Mot Svensbyn ...

... drar vi snart, för att så småningom kanske se brasan och höra Urbandet sjunga och träffa goda vänner. Dagens städprojekt får vara klart.

Klättra på berg .....

... roar barnbarn lille Bill just nu. Idag Valborgsmässafton klängde han på den här bergknallen. Ser ut att vara i Vasaparken med Sven Harrys i bakgrunden. Den ligger nära där Bill - familjen bor.

Agenda

Idag mest städning
 
I kväll  Valborg firar vi  hos goda vänner enligt en gammal tradition. Och Silleruds hembygdsgård blir det  förstås runt 21.00  med sång av Urbandet. Också en mycket gammal tradition. Jag kan inte minnas någon Valborg utan den.
 
Lördag är vi också bjudna till vänner.
 
Det ser ut att bli en trevlig helg. Hoppas vädret blir skapligt också. Idag är det mulet och regnigt men det spelar inte så stor roll för min del om jag ändå mest ska blaska runt med en skurtrasa.
 
 

Bäcketjärn igår morse

Dimmorna lekte över tjärnet i går morse när jag åkte till jobbet. Det hade varit kallt på natten, - 3 grader och solen började tina upp. Hann bara ta en bild genom sidorutan på bilen.

Krabbeleka

Här kallas de krabbeleka, jag säger kabbeleka. De växer vid bäckar och andra vattendrag. Nu kommer de första och med dem älgarna. De tycks älska kabbeleka. Vi har inte sett älg på länge men nu varje dag de senaste tre dagarna. Idag alldeles vid vårt hus.

Lodjur här igen?

Ett lodjur tog ett rådjur vid Korsbyn - Karlsfors för några dagar sedan. Ett lodjur, möjligtvis samma, har setts i Mölntegen och det har varit lite onödigt närgånget mot folk.

Rättvisande bild av lille ettåring Seffrin!

Vi försökte ju ställa upp honom för fotografering när han fyllde ett år för  visa hur han ser ut, men det lyckades inte så bra. Han bara snodde runt. Nu smygtog jag ett kort på promenaden. Fast på bilden ovan håller han upp ett framben. Och så står han i nerförsbacken med framänden så han ser lite lägre ut fram,  men ungefär så här ser han ut numera. Börjar bli lite strävhårig men mest kort.
 

Hemma igen ...

... är Bills pappa, vår son, Markus, efter några dagar i Madrid.
https://www.facebook.com/markuskylen?fref=ts
Och lille Bill har fått en fotbollströja som han hade på dagis idag! Hemma är också Markus-familjens gode vän Mats som var i Katmandu, Nepal på jobb under jordbävningen. Vi kunde läsa på hans facebook att han klarat själv skalvet. Men sen var ju mycket kaos. Han kom hem igår till Stockholm. Vi har ju också träffat Mats, han har varit här på Liane med på besök hos oss och vi har träffat honom i Stockholm . Visst var det oroligt en stund. Hemma igen är också gode vännen / släkt med släkten  här i Sillerud som råkat ut för en olycka. Vi tänkte hälsa på honom på sjukhuset  under helgen när vi var i Karlstad men då var han redan hemma. Roland åkte dit  idag för att träffa honom och det bättrar sig. Skönt och änglavakt var det nog ändå.  

TV-programmet om allergier ....

... och deras orsaker var mycket intressant. Svt 2.  Vi kollade på det nästan andäktigt häromdagen. Forskningen kanske landar i att orsakerna är en kombo av gener, för lite av rätt bakterier / mikroorganismer och kanske att vi förhindrar barnsjukdomarna ( antroposofernas teori om jag minns rätt).

"Beskäftiga kärringtips" igen då!

Vi som envisas med att vilja ha röda hus med vita knutar åker på det här: Rengöring av det vita. Inte så himla kul. Nu råkade jag hitta nåt gammalt norskt i källaren för fasadrengöring. Det var suveränt. Bara att spraya på och så torka av direkt, ingen väntan. Och allt gick bort - omedelbart! Man blir så glad när man är van att gno med både det ena och det andra. En veranda, en altan och några knutar och en vindskiva fixades i dagens städningsprojekt. Och en hel del annan städning förstås inomhus några timmar, men det var ju mer normal insats.
 

Fasadbelysning kanske?

Undrar om det skulle bli fint med en fasadbelysning här på gaveln? En ljuspunkt mitt på den tomma ytan, en som lyser uppåt och neråt, men som inte sprider ljus åt sidorna.

Plus 4 grader!

Undrar varför det måste vara så kallt hela tiden??? Försökte göra en rastvakt idag på 20 minuter utan handskar, men det gick inte, måste gå in o ta på mig. Det ser så soligt och skönt ut inifrån genom fönstret men så är det inte alls.

Fasanen "Boberg" - välkommen tillbaka!

Han gick runt oss på Liane förra sommaren en lång period, den här fasanen. Roland döpte honom till Boberg efter brodern till hans farmor, Oskar Boberg. Oskar bodde på Liane och ägnade mycket tid åt Roland när han var liten. Oskar hade inga egna barn och bodde alltså hos sin systers barn o barnbarn. Fasanen Boberg är tillbaka på Liane sedan några dagar,  letar nog efter en höna tror vi. Han går runt och kacklar sitt typiska fasankackel.
 

Arbetslösa ungdomar får vänta på jobb till nästa valår!

Det var ett av ( s) viktigaste vallöften; Jobbgaranti inom 90 dagar för arbetslösa ungdomar skulle bli ( s) första beslut om man fick regeringsmakten. Makten fick ( S)  men nu ser det ut som om ungdomarna får vänta till 2018, nästa valår, på jobben. Om Löfvén får som han vill.  Det kan bli drygt för ungdomarna och (s ) kan får problem med trovärdigheten inför nästa val. Vad är vallöftena värda???? Jag säger bara RUT / ROT, bensinskatten, ungdomsjobbgarantin osv. Alla tydliga vallöften som var intet värda. I ett vidare perspektiv leder detta till politikerförakt också, himla trist utveckling.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20686360.ab

Lilla Lovis-barnbarn!

Kom bilder igår på lilla Lovis, barnbarn i Umeå. Hon är snart ett år och på väg att börja gå alldeles själv.  Vi längtar till sommaren när vi får träffa henne o hennes familj igen!
 

Kärchers fönsterputsare!

Först sprayar man fönstren med den här flaskan + tvättare.
Sen får man gnugga så att lorten går bort.
b
Sen går man på med torkaren, den både suger upp all fukt och blåser luft som torkar. För mig var det bäst att börja längst upp och dra neråt.
Sen ta längst nerifrån och dra oppåt
Och till slut tvärs över på mitten. Det  blir inga ränder efter kanterna.
Fast till slut måste jag i alla fall ta ett tag för att ta bort det som inte går att gnugga bort, det som kräver naglar. Men det är inte mycket jobb kvar.
Sen finns det teleskopskaft till både tvättaren och torkaren om man inte når ända upp.
 
Hur funkar det då?:
Sparar tid om ´man inte är petnoga med resultatet. Det mesta går bort och blir rent. Fast om man är noga med varje lite prick, så tar detta lika lång tid som traditionell fönsterputs. Funkar bra på stora fönsterytor, där sparar man mycket tid tror jag. Och bra på ytor som man når utan skaftet. För jag blir så svag med ett skaft  på en dryg meter så det blir inte så rent där uppe. Lite mer fönsterputsmedel går åt. Jag missade också att dränka in gnuggarna med vatten innan, så som försäljaren på Bergvik sa. När jag jobbade med skaftet så hade jag fönsterputsmedel på botten i en hink och doppade i den, istället för att spraya varje gång på gnuggytan.
 
 

Läraren hade rätt att handgripligen dra ut eleven ...

... ur klassrummet när han störde lektionen och inte slutade trots upprepade tillsägelser.  Det har hittills varit osäkert om en lärare får ta tag i en elev om det inte  handlat om att skilja elever åt som bråkar. Gissar att den här tingsrättsdomen blir överklagad av Skolinspektionen för att man ska få ett prejudikat. Och det behövs.
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/skane/dom-i-dag-efter-stokig-lektion
http://www.expressen.se/ledare/ibland-ar-det-ratt-att-kranka-elever/

Älgskit ...

.. ska Roland leta efter nu igen några timmar. Älgstammen i Värmland ska inventeras och då räknar man högar av älgspillning enligt en viss metod. Det är en stor jägarinsats som görs med jämna mellanrum för att ta reda på älgstammens storlek.
 
Jag ska putsa fönster, premiär med den nya maskinen för ändamålet, den som gubben förde med från Karlstad igår. Återkommer med rapport i kväll om hur den funkar / om den funkar. ;-) Jag känner en viss skepsis mot såna här mirakelmaskiner, de brukar brumma mer än de hjälper med städning. Men den här ser faktiskt bra ut.

Näh ... det stämmer inte!

- Ett kanadagässpar och deras fyra ungar, tänkte jag spontant när jag passerade dem på Smörhôla nerom Liane.
Men sen stoppade tanken lika snabbt som den dök upp: Det stämmer ju inte! Kanadagässen har inga ungar nu!!! Jag stannade till o kollade på dem. De gick tajt tillsammans som en familj, men de mindre gässen är förstås inga ungar utan en annan sorts gäss. Grågäss kanske?
 
Såg tofsviporna också där nere, de är kvar fast det inte finns plöjda åkrar att bygga bo i. De tycks nöja sig med gräsvallarna.  Men inga andra vilda djur syntes till. Älg och rådjur har blivit sällsynta gäster.
 
Husen i bakgrunden på bilden är Signebyns skola.

Välförtjänt beröm till svenska poliser ....

... för civilt  ingripande i tunnelbana i USA. Nu ska de bjudas på finlunch av regeringen i Rosenbad, som vill sola sig i glansen. Om jag får gissa nåt så gör svenska poliser den här typen av ingripanden dagligen i Sverige men får aldrig cred för det, vare sig av regeringen eller av någon annan, mest ovett i media! Men på andra sidan Atlanten blir det beröm. Bra!
http://www.expressen.se/nyheter/polishjaltar-bjuds-pa-finlunch-i-rosenbad/

Hur kunde det bli så här?????

Gillar inte nejlikor rosor??? De var lika fina när jag satte dem i vasen.

"Ej undersökningsbar"

Det blev protokollsanteckningen efter barnbarn lille Bills första besök hos tandläkaren. Och så blev det ibland när hans pappa var liten och på tvingande besök i barnavårdsapparaten, exempelvis Barnavårdscentralen.  Inte så lätt manipulerade är de här gossarna  Men det går nog bättre nästa gång. Efteråt var allt bra!
Och pappa Markus är i Madrid på fotboll. Fast inte den matchen vi såg en bit av på tv, där var det glest med besökare. På hans match var det fullsatt 50.000 åskådare. De firar kompis Johans födelsedag 40 år.
 

Jakt- och fiskemässa i Säffle

Säffle Jaktvårdskrets hade hornbedömning. Det här var gigantiskt, från Jämtland, trakten av Åre. Och så var det ett stort från Torsby. ´Tänk om man hade fått se alla, det var många, med uppgifter om var de var skjutna och av vem.
För att bedöma och klassificera ett horn ska det mätas noga och det gjorde den äldre mannen i mitten.
Vildsvin är större än man tror. Glad att vi inte har dem i trädgården - än!
Mycket folk var det på mässan.
Jag informerade mig om den speciella gymnasieskolan i Forshaga, Forshagaakademin. Den har gymnasieutbildning med yrkesinriktning mot sportfiske (gick de här två gossarna på), sporthandel, viltvård, hundsport, idrottsprofil och så den nya varianten som var naturguide. Det är en stor skola med många elever numera och riksintag tror jag.

Tja, Anders båtar tittade vi också på, liksom många andra. Men de var utomhus. Vi gillar hans Linder Sportsman 445.

Fönsterputsare fick vi med hem från Karlstad idag!

Det stod en trevlig försäljare på Bergvik och gjorde reklam för en sån med teleskopskaft o allt. Han demonstrerade på en redan absolut ren glasskiva och den blev så fin när vi putsade (förstås!). Vi har i o för sig ett par goda vänner som talar väl om den här uppfinningen så den är väl inte helt fel. Jag ska komma med rapport när jag testat, har ju några rutor att pröva på. ;-))
 
En del annat hittade vi också. Den olycksdrabbade som vi tänkt besöka på sjukhuset i Karlstad hade redan fått komma hem. Skönt att han bättrar sig och det går åt rätt håll.

Jakt - och fiskemässa på Medis i Säffle ...

... idag 10.00 - 15.00.
https://www.facebook.com/pages/S%C3%A4ffleb%C3%A5tar-AB/590821897670002
Vi åker dit och kollar  på Anders båtar och på  jaktgrejer, sen blir det nog Karlstad för att handla ett par saker vi inte får tag på i Årjäng.

Seffrin 1 år!

Lille Seffrin fyller 1 år! Grattis våran tax! Roland försökte ställa upp honom snyggt för fotografering på födelsedagen men han är svår att få hejd på, snor runt hit och dit. Öronen som borde hänga långa och fina flyger i luften här. ;-)) Någon dressyrkurs har det inte blivit än, skulle behövas. Vi brukar försöka gå med våra hundar men denne har hittills slunkit igenom.

Grattis Ingemar Stenmark!

Grattis till vinsten i "Lets dance"!  Vi hejade och röstade! Han är en kämpe och vår generation, nästan 60 år! Om ett år!  Han vann inte för att han dansade bäst, han vann för att han förbättrade sig mest och för att han kämpat så hårt. Vill alltid vinna och vi känner igen detta från hans skidkarriär när det begav sig.

Sitter o tänker på dagens jobb !

Kanske inte de vanligaste tankarna vid fredagsmyset med" Lets dance". Men det är så roligt att träffa elever som kämpar och samtidigt är så glada!  Skämt och skratt flyger genom luften när vi jobbar tillsammans. Vi har det bra känns det som. Och nu i slutet på läsåret så skördar vi frukterna av årets jobbinsatser. Ibland har det varit arbetsuppgifter som krävt både tålamod och hårt arbete under längre tid. Skönt att närma sig avslut  / utvärdering men också insikt att några kommer jag inte att träffa igen till hösten eftersom de går vidare till högstadiet eller flyttar. Det blir en saknad. Samtidigt spännande att träffa nya elever, alla är olika!

Ingemar kommer att vinna!

Jamen självklart bör han vinna! Han är en kämpe!

Grilltaket klart!

Nu är taket på grillen på Liane klart! De sista grejerna kom i morse så nu är det färdigt! Nu stämmer färgen med taket på huvudbyggnaden. Flitig gubbe har jag! Detta var ett tålamodsprövande pussel, varje liten platta skulle läggas på rätt plats.
 Och jag har putsat alla fönster på Brogärdet, men det är inte så  glamoröst som ett grilltak och inte syns det heller. Fönsterputs syns liksom bara om man låter bli, då syns det som smutsiga fönster. ;-)

Trevlig helg!

Det önskas alla! Det ser ut att bli en flitig men lite oplanerad helg här. Mycket som bör göras men ännu inte strukturerat. En del styrs av vädret, ser ut att bli regn här i morgon och sol på söndag. En dag borde vi i alla fall åka till Karlstad för att inhandla sånt som inte finns här i Årjäng. Och förhoppningsvis blir det något besök på den fina Vårmarknaden i Årjäng.

-Pappa, du är en hamburgare!

- Och nu kommer jag och äter opp dig!
Det är ofta fantasilekar, show, teater och regi av omgivningen runt barnbarn lille Bill. Tänk så olika barn är redan från början!

Nej ingen fönsterputs!

Hade verkligen ambitionen att putsa ett antal fönster idag. Men jag vågade inte i det blåsvädret vi hade under större delen av dagen. Väntade träget på att det skulle ge sig men det blev för sent. Hann i alla fall med att tvätta 9 maskiner med täcken, madrasskydd, kuddöverdrag mattor under dagen.  Och allt torkade i en svineblink! Solsken och blåsväder. Inte helt fel! Känner mig riktigt präktig.

Buspojkarna kommer i sommar ...

... åtminstone i juli en längre period. Oj va vi längtar efter dem: barnbarn Bill till höger och hans kusin Bobo till vänster.

Flyktingströmmen över Medelhavet

Det är en tragedi med alla som dör i Medelhavet. En del olika förslag läggs och idag kommer EU med sitt. Ska man underlätta för flyktingarna eller ska man stoppa och i så fall hur? Många klurar just nu. Australien har haft dilemmat länge och  stoppat, men är det en förebild för oss i Europa?
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/sa-bor-batarna-med-flyktingar-stoppas_4507946.svd
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/sa-ska-eu-satta-stopp-for-drunkningsdoden_4508526.svd
http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/wolfganghansson/article20662617.ab
 

Lite mer bra om Gäseneost ...

... har jag lagt till i blogginlägget nedan. Görs på svensk mjölk och man slipper GMO också om man håller sig till det märket!

Fantastiskt vacker dag får vi idag ser det ut som!

Och jag har ledig dag som ska utnyttjas till att tvätta täcken, madrasskydd, kuddöverdrag och trasmattor. Det är fin tork med sol och lite blåst. Fönsterputs står också på agendan. Mysigt att kunna göra allt utan att jäkta och ta en liten stund i solen mellan varven.
 
Scillan breder ut sig runt huset. Jag har aldrig planterat någon scilla, den har bara hängt med när jag tog en lönnplanta med hit från mitt föräldrahem i Bäck. Och sen har den spridit sig
Vitsippor växer i skogskanten bredvid vårt hus, men det är inte så många blommor i år som det kan vara ibland.
 

Vi får ingen valp i sommar!

Skitt också! Jag som hade planerat för att vi skulle få en valp efter Jazz i slutet på sommaren. Det var tänkt att han skulle para en tik hos Göran Fastén. Men nu löpte hon så sent så han vill vänta till nästa gång med den här parningen. Får tänka att den som väntar på nåt gott väntar aldrig för länge.

Enda hushållsosten gjord på mjölk från svenska kor!

Detta är osten som alltid är gjord på mjölk från svenska kor! Gäsene ost. Den är inte så lätt att få tag på, men Rickard på Ica Sillerud har flera olika sorter. Den jag gillar bäst är inte med här: Port Salut. Den är absolut i särklass. Det finns andra ostar också som är gjord på svensk mjölk, men man får se opp ordentligt på märkningen. Det kan stå svensk ost, vilket betyder att den är gjord i Sverige men ofta på tysk eller dansk råvara. Och någon annan hushållsost gjord på svensk mjölk har jag inte hittat ännu. Gäsene är det enda märket jag vet som använder mjölk från svenska kor i alla sina ostar.
http://www.gasenemejeri.se/ost/hushallsost
https://www.facebook.com/Matfusket/posts/675793229195985
Dessutom slipper jag misstänka att genmanipulerade produkter funnits med i tillverkning eller produktionsprocessen om jag köper Gäseneost.  Arla använder redan idag GMO när man gör flera av sina ostar, bl.a. hushållsosten och vill öka användningen för att produktionen ska bli  billigare, inte för att osten ska bli bättre.
http://www.dn.se/ekonomi/arla-vill-gora-ost-med-gmo-teknik/
http://www.ja.se/?p=46860&pt=105

Grilltaket på plats

Roland lägger pussel! Det är ett tålamodsprövande jobb att lägga de här små plattorna på taket, men det blir fint till slut och rätt färg. Det är alltså grillen på Liane det handlar om. Vi passade på att äta lunch här igår också,  varm smörgås i smörgåsjärn. Trivsamt men lite väl kall blåst.
 Tornfalkarna svischade runt oss och över ladugårdstaket. Det är två som häckar där uppe och vi gissar att de håller på att snygga till boet, samma som de använt några år nu. Om det nu är samma fåglar. De här två ser ut att vara ljusare till färgen än de vi haft här tidigare.

Gullvivorna ...

... drar igång nu! De har själva placerat sig under spireabuskarna. Verkar vara nåt de gillar där. Jag har aldrig planterat dem, de hängde med från mitt föräldrahem för länge sedan när jag flyttade nåt annat. 

Klippa rosorna ....

.. skulle jag göra idag om jag hade några! Björkens löv är som musöron, alltså beskärningsdags. Men nu har jag inga rosor mer än några gammaldags halvvilda. Och de klarar sig utmärkt utan att klippas. Jag föraökte allt med rosor för länge sedan, men de bara dog. Antagligen visste jag inte hur jag skulle sköta dem eller också  var jag för lat. De kräver lite mer uppmärksamhet än mina vanliga perenner. Men ibland skyller  jag på dålig jord också. :-)

Årjängs nya högstadieskola ...

... ska heta Nordmarkens skola om jag minns rätt. Ungefär så här ser den ut och är nästan färdig nu. I går kväll fick jag gå med en grupp från Centerpartiet Årjäng  på en visning av lokalerna. Platschef Sam berättade på ett trevligt  och underhållande sätt om bygget.
 
Lite fakta om skolan:
 
Det är PEAB som bygger skolan.
-Den är beräknad att kosta 100 miljoner och hittills ser den ekonomiska kalkylen ut att hålla, liksom tidsramarna.
-Byggnaden består av två våningar, byggda som ett kryss. Den nedre i betong och den övre med träfasad.
-Den undre våningen innehåller administration, musiksal, slöjd, elevhälsa, särskola och en del annat som även elever utifrån kan behöva ha tillgång till.
- Den övre våningen innehåller mer utrymmen för "de egna eleverna" med exempelvis elevernas hemvist, lärararbetsplatser, lärarrum osv.
-Hela skolan är med få undantag miljöcertifierad, vilket innebär att allt har granskats ur miljösynpunkt, från hur de olika ingående materielen tillverkats till hur skolan ska fungera, till hur den en gång i tiden ska kunna skrotas.
-Gamla högstadiet ska rivas i sommar och detta nya tas i bruk vid hösterminens början.
- Skolan ska fungera för alla barn i kommunen, det innebär att Töcksfors högstadium läggs ner.
-Framöver hösten ska man sen jobba med utemiljön som kommer att bli fin sägs det.
-Därefter är det dags att bygga om köket på skolan för 15 miljoner om jag hörde rätt.
 
Finast med den nya skolan är förstås att alla barn i kommunen får chansen att gå högstadiet tillsammans i en ny fin skola. Dels så finns möjligheter att få en fantastiskt fin undervisningsmiljö för barnen, dels så kan detta att alla går i samma skola minska bytänket som varit så destruktivt för Årjäng de senaste åren. Det hindrar utveckling och fokuserar bara på internt bråk.
 
Den snygga fasaden har vi kollat på länge. Det stämmer bra med skogrika Årjäng att den är gjord i trä. Det är trä som är värmebehandlat och som alltså inte ska målas eller behandlas, vare sig nu eller i framtiden. "Termowood" står det. Locken i panelen är blandade av tre olika dimensioner.  Färgen på fasaden kommer att ändra sig ungefär så som järnvitriol, alltså bli nästan svart med tiden. Då kommer de vackra färgerna på byggdetaljer att framträda bättre.
Här syns fasaden över entrén mot Skolvägen. Den skulle egentligen varit helt oregelbunden men det funkar inte, dels går det inte att beräkna materialåtgång då, dels är det praktiskt bökigt. Så det finns en mönsterrapport som återkommer. Ovanför entrén är det också en balkong.
För fönstren finns en skuggande jalusi som kan dras ner för att skydda mot solljus och värme
Här beskriver Sam hur fasaden och taket konstruerats.
Skolan är alltså byggd som ett kryss med den här ljus hallen i mitten. Den har ett gigantiskt takfönster och ett konstverk där uppe av Jan-Erik Brask
Det blir som en balkong runt ljushallen, en "balkong" och en fin trapp upp till andra våningen.
Klassrummen kallas hemvist eftersom en del av undervisningen kommer att bedrivas i ämnesanpassade salar med utrustning för ämnet. Det är mycket modern utrustning för exempelvis lab i biologi och teknik osv. Jag ska inte ge mig in på att beskriva. Men allt verkar tip top modernt och datoriserat. Bilden ovan är från ett klassrum ut mot korridoren. Motivet för att ha så mycket fönster och glas även inne i skolan är att ljuset ska kunna flöda fritt och detta är ett modernt sätt att bygga. Fast det är för eleverna lite orosskapande att ständigt se ut  / vara betraktade så kanske blir det någon sorts gardiner om jag får gissa. Kanske även vid fönstren ut som är väldigt stora.
Här syns hur  skolan blir ovanifrån med anslutning till vänster mot sporthallen och till höger mot matsalen och aulan
 Entrén är på bild ovanför ritningarna. Den blir under den fina överbyggnaden med balkongen.
 
Positivt och bra med skolan tycker jag är kryssformen som gör att man kommer ifrån mörka långa korridorer och får in mycket ljus. Ljushallen i mitten är vacker och funktionell så vitt man kan se. Trevligt med konstverk av lokal förmåga. Fasaden är fin och att den är i trä som inte behöver behandlas är tilltalande. Bra att man anpassat från början för elever med synproblem och hörselproblem. Där finns ett tänk med färgsättning och ljusa ledstråk samt åtgärder för att dämpa ljudet. Det är klokt att bygga för de egna eleverna på övervåningen och göra undervåningen mer öppen för alla. Sen ska det vara en skofri skola men jag  fattade inte hur skologistiken skulle funka. Var tas de av och på, förvaras?
 
Mindre bra är att man inte redan från början har byggt för särskolans träningsskola eller för att kunna ta emot elever som på grund av förlamande rörelsehinder är beroende av bl.a. taklyftar och utrustning för toa-hygien och tvätt. Det kan vara elever med medfödda förlamningsskador typ CP, det kan också vara sviter efter olyckshändelser eller sjukdom. Kan inte föreställa mig att någon stor skola idag byggs utan detta eftersom man förr eller senare får in elever som har de här behoven för att kunna klara den personliga hygienen. Det är tyvärr inte en miss att det saknas på Nordmarkens skola utan man valde bort det eftersom man just nu inte har någon elev med detta behov. Men det får inte vara så att den första eleven som kommer till skolan med detta behov ska behöva bråka om en ombyggnad. 
 
Sen kan man förstås fundera över detta att bygga med så mycket insyn, genomsyn och utsyn. För den elevkategori som är lättstörd av intryck utifrån så funkar det inte bra. Kanske borde det inte vara självklart att det är modernitet och trender som styr en skolbyggnad utan de specifika behov som just en skola har. Om man kollar på hur skolor byggdes i slutet på 1800-talet och början på 1900-talet så finner man just den här speciella behovsanpassningen till behoven för  skola. Man insåg även då att barn behöver mycket ljus för att hålla sig vakna och pigga, så man byggde många och stora fönster. Men fönstrens underkant lades så högt att eleverna när de satt i bänkarna inte såg ut  (lugnande på oroliga elever) och överkanten på fönstren gick i stort sett upp till taket för att man skulle få in så mycket av ljuset från himlen som möjligt
 
Rent spontant kan jag också tycka att det är synd att betongfasaden i undervåningen ska målas. Den är fin som den är. Men det kanske blir fint målat också, den som lever får se.
.
 
Avslutningsvis konstaterar jag att vi som är glada över den här skolan är skyldig en tacksamhetens tanke till de här tre personerna; Annika Holmstrand f.d. ordförande i BUN, Lisbeth Karlsson ordförande i (C) och Katarina Johannesson förra kommunalrådet (C). De fick kämpa hårt för att få igenom beslutet om den nya skolan, mot bytänkande som ibland tog sig uttryck i hot mot dem som personer. Det är lätt att glömma men när avgörande beslut fattades om den nya skolorganisationen med byggnation av Nordmarkens skola,  nedläggning av Töcksfors högstadium samt skolorna i Blomskog och Bön, så fanns polisbevakning i sammanträdeslokalen och hundpatruller i terrängen utanför.  Det var polisen som bedömde hotbilden  och beslutade om den bevakningen.
 Så ska det inte behöva vara när vi lever i ett demokratiskt samhälle.  Stort tack för att ni och (c)  stod ut och orkade hela vägen ända fram till det beslut som ledde till att vi idag har en fin högstadieskola i Årjäng!
 
 
 
 
 
 

Ensamma första lilla maskrosen!

Den har lyckats slå rot och överleva mellan husgrunden o asfalten i en pytteliten spricka. Jag borde förstås ha tagit bort den i helgens utestädning, men hade inte riktigt hjärta. Den lyser upp så fint i ensamt majestät och är allra först av säsongens alla maskrosor "to come". Så den får stå kvar ett tag till. En liten illustration till fenomenet som den gett namn till; maskrosbarn:  De här barnen som överlever mot alla odds, de som på något sätt hittar en spricka i fasaden att slå rot i och få näring ur.
Senare idag blir det alltså bilder och text från gårdagens besök på nya högstadieskolan i Årjäng.

Slet ut trädgårdshandskarna igår ...

... på allt krafsande och rafsande runt huset. Och träningsvärk har det varit idag! ;-) Mina muskler är anpassade till att lyfta  papper, böcker och pärmar, inte till en hel dag med fysiskt arbete. Pust, pust!!!
Idag måndag har jag varit på trevlig visning av det fina högstadiet i Årjäng. Det blir lite bilder och text därifrån senare i kväll eller imorgon.

Citronfjäril, årets första!

Citronfjärilen är första i år. Den "snablade" i blommorna rätt systematiskt. Vackert blev det med det lysande gul mot det lysande lila. De små primulerna är skarp lila i färgen men det framgår inte riktigt av bilden.
 

Mer om gårdagen

Tänk att det kan bli så mycket skräp på bara ett år, kvistar, pinnar, gräs och annat löst. Det blev ett antal högar runt huset att köra bort på fyrhjulingsvagnen.
Bra med traktorn till de tyngre grejerna som vi drällt runt huset. ;-)

- Jag har en maskin!

Det utropade Roland när jag började muttra om den årliga städningen runt huset också måste innefatta rengöring av asfaltplanen framför huset. Det är ett träget och tråkigt sopande för att få bort sand, grus, mossa, kvistar, grenar, kottar och barr.
 
Han hade alltså köpt en blåsmaskin som kunde städa utomhus och nu skulle den testas. Män får något speciellt i blicken när ett dilemma kan lösas med ny maskin.
 
Ok då, det funkade riktigt bra åtminstone tillsammans med sopborste och asfaltplanen blev renare än den någonsin varit.
 I morgon blir det nog en rundvandring runt huset här på bloggen. Det var roligt att krafsa i jorden och klippa ner växter den här fina dagen. Men jag är helt leabruten av träningsvärk. Min kropp är inte tränad för en hel dags fysiskt arbete, lyfter ju  bara papper hela dagarna, kanske någon bok eller pärm som tyngst. Nu gör allting ont! Men tog i alla fall en kvällspromenad med lille Seffrin, han behövde komma ut lite. Och Roland cyklade med de två store.

Lördagsgodis fick Bill igår!

Guldpengar kan vara magiska
Kusin Bobo fick frön av farmor och farfar och har lyckats driva upp den här plantan. Han är verkligen intresserad av natur, djur, växter, stenar, pinnar och matlagning. Tänk att det märks tidigt vad som är mest populärt, sen kan det förstås ändra sig.
Sen kommer jag att skriva om och visa bilder på gubbens nya uppfinning i städarbete utomhus!  Inte helt fel, det blev fint!

Kämpa sommaren!

Plus 15 i skuggan nu o sommarvarmt i solen (där det är lä!) Nordan viner fortfarande runt stugknuten. Hinner inte just nu men ska publicera o svara på en kommentar senare idag. 

Vilken fin vecka vi har framför oss!

Rena sommarvärmen ser det ut som! Hoppas att den nordliga kalla vinden kan ge sig.
http://www.yr.no/sted/Sverige/Värmland/Sillerud_socken/langtidsvarsel.html
Idag blir det nog lite städning ute, runt huset. Verkar vara lagom ansträngande söndagsaktivitet, avbruten då och då med fika på solig altan!
 

65.000 lärare kommer att saknas om 10 år enligt SCB!

Och regeringen har ingen plan för hur man ska lösa detta!
http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/var-ar-krisplanen-mot-lararbristen-fridolin/
Det finns problem som är regeringens och riksdagens, bl.a. om skolsystemet hotas av en allvarlig brist på behöriga lärare på relativt kort sikt. Det är allvarligt och insikten om detta borde ha slagit till larmklockor,  krisplan utredas och beslutas förstås. Den här frågan ägs av regering och riksdag, av den centrala politiska  nivån,  ingen annan!
 
Men vad fokuserar regeringen på???? Jo, mobiltelefoners användning i klassrummet!!!!!  Det ska nu utredas enligt Fridolins senaste utspel.
 
Ursäkta mig, men det är inte en fråga för regering och riksdag om / hur mobiltelefoner används i klassrummet. Det är en fråga för den enskilda skolan / läraren / elevgruppen / föräldragruppen. Liksom frågor om mössor och jackor i klassrummet, datorers användning i klassrummet osv.
 
Det ter sig absurt att vi nu har ett läge där regeringen fokuserar på mobiltelefoner medan man struntar i den hotande lärarbristen, den som borde överskugga allt annat tänk när det gäller skolan åren framöver. Och den frågan hänger självklart ihop med bl.a.  låga lärarlöner som man måste ta itu med, inte för att rädda enskilda lärares ekonomi, utan för att lösa ett nationellt problem med brist på lärare.  
 
 

Telsamtal kl 17.00 igår: Vi grillar älgfilé i kväll, vill ni komma?

Jamen, självklart ville vi det. Visst ville vi ha grillad älgfilé, det är nog det godaste man kan äta. Och vi fick en god grönsaksblandning gjord i ugnen (måste lära mig detta!), och två olika smarriga såser, ett kraftfullt kanongott rödvin och så en helt fantastisk solnedgång så småningom att njuta av genom uterummets glasväggar. Dessutom är det här goda vänner som det är roligt att prata med, vi har mycket gemensamt. Bättre än så här blir det inte.

 

Säsongspremiär idag med HD:n

 
 
 

Smarta grejer, typ solcellsladdare till mobilen ...

... finns på den här sidan. Här finns också en grej som gör att tjejer kan kissa stående! Ha ha...! Kanske har sin användning i samband med friluftsliv om marken är snårig eller kall? ;-))
http://www.coolstuff.se/Vooni-Solcellsladdare-Deluxe
Hittade den hos Freedomtravel, bloggen som beskriver Peter och Helenas årslånga resa i Europa med husbil
http://www.freedomtravel.se/
 

Ha en trevlig helg ...

... i det vackra vädret! Det ser fint ut nu lördag morgon.

Björn iakttagen i Östervallskog

Det händer att björn drar sig neröver, ses ibland i trakterna av Årjäng, även om det inte är stadigvarande. Nu i dagarna lär  man alltså sett björn i Östervallskog.

Praktisk vedförvaring!

Den går att lyfta med traktorn. Står alltså på en lastpall
 

Antennerna på plats! Tack Mikael!

Längst upp till höger på taket vid gaveln på huset är antennerna placerade nu. Mikael var här igår och fixade det. Det blev till att ta bort några stora granar igen för att signalerna skulle gå fram, men nu är det helt ok. Och vi slipper slå huvudet i antenntallrikarna vid nya uteplatsen. Det är väl en svensk, en tysk och en norsk antenn tror jag. Men jag vet inte egentligen, gissar bara.
Så här såg det ut förut,  inte så bra!
 
 

Himla roligt jobb ...

... har jag!
 
Idag fredag har vi kämpat och fnissat oss igenom ett nationellt prov, några elever och jag. Spännande och rolig utmaning! Med andra elever har jag tränat att skriva egna berättelser utifrån viss struktur, byggda på deras egna erfarenheter. De gör det så bra och vi får så intressanta samtal! Jag har haft givande utbyte med  kollegor och mött trevliga elever.
 
Det är en kick att komma till jobbet, jag vill nog aldrig sluta! ;-)) När jag blivit så senil att jag går helt vilse i denna stora skola och så halt och lytt att jag inte tar mig uppför / nerför trapporna så får kollegorna vara snälla och sätta ner mig på rollatorn, skjuta iväg den till  färdtjänstbussen. Det är nog enda sättet att bli av med mig som är nöjd  lärare, snart pensionär. ;-))))

Bobo vill ha gurka, Bill vill ha glass!

Barnbarn Bill o kusinen Bobo.

Fredag imorgon/!

Och en helg i sommarens tecken ska det bli enligt SMHI! En får tacke!

Caféstolar på sydsidan av förrådet

 
Jag satt där och läste tidning idag på förmiddagen. Solen kommer hit tidigt på morgonen, inte fel.

Utesittplats fortsätter Roland ....

.... med att göra idag. Och jag ska ägna mig åt att putsa och feja.  Kanske njuta lite av det vackra solskenet också. Ser ut att bli en strålande dag, ingen blåst heller, bara sol och fågelkvitter. 

Uppskattad gåva!

 
Det här halsbandet fick jag i förrgår. Det är självgjort av givaren, består av riktiga stenar, typ tigeröga, turkoser osv. Så himla fint är det och jag gillar det verkligen, lagom längd och mina favvofärger! Nej, jag fyller inte år :-)
 
 

Dö DÖ!

Tja det är väl ungefär känslan efter att åhört tjafset om regeringens vårbudget. Alliansen har ju lämnat walk over för länge sedan när det gäller besluten i riksdagen. Debatten o kritiken  blir enbart ett spel för gallerierna, har ingen som helst betydelse. Kanske vore det ärligare om Alliansens riksdagspolitiker i det här läget  med DÖ, tog time out fram till nästa val. Det enda parti som skördar frukterna av den här parodin på demokrati, är SD. Partiet ökar i varje opinionsmätning, ju mer politikerföraktet växer. 

Ekologiska varor i vår lanthandel!

 
Det är suveränt att lilla ICA Sillerud satsar på ekologiskt o svenskproducerat. 

Man kan inte tröttna på en del utsikter!

Så här var det igår kväll genom fönstret när vi åt kvällsmat med goda vänner. Full dramatik på himlen.

Hör lommen nu!

Det är första gången i år! 

Nature oak natural.

Från Tarkett. blir det i övre  köket på Liane. I hallen  blir det samma  som i hallen  nere.  Egentligen hade jag väl velat ha en annan matta i köket men eftersom det ska vara textil baksida så blir urvalet  begränsat.  det blir nogbra.
 

Tre gäster ...

.. till kvällsmaten fick vi! Lite improviserat så där. Tur att jag köpt på mig en del svensk färsk ekologisk kyckling. Va trevligt det blev, länge sen vi sågs i den här konstellationen. Och jag fick en ovanlig present, egengjord av en gäst. Den tycker jag mycket om!  Perfekt i färgkombination o storlek.  Ska visa senare. 

Nya altanmöbeln!

Igår gjorde Roland den, den nya altanmöbeln. Här kommer den med traktorn.
Vi tänkte lite på utformningen. Basic bra möbel som funkar i alla väder och som kan stå ute hela året utan att blåsa bort. Vi gjorde bordet lite smalare för att få det lite lättare, ett par gubbar ska kunna flytta hela ekipaget. Det blev rundade kortsidor eftersom man kanske vill sitta där i en bekvämare stol och sola mot den här sydväggen, som erbjuder lä.  Om man vill så ryms alltså 10 personer till fika runt  bordet med två vid varje kortsida, och åtminstone 8 för mat om man satsar på en vid varje kortsida och 3 + 3 på långsidorna.
Första fikat igår tisdag.

Gated community är ett otäckt symptom

Det innebär att städer eller stadsdelar byggs med rejäla inhägnader / bevakning  för säkerhetens skull, på svenska grindsamhällen. Det är vanligt i andra länder men Sverige har inte haft den här typen av husområden / städer tidigare. Tråkigt att det ska finnas ett behov av det, för det skulle inte byggas förstås om ingen efterfrågade den här extra tryggheten.   Tror att yngste sonen, Mattias, bodde nåt sånt på sin första boplats i LA, i Pacific Pallisades. Om jag minns rätt så fanns en infart till samhället och den var bevakad.
http://tv.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/morgon/article73873.ab
 
Om man drar ut konsekvenserna av det hela och inte gör nåt åt det ökande våldet,  så innebär det att allt fler kommer att bo i grindsamhällen, medan buset / våldet går fritt utanför. Det finns erfarenheter av detta i USA. Södertälje lär ha kommit åt det våld som bottnade i gängstrider, finns något att lära där kanske. Men jag gissar att grindsamhällen kommer ändå att byggas i Sverige framöver,  men kanske inte i så hög utsträckning som om man låter våldet bara växa. Detta är i alla fall ett samhällsfenomen värt  att ha spaning på, för det säger nåt om hur vi har det i vårt land.

Allt fler utbildar sig till jägare!

Va kul! 50 % fler vill utbilda sig och försöka klara både det teoretiska provet och skjutprovet, inte så enkelt. Det finns en del för småviltjakt och en påbyggnad för högvilt, typ älg.  För många handlar det om att få med sig bra mat hem från skogen.
http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/fler-vill-utbillda-sig-till-j%C3%A4gare-3147433

Utsikt igår kväll från nya altanen!

Det är fint med solnedgång över vatten, aldrig två gånger exakt lika. Det skiftar alltid lite i molnformationer, färger och ljus. Så här såg det ut i går kväll, exakt kl 20.00 gick solen ner hos oss över Östra Silen. Senare idag kommer mer om de hemgjorda möblerna som nu är färdiga och på plats. Lite speciella blev de, vi klurade på dem.
 

Orkar inte se Jordskott!

Jag har varit amibivalent  när det gäller den här tv-serien. Först verkade den bra, lite som Twin Peaks, även om likheten också var irriterande. Typ, fult att härmas! Sen retade jag mig på det overkliga i sammanhanget. Det  övernaturliga gjorde att inlevelsen gick förlorad. Dramats grund är ju att det finns en rimlig förväntan på fortsättningen, men om den ersatts av total oförutsägbarhet i trolleri och magi, så går spänningen förlorad. Sen kan jag  ju reta mig på det underliggande politiska budskap som blir allt tydligare: Skogsägare och de som bedriver  ett aktivt skogsbruk är onda och grymma människor. Skogen / naturen ska förbli orörd av människohand, inte brukas.  Tånkte titta i kväll o ge det en chans till, men tröttnade och kokade hallonsylt istället. :-)

Fint att se!

Fast bilden är tagen för långt bort. Det gick inte att få skärpa. I Tobyn är det som Daniel har sina djur. Djur hör hemma i den svenska landskapsbilden, man blir glad av att se dem. 
 
I kväll fixar Roland med någon stolpe till på nya altanen och med de hemgjorda utemöblerna. Bild i morgon. 

Första jobbdagen efter påsklovet!

Spännande att höra hur elever och kollegor har haft det under ledig-veckan! 

Tornfalken är kvar!!

Häckar i år igen i Oskars gamla duvslag. En av fåglarna satt självsäkert här igår när vi stannade på vägen för att ta bilden, annars brukar de vara väldigt skygga. Den andra svischade runt i luften över oss. Fast jag är osäker på om det är samma fåglar som tidigare år. De här två uppfattar jag som betydligt ljusare till färgen. Kanske yngre fåglar?? 

Meddelanden på facebook ...

... ser jag att jag har fått. Kan inte läsa dem idag men testar imorgon.

Hundpromenad idag till tjärnet

För att komma undan blåsten gick vi en sväng upp till tjärnet med alla tre hundarna.
Bengt har satt upp fina holkar efter vägen!

Idag söndag, sista lovdagen ....

... blir det lite klippning av diverse buskar och små träd. Och förhoppningsvis en del pyssel med hund. Siktar på en långpromenad med lille Seffrin innan regnet är över oss i kväll, vilket väderrapporten skvallrar om.

Igår kväll med utsikt över Östra Silen

Det var faktiskt rätt varmt i går kväll medan solen var uppe, ändå fanns ett soldis hela tiden. Vi satt som sagt ute på nya altanen över det mesta av ätningen, sen gick vi in.
Vi märkte att det här är en bättre placering av sittplatsen här om man vill se ut över sjön och inte är beroende av lä som man får invid väggen.

Bills mamma mötte våren i Paris

Halsbrytande ombyte från att elda i vedspisen på Liane varje morgon till att möta våren i Paris tidig morgon efter avfärd härifrån. Jobb ett par dagar, men ändå!  Vi fick fina bilder därifrån som jag inte hunnit visa än. Restaurangen där uppe på takvåningen ser fantastisk ut.

Värsta blåsvädret idag söndag!

Men solen skiner åtminstone, alltid något den sista påsklovsdagen. Idag blir det en rätt lat o oplanerat dag. 

Första fikat på nya altanen

 
Igår under dagen blev det första fikat  på nya altanen. Men detta är fel möbler, det ska bli andra början på nästa vecka. Ville bara visa hur det blev dagtid i solljus. Sen blir det bilder från igår kväll. 
 
 
 
Så här långt är vi nöjda med det hela. Man slipper se det svarta brunnslocket bakom räcket, det blir en skyddad plats i söderläge för frukostar, fika och lunch, plattorna är oömma och tål väder o vind utan att behöva oljas in eller skuras. Vi är lite trötta på trägolv. De antenner o master som syns på den här sidan huset ska vi flytta bort i juli och luftvärmepumpen är dold bakom. en skärm. Lilla grillen går bra att placera här, säkert ur brandsynpunkt. Genom att ha ett så lågt räcke så är det fortfarande sjöutsikt från sovrumsfönstret. Kändes viktigt att ha kvar den. 

Trevlig kväll ...

... blev det med goda vänner. Tur med vädret också, solen gick ner i olika faser och bjöd på ett riktigt skådespel över sjön. Det gick att sitta ute på nya altanen över förrätten och varmrätten. Sen var det för kallt och vi fick flytta in. Fisksoppan från  lunchen räckte till förrätt och sen blev det rökta köttsorter med potatisgratäng. Och svartvinbärspaj till efterrätt o kaffe. 

Altanbygge idag lördag.

 Länge i valet och kvalet om det skulle bli räcke eller inte, men det blev det. Och helt rätt val, det blev som ett rum.

Förutsåg inte två saker.

Lukten av någon timmes räkskalskokning är ingen lek. Jag hade fläkten på men fick sätta upp korsdrag ett par timmar ändå för att vädra ut det värsta efteråt. 
 
Ben i fisken var det förstås, inte så kul i soppa. Men jag skar den i fyrkanter och kände igenom varje bit före kokning. Tror att jag lyckades bli av med alla. 
 
Nu blir det premiärlunchäting  på nya altanen!  Extragod Robinsoppa, grissini och ett glas spritzer med sista flaskan Kallfelz.  En högtidsstund!  Till dessert brulepudding som Roland gillar skarpt. Han förtjänar den verkligen nu efter altanbygge. I nästa vecka ska det bli möbler hit också. Nu är det  lite provisoriskt.
 
Mer bilder   den nya altanen blir det i kväll eller i morgon.

Rosta räkskalen från igår ....

.... i ugnen ska jag göra, tillsammans med en del rotfrukter och sen fräsa i smör och koka en fiskfond. Det ska bli fisksoppa typ Robins till lunch idag. Mysigt med matlagning när det finns tid. Dagens städobjekt blir bakom spis o tvättmaskin o under diskbänk. Roland strävar på med uteplatsen. 
 
Ikväll ska vi vara sociala o träffa goda vänner här hos oss på en bit mat. Det var länge sedan nu. Över jul- och påskhelgerna o sportlovet så umgicks vi mest med barn och barnbarn. Sen mellan varven hade Roland en lång besvärlig förkylning. Men nu är vi på banan igen. Det ska bli trevligt.

Limklämma perfekt dukhållare!

Under årens lopp har vi letat olika knep att få dukar att ligga kvar i blåsväder. Vi har testat hängande tyngder, och metallnypor, men det har inte gått. Senast har vi lagt stora stenar på bordet, men det var inte så fint.  Roland kom på att limklämmor borde funka. Och det gör de! Finns på XL bygg.

Stenmark hoppas vi blir kvar!

Vi håller tummarna för att Ingmar Stenmark ska gå vidare till nästa vecka. 

Städat gästrummet o bastun idag!

Jag gillar fortfarande det här gästrummet med två bekväma elevationssängar. Bastun är också ok, fast den använder inte jag. Roland bastade i kväll o tycker den är njutbar med utedusch som funkar bra.
 

Fågellivet på Liane ...

... verkar ok fortfarande. Idag såg jag två tranor, fyra tofsvipor, några starar och två duvor som mumsade och åt nåt under granarna i trädgården. Tornfalken har jag inte sett på ett tag, men nu har vi å andra sidan inte varit på Liane så mycket så vi har haft anledning att kolla Oskars duvslag.

Uteplatsgöring fredag eftermiddag

Morgan kom alltså med grus igår som Roland sen körde hit med traktorn och skopa. Det går inte att ta sig hit med lastbil. Vattna ska man sen, mycket.
Platta till med nåt som vibrerar mycket.
 
Ove kom med plattorna
Finjustering med sand före plattläggning, koll med laserinstrument ibland
Så plattläggning, en i taget.
Det blir nog bra.
 

Padda ....

..... åkte Roland till Årjäng för att hämta, den som ska platta till uteplatsen innan det ska på plattor som kommer idag med någon bil.  Spännande att se hur det blir till slut. 
 
Jag ska fortsätta projektet göra rent i hus, inte lika tjusigt som att bygga uteplatser, men nödvändigt minst en gång om året: Tvätta sängöverdrag, madrasskydd, kuddöverdrag, täcken. Har gjort två sängar, nu är det bara 25 kvar :-). Det ska också tvättas så där 20 trasmattor och putsas ett okänt antal kvadratmeter fönsterrutor.  Till slut göras rent bakom spisar och i fläktar och kylskåp och förstås skura golv Fast jag har någon månad på mig. När man inte måste jäkta för illa så är det helt ok. 
 
Dessemellan sköter jag markservicen just nu med matlagning åt min uteplatsbyggande man. Hoppas det vackra vädret håller i sig. Lite lättare att snabbt få torrt alla tvätt. 

Grön ko!

 
 Grön kos produkter kan tydligen köpas i vanlig butik Åmål också. 
 
Jag var inne på Grön Ko häromdagen. Det är gårdsbutik, restaurang o saluhall inrymd i ett f.d. stationshus utanför Säffle.  Man säljer kött från egna djur och vilt. Men även andra kvalitetsprodukter av mat. Om mycket ser ut att vara slut på menyn så kan det förklaras av att jag kom sent på dagen, men jag vet inte. 
 
 
.
Jag köpte med mig bl.a. den här läckra fisksoppan. Den är otroligt god, med skaldjur och saffran i. När man värmer den så ska man sätta in den i ugnen utan att sticka hål på förpackningen. När den börjar tjuta så är soppan lagom varm att äta. Jag köpte också deras prinskorv, fikonmarmelad, lemoncurd. Vi måste åka dit och äta vid tillfälle. 
 

Nåt sorts uteplats ska det bli

Den ska dölja brunnslocket och bli en plats för frukost eller lunch, åt söder.  Fyller med grus som Morgan kom med. Sen på med lite i taget med traktorn. Med hjälp av laserinstrument lite lutning från huset. Vattna för att få ihop det hela. Vi testade med ett annat bord för att få en uppfattning om storleken  uteplatsen. Imorgon padda först sen kommer marksten som ska på plats,  sexton kvadratmeter, sen lite sand emellan. Och till slut skärmarna som ska dölja brunnslocket och rama in platsen. Och så förstås nåt slags bord o stolar eller bänkar. 
 
 
 

Sandras bröd säljer bra!

 
 
 
Sandra till höger på bilden bakar stenugnsbröd i Fengersfors. Fantastiskt gott är det och det säljer bra på Ica o COOP i Åmål. Säkert på en del andra ställen också som jag inte känner till. Hon hade med ett valnötsbröd till oss när hon var på Liane häromdagen och det har vi köpt förut när vi varit på Not Quite i Fengersfors. Sandra är god vän med vår dotter Malin sedan de gick på gymnasiet i Åmål och hon kom till Liane för att träffa hennne. 

Nu går solen ner!

 
Nu går solen ner och det är sevärt. 

Lilla barnbarn Lovis på hemväg ...

... igår på Stockholmståget innan kaoset med stopp bröt ut. Hon sitter hos sin pappa Kristian och bakom skymtar storebröderna Isak och Elias.

Isak o Bill ....

... är det som satt tillsammans inne i Ikeahuset när de var hos oss. Isak visade Bill något på lekdatorn. Bill ser verkligen upp till sina snälla storkusiner, lite idoler har de blivit. 
 

Hej då !

Elias ovan och Isak och lilla Lovis, Malin och Kristian for alltså hem igår med tåg först och sen pendeltåg och sen taxi och sen flyg till Umeå. De kom hem till slut även om det blev en resa fylld av oro för att missa flyget när all tågtrafik söder om Stockholm var utslagen under eftermiddagen. Nu är det tomt och tyst efter de kära barnen med respektive och barnbarnen.  Till sommaren planeras för mer besök på Liane. Vi sakna tills dess och ge oss till tåls med alla minnen från den här gången.
 

Tungt att ta bort!

 
Nja inte rent fysiskt, men mentalt att ta adjö av tiden med barnbarnen. Nu har de åkt hem och vi väntar på nästa besök. Det gick alltså bra till slut med dotters familjs hemresa. Men panik en stund och SJ är bara sanslöst. 

Dom hann!!!

De lyckades ta sig med pendeltåg till Södertälje tror jag och därifrån med taxi till Arlanda tror jag också. Kristian ringde just nu och bara kort meddelade att de skulle gå ombord på planet till Umeå och alltså hinna med.
 
Vilken pärs!! Det politiska part som lovar att få ordning på tågtrafiken i Sverige i nästa val får min röst. Allt annat verkar just nu oväsentligt. ;-((
 
I morgon blir det bilder från vårt tårdrypande avsked i Karlstad vid tåget.

Fast i Gnesta är Malinfamiljen!!!

Nej!!!!! Nu sitter dotters familj fast med tåget i Gnesta. All tågtrafik till o från Stockholm söderut är helt blockerad.  Helt osannolikt att drabbas igen! De riskerar att missa flyget till Umeå förstås. Om någon sitter i Gnesta o inte har nåt särskilt för sig så är det välkommet att skjutsa till Arlanda. 

Vårvärmen kommer nu?

Så står det överallt i tidningarna. Nåja, det är just nu tisdag morgon bara plus 3 grader. Inte svettigt direkt. Kylan har varit ihärdig, även om det varit soligt över påskhelgen.

Idag åker barnbarn Isak o Elias o lilla Lovis ...

... Malin o Kristian. De åker hem till Umeå. Saknade blir stor efter familjen men vi hoppas på ett nytt längre besök i sommar, åtminstone är planerna sådana just nu.

- Hej då farmor!

Idag åkte lille Bill och hans familj hem till Stockholm. Bill var inte helt övertygad om att det var bra, var lite moloken:
- Jag vill inte åka till Tomtebogatan!
- Jag vill inte åka till stora tåget!
 
Han har mått som en prins här tror jag, med farmor och farfar och storkusinerna och lillkusinen och Julia och Clara  och båda föräldrarna närvarande. Och inte att förglömma: Studsmattan och såpbubblorna och rutschkanan.
 
Åh så ledsamt det är när barnbarnen åker iväg hem. Umeåbarnbarnen har vi babblat med hela kvällen och fikat med, men i morgon tidigt måste de åka hem också, först tåget till Stockholm och så flyget hem till Umeå. Så tomt blir det nu.

Fullt med folk på Liane idag!

Dotter Malin fick besök av sina gamla gymnasiekompisar; fr v Lotta, Jonna, Malin och Sandra. De hade med sig barnen Lilja, Otis + Olle och så Nova. Lotta o Sandra bor i Fengersfors och är involverade i Not Quite, Lotta med bl.a musik o sång, Sandra med bageriet. Jonna bor och jobbar i Stockholm som polis, men hon har hus kvar i Skogen Sillerud. Tänk att det här tjejgänget hittade varandra på gymnasiet och de har hållit tajt kontakt i alla år, trots bosättning långt ifrån varandra.
Så roligt att få se dem igen, det är inte ofta numera. Men kanske kan det bli ett nytt besök på Liane i sommar.
Många barn blev det på lekplatsen vid Liane-huset; Otis, Elias, Bill, Isak och Olle ser jag här.
 
Barnbarn Elias visade upp konster  på studsmatta en annan dag.
Och nu var det Otis som hoppade
Och som sagt fyrhjulingsafari med Elias, Isak, Lilja och Nova och så Bill då.

-Hej farmor, jag kan!

Äntligen vågar lille Bill åka fyrhjuling. Vi har fjäskat länge men inte lyckats övertala honom förrän idag! Ett stort steg. Med på rundtur är också  barnbarn Isak, Elias och besökande tjejerna Nova och Lilja  från Fengersfors / Åmål. De är barn till besökande Sandra och Lotta, dotter ´Malins vänner på besök idag. Godaste brödet hade de med från Sandras bageri Fengersfors bruk. Sen kommer en annan av dotters goda vänner; Jonna från Skogen (ok Bengtsfors - Stockholm då!).  
 

Regering är i fritt fall ...

... enligt ny mätning som presenteras i tidningen Aftonbladet av Lena Mellin. Den röd-gröna regeringen får bottensiffror i ny opinionsmätning. Inte ens Aftonbladet kan dribbla bort de här katastrofalt låga siffrorna utan säger som det är och tar sina politiska företrädare i örat.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/lenamellin/article20582224.ab
Statsminister Löfvén blir slagen av KD-Hägglund som är under avveckling! Hägglund toppar listan alltså!.  Åsa Romson MP kommer sist! (Vem är förvånad?)
 
"Det är nästan lika många som har stort eller mycket stort förtroende för Jimmie Åkesson som för Stefan Löfven."

"Politik är en förtroendebransch och den som många har förtroende för är en valvinnare." skriver Mellin i Aftonbladet.

Någonstans har det gått snett med regeringen, den har inte skapat tilltro till sin politik eller genomförandet av den. Det har varit det ena magplasket efter det andra; utrikespolitiska fiaskon, svikna vallöften om bensinskatt och ROT, flyktingmottagandet är i kaos och man har ingen lösning. Skolproblemen skulle vara fixade på 100 dagar enligt Fridolin, men kvarstår uppenbarligen och  utbildningsministern  uppför sig som om han fortfarande var i opposition dvs bara rabblar visioner men inga konkreta förslag som kan genomföras i praktiken.


Påskdagen fortsatte ...

... efter konstrundan med god påsktallrik på Stationscafét i Svensbyn, fika hemma hos goda vänner och till slut skyping med Seattlesonen som firade födelsedag. 10 dagar sedan vi skickade födelsedagspaketet och det hade inte kommit fram än! Synd!
 
Idag måste vi skiljas från en av besökande barn o barnbarn. Son Markus med familj åker  tillbaka till Stockholm i kväll. Och  i morgon åker dotter Malin med familj tillbaka till Umeå. Vi stålsätter oss lite inför avskeden märker jag. Det är inte lätt.

Konstrunda del 2

Det blev  en konstrunda i Årjäng del 2 igår. Del 1 var  Smolmark och Best Western Långfredagen. Mitt urval av bilder och kommentarer är bara spontant utifrån rätt snabba besök, sånt som direkt fastnade. Men det finns sånt  som kanske skulle ha varit med vid längre eftertanke. Det blir alltid mycket på en gång vid konstrunda. Normalt så besöker man en utställning  och ger varje föremål mer tid.
Första stopp blev Travmuseet där flera av konstrundans deltagande konstnärer fanns med. Här akvareller och textil av bl.a. Kerstin Wikeberg Skogh.
Pallarna är oerhört charmiga, de fanns med i Smolmark förra året hos Kerstin men görs av en släkting till henne tror jag
Den här är fin. Rakubränt stengods.
Sen blev det en tur till Huset på Strand. Det är så fint i hus och trädgård. Torill hade till synes läcker servering men jag hann inte stanna och ta del av den tyvärr.
De här bilderna gillar jag!
Nästa besök blev hos bildhuggare Leif på Noretjärn. Alltid lika roligt att se och här är några favoriter
Bonden kör självbindaren med paret.
Fyndig grupp där träet  är lekfullt använt.
Om jag minns rätt så föreställer  den här gruppen Ernst och Artur på Kasenberg i arbete med tröskning. Han som sitter där kanske ska vara pappan men jag är osäker.
Sista besöket blev hos Gerd i Svensbyn. . Där fanns mycket fint att se och alltid lika trevligt att komma in här. Hos Gerd finns inte bara hennes egna alster utan också andra konsthantverkare och konstnärer representerade. Fina textiltavlor av en gästutställare. Två av dem hade jag gärna inhandlat men de var redan sålda. 
 
Detta med konstrunda är en trevlig ny tradition. Synd att tiden inte vill räcka till för fler besök. Om Else-Marie i Tobyn  hade jag gärna sett mer av exempelvis, men vet inte säkert om hon var med på konstrundan. Jag har inte hunnit fördjupa mig i förteckningen nu när jag velat ägna påskdagarna åt barn och barnbarn på besök.

Fyrhjulingssafari till Lintjärn

Med på resan idag på morgonen var äldsta barnbarnen, Elias och Isak. Avfärd till och med före frukost.
Lintjärn är ett lugnt och fint litet tjärn.
Så småningom kom en liten Bill också och hans mamma och till slut Malin och minsta barnbarn Lovis, men då hade jag åkt på konstrunda.
I vattnet kan man kasta stenar och sjösätta barkbåtar
Lille Bills barkbåt
 Senare idag eller i morgon förmiddag kommer jag att skriva här på bloggen om konstrundan och ta med några bilder.

Äntligen börjar media visa lite sans ...

... när det gäller vår mottagning av människor på flykt. Några skribenter får komma fram i debatten med andra åsikter än de som varit de politiskt korrekta och godkända under en följd av år.  Vi måste åtminstone kunna prata om saken på ett sansat sätt om det ska gå att hitta vägar ut ur det hörn vi har målat in oss i. Den flyktingmottagning som Sverige just nu presterar är förnedrande för dem som kommer hit och obegriplig för oss vanliga dödliga, den är utan logik och sans. Kanske är ett temporärt stopp den enda utvägen för att styra upp det hela. Det låter kanske brutalt men kan vara det minst onda alternativet just nu.  
http://www.expressen.se/debatt/dags-att-tillfalligt-stoppa-invandringen/

Påskbrasa och fyrverkerier igår påskafton

Det är en stark tradition här i Årjäng att elda brasor på påskafton och smälla av fyrverkerier. Där jag växte upp, i mitten av Sverige, så var det bara brasor på Valborg. Vi åkte iväg till påskbrasa i Snarkil framåt kvällen, de äldsta barnbarnen ville gå med, Elias och Isak. Det var många vid elden, både vuxna och barn.
Här kommer de med "bomben" som de var med och inhandlade häromdagen.
Det gäller att hitta första stubin
Det blev ett antal fina raketer och smällare som flyg ur den här kartongen. Nästa år ska Roland köpa en ännu större har han lovat, och inte så många små "fjuttar". ;-)

Påskbord ...

... blev det i alla fall här hemma för oss och besökande barn o barnbarn. Vi gjorde lite knyte av det hela.

Påskbrasabilder blir det imorgon söndag.

Vi var traditionsenligt vid påskeld i kväll och jag gör bilder därifrån i morgon söndag.

Påskkärringar kom på besök!

Clara o Julia med mamma och pappa på fyrhjulingssafari
Bill var först lite rädd, hade aldrig sett sånt men tinade upp så småningom. Carin, Bill, Malin, Lovis, sen Maja, Elsa och Annie på Udden och Clara i Signebyn.  Och Claras faster som jag redan glömt namnet på.
 

Snälla storkusiner har lille Bill!

Hand i hand!
 

Snygga hopp i studsmattan ...

... gör stora barnbarnen
 

- Det var nära ögat farfar!

, sa lille ´Bill när farfar räddade honom undan påskkärringjakten på Ligärdet. Påskkärringar ska jagas här och farfar sprang med Bill på armen undan Mikael. Fina påskbrev fick Bill från Julia o Clara.
 Elias, Isak, Bill, pappa Markus och farfar slängde påskbrev på Ligärdet

Kolbullar i grillen blev det igår eftermiddag!

Barnbarn Lovis mumsade och gillade och smackade!
"Meme" är mamma och "papa" är pappa.
 
 
Kul när det rör sig med storbröder och storkusin Bill på studsmattan. 
 

Roland cyklar med hundarna.

Dunkerstövaren Hej har ett vägvinnande steg, det bara flyter på, går inte över i galoppsprång. Han travar och travar. Bättre med sele än halsband, han drar så.
 
Mer med bilder från vår fantastiska påskafton med barn och barnbarn senare idag

Tornfalken kom igår!!!!!

Han kom verkligen igår, tornfalken! När vi stod vid studsmattan nere på Liane så hördes den välbekanta drillen svischa förbi uppe i luften. Jag reagerade på det välbekanta ljudet och när jag kollade uppåt så fick jag se tornfalken visa upp sin svängande flykt med de snabba vingslagen. Om båda är tillbaka vet jag inte men jag såg i alla fall en och det verkar som om den bor i Oskars gamla duvslag på ladugårdsgaveln igen. Förra året häckade flera par här, ska bli roligt att se om de kommer tillbaka.
 
Det är helt ok annars också på fågelfronten; ett par tranor går nere på Smörhôla och minst tre tofsvipor + ett antal starar.

Konstrunda

Det blev en liten konstrunda igår med dotter och svärdotter. Här i Smolmark började vi o kollade på textil och målning och annat hos Kerstin. Välgjort som vanligt.  Skatorna i björken hade jag gärna blivit ägare till men någon annan hann före.
Rakubränning var det på gång och så trevligt möte blev det med Marie (som inte är med på bild).
Färdiga alster. -Det blir fint med den krackelerade glasyren
Och en sväng till Gitta i Hagen förstås, med glas. Mycket välbesökt i den lilla hyttan.
Sen drev hungern oss till Best Western hotell där Kerstin ställer ut akryl. Den i mitten var en favvo.
Vi hann inte fler besök men det kan bli möjlighet att kolla på fler under helgen.  

Studsmatta Liane

Och den var en succé! För alla åldrar, fast på olika sätt. Isak, Bill o lilla Lovis
Christian och Elias gjorde trick
Storkusiner och lillkusin kunde springa runt.
Och lille Bill hoppade sammanlagt drygt 3 timmar idag!!!! Hur orkar  barn?????
 

Studsmattebygge idag fredag!

Roland hade god hjälp av äldsta barnbarnen; Elias och Isak. De hade byggt upp studsmattor förut.
 

Glad Påsk!


Vi önskar alla en Glad Påsk här från Liane!

Snällaste storkusinerna och storebröderna ....

..är äldsta barnbarnen. De har änglars tålamod och leker med lillkusinen och lillasyster i timmar. Inte alls som de elaka storkusinerna i Alfons Åberg! ;-) Här är det såpbubbeljakt.
På patrull utanför grillen, försvar mot allt ont som kan drabba på påsk!
Lite korvgrillning blev det också i grillen på eftermiddagen
Här inköps smällare för påskaftonen.
 
Snällaste grannbarnen Julia och Clara kommer också hit ibland. Här är det modellera på gång.
Så här ser det ut inne hos oss numera. Så mysigt

Agenda

I morgon, långfredag,  blir det nog konstrunda med valda delar av församlingen. Roland har lovat att bjuda på kolbullar i grillen fram mot slutet av eftermiddagen / början på kvällen.
 
Fantastiskt vackert solväder blir det men lite blåsigt och kallt. Får väl bli ok.

Påskharen var synlig på Liane idag - lämnade kvar ägg!

Påskharen syntes på Liane idag. Han försvann kvickt men visst måste vi ut och jaga honom. Sen hade han lämnat ägg som vi letade upp.
Alla letade!
Isak o Elias hittade sina ägg
Bill fick också syn på ett ägg. Äggjakten var så spännande för lille Bill att han blev nästan paralyserad ibland. Men det var mer roligt än läskigt.
Helt godkänt innehåll, godis! Fast det inte var lördag!
 

Snickrat med farfar / morfar

Träbössor för påskens häxjakt!

Östra Silen igår tisdag


Bild från Carin som tog en promenad ner till bryggan och fick  en stund i vårsolskenet.

#ostrasilen

Jag  testar en hashtag för Östra Silen, vår sjö.  Vi hyr ut fyra fina hus runt den här fantastiska fiskesjön.
 
www.fishing-in-sweden.se
 
http://www.stugnet.se/objekt.asp?id=11620
 
 

Mötte dotter Malin med familj...

... vid tåget i Karlstad i kväll. De flög med Norwegian från Umeå till Stockholm. Planet gick inte eller rättare var 2,5 tim försenat pga krångel med en startmotor (herregud!!!). Så först blev det panik för då skulle tågförbindelsen inte funka från Stockholm till Karlstad. Men det gick att klämma in något plan och så boka en ny tågresa med febrilt knappande på mobilen. De 2, 5 timmars marginal som skulle ha funnits i byte flyg - tåg blev plötsligt istället språngmarsch på alla ställen med tre barn, varav en bäbis!!!  Sen var tåget försenat 20 minuter men det kördes nog in för tiden i Karlstad blev inte så sen. Fantastiskt att ha dem  här i alla fall och installerade på Liane på nedervåningen.
 

Myggfälla

Dick Sandberg har uppfunnit myggfällor
 
"Hittade hur man gör en myggfälla på engelska och var tvungen att skriva den på svenska. Jag gör 100 av dessa till sommar eller börja redan nu. Har du lagt märke till Myggen är redan ute! Här är en hemmagjord fälla för att hålla er från att bli blodgivare!... Artiklar som  behövs till fällan : 1 kopp vatten 1/4 kopp farinsocker 1 gram jäst 1 st  2-liters flaska HUR: 1. Skär plastflaska i hälften. 2. Blanda farinsocker med varmt vatten. Låt det svalna. När den kall, så häll i den nedre halvan av flaskan. 3. Tillsätt jästen. Du behöver inte blanda. Det gör att det skapar koldioxid, som lockar myggorna. 4. Placera trattdelen, upp och ned, in i den andra halvan av flaskan, den tejpas ihop om så önskas. 5. Slå in botten på flaskan med något svart, lämnar toppen genomskinlig och placera den på  ett myggställe. (Myggor dras också  till den svarta färgen.) Byt ut lösningen varannan vecka . Eller gör helt nya myggfällor."

Broms café igår tisdag!

Ett kort besök på Broms café i Årjäng blev det också. Inte helt fel enligt barnbarn Bill. Han kom ihåg Dora-boken från förra besöket och exakt var den låg. Hittade den inte där men vi fann den på annan plats. Roligt att bli bekant och komma ihåg från gång till gång.
 
Julia och Clara var här och lekte en stund, men det blev ingen bild på det.