Dagens älgjakt!

Morgan på Kröserud sköt en älgtjur, udda 12-taggare med fina horn efter någon timme. Därmed är årets jakt avslutad! Kanske går att få en kalv till senare men det är osäkert.
 
 
 
Traditionsenligt bjöds vi alla på kålsoppa hos Måna o Rolf. Den var kanongod, med egengjorda frikadeller! Roligt att få pratas vid en stund också, älgjakten är ju på många sätt en årlig träffpunkt förutom jakten. 

Trevlig lunch med fin utsikt!

 
Så var tvätt och rengöring klar och vi kunde inviga säsongen i sommarhuset! Fin utsikt är det härifrån och trevlig lunch. Varma smörgåsar är ju omodernt men väldigt gott. ;- ) Ibland  kommer vi att vara här, mest för att kunna jaga i det här området. 
 
Idag drar älgjakten igång här. Roland är med förstås, jag ska ta mig en bokläsardag! Märker att bokläsning behöver planeras numera, lätt att annars fastna i läsning på nätet. 
 
Uppdaterat kl 11.00. För en timme sen sköts en fin älgtjur av semestergrannen M. på Kröserud. ;- ))  Vet inte om det var för M. i Intakans hund?  Nu hoppas man på att få lov att skjuta en kalv också. Om inte så är jakten redan över.
 

Oj, vilken rådjursjakt idag!

 
 
Det går inte att jaga hare med Disco, han har en skadad tass. Men Seffrin är pigg och jaktlysten, passar till rådjursjakt.
Vi gick med honom idag fredag, jag o två skyttar.  
 
 
Det dröjde väl någon halvtimme innan han fick opp. 
 
Roland tog det här passet. Jag stannade en liten bit därifrån för att ta bilder på spindelväv och få med Seffrins skall på film. Det fick jag också och på facebook finns en filmsnutt med både den store råbocken och Seffrin!
 
Det gick runt oss nedanför berget. Om Roland stått där jag stod så hade han kunnat skjuta med hagel, nära håll.
 
Sedan tog han nytt pass och då kom råbocken bara några meter bakom honom, smygande tyst och han hann inte skjuta!! Jakt är väldigt spännande ibland, ja egentligen väldigt ofta. Och den andre skytten blev också snuvad. Bocken smög mellan honom och bilen! Och första gången bröts drevet av en bil på vägen. 
 
Men det blir fler chanser, bocken är kvar. Han är stor i kroppen och har fina horn

Discos tass läker bra!

Han kan stödja på tassen nu, verkar inte ha så ont längre. Såret har gått ihop och är torrt. Det har varit många sköljningar med antiseptiskt koksalt och tjärsalva-smörja. Men det blir ingen jakt än på några dagar.

Oj, vilken soluppgång i morse!

 
Bilden tagen från verandan, riktning sydost mot Hol. Dramatiskt ögonblick men det gick fort över. Ungefär kl 8.00 var det. Sen var det varierande molnighet under dagen men mest solsken. Dagarna blir allt kortare, nu märks det. Det är mörkt redan vid femtiden på eftermiddagen!
 

Om mycket tvätt och stugor!

 
I vår verksamhet blir det mycket tvätt. Inte hela tiden men en gång varje år måste alla madrassöverdrag, sängöverdrag, kuddöverdrag och eventuella mattor tvättas. Sammanlagt är det 26 bäddar i stugorna tror jag. Nu har jag tagit mig an sommarhuset så det blir rent och vi kan vara där trevliga jaktdagar under säsongen framöver. Där  är sammanlagt  sex bäddar som ska totalrengöras så maskinen får snurra på, jag hänger och gubben eldar i pannan så elementen är varma. 
 
Så här är det; vi  byggde några stugor i ensamläge, sjönära för att hyra ut till fiske-intresserade.  Det var mycket egen arbetskraft och en del eget virke. När jag gick förbi en av stugorna igår så insåg jag hur länge sedan det var. Den här stugan byggde vi på en åker rätt nära sjön och satte  granplantor bredvid för att det inte skulle bli så ödsligt på tomten och för att få insyns-skydd mot vägen. Så här stora är granarna idag, 20 år senare. Vid anblicken  av växande träd får livet plötsligt perspektiv. ;- )) 
 

Gamla bonader rör hjärtat!

 Det är ofta fina små texter med uppmuntran  på dem, de hörde till en speciell tid, görs väl inte längre egentligen. Den här hänger i köket på Liane och har nog hängt där länge. Vet inte vem som har sytt den.
 
Vore roligt att veta om någon syr bonader med mer moderna texter ;-)

Mitt bästa recept på rådjursrygg

Tacksamt är det att laga mat av vilt, köttet har mycket smak. Nu har det blivit en del rådjur. Så här gör jag gärna med hel rådjursrygg.
 
Den här hela ryggen med ben och allt har jag rensat noga från fett, hinnor och sedan lagt i marinad av rödvin i en påse några timmar. Därefter kryddat  på alla sidor. 
 
Sen i stekfat med köttet oppåt, skårat och med vitlök i skårorna. Kantareller och skivad lök ovanpå, gärna lök under också. Kantareller är inte nödvändigt men jag råkade ha hittat under dagen så då fick de hänga med
 
 
 
Ovanpå löken riven morot
 
Skivor av bacon ovanpå
 
Och en vinskvätt på botten.
 
I ugnen 1,5 timmar i 170 grader
 
Baconet tar jag bort och delar i bitar strör över köttet. Köttet tas bort från benet förstås och kan skivas och läggas upp snyggt. Grönsakerna mixar jag och blandar med spadet på botten, ev mer vin och kryddor. Blir mycket smak 
 
Så här kan det bli på tallriken till slut. Det finns med kokt potatis och grönsallad förstås. Och dessutom, fast det syns inte, kålrabbi stekt i tunna skivor. Kål i olika former matchar vilt.
 
Och jag fick tag på svenska jordgubbar till dessert! Så lyxigt i oktober! Hade inte så höga förväntningar på smaken men de var himla goda. Jag köper aldrig andra jordgubbar än svenska.

Rådjursjakt idag tisdag!

Seffrin fick opp förstås och jagade i drygt tre timmar. Enligt GPS:en så sprang han ungefär 1, 5 mil i bergig terräng. Jakten gick runt i stora bukter och det var nära för skyttarna att  komma i håll, men lyckades inte riktigt. 
 
Naturen bjuder på vackra dekorationer!
 
Disco är lite bättre i sin tass, kan stödja lite på den, men det är rätt långt kvar.

De gamla ko-tavlorna! Nostalgi!

 Vi hittar dem ibland, de gamla ko-tavlorna som blivit kvar sedan vi hade mjölkkor på Liane. Det var ingen stor besättning, 20 stycken, plus kalvar och kvigor i annan ladugård.  Några av korna minns vi fortfarande.
Stjärna 102 var en duktig ko. Hon mjölkade över 12.000 kilo per laktationsperiod, dvs ca 10 månader. Det var mycket på den tiden.  Hon fick 24 november 1993 ett barnbarn som hette Stjärna 127. Hennes far var  4408 Nyborg (Kanadensisk Holstein)  och mor var 98 Stjärna. 
 Hon var beräknad att kalva 15 mars 1995. 
 Lindagull var också en duktig ko, född 4 oktober 1993. Här var hon betäckt 20 december 1994 och beräknades kalva 27 september 1995. 
 
De gamla kotavlorna ser primitiva ut. Idag sköts sånt här på dator! Men krit-tavlorna  är en nostalgitripp. De hängde över varje ko då. . 

Discos favvo-leksak just nu!

Discos favvoleksak just nu är en jättestor korv med bröd i plast. Tror Roland köpte den på Biltema för att den stackars Disco med skadad tass skulle få en rolig leksak och bli lite glad. Den piper och det är populärt. 
 
Det ser rätt dråpligt ut när han håller på med den. ;- ))
 

Just nu en helt magisk solnedgång!!

 
Vi fick se den genom köksfönstret medan vi pratade med son Mattias i Seattle och hans familj på Skype. Lille sonen börjar kunna säga farfar och farmor nu. ;- ) Hoppas vi kan ses till sommaren.  Där borta ligger grannen Mikaels hus och bakom det går solen ner i ett fyrverkeri som ändrar sig hela tiden! 

Jag har fått en fin geting-skrämmare!

Så himla fin är den, hemgjorda geting-skrämmaren som jag fick igår. Tack snälla! 
 
Så här är det: Om man hänger något som ser ut som ett geting-bo på altanen så tror getingarna att platsen redan är upptagen av andra getingar och då flyttar de iväg. Jag har haft en alldeles förfärligt ful anordning hängande över ett altanbord. Men den har funkat, getingarna flyttar iväg. Den här är så himla snygg, virkad tror jag. Och det är dessutom de sötaste små getingar broderade på den ;- )) 
 
För i år så är nog getingsäsongen över men den  ska på plats nästa år!
 
 

Båtar opp för service och vinterförvaring!

Nu är säsongen för båt och fiske slut. Det är knappt 10 grader i vattnet och ingen sommarvärme i luften heller. Fast den här veckan drogs upp flera gäddor på knappt metern på 8 meters djup. Men det är ju läge för proffs, inte för oss amatörer. Nu får båtar komma opp för service och vinterförvaring

Nu har jag köpt den!

Håkan Nesser är en gammal favorit. Han skrev ju från början om platserna där jag växte upp, eller i alla fall nära dem. Det var om Kumla och Blackstabacken typ. Senare  har han förlagt handlingen i böckerna till många olika orter. Jag har nog läst alla från och med "Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö" och framåt i tid.  Senast var det  "De vänsterhäntas förening", men ser på listan att jag nog missat den som kom efter; "Halvmördaren", den har jag inte läst. Får ta igen den senare. 
 
Kommande vecka hade förutsättningar att bli en bokläsarvecka. Det blir lite dåligt med bokläsning numera så det kan behöva planeras. Men jag ska verkligen lägga manken till och försöka ändå trots att förutsättningarna har ändrats. 

Idag fredag sköt Roland en spetsbock för Seffrin

Det blev jakt direkt när Roland fått på Seffrin pejlen, innan taxen  ens fått fötterna på marken. Troligtvis hade det varit flera rådjur precis på den platsen innan och Seffrin  tog vittring i vind. Seffrin jagade på en grupp rådjur en timme ungefär och då lyckades Roland fälla spetsbocken. Seffrin fortsatte att jag på resten. Sen blev ett ett par drev till på vardera halvtimmen på resten av djuren i gruppen, bl.a. ut i sjön. Seffrin simmade efter en bra bit, men gav tack och lov upp och kom tillbaka. Glad hund och nöjd husse. Grattis husse och Seffrin till jakten och Seffrin till namnsdagen idag; Severin.
 Stackars Disco!

Synd om Disco är det. Han har ont förstås i den skadade tassen, går på tre ben mest. Det är ett rejält tjack i trampdynan. Vi köpte igår en liten strumpa som han kan ha på när han behöver gå ut. Han gillar den inte alls men måste. Hoppas det blir bra snart. 
 
Han får i alla fall vila idag och taxen Seffrin får fösa lite på rådjuren. 

Disco skar upp en trampdyna igår!

Stackarn skar upp en trampdyna på en framtass igår under jakten. Det är rätt djupt och huden på trampdynan ligger som flik över såret. Han kommer inte att kunna jaga på ett par veckor, vilket ändrar våra planer för jakt och resande den närmaste tiden. Ledsamt men vi hoppas mest på att det ska läka och bli bra. Vi tvättar med sårtvätt men i övrigt får det läka själv än så länge. Blir det sämre får vi kontakta veterinär.  Han verkar inte lida av det annars, fungerar som vanligt med äta och sova.
 
Just nu har vi ringt och sjungit för äldsta barnbarnet som fyller 18 år idag! Vuxen! Helt otroligt. När han föddes skrev vi brev till honom, roligt att de finns kvar. Han får en fin dag med sina närmaste i Umeå.
 
Nu har vi planerat för grillning i Liane-grillen med goda vänner. Det får bli brasa och mycket kläder på. Vi ska grilla vildsvinskorv. 

Skydd mot älgflugor och det fungerar!

Jag testade den igår när det var mycket älgflugor! Det är en rymlig tröja gjord av nät. Den har huva med dragkedja nertill.  Jag drog  tröjan utanpå jaktrocken. Den är rätt lång, når nästan till knäna. Inte en enda älgfluga tog sig igenom nätet!!!  Jag tog död på 7 stycken som försökte ta sig in till mitt ansikte men som fastnade på nätet! Hur många som försökte på resten av kroppen vet jag inte. Men den  fungerade mot älgflugorna.
 
Det var lite knepigt först när jag bara hade mössa under. Nätet hängde ner i ansiktet och killade. Men sen fick jag låna Rolands keps och det blev bättre då kom nätet ifrån ansiktet. Kanske ännu bättre med en liten hatt under näthuvan. 
 
Sen kunde det bli lite marigt att gå i trånga snår med nättröjan, då fastnar nätet och man får hålla i. Fast det var inget stort problem. För min del löser den här nät-tröjan problemet med älgflugor. 
 
Minns inte var jag köpte den, men det var länge sedan, minst 5- 10 år sedan. Och jag tror att mitt syfte var att möta myggor på sommarens svampturer.

Rådjursjakt idag onsdag!

Först jagade Roland hare med Disco, med varierande framgång, men inget vilt fällt. Efter lite lunch gick vi med tax Seffrin för att släppa honom på rådjur. 
Han sökte länge och intensivt men utan framgång en timme så där. Sen gjorde han något konstigt: Vi såg på pejlen att han gick rakt ifrån oss långt bort, 800 meter utan att ge skall (väcka) . Så brukar han inte göra. Vi undrade förstås vad det var, lite rädda att han gick efter vildsvin. Men sen gjorde han en båge, gick över en stor bäck och kom mot oss igen. Strax innan han kom fram så drog han i med rejäla drevskall, direkt uppe i 60 skall per minut. Då visste vi att det var rådjur han till slut hade fått tag på.  
 
Efter en knapp timmes jakt så kom Roland i håll och sköt rådjuret som var ett smaldjur, alltså ett hondjur utan killingar. En fin jakt blev det, bra avslut och en lycklig hund!  
 
Och jag har idag hittat det ultimata sättet att slippa älgflugor! Funkar hundra procent!! Återkommer till det imorgon med bilder.  Det har inte varit några älgflugor de senaste dagarna då vi haft rejäl nattfrost, men i natt var det milt och då kom de i morse direkt som ett brev på posten, massor. Men som sagt jag fick inga på mig!

Brobacken!

Ibland råkar man befinna sig på rätt plats i rätt ögonblick. Så var det häromdagen när jag gjorde långpromenad. Bilden är tagen från bron vid Brobacken, Sundsälven rinner ut i Östra Silen där borta. Till vänster börjar Tobyn och till höger är det Sönnare Brojâle och gamla kyrkplatsen längst bort, med båthamnen och badplatsen.

Disco är en fin hussehund!

Disco är tajt stabilt knuten till Roland som husse. Här har han lagt huvudet på Rolands fotpall och väntar på att han ska komma och klia honom. ;- )) 
 
 

Idag såg vi ett fint älghorn och en snabb räv!

Kjell fick den här fina älgen på årets älgjakt. Nu är trofén fixad, fattas bara lite blekning.  Och så en spännande upphängning i bostaden! ;- ) 
 
Sen såg vi en räv springande på Smörhöla. Blev bättre på lite film på facebook än här på stillbild. Minns att jag för nåt år sedan såg en rävparning precis här. 

Hösten är bara så vacker!

 
 
Färgerna, frosten, den klara luften är bara mäktigt att få uppleva alldeles runt huset. Här satt vi på altanen och pratade med goda vänner när solen för några minuter ställde sig så här och lyste upp träden på andra sidan vägen med sina sista strålar för dagen 
 

Rådjursjakt idag söndag

Ambitionen var att putsa fönster och det blev lite av det. Men mest rådjursjakt på eftermiddagen för Roland kom rätt tidigt hem från morgonens harjakt med Disco. Vi gick alltså med lille Seffrin och släppte honom. Han sökte och snirklade runt någon halvtimme, sen fick han opp. Det var en märklig bockjakt, gick runt i små oberäkneliga bukter, vi blev lurade. Vid ett tillfälle gick jakten tvärs över vår trädgård, bredvid huset. Men då var vi i andra änden på jaktområdet. ;.- )) Inget skjutet men Seffrin var nöjd. Han blev kopplad på drev och då hade han hållit på ett par timmar, sprungit 13 kilometer. Men inte trött och hängig, pigg och glad, hungrig och törstig förstås.
 
 
Svårt att få Seffrin på bild när han söker i rådjursspår, han går så fort.
 Nu blir det fika på altanen med goda vänner, Corona-avstånd förstås och gasolkamin. Har läst om DN-artikeln som påstås handla om Karl  Hedin. Jag har inte lyckats få tag på tidningen men förstår av det som skrivs om den att den är en skamfläck. Artikeln tar egentligen inte upp rättsövergreppen mot Karl Hedin utan målar upp honom som person som någon som är mycket förmögen och har en stor "krigskassa", som umgås med "radikala nationalister" (vad nu det är?), som är hjälte för "vargjägare" (vilka det nu är, vargen är fridlyst, få har jagat den i vårt land) osv. 

Färskt älgkött!

En lyxig tradition sedan många år, ja faktiskt sedan decennier, är det att vi äter färskt älgkött på  lördag kväll den dagen då vi fått kött-tilldelningen från årets älgjakt. Vi äter förstås älgkött ofta annars men då har det varit fryst. Det är bara den här dagen vi kan få det på tallriken  alldeles färskt. Det är oslagbart gott! 
 
Det blev igår alltså stekt älgkött, hasselbackspotatis (länge sedan), stuvade kantareller, stekt lök, kokt brysselkål, grönsallad, och vinbärs-gelé. Och ett glas gott rödvin till; Falling Feather som man inte får huvudvärk av! (Jag dricker vin med sugrör. Vin har lågt ph och tunnar ut tändernas emalj så det är skonsamt att använda sugrör både till det och till kolsyrat vatten)
 
Jag skar  i alla fall rent älgköttet igår och fryste ner det. Skönt att det är gjort och bra med två boxar att fördela det i under nerfrysningen.
 
Det finns ett par reflektioner efter årets älgjakt. En är att flera av de skjutna kalvarna har varit ovanligt små, en var normalstor.  Det verkar vara en tendens i fler områden. Har inte sett någon förklaring varför.   En annan är att det  har setts få kalvar. Det är tyvärr en följd av att vi numera bor i ett vargrevir. Älg är vargarnas stapelföda och de  tar kalvarna först.
 
Agenda för dagen är för min del att fortsätta med fönsterputsen inför vintern. Roland och Disco drog iväg på harjakt. Båda har viss abstinens nu efter en vecka med bara älgjakt.

Kärleksört och höstaster!

 
Det brukar starta i trädgården med en gul period i början på sommaren med kamtjatka-fetbladen, ölandstoken, gullriset och liljorna.  Sen skiftar det lite och nu har vi landat i den rödlila perioden under hösten.  Ovan är det kärleksörten som länge såg ut att vara hotad av rådjur men som har repat sig. Den lyser med sin starka färg i solskenet på förmiddagarna. 
 
Och här är det en riktig häck av höstastrar. De kommer från Bäck förstås, mitt barndomshem. Mamma tog hit dom. Jag hade också varje år en rödlila aster-variant, men den verkar ha dött ut, ser inte någon längre. Astrar finns också framför huset så de är härdiga och frodiga.  
 
Jag trodde att pelargonerna skulle stryka med i natt med - 3 grader men de verkar ha överlevt! :- ) . Tomater i hink har jag tagit in och de verkar trivas i fönstret. Som sagt, roligt med de här sista blommorna runt huset innan vinterdekorationerna ska ta över. 
 
Nu ska jag fördjupa mig i den lilla högen med älgkött. Det är numera så där 10 kg och snart gjort! Och så tar Roland med märgben förstås också som jag använder till buljongkok. Minns med lätt fasa den tiden då vi fick 60 - 70 kilo älgkött att härja med och det var då inte finstyckat så det blev nattarbete.

De sista blommorna!

Det är som att de första blommorna och de sista är de mest uppskattade.  På köksbordet nu står en bukett av de sista blommorna för säsongen. Det är Majs fina små rosor, höstastrar, någon klöver o en tidsvilsen lupin. Under blommorna ligger en duk som min faster Ebba vävde där hemma i Värends Nöbbele. Den använder vi ofta, passar bra på det lilla bordet.
 
Just nu lördag morgon är det riktigt frostigt ute, - 3 grader. Så det tar på blommorna!

Trevligt avslut på älgjakten!

Vi firade  älgjaktens slut med att äta soppa med goda vänner och ett par våfflor till slut, våfflor med råröda hallon o blåbär och visp till.  Kastrullen ovan är lingonsylt-kok. Soppans bas är vildsvinsbuljongen från häromdagens kok med olika rotsaker. Här kommer det till blandsvamp som jag steker först här ovan, det är Karl Johan och kantareller. Min mamma sa alltid att man måste steka svamp för att få fram smaken så det gör jag förstås. Sen blev det stekt älgfärs i soppan 
 
Vi åt tillsammans med goda vänner på altanen med avstånd och extra värme och bröd från Sandra i Fengersfors Not Quite.. Fint att kunna avsluta älgjakten så här. Förr var det storstilat med mat och kaffe med många människor men det fungerar inte nu. Vi hade en fin kväll tillsammans. Till dessert blev det varsina två våfflor med rårörda hallon och blåbär och lite lingonsylt ( som jag kokade idag). Så roligt att kunna äta råröda hallon som är hemmabär, inte köpe.

Nöjda älgjägare i onsdags, mer älgjakt idag fredag

Bilden är alltså på den fina älgtjuren som Kjell fick skott på. Igår blev ingen älg fälld, tjurarna lurades och smet förbi skyttarna. Älgjakten fortsätter idag fredag i ett försök att få tag på sista älgtjuren. Jag rapporterar under dagen när jag får veta nåt
 
Uppdaterat 08.45 fredag; Roland går med Ajax idag eftersom Mikael inte kan vara med,
    har släppt väster om Litorpet. 
 
Uppdaterat 9.00 fredag; Roland såg älg och Ajax går efter. Älghundar jagar så att de följer
      tyst efter när älgen rör sig och skäller ståndskall när den står still. Sen får jägaren 
        smyga fram till skottläge. Ja, ungefär så. 
 
Uppdaterat 11.30 fredag; Dagens jakt avslutas nu, inget skjutet  och jägarna samlas för              fika. Det var ungefär 17 st med idag. Ajax hade tyvärr ett hondjur med sig, det kunde         Roland ha skjutit, 40 meter och bredsida, men alltså bara tjur tillåten idag. Andra                 hundar hade älg med sig men ingen tur. I morgon är första köttutdelningen från                   viltslakteriet som tar emot älgarna, nästa utdelning blir nästa lördag.  Sammanlagt
      blev det alltså 3 stora och 4 små att dela på för c:a 50 jägare.

Nä, man får inte ge upp!

Ingen älg skjuten idag torsdag men imorgon kommer nya chanser. Jag rapporterar här.

Älgjakt idag torsdag!

Nu fick jag i alla fall en bild från jakten att illustrera blogginlägget med. Det är tjuren som Kjell sköt igår, en fin 8-taggare och Henriks hund Aila.
 
Jag fortsätter att uppdatera  här när jag får information om vad som händer idag. Jaktdagen börjar kl 7 med samling på Tjolitta. Drivarna i folkdrevlaget var nöjda med  årets älgjakt och avslutar.  De skyttar som vill fortsätta får ingå i hundlaget. Några av skyttarna där kan inte vara med i dag så det blir nog sammanlagt lagom många. Det som är kvar på licensen är en tjur och en kalv. Viktigast att få tjuren säger man. Det har setts få kalvar under jakten, kan vara idé att spara den som återstår. Vi bor ju numera i ett vargrevir och det är kalvarna som går åt först som vargmat. 
 
Uppdaterat kl 8.30 torsdag; alla jagar nu i hundlaget, 27 jägare sammalagt, många har
           alltså valt att avsluta efter gårdagen. Jakt öster och väster om Trollugnsdalen
 
Uppdaterat 10.30 torsdag; första såten avslutad, inget fällt. Två älgar smet  ut med varsin             hund efter sig. Tjurar tycks vara vaksamma och försiktiga, de har lurats i älgjakten.
 
Uppdaterat 12.00 torsdag; ny såt blir det i området Torgilsbyn - Harnäs - Guldgruvan
 
Uppdaterat 17.00 torsdag; klent med uppdateringar, jag har varit ute och gått. Dagens                 älgjakt avslutad, inget fällt. Nya försök imorgon efter tjuren som fattas. Då ska Roland
         få gå med grannen Ajax för Mikael ska inte vara med. Spännande!
 

Dagens promenad!

Jag gick en tur med tax Seffrin idag för att han skulle komma ut, vi går nästan varje dag.  Men sen gick jag utan hund någon halvmil. Ibland är det skönt för ryggen att gå helt avslappnat, utan att hålla i en hund som stretar. Så jag tog en längre promenad på väg och genom ett skogsparti. Här är en gammal plantering, träden växer i raka led, kallas Valljale, har varit åkermark för länge sedan. Träden var ungefär julgransstorlek när Roland var barn så de är väl rimligen i alla fall minst 60 år gamla. Tror inte att området har varit gallrat. 
 
Det  finns förstås spår av djur, här en viltstig. Svårt att veta varför djur väljer vissa bestämda vägar genom skog och mark. Har kanske med jordens strålning eller magnetism att göra. Jag kanske borde kolla med slagrutan. ;-)
 
Jag fortsätter med älgjakten här i morgon. 
 

Älgjakt idag igen, onsdag

Den här älgen ser inte ut så här idag. Bilden är tagen i våras när älgarna tappade vinterpälsen. Ville bara illustrera inlägg om älgjakt med en älg. Jag kommer att uppdatera rapporter som jag får idag om älgjakten på vårt område; Harnäs VVO. Men jag tar inte med fullständigt namn på dem som skjutit älg, bara initialerna eller förnamn + första bokstaven i efternamnet. Jag har inte fått klagomål men kom på att en del människor vill helt enkelt inte ha sitt namn på nätet.
 
Uppdaterat 10.00 onsdag; hundlaget jagar nordväst om Mölntegen och drevlaget mellan
   Hol och Lisslerud. Roland sitter vid Stutöga. Filips hund har ståndskall  vid Mjölkhålorna
    och Ajax (Mikaels hund) skenade med älg mot Budalen. 
 
Uppdaterat 11.00 onsdag; Folkdrevet ska nu jaga Boställe - Lisslerud, ännu inget skjutet
      Hundlaget har inte heller skjutit något, ska nu jaga Bryngelsbyn mot Murstenstjärn.
      Båda hundarna har tjurar med sig
      Filips hund har en  väldigt stor. 
      Roland ska sitta mellan tjärnen
 
Uppdaterat 12.00 onsdag; Hundlaget har precis skjutit en tjur för Henriks hund vid
     skogsbilvägen. Skytt var Kjell i Signebyn och kan vara en 8-taggare (Grattis Kjell!)
 
Uppdaterat 12.15 onsdag; Mikael i hundlaget sköt nu en kalv för sin Ajax uppe på
     Bryngelsbyn. Undrar hur det blir nu? Jag tror tänket var att vardera laget skulle få skjuta
      en stor och en liten idag, uppdelat så för att undvika överskjutning som är dyrt. I så fall
       har hundlaget gjort sitt. Men det kommer väl rapporter om det.
 
Uppdaterat 14.00 onsdag; Hundlaget avslutar med samling vid grusgropen och tar
     vara på de skjutna djuren. Drevlaget har ännu inte skjutit något idag och gör ett kort 
      drev före avslut. Samling alla imorgon bitti vid Tjolitta.
 
Stutöga imorse, Rolands första pass.
 
Fram till rapporterna börjar komma in så kan jag bara berätta att tomaterna och pelargonerna har överlevt ett par minusgrader. Det beror kanske på att de står nära väggen och under tak. Tomaterna ska jag ta in på nätterna nu men pelargonerna får vara kvar ute. Det fortsätter med nattfrost
 
 
Tomaterna och sallade klarade sig i natt också

Älgfärs idag!

Idag har jag gjort köttfärs på älgkött och vildsvinskött. Jag sätter  till fett fläskkött så att färsen inte ska bli för torr. Den här gången fick det bli lite fet fläsk-karré. Och lök förstås, ganska mycket. Bra att slippa hålla på med löken vid tillagning
Jag mal två gånger 
 
Köttfärsen lägger jag i lagom stora portioner, så mycket som vi två behöver för en middag. Färsen plattar jag i enliterspåsar och viker resten av påsen över. Bra att ha färsen i plattor som går att tina upp snabbt om det är bråttom vid tillagning
Sen får portionerna hamna i en stor påse med datum skrivet på. 

Tisdag älgjaktsveckan!

Det ser ut att kunna bli en fin dag idag  också. Lite kallare än igår, nu är det nog slut med pelargonerna och tomaterna som är kvar ute. Bilden under är från Rolands första pass igår, vy västerut över Tokil!  Jag ska mala köttfärs idag, det blir blandning älg och vildsvin numera. Det nya älgköttet har vi förstås inte fått än utan jag försöker går åt det från förra året.  
 
Sen räknar jag med att få rapporter från Roland under dagen hur jakten går och då uppdaterar jag här. Det blev alltså tre kalvar igår, så det återstår två kalvar och ett vuxet hondjur och tre vuxna handjur på licensen. Kalvarna var små, vilket är ett fenomen de senaste åren, men man såg mer älg än väntat under jakten. Antalet jakt-deltagare stämmer nog ungefär med dem jag skrev om igår. Jaktledare för hundlaget är Roland och Lars-Åke på Elgtån, för folkdrevet Dan Wahlström och Anders Gunnegård.
Uppdateringar under bilden nedan
 
 Uppdaterat 9.30 tisdag; hundlaget jagar väster om Valtjärn o norrut mot Järnsjön, Roland            sitter längst väst mot Tokilsgränsen. Drevlaget jagar öster om guldgruvan mellan     
          landsvägen och Östra Silen.
 
Uppdaterat 11.00 tisdag; första såten avbruten i hundlaget, inget fällt. Två hundar gick ut med älgar, men ingen lyckades se vilka djur det var. Ingen rapport från drevlaget
  
Uppdaterat 13.00 tisdag; andra såten för hundlaget blir här runt Liane, Guttarbol och Hol. Jag såg nyss en älgjägare genom köksfönstret, antar att han sökte sitt pass.   Ingen rapport än från drevlaget
 
Uppdaterat 13.30 tisdag; drevlaget har fällt en tjur en 10-taggare från sjön opp mot vägen in till Lisslerud, skytt S. G., bara att gratulera!
 
Uppdaterat 15.45 tisdag, drevlaget har på tredje såten  fällt ett vuxet hondjur idag eftermiddag, tror att skytten är D. W. Dagens älgjakt avslutad. Till imorgon återstår på licensen tre kalvar och två tjurar.
 
Selfie från idag tisdag ;-))

Vilken överraskning!

Det låg en gåva till oss utanför dörren idag, en fin bild! Den värmde hjärtat!
 
 

Älgjakten börjar idag måndag!

 Idag börjar älgjakten här och på många andra platser i södra Sverige. Kanske även i norr, fast de har haft en jakt-omgång förut och uppehåll för brunst-tid till nu.
 
Älg jagas här i viltvårdsområden, vårt heter Harnäs vvo, 3750 hektar.  Det ingår inte i något älgskötselområde men har nu egen licens för älgjakt. Harnäs vvo kan skjuta 9 älgar, 5 kalvar och 4 stora djur ( 3 tjurar och 1 ko). Deltagarna i älgjakten är 55 personer. De delas på två lag, ett med folkdrev och ett med hundjakt. Folkdrevet ska börja i Västra Boda,  de är 7 drivare och 18 skyttar. Hundlaget ska börja Väster om Lintjärn, de är c:a 30 stycken, med ungefär 5 hundförare så blir det 25 skyttar på pass. Roland och någon mer är jaktledare, tror det är Lars-Åke på Elgtån. Kanske några till men jag vet inte.
 
Uppdaterar här på blogg och fb  under dagen när jag får några rapporter. Skolorna i Årjängs kommun har sitt höstlov nu under älgjakten, inte Allhelgona-veckan som resten av Sverige. Så har det alltid varit.
 
Uppdaterat kl 10.00 måndag; en kalv skjuten för hundlaget av E. A.  på skyttelinjen Nöttedalen - Vassjön, troligen ingen hund inblandad. 
Uppdaterat kl 11.00 måndag; O. i Korsbyn sköt nu en kalv vid Linnekleva, för Ajax, grannen M;s  hund
Uppdaterat 12.00 måndag; ingen rapport från folkdrevlaget
Uppdaterat 12.30 måndag; hundlaget till Bryngelsbyn nu och drevlaget till Gyltenäs
Uppdaterat 14.00 måndag; man har sett en del älg, bl.a. en fin tjur sågs av en av de yngre danskorna
Uppdaterat 16.00 måndag; En kalv har fallit på Gyltenäs för folkdrevet. M. B.  och J. H. kan ha varit skyttarna, men vet inte säkert.
 
Dagens jakt avslutad. Älgarna som fällts fraktas nu till viltslakteri för vidare hantering. Det blev alltså 3 kalvar idag. 
 
 
 

Tax Seffrin har föst på rådjur idag!

Han gjorde det riktigt bra en dryg timme, sammanlagt 1,5 mil  men ingen av skyttarna kom i håll.  Seffrin har äntligen fått komma till skogen nu ett par gånger den här säsongen, han trivs bra där. Släpp av hund på rådjur är tillåtet från 1 oktober. Tyvärr för hans del så blir det älgjakt en vecka nu med start imorgon bitti. Så då får han vänta på bättre tider. 

Fin kväll med goda vänner!

Det var vi bjudna på igår. Vi satt i ett uterum med vackra eldar och belysningar. Och Corona-avstånd. Den här bordselden är så fin. Vi har också en sån här, köpte en för nåt år sedan när vi varit här,  måste leta upp den.
Gasolkamin är bra att värma upp med i uterum
 
Uterum med mycket glasväggar fungerar också lite som växthus. Vilka paprikor!
 
Vi fick en god, och ovanlig förrätt, därför vill jag spara den här. Det är jordärtskocka med fyllning, bl.a. löjrom och trattis och gräslök.
 
Sen blev det en smarrig kycklinggryta med smakrika korvar i. Passade bra, länge sedan vi åt kyckling, och det var pressad potatis till
 
Desserten var också ny för oss: Hemgjorda maränger i botten, sedan vaniljglass och lakritsglass och rabarbersylt! Sparar den också här på mat-kategorin på bloggen.
En trevlig kväll med goda vänner hade vi och det behövs i Corona-isoleringen! Vi umgås bara med en liten krets vänner nu under pandemin och de  blir så viktiga!

Häst-rundtur idag på morgonen!

 
Våra vänner, gästerna på Spriklerud fick åka en rundtur efter häst med Rolands bror Gunnar som har hästar här på Liane - Prästgården. Det var uppskattat av stora och små!  Nordsvenska Moe Braga drog lasset, hon är snällaste hästen, 11 år gammal. Hon  är den enda häst jag vågar vara i närheten av, annars är jag rädd. ;- ) 
 
Gunnar har gjort i ordning en vagn med träsoffor som kan ha sittande passagerare. :-) Snällt av honom att köra en tur! Frida var med också och hjälpte till. Hon har ju sin Stjärnviking här, duktig tjej som har trav-kör-licens och har redan vunnit lopp i Åmål. 
 
Ett helt annat ämne: Såg att någon tagit bild på en polsk bil vid båthamnen.  Bra att vi håller ögonen öppna. Just den här bilen verkar tillhöra polska fiskegäster som hyr  ett hus ut mot Egenäs. (Inte vårt hus!). Vi såg den idag där. De bör kunna ha legitima ärenden vid båthamnen.  Men som sagt bra att vi har koll på främmande bilar som rör sig i området.

Funkar den här mus-skrämmaren?

Goda vänner använder den här mus-avskräckaren. Den sätts i vägguttag och ska avge nåt som skrämmer mössen. De tycker den hjälper till del mot mössen men inte till 100 %. Någon som tycker att  en sån fungerar? Läser i NWT om en stackars familj som måste flytta ifrån sitt hus pga mus-invasion. Det är verkligen rått-år i år, inte bara vi som är drabbade. Och jag ska väl inte klaga, de är ju inte inne i huset, bara utanför.
 

Trevligt födelsedagsfirande idag!

Vi var bjudna att fira en god väns födelsedag idag. Det blev väldigt trevligt utomhus med bra avstånd. Tur med vädret hade vi, soligt och uppehåll, vi satt i lä för vinden.  Lite kallt var det förstås, så där 11 grader, men vi hade byltat på oss så det gick bra.
 
Vi fick en fin smörgåstårta som förrätt och så en läcker vildsvinsgryta till varmrätt. Den var suveränt gjord utan några senor och hinnor med, rent kött och champinjoner.  Mycket uppskattat.
 
På bordet fanns en snygg dekoration.
 
Sen blev det hemgjord tårta, fri från gluten och laktos! 
 
Så roligt att kunna träffas så här och vi har roligt tillsammans trots att det blir olika språk. Tacksamma för våra goda vänner är vi.
 
Mer om musfångande imorgon!

Taxvaccin och musinvasion!

Det gäller att hålla ordning på hundarnas hälsovård. Igår var det dags för tax Seffrin att få vaccindos. Vaccinet verkar innehålla skydd mot allt.  Tänkte att han skulle bli slö efteråt men inte! Lika pigg och glad som alltid. Sen ska han ha en fästing-tablett också. Det är en stor tax vi har, 14 kilo, det blir ju alltid vägning hos veterinären. 
 
Mus-invasion verkar det vara i år. Vi har aldrig haft bekymmer med möss på altanen, men jag såg en hel del lortar igår så vi laddade fällor i natt. Det var 10 stycken döda i dag på morgonen! 
 
Idag blir en trevlig dag tror jag. Vackert väder är det varslat för och vi ska på en födelsedagsuppvaktning, utomhus förstås och med Corona-avstånd! Roligt att få träffa folk!

Nu kommer mössen!

Så här är det varje år, mössen bestämmer sig för en tidpunkt när de ska försöka ta sig in i hus! Tack och lov så har vi på alla år aldrig haft en mus inne i vårt boningshus. Men två dagar i rad nu så fanns lortar ute på altanen;  på golvet, på lådan, på dynorna! Kan inte ha varit en enda, måste ha varit flera. Idag blir fällorna laddade.  Vi vill kunna sitta ute ett tag till.
 
Det förvarnas om ett år med ovanligt många möss / råttor så bäst att börja i tid. 

Disco är dresserad till att komma på signal i halsbandet!

Disco har på sig ett halsband som gör att Roland kan följa honom under jakt på en skärm i en handenhet. I halsbandet finns också en pipsignal. Redan när Disco  var liten valp så tränade Roland honom att komma på det pipet. Han var i början inte så långt bort, bara några meter och fick förstås en godis när han kom. Det blev träning på  allt längre avstånd. 
 
Disco är en har-hund och jagar ofta över ett större område. Det underlättar jakten att kunna kalla in honom även när han är utom hörhåll. Det handlar också om säkerhet att kunna avbryta drevet när han  kommer ut på svaga isar, trafikerade vägar eller in på fel område. Igår så var Disco 839 meter bort och  kom direkt på signalen. Det är riktigt bra och funkar till 100 % eftersom han är  tränad till det från det han var en liten valp. Impulsen att komma till husse på signal blir så stark genom den tidiga träningen. 

Två harar för Disco idag onsdag!

 
 
Jag hörde jakten här runt vårt hus. Den höll sammanlagt på ett par timmar, med vägtapter och nya upptag. Jag förstod att det var fälthare för den gick bl.a. in i vår trädgård, på asfalten, sen ner mot Liane och öster om boningshuset. Där gick Roland för att leta upp den, han visste att haren satt på vallen, men kunde inte se den förrän han var alldeles intill, bara någon meter. Då small det förstås. Fältharar är vana att vistas i öppen terräng och har förmåga att trycka sig helt raklånga och platta mot marken. En skogshare skulle nog heller ha hoppat in i skogen och sökt skydd under något träd.  Det var dagens första hare.  
 
Sen när Roland kom hem hit med den för att ta en grankvist och sätta i buken så nästan trampade han på en hare till precis bakom vårt hus. Disco fick se den och tog opp igen förstås, drev bortåt Mikaels, opp i skogen, runt Litorpet och så småningom tillbaka hit på vägen väster om oss, sammanlagt någon halvtimme.  Där fällde Roland den. Då hade Disco klarat en knölig tapt alldeles själv och det bådar gott. Han är ung ännu och ska lära sig sånt. Jag såg genom köksfönstret när Roland sköt och hörde allt väl.  ;-) 
 
Så detta blir en dag att minnas, två harar fällda för samma hund med någon timmes mellanrum. Men det lär finnas fler fältharar runt oss. Vi och grannarna har sett åtskilliga sedan i våras och ofta flera samtidigt.

Stormatlagning igår också!

Det var varslat om regnväder hela dagen igår, blev det också. Jag tog upp en vildsvins-skinka som fick tina över natten, för att ägna dagen åt matlagning och få vara inomhus. Vildsvinslår är rejäla doningar att hantera och skära rent. Knepet är  att glida med kniven mot  senor och hinnor, då får man fram rent kött.  Vildsvin har vi inte haft så länge så jag tränar fortfarande, men principen är samma som med älg. Väldigt gott kött!. 
 
Det här låret fick bli porterstek och köttgryta. 
 
Till vänster kokar de renskurna vildsvins-bitarna i kort spad, för att kunna frysas in med  lagen och så bli porterstek så småningom. Det blev så där 10 - 12 portioner fördelat på tre glasburkar.  Till höger så kokar älgben som jag åter brynt i ugnen innan. De kokar med kryddor, lök och rotsaker några timmar för att bli god buljong. Det blev 1,5 liter. 
 
Till vänster ligger renskurna grytbitar och till höger hundmaten. Våra tre hundar blev väldigt nöjda. 
 
Och här puttrar vildsvinsgrytan med älgbuljongen från kastrullen bredvid. Det blev 6 portioner ungefär att frysa in, men grytan ska fyllas på med kantareller inför äting så det blir som mer. 
 
Nästa vecka är det älgjakt här och jag hoppas förstås på att det ska kunna bli lite kött. Det finns licens på att fälla 7 älgar här tror jag, 3 stora och 4 små. Men med drygt 60 jägare så blir det inte många kilo per person. Vi får hoppas på jaktlycka med vildsvinen under året. Det köttet går att använda på samma sätt som älgköttet, till stekar, kokning och grytor. Fast till färsen vill jag helst ha älg. Vi äter mycket kött, men i stort sett enbart vilt.
 
Skönt att ha gjort detta inför att det kommer mer kött under älgjakten och jaktsäsongen framöver. Det räcker ett tag och nu återstår bara att mala älgkött också och skicka några rådjurslår på rökning. Sen har vi mat till jul!
 
Återigen en fin dag med matlagning hela dagen, det är roligt. Det är rätt jobbigt fast man mest rör sig fram och tillbaka  i köket. Önskar jag tyckte bakning var lika roligt men det funkar bara inte. Vet inte varför, men har aldrig gjort. Avundsjuk på dem som kan baka gott matbröd (värmlandskaka!) och läckert kaffebröd!  
 
Idag onsdag har vi mager-dag på 5-2 så det blir snabbt med ätandet. Jag ska sortera i frysarna, ta hand om en tvättmaskin och putsa utsidan på fönster som stormen o regnet gjorde ränder på. 

Är det syndafloden???

Det började regna i natt och har hållit på hela dagen. 20 mm har kommit och fortsätter i samma takt. Man börjar undra om det är syndafloden som är över oss. Enda trösten är att det har slutat blåsa. Det förra ösregnet + hård blåst sabbade ju min fönsterputs på utsidan, så det är bara att börja om igen.  Det blev fullt med smutsiga ränder och de orkar jag inte se hela vintern.
 
Det var ju förvarning om ruskigt väder så jag planerade den här dagen med inomhus-jobb. Jag tog opp en rejäl vildsvins-skinka och gjorde lite olika maträtter av den för att frysa ner i portioner, bara att tina opp sen. Återkommer imorgon om hur det blev. (Som svensk-lärare så kan jag reglerna för avstavning men jag har jobbat hela livet med elever som har läs- och skrivsvårighet så jag vet att läsningen underlättas om jag delar upp de långa orden lite)
 
En artikel i Värmlands Folkblad idag om en värmlänning som lyckats bra i IT-branschen, Lars Wingefors. Hans företag Embracer Groups har ju anknytning till son Mattias spelstudio i Seattle, C77. 
 
https://www.svd.se/bors/news_detail.php?newsid=faca2cc1-04ab-4520-a370-863c537c4698
 

Präktig matlagnings-dag igår!

Först gjorde jag buljong på älgben och jag gjorde på ett nytt sätt. Hittade en gammal hederlig kokbok och läste på om buljongkok. Där stod att man först skulle rosta benen i ugnen för att få en mustigare buljong. Det har jag aldrig gjort förut men roligt att testa nytt. Så jag lade in benen i ugnen en halvtimme på så där 225 grader. De blev snyggt bruna. Och sen sa Roland att vår vän riksjaktvårdskonsulenten Daniel L också rostade ben före kok, så vi är i gott sällskap. Det blev bra, gör jag nog nästa gång också. 
 
Sen fick benen koka i vatten, rotsaker och kryddor enligt receptet i sammanlagt 4 timmar. Det blev mycket smak på den buljongen.
 
I buljongen lade jag sen bitar av älgkött och vildsvinskött som  var lämpligt till att koka till pepparrots-kött. Det är en favorit hos oss. Går bra att frysa tillsammans med buljong som sen är grunden för såsen med pepparrot. De fick koka någon dryg timme med mer kryddor och grönsaker. 
 
Kunde frysa in burkar med kött och buljong, bra att ha.
 
Grytbitar  som varit frysta tog jag upp o tinade. Jag är petig när jag skär grytbitar, vill inte ha med senor eller fett eller brosk, bara rent kött. 
Jag brynte  lök och kött och det fick koka i älgbuljong tills det var färdigt. Det blir middag idag och en omgång till att frysa för senare äting. 
 
Till slut blev det en omgång buljong kvar som jag kunde frysa till soppor och grytor framöver. 
 
Det är roligt att laga mat så här en hel dag, meditativt och gott för själen. Jag fortsätter idag med matlagningen. Passar bra när det ska ösregna hela dagen. Tog upp en stor vildsvinsskinka. Den ska bli porterstek i lagom portioner och gryta förstås. Buljongkok blir det också. 

Bi och humla i penseerna idag!

Det var bara ett bi, ovan, och en humla, nedan. De var ivriga men vingelbenta, vacklade lite fram och tillbaka. Jag antar att de är nån sorts pensionärer, på väg mot livets slut nu när vintern närmar sig. Och nu vill de suga ut det sista gottaste i de stora penseerna. Roligt i alla fall så länge de hälsar på, viktiga djur är det. Kanske de allra viktigaste, fast de inte är så stora. Utan deras pollinerande så blir det inte mycket till liv på jorden.  Vi måste vara rädda om dem och skydda dem från allt ont.
 
 
 

Jag har köpt Myrra mot älgflugor!

Jag har köpt Myrra på hälsokosten, fick tips om att det ska avskräcka älgflugorna. Har ingen aning om det kan hjälpa mot de små terroristerna!  Men värt att testa, någon slags olja av harts tror jag. Fast nu har det inte varit väder att gå ut alls, bara regnat och blåst hårt. Säkert inga älgflugor ute heller. Om jag minns rätt så var det guld, rökelse och myrra som Jesus fick av de tre vise männen. Kanske inte var tänkt som hjälp mot älgflugor i det läget (vem vet förresten?) men det var tydligen dyrbart då och det var inte billigt nu heller. Fast om det kan avskräcka älgflugorna så är det värt varenda krona.!

Hösten är vacker!

Härliga färger är det nu och bladen har inte blåst ner än fast det fläktade rejält idag. En dag förut tog jag bilder på färggranna lönnar men det här tror jag mest är asp. (Tråkigt att jag numera måste ha reklam på min blogg. Tidigare kunde jag betala en avgift och slippa men det går inte längre!)
 
Ett av våra hus har fått en fin inramning.
 
 Hösten är min favorit-årstid. 

Nästa måltid på pallen; rådjursrygg!

Det blev nästa måltid serverad på pallen; rådjursrygg: Jag hade två rådjursryggar, ganska små, säkert från en killing. Den ena skivade jag och stekte ( till mig), den andra blev helstekt till precis lagom rosa inuti (till Roland). Båda var marinerade med rödvin och välkryddade med timjan och rosmarin från pallkragen. Det blev kokt potatis, stekt lök till, sås med potatisvatten, kantareller o rödvin i, kokt brysselkål, svartvinbärsgelé och sallad till. Det smakade bra! Lyxigt att ha närproducerat och välsmakande inom räckhåll. Var sitt glas vin därtill blev det; rött Falling feather som man inte får huvudvärk av, och Petite Chabli som är ett vitt gott.  Självklart eget bubbelvatten till vinet.

God hemgjord sylt!

Jag kokar sylt själv på hallon och lingon förstås, egenplockade bär. Det blir gott att blanda lite lingonsylt i hallonsylten, blir mer syra och stuns då. Igår åt vi den här blandningen med glutenfri kladdkaka och visp.  Lingonsylten var gjord av Karl-Heinz och Karin efter recept av Margit i Ölmeheden (Elmia!). Himla god är den!

Idag håller vi tummarna för Anders!

Anders ska starta i ett lopp som heter Granatloppet i Dynamitbacken i Uddevalla. Det är nåt sorts back-racing-rally. Kennet på Norma ska med som mekaniker tror jag.  Vi råkade komma förbi igår när bilen lastats för färd till Uddevalla. Jag hämtade Myrra som hans fru (Rolands systerdotter!)  hade  haft med från Hälsokosten och som ska hjälpa mot älgflugor. Det ska jag testa och återkommer i ärendet. 
 
Ove var behjälplig
 
Rallybilar måste vara utrustade på ett särskilt sätt för säkerheten.
 
Snygg bil är det och vi håller tummarna att det går bra!
 
Lite avundsjuk på fortkörning med bil är jag. Strax före och efter jag tog körkort så körde jag ibland bil fort, oftast på plogad isbana som gjordes i ordning på vintrarna, bl.a. vid Kvarntorp och Yxhult. Tänkte mig nog att fortsätta med det men när jag flyttade till Årjäng så försvann möjligheten. 

Pallpremiär idag!

Det har varit ett dilemma att få plats med kvällsmat på det lilla soffbordet vid teven. Det har blivit proppfullt. Ibland har vi fått ställa en stol bredvid för att avlasta, men då har den skymt teven. Maten här är stekt vildsvinskorv,  stekt Hemgårdens falukorv, stekt potatis, kokt blomkål och grönsaker. 
Så vi klurade ut att en lagom stor pall skulle vara perfekt som avlastningsbord för maten. 
 
Vi måttade efter soffbordet, Roland snickrade, jag målade och slipade. Den blev ok och fungerar bra.
 
Och med de breda tassarna så är den lätt att skjuta in under bordet.  Det här har ju inte varit ett stort problem men ett litet dilemma som nu är löst.

Pall har vi gjort

Den kommer att lösa ett dilemma, inte ett stort problem, men alltså ett litet dilemma. Återkommer till det. Nu först om hur vi gjorde den. Översidan är ett gammalt hyllplan som vi ändå inte använder, så där 40 cm gånger 50 cm.  Roland snickrade till  pallen i furu förstås utifrån de mått vi behöver och gjorde  första slipning med maskin.
Jag slipade sedan med sandpapper, lite grövre en gång och sedan med ett finare, 180 tror jag beteckningen var. Förr hette det 00 om jag minns rätt. Sen  torkade jag över med en fuktig trasa för att träfibrerna skulle resa sig. När det torkat slipade jag igen lätt. Därefter lackning med matt trälack två gånger med lätt slipning mellan. 
 
Fast det funkade inte bra. Jag har gjort sånt här massor av gånger för länge sedan och fått bra resultat; två stora skåp och en byrå, möbler som vi använder,  har jag tagit bort färgen på och ytbehandlat. De är helt släta, fina att ta på. Jag har också tagit ner alla våra köksluckor, vänt dem, slipat och lackat. De blev ok, helt släta.
 
Men ytan på den här pallen blev inte bra, den känns fortfarande lite sträv, inte alls så där  slät,  vet inte varför. Jag blev inte  vän med lacken. Den var som en konstig kräm, gick inte in i träfibern utan lade sig ovanpå, svår att stryka ut slätt. Men det kanske är så här med vattenbaserad lack, eller också har jag gjort något fel. Det blev inte perfekt men får duga. Jag köpte tassar som gick att klippa till för pallen kommer att behöva dras fram och tillbaka, ska glida lätt över golvet.
 
Hur som helst så är pallen klar och vi ska inviga den i kväll. Återkommer till det. 

Premiärsläpp idag för Seffrin!

 
1:a oktober är alltid start för säsongen med  hundsläpp på rådjur. Lille Seffrin har väntat länge nu, tittar alltid förebrående på mig när vi promenerar och han inte får följa rådjursspår som vi passerar. Han  var väldigt glad över att äntligen få hitta och följa vittringen. Det blev jakt direkt i första släpp, bra jakt, skallet ännu tätare än förra året och flera gånger nära skyttar men ingen tur. Nästa släpp var det tomt. 
 
Efter jakten var det ärtsoppa med tillbehör här på altanen, med Corona-avstånd förstås. Roligt att kunna  träffas fast det blir utomhus.

Vacker fullmåne över Liane igår kväll!

 Jo det är fullmåne, jag kollade i almanackan. Där skrivs månarna fortfarande ut. 
Idag är en viktig dag; första släpp på rådjur, så taxen Seffrin ska ut på motionering! ;- ) Det kommer några gubbar hit  på dagens jakt. Jag brukar gå med men just idag ska jag ha hand om förtäring efter jaktens slut. Det blir ärtsoppa eftersom det är torsdag. På altanen förstås med gott avstånd. Mellan varven ska jag göra färdigt pallen! Borde kunna gå att inviga den i kväll ;- )