Ledig onsdag nr 2 ...

... har jag alltså klarat av nu. Den här gången drömde jag inte om skolan (men jag drömde att jag var på cirukus, kanske finns likheter där!;-))och jag lyckades avhålla mig från att ringa jobbtelefonsamtal under dagen. Det går alltså framåt. Fast fortfarande skäms jag för att gå och slå dank när andra arbetar och sliter. Det är skämmigt, jag smög iväg till affären och handlade lite mitt på dagen och hoppades att inte så många skulle se mig. Roland menar att det är Luther som spökar, han lyckas nästla sig in i tänket fast han varit död i hundratals år.

Märkligt också att det är så himla trivsamt att bara gå hemma och pyssla, att göra allt det där vanliga fast i lugnt tempo, inte stressa fram maten utan hinna laga den i lugn och ro. Jag stekte torskrygg på ett nytt sätt till exempel; den fick ligga saltad några timmar, brynte den sedan i pannan ovanpå spisen med kryddor på och sedan in i ugnen i en liten porslinsform med lock en halvtimme. Den blev väldigt god med äggsås till och rårivna morötter. Den här styckefrysta torskryggen är väldigt god, färsk betingar den ju ett pris i stil med oxfilé och vi får inte tag på den så ofta heller, fryst får duga.

Det orationella i att gilla hemmasysslorna gör att man nog får söka den driften till vår tid som jägare och samlare. Kanske belönades den lusten med högre överlevnad, den att hålla ordning hemma och pyssla med matlagning och så. För egentligen är det ju inte särskilt stimulerande och omväxlande.


Kolbullar ...

... stekte vi nere vid sjön ikväll. Jag försökte ta kortet precis när pannkakan var i luften men misslyckades varje gång. Det är jättesvårt. Roland kan alltså kasta upp den i luften och vända den och han lyckas alltid med det. Övning ger färdighet.


Johan Ingerö - Fettkriget ...

... analyseras i SvD på ett grymt humoristiskt sätt. Mycket välskrivet! Läs!
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/fettkrigets-forsta-offer-ar-sanningen_6428966.svd


Så här börjar krönikan:
"Dödläge råder sedan
länge mellan de stridande parterna. Utsikterna för fredlig samexistens bedöms vara små, och alla försök till dialog har brutit samman. Nej, vi talar inte om någon av världens alla krigshärdar, utan om svenskarnas matvanor. Det som på sedvanlig kvällstidningslingo har kommit att kallas ”Fettkriget” har vid det här laget rasat i åratal. Inte minst på kombattanternas webbsidor, vars kommentarfält närmast för tankarna till Flashback vid fullmåne."

Här i huset har vi för säkerhets skull anammat alla dieterna även om jag är osäker på vilken som inkluderar mina Schokobananer. Kanske den gamla flygvärdinnedieten, där man bara åt bananer för att gå ner i vikt?

Annie Lööf ...

... blir ny partiordförande i Centern. Partiet har genomfört en fantastisk valkampanj med en öppenhet som står i skarp kontrast till (S )`s  påveval-liknande dolska procedur. C har fått massor av positiv press på kuppen. Om man på riksnivå hade haft en politik att stoltsera med, så hade opinionssiffrorna legat skyhöga istället för på nesliga 3,8 %.

Nu har fiaskot med vimsandet runt  den "tvätta bort landsbygdsstämpeln" som Annie Lööf efterlyste i sin valanlys, istället blivit uppenbart för alla och envar. I ljuset av den senaste tidens mediabelysning av partiets politik så går det inte längre att dölja partiets svek mot landsbygden.

Och väljarnas dom över den här tvättprocessen är hård; partiet ligger under riksdagsspärren. Då räcker det inte med att göra partiledarvalet till en "skönhetstävling" som en ledande centerpartist uttryckte det. Det hade behövts en politik som satsat på kärnväljarna med intressen i jordbruk, skogsbruk,  jakt, fiske, långsiktig rovdjursförvaltning, infrastruktur med järnvägar och vägar, aktiv regionalpolitik som för tillbaka till landsbygden en del av det kapital som tas därifrån när man plockar ut järnmalmen och skogen. Stockholm må vara den administrativa motorn i Sverige, men utan de naturrikedomar som finns på landsbygden så står landet stilla. Och med Centerns kovändning till att bli ett av alla andra partier som vill värna "hela Sverige" så lämnas nu stora väljargrupper utan företrädare på riksnivå.

Det här flummiga flirtandet med invandrare, kvinnor, frihetliga (vilka de nu är ?), stadsbor osv har fått tummen ner. Frågorna är antingen redan tagna av andra partier eller så är C inte trovärdiga, det luktar för mycket väljarfjäsk med syfte att till varje pris sitta kvar i riksdagen. Att sätta Eskil Erlandsson som gisslan på en vice partiledarplats hjälper inte heller eftersom hans röst är tystad sedan länge. Som det ser ut nu så åker Maud och Carlgren ut från sina centrala positioner och det är väl logiskt. Mp vill säkert ha miljöministerposten mot att stödja diverse Alliansförslag.

Läge blir det för antingen nya partier som tar över hemlösa väljare till ett nytt parti med fokus på enbart de klassiska centerfrågorna  eller för redan befintliga missnöjespartier. Kanske vore det hederligare med en klyvning av Centern på riksnivå i ett Centerpartiet landsbygd och ett Centerpartiet Stureplan? Det som har skett nu liknar mest en ockupation av ett gammalt folkrörelsparti med djupa rötter i svenska landsbygd.

Ett parti är mer än det partiprogram som man för tillfället printat ut  och det tror jag att Annie Lööf och nuvarande Centerledning bittert kommer att få erfara.

http://www.dn.se/nyheter/politik/ny-c-ledare-presenteras
http://www.dn.se/nyheter/politik/hon-kommer-att-fa-det-valdigt-jobbigt
http://www.dn.se/nyheter/politik/spanningar-inom-alliansen-kan-oka-med-loof
http://www.dn.se/debatt/vi-ska-fa-manniskor-att-vaxa-och-bestamma-sjalva
http://www.dn.se/nyheter/politik/tunga-c-uppdrag-i-unga-ar-for-annie-johansson
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/det-viktigaste-ar-att-fa-genomslag-for-centerpolitiken_6430776.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/darfor-valde-centern-annie-loof_6430226.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/hatt-jag-vill-vara-kvar-som-minister_6430786.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/anders-w-jonsson-glad-att-annie-loof-fick-starkt-stod_6430502.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/annie-loof-foreslas-bli-ny-centerledare_6429930.svd
http://di.se/Artiklar/2011/8/31/243884/POLITIK-ANNIE-LOOF-FORESLAS-BLI-NY-LEDARE-FOR-CENTERN/
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/c-kannare-olofsson-och-carlgren-aker-ur-regeringen_6431002.svd
http://www.gp.se/nyheter/sverige/inrikespolitik/1.711404-loof-ska-sitta-i-regeringen-

http://www.gp.se/nyheter/sverige/inrikespolitik/1.711494--den-med-mest-hogerprofil-

http://www.gp.se/nyheter/sverige/inrikespolitik/1.711604--politiken-kan-oroa-valjare-
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/om-nagon-ska-kunna-fa-fart-pa-c-ar-det-loof_6432000.svd
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/uppdrag-overlevnad

Bara naturligt innehåll...

... står det. Självklart nyttig då. Finns på köpcenter i Töcksfors. Jag brukar köpa en, men sist blev det två.
Kan det var det där med högre toleransnivå i missbruk?  Undrar om jag ska gå igång på den första i samband med förmiddagskaffet idag. Gubben har beställt fömiddagsfika, han är på en tomt och "vibrerar". Folk som bygger hus gör det ibland.

Onsdag - sovmorgon - ledig dag!

Somna om går bra efter morgonens tidningsläsningen! Jippi! Och sedan är dagen min - bara min.

Efterlyst

Jag läser följande på Bittens facebook (och i tidningen VF):

"Se upp för en vit skåpbll reg nr LSA 607 och ring polisen direkt.Den är efterlyst med litauer..Håll koll på diesel & dylikt!!! SPRID DETTA VIDARE !!
Senast sedd i Årjäng körde mot Lennartsfors ca 19,00 idag...."

Det här är ett årligen återkommande dilemma. I  kölvattnet på alldeles seriösa svampplockare / bärplockare från exempelvis Litauen, så kommer en svans av ohederliga människor också. Diesel är favvoobjekt, men en del annat stryker med också. Trist!

Nu är varningen vidarebef. i alla fall.

Nord-Euro kanske?

Det är ett förslag som surrar omkring just nu, att Tyskland, Nederländerna o de andra nordliga Europeiska länderna bildar en Euro. Det kanske handlar om olika ekonomiska kulturer som inte gått att förena i hela EU. Eller också är hela tanken på en europeisk superstat fel.
http://di.se/Artiklar/2011/8/30/243819/Foreslar-ny-euro-med-nordlig-inriktning/

http://www.svd.se/naringsliv/bryt-loss-en-nordeuro_6426360.svd

Tommy Hammarström ...

... skriver klokt om Mikael Karlsson och SNF i en ledarkrönika:
http://www.expressen.se/ledare/1.2543188/varning-for-vargkramaren

Om Mikael Karlsson tycker han som jag; vargkramare på väg att i missriktad välvilja o okunskap krama ihjäl den svenska vargstammen, genom att skjuta långsiktigt hållbara lösningar i sank.

Lejonen vid Folkets Hus ...

... stals för några år sedan. Nu har de ersatts av ett par nya såg jag genom regnvåt bilruta.


Fingrarna lydde inte ...

... när jag försökte radera ut min mamma från telefonboken på mobilen idag! Sorg är inte särskilt rationell.

 Jag kan ju inte ringa till henne längre. Hon dog i april förra året och lär inte svara mig där uppe i sin himmel. För där har jag henne förstås i mina tankar, hon var en god människa. Jag har suddat ut hennes existens i alla andra register under det här året som har gått, prenumerationer, försäkringar, boende, bankkonton osv. Bit för bit tog jag bort henne och minnet av henne från jordelivet. Och nu senast för bara ett par veckor sedan så tog Skatteverket ett slutligt farväl med avräkningen från förra årets lilla inkomst. Det verkar vara samhällets definitiva adjö till oss samhällsmedborgare; den slutliga skatten.  

Så tänkte jag då när jag ändå justerade telefonnummer att passa på och ta bort mammas också, men jag orkade inte. Hon måste ju få finnas kvar någonstans, hon får inte bli borta helt och hållet för mig! 

Nej sorg är inte ett enda dugg förnuftig och den tar liksom aldrig slut.

Takodlingar ...

... ser det ut som vi har på min skola. Det ser lite festligt ut med vegetation uppe i takrännan. Blommar vackert gör det också.


Skördeskador ...

.... kan se ut så här. Det skulle ha varit havrekorn på de här stråna. Men det är det inte, älgarna har betat av det mesta på den här åkern. De liksom drar av sädeskornen från stråna och så blir detta kvar. Hela åker består i stort sett av såna här avbetade strån när man böjer sig ner och tittar från sidan.   Den där grå "åkersorken" i nederkanten är Oskar förstås. Det här är inte hos oss på Liane utan ï Guttarebol. I år har våra arrendatorer sått enbart korn och det gillar inte älgarna.
Anna Lindhs mördare ...

... kunde lika gärna ha tagit livet av Lars Leijonborg, säger han i en intervju. Han kände sig fattig och misslyckad och skyllde sitt elände på politiker i allmänhet och några i synnerhet. Han hörde inga röster som uppmanade honom att mörda, han var inte sinnessjuk eller förvirrad, men avtrubbad av tabletter som han tagit innan.Nu lever han i fängelse, helt isolerad från familjen, har inga kontakter utanför, förväntar sig att aldrig bli fri och att efter döden komma till helvetet. Men han ångrar sig inte.  
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/leijonborg-det-kanns-inte-sa-bra_6422146.svd

Libyens väg?

Det är bra att en diktator har störtats, en lyxhungrig och maktgalen diktator som gett sig själv och sin familj oerhörda fördelar. Men man ska komma ihåg att det var också  han som garanterade sammanhållningen och västvänligheten i landet. Det var han som såg till att konservativa / religiösa extrema makter inte tog över. Om väst ska behålla sitt inflytande över Libyen så kan det bli en kostsam historia  att hålla nästa makthavare på gott humör. För det är nog via utbyte av fördelar som man blir vän med nästa regim också. Demokratibyggen tar lång tid och vägen ända fram till fungerande parlamentarism brukar gå genom perioder av kaos och rop på ordning, pendlingar mellan militärdiktaturer och försök till fria val. Ibland stannar det länge vid militärdiktatur och tomma löften.

Olle Svenning gör en klarsynt analys av läget
http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/ollesvenning/article13536003.ab

Silbodalsskolan i Årjäng ...

.... jobbar jag på, där nere i halvfönstren mot källaren har jag mitt arbetsrum. Det är alltså i den gamla skolbyggnaden som jag tror var realskola en gång i tiden. Jag gillar den som skollokal och arbetsplats.

 Jag vet inte säkert, men föreställer mig att den är byggd i mellankrigstiden att döma av arkitekturen och byggtänket.  Fasaden är  vackert reveterad,  i en varmt ljusgul färg som står fint mot tegeltaket. Den har inslag av en sorts glittrande sten som ger lyster. Trapphusen är helglasade och släpper in mycket ljus. Det gör även klassrumsfönstren som är höga och mycket av himlens ljus slipper in, men mindre av utsikt ner mot skolgården och det som kan störa undervisningen därifrån. Onekligen genomtänkt av dem som byggt huset. Väggarna mellan klassrummen är ordentligt tilltagna i tjocklek så undervisningen störs inte av ljud utifrån eller från angränsande rum. Det är högt i tak överallt så det finns gott om luft och uppiggande syre. Golven är stenlagda och räckena gjorda av  järnsmide, allt byggt för att hålla i hundratals år, trots många ivriga barnafötter och händer dagligen.

Det är ett hus som från början är påkostat och av god kvalitet. Den som byggde det / ritade det har tänkt till och låtit barnens behov och undervisningens behov styra. Inget är en slump eller har kommit till enbart pga någons pigga idéer. Jag trivs med att se det, komma in i det och jobba här. Det känns som om den som gjorde det tyckte att barn och skola är viktiga och att barnen förtjänade det allra bästa i vårt samhälle. Det blev ett skolhus som hade en mycket högre kvalitet än vanliga hus som byggdes på den här tiden. Det gemensamma satsade på barnen och framtiden.Jag önskar att man kunde säga det samma om senare tiders skolbyggen, där man tummat på kvaliteten, vatten runnit in, fasaderna murknat, möglet smugit sig in på toaletterna, de billiga plastgolven är repiga och slitna, rummen har dåligt med dagsljus, ljud tränger in genom väggar och dörrar, låga tak ger syrebrist osv.


Och uppe på taket har vi uppenbarligen någon form av odling. På håll är det svårt att veta vad, ha ha...!

Live NYC ...

... när orkanen drar in kan man se på länken nedan. Det är spöklikt med enbart räddningsfordon ute på gatorna.
http://tv.expressen.se/nyheter/utrikes/1.2199726/live-se-orkanen-dra-i-new-york

Monsterorkanen Irene ...

... sveper snart in över miljonstaden New York. Det måste vara surrealistiskt att sitta där barrikaderad i något skyddsrum med enbart det nödvändigaste, i en stad där ingen i stort sett går ute på gatorna, ingen trafik fungerar, broar och tunnelbanor avstängda, där det är tyst och öde, där affärerna är tömda på matvaror.

 Per Bjurman satt på 48:e våningen i sitt orkansäkra hotell och väntade på att monstret skulle anlända. Vaktmästaren som kollade fönstren häromdagen förberedde honom på att han skulle komma att bli sjösjuk. (Jag skulle nog bara dö av skräck om jag tvingades sitta så högt upp i ett hus och svaja fram och tillbaka i 72 timmar). Så Per evakuerade till en god vän som bor närmare marken. Men det blir ett skräckdygn för många och ingen vet riktigt hur det slutar, även om man förberett sig väl. 
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13536238.ab

Samtidigt är det inte riskfritt att befinna sig lågt ned. Där kan bli  översvämning och de lägsta delarna av staden har evakuerats på grund av det. NYC är lågt beläget i förhållande till havsnivån.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13534826.ab

Jag ska genast sluta klaga på regnet som faller oavbrutet över oss i Sillerud den här sommaren, som eventuellt gett oss en tropisk natt i natt, med + 20 grader som det var när vi kom hem från gårdagens kräftäting. Vi har haft en märklig värme och hög luftfuktighet. Värme brukar inte plåga mig men detta har varit pressande de senaste dagarna.

Fantastisk löksoppa ...

... fick vi i kväll och lagom salta kräftor och en trevlig pratstund. Kvällen bara flög iväg även med oss kvällströtta. Goda vänner är guld värda.

Uppdaterat är det längre ner i bloggen med bilder från dreverutställningen i Signebyn och från mc-träffen med Good Guys om någon vill se. Där finns också  inlägg om Centerpartiets svek i rovdjursfrågan och partiets dåliga opinionssiffror på riksnivå.

Fint kort - vacker studentska.


Ett jättefint kort på en vacker studentska fick vi!

Kvigorna ...

... tar ett svalkande kvällsdopp och dricker sig otörstiga. Det ser idylliskt ut, som en oljemålning från det naturromantiska 1800-talet.


Kolbullar ...


... steker vi ibland med våra gäster. Det är roligt att träffa olika människor i olika åldrar. Här är från i fredags, de glada gossarna nere från Bayern: Patrick, Christian och Oliver.

De frågade om jag hade ursprung i Tyskland eftersom jag pratade tyska helt utan accent. Men när de fick höra mina brister  i týsk grammatik så var de nog inte lika imponerade. Jag lär mig aldrig det där med hur bestämd artikel ska vara; der, die, das, dem, den osv och hur man böjer pronomen och så. Det får bli på ett giss och gästerna brukar vara snälla och försöka förstå, men ibland blir det nog rena rappakaljan.   

 

Skatt på orsakerna till övervikt?

 Man funderar i de banorna i media. Kanske extra skatt på sånt som man vet orsakar övervikt hos barn, exempelvis sötade kolsyrade drycker. De ger väldigt mycket energi men i stort sett ingen mättnad, alltså en massa tomma kalorier utan goda näringsämnen. Och de är en stor del av orsaken till övervikt hos barn.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/overvikt-ett-globalt-nonchalerat-problem

Dåliga avlopp ...

... blir nu utdömda i Årjängs kommun. Hemman för hemman så granskas alla avloppsanläggningar av "Miljö- och hälsoskyddskontoret" (eller vad det heter?).  Just nu är man i Kålleboda i Sillerud tror jag. Man kräver in uppgifter från fastighetsägarna på hur avloppsanläggningarna är konstruerad och hur gamla de  är osv.  De som har en anläggning som bedöms vara för gammal eller för dålig måste göra om enligt nya anvisningar.  Det låter som ett omfattande men rätt så vettigt miljöarbete. Visst ska vi vara rädda om vårt rena vatten och vår närmiljö. 

Nu får dessutom grävare och rörmokare en massa jobb! Bra!

Dreverutställning i Signebyn o mc-träff i Årjäng ...

... är det idag. Värmlands dreverklubb har en utställning här hos oss i Signebyns skola. Vem som helst får självklart gå dit och se fina hundar. MC-klubben Good Guys har en samling i Årjäng idag kl 13.00  för courtege (stavning?) och för att bli fotograferade uppfrån något tak, alla på en gång. Gubben ska dit tror jag. (Det blev inte någon åking, bara fotografering, synd!)  Senare under dagen blir det kräftäting hos goda vänner av allt att döma. Smarrigt ska det bli! 


Det regnade och ruskade under lördagen. Men här är dreverutställningen i alla fall vid Signebyns skola. Vi bor ett par kilometer rakt fram där bakom skogsdungen.


Gubben hastade iväg med Maraudern på mc - träff med Good Guys. En del av dem ser ut så här. Synd att vädret var så tråkigt.

Centerns inlägg på SvD.se ...

... finns här. Årjängs centerpartiavdelning har reagerat på regeringens beslut att ställa in vargjakten och ett debattinlägg finns med på SvD. se
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/regeringen-sviker-i-vargfragan_6418198.svd

Uppdaterat: I skrivande stund, strax efter midnatt,  finns 85 kommentarer till det debattinlägget!  Helt sanslöst! Oj, så lite sakkunskap det finns hos en del av dem som ser frågan på behagligt avstånd, ur ett strikt betraktarperspektiv. Och så lite empati de har med dem som är drabbade i vardagen av den påtvingade närvaron av en vargflock.

 Vargförvaltning "the Italien way" som bygger i stort sett helt på olaglig avlivning med statens goda minne, har indirekt fått en ivrig förespråkare i Mikael Karlsson SNF och han har också gett uttrycket "biologisk enfald" ett ansikte. Sällan har en enda person saboterat så mycket för en djurart, som MK har gjort för vargen i Sverige. Det som kunde ha blivit en långsiktig sansad förvaltning av den svenska vargstammen med en klar riksdagsmajoritet i ryggen, har han spolierat tillsammans med en flat regering. 

Här finns ett bra inlägg i debatten, från Arbetarbladet
http://arbetarbladet.se/torget/debatt/1.3833566-det-ar-inte-ens-vargpolitik

Centerpartiet tappar ...

... på riksnivå, 3.8 % väljarstöd i senaste mätningen, alltså  under gränsen för att komma in i riksdagen.

Partiet har fått massor av press den senaste tiden eftersom man gjort en öppen partiledardebatt. Det gillar tidningar och teve, man får ställa kandidater mot varandra, artiklarna har stått som spön i backen, man har verkligen fått föra fram sin politik. Så det handlar inte om att man inte nått fram, vilket man brukar skylla dåliga opinionssiffror på annars.

 Nej, det handlar om dålig politik på central nivå, Annie Lööfs uttalande i Centerns valanalys att det var dags att tvätta bort landsbygdsstämpeln, har inte imponerat på någon och Andreas Carlgrens svek mot väljare och riksdag och folkopinion i vargfrågan har varit en katastrof. Nu syns reaktionen.
http://di.se/Artiklar/2011/8/26/243474/Fyra-partier-under-sparren/
http://www.dn.se/nyheter/politik/fyra-partier-under-riksdagssparren


Vill bara tillägga så ingen missförstår;  Centern / Alliansen i Årjäng gör bra ifrån sig, dumheterna ligger på riksnivå där man totalt tappar landsbygdsförankringen. Frågor som jordbruk, skogsbruk, ägande, allemansrätt, småföretagande, bra svenskproducerad mat, jakt, fiske, regionalpoltik, vägar, järnvägar osv kommer att sakna företrädare i på riksnivå. Det behövs ett landsbygdsparti som bevakar de frågorna och som garanterat lägger ner sin röst i alla andra. Det räcker med ett litet vågmästarparti. Hoppas någon griper chansen.

Grannar igen ...

... på andra sidan, dock inte så långhåriga, syns här nedan. Det finns inget så undrande som koögon. Igår kväll när jag gick runt Liane med taxen så betraktade de mig samfällt förundrat. Jag skulle ge en slant för att få veta vad de tänker i det här läget: "Knäppkärring som ränner runt med den där lilla trasselsudden var och varannan dag"! Eller nåt sånt.


Kan bara tillägga att det som syns längst bort i bild är Elgtån, (uttalas av någon outgrundlig anledning "Ärtå"). Där till vänster bor Rolands kusin som är gift med A-B på skolkontoret och till höger bakom dungen bor Rolands bror gift med tandsköterska L som jobbar hos Carlberg. Ville bara orientera bloggläsande Årjängsbor i den mänskliga terrängen.

Djuren på bilden  är alltså arrendatorernas kvigor som går på "Sellers-änga". De har en loj tillvaro, äter av det frodiga gräset, ligger och vilar sig på högsta punkten, skrubbar sig i den lilla skogsdungen "Bastehaget" och skuttar omkring i lite allmän livsglädje så där ibland på kvällarna.


Lövet i "Bastehaget" verkar smaka bra, för det är helt avbetat så långt kvigorna når med sin mular. Säkert innehåller det nyttiga näringsämnen också.

Det är trevligt att ha djur runt huset. Sen har vi trevliga tvåbenta grannar också på alla håll och kanter. Får väl ta kort på dem vid annat tillfälle! De är också söta. ;-))


Stoppa fusket på Tradera ...

... kan man enligt lanthandlarens kommentar här nedan göra. Så här skiver han:

"Egentligen skulle det vara mycket enkelt bara ett krav på att man måste använda betaltjänsten Payson eller paypal som tradera anlitar så skulle fusket nästan upphöra"

Jag har ingen koll alls men om det fungerar så är det väl ingen tvekan.

Grannar i sommar ...

... har jag haft och de är lite långhårigare än vanligt. Himla söta är de i alla fall, de här tre på Litorpet.


Maciej Zaremba "Hem till skolan" ...

... finns nu som bok och den bygger på hans artikelserie i DN. Jag är väldigt förtjust i hans analys av skolan och tänker förstås bli ägare till ett exemplar av boken. Den recenseras i DN av en frilansjournalist eftersom Zaremba är knuten till tidningen. Det är en välformulerad artikel.
http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/maciej-zaremba-hem-till-skolan

Ledig onsdag - agenda!

Min första lediga onsdag, träningsdag inför pension, gick väl så där halvbra. Den  startade med ett grovt återfall i arbete, men utvecklade sig senare till det bättre.

- Vaknade vid 6-tiden, läste tidningarna på nätet, bloggade och somnade om igen
- Drömde om skolan och elever till kl 10.00 (Helt galet eftersom jag tagit en dag i veckan ledigt för att ägna mig åt annat än jobb, för att vila! ;-))
- Ringde ett par jobbsamtal eftersom jag fått ett par idéer medan jag sov! Hmmm??? Borde alltså inte göra egentligen, men jag var rädd för att glömma tills imorgon och inte hinna då!
- Duschade länge utan jäkt
- Kokade potatis till middagen senare idag
- Tvättade och strök
- Försökte skicka ett dokument på den stora datorn men den ville bara uppdatera och installera i flera timmar - gav upp.
- Tog en snabb  och lång promenad med Oskar (=taxen, inte någon ny man) i duggregnet med regnkläder på.
- Ny dusch
- Gjorde finskuren pyttipanna på älgköttet från tjälkölen häromdagen till gubben kom hem
- Paltkoma efter maten - där är jag nu.
- Sen åker vi ut till Harlegan och träffar bekanta en liten stund.
- Därefter ska jag ägna mig åt IKEA-KATALOGEN, tillsammans med en stor del av Sveriges befolkning. Det är en speciell dag när den kommer. Då stannar en del av liksom.

Luras på Tradera...

... gör bedragare. De fejkar varor till salu, tar emot pengar men skickar inget och de registrerar flera användarnamn och de uppger till Tradera påhittade uppgifter om namn och adress. Just nu har ovanligt många lurats på den populära auktionssajten och det klagas på Tradera:

Det tar alldeles för lång tid innan Tradera stänger ett konto efter att man fått in anmälan från användare
Tradera har för dålig koll på att medlemmarna verkligen finns  och under rätt namn.
Tradera borde kunna se till att inte samma person har flera olika användarnamn / konton.
http://www.dn.se/ekonomi/nu-kommer-jag-att-vara-mer-vaksam
Det går inte att skydda kunderna mot alla bedrägerier, men man borde åtminstone kunna begränsa eländet med enkla åtgärder.

Syndigt ...

... känns det att vara ledig imorgon onsdag! Pirrande syndigt att ligga hemma och dra sig imorgon när jag vet att kollegorna far som skållade råttor och sliter för att barnen ska få det så bra som möjligt. Hela tiden detta; hur kan vi göra så att barnen får det bra? Det är verkligen det vi pratar om när vi planerar för en ny läsårsstart. Kanske svårt för en utomstående att föreställa sig, men det är huvudtemat.  Jag har himla ambitiösa och duktiga kollegor och jag är stolt över att ha en sån arbetsplats, en som ser till barnens bästa först.
(Uppdatering finns längre ner!)

Och jag ska jobba 80 % det här läsåret, träna på att så småningom bli pensionär, skaffa mig ett liv vid sidan av jobbet, vara ledig varje onsdag. Märkligt för mig som jobbat heltid hela tiden sen jag var väldigt ung och bara varit ledig 6 + 3 + 3 månader vid de tre barnens födelse. Det var ju inte så generöst med barnledighet då på 70-talet och vi ville ju att Roland skulle få vara hemma med barnen också. Det var nytt med att pappor kunde ta barnledigt då, och Roland var först ut i Årjängs kommun med att vara pappaledig.  Nu har jag med ålderns rätt känt mig trött i slutet på arbetsveckan, fast det är väldigt roligt att jobba. Tänkte att om jag är ledig en dag mitt i veckan så kan jag kanske orka göra ett bra jobb även torsdag och fredag. Så i morgon onsdag är jag alltså ledig.

Det känns verkligen syndigt just nu att jag ska vara hemma medan mina arbetskamrater jobbar för fullt. Jag var en tur runt på skolan innan jag gick hem idag tisdag och påminde om att jag inte skulle vara där nästa dag, så ingen skulle skicka elever till mig och så. Jag vet inte ännu om jag orkar göra något vettigt av min första lediga dag så här eller om jag kommer att sitta och rulla tummarna och undra hur det går på jobbet utan mig! ;-) Det kommer självklart att gå alldeles utmärkt!

Ikväll åt vi i alla fall lite festligt med potatisgratäng och fläskfilé för att liksom fira vårt nya liv med mig lite mer ledig. Därefter for gubben på nåt möte. Sen blev det en skogstur med Oskar och släpp av Jazz. Han fick klockrent upp en hare och jagade en god stund, någon timme kanske. Fin höstluft och skönt var det ute. Mörkt när vi kom hem bortåt halv elva.

- Ska jag inte väcka Dig imorgon bitti nu då innan jag åker iväg på jobb?
- Jooo, visst ska Du det, precis som vanligt
- Jamen ska Du inte vara ledig?
- Men jag vill ju vakna och så somna om igen! Det är ju det som är vitsen med att vara ledig!

Uppdaterat kl 10.30  Jodå jag vaknade som vanligt vid 6-tiden på morgonen, läste dagstidningarna på nätet, bloggade lite, pratade med gubben, somnade om igen. Sov som en sten till kl 10.00 och DRÖMDE OM SKOLAN!  Ha ha... jag drömde verkligen om skolan! Jag drömde att jag var på möten i olika konstellationer och träffade efterlängtade elever som jag inte sett än den här terminen. :-)) Så himla puckat! Här tar jag tjänstledigt en dag i veckan för att ägna mig åt fritid och vila - så drömmer jag om skolan ístället. Jag kanske är ett hopplöst fall.

Kaffekalas...

..... var vi på i söndags eftermiddag. Vi firade en jämna födelsedag i närliggande landskap, en gammal god vän fyllde år. Vi hade på rätt dag ringt in på tel.svarare och sjungit och skrålat på svararen. Då var de i Tällberg med familjen för firande. Men nu var det dags för en "live-konsert" med näverlurtjut till! Vi drack kaffe på otroligt vackert porslin; Royal Copenhagen tror jag att det heter. Himla vackert är det. Trevlig pratstund om ditten o datten, politik som är ett gemensamt intresse, jordbruk, ägande och så vad som timat sedan sist. Och en tur i den vackra trädgården förstås och koll på huserenoveringen.Solsken ...

...äntligen en solskensdag! En får tacke! Det har inte varit så många i sommar.

Hela havet stormar!

Ungefär så är politiken i Sverige just nu! När var tar sin så tar jag min och så blir någon utan! S inbjuder FP och C till samarbete. MP förhandlar med Alliansen (eller med Moderaterna kanske, eller är det samma sak?). Till slut kanske någon står där med Svarte Petter / utan stol.

 Blockpolitiken kan vara på väg ut. Stormorsan  i Alliansen, den självuppoffrande slitstarka Maud är ju numera borta som sammanhållande faktor på den kanten. Hennes Hot Tub tunna för samarbete är undanplockad. Centerpartiet kan vara på väg ut ur riksdagen med sin märkliga metamorfos; ur landsbygd in i storstad som ingen riktigt förstår, Kd hänger på gärsgårn med partiledarstrul, V blir allt mindre. SD bara växer och ingen vet var det slutar, kanske på 23 % som Framskrittspartier i Norge. Det som var ett litet vågmästarparti på en extrem högerkant vinner allt mer väljarstöd och kan i fortsättningen inte marginaliseras.

Kartan kommer att se annorlunda ut och det gäller för partierna att hänga med i svängarna för olika eventualiteter. Alla vill nu flirta med Stockholm och dess väljare. Centerns nästa ledning kommer att stå den s.k. Stureplanscentern nära, man vill tvätta bort landsbygdsstämplen som Annie Lööf uttryckt det.  Juholt kryddar sina tal med löften om utbyggd tunnelbana och kallar huvudstaden Sveriges verkliga motor. Reinfeldt väljer att omge sig enbart med medarbetare ur partiets Stockholmsfalang, ingen ur landsortsfalangen, vilket är en klar demonstration av viljeinriktningen.

Kanske dags för ett Landsbygdsparti i nästa val för att säkra intressena runt jord, skog, infrastruktur, vägar, järnvägar, jordbruk, allemansrätt, jakt, fiske, bra mat, regionalpolitik, ägande osv. Sammantaget är det ändå rätt många väljare som har intressen i de här områdena så det borde räcka till ett litet vågmästarparti i alla fall.  Med tanke på att allt fler stockholmare numera också är markägare så kan det finnas underlag för ett nytt parti om någon vill ta tag i det hela.

Frisk dator!

Tack Kjell o alla andra som bidragit till att min vanliga dator nu äntligen är tillbaka i funktion, sund och frisk. Den är snabb som en oljad blixt. Och jag kan börja läsa mail igen.

Fint kort


Vi fick ett jättefint kort med pressade växter på speciellt papper. Och texten på framsidan var skriven med stil så elegant att den var en fröjd att se. Tänk om man kunde göra sånt här!

Breivik tycker isolering är sadistisk ...

... och han vill slippa den.
http://tv.expressen.se/nyheter/utrikes/1.2534024/breivik-isoleringen-sadistisk-tortyrmetod

Märkligt,  han verkar ju annars vara entusiastisk över just sadism och tortyr. Han blir åtalad för 1000 mordförsök verkar det som och ett antal mord förstås. Jag unnar honom ingen mängdrabatt i straffet.

Om mobbning igen då.

Det ska vara nolltolerans mot mobbning i skolan. Ingen enda elev ska behöva gå till skolan med rädsla för att bli trakasserad och ingen lärare heller. Skolan ska ha en bra arbetsmiljö, både för elever och lärare, det hänger ihop. Det blir väldigt märkligt för eleverna om det är tillåtet att kalla en lärare för "jävla hora" samtidigt som det är förbjudet  att använda det uttrycket i umgänget med andra elever. Metta Fjelkner, fackordförande,  uttrycker det bra i en artikel "att skuldbelägga lärare minskar inte mobbningen".
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/att-skuldbelagga-alla-larare-minskar-inte-mobbningen_6402409.svd

Det finns inga enkla lösningar på problemet med mobbning, det måste till ett brett arbete för att både förebygga och ta itu med den. Det gäller att hitta de åtgärder som har dokumenterad effekt, inte ägna tid och energi åt "pigga hugskott" som bara gör att det ser ut som om man är aktiv. Det behövs bra skolforskning på området.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/ny-strategi-mot-mobbning-bradskar_6402411.svd
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/de-vuxna-valjer-att-titta-bort_6399543.svd

Sen måste det finnas redskap för lärare att ingripa i mobbning direkt på plats.
En kommentator till en artikel skriver så här på frågan vilka möjligheter lärare har att stoppa mobbning:
"..som är att läraren får säga "Aja baja". Inget annat. Och om eleven fortsätter sitt beteende, så får läraren fortsätta attt säga "Aja baja" tills det hjälper.
Och det gör det inte."
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/att-skuldbelagga-alla-larare-minskar-inte-mobbningen_6402409.svd#article-comments
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/de-mobbade-tvingas-flytta_6393603.svd

Mobbning handlar inte i första hand om att mobbare är okunniga om att det de gör är fel. Hur man ska vara mot varandra har de matats med sedan vaggan, av först föräldrar, sedan dagis, sedan skolan. Det hjälper alltså inte så ofta med att "aja baja" i alla oändlighet, det är att försöka slå in öppna dörrar. Det behövs tydliga gränser och redskap att upprätthålla det vi kallar värdegrunden, till skydd för alla elevers trygghet och arbetsro. Det måste på något sätt bli obehagligt att mobba, någon form av konsekvens, så att inte njutningen av makt tar över. Mobbning handlar mycket om lust till makt enligt Raundalen och Olweus forskning. För att skapa de redskapen  behöver man inte invänta forskning. Det är en uppgift för lagstiftaren och huvudmännen direkt. Skolan får inte bli ett reservat för dåligt beteenden, sånt som i världen utanför till och med skulle vara brottsligt. Det är bra att man nu pratar om en tidsgräns när skolan ska ha löst ett mobbningsproblem från tidpunkt för anmälan.


 Tack för musiken ...

... är ett teveprogram som vi såg igår lördag. Minns inte när vi såg ett helt teveprogram sist, men det här var suveränt bra, tydligen premiärdag också. Strömstedt hade en trevlig umgängeston med sin gäst, han ställde frågor som vittnade om intresse för svaret och med fokus på den musikaliska utvecklingen hos gästen Ola Salo. Sen har ju Strömstedt ett varierat och fint talspråk, utan en ödemarksstavelser och svordomar. Ola Salo var förstås suverän som musiker och intervjuobjekt, en god berättare.

Släppa hund ...

... får man imorgon, söndag, för första gången den här säsongen. Det är en helig dag och Roland siktar på att sticka till skogen med Jazz kl 05.00. Vi får se om han orkar opp. Det är lovligt att släppa hund men inte att skjuta hare. Det kommer först 1:a september.

GRATTIS ELIN ...

... som kan cykla nu! Stor dag! Snart kan Lennart ligga i hängmattan medan hon motionerar hundarna. Jag lånade bilden på Lennarts FB. http://www.facebook.com/profile.php?id=100001939460414#!/photo.php?fbid=248297248537816&set=a.213085438725664.59524.100000726290093&type=1&theater

Besök hos ett födelsedagsbarn ...

... skulle vi ha gjort i kväll lördag för att fira den överståndna dagen och skingra egna dystra tankar.  Men det blev inte så. Dagens fiskegäster skulle normalt ha anlänt vid middagstid, men de fick motorkrångel och måste vänta på att Clas Ohlsson öppnade vid 10.00, alltså kom de inte hit förrän kl 8 på kvällen och det tar en god stund att introducera hus och båt och fiske.  Då  stöp hela firarprojektet. Alltså var det bara att dränka sorgsna tankar i matlagning hemma, färsk potatis, sill och sånt blev det.  Och så Ola Salo och Niclas Strömstedt på teve. Inte fel.

Vi får fira imorgon istället. Det smakade bra med egen potatis, men sorkarna har tagit minst hälften av alla. Han har gjort en gång under potatisraden och med den som utgångspunkt gnagt på alla som han kommit åt och de gnagda orkar jag inte ta hem till mat. Tur att jag inte ska försörja mig på potatisodling, då hade jag svultit ihjäl för länge sedan. Inget av våra potatisodlingsförsök  har varit lyckat egentligen.

Dregen fiskade här ...

... i Svensbysjön för en tv-serie. Det är Johan Broman bl.a. som gör programmen för TV 4. Det första sänds tydligen 26:e oktober, men om det blir härifrån vet jag inte. Här är i alla fall lite mer bilder från tillfället. Roland tog dem.
Förresten upptäckte jag idag att man kan köpa som presentkort på ICA-station här i Svensbyn, gällande fika eller saker. Sinikka fick hem lite nytt i onsdags, mer kommer nog. Hon har sålt väldigt mycket av det som fanns från början. Och så har hon fina blommor där också till försäljning.
Ekonomisk oro ...

... är det i hela världen. Börserna går opp och ner. Antagligen borde man vara bekymrad, men det känns inte som verkliga pengar det handlar om på något sätt. Och vem kan förutspå något när finansfolket själva säger att det handlar mer om psykologi och flockbeteenden än rationella överväganden som styr? Läget inbjuder till avslappnad fatalism, det är ödet som bestämmer, ingen idé att bry sig. 
http://di.se/Artiklar/2011/8/19/242979/Minus-pa-Stockholmsborsen/
http://www.dn.se/ekonomi/hel-del-psykologi-bakom-borsras

Dag Rogne, LRF Värmland, ...

... uttrycker det mycket bra: Regeringen skulle självklart ha gått vidare med sin linje i vargförvaltningen, en linje som man hade anledning att vara stolt över. Man skulle ha låtit den gå vidare för prövning i EU-domstolen. De som är experter på viltförvaltning säger att Sverige hade vunnit en knock-out seger där. Kommissionärens hot saknade grund och svensk rovdjurpolitik hade starkt stöd på andra håll i EU, exempelvis i deras rovdjursexpertgrupp.
http://www.nwt.se/varmland/article953132.ece

Nu hamnar Carlgren i den pinsamma situationen att ha svikit och bedragit sina väljare. Det är inte EU som har fattat något beslut, det är den svenska regeringen, alldeles på egen hand, som har vikt sig inför hot från en enskild person inom EU. Och nu drivs vargberörda landsbygdsväljare till missnöjespartier, eller till blankröstning i allmänt politikerförakt. Om man trott att SDs roll som ett mindre vågmästarparti varit ett problem så kan man få ett dystert uppvaknande i nästa val. Då kan man stå där med ett SD / annat missnöjesparti,  som är betydligt mer än liten vågmästare. Framskrittspartiet i Norge har stöd av 23 % av väljarna och det handlar också om att etablerade partier inte bryr sig om vanligt folks levnadsvillkor. Samma problem har man i Finland. Det går inte att möta de här partiernas  framgångar med argument som att fler människor blir rasister eller fler blir människor blir odemokratiska. De etablerade partierna måste rannsaka sig själva och börja lyssna neråt.  

Nya Wermlandstidningen rycker ut till vargens försvar förstås:

Det är inte så farligt med varg, "gamle gråben". http://www.nwt.se/arvika/article953311.ece

Karin Sidenvall (rabiat vargvän!) har över tid gjort ett antal artiklar som slätar över vargproblemen. Kontentan av dem är  att det finns egentligen inga problem med att leva med varg. Det är bara ett attitydproblem hos en del av dem som bor i vargrevir, de måste träna på att bli mer toleranta. ;-).   

De ska träna på att bli toleranta när vargen tar lille Texas-hunden fyra meter från matte på gårdsplanen i Smolmark utanför Årjäng och släpar honom hjärtskärande skrikande in i skogen medan husse och matte springer förtvivlat springer efter. Ursäkta Karin Sidenvall, men det är mer än ett attitydproblem när de drabbade i intervjun säger att det kunde ju ju ha varit lilla dottern som var ute istället  när den hungriga vargen kom. Då är det ett politikerproblem, ett problem med att de beslutande politikerna  blivit stendöva och stenblinda för människors verklighet och vardag. (Och möjligen också Karin Sidenvall! Hur har Du det med empatin för medmänniskorna?  Räcker den bara till varg?)

Det är den svenska regeringen som fattar beslut om hur mycket varg vi ska ha i Sverige och var de ska finnas. Det skulle ha kunnat vara riksdagen också, men nu har regeringen struntat i riksdagsbeslutet om tak på 210 vargar och vargjakt och gått vidare på egen hand tvärs emot. Det är alltså regeringen som beslutat, inte EU, inte riksdagen, inte jägare, inte markägare.  Regeringen kan inte skylla ifrån sig. Ansvaret är tydligt och klart och det hjälper inte att Annie Lööf, tilltänkt ny partiledare i C, försöker skylla på EU. Det är inte EU Annie, det är vår egen regering med en C- miljöminister i spetsen som drivit fram det här beslutet i intern kohandel med de andra Allianspartierna.
http://annieloof.se/2011/08/eu-ska-skita-i-svensk-rovdjurspolitik-lokalt-inflytande-a-och-o/#comment-6828

Och vi som stod i valstugorna de senaste två valen och uppmanade människor på landsbygden att rösta på C för att vi äntligen skulle få in en bra rovdjurspolitik i regeringen, får nu gå med skämskudden.   Det borde regeringen göra också.

   

        

Varma smörgåsar ...

... har vi återupptäckt och nu äter vi det ibland. Här är det med skinka, kantareller, tomat och ost.


För övrigt så är det  trött och sorgligt med dåligt väder.  Ledsamt.

Solrosorna!


I Årjäng finns de här solrosorna i en mycket längre radda än jag kan visa på bild. De är helt suveränt vackra i solsken som idag torsdag.

Ovanlig rådjursfamilj
Jag stod länge och tittade på rådjursfamiljen i förrgår. Geten betade lugnt i kornåkern på vänster sida om vägen, bilden längst upp, medan bocken och killingen lekte med varandra på höger sida om vägen. Jämställdheten sprider sig till djurvärlden också. Fäderna tar ett allt större ansvar för avkomman! ;-)

Om vi inte hade haft illegal jakt på varg i Sverige så hade vargstammen varit 1000 djur nu. Bevare oss väl! Och stort tack till alla de som riskerat långa fängelsestraff för att hålla stammen nere på en någorlunda rimlig nivå när beslutande politiker varit handlingsförlamade.  1000 vargar vill ju inte ens de mer militanta organisationerna ha. Och absolut inte rådjursfamiljen ovan.

Illegal jakt ...

... kommer att ta över förvaltningen av vargstammen nu när politikerna så fegt backar undan, sätter sig över riksdagsbeslutet och låter vargstammen skena utom kontroll.(Bilden är från den legala jakten i Glaskogen i år)

Antalet revir i Värmland är dubbelt så många i år som förra året, 12 blev 23, och landskapet är i stort sett täckt av revir om man ser på kartan.  Man skulle nu behöva skjuta ett drygt 70-tal vargar i Sverige för att hålla stammen på en konstant nivå (förra året sköts blygsamma 9 om jag minns rätt). Men det blir ingen jakt och nästa år igen skulle det behöva skjutas många fler (om ingen ingriper på vägen)

Det fanns en överenskommelse med - markägare - jägare om ett tak på vargstammen på 210 individer, licensjakt, regional förvaltning och reparation av den dåliga genetiken. Med allt detta lovade man varandra att hjälpas åt och det blev ett avtal och beslut.

Den här uppgörelsen hade stöd av regeringen, av en majoritet av svenska folket, av de berörda och av vargforskarna på SLU:s Grimsö (som publicerar rapporten om hur man lyckats minska den illegala jakten när licensjakten infördes) . Överenskommelsen lovordades av EU:s rovdjursexpertgrupp såsom banbrytande och framsynt, som ett föredöme för andra länder. Rovdjursländer i EU gjorde studiebesök i Sverige för att lära sig hur man kunde få till ett brett stöd för sin rovdjurspolitik och involvera även de som får betala priset för en vargstam. Man var imponerad över de svenska framgångarna när det gällde att hantera rovdjuren.

Men en enda person, en EU-kommissionär fick ett antal besök från bl.a. WWF, rovdjursförening och  Naturskyddsföreningen i Sverige som leds av Mikael Karlsson  och han övertygades om något helt annat.  Han började utan saklig grund hota Sverige med EU-domstol. Allt pekar på att kommissionären ändå inte hade vunnit i EU-domstolen, han hade för lite på fötter för det.  

Och nu har vi en kaotisk situation igen i vargfrågan, frågan har glidit politikerna ur händerna och regeringen sysslar med ett spel för gallerierna när man pratar om framtida jakt och utökad skyddsjakt dock utan tak för vargstammen. Det här är ett svek som kommer att resultera i det som vi erfarenhetsmässigt vet händer; om inte samhället tillåter en rimlig förvaltning av rovdjuren så ökar den illegala jakten dramatiskt. Vi såg det med björn i Sverige tidigare och vi ser det med varg nu i Finland.

Om man vill vara vitsig så kan man säga att regeringen har gjort vargen och hela vargproblematiken en enorm björntjänst. Och ett antal människor tvingas nu riskera långa fängelsestraff för att få till stånd den förvaltning av vargstammen som samhället borde genomföra legalt. För människors levnadsförhållanden i vargrevir måste kunna vara drägliga. Det är helt oacceptabelt att tamdjur dödas på löpande band, att människor inte vågar gå ut i skogen, att hundar dödas på gårdsplanen, att barn blir utsatta när de rider på sin häst, att älgstammen havererar helt i stora områden. Det finns gränser.

Hittills har det funnits ett slags förhoppning hos de flesta berörda att de etablerade politiska ´partierna ska kunna fatta de beslut som behövs i sammanhanget men det som nu hänt upplevs som ett stort svek och många kommer nu att vända sig till missnöjespartier istället.

Sen får man väl konstatera att när man nu som regeringen gör, sviker löften och nonchalerar riksdagsdagsbeslut, så är det smart att välja en tidpunkt för offentliggörandet då man garanterat hamnar i mediaskugga; nyheten om Victoria och Daniels bäbis. Skämskudden slipper man inte undan förstås ändå. DN säger i en ledare att Carlgren nog inte kommer att vara miljöminister efter nästa val och det är väl det enda vi är överens om där. Nu får han ovett från alla håll, ingen är nöjd.


http://www.dn.se/nyheter/sverige/ingen-vargjakt-i-vinter
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/slopad-jakt-nederlag-for-miljoministern_6396409.svd

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/ingen-ny-licensjakt-pa-varg_6395787.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/ingen-licensjakt-pa-varg-i-vinter_6395685.svd
http://www.expressen.se/nyheter/1.2531191/ingen-vargjakt-i-vinter
http://www.jagareforbundet.se/blogg/index.php/2011/08/overkorda-och-svikna/

http://www.dn.se/ledare/huvudledare/grodor-varg-och-val

Professor P-O Bentley

... har varit hos oss skolpersonal  i Årjäng idag. Han är forskaren som nu genomför ett slags korståg mot mellanleden i matematiken, professor i matematik- didaktik, vilket för den oinivigde kan förklaras som professor i konsten att undervisa i matematik. Han har också jobbat med TIMSS undersökningarna och med de nya kursplanerna så han  är i framkant på matteundervisningen i Sverige idag.

Det har varit en kanonstudiedag, med en hel del aha-upplevelser även om jag ser att jag en liten bit in i anteckningarna har skrivit:
"Han är så dogmatisk att jag snart spyr"!


För visst är han lätt enkelspårig  och han predikar de uppställda talens (algoritmernas) lov rätt okritiskt (tycker vi som är så gamla att vi sett deras avigsidor också), antagligen för att han vill ha en ändring så snart som möjligt och bli av med mellanleden (talsortberäkningar)  i skolvärlden. I det stora hela  har han förstås rätt, vilket vi har talat om ett tag på vår skola, men jag köper inte allt detta rakt av. Det finns nyanser i det här som är värda en mässa också.  Jag kommer att återkomma till den här föreläsningen som i grunden var jättebra och till konsten att undervisa i matematik.

Uppdaterat: En talsortsberäkning / mellanled är att räkna så här; 34 + 27 = 50 + 11 = 61

Jag kommer också att återkomma till regeringens avhopp i överenskommelsen med markägare och jägare i vargförvaltningen. Det är en katastrof och en total vändpunkt mot det sämre för alla parter, inte minst för vargen. Nu återvänder vi till en illegal förvaltning av vargstammen och politiska partier med fokus på missnöje kan skörda framgångar.

Låååång taxpromenad idag onsdag; dryga halvmilen i raskt tempo. Skönt!

Gästrummet ...

... färdigt för den här gången.  Åtminstone en bloggläsare känner igen byrån som hon har ruskat på före köp.  
;-). Jag lovade ju att lägga ut en bild när den kom på plats och allt var klart.  Byrån Zarah sväljer undan massor av kläder och  fyller sin funktion perfekt i det kombinerade gästrummet och klädrummet.  Guldängeln oppe i hörnet till höger är gjord i papier maché. Han är upphängd med fiskelinor från taket.

Lång taxpromenad blev det igår kväll, tisdag. Det känns som ett måste nu när jag sitter still hela dagarna. Normalt ska jag ju vara ledig onsdagar framöver under det här läsåret men just idag har vi en bra studiedag med Bently om matte, så den vill jag vara med på. Han är skeptisk till mellanled som metod, ska bli spännande att höra vad han säger. Mellanled ger bra mattetänk men är svårt för elever som har bekymmer med att strukturera i sin tankevärld.Kjell fällde en bock ...

... premiärmorgonen på bockjakten. Det är god viltvård att ta av de mindre bockarna och spara de kapitala, men det blir förstås olika också. Roland var ute men såg bara get och killing och det är inte tillåtet än.


Ljungen blommar.


Mobbning ....

... skrivs det om nu i dagstidningarna och jag antar att det är med anledning av skolstarten. Det tycks vara så att man vill skapa rubriker genom att beskriva de ovanliga situationerna, dvs typ  tillfällen då en rektor har agerat klumpigt och ställt en diagnos på en elev utan att ha saklig grund för den och beskrivningar som att det är vanligt att personal ser mobbning utan att ingripa.

På min skola kan jag inte föreställa mig att en enda av oss som jobbar där skulle åse mobbning utan att ingripa och göra det direkt. Nu vet jag ju inte hur stämningen är på andra skolor, men jag tänker mig att det ändå måste vara ovanligt att personal står och ser mobbning utan att reagera på något sätt.

I normala fall så försöker personal att komma till rätta med mobbning, men det kan vara svårt att lösa eftersom det oftast sker när ingen vuxen är i närheten. Och det är nästan omöjligt att ständigt bevaka alla elever på en skola, kanske inte önskvärt heller. Men det strävsamma vardagsarbetet att försöka komma till rätta med problemen beskrivs inte, det arbete som innebär att man utreder, pratar med elever, pratar med föräldrar, anordnar extra föräldramöten, flyttar på mobbare, ökar bevakningen på vissa platser på skolgårdar eller andra elevutrymmen, anställer mer personal osv. Det är mer spektakulärt att göra rubrikere av undantagen. Synd för det bidrar inte till ökad förståelse för verkligheten. 
.
http://www.expressen.se/nyheter/1.2529069/tva-av-tre-skolor-ger-mobboffer-skulden
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/mobbad-elev-far-skulden_6390971.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/hennes-satt-gor-att-hon-blir-slagen_6391009.svd

Tack o lov är de allra flesta föräldrar nöjda med sina barns skola. Det får vi glädja oss åt istället när en del media ägnar sig åt den årliga svartmålning inför skolstarten.
http://svt.se/2.22620/1.2503365/svenska_foraldrar_nojda_med_skolan&from=rss?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Inrikesnyheter+%28svt.se+-+Inrikesnyheter%29


Grävlingjakt ikväll ...

... måndag, blev det. Först gjorde vi en lång promenad jag och taxen Oskar. Nästan hemma fick vi se en grävling i den tröskade åkern här hemma, jag antar att spillsäden lockar. Oskar ställde honom med tätt skall efter en rusch på 300 meter. Det verkar inte som om Oskar fick några bett den här gången, annars är Jodopax grävlingjägarens bästa vän sägs det. Roland avlivade grävlingen med klass 4 - vapnet kaliber 22 long.  Bra med eftersökslampa på pipan och med pannlampa.
För alla eventualiteter:  Vi ska inte äta den! ;-))


Imorgon bitti börjar pürschjakten på råbock. Gubben kanske går ut och gör ett försök för ovanlighetens skull. Det brukar annars väntas tills det är tillåtet att jaga med hund. Transportsträckan närmar sig slut för i år och jakten startar igen efter sommaruppehållet.

Trist är däremot att det verkar som om regeringen hoppar av överenskommelsen med markägare och jägare i vargfrågan; den som innebar samarbete med utplantering av varg med nya gener + vargjakt + begränsning av vargstammen till 200 individer + regional förvaltning. Risken är att man får samma läge som i Finland: vargstammen minskar istället eftersom man inte längre får någon uppbackning av de drabbade, anarki främjas. Det är ett beslut som kommer att slå bakut, kanske även politiskt med svårigheter att hantera växande SD som är snabba att fånga upp missnöje från överkörda medborgare, inte bara i invandrarfrågan. SD är ännu så länge inte stort, men kolla på Norge där Framskrittspartiet har 23 %.

GRATTIS ILSE ...

... på 90-årsdagen!  Vi förstår att det är festligt och firande idag och Du står självklart i centrum för allas uppmärksamhet med vänner och släkt från hela världen! Ha en trevlig dag önskar Roland o Inga!Nytt arbetsår startar upp ...

... om någon timma. Det ska bli roligt att träffa alla kollegor igen efter sommaren. Vi har en vecka på oss att starta upp läsåret innan eleverna börjar. Några dagar är planering och så matte med Bentley samt skollagen  blir det.

Läste i en tidning att man ska vara beredd på att vara trött den första tiden efter ledigheten. Det betyder inte att man vilat för dåligt utan att det tar ett tag att ställa om sig.

Jag har haft en fin sommar egentligen även om det regnat massor här. Inte lyckades jag med alla plikter på listan över sommargöromål, men vi har umgåtts mycket med människor vi tycker om, ätit god mat, rest lite lagom och jag åtminstone, har på det hela taget varit mycket ledig. Fast nu ser jag fram emot att få börja jobba igen. Jag trivs med mina arbetsuppgifter och har trevliga kollegor. Nästa måndag ska det bli spännande att se hur barnen har förändrats över sommaren och höra dem berätta om  sommarlovet.

Team Gabriel ...

... från Körslaget har vi lyssnat på ikväll söndag  i Västra Fågelviks kyrka. Det är en stor kyrka, tror den rymmer 500 personer óch har en suverän akustik. Kyrkan ligger på en liten udde ut i sjön Foxen (måste det väl bli!), himla vackert. Synd att det var för mörkt för att ta kort ute och dessutom regnade det förstås.

Det var avslutning på Allsköns musik  med Team Gabriels konsert. Team Gabriel blev tvåa i körslaget och det var fantastiskt att höra dem fylla kyrkan med sång och musik. När de tog i med Halleluja på slutet så rös vi nog alla av välbehag.
Gabriel själv sålde cd vid utgången och behållningen går oavkortat till Friends mot mobbning. Team Gabriel kommer från Katrineholm.

Före konserten så hade vi en regndag = städdag här hemma. Och vi gjorde värsta rummet. Det tog en hel dag men skönt att det är gjort.

Bengtsfors ...

... åkte vi en tur till igår, lördag kväll efter dagens alla plikter,  lite snabbt improviserat tillsammans med A och A i Svensbyn. Det blev crusing i deras fina röda Impala som varit med här på bloggen förut. Bengtsfors ligger vid sjön Lelång (blir det väl, jag blir osäker, alla sjöar hänger ihop här i Dalslands kanalsystem) och där hade varit kanotmaraton på 5 mil så det var massor av folk i stan. Vi lyckades nästla oss in på restaurang Rosells magasinet till en sittning kl halv 9 och fick jättefin mat, vacker utsikt och trevlig pratstund


Vi passerade det anrika gamla stenhuggeriet när vi tog turen genom stan och jag måste förstås stanna och kolla lite på de vackra stenskivorna som blir köksskivor och gravstenar och annat fint.


 Bengtsfors ligger fint vid vattnet.


I Impalan sitter man bekvämt på en stor soffa i framsätet. Den har rattväxel. Och A;s väska matchade inredningen perfekt. Den var köpt före bilen, alltså måste bilen vara köpt för att matcha väskan! 


Det var fullt på Rosellsmagasinet, det ligger precis nere vid vattnet, ja faktiskt över vattnet till och med.

Så småningom serverades vi en vacker solnedgång i blickfånget.

Lingondags snart


Självrisken till försäkringen ...

.... i samband med inbrottet i vår lanthandel, den hjälps vi åt med i bygden att samla till. En kund är initiativtagare och den här burken  står i affären vid kassan. Det har varit inbrott i affären förut men aldrig så mycket förstört som den här gången. Ändå tydligen inget byte av värde. Försäkringen träder in förstås men självrisken får lanthandlaren själv stå för! Insamlingen går bra och burken är tömd flera gånger redan.  Vi har en jättefin lanthandel i Svensbyn, med god service och trevlig personal, den är vi rädda om. För säkerhets skull är det väl bäst att jag tillägger att pengarna inte förvaras i affären.HUMANA = oseriöst!

HUMANA  (f.d. UFF fast gröna lådor istället för gula!) insamlingscontainrar är bluff och finns med på insamlingsorganisationernas varningslista. Ägarna till företaget är i första hand ute efter att berika sig själva, inte att hjälpa andra. Jag har skrivit om det förut, länken här
http://inga.blogg.se/2010/december/kladinsamling.html

Det står flera såna här i Årjängs kommun, bl.a. en bakom Swedbank och en här i Svensbyn. Det finns andra alternativ om man vill bli av med gamla kläder; Röda Korset till exempel.


Fullmåne är det nu.


Bilden tagen vid 11 -tiden igår  fredag kväll på väg hem på Östra Silen från kvällens stillsamma kvällsmat ute på stenen, grillad korv och potatissallad bara och ingen mer än vi. Det var bara roligt att ta en avkopplande tur med lite fiske, Roland fick en lagom stor stekabborre på en bopper (tror jag att det heter) som han köpte i Japan. Det är nåt som man kastar med och som flaxar och stänker i ytan. Jag begriper inget av fiske. Temperaturen börjar gå ner nu, det var bara + 8 grader när vi kom hem.

Tröskning av kornet på LianeNu tröskas kornet på Liane. Det ser ut att bli en bra skörd i år.

Agenda

Skrubben i hallen är nu utrensad och klar, strykes från listan! Idag tar vi och rensar takrännorna och täcker veden. Jag borde också hinna någon mer garderob och lämna ifrån mig gamla kläder till återvinning. Det är en dag då det byter gäster i våra hus, svårt att planera något bestämt, man får ta dagen som den kommer.

All Sköns musik hade jag velat gå på i går kväll, både på invigningen med Björn Json Lindh och irländsk musik. Men första gick inte ihop tidsmässigt och irländsk musik var för sent, kl 23.00, då var det redan läggdags här hos oss nästan pensionärer. Men vi får se om det går med Gretas allsång i Holmedalsparken, gratis inträde kl 16 ungefär idag och eventuellt körsång i V:a Fågelvik imorgon söndag kl 19.00, med kör från körslaget. Men med fiskegäster i stugorna kan man aldrig veta i förväg.

Thomas Bodström`s bok "Inifrån" ...

... har jag läst. Politik intresserar mig till innehåll men kanske mest som demokratiskt fenomen:  Vilka är möjligheterna? Hur förhåller sig politiken till näringsliv och kultur och människor?  Hur mycket ska politiken styra?  Och kanske framför allt, hur mycket ska den låta bli att styra? 


Bodström skrev boken under sin omdebatterade vistelse med familjen i USA, den tid då man ifrågasatte om han kunde stanna kvar som svensk politiker och  bara vara ledig. Jag trodde att den skulle vara spännande och välskriven, det är ju faktiskt en etablerad författare av deckare som har skrivit, men den är i ärlighetens namn ganska tråkig, fast han försöker göra en "in media res" i varje kapitelbörjan typ "Jag arbetade som vikarielärare för en sexa ...",  "Jag stod utanför Carolina Gynnings arbetslokal i Vasastan..." Jag får en känsla av att han mer eller mindre tvingat sig själv att skriva den här boken för att visa på något nyttigt med USA-vistelsen.

Vad handlar då boken om?

Bodström annonserar att den ska handla om "Makten, myglet och politiken". Och det gör den förstås, den handlar mycket om politik. För mig som inte är intresserad av partipolitiskt käbbel så blir långa stycken ointressanta, de som handlar om hur en viss fråga kom till beslut eller inte. Det finns en del uppräkningar av socialdemokratiska misstag, men han är förstås noga med att parallellt med dem redovisa att Allianspartierna begått ännu värre misstag. Så kontentan av de redovisningarna blir mest propagandistisk. Ointressant är också att han (givetvis!) tar chansen att ge igen mot det han kallar sina "antagonister". Tomas är ju en tävlingsmänniska och en typisk mansperson som gillar fajten i sig, både med vänner och fiender.

Så det finns kapitel som jag helt enkelt kunde ha hoppat över.

Intressant däremot tycker jag är analysen av det röd-gröna samarbetet och varför det inte funkade. Jag kan bara hålla med honom i efterhand att Mona S fick klä skott för något som egentligen inte var hennes idé och som hon mycket motvilligt hade accepterat.

Klarsyn visar Bodström också prov på när han konstaterar att socialdemokraternas naturliga väljarunderlag har minskat. På 70-talet var 50 % av yrkesarbetarna arbetare, idag är andelen endast 25 %. När han hjälper till att sätta upp det egna huset i slutet av april så konstaterar han att det är bara han av dem som jobbar med detta bygge som ska demonstrera 1:a maj. Byggjobbarna ska golfa eller bara vara lediga. Socialdemokraterna har problem med sin politiska bas när maskinerna tar över de manuella arbetena och allt fler blir småföretagare.  På samma sätt har Centerpartiet problem med det faktum att det är färre bönder nu och de som finns kvar är närmast att likna vid medelstora företagare.  

Tomas står ju med ett ben i fri företagsamhet genom sin styrelseplats i friskoleföretaget "Pysslingen" och ett ben i socialdemokratisk skepsis mot privata skolalternativ samt  detta med att företag tjänar pengar. Här gör han också en bra analys av läget och hur man skulle kunna förbättra lagstiftningen så att det blir bättre för alla.

De två sista kapitlen i boken, de som handlar om hur Mona Sahlin kuppades ut och jakten på makten efteråt är naturligtvis intressant. De ger en vink om politikens fantastiska möjligheter för individen och samtidigt en redovisning av hur den snabbt kan bli en personlig katastrof.  Den som leder ett vanligt företag har färre personer att förhålla sig till och tydligare spelregler, men en politiker är utsatt för tillfälligheternas spel på ett helt annat sätt.  Det snöpliga slutet på Monas långa politiska engagemang måste kännas bittert både för henne och många anhängare inom partiet. Risken med att så definitivt kasta ut en hel falang ur en partiledning kan vara att ett antal  ännu väntar på sin revansch där ute. Möjligen hade de varit lättare att styra om några fått sitta kvar nära maktens centrum och hållits i schack med trevliga uppdrag.   

Sammanfattningsvis så kan jag konstatera att det var inte fel att läsa boken men jag hade kunnat hoppa över en hel del.

Gubben var i morgonradion ...

... Radio Värmland idag fredag vid 7 -tiden och pratade gåsjakt med trevlige morgonradiorösten Bengt Höglind.
Inslaget finns på den här länken och man kan dra fram till ungefär 15.20 på raden för att komma till just den aktuella intervjun, den är en bit in i programmet.
http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=2153

Roland till vänster och Jörgen Flodström till höger. Kortet är från skyddsjakten på Kanadagås här nere vid Signebyns badbrygga.

Utrotningshotad - Den svenska tanten!

Hon är utrotningshotad; den svenska tanten!

Hon som läser Hemmets Veckotidning, inte surfar på nätet.
Hon som har kjol och strumpor till vardags istället för jeans
Hon som har en stadig handväska i handen, inte en slarpig axelremsbag
Hon som bjuder på kaffe och hembakade  småkakor i finrummet, inte vin och snittar i köket.
Hon som städar på fredag, tvättar på måndag, bakar på tisdag och håller ordning, inget slarv.
Hon som ringer och skriver brev och kort, inte messar eller mailar
Hon som går upp på morgonen och arbetar hela dagen med mat- och kafferaster inlagda, inga sovmorgnar eller sena kvällar.
Hon som syltar, saftar av egna bär.
Hon som virkar, stickar och går på syjunta
Hon som framför allt har en lugnt och stadigt tempo, inget jäkt, ingen stress.

http://svt.se/2.27170/1.2499210/tanten_-_utrotningshotad_och_coolare_an_nagonsin

Jag som tillhörde den första jeansgenerationen undrade förstås då när jag var tonåring om jag, och alla andra tjejer i min ålder, med någon sorts automatik skulle bli  såna där tanter med hatt och handväska och noppiga bruna strumpor när vi blev äldre. Nu vet jag, det blev vi inte alls, jeansen hänger allt kvar.

Antikt i GrumsDet finns en rolig antikvitetsaffär i Grums, faktskt med en hel del prylar fast entrén ser enkel ut. Jag föll förstås för en G. Adon, den här gången med talgoxar ( min förra var med gulsparvar!). Den här var dyrare än den förra, men kostade inga jättepengar ändå, ungefär som de här tavlorna kostar på nätet och så slipper jag frakten när jag bär hem den själv.

Men så föll jag också för den här lampan. Den kostade över 1000 SEK och det kunde jag inte betala för den, min konstbudget är inte så yvig. Tyvärr. Så den är inte min, den står kvar.

Bra rutet Reinfeldt!

Jag tror att Du har många svenskar med Dig när Du läxar upp exempelvis Grekland.

Reinfeldt menar att den dåliga ekonomin är problem som länderna själva orsakat genom att leva över sina tillgångar. Lösningen på detta ligger i deras egna händer i form av besparingar och hårt arbete. Det går inte att låna sig ur dilemmat. Det blir inga pengar till Grekland från Sverige. Tack för det!
http://www.expressen.se/ekonomi/1.2524192/reinfeldts-harda-ord-till-grekland


Måste - göra - i - sommar - listan...

... är fortfarande lång. Inte mycket blev gjort och nu är ledigheten snart slut! Om jag tittar tillbaka så ser jag att vi har umgåtts mycket och ätit en hel del (sällskapssjuka matvrak!), rest lite, lajat runt i båten och pysslat om fiskegäster istället för att vara supernyttiga.

Nu har jag i alla fall putsat alla fönster  utan innan och emellan så jag  stryker det från listan åtminstone. Ett par speglar ska byta plats och en del lull ska upp på väggen i gästrummet, sånt som legat och väntat på att jag skulle få tid att bestämma hur det ska se ut, garderober röjas ur och kläder lämnas till insamling (inte Humana som är båg!) . Det borde jag hinna i alla fall.

Idag torsdag blir det besök på jaktmässa i Grums på Bofab. Jag vill handla tunna skogskläder och gubben ska ha en kamouflagedress för hösten.

Under helgen blir det besök på Allsköns musik i Årjäng. Det är musikfestival i Årjäng under helgen och det finns sånt vi bara måste gå på, Irländskt med Rikard och band  till exempel om vi orkar. Det är 22.00 lördag (tror jag) i Hamnmagasinet.

Intensiv ljud- och lästräning ...

... snabbt insatt är effektivt för att förbättra dyslektikers läsning. Det har vi vetat erfarenhetsmässigt och praktiserat i flera år på Silbodalsskolan i Årjäng. Men det är bra att vi nu får forskning som bekräftar det hela också. ;-) .

Sen tror jag också att man kan slippa dyslexi hos en del barn genom att de  själva får välja sin tidpunkt för inträde i läsandets värld,  men den metoden kan vi inte praktisera i skolan numera. Det är för hård målstyrning för att vi ska kunna invänta enskilda barns ultimata inlärningstidpunkt. Skolverket skulle aldrig godkänna något sådant. Det är lite synd för när vi praktiserade det i Signebyn så hade vi ingen elev med dyslexi på 10 år! Och det var nog ingen slump.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/intensivtraning-hjalper-dyslektiker

Glömd maträtt ...

... åt vi igår kväll tillsammans med Marek + fru: varma smörgåsar med svampstuvning. Det har vi inte ätit på åratal, men det smakade ríktigt bra. Det hela var lite improviserat från början så jag hade för lite av färsk svamp. Jag bad gubben gå till frysboxen och hämta ett paket frysta kantareller till hjälpen.
- Jag kan gå ut och plocka, sa han.
Jag tvivlade på att han skulle hitta något så snabbt men efter 20 minuter kom han tillbaka med massor av svamp.
Det är ett fantastiskt svampår, och så har han sina hemliga ställen säger han. ;-)
"Desserten" blev bigarråer inlagda i alkohol (Calvados) + vaniljglass och vispgrädde. Inte helt fel, körsbär är aldrig fel.

Alma Nilssons bilder ...

... finns hos hembygdsföreningen i Sillerud. Några av dem visades på hembygdsgården i samband med Sellereveckan. Alma  var fotograf i Harnäs en period och tog kort både på uppdrag för förtjänst och för lust att skildra vardag runt omkring sig. En hel del av bilderna blev vykort som kunde skickas till vänner och bekanta.
Här syns en del av dem.

Hembygdsföreningen tar gärna emot gamla kort från Sillerud för att kopiera och bevara för framtiden.

Här lägger fraktbåten Idun till vid Harnäs brygga. Här fanns ju en affär som behövde varor. Sjöarna fungerade som transportleder på den tiden för människor, handelsvaror samt timmer och Östra Silen var inget undantag.


Eländet i London ...

... kommenteras av sonen på Twitter så här;

"Noterar att upproret mot diktatoriska närbutiker, personbilar och lyktstolpar i London fortsätter."

http://twitter.com/#!/markuskylen

Jag fnissar lite när jag läser det och märker att jag nog tänker i liknande banor, dvs inte ser någon självklar orsak.

För mig ser det ut som något sorts märkligt internt terrorangrepp på grannar, bekanta och förbipasserande i största allmänhet. Först hjälper man någon upp från gatan och sedan rånar man honom, liksom i förbifarten.
http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/utrikes/article13443443.ab
http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/utrikes/article13432657.ab

Dubbeldäckare som brinner
http://twitpic.com/636qa3


Vad handlar det om? Mer än att buset har fått ovanligt stort utrymme? Ingen ideologi. Inga krav. Ingen organisation mer än i själva förstörelsen.

Sen går det naturligtvis att göra kontext av det hela ändå, utifrån egna syften; exempelvis mot kungahuset, mot politiken, mot kyrkan, mot traditioner, mot vuxna, mot invandring, för invandring osv. Men hur man vrider och vänder på det så blir det något slags efterkonstruktion.

Ålesund - otroliga bilder ...

... har Suss lagt ut på sin blogg. Se dem! Och i inlägget under har hon  bilder från Trollstigen. Norge är vackert.
http://leontina.blogg.se/2011/august/hus-och-annat-fint-i-alesund.html#comment

Grävling äter vi inte!

Herta undrar i en kommentar till inlägget nedan vad vi gör med grävling, om vi äter den.

Nej, vi äter inte grävling.

I princip äter man djur som är växtätare (älg, rådjur, hare, duva, änder osv) men inte djur som äter andra djur (räv, varg,  ormvråk, måsar). Det finns undantag exempelvis gris och vildsvin som är allätare,  men  vissa kulturer / religioner vägrar griskött. Jag föreställer mig att det för dem är ungefär som att vi skulle äta grävling eller räv. Grävlingen är precis som grisen allätare och vi borde alltså kunna äta den, men vi gör det inte. 

Är nog rätt kulturellt betingat vad man äter och inte. I Kina äter man hund om jag fattat rätt, det skulle vi inte kunna göra här. Under andra världskrigets köttransonering så sägs det att restauranger serverade griskött som egentligen var grävling. Vi känner någon som drygade ut studielånet genom att skjuta  massor av mås vid färejinfart och sälja  dem flådda som duvor till en fin restaurang. Urk!

Det är lite märkligt, det där med vad vi äter och inte. Och inte alltid så logiskt. Med  goda kryddor så smakar det mesta bra.


Obotligt sjuk ...

... är nog inte min riktiga dator, lap-topen. Men så pass illa däran att den kräver "inläggning" i Karlstad någon vecka för radering och ominstallationer. Det är vådan av att surfa runt på allt möjligt och få virus. Eller också är det någon uppdatering som har hängt sig. Man ska aldrig uppdatera nåt! Det blir bara kompatibilitetsbekymmer.

Och nu har jag förstås abstinens, riktigt irriterad är jag. Datorer ska liksom fungera och jag gruvar mig redan över allt som ska installeras igen och alla lösenord och program som ska letas fram ur skrymslen och vrår. Och emailadresser!  Och bilder! Vi har hur mycket gammal programvara som helst drällande i lådor och jag lyckas ständigt förtränga vad som är aktuellt.

Nästa dator blir i alla fall en iPad. Jag är rejält förtjust i gubbens padda. Och inte lika virusbenägen är den  heller. Snabb och lätthanterlig. Och batteriladdning som håller i flera dagar.

Grävling för Oskar ...

.... sköt Roland. Oskar ställde honom riktigt bra under en gran. Det är alldeles för mycket grävling häromkring, bra att ta bort några av dem.


Inbrott på ICA-Sillerud har det varit i natt till tisdag kl halv fyra.

Nu, tisdag förmiddag, jobbar polisen med inbrottet. Det är poliser från tekniska avdelningen som är ute och säkrar spår. (Tydligen en f.d. Årjängspolis som vidareutbildat sig enligt Stig!) Man duttar bl.a. på sot med något som liknar en dammvippa. Om det syns fingeravtryck så sätter man på en klistrig remsa så att det fastnar där, sen plastas det hela in. Blodspår tas dna på. Det görs numera vid alla typer av brott, även enkla. DNA sparas och registreras antar jag. Kan matchas mot DNA-register över brottsligar som är dömda för brott som kan ge fängelsestraff. De topsas i munnen. Så har man gjort sedan runt 2005 så det finns en hel del där att jämföra med. Butiken har drabbats av många inbrott under åren, minst ett tiotal gånger. Men numera är det ordnat så att tjuvar inte kan få med sig något värdefullt. Dessa var dåligt uppdaterade.


De tog sig in genom entrédörrenOch ut genom den här dörren. Och har på vägen varit tvungna att bryta upp ytterligare dörrar. Det tog så pass lång tid att ägaren hann komma dit och överraska dem på plats. Inget stulet som sagt men stor förödelse.
Här är polisens tekniska expertis med dammvippan.Det var en löpsedel bredvid som skulle kunnat hänga ihop med det som händer här;


Jag skulle tro att det är just det här,  lösa brott, som polisen vill göra mer av och snabbare istället för att "köra taxi" som det står på löpsedeln bredvid ICA-Silleruds entré där polisen håller på med att säkra spår.

Mörk BMW ...

... var bilen som inbrottstjuven / inbrottstjuvarna använde sig av när de för tre timmar sedan bröt sig in i ICA Sillerud här i Svensbyn hos Rikard! Rikard var nästan ifatt bilen men den hann undan.
Larmet gick nu natt till tisdag kl 03.21 på morgonen.  Mycket sönderslaget i affären!  Allt finns på
Rikard Ohlins  Facebook! Man blir så lessen och arg!

De som har sett nåt eller känner till bilen / ägaren,  kontakta polisen!

 UPPDATERAT 10.00 På några minuter hann tjuvarna slå sönder dörrar och baxa ut ett kassaskåp, fast de inte fick det med sig. Ett vansinnigt inbrott eftersom larmet gjorde att Rikard var på plats direkt, det inte förvaras några kontanter i butiken eller på kontoret. Polisen, har inte varit där än. Alltså har Rikard inte kunnat öppna affären än, det måste ju säkras spår. Polisen i Årjäng har en månads semesterstängt så jag vet inte varifrån insatsen görs. Eller det är tekniker som ändå kommer någon annanstans ifrån oavsett vilka stationer som är öppna.

Uppdaterat 16.30 Jag kom precis hem från ICA- Sillerud efter att ha handlat och nu är bilen funnen så jag tar bort reg nr och andra uppgifter som kan leda till den eller dess ägare. Nu finns ingen mer anledning att ha dem här.

Svamp ...

... har vi plockat med våra gäster idag måndag. Det blev en fin kvällstur med fika. I morgon åker de vidare mot Örebro och vidare hem till Sollentuna. Himla roligt att få ha dem här några dagar, vi har haft trevligt tillsammans och hoppas på att snart kunna ses igen, här eller där.Agenda

Igår söndag var en regndag. Efter lunch här med nyrökt lax från Tore i Krokfors passade vi på att ta med våra gäster på en rundtur till Esters kafé + loppis (vi hade även Markus och Carin med där, sen fortsatte de hem till Stockholm).  Vi åkte vidare till Klässbols linneväveri, Rackstadsmuseet, Oppstuhage för att avsluta på Barbords restaurang vid hamnen där vi hade bokat bord.  Barbord har bra mat, trevligt bemötande, snabb service och en himla god dessert = sorbet med champagne.

Det blev en lagom utflykt  tillsammans och vi kunde lära känna varandra lite bättre under tiden genom att babbla på under bilturen.

Idag måndag golfar gästerna på Årjängs golfbana och går hela banan tror jag, om inte blåsvädret lägger hinder i vägen. Vi ses senare i kväll. Det är inte något vackert sommarväder men åtminstone uppehåll och efter den här regniga sommaren är vi inte så kräsna längre.

Brunnsborraren har kommit till nybygget idag, spännande att se om vi får något vatten där. Vi bygger ett tredje hus till uthyrning för sportfiske.

Min bästa dator, nyaste lap-topen krånglar så det är knöligt att bearbeta bilder och komma in på mailboxen. Akut surfning och bildlös bloggning gör jag på gubbens gamla lap-top som han inte använder efter iPadens inträde i hans liv. Datorhjälp anländer inom en halvtimme, får se om han kan hjälpa.

Hundarna ...

... längtar sonen efter och det blir lek förstås på golvet med Jazz o Oskar.


Gäster har vi


Markus svärföräldrar är här på efterlängtat besök efter några dagar på västkusten, Munkedal och golfbana. Vi har setts i Stockholm tidigare och hoppats på att få se dem här hos oss också vid lämpligt tillfälle.  De  inkvarterade sig på Noretjärns stugby och hann med en golftur på lördag eftermiddag. De berömde både stugan och golfbanan.

Sen åkte vi på en båttur. Jag hade med mat, vi åt först kräftor medan grillen blev varm. Sen blev det grillat kött med stekta småpotatisar, bearnaise, sallad, melon och ett fantastiskt rödvin som vi fick av Marek. (Tack för det!) En stund blev det mulet men sedan kom solen och det blev jättefint.
Vi hade en jättetrevlig kväll och blev sittande kvar på stenen fram på småtimmarna. Synd att inte Carins syster och Robin var med också, men de kan ju komma en annan gång. De gillar ju stenar som är högre än den här. ;-) Såna finns det ju i Årjäng.

Det var lugnt och fint när vi åkte hem med båten.

Modrens specialverktyg ...

... för att ta bort kärnor! Jag fick leta en stund men hittade det till slut! Lite nostalgitripp är det att tänka tillbaka på hur vi satt och kärnade ur klarbär till sylt när jag var liten. Senare varje sommar kom det vi kallade brunbär = vanliga mörka körsbär. De blev saft och till den behövde man inte kärna ur förstås. Tvärtom så var det en fördel att få med smaken av kärnor.


Grattis Rolf!

Vi gratulerar på födelsedagen idag och hoppas att Ni har det bra, var Ni än befinner Er!

Oväntat besök!


Vi väntade besök av Markus svärföräldrar men inte av sonen själv och Carin. Men plötsligt stod de där lördag em vid halv 3-tiden och vinkade glatt. Jobb-bilen hade blivit ledig så de kunde ta en snabbtur till Värmland med den och överraska oss. Himla glada blev vi förstås och de skrattade gott åt att ha lyckats överraska oss totalt. Bilen är en speciell bil för tidningarnas sommarturné till bl.a. Båstad med olika evenemang. Lika överraskade blev senare Carins föräldrar när de kom, de visste heller inget annat än att de här båda var kvar hemma i Stockholm.

Nu blir det lite bilblogg här igen! Från Saieds Impala till Mercedes cab!


Vi fick ta en liten provtur och kände oss som värsta Solsidan! ;-)) Mercedes cab, jättebekväm och många hästar under huven.


Rolands farbror Nils, drygt 90 år gammal,  gick också med på en provtur, bortöver Signebyn ville han kolla. Rolands mamma var också medbjuden på en tur men avstod.


Man bara trycker på en knapp så åker taket upp, utan ett ljud och det blir en vanlig bil
Nåja, vanlig och vanlig! Kanske inte så vanlig ändå, de kändes väldigt ovanlig för vår del.


Björkfrön ...

... dränker oss bokstavligen snart! Vi försökte sitta ute och äta lunch, men massor av frön hamnade på tallriken. Ett par timmar efter sopningen av altangolvet så såg det ut så här igen. Helt sanslöst!

I morgon skriver jag om tur på sjön med sonens svärföräldrar.

Bankrutt ...

... verkar världen vara just nu, åtminstone USA som får sänkt kreditvärdighet och EU som inte klarar av att försörja sina fattiga / slösaktiga medlemmar vid Medelhavet. De stora nationella ekonomierna sviktar. Vilka ska vi lita på då? Var finns pengarna? Alla lånar tydligen upp över skorstenen, men då måste det rimligen finnas någon som lånar ut också. Eller är världsekonomin bara på låtsas, Ebberöds bank? Kanske är den ett enda gigantiskt Monopol-spel fast vi har trott att det var på riktigt? Och ingen vet riktigt vilka det egentligen är som sköter spelpjäserna? Marknaden kanske? Eller regeringarna? Eller börserna? Eller storföretagen som idag är mer resursstarka än länder? Eller opinionsmakarna via it / media? Eller är det ingen som egentligen vet vilka de inflytelserika aktörerna är från tid till annan? Det kämpas och slits mellan olika maktcentra bakom kulisserna? Och vi vanliga dödliga har ingen aning om vem som för tillfället håller i tärningen, eller...?

Låt mig få citera Axel Oxenstierna, 1583 - 1654, rikskansler, ett citat som håller än i denna random-värld:

- "Vet Du icke, min son, med huru litet vett världen styrs."

Jag för min del tror mest på Norge. Tänk om vi kunde gå ur fattiga EU och gå med i rika  Norge istället! Välbärgade, rekorderliga och trevliga är de, norrmännen och deras kvinnor (norrkvinnor?).

http://www.dn.se/ekonomi/beskedet-kom-ovantat-snabbt

Impala - Saied
Bilen har allt ett nummer, men jag har blockerat det. Man brukar göra det på nätet. Jag vet inte varför men för säkerhets skull gör jag det också.
Det här är en specialitet innanför vindrutan; en slipad glasplatta som bryter bilden av trafikljus så att man ser i den om det är rött eller grönt ( om jag förstod det hela rätt), man behöver inte kolla på trafikljuset direkt. Märklig uppfinning!Vi fick besök igår fredag av Saied (tror han stavar så!) och hans fina Impala, direktimport från USA, anlände nu i sommar. En särskild eloge från mig för den matchande skjortan! En julröd hade inte funkat ihop med den här läckra pastellen!

Saied jobbar över hela världen och har alltid mycket intressant att berätta. Nu fick vi också möjlighet att överlämna presenten som vi skulle ha haft med på födelsedagskalaset om vi hade kunnat komma som planerat.


Publikrekord ...

... ser det ut som på Packmopedsturnén i Svensbyn: En inte exakt, men väl grundad siffra är 1.350 personer. Det fina vädret lockade många som köpte biljetter vid entrén, förutom de 900 som köpt i förväg. Det blev så många att det var gränsfall om man skulle släppa in fler.  Man kan i alla fall säga att det var fullsatt!

Grattis alla som var med och ordnade och speciellt till lanthandlare Rikard som var den som fick hit det här mopedgänget!

Under dagen har de rest 8 mil moped till Arvika och uppträder på Hamnfestivalen där i hällande regn antar jag, för så är det här. Sen går färden vidare till Sunne, om jag minns rätt, och avslut där på Rottneros.

Viktiga och trevliga gäster ...

... väntar vi så småningom. Vi har setts förut men det är första gången de gästar oss här i Värmland och vi ser fram emot besöket. Förhoppningsvis kommer vi att ha en relation många år framöver. Jag har sanerat huset förstås. (Skulle jag ha gjort ändå men nu fick det hela en agenda)  Avsikten är inte att för alltid dölja vår lite avslappnade inställning till ordning men det får bli en långsam tillvänjning. ;-)).

De senaste dagarna har varit lite kompakta och jag ser att jag har missat en födelsedag; den 2: aug, Grattis PI i efterskott!
Celebert besök hade vi här idag fredag eftermiddag! Det blir bilder sen både på bilen och honom.


Packmopedsturnén 2011 Svensbyn i kväll torsdag ...

... den 4:e augusti.

Allt funkade, scenen höll, folk kom. Publikrekord blev det absolut, någonstans mellan 1.100 och 1.300 betalande. Och det var enligt artisterna själva publikrekord på hela turnén någonsin. Den absolut längsta applåden och stående ovationer fick Rikard som varit initiativtagare till scenbygget och som fått hit bra artister.  

Förr kunde artister försörja sig på skivförsäljning och bara göra några framträdanden vid varje skivsläpp. Nu går det inte längre, eftersom det mesta snabbt går att ladda ner på nätet, alltså är det liveframträdanden som blir födkrok. Etablerade artister måste nu söka sig ut i landsorten till små orter som de aldrig hört talas om förut. Packmopedsturnén var
tidigt ute med den idén, innan den blev en nödvändighet, årets upplaga är väl den 15:e om jag minns rätt. Och en del av showarna här behöver nog inte ägna sig åt just Packmopedsturnén om det inte vore för att det är speciellt.  Det kan finnas anledning för fler mindre orter att fixa till bra scener för artistframträdanden, damma av de gamla folkparkerna som har fått ligga i träda under skivförsäljningsdecennierna!

Packmopedsturnéns motor är Göran Samuelsson, han med rappen båtlåten, som han sjunger varje år och den är lika bra varje gång. "Min far och jag" tror jag den heter, en favvo som Dregen och Pernilla framför så stämningsfullt. Gitarrspelet med Dregen är en höjdare exempelvis i "Jonny Gitarr". Pernilla skriver himla bra låtar och har också en vacker röst - känns som en genuint duktig artist - det kan man tappa bort lite eftersom hon är så jättesnygg. Småtrevligt prat mellan varven passar väl in, låter tryggt och ger kanske bättre trivselkänsla än det lite för stressade "Allsång på Skansen". 

 Sakta men säkert har den här årligen återkommande företeelsen vunnit sin publik, den bara växer. Och artisterna åker verkligen gamla packmopeder genom bygd och by. Det finns en särskild mopedreparatör med på resan, jag tror att det är Göran S bror. Mellan XO i Åmål och Årjäng i år så havererade bara två mopeder. De första åren blev moped fortskaffningsmedlet antagligen för att det var billigaste sättet  men nu mer som kuriosa.

Man auktionerade ut designade navkapslar för att samla in pengar till välgörande ändamål; Läkare utan gränser var det visst. Och man har nu fått ihop bortåt 30.000 SEK.Göran Samuelsson

Pernilla Andersson Rikard och Göran S


Per från Perssons packPlura


Massor av bilar i Svensbyn,


Här är en samlad bild av Packmopedsturnégänget i år 2011


Foto: Lars Hedelin


Mopeder från ett tidigare år. Men det är oftast samma varje år.

Dregen o Roland


Nu är han arbetsklädd, Dregen. Showtime!
- Dom säger att dom ser att jag har en röv, men jag kan inte känna nån, sa han efter att ha kajkat runt på moped i Värmland någon dryg vecka. Igår var Packmopedsturnén i Åmål på XO.
Dregen fiskar ...

... här i Svensbysjön idag torsdag före konserten alldeles nära sjön i Svensbyn i våran Buster tillsammans med Roland och filmteamet "Johan Broman tackle and event" som gör en serie program om fiske för tv 4. Och han fick fisk också;


Det var inte bara reklam, Dregen är en entusiastisk fiskare som har hus ute i skärgården. Hans fru Pernilla gillar också fiske. Förra året hade han egna spön med sig på mopeden men det var lite krångligt, så i år blev det till låns. 
 
Nu ser vi fram emot kvällens konsert på hembygdsgården i Svensbyn, men innan dess ska gubben hinna hem och duscha opch så ska vi hinna en snabbvända ut till Önnebyn och på inbjudan  hälsa välkommen till en nyinstallerad husägare samt ringa och sjunga för Rolf. Men vi hinner, vi brukar hinna även om oddsen är lite dåliga ibland.

Grattis Rolf Ö ...

... som fyller år idag! Hipp hipp hurra önskar vi från Liane! Hoppas Ni har det bra där Ni är och firar!


Publikrekord väntas ...

... på Packmopedsturnén i Svensbyn i kväll torsdag! 900 biljetter är sålda i förköp! Och det går att köpa vid entrén också så det finns goda utsikter att Rikard och hembygdsföreningen når sitt mål med nytt publikrekord från förra året på 1000 personer.  Vi håller tummarna!

Och den här killen kommer att vara med bl.a. fast utan fiskespö då tror jag, mer gitarr och så. Undrar om tatueringar bleknar i solsken?


Nya tallrikar ...

... till vardags har det blivit, nya djupa. Idag onsdag köpte jag dem. Det blev 10 st Arabia Arctica helvita. Sen kunde jag inte låta bli att ta med tre av de andra också, så jag har sammanlagt fyra såna med blåmönstrad kant också. Men sorg i hjärtat slängde jag så de flesta av mina gamla djupa tallrikar, Sommar, gamla Rörstrand. De var lite krackelerade och missfärgade med mörka fläckar. Det verkade som om de tog åt sig vatten i disken också det sista, de blev tunga.


Flotte i Östra Silen


Det finns inte bara 100-åriga båtar i sjön i sommar, det finns en fin flotte också.  Här är den på besök uppe i Signebyn.


Just nu badas det flitigt i Signebyn i värmeböljan.


En bild som bara låg o drällde, från tidigare i sommar lite längre ut i sjön. Mycket kanoter är det också just nu här uppe. Vårt sjösystem passar för kanoter, det hänger ihop ett antal sjöar och vattendrag, det är långa, smala, vindstilla vikar att paddla i

Skýddsjakt på Kanadagås ...

... har det varit ett tag nere i viken här i Östra Silen. De ligger här i mängder, bortåt 30 - 60 djur och de förorenar den kommunala badplatsen så den riskerar att bli helt oanvändbar. Skyddsjakt var anbefallen från Årjängs kommun och sammanlagt de senaste veckorna har mellan 10 och 20 gäss nedlagts. Och nu har gässen lämnat området - för ett tag i alla fall. Man gissar att de kommer tillbaka för att äta spillsäd när det  tröskats häromkring. Men då kan man ordna jakt med bulvaner och gömslen kanske. Huruvida kanadagäss är ätbara har diskuterats.
Dregen kommer till Sillerud ...

... för att spela på Packmopedsturnén. Och så ska han fiska med Roland för en filminspelning om sportfiske i Dalslands kanal! http://www.youtube.com/watch?v=C8CcW3rHW2I&NR=1

Fin gädda är det.


Men vi vet inte längd och vikt.

Wolfram är i Klondike!


Vi fick kort! Han är i Alaska med son och svärson. De ska resa med kanot från White Horse till Dawson, fiska, titta på björnar, jaga och som sagt vaska guld. Om jag har läst rätt så var det så. Lite mer exotiskt än älgjakt i Sverige kanske, eller inte.

Christina ...

....heter hon den fina gamla båten som legat nere vid bryggan ett tag. Hon är byggd exakt år 1900, åtminstone grunden. Sedan är hon påbyggd och en bekväm farkost numera.


Roligt att gästhamnen blir använd nu när det finns brygga, bojar och ström.


Vi var nästan ända ut till Gällsnäs häromdagen med båten. Längst ut på storsjön, Östra Silen så är det mellan 45 och 50 meter.

Packmopedsturnén ...

... i Svensbyn i morgon torsdag kommer att gå av stapeln i fint väder. Tur att prognosen ändrade sig till det bättre. Biljetter kan man köpa på ticnet eller på lanthandeln i Svensbyn. Alla vi känner ska dit. Det är ett suveränt arrangemang!

Jättekanin i Open Art ...

... på Stortorget i Örebro! Den är med i samband med  utställningen nu i sommar, omdiskuterad förstås. Jag tyckte den var fin!
http://www.openart.se/


Battlefield 3 från DICE...

... ,det svenska spelet som utmanar de stora amerikanska spelserierna som "Call of Duty", kan enligt analytiker komma att sälja 11 miljoner ex bara i år och det grundar man på förhandsbokningarna som är 10 ggr fler än Battlefield 2 hade och det spelet har sålt 9 miljoner ex hittills. BF 3 sägs vara snyggare och mer avancerat än sina konkurrenter. Det släpps 23:e oktober i år och har haft en reklambudget hos Electronic Arts  hittills på 637 miljoner enligt artikeln.

Yngste sonen ritar och samordnar ritare i Battlefield 3 ( och tidigare i  BF 2). Jag följer utvecklingen av det här spelets tillverkning och  jag glädjer mig åt att sonen förhoppningsvis kan få en längre semester när det lämnar produktionsstadiet, dvs i augusti - september någon gång. Om spelet har framgång kan det ju dessutom säkra jobben på DICE, och sånt är föräldrar tacksamma över.

Anders Behring Breivik - homosexuell...

 ... så kan det vara enligt tidningen Realisten. (En tidning som står ett nationalistiskt högerparti nära och det verkar vara i de kretsarna man känner honom bäst som person. )Han hade så vitt man vet inga flickvänner någonsin, enbart enligt egna uppgifter, men de är inte så mycket att lita på. Han ska ha varit med i Oslos motsvarighet till Pridefestivalen 2004 säger vänner.

Men detta lär inte heller kunna förklara något, möjligen ha påverkat hans liv mot mer isolering om han inte velat erkänna sin läggning. Och själva isoleringen varit en av flera faktorer som haft betydelse för utvecklingen mot dådet.

http://www.realisten.se/

Semestah ...

... eller nåt sånt ska gubben ta nu från halv 3 idag och resten av dagen. (Det blir inte så många timmar på ett år och nästan inga hela dagar)  Han lider av värmen, pustar svårt och jag kommer att få gå med ut på sjön och hänga honom i vattnet efter båten.  Undrar om det nappar på honom?
Det finns stora gäddor sjön, den här fångades i igår måndag av en av våra gäster och Roland råkade vara där i ett annat ärende och kunde ta bilden.

Semestah är ett ord som jag läst någonstans på nätet, äldste twittrande son kanske. Det ger mig som är kontrollfreak lite ångest att det i twittrandet utvecklas ett språk som jag inte förstår. Det är korthugget och fullt av symboler och understatements. Obegripligt för mig som är alldeles för gammal och oroande. Jag har alltid känt mig trygg med språk förut, talandet, skrivandet och läsandet.

Svettas - äntligen...

... svettas jag!

De första 60 åren av mitt liv har jag bara torrkokat i värmböljor, dock utan att lida nämnvärt. Värme är sällan fel -  kyla är grymt.

 Men nu kan jag plösligt svettas, det rinner från pannan ner i ögonen, svider. Efter ett par timmars trädgårdsarbete så kan jag hålla upp de gummibehandskade händerna och det rinner ur dem ner efter armarna! ;-) Nya upplevelser! Och en bra temperaturregulator. Undrar vem som ska ha cred för detta? Åldern?  Jag blir mer och mer förtjust i min ålder; 60 + är bäst!

Packmopedsturnén i Svensbyn ...

... ska vi se nu på torsdag kl 19.00.
http://www.ctvplay.se/video/2096/Packmopedsturn%C3%A9n-2011-22-mars--2011
http://www.youtube.com/watch?v=gqtodB60ors
http://www.youtube.com/watch?v=JN1MrcJjC64&feature=related
Det är Plura och Dregen och Pernilla och några till som reser på turné genom Värmland på sina packmopeder. Förra året var det publikrekord; ungefär 1000 personer! Vi hoppas på nytt rekord i år med den nybyggda scenen, den största fasta i Årjäng. Roland, Stefan och Stefan har spikat mer, så nu är locken på också. Många har hjälpt till gratis.

Marin & fritid i Åmål ...

... är ganska nyöppnat nere vid hamnen. Det ligger på tomten som brann tror jag. Efter den senaste tidens ganska nedslående besök i båttillbehörsbutiker, så kunde jag inte avhålla mig från att titta in här och kolla lite. Vi måste snart köpa en båt till. Och tänk, i den här butiken finns det service och trevligt bemötande! Till och med för gravt medelålders kärringar!

Jag blev ju avsnäst på
Hjertmans i Karlstad när jag frågade om ljuddämpande mattor att lägga på golvet i aluminiumbåtar. Nu ställde jag samma fråga här och fick svaret att det finns det visst! Man kan köpa på meter och lägga i om man vill, det finns till och med olika tjocklek! Hör nu det Hjertmans! Det finns ljuddämpande mattor! Och man behöver inte klä in hela båten. ;-)) Marin och Fritid i Åmål tar hem på beställning och det är inte särskilt dyrt!

Dessutom blev jag erbjuden ett bra paketpris med Linderbåt + Hondamotor fyrtakt 15 ps! Vi funderar ett tag till innan det är dags att slå till.

Besök här rekommenderas!

Asfalt på cykelbanan ...

... mellan Svensbyn och Sanda här i Sillerud blir det snart. Det måste vi testa under sommaren. Vi försöker ta en cykeltur varje dag med hundarna.

Nya tallrikar ...

... ska det bli till vardags, nya djupa. Jag kan inte bestämma mig för vilka det ska bli, så nu har jag köpt ett par för att testäta ett tag. Den till vänster heter Arabia Arctica. Den till höger står det bara M design Mariehult under. Inget jag känner till men den är fin. Fast det är nåt speciellt med Arabia, tyngden, glasyren, rundningen, färgen som är off white eller nåt. Vilken ska jag ta?


Ved säljes ...

... år 2011 - 2012 i Sillerud, Årjäng. Ring tel 076 - 130 41 27


Ved for salg ....

... finns det år 2011 - 2012 i Sillerud, Årjäng, Sverige.  Tel 00 46 761304127 


Ved till salu ...

... finns det nu från juli 2011 i Sillerud Årjäng. Man kan ringa 076 - 130 41 27. Transport kan ordnas inom rimligt avstånd.