Tungt vatten ...

... handlar en tv-serie om. Den är spännande och bra. Tänk, de åt renlav och överlevde på det! Undrar om det funkar i verkligheten eller bara på film?
 
Uppdaterat: Jag fick en kommentar på facebook från en f.d. jägarsoldat att man kan överleva någon månad eller så på bl.a. renlav, granskott tallbarste osv. Men sen behöver man högvärdigt protein typ kött eller blod. Intressant!

Långpromenad ner till sjön..

... gjorde jag o lille Seffrin idag söndag. Solen sken och det var himla skönt att komma ut.
Det finns en del is kvar i viken och ett par välutrustade vintermetare testade lyckan.
 

En hare föll för Jazz idag ...

... och nu är Roland o Mikael ute och jagar rådjur med lille Seffrin. Jag orkade inte gå med efter min o Seffrins långpromenad ner till sjön i rask takt. Det är ju sista dagen för rådjursjakt den här säsongen. Sen får det bli enbart långpromenader fram till hösten.

Ledig söndag!

 
Inga stora förpliktelser på agendan! Bara att köra skräp till återvinning och koka ingefärs-shot. Jag har gjort om receptet lite
 
Kokar en dryg halv liter vatten. Låter det svalna till 60 grader.
Lägger  i 100 g skalad riven ingefära och blandningen får stå någon timme. Silar bort ingefäran. 
  Tillsätter en citron och en halv dl honung
Tappar upp på flaska och ställer in i kylskåpet. 
 
Jag kokar inte ingefäran eftersom jag läst att den förlorar kraft vid temp över sextio grader. Och citronen o honungen vid så där 40 grader.  Har ingen aning om huruvida den här drycken har någon magisk kraft. Men vi dricker ett snapsglas av den  varje morgon. Och så äter jag en matsked kokosolja varje dag. Blir nog minst hundra år med så mycket nyttigheter i kroppen. :-)

Trevlig soppkväll ....

.... med fyra vänner  hade vi igår. Det blev enkel förtäring, viltsoppa och risgrynskaka efter det. Kokade en ny syltvariant, blandning blåbär och hallon som jag hittade  i frysen. Det kan man också ha till risgrynskaka fast jag tycker nog att saftsås är bäst. Den rationaliserar jag till att ta färdig saftsoppa blandad med koncentrerad svartvinbärssaft. 
 
Blåsvädret har kommit av sig tack o lov. I natt behövdes ingen speciell sovplats, gick bra att sova ändå. 

Dagens rådjursjakt med lille Seffrin!

Vi sprang i stort sett direkt på två rådjur, varav ett var rejält i storlek. Det blev jakt förstås med Seffrin.
Men han fick problem med vattenfylld bäck som rådjuren gick över två gånger. Vi måste hjälpa Seffrin över bägge gångerna och då blev han långt efter. Rådjuren som sett oss blev skrämda förstås och drog iväg.
Så här ser det ut i skogen på sina ställen och de strida bäckarna är inget för en liten tax att försöka ta sig över på egen hand. Det är som vårflod med tjälesläpp.
O tur är väl det att han inte försöker sig på att simma här!! Det blev väl drev på drygt halvtimmen, sen gick han tillbaka meter för meter i egna spår, hela vägen som han jagat. ;- ) En fin dag fick vi i alla fall. 

Ingen ny dator än!

Suck! Det är himla knöligt att inte ha den egna datorn! Den kraschade ju och jag väntar på den nya som är beställd. Borde inte gnälla förstås över ett sånt välfärdsproblem. Hankar mig fram som sagt med paddan och den stationära datorn. Men ingen av dem har den programvara som jag är van vid så det blir omständligt och tidsödande. Inte kan jag kommentera på andra bloggar som jag är van heller. Ber om ursäkt för min plötsliga tystnad. Men jag kommer tillbaka. Apropå tystnad så sov jag alltså i källaren inatt, i gamla gillestugan, det som nu är förråd, o här var verkligen tvärtyst. Inget ljud från den vinande blåsten letade sig hit ner. Skönt! Att döma av väderrapporten blir det en natt till här.

Under Siporexvalvet...

... som ligger ovanpå källarväggarna kommer jag att sova i natt. Allt för att slippa hör vinden tjuta runt husknutarna och skaka om de inpackade utemöblerna som står på altanen. Jo, det är verkligen ett tjockt typ Ytongvalv, gissningsvis från Hällabrottet i Närke som utgör källartak och våningsgolv i vårt hus. En ovanlig lösning när vi byggde huset 1977, men bra. Gäster på Liane har vi över helgen. Trevligt!

En märklig svamp ...

...och på hela trädet.  Ibland önskar jag att jag visste mer om allt vi ser i skogen

"Vänligen Lars Lerin" är en succé!

Senaste programmet i onsdags där Lars besöker Leif GW sågs av rekordpubliken 1,2 miljoner tittare, alltså det program som hade mest tittare den dagen. Det är rekord hittills för programserien och väcker förvåning eftersom programmet ligger på samma tid som ett nyhetsprogram, kl 21.00. Normalt så är det nyhetsprogrammen som toppar tittarstatistiken. Det är oerhört mycket beröm i vanlig press och i sociala media. Roligt för son Markus som hållit i programserien på produktionsbolaget Mexikomedia. Som föräldrar är vi stolta och gläder oss över framgången förstås. Nu är det tre program kvar som vi också ser fram emot. Som gamla beundrare av Lars Lerin så hade vi sett den här programserien  även om sonen inte hade hållit i produktionen.

Dagens rådjursjakt med Seffrin

Roland kom hem vid lunchtid efter noll upptag med dunker Hej och förslog rådjursjakt med Seffrin
 
Jag hade precis laddat för långpromenad med Seffrin så det passade precis. Vi tog Seffrin och ryggsäck och korv med till åsen mellan Litorpet och Döverud. Det är så fint och ett favvotillhåll för en del vilda djur. Roland högg töre ur ett dött träd och det luktade tjärved ändå bort till mig.
En lagom lite brasa blev det. Bra att vi sitter still en god stund, Seffrin söker ut bättre då.
 
Dockmossa kallade min mamma den här sorten och den finns det gott om här uppe på åsen. Toppmossa är ett annat namn. Säkert heter den nåt på lav ¨på riktigt.
Det döda trädet som lämnat töre till brasan blev så här fint, som en skulptur med öga
Sen gick vi över Starransmyra, förbi Döverud  och bort mot Valljâle. Om jag får gissa så är det högst en handfull ´personer som vet var Valljâle ligger någonstans numera. Det har säkert varit åkermark men är sedan länge skog.  De gamla namnen håller på att försvinna. Om jag för några blogginlägg sedan visade en välskött skog som var som en park så har vi en motsats här; ett område som ägaren nog inte kollat på på länge. En del av skogen är mogen för avverkning, en del bara ramlar ner och får ligga, gallring borde nog göras.  Strax här sprang Seffrin direkt på ett rådjur och jagade fram till bäcken som han inte tog sig över. Vi gick och kopplade honom och kom på färska spår av ett annat rådjur, släppte honom och full jakt igen. Till slut fastnade han vid ett vattendrag "Mella-tjârna". Roland sprang genom skogen för att ta honom eftersom vi var rädda att han var på väg att drunkna. Men det gick bra och dagens jakt avslutades efter sammanlagt någon timmes drev.  En fin dag hade vi med mycket gå och halvspringa i skogen. Känns nyttigt för mig som har ett rätt stillasittande jobb. Njutbart att vara i skogen också, en lisa för kropp och själ.
 
 

Datorabstinensen är svår!

Min laptop pc kraschade ju totalt häromdagen. En ny maskin är beställd men jag har inte fått den än. Försöker hanka mig fram  med min lilla padda och den stationära  pc:n. Men det mesta är långsamt och knöligt när det inte funkar som vanligt. Och bildbehandling ligger nere. En del bloggar kan jag inte kommentera på. Tänk att man kan bli beroende av något som egentligen inte alls är nödvändigt. 
 
Den här dagen är ledig och får ett lugnt tempo. Det enda som är bokat är att jag har lovat Roland fläsk och potatis o löksås någon gång under dagen.  Sen får det bli promenad med Seffrin och lite undanplockning av grillar o utemöbler eftersom det ska bli hård vind i morgon kväll och lördag, bortåt 22 meter per sekund i vindbyarna.   Det tog i ordentligt en stund i natt också. Blåst är trist.   Regna får det gärna göra. Bra om all snö försvinner inför nästa köldperiod så det inte bildas skare. Vi vill ha fräsch nysnö istället om någon vecka  så där. 

Det blåser!

Och det är kraftiga vindar, de sliter verkligen i huset och i träden på tomten. Hoppas de står kvar o inte drattar över oss.  Det är fler stora som ska bort men mildvädret kom o avbröt avverkningen. Det behöver vara fruset för att inte skada gräsmattor. Jag läser runt på Klart.se och yr.no. Det ser ut som om det under morgondagen kan bli värst med vindbyar på bortåt 22 meter per sekund under eftermiddagen o kvällen. 

En glad pappa med långa ben ...

.... ser han ut att ha, barnbarn Bill!  Klockrent! Utställning på dagis Kastanjebacken!

Dagens rådjursjakt med Seffrin

Högre kom inte solen idag där vi var! Bild från runt 12-tiden. Någon plusgrad.
Seffrin har förbättrat sitt sök den senaste tiden. Han gör rejäla lovar bort ifrån oss. Och länge.
Roland hämtade töre
Pysslade igång en brasa
Och det blev grillning av medhavd korv och så kaffe förstås. Isen ligger på sjön. Det isfiskas en del nu.
 
Efter vi ätit fick Seffrin opp två rådjur, drev dem ivrigt och bra i två timmar med många bukter. Vi travade runt i terrängen och försökte räkna ut var jakten skulle gå, men inget av de pass vi valde visade sig vara  det rätta. Seffrin kopplades på fullt drev kl 15.00 för då börjar det skymma. Han är en fin liten kämpe!  God jaktlust, bra sök numera, hörbart skall på mellan 15 - 50 skall per minut. Inte så lättdrivet med en del snö på sina ställen.  Det är inte direkt skare men ett hårdare snölager längst upp. Jaktlusten var på topp nu, Seffrin  har inte kunnat jaga på ett par veckor pga snö och kyla. Och snart är säsongen slut för hans del. Fin dag blev det!
 
Här kopplas Seffrin på fullt drev, 40 skall per minut.
 

Jazz`s valpar!

Några bilder har kommit från Insjön på Jazz`s  valpar. De har inte fått upp ögonen än ser det ut som. Jo kanske lite. Och hunden i fokus här är en tik som är vald av en tikköpare på besök. Vi ska alltså ha en hane här men vet inte alls vilka valpar vi ser. Söta och välnärda ser de ut att vara. Undrar hur länge vi kan hålla oss innan vi åker o tittar på dem.
 

Tråkiga idrottsgalan!!!

Vi försökte stå ut med att kolla på idrottsgalan men det gick inte. Hur kan man skapa en så himla tråkig tillställning med så stora resurser. Den inleddes med framföranden / dialoger som skulle vara roliga men ingen drog på munnen åt dem. Det blev bara pinsamt. Sen drog det igång med själva prisutdelningen där både prisutdelare och pristagare höll långa föreläsningar, mest om den egna förträffligheten. Publiken såg ut att vara allvarsam och uttråkad. Det gick inte att fortsätta det här sömnpillret utan vi såg istället på programmet om hur människokroppen skapas under de första veckorna som foster. Det var inte tråkigt.

Totalt datorhaveri igår söndag!

 
 
Min dator har varit trasig,  verkligen fysiskt trasig ett bra tag nu. Skärmen har kluvit sig så jag har måst ha  tvingar som har hållit  ihop den. Gångjärnen har havererat för länge sen, det har  inte gått att fälla ihop den. Senaste året, har jag haft den  konstant uppfälld med svajande skärm.  Gångjärnsfästena har lättat från underlaget. Fläkten har flåsat högljutt och klagande och ibland stängt av datorn mitt i arbete pga överhettning. Batterifunktionen har inte funnits de senaste åren,  måste alltid ha ström.
 
Jag har gruvat mig för att byta dator, ominstallera allt, hitta alla gamla logg-koder och lösenord som är försvunna. Det har alltså inte blivit av fixa en ny dator medan den här fortfarande var i funktion och det hade gått att föra över data värd att spara. Så korkat kan man tänka så här i efterhand.
 
Men igår löste sig problemet genom att den strök sig i golvet och kraschade totalt. Inte ett liv i den efter det. Idag har jag beställt en ny dator som jag får i slutet på veckan. I kväll ska jag gå på lösenords- och kodjakt. Hittar jag inte dem så måste jag betala nya licenser för exempelvis Word och Excel. Det vore lite snöpligt om än ett rättmätigt straff för mig som är så slarvig med sånt.

Kampen om tungvattnet ....

... på ettan är inte fel. Vi har sett det förut, är spännande. Vi som bor i gränstrakterna mot Norge kanske känner en speciell samhörighet med insatserna under kriget för att hindra Hitler från att tillverka sin bomb. Många känner någon som känner någon som känner någon  osv.

Åkte någon timme idag också!

For så tidigt som möjligt eftersom temperaturen hela tiden steg på morgonen. Det gick att åka men spåren började sjunka ner, så som syns på bilden ovan. Det var också lite vatten på ett ställe. Om jag hade åkt i backar hade jag säkert behövt fästvalla men i det här platta spåret så gick  det ändå fast inte så mycket glid som med minusgrader. Detta får bli sista åkningen före nästa köldknäpp. Hoppas den kommer snart! :;-)

Inlägger veto mot det termometern visar!

Den visar klart på plus, fast i o för sig bara + 0.4. Hoppas det lämnar skidspåren i samma skick som igår. Vill verkligen inte att de ska bli förstörda redan idag. Det fanns ju chans att få en ledig dag till med lite skidåkning.  Jag åker nog ut och testar i alla fall. Har redan tänkt ut vilka slingor jag ska ta idag.

Och vem kan ha gått här då?

Spåren är karaktäristiska!  Lite blixtlåsvarning är det.

Tour de Liane!

Idag var vi fler som åkte spårslingorna här på Liane, ett par omgångar med andra åkare kom hit. Och spåren sägs var bättre än på Golfbanan.  Kul!
Här passerar jag Hol på min skidtur runt.
Jag tog en tur på någon dryg timme. Ingen sol idag och så där - 5 grader. Minns när jag var barn och åkte skidor. Mina föräldrar gillade också skidåkning så vi fick skidor tidigt, annars var det noga med utgifterna. Pappa undervisade i skidåkningens konst och jag märker att jag åker fortfarande som han sa; skjut ifrån ordentligt med den bakre skidan och slappna av i axlar / armar mellan varje stavtag. Kommer ihåg att jag vann KM i längdskidor i min hemkommun när jag var nio år. Min bror var fem år  äldre än mig och han hade också vunnit KM när han var nio år.  Pappas träning gav resultat. Då fick broder en fin tennpokal med ingravering. Jag tittade mycket på den och tänkte att jag nog också skulle få en sån när jag vunnit. Men jag fick en ful klumpig glasvas! Oj så skämmigt tyckte jag. Den utdelades av min lärare under högtidliga former på skolan och jag tyckte alla måste se vilken uschlig utmärkelse jag fått och tycka synd om mig. Min lärare såg min besvikelse och tröstade mig med att en glasvas passade bättre än en pokal för en flicka.  GRRRR va arg jag blev! Ville inte vara flicka med glasvas!!! Jag har den eländiga vasen kvar än, det går inte ens att ha blommor i den! ;- ). Min skidkarriär fick ett  abrupt slut där, ha ha...!. Så nu kavar jag runt i platta skidspår. Och några nedärvare av skidåkning har vi inte varit heller. Så när som på några dråpliga episoderi Allianstävling  så har våra barn hållit sig  ifrån längdskidor och åkt  utför istället. Barnbarn lilla Lovis kanske har fått med någon skidåkar-gen från den andra släktsidan. Hon  är ju barnbarnsbarn till legendariske Assar Rönnlund. Sånt förpliktigar! Ska bli spännande att se hur det artar sig  framöver med en ny generation  i skidspåret! ;-))
 
Den här bilden på vårt hus tog jag bara för att visa före och efter sen så småningom. Det ska bort mer träd här. Sen fick det bli en långpromenad med lille Seffrin. Det har blivit dåligt med hans motion nu ett par dagar. Det går inte att ha honom med i skidspåret.

-Åsså har jag en lillasyster.

-Hon kan få se på min iPad.
Barnbarn Bill, lilla Lou och deras pappa son Markus.
 
Och här på Liane blir det skidåkning nu. Roland jagar förstås för första gången på någon vecka.

"Läkare utan gränser" ...

... är den enda välgörenhetsorganisation som jag ger pengar till. Avslutade dagen med att skicka en slant dit. Jag är rätt skeptisk till de flesta andra eftersom de avslöjats med en hel del egennytta och saftiga löneavtal till sina anställda. "Läkare utan gränser" har i alla fall  ännu så länge inte ertappats med fingrarna i syltburken. Och jag hoppas jag slipper läsa om något sådant. Inte så mycket för pengarnas skull som för att jag vill behålla en bit tro på mänsklig godhet och oegennytta. 
 
Det är bra att organisationer av olika slag granskas. Senaste exemplet är Kommunal. Men tyvärr finns ett antal s.k. djur- och naturbevarande föreningar som aldrig kollas av någon journalist. Skulle nog behövas. En av dem går inte att få insyn i eftersom den är en privatägd stiftelse; WWF. Skulle  vilja syna den i sömmarna om jag hade resurser. Postkodlotteriet ger massor av pengar till de här vargkramarna och jag har avstyrt deras reklam för det eländet vill jag inte bidra till. Jag har sluppit den en tid, men nu kommer den igen! Suck!  One more time!

Fler träd bort idag!

Roland har varit flitig idag också med sågen och vagnen! Nu är en grupp till av granar och aspar  åt nordost borta . Några mindre granar och björkar är kvar så det blir inte helt tomt.  Ser bra ut.  Några fler träd ska bort, några stora björkar som kan vara genomruttna. Men nu stiger temperaturen så det lär bli jakt de närmaste dagarna, inte trädfällning. Jaktabstinensen är svår efter någon vecka med sträng kyla. ;- ) När jag kom hem var det - 8 grader och nu är det - 6. Det tar sig! Det mildast på någon dryg vecka.

- 24 grader nu på morgonen!

Kylan hänger i idag också, men sen är den nog på upphällningen. Ser ut att bli sista dagen idag, sen ska det bli mildare. Vi kollar ivrigt på yr.no och klart.se för att se hur vädret artar sig framöver. Det är lite olika bud om nästa vecka, antingen plusgrader och regn eller någon minusgrad  och snö. Vi hoppas ju slippa regn förstås, för i så fall blir det grym skare när det fryser på igen som spås efter den mildare perioden. Och då kan det bli svårt att släppa hundar för jakt. Vädret är ett dagligt drama på sitt sätt. ;- )

Bort med stockarna o riset från tomten

 
Roland körde bort de fällda från tomten igår  torsdag. Men idag kan det bli fler träd som ska bort när jag är på jobbet. Jag vill inte vara hemma när de faller. De måste bort, det inser jag, men jag gillar ju träd så det gör allt lite ont. För Rolands del så innebär vintern jobb i skogen så detta är väl lite förberedelse för det att få i ordning grejerna. Först och främst ska veden hem, den som ska värma oss nästa vinter. Sen finns säkert något lite som ska avverkas och en del som ska  gallras och röjas. Livet består sedan någon vecka av idel nyttigheter. Det har inte gått att jaga alls i den stränga kylan.

Kavat runt på skidor ett par timmar....

... har jag gjort idag! Och jag har verkligen stretchat efter konstens alla regler (o Annikas !)  både före och efter ( ska man väl??) . Det var en magiskt fin dag med så där 15 minus och strålande solsken!
Jag startade med spårslingan som går förbi vårt fina grannhus, Mikael och Marias och Julia och Claras  Ligärdet. De fick så fin gul färg på huset, det är svårt att komma exakt rätt med just gul. Här målades tvättstugan om efter felval!! Och ljussättningen gör det verkligen rättvisa nu på vintern, lyser upp mörkret.
Så här högt låg solen exakt kl 13.00. Det gäller att passa på och vara ute medan det är som ljusast för D-vitaminerna och för gladhormonerna. Spåren är kanonfina,

Det var som sagt kallt idag och nere vid Signebyns skola eldade man vildsint.
Men det lugnade ner sig. Skolan ligger så här fint. Här jobbade jag i 10 år och kom plötsligt att tänka på det när jag passerade på skidorna.  Vi hade en åldersblandad grupp på den tiden,  med barn från 5 till 9 år och inga fasta läromedel. Barnen fick lära sig läsa när de ville själva. Det var intressant. Vi byggde det hela på Freinet, Freire och Ulrika Leimars "Läsa på talets grund". Och på 10 år hade vi ingen elev som fick dyslexidiagnos.  När barnen får välja tidpunkt för läsinlärning så kan man bära sig åt nästan hur som helst, de tar sig fram i läsandets konst  utan att det blir krångligt. Men så kan vi oftast inte göra i vanliga skolan, utan  vi måste hålla oss till bestämd tidpunkt och då är det mer  kitsligt. Det går också bra men man måste vara noga och göra rätt från början, annars riskerar en del  barn att utveckla läs- och skrivsvårigheter.  Fast  på vår skola har vi satsat resurser tidigt på det och vi har väldigt få barn som fått allvarliga bekymmer med sin läsníng.
 Prästgårdsladugården, fast Gunnars hästar går på andra sidan. Huset som Daniel bor i skymtar. Och till höger om det gamla kyrkplatsen med  Sigenbybryggan bakom,
Själva Prästgården där familjen Norman bor. Vackert på höjden ligger det, omgivet av en träddunge som var en park en gång i tiden när en präst var trädgårdsintresserad.
 Tja och så tillbaka till Liane igen då. Skuggorna blev allt längre bortåt halv tre.  En fantastiskt fin ledig dag har jag haft och ville verkligen utnyttja den eftersom jag jobbar imorgon och sen lär det bli annat väder, med mulet och mildare. Kanske sista chansen att avnjuta skidspåren. Idag lyckades jag klä på mig rätt också. Absolut oglamoröst men effektivt. Det gäller att tätta igen alla glipor som vill släppa in kylan. Underställ med polokrage, överdragsbyxor, tjock tröja, dunväst, mjuk bylsig halsduk, pannband och stickad mössa. Tunnare sockar blev det idag, man fryser tydligen inte om fötterna vid skidåkning.

Annelie Nordström ...

... Kommunals ordförande kan man fundera på. Alltid intressant att studera  hur människor hanterar en krissituation. Jag har  försökt fïnna något försonande med henne, vi är ju barnskötare från början både hon och jag ;- ),  men det är svårt. Hon har naturligtvis, i likhet med oss alla, ett personligt ansvar för vad hon gör och har gjort. Hon kan inte smita undan det  genom att hänvisa till att hon hamnat i gammaldags vanor och en dålig kultur. Det är  Kurt Olsson-varning på såna uttalanden.  Det blir riktigt patetiskt när det kommer från en kvinna som har alla förutsättningar att veta bättre och som dessutom hade  makt att faktiskt kunna förändra.
 
Sen var det nåt med hennes framträdanden som inte stämde. Gång på gång i går kväll  vevades hennes  / Kommunals avbön i olika media. Men den föll platt på något sätt i mina ögon och jag begrep inte varför, men idag kom jag på orsaken. Hennes ord var ödmjuka med många förlåt  men  ackompanjerades av ett aggressivt kroppsspråk och ett tonfall som gjorde klart att hon helst velat  bita oss allihop, både tittare och pressuppbåd. :- )) Därmed förlorade budskapet trovärdighet.   Det blir liksom  skrämmande när ord och kroppsspråk ger  motsatta signaler. Hos Annelie blev det så tydligt att jag inte skulle bli förvånad om inslaget kommer att användas som avskräckande exempel på  utbildningar i ledarskap / argumentationsteknik eller dylikt.
http://www.dn.se/ekonomi/kommunals-ordforande-avgar-forlat-oss-forlat-mig/

Avverka träd runt huset

Utsikten nordost åt från verandan!  Här stod gigantiska granar förut, verkligen jättestora. Men när skogen norr om huset försvann så blev det lite knepigt att ha dem kvar. Inte så snyggt som förut, för tomten smälte liksom inte längre ihop med omgivningen, blev en ö med stora träd. Och så förstås risken för att enstaka höga träd ensamma kvar inte skulle klara hårda vindar utan fara ner över huset. Och såna skador får man inget från försäkringen för utan får betala allt själv. Spelar ingen roll om så hela huset är förstört. Jag var förstås jätterädd att det skulle ramla ner något träd över Roland eller över huset i samband med avverkningen. Och gick i vånda hela dagen. Men till slut kom sms:et att allt gått bra: Skönt.
Mycket ris blir det. Men lättare att köra bort nu när allt är fruset.
Från skidspåret på åkern så ser det ut så här nu, helt öppet. Det ska fällas fler träd på tomten nu när det är fruset. En del är alldeles för höga numera. De var lagom när vi byggde huset 1977. (Det blev någon halvtimmes skidtur idag också!)
 
Lägger in den här bilden bara för att visa vilken kompakt vägg av granar det var innan träden fälldes. Bilden tagen från verandan så som en av bilderna ovan.
 
Senare idag så blir det lite funderingar här om Annelie Nordström och Kommunal.

Stretcha ...

... i samband med skidåkning lärde mig kollega Annika på jobbet idag! Ingen sak när man är omgiven av proffs på träning!  ;- ))  För jag hade träningsvärk förstås efter gårdagens skidåkning. Värst i ljumskarna. Det blev allt en liten tur idag också, någon halvtimme så där. Sen försvann solen,  temperaturen  gick ner mot - 17 grader och då biter det för illa i ansiktet. Men idag stretchade jag efter konstens alla regler. Tänket är att man tänjer den drabbade muskelgruppen några gånger,  minst  15 sekunder varje gång så att muskelns reflexbetingade  motstånd ger efter och man kan sträcka ut den, tänja lite mer och hålla där lite. Tja ungefär så tror jag.

Roland fick fina tulpaner igår ...

... efter att ha gjort dagens goda gärning och dragit upp en bil ur diket här nedanför Liane. Det är lätt att komma utanför kanten på vägen nu när det är snö överallt. Årets första tulpaner!! Nu börjar tulpansäsongen.

Parningen lyckades!!!

 Igår kväll lyckades parningen med den nya tiken. Så kanske Jazz får en kull avkommor till förutom den i Dalarna där vi har tingat en valp. Den här gången i Edselskog. Här är senaste bilden på Jazz.
 ( Ha ha.... Jazz har svans också, en fin tjock en,  fast den inte syns här, han viker den åt andra sidan)
 
Och här är den snygga hamiltonstövartiken från Edselskog.  S40   111/2009   Stenmyruddens Tralla.  Hon har bra stam och mycket  jaktlust. Bara som upplysning om någon vill tinga en valp.  Jazz valpar uppe i Insjön är redan sålda. Det har varit fler intressenter än .det finns valpar till. ;- )  Ägaren till Tralla är Göte Larsson i Edselskog.
 

Skidspår från köksdörren. Någon mil!!

Hur lyxigt kan det bli???? Och platta är de, nästan inga backar alls!!!!
Hur kunde det bli så här??? Jo, nu har jag gnällt i ett par vintrar över att det inte blev någon bra is på sjön så det gick att göra platta skidspår. Jag är så dålig skidåkare så jag klarar inga backar, vare sig opp eller ner Rädd också  att bryta sköra lårbenshalsar på ålderns höst. Så Golfbanans funkar inte. Nu ser det ut som om isen på sjön den här vintern också blir dålig bitvis så det går inte att lägga långa spår där. Suckat tungt över detta har jag gjort.
- Men jag kan göra spår här på Liane, säger snäll gubbe då.
Så nu har Roland gjort massor av skidspår på Liane. Det är bara att starta här vid huset och åka iväg.
Jag rotade fram mina gamla skidor och pjäxor. De inköptes i slutet av 80 -talet till son Markus och är alltså bortåt 30 år gamla! Pjäxorna är lika gamla och  lite skabbiga så jag tänkte köpa nya. Klev in  i en stor sportbutik häromåret medförandes de gamla för att få några nya med samma bindningssystem. Den unge mannen i butiken hade svårt att hålla mungiporna i styr när han artigt svarade att det var nog många år sedan man sålde såna pjäxor. Han rådde mig att leta på Loppisar eller second hand. ;-))   Eller köpa nya skidor med passande pjäxor.  Så jag har de gamla pjäxorna kvar och de funkar fast de flagar lite i plösen. 
Tänkte inte pjoska med såna där bagateller som valla.  Det känns lite förmätet för en bloody amatör som mig. Och när jag åker platt behövs inget fäste heller.
Spåret blir verkligen jättefint och jag är tacksam mot dem som gjorde det möjligt.
Spåren går runt åkrarna  Västomlaggårn,  Nolomlaggårn, Äckrera, Lagårsjâle, Brôte, Gropejâle,  Smörhôlera, Klingeränga, runt Bobergskuel, Vänna, Lihage, Lilöcka. Nerom Liane blir det här.
Syns inte på bilden men de fortsätter där nere i kanten på skogen. Till vänster om spåret  där nere ligger en åker som heter Etterhôla.
Liane lyser vackert rött i vintersol!
Här efter vägen var det också fina spår på båda sidor.
 Jag åkte i tre  pass, någon dryg timme varje gång. Jag som aldrig tränar nåt systematiskt vet ju inte hur mycket kläder som passar till skidåkning. Första turen hade jag alldeles för mycket på mig, överdragsbyxor,  tjock tröja och dunjacka. Det är 15- 20 minus i skuggan men varmare i solen. Så det blev alldeles för varmt. Sen tog jag på mig överdrag, tjock tröja och tjockare väst. Det var lagom i solskenet. Sen tog jag samma när solen var på väg ner och då blev det alldeles för kallt. Hade behövt vindtät jacka också. Fick snabba mig hem till en varm lång dusch! Men jag får väl lära mig de närmaste dagarna. Helt fantastiskt är det i alla fall att kunna åka skidor så här!!
 
Spåren finns naturligtvis tillgängliga om någon annan vill åka. Tacksamma om spåren  får fortsätta vara fina och inte nertrampade av hundar eller fotspår. Måste klura ut om det går att ta med tax Seffrin utan att han förstör.

Färgkontraster i snö och sol!

Den gnistrande vita snön och  solskenet bjuder på skådespel som inte riktigt låter sig fångas på bild. Men jag kunde inte låta bli att försöka.
 
Senare idag blir det bilder o text från  hur jag löst problemet med ingen riktig is på sjön, ordnat skidspår ändå! Jippi!!!!

Nä... det gick inte!

Det blir nytt försök imorgon!
 

Snart kommer en tik och ska para med Jazz!

Hon är hemmahörig i Edselskog. Hoppas det funkar! Det blev lite hastigt bestämt idag eftersom man väntat på röntgen. Jag återkommer i ärendet!

Herculesplanet!

Det var lite skrämmande häromdagen. Precis över mitt huvud när jag var ute och gick med Seffrin så kom ett stort flygplan som dånade alldeles förskräckligt, som jordens undergång eller nåt!!. Det var ett propellerplan med fyra motorer. Herculesplan sa Roland. Det kom västerifrån  och svepte lågt över oss, i stort sett bara över trädtopparna!!! Första tanken var att det hänt nåt med planet och att det skulle dratta ner över mig eller gå ner på sjön, men det fortsatt bara över taket på Prästgården som syns på bild till höger och vidare österut. Undrar varför man flög så lågt? Kanske träning att gå under radar? Stackars Seffrin blev rädd, annars är han inte så lättskrämd.  Jag måste lugna honom. Därför fick jag inte upp kameran tidigare. Har något minne av att detta är transportplan. Ett sånt skulle väl skickas till Malå, nej Mali, ;- ) enligt  Margot Wallström,. som hjälp i kampen mot IS efter Frankrikes bön om stöd. Lite torftigt bistånd kan man tycka och möjligen inte på det ställe som var mest utsatt. Hur som helst, tacksam är jag förstås att det inte valde att ramla ner i huvudet på mig.

Snöläget på Liane just nu!

Det är en del snö, men inga mängder. Räcker för att få en fin vinter. Fast kylan är svår, runt -20 i skuggan på dagarna och bortåt - 25 på nätterna. På dagarna i fullt solsken dock lite bättre.
 

Tjäder i topp....

... bakom vårt hus hade vi häromdagen!   Den parkerade sig här uppe i trädtoppen någon halvtimme. Det är fina fåglar och de smakar gott tror jag. Har ätit ett par gånger i livet. De syns inte så ofta här hos oss, de har sina favvoplatser, ofta lite högt upp på åsarna.  Inte så lätta att skjuta. Men vi har en granne, Ronny, som är specialist!  Inte så många häromkring sysslar med fågeljakt. Men han kan han!
 
Nästa blogginlägg kommer att handla om ett Herculesplan. De är också sällsynta här.

Söndag!

Alldeles för kallt för jakt och andra utomhusaktiviteter. Jag undrade ju hur Roland skulle tackla det, han som måste ut, inte kan stanna inne. Men han erbjöd sig att gå med på min dagliga långpromenad med Seffrin. Fast han tog förstås sparken och stövarna. Det är suveränt sparkföre.
Ner till sjön förstås.
 På hemvägen bet det ordentligt i kinder och näsa. Det var runt - 20 och vi gick drygt en halvmil sammanlagt. På slutet var det läge att massera kinderna med varm handflata. Kom ihåg min småskollärarinna som brukade ha en tjock mjuk flanellapp att gnugga kinderna med när barn kom till skolan med förfrysta vita fläckar på kinderna.  När kinderna förfrusit så blev de blossande röda och svullna efteråt, kliade och blev omgivna av en vit rand.  Sånt verkar barn idag aldrig drabbas av.
 
Imorgon bitti är en tjäder med här på bloggen! Första gången tror jag, de är inte så vanliga här. Eller rättare sagt vi ser dem inte så ofta. De har sina favoritplatser.

Mirakelgranen!

Den är en mirakelgran för den har inte släppt ett enda barr! Och ändå har vi slarvat med vattningen. Kändes lite pyrt att slänga ut denna fantastiska gran. Men vi kan ju inte spara den till nästa jul ;- )

-25 grader just nu kl 8.45 söndag!

Allting ser liksom förstelnat ut, som ett skulpterat landskap! Det var - 25,1 för en stund sedan och nu är det -25,4. Det verkar bli ännu kallare alltså. Eller också är det som man säger att det alltid blir som kallast just innan solen börjar gå upp. Det kan bli en innedag idag med att röja ut det sista av julen.  Utevistelse är inte njutbar i den kylan. Och Roland kommer att få abstinens  inomhus, han måste liksom ut. Undrar hur han ska lösa det?

Skridsko-is vid Signebybryggan!

Så här fint var det igår eftermiddag vid Signebybryggan. Jag tog en promenad med Seffrin ner till sjön. Ronnie och PG hade plogat bort snö så det blev en liten plan för skridskoåkning. Deras söner gillade det. Isen är 5- 10 cm tjock, men lömsk. Man vet inte var den är tunn och var den är tjock. Det som frös senast är tjockast. Det som frös tidigast blev bara ett tunt lager. Sen lade sig snö ovanpå och då blir det ingen tjock is under eftersom snön isolerar. Nu är det is och snö på hela sjön så det blir lite av ett vågspel att ge sig ut. Men just här var det säkert i alla fall.
 
För den som hellre åker skidor så finns det spår lagda vid Golfbanan här i Sillerud. Många var där och åkte igår lördag. En fantastisk dag hade vi, strålande vackert väder och temperaturen gick upp mot - 11 grader mitt på dagen.
Roland kom också o kollade. Han hade skjutit en hare för Jazz och avslutade jakten för dagen.
 

Gott Amarone!

I kväll drack vi en halv flaska av ett gott Amarone, ett julklappsvin tror jag att det var, eller till födelsedagarna! Det var till lite rester av kött, pannbiffar, och älggryta med potatis och brysselkål hemkörd bea. Det fick duga! God smak, mycket smak och lite eftersmak med annan karaktär än den första. Jag håller på och lär mig att dricka rödvin. Kollar hur mycket jag kan ta utan att få huvudvärk. Har hållit mig till vitt vin länge för att slippa det, men  två glas rödvin går i alla fall bra. Tur för det är ju så gott till kötträtter. Och så lite Ruhmtopf med glass och vispgrädde efteråt.
 
Skypade länge med son Mattias gjorde vi. Hans jobb 343 Studio på Microsoft har flyttat inom Seattle till Redmond. De har fått mer utrymme. En arbetskamrat från Dice kommer snart flyttande till Seattle. Vädret där var lugnt, + 5 grader ungefär. Långt från vår vinterkyla. Han kommer kanske hemåt i sommar och det gläder oss förstås. Kanske måste förnya några papper. Mattias jobbar just nu med extras till Halo 5, sånt som kommer till.
 
Om skridskoåkning vid bryggan i morgon

Ellegalan 2016!

Svärdotter Carin, Bills och Lous mamma, jobbar på tidningen Elle och brukar tillsammans med kompisen Stina Samolov vara involverad i att arrangera Ellegalan. Men i år är båda barnlediga. Stina fick en liten Cleo i dagarna och Carin fick lilla Lou för några månader sedan. Carin hade i alla fall möjlighet att vara med på den stora galan,  bo över på Grand med hela familjen och finnas till hands för eventuell amning. Här ovan ser vi askungeförvandlingen från småbarnsmor till finklädd Ellegaladeltagare! Väl unnat Carin att få kliva ur bebisbubblan ett par timmar!
Inkvartering på Grand är bekvämt. Lilla Lou fick gott om plats på stora sängen. Bill godkände både tv-utbudet och den egna tv-soffan.
Och Carin fick som sagt chansen att mingla runt med god mat och välklädda människor på den stora modegalan. Här ovan på röda mattan till vänster med chefredaktör Cia längst till höger om jag ser rätt. Damen i mitten vet jag inte namnet på.
Under tiden häckade son Markus med Bill o Lou på rummet.
Nöjd Lou fick en egen liten säng.
 
 
Frukost på Grand är aldrig fel. Bill trivdes på Grand och tyckte att de kunde vara här många gånger. ;- ) Fast det blir det nog inte. Föräldrarnas jobb till vardags är helt oglamouröst på  redaktion med stress och deadlines som ska passas. Men ibland glimmar det till med ´lite flärd.

Snöläget just nu på Lihaget

Här bor vi. Så här mycket snö är det just nu. Lagom och rätt trevligt när alla gångvägar och körvägar väl är plogade och klara. Idag lördag är det spårsnö igen på morgonen, det föll lite snö i natt. Det betyder att Roland ska jaga hare. Jag ska börja helgens projekt med att få undan julen och städa efter den.
 Senare idag blir det bilder från sonfamiljens besök på Ellegalan.

Första veckan gjord på vårterminen.

Kul  att komma igång igen. Det är så roligt att jobba. Vilken tur att jag valde att bli lärare!

Läge för viltvård är det nu!

Med rejält snötäcke och runt -20 grader så tänker vi på de vilda djuren runt vårt hus. Här har Roland plogat bort snö så att rådjuren ska komma åt gräs under. Och igår körde han ut ensilagebalar till dem där vi vet att de brukar gå.
Fåglarna får talgbollar och frö av olika slag. Vågar inte tänka på hur mycket vi köper fågelmat för men om inte skulle de väl svälta ihjäl nu i den stränga kylan. Det är mest talgoxar, blåmesar, titor och gulsparvar.
 

Använd under praktisk jakt

Skyddsvästen hann användas under praktisk jakt en dag innan kylan slog till. Hej är inte alls besvärad av västen när han jagar säger Roland. Han bara ruskade på sig några gånger i början. Men vi har ganska mycket snö och den ville samla sig fram innanför västen, packa sig där. Det var inte så bra.

Grattis son Markus och Lars Lerin till succéstart ...

.. på tv-serien "Vänligen Lars Lerin"!  1,1 miljoner tittare redan i det här första avsnittet igår och massor av beröm i olika media idag. På Svt är man glada och lite  häpna  över det stora gensvaret på den här nya satsningen.
 
Självklart är det flera som bidragit till att det blev bra; Mexiko Media, Svt, fristående tv-produktionsbolag med producenter, filmare, klippare osv, men visst är det roligt att Markus första stora arbetsuppgift på nya jobbet med att utveckla tv-program blev en sån framgång. För helt ärligt var vi oroliga när han sade upp något så sällsynt som en fast tjänst som redaktionschef på ett av Sveriges största förlag,  Allers, för att börja med tv-programproduktion på Mexiko Media. Minns att jag uttryckte något om det för sonens vän och arbetskamrat sedan många år; Jens Stenberg. Men Jens lugnade mig med att det skulle komma att gå "lysande". Minns hans ordval för det lät betryggande och det var det ordet jag klamrade mig fast vid den första tiden när vi inte riktigt visste vad sonen gett sig in på. Tack för det Jens, så här i efterhand! Glömde säga det till dig när vi pratades vid på Riche under julhelgen!
 
Varför blev det här programmet så bra nu då? Svårt att sätta tummen på exakt men jag har några funderingar:
 
Tonen i programmet, både som form och innehåll: Detta är  inte ett av de här flashiga, tvärsäkra och högljudda programmen som TV är fullt av. Istället hade man modet att behålla den lågmälda, innerliga, lite osäkra och trevande tonen, man  slipade inte bort den i slutbearbetningen. Den berör.
 
Lars o Frida som personer: Det här är två fantastiska personligheter som vågade i kraft av sin livserfarenhet, sin känslighet och goda uttrycksförmåga dela med sig av innersta tankar om livet och det de varit med om. Man bara måste tycka om dem, de väcker djup  sympati.
 
Temat söka vänskap: Människans behov av livspartner är sedan länge erkänt och etablerat, både mentalt och kommersiellt. Det har vi vågat prata om, bearbeta på olika sätt och att söka efter någon ny kärlek är inte alls konstigt längre. Det temat dyker upp både i  det egna livet, i  TV och andra media. Men att inse att man slarvat bort  / förlorat sina vänner och en bit upp i åren erkänna att man saknar dem är stort. Och lite ovanligt. Nästan skämmigt. Många tittare  kände nog igen sig och började undra om man som Lars kan leta nya vänner aktivt så som Lars gör, inte bara sitta och vänta på att de kommer.
 
Det blir alltså fler program i den här serien på Svt kanal 1, där Lars möter bl.a. Leif GW och Persbrandt. Dem ser jag fram emot. De program som sänts kan man se på Svt play om man råkat missat något.
 
Och angående bilden ovan. Alltså
LARS VINKAR ÅT MIG!!!! Jag bara säger det!  Min idol Lars  vinkar åt mig! Bilden kom på mms till min telefon för rätt länge sedan. Den är tagen i samband med någon Lerin-utställning i Stockholm tror jag, där Markus var inbjuden av Lars. Markus arbete med att hålla i inspelningen av  den här tv-serien har ju pågått i över ett år så det har hunnit bli många möten och många bilder. Men det mesta får bli privat förstås.

Nybliven pappa!

Han har en liten tuppkam i hårvirveln uppe på huvudet och jag tyckte att den var extra hög igår kväll när vi berättade för Jazz att han blivit pappa till 8 valpar!
 
Idag torsdag, extremkall dag, kurar vi inomhus med alla tre hundarna. Lille Seffrin fjantar runt mig, Hej håller koll på  Roland och Jazz ligger på värmeslingorna i hallen och spejar på  ytterdörren! De är en så mysig hundflock! Ska bli roligt med en liten gossig valp också fram i mars. Valpen ska heta Hambo efter en fin hund som vi hade för  några år sedan. Skriver nåt mer om den nya skyddsvästen senare idag.

Bistert idag torsdag!

 Nu kan det bli fina isar för skidor, skridskor och vinterfiske!  Mer senare idag om skyddsvästanvändning under jakt.

Uppdatering av valpningen!

Det blev en valp till efteråt! Så nu är det 5 hanar och 3 tikar! Vi ska ta en fin bild på Jazz sen och kolla om han är hög i kammen, nybliven pappa! ;- )

Grattis Jazz! Blev pappa idag!

Åhlstigens Li har fått sina valpar, idag en dag före utsatt tid. Det blev 5 hanar o 2 tikar. 

Slut på rådjursjakten med tax!

Lille Seffrin får vila nu ett tag, det är för mycket snö, både för tax och för rådjur.
Men han tittar oförstående på mig när han känner vittring av rådjur under snön på våra dagliga långpromenader. Kör ner nosen i snön för att kolla på spår.  Förstår inte alls varför han inte får fösa lite på bockarna. Lille plutten!

Spänd förväntan ....

.... går vi i!!! I övermorgon ska valparna födas enligt kalendern. Nu sker ju inte alla valpningar exakt på utsatt dag men det börjar brännas. Undrar hur länge vi kan hålla oss innan vi bara måste åka och kolla på dem. Kanske blir flera turer till Insjön,  Göran F och Åhlstigens Li. ;- )

- Käraste lille Hej....

... måtte du aldrig få användning för  den här västen! 
 
Den här energiska och jaktglada och speciella  dunkerstövaren har helt vunnit våra hjärtan under sina två första levnadsår. Jag vet inte vad vi skulle ta oss till om det hände honom något.
 
Västen som vi fick igår är skräddarsydd utifrån hans mått, beställd och betald för flera månader sedan från något som jag tror heter "Wolf Proof" Funkar med något slags el men jag begriper inte hur. Den är fjäderlätt, och smidig, fast den täcker mycket av kroppen. Hej tränade lite med att ha den på sig i går kväll och kunde till och med ligga ner och ha den på sig. Hoppas att han inte störs av den under jakt.
 
Uppdaterat tisdag kväll: Promenad idag med västen på för att vänja in. Hej verkar rätt obesvärad.

Nya skyddsvästen kom idag.

Den har varit beställd och betald i månader. Idag kom den, västen som ska skydda Hej mot vargangrepp. Hoppas den funkar bra. Det ska vara någon sorts elektriska impulser i västen, genererat från den där svarta lådan!

Skyddsvästar till hundarna har vi.

Och en till kommer snart! Usch önskar att de inte behövdes.

Jobbdag imorgon igen!

Inte alls  fel att få träffa eleverna igen och kollegorna. Och fin snö för utelek underlättar! Jag har en lång arbetsdag med lite extra uppgifter på sen eftermiddag.

Där satt han och illstirrade på en fläck uppe i skogen....

,.... husets harjägare, när jag som en räddande ängel närmade mig med den i pannrummet bortglömda matsäcken. ;- ) Han vände inte huvudet ens mot mig bara vinkade att jag kunde komma!  Hej hade jagat på en hare ett bra tag, tappat och hittat haren  igen. Nu hade Roland sett haren där uppe och den hade precis satt sig still bakom en gran, så Roland kunde inte ta bort blicken från platsen för han ville se när den eventuellt gav sig iväg. 
Det går inte längre att köra vanlig liten Toyota Corolla på våra skogsvägar om de inte är plogade och det var inte den här. Dessutom har vinden blåst ihop snön i drivor.  Så jag tassade fram försiktigt i snön med matsäcken  till den svultne jägaren på pass.  Han var mycket tacksam. Jag får nog en stjärna i himlen nu! ;-) 
Kan bara säga att haren hoppade fram ur gömstället precis när jag gått. Så småningom kom Hej, fann spåret och hittade haren som då satt sig ordenligt till ro på annat ställe. Och det hela fortsatte ett bra tag, men till slut fick Hej ge opp och klockan började dra bortåt tre och mörker så det hela avbröts för snöplogning. Fina vinterdagar har vi!

Lyxigt med ny spårsnö varje dag!

Tur att vi har två harhundar i huset, de kommer ut varannan dag nu! ;- ) Roland försvann just med Hej. Jag startar dagen med lång sovmorgon sista lediga dagen före terminsstart. God bok blir det tid till och så ut med tax på något vis när det är som ljusast mitt på dagen. Antagligen för mycket snö nu för att släppa honom. Det kom en hel del i natt, bortåt en decimeter. Men det gäller att fånga upp så mycket välmående - vitaminer - serotoniner som möjligt och komma ut på något sätt runt lunch med en långpromenad åtminstone.  Powernap kanske frampå och så någon matlagning lär avsluta dagen.

Rådjursjakt med Seffrin idag lördag

Roland sköt en hare vid middagstid idag för Jazz  och det blev tid för rådjursjakt med Seffrin  i eftermiddag
Den här skogen är vacker och välskött som en park! Det är lagom mycket snö och spårsnö efter nattens / dagens snöfall.
Vi gick o letade efter spår av rådjur. Hittade några äldre först och sedan från idag på morgonen. Det hade bara snöat någon cm i dem
Det här diket från Transmyra gjorde skräddaren Jeremias på Spriklerud, far till bl.a. Oskar, Otto, Simon. Det lär ha bott 8 personer på Spriklerud.. J byggde diket i skogen genom att elda och hälla kallt vatten på berget. Då sprack det, han tog bort stenarna och blev en kanal som vattnade ur Transmyra.
Här är vi högt uppe på en ås, men det syns inte så bra
 
Strax efter detta fick Seffrin upp två rådjur. Han jagade på dem en dryg timme i svår terräng och en del snö. De kom vid ett tillfälle rätt emot oss  men vi stod 50 meter  fel i pass. ;- ) De passerade oss.  Skitt happens! Men Seffrin fortsatte efter dem och klättrade upp i bergen. Sen till slut tillbaka exakt i eget spår och Roland kunde hämta honom efter någon dryg timme som sagt. Godkänt med tanke på förhållandena och när vi kom hem med honom var han lika pigg som före jakten. Det kostar honom inget, han är så vältränad nu, en stor och stark tax.

En hare för Jazz...

... sköt Roland nu! Grattis båda två!
Nu släpper vi Seffrin på rådjur resten av dagen!

Klokskap i en förvirrad värld ...

... är det svårt att hitta, analyser som är övergripande, förankrade i ett globalt och historiskt perspektiv . Antropocene är en sida som bjuder på en del av den varan. Den är bra läsning då och då för att förstå snabba och komplexa skeenden, kunna sätta in dem i ett begripligt sammanhang. Här finns en hel del vettigt om världspolitik, migration, klimat osv, fast som alltid ska man läsa med kritiska glasögon och inte svälja allt.  Just nu läser jag den här texten  och funderar utifrån Kölnhändelserna.
http://antropocene.se/2015/december/migration-utan-integration-orsaken-till-valdsutveckling.html#comment
Man får scrolla opp från kommentarerna för att se själva texten.

Östra Silen idag vid Signebybryggan

Idag var det lagom kallt -7 grader,  men lite blåst så det kändes kallare. Skönt med huva och Ice-bugs.
Småbåtshamnen är nästan frusen ,men inte riktigt.
Seffrin hade vittring  av rådjur här, i luften, inga spår. Ingen hade vintermetat idag. Mer snö än igår, kanske 6- 7 .cm. Gissar att isen är runt 5 cm fortfarande, det var den igår och så har det kommit lite snö på,
Grillplatsen funkar både vinter o sommar ovanför badplatsen.
 Fin utsikt är det

Kopplar av idag efter städprojekt.

Tre dagars insats  med intensiv övertalning av mig själv har nu lyckats! Skräphörnan i datorrummet är besegrad. Högvis med tjocka kataloger o reklam är slängda, nyttigt och aktuellt är insatt i pärmar, nostalgi med urklipp och fotografi är nedlagda i rätt kartong i källaren.
 
Nu ska det aldrig mer få bli så här eftersatt med städningen! Hädanefter ska vi alltid genast lägga allt på rätt plats! Vi ska inte bara vara lata för stunden och lägga på hög!
 
Trot den som vill! ;- )
 

Medias hantering av överfallen i Köln ...

... är intressant. Det går att tydligt se hur man väljer rubriker och fokus i hanteringen av nyheten om att bortåt 1000 män, migranter med "arabiskt och nordafrikanskt utseende" varit delaktiga i  sexuella massövergrepp och rån mot kvinnor i centrum på Köln i samband med nyårsfirandet. 140 anmälningar från kvinnor kom in och som vanligt finns förstås ett mörkertal som inte anmäler.
 
Den normala mediahanteringen hade varit att beskriva en så fruktansvärd  händelse ordentligt med detaljer om var det skedde, när i tid det pågick, vilka som drabbades och vilka som var förövarna. I efterhand borde det  logiskt sett ha varit intervjuer med offer om hur de upplevde det som hände, analys av vilka som var förövarna och vilka deras motiv kan ha varit, hur polisen agerat och varför, osv.
 
Men icke! Själva händelsen förbigås i stort sett med total medial tystnad.
 
Rubrikerna och fokus rör sig på en administrativ och politisk nivå;  om att det har varit krismöte i staden Köln, att Kölns borgmästare är i blåsväder för hon har sagt att kvinnor i Köln måste uppför sig på ett speciellt sätt för att undvika sexuella övergrepp, att debatten om flyktingmottagning tagit ny fart i Tyskland, att det är synd om Angela Merkel efter det som hänt för nu blir hon ännu hårdare attackerad för sin flyktingpolitik, osv osv. Det finns många exempel, här är ett
http://www.expressen.se/kronikorer/mats-larsson/angreppen-kan-drabba-oskyldiga-som-har-flytt/
 
Jag förstår syftet med att välja ut så här i nyhetsförmedlingen, man vill inte underblåsa fientlighet mot migranterna som kommer till Europa. Det är alltså ett gott syfte i botten. Men det slår bakut av två skäl.
 
Det ena skälet är att vi måste se sanningen i vitögat, att många av dem som kommer har med sig en annan kvinnosyn, en annan syn på demokrati och  våld osv. Det finns kulturella skillnader i brottsbenägenhet mellan migranter från olika länder, vilket BRÅ visade i en rapport för ett antal år sedan. Om vi inte vågar erkänna det och hantera det, så frånhänder vi oss chansen att hävda våra värderingar när det gäller bl.a. jämställdhet och demokrati. Kanske behövs obligatorisk utbildning i de avseendena  för alla som kommer hit och som vill bli integrerade i vårt samhälle. Kanske lika viktigt som språkundervisning. Man måste tro på möjlighet till förändring och förbättring hos människor. Våra krav på dem måste bli tydliga och uttalade om vi ska klara av,  inte bara mottagandet med sovplatser på golv i sporthallar utan också en verklig integrering .
 
Det andra skälet till att det goda syftet slår bakut är att vårt förtroende för media som saklig och oberoende nyhetsförmedlare får sig en ordentlig törn. Det blir så uppenbart för alla att media har en egen agenda i sammanhanget och att den styr urvalet i nyhetsförmedlingen. Vi är många som under den gångna året vant oss vid att för första gången regelmässigt komplettera läsning av svenska tidningar med läsning av utländska tidningar för att få veta mer, få fakta. Risken med minskat förtroende är förstås att upplagorna för svenska tidningar rasar ännu mer i redan hotad bransch. Vi söker mer och mer info på nätet istället för att läsa svenska papperstidningar som förpackar färdiga åsikter som nyheter  istället för att förmedla fakta så jag kan bestämma själv vad jag ska tycka.

Dagens koll på sjön!

Seffrin och jag tog en promenad till sjön för att kolla hur det går med den efterlängtade isen.
Himlen var dramatisk, solen på väg ner i en molnskärm
Jo minsann! Det har gått att is-fiska nära land i alla fall. Några hål är borrade och testade. Enligt uppgift var det 5 cm tjock is här. Men den håller nog inte längre ut. Undrar hur det påverkar istjockleken att det lagt sig ett litet snölager på den.?
Det var något av ett skådespel när molnen drog förbi solen i olika konstellationer. Nu ser det i alla fall ut att finnas is i hela viken.
 
I kväll lite senare blir det text här om medias hantering av det som hände i Köln på nyårsnatten. Det är värt eftertanke

Lat o ledig dag!

Nja kanske inte riktigt! Jag slåss fortfarande med det stökiga hörnet i datorrummet. Idag blir tredje dagen! Jag undrar varför vi (båda två!) envisas med att spara och drälla papper av olika slag i högar, nostalgi blandat med nyttigt. Det måste ju ändå till slut sorteras och sättas in pärmar eller slängas. Jag höll på  några timmar igår och i förrgår. Det är så tråkigt så jag orkar inte mer åt gången. Idag blir det i alla fall avslut, det är bara lite kvar som borde vara gjort, men jag prioriterade utevistelse igår i det fina vädret.
 
Idag är -13  grader och lite fint snöfall.
 
Sist i kväll blir det en text här om mediahanteringen av det som hände i Köln. Den väcker tankar.
 

Sista bilden från Stockholmsbesöket! Sven Harrys guldhus.

Tänk, han byggde sitt eget konstmuseum!!! Och det lyser som guld i solskenet.
 
Sven Harry var son till en rik byggmästare och blev själv byggare med goda inkomster som han förvaltade väl. Hans berömda syster, barnarådgiverskan Anna Wahlgren, satte däremot sprätt på pengarna om jag minns rätt. Hon har ju varit borta ur media ett tag, så hon kanske är på grön kvist igen. Men både Sven Harry och hans pappa var konstintresserade och SH byggde sig alltså ett eget konstmuseum, det här gyllene huset för 150 miljoner, mitt inne i Stockholm.  Det har också plats för hans privata konstsamling och några lägenheter. Det glänser som guld i solen men fasaden är lite billigare än så; mässing. Det här huset ligger vid Vasaparken, speciellt att se är det.
http://www.gp.se/kulturnoje/1.580278-sven-harry-byggde-sitt-eget-museum

Idag på eftermiddagen

På eftermiddagen vid badplatsen! Isen börjar lägga sig nu. Hoppas det kan bli is för mete och för skridskor och för skidor
 

Grillning vid sjön och harjakt idag!

Det  blev lite varmare fram på förmiddagen, så där - 14 grader. I morse var det -18 ett tag. Det gick i alla fall att släppa Jazz på harjakt så småningom och vi grillade korv på andra sidan sjön. Haren sågs ett par gånger men var inte skjutbar.
Här kommer Jazz efter haren i vägen. Han är minst 15 minuter efter haren här men följer spåret hjälpligt och slår några skall då och då.
En bit härifrån får han avhoppet in i skogen och det blir full fart igen!
Vid badplatsen i eftermiddag. Solen dök ner i en molnskärm.

En fantastiskt fin dag i Vasaparken ...

... fick vi vid vårt stockholmsbesök! Bill-familjen bor ju rätt nära parken och den bjuder på massor för barnfamiljer
Det finns åkbackar i olika svårighetsgrad från för de allra minsta barnen till de större som vill ha nåt mer våghalsigt. Och parkpersonal finns på plats som lånar ut pulkor och hjälmar och klubbor och vad man nu vill ha
Kasta snöboll kan man göra också
Och promenera med lillasyster.
Inbyggd studsmatta som funkar hela året och som är helt ofarlig, man kan inte ramla ner från den.
Den här pulkabacken är längre och brantare än som syns på bilden. Och där borta är konstfrusen jättestor isplan
Plötsligt ropades ut att alla måste gå av planen för  ismaskinen skulle göra sitt. Bill kollade intresserat på den med farfar tryggt i handen.
 
 
Det finns hela tiden en eld igång för den som vill värma sig eller grilla korv eller nåt. Stockholm är en barnvänlig stad! I det lilla röda huset här bakom finns toa, värmestuga, plåster och möjlighet att sitta en stund och äta medhavt.
 

Äntligen vinter!!!

Minus 15 grader är det nu - ute. Äntligen har vintern kommit på allvar. Så där 17 - 18 inne är lagom i sovrum.

Barnbarn Lovis i Umeå ...

... är glad i sina storebröder!  Och det är besvarat!
 Imorgon mer bilder från Stockholmsbesöket´.

Vilken kul mössa!

När vi var i Stockholm så besökte vi Vasaparken förstås med barnbarnen. Där fanns en hel del föräldrar med sina barn och den här pappan hade en väldigt speciell mössa på sig! Ser ut att vara varm och skön också förutom att den är rolig i utformningen. Jag vet inte alls vem han är  men bad att få ta en bild!
Det kommer mer bilder från stockholmsbesöket.

Lat o ledig dag blir det idag tisdag!

Vi skulle ha haft besök av långväga goda vänner ett par dagar nu men de fick förhinder. Synd för vi har kul ihop! Det blev alltså ett par alldeles tomma dagar att fylla med något. Roland använde gårdagen till  att skjuta en hare för Hej - igen! Kvällen igår fyllde vi upp med samkväm med goda grannar som vi inte kommer att träffa på ett tag. Enkel kvällsmat blev det. Startade med glögg + pepparkakor och ädelost. Sen varma smörgåsar med älgfärs och lite annat med kryddost på toppen. Inte helt fel. Ska vi nog ta repris på. Sen blev det Rhumtopfen som jag laddade i september, med plommon från Liane och köpta körsbär tillsammans med vaniljglass och vispgrädde. Den var också helt ätlig. Blir nog en sån nästa höst också om bären och frukterna vill sig.   En himla rolig kväll hade vi och tiden bara flög fram.
 
Idag tisdag finns ingen plan än. Det står ett grymt ostädat hörn i datorrummet som  väntar på sin upprensning. Det ropar till mig varje gång jag går in där. Finns nog inga undanflykter nu längre om inget annat akut dyker upp. Idag kan alltså bli en städdag. Inte så kul att börja med men känns bra i efterhand.
 
Under dagen kommer fler bilder från Stockholmsbesöket, det är några kvar.
 

Snöbollskrig på Tomtebogatan!

Det kom snö när vi var i Stockholms hos Bill-familjen! Självklart måste det testas snöbollskrig med farfar och pappa, från gården upp till balkongen!
 Mer bilder följer om stockholmsbesöket. Nu ska vi äta kvällsmat med goda vänner.

Lilla julafton i Stockholm

Vi hälsade ju på sonfamiljen i Stockholm med början annandagen. Då fick det förstås bli lilla julafton med klappöppning.
Lillayster Lou kunde  ju inte öppna själv men Bill hjälpte gärna till.
En mjuk Seffrintax var bra.
 Årsalmanacka med barnbarnbilder
Du har fel Lillebror var en passande bok.
En present var ett våffeljärn. Och då måste man förstås göra våfflor - direkt.
Vilken mysig dag det blev!

Sjöng o hurrade för en 70-åring ...

... gjorde vi i går kväll! Trevligt samkväm med många glada skratt blev det i det här gänget. Men tidigt uppbrott; arbetsdag för Roland och kanske spårsnödag kan det bli imorgon. Fick med mig hem ett idiotsäkert recept på förkylningsbot, även lämpligt att ta varje dag året om som förebyggande.
 
200 g färsk riven ingefära
kokas i en liter vatten
Sila
Ha i 1 dl honung och 1 pressad citron.
 
Ta som ett snapsglas en gång om dagen. (Låter mycket!)
 
Senare idag blir det mer om vårt stockholmsbesök

Utan Ice bugs, ingen promenad idag!

Utan dubbade skor hade jag inte vågat mig ut idag. Det ligger ett lager nysnö ovanpå is och grus, så man ser inte vad som är vad. De här är himla sköna att gå i också förutom att man går avslappnat och tryggt med dubbar. De kostar en slant men är värda varenda krona för mig som vill vara ute med hund i alla väglag! Det är obehagligt att gå med hund på halkigt underlag, plötsligt drar hunden  till i kopplet och man ligger där pladask. Har ju hänt några gånger, måste börja tänka på åldern och allt skörare lårbenshalsar! ;- )
 
Imorgon skriver jag mer om vårt stockholmsbesök hos son-familjen och många bilder blir det.

Välformulerade sammanfattningar av det egna gångna året...

... läser jag  på bloggar och fb. Och så kloka tankar inför kommande år också. Jag har inte lyckats få till nåt sånt. Klurar lite än. Kanske inte blir nåt alls.

Rådjurssadel modifierad

Detta är ett recept på rådjurssadel som jag använder ibland. Vill bara modifiera det lite, bloggens kategori mat har ju blivit min receptsamling. Det är hit jag går för att kolla när det behövs.
 
Alltså
Sadeln ska rensas ordentligt från hinnor och annat, man ska vara petig. Krydda mer än man tror med örtsalt, vitpeppar, örtkryddor efter smak. Gnida in är bra. Sen skåras sadeln grunt. I skårorna lägger man i vitlöksskivor, lökskivor, stekta kantareller i små bitar och över alltsammans morotsstrimlor. Och så på med bacon, ska vara svensk förstås, inget annat duger. Fond och rödvin kan man ha på botten. Eller bara ta med i såsen. In i ugnen 170 grader i en och en halv timma.
 
Ta ut och pilla bort baconlagret med det som fastnar. Skär loss köttet från benet! Glöm inte de små filéerna på baksidan!  Lägg det åt sidan i avvaktan på att såsen görs. Den ska silas och det bortsilade sparas förstås. Resterna av lök morot och svamp mixas och blandas tillbaka i kastrull med fonden från botten. Man kan smaksätta med mer vin eller kryddor om det behövs, grädde lite går bra. och kanske reda av om nödvändigt.  Baconlagret skäres i småbitar o läggs åt sidan. Köttet kan värmas i micron om det blivit kallt. Skäres i skivor och läggs upp. Strö över baconbitarna. Servera med kokt potatis, kokt kål av något slag och en fräsch sallad till och ett gott rödvin som passar till smakrikt kött. För det blir det - smakrikt!

Manifestation mot vargjaktstoppet !

Det var det på Stora torget i Karlstad idag och vi var med liksom så där 300 andra.  Regeringen har alltså valt att inte ta det ansvar för rovdjursfrågorna  som riksdagen krävt, utan fegt lämnat över till det rättsliga systemet att avgöra om vargjakt eller inte. Orsaken som uppgavs var att frågan skulle hanteras rättssäkert. .(!)  Frågan är hur rättssäkert det nu blev när de inblandade domstolarna  kommer till olika beslut i något som är samma fråga och som har samma bakgrund. Det borde vara skämmigt för juridiken att bli så avslöjad inför hela svenska folket. Mer rättssäkert än så här  är det alltså inte, det domstolarna håller på med. Det är  ett lotteri vilka län som får den beslutade jakten och vilka som inte får.
 
Att det skulle bli så här visste i förväg alla inblandade, både politiker och jurister. Men till skillnad från juristerna så hade politikerna ett val och man valde att göra så här ändå; inte ta själva i frågan utan bara skicka den vidare. Liknar lite hur regeringen hanterat kaoset i folkvandringen in i Sverige; där  lämnade man över till kommunerna, välgörenhetsorganisationerna och myndigheter att ta verklighetens smällar medan man själva in i det längsta valde att bädda in sig i fluffig ideologi om ett oändligt välkomnande.
 
Initiativtagare till dagens manifestation var Sofie Rockmyr från Högboda. Deltog med tal gjorde bl.a. Gunnar Glöersen från Jägareförbundet som får betraktas som den i Sverige som kan de här frågorna bäst. Ann Catrine Järåsen läste upp en skrivelse från 10 politiker i Värmland där man krävde vargjakt, Roland var en av undertecknarna och den kommer väl i lokalpress´.
 Imorgon blir det recept på rådjurssadel, ett modifierat.

Nu åker vi till Karlstad på manifestation....

... mot regeringens brist på rovdjurspolitik. S och MP valde att lämna över besluten till ett juridiskt lotteri, där bl.a. Värmland dragit en nitlott och inte får någon vargförvaltning, trots att det är det län som hyser en stor del av den svenska vargstammen. Kl 15.00 på stora torget blir det. 

Dagvill har jag blivit!

Det är väl lördag? Skulle sätta en slant på det i alla fall. En vanlig lördag utan särskild helgbeteckning. Bra dag för en god bok. Men sen i mitten på nästa vecka ska det bli trettonhelg och hela den veckan är jag ledig också. Känns som om skolans jullov är ovanligt långt i år. Fast då får vi tillbaka det vid annat tillfälle, vi måste göra ett visst antal skoldagar per år. Snön singlar ner, eller också är det nåt slags småhagel. Det är minusgrader och lite skare. Det går att jaga med stövare, tassarna håller för den lilla skare som är.  Roland är ute med Jazz. Men det går inte med Seffrin säger han. Hantaxar har känsliga kroppsdelar för nära mark. :-)

Barnbarn Lovis i Umeå med på isfiske!

 På Piparbölesjön!
 

Barnbarn lilla Lovis i Umeå!

Här på pappa Kristians arm, beundrande nyårsdekorationen. Hon var förstås vaken till efter 12 i natt!! Den här lilla sällskapliga och pratsamma tjejen älskar fest och folk!
Malin, Kristian och lilla Lovis på nyårsafton 2015
 
Sist idag här på bloggen blir det bilderna från son Markus födelsedagsfirande på Aspudden eftermiddagen den 28:e

Roland sköt en hare för Hej nu!

Det är absolut på väg åt rätt håll med unghunden Hej, vår dunkerstövare. Gav inte upp idag trots besvärliga vittringsförhållanden, det rann från träden. Tappade bort haren flera gånger men hittade honom igen efter mycket letande. Roligt med ett lyckat avslut efter en  kämpadag!

Mer bilder från Riche den 29:e dec...

... blir det här. Fick några i efterskott från Markus
Gänget från Mexiko Media: Lite mer namn då: Mia i svart tröja producerade Lerinprogrammen, Jonas Adner har keps, Johanna Swanberg (Fredrik Ws fru), längst upp till höger Johan Sköld,  o bredvid honom Micke Svensson.
Bobo,, Lina, Bonnie, Roland och jag. Roland visar mig nog pepparrotstorsken på menyn här.  En unik bild så till vida att det är nog den enda tillfället där jag själv är med  på bild under  drygt 10 års bloggande. ;- )) Trivs ju bättre bakom kameran än framför
 
Senare idag blir det bilder från lilla Lovis nyår och mer från Markus födelsedagsfirande på Aspudden

12-slaget vid eldpelaren blev det!

Mysigt blev det att skåla in det nya året vid eldpelaren nere på Liane vid grillen med Maik, Ina o Lennart.
 
Runt oss kunde vi se fyrverkerier mot den svarta kvällshimlen. Här över ladugården på Prästgården.