Lunch på Esters café igår!

Det blev lunch på Esters igår, transport dit med fyrhjuling och tvåhjuling. En fin dag med så där +25 grader varmt. Esters erbjuder en fin miljö att sitta i. 
Det erbjuds hembakat smarrigt, fast vi höll oss till lunch-mat och glass.
 
 
 
Glaceria har man också, hit får vi åka med barnbarnen framöver
 
 
Sen blev det ett besök hos goda vänner i närheten, Olle o Tina. De är  nästan i vår ålder (ok, några år kvar ;-)  )  men är nybyggare, bygger alltså nytt hus. Roligt att följa hur det blir och hur man tänker. Här altan och blomlåda, trevlig lösning. Kanske inte blir några kryss eller pinnar i räcket. Kan räcka så här.
 
Utsikt från inglasad avdelning med golvvärme och öppningsbara fönster.
 
Och stenar  är fint!!  Utsikten mot sjön är inte heller fel
 
Snygg natursten igen vid  groventré. Finns en vid andra entrén också. 
 
Här finns också olika djur, bl.a. grisar som mår gott som grisen!! Vet inte vilken sort det här är. Jo, Roland säger att det är Linderödssvin. 
 
De ska säkert bli mat till jul men det anar de inte nu! ;-)
 
Gårdagen lördag började alltså trevligt och fortsättningen blev minst lika bra. Vi hade goda vänner här på grillning, L och E i Mölntegen. Grillning har vi försummat hittills i år, inte blivit så ofta. Fint väder blev det hela kvällen och faktiskt inga mygg eller knott för det blåste lite.  De hade med en suverän kladdkaka gjord på mandelmjöl + jordgubbar + glass. Den var bara bäst, jag brukar inte baka men den borde jag göra. Glutenfri så denkan jag äta också. 
 
Idag söndag eftermiddag ska vi på Stationscafét i Svensbyn på musik i trädgården, Rikard och någon mer spelar. Roligt när det ordnas aktiviteter här i Sillerud, då vill vi passa på. 

Disco blir trött i värmen!

Då bara dompar han ner och lägger sig raklång under möblerna, i skuggan. Det kan bli sova en liten stund och sen opp igen. Det växlar fort. Aptiten är fortsatt god, han slänger i sig maten. Han väger 8 kg. 
Grymtande lilla rosa grisen och ett prasslande lejon och skinnhandsken är fortfarande favoritleksaker.
 
Valptassar är så charmiga. Och Disco har olika färg på sina trampdynor.!!
 

En ny liten granne har vi fått!

Rolands bror Gunnar har en stall och hästar en liten bit från oss. Fem hästar tror jag det är just nu plus den här fölungen. Jag är rädd för hästar och har som synes gärna stängsel mellan mig och dom. Håller med Birger som hävdade att hästar var farliga i bägge ändar. Moe Braga,  nordsvensk,  har i alla fall alltid  hälsat vänligt när jag gått förbi henne i beteshagen vid Prästgården och det har jag väl gjort några hundra gånger. ;-) Nu har hon nedkommit med ett föl, några veckor över tiden.  Så söt! Jag försökte hitta en bättre vinkel för bilden men föl som är ett par dagar gamla är väldigt rörliga kan jag säga. ;-)  Det var hopp och skutt hela tiden så det blev en stolpe i vägen på enda kortet med skärpa. 
 
Agenda för dagen är ledighet och att umgås med Disco-valpen. Det blir i alla fall grillning här  i kväll med goda vänner och eventuell båttur efter det. Vi får se på väder och vind. Ska ju bli +27 grader! Och det vore gott i båt, men kanske lite blåst också och det förtar fort nöjet med sjöturer. . 

Liane målat andra gången på tre sidor!

Idag blev sydsidan färdigmålad, både rödfärg och fönster. Så nu är det klart här och på östsidan och nordsidan. Västra gaveln återstår men nu vill vi vila lite över helgen och koppla av. Det har varit stressigt, jagade av solen och skylift-tiden. 
Nordsidan
 
 Östra gaveln 
 
 
Här var dagens projekt, den södra sidan med gavelspets ovanför balkongen.
 
 
 
 
Jag skulle inte klara av den här höjden, fick hålla mig till målning lite längre ner och inne på balkong / veranda. Skönt att det är så gott på väg, inte mycket kvar.
 
Ikväll blir det umgängen med lille Disco-valpen och grillning av något nytt som Rikard rekommenderade.  Lugnt tempo! Imorgon försöker vi komma ut på sjön om vädret håller i sig med sol och vindstilla. 

En rundlagd älgko!

Vi såg henne i Eskedalen. Rimligen är hon fortfarande dräktig eftersom magen är så stor. Men samtidigt är det lite för sent. Hon borde ha fått sin eventuella kalv nu. Eller också är hon en ovanligt fet kviga som inte bär någon kalv ???.  Hur som helst så sägs i forskningsrapporter att korna blir allt senare brunstiga beroende på att tjurarna är för små och oattraktiva. De stora och pampiga tjurarna är redan borta. Så det kan vara en senkalvande ko som i elfte timmen träffat en tjusig friare och blivit dräktig, allt enligt forskning som källa. Senfödda kalvar är små vid älgjakten  oktober och har knepigt att överleva vintern. 
 
I övrigt så såg vi en råget med liten prickig killing. Första killing vi sett i år, men andra har sett flera.

Mängder av -- ja vadå?

Bladlöss kanske? Den stackars kameliaschersminen är rätt stukad, den har fått mängder av något svart och klibbigt. 
 
Jag läste på och löss ska bekämpas med såpvatten. Jag blandade 1 :10 och hällde på med vattenkannan
 
Kanske klipper vi ner hela busken ordentligt. Den har blivit lite för yvig. Den blommar bara längst ner i år där lössen (eller vad det är) inte angripit så hårt
 

Nej, inga humlor i kamtjatkafetbladen!

Bara dom här tistelfjärilarna. Ser på minnesbilder på facebook från för ett år sedan att då var det hundratals humlor i de här blommorna. Vart har alla humlor tagit vägen? Om de minskar i antal eller försvinner så är vi illa ute, utan humlor och bin så klarar sig inte mänskligheten.  

Skylift gör målningen snabbare!

Visst är det så Ronny! ;-)  Idag blev en sån hämtad. Den behövs på det här höga huset, stegar räcker inte och de kräver en hel del pyssel med klivande och flyttande. Vi siktar på att nordsidan ska vara klar idag onsdag, med både rödfärg och vitt runt fönstren. 

Ett knepigt horn på den här bocken!

Nu är vegetationen så hög att det är svårt att upptäcka rådjuren. Men här stack det upp en råbock som såg lite knepig ut.  Det ena hornet har en tagg som pekar neråt. Det andra är liksom delat i två delar och betydligt mindre än det andra.  Vi har inte sett honom förut. Undrar varför det blir en sån här missbildning? Kanske skada av något slag? Hormonstöring? Genetik?
 
Han stod still en god stund så det gick att ta en skarp bild trots långt avstånd. För övrigt såg frisk ut när han skuttade iväg, välväxt och stor i kroppen. 

Grannen låter gjuta golv!

Det är Anders som sköter om det hela och han är enligt Roland en mästare. Detta är ett hantverk som kräver erfarenhet och fingertoppskänsla om det ska bli bra. Och det är inte säkert att normala arbetstider kan hållas.
 
Rejäl byggnad blir det och ytan på golvet ser fin ut. Den bevattnas för att inte brinna för fort.
 
 
 
 

Vi har målat på Liane idag!

Roland tilläggsisolerade och lade på ny fasad förra sommaren. Då målade han alla brädor innan de spikades upp på plats. Nu ska det hela målas en gång till med Falu rödfärg. Vi startade idag med att måla det som gick att komma åt med stegar. Och  jag som är höjdrädd målade förstås nertill. ;-)) Vi höll på några timmar sen började det så smått regna så vi drog oss in, fortsätter i nästa uppehållsväder. Men då blir det nog med skylift, det går lite fortare.
 
Det är ett rätt stort hus så vi har att göra ett tag. Involverar nog sommarbesökande barn i målandet också så småningom. Gissar att vi hann  halva nordväggen idag, så det finns kvar när de börjar komma om så där ett par veckor. ;-))
 

Grillat av olika slag bjöds vi på!

Och till dessert + kaffe en tårta som jag också kunde äta! Jag tog två stora bitar, erkänner! Så god var all maten  med kött, kyckling och korv, potatissallad och sallad. Bra idé med morotstavar + chilisås till pratbubblet före. En trevlig kväll blev det men vi bröt upp tidigt för att komma hem till valpen. 
 
Och en festlig älgskulptur hade kommit på plats i skogskanten. En gåva till en nybliven pensionär var det. En fin berättelse var det om hur den kommit till och överlämnats. 

Mobilen fungerar igen!!!

Miraklernas tid är inte förbi! Efter några dagars mobilfrihet så for jag ner till Audio Video i Årjäng med min trasiga telefon. Mannen bakom disken stoppade en sladd i den och sa att vi får testa först om den laddar. OCH DET GJORDE DEN!  Fast det har den alltså inte gjort hemma på flera dagar och ändå hade jag köpt en ny sladd.  Testade när jag kom hem och lånade Rolands gamla laddare. Då fungerade laddningen hemma också. Det var alltså laddaren som sagt upp. Allt är nu frid och fröjd och jag kan nås på mitt vanliga mobilnummer.. Fast Roland grymtar lite och tycker att jag ska köpa en ny, den här är nog sex år gammal gissade dom på i butiken. Men jag hatar verkligen att byta ut teknik och försöka lära mig nåt nytt, medan Roland med glädje kastar sig över nya utmaningar på det området.  Tack för hjälpen Audio Video i Årjäng, duktigt folk och trevligt bemötande.
 
Nu lämnar vi teknikbestyr och åker på kvällsmatsgrillning en liten stund med goda vänner!

Den bara dog!

 
Mobiltelefonen alltså! Dagen före midsommarafton så bara dog den. Fanns inget liv alls, hur vi än försökte. Insåg plötsligt att jag hade  så där en 3- 4 dagar framför mig utan mobiltelefon och det kändes lite som panik. Men nu har dagarna gått och det har varit rätt skönt faktiskt. Det går att leva utan den. Enda är det där med säkerhet, känslan när jag kör bil, om jag får motorstopp så kan jag inte ringa efter hjälp.  Får åka till Årjäng idag och få den fixad om det går. Fast den är så gammal så det borde kanske bli en ny. Vi får se.

Värmskogs café - första besöket i år!

Så blev det. Vi for till Värmskogs café idag för årets första besök, men säkert inte det sista.  En del av oss körde motorcykel - nämner inga namn! ;-)) 
 
 
Det var kö förstås, det brukar det vara, men den går fort! 
 
Värmskog är känt för sina gigantiska räkmackor. Roland tog en lagom stor och jag en räksallad. Det var fint att sitta ute vid vattnet.
 
Enebackens ingefäralemonad var god till
 
Det är ett populärt mc-ställe. Detta var en flott HD, trehjulig och inte klassad som mc enligt Roland.
Jag orkade inte äta upp utan tog med en doggybag hem. Hade egen plastpåse med, men man brukar få annars. Ofta möts det med glada miner på matställen att man gillat maten och inte vill slänga när det är tilldelade portioner. Kvällsmaten för min del är alltså räddad. 
 
Vi åkte över Skasåsbron hemåt. Det är Byälven vi åker över, eller blir Glafsfjorden här kanske. Jag vet inte säkert. 
 
Vi får vara glada att vi inte försökte komma in på Esters. Parkeringen var helt full och en bra bit till. Vi gjorde inga fler ärenden efter vägen utan for hem till Disco.

Valpen Disco somnade hos Roland igår kväll!

 
Det är första gången han somnar i knä på någon av oss! Det kändes lite som en speciellt stund så Roland satt absolut still länge för att inte väcka honom. Vi fick dra igång fläkten på bordet för att få bort knotten som genast samlades.  Numera sover Disco hela nätterna fram till så där kl 7 på morgnarna. Vilken lättskött valp vi har fått! Lugn och trygg är han. äter med god aptit, kärvänlig mot alla han möter och har blivit god vän med de andra hundarna.
 

Just nu i dikeskanten!

Det är ganska många olika blommor just nu i dikeskanten. Jag vill verkligen komma ihåg vad de heter! Kollar varje år i samband med hundpromenaderna att jag inte har glömt någon. När jag var barn skulle man lära sig växternas namn, både skolan och föräldrar strävade på med det. Gissar att när jag med ålderns rätt  glömt allt annat runt mig så är det blommornas namn som kommer att sitta kvar i minnet. ;-))
Prästkragarna lyser upp!
 
Tjärblomster tror jag det är, men blir osäker på en bild så här lösryckt ur omgivningen. Facebookvän Anita tyckte inte heller att den liknade tjärblomster så hon slog upp i bok och kollade på nätet. Tillsammans kom vi fram till att det troligtvis är en blomma som är släkt med tjärblomster, men som heter gökblomster.  Spännade är det med olika fenomen i naturen. 
 
Vitmåra. Den kan man färga garn med om man gräver upp rötterna, men det ska ske tidigare under säsongen. Det blir en stark rödbrun färg.
 
Smörblommor förstås, i massor
 
Nyponbuske. 
 
Midsommarblomster
Kärringtand. Vilket elakt namn förresten!!  Kanske borde vi gamla kärringar bli kränkta och kräva namnbyte? ;-) Vi har väl inte gula tänder heller!
 
 
Hundloka eller hundkex? Vet inte vilket namn som är mest rätt. Glad att jag inte ser den giftiga björnlokan. Men den kanske blommar senare.
 
Kråkvicker
 
Klöver. Tror det är skogsklöver.
 
Lupiner förstås, i massor runt oss. Jag vet att man helst ska utrota dem för de tar över dikeskanterna. 
 
Kaprifol är väl inte vild men finns kvar vid övergivna hus. Den gammaldags varianten doftar gott.

Midsommaraftonsfirandet igår kväll.

Några kämpade med att få till en fin midsommarstång och vi andra hejade på.
 
Färdig och på plats!
 
Dukade bordet väntade
 
Och maten som alla bidragit till, här är sillarna i olika varianter.
 
Jansson, pajer med västerbottenost, sallad,  brödkaka, ägg, hembakat bröd.
 
Lax, köttbullar och färsk potatis.
 
En trevlig kväll med goda vänner hade vi och ett stämningsfullt avslut med ett vackert moln på plats över Gôre!
 

Disco-valpen idag midsommarafton!

 
Han har lekt ett par timmar på altanen idag på eftermiddagen! Lille skrutten, han är så fin. Det är så roligt att ha en valp, blir ju flera år emellan varje gång. Gäller att njuta nu som om varje gång vore den sista.
 Vi har varit på Silleruds hembygdsgård för midsommarfirande. Det var mycket folk, härlig musik, stångresning, dans runt stången och mycket prat med bekanta. Jag tog bilder och filmade. Fast jag lyckades hålla pekfingret för linsen så det blev inget.  Jag har ingen tur med tekniken så, det ena följer på det andra. Min mobiltelefon har bara tvärdött. Lär inte kunna fixa den förrän på måndag när Audio Video har öppet. Kanske nyttigt att träna på liv utan mobil.  Känns bara som det fattas något när jag inte hela tiden ska bära på den. 
Nu har vi förberett oss för knyte hos goda vänner. Med har vi Jansson o jordgubbar och tårtor och lite dryck. Roland har gjort tipspromenad och stång ska det bli. 

Fint att få höra humlesurret!

Det är massor av humlor i rododendronbusken! Det är så många att surret blir som en kör. De är flitiga och snabba också, flyger kvickt  från blomma till blomma, fattar inte om de verkligen hinner få med sig det de ska. Snart kommer jag att ha ännu fler humlor runt huset. Vi har massor av en gul blomma som heter kamtjatkafetblad och den älskar humlorna. Det brukar vara hundratals i dem, snart slår den ut.
Busken har med åren blivit rätt stor. Den planterade jag på baksidan av huset strax efter vi byggt det 1977. Den ska tydligen gilla skugga fast jag ser ju att  de verkar trivas i sol också. Ångrar att jag satte den så avsides. 
 
Agenda för dagen handlar om att ta en tur till Årjäng för försöka hos någon expert utforska varför min mobiltelefon är helt svart och tyst. (Hemtelefon funkar och jag kan nås via Rolands mobil större delen av dagen!) Sen blir det förberedelser för kvällens kollektiva äting i Signebyn. Får se om jag hinner åka en sväng till hembygdsgården i Svensbyn för traditionellt firande med musik o dans. 

Rågeten har fått sina killingar!

Hon är slankare om mitten och har ett jättejuver. Vi väntade en stund och tänkte att hon skulle avslöja var hon gömt dem. Men det gjorde hon inte! 
 

Oj vilken fin kväll igår!

Vi var bjudna på födelsedagskalas hos goda vänner. Det var superfint väder, varmt och vindstilla, så vi tog båten till dem. 
 
Bättre än så här blir det inte!! Vi bjöds på grillat,  trevligt sällskap med goda vänner,  en fin kväll med utsikt över sjön och fågelsång. 
 
Den här osten var suverän. Den kan man skicka efter från Schweiz, smaksatt med syltad ingefära. Vi kommer också att köpa den!
 
Bubbel o jordgubbar förstås
 
Och Wermlandsmejeriers glasstårta till dessert.

Disco idag måndag!

Valpen Disco kan sova i vilken kroppsställning som helst. Knoppar snabbt när han är trött.
 
Altanen är bra för Disco.  Funkar för lek och sova. Detta är favvoleksaken liksom en mjuk boll. Han leker inte så gärna med hårda grejer.
 
Redan från första dagen här har Disco kunnat gå opp och ner i trappor.

Bilåkningsträning med Disco!

 
Dsico var ju lugn på hemresan från Gävle med det är bra att träna bilåkning ibland  för att förebygga bilsjuka. Vi tog en liten tur igår och det var inga problem. Bättre många  korta turer som blir lyckade än få långa som misslyckas.
(Uppdaterat: Vi tog en sväng idag också och då somnade han direkt!!)
 
 För övrigt så är han fortfarande trygg och lugn. Han somnar på sin sovplats i sovrummet när vi lägger oss och det blir mörkt runt honom. Han vaknar vid 4-tiden för att bli utburen och få kissa. Somnar direkt igen. Idag fick Roland väcka honom vid halv 7 för då sov han fortfarande!  Dagens första måltid nu kl 7,  han äter tre ggr om dagen. Aptiten är mycket god och han glufsar snabbt i sig maten.  Varje måltid startar med att Roland visslar på honom. Det är ju egentligen inkallningsträningen som börjar så.. Någon stund efter ätandet så brukar det bli bajsning så då försöker vi gå en sväng ut med honom. Han har ofta  ett speciellt ställe för det, bra att gå dit varje gång, samma sak med kissningen. Fast visst blir det blöta pölar ibland inne på golvet, bra att jag sparade tidningar innan så vi har att lägga på. Han lyckades blöta ner täcket på sin liggplats i köket så jag tog bort det. Det räcker med bara biabädden. 
 
Han trivs bra på sin plats i hundhuset o rastgården där de andra hundarna är, har en liten "koja" där som han gärna sover i. Gillar ombonat. En valp sover mycket under dagarna. Han får varva vistelse där med att vara inne i huset.  Efter gårdagens promenad med hundflocken så tog vi ett par fästingar till. Bra att ha koll så han blir av med dem så snabbt det går.
 
Har haft lite kontakt med dotter Malin idag. Hon o sonen Isak är i Stockholm för att fira dagen tillsammans med Per och Leo. De ska ha nostalgiäting på söder med Malins   bror, vår son, Markus och goda vännen Jonna, med ursprung Skogen Sillerud. Malins  äldste, Elias, som var här ett par veckor hos oss med sommarjobb, lämnade Stockholm (Knivsta) igår med kompisarna Igor och Carl i delad sovvagnskupé till Umeå. Mysig resa kan jag tänka mig.  De har varit i Carls hem några dagar, ett hem med speciell atmosfär. Carls mamma är alltså konstnär / författare Reija. 

Välkommen till Liane lilla Disco!

 
Så kom han då till slut till Liane! Han var god o glad o viftade på svansen. Åt mat med god aptit, lekte med leksakerna, följde med ut och accepterade kopplet, träffade de andra hundarna. Vi tog en liten promenad med Disco och Seffrin men blev snart hemjagade av alla knott o myggor efter regnet. 
 
 
Disco hittade sin liggplats och knoppade där under kvällen.
 
 
 
Så här kan man också sova! ;-)
Roland bar honom till nattsovplatsen i det här täcket och sen sov han vidare till klockan 4 nu på morgonen. Dags för mat, ut och kissa och bajsa, lekstund inne ett tag och nu sover han igen av o till. Vi har nog aldrig haft en så lättvindig och trygg valp. Han går direkt upp och ner i trappor också. 

Nu passerar valparna Guterud!

De har sovit lugnt på hemvägen från Gävle. Det är Disco till vänster och Jenka till höger! Säkert lugnande att de varit två syskon tillsammans. 

Disco!! Vår nya familjemedlem!

Nu är Bosse o Roland i Gävle och hämtar valpar. Det kom bilder förstås på både våran Disco och Bosses Jenka. De är sååå fina! Hoppas hemfärden går bra nu utan åksjuka. 
 

Vackert väder igår kväll!

Efter en lite mulen dag blev det till slut vackert väder igår kväll. Roland avslutade sitt jobbprojekt  och tog Busterbåten hem. Det är fortsatt extremt  högt vattenstånd i sjön. 
 
 
Sen  blev  det hundpromenad i det vackra vädret.
 
Efter det en liten viltsafari med mellanlandning i Signebyn för pratstund med R-M o J-O som hade en ny liten sötchock till hund, spetsras. Nästa mellanlandning blev hos E och L i Mölntegen med en stunds sittning i det fina uterummet. Det var glest mellan de vilda djuren, bara två rådjur, inga älgar. 
 
Idag fredag på morgonen har vi ringt och sjungit för en ettåring! Han var glad och god, lekte och badade i balja! Nu kl 6 for Roland o Bosse till Hedesunda, söder om Gävle, för att hämta valparna, Disco och Jenka. Så roligt det ska bli med en liten valp!

Examen idag torsdag på hembygdsgården!

Ok, det blev inte solsken men visst var det tur med vädret ändå.  Det  blev inte  oväder som i natt, med störtregn och åska. Fint med sång o musik var det,  duktiga barn och duktiga ledare, fint arrangemang och en vacker plats. På bilden här har inte alla kommit än. 
 
Utsikten från hembygdsgården är fin ut mot Svensbysjön, men svårfångad där jag stod, fick hela tiden en soptunna ivägen. ;-) 
 
 Fin musik och sång var det.
 
På logen hade barnen ställt ut sina alster. Så roligt att se! Jag försökte fota så många som möjligt men missade en del fina saker för det var mycket folk och trångt. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

En låda full med bra-å-ha-sladdar! Så vansinnigt att spara på dem!

Jag vet inte i  hur många år vi slängt ner såna här sladdar och kablar som varit överflödiga, hämtade ur kasserade apparater, i den här lådan. Jag har ingen aning om vad de passar till längre. Nu svämmar det över! Säkert bara vi som sysslat med det här korkade samlandet. Måste ta mig samman någon dag och gallra ur och slänga det som är helt onödigt, vilket är det mesta. Kan bli några skarvsladdar kvar, annars åker resten ut. Undrar hur man sorterar sladdar i soporna förresten??
 
Vi har pratat med arrendator -Olle igår  flera gånger. Vi planerade en utflykt ut på Värmlandsnäs, men skjuter lite på den några veckor tills Ekenäs är mer öppet.  Hos Olle på Guterud har man haft ett par dagars inspelning av Allt för Sverige! Det har handlat om att slå med lie och en del annat av äldre jordbruksmetoder. Mycket tid för inspelning och så blir det bara några minuter i TV-program. Det handlar ju om amerikaner som söker sina rötter.
 
Istället för Ekenäsutflykt så åt vi lite god mat under kvällen. Vi tussade ihop gamla vänner med nya vänner och det blev riktigt bra. Traditionell svensk mat med Jansson, sill och sånt åt vi. 

Liane Gård brukas aktivt!

 Fast det är inte vi själva som står för brukandet. En del dagar blir brukningen väldigt påtaglig med alla sinnen, som idag till exempel när våra arrendatorer Bröderna Jakobsson från Långserud spred flytdynga på gräsvallarna. ;-)) Deras vardag är full av omväxling, ett par dagar innan har de varit engagerade i inspelningen av ett avsnitt av "Allt för Sverige". Ni vet de där svenskättlingarna som söker sina rötter. Från filmstjärnor till dyngaspridare, halsbrytande kontraster.! ;-))
 
 
 De suger opp dyngan där bakom ladugården, ur gödselbrunnen. På andra sidan håller Roland på och gör nya brygg-konstruktioner. Det är så mycket vatten i sjön nu att de gamla inte funkar. Han har tänkt ut någon lösning som ska göra det hela bättre. Vi har väntat i flera veckor på lägre vattenstånd i Östra Silen men det händer inte så nu blir det till att fixa det hela ändå.. 
 
Och det regnar stritt hela tiden. Det är vi tacksamma för, för då försvinner en del av dynglukten rakt ner i marken. Jag antar att det är nyttigt också. Dyngans värdefulla kväve går ner i marken istället för att avdunsta i gassande solsken. Fast jag vet inte vad dynga innehåller nu för tiden. Kanske mest fosfor och kalium som är mer beständigt?  
 
Jag har under tiden lagat lite enkel kvällsmat och dukat för kvällens gäster. Hoppas de inte är flåmaga och vänder hem igen! Ha ha...! Med tanke på lukten runt huset.  Det luktar landet rejält! Har tagit fram mina kära Taizee-muggar från klostret i Frankrike. Vet inga finare att dricka ur. Funkar till allt, både varmt och kallt

Två fältharar verkar bofasta här.

Nu ser vi dem var och varannan dag här nere på Nolare Brojâle, Gropejâle och ibland på Gropekuel. De verkar ha bosatt sig i området. Kanske ett par som har ungar?  Vanligast är fortfarande skogsharar, men de håller inte till på gräsvallarna utan i skogen, de syns mest under jakt eller spår av under vintern. Sedan några år tillbaka så ser vi fälthare här också, tidigare var det mycket ovanligt. För ett par år sedan så fanns regelbundet spår av fälthare vid Brogärdet i snön, det var nog första gången jag såg det. Spåren efter dem är så typiska, som en pinne rakt ner genom snön. Skogsharens har  flata, breda tassar och går ovanpå snön, men fältharens tassar lämnar djupa smala spår som sjunker ner.  Snörika och kalla vintrar har fältharen svårt att klara sig här, men nu verkar det alltså finnas åtminstone ett par som är stationärt hos oss. Hoppas de inte ökar för mycket i antal och tränger ut skogsharen.
 
 

Hon ser ut att ha fött killingarna nu!

Bilden ovan är från igår. Hon är betydligt slankare än på bilden nedan som är för någon vecka sedan. Magen tycks mer hänga som en tom påse och det verkar tjockt där juvret sitter. Men hon har inte visat upp några killingar än.
 
 

Glasstårtor på Hillerströms i Långserud!

På Hillerströms Icabutik nära Esters Café, kan man få tag på Wermlandsmejeriers glasstårta. Jag åkte dit extra för att  köpa den. Den är svår att få tag på för den är populär och  tar slut snabbt i butik.  Det blev inte hela lagret med i varukorgen på Hillerströms men i alla fall fyra stycken. Två har vi ätit opp. En tårta  är lagom till fyra personer har vi märkt, så god är den.  Vi tog med igår till Snarkil och delade med R och Å-B. Trevligt var det att fika i deras fina uterum. Är lite avundsjuk på det.
 
 

Nätet på plats på altanen. Nu kommer snart lille Disco!

Vi vill ju kunna ha lille Disco-valpen på altanen också. Det är bekvämt med metallnät, kompostnät, runt så han inte kan smita ut. Det blir en grind ut. Roland fixade det idag, söndag. 
 
När det var klart unnade vi oss en god lunch på Stationscafét. Sen åkte vi till vänner i Snarkil, R och Å-B med en glasstårta från Wermlandsmejerier. Mer imorgon på min blogg  om hur jag  fick tag på den glasstårtan. ;-))

Runt huset just nu

Att kalla området runt huset för trädgård blir för anspråksfullt. Det är ingen ordnad trädgård. Mycket av växtligheten har spridit sig själv. En del har varit en liten planta från början, ofta med från mitt barndomshem när mamma tog hit buskar och träd och blommor.  Sen har de brett ut sig och jag har varit dålig på att ta bort
 
Man kan säga att det är lummigt om man vill vara snäll, annars kan man säga igenväxt. ;-)) Ändå har vi tagit bort en stor tuja mellan fönstren, det blev bra.  Just nu är det inte så mycket som blommar men lite sticker det upp här o där. 
Irisarna är inte stora men har stark färg, nästan självlysande
 
Dagliljorna är fina men det är allt färre kvar, vet inte varför.
 
Aklejorna breder däremot ut sig överallt. Måste kanske ta bort en del, är väl egentligen ett ogräs men tacksam blomma. Jag har bara blå, lila och vita. Såg att Gunilla hade rosa också, har jag aldrig sett annars
 
 
Klematisen klängde förut omkring i den stora tujan men nu har jag tänkt att den ska bli mer disciplinerad och slingra sig upp på väggen i den nyuppsatt spaljen. Kanske för liten spalje?
 
Blågull är ett självplanerat ogräs, lyser upp fint nu med sina blå blommor.
 
Och så vårginsten då ( Tina, visst var det ginst!) som egentligen har rötter i rabatten ovanför men som rinner ner på asfalten. med sina blommor. 

Lämnade barnbarn i Fengersfors igår

Barnbarnets mammas kompis Sandra bor här och har ett fint stenugnsbageri. Här lämnade vi av Elias igår och vi passade på att kolla lite i butiken som säljer grejer gjorda av brukets konsthantverkare och konstnärer samt handla i Sandras bageri.
 
Här säljs olika alster från Not Quite. 
 
Ett efterlängtat besök i Sandras stenugnsbageri blev det. Så himla gott bröd gör hon.
 
Men visst var det ledsamt att lämna kvar Elias här och åka hem igen.  Han har varit hos oss i två veckor och två dagar. Så roligt att få lära känna honom, en fin kille, trevlig att umgås med och flitig i arbete. Han är alltid välkommen tillbaka!
 
Idag lördag har vi plikter som alltid den här veckodagen! Ser ut att bli fint väder, åtminstone på förmiddagen. 
 

Sköts igår kväll, torsdag, 6- 7 km härifrån!!

Det är en bjässe! Preben var lyckosam. Grattis!
 
De här betarna är inte att leka med, sylvassa! Kan sprätta upp skinn vid en attack. Jag gillar vildsvin på tallriken, köttet smakar bra,  men jag gillar dem  inte i skogen, på fält eller i trädgården. Nu matas de en bit ifrån bebyggelse så vi hoppas att de inte ska ställa till med skada.
 
Det har inte blivit någon lagreglerad ordning på förvaltningen i Sverige eftersom djuret inte fanns när man gjorde lagen om viltvårdsområden.  Rätten att jaga vildsvin tillfaller alltså den enskilde markägaren och är inte knuten till viltvårdsområde. Många markägare är inte alls intresserade av vildsvinsjakt, medan andra kan mata på egen mark och få in rätt mycket svin på ett begränsat område. Slumpen avgör egentligen hur det blir med förvaltningen. Så länge de håller sig till foderplats i skogen så funkar det rätt bra, men det gäller att antalet hålls nere med jakt. Annars finns risk att de sprider sig över ett större område och ställer till det på gröda, golfbanor, trädgårdar osv.
 
Vi fick precis rapport från bekant som jagat rådjur i Polen och gjort det lyckosamt. Men svinpesten har tagit i stort sett bort alla vildsvin i det område de jagade på. Ett nytt djur för oss.
 
Gruppen vildsvinsjägare fick en förmiddagsfika här hos oss på altanen innan de for hem igen. Roligt att få höra hur jakten gick till. 
 
Resten av dagen använder vi till att skjutsa barnbarnet till Fengersfors och shoppa i Sandras brödbutik. Rapport därifrån imorgon

Trevligt ätande igår kväll!

Traditionsenligt ätande blev det igår kväll på nationaldagen med goda vänner på altanen, sill, dillpotatis, lax och lite annat smått och gott. Ungefär så här såg det ut, lika varje år! ;-))  Vi hade trevligt tillsammans och roligt att barnbarnet E var med också. Vädret var märkligt; först jättevarmt så där bortåt 25 grader, sen regn, åska, häftiga vindbyar. Och det höll på i stort sett hela kvällen! Men vi satt tryggt under altantaket och markisen och lyckades prata högre än åskans muller. Ibland var den alldeles över oss med blixtar och dunder nästan samtidigt. 
 
Agenda för dagen handlar om att skjutsa barnbarnet till Fengersfors. Han har hela sitt liv umgåtts med dem som driver Not Quite på bruket eftersom det är hans mamma Malins kompisar. Där stannar han några dagar nu för att sedan fortsätta till kompis i Knivsta utanför Stockholm  före resan hem till Umeå. Vi hoppas att bageriet är öppet så vi kan handla gott bröd i Sandras bageri. Om vi har tur så är en del utställningar också tillgängliga, vi får se. 

Käraste fosterland Sverige: Grattis på nationaldagen!

Dagens väder har innehållit allt, solsken, blåsväder, värme, massor av regn, åska hela kvällen osv! Under dagen lyckades jag få till en bild på Liane på nationaldagen med solsken från rätt håll, blå himmel bakom och flaggan fladdrande i vinden. Det var till att passa på!
 
Det blev en bra dag för oss. Barnbarn Elias har varit kvar hos oss den här dagen också vilket vi är tacksamma för. Så roligt att få ha honom här. Vi hade trevligt förmiddagsfika med goda vänner, lunch som råkade bli i uppsluppet sällskap. Och så en suverän kväll med barnbarn, D och G och vän Hagen. Vi åt typ sill och lax och sånt för att fira nationaldagen. Många minnen pratade vi om  och många gemensamma upplevelser. Och jag lovar att det är sista gången i år som jag serverar rabarberpaj till dessert för nu har det varit stup i ett medan det har gått att skörda.
Rabarberpaj med vanlijsås. Ett stort fat åt vi opp 

Så här långt en trevlig nationaldag!

Lite långsam start på morgonen med sovmorgon hade vi. Förmiddagskaffe sen  här på altanen med Anna och Maria, ett kärt återseende. Vi kommer kunna ses en del i sommar då de besöker Sillerud.  Sen åt vi lunch på Golfrestaurangen och råkade hamna tillsammans med Bosse, Liselotte, Morgan o Gun. Det blev förstås  uppsluppet o en god äting. Årjängs Golfrestaurang lär vara utsedd till den bästa i Värmland och nr 6 i Sverige av golfrestauranger.   Vi åt bara bakad potatis eftersom vi har några gäster i kväll som vi ska fira nationaldagen med.  Det är sommarvarmt här idag med + 27 grader. Vi testar kyl-AC;en och den funkar bra. 

Tornfalken igår kväll!

Jag har spejat efter tornfalkarna några dagar men inte sett någon av dem. Igår kväll satt en i alla fall på sin vanliga plats nere på Liane. Den har power i blicken när den spejar ut över bygden där uppifrån ladugårdsnocken. Jag känner ju inte igen dem så väl att jag vet om detta är honan eller hanen. Gissar att det är en hona av beskrivningar på nätet, för den har randig stjärt och det ska honorna ha.  Vi har i alla fall sett två fåglar och de brukar häcka i Oskars gamla duvslag. Ska bli spännande att följa detta. För ett par år sedan drattade  en flygfärdig unge ner på nätet på studsmattan på Liane när barnen hoppade där. Det blev en ljudlig upplevelse med många förskräckta skrik från barnen som sprang in i huset! ;-) Tornfalkungen satt kvar en god stund på nätkanten innan den vågade sig på  en flygtur upp i tallarna.
 
 Agendan för dagen är lite löslig. Vi ska i alla fall förbereda för kvällen. Då har vi tre gäster som kommer och hjälper oss att fira nationaldagen.  Barnbarnet har aviserat att idag  blir sista dagen här hos oss för den här gång.  Imorgon kör vi honom till Fengersfors. Han ska bli där några dagar hos goda vänner. Sedan mellanlandning i Knivsta några dagar hos kompis och därefter  blir det hem till Umeå igen med nattåg.

Pekanglasstårta från Wermlandsmejerier!!!

Äntligen fick vi smaka den!
Arrendator Olle kom med den goda glasstårtan från Wermlandsmejerier!  Den har en strykande åtgång i de butiker där den finns. Bergvik hade beställt flera hundra och de tog slut på ett par tre dagar! Vi har letat och frågat efter den men inte fått tag på någon. Nu ska vi snart åka till Hillerströms Ica i Långserud, där borde den finnas. Och då tar vi med lagret. Vi var fyra  som åt upp en tårta i alla fall när vi fikade med Olle här på altanen. Barnbarn E åt också med god aptit.
 
 

Disco hämtar vi om ett par veckor!

Detta är den nya medlemmen i vår familj, hamiltonstövarvalpen Disco. Han är nu så där sex veckor gammal och vi ska hämta hem honom om ett par veckor. Det blir en resa till Gävle. Jag blir chaufför, Bosse och Roland får hålla varsin valp.  Vi har inte sett honom live än, bara på bilder och filmsnuttar från uppfödaren. Mamman heter Rosådalens Thyra och pappan heter Lådde.  Rolands hundkompis Bo ska ha en tik ur samma kull och hon ska heta Jänka.  Ska bli så roligt med en valp i sommar! Det är några år sedan sist. Blir säkert uppskattat av barnbarn på deras Liane-semester!
 
 

Syrenerna blommar inte riktigt!

Något har hänt med dem. Jag har kollat på dem några dagar men det står stilla. Några få små klockor har slagit ut men resten är gult och verkar inte bli blommor. Undrar vad som hänt? Det är likadant med vita och blå syrener. Det är bondsyrener så de borde vara härdiga. Kanske hård frost under första knoppningen eller den långa torkan?

Högdräktig råget igen! Utanför fönstret igår måndag!

Hon var verkligen rejält tjock av killingar, att skinnet håller!!. Fast jag har nog ändå en känsla av att den förra jag såg häromdagen var ännu tjockare.  Den här åt ivrigt av örterna i hygget. På något sätt tror jag att ett hygge i skogen släpper fram växter som är nyttiga för djuren. De betar ofta där och tycks välja sin mat lite kräset. En del ställen går de till gång på gång.
 
Nu är nästan hela vinterfällen borta, bara några grå tussar kvar på ryggen.  
 
Hennes färger i huvudet blev speciella, men kan förstås vara vinterfärger som inte bytts ut än så det ska bli brunt senare. 
 
Agenda för dagen är fisketur nu  på morgonen för Roland med ett par goda vänner. Spännande att få se det  resultatet. Barnbarnet planerar att måla färdigt det vita på gäststugan på Liane och klippa gräs. Jag tar hand om markservicen och borde åka till Årjäng, har ett par ärenden där. 

Svart svan är sällsynt!

Men barnbarnsfamiljen och kusinfamiljen såg den här på lillsemester i Västervik, Gränsö närmare bestämt. Jag har aldrig sett någon. Vi har vi ju haft många svanar här under våren, men ingen svart. Deras iakttagelse blev till en tidningsartikel och ett radioinslag med ornitolog Niklas.

Runt huset just nu!

 
Syrener blommar, vita bond och blå bond. 
 
 
Gräsfröt på den nedlagda halva rabatten har grott! Bra!
 
Bergenian har kommit igång igen. Först blomningen blev skruttig för torkan och kylan, det mesta hängde och såg ledset ut.  Men nu är det fint. 
 
Violerna som jag planterade ut från påskens inne-blom-dekorationer blommar snällt och ser ut att frodas. 
 
Klematisen försöker jag leda upp på den här ställningen efter väggen. Den har fattat galoppen tror jag, klättrar i alla fall oppåt med fart.
 
Planteringen i blomlådorna har jag precis gjort. De ser lite piriga ut än men kommer nog.
 
Vad den här heter har jag funderat på i flera dagar nu. Den strävar och överlever. Jag testade och planterade flera för länge sedan. Men de tog sig inte, bara den här lilla plantan överlevde och den blommar ut på asfalten varje år. Har inte hjärta att ta bort den när den lyckas klara sig mot alla odds.
 
Vi hade en trevlig kväll igår. Ett par goda vänner kom hit och hjälpte oss att äta upp den vita sparrisen som vi fick direkt från Polen i lördags.  Och jag kom ihåg parmesan den här gången.
 
 
 
 

Grässkörden började idag på Liane!

Rasmus startade med att slå tidigt i morse. En jättemaskin
 
Senare på dagen dundrade alla maskiner in för att vända gräset och få med gräset i containrar.
 
Det ser ut att ha gått bra med alla rådjur och kid. 
 
Barnbarnet har också jobbat idag, skrapat och målat det vita på gäststugan
 
 

Grillat hos goda vänner igår kväll

Vi var hos goda vänner igår kväll och åt grillat tillsammans med tre andra.  Så god förrätt med knaper plus cremefraiche med pepparrot och rökt rådjur bl.a. Varmrätt med grillad korv i olika längder och grillad  fläskkarré (Hagen grillmästare!). Till det en jättegod potatissallad och en del annat.  Jag hade med lite dessert med rabarberpaj och äppelpaj.  Dessutom till alltsammans glatt samspråk och prat som berörde. Vi är gamla goda vänner och delar många tankar och minnen,  både uppsluppna och allvarsamma.  En fin kväll blev det. Vi planerar för ett gemensamt midsommarfirande med några till!
 
Hemfärden blev under bästa viltsafaritid. Vi såg sammanlagt nio rådjur och tre älgar. Roligast med älgarna förstås. 
En ko som såg maläten ut för hon byter ut vinterfällen till sommarpäls. Åtminstone antar jag att det är orsaken.  Dåliga bilder för det var långt håll
På ett annat ställe gick två som såg ut som lika klypptjurar. Kanske fjolårssyskon?
 
 
 
Barnbarnet putsade fönster under kvällen, utan, innan och mellan! Med spröjsar utvändigt och delade 70-talsfönster så är det gediget arbete! Rent och glänsande  blev det! Idag en målardag tror jag, det ser ut att bli fint väder.. I kväll kommer A och A hit för att dela den senaste sparrisleveransen med oss. Måste komma ihåg att köpa parmesan den här gången.
 

Barnbarnet målar gäststugan på Liane

Barnbarn Elias målade om gäststugan på Liane med rödfärg. Det var pillrigt o mödosamt men han är tålmodig och noggrann, så fint resultat!. Det vita är kvar att måla, men ska skrapas först. Mycket jobb med gamla hus, vi är tacksamma för hjälp. 

Skördar rabarber gör vi!

De växer inte var som helst. Jag har försökt flytta hit rabarberstånd till rabatterna men de dör i stort sett direkt. Vet inte vad de kräver av jord och näring men hos mig växer de inte. Vi hämtar rabarber på Liane. Där växer de i värsta gräsåker bakom studsmattan, utan minsta omsorg!!. Men kommer tillbaka år efter år, lika frodiga. Minns att mamma hade dem bredvid komposterna, jättestora! Smakar bra som paj exempelvis så nu blir det det ett tag, i alla fall i kväll. Gör nog en rabarberpaj och en äppelpaj och tar med till födelsedagskalas. Roligt att få bidra med något. Vi blir ingen jättestor skara, kanske sju stycken.
 
Idag börjar sommaren, det är den första sommardagen enligt almanackan. Det ser inte ut att bli någon värme men jag hoppas nattfrosten inte kommer. Har inte täckt eller tagit in någonting. Spännande att se vad som överlevt imorgon. (Allt överlevde, det blev inga minusgrader)
 
Vi har en del plikter under dagen. I kväll ska vi fira någons födelsedag. Det regnar och kommer att regna idag  så barnbarnet blir sysselsatt med diverse städarbete. Målning får vänta tills imorgon. Igår målade han rött på gäststugan på Liane