I EU-kommissionärens hemland ...

... Slovenien,  jagas varg i samma omfattning  som i Sverige men utan förvaltningsplaner och mål och det är godkänt av EU. Varför bråkar EU bara med Sverige om vargjakt???
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/varfor-kritiserar-eu-bara-svensk-vargjakt_7877704.svd  
 
Acksjöreviret i Värmland har visat sig ha någon genetiskt värdefull individ och det har bytts ut mot Värnäsreviret istället. Entusiasmen bland jägare att gå på vargjakt verkar vara  måttlig.
Vid lunchtid första dagen hade i Värmland endast en person anmält intresse för att ställa upp som jaktledare
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/varmlandsnytt/inga-anmalda-till-jakt
http://www.dt.se/nyheter/orsa/1.3059507-orsajagare-vill-inte-jaga-varg?articleRenderMode=image&image=0
 
Kanske känns det som ett rätt hopplöst företag utan spårsnö. Eller också upplevs det meningslöst att gå ut och skjuta vargar som sedan ska ersättas av inplanterat/ invandrat nytt blod. Endast ett oavlönat slit  för jägare som är den grupp som får ta mest stryk av vargens närvaro, många har fått ge upp sin jakt med hund och kanske inte känner för att rädda genetiken i den svenska vargstammen.  Och fyra vargar mer eller mindre i Värmland som har 22 revir och 150 vargar gör varken till eller ifrån för dem som berörs. Solidariteten med statens politik är bortblåst efter det senaste årets märkliga turer.  Nytt för i år är dock att jägare och skyttar får vara anonyma. Tidigare år har deras namn offentliggjorts och de har fått ta emot dödshot av rabiata vargvänner.
http://www.jaktojagare.se/aktuellt/vargjagarna-far-vara-anonyma
 
Nytt för i år är också att jaktgäster får delta i jakten, inte enbart jakträttsinnehavare. Om inte lokala jägare inte vill ställa upp på vargjakt så kommer inte länsstyrelser eller Naturvårdsverk att utse jägare. (Vore säkert också olagligt, jakträtten tillfaller markägaren eller den han / hon väljer att lämna den till)
http://www.jaktjournalen.se/index.php?id=16845&avd1=0
 
 
 

God ...

... den enligt våra gäster, men man kan dryga ut med egen kokt potatis också för det blir ganska stark smak av salt och ost.

Tillsynsrazzior i hästgödselhögar ...

... föreslås i en statlig utredning, SOU 2013 : 4.  Sverige är landet där man kan utreda vad som helst, även hästskit alltså. Hästdynga lyder nämligen  inte under samma lagstiftning som kodynga så därför utreds den separat. Varför det är skillnad förtäljer inte historien. Nu kan jag kanske tycka att hästdynga luktar lite bättre än kodynga. Men å andra sidan luktar grisdynga värst så om lukten är orsaken så borde svinsskit ha en alldeles i särklass egen lagstiftning!
http://rod.se/utredning-vill-se-h%C3%A4stg%C3%B6dselrazzior
Nu är inget dyngbeslut fattat än men utredningen har i alla fall lämnat ifrån sig något! Skit kanske ;-)??? Darra månde Sveriges kusar!

Bita är skönt när tänderna kommer!

Och många kommer just nu.

Himla halkigt!

Nu har det regnat på snöiga och isiga vägar, jättehalkigt är det. Kan tänka mig att det är trångt på ortopeden i Karlstad nu igen, så som det var för tre veckor sedan när gubben låg där med sitt brutna ben.

16 vargar i 8 revir ...

... prutade man, antar jag, till efter ramaskriet som organiserades av media igår när någon på Naturvårdsverket valde att läcka  ut i förväg att 18 vargar i 9 revir skulle skjutas. Så gick det naturligtvis till. Den medvetna läckan fick resultat, media hängde på och hjälpte till genom att slå på stora trumman tillsammans med naturdiktaturorganisationernan. Det ljöd ett ramaskri över riket med varningar om att vargstammen nu skulle gå under, medan sanningen är att man endast  tar bort några bråkdelar av årets tillväxt!!
 
Först talades om att ta bort 20 vargpar i urvalsjakt, sedan blev det 20 vargar, sedan 18 vargar och nu har antalet  alltså krympt till 16. Man kan kanske säga att det bidde en tumme.
 
http://www.svt.se/nyheter/sverige/16-vargar-ska-fa-skjutas-i-vinter
 
I Värmland blir det urvalsjakt i reviren Acksjön och Brattfors, inte här. Det blir alfahanarna i reviren som i första hand tas bort och förhoppningen är att de ska ersättas av djur med mindre inavelsgrad.  Högst två  i varje revir får skjutas. Jakten börjar imorgon (!) och får pågå  till 20:e februari. Men imorgon får endast spårning ske, ingen jakt. De som får jaga är jakträttsinnehavarna, men jag utgår i från att det blir länsstyrelsen som organiserar jakten på något sätt.
 
Detta kan man läsa i pressmeddelandet som gått ut från verket:

 

"Fakta om selektiv och riktad jakt:

-          De mest inavlade reviren omfattas av den riktade jakten.

-          I varje utpekat revir får högst två individer fällas. Jakten ska inriktas mot grupper av varg och ska, om möjligt, bedrivas så att högst ettav alfadjuren fälls.

-          De som har jakträtt på marken där de utvalda reviren finns får jaga

-          Jakten pågår mellan 31 januari och 20 februari 2013. Under den 31 januari får man endast spåra.

-          Jaktledaren ska minst en gång i timmen rapportera in till aktuell länsstyrelsen om resultat från jakten.

-          Naturvårdsverket följer utvecklingen av vargstammens genetiska status."

 
Med så kort varsel och med så kort jakttid blir det nästan omöjligt átt  få till en fungerande jakt. För att kunna göra urval krävs spårsnö under en längre tid så att man får större chans att verkligen skjuta alfadjur som avsikten är.  Det här är löjligt, väldigt mycket ett spel för gallerierna känns det som, ett spel riktat åt alla håll. Den svenska vargpolitiken har havererat, man vet inte hur många djur man ska ha, det finns ingen övre gräns och stammen förökar sig numera bortom kontroll, alternativt regleras med tjuvjakt. Regellöst och laglöst är det i alla fall.   Den här lilla avskjutningen i urval  har ingen betydelse för den totala numerären, möjligen för genetiken. Om utmaningen mot EU är på riktigt och inte bara en tuppfäktning för syns skull, så är det i sig positivt förstås.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/16-vargar-far-skjutas-i-vinter_7872348.svd
http://www.dn.se/nyheter/sverige/16-vargar-far-skjutas-i-vinter
http://www.nwt.se/varmland/article1241844.ece
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5426076
 
Den som väljer att följa medias bevakning av det här beslutet och den kommande vargjakten ska komma ihåg att mer än hälften av landets journalister hör till (MP) eller (V), vilka  har en väldigt biologisk syn på rovdjur och inte sällan är rabiata vargvänner med ursprung i storstads-medelklass. De är då inte bondebarn från landsbygden.Därmed väljs med automatik det mänskliga perspektivet bort; att det faktiskt bor människor i vargområdena, människor som har fått offra en stor del av sin livskvalitet och rörelsefrihet pga att de plötsligt finner sig boende i ett vargrevir. Man väljer bort perspektivet att det stora hotet mot den svenska vargstammen inte alls är inavel utan bristen på acceptans hos de berörda och om detta är forskare idag tämligen eniga.
http://fof.se/allt-gronare-journalister

Vargjakt blir det i år ...

... på 18 individer av de mest inavlade har Naturvårdsverket nu beslutat. Alltså inte licensjakt i vanlig mening,utan urvalsjakt. Man har nu gjort fördelningen av avskjutningen  i de befintliga reviren men tydligen är det inte officiellt än vilka och var. Jakten kommer att ske de närmaste veckorna eftersom parningstiden kommer sedan. Den kommer att handhas av respektive länsstyrelser verkar det som. Ännu så länge har inte formellt beslut fattats, så det finns väl anledning att tro att någon på verket har läckt information till media för att försöka påverka beslutet i egen önskad riktning. Det är är väl ingen hemlighet att Naturvårdsverkets anställda är helt emot vargjakt och ytterst motvilligt har tagit tag i frågan om vargjakt. Man har varit beordrade av regeringen att ta fram vilka revir och vilka vargar som man kunde jaga, man har inte haft mandat att besluta om vargjakt eller inte. Och beslutet från verket har dragit ut på tiden så länge som möjligt, antar att man hoppas att kunna hejda vargjakten med diverse överklaganden direkt från naturdiktaturorganisationerna ( WWF, Naturskyddsföreningen, Rovdjursföreningen osv.). Sen vet vi ju inte var vi har Lena Ek i det här sammanhanget: spelar hon med öppna kort inför sina väljare, eller finns det ett spel í kulisserna, en tuppfäktning för att blidka både väljare och EU. Dvs att hon låtsas inför svenska folket att hon vill ha vargjakt men samtidigt har en dold  överenskommelse med EU att följa deras  direktiv. Media hänger entusiastiskt på och svartmålar vargjakten som stammens undergång, man är vana att samarbeta i de här sammanhangen, det har skett under många år nu. Aldrig någonsin blir detta med Miljöpartiets och Vänsterpartiets dominans i journalistkåren så tydligt som i vargfrågan. De har mer än hälften av alla mediaanställda som sina anhängare och de rycker villigt ut när det gäller att driva de här politiska frågorna, antingen man gör det på ledarplats eller nyhetsplats.
 
http://fof.se/allt-gronare-journalister
 
Forskningen har gjort beräkningar som stöder beslutet och menar att man får lättare att komma till rätta med inaveln om man håller tillbaka ökningen av de mest inavlade vargarna. Nu är ju en avskjutning av 18 väldigt lite. Stammen torde ligga på c:a 400 individer och med den normala ökningen på mellan 20 och 30 procent per år kommer den inte att märkas.  Jakten  utgör på intet sätt något hot mot den svenska vargstammen enligt forskarna på Grimsö. Men det som verkligen är ett hot är bristen på acceptans för rovdjurspolitiken. Den resulterar i tjuvjakt vilken är en sista nödåtgärd för de som är mest illa drabbade av täta vargrevir som ställer till skada. I Finland ökade vargstammen medan lokalbefolkningen hade möjlighet att decimera stammen, men sedan den möjligheten tagits bort så har stammen nästan utraderats av tjuvjakt. Det är ett bra exempel på konsekvenserna av en lomhörd rovdjurspolitik. Det främsta hotet mot den svenska vargstammen är alltså inte att den ska falla samman pga inavel utan att EUs rovdjurspolitik har slagit undan benen på alla försök att få acceptans för det här djuret bland dem som är berörda.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/ja-till-licensjakt-pa-varg-i-vinter_7869424.svd
http://www.jagareforbundet.se/de/Swedische-Jagd/Nyheter/Nyheter/2013/01/Misstanker-omfattande-illegal-vargjakt-1.41976/
http://www.jagareforbundet.se/de/Swedische-Jagd/Nyheter/Nyheter/2013/01/Orsa-ber-regeringen-om-att-slippa-varg-1.41958/
 http://op.se/lanet/ostersund/1.5529622-vargjakt-i-lanet-inom-nagra-veckor
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5424995
http://www.expressen.se/nyheter/har-ska-vargarna-kunna-skjutas/
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/brist-pa-acceptans-ar-storsta-hotet-mot-vargen_7840822.svd
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/vargen-prioriteras-fore-landsbygden_7597322.svd
 
Läget här i Årjäng kan jag inte men det finns konstaterat ett par och två fjolårsvalpar som håller till i Sillerud, norr om E18. Sen har det flera gånger setts 10 vargar i Östervallskog. De rör sig över norska gränsen ibland.
 
 

Marknadsföring ...

... var syftet när ett antal landsting ingick avtal om att låta tv-bolag filma patienter utan deras / anhörigas skriftliga medgivande i förväg. Det hela är JO-anmält och Socialstyrelsen har förklarat att man kommer att anmäla till åtal de landsting som inte följer sekretesslagen
 
. Jag förstår inte hur detta kan vara  marknadsföring som är positiv för ett sjukhus eller ett landsting. Vem vill hamna i klorna på en vårdinrättning där man riskerar att bli filmad utan medgivande och ens tillstånd diskuteras som underhållning i TV?
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/patienterna-ar-inte-till-salu-som-underhallning_7867874.svd
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/tio-ar-av-okad-rattvisa_7862610.svd
http://blog.svd.se/ledarbloggen/2013/01/28/integritet-till-salu-hos-12-av-21-landsting/
 

Kaka ...

 
... är ett lokalt bröd som är väldigt gott! Det finns de som kan baka kaka och gör det bra. Jag kan inte, tyvärr,

Filmade på sjukhus ...

... i underhållningssyfte kan patienter bli! Och det utan godkännande i förväg av personen i fråga eller anhöriga. Det är upprörande och häpnadsväckande! Ett antal landsting har alltså avtalat bort både patienters integritet och vårdsekretessen genom att ingå avtal med tv-produktionsbolag som kan filma sekvenser av ¨vård som sedan blir TV-underhållning! Det handlar både om att filma patienter, varav en del är dödssjuka, och att lämna ut diskussioner om sånt som är journalinnehåll!
http://www.dn.se/debatt/tolv-landsting-tillater-att-patienter-filmas-olagligt
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/landsting-anmals-for-sjukhus-tv_7864560.svd
 

Kusiner Bobo och Bill!

Barnbarnet Bill till höger. Bobo och Bill  är nästan lika gamla, 7 månader. Här laddas för babysim!

Överdrifter från klimat-alarmismen!

Den globala uppvärmningen är mycket mindre än man påstått och människans del i detta är mycket mindre än klimat-alarmisterna hävdat. Det handlar till rätt stor del om naturliga variationer i klimatet. Allt enligt en ny forskningsrapport som vrider rätt perspektivet.
Vad var det vi sa????
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/manniskans-inverkan-mindre-an-man-trott_7861856.svd
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/ny-forskning-uppvarmningen-har-kraftigt-bromsats-upp_7861588.svd
Men självklart måste vi vara vaksamma på vad vi släpper ut i luften och hur vi hanterar miljön!

5 procentenheter upp för Camerons parti ...

... blev det efter hans tal med utfästelse om folkomröstning angående EU-medlemsskapet. Det ser bra ut! Absolut något för Centern att ta efter i Sverige för att komma ur sin opinionskris. Sverige borde också rösta om EU-medlemskapet. Det EU vi en gång röstade oss in i, finns inte längre. Det håller på att utvecklas till en maktfullkomlig jättestat med oerhörda privilegier till sina politiker och tjänstemän. Ska bli intressant att följa Storbritanniens väg genom detta. Om jag minns rätt så finns inga formella möjligheter till ett utträde ur EU, inget som är så att säga inskrivet i medlemskapet.
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/camerons-eu-tal-lyfte-tories_7862768.svd

Empas hjortstek

 
Vi blev alltså bjudna på hjortstek hos son och vänner. Helt suveränt lagom genomstekt, saftig men inte blodig. God färsk sparris som var riktigt al dente (stavningen?).  En svamp som jag aldrig använt själv i matlagning; Shitake eller nåt sånt heter den. Väldigt god var den! Därtill ett passande rödvin. Som dessert hemgjord glass (Empa hade med glassmaskinen!) med varm hjortronsylt. (Jag vill också ha en glassmaskin!). Riktigt smarrig frossarkväll hade vi.

Jaga

 
 
Jakt blev det idag. Gubben gav sig iväg med Jazz, ryggsäck och matsäck och satte sig för att elda i skogen och vänta på jakt. Det blev jakt. Jazz drev klockrent! Sen måste alltsammans avbrytas för att den nyreparerade pejlen inte fungerade - IGEN!  Den har varit inlämnad och kom tillbaka och skulle vara i ordning. Det är bara det att den uppför sig precis som innan; stänger av efter några minuter. Skit med Garmin! Det företaget är billigt just nu!!!! Tack o lov fanns även en GPS- på halsbandet, en nödhjälp.
 
Hela tiden medan Roland o Jazz var i skogen så satt en sur Oskar i trappan och bara demonstrerade sin besvikelse över att han inte fick gå med! Imorgon är det hans tur, sista jakten för denna säsongen, sen är det slut på rådjursjakt.
 
 
 
 

Son Mattias ...

... med vänner Oscar, Claus och Empa kom igår kväll indroppandes från olika håll och inkvarterades på Brogärdet. Vi åt en bit mat här under glatt samspråk.  Det är roligt att bli uppdaterad om deras liv. De  är på flera sätt speciella personer inom sina yrken. De var pionjärer inom detta med att göra dataspel. Alla satt ensamma hemma och försökte lära sig att rita / programmera osv. Det fanns inga utbildningar, knappast någon som kunde, det var att läsa sig till. Det blev många timmars trial and error med Commodore 64, Amiga, Atari osv med bandspelare och modem med telefonlur och många timmar för att sända / ta emot. Men de kan verkligen detta från grunden och är fortfarande intresserade av att skapa, men nu med betydligt modernare teknik.
Idag åker de skidor på sjön.
Sen blev det bastu och så småningom middag som vi är inbjudna till! Spännande!

Benbrottsnytt

Igår fredag var gubben iväg till sjukhuset i Karlstad för att ta bort de här stygnen och få en ny gips. Allt såg bra ut och har läkt fint så långt. Nu är det bara 4 veckor kvar.
 
Den nya gipsen väger nästan inget, är lite elastisk och är lite kortare. Den funkar jättebra och skaver inte så.

Viltrecept ...

... passar till exempel rådjur
 
Bryn steken runt om i panna med olivolja!
 
Tillsätt
4-5 gula lökar
1/2 flaska rödvin + 3 dl buljong
1 burk kokosmjölk
svamp i små bitar
 krossad ananas en liten burk
hackad färsk ingefära
 färsk hackad rosmarin
15 korn krossad kryddpeppar
salt, pepper och paprikakrydda
 
150 grader i ugnen i gryta med lock 3-4 timmar
 
Om såsen blir för tunn, riv i rå potatis!
 
Serveras med kokt potatis, samt brysselkål / kokt rosenkål med riven muskot på.

Back-kamera - en fantastisk uppfinning!

Jag måste ju köra Rolands nya bil, Toyota Hilux, varje dag nu i något ärende när han inte kan köra. Det är lite som att manövrera en stor elefant. Jag är ju inte van vid automat. Men den har en finess som försonar allt det andra; back-kamera. Det är fantastiskt att verkligen få se inifrån bilen hur det ser ut alldeles bakom när man backar, det kan inte gömma  sig några små barn där!  Bilden blir tydlig och dragkroken syns så pass bra att det är lätt att koppla på släp. Allt var inte bättre förr! Bilar är bättre nu!

Vargobs i Sillerud

Häromdagen sågs en ensam varg i Grindsbyn. Han / hon verkade skadad i ett ben. Tre vargar sågs bakom travbanan för någon vecka sedan, vid rakbanan. Och någon såg sju vargar i Sillerud för en tid sedan. Enligt traktens länsstyrelseanställde rovdjursexpert, L.L. så finns i alla fall en grupp på fyra vargar, ett par och två fjolårsvalpar, som håller sig rätt så stationära i Sillerud, norr om E18.

Agenda

Imorgon fredag kommer yngste son hem med tre vänner på grabbhelg! De ska umgås, koppla av och förhoppningsvis få njuta av fint väder. Det ska bli roligt att träffa dem, någon ny bekantskap och resten är kära återseende för vår del. Gubben ska först till Karlstad på återbesök och byta gips. Hoppas nästa gipspaket inte blir så tungt.  Det han drar omkring på nu är verkligen påfrestande och det gör rejält ont i knät.

Det värmer!

Det värmer att ha goda grannar! Alla hjälper till på olika sätt. Med benbruten gubbe skulle det bli svårt att få in någon ved utan hjälp. Här kommer K med vedsäcken på gaffel och placerar utanför källartrappan. Sen tog han in en rejäl omgång också. Vi är mycket tacksamma. Jag har staplat tornen som stöd på var sida, det blev en fin form på det hela. Så får jag förstås elda. Det är lite spring nu när det är många minusgrader ute, ¨så där 10 - 15. Men det känns helt ok att elda med ved, lite naturnära, ungefär som att äta viltkött. Vi lever av det som finns nära oss, i naturen.

Takdropp

Kolla! I solskenet idag så började det rinna från taken. Jag gick en lång promenad i den fantastiska solen. Det var bara - 10 grader mitt på dagen, men nu ikväll sjönk det till bortåt - 14.

C-förslaget om fri invandring ...

... bygger på en oseriös bok. Den är tydligen full av  faktafel när man granskar den. Det är mer en ideologisk skrift än en saklig sådan. Slarvigt att använda den som underlag!  Det finns siffror som säger att invandring är lönsam för ett land, men inte alltid och inte under alla omständigheter. Och för den offentliga sektorn, som måste ta initialkostnaderna så kan det bli ett dilemma,  rent krasst ekonomiskt, både i stat och kommun. Politiskt är det också sprängstoff att ha en stor invandring.  Det  visar sig tydligt i vårt land med SD:s frammarsch i opinionen. Detta är problem som måste kunna diskuteras öppet och inte bara sopas under mattan som främlingsfientlighet.
http://www.dn.se/debatt/oserios-debattbok-bakom-forslaget-om-fri-invandring 

Ljug ...

... var det om vår köttkonsumtion! Jordbruksverket basunerar ut att vi konsumerar 85 kilo kött per person och år, samt att vi ska skämmas för det och helst betala skatt för köttätandet. Det är helt enkelt inte sant. Vi äter inte 85 kilo kött per person och år.
http://www.newsmill.se/artikel/2013/01/23/myt-att-vi-ter-85-kilo-k-tt-om-ret
 
Siffran 85 kilo är en produktionssiffra, alltså kött innan det är styckat och benfritt. Hälften går bort ungefär. Dessutom är 18 kilo av 85 fågelkött!. Sen går det bort en hel del i tillagningen så det vi får i oss per år och person är alltså 23,4 kilo rött kött per år och ingenting annat.  Detta är förstås en genomsnittssiffra, några äter mer, några mindre, några inget alls. Men det är ingen alarmerande hög siffra vare sig för hälsan eller för miljön.
 
Det kanske är viktigare att välja rätt kött än att bara racka ner på köttätandet som sådant. Svenskt kött produceras enligt stränga djurskyddslagar och klimatsmart. Genom att äta svenskt närproducerat  kött så minskas också på transporterna vilket gynnar miljön.
 
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/politiker-ska-inte-lagga-sig-i-matvanor_7852486.svd
Själv mumsar jag kött med mycket gott samvete, säkert betydligt mer än genomsnittet: i stort sett bara vilt! Snacka om närproducerat och klimatsmart! Helt oslagbart ur alla aspekter och dessutom väldigt smakligt. Inte heller fel att veta att djuren har varit lyckliga under sin levnad och fått en död som är jämförelsevis snabb och smärtfri.

Heja Cameron!

Folkomröstning i Storbritannien om medlemskapet i EU lovar han! Oj, va han kommer att bli populär i sitt hemland. Och impopulär bland de andra EU-politikerna i Europa. Ett sånt förslag i Centerns idéprogram skulle nog rädda kvar riksdagsplatsen för partiet. Det borde väl också rimma väl med den nyliberala linjen om att staten ska inte bestämma över individen. EU är ju maktfullkomligt när det gäller att peta i sånt som man inte har med att göra,  exempelvis den svenska rovdjurspolitiken. Det senaste är att till och med media ska kunna styras av ett centralt EU-forum. I flera artiklar i svensk media så skrivs nu att det finns ingen opinion i vårt land för ett utträde, men jag undrar. I Aftonbladets lilla enkät så är de över 80 % som vill ha en ny folkomröstning om vårt EU - medlemskap. Det kanske inte är så konstigt. Det EU vi gick med i en gång i tiden finns inte längre, EU har blivit något helt annat och är på väg mot att skapa en jättestat.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/ett-uttrade-skulle-andra-maktbalansen
http://www.dn.se/nyheter/varlden/cameron-verkligt-val-om-eu-vantar-2015
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/utgivarna-sagar-eu-rapport_7853442.svd
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/britter-vill-lamna-eu_7857338.svd
 
Nu kanske Camerons utspel inte är så allvarligt menat, det kan ju vara ett schackdrag för att utverka goda villkor i förhandlingar med EU.

Tittut med Bill!


Fungerande tågtrafik = nyhet numera!

Ur led är tiden när det blir nyhetsrubriker av att tågtrafiken fungerar! Legio är alltså att den inte funkar!
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/tagtrafiken-i-skane-snart-i-gang_7849776.svd
Ett lite makabert skämt på samma tema flyger omkring på Facebook just nu: SJ måste kolla med städerskan i Saltsjöbaden hur hon bar sig åt för att få igång ett tåg fastän det både snöade och var kallt!
 
(För övrigt hoppas jag att hon får en officiell upprättelse, ursäkt och rejält skadestånd!)
 

40 -80 ...

.... är ungfär vad jag får upp tankarna i nu när jag eldat i eftermiddag och i kväll. Det är alltså temperaturen nere och uppe i tankarna. Vet inte om det beror på att jag eldar med nyintagen ved som inte är så torr som den som snäll granne fraktade in för en vecka sedan, eller om det helt enkelt handlar om att utetermometern visar på - 18 och tycks vara på väg neråt. Jag är numera ansvarig för vedeldningen i huset och är förstås en bloody amatör! ;-) Det har alltid gubben gjort förut, före benbrottet. Det funkar helt ok att göra det, fast ibland begriper jag inget, som nu till exempel. Jag brukar få upp tankarna i 90 - 90 innan jag går och lägger mig och då klarar det sig till eftermiddagen dagen därpå.  Nu går jag i alla fall upp tidigt och kollar om jag ska tända en brasa innan jag åker o jobbar imorgon onsdag. Jag upptäckte idag att jag kan liksom kana ner veden i källartrappan och sen släpa in den i pannrummet. Om jag gör det sakta och försiktigt så går det bra. Lite rädd för att dra på mig ett ryggskott är jag, ett sånt just nu är nog bara roligt några år i efterhand. ;-) Jag menar att vi skulle bli liggande här bägge två!

Snyggskjortorna


Uppdaterat

Nej, det blev ingen Karlstadresa för gubben idag. Han fick rejält ont i det brutna benet efter gårdagens sittande på möte. Såna långa sittningar går inte, det är bara att inse.

Övningskör

 
Jag övningskör med den nya bilen. Det är automatväxel och vänster ben får inte göra nåt. Tacksam är jag för backkameran. Den är helt suverän.
 
Nu finns ett riktigt baksäte också där barnbarnen Moses, Isak och Bill kan sitta och lyssna på rockmusik. Det är en bra anläggning i bilen.

Livsstilskriminella ....

... är ett nytt uttryck som börjat få fotfäste. Det är alltså människor som valt att ha brott som livsstil och födkrok. De har inga ambitioner att leva på något annat sätt utan väljer alltså med öppna ögon en kriminell livsstil. Deras vänner lever ofta på samma sätt, kort sagt utgör de den lilla grupp individer som står för en mycket stor del av de brott som begås i Sverige.  Det vore nog inte fel att lagstifta om möjligheten att förse dem fotboja under de perioder de inte sitter i fängelse. Många människor är hjärtligt trötta på alla  villainbrott samt stölder av fyrhjulingar, diesel, bilar,osv.
http://www.nwt.se/arvika/article1237079.ece
http://www.nwt.se/112/article1237087.ece
Polisen upplever ofta sitt arbete som meningslöst eftersom de här släpps ut snabbt igen när de väl gripits och erkänt. Åklagarmyndigheten säger sig inte vilja delta i jakten på livsstilskrimínella och säkert finns inget lagstöd för det heller. Det kan vara så att man måste identifiera den här gruppen utifrån givna kriterier för att kunna lagstifta så att man kan hantera dem på ett sätt som stämmer överens med det allmänna rättsmedvetandet.
 

Uppdaterat om morgondagen, tisdag!

Efter kvällens möte så blir gubben inte alls ensam imorgon eftermiddag som jag trodde. Han ska åka till Karlstad och träffa en av författarna till Centerns idéprogramsförslag. Jag är inte säker på att jag skulle vilja vara den personen. Det är stort missnöje i Värmland med de kontroversiella förslagen i idéprogrammet. Han lär få sina fiskar varma!
 
Och jag har gjort en god gärning idag, får nog en stjärna i himlen! ;-))

Jakt med brutet ben!

Det var fantastiskt fint väder i söndags. Jag fick en långpromenad med Oskar medan gubben jagade på distans. Thomas o Mikael släppte Jazz inom hörhåll och han fick opp en hare. Roland kunde följa jakten  dels med pejlen förstås, dels med den nyinhandlade gps:en som funkar överallt där telefoner fungerar, alltså stora avstånd där pejlen inte når. När det var utom hörhåll gick det bra att sitta inne framför teven (skidor) och när det var inom hörhåll på altanen i solskenet.

Ljuslykta

Fin islykta fick vi i lördags. Det blir vackert med is och lite växter i. Man fryser i en form.

Ledig dag tisdag.

Men på eftermiddagen imorgon ska jag till Karlstad så då kan gubben behöva lite sällskap. ;-) Normalt är ju jag hemma annars tisdagar och torsdagar och då har han ju någon som kan köra honom hit eller dit. Men imorgon är jag alltså ute på vift.

Slingrar sig ...

... gör nu alla för de dåliga opinionssiffrorna inom C. Det är nästan ingen som är skyldig till någonting. Ingen vill se bakåt, analysera  och lära sig nåt av det som hänt. Alla vill fortsätta ha på skygglappar och se enbart framåt, vilket man har gjort den senaste tiden och det har ju tyvärr avskärmat partiledningen från verkligheten runt omkring.  
 
Annie Lööf gör ett par korta uttalanden i kvällens Agenda, som egentligen hade ett annat tema, men vägrar möta journalister som vill veta hur hon ställer sig till de katastrofala opinionssiffrorna. Det är lite fegt när det stormar runt partiet. Staben låter meddela teve att Annie inte vill träffa journalister - svagt ledarskap.  Man hänvisar till att partisekreteraren handhar opinionssiffror. Men i katastroflägen borde det vara partiledaren. Annie  uttalar i Agenda att hon har ett ansvar för de dåliga siffrorna, att turbulensen skadat partiet på kort sikt, men  hon har hört många centerpartister säga att det här var vad partiet behövde för att lyckas på lång sikt. Så egentligen är det som händer nu bra för partiet, så måste man tolka hennes uttalande. Kanske menar hon att man nu äntligen lyckats tvätta bort partiets landsbygdsstämpeln, vilket Annie efterlyste i sin valanalys. Och när Jonas Sjöstedt undrar om inte det här idéprogrammet passar bättre på Stureplan än på landsbygden så svarar hon bara att det var lågt. ??? (Det kanske var sant det Jonas sa, för det säger många centerpartister också, det kanske  inte var lågt). Sen menar Annie att S har skött det här med idèprogram mycket sämre än C för S har gjort det  i slutna rum (vilket inte var sant eftersom det är ute på remiss och ligger på hemsidan nu!).Dåligt påläst Annie! Farligt, farligt att om och om  igen göra uttalanden som inte är sanna! Det naggar förtroendet. 
http://www.svt.se/nyheter/sverige/loof-ar-urusla-siffror
 http://www.svt.se/nyheter/sverige/glesbygden-het-fraga-for-loof-och-sjostedt
http://www.expressen.se/nyheter/annie-loof-om-nya-siffrorna-urusla/
 http://www.expressen.se/nyheter/loofs-tjuvnyp-pa-s-i-agenda/
 
Per Ankersjö, ordf. i programgruppen menar att det är inte fel på själva idéprogrammet och liberalismen, utan det är  fel på den interna kritiken av ideprogrammet. (?) Centerpartister har varit för kritiska helt enkelt och debatterat för mycket och för öppet. Det har blivit för bråkigt och det gillar inte väljarna.  (Fast å andra sidan så var det ju enligt honom bra med öppenhet och debatt, det hade man ju syftat till med idéprogrammet, men tydligen inte inom det egna partiet, eller hur menar karln??? Eller var det bara beröm över programmet som fick framföras???) . Sen är det ju enligt honom medias fel också som har skrivit för mycket om helt fel saker i programmet. Media har varit ojusta och inte skrivit lika mycket om hela programförslaget. ;-)   Sen är det fel på centerpartisterna för de är inte vana vid den här öppenheten. Ja, sen kan det möjligtvis vara lite fel på honom själv också som bidragit till ett sånt förslag till idéprogram som skapade ett sånt stohej. Men det skyller han på att partiledningen hade sagt innan att man ville ha debatt om programmet och att man spetsat till det så att det skulle finnas nåt att "fila ner". Vad menar han???? Skrevs detta bara för att man skulle ta bort det sen? Bara för att provocera?
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/per-ankersjo-skyller-pa-kritikerna-och-sig-sjalv_7843302.svd
 
Många andra funderar nu över uttrycket att C måste bli tydligare med vad man vill. Men hur i all världen ska man kunna vara tydliga när det inte finns någon politik just nu att vara tydlig med? Det är ju för mycket å ena sidan och å andra sidan. Och så har det varit sedan partiet ockuperades av Stureplansfalangen bestående av tokliberaler som Alexander Bard, Federley och tyvärr också Annie Lööf.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/interna-kritiker-inte-overraskade_7843536.svd
 http://www.dn.se/nyheter/politik/cs-partisekreterare-vi-tar-det-har-pa-stort-allvar
http://www.expressen.se/nyheter/nagon-i-toppen-maste-ta-pa-sig-det/
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16101475.ab
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/c-har-ingen-formel-att-atervanda-till_7843848.svd
 
 
 

Uppmuntringar ....

... har det kommit till den benbrötne från barn och barnbarn!

Ljusstakarna gillar jag!

Och det gjorde en av våra gäster också, ville gärna se dem här på bloggen också. Här är de nu!

C störtdyker ...

... i senaste opinionsmätningen och det är en statistiskt säkerställd förändring. 3.2 % och alltså en rejäl bit under riksdagsspärren. Nu får säkert Annie Lööf klä skott för detta som partiledare och nyliberal. Men det är lite orättvist. Hon har inte stuckit under stol med sina åsikter innan hon blev vald och måste naturligtvis ha tolkat valet som  att det var rätt att fortsätta på den inslagna vägen. Det behövs mer radikala åtgärder för att återupprätta partiets anseende och väljarstöd än att enbart  plocka bort Annie Lööf; släng ut ockupanterna från Stureplanscentern med bl.a.  Federley och Alexander Bard i spetsen! Ta tillbaka partiets profil som intresseparti för landsbygd, bra mat, kommuner, skogsbruk, jordbruk, småföretagande och regionalpolitik! Många skulle gärna se Eskil Erlandsson som ledare för ett sånt parti. Han är en populär person med brett stöd i partiet ute i landet.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/centerns-samsta-i-sifo_7842370.svd
http://www.expressen.se/nyheter/rekordlaga-siffror-for-c---loofs-kris-djupare/
http://www.dn.se/nyheter/politik/rekordlaga-siffror-for-centern
http://www.svt.se/nyheter/sverige/katastrofsiffror-for-c-i-ny-matning
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/samst-resultat-hittills-for-centern_7842068.svd
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/c-under-sparren-i-januari-sifo_7842270.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/partisekreteraren-ideprogrammet-bakom-usla-c-siffror_7842780.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/reaktionerna-mot-ideprogrammet-slar-igenom_7843182.svd
 

Movitz ...

Photo: Movitz 8 veckor
... heter dotters orientalkattunge. Nu är han 8 veckor. Moder ´Vilda i bakgrunden tror jag.
Här snossar Movitz med Isak
 
Sen kommer bilder på ljusstakarna och på uppmuntringar från barn och barnbarn. Och lite annat.

Dov

 
Asch, nu kom kaffekakan överst, god glutenfri morotskaka! Den avslutade vi med.
Sen skulle det ha varit en bild på desserten: Mannerheim men det glömde jag bort, glufsade i mig den genast,
... men här är en bild från den minnesrika stund när vi åt den här desserten första gången, i Snarkil hos Rolf o Inger.  Så här ser den ut alltså: smeten är vispad äggula + socker blandad med vispad grädde som stått i frysen en stund och sen framme 30 minuter före servering. På den lägger man kakao, näskaffe, florsocker och så i äggskalet konjak eller rom eller Amaretto. Men konjak är nog bäst, vi har testat lite olika.
 
 
Det var gott i alla fall med dovvilt och diverse grönsaker till. Det åt vi igår kväll lördag. Dov äter vi inte så ofta.
 
 
 

Önnebyn

Så här fint var det på Önnebyn igår, huset där Rolands morföräldrar bodde, numera ägt av en kusin. Vi var där på kaffe och prat med släktingar o Varbergare! Sjön ligger fint här med snö på, bra för isfiske.

Pyrrhusseger ...

... tycker gamle vargentusiasten Henrik Ekman att det är när EU förbjuder vargjakt i Sverige och naturorganisationerna jublar. Han menar att det stora hotet mot vargens existens i Norden är inte att den faller ihop och dör av inavel utan att den kommer att bli utraderad av de berörda  i brist på acceptans. Och han tycks förorda både begränsad vargjakt och utsättning av valpar för att hitta konstruktiva lösningar som kan fungera för alla. Han beklagar det hörn som de svenska politikerna har målat in sig i.
 
Man får glädja sig åt varje individ som kommer till sans i den här frågan, för det finns fortfarande allt för många entusiastiska dårar som vägrar analysera det hela sakligt. Inte så ofta jag genom åren haft anledning att säga det, men för en gångs skull;  lyssna på Henrik Ekman!
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/brist-pa-acceptans-ar-storsta-hotet-mot-vargen_7840822.svd
 
Senare kommer bilder från Önnebyn, från diverse hitskick, från  kvällens övningar med dessert som har äggskal som ett centralt inslag.

Agenda

Tidig lördag morgon strömmar jag Palmedokumentären del 1. Vi är ju så himla dåliga på att passa bra teveprogram så det får bli att kolla i  efterhand. Den är grymt välgjord. Jag hörde ju till den del av svenska folket som verkligen gillade Olof Palme, mest för hans helhjärtade och oegennyttiga engagemang i  det han trodde på, men också  för hans briljans  och för hans världsmedborgarskap. Samtidigt  fanns i Sverige hela tiden ett palmehat som var väldigt otäckt och för mig obegripligt.
 
Under förmiddagen  blir det lite hemmabestyr, förberedelse till kvällens knyte här. Vid lunchtid ska vi på kaffe till släkting och träffa Varbergarna -kul!  Kvällsäting blir det sen som sagt här hemma med några andra , nu vet jag att det blir dovvilt som gästerna har med. Vi gör dessert och sallad och potatis och broccoli tror jag.
 
. Sen hoppas jag få besked huruvida  sonhustru R har landat i LA  utan bekymmer. Hon ska vara där någon dryg vecka för att vara med på en väninnas bröllop, ett koreanskt bröllop - vad nu det innebär. Det ska bli intressant att höra om nästa gång vi ses. Lite börjar vi planera för  besök av son med vänner som kommer hit över en weekend, bara för att träffas och umgås med varandra. De bor på olika orter och vill gärna bo i ett av våra hus och bara vara, prata, laga mat ihop och så. Ja, lite träffar de oss också förstås. Vi känner ett par av dem sedan lång tid och det blir ett återseende.

Inköpens dag ...

... har det varit idag fredag. Gubben har köpt  bil och sonen + C  har köpt en lägenhet! Lite nervöst är det med såna stora satsningar inom familjen, det är ju inte så ofta. 
 
Men ingen kommer att märka bilinköpet för den nya ser ut ungefär som den gamla. Det är en automat och nu ska vi vänja oss vid att köra med en fot. Jag är lite rädd för att det kan vara svårt efter så många år med vanlig växel, men å andra sidan ska jag ju inte köra den så ofta heller. Jag har ju min gamla Corolla - 99. Den har jag inte reparerat en enda gång, bara besiktigat och kört.
http://www.whispbar.se/bilar/toyota/hilux/2013/doublecab4doorute-3547
 
Sonens inköpta lägenhet är större än den nuvarande, mer plats för Bill, mer innergård, nära pendeltåget till Norrviken (Bills morföräldrar), kakelugnar som går att elda i, balkong, nära Vasaparken och Karlberg, lite längre från centrum än den nuvarande. Ser bra ut! Tillträde så småningom. För mig är det oerhört rörande att den ligger bara runt hörnet från den plats där min mamma föddes år 1917.  Slumpen är gåtfull ibland. Vad förde mammas barnbarn o barnbarnsbarn just dit?    
 
 

Desserten på lördag kväll ...

...är beroende av de här för att funka. De är nu rengjorda och sen ska jag koka dem en gång till. Jag har dukat också, ska bli trevligt med knyte för 6 pers igen här hemma hos oss. Med sig har gästerna nåt kött, nåt vilt, vet inte säkert vad det är, och vi gör resten.

Varbergsvargen ...

... är  på väg till Göteborg ser det ut som. På vägen tog den sig ett skrovmål i en fårhage, gick  igenom elstängsel. Då är den nog mätt när den gör entré i Sveriges andra stad i storleken på sin väg norrut. Kanske får då göteborgarna ha sina hundar och andra husdjur i fred.  Eller inte??? Vargar är  oberäkneliga djur.  Går lugnt förbi ena dagen och dödar den andra.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/far-dodade-av-varg-nara-goteborg
 
Och så väntar vi på besked om någon sorts vargjakt. Är Lena Eks svar till EU bara ett spel för gallerierna, en tuppfäktning för syns skull? Eller är det på riktigt? Lite senkommet blir i så fall eventuellt beslut om vargjakt.
 

En expert ...

... är en person som lär sig allt mer om allt mindre. Till slut så kan han nästan allting om nästan ingenting.
Det var en kul definition av Bengt Gustavsson i NWT apropå skepsis mot prognosmakare och behovet av en optimistminister
http://www.nwt.se/asikter/debatt/article1233856.ece 

Dubbar och rullstol!

Långsamt anpassar vi oss till läget med en för tillfället rörelsehindrad person. Jag hämtade dubbar på sjukhuset i Årjäng och en rullstol på rehab uppe vid Kvarnåsen. Alla var väldigt tillmötesgående och trevliga. På apoteket köpte jag skodubbar att trä på den fungerande foten. Så under dagen har det varit rullstolsträning till hundarnas stora häpenhet. De fattade ingenting. Sen bort med diverse vanliga stolar, någon tröskel och så. Förstår inte varför man inte bygger alla hus anpassade till rullstol. Förr eller senare behövs det.
 
Imorgon fredag blir det ett väldigt speciellt projekt, men mer om det då. Jag ska i alla fall jobba och hämta blommor i Årjäng. På lördag eftermiddag ska vi på kaffe till släktingar och Varbergare, det ser vi fram emot.
På lördag kväll blir det äting här med goda vänner, nåt vilt.

Barnfattigdomen överdriven ...

... av barnrättsorganisationerna Rädda Barnen, Bris och Majblomman. Skäms!!!
 
Eftersom många av de barn som utpekats som fattiga är invandrare så har SD öppet mål att vinna ännu mer av allmänhetens sympati och ännu  fler medlemmar när man kan ta fram siffror på lögnerna om barnfattigdom. Jo, det finns barn som inte har råd med iPhone och datorer och egen tv, dvs en relativ fattigdom i jämförelse med andra jämnåriga. Men man hittade  inga barn som går hungriga, saknar vinterkläder osv p.g.a föräldrars dåliga inkomster, så som de här organisationer har påstått. Det finns barn som far illa i Sverige pga att föräldrar mår dåligt med missbruk, sjukdom exempelvis och de barnen ska självklart få all hjälp och allt stöd som samhället kan ge dem och deras familjer. Men det är inte basic ett samhälleligt  fattigdomsproblem omfattande 220.000 barn som de här tre välgörenhetsorganisationerna gjort gällande.
 
Jag skulle inte säga nåt om jag för ett ögonblick kunde tro att överdriften var genomförd i vällovligt syfte. Det handlar naturligtvis om geschäft, att synas i mediebruset i kriget om bidrag! Man vill få in mer pengar, mer pengar och mer pengar till den egna organisationen! Jag vet inte vad de anställda och deras pr-byråer  tjänar på allt frivilligt arbete som läggs ner, men jag gissar att där handlar det inte om fattigdom!!!
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16080594.ab
 
Vi som bor i Årjäng är inte förvånade över att de här organisationerna missbrukar statistik och ljuger med statistik. Vår kommun hängs år efter år ut som en dålig  kommun med stort antal fattiga barn. Det är ett statistikfel som ständigt upprepas  och som uppstår eftersom en massa föräldrar jobbar i Norge och deras inkomster syns inte i Sverige. Med en extremt låg arbetslöshet och föräldrar som har norska goda inkomster så vågar jag påstå att barnen hos oss inte är genomsnittligt fattiga. Dessutom lägger man ibland till statistik från alkoholförsäljningen i kommunen och får det till att barnen lever med stort alkoholintag runt sig. Även där en lögn  eftersom väldigt ¨många av Systembolagets kunder kommer från Norge.  Trots att kommunens företrädare om o om igen försöker att justera de här felaktigheterna så struntar man i det, de återkommer varje år.
 
Jag skänker pengar numera enbart till Läkare utan gränser. Det är den enda välgörenhetsorganisation som (ännu!) inte har avslöjats  som egennyttig.Inte ett enda öre till Bris, Rädda barnen och Majblomman från mig!
 
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/slapper-begreppet-barnfattigdom_7832728.svd
http://www.expressen.se/nyheter/svt-sa-overdrivs-barnfattigdomen/
http://blog.svd.se/brannpunkt/2013/01/16/barnfattigdomen-finns-den/
 
 http://www.svt.se/ug/barnfattigdomen-i-sverige-kraftigt-overdriven
Nu har de här humana hjälporganisationer granskats i olika omgångar de senaste åren och man har funnit en hel del närighet. Jag väntar bara på att någon ska våga granska naturrättsorganisationerna som göder  reklambyråer med omfattande  mediekampanjer i kriget om människors välvilja. Det är stora dyrbara annonser i alla medieformer.

Hundarna mår ...

... som små prinsar när de får gå inne med husse hela dagen. Men husse gillar inte läget och längtar ut. Smider hela tiden planer hur han ska ta sig ut med det brutna benet utan att stödja på det och klara alla isfläckar. Det går väl an att ha ett ben av, men två....! Nej det får inte hända. Dubbar till käpparna hämtade jag i alla fall och imorgon tar jag med en rullstol från Årjäng. Det går en dag i taget. I kväll var vi 6 stycken här som åt gott vildsvin, lite knyte blev det. Vi fixade sallad, dessert och potatis och dukning och så. Gästerna hade med kött och sås och rödkål. Himla gott var det i alla fall och roligt. Vi för om det på lördag kväll igen, fast lite varierat i menyn. Det har varit snälla människor här under dagen också och hjälpare med diverse sysslor.

Utträde ur EU ...

... börjar England diskutera internt! En får tacke! Äntligen någon som seriöst börjar fundera i de banorna. Vi borde följa efter. Vad Sverige skulle med i EU för har jag aldrig förstått. Det är inte inom EU som den framtida ekonomiska tillväxten finns, det lär bli i  andra världsdelar så som Asien och Afrika. EU-medlemskapet är bara en hämsko i kontakterna med de länderna som nu tar för sig och går framåt, exempelvis Kina.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/analys/wolfganghansson/article16073717.ab

Tillbaka till bloggen!

Nu har det lättat på med plikterna som personlig assistent till den benbrötne gubben så det blir tid för bloggande igen. Det har börjat flyta på med nya rutiner och goda vänner ställer upp  med hjälp med sånt som vi inte klarar. 
 
Imorgon tisdag är det ledig dag och några kommer på kvällen med lite mat och vi gör knyte här. 

"En pilgrims död" - himla bra!

Man blir så glad över bra teve, för det känns ändå rätt sällan för oss som inte orkar med stojiga tävlingsprogram och skrikiga "Stjärnorna på slottet". Nu har det varit bra om Stenbeck och Palme och igår såg vi  "En pilgrims död". Den var väldigt bra, rent av suverän. Rollerna var besatta av det bästa Sverige har av skådespelare och Lassgård som kriminalare måste man bara älska. Gårdagens avsnitt var alltså det första av fyra som kommer att sändas på söndagarna framöver. Leif GW Persson har skrivit det här dramat om Palmemordet och jag antar att det speglar hans egna teorier om vad som egentligen hände.  Det blir intressant när en författande  polis i dramats form granskar polisarbete på det här sättet. Det känns som  inifrån, men samtidigt har han ju författarens rätt att leka lite med sanningen.
http://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/croneman-lysande-lassgard-i-snyggt-palmedrama
 
 

Elle-galan

Son och C är inte bara Bills föräldrar. De har som vanligt  varit på Elle-galan på Grand och så här var årets outfit. (Det heter väl så?).  Roligt att en stund byta ut babybubblan med  blöjor, vällingflaskor och sånt mot ren glamour, att få klä upp sig och vara fin. Så känner nog många småbarnsföräldrar. Jag lyckades se en del av galan genom att kolla på tidningens hemsidas live-rapportering. Men det var svårt i dagrummet på avdelning 4 Karlstads sjukhus. På länken här kan man se massor av bilder från galan.
http://elle.se/kategori/ellegalan-2013/

9 - 10 procents stöd för (C) ...

... i väljaropinionen kunde det ha varit idag om (C) hållit fast vid sin linje som politisk företrädare för landsbygden istället för att låta sig ockuperas av ett gäng nyliberaler från Stockholm. Det visas tydligt i ett diagram som jämför andelen bönder med andelen C-sympatisörer.
http://blog.svd.se/ledarbloggen/2013/01/10/perspektiv-pa-centerns-svara-lage/
 
I strävan efter att bli ett stort parti så sviker man istället landsbygden, försöker förena två helt olika ideologier med varandra under täckmantel av uttrycket "det är bra med mycket debatt". (C) har aldrig varit ett ideologiskt baserat  parti utan i första hand ett intresseparti för  landsbygd, jord, skog, decentralisering, småföretagsamhet, bra mat osv. Med det som nisch kunde man ha fortsatt ligga över 4-procentsgränsen med god marginal.
 
Sen kan man undra varför de här tokliberalerna (med bl.a. Annie Lööf, Federley och Alexander Bard) valde att ockupera just (C) för sina idéer. Det borde ha varit närmare till hands att ta över (FP) istället, (FP) som redan är ett parti med liberal profil.  Var det för att det var krattat i manegen att ta sig in i politiken genom att bilda storstadsavdelningar just i (c) där såna knappt fanns förut? Eller var det frestelsen att ta över makten i ett av Europas rikaste partier? Eller tänkte man att bönder kan man lura, de är så godtrogna och kommer att lita på våra försäkringar att vi ska ta hand om deras frågor också (vilket man inte gjort)? Partiets kader av sparsamma, realpolitiskt inriktade  kommunpolitiker har ingen koll på ideologier, de blir lätta att kollra bort? Var det så de tänkte, Alexander Bard och de andra i Stureplanscentern?
http://emanuelkarlsten.se/09/alexander-bard-byter-parti-igen/
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16045549.ab
http://www.stureplanscentern.se/stureplanscenterbilder/
http://www.radio1.se/tala-till-punkt-med-federley/alexander-bard-d%C3%A4rf%C3%B6r-%C3%A4r-jag-med-i-stureplanscentern
http://ulfbjereld.blogspot.se/2013/01/annie-loofs-kris-kan-centerpartiet.html?showComment=1357844172450
http://www.dagensopinion.se/centerpartiet-skriver-partiprogram-%E2%80%93-alexander-bard-kallas
http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1863&blogg=51697
 
(C) -partiets kärntrupper har varit väldigt godtrogna och  aningslösa och framstår fortfarande till största delen som handfallna  inför den här lilla storstadsgruppens entusiastiska retorik. För det är väldigt mycket retorik och Annie Lööf är retorisk mästare. Hon kan prata länge, flytande, engagerat och vackert om - absolut ingenting.  Men det märks inte förrän man granskar hennes tal i efterhand.
 
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/vi-formar-nya-politiken-inte-partiledningen_7819884.svd
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/en-del-ideprogram-kommer-ingen-ihag_7819360.svd
http://blog.svd.se/ledarbloggen/2013/01/11/vad-sager-halland-till-annie-loof/ 
http://www.expressen.se/debatt/centern-maste-halla-frihetsmyten-vid-liv/
http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/staten-ar-inte-fienden/
 
 
 
 
 

Ben o plåt o hemma!

 
Så här ser benet ut nu invändigt. Det sitter en plåtskena efter benet för att hålla ihop benbrottet. Det låg i 45 graders vinkel och Roland fick se hela operationen på svartvit dator med trevlig musik i öronen. Först en skruv tvärs igenom brottet sen tre skruvar på var sida. Det borrades med borrmaskin och skruvades med skruvdragare ungefär som en snickare gör med chuck o allt. Med ryggmärgsbedövning kändes inget. Allas namnteckning fick han på baksidan av bilden.
 
 
Efter 5 timmar på uppvak så blev det avdelning 4 och väldigt trevlig personal. En övernattning där blev det. Idag  på ronden så kom beskedet att jag fick hämta honom för att åka hem,  med inköp av en massa mediciner på hemvägen.
 
Skönt att vara hemma även om vården har varit suverän. Egen mat, egen säng och egen tystnad framför allt.
Tack till dem som hjälp till med vedeldning och hundmatning när vi inte varit så mycket hemma.
 
Det är ett mediciner av alla slag. Sprutor att ta själv varje dag mot blodproppar, diverse tabletter för smärta och annat .
 
 Men viktigast i vården är strumpsticka för att kunna klia under gipset och sopsäck med silvertejp för att kunna duscha med gipsat ben. Jag funkar just nu som personlig assistent, nyttigt för mig att springa fram o tillbaka.
 
 

Till slut ...

... kom gubben till avdelningen, fick mat, blev på gott humör, berättade om den fantastiska operationen som han upplevde vaken. Det användes samma typ av skruvdragare som han har som snickare. Kopia på röntgenbilden med plåt o allt fick han också med op -personalens namn på. Inget gjorde ont och bedövningen släppte långsamt efter.

Stanna i Karlstad ...

... får Roland. Han slapp åka till Arvika. Nu blir det avd 4 så snart han kan röra på tårna. Bedövningen hänger i än. Det är fullt på uppvak så jag får inte gå dit, får vänta tills han kommer till avdelningen. Men han verkar vara vid gott mod och vi kan ringa till varandra. Han har fått en sjukhustelefon att ringa på, mobiler är inte önskade där.  Lite nöjd är jag på den annars trevliga kafeterian på sjukhuset. Nu har jag suttit här i precis tre timmar, orkar inte dra omkring på alla grejer som jag jag har med mig. 

Fredagsmys på op. uppvak ....

...ser det ut att bli. Just nu i skrivande stund, kvart i fyra fredag em befinner sig gubben på operation i Karlstad. Benbrottet ska läggas rätt och förstärkas med plåt. Så jag antar att kvällen kommer att tillbringas på uppvak. Nu har stackars gubben inte ätit på två dagar så jag har med mig lite mat om han vill ha. Så det kanske blir mysigt i alla fall. 
 
Vi skulle båda ha varit på begravning idag på förmiddagen, men nu blev det bara jag som kunde gå. Det känns  så fel och meningslöst när en människa rycks bort mitt i livet. För många blir det tomt, det förstår man efter att ha fått uppleva hur många människor som samlats för att ta farväl. Det var en mäktig upplevelse att vi var så många som delade sorg och saknad.  Silleruds kyrka är stor, men den var nästan helt fullsatt av släkt arbetskamrater och goda vänner. En vacker o minnesvärd stund fick vi alla att ta med oss i minnet av S. 

Annie Lööf har satt ner foten!

Och det har hon tveklöst gjort! Satt ner foten och därmed  trampat rejält i klaveret!
http://www.dn.se/webbtv/nyheter/annie-loof-jag-har-satt-ner-foten/ 

Brutit benet ...

... har gubben gjort idag. Nu ligger han på avd 6 i Karlstad o hoppas på op imorgon. Många delar hans öde, det är fullt överallt här av brutet. Tjänstgörande ortoped skulle hålla på till kl 2 i natt. Sen kom någon annan och tog vid för att hålla undan kön.
 
Benet är gipsat i avvaktan på op. Det är det yttersta benet ovanför fotknölen. Det skulle behöva en plåbit för att läka bra.
 
Stackarn hade inte ätit sedan morgonen och jag köpte mat och bar till honom  innan vi visste att det skulle bli operation.
Men det här var enda maten som bjöds tills vidare.  - droppflaska, eftersom operation kunde bli när som helst närmaste dygnet.
 
 

Julsaker bort!

Nu tjuvstartar jag lite med undanplockningen av julsaker. Fast tjugondag knut har inte varit än. Det får räcka för den här gången.

C har övergivit oss på landsbygden ...

... skriver Tommy Hammarström  i Expressen. Visst är det så. En ganska stor grupp människor; jordbrukare, markägare, skogsägare, matproducenter, djurägare och glesbygdsbor saknar nu företrädare i riksdagen. Det är inte bara en grupp väljare utan också människor som äger en hel del av landets naturtillgångar, kapital och exportindustri.  Trist att inte (C )vågade hålla kvar vid sin tidigare tydliga och välkända profil och värna om sin plats i riksdagen genom att fokusera på de egna frågorna. Istället har man gett sig ut på en stöldturné för att försöka roffa åt sig lite liberalism från (FP), lite företagartänk från (M), lite miljö från (MP), lite social omsorg från (S)  osv. Ingen har blivit imponerad, förvirringen sprider sig. Och de visioner som presenteras i det s.k. idéprogrammet är inga visoner,  för såna ska ha någon kontakt med verkligheten. De är verklighetsfrämmande  utopier utan minsta realism och de  väcker bara löje. Måste vara hämtade från korridorerna i ett ungdomsförbund eller stundentförbund.
http://www.expressen.se/ledare/tommy-hammarstrom/centern-har-overgivit-oss-pa-landsbygden/ 
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/nya-ideer-satter-press-pa-loof_7811122.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/annie-loof-avbryter-semestern_7808974.svd
 http://www.dn.se/nyheter/politik/centertopp-sagar-programforslag
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/loof-hem-for-att-mota-stormen_7811786.svd 
http://www.dn.se/debatt/jag-sager-nej-till-programmets-helhet
http://www.dn.se/nyheter/loof-hotas-av-tunga-avhopp
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/centern-pa-hal-is
 http://www.svd.se/nyheter/inrikes/annie-loof-hem-fran-thailand-for-att-mota-kritikstormen_7811786.svd 
 
Uppdaterat: Just nu landar Annie Lööf i Sverige efter att ha avbrutit sin semester i Thailand. Hon lär få det hett om öronen.http://www.svd.se/nyheter/inrikes/loof-hem-for-att-mota-stormen_7811786.svd 
 
Kanske bryter idéprogrammet mot regeringsformen och Bernkonventionen så som kommentator Norah4you beskriver på sin blogg?
http://norah4you.wordpress.com/2013/01/10/vad-ar-regeringsformen-annie-loof/ 
 
Men det går inte att skylla (C):s långsamma självmord på Annie Lööf. Hon ledde analysarbetet efter förra valet och det hon redovisade där är vad hon blev vald på av en majoritet inom partiet. Bland annat skriver hon där att hon vill tvätta bort landsbygdsstämpeln och det arbetet har varit framgångsrikt. Så framgångsrikt att man lyckats tvätta bort i stort sett alla landsbygdsväljare. Det finns en chans för partiet att göra en kovändning ut ur den kris och panik som man hamnat i och det är att göra avbön, gå tillbaka till sina rötter och övertala Eskil Erlandsson att ta över som partiledare. Alexander Bard, Federly och resten av tokliberalerna i partiet kan gott bemöda sig att bilda ett eget nytt parti istället för att ockupera gamla hederliga (C).  

Bill

...på fotografiska
Och idag har han varit på babysim tillsammans med kusinen.
 
 
Och här är Bill in box en annan dag!
 
 

Näää, inte blev det som jag tänkte....

... det blev bättre och lite improviserat.
 
Det är ju roligt att hålla på med  mat när jag är ledig och det kan fort urarta. Lunchen var given; sparrissoppa på sparris som goda vänner haft med från Tyskland i våras o som varit fryst i tunna skivor sen dess. Nästa steg var att tänka att om jag gjorde hela paketet så skulle det räcka till fler än bara oss två till lunch.
 
Jo. så blev det. Grannar blev inbjudna till kvällsmat i kväll och de tackade ja. Kul med såna vänner som kommer på spontan inbjudan.
 
Så  tänkte jag att soppan kunde bli förrätt med något annat till varmrätt och ytterligare något till dessert. Sen åkte gubben på KS. Och jag upptäckte att jag inte alls vågade åka till butiken för att handla till någon trerätters eftersom det var blank  isgata här på Liane-vägen. Backen vid Liane är ingen lek när det är halkigt.
 
Då blev hela menyn ny,  vildvuxen och improviserad; vad fanns redan hemma att bjuda på? Jo det blev till slut  
 
- förrätt sparrissoppa med bröd + hemkört rökt rådjurskött och västerbottenost och lite gurka.
 
- varmrätt ungersk gulasch av älgkött + ris och julsallad från Umeå
 
-dessert stekta plättar med nykokt hallonsylt och vispgrädde
 
Det mest vildvuxna var nog desserten, glutenfria plättar med tillbehör. Men det blev  helt ok.
 
Vi hade en mycket  trevlig kväll i alla fall med K o M i Signebyn. Nästa date blir inte förrän i framåt vårkanten då de kommer tillbaka hem igen.
 
Dagens Bill-bild;  Bill in box, har vi sett på hur många gånger som helst! Den kommer nog här imorgon. Långpromenad blev det idag med Oskaroch icebugs i alla fall. Skönt! Imorgon är det jobb igen! Inte alls fel!
 

Ingen revolution i (C) men ...

.. i alla fall en markering. Några distrikt har skrivit ihop ett nytt idéprogram, som man säger har slipat bort det värsta i det som gjorts på central nivå. Men skadan är nog redan skedd, löjet runt de utopiska förslagen som var med från början (månggifte, fri invandring, slopad skolplikt)  har redan spridit sig och vreden är stor  bland kärnväljarna. I valanalysen så fanns det en mening med om att tvätta bort landsbygdsstämpeln och det får man anta att partiet gjort med besked.

http://www.dn.se/nyheter/politik/kritisk-c-distrikt-lanserar-eget-program  
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/nej-till-omstridda-c-forslag_7807660.svd 

Hare ...

... kan man laga till så här, det blir gott.
 
Var noga med att avlägsna hinnorna, de ger besk smak. Bryn ovanpå spisen. Lägg i stekgryta med grönsaker, svamp, kryddor, lök, vin och vatten, lägg på locket. Låt stå i ugnen i 1,5 - 2 timmar på 150 grader, vänd ibland. Sista tiden tas locket av  o temperaturen höjs till 200 grader för att ge färg.
 
Serveras gärna med kokt potatis och någon kål (rödkål, brysselkål, broccoli el dy.) och god sallad med lite syra / sötma i. Och så ett gott rött förstås, kraftig smak på det.
 
 

Jan Stenbeck ...

...kollar vi nog på ikväll igen, dvs på dokumentären om honom, kl 21.00.
http://www.dn.se/kultur-noje/johan-croneman-trots-svts-trippeldokumentar-forblir-jan-stenbeck-en-gata  

Ledig tisdag!

Har läst tidningarna på nätet medan gubben rasslade igång sin dag. Nu är det dags att somna om och njuta av ledig dag. Den är just nu helt blank utan förpliktelser, det är bara utlovat lunch vid 1-tiden. Kanske plockar undan lite julsaker. Och tar en lång promenad med Oskar.
 

Roger Bäck - jägarmusik!

Roger Bäck är en vanlig skogsarbetare och jägare som har spelat in en cd med bara jägarmusik. Den sålde 800 ex på en vecka, succé alltså!  Här nedan finns ett spår från  You Tube samt en intervju + ett par låtar. Roger är dalslänning och pratar den typiska dialekten men bor nu i Dalarna. Han jagar mycket, bl.a björn.
http://www.youtube.com/watch?v=xO0yxdiRyjk  
http://www.jaktojagare.se/succe-for-roger-backs-jagar-cd
 
 

Mer från helgen

Också från helgens övningar:
Överst: Gubben fäller några träd runt det nya huset.
Nr 2 : Jag promenerade omkring med mina Icebugs, de var verkligen nyttiga nu och sköna att gå i.
Nr 3: Smarrig mat fick vi; god dessert med varm frukt och det var inte Gino.
Nederst: Varmrätten var vacker och jättegod. Kött med mycket grönsaker, både varma o kalla! Och Hasselbackspotatis var så länge sedan.

Bilder från helgen som gick

Översta bilden: Alltså medan hundarna vräker sig i soffan så sitter vi här hela kvällarna på köksstolarna!
 
Mellersta bilden: Fantastisk solndegång över sjön! Ett färgfyrverkeri som bilden inte gör rättvisa
 
Nedersta bilden: Oskar jagade på söndag eftermiddag och var lite trött efteråt. Husse också.

+13 grader ...

... var det i sovrummet när vi kom hem i kväll  efter helgens bortavaro! Sovrum ska inte vara varma, men 13 är lite i underkant! Det var i alla fall på plus får man tänka. ;-).
Imorgon blir det mer inlägg om äting och om hur man lagar till hare bra. Men först ska jag jobba, vi har studiedag, eleverna  är lediga. Ska bli roligt att träffa kollegorna igen efter lovet.

Handgjorda kort är speciellt

 De här fina var med bland julklappar!
Jag brukar inte gratulera på bloggen, men nu blir det ett undantag; Grattis Sara till en liten tjej! Född i morse tror jag.  Melker och Wilmers lillasyster!

Oskarpromenader!

Skönt att varje dag få en ordentlig promenad med Oskar. Ibland skiner solen till och med, försöker passa på att gå mitt på dagen när det är som ljusast. Tror lite på att vi som bor i den mörka nord behöver det lilla solljus som bjuds.
 
I morgon  söndag eller senast måndag blir det mer om lördagsätingen o vacker utsikt.
Av någon anledninggår det inte att kommentera under det här inlägget men på fFöregående.

Äntligen...

... någon sorts reaktion inom (c) på den senaste tidens huvudlösa förslag om månggifte och fri invandring! Annars får man konstatera att partiets kärna har varit passiv intill menlöshet.

http://www.expressen.se/nyheter/uppror-inom-centern-mot-ideprogrammet/

Agenda

Avkoppling har jag planerat för de sista dagarna av lovet, egenompyssling, motion och frisk luft. Tvättberget är avklarat, även strykningen. Kylskåpet rensat på gammalt. Det mesta av livsadministrationen är gjord. Huset är i någorlunda skick igen efter allt helgfirande. Projektet mamma-saker är klart; dvs jag hade lagt ut en del av min bortgångna mammas saker så barnen har fått  välja det de ville ha, istället för att det bara ska ligga i skåp o lådor. Nu har jag packat in och skickat till dem. Det som är kvar har lagts undan. En jobbig process, inte fysiskt men mentalt och det dröjde alltså två år drygt innan jag orkade ta itu med den.
 
Idag lördag ska vi till goda vänner på äting. Sen har vi ett antal goda mattillfällen framför oss de närmaste veckorna med viltmat; vildsvin och dovhjort. Det blir delvis knyte hoppas jag. Helt fantastiskt gott är det ju!
 

Jan Stenbecks liv ...

... fascinerar mig. Hans kombo av intelligens, humor, mod, kreativitet, maktlystnad och livsglädje är väldigt ovanlig. Sen kommer naturligtvis till att han hade en rikemansuppväxt som gav honom ett enormt självförtroende och en massa nyttiga kontakter redan från barnsben. Exempelvis så fanns ett skrivbord redan klart för honom på ett stort amerikanskt företag, ett företag som hans pappa hade hjälpt i samband med Krügerkraschen. Men hans liv kom inte att flyta på i uppgjorda banor, långt därifrån. Han hamnade i maktkamper av olika slag; mellan falanger av svenskt näringsliv bl.a. mot Wallenbergarna och strider  inom familjen. Jag ser fram emot att följa hans vidare öden och äventyr, både som affärsman  och som privatperson.
 
Det är inte så mycket som kan hålla mig kvar framför teven numera, men detta var intressant.
http://www.dn.se/ekonomi/vannerna-berattar-om-stenbecks-lyxliv
http://www.expressen.se/ekonomi/stenbecks-lyxprylar-varda-20-miljoner-kronor/ 
http://www.expressen.se/nyheter/stenbeckbarnen-han-ar-en-stor-inspiration/

Oskar nära döden två gånger idag!

För en stund sedan fick jag den här bilden från gubben och T som jagar med Oskar. Han hade fastnat på en klipphylla,  satt där och stormskällde av ilska och tog sig inte vidare för egen maskin utan måste räddas av husse. Roland fick klänga och hänga i några träd på den lodräta bergväggen för att få tag på honom. Fast Oskar är inte pjoskig utan fortsatte direkt att jaga! Skönt att det finns pejl, annars hade han väl suttit kvar!
 
Uppdaterat 12.15.   Oskar fortsatte alltså jaga efter klipphyllevistelsen. Men rådjuret gick över bäcken som rinner förbi Agnars, Oskar följde efter och hamnade i vattnet i det stritt strömmande vattnet, blev hängande på en iskant, lyckades hålla sig kvar där en dryg kvart! Under tiden förstod Roland att något var fel eftersom Oskar skällde och pejlen visade att han var kvar på ett ställe i bäcken. När Roland kom fram var den stackars lilla taxen helt slut och hade inte orkat länge till utan dragits med av forsen. Oskar blev alltså räddad en gång till samma dag och den här gången var han verkligen nära döden. Oskar har en okuvlig jaktlust och ville fortsätta direkt när han kom opp ur bäcken, men husse avslutade jakten för idag. Nu får han lov att ta igen sig! Och gubbarna grillar korv!
 
 Uppdaterat 15.00: På den här iskanten hängde Oskar i 15 - 20 minuter i väntan på räddning!  Vattnet är rätt djupt och strömt så han hade inte haft en chans. Vi är tårögt tacksamma att dagens båda äventyr slutade lyckligt. Nu ligger han i alla fall still på golvvärmeplattorna i hallen och vilar.
 

En utopi - inte en vision!

En stjärna i den ideologiska himlen får säkert partiet på förslaget om fri invandring. Och det kan man väl gratulerar till även om man inte tror på idén. Men det bidrar inte till någon tydlighet om partiets politik och det skrämmer bort det stöd i opinionen som (c)  så väl behövde ha. Till och med kärnväljarna flyr.  Ett riktigt stolpskott alltså, ett förslag som hör hemma i korridorerna hos ett studentförbund eller ett ungdomsförbund, men inte i seriösa sammanhang.  Visioner är bra att ha  i ett politiskt parti, men om de urartar till rena utopier, långt bortom de förutsättningar som råder både i vårt land och globalt,   så fyller de ingen funktion. Utopier av den här typen bidrar enbart till att dra ett löjets skimmer över sina upphovsmän. 
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/replik-om-centerpartiets-ideprogram_7795968.svd

Gummihandskar

En rätt stor del av julen här i hemmet  har framlevts med gummihandske på vänster hand, eftersom tummen har varit ordentligt omplåstrad de senaste veckorna. Ville bara passa på att rekommendera XL-byggs variant. Den är behagligt flossad på insidan, belagd med nåt mjukt tygliknande lager. Pillade för övrigt bort de sista stora  ruvarna igår för det hade börjat klia. Det visade sig att de också var sårskårpeinkapslade glasflisor! Det är klantigt att inte göra rent sånt här hos proffs på en gång. Säkert hade tummen  läkt mycket snabbare och mer smärtfritt då.  Nu tog det tre veckor!
 
(Ser att i bakgrunden hamnade en av de fina kristyränglarna som var med bland årets julgåvor).
 

Lag om vinterdäck på tunga fordon!

Tack för det, det var på tiden! Lagen gäller alla tunga fordon på svenska vägar, oavsett nationalitet och trädde i kraft igår, 1:a januari 2013. Det har varit en smått skräckinjagande  tanke att de här jättebilarna halkat omkring i trafiken på sommardäck.  Men från och med nu är det vinterdäck som gäller och man kan bara hoppas att polisen inleder året med kontroller av att lagen efterföljs, så den inte blir ett slag i luften.
http://bloggar.nwt.se/radhstrom/2012/11/23/1343/
 
Bilden på en av de sommardäcksförsedda bilarna som satt fast i marknadsbacken på E18 före jul.

Inför år 2013

Om man nu sammanfattar det gångna året så kan det också vara naturligt att kort  fundera över  det som nu ligger framför oss, år 2013.
 
Först och främst finns förstås förhoppningen att alla de närmaste ska få fortsätta ha det bra med sina familjer, hälsan, bostäder, jobb och annat. Vi  ser fram emot att få följa lille Bills utveckling under den här första tiden när så mycket händer så snabbt. Det kan nog bli en del resande till Stockholm och förhoppningsvis kan Bill- familjen också komma hit, kanske med kusin Bobo och föräldrar. Kanske får vi besök av yngste son med goda vänner också under den närmsta tiden.
 
Det nya uthyrningshuset kommer vi att jobba en del med den närmsta tiden, förrådsbyggnad. Spännande att fundera runt utformningen av det. Kanske en del förbättringar i ett av de andra husen också.
 
Här hemma måste vi ta itu med förvaringsbekymmer  och finna ut bättre lösningar. Det är intressant.
 
Fiber hoppas vi på så att internetuppkopplingen kan bli effektivare och snabbare, det är redan grävt förbi oss.
 
Jaktprov i Eksjö blir det och det ser jag fram emot. Inte enbart för provets skull utan för att Eksjö är så charmigt.. Hoppas alla småbutiker finns kvar, de som inte hör till några stora kedjor. Eventuellt så blir det en tur i närheten till förfädernas hembygd.

Budgetstupet är det kortsiktiga ...

...hotet mot den finansiella stabiliteten i USA och också mot världsekonomin. Landet står för en fjärdel av världsekonomin. Nu är hotet avvärjt för någon tid framöver genom besluten i kongressen. Långsiktigt så måste man förr eller senare ta itu med det dilemma som det innebär att välja betydligt högre utgifter än man har inkomster till. Glappet har täppts igen genom lån i Kina. Det innebär också ett beroende som kan bli ett dilemma framöver, Kina är ju en diktatur med andra grundläggande värderingar än de västerländska demokratierna. Inom några år kommer Kinas ekonomi att gå om USAs, frågan är inte längre om, utan när.
http://www.svd.se/naringsliv/darfor-maste-usa-banta_7790762.svd
http://www.dn.se/ekonomi/utgiftsfragan-hard-not-i-usa
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/kongressen-godkande-krisbudgeten_7791474.svd
http://www.dn.se/ekonomi/kongressen-godkanner-budget
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/under-samma-morka-moln

Märkligt att världen ser helt annorlunda ut numera. Kina, som var fullt av fattiga svältande barn när jag växte upp, är nu en ekonomisk stormakt. Afrika och Indien är på gång, allt medan USA o Europa befinner sig på konkursens brant. Röda korset varnar nu för risken för upplopp och folkliga uppror i Europa, liknande dem man sett i Afrika, när maten och resurserna inte räcker till för alla. Man behöver förbereda sig på det menar R.K.
http://www.svt.se/nyheter/varlden/roda-korset-varnar-for-uppror-i-europa
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/roda-korset-varnar-for-uppror-i-europa_7791640.svd
 

Sätt lönen långt över mitt huvud ....

... i centrala förhandlingar under strejkhot, tack!. Det är enda chansen för oss lärare att få högre lön. För kommunerna känner inget  kollektivt nationellt ansvar för att det finns nya behöriga lärare att sätta in när många nu går i pension. Och den  dåliga lönen är en viktig avskräckande faktor när lärarutbildningsplatser står tomma. Lärares låga löner är inte längre ett problem för den egna plånboken utan ett landsomfattnade problem när för få söker till lärarutbildningarna och de som kommer in ofta ville bli nåt annat, man kom in på sitt andrahands eller tredjehandsval.

Nu basunerar chefernas organisation ut att lönen ska sättas lokalt i idylliska samtal mellan arbetstagare och chef, präglade av ömsesidig förståelse och klokskap! Allt centralt  kämpande är gammalmodigt och fel.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/lonen-ska-inte-sattas-langt-over-ens-huvud_7790534.svd

Jamen, självklart vill man det, det är ju det bästa sättet att hålla nere lönerna i den offentliga sektorn åtminstone! Vi lärare har haft lokal  s.k.  indviduell lönesättning, under rätt många år nu  och det har gått käpprätt neråt hela tiden. Det blev inte någon lönespridning utifrån skicklighet och utbildning som tanken var. De centrala avtalen kom inte att fungera som golv utifrån vilket lönerna skulle individualiseras uppåt, utan som tak under vilket alla hamnade. Det finns mängder av lönekriterier och mål uppsatta men  i stort sett alla arbetstagare  trycks ihop runt samma summa i någon sorts jämlikhetstanke.

Skolans chefer har inte  någon avgörande makt över min lön, den är redan satt i de hierkiska systemen.  I den privata sektorn är det säkert på ett annat sätt. Där kan jag tänka mig att kompetens är avgörande på ett helt annat sätt och chefen har ett större spelrum i lönesättningen. 

Jag kan förstå att grundtanken med löner som sätts lokalt på arbetsplatsen är god, men  i offentlig sektor fungerar det inte. Vi behöver ha strejkvapnet som makt för att få bättre lön och det har vi inte ute i kommunerna. Den självklara förhandlingspartnern är staten, inte kommunerna. Det är staten som ställer upp kvalitetskraven i skolan och det är staten som måste ta ansvar för att det finns en lön som lockar lärare att bli behöriga.

Nyårsdagsäting

 
 
Nyårsdagen, idag, var vi på äting. Servettbrytningen längst upp var fin, heter Lilja tror jag. Vi  blev bjudna på läckerheter; hare (härskjuten!) och dovhjort (inte kronhjort). Till det serverades en god sås med diverse kryddor i, brysselkål med bacon och dessert med frukt. Ett gott rött Tempranillo till det. Nu blir det rester fram till fredag då vi förhoppningsvis har gäster här.

Året som gick 2012!

2012 är slut och någon slags summering krävs kanske.
 
Familjen har förstås stått i centrum. Vi fick ett nytt barnbarn i somras, lille Bill, och det har betytt mycket för oss. Vi har också haft möjlighet att träffa alla våra barn + familjer ganska mycket under året, alla bor ju numera   i Sverige. Det är roligt att kunna ses. Det är ändå basic viktigast.  Rolands mamma och farbror börjar bli till åren men finns fortfarande kvar nära oss och det känns bra. Hundarna Jazz och Oskar är trevliga familjemedlemmar, jagar bra och har varit friska.
 
Nya uthyrningshuset tog mycket av tid och intresse under hela året. Det blev färdigt i sista minuten innan de första gästerna kom i april. Sen lyckades vi få bo där själva några veckor. Vi gillar huset och fortsätter att planera för förbättringar.
 
Resor gör vi ju inte så långa, men inom landet blir det en del. Stockholmsresan i juni,  för att fira god väns födelsedag var ett fint minne. Sen har vi flackat en del till Stockholm för att träffa Bill. Öster Malma på jubileumsutsställning  var vi också på - trevligt, vi  borde åka dit på julmarknaden något år. Oslo och det nya operahuset såg vi och det var oförglömliga dagar. Nu planerar vi för att försöka komma dit på någon föreställning. I Ålviken i Jämtland var vi en vecka. Jaktmässigt bra,  men boendet ett riktigt stolpskott. Ett fint bröllop hade vi hoppats på att kunna åka till och vi är ledsna att det inte gick.
 
Nära vännerna betyder mycket för oss och vi har inte tappat bort någon under det år som gått.  Dessutom glädjer vi oss åt att under året  ha utökat vänkretsen med  A och M på Önnebyn där Nol.   
 
Jobb innebär numera 60 %  för min del och  det är en höjdare. Det är nästan så jag vill utbrista att jag har fått ett liv. Det är så roligt att kunna få egentid, få sovmorgon, laga mat i lugn och ro,  veta under varje arbetsdag att i morgon är jag ledig och hinner med. Bland de största fördelarna är också att jag känner att jag orkar fortfarande göra ett bra jobb på de där 60 procenten arbetstid och det är väldigt roligt att jobba. Om jag jobbat heltid så hade jag varit alldeles för trött.
 
Tragiska händelser i vår närhet har det funnits under året, människor som har ryckts bort alldeles för tidigt, människor som borde fått många fler  år av livet.  Det känns meningslöst och obegripligt. Det är en ofattbar tragedi för nära anhöriga, men också  en förlust för  hela bygden när det händer. Det blir ett tomrum efter någon som har funnits där länge och betytt mycket för sin familj och sina vänner. Många deltar i sorgen och tänker  på de närmast sörjande.
 

Budgetstupet avvärjt!

Jag vet inte vad det innebär med budgetstup i USA, det är för komplicerad ekonomisk politik för mig. Några procentenheters ökning av inkomstskatten för dem som tjänar mer än 2,8 miljoner per år blir det i alla fall nu och höjning av reavinst o kapitalvinstskatt från 15 till 20 procent, samt nerdragningar i försvaret om två månader. Med de här åtgärderna så ska man minska underskottet säger Obama. Men hur ett helt land kan hålla på och gå back år efter år är för mig en gåta. Tar aldrig pengarna slut? 
 
 Nattens beslutet imponerar inte på mig, det tycks inte direkt  vara svält som väntar folket.  Alla verkar  i alla fall nöjda och glada med läget, så vi får hoppas att detta blir bra för det år som just startat.
http://www.expressen.se/nyheter/usas-senat-rostar-ja-till-uppgorelse/
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/uppgorelse-godkand-i-senaten_7790188.svd
http://www.dn.se/ekonomi/senaten-enig-om-budgetfrist

Nyårsaftonsfirandet ....

.... brukar här på bloggen illustreras med vackra snöiga bilder av firande nere vid sjön då vedkorgarna brinner runt oss för att hålla oppe värmen och ge ljus, raketer som stiger mot skyn ut över isen på sjön. Men så blev det inte i år.
 
Vi hade en suveränt trevlig kväll igår på nyårsaftonen, men inget som inspirerade till fotograferande. Regnet öste ner så vi skippade sjön och  blev kvar hemma i goda vänners lag.. Vi hade roligt under en lång kväll som startade vid 8-tiden  och slutade runt 02 på natten. 12-slaget firades med en "änka" som var present från barn till jul och ett litet fyrverkeri.
 
Maten blev så där; förrätten ok, det var räkor, varmrätten porterstek som av någon anledning blev lite smaklös (vet inte vad jag gjorde för fel)  och desserten citronmousse med hallonröra och rivet citronskal som fick godkänt.
 
Traditionellt saxofonspel ute med "Ack Värmeland du sköna"  bjöds vi också på och det är otroligt vackert. Barnen hörde vi ifrån, de verkade ha det bra.
 
Nu är det i alla fall 2013 och i eftermiddag kommer svärmor hit på mat.
 
 
 

Barnbyar - alternativ till familjehem?

Det menar Margareta Olsson Rask i en insändare i dagens NWT
http://www.nwt.se/asikter/insandare/article1225823.ece
 
 Idén har enligt henne prövats framgångsrikt i Finland och Norge. Enligt mig finns den också praktiserad i Järna utanför Stockholm, utifrån Rudolf Steiners principer och Waldorfpedagogiken. Dotter här i huset har efter socionomexamen utbildats sig på Rudolf Steiner-högskolan därstädes och jobbat på familjehem inom området (heter kanske Mikaelgården om jag minns rätt) . Det är en verksamhet med hög kvalitet.
http://www.mikaelgarden.se/om_mikaelgaarden/
 
Anledningen till Margareta Olsson Rasks förslag är att det är svårt att få tag på bra familjehem (det man förr kallade fosterhem) och kuratorer tvingas acceptera hem som inte uppfyller kraven. Placeringar måste allt för ofta avbrytas i förtid och barn som verkligen behöver trygghet tvingas flytta runt och byta..
 
 
 

Busen Bill

Busen Bill vänder sig nu effektivt från rygg- till magläge och tvärtom. Här passar han på att busa lite, vända sig på mage i spjälsängen på morgonen och ta bort spjälskyddet för att kika ut i världen. Ser nöjd ut med tilltaget.