Hundpromenad varje kväll

Vi försöker gå med alla fyra hundarna varje kväll en sväng. Ibland är det väldigt varmt och vi försöker välja skuggiga skogsvägar. Efter promenad kan det bli bad me

Slussen i Krokfors igår måndag

Barnbarnens kusin Bobo o pappa Robin tog med sig kanoten och testade att slussa i Krokfors igår. Det är en sluss mellan vår sjön Östra Silen och Västra Silen som ligger lägre. Det är på flera sätt ett äventyr. Just de här båtarna som fastnade på bild råkade vara goda vänners fick vi veta idag; familjen Lindskog. Och delar av den var med här i slussandet. Bobo och Robin är med på bilderna nedan
 
Här är när Robin och Bobo slussar med kanoten
 
 

Ute med båten på Östra Silen igår kväll!

 Stilla, lagom varmt och så vacker solnedgång över sjön. Bättre blir det inte! Vi kunde inte låta bli att ta en liten båttur. 
 
 Det blev lite fiske också men inget napp. 
 Bredvid oss simmade lommen!  Nej säger Roland, det är en storskrak. Inte så tjusigt förstås

Minigolf på fina Camp Grinsby igår söndag!

Rolands systerdotter Anneli och hennes man Anders har en fin camping vid sjön Stora Bör. Dig drog vi igår för barnbarnen ville spela minigolf. Kul att spela och trevligt att träffa Anneli, Anders och dotter Märta som jobbar på campingen. Bill älskar det här och lilla Lou var också road!
 
 Glada är vi över Telias besked att internet ska vara fixat till kl 17.00 idag! Det hände nåt i samband med åskan i förrgår.
 

Vikingadagar i Nysäter igår

 Två vikingaskepp fanns att kolla på, ett stot och ett minde. Det ena roddes också. Här fanns en liten badstrand att svalka sig i. Vi va där med barnen, en trevlig dag, en positiv överraskning för oss som aldrig tidigare besökt det här årliga arrangemanget.
 
 Det var kraftsport också med olika grenar. 
 
 Fina armborst såldes och man fick testa att skjuta också. Vi köpte med en till Liane. Inga vassa pilar, bara pinnar att skjuta med
 Vi hade en fin dag. Det pågår idag också och rekommenderas. Fanns mycket god mat också.
 
Med regnet och åskan igår så har internet fösvunnit i några hus,  så mina inlägg blir väl mer oregelbundna tills allt är fixat. Vi fick 18 millimete regn under gårdagen och i natt. 

DET REGNAR!!!!!

 
 Man blir benägen att tacka högre makter! Ett rejält regn och lite åskmuller i bakgrunden. Men åskan är helt ok så länge regnet kommer först. Vi sitter på altanen och njuter med mat och regn till.  Hoppas det blir många millimeter.  I morgon lägger jag ut om besöket i Nysäter på Vikingadagen. Det var kul för barnen. Och en speciell upplevelse för barnen
 

Glassbilen kom - dagens höjdpunkt!

Här satt vi alltså och mumsade och åt på son Markus goda köttbullar när vi plötsligt hörde glassbilen. Egentligen ett osannolikt ljud mitt ute i den värmländska landsbygden. Men den kom alltså där borta på landsvägen och stannade hos Daniel. Roland kastade sig i bilen, körde efter och lyckades få honom att vända upp mot Liane. Barnen bara skrek av förtjusning och vi shoppade förstås.
 Idag lördag blir det nog en tur till Nysäter för att se alldeles äkta vikingaskepp och kolla på marknaden. 

Blåst på blodmånen!

Jag hade väntat i flera dagar på att äntligen få se blodmånen. Den skulle ju vara ett sällsynt färgsprakande fyrverkeri. Vi åkte längst ut på Egenäs för att kunna se den riktigt bra. Men ack nej! Just då kom en molnbank  och gömde månen! Där bakom finns den alltså, den gäckande blodmånen! Så besviken blev jag som tänkt betrakta den länge och ta film

Bättre blir det inte!

Det fläktade lite där jag satt och läste, annars hade det nog varit för varmt 33 grader plus i skuggan. Hur varmt det är i solen har jag ingen aning om, vågar inte ens gissa. Vi hoppades på regn imorgon lördag men det har enligt yr flyttat fram sig till på onsdag. Kanske några droppr imorgon och vi är tacksamma för allt som kommer. Boken är alltså Persbrandts biografi skriven av C J Vallgren. Persbrandt är ju en spännande människa, men helt ärligt så läser jag den för att Vallgren har skrivit. Han är en favvoförfattare. Hittills är jag inte imponerad, vare sig av Vallgren eller av Persbrandt, men det kan bli bättre.

Fantastisk kväll på hembygdsgården i Svensbyn!!!

 Det var en fin kväll på hembygdgården i Svensbyn och vi var så där 500 - 600 personer som delade den upplevelsen. Vi var i sommarhuset innan med goda vänner Thomas o Anne-Marie med lite äting och prat. Sen hade vi turen att också  få sitta nära Rolf o Inger och Sara, Markus  och  charmtroll Filip på konserten. 
 Det är vackert på hembygdsgården i Sillerud. Bakom scenen ligger Svensbysjön med fin solnedgång.
 
 Doug Seegers gjorde ett fenomenalt uppträdande. Han är så proffsig, man vill bara höra mer. Hoppas han kommer tillbaka!
 
 Martin Almgren har jag inte hört och sett live förut. Ensam med gitarr gjorde han ett väldigt bra framträdande. Han sjöng dessutom om Lindesberg där han bor. Det är ju en speciell plats för mig, jag är född där!
 Och så kom en extra countryartist Dylan Earl  från Arkansas, också ett bra framträdande. Roland var avundsjuk på hans hatt men den sålde han inte. Trevlig man som gick omkring i publiken och pratade!
 
 
 

Man blir varm i hjärtat av att se djur ha det så bra!

Jag är tacksam så länge vi har jordbruk i Sverige, världens bästa! De här korna går ute med sina kalvar hela sommaren. Det finns svalka under träden och friskt vatten i sjön att dricka
 
 

Nu byter vi elleverantör!

Vi är ju lite lata, jagar inte rabatter och erbjudanden  särskilt ivrigt. Men ibland når svindlande och orimliga priser en gräns. Där är vi nu med priserna på el. 
 
Kolla här ovan vad vi skulle få betala med Vattenfall resp Lrf Samköp!  Nu byter vi fem abonnemang till Lrf Samköp. Det var enkelt och gick att ordna med anmälan till nya bolaget. Lrf betyder Lantbrukarnas Riksförbund och vi är medlemmar där. Medlemskapet öppnar upp för fina rabatter. Jag fick rätt mycket pengar därifrån i samband med mitt bilköp sist det begav sig, jag köpte en hybrid. Sen finns rabatt på mycket annat också, däck, kontorsmateriel, datorer o. dy. men som sagt vi kollar inte på allt. Ska bli spännande att se hur detta funkar.

Klättring och knyte igår kväll på Liane

Det blev klättring med barnen under ledning av Robin. Han och Anders hade klättrat själva tidigare på dagen vid Badbarna. 
 
 Den här dagen har blivit en årlig tradition med goda vännerna R och Å-B med Anders och Sara-familjen samtidigt som vår son Markus familj är här tillsammans med Carins systerfamilj.
 Småtjejerna fick leka en stund med storebrödernas pangare-utrustning.
 Alla hade med sig mat och så delade vi. Det blir så himla gott att testa andras grejer, inte bara de egna käpphästarna
 
 En suveränt trevlig kväll blev det, både barn och vuxna trivs ihop! Här finns mycket nytt att dela och så alla gamla minnen som våra barn delar från gemensamma tillställningar genom årens lopp.

Den ensamma älgkalven!

Vi ser honom ibland, den ensamma älgkalven. Han går utan sin mamma och finns ofta på samma ställe, norr om Sellersänga, norr om Prästeparken. Han äter näringsrika ärtor här och det kanske kan kompensera för att han inte kan dia. Våra arrendatorer ska skörda ärtorna snart men ville spara en bit så han har nåt att äta en tid framöver. Hoppas han inte lider åtminstone. Mat o vatten finns i närheten fast att vara utan mamma är förstås ledsamt både för människor och djur.
 
I kväll blir det knyte och klättring på Liane

Potatisen har överlevt!

 
Roland har två frodigt gröna rader med potatis i bygdens gubbars potatisland. Vi tänkte ett tag att de nog torkar bort, men det ser ut att ordna sig till slut.  Hoppas vi får lite potatis att plocka opp i september med god hjälp av barn och barnbarn. 

Massor av vildhallon - ingen mask!

 Det är mängder av vildhallon i år. Fattar inte hur de har kunnat klara torkan. Vid sommarhuset är det flera rejäla snår, helt fulla med bär. Dessutom har de ingen mask. Verkar som om maskarna har strukit med i värmen och torkan. Jag plockade någon timma igår och det var verkligen inte en enda mask. Bara att äta, bären är söta, smakrika och goda.
 
Tre såna här hallonsnår är det vid sommarhuset. Det kommer att räcka ett bra tag!
 
 

Solnedgång över Östra Silen från sommarhuset!

 
Trevlig plats för kvällsfika
 
Och mysigt tidigare på dagen också med sonfamiljen.

Vatten till törstande djur!

Min mamma hade varje sommar ett fågelbad i trädgården. Det var alltid livligt besökt av småfåglar. Varken mamma eller jag såg på det som nåt annat än rent nöje för fåglarna. De kunde bada och roa sig en stund. Nu börjar jag bli orolig att småfåglarna och andra djur inte får dricksvatten nog så jag har ställt ut några låga fat med vatten. Kanske kan hjäpa någon. Jag kan ha helt fel, kanske är det inte vattenbrist för fåglarna men det gör i alla fall ingen skada. Och om någon igelkott skulle råka gå förbi så får han gärna ta en slurk

Fin kväll på Stationscafét med irländsk musik!

Det är så roligt att kunna få såna här evenemang på nära håll. Bara fem kilometer till Svensbyn och Stationscafét vid vår lanthandel, Ica Sillerud. Vi var många, i stort sett fullsatt. Tror att det var 100 stolar utsatta och ingen såg ledig ut. Det är vår lanthandlarfamilj som ordnar, Rikard i grön tröja här och hans fru Sinikka.  Mannen som sjunger här är gästartist John McCaffrey från Dublin Fair.  Den som ville ha kunde köpa grillat kött och önskad dryck till det. Och på torsdag är det dags för Dough Seeger på hembygdsgården. 
 

Sonfamilj har badat vid Sillebotten idag fredag!

Fantastisk badstrand med långgrunt. Detta är också vid vår sjö Östra Silen men i den andra djupa viken. En brygga finns där ute och man kan köpa glass och dryck. Det brukar vara lagom många besökare, inte trångt. Här går Carin och Lou, Bill o Markus är ute i vattnet. Bill har blivit riktigt duktig med simring.
Ett norskt par som satt bredvid var snälla o lånade ut parasoll till skugga! De bor i ett hus nära stranden och Roland har hjälpt dem med snickring.
Bill o Markus
 

Himlen var magisk igår kväll, onsdag.

Det varade en liten stund det här ljusspelet på himlen. Det var så vackert

En hel badstrand för sig själva ...

... hade sonfamiljen och Carins syster-familj igår eftermiddag.  Det är lyx och livskvalitet! Sen bjöd vi på våfflor, hemkokt hallonsylt, jordgubbar och vispgrädde  vid fem-tiden. De fyra barnen lekte här hos oss en god stund efter det. Sen valde Bill att sova här i natt istället för på Liane. Vi har det bra! Så glada att få ha barn och barnbarn här hos oss. 

Torsdagen på Liane och på sjön

 Dom dök med fötterna först från Hängestensklippan i vår sjö Östra Silen. Vi var imponerade!
 
 
 Vi tog en tur med båten i värmen! Det svalkar lite när det är 30 plus i skuggan
 En stund på Restön. Det är båtklubbens plats, fint i ordning. En pratstund med trevligt folk
 
 
 Eldningsförbud här också förstås,
 
 Idylliskt att se Daniels kor i vattnet. 
 

Den ensamma älgkalven ...

... såg vi igår kväll igen. Han går där i ärtåkern på det vi kalla Elgtåänga. Det är norr om Sellersänga och Prästeparken.  Det verkar som han håller sig i samma område, är inte framme under dagtid, men alltså sen på kvällarna. Ärtorna är ju näringsrik mat som han säkert kan leva gott på ett tag nu när han inte har någon mamma att dia. I nästa vecka ska ärtorna skördas då blir det magrare, men fortfarande gott om grönt i området och det finns även vatten i bäcken. Stackars liten!

Dom eldade nere vid sjön!

Tänk att det ska vara så svårt att följa eldningsförbudet.  När vi gick ner till båthamnen för att sätta oss i båten och åka en sväng ut på sjön så fick vi se en man och en pojke som eldade med öppen låga vid grillplatsen vid bryggan. Där  finns en iordningsställd grillplats uppe i skogen vid båthamnen,  den ligger i ett kruttorrt skogsområde och omfattas förstås av eldningsförbudet. Man får inte grilla vare sig med kol eller med öppen eld där. Det var svenskar som av dialekten att döma var från västkusten. De  hade båt vid gästbryggan. Vi påpekade till en början rätt försynt att de bröt mot eldningsförbudet. Men eftersom mannen inte var helt övertygad om det så blev vi strängare  och hotade att polisanmäla honom om han inte genast släckte elden medan vi såg det. Då gav han med sig och hällde vatten på elden. Så hänsynslöst att riskera så mycket elände genom att bryta mot eldningsförbudet! Bilden ovan är tagen efter att grillarna släckt elden och lämnat platsen.
 
Det var fint på sjön, en strimma sol där borta vid skogen. 

Dagens lilla äventyr

För övrigt så har några varit en tur till Krokfors för att se slussarna mellan Östra Silen o Västra Silen. Där är mycket verksamhet nu när så många kanoter och andra båtar finns i våra sjöar.
 
Bill har varit här på eftermiddagen. Han har lekt på egen  hand och vi har spelat spel några gånger, Rimspel och Bamsememory. Sen blev det Oboy och värmlandskaka med smör. 
 

Första klättringen på Liane i år!

Jodå, dom klättrade hela vägen barnbarn Bill och hans kusin Bobo!! Det varade en stund att komma ihåg från förra året hur klätterväggen var arrangerad. Men sen funkade det bra. De är duktiga, bara 6 år gamla, men tar sig ända opp på magasinsväggen.
 
 
Robin håller tryggt i selarna. Så roligt att han vill ta sig an detta, han är proffs på klättring, jobbar med det varje dag i Stockholms klätterhallar och klättrar förstås utomhus också. Nu ser han fram emot att klättra på Årjängs klättervägg vid Badbarna bl.a.
 
 
 Kvällen var varm och fin. Vi blev bjudna på god mat av våra Liane-gäster. Barnen lekte med varandra och har så roligt! Vi fattar bara inte hur de orkar vara så fysiskt aktiva när det är 30 grader plus ute.
 

Paketen kom fram hit till Seattle!

Älgar är sällsynta numera, likaså är det sällsynt att tåg och paket kommer fram ordentligt och i tid. Så vi dokumenterar.  ;- )) Roland packade in ett paket först. Det skulle till son Mattias i USA. Men det vägde 23.5 kg och det var 3.5 kg för mycket för att posten skulle ta det. Inpackningen hade tagit  flera timmar så det var ett hårt slag. Koll med jet pac gav vid handen att de skulle ha 10.900 kr för att skicka 23,5 kilospaket till Seattle. Det var för dyrt så det blev att ta isär paketet och dela på två istället, då blev fraktkostnaden rimlig på posten. Nu har faktiskt paketen kommit fram till Seattle. Och inte nog med det, de är hela och oskadade också. Det händer ungefär varannan gång så vi är förstås tacksamma. Här är son Mattias redo att börja packa upp och montera. ;- ))
 
Kul förresten att son Mattias  har exakt samma robotdammsugare som vi har!

Så liten fjolåring!

Detta är en kalv från förra året och han är liten för sin ålder nu i år. Det är en tjurkalv med små hornknoppar. Han äter ivrigt på saltstenen och på det gröna i hygget. Vi ser någon gång också en liten kviga i samma storlek. Kanske är  de tvillingar födda samtidigt  förra året? Men knepigt ändå att de är så små.

Kvällsmys på Liane, sminkar farfar, spelar fotboll!

Barnbarn Lou och hennes kusin Bonnie sminkar Roland med ansiktsfärg. Själva har de målat sig som lejon och leopard på hela kroppen. Kvällsmys på Liane! Varmaste dagen hittills, 30 grader i skuggan och fortfarande varmt på kvällen vid 8-tiden.
Forbollsmatch i kvällsljuset på Liane; Roland, Robin, Markus, Bill o Bobo! Tror att Carin tog den fina bilden. Mer senare här om den lilla fjolåringen som vi ser ibland. Han var framme imorse vid foderplatsen

Idag måndag!

 Ett sånt där solskyddstält är guld nu i värmen! Så roligt att Carins systerfamilj har kommit! Det är Robin, Lina, Bobo och Bonnie. Barn o vuxna trivs tillsammans och har varsin våning på Liane. Det finns ju två lägenheter i huset.  Idag måndag har det varit mest bad.  Och ett flamingomonster dök upp också! ;- ))
 
 Roland o jag tog en tur på sjön igår för att kolla lite på om eldningsförbudet efterlevdes. Det var inte många kanoter ute och vi såg ingen som eldade eller grillade ute. Så skönt. Och idag frågade vi ett gäng kanotister vid Signebybryggan om de visste om eldningsförbudet. Och de försäkrade att de fått bra information där de hyrt kanoten.

Till slut kom rågeten med en killing!

Vi har väntat och hoppats länge att hon skulle visa upp en killing för oss. Hon har ju varit här och ätit och vi har sett att hon blivit smal och fått ett stort juver, alltså borde det finnas minst en killing någonstans. Och nu kom hon med den. En liten hade hon med sig. Så roligt att få se den. 

Första fästingbettet i år

Liten torr och död var fästingen som jag råkade borsta bort från benet. Det är den lilla grejen till vänster om  minneskortet. Fattade inte alls att det var en fästing förrän jag såg den lilla svarta pricken som satt kvar, alltså huvudet. Klantigt att inte vara mer uppmärksam. Sen bar jag mig ännu dummare åt när jag försökte gräva i skinnet för att få bort huvudet. Det var ju förstås omöjligt. Så nu sitter det kvar och jag får hoppas att det slutar bra, dvs att det kommer ut av sig själv om några dagar. Om jag har tur så blir det inget mer. Om jag har otur så får jag borrelia eller tbe, fast risken är väl inte så stor.  Läste på nätet om att en del människor tenderar att döda fästingar som fäster, genom att de har nåt motgift i sig. Kanske har jag det?  

Grillknyte igår kväll på Liane.

 Vi var några stycken, sonfamiljen från Stockholm samt D och G och deras barnbarn Vinnie. Det blev en väldigt trevlig kväll med fantastiskt väder och nästan inga besvärliga insekter. Vi kunde sitta ute och njuta av god mat och lagom temperatur frampå kvällen.
 
 Bill och Vincent lekte ivrigt i studsmattan och här är även lillasyster Lou med. Det funkade. V är tvåspråkig engelska o tyska. Han är 10 år och har levt halva livet i England, halva i Tyskland. Bill och Vinnie hade jätteroligt tillsammans med fotboll och studsmatta. Bill började prata engelska! 
 Jag fick en ny favvo, glass, körsbärskräm och ägglikör till snabbespresson.
 
Och idag söndag kommer Carins systerfamilj till Liane och fyller lägenheten på övervåningen. Det är Robin o Lina med barnen Bobo och Bonnie som är lika gamla som Bill och Lou. Det ska bli så roligt att träffa dem igen och mycket lek kommer det att bli. Robin har förhoppningsvis klätterutrustning med också, både för barn och vuxna. Det ser ut att bli en fin sommar på Liane. Tacksamma är vi att vi kan få ha dem samt  barn och barnbarn hos oss.  

Om skogsbranden mellan Hynningen och Tegen i Sillerud

Det ska enligt räddningstjänsten vara ett område på 300 gånger 300 kvadratmeter som brinner. Det ska har upptäckts av brandflyg efter larm om röklukt. Brandlkåren får nu förstärkning från Töcksfors.
 
Enligt upppgift från närboende nu kl 17.00  så ska branden vara vid Höghult, vid Kerstins väg på S-lin´s marker.  Ska enligt uppgift börjat tidigare  och släckts men tagit ny fart igen.
 
Området ligger uppe i Glaskogen norr om E18, en bra bit upp. Man kör dit från strax väster om Svensbyn och mot Tegen. Fast just nu ska man förstås inte åka dit och vägen lär vara spärrad. 
 
Det kan har varit åskan som tänt. Det har åskat här i området ett par dagar. Vi hoppas att orsaken inte är att någon trotsat eldningsförbudet. 
 
Enligt uppgift nu kl 18.00 så är markägaren kontinuerligt informerad och det står en brandhelikopter beredd i Oslo att komma och vattenbomba om det behövs. 

-Hej då dotterfamiljen från Umeå!

 
Igår fredag åkte dotter-familj tillbaka till Umeå. Och vi fick krama lill-tjejen och stor-barnbarna och dotter adjö för den här gången.Här ovan lilla Lovis när vi sa adjö.  
 
 Det blev bil till Karlstad, tåg därifrån mot Stockholm. Men sen förnekar sig inte transportkaoset som tycks råda i landet. SJ bygger ju om så det skulle bli tåg till Flemmingsberg och så pendel till Centralen och därefter buss till Bromma och flyg till Umeå. Men nu var det stängt på Centralen eftersom rulltrapporna plötsligt inte funkade. Då fungerar inte utrymningsplaner och man måste stänga ner rubbet. Det blev alltså improviserat två pendeltågsbyten och buss till Bromma och sen ett försenat kvällsflyg till Umeå. Det gick alltså att komma hem men med mycket krångel.
 Roland busade med lilla Lovis här innan vi drog iväg till Karlstad. Och när vi körde ut från Liane så sa lilla Lovis med skratt i rösten och tinder i blicken
- Jag älskar Roland!
Ha ha... va mysigt att höra efter några dagar på Liane!
Hoppas vi får träffa dotterfamilj snart igen! Det är alldeles för långt till Umeå, blir långt emellan varven

Luftgevärsskytteträning och utflykt till Camp Grinsby

Igår torsdag blev det luftgevärsskytte med äldsta barnbarnen, Elias och Isak.  Roland är imponerad över att de är så duktiga. Många träffar blev det. Och de tar till sig instruktioner.
 
 
 Utflykt till fina Camp Grinsby vid sjön Stora Bör  gjorde vi också och blev bjudna på glass. Campingen ägs av Rolands systerdotters familj som också är våra goda vänner. De har utvecklat campingen till en typ vildmarkscamping med gott om plats för gästerna och ett stort utbud av aktiviteter.
 

Backtävlingar med bil i Årjäng!

Många är det som kollar på de här tävlingarna varje år. I år körde Morgan Olsson först med sin fina Saab, sen Anders Svensson med en blå bil  Både gjorde riktigt bra heat.
 
 Så här såg startlistan ut.
 
 

21 mm slagregn på en knapp timme igår!

Så tacksamma var vi för en timmes slagregn. Jag kollade regnmätaren då och  vi hade  fått 21 mm. Sen fortsatte det att regna, jag är osäker hur på hur mycket det blev till slut. Regnet är så efterlängtat men tydligen väldigt lokalt. Åskblixtar slog hela tiden och ibland nära. Det slog ner i en asp hos grannarna på Ligärdet. Lät otäckt hårt och nära  hos oss också. Hade varit ruggigt med åska utan regn. 
 
Agenda för dagen är att skjutsa dotterfamilj till tåget, de åker hem idag ;- ( Sen blir det backrallytävlingar i Årjäng. 

Såg vi på viltsafari häromdagen!

Han är rätt stor i kroppen men hornen är lite blygsamma. Det var i hygget i Hol. Numera är det så sällan vi ser älg att det är frestande att fota och filma varje gång. Förra året ser jag på minnesbilder från Facebook att vi brukade se så där 10 älgar på varje liten viltsafari i bygden då, men nu är vi glada om vi ser någon alls, oftast ingen.
 
Jag filmade en stund. I slutet på den filmen ser man hur två rådjur passerar snabbt bakom älgen, från höger till vänster. Det är en get som jagas / jäktas av en bock. Filmsekvensen lade jag ut på min facebooksida.
 
Älgen nedan är den hängörade som nu har större horn. Jag skickade in bild på honom till SVA, veterinärmed anstalten. De svarade att det var inte mjöldrygaförgiftning för den liksom fransar öronen och gör dem små och taggiga i kanten, och det blir hela tiden värre. De trodde på en skada som självläkt. På hängörat var säkert brosket skadat så det inte kunde hålla upp örat längre. SVA erbjöd sig att skicka hit kartonger som vi kan använda för att skicka in prover om vi hittar skadade eller döda älgar. Så de finns här om någon behöver ha dem. 
 

Ensamma älgkalven igen!

 
Ensamma älgkalven såg vi igår igen på vår lilla viltsafari. Nu åt den ärtor några hundra meter norr om den plats där vi såg den första gången. Det betyder att den gick på Elgtåänga, strax norr om Sellersänga. 
 
Innan vi såg den första gången  så hade den varit synlig några dagar innan vid Bäckekorset
 
Och någon dag efter vi sett den så var den i Hol och någon dag efter det  på Blåsåsen.
Den verkar ju hålla sig inom ett område runt Liane.  Kon måste på något sätt ha förolyckats för hon syns inte till och varken kon eller kalven lockar.
 
 
 
 
Lilla Lovis var med på viltsafari. Hon såg vilda hallon, tam katt, rådjur och så den ensamma älgkalven. Elias var också med.

Barnbarn Lovis går med Jazz

Så blev det igår kväll igen när det svalkat av lite så vi orkade gå med hundarna. 
 

Regnbågen igår men inget regn

Det sägs ju att regnbågen går ner där det finns en skatt. Och visst stämmer det. Här är en av mina skatter. Det är Elias som tar en fin bild på den. Vi kollade sen i hans kamera, han har en bra.

De stora barnbarnen har tränat prickskytte idag!

 
 
 
 
Elias och Isak har inte tränat så mycket sånt här förut och Roland var imponerad över hur träffsäkra de var. Höll träffbilden samlad, avfyrade lugnt både stående och liggande.
 
Resten av oss gjorde studiebesök hos Gerd i keramiken och så en fika på Stationscafét. 
 
Nu samlar vi oss inför att sonfamiljen kommer från Stockholm och vi bjuder alla på grill i grillhuset på Liane samt säsongens första glassbar. 

Skön kvällspromenad fick vi på skogsvägen igår!

Och barnbarn Lovis var så lycklig över att få leda en stor hund hela vägen. Det gick förstås jättebra, Jazz drar ju aldrig, man kan leda honom i en sytråd. Lovis ville att den här dagen aldrig skulle ta slut! ;- )  Det fanns smultron efter vägen också,  mogna och goda att plocka. 
 
Och senare idag blir det ännu mer lek på Liane, sonfamiljen kommer från Stockholm och stannar några veckor.

Underhållning vid Signeby-bryggan!

Det var sång och underhållande prat med Bengt Alsterlind, Ingvar Karlsson (fr Sven-Ingvars) och en till. Det var precis så som man förväntar sig av just Bengt Alsterlind. Lite roligt prat med en stor portion självdistans och så gammaldags låter typ Fröding och Sven-Ingvars. Vi hade en trevlig och underhållande kväll, många skratt och hjärtliga applåder.
 
 Regnet höll sig borta hela kvällen men blåsten slet och rev.
 
 

Tornfalken är kvar på Liane!

Jag såg den här och en till som satt på taket igår. De är alltså kvar och vi har sett ungarna flygträna. Osäkert hur många de är, man ser inte alla på en gång. Tänker på förra året när en unge mellanlandade på studsmattans pinnar när Bill o Bobo var där. De blev alldeles förskräckta och sprang fort in. Det är ju rejäla fåglar med sträng uppsyn. Så roligt att de här kommer tillbaka varje år, till samma plats.
 
Dotterfamilj har vi hämtat hem igen. De har varit i Fengersfors på ett par dagars besök hos goda vänner. Och vi fick god kaka från Sandras bageri. 
 
Nu ska vi åka till Signebybryggan för att fira jubileum Dalslands kanal tillsammans med Bengt Alsterlind, sång och musik och en del annar firande. 
 
 

Hembygdsgården i Sillerud igår söndag

Vi tog en tur till Hembygdsgården i Svensbyn igår söndag. Jag handlade lite på loppisen förstås, sånt som Roland får släpa på i två kassar. Vi kollade på det gamla loket som drog flottningstimmer mellan sjöarna här. Det byggdes ett järnvägsspår mellan sjöarna Stora Bör och Östra Silen. Virke hämtades i sjön Stora Bör, det kom dit från exempelvis Bodaälven. Det fanns ingen vattenförbindelse mellan Stora Bör och Östra Silen ,  så man behövde frakta via järnvägsvagnar den sträckan. Det gick till så att man backade ner vagnarna i vattnet i Stora Bör och lastade på. Sen bogserades vagnarna med det här loket upp till Myrås som var högsta punkten. Därefter rullades och bromsades det nerför hela vägen till Sillebotten där det kom ut i Östra Silen. I Östra Silen mosade man, dvs virket buntades och flottades neröver i sjösystemet.
 
 
 
 
 
 
Vi såg också Olle Forsbergs film 1955 från Sillerud. Vi har sett den förut och den är bra. Man har förbättrat kvaliteten på filmen med ny teknik. Roland känner igen en hel del av det som visas och kan berätta om människorna. Här är ett avsnitt om flottningen på Östra Silen.
Sen åkte vi till Furnäs. Här var förr lanthandel av klassiskt snitt och den öppnade för en dag. Roligt att se den gamla inredningen intakt.
 
 
Man kan också bläddra i gamla handskrivna böcker över vad var och en handlat. Systemet var ofta att man handlade på kredit och betalade allt när inkomsten / lönen kom.
 
En fin eftermiddag blev det. Tacksamt att några ordnar med detta varje år.
 

Torkan förändrar landskapet!

Efter E 18 till Karlstad är det fullt av gula björkar och det är inte bara på berg som här. Landskapsbilden förändras med torkan, ser höstlikt ut.
 
Imorgon mer om vårt besök på hembygdsgården idag och på Furnäs.

Oj, en stor älgtjur!

 
Det är långt emellan vi ser älgar numera. Enligt inventeringar som gjorts är de  inte så många längre, så där 8 per 1000 hektar i vinterstam. Så vi hajar till när de dyker upp och framför allt när en sån här bamse ställer upp sig.  Udda tiotaggare kan det vara, dvs har fyra piggar på ena hornsidan och fem på den andra. Eller också är det fyra på varje sida, dvs en åttataggare. Ser ut att ha basthuden kvar på hornen.  Han är stor och kraftig i kroppen.
Jag undrar om han kan vara släkt med den häng-örade älgen som vi har sett tidigare. Det ser på alla bilderna jag har ut som om örat närmast oss här hänger ner. Och att det verkar vara hack i det andra örat, så som det var på den älgen.
 
Här syns häng-öra och hack-öra också. Det kanske är samma älg.
 
 
 
 
 
 
Jamen det är ju samma älg!!! Hittade bilden på den hängörade älgen, den jag tog precis på dagen för  två månader sedan, alltså den 8:e maj i år. Så här såg han ut då, bilden nedan. Öronen är de samma, det ena hänger ner och det andra har ett tydligt hack. 
 
Om man söker på älg + "deformerade öron" så finns en del dokumenterat om det, framför allt från Västra Götaland.  Teorierna om hur det kan bli så är flera:
 
  Ramlat ner i grop som kalv och kon har dragit upp den och därmed skadat öronen
 
  Fått i sig mjöldryga som är ett svampgift som bildas i gräs under regniga höstar. Då blir blodcirkulationen dålig och det drabbar perifera kroppsdelar, typ fötter och öron.
 
Genetisk defekt vilket kan vara rimligt eftersom man funnit den här typen av defekter just i Västra Götaland
 
Fosterskada
 
SVA vill gärna ha rapporter om älgar med defekta öron så jag skickade bilder dit och frågade samtidigt om man fått info om fler såna älgar i Värmland. Vi har ju fått en snabb nedgång i älgstammen här i ett större område till skillnad från resten av Värmland som har en liten uppgång. Den går inte att förklara med vargförekomst eller galen avskjutning. I Sillerud har hittats fler döda älgar än förut, så det kan vara intressant att fundera över om det finns någon sjukdom som drabbat våra älgar

Skönt!

Skönt att England fick en rättvis seger! De var bäst, till och med jag såg det om inte fattar nåt av fotboll!

Packmopedsturnén 2018

Önskar så intensivt att jag kunde skriva att den var kanonbra, men det var den inte. Vi har sett många packmopedsföreställningar vid det här laget, många har varit bra men  denna var ingen höjdare.
 
Packmopedturnen är alltså ett årligt evenemang ordnat  av Göran Samuelsson. Han samlar goda musiker och några soloartister till att åka på turné på moped runt i Värmland.
 
Men årets upplaga var så sorglig och långsam! Ok, man kan som publik stå ut med typ långa beskrivningar av någon artists sjukdom i familjen, men då måste det tråkiga  brytas av med lite ös  och positiva budskap mellan varven. . Så blev det inte, mest sorgligt och ett långsamt tempo med mycket prat. Stefan  Sundström  hördes knappt. Han kanske  inte var så noga med att vara nära mikofonen. Och det vi hörde av honom var så fullt av understatements att vi vanliga landsbygdsbor inte begrep nåt. Synd att Göran S. lämnade nästan all tid till sina gästartister och inte tog mer plats själv. För han är värd 380 kr att lyssna på både när han pratar och när han sjunger. Men inte de andra artisterna i årets upplaga. Synd! Vi åkte innan det var slut. Barnbarnet Lovis som var med är så lättrörd av sorgliga sånger, hon  grät, så vi valde att avbryta i förtid. 
Behållningen av kvällen var möten med goda vänner, framför allt att få träffa Gunilla L. Vi har haft kontakt på blogg och facebook i ett antal år men aldrig setts live. ;- )) Nu fick vi chansen att ses  och det var nog kvällens höjdpunkt. Sen var det en ljummen kväll med solnedgång över Svensbysjön och mysig samvaro med trevliga människor, det är ju fint.
 
Barnbarn Isak och lilla Lovis roade sig dels på konserten, dels genom att bygga roliga figurer i skogen bakom hembygdsgården. 
Lilla Lovis har  två snälla storebröder. Hon har speciella talanger för att agera och regissera. Hon lever sig in i fantasier och drar med sig omvärlden i dem.  Vi pratar ofta om att låta barn utveckla sina egenheter och det här är hennes grej. 
Lovis och mamma Malin, som träffar gamla barndomsvänner hela tiden. Det har varit Linus, Morgan och andra
 
 
Där nere i publiken sitter Gunilla och hennes man. Mötet med dem var som sagt  en  höjdpunkt för mig på årets packmoped.

Uppdaterat om älgkalven

Han sågs vid Blåsåen för ett par dagar sen! Levde då i högönsklig välmåga. Men inget spår av hans mamma älgkon.  Mer om packmopedturnen imorgon bitti.

Runt huset just nu!

Så här ser Lihaget ut just nu. Inte så mycket som blommar men något. Fetbladen förstås.
Sen är det krukor med blommor. Jag har inte så många numera, men några är det. De har klassisk blandning av pelargon, lobelia och präskragsliknande.
 
Blomlådorna vattnar jag två gånger om dagen när solen gassar som nu. Jag har haft dem i många år nu. Såg såna här på skolresa i Österrike 1964 ungefär och ville ha i vårt hus 1977 när vi byggde. Det var inte inte så vanligt då, jag fick improvisera lite för att få ihop det. Men nu är det överallt.
Klarbär har vi några. De kom som plantor från mitt föräldrahem i Bäck. Det är alltså körsbär som är ljusa när de mognar. Vi kämpar med fåglarna om att få några med. Jag har plockat och lagt i rom. 
Färgginst heter den här tacksamma växten. Jag försökte få vårginst att trivas några år men misslyckades. Den bara dog ut utan att tala om vad som var fel
 
Klematisen slingrar i tujan. Borde väl ha fått en mer ordnad växtplats men det har inte blivit så.
 
Ölandstoken drar igång blomning nu. Kommer igen i fler omgångar senare.
 
Rosenspirean blommar för fullt. Den är ett blickfång.
 
Och här blommar inget alls just nu. Men sen kommer kärleksörten igång. Nu är det så torrt att jag får vattna i stort sett varje kväll för att inte växterna ska torka ihjäl. Tur vi har egen borrad brunn i såna här lägen.
 

Lek på Liane

Nu börjar  det likna en plats för barn. Vi har ju dotterfamilj här.  Igår var mycket lek på Liane, grejerna är framplockade, cyklar och hjälmar är i ordning.  På kvällen åt vi lite kvällsmat tillsammans med hopplock från grillen inne i grillhuset. Det är en säker plats att grilla på nu när det är torrt runt om och eldningsförbud.  Wera kom förbi på sin älgsafari och stannade till med  sönerna Winnie och Jonatan.  Isak och Winnie  spelade glatt fotboll en god stund.
 
 
Lovis och Isak har roligt ihop. Dagens höjdpunkt för Isak var nog att åka med Roland på Harleyn till Årjäng.  Idag ska vi hämta Elias också, han kommer från Stockholm  efter ett par dagar hos en kompis.  I kväll blir det Packmopedsturnén på hembygdsgården i Svensbyn

Malinfamiljen här idag!

Studsmatta på plats! 
 
 
Lovis hoppar! Och håret blir elektriskt!
 
Mat på stationskafét! Roland busar med Lovis förstås.
 
Sen blev det mc -t ur till Årjäng med Roland o Isak, köp av nya hjälmar till honom o Lovis när hon åker cykel med sin mamma.. Och så handlade vi en liten bassäng.
 
 

Dotterfamilj kom igår!

De flög från Umeå till Stockholm. Det blev  en dag där, lämnade Elias hos kompis och så fortsatte de hit igår, blev hämtade i Karlstad vid tåget. Det blev lite strul vid avgång från Stockholm så biljetten fick ombokas till annat tåg. Man bygger om något. SJ är krångligt. Men så roligt att få ha dem här på lite semester. Lovis är lite blyg men det går över. 

Ölvott har vi inte behövt idag!

 
Ölvott tror jag är en norsk uppfinning. Den är hemstickad och utformad så att man kan dricka öl även om det är ordentligt kallt. Ordet ölvott betyder egentligen direkt översatt "Ölvante".  Inte så dumt tänkt egentligen. Och typiskt att man hittar på nåt sånt i just Norge. Typiskt för det landet är ju att man är ute i alla väder på hytta eller på någon skidtur eller liknande.
 
Men idag har vi inte behövt ölvott, det har varit 26 grader i skuggan! Vilken fantastisk sommar. 

Vernissage Gerds keramik igår tisdag!

Keramiker Gerd Wahlström hade igår tisdag vernissage på sin sommarutställning i Svensbyn. Vi kollade på gästutställare Gisela Ogrowskys fina bilder, exempel ovan. Jag har redan två bilder av henne här hemma. ;- )
Gerd säljer förstås sin egen keramik också
 
Men också alster som andra har gjort
 
 
 Glömde köpa honung ser jag nu, brukar göra det hos Gerd. 
 
Vi hade en fin eftermiddag i solskenet, med kaffe och bubbelvatten och musik. Tore Ek på dragspel och så Tommy Bråten på gitarr. Njutbart! Tommy är en ny bekantskap för oss. Han är norrman, har ganska nybyggt sommarhus på Önnebyn, ovanför vårt eget lilla semesterparadis. Roligt att så många kom den här dagen, det var en strid ström av besökare som kom och gick under eftermiddagen.
Gerd är en fantastisk person med sin energi och sin förmåga att ordna evenemang.  Och hon gör det för att hon tycker det är roligt!
 
Tack för det Gerd! Vi är många som uppskattar det du gör, fast vi kanske glömmer att berätta det för dig. ;- )
 

Sen båttur på Östra Silen!

Vi tog en tur med lilla Busterbåten tisdag kväll, när det svalkat av lite. Vi körde sakta vår vik ut till storsjön och tillbaka, en halvmil kanske drygt enkel väg. På den sträckan räknade vi till 12 sällskap med kanoter som var uppdragna på land på olika ställen.  Antalet kanoter varierade från 1 till 10 stycken i varje sällskap. Av 12 sällskap som vi passerade med båten  så eldades det med öppen låga idag i  3 av dem. . Det har inte regnat på flera veckor, det är kruttorrt och vi har eldningsförbud.  Nervöst är väl bara förnamnet  för oss som har våra  marker och våra hus runt sjön. Och visst funderar vi på vilket ansvar uthyrare av kanoter och resebyråer har i sammanhanget för att informera och kolla  sina kunder.

JAAA.......vi vann!

Vi kollade på åttondelsfinalen i fotboll VM tillsammans med goda vänner! Så spännande, till och med för mig som inte är intresserad annars. Nu ser vi fram emot kvartsfinalen, men vet inte när den går. 
 
Mer imorgon om den fina eftermiddagen idag på Gerds keramik i Svensbyn med vernissage på sommarutställningarna

Någon som vet vad det här är???

Den flög till altanen hos goda vänner och landade där på golvet. Så där en halv decimeter stor

Nu har hon fått sina killingar!

Vi ser den här rågeten ibland. Hon var väldigt rund och stor förut, men är nu smal förutom juvret som är jättestort. Visst har hon fått sina killingar, men hon visar dem inte. Säkert lägger hon ner dem någonstans till att vänta på att hon kommer tillbaka. Undra hur en råget kan få killingar att förstå just det. De måste ha något slgs språk, någon kommunikation som de små förstår instinktivt. Hoppas de kommer fram snart och inte ligger i vallarna och trycker, för de ska slås om några dagar.
 

Guteruds gård! Vi hälsade på hos våra arrendatorer igår!

 Tillsammans med goda vänner gjorde vi studiebesök hos våra arrendatorer igår. Det är Bröderna Jakobsson på Guteruds Gård i Långserud.De arrenderar en hel del mark här i Sillerud, bl.a. 60 hektar  på Liane. Det är roligt att besöka gården för korna har det så bra. Jakobssons är duktiga som företagare och fick Säffle kommuns näringslivspris i år. 
 Det är tre bröder som driver gården, Olle, Göte och Kent, numera  tillsammans med sina barn.  De har dessutom en gård i Kila. Vi togs emot och guidades runt av Olle och Tina
 
 Ladugården liknar verkligen inte en gammaldags ladugård. Här är det ljust, luftigt och luktar i stort sett inte ladugård alls. Inga flugor heller. Korna är inte uppbundna utan går fritt. De går intill foderbordet och äter  när de vill,  går och dricker vatten när de vill, går till mjölkningsroboten när de vill. 
 Den här kon hade fått tvillingkalvar tidigare på dagen. Hon får ha kalvarna hos sig ett par dagar. 
 
 
 
 Här är hinkarna som kalvarna matas med, de får råmjölk först. Den sparas undan från kor som har det, fryses ner och tinas upp i ett vattenbad för att ges till kalvarna. Vattenbad för att den inte ska bitvis bli för varm så att goda bakterier dör.
 
Det finns flera såna här roterande borstar som korna kan gå till och ställa sig vid för att bli skönt kliade. 
 
 Varje ko har en dator i sitt halsband. Med hjälp av den kan varje djur följas exakt. Man ser när hon gått till mjölkningsroboten och hur hon rör sig. Maten som korna äter är en blandning som görs på gården. Det mesta är från egen odling av gräs, havre och ärtor.
 
 Här på skärmen är alla kor synliga. Om kor är brunstiga ser man på deras rörelsemönster så då kommer de med på en sån lista. Man seminerar alla kor själva.Om kor inte gått till mjölkningsroboten ser man också och då blir de ditfösta.
 Det finns torra ströade liggplatser som korna kan uppsöka själva när de vill lägga sig.
 Här har en ko gått till mjölkningsroboten. Den tvättar spenarna,   söker upp dem och mjölkar, medan kon får äta mat som är extra god. 
 På datorskärmen syns exakt hur mycket som kommer ur varje spene och totalt
 
 Tanken rymmer mycket mjölk
 
 Den här delen är inne ladugården.
 
Tacksamma är vi att Tina o Olle tog sig tid att visa oss runt och berätta!
 
Agenda för vår del den närmaste tiden är:
Idag måndag inga speciella planer
Tisdag vernissage hos Gerds keramik  på bl.a. Giselas fina bilder, fotboll här hemma med sällskap
Onsdag dotterfamilj från Umeå kommer, hämtar vi i Karlstad, stannar någon vecka.
6 juli Packmoped i Svensbyn 
10 juli kommer sonfamilj från Stockholm
14 juli kommer Carins systerfamilj

Mat på Esters och besök på Nysäters Hem o Antik

Vi firade två goda vänners födelsedagar i efterskott  idag genom att bjuda dem på mat på Esters Café i Långserud, besök på Nysäters Hem o Antik och till slut studiebesök hos våra arrendatorer, Bröderna Jacobsson på Guteruds gård. Här om första delen av firandet. Studiebesöket på den fina gården kommer senare, troligen imorgon bitti. 
Vi fick till start ett gott alkoholfritt bubbel som hette nåt på Sommerset, sen god laxtllrik och till dessert valde vi av de goda bakelserna i cafet. 
 
Sen hann vi med ett besök på Nysäters Hem o Antik. De har så njutbara arrangemang av sina säljobjekt, roligt gå omkring och kolla på dem även om man inte handlar något. 
 
 
 
 
Som sagt, besöket på Guterud kommer senare!
 

Ut med båten - grilla på stenen!

 
 Det var ju bara magiskt vackert väder igår kväll, varmt, vindstilla. Vi tog båten och packade lite grillmat och for ut på sjön efter dagens plikter. Vi har en fin sjö Östra Silen
 Det var fint på sjön.  Bara att tuffa på lite sakta med lilla Busterbåten!
 
 Vi for till stenen och åt en god måltid tillsammans med goda vänner! Alla hade med lite och så delade vi.
 
 Helt magiskt men vi hade en lång skön kväll här utan myggor och knott! Inte en enda! Och ändå blåste det inte.
 
 Om man kör lugnt så finns spindelnätet vid motorn kvar!!!
 
 Vid bryggan så fanns de här sandalerna kvar, i jämnhöjd med bryggplats för Peter F.  Någon liten människa har glömt dem där. De stod där när vi åkte ut och de stod där när vi kom tillbaka.
 
Idag blir det liten utflykt för att fira två födelsedagar och så ett studiebesök! Ser fram emot en rolig dag!