Kaos i sjukvården 3!

Det stod om M i Nya Wermlandstidningen idag. Det stod om hur han nekats vård på två sjukhus efter sin mc-vurpa  på väg härifrån och hem. Till slut hamnade han på det tredje sjukhuset, i Mölndal. Där ligger han fortfarande idag måndag kväll  och har inte fått vård. Han har inte fått äta på hela dagen ifall att man skulle få för sig att operera honom under dagen. Jag fattar inget. En bruten arm räknas inte som akut!!

Man vet inte hur det blir med operationen, om det blir alls och om det blir ikväll eller imorgon!?.

Han har i alla fall kommit från kontoret och in på en sal på sjukhuset. Jag undrar om artikeln i NWT hjälpte till där.  Men han har bara fått äta ett par gånger sedan i fredagsnatt. Den stackarn var mager förut och nu försvinner han väl helt av näringsbrist.

Tåget över stupet= en verklig mardröm!

Jag läser i tidningen att det har varit ett ras på en banvall någonstans uppe i Jämtland och tåget har på en sträcka kört bara på rälsen. Under den hade marken försvunnit.  Det är en vaken mardröm. Jag kommer alla gånger att drömma om detta inatt, liksom jag drömde om flygplanseländet den 11 september.

Trodde att det skulle bli skyfallsregn här idag också, men det blev det inte. Det blev bara ett par rejäla skurar.  Här har alltså inga vägar eller järnvägar spolats bort.

Byråinköp imorgon!

Imorgon måste vi försöka införskaffa en större byrå; c:a 30 cm djup, 80 cm bred och  så där drygt en och en halv meter hög. Vet inte om det finns. Min vana trogen så letar jag först på Blocket för att se om det finns något begagnat. Sen ringer jag väl till våra två möbelaffärer i Årjäng. Om inte de har så blir det en tur till Åmål o Jysk tror jag. De brukar ha enkla förvaringsmöbler till rimligt pris. Den här möbeln behöver inte vara vacker heller. Vi ska inte se den så ofta.

STÄDAT O KLART!!!

Ja, nästan städat o klart i alla fall. Om någon till äventyrs upplevt ett visst vinddrag idag så kan det  bero på att gubben har pustat och pustat och pustat. Så där som bara uttråkade och med mycken möda övertalade gubbar kan pusta!

Han ville ju inte städa det här rummet. Grundlig städningen av detta rum har varit föremål för förhandling i flera år nu och det har funnits hur många ursäkter som helst för att inte ta itu med det.  Förra året tömde jag källaren i ett två-veckorsprojekt. Nu fick det bli det glömda rummet uppe i våningen. Vi började vid tio-tiden imorse och var nästan klara nu vid 11 i kväll.

Det tog alltså 12 timmar drygt, men givetvis med mat - och kafferaster emellanåt.

Vi har rivit ut alla papper o slängt så där en 4 sopsäckar. Det enda som fattas nu är inköp av en hög byrå med många lådor som kan härbärgera ett antal apparater; video, pejlutrustningar, kameror, laddninggrejer, samt ett gäng viktiga papper som måste sparas och hundfiltarna.


Städdag!

Det måste bli en grundlig städdag idag. Det är passande väder för det, lite småregnigt. Vi får ta itu med sånt som vi försummat ett tag och röja ordentligt i speciellt ett rum. Det får bli fram med sopsäckar och turer till sopstationen. Nu har vi bara en vecka ledigt till, sen är det jobb och för sent. 
 
I agendan för övrigt framöver så finns med

-grillning med de tyska gästena i stugorna en kväll under de närmaste två veckorna
-besök av dotter med familj o dop av barnbarn om ett par veckor
-ev. någon dagstur till Oslo
-med modren till Häljebols konstgård en dag på det årliga besöket
-skruva upp grejer på skolan tillsammans med Roland innan han börjar jobba
-rensa takrännorna
-grilla här med Rolands 2 anställda  + familjer på onsdag kväll


Varje dag gäller valpumgänge och valpfostran och valppromenader i skogen.

Norskt måste = peis

Norskt måste = peis
Alla norrmän vill ha minst en öppen spis / kamin i sitt hus och M i Haget är inget undantag. Så här fin är den.  På andra sidan har han ytterligare en fast mindre.

Med den här bilden på en typisk norsk spis så avslutar jag min norska "rundtur" för den här gången. Det var roligt att skriva om vårt föhållande till Norge någon gång och förklara lite hur det ligger till. Närheten till ett annat land påverkar oss som bor här påtagligt som Ni förstår. Och det gäller i både positiv och negativ bemärkelse, men mest positiv i nuläget..  Och det är roligt att vi fått en del norska goda vänner också på köpet.


Invasion från Norge 3

En annan konsekvens av närheten till det rika broderlandet är att många norrmän åker hit för att handla.
Vi har alltså för att vara en kommun på 10.000 invånare väldigt god service när det gäller handel. Det är ett enormt utbud.  Det finns också underlag för besöksnäringar. De stora norska husvagnarna och husbilarna invaderar campingplatserna nu under sommaren. Många norrmän åker till Sverige på semester och tycker att de kan semestra o resa billigt här.  Det susar många norska Mercedesar och BMWar förbi här på E18.

Vi har också haft möjlighet att "exportera" arbetslösheten till grannlandet. Det är fortfarande sug efter arbetskraft i Norge och arbetslösa svenskar från gränstrakterna jobbar där  men bor kvar hemma i Sverige o har sin familj kvar här. Några reser varje dag, men vanligare är veckopendling. Det betyder att man jobbar exempelvis 4 långa dagar i Norge och är ledig på fredagen. Dvs man åker hem på torsdg kväll till sin familj.  Arbetslösheten här är nästan obefintlig, ligger på 1-2 %.

Jag får väl erkänna att många av oss som bor här undrar varför vi inte "gick med" i det rika Norge och återskapade unionen istället för att ansluta oss till konkursboet EU.

Invasion från Norge 2

Det faktum att Norge idag är ett mycket rikt land påverkar oss som bor i gränstrakterna. Eftersom norrmännen inte vågar göra av med pengarna i hemlandet så investerar de en hel del här på den svenska sidan. Man bygger bl.a. jättestora köpcentra i vår kommun.
 
Många privatpersoner köper också hus o bosätter sig här, Ofta kommer de först som sommargäster. Men speciellt för pensionärer är det gynnsamt med boende på svenska sidan. De har en bra pension från Norge och kan leva billigt här. Hus är förhållandevis billigt att köpa här och dagligvaror är mycket billigare. Pengarna räcker alltså längre. 

Det är positivt på många sätt. Hus som annars skulle stå och förfalla blir upprustade och landsbygden blir befolkad. Vi får underlag för väghållning o lanthandlare. Det är ofta trevliga människor som kommer med intresse för djur o natur.

Det har också sina baksidor. Husen nära gränsen blir så dyra att svenska barnfamiljer inte har råd att köpa. Det betyder att det blir mest äldre i bygden och skolorna där är nedläggningshotade. Nu har vår kommun låtit många små skolor vara kvar. Den minsta har väl bara 15-16 elever tror jag. Men det finns ju ändå en gräns för när en skola är  så liten att det inte längre är bra för barnen.


Invasion från Norge. 1

Vi bor alltså nära norska gränsen i Värmland och vi har en invasion av norrmän hos oss. En fredlig sådan tack o lov. Det hänger samman med att Norge är ett rikt land idag tack vare oljan. Man har ingen statsskuld utan tvärtom en massa pengar i oljefonder. Man måste på något sätt förvara ett jättekapital och har fonderat det. Om man släpper ut det på marknaden så skulle hela ekonomin haverera genom en galopperande inflation. . Det handlar om gigantiska belopp i våra ögon.

En het politisk fråga i grannlandet är alltså hur mycket av det här kapitalet man egentligen kan använda utan att det blir poblem. Många vill naturligtvis ha ut mer av pengarna. Det kan tyckas märkligt att man i ett så rikt land inte ens serverar barnen skollunch utan alla barn måste ha med sig matsäck till skolan.  Andra områden där många skulle vilja satsa mer pengar är naturligtvis vården.


Haget

38735-247
Helt fantastiskt! Vi var alltså  en tur till vår granne M tvärs över skogen i går kväll. Han är norrman som med sin fru tillbingar alltmer tid i sommarstugan här. När vi andra skaffar akvarium så gör M alltså en damm! Det var jättefint med fiskar i, lampor runt, stenläggning och en liten bro.  En riktig liten idyll mitt inne i skogen. Men här råder inget förfall, här byggs det, renoveras och pysslas. 

Jag gick skogsvägen hit med Jazz medan Roland körde runt med bilen. Det var tur för när vi skulle hem så var det mörkt.


Hopbrôten

38735-246
Hit går ingen körväg, bara en fin skogsstig.. Huset ligger inne i skogen och man måste alltså gå dit. Det är ett jättelitet hus men här levde en familj med barn. Jag är fascinerad av att man trots husets litenhet lät göra en flaggstång! Nu är den helt murken och mossig och ramlar väl snart ner.  Huset liksom uthusen är idag i förfall och ingen har bott här på länge. Synd.

Det här är en favoritväg för promenaderna med Jazz. När man gått en bit till på den här vägen så kommer man till nästa hus som också ligger inne i skogen. Men det tar vi en annan gång.


Vilken fin semesterdag jag har haft idag!

Vi hade sovmorgon förstås efter gårdagens bröllopsfest. Sen på förmiddagen gick vi en lång tur med Jazz. Det är så roligt att gå med honom i skogen. Idag fick hamiltontiken Leta följa med. Det var suveränt fint väder. Helt lugnt, lagom varmt, barmhärtigt soldis som tog bort den värsta värmen.

Sen åkte vi till Lians bygdegård o hämtade "Full fart"-tavlan. Hade Jazz med för att träna bilåkning. På hemvägen tittade vi in till goda vänner i Snarkil och pratade bort ett par timmar.

Hälsade också på modren som ringde idag på fm och inte mådde så bra.  Ringde även ett par gånger under dagen. Ikväll var hon bättre. Det är svårt att dricka tillräckligt mycket tror jag. Värmen tar på äldre människor.

Vid hemkomsten grillade vi lite och sedan ikväll tog jag valpen med mig genom skogen och Roland åkte runt med bilen till vår norske granne M S. Det är så kul att gå med valpen så här. Han går suveränt fint i koppel redan.

Oj, så många kommentarer - va roligt!

Det var många kommentarer idag fast jag klagade på bloggsemestrare häromdagen. Hinner inte svara på alla idag. Godkänner bara och lägger ut. Ska svara imorgon.

Carola är dagens skämt - kreativ körning!?

Någon tidning hade räknat ut hennes snitthastighet till Sunne häromdagen måste ha varit 116 km / h och då är större delen av vägen 70-sträckor o 90-sträckor.

Men Carola uppger att hon inte är en fartdåre och att hon brukar tillämpa kreativ körning för att få det så effektivt som möjligt.

Detta måste vara dagens skämt!!  Någon pratade om halm mellan öronen.


KAOS I SJUKVÅRDEN 2!

Fortsättning följer alltså om mannen som vurpade så olyckligt med motorcykeln här i Sillerud i fredagskväll. Han skickades med ambulans till Arvika på natten. Ingen hjälp. Vidare på morgonen till Karlstad. Fick inte hjälp där. Skickades till hemsjukhuset i Mölndal sent på eftermiddagen igår.

Hur blev det då i Mölndal?
JO, HAN LADES IN PÅ ETT KONTOR PÅ SJUKHUSET FÖR DET FANNS INGEN ANNAN PLATS!

Man hade  ingen som kunde göra något åt honom under helgen och egentligen ville man inte ha honom dit eftersom det var så överfullt.

Skulle det bli operation av armbrottet? Nej,  i varje fall inte idag söndag så idag fick han  äta åtminstone.  Herregud, när åt han senast?

Om det blir operation så blir det imorgon.

Idag var en nära anhörig till mannen så rasande över den behandling han har fått att hon kontaktade lokaltidningen. Det blir förmodligen något skrivet om detta i Nya Wermlandstidningen imorgon måndag.

Vi vet att sjukvården i USA handlar om att sjukhus tittar i patientens plånbok innan man behandlar, men här i Sverige tittar sjukhuset i landstingets plånbok före behandling verkar det som. Eller är det bara ett uttryck för semesterkaoset? Eller bara dålig organisation?

 


Bloggsemestern grasserar!

Det är stiltje på bloggen. Många verkar ha, inte bara vanlig semester utan också bloggsemester. Det vill säga att man semestrar på något ställe där man inte kan blogga. Ska bli roligt att se hur det blir när alla sen kommer tillbaka fulla av bloggenergi o ger sig in i leken igen samtidigt.  Eftersom många av de bloggar jag vanligtvis läser är ouppdaterade så lämnar det plötsligt tid att läsa nya bloggar. Jag tar tillfället i akt.

Inga spam idag!

Det var inga spam idag, inte ett enda. Annars har det varit en plåga ett par dagar, en lång radda som bara blir fler o fler och som lägger sig hejvilt  som kommentarer över min blogg i både nya o gamla inlägg. Jag lägger in filter på dem och det kanske fungerar eller också är spammarna söndagströtta och ligger still.
Enligt Roland så ska man bli bättre på att hantera det här framöver.

"Full fart"-bilden får jag hämta idag!!

38735-245
Jag ser fram emot att få hämta min textilbild idag då utställningen avslutas. Äntligen ska den få komma hem o bli min. Under denna vecka, sedan jag köpte den, så har jag haft det här fotografiet av bilden på väggen för att bota den värsta abstinensen, men idag får den komma hem o hängas upp på väggen på riktigt. Bilden är alltså gjord av Kerstin Wikeberg - Skogh, ortens duktiga textilkonstnärinna.


KAOTISK SJUKVÅRD I VÄRMLAND!!??

Jag borde väl inte lägga detta under Caremabloggen för detta är väl inte Caremas fel men jag gör det i alla fall provisoriskt. Sen får jag ändra kategorins namn. Så här var det:

I förrgår kväll vurpade en god vän till oss på sin motorcykel här i Sillerud. Det var en rejäl vurpa men han kom undan med att bli ordentligt omskakad o få en arm bruten. Man ringde efter ambulansen som kom o hämtade honom strax efter midnatt.  De blev 8 mils resa på krokiga vägar till Arvika på natten.

Väl framme i Arvika på sjukhuset så hade ingen tid att ta sig an honom förrän på morgonen vid 5-tiden. Då sa man att man inte kunde ta sig an detta utan att han måste skickas till Karlstad. för behandling.

Mannen skickades då till sjukhuset i Karlstad, en färd på så där en 8 mil igen.

På sjukhuset i Karlstad så fick han åter vänta under dagen. Till slut, fram på eftermiddagen, så sa man att eftersom han var skriven på annan ort och detta inte var akut (?) så skulle alltsammans behandlas på hemorten 25 mil från Karlstad. Så igår kväll var han fortfarande inte behandlad för sitt armbrott utan skickades med bårbil 25 mil till sitt hemsjukhus.

Sen har vi inte hört något utan hoppas bara på att han har opererats inatt eller idag och att allt är väl, men vi vet inte.

Men det vi vet är att detta sätt att behandla människor i svensk sjukvård är inte acceptabelt. Man ska inte efter en sån smäll behöva skickas land o rike runt i någon sorts allmän förvirring. Ett armbrott är mycket smärtsamt och jobbigt att sitta / ligga med o det måste vara oerhört plågsamt  att behöva åka omkring under så lång tid med det obehandlat!!


En drapa om sjukvården - imorgon !

Jag är bara så arg så att jag kokar över hur sjukvården i Värmland kan fungera, men det är för sent nu och jag är för arg. Jag måste samla mig lite innan jag skriver så att det blir mer nyanserat. Återkommer om det imorgon (eller rättare sagt senare idag för det är redan imorgon, hopplöst när gamla kärringar är ute o svirar alldeles för sent).

Bröllop present - bild!

Bröllop present - bild!
Här är bröllopspresenten från oss. Den är inspirerad av bloggtips om upplevelsegrejer istället för typ brödrost. Det blev på tema jakt; ryggsäck, spade, kniv, metrev, Bullens pilsnerkorv, sitt underlag, vin, korsord,  honungsburk, porträtt på stamtavlan (föräldrarna), sillerudströjor för att inte glömma sitt ursprung.Bröllopstårtan - bild

bröllop tårtan

Bröllopstårtan var i tre våningar och såg läcker ut. Det var typ cheesecake / fromage med vit choklad runt och så en fin bärtopp.Bröllopsfestregnbåge - bild!

38735-242
Vi var på bröllop i kväll. Det var sonen till våra vänner B o L   N som hade gift sig tidigare i New York och nu firades fest hemma i Sillerud. Den gick av stapeln vid  familjens sommarhus nere vid sjön, otroligt vackert. Först bjöd naturen på den vackraste av regnbågar över Järnsjön. Vi hade partytält att sitta i så det spelade inte så stor roll att det ibland kom en del regn.


CAROLA - HOPPLÖST EGOTRIPPAD!!

Läser i Nya Wermlandstidningen om Carolas bravader i Sunne. Hon uppger själv inför publiken att hon kört 160 km / h  med sin bil för att hinna i tid till konserten! Hjälp så puckat! Det är himla dumt att köra så fort ,för tveklöst riskerade hon  liv, både andras o eget, i den hastigheten. Hon har inte en chans att väja undan för ett barn som kommer ut i vägen exempelvis!  Genom att göra så här visar hon en uppenbar nonchalans mot  människoliv och den rimmar illa med den godhets- image som hon försöker omge sig med.

Sen erkänner hon detta inför sin publik!  Genom att göra det visar hon att har hon inte ens fattat att hon burit sig hänsynslöst åt. Där avslöjar hon sin totala brist på verklig social kompetens och inkännandeförmåga. Jag antar att det bland publiken måste finnas människor som drabbats av död o svåra skador hos någon närstående p.g.a. bildårar.  Det måste bli som ett slag i ansiktet att höra Carola briljera med sin egen laglösa framfart i bilen.

Till slut avrundar hon med det verkliga stolpskottet: Hon säger ha blivit stoppad av polisen men att de låtit bli att anmäla henne för att de hade förstått hennes situation!! Det är möjligt att poliser har möjlighet att göra så helt lagligen, dvs att låta bli att rapportera trafikbrott, men det känns väldigt tveksamt att Carola och andra kändisar ska åka någon slags gräddfil och vara undantagna från vanliga lagar. Bråttom till jobbet har de flesta av oss ibland, men det brukar inte räcka som underlag för en rapporteringseftergift. 

Stackars de poliser som nu enligt Carola var så snälla o lät henne åka vidare, om deras identitet avslöjas. Allmänhetens dom blir inte nådig och möjligtvis också en tillrättavisning för tjänstefel. Med sådana "vänner" som Carola så behövs inga fiender uppenbarligen.

Sorry Carola; här sprack fasaden av godhet, omtänksamhet och smartness. Istället träder bilden fram  av en  egotrippad, känslokall och ganska korkad person, helt uppfylld av den egna personens stora betydelse.  Det visar sig återigen vara svårt för en människa som ständigt är hyllad att ha fötterna kvar på jorden. Det dilemmat delar Carola uppenbarligen med ett antal andra högt uppsatta personer i samhället typ Skandiachefer som också förlorat proportionerna på den sin egen betydelse. (Men, det kan ingen ta ifrån Carola, hon sjunger bra. )

AVLIVAR TRANOR.......

.............GÖR JAG SNART!!

NU HAR TVÅ STYCKEN SKRIKIT SOM GALNINGAR UTANFÖR MITT SOVRUMSFÖNSTER I TVÅ TIMMAR!! Det betyder att de började vid fyratiden vilket en uppmärksam läsare kan konstatera!!


De skriker verkligen som galningar. De kommer inte sakta närmare o närmare heller, utan plötsligt så finns de bara på andra sidan husväggen och skriker på högsta decibel direkt. Man vaknar med hjärtat på helsprång i en panik-svettt-attack och tror att någon människa skriker i dödsångest . Det dröjer några minuter innan  man kommer ihåg vad det är och kan lugna ner sig!! Men sömnen är förlorad för några timmar framöver.

Män vid grillen - varför det nu då?

Grillmaster igång
Så här ser det ut överallt där vi varit i sommar. Ja, jag menar inte att just min gubbe skött om all grillning överallt ,men det är alltid män som sköter om grillningen. Kanske med hjälp, men de basar ändå över den. De står där med långa gafflar  i högsta hugg och dirigerar fram byttor, vattenflaskor o annat. Det ser ut att handla om en tyst gemensam överenskommelse.  De basar minsann inte över all matlagning annars till vardags, varför just vid grillen?

Detta gäller också i andra kulturer och i andra länder. Vi har en bekant som heter R. Olany och som är uppvuxen i Uganda. Han har  levt sin barndom i enkelt byliv  i hemlandet. Männen i hans familj jagade och de skötte också om matlagningen vid elden.   Vår yngste son säger att det är gubbar som sköter barbeque (eller hur det nu stavas) i USA också.  

Om det är så här i åtminstone tre världsdelar så kan det inte handla om överenskommelse, det måste sitta djupt nedärvt i någon gen, mannens speciella förhållande till elden / grillen.  


Valpleksaker - bild

38735-240
Alltså, vi har köpt ett antal trevliga speciella leksaker till valpen för att han ska ha sysselsättning, för att inte tala om tuggben. Och vad är favoriterna??? JO, tomma plastblomkrukor!! Han har en på framsidan av huset och en på baksidan!! Andra favvosaker är utrangerade frottéhanddukar att slita och dra i.  Tji fick vi!!


Valp-anpassat liv - bild!

38735-239

Det mesta i huset är anpassat till att vi har valp nu. Det finns inga mattor någonstans, våra skor förvaras inte längre på golvet  i hallen utan i en skrubb bakom stängd dörr. I vardagsrummet står en bur med Jazz sovfilt i. Här går han in o lägger sig under dagen när han är trött och vill sova en stund. Men är det värmt så lägger han sig raklång på golvet förstås.  Längre in finns hans favoritlekplats inne; den gröna hundsängen. Där sover han ibland men leker mest.  Just nu lever vi alltså valpliv och det kommer att fortgå till framåt våren. Då kanske mattorna kommer på igen.

Nu måste vi börja fostra valpen. En del kan han redan av bara farten; inkallning på visselsignal, gå i koppel exempelvis. Men han måste nu börja lära sig när o var han kan lekbita o hoppa. Det går i vissa situationer men inte alla. Vi måste säga ifrån på skarpen. Det är en hane vi har o han var dominant i syskonflocken så han har en del humör som vi måste ta igen med. Annars går det inte att ha honom i möblerade rum framöver och det vill vi ju. Vi använder skarpt röstläge med ett hårt FY o hjälper inte det så tar vi i nackskinnet så som tiken gör när hon fostrar sin valp. Det brukar vara effektivt. Det är ett mödosamt arbete men det brukar resultera i att vi får en trevlig familjemedlem och inte en hopplös tyrann.

Det mesta verkar fungera på blogg.se - men grafen = trist!

Jag har ju varit borta ett tag från blogg.se för den fungerade dåligt. Det tog lång tid att komma in (om man alls kom in), det gick inte att kommentera för mig, osv. Glädjande nog så verkar det mesta nu vara fixat och det funkar snabbt o effektivt.

Men grafen alltså. Den som var så bra förut, varför har den blivit så konstig? Tjocka stolpiga staplar där man får gissa antalet besökare o sidvisningar!!

Men alla verkar nöjda, har inte läst några klagomål. Eller också var det klagomål när jag var borta, så jag har missat nåt. Sent ute kan jag vara. Eller också är det bara jag som vill se PRECIS hur många det är som läser.

Jag är himla glad att någon / några läser min blogg. Trodde först inte att det skulle spela någon roll men det gör det. Det behöver inte vara många men att det är sååå många tycker jag är kul, många fler än det någonsin hann bli på Expressenbloggen. För jag tror att det är så att man får läsare över tid. Min blogg är så osorterad; dagboksblad mest, uppblandat med reflektioner i lite allvarsammare ämnen. Det verkar väl inte så seriöst. Borde väl vara mer ordning o nischat, men det blir det aldrig. Jag är inte ordningssam o nischad så.

Sova middag.

Försöker sova middag på semestern, i alla fall när det är så varmt som nu. Det behöver inte vara så länge en liten powernap bara. Sen är jag pigg hela kvällen. Idag lyckades det och nu är det dags att förbereda för kvällens grillning med våra Varbergsvänner, de som vi hälsade på för ett par veckor sen. Nu är de här i Sillerud o vi ville gärna se dem här ikväll hos oss. Jag ska bara sno ihop en sallad o skala potatis o göra sås. De skulle ta med kycklingfiléer att grilla. Sällskapslivet är livligt men enkelt på sommaren.

Imorgon kväll ska vi på bröllopsfest. Vi har nu klurat ut presenten o inhandlat "ingredienserna" till den. Det är en present inspirerad av de tips jag fick på bloggen om bröllopspresenter. Tack till Er  som bidrog. För några dagar sedan skickade jag ju ut ett nödrop om hjälp att hitta på bröllopspresent men det fick inte vara en brödrost. Det känns bara som en parodi på ett dåligt skämt att ge bort en brödrost. Fixar inte det.  Men nu är det nästan klart, det blir lite finputs imorgon.

Sameslöjd - bild

Sameslöjd
För länge sedan så hade jag gärna såna här armband och framför allt klockarmband. av sameslöjd  Det var när ingen annan hade det. Det ´kändes kul att ha något ovanligt  som ingen annan hade och som jag tyckte snyggt.  Köpte mitt första uppe i Åre i början på 80-talet. Sen blev det himla modernt ett tag och många hade olika typer av armband o väskor o annat. Då tröttnade jag. Nu har nästan ingen sånt här längre så känns det roligt igen att ha. Jag köpte det här i Sunne igår.

Jag har ibland provat att ha guldsmycken o så men det stämmer inte på mig, ser skitlöjligt ut helt enkelt.
Men jag ser ju att det är snyggt på andra och är lite avundsjuk på dem som passar i det. Mina "försök" ligger bara o skräpar och så många har det inte heller blivit.

Det här stämmer i alla fall för mig att se på mig själv. Om det är snyggt eller inte får andra bedöma. 


Margerit på stam

Margerit på stam
Varje år står jag där hos växtförsäljaren o undrar om jag ska ha råd att köpa en Margerit på stam, för jag tycker att de är dyra. Men varje år så köper jag. Den blommar verkligen tacksamt och är prisvärd. Tål en hel del av regn o hagel o så också utan att däcka o bli ful.  Nu är den nog som finast.


Älg

Älg
Äntligen såg vi en älg här på Liane. De har varit osynliga länge nu. Ändå har vi fullt av havreåkrar runt omkring, både alldeles "riktiga" och viltåkrar bara till för de vilda djuren.

Detta var en ung tjur, nästan alldeles kolsvart.


Valpen Jazz igår - bild

Valpen Jazz igår - bild

För att kompensera vår långa bortavaro igår så blev det en långpromenad på någon halvmil tillsammans med den gamle taxen Anton. Sen kan man tänka att Jazz ska vara utsliten - men icke! Då blev det minst en timmes bus i trädgården.  Det blir många foton innan han fastnar på något kan jag säga, men till slut går det. Han blir piggare när det svalkar av på kvällarna nu i värmeböljan. Jag tror att hundar är väldigt känsliga för värme och blir jätteslöa.


Inte hjortron

Inte hjortron

Med valp så måste man utforska nya domäner. En av dem är ett skogsparti på tomten som är hans favorittillhåll. Där finns just nu de här bären. De är i lingonstorlek. Såg först på lite håll ut som hjortron, men det är det alltså inte även om storleken är lika och växtsättet.

Någon som känner igen?


Gästhamn Karlstad

Gästhamn Karlstad
Jag har ju tagit bilder på olika gästhamnar i Värmland den här sommaren. Jag hoppas ju att Årjäng, som också har fin sjökontakt i samhället, ska kunna få en anständig gästhamn att visa upp för sina besökare från sjövägen. Här är gästhamnen i Karlstad.

Karlstad hamnfestival

Karlstad hamnfestival
Eftersom vi inte lyckades hitta mat i Sunne (Sunne var dessutom invaderat av dansintresserade i Fryksdalsdansen som pågick och massor av gäster till nya äventyrsbadet) så blev det en restaurang i gästhamnen i Karlstad. Här pågick hamnfestival. Vi åt baconinlindad fläskfilén på grillspett med god sås till och Roland åt en smarrig efterrätt. (kladdkaka med hallonsås och jordgubbar). Det fläktade lite gott här så vi överlevde värmen. Jättegod mat o trevlig plats att sitta på. Vi har varit här några gånger. Kul att se folk o båtar passera förbi.


Matjakt i Sunne på fel tid!

Hur fel som helst blir det alltid med mat på våra endagssemesterresor jämt. Lunch serveras mitt på dagen, då har vi inte hunnit bli hungriga eftersom vi har sovmorgon. Sen när vi vill ha mat fram på eftermiddagen då har allting stängt i avvaktan på att dra igång inför kvällen.

Denna dagen var inget undantag. Vi jagade mat på flera ställen; bl.a. SPA och Selma Lagerlöf hotell men utan resultat. Till slut brast gubbens tålamod o han ville åka till Karlstad o äta istället.

Så fick det bli.

Bengt-Göran Flood på Sundsbergs gård i Sunne.

38735-231

Bilden gör inte Bengt-Görans bilder rättvisa. Han är från Årjäng o skolkamrat med gubben. De var båda intresserade av att rita o måla under högstadietiden. B-G fortsatte att utvveckla sina talanger o är konstnär idag. Han undervisar på Kyrkeruds estetiska folkhögskola i Årjäng. Här är ett grafiskt blad med ett självporträtt som jag gärna skulle vilja ha, men kassan tillät inga konstköp just nu. Jag har ju nyligen investerat i cyklande dam i tyg så nu måste jag hålla igen ett tag. Konstköpsbudgeten är mager.


Slottet galleri Sunne

Slottet galleri Sunne

Det här är galleri Slottet i Sunne. Vid förra årets besök här så köpte jag en tavla med ett fint vintermotiv gjort av en lokal konstnär. Jag fördjupade mig också i Manga, vilket var nytt för mig då. Köpte några böcker om det. Senare tog jag upp det i min undervisning.

Men årets utställning var nonfigurativ, dvs en vanlig otränad betraktare som jag, begriper inget. Så besöket blev nog bara 3 minuter ungefär. Sen hastade vi över vägen igen. Detta är det otäckaste ställe jag vet att korsa en gata på. Bilarna kör som galningar fast det är inne Sunne och de kommer bakom en kurva så man hinner inte se dem. Äldre människor som inte är så snabba måste helt  enkelt bli påkörda här. De kan inte hinna undan.


Vilse i Västra Ämtervik!

Ja, det är väl mästerligt, men vi lyckades med konststycket att köra vilse i Västra Ämtervik. När vi kom från Sillegården o skulle kära ut mot stora Sunnevägen igen så fanns inga skyltar och vi hamnade på en lagårdsbacke. Men till slut kom vi rätt o fortsatte mot Sunne.

Sillegården - hantverk

38735-229

Nästa stopp på resan blev Sillegården. Det är ett bra ställe att stanna vid. Här finns hantverk i ett hus, mycket o fint. Jag hittade en matta till av en sort som jag köpt här förut. Den röda med inplock. Den är min julmatta.  Det finns ett hus med konstutställning, men den var något märkligt med textil som jag inte förstod. Jag kan inte så mycket om olika konstnärliga uttryck.


Värmeflyktingar är vi!

Värmeböljan kulminerade idag med 30 grader i skuggan. Gubben funkar inte alls  i den temperaturen, han mår bara dåligt. . Det finns bara en lösning och det är att fly in i bilen med AC. Där är temperaturen behaglig. Alltså passade vi på att göra turen uppöver Fryken till Sunne idag. Det brukar bli en gång varje sommar.

Starten är klassiskt likadan; efter diverse sovmorgon o vattning i trädgården och urdragning av elkablar o så så anträder vi färden.

Först är det förmiddagskaffe på Esters kafé i Långserud. Kaffet är gott och serveras i olika koppar och man kan sitta i skuggan i trädgården. Mysigt! Men årets konstutställning förstod jag inte så mycket av. Bilderna var välgjorda men sa mig inget mer än fotografier av samma saker. Sen åkte vi vidare till Högboda i Kil Där köpte jag en begagnad stereo som jag hittat på Blocket. Jag ska ha den i min undervisning nu om ett par veckor. Hoppas den funkar då också. Den lät i alla fall bra nu om än lite racklig.


Ny kategori - Husets hundar!

Jag gör nu en ny kategori att spara inlägg i: Husets hundar. Det får bli så nu eftersom vi har hamiltonvalpen Jazz och dessutom får en taxvalp i slutet av augusti. Det blir säkert en hel del hundinlägg de närmaste månaderna.

JAZZ SITTER O ÄTER - ALLTID

Jazz äter
Jazz sitter o äter och det gör han alltid! Vi har aldrig haft en hund som suttit och ätit förut. Det ser väldigt lustigt ut, som om han inte riktigt orkar stå på de vingliga höga benen.

Han har inte haft någon jätteaptit precis men nu är det bättre. Vi gick över till 3 mål per dag isället för 4. Kulorna får  stå en stund i vatten men inte för länge så de blir helt genomblöta. Vid serveringen så tar vi lite filmjölk på det hela. Det gör susen med aptiten med filmjölk verkar det som. Annars brukar vi aldrig ha problem med att hundar inte äter. Eftersom vi alltid har flera hundar i huset så "ärtar" de varandra lite till att äta upp.

I övrigt så är Jazz jättepigg, leker o stojar på dagarna. Men vi har inhägnat mer av tomten nu så att han inte ska "rymma" ut på vägen. Det är min skräck att även Jazz ska bli ihjälkörd.Öppen blogg - för-och nackdelar!!

Att köra med en öppen blogg som jag gör, dvs med mitt riktiga namn o med mina riktiga omständigheter har  fördelar o nackdelar. Fördelarna är naturligtvis att jag kan använda bloggen som den dagbok jag själv skulle ha velat läsa från min mormor eller farmor. Jag sparar min blogg o ger till ättlingarna, som ett slags släktdokument, men också som ett tidsdokument. Vad var aktuellt då, 2006? Jag har också ambitionen att skriva så att mina långtbortaboende barn kan följa livet på Liane, fast de inte är här.

En annan fördel är att jag kan skriva positivt o negativt om verkliga saker som händer runt mig. Beskriva konst o konstnärer som jag gillar, musik jag vill höra live, botanisera i trädgårdslivet med bilder o så, fråga om råd till bröllopspresent, ventilera jobbets pedagogiska dilemman, osv.

En nackdel är förstås att jag inte kan göra några ingående analyserande personporträtt vare sig av mig själv eller människor i min omgivning. Analyserandet o ibland raljerandet får inskränka sig till nyheter o annat allmängods.  Det är en brist o ibland det kan ibland kännas frustrerande att ha inlägg färdiga i huvudet men inte kunna publicera dem för att de skulle blir för personliga.
Tänk om det är fejk!

Tänk om den medelålders 2 - barnsmamman på bloggen i själva verket är en 15-årig tonårskille??

De flesta är ju anonyma så det är ju i teorin fullt möjligt. Vem som helst kan gå in i bloggvärlden och byta ut sin gamla skröpliga trista identitet mot något helt annat. Något spännande, eftersträvansvärt, avskyvärt eller bara en ploj för att testa av hur det skulle vara att vara en annan person liksom. Det känns lite knepigt ibland. Nu tror jag att de bloggar jag följer mer regelbundet är de personer som de ger sig ut för att vara. Det är svårt att gå in i en annan roll under en längre tid utan att avslöja sig på något sätt. Men ibland när jag läser en blogg lite mer tillfälligt så undrar jag. Speciellt i ett fall undrar jag om den som utger sig för att vara en tjej, egentligen är en kille och betydligt äldre än den angivna åldern. Men det är bara en diffus känsla; något med språket, med fokusering, med beskrivna erfarenheter osv. Det är en blogg jag bara kollat någon gång.

Jag är i alla fall jag, min blogg är öppen. Det är på gott o ont. Men mer om det senare.

Resten av länkarna!

Jättestolt är jag över mina framsteg i datavärlden. Jag tror jag lyckades lägga in ett antal länkar till. Får se imorgon om jag glömt några. En försöker jag lägga in men den står som inte godkänd länk, så jag vågar inte lägga in den.  Vet inte varför, det är en amerikansk bloggare.

Länkar = highlight i min data(o)kunskap!

Oj, det gick! Jag kunde lägga in länkar på min blogg, så jag slipper leta efter adresserna varje gång jag vill in o kolla någons blogg. Hann inte med att lägga in alla nu. Ska fortsätta sen med resten, men nu vill gubben ha kaffesällskap.

Mer om ormar!

Ämnet fascinerar som Ni kanske förstår! Det är lite rysansvärt att tänka på de här slingriga mordlystna sommarsabotörerna.

I DN kan man dessutom läsa att vi blir inte bitna om vi slutar trampa på dem. Torbjörn Peterson, jourhavande biolog på Naturhistoriska muséet tycker alltså att vi ska sluta trampa på huggormar.

Är karln riktigt klok?????

Tror han att en massa människor med berått mod trampar omkring på huggormar för att bli bitna o sen komma in på sjukhus o fjompa sig?? Va??

Torbjörn försöker också  lugna oss med statistiken. Det dör bara någon per decennium av ormbett så det är alltså inte så farligt och sen finns de ju inte i innerstan eller i mörkaste skogen.

Däremot finns de i sjön, berättar han. Och här kommer nyheter, även för mig som bor mitt i ormland, dvs varken i innerstan eller i mörkaste skogen. Huggormar kan blåsa upp sig som små gummiflottar och flyta iväg till någon ö när ytvattnet är varmt!

Skitt också!! Jag som trodde att de bara kunde simma så där som ett periskop, med huvudet högt. Då syns de nämligen på långt håll o man kan hålla sig undan. Men om de lömskt kan flyta omkring i vattnet utan att egentligen synas så var det den definitiva dödsstöten för mitt eventuella badande i sjö. Jag vill inte simma på en avlång zick-zack mönstrad "gummiflotte" som hugger mig över näsan!

Jag förstår att DN var ute i vällovliga syften med sin artikel. Man ville få folk att sluta vara rädda för huggormar och sluta slå ihjäl dem. Jag är rädd att det blev helt fel; det här dolska flytandet som gummiflottar kommer att göra folk ännu räddare och om möjligt ännu  mer mordlystna än förut när det gäller ormar.  Vem vill ha de här små "gummiflottarna" som badkompisar för barnen på sitt sommarland?

I min svarta själ så glädjer jag mig naturligtvis åt att det i så fall blir lite färre huggormar här i världen!
Tack DN!


Absurt ormskydd!

Det är bra att vi har en lagstiftning som skyddar djur från utrotning där det är befogat och skyddar djur från att plågas av människor. Men ibland blir det bara absurt! När det gäller huggormar t.ex.

Huggormar är inte alls utrotningshotad, det finns massor. Ändå är de fridlysta. Anledningen är att folk kan tro att en hasselsnok (utrotningshotad!) är en huggorm och slår ihjäl den!! Något långsökt kan man tycka. Rent hypotetiskt, hur ofta kan det inträffa i praktiken??
 
Sen finns det ett tillägg som innebär att man får döda en huggorm om "någon annan lösning inte finns". Man måste alltså försöka med något annat först. Jag såg ett TV program en gång om vad det innebär: Fånga in ormen (med en kratta eller så), lägg den i en hink, täck över, kör iväg med den några kilometer, släpp ut den. Om den då kommer tillbaka får man döda den(??). 

Då måste man vara säker på att det är samma orm man slår ihjäl, för om det är en ny så måste alltså deportationsförsöket göras istället. För att vara säker på att det är samma orm så måste man, för att vara tryggt laglig, märka ormen på något sätt så att den kan kännas igen.

Ibland blir lagstiftningen så löjlig och i praktiken helt ologisk. Självklart ska folk ha rätt att döda ormar på sin tomt. Det måste vara så oerhört få ormar som bosätter sig invid hus att det inte kan spela någon roll för populationen om de dödas.

(Ok, då jag har ormfobi, vilket jag tydligen delar med ungefär hälften av befolkningen enl. DNs undersökning)


Grillning hemma!

Direkt vi kom hem så var det dags att ta emot representanten för den tyska stora resefirman som förmedlar våra uthyrningsstugor. Vi gjorde först upp avtalen för nästa säsong och sedan åt vi grillat kött  på enklaste vis med pot sallad och en grönsallad. Nu var det mer lagom temperatur att sitta ute på altanen. Till dessert svenska jordgubbar o grädde / glass. Tyskar brukar vara förtjusta i svensk vispgrädde (o svenskt Bregott). Det är sånt som de tar hem, liksom rökt lax.
Han slapp alltså kräftor den här gången. Det brukar han drabbas av när han kommer i augusti, men jag tror inte han uppskattar det efter förtjänst. Det är nog i slafsigaste och töntigaste laget för en del människor.

Arvika hamnmagasin med hantverk!

Det blev förstås ett längre besök också i hamnmagasinen med hantverksförsäljning. Här finns mycket smått o gott att kolla på o klura på till presenter; keramik, vävda mattor, linnekläder, smycken, tavlor. Jag brukar inte falla i farstun för tavlor som är gjorda med tovningsteknik men här fanns några jättefina. Jag köpte ingen den här gången, men kanske nästa.

På hemvägen tittade vi in igen på Lians bygdegård och kollade på den textila bilden med den cyklande damen. Jag har ju köpt den men får inte hämta den förrän tidigast lördag. Allt utom en enda akvararell var sålt. Det motsvarade 4 års produktion hos Kerstin. Hoppas att det inte dröjer 4 år till nästa utställning.

Arvika - mat Olssons Brygga - bild!

Arvika - mat Olssons Brygga - bild!
Som vanligt vid Arvikabesök så blev det ätande på Olssons Brygga vid hamnen. Man sitter verkligen vid vattnet på bryggan. Förra gången åt jag en fin röding o Roland en läcker strömming. Men idag tog vi renfilé båda två. Den var väldigt god med mycket kantareller och lingon (inte sylt utan hela lingon) och timjan. Mycket bra balanserade smaker. Roligt att äta sånt som normalt inte ingår i menyn hemma. Det enda vi äter ibland som liknar det här är rådjur. Det har också en smak som drar lite åt det söta hållet. Det kan fort bli fel och kvalmigt om man inte balanserar upp det som här med rätt tillbehör.


Arvika Oppstuhage hus - bild!

Oppstuhage hus

Vi har alltså varit åtskilliga gånger på 'Rackstamuséet men missat Oppstuhage. Det var alltså Christian Erikssons bostadshus  när han kom hit med sin 18 åriga franska fru. De bodde här med sina barn men flyttade senare till Stockholm (skilde sig för övrigt också). Det stora fönstret är hans ateljé. Men det fick senare bli barnkammare när barnaskaran utökades. Huset ser timrat ut och är det också på ett sätt, det är till och med zinkat (eller stavas det sinkat?) i hörnen. Bröderna byggde huset o de var ju möbelsnickare så varför inte sätta ihop det som en låda! Vi fick en suveränt engagerad o kunnig guidning av en äldre dam vid namn Richardsson tror jag. Här fanns många roliga byggnadstekniska detaljer att förundras över. Hon berättade också många episoder ur brödernas liv.


Arvika Rackstamuséet

Första anhalt i Arvika blev förstås Rackstamuséet som har en utställning på temat "fest." Här fanns uppdukat med vackert porslin / keramik / glas. Här fanns också målningar på temat fest från olika konstnärer, en del eget materiel från syskonen Zetterquist och andra målare, men också inlånat från andra muséer. Muséet ligger superfint, byggt på den tomt som Christian o Elis Erikssons föräldrar bodde i (bröderna Eriksson i Taserud, konsthantverkare och  konstnärer och möbelsnickare). De var legendariska redan under sin livstid. Roland kan, liksom många värmlänningar, en mängd historier om deras liv eo leverne i / utanför konstnärskolonin i Oppstuhage.  På muséet får man inte ta bilder så det blir ingen bild här.

Blank dag blev svalkande biltur!

Vi har värmebölja här, 30 grader i skuggan. Jättetrevligt i o för sig, men gubben har himla ont av värmen. Det gällde alltså att hitta på något svalkande. Det mest svalkande vi kunde komma på var att ta en biltur i Rolands bil med AC. Det fick bli Arvikaturen, fast först med lite ärenden i Årjäng.  Sen gjorde vi bort oss totalt. Åkte upp till Glava Glasbruk för att se Eva Jacobsons utställning. Hon gör jättefina akvareller, med speciell förkärlek för blommor. Jag har en bild av henne, men ett landskap. När vi väl kom dit så visade det sig att utställningen redan var avslutad. Det blev alltså bara en sight-seeing i Älgå - Glava.


Gomorron!

Tänk att få vakna till en blank dag!
En dag utan förpliktelser!
Det är nog detta som är semester, att låta dagen bara bli som den själv vill!

VAD ÄR DET FÖR FEL PÅ NYA FÄRGER??

38735-225
Bilden här är tagen på en vit utomhusyta som vi målade 1978. Den är lika fin idag. Det finns ingen antydan till vare sig mögelprickar, alger eller mossa på den. Däremot verandan som är precis bredvid måste jag skura varje år för att få bort de svarta o gröna beläggningarna. Den är ommålad ett par gånger sedan 1978. Skurandet har jag gjort idag och åter blivit påmind om de dåliga färgerna. Om det beror på att de ska föreställa vara mer miljövänliga så köper inte jag det. Det är inte miljövänligt att tvingas skura med kemiska preparat varje år. Om färgen varit schysst så hade det inte behövts.


Suck!!

Det krånglar redan!! Detta kan inte vara sant alltså!? Det går inte att komma in på grafen. Det går heller inte att lägga in bild i inlägget!! Skitt, jag som trodde att problemen var fixade!!

Vattningstips

38735-224
 När vi var i Varberg hos goda vänner på besök så tittade vi in i deras växthus förstås och undrade över det här arrangemanget bredvid alla plantor. Det är ett fiffigt sätt att vattna på. Om man sätter ner en tom plastkruka invid plantan och vattnar nere i den så hamnar vattnet där det ska och rinner inte runt omkring. Det gör också att man slipper mycket ogräs mellan plantorna, det torkar helt enkelt!

Detta fungerar självklart på vattning på andra ställen än växthus också.


TILLBAKA!!!

Nu är jag tillbaka med mitt bloggande här på blogg.se. Det verkar fungera med kommenterandet. Jag har ivrigt prövat det några dagar för att testa. Ni som drabbats av det får ha överséende med att det ibland bara har stått att jag testar kommentarsfunktionen utan att skriva någon kommentar. Däremot vet jag inte hur det är med flytet i bloggen, dvs om den är så där seg som den kunde vara förut.  Hoppas det är bättre.

Märker att jag redan har glömt hur jag manövrerar runt här. Expressenbloggen är betydligt enklare o snabbare att hantera o ta sig mellan olika sidor o funktioner. Men det går bra här också bara jag får komma igång. Kul att vara tillbaka i alla fall.

Min expressenblogg juni - juli 2006

Under tiden medan jag inte kunde kommentera på blogg.se så öppnade jag en blogg på tidningen Expressen. Den går bra att läsa för vem som helst utan medlemskap,. men för att kommentera måste man bli medlem i bloggen.

Jag uppdaterar inte den bloggen nu utan bloggar bara här på blogg.se åtminstone så länge det funkar bra.  För den som vill kolla på expressenbloggen och de inlägg som jag gjorde under den tiden så är adressen

http://blogg.expressen.se/inga-m/

bloggens namn var Inga M