Det har grott i pallkragen!

Nu har det grott i pallkragen på altanen! Så roligt! Jag sådde tre korta rader för några dagar sedan, sallad, ruccola och dill.  Detta är vanliga salladen. 

Jag krafsar i rabatterna!

Före
Jag låter växtstjälkar stå kvar över vintern. Inbillar mig att det gynnar perennerna, att de blir mer skyddade för snö och kyla.  Oftast ser man dem inte för snön. Men i år har det inte varit någon snö så jag har fått kolla på eländet länge. Det kliar i fingrarna att bli av med det. Ser ju ut att vara soligt och varmt, men så är det inte. Jättekallt, jag får bylta på mig och ha tjocka trädgårdshandskar av skinn. Då funkar det. Inte helt fel sysselsättning heller. Passar bra i Coronatider - inget virus så långt ögat når 
 
Efter! 
Så här blev det alltså efter på just den här fläcken. Men jag har mycket mer att ta tag i. Måste minska ner det nu på ålderns höst och inse att jag kanske inte orkar hålla på med det här varje vår.  Längre fram på säsongen är det rätt arbetsfritt men just nu lite mödosamt.  Växten till höger i bild var alltså bergenia. Tack ni som hjälpte mig med namnet på den! Jag har sprayat viltskydd på den, innehåll fårtalg. Så nu är taxen ännu mer intresserad av det här området! ;- )) Men inga rådjur i alla fall, de gick ju hårt åt bergenian förut.
 
I eftermiddag kommer Glenn och kollar på en ny glasvägg som vi vill ha installerad! Det blir bra tror jag! 

Gustaf i den nordiska natten...

... vakar över sommarhuset vid Östra Silen. Det ser varmt och skönt ut men helt fel. Det blåser en kall nordlig vind som verkligen är isig, går genom märg och ben. Man kan vara ute i solskenet men då får det bli tjocka kläder. Och vid rensning i rabatterna tjocka skinnvantar för trädgård. 

Vi tog bort halva rabatten!

Med ålderns rätt så får jag börja minska på trädgårdsmödorna.  Den här rabatten var väldigt smal när vi byggde huset 1977. Men liksom på egen hand har perennerna brett ut sig på bredden. Nu minskar vi ner den och ska så gräsfrö på halva. 
 
 
 
En del av de överblivna växterna hamnade bredvid huset. Får se om de trivs där. En del hamnade vid norrväggen om nu någon behöver lite perennaväxter. ;- ) 

Rådjuren har haft kalas här!

 Det såg så konstigt ut i rabatten och jag kollade närmare. Såg till slut att det var rådjuren som haft kalas på bladen längst ut till höger! Va fräckt! De här växterna har funnits här sedan 1977 och aldrig varit attackerade av några klövdjur. Fattade nu också varför tax Seffrin vill ut stup i ett på kvällarna, det här är ju hans toa-område! Måste ha varit massor av goda rådjursdofter här för honom att stoppa nosen i.  Har ägnat ett antal timmar åt att försöka komma ihåg vad de här växterna heter. En perenn som blommar vackert med stora blå - röda - lila blommor. Det är i alla fall inte kärleksört. Någon kanske vet?
 
 Till slut kom jag på varför rådjuren kommit hit ett par nätter och gjort kalas. Såna här stöd brukar jag alltid ha här året om, men just i år tog jag bort dem. Tyckte det var snyggare utan. Säkert har de hindrat rådjuren förr om åren, de har inte vågat så fram och äta runt dem. Nu har jag i alla fall bestämt mig för att försvara mina växter. Stöden är tillbaka på plats och jag har sprayat med viltskydd. Hittade en flaska gjord på fårtalg, skulle blandas med vatten och sprayas. Så det gjorde jag. Hoppas det funkar så inte räven kommer hit och gräver upp alltsammans. Pratade med en väninna igår som använt viltskydd av  benmjöl och som drabbats av räv istället. Jag köpte för någon vecka sedan nåt som var gjort på blodmjöl, men det låter så äckligt så jag har inte använt det än. Måste skydda vårdträden, kastanjerna, på Liane också. Gjorde en sprayraid på dem idag.

Årets första fjärilar har kommit!

De första fjärilarna har kommit, nässelfjärilar om jag ser rätt. Dom har sina favoritblommor, här och där i penséerna.
 
 
Och så gillar dom vårstjärnorna!
 
Här till o med tre på en gång!  Vi ska vara rädda om fjärilarna, humlorna och bina! Viktiga djur!

Kolbullar hos goda vänner i dag!

 En fin eftermiddag hade vi idag, bjudna på kolbullar hos goda vänner! De steks i panna över en eld, här en bålpanna med galler på
 Först steker man på salt fläsk i bitar
 
 
 
 Sen ska en pannkakassmet hällas över det brynta fläsket. Det kan vara lika delar vetemjöl - kornmjöl - vatten.  Men detta var ännu bättre skrädmjöl - vetemjöl (med eller utan gluten) - vatten.
 
 Så här blir det. Man kan vända det hela i luften eller med stekspade. 
 
 
 
 Så här ser färdig kolbulle ut. Ska ätas med lingonsylt!  Himla gott var det med skrädmjöl i och en trevlig eftermiddag hade vi. 

Knähund är Disco!

Disco-valpen är för stor för att kunna sitta i knä förstås. Men stå bredvid husse och  hänga i knä vill han varje kväll! En riktig kelgris som vill bli kliad, helst på öronen, och pratad med. 

Premiär för hemkört från Ica Sillerud!

 
Idag  fredag var det premiär för oss med att få varor  hemkörda från Ica Sillerud. Vi beställde igår. Helt perfekt bekvämt och Coronavänligt att slippa gå i affärer. Lena kom med grejerna. Dessutom är butiken ombud för två andra försäljningsställen så vi sparade in tre  besök med  shopping. Betala kan man göra kontant eller med swish eller med kort. 
 
Ur kassen sticker det upp en tidning, Sköna Hem! Roligt att jag kunde få den med, fast det är en tidning som jag normalt inte köper. Men i det här numret är det ett långt reportage om den duktig åmålstjejen, Sophia Björnsdotter, som jobbar med inredning. Hennes mamma Gunilla K. är min vän och facebookvän sedan många år. Hon och jag kämpade oss igenom en lärarutbildning tillsammans. Jag fick alltså lite förvarning om just den här tidningen. Ska bli roligt att läsa.
 
 Det blir säkert fler gånger vi väljer hemkört!!

Eftermiddagskaffe med vänner!

Corona-livet tenderar ju att bli lite lätt ensligt. Vi försöker hitta på nya vägar att ändå få umgås med goda vänner, få prata och skratta tillsammans en stund. Häromdagen var vi hos goda vänner och åt lunch-soppa. Och nu var det vår tur att bjuda på eftermiddagskaffe med wienerbröd och bärkaka med visp.
 
Vi funderade på om vi skulle sitta inne eller ute, gick ut och in för att testa. Det var ett gränsfall. Solen sken i alla fall och det var så inbjudande att vi till slut valde att duka ute.  Det kom ibland kalla vindpustar från väster men med en extra tröja / jacka så funkade det bra.
 
Man blir glad av att sitta i solsken och glädje behöver vi mycket av nu i dessa tider. Wienerbröden från Holgers konditori i Säffle fick mycket beröm. Och vi har trevligt tillsammans i det här sällskapet. Visst pratar vi lite om trista Corona-nyheter, men mest ändå om roliga historier från bygden! Viktigt att ha goda vänner inom räckhåll nu när vi inte kan sällskapa med barn / barnbarn och andra som vi brukar träffa. Vi undviker butiker också, vilka hos oss på landet är inte bara platser för inköp utan också platser för att träffa grannar / personal och  prata bort en stund. Så livet kan som sagt bli lite ensligt. 
 
Ok, det var tempen i solsken men så här varmt har det inte varit här förut, rekord för i år!
 

Årets första humla!

En jättehumla kom och hälsade på när vi satt på altanen och fikade i eftermiddag, årets första. Den var lite vimsig, yrvaken kanske. Men himla glupsk!!  Jag  vet inte vad humlor sysslar med under vintern, men nu börjar de i alla fall vakna till.  

Aha, därför är de två älgarna på Liane!

Det är inte ofta vi ser älg numera men av och till de senaste dagarna har vi sett två älgar mellan oss och gården. Det var länge sedan senast. Vi tänkte att gräset på vallen har börjat bli aptitligt och så är det kanske också. Men igår fick vi se grundorsaken till att de håller till just här; de har gnagt på asp som Roland fällt och lagt upp. Asp är favvo-käk för älgar. Och här finns en hel del av den varan i bekväm äthöjd! 
Vi gjorde en dryg timmes rundtur igår kväll med bilen för att se efter vilda djur. Vi såg 15 rådjur, varav fyra på här på Liane. Det är det gott om. Och ett par ormvråkar.  Men inga älgar. 
 
Här är en av älgarna som valt att hålla till runt Liane
 
Agenda för dagen är att vi ska träffa goda vänner på eftermiddagskaffe! Det ska bli roligt! Och så ska vi komma ihåg att beställa varor som Ica Sillerud  kör ut till oss imorgon. Vi försöker i dessa virustider att hålla oss hemma och inte besöka butiker om vi kan slippa.  

Två älgar här på Liane!

 
Två älgar har vi sett av och till några dagar mellan oss o Liane. Det verkar vara en ko och en kviga.  På bilderna här är samma älg, jag gissar att det är kvigan, den ser lite fyrkantig och ung ut. Men svårt att veta när inte båda är med på samma bild. Den andra gick in i skogen så jag fick den inte med på bild idag. Numera är det långt emellan vi ser älg, så det blir uppmärksamhet när de visar sig.
 
 
 

Vinterveden bärgad och firad!

Sista säcken med ved, kapad och klar igår tisdag. Nu ska vinterveden torka till framåt midsommar i nät-säckarna och så köras in under tak någon solig dag. 
 
Det blev 35 säckar med sammanlagt ungefär 45 kubikmeter löst. 20 säckar ska räcka en normal vinter. Men bra med lite marginal.
 
Nu får vedmaskinen vila till nästa år eller gå vidare till nästa delägare. Det är flera som äger den ihop. Det funkar bra för det är ju inte många dagar var och en behöver den, någon vecka så där. Roland är nöjd med den. Den sparar in mycket tungt arbete och det går förhållandevis snabbt  att bärga hem den ved som ska värma vårt hus något år framöver. Man kan också uttrycka det som att det är hyfsat bra förtjänst på arbetet vid vedkapen.
 Vi firade vintervedens avslut med stekt fläsk, Hemgårdens torrsaltade,  och löksås (Roland gör både fläsk och sås bra! Jag kan inte) Sen gillar jag förstås en färsk sallad, kokt blomkål och stekta rödbetor till (rödbetor är bra för hjärnan på gammalt folk, mest för minnet,  och dessutom gott!) . Vi har lärt oss uppskatta stekta rotsaker, grönkål o spetskål.
Till maten delade vi en flaska  gott bubbel, rosa Mum! Sista flaskan tyvärr. 
 
Och som smarrig dessert, dubbel espresso + Budapest från Holgers kafé, den var verkligen pinfärsk!.  I såna här dystra tider får man ta alla tillfällen i akt att fira och ha trevligt för att hålla humöret uppe. Imorgon kommer goda vänner hit på eftermiddagskaffe.  Det ser vi fram emot. Vi får hitta på enkla sätt att umgås nu i Corona-isoleringen så vi kan ses mellan varven. Maffiga middagar kan det inte bli så ofta.

Holgers konditori Säffle idag!

 Vi isolerar oss så mycket vi kan, men idag hade vi ett ärende till Säffle som inte gick att ändra på. Det var inte i folksamling ! ;-) Och vi passade på att handla Corona-klokt på Holgers. Så här gick det till
 
1. Vi ringde och gjorde opp vad vi ville ha ( till Sara förstås): 6 bullar, 6 wienerbröd och Budapest. Och ungefär vilken tid vi räknade med att komma.
2. Vi fick telnr till Holgers  0533 10565  och swishnr och vad det skulle kosta
3. Strax innan vi kom till Holgers ringde vi och sa att nu är vi snart där
4. Då ställdes vår beställning ut i vita kassen  i glasluckan utanför
5. Vi kunde har plingat på klockan i glasluckan men behövde inte, Paulina såg oss
6. Pengarna swishade vi med mobilen  till Holgers från bilen
7. Jag tog med mig kassen till bilen
8. Klart var det! Vi åkte hem
 
 
 
Så bra! Jag behövde inte gå in och riskera komma nära någon. Vi behövde inte byta pengar och jag kunde bunkra smarrigt kaffebröd för vår isolering! Man får belöna sig i hårda tider. Och jag bakar ju inte. 
 
Så här läckert är det. Jag fryser förstås en del och bjuder någon på förmiddagskaffe. Budapesten ska vi ha i kväll när vi firar att veden är klar. Mer om det firandet imorgon och hur mycket ved  det blev till slut.
 Tack Sara och ni andra för gott bröd! Förutom att vi fick gott kaffebröd så känns det bra att försöka gynna lokala företag på olika sätt nu när många inte vågar gå ut! Vi behöver hjälpas åt att klura på hur vi kan göra det.  Holgers konditori har hittat ett sätt som funkar i virustider.

Jodå, penséerna klarar minusgraderna!

Jag har några krukor och hängare runt huset med penséer och alla klarar tydligen neråt - 8 grader, både stora och små. De ser lite ledsna ut på morgonen men hämtar sig strax i solen. Perfekta blommor! Håller på med blomning länge under säsongen, först ut på våren och sen fram till oktober om det vill sig.

Från en dag till en annan dök de upp!

Fick se dem idag, gullvivorna från Bäck. De är på väg upp och det går fort. Så här såg det inte ut igår. Tycks tåla de kalla nätterna och går mot blomning soliga dagar. Det finns redan en liten knopp!  De har tryckt in sig nästan under spireabuskarna. De var aldrig planterade här utan följde med när vi tog med buskar.
 
 
Kunde inte låta bli att kolla bland vinterskräpet i en rabatt och minsann där kommer trädgårdsprimulan också. Den har redan små blommor. Brukar blomma rikligt och tacksamt under längre tid. Jag får röja i den här rabatten imorgon om det blir hyfsat väder. Höll på hela eftermiddagen ute  idag med att skrapa och rensa ogräs, men det var bistert, tjocka vantar på.
 

Ogräsbekämpningen fortsätter

Det här är alltså en bild före
 
Och här är en bild efter! Det som ligger kvar är rötter som sticker upp ur marken, lämningar efter stora buskar som är borttagna. Det var soligt men också kallt, fick ha rätt tjocka handskar. 
 
Dom här dök upp under allt krafs. Minns inte vad de heter. Kanske vårlök? 
 
Här är mer bilder på efter! Känns gott när det är gjort. 
Kanske tidigt att göra det här, jag riskerar förstås att ta bort prydnadsväxter som sticker upp lite och som jag inte känner igen. Men det finns fördelar. En fördel är att ogräset inte sitter så fast, jorden är fuktig än. Märks mest på kvickroten som går att bara dra upp med långa rottrådar.  Måste ta bort all mossa som fått fäste på asfalten.  Det är verkligen ovanligt mycket i år, beror kanske på den milda vintern.

Kämpat med ogräsrensning idag!

Jag började med östsidan av huset i förmiddagssolen. Det var fint i solskenet men kallt. Hittade den här också i rabatten, det har tydligen varit fest här också någon gång och en kork har flugit iväg.
 
Mina värsting-ogräs är revsmörblomma och så de här eländiga smultronrevorna. Den förstnämnda är jag oskyldig till att ha placerat i trädgården, den trivs här ändå, men smutron satte jag för länge sedan. De var inte goda  och jag försökte bli av med dem. Men de sprider sig hejdlöst överallt. Går inte att utrota. 
 
Det är ovanligt mycket mossa i skogen och likadant här. Jag får skrapa rent  kanterna och kommer att få göra en bekämpning på asfalten också.
 
Fast det var i stort sett ett trevligt arbete några timmar  ute i solen. Det funkar bra som sysselsättning i virus-isolering och hälsporren får hålla sig stilla. ;- )  Fortsätter lite i kväll också.

Varmt och skönt ute mitt på dagen!

Vi satt ute igår en god stund med goda vänner. M. och K. och fikade här. Solen gassade, det blåste inte in bakom glasväggen (tack Irene och Gert!)  och markisen stoppar sol vi inte vill ha (tack Skogsström!) och penséerna blommar vackert (tack Moas garden!)
 
Men nätterna är ingen lek. Det var - 8 grader nu natt till lördagen. Penseerna hängde lite först men hämtade sig snabbt i solskenet. Undrar hur kallt de klarar? Vi behöver i alla fall solsken efter en "vinter" som inte var någon vinter, med tre månader utan en enda solglimt.

Hälsporre är inte ett dugg roligt!

Nu ska jag gnälla! Brukar inte klaga över krämpor på nätet, det mesta går ju ändå över rätt snabbt. Jag har haft förmånen att vara förhållandevis frisk. Men nu har jag drabbats av hälsporre eller rättare ond häl, för det där med sporre kanske inte finns. Det har hållit på nu ett par månader och jag kan inte gå ut med Seffrin längre  för det är väldigt ont, inte alls så lustigt som det låter. Därför är det synd om mig - och om honom! Han klagar över läget varje gång jag går utanför dörren. Och jag blir låg när jag inte kan röra på mig ordentligt en gång om dagen. Nu testar jag allt som går. Det lindrar lite med växelbad, så hett som möjligt i 3 minuter och så kallt som möjligt i 3 minuter.  Och så lindrar djupvågsmassage, Tina kommer ibland med apparaten. Hon är proffsig
 
 Bra att göra stretching  av foten och vadens baksida efter lång sittning eller liggning. Kommer ihåg sjukgymnasterna som jag jobbade med  på barnhab och deras  förhållningsorder om stretching. Dra ut muskeln så mycket som möjligt och håll kvar i det läget, räkna normal fart till 30. Då har muskelns automatiska kontraktion gett sig och du kan sträcka ut muskeln lite till. Ha ha....man kan komma ihåg ibland. Det var Jenny Weibull och Marianne Åkerström. 
 
Jag är i alla fall trött på hälsporre och kämpar för att det ska gå över. 

Finsk lapphundvalp hämtade vänner i förrgår!

 Ett sånt charmtroll!!!  Vi fick bilder! När jag var barn så hade vi en vanlig lapphund. Den var helsvart och söt men besvärlig. Detta är en liten sötnos som M. och I. har hämtat och vi kommer att få träffa honom framåt hösten! Chaplin är namnet. ;- ) 
 

Idag började vedkapningen!

 
 
Nu börjar Roland med veden. Vi har ju vedeldning i vårt hus. Det går åt så där 20 stora säckar på ett år, ungefär 30 kubikmeter. Veden är nu hemkörd och här blir det kapning och paketering i säck. Det mesta är rätt lättvindigt jämfört med förr.
 
  Veden hämtas med traktorn och vedkärran i vedhögen och läggs upp i  ställningen till höger. Stockarna drar Roland  fram en i taget till kapen som sågar i lagom stora bitar. Sen åker vedträna på transporten upp och ramlar ner i säcken som hänger på traktorns lyft. Därefter är det bara att hissa upp säcken och köra den med traktorn till platsen för torkning. Den ska torka fram till midsommar. En god vän har mätt fukthalten i ved över tid och funnit att den torkar fram till midsommar ungefär men inte längre.  Då är det dags att köra in den för förvaring. 

Smarrig älgfärssoppa!

Vi var bjudna på lunch igår hos goda vänner! Det var en jättegod soppa med älgfärs, morot, purjo, tomatpuré, krossade tomater, buljong. Jag måste testa att göra den.! Sen fick vi god dessert med tårta och frukt. Trevligt att ses så här och roligt med gemensam lunch!  Vi kärringar och gubbar får försöka lätta upp lite nu när vi i virus-tider ska hålla oss stillsamma. Det här var en bra idé!

Sått i pallkragen!

 
 Tre korta rader sådde jag i pallkragen idag. Det blev ruccola, vanlig sallad och dill. Men alltså bara tre korta rader. Jag vill få plats att så flera gånger under säsongen så att jag alltid har fräscha grönsaker. Det går ju inte åt så mycket åt oss två. Sen köper jag gärna plantor av sallad och dill nu snart så jag har innan det sådda har grott. 
 
 Plastlocket fick jag göra rent. Det är lite bräckligt, får köpa ett nytt när jag får tillfälle. 
 
Nu är det klart och locket är på. Det hela fungerar som en drivbänk och jag slipper mördarsniglar. Skönt att det är igång med utesäsongen.  Det var soligt och vackert idag men inte varmt. En isig vind hela tiden, mycket kläder på.  
 
Vi var på lunch hos goda vänner idag och fick en supergod soppa. Mer om det imorgon och lite recept.
 
Nu har gubben hämtat vedmaskinen hos en av de andra två delägarna, så det drar igång med kapning och paketering och torkning till framåt midsommar.

Pallkrage och jordblandning blev det igår!

Snäll gubbe som hjälper mig med pallkrage och jordblandning. Först förstås blev det att ösa ur gamla jorden. Vi  har gjort en hög pallkrage som jag kan jobba med stående, behöver inte böja mig ner. Det är bekvämt. Fast jag vill ju inte ha jord i hela så i botten är det ett lager frigolit så den inte ska bli så tung när den är full med jord. 
 
Den vilar på en lastpall och har hjul också så jag kan dra den ut på altanen när det är fint väder och in under taket om det regnar. För att jag ska kunna dra den själv så finns en ordentlig krok på varje kortsida och grova rep till dem. 
 
Jordblandningen blev kompostjord, köpt planeringsjord och så köpt gödsel i säck. Mest av de två första och en mindre del gödsel. Ska bli spännande att se hur det lyckas. Längst ner i jorden finns rätt  mycket av små stenar för dräneringe. 
 
Här är hela klar och locket på. Fast jag har inte sått nåt än. Hann inte.  Det lär bli dill och sallad först, planterat och sått.
 
Här hamnar pallkragen, praktiskt att ha den på altanen, bara att gå ut och hämta sallad och kryddor. Bord och stolar ställde vi på plats, Utesäsongen kan börja! Mitt på dagen i solsken kan man sitta ute en stund, annars ligger temperaturenn bara runt nollan.
 
Idag ska vi iväg på trevligheter, vi är bjudna på lunch hos goda vänner. Det ska bli roligt! Gott med ett avbrott nu när vi försöker hålla oss  stillsamma för att inte dra på oss virus.
 
Framåt kvällen ska jag ha djupvågsmassage, men mer om det senare.

Jobbat färdigt!

Gamla kärringar ska inte utmana ilskna virusar! Jag har ju jobbat lite grand ett par läsår, fast jag egentligen är pensionär sen flera år,  men från och med i dag håller jag mig hemma och gör inget mer skolarbete. Krafsade ihop alla grejer igår och sorterade upp dem idag. Ler lite för mig själv när jag hittar de trasiga tofflorna.
 
Jag har varit lärare i någon form i 48 år och alltid haft såna här på fötterna på jobbet. Det har gått åt många tofflor under åren. Förr fanns de att köpa men inte nu längre. Har inte hittat någon som säljer såna på nätet och kollat runt i butiker. Så här ser alltså sista paret ut nu och jag får ta det som en vink om att jag ska avrunda och sätta en bortre parentes på lärarjobb. :- )) 
 
Jag har arbetat  som förskollärare, pedagog på habilitering- / omsorgsteam, särskollärare, grundskollärare, lärare förberedelseklass för invandrare och speciallärare. Det har också varit roligt att gå olika lärarutbildningar, flera på distans, ofta parallellt med jobb.  Det blev förskollärareutbildning, grundskollärarutbildning år 1-7 sv-so, speciallärarutbildning, specialpedagogutbildning och så bara för att det var roligt så läste jag en del fristående högskolekurser där enligt gamla beräkningen 40 poäng var ett läsår på helfart. Det blev 40 p statsvetenskap, 20 p sociologi, 20 p pedagogik, 40 p historia,  10 p juridik och 20 p  påbyggnad på spec. inriktn. läs- och skrivsvårigheter.  
 
Men nu knyter jag ihop jobbsäckens arbetsår och studier och ägnar mig framöver åt att vara pensionär, pyssla om hus och hem, gubbe och vänner. Och förstås barn och barnbarn när jag kan träffa dem, de bor tyvärr  så långt bort; Stockholm, Umeå och Seattle. Visst kommer jag att sakna fina barn, trevliga kollegor och spännande arbetsuppgifter Jag har gillat lärarjobbet i olika varianter; speciallärarjobb och klass har kanske ändå varit roligast om jag ser tillbaka, där har det handlat mest om ren undervisning. Det har varit utmanande  att byta jobb ibland,  så där 5-10 år av varje jobb-sort har varit lagom. På min blogg i kategorierna som heter nåt på "Göra en bra klass" och "Dyslexi" så skriver jag om teorierna runt mitt lärarjobb, men det är förstås i praktiken och dialog med kollegor och elever som arbetet utvecklas.
 
Jag har inte ångrat att jag blev lärare, det har varit roligt. Men får ju ärligt säga att om jag vetat när jag var ung, det jag vet idag så hade jag blivit jurist. Att pyssla med juridik är som att spela schack, spännande och klurigt.  Men som sagt, lärarjobbet har varit väldigt roligt. 

Vad är nu detta?

Nej, de låg inte i komposten, där var bara vanlig daggmask. De här gynnarna låg i jorden i planteringskrukorna, de som stått ute hela vinterhalvåret med ljung i. Det var väl så där 7-8 stycken i varje kruka. Jag har ingen aning om vad det är för djur, om de är bra eller dåliga att ha i jorden. Kanske någon vet vad det är?
 
Uppdaterat: Verkar vara ollonborre enligt tips på fb. Och de är inte bra att ha i jorden, äter tydligen upp hela gräsmattor när de blir många. Fast enligt några tipsare så är det bara trevliga djur. Får se hur det blir
 
För övrigt så är agendan att jag håller mig mest hemma. Gamla kärringar ska inte utmana besvärliga virus så jag har avslutat det lilla lärarjobbet som jag har hållit på med ett tag. Det blev lite abrupt men ändå efter mycket eftertanke. Det har varit himla roligt, duktiga elever, trevliga kollegor och  roliga arbetsuppgifter som speciallärare, kommer att sakna, men det finns en bortre parentes för allt. 
 
Det är förresten inte bara jag som håller mig mest hemma. Så där hälften av barnen på skolan är också hemma. Så är det på många skolor nu i Corona-tider o barnen får hjälp av sina lärare på distans om det går.  Skolorna är stängda i nästan alla länder världen över, blir säkert så i Sverige också, kombinerat med att barn vars föräldrar jobbar i samhällsviktiga funktioner, så som polis, vård och omsorg får ordnat tillsyn av kommunen.

Nu har jag blandat jord!

Idag har jag blandat till krukjord och tryckt ner några penséer.  Det blev hälften kompostjord och hälften köpejord (planteringsjord) och lite naturgödsel från säck. Jag har inte börjat gräva i de stora dynghögar jag kan se i grannhuset från verandan. : - )  Jag satte ner några penséer i ett par krukor. Kanske blir några pigga lökar i mitten sen om jag hittar några. Fast jag gillar att ha mossa i krukorna både på vintern och sommaren.  Den här dockmossan (kanske heter toppmossa, men min mamma kallade den alltid för dockmossa, hon hade den i innanfönstren!) är snygg och står sig över tid

Försökte rädda lökarna!

Men det gick inte! De bara vissnar, knopparna som borde ha slagit ut så fint, blir bara bruna. Bladen hänger.
Den här hade fina små gula blommor när jag köpte den och många knoppar på gång så jag hade höga förväntningar. Men den började strax  se hängig ut. Jag fick rådet att vattna den, vilket jag inte hade gjort. Så jag vattnade, men det hjälpte alltså inte. 
 
Nu sätter jag ut den någonstans i trädgården och hoppas att den kan blomma ute istället nästa år.
 
 
Dagens överraskning var att nu på morgonen läsa om hur England nu lämnar Corona-strategin med flockimmunitet, den som innebar att man inte skulle stänga skolor eller gränser. Man har insett att för många kommer att dö av den och att landets sjukvård kommer att belastas 8 gånger mer än den klarar av för så många kommer att Man räknade fel.  Nu ska England gå på en ny linje och försöka stoppa sjukdomens spridning. Undrar hur Tegnell ska göra nu? Han har ju hyllat Englands Coronabekämpning,  menade att den byggde på gedigen forskning, ledde  Sverige in på Englands linje, men nu kan vi bli det enda landet som inte vill bromsa Corona med tester och isolering. 

Vårtecken idag måndag!

 De minsta krokusar man kan tänka sig har jag i gräsmattan. De slog ut idag. Tänker varje vår att jag ska plantera nya stora fina till hösten så att de blommar nästa vår.  Men sen glömmer jag bort det hela och de här små kommer ändå troget tillbaka varje år. 
 
 
 
 Buskarna runt huset är på väg att få blad. Idag var det riktigt vårvarmt, gassande solsken
 
 Och ett par störtförälskade talgoxar har cirklat runt uteplatsen hela dagen, kvittrar och sitter bredvid varandra, flyger lite och vänslas. 

Blåsipporna blommar fint!

 
Nu har de slagit ut ordentligt och lyser upp efter väggen. De stod och pirade länge, var väl för kallt.  Blåsipporna är från mitt föräldrahem i Bäck. Där växte de in i trädgården från skogen intill och trivdes bredvid stenmuren. Så de var i praktiken trädgårdsväxter när jag grävde upp dem och tog med några plantor till Värmland. Jag vårdar dem ömt och har ett litet nät runt dem för att skydda från grävande hundar eller andra faror. De är en blinkning från min barndom.

Sista vindfällena hämtade igår.

Nu är det projektet klart. Det blev många vindfällda träd i de hårda vindarna och de kan inte ligga kvar. Men nu är allt hämtat. Så där 60 - 70 träd blev det. Nu ska redskapen för skogsarbete tas in och andra projekt väntar alltid den här tiden på året. Hoppas blåsvädret har gett sig nu. 
 
 
Här syns lite av de gammaldags redskap, egentligen för häst, som har använts på de blöta markerna.
 

Gubbarna gjorde hargryta igår!

Våra gubbar avslutade jaktsäsongen igår med att tillsammans göra en hargryta och bjuda oss damer på. Här kommer de med förrätten.
 
Den åt vi tillsammans med bubbel förstås, lite mingel. Det är ett kex med röra och svamp samt salami.
 
Sen bjöds vi på hargrytan. Den var stor och vällagad på fyra harar.  
 
Så himla läckert tillsammans med hasselbackspotatis och stekt grönkål. 
Till dessert serverades varm frukt och bär och glass och till kaffet blev det en läcker tårta. 
 
Dukningen hade de också lyckats med
 
Stumpastaken från Designtorget var också med på ett hörn, den är fin. 
 
En himla trevlig kväll med många glada skratt hade vi!
 

Första utefikat i år!

Idag blev det första utefikat för säsongen. Kunde inte låta bli när solen strålade från klarblå himmel och jag inte kunde ta långpromenad som jag egentligen skulle vilja. Men det var rejält kallt, jag byltade på mig ordentligt, bara ett par grader plus var det. Skönt ändå!
 
Roland var på annat håll, upptagen med att göra har-gryta tillsammans med de andra gubbarna. Snart ska vi damer bli bjudna! Ser vi fram emot.

Sågar för skogsarbete!

Rengjorda är de nu, de gamla rostiga sågarna som hittades på Liane. "Fôrke-kär" R. har gjort ett fint arbete på dem. Han har tagit bort rosten med en blandning av tapetklister och citronsyra, en metod som gör att ytan på metallen inte förstörs.  Roland tror att de tillhörde Helge, hans farbror. Helge jobbade i skogen som huggare och var duktig på det. 
 
Sågen ovan är en timmersvans. Den användes till att såga ner klenare träd, träd som en man kunde klara själv. Anordningen som sitter fast i trähandtaget är en fjäder. Den kallades sågkamrat,  fästes i stammen och hjälpte huggaren att dra tillbaka sågen varje gång.
 
 
Det här är en stocksåg. Den användes till grövre träd, konstruerad för två mäns arbete med ett trähandtag i varje ände. 
 
I den här änden fattas handtaget men det ska komma dit ett.
 
Handverktygen användes fram till motorsågarna kom, ungefär mitten av 50-talet. Roland minns när motorsågen kom med mjölkbilen till hans farbröder ungefär 1958. Det var en såg av märket  Homelite, finns visst än. Den packades upp och placerades på slipstensbocken för att skruvas ihop. Det var Evert som skruvade och var optimist, medan Helge stod lite bredvid och var skeptisk till nymodigheten som dessutom kostat en slant ;- ) 
 
Agenda: Kallt är det nu på morgonen, - 10 grader! Då blir det inget jordblandande på förmiddagen i alla fall. Det mesta är hårdfruset efter en så kall natt. Roland och några andra gubbar  ska avsluta jaktsäsongen med att  laga hargryta idag på eftermiddagen och bjuda oss damer på i kväll. Det är förstås spännande som matupplevelse! Och dessutom roligt att få umgås med goda vänner! Vi har varit lite ensliga ett tag nu. 
 
Kan inte låta bli att fnissa lite åt det globala kriget om toapapper som utbrutit i Coronas spår. Det började ta slut i butiker i Seattle för någon vecka sedan enligt son Mattias. Det fattas en del i Tyskland också. Minns att vår gode vän som upplevde det delade Berlin måste ta med massor av toapapper när han besökte sin mor som bodde på östsidan för där var det alltid en bristvara. I Sverige lär det inte ta slut nu men går tydligen åt med en farlig fart i butikerna, liksom en del konserver, bl.a. fiskbullar på burk. Fick omedelbart kommentaren av en god vän att han hellre skulle ta  Corona än börja äta konserverade fiskbullar.  ;-)
 

Lökarna vill sig inte!

De blommade så fint och gult när jag köpte dem för någon vecka sedan. Och det var massor av knoppar. Nu har blommorna vissnat och knopparna slår inte ut, de blir bara bruna och nickar. Vet inte om jag gör nåt fel. Kanske skulle de ha fått vatten, jag har inte vattnat dem? Eller också kanske de skulle ha placerats utomhus? Mina gröna fingrar lyser enbart med sin frånvaro, som vanligt. Vill så gärna kunna ha blommor och grönt runt mig.
 
Agenda är lite låg. Jag har hälsporre. Inte så roligt som det låter.  Olika ont olika dagar, idag har det varit riktigt bedrövligt. Men man ska inte gnälla över småkrämpor, brukar jag försöka undvika.  Stortvätten  är avklarat men planteringsprojektet  med jordblandning ute återstår. Orkade inte linka omkring med det idag. Hoppas det blir bättre imorgon. Då ska gubbgänget laga till gryta på harar och bjuda oss damer på. Funkar tack o lov att äta åtminstone även med hälsporre, behöver bara sitta still!
 
Roland ser slutet på vindfälle-hämtning. Hans "fôrke-kär" for hem idag, värdefull hjälp har det varit. 

Första flugan i år!

Envist surrade och vinglade  hon omkring på ljusinsläppen i hallen. Hon höll på hela dagen igår. Uppenbarligen var hon yrvaken efter vintervila eller vad nu flugor gör på vinterhalvåret. Hon surrade och hoppade ilsket omkring och låg ibland på rygg och surrade. ;-) 
 
Idag är fredag den 13.e, en olycksdag alltså. Bäst att hålla sig stillsam. Undrar varför detta blivit en olycksdag? Vad kan ha hänt någon fredag den 13:e?

Roland hade "fôrke-kär" idag!

Det fortsätter med vindfälle - ihopsamling. En "fôrke-kär" skulle hjälpa timmerköraren med att dra ihop massaveden i högar. Sen hjälpte han köraren  med att lasta. Det handlade då om häst förstås för att hämta virke. 

Kompost-skulptur!

Igår plundrade vi komposten.  Den var helt full, gick inte att pula ner mer i den. Då ska man helt enkelt knäppa loss väggarna och använda jorden.  En bra uppfinning. Innehållet är väl packat och blir som en skulptur. ;- ) Massor av mask i den var det! Hoppas det är ett hälsotecken.  Jorden i nederdelen ska vi använda och det som inte är färdigt i komposten åker tillbaka förstås.  Bra tid att göra det nu för jag ska slänga vinterns ljung och  sätta lite penseer i krukorna. Då behöver jorden bytas ut.  Penseer  tål ju rätt mycket frost så de bjuder på en lång säsong. Jag brukar blanda kompostjorden med vanlig jord, fast det kanske är onödigt. Det här är kompost på grönsaker / rotfrukter, inte matavfall så den är väl inte så näringsrik. 
 
Igår kom en kär gäst hit för ett par dagar. Han och Roland ska hjälpas åt att få ut det sista vindfällda ur skogen. Jag får ägna mig åt att avsluta tvättprojektet, blanda till jord  och få ner penséer i krukor (om det nu inte blir en massa regn!). 
 

Blommat i två veckor!!

Jag frossar i amaryllisar vid juletid. Efter jul så brukar julens blommor bjudas ut till låga priser.  Så var det med den här, den var väldigt billig. Först kom en annan blomma ur den här löken, den blommade över rätt snabbt. Men sen sköt den här fart upp och slog ut. Nu är det två veckor sedan och den är lika vacker!! Märkligt nog står den på exakt samma plats som orkidén stod, den som var utslagen ett helt år med samma blommor.  Undrar om det finns några platser som är magiskt trivsamma för krukväxterna? Jag måste testa med slagrutan om det finns något udda magnetfält just här, mitt i norr-fönstret.
 
Uppdaterat: Testade med slagrutan. Det blir inga konstiga magnetfält på just den här platsen. Det blir ett currykryss strax till höger om blomman, men det är ju inget konstigt. 

Barnbarn Lovis i Umeå

Lovis har fint vinterväder i Umeå fortfarande. Här går hon med en liten "Tröstis" som hon fått av storebror. Den får hänga med överallt!
 
Vår agenda idag är speciell. Roland ska iväg på ett ovanligt veterinärbesök men tack o lov är ingen hund sjuk. Återkommer senare om  det.  Jag har en del plikter under dagen, bl.a. en tvättstuga full av rena, torra kläder och överdrag av olika slag.  I kväll kommer en kär gäst på ett par dagars besök. Det ser vi fram emot. ;- ) 

Trasig gripklo på timmerkärra.

   God vän A. S. kom med svets och  lagade så skogsarbetet kan fortsätta, kanske inte imorgon men nästa dag.
 

Mer vindfälle

Roland hittar nya vindfällda träd hela tiden. Det vill inte ta slut. Så där 55- 60 stycken hittills och det finns fler. Längre fram i veckan  kommer hjälp och de kan tillsammans  ta itu med det som ligger på Önnebyskogen. Skönt ur säkerhetssynpunkt också att slippa ensamarbete i skogen.
 
Idag på morgonen har Roland gjort ett speciellt veterinärbesök med hund. ;-) Ingen hund som är sjuk men återkommer om någon dag till  orsaken! Lite ovanlig.
 
Jag har en lite loj dag, ska läsa färdigt Skogen-boken av Herman Lindqvist och starta upp ett tvättprojekt som återkommer varje år vid den här tiden. Bra kombo! Läsa medan maskinen går!
 

Ormvråk med vit fjädertofs???

Det har jag aldrig sett förut, en ormvråk med vit fjädertofs ovanför näbben!  Han satt på Liane, på ladugårdstaket idag på eftermiddagen. Han spejade uppenbarligen på sork för plötsligt gjorde han en störtdykning rätt ner i gräset. Såg inte om han fångade nåt.
 
 Den mörka färgen på fågeln säger säkert något om ålder, men jag är för okunnig för att veta. Gissar bara att den kanske är ung då? 
 
 Ibland är dom två som sitter på taket, idag var det bara en. 
 
 
 
 

Mycket snö i Umeå!

Snön har fördelat sig orättvist i landet den här vintern. I Umeå har man just nu mycket av den varan och barnen har alltså fått ett riktigt vinterlov veckan som gick. Här är barnbarn Lovis som njuter av att kunna leka i snö. 
 

Första domherren i vinter

Eller vad man nu ska kalla årstiden vi har bakom oss. Så mycket vinter har det inte varit, mest som en lång höst eller vår. Vi brukar ha mer domherrar här, men i år har det varit talgoxar, blåmesar och gulsparvar vid fågelbordet. En liten stund kom i alla fall den här snyggingen och visade upp sig.  
 
För övrigt så har det av olika skäl varit en lite ledsam dag, min pappas dödsdag, födelsedag för en vän som vi saknar och inte kan träffa mer, regn hela dagen och en del annat som har tyngt stämningen. Nu kan det bara bli bättre.

Sol o snö i Umeå!

Den här veckan har det varit sportlov i Umeå, vackert väder och mycket snö är det.
Grillning och fika ute.
 
 
 
På Gamlia har det varit samiskt tema med renar som njuter i solen.
 
 
 
 
 

Stekte fläsk över öppen eld idag!

 
 
 
 
 Inte fel med en värmande eld vid sommarhuset och stekt fläsk från Hemgårdens (bara bäst!) avslutat med en fika.  Det var rejält kallt fast inte så många minusgrader, bara ett par.  Allt såg bra ut, inget hade blåst bort. Vi brukar tillbringa några vinterveckor här men det har inte blivit så i år eftersom det varken varit snö eller is. Vi får satsa på sommaren istället
 
 Det ligger ett is-skimmer på delar av sjön, ser fint ut.  
 
Roland ägnade ett par timmar åt att kolla efter vindfällen i skogen. Men det var inte så många, någon handfull bara.  Jag var en sväng till barn-loppis på Tjolitta, många säljare och många köpare. Roligt! Hoppas det kommer tillbaka.  Jag handlade lite barnböcker och någon leksak. Nu har vi tagit en powernap, sen blir det väl hockey-koll på teven, FBK spelar hemma. Och så småningom Mellon. 
Uppdaterat: FBK vann med 3-1 över Djurgården!!!
 

Umeälven

Umeälven flyter bred och mäktig genom staden Umeå vid Östersjökusten. Men en bit upp är det forsar och fina naturområden. Barnbarn M bor i Umeå och har tagit fina bilder!
 
 
Agenda för vår del idag lördag är rätt loj. Ingen döstädning blir det. Jag ska läsa "Skogen-boken", eventuellt en sväng till barnloppis på Tjolitta.  Sen blir det grillning vid sommarhuset, hoppas på fint solsken. Roland ska ha fyrhjulingen med sig dit för att kolla vindfällen i Önneby- skogen. Nu har han snart tagit reda på alla här på Liane, det blev ca 50 träd, bara några kvar att ta hem.  Sen får vi väl kolla på Mello-finalen så vi kan resonera med barnbarnen om resultatet. De har tydligen gått i spänd förväntan hela veckan. Det är tveklöst ett barnprogram! ;-)

Snögubben kämpar!

Barnbarnen gjorde snögubbar sista snödagen på sportlovet på Liane. Nu kämpar den sista! 
 
Agenda: Och Roland kämpar med vindfällena, de tar aldrig slut, hittar nya hela tiden. Jag kämpar med hälsporre och döstädning.
 
Son Mattias bor i Seattle. Där kämpar man med utbrott av Corona. De stora företagen Microsoft, Amazon, Google och Facebook har skickat hem sina anställda. De får jobba hemifrån.  Folk hamstrar toapapper och vatten. Och så mat förstås. Vissa hygienartiklar är slut precis som här. 11 personer har dött i staten Washington, de flesta bodde på ett äldreboende i Kirkland och var sjuka innan. Fast Mattias o hans fru jobbar som vanligt och barnet är på sitt dagis. 

Hänga i knät går bra!

Discovalpen, 10 månader, är för stor för att ligga i knä. Men han vill gärna gossa ändå genom att hänga på Rolands knä. Och helst ska öronen klias.

Barnbarn M i Umeå tar fina bilder!

Jag har fått lov och visa dem. Jag vet inte var bilden är tagen men någonstans i / omkring Umeå. Jag tycker han har lyckats fint med att fånga solstrålarna genom tallkvisten!

Bra butik i Årjäng!

Suveränt att vi i lilla Årjäng har en butik som säljer datorer, mobiler och tv och sånt! Den hette tidigare Audio Video, men nu är namnet Elon.  Det finns ett bra utbud varor att välja i, trevlig och proffsig personal och  man hjälper också till med installationer. Det vore svårt att klara sig utan den här servicen i glesbygden. 
 
För övrigt så har jag en latdag, ska bara fixa kaffe till oss + en gäst som dyker upp här i ett professionellt ärende  under dagen. För övrigt så fortgår dö-städningen i källaren. Den har hängt över mig under en längre tid, känns skönt nu när den är igång. Lådor fylls och körs bort, till destruktion eller second hand. Det är inte bra att bo i samma bostad i nästan 50 år och dessutom en rymlig sådan. Det har varit alltför lättvindigt att bara köpa nya hyllor och lägga på hög.

Skyltar och pinnar!

För oss är det självklart vad vägskylten ovan betyder, men de  här  blå M-skyltarna  är obegriplig för våra utländska  gäster. Vi får ofta frågan vad de betyder. Underligt är det. Jag har inte tänkt  på det men kanske är det bara Sverige som byggt så smala vägar att man måste ha mötesplatser här och där. Undrar om Norge har såna? 
 
Gissar att de orange pinnarna är  lika gåtfulla. De ska ju visa snöplogen var vägen är om det blir mycket snö. I år har de inte behövts, inte än i alla fall. Men man kan aldrig veta. Jag minns en examensdag i juni här det var rejält snöfall och våra barn huttrade i sina tunna examamenskläder. 
 
Den här skylten har jag visat förut. Den är okänd för de flesta. Det är alltså en markering av var kyrkan har sin mark, det är en biskopsmössa  på det röda fältet längst upp.

Ormvråkarna på ladugårdstaket!

 
Vi har sett dem nu ett tag, två ormvråkar som brukar sitta  på ladugårdstaket på Liane. Jag har försökt ta bilder på dem, men när jag väl fått fram kameran / mobilen så har de flugit iväg. 
 
Häromdagen lyckades jag i alla fall fånga en av dem. Han / hon  gjorde sina behov och kunde väl inte flyga så snabbt som normalt
 
 Det verkar vara två bofasta som syns nästan varje dag så jag utgår ifrån att det är en hona och en hane. Men jag vet förstås inte. Trevligt att de valt att vara här i alla fall

Min orkidé!

Den blommade ett helt år senast, började i slutet av oktober 2018 och blommade till oktober 2019. Då vissnade den och började blomma igen med nya knoppar. Då trodde jag att den skulle blomma ett helt år igen. Men icke! Den började vissna nu i januari, och alla blommorna ramlade. Orkidéer är gåtfulla och obegripliga. Och jag har inga gröna fingrar. Får behålla den nu och se om den drar igång igen framåt hösten. 

Sjön ser olika ut varje dag!

Det går liksom inte att bestämma hur det ska se ut över sjön. Det bara händer och blir olika varje dag. Kan inte tro att man skulle kunna fånga exakt samma färger och former på två bilder, ens om man tog många över lång tid på Östra Silen. 
 
Till höger Signebybryggan och ovanför syns den gamla kyrkogården. Till vänster ser man lite av husen i Signebyn. Rakt fram ligger fornlämningarna, dvs gravar från järnålder och bronsålder samt rester av en stenring. 

Grönsångare kanske?

Den här lille gynnaren var på Liane igår i den nya lilla fågelmataren!  Jag kände inte igen den direkt utan kollade runt på nätet. Med det här skarpa ögonbrynet så borde det vara en sångare, kanske en grönsångare, men svårt att se, de är lika allihop.  Tycker näbben ser mer fink-aktig ut men inga finkar har en sån markering över ögonen. Den var väldigt oblyg, vi var helt nära.  Roligt att få se några andra fåglar än talgoxar och blåmesar som varit flitiga och stadiga gäster hela "vintern".
Uppdaterat!: Enligt ornitolog Niklas i Gbg så är det en grönsiska, hane. Och det kom även Robin D fram till som haft dem runt sig på Liane en vecka.
 
 
 

Bunkrat handsprit!

Vi  köpte handsprit åt barnbarnsfamiljerna när de skulle åka tåg till Stockholm. Tåg har  ju  många handtag som massor av människor tagit i. Virus sprider sig snabbt på såna ställen. Handspritservetterna var redan slut på apoteket och flaskorna var också på upphällningen trots att apoteket fått en stor laddning dagen innan. Munskydd var slut, fast det var ju inte aktuellt.    Var det så att vår beredskap för Coronavirus var god??? Eller ????  När det inte ens finns handsprit.
 
Man blir så trött på veligheten  ang. Corona från våra myndigheter. Igår så skulle barn som varit på sportlov i sjukdomsdrabbade områden gå till skolan om de inte var sjuka, allt annat skulle vara ogiltig frånvaro. För barn smittar inte !!!   Märklig rekommendation.
 
Och  det blev många som protesterade, inte minst föräldrar till barn som har någon sjukdom typ cancer, diabetes, hjärt- lungsjukdom eller annan sjukdom som satt ner immunförsvaret. För de kategorierna kan Corona bli en svår sjukdom. 
 
Reaktionen på protesterna kom sent igår kväll, det blev nya rekommendationer från ansvariga myndigheter; skolorna får själva bestämma hur det ska vara!!! Barn som varit i riskområden får stanna hemma och få hemundervisning, utan att det ses  som ogiltig frånvaro.
 
Man har gett uttrycket i elfte timmen ett ansikte!! Skrämmande att vi eventuellt går in i en pandemi med såna här veliga myndighetsbeslut.  Otryggheten sprider sig när det inte finns klara genomtänkta besked och klar information.
 
 

Snö idag, söndag, igen!

Och jag känner den som har gått där! Ha ha....!
 
Vi har hållit oss inomhus, plockat rätt på grejer, sorterat, tvättat sängkläder, kollat på Vasaloppet.  Och tränat på ny matlagning, rosta rotsaker i ugn.  Spännande!  
 

Idag återstår att plocka bort efter barnbarnen!

 Dags att plocka undan leksakerna som vi haft i vårt hus under barnbarnens sportlov på Liane.  Det är som lite sorglig procedur varje gång. 
 
Barnbarnsfamiljerna har ju bott i ett annat hus, i Rolands gamla föräldrahem. De har städat prydligt efter sig, det är tomt och öde till nästa besök. Lite bilder nedan:
 
Det  är två lägenheter i huset. Här från vardagsrummet på nedervåningen. Björkstammarna i hörnet gjorde vi när vi sett liknande i Eksjö på ett galleri. 
 
Mycket av det gamla är kvar, lampan är så fin. Gardinerna virkade Rolands mamma, fast de var långgardiner då.
 
Köket nere, stolarna är gamla pinnstolarna, känns bra att ha där
 
Bonaden o klockan är kvar
 
Också kvar förstås
 
Barnfåtöljerna i skinn, nya
 
Sovrum nere, tyg i bakgrunden, tänkte det skulle bli typ att som ligga vid en skogsväg ;- ) 
 
Sovrum nere ( det är en tapet och hylla med "grönt", tänkte stenmur med mossa typ den vid Kröserud) 
 
Kök oppe fina gamla gardiner, Rolands mamma broderade
 
Tycker om den gamla byrån, tavlorna och gardinerna, bär så många minnen
 
Lekplatsen är öde ett tag nu, bebisgungorna inplockade. Grillen använder vi i alla fall ibland.
 
Barnbarn Bill har sin fågelholk kvar, gick inte att ta med på tåget, får fraktas när det blir bil nästa gång