Bra med vårdnadsbidrag!

Kolla Lena o Maja!   >(Elsa och Annie, tvillingarna,  ville inte bli kända och vara med på bild!) Nästan våra grannar är de. Ok alla kan inte utnyttja vårdbidraget, men många försöker att trixa så det går en period i alla fall. I och med att syskon också blir hemma "på köpet" så undrar jag om det i stort sett blir, om inte vinst så i alla fall, ett nollsummespel för kommunen. Mycket av det som vårdnadsbidraget kostar (enligt kommentar här en knapp miljon!) borde  kommunen kunna ta  tillbaka i form av lägre barnomsorgskostnad.  Om det är så som kommentaren hävdar, 23 små barn + deras syskon som utnyttjar bidraget så borde det innebära möjlighet att spara in flera anställda, eventuellt istället kunna ta in nya barn så att man slipper öka kostnader. Små barn kräver mycket personal på dagis och redan en handfull barn hemma med sina föräldrar, betyder en personal mindre.  Skulle vara intressant att se en sammanställning av totalkostnaden i reda pengar. Att det betytt mycket i bättre livskvalitet är helt klart och det går inte att värdesätta i pengar. Jag är övertygad om att det finns ett starkt stöd för vårdnadsbidraget i vår kommun. Så kan man i alla fall tolka valresultatet.

Födelsedag firar jag idag, 30:e november!


Jag gillar verkligen min ålder och firar den gärna med de närmaste. Firanden i större krets har jag undanbett mig förstås.

Planerna för dagen verkar bra;  ledigt, spa,  shopping,  familjeliv, gemensam måltid  och så kaffe + tårta med barnbarnen till slut.

Harig hund?

Hund jagar hare, eller hare jagar hund? 

Kallt i Årjäng


Julkonsert i folkviseton...

... har vi varit på och den var trolsk! Fantastisk bra med bl.a. Lena Willemark, Sofia Karlsson, Ale Möller och flera. Suverän julmusik i folkton. De använder instrument som man inte trodde var möjligt och det på ett bra sätt, inte bara spektakulärt. Rösterna är säkra och bra, konserten är rolig mellan varven också. Jag är jätteglad att vi kom dit fast det höll på att bli fel dag, fel lokal och till slut nästan fel tid och fel plats också. Men skam den som ger sig, det var värt allt! Och tack till Er som hjälpte till att ordna, Ni är änglar.


Lördagens festmiddag.


Start med dip av mandelpotatisspån och god sås.


Förrätt var en lokal soppa, torkat kött, rom på bröd och potatis.


Huvudrätten var röding med majrova och kåldolme med fyllning. Något av det bästa jag har ätit i hela mitt liv, kommer att minnas den här maten till jag blir 100 år.


De som istället valde dovhjortkalv var också lyriska!


Desserten var citronpaj med ett par goda smaker till.

Och vinerna var framtagna i samtal med husets sommelier (stavning?).


Många glas blev det, men inte så mycket i varje.


Efter maten beställde vi slentrianmässigt espresso, men si det här stället serverar inte det för det gör ju alla andra. Man serverar istället ett alldeles unikt kaffe som tar en god stund att brygga i ett speciellt filter och det görs på bordet, lite i taget. Kaffet smakade suveränt, lite syrligt och smakrikt.


Här sliter servitören med kaffet medan Malin och Kristian R  skrattar, ävenså Mattias, halva han.


Risako T, Carin H o Markus K.

Jag är himla glad åt att vi kunde samlas så här och ha en trevlig kväll tillsammans. Tänkte också på att det är roligt att kunna sitta ett större sällskap vid ett runt bord, då kan alla prata med alla och man ser varandra på ett annat sätt än vid långt bord.

På rock- och blues ...

... var vi bland idel jämnåriga! 


Dekorationen var fin med ljuset från lampor ovanför.


Bäcketjärn fryser till


Kallt är det, vintern börjar. Isarna lägger sig nu.

GRATTIS GUBBEN!


Han fyller år idag. Inte nåt jämnt men ändå.  I kväll blir det god mat på lokal med barnen och respektive, fast egentligen mest av andra skäl.  Och någon musiklyssning tror jag. Under dagen ska vi på julbasar.

Idol - rätt artister kvar!

Visst blev rätt artister kvar!

IDOL - Jay måste få fortsätta ...

... och Minnah! Nu börjar det!

Dotterns Umeå idag fredag.


Däruppe snöar det och är minus tio grader så där. Hoppas Roland kan jaga hare när vi kommer dit. Det ska bli jakt med H Blomstrand bl.a., han har gått skogsutbildning här och ska börja jobba i Vimmerby efter nyår. Jazz ska med förstås. Vi kommer att bo på hotell Plaza i hundrum. Och det blir en dags uteätande på bästa restaurangen; Victoria tillsammans med barn och respektive. Så längt är resan norröver klar.

Thailykta


Herta frågade hur en thailykta ser ut och ville ha en bild. Här kommer en bild. Jag har hämtar den från May o Kjells blogg (
http://mayflodstrom.blogg.se/2010/november/   ) Hoppas det var ok. Den de har skickat upp var väldigt stor. Men de som jag har skaffat är så där någon knapp halvmeter tror jag. Anne funderade över var man får tag på dem.  Min ICA-handlare, ICA Sillerud har dem och han tar hem från sin fyrverkerileverantör.  De lär alltså ska  stiga 300 meter innan de slocknar och faller ner. Ailas grunnade på vart resterna tar vägen. Antagligen kan man se dem och hämta upp. Det är  ju som  en vit påse (med ett ljus under för att få till den varmluft som ska lyfta ekipaget), den borde synas.

Thailandslyktor ...

... såna där som svävar iväg 300 meter upp i luften medan det lilla ljuset brinner, har Rickard på ICA Sillerud nu! De är så där en halvmeter stora och kostar 99 kr för en tvåpack. Jag har lagt beslag på ett tiotal men han har fler kvar och kan ta hem ytterligare.

Musskrämmare

Det här är en apparat som ska skrämma bort möss, både med elektriska impulser i huset och ett överljud som råttorna lär ska sky. Man kan ändra på frekvensen. Jag vill tro att man kan skrämma möss med den här så vi har ett par apparater i huset. Gubben tror mer på Anticimex, så de har varit här nu och arrangerat giftlådor här och där.

Jag tror på de här också, framför allt slipper man ta hand om döda djur efteråt! Så jag springer och ändrar på ljudfrekvensen då och då för att mössen ska sky huset.

Vi har inga möss någonsin inne i huset, men jag hör dem ibland på innertaket och när de dör känns lukten.


Den här apparaten ser ut att sitta opp och ner. Undrar om det spelar någon roll?

Paket

Ett vackert ett fick jag av mitt arbetslag innan jag åkte till Umeå.

 Farbrorn som inte vill bli stor är det, Gösta Ekmans bok om sig själv. Ser jag fram emot att läsa, har inte hunnit börja än.


Julros till innefröjd och utplantering av kollega.


Varför eco - terrorism?

Varför man väljer att kalla militanta djurrättsaktvisters verksamhet för eco - terrorism vet jag inte. Håller med Lena om att det är synd, för eco förknippar vi med något positivt; ekologi.

Grön terrorism vore kanske bättre valt, eller djurrättsterrorism eller nåt?

Ljuslyktorna - eldfara!

Jo men det är klart att Anne har rätt, de thailändska ljuslyktorna kan vara en brandfara, de är inte till att skicka iväg hur som helst. Om de landar fel blir de brandsbomber förstås. Man får kanske vänta till nyår eller så för att testa. Tips på var man kan köpa dem i Sverige mottages tacksammeligen!

May`s blogg igång!

Nu har jag fördärvat en till! Jag menar jag har hjälpt en person till till att börja blogga. Leontina var den första för ett par år sedan. Hon har idag en jättefin blogg med mycket bilder och roliga resereportage.

Nu börjar May i Signebyn blogga från deras vistelse i Thailand. Kolla länken här nedan.

http://mayflodstrom.blogg.se/2010/november/
´
Thailand är vackert och vänligt om jag förstått saken rätt. Och förhållandevis billigt att leva i. En kollega till mig for också iväg nu till sitt hus där för att stanna några veckor. Det är nåt slags folkvandring dit så här i värsta höstmörkret.

Men det är inget för mig med min ormfobi. Man bygger alltså  murar runt stadsdelar / byar för att hålla ormarna ute. De är aktiva på nätterna och man kan se dem överkörda på vägarna på morgnarna. Gamla hus byggdes med höga trösklar för att hejda reptilerna eller också på pelare. På varje läkarstation finns ett antal bilder uppsatt på olika ormarter så att man snabbt kan välja rätt serum när den ormbitne kommer in för vård.
Detta har berättats för mig av garvade Thailandsresernärer. Jag bara ryser!   Men May`s (och Kjell`s ) blogg kommer jag att följa förstås. Nu kan man se bilder från ljusfest. Det vore roligt att kunna skicka iväg såna där lyktor upp i luften här också, minst lika fint som fyrverkeri på exempelvis nyårsafton.

Eco terrorism

http://nwt.se/varmland/article802627.ece
http://everykindapeople.blogspot.com/2010/10/eco-terrorism.html


http://www.lrf.se/Medlem/Regioner/Skaraborg/Nyheter1/Forelasning---Ecoterrorism-ett-vaxande-hot/

http://www.lrf.se/Medlem/Regioner/Varmland/Nyheter1/Eco-terrorism--den-femte-vagen/

http://svt.se/2.33874/1.2239113/fladdermoss_hindrar_renovering?lid=senasteNytt_1851497&lpos=rubrik_2239113

En ny form av terrorism, man terroriserar människor och djur  i djurens och naturens namn. Och samhället låter det i stort sett pågå. Märkligt!

Världens bästa jobb ...

... har jag och en trevlig arbetsplats med jättebra kollegor. Det är roligt att åka dit varje morgon, även idag tisdag. Gubben förstår inget av det. Fast det är inte så konstigt. Jag pratar aldrig jobb här hemma, vare sig gott eller ont. Barnen är det allra roligaste på jobbet och om dem kan jag som lärare aldrig prata med en utomstående så jag har hållit en tydlig gräns där mellan arbete och fritid. I början, för många år sedan, kändes det lite konstigt att inte berätta om sånt man varit med om under arbetsdagen, men det blev snabbt en vana. Det finns så mycket annat att prata om. Men jag är ofta tacksam att jag valde rätt jobb och att jag stannat vid det även om det har varierats över tid med olika innehåll. 

Jazz - lille plutten!


Det är såååå mysigt med hemmakvällar och hundarna inne i soffan på kuddarna. Jazz vill alltid krama kudden. Kolla de här ögonen, den bruna varma hamiltonblicken, visst smälter man! Han är verkligen en av de trevligaste hundar vi har haft någonsin. Och nu under jaktsäsongen är hans päls blank och fin som vaxad. Och hela kroppen är bara muskler.

Krångel på blogg.se ...

... har det varit idag söndag. Ibland har det inte gått att publicera inlägg med bilder och ibland har det inte gått att ta sig in på bloggar, inkl min.

GIRESTA ...

... är en liten, pytteliten, ort mellan Enköping och Uppsala ungefär. Ja, det är liksom inte en ort, mer som en  en kyrka med landsbygd runt omkring.  Jag har anmödrar som är födda där. De finns med i min senaste släktforskning. Jag vet inte särskilt mycket om Giresta. Anders Wall (finansmannen och mecenaten) härstammar därifrån och han har skänkt pengar till kyrkans renovering, en fin orgel, stipendier och att man varje år kan ordna fina musikevenemang i Giresta kyrka. Kyrkan har fin akustik. AW lever för övrigt efter devisen att den sista skjortan saknar fickor och han skänker bort en hel del pengar, bl.a. till en professur i entreprenörskap vid Uppsala universitet.

 Det finns ett par, tre stora gamla gods i Giresta; Bjelkesta (släkten Bielke) ochj Stora Bärby bl.a. De här godsen drog mycket arbetskraft under slutet på 1800-talet och början på 1900-talet. Namnen  Åkerman  Sundin och Carlsson finns uppenbarligen med i min släkt, en präst i Giresta  har också namnet namnet Åkerman men jag vet inte hur det hänger ihop, om det nu hänger ihop. Mina Giresta-släktingar har också kopplingar till Roslagen (Norrtäljetrakten).

Alltså, om någon bloggläsare känner till något mer om Giresta så är jag tacksam att få veta. Om någon har tid och lust att visa mig Giresta när jag åker dit så vore det roligt förstås. Men det är väl mycket begärt.

http://www.unt.se/kultur/entrepenor-som-ser-framat-618870.aspx

http://www.balanssport.se/balanssport.php?title=Giresta

Söndagsjakt

Ha ha ... sa nog ett visst rådjur idag söndag, det djur som stod här strax bakom garaget och mumsade på gamla havrekorn medan vi gick igenom hela sönnare Lihaget efter spår och djur med taxen Oskar. 

Oskar jagade i alla fall på ett annat djur men tiden rann ut och bortåt kl 3 måste vi koppla honom för det började bli mörkt. Det är inte så långa jaktdagar nu när vi närmar oss midvintern.

Någon hade uppebarligen jaktlycka i alla fall, jag såg spåren efter det. Det är bara att gratulera.


Så här vackert var det idag, grafiskt fint!
Turkar är vi allihop ...

... om man får tro senaste forskningen på DNA enligt tidningen DN. Det fanns ett jägarfolk här uppe i Norden (som också ursprungligen kom från mellanöstern!) . Så började bönder som härstammade från Turkiet att bosätta sig här. Folken levde sida vid sida och blandade sig också förmodligen med varandra om jag nu får spekulera lite vid sidan om. Men bondelivet gav mer mat och framför allt mer kontinuerlig föda så det hade bäst överlevnad.  Det innebar att jägarfolket undan för undan decimerades och bönderna tog över.

Man har länge funderat över om skiftet från jägare till bönder skedde genom att jägarna lärde sig odla, eller om det kom nytt folk med nya kunskaper. Och det visar sig alltså att det senare var fallet, det var nytt folkslag som kom hit och tog över.

Nu handlade det säkert inte som en massinvandring på en gång utan en succesiv flytt genom att ättlingar bosatte sig lite norr om sina föräldrar generation för generation och till slut så hade man hamnat ända här uppe. Förändringen tog ju tusentals år.

Lite jägargener finns ju kvar i alla fall hos en del! ;-)

Uppdaterat: Fel fel fel skriver Lars, det fanns inga turkar i Turkiet vid tiden för den hör utvandringen, så vi är inte alls turkar. Vi härstammar från ett folk som bodde där turkarna sedan kom att bo. Eller nåt sånt.

Älg ...

... blir det nog i kväll i alla fall. Nu har jag velat mellan ett recept på fläskfilé från K på jobbet och vilt. Men jag kombinerar, gör älg inspirerat av det andra receptet. Måste testa och lingon ska vara med, det köpte jag igår i Karlstad på Bergvik. Och ugnsrostade grönsaker, det är roligt just nu. Det vill gå i perioder det här med mat, man snöar inne på något och så varieras det  en tid.  Goda vänner från Snarkil kommer och det ser jag fram emot, vi har känt varandra såååå länge. Det är ovärderligt med såna vänner.

Uppdaterat: Det blev älg med kokt potatis, ugnsrostade grönsaker, men inte samma som förut, rödbetor, sockerärtor, morötter, vitkål med riven muskot, svamp. Lingonen fick vara bredvid såsen och så kunde man själv strö över.


Äntligen lyckades jag få till något med den svarta duken. Det funkade. Tallrikarna är också svarta fast de ser guldbruna ut här.
Och Oskar ockuperade R hela kvällen, låg på hans fötter och pep. Antingen var han förälskad i R eller också löper tiken hemma hos dem.


När jag rostar grönsaker i ugnen så lägger jag rödbetorna i folie så de inte ska förga resten, om inte så får allt samma röda nyans, inte så aptitligt kanske.

Celluliter

- Nej, jag har nog aldrig pratat celluliter med mina vänner, sa J.L., manlig kollega när jag frågade i lärarrummet för ett tag sen.  

Män har nog inte celluliter. Eller? Är det någon därute som sett en man med celluliter?

Eller har männen hittat det ultimata botemedlet men inte berättat för sina kvinnor?

(Faktaruta för yngre läsare som inte vet vad celluliter är: Celluliter lägger sig på, framför allt, låren som en knocklig fett-matta). 

Ungefär så här som på bilden jag lånat hos
Marianne 


 


Mareks bilder 1

Vi har en god vän som heter Marek. Ibland besöker han och hans fru oss. M jobbar på Steigenberger restaurang i Hamburg. Den lär ska vara jättefin med ett suveränt kök och det förstår vi som ibland har förmånen att bli bjudna på mat av M. Man kan gå in på länken o kolla! Marek är inte fotograf men gör bilder som har en alldeles särskild kvalitet. Jag har fått lov att visa hans bilder och här är några:

Mareks bilder 2

Mer Marekbilder:

Idol idag fredag 19 november

Jay och  Minna är bara fantastiska! De måste gå vidare, vilka röster, vilken scenframställning, absolut närvaro, äger publiken!

 Nu är det från Karlstad och jag har ett antal av mina elever på plats i Löfbergs Lila Arena. Jag kollar efter dem, fast bland 8000 i publiken  är det inte så lätt. Vi har precis pratat med barnbarnet Moses som har Olle som favorit, Olles  Elton John -låt  "Your song" - version var helt ok. "Your song" är en gammal favorit för mig. jag har den förstås i org. version både på LP och på cd.  Barnbarnet har koll på musiken, en far som spelar och farföräldrar som båda  är musikaliskt begåvade så hans omdöme får man räkna med.  Musik har nog alltid haft en plats i hans liv.

KD ...

... försöker nu göra om sossetricket = välta partiledningen efter valet! KD gjorde ju också ett skröpligt val och har anledning till självrannsakan.

 Undrar just när det ska börja mullra i Centerpartiet? Maud Olofsson har en stark ställning i (c) men hennes  linje att flirta med storstadsväljarna har inte gett några valframgångar (man kan på goda grunder anta att riksdagsplatsen räddades av storebrorsröster!)  och storstadsinriktningen är lindrigt uttryckt impopulär i vida kretsar inne i partiet. Många vill ha en återgång till fokus på landsbygd, jord och skog, miljövänlig energi,  infrastruktur i hela landet, regionalpolitik osv. De områdenas väljare saknar idag politiskt alternativ.

http://www.expressen.se/nyheter/1.2203232/k-g-bergstrom-hotet-mot-hagglund


KRÄNKANDE ...

... är det när Rapport och eventuellt andra tevekanaler gång på gång visar den stackars gamle demente mannen på ett demensboende. Han går omkring i bara blöjor! Och man visar hans ansikte så han blir identifierbar!! Det är inte värdigt att visa såna bilder för hela svenska folket. Det här är en man som en gång varit arbetsför och stolt, men som nu är ur stånd att försvara sig mot såna här övergrepp! Han har inga möjligheter att försvara sig!  Det är dålig stil! Hoppas någon anmäler!

Amanda Erikssons "Prinsessor"

... är egentligen en lättläst barnbok, men jag skrattade hejdlöst när jag läste den idag efter tips från kollega K.L.!  Hon fattade genast att jag skulle gilla den, vi har nog samma slags humor. Här fanns prinsessor av olika slag med och jag kände igen mig i en del av dem ;-)) Det är en bok man måste läsa, i alla åldrar.
Sen diskuterar vi ibland bristen på barnböcker om traktorer och bilar och maskiner. Det är en bristvara. Böcker är oftare stadsorienterade, miljövänliga, sportiga  och tjejiga.  Barn som är intresserade av motor har inget att hämta i litteraturen, inte så konstigt om en del av dem läser alldeles för lite.

Recept läser jag ...

... för att klura ut vad vi ska bjuda på på lördag när vi har goda vännerna från Snarkil här på lite äting och umgänge. Ska bli roligt att ses igen innan värsta julen drar igång med advent och alla förpliktelser. Jag fick några fina recept från matglada kollegan K.B. Jag tror att det blir en av dem, måste testa något lite nytt. Vildsvin har vi haft ett tag så nu blir det nog inget vilt, istället tamt.

När jag läser kommer jag att tänka på min mamma. Hon brukade berätta att när hon låg på BB efter någon av sina två förlossningar, vet inte om det var när jag föddes eller min bror, så fördrev hon tiden med att läsa kokböcker. Min mamma var suverän på att laga mat, men så hade det varit hennes yrke också.

Vi talat lyriskt om hennes fläskkotletter ibland, om pepparrotsköttet, om köttbullarna, om rådjursstekarna, om dillköttet, kantarellstuvningen..... och smakerna kan vi komma ihåg, människan har nog ett särskilt smakminne. Jag försökte lära mig det hon gjorde men lyckas inte riktigt.

Framöver på bloggen kommer det nåt om celluliter, om helgens övningar, om helgens jakt, om Mareks fina bilder och om hemoröjder och rynkor. Ungefär så.  Tja lite blandat just nu.

Vemma från Järnsjön ...

... kalasar gubben på nu! Den är mindre än den i Östra Silen och därmed ett strå vassare. Rolands mamma steker den fantastiskt gott. Bäst ätes den kall på hembakad värmlandskaka.
P-I är en duktig fiskarel! Tack!

Helt ok rödtjut och ekologiskt!


Det funkade till vildsvinet och säkert till en del annat också. Eftersom det är ekologiskt odlat så dricker man det med ett samvete vitt som snö!

Just den ringen...

... Dianas,  verkar lite lätt absurd att använda i den engelska prinsförlovningen;. Det finns ju så mycken tragik i den  historien. Spontant tänker man att varje kvinna skulle vilja ha sin egen. exklusiva förlovningsring. Second hand / recycling i all ära, men  där någonstans går gränsen.  Fast det kanske var prinsens käraste ägodel och han ville ge den till den han älskar mest, ja, eller nåt sånt. Undrar om han kommer att gifta sig med hjälp av mammans vigselring också? Bröllop brukar väl komma snabbt efter förlovningar i kungliga sammanhang.  (Medan en del vanliga värmlänningar tror på långa förlovningar, så där en 35 år! Suck!). 

Fler elever når målen i matte i Värmland!

Värmland går mot strömmen. Medan stor del av Sveriges elever visar upp allt sämre måluppfyllelsei  matte så blir det bara bättre i Värmland enligt Skolverkets statistik.

Det är resultat i år 9 som Skolverket redovisade i går. Det visade sig att Värmlands län är ett av de få län som det senaste året hade fler elever som nått målen jämfört med året innan.   Kanske har Årjäng varit med och bidragit till detta, kommunen har satsat på matte och fått miljonbelopp till matteverkstad och fortbildning. De som jobbar med detta gör ett fint jobb. Det gynnar både elevernas måluppfyllelse och lärarnas kunskapsnivå.

  2009/2010 var Värmlands län tvåa i landet då det gäller hur stor andel som når målen i matematik. Fler når nu målen. Det var bara ett län i landet som hade större andel elever som nådde målen 2009/2010. I Värmlands län nådde 93,4% målen i matematik 20009/2010.   

( 2008/2009 var det, jämfört med Värmland, 12 län med större andel av eleverna som nådde målen i matematik. Då var det 92,1% som nådde målen i matematik i Värmlands län.)

Tredje gången gillt ...

... med behanding av torra fötter. Antagligen finns det andra sätt att få fötterna mjuka och sköna, men det här var roligt och effektivt. Igår kväll blev det fotbad först, sen oljeinpackning med olivolja + salt. Nu blev det jättebra. Tackar tt för tips!  (Bilden är från första behandlingen, jag var för lat att göra en ny bild)


Tisdag

En ny dag som alla andra. Precis som andra dagar ska det bli roligt att åka till jobbet. Hoppas det inte är för halkigt, det ser ut att ha frusit på våta vägbanor.

Jytte Guteland SSU-ordföranden ...

... imponerar när jag nu läser rätt mycket kommentarer runt (s)-krisen. Hon verkar vara en oerhört skärpt tjej, intelligent, om man nu får använda ett sånt ord. När hon uttalar sig i teve så kan man också konstatera att hon går fram i rutan, eller hur man brukar uttrycka det. En del människor passar liksom i teve, de ser trovärdiga och lugna ut. Fredrik Reinfeldt är ju en sån. Han orubbligt vänliga ansiktstuttryck ser bra ut i teve men kan bli lite maskartat i verkligheten. Jytte är alltså en mediaperson med vänligt stål i blicken och hon ger ett stabilt intryck, hon utstrålar självförtroende. Jag misstänker att om man väljer henne till partiordförande så skulle det rasa in massor av nya väljare till partiet, unga som väntat på sin kandidat. Och väljare som hoppas på en förändring i politiken. Jag inser samtidigt att Mona S aldrig gett intryck av att vara smart, men å andra sidan är inte smartness någon förutsättning för att bli en framgångsrik politiker. I politik krävs mer av social kompetens och förmåga att driva igenom sin vilja.

Eftersom (s) inte är mitt parti så hoppas jag alltså att man inte väljer Jytte  utan hellre den grötmyndige Baylan. Han skulle effektivt skrämma bort anhängare av partiet. ;-)). Han skulle kunna bli en effektiv valarbetare för Alliansen.

Award ...

... kom från Herta. Tack för uppskattningen!
Nu ska jag skriva sju saker om mig själv och skicka den vidare till sju andra bloggare, som sen ska länka hit.

Jag är
-gravt medelålders
- gammal bloggare
- rätt lat
- gillar mitt jobb óerhört mycket
- landsbygdsboende
- hundberoende
- tycker om snälla människor

Fast jag är en sån där gammal småskolfröken som som inte kan välja ut några framför andra. Så nu delar jag ut den här awarden till alla mina bloggkontakter. Bara att hämta, alla som läser det här!

Närmare sex miljoner ex....


.... har det sålt nu, dataspelet som sonen var med och gjorde senast på DICE, Battlefield Bad Company 2. Kan man fatta?  Jag vet inte vad ett spel kostar men det låter som jättemycket pengar sammanlagt. Någonstans i närheten av en halv miljard väl om jag räknar rätt, vilket jag i och för sig inte så ofta gör. 
Här finns en länk till en intervju med speltillverkaren Dice chef. Dice är yngste sonens arbetsplats. Och enligt intervjun så jobbar man med uppföljaren nr 3.
I Svd finns ett bildspel inifrån Dice och det ligger här


Långa smärtsamma processer ....

.... har också ett slut. Vi är tacksamma för det. Lusthuset kan väl få symbolisera det.

Det är väl bara att gratulera alla inblandade till ett lyckligt slut!

Grattis Linda ...

... som sköt sin första älg idag! Bra gjort!

Blå skålen ...

... som jag fyndade på loppis i Eksjö för ett par år sedan kan man ha vatten och ljus i också. De flyter omkring. Skålen är en favorit och den kostade bara 20 -SEK.
Men jag undrar varför ljusen tenderar att vilja lägga sig på rad. Kan ljus egentligen vara flockdjur, fast vi inte har fattat det ännu? Eller handlar det om något slags kemiskt, fysiskt fenomen som jag missade i skolan. Jag missade massor på just de lektionerna eftersom min hjärna inte är gjord för det kunskapsområdet. Korkad alltså på ren svenska! Jag gjorde experimenten och så skrev jag lydigt  krumelurer på papper utan att koppla ihop praktik och teori med varandra. Ljusen vill i alla fall vara nära varandra.

60 egenskapspoäng ...

... fick Jazz på jaktprovet idag. (Jag skrev 63 förut, men det var fel) Domaren ringde nu och meddelade det. Nu undersöker gubben vad som behövs för att starta på elitprov. Det är två leverhögshundar som ligger i topp på gilleprovet nu;  Leverhögens Zamba hon drev förstapris igår och har kortaste tappttiden. Hon är redan champion, sen kommer Jazz som tvåa med 120 minuter, 57 tappt och 60 egenskaper.

Ungdomssatsning inom (s) ...

... efter Mona Sahlin,  kan gynna Jytte Guteland SSU ordförande  och Kenny Svensson aktiv SSU:are från Årjäng.  Kan tänka mig att det även skulle gynna Årjängs nyaste riksdagsledamot Gunilla Svantorp (s). Hon har ju ivrigt drivit ungdomars rätt att få en plats i det politiska livet. En klok satsning tror jag och det vore roligt om en årjängspolitiker får flyt in i rikspolitiken. Hon är ju också ny och inte besudlad av gamla lojaliteter inom partiet, det kan vara en fördel en dag som idag. Ser på hennes blogg att hon valt att inte ta ställning i den här striden utan avvaktat utgången.  Det är bara att gratulera.  Gunilla är en skicklig politiker och har satsat stenhårt på en politisk karriär, både genom sin utbildning och sina politikeruppdrag. Det är inte otänkbart att de politiska motståndarna  i Årjäng är glada att se henne ockuperad av rikspolitik istället för kommunpolitik. ;-). 

Årjäng har ju under många år haft politiker med i riksdagen; Kjell Ericsson (c), Runar Patriksson (f.p.) och nu Gunilla Svantorp (s). Kanske är det en vass och framgångsrik kommunpolitik som bäddar väl mot politiska framgångar.

Knivarna slipas inom (s). Uppdaterat kl18.30

Nu håller det på, ett avgörande möte  i socialdemokratiska partiet, mötet som är förutsättningslöst och utan dagordning.

Det spelar ingen roll vilket parti det handlar om eller vem som drabbas. Jag känner instinktiv  motvilja mot den avrättning av partiledare o partiledning som nu pågår öppet inför hela svenska folket. Det måste göra oerhört ont i Mona Sahlin som säger sig älska partiet. Jag känner medlidande med henne som nu får oerhört mycket stryk av sitt parti.

Naturligtvis är det så att en person i Mona Sahlins position får fiender, märkligt vore det annars. Politik är att driva igenom vilja, både den egna och den kollektiva. Politik är att kämpa inom sitt parti men också kunna växla spår och kämpa utåt mot andra partier. Några måste alltså lida nederlag när någon annan vinner majoritet för sin linje.  I varje ledares kölvatten finns ett antal missnöjda förlorare och nu slipar Monas fiender knivarna, både inom och utom partiet. Politik är att alltid jobba ut över okänt vatten, mot framtiden utan att ha facit i hand. Kvalificerade gissningar och en god vilja att göra rätt är de bästa följeslagarna.

De kommer fram ur buskagen, klagar och hotar. Antagligen är de flesta av dem kända redan innan som Mona-kritiker, men säkert dyker det upp några nya  som plötsligt vänder kappan efter vinden i hopp om ett politiskt liv efter extrakongressen där ny ledning ska väljas. Jag kan bara gissa att det är de som gör mest ont, de  som hon kan ha trott var lojala men som plötsligt hugger i ryggen. Eller åtminstone börjar att  ifrågasätta.  Suck:  "Även Du min Brutus".

Just nu är det proppen ur och klagomålen / ångern väller ut:  SSU skäller vilt över personerna i partiledningen och kräver Monas uttryckliga avgång, Helle Klein skäller över SSU o menar att de inte får göra (s) till sandlåda med sina krav, Mona och Thomas Östros och andra ledande sossar tävlar i att ångra den förda politiken (det var fel att kräva fastighetsskatt, att kräva bort med RUT, vilja ha värnskatt för förmögna, att inte ha en näringspolitik, att fokusera för mycket på bidragsbehövande, att gorma över friskolor, fel att samarbeta med MP o V, fel att fortsätta vara nära lierade med LO,  för dåligt utbildad partiledare, osv osv).  

Så nu har partiet vare sig ledning eller politik och ingen anstormning av väljare heller.  Antagligen måste man återerövra det hela i den ordningen, först en ledning som är handlingskraftig och stark, en ny Göran Persson - typ som kan sätta ner foten? Det behöver vara någon som har brett förtroende inom partiet, som kan vara positiv och se framåt. Sedan kommer jobbet att ta fram en ny politik och till sist försöka få tillbaka väljarna. Om det nu inte är så att väljarna försvunnit med naturlig avgång som jag beskrev i förra inlägget på det här temat.  Arbetarna i landet blir allt färre och inte ens de arbetare som finns kvar är självklart sossar, var tredje röstar på annat parti om jag minns rätt.

Uppdaterat 17.25   Nu är det klart, Mona Sahlin böjer sig för kraven från SSU och andra. Hon tar inte mer stryk, avgår alldeles självmant i början på det här mötet,  men leder processen fram till extrakongressen i mars, då en ny ledning ska väljas.  Jag tänkte spontant att det måste bli ett helvete att fungera som partiledare fram tills dess, men så ser det inte ut. Media o andra anslår nu direkt en försonlig ton, Mona framställs på bilder som en sympatisk leende person. Så var det inte den senaste veckan, då man letat fram de allra argaste och mest arroganta bilderna man kunnat leta upp. Nu när hon avgått så möts hon av en slags sympati från alla håll. Det känns bra, hon har i alla fall ägnat hela sitt liv åt partiet och socialdemokratin.

Bland efterträdarna som är möjliga har jag tänkt bort Jytte Guteland, eftersom hon är SSU-ordförande och väldigt ung för en sån uppgift. Men när jag läser hennes mogna och kloka kommentare så undrar jag. Kanske vore det ett sätt att lösa den gordiska knuten, att välja Guteland till partiordförande. En ung person, en tjej, en positiv person, en som inte är befläckad av gamla intriger, en ´person som skulle dra massor av unga människor till partiet oavsett hur politiken ser ut. Det vore en kick uppåt om hon får de rätta personerna vid sin sida, personer som har det hon saknar, erfarenhet. Men viktigt är ändå att hon i så fall blir suverän.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/mona-sahlin-avgar_5671219.svd

http://www.expressen.se/nyheter/1.2212935/mona-sahlin-avgar-som-partiledare


http://www.dn.se/nyheter/sverige/mona-sahlin-avgar-1.1208287


http://svt.se/2.22620/1.2234002/statsvetaren_mycket_olyckligt&from=rss?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Inrikesnyheter+%28svt.se+-+Inrikesnyheter%29

http://www.expressen.se/nyheter/1.2212955/har-ar-de-hetaste-namnen-att-ta-over-efter-sahlin

http://www.dn.se/nyheter/politik/hon-hade-kunnat-sitta-kvar-1.1208308

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8123594.ab

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8123637.ab

Jaktprov med Jazz ...

... hamiltonstövaren, är det idag lördag. Här syns gubben och Eskil S som är vägvisare. Jag får anta att det är domare Morgan som tagit bilden. Bilden tagen på morgonen, kom per telefon,  Jazz har precis börjat söka.Uppdaterat 9.50 : Haren gick ur området, Jazz kopplad och har slag efter ny hare.

Uppdaterat 10.03  : Jazz har fått upp hare nr 2 den här dagen.

Uppdaterat 12.30   : Nära en dötappt på nästan 60 minuter, vilket är gräns då ny hare måste letas upp och det hela börja om igen. Men det gick bra och nu räcker nog tiden för ett andrapris i alla fall. Dagen är dock inte slut än och det kan bli ett första.

Uppdaterat 14.15    Förstapriset klart!! Det gick till slut! Nu fattas bara ett rr-prov, dvs ett test som visar att Jazz absolut inte jagar rådjur, vilket så här stora hundar inte får göra. De skulle kunna hinna ifatt djuret och skada det.  När det är klart går det att anmäla till elitprov i Eksjö. Vore roligt att komma till Eksjö igen. Vi har varit där några gånger. Det är en trevlig liten stad, fina små affärer.Dubbdäck på cykel ...


... måste man ha nu.

Jag behöver inga dubbar för jag cyklar inte på vintern, men våra grannar P i Guttarbol  och L-G i Bryngelsbyn är ivriga cyklister. De har så här fin utrustning och kan cykla på isiga vägar. 


Blå favvotallrikar ...

... tog jag fram igår lördag när vi åt lite kvällsmat tillsammans med K och M i Signebyn här. De (tallrikarna alltså, inte K och M ;-)  ) är loppisfynd från förra sommaren. Engelskt tungt porslin för 30 kr / tallrik, helt felfritt. Fast jag har bara sex stycken så det räcker inte till stora kalas. Jag hade tänkt ta nåt annat viltkött och köra förra helgens recept för vildsvin. Men när jag började rota i boxen så insåg jag att det vore bra av utrymmesskäl att bli av med en skinka till. Så det fick bli repris, alltså vildsvinsskinka igen. Receptet varierades något dock. Förrätt blev det också, ovanligt nog, det brukar jag aldrig ha, bara lite räkor och avocado o grönt. Efterrätten bestod av mjölkfri pannacotta som finns som halvfabrikat Fresta o som jag kokar med sojamjölk. Den är himla god med bärsås till och björnbär. Till slut kaffe och tjuvätning på farsdagstårtan.


Vi fixade till en blogg också åt M som vill ha det när de är utomlands.  Med en blogg är det ju lätt att publicera bilder så att barn och barnbarn kan se också. Jag kommer att avslöja bloggadressen när jag vet om det är ok.

70 frukostgäster ...

... hade Rickard på lanthandeln i dag lördag. Han bjöd på det och bra kostinfo via Anneli. Flott initiativ.

Taxen Oskar ...

... har jagat rådjur i eftermiddag. Först slet han en timme innan han fick upp spår. Sedan jagade han sammanlagt 3 timmar, förflyttade sig 1,5 mil med en medelhastighet av  5 kilometer i timmen med de små korta benen! ;-) Och han jagade för fullt när Roland måste avbryta, han  fick springa ifatt honom för att fånga in honom. Kul med pejl där man kan se precis. Och få alla fakta. Nu ligger han under köksbordet och torkar och slickar på slitna tassar.  Han måste nog starta på prov snart, det har varit prisdrev de senaste gångerna.

Han har lite vidare sök i år, går ifrån mig i alla fall bättre. Men när Roland är med så håller han sig närmare oss och pjoskar lite. Sen jagar han längre tid, upp mot tre timmar mot ungefär en timme förra året. Han har bra jaktlust, är otroligt stark och orkar hålla på. Om man ska vara kritisk mot något så skulle det i så fall vara att han när han söker blir rotande runt i spåren länge innan han finner utspår från exempelvis rådjurens nattliga betesplats. Det skulle bli effektivare om han ringade så som Anton, den förre taxen,  gjorde. Men det lär vara en färdighet som man inte kan lära en hund, den är medfödd.  


Så här var det idag. Lite snö här och där men mest barmark.


Oljeklafsmetoden ...

... med olivolja och salt på fötterna i plastpåse enligt TT s recept har jag anammat. Det lät så skönt att få spruckna torra  hälar att bli mjuka och fina. Så jag gjorde som TT , men utvecklade lite. Eftersom jag är så frusen om fötterna,  så fick det bli strumpor utanpå olivoljefyllda plastpåsarna. Och jag tog finkorningt salt istället för grovkornigt.

 Det var faktiskt helt ok, blev lite som våtvarmt omslag. Det gick också att gå omkring med dem. Även om det gick bra, så lät det lite klissigt, chip, chip liksom. Sen var det halkigt så det var som att gå på ägg, varje steg riskerade att sluta med sladd. Men resultatet blev rätt mjukt och så. Fast mina stackars uttorkade tassar behöver nog ett par omgångar till för att bli riktigt gossiga.

Inlägget om Röda Havet stormar ...

... , dvs socialdemokraternas kris, här nedan har jag uppdaterat utifrån tidningsskriverier senaste dygnet, med tyckanden och länkar. Ville bara nämna det om någon till äventyrs skulle vara intresserad.

Senare idag kommer det inlägg om hur det gick med oljefotklafsplastpåse-metoden från TT. Jag ägnade mig åt den igår kväll i lite utvecklad form.

Slutligen vill jag puffa för att man kan få frukost på vår lanthandel idag, på ICA Sillerud och dessutom goda råd av dietist Annelie Ohlin. (Stavar nog inte så)

VipodyapparatSocialdemokraternas kris ...

... är svårt att komma runt. Media har ju kastat sig över den, som en hungrig hund över ett köttstycke.

Det var inte lätt att efterträda Göran Persson, som med sin dominanta ledarstil skapat ett stort tomrum runt sig. Det demokratiska maskineriet blev under
hans år vid makten ringrostigt och rätt betydelselöst.  Det märks nu i bristen på ledaraspiranter, åtminstone självklara såna. När G.Ps egen kandidat Anna Lindh så tragiskt  blev borta, så var det tomt. Favoriten nummer ett idag,  Margot vill inte (säger hon i alla fall) och näste man,  Bodström har dabbat sig genom sin amerikaresa, vilken upplevs som ett svek.  Och Mona själv har på något sätt fått en loser-stämpel, möjligen oförtjänt. Det kan verkligen bli hela havet stormar som det uttrycks i pressen. Jag vet inte vem som kan glädjas åt detta mer än mediaföretagen. Kungen kanske, som slipper mediafokus på sig själv. MP o V kanske som troligen kan fånga upp s-väljare som tröttnar på bråket.  

Om man ser till politiken istället för till person, så kan man möjligtvis fundera över om  socialdemokraterna och centern har begått samma misstag; man har svikit sina kärnväljare; arbetarna respektive landsbygdsbefolkningen. Och det straffade sig i valet.

Sossarna, det gamla arbetarpartiet,  har mest värnat om de människor som inte arbetar, dvs de som är arbetslösa, pensionerade  och sjukskrivna. Det behöver ju inte vara fel för de kan också behöva ett parti, men därmed har nog många gamla sossar , som arbetar,  känt sig bortglömda. Sen kan man alltid hävda att det blir allt färre som identifierar sig som arbetare. En hel del har blivit tjänstemän istället och har sin politiska hemvist på annat håll; något slags naturlig avgång ur partiet.

 När det gäller centern så har partiet tappat fokus på landsbygdsfrågorna i rikspolitiken och därmed förlorat  sin kärntrupp av väljare.  Där kan man väl också fundera över om det haft betydelse att det snart inte finns några bönder kvar längre i Sverige, bara stora jordbruksföretag vars ägare kanske oftare är moderater; även det en naturlig avgång. 

Det här med politik är inte lätt och jag är glad för att jag inte är Mona Sahlin. Hon kommer att få slita ont nu fram till den avgörande extrakongressen. Hon och partiet kommer att få föra sin interna maktkamp, kanske inte alltid så snygg, i media inför öppen ridå.

Gissningsvis blir det också hård belastning på (s) - pressavdelning. Glada är vi att vi fick träffa  Ömer innan det här brakade lös. Jag antar att Hemingwayhelger på Liane får anstå till nästa jaktsäsong nu. Men inbjudan är stående om andrum gives!

Uppdaterat lördag: Delat ledarskap kanske vore nåt framöver. Det kommer onekligen att bli en tung uppgift att lugna det stormande havet och få skutan på stadig kurs igen och möjligen kan det behövas fler som delar på det jobbet, personer både inom och utom riksdagsarbetet. Toppnamnet inom partiet kan enbart ska syssla med att bygga parti igen, inte vara riksdagsman. Det skulle i så fall kunna vara Thomas Bodström. Då måste nog andranamnet vara en kvinna, allt annat vore omöjligt. Kanske  den garvade teflonkvinnan Margareta Winberg, hon som till och med överlevde att GP deporterade henne till Sydamerika när hon blev för populär hos folket. Östros som nu konverterar i fråga om fastighetsskatten (o en del annat!)  skulle kanske bli nr 3. Hur som helst så kan man anta att de här tre, om det blir en trojka, inte får bråka sinsemellan, de måste vara 100 % eniga. Bara en sån sak. För  intriger, tjuv- och rackarspel kan man nog inte lägga mer energi / mediabelysning på.
http://www.expressen.se/kronikorer/kgbergstrom/1.2211487/k-g-bergstrom-hela-havet-stormar-och-skepparen-mona-klarar-inte-kursen

http://www.expressen.se/nyheter/1.2211635/monas-fel-fran-borjan-till-slutNorah4u har fyndigt döpt det här till Röda Havet stormar

Svenskhare fälld i Mölntegen.

Här fälldes i alla fall en äkta svensk skogshare, torsdag i Mölntegen. En av invånarna där var aspirant på haren och tog sig an den till föda. Jazz jagade bra enligt gubben. Han är nöjd och på söndag startar han på ett jaktprov.


Eirin tog bilden med Rolands telefon. Den är inte alls så dåligt kamera i. Viltet hedras med en grankvist förstås. Ser att gubben har på sig det vi kallade Nordmarksmössa. Det var mössor vi, jag också minsann, stickade på löpande band för väldigt länge sedan, minst 25 - 30 år sedan. Märkligt att den håller än, men kanske har han flera på lager, jag vet att jag stickade såna till alla i familjen och några till. Ren ull är det.

Fälthare på Egenäs

Historisk dag var det igår onsdag, Roland fällde sin första fälthare / tyskhare på Egenäs. Vi såg den redan i somras vid Önnebyn men trodde att det kanske var en tillfällighet. Men nu dök den upp på precis samma ställe. För Jazz del var det också första gången han jagade fälthare, men han verkade trivas med det också. 

Fältharen finns ju i södra Sverige och tenderar att dra sig allt längre norrut i landet. Vi ser någon gång då och då fälthare här  även om det inte är ofta. Den är rödbrun till färgen, ändrar inte färg på vintern, är större än svenskharen, har längre smalare nos, långa smala öron. Där den etablerar sig så tränger den enligt forskningen ut den svenska skogsharen. Det är alltså egentligen bra att försöka ta bort de fältharar som dyker upp här.
SCEN I SVENSBYN!!!!

Nu fick jag lov att berätta den positiva nyheten om Sillerud.

 Hembygdföreningen, med Primus Motor Rickard Ohlin i spetsen för projektet, har beslutat att bygga en permanent scen i Svensbyn istället för att hyra kommunens portabla att sätta upp och ta ner varje gång. Förra sommaren ordnades ju två större artistevenemang i Svensbyn, Packmopedsturnén som drog runt 1100 pers och Niclas Strömstedt som drog runt 4-500.  "Arenan" vid hembygdsgården  blir som en amfiteater med scenen längst ner och publiken uppåt.  Alla kommer liksom nära scenen, alla hör och ser bra. Bakom det hela ser man ut över Svensbysjön och solnedgången här är en höjdare kan jag säga.  Dessutom kan man ha mat och dryck och annat längst upp vid hembygdsgården nära publiken och lätt tillgängligt.


 

Nu är det bara för hugade sponsorer att ställa sig på kö och anmäla till Rickard eller hembygdsföreningen. Det behövs förstås material, arbetskraft och klingande mynt. Det finns många i bygden som har möjlighet att ställa upp. Ingen kan göra allt, men många kan göra lite var och då går det att ro hem ett sånt här projekt. Vilket lyft för bygden att ha en riktigt scen!  Med Rickards kontakter så vet man aldrig var det kommer att sluta. Himla spännande!

Packmopedsturnén kommer tillbaka 2011, det är redan klart. Sen ruvar Rickard på fler hemlisar som inte är offentliga än! Vi väntar!

Hammerdal - "Utrikes"

"Alla andra lägger ner och så blir det bara antik och loppis kvar", var det någon som sa i Hammerdal. Hammerdal var ju närmaste tätort när vi var i Skyttmon.


Jag måste alltså åka in hit och handla mat under semesterveckan. Och visst är Hammerdal speciellt. Det är ett sömningt litet samhälle, storlek lite större än Lennartsfors, som vid första anblick ger ett slitet intryck.  Uttrycket "Utrikes" dök upp här och där. Första gången som "Utrikes" - hälsan. Det fick jag inte ihop riktigt. Vadå utrikes? Hade man en utländsk befolkning med egen hälsovård eller vad? Men sen fick jag se det här ordet lite varstans i olika konstellationer så det måste vara något annat. Men vad vet jag fortfarande inte.
Vad fest med "gofika" kan vara vet jag inte heller. Men detta var affisch för ett festligt arrangemang någonstans i närheten, någon bygdegård tror jag.


Det jag visar ovan är just aktiva eller nedlagda butikslokaler. Det fanns minst 4 stora skyltar med Loppis / Antikt och det var ju lite förhoppningsfullt för min del. (Tyvärr försvann korten). Men en var stängd, en måste man ringa till för att den skulle öppna och sånt förpliktigar ju, en var ungefär som mitt skjul hemma. Men en var i full gång och lite spännande att besöka. Det var en man som hade kafé och loppis och allt ute i trädgården. Kanske hette det Nisses.

Men allt är inte nedlagt, en fin ICA-butik fanns det och ett Apotek med trevlig personal och en himla snyggt ihopkommen Kupan - second - hand. Glad i hågen beställde jag också fotvård på något slags hälsocenter, men när jag väl åkt 2, 5 mil dit så var  jag dubbelbokad, det var bara att vända hem igen. Tjiii!  Himla synd!


Oskar


Lille pluttetaxen Oskar  ligger i soffan och slappnar av. Det glädjer oss. Oftast är han annars väldigt aktiv inomhus, leker med ben, gnager på ben, busar med Jazz och har stenkoll på vad vi gör, följer som ett plåster. Men idag låg han alldeles stilla  i soffan på kudden. Kanske håller han på att bli vuxen, eller också var han bara trött efter helgens jaktturer. Söt är han i alla fall. Kortet suddigt för det var taget med Rolands reservtelefon, hans egen är på lagning.

Loppis och antikt ...

.... känns helt rätt. Det är dessutom roligt att botanisera bland gamla grejer och tänka att de redan har en historia bakom sig. Numera kan man till och med köpa begagnat  och ge bort i present. Det var omöjligt för bara några år sedan. Sen finns det ett miljötänk också förstås i att återanvända. Vår medfödda samlarinstinkt / jaktinstinkt driver oss  att köpa alldeles för mycket prylar och då är det vettigt att skänka bort till någon second hand istället för att slänga det som blir över eller inte får plats.


Agenda

Tja, det är rätt lugnt nu ett tag och vi har hämtat oss efter Hemingwayhelgen. Till lördag kväll har vi trevligt besök här på kvällen av goda vänner. Jag har inte planerat menyn än men det ska bli roligt att laga mat till det tillfället.
Kanske testa nåt nytt, eller nygammalt, ny variant i alla fall.

Det lär ska bli snöoväder ett par dagar framåt i Värmland (o kanske resten av Sverige också). Gubben drabbades av lite panik och slängde på mina vinterdäck. De kan behövas i dag tisdag. Det är ju två mil till jobbet, enkel väg. Och bil är enda möjligheten att ta sig dit. Det kan behövas kedjor på traktorn  för plogning också. Man vet aldrig om det ska bli blåsväder också.

Längre fram ska vi en tur upp till Umeå för att hälsa på dotter o barnbarn och gubben ska jaga förstås. Det ska blir så roligt. Det blir också en sväng till Uppsala län; Märsta, Giresta, Arlanda hotellby. Det besöket ser jag fram emot av flera skäl. Och det blir lite research innan.

Till jul får vi tyska gäster i omgångar och förhoppningsvis får vi hem några barn. 

Värd ett besök ...

... är alltid Lenas blogg.

Nyårsfest på Tjolitta ...

... blir det!! Himla roligt och jag hoppas vi kan övertala våra gäster att gå med dit. Biljetter kan köpas hos Åse- Britt eller senare på ICA Sillerud hos Rickard.

Sen kan jag tala om att det blir Packmopedsturné i Sillerud nästa år också. Och det finns en positiv nyhet till om bygden men den får jag inte berätta om riktigt än tror jag.


Jamtli i Östersund


Jamtli i Östersund besökte jag när vi var uppe i Skyttmon. Det är ett hembygdsmuseum med ett antal hus uppbyggda som de var en gång i tiden, de finns bakom själva huvudbyggnaden i ett stort område. Sommartid finns där öppna butiker med hantverk och annat tror jag. Nu var det stängt, jag kollade lite på husen.

Jättegod mat lär man ska ha här också, fast jag testade inte. Butiken med konsthantverk var dock suverän och jag köpte ett smycke, en labyrint, kopia från vikingatiden om jag minns rätt.

Man har också just nu utställning av vävnader från vikingatiden. De kallas Överhogdalsbonaderna och  hittades 1919 nerknölade i ett härbre bland bråte i en vedlåda. De är vävda för ungefär 1000 ¨år sedan,  i upprätt vävstol med tyngder som höll väven sträckt. De är gjorda  i s.k. snärjvävteknik. Materialet är lin i bottenväven och ullgarn i figurerna. Garnet är växtfärgat förstås, krapp för rött, vejeblad för blått och vau för gult. Färgerna är fortfarande klara och motiven tolkas som berättelser från den tiden. Det finns dels bilder från asatron, med gudar och symboler, dels bilder som kan ses som propaganda för den då nya kristendomen med motiv ur bibelns berättelser.  


När bonaderna hittades var de slarvigt ihopsydda till ett större stycke och den tråden som använts till det är daterad till 1300-talet.

Men blir lite andäktig av att se tyg som är tillverkat på vikingatiden, 1000 år sedan! Och man blir imponerad över att det gjordes med så hög kvalitet att det fortfarande är vackert med fina färger. Inget köp, slit och släng här inte.

Söndag - Allhelgona


Hmmm om man kunde hålla kameran stilla när det kommer fyra rådjur! Men det blir så här istället ;-) när ivern blir för stor. Oskar väckte ordentligt men fick inte tag på rätt spår. Jag hörde länge hur rådjuren gick i frosten i snåren framför mig. Till slut rev Oskar i ordentligt och då kom rådjuren upp till mig. Geten gick först, ganska lugnt, stannade när jag tog första bilden, tittade på mig 20 meter ifrån, sen vinklade hon mot Hol och de andra tre efter, två killingar och en bock. Man får se mycket av djur på nära håll.


Det var en fantastiskt vacker eftermiddag, med frost och solsken från klarblå himmel.

Jag avslutade med att ta med mig dockmossa hem och pyssla lite med vinterdekorationerna i trädgården. Fast det blev mörkt redan vid 5-tiden. Tänkte mycket på min bortgångna mamma under tiden. Det här hade vi alltid gemensamt och instinktivt har jag i bakhuvudet att ta med så mycket mossa att det räcker till mamma också. Men jag har ingen mamma mer som behöver några vinterdekorationer. Och så blir jag lessen en stund.

Idag söndag var det ju minnesstund i kyrkan för de som avlidit under året. Men jag gjorde en egen minnesstund hemma istället och avsatte en stund till sorgen. Jag märker att den vill ha sin tid och sin plats. På mitt sätt.


Så här fick det bli, med en bild på mamma som ung, en som medelålders (på 50-årsdagen) och en bild som gammal. Jag hade förstås velat vara en stund vid graven idag också, men det gick ju inte. Den ligger 20 mil bort, men jag tror att min bror och svägerska har varit där under veckan.

Senare på kvällen kom R och Å-B i Snarkil en sväng hit och pratade bort en stund. Mysigt att få besök så där spontant.

Vildsvinsskinka

I går lördag kväll bjöd jag sonen och hans vänner på vildsvinsskinka. Den blev helt ok och gick åt, vi sex personer åt alltså upp en hel vildsvinsskinka från en überläufer.

Så här är det:

Bryner skinkan ordentligt brun runt om i gryta, sen på med en liten burk krossad ananas, 15 kryddpepparkorn, en burk kokosmjölk, lök, rosmarin färsk, (eller timjan), vitlök,  en halv liter rött vin, svamp, 3 dl buljong (gärna viltfond), smaksätt med salt och pepparsorter. Det ska sedan efterputtra med lock  i ugnen på 150 grader  i 3-4 timmar. Recept från tyska goda vänner som ofta lagar sån här mat. 
 
Skinkan kan vila i folie medan såsen görs;
Man kan fylla på med mer vin om det behövs.
Man kan sila ifrån de kokta grönsakerna; löken, osv och mixa det för att sedan låta mixey reda till sås.  Annars kan man riva ner rå potatis så att såsen får rätt konsistens om det behövs.

Till detta serveras kokt potatis, kokt rosenkål med riven muskot, (alternativt vanlig kål med kryddpeppar), brysselkål kokt, rödkål varm, god sallad.


Ömer o Peter


Jesper


Sonen som vanligt med hundar på golvet


Alltsammans övervakat av änglarna


Det är roligt att duka och laga mat när det finns tid och det fanns det.


Det var roligt att testa tema vitt och guld. Det blev vit duk, modrens servis med guldkanter, kostaglasen med slipningar, guldstjärnor och guldunderläggen för flaskorna.


Så här blev det.

Vi hade en rolig kväll, det är kul när olika världar möts. Här blandades erfarenheter av jakt, jordbruk, kommunpolitik och skola med rikspolitik, Afganistan, Kabul, diplomatvärld, Butan, press / tidningsvärld, Stockholm som arbetsplats osv. Och maten gick verkligen åt.

Efter varmrätten blev det bara glass och björnbär / hallon till dessert och kaffe till.

Idag söndag åkte gossarna hem igen. De städade ur huset och jag bjöd på viltsoppa; brynt älgfärs med vildsvinsbuljong och diverse grönsaker i. Efter det fanns risgrynskaka.

Jesper utsågs till dagens skyttekung, han hade skjutit bäst på prickskyttet under eftermiddagen.

Hoppas vi får se dem igen här!

Imorgon packar en för att åka till Butan nio dagar och dricka bl.a. jakmjölk, en för att jobba vidare i Birkastan mitt emot Martin i Leverhögens lägenhet, en för att inställa sig i Allershuset, en för att infinna sig i riksdagen. 

Och jag ska till skolan och gubben börja med vindarna i hyreshusen vid torget i Årjäng med hela arbetsstyrkan.
Går inte ...

.... att kommentera i några inlägg just nu för mig här på Blogg.se. Någon mer som drabbats? Och kan Ni kommentera hos mig?

När jag testar runt lite så kan jag inte kommentera hos någon på  Blogg.se men hos andra.

Kungen ...

... och skandalboken hade jag inte tänkt skriva om alls. Jag bara sällade mig till kören som tyckte att det var synd att han gick ut och kommenterade en bok han inte hade läst och gjorde det på ett sånt sätt att han indirekt bekräftade uppgifter i den. Och i liknande banor gick diskussionen i går kväll med sonen och vänner som ju är yrkesmässiga experter på just detta; vad ska man säga till pressen i olika sammanhang och vad ska man inte säga?

Men så råkade jag läsa
Brita Svenssons krönika. Hon tror att det kungen gjorde var helt genialiskt. I förstone en märklig tanke, helt främmande, stick i stäv med mina egna funderingar och allt annat jag läst. Men vid en andra omläsning av texten börjar jag undra om hon kan ha en poäng.

Hon menar att han  vann sympati och förståelse genom att gå ut och göra precis det han gjorde; visa sig exakt så mänsklig och osäker  som han är, inbjuda det vanliga folket till att dela hans vånda inför avslöjandena och samtidigt lugna alla oroliga med att han hade pratat med familjen om det här men att man tänkte gå vidare  vända det numera berömda bladet och att man tänkte inte stämma för förtal.

Kan tänka att Britas  slutsatser grundar sig i den storm av sympati för kungen som strömmat in till olika diskussionsfora på nätet (till och med på Aftonbladet!), en storm som rasar över en gangstervärlds försök att profitera på kungens eventuella felsteg begångna för rätt länge sedan. Hon skriver att om han högdraget och fisförnämt bara avfärdat alltsammans genom att läsa upp ett meddelande skrivet av hovets pressavdelning,  så hade folkets reaktion blivit en helt annan. Hon menar att kungens presskonferens var ett smart drag genom att den gick direkt till svenska folkets hjärta. Sen frossar  media efter helt andra banor, men media är ju nu inte svenska folket. Tack o lov!

Hon har en helt annan vinkling på detta än resten av mediasverige och den är kanske inte hela sanningen, men intressant för att den är annorlunda. 

Hemmingwayhelg innehåller ...

... en hel del lantligt tuffa utmaningar för sonen och vänner,  som att gå upp tidigt  på morgonen, jakt och annat härdande liv. Vi fick god mat när vi var där i kväll fredag, smarriga älghamburgare, hemgjord bernaisesås, grillat kött, hemgjord klyftpotatis, god sallad, bacon som var välstekt och knaprig, ett gott vin, osv. Tack gossar,  det var jättegott och vällagat!

Samtidigt fick vi en inblick i sonens generations relaxattribut:


 I´morgon lördag blir det erbjudande om harjakt kl 7.00, men det kanske blir walk over med det, hare jagas så tidigt på morgonen. Sen prickskytte av något slag och vildsvinsskinka här på kvällen.

Hemingwayhelg ...

... här på Liane  är det alltså för stockholmssonen och vänner. Några av dem har hängt med i ett antal år nu; exempelvis Ömer som fortfarande befinner sig i politisk hetluft, om än i viss stiltje efter valet,  men matintresset är fortfarande på topp, Peter som jag hämtade vid bussen idag fredag kl 14.40.  Mer om Peter här. Han är chefredaktör för tidningen RES.  Och så en ny bekantskap Jesper som spikar på egen hand i Stockholm och på lediga stunder är jurist. Alla lever i fasta förhållanden och Peter o Jesper har numera egna barn, till o med två var. Så med utmattade småbarnsföräldrars rätt kanske det blir en helg i lugn och stilla frid med sovmorgnar som höjdpunkt.  Jakt blev det idag  i alla fall, jakt på rådjur tillsammans med Roland och  K i Signebyn. Till slut en eloge till sonen som är nikotinfri sedan en tid. Strongt, god karaktär! Och regelbunden träning är inte heller fel.  


Sonen, rätt klädd enligt sin far; jaktkläder. Man såg fem rådjur och Oskar hade bra jakt på flera av dem i olika omgångar, men inget kom inom skotthåll. I kväll fredag är vi bjudna till Hemingwayarna på mat. Det ska bli spännande.

Dataspelsmusik i konserthus! Score

Jag fick ett mail från yngste sonen, han som ritar dataspel. Musiken i hans dataspel  Battlefield, Bad Company 2, ska framföras av symfoniorkester, som ett av flera verk, framförda i Göteborgs konserthus, 11 och 12 november 

Vi måste tänka om!! Det blir allt mer tydligt.

Det är bara att hacka i sig, antingen man vill eller inte. Dataspelsbranschen är nu större
än filmindustrin globalt sett. Den  drar till sig duktiga kreativa människor. Vi som står utanför produktionen har inte riktigt förstått. Men det är inte längre självklart att en duktig musiker ska dra sig fram på svältgränsen under sin livstid för att bli erkänd och hyllad som kompositör först efter sin död. Han / hon kan få ett välavlönat jobb i dataspelsproduktionen istället. Där behövs musik och numera krävs bra musik, inte bara bleep och pip. Jag skulle också våga sätta en slant på att landets allra duktigaste bildmakare inte längre försörjer sig på bildlärarvikariat parallellt med sitt oljemålande, som, det var förr.  Många av dem tillhör den första generationen som växt upp med mycket bilder, rörliga och stilla,  ritar  dataspel och utvecklar bildhantverket till mästerskap så, istället för att finslipa sitt oljemåleril!

Enligt sonen som jobbat med dataspel i stort sett sedan branschen föddes på 80 - 90-talet, så finns där otroliga bildbegåvningar, människor som verkligen behärskar  bildskapandet med öga och hand, människor som varje dag ett yrkesliv har jobbat med att göra bilder.  Men de utbildar sig alltså inte längre till att skapa i  akvarell eller olja eller skulptur. De ritar dataspel óch behöver inte leva i armod  genom livet. De har därmed kanske lämnat fältet fritt för den våg av rena "innehållskonstnärer" som väller över oss nu. Konsten, som idag dominerar arenan, har i stort sett enbart budskap, inga estetiska kvaliteter, inga hantverkskvaliteter, längre om man nu ska hårddra. Och det skulle rent hypotetiskt i alla fall, kunna bero på att de som har begåvning nog  till att höja konsten till estetiskt högsta nivå, inte längre är konstnärer i traditionell mening, utan ritar dataspel. Nu provocerar jag i mitt tänk.

Samtidigt så måste man också inse att de nya kommunikationsmedlen, bloggar, twitter, sms, mms, facebook osv har gjort hela svenska folket till författare, men inte i traditionell mening. Svenskarna skriver som aldrig förr men inte på ett sätt som vi historiskt sett betraktar som seriöst, utan mer en blandning med  bild, text och förkortningar och symboler. Och det måste få bli accepterat som kreativt skrivande. Skolan borde få möjlighet att  stödja den typen av "svenska", inte enbart fokusera på "gammelsvenska". 

När ska skolorna i Sverige  inträda i rätt decennium???? Just nu känns det som om vi är hopplöst på efterkälken.  Och då menar jag landets skolor överlag, inte speciellt i vår kommun. Skolans värld med kursplanemakare, läroplansmakare, tillsynsmyndighet, teknikservice osv,  har liksom inte tagit till sig att de nya sociala medierna har förändrat (borde ha förändrat)  både skolämnenas funktion / innehåll  och undervisningens verktyg. Vi kan inte fortsätta undervisa i konsten att skriva uppsats när det som vanligt folk behöver är konsten att skapa en bra Facebooksida. Eller konsten att twittra, eller blogga, eller skicka bra mms / sms. Det är vad "vanligt folk" kommer att använda skriven svenska till inom överskådlig framtid. Eller ok, uppsats också, men även undervisning för de nya behoven av skriven svenska.


Jakttur med Oskar.


Här har en råbock markerat revir genom att feja på en buske och sparka i marken.


Det här är en brunstgrop från en älgtjur. Han har sparkat upp en grop, urinerat i den och rullat sig på platsen.


Saltstenmed mineraler sätter viltvårdsområdet (traktens jägare) ut till klövviltet, främst älgarna. Och de är populära.


En del växter blir märkliga, här en torr enbuske.


Trattisar finns det fortfarande i november


Vattnet skummar sig i bäcken bortom Döverud. Undrar varför?


Jakt? Nej han fick inte opp ens. Märkligt för vi gick över rätt mycket men inte ett spår.


Det var premiär för hans del med den nya pejlen, halsbandet som han har på sig med en liten antenn på. Han får ju inte komma bort och vi kan följa hans rörelser precis på kartan i stationen.


Valljâle passerade vi när vi gick över mot Holstorpet. Det har nog varit ett gärde för länge sedan men är förstås en granplantering nu.


Starransmyren är detta, den ligger till vänster när man går upp mot Sandevad från Blåsåsen.


Här var det tätt, precis inom Mikael grannen. Som en djungel.

Hemingwayhelg

Det ska det bli nu här hos oss. Stockholmssonen och vänner kommer redan i morgon o stannar över helgen för att leva med jakt, friluftsliv, matlagning och bara vara lata. Det ser vi fram emot.

Här bodde vi.


Här bodde vi när vi var i Skyttmon, en enkel stuga men fullt modern med allt vi behövde. Det är en av flera hus som Peter Eriksson o hans fru har på Skyttmons jakt och fiskecamp. Det finns större förläggning också för grupper. Det är modernt och nybyggt. Nere vid Ammerån så har Peter byggt ett relaxhus med bastu inne, alltid uppvärmd hot tub ute och avkopplingsrum i anslutning.

Peter disponerar bortåt 6000 hektar jaktmark och hyr ut framför allt älgjakt med fullservice; helpension med frukost, lagad mat ute i skogen varje dag och så en trerätters hemma i det vackra paradrummet med utsikt över vattnet.

Det går förstås att hyra annan jakt här också, typ hare och fågel. Men då får man fixa mat själv. Husrum går att hyra i stugorna.

Mediadrevet - det skenheliga kriget mot mutor ...

... pågår fortfarande men har bytt bytesdjur.Offret efter Arkelsten är också en kvinna, vem trodde något annat? De män som bekänt sitt tagande av muta går förstås fria.  Nu är det Mona Sahlin som ska förgöras. Hon har varit bjuden på tennis tillsammans med en son till ett värde av 9000 SEK. Hon är ju redan lite tillfufsad av media som kräver hennes avgång. Ja, inte uttryckligen förstås, det får inte tidningar annat än på ledarplats, men man kan ju lägga avgångskraven i någon annans mun. Då går det utmärkt att framföra såna synpunkter även på nyhetsplats.

Tinnitus ...

... trodde jag ett tag att jag hade fått - en ovanlig variant med ett lågfrekvent bullrande ljud som malde på i öronen hela kvällen. Men när strålkastarknippet svepte in över vardagsrummet  strax före läggdags så föll myntet ner:

Det är arrendator -O som har fått ett sånt där anfall av nattarbetslust igen. Nu ska åkrarna på Liane plöjas och det med sprudlande energi. Dygnet om går plogen, varv efter varv runt egendomen, tills varenda torva är vänd. 
Och mörker är inget hinder, hela maskineriet, fram, bak och åt sidorna badar i ett flödande ljus.

Jag vet inte om det ligger någon Rudolf Steiner- magi i att plöja just på natten och just det här dygnet, men jag böjer mig fromt för skälen, vilka de vara månde. Kanske något från bondepraktikan? 

Flitiga är de i alla fall våra kära arrendatorer från Långserud.  Och fint blir det. De är duktiga jordbrukare och såna växer inte på trän längre. Jordbrukare över huvudtaget växer inte på trän, de är nästan utrotningshotade. Vi är glada att våra arrendatorer är kvar i alla fall.  

Min nya dator!! msi cx605


ÄNTLIGEN HAR JAG BÖRJAT!


Gubben har travat runt mig och maskinen som en osalig ande nu sen igår för att få se hur det funkar.

Nu är den klar, min nya laptop, laddad  och  fin, en  blank svart sak som ska klara batteridrift i alla fall en timme. Och det ser ut att stämma. Den heter nåt ovanligt; msi  cx605. Vad nu det kan ska betyda. Bra är den i alla fall. Och så finns det windows 7, Photoshop elements,  inbyggd kamera i skärmen för skype,  virusskydd förstås, HDD 500 GB och så en massa andra siffror och bokstäver som jag inte heller begriper. Men det ser förtroendeingivande ut med så höga tal.

Skärmen är behagligt lagom ljus, kontrasterna ligger stilla så den blir inte jobbig att se på, den ger tydliga och fina bilder. Ska bli roligt att använda den.

K i Signebyn har gjort i ordning den, installerat nytt och lagt över en massa bilder o texter  från gamla datorn, trots att hårddisken kraschade på den. Helt fantastiskt, han är nog en ängel. Och han har gjort i ordning allt så fint och nu hoppas han (o jag) att jag äntligen ska börja sortera saker och ting som jag lägger in på den, prydligt i mappar och inte bara slänga in på första bästa lediga plats. Nu börjar ett bättre liv med andra ord. Som så många gånger förr. ;-))

Den gamla datorn var drygt 10 år om jag förstått det rätt så den avgick med den äran. Inte många datorer som blir så gamla.

Nu fungerar mailen igen, jag kan öppna och skicka på samma adress som vanligt.

SÅ NU FÅR NI GÄRNA SKICKA MAIL TILL MIG SÅ ATT JAG KAN FÅ KLICKA IN ERA ADRESSER ISTÄLLET FÖR ATT MED STOR MÖDA PLITA  IN DEM I ADRESSBOKEN.

Madurodam ...

... tror jag att miniatyrstaden i Holland heter om jag minns rätt, bara apropå att det finns små hus i världen också. Men varför ska jag egentligen hålla på och minnas en massa sånt trams???? Jag vill ha en deleteknapp så det går att sudda ut allt onödigt i minnet. Det behövs nu om det ska bli plats för något nytt. Glömskan tilltar med åren!

Husen i SkyttmonMan sålde inte sin skog i Skyttmon utan behöll den själva. Det innebar att de sju gårdarna fick med av det välstånd som tillkom skogen och skogsindustrin under 1800 talet. Man använde en del av kapitalet till att bygga vackra stora trähus. Varje hus var på flera hundra kvadratmeter yta och var inte tänkta för en familj utan för generationsboende med flera familjer. Det här är ett av de vackra husen, här bedrivs hästrehabilitering idag. Bilden är hämtad från Skyttmons hemsida.
Här är baksidan på Peters hus, dit vi var bjudna en kväll.


Här är ett hus till i olika gröna nyanser tror jag.


Så här vackert är det i den stora festsalen i Peters och Siv-Britts hus. Här är det uppdukat för oss.

Det känns lite som en slottssal och man kan duka upp för bortåt 20 personer här och det serveras trerätters varje kväll för de
älgjagande gästerna. Under jakten får de lagad mat i skogen.Det är vackert med mat och dryck.


Jippi! Ny dator och fungerande email!

Idag har K i Signebyn varit här hela dagen och strävat med att installera och stå i med min nya laptop. Den ska stå på laddning till i morgon tisdag men sen så....

Sen ska han ta itu med gubbens nya burk.

Frösön ...

... åkte vi ut på en dag. Det var först ingenting och ingenting. Men sedan en bit ut så var det en mäktig upplevelse att se ut över Storsjön och se fjällen på andra sidan, måste väl ha varit Oviken. Det finns nåt med flyg på Frösön också.

Solnedgång över Ammerån


Det finns en väg mellan Skyttmon och Hammerdal, den heter Ammeråstigen. Ibland känns det som om man åker mitt i vattendraget, det är vatten länge på båda sidor.I Norrland tror man inte på salt och grus på vägarna. Väglaget är naturell. I gengäld får farten bli låg förstås. Vet inte om det har med renarna att göra. Den veckan vi var där så ringde samerna från Hotagens sameby och meddelade att man skulle flytta sina renar hit. Om man saltar vägen så antar jag att renarna går där och slickar salt, men det är bara en amatörmässig teori från min sida.