Firat i kväll att våra hus fått nya invånare!

Nu har vi lämnat husen Tjärnshaget och Brogärdet till de nya ägarna. Det finns en saknad , men mest helt ok.  Och vi har fått så bra köpare, vi är så nöjda med dem, de blir ju framtida grannar på deltid.
 
Eftermiddagen ägnade vi åt släpp av Seffrin. Han väckte först någon kvart så där, sen fick han opp och drev en bock någon dryg halvtimme. Men den gick inte i pass. Roligt i alla fall att Seffrin avbröt på fullt drev när Roland visslade på honom. Det brukar vara svårt.

Granarna i Ålåsen är mycket smalare än dom på Liane!

 Kolla på dem på andra sidan sjön!
 
Det är mycket skog i Jämtland men granarna är mycket smalare än här i Värmland. Undrar vad det beror på? Och så finns det en del Contorta-tall, den är inte så vanlig här. Contortan är snabbväxande och snårig, inte trevlig att umgås med i skogen. Den anbefalldes av Skogsstyrelsen någon gång på 60- 70-talen, skulle löna sig med att vara snabbväxande

Harjakt i Ålåsen

 
Före besöket i Umeå hos dotter med familj så var vi några dagar på harjakt i västra Jämtland, i Ålåsen. Det var en sedan länge planerad resa.
 
Det blev mycket tid i skogen, spejande efter harspår. Och det fanns mycket hare, spår överallt. Disco fick till jakter fast han skadade en tass så det blev lite rumphugget med tid. Valpen Musikk  fick också kontakt med hare, bra träning för honom
 
 
 
I det här röda huset bodde vi, alldeles nära ett flygfält, fast jag är inte säker på att det är i funktion längre.
 
Jag tror landningsbanan är så där 500 meter och den ser ju ok ut i mina amatör-ögon.
 
 
Utsikten från vår stuga över sjön var fin!

Jakter med oväntade resultat!

Grannen Mikael jagade egentligen älg idag med jämthund Ajax. Men det blev  167  kilo vildsvinsgalt! Imponerande betar, mycket syns här på bilden och nästan lika mycket i tandköttet neråt. 
 
Vi jagade rådjur hela eftermiddagen, 3 släpp med tax Seffrin. Det blev en jakt men tyvärr kom   Roland en halv minut för sent i pass. Vi kom hem med svamp istället, jättekantareller.

Älgar nedanför Liane!

 
De här två gick i sällskap nedanför Liane. Bilden ovan en kraftig tjur. Han har ett lustigt spretigt horn på höger sida. Kon har ätit sig stor och tjock under sommaren, är gissningsvis dräktig även om hon inte har hunnit bli tjock av det än.   Roligt om vi har älg kvar på området, avskjutningen har ju varit blygsam i år. Men tyvärr finns varg också och de tar ju en hel del. 
 

Vackert och tänkvärt!

Texten nedan är från Catarina Hansson fb 13 aug 2020. Det hon skriver stämmer så väl  in på vad vi lärt oss av barnbarn Moses. Vi hade gärna lärt oss mer av honom, hans jordeliv tog slut alldeles för tidigt.
 
Tänkvärt....❤
Knappt har dagen börjat... och så är klockan redan sex på kvällen...
Efter helgen blev det måndag igen och helt plötsligt är det redan fredag!
... och månaden är redan slut...
... och åren rullar fort...
... och vi blir 40, 50 eller 60 år, våra liv passerar så fort...
... och vi inser att vi förlorat våra föräldrar, kanske även några kära vänner...
plötsligt inser vi att det är för sent att ta igen förlorad tid...
Så, låt oss försöka, trots allt, att njuta av den tid som är kvar!
Låt oss fortsätta leta efter aktiviteter som vi tycker om...
Låt oss sätta lite guldkant på tillvaron...
Låt oss se de små sakerna i livet och inse dess storhet...
...för trots allt kan vi fortsätta njuta de dagar som finns kvar... Låt oss försöka eliminera "sen"....
Jag gör det sen....
 Jag säger det sen...
Jag ska tänka på det sen....
Vi lämnar allt till senare som om '' sen '' är vårt.
För vad vi inte förstår är att:
Sen blir kaffet kallt...
Sen ändras prioriteringarna...
Sen ändras förutsättningarna...
Sen är det inte lika charmigt..
Sen passerar hälsan...
Sen växer barnen upp...
Sen blir våra föräldrar gamla...
Sen glöms löften bort...
Sen blir dagen natt...
Sen tar livet slut...
Och då är det för sent....
 
Så... Låt oss inte lämna något till senare...
För väntar vi med att vi ses senare, kan vi förlora de bästa stunderna,
de bästa upplevelserna,
våra bästa vänner,
och även familjen...
Dagen är idag... och stunden är nu...
Vi är inte längre i den ålder där vi har råd att skjuta upp det som behöver göras nu.
Kanske vill du dela detta inlägget och påminna nära och kära...
Eller så kanske du lämnar det till... '' sen "...
Tack för du tog dig tid och läste och allt gott på din fortsatta resa, den som kallas LIVET!!❤❤❤

Älskade barnbarn Moses, 8 år på den här bilden

Bilden togs alltså långt innan sjukdomen kom. Du fick bli 18 år Moses, nästan 19.  Vi har många fina minnen tillsammans med dig. Mitt i vårt farväl med sorg och tårar är vi så tacksamma över att vi fick lära känna dig, ta del av din energi och din glädje. Du har lämnat jordelivet men känns närvarande hos oss ändå. Tack för allt älskade  Moses!

Taklist i växthuset!

 
 
Roland ville göra tätt mellan väggar och tak  i växthuset så att inte kylan kunde krypa in där. Vi testade först att bara dutta i isolering. Men fåglarna var ivriga att hacka bort den och vid ett par tillfällen tog de sig in i växthuset den vägen inte så lätt att få ut fåglar ur växthus! Så det fick bli en trälist istället. Fåglarna hackar fortfarande av isoleringen från utsidan men de tar sig i alla fall inte in. Och det kommer inget kallt drag därifrån.
 
Fåglarna vill dra ner isoleringen mot taket i växthuset. Tomaterna är borta och nu finns bara jordgubbsplantor kvar.

Vackra vyer från Roland på jakt

Höstmorgnar bjuder på vackra vyer, Roland är ju ofta ute tidigt med Disco och skickar bilder hem. Här för ett tag sedan över Östra Silen  från Djäknenäs med utsikt mot Skogen!

Torsk på Berga!

Ibland när vi måste åka till Åmål typ  i bilärende på Toyota så passar vi på att äta något gott ute. Berga en bit på Säfflevägen är en favorit. Och senast vi var där så fanns torsk på menyn. Det ser vi inte ofta, senast var på Claessons Andra i Karlstad, och den var så läcker.  Bergas torsk var också himla god. 
 
Men vid senaste Åmålsbesöket så åkte vi alltså ut till Berga. Det är en gammal skola men nu fin restaurang
 
Och så här såg menyn ut, kolla torsken där på tisdagen.
 
Man tar inte maten själv utan får den upplagd av personal, en fördel i sjukdomstider. Och jag som inte tål gluten får ett glutenfritt alternativ till kaffet som ingår. 

Roland sköt en tjäder!

Det har inte hänt så ofta att vi får tjäder på menyn, men nu lyckades det i alla fall. Ska bli spännande att laga till, det var länge sedan
 

Tax Seffrin mjällar direkt vid stress!

Märkligt är det med hans mjällande. Om vi måste exempelvis göra ett veterinärbesök och hantera honom på ett sätt som han inte är van vid, hålla i och så, så börjar han direkt att mjälla! 
 
På våra promenader är det inga mjäll!
 
 

Va fräckt! Älgkon äter upp våra äpplen!!

Det är orättvist! Här är vårt enda äppelträd som vi har vårdat ömt i så där 20 år, men inte  ett enda äpple har vi fått förrän i år. I år är alltså första året som vi har fått äpplen på det, stora fina och välsmakande!! Jag har gjort flera äppelkakor på dem. Och nu mumsar älgkon i sig våra äpplen. Gissar att hon också har tänkt riva ner grenar för att de finaste äpplena längst upp. Vilken otur! Mikael tog bilden

Höstutsikt över Liane!

Hösten, min favoritårstid,  är vacker med dimmorna och färgsprakande himmel. Från vårt hus ner mot Liane blir det ofta fint i soluppgången. Tur att vi valde rätt plats att bygga hus på, en plats med utsikt. Vi hade lite tankar först på att bygga nere  vid "Gropekuel", alltså vid varggropen nära Prästeparken. Men till slut  blev det här oppe på Lihaget och det var helt rätt!

Gröna tomaterna mognar fint i kasse med äpplen!

Många gröna tomater var det  när vi tog sista skörden i växthuset. De ligger mörkt i en papperskasse med några äpplen. Efter tre dagar var så här många mogna! Äpplen lär avsöndra en gas som befrämjar tomaters mognad, men det kan ha gått lika fort utan dem också. Mörkt ska det vara också enligt experterna och inte kallt. En pappkasse är lättvindig, går att enkelt stänga och  flytta också. 

Aspar och lönnar fick vackra höstfärger i år

Aspar och lönnar blev vackert gula i år och lyste upp i solskenet, men nu är det mesta borta
 
Men björkarna är inte mycket att hurra för, de blev mest bara bruna. Här syns skillnaden bredvid vårt hus
 
 

Inte nöjda med vacuum-packaren!

Nu har vi använt den några gånger. Den gör bra vacuum och svetsarna funkar. Men efter så där 8 - 10 påsar så blir den för varm och då måste man vänta mellan varje påse tills den svalnat. Det är inte bra, ofta blir det ju fler förpackningar än så på en gång. 

Barnbarn Moses fina bilder!

Vårt äldsta barnbarn Moses var en duktig fotograf. Jag fick lov av honom att lägga ut hans bilder och just idag är det en dag när jag gärna visar  några av dem. Moses skulle ha  fyllt 19 år idag om inte cancern förkortat hans jorde-liv.  Tack Moses för dina fina bilder och för att vi får se dem.  
 
 
 
 
 
 

In med jordgubbsplantorna i växthuset

Nu är tomaterna utrensade ur växthuset. Jag försöker hitta ett sätt att få egna jordgubbar tidigt nästa år. Eftersom vi bara köper svenska jordgubbar så får vi vänta alldeles för länge, jordgubbar är ju så gott. Här är plantor som har fått bli stora utomhus nu i sommar men som ännu inte haft bär. Jag tänkte att de kanske klarar sig i det ouppvärmda växthuset  till våren. Då borde de kunna komma igång tidigt när det blir varmt i växthuset och mycket sol. Fast det är ett test, jag är ju nybörjare med växthus och vet inte vad som funkar. I alla fall värt att pröva

Röjt ur växthuset!

 
Så här såg det ut i växthuset. Kanske för tidigt men jag röjde ur det nu.
Klippte ner och slängde ut. Lite trist är det, har varit så fint att pyssla med, bra att starta upp tomater och växthus ett Corona-år när vi varit hemme ensamma så mycket.
 
Här är sista tomatskörden i år! De som är mogna är gula och de äter vi opp förstås de närmaste dagarna. De gröna lägger jag i papperskassar med några äpplen i så mognar de. Finns bl.a. ett par goda bifftomater där.
 
Hinkarna åker ut förstås
 
Men några har så fina nya skott nertill så jag testar att spara dem inomhus. Kanske inte blir nåt men jag som är nybörjare och amatör vill ändå pröva.
 
 
 

Fina hus bygger man i Karlstad, Hammarö, Lillängshamnen

Man bygger fina stora hus i trä!! En god idé i vårt land som har så mycket skoglig råvara. Utsikten över Vänern är fantastisk!
 
Och fler hus är på gång. Det verkar vara efterfrågan på hyreslägenheter och bostadsrätter i fina lägen som här. Det går att få brygga och båtplats nära också. Många äldre vill inte bo kvar i stor villa utan få ett litet och lättskött boende på äldre dar. 

Nästan fullmåne i alla fall!

Det är svårt att fånga en stor fullmåne på bild med rätt tid och plats. Så här blir det i alla fall i utsikten från vårt hus ner mot Liane när det är klart

Älskade barnbarn Moses har lämnat jordelivet!

 Många tårar, stor sorg och saknad är det!  Så här fint skriver hans mamma Malin, vår dotter, på sin facebook om Moses och vi har lov att dela. 
 
 "❤❤❤ Älskade MOSES Elias ❤❤❤
Har rest vidare mot nya äventyr ! Han lämnade jordlivet på natten till den 2a oktober och var då omgiven av sin närmaste familj .
"Blåser det en vind, känn en fläkt av välbehag
Njut av var minut varje skimrande stund
Längtans starka lust hörs i dina andetag
Sorg och glädje möts i var sekund " ( fast med dig var det mest glädje)
Moses berättade i augusti att han var helt ok med det som skulle ske och att han inte kände sig orolig. Han berättade också att han tänkte vara kvar tills det blev riktig höst och så blev det.
 
Sorgen och saknaden är bortom ord men det är också tacksamheten över att ha fått vara här med dig ! "En stund på jorden ! Hur underbart var inte det " ⭐⭐⭐ Moses själv var helt övertygad om att han inte skulle lämna oss utan fortsätta finnas fast på ett nytt sätt! Jag känner den närvaron varje dag 💕
🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸
Det kommer vara en öppen Begravning i Backens kyrka den 28 e oktober kl 13.00 (ta med handblomma och ta exakt de kläder som känns bäst ! 🌺🌷🌸
Alla som vill och känner sig berörda av detta på något sätt är så varmt Välkomna ❤💕🌸 jag vet att det var så Moses ville ha det !
 
Efter begravningen är det Minnesstund på Klockargården i lite närmare krets då antalet platser är begränsat . Om man vill delta där så görs anmälan till Umeå begravningsbyrå telnr : 090- 777160
Vi får en del frågor om kondoleans och har tre alternativ som vi enats om och som känns bra :
Som många vet gjordes en insamling för att Moses skulle få alternativ behanndling i Mexico . Det var en bra behandling men den kunde inte rädda Moses. Jag har kvar en skuld på ca 80 000 kr och om det känns rätt så skänker man till insamlingen på min swish telnr 0709720878 och märker med "Till minne av Moses "
Det andra alternativet är Barncancerfonden eller Plan International
Kärlek till alla ni som funnits med och finns med oss på den här resan ! Moses undrade då och då hur vi skull kunna tacka er 🌸💕❤"
 
 

Igår var det en fjäril i höstastrarna!

Men i natt var det - 6 grader så nu är det nog slut på fjärilsäsongen. Jag vet inte vad de sysslar med under vintern, kanske vinterdvala eller bara dör. Den här ser redan lite vissen ut,  en vinge verkar skadad. Nu har jag läst på, det här är en amiral, egentligen en fjäril som ska flytta till varmare länder över vintern. Men tydligen försöker det allt oftare att tillbringa vintern i vårt land
 
 

Årets sista båttur på Östra Silen!

Glittrande vackert var det idag när den absolut sista båtturen för året gick av stapeln. Därborta kommer Roland med Linderbåten från Agnarshuset.
 
Det var ett stjärneregn med solglitter på vattnet. 
 
Nu är båtarna upptagna och körda till vinterförvaring
 

Kallt var det i natt!

Nu kommer hösten, det blir kallt, åtminstone på nätterna. Dagarna är vackra med solsken. Det blir fina utsikter från vårt hus upp till grannen på Ligärdet. Solen ger vackra färger i Mölntegsvråa
 
 

Färsk sadel rådjur blir det i kväll!

Lagom stor är den till oss två, fast vi orkar nog inte hela. Jag skårar den, sticker i vitlökskyftor i skårorna, viltkrydda på, kantareller, ost och bacon. 170 grader i ugnen 1.5 timmar. Lyx att ha viltkött! 

Månen var inte full i natt, men väldigt klar och stor!

Och alla stjärnorna lyste klart, Karlavagnen i all sig prakt.

Matlagningsdag vildsvin!

Det är roligt att få till  dagar med mycket matlagning. Allt är liksom framme  samtidigt, det blir gott att använda buljong från kok till gryta, sås och annat.  Bra att laga till lite vildsvin nu innan det kommer älgkött.  Älgköttet blir ju inte så mycket men ändå. Vi är 16 stycken  som har tingat på att hämta vid köttdelning imorgon hos Frank kl 14.00. Några kilo blir det i alla fall den här omgången och sen kan det ju bli mer älgjakt framöver.
Här är vildsvinsgryta med buljong från köttkoket, svamp,  diverse rotfrukter och rotfruktsmos. 
 
Till vänster är renskurna grytbitar och till höger det som ska kokas för att skrapas rent och bli köttbitar till pytt i panna.
 
 
Här blir det långkok med rotsaker, kryddor och vildsvinskött  som ska bli till pytt.
Det här är kött som jag kokat  och efteråt rensat  upp till köttbitar som kan bli soppa eller pytt.
Här är kokat och rensat  kött till soppa eller pytt
 
Här är revbensspjäll av vildsvin och kotletter som jag förkokat i köttbuljongen. De fryser jag och kan sen snabbt grilla dem eller steka på hög värmen är det är dags att äta. Det blir mört och smakligt.
 
 
 
 
Porterstek på vildsvin är gott. Här kokar jag den i smakrikt spad med porter och vinbärssaft .  Går bra att frysa med spadet som blir god sås. 
 
Till slut blev det några liter soppa på buljongen som var kvar. Rotsaker i den förstås och tinad välbrynt älgfärs och så min nya uppfinning, lite av rotsaksmos.
 
Här gör jag rotsaksmos. Det är rotsaksbitar och kryddor som jag långkokat med vildsvinskött / ben för att få god buljong. Jag brukar slänga dem annars men tänkte att det kanske går bra att låta svalna av och mixa till ett mos som sen går att förstärka smaken i såser och grytor. Jag ska testa
 
 
 
 
 

Goda bifftomater på väg!

Bifftomaterna var de som mognade  sist av tomaterna i växthuset. Men nu har vi kunnat skörda av dem ett tag och det kommer nya. De är nog de allra godaste. Frostvakten håller uppe temperaturen så det har inte varit minus här än, plantorna klarar sig.
 
 

Första delen av älgjakten 2021 på Harnäs vvo avslutad

Filip fällde en älgkalv för sin duktiga gråhundstik Eja. Filip har alltså därmed skjutit två av 6 älgar som fällts på Harnäs i år.  Det är Filip som har tagit bilden. Nu har man jagat över hela området och avslutar första delen av årets jakt. Det återstår 3 kalvar på licensen, så det planeras att bli jakt på dem senare. 
 
Min dag började med ett besök av en väninna. Det kändes bra och vi pratade bort en god stund. Sen blev det tvätt och strykning för mig.  Igår kväll hade vi en fika med jaktgästerna på Liane. De  åker idag, nya och trevliga bekantskaper.  Vi brukar ha lite mer planerat  avslutningskalas på älgjakten med vänner men det hinner vi inte i år, får ta igen det nästa år. Vi ska ju avsluta uthyrning i tre hus + båtar och påbörja avslutning av ägande i två hus under kommande helg så det blir fullt opp.
 
 

Älgjakt dag 4 på Harnäs vvo

Idag är det älgjakt igen, dag 4 på Harnäs vvo.  4 stora och 1 kalv har nedlagts hittills. Det återstår nu 4 kalvar för dagens jakt. Jag kommer att fortsätta försöka uppdatera  på blogg och facebook när / om jag får info från Roland om hur det går.
 
Uppdaterat 11.30. Idag är det inget folkdrev, bara hundarjakt. Första omgången var Harhalsen, Signebyn, Hol och Lisslerud. Ingen älg fälld, man såg två ensamma hondjur, men endast kalv får skjutas nu. Andra såten är igång nu.
 
Uppdaterat 13.30. Filip har skjutit en kalv för gråhunden Eja. Jakt från Lintjärn till Västra Boda blev det. Nu blir det en omgång till för hundlaget här uppe i norra delen av området. 

Älgjakt dag tre på Harnäs vvo, onsdag

Bilden är förstås från igår,  hundlagets matrast vid Harnäs-bryggan. 
Jag fortsätter att försöka rapportera på blogg och facebook under dagen när jag får information från Roland. Det är  5 älgar kvar på licensen. 4 älgar är fällda, tre i hundlaget och en i drevlaget. 
 
 Uppdaterar 10.00 Ingen älg fälld än, hundlaget har jagat Budalen och folkdrevet Signebyn-Hol.
 
Uppdaterat 10.30. En tjur fälld vid Linnekleva för karelsk björnhund Loke , ägare Erik i Mölntegen, skytt Erik Augustsson. Nu är det fullt på stora älgar, bara kalvar kvar
 
Uppdaterat 12.30. Hundlaget ska nu jaga öster och väster om Trollomsdalen, Vassjön. Mikael hade förhinder så Roland ska vara hundförare och gå med Ajax
 
Uppdaterat 15.00 Dagens älgjakt avslutad. Fortsätter imorgon med kalvjakt, 4 st
Idag blir det kallt, - 3 nu kl halv 6 på morgonen och det hann gå ner till - 3.4 medan jag lade ut bilden. Blir alltid kallast morgontid. Jag lade en schal över ute-pelargonerna igår men det har nog inte hjälpt. I så fall är det dags att byta till ljungen.  Jag ska inte jaga älg, har tinat upp några olika sorters vildsvinskött  så det blir en matlagningsdag. Mellan varven blir det förstås promenad med tax Seffrin

Nästan frost i morse!

Hoppades pelargonerna skulle klara sig och det gjorde de. Men nu är det inte så långt kvar innan de får vintervila.
 
 
Nu slår höstastrarna ut!! Så roligt! De är från mitt föräldrahem i Bäck. När hösten är med tidig frost så blommar de. Men i år blir de fina, slår ut varje dag. Från början hade jag en sort som var vinröda också men de har gått ut.
 
Mer älgjakt blir det imorgon. Idag var 54 deltagre med, brukar minska för varje dag. 4 är fällda och 5 är kvar,

Älgjakt dag två här på Harnäs vvo!

Idag tisdag fortsätter älgjakten här på Harnäs vvo. Igår sköts ett hondjur och en tjur, det är alltså sju älgar kvar på licensen. Jag rapporterar här under dagen när / om jag får någon information från Roland som är en av jaktledarna. 
 
9.30 En tjur fälld i området vid avtagsvägen mot Gyltenäs. Det var i hundlaget, skytt och hundförare Henrik Mälarberg
 
15.00  En kalv fälld nära Carlbergs garage. Skytt  var drevlagets Dan Wahlström
 
Dagens älgjakt på Harnäs är nu avslutad, fortsätter imorgon. 5 kvar på licensen

Svamp istället för älgjakt!

Vi som inte har jagat älg idag har istället kunnat ägna oss åt svamp. Gott med svampsås till älgstek! Det är ett bra år för kantareller, åtminstone de gula. Trattisar har jag inte plockat så många än, men de kanske kommer.

Älgjakten börjar här idag!

Det är en nyordning från och med i år, älgjakten är tillåten att starta ett fast datum, alltså 8 oktober,inte som tidigare andra  måndagen i oktober. Men vårt område, Harnäs viltvårdsområde, valde att börja idag.  Jag tänkte rapportera under dagen när / om jag får någon information om vad som händer. 
 
I Årjängs kommun har man alltid valt att lägga skolornas höstlov den här veckan, älgjakten är ett evenemang som berör många, både äldre elever och personal. 
 
Älgjakt bedrivs gemensamt här. Harnäs vvo är 3750 hektar stort, bildades 1964. Första året sköt man 10 älgar. På 80 -talet fanns mycket älg, 1982 sköts 64 älgar under 4 dagar på området, över 100 personer deltog i älgjakten på Harnäs vvo, drivare och skyttar.  Roland var jaktledare det året, 29 år gammal och med ladugården full av mjölkkor. Det var ett slit. 
 
I år får 9 älgar fällas, 4 stora och 5 kalvar.  58 deltagare är anmälda, varav 5 drivare. Det blir ett litet lag med folkdrev-jakt, Dan W är jaktledare för det. Ungefär 7 hundar finns för det större laget, Roland är jaktledare för det. 
 
Jag återkommer här under dagen när / om jag får någon info från Roland
 
Uppdatering 9.30.  Filip sköt en pinntjur vid Linnekleva vid ungefär 8.30 för sin gråhund.  Hundlaget har jagat väst om Lintjärn och folkdrevlaget Västra Boda. 
 
Uppdatering 10.00  Hondjur skjutet mellan Nöttedalen och Vassjön, skytt Erik Augustsson
 
Dagens älgjakt avslutad, det blev de två djur som jag nämnde ovan. Man fortsätter imorgon
 
 
 
 

Tax-släpp idag söndag!

Men inget upptag. Vi fick i alla fall fin utsikt över Östra Silen ett par timmar. Tack och lov så blåste det en del så vi slapp älgflugorna. 
 
 
 
 
 
 Fin utsikt över Östra Silen
 
Goda vänner T och A gick och släppte  Seffrin. Bra att han får gå med någon annan än oss ibland. Han var intresserad och väckte på ett par ställen men fick inte opp nåt. Roligt att kunna följa honom på pejlen, till och med höra i telefonen när han skäller.
 
Imorgon måndag börjar älgjakten här. Jag brukar försöka uppdatera vad som händer under dagen och gör väl så i år också. Om jag får reda på nåt!

Tomatfrön att så nästa år

Jag sparar på frön av tomaterna för att så nästa år. Det är favoriter från årets skörd så som biffarna Brandywine red, goda Golden Bumble Bee, Golden Queen ( inte med på bild men den var tidig och har gett mycket). Och så är det nya sorter som jag ska testa, fått frön av snälla vänner. Det blir i alla fall inte för små hinkar till odlingen nästa år och inte så många plantor som i år. Det får räcka med en planta av varje sort, kan bli så där 10 stycken. I år blev det alldeles för många, över 20 stycken från början och jag hade inte hjärta att slänga några. 
Tomaterna mognar i alla fall fortfarande snällt i växthuset, vi kan plocka varje dag en lagom skörd för att äta. 

Födelsedagskalas-brunch!

Idag har vi firat en god väns födelsedag och vi blev bjudna på brunch. Lite nytt för oss men festligt! Vi startade kl 10.00 på förmiddagen och det var inte slut kl 13.00, då vi var tvungna att lämna festen som samlade 12 stycken! 
 
Det var mycket mat på bordet: Först smörgåstårta, sen Eisbein med surkål och till sist en glutenfri prinsesstårta. 
 
Mätta blev vi förstås!

Dom byggde Årjängs travbana!

Årjängs travbana var en av de första i Sverige.  Den byggdes 1936 på 10 veckor (enl Wikipedia!) med mycket handkraft, skottkärror, spadar och ett par nordsvenska hästar. I mitten i bilden sitter Rolands pappa. Den fina bilden finns hos Ann-Charlotte i Häst- och hundshoppen i Årjäng. 
 
Enligt Wikipedia så var det de här männen som byggde travbanan: Ossian Jonasson, Gunnar Jonasson, Reidar Jonasson, Cato Kristiansson, Ragnar Alfredsson, Sven Alfredsson, Tyko Kylén och Georg Nilsson. Fast jag vet inte vem som är vem på bilden.

"Kattfisk" - "Havskatt" åt vi häromdagen!

Kattfisk finns i olika sorter och olika storlekar. Jag tror inte att den vi åt var så här stor, men en speciell fisk är det med ett speciellt namn. Överraskande god att äta i alla fall.

Igår föste tax Seffrin på en spetsbock!

Seffrin hittade den här bockens spår efter 20 minuter. Då  fick han opp och drev i  tre kvart ungefär. Eftersom jag blockerade en skogsväg med min närvaro så vände  bocken och gick rätt  mot Rolands pass. Den föll på ett direkt skott, hagelskott från kombivapnet Krieghoff. Och Roland säger att det kändes som om vapnets första ägare satt på hans axel och övervakade händelseförloppet ;- )) Bocken hamnade i det nya viltkylskåpet! Bra att ha!
 
När vi kom till platsen för jakten igår så hittade vi mina handskar som jag tappat dagen innan. De hade ramlat ur bilen då och bara låg där. Glad var jag förstås. De är himla sköna, inköptes i Örebro, stor jaktbutik vid södra infarten i Örebro för säkert minst 30 år sedan. De har hållit i alla år och är lika bra nu, Chevalier är märket, vet inte om det är lika bra idag.
 
 
 

Vi ser älgar ibland!

Under sommaren har det inte hänt så ofta men nu ser vi älgar ibland. Här är det ko med två kalvar bredvid vårt hus.  Kalvarna är väl utvecklade, tidigt födda så de har hunnit få lite storlek på kroppen och bytt färg från det bruna till grått. Tyvärr så tenderar älgkorna att få sina kalvar allt senare, de blir små och de får svårt att överleva vintern.
 
 

Tax Seffrin föste på rådjur igår!

Vi släppte tax Seffrin igår. Han sökte så där en kvart, sen fick han opp och drev tre kvart, rådjuret smet förbi passet bakom Roland. Seffrin slutade  så småningom oväntat, vet inte varför. Blev kanske bortlurad till slut. Lagom drevtid igen så här i början på säsongen, vi haffade honom och han kommer snällt.

Fina kastanjer från Kyrkskolan fick jag!

Jag har ju grubblat på facebook och blogg hur jag ska kunna fixa mogna kastanjer, såna som spruckit ut ur det skyddande skalet. För jag antar att det är såna man måste plantera för att få nya kastanjeträd. 
 
Överraskad  och lite rörd blev jag när det i ett brev igår kom fina bruna kastanjer. Och de var plockade vid min barndoms skola, Kyrkskolan i Hallsberg! M. som bodde i Bäck när jag var barn och i många år granne med mina föräldrar, hade skickat dem. Tacksam är jag! ;- ))

"Katt-fisk" åt vi!

Alltså det låter illa att äta "Katt-fisk", kallas också "Havs-katt". Men det finns en fisk som heter så och den är riktigt god. Vi fick en bit av god vän. Jag brynte den rejält på båda sidor och kokade den sen 10 minuter i grädde och creme fraiche med mycket citronpeppar. Smakade riktigt bra! Köttet var lite fastare än torsk
 
 
 

Extremt lite vatten har vi haft i älven och sjön

Vattnet nådde i våras upp till nästan nivå med bryggan här, men nu är det lite, så där en meter lägre. Kanske har kraftstationen i nedre änden på sjön gått för fullt eller också så åker mycket vatten ut med många slussningar.  Det har varit en sommar med ovanligt mycket kanotism i vårt sjösystem och kanoterna ska ju slussa mellan Östra och Västra Silen. Nu har det i alla fall regnat mycket så det rinner till mer vatten från alla vattendrag som mynnar ut här. 

De fattigas sista utpost, här jagade vi med tax igår!

Förr hade kyrkan hand om socialhjälp. Den som var fattig och inte kunde försörja sig kunde komma till fattigstugan, få enkelt boende och mat för dagen. Ett annat alternativ var att  få bo i någon familj som tog sig an försörjningen mot ersättning från församlingen. Det gjordes ofta med auktion, alltså till den som åtog sig uppgiften mot lägsta ersättning, ofta i form av några säckar havre. Auktionen kunde göras i sockenmagasinet som förvarade insamlat spannmål som delvis utgjorde kyrkskatten från församlingens medlemmar. Grymt kan man tycka men ingen lämnades hemlös och svältande. Man önskar förstås att alla människor skulle få den hjälpen nu också, men ledsamt nog verkar det inte vara så. 
 
Vi bor på mark som tidigare tillhörde kyrkan. Strax söder om vårt hus finns lämningar efter det som tidigare hette Lihaget. Här fanns en liten stuga, enkelt uthus och en åkerlapp. Den användes som sista utpost för någon fattig stackare innan det blev fattighuset. Huset är borta men på bilden ovan syns rester av jordkällaren. Det gick alltså att ha någon ko eller får och kunna odla lite. 
 
Här låg åkern som nu är igenväxt förstås. 
 
För övrigt så släppte vi alltså tax Seffrin här. Han gjorde årets första upptag efter så där 10 minuters sök. Han söker fortfarande stort men det här upptaget blev nära oss där vi stod. Det blev bra jakt med så där 30 - 40 skall per minut. Och det är kraftigt.  Han fick jaga en timme, det fick räcka första gången på säsongen. Rådjuret klarade sig förstås, kom rätt långt före Seffrin efter ett tag. Seffrin  är inte så tränad än så jakten går inte så fort. ;- )) Men helt godkänt och mycket glad hund.

Blogg.se fungerar dåligt just nu

Jag tar mig inte in på min blogg. Det får bli bara facebook så länge.

Paus

Jag gör en paus på blogg och facebook

Extremt lite vatten är det i älven och sjön

 
Så här ser det ut nu och i våras var vattennivån nästan i höjd med bryggan.  Gissar att kraftstationen i nedre änden på sjön Östra Silen har gått för fullt, sen kanske det försvinner vatten med slussningarna.  Fast nu har det regnat mycket så kanhända rinner vattnet till
 

"Lederhosen" var det som gällde på bjudningen igår kväll!

Vi var på en trevlig bjudning i sommarhuset igår kväll, hos våra österrikiska gäster. Vi känner dem sedan förut och de förärade Roland  för några år sedan ett par äkta Lederhosen!  De kom på igår förstås! ;- )) Passar fortfarande!
 
 Länge sedan vi sågs, mycket att prata om var det
 
 Roland blåste i jakthornet förstås
 
 
 
 
Förrätt med bubbel. Det är egenrökt skinka och sidfläsk samt fläskkorv och gåskorv. Till det österrikiska goda ostar.
 
I Österrike är det vanligt att män har lederhosen och kvinnor folkdräkt vid festliga tillfällen, även yngre människor.
 
Till varmrätt blev det en helt underbar oxfilé med potatis, frästa grönsaker, majskolv och grönsaker. Den oxfilén var så god!! Gjord i ugnen på 80 grader i två och en halv timma. En rätt stor filé. En av våra vänner i det här sällskapet är kock och det märks när han lagar mat. Vi har blivit bjudna förr.
 
Vi hade med desserten som var en äppelkaka med frukt från det egna enda äppel-trädet!  Till den var det vanlijsås och glass och kaffe
 
Och en vacker solnedgång ackompanjerade vår trevliga måltid, fast så här lysande bara i ett par minuter. Det är fint i sommarhuset! Vi trivs ihop med det här gänget,  pratar bra med hjälp av svenska, engelska och svenska. En rolig kväll blev det.