som skulle ha varit soppa med pannkaka. Fast vi orkade inte pannkakan då o tänkte ta den till hockeyn. Men bortsett från hockeyförlusten så hade vi en trevlig afton! 
 
Nu ska jag strax sova och jag kommer att somna in till ljudet av betande o klivande älgar på andra sidan sovrumsväggen. Jag hör redan nu att de har börjat sitt nattliga kalas. Roland har fällt några aspar och det tycks vara favvokäk. Barken äts av totalt. . De är välkomna så länge de inte kliver in genom fönstret, fast ibland låter det som om de vore på väg, det är ett himla härj därute.

Bills vrålåk!

Inspirerad av lånegåstolen här på Liane, så har nu Bill fått ett eget vrålåk och gör lägenheten hemma på Holländargatan osäker! Energi finns det, det syns på ansiktsuttrycket!

Hockeydrama ...

...på hög nivå blir det idag kl 16.00. Vinna eller försvinna för Karlstads FBK. Här blir det gäster o pannkaka till hockeyn i eftermiddag. Asch gubbarna tar nog en pilsner också för att lugna nerver

Eventuell nedläggning av högstadiet i Töcksfors ...

... beskrivs i en insändare i tidnigen NWT som en katastrof för eleverna på den västliga kanten i kommunen. Nu ska eleverna inte  längre orka med fritidsintressen som fotboll och annat och skolarbetet ska bli lidande för att de får tillbringa lite längre tid i skolbuss hävdas det.. 
 
Jag förstår inte riktigt. Sillerud ligger ungefär lika långt från Årjäng och har nästan lika många invånare som Töcksfors. Inte har vi någonsin propsat på vare sig simhall eller  eget högstadium och barnen härifrån har då inte utmärkt sig med sämre skolresultat eller mindre fritidsaktiviteter. 
 
Det finns nåt glapp i argumentationen där. 

Slut....

... på skidåkandet på sjön är det för den här säsongen! 
 
Alltså, försökte idag  eftermiddag, men snön var nu ganska blöt överallt och isen börjar bli pipig. Jag promenerade en timme istället med Oskar. 

Giganternas fall

l
Jag har visst, utan att märka dett, snöat inne på romaner som har historisk bakgrund, med personer o handling som ligger nära det som verkligen har hänt. Så är det i alla fall med Giganternas fall av Ken Follett. En del av personerna i romanen är uppdiktade men en del har verkligen funnits. Före skrivandet har författaren som vanligt omsorgsfullt studerat det han beskriver o boken är granskad av flera historiker.  Tiden och temana är första världskriget, kampen för kvinnlig rösträtt, ryska revolutionen och arbetarnas villkor, men basic är det en spännande krönika över tid. Det är många personer att hålla reda på och de rör sig över hela världen, men det funkar. Dessutom  finns i inledningen en personförteckning att  gå tillbaka till om man blir osäker på vem som är vem. Bra för oss glömska. Familjerna som är huvudpersonerna är hämtade ur olika samhällsklasser, från flera länder,  men har ändå gemensamma beröringspunkter o deras liv är delvis sammanflätade. Spännande bok - bra - läsvärd både för det historiskt intressanta och för sina läs-kvaliteter. Fast man behöver lästid, det är en tegelsten på nästan 900 sidor i pocketupplagan. Jag tror att Follett har en uppföljare till den här boken, ska försöka få tag på den. (Den heter Världens vinter och där följerr läsaren de här familjerna över tiden för andra världskriget. Erkänner att jag åkte till Åmål extra idag, sammanlagt 9 mil, för att få tag på den, har redan börjat läsa!)

Fullmåne var det!

Jag strävar ju och försöker få till en sån där fin bild på fullmåne som alla andra bloggare har. Men det är fåfängt. Detta senaste försök med en bild på månen över Liane Senast det begav sig  är i alla fall den bästa hittills. Och det säger ju en del, för den var ju inte heller särskilt brilliant. Undrar hur andra bär sig åt?

VÅR....

...  är det när vi haft plusgrader dygnet om  sju dagar i sträck säger gubben. I så fall lär det dröja ett par veckor till enligt prognosen. Men då går det nog fort! 

M i Bäcken ....

... mötte jag på dagens skidtur på isen. Jag kavade runt mina vanliga 4-5 km, han gjorde drygt 3 mil i flygande fläng, runt Egenäs och så en tur bortåt Sellere! Flott! Sen ska han till Prag i tre dagar för att kolla på maskiner till företaget som han jobbar på i Göteborg,  sen till USA!  Men nu var han ledig några dagar i alla fall. Roligt att träffa en av bygdens utvandrade barn, han är tremänning till våra barn - blir det väl?

Högläsning för barn är guld!

Så är det, högläsning för barn är guld värt. Och det ur flera aspekter; närhet och samtal med en vuxen, läsandet väcker frågor om nya ord, empatiska upplevelser, stimulerar förmågan till "ett inre seende" - till förmågan att föreställa sig nåt som inte syns - och det är vägen till kunskap.
 
Sist men inte minst; det är genvägen till eget läsande så småningom för det skrivna ordet har en annan grammatik och  annan syntax än det talade. Allt det som vi hoppar över i talspråket, allt det som vi drar ihop till ett ord blir exempelvis tydligt i skriven text.  Barn som redan har den kunskapen med sig när de börjar läsa själva, har fått en genväg till läsandets konst. Barn som inte har den måste lära sig den parallellt med att lära sig läsa rent tekniskt och det blir alltså dubbelt opp, mycket på en gång för den som börjar skolan.
http://www.svd.se/kultur/hoglasning-foder-fragvisheten_8039428.svd

Tovade kycklingarna är favvo!

 
Men nu är påsken slut och de åker ut! 

Födelsedagar ...

... flockar sig de här dagarna i släkten o bekantskapskretsen. Jag får passa på att upprepa att jag inte längre grattar på bloggen. Det blev så fel när jag gjorde det, ingen ordning alls, så jag nöjer mig med att hoppas att alla får bra födelsedagar oavsett när på året de inträffar, ingen nämnd - ingen glömd!

Isen är inte plan längre!

Alltså jag har påstått att jag åker på platt is, men det gör jag inte längre. Nu lutar den, den är högre inne vid land o lägre mitt ute i viken! Väldigt obehagligt för mig som inte fattar varför. Beror det på att den liksom med tiden blir tung och trycker ner på mitten? Nej så kan det ju inte vara, is är lättare än vatten, den flyter ovanpå vatten tills den smälter. Då blir den till kallt vatten som sjunker neråt! Fatta det den som kan! Jag hängde aldrig med på lektionerna i fysik o kemi så jag märker nu att isen och sjön är ett olöst mysterium. Kanske är det så att kraftbolaget kör sina stationer ivrigt för att möta vårfloden längre fram. I så fall skulle, rent teoretiskt i alla fall, vattenståndet minska i hela sjön och isen hänga lite svankande ovanpå, med luft emellan, lägre på mitten och högre invid land. Mer sprickor o vatten här o där är det i alla fall. Idag åkte jag t.o.r skidor ut mot storsjön, kanske en halvmil allt som allt. Strålande sol förstås o en ivrig Oskar med. 
 
När jag åkte över allt fler sprickor så undrade jag hur stort ett isflak behöver vara för att bära en människa. Fast det är inte bara ytan som ska räknas förstås, utan tjockleken också. Det finns alltså säkert en formel för att räkna ut hur stort ett isflak ska vara för att bära 62 kilos kärring om isen är en halvmeter tjock. Vem sa att livet på landet. är enahanda o händelslöst? Ha ha.....!  Man kan roa sig med litet av varje! 

COOP s grädde bojkottar jag också ...

... när det står så här på förpackningen; tillverkade av BMI eG, Würzburg, Tyskland. Tidigare skrev jag om en grädde som ICA hade men COOP importerar alltså också, rätt ska vara rätt!  Jag vill stödja svenskt jordbruk och köper svenska jordbruksprodukter. Den här får alltså stå kvar i hyllan o jag väljer svensk grädde som står bredvid. 

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un ...

... hotar och skramlar med kärnvapen. USA o Kina svarar med mobilisering i närområdet. Världens krigsreportrar samlas. Fast det sägs att så här har Nordkorea hållit på förut. Undrar om man ska bli orolig? Kanske är en man med en sån frisyr kapabel till lite av varje. Jag saknar info om hårmodet i Korea men den här mössliknande kalotten som Jong Un visar sig i, skvallrar om att han vill sticka ut, synas o höras. Obehaglig kombo ihop med stark militärmakt. Frisyren skrämmer mig mer än hans retorik.

Lego och präktighets-image!

Idag är dagen efter dotter o barnbarn åkt ifrån oss. Det är jobbigt att plocka undan deras saker, ja inte för besväret men för att vi saknar dem så himla mycket och det känns ledsamt att de inte längre är här hos oss. Jag har gått här och kommit íhåg vad de lekte och vad de sa och vad de gjorde. Suck! Dotter drabbades tyvärr av flunsa med feber när hon var här så vi kunde inte fläng runt i stugorna eller på konstrunda som vi brukar, men det får bli nästa år.
 
Senare under dagen odlade jag min präktighets-image. Min säsongsstädning liknar inte på långa vägar min mammas vårstädning för den innebar att alla kläder och dynor och madrasser i huset åkte ut för piskning och så gjordes alla utrymmen helt rena. Samma procedur två gånger om året; höst och vår så länge hon orkade och det var länge.
 
Men lite präktig känner jag mig i alla fall idag, för jag har putsat de värsta fönstren, tvättat duschdraperier, tvättat vinterjackor o täckbyxor (har liknat en uteliggare i flera veckor - jag vet!), sopat altanen, gjort ren ljuslyktorna och ställt in dem på vinterförvaring, slängt gamla vinterväxter som inte frusit. Tja, lite sånt har det varit. Gubben är på möte så jag slipper se på teve och kan odla mina egna sysselsättningar. Fast det är hockey nu, FBK i semi, så jag misstänker att de rappar på i dagordningen och han snart är hemma! ;-) Japp exakt nu kl. 20.00, kom han!!!

Sandras bröd i Fengersfors!

D
 
Vi köpte med oss hem förstås, jätteläckert tyckte gubben! Jag förstår att hennes bageri går bra.

Nähä...inget påskfirande!?

Julfirandet och Lucia har naggats i kanten av en debatt om likabehandling och frihet i religion och så. Det gäller skolor, förskolor och andra samhälleliga institutioner. Man har typ "Vinterfest" istället för de gamla traditionerna i akt och mening att inte kränka någon. Nu är påskfirandet också i blåsväder. På  en del förskolor i Gnesta så har påskfirandet   lyfts ut till förmån för "Maskerad" , man talar inte alls om påsk och skälen är "likabehandling".
http://www.sn.se/nyheter/gnesta/1.1733889
 
Suck! Man tar sig för pannan!
 

Not Quite i Fengersfors ...

... åkte vi till idag för att lämna av dotter och barnbarn. De ska vara hos goda vännerna där i konsthantverks / konstnärskollektivet till imorgon kväll då färden går vidare hem till Umeå med nattåget. Det är de allra bästa och äldsta vännerna, de från gymnasietiden, tjejgänget som på något sätt har hållit kontakt genom alla år, trots olika bostadsorter, olika länder ibland, olika utbildningar osv. De som vi känner är systrarna Lotta  o Malin och så Sandra. De ingår i en stor grupp som tagit över det gamla nedlagda Bruket och som har blåst liv i det med många olika verksamheter. Ja, egentligen blåst liv i hela Fengersfors. Det är galleri  med konstutställningar (Malins fina fotografiska bilder kollade vi på), café med fantastiskt bröd i annorlunda miljö och så Sandras helt suveräna bageri. Överallt var det  folk idag och det var nästan fullsatt på cafét.  
http://www.notquite.se/
 
 
 
 
Kan bara beklaga att jag inte hade med minneskortet i kameran så jag tog bilder med mobilen. De gör inte sakerna rättvisa, men det är bättre att själv ta en utflykt dit för att kolla. Sen börjar auktionerna i Fengersfors antar jag och då går det ju att kombinera besöken.
 
 
 
Nästan vindögd av lycka blev jag när jag fick beskedet att båda tårtorna var glutenfria! Kaminen värmde gott i cafét och stämningen var mysig.

Fengersfors ...

... och  avsked av dotter och barnbarn kommer bilder på senare. Jo, det stavas med "s" i mitten, inte "Fengerfors" som jag alltid trott.

Johan Hakelius ...

... är bara sååå bra. Vi citerar ibland hans suveräna krönika om Folkpartister. Nu har han tagit sig an ett helt annat ämne. Modigt att sticka ut hakan så här i en djupgrön mediavärld! Oj, så många smällar han kommer att få, både av fanatiska läsare och av kollegor.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/johanhakelius/article16519226.ab